Nedelja, 26.04.2009.

01:03

"Rezervni poslanici" - za i protiv

Dok vladajuća koalicija razmišlja o uvođenju "rezervnih poslanika", opozicija upozorava da bi sprovođenje takve ideje moralo podrazumevati i izmene u Ustavu.

Izvor: B92

"Rezervni poslanici" - za i protiv IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

47 Komentari

Sortiraj po:

Ognjen

pre 15 godina

Ako ovo prodje, bice dokaz da nismo nista vise napredovali od ameba ili paramecijuma. Ovo cak i nije vredjanje inteligencije, nego neko sedi i smislja kako jos vise da se sprda. Na ulice!

Mickey

pre 15 godina

Najmanji je problem izmeniti ustav! Najveci problem sto to duplira skupstinu koja je i onako prevelika. Od 250 poslanika svaki ima po toj osnovi oko 10 zaposlenih sto je preveliko rasipanje necijeg zaradenog novca a taj koji je zaradio novac je bar jedamput radio drustveno-koristan rad. Mislim takode da smo premala drzava sa premalo zaposlenih koja moze da izdrzava toliki broj onih koji ne privreduju u proizvodnom smislu. Ako ovako nastavimo sa trosenjem novca iza kojeg stoji rad koji proizvodima na tzistu dokazuje rad, brzo cemo bankrotirati!

Zika Pravnik

pre 15 godina

Rezervni poslanici? O cemu vi govorite pa Srbija nema nijenog poslanika koji su birani od naroda Srbije. To sto imamo one koji sede u Srpskom Parlamentu su partijski delegati jer su oni odabrani od pojedinih partija. Prema tome sada se govori o rezervnim partijskim delegatima. Znaci Srbija nije demokratska zemlja jer nema ama bas ni jednog narodnog poslanika. Zato nece skoro u EU sve dok se situacija ne promeni i u zemlji ne uvede postovanje Ustava Srbije.

Vudu

pre 15 godina

Zašto se o ovome uopšte raspravlja?

Ovo NIJE MOGUĆE izvesti bez promene Ustava.

Prema članu 203, da bi se promenio ustav, potrebna je da za nju glasa dve trećine poslanika. To nema šanse da se desi.

A pošto se ovaj predlog može shvatiti i kao promena uređenja vlasti, u tom slučaju je obavezna i potvrda na REFERENDUMU. Šanse da ovo prođe na referendumu jednake su šansi da meni izrastu krila.

Dakle, ljudi, novinari, B92 i svi ostali, zašto gubite vreme na ovo? Ovo je tema koja je nabačena da bi se skrenula pažnja sa drugih, važnijih i relevantnih.

mary

pre 15 godina

a kako ce poslanik i njegova zamena da funkcionisu bez savetnika? Mislim, ko ce da usaglasi njihove stavove? Juuuuuuu, sta sam rekla "stavove"! Pa otkud njima stavovi? Ali nema veze, savetnike svakako, znaci njih 250 i plus 250 koordinatora, koji ce da prenose misljenja od savetnika prema poslaniku, pa prema zameniku itd. To bi, ja mislim, bio pravi put ka demokratiji i razvoju drustva. Samo, problem nastaje sto i ovi novi treba da imaju zamene....i tako do plus beskonacno, i svima lepo

Strasno !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

pre 15 godina

Evo ja dajem oglas. S obzirom da radim u veoma jakoj kompaniji (stranoj u Srbiji) sa dobrom platom, a nisam jos odsluzio vojsku, jer sam direktno sa fakulteta iskorisio sansu koja se ukazala, spreman sam da platim osobu koja bi me menjala u vojsci 6 meseci za mesecnu platu od 600 eura koju cu ja da mu dajem od svojih primanja.
Zainteresovani neka se jave.
PS Vezano za vest. Sta je to opravdan razlog? Da li onda svi poslanici koji ovih dana nisu prisutni u skupstini, a svi vidimo koliko ih nema, imaju opravdane razloge? Sta bi bilo i kada rezerva ne moze da bude prisutna? Ko ce biti selektor?

iii

pre 15 godina

A zasto se ne bi uvelo glasanje preko Interneta, pa nek poslanici lepo glasaju od kuce ili sa terena? Takav sistem ne bi kostao uopste puno, za mesec dana moze da se napravi lako, nije problem napraviti da bude vrlo siguran, elektronski potpis je zvanicno priznat, znaci nikakve izmene u zakonu ne bi bile potrebne i ustedelo bi se mnogo vremena...

Nenad, ali onaj drugi

pre 15 godina

Rezervni poslanici postoje ovde na Islandu i to funkcionise jako lepo. Razlika je samo sto su poslanici OBAVEZNI (ali stvarno) da prisustvuju svakoj sednici parlamenta i u slucaju da su spreceni onda uskacu rezervni poslanici koji se ovde zovu nesto kao poslanicka zamena. Parlament uvek pun poslanika.

vladans

pre 15 godina

Pa ako su vec tako krenuli onda je apsolutno neophodno da uvedu i zamene za Vladu, direktore JP, ma nek naprave ceo drugi time koji ce da uskace po potrebi. Naravno nek' drugovi primaju masnu platu za to, zasluzili su unapred!
NIKAD VISE GLAS ZA DOS!!

Biljana

pre 15 godina

Iluzorno je uopste razmisljati o ovom predlogu u ovakvoj drzavi kakva je Srbija. I teska srca moram reci da cak ni Vlada na celu sa Kostunicom nije imala ovakve "izlete".

Josip Vasilj

pre 15 godina

Da skupštinske klupe ne bi bile poluprazne, nego polupune, pored rezervnih poslanika, odmah uvesti i zamjenike rezervnih poslanika...

Dejan Rančić

pre 15 godina

"Po ugledu na neke evropske kolege, i poslanici u Srbiji nadaju se da će imati nekog da ih odmeni u radu."

A zašto prvo po ugledu na neke evropske zemlje ne uvedemo direktan izbor poslanika? Ako sam ja glasao da me na mojoj opštini predstavlja Žika, a na nivou opštine mu je pomoćnik Mika, onda nije problem da Mika u skupštini menja Žiku ako se ovaj razboli, povredi ili šta već.

Lako je vama da se frljate sa fiks idejama kada znate da je izborni sistem takava da bez obzira na vaše svinjarije i glupiranja za vreme trajanja mandata na sledećim izborima opet dobijate poslaničko mesto i poslaničke plate i poslaničke dnevnice i priliku da još jedan mandat budete derle u centru pažnje.

matori

pre 15 godina

"To je veoma glup predlog da postoje rezervni poslanici. Nisu poslanici rezervne gume. Taj ko je to predložio, stvarno je lupio. I ovako smo konstatovali da je 250 narodnih poslanika mnogo. - smatra Dragan Marković, lider Jedinstvene Srbije."

