Ponedeljak, 04.05.2009.

00:41

"Insajder": Čija je Mokra gora

Tema večerašnje emisije “Insajder” je zemljište na području Šargana i Tare koje je uredbom Vlade Srbije dobio na upravljanje Emir Kusturica.

Izvor: B92

"Insajder": Èija je Mokra gora IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

95 Komentari

Sortiraj po:

mokrogorac

pre 14 godina

Nisam sebi verovao da cu ikad u zivotu podrzati b92 ali eto i to se dogodi, ne u smislu osude ovoga ili onoga vec u nameri da se konacno stvari pomere sa mesta i najzad neko pokrene pitanje Mokre gore kao mesta od velikog znacaja za mokrogorce, uzicane i citav zlatiborski okrug.Naime, problem moj i jos oko tridesetak gradjana (podatak iz septembra 2008 a na osnovu razgovora sa nadleznima u opstini) je nemogucnost dobijanja gradjevinske dozvole za izgradnju porodicne kuce na teritoriji PARK PRIRODE MOKRA GORA. Ako neko kaze da gospodin Kusturica nije u pravu apsolutno gresi ili ako pak kaze da mestani Kremana, Bioske i ostalih sela nisu u pravu opet apsolutno gresi. Kako je to moguce? Pa ljudi, u Srbiji smo gde je sve moguce.Bez rezerve podrzavam odluku Skupstinu Parka prirode ili Emira Kusturice sasvim mi je svejedno koga, o zabrani bespravne gradnje na teritoriji Mokre gore jer ne zelim da Mokra gora postane novi Zlatibor, gde ce se "prati novac" crnogorske i srpske mafije.S druge strane da li neko (osim nas tridesetak) zna da je nemoguce dobiti gradjevinsku dozvolu legalnim putem. Na primer, ja poslednje cetiri godine pokusavam da krenem u realizaciju dobijanja gradjevinske dozvole ali gde god sam se obratio naisao sam na zatvorena vrata.OTUDA OPRAVDAN STRAH KREMANACA I OSTALIH koji se protive odluci Vlade da ih ne zadesi ista sudbina kao i mokrogorce.Vrlo vazno je to da sam i ja MOKROGORAC i da se time ponosim ne samo u Srbiji, vec i u inostranstvu gde zivim i da sam sigurno posle gospodina KUSTURICE DOVEO NAJVISE STRANACA U MOKRU GORU i svi su bili vise nego odusevljeni.Upravo zbog toga treba podrzati gos. Kusturicu. U isto vreme ne shvatam ni opstinsku vlast u Uzicu koja je toliko pasivna u odnosu na problem koji se pojavio.Uzmite primer da svaki od nas tidesetak ulozi po 30000 evra u izgradnju kuce sto je neki minimum dolazi se do cifre od 900000 evra. Malo li je za taj region,a na stranu sto bi koristi imali i svi u okruzenju (radna snaga, stovarista gradjevinskog materijala, drvna industrija itd). Da li je Vlada toliko slepa ili nesposobna da ne vidi korist od toga zaista neznam. Na kraju pozdrav svim MOKROGORCIMA sirom sveta kao i mokrogorcima kuci.Milan S.

marina

pre 14 godina

Tara je razlicita od Zlatibora jer je ona Nacionalni Park a Zlatibor nije, znaci da je zasticena od nelegane gradnje i da nikad ne moze biti kao Zlatibor, mada sa Emirom u upravi bice gora od Zlatibora?

marra

pre 14 godina

Ono sto vecina nije razumela:
Tara je NACIONALNI PARK i bila je zasticena i bez Emira, i nisi mogao da pravis kuce, seces drvece i radis sta ti se svidja i pre Kusturice jer je prioda zasticena od strane drzave, jer su za to postojale sluzbe koje su stitile i ocuvale onako nesto.
A sada Kusta menja kako se njemu svidja, tamo je on BOG i BATINA, dobio covek planine na poklon i unakazi ih. Najvise bih volela da ne kupi Kremance kao sto je oduzeo njihovu zemlju. Bila sam tamo cesto pre njegovog dolaska, i isla sam pre mesec dana, tuga me uhvati kada vidim kako moj raj nestaje i gradi se. Pokusajte da slikate sa Jatara, tako nikad nije izgledalo srpsko selo dinarskog tipa. Neka ide tamo gde se rodio, pa neka pravi KUSTENDORF. Brani svoje, ne diraj tudje. Nek mu tamo vlada da sta zeli pa nek se siri. Za Zapadnu Srbiju bi znacio aerodrom koji vec postoji, ali sta ako on postane privatno vlasnistvo? Pitam se gde mu je kraj?

Marra

pre 14 godina

Veoma mi je zao ove drzave. Mesto gde je priroda bila netaknuta, najlepse mesto u Srbiji, upropasceno je dolaskom Emira Kusturice. On sad tamo zaradjuje novac i pravi ruglo od nasih prirodnih lepota. Ima licnu vatrogasnu sluzbu, pravi pumpu na Kustendorfu(prevod na srpski Mecavnik), tunele, dobija novac od drzave,sece drvece i raspolaze njime, buldozerima pravi nove puteve, a uredba vlade ga stiti sa naoruzanim rendzerima. Posto nije mogao da se zastiti od siromasnog stanovnistva, onda je neke od njih zaposlio kao obezbedjenje da bi smirio uzburkane srasti. Dobio je ogromno bogatstvo na poklon i on sam njima upravlja. Ako neciji pretci oduvek tu zive, odakle mu pravo da zabrani bilo kome da nesto gradi? Ponasa se kao da je tamo neka ilegalana gradnja prekomerna pa on mora da je kontrolise, a ustvari tamo zivi malobrojno lokalno stanovnistvo koje on ismeva bilbordima na kojima crta seljake kako se skijaju na njegovoj stazi!.Drzava mu poklanja milione a on upropascava prirodu praveci ski staze sa vestackim snegom. Sta ce ski staza u Parku prirode? I sada se prosirio na Stapare i Vrutke, u Staparima je aerodrom Ponikve sto niko ne pominje pa vi razmislite.
Svako ko je omogucio da se oduzimaju prava obicnog gradjanina je zasluzio krivicno da odgovara. Nemam nikakav interes na datom mestu, obicni sam ljubitelj prirode, mada ako se nastavi ovako siriti svake godine,kao parazit, mozda i vi necete moci da raspolazete onom sto imate jer ce vam zakucati rendzeri na vrata pa cete saznati da ono sto imate nije vase nego Kustino, tj. prirodno dobro!!!

peni

pre 14 godina

Bilo bi divno kada bi smo imali vise Emira da se stara o zastiti ove nase prirode a ne da usred Beograda setaju pacovi i da se nikada ne opere oko kontejnera gde se odlaze djubre, osim kada pada kisa. Pohvala za svaku uredbu koje je donela bilo koja vlada u cilju zastite prirode.

Dusan

pre 14 godina

E, bas mi je drago sto je tamosnjem narodu zabranjeno da unistavaju planinu... Neverovatno da niko nije shvatio o cemu se ovde radi. Poenta je da, posto je Kusturica tamo napravio sto je napravio, svi hoce da se ugrade za pare i po svaku cenu, cak ga i otvoreno vredjaju kao nekog lopova. Takav smo mi narod. Do pre par godina nikog to nije interesovalo, ali posto je neko uspeo da napravi tamo nesto, sad se pojavljuju interesne grupe koje gledaju da se ugrade. A narod kao narod, upija sve lazi, neverovatno lako!!! Posle se zalimo sto nam nije bolje!!! A isterujemo sve sto vredi iz ove zemlje. Tako nam i treba.

Dragan

pre 14 godina

Da bi isekli drvo u svojim zabranima, moj tast ili deda moraju da dobiju odobrenje od sumara, odnosno, mogu da seku samo drvece koje im odobri sumar. U protivnom sledi prekrsajna prijava. Kako to na Javoru i Rudniku funkcionise bez Emira, a na Mokroj Gori ne moze, nije mi jasno? Da li je to Mokra Gora otudjeni deo drzave na kojem drzavni organi nemaju uticaja pa sve mora da organizuje sam Emir, ili je to Emiru dato malo vise ovlascenja nego sto treba?

Dragan

pre 14 godina

KUSTURICU ZA EMIRA!!!
Navedenom emisijom Kustirica je dokazao da Srbija ima nesposobnu zakonodavnu, izvrsnu i sudsku vlast. Dodeljeno mu je pravo da sam donosi pravila o ponasanju u parku prirode jer zakonodavna vlast za to nije sposobna. Morao je da organizuje svoju policiju, vojsku, haraclije, sumare jer izvrsna vlast za to nije sposobna. Prinudjen je da sam sudi o tome sta ko moze da radi na svom posedu, pleni tudju imovinu, kaznjava,... jer sudska vlast za to nije sposobna. Zato treba raspustiti sve drzavne organe, Srbiju proglasiti emiratom sa Kusturicom na celu, pa da nam svima bude bolje.

mur

pre 14 godina

I sta sad? Nakon medijske kampanje park treba dodeliti nekoj partiji na cuvanje. Puno para se tamo vrti, a njih niko da ugradi. Kada su tako sposobni, zasto ne naprave ne slican, nego bolji projekat u nekoj drugoj nedodjija, bar toga imamo. Da Kusturica nije dosao, seljaci bi sada zajedno sa zecevima glodali koru sa drveca.

prosvetlite me

pre 14 godina

Ne mogu da shvatim ove koji daju podrsku Kostunici ??
Jeli to znaci da oni daju podrsku sukobu interesa?
Jeli to znaci da neko ko je dekretom vlade (znaci bez ikakvog javnog konkursa) potavljan da u ime drzave necim upravlja, a da ISTOVREMENO taj neko tu ima zemlju, objekte u PRIVATNOM vlasnistvu ?
Sta nam garantuje da taj upravnik nece "forsirati" svoju imovinu bilo uvodjenjem struje, vode, asfaltitanjem puteva, izgradnjom hotela, motela,, skijalista,... a sve to iz drzavne kase kojom upravlja

Sale

pre 14 godina

Po meni, poenta je u tome sto za to podrucje jos uvek nije izradjen i usvojen urbanisticki projekat, vec je u fazi izrade. Prema tome, kao i za svako drugo neurbanizovano podrucje u Srbiji, gradnja je dozvoljena bez potrebe za izdavanjem dozvole. Problem je izgleda u tome sto se vlast ovde poziva na neka druga zakonska akta i mislim da u ovom slucaju nema osnova za to. Na stranu to sto je ovo zemljiste dodeljeno Kusturici po ko zna kom osnovu, koji verovatno opet nije bio zkroz legalan, i pitanje je da li neko iz politicke “elite” ima nekakav interes u toj dodeli.

biljana

pre 14 godina

Naravno da se slazem sa Kremancima i da nije uopste u redu da neko tek tako dobije da vlada sa 11000 hektara srpske zemlje, kao beg! Kakva je to nasa Vlada i kakvi smo to mi Srbi, ako dopustimo svakom da rasparcava Srbiju? Na kraju ce Srbija stvarno biti toliko velika da ce moci da stane pod stablo jedne sljive, kao sto su predvideli Tarabici!

lanajankovic

pre 14 godina

Nas narod je zaista chudan..........navikli da grade gde hoce, bacaju smece gde hoce da seku sumu kako oni hoce, uzas...
Pa vde na zapadu moras podneti zahtev i voditi evidenciju o odsecenim stablima.......svuda u svetu postoji zakon o nacionalnim parkovima i toga se moras pridrzavati.........To sto je postigao Kusturica je za POHVALU...........

nataly_lux

pre 14 godina

Prvo..podrska Kusti..bezuslovna!!!
Na sta sve ovo lici!? I o cemu se ovde ljudi prica.Svima je jasno o cemu se radi! Prva stvar...nema sta da se pita bilo ko..da li ce njegovo zemljiste da udje ili ne u Park prirode! Da je u kom slucaju u pitanju UNESCO, mogli bi samo da duvaju. Njihova zemlja ostaje njihova..i to se zna. No poenta je da nema izgradnje! Sto je svuda u svetu uobicajen protokol! Mozes prodati zemlju to nije sporno..ali cvrc..ko ce ti platiti po aru 20000evra (kako pisu) ako nema dozvole izgradnje! E,u tome je stvar! Bas me briga za planetu (a i koga je) daj nek se gradi, beton, plastika na sve strane! Sto neko rece, suma ko i sve druge sume na recimo Gucevu, Bukulji, ili bilo kojoj drugoj "divljoj" lokaciji...samo tamo nema Kuste koji bi doveo turiste!!! Ne moze da se gradi i tacka.I ne moze da ucestvuje niko do nadleznih instanci o tome sta ulazi a sta ne u park prirrode! Pa bunili se ili ne.Planeta nije nicija, a najmanje onih sto se busaju da su im sume u vlasnistvu 300 god.!!!! Ej ,planeta je stara milionima godina. Pa to je smejurija...Doso pradeda i ogradio parce zemlje i rekao..:"To je moje"..i sad ...Nema bato..navikli ljudi da rade sta hoce..Moze to u anarhiji i mozda je moglo pre 300god..ali svemu dodje kraj! Zinula d.....za parama..i nemojte molim vas da pricate price za decu. Eto,ako su cuvali 300 god, i ponosni su na to..pa onda u cemu je problem nek i dalje cuvaju i budu ponosni na zemlju i sumu.!!!! Sto rekao neko..mnogo vise ima Kusta i mnogo vise ce ostati iza njega, nego sto moze da prisvoji. Ko stoji iza ovog? Miskovici, Kostici i njima slicni?

Damir

pre 14 godina

Gledajući sinošnju emisiju nisam se mogao oteti utisku da cilj ove emisije nije bio da razotkrije i objavi neke činjenice već da stvar što više zakuha, ali valjda je i to jedan od motiva. Na kraju najbitnija je gledanost.
Ni u jednom momentu nije istaknuto nista dobro što je taj park prirode donio narodu i zemlji osim u trenutku kada je novinarka od seljaka izvukla priznanje da je cijena nekretnina porasla otkada je Kusturica prisutan u tim krajevima.
Gospodin gradonačelnik Užica mi je pružio dojam da jedina stvar do koje je njemu stalo je njegov politički rejting. Iskoristiti ovu sitaciju, ovaj narod i sprovesti svoje i interese svoje lokalne elite...
Narod, kao narod - lako je sa njim manipulisati. Naročito od strane onih koji bi sad rado gradili vile i dvorce po Parku... Lako je tuđim k..... gloginje mlatit...
Kusturica je jedan jedinstven lik. Nije on novopečeni pravoslavac kako ga neki ovdje nazivaju... To je čovjek koji je se vratio svojim korijenima, isto kao što je Meša Selimović jednom davno.
On je čovjek od trenutka i od vizija. On će slijediti svoju viziju na Mokroj Gori bez obzira koja vlada sjedila u Beogradu. Puno je više stvari koje će da ostanu iza njega nego što će on sebi da prisvoji.
Gledajući ga sinoć čovjek bi stekao utisak da je on čovjek koji nešto "mulja" pošto ni na jedno pitanje novinarke nije direktno odgovorio. Da - da je u pitanju neko drugi... Ali Kusturica je čovjek kojem se činjenice sa kojima mu je novinarka došla čine smješne prema stvarima koje on tu radi i koji se trudi da joj to i pokuša objasniti... ali ona nije došla kod njega iz tog razloga. Ona je došla da ga optuži i da mu presudi...
Puna podrška Kusturici...

Real

pre 14 godina

Ovo je toliko nebitna stvar da je zaista bitno zbog cega se digla ovolika prasina. I cekaj sta da on nije tu, koristili bi taj deo seljaci za ispasu stoke. Stvarno smesno...

nevena

pre 14 godina

E moja Brankice, naradila si se i ti i tvoja ekipa, ali... da sam u predmilosevicevskoj Jugi mojim urednicima dala prilog s tako traljavom argumentacijom koja se ni 5 odsto ne slaze s izjavama sagovornika, bacili bi sve u kos ili bi me poslali na dodatno kopanje za informacijama.
Ovako, nemam osnova da verujem tebi, nemam osnova da verujem Kusturici, niti vladinim sluzbenicima, a najmanje lokalcima o kojima nemam neko misljenje od ranije. Mnogo ti je rascerupan mozaik podataka, draga koleginice.

Zika

pre 14 godina

Posle dve odlicne emisije Insajdera (o Uscu i Luci Beograd), sledi jedna uzasna i niska narucena politicka emisija protiv Kusturice. Pa zasto tako? Zato sto je protiv americke politike? Pa koji iole odgovoran covek u danasnjem svetu podrzava americku politiku, nijedan. Sve ono dobro sto ste postigli sa prve dve emisije Insajdera, sada ste upropastili jednom totalno promasenom emisijom: neverovatno je da Brankica Stankovic odobrava nezakonitu gradnju, bez urbanistickih dozvola!!! I ne izdaje Kusturica urbanisticke dozvole, on samo daje svoje misljenje, a dozvole izdaje Odelenje za urbanizam u SO Uzice. Znaci, Odelenje za urbanizam ima zadnju i odlucujucu rec. Da li zelimo drzavu u kojoj se postuju neki normalni zakoni, neka elementarna pravila civilizovanog zivljenja, ili zelimo anarhiju i bezakonje, divlju gradnju, izlivenu kanalizaciju, zagadjeni vodovod, smece razbacano na sve strane? Da li uopste zelimo vodovod i kanalizaciju? Stvarno sramota. Brankica se ovoga puta zestoko obrukala.

SULI

pre 14 godina

Na Mokroj gori je lepo, cisto, uredjeno. Pa sta ako preduzece vodi reziser? Nisam primetila da nekome smeta sto, recimo u Beogradu , zooloski vrt vodi vajar? Ili to u ovoj prici nije bitno? Kada cemo postati svesni da je vazno KAKO neko radi, i KAKVE rezulate postize u svom radu? Emir Kusturica ima moju podrsku jer je dokazao da zna da vodi posao. Pa zar nam takvi u ovoj zemlji nisu potrebni?

Sasha B.

pre 14 godina

Koliko je od Vas ljudi culo za Mokru goru dok Kusturica nije napravio Drvengrad!!! Inicirao je da se popravi zeleznica, ocisti i sredi jedna najobicnija divljina kakve mozete da vidite od austrije pa do severa Grcke. I sada ce tamo neki Pera, Zika i Laza da prodaju zemlju da se izgrade hoteli... Pa ne moze jer ce se tako izgubiti autenticnost te iste sumice koje je napominjem lepa ali zaista nije nista posebno. Bio, video. I iskreno, kada bi i jedna umetnicka trupa ili iko otisao u tu zabit da je on nije popularisao. Govorim o turistickim posetama, ne o tetkama, babama i dedama koje svi volimo da obidjemo jer je poslednje dete emigriralo iz tih krajeva jos pre 20 godina. Klasicno srpski, neko napravi nesto, sprovede u delo dobru ideju, ulozi pare i najednom se pojavi 100 likova koji hoce da prodaju dedovinu da bi kupili stan u gradu i grickali tesko nasledjeni novac, a pritom zavrnuli nekog ko se potrudio da uradi nesto tamo.
S T R A S N O, treba kolektivno da se stidimo.

A da je u sukobu interesa, to je jasno svakome :)

Bojan

pre 14 godina

Vrhunac kriminalne sprege pojedinca i drzavne slabosti da izgradi jake i funkcionalne institucije. Covek koji govori o sebi kao kiseoniku, koji govori o pravoslavnoj veroispovesti kao svome izumu, a o svome dolasku na Mokru Goru kao hodocascu civilizacije u anticivilizaciju stvara famu prosvecenog coveka. Samopozvani nasao je novi zavicaj, cestitamo. Da li ce starosedeoci morati da ga se odreknu!? Mestani su akcident. Podrazumeva se neophodnost zakonskog uredjenja, ali lokalnoj zajednici koliko razumemo smeta upravo nepostojanje strogog postovanja zakona, a putevi kojima se dolazi do moci i novca su dobro utabani politicki koloseci.
I povrsno sagledanje afere pokazuje da ne smeju zainteresovani pojedinci pucanstva stajati na put politickim mezimcima i njihovim finansijskim projektima, to bi trebalo da cini zakon primenjiv i na umetnike (koji se bave biznisom).

Tara Zajcev

pre 14 godina

Nažalost, večerašnja emisija Insajdera nije na sasvim prihvatljiv i objektivan način predstavila problem planiranja, korišćenja i upravljanja prirodnim dobrom "Mokra Gora". Država trenutno radi na izradi Prostornog plana područja posebne namene nacionalnog parka Tara (koji obuhvata i Mokru Goru), a stručnjaci koji su uključeni u izradu Plana nisu bili učesnici emisije. Republička komisija za prostorne planove nedavno je ponovo razmatrala Strategiju prostornog razvoja ovog područja (kao Prvu fazu pomenutog plana, pošto je prvu verziju ovog dokumenta vratila "na doradu" upravo sa zahtevom da se uspostave i primene jasna pravila zaštite, korišćenja zemljišta, izgradnje i td. u skladu sa zakonom o zaštiti životne sredine i sa zakonom o planiranju i izgradnji). Gospodin Dulić i gospodin Kusturica dali su vrlo prihvatljiva objašnjenja i tačne odgovore na postavljena pitanja (u skladu sa zakonskim rešenjima). Mišljenja sam da je osnovni razlog za "sukob" meštana sela na području parka prirode Mokra Gora i gospodina Kusturice nezadovoljstvo meštana zbog OGRANIČENJA I ZABRANE IZGRADNJE, odnosno preparcelacije poljoprivrednog i šumskog zemljišta i konverzije u građevinsko zemljište (što nije regulisano samo Odlukom Vlade o režimu korišćenja parka prirode, već je u skladu sa zakonom o planiranju i izgradnji i predmet spomenutog Prostornog plana nacionalnog parka Tara). U prilog tome su podaci da je cena 1 ara (100m2) zemljišta na području Mokre Gore prosečno 5.000-20.000 evra/m2 (što se može proveriti čak i iz novinskih oglasa). Naravno, ovakav rast cena direktno je posledica rasta tražnje za građ.zemljištem nakon realizacije investicionih projekata i dolaska gosp. Kusturice, i nije "zasluga" 300-godišnjeg življenja na ovim prostorima. Smatram da B92 kao vrlo objektivna TV treba da uključi relevantne aspekte problema u autorske emisije, kao i relevantne i nepristrasne učesnike, stručnjake u oblasti prostornog i envajronmentalnog planiranja, građevinskog zemljišta i dr., a ne samo zainteresovane stejkholdere. Srbiji je potrebno mnogo ljudi kao što je gosp.Kusturica i nije prihvatljivo da se na takav način obezvređuje postignuti progres za koji je direktno zaslužan.

