Ponedeljak, 23.03.2009.

08:12

Labus: Srbija nema strategiju

Srbija nema strategiju izlaska iz ekonomske krize, kaže profesor Pravnog fakulteta u Beogradu i bivši potpredsednik Vlade Srbije Miroljub Labus.

Izvor: FoNet

Labus: Srbija nema strategiju IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

37 Komentari

Sortiraj po:

dusanka bg

pre 15 godina

A šta bi građani Srbije mogli da nauče od Norvežana?
- Neku vrstu skromnosti i poniznosti. Ministar spoljnih poslova Norveške je rekao da “treba imati hladnu glavu i toplo srce”. Ne živim da bih radio, već radim da bih mogao dobro da živim. Ako je na poslu teško, to ne prenositi na privatni život. Možda mi, Norvežani, imamo i manje straha od vlasti, više dovodimo u pitanje to što rade. U Srbiji je obrnuto, što se vidi već na primeru odnosa domaćih direktora i zaposlenih. U Norveškoj je prihvatljivo i poželjno da zaposleni raspravlja sa pretpostavljenim o odluci koju je doneo jer više mišljenja donosi bolji bilans uspeha.
eto nama strategije profesore

mitodoro

pre 15 godina

@ana

Mislio sam da pricamo o cenama u hipermarketima (da ih ne nabrajamo)a ne o pijaci i Maxi-ju. Cene u Maxiju, povoljne??? Pa i ptice na grani znaju da su marze tu najvece i da nas cika Misko bas u Maxi-ju iz sve snage udara po dzepu. Kvalitet povrca i voca kako kada.
Kupujes tehniku svakog meseca??? Auu, blago tebi. Samo nisam shvatio da li tehniku i kompjutere kupujes u Maxi-ju ili..
Pitam se i da li kupujes automobile dva do tri puta godisnje.
U svakom slucaju tebi je OK jer cene padaju, a nadam se da cemo i svi mi uskoro biti srecni zbog toga.

Pera Detlic

pre 15 godina

Reforme u nasoj drzavi su krenule dobro, i temelji su odlicno postavljeni, ali ih je zaustavila prerana smrt Zorana Djindjica i povratak konzervativaca i reaktivaca na vlast na celu sa Kostunicom. Nazalost, ni nova vlast se nije vratila na reformatorske staze a i da jeste nije imala mnogo vremena da ispravi to sto su prethodnici uradili.
I naravno da je Labus u pravu i svako upucen zna da ne postoji instant resenje koje ce neko da ponudi.

ana

pre 15 godina

@mitodoro Moje selo se zove Beograd. Kupujem vikendom na pijaci i u Maxiju, tehniku jednom mesecno. Pijaca i maxi se vec nekoliko nedelja utrkuju sa spustanjem cena, Maxi je jeftiniji i u odnosu na pijacu i u odnosu na male prodavnice kojecega (od mesa, preko hemije do osnovnih i dr. namirnica). Sa tehnikom - slicno. Da ne reklamiram firme, ali cene lagano klizaju. Setnite, mozda se i iznenadite.

demi

pre 15 godina

Ovo bi vam sve i moj nepismeni deda individualni poljoprivredni proizvodjac rekao. I znate sta vam je moj deda jos 2000g porucio, "ovo sto ovi rade nema nigde, pa to je kao kada bi ja prodao moju zemlju nekome pa onda isao u nadnicu kod njega da bih imao za hleba" Inace bih da naglasim da deda nema ni osnovnu skolu!

dipl.ecc

pre 15 godina

Postovani profesore, kada bi Vasi studenti na ispitima ovako odgovarali na postavljena pitanja, verujem da bi ste im rekli "ovde ne skolujemo politicare, vec strucnjake".
Puno ste pricali, a malo toga rekli. Nazalost :-(

Nickie_NS

pre 15 godina

Ahhh, eksperti eksperti!!! Kao u onom vicu: Kako da znaš da je neko ekspert: pa došao je niotkuda, niko ga nije zvao i rekao nam je ono što već svi znamo.
PS. Ovo se ne odnosi samo na gospodina Labusa, ima ih puuuuno...

igipop

pre 15 godina

Interesantna je tvrdnja da razvijene drzave mogu da "stampaju pare" i da ne moraju da strahuju od inflacije, jer imaju deflaciju. Deflacija je pojava pada cena, koja se sasvimnormalno javlja u opadajucoj ekonomiji. Zamislite sad situaciju u razvijenim drzavama gde se trenutno "stampaju" ogromne kolicine novca, a pri tome ekonomska aktivnost opada. Jedina opcija je inflacija, a postoji i velika opasnost od hiperinflacije. Dakle s jedne strane imate sve manje ponudjenih roba i usluga u jendoj ekonomiji, a s druge strane sve vise novca. Jedini moguci sled stvari je inflacija, koja preti da preraste hiperinflaciju. Veliki svetski ekonomisti prave gresku za greskom, pod pritiskom politicara i krupnog kapitala, a to nece dovesti do preokreta u ekonomiji. Deda mraz koji ce nastampati pare ne postoji nigde osim u bajkama. Sem toga inflacija ce posluziti umesto poreza da prilagodi ekonomiju novoj situaciji,tj.da se smanje plate i indirektno oporezuje stanovnistvo i jedan deo privrede.

mitodoro

pre 15 godina

@ana

Posle ovakvog komentara pitam se da li ti zivis Srbiji ili...?
Cene padaju? Koje su to radnje gde se ti snabdevas, podeli sa nama da se i mi ovajdimo.
Koliko ja vidim sva roba siroke potrosnje (kozmetika, razna hemija itd)kao i hrana iz uvoza je poskupla i uskladjena sa vrednoscu evra od 95 dinara. Za cene vecine domacih proizvoda pre se moze reci da stagniraju odnosno proizodjaci ih jos nisu u potpunosti uskladili sa novom vrednoscu evra, a nikako da se ne moze reci da su u padu.
Ako mislis na akciju koju je organizovalo, Ministarstvo trgovine od pre desetak dana, to sigurno se ne moze smatrati kao trend pada cena, vec kao jedna ogranicena vikend akcija i za vrlo mali broj proizvoda.

