Petak, 24.04.2009.

00:55

Ante Marković u Beogradu

Posle 18 godina, u posetu Beogradu stigao je jedan od najpopularnijih političara SFRJ, poslednji premijer te države, Ante Marković.

Izvor: B92

Ante Markoviæ u Beogradu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

56 Komentari

Sortiraj po:

ispraznjenog duha

pre 15 godina

Secam se dobro tog vremena, kratko je trajalo i moglo je da nas spase ovog pakla koji ne prestaje. Jedino sto su novinari zvanicne Hrvatske i zvanicne Srbije u to vreme imali zajednicko je bilo pljuvanje po njemu i po tome sam znao da mora da je u pravu. I sad je u pravu kad kaze kako se svako ko malo izdigne glavu spusta od vecine, a ta negativna selekcija je i mene oterala iz zemlje i sada doprinosim necijoj tudjoj kulturi, privredi i drzavi a u svojoj mi srce prepukne kad god vidim sta su nam uradili skotovi koji su ga skinuli. Nije imao sanse, iako je bio najbolji, bas zato sto je bio razuman covek a zlocinci su se spremali da razgrabe i uniste sve sto mogu. I da se razumemo, na svim stranama, svim. 'Velikasi, proklete im duse, na komate razdrobise carstvo'. Nekad smo imali ponosnu zemlju koja se mogla kako tako razici bez krvi, sta nam je sad ostalo, parcici koje kupuju mrvu po mrvu budzasto, pa ispljunu kad im dosadi razni kulovi iz zemlje i inostranstva. Ja sam vec 20 godina u depresiji i borim se svim silama ali dusa mi je unistena onim sto se desilo. Dodje mi da placem a ne mogu. Kada vidim ovog coveka, u njemu vidim sve nas koji smo opljackani i razocarani, kojima je oteto vreme i zivotna radost. Nema nazad nazalost. Mozda postoji neki paralelni svemir u kome je on pobedio, u kome sam ja dobio decu jos pre 15 godina, u kome me niko ne ponizava kad predjem granicu i u kome mi je milo da se vratim u Beograd i vidim sve svoje prijatelje zive zdrave i normalne. Ante Markovic je simbol moje unistene mladosti.

StBg

pre 15 godina

Jedan od prvih politicara u YU koji je umeo da se nasmeje, i to bi bilo dovoljno, da nije bilo plata oko 1000 dem i po prvi put je moglo da se posteno ode negde a da to nije Ponte Roso..i tako sedeli smo u kraju jedne veceri 89e i pricali kako ce biti super, kad 2-3 god kasnije: Malta, Australija, JAR, Kanada..

Ivana

pre 15 godina

Sjor Ante, svratite i malo juznije, razagnajte mrak i neznanje bar na tren. Pozdrav i dug zivot zele vam Crnogorci koji se Vaseg vremena rado sjecaju.

Minka

pre 15 godina

Maksimalno podrzavam svaku nit koja bi mogla uvezati moju jedinu domovinu Titovu Jugoslaviju.
Duboko postovanje Gospodinu Markovicu -
i svim Jugoslovenima - Srdacan pozdrav iz Sarajeva !

buki

pre 15 godina

Kamo lepe srece da su njegove reforme uspele, ovako mozemo samo da se prisecamo sa tugom sta smo imali i da se pitamo kako uspemo da se uvek upecamo na iste, glupe price i mitove i jedni i drugi i treci. ove manje narode ipak ne bih krivila, oni su samo kolateralna steta nase gluposti. Ah te fantasticne provincijske vodje imamo priliku da vidimo gde su nas doveli.
Za utehu, njegova vedrina je jos uvek prisutna, mozda bi sada, kada se jasno vidi koliko smo se svi presli, mogli da odslusamo malo pazljivije sta je covek, u stvari, imao da nam kaze?

ZG

pre 15 godina

I mi u Hrvatskoj ga se sjećamo. Bio sam zadnja generacija pionira, dakle prvi osnovne, i točno se sjećam da je jedna marka bila 7 din. Starci me vodili u Graz te 1990.g, kupili mi robota na daljinski, slupo sam ga isti dan :))))
Mogu dobra vremena opet doći, ovisi o nama...

Bane Pančevo

pre 15 godina

Za one koj nisu obavešteni, ovo je veliki dan za Srbiju, kad je GOSPODIN ANTE došao k nama, to je datum za istoriju. Nažalost, dok ne shvatimo da smo svi isti , tj od krvi i mesa, a zaboravimo na crkvu i patriotizam (ili utopiju), što reče Palma, to ne ide u traktor, malo je pametnih ljudi u odnosu na partiske pulene, zato zaista i od srca pozdravljam dolazak VELIKOG ČOVEKA u centar balkana. Ante , živija nam još toliko. S ponosom pamtim te dane i godine, kad sam se smatrao čovekom, a ne robom.

Zvonimir

pre 15 godina

Svima puna usta lepih reci za Markovica. Secam se kada je bio na funkciji da su komsije penusale i nazivale ga ustasom, placenikom, i slicno.

Glupost je najskuplji luksuz. Placa se vec 20 godina i nije ni blizu otplacena...

zbunjen i osamucen

pre 15 godina

Na stranu nasi ropski instinkti koji su proradili te 1991, o tome stalno prezvakavamo...
Ono sto je bitno ovog proljetnog petka je da je nas dragi Antisa zdrav, vedar, cio - i zelim mu da mu takvi budu narednih 50 ljeta!
Antisa mi te volmo!

ocevidac

pre 15 godina

Sta reci, osim da nas je A. Markovic sve zadivio svojom briljantnoscu i orginalnoscu analize koju je dao vezano za ovu globalnu krizu. I bez pardona je rekao da je kriza na ex YU prostoru rezultat i nedostatka sposobnih kadrova. Prava ocena. U prilog potvrde njene tacnosti je i konstacija u izvestaju na portalu E-novina, da je domacin skupa koji je ovorio konferenciju pobrao samo jedan jedini aplauz, a da su svi ustali i aplaudirali kad je rec uzeo gospodin Ante Markovic. I jos nesto, vezano za predlog o stvaranju nekog vida carinske unije. Pa to je predlozio jos 1991. Lord Karington da bi na neki nacin sacuvao jedinstveni jugoslovenski prostor. I koje to odbio, znamo - S.M. A da smo to prihvatili zaboravili bismo danas sta se ono desavalo tih godina. Ovako nikada ih ne mozemo zaboraviti. I ostaje barem uteha za nas koji smo podrzavali politiku A. Markovica da smo bili u pravu, sto je on i danas potvrdio na briljantan nacin.

daleko sam ja

pre 15 godina

E kako sada narod place za Antom Markovicem . Opet po neko kaze "zaduzio Ante bio Yugoslaviju??? Tada je Yugoslavija bila pola manje duzna nego sada Srbija. Tada se bolje zivelo za pet puta u Srbiji nego sada . Kaze neko privreda bi prolala jer se uvozilo (a sada Srbija izvozi)?? Tadasnja privreda nikada nije mogla da propadne jer je Yugoslavija izvozila pedeset puta vise nego sada sve drzave bivse YU . A posto smo na silu oterali neprijatelja srpskog naroda br 1 uz pomoc SANU i SPC sada placemo za Antom . Plakacemo mi i za Antom i za Titom. Plakacemo mi i za ostalim "neprijateljima Srbije " samo polako . Mislite li vi da ce ova kriza proci kada se sutra probudite ? Svakim danom ce biti sve zesca i teza za Srbiju i trajace najmanje za Srbiju jos 5 god ako ne i duze. Tek smo poceli da placemo za Antom za Titom ... TEK POCELI.

