Ponedeljak, 23.03.2009.

15:06

"Bombardovanje - velika greška"

Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac izjavio je da je bombardovanja Srbije bilo velika greška NATO-a i da do njega nikako nije smelo da dođe.

Izvor: B92

"Bombardovanje - velika greška" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

30 Komentari

Sortiraj po:

mirko

pre 15 godina

Evo pun tekst "Rambouillet"-a na internet arhivi:
http://web.archive.org/web/20040204191146/http://www.monde-diplomatique.fr/dossiers/kosovo/rambouillet.html

Procitajte "Appendix B"

"Rambouillet" "dogovor" je bio ultimatum za koji je Madeleine Albright rekla "nismo tu da pregovaramo" i kojem su, kada je prvenstveno prihvacen, dodali "appendix B" da bi "namerno podigli ulog da ga Srbi ne bi prihvatili" jer je "Srbiji trebalo malo bombardovanja" i tada predocili novu verziju Jugoslaviji pod uslovom potpisi ili budi bombardovan. Taj ultimatu je zahtevao okupaciju cele Srbije, da NATO ima pun imunitet i pravo da o trosku Srbije koristi svu infrastrukturu Srbije - ukratko okupacija na koju ni jedna zemlja nebi pristala. Neki Evropski parlamentarci su javno izjavili da ne bi dali svoj glas da su znali pun sadrzaj "Rambouillet"-a. Neki koji su bili u toku ga nazivaju ultimatumom koji je bio smisljen da izazove rat i da je zlocin protiv mira.

Dalje, jugoslovenska delegacija se sastojala od predstavnika svih etnickih zajednica dok je sa Kosovske strane bila zastupljena samo Albanska manjina i, iako je Jugoslovenska strana bila optuzivana da nece da potpise i zbog toga joj je vec bilo preceno bombama, Albanci isto nisu hteli da potpisu do poslednjeg trenutka ali njima nije bilo preceno, naprotiv "nadali su se da ce Albanci ipak da potpisu".

Evo vam par linkova:
http://www.iacenter.org/warcrime/rbecker.htm
http://www.tenc.net/gilwhite/rambouillet.htm

Milutin

pre 15 godina

78 dana smo moja porodica i ja svaki svakcijati dan po vise puta slusali uzbune i detonacije okolo. Mi se na to nikada NISMO navikli!
Jedno vece smo od bombardovanja u neposrednoj blizini svi poispadali iz kreveta a ulazna vrata od kuce su se nasla u dnevnoj sobi koju od ulaza deli hodnik. Nije mnogo crepa palo sa krova ali kuca odjednom puna neke prasincine i krsa a dvoriste gelera (ostrih kao zileti, cudio sam se jer sam to zamisljao kao neke kuglice).
Niko se u kuci nije zalio. Svi su samo cutali i gledali u mene.
Ako mislite da to bombardovanje nije bila greska, onda nista.

Max

pre 15 godina

Šta mi to sutra obeležavamo? Da li naše patriote znaju ko su bili npr. Major Zoran Radosavljević i Pukovnik Milorad Vuković? Da li naša deca znaju za prave žive heroje ovog naroda: Iliju Arizanova, Ljubišu Kulačina, Predraga Milutinovića, Zoltana Danija, Belu Kiša ... ne znaju! Ali zato svi "pravi" Srbi se kunu u Legiju, Radovana i Ratka ... Dakle u Srbiji si heroj samo ako popališ bar deset sela i pobiješ par stotina ili hiljada civila, a kad poletiš sa neispravnim MIG-om u borbu 1:50 ili stisneš petlju pa skineš "nevidljivog" svi te zaborave - sramota!!!
Ako je za NATO to bila velika greška, za nas je velika SRAMOTA!!! Mislite malo i o tome, sutra kad vam sirene zapevaju minutu ćutanja!

barba

pre 15 godina

Eh, kada bi medju Albancima, Hrvatima, Bosnjacima i ostalima bilo toliko samokriticnih kao kod Srba gde bi nam kraj bio. Ali, avaj samokriticnost ima plodno tle samo u Srbiji.

Glasac

pre 15 godina

Niti sam ikada glasao za Milosevica, niti sam ikada ikog ubio, a bio sam bombardovan. Srbi koji su pocinili zlocine su u zatvoru, mnogi, mozda ne svi, a NATO celnici, za koje sam ja bio samo kolateralna steta, ne osecaju cak ni grizu savesti. Ne vidim razliku izmedju NATO vodja i srpskih vodja koji su ubijali na Kosovu. I danas te iste NATO vodje ubijaju po Iraku, podrzavaju Izrael,... Nisam glasao za Milosevica, i glasam protiv NATO - a.

Zeljko

pre 15 godina

Mora da se kaze da je NATO bio veoma precizan pri gadjanju ciljeva. Sta bi bilo da su kao slucajno malo gadjali Novi Beograd blokove? Neki su imali nameru da jos vise razbuktaju gnev prema Americi kada su tomahavci obarani iznad naseljenih mesta. Jedan tomahavk je pogodjen iznad Novog Beograda kada je jedan deo zavrsio kod Genexa a drugi kod hale Limes srecom bez posledica. Jedan tomahavk je oboren iznad Batajnice kada je nastradala mala Milica Rakic. Da je taj tomahavk pusten da odleti na svoj cilj na fabriku u Pancevu mala Milica bi danas bila ziva.

ekrem

pre 15 godina

"Bombardovanje - velika greška"

Slazem se potpuno i jedva cekam dan kad ce se Dacic oglasiti i cestitati Srpskom narodu na pobedi, naravno sami sebe. A ja cu se izvinuti pet minuta nakon njega i izviniti se vama sto su mi se noge od straha za goli zivot pretvorile u krila.

Prevodilac

pre 15 godina

Posledice bombardovanja su bile:
- 2000 oboren S.M
- Demokratske partije dolaze na vlast
- One su isporucile SM na UNO-Tribunal
- 2006, tamo, umire vožd
- Iste godine nam je CG mahnula
- 2008 u februaru odlazi Kosovo
- 2009 ostali smo sami
- za koju godinu ostacemo i bez nas.

pc_korisnik

pre 15 godina

"Šefica poslaničke grupe "Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija naglasila je da je Srbija članica Partnerstva za mir i ocenila da je to za sada dovoljan oblik saradnje sa NATO.