Cene bele tehnike koliko je vidim nisu u pada ako opet ne racunamo pojedinacne akcije koje su prodavci i ranije imali.
Cene kompjutera su uvek bile diskutabilne obzirom da je trend svuda u svetu da cene PC komponenti padaju u skladu sa pojavom novih procesora, grafickih kartica i ostalog na trzistu.
A o cenam novih i polovnih automobila bolje i da ne pricamo. I sa ovim ''fantasticnim i nikad vidjenim i samo jos dva i po dana vazecim popustima'', ako se bar malo potrudis da vidis cene automobila u okruzenju, shvatices da su cene i dalje toliko prenaduvane (carinama se ne mogu opravdati toliko velike razlike) da je to smesno.
A mozda ipak, ja zivim u nekoj drugoj zemlji a da to i ne znam?

wlado

pre 15 godina

slazem se sa milanom, samo nas to moze izvuci, povecanje proizvodnje i izvoz, a mi mali privatnici najbolje znamo kako nam drzava ODMAZE prilikom izvoza, posto mi nas proizvod ne mozemo fizicki da dopremimo ni uz pomoc svih zivih servisa za trasnport....a o papirologiji za izvoz da ne pricam, da ti propadne muka, i onda sve ispocetka....

dok

pre 15 godina

Pa eto ti znas kako izici iz krize u kojoj smo delimicno i zbog tvog ucesca u vlasti, jednog vremena.Sto sad pricas, kome, napravite zajednicku strategiju sa mnogobrojnim ekspertima, izvucite Srbiju iz krize. Mislim da je mnogo lakse to uraditi u Srbiji koja ima oko 8 miliona stanovnika nego u nekom gradu koji ima 10-15 miliona. Pa mi smo kao jedna mesna zajednica New Yorka, Sankt Peterburga, Londona, Sangaja,mozete li vi bar to.

Saša

pre 15 godina

Grešite...profesor je predložio rešenje ali ga nije obrazložio. Rekao je:"Iz krize još niko nije izašao a da se nije promenio"...zbog toga od mene ima plus...ali za elaborat o tome da Delta nema dominantan položaj i da ne vrši zloupotrebu istog,minus...sve zajedno,nula ?

ana

pre 15 godina

"On je kazao da je Srbija u težoj situaciji nego razvijene zemlje Zapada, pošto ne može da koristi iste mehanizme kao i razvijeni. Svuda u svetu se mnogo troši i Amerika i EU štampaju pare, ali "kod njih postoji deflacija, padaju cene i to što štampaju pare neće uticati na porast cena"." ne znam na koje cene kod nas mislite, ali ovo sto ja vidim, od cena prehrambenih proizvoda, preko onih bele tehnike, kompjutera i automobila (novih i polovnih) padaju. Cene padaju. Kad ste poslednji put bili na pijaci i u prodavnicama? Cene padaju.

Zoran M.

pre 15 godina

Naravno da Srbija nema strategiju, nikada je nije ni imala, jer jedina strategija svih nasih stranaka i politicara je iskljucivo vlastita dnevno-politicka i finansijska korist od opstanka na vlasti, sa devizom "posle mene potop."

Pedja

pre 15 godina

Da, i sve to i deca odavno znaju. Ovo sto je ovde "uspesno u privredi razvijeno" je sviranje i otimacina. I to se, naravno, ne izvozi. To placamo mi ovde jer nemamo kud.

"Resenje" koje Labus, koji mi odavno nije simpatican, i ne mora da predlozi, i za koje opet ne mora mnogo da se bude pametan, je skidanje drzave sa grbace privrede. Realno, drzava ne moze mnogo da pomogne jer ne moze da nauci ljude da rade svoj posao ako ga ne znaju, da budu pametni ako su glupi, da budu vredni ako su lenji.

Ali drzava moze, i do sada je to jedino i radila, da mnogo odmogne, spreci, zakomplikuje. Sto je do sada jedino i radila, i sto je sve to (odmaganje i komplikovanje) dobro i naplacivala. I sad, spali smo na MMF da ovoj drzavi kaze da to tako vise ne moze...

mimi

pre 15 godina

oooo, kucamo na vrata zaboravljenih asova! Sta je, spin doktori su odlucili da vrate u zivot Mladjinog ucitelja, kako bi jednog dana zamenio Mladju!? Lepo, lepo, bez njega je ova drzava propatila sve ove godine!

nikola

pre 15 godina

o kojim to strucnjacima pricamo...strucnjak pored strucnih kvaliteta mora posedovati osecaj pripadnosti i drustvene solidarnosti ...jer kao takav spreman je da deo svojih uspeha podredi i ustupi drustvu....mi samo imamo likove koji je svoju ''strucnost'' dokazao tako sto je sebe i svoje obezbedio i sada sa bezbedne distance ''savetuje''...srbijitreba mladost ova ovde koja je uspela da se izdigne iz okruzenja, potrebna joj je mladost koja je pobegla i koja bi da se vrati....20 godina gledamo iste ljude...DOSTA!!!!!!!!!!!

Nista narocito...

pre 15 godina

Mslim da je Mirko Cvetkovic i bolji ekonomista i pokazao se postenijim od Labusa. Labus samo vise radi na svom marketingu od Mirka.
Pored toga, smatram da je komentar Labusa veoma generalizovan i ne vidim sta on ima u ovoj prici da doprinese.
Pokazao je sta je znao dok je bio na vlasti, njegovi su temelji (na zalost, drmaju se zestoko!).

