Subota, 21.03.2009.

01:15

Dačić: Slučaj sada na tužilaštvu

Pištolj kojim je policajac ubio Đorđa Zarića na veštačenju. Ministar policije Ivica Dačić naložio je kadrovske promene u Interventnoj jedinici.

Izvor: B92

Daèiæ: Sluèaj sada na tužilaštvu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

73 Komentari

Sortiraj po:

Dubravka

pre 15 godina

Interventna=bahatost=prostakluk=siledzistvo=osionost=brutalnost neki ce reci da je i omladina takva, ali ko je tu da im ponudi model ispravnog ponasanja? I posle ovakvih tragedija treba da se zapitamo - Gde mi to idemo i dokle tako?

Goga i Dana

pre 15 godina

Policija bi trebala malo vise da zuji, a manje da bleji, i da kontrolise narko dilere i sl. kiminalce, kao i maloletne delikvente koji nose ubojita hladna oružja i demoliraju privatnu i drustvenu svojinu, a ne da nas obične građane zaustavljaju i legitimišu dok kupujemo da jedemo i viču na nas samo zato što znaju da smo bezopasni.

Policajac u ostavci

pre 15 godina

Solidni su komentari u vezi tragicnog dogadjaja, ali se moram nadovezati ... Riba smrdi od glave ali se cisti od repa, tako ce doci do kadrovskih pomeranja u "interventnoj" . I ? Kao policajac sa stazom od 27 god. stidim se sto sam sada u sluzbi. Zasto? Pocetkom 90 god. u policiju je pocelo da se prima sve svasta. Tako je i danas. Isfrustrirani likovi sa kursom za policajce, smesno zar ne? Daj sta das, pa u policiju. Zalosno. Dok se ne izvrsi korenita promena u sluzbi ovakvih ce slucajeva biti i ubuduce. Sa 22 godine zivota policajac Raicevic je proglasen za najboljeg policajca u jedinici? Nas posao jeste tezak, mnogo gubimo u toku sluzbe, male plate, bez stanova ali to nije opravdanje da ubijamo po ulicama gradova u Srbiji. Mi smo servis za pruzanje usluga i pomoc gradjanima, da nas postuju, pomazu pa i vole plavu boju kad je vide. Ovako iz dana u dan sve nam vise okrecu ledja, i nama profesionalcima iz stare garde koja je ovakve slucajeve resavala na mnogo laksi nacin. Saucesce porodici. Smene i ostavke u rukovodecem kadru, procesljati strukturu zaposlenih i knjizicu u ruke.

Dragan

pre 15 godina

Naravno da je gubitak prevelik, formalno pravno, niti sustinski, ne opravdavam postupak policajca, pa kao gradjanin necu stati na njegovu stranu, ali kao policajac hocu. Upoznacu vas da iz Kragujevca, odakle sam i ja, desetine policajaca putuje svakodnevno u Beograd gde su zaposleni u razlicitim sluzbama policije. Novac za koji rade iznosi 30 000 dinara, a za taj novac im u Beogradu visi glava u torbi, jer svaki drugi napaljeni ili drogirani klinac poteze pistolj bez problema. Obicno se radi o policajcima koji su na ivici psihofizicke stabilnosti, jer im premor od svakodnevnih putovanja, materijalna ugrozenost i borba za egzistenciju bitno narusavaju sposobnost da profesionalno reaguju u navedenoj situaciji. Generalno, MUP se uopste ozbijno ne bavi kadrovskom politikom i resavanjem statusnih problema policajaca. Dakle, konkretni dogadjaj je primer za nauk svima, policajcima, bahatom i okrutnom vozacu, celom drustvu.

Sale

pre 15 godina

Zivim u Milanu vec 3 godine, i mogu sa sigurnoscu da kazem da je saobracajna kultura u Srbiji na nuli. Da li ste bezbedni kad prelazite na pesackom prelazu ulicu, ko kod nas postuje prvenstvo prolaza? i da ne nabrajam. A prolazak na crveno svetlo se smatra sasvim normalnim, obicnim, beznacajnim prekrsajem. Pa to su UBICE. A kako da se dovedemo u red??? E to je vec pitanje za POLITICARE.