SRSJ za BIH-Konjic

pre 15 godina

Legendo, Ante Markovicu! Dugo nam pozivite i napisite zasto su kratko trajala ona fina vremena i ko je kriv za to.

Znamo, sada je ekonomija vaznija, hvala vam na divnim savjetima, ali ste vi pravi covjek da kaze nesto u lice nacionalistima koji su unistili onako finu zemlju i otjerali strucnjake u inostranstvo.

Konjicki reformisti u EU.

Bosanac

pre 15 godina

Ostaje sjeta, provaljuju emocije i draga su sjećanja na vrijeme kada je ovaj dokazani privrednik pokušao od divljih plemena napraviti uljuđene građane.
Ali, slađe i draže je bilo četništvo i ustaštvo, mudžahedinizam, etnonacinalizan, nacionalsocijalizam... i ostale gadosti raznih izama.
Sjećate se one američke - Tražili ste - GLEDAJTE!

Lala Holandija

pre 15 godina

Ne mogu zaboraviti vreme Sv Ante od ekonomije kad sam preko studenstke zadruge zaradjivao 1 600 DM
Kratko, a mnogo slatko. Steta

Analitiač

pre 15 godina

Nije problem samo u tome što nema "dovoljno" stručnih ljudi, već je suština u tome da kvalitetni, stručni, nezavisni ne odgovaraju nomenklaturama i monopolima koji su ustanovljeni samo zato da bi se stvorio i održao tanak sloj tranzicionih "dobitnika", koristeći klasičnu krilaticu u kojoj su zamenjene teze: "bogati pojedinci - bogato društvo". Nažalost, ne može nas spasti ni stotinu Anta Markovića, jer su interesi političko-ekonomsko-finansijeske oligarhije duboko suprotstavljeni interesima društva u celini.

Stera

pre 15 godina

Kamo sreće da je Ante Marković ostao. Ne bi bilo rata niti unedogled lutanja Srbije (ali ni silnih partija i zaslužnih partijskih radnika kojima je jedina kvalifikacija članstvo). E zato (nažalost) nećemo uspeti!

V

pre 15 godina

Frapantno je cuti kako bi mere iz tog vremena bile, ni manje ni vise, nego krvavo placane... Pobogu, da li se bilo kakvi ekonomski izazovi koji bi svakako trebali biti u hodu resavani (da su se ekonomske mere Ante Markovica primenile) uopste zdravom razumu mogu uciniti kao krvavo placanje?
Potvrda svemu sto se desavalo je da ni na koji nacin ne treba kriviti nepismene izvrsioce vec sulude, negativnom selekcijom odgajane aparatcike koji u dzepu drze ispisane parole, sad komunisticke, sad nacionalpatriotske, vec prema potrebi a protiv svega sto osecaju da je vece i pametnije od njih.
Danas nam je svima potrebno shvatanje ne samo onoga sto je moglo biti i secanje na kako je bilo vec pre svega ona hrabrost da se odupre nacionalistickim i antievropskim kletvama koje su u to doba na zalost primljene sa odobravanjem, a protiv zdravog razuma.
Nikada vise ne dozvoliti onima koji se valjaju u materijalnim vrednostima da drze slovo o vaznosti nacije i vere, anatemisuci svakog ko iskoraci iz njihove zapustene spahijske camotinje.

pristevac

pre 15 godina

Cak mi Albanci smo u to vreme ziveli sasvim dobro, secam se dobro kako je ovaj gospodin, poceo da radi nesto za SFRJ, i mi svi smo to primetili. Lepa vremena

коњ

pre 15 godina

Лепо је било зато што се много позајмљивало! А ево после 20 година ја сваке године од свог рада идем на летовање и колко толк`о могу да испратим неке основне ствари (храну, струју, интернет, телефон...). Али на крају за све је крив Тито и његов комунистички дух који нас је сатр`о!

Velja

pre 15 godina

Gospodine Ante, da ste nam Vi ostali gde bi nam bio kraj... Nasa Juga bi danas bila obecana zemlja. Secam se tih svojih prvih godina odrastanja za vreme gospodina Markovica. Secam se da sam imao sve, da sam imao jedno divno detinjstvo za razliku od ovog jada i cemera danas. Zelim Vam jos dugo godina zivota, i zelim da ovde budete cest i rado vidjen gost. I hvala Vam za sve!

Real Deal

pre 15 godina

Najbolje bi bilo, da kad je vec dosao, zauvek i ostane i rastera ove pilicare.
Ante ljudino, hvala ti za ono svetlo u tunelu, bar na tren.

Milan

pre 15 godina

Gospodin Marković može da se zahvali svom omiljenom božanstvu na izbijanju rata i raspadu SFRJ. Inače bi ostao upamćen kao čovek koji je malim prstom uspeo da uništi Jugoslovensku privredu. Za jednu godinu njegovih "reformi" BDP SFRJ je pao 7% a proizvodnja 20%. Taj ekonomski neodrživi standard iz 89/90 koji toliko hvalite biste krvavo plaćali cele naredne decenije.

Glas razum@

pre 15 godina

Pre mnogo godina je drug Ante Markovic savezni funkcioner najviseg ranga mahao nemackim markama umesto dinarima.

Hoce li gospodin Markovic poslovni covek zamahati evrima u korist Srbije, njenih gradjana i u licnom interesu?

SASA BG

pre 15 godina

OOOOOO ANTE CUPAJ NAS.
Samo kad se setim tih vremena kad smo sa ratom zamenili prosperitet i blagostanje.
Tada smo trebali pre Spanije da udjemo u EU. Pravi strucnjak

Dragan Markovic

pre 15 godina

Pridruzujem se mnogima koji zele dobrododslicu g-dinu Anti Markovicu u Beogradu posle tolikog vremena. I ja se rado secam vremena kada je legenadarni Ante sa ponosom podigao konvertibilnu 200 dinarku na govornici tadasnje Savezne Skupstine.

Nadam se da ce oni mudri ljudi koji su ga danas doveli u Srbiju da sa velikom paznjom upijaju SVAKU REC koju Ante ima da kaze. Pa daj Boze da onda oni - pozeljno zajedno sa njim - podignu neku novu banknotu dinara koja ce da znaci program koji je Ante zapoceo one davne i divne 1989/1990-te.

Uz veliko postovanje g-dine Markovicu - provedite se lepo u Beogradu i dodjite nam uskoro opet. Ja vam zelim - sa nekom jasnijom ulogom koja ima veze sa savetovanjem Srbije u vezi sa ekonomskim ozdravljenjem i razvojem!