OVO je jedini ISPRAVAN stav!
Da su mene pitali, bio bih mnogo manje "pristojan" po ovom predlogu...
Teška budalaština.

FB

pre 15 godina

Ja ne mogu da verujem da se o ovoj temi ozbiljno raspravlja?! Ovo je trebalo da bude osudjeno od strane svih onih koji ovakvu ideju nisu predlozili i da ostane narodu da se sa tim zeza gde god stigne. Predlagaci su trebali da pokusaju da objasne zasto su probali da proguraju ovako sumanutu ideju, kad znamo da nema sanse da se zbog ovakve gluposti povuku iz politike. Zaista, ovde najvise zabrinjava sto je ovo pitanje ozbiljno shvaceno.

Bucko razmisljam

pre 15 godina

Licno sam protiv "rezervnih poslanika" ali bih "pozdravio" ideju, da se od svakog poslanika u Parlamentu napravi "kopija" neka "jeftina" vrsta "vostane figure" koja bi se za vreme njegovog "odsustva" stavljala na njegovo mesto, tako bi "svaki "odsutni" poslanik i dalje ucestvovao u TV prenosu i nebi nista izgubio od "svoje popularnosti", dok god ne ozdravi i ne "progovori" !!! Mozda bi bilo od koristi, ako bi se te "lutke" napravile sa "podignutom rukom" radi brzeg izglasavanja neophodnih zakona !!! "bojim" se da bi "rezervni poslanici" samo uneli "pometnju" kod Tv gledalaca koji "pomno" prate svako zasedanje Parlamenta i kojima je odavno svaki "lik" u parlamentu "prirastao za srce" i tesko da bi neko mogao izdrzati neko duze "odsustvo" nekog od "omiljenih" poslanika !!!

Ra

pre 15 godina

Ovakva ideja mi nebi smetala kada bi skupština prepolovila broj poslanika i kada bi ti poslanici radili svoj posao, ali, poznajemo se! Zar ne? Zato verujem da je sve ovo mutljavina kakvu inače sveki dan doživljavamo od celokupnog vladajućeg kadra računajući i predsednika države.

*bane*

pre 15 godina

* Umesto da se smanji broj poslanika razmišlja se o uvođenju rezervnih "igrača" !! Kada se to ustali, onda će se ukazati potreba da pojedini poslanici imaju i po nekoliko zamena, i tako opet u krug, sve dok .... ŠTA !?

Proslost

pre 15 godina

Ja stvarno pocinjem da mislim da vladajuca koalicija namerno daje ovakve predloge da bi srozala ugled skupstine.Ovo je vrhunac cinizma!

Igor

pre 15 godina

Super, odgovara. Moze

Od ovih 250 poslanika, neka je 100 AKTIVNIH koji glasaji i ciji glas VAZI a ostali neka sede sa strane za 75% plate i njihov glas NE VAZI. Neka se vode kao rezerva a nakon sledecih izbora, biracemo 100 Poslanika + 10 rezervi.
Efikasan nacin da se smanji broj poslanika a da se niko ne otpusti (kako, jadni ne bili, neko ne bi crkao od gladi, jerbo mito i korupcija kod nas ne postoji, poslanici zive iskljucivo od svojih krvavo zaradjenih plata)

Petar Srdanovic

pre 15 godina

Prvo sam bio sokiran kad sam saznao da ova praksa negde postoji (mada nikako da procitam u kojoj to drzavi). Meni je ovo nespojivo sa pojmom demokratije.

bezimena

pre 15 godina

"Smatram da je nedopustivo da pred njih bude postavljena dilema da li će birati između svoje političke karijere ili materinstva".

Mesto poslanika je specifično i VRLO PRIVREMENO, politička "karijera" se može ostvarivati na mali milion drugih načina!

Nedopustiva je postavka vlasti koja Srbiju smatra svojom privatnom firmom i poslaničko zaposlenje izjednačava sa radnim odnosom na NEODREDJENO vreme! Još samo da počnete da delite otkaze "nelojalnim" gradjanima...

DarkoT

pre 15 godina

A šta ako je i zamena sprečena?
Oni se ponašaju kao da su poslati tuđom voljom... I da im je tamo sve dozvoljeno i da su ne dodirljivi
UŽAS!

Vojislav

pre 15 godina

Ne mogu da verujem koliko je pohlepa za novcem ljudima paralisala um. Malo li nam je ovih poslanika-duhova kojih nema u skupštinskim klupama, a ta imaginacija im se debelo plaća. Prethodna Koštuničina vlast je namerno u ustavne odredbe stavila brojku od 250 poslanika da ih ne možemo smanjivati bez da menjamo i Ustav. Šta nam stranačke mućke rade to je zaista sramotno i bestijalno.

justice

pre 15 godina

LUD, ZBUNJEN, NORMALAN???

Osim sto nemaju zakonskog tj. ustavnog osnova za tako nesto (mada i oni rade po onom principu bivseg im vodje: nemojte se drzati zakona ko pijan plota)
NEMAJU NI MORALNOG OSNOVA I OPRAVDANJA ZA TAKO NESTO

Sta su dobrog doneli ovoj zemlji i ovi "redovni" da bi verovali da ce sa rezervnim biti bolje? Htedoh reci da je to glupost, ali nije. Nije glupost to je BEZOBRAZLUK, CINIZAM... kako ih nije sramota da sve vise ljudi gladuje a oni razmisljaju kako da udome jos neke partijske miljenike na grbacu ovog naroda.

ZRELO JE ZA NOVE PROMENE!!!!

amos

pre 15 godina

Skupstina umesto da bude simbol demokratije je sinonim za vredjanje inteligencije i epicentar gluposti u ovoj zemlji. Znaci jos 250 poslanickih plata, dnevnica i privilegija, a za par godina mozda i uvodjenje zamenika polanickih zamenika.
Bolje da uvedu glasanje putem SMSa nego da ovako resavaju problem nezaposlenosti.

Igor

pre 15 godina

"Po ugledu na neke evropske kolege, i poslanici u Srbiji nadaju se da će imati nekog da ih odmeni u radu"

E pa kada bi jos radili nesto po ugledu na evropske kolege.

Koja sramota bez blama.

zika

pre 15 godina

Pa onda zamene zamena poslanika i tako dok svi stanovnici Srbije ne postanu poslanici. To bi bila prava, izvorna demokratija (vladavina naroda)...