Zrenjanianc

pre 15 godina

Jasno je svima, da trenutna vladajuca garnitura nema plan ni viziju, osim one da se licno okoriste o polozaj, da otaljaju svojih osam sati i lagodno odu kuci da potrose svoju mesecnu zaradu. Ponasaju se bez trunke odgovornosti za buducnost drzave. Korupcija i kriminal cvetaju, a oni se samo nonsarlantno smese i pricaju kako je sve u redu... Ko u vreme devedesetih.

Gospodine Labus, sta konkretno treba raditi? Ova prica je samo demegogija, a to radi i vladajuca garnitura.

wild duck

pre 15 godina

Uz rizik da bude off topic i duzno postovanje za profesora...

Navodno "sve ima svoju cenu".

Ja, recimo, ne mislim tako.
Nema te cene za koju bih ja bio savetnik u carstvu g. MM.

Милош

pre 15 godina

Gospodin Labus zaboravlja da je upravo on jedan od najodgovornijih za nepovoljnu strukturu srpske privrede. Kao i pre deset godina, on ni sada nema odgovor kuda treba ići i kavo rešene pronaći. Bilo bi mu bolje da ćuti.

trange, frange

pre 15 godina

"....Labus kaže i da stabilan kurs prvenstveno svega zavisi od privrede, a ne od države. "Država može veštački da drži kurs godinu dana i da potroši rezerve i posle toga objavi bankrotstvo. Ne može kurs veštački da se stabilizuje. Možemo godinu dana da se zadužujemo, ali sa jasnim planom kako ćemo posle toga da vraćamo dugove", rekao je Labus..." Odavno se za ovo znalo - cak i na 'pijaci'

Tiho Crnogorac

pre 15 godina

G-dine Labus pa Vi ste bili jedan od kreatora srpske ekonomije koja nas je dovela do ovoga da je bankrot drzave Srbije neizbjezan.Vi ustvari i nemate rjesenje za ovu krizu kao i svi ekonomisti svijeta ,svi samo kritikujete ono sto ste sami i stvorili.

marko

pre 15 godina

Posto je Labus sa svojim drugarima postavio temelje ove propasti smatram da je ovo onako malo u mali mozak. No dobro, tako i mora kad neko ne moze dva veka da napravi normalnu elitu i uvek isplivavaju neki mutni likovi.

milan

pre 15 godina

Pa svako normalan u ovoj drzavi zna da ovi razmisljaju o Srbiji samo toliko dok su na vlasti i da uzimaju pare dok mogu a sta ce biti za par godina bas njih briga.

istina

pre 15 godina

VAITINU!Resenja postoje samo sto strucnjake niko nista ne pita, a rezim nema snage i sto je najgore ne zeli nesto da menja tj. izvrsi korenitu drustveno ekonomsku reformu!Njihov cilj je prezivljavanje od danas do sutra zarad svojih interesa i interesa njihovih finansijera. Treba opeljesiti jos ovo malo sto je ostalo i sacuvati monopole svih vrsta sto je duze moguce. To je njihova jedina strategija.Sve ostalo njih ne zanima.
Dakle osnova za svaku strategiju lezi pre svega u politickoj volji za korenitim promenama,a nje NEMA!

Toronto

pre 15 godina

Iz svega što ovaj hobi-političar kaže može se izvesti zaključak da je za finansije i privredu stručan taman koliko i oni na vlasti (nemojmo ih nabrajati sada).

Darko

pre 15 godina

Kakv cinizam ,pa Srbija se sada nalazi u procepu upravo zbog strategije koju je predvodio Labus.
Nije mi jasno samo zasto se javlja tj. da li je to samoinicijativno ili mu je Miskovic izao nalog da se infiltrira u Vladu svojim predlozima i savetima ?

Petar

pre 15 godina

On nije predlozio nikakvo resenje. Da jeste, onda bi njegove reci bile vredne paznje. Ovako je to samo sitna pakost bivsim kolegama. Mi gradjani nemamo nista od toga.

Petar

pre 15 godina

On nije predlozio nikakvo resenje. Da jeste, onda bi njegove reci bile vredne paznje. Ovako je to samo sitna pakost bivsim kolegama. Mi gradjani nemamo nista od toga.

marko

pre 15 godina

Posto je Labus sa svojim drugarima postavio temelje ove propasti smatram da je ovo onako malo u mali mozak. No dobro, tako i mora kad neko ne moze dva veka da napravi normalnu elitu i uvek isplivavaju neki mutni likovi.

Tiho Crnogorac

pre 15 godina

G-dine Labus pa Vi ste bili jedan od kreatora srpske ekonomije koja nas je dovela do ovoga da je bankrot drzave Srbije neizbjezan.Vi ustvari i nemate rjesenje za ovu krizu kao i svi ekonomisti svijeta ,svi samo kritikujete ono sto ste sami i stvorili.

trange, frange

pre 15 godina

"....Labus kaže i da stabilan kurs prvenstveno svega zavisi od privrede, a ne od države. "Država može veštački da drži kurs godinu dana i da potroši rezerve i posle toga objavi bankrotstvo. Ne može kurs veštački da se stabilizuje. Možemo godinu dana da se zadužujemo, ali sa jasnim planom kako ćemo posle toga da vraćamo dugove", rekao je Labus..." Odavno se za ovo znalo - cak i na 'pijaci'

Zrenjanianc

pre 15 godina

Jasno je svima, da trenutna vladajuca garnitura nema plan ni viziju, osim one da se licno okoriste o polozaj, da otaljaju svojih osam sati i lagodno odu kuci da potrose svoju mesecnu zaradu. Ponasaju se bez trunke odgovornosti za buducnost drzave. Korupcija i kriminal cvetaju, a oni se samo nonsarlantno smese i pricaju kako je sve u redu... Ko u vreme devedesetih.