Bravo majstore!

dragan-bg

pre 15 godina

Sta reci, hvala dragi Ante za onaj mali period normalnosti koji ste probali da uneste. Nazalost, kratko je trajalo a nastupilo vreme patriota.
Dusa me boli zbog svega, telo place a ja znam kako moze biti i treba da bude.
Izvinite na emotivnom komentaru...

nidze

pre 15 godina

Jeste, tada se bolje zivelo, samo veliki problem je bio sto se odjednom liberalizovao uvoz i uvozilo sve i svasta, a domaca industrija nije bila pripremljena za to, tj u takvim odnosima roba koju je pravila domaca industrija nije bila dovoljno konkurentna uvoznoj robi, sto na duge rokove, verujem, ne bi donelo nista dobro.

Bucko razmisljam

pre 15 godina

Kako se brzo zaboravlja ? Pa za tog gosp. se govorilo da je "drzavni neprijatelj br. 1" i Mi smo VEROVALI, Mi ne verujemo u ono sto vidimo vec u ono sto nam se KAZE da treba da VERUJEMO !!!

Marko NS

pre 15 godina

Veliko postovanje Ante!
Sa radoscu se secam godine kada si bio premijer.
Iskreno bih voleo da su ovi nasi ekonomisti bar 10% dobri onoliko koliko ste bili dobri Vi.

Aleksandra

pre 15 godina

Te 1989. goine sam bila treci razred gimnazije..Secam se kako su me moji roditelji od svojih plata poslali u London, mesec dana u letnju skolu, da ucim engleski...A danas, sta mozemo da pruzimo nasoj deci mi obicni fakultetski obrazovani roditelji, nista...Zaista veliki gospodin! Zelim da mu zahvalim za tih par lepih godina u mom zivotu, kakvih, bojim se, moja deca nece imati...Sve najbolje, a pre svega da ga sluzi zdravlje...

Novozelandjanin

pre 15 godina

"a kao glavni problem država nekadašnje Jugoslavije naveo je nedostatak sposobnih ljudi"
Koliko sposobnih je napustilo drzave bivse Jugoslavije od doba Ante Markovica ?

Olaf Magnuson

pre 15 godina

Gospodin (naglasavam jos jednom: GOSPODIN, i to pravi) Ante Markovic moze sigurno dati korisne i neophodne lekcije obojici pomenutih srbijanskih politicara, koji mu nisu ni do kolena u svakom zamislivom pogledu. Gospodinu Markovicu bih se voleo zahvaliti za nezaboravnu 1989/90 kada je standard zivota u SFRJ bio visi nego u 50% tadasnje Zapadne Evrope. Takvo vreme, nazalost, sa danasnjom politickom "elitom" u Srbiji, nece skoro da se vrati. Zatto sto nema sustinske razlike izmedju DS, DSS, SRS, SNS, SPS i ostalih "partija" koje nude "razlicite" "politicke" "opcije".

milan

pre 15 godina

Da nam ti jos dugo pozivis gospodine Ante.
E kamo srece da su te poslusali kad je trebalo, nista od ovoga sto je bilo ne bi se desilo.
Nadam se da ce Srpska vlada imati od vas puno koristi za vreme vaseg boravka u Bg.
Ne bi bilo na odmet da vasi saveti posluze i nekim drugim vladama u regionu.

Shomi

pre 15 godina

Dok je Ante vodio ovu balkansku krcmu, devizne rezerve su krajem 1990. godine postigle iznos od 11.5 milijardi $, a sto je jos vaznije, duty free su bili na svakom cosku i svakog dana dana se u kancelariji ispraznila po flasa Johnnie Walker-a.
To su bili dani za nezaborav

Urbaniak

pre 15 godina

Veliko postovanje za Ante Markovica koji je pre svega gospodin, inzenjer. Tragedija cele SFRJ je u tome sto ga republicke glavesine nisu podrzale u ostvarenju plana.
Danas bi bili jedna od znacajnijih clanica EU.
Ali rekoh, covek je gospodin, inzenjer, zato i nije uspeo protiv primituvusa koji su vodili pre svega Srbiju, a i ostale ex-YU republike izuzev Slovenije.
Iskreno mislim da covek gubi vreme razgovorajuci sa rukovodstvom Srbije.

Marko

pre 15 godina

Bio sam klinac kada je Ante Markovic postao premijer SFRJ. Secam se tih lepih trenutaka sa osmehom kada su mi roditelji lepo ziveli od svoga rada i kada smo mogli svasta priustiti od putovanja do kredita.
Onda su dosle patriote na vlast i jos su na vlasti te iste patriote a zivot sve tezi i tezi.

Gradjanin

pre 15 godina

E da je Gospodin Ante Markovic uspeo, odnosno da ga ne srusise Sloba i Franjo, ne bi ni bilo sto je bilo i cela SFRJ bi bila u EU, odavno, odavno... Pa sada pamet u glavu, nadam se da ce pametni pobediti, i ekonomski ojacati region, koji ima ogroman potencijal, nadam se da su Antu Markovica pozvali dobronamerno da ih ponesto posavetuje.

Gradjanin

pre 15 godina

E da je Gospodin Ante Markovic uspeo, odnosno da ga ne srusise Sloba i Franjo, ne bi ni bilo sto je bilo i cela SFRJ bi bila u EU, odavno, odavno... Pa sada pamet u glavu, nadam se da ce pametni pobediti, i ekonomski ojacati region, koji ima ogroman potencijal, nadam se da su Antu Markovica pozvali dobronamerno da ih ponesto posavetuje.

Marko

pre 15 godina

Bio sam klinac kada je Ante Markovic postao premijer SFRJ. Secam se tih lepih trenutaka sa osmehom kada su mi roditelji lepo ziveli od svoga rada i kada smo mogli svasta priustiti od putovanja do kredita.
Onda su dosle patriote na vlast i jos su na vlasti te iste patriote a zivot sve tezi i tezi.

Olaf Magnuson

pre 15 godina

Gospodin (naglasavam jos jednom: GOSPODIN, i to pravi) Ante Markovic moze sigurno dati korisne i neophodne lekcije obojici pomenutih srbijanskih politicara, koji mu nisu ni do kolena u svakom zamislivom pogledu. Gospodinu Markovicu bih se voleo zahvaliti za nezaboravnu 1989/90 kada je standard zivota u SFRJ bio visi nego u 50% tadasnje Zapadne Evrope. Takvo vreme, nazalost, sa danasnjom politickom "elitom" u Srbiji, nece skoro da se vrati. Zatto sto nema sustinske razlike izmedju DS, DSS, SRS, SNS, SPS i ostalih "partija" koje nude "razlicite" "politicke" "opcije".