Никола

pre 15 godina

Најбоље је било кад нисмо имали ни Народну скупштину, ни Владу, ни Председника. У њиховом случају је нечињење за нас благослов.

j o k e r

pre 15 godina

hohstapleraj,svinjarija i bezobrazluk clanova ovog parlamenta srbije koji na ovaj nacin (onih koji su za ovaj predlog!!!) umesto da smanji broj poslanika, samim time i partija, kojih je i tako abnormalno mnogo i previse za ovu drzavu, kao i da smanje potrosnju u platama i ostalim izdavanjima ovim neradnicima - oni sada izmisljaju na sve to jos i svoje"zamenike" koji bi im pomogli da rade jos manje i kad im se prohte, a pri tome bi narod placao i njih izabrane - kao i onog "nedostupnog", "bolesnog-u", trudnu...(!?) kao i te quazi "poslanike", pa bi se tako dogadjalo da imamo 250 poslanika i ko zna koliko "zamenika" - koji kostaju!!!???... neko bi trebalo da zaglavi zatvor zbog ovakvog potuljenog predloga koji oduzima vreme jer se o tome uopste raspravlja, umesto da parlament radi svoj posao, a poslanici da podgreju stolice i bave se poslom za koji ih je narod izabrao da rade i predstavljaju ga!!!

Nikola

pre 15 godina

Ovo sto predlazu bi imalo smisla jedino u slucaju da:
1)poslanici su direktno izabrani na izborima
2)poslanici imaju svoje kancelarije gde primaju narod kog predstavljaju
3)poslanici postupaju u skupstini shodno zeljama njegovih poslodavaca (t.j. naroda iz njegovog okruga) a ne shodno partijskoj direktivi
4)poslanici bi tada imali sekretare koji im pomazu u radu sa narodom i koji bi onda mogli da ih menjaju ponekad.
Ako ne bi da menjaju sistem... pa nek pozovu cistacice iz skupstine kad treba da se izglasa neki zakon. Bilo bi jeftinije, a imali bi isti efekat jer poslanici i nemaju licni stav.

Alfa

pre 15 godina

Ova vest je za "Verovali ili ne", a ja ne mogu da verujem!?!?

Umesto da smanje broj poslanika oni jos uvode i rezervne poslanike!
Ne, oni su sve ludji i ludji!

JAO ne mogu da verujem sta sam procitala, neka me neko ustine da se probudim iz ove more!!!

Marko

pre 15 godina

Ne mogu da verujem !!! Drazava bi funkcionisala i bez ovih koji su sada u Skupstini jer ne rade nista i ne dolaze na sednice a ovo sa "rezervama" je vrhunac bezobrazluka i cinizma. To je sprdnja sa gradjanima ove zemlje i mislim da na sve nas gledaju blago receno kao na ovce. Oni nisu zaradili ni ono sto trenutno dobijaju kroz platu i razne nadoknade a koliki su trosak za ovu zemlju ne treba ni govoriti. Ostao sam zatecen ovakvim bezobrazlukom.

zorica

pre 15 godina

Ne znam da li je zbog ovih sitnih sati ali ljudi moji...ostala sam bez teksta...molim vas probudite me iz ove nocne more,recite mi da je ovo ruzan san. Pa da li ima neko na ovom svetu da zaustavi ovu gomilu luda.BOZE SPASI!

Ruma

pre 15 godina

Boze dragi kakvu Vlast imamo.Umesto da se bace Kosovom, ekonomijom, nezaposlenosti, privredi, korupciji,kriminal, itd, oni se bave dali da uvedu "rezervne igrace". Vi niste sportski klub nego radnici naroda.

Predlagač

pre 15 godina

Izmenite pravilo kvoruma tako da podrazumeva prostu većinu prisutnih poslanika. Izmenite izborni sistem sa većinskog na proporcionalni. Uvedite red u finansiranje stranaka, tokom predizbornih kampanja izjednačite sve stranke i grupe građana sa validnim izbornim listama u pogledu kvantiteta političkog marketinga u svim medijima (od radija do interneta i mobilne telefonije)- da bude rigorozno ograničen i plaćen iz budžeta. Smanjite broj poslanika na 150 ili 200, ili pak na 100, ali da svi budu zaista na stalnom radu u Narodnoj Skupštini. Dajte svakom poslaniku 2 prosečne plate plus bonus/varijabilni deo u zavisnosti od učinka (opšteg i pojedinačnog). Raspišite vanredne parlamentarne izbore najkasnije krajem ove godine.

Srdjan

pre 15 godina

Znaci sada cemo u cilju opste stednje imati 500 poslanika? Ovo se ni Milosevic nije usudio da uradi, krajnje je vreme za izlazak na ulice.

Marko

pre 15 godina

Ne mogu da verujem !!! Drazava bi funkcionisala i bez ovih koji su sada u Skupstini jer ne rade nista i ne dolaze na sednice a ovo sa "rezervama" je vrhunac bezobrazluka i cinizma. To je sprdnja sa gradjanima ove zemlje i mislim da na sve nas gledaju blago receno kao na ovce. Oni nisu zaradili ni ono sto trenutno dobijaju kroz platu i razne nadoknade a koliki su trosak za ovu zemlju ne treba ni govoriti. Ostao sam zatecen ovakvim bezobrazlukom.

zorica

pre 15 godina

Ne znam da li je zbog ovih sitnih sati ali ljudi moji...ostala sam bez teksta...molim vas probudite me iz ove nocne more,recite mi da je ovo ruzan san. Pa da li ima neko na ovom svetu da zaustavi ovu gomilu luda.BOZE SPASI!

Srdjan

pre 15 godina

Znaci sada cemo u cilju opste stednje imati 500 poslanika? Ovo se ni Milosevic nije usudio da uradi, krajnje je vreme za izlazak na ulice.

Predlagač

pre 15 godina

Izmenite pravilo kvoruma tako da podrazumeva prostu većinu prisutnih poslanika. Izmenite izborni sistem sa većinskog na proporcionalni. Uvedite red u finansiranje stranaka, tokom predizbornih kampanja izjednačite sve stranke i grupe građana sa validnim izbornim listama u pogledu kvantiteta političkog marketinga u svim medijima (od radija do interneta i mobilne telefonije)- da bude rigorozno ograničen i plaćen iz budžeta. Smanjite broj poslanika na 150 ili 200, ili pak na 100, ali da svi budu zaista na stalnom radu u Narodnoj Skupštini. Dajte svakom poslaniku 2 prosečne plate plus bonus/varijabilni deo u zavisnosti od učinka (opšteg i pojedinačnog). Raspišite vanredne parlamentarne izbore najkasnije krajem ove godine.