Gospodine Labus, sta konkretno treba raditi? Ova prica je samo demegogija, a to radi i vladajuca garnitura.

Милош

pre 15 godina

Gospodin Labus zaboravlja da je upravo on jedan od najodgovornijih za nepovoljnu strukturu srpske privrede. Kao i pre deset godina, on ni sada nema odgovor kuda treba ići i kavo rešene pronaći. Bilo bi mu bolje da ćuti.

mimi

pre 15 godina

oooo, kucamo na vrata zaboravljenih asova! Sta je, spin doktori su odlucili da vrate u zivot Mladjinog ucitelja, kako bi jednog dana zamenio Mladju!? Lepo, lepo, bez njega je ova drzava propatila sve ove godine!

milan

pre 15 godina

Pa svako normalan u ovoj drzavi zna da ovi razmisljaju o Srbiji samo toliko dok su na vlasti i da uzimaju pare dok mogu a sta ce biti za par godina bas njih briga.

istina

pre 15 godina

VAITINU!Resenja postoje samo sto strucnjake niko nista ne pita, a rezim nema snage i sto je najgore ne zeli nesto da menja tj. izvrsi korenitu drustveno ekonomsku reformu!Njihov cilj je prezivljavanje od danas do sutra zarad svojih interesa i interesa njihovih finansijera. Treba opeljesiti jos ovo malo sto je ostalo i sacuvati monopole svih vrsta sto je duze moguce. To je njihova jedina strategija.Sve ostalo njih ne zanima.
Dakle osnova za svaku strategiju lezi pre svega u politickoj volji za korenitim promenama,a nje NEMA!

Toronto

pre 15 godina

Iz svega što ovaj hobi-političar kaže može se izvesti zaključak da je za finansije i privredu stručan taman koliko i oni na vlasti (nemojmo ih nabrajati sada).

dipl.ecc

pre 15 godina

Postovani profesore, kada bi Vasi studenti na ispitima ovako odgovarali na postavljena pitanja, verujem da bi ste im rekli "ovde ne skolujemo politicare, vec strucnjake".
Puno ste pricali, a malo toga rekli. Nazalost :-(

Nista narocito...

pre 15 godina

Mslim da je Mirko Cvetkovic i bolji ekonomista i pokazao se postenijim od Labusa. Labus samo vise radi na svom marketingu od Mirka.
Pored toga, smatram da je komentar Labusa veoma generalizovan i ne vidim sta on ima u ovoj prici da doprinese.
Pokazao je sta je znao dok je bio na vlasti, njegovi su temelji (na zalost, drmaju se zestoko!).

nikola

pre 15 godina

o kojim to strucnjacima pricamo...strucnjak pored strucnih kvaliteta mora posedovati osecaj pripadnosti i drustvene solidarnosti ...jer kao takav spreman je da deo svojih uspeha podredi i ustupi drustvu....mi samo imamo likove koji je svoju ''strucnost'' dokazao tako sto je sebe i svoje obezbedio i sada sa bezbedne distance ''savetuje''...srbijitreba mladost ova ovde koja je uspela da se izdigne iz okruzenja, potrebna joj je mladost koja je pobegla i koja bi da se vrati....20 godina gledamo iste ljude...DOSTA!!!!!!!!!!!

demi

pre 15 godina

Ovo bi vam sve i moj nepismeni deda individualni poljoprivredni proizvodjac rekao. I znate sta vam je moj deda jos 2000g porucio, "ovo sto ovi rade nema nigde, pa to je kao kada bi ja prodao moju zemlju nekome pa onda isao u nadnicu kod njega da bih imao za hleba" Inace bih da naglasim da deda nema ni osnovnu skolu!

Pedja

pre 15 godina

Da, i sve to i deca odavno znaju. Ovo sto je ovde "uspesno u privredi razvijeno" je sviranje i otimacina. I to se, naravno, ne izvozi. To placamo mi ovde jer nemamo kud.

"Resenje" koje Labus, koji mi odavno nije simpatican, i ne mora da predlozi, i za koje opet ne mora mnogo da se bude pametan, je skidanje drzave sa grbace privrede. Realno, drzava ne moze mnogo da pomogne jer ne moze da nauci ljude da rade svoj posao ako ga ne znaju, da budu pametni ako su glupi, da budu vredni ako su lenji.

Ali drzava moze, i do sada je to jedino i radila, da mnogo odmogne, spreci, zakomplikuje. Sto je do sada jedino i radila, i sto je sve to (odmaganje i komplikovanje) dobro i naplacivala. I sad, spali smo na MMF da ovoj drzavi kaze da to tako vise ne moze...

Darko

pre 15 godina

Kakv cinizam ,pa Srbija se sada nalazi u procepu upravo zbog strategije koju je predvodio Labus.
Nije mi jasno samo zasto se javlja tj. da li je to samoinicijativno ili mu je Miskovic izao nalog da se infiltrira u Vladu svojim predlozima i savetima ?

mitodoro

pre 15 godina

@ana

Posle ovakvog komentara pitam se da li ti zivis Srbiji ili...?
Cene padaju? Koje su to radnje gde se ti snabdevas, podeli sa nama da se i mi ovajdimo.
Koliko ja vidim sva roba siroke potrosnje (kozmetika, razna hemija itd)kao i hrana iz uvoza je poskupla i uskladjena sa vrednoscu evra od 95 dinara. Za cene vecine domacih proizvoda pre se moze reci da stagniraju odnosno proizodjaci ih jos nisu u potpunosti uskladili sa novom vrednoscu evra, a nikako da se ne moze reci da su u padu.
Ako mislis na akciju koju je organizovalo, Ministarstvo trgovine od pre desetak dana, to sigurno se ne moze smatrati kao trend pada cena, vec kao jedna ogranicena vikend akcija i za vrlo mali broj proizvoda.