Shomi

pre 15 godina

Dok je Ante vodio ovu balkansku krcmu, devizne rezerve su krajem 1990. godine postigle iznos od 11.5 milijardi $, a sto je jos vaznije, duty free su bili na svakom cosku i svakog dana dana se u kancelariji ispraznila po flasa Johnnie Walker-a.
To su bili dani za nezaborav

Urbaniak

pre 15 godina

Veliko postovanje za Ante Markovica koji je pre svega gospodin, inzenjer. Tragedija cele SFRJ je u tome sto ga republicke glavesine nisu podrzale u ostvarenju plana.
Danas bi bili jedna od znacajnijih clanica EU.
Ali rekoh, covek je gospodin, inzenjer, zato i nije uspeo protiv primituvusa koji su vodili pre svega Srbiju, a i ostale ex-YU republike izuzev Slovenije.
Iskreno mislim da covek gubi vreme razgovorajuci sa rukovodstvom Srbije.

milan

pre 15 godina

Da nam ti jos dugo pozivis gospodine Ante.
E kamo srece da su te poslusali kad je trebalo, nista od ovoga sto je bilo ne bi se desilo.
Nadam se da ce Srpska vlada imati od vas puno koristi za vreme vaseg boravka u Bg.
Ne bi bilo na odmet da vasi saveti posluze i nekim drugim vladama u regionu.

Aleksandra

pre 15 godina

Te 1989. goine sam bila treci razred gimnazije..Secam se kako su me moji roditelji od svojih plata poslali u London, mesec dana u letnju skolu, da ucim engleski...A danas, sta mozemo da pruzimo nasoj deci mi obicni fakultetski obrazovani roditelji, nista...Zaista veliki gospodin! Zelim da mu zahvalim za tih par lepih godina u mom zivotu, kakvih, bojim se, moja deca nece imati...Sve najbolje, a pre svega da ga sluzi zdravlje...

Bucko razmisljam

pre 15 godina

Kako se brzo zaboravlja ? Pa za tog gosp. se govorilo da je "drzavni neprijatelj br. 1" i Mi smo VEROVALI, Mi ne verujemo u ono sto vidimo vec u ono sto nam se KAZE da treba da VERUJEMO !!!

dragan-bg

pre 15 godina

Sta reci, hvala dragi Ante za onaj mali period normalnosti koji ste probali da uneste. Nazalost, kratko je trajalo a nastupilo vreme patriota.
Dusa me boli zbog svega, telo place a ja znam kako moze biti i treba da bude.
Izvinite na emotivnom komentaru...

Marko NS

pre 15 godina

Veliko postovanje Ante!
Sa radoscu se secam godine kada si bio premijer.
Iskreno bih voleo da su ovi nasi ekonomisti bar 10% dobri onoliko koliko ste bili dobri Vi.

Novozelandjanin

pre 15 godina

"a kao glavni problem država nekadašnje Jugoslavije naveo je nedostatak sposobnih ljudi"
Koliko sposobnih je napustilo drzave bivse Jugoslavije od doba Ante Markovica ?

pristevac

pre 15 godina

Cak mi Albanci smo u to vreme ziveli sasvim dobro, secam se dobro kako je ovaj gospodin, poceo da radi nesto za SFRJ, i mi svi smo to primetili. Lepa vremena

SASA BG

pre 15 godina

OOOOOO ANTE CUPAJ NAS.
Samo kad se setim tih vremena kad smo sa ratom zamenili prosperitet i blagostanje.
Tada smo trebali pre Spanije da udjemo u EU. Pravi strucnjak

Real Deal

pre 15 godina

Najbolje bi bilo, da kad je vec dosao, zauvek i ostane i rastera ove pilicare.
Ante ljudino, hvala ti za ono svetlo u tunelu, bar na tren.

V

pre 15 godina

Frapantno je cuti kako bi mere iz tog vremena bile, ni manje ni vise, nego krvavo placane... Pobogu, da li se bilo kakvi ekonomski izazovi koji bi svakako trebali biti u hodu resavani (da su se ekonomske mere Ante Markovica primenile) uopste zdravom razumu mogu uciniti kao krvavo placanje?
Potvrda svemu sto se desavalo je da ni na koji nacin ne treba kriviti nepismene izvrsioce vec sulude, negativnom selekcijom odgajane aparatcike koji u dzepu drze ispisane parole, sad komunisticke, sad nacionalpatriotske, vec prema potrebi a protiv svega sto osecaju da je vece i pametnije od njih.
Danas nam je svima potrebno shvatanje ne samo onoga sto je moglo biti i secanje na kako je bilo vec pre svega ona hrabrost da se odupre nacionalistickim i antievropskim kletvama koje su u to doba na zalost primljene sa odobravanjem, a protiv zdravog razuma.
Nikada vise ne dozvoliti onima koji se valjaju u materijalnim vrednostima da drze slovo o vaznosti nacije i vere, anatemisuci svakog ko iskoraci iz njihove zapustene spahijske camotinje.

Dragan Markovic

pre 15 godina

Pridruzujem se mnogima koji zele dobrododslicu g-dinu Anti Markovicu u Beogradu posle tolikog vremena. I ja se rado secam vremena kada je legenadarni Ante sa ponosom podigao konvertibilnu 200 dinarku na govornici tadasnje Savezne Skupstine.

Nadam se da ce oni mudri ljudi koji su ga danas doveli u Srbiju da sa velikom paznjom upijaju SVAKU REC koju Ante ima da kaze. Pa daj Boze da onda oni - pozeljno zajedno sa njim - podignu neku novu banknotu dinara koja ce da znaci program koji je Ante zapoceo one davne i divne 1989/1990-te.

Uz veliko postovanje g-dine Markovicu - provedite se lepo u Beogradu i dodjite nam uskoro opet. Ja vam zelim - sa nekom jasnijom ulogom koja ima veze sa savetovanjem Srbije u vezi sa ekonomskim ozdravljenjem i razvojem!

Bravo majstore!

Velja

pre 15 godina

Gospodine Ante, da ste nam Vi ostali gde bi nam bio kraj... Nasa Juga bi danas bila obecana zemlja. Secam se tih svojih prvih godina odrastanja za vreme gospodina Markovica. Secam se da sam imao sve, da sam imao jedno divno detinjstvo za razliku od ovog jada i cemera danas. Zelim Vam jos dugo godina zivota, i zelim da ovde budete cest i rado vidjen gost. I hvala Vam za sve!

Bosanac

pre 15 godina

Ostaje sjeta, provaljuju emocije i draga su sjećanja na vrijeme kada je ovaj dokazani privrednik pokušao od divljih plemena napraviti uljuđene građane.
Ali, slađe i draže je bilo četništvo i ustaštvo, mudžahedinizam, etnonacinalizan, nacionalsocijalizam... i ostale gadosti raznih izama.
Sjećate se one američke - Tražili ste - GLEDAJTE!

Analitiač

pre 15 godina

Nije problem samo u tome što nema "dovoljno" stručnih ljudi, već je suština u tome da kvalitetni, stručni, nezavisni ne odgovaraju nomenklaturama i monopolima koji su ustanovljeni samo zato da bi se stvorio i održao tanak sloj tranzicionih "dobitnika", koristeći klasičnu krilaticu u kojoj su zamenjene teze: "bogati pojedinci - bogato društvo". Nažalost, ne može nas spasti ni stotinu Anta Markovića, jer su interesi političko-ekonomsko-finansijeske oligarhije duboko suprotstavljeni interesima društva u celini.