Rozika

pre 14 godina

Procitah 50 -ak komentara pa me mogu da odolim a da i ja (kako se u ovom nasem kraju kaze) neku ne kazem. U Mokru Goru i Sargan sam prvi put dosla sa 4 godine, cirom, u seosku skolu gde je moja majka bila uciteljica. Tokom prethodnih jos 45 godina, cesto sam boravila, celu gimnaziju smo proveli posumljavajuci Taru, Kremna, Sargan. Krajem 90-ih godina, zahvaljujuci gospodinu Glibeticu, dir. zeleznice i grupi Mokrogoraca - entuzijasta, nastao je prvi pravi osmisljeni koncept revitalizacije cuvene sarganske osmice. Kada sam to posetila 2001. bila sam fascinirana, idejom, entuzijazmom, pristupom, cistocom. To je valjda tada bilo jedino mesto koje je radjeno sa nekakvom strategijom i vizijom i na opste dobro pod patronatom zeleznice i Mesne zajednice Mokra gora. I pok. premijer Djindjic je 2002. god bio fasciniran, rekavsi da je tu bas sve kao u Svajcarskoj i obecao i pomogao oko izgradnje puta do Jatara. Tada jos uvek Kusturica nije znao da postoji Mokra Gora. Naravno, iskusno oko rezisera i biznismena Kusturice, 2004-05, je videlo priliku da se rezira do sada najbolje delo, ovaj put sa naglasenim akcentom na materijalnu vrednost. Tada krece otimacina. Naivno opstinsko rukovodstvo ga proglasava pocasnim gradjaninom, oprasta komunalno opremanje, poklanja zemlju, sve sa nadom da ce tako jedno veliko ime doprineti pokrenutoj prici. A dolaskom Kostunice i Velje stvar se krece lako i brzo, a Kusturica dobro naplacuje svoj "patriotizam"
A za one koji ne znaju, Mokrogorci su inace vrlo interesantan svet, vazda na putu za Bosnu, sa prugom koja je povezivala Beograd, Sarajevo i Dubrovnik. Nije bilo kuce iz koje neko nije radio na zeleznici. Mokrogoraca je bilo na prostoru od Triglava do Djevdjelije. Zato su valjda nastali i opstali i zavicajni dani Mokre Gore, zato su letnji raspusti u Mokroj Gori bili pamceni, jer ste vise mogli upoznati vrsnjaka u Mokroj Gori nego u najvecem gradu. I brine me sto vecina, ovde, kaze, da treba neko da uvede red. Slazem se, ali red uvodi drzava, a ne neko tamo D.o.o. Pri tome, ljudi kazu da tamo nije bilo nista dok nije dosao Kusturica. Da, tu gde je Drvengrad ,stvarno do 2005. nije bilo nista. Ali Mokra Gora, Sarganska osmica i citav koncept razvoja je bio i postoji mnogo pre Kusturice. I samo se nadam da ce Mokrogorci uspeti da se oslobode feudalnih okova u 21. veku koje im je nametnula vlada prethodna a ova se i ne bavi i ne zna bas mnogo, sem par ministara koji nastavljaju tamo gde su prethodni stali. A gosp. Dulic neka ide da se bavi poslom doktora, mnogo je drzava ulozila u njegovo skolovanje da bi se on sada igrao zastitara nase zivotne sredine. On neka namesta kosti, a sredinu oni koji su za to skolovani.

wukiw

pre 14 godina

... chinjenica je da se ovde ne radi o proganjanju emira ( nemanje ) kusturice i to je jedna vrlo zamenjena teza... ovde se radi o cistom divljastvu i nepostovanju zakona... vlada srbije je mogla da pokloni svoju imovinu emiru kusturici ali ne moze da poklanja svojinu privatnih lica... a i ako to uradi mora da obeshteti ljude koji tu zive preko 300 godina... poenta je da smo mi jedna banana drzava u kojoj vlada gazi sopstvene zakone a oni koji to podrzavaju ne shvataju da ce sve to platiti iz svog dzepa... drzava je izgubila mnoge sporove koje su gradjani ove zemlje poveli protiv nje a odshtetu smo platili mi kroz budzet... tako cemo platiti i denacionalizaciju, mokru goru... i ko zna shta jos... nema nista protiv kusturice i parka prirode ali zna se kako se to radi... ne moze se otimati privatna svojina tek tako... a vlada srbije ima precha posla umesto da proglasava mokru goru parkom prirode... svi znamo da se u vec postojecim nacionalnim parkovima uveliko grade divlji objekti koje niko ne rusi... a vlada srbije se zabavlja sa mokrom gorom... mistru Dulicu bi bilo bolje obratiti paznju na divlja naselja shirom Srbije, divlje deponije, Miskovice i Matice koji unistavaju Srbiju...

Aleksandar

pre 14 godina

Postavicu samo par konstatacija i pitanja:
Privatni posedi tih ljudi su nastali u vreme turske vladavine, sto znaci pre drzave Srbije, a sada drzava Srbija brani sume stare stotinama godina od ljudi koji zive sa tim sumam duze nego sa drzavom Srbijom.
Ko su ti rendzeri sto sprovode neke svoje odluke i oduzimaju ljudima alat i teraju majstore sa porodicnih kuca? Zar ne treba prvo sudska odluka pa onda policija izvrsava presudu? Zar je to nesto novo?
Kako rendzeri mogu da udju u privatni posed? Zar u BG policija moze da udje u stan samo uz sudski nalog?
Jednom recju tuga...

bezimena

pre 14 godina

Naravno da je u pitanju kriminal na najvišem nivou. Efendi Emir je na istom prostoru gazda i svog i "državnog", pa tako udružen sam sa sobom sasvim lepo posluje dok ga država velikodušno sponzoriše u "čuvanju" PRIRODNOG dobra koje je urbanizovao, s tendencijom daljnjeg proširivanja!

Nadam se da će starosedeoci istrajati u borbi protiv državne otimačine!

ZAŠTO "SRBIJAŠUME" NEMAJU NAORUŽANE RENDŽERE?

mirx

pre 14 godina

Ne treba se saliti na ovakav nacin sa Erama. To su jedni od najpostenijih i najvrednijih ljudi u Srbiji. Oni bi ti iz oka dali ali za nepravdu bi ti oko uzeli. Drzava je ovo mogla na drugi nacin da resi, ovo je bas iritirajuce, ima u uzickom kraju sposobnih ljudi da vode ovo preduzece a ne da dodje neki reditelj da formira rendzere. Kakvi rendzeri, rendzeri nisu srpska rec, da se barem zovu cetnici. I on ce da sacuva prirodu, pa nema boljeg cuvaoca od DJEDOVINE od Era to zapamtite, posekli bi je oni do sad da su drugaciji...

miloš

pre 14 godina

To što Kusturica radi je transparentno i ima nekih rezultata.Pogledajte Staru Planinu i njeno javno preduzeće pa onda možemo uporediti šta je zaštita i održivi razvoj.Nažalost 90% zaštićenih dobara je pod uzurpacijom raznih interesnih grupa koje arče i izvlače profit na uštrb prirode i to uz blagoslov državnih institucija.

Sale

pre 14 godina

Neki od ovih komentara su za ne poverovati. Po mom misljenju ovde se radi o krsenju osnovnog prava o licnoj svojini, koju Srbija, kao KAPITALISTICKA (odnosno u tranziciji) drzava mora pod hitno da resi. Umesto toga, ministar ko zna vec cega drsko daje izjavu kako se lokalno stanovnistvo mora urazumiti. Neverovatno. Argumenti tipa da je Kusturica napravio nesto ni iz cega i spasao Mokru Goru sudbine Zlatibora su u najmanju ruku smesni, setite se samo , i Marko je napravio Bambilend, a pre njega Pozaravac je bio obicna rupetina, zar ne?

mirx

pre 14 godina

Custe li vi kako on u razgovoru ponizava one mestane mokre gore. Ima on 20 hektara sume a radi na mesalici kod njega, pa sta treba da proda, posece sumu ili neznam sta, da snimi neki glupi film za te pare. Videste li vi onu prepotentnost, nepostovanje sagovornika, bahatost. E Srbine srbine do kad ces ovo da tolerises.

Aleksandar

pre 14 godina

Ljudi ja sam dipl inz sumarstva i razumem se u te stvari oko zemljista, suma i zasticenih prirodnih dobara. Ovo je vrhunski kriminal.
Zasto ne bi i ostalim gradjanima drzava dala neka prirodna dobra na upravljanje pa kad zaposlis 10 rendzera sa oruzijem lako je spreciti bespravnu secu suma. I onda kazu "pa on dobro radi, vidis kako je zaveo red". Ovo je slika i prilika srbije... feudalizam! Mada ko zna mozda i treba da se vratimo nekoliko vekova u nazad pa onda da krenemo napred.

pop

pre 14 godina

Kao prvo Kusturica nije kupio zemlju na kojoj gradi, postavljen je za direktora i prima pare. Jasno mi je da mu Kostunica ovo sve dozvoli, ali mi nije jasan Tadic koga je doticni reziser nazvao misem na mitingu dr.Kostunice u Beogradu. Tako u vodu pada tvrdnja da nije politicki aktivan i da radi za dobrobit gradana. Koliko sam upoznat bas je Kusturica posjekao najvise prvoklasne sume tamo na Mokroj Gori i prodao. (pod maskom na ime trase)

nemanja,ali pravi

pre 14 godina

Kusturica je zastitnik ne samo interesa drzave Srbije,nego i srpskog jezika i granice. Zato je je i uveo "ranger"-e tj granicare da cuvaju "range" tj granicu teritorije...kakav je to lik: i globalista i kapitalista i muzicar i bez sluha i demokrata i komunista i voli tudje koliko i svoje. Srbija je majka za sve vrste samo ne za svoje ljude...ajde vise da neko ugasi svetlo i pusti EKV Zemlju...

bezimena

pre 14 godina

Efendi Emir alias Nemanja, koji je umislio da je država, ima teritoriju kojom sam upravlja i koju sam kontroliše, ima i NAORUŽANE "rendžere" (kakve nema ni jedno drugo "prirodno dobro") kojima takodje sam upravlja i čiju brojnost može da poveća kad hoće, a sve mu je to poklonjeno kao vojvodstvo! Uz postojeću infrastrukturu, dotični ima sve uslove da proglasi AO Mokra Gora i otcepi se od Srbije!

dejan

pre 14 godina

Kako to da niko ne govori o sukobu interesa? Kusturica je u ociglednom sukobu interesa kako upravnik parka i glavni investitor. Znaci ako drzava hoce park prirode lepo odredi granice, imenuje upravnika, napravi urbanisticki plan, pozove privatne investitore, organizuje konkurs itd. Ovo sto se radi je totalni amaterizam i izivljavanje Kusturice uz podrsku vlasti.

statista

pre 14 godina

Za ekipu Insajdera, sve pohvale za dosadašnji rad ali ova emisija je, nažalost, pucanj u prazno. Ušće - Luka Beograd pa onda Mokra Gora, potpuno besmisleno. Zahvaljujem se dobronamernim i informisanim ljudima koji su pokušali da objasne suštinu problema.

Nikome ništa nije oduzeto, samo su uspostavljena neka pravila. Mogu li seljaci da napasaju stoku na svojim imanjima kao i do sada - MOGU. Mopgu li da seku šumu - MOGU normalno u skladu sa pravilima gazdovanja šumama koja važe svuda Srbiji jer nikom se ne dozvoljava da pravi ekološki genocid ako mu slučajno padne na pamet da poseče sve što ima. Mogu li da rade sve što su i do sada radili sa zemljom i šumama uključujući i to da je prodaju drugome - MOGU NIKO IM NE BRANI. Pa šta je problem šta ne mogu da rade. E pa ne mogu da zidaju šta im je volja, bez plana i dozvole, ne mogu da isparcelišu zemlju i da je prodaju kao građevinsko zemljišite za vikendice, ne smeju da prave deponije i slične ekološke crne tačke, ne smeju da prave objekte namenjene za prljavu industriju (što ni do sada nikome nije palo na pamet pa ne verujem da je tu problem). Da vidim sada o se buni protiv toga što ne može da se radi i što i ne treba da se radi ako ova zemlja barem malo liči na državu. Gde god smo imali parče nečega da valja sve je urbanizovano i upropašćeno, Zlatibor, Divčibare, Kopaonik, čim se čulo da će se nešto praviti na Staroj planini odmah su svi krenuli da rasprodaju ledine i šume da bi imalo za vikendice i hotelčiće. Ako to uradimo i sa Mokrom Gorom onda i ne zaslužujemo da živimo ovde. Evo ja lično ne dam Mokru Goru i ako treba i ja ću da uzmem bejzbol palicu pa da se sukobljavamo "argumentima".

Dosta bre više, sve je ruinirano i zagađeno, što od industrije što od nemarnih ljudi koji prave đubrišta i septičke jame pored svakog potoka.
Tamo u zavičaju gde sam kao dete rukom hvatao ribe po bistrim potocima sada ne smem ni čizmom da zgazim. Nema tamo industrije, ljudi su sve uništili, uništiće i Mokru Goru, samo ako ih pustimo.

GuC

pre 14 godina

Ako krenete jedinim putem ka Hercegovini (Trebinje..) morate proći kroz FEUD Emirov. Na samoj granici sa BiH mi je prvo prišao uniformisani čovek (ej, ljudi, granični prelaz), koga nisam mogla da provalim da li je korejanski carinik ili šumar, ali "naša" policija koju očekujem sigurno nije...onda on traži 50 kinti, bez objašnjenja. Ovo je bilo u septembru 2007. godine. Pitam zašto hoće moj novac, a on kaže, prošli ste kroz Mokru Goru???? Ja kažem, nisam znala izvinite, drugog puta i nema...ali, kada sam se vraćala za Bgd, pitam ja na osnovu čega vi meni uzimate novac. On kaže, ne pravite se ludi, ovo je javno preduzeće, platite...ja isključim motor i kažem, super, donesite mi odluku po kome ja to moram...prezirivo me pogledavši ode čovek i vrati se sa fasciklama gde lepo piše da je tadašnja Vlada Srbije (znači veliki frend Koštunica) velikodušno dao Kusturici da se igra države i naplaćuje prolaz kroz "njegovo" imanje...eto, takva nam je strašna kasaba Srbija, a kako ju je osmislio Kostunica i ekipa...godinu i po dana kasnije, pošto se niko nije bunio, apetiti su se povećali i sada se OTIMA.
Što se bunite onda za Kosovo, oteli su vam i ovaj deo zemlje i još vam naplaćuju prolazak.
...

Dragan

pre 14 godina

Nije mi jasno kako je to Kustirica ovlašćen da štiti državu (ili neki deo njene teritorije) i prirodu od nelegalne gradnje. Ja sam mislio da su za to nadležne opštinske uprave.

Igor

pre 14 godina

Zadnji pasus teksta: "U Mokroj Gori se radi o sukobu privatnog i javnog interesa i taj problem mora da se reši, s tim da Vlada Srbije mora da bude jasna i izričita u zaštiti javnog interesa, rekao je Stojkov"

Kakva greska! Vlada Srbije mora da bude jasna i izričita u zaštiti privatnog vlasnistva gradjana Srbija, sto je osnovni princip pravne drzave.

mladjan nikolic

pre 14 godina

Lako je ići po svetu i trubiti o antiglobalizmu, grliti maradonu, ljubiti slike Che-a, kada kod kuće imaš svoj pašaluk i radiš šta hoćeš.
Šerife, drži se priče, nismo indijanci ;)

Jadac

pre 14 godina

Kako svi ošacuju mesta gde rastu krave koje daju dobar kajmak. Kusto, proširi malo delatnost, predloga radi, u Hercegovinu, u tvoju Bileću i okolinu, pa sam napravi malo kajmaka na tom interesantnom mediteranskom području. Sve je netaknuto i pusto, niko ti neće smetati, tvrdim. Još kad bi samo našao neku sumanutu Vladu koja bi investirala za tebe. I more ti je na pola sata... I još je živ Karl Malden, možda bi došao na otvaranje. Samo ti dođi i radi, ako je do toga.

makijaveli

pre 14 godina

Izgleda da je istina nege na sredini, problem je definitivno sto u nasem drustvu ne postoji institucija dogovora, pregovora isl. Najgora od svega je izjava ministra Dulica, da zakonom nije propisana obaveza da se, sad pazite, konsultuje lokalna zajednica. Bas evropski! Takodje, to sto je upravnik nacionalnog parka Kusturica bez saradnje sa loklanom zajednicom jeste konflikt interesa. Ono sto je takodje istina, da bi stvarno taj kraj trebao biti zasticen (i tu lokalci nisu u pravu), ali su u pravu da je skandalozno zasto nista nisu barem pitani i sto se to radi uredbom i BG.

uzice

pre 14 godina

cinjenica je da je divlja gradnja na zlatiboru pocela onog momenta kada su velikasi i ekolozi iz Beograda dosli na Zlatibor (cutovic, bakocevic, savic, kicanovic...) istih godina je narod na Tari uspeo da se odbrani od pokusaja drzavnog umetnika Olivera Mandica da napravi centar etno turizma u Zaovinama. posle nekoliko godina ,novi drzavni umetnik sa istim ciljem. on je prethodnica - tako je isto bilo i na zlatiboru.
mi na tari vec imamo nacionalni park tara - i niko se ne protivi da nacionalni park raspolaze imovinom seljaka.

Sljiva

pre 14 godina

Licno mi uopste nije prijatna cinjenica, da se gospodin Nemanja Kusturica, koga je Stojan Cerovic ne bez ubedljivih razloga proglasio najglasnijim propagandistom velikosrpske politike Slobodana Milosevica, licno bakce sa tolikom zemljom i tolikim drzavnim parama. Sve mi se cini da osoba takve biografije i moralnog profila jednostavno nije dostojna toga.

goran@chemist

pre 14 godina

Ma dajte ljudi, čime se vi bavite! Pa zar nije rekla gospođica iz nacionalnog parka "Đerdap" da nas Evropa truje i da naši građani, a pre svega seljaci, čuvaju svoju zemlju i prirodu? Ma sklanjajte tog Kusturicu i te čuvare, šta će nam oni, neka ljudi slobodno kipuju traktorske prikolice sa đubretom, leševe krava, svinja, kučića, mrtve kokoške neka naređaju pored puteva. Neka seku šumu, šta će nama ta drva, samo zaklanjaju pogled ka stvarnoj domovini Srba-ka nebu!

b

pre 14 godina

Svako ko je rekao da je Kusturica zaslužan za sprečavanje divlje gradnje i "omogućio" stanovništvu da se bavi drugim delatnostima osim stočarstvom je odvalio tešku glupost. Kao čovek koji je DVE DECENIJE živeo u Mokroj Gori, reći ću da narod pre Kusturice nije živeo od stočarstva nego od fabrike boja i lakova "Kotroman" (koja je naravno propala kao i sve domaće divne fabrike - a ako se ne varam, Mokra Gora je bila jedino selo u bivšoj SFRJ sa svojom fabrikom), a Kusturica danas veoma lepo iskorištava činjenicu da su ljudi ostali bez posla i prihoda tako da su sad prinuđeni da rade za njega za bilo kakvu crkavicu, jer uvek "ako ti nećeš, ima ko hoće". Druga stvar: u Mokroj Gori NIKAD nije bilo divlje gradnje, jer ranije nije ni bila poznato mesto tj. nije bilo vikendica, motela i sl... To je jedno divno selo u kotlini (nije NA Mokroj Gori kao što sada svi govore, već U Mokroj Gori) okruženo brdima, a divlja gradnja i otkupljivanje zemljišta je krenulo nakon izgradnje Šarganske osmice i dolaska Kusturice! Niko nikad na televiziji ne prikazuje baš Mokru Goru - naselje i stanovništvo, niko nijednog Mokrogorca nije pitao za mišljenje kako mu je i da li mu je dobro sa Kusturicom... Nije dobro, iako bi to nažalost malo ko priznao, jer mu je Kusturica jedini preostali mogući izvor (minimalnih) prihoda...

shone

pre 14 godina

Strasno. Dakle vlada nam je ko sherif od Notingema. Dobrom su coveku digli statuu ispred palate pravde. Pravosudje nam je ostalo na nivou srednjeg veka.

Nebojša Uskoković

pre 14 godina

Ja bih i crnom Đavolu dao da upravlja bilo kojim delom Srbije, samo pod uslovom da ga dovede u red i vrati mu život kao što je Kusturica uradio sa Mokrom Gorom. Ko želi neka ode tamo pa nek se uveri, a uz to i lepo će se provesti jer zaista ima šta de se vidi. Pri tom ne mora čak ni da se uđe u Mećavnik, jer je priroda toliko lepa, a Taj "grozni" čovek je učinio da sve bude čisto i uredno (što bi naši skorojevići rekli:"kao u Švajcarskoj")...
Mene lično ne interesuje ko upravlja čime, mislim da su jedino važni rezultati! A rezultati u tom zamalo zaboravljenom kraju su vidljivi, život se vraća u taj kraj, mladi više ne odlaze u tolikom broju u "čuvene centre" kao što su Beograd, Čačak, Užice ili čajetina, već ostaju da žive i rade u svom mestu, gde su živele i tolike generacije pre njih! Dajte još nekog Kusturicu!

goran

pre 14 godina

Imam vikendicu u Sirogojnu, to je deo Zlatibora koji ipak lici na nesto a ne kao ono u Partizanskim vodama.

Samo cekam da navale i ovde i uniste prirodu. Mokra Gora je jos lepsa.

Nije bitno sta mislim o Kusturici ali smatram da treba ograniciti raspolaganje u nacionalnom parku. To je svuda normalno. Inace ce za 20 godina ovaj deo biti unisten.

Lepo je Kusturica rekao da oni nisu u sporu sa njim nego sa drzavom. To je sustina.

neshonni

pre 14 godina

Vlada je ta, bila ova ili prethodna koja je zakuvala kašu i dovela do ovog spora. Po običaju nepromišljen potez koji zavadja ljude... Dakle ostavite Kustu na miru, čovek obavlja usputni posao koji je prihvatio kao ljubitelj prirode, niko se pre njega nije setio da napravi čudo na Morkroj Gori, pokrene šargansku osmicu ili već šta...Njegove zasluge za našu zemlju u oblasti filma ne treba ni pominjati... I sad se našao neko da pametuje i optužuje čoveka za nešto za šta su svojom odlukom krivi neki drugi koji se nisu udostojili da odu na teren i objasne ljudima šta nameravaju i šta isti mogu očekivati od njihove odluke!

Milutin

pre 14 godina

I zamislite tog uzasa, probudite se i kazu vam "od danas je vase imanje u sklopu nacionalnog parka prirode".
O sudbino, ej zivote propalice :) ...
A i taj Kusturica, sve kao nesto etno ovo ono... pa tamo moze drugi Las Vegas da se izgradi a ne sve kao ta neka priroda, nacionalni obicaji, bezveze.
I pitam ja vas lepo, zasto ja ne dobijem milione po svetu pa da gradim i cuvam prirodu po Srbiji a ne on, videli smo da ne ume ni da gradi ni da cuva prirodu. Mi smo za Kaludjericu bre a ne za prirodu!

Milan

pre 14 godina

Ovo sto se radi sa imovinom seljaka na Mokroj Gori je necuveno:
1) niko nema pravo nikog da tera da sa svojom imovinom radi ono sto ne zeli, svako ima pravo da raspolaze svojom privatnom imovinom kako zeli,
2) vlasnici sporne teritorije su SELJACI, a s obzirom da su to gradjdani drugog reda, za koje ustav i gradjanska prava ne vaze, sasvim je u redu da sa njihovom imovinom radi ko sta hoce i kako hoce,
3) osoba koja se predstavlja kao antiglobalista ponasa se kao tipican kapitalista, cime njegov moral pada u vodu,
4) ako je problem u divljoj gradnji, onda treba doneti urbanisticki plan, a ne oduzimati zemlju od vlasnika.

Zoran Simic

pre 14 godina

Podrzavam potez Vlade Srbije i akciju gospodina Kusturice bez ikakve rezerve.Sramota je sta sve rade lokalni mestani u poslednjih godinu dana zarad sebicnih licnih interesa. Niko njima nije oduzeo zemlju i nije mi jasno zasto to niko jasno i ne kaze.Oni mogu da koriste svoju zemlju ali ne mogu da seku sumu i ne mogu da tamo prave raznorazne stracare i TO JE U DRZAVNOM INTERESU.Zasto nisu radili to sto sad hoce da rade pre 5-6 godina?Zato sto tamo nije bilo nicega. I da se nije pojavio gospodin Kusturica , koga sad oni hoce da oteraju, sa svojim posteno zaradjenim novcem, i da nije napravio sve ono sto jeste i sto sada mami ljude na Mokru Goru, ne bi ni bilo cele ove guzve.KREMANCI, SRAM VAS BILO.

yo

pre 14 godina

Ne vidim sta je lose u tome da Kusturica brine prirodi na tom podrucju. Srbija je ionako sva u djubretu, seku se sume, otrov se ispusta u reke. Seljaci bacaju otpad u potoke. Neko i treba da zavede red tu i tamo. Zasto to ne bi bio Kusturica? Podrzavam u potpunosti, odlicna ideja.