Alfa

pre 15 godina

Ova vest je za "Verovali ili ne", a ja ne mogu da verujem!?!?

Umesto da smanje broj poslanika oni jos uvode i rezervne poslanike!
Ne, oni su sve ludji i ludji!

JAO ne mogu da verujem sta sam procitala, neka me neko ustine da se probudim iz ove more!!!

Igor

pre 15 godina

"Po ugledu na neke evropske kolege, i poslanici u Srbiji nadaju se da će imati nekog da ih odmeni u radu"

E pa kada bi jos radili nesto po ugledu na evropske kolege.

Koja sramota bez blama.

zika

pre 15 godina

Pa onda zamene zamena poslanika i tako dok svi stanovnici Srbije ne postanu poslanici. To bi bila prava, izvorna demokratija (vladavina naroda)...

bezimena

pre 15 godina

"Smatram da je nedopustivo da pred njih bude postavljena dilema da li će birati između svoje političke karijere ili materinstva".

Mesto poslanika je specifično i VRLO PRIVREMENO, politička "karijera" se može ostvarivati na mali milion drugih načina!

Nedopustiva je postavka vlasti koja Srbiju smatra svojom privatnom firmom i poslaničko zaposlenje izjednačava sa radnim odnosom na NEODREDJENO vreme! Još samo da počnete da delite otkaze "nelojalnim" gradjanima...

matori

pre 15 godina

"To je veoma glup predlog da postoje rezervni poslanici. Nisu poslanici rezervne gume. Taj ko je to predložio, stvarno je lupio. I ovako smo konstatovali da je 250 narodnih poslanika mnogo. - smatra Dragan Marković, lider Jedinstvene Srbije."

OVO je jedini ISPRAVAN stav!
Da su mene pitali, bio bih mnogo manje "pristojan" po ovom predlogu...
Teška budalaština.

justice

pre 15 godina

LUD, ZBUNJEN, NORMALAN???

Osim sto nemaju zakonskog tj. ustavnog osnova za tako nesto (mada i oni rade po onom principu bivseg im vodje: nemojte se drzati zakona ko pijan plota)
NEMAJU NI MORALNOG OSNOVA I OPRAVDANJA ZA TAKO NESTO

Sta su dobrog doneli ovoj zemlji i ovi "redovni" da bi verovali da ce sa rezervnim biti bolje? Htedoh reci da je to glupost, ali nije. Nije glupost to je BEZOBRAZLUK, CINIZAM... kako ih nije sramota da sve vise ljudi gladuje a oni razmisljaju kako da udome jos neke partijske miljenike na grbacu ovog naroda.

ZRELO JE ZA NOVE PROMENE!!!!

Bucko razmisljam

pre 15 godina

Licno sam protiv "rezervnih poslanika" ali bih "pozdravio" ideju, da se od svakog poslanika u Parlamentu napravi "kopija" neka "jeftina" vrsta "vostane figure" koja bi se za vreme njegovog "odsustva" stavljala na njegovo mesto, tako bi "svaki "odsutni" poslanik i dalje ucestvovao u TV prenosu i nebi nista izgubio od "svoje popularnosti", dok god ne ozdravi i ne "progovori" !!! Mozda bi bilo od koristi, ako bi se te "lutke" napravile sa "podignutom rukom" radi brzeg izglasavanja neophodnih zakona !!! "bojim" se da bi "rezervni poslanici" samo uneli "pometnju" kod Tv gledalaca koji "pomno" prate svako zasedanje Parlamenta i kojima je odavno svaki "lik" u parlamentu "prirastao za srce" i tesko da bi neko mogao izdrzati neko duze "odsustvo" nekog od "omiljenih" poslanika !!!

Nikola

pre 15 godina

Ovo sto predlazu bi imalo smisla jedino u slucaju da:
1)poslanici su direktno izabrani na izborima
2)poslanici imaju svoje kancelarije gde primaju narod kog predstavljaju
3)poslanici postupaju u skupstini shodno zeljama njegovih poslodavaca (t.j. naroda iz njegovog okruga) a ne shodno partijskoj direktivi
4)poslanici bi tada imali sekretare koji im pomazu u radu sa narodom i koji bi onda mogli da ih menjaju ponekad.
Ako ne bi da menjaju sistem... pa nek pozovu cistacice iz skupstine kad treba da se izglasa neki zakon. Bilo bi jeftinije, a imali bi isti efekat jer poslanici i nemaju licni stav.

j o k e r

pre 15 godina

hohstapleraj,svinjarija i bezobrazluk clanova ovog parlamenta srbije koji na ovaj nacin (onih koji su za ovaj predlog!!!) umesto da smanji broj poslanika, samim time i partija, kojih je i tako abnormalno mnogo i previse za ovu drzavu, kao i da smanje potrosnju u platama i ostalim izdavanjima ovim neradnicima - oni sada izmisljaju na sve to jos i svoje"zamenike" koji bi im pomogli da rade jos manje i kad im se prohte, a pri tome bi narod placao i njih izabrane - kao i onog "nedostupnog", "bolesnog-u", trudnu...(!?) kao i te quazi "poslanike", pa bi se tako dogadjalo da imamo 250 poslanika i ko zna koliko "zamenika" - koji kostaju!!!???... neko bi trebalo da zaglavi zatvor zbog ovakvog potuljenog predloga koji oduzima vreme jer se o tome uopste raspravlja, umesto da parlament radi svoj posao, a poslanici da podgreju stolice i bave se poslom za koji ih je narod izabrao da rade i predstavljaju ga!!!

Ruma

pre 15 godina

Boze dragi kakvu Vlast imamo.Umesto da se bace Kosovom, ekonomijom, nezaposlenosti, privredi, korupciji,kriminal, itd, oni se bave dali da uvedu "rezervne igrace". Vi niste sportski klub nego radnici naroda.

amos

pre 15 godina

Skupstina umesto da bude simbol demokratije je sinonim za vredjanje inteligencije i epicentar gluposti u ovoj zemlji. Znaci jos 250 poslanickih plata, dnevnica i privilegija, a za par godina mozda i uvodjenje zamenika polanickih zamenika.
Bolje da uvedu glasanje putem SMSa nego da ovako resavaju problem nezaposlenosti.

Petar Srdanovic

pre 15 godina

Prvo sam bio sokiran kad sam saznao da ova praksa negde postoji (mada nikako da procitam u kojoj to drzavi). Meni je ovo nespojivo sa pojmom demokratije.

vladans

pre 15 godina

Pa ako su vec tako krenuli onda je apsolutno neophodno da uvedu i zamene za Vladu, direktore JP, ma nek naprave ceo drugi time koji ce da uskace po potrebi. Naravno nek' drugovi primaju masnu platu za to, zasluzili su unapred!
NIKAD VISE GLAS ZA DOS!!