Lala Holandija

pre 15 godina

Ne mogu zaboraviti vreme Sv Ante od ekonomije kad sam preko studenstke zadruge zaradjivao 1 600 DM
Kratko, a mnogo slatko. Steta

daleko sam ja

pre 15 godina

E kako sada narod place za Antom Markovicem . Opet po neko kaze "zaduzio Ante bio Yugoslaviju??? Tada je Yugoslavija bila pola manje duzna nego sada Srbija. Tada se bolje zivelo za pet puta u Srbiji nego sada . Kaze neko privreda bi prolala jer se uvozilo (a sada Srbija izvozi)?? Tadasnja privreda nikada nije mogla da propadne jer je Yugoslavija izvozila pedeset puta vise nego sada sve drzave bivse YU . A posto smo na silu oterali neprijatelja srpskog naroda br 1 uz pomoc SANU i SPC sada placemo za Antom . Plakacemo mi i za Antom i za Titom. Plakacemo mi i za ostalim "neprijateljima Srbije " samo polako . Mislite li vi da ce ova kriza proci kada se sutra probudite ? Svakim danom ce biti sve zesca i teza za Srbiju i trajace najmanje za Srbiju jos 5 god ako ne i duze. Tek smo poceli da placemo za Antom za Titom ... TEK POCELI.

Stera

pre 15 godina

Kamo sreće da je Ante Marković ostao. Ne bi bilo rata niti unedogled lutanja Srbije (ali ni silnih partija i zaslužnih partijskih radnika kojima je jedina kvalifikacija članstvo). E zato (nažalost) nećemo uspeti!

Zvonimir

pre 15 godina

Svima puna usta lepih reci za Markovica. Secam se kada je bio na funkciji da su komsije penusale i nazivale ga ustasom, placenikom, i slicno.

Glupost je najskuplji luksuz. Placa se vec 20 godina i nije ni blizu otplacena...

Milan

pre 15 godina

Gospodin Marković može da se zahvali svom omiljenom božanstvu na izbijanju rata i raspadu SFRJ. Inače bi ostao upamćen kao čovek koji je malim prstom uspeo da uništi Jugoslovensku privredu. Za jednu godinu njegovih "reformi" BDP SFRJ je pao 7% a proizvodnja 20%. Taj ekonomski neodrživi standard iz 89/90 koji toliko hvalite biste krvavo plaćali cele naredne decenije.

SRSJ za BIH-Konjic

pre 15 godina

Legendo, Ante Markovicu! Dugo nam pozivite i napisite zasto su kratko trajala ona fina vremena i ko je kriv za to.

Znamo, sada je ekonomija vaznija, hvala vam na divnim savjetima, ali ste vi pravi covjek da kaze nesto u lice nacionalistima koji su unistili onako finu zemlju i otjerali strucnjake u inostranstvo.

Konjicki reformisti u EU.

ocevidac

pre 15 godina

Sta reci, osim da nas je A. Markovic sve zadivio svojom briljantnoscu i orginalnoscu analize koju je dao vezano za ovu globalnu krizu. I bez pardona je rekao da je kriza na ex YU prostoru rezultat i nedostatka sposobnih kadrova. Prava ocena. U prilog potvrde njene tacnosti je i konstacija u izvestaju na portalu E-novina, da je domacin skupa koji je ovorio konferenciju pobrao samo jedan jedini aplauz, a da su svi ustali i aplaudirali kad je rec uzeo gospodin Ante Markovic. I jos nesto, vezano za predlog o stvaranju nekog vida carinske unije. Pa to je predlozio jos 1991. Lord Karington da bi na neki nacin sacuvao jedinstveni jugoslovenski prostor. I koje to odbio, znamo - S.M. A da smo to prihvatili zaboravili bismo danas sta se ono desavalo tih godina. Ovako nikada ih ne mozemo zaboraviti. I ostaje barem uteha za nas koji smo podrzavali politiku A. Markovica da smo bili u pravu, sto je on i danas potvrdio na briljantan nacin.

ZG

pre 15 godina

I mi u Hrvatskoj ga se sjećamo. Bio sam zadnja generacija pionira, dakle prvi osnovne, i točno se sjećam da je jedna marka bila 7 din. Starci me vodili u Graz te 1990.g, kupili mi robota na daljinski, slupo sam ga isti dan :))))
Mogu dobra vremena opet doći, ovisi o nama...

коњ

pre 15 godina

Лепо је било зато што се много позајмљивало! А ево после 20 година ја сваке године од свог рада идем на летовање и колко толк`о могу да испратим неке основне ствари (храну, струју, интернет, телефон...). Али на крају за све је крив Тито и његов комунистички дух који нас је сатр`о!

Bane Pančevo

pre 15 godina

Za one koj nisu obavešteni, ovo je veliki dan za Srbiju, kad je GOSPODIN ANTE došao k nama, to je datum za istoriju. Nažalost, dok ne shvatimo da smo svi isti , tj od krvi i mesa, a zaboravimo na crkvu i patriotizam (ili utopiju), što reče Palma, to ne ide u traktor, malo je pametnih ljudi u odnosu na partiske pulene, zato zaista i od srca pozdravljam dolazak VELIKOG ČOVEKA u centar balkana. Ante , živija nam još toliko. S ponosom pamtim te dane i godine, kad sam se smatrao čovekom, a ne robom.

zbunjen i osamucen

pre 15 godina

Na stranu nasi ropski instinkti koji su proradili te 1991, o tome stalno prezvakavamo...
Ono sto je bitno ovog proljetnog petka je da je nas dragi Antisa zdrav, vedar, cio - i zelim mu da mu takvi budu narednih 50 ljeta!
Antisa mi te volmo!

nidze

pre 15 godina

Jeste, tada se bolje zivelo, samo veliki problem je bio sto se odjednom liberalizovao uvoz i uvozilo sve i svasta, a domaca industrija nije bila pripremljena za to, tj u takvim odnosima roba koju je pravila domaca industrija nije bila dovoljno konkurentna uvoznoj robi, sto na duge rokove, verujem, ne bi donelo nista dobro.

Minka

pre 15 godina

Maksimalno podrzavam svaku nit koja bi mogla uvezati moju jedinu domovinu Titovu Jugoslaviju.
Duboko postovanje Gospodinu Markovicu -
i svim Jugoslovenima - Srdacan pozdrav iz Sarajeva !