Hmmm

pre 15 godina

Dacic nije najbolji ministar on samo svako hapsenje dobrim marketingom u pravo vreme na pravom mestu plasira u medije i ispade kao da samo on nesto radi. Nista nije promenjeno u korumpiranoj strukturi policije, sve ovo je kozmetika i sitna riba, a sustina je i dalji ista. Inace posle ovakvih stvari neko obicno treba da podnese ostavku.

Koroto Malteze

pre 15 godina

Da je Zoran Đinđić živ, bi našao načina da se obrati javnosti i tada bih mu verovao za sve ovo što je izgovorio Dačić. Zašto ne verujem Dačiću? A gde je Tadić? A da... Predsednik Države ima preča posla u "državnim" stvarima. Kad ne bude imao državu zbog ovakvih dogadjaja, biće prekasno.

Što jes' jes' - jaše nas SPS!

pre 15 godina

Na primer, u 6. epizodi serijala Insajder: Službena tajna, prikazani su snimci Ivice Dačića na Arkanovoj svadbi 1995. Dačić je tada bio član IO SPS-a i portparol stranke. Na Tufekdžića su ljudi vec ukazali u gornjim komentarima. Dakle, ispunjeni su svi uslovi da nepravda opet pobedi!

Kornelije

pre 15 godina

Nije samo policajac koji je ubio Zarića počinio krivično delo, šta je sa ostalim policajcima u patroli, koji su potvrdili njegovu nebuloznu priču, nije li to pomaganje ubici u skrivanju zločina? Oni moraju biti odmah suspendovani, a zatim i krivično gonjeni.

pop

pre 15 godina

Ako je tacno da je istrazni sudija u ovom slucaju Vuk Tufegdic ,gotovo sigurno mogu da tvrdim da policajac nece biti optuzen za ubistvo. Setimo se samo kako je bestidno komentarisao na RTS-u poginule gardiste i kakve je sve verzije samoubistava izmisljao. Sramota je za nase sudstvo da je on jos uvek tamo, iako mu je skoro sudeno zbog napada na policajce. Kako bas to da se i ovaj slucaj poveri njemu. Videcemo razne verzije dodadaja u stilu-(opirao se hapsenju, gurao se sa policajcem, hvatao se za pistolj, ma upucao sam sebe). U pravicno rasvetljenje slucaja mogu da verujem samo ako Vuk Tufrgdic bude slonjen sa slucaja i to bi policija trebalo da uradi, ako misli da joj verujemo.

bivši glasač DSa

pre 15 godina

SPS je stranka prošlosti, ali Dačić je čovek budućnosti. Iako nikad ne bih mogla da glasam za njegovu stranku, ne mogu da ne konstatujem da se Ivica pokazao kao odličan MUP. Nadajmo se da će ovu akciju sprovesti do kraja.

Milan

pre 15 godina

Porodica Zarić treba da tuži državu i da dobije ogromnu novčanu odštetu, a MUP da revidira svoje procedure, od prijema novih pripadnika do obuke. Ovakvi besni psi nemaju šta da traže u uniformi. Ovo je kap koja preti da prepuni čašu, jer devedesete nisu zaboravljene, i sistem lako može da se suoči sa nakupljenim gnevom populacije prema policijskoj brutalnosti. A Dačić, koji se složio sam sa sobom da nema subjektivne odgovornosti među starešinama, vrlo dobro zna kako se brutalnost u policiji prećutno toleriše.
Ovako se nalaze na korak od masovnog izliva gneva.
Ja prvi ne želim da plaćam porez kojim se psihički nestabilnim manijacima plaća plata da se voze u džipovima i vitlaju pištoljima. I to je još nagrađivani i pohvaljivani pripadnik policije. Kakvi su onda ostali?

iskreno

pre 15 godina

Kako biste vi reagovali?

U vozilu ispred vas sedi vasa trudna zena i malo dete, vi ste sami iza. Pali se zeleno svetlo, oni krecu, vi za njima i iz poprecne ulice nalece na njih u punoj brzini auto koji je prosao na crveno svetlo. Tragedija. Gledate, ne verujete. Nemocni ste. Bes.