Cene bele tehnike koliko je vidim nisu u pada ako opet ne racunamo pojedinacne akcije koje su prodavci i ranije imali.
Cene kompjutera su uvek bile diskutabilne obzirom da je trend svuda u svetu da cene PC komponenti padaju u skladu sa pojavom novih procesora, grafickih kartica i ostalog na trzistu.
A o cenam novih i polovnih automobila bolje i da ne pricamo. I sa ovim ''fantasticnim i nikad vidjenim i samo jos dva i po dana vazecim popustima'', ako se bar malo potrudis da vidis cene automobila u okruzenju, shvatices da su cene i dalje toliko prenaduvane (carinama se ne mogu opravdati toliko velike razlike) da je to smesno.
A mozda ipak, ja zivim u nekoj drugoj zemlji a da to i ne znam?

Zoran M.

pre 15 godina

Naravno da Srbija nema strategiju, nikada je nije ni imala, jer jedina strategija svih nasih stranaka i politicara je iskljucivo vlastita dnevno-politicka i finansijska korist od opstanka na vlasti, sa devizom "posle mene potop."

wild duck

pre 15 godina

Uz rizik da bude off topic i duzno postovanje za profesora...

Navodno "sve ima svoju cenu".

Ja, recimo, ne mislim tako.
Nema te cene za koju bih ja bio savetnik u carstvu g. MM.

ana

pre 15 godina

"On je kazao da je Srbija u težoj situaciji nego razvijene zemlje Zapada, pošto ne može da koristi iste mehanizme kao i razvijeni. Svuda u svetu se mnogo troši i Amerika i EU štampaju pare, ali "kod njih postoji deflacija, padaju cene i to što štampaju pare neće uticati na porast cena"." ne znam na koje cene kod nas mislite, ali ovo sto ja vidim, od cena prehrambenih proizvoda, preko onih bele tehnike, kompjutera i automobila (novih i polovnih) padaju. Cene padaju. Kad ste poslednji put bili na pijaci i u prodavnicama? Cene padaju.

dok

pre 15 godina

Pa eto ti znas kako izici iz krize u kojoj smo delimicno i zbog tvog ucesca u vlasti, jednog vremena.Sto sad pricas, kome, napravite zajednicku strategiju sa mnogobrojnim ekspertima, izvucite Srbiju iz krize. Mislim da je mnogo lakse to uraditi u Srbiji koja ima oko 8 miliona stanovnika nego u nekom gradu koji ima 10-15 miliona. Pa mi smo kao jedna mesna zajednica New Yorka, Sankt Peterburga, Londona, Sangaja,mozete li vi bar to.

Nickie_NS

pre 15 godina

Ahhh, eksperti eksperti!!! Kao u onom vicu: Kako da znaš da je neko ekspert: pa došao je niotkuda, niko ga nije zvao i rekao nam je ono što već svi znamo.
PS. Ovo se ne odnosi samo na gospodina Labusa, ima ih puuuuno...

Pera Detlic

pre 15 godina

Reforme u nasoj drzavi su krenule dobro, i temelji su odlicno postavljeni, ali ih je zaustavila prerana smrt Zorana Djindjica i povratak konzervativaca i reaktivaca na vlast na celu sa Kostunicom. Nazalost, ni nova vlast se nije vratila na reformatorske staze a i da jeste nije imala mnogo vremena da ispravi to sto su prethodnici uradili.
I naravno da je Labus u pravu i svako upucen zna da ne postoji instant resenje koje ce neko da ponudi.

Saša

pre 15 godina

Grešite...profesor je predložio rešenje ali ga nije obrazložio. Rekao je:"Iz krize još niko nije izašao a da se nije promenio"...zbog toga od mene ima plus...ali za elaborat o tome da Delta nema dominantan položaj i da ne vrši zloupotrebu istog,minus...sve zajedno,nula ?

wlado

pre 15 godina

slazem se sa milanom, samo nas to moze izvuci, povecanje proizvodnje i izvoz, a mi mali privatnici najbolje znamo kako nam drzava ODMAZE prilikom izvoza, posto mi nas proizvod ne mozemo fizicki da dopremimo ni uz pomoc svih zivih servisa za trasnport....a o papirologiji za izvoz da ne pricam, da ti propadne muka, i onda sve ispocetka....

ana

pre 15 godina

@mitodoro Moje selo se zove Beograd. Kupujem vikendom na pijaci i u Maxiju, tehniku jednom mesecno. Pijaca i maxi se vec nekoliko nedelja utrkuju sa spustanjem cena, Maxi je jeftiniji i u odnosu na pijacu i u odnosu na male prodavnice kojecega (od mesa, preko hemije do osnovnih i dr. namirnica). Sa tehnikom - slicno. Da ne reklamiram firme, ali cene lagano klizaju. Setnite, mozda se i iznenadite.

igipop

pre 15 godina

Interesantna je tvrdnja da razvijene drzave mogu da "stampaju pare" i da ne moraju da strahuju od inflacije, jer imaju deflaciju. Deflacija je pojava pada cena, koja se sasvimnormalno javlja u opadajucoj ekonomiji. Zamislite sad situaciju u razvijenim drzavama gde se trenutno "stampaju" ogromne kolicine novca, a pri tome ekonomska aktivnost opada. Jedina opcija je inflacija, a postoji i velika opasnost od hiperinflacije. Dakle s jedne strane imate sve manje ponudjenih roba i usluga u jendoj ekonomiji, a s druge strane sve vise novca. Jedini moguci sled stvari je inflacija, koja preti da preraste hiperinflaciju. Veliki svetski ekonomisti prave gresku za greskom, pod pritiskom politicara i krupnog kapitala, a to nece dovesti do preokreta u ekonomiji. Deda mraz koji ce nastampati pare ne postoji nigde osim u bajkama. Sem toga inflacija ce posluziti umesto poreza da prilagodi ekonomiju novoj situaciji,tj.da se smanje plate i indirektno oporezuje stanovnistvo i jedan deo privrede.