Ivana

pre 15 godina

Sjor Ante, svratite i malo juznije, razagnajte mrak i neznanje bar na tren. Pozdrav i dug zivot zele vam Crnogorci koji se Vaseg vremena rado sjecaju.

buki

pre 15 godina

Kamo lepe srece da su njegove reforme uspele, ovako mozemo samo da se prisecamo sa tugom sta smo imali i da se pitamo kako uspemo da se uvek upecamo na iste, glupe price i mitove i jedni i drugi i treci. ove manje narode ipak ne bih krivila, oni su samo kolateralna steta nase gluposti. Ah te fantasticne provincijske vodje imamo priliku da vidimo gde su nas doveli.
Za utehu, njegova vedrina je jos uvek prisutna, mozda bi sada, kada se jasno vidi koliko smo se svi presli, mogli da odslusamo malo pazljivije sta je covek, u stvari, imao da nam kaze?

ispraznjenog duha

pre 15 godina

Secam se dobro tog vremena, kratko je trajalo i moglo je da nas spase ovog pakla koji ne prestaje. Jedino sto su novinari zvanicne Hrvatske i zvanicne Srbije u to vreme imali zajednicko je bilo pljuvanje po njemu i po tome sam znao da mora da je u pravu. I sad je u pravu kad kaze kako se svako ko malo izdigne glavu spusta od vecine, a ta negativna selekcija je i mene oterala iz zemlje i sada doprinosim necijoj tudjoj kulturi, privredi i drzavi a u svojoj mi srce prepukne kad god vidim sta su nam uradili skotovi koji su ga skinuli. Nije imao sanse, iako je bio najbolji, bas zato sto je bio razuman covek a zlocinci su se spremali da razgrabe i uniste sve sto mogu. I da se razumemo, na svim stranama, svim. 'Velikasi, proklete im duse, na komate razdrobise carstvo'. Nekad smo imali ponosnu zemlju koja se mogla kako tako razici bez krvi, sta nam je sad ostalo, parcici koje kupuju mrvu po mrvu budzasto, pa ispljunu kad im dosadi razni kulovi iz zemlje i inostranstva. Ja sam vec 20 godina u depresiji i borim se svim silama ali dusa mi je unistena onim sto se desilo. Dodje mi da placem a ne mogu. Kada vidim ovog coveka, u njemu vidim sve nas koji smo opljackani i razocarani, kojima je oteto vreme i zivotna radost. Nema nazad nazalost. Mozda postoji neki paralelni svemir u kome je on pobedio, u kome sam ja dobio decu jos pre 15 godina, u kome me niko ne ponizava kad predjem granicu i u kome mi je milo da se vratim u Beograd i vidim sve svoje prijatelje zive zdrave i normalne. Ante Markovic je simbol moje unistene mladosti.

Glas razum@

pre 15 godina

Pre mnogo godina je drug Ante Markovic savezni funkcioner najviseg ranga mahao nemackim markama umesto dinarima.

Hoce li gospodin Markovic poslovni covek zamahati evrima u korist Srbije, njenih gradjana i u licnom interesu?

StBg

pre 15 godina

Jedan od prvih politicara u YU koji je umeo da se nasmeje, i to bi bilo dovoljno, da nije bilo plata oko 1000 dem i po prvi put je moglo da se posteno ode negde a da to nije Ponte Roso..i tako sedeli smo u kraju jedne veceri 89e i pricali kako ce biti super, kad 2-3 god kasnije: Malta, Australija, JAR, Kanada..

Milan

pre 15 godina

Gospodin Marković može da se zahvali svom omiljenom božanstvu na izbijanju rata i raspadu SFRJ. Inače bi ostao upamćen kao čovek koji je malim prstom uspeo da uništi Jugoslovensku privredu. Za jednu godinu njegovih "reformi" BDP SFRJ je pao 7% a proizvodnja 20%. Taj ekonomski neodrživi standard iz 89/90 koji toliko hvalite biste krvavo plaćali cele naredne decenije.

коњ

pre 15 godina

Лепо је било зато што се много позајмљивало! А ево после 20 година ја сваке године од свог рада идем на летовање и колко толк`о могу да испратим неке основне ствари (храну, струју, интернет, телефон...). Али на крају за све је крив Тито и његов комунистички дух који нас је сатр`о!

Glas razum@

pre 15 godina

Pre mnogo godina je drug Ante Markovic savezni funkcioner najviseg ranga mahao nemackim markama umesto dinarima.

Hoce li gospodin Markovic poslovni covek zamahati evrima u korist Srbije, njenih gradjana i u licnom interesu?

nidze

pre 15 godina

Jeste, tada se bolje zivelo, samo veliki problem je bio sto se odjednom liberalizovao uvoz i uvozilo sve i svasta, a domaca industrija nije bila pripremljena za to, tj u takvim odnosima roba koju je pravila domaca industrija nije bila dovoljno konkurentna uvoznoj robi, sto na duge rokove, verujem, ne bi donelo nista dobro.

Shomi

pre 15 godina

Dok je Ante vodio ovu balkansku krcmu, devizne rezerve su krajem 1990. godine postigle iznos od 11.5 milijardi $, a sto je jos vaznije, duty free su bili na svakom cosku i svakog dana dana se u kancelariji ispraznila po flasa Johnnie Walker-a.
To su bili dani za nezaborav

Gradjanin

pre 15 godina

E da je Gospodin Ante Markovic uspeo, odnosno da ga ne srusise Sloba i Franjo, ne bi ni bilo sto je bilo i cela SFRJ bi bila u EU, odavno, odavno... Pa sada pamet u glavu, nadam se da ce pametni pobediti, i ekonomski ojacati region, koji ima ogroman potencijal, nadam se da su Antu Markovica pozvali dobronamerno da ih ponesto posavetuje.

Marko

pre 15 godina

Bio sam klinac kada je Ante Markovic postao premijer SFRJ. Secam se tih lepih trenutaka sa osmehom kada su mi roditelji lepo ziveli od svoga rada i kada smo mogli svasta priustiti od putovanja do kredita.
Onda su dosle patriote na vlast i jos su na vlasti te iste patriote a zivot sve tezi i tezi.

Urbaniak

pre 15 godina

Veliko postovanje za Ante Markovica koji je pre svega gospodin, inzenjer. Tragedija cele SFRJ je u tome sto ga republicke glavesine nisu podrzale u ostvarenju plana.
Danas bi bili jedna od znacajnijih clanica EU.
Ali rekoh, covek je gospodin, inzenjer, zato i nije uspeo protiv primituvusa koji su vodili pre svega Srbiju, a i ostale ex-YU republike izuzev Slovenije.
Iskreno mislim da covek gubi vreme razgovorajuci sa rukovodstvom Srbije.

Olaf Magnuson

pre 15 godina

Gospodin (naglasavam jos jednom: GOSPODIN, i to pravi) Ante Markovic moze sigurno dati korisne i neophodne lekcije obojici pomenutih srbijanskih politicara, koji mu nisu ni do kolena u svakom zamislivom pogledu. Gospodinu Markovicu bih se voleo zahvaliti za nezaboravnu 1989/90 kada je standard zivota u SFRJ bio visi nego u 50% tadasnje Zapadne Evrope. Takvo vreme, nazalost, sa danasnjom politickom "elitom" u Srbiji, nece skoro da se vrati. Zatto sto nema sustinske razlike izmedju DS, DSS, SRS, SNS, SPS i ostalih "partija" koje nude "razlicite" "politicke" "opcije".

Bucko razmisljam

pre 15 godina

Kako se brzo zaboravlja ? Pa za tog gosp. se govorilo da je "drzavni neprijatelj br. 1" i Mi smo VEROVALI, Mi ne verujemo u ono sto vidimo vec u ono sto nam se KAZE da treba da VERUJEMO !!!

