Utorak, 07.04.2009.

01:14

Prva presuda crkvenog suda

Crkveni sud Eparhije zahumsko-hercegovačke osudio je dvojicu Trebinjaca zbog delovanja kojim su, kako se navodi, naružili crkvu i njene velikodostojnike.

Izvor: B92

Prva presuda crkvenog suda IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

39 Komentari

Sortiraj po:

Dragan M

pre 15 godina

Kao i uvek, po dobrom starom obicaju, najveci broj komentara je od ljudi koji o Crkvi znaju vrlo malo (citaj ne znaju nista). Crkveni sudovi postoje skoro od kada postoji i Crkva. Da to nije nikakva inkvizicuja uvereni su i oni koji traze npr. crkveni razvod kako bi mogli i drugi put da se ozene/udaju u Crkvi. Stoga, slagali se vi svi ili ne Crkva ima pravo da na odredjeno vreme ili neodredjeno (do pokajanja) iskljuci vernika odnosno crkvenim jezikom istog ODLUCI od crkvene zajednice i Svetih Tajni, u nadi da ce ista kazna delovati popravno, na pojedinca. (Nikada do sada Crkva nije imjala zatvore I svako poredjenje sa inkvizicijom je neumesno da se kaze najblaze.) Kada bi to ovde bio slucaj i kaznjeni bili vernici odnosno zaista sebe tako i dozivljavali znali bi svoja prava i ako misle da su njihova prava ugrozena zalili bi se Velikom crkvenom sudu koji ima svoje sediste u Patrijarsiji u Beogradu ali kazem kada bi samo znali i ponasali se kao vernici... Hvala I srecan I blagosloven danasnji praznik onima koji nesto on I znaci.

Biljana I.

pre 15 godina

Ne znamo, zapravo, o čemu se radi. Novinari nekada šturo prenose činjenice, pa mi u ovom slučaju mnogo šta nije jasno. Znam samo da vladiku Grigorija izuzetno cenim za ono šta radi i kako radi za narod u Hercegovini. I taj narod tamo ga ceni i poštuje izuzetno. Stavljam se na stranu Vladike.

Milas

pre 15 godina

...нађите на нету Устав СПЦ, па прочитајте о епархијским судовима који суде преступе ВЕРНИКА.

Ако поменути нису верници СПЦ, брига их исто као мене са енцлике римског папе ;)

Misa Pavlovic

pre 15 godina

Ponovo se vracamo u vreme inkvizicije, ovo je porazavajuca vest za civilizovani svet. Crkva, tu ne razlikujem pravoslavnu, katolicku, protestantsku, islam ili hare krisna, mora da prestane da se mesa u svetovna pitanja. Ko god pokusava da spreci slobodno izrazavanje misli, mora da bude rigorozno sprecen u tome. Ako nasa praqvoslavna crkva smatra da je iznad toga, onda ona treba biti osudjena zbog toga. Sraman je pravac kojim je krenula nasa crkva jer pokusava da nas vrati u srednje doba i da preuzme primat nas svakodnevnim zivotom. Sta se to desilo sa svestensvtom?

Toma Dackovic

pre 15 godina

Nije ovo prvi put, jer ova praksa postoji u Crkvi i za vernike - od prvih vekova. Zove se 'epitimija', i vernika bi trebalo da stimulise na razmisljanje i eventualnu promenu ponasanja. Promene koje su se dogadjale su bile ili promena na 'bolje' (u ljubavi) i promena na 'gore' (jos vise gneva). Videcemo sta ce se ovde desiti, mada ... ponos je slatko-gorka emocija!

Bojsa

pre 15 godina

Kakva je veza ovog slucaja sa mitropolitom Amfilohijem? Setimo se pisma, dospelog u javnost, koje je vladika Grigorije uputio Sinodu SPC. Osim ukazivanja na brojne "nepravilnosti" u crkvi (Pahomije,Filaret, Ilarion...), o.Grigorije je trazio izbor novog Patrijarha, kako bi crkva mogla normalno da funkcionise bez uzurpacije crkvene administracije, odnosno vlasti od strane pojedinih vladika. Zato je interesantno ispitati vezu ova dva "izopstenika" sa mitropolitom Amfilohijem. Ne bi me cudilo da je ovo "iznudjeni" cin.

Nespretno

pre 15 godina

SUDOVI po Crkvama su losa kopija "svetovnih sudova'.
Reci nesto "grdno' na "brata" u uvom slucaju na vladiku se resava na nacin kako je TO zapisano u Svetom pismu. Ako Tvoj brat sagresi protiv tebe a pokaje se, oprosti mu.DRUGO; "Ako vidis brata da sagresi, idi i opomeni ga. Ako Te poslusa, spasio si njegovu dusu.... Ako Te ne poslusa, pozovi dvoje troje brace i opomeni ga.... ako ni tada ne poslusa stavi ga pred ZAJEDNICU i OPOMENI GA.... Na zalost, ovi nisu stavili pred zajednicu, vec pred novinare a ono sto dodje pred novinare, kao "svetovni medij" obicno dobije "veliku pompu" i cudjenje laickog naroda.
Ne ulazeci u ispravnost "suda" , svaka zajednica se mora cistiti iznutra. POstoji neko cudno cudjenje iz neznanja, a za to ZNANJE je odgovorna Crkva i lokalne zajednice -ili eparhije. Nazalst, sebicni sudovi, kada se "optuzeni" vladika oseca povredjenim moze da opreraste, kao u srednjem veku u inkviziciju. Svugde je pocelo sa duhovnom osudom, da bi TO preraslo i fizicko gonjenje i sankcionisanje...Da li se spremamo da "crkva" u sprezi sa drzavom pripremaju da nas uvedu u srednji vek?

Vlad.

pre 15 godina

Ovo je fenomenalno! U momentu citanja sam se osetio kao da sam vremenski putnik i da sam stigao u 1219 godinu! Mogu da zamislim ludilo u toku sudjenja. Jezik i izrazi koji se koriste u presudi su savrseni. Treba napraviti film koji pocinje sa ovom scenom i onda nekome zazvoni mobilni telefon... koliko smo mi daleko od, recimo, slanja kosmickog broda u svemir???