Satir

pre 14 godina

Kakav narod takva i vlast!
Samo da pretpostavim da će možda iduće godine da prošire park na 22000 hektara, pa malo po malo, može i cela Srbija da postane nacionalni park, a Mićko (Indexovci) najveći prorok svih vremena.
Jasno je da je u pitanju najobičnija otimačina, u tu regiju na razne načine ulaže se poslednjih 30 godina, nije lud Kusturica, a Srbi jesu, što dokazuju i mnogi komentari ovde. Dok je ovaca biće i vune!

Aragorn

pre 14 godina

Hoćemo li saznati i koliko park prirode dobija para iz budžeta, kolika je plata direktora parka (kao i kada je bio konkurs, koji su bili uslovi itd.), zatim koliki su prihodi od putarine i od svih drugih aktivnosti - turizam, ugostiteljstvo.
Kao i kako se taj novac troši. Moja pretpostavka je da se sav prihod Parka potroši na organizaciju filmskog festivala.

darko

pre 14 godina

Zemlju je dobio besplatno, komunalno opremanje od Uzica besplatno, posekao sumu i dobio zemlju od Srbija suma besplatno, put mu asfaltirao Velja Ilić besplatno, uvedena taksa za prolaz kroz Mokru goru čijim prihodim rukovodi Kusturica, radnici mu kao rendžeri na platnom spisku države, tabače snega dobio besplatno, izvore vode za topove na skijalistu koristi besplatno, ministarstvo kulture ga finansira za sve projekte, kao umetnik verovatno vredi ali cinjenica je da niko u lošijem svetlu nije prikazao Srbe a to je najgora kombinacija kada neko svoju umetnicku genijalnost koristi za degradaciju celog jednog naroda dok na drugoj strani svi politicari se utrkuju ko ce mu vise novca udeliti

Nenad

pre 14 godina

Da li Mokra Gora treba da izgleda kao ona bruka na Zlatiboru, sve sam divlja gradnja i ruglo. Da nije bilo Kusturice niko ni nebi cuo za taj deo Srbije. Sad nekim koji su odande otisli u gradove zinulo da prodaju placeve za koje nisu ni znali da imaju. Pravi mestani tih sela podrzavaju Kusturicu. Ovi koji su se potpisali davno vec ne zive tamo vec godinama zive u Uzicu, Pozegi, Beogradu i drugim mestima. Ako se pogleda statistika sedam hiljada mestana nema ni u svim selima na Zlatiboru, Tari i Mokroj Gori zajedno. Naravno, ko god nesto dobro napravi za Srbiju treba ga kazniti kako se samo usudio.

milos

pre 14 godina

Kusturica, nema nikakve kvalifikacije, da obavlja taj posao.
Ponasa se kao gospodar, veliki knez, velmoza, cek koje su jos titule postojale za takvu vrstu ljudi.
Zao mi je onih stanovnika-kmetova, njihov polozaj nije resen, i zato predlazem da se u ime ocuvanje Knezevine Srbije, odmah promeni dinastija, u Kusturice.
Takodje mislim da bi bilo lepo da se ustavom resi pitanje polozaja stanovnika-kmetova-Nemanjinih-(Emirovih) podanika, takodje da se vrati ropstvo, pa mozda onda Veliki Knez i rodonacelnik srpske dinastije Kusturica, bude srecan na svom posedu.A da bilo bi lepo kada bi podanici sa Mokre Gore placali godisnji porez-danak-kustindinar.
Sramota za Srbiju, da ljude koji su i onako dovoljno osiromasili, sada ovako unistavaju.
Ali evo jedan predlog, posto ova vlada reaguje na odsecene udove, a vi mokrogorci lepo odsecite neki deo tela i posaljite postom u vladu.

alfa

pre 14 godina

Ne svidja mi se ideja da budem deo drzave cije interese brani Kusturica.
Pitam se sto nije na tom DODELJENOM imanju nastanio populaciju koju je najvise rabio u filmovima, i koja mu je zahvaljuci tome donela ogromno bogatstvo.
Mada, obzirom koliko je bio grlat na mitingu moglo se ocekivati da ce udomiti neke izbeglice sa K i M.
Bruka!

Milivoj

pre 14 godina

Cinjenica je da je g.din Emir dobio od drzave ekskluzivno pravo da napravi PRIVATNI HOTEL citaj PRIVATNI HOTEL SA BAZENOM + SAUNA +TERETANA +BIOSKOP ... u NACIONALNOM PARKU. A sad su gospoda obezbedila da u prostoru od 10.000 hektara niko ne pridje gospodinovom objektu i slucajno ga ugrozi. E to je pravi monopol pa dusebriznik zemlje Srbije naplacuje 200 dinara ulaz u svoj objekat. Bio sam tamo pre 20 dana Mecavnik se trenutno siri i to dosta, a seljaci iz Kremne ne mogu da poseku drvo u svojoj sumi. A i cika Velja mu je doveo asfalt do Hotela i to gratis. Emiru svaka cast ta prica o CeGevari, Kastru, Maradoni, komunizmu, borbi protiv globalizacije, a gospodin reditelj radi kao pravi KAPITALISTA, nista gratis. E BRACO TO JE REVOLUCIJA I VREDI SE BORITI.

Geger

pre 14 godina

Mokra gora je prirodno dobro pod zastitom drzave. U vlasnickom smislu, njive i sume su privatne ili drzavne. Kao sto moje komsije i ja ne mozemo da radimo sa nasim starim kucama u Zemunu sta nam padne na pamet, tako i vlasnici zemlje na Mokroj gori moraju da uzmu u obzir cinjenicu da im je imanje u zasticenoj zoni.

Seljaci su razjareni jer ne mogu sada da isparcelisu svoje njive i sume i rasprodaju ih kao gradjevinsko zemljiste. To je njihov trenutni finansijski gubitak, ne sumnjam da bi im dobro doslo po par hiljada evra od prodaje placeva. Ali, sa druge strane ce na dugi rok dobiti mnogo vise, bas zato sto su im imanja u zasticenom prirodnom dobru. A dobice i svi gradjani Srbije. Nadam se samo da ce drzava da istraje na zastiti.

Jos samo da dodam: To sto su seljaci eto uspeli 300 godina da ocuvaju prirodu nije u stvari nikakav argument. Za tih 300 godina nisu ni imali kome da prodaju zemlju. Sa druge strane kako su je koristili poslednjih 300 moci ce i sledecih 300.

Živorad S.

pre 14 godina

Malo nam se Emir zigrao i preigrao (uz pomoc drzave Srbije)
Nemam nista posebno protiv njega ali je zaista preterao. Njegova najveca zasluga je to sto je pokrenuo turizam na Mokroj gori i sprecio da se otvori rudnik cinka sto bi bila ekoloska katastrofa za taj kraj. To je za svaku pohvalu ali sada Emir to skupo naplacuje i profitira tako da je sve pogazio sto je postigao. Nemam nista protiv da razvija turizam i svoj licni biznis, neka kupi zemlju po trzisnoj vrednosti, ogradi je i neka radi sta mu je volja (normalno po zakonskim normama), a ne da mu drzava na racun vlasnika zemljista, a i svih nas dodeljuje enormna novcana sredstva i zemlju da se on licno bogati , zaklonivsi se iza ekologije ,turizma,razvoja itd.itd.
Dakle Kusto zaigraj ali i za pojas zadeni.
PS. Mozda je Emira stigla strasna srpska kletva - DA BOG DA SE OSILIO. Ta je gora od one imao pa nemao.
Sada je potrebna mudrost i dosta volje da se sacuva ovaj dragulj koji nam je Bog poklonio, a mi eto opet ne znamo da ga koristimo i sacuvamo.
Pomozi Boze.

Bojan

pre 14 godina

Razlika izmedju "necijeg" i "drzavnog" citaj narodnog je ogromna. U "Nekog" mozes da uperis prst i kazes da ne radi dobro, da krade ili sta god, kod "drzavnog / narodnog" ne mozes ni u koga. Apsolutno podrzavam Kusturicu. Tara t.j. Morkra gora konacno ima nesto na sta treba da smo ponosni.Volim da odem tamo i uzivam svaki put.Meni ne smeta ni da je dobio na poklon, sve dok se cuva priroda u kojoj smo mi Srbi maksimalno nemarni, naravno zbog stava "Ma boli me uvo, nije moje"!

Saša

pre 14 godina

Kusturica je tu, kaže, "da štiti interese Srbije"? Pa šta je on, neki diplomata? Zar ne bi trebalo da on snima filmove, a da direktor bude neko ko se razume u upravljanje dobrima? I je l to on postao direktor na osnovu konkursa? Sve bih to voleo da saznam, pa ako je neko ljubazan da mi odgovori, biću zahvalan.

ja

pre 14 godina

Podrzavam ovaj napor da se zastiti priroda,i potpuno mi je svejedno da li je u to umesan Emir Kusturica ili neko drugi. Nije mi zao ni da mi drzava kroz porez naplati odrzavanje prirodnih lepota. Ljuti me kada neko uzme debelu platu na konto ekologije, podeli otrovnu burad na cuvanje seljacima koji napajaju time stoku i zalivaju baste- a gradjani kojima smeta Kusturica- niti pitaju cije pare je uzeo direktor fabrike zagadjivaca, niti sta im deca jedu. Vazno je samo "da komsiji crkne krava". I po cenu da crkne ona u sopstvenom dvoristu.

T.

pre 14 godina

Dobio zemlju od drzave, na njoj uspostavio oruzane snage i naplacuje putarinu a seljacima oduzima zemlju. Neko bi pomislio da pricamo o dogadjajima u nekoj feudalnoj zemlji u ranom srednjem veku, a ono zapravo Srbija u dvadesetprvom.

Samo mi nije jasno, kome li se kralju, u skladu sa srednjevekovnim obicajima, Kusturica zaklinje na vernost?

benny

pre 14 godina

eh, da se neko setio da pre 10-15 godina da uradi isto i sa Zlatiborom, ne bi danas onakva divljina gradjevina bio..... al necemo o tome, ajde malo da pljujemo.... to nam je uvek islo od ruke....

Vladimir

pre 14 godina

Naravno da Kusturica ima svu moju podršku zato što ne dozvoljava da od Tare naprave novo ruglo kakav je Zlatibor danas. Manite se antipatija prema Kusturici već razmišljajte da li nam treba reda u ovoj zemlji

Mustang

pre 14 godina

Pa nisu im oduzeli zemlju, valjda. I ovde u SLO imamo parkove (čak i nacionalne/pokrajinske), gde je mnogo privatne svojine. Šta je tu čudno?

Dusko

pre 14 godina

Mogu li ja da budem upravnik tog zasticenog kraja? Ili neko drugi? Ko je odlucio da je Kusturica toliko kompetentan da upravlja tako necim? Na osnovu cega? Pa jos oduzimanje privatnog zemljista, kao 1945. godine. Pod hitno ponistiti sve odluke koje su donesene od 2005. pa nadalje i ako se zeli i hoce nesto napraviti, sve iz pocetka, javno, a Kusturica da se javi na javni konkurs za upravnika.

Zvrk

pre 14 godina

Pre izgradnje "Mećavnika" i skijališta okolno sanovništvo je živelo od stočarstva i eksploatacje šuma. Situacija se sad promenila, dolaze turisti iz zemlje i sveta pa je prilika da se tu izgrade razni objekti i dobro prodaju. Proširenjem nacionalnog parka sprečena je divlja gradnja. Naravno u ovoj zemlji "efikasnog" sudstva narodu smeta obezbeđenje parka. Pogledajte samo kakav je zločin prema planini učinjen na Zlatiboru pa će Vam sve biti jasno.

gradjanin Srbije

pre 14 godina

Ovo sto se dogadja na Mokroj Gori je vrhunac nemoci jedne drzave ali i njenih gradjana koji su toliko moralno devalvirali i posrnuli za poslednjih dvadesetak godina, da vise ne prezaju ni od cega da bi zaradili neki dinar. Pre nego da zapocnem bilo kakavu diskusiju zelim da podvucem da nisam fan Emira Kusturice i da mi se nije dopalo njegovo politicko angazovanje od pre 5-6 godina, niti sam fan njegovih filmova. Medjutim bio sam nekoliko puta na Mokroj Gori i shvatio da to sto on tamo radi nema veze sa njegovom kinematografijom niti politikom (dobro, jasno mi je da ne bi mogao da krene u projekat Mokra Gora da nije imao “prijatelje” u politici, ali nije ni prvi ni poslednji). Covek ima viziju i polako je ostavruje. Prve godine, sem njegovog kompleksa i idilicnih okolnih brda sa starim okucnicama – nije bilo nista. Vec sledece godine sam primetio “lepse i starije” kuce kakao polako nicu uz put I preko puta kompleksa, a poslednji put, proslog leta, vec ih je bilo svuda. Sa punim pravom podrzavam drzavu da odredi sta je granica parka prirode, ali ona mora i da stane iza tog projekta u saradnji sa lokalnom zajednicom. Tacno je da je osecaj da se “uvece legne sa 40 hektara svoje zemlje, a probudi bez nje” strasan, ali to je zato sto lokalna samouprava ne radi sa lokanim ljudima niti pokusava da na pametniji (da ne upotrebim vec omrzlu rec – odrzivi) nacin preusmeri aktivnosti lokalnih domacinstava. Jeste tesko poceti nesto novo, ali je to jedini nacin da ceo kraj prosperira a da u isto vreme zastiti prirodu. Ono sto boli stanovnike Mokre Gore je to sto im se svidela ideja da se malo slepaju uz Kusturicu, pa da krenu da zidaju preko zime po dva “odeljenja” u dvoristu koja ce leti da izdaju za malo manje para nego sto je to u Kusturicinom kompleksu, pa da sledece zime dograde jos dva, pa onda krov, pa dobro ako se ne omalterise sta fali, bice 2-3 evra jos jeftinije… i za 20 godina ce se dobiti nov Zlatibor, Divcibare itd odakle ce ljudi bezati glavom bez obzira. Kusturica u svom kompleksu zaposljava iskljucivo ljude (pogotovo mlade) iz lokalnih mesta, narucuje sir i kajmak od domacinstava u okruzenju, dovodi lokalne radnike dam u pomazu oko izgradnje i umesto sto seljaci galame evo vec preko godinu dana, bilo bi im pametnije da sednu i sa Kusturicom i sa predtavnicima lokalne zajedice i kazu – ajde da se dogovorimo da bude dobro i nama i vama i prirodi i Srbiji. Ali jok, nece Srbin da se dogovara – oce po svome, pa kada on propada neka propadne cela Srbija.

branko

pre 14 godina

A šta da kaže pola Srbije koja se probudila i nacionalizacijom ostala bez svoje imovine, a sada država spava, pa nikako da donese zakon o denacionalizaciji.

Jovan

pre 14 godina

Efendija Nemanja je cudo prirode. Radio kampanju za Antu Markovica, sa generalom Kukanjcem "spasavao" Yugu, sa Slobom kafenisao na cuvenom kanabeu. Kod Djikija nije prosao, ali su zato Voja i Velja sve nadoknadili. Kao finale sada DS maestru "placa" penale zbog Zoranovog "nerazumevanja genija".
A KOLIKA JE PLATA DIREKTORA KUSTURICE koji placaju poreski obveznici i oni koji placaju putarinu kroz Mokru Goru?

Djole

pre 14 godina

Drzava ima pravo, da uz pravicnu naknadu izvrsi expropriaciju bilo kog dela zemlje na teritoriji Srbije... Ne znam sta tu nije jasno, dobice pare za zemlju, i to onu koju sigurno ne bi mogli da prodaju, a svakako ne da obradjuju, nije los deal, a....

free

pre 14 godina

ajde pustite coveka na miru, sredio je svojim novcem taj deo srbije koja je i onako sva u djubretu, i nijedan zakon joj ne moze pomoci kao ljudi sa dobrom voljom kao on... a znamo da je na legalan nacin stekao novac i ne treba ga uznemiravati da se ne bi i on pokupio i zapalio iz ove dzungle...

pitam

pre 14 godina

Sta li radi Komisija koja vodi racuna o sprecavanju sukoba interesa???

Kako vlada za direktora svoje, vladine institucije - parka prirode, moze za direktora da postavi nekoga ko je ujedno i vlasnik dela zemlje i objekata na kom se taj park nalazi?? (direktora koji po definiciji treba da brani/stiti interese te iste vlade)
Nije li to ocit slucaj - primer sukoba interesa??

Ko i Sta garantuje da direktor Kusturica nece vladinim parama graditi, asfaltirat puteve, uvoditi vodu... do svih objekata???

Zvrk

pre 14 godina

Pre izgradnje "Mećavnika" i skijališta okolno sanovništvo je živelo od stočarstva i eksploatacje šuma. Situacija se sad promenila, dolaze turisti iz zemlje i sveta pa je prilika da se tu izgrade razni objekti i dobro prodaju. Proširenjem nacionalnog parka sprečena je divlja gradnja. Naravno u ovoj zemlji "efikasnog" sudstva narodu smeta obezbeđenje parka. Pogledajte samo kakav je zločin prema planini učinjen na Zlatiboru pa će Vam sve biti jasno.

gradjanin Srbije

pre 14 godina

Ovo sto se dogadja na Mokroj Gori je vrhunac nemoci jedne drzave ali i njenih gradjana koji su toliko moralno devalvirali i posrnuli za poslednjih dvadesetak godina, da vise ne prezaju ni od cega da bi zaradili neki dinar. Pre nego da zapocnem bilo kakavu diskusiju zelim da podvucem da nisam fan Emira Kusturice i da mi se nije dopalo njegovo politicko angazovanje od pre 5-6 godina, niti sam fan njegovih filmova. Medjutim bio sam nekoliko puta na Mokroj Gori i shvatio da to sto on tamo radi nema veze sa njegovom kinematografijom niti politikom (dobro, jasno mi je da ne bi mogao da krene u projekat Mokra Gora da nije imao “prijatelje” u politici, ali nije ni prvi ni poslednji). Covek ima viziju i polako je ostavruje. Prve godine, sem njegovog kompleksa i idilicnih okolnih brda sa starim okucnicama – nije bilo nista. Vec sledece godine sam primetio “lepse i starije” kuce kakao polako nicu uz put I preko puta kompleksa, a poslednji put, proslog leta, vec ih je bilo svuda. Sa punim pravom podrzavam drzavu da odredi sta je granica parka prirode, ali ona mora i da stane iza tog projekta u saradnji sa lokalnom zajednicom. Tacno je da je osecaj da se “uvece legne sa 40 hektara svoje zemlje, a probudi bez nje” strasan, ali to je zato sto lokalna samouprava ne radi sa lokanim ljudima niti pokusava da na pametniji (da ne upotrebim vec omrzlu rec – odrzivi) nacin preusmeri aktivnosti lokalnih domacinstava. Jeste tesko poceti nesto novo, ali je to jedini nacin da ceo kraj prosperira a da u isto vreme zastiti prirodu. Ono sto boli stanovnike Mokre Gore je to sto im se svidela ideja da se malo slepaju uz Kusturicu, pa da krenu da zidaju preko zime po dva “odeljenja” u dvoristu koja ce leti da izdaju za malo manje para nego sto je to u Kusturicinom kompleksu, pa da sledece zime dograde jos dva, pa onda krov, pa dobro ako se ne omalterise sta fali, bice 2-3 evra jos jeftinije… i za 20 godina ce se dobiti nov Zlatibor, Divcibare itd odakle ce ljudi bezati glavom bez obzira. Kusturica u svom kompleksu zaposljava iskljucivo ljude (pogotovo mlade) iz lokalnih mesta, narucuje sir i kajmak od domacinstava u okruzenju, dovodi lokalne radnike dam u pomazu oko izgradnje i umesto sto seljaci galame evo vec preko godinu dana, bilo bi im pametnije da sednu i sa Kusturicom i sa predtavnicima lokalne zajedice i kazu – ajde da se dogovorimo da bude dobro i nama i vama i prirodi i Srbiji. Ali jok, nece Srbin da se dogovara – oce po svome, pa kada on propada neka propadne cela Srbija.

free

pre 14 godina

ajde pustite coveka na miru, sredio je svojim novcem taj deo srbije koja je i onako sva u djubretu, i nijedan zakon joj ne moze pomoci kao ljudi sa dobrom voljom kao on... a znamo da je na legalan nacin stekao novac i ne treba ga uznemiravati da se ne bi i on pokupio i zapalio iz ove dzungle...

Jovan

pre 14 godina

Efendija Nemanja je cudo prirode. Radio kampanju za Antu Markovica, sa generalom Kukanjcem "spasavao" Yugu, sa Slobom kafenisao na cuvenom kanabeu. Kod Djikija nije prosao, ali su zato Voja i Velja sve nadoknadili. Kao finale sada DS maestru "placa" penale zbog Zoranovog "nerazumevanja genija".
A KOLIKA JE PLATA DIREKTORA KUSTURICE koji placaju poreski obveznici i oni koji placaju putarinu kroz Mokru Goru?

Mustang

pre 14 godina

Pa nisu im oduzeli zemlju, valjda. I ovde u SLO imamo parkove (čak i nacionalne/pokrajinske), gde je mnogo privatne svojine. Šta je tu čudno?

Milivoj

pre 14 godina

Cinjenica je da je g.din Emir dobio od drzave ekskluzivno pravo da napravi PRIVATNI HOTEL citaj PRIVATNI HOTEL SA BAZENOM + SAUNA +TERETANA +BIOSKOP ... u NACIONALNOM PARKU. A sad su gospoda obezbedila da u prostoru od 10.000 hektara niko ne pridje gospodinovom objektu i slucajno ga ugrozi. E to je pravi monopol pa dusebriznik zemlje Srbije naplacuje 200 dinara ulaz u svoj objekat. Bio sam tamo pre 20 dana Mecavnik se trenutno siri i to dosta, a seljaci iz Kremne ne mogu da poseku drvo u svojoj sumi. A i cika Velja mu je doveo asfalt do Hotela i to gratis. Emiru svaka cast ta prica o CeGevari, Kastru, Maradoni, komunizmu, borbi protiv globalizacije, a gospodin reditelj radi kao pravi KAPITALISTA, nista gratis. E BRACO TO JE REVOLUCIJA I VREDI SE BORITI.

Vladimir

pre 14 godina

Naravno da Kusturica ima svu moju podršku zato što ne dozvoljava da od Tare naprave novo ruglo kakav je Zlatibor danas. Manite se antipatija prema Kusturici već razmišljajte da li nam treba reda u ovoj zemlji

benny

pre 14 godina

eh, da se neko setio da pre 10-15 godina da uradi isto i sa Zlatiborom, ne bi danas onakva divljina gradjevina bio..... al necemo o tome, ajde malo da pljujemo.... to nam je uvek islo od ruke....

Nenad

pre 14 godina

Da li Mokra Gora treba da izgleda kao ona bruka na Zlatiboru, sve sam divlja gradnja i ruglo. Da nije bilo Kusturice niko ni nebi cuo za taj deo Srbije. Sad nekim koji su odande otisli u gradove zinulo da prodaju placeve za koje nisu ni znali da imaju. Pravi mestani tih sela podrzavaju Kusturicu. Ovi koji su se potpisali davno vec ne zive tamo vec godinama zive u Uzicu, Pozegi, Beogradu i drugim mestima. Ako se pogleda statistika sedam hiljada mestana nema ni u svim selima na Zlatiboru, Tari i Mokroj Gori zajedno. Naravno, ko god nesto dobro napravi za Srbiju treba ga kazniti kako se samo usudio.

Geger

pre 14 godina

Mokra gora je prirodno dobro pod zastitom drzave. U vlasnickom smislu, njive i sume su privatne ili drzavne. Kao sto moje komsije i ja ne mozemo da radimo sa nasim starim kucama u Zemunu sta nam padne na pamet, tako i vlasnici zemlje na Mokroj gori moraju da uzmu u obzir cinjenicu da im je imanje u zasticenoj zoni.

Seljaci su razjareni jer ne mogu sada da isparcelisu svoje njive i sume i rasprodaju ih kao gradjevinsko zemljiste. To je njihov trenutni finansijski gubitak, ne sumnjam da bi im dobro doslo po par hiljada evra od prodaje placeva. Ali, sa druge strane ce na dugi rok dobiti mnogo vise, bas zato sto su im imanja u zasticenom prirodnom dobru. A dobice i svi gradjani Srbije. Nadam se samo da ce drzava da istraje na zastiti.