Никола

pre 15 godina

Најбоље је било кад нисмо имали ни Народну скупштину, ни Владу, ни Председника. У њиховом случају је нечињење за нас благослов.

DarkoT

pre 15 godina

A šta ako je i zamena sprečena?
Oni se ponašaju kao da su poslati tuđom voljom... I da im je tamo sve dozvoljeno i da su ne dodirljivi
UŽAS!

Biljana

pre 15 godina

Iluzorno je uopste razmisljati o ovom predlogu u ovakvoj drzavi kakva je Srbija. I teska srca moram reci da cak ni Vlada na celu sa Kostunicom nije imala ovakve "izlete".

*bane*

pre 15 godina

* Umesto da se smanji broj poslanika razmišlja se o uvođenju rezervnih "igrača" !! Kada se to ustali, onda će se ukazati potreba da pojedini poslanici imaju i po nekoliko zamena, i tako opet u krug, sve dok .... ŠTA !?

Vojislav

pre 15 godina

Ne mogu da verujem koliko je pohlepa za novcem ljudima paralisala um. Malo li nam je ovih poslanika-duhova kojih nema u skupštinskim klupama, a ta imaginacija im se debelo plaća. Prethodna Koštuničina vlast je namerno u ustavne odredbe stavila brojku od 250 poslanika da ih ne možemo smanjivati bez da menjamo i Ustav. Šta nam stranačke mućke rade to je zaista sramotno i bestijalno.

Dejan Rančić

pre 15 godina

"Po ugledu na neke evropske kolege, i poslanici u Srbiji nadaju se da će imati nekog da ih odmeni u radu."

A zašto prvo po ugledu na neke evropske zemlje ne uvedemo direktan izbor poslanika? Ako sam ja glasao da me na mojoj opštini predstavlja Žika, a na nivou opštine mu je pomoćnik Mika, onda nije problem da Mika u skupštini menja Žiku ako se ovaj razboli, povredi ili šta već.

Lako je vama da se frljate sa fiks idejama kada znate da je izborni sistem takava da bez obzira na vaše svinjarije i glupiranja za vreme trajanja mandata na sledećim izborima opet dobijate poslaničko mesto i poslaničke plate i poslaničke dnevnice i priliku da još jedan mandat budete derle u centru pažnje.

Josip Vasilj

pre 15 godina

Da skupštinske klupe ne bi bile poluprazne, nego polupune, pored rezervnih poslanika, odmah uvesti i zamjenike rezervnih poslanika...

Proslost

pre 15 godina

Ja stvarno pocinjem da mislim da vladajuca koalicija namerno daje ovakve predloge da bi srozala ugled skupstine.Ovo je vrhunac cinizma!

Vudu

pre 15 godina

Zašto se o ovome uopšte raspravlja?

Ovo NIJE MOGUĆE izvesti bez promene Ustava.

Prema članu 203, da bi se promenio ustav, potrebna je da za nju glasa dve trećine poslanika. To nema šanse da se desi.

A pošto se ovaj predlog može shvatiti i kao promena uređenja vlasti, u tom slučaju je obavezna i potvrda na REFERENDUMU. Šanse da ovo prođe na referendumu jednake su šansi da meni izrastu krila.

Dakle, ljudi, novinari, B92 i svi ostali, zašto gubite vreme na ovo? Ovo je tema koja je nabačena da bi se skrenula pažnja sa drugih, važnijih i relevantnih.

Strasno !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

pre 15 godina

Evo ja dajem oglas. S obzirom da radim u veoma jakoj kompaniji (stranoj u Srbiji) sa dobrom platom, a nisam jos odsluzio vojsku, jer sam direktno sa fakulteta iskorisio sansu koja se ukazala, spreman sam da platim osobu koja bi me menjala u vojsci 6 meseci za mesecnu platu od 600 eura koju cu ja da mu dajem od svojih primanja.
Zainteresovani neka se jave.
PS Vezano za vest. Sta je to opravdan razlog? Da li onda svi poslanici koji ovih dana nisu prisutni u skupstini, a svi vidimo koliko ih nema, imaju opravdane razloge? Sta bi bilo i kada rezerva ne moze da bude prisutna? Ko ce biti selektor?

Ra

pre 15 godina

Ovakva ideja mi nebi smetala kada bi skupština prepolovila broj poslanika i kada bi ti poslanici radili svoj posao, ali, poznajemo se! Zar ne? Zato verujem da je sve ovo mutljavina kakvu inače sveki dan doživljavamo od celokupnog vladajućeg kadra računajući i predsednika države.

FB

pre 15 godina

Ja ne mogu da verujem da se o ovoj temi ozbiljno raspravlja?! Ovo je trebalo da bude osudjeno od strane svih onih koji ovakvu ideju nisu predlozili i da ostane narodu da se sa tim zeza gde god stigne. Predlagaci su trebali da pokusaju da objasne zasto su probali da proguraju ovako sumanutu ideju, kad znamo da nema sanse da se zbog ovakve gluposti povuku iz politike. Zaista, ovde najvise zabrinjava sto je ovo pitanje ozbiljno shvaceno.

Igor

pre 15 godina

Super, odgovara. Moze

Od ovih 250 poslanika, neka je 100 AKTIVNIH koji glasaji i ciji glas VAZI a ostali neka sede sa strane za 75% plate i njihov glas NE VAZI. Neka se vode kao rezerva a nakon sledecih izbora, biracemo 100 Poslanika + 10 rezervi.
Efikasan nacin da se smanji broj poslanika a da se niko ne otpusti (kako, jadni ne bili, neko ne bi crkao od gladi, jerbo mito i korupcija kod nas ne postoji, poslanici zive iskljucivo od svojih krvavo zaradjenih plata)

Zika Pravnik

pre 15 godina

Rezervni poslanici? O cemu vi govorite pa Srbija nema nijenog poslanika koji su birani od naroda Srbije. To sto imamo one koji sede u Srpskom Parlamentu su partijski delegati jer su oni odabrani od pojedinih partija. Prema tome sada se govori o rezervnim partijskim delegatima. Znaci Srbija nije demokratska zemlja jer nema ama bas ni jednog narodnog poslanika. Zato nece skoro u EU sve dok se situacija ne promeni i u zemlji ne uvede postovanje Ustava Srbije.