(Vlast)a

pre 15 godina

Nemojte smetnuti s uma da je to najliberalniji, uz to mladi episkop. Hvata me panika: sta ako padnem saka konzervativnom-'oce li me staviti na muke ili pravac lomaca?! Ne bih da mesam u ovakvim tuznim zemljama svetovni i duhovni sud: ne bi me cudilo da sudije prilikom izricanja presude, pridju vladici i poljube mu ruku-znaci,od pravde nista! Ovo je za Evropski sud i da bude sve obelodanjeno, uz,naravno , imovinsku kartu malog bega od Hercegovine,vladike Grigorija Durica.

kesa

pre 15 godina

Pocela sa radom Pravoslavna Inkvizicija!
A zasto se, te navodne kriminalne aktivnosti, ne ispitaju prvo u normalnom sudu? Pa ako je to tacno, onda preselimo vladiku iz crkve u zatvor, a ako nije tacno, onda izbacite ove iz crkve i sudite im za klevetu.
A ako vec i imaju crkveni sud (e na sta smo mi spali kao drustvo), sto ga ne upotrebise za slucaj Pahomija i slicnih?

Nele

pre 15 godina

I nasa crkva bi mogla nesto slicno da uradi ako zeli da bude iskreno postovana od gradjana Srbije. Mogla bi da sudi, recimo, Pahomiju i slicnima koji su ozbiljno "naružili crkvu i njene velikodostojnike".

Mashinovodja

pre 15 godina

"...Dalje se navodi da su Sekulović i Stevović u svojim izjavama negirali Bogom dato episkopsko dostojanstvo episkopu Grigoriju i crkvenu zajednicu..."
Čoveče - Evropa, XXI vek, a ovaj mudruje "Bogom dato"!!!
Uvredio se čovek pa zloupotrebljava svoje mesto u crkvenoj hijerarahiji da bi se osvetio onima koji su se drznuli da pokažu prstom na njega. To više govori o njemu nego o njima...

Rale-Rep.Srpska

pre 15 godina

Bože dragi, ovaj Grigorije baš od sebe hoće da napravi vođu inkvizicije. Mlad je čovjek a nikako da shvati da živi u 21. vijeku. Raditi ovakve stvari u vrijeme časnog posta... da ne povjeruješ.

Zoran Johanezburg

pre 15 godina

Sta hoce ova grupa gradjana? Evo ja sada otvoreno vredjam svakog predstavnika ove organizacije, svesno delujuci sablazno i dusegubno, na njihovu stetu kao i na moju propast. Jos samo kada bi mi objasnili u cemu ce da se sastoji ta njihova steta, a kako se definise moja propast? Mislim, jel to u kinti, imovinskom stanju, jel ce da mi pukne guma na auto putu, dal ce da mi opljackaju kucu, molim pojasnjenje propasti kao fenomena.
Takodje mi nije jasno kako ce da zabrane ovim ljudima ulazak u crkvu? Sta imaju kamere koje instant prepoznaju nepozeljne, pa se oma strmoglavi celicna taraba na ulasku u svaku pravoslavnu crkvu na svetu, a sve zbog izopstenih individua? Sredstva za ove mehanizme obezbedjuje Dacic od love naplacene sa prekrsaje razne vrste. Ko li ce da ih izbacuje iz crkvi ako ipak nekako udju? Baunseri?
Pa se posle cude sto su se Makedonska i Crnogorska crkva odvojile i na pamet im ne pada da se povinuju bilo kakvom pritisku ovih talibana.
Nego da li mozemo mi da se bavimo onim sto je sustina u celoj ovoj prici, jel Grigorije Duric ( kome se negira Bogom dato episkopsko dostojanstvo ) zaista nesto muvao sa politicarima RS, i zar ovo nije slucaj za drzavnog tuzioca?
Ne treba zaboraviti da je koliko pre par meseci Grigorije bio taj koji je otvoreno lanuo protiv smutnih radnji u SPC.
Valjda su ga pripitomili, sta li je? Ili on ovakvim sumanutim potezima dokazuje da nije sisao sa pravog puta? Po sistemu "mi ti se kuneeeemoooo!"

ILIJA Drakulić

pre 15 godina

"Sekuloviću i Stevoviću se zabranjuje da ulaze u hramove, prisustvuju liturgijama, kao i bilo kojoj drugoj sveštenoradnji, bogosluženju, hrišćanskom krštenju, venčanju, sahrani. Odlukom crkvenog suda, članovima Crkve je zabranjeno moliti se sa izopštenima iz crkvene zajednice." Nadasve čovekoljubivo i hristijanski. Baš me zanima koliko je ovakvih presuda od strane i jednog crkvenog suda izrečeno onim vernicima SPC za koje je na svetovnim sudovima dokazano da su počinili zločine, i da li će i jednom od njih u budućnosti suditi.

Ateista

pre 15 godina

Oduvek sam smatrao da je religija jedno od najvecih zala ovoga sveta, i najveca prepreka stvaranja jedne globalno uspesne i naprene civilizacije! A ovo je smesno i tuzno u isto vreme.

Lidija

pre 15 godina

Pa samo ko nikad nije video vladiku Grigorija, koji kopa i rukama i nogama da postane patrijarh, nije rekao je u pitanju kriminalac koji se sklonio u manastir da bi mogao nesmetano i dalje da se bavi svercom... Treba samo videti vozni park u manastiru Tvrdos pa da se vidi da tu nisu cista posla. Da ne pricam da se pod etiketom Tvrdosko vino prodaju kolicine tolike da cela RS po vinovom lozom ne bi imalo toliko vina da se napravi. Izopstenu gospodu ne znam, pa ne znam da li ih kaznjava sto su se osmelili da kazu istinu ili mu se mozda mesaju u posao, jer u istocnoj Hercegovini je sve moguce.