Jos samo da dodam: To sto su seljaci eto uspeli 300 godina da ocuvaju prirodu nije u stvari nikakav argument. Za tih 300 godina nisu ni imali kome da prodaju zemlju. Sa druge strane kako su je koristili poslednjih 300 moci ce i sledecih 300.

branko

pre 14 godina

A šta da kaže pola Srbije koja se probudila i nacionalizacijom ostala bez svoje imovine, a sada država spava, pa nikako da donese zakon o denacionalizaciji.

yo

pre 14 godina

Ne vidim sta je lose u tome da Kusturica brine prirodi na tom podrucju. Srbija je ionako sva u djubretu, seku se sume, otrov se ispusta u reke. Seljaci bacaju otpad u potoke. Neko i treba da zavede red tu i tamo. Zasto to ne bi bio Kusturica? Podrzavam u potpunosti, odlicna ideja.

Djole

pre 14 godina

Drzava ima pravo, da uz pravicnu naknadu izvrsi expropriaciju bilo kog dela zemlje na teritoriji Srbije... Ne znam sta tu nije jasno, dobice pare za zemlju, i to onu koju sigurno ne bi mogli da prodaju, a svakako ne da obradjuju, nije los deal, a....

Bojan

pre 14 godina

Razlika izmedju "necijeg" i "drzavnog" citaj narodnog je ogromna. U "Nekog" mozes da uperis prst i kazes da ne radi dobro, da krade ili sta god, kod "drzavnog / narodnog" ne mozes ni u koga. Apsolutno podrzavam Kusturicu. Tara t.j. Morkra gora konacno ima nesto na sta treba da smo ponosni.Volim da odem tamo i uzivam svaki put.Meni ne smeta ni da je dobio na poklon, sve dok se cuva priroda u kojoj smo mi Srbi maksimalno nemarni, naravno zbog stava "Ma boli me uvo, nije moje"!

Zoran Simic

pre 14 godina

Podrzavam potez Vlade Srbije i akciju gospodina Kusturice bez ikakve rezerve.Sramota je sta sve rade lokalni mestani u poslednjih godinu dana zarad sebicnih licnih interesa. Niko njima nije oduzeo zemlju i nije mi jasno zasto to niko jasno i ne kaze.Oni mogu da koriste svoju zemlju ali ne mogu da seku sumu i ne mogu da tamo prave raznorazne stracare i TO JE U DRZAVNOM INTERESU.Zasto nisu radili to sto sad hoce da rade pre 5-6 godina?Zato sto tamo nije bilo nicega. I da se nije pojavio gospodin Kusturica , koga sad oni hoce da oteraju, sa svojim posteno zaradjenim novcem, i da nije napravio sve ono sto jeste i sto sada mami ljude na Mokru Goru, ne bi ni bilo cele ove guzve.KREMANCI, SRAM VAS BILO.

ja

pre 14 godina

Podrzavam ovaj napor da se zastiti priroda,i potpuno mi je svejedno da li je u to umesan Emir Kusturica ili neko drugi. Nije mi zao ni da mi drzava kroz porez naplati odrzavanje prirodnih lepota. Ljuti me kada neko uzme debelu platu na konto ekologije, podeli otrovnu burad na cuvanje seljacima koji napajaju time stoku i zalivaju baste- a gradjani kojima smeta Kusturica- niti pitaju cije pare je uzeo direktor fabrike zagadjivaca, niti sta im deca jedu. Vazno je samo "da komsiji crkne krava". I po cenu da crkne ona u sopstvenom dvoristu.

Nebojša Uskoković

pre 14 godina

Ja bih i crnom Đavolu dao da upravlja bilo kojim delom Srbije, samo pod uslovom da ga dovede u red i vrati mu život kao što je Kusturica uradio sa Mokrom Gorom. Ko želi neka ode tamo pa nek se uveri, a uz to i lepo će se provesti jer zaista ima šta de se vidi. Pri tom ne mora čak ni da se uđe u Mećavnik, jer je priroda toliko lepa, a Taj "grozni" čovek je učinio da sve bude čisto i uredno (što bi naši skorojevići rekli:"kao u Švajcarskoj")...
Mene lično ne interesuje ko upravlja čime, mislim da su jedino važni rezultati! A rezultati u tom zamalo zaboravljenom kraju su vidljivi, život se vraća u taj kraj, mladi više ne odlaze u tolikom broju u "čuvene centre" kao što su Beograd, Čačak, Užice ili čajetina, već ostaju da žive i rade u svom mestu, gde su živele i tolike generacije pre njih! Dajte još nekog Kusturicu!

darko

pre 14 godina

Zemlju je dobio besplatno, komunalno opremanje od Uzica besplatno, posekao sumu i dobio zemlju od Srbija suma besplatno, put mu asfaltirao Velja Ilić besplatno, uvedena taksa za prolaz kroz Mokru goru čijim prihodim rukovodi Kusturica, radnici mu kao rendžeri na platnom spisku države, tabače snega dobio besplatno, izvore vode za topove na skijalistu koristi besplatno, ministarstvo kulture ga finansira za sve projekte, kao umetnik verovatno vredi ali cinjenica je da niko u lošijem svetlu nije prikazao Srbe a to je najgora kombinacija kada neko svoju umetnicku genijalnost koristi za degradaciju celog jednog naroda dok na drugoj strani svi politicari se utrkuju ko ce mu vise novca udeliti

pitam

pre 14 godina

Sta li radi Komisija koja vodi racuna o sprecavanju sukoba interesa???

Kako vlada za direktora svoje, vladine institucije - parka prirode, moze za direktora da postavi nekoga ko je ujedno i vlasnik dela zemlje i objekata na kom se taj park nalazi?? (direktora koji po definiciji treba da brani/stiti interese te iste vlade)
Nije li to ocit slucaj - primer sukoba interesa??

Ko i Sta garantuje da direktor Kusturica nece vladinim parama graditi, asfaltirat puteve, uvoditi vodu... do svih objekata???

alfa

pre 14 godina

Ne svidja mi se ideja da budem deo drzave cije interese brani Kusturica.
Pitam se sto nije na tom DODELJENOM imanju nastanio populaciju koju je najvise rabio u filmovima, i koja mu je zahvaljuci tome donela ogromno bogatstvo.
Mada, obzirom koliko je bio grlat na mitingu moglo se ocekivati da ce udomiti neke izbeglice sa K i M.
Bruka!

Dusko

pre 14 godina

Mogu li ja da budem upravnik tog zasticenog kraja? Ili neko drugi? Ko je odlucio da je Kusturica toliko kompetentan da upravlja tako necim? Na osnovu cega? Pa jos oduzimanje privatnog zemljista, kao 1945. godine. Pod hitno ponistiti sve odluke koje su donesene od 2005. pa nadalje i ako se zeli i hoce nesto napraviti, sve iz pocetka, javno, a Kusturica da se javi na javni konkurs za upravnika.

goran

pre 14 godina

Imam vikendicu u Sirogojnu, to je deo Zlatibora koji ipak lici na nesto a ne kao ono u Partizanskim vodama.

Samo cekam da navale i ovde i uniste prirodu. Mokra Gora je jos lepsa.

Nije bitno sta mislim o Kusturici ali smatram da treba ograniciti raspolaganje u nacionalnom parku. To je svuda normalno. Inace ce za 20 godina ovaj deo biti unisten.

Lepo je Kusturica rekao da oni nisu u sporu sa njim nego sa drzavom. To je sustina.

statista

pre 14 godina

Za ekipu Insajdera, sve pohvale za dosadašnji rad ali ova emisija je, nažalost, pucanj u prazno. Ušće - Luka Beograd pa onda Mokra Gora, potpuno besmisleno. Zahvaljujem se dobronamernim i informisanim ljudima koji su pokušali da objasne suštinu problema.

Nikome ništa nije oduzeto, samo su uspostavljena neka pravila. Mogu li seljaci da napasaju stoku na svojim imanjima kao i do sada - MOGU. Mopgu li da seku šumu - MOGU normalno u skladu sa pravilima gazdovanja šumama koja važe svuda Srbiji jer nikom se ne dozvoljava da pravi ekološki genocid ako mu slučajno padne na pamet da poseče sve što ima. Mogu li da rade sve što su i do sada radili sa zemljom i šumama uključujući i to da je prodaju drugome - MOGU NIKO IM NE BRANI. Pa šta je problem šta ne mogu da rade. E pa ne mogu da zidaju šta im je volja, bez plana i dozvole, ne mogu da isparcelišu zemlju i da je prodaju kao građevinsko zemljišite za vikendice, ne smeju da prave deponije i slične ekološke crne tačke, ne smeju da prave objekte namenjene za prljavu industriju (što ni do sada nikome nije palo na pamet pa ne verujem da je tu problem). Da vidim sada o se buni protiv toga što ne može da se radi i što i ne treba da se radi ako ova zemlja barem malo liči na državu. Gde god smo imali parče nečega da valja sve je urbanizovano i upropašćeno, Zlatibor, Divčibare, Kopaonik, čim se čulo da će se nešto praviti na Staroj planini odmah su svi krenuli da rasprodaju ledine i šume da bi imalo za vikendice i hotelčiće. Ako to uradimo i sa Mokrom Gorom onda i ne zaslužujemo da živimo ovde. Evo ja lično ne dam Mokru Goru i ako treba i ja ću da uzmem bejzbol palicu pa da se sukobljavamo "argumentima".

Dosta bre više, sve je ruinirano i zagađeno, što od industrije što od nemarnih ljudi koji prave đubrišta i septičke jame pored svakog potoka.
Tamo u zavičaju gde sam kao dete rukom hvatao ribe po bistrim potocima sada ne smem ni čizmom da zgazim. Nema tamo industrije, ljudi su sve uništili, uništiće i Mokru Goru, samo ako ih pustimo.

T.

pre 14 godina

Dobio zemlju od drzave, na njoj uspostavio oruzane snage i naplacuje putarinu a seljacima oduzima zemlju. Neko bi pomislio da pricamo o dogadjajima u nekoj feudalnoj zemlji u ranom srednjem veku, a ono zapravo Srbija u dvadesetprvom.

Samo mi nije jasno, kome li se kralju, u skladu sa srednjevekovnim obicajima, Kusturica zaklinje na vernost?

Saša

pre 14 godina

Kusturica je tu, kaže, "da štiti interese Srbije"? Pa šta je on, neki diplomata? Zar ne bi trebalo da on snima filmove, a da direktor bude neko ko se razume u upravljanje dobrima? I je l to on postao direktor na osnovu konkursa? Sve bih to voleo da saznam, pa ako je neko ljubazan da mi odgovori, biću zahvalan.

b

pre 14 godina

Svako ko je rekao da je Kusturica zaslužan za sprečavanje divlje gradnje i "omogućio" stanovništvu da se bavi drugim delatnostima osim stočarstvom je odvalio tešku glupost. Kao čovek koji je DVE DECENIJE živeo u Mokroj Gori, reći ću da narod pre Kusturice nije živeo od stočarstva nego od fabrike boja i lakova "Kotroman" (koja je naravno propala kao i sve domaće divne fabrike - a ako se ne varam, Mokra Gora je bila jedino selo u bivšoj SFRJ sa svojom fabrikom), a Kusturica danas veoma lepo iskorištava činjenicu da su ljudi ostali bez posla i prihoda tako da su sad prinuđeni da rade za njega za bilo kakvu crkavicu, jer uvek "ako ti nećeš, ima ko hoće". Druga stvar: u Mokroj Gori NIKAD nije bilo divlje gradnje, jer ranije nije ni bila poznato mesto tj. nije bilo vikendica, motela i sl... To je jedno divno selo u kotlini (nije NA Mokroj Gori kao što sada svi govore, već U Mokroj Gori) okruženo brdima, a divlja gradnja i otkupljivanje zemljišta je krenulo nakon izgradnje Šarganske osmice i dolaska Kusturice! Niko nikad na televiziji ne prikazuje baš Mokru Goru - naselje i stanovništvo, niko nijednog Mokrogorca nije pitao za mišljenje kako mu je i da li mu je dobro sa Kusturicom... Nije dobro, iako bi to nažalost malo ko priznao, jer mu je Kusturica jedini preostali mogući izvor (minimalnih) prihoda...

goran@chemist

pre 14 godina

Ma dajte ljudi, čime se vi bavite! Pa zar nije rekla gospođica iz nacionalnog parka "Đerdap" da nas Evropa truje i da naši građani, a pre svega seljaci, čuvaju svoju zemlju i prirodu? Ma sklanjajte tog Kusturicu i te čuvare, šta će nam oni, neka ljudi slobodno kipuju traktorske prikolice sa đubretom, leševe krava, svinja, kučića, mrtve kokoške neka naređaju pored puteva. Neka seku šumu, šta će nama ta drva, samo zaklanjaju pogled ka stvarnoj domovini Srba-ka nebu!

Aragorn

pre 14 godina

Hoćemo li saznati i koliko park prirode dobija para iz budžeta, kolika je plata direktora parka (kao i kada je bio konkurs, koji su bili uslovi itd.), zatim koliki su prihodi od putarine i od svih drugih aktivnosti - turizam, ugostiteljstvo.
Kao i kako se taj novac troši. Moja pretpostavka je da se sav prihod Parka potroši na organizaciju filmskog festivala.

GuC

pre 14 godina

Ako krenete jedinim putem ka Hercegovini (Trebinje..) morate proći kroz FEUD Emirov. Na samoj granici sa BiH mi je prvo prišao uniformisani čovek (ej, ljudi, granični prelaz), koga nisam mogla da provalim da li je korejanski carinik ili šumar, ali "naša" policija koju očekujem sigurno nije...onda on traži 50 kinti, bez objašnjenja. Ovo je bilo u septembru 2007. godine. Pitam zašto hoće moj novac, a on kaže, prošli ste kroz Mokru Goru???? Ja kažem, nisam znala izvinite, drugog puta i nema...ali, kada sam se vraćala za Bgd, pitam ja na osnovu čega vi meni uzimate novac. On kaže, ne pravite se ludi, ovo je javno preduzeće, platite...ja isključim motor i kažem, super, donesite mi odluku po kome ja to moram...prezirivo me pogledavši ode čovek i vrati se sa fasciklama gde lepo piše da je tadašnja Vlada Srbije (znači veliki frend Koštunica) velikodušno dao Kusturici da se igra države i naplaćuje prolaz kroz "njegovo" imanje...eto, takva nam je strašna kasaba Srbija, a kako ju je osmislio Kostunica i ekipa...godinu i po dana kasnije, pošto se niko nije bunio, apetiti su se povećali i sada se OTIMA.
Što se bunite onda za Kosovo, oteli su vam i ovaj deo zemlje i još vam naplaćuju prolazak.
...

mladjan nikolic

pre 14 godina

Lako je ići po svetu i trubiti o antiglobalizmu, grliti maradonu, ljubiti slike Che-a, kada kod kuće imaš svoj pašaluk i radiš šta hoćeš.
Šerife, drži se priče, nismo indijanci ;)

Milan

pre 14 godina

Ovo sto se radi sa imovinom seljaka na Mokroj Gori je necuveno:
1) niko nema pravo nikog da tera da sa svojom imovinom radi ono sto ne zeli, svako ima pravo da raspolaze svojom privatnom imovinom kako zeli,
2) vlasnici sporne teritorije su SELJACI, a s obzirom da su to gradjdani drugog reda, za koje ustav i gradjanska prava ne vaze, sasvim je u redu da sa njihovom imovinom radi ko sta hoce i kako hoce,
3) osoba koja se predstavlja kao antiglobalista ponasa se kao tipican kapitalista, cime njegov moral pada u vodu,
4) ako je problem u divljoj gradnji, onda treba doneti urbanisticki plan, a ne oduzimati zemlju od vlasnika.

Živorad S.

pre 14 godina

Malo nam se Emir zigrao i preigrao (uz pomoc drzave Srbije)
Nemam nista posebno protiv njega ali je zaista preterao. Njegova najveca zasluga je to sto je pokrenuo turizam na Mokroj gori i sprecio da se otvori rudnik cinka sto bi bila ekoloska katastrofa za taj kraj. To je za svaku pohvalu ali sada Emir to skupo naplacuje i profitira tako da je sve pogazio sto je postigao. Nemam nista protiv da razvija turizam i svoj licni biznis, neka kupi zemlju po trzisnoj vrednosti, ogradi je i neka radi sta mu je volja (normalno po zakonskim normama), a ne da mu drzava na racun vlasnika zemljista, a i svih nas dodeljuje enormna novcana sredstva i zemlju da se on licno bogati , zaklonivsi se iza ekologije ,turizma,razvoja itd.itd.
Dakle Kusto zaigraj ali i za pojas zadeni.
PS. Mozda je Emira stigla strasna srpska kletva - DA BOG DA SE OSILIO. Ta je gora od one imao pa nemao.
Sada je potrebna mudrost i dosta volje da se sacuva ovaj dragulj koji nam je Bog poklonio, a mi eto opet ne znamo da ga koristimo i sacuvamo.
Pomozi Boze.

Satir

pre 14 godina

Kakav narod takva i vlast!
Samo da pretpostavim da će možda iduće godine da prošire park na 22000 hektara, pa malo po malo, može i cela Srbija da postane nacionalni park, a Mićko (Indexovci) najveći prorok svih vremena.
Jasno je da je u pitanju najobičnija otimačina, u tu regiju na razne načine ulaže se poslednjih 30 godina, nije lud Kusturica, a Srbi jesu, što dokazuju i mnogi komentari ovde. Dok je ovaca biće i vune!

neshonni

pre 14 godina

Vlada je ta, bila ova ili prethodna koja je zakuvala kašu i dovela do ovog spora. Po običaju nepromišljen potez koji zavadja ljude... Dakle ostavite Kustu na miru, čovek obavlja usputni posao koji je prihvatio kao ljubitelj prirode, niko se pre njega nije setio da napravi čudo na Morkroj Gori, pokrene šargansku osmicu ili već šta...Njegove zasluge za našu zemlju u oblasti filma ne treba ni pominjati... I sad se našao neko da pametuje i optužuje čoveka za nešto za šta su svojom odlukom krivi neki drugi koji se nisu udostojili da odu na teren i objasne ljudima šta nameravaju i šta isti mogu očekivati od njihove odluke!

uzice

pre 14 godina

cinjenica je da je divlja gradnja na zlatiboru pocela onog momenta kada su velikasi i ekolozi iz Beograda dosli na Zlatibor (cutovic, bakocevic, savic, kicanovic...) istih godina je narod na Tari uspeo da se odbrani od pokusaja drzavnog umetnika Olivera Mandica da napravi centar etno turizma u Zaovinama. posle nekoliko godina ,novi drzavni umetnik sa istim ciljem. on je prethodnica - tako je isto bilo i na zlatiboru.
mi na tari vec imamo nacionalni park tara - i niko se ne protivi da nacionalni park raspolaze imovinom seljaka.

Milutin

pre 14 godina

I zamislite tog uzasa, probudite se i kazu vam "od danas je vase imanje u sklopu nacionalnog parka prirode".
O sudbino, ej zivote propalice :) ...
A i taj Kusturica, sve kao nesto etno ovo ono... pa tamo moze drugi Las Vegas da se izgradi a ne sve kao ta neka priroda, nacionalni obicaji, bezveze.
I pitam ja vas lepo, zasto ja ne dobijem milione po svetu pa da gradim i cuvam prirodu po Srbiji a ne on, videli smo da ne ume ni da gradi ni da cuva prirodu. Mi smo za Kaludjericu bre a ne za prirodu!

Sljiva

pre 14 godina

Licno mi uopste nije prijatna cinjenica, da se gospodin Nemanja Kusturica, koga je Stojan Cerovic ne bez ubedljivih razloga proglasio najglasnijim propagandistom velikosrpske politike Slobodana Milosevica, licno bakce sa tolikom zemljom i tolikim drzavnim parama. Sve mi se cini da osoba takve biografije i moralnog profila jednostavno nije dostojna toga.

milos

pre 14 godina

Kusturica, nema nikakve kvalifikacije, da obavlja taj posao.
Ponasa se kao gospodar, veliki knez, velmoza, cek koje su jos titule postojale za takvu vrstu ljudi.
Zao mi je onih stanovnika-kmetova, njihov polozaj nije resen, i zato predlazem da se u ime ocuvanje Knezevine Srbije, odmah promeni dinastija, u Kusturice.
Takodje mislim da bi bilo lepo da se ustavom resi pitanje polozaja stanovnika-kmetova-Nemanjinih-(Emirovih) podanika, takodje da se vrati ropstvo, pa mozda onda Veliki Knez i rodonacelnik srpske dinastije Kusturica, bude srecan na svom posedu.A da bilo bi lepo kada bi podanici sa Mokre Gore placali godisnji porez-danak-kustindinar.
Sramota za Srbiju, da ljude koji su i onako dovoljno osiromasili, sada ovako unistavaju.
Ali evo jedan predlog, posto ova vlada reaguje na odsecene udove, a vi mokrogorci lepo odsecite neki deo tela i posaljite postom u vladu.

Jadac

pre 14 godina

Kako svi ošacuju mesta gde rastu krave koje daju dobar kajmak. Kusto, proširi malo delatnost, predloga radi, u Hercegovinu, u tvoju Bileću i okolinu, pa sam napravi malo kajmaka na tom interesantnom mediteranskom području. Sve je netaknuto i pusto, niko ti neće smetati, tvrdim. Još kad bi samo našao neku sumanutu Vladu koja bi investirala za tebe. I more ti je na pola sata... I još je živ Karl Malden, možda bi došao na otvaranje. Samo ti dođi i radi, ako je do toga.

Dragan

pre 14 godina

Nije mi jasno kako je to Kustirica ovlašćen da štiti državu (ili neki deo njene teritorije) i prirodu od nelegalne gradnje. Ja sam mislio da su za to nadležne opštinske uprave.

nemanja,ali pravi

pre 14 godina

Kusturica je zastitnik ne samo interesa drzave Srbije,nego i srpskog jezika i granice. Zato je je i uveo "ranger"-e tj granicare da cuvaju "range" tj granicu teritorije...kakav je to lik: i globalista i kapitalista i muzicar i bez sluha i demokrata i komunista i voli tudje koliko i svoje. Srbija je majka za sve vrste samo ne za svoje ljude...ajde vise da neko ugasi svetlo i pusti EKV Zemlju...

makijaveli

pre 14 godina

Izgleda da je istina nege na sredini, problem je definitivno sto u nasem drustvu ne postoji institucija dogovora, pregovora isl. Najgora od svega je izjava ministra Dulica, da zakonom nije propisana obaveza da se, sad pazite, konsultuje lokalna zajednica. Bas evropski! Takodje, to sto je upravnik nacionalnog parka Kusturica bez saradnje sa loklanom zajednicom jeste konflikt interesa. Ono sto je takodje istina, da bi stvarno taj kraj trebao biti zasticen (i tu lokalci nisu u pravu), ali su u pravu da je skandalozno zasto nista nisu barem pitani i sto se to radi uredbom i BG.

Sasha B.

pre 14 godina

Koliko je od Vas ljudi culo za Mokru goru dok Kusturica nije napravio Drvengrad!!! Inicirao je da se popravi zeleznica, ocisti i sredi jedna najobicnija divljina kakve mozete da vidite od austrije pa do severa Grcke. I sada ce tamo neki Pera, Zika i Laza da prodaju zemlju da se izgrade hoteli... Pa ne moze jer ce se tako izgubiti autenticnost te iste sumice koje je napominjem lepa ali zaista nije nista posebno. Bio, video. I iskreno, kada bi i jedna umetnicka trupa ili iko otisao u tu zabit da je on nije popularisao. Govorim o turistickim posetama, ne o tetkama, babama i dedama koje svi volimo da obidjemo jer je poslednje dete emigriralo iz tih krajeva jos pre 20 godina. Klasicno srpski, neko napravi nesto, sprovede u delo dobru ideju, ulozi pare i najednom se pojavi 100 likova koji hoce da prodaju dedovinu da bi kupili stan u gradu i grickali tesko nasledjeni novac, a pritom zavrnuli nekog ko se potrudio da uradi nesto tamo.
S T R A S N O, treba kolektivno da se stidimo.