Ne opravdavam postupak policajca, za svaku osudu je, ali da budemo jasni, policajci su isprovocirani prolascima na crveno svetlo i ne zaustavljanjem na znak!

Bahatost Urosa za koga se trazi neka pravda i sistem koji ponovo razmatra da li je mladic slucajno stavio baklju u usta drugom coveku, bio on policajac ili ne, samo pospesuje i daje krila mladima da misle da mogu da se ponasaju kako hoce, da zakoni ne postoje i da ne moraju da se postuju, da je cool da se igraju "srpskog ruleta" i da za to nece odgovarati.

Po meni, problem je sistem koji tim mladima nije jasno stavio do znanja da sankcija postoji i da ce biti sproveden zakon bez obzira na to ko je cije dete, sin, poznanik, rodjak... Kao kad dresirate kuce, naucite ga da kad uradi nesto dobro dobije kolacic, ali kad uradi nesto sto ne sme, MORA da sledi jasna kazna, i to svaki put kad napravi gresku.

Postupak policajca je vec za svaku osudu i on bi trebalo da odgovara vise nego da je rec o civilu koji je ubio drugog coveka na ulici, takodje kao primer ostalima.

Marko NS

pre 15 godina

Cestitke na brzoj reakciji ministra, ali se bojim da ce na kraju istrage da ispadne da je nesrecni mladic nasao pistolj koji nije bio policijski i da je isti taj pistolj slucajno opalio dok je on pokusavao da izadje iz auta, a policija se zatekla na licu mesta pola sata posle incidenta, i nikome nista.

bezimena

pre 15 godina

Dačić bi morao da odgovori zašto nije dao istu ovakvu izjavu: "SLUČAJ JE SADA NA TUŽILAŠTVU" povodom masovnih protesta policajaca u Leskovcu, zbog kolega koji su uhapšeni zbog sumnje da su počinili ratne zločine, nego ćuti, kao i cela Vlada!?

Uh, zaboravila sam, ovaj slučaj je "slučajno" dopao V.Tufegdžića....

Dusko

pre 15 godina

Ministar Ivica Dacic moze pricati sta hoce, ovde je sve jasno, policajac je tesko prekoracio ovlastenje, plus nije upotrebio oruzje po pravilu sluzbe. Cak i da nije ubio coveka, sto pretpostavljam da nije imao nameru, bio bi odgovoran. Medjutim kod nas se ne poteze pitanje odgovornosti sve dok ne dodje do ovako crnih dogadjaja. Bolje bi bilo da se svaki policajac koji maltretira gradjane i cak potkrada, primereno kazni. Meni su ukrali suncane napcare !, a nebrojeno puta sam dao pare za kao neki saobracajni prekrsaj a bez priznanice. Logican sled dogadjaja je ovako nesto. Ovaj polocajac mora dobiti maksimalnu kaznu zatvora, dosadasnji radni staz mora biti ponisten, a mora dobiti i zabranu zaposljavanja u drzavnim sluzbama po izlasku iz zatvora, kao na Zapadu.

Boban

pre 15 godina

Svi znamo kako su Grci reagovali na slicnu stvar.
Znamo i sta se desava ako napadnes policajca, a sta ako policajac napravi, blago receno, glupost. Na kraju krajeva, to su oni Slobini sa brkcicima i sapkama.
I da taj ministar je onaj mladi Slobinac u ljubicastom odelu na Arkanovoj svadbi. Da oni su slali Srpsku decu da ginu po ratistima. Mogu da potpisuju kakva hoce pomirenja, ali nece namiriti porodice dece poginule u Hrvatskoj, Bosni, Kosovu i ulicama Srbije dan danas.
Bilo bi krajnje vreme da Beogradjani jednom izadju na ulice, a ne da uvek cute i cekaju na ljude iz unutrasnjosti.

Tuzan

pre 15 godina

Zasto me zasmejavate. Tuzilastvo na cijem je celu potpisnik mnogih resenja o obustavi istrage protiv gradskih mocnika ce da radi svoj posao? Malo morgen, sto bi rek'o idejni vodja schefa policije ispod lipe.