srdjan

pre 15 godina

Pa nije to nista. Isti ili mozda jos gori slucaj postoji u Trstu gde je Mitropolit zagrebacki Jovan u poslednjih 10 godina izbacio iz vere bar jedno 10 vernika iz prostog razloga sto su mu se suprotstavili da se docepa kase srpske opstine u Trstu. Osobama koje su izbacene nikada nije dostavljena nikakva potvrda u pisanoj formi vec su odluke Mitropolita saopstavane vernicima u njegovim besedama nakon nedeljnih liturgija. Naravno, tim ljudima nije ostavljena nikakva mogucnost da se brane ili da na takvu odluku podnesu zalbu dok u isto vreme Svestenik redovno i revnosno sprovodi odluku o zabrani ucestvovanja u verskom zivotu. Iskljuceni nemaju prava da se pricescuju, da krste decu i slicno a onima koji su u medjuvremenu umrli Svestenik nije izlazio na groblje. Jedino sto niko nije mogao da im zabrani, jer to nije predvidjeno ni Ustavom Italije, to je ulazak u Crkvu jer Crkva nije samo verski vec i kulturno-istorijski spomenik a da bi vam neko stvarno zabranio da posecujete neki kulturno-istorijski spomenik treba dobro da se pomucite. Iksljuceni su u vise navrata pokusavali da dobiju objasnjenje iz Patrijarsije pa su cak i insistirali na posredovanju Patrijarha u pronalazenju resenja za ovaj slucaj ali ni do danasnjeg dana niko ih povodom toga nije kontaktirao.

Buba

pre 15 godina

“ Suđenje u eparhiji bilo je zatvoreno za javnost. Šestočlani crkveni sud, kojim je predsedavao episkop Grigorije... ”
Drugim rečima - kadija te tuži, kadija ti sudi!

B.Mikic

pre 15 godina

Zalosno je sto je kod nasih svestenika, narocito onih mladjih, sve cesca pojava srebroljublja iako su se zavetovali na skromnost. Stariji svestenici opet sve cesce ispoljavaju klerikalizam. Kako te pojave sankcionisati?

Nimrod

pre 15 godina

I sad lepo uzeti tu presudu, posto se njome krse neka od osnovnih prava ovih ljudi, kao sto je recimo sloboda okupljanja (svadbe,sahrane) da ne spominjemo sto im se nanosi dusevna bol i/ili ugrozava bezbednost (sad neki pravoslavni taliban moze da dobije ideju da ih pretuce), i tuziti Eparhiju normalnom sudu, i traziti odstetu.

LJubisha Nishki

pre 15 godina

Nisam znao da Crkva pripada vladikama a ne narodu. Bas lepo, nema sta.
A sta je sa Lopovima medju popovima?Ko njima sudi ???
A Pahomije nesretni...
Treba Narod kaznjavati, jer isti zna i ono sto ne treba da zna;Nisu sve vladike iste-veci je onaj sa vecim magacinom.
Ovo je vec dovoljno da ja cak dobijem daleko strozu kaznu. Ako . Greshan sam .A koliko neka oni odluce -ja im verujem .
Nego , brate da im se odvoje pare iz Bugjeta za Policiju...zatvore...pa da im se dodeli i neka lokacija za Pasje groblje. Ovako mi deluju mnogo amterski...

Aca

pre 15 godina

Evo mogu mene slobodno da osude, necu se zaliti. Ne znam za Grigorija (mada sam sklon da poverujem), ali sve najgore imam da kazem o Tomislavu Gacicu alias Pahomiju, tako da racunajte da sam osporio njegovo bogomdano pravo da radi sta hoce i zgadio mi se i oltar i sve oko njega. Vaistinu!

filozof

pre 15 godina

"I istovremeno se osudjuju na gubitak nacionalne casti zbog vredjanja lika i dela druga Tita kao i silaska sa linije na putu u socijalizam i dalji razvoj naseg samoupravnog sistema."...ne cekaj malo...pardon.. ovo je iz nekog dugog veremena, samo su ljudi i nacin obracunavanja sa onima koji se usude da bilo sta kazu protiv "drugova na funkciji" isti. Stvarno ne znam ko je sta izjavljivao,ali pogledajmo npr. koliko je vlkadika kanadski puta tuzen za raznorazne stvari i svaki puta gubio spor. I eto ga jos tamo...

Jazavac pred Sudom

pre 15 godina

A da njih dvojica Hercegovaca lepo zamole tog vladiku da on to njima da napismeno, pa da podnesu svetovnom Sudu za zahtevom da im potvrdi presudu?

Mislim

pre 15 godina

"dovodili u vezu s predstavnicima vlasti RS, koje su optuživali za kriminalne radnje"
Pa za ovo (klevetu-ako je kleveta) je trebao da im sudi svetovni, a ne crkveni sud.

filozof

pre 15 godina

"I istovremeno se osudjuju na gubitak nacionalne casti zbog vredjanja lika i dela druga Tita kao i silaska sa linije na putu u socijalizam i dalji razvoj naseg samoupravnog sistema."...ne cekaj malo...pardon.. ovo je iz nekog dugog veremena, samo su ljudi i nacin obracunavanja sa onima koji se usude da bilo sta kazu protiv "drugova na funkciji" isti. Stvarno ne znam ko je sta izjavljivao,ali pogledajmo npr. koliko je vlkadika kanadski puta tuzen za raznorazne stvari i svaki puta gubio spor. I eto ga jos tamo...

Mislim

pre 15 godina

"dovodili u vezu s predstavnicima vlasti RS, koje su optuživali za kriminalne radnje"
Pa za ovo (klevetu-ako je kleveta) je trebao da im sudi svetovni, a ne crkveni sud.

Jazavac pred Sudom

pre 15 godina

A da njih dvojica Hercegovaca lepo zamole tog vladiku da on to njima da napismeno, pa da podnesu svetovnom Sudu za zahtevom da im potvrdi presudu?

Aca

pre 15 godina

Evo mogu mene slobodno da osude, necu se zaliti. Ne znam za Grigorija (mada sam sklon da poverujem), ali sve najgore imam da kazem o Tomislavu Gacicu alias Pahomiju, tako da racunajte da sam osporio njegovo bogomdano pravo da radi sta hoce i zgadio mi se i oltar i sve oko njega. Vaistinu!

Buba

pre 15 godina

“ Suđenje u eparhiji bilo je zatvoreno za javnost. Šestočlani crkveni sud, kojim je predsedavao episkop Grigorije... ”
Drugim rečima - kadija te tuži, kadija ti sudi!