mitodoro

pre 15 godina

@ana

Mislio sam da pricamo o cenama u hipermarketima (da ih ne nabrajamo)a ne o pijaci i Maxi-ju. Cene u Maxiju, povoljne??? Pa i ptice na grani znaju da su marze tu najvece i da nas cika Misko bas u Maxi-ju iz sve snage udara po dzepu. Kvalitet povrca i voca kako kada.
Kupujes tehniku svakog meseca??? Auu, blago tebi. Samo nisam shvatio da li tehniku i kompjutere kupujes u Maxi-ju ili..
Pitam se i da li kupujes automobile dva do tri puta godisnje.
U svakom slucaju tebi je OK jer cene padaju, a nadam se da cemo i svi mi uskoro biti srecni zbog toga.

dusanka bg

pre 15 godina

A šta bi građani Srbije mogli da nauče od Norvežana?
- Neku vrstu skromnosti i poniznosti. Ministar spoljnih poslova Norveške je rekao da “treba imati hladnu glavu i toplo srce”. Ne živim da bih radio, već radim da bih mogao dobro da živim. Ako je na poslu teško, to ne prenositi na privatni život. Možda mi, Norvežani, imamo i manje straha od vlasti, više dovodimo u pitanje to što rade. U Srbiji je obrnuto, što se vidi već na primeru odnosa domaćih direktora i zaposlenih. U Norveškoj je prihvatljivo i poželjno da zaposleni raspravlja sa pretpostavljenim o odluci koju je doneo jer više mišljenja donosi bolji bilans uspeha.
eto nama strategije profesore

Petar

pre 15 godina

On nije predlozio nikakvo resenje. Da jeste, onda bi njegove reci bile vredne paznje. Ovako je to samo sitna pakost bivsim kolegama. Mi gradjani nemamo nista od toga.

marko

pre 15 godina

Posto je Labus sa svojim drugarima postavio temelje ove propasti smatram da je ovo onako malo u mali mozak. No dobro, tako i mora kad neko ne moze dva veka da napravi normalnu elitu i uvek isplivavaju neki mutni likovi.

Tiho Crnogorac

pre 15 godina

G-dine Labus pa Vi ste bili jedan od kreatora srpske ekonomije koja nas je dovela do ovoga da je bankrot drzave Srbije neizbjezan.Vi ustvari i nemate rjesenje za ovu krizu kao i svi ekonomisti svijeta ,svi samo kritikujete ono sto ste sami i stvorili.

Милош

pre 15 godina

Gospodin Labus zaboravlja da je upravo on jedan od najodgovornijih za nepovoljnu strukturu srpske privrede. Kao i pre deset godina, on ni sada nema odgovor kuda treba ići i kavo rešene pronaći. Bilo bi mu bolje da ćuti.

Pera Detlic

pre 15 godina

Reforme u nasoj drzavi su krenule dobro, i temelji su odlicno postavljeni, ali ih je zaustavila prerana smrt Zorana Djindjica i povratak konzervativaca i reaktivaca na vlast na celu sa Kostunicom. Nazalost, ni nova vlast se nije vratila na reformatorske staze a i da jeste nije imala mnogo vremena da ispravi to sto su prethodnici uradili.
I naravno da je Labus u pravu i svako upucen zna da ne postoji instant resenje koje ce neko da ponudi.

ana

pre 15 godina

"On je kazao da je Srbija u težoj situaciji nego razvijene zemlje Zapada, pošto ne može da koristi iste mehanizme kao i razvijeni. Svuda u svetu se mnogo troši i Amerika i EU štampaju pare, ali "kod njih postoji deflacija, padaju cene i to što štampaju pare neće uticati na porast cena"." ne znam na koje cene kod nas mislite, ali ovo sto ja vidim, od cena prehrambenih proizvoda, preko onih bele tehnike, kompjutera i automobila (novih i polovnih) padaju. Cene padaju. Kad ste poslednji put bili na pijaci i u prodavnicama? Cene padaju.

Toronto

pre 15 godina

Iz svega što ovaj hobi-političar kaže može se izvesti zaključak da je za finansije i privredu stručan taman koliko i oni na vlasti (nemojmo ih nabrajati sada).

Nista narocito...

pre 15 godina

Mslim da je Mirko Cvetkovic i bolji ekonomista i pokazao se postenijim od Labusa. Labus samo vise radi na svom marketingu od Mirka.
Pored toga, smatram da je komentar Labusa veoma generalizovan i ne vidim sta on ima u ovoj prici da doprinese.
Pokazao je sta je znao dok je bio na vlasti, njegovi su temelji (na zalost, drmaju se zestoko!).

demi

pre 15 godina

Ovo bi vam sve i moj nepismeni deda individualni poljoprivredni proizvodjac rekao. I znate sta vam je moj deda jos 2000g porucio, "ovo sto ovi rade nema nigde, pa to je kao kada bi ja prodao moju zemlju nekome pa onda isao u nadnicu kod njega da bih imao za hleba" Inace bih da naglasim da deda nema ni osnovnu skolu!