Nenad, ali onaj drugi

pre 15 godina

Rezervni poslanici postoje ovde na Islandu i to funkcionise jako lepo. Razlika je samo sto su poslanici OBAVEZNI (ali stvarno) da prisustvuju svakoj sednici parlamenta i u slucaju da su spreceni onda uskacu rezervni poslanici koji se ovde zovu nesto kao poslanicka zamena. Parlament uvek pun poslanika.

iii

pre 15 godina

A zasto se ne bi uvelo glasanje preko Interneta, pa nek poslanici lepo glasaju od kuce ili sa terena? Takav sistem ne bi kostao uopste puno, za mesec dana moze da se napravi lako, nije problem napraviti da bude vrlo siguran, elektronski potpis je zvanicno priznat, znaci nikakve izmene u zakonu ne bi bile potrebne i ustedelo bi se mnogo vremena...

mary

pre 15 godina

a kako ce poslanik i njegova zamena da funkcionisu bez savetnika? Mislim, ko ce da usaglasi njihove stavove? Juuuuuuu, sta sam rekla "stavove"! Pa otkud njima stavovi? Ali nema veze, savetnike svakako, znaci njih 250 i plus 250 koordinatora, koji ce da prenose misljenja od savetnika prema poslaniku, pa prema zameniku itd. To bi, ja mislim, bio pravi put ka demokratiji i razvoju drustva. Samo, problem nastaje sto i ovi novi treba da imaju zamene....i tako do plus beskonacno, i svima lepo

Mickey

pre 15 godina

Najmanji je problem izmeniti ustav! Najveci problem sto to duplira skupstinu koja je i onako prevelika. Od 250 poslanika svaki ima po toj osnovi oko 10 zaposlenih sto je preveliko rasipanje necijeg zaradenog novca a taj koji je zaradio novac je bar jedamput radio drustveno-koristan rad. Mislim takode da smo premala drzava sa premalo zaposlenih koja moze da izdrzava toliki broj onih koji ne privreduju u proizvodnom smislu. Ako ovako nastavimo sa trosenjem novca iza kojeg stoji rad koji proizvodima na tzistu dokazuje rad, brzo cemo bankrotirati!

Ognjen

pre 15 godina

Ako ovo prodje, bice dokaz da nismo nista vise napredovali od ameba ili paramecijuma. Ovo cak i nije vredjanje inteligencije, nego neko sedi i smislja kako jos vise da se sprda. Na ulice!

Vojislav

pre 15 godina

Ne mogu da verujem koliko je pohlepa za novcem ljudima paralisala um. Malo li nam je ovih poslanika-duhova kojih nema u skupštinskim klupama, a ta imaginacija im se debelo plaća. Prethodna Koštuničina vlast je namerno u ustavne odredbe stavila brojku od 250 poslanika da ih ne možemo smanjivati bez da menjamo i Ustav. Šta nam stranačke mućke rade to je zaista sramotno i bestijalno.

Ruma

pre 15 godina

Boze dragi kakvu Vlast imamo.Umesto da se bace Kosovom, ekonomijom, nezaposlenosti, privredi, korupciji,kriminal, itd, oni se bave dali da uvedu "rezervne igrace". Vi niste sportski klub nego radnici naroda.

zorica

pre 15 godina

Ne znam da li je zbog ovih sitnih sati ali ljudi moji...ostala sam bez teksta...molim vas probudite me iz ove nocne more,recite mi da je ovo ruzan san. Pa da li ima neko na ovom svetu da zaustavi ovu gomilu luda.BOZE SPASI!

Nenad, ali onaj drugi

pre 15 godina

Rezervni poslanici postoje ovde na Islandu i to funkcionise jako lepo. Razlika je samo sto su poslanici OBAVEZNI (ali stvarno) da prisustvuju svakoj sednici parlamenta i u slucaju da su spreceni onda uskacu rezervni poslanici koji se ovde zovu nesto kao poslanicka zamena. Parlament uvek pun poslanika.

Proslost

pre 15 godina

Ja stvarno pocinjem da mislim da vladajuca koalicija namerno daje ovakve predloge da bi srozala ugled skupstine.Ovo je vrhunac cinizma!

Predlagač

pre 15 godina

Izmenite pravilo kvoruma tako da podrazumeva prostu većinu prisutnih poslanika. Izmenite izborni sistem sa većinskog na proporcionalni. Uvedite red u finansiranje stranaka, tokom predizbornih kampanja izjednačite sve stranke i grupe građana sa validnim izbornim listama u pogledu kvantiteta političkog marketinga u svim medijima (od radija do interneta i mobilne telefonije)- da bude rigorozno ograničen i plaćen iz budžeta. Smanjite broj poslanika na 150 ili 200, ili pak na 100, ali da svi budu zaista na stalnom radu u Narodnoj Skupštini. Dajte svakom poslaniku 2 prosečne plate plus bonus/varijabilni deo u zavisnosti od učinka (opšteg i pojedinačnog). Raspišite vanredne parlamentarne izbore najkasnije krajem ove godine.

Strasno !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

pre 15 godina

Evo ja dajem oglas. S obzirom da radim u veoma jakoj kompaniji (stranoj u Srbiji) sa dobrom platom, a nisam jos odsluzio vojsku, jer sam direktno sa fakulteta iskorisio sansu koja se ukazala, spreman sam da platim osobu koja bi me menjala u vojsci 6 meseci za mesecnu platu od 600 eura koju cu ja da mu dajem od svojih primanja.
Zainteresovani neka se jave.
PS Vezano za vest. Sta je to opravdan razlog? Da li onda svi poslanici koji ovih dana nisu prisutni u skupstini, a svi vidimo koliko ih nema, imaju opravdane razloge? Sta bi bilo i kada rezerva ne moze da bude prisutna? Ko ce biti selektor?

Marko

pre 15 godina

Ne mogu da verujem !!! Drazava bi funkcionisala i bez ovih koji su sada u Skupstini jer ne rade nista i ne dolaze na sednice a ovo sa "rezervama" je vrhunac bezobrazluka i cinizma. To je sprdnja sa gradjanima ove zemlje i mislim da na sve nas gledaju blago receno kao na ovce. Oni nisu zaradili ni ono sto trenutno dobijaju kroz platu i razne nadoknade a koliki su trosak za ovu zemlju ne treba ni govoriti. Ostao sam zatecen ovakvim bezobrazlukom.

Alfa

pre 15 godina

Ova vest je za "Verovali ili ne", a ja ne mogu da verujem!?!?

Umesto da smanje broj poslanika oni jos uvode i rezervne poslanike!
Ne, oni su sve ludji i ludji!

JAO ne mogu da verujem sta sam procitala, neka me neko ustine da se probudim iz ove more!!!