A da je u sukobu interesa, to je jasno svakome :)

Rozika

pre 14 godina

Procitah 50 -ak komentara pa me mogu da odolim a da i ja (kako se u ovom nasem kraju kaze) neku ne kazem. U Mokru Goru i Sargan sam prvi put dosla sa 4 godine, cirom, u seosku skolu gde je moja majka bila uciteljica. Tokom prethodnih jos 45 godina, cesto sam boravila, celu gimnaziju smo proveli posumljavajuci Taru, Kremna, Sargan. Krajem 90-ih godina, zahvaljujuci gospodinu Glibeticu, dir. zeleznice i grupi Mokrogoraca - entuzijasta, nastao je prvi pravi osmisljeni koncept revitalizacije cuvene sarganske osmice. Kada sam to posetila 2001. bila sam fascinirana, idejom, entuzijazmom, pristupom, cistocom. To je valjda tada bilo jedino mesto koje je radjeno sa nekakvom strategijom i vizijom i na opste dobro pod patronatom zeleznice i Mesne zajednice Mokra gora. I pok. premijer Djindjic je 2002. god bio fasciniran, rekavsi da je tu bas sve kao u Svajcarskoj i obecao i pomogao oko izgradnje puta do Jatara. Tada jos uvek Kusturica nije znao da postoji Mokra Gora. Naravno, iskusno oko rezisera i biznismena Kusturice, 2004-05, je videlo priliku da se rezira do sada najbolje delo, ovaj put sa naglasenim akcentom na materijalnu vrednost. Tada krece otimacina. Naivno opstinsko rukovodstvo ga proglasava pocasnim gradjaninom, oprasta komunalno opremanje, poklanja zemlju, sve sa nadom da ce tako jedno veliko ime doprineti pokrenutoj prici. A dolaskom Kostunice i Velje stvar se krece lako i brzo, a Kusturica dobro naplacuje svoj "patriotizam"
A za one koji ne znaju, Mokrogorci su inace vrlo interesantan svet, vazda na putu za Bosnu, sa prugom koja je povezivala Beograd, Sarajevo i Dubrovnik. Nije bilo kuce iz koje neko nije radio na zeleznici. Mokrogoraca je bilo na prostoru od Triglava do Djevdjelije. Zato su valjda nastali i opstali i zavicajni dani Mokre Gore, zato su letnji raspusti u Mokroj Gori bili pamceni, jer ste vise mogli upoznati vrsnjaka u Mokroj Gori nego u najvecem gradu. I brine me sto vecina, ovde, kaze, da treba neko da uvede red. Slazem se, ali red uvodi drzava, a ne neko tamo D.o.o. Pri tome, ljudi kazu da tamo nije bilo nista dok nije dosao Kusturica. Da, tu gde je Drvengrad ,stvarno do 2005. nije bilo nista. Ali Mokra Gora, Sarganska osmica i citav koncept razvoja je bio i postoji mnogo pre Kusturice. I samo se nadam da ce Mokrogorci uspeti da se oslobode feudalnih okova u 21. veku koje im je nametnula vlada prethodna a ova se i ne bavi i ne zna bas mnogo, sem par ministara koji nastavljaju tamo gde su prethodni stali. A gosp. Dulic neka ide da se bavi poslom doktora, mnogo je drzava ulozila u njegovo skolovanje da bi se on sada igrao zastitara nase zivotne sredine. On neka namesta kosti, a sredinu oni koji su za to skolovani.

Damir

pre 14 godina

Gledajući sinošnju emisiju nisam se mogao oteti utisku da cilj ove emisije nije bio da razotkrije i objavi neke činjenice već da stvar što više zakuha, ali valjda je i to jedan od motiva. Na kraju najbitnija je gledanost.
Ni u jednom momentu nije istaknuto nista dobro što je taj park prirode donio narodu i zemlji osim u trenutku kada je novinarka od seljaka izvukla priznanje da je cijena nekretnina porasla otkada je Kusturica prisutan u tim krajevima.
Gospodin gradonačelnik Užica mi je pružio dojam da jedina stvar do koje je njemu stalo je njegov politički rejting. Iskoristiti ovu sitaciju, ovaj narod i sprovesti svoje i interese svoje lokalne elite...
Narod, kao narod - lako je sa njim manipulisati. Naročito od strane onih koji bi sad rado gradili vile i dvorce po Parku... Lako je tuđim k..... gloginje mlatit...
Kusturica je jedan jedinstven lik. Nije on novopečeni pravoslavac kako ga neki ovdje nazivaju... To je čovjek koji je se vratio svojim korijenima, isto kao što je Meša Selimović jednom davno.
On je čovjek od trenutka i od vizija. On će slijediti svoju viziju na Mokroj Gori bez obzira koja vlada sjedila u Beogradu. Puno je više stvari koje će da ostanu iza njega nego što će on sebi da prisvoji.
Gledajući ga sinoć čovjek bi stekao utisak da je on čovjek koji nešto "mulja" pošto ni na jedno pitanje novinarke nije direktno odgovorio. Da - da je u pitanju neko drugi... Ali Kusturica je čovjek kojem se činjenice sa kojima mu je novinarka došla čine smješne prema stvarima koje on tu radi i koji se trudi da joj to i pokuša objasniti... ali ona nije došla kod njega iz tog razloga. Ona je došla da ga optuži i da mu presudi...
Puna podrška Kusturici...

dejan

pre 14 godina

Kako to da niko ne govori o sukobu interesa? Kusturica je u ociglednom sukobu interesa kako upravnik parka i glavni investitor. Znaci ako drzava hoce park prirode lepo odredi granice, imenuje upravnika, napravi urbanisticki plan, pozove privatne investitore, organizuje konkurs itd. Ovo sto se radi je totalni amaterizam i izivljavanje Kusturice uz podrsku vlasti.

bezimena

pre 14 godina

Efendi Emir alias Nemanja, koji je umislio da je država, ima teritoriju kojom sam upravlja i koju sam kontroliše, ima i NAORUŽANE "rendžere" (kakve nema ni jedno drugo "prirodno dobro") kojima takodje sam upravlja i čiju brojnost može da poveća kad hoće, a sve mu je to poklonjeno kao vojvodstvo! Uz postojeću infrastrukturu, dotični ima sve uslove da proglasi AO Mokra Gora i otcepi se od Srbije!

Aleksandar

pre 14 godina

Ljudi ja sam dipl inz sumarstva i razumem se u te stvari oko zemljista, suma i zasticenih prirodnih dobara. Ovo je vrhunski kriminal.
Zasto ne bi i ostalim gradjanima drzava dala neka prirodna dobra na upravljanje pa kad zaposlis 10 rendzera sa oruzijem lako je spreciti bespravnu secu suma. I onda kazu "pa on dobro radi, vidis kako je zaveo red". Ovo je slika i prilika srbije... feudalizam! Mada ko zna mozda i treba da se vratimo nekoliko vekova u nazad pa onda da krenemo napred.

Igor

pre 14 godina

Zadnji pasus teksta: "U Mokroj Gori se radi o sukobu privatnog i javnog interesa i taj problem mora da se reši, s tim da Vlada Srbije mora da bude jasna i izričita u zaštiti javnog interesa, rekao je Stojkov"

Kakva greska! Vlada Srbije mora da bude jasna i izričita u zaštiti privatnog vlasnistva gradjana Srbija, sto je osnovni princip pravne drzave.

SULI

pre 14 godina

Na Mokroj gori je lepo, cisto, uredjeno. Pa sta ako preduzece vodi reziser? Nisam primetila da nekome smeta sto, recimo u Beogradu , zooloski vrt vodi vajar? Ili to u ovoj prici nije bitno? Kada cemo postati svesni da je vazno KAKO neko radi, i KAKVE rezulate postize u svom radu? Emir Kusturica ima moju podrsku jer je dokazao da zna da vodi posao. Pa zar nam takvi u ovoj zemlji nisu potrebni?

Sale

pre 14 godina

Neki od ovih komentara su za ne poverovati. Po mom misljenju ovde se radi o krsenju osnovnog prava o licnoj svojini, koju Srbija, kao KAPITALISTICKA (odnosno u tranziciji) drzava mora pod hitno da resi. Umesto toga, ministar ko zna vec cega drsko daje izjavu kako se lokalno stanovnistvo mora urazumiti. Neverovatno. Argumenti tipa da je Kusturica napravio nesto ni iz cega i spasao Mokru Goru sudbine Zlatibora su u najmanju ruku smesni, setite se samo , i Marko je napravio Bambilend, a pre njega Pozaravac je bio obicna rupetina, zar ne?

mirx

pre 14 godina

Custe li vi kako on u razgovoru ponizava one mestane mokre gore. Ima on 20 hektara sume a radi na mesalici kod njega, pa sta treba da proda, posece sumu ili neznam sta, da snimi neki glupi film za te pare. Videste li vi onu prepotentnost, nepostovanje sagovornika, bahatost. E Srbine srbine do kad ces ovo da tolerises.

Tara Zajcev

pre 14 godina

Nažalost, večerašnja emisija Insajdera nije na sasvim prihvatljiv i objektivan način predstavila problem planiranja, korišćenja i upravljanja prirodnim dobrom "Mokra Gora". Država trenutno radi na izradi Prostornog plana područja posebne namene nacionalnog parka Tara (koji obuhvata i Mokru Goru), a stručnjaci koji su uključeni u izradu Plana nisu bili učesnici emisije. Republička komisija za prostorne planove nedavno je ponovo razmatrala Strategiju prostornog razvoja ovog područja (kao Prvu fazu pomenutog plana, pošto je prvu verziju ovog dokumenta vratila "na doradu" upravo sa zahtevom da se uspostave i primene jasna pravila zaštite, korišćenja zemljišta, izgradnje i td. u skladu sa zakonom o zaštiti životne sredine i sa zakonom o planiranju i izgradnji). Gospodin Dulić i gospodin Kusturica dali su vrlo prihvatljiva objašnjenja i tačne odgovore na postavljena pitanja (u skladu sa zakonskim rešenjima). Mišljenja sam da je osnovni razlog za "sukob" meštana sela na području parka prirode Mokra Gora i gospodina Kusturice nezadovoljstvo meštana zbog OGRANIČENJA I ZABRANE IZGRADNJE, odnosno preparcelacije poljoprivrednog i šumskog zemljišta i konverzije u građevinsko zemljište (što nije regulisano samo Odlukom Vlade o režimu korišćenja parka prirode, već je u skladu sa zakonom o planiranju i izgradnji i predmet spomenutog Prostornog plana nacionalnog parka Tara). U prilog tome su podaci da je cena 1 ara (100m2) zemljišta na području Mokre Gore prosečno 5.000-20.000 evra/m2 (što se može proveriti čak i iz novinskih oglasa). Naravno, ovakav rast cena direktno je posledica rasta tražnje za građ.zemljištem nakon realizacije investicionih projekata i dolaska gosp. Kusturice, i nije "zasluga" 300-godišnjeg življenja na ovim prostorima. Smatram da B92 kao vrlo objektivna TV treba da uključi relevantne aspekte problema u autorske emisije, kao i relevantne i nepristrasne učesnike, stručnjake u oblasti prostornog i envajronmentalnog planiranja, građevinskog zemljišta i dr., a ne samo zainteresovane stejkholdere. Srbiji je potrebno mnogo ljudi kao što je gosp.Kusturica i nije prihvatljivo da se na takav način obezvređuje postignuti progres za koji je direktno zaslužan.

pop

pre 14 godina

Kao prvo Kusturica nije kupio zemlju na kojoj gradi, postavljen je za direktora i prima pare. Jasno mi je da mu Kostunica ovo sve dozvoli, ali mi nije jasan Tadic koga je doticni reziser nazvao misem na mitingu dr.Kostunice u Beogradu. Tako u vodu pada tvrdnja da nije politicki aktivan i da radi za dobrobit gradana. Koliko sam upoznat bas je Kusturica posjekao najvise prvoklasne sume tamo na Mokroj Gori i prodao. (pod maskom na ime trase)

shone

pre 14 godina

Strasno. Dakle vlada nam je ko sherif od Notingema. Dobrom su coveku digli statuu ispred palate pravde. Pravosudje nam je ostalo na nivou srednjeg veka.

Zika

pre 14 godina

Posle dve odlicne emisije Insajdera (o Uscu i Luci Beograd), sledi jedna uzasna i niska narucena politicka emisija protiv Kusturice. Pa zasto tako? Zato sto je protiv americke politike? Pa koji iole odgovoran covek u danasnjem svetu podrzava americku politiku, nijedan. Sve ono dobro sto ste postigli sa prve dve emisije Insajdera, sada ste upropastili jednom totalno promasenom emisijom: neverovatno je da Brankica Stankovic odobrava nezakonitu gradnju, bez urbanistickih dozvola!!! I ne izdaje Kusturica urbanisticke dozvole, on samo daje svoje misljenje, a dozvole izdaje Odelenje za urbanizam u SO Uzice. Znaci, Odelenje za urbanizam ima zadnju i odlucujucu rec. Da li zelimo drzavu u kojoj se postuju neki normalni zakoni, neka elementarna pravila civilizovanog zivljenja, ili zelimo anarhiju i bezakonje, divlju gradnju, izlivenu kanalizaciju, zagadjeni vodovod, smece razbacano na sve strane? Da li uopste zelimo vodovod i kanalizaciju? Stvarno sramota. Brankica se ovoga puta zestoko obrukala.

bezimena

pre 14 godina

Naravno da je u pitanju kriminal na najvišem nivou. Efendi Emir je na istom prostoru gazda i svog i "državnog", pa tako udružen sam sa sobom sasvim lepo posluje dok ga država velikodušno sponzoriše u "čuvanju" PRIRODNOG dobra koje je urbanizovao, s tendencijom daljnjeg proširivanja!

Nadam se da će starosedeoci istrajati u borbi protiv državne otimačine!

ZAŠTO "SRBIJAŠUME" NEMAJU NAORUŽANE RENDŽERE?

lanajankovic

pre 14 godina

Nas narod je zaista chudan..........navikli da grade gde hoce, bacaju smece gde hoce da seku sumu kako oni hoce, uzas...
Pa vde na zapadu moras podneti zahtev i voditi evidenciju o odsecenim stablima.......svuda u svetu postoji zakon o nacionalnim parkovima i toga se moras pridrzavati.........To sto je postigao Kusturica je za POHVALU...........

nataly_lux

pre 14 godina

Prvo..podrska Kusti..bezuslovna!!!
Na sta sve ovo lici!? I o cemu se ovde ljudi prica.Svima je jasno o cemu se radi! Prva stvar...nema sta da se pita bilo ko..da li ce njegovo zemljiste da udje ili ne u Park prirode! Da je u kom slucaju u pitanju UNESCO, mogli bi samo da duvaju. Njihova zemlja ostaje njihova..i to se zna. No poenta je da nema izgradnje! Sto je svuda u svetu uobicajen protokol! Mozes prodati zemlju to nije sporno..ali cvrc..ko ce ti platiti po aru 20000evra (kako pisu) ako nema dozvole izgradnje! E,u tome je stvar! Bas me briga za planetu (a i koga je) daj nek se gradi, beton, plastika na sve strane! Sto neko rece, suma ko i sve druge sume na recimo Gucevu, Bukulji, ili bilo kojoj drugoj "divljoj" lokaciji...samo tamo nema Kuste koji bi doveo turiste!!! Ne moze da se gradi i tacka.I ne moze da ucestvuje niko do nadleznih instanci o tome sta ulazi a sta ne u park prirrode! Pa bunili se ili ne.Planeta nije nicija, a najmanje onih sto se busaju da su im sume u vlasnistvu 300 god.!!!! Ej ,planeta je stara milionima godina. Pa to je smejurija...Doso pradeda i ogradio parce zemlje i rekao..:"To je moje"..i sad ...Nema bato..navikli ljudi da rade sta hoce..Moze to u anarhiji i mozda je moglo pre 300god..ali svemu dodje kraj! Zinula d.....za parama..i nemojte molim vas da pricate price za decu. Eto,ako su cuvali 300 god, i ponosni su na to..pa onda u cemu je problem nek i dalje cuvaju i budu ponosni na zemlju i sumu.!!!! Sto rekao neko..mnogo vise ima Kusta i mnogo vise ce ostati iza njega, nego sto moze da prisvoji. Ko stoji iza ovog? Miskovici, Kostici i njima slicni?

nevena

pre 14 godina

E moja Brankice, naradila si se i ti i tvoja ekipa, ali... da sam u predmilosevicevskoj Jugi mojim urednicima dala prilog s tako traljavom argumentacijom koja se ni 5 odsto ne slaze s izjavama sagovornika, bacili bi sve u kos ili bi me poslali na dodatno kopanje za informacijama.
Ovako, nemam osnova da verujem tebi, nemam osnova da verujem Kusturici, niti vladinim sluzbenicima, a najmanje lokalcima o kojima nemam neko misljenje od ranije. Mnogo ti je rascerupan mozaik podataka, draga koleginice.

Aleksandar

pre 14 godina

Postavicu samo par konstatacija i pitanja:
Privatni posedi tih ljudi su nastali u vreme turske vladavine, sto znaci pre drzave Srbije, a sada drzava Srbija brani sume stare stotinama godina od ljudi koji zive sa tim sumam duze nego sa drzavom Srbijom.
Ko su ti rendzeri sto sprovode neke svoje odluke i oduzimaju ljudima alat i teraju majstore sa porodicnih kuca? Zar ne treba prvo sudska odluka pa onda policija izvrsava presudu? Zar je to nesto novo?
Kako rendzeri mogu da udju u privatni posed? Zar u BG policija moze da udje u stan samo uz sudski nalog?
Jednom recju tuga...

mirx

pre 14 godina

Ne treba se saliti na ovakav nacin sa Erama. To su jedni od najpostenijih i najvrednijih ljudi u Srbiji. Oni bi ti iz oka dali ali za nepravdu bi ti oko uzeli. Drzava je ovo mogla na drugi nacin da resi, ovo je bas iritirajuce, ima u uzickom kraju sposobnih ljudi da vode ovo preduzece a ne da dodje neki reditelj da formira rendzere. Kakvi rendzeri, rendzeri nisu srpska rec, da se barem zovu cetnici. I on ce da sacuva prirodu, pa nema boljeg cuvaoca od DJEDOVINE od Era to zapamtite, posekli bi je oni do sad da su drugaciji...

miloš

pre 14 godina

To što Kusturica radi je transparentno i ima nekih rezultata.Pogledajte Staru Planinu i njeno javno preduzeće pa onda možemo uporediti šta je zaštita i održivi razvoj.Nažalost 90% zaštićenih dobara je pod uzurpacijom raznih interesnih grupa koje arče i izvlače profit na uštrb prirode i to uz blagoslov državnih institucija.

Dusan

pre 14 godina

E, bas mi je drago sto je tamosnjem narodu zabranjeno da unistavaju planinu... Neverovatno da niko nije shvatio o cemu se ovde radi. Poenta je da, posto je Kusturica tamo napravio sto je napravio, svi hoce da se ugrade za pare i po svaku cenu, cak ga i otvoreno vredjaju kao nekog lopova. Takav smo mi narod. Do pre par godina nikog to nije interesovalo, ali posto je neko uspeo da napravi tamo nesto, sad se pojavljuju interesne grupe koje gledaju da se ugrade. A narod kao narod, upija sve lazi, neverovatno lako!!! Posle se zalimo sto nam nije bolje!!! A isterujemo sve sto vredi iz ove zemlje. Tako nam i treba.

Dragan

pre 14 godina

Da bi isekli drvo u svojim zabranima, moj tast ili deda moraju da dobiju odobrenje od sumara, odnosno, mogu da seku samo drvece koje im odobri sumar. U protivnom sledi prekrsajna prijava. Kako to na Javoru i Rudniku funkcionise bez Emira, a na Mokroj Gori ne moze, nije mi jasno? Da li je to Mokra Gora otudjeni deo drzave na kojem drzavni organi nemaju uticaja pa sve mora da organizuje sam Emir, ili je to Emiru dato malo vise ovlascenja nego sto treba?

mur

pre 14 godina

I sta sad? Nakon medijske kampanje park treba dodeliti nekoj partiji na cuvanje. Puno para se tamo vrti, a njih niko da ugradi. Kada su tako sposobni, zasto ne naprave ne slican, nego bolji projekat u nekoj drugoj nedodjija, bar toga imamo. Da Kusturica nije dosao, seljaci bi sada zajedno sa zecevima glodali koru sa drveca.

Bojan

pre 14 godina

Vrhunac kriminalne sprege pojedinca i drzavne slabosti da izgradi jake i funkcionalne institucije. Covek koji govori o sebi kao kiseoniku, koji govori o pravoslavnoj veroispovesti kao svome izumu, a o svome dolasku na Mokru Goru kao hodocascu civilizacije u anticivilizaciju stvara famu prosvecenog coveka. Samopozvani nasao je novi zavicaj, cestitamo. Da li ce starosedeoci morati da ga se odreknu!? Mestani su akcident. Podrazumeva se neophodnost zakonskog uredjenja, ali lokalnoj zajednici koliko razumemo smeta upravo nepostojanje strogog postovanja zakona, a putevi kojima se dolazi do moci i novca su dobro utabani politicki koloseci.
I povrsno sagledanje afere pokazuje da ne smeju zainteresovani pojedinci pucanstva stajati na put politickim mezimcima i njihovim finansijskim projektima, to bi trebalo da cini zakon primenjiv i na umetnike (koji se bave biznisom).

wukiw

pre 14 godina

... chinjenica je da se ovde ne radi o proganjanju emira ( nemanje ) kusturice i to je jedna vrlo zamenjena teza... ovde se radi o cistom divljastvu i nepostovanju zakona... vlada srbije je mogla da pokloni svoju imovinu emiru kusturici ali ne moze da poklanja svojinu privatnih lica... a i ako to uradi mora da obeshteti ljude koji tu zive preko 300 godina... poenta je da smo mi jedna banana drzava u kojoj vlada gazi sopstvene zakone a oni koji to podrzavaju ne shvataju da ce sve to platiti iz svog dzepa... drzava je izgubila mnoge sporove koje su gradjani ove zemlje poveli protiv nje a odshtetu smo platili mi kroz budzet... tako cemo platiti i denacionalizaciju, mokru goru... i ko zna shta jos... nema nista protiv kusturice i parka prirode ali zna se kako se to radi... ne moze se otimati privatna svojina tek tako... a vlada srbije ima precha posla umesto da proglasava mokru goru parkom prirode... svi znamo da se u vec postojecim nacionalnim parkovima uveliko grade divlji objekti koje niko ne rusi... a vlada srbije se zabavlja sa mokrom gorom... mistru Dulicu bi bilo bolje obratiti paznju na divlja naselja shirom Srbije, divlje deponije, Miskovice i Matice koji unistavaju Srbiju...

prosvetlite me

pre 14 godina

Ne mogu da shvatim ove koji daju podrsku Kostunici ??
Jeli to znaci da oni daju podrsku sukobu interesa?
Jeli to znaci da neko ko je dekretom vlade (znaci bez ikakvog javnog konkursa) potavljan da u ime drzave necim upravlja, a da ISTOVREMENO taj neko tu ima zemlju, objekte u PRIVATNOM vlasnistvu ?
Sta nam garantuje da taj upravnik nece "forsirati" svoju imovinu bilo uvodjenjem struje, vode, asfaltitanjem puteva, izgradnjom hotela, motela,, skijalista,... a sve to iz drzavne kase kojom upravlja

Real

pre 14 godina

Ovo je toliko nebitna stvar da je zaista bitno zbog cega se digla ovolika prasina. I cekaj sta da on nije tu, koristili bi taj deo seljaci za ispasu stoke. Stvarno smesno...