ana

pre 15 godina

@mitodoro Moje selo se zove Beograd. Kupujem vikendom na pijaci i u Maxiju, tehniku jednom mesecno. Pijaca i maxi se vec nekoliko nedelja utrkuju sa spustanjem cena, Maxi je jeftiniji i u odnosu na pijacu i u odnosu na male prodavnice kojecega (od mesa, preko hemije do osnovnih i dr. namirnica). Sa tehnikom - slicno. Da ne reklamiram firme, ali cene lagano klizaju. Setnite, mozda se i iznenadite.

milan

pre 15 godina

Pa svako normalan u ovoj drzavi zna da ovi razmisljaju o Srbiji samo toliko dok su na vlasti i da uzimaju pare dok mogu a sta ce biti za par godina bas njih briga.

nikola

pre 15 godina

o kojim to strucnjacima pricamo...strucnjak pored strucnih kvaliteta mora posedovati osecaj pripadnosti i drustvene solidarnosti ...jer kao takav spreman je da deo svojih uspeha podredi i ustupi drustvu....mi samo imamo likove koji je svoju ''strucnost'' dokazao tako sto je sebe i svoje obezbedio i sada sa bezbedne distance ''savetuje''...srbijitreba mladost ova ovde koja je uspela da se izdigne iz okruzenja, potrebna joj je mladost koja je pobegla i koja bi da se vrati....20 godina gledamo iste ljude...DOSTA!!!!!!!!!!!

Saša

pre 15 godina

Grešite...profesor je predložio rešenje ali ga nije obrazložio. Rekao je:"Iz krize još niko nije izašao a da se nije promenio"...zbog toga od mene ima plus...ali za elaborat o tome da Delta nema dominantan položaj i da ne vrši zloupotrebu istog,minus...sve zajedno,nula ?

igipop

pre 15 godina

Interesantna je tvrdnja da razvijene drzave mogu da "stampaju pare" i da ne moraju da strahuju od inflacije, jer imaju deflaciju. Deflacija je pojava pada cena, koja se sasvimnormalno javlja u opadajucoj ekonomiji. Zamislite sad situaciju u razvijenim drzavama gde se trenutno "stampaju" ogromne kolicine novca, a pri tome ekonomska aktivnost opada. Jedina opcija je inflacija, a postoji i velika opasnost od hiperinflacije. Dakle s jedne strane imate sve manje ponudjenih roba i usluga u jendoj ekonomiji, a s druge strane sve vise novca. Jedini moguci sled stvari je inflacija, koja preti da preraste hiperinflaciju. Veliki svetski ekonomisti prave gresku za greskom, pod pritiskom politicara i krupnog kapitala, a to nece dovesti do preokreta u ekonomiji. Deda mraz koji ce nastampati pare ne postoji nigde osim u bajkama. Sem toga inflacija ce posluziti umesto poreza da prilagodi ekonomiju novoj situaciji,tj.da se smanje plate i indirektno oporezuje stanovnistvo i jedan deo privrede.

Nickie_NS

pre 15 godina

Ahhh, eksperti eksperti!!! Kao u onom vicu: Kako da znaš da je neko ekspert: pa došao je niotkuda, niko ga nije zvao i rekao nam je ono što već svi znamo.
PS. Ovo se ne odnosi samo na gospodina Labusa, ima ih puuuuno...

dipl.ecc

pre 15 godina

Postovani profesore, kada bi Vasi studenti na ispitima ovako odgovarali na postavljena pitanja, verujem da bi ste im rekli "ovde ne skolujemo politicare, vec strucnjake".
Puno ste pricali, a malo toga rekli. Nazalost :-(

Darko

pre 15 godina

Kakv cinizam ,pa Srbija se sada nalazi u procepu upravo zbog strategije koju je predvodio Labus.
Nije mi jasno samo zasto se javlja tj. da li je to samoinicijativno ili mu je Miskovic izao nalog da se infiltrira u Vladu svojim predlozima i savetima ?

istina

pre 15 godina

VAITINU!Resenja postoje samo sto strucnjake niko nista ne pita, a rezim nema snage i sto je najgore ne zeli nesto da menja tj. izvrsi korenitu drustveno ekonomsku reformu!Njihov cilj je prezivljavanje od danas do sutra zarad svojih interesa i interesa njihovih finansijera. Treba opeljesiti jos ovo malo sto je ostalo i sacuvati monopole svih vrsta sto je duze moguce. To je njihova jedina strategija.Sve ostalo njih ne zanima.
Dakle osnova za svaku strategiju lezi pre svega u politickoj volji za korenitim promenama,a nje NEMA!

mimi

pre 15 godina

oooo, kucamo na vrata zaboravljenih asova! Sta je, spin doktori su odlucili da vrate u zivot Mladjinog ucitelja, kako bi jednog dana zamenio Mladju!? Lepo, lepo, bez njega je ova drzava propatila sve ove godine!

dok

pre 15 godina

Pa eto ti znas kako izici iz krize u kojoj smo delimicno i zbog tvog ucesca u vlasti, jednog vremena.Sto sad pricas, kome, napravite zajednicku strategiju sa mnogobrojnim ekspertima, izvucite Srbiju iz krize. Mislim da je mnogo lakse to uraditi u Srbiji koja ima oko 8 miliona stanovnika nego u nekom gradu koji ima 10-15 miliona. Pa mi smo kao jedna mesna zajednica New Yorka, Sankt Peterburga, Londona, Sangaja,mozete li vi bar to.

wild duck

pre 15 godina

Uz rizik da bude off topic i duzno postovanje za profesora...

Navodno "sve ima svoju cenu".