PIRLO

pre 15 godina

Prava istinska reforma policije nije faktički ni započeta. Pogledajte samo u zadnj vreme koliko ih je uhapšeno. Nema ozbiljnijeg krivičnog dela gde pripadnici policije nisu umešani. Kadrovska selekcija je mislim još gora nego pre 2000, godine. Pošteni policajci kojih je većina ćute muku muče da sastave kraj sa krajem. Napreduje se tako što se ekspresno završavaju PRIVATNI tkzv. fakulteti i uz pomoć stranačko-interesnih ekipa. Kriminalistička policija koja treba da bude na prvom mestu je zadnja rupa na svirali. Glavne službe su izdavanje ličn. karata i pasoša, registracija vozila, nabavka, informatičarska služba, autoservisi... Puno je tu raznih lezilebovića za koje se izdvajaju pozamašna sredstva koja kad bi se usmerila u osnovnu delatnost - SUZBIJANJE KRIMINALA postigla pun efekat tako da se tim ljudima i plate povećaju i osavremene sredstva a samim ti i povećanje kvaliteta rada.

Zoran

pre 15 godina

Bez namere da pravdam postupak policajca ili relativizujem tragediju, postavio bih sledece pitanje: Sta bi bilo da su prosli kroz jos jedno crveno svetlo i skrivili saobracajku u kojoj bi neko poptuno neduzan poginuo, mozda i vise ljudi? Sto se inace tako retko desava u BG-u, pa smo zato treci u Evropi po broju saobracajki sa fatalnim ishodom.
Mislim da bi dosta ljudi sa ovog foruma pitalo "a gde je bila milicija" i zgrazavalo se nad bahatoscu pijanog vozaca koji je balzamovan seo u kola da vozi jos pijanijeg druga, ko zna kojom brzinom prosao kroz nekoliko crvenih semafora i bezao interventnoj. Ova prica ima dve strane: bahate policajce i blago receno neodgovornog vozaca, koji je svojim ponasanjem prizvao nesrecu.

Dragi

pre 15 godina

Cekaj malo g.ministre. Ako lekarski pregled jednog policajca koshta 4.000,dinara ili blizu (45 evra) pa koliko to mi imamo policajaca, da bi sve to koshtalo 2,5 mil evra, to mu dodje vishe od 50.000 policajaca.

zrtva policijske brutalnosti

pre 15 godina

najmanji korak koji treba da napravi ministar Dacic: hitno rasformiranje organizovane kriminalne grupe po imenu Interventna brigada po ugledu na crvene beretke. nema razlike izmedju te 2 jedinice policije. stop policijskoj brutalnosti! pravda za momka i njegove najblize!

Mona

pre 15 godina

Scenario ce verovatno da bude sledeci, policajac kriv ili ne kriv, bice optuzen jer je zrtveno jagnje. ili ce da bude oslobodjen pod protektoratom, ili zato sto stvarno nije kriv. politicari ce medjusobno da se optuzuju i podignu halabuku, i ceo slucaj ce da izazove paznju, ali ce svi verovatno da skrenu paznju sa generalnog problema, n akonkretna imena mlateci praznu slamu, i upropascavajuci priliku da se koncano srede neke stvari u policiji, a to je ne postojanje generalnih kriterijuma i viskogo nivoa odabira pripadnika policije, zmurenje na jedno ili cak oba oka kodupotrebe silei koriscenje nasilja kao osnovne metode za smanjenje istog.

Stariji vodnik

pre 15 godina

Ne postoji opravdanje za pucanje u glavu mladicu ma makar imao i 100 promila alkohola u krvi ako mladic nijednog trenutka nije urgozio kolegu, sto je prilicno sigurno da nije. A cinjenica da je doslo do samoopaljenja pri otvaranju vrata govori da nisu ispostovane standardne procedure. Pa jer sutra moje dete treba da bude ubijeno ako odbije da izadje iz automobila kada mu ovlasceno lice to naredi. Da li je za to kazna metak u glavu? U toj interventnoj, nalazi se gomila drogiranih policajaca nezadovoljnih svojim zivotom i kod njih se ne zna ko pije a ko placa. Evo kada se ja kao policajac gadim ovakvog cina i pitam se kakvi smo to postali ljudi. Porodici nesrecno nastradalog iskreno saucesce

Nemanja

pre 15 godina

Interventna jedinica je skupina bahatih likova (osetio sam to na svojoj koži) i jedino što treba da se uradi je da se ta jedinica rasformira.