Dragan

pre 14 godina

KUSTURICU ZA EMIRA!!!
Navedenom emisijom Kustirica je dokazao da Srbija ima nesposobnu zakonodavnu, izvrsnu i sudsku vlast. Dodeljeno mu je pravo da sam donosi pravila o ponasanju u parku prirode jer zakonodavna vlast za to nije sposobna. Morao je da organizuje svoju policiju, vojsku, haraclije, sumare jer izvrsna vlast za to nije sposobna. Prinudjen je da sam sudi o tome sta ko moze da radi na svom posedu, pleni tudju imovinu, kaznjava,... jer sudska vlast za to nije sposobna. Zato treba raspustiti sve drzavne organe, Srbiju proglasiti emiratom sa Kusturicom na celu, pa da nam svima bude bolje.

biljana

pre 14 godina

Naravno da se slazem sa Kremancima i da nije uopste u redu da neko tek tako dobije da vlada sa 11000 hektara srpske zemlje, kao beg! Kakva je to nasa Vlada i kakvi smo to mi Srbi, ako dopustimo svakom da rasparcava Srbiju? Na kraju ce Srbija stvarno biti toliko velika da ce moci da stane pod stablo jedne sljive, kao sto su predvideli Tarabici!

Marra

pre 14 godina

Veoma mi je zao ove drzave. Mesto gde je priroda bila netaknuta, najlepse mesto u Srbiji, upropasceno je dolaskom Emira Kusturice. On sad tamo zaradjuje novac i pravi ruglo od nasih prirodnih lepota. Ima licnu vatrogasnu sluzbu, pravi pumpu na Kustendorfu(prevod na srpski Mecavnik), tunele, dobija novac od drzave,sece drvece i raspolaze njime, buldozerima pravi nove puteve, a uredba vlade ga stiti sa naoruzanim rendzerima. Posto nije mogao da se zastiti od siromasnog stanovnistva, onda je neke od njih zaposlio kao obezbedjenje da bi smirio uzburkane srasti. Dobio je ogromno bogatstvo na poklon i on sam njima upravlja. Ako neciji pretci oduvek tu zive, odakle mu pravo da zabrani bilo kome da nesto gradi? Ponasa se kao da je tamo neka ilegalana gradnja prekomerna pa on mora da je kontrolise, a ustvari tamo zivi malobrojno lokalno stanovnistvo koje on ismeva bilbordima na kojima crta seljake kako se skijaju na njegovoj stazi!.Drzava mu poklanja milione a on upropascava prirodu praveci ski staze sa vestackim snegom. Sta ce ski staza u Parku prirode? I sada se prosirio na Stapare i Vrutke, u Staparima je aerodrom Ponikve sto niko ne pominje pa vi razmislite.
Svako ko je omogucio da se oduzimaju prava obicnog gradjanina je zasluzio krivicno da odgovara. Nemam nikakav interes na datom mestu, obicni sam ljubitelj prirode, mada ako se nastavi ovako siriti svake godine,kao parazit, mozda i vi necete moci da raspolazete onom sto imate jer ce vam zakucati rendzeri na vrata pa cete saznati da ono sto imate nije vase nego Kustino, tj. prirodno dobro!!!

marra

pre 14 godina

Ono sto vecina nije razumela:
Tara je NACIONALNI PARK i bila je zasticena i bez Emira, i nisi mogao da pravis kuce, seces drvece i radis sta ti se svidja i pre Kusturice jer je prioda zasticena od strane drzave, jer su za to postojale sluzbe koje su stitile i ocuvale onako nesto.
A sada Kusta menja kako se njemu svidja, tamo je on BOG i BATINA, dobio covek planine na poklon i unakazi ih. Najvise bih volela da ne kupi Kremance kao sto je oduzeo njihovu zemlju. Bila sam tamo cesto pre njegovog dolaska, i isla sam pre mesec dana, tuga me uhvati kada vidim kako moj raj nestaje i gradi se. Pokusajte da slikate sa Jatara, tako nikad nije izgledalo srpsko selo dinarskog tipa. Neka ide tamo gde se rodio, pa neka pravi KUSTENDORF. Brani svoje, ne diraj tudje. Nek mu tamo vlada da sta zeli pa nek se siri. Za Zapadnu Srbiju bi znacio aerodrom koji vec postoji, ali sta ako on postane privatno vlasnistvo? Pitam se gde mu je kraj?

Sale

pre 14 godina

Po meni, poenta je u tome sto za to podrucje jos uvek nije izradjen i usvojen urbanisticki projekat, vec je u fazi izrade. Prema tome, kao i za svako drugo neurbanizovano podrucje u Srbiji, gradnja je dozvoljena bez potrebe za izdavanjem dozvole. Problem je izgleda u tome sto se vlast ovde poziva na neka druga zakonska akta i mislim da u ovom slucaju nema osnova za to. Na stranu to sto je ovo zemljiste dodeljeno Kusturici po ko zna kom osnovu, koji verovatno opet nije bio zkroz legalan, i pitanje je da li neko iz politicke “elite” ima nekakav interes u toj dodeli.

peni

pre 14 godina

Bilo bi divno kada bi smo imali vise Emira da se stara o zastiti ove nase prirode a ne da usred Beograda setaju pacovi i da se nikada ne opere oko kontejnera gde se odlaze djubre, osim kada pada kisa. Pohvala za svaku uredbu koje je donela bilo koja vlada u cilju zastite prirode.

marina

pre 14 godina

Tara je razlicita od Zlatibora jer je ona Nacionalni Park a Zlatibor nije, znaci da je zasticena od nelegane gradnje i da nikad ne moze biti kao Zlatibor, mada sa Emirom u upravi bice gora od Zlatibora?

mokrogorac

pre 14 godina

Nisam sebi verovao da cu ikad u zivotu podrzati b92 ali eto i to se dogodi, ne u smislu osude ovoga ili onoga vec u nameri da se konacno stvari pomere sa mesta i najzad neko pokrene pitanje Mokre gore kao mesta od velikog znacaja za mokrogorce, uzicane i citav zlatiborski okrug.Naime, problem moj i jos oko tridesetak gradjana (podatak iz septembra 2008 a na osnovu razgovora sa nadleznima u opstini) je nemogucnost dobijanja gradjevinske dozvole za izgradnju porodicne kuce na teritoriji PARK PRIRODE MOKRA GORA. Ako neko kaze da gospodin Kusturica nije u pravu apsolutno gresi ili ako pak kaze da mestani Kremana, Bioske i ostalih sela nisu u pravu opet apsolutno gresi. Kako je to moguce? Pa ljudi, u Srbiji smo gde je sve moguce.Bez rezerve podrzavam odluku Skupstinu Parka prirode ili Emira Kusturice sasvim mi je svejedno koga, o zabrani bespravne gradnje na teritoriji Mokre gore jer ne zelim da Mokra gora postane novi Zlatibor, gde ce se "prati novac" crnogorske i srpske mafije.S druge strane da li neko (osim nas tridesetak) zna da je nemoguce dobiti gradjevinsku dozvolu legalnim putem. Na primer, ja poslednje cetiri godine pokusavam da krenem u realizaciju dobijanja gradjevinske dozvole ali gde god sam se obratio naisao sam na zatvorena vrata.OTUDA OPRAVDAN STRAH KREMANACA I OSTALIH koji se protive odluci Vlade da ih ne zadesi ista sudbina kao i mokrogorce.Vrlo vazno je to da sam i ja MOKROGORAC i da se time ponosim ne samo u Srbiji, vec i u inostranstvu gde zivim i da sam sigurno posle gospodina KUSTURICE DOVEO NAJVISE STRANACA U MOKRU GORU i svi su bili vise nego odusevljeni.Upravo zbog toga treba podrzati gos. Kusturicu. U isto vreme ne shvatam ni opstinsku vlast u Uzicu koja je toliko pasivna u odnosu na problem koji se pojavio.Uzmite primer da svaki od nas tidesetak ulozi po 30000 evra u izgradnju kuce sto je neki minimum dolazi se do cifre od 900000 evra. Malo li je za taj region,a na stranu sto bi koristi imali i svi u okruzenju (radna snaga, stovarista gradjevinskog materijala, drvna industrija itd). Da li je Vlada toliko slepa ili nesposobna da ne vidi korist od toga zaista neznam. Na kraju pozdrav svim MOKROGORCIMA sirom sveta kao i mokrogorcima kuci.Milan S.

free

pre 14 godina

ajde pustite coveka na miru, sredio je svojim novcem taj deo srbije koja je i onako sva u djubretu, i nijedan zakon joj ne moze pomoci kao ljudi sa dobrom voljom kao on... a znamo da je na legalan nacin stekao novac i ne treba ga uznemiravati da se ne bi i on pokupio i zapalio iz ove dzungle...

Jovan

pre 14 godina

Efendija Nemanja je cudo prirode. Radio kampanju za Antu Markovica, sa generalom Kukanjcem "spasavao" Yugu, sa Slobom kafenisao na cuvenom kanabeu. Kod Djikija nije prosao, ali su zato Voja i Velja sve nadoknadili. Kao finale sada DS maestru "placa" penale zbog Zoranovog "nerazumevanja genija".
A KOLIKA JE PLATA DIREKTORA KUSTURICE koji placaju poreski obveznici i oni koji placaju putarinu kroz Mokru Goru?

alfa

pre 14 godina

Ne svidja mi se ideja da budem deo drzave cije interese brani Kusturica.
Pitam se sto nije na tom DODELJENOM imanju nastanio populaciju koju je najvise rabio u filmovima, i koja mu je zahvaljuci tome donela ogromno bogatstvo.
Mada, obzirom koliko je bio grlat na mitingu moglo se ocekivati da ce udomiti neke izbeglice sa K i M.
Bruka!

milos

pre 14 godina

Kusturica, nema nikakve kvalifikacije, da obavlja taj posao.
Ponasa se kao gospodar, veliki knez, velmoza, cek koje su jos titule postojale za takvu vrstu ljudi.
Zao mi je onih stanovnika-kmetova, njihov polozaj nije resen, i zato predlazem da se u ime ocuvanje Knezevine Srbije, odmah promeni dinastija, u Kusturice.
Takodje mislim da bi bilo lepo da se ustavom resi pitanje polozaja stanovnika-kmetova-Nemanjinih-(Emirovih) podanika, takodje da se vrati ropstvo, pa mozda onda Veliki Knez i rodonacelnik srpske dinastije Kusturica, bude srecan na svom posedu.A da bilo bi lepo kada bi podanici sa Mokre Gore placali godisnji porez-danak-kustindinar.
Sramota za Srbiju, da ljude koji su i onako dovoljno osiromasili, sada ovako unistavaju.
Ali evo jedan predlog, posto ova vlada reaguje na odsecene udove, a vi mokrogorci lepo odsecite neki deo tela i posaljite postom u vladu.

Milivoj

pre 14 godina

Cinjenica je da je g.din Emir dobio od drzave ekskluzivno pravo da napravi PRIVATNI HOTEL citaj PRIVATNI HOTEL SA BAZENOM + SAUNA +TERETANA +BIOSKOP ... u NACIONALNOM PARKU. A sad su gospoda obezbedila da u prostoru od 10.000 hektara niko ne pridje gospodinovom objektu i slucajno ga ugrozi. E to je pravi monopol pa dusebriznik zemlje Srbije naplacuje 200 dinara ulaz u svoj objekat. Bio sam tamo pre 20 dana Mecavnik se trenutno siri i to dosta, a seljaci iz Kremne ne mogu da poseku drvo u svojoj sumi. A i cika Velja mu je doveo asfalt do Hotela i to gratis. Emiru svaka cast ta prica o CeGevari, Kastru, Maradoni, komunizmu, borbi protiv globalizacije, a gospodin reditelj radi kao pravi KAPITALISTA, nista gratis. E BRACO TO JE REVOLUCIJA I VREDI SE BORITI.

Dusko

pre 14 godina

Mogu li ja da budem upravnik tog zasticenog kraja? Ili neko drugi? Ko je odlucio da je Kusturica toliko kompetentan da upravlja tako necim? Na osnovu cega? Pa jos oduzimanje privatnog zemljista, kao 1945. godine. Pod hitno ponistiti sve odluke koje su donesene od 2005. pa nadalje i ako se zeli i hoce nesto napraviti, sve iz pocetka, javno, a Kusturica da se javi na javni konkurs za upravnika.

Saša

pre 14 godina

Kusturica je tu, kaže, "da štiti interese Srbije"? Pa šta je on, neki diplomata? Zar ne bi trebalo da on snima filmove, a da direktor bude neko ko se razume u upravljanje dobrima? I je l to on postao direktor na osnovu konkursa? Sve bih to voleo da saznam, pa ako je neko ljubazan da mi odgovori, biću zahvalan.

Živorad S.

pre 14 godina

Malo nam se Emir zigrao i preigrao (uz pomoc drzave Srbije)
Nemam nista posebno protiv njega ali je zaista preterao. Njegova najveca zasluga je to sto je pokrenuo turizam na Mokroj gori i sprecio da se otvori rudnik cinka sto bi bila ekoloska katastrofa za taj kraj. To je za svaku pohvalu ali sada Emir to skupo naplacuje i profitira tako da je sve pogazio sto je postigao. Nemam nista protiv da razvija turizam i svoj licni biznis, neka kupi zemlju po trzisnoj vrednosti, ogradi je i neka radi sta mu je volja (normalno po zakonskim normama), a ne da mu drzava na racun vlasnika zemljista, a i svih nas dodeljuje enormna novcana sredstva i zemlju da se on licno bogati , zaklonivsi se iza ekologije ,turizma,razvoja itd.itd.
Dakle Kusto zaigraj ali i za pojas zadeni.
PS. Mozda je Emira stigla strasna srpska kletva - DA BOG DA SE OSILIO. Ta je gora od one imao pa nemao.
Sada je potrebna mudrost i dosta volje da se sacuva ovaj dragulj koji nam je Bog poklonio, a mi eto opet ne znamo da ga koristimo i sacuvamo.
Pomozi Boze.

T.

pre 14 godina

Dobio zemlju od drzave, na njoj uspostavio oruzane snage i naplacuje putarinu a seljacima oduzima zemlju. Neko bi pomislio da pricamo o dogadjajima u nekoj feudalnoj zemlji u ranom srednjem veku, a ono zapravo Srbija u dvadesetprvom.

Samo mi nije jasno, kome li se kralju, u skladu sa srednjevekovnim obicajima, Kusturica zaklinje na vernost?

Djole

pre 14 godina

Drzava ima pravo, da uz pravicnu naknadu izvrsi expropriaciju bilo kog dela zemlje na teritoriji Srbije... Ne znam sta tu nije jasno, dobice pare za zemlju, i to onu koju sigurno ne bi mogli da prodaju, a svakako ne da obradjuju, nije los deal, a....

darko

pre 14 godina

Zemlju je dobio besplatno, komunalno opremanje od Uzica besplatno, posekao sumu i dobio zemlju od Srbija suma besplatno, put mu asfaltirao Velja Ilić besplatno, uvedena taksa za prolaz kroz Mokru goru čijim prihodim rukovodi Kusturica, radnici mu kao rendžeri na platnom spisku države, tabače snega dobio besplatno, izvore vode za topove na skijalistu koristi besplatno, ministarstvo kulture ga finansira za sve projekte, kao umetnik verovatno vredi ali cinjenica je da niko u lošijem svetlu nije prikazao Srbe a to je najgora kombinacija kada neko svoju umetnicku genijalnost koristi za degradaciju celog jednog naroda dok na drugoj strani svi politicari se utrkuju ko ce mu vise novca udeliti

Milan

pre 14 godina

Ovo sto se radi sa imovinom seljaka na Mokroj Gori je necuveno:
1) niko nema pravo nikog da tera da sa svojom imovinom radi ono sto ne zeli, svako ima pravo da raspolaze svojom privatnom imovinom kako zeli,
2) vlasnici sporne teritorije su SELJACI, a s obzirom da su to gradjdani drugog reda, za koje ustav i gradjanska prava ne vaze, sasvim je u redu da sa njihovom imovinom radi ko sta hoce i kako hoce,
3) osoba koja se predstavlja kao antiglobalista ponasa se kao tipican kapitalista, cime njegov moral pada u vodu,
4) ako je problem u divljoj gradnji, onda treba doneti urbanisticki plan, a ne oduzimati zemlju od vlasnika.

Satir

pre 14 godina

Kakav narod takva i vlast!
Samo da pretpostavim da će možda iduće godine da prošire park na 22000 hektara, pa malo po malo, može i cela Srbija da postane nacionalni park, a Mićko (Indexovci) najveći prorok svih vremena.
Jasno je da je u pitanju najobičnija otimačina, u tu regiju na razne načine ulaže se poslednjih 30 godina, nije lud Kusturica, a Srbi jesu, što dokazuju i mnogi komentari ovde. Dok je ovaca biće i vune!

Vladimir

pre 14 godina

Naravno da Kusturica ima svu moju podršku zato što ne dozvoljava da od Tare naprave novo ruglo kakav je Zlatibor danas. Manite se antipatija prema Kusturici već razmišljajte da li nam treba reda u ovoj zemlji

pitam

pre 14 godina

Sta li radi Komisija koja vodi racuna o sprecavanju sukoba interesa???

Kako vlada za direktora svoje, vladine institucije - parka prirode, moze za direktora da postavi nekoga ko je ujedno i vlasnik dela zemlje i objekata na kom se taj park nalazi?? (direktora koji po definiciji treba da brani/stiti interese te iste vlade)
Nije li to ocit slucaj - primer sukoba interesa??

Ko i Sta garantuje da direktor Kusturica nece vladinim parama graditi, asfaltirat puteve, uvoditi vodu... do svih objekata???

Zvrk

pre 14 godina

Pre izgradnje "Mećavnika" i skijališta okolno sanovništvo je živelo od stočarstva i eksploatacje šuma. Situacija se sad promenila, dolaze turisti iz zemlje i sveta pa je prilika da se tu izgrade razni objekti i dobro prodaju. Proširenjem nacionalnog parka sprečena je divlja gradnja. Naravno u ovoj zemlji "efikasnog" sudstva narodu smeta obezbeđenje parka. Pogledajte samo kakav je zločin prema planini učinjen na Zlatiboru pa će Vam sve biti jasno.

gradjanin Srbije

pre 14 godina

Ovo sto se dogadja na Mokroj Gori je vrhunac nemoci jedne drzave ali i njenih gradjana koji su toliko moralno devalvirali i posrnuli za poslednjih dvadesetak godina, da vise ne prezaju ni od cega da bi zaradili neki dinar. Pre nego da zapocnem bilo kakavu diskusiju zelim da podvucem da nisam fan Emira Kusturice i da mi se nije dopalo njegovo politicko angazovanje od pre 5-6 godina, niti sam fan njegovih filmova. Medjutim bio sam nekoliko puta na Mokroj Gori i shvatio da to sto on tamo radi nema veze sa njegovom kinematografijom niti politikom (dobro, jasno mi je da ne bi mogao da krene u projekat Mokra Gora da nije imao “prijatelje” u politici, ali nije ni prvi ni poslednji). Covek ima viziju i polako je ostavruje. Prve godine, sem njegovog kompleksa i idilicnih okolnih brda sa starim okucnicama – nije bilo nista. Vec sledece godine sam primetio “lepse i starije” kuce kakao polako nicu uz put I preko puta kompleksa, a poslednji put, proslog leta, vec ih je bilo svuda. Sa punim pravom podrzavam drzavu da odredi sta je granica parka prirode, ali ona mora i da stane iza tog projekta u saradnji sa lokalnom zajednicom. Tacno je da je osecaj da se “uvece legne sa 40 hektara svoje zemlje, a probudi bez nje” strasan, ali to je zato sto lokalna samouprava ne radi sa lokanim ljudima niti pokusava da na pametniji (da ne upotrebim vec omrzlu rec – odrzivi) nacin preusmeri aktivnosti lokalnih domacinstava. Jeste tesko poceti nesto novo, ali je to jedini nacin da ceo kraj prosperira a da u isto vreme zastiti prirodu. Ono sto boli stanovnike Mokre Gore je to sto im se svidela ideja da se malo slepaju uz Kusturicu, pa da krenu da zidaju preko zime po dva “odeljenja” u dvoristu koja ce leti da izdaju za malo manje para nego sto je to u Kusturicinom kompleksu, pa da sledece zime dograde jos dva, pa onda krov, pa dobro ako se ne omalterise sta fali, bice 2-3 evra jos jeftinije… i za 20 godina ce se dobiti nov Zlatibor, Divcibare itd odakle ce ljudi bezati glavom bez obzira. Kusturica u svom kompleksu zaposljava iskljucivo ljude (pogotovo mlade) iz lokalnih mesta, narucuje sir i kajmak od domacinstava u okruzenju, dovodi lokalne radnike dam u pomazu oko izgradnje i umesto sto seljaci galame evo vec preko godinu dana, bilo bi im pametnije da sednu i sa Kusturicom i sa predtavnicima lokalne zajedice i kazu – ajde da se dogovorimo da bude dobro i nama i vama i prirodi i Srbiji. Ali jok, nece Srbin da se dogovara – oce po svome, pa kada on propada neka propadne cela Srbija.

Sljiva

pre 14 godina

Licno mi uopste nije prijatna cinjenica, da se gospodin Nemanja Kusturica, koga je Stojan Cerovic ne bez ubedljivih razloga proglasio najglasnijim propagandistom velikosrpske politike Slobodana Milosevica, licno bakce sa tolikom zemljom i tolikim drzavnim parama. Sve mi se cini da osoba takve biografije i moralnog profila jednostavno nije dostojna toga.

b

pre 14 godina

Svako ko je rekao da je Kusturica zaslužan za sprečavanje divlje gradnje i "omogućio" stanovništvu da se bavi drugim delatnostima osim stočarstvom je odvalio tešku glupost. Kao čovek koji je DVE DECENIJE živeo u Mokroj Gori, reći ću da narod pre Kusturice nije živeo od stočarstva nego od fabrike boja i lakova "Kotroman" (koja je naravno propala kao i sve domaće divne fabrike - a ako se ne varam, Mokra Gora je bila jedino selo u bivšoj SFRJ sa svojom fabrikom), a Kusturica danas veoma lepo iskorištava činjenicu da su ljudi ostali bez posla i prihoda tako da su sad prinuđeni da rade za njega za bilo kakvu crkavicu, jer uvek "ako ti nećeš, ima ko hoće". Druga stvar: u Mokroj Gori NIKAD nije bilo divlje gradnje, jer ranije nije ni bila poznato mesto tj. nije bilo vikendica, motela i sl... To je jedno divno selo u kotlini (nije NA Mokroj Gori kao što sada svi govore, već U Mokroj Gori) okruženo brdima, a divlja gradnja i otkupljivanje zemljišta je krenulo nakon izgradnje Šarganske osmice i dolaska Kusturice! Niko nikad na televiziji ne prikazuje baš Mokru Goru - naselje i stanovništvo, niko nijednog Mokrogorca nije pitao za mišljenje kako mu je i da li mu je dobro sa Kusturicom... Nije dobro, iako bi to nažalost malo ko priznao, jer mu je Kusturica jedini preostali mogući izvor (minimalnih) prihoda...

Milutin

pre 14 godina

I zamislite tog uzasa, probudite se i kazu vam "od danas je vase imanje u sklopu nacionalnog parka prirode".
O sudbino, ej zivote propalice :) ...
A i taj Kusturica, sve kao nesto etno ovo ono... pa tamo moze drugi Las Vegas da se izgradi a ne sve kao ta neka priroda, nacionalni obicaji, bezveze.
I pitam ja vas lepo, zasto ja ne dobijem milione po svetu pa da gradim i cuvam prirodu po Srbiji a ne on, videli smo da ne ume ni da gradi ni da cuva prirodu. Mi smo za Kaludjericu bre a ne za prirodu!

bezimena

pre 14 godina

Efendi Emir alias Nemanja, koji je umislio da je država, ima teritoriju kojom sam upravlja i koju sam kontroliše, ima i NAORUŽANE "rendžere" (kakve nema ni jedno drugo "prirodno dobro") kojima takodje sam upravlja i čiju brojnost može da poveća kad hoće, a sve mu je to poklonjeno kao vojvodstvo! Uz postojeću infrastrukturu, dotični ima sve uslove da proglasi AO Mokra Gora i otcepi se od Srbije!