Ona je navela da pitanja pristupa NATO nisu aktuelna tema, ali da će se to pitanje aktuelizovati u traganju za bezbednosnim odgovorima i da će se o njemu izjašnjavati građani na referendumu." Da ne mislite možda da ćemo u EU, a ne pre toga u NATO? Bolje razmislite opet, da ne bi Srbija ostala izopštena, i od EU integracija i od procesa vizne liberalizacije.

bezir

pre 15 godina

jos pre bombardovanja situacija je bila veoma losa, mislim od 1989 godine kad su svi albanci otpusteni sa posla, zamislite vise od 10 godina niko od albanaca nema nikavi primanja, kako su samo bedno ziveli, jos za vreme rata sto im se desio normalno da su bili, veoma srecini da napokon se neko setio da oni postoje, zahvalujuci slobodanu milosevicu.

(Vlast)a

pre 15 godina

Sram vas bilo! U lazi su kratke noge! Sraman i neljudski nacin opravdavanja neprirodne ali nuzne koalicije. Samo, SPS ne krivotvori SVOJU istinu, a vi zarad vlasti lazete!

passanger

pre 15 godina

Nije GREŠKA- već ZLOČIN.
Ako mlad vozač na autu koji prvi put vozi umesto u drugu ubaci u četvrtu, to je greška...
ako košarkaš u žaru borbe napravi korake, to je greška...
Ako sekretarica koja je 10000 puta tokom radnog veka pisala reč ministar (npr), jednom napiše minnistar- to je greška!
A ako manijaci, (koji su uništili i opljačkali nebrojeno puno civilizacija, naroda, pobili desetine miliona ljudi,) na kraju 20. veka, kao krunu misije koju su sprovodili s svojim agentom S. Miloševićem, bombarduju 2 i po meseca jednu zemlju koju su inače bacili na kolena, najsavremenijim i nekonvencionalnim naoružanjem (respectively)... onda je to gospodo: Zločin.
Nazivanje tog zločina greškom, od strane ministra 'odbrane' ove zemlje je krivično delo. Za koje, da smo iole normalna zemlja, bi trebalo da odgovara pred Sudom, kad bi smo ga imali.

samoKRITICNA

pre 15 godina

Sutanovac: "Bombardovanje - velika greška" !!!
A Ja licno mislim, "KAKVI SMO BILI" i da smo imali i TRUNKU POSTENJA, sami bi se Bombardovali i nebi cekali da nas NATO bombarduje a i Svet bi nas danas gledao DRUGIM OCIMA a "mozda" ni Kosovo nebi bilo NEZAVISNO !!! SRAM VAS BILO ! A gde ste bili da "SVRGNETE" Milosevica PRE NATO bombardovanja i SACUVATE zemlju od RAZARANJA i stradanja NEVINIH gradjana ? Negde u MISJOJ RUPI ??? A danas svi "izmilili" da daju neku "PATRIJOTSKU IZJAVU" !!!

srx

pre 15 godina

„Želim da vas podsetim da je bombardovanje posledica lažnih optužbi za genocid i etničko čišćenje. Bombarodvanje Srbije završetak je pritisaka još od početka 90ih godina“ ocenio je Ivica Dačić.
Koji demagog. Dragi "druze" pa zar si propustio odluku Haga o nasoj kolektivnoj krivici za zlocine koje su po naredbi ili Slobe ili njegove zene izvrsavali MUP i paravojne jedinice.
Svijet nas gleda bas kao odgovorne za genocid.
To sto su Ameri imali UCK kao svoje pione i sto su klali Srbe, Rome i "neposlusne" Albance prije i tokom bombardovanja ne umanjuje nas zlocin koji se odigravao tek kad je bombardovanje pocelo. Tj. nije bitno sto su oni imali "lazni motiv" bitno je sto smo mi tu laz poistinili!
Nazalost po nas i to smo napravili traljavo. Da je pravi genocid bio ista bi presuda bila isto bi Kosovo i Metohija bili pod NATO-vim snagama samo bi odnos Srba i Albanaca bio najmanje 2:1 za nas.
Ovako smo Nacisti u ocima svih a Jevreji u stvarnosti kad vec moram da poredim sa 2. Sv. Ratom
Nema napretka dok ovakvi ljudi ne sluze robiju. Nevjerovatno mi je da se setkaju po slobodi. Pa Slobo i njgovi su i naredili ubistva i prodali Kosova za jos par dana moci u svojoj fotelji.
To je zlocin i veleizdaja koju Srbija nije odavno dozivjela.

Posmatrac, NL

pre 15 godina

E moj Sutanovcu, lepo je ono rekao neki lik iz SPS-a (ne secam se tacno koji): "Pa nismo se mi promenili, nego se je DS promenila!". Sta je koga medju bitnim figurama na zapadu briga za tvoje ili moje misljenje da je bombardovanje bila greska, i sta hoces ovom populistickom izjavom da postignes, da se malo dodvoris sirokim narodnim masama, ili je ovo mozda probni balon za neki novi kurs u pravcu (Belo)Rusije? Bombardovali su nas jer nisu mogli na drugaciji nacin da postignu svoje ciljeve, i postigli su ih, i vise nego sto su hteli. A nudili su nam i te kako drugaciji nacin, sa mnogo skromnijim ciljevima - setimo se samo Rambujea od kojeg je Milosevic pravio sprdnju, poslavsi delegaciju cirkuzanata i anonimusa, dok su Albanci poslali svoje najvaznije ljude. Terali smo sprdnju, terali, i dobili smo ono sto mali dobije kad tera sprdnju sa velikim. A ti slobodno razmisljaj o tudjim greskama u proslosti (nasim greskama nikako nemoj da opterecujes mozak), o kosmickoj nepravdi, o junackoj proslosti itd. Bavi se greskama NATO-a i dalje, a tuznim stanjem u nasoj vojsci i neophodnoj profesionalizaciji (od koje izgleda nema nista) nemoj ni slucajno da se bavis, te teme moraju da sacekaju pred naletom ozbiljnih poslova, kao sto su analize akcija NATO-a i njihova istorijska opravdanost. Sad tek vidim sto je promenjen Zdravko Ponos.

albanac

pre 15 godina

Dobro bre ljudi, je li bila greska to sto se uradilo na Kosovu. Sta mi da kazemo na Kosovu? Sta ja da kazem svome albanskom sunarodniku da je OK iako su mu Srbili pobili 10..15...20 iz familije ili rodbine?
...moj savet je da provo ocistite svoje dvoriste i onda sudite ostale.