Nimrod

pre 15 godina

I sad lepo uzeti tu presudu, posto se njome krse neka od osnovnih prava ovih ljudi, kao sto je recimo sloboda okupljanja (svadbe,sahrane) da ne spominjemo sto im se nanosi dusevna bol i/ili ugrozava bezbednost (sad neki pravoslavni taliban moze da dobije ideju da ih pretuce), i tuziti Eparhiju normalnom sudu, i traziti odstetu.

Ateista

pre 15 godina

Oduvek sam smatrao da je religija jedno od najvecih zala ovoga sveta, i najveca prepreka stvaranja jedne globalno uspesne i naprene civilizacije! A ovo je smesno i tuzno u isto vreme.

LJubisha Nishki

pre 15 godina

Nisam znao da Crkva pripada vladikama a ne narodu. Bas lepo, nema sta.
A sta je sa Lopovima medju popovima?Ko njima sudi ???
A Pahomije nesretni...
Treba Narod kaznjavati, jer isti zna i ono sto ne treba da zna;Nisu sve vladike iste-veci je onaj sa vecim magacinom.
Ovo je vec dovoljno da ja cak dobijem daleko strozu kaznu. Ako . Greshan sam .A koliko neka oni odluce -ja im verujem .
Nego , brate da im se odvoje pare iz Bugjeta za Policiju...zatvore...pa da im se dodeli i neka lokacija za Pasje groblje. Ovako mi deluju mnogo amterski...

srdjan

pre 15 godina

Pa nije to nista. Isti ili mozda jos gori slucaj postoji u Trstu gde je Mitropolit zagrebacki Jovan u poslednjih 10 godina izbacio iz vere bar jedno 10 vernika iz prostog razloga sto su mu se suprotstavili da se docepa kase srpske opstine u Trstu. Osobama koje su izbacene nikada nije dostavljena nikakva potvrda u pisanoj formi vec su odluke Mitropolita saopstavane vernicima u njegovim besedama nakon nedeljnih liturgija. Naravno, tim ljudima nije ostavljena nikakva mogucnost da se brane ili da na takvu odluku podnesu zalbu dok u isto vreme Svestenik redovno i revnosno sprovodi odluku o zabrani ucestvovanja u verskom zivotu. Iskljuceni nemaju prava da se pricescuju, da krste decu i slicno a onima koji su u medjuvremenu umrli Svestenik nije izlazio na groblje. Jedino sto niko nije mogao da im zabrani, jer to nije predvidjeno ni Ustavom Italije, to je ulazak u Crkvu jer Crkva nije samo verski vec i kulturno-istorijski spomenik a da bi vam neko stvarno zabranio da posecujete neki kulturno-istorijski spomenik treba dobro da se pomucite. Iksljuceni su u vise navrata pokusavali da dobiju objasnjenje iz Patrijarsije pa su cak i insistirali na posredovanju Patrijarha u pronalazenju resenja za ovaj slucaj ali ni do danasnjeg dana niko ih povodom toga nije kontaktirao.

kesa

pre 15 godina

Pocela sa radom Pravoslavna Inkvizicija!
A zasto se, te navodne kriminalne aktivnosti, ne ispitaju prvo u normalnom sudu? Pa ako je to tacno, onda preselimo vladiku iz crkve u zatvor, a ako nije tacno, onda izbacite ove iz crkve i sudite im za klevetu.
A ako vec i imaju crkveni sud (e na sta smo mi spali kao drustvo), sto ga ne upotrebise za slucaj Pahomija i slicnih?

(Vlast)a

pre 15 godina

Nemojte smetnuti s uma da je to najliberalniji, uz to mladi episkop. Hvata me panika: sta ako padnem saka konzervativnom-'oce li me staviti na muke ili pravac lomaca?! Ne bih da mesam u ovakvim tuznim zemljama svetovni i duhovni sud: ne bi me cudilo da sudije prilikom izricanja presude, pridju vladici i poljube mu ruku-znaci,od pravde nista! Ovo je za Evropski sud i da bude sve obelodanjeno, uz,naravno , imovinsku kartu malog bega od Hercegovine,vladike Grigorija Durica.

Vlad.

pre 15 godina

Ovo je fenomenalno! U momentu citanja sam se osetio kao da sam vremenski putnik i da sam stigao u 1219 godinu! Mogu da zamislim ludilo u toku sudjenja. Jezik i izrazi koji se koriste u presudi su savrseni. Treba napraviti film koji pocinje sa ovom scenom i onda nekome zazvoni mobilni telefon... koliko smo mi daleko od, recimo, slanja kosmickog broda u svemir???

Lidija

pre 15 godina

Pa samo ko nikad nije video vladiku Grigorija, koji kopa i rukama i nogama da postane patrijarh, nije rekao je u pitanju kriminalac koji se sklonio u manastir da bi mogao nesmetano i dalje da se bavi svercom... Treba samo videti vozni park u manastiru Tvrdos pa da se vidi da tu nisu cista posla. Da ne pricam da se pod etiketom Tvrdosko vino prodaju kolicine tolike da cela RS po vinovom lozom ne bi imalo toliko vina da se napravi. Izopstenu gospodu ne znam, pa ne znam da li ih kaznjava sto su se osmelili da kazu istinu ili mu se mozda mesaju u posao, jer u istocnoj Hercegovini je sve moguce.

Mashinovodja

pre 15 godina

"...Dalje se navodi da su Sekulović i Stevović u svojim izjavama negirali Bogom dato episkopsko dostojanstvo episkopu Grigoriju i crkvenu zajednicu..."
Čoveče - Evropa, XXI vek, a ovaj mudruje "Bogom dato"!!!
Uvredio se čovek pa zloupotrebljava svoje mesto u crkvenoj hijerarahiji da bi se osvetio onima koji su se drznuli da pokažu prstom na njega. To više govori o njemu nego o njima...

B.Mikic

pre 15 godina

Zalosno je sto je kod nasih svestenika, narocito onih mladjih, sve cesca pojava srebroljublja iako su se zavetovali na skromnost. Stariji svestenici opet sve cesce ispoljavaju klerikalizam. Kako te pojave sankcionisati?