Aleksandra

pre 15 godina

Te 1989. goine sam bila treci razred gimnazije..Secam se kako su me moji roditelji od svojih plata poslali u London, mesec dana u letnju skolu, da ucim engleski...A danas, sta mozemo da pruzimo nasoj deci mi obicni fakultetski obrazovani roditelji, nista...Zaista veliki gospodin! Zelim da mu zahvalim za tih par lepih godina u mom zivotu, kakvih, bojim se, moja deca nece imati...Sve najbolje, a pre svega da ga sluzi zdravlje...

pristevac

pre 15 godina

Cak mi Albanci smo u to vreme ziveli sasvim dobro, secam se dobro kako je ovaj gospodin, poceo da radi nesto za SFRJ, i mi svi smo to primetili. Lepa vremena

Lala Holandija

pre 15 godina

Ne mogu zaboraviti vreme Sv Ante od ekonomije kad sam preko studenstke zadruge zaradjivao 1 600 DM
Kratko, a mnogo slatko. Steta

Novozelandjanin

pre 15 godina

"a kao glavni problem država nekadašnje Jugoslavije naveo je nedostatak sposobnih ljudi"
Koliko sposobnih je napustilo drzave bivse Jugoslavije od doba Ante Markovica ?

daleko sam ja

pre 15 godina

E kako sada narod place za Antom Markovicem . Opet po neko kaze "zaduzio Ante bio Yugoslaviju??? Tada je Yugoslavija bila pola manje duzna nego sada Srbija. Tada se bolje zivelo za pet puta u Srbiji nego sada . Kaze neko privreda bi prolala jer se uvozilo (a sada Srbija izvozi)?? Tadasnja privreda nikada nije mogla da propadne jer je Yugoslavija izvozila pedeset puta vise nego sada sve drzave bivse YU . A posto smo na silu oterali neprijatelja srpskog naroda br 1 uz pomoc SANU i SPC sada placemo za Antom . Plakacemo mi i za Antom i za Titom. Plakacemo mi i za ostalim "neprijateljima Srbije " samo polako . Mislite li vi da ce ova kriza proci kada se sutra probudite ? Svakim danom ce biti sve zesca i teza za Srbiju i trajace najmanje za Srbiju jos 5 god ako ne i duze. Tek smo poceli da placemo za Antom za Titom ... TEK POCELI.

Marko NS

pre 15 godina

Veliko postovanje Ante!
Sa radoscu se secam godine kada si bio premijer.
Iskreno bih voleo da su ovi nasi ekonomisti bar 10% dobri onoliko koliko ste bili dobri Vi.

Dragan Markovic

pre 15 godina

Pridruzujem se mnogima koji zele dobrododslicu g-dinu Anti Markovicu u Beogradu posle tolikog vremena. I ja se rado secam vremena kada je legenadarni Ante sa ponosom podigao konvertibilnu 200 dinarku na govornici tadasnje Savezne Skupstine.

Nadam se da ce oni mudri ljudi koji su ga danas doveli u Srbiju da sa velikom paznjom upijaju SVAKU REC koju Ante ima da kaze. Pa daj Boze da onda oni - pozeljno zajedno sa njim - podignu neku novu banknotu dinara koja ce da znaci program koji je Ante zapoceo one davne i divne 1989/1990-te.

Uz veliko postovanje g-dine Markovicu - provedite se lepo u Beogradu i dodjite nam uskoro opet. Ja vam zelim - sa nekom jasnijom ulogom koja ima veze sa savetovanjem Srbije u vezi sa ekonomskim ozdravljenjem i razvojem!

Bravo majstore!

Minka

pre 15 godina

Maksimalno podrzavam svaku nit koja bi mogla uvezati moju jedinu domovinu Titovu Jugoslaviju.
Duboko postovanje Gospodinu Markovicu -
i svim Jugoslovenima - Srdacan pozdrav iz Sarajeva !

SASA BG

pre 15 godina

OOOOOO ANTE CUPAJ NAS.
Samo kad se setim tih vremena kad smo sa ratom zamenili prosperitet i blagostanje.
Tada smo trebali pre Spanije da udjemo u EU. Pravi strucnjak

Zvonimir

pre 15 godina

Svima puna usta lepih reci za Markovica. Secam se kada je bio na funkciji da su komsije penusale i nazivale ga ustasom, placenikom, i slicno.

Glupost je najskuplji luksuz. Placa se vec 20 godina i nije ni blizu otplacena...

milan

pre 15 godina

Da nam ti jos dugo pozivis gospodine Ante.
E kamo srece da su te poslusali kad je trebalo, nista od ovoga sto je bilo ne bi se desilo.
Nadam se da ce Srpska vlada imati od vas puno koristi za vreme vaseg boravka u Bg.
Ne bi bilo na odmet da vasi saveti posluze i nekim drugim vladama u regionu.

dragan-bg

pre 15 godina

Sta reci, hvala dragi Ante za onaj mali period normalnosti koji ste probali da uneste. Nazalost, kratko je trajalo a nastupilo vreme patriota.
Dusa me boli zbog svega, telo place a ja znam kako moze biti i treba da bude.
Izvinite na emotivnom komentaru...

Real Deal

pre 15 godina

Najbolje bi bilo, da kad je vec dosao, zauvek i ostane i rastera ove pilicare.
Ante ljudino, hvala ti za ono svetlo u tunelu, bar na tren.

Analitiač

pre 15 godina

Nije problem samo u tome što nema "dovoljno" stručnih ljudi, već je suština u tome da kvalitetni, stručni, nezavisni ne odgovaraju nomenklaturama i monopolima koji su ustanovljeni samo zato da bi se stvorio i održao tanak sloj tranzicionih "dobitnika", koristeći klasičnu krilaticu u kojoj su zamenjene teze: "bogati pojedinci - bogato društvo". Nažalost, ne može nas spasti ni stotinu Anta Markovića, jer su interesi političko-ekonomsko-finansijeske oligarhije duboko suprotstavljeni interesima društva u celini.

Bosanac

pre 15 godina

Ostaje sjeta, provaljuju emocije i draga su sjećanja na vrijeme kada je ovaj dokazani privrednik pokušao od divljih plemena napraviti uljuđene građane.
Ali, slađe i draže je bilo četništvo i ustaštvo, mudžahedinizam, etnonacinalizan, nacionalsocijalizam... i ostale gadosti raznih izama.
Sjećate se one američke - Tražili ste - GLEDAJTE!

Stera

pre 15 godina

Kamo sreće da je Ante Marković ostao. Ne bi bilo rata niti unedogled lutanja Srbije (ali ni silnih partija i zaslužnih partijskih radnika kojima je jedina kvalifikacija članstvo). E zato (nažalost) nećemo uspeti!