V

pre 15 godina

Ubijanje, proterivanje, i diskriminacija Albanaca na Kosovu - nasih sugradjana tada - velika greska tadasnje vlasti, koju smo mi birali ! Ljudi koji su tada vladali Srbijom, a kojih i danas, sramno, ima na vlasti, su morali da vode politiku koja ne bi dovela do stradanja svih gradjana Srbije i tadasnje Jugoslavije. Ne zaboravite da se 19 zemalja usaglasilo da se bombarduje Jugoslavija - to nije unilateralan potez jedne sile. Kritika gospodo - da, ali obostrana. Nismo mi ni toliko jadni ni nevini kako to predstavljaju sadasnji vlastodrsci. Umesto da se nesto nauci iz cina bombardovanja, mi opet sa slicnim ljudima, istu pricu pricamo. Neko uci iz gresaka drugih, neko iz sopstvenih gresaka, a neko nikada i vecno zivi u sopstvenoj gluposti - i sa posledicama iste.

bezimena

pre 15 godina

Kako da ne, trebalo je pustiti Miloševića da istera sve Albance sa KIM i šire, onda Madjare iz Vojvodine, kao i sve ostale nesrbe, a završio bi "ukidanjem" Crnogoraca. Protivnici režima bi bili usputno eliminisani...

Dusan

pre 15 godina

Jedinstveni primer kako se svi mogu sloziti oko necega sto je vidljivo unistilo nasu zemlju... pametni ne uce preko ''ledja'' kao mi, ali dobro, bitno je da smo naucili

bezimena

pre 15 godina

U okruženju država koje su, ili će u najskorije vreme biti, članice NATO-a, NAŠA "neutralnost" NAM stvarno garantuje bezbednost...od nas prema sebi!?

Samo je Tito, u velikoj i jakoj SFRJ, mogao da bude jedan od lidera nesvrstanih. Tog pokreta više nema a Srbija nije ni velika ni jaka. Sudbina malih je da su najzaštićeniji kada su u zajednici sa velikima, svidjalo se to nama ili ne to je tako i zato je bolje da smo deo NATO-a.

vladimir

pre 15 godina

Sramota je što se u Srbiji još uvek čuju glasovi onih koji su najodgovorniji za sve ono što nam se događalo 90-ih. Naravno to im je dopustio Tadić samo da bi bio na vlasti. Pitanje je koliko će im se popuštati jer je sve češći onaj opasni diskurs miloševićevske politike koji pametne i liberalne, mlade ljude u Srbiji naziva izdajicama. Ne znam za vas ali ja nisam glasao za ovakvu Srbiju 5. oktobra!!!

Katica

pre 15 godina

„Horsko pevanje“ onih koji su najodgovorniji što se Srbija našla u sukobu sa zapadom se nastavlja. Da li tzv patriote (sami su sebe prozvali patriotama) u našoj zemlji, uče svoju decu, kada ih uče da se kreću gradom, da kao pešaci prelaze ulicu kada je na semaforu crveno za pešake? Naravno da ih uče da prolaze na zeleno. Da li svoju decu uče da kada prolaze pored zgrada sa skelama da paze da im se neke cigle ne obruše sa vrha zgrade na glavu? Da uče ih da paze, jer cigla kad ti padne sa zgrade na glavu može da te ubije. A cigla pada jer je to u skladu sa zakonom prirode tj gravitacijom. E pa tako je i u spoljnoj politici i tamo postoje „politički zakoni gravitacije“: velike zemlje ako im se nađeš na putu mogu da te „zgrome“! Da nema tu nikakvog ni morala ni etike to se zove „pravo veće sile„ – i kogod zna bilo šta iz istori sveta zna da se pobednicima ne sudi – nego uvek samo poraženima. Zakn gravitacije kao i zakon „veće sile“ je ČINJENICA. Tu činjenicu moraju znati oni koji žele da prežive u svetu kakv on jeste. Kalimero“ kukanje „ne pomaže“ i ne rešava ni jedan naš problem – naš problem je što mi nikada ništa nismo iz istorije naučili – i to ne samo iz istorije sveta nego ni iz sopstvene istorije. Politika koju je vodio Sloba, Voja i & (od pada Belinskog zida 1989) je „samoubilačka“ politika i primer kako ne treba voditi ni jednu malu zemlju.

Katica

pre 15 godina

„Horsko pevanje“ onih koji su najodgovorniji što se Srbija našla u sukobu sa zapadom se nastavlja. Da li tzv patriote (sami su sebe prozvali patriotama) u našoj zemlji, uče svoju decu, kada ih uče da se kreću gradom, da kao pešaci prelaze ulicu kada je na semaforu crveno za pešake? Naravno da ih uče da prolaze na zeleno. Da li svoju decu uče da kada prolaze pored zgrada sa skelama da paze da im se neke cigle ne obruše sa vrha zgrade na glavu? Da uče ih da paze, jer cigla kad ti padne sa zgrade na glavu može da te ubije. A cigla pada jer je to u skladu sa zakonom prirode tj gravitacijom. E pa tako je i u spoljnoj politici i tamo postoje „politički zakoni gravitacije“: velike zemlje ako im se nađeš na putu mogu da te „zgrome“! Da nema tu nikakvog ni morala ni etike to se zove „pravo veće sile„ – i kogod zna bilo šta iz istori sveta zna da se pobednicima ne sudi – nego uvek samo poraženima. Zakn gravitacije kao i zakon „veće sile“ je ČINJENICA. Tu činjenicu moraju znati oni koji žele da prežive u svetu kakv on jeste. Kalimero“ kukanje „ne pomaže“ i ne rešava ni jedan naš problem – naš problem je što mi nikada ništa nismo iz istorije naučili – i to ne samo iz istorije sveta nego ni iz sopstvene istorije. Politika koju je vodio Sloba, Voja i & (od pada Belinskog zida 1989) je „samoubilačka“ politika i primer kako ne treba voditi ni jednu malu zemlju.

bezimena

pre 15 godina

Kako da ne, trebalo je pustiti Miloševića da istera sve Albance sa KIM i šire, onda Madjare iz Vojvodine, kao i sve ostale nesrbe, a završio bi "ukidanjem" Crnogoraca. Protivnici režima bi bili usputno eliminisani...