Gorki

pre 15 godina

Jedan mladić ubijen, drugi unesrećen. Hajde da to pogledamo iz drugog ugla, šta je dovelo do takvog raspleta. Zbog čega je naša policija toliko neomiljena, zbog čega ljudi imaju strah od njih, zbog čega se ponašaju kako se ponašaju? Ministar bi mogao da odgovori, da li policajci imaju normu, obavezu u naplati kazni. Samo pretpostavljam da su i ovaj put, kao i mnoge druge patrole, otišli na mesto gde mogu uloviti prekršitelje i naplatiti kaznu. Tako se pokriva rad patrole, smene, rezultati su naplaćene kazne. Malo bahatosti i uterivanja straha se koristi da bi se kazna lakše naplatila, i tu su stvari otišle u neželjenom pravcu. Ovaj će policajac u zatvor, a šta ćemo dalje, šta ćemo sa ostalim policajcima. Preveliki je pritisak na njih, neki ne izdrže, deformišu se, a nemaju se kome žaliti i tražiti zaštitu.

beste

pre 15 godina

Ne radi ministar ovo sve radi drugih, nego ISKLJUCIVO RADI SEBE i svoje fotelje, jer da nije uradio ovo obzirom na revolt u narodu, i njegovo mesto bi doslo u pitanje.

Zna ministar Dacic da su PROSLA vremena kada je njjegov pokojni sef sef SM i njegov SPSS mogao raditi sta je hteo bez posledica

Aca

pre 15 godina

Ovo sto se dogodilo je stvarno strasno, ubijen je nevin covek. Sa druge strane i policija koja je stalno na ulici je vise na ivici zivaca, ljudi se svakodnevno srecu sa svim i svachim. Mislim da je sve kod nas postalo mnogo nervozno i brzo i nesto definitivno mora da se menja ako mislimo da normalno zivimo dalje. A to je kao prvo Zakon o saobracaju. Nije mi jasno kako ikome moze da bude normalno da neko jurca kroz naseljeno mesto brzinom od preko 80 na sat, po ulicama koje su pune semafora i pesackih prelaza. Na pesackom prelazu vise niko od vozaca i ne staje. Svi su jako nervozni i u speedu i to je ono sto def ne valja.

isidorG

pre 15 godina

Krajnje zabrinjava nemušto saopštenje policije da je, prema prvim informacijama, do opaljenja došlo jer je dečko vratima odgurnuo policajca. Voleo bih da vidim rekonstrukciju dogadjaja koja ovo može da potvrdi. Bilo da je policajac dešnjak ili levak, to prosto nije moguće. Radi se o tome da je patrola morala nešto da smisli u tri minuta koliko su imali vremena, ali to ne bi progutao ni pas sa maslom. Ono što je začuđujuće je da je policija ovo plasirala u javnost.
Ko god da je imao susret sa interventnom patrolom zna da se ponašaju kao pušteni sa lanca. Ako njih četvorica nisi znali kako da bezbedno priđu automobilu, onda nešto gadno nije u redu sa policijskom obukom. Ne verujem da ih je iko učio da otvaraju vrata i izvlače čoveka napolje jer je to pre svega po njih krajnje rizično. Prilikom lišavanja slobode lica koja su u zatvorenom vozilu, i za koja postoji sumnja da su naoružani, policajac nikad neće prići i otvarati vrata, već će sva prisutna službena lica sa spremnim oružjem sačekati iza ili ispred (nikad sa strane) zaustavljenog vozila da osumnjičeni sami izadju, i u koliko u tom procesu načine neki korak koji preti bezbednosti policije, tek onda otvoriti vatru, zašta imaju sasvim dovoljno vremena. Radi se o tome da ti policajci imaju isti mentalitet kao i kriminalci, i da su srećni na okidaču. Umesto da su smirenom reakcijom priveli kraju ono što je trebalo da bude rutinska akcija, ubili su dečka koji je na kraju krajeva možda bio toliko pijan da nije najbolje ni razumeo situaciju, a jedino delo (prekršajno) koje je učinio je vožnja na suvozačkom mestu u pijanom stanju (trebalo je da sedi pozadi).