Zoran Simic

pre 14 godina

Podrzavam potez Vlade Srbije i akciju gospodina Kusturice bez ikakve rezerve.Sramota je sta sve rade lokalni mestani u poslednjih godinu dana zarad sebicnih licnih interesa. Niko njima nije oduzeo zemlju i nije mi jasno zasto to niko jasno i ne kaze.Oni mogu da koriste svoju zemlju ali ne mogu da seku sumu i ne mogu da tamo prave raznorazne stracare i TO JE U DRZAVNOM INTERESU.Zasto nisu radili to sto sad hoce da rade pre 5-6 godina?Zato sto tamo nije bilo nicega. I da se nije pojavio gospodin Kusturica , koga sad oni hoce da oteraju, sa svojim posteno zaradjenim novcem, i da nije napravio sve ono sto jeste i sto sada mami ljude na Mokru Goru, ne bi ni bilo cele ove guzve.KREMANCI, SRAM VAS BILO.

GuC

pre 14 godina

Ako krenete jedinim putem ka Hercegovini (Trebinje..) morate proći kroz FEUD Emirov. Na samoj granici sa BiH mi je prvo prišao uniformisani čovek (ej, ljudi, granični prelaz), koga nisam mogla da provalim da li je korejanski carinik ili šumar, ali "naša" policija koju očekujem sigurno nije...onda on traži 50 kinti, bez objašnjenja. Ovo je bilo u septembru 2007. godine. Pitam zašto hoće moj novac, a on kaže, prošli ste kroz Mokru Goru???? Ja kažem, nisam znala izvinite, drugog puta i nema...ali, kada sam se vraćala za Bgd, pitam ja na osnovu čega vi meni uzimate novac. On kaže, ne pravite se ludi, ovo je javno preduzeće, platite...ja isključim motor i kažem, super, donesite mi odluku po kome ja to moram...prezirivo me pogledavši ode čovek i vrati se sa fasciklama gde lepo piše da je tadašnja Vlada Srbije (znači veliki frend Koštunica) velikodušno dao Kusturici da se igra države i naplaćuje prolaz kroz "njegovo" imanje...eto, takva nam je strašna kasaba Srbija, a kako ju je osmislio Kostunica i ekipa...godinu i po dana kasnije, pošto se niko nije bunio, apetiti su se povećali i sada se OTIMA.
Što se bunite onda za Kosovo, oteli su vam i ovaj deo zemlje i još vam naplaćuju prolazak.
...

mladjan nikolic

pre 14 godina

Lako je ići po svetu i trubiti o antiglobalizmu, grliti maradonu, ljubiti slike Che-a, kada kod kuće imaš svoj pašaluk i radiš šta hoćeš.
Šerife, drži se priče, nismo indijanci ;)

Nebojša Uskoković

pre 14 godina

Ja bih i crnom Đavolu dao da upravlja bilo kojim delom Srbije, samo pod uslovom da ga dovede u red i vrati mu život kao što je Kusturica uradio sa Mokrom Gorom. Ko želi neka ode tamo pa nek se uveri, a uz to i lepo će se provesti jer zaista ima šta de se vidi. Pri tom ne mora čak ni da se uđe u Mećavnik, jer je priroda toliko lepa, a Taj "grozni" čovek je učinio da sve bude čisto i uredno (što bi naši skorojevići rekli:"kao u Švajcarskoj")...
Mene lično ne interesuje ko upravlja čime, mislim da su jedino važni rezultati! A rezultati u tom zamalo zaboravljenom kraju su vidljivi, život se vraća u taj kraj, mladi više ne odlaze u tolikom broju u "čuvene centre" kao što su Beograd, Čačak, Užice ili čajetina, već ostaju da žive i rade u svom mestu, gde su živele i tolike generacije pre njih! Dajte još nekog Kusturicu!

Bojan

pre 14 godina

Razlika izmedju "necijeg" i "drzavnog" citaj narodnog je ogromna. U "Nekog" mozes da uperis prst i kazes da ne radi dobro, da krade ili sta god, kod "drzavnog / narodnog" ne mozes ni u koga. Apsolutno podrzavam Kusturicu. Tara t.j. Morkra gora konacno ima nesto na sta treba da smo ponosni.Volim da odem tamo i uzivam svaki put.Meni ne smeta ni da je dobio na poklon, sve dok se cuva priroda u kojoj smo mi Srbi maksimalno nemarni, naravno zbog stava "Ma boli me uvo, nije moje"!

yo

pre 14 godina

Ne vidim sta je lose u tome da Kusturica brine prirodi na tom podrucju. Srbija je ionako sva u djubretu, seku se sume, otrov se ispusta u reke. Seljaci bacaju otpad u potoke. Neko i treba da zavede red tu i tamo. Zasto to ne bi bio Kusturica? Podrzavam u potpunosti, odlicna ideja.

Nenad

pre 14 godina

Da li Mokra Gora treba da izgleda kao ona bruka na Zlatiboru, sve sam divlja gradnja i ruglo. Da nije bilo Kusturice niko ni nebi cuo za taj deo Srbije. Sad nekim koji su odande otisli u gradove zinulo da prodaju placeve za koje nisu ni znali da imaju. Pravi mestani tih sela podrzavaju Kusturicu. Ovi koji su se potpisali davno vec ne zive tamo vec godinama zive u Uzicu, Pozegi, Beogradu i drugim mestima. Ako se pogleda statistika sedam hiljada mestana nema ni u svim selima na Zlatiboru, Tari i Mokroj Gori zajedno. Naravno, ko god nesto dobro napravi za Srbiju treba ga kazniti kako se samo usudio.

neshonni

pre 14 godina

Vlada je ta, bila ova ili prethodna koja je zakuvala kašu i dovela do ovog spora. Po običaju nepromišljen potez koji zavadja ljude... Dakle ostavite Kustu na miru, čovek obavlja usputni posao koji je prihvatio kao ljubitelj prirode, niko se pre njega nije setio da napravi čudo na Morkroj Gori, pokrene šargansku osmicu ili već šta...Njegove zasluge za našu zemlju u oblasti filma ne treba ni pominjati... I sad se našao neko da pametuje i optužuje čoveka za nešto za šta su svojom odlukom krivi neki drugi koji se nisu udostojili da odu na teren i objasne ljudima šta nameravaju i šta isti mogu očekivati od njihove odluke!

benny

pre 14 godina

eh, da se neko setio da pre 10-15 godina da uradi isto i sa Zlatiborom, ne bi danas onakva divljina gradjevina bio..... al necemo o tome, ajde malo da pljujemo.... to nam je uvek islo od ruke....

Aragorn

pre 14 godina

Hoćemo li saznati i koliko park prirode dobija para iz budžeta, kolika je plata direktora parka (kao i kada je bio konkurs, koji su bili uslovi itd.), zatim koliki su prihodi od putarine i od svih drugih aktivnosti - turizam, ugostiteljstvo.
Kao i kako se taj novac troši. Moja pretpostavka je da se sav prihod Parka potroši na organizaciju filmskog festivala.

Jadac

pre 14 godina

Kako svi ošacuju mesta gde rastu krave koje daju dobar kajmak. Kusto, proširi malo delatnost, predloga radi, u Hercegovinu, u tvoju Bileću i okolinu, pa sam napravi malo kajmaka na tom interesantnom mediteranskom području. Sve je netaknuto i pusto, niko ti neće smetati, tvrdim. Još kad bi samo našao neku sumanutu Vladu koja bi investirala za tebe. I more ti je na pola sata... I još je živ Karl Malden, možda bi došao na otvaranje. Samo ti dođi i radi, ako je do toga.

goran@chemist

pre 14 godina

Ma dajte ljudi, čime se vi bavite! Pa zar nije rekla gospođica iz nacionalnog parka "Đerdap" da nas Evropa truje i da naši građani, a pre svega seljaci, čuvaju svoju zemlju i prirodu? Ma sklanjajte tog Kusturicu i te čuvare, šta će nam oni, neka ljudi slobodno kipuju traktorske prikolice sa đubretom, leševe krava, svinja, kučića, mrtve kokoške neka naređaju pored puteva. Neka seku šumu, šta će nama ta drva, samo zaklanjaju pogled ka stvarnoj domovini Srba-ka nebu!

Geger

pre 14 godina

Mokra gora je prirodno dobro pod zastitom drzave. U vlasnickom smislu, njive i sume su privatne ili drzavne. Kao sto moje komsije i ja ne mozemo da radimo sa nasim starim kucama u Zemunu sta nam padne na pamet, tako i vlasnici zemlje na Mokroj gori moraju da uzmu u obzir cinjenicu da im je imanje u zasticenoj zoni.

Seljaci su razjareni jer ne mogu sada da isparcelisu svoje njive i sume i rasprodaju ih kao gradjevinsko zemljiste. To je njihov trenutni finansijski gubitak, ne sumnjam da bi im dobro doslo po par hiljada evra od prodaje placeva. Ali, sa druge strane ce na dugi rok dobiti mnogo vise, bas zato sto su im imanja u zasticenom prirodnom dobru. A dobice i svi gradjani Srbije. Nadam se samo da ce drzava da istraje na zastiti.

Jos samo da dodam: To sto su seljaci eto uspeli 300 godina da ocuvaju prirodu nije u stvari nikakav argument. Za tih 300 godina nisu ni imali kome da prodaju zemlju. Sa druge strane kako su je koristili poslednjih 300 moci ce i sledecih 300.

goran

pre 14 godina

Imam vikendicu u Sirogojnu, to je deo Zlatibora koji ipak lici na nesto a ne kao ono u Partizanskim vodama.

Samo cekam da navale i ovde i uniste prirodu. Mokra Gora je jos lepsa.

Nije bitno sta mislim o Kusturici ali smatram da treba ograniciti raspolaganje u nacionalnom parku. To je svuda normalno. Inace ce za 20 godina ovaj deo biti unisten.

Lepo je Kusturica rekao da oni nisu u sporu sa njim nego sa drzavom. To je sustina.

Mustang

pre 14 godina

Pa nisu im oduzeli zemlju, valjda. I ovde u SLO imamo parkove (čak i nacionalne/pokrajinske), gde je mnogo privatne svojine. Šta je tu čudno?

shone

pre 14 godina

Strasno. Dakle vlada nam je ko sherif od Notingema. Dobrom su coveku digli statuu ispred palate pravde. Pravosudje nam je ostalo na nivou srednjeg veka.

statista

pre 14 godina

Za ekipu Insajdera, sve pohvale za dosadašnji rad ali ova emisija je, nažalost, pucanj u prazno. Ušće - Luka Beograd pa onda Mokra Gora, potpuno besmisleno. Zahvaljujem se dobronamernim i informisanim ljudima koji su pokušali da objasne suštinu problema.

Nikome ništa nije oduzeto, samo su uspostavljena neka pravila. Mogu li seljaci da napasaju stoku na svojim imanjima kao i do sada - MOGU. Mopgu li da seku šumu - MOGU normalno u skladu sa pravilima gazdovanja šumama koja važe svuda Srbiji jer nikom se ne dozvoljava da pravi ekološki genocid ako mu slučajno padne na pamet da poseče sve što ima. Mogu li da rade sve što su i do sada radili sa zemljom i šumama uključujući i to da je prodaju drugome - MOGU NIKO IM NE BRANI. Pa šta je problem šta ne mogu da rade. E pa ne mogu da zidaju šta im je volja, bez plana i dozvole, ne mogu da isparcelišu zemlju i da je prodaju kao građevinsko zemljišite za vikendice, ne smeju da prave deponije i slične ekološke crne tačke, ne smeju da prave objekte namenjene za prljavu industriju (što ni do sada nikome nije palo na pamet pa ne verujem da je tu problem). Da vidim sada o se buni protiv toga što ne može da se radi i što i ne treba da se radi ako ova zemlja barem malo liči na državu. Gde god smo imali parče nečega da valja sve je urbanizovano i upropašćeno, Zlatibor, Divčibare, Kopaonik, čim se čulo da će se nešto praviti na Staroj planini odmah su svi krenuli da rasprodaju ledine i šume da bi imalo za vikendice i hotelčiće. Ako to uradimo i sa Mokrom Gorom onda i ne zaslužujemo da živimo ovde. Evo ja lično ne dam Mokru Goru i ako treba i ja ću da uzmem bejzbol palicu pa da se sukobljavamo "argumentima".

Dosta bre više, sve je ruinirano i zagađeno, što od industrije što od nemarnih ljudi koji prave đubrišta i septičke jame pored svakog potoka.
Tamo u zavičaju gde sam kao dete rukom hvatao ribe po bistrim potocima sada ne smem ni čizmom da zgazim. Nema tamo industrije, ljudi su sve uništili, uništiće i Mokru Goru, samo ako ih pustimo.

Dragan

pre 14 godina

Nije mi jasno kako je to Kustirica ovlašćen da štiti državu (ili neki deo njene teritorije) i prirodu od nelegalne gradnje. Ja sam mislio da su za to nadležne opštinske uprave.

dejan

pre 14 godina

Kako to da niko ne govori o sukobu interesa? Kusturica je u ociglednom sukobu interesa kako upravnik parka i glavni investitor. Znaci ako drzava hoce park prirode lepo odredi granice, imenuje upravnika, napravi urbanisticki plan, pozove privatne investitore, organizuje konkurs itd. Ovo sto se radi je totalni amaterizam i izivljavanje Kusturice uz podrsku vlasti.

nemanja,ali pravi

pre 14 godina

Kusturica je zastitnik ne samo interesa drzave Srbije,nego i srpskog jezika i granice. Zato je je i uveo "ranger"-e tj granicare da cuvaju "range" tj granicu teritorije...kakav je to lik: i globalista i kapitalista i muzicar i bez sluha i demokrata i komunista i voli tudje koliko i svoje. Srbija je majka za sve vrste samo ne za svoje ljude...ajde vise da neko ugasi svetlo i pusti EKV Zemlju...

ja

pre 14 godina

Podrzavam ovaj napor da se zastiti priroda,i potpuno mi je svejedno da li je u to umesan Emir Kusturica ili neko drugi. Nije mi zao ni da mi drzava kroz porez naplati odrzavanje prirodnih lepota. Ljuti me kada neko uzme debelu platu na konto ekologije, podeli otrovnu burad na cuvanje seljacima koji napajaju time stoku i zalivaju baste- a gradjani kojima smeta Kusturica- niti pitaju cije pare je uzeo direktor fabrike zagadjivaca, niti sta im deca jedu. Vazno je samo "da komsiji crkne krava". I po cenu da crkne ona u sopstvenom dvoristu.

bezimena

pre 14 godina

Naravno da je u pitanju kriminal na najvišem nivou. Efendi Emir je na istom prostoru gazda i svog i "državnog", pa tako udružen sam sa sobom sasvim lepo posluje dok ga država velikodušno sponzoriše u "čuvanju" PRIRODNOG dobra koje je urbanizovao, s tendencijom daljnjeg proširivanja!

Nadam se da će starosedeoci istrajati u borbi protiv državne otimačine!

ZAŠTO "SRBIJAŠUME" NEMAJU NAORUŽANE RENDŽERE?

SULI

pre 14 godina

Na Mokroj gori je lepo, cisto, uredjeno. Pa sta ako preduzece vodi reziser? Nisam primetila da nekome smeta sto, recimo u Beogradu , zooloski vrt vodi vajar? Ili to u ovoj prici nije bitno? Kada cemo postati svesni da je vazno KAKO neko radi, i KAKVE rezulate postize u svom radu? Emir Kusturica ima moju podrsku jer je dokazao da zna da vodi posao. Pa zar nam takvi u ovoj zemlji nisu potrebni?

Zika

pre 14 godina

Posle dve odlicne emisije Insajdera (o Uscu i Luci Beograd), sledi jedna uzasna i niska narucena politicka emisija protiv Kusturice. Pa zasto tako? Zato sto je protiv americke politike? Pa koji iole odgovoran covek u danasnjem svetu podrzava americku politiku, nijedan. Sve ono dobro sto ste postigli sa prve dve emisije Insajdera, sada ste upropastili jednom totalno promasenom emisijom: neverovatno je da Brankica Stankovic odobrava nezakonitu gradnju, bez urbanistickih dozvola!!! I ne izdaje Kusturica urbanisticke dozvole, on samo daje svoje misljenje, a dozvole izdaje Odelenje za urbanizam u SO Uzice. Znaci, Odelenje za urbanizam ima zadnju i odlucujucu rec. Da li zelimo drzavu u kojoj se postuju neki normalni zakoni, neka elementarna pravila civilizovanog zivljenja, ili zelimo anarhiju i bezakonje, divlju gradnju, izlivenu kanalizaciju, zagadjeni vodovod, smece razbacano na sve strane? Da li uopste zelimo vodovod i kanalizaciju? Stvarno sramota. Brankica se ovoga puta zestoko obrukala.

mirx

pre 14 godina

Custe li vi kako on u razgovoru ponizava one mestane mokre gore. Ima on 20 hektara sume a radi na mesalici kod njega, pa sta treba da proda, posece sumu ili neznam sta, da snimi neki glupi film za te pare. Videste li vi onu prepotentnost, nepostovanje sagovornika, bahatost. E Srbine srbine do kad ces ovo da tolerises.

Sasha B.

pre 14 godina

Koliko je od Vas ljudi culo za Mokru goru dok Kusturica nije napravio Drvengrad!!! Inicirao je da se popravi zeleznica, ocisti i sredi jedna najobicnija divljina kakve mozete da vidite od austrije pa do severa Grcke. I sada ce tamo neki Pera, Zika i Laza da prodaju zemlju da se izgrade hoteli... Pa ne moze jer ce se tako izgubiti autenticnost te iste sumice koje je napominjem lepa ali zaista nije nista posebno. Bio, video. I iskreno, kada bi i jedna umetnicka trupa ili iko otisao u tu zabit da je on nije popularisao. Govorim o turistickim posetama, ne o tetkama, babama i dedama koje svi volimo da obidjemo jer je poslednje dete emigriralo iz tih krajeva jos pre 20 godina. Klasicno srpski, neko napravi nesto, sprovede u delo dobru ideju, ulozi pare i najednom se pojavi 100 likova koji hoce da prodaju dedovinu da bi kupili stan u gradu i grickali tesko nasledjeni novac, a pritom zavrnuli nekog ko se potrudio da uradi nesto tamo.
S T R A S N O, treba kolektivno da se stidimo.

A da je u sukobu interesa, to je jasno svakome :)

pop

pre 14 godina

Kao prvo Kusturica nije kupio zemlju na kojoj gradi, postavljen je za direktora i prima pare. Jasno mi je da mu Kostunica ovo sve dozvoli, ali mi nije jasan Tadic koga je doticni reziser nazvao misem na mitingu dr.Kostunice u Beogradu. Tako u vodu pada tvrdnja da nije politicki aktivan i da radi za dobrobit gradana. Koliko sam upoznat bas je Kusturica posjekao najvise prvoklasne sume tamo na Mokroj Gori i prodao. (pod maskom na ime trase)

Aleksandar

pre 14 godina

Ljudi ja sam dipl inz sumarstva i razumem se u te stvari oko zemljista, suma i zasticenih prirodnih dobara. Ovo je vrhunski kriminal.
Zasto ne bi i ostalim gradjanima drzava dala neka prirodna dobra na upravljanje pa kad zaposlis 10 rendzera sa oruzijem lako je spreciti bespravnu secu suma. I onda kazu "pa on dobro radi, vidis kako je zaveo red". Ovo je slika i prilika srbije... feudalizam! Mada ko zna mozda i treba da se vratimo nekoliko vekova u nazad pa onda da krenemo napred.

mirx

pre 14 godina

Ne treba se saliti na ovakav nacin sa Erama. To su jedni od najpostenijih i najvrednijih ljudi u Srbiji. Oni bi ti iz oka dali ali za nepravdu bi ti oko uzeli. Drzava je ovo mogla na drugi nacin da resi, ovo je bas iritirajuce, ima u uzickom kraju sposobnih ljudi da vode ovo preduzece a ne da dodje neki reditelj da formira rendzere. Kakvi rendzeri, rendzeri nisu srpska rec, da se barem zovu cetnici. I on ce da sacuva prirodu, pa nema boljeg cuvaoca od DJEDOVINE od Era to zapamtite, posekli bi je oni do sad da su drugaciji...

Damir

pre 14 godina

Gledajući sinošnju emisiju nisam se mogao oteti utisku da cilj ove emisije nije bio da razotkrije i objavi neke činjenice već da stvar što više zakuha, ali valjda je i to jedan od motiva. Na kraju najbitnija je gledanost.
Ni u jednom momentu nije istaknuto nista dobro što je taj park prirode donio narodu i zemlji osim u trenutku kada je novinarka od seljaka izvukla priznanje da je cijena nekretnina porasla otkada je Kusturica prisutan u tim krajevima.
Gospodin gradonačelnik Užica mi je pružio dojam da jedina stvar do koje je njemu stalo je njegov politički rejting. Iskoristiti ovu sitaciju, ovaj narod i sprovesti svoje i interese svoje lokalne elite...
Narod, kao narod - lako je sa njim manipulisati. Naročito od strane onih koji bi sad rado gradili vile i dvorce po Parku... Lako je tuđim k..... gloginje mlatit...
Kusturica je jedan jedinstven lik. Nije on novopečeni pravoslavac kako ga neki ovdje nazivaju... To je čovjek koji je se vratio svojim korijenima, isto kao što je Meša Selimović jednom davno.
On je čovjek od trenutka i od vizija. On će slijediti svoju viziju na Mokroj Gori bez obzira koja vlada sjedila u Beogradu. Puno je više stvari koje će da ostanu iza njega nego što će on sebi da prisvoji.
Gledajući ga sinoć čovjek bi stekao utisak da je on čovjek koji nešto "mulja" pošto ni na jedno pitanje novinarke nije direktno odgovorio. Da - da je u pitanju neko drugi... Ali Kusturica je čovjek kojem se činjenice sa kojima mu je novinarka došla čine smješne prema stvarima koje on tu radi i koji se trudi da joj to i pokuša objasniti... ali ona nije došla kod njega iz tog razloga. Ona je došla da ga optuži i da mu presudi...
Puna podrška Kusturici...

prosvetlite me

pre 14 godina

Ne mogu da shvatim ove koji daju podrsku Kostunici ??
Jeli to znaci da oni daju podrsku sukobu interesa?
Jeli to znaci da neko ko je dekretom vlade (znaci bez ikakvog javnog konkursa) potavljan da u ime drzave necim upravlja, a da ISTOVREMENO taj neko tu ima zemlju, objekte u PRIVATNOM vlasnistvu ?
Sta nam garantuje da taj upravnik nece "forsirati" svoju imovinu bilo uvodjenjem struje, vode, asfaltitanjem puteva, izgradnjom hotela, motela,, skijalista,... a sve to iz drzavne kase kojom upravlja

biljana

pre 14 godina

Naravno da se slazem sa Kremancima i da nije uopste u redu da neko tek tako dobije da vlada sa 11000 hektara srpske zemlje, kao beg! Kakva je to nasa Vlada i kakvi smo to mi Srbi, ako dopustimo svakom da rasparcava Srbiju? Na kraju ce Srbija stvarno biti toliko velika da ce moci da stane pod stablo jedne sljive, kao sto su predvideli Tarabici!

Aleksandar

pre 14 godina

Postavicu samo par konstatacija i pitanja:
Privatni posedi tih ljudi su nastali u vreme turske vladavine, sto znaci pre drzave Srbije, a sada drzava Srbija brani sume stare stotinama godina od ljudi koji zive sa tim sumam duze nego sa drzavom Srbijom.
Ko su ti rendzeri sto sprovode neke svoje odluke i oduzimaju ljudima alat i teraju majstore sa porodicnih kuca? Zar ne treba prvo sudska odluka pa onda policija izvrsava presudu? Zar je to nesto novo?
Kako rendzeri mogu da udju u privatni posed? Zar u BG policija moze da udje u stan samo uz sudski nalog?
Jednom recju tuga...