albanac

pre 15 godina

Dobro bre ljudi, je li bila greska to sto se uradilo na Kosovu. Sta mi da kazemo na Kosovu? Sta ja da kazem svome albanskom sunarodniku da je OK iako su mu Srbili pobili 10..15...20 iz familije ili rodbine?
...moj savet je da provo ocistite svoje dvoriste i onda sudite ostale.

samoKRITICNA

pre 15 godina

Sutanovac: "Bombardovanje - velika greška" !!!
A Ja licno mislim, "KAKVI SMO BILI" i da smo imali i TRUNKU POSTENJA, sami bi se Bombardovali i nebi cekali da nas NATO bombarduje a i Svet bi nas danas gledao DRUGIM OCIMA a "mozda" ni Kosovo nebi bilo NEZAVISNO !!! SRAM VAS BILO ! A gde ste bili da "SVRGNETE" Milosevica PRE NATO bombardovanja i SACUVATE zemlju od RAZARANJA i stradanja NEVINIH gradjana ? Negde u MISJOJ RUPI ??? A danas svi "izmilili" da daju neku "PATRIJOTSKU IZJAVU" !!!

bezimena

pre 15 godina

U okruženju država koje su, ili će u najskorije vreme biti, članice NATO-a, NAŠA "neutralnost" NAM stvarno garantuje bezbednost...od nas prema sebi!?

Samo je Tito, u velikoj i jakoj SFRJ, mogao da bude jedan od lidera nesvrstanih. Tog pokreta više nema a Srbija nije ni velika ni jaka. Sudbina malih je da su najzaštićeniji kada su u zajednici sa velikima, svidjalo se to nama ili ne to je tako i zato je bolje da smo deo NATO-a.

Prevodilac

pre 15 godina

Posledice bombardovanja su bile:
- 2000 oboren S.M
- Demokratske partije dolaze na vlast
- One su isporucile SM na UNO-Tribunal
- 2006, tamo, umire vožd
- Iste godine nam je CG mahnula
- 2008 u februaru odlazi Kosovo
- 2009 ostali smo sami
- za koju godinu ostacemo i bez nas.

V

pre 15 godina

Ubijanje, proterivanje, i diskriminacija Albanaca na Kosovu - nasih sugradjana tada - velika greska tadasnje vlasti, koju smo mi birali ! Ljudi koji su tada vladali Srbijom, a kojih i danas, sramno, ima na vlasti, su morali da vode politiku koja ne bi dovela do stradanja svih gradjana Srbije i tadasnje Jugoslavije. Ne zaboravite da se 19 zemalja usaglasilo da se bombarduje Jugoslavija - to nije unilateralan potez jedne sile. Kritika gospodo - da, ali obostrana. Nismo mi ni toliko jadni ni nevini kako to predstavljaju sadasnji vlastodrsci. Umesto da se nesto nauci iz cina bombardovanja, mi opet sa slicnim ljudima, istu pricu pricamo. Neko uci iz gresaka drugih, neko iz sopstvenih gresaka, a neko nikada i vecno zivi u sopstvenoj gluposti - i sa posledicama iste.

Posmatrac, NL

pre 15 godina

E moj Sutanovcu, lepo je ono rekao neki lik iz SPS-a (ne secam se tacno koji): "Pa nismo se mi promenili, nego se je DS promenila!". Sta je koga medju bitnim figurama na zapadu briga za tvoje ili moje misljenje da je bombardovanje bila greska, i sta hoces ovom populistickom izjavom da postignes, da se malo dodvoris sirokim narodnim masama, ili je ovo mozda probni balon za neki novi kurs u pravcu (Belo)Rusije? Bombardovali su nas jer nisu mogli na drugaciji nacin da postignu svoje ciljeve, i postigli su ih, i vise nego sto su hteli. A nudili su nam i te kako drugaciji nacin, sa mnogo skromnijim ciljevima - setimo se samo Rambujea od kojeg je Milosevic pravio sprdnju, poslavsi delegaciju cirkuzanata i anonimusa, dok su Albanci poslali svoje najvaznije ljude. Terali smo sprdnju, terali, i dobili smo ono sto mali dobije kad tera sprdnju sa velikim. A ti slobodno razmisljaj o tudjim greskama u proslosti (nasim greskama nikako nemoj da opterecujes mozak), o kosmickoj nepravdi, o junackoj proslosti itd. Bavi se greskama NATO-a i dalje, a tuznim stanjem u nasoj vojsci i neophodnoj profesionalizaciji (od koje izgleda nema nista) nemoj ni slucajno da se bavis, te teme moraju da sacekaju pred naletom ozbiljnih poslova, kao sto su analize akcija NATO-a i njihova istorijska opravdanost. Sad tek vidim sto je promenjen Zdravko Ponos.

vladimir

pre 15 godina

Sramota je što se u Srbiji još uvek čuju glasovi onih koji su najodgovorniji za sve ono što nam se događalo 90-ih. Naravno to im je dopustio Tadić samo da bi bio na vlasti. Pitanje je koliko će im se popuštati jer je sve češći onaj opasni diskurs miloševićevske politike koji pametne i liberalne, mlade ljude u Srbiji naziva izdajicama. Ne znam za vas ali ja nisam glasao za ovakvu Srbiju 5. oktobra!!!

passanger

pre 15 godina

Nije GREŠKA- već ZLOČIN.
Ako mlad vozač na autu koji prvi put vozi umesto u drugu ubaci u četvrtu, to je greška...
ako košarkaš u žaru borbe napravi korake, to je greška...
Ako sekretarica koja je 10000 puta tokom radnog veka pisala reč ministar (npr), jednom napiše minnistar- to je greška!
A ako manijaci, (koji su uništili i opljačkali nebrojeno puno civilizacija, naroda, pobili desetine miliona ljudi,) na kraju 20. veka, kao krunu misije koju su sprovodili s svojim agentom S. Miloševićem, bombarduju 2 i po meseca jednu zemlju koju su inače bacili na kolena, najsavremenijim i nekonvencionalnim naoružanjem (respectively)... onda je to gospodo: Zločin.
Nazivanje tog zločina greškom, od strane ministra 'odbrane' ove zemlje je krivično delo. Za koje, da smo iole normalna zemlja, bi trebalo da odgovara pred Sudom, kad bi smo ga imali.