Ja, recimo, ne mislim tako.
Nema te cene za koju bih ja bio savetnik u carstvu g. MM.

trange, frange

pre 15 godina

"....Labus kaže i da stabilan kurs prvenstveno svega zavisi od privrede, a ne od države. "Država može veštački da drži kurs godinu dana i da potroši rezerve i posle toga objavi bankrotstvo. Ne može kurs veštački da se stabilizuje. Možemo godinu dana da se zadužujemo, ali sa jasnim planom kako ćemo posle toga da vraćamo dugove", rekao je Labus..." Odavno se za ovo znalo - cak i na 'pijaci'

Zrenjanianc

pre 15 godina

Jasno je svima, da trenutna vladajuca garnitura nema plan ni viziju, osim one da se licno okoriste o polozaj, da otaljaju svojih osam sati i lagodno odu kuci da potrose svoju mesecnu zaradu. Ponasaju se bez trunke odgovornosti za buducnost drzave. Korupcija i kriminal cvetaju, a oni se samo nonsarlantno smese i pricaju kako je sve u redu... Ko u vreme devedesetih.

Gospodine Labus, sta konkretno treba raditi? Ova prica je samo demegogija, a to radi i vladajuca garnitura.

Pedja

pre 15 godina

Da, i sve to i deca odavno znaju. Ovo sto je ovde "uspesno u privredi razvijeno" je sviranje i otimacina. I to se, naravno, ne izvozi. To placamo mi ovde jer nemamo kud.

"Resenje" koje Labus, koji mi odavno nije simpatican, i ne mora da predlozi, i za koje opet ne mora mnogo da se bude pametan, je skidanje drzave sa grbace privrede. Realno, drzava ne moze mnogo da pomogne jer ne moze da nauci ljude da rade svoj posao ako ga ne znaju, da budu pametni ako su glupi, da budu vredni ako su lenji.

Ali drzava moze, i do sada je to jedino i radila, da mnogo odmogne, spreci, zakomplikuje. Sto je do sada jedino i radila, i sto je sve to (odmaganje i komplikovanje) dobro i naplacivala. I sad, spali smo na MMF da ovoj drzavi kaze da to tako vise ne moze...

Zoran M.

pre 15 godina

Naravno da Srbija nema strategiju, nikada je nije ni imala, jer jedina strategija svih nasih stranaka i politicara je iskljucivo vlastita dnevno-politicka i finansijska korist od opstanka na vlasti, sa devizom "posle mene potop."

wlado

pre 15 godina

slazem se sa milanom, samo nas to moze izvuci, povecanje proizvodnje i izvoz, a mi mali privatnici najbolje znamo kako nam drzava ODMAZE prilikom izvoza, posto mi nas proizvod ne mozemo fizicki da dopremimo ni uz pomoc svih zivih servisa za trasnport....a o papirologiji za izvoz da ne pricam, da ti propadne muka, i onda sve ispocetka....

mitodoro

pre 15 godina

@ana

Posle ovakvog komentara pitam se da li ti zivis Srbiji ili...?
Cene padaju? Koje su to radnje gde se ti snabdevas, podeli sa nama da se i mi ovajdimo.
Koliko ja vidim sva roba siroke potrosnje (kozmetika, razna hemija itd)kao i hrana iz uvoza je poskupla i uskladjena sa vrednoscu evra od 95 dinara. Za cene vecine domacih proizvoda pre se moze reci da stagniraju odnosno proizodjaci ih jos nisu u potpunosti uskladili sa novom vrednoscu evra, a nikako da se ne moze reci da su u padu.
Ako mislis na akciju koju je organizovalo, Ministarstvo trgovine od pre desetak dana, to sigurno se ne moze smatrati kao trend pada cena, vec kao jedna ogranicena vikend akcija i za vrlo mali broj proizvoda.

Cene bele tehnike koliko je vidim nisu u pada ako opet ne racunamo pojedinacne akcije koje su prodavci i ranije imali.
Cene kompjutera su uvek bile diskutabilne obzirom da je trend svuda u svetu da cene PC komponenti padaju u skladu sa pojavom novih procesora, grafickih kartica i ostalog na trzistu.
A o cenam novih i polovnih automobila bolje i da ne pricamo. I sa ovim ''fantasticnim i nikad vidjenim i samo jos dva i po dana vazecim popustima'', ako se bar malo potrudis da vidis cene automobila u okruzenju, shvatices da su cene i dalje toliko prenaduvane (carinama se ne mogu opravdati toliko velike razlike) da je to smesno.
A mozda ipak, ja zivim u nekoj drugoj zemlji a da to i ne znam?

mitodoro

pre 15 godina

@ana

Mislio sam da pricamo o cenama u hipermarketima (da ih ne nabrajamo)a ne o pijaci i Maxi-ju. Cene u Maxiju, povoljne??? Pa i ptice na grani znaju da su marze tu najvece i da nas cika Misko bas u Maxi-ju iz sve snage udara po dzepu. Kvalitet povrca i voca kako kada.
Kupujes tehniku svakog meseca??? Auu, blago tebi. Samo nisam shvatio da li tehniku i kompjutere kupujes u Maxi-ju ili..
Pitam se i da li kupujes automobile dva do tri puta godisnje.
U svakom slucaju tebi je OK jer cene padaju, a nadam se da cemo i svi mi uskoro biti srecni zbog toga.

dusanka bg

pre 15 godina

A šta bi građani Srbije mogli da nauče od Norvežana?
- Neku vrstu skromnosti i poniznosti. Ministar spoljnih poslova Norveške je rekao da “treba imati hladnu glavu i toplo srce”. Ne živim da bih radio, već radim da bih mogao dobro da živim. Ako je na poslu teško, to ne prenositi na privatni život. Možda mi, Norvežani, imamo i manje straha od vlasti, više dovodimo u pitanje to što rade. U Srbiji je obrnuto, što se vidi već na primeru odnosa domaćih direktora i zaposlenih. U Norveškoj je prihvatljivo i poželjno da zaposleni raspravlja sa pretpostavljenim o odluci koju je doneo jer više mišljenja donosi bolji bilans uspeha.
eto nama strategije profesore