Četvrtak, 26.03.2009.

00:18

Cvetković: Država kao uzor štednje

Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je da je ekonomska situacija u Srbiji ozbiljna, ali da Vlada ima program za ublažavanje posledica ekonomske krize.

Izvor: B92

Cvetkoviæ: Država kao uzor štednje IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

85 Komentari

Sortiraj po:

kalimero

pre 15 godina

Mercedes 123 iz '79 od 2500cm3 veći LUKSUZ od najnovijeg TUAREG-a od 2000cm3 ??!!??
Stan od 70m2 u Zemun Polju veći LUKSUZ nego stan od 60m2 kod Arene ??!!??
Gospodo znam da je u ovoj zemlji mnogo toga naopako ali nemojte da preterujete. Jer ako ustane raja koja se luksuzira i udari po vama sirotinji leteće perje na sve strane !!!!

George Best

pre 15 godina

Dobra, Cvele, dobra!
Ali, avaj, ipak na drugom mestu! Prvi (osta)je George Best sa:"Mnogo para sam dao na pice, kocku i zene. Ostatak sam procerdao..."

booba

pre 15 godina

Drzava kao uzor stednje? Kad i gde?Sad kad ste se nakrali za pet zivota? Ostavite nase bedne plate na miru. Pocinjem mrko da gledam sve koji voze besna kola, carinika kad kupuje puna kolica u maxiju.... muka mi je vise....

rebro

pre 15 godina

Ako ce drzava da bude uzor onda svim drzavnim sluzbenicima pocevsi od Cvetkovica pa preko Dinkica, Tadica i ostalih skresati plate za 80% i da vidis kako bi smo bili u SUFICITU!

Mirjana

pre 15 godina

Nije Cvetkovic mnogo pogresio. Ova drzava je potpuno kriminalizovana. Ovde mafijaski krugovi kroje i ekonomsku i svaku drugu politiku. Od tog uzora mi cemo totalno propasti.

sosa

pre 15 godina

da li ova vlada namerno cini sve da se budzet sto manje puni.posle ovakvih mera sledi poznati tok stvari.gradjani ce zbog manjih prihoda trcati po pijacama i kod svercera da kupuju osnovne zuvotne namirnice, cigarete......jeftinije jer nije placena carina i porez.znaci od takvog prometa drzava ima *NULU* prihoda u budzetu.privatni poslodavci ce legalno isplacivati platu od 12000,00dinara a ostalo ce placati radnicima u gotovini na ruke kako bi izbegli porez. izvinite ja tu nigde ne vidim efekte za drzavu od ovih mera, jedino ce dobro biti poznatim pojedincima.

justice

pre 15 godina

Pored svih brljotina koje ste napravili (znanih i neznanih) evo javno obecavam, moja porodica i ja cemo glasati za vas i u sledecem mandatu (ako budete u Srbiji, mislim, ako tako nafatirani ne odete u neke "toplije krajeve") samo ako uradite jednu jedinu stvar - pocnete da cistite ribu od glave gde najvise smrdi i napravite racionalizaciju u drzavnim organima (ministarstvima, znanim i neznanim agencijama gde ste pozaposljavali svu decu rodjaka, komsija i prijatelja koja nisu htela da se skoluju pa sada tamo brljaju - a da brljaju brljaju zestoko, jer da uce nece, da slusaju nece, da pitaju nece sposobnije od sebe) i smanjite plate ali NE procentualno nego tako da oni koji imaju najvise se izjednace sa onima koji sada primaju najmanje. Znate ono jedni jedu kupus drugi meso u proseku sarmu. E dajte i nama sarmu. I naravno da napravite racionalizaciju drzavnih cinovnika pa tek onda onih drugih. E to ce biti limburga meseca. Nema od toga nista sto dokazuje i potez ministarke finansija koja predlaze da se PROCESNIM ZAKONOM (o zemljo otvori se) povecaju plate ??? znate kome??? radnicima u poreskoj upravi. Kao mala im plata, pa dajte da uzmemo od onih koji nemaju da damo ovima sto imaju i sto je, evidentno NISTA NE RADE a i ono sto urade naopako odrade pa je bolje da ih placamo sto vise da bi radili sto manje.

Pukli ste samo vas jos niko nije obavestio a ako niste culi, uzurbane pripreme su, za strajk svih zaposlenih.
Ponovicu, pistaljkama, loncima, serpama, protestima dovedosmo vas tu gde jeste, ali ne da bi se vi bogatili nego da nam svima bude bolje. Idite sami. Cujem da mnogi skidaju prasinu sa svojih pistaljki i ostalih rekvizita.

Dragan Markovic

pre 15 godina

Stevanovic je potpuno u pravu - partijska kontrola ekonomije je na delu. Treba dodati jos i ovo - neke od kontrola su istovremeno i monopolisti, sto dodatno gusi slobodno trziste; javna potrosnja takodje ima partisjke nalepnice. Sve vise mislim da se vladajucoj garnituri sve vise 'isplati' da vlada na ovakav nacin godinama i da nista ne menja. Nevolja je sto na dugi rok to sve vise kosta i nisam siguran da cemo moci da vratimo a siguran sam da cemo da placamo ogromnu cenu.

Olaf Magnuson

pre 15 godina

Kad kaze da drzava mora biti uzor stednje, premijer Cvetkovic verovatno misli na Konungariket Sverige (Kraljevinu Svedsku), koja kao jedna od najbogatijih zemalja na svetu ima 8 (osam) sluzbenih automobila. Sa strukturom "politicara" i "ministara" koji rukovode "drzavom" Srbijom, mislim da je nemoguce da se recenica premijera odnosi na srpsku "drzavu", ma kakve da je "promene" on, siromah, "planirao".

bezimena

pre 15 godina

DRŽAVA je već godinama UZOR HAOSA a sa ovom Vladom je dostignut vrhunac pošto ista sledi utabane staze Milošević-Šešelj-VdrK "politike" i "ekonomije"!

Odoh da TITA malo od blata pravim i prizivam sećanja na zlatno vreme njegovog "režima"!

Hawkeye011

pre 15 godina

Sad posle Infostana pocece da stizu iznenadni racuni za struju koju niste platili od 1965. godine + kamate, a zatim i TV pretplata sa zaostalim placannjima i kamatama od 1952. godine, kablovski distributeri ima da dostavljaju iste takve racune pozivajuci se da kablovski sistemi postoje od onog trenutka kada je izmisljen koaksijalni kabl. Sve u svemu ove vladine mere oporezivanja nisu uopste izraz nacionalne solidarnosti vec najobicnija pljacka, gde siromasni gradjani finansiraju drzavu i n jene funkcionere. Gde je ono "teret krize snosice bogati"? Zar je bogat covek onaj koji mesecno zaradi 12.000 dinara da bi 600 dinara dao da se poslanici baskare u parlamentu? Budimo direktni, kao sto su bili u Hrvatskoj, pre nekoliko meseci: Stezite vi svoj kais...

Nikola

pre 15 godina

Smanjite plate u državnoj upravi i otpustite tu silnu administraciju po opštinama i organima uprave koji ništa ne privredjuju, a vuku velike plate. Tako ćete uštedeti novac.

bnp

pre 15 godina

Pre mesec dana premijer je objavio da nas recesija neće pogoditi. Sada najavljuje mere štednje iz kojih se ne vidi na čemu će vlada da štedi. Uglavnom se sve svodi na punjenje budžeta preko ledja gradjana. Šta će nam pričati za mesec dana?

Zbunjen ili lud?

pre 15 godina

Naslov ove vesti u nekoliko reči oslikava jad i bedu ove države i dvoličnost onih koji njom vladaju!
Država bi uvek trebala i biti uzor štednje, jer ako nije znači da se RASIPA novcem svojih građana! A rasipništvo svake naše vlastodržačke garniture se nažalost izgleda smatra kao podrazumevano stanje čak i za premijera. Kako li se onda staraju prema novcu ovi koji su niže na lestvici, koji se verovatno osećaju manje odgovornim? Sramota!

ivana

pre 15 godina

kada država štedi, to znači da mi premijer ili ministri od dva ili tri savetnika za medije mogli da se odreknu barem njih dvoje, ili da sebi smanje plate, a to što će sami da plaćaju kafu i sokove, ko plaća kafu ostalim građanima nego oni sami iz sopstvenog džepa

MM

pre 15 godina

"Država kao uzor štednje", kasno ste se setili Cvetkoviću. Doveli ste gradjane do dna, svi se vi obogatiste i sad jednako da štedimo. I tako nam nema spasa, pa ponovo na izbore, da nas više Krkobabići, Dačići ne uslovljavaju.

strasno...

pre 15 godina

Solidarni porez??? Ko je tu sa cim solidaran? Izgleda da smo mi iz privatnog sektora solidarni da nam otimaju krvavo zaradjene pare, kako bi sve tetke, strine, bratici, ljubavnice, sinovi i ostali nepotrebni likovi u drzavnoj administraciji bili obezbedjeni... Kako drzava stedi? Tako sto ne daj boze da ce da otpusta najvecu drzavnu administraciju u evropi nego ce da je smanji za 5 ministara??? Nemam kalkulaciju, ali sam poprilicno sigurna da bi smanjenje drzavne administracije za 5% proizveli isti efekat na strani rashoda, kao ovaj solidarni porez na strani prihoda... Niko u privatnom sektoru nema visoku platu, a da je nije krvavo zaradio, a ja nesto ne vidim podatak da li su u drzavnom sektoru zamrznute bruto ili neto plate, tj da li ce i svi na drzavnim jaslama da dobiju smanjenje plate... ali tako nam i treba kada smo budale.... Hoce neko izaci na ulicu da se buni zbog ovoga kao u vecini evropskih zemalja? Naravno da nece....

Pitalac

pre 15 godina

Samo jedno pitanje. Šta mislite da li je privatna imovina članova Vlade, odn. vladajuće koalicije, njihovih porodica, kumova i stranačkih "prvaka", "prvoboraca" i sličnih, stečena u poslednjih 8 godina, manja ili veća od pomenutih nedostajućih 5,5 odnosno (za svaki slučaj) 6% BDP za 2009. godinu?

Тигрица

pre 15 godina

''kreditni aranžman od oko tri milijarde evra, koji će trajati do 2011. godine.'' - Интересантно како се поклапа временски период у коме се могу повлачити средства од ММФ-а и мандатни период на који је изабрана Влада РС, зар не?

zaposleni

pre 15 godina

Posle uvodjenja solidarnog poreza, jedino mi preostaje da prestanem sa placanjem usluga za Infostan i RTS pretplate, kako ne bi morao da zakidam na deci.

Navijac

pre 15 godina

Od neto iznosa plate se oduzme 12000 i taj novodobijeni iznos ce biti oporezovan (za navedenu spremacicu sa platom od 15000, oporezovani iznos je 3000, tako da se za porez uzima 180 dinara). Zato oni sa prihodom od 12000 ne placaju porez, jer 6% od nule je nula.

Dule

pre 15 godina

Ministarka finansija je najavila je da će sa šest odsto biti oporezovani mesečni prihodi veći od 12.000 dinara, u šta su uračunate plate, penzije, ugovori u odelu, honorari, isplate od dividendi i drugi prihodi.

Ne razumem se puno ali ajde da obicnoj spremacici koja ima platu 15 hiljada i manju uzmu jos ovaj porez. Da li ovi ljudi traze djavola i zovu narod na ulice???

Jovo

pre 15 godina

Da li ih je MMF uslovio pa su vec smanjili primanja ratnim vojnim invalidima i porodicama palih boraca za cak 25%? Sramota je sta se desava i ko nam sve vodi drzavu.

Mislilac

pre 15 godina

Nisu nam trebali dati ni toliko. Šta će nam? Do građana neće doći, to znaju i ptice na grani, kao što nećemo ni zaraditi na njima. Biće taman da se isplate bonusi, da se isplate "radne grupe", "odbori", "radna tijela" itd, kao i naša državna birokratija koje ima više nego preostalog stanovništva (figurativno, ali preko 200 hiljada ljudi). Kad se to potroši, stojaćemo u redu pred zelenašem MMF da nam pozajmi još, pa kad vrijeme prođe MMF će doći i odnijeti cijelu državu, a nas ostaviti sa bukvama i šljivama, samo u gaćama. E, pa, narode, tu ste vladu birali sami.

Kaća NS

pre 15 godina

Pitam gospodu iz Vladinog pregovaračkog tima sa MMF na koji način misle da oporezuju privatnike koji nisu obavezni da imaju fiskalne kase a prijavljuju znatno manje prihode nego što stvarno ostvaruju. Mislim na advokatske kancelarije, privatne lekarske ordinacije, estradne umetnike i ostale njima slične. Takođe me interesuje kako će se oporezovati oni koji rade kod privatnika primaju minimalac (to je malte ne praksa kod svih) a na ruke dobijaju ko zna koliko. Oporezujte skupa letovanja, zimovanja, skupe džipove, jahte i ostali luksuz o kome oni sa platom od 15.000,00 hiljada i penzijom od 20.000,00 hiljada mogu samo da sanjaju. Ali i ovog puta će uspešni privrednici, političari, dir.javnih preduzeća, advokati, lekari i njima slični lepo živeti. Šta je za njih 6% na platu od 100.000,, ili 200.000,00 hiljada. Ništa, sića, ali sa nas obične je tih 6% veliko. Uostalom vrana vrani oči ne vadi a mi odgovor nećemo dobiti. Jedino živimo u nadi da od tih para se neće opet plaćati nečija bahatost, sileđijstvo, mućke i ostale mutne radnje učinjene u belom svetu pod velom državne tajne.

Bezimeni plus naivni

pre 15 godina

Pod hitno: Z A M O L I T E
Branka Dragaša da nam pomogne, ako hoće. ALI ga SLUŠAJTE i PUSTITE DA IZABERE EKIPU I DA R A D I !!!