Dusan

pre 15 godina

Jedinstveni primer kako se svi mogu sloziti oko necega sto je vidljivo unistilo nasu zemlju... pametni ne uce preko ''ledja'' kao mi, ali dobro, bitno je da smo naucili

bezir

pre 15 godina

jos pre bombardovanja situacija je bila veoma losa, mislim od 1989 godine kad su svi albanci otpusteni sa posla, zamislite vise od 10 godina niko od albanaca nema nikavi primanja, kako su samo bedno ziveli, jos za vreme rata sto im se desio normalno da su bili, veoma srecini da napokon se neko setio da oni postoje, zahvalujuci slobodanu milosevicu.

(Vlast)a

pre 15 godina

Sram vas bilo! U lazi su kratke noge! Sraman i neljudski nacin opravdavanja neprirodne ali nuzne koalicije. Samo, SPS ne krivotvori SVOJU istinu, a vi zarad vlasti lazete!

ekrem

pre 15 godina

"Bombardovanje - velika greška"

Slazem se potpuno i jedva cekam dan kad ce se Dacic oglasiti i cestitati Srpskom narodu na pobedi, naravno sami sebe. A ja cu se izvinuti pet minuta nakon njega i izviniti se vama sto su mi se noge od straha za goli zivot pretvorile u krila.

Max

pre 15 godina

Šta mi to sutra obeležavamo? Da li naše patriote znaju ko su bili npr. Major Zoran Radosavljević i Pukovnik Milorad Vuković? Da li naša deca znaju za prave žive heroje ovog naroda: Iliju Arizanova, Ljubišu Kulačina, Predraga Milutinovića, Zoltana Danija, Belu Kiša ... ne znaju! Ali zato svi "pravi" Srbi se kunu u Legiju, Radovana i Ratka ... Dakle u Srbiji si heroj samo ako popališ bar deset sela i pobiješ par stotina ili hiljada civila, a kad poletiš sa neispravnim MIG-om u borbu 1:50 ili stisneš petlju pa skineš "nevidljivog" svi te zaborave - sramota!!!
Ako je za NATO to bila velika greška, za nas je velika SRAMOTA!!! Mislite malo i o tome, sutra kad vam sirene zapevaju minutu ćutanja!

srx

pre 15 godina

„Želim da vas podsetim da je bombardovanje posledica lažnih optužbi za genocid i etničko čišćenje. Bombarodvanje Srbije završetak je pritisaka još od početka 90ih godina“ ocenio je Ivica Dačić.
Koji demagog. Dragi "druze" pa zar si propustio odluku Haga o nasoj kolektivnoj krivici za zlocine koje su po naredbi ili Slobe ili njegove zene izvrsavali MUP i paravojne jedinice.
Svijet nas gleda bas kao odgovorne za genocid.
To sto su Ameri imali UCK kao svoje pione i sto su klali Srbe, Rome i "neposlusne" Albance prije i tokom bombardovanja ne umanjuje nas zlocin koji se odigravao tek kad je bombardovanje pocelo. Tj. nije bitno sto su oni imali "lazni motiv" bitno je sto smo mi tu laz poistinili!
Nazalost po nas i to smo napravili traljavo. Da je pravi genocid bio ista bi presuda bila isto bi Kosovo i Metohija bili pod NATO-vim snagama samo bi odnos Srba i Albanaca bio najmanje 2:1 za nas.
Ovako smo Nacisti u ocima svih a Jevreji u stvarnosti kad vec moram da poredim sa 2. Sv. Ratom
Nema napretka dok ovakvi ljudi ne sluze robiju. Nevjerovatno mi je da se setkaju po slobodi. Pa Slobo i njgovi su i naredili ubistva i prodali Kosova za jos par dana moci u svojoj fotelji.
To je zlocin i veleizdaja koju Srbija nije odavno dozivjela.

pc_korisnik

pre 15 godina

"Šefica poslaničke grupe "Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija naglasila je da je Srbija članica Partnerstva za mir i ocenila da je to za sada dovoljan oblik saradnje sa NATO.

Ona je navela da pitanja pristupa NATO nisu aktuelna tema, ali da će se to pitanje aktuelizovati u traganju za bezbednosnim odgovorima i da će se o njemu izjašnjavati građani na referendumu." Da ne mislite možda da ćemo u EU, a ne pre toga u NATO? Bolje razmislite opet, da ne bi Srbija ostala izopštena, i od EU integracija i od procesa vizne liberalizacije.

Glasac

pre 15 godina

Niti sam ikada glasao za Milosevica, niti sam ikada ikog ubio, a bio sam bombardovan. Srbi koji su pocinili zlocine su u zatvoru, mnogi, mozda ne svi, a NATO celnici, za koje sam ja bio samo kolateralna steta, ne osecaju cak ni grizu savesti. Ne vidim razliku izmedju NATO vodja i srpskih vodja koji su ubijali na Kosovu. I danas te iste NATO vodje ubijaju po Iraku, podrzavaju Izrael,... Nisam glasao za Milosevica, i glasam protiv NATO - a.

barba

pre 15 godina

Eh, kada bi medju Albancima, Hrvatima, Bosnjacima i ostalima bilo toliko samokriticnih kao kod Srba gde bi nam kraj bio. Ali, avaj samokriticnost ima plodno tle samo u Srbiji.

mirko

pre 15 godina

Evo pun tekst "Rambouillet"-a na internet arhivi:
http://web.archive.org/web/20040204191146/http://www.monde-diplomatique.fr/dossiers/kosovo/rambouillet.html

Procitajte "Appendix B"

"Rambouillet" "dogovor" je bio ultimatum za koji je Madeleine Albright rekla "nismo tu da pregovaramo" i kojem su, kada je prvenstveno prihvacen, dodali "appendix B" da bi "namerno podigli ulog da ga Srbi ne bi prihvatili" jer je "Srbiji trebalo malo bombardovanja" i tada predocili novu verziju Jugoslaviji pod uslovom potpisi ili budi bombardovan. Taj ultimatu je zahtevao okupaciju cele Srbije, da NATO ima pun imunitet i pravo da o trosku Srbije koristi svu infrastrukturu Srbije - ukratko okupacija na koju ni jedna zemlja nebi pristala. Neki Evropski parlamentarci su javno izjavili da ne bi dali svoj glas da su znali pun sadrzaj "Rambouillet"-a. Neki koji su bili u toku ga nazivaju ultimatumom koji je bio smisljen da izazove rat i da je zlocin protiv mira.