Igor

pre 15 godina

"Po ugledu na neke evropske kolege, i poslanici u Srbiji nadaju se da će imati nekog da ih odmeni u radu"

E pa kada bi jos radili nesto po ugledu na evropske kolege.

Koja sramota bez blama.

Biljana

pre 15 godina

Iluzorno je uopste razmisljati o ovom predlogu u ovakvoj drzavi kakva je Srbija. I teska srca moram reci da cak ni Vlada na celu sa Kostunicom nije imala ovakve "izlete".

Srdjan

pre 15 godina

Znaci sada cemo u cilju opste stednje imati 500 poslanika? Ovo se ni Milosevic nije usudio da uradi, krajnje je vreme za izlazak na ulice.

Nikola

pre 15 godina

Ovo sto predlazu bi imalo smisla jedino u slucaju da:
1)poslanici su direktno izabrani na izborima
2)poslanici imaju svoje kancelarije gde primaju narod kog predstavljaju
3)poslanici postupaju u skupstini shodno zeljama njegovih poslodavaca (t.j. naroda iz njegovog okruga) a ne shodno partijskoj direktivi
4)poslanici bi tada imali sekretare koji im pomazu u radu sa narodom i koji bi onda mogli da ih menjaju ponekad.
Ako ne bi da menjaju sistem... pa nek pozovu cistacice iz skupstine kad treba da se izglasa neki zakon. Bilo bi jeftinije, a imali bi isti efekat jer poslanici i nemaju licni stav.

Никола

pre 15 godina

Најбоље је било кад нисмо имали ни Народну скупштину, ни Владу, ни Председника. У њиховом случају је нечињење за нас благослов.

j o k e r

pre 15 godina

hohstapleraj,svinjarija i bezobrazluk clanova ovog parlamenta srbije koji na ovaj nacin (onih koji su za ovaj predlog!!!) umesto da smanji broj poslanika, samim time i partija, kojih je i tako abnormalno mnogo i previse za ovu drzavu, kao i da smanje potrosnju u platama i ostalim izdavanjima ovim neradnicima - oni sada izmisljaju na sve to jos i svoje"zamenike" koji bi im pomogli da rade jos manje i kad im se prohte, a pri tome bi narod placao i njih izabrane - kao i onog "nedostupnog", "bolesnog-u", trudnu...(!?) kao i te quazi "poslanike", pa bi se tako dogadjalo da imamo 250 poslanika i ko zna koliko "zamenika" - koji kostaju!!!???... neko bi trebalo da zaglavi zatvor zbog ovakvog potuljenog predloga koji oduzima vreme jer se o tome uopste raspravlja, umesto da parlament radi svoj posao, a poslanici da podgreju stolice i bave se poslom za koji ih je narod izabrao da rade i predstavljaju ga!!!

zika

pre 15 godina

Pa onda zamene zamena poslanika i tako dok svi stanovnici Srbije ne postanu poslanici. To bi bila prava, izvorna demokratija (vladavina naroda)...

amos

pre 15 godina

Skupstina umesto da bude simbol demokratije je sinonim za vredjanje inteligencije i epicentar gluposti u ovoj zemlji. Znaci jos 250 poslanickih plata, dnevnica i privilegija, a za par godina mozda i uvodjenje zamenika polanickih zamenika.
Bolje da uvedu glasanje putem SMSa nego da ovako resavaju problem nezaposlenosti.

justice

pre 15 godina

LUD, ZBUNJEN, NORMALAN???

Osim sto nemaju zakonskog tj. ustavnog osnova za tako nesto (mada i oni rade po onom principu bivseg im vodje: nemojte se drzati zakona ko pijan plota)
NEMAJU NI MORALNOG OSNOVA I OPRAVDANJA ZA TAKO NESTO

Sta su dobrog doneli ovoj zemlji i ovi "redovni" da bi verovali da ce sa rezervnim biti bolje? Htedoh reci da je to glupost, ali nije. Nije glupost to je BEZOBRAZLUK, CINIZAM... kako ih nije sramota da sve vise ljudi gladuje a oni razmisljaju kako da udome jos neke partijske miljenike na grbacu ovog naroda.

ZRELO JE ZA NOVE PROMENE!!!!

*bane*

pre 15 godina

* Umesto da se smanji broj poslanika razmišlja se o uvođenju rezervnih "igrača" !! Kada se to ustali, onda će se ukazati potreba da pojedini poslanici imaju i po nekoliko zamena, i tako opet u krug, sve dok .... ŠTA !?

Ra

pre 15 godina

Ovakva ideja mi nebi smetala kada bi skupština prepolovila broj poslanika i kada bi ti poslanici radili svoj posao, ali, poznajemo se! Zar ne? Zato verujem da je sve ovo mutljavina kakvu inače sveki dan doživljavamo od celokupnog vladajućeg kadra računajući i predsednika države.

Petar Srdanovic

pre 15 godina

Prvo sam bio sokiran kad sam saznao da ova praksa negde postoji (mada nikako da procitam u kojoj to drzavi). Meni je ovo nespojivo sa pojmom demokratije.

Bucko razmisljam

pre 15 godina

Licno sam protiv "rezervnih poslanika" ali bih "pozdravio" ideju, da se od svakog poslanika u Parlamentu napravi "kopija" neka "jeftina" vrsta "vostane figure" koja bi se za vreme njegovog "odsustva" stavljala na njegovo mesto, tako bi "svaki "odsutni" poslanik i dalje ucestvovao u TV prenosu i nebi nista izgubio od "svoje popularnosti", dok god ne ozdravi i ne "progovori" !!! Mozda bi bilo od koristi, ako bi se te "lutke" napravile sa "podignutom rukom" radi brzeg izglasavanja neophodnih zakona !!! "bojim" se da bi "rezervni poslanici" samo uneli "pometnju" kod Tv gledalaca koji "pomno" prate svako zasedanje Parlamenta i kojima je odavno svaki "lik" u parlamentu "prirastao za srce" i tesko da bi neko mogao izdrzati neko duze "odsustvo" nekog od "omiljenih" poslanika !!!