Zoran Johanezburg

pre 15 godina

Sta hoce ova grupa gradjana? Evo ja sada otvoreno vredjam svakog predstavnika ove organizacije, svesno delujuci sablazno i dusegubno, na njihovu stetu kao i na moju propast. Jos samo kada bi mi objasnili u cemu ce da se sastoji ta njihova steta, a kako se definise moja propast? Mislim, jel to u kinti, imovinskom stanju, jel ce da mi pukne guma na auto putu, dal ce da mi opljackaju kucu, molim pojasnjenje propasti kao fenomena.
Takodje mi nije jasno kako ce da zabrane ovim ljudima ulazak u crkvu? Sta imaju kamere koje instant prepoznaju nepozeljne, pa se oma strmoglavi celicna taraba na ulasku u svaku pravoslavnu crkvu na svetu, a sve zbog izopstenih individua? Sredstva za ove mehanizme obezbedjuje Dacic od love naplacene sa prekrsaje razne vrste. Ko li ce da ih izbacuje iz crkvi ako ipak nekako udju? Baunseri?
Pa se posle cude sto su se Makedonska i Crnogorska crkva odvojile i na pamet im ne pada da se povinuju bilo kakvom pritisku ovih talibana.
Nego da li mozemo mi da se bavimo onim sto je sustina u celoj ovoj prici, jel Grigorije Duric ( kome se negira Bogom dato episkopsko dostojanstvo ) zaista nesto muvao sa politicarima RS, i zar ovo nije slucaj za drzavnog tuzioca?
Ne treba zaboraviti da je koliko pre par meseci Grigorije bio taj koji je otvoreno lanuo protiv smutnih radnji u SPC.
Valjda su ga pripitomili, sta li je? Ili on ovakvim sumanutim potezima dokazuje da nije sisao sa pravog puta? Po sistemu "mi ti se kuneeeemoooo!"

Rale-Rep.Srpska

pre 15 godina

Bože dragi, ovaj Grigorije baš od sebe hoće da napravi vođu inkvizicije. Mlad je čovjek a nikako da shvati da živi u 21. vijeku. Raditi ovakve stvari u vrijeme časnog posta... da ne povjeruješ.

Nele

pre 15 godina

I nasa crkva bi mogla nesto slicno da uradi ako zeli da bude iskreno postovana od gradjana Srbije. Mogla bi da sudi, recimo, Pahomiju i slicnima koji su ozbiljno "naružili crkvu i njene velikodostojnike".

ILIJA Drakulić

pre 15 godina

"Sekuloviću i Stevoviću se zabranjuje da ulaze u hramove, prisustvuju liturgijama, kao i bilo kojoj drugoj sveštenoradnji, bogosluženju, hrišćanskom krštenju, venčanju, sahrani. Odlukom crkvenog suda, članovima Crkve je zabranjeno moliti se sa izopštenima iz crkvene zajednice." Nadasve čovekoljubivo i hristijanski. Baš me zanima koliko je ovakvih presuda od strane i jednog crkvenog suda izrečeno onim vernicima SPC za koje je na svetovnim sudovima dokazano da su počinili zločine, i da li će i jednom od njih u budućnosti suditi.

Misa Pavlovic

pre 15 godina

Ponovo se vracamo u vreme inkvizicije, ovo je porazavajuca vest za civilizovani svet. Crkva, tu ne razlikujem pravoslavnu, katolicku, protestantsku, islam ili hare krisna, mora da prestane da se mesa u svetovna pitanja. Ko god pokusava da spreci slobodno izrazavanje misli, mora da bude rigorozno sprecen u tome. Ako nasa praqvoslavna crkva smatra da je iznad toga, onda ona treba biti osudjena zbog toga. Sraman je pravac kojim je krenula nasa crkva jer pokusava da nas vrati u srednje doba i da preuzme primat nas svakodnevnim zivotom. Sta se to desilo sa svestensvtom?

Toma Dackovic

pre 15 godina

Nije ovo prvi put, jer ova praksa postoji u Crkvi i za vernike - od prvih vekova. Zove se 'epitimija', i vernika bi trebalo da stimulise na razmisljanje i eventualnu promenu ponasanja. Promene koje su se dogadjale su bile ili promena na 'bolje' (u ljubavi) i promena na 'gore' (jos vise gneva). Videcemo sta ce se ovde desiti, mada ... ponos je slatko-gorka emocija!

Bojsa

pre 15 godina

Kakva je veza ovog slucaja sa mitropolitom Amfilohijem? Setimo se pisma, dospelog u javnost, koje je vladika Grigorije uputio Sinodu SPC. Osim ukazivanja na brojne "nepravilnosti" u crkvi (Pahomije,Filaret, Ilarion...), o.Grigorije je trazio izbor novog Patrijarha, kako bi crkva mogla normalno da funkcionise bez uzurpacije crkvene administracije, odnosno vlasti od strane pojedinih vladika. Zato je interesantno ispitati vezu ova dva "izopstenika" sa mitropolitom Amfilohijem. Ne bi me cudilo da je ovo "iznudjeni" cin.

Milas

pre 15 godina

...нађите на нету Устав СПЦ, па прочитајте о епархијским судовима који суде преступе ВЕРНИКА.

Ако поменути нису верници СПЦ, брига их исто као мене са енцлике римског папе ;)

Nespretno

pre 15 godina

SUDOVI po Crkvama su losa kopija "svetovnih sudova'.
Reci nesto "grdno' na "brata" u uvom slucaju na vladiku se resava na nacin kako je TO zapisano u Svetom pismu. Ako Tvoj brat sagresi protiv tebe a pokaje se, oprosti mu.DRUGO; "Ako vidis brata da sagresi, idi i opomeni ga. Ako Te poslusa, spasio si njegovu dusu.... Ako Te ne poslusa, pozovi dvoje troje brace i opomeni ga.... ako ni tada ne poslusa stavi ga pred ZAJEDNICU i OPOMENI GA.... Na zalost, ovi nisu stavili pred zajednicu, vec pred novinare a ono sto dodje pred novinare, kao "svetovni medij" obicno dobije "veliku pompu" i cudjenje laickog naroda.
Ne ulazeci u ispravnost "suda" , svaka zajednica se mora cistiti iznutra. POstoji neko cudno cudjenje iz neznanja, a za to ZNANJE je odgovorna Crkva i lokalne zajednice -ili eparhije. Nazalst, sebicni sudovi, kada se "optuzeni" vladika oseca povredjenim moze da opreraste, kao u srednjem veku u inkviziciju. Svugde je pocelo sa duhovnom osudom, da bi TO preraslo i fizicko gonjenje i sankcionisanje...Da li se spremamo da "crkva" u sprezi sa drzavom pripremaju da nas uvedu u srednji vek?