Dalje, jugoslovenska delegacija se sastojala od predstavnika svih etnickih zajednica dok je sa Kosovske strane bila zastupljena samo Albanska manjina i, iako je Jugoslovenska strana bila optuzivana da nece da potpise i zbog toga joj je vec bilo preceno bombama, Albanci isto nisu hteli da potpisu do poslednjeg trenutka ali njima nije bilo preceno, naprotiv "nadali su se da ce Albanci ipak da potpisu".

Evo vam par linkova:
http://www.iacenter.org/warcrime/rbecker.htm
http://www.tenc.net/gilwhite/rambouillet.htm

Zeljko

pre 15 godina

Mora da se kaze da je NATO bio veoma precizan pri gadjanju ciljeva. Sta bi bilo da su kao slucajno malo gadjali Novi Beograd blokove? Neki su imali nameru da jos vise razbuktaju gnev prema Americi kada su tomahavci obarani iznad naseljenih mesta. Jedan tomahavk je pogodjen iznad Novog Beograda kada je jedan deo zavrsio kod Genexa a drugi kod hale Limes srecom bez posledica. Jedan tomahavk je oboren iznad Batajnice kada je nastradala mala Milica Rakic. Da je taj tomahavk pusten da odleti na svoj cilj na fabriku u Pancevu mala Milica bi danas bila ziva.

Milutin

pre 15 godina

78 dana smo moja porodica i ja svaki svakcijati dan po vise puta slusali uzbune i detonacije okolo. Mi se na to nikada NISMO navikli!
Jedno vece smo od bombardovanja u neposrednoj blizini svi poispadali iz kreveta a ulazna vrata od kuce su se nasla u dnevnoj sobi koju od ulaza deli hodnik. Nije mnogo crepa palo sa krova ali kuca odjednom puna neke prasincine i krsa a dvoriste gelera (ostrih kao zileti, cudio sam se jer sam to zamisljao kao neke kuglice).
Niko se u kuci nije zalio. Svi su samo cutali i gledali u mene.
Ako mislite da to bombardovanje nije bila greska, onda nista.

bezimena

pre 15 godina

Kako da ne, trebalo je pustiti Miloševića da istera sve Albance sa KIM i šire, onda Madjare iz Vojvodine, kao i sve ostale nesrbe, a završio bi "ukidanjem" Crnogoraca. Protivnici režima bi bili usputno eliminisani...

Katica

pre 15 godina

„Horsko pevanje“ onih koji su najodgovorniji što se Srbija našla u sukobu sa zapadom se nastavlja. Da li tzv patriote (sami su sebe prozvali patriotama) u našoj zemlji, uče svoju decu, kada ih uče da se kreću gradom, da kao pešaci prelaze ulicu kada je na semaforu crveno za pešake? Naravno da ih uče da prolaze na zeleno. Da li svoju decu uče da kada prolaze pored zgrada sa skelama da paze da im se neke cigle ne obruše sa vrha zgrade na glavu? Da uče ih da paze, jer cigla kad ti padne sa zgrade na glavu može da te ubije. A cigla pada jer je to u skladu sa zakonom prirode tj gravitacijom. E pa tako je i u spoljnoj politici i tamo postoje „politički zakoni gravitacije“: velike zemlje ako im se nađeš na putu mogu da te „zgrome“! Da nema tu nikakvog ni morala ni etike to se zove „pravo veće sile„ – i kogod zna bilo šta iz istori sveta zna da se pobednicima ne sudi – nego uvek samo poraženima. Zakn gravitacije kao i zakon „veće sile“ je ČINJENICA. Tu činjenicu moraju znati oni koji žele da prežive u svetu kakv on jeste. Kalimero“ kukanje „ne pomaže“ i ne rešava ni jedan naš problem – naš problem je što mi nikada ništa nismo iz istorije naučili – i to ne samo iz istorije sveta nego ni iz sopstvene istorije. Politika koju je vodio Sloba, Voja i & (od pada Belinskog zida 1989) je „samoubilačka“ politika i primer kako ne treba voditi ni jednu malu zemlju.

bezimena

pre 15 godina

U okruženju država koje su, ili će u najskorije vreme biti, članice NATO-a, NAŠA "neutralnost" NAM stvarno garantuje bezbednost...od nas prema sebi!?

Samo je Tito, u velikoj i jakoj SFRJ, mogao da bude jedan od lidera nesvrstanih. Tog pokreta više nema a Srbija nije ni velika ni jaka. Sudbina malih je da su najzaštićeniji kada su u zajednici sa velikima, svidjalo se to nama ili ne to je tako i zato je bolje da smo deo NATO-a.

albanac

pre 15 godina

Dobro bre ljudi, je li bila greska to sto se uradilo na Kosovu. Sta mi da kazemo na Kosovu? Sta ja da kazem svome albanskom sunarodniku da je OK iako su mu Srbili pobili 10..15...20 iz familije ili rodbine?
...moj savet je da provo ocistite svoje dvoriste i onda sudite ostale.

V

pre 15 godina

Ubijanje, proterivanje, i diskriminacija Albanaca na Kosovu - nasih sugradjana tada - velika greska tadasnje vlasti, koju smo mi birali ! Ljudi koji su tada vladali Srbijom, a kojih i danas, sramno, ima na vlasti, su morali da vode politiku koja ne bi dovela do stradanja svih gradjana Srbije i tadasnje Jugoslavije. Ne zaboravite da se 19 zemalja usaglasilo da se bombarduje Jugoslavija - to nije unilateralan potez jedne sile. Kritika gospodo - da, ali obostrana. Nismo mi ni toliko jadni ni nevini kako to predstavljaju sadasnji vlastodrsci. Umesto da se nesto nauci iz cina bombardovanja, mi opet sa slicnim ljudima, istu pricu pricamo. Neko uci iz gresaka drugih, neko iz sopstvenih gresaka, a neko nikada i vecno zivi u sopstvenoj gluposti - i sa posledicama iste.