Velja

pre 15 godina

Gospodine Ante, da ste nam Vi ostali gde bi nam bio kraj... Nasa Juga bi danas bila obecana zemlja. Secam se tih svojih prvih godina odrastanja za vreme gospodina Markovica. Secam se da sam imao sve, da sam imao jedno divno detinjstvo za razliku od ovog jada i cemera danas. Zelim Vam jos dugo godina zivota, i zelim da ovde budete cest i rado vidjen gost. I hvala Vam za sve!

ocevidac

pre 15 godina

Sta reci, osim da nas je A. Markovic sve zadivio svojom briljantnoscu i orginalnoscu analize koju je dao vezano za ovu globalnu krizu. I bez pardona je rekao da je kriza na ex YU prostoru rezultat i nedostatka sposobnih kadrova. Prava ocena. U prilog potvrde njene tacnosti je i konstacija u izvestaju na portalu E-novina, da je domacin skupa koji je ovorio konferenciju pobrao samo jedan jedini aplauz, a da su svi ustali i aplaudirali kad je rec uzeo gospodin Ante Markovic. I jos nesto, vezano za predlog o stvaranju nekog vida carinske unije. Pa to je predlozio jos 1991. Lord Karington da bi na neki nacin sacuvao jedinstveni jugoslovenski prostor. I koje to odbio, znamo - S.M. A da smo to prihvatili zaboravili bismo danas sta se ono desavalo tih godina. Ovako nikada ih ne mozemo zaboraviti. I ostaje barem uteha za nas koji smo podrzavali politiku A. Markovica da smo bili u pravu, sto je on i danas potvrdio na briljantan nacin.

zbunjen i osamucen

pre 15 godina

Na stranu nasi ropski instinkti koji su proradili te 1991, o tome stalno prezvakavamo...
Ono sto je bitno ovog proljetnog petka je da je nas dragi Antisa zdrav, vedar, cio - i zelim mu da mu takvi budu narednih 50 ljeta!
Antisa mi te volmo!

Bane Pančevo

pre 15 godina

Za one koj nisu obavešteni, ovo je veliki dan za Srbiju, kad je GOSPODIN ANTE došao k nama, to je datum za istoriju. Nažalost, dok ne shvatimo da smo svi isti , tj od krvi i mesa, a zaboravimo na crkvu i patriotizam (ili utopiju), što reče Palma, to ne ide u traktor, malo je pametnih ljudi u odnosu na partiske pulene, zato zaista i od srca pozdravljam dolazak VELIKOG ČOVEKA u centar balkana. Ante , živija nam još toliko. S ponosom pamtim te dane i godine, kad sam se smatrao čovekom, a ne robom.

ispraznjenog duha

pre 15 godina

Secam se dobro tog vremena, kratko je trajalo i moglo je da nas spase ovog pakla koji ne prestaje. Jedino sto su novinari zvanicne Hrvatske i zvanicne Srbije u to vreme imali zajednicko je bilo pljuvanje po njemu i po tome sam znao da mora da je u pravu. I sad je u pravu kad kaze kako se svako ko malo izdigne glavu spusta od vecine, a ta negativna selekcija je i mene oterala iz zemlje i sada doprinosim necijoj tudjoj kulturi, privredi i drzavi a u svojoj mi srce prepukne kad god vidim sta su nam uradili skotovi koji su ga skinuli. Nije imao sanse, iako je bio najbolji, bas zato sto je bio razuman covek a zlocinci su se spremali da razgrabe i uniste sve sto mogu. I da se razumemo, na svim stranama, svim. 'Velikasi, proklete im duse, na komate razdrobise carstvo'. Nekad smo imali ponosnu zemlju koja se mogla kako tako razici bez krvi, sta nam je sad ostalo, parcici koje kupuju mrvu po mrvu budzasto, pa ispljunu kad im dosadi razni kulovi iz zemlje i inostranstva. Ja sam vec 20 godina u depresiji i borim se svim silama ali dusa mi je unistena onim sto se desilo. Dodje mi da placem a ne mogu. Kada vidim ovog coveka, u njemu vidim sve nas koji smo opljackani i razocarani, kojima je oteto vreme i zivotna radost. Nema nazad nazalost. Mozda postoji neki paralelni svemir u kome je on pobedio, u kome sam ja dobio decu jos pre 15 godina, u kome me niko ne ponizava kad predjem granicu i u kome mi je milo da se vratim u Beograd i vidim sve svoje prijatelje zive zdrave i normalne. Ante Markovic je simbol moje unistene mladosti.

V

pre 15 godina

Frapantno je cuti kako bi mere iz tog vremena bile, ni manje ni vise, nego krvavo placane... Pobogu, da li se bilo kakvi ekonomski izazovi koji bi svakako trebali biti u hodu resavani (da su se ekonomske mere Ante Markovica primenile) uopste zdravom razumu mogu uciniti kao krvavo placanje?
Potvrda svemu sto se desavalo je da ni na koji nacin ne treba kriviti nepismene izvrsioce vec sulude, negativnom selekcijom odgajane aparatcike koji u dzepu drze ispisane parole, sad komunisticke, sad nacionalpatriotske, vec prema potrebi a protiv svega sto osecaju da je vece i pametnije od njih.
Danas nam je svima potrebno shvatanje ne samo onoga sto je moglo biti i secanje na kako je bilo vec pre svega ona hrabrost da se odupre nacionalistickim i antievropskim kletvama koje su u to doba na zalost primljene sa odobravanjem, a protiv zdravog razuma.
Nikada vise ne dozvoliti onima koji se valjaju u materijalnim vrednostima da drze slovo o vaznosti nacije i vere, anatemisuci svakog ko iskoraci iz njihove zapustene spahijske camotinje.

SRSJ za BIH-Konjic

pre 15 godina

Legendo, Ante Markovicu! Dugo nam pozivite i napisite zasto su kratko trajala ona fina vremena i ko je kriv za to.

Znamo, sada je ekonomija vaznija, hvala vam na divnim savjetima, ali ste vi pravi covjek da kaze nesto u lice nacionalistima koji su unistili onako finu zemlju i otjerali strucnjake u inostranstvo.

Konjicki reformisti u EU.

ZG

pre 15 godina

I mi u Hrvatskoj ga se sjećamo. Bio sam zadnja generacija pionira, dakle prvi osnovne, i točno se sjećam da je jedna marka bila 7 din. Starci me vodili u Graz te 1990.g, kupili mi robota na daljinski, slupo sam ga isti dan :))))
Mogu dobra vremena opet doći, ovisi o nama...

buki

pre 15 godina

Kamo lepe srece da su njegove reforme uspele, ovako mozemo samo da se prisecamo sa tugom sta smo imali i da se pitamo kako uspemo da se uvek upecamo na iste, glupe price i mitove i jedni i drugi i treci. ove manje narode ipak ne bih krivila, oni su samo kolateralna steta nase gluposti. Ah te fantasticne provincijske vodje imamo priliku da vidimo gde su nas doveli.
Za utehu, njegova vedrina je jos uvek prisutna, mozda bi sada, kada se jasno vidi koliko smo se svi presli, mogli da odslusamo malo pazljivije sta je covek, u stvari, imao da nam kaze?

Ivana

pre 15 godina

Sjor Ante, svratite i malo juznije, razagnajte mrak i neznanje bar na tren. Pozdrav i dug zivot zele vam Crnogorci koji se Vaseg vremena rado sjecaju.

StBg

pre 15 godina

Jedan od prvih politicara u YU koji je umeo da se nasmeje, i to bi bilo dovoljno, da nije bilo plata oko 1000 dem i po prvi put je moglo da se posteno ode negde a da to nije Ponte Roso..i tako sedeli smo u kraju jedne veceri 89e i pricali kako ce biti super, kad 2-3 god kasnije: Malta, Australija, JAR, Kanada..