Biljana I.

pre 15 godina

Ne znamo, zapravo, o čemu se radi. Novinari nekada šturo prenose činjenice, pa mi u ovom slučaju mnogo šta nije jasno. Znam samo da vladiku Grigorija izuzetno cenim za ono šta radi i kako radi za narod u Hercegovini. I taj narod tamo ga ceni i poštuje izuzetno. Stavljam se na stranu Vladike.

Dragan M

pre 15 godina

Kao i uvek, po dobrom starom obicaju, najveci broj komentara je od ljudi koji o Crkvi znaju vrlo malo (citaj ne znaju nista). Crkveni sudovi postoje skoro od kada postoji i Crkva. Da to nije nikakva inkvizicuja uvereni su i oni koji traze npr. crkveni razvod kako bi mogli i drugi put da se ozene/udaju u Crkvi. Stoga, slagali se vi svi ili ne Crkva ima pravo da na odredjeno vreme ili neodredjeno (do pokajanja) iskljuci vernika odnosno crkvenim jezikom istog ODLUCI od crkvene zajednice i Svetih Tajni, u nadi da ce ista kazna delovati popravno, na pojedinca. (Nikada do sada Crkva nije imjala zatvore I svako poredjenje sa inkvizicijom je neumesno da se kaze najblaze.) Kada bi to ovde bio slucaj i kaznjeni bili vernici odnosno zaista sebe tako i dozivljavali znali bi svoja prava i ako misle da su njihova prava ugrozena zalili bi se Velikom crkvenom sudu koji ima svoje sediste u Patrijarsiji u Beogradu ali kazem kada bi samo znali i ponasali se kao vernici... Hvala I srecan I blagosloven danasnji praznik onima koji nesto on I znaci.

filozof

pre 15 godina

"I istovremeno se osudjuju na gubitak nacionalne casti zbog vredjanja lika i dela druga Tita kao i silaska sa linije na putu u socijalizam i dalji razvoj naseg samoupravnog sistema."...ne cekaj malo...pardon.. ovo je iz nekog dugog veremena, samo su ljudi i nacin obracunavanja sa onima koji se usude da bilo sta kazu protiv "drugova na funkciji" isti. Stvarno ne znam ko je sta izjavljivao,ali pogledajmo npr. koliko je vlkadika kanadski puta tuzen za raznorazne stvari i svaki puta gubio spor. I eto ga jos tamo...

Biljana I.

pre 15 godina

Ne znamo, zapravo, o čemu se radi. Novinari nekada šturo prenose činjenice, pa mi u ovom slučaju mnogo šta nije jasno. Znam samo da vladiku Grigorija izuzetno cenim za ono šta radi i kako radi za narod u Hercegovini. I taj narod tamo ga ceni i poštuje izuzetno. Stavljam se na stranu Vladike.

Ateista

pre 15 godina

Oduvek sam smatrao da je religija jedno od najvecih zala ovoga sveta, i najveca prepreka stvaranja jedne globalno uspesne i naprene civilizacije! A ovo je smesno i tuzno u isto vreme.

Dragan M

pre 15 godina

Kao i uvek, po dobrom starom obicaju, najveci broj komentara je od ljudi koji o Crkvi znaju vrlo malo (citaj ne znaju nista). Crkveni sudovi postoje skoro od kada postoji i Crkva. Da to nije nikakva inkvizicuja uvereni su i oni koji traze npr. crkveni razvod kako bi mogli i drugi put da se ozene/udaju u Crkvi. Stoga, slagali se vi svi ili ne Crkva ima pravo da na odredjeno vreme ili neodredjeno (do pokajanja) iskljuci vernika odnosno crkvenim jezikom istog ODLUCI od crkvene zajednice i Svetih Tajni, u nadi da ce ista kazna delovati popravno, na pojedinca. (Nikada do sada Crkva nije imjala zatvore I svako poredjenje sa inkvizicijom je neumesno da se kaze najblaze.) Kada bi to ovde bio slucaj i kaznjeni bili vernici odnosno zaista sebe tako i dozivljavali znali bi svoja prava i ako misle da su njihova prava ugrozena zalili bi se Velikom crkvenom sudu koji ima svoje sediste u Patrijarsiji u Beogradu ali kazem kada bi samo znali i ponasali se kao vernici... Hvala I srecan I blagosloven danasnji praznik onima koji nesto on I znaci.

(Vlast)a

pre 15 godina

Nemojte smetnuti s uma da je to najliberalniji, uz to mladi episkop. Hvata me panika: sta ako padnem saka konzervativnom-'oce li me staviti na muke ili pravac lomaca?! Ne bih da mesam u ovakvim tuznim zemljama svetovni i duhovni sud: ne bi me cudilo da sudije prilikom izricanja presude, pridju vladici i poljube mu ruku-znaci,od pravde nista! Ovo je za Evropski sud i da bude sve obelodanjeno, uz,naravno , imovinsku kartu malog bega od Hercegovine,vladike Grigorija Durica.

Aca

pre 15 godina

Evo mogu mene slobodno da osude, necu se zaliti. Ne znam za Grigorija (mada sam sklon da poverujem), ali sve najgore imam da kazem o Tomislavu Gacicu alias Pahomiju, tako da racunajte da sam osporio njegovo bogomdano pravo da radi sta hoce i zgadio mi se i oltar i sve oko njega. Vaistinu!

Nimrod

pre 15 godina

I sad lepo uzeti tu presudu, posto se njome krse neka od osnovnih prava ovih ljudi, kao sto je recimo sloboda okupljanja (svadbe,sahrane) da ne spominjemo sto im se nanosi dusevna bol i/ili ugrozava bezbednost (sad neki pravoslavni taliban moze da dobije ideju da ih pretuce), i tuziti Eparhiju normalnom sudu, i traziti odstetu.