srx

pre 15 godina

„Želim da vas podsetim da je bombardovanje posledica lažnih optužbi za genocid i etničko čišćenje. Bombarodvanje Srbije završetak je pritisaka još od početka 90ih godina“ ocenio je Ivica Dačić.
Koji demagog. Dragi "druze" pa zar si propustio odluku Haga o nasoj kolektivnoj krivici za zlocine koje su po naredbi ili Slobe ili njegove zene izvrsavali MUP i paravojne jedinice.
Svijet nas gleda bas kao odgovorne za genocid.
To sto su Ameri imali UCK kao svoje pione i sto su klali Srbe, Rome i "neposlusne" Albance prije i tokom bombardovanja ne umanjuje nas zlocin koji se odigravao tek kad je bombardovanje pocelo. Tj. nije bitno sto su oni imali "lazni motiv" bitno je sto smo mi tu laz poistinili!
Nazalost po nas i to smo napravili traljavo. Da je pravi genocid bio ista bi presuda bila isto bi Kosovo i Metohija bili pod NATO-vim snagama samo bi odnos Srba i Albanaca bio najmanje 2:1 za nas.
Ovako smo Nacisti u ocima svih a Jevreji u stvarnosti kad vec moram da poredim sa 2. Sv. Ratom
Nema napretka dok ovakvi ljudi ne sluze robiju. Nevjerovatno mi je da se setkaju po slobodi. Pa Slobo i njgovi su i naredili ubistva i prodali Kosova za jos par dana moci u svojoj fotelji.
To je zlocin i veleizdaja koju Srbija nije odavno dozivjela.

vladimir

pre 15 godina

Sramota je što se u Srbiji još uvek čuju glasovi onih koji su najodgovorniji za sve ono što nam se događalo 90-ih. Naravno to im je dopustio Tadić samo da bi bio na vlasti. Pitanje je koliko će im se popuštati jer je sve češći onaj opasni diskurs miloševićevske politike koji pametne i liberalne, mlade ljude u Srbiji naziva izdajicama. Ne znam za vas ali ja nisam glasao za ovakvu Srbiju 5. oktobra!!!

Posmatrac, NL

pre 15 godina

E moj Sutanovcu, lepo je ono rekao neki lik iz SPS-a (ne secam se tacno koji): "Pa nismo se mi promenili, nego se je DS promenila!". Sta je koga medju bitnim figurama na zapadu briga za tvoje ili moje misljenje da je bombardovanje bila greska, i sta hoces ovom populistickom izjavom da postignes, da se malo dodvoris sirokim narodnim masama, ili je ovo mozda probni balon za neki novi kurs u pravcu (Belo)Rusije? Bombardovali su nas jer nisu mogli na drugaciji nacin da postignu svoje ciljeve, i postigli su ih, i vise nego sto su hteli. A nudili su nam i te kako drugaciji nacin, sa mnogo skromnijim ciljevima - setimo se samo Rambujea od kojeg je Milosevic pravio sprdnju, poslavsi delegaciju cirkuzanata i anonimusa, dok su Albanci poslali svoje najvaznije ljude. Terali smo sprdnju, terali, i dobili smo ono sto mali dobije kad tera sprdnju sa velikim. A ti slobodno razmisljaj o tudjim greskama u proslosti (nasim greskama nikako nemoj da opterecujes mozak), o kosmickoj nepravdi, o junackoj proslosti itd. Bavi se greskama NATO-a i dalje, a tuznim stanjem u nasoj vojsci i neophodnoj profesionalizaciji (od koje izgleda nema nista) nemoj ni slucajno da se bavis, te teme moraju da sacekaju pred naletom ozbiljnih poslova, kao sto su analize akcija NATO-a i njihova istorijska opravdanost. Sad tek vidim sto je promenjen Zdravko Ponos.

passanger

pre 15 godina

Nije GREŠKA- već ZLOČIN.
Ako mlad vozač na autu koji prvi put vozi umesto u drugu ubaci u četvrtu, to je greška...
ako košarkaš u žaru borbe napravi korake, to je greška...
Ako sekretarica koja je 10000 puta tokom radnog veka pisala reč ministar (npr), jednom napiše minnistar- to je greška!
A ako manijaci, (koji su uništili i opljačkali nebrojeno puno civilizacija, naroda, pobili desetine miliona ljudi,) na kraju 20. veka, kao krunu misije koju su sprovodili s svojim agentom S. Miloševićem, bombarduju 2 i po meseca jednu zemlju koju su inače bacili na kolena, najsavremenijim i nekonvencionalnim naoružanjem (respectively)... onda je to gospodo: Zločin.
Nazivanje tog zločina greškom, od strane ministra 'odbrane' ove zemlje je krivično delo. Za koje, da smo iole normalna zemlja, bi trebalo da odgovara pred Sudom, kad bi smo ga imali.

bezir

pre 15 godina

jos pre bombardovanja situacija je bila veoma losa, mislim od 1989 godine kad su svi albanci otpusteni sa posla, zamislite vise od 10 godina niko od albanaca nema nikavi primanja, kako su samo bedno ziveli, jos za vreme rata sto im se desio normalno da su bili, veoma srecini da napokon se neko setio da oni postoje, zahvalujuci slobodanu milosevicu.

samoKRITICNA

pre 15 godina

Sutanovac: "Bombardovanje - velika greška" !!!
A Ja licno mislim, "KAKVI SMO BILI" i da smo imali i TRUNKU POSTENJA, sami bi se Bombardovali i nebi cekali da nas NATO bombarduje a i Svet bi nas danas gledao DRUGIM OCIMA a "mozda" ni Kosovo nebi bilo NEZAVISNO !!! SRAM VAS BILO ! A gde ste bili da "SVRGNETE" Milosevica PRE NATO bombardovanja i SACUVATE zemlju od RAZARANJA i stradanja NEVINIH gradjana ? Negde u MISJOJ RUPI ??? A danas svi "izmilili" da daju neku "PATRIJOTSKU IZJAVU" !!!

Prevodilac

pre 15 godina

Posledice bombardovanja su bile:
- 2000 oboren S.M
- Demokratske partije dolaze na vlast
- One su isporucile SM na UNO-Tribunal
- 2006, tamo, umire vožd
- Iste godine nam je CG mahnula
- 2008 u februaru odlazi Kosovo
- 2009 ostali smo sami
- za koju godinu ostacemo i bez nas.

pc_korisnik

pre 15 godina

"Šefica poslaničke grupe "Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija naglasila je da je Srbija članica Partnerstva za mir i ocenila da je to za sada dovoljan oblik saradnje sa NATO.