Igor

pre 15 godina

Super, odgovara. Moze

Od ovih 250 poslanika, neka je 100 AKTIVNIH koji glasaji i ciji glas VAZI a ostali neka sede sa strane za 75% plate i njihov glas NE VAZI. Neka se vode kao rezerva a nakon sledecih izbora, biracemo 100 Poslanika + 10 rezervi.
Efikasan nacin da se smanji broj poslanika a da se niko ne otpusti (kako, jadni ne bili, neko ne bi crkao od gladi, jerbo mito i korupcija kod nas ne postoji, poslanici zive iskljucivo od svojih krvavo zaradjenih plata)

DarkoT

pre 15 godina

A šta ako je i zamena sprečena?
Oni se ponašaju kao da su poslati tuđom voljom... I da im je tamo sve dozvoljeno i da su ne dodirljivi
UŽAS!

bezimena

pre 15 godina

"Smatram da je nedopustivo da pred njih bude postavljena dilema da li će birati između svoje političke karijere ili materinstva".

Mesto poslanika je specifično i VRLO PRIVREMENO, politička "karijera" se može ostvarivati na mali milion drugih načina!

Nedopustiva je postavka vlasti koja Srbiju smatra svojom privatnom firmom i poslaničko zaposlenje izjednačava sa radnim odnosom na NEODREDJENO vreme! Još samo da počnete da delite otkaze "nelojalnim" gradjanima...

matori

pre 15 godina

"To je veoma glup predlog da postoje rezervni poslanici. Nisu poslanici rezervne gume. Taj ko je to predložio, stvarno je lupio. I ovako smo konstatovali da je 250 narodnih poslanika mnogo. - smatra Dragan Marković, lider Jedinstvene Srbije."

OVO je jedini ISPRAVAN stav!
Da su mene pitali, bio bih mnogo manje "pristojan" po ovom predlogu...
Teška budalaština.

FB

pre 15 godina

Ja ne mogu da verujem da se o ovoj temi ozbiljno raspravlja?! Ovo je trebalo da bude osudjeno od strane svih onih koji ovakvu ideju nisu predlozili i da ostane narodu da se sa tim zeza gde god stigne. Predlagaci su trebali da pokusaju da objasne zasto su probali da proguraju ovako sumanutu ideju, kad znamo da nema sanse da se zbog ovakve gluposti povuku iz politike. Zaista, ovde najvise zabrinjava sto je ovo pitanje ozbiljno shvaceno.

Dejan Rančić

pre 15 godina

"Po ugledu na neke evropske kolege, i poslanici u Srbiji nadaju se da će imati nekog da ih odmeni u radu."

A zašto prvo po ugledu na neke evropske zemlje ne uvedemo direktan izbor poslanika? Ako sam ja glasao da me na mojoj opštini predstavlja Žika, a na nivou opštine mu je pomoćnik Mika, onda nije problem da Mika u skupštini menja Žiku ako se ovaj razboli, povredi ili šta već.

Lako je vama da se frljate sa fiks idejama kada znate da je izborni sistem takava da bez obzira na vaše svinjarije i glupiranja za vreme trajanja mandata na sledećim izborima opet dobijate poslaničko mesto i poslaničke plate i poslaničke dnevnice i priliku da još jedan mandat budete derle u centru pažnje.

Josip Vasilj

pre 15 godina

Da skupštinske klupe ne bi bile poluprazne, nego polupune, pored rezervnih poslanika, odmah uvesti i zamjenike rezervnih poslanika...

vladans

pre 15 godina

Pa ako su vec tako krenuli onda je apsolutno neophodno da uvedu i zamene za Vladu, direktore JP, ma nek naprave ceo drugi time koji ce da uskace po potrebi. Naravno nek' drugovi primaju masnu platu za to, zasluzili su unapred!
NIKAD VISE GLAS ZA DOS!!

iii

pre 15 godina

A zasto se ne bi uvelo glasanje preko Interneta, pa nek poslanici lepo glasaju od kuce ili sa terena? Takav sistem ne bi kostao uopste puno, za mesec dana moze da se napravi lako, nije problem napraviti da bude vrlo siguran, elektronski potpis je zvanicno priznat, znaci nikakve izmene u zakonu ne bi bile potrebne i ustedelo bi se mnogo vremena...

mary

pre 15 godina

a kako ce poslanik i njegova zamena da funkcionisu bez savetnika? Mislim, ko ce da usaglasi njihove stavove? Juuuuuuu, sta sam rekla "stavove"! Pa otkud njima stavovi? Ali nema veze, savetnike svakako, znaci njih 250 i plus 250 koordinatora, koji ce da prenose misljenja od savetnika prema poslaniku, pa prema zameniku itd. To bi, ja mislim, bio pravi put ka demokratiji i razvoju drustva. Samo, problem nastaje sto i ovi novi treba da imaju zamene....i tako do plus beskonacno, i svima lepo

Vudu

pre 15 godina

Zašto se o ovome uopšte raspravlja?

Ovo NIJE MOGUĆE izvesti bez promene Ustava.

Prema članu 203, da bi se promenio ustav, potrebna je da za nju glasa dve trećine poslanika. To nema šanse da se desi.

A pošto se ovaj predlog može shvatiti i kao promena uređenja vlasti, u tom slučaju je obavezna i potvrda na REFERENDUMU. Šanse da ovo prođe na referendumu jednake su šansi da meni izrastu krila.

Dakle, ljudi, novinari, B92 i svi ostali, zašto gubite vreme na ovo? Ovo je tema koja je nabačena da bi se skrenula pažnja sa drugih, važnijih i relevantnih.

Zika Pravnik

pre 15 godina

Rezervni poslanici? O cemu vi govorite pa Srbija nema nijenog poslanika koji su birani od naroda Srbije. To sto imamo one koji sede u Srpskom Parlamentu su partijski delegati jer su oni odabrani od pojedinih partija. Prema tome sada se govori o rezervnim partijskim delegatima. Znaci Srbija nije demokratska zemlja jer nema ama bas ni jednog narodnog poslanika. Zato nece skoro u EU sve dok se situacija ne promeni i u zemlji ne uvede postovanje Ustava Srbije.

Mickey

pre 15 godina

Najmanji je problem izmeniti ustav! Najveci problem sto to duplira skupstinu koja je i onako prevelika. Od 250 poslanika svaki ima po toj osnovi oko 10 zaposlenih sto je preveliko rasipanje necijeg zaradenog novca a taj koji je zaradio novac je bar jedamput radio drustveno-koristan rad. Mislim takode da smo premala drzava sa premalo zaposlenih koja moze da izdrzava toliki broj onih koji ne privreduju u proizvodnom smislu. Ako ovako nastavimo sa trosenjem novca iza kojeg stoji rad koji proizvodima na tzistu dokazuje rad, brzo cemo bankrotirati!

Ognjen

pre 15 godina

Ako ovo prodje, bice dokaz da nismo nista vise napredovali od ameba ili paramecijuma. Ovo cak i nije vredjanje inteligencije, nego neko sedi i smislja kako jos vise da se sprda. Na ulice!