B.Mikic

pre 15 godina

Zalosno je sto je kod nasih svestenika, narocito onih mladjih, sve cesca pojava srebroljublja iako su se zavetovali na skromnost. Stariji svestenici opet sve cesce ispoljavaju klerikalizam. Kako te pojave sankcionisati?

Mislim

pre 15 godina

"dovodili u vezu s predstavnicima vlasti RS, koje su optuživali za kriminalne radnje"
Pa za ovo (klevetu-ako je kleveta) je trebao da im sudi svetovni, a ne crkveni sud.

Jazavac pred Sudom

pre 15 godina

A da njih dvojica Hercegovaca lepo zamole tog vladiku da on to njima da napismeno, pa da podnesu svetovnom Sudu za zahtevom da im potvrdi presudu?

Buba

pre 15 godina

“ Suđenje u eparhiji bilo je zatvoreno za javnost. Šestočlani crkveni sud, kojim je predsedavao episkop Grigorije... ”
Drugim rečima - kadija te tuži, kadija ti sudi!

Rale-Rep.Srpska

pre 15 godina

Bože dragi, ovaj Grigorije baš od sebe hoće da napravi vođu inkvizicije. Mlad je čovjek a nikako da shvati da živi u 21. vijeku. Raditi ovakve stvari u vrijeme časnog posta... da ne povjeruješ.

kesa

pre 15 godina

Pocela sa radom Pravoslavna Inkvizicija!
A zasto se, te navodne kriminalne aktivnosti, ne ispitaju prvo u normalnom sudu? Pa ako je to tacno, onda preselimo vladiku iz crkve u zatvor, a ako nije tacno, onda izbacite ove iz crkve i sudite im za klevetu.
A ako vec i imaju crkveni sud (e na sta smo mi spali kao drustvo), sto ga ne upotrebise za slucaj Pahomija i slicnih?

Vlad.

pre 15 godina

Ovo je fenomenalno! U momentu citanja sam se osetio kao da sam vremenski putnik i da sam stigao u 1219 godinu! Mogu da zamislim ludilo u toku sudjenja. Jezik i izrazi koji se koriste u presudi su savrseni. Treba napraviti film koji pocinje sa ovom scenom i onda nekome zazvoni mobilni telefon... koliko smo mi daleko od, recimo, slanja kosmickog broda u svemir???

Lidija

pre 15 godina

Pa samo ko nikad nije video vladiku Grigorija, koji kopa i rukama i nogama da postane patrijarh, nije rekao je u pitanju kriminalac koji se sklonio u manastir da bi mogao nesmetano i dalje da se bavi svercom... Treba samo videti vozni park u manastiru Tvrdos pa da se vidi da tu nisu cista posla. Da ne pricam da se pod etiketom Tvrdosko vino prodaju kolicine tolike da cela RS po vinovom lozom ne bi imalo toliko vina da se napravi. Izopstenu gospodu ne znam, pa ne znam da li ih kaznjava sto su se osmelili da kazu istinu ili mu se mozda mesaju u posao, jer u istocnoj Hercegovini je sve moguce.

Zoran Johanezburg

pre 15 godina

Sta hoce ova grupa gradjana? Evo ja sada otvoreno vredjam svakog predstavnika ove organizacije, svesno delujuci sablazno i dusegubno, na njihovu stetu kao i na moju propast. Jos samo kada bi mi objasnili u cemu ce da se sastoji ta njihova steta, a kako se definise moja propast? Mislim, jel to u kinti, imovinskom stanju, jel ce da mi pukne guma na auto putu, dal ce da mi opljackaju kucu, molim pojasnjenje propasti kao fenomena.
Takodje mi nije jasno kako ce da zabrane ovim ljudima ulazak u crkvu? Sta imaju kamere koje instant prepoznaju nepozeljne, pa se oma strmoglavi celicna taraba na ulasku u svaku pravoslavnu crkvu na svetu, a sve zbog izopstenih individua? Sredstva za ove mehanizme obezbedjuje Dacic od love naplacene sa prekrsaje razne vrste. Ko li ce da ih izbacuje iz crkvi ako ipak nekako udju? Baunseri?
Pa se posle cude sto su se Makedonska i Crnogorska crkva odvojile i na pamet im ne pada da se povinuju bilo kakvom pritisku ovih talibana.
Nego da li mozemo mi da se bavimo onim sto je sustina u celoj ovoj prici, jel Grigorije Duric ( kome se negira Bogom dato episkopsko dostojanstvo ) zaista nesto muvao sa politicarima RS, i zar ovo nije slucaj za drzavnog tuzioca?
Ne treba zaboraviti da je koliko pre par meseci Grigorije bio taj koji je otvoreno lanuo protiv smutnih radnji u SPC.
Valjda su ga pripitomili, sta li je? Ili on ovakvim sumanutim potezima dokazuje da nije sisao sa pravog puta? Po sistemu "mi ti se kuneeeemoooo!"

LJubisha Nishki

pre 15 godina

Nisam znao da Crkva pripada vladikama a ne narodu. Bas lepo, nema sta.
A sta je sa Lopovima medju popovima?Ko njima sudi ???
A Pahomije nesretni...
Treba Narod kaznjavati, jer isti zna i ono sto ne treba da zna;Nisu sve vladike iste-veci je onaj sa vecim magacinom.
Ovo je vec dovoljno da ja cak dobijem daleko strozu kaznu. Ako . Greshan sam .A koliko neka oni odluce -ja im verujem .
Nego , brate da im se odvoje pare iz Bugjeta za Policiju...zatvore...pa da im se dodeli i neka lokacija za Pasje groblje. Ovako mi deluju mnogo amterski...

Mashinovodja

pre 15 godina

"...Dalje se navodi da su Sekulović i Stevović u svojim izjavama negirali Bogom dato episkopsko dostojanstvo episkopu Grigoriju i crkvenu zajednicu..."
Čoveče - Evropa, XXI vek, a ovaj mudruje "Bogom dato"!!!
Uvredio se čovek pa zloupotrebljava svoje mesto u crkvenoj hijerarahiji da bi se osvetio onima koji su se drznuli da pokažu prstom na njega. To više govori o njemu nego o njima...