Ona je navela da pitanja pristupa NATO nisu aktuelna tema, ali da će se to pitanje aktuelizovati u traganju za bezbednosnim odgovorima i da će se o njemu izjašnjavati građani na referendumu." Da ne mislite možda da ćemo u EU, a ne pre toga u NATO? Bolje razmislite opet, da ne bi Srbija ostala izopštena, i od EU integracija i od procesa vizne liberalizacije.

Zeljko

pre 15 godina

Mora da se kaze da je NATO bio veoma precizan pri gadjanju ciljeva. Sta bi bilo da su kao slucajno malo gadjali Novi Beograd blokove? Neki su imali nameru da jos vise razbuktaju gnev prema Americi kada su tomahavci obarani iznad naseljenih mesta. Jedan tomahavk je pogodjen iznad Novog Beograda kada je jedan deo zavrsio kod Genexa a drugi kod hale Limes srecom bez posledica. Jedan tomahavk je oboren iznad Batajnice kada je nastradala mala Milica Rakic. Da je taj tomahavk pusten da odleti na svoj cilj na fabriku u Pancevu mala Milica bi danas bila ziva.

(Vlast)a

pre 15 godina

Sram vas bilo! U lazi su kratke noge! Sraman i neljudski nacin opravdavanja neprirodne ali nuzne koalicije. Samo, SPS ne krivotvori SVOJU istinu, a vi zarad vlasti lazete!

ekrem

pre 15 godina

"Bombardovanje - velika greška"

Slazem se potpuno i jedva cekam dan kad ce se Dacic oglasiti i cestitati Srpskom narodu na pobedi, naravno sami sebe. A ja cu se izvinuti pet minuta nakon njega i izviniti se vama sto su mi se noge od straha za goli zivot pretvorile u krila.

Dusan

pre 15 godina

Jedinstveni primer kako se svi mogu sloziti oko necega sto je vidljivo unistilo nasu zemlju... pametni ne uce preko ''ledja'' kao mi, ali dobro, bitno je da smo naucili

Glasac

pre 15 godina

Niti sam ikada glasao za Milosevica, niti sam ikada ikog ubio, a bio sam bombardovan. Srbi koji su pocinili zlocine su u zatvoru, mnogi, mozda ne svi, a NATO celnici, za koje sam ja bio samo kolateralna steta, ne osecaju cak ni grizu savesti. Ne vidim razliku izmedju NATO vodja i srpskih vodja koji su ubijali na Kosovu. I danas te iste NATO vodje ubijaju po Iraku, podrzavaju Izrael,... Nisam glasao za Milosevica, i glasam protiv NATO - a.

barba

pre 15 godina

Eh, kada bi medju Albancima, Hrvatima, Bosnjacima i ostalima bilo toliko samokriticnih kao kod Srba gde bi nam kraj bio. Ali, avaj samokriticnost ima plodno tle samo u Srbiji.

Milutin

pre 15 godina

78 dana smo moja porodica i ja svaki svakcijati dan po vise puta slusali uzbune i detonacije okolo. Mi se na to nikada NISMO navikli!
Jedno vece smo od bombardovanja u neposrednoj blizini svi poispadali iz kreveta a ulazna vrata od kuce su se nasla u dnevnoj sobi koju od ulaza deli hodnik. Nije mnogo crepa palo sa krova ali kuca odjednom puna neke prasincine i krsa a dvoriste gelera (ostrih kao zileti, cudio sam se jer sam to zamisljao kao neke kuglice).
Niko se u kuci nije zalio. Svi su samo cutali i gledali u mene.
Ako mislite da to bombardovanje nije bila greska, onda nista.

mirko

pre 15 godina

Evo pun tekst "Rambouillet"-a na internet arhivi:
http://web.archive.org/web/20040204191146/http://www.monde-diplomatique.fr/dossiers/kosovo/rambouillet.html

Procitajte "Appendix B"

"Rambouillet" "dogovor" je bio ultimatum za koji je Madeleine Albright rekla "nismo tu da pregovaramo" i kojem su, kada je prvenstveno prihvacen, dodali "appendix B" da bi "namerno podigli ulog da ga Srbi ne bi prihvatili" jer je "Srbiji trebalo malo bombardovanja" i tada predocili novu verziju Jugoslaviji pod uslovom potpisi ili budi bombardovan. Taj ultimatu je zahtevao okupaciju cele Srbije, da NATO ima pun imunitet i pravo da o trosku Srbije koristi svu infrastrukturu Srbije - ukratko okupacija na koju ni jedna zemlja nebi pristala. Neki Evropski parlamentarci su javno izjavili da ne bi dali svoj glas da su znali pun sadrzaj "Rambouillet"-a. Neki koji su bili u toku ga nazivaju ultimatumom koji je bio smisljen da izazove rat i da je zlocin protiv mira.

Dalje, jugoslovenska delegacija se sastojala od predstavnika svih etnickih zajednica dok je sa Kosovske strane bila zastupljena samo Albanska manjina i, iako je Jugoslovenska strana bila optuzivana da nece da potpise i zbog toga joj je vec bilo preceno bombama, Albanci isto nisu hteli da potpisu do poslednjeg trenutka ali njima nije bilo preceno, naprotiv "nadali su se da ce Albanci ipak da potpisu".

Evo vam par linkova:
http://www.iacenter.org/warcrime/rbecker.htm
http://www.tenc.net/gilwhite/rambouillet.htm

Max

pre 15 godina

Šta mi to sutra obeležavamo? Da li naše patriote znaju ko su bili npr. Major Zoran Radosavljević i Pukovnik Milorad Vuković? Da li naša deca znaju za prave žive heroje ovog naroda: Iliju Arizanova, Ljubišu Kulačina, Predraga Milutinovića, Zoltana Danija, Belu Kiša ... ne znaju! Ali zato svi "pravi" Srbi se kunu u Legiju, Radovana i Ratka ... Dakle u Srbiji si heroj samo ako popališ bar deset sela i pobiješ par stotina ili hiljada civila, a kad poletiš sa neispravnim MIG-om u borbu 1:50 ili stisneš petlju pa skineš "nevidljivog" svi te zaborave - sramota!!!
Ako je za NATO to bila velika greška, za nas je velika SRAMOTA!!! Mislite malo i o tome, sutra kad vam sirene zapevaju minutu ćutanja!