Sale

pre 14 godina

Neki od ovih komentara su za ne poverovati. Po mom misljenju ovde se radi o krsenju osnovnog prava o licnoj svojini, koju Srbija, kao KAPITALISTICKA (odnosno u tranziciji) drzava mora pod hitno da resi. Umesto toga, ministar ko zna vec cega drsko daje izjavu kako se lokalno stanovnistvo mora urazumiti. Neverovatno. Argumenti tipa da je Kusturica napravio nesto ni iz cega i spasao Mokru Goru sudbine Zlatibora su u najmanju ruku smesni, setite se samo , i Marko je napravio Bambilend, a pre njega Pozaravac je bio obicna rupetina, zar ne?

nevena

pre 14 godina

E moja Brankice, naradila si se i ti i tvoja ekipa, ali... da sam u predmilosevicevskoj Jugi mojim urednicima dala prilog s tako traljavom argumentacijom koja se ni 5 odsto ne slaze s izjavama sagovornika, bacili bi sve u kos ili bi me poslali na dodatno kopanje za informacijama.
Ovako, nemam osnova da verujem tebi, nemam osnova da verujem Kusturici, niti vladinim sluzbenicima, a najmanje lokalcima o kojima nemam neko misljenje od ranije. Mnogo ti je rascerupan mozaik podataka, draga koleginice.

Dragan

pre 14 godina

Da bi isekli drvo u svojim zabranima, moj tast ili deda moraju da dobiju odobrenje od sumara, odnosno, mogu da seku samo drvece koje im odobri sumar. U protivnom sledi prekrsajna prijava. Kako to na Javoru i Rudniku funkcionise bez Emira, a na Mokroj Gori ne moze, nije mi jasno? Da li je to Mokra Gora otudjeni deo drzave na kojem drzavni organi nemaju uticaja pa sve mora da organizuje sam Emir, ili je to Emiru dato malo vise ovlascenja nego sto treba?

uzice

pre 14 godina

cinjenica je da je divlja gradnja na zlatiboru pocela onog momenta kada su velikasi i ekolozi iz Beograda dosli na Zlatibor (cutovic, bakocevic, savic, kicanovic...) istih godina je narod na Tari uspeo da se odbrani od pokusaja drzavnog umetnika Olivera Mandica da napravi centar etno turizma u Zaovinama. posle nekoliko godina ,novi drzavni umetnik sa istim ciljem. on je prethodnica - tako je isto bilo i na zlatiboru.
mi na tari vec imamo nacionalni park tara - i niko se ne protivi da nacionalni park raspolaze imovinom seljaka.

Bojan

pre 14 godina

Vrhunac kriminalne sprege pojedinca i drzavne slabosti da izgradi jake i funkcionalne institucije. Covek koji govori o sebi kao kiseoniku, koji govori o pravoslavnoj veroispovesti kao svome izumu, a o svome dolasku na Mokru Goru kao hodocascu civilizacije u anticivilizaciju stvara famu prosvecenog coveka. Samopozvani nasao je novi zavicaj, cestitamo. Da li ce starosedeoci morati da ga se odreknu!? Mestani su akcident. Podrazumeva se neophodnost zakonskog uredjenja, ali lokalnoj zajednici koliko razumemo smeta upravo nepostojanje strogog postovanja zakona, a putevi kojima se dolazi do moci i novca su dobro utabani politicki koloseci.
I povrsno sagledanje afere pokazuje da ne smeju zainteresovani pojedinci pucanstva stajati na put politickim mezimcima i njihovim finansijskim projektima, to bi trebalo da cini zakon primenjiv i na umetnike (koji se bave biznisom).

Igor

pre 14 godina

Zadnji pasus teksta: "U Mokroj Gori se radi o sukobu privatnog i javnog interesa i taj problem mora da se reši, s tim da Vlada Srbije mora da bude jasna i izričita u zaštiti javnog interesa, rekao je Stojkov"

Kakva greska! Vlada Srbije mora da bude jasna i izričita u zaštiti privatnog vlasnistva gradjana Srbija, sto je osnovni princip pravne drzave.

wukiw

pre 14 godina

... chinjenica je da se ovde ne radi o proganjanju emira ( nemanje ) kusturice i to je jedna vrlo zamenjena teza... ovde se radi o cistom divljastvu i nepostovanju zakona... vlada srbije je mogla da pokloni svoju imovinu emiru kusturici ali ne moze da poklanja svojinu privatnih lica... a i ako to uradi mora da obeshteti ljude koji tu zive preko 300 godina... poenta je da smo mi jedna banana drzava u kojoj vlada gazi sopstvene zakone a oni koji to podrzavaju ne shvataju da ce sve to platiti iz svog dzepa... drzava je izgubila mnoge sporove koje su gradjani ove zemlje poveli protiv nje a odshtetu smo platili mi kroz budzet... tako cemo platiti i denacionalizaciju, mokru goru... i ko zna shta jos... nema nista protiv kusturice i parka prirode ali zna se kako se to radi... ne moze se otimati privatna svojina tek tako... a vlada srbije ima precha posla umesto da proglasava mokru goru parkom prirode... svi znamo da se u vec postojecim nacionalnim parkovima uveliko grade divlji objekti koje niko ne rusi... a vlada srbije se zabavlja sa mokrom gorom... mistru Dulicu bi bilo bolje obratiti paznju na divlja naselja shirom Srbije, divlje deponije, Miskovice i Matice koji unistavaju Srbiju...

Real

pre 14 godina

Ovo je toliko nebitna stvar da je zaista bitno zbog cega se digla ovolika prasina. I cekaj sta da on nije tu, koristili bi taj deo seljaci za ispasu stoke. Stvarno smesno...

Rozika

pre 14 godina

Procitah 50 -ak komentara pa me mogu da odolim a da i ja (kako se u ovom nasem kraju kaze) neku ne kazem. U Mokru Goru i Sargan sam prvi put dosla sa 4 godine, cirom, u seosku skolu gde je moja majka bila uciteljica. Tokom prethodnih jos 45 godina, cesto sam boravila, celu gimnaziju smo proveli posumljavajuci Taru, Kremna, Sargan. Krajem 90-ih godina, zahvaljujuci gospodinu Glibeticu, dir. zeleznice i grupi Mokrogoraca - entuzijasta, nastao je prvi pravi osmisljeni koncept revitalizacije cuvene sarganske osmice. Kada sam to posetila 2001. bila sam fascinirana, idejom, entuzijazmom, pristupom, cistocom. To je valjda tada bilo jedino mesto koje je radjeno sa nekakvom strategijom i vizijom i na opste dobro pod patronatom zeleznice i Mesne zajednice Mokra gora. I pok. premijer Djindjic je 2002. god bio fasciniran, rekavsi da je tu bas sve kao u Svajcarskoj i obecao i pomogao oko izgradnje puta do Jatara. Tada jos uvek Kusturica nije znao da postoji Mokra Gora. Naravno, iskusno oko rezisera i biznismena Kusturice, 2004-05, je videlo priliku da se rezira do sada najbolje delo, ovaj put sa naglasenim akcentom na materijalnu vrednost. Tada krece otimacina. Naivno opstinsko rukovodstvo ga proglasava pocasnim gradjaninom, oprasta komunalno opremanje, poklanja zemlju, sve sa nadom da ce tako jedno veliko ime doprineti pokrenutoj prici. A dolaskom Kostunice i Velje stvar se krece lako i brzo, a Kusturica dobro naplacuje svoj "patriotizam"
A za one koji ne znaju, Mokrogorci su inace vrlo interesantan svet, vazda na putu za Bosnu, sa prugom koja je povezivala Beograd, Sarajevo i Dubrovnik. Nije bilo kuce iz koje neko nije radio na zeleznici. Mokrogoraca je bilo na prostoru od Triglava do Djevdjelije. Zato su valjda nastali i opstali i zavicajni dani Mokre Gore, zato su letnji raspusti u Mokroj Gori bili pamceni, jer ste vise mogli upoznati vrsnjaka u Mokroj Gori nego u najvecem gradu. I brine me sto vecina, ovde, kaze, da treba neko da uvede red. Slazem se, ali red uvodi drzava, a ne neko tamo D.o.o. Pri tome, ljudi kazu da tamo nije bilo nista dok nije dosao Kusturica. Da, tu gde je Drvengrad ,stvarno do 2005. nije bilo nista. Ali Mokra Gora, Sarganska osmica i citav koncept razvoja je bio i postoji mnogo pre Kusturice. I samo se nadam da ce Mokrogorci uspeti da se oslobode feudalnih okova u 21. veku koje im je nametnula vlada prethodna a ova se i ne bavi i ne zna bas mnogo, sem par ministara koji nastavljaju tamo gde su prethodni stali. A gosp. Dulic neka ide da se bavi poslom doktora, mnogo je drzava ulozila u njegovo skolovanje da bi se on sada igrao zastitara nase zivotne sredine. On neka namesta kosti, a sredinu oni koji su za to skolovani.

Dragan

pre 14 godina

KUSTURICU ZA EMIRA!!!
Navedenom emisijom Kustirica je dokazao da Srbija ima nesposobnu zakonodavnu, izvrsnu i sudsku vlast. Dodeljeno mu je pravo da sam donosi pravila o ponasanju u parku prirode jer zakonodavna vlast za to nije sposobna. Morao je da organizuje svoju policiju, vojsku, haraclije, sumare jer izvrsna vlast za to nije sposobna. Prinudjen je da sam sudi o tome sta ko moze da radi na svom posedu, pleni tudju imovinu, kaznjava,... jer sudska vlast za to nije sposobna. Zato treba raspustiti sve drzavne organe, Srbiju proglasiti emiratom sa Kusturicom na celu, pa da nam svima bude bolje.

Dusan

pre 14 godina

E, bas mi je drago sto je tamosnjem narodu zabranjeno da unistavaju planinu... Neverovatno da niko nije shvatio o cemu se ovde radi. Poenta je da, posto je Kusturica tamo napravio sto je napravio, svi hoce da se ugrade za pare i po svaku cenu, cak ga i otvoreno vredjaju kao nekog lopova. Takav smo mi narod. Do pre par godina nikog to nije interesovalo, ali posto je neko uspeo da napravi tamo nesto, sad se pojavljuju interesne grupe koje gledaju da se ugrade. A narod kao narod, upija sve lazi, neverovatno lako!!! Posle se zalimo sto nam nije bolje!!! A isterujemo sve sto vredi iz ove zemlje. Tako nam i treba.

branko

pre 14 godina

A šta da kaže pola Srbije koja se probudila i nacionalizacijom ostala bez svoje imovine, a sada država spava, pa nikako da donese zakon o denacionalizaciji.

makijaveli

pre 14 godina

Izgleda da je istina nege na sredini, problem je definitivno sto u nasem drustvu ne postoji institucija dogovora, pregovora isl. Najgora od svega je izjava ministra Dulica, da zakonom nije propisana obaveza da se, sad pazite, konsultuje lokalna zajednica. Bas evropski! Takodje, to sto je upravnik nacionalnog parka Kusturica bez saradnje sa loklanom zajednicom jeste konflikt interesa. Ono sto je takodje istina, da bi stvarno taj kraj trebao biti zasticen (i tu lokalci nisu u pravu), ali su u pravu da je skandalozno zasto nista nisu barem pitani i sto se to radi uredbom i BG.

Tara Zajcev

pre 14 godina

Nažalost, večerašnja emisija Insajdera nije na sasvim prihvatljiv i objektivan način predstavila problem planiranja, korišćenja i upravljanja prirodnim dobrom "Mokra Gora". Država trenutno radi na izradi Prostornog plana područja posebne namene nacionalnog parka Tara (koji obuhvata i Mokru Goru), a stručnjaci koji su uključeni u izradu Plana nisu bili učesnici emisije. Republička komisija za prostorne planove nedavno je ponovo razmatrala Strategiju prostornog razvoja ovog područja (kao Prvu fazu pomenutog plana, pošto je prvu verziju ovog dokumenta vratila "na doradu" upravo sa zahtevom da se uspostave i primene jasna pravila zaštite, korišćenja zemljišta, izgradnje i td. u skladu sa zakonom o zaštiti životne sredine i sa zakonom o planiranju i izgradnji). Gospodin Dulić i gospodin Kusturica dali su vrlo prihvatljiva objašnjenja i tačne odgovore na postavljena pitanja (u skladu sa zakonskim rešenjima). Mišljenja sam da je osnovni razlog za "sukob" meštana sela na području parka prirode Mokra Gora i gospodina Kusturice nezadovoljstvo meštana zbog OGRANIČENJA I ZABRANE IZGRADNJE, odnosno preparcelacije poljoprivrednog i šumskog zemljišta i konverzije u građevinsko zemljište (što nije regulisano samo Odlukom Vlade o režimu korišćenja parka prirode, već je u skladu sa zakonom o planiranju i izgradnji i predmet spomenutog Prostornog plana nacionalnog parka Tara). U prilog tome su podaci da je cena 1 ara (100m2) zemljišta na području Mokre Gore prosečno 5.000-20.000 evra/m2 (što se može proveriti čak i iz novinskih oglasa). Naravno, ovakav rast cena direktno je posledica rasta tražnje za građ.zemljištem nakon realizacije investicionih projekata i dolaska gosp. Kusturice, i nije "zasluga" 300-godišnjeg življenja na ovim prostorima. Smatram da B92 kao vrlo objektivna TV treba da uključi relevantne aspekte problema u autorske emisije, kao i relevantne i nepristrasne učesnike, stručnjake u oblasti prostornog i envajronmentalnog planiranja, građevinskog zemljišta i dr., a ne samo zainteresovane stejkholdere. Srbiji je potrebno mnogo ljudi kao što je gosp.Kusturica i nije prihvatljivo da se na takav način obezvređuje postignuti progres za koji je direktno zaslužan.

lanajankovic

pre 14 godina

Nas narod je zaista chudan..........navikli da grade gde hoce, bacaju smece gde hoce da seku sumu kako oni hoce, uzas...
Pa vde na zapadu moras podneti zahtev i voditi evidenciju o odsecenim stablima.......svuda u svetu postoji zakon o nacionalnim parkovima i toga se moras pridrzavati.........To sto je postigao Kusturica je za POHVALU...........

Sale

pre 14 godina

Po meni, poenta je u tome sto za to podrucje jos uvek nije izradjen i usvojen urbanisticki projekat, vec je u fazi izrade. Prema tome, kao i za svako drugo neurbanizovano podrucje u Srbiji, gradnja je dozvoljena bez potrebe za izdavanjem dozvole. Problem je izgleda u tome sto se vlast ovde poziva na neka druga zakonska akta i mislim da u ovom slucaju nema osnova za to. Na stranu to sto je ovo zemljiste dodeljeno Kusturici po ko zna kom osnovu, koji verovatno opet nije bio zkroz legalan, i pitanje je da li neko iz politicke “elite” ima nekakav interes u toj dodeli.

nataly_lux

pre 14 godina

Prvo..podrska Kusti..bezuslovna!!!
Na sta sve ovo lici!? I o cemu se ovde ljudi prica.Svima je jasno o cemu se radi! Prva stvar...nema sta da se pita bilo ko..da li ce njegovo zemljiste da udje ili ne u Park prirode! Da je u kom slucaju u pitanju UNESCO, mogli bi samo da duvaju. Njihova zemlja ostaje njihova..i to se zna. No poenta je da nema izgradnje! Sto je svuda u svetu uobicajen protokol! Mozes prodati zemlju to nije sporno..ali cvrc..ko ce ti platiti po aru 20000evra (kako pisu) ako nema dozvole izgradnje! E,u tome je stvar! Bas me briga za planetu (a i koga je) daj nek se gradi, beton, plastika na sve strane! Sto neko rece, suma ko i sve druge sume na recimo Gucevu, Bukulji, ili bilo kojoj drugoj "divljoj" lokaciji...samo tamo nema Kuste koji bi doveo turiste!!! Ne moze da se gradi i tacka.I ne moze da ucestvuje niko do nadleznih instanci o tome sta ulazi a sta ne u park prirrode! Pa bunili se ili ne.Planeta nije nicija, a najmanje onih sto se busaju da su im sume u vlasnistvu 300 god.!!!! Ej ,planeta je stara milionima godina. Pa to je smejurija...Doso pradeda i ogradio parce zemlje i rekao..:"To je moje"..i sad ...Nema bato..navikli ljudi da rade sta hoce..Moze to u anarhiji i mozda je moglo pre 300god..ali svemu dodje kraj! Zinula d.....za parama..i nemojte molim vas da pricate price za decu. Eto,ako su cuvali 300 god, i ponosni su na to..pa onda u cemu je problem nek i dalje cuvaju i budu ponosni na zemlju i sumu.!!!! Sto rekao neko..mnogo vise ima Kusta i mnogo vise ce ostati iza njega, nego sto moze da prisvoji. Ko stoji iza ovog? Miskovici, Kostici i njima slicni?

mur

pre 14 godina

I sta sad? Nakon medijske kampanje park treba dodeliti nekoj partiji na cuvanje. Puno para se tamo vrti, a njih niko da ugradi. Kada su tako sposobni, zasto ne naprave ne slican, nego bolji projekat u nekoj drugoj nedodjija, bar toga imamo. Da Kusturica nije dosao, seljaci bi sada zajedno sa zecevima glodali koru sa drveca.

miloš

pre 14 godina

To što Kusturica radi je transparentno i ima nekih rezultata.Pogledajte Staru Planinu i njeno javno preduzeće pa onda možemo uporediti šta je zaštita i održivi razvoj.Nažalost 90% zaštićenih dobara je pod uzurpacijom raznih interesnih grupa koje arče i izvlače profit na uštrb prirode i to uz blagoslov državnih institucija.

peni

pre 14 godina

Bilo bi divno kada bi smo imali vise Emira da se stara o zastiti ove nase prirode a ne da usred Beograda setaju pacovi i da se nikada ne opere oko kontejnera gde se odlaze djubre, osim kada pada kisa. Pohvala za svaku uredbu koje je donela bilo koja vlada u cilju zastite prirode.

Marra

pre 14 godina

Veoma mi je zao ove drzave. Mesto gde je priroda bila netaknuta, najlepse mesto u Srbiji, upropasceno je dolaskom Emira Kusturice. On sad tamo zaradjuje novac i pravi ruglo od nasih prirodnih lepota. Ima licnu vatrogasnu sluzbu, pravi pumpu na Kustendorfu(prevod na srpski Mecavnik), tunele, dobija novac od drzave,sece drvece i raspolaze njime, buldozerima pravi nove puteve, a uredba vlade ga stiti sa naoruzanim rendzerima. Posto nije mogao da se zastiti od siromasnog stanovnistva, onda je neke od njih zaposlio kao obezbedjenje da bi smirio uzburkane srasti. Dobio je ogromno bogatstvo na poklon i on sam njima upravlja. Ako neciji pretci oduvek tu zive, odakle mu pravo da zabrani bilo kome da nesto gradi? Ponasa se kao da je tamo neka ilegalana gradnja prekomerna pa on mora da je kontrolise, a ustvari tamo zivi malobrojno lokalno stanovnistvo koje on ismeva bilbordima na kojima crta seljake kako se skijaju na njegovoj stazi!.Drzava mu poklanja milione a on upropascava prirodu praveci ski staze sa vestackim snegom. Sta ce ski staza u Parku prirode? I sada se prosirio na Stapare i Vrutke, u Staparima je aerodrom Ponikve sto niko ne pominje pa vi razmislite.
Svako ko je omogucio da se oduzimaju prava obicnog gradjanina je zasluzio krivicno da odgovara. Nemam nikakav interes na datom mestu, obicni sam ljubitelj prirode, mada ako se nastavi ovako siriti svake godine,kao parazit, mozda i vi necete moci da raspolazete onom sto imate jer ce vam zakucati rendzeri na vrata pa cete saznati da ono sto imate nije vase nego Kustino, tj. prirodno dobro!!!

marra

pre 14 godina

Ono sto vecina nije razumela:
Tara je NACIONALNI PARK i bila je zasticena i bez Emira, i nisi mogao da pravis kuce, seces drvece i radis sta ti se svidja i pre Kusturice jer je prioda zasticena od strane drzave, jer su za to postojale sluzbe koje su stitile i ocuvale onako nesto.
A sada Kusta menja kako se njemu svidja, tamo je on BOG i BATINA, dobio covek planine na poklon i unakazi ih. Najvise bih volela da ne kupi Kremance kao sto je oduzeo njihovu zemlju. Bila sam tamo cesto pre njegovog dolaska, i isla sam pre mesec dana, tuga me uhvati kada vidim kako moj raj nestaje i gradi se. Pokusajte da slikate sa Jatara, tako nikad nije izgledalo srpsko selo dinarskog tipa. Neka ide tamo gde se rodio, pa neka pravi KUSTENDORF. Brani svoje, ne diraj tudje. Nek mu tamo vlada da sta zeli pa nek se siri. Za Zapadnu Srbiju bi znacio aerodrom koji vec postoji, ali sta ako on postane privatno vlasnistvo? Pitam se gde mu je kraj?

mokrogorac

pre 14 godina

Nisam sebi verovao da cu ikad u zivotu podrzati b92 ali eto i to se dogodi, ne u smislu osude ovoga ili onoga vec u nameri da se konacno stvari pomere sa mesta i najzad neko pokrene pitanje Mokre gore kao mesta od velikog znacaja za mokrogorce, uzicane i citav zlatiborski okrug.Naime, problem moj i jos oko tridesetak gradjana (podatak iz septembra 2008 a na osnovu razgovora sa nadleznima u opstini) je nemogucnost dobijanja gradjevinske dozvole za izgradnju porodicne kuce na teritoriji PARK PRIRODE MOKRA GORA. Ako neko kaze da gospodin Kusturica nije u pravu apsolutno gresi ili ako pak kaze da mestani Kremana, Bioske i ostalih sela nisu u pravu opet apsolutno gresi. Kako je to moguce? Pa ljudi, u Srbiji smo gde je sve moguce.Bez rezerve podrzavam odluku Skupstinu Parka prirode ili Emira Kusturice sasvim mi je svejedno koga, o zabrani bespravne gradnje na teritoriji Mokre gore jer ne zelim da Mokra gora postane novi Zlatibor, gde ce se "prati novac" crnogorske i srpske mafije.S druge strane da li neko (osim nas tridesetak) zna da je nemoguce dobiti gradjevinsku dozvolu legalnim putem. Na primer, ja poslednje cetiri godine pokusavam da krenem u realizaciju dobijanja gradjevinske dozvole ali gde god sam se obratio naisao sam na zatvorena vrata.OTUDA OPRAVDAN STRAH KREMANACA I OSTALIH koji se protive odluci Vlade da ih ne zadesi ista sudbina kao i mokrogorce.Vrlo vazno je to da sam i ja MOKROGORAC i da se time ponosim ne samo u Srbiji, vec i u inostranstvu gde zivim i da sam sigurno posle gospodina KUSTURICE DOVEO NAJVISE STRANACA U MOKRU GORU i svi su bili vise nego odusevljeni.Upravo zbog toga treba podrzati gos. Kusturicu. U isto vreme ne shvatam ni opstinsku vlast u Uzicu koja je toliko pasivna u odnosu na problem koji se pojavio.Uzmite primer da svaki od nas tidesetak ulozi po 30000 evra u izgradnju kuce sto je neki minimum dolazi se do cifre od 900000 evra. Malo li je za taj region,a na stranu sto bi koristi imali i svi u okruzenju (radna snaga, stovarista gradjevinskog materijala, drvna industrija itd). Da li je Vlada toliko slepa ili nesposobna da ne vidi korist od toga zaista neznam. Na kraju pozdrav svim MOKROGORCIMA sirom sveta kao i mokrogorcima kuci.Milan S.

marina

pre 14 godina

Tara je razlicita od Zlatibora jer je ona Nacionalni Park a Zlatibor nije, znaci da je zasticena od nelegane gradnje i da nikad ne moze biti kao Zlatibor, mada sa Emirom u upravi bice gora od Zlatibora?