Panglos

pre 15 godina

Juce, oko 15h, na raskrsnici Brace Jugovica i Makedonske, preko pesackog prelaza, dok je pesacima zeleno svetlo, prosisao manijak u punoj brzini! Preksinoc, pijani vozac na smedervskom putu naleteo na kola - jedna devojka poginula, jedan momak tesko povredjen...
Zasto je sada ovaj slucaj toliko drukciji - objasnjenje je mozda u danasnjem "Danasu", a ako je tako, onda je cela ova buka zalosna i bedna jer se zakonobranitelji uzbune samo kada se nesto desi nedodirljivima (jer i oni su, ipak, samo ljudi)

ivan

pre 15 godina

Ne mogu da razumem ljude kojima je sada tema pijanstvo i prolozak kroz crveno. Klinac moze da bude pijan, moze da prodje i kroz crveno i za sve to postoji kazna. Ali policajac, on treba da znaci sigurnost, ne sme da pogresi. Kako je uopste doslo dotle da je njemu pistolj otkocen i uperen u ljude, valjda ih tamo uce nekim procedurama, kako se zaustavlja vozilo, privode ljudi i slicno. Meni ovako deluje da je interventna patrola samo grupa napaljenika sa pistoljima, mnogo opasnija za drustvo od pijanih klinaca.

Rale

pre 15 godina

Dobro ljudi, da se ne lazemo...

Jeste policija bahata i sve ali i klinci su poludeli... sve su ludji i ludji... pa svi znamo situacije da se klinci kur*e pred policijom, da bahato se ponasaju, prete svojim vezama, psuju ih, u fazonu sta ti mene zaustavljas...

Pa dva pijana klinca jurcaju gradom u besnim kolima i jos se ne zaustavljaju na signal policije... pa sta policajac da pretpostavi, da su u kolima fina deca sportisti i intelektualci....

U danasnjem svetu, pre cu da poverujem da je ovaj klinac naglo izasao mlatarajuci pijan rukama iz kola, zeleci da policajcu pokaze da je faca, nego da je policajac iz obesti pucao mirnom deckicu u glavu....

Grete

pre 15 godina

Po izjavi vozača, policajac koji je prišao sa njegove strane auta mu je prvo udario šamar. Kakvo pravo na to ima!? Ne postoji li za takve stvari sudija za prekršaje? Ne za šamare, naravno, nego za kaznu adekvatnu njegovom ponašanju u saobraćaju, po zakonu. Ali mnogobrojni divlji pripadnici policije su izuzetno skloni deljenju pravde na licu mesta. Nadam se da će ovaj ubica da posluži kao primer ostalima, da se malo i oni počnu bojati zakona. U većini slučajeva sam na strani policije, ali ovo je zločin nad zločinima. Višegodišnja kazna za ovog policajca i poseta ministra Dačića porodici je pravilan postupak u ovom slučaju. U suprotnom, hajde i Legiju da oslobodimo pa da znamo na čemu smo.