Lyooba

pre 15 godina

Posto sam ja jedini zaposlen u svojoj IT firmici, smanjicu sebi platu sa 57,000 na 11,500 dinara neto :) Ne dam im vise ni dinara na poreze od kojih nemam nista!

Penzioner

pre 15 godina

Kako nas je ova drzava izvarala. Dobili smo 10% povecanje penzije i cela vlada je pricala da nece ici na rezanje penzija, kad ono uvedose porez od 6% na sve plate i penzije vece od 20.000 dinara. To znaci da ce sada da mi ukradu 1.800 dinara mesecno. Inflacija vec sada 5,5%. Poskupljenja svakog dana. Od septembra 2008 realno u odnosu na evro zakinut sam za 130 evra. Pa dokle vise. Pobite nas sve i smanjite stanovnistvo na polovinu i onda ce da bude sve OK. Svi bumbari koji su imali veze nakotise se u javnim preduzecima. U JAT-u preko 50% viska isto u RTS-u da ne govorim o EPS-u, NIS-u. Ljudi zasticeni kao medvedi. Ne pomislja niko da ih najuri i da se smanje troskovi. Kako sam ja svojevremeno ostao bez posla mogu i oni pa da vide kako je na buvljaku i rad na crno.

lale

pre 15 godina

kad iz bureta curi na sve strane dobro da smo ista od MMF dobili. ustvari treba da smo srecni kad bilo sta dobijemo. Nazalost, u ovoj zemlji politicari rade sve naopako. svaka 'ekipa' politicara se trudi da napravi sto vise rupa u buretu i postojece 'osigura' da ne 'zapuse' nesrecnim slucajem. Ovce su za sisanje, zar ne?

bezimena

pre 15 godina

"Da smanji javnu potrošnju i što je najbitnije da ukine partijsku kontrolu nad ekonomijom.."

Ovo je SRŽ problema koji MORA da se otkloni, u suprotnom nama neće pomoći ni bilion dolara!

Ana

pre 15 godina

Mislim da ljudi na vlasti nisu svesni koliko je nezadovoljstvo ljudi u Srbiji. Bojim se da ce biti potpuno nepripremljeni kada balon pukne.

moe

pre 15 godina

Kontam da sad nismo imali drugog izbora nego da se zaduzimo i kontam da je dobro sto na grbaci necemo da imamo 23 vec 3 milijarde evra. Ali, pogledajte sta se dogodilo u skoro svim zemljama koje su pristele da se igraju globalizacije sa MMF i SB. Najvecu broj njih, po Latinskoj Americi je bankrotirao, a neke kao Egipat danas moraju da gledaju kako Izrael tuce Gazu i drze svoje granice zatvorene za izbeglice jer se toliko zaduzio Americi da kada bi ova povukla svoje finansijske pakete, najmanje deset miliona ljudi bi napravilo haos na kairskim ulicama u nedostatku subvencionisanog hleba, ulja i brasna. Jedine uspesne ekonomije, ispostavilo se, su bile one koje se nisu drzale principa neoliberlazima i tacaka vasingtonskog konsenzusa. Naravno, ogromnu ulogu imaju monopoli i korupcija na svim nivoima. Kontam da je nama jos zajebanije jer "EU" blokira sporazum o stabilizaciji i pridruzivanju koji je i sama potpisala. Cini mi se da, kako stvari stoje, nema mesta za optimizam.

mira

pre 15 godina

Uzimamo kredit da bi mogli i dalje da trošimo i da ulažemo u tuđu proizvodnju, jer smo našu naravno upropastili. Tako je izgleda lakše vladi, a pomalo i nama, jer ne mora nešto mnogo da se radi i razmišlja, pa dok traje.

londonska posla

pre 15 godina

Ako se dobro razumemo, polovinu duga napravile su naše najveće privatne kompanije.
Država sada uzima kredit od 3 milijarde da spašava njihovu zadnjicu, a mi ćemo taj dug da vraćamo?
Drugi pravili račun a mi narod da plaćamo kafanski ceh?
Pa sada je jasno zašto su siroti bogataši zadnjih meseci u panici prebacivali keš u inostranstvo...

Perica

pre 15 godina

Aha, znaci katastrofa ce biti sledece godine, ako opet ne uzmemo neki novi zajam sa nepovoljnom kamatom.

Umesto da gledamo da se resimo mmf-a i svetske banke mi i dalje srljamo u dugove

vredi pogledati barem deo filma Zeitgeist II (addendum) gde govore o zaduzivanju zemlje
od 5 minuta i 40 sekunde:
http://www.youtube.com/watch?v=UU5cde5olps

Konstantinos Veliki

pre 15 godina

Po onome sto govori gosp. Stevanovic izgleda da je Srbija totalno "pukla" sto se tice financija i ekonomije. I samo ju MMF spasava kao Madjarsku, Ukrajinu i ostale. Pitanje je sto poslije kada se potrosi kredit? Smanjivanje broja ministarstava s 25 na 15 je jedan od uvjeta kojeg je postavio MMF! Ova inicijativa nikako nije proizasla iz politicke elite kojoj je vlast draga kao i beneficije u njoj. Doslo je vrijeme kada se ponasanje mora promjeniti i zvanje drzavnog sluzbenika tretirati kao "servisera" usluga gradana koji su ih izabrali, a ne mjesto gdje ce se zgrtati lova, ugled, privilegije te bahato ponasati prema svojim sugradanima. Ako je to sto MMF zeli, onda je on na dobrom putu da politicku elitu u Srbiji dovede u red.

Vladan Jova

pre 15 godina

Vidim da ovde pojedinci kukaju što smo za razliku od Rumunije dobili "samo" 3 milijarde dolara. Ja ću reći da bi bio najsrećniji da nismo dobili ni cent i da se već jednom reorganizujemo, racionalizujemo administraciju i okrenemo sebi a ne da kao retardirano dete stalno čekamo pomoć spolja neshvatajući da sami sebe ukopavamo na duži period. Taj novac treba vraćati. Dinkićevo kukanje kako privatne firme duguju stranim investitorima preko 15 milijardi dolara ne bi uzimao u obzir da nije zakonske rupe koja može ovu zemlju skupo koštati. Država je propisala zakonsku zabranu kupovine poljoprivrednog zemljišta strancima, a sa druge strane je dozvolila domaćim firmama koja su kupovala poljoprivredno zemljište po bagatelnim cenama da za to uzimaju kredite kod stranih banaka i da to zemljište stavljaju pod hipoteku. Na taj način straci će postati vlasnici velike većine poljoprivrednog zemljišta. I tu dolazimo do krucijalnog pitanja zašto Dinkić toliko vodi računa o dugovima privatnih preduzeća - DELTA, dužna skoro 1 milijardu dolara glavnice, a vlasnik preko 33000 hektara u Vojvodini a odnos Dinkića i Miškovića???? Proverite sami. Da se ne uzima ovaj kredit da se pokriju dugovi Delte????

krah

pre 15 godina

Toliko o velikom procvatu i blagostanju posle 5 oktobra, velikim ekonomskim strucnjacima i boljem zivotu u kapitalizmu. Mi smo skoro sve privatizovali izmuzili nas pa je red da mi sad iz solidarnog poreza finasiramo drzavu. Bilo gde ovo bi izazvalo velike nemire, ali posto ovde vec vise puta na svakom protestu ciljano neko izazove makljazu, a posle mediji to sve nazove huliganstvom ljudi su se povukli u sebe i cute sto je bio cilj. Iz ovih kredita strani kapitalisti placaju nase ljude na vlasti za dobro obavljen posao, ali na nas racun. Kombinacija je takva da ce ove pare kao i predhodne da zavrse u dzepovima kvazi ekonomskih strucnjaka kroz razne kombinacije,
Telekom ode u ruke stranaca, a mi u duznicko ropstvo.

paparaco

pre 15 godina

Tri milijarde dolara u naredne dve godine? Kamata naravno zelenaska? Iz kojih sredstava ce se ta sredstva jednoga dana vracati? Hoce li se i koliko radnih mesta ovim novcem otvoriti? Na kraju sredstva zavrsavaju u krpljenju budzetskih rupa, izdrzavanju 250 (nepotrebnih poslanika), 25 ministarstva, (zamenici ministra, drzavni sekretari, njihovi vozaci, itd..)

DDas

pre 15 godina

Ovih 3 milijarde NE IDE u budzet, sluzice rezervama. Rupa u budzetu se pored rebalansa smanjuje kreditom kod banaka. Shvatite vise,ovo je ko zna koja vest po redu. Dakle ne moze iz tog novca da ide u poljoprivredu. Druga je stvar sto je drzava zapustila poljoprivredu a i logicno je s obzirom da je zarada na hrani nekoliko puta manja nego da se proizvodi bilo koji industrijski proizvod.

Puno se ljudi bune sto 3 milijarde mnogo je a sada kukaju sto nismo dobili 20 milijardi kao Rumunija, ne razumem. Mozda nismo dobili jer nam ne treba za sada sto je dobro, zar ne?
A, da, naravno nismo dobili nego pozajmili.

ekonomista

pre 15 godina

Prostom matematikom dodjosmo do toga da je ovim potezom svaki zaposleni u ovoj zemlji dao dodatnih 2000 evra za nadoknade clanova Upravnih odbora, kao i za razne savetnike........to se zove velikodusan narod!
Eh da, s obzirom da kazu ce dobar deo Srbije ostati bez posla ove godine, ova gore cifra ce se i povecati......

Mrs. M

pre 15 godina

Plata ili penzija od 15000 - 12000 = 3000 * 0.06=180 din. Izgleda da nije mnogo ali koliko su smanjena realna primanja od novembra 2008? Druga je priča kako uopšte živeti sa 15000 a da ne pomenem one koji ni to nemaju

Dragana

pre 15 godina

Da li je moguće da ce ovaj narod preći bez ikakvih protesta, izlaska na ulice i pobuna preko ovog "solidarnog poreza". Ako gospoda iz vlade ne znaju sta znaci reč solidarnost neka otvore vujakliju pa nek pročitaju. Sramota izgubili smo svako dostojanstvo i samopoštovanje. Da je ovakva odluka donešena u bilo kojoj zemlji u Evropi narod bi izašao na ulice a naši sindikalci ne smeju prstom da mrdnu posto ce i oni dobiti deo od "solidarnog poreza". Porez je obaveza koju gradjani moraju da plate državi pa samim tim ne može da bude solidaran. Narode izvucite vec jednom glavu iz peska dosta je bilo ponižavanja!

pedja

pre 15 godina

Mic po mic stvari ce doci na svoje. Ono sa cim Srbija treba da se pomiri je da je u stvari siromasna zemlja, koja nema bogzna sta da ponudi svetu (a sto ovom stvarno treba), da su jedina stvari koje mozemo da izvozimo korupcija, javasluk i bezobrazluk, a o pohlepi da i ne govorimo. Sve ostalo moramo da uvozimo.
Poslednja akcija vlade samo govori u kolikom smo mi g***. Nece znaci biti ni jeftinije stanogradnje, ni Koridora 10, ni kredita za malu privredu, ni reforme zdravsta, skolstva vojske... Nista od svega onoga sta vladajuca stranka trenutno koristi da bi animirala raju. A znate sta jos mozemo da bacimo u klonju? DRZAVNE GARANCIJE STEDNIH ULOGA OD 50000 Evra! Cime ce da garantuju? Novim pozajmicama? HA HA HA!
A niko ne spominje tajkune i poreze koje oni placaju, jer zasto bi kad su placali predizbornu kampanju i troskove. A kod njih je dosta nasih para...
:(

Pesimist

pre 15 godina

MMF je promenio kriterijume, novac daje gde god je opasno. Odlaže se katastrofa u očekivanju nekog samorešenja krize. Nije teško zaključiti da će iz ove krize svet izaći bitno drugačiji, novac ju tu najmanja stavka, i na njemu se sada ne štedi nigde u svetu. Najverovatnija opcija je da će inflacija pojesti sadašnji finansijski dužničkopoverilački sistem. Setimo se naše krize iz devedesetih, inflacija je pojela sve vrednosti i dugova i potraživanja. Ne treba vladu optuživati previše, sami izlaz ne znaju i ne mogu obezbediti, rade što i drugi u svetu, a kako ćemo proći, videćemo.

samo ubijanje

pre 15 godina

Ja ne razumem sta ste se okomili na obicne ljude u administraciji, to je ono - da i komsiji crkne krava, ali to ce uticati na sve. Ja razumem da ta prica odgovara tajkunima i ljudima koji su se nakrali pa sad imaju privatne firme. jer kad na trzistu bude vise otpustenih i bude bilo manje ljudi koji primaju pristojnu platu od oko 40000 i nesto oni ce moci da placaju svoje radnike manje i jos vise da ih izrabljuju. Zlatno pravilo je ponuda utice na cenu! Treba se skoncentrisati na politicare i razna mesta na kojima se iz drzavnog budzeta kombinacijama isisava ogroman novac laznim tenderima i placanjem raznih radova nekoliko puta vise od realne cene.

Kockar

pre 15 godina

Ovo mi izgleda poznato:

Pre nekoliko meseci digao sam u jednoj banci kredit od 10.000 evra da bih zadovoljio svoju kockarsku strast i zelju za "zivotom na visokoj nozi".
Posle dve sedmice "uzivanja" prokockao sam sve pare i moj zivot je postao KATASTROFA.

Plata ista, zivot skuplji, visoki anuiteti sa kamatama se moraju redovno otplacivati banci...
OSECAM SE UNESRECEN ZA CEO ZIVOT!