ILIJA Drakulić

pre 15 godina

"Sekuloviću i Stevoviću se zabranjuje da ulaze u hramove, prisustvuju liturgijama, kao i bilo kojoj drugoj sveštenoradnji, bogosluženju, hrišćanskom krštenju, venčanju, sahrani. Odlukom crkvenog suda, članovima Crkve je zabranjeno moliti se sa izopštenima iz crkvene zajednice." Nadasve čovekoljubivo i hristijanski. Baš me zanima koliko je ovakvih presuda od strane i jednog crkvenog suda izrečeno onim vernicima SPC za koje je na svetovnim sudovima dokazano da su počinili zločine, i da li će i jednom od njih u budućnosti suditi.

Misa Pavlovic

pre 15 godina

Ponovo se vracamo u vreme inkvizicije, ovo je porazavajuca vest za civilizovani svet. Crkva, tu ne razlikujem pravoslavnu, katolicku, protestantsku, islam ili hare krisna, mora da prestane da se mesa u svetovna pitanja. Ko god pokusava da spreci slobodno izrazavanje misli, mora da bude rigorozno sprecen u tome. Ako nasa praqvoslavna crkva smatra da je iznad toga, onda ona treba biti osudjena zbog toga. Sraman je pravac kojim je krenula nasa crkva jer pokusava da nas vrati u srednje doba i da preuzme primat nas svakodnevnim zivotom. Sta se to desilo sa svestensvtom?

Bojsa

pre 15 godina

Kakva je veza ovog slucaja sa mitropolitom Amfilohijem? Setimo se pisma, dospelog u javnost, koje je vladika Grigorije uputio Sinodu SPC. Osim ukazivanja na brojne "nepravilnosti" u crkvi (Pahomije,Filaret, Ilarion...), o.Grigorije je trazio izbor novog Patrijarha, kako bi crkva mogla normalno da funkcionise bez uzurpacije crkvene administracije, odnosno vlasti od strane pojedinih vladika. Zato je interesantno ispitati vezu ova dva "izopstenika" sa mitropolitom Amfilohijem. Ne bi me cudilo da je ovo "iznudjeni" cin.

srdjan

pre 15 godina

Pa nije to nista. Isti ili mozda jos gori slucaj postoji u Trstu gde je Mitropolit zagrebacki Jovan u poslednjih 10 godina izbacio iz vere bar jedno 10 vernika iz prostog razloga sto su mu se suprotstavili da se docepa kase srpske opstine u Trstu. Osobama koje su izbacene nikada nije dostavljena nikakva potvrda u pisanoj formi vec su odluke Mitropolita saopstavane vernicima u njegovim besedama nakon nedeljnih liturgija. Naravno, tim ljudima nije ostavljena nikakva mogucnost da se brane ili da na takvu odluku podnesu zalbu dok u isto vreme Svestenik redovno i revnosno sprovodi odluku o zabrani ucestvovanja u verskom zivotu. Iskljuceni nemaju prava da se pricescuju, da krste decu i slicno a onima koji su u medjuvremenu umrli Svestenik nije izlazio na groblje. Jedino sto niko nije mogao da im zabrani, jer to nije predvidjeno ni Ustavom Italije, to je ulazak u Crkvu jer Crkva nije samo verski vec i kulturno-istorijski spomenik a da bi vam neko stvarno zabranio da posecujete neki kulturno-istorijski spomenik treba dobro da se pomucite. Iksljuceni su u vise navrata pokusavali da dobiju objasnjenje iz Patrijarsije pa su cak i insistirali na posredovanju Patrijarha u pronalazenju resenja za ovaj slucaj ali ni do danasnjeg dana niko ih povodom toga nije kontaktirao.

Nespretno

pre 15 godina

SUDOVI po Crkvama su losa kopija "svetovnih sudova'.
Reci nesto "grdno' na "brata" u uvom slucaju na vladiku se resava na nacin kako je TO zapisano u Svetom pismu. Ako Tvoj brat sagresi protiv tebe a pokaje se, oprosti mu.DRUGO; "Ako vidis brata da sagresi, idi i opomeni ga. Ako Te poslusa, spasio si njegovu dusu.... Ako Te ne poslusa, pozovi dvoje troje brace i opomeni ga.... ako ni tada ne poslusa stavi ga pred ZAJEDNICU i OPOMENI GA.... Na zalost, ovi nisu stavili pred zajednicu, vec pred novinare a ono sto dodje pred novinare, kao "svetovni medij" obicno dobije "veliku pompu" i cudjenje laickog naroda.
Ne ulazeci u ispravnost "suda" , svaka zajednica se mora cistiti iznutra. POstoji neko cudno cudjenje iz neznanja, a za to ZNANJE je odgovorna Crkva i lokalne zajednice -ili eparhije. Nazalst, sebicni sudovi, kada se "optuzeni" vladika oseca povredjenim moze da opreraste, kao u srednjem veku u inkviziciju. Svugde je pocelo sa duhovnom osudom, da bi TO preraslo i fizicko gonjenje i sankcionisanje...Da li se spremamo da "crkva" u sprezi sa drzavom pripremaju da nas uvedu u srednji vek?

Nele

pre 15 godina

I nasa crkva bi mogla nesto slicno da uradi ako zeli da bude iskreno postovana od gradjana Srbije. Mogla bi da sudi, recimo, Pahomiju i slicnima koji su ozbiljno "naružili crkvu i njene velikodostojnike".

Toma Dackovic

pre 15 godina

Nije ovo prvi put, jer ova praksa postoji u Crkvi i za vernike - od prvih vekova. Zove se 'epitimija', i vernika bi trebalo da stimulise na razmisljanje i eventualnu promenu ponasanja. Promene koje su se dogadjale su bile ili promena na 'bolje' (u ljubavi) i promena na 'gore' (jos vise gneva). Videcemo sta ce se ovde desiti, mada ... ponos je slatko-gorka emocija!

Milas

pre 15 godina

...нађите на нету Устав СПЦ, па прочитајте о епархијским судовима који суде преступе ВЕРНИКА.

Ако поменути нису верници СПЦ, брига их исто као мене са енцлике римског папе ;)