Tanja

pre 15 godina

Zgrozena sam postupcima policije.Kao da su se vratile devedeste. Da li je taj policajac koji je pucao razmisljao o tome da ispred njega stoji covek a ne dugme. Ubiti decka zbog prolaza na crveno je dokaz bahatosti nase policije narocito ovih iz Interventne. Bolje bi im bilo da hapse narkodilere a ne da pucaju u decaka koji nije bio ni naoruzan. Da li ponovo treba da se plasimo od policije i kada prelazimo ulicu narocito oni stari koji sporije hodaju? I da li taj policajac razmislja o majci koju je ostavio bez sina i na njenu patnju do kraja zivota?

soldat

pre 15 godina

Ukoliko je tacno da je pistolj opalio od udarca u vrata, to znaci da policajac nije bio obucen za koriscenje istog. Prst se ne drzi na orozu pistolja - vec sa strane pistolja, i to ispravljen pored oroza (narocito kod tzv "double action" pistolja sa metkom u cevi, kao sto je ovaj), osim ako se odluci da se puca. To se se u razvijenom svetu zove "trigger discipline" i prva je stvar koja se uci kod upotrebe oruzja, a sluzi upravo da bi se izbegli ovakvi slucajevi slucajnog opaljenja. Moguce je da su policajci bili uplaseni, ukoliko su dugo jurili za vozilom koje je odbijalo da se zaustavi - mogli su ocekivati da se u njemu mozda nalaze naoruzani kriminalci, te da je zbog toga policajac imao metak u cevi i drzao prst na orozu. Ali ovo ne bi smelo da se dogodi ni obicnom pozorniku, a kamoli pripadniku interventne jedinice. Zbog toga mislim da je potrebna reorganizacija ove jedinice i promena nacina obuke i upotrebe. Ovakva jedinica ne treba da juri gradom, zaustavlja vozila po slobodnom nahodjenju i bahato se ponasa vec da intervenise u slucajevima kada je redovnim patrolama potrebna podrska. Nisu ovo vise 90-e da svaki vozac boljeg automobila nosi pistolj, mislim da kontrolu "sumnjivih" vozila mogu komotno da vrse redovne policijske patrole.

Emigrant

pre 15 godina

Pre desetak godina sam bio suvozac u automobilu koji je zaustavila policija, zato sto je vozac napravio polukruzno na dozvoljenom mestu. Vozac nije bio u alkoholisanom stanju ali oba policajca jesu, zbog cega smo dobili ribanje na koje nismo smeli da reagujemo jer su bili pijani i naoruzani. Mesec dana kasnije emigrirao sam u Kanadu, nesto pre bombardovanja. Kada sam prvi put otisao na demonstracije protiv bombardovanja, zaustavili me policajci, zamolili da pregledaju ranac i posto nista nisu nasli, IZVINILI SE NA SMETNJI I POZELELI PRIJATAN DAN. Zato mi je ovde drago kad vidim policajca, a u Beogradu ih obilazim u sirokom luku (naravno da je vecina ok ali nikad ne znas na koga mozes da naletis).

bezimena

pre 15 godina

Zbog sličnog slučaja, pre nekliko meseci, su u Atini započele masovne demonstracije, a mi ćutimo kao da je najnormalnije da policajac ubije NENAORUŽANOG SUVOZAČA jer je auto prošao kroz crveno!? Od kada se, inače, interventna jedinica bavi saobraćajnim prekršajima!?

Slučajno ili "slučajno", istragu protiv kauboja iz IJ, sprovodi Vuk Tufegdžić, isti onaj koji je namerno pogrešno, usmeravao istragu zbog ubistva dva vojnika u Topčideru, i koji ne priznaje veštačenje FBI i DNK analize...

?

pre 15 godina

Da li samo ja ovde vidim da se nesto propusta? Pre svega zelim da kazem zao mi je ubijenog mladica i ako je policajac postupio van svojih ovlascenja i prekomerno naravno da treba da odgovara za ubistvo. U stvari ubistvo je ubistvo tu nema sta vise da raspravlja. Ali niko ne bi smeo da generalizuje stvari. NISU SVI ISTI!!! Ima i onih koji casno i posteno rade svoj posao. Zasto se niko ne pita sta je sa vozacem??? Zasto je prosao kroz crveno i bezao od interventne??? Zasto njega niko ne pominje? Zasto se samo prica o izjavi devojke ubijenog mladica? Gde je vozaceva izjava? Zar nije time ugrozio zivote mnogih pesaka a da ne pricam od tome da je bezao od policije?? Kriv je za smrt svog druga isto koliko i policajac koji ga je ubio jer je on svojim ponasanjem izazvao citav nemili