Tanja

pre 15 godina

"Sreća je da smo dobili taj novac jer katastrofe neće biti ove godine, ali problemi koji su doveli do toga da se država može ponašati kao bludni sin ostaju”, kaže Stevanović.
Pa obzirom da će sve koji primaju iznad 12.000 dodatno oporezovati, nastaviće da se ponašaju kao bludni sin, može im se... Dok je ovaca biće i šišanja. Ne vidim kako će novac dobijen od MMF-a sprečiti novu katastrofu običnih ljudi koji već jedva krpe kraj s krajem - kao da je malo ono što smo već preživeli od 90tih do sad - nego ajmo novi namet na vilajet, solidarni porez, zajam za Srbiju. Ono što mene lično dodatno frustrira je što niko od "pregovarača" nije izašao da objasni ovom narodu šta će se finansirati sa tri milijarde kredita koji ćemo mi, poreski obveznici, morati da vraćamo. Na koji način će taj kredit dugoročno pomoći stanovništvu ove zemlje. Ponašanje ove Vlade više je nego sramno. Da je sreće pa da imamo jake sindikate, možda bi i kod nas izašlo tri miliona ljudi na ulice... Mozda ne bismo dozvolili da nas opet, po ko zna koji put, legalno pljačkaju. Žalim nas sve zajedno koji živimo u ovoj zemlji, zaista.

Vidojko

pre 15 godina

Ono što se ne uzima u obzir je da je ceo svet ušao u ekonomsku krizu. Govoriti o slobodnom tržištu i investicijama, u vreme kada ekonomski sistem, koji je zagovornik kapitalističke proizvodnje, doživljava svoje najcrnje trenutke, je teško razumeti. Investicije su vezane za profit, idu tamo gde ima profita, i nikakva druga merila nisu relevantna. Uredjenje društva i zadovoljenje društvenih potreba je nešto iznad toga, i društvo sa svojim društvenim potrebama ne bi trebalo da bude izloženo propasti kada nastupe uslovi u kojima nema profita i profitabilnih investicija. Kapitalističkoprofitna ekonomija je bila prevozno sredstvo za egzistenciju neke društvene zajednice, i ukoliko to sredstvo ne može da vrši svoju funkciju, treba ga menjati. Država je izvršni organ društva, na njoj je odgovornost za društvenu egzistenciju i iznalaženje novih modela u kojoj se ta egzistencija može zadovoljiti. Zagovornici slobodnog tržišta i isključivo profitabilnih investicija imaju pravo da žale za takvim uslovima i isčekuju ih, država to pravo nema jer su njen smisao i odgovonost bitno drugačiji. Brod na kojem smo do sada plovili polako tone, drugog nema, a serviseri ne znaju da ga poprave i to kriju. Već uveliko se koriste sredstva za spasavanje, to su krediti i štampanje novca, pa je neumesna konstatacija da je nastavak plovidbe broda mnogo bolji od čamaca za spasavanje.

Igor

pre 15 godina

"Da smanji javnu potrošnju i što je najbitnije da ukine partijsku kontrolu nad ekonomijom”,

Ovo gore je suma pocetka i kraja nasih problema pored korupcije i nebrige.

Zaista nam, na srecu, ne manjka pametnih ljudi koji jako dobro definisu nase probleme. Zasto njih ne pustimo da ih i resavaju? Dokle ce sposobni vuci nesposobne?
Kada bi to drzava dozvolila napravili bi sistem rame uz rame sa EU.

Ako zaista ne vidimo neke prave reforme sistema u narednoj godini, gospodo, mozda je vreme za neke nove.

Milan

pre 15 godina

Kao prvo treba da se odlucite dali je tri milijarde evra ili dolara.
Mislim da to mi svi znamo gosp. Stevanovicu da kredit od MMF nije resenje ali pomaze na pravom putu i daje stranim investorims izvesnu sigurnost.

Milan

pre 15 godina

Pa naravno da nije resenje.
Drzava je od 2000. po nekim procenama sprcala 40 milijardi dolara od privatizacije i raznih pomoci i kredita iz inostranstva i nista nije uradila, samo je jos vise u buli.
Ovo je "drzi vodu dok majstori odu" za godinu dana, a posle cemo da vidimo.
I ovo ce da se potrosi uludo, ostace nam samo da vracamo dugove koji su potroseni uzalud.
Stvarno ne znam kada ce vise taj balon u Srbiji da pukne.

Zoran M.

pre 15 godina

Stevanovic je potpuno u pravu, te pare od MMF-a ce biti kap u moru beznadja ako drzava ne uradi upravo to sto je rekao - izvrsi sustinske reforme, ukine partijski monopol nad ekonomijom i smanji javnu potrosnju. Bojim se, medjutim, da sa ovom garniturom na vlasti od toga nema nista.

Nele_USA

pre 15 godina

Dobro se secam kada smo svi kritikovali Tita i njegovu politiku zaduzivanja, a sada se sve ponavlja. Nasa vlada i tzv. ekonomisti nemaju nikakvu ideju niti strategiju dugorocnog razvoja Srpskog drustva u ekonosmkom pogledu. Strategija srpske ekonomije=pozajmica.

slobodnomisleći

pre 15 godina

Mi dobismo 3 milijarde, a Rumunija 20 milijardi...
Nadam se da će bar neko da razmisli o ulaganju bilo kog novca (ako ne može ovaj MMF-ovski) u poljoprivredu.
Oranice širom Srbije nezasejane propadaju, država se nadmidruje sa poljoprivrednicima, a izvoz poljoprivrednih proizvoda u EU i u Rusiju je bez carina.
A na hrani nijedna država i bilo koji narod ne može mnogo da štedi. Samo uz subvenciju poljoprivrede moglo bi (za promenu) da se proizvodnja poveća i na taj način zaposle ljudi, i poveća izvoz, pa samim tim puni i budžet.
A zamislite samo koliko se hrane može izvesti samo u Moskvu, a kamoli u ostatak Rusije ili EU.
Mislim da Srbija ne bi mogla da proizvede toliko hrane.

Nepodanik

pre 15 godina

Preciznosti radi, država se ne ponaša kao bludni sin, već kao bludnica, ali na žalost prema većini svojih "podanika". Preostalu manjinu čine voajeri, a u vrhu su menadžeri ovog bluda.

student986

pre 15 godina

U ekonomiju se ne razumem, ali znam samo da mi je dosta kriticara i pametnjakovica koji sve znaju, a narocito onih koji se javljaju tek kada je nesto vec uradjeno. Imamo vladu kakvu imamo. Bolju nemamo. Ajde malo podrske dajte. Zaboga!

urgentno

pre 15 godina

Bitno je, za pocetak, da se zakrpe rupe u budzetu. A, o sustinskim promenama razmisljace kada se potrose te tri milijarde. A bas su hteli da ustede smanjenjem broja ministarstava. A brojem zaposlenih?

Blaza

pre 15 godina

Ja razumem zasto Dinkic ne predlaze najcelishodnija resenja za brzo ozdravljenje privrede Srbije. Citam MMF uslovljava i trazi od Srbije da proda Telekom naredne godine, jer Srbija ne moze, iz redovnih prihoda, da vraca svoje dugove i zato mora da proda svoju najprofitabilniju firmu. Dinkic kaze da privatne firme duguju stranim kreditorima 15,5 milijardi evra, a da je dug ovih firmi za ovu godinu 5,5 milijrdi evra. Dinkic ne kaze koje su to privatne firme devizni duznici. Dinkic kaze da drzava mora , kod stranih banaka, da obezbedi odlaganje vracanja duga privatnih firmi i da za to garantuje. Najveci devizni duznik je najveca privatna kompanija, Miskoviceva Delta. Da to nije Delta, Dinkic bi tu kompaniju prozivao svakog dana. Delta duguje i domacim firmama preko roka placanja vise od 30 milijardi dinara, a to je preko 300 miliona evra. Prosto je neverovatno da Dinkic, svetski priznati ekonomski ekspert , ne vidi da je Delta na ovaj nacin postala karcinom srpske privrede i da bez brze operacije tog karcinoma nema spasa srpskoj privredi. Zasto Dinkic ne primeni recept MMF (koji tera Srbiju da proda Telekom) i natera Miskovica da proda deo svoje ogromne imovine i na taj nacin plati svoja devizna i dinarska dugovanja. Ako je to nemoguce neka vlasnistvo nad Deltom preuzmu njeni devizni kreditori i domace firme kojima Delta duguje. Na ovaj nacin bi Delta postala zdrava firma koja moze uredno da izmiruje svoje devizne i dinarske obaveze. Na ovaj nacin ona ne bi bila ogroman i bespotreban teret i drzavi i domacim proizvodnim firmama. Zasto drzava pomaze Miskovicevu Deltu bez uslova da u njoj dobije vlasnicka prava? Ja znam, a da li vi znate?

slobodnomisleći

pre 15 godina

Mi dobismo 3 milijarde, a Rumunija 20 milijardi...
Nadam se da će bar neko da razmisli o ulaganju bilo kog novca (ako ne može ovaj MMF-ovski) u poljoprivredu.
Oranice širom Srbije nezasejane propadaju, država se nadmidruje sa poljoprivrednicima, a izvoz poljoprivrednih proizvoda u EU i u Rusiju je bez carina.
A na hrani nijedna država i bilo koji narod ne može mnogo da štedi. Samo uz subvenciju poljoprivrede moglo bi (za promenu) da se proizvodnja poveća i na taj način zaposle ljudi, i poveća izvoz, pa samim tim puni i budžet.
A zamislite samo koliko se hrane može izvesti samo u Moskvu, a kamoli u ostatak Rusije ili EU.
Mislim da Srbija nebi mogla da proizvede toliko hrane.

Blaza

pre 15 godina

Ja razumem zasto Dinkic ne predlaze najcelishodnija resenja za brzo ozdravljenje privrede Srbije. Citam MMF uslovljava i trazi od Srbije da proda Telekom naredne godine, jer Srbija ne moze, iz redovnih prihoda, da vraca svoje dugove i zato mora da proda svoju najprofitabilniju firmu. Dinkic kaze da privatne firme duguju stranim kreditorima 15,5 milijardi evra, a da je dug ovih firmi za ovu godinu 5,5 milijrdi evra. Dinkic ne kaze koje su to privatne firme devizni duznici. Dinkic kaze da drzava mora , kod stranih banaka, da obezbedi odlaganje vracanja duga privatnih firmi i da za to garantuje. Najveci devizni duznik je najveca privatna kompanija, Miskoviceva Delta. Da to nije Delta, Dinkic bi tu kompaniju prozivao svakog dana. Delta duguje i domacim firmama preko roka placanja vise od 30 milijardi dinara, a to je preko 300 miliona evra. Prosto je neverovatno da Dinkic, svetski priznati ekonomski ekspert , ne vidi da je Delta na ovaj nacin postala karcinom srpske privrede i da bez brze operacije tog karcinoma nema spasa srpskoj privredi. Zasto Dinkic ne primeni recept MMF (koji tera Srbiju da proda Telekom) i natera Miskovica da proda deo svoje ogromne imovine i na taj nacin plati svoja devizna i dinarska dugovanja. Ako je to nemoguce neka vlasnistvo nad Deltom preuzmu njeni devizni kreditori i domace firme kojima Delta duguje. Na ovaj nacin bi Delta postala zdrava firma koja moze uredno da izmiruje svoje devizne i dinarske obaveze. Na ovaj nacin ona ne bi bila ogroman i bespotreban teret i drzavi i domacim proizvodnim firmama. Zasto drzava pomaze Miskovicevu Deltu bez uslova da u njoj dobije vlasnicka prava? Ja znam, a da li vi znate?

Zoran M.

pre 15 godina

Stevanovic je potpuno u pravu, te pare od MMF-a ce biti kap u moru beznadja ako drzava ne uradi upravo to sto je rekao - izvrsi sustinske reforme, ukine partijski monopol nad ekonomijom i smanji javnu potrosnju. Bojim se, medjutim, da sa ovom garniturom na vlasti od toga nema nista.

Milan

pre 15 godina

Pa naravno da nije resenje.
Drzava je od 2000. po nekim procenama sprcala 40 milijardi dolara od privatizacije i raznih pomoci i kredita iz inostranstva i nista nije uradila, samo je jos vise u buli.
Ovo je "drzi vodu dok majstori odu" za godinu dana, a posle cemo da vidimo.
I ovo ce da se potrosi uludo, ostace nam samo da vracamo dugove koji su potroseni uzalud.
Stvarno ne znam kada ce vise taj balon u Srbiji da pukne.

slobodnomisleći

pre 15 godina

Mi dobismo 3 milijarde, a Rumunija 20 milijardi...
Nadam se da će bar neko da razmisli o ulaganju bilo kog novca (ako ne može ovaj MMF-ovski) u poljoprivredu.
Oranice širom Srbije nezasejane propadaju, država se nadmidruje sa poljoprivrednicima, a izvoz poljoprivrednih proizvoda u EU i u Rusiju je bez carina.
A na hrani nijedna država i bilo koji narod ne može mnogo da štedi. Samo uz subvenciju poljoprivrede moglo bi (za promenu) da se proizvodnja poveća i na taj način zaposle ljudi, i poveća izvoz, pa samim tim puni i budžet.
A zamislite samo koliko se hrane može izvesti samo u Moskvu, a kamoli u ostatak Rusije ili EU.
Mislim da Srbija nebi mogla da proizvede toliko hrane.

urgentno

pre 15 godina

Bitno je, za pocetak, da se zakrpe rupe u budzetu. A, o sustinskim promenama razmisljace kada se potrose te tri milijarde. A bas su hteli da ustede smanjenjem broja ministarstava. A brojem zaposlenih?

Nele_USA

pre 15 godina

Dobro se secam kada smo svi kritikovali Tita i njegovu politiku zaduzivanja, a sada se sve ponavlja. Nasa vlada i tzv. ekonomisti nemaju nikakvu ideju niti strategiju dugorocnog razvoja Srpskog drustva u ekonosmkom pogledu. Strategija srpske ekonomije=pozajmica.

pedja

pre 15 godina

Mic po mic stvari ce doci na svoje. Ono sa cim Srbija treba da se pomiri je da je u stvari siromasna zemlja, koja nema bogzna sta da ponudi svetu (a sto ovom stvarno treba), da su jedina stvari koje mozemo da izvozimo korupcija, javasluk i bezobrazluk, a o pohlepi da i ne govorimo. Sve ostalo moramo da uvozimo.
Poslednja akcija vlade samo govori u kolikom smo mi g***. Nece znaci biti ni jeftinije stanogradnje, ni Koridora 10, ni kredita za malu privredu, ni reforme zdravsta, skolstva vojske... Nista od svega onoga sta vladajuca stranka trenutno koristi da bi animirala raju. A znate sta jos mozemo da bacimo u klonju? DRZAVNE GARANCIJE STEDNIH ULOGA OD 50000 Evra! Cime ce da garantuju? Novim pozajmicama? HA HA HA!
A niko ne spominje tajkune i poreze koje oni placaju, jer zasto bi kad su placali predizbornu kampanju i troskove. A kod njih je dosta nasih para...
:(

Tanja

pre 15 godina

"Sreća je da smo dobili taj novac jer katastrofe neće biti ove godine, ali problemi koji su doveli do toga da se država može ponašati kao bludni sin ostaju”, kaže Stevanović.
Pa obzirom da će sve koji primaju iznad 12.000 dodatno oporezovati, nastaviće da se ponašaju kao bludni sin, može im se... Dok je ovaca biće i šišanja. Ne vidim kako će novac dobijen od MMF-a sprečiti novu katastrofu običnih ljudi koji već jedva krpe kraj s krajem - kao da je malo ono što smo već preživeli od 90tih do sad - nego ajmo novi namet na vilajet, solidarni porez, zajam za Srbiju. Ono što mene lično dodatno frustrira je što niko od "pregovarača" nije izašao da objasni ovom narodu šta će se finansirati sa tri milijarde kredita koji ćemo mi, poreski obveznici, morati da vraćamo. Na koji način će taj kredit dugoročno pomoći stanovništvu ove zemlje. Ponašanje ove Vlade više je nego sramno. Da je sreće pa da imamo jake sindikate, možda bi i kod nas izašlo tri miliona ljudi na ulice... Mozda ne bismo dozvolili da nas opet, po ko zna koji put, legalno pljačkaju. Žalim nas sve zajedno koji živimo u ovoj zemlji, zaista.

Dragana

pre 15 godina

Da li je moguće da ce ovaj narod preći bez ikakvih protesta, izlaska na ulice i pobuna preko ovog "solidarnog poreza". Ako gospoda iz vlade ne znaju sta znaci reč solidarnost neka otvore vujakliju pa nek pročitaju. Sramota izgubili smo svako dostojanstvo i samopoštovanje. Da je ovakva odluka donešena u bilo kojoj zemlji u Evropi narod bi izašao na ulice a naši sindikalci ne smeju prstom da mrdnu posto ce i oni dobiti deo od "solidarnog poreza". Porez je obaveza koju gradjani moraju da plate državi pa samim tim ne može da bude solidaran. Narode izvucite vec jednom glavu iz peska dosta je bilo ponižavanja!

Vladan Jova

pre 15 godina

Vidim da ovde pojedinci kukaju što smo za razliku od Rumunije dobili "samo" 3 milijarde dolara. Ja ću reći da bi bio najsrećniji da nismo dobili ni cent i da se već jednom reorganizujemo, racionalizujemo administraciju i okrenemo sebi a ne da kao retardirano dete stalno čekamo pomoć spolja neshvatajući da sami sebe ukopavamo na duži period. Taj novac treba vraćati. Dinkićevo kukanje kako privatne firme duguju stranim investitorima preko 15 milijardi dolara ne bi uzimao u obzir da nije zakonske rupe koja može ovu zemlju skupo koštati. Država je propisala zakonsku zabranu kupovine poljoprivrednog zemljišta strancima, a sa druge strane je dozvolila domaćim firmama koja su kupovala poljoprivredno zemljište po bagatelnim cenama da za to uzimaju kredite kod stranih banaka i da to zemljište stavljaju pod hipoteku. Na taj način straci će postati vlasnici velike većine poljoprivrednog zemljišta. I tu dolazimo do krucijalnog pitanja zašto Dinkić toliko vodi računa o dugovima privatnih preduzeća - DELTA, dužna skoro 1 milijardu dolara glavnice, a vlasnik preko 33000 hektara u Vojvodini a odnos Dinkića i Miškovića???? Proverite sami. Da se ne uzima ovaj kredit da se pokriju dugovi Delte????

Ana

pre 15 godina

Mislim da ljudi na vlasti nisu svesni koliko je nezadovoljstvo ljudi u Srbiji. Bojim se da ce biti potpuno nepripremljeni kada balon pukne.

Kockar

pre 15 godina

Ovo mi izgleda poznato:

Pre nekoliko meseci digao sam u jednoj banci kredit od 10.000 evra da bih zadovoljio svoju kockarsku strast i zelju za "zivotom na visokoj nozi".
Posle dve sedmice "uzivanja" prokockao sam sve pare i moj zivot je postao KATASTROFA.

Plata ista, zivot skuplji, visoki anuiteti sa kamatama se moraju redovno otplacivati banci...
OSECAM SE UNESRECEN ZA CEO ZIVOT!

londonska posla

pre 15 godina

Ako se dobro razumemo, polovinu duga napravile su naše najveće privatne kompanije.
Država sada uzima kredit od 3 milijarde da spašava njihovu zadnjicu, a mi ćemo taj dug da vraćamo?
Drugi pravili račun a mi narod da plaćamo kafanski ceh?
Pa sada je jasno zašto su siroti bogataši zadnjih meseci u panici prebacivali keš u inostranstvo...

Nepodanik

pre 15 godina

Preciznosti radi, država se ne ponaša kao bludni sin, već kao bludnica, ali na žalost prema većini svojih "podanika". Preostalu manjinu čine voajeri, a u vrhu su menadžeri ovog bluda.

Igor

pre 15 godina

"Da smanji javnu potrošnju i što je najbitnije da ukine partijsku kontrolu nad ekonomijom”,

Ovo gore je suma pocetka i kraja nasih problema pored korupcije i nebrige.

Zaista nam, na srecu, ne manjka pametnih ljudi koji jako dobro definisu nase probleme. Zasto njih ne pustimo da ih i resavaju? Dokle ce sposobni vuci nesposobne?
Kada bi to drzava dozvolila napravili bi sistem rame uz rame sa EU.

Ako zaista ne vidimo neke prave reforme sistema u narednoj godini, gospodo, mozda je vreme za neke nove.

Vidojko

pre 15 godina

Ono što se ne uzima u obzir je da je ceo svet ušao u ekonomsku krizu. Govoriti o slobodnom tržištu i investicijama, u vreme kada ekonomski sistem, koji je zagovornik kapitalističke proizvodnje, doživljava svoje najcrnje trenutke, je teško razumeti. Investicije su vezane za profit, idu tamo gde ima profita, i nikakva druga merila nisu relevantna. Uredjenje društva i zadovoljenje društvenih potreba je nešto iznad toga, i društvo sa svojim društvenim potrebama ne bi trebalo da bude izloženo propasti kada nastupe uslovi u kojima nema profita i profitabilnih investicija. Kapitalističkoprofitna ekonomija je bila prevozno sredstvo za egzistenciju neke društvene zajednice, i ukoliko to sredstvo ne može da vrši svoju funkciju, treba ga menjati. Država je izvršni organ društva, na njoj je odgovornost za društvenu egzistenciju i iznalaženje novih modela u kojoj se ta egzistencija može zadovoljiti. Zagovornici slobodnog tržišta i isključivo profitabilnih investicija imaju pravo da žale za takvim uslovima i isčekuju ih, država to pravo nema jer su njen smisao i odgovonost bitno drugačiji. Brod na kojem smo do sada plovili polako tone, drugog nema, a serviseri ne znaju da ga poprave i to kriju. Već uveliko se koriste sredstva za spasavanje, to su krediti i štampanje novca, pa je neumesna konstatacija da je nastavak plovidbe broda mnogo bolji od čamaca za spasavanje.

ekonomista

pre 15 godina

Prostom matematikom dodjosmo do toga da je ovim potezom svaki zaposleni u ovoj zemlji dao dodatnih 2000 evra za nadoknade clanova Upravnih odbora, kao i za razne savetnike........to se zove velikodusan narod!
Eh da, s obzirom da kazu ce dobar deo Srbije ostati bez posla ove godine, ova gore cifra ce se i povecati......

krah

pre 15 godina

Toliko o velikom procvatu i blagostanju posle 5 oktobra, velikim ekonomskim strucnjacima i boljem zivotu u kapitalizmu. Mi smo skoro sve privatizovali izmuzili nas pa je red da mi sad iz solidarnog poreza finasiramo drzavu. Bilo gde ovo bi izazvalo velike nemire, ali posto ovde vec vise puta na svakom protestu ciljano neko izazove makljazu, a posle mediji to sve nazove huliganstvom ljudi su se povukli u sebe i cute sto je bio cilj. Iz ovih kredita strani kapitalisti placaju nase ljude na vlasti za dobro obavljen posao, ali na nas racun. Kombinacija je takva da ce ove pare kao i predhodne da zavrse u dzepovima kvazi ekonomskih strucnjaka kroz razne kombinacije,
Telekom ode u ruke stranaca, a mi u duznicko ropstvo.

paparaco

pre 15 godina

Tri milijarde dolara u naredne dve godine? Kamata naravno zelenaska? Iz kojih sredstava ce se ta sredstva jednoga dana vracati? Hoce li se i koliko radnih mesta ovim novcem otvoriti? Na kraju sredstva zavrsavaju u krpljenju budzetskih rupa, izdrzavanju 250 (nepotrebnih poslanika), 25 ministarstva, (zamenici ministra, drzavni sekretari, njihovi vozaci, itd..)

Lyooba

pre 15 godina

Posto sam ja jedini zaposlen u svojoj IT firmici, smanjicu sebi platu sa 57,000 na 11,500 dinara neto :) Ne dam im vise ni dinara na poreze od kojih nemam nista!

Penzioner

pre 15 godina

Kako nas je ova drzava izvarala. Dobili smo 10% povecanje penzije i cela vlada je pricala da nece ici na rezanje penzija, kad ono uvedose porez od 6% na sve plate i penzije vece od 20.000 dinara. To znaci da ce sada da mi ukradu 1.800 dinara mesecno. Inflacija vec sada 5,5%. Poskupljenja svakog dana. Od septembra 2008 realno u odnosu na evro zakinut sam za 130 evra. Pa dokle vise. Pobite nas sve i smanjite stanovnistvo na polovinu i onda ce da bude sve OK. Svi bumbari koji su imali veze nakotise se u javnim preduzecima. U JAT-u preko 50% viska isto u RTS-u da ne govorim o EPS-u, NIS-u. Ljudi zasticeni kao medvedi. Ne pomislja niko da ih najuri i da se smanje troskovi. Kako sam ja svojevremeno ostao bez posla mogu i oni pa da vide kako je na buvljaku i rad na crno.

moe

pre 15 godina

Kontam da sad nismo imali drugog izbora nego da se zaduzimo i kontam da je dobro sto na grbaci necemo da imamo 23 vec 3 milijarde evra. Ali, pogledajte sta se dogodilo u skoro svim zemljama koje su pristele da se igraju globalizacije sa MMF i SB. Najvecu broj njih, po Latinskoj Americi je bankrotirao, a neke kao Egipat danas moraju da gledaju kako Izrael tuce Gazu i drze svoje granice zatvorene za izbeglice jer se toliko zaduzio Americi da kada bi ova povukla svoje finansijske pakete, najmanje deset miliona ljudi bi napravilo haos na kairskim ulicama u nedostatku subvencionisanog hleba, ulja i brasna. Jedine uspesne ekonomije, ispostavilo se, su bile one koje se nisu drzale principa neoliberlazima i tacaka vasingtonskog konsenzusa. Naravno, ogromnu ulogu imaju monopoli i korupcija na svim nivoima. Kontam da je nama jos zajebanije jer "EU" blokira sporazum o stabilizaciji i pridruzivanju koji je i sama potpisala. Cini mi se da, kako stvari stoje, nema mesta za optimizam.

student986

pre 15 godina

U ekonomiju se ne razumem, ali znam samo da mi je dosta kriticara i pametnjakovica koji sve znaju, a narocito onih koji se javljaju tek kada je nesto vec uradjeno. Imamo vladu kakvu imamo. Bolju nemamo. Ajde malo podrske dajte. Zaboga!

Mrs. M

pre 15 godina

Plata ili penzija od 15000 - 12000 = 3000 * 0.06=180 din. Izgleda da nije mnogo ali koliko su smanjena realna primanja od novembra 2008? Druga je priča kako uopšte živeti sa 15000 a da ne pomenem one koji ni to nemaju

Konstantinos Veliki

pre 15 godina

Po onome sto govori gosp. Stevanovic izgleda da je Srbija totalno "pukla" sto se tice financija i ekonomije. I samo ju MMF spasava kao Madjarsku, Ukrajinu i ostale. Pitanje je sto poslije kada se potrosi kredit? Smanjivanje broja ministarstava s 25 na 15 je jedan od uvjeta kojeg je postavio MMF! Ova inicijativa nikako nije proizasla iz politicke elite kojoj je vlast draga kao i beneficije u njoj. Doslo je vrijeme kada se ponasanje mora promjeniti i zvanje drzavnog sluzbenika tretirati kao "servisera" usluga gradana koji su ih izabrali, a ne mjesto gdje ce se zgrtati lova, ugled, privilegije te bahato ponasati prema svojim sugradanima. Ako je to sto MMF zeli, onda je on na dobrom putu da politicku elitu u Srbiji dovede u red.

Kaća NS

pre 15 godina

Pitam gospodu iz Vladinog pregovaračkog tima sa MMF na koji način misle da oporezuju privatnike koji nisu obavezni da imaju fiskalne kase a prijavljuju znatno manje prihode nego što stvarno ostvaruju. Mislim na advokatske kancelarije, privatne lekarske ordinacije, estradne umetnike i ostale njima slične. Takođe me interesuje kako će se oporezovati oni koji rade kod privatnika primaju minimalac (to je malte ne praksa kod svih) a na ruke dobijaju ko zna koliko. Oporezujte skupa letovanja, zimovanja, skupe džipove, jahte i ostali luksuz o kome oni sa platom od 15.000,00 hiljada i penzijom od 20.000,00 hiljada mogu samo da sanjaju. Ali i ovog puta će uspešni privrednici, političari, dir.javnih preduzeća, advokati, lekari i njima slični lepo živeti. Šta je za njih 6% na platu od 100.000,, ili 200.000,00 hiljada. Ništa, sića, ali sa nas obične je tih 6% veliko. Uostalom vrana vrani oči ne vadi a mi odgovor nećemo dobiti. Jedino živimo u nadi da od tih para se neće opet plaćati nečija bahatost, sileđijstvo, mućke i ostale mutne radnje učinjene u belom svetu pod velom državne tajne.

Dule

pre 15 godina

Ministarka finansija je najavila je da će sa šest odsto biti oporezovani mesečni prihodi veći od 12.000 dinara, u šta su uračunate plate, penzije, ugovori u odelu, honorari, isplate od dividendi i drugi prihodi.

Ne razumem se puno ali ajde da obicnoj spremacici koja ima platu 15 hiljada i manju uzmu jos ovaj porez. Da li ovi ljudi traze djavola i zovu narod na ulice???

slobodnomisleći

pre 15 godina

Mi dobismo 3 milijarde, a Rumunija 20 milijardi...
Nadam se da će bar neko da razmisli o ulaganju bilo kog novca (ako ne može ovaj MMF-ovski) u poljoprivredu.
Oranice širom Srbije nezasejane propadaju, država se nadmidruje sa poljoprivrednicima, a izvoz poljoprivrednih proizvoda u EU i u Rusiju je bez carina.
A na hrani nijedna država i bilo koji narod ne može mnogo da štedi. Samo uz subvenciju poljoprivrede moglo bi (za promenu) da se proizvodnja poveća i na taj način zaposle ljudi, i poveća izvoz, pa samim tim puni i budžet.
A zamislite samo koliko se hrane može izvesti samo u Moskvu, a kamoli u ostatak Rusije ili EU.
Mislim da Srbija ne bi mogla da proizvede toliko hrane.

DDas

pre 15 godina

Ovih 3 milijarde NE IDE u budzet, sluzice rezervama. Rupa u budzetu se pored rebalansa smanjuje kreditom kod banaka. Shvatite vise,ovo je ko zna koja vest po redu. Dakle ne moze iz tog novca da ide u poljoprivredu. Druga je stvar sto je drzava zapustila poljoprivredu a i logicno je s obzirom da je zarada na hrani nekoliko puta manja nego da se proizvodi bilo koji industrijski proizvod.

Puno se ljudi bune sto 3 milijarde mnogo je a sada kukaju sto nismo dobili 20 milijardi kao Rumunija, ne razumem. Mozda nismo dobili jer nam ne treba za sada sto je dobro, zar ne?
A, da, naravno nismo dobili nego pozajmili.

Тигрица

pre 15 godina

''kreditni aranžman od oko tri milijarde evra, koji će trajati do 2011. godine.'' - Интересантно како се поклапа временски период у коме се могу повлачити средства од ММФ-а и мандатни период на који је изабрана Влада РС, зар не?

Pitalac

pre 15 godina

Samo jedno pitanje. Šta mislite da li je privatna imovina članova Vlade, odn. vladajuće koalicije, njihovih porodica, kumova i stranačkih "prvaka", "prvoboraca" i sličnih, stečena u poslednjih 8 godina, manja ili veća od pomenutih nedostajućih 5,5 odnosno (za svaki slučaj) 6% BDP za 2009. godinu?

samo ubijanje

pre 15 godina

Ja ne razumem sta ste se okomili na obicne ljude u administraciji, to je ono - da i komsiji crkne krava, ali to ce uticati na sve. Ja razumem da ta prica odgovara tajkunima i ljudima koji su se nakrali pa sad imaju privatne firme. jer kad na trzistu bude vise otpustenih i bude bilo manje ljudi koji primaju pristojnu platu od oko 40000 i nesto oni ce moci da placaju svoje radnike manje i jos vise da ih izrabljuju. Zlatno pravilo je ponuda utice na cenu! Treba se skoncentrisati na politicare i razna mesta na kojima se iz drzavnog budzeta kombinacijama isisava ogroman novac laznim tenderima i placanjem raznih radova nekoliko puta vise od realne cene.

bezimena

pre 15 godina

"Da smanji javnu potrošnju i što je najbitnije da ukine partijsku kontrolu nad ekonomijom.."

Ovo je SRŽ problema koji MORA da se otkloni, u suprotnom nama neće pomoći ni bilion dolara!

Milan

pre 15 godina

Kao prvo treba da se odlucite dali je tri milijarde evra ili dolara.
Mislim da to mi svi znamo gosp. Stevanovicu da kredit od MMF nije resenje ali pomaze na pravom putu i daje stranim investorims izvesnu sigurnost.

Perica

pre 15 godina

Aha, znaci katastrofa ce biti sledece godine, ako opet ne uzmemo neki novi zajam sa nepovoljnom kamatom.

Umesto da gledamo da se resimo mmf-a i svetske banke mi i dalje srljamo u dugove

vredi pogledati barem deo filma Zeitgeist II (addendum) gde govore o zaduzivanju zemlje
od 5 minuta i 40 sekunde:
http://www.youtube.com/watch?v=UU5cde5olps

Hawkeye011

pre 15 godina

Sad posle Infostana pocece da stizu iznenadni racuni za struju koju niste platili od 1965. godine + kamate, a zatim i TV pretplata sa zaostalim placannjima i kamatama od 1952. godine, kablovski distributeri ima da dostavljaju iste takve racune pozivajuci se da kablovski sistemi postoje od onog trenutka kada je izmisljen koaksijalni kabl. Sve u svemu ove vladine mere oporezivanja nisu uopste izraz nacionalne solidarnosti vec najobicnija pljacka, gde siromasni gradjani finansiraju drzavu i n jene funkcionere. Gde je ono "teret krize snosice bogati"? Zar je bogat covek onaj koji mesecno zaradi 12.000 dinara da bi 600 dinara dao da se poslanici baskare u parlamentu? Budimo direktni, kao sto su bili u Hrvatskoj, pre nekoliko meseci: Stezite vi svoj kais...

Pesimist

pre 15 godina

MMF je promenio kriterijume, novac daje gde god je opasno. Odlaže se katastrofa u očekivanju nekog samorešenja krize. Nije teško zaključiti da će iz ove krize svet izaći bitno drugačiji, novac ju tu najmanja stavka, i na njemu se sada ne štedi nigde u svetu. Najverovatnija opcija je da će inflacija pojesti sadašnji finansijski dužničkopoverilački sistem. Setimo se naše krize iz devedesetih, inflacija je pojela sve vrednosti i dugova i potraživanja. Ne treba vladu optuživati previše, sami izlaz ne znaju i ne mogu obezbediti, rade što i drugi u svetu, a kako ćemo proći, videćemo.

mira

pre 15 godina

Uzimamo kredit da bi mogli i dalje da trošimo i da ulažemo u tuđu proizvodnju, jer smo našu naravno upropastili. Tako je izgleda lakše vladi, a pomalo i nama, jer ne mora nešto mnogo da se radi i razmišlja, pa dok traje.

zaposleni

pre 15 godina

Posle uvodjenja solidarnog poreza, jedino mi preostaje da prestanem sa placanjem usluga za Infostan i RTS pretplate, kako ne bi morao da zakidam na deci.

bezimena

pre 15 godina

DRŽAVA je već godinama UZOR HAOSA a sa ovom Vladom je dostignut vrhunac pošto ista sledi utabane staze Milošević-Šešelj-VdrK "politike" i "ekonomije"!

Odoh da TITA malo od blata pravim i prizivam sećanja na zlatno vreme njegovog "režima"!

strasno...

pre 15 godina

Solidarni porez??? Ko je tu sa cim solidaran? Izgleda da smo mi iz privatnog sektora solidarni da nam otimaju krvavo zaradjene pare, kako bi sve tetke, strine, bratici, ljubavnice, sinovi i ostali nepotrebni likovi u drzavnoj administraciji bili obezbedjeni... Kako drzava stedi? Tako sto ne daj boze da ce da otpusta najvecu drzavnu administraciju u evropi nego ce da je smanji za 5 ministara??? Nemam kalkulaciju, ali sam poprilicno sigurna da bi smanjenje drzavne administracije za 5% proizveli isti efekat na strani rashoda, kao ovaj solidarni porez na strani prihoda... Niko u privatnom sektoru nema visoku platu, a da je nije krvavo zaradio, a ja nesto ne vidim podatak da li su u drzavnom sektoru zamrznute bruto ili neto plate, tj da li ce i svi na drzavnim jaslama da dobiju smanjenje plate... ali tako nam i treba kada smo budale.... Hoce neko izaci na ulicu da se buni zbog ovoga kao u vecini evropskih zemalja? Naravno da nece....

bnp

pre 15 godina

Pre mesec dana premijer je objavio da nas recesija neće pogoditi. Sada najavljuje mere štednje iz kojih se ne vidi na čemu će vlada da štedi. Uglavnom se sve svodi na punjenje budžeta preko ledja gradjana. Šta će nam pričati za mesec dana?

Zbunjen ili lud?

pre 15 godina

Naslov ove vesti u nekoliko reči oslikava jad i bedu ove države i dvoličnost onih koji njom vladaju!
Država bi uvek trebala i biti uzor štednje, jer ako nije znači da se RASIPA novcem svojih građana! A rasipništvo svake naše vlastodržačke garniture se nažalost izgleda smatra kao podrazumevano stanje čak i za premijera. Kako li se onda staraju prema novcu ovi koji su niže na lestvici, koji se verovatno osećaju manje odgovornim? Sramota!

Jovo

pre 15 godina

Da li ih je MMF uslovio pa su vec smanjili primanja ratnim vojnim invalidima i porodicama palih boraca za cak 25%? Sramota je sta se desava i ko nam sve vodi drzavu.

MM

pre 15 godina

"Država kao uzor štednje", kasno ste se setili Cvetkoviću. Doveli ste gradjane do dna, svi se vi obogatiste i sad jednako da štedimo. I tako nam nema spasa, pa ponovo na izbore, da nas više Krkobabići, Dačići ne uslovljavaju.

rebro

pre 15 godina

Ako ce drzava da bude uzor onda svim drzavnim sluzbenicima pocevsi od Cvetkovica pa preko Dinkica, Tadica i ostalih skresati plate za 80% i da vidis kako bi smo bili u SUFICITU!

ivana

pre 15 godina

kada država štedi, to znači da mi premijer ili ministri od dva ili tri savetnika za medije mogli da se odreknu barem njih dvoje, ili da sebi smanje plate, a to što će sami da plaćaju kafu i sokove, ko plaća kafu ostalim građanima nego oni sami iz sopstvenog džepa

booba

pre 15 godina

Drzava kao uzor stednje? Kad i gde?Sad kad ste se nakrali za pet zivota? Ostavite nase bedne plate na miru. Pocinjem mrko da gledam sve koji voze besna kola, carinika kad kupuje puna kolica u maxiju.... muka mi je vise....

Bezimeni plus naivni

pre 15 godina

Pod hitno: Z A M O L I T E
Branka Dragaša da nam pomogne, ako hoće. ALI ga SLUŠAJTE i PUSTITE DA IZABERE EKIPU I DA R A D I !!!

Mislilac

pre 15 godina

Nisu nam trebali dati ni toliko. Šta će nam? Do građana neće doći, to znaju i ptice na grani, kao što nećemo ni zaraditi na njima. Biće taman da se isplate bonusi, da se isplate "radne grupe", "odbori", "radna tijela" itd, kao i naša državna birokratija koje ima više nego preostalog stanovništva (figurativno, ali preko 200 hiljada ljudi). Kad se to potroši, stojaćemo u redu pred zelenašem MMF da nam pozajmi još, pa kad vrijeme prođe MMF će doći i odnijeti cijelu državu, a nas ostaviti sa bukvama i šljivama, samo u gaćama. E, pa, narode, tu ste vladu birali sami.

Nikola

pre 15 godina

Smanjite plate u državnoj upravi i otpustite tu silnu administraciju po opštinama i organima uprave koji ništa ne privredjuju, a vuku velike plate. Tako ćete uštedeti novac.

Olaf Magnuson

pre 15 godina

Kad kaze da drzava mora biti uzor stednje, premijer Cvetkovic verovatno misli na Konungariket Sverige (Kraljevinu Svedsku), koja kao jedna od najbogatijih zemalja na svetu ima 8 (osam) sluzbenih automobila. Sa strukturom "politicara" i "ministara" koji rukovode "drzavom" Srbijom, mislim da je nemoguce da se recenica premijera odnosi na srpsku "drzavu", ma kakve da je "promene" on, siromah, "planirao".

justice

pre 15 godina

Pored svih brljotina koje ste napravili (znanih i neznanih) evo javno obecavam, moja porodica i ja cemo glasati za vas i u sledecem mandatu (ako budete u Srbiji, mislim, ako tako nafatirani ne odete u neke "toplije krajeve") samo ako uradite jednu jedinu stvar - pocnete da cistite ribu od glave gde najvise smrdi i napravite racionalizaciju u drzavnim organima (ministarstvima, znanim i neznanim agencijama gde ste pozaposljavali svu decu rodjaka, komsija i prijatelja koja nisu htela da se skoluju pa sada tamo brljaju - a da brljaju brljaju zestoko, jer da uce nece, da slusaju nece, da pitaju nece sposobnije od sebe) i smanjite plate ali NE procentualno nego tako da oni koji imaju najvise se izjednace sa onima koji sada primaju najmanje. Znate ono jedni jedu kupus drugi meso u proseku sarmu. E dajte i nama sarmu. I naravno da napravite racionalizaciju drzavnih cinovnika pa tek onda onih drugih. E to ce biti limburga meseca. Nema od toga nista sto dokazuje i potez ministarke finansija koja predlaze da se PROCESNIM ZAKONOM (o zemljo otvori se) povecaju plate ??? znate kome??? radnicima u poreskoj upravi. Kao mala im plata, pa dajte da uzmemo od onih koji nemaju da damo ovima sto imaju i sto je, evidentno NISTA NE RADE a i ono sto urade naopako odrade pa je bolje da ih placamo sto vise da bi radili sto manje.

Pukli ste samo vas jos niko nije obavestio a ako niste culi, uzurbane pripreme su, za strajk svih zaposlenih.
Ponovicu, pistaljkama, loncima, serpama, protestima dovedosmo vas tu gde jeste, ali ne da bi se vi bogatili nego da nam svima bude bolje. Idite sami. Cujem da mnogi skidaju prasinu sa svojih pistaljki i ostalih rekvizita.

Navijac

pre 15 godina

Od neto iznosa plate se oduzme 12000 i taj novodobijeni iznos ce biti oporezovan (za navedenu spremacicu sa platom od 15000, oporezovani iznos je 3000, tako da se za porez uzima 180 dinara). Zato oni sa prihodom od 12000 ne placaju porez, jer 6% od nule je nula.

lale

pre 15 godina

kad iz bureta curi na sve strane dobro da smo ista od MMF dobili. ustvari treba da smo srecni kad bilo sta dobijemo. Nazalost, u ovoj zemlji politicari rade sve naopako. svaka 'ekipa' politicara se trudi da napravi sto vise rupa u buretu i postojece 'osigura' da ne 'zapuse' nesrecnim slucajem. Ovce su za sisanje, zar ne?

Mirjana

pre 15 godina

Nije Cvetkovic mnogo pogresio. Ova drzava je potpuno kriminalizovana. Ovde mafijaski krugovi kroje i ekonomsku i svaku drugu politiku. Od tog uzora mi cemo totalno propasti.

Dragan Markovic

pre 15 godina

Stevanovic je potpuno u pravu - partijska kontrola ekonomije je na delu. Treba dodati jos i ovo - neke od kontrola su istovremeno i monopolisti, sto dodatno gusi slobodno trziste; javna potrosnja takodje ima partisjke nalepnice. Sve vise mislim da se vladajucoj garnituri sve vise 'isplati' da vlada na ovakav nacin godinama i da nista ne menja. Nevolja je sto na dugi rok to sve vise kosta i nisam siguran da cemo moci da vratimo a siguran sam da cemo da placamo ogromnu cenu.

sosa

pre 15 godina

da li ova vlada namerno cini sve da se budzet sto manje puni.posle ovakvih mera sledi poznati tok stvari.gradjani ce zbog manjih prihoda trcati po pijacama i kod svercera da kupuju osnovne zuvotne namirnice, cigarete......jeftinije jer nije placena carina i porez.znaci od takvog prometa drzava ima *NULU* prihoda u budzetu.privatni poslodavci ce legalno isplacivati platu od 12000,00dinara a ostalo ce placati radnicima u gotovini na ruke kako bi izbegli porez. izvinite ja tu nigde ne vidim efekte za drzavu od ovih mera, jedino ce dobro biti poznatim pojedincima.

George Best

pre 15 godina

Dobra, Cvele, dobra!
Ali, avaj, ipak na drugom mestu! Prvi (osta)je George Best sa:"Mnogo para sam dao na pice, kocku i zene. Ostatak sam procerdao..."

kalimero

pre 15 godina

Mercedes 123 iz '79 od 2500cm3 veći LUKSUZ od najnovijeg TUAREG-a od 2000cm3 ??!!??
Stan od 70m2 u Zemun Polju veći LUKSUZ nego stan od 60m2 kod Arene ??!!??
Gospodo znam da je u ovoj zemlji mnogo toga naopako ali nemojte da preterujete. Jer ako ustane raja koja se luksuzira i udari po vama sirotinji leteće perje na sve strane !!!!

student986

pre 15 godina

U ekonomiju se ne razumem, ali znam samo da mi je dosta kriticara i pametnjakovica koji sve znaju, a narocito onih koji se javljaju tek kada je nesto vec uradjeno. Imamo vladu kakvu imamo. Bolju nemamo. Ajde malo podrske dajte. Zaboga!

Milan

pre 15 godina

Kao prvo treba da se odlucite dali je tri milijarde evra ili dolara.
Mislim da to mi svi znamo gosp. Stevanovicu da kredit od MMF nije resenje ali pomaze na pravom putu i daje stranim investorims izvesnu sigurnost.

samo ubijanje

pre 15 godina

Ja ne razumem sta ste se okomili na obicne ljude u administraciji, to je ono - da i komsiji crkne krava, ali to ce uticati na sve. Ja razumem da ta prica odgovara tajkunima i ljudima koji su se nakrali pa sad imaju privatne firme. jer kad na trzistu bude vise otpustenih i bude bilo manje ljudi koji primaju pristojnu platu od oko 40000 i nesto oni ce moci da placaju svoje radnike manje i jos vise da ih izrabljuju. Zlatno pravilo je ponuda utice na cenu! Treba se skoncentrisati na politicare i razna mesta na kojima se iz drzavnog budzeta kombinacijama isisava ogroman novac laznim tenderima i placanjem raznih radova nekoliko puta vise od realne cene.

DDas

pre 15 godina

Ovih 3 milijarde NE IDE u budzet, sluzice rezervama. Rupa u budzetu se pored rebalansa smanjuje kreditom kod banaka. Shvatite vise,ovo je ko zna koja vest po redu. Dakle ne moze iz tog novca da ide u poljoprivredu. Druga je stvar sto je drzava zapustila poljoprivredu a i logicno je s obzirom da je zarada na hrani nekoliko puta manja nego da se proizvodi bilo koji industrijski proizvod.

Puno se ljudi bune sto 3 milijarde mnogo je a sada kukaju sto nismo dobili 20 milijardi kao Rumunija, ne razumem. Mozda nismo dobili jer nam ne treba za sada sto je dobro, zar ne?
A, da, naravno nismo dobili nego pozajmili.

Pesimist

pre 15 godina

MMF je promenio kriterijume, novac daje gde god je opasno. Odlaže se katastrofa u očekivanju nekog samorešenja krize. Nije teško zaključiti da će iz ove krize svet izaći bitno drugačiji, novac ju tu najmanja stavka, i na njemu se sada ne štedi nigde u svetu. Najverovatnija opcija je da će inflacija pojesti sadašnji finansijski dužničkopoverilački sistem. Setimo se naše krize iz devedesetih, inflacija je pojela sve vrednosti i dugova i potraživanja. Ne treba vladu optuživati previše, sami izlaz ne znaju i ne mogu obezbediti, rade što i drugi u svetu, a kako ćemo proći, videćemo.

slobodnomisleći

pre 15 godina

Mi dobismo 3 milijarde, a Rumunija 20 milijardi...
Nadam se da će bar neko da razmisli o ulaganju bilo kog novca (ako ne može ovaj MMF-ovski) u poljoprivredu.
Oranice širom Srbije nezasejane propadaju, država se nadmidruje sa poljoprivrednicima, a izvoz poljoprivrednih proizvoda u EU i u Rusiju je bez carina.
A na hrani nijedna država i bilo koji narod ne može mnogo da štedi. Samo uz subvenciju poljoprivrede moglo bi (za promenu) da se proizvodnja poveća i na taj način zaposle ljudi, i poveća izvoz, pa samim tim puni i budžet.
A zamislite samo koliko se hrane može izvesti samo u Moskvu, a kamoli u ostatak Rusije ili EU.
Mislim da Srbija nebi mogla da proizvede toliko hrane.

Blaza

pre 15 godina

Ja razumem zasto Dinkic ne predlaze najcelishodnija resenja za brzo ozdravljenje privrede Srbije. Citam MMF uslovljava i trazi od Srbije da proda Telekom naredne godine, jer Srbija ne moze, iz redovnih prihoda, da vraca svoje dugove i zato mora da proda svoju najprofitabilniju firmu. Dinkic kaze da privatne firme duguju stranim kreditorima 15,5 milijardi evra, a da je dug ovih firmi za ovu godinu 5,5 milijrdi evra. Dinkic ne kaze koje su to privatne firme devizni duznici. Dinkic kaze da drzava mora , kod stranih banaka, da obezbedi odlaganje vracanja duga privatnih firmi i da za to garantuje. Najveci devizni duznik je najveca privatna kompanija, Miskoviceva Delta. Da to nije Delta, Dinkic bi tu kompaniju prozivao svakog dana. Delta duguje i domacim firmama preko roka placanja vise od 30 milijardi dinara, a to je preko 300 miliona evra. Prosto je neverovatno da Dinkic, svetski priznati ekonomski ekspert , ne vidi da je Delta na ovaj nacin postala karcinom srpske privrede i da bez brze operacije tog karcinoma nema spasa srpskoj privredi. Zasto Dinkic ne primeni recept MMF (koji tera Srbiju da proda Telekom) i natera Miskovica da proda deo svoje ogromne imovine i na taj nacin plati svoja devizna i dinarska dugovanja. Ako je to nemoguce neka vlasnistvo nad Deltom preuzmu njeni devizni kreditori i domace firme kojima Delta duguje. Na ovaj nacin bi Delta postala zdrava firma koja moze uredno da izmiruje svoje devizne i dinarske obaveze. Na ovaj nacin ona ne bi bila ogroman i bespotreban teret i drzavi i domacim proizvodnim firmama. Zasto drzava pomaze Miskovicevu Deltu bez uslova da u njoj dobije vlasnicka prava? Ja znam, a da li vi znate?

pedja

pre 15 godina

Mic po mic stvari ce doci na svoje. Ono sa cim Srbija treba da se pomiri je da je u stvari siromasna zemlja, koja nema bogzna sta da ponudi svetu (a sto ovom stvarno treba), da su jedina stvari koje mozemo da izvozimo korupcija, javasluk i bezobrazluk, a o pohlepi da i ne govorimo. Sve ostalo moramo da uvozimo.
Poslednja akcija vlade samo govori u kolikom smo mi g***. Nece znaci biti ni jeftinije stanogradnje, ni Koridora 10, ni kredita za malu privredu, ni reforme zdravsta, skolstva vojske... Nista od svega onoga sta vladajuca stranka trenutno koristi da bi animirala raju. A znate sta jos mozemo da bacimo u klonju? DRZAVNE GARANCIJE STEDNIH ULOGA OD 50000 Evra! Cime ce da garantuju? Novim pozajmicama? HA HA HA!
A niko ne spominje tajkune i poreze koje oni placaju, jer zasto bi kad su placali predizbornu kampanju i troskove. A kod njih je dosta nasih para...
:(

Bezimeni plus naivni

pre 15 godina

Pod hitno: Z A M O L I T E
Branka Dragaša da nam pomogne, ako hoće. ALI ga SLUŠAJTE i PUSTITE DA IZABERE EKIPU I DA R A D I !!!

Vidojko

pre 15 godina

Ono što se ne uzima u obzir je da je ceo svet ušao u ekonomsku krizu. Govoriti o slobodnom tržištu i investicijama, u vreme kada ekonomski sistem, koji je zagovornik kapitalističke proizvodnje, doživljava svoje najcrnje trenutke, je teško razumeti. Investicije su vezane za profit, idu tamo gde ima profita, i nikakva druga merila nisu relevantna. Uredjenje društva i zadovoljenje društvenih potreba je nešto iznad toga, i društvo sa svojim društvenim potrebama ne bi trebalo da bude izloženo propasti kada nastupe uslovi u kojima nema profita i profitabilnih investicija. Kapitalističkoprofitna ekonomija je bila prevozno sredstvo za egzistenciju neke društvene zajednice, i ukoliko to sredstvo ne može da vrši svoju funkciju, treba ga menjati. Država je izvršni organ društva, na njoj je odgovornost za društvenu egzistenciju i iznalaženje novih modela u kojoj se ta egzistencija može zadovoljiti. Zagovornici slobodnog tržišta i isključivo profitabilnih investicija imaju pravo da žale za takvim uslovima i isčekuju ih, država to pravo nema jer su njen smisao i odgovonost bitno drugačiji. Brod na kojem smo do sada plovili polako tone, drugog nema, a serviseri ne znaju da ga poprave i to kriju. Već uveliko se koriste sredstva za spasavanje, to su krediti i štampanje novca, pa je neumesna konstatacija da je nastavak plovidbe broda mnogo bolji od čamaca za spasavanje.

slobodnomisleći

pre 15 godina

Mi dobismo 3 milijarde, a Rumunija 20 milijardi...
Nadam se da će bar neko da razmisli o ulaganju bilo kog novca (ako ne može ovaj MMF-ovski) u poljoprivredu.
Oranice širom Srbije nezasejane propadaju, država se nadmidruje sa poljoprivrednicima, a izvoz poljoprivrednih proizvoda u EU i u Rusiju je bez carina.
A na hrani nijedna država i bilo koji narod ne može mnogo da štedi. Samo uz subvenciju poljoprivrede moglo bi (za promenu) da se proizvodnja poveća i na taj način zaposle ljudi, i poveća izvoz, pa samim tim puni i budžet.
A zamislite samo koliko se hrane može izvesti samo u Moskvu, a kamoli u ostatak Rusije ili EU.
Mislim da Srbija ne bi mogla da proizvede toliko hrane.

Tanja

pre 15 godina

"Sreća je da smo dobili taj novac jer katastrofe neće biti ove godine, ali problemi koji su doveli do toga da se država može ponašati kao bludni sin ostaju”, kaže Stevanović.
Pa obzirom da će sve koji primaju iznad 12.000 dodatno oporezovati, nastaviće da se ponašaju kao bludni sin, može im se... Dok je ovaca biće i šišanja. Ne vidim kako će novac dobijen od MMF-a sprečiti novu katastrofu običnih ljudi koji već jedva krpe kraj s krajem - kao da je malo ono što smo već preživeli od 90tih do sad - nego ajmo novi namet na vilajet, solidarni porez, zajam za Srbiju. Ono što mene lično dodatno frustrira je što niko od "pregovarača" nije izašao da objasni ovom narodu šta će se finansirati sa tri milijarde kredita koji ćemo mi, poreski obveznici, morati da vraćamo. Na koji način će taj kredit dugoročno pomoći stanovništvu ove zemlje. Ponašanje ove Vlade više je nego sramno. Da je sreće pa da imamo jake sindikate, možda bi i kod nas izašlo tri miliona ljudi na ulice... Mozda ne bismo dozvolili da nas opet, po ko zna koji put, legalno pljačkaju. Žalim nas sve zajedno koji živimo u ovoj zemlji, zaista.

Nele_USA

pre 15 godina

Dobro se secam kada smo svi kritikovali Tita i njegovu politiku zaduzivanja, a sada se sve ponavlja. Nasa vlada i tzv. ekonomisti nemaju nikakvu ideju niti strategiju dugorocnog razvoja Srpskog drustva u ekonosmkom pogledu. Strategija srpske ekonomije=pozajmica.

Kockar

pre 15 godina

Ovo mi izgleda poznato:

Pre nekoliko meseci digao sam u jednoj banci kredit od 10.000 evra da bih zadovoljio svoju kockarsku strast i zelju za "zivotom na visokoj nozi".
Posle dve sedmice "uzivanja" prokockao sam sve pare i moj zivot je postao KATASTROFA.

Plata ista, zivot skuplji, visoki anuiteti sa kamatama se moraju redovno otplacivati banci...
OSECAM SE UNESRECEN ZA CEO ZIVOT!

kalimero

pre 15 godina

Mercedes 123 iz '79 od 2500cm3 veći LUKSUZ od najnovijeg TUAREG-a od 2000cm3 ??!!??
Stan od 70m2 u Zemun Polju veći LUKSUZ nego stan od 60m2 kod Arene ??!!??
Gospodo znam da je u ovoj zemlji mnogo toga naopako ali nemojte da preterujete. Jer ako ustane raja koja se luksuzira i udari po vama sirotinji leteće perje na sve strane !!!!

urgentno

pre 15 godina

Bitno je, za pocetak, da se zakrpe rupe u budzetu. A, o sustinskim promenama razmisljace kada se potrose te tri milijarde. A bas su hteli da ustede smanjenjem broja ministarstava. A brojem zaposlenih?

Igor

pre 15 godina

"Da smanji javnu potrošnju i što je najbitnije da ukine partijsku kontrolu nad ekonomijom”,

Ovo gore je suma pocetka i kraja nasih problema pored korupcije i nebrige.

Zaista nam, na srecu, ne manjka pametnih ljudi koji jako dobro definisu nase probleme. Zasto njih ne pustimo da ih i resavaju? Dokle ce sposobni vuci nesposobne?
Kada bi to drzava dozvolila napravili bi sistem rame uz rame sa EU.

Ako zaista ne vidimo neke prave reforme sistema u narednoj godini, gospodo, mozda je vreme za neke nove.

Mrs. M

pre 15 godina

Plata ili penzija od 15000 - 12000 = 3000 * 0.06=180 din. Izgleda da nije mnogo ali koliko su smanjena realna primanja od novembra 2008? Druga je priča kako uopšte živeti sa 15000 a da ne pomenem one koji ni to nemaju

Konstantinos Veliki

pre 15 godina

Po onome sto govori gosp. Stevanovic izgleda da je Srbija totalno "pukla" sto se tice financija i ekonomije. I samo ju MMF spasava kao Madjarsku, Ukrajinu i ostale. Pitanje je sto poslije kada se potrosi kredit? Smanjivanje broja ministarstava s 25 na 15 je jedan od uvjeta kojeg je postavio MMF! Ova inicijativa nikako nije proizasla iz politicke elite kojoj je vlast draga kao i beneficije u njoj. Doslo je vrijeme kada se ponasanje mora promjeniti i zvanje drzavnog sluzbenika tretirati kao "servisera" usluga gradana koji su ih izabrali, a ne mjesto gdje ce se zgrtati lova, ugled, privilegije te bahato ponasati prema svojim sugradanima. Ako je to sto MMF zeli, onda je on na dobrom putu da politicku elitu u Srbiji dovede u red.

Perica

pre 15 godina

Aha, znaci katastrofa ce biti sledece godine, ako opet ne uzmemo neki novi zajam sa nepovoljnom kamatom.

Umesto da gledamo da se resimo mmf-a i svetske banke mi i dalje srljamo u dugove

vredi pogledati barem deo filma Zeitgeist II (addendum) gde govore o zaduzivanju zemlje
od 5 minuta i 40 sekunde:
http://www.youtube.com/watch?v=UU5cde5olps

Nepodanik

pre 15 godina

Preciznosti radi, država se ne ponaša kao bludni sin, već kao bludnica, ali na žalost prema većini svojih "podanika". Preostalu manjinu čine voajeri, a u vrhu su menadžeri ovog bluda.

Milan

pre 15 godina

Pa naravno da nije resenje.
Drzava je od 2000. po nekim procenama sprcala 40 milijardi dolara od privatizacije i raznih pomoci i kredita iz inostranstva i nista nije uradila, samo je jos vise u buli.
Ovo je "drzi vodu dok majstori odu" za godinu dana, a posle cemo da vidimo.
I ovo ce da se potrosi uludo, ostace nam samo da vracamo dugove koji su potroseni uzalud.
Stvarno ne znam kada ce vise taj balon u Srbiji da pukne.

ekonomista

pre 15 godina

Prostom matematikom dodjosmo do toga da je ovim potezom svaki zaposleni u ovoj zemlji dao dodatnih 2000 evra za nadoknade clanova Upravnih odbora, kao i za razne savetnike........to se zove velikodusan narod!
Eh da, s obzirom da kazu ce dobar deo Srbije ostati bez posla ove godine, ova gore cifra ce se i povecati......

krah

pre 15 godina

Toliko o velikom procvatu i blagostanju posle 5 oktobra, velikim ekonomskim strucnjacima i boljem zivotu u kapitalizmu. Mi smo skoro sve privatizovali izmuzili nas pa je red da mi sad iz solidarnog poreza finasiramo drzavu. Bilo gde ovo bi izazvalo velike nemire, ali posto ovde vec vise puta na svakom protestu ciljano neko izazove makljazu, a posle mediji to sve nazove huliganstvom ljudi su se povukli u sebe i cute sto je bio cilj. Iz ovih kredita strani kapitalisti placaju nase ljude na vlasti za dobro obavljen posao, ali na nas racun. Kombinacija je takva da ce ove pare kao i predhodne da zavrse u dzepovima kvazi ekonomskih strucnjaka kroz razne kombinacije,
Telekom ode u ruke stranaca, a mi u duznicko ropstvo.

londonska posla

pre 15 godina

Ako se dobro razumemo, polovinu duga napravile su naše najveće privatne kompanije.
Država sada uzima kredit od 3 milijarde da spašava njihovu zadnjicu, a mi ćemo taj dug da vraćamo?
Drugi pravili račun a mi narod da plaćamo kafanski ceh?
Pa sada je jasno zašto su siroti bogataši zadnjih meseci u panici prebacivali keš u inostranstvo...

Ana

pre 15 godina

Mislim da ljudi na vlasti nisu svesni koliko je nezadovoljstvo ljudi u Srbiji. Bojim se da ce biti potpuno nepripremljeni kada balon pukne.

bezimena

pre 15 godina

DRŽAVA je već godinama UZOR HAOSA a sa ovom Vladom je dostignut vrhunac pošto ista sledi utabane staze Milošević-Šešelj-VdrK "politike" i "ekonomije"!

Odoh da TITA malo od blata pravim i prizivam sećanja na zlatno vreme njegovog "režima"!

Dragana

pre 15 godina

Da li je moguće da ce ovaj narod preći bez ikakvih protesta, izlaska na ulice i pobuna preko ovog "solidarnog poreza". Ako gospoda iz vlade ne znaju sta znaci reč solidarnost neka otvore vujakliju pa nek pročitaju. Sramota izgubili smo svako dostojanstvo i samopoštovanje. Da je ovakva odluka donešena u bilo kojoj zemlji u Evropi narod bi izašao na ulice a naši sindikalci ne smeju prstom da mrdnu posto ce i oni dobiti deo od "solidarnog poreza". Porez je obaveza koju gradjani moraju da plate državi pa samim tim ne može da bude solidaran. Narode izvucite vec jednom glavu iz peska dosta je bilo ponižavanja!

Vladan Jova

pre 15 godina

Vidim da ovde pojedinci kukaju što smo za razliku od Rumunije dobili "samo" 3 milijarde dolara. Ja ću reći da bi bio najsrećniji da nismo dobili ni cent i da se već jednom reorganizujemo, racionalizujemo administraciju i okrenemo sebi a ne da kao retardirano dete stalno čekamo pomoć spolja neshvatajući da sami sebe ukopavamo na duži period. Taj novac treba vraćati. Dinkićevo kukanje kako privatne firme duguju stranim investitorima preko 15 milijardi dolara ne bi uzimao u obzir da nije zakonske rupe koja može ovu zemlju skupo koštati. Država je propisala zakonsku zabranu kupovine poljoprivrednog zemljišta strancima, a sa druge strane je dozvolila domaćim firmama koja su kupovala poljoprivredno zemljište po bagatelnim cenama da za to uzimaju kredite kod stranih banaka i da to zemljište stavljaju pod hipoteku. Na taj način straci će postati vlasnici velike većine poljoprivrednog zemljišta. I tu dolazimo do krucijalnog pitanja zašto Dinkić toliko vodi računa o dugovima privatnih preduzeća - DELTA, dužna skoro 1 milijardu dolara glavnice, a vlasnik preko 33000 hektara u Vojvodini a odnos Dinkića i Miškovića???? Proverite sami. Da se ne uzima ovaj kredit da se pokriju dugovi Delte????

moe

pre 15 godina

Kontam da sad nismo imali drugog izbora nego da se zaduzimo i kontam da je dobro sto na grbaci necemo da imamo 23 vec 3 milijarde evra. Ali, pogledajte sta se dogodilo u skoro svim zemljama koje su pristele da se igraju globalizacije sa MMF i SB. Najvecu broj njih, po Latinskoj Americi je bankrotirao, a neke kao Egipat danas moraju da gledaju kako Izrael tuce Gazu i drze svoje granice zatvorene za izbeglice jer se toliko zaduzio Americi da kada bi ova povukla svoje finansijske pakete, najmanje deset miliona ljudi bi napravilo haos na kairskim ulicama u nedostatku subvencionisanog hleba, ulja i brasna. Jedine uspesne ekonomije, ispostavilo se, su bile one koje se nisu drzale principa neoliberlazima i tacaka vasingtonskog konsenzusa. Naravno, ogromnu ulogu imaju monopoli i korupcija na svim nivoima. Kontam da je nama jos zajebanije jer "EU" blokira sporazum o stabilizaciji i pridruzivanju koji je i sama potpisala. Cini mi se da, kako stvari stoje, nema mesta za optimizam.

Navijac

pre 15 godina

Od neto iznosa plate se oduzme 12000 i taj novodobijeni iznos ce biti oporezovan (za navedenu spremacicu sa platom od 15000, oporezovani iznos je 3000, tako da se za porez uzima 180 dinara). Zato oni sa prihodom od 12000 ne placaju porez, jer 6% od nule je nula.

justice

pre 15 godina

Pored svih brljotina koje ste napravili (znanih i neznanih) evo javno obecavam, moja porodica i ja cemo glasati za vas i u sledecem mandatu (ako budete u Srbiji, mislim, ako tako nafatirani ne odete u neke "toplije krajeve") samo ako uradite jednu jedinu stvar - pocnete da cistite ribu od glave gde najvise smrdi i napravite racionalizaciju u drzavnim organima (ministarstvima, znanim i neznanim agencijama gde ste pozaposljavali svu decu rodjaka, komsija i prijatelja koja nisu htela da se skoluju pa sada tamo brljaju - a da brljaju brljaju zestoko, jer da uce nece, da slusaju nece, da pitaju nece sposobnije od sebe) i smanjite plate ali NE procentualno nego tako da oni koji imaju najvise se izjednace sa onima koji sada primaju najmanje. Znate ono jedni jedu kupus drugi meso u proseku sarmu. E dajte i nama sarmu. I naravno da napravite racionalizaciju drzavnih cinovnika pa tek onda onih drugih. E to ce biti limburga meseca. Nema od toga nista sto dokazuje i potez ministarke finansija koja predlaze da se PROCESNIM ZAKONOM (o zemljo otvori se) povecaju plate ??? znate kome??? radnicima u poreskoj upravi. Kao mala im plata, pa dajte da uzmemo od onih koji nemaju da damo ovima sto imaju i sto je, evidentno NISTA NE RADE a i ono sto urade naopako odrade pa je bolje da ih placamo sto vise da bi radili sto manje.

Pukli ste samo vas jos niko nije obavestio a ako niste culi, uzurbane pripreme su, za strajk svih zaposlenih.
Ponovicu, pistaljkama, loncima, serpama, protestima dovedosmo vas tu gde jeste, ali ne da bi se vi bogatili nego da nam svima bude bolje. Idite sami. Cujem da mnogi skidaju prasinu sa svojih pistaljki i ostalih rekvizita.

Zoran M.

pre 15 godina

Stevanovic je potpuno u pravu, te pare od MMF-a ce biti kap u moru beznadja ako drzava ne uradi upravo to sto je rekao - izvrsi sustinske reforme, ukine partijski monopol nad ekonomijom i smanji javnu potrosnju. Bojim se, medjutim, da sa ovom garniturom na vlasti od toga nema nista.

paparaco

pre 15 godina

Tri milijarde dolara u naredne dve godine? Kamata naravno zelenaska? Iz kojih sredstava ce se ta sredstva jednoga dana vracati? Hoce li se i koliko radnih mesta ovim novcem otvoriti? Na kraju sredstva zavrsavaju u krpljenju budzetskih rupa, izdrzavanju 250 (nepotrebnih poslanika), 25 ministarstva, (zamenici ministra, drzavni sekretari, njihovi vozaci, itd..)

mira

pre 15 godina

Uzimamo kredit da bi mogli i dalje da trošimo i da ulažemo u tuđu proizvodnju, jer smo našu naravno upropastili. Tako je izgleda lakše vladi, a pomalo i nama, jer ne mora nešto mnogo da se radi i razmišlja, pa dok traje.

bezimena

pre 15 godina

"Da smanji javnu potrošnju i što je najbitnije da ukine partijsku kontrolu nad ekonomijom.."

Ovo je SRŽ problema koji MORA da se otkloni, u suprotnom nama neće pomoći ni bilion dolara!

Jovo

pre 15 godina

Da li ih je MMF uslovio pa su vec smanjili primanja ratnim vojnim invalidima i porodicama palih boraca za cak 25%? Sramota je sta se desava i ko nam sve vodi drzavu.

Lyooba

pre 15 godina

Posto sam ja jedini zaposlen u svojoj IT firmici, smanjicu sebi platu sa 57,000 na 11,500 dinara neto :) Ne dam im vise ni dinara na poreze od kojih nemam nista!

Тигрица

pre 15 godina

''kreditni aranžman od oko tri milijarde evra, koji će trajati do 2011. godine.'' - Интересантно како се поклапа временски период у коме се могу повлачити средства од ММФ-а и мандатни период на који је изабрана Влада РС, зар не?

Kaća NS

pre 15 godina

Pitam gospodu iz Vladinog pregovaračkog tima sa MMF na koji način misle da oporezuju privatnike koji nisu obavezni da imaju fiskalne kase a prijavljuju znatno manje prihode nego što stvarno ostvaruju. Mislim na advokatske kancelarije, privatne lekarske ordinacije, estradne umetnike i ostale njima slične. Takođe me interesuje kako će se oporezovati oni koji rade kod privatnika primaju minimalac (to je malte ne praksa kod svih) a na ruke dobijaju ko zna koliko. Oporezujte skupa letovanja, zimovanja, skupe džipove, jahte i ostali luksuz o kome oni sa platom od 15.000,00 hiljada i penzijom od 20.000,00 hiljada mogu samo da sanjaju. Ali i ovog puta će uspešni privrednici, političari, dir.javnih preduzeća, advokati, lekari i njima slični lepo živeti. Šta je za njih 6% na platu od 100.000,, ili 200.000,00 hiljada. Ništa, sića, ali sa nas obične je tih 6% veliko. Uostalom vrana vrani oči ne vadi a mi odgovor nećemo dobiti. Jedino živimo u nadi da od tih para se neće opet plaćati nečija bahatost, sileđijstvo, mućke i ostale mutne radnje učinjene u belom svetu pod velom državne tajne.

Penzioner

pre 15 godina

Kako nas je ova drzava izvarala. Dobili smo 10% povecanje penzije i cela vlada je pricala da nece ici na rezanje penzija, kad ono uvedose porez od 6% na sve plate i penzije vece od 20.000 dinara. To znaci da ce sada da mi ukradu 1.800 dinara mesecno. Inflacija vec sada 5,5%. Poskupljenja svakog dana. Od septembra 2008 realno u odnosu na evro zakinut sam za 130 evra. Pa dokle vise. Pobite nas sve i smanjite stanovnistvo na polovinu i onda ce da bude sve OK. Svi bumbari koji su imali veze nakotise se u javnim preduzecima. U JAT-u preko 50% viska isto u RTS-u da ne govorim o EPS-u, NIS-u. Ljudi zasticeni kao medvedi. Ne pomislja niko da ih najuri i da se smanje troskovi. Kako sam ja svojevremeno ostao bez posla mogu i oni pa da vide kako je na buvljaku i rad na crno.

Dule

pre 15 godina

Ministarka finansija je najavila je da će sa šest odsto biti oporezovani mesečni prihodi veći od 12.000 dinara, u šta su uračunate plate, penzije, ugovori u odelu, honorari, isplate od dividendi i drugi prihodi.

Ne razumem se puno ali ajde da obicnoj spremacici koja ima platu 15 hiljada i manju uzmu jos ovaj porez. Da li ovi ljudi traze djavola i zovu narod na ulice???

Pitalac

pre 15 godina

Samo jedno pitanje. Šta mislite da li je privatna imovina članova Vlade, odn. vladajuće koalicije, njihovih porodica, kumova i stranačkih "prvaka", "prvoboraca" i sličnih, stečena u poslednjih 8 godina, manja ili veća od pomenutih nedostajućih 5,5 odnosno (za svaki slučaj) 6% BDP za 2009. godinu?

zaposleni

pre 15 godina

Posle uvodjenja solidarnog poreza, jedino mi preostaje da prestanem sa placanjem usluga za Infostan i RTS pretplate, kako ne bi morao da zakidam na deci.

Mislilac

pre 15 godina

Nisu nam trebali dati ni toliko. Šta će nam? Do građana neće doći, to znaju i ptice na grani, kao što nećemo ni zaraditi na njima. Biće taman da se isplate bonusi, da se isplate "radne grupe", "odbori", "radna tijela" itd, kao i naša državna birokratija koje ima više nego preostalog stanovništva (figurativno, ali preko 200 hiljada ljudi). Kad se to potroši, stojaćemo u redu pred zelenašem MMF da nam pozajmi još, pa kad vrijeme prođe MMF će doći i odnijeti cijelu državu, a nas ostaviti sa bukvama i šljivama, samo u gaćama. E, pa, narode, tu ste vladu birali sami.

lale

pre 15 godina

kad iz bureta curi na sve strane dobro da smo ista od MMF dobili. ustvari treba da smo srecni kad bilo sta dobijemo. Nazalost, u ovoj zemlji politicari rade sve naopako. svaka 'ekipa' politicara se trudi da napravi sto vise rupa u buretu i postojece 'osigura' da ne 'zapuse' nesrecnim slucajem. Ovce su za sisanje, zar ne?

Zbunjen ili lud?

pre 15 godina

Naslov ove vesti u nekoliko reči oslikava jad i bedu ove države i dvoličnost onih koji njom vladaju!
Država bi uvek trebala i biti uzor štednje, jer ako nije znači da se RASIPA novcem svojih građana! A rasipništvo svake naše vlastodržačke garniture se nažalost izgleda smatra kao podrazumevano stanje čak i za premijera. Kako li se onda staraju prema novcu ovi koji su niže na lestvici, koji se verovatno osećaju manje odgovornim? Sramota!

strasno...

pre 15 godina

Solidarni porez??? Ko je tu sa cim solidaran? Izgleda da smo mi iz privatnog sektora solidarni da nam otimaju krvavo zaradjene pare, kako bi sve tetke, strine, bratici, ljubavnice, sinovi i ostali nepotrebni likovi u drzavnoj administraciji bili obezbedjeni... Kako drzava stedi? Tako sto ne daj boze da ce da otpusta najvecu drzavnu administraciju u evropi nego ce da je smanji za 5 ministara??? Nemam kalkulaciju, ali sam poprilicno sigurna da bi smanjenje drzavne administracije za 5% proizveli isti efekat na strani rashoda, kao ovaj solidarni porez na strani prihoda... Niko u privatnom sektoru nema visoku platu, a da je nije krvavo zaradio, a ja nesto ne vidim podatak da li su u drzavnom sektoru zamrznute bruto ili neto plate, tj da li ce i svi na drzavnim jaslama da dobiju smanjenje plate... ali tako nam i treba kada smo budale.... Hoce neko izaci na ulicu da se buni zbog ovoga kao u vecini evropskih zemalja? Naravno da nece....

bnp

pre 15 godina

Pre mesec dana premijer je objavio da nas recesija neće pogoditi. Sada najavljuje mere štednje iz kojih se ne vidi na čemu će vlada da štedi. Uglavnom se sve svodi na punjenje budžeta preko ledja gradjana. Šta će nam pričati za mesec dana?

ivana

pre 15 godina

kada država štedi, to znači da mi premijer ili ministri od dva ili tri savetnika za medije mogli da se odreknu barem njih dvoje, ili da sebi smanje plate, a to što će sami da plaćaju kafu i sokove, ko plaća kafu ostalim građanima nego oni sami iz sopstvenog džepa

MM

pre 15 godina

"Država kao uzor štednje", kasno ste se setili Cvetkoviću. Doveli ste gradjane do dna, svi se vi obogatiste i sad jednako da štedimo. I tako nam nema spasa, pa ponovo na izbore, da nas više Krkobabići, Dačići ne uslovljavaju.

Nikola

pre 15 godina

Smanjite plate u državnoj upravi i otpustite tu silnu administraciju po opštinama i organima uprave koji ništa ne privredjuju, a vuku velike plate. Tako ćete uštedeti novac.

Hawkeye011

pre 15 godina

Sad posle Infostana pocece da stizu iznenadni racuni za struju koju niste platili od 1965. godine + kamate, a zatim i TV pretplata sa zaostalim placannjima i kamatama od 1952. godine, kablovski distributeri ima da dostavljaju iste takve racune pozivajuci se da kablovski sistemi postoje od onog trenutka kada je izmisljen koaksijalni kabl. Sve u svemu ove vladine mere oporezivanja nisu uopste izraz nacionalne solidarnosti vec najobicnija pljacka, gde siromasni gradjani finansiraju drzavu i n jene funkcionere. Gde je ono "teret krize snosice bogati"? Zar je bogat covek onaj koji mesecno zaradi 12.000 dinara da bi 600 dinara dao da se poslanici baskare u parlamentu? Budimo direktni, kao sto su bili u Hrvatskoj, pre nekoliko meseci: Stezite vi svoj kais...

Dragan Markovic

pre 15 godina

Stevanovic je potpuno u pravu - partijska kontrola ekonomije je na delu. Treba dodati jos i ovo - neke od kontrola su istovremeno i monopolisti, sto dodatno gusi slobodno trziste; javna potrosnja takodje ima partisjke nalepnice. Sve vise mislim da se vladajucoj garnituri sve vise 'isplati' da vlada na ovakav nacin godinama i da nista ne menja. Nevolja je sto na dugi rok to sve vise kosta i nisam siguran da cemo moci da vratimo a siguran sam da cemo da placamo ogromnu cenu.

Olaf Magnuson

pre 15 godina

Kad kaze da drzava mora biti uzor stednje, premijer Cvetkovic verovatno misli na Konungariket Sverige (Kraljevinu Svedsku), koja kao jedna od najbogatijih zemalja na svetu ima 8 (osam) sluzbenih automobila. Sa strukturom "politicara" i "ministara" koji rukovode "drzavom" Srbijom, mislim da je nemoguce da se recenica premijera odnosi na srpsku "drzavu", ma kakve da je "promene" on, siromah, "planirao".

sosa

pre 15 godina

da li ova vlada namerno cini sve da se budzet sto manje puni.posle ovakvih mera sledi poznati tok stvari.gradjani ce zbog manjih prihoda trcati po pijacama i kod svercera da kupuju osnovne zuvotne namirnice, cigarete......jeftinije jer nije placena carina i porez.znaci od takvog prometa drzava ima *NULU* prihoda u budzetu.privatni poslodavci ce legalno isplacivati platu od 12000,00dinara a ostalo ce placati radnicima u gotovini na ruke kako bi izbegli porez. izvinite ja tu nigde ne vidim efekte za drzavu od ovih mera, jedino ce dobro biti poznatim pojedincima.

booba

pre 15 godina

Drzava kao uzor stednje? Kad i gde?Sad kad ste se nakrali za pet zivota? Ostavite nase bedne plate na miru. Pocinjem mrko da gledam sve koji voze besna kola, carinika kad kupuje puna kolica u maxiju.... muka mi je vise....

Mirjana

pre 15 godina

Nije Cvetkovic mnogo pogresio. Ova drzava je potpuno kriminalizovana. Ovde mafijaski krugovi kroje i ekonomsku i svaku drugu politiku. Od tog uzora mi cemo totalno propasti.

rebro

pre 15 godina

Ako ce drzava da bude uzor onda svim drzavnim sluzbenicima pocevsi od Cvetkovica pa preko Dinkica, Tadica i ostalih skresati plate za 80% i da vidis kako bi smo bili u SUFICITU!

George Best

pre 15 godina

Dobra, Cvele, dobra!
Ali, avaj, ipak na drugom mestu! Prvi (osta)je George Best sa:"Mnogo para sam dao na pice, kocku i zene. Ostatak sam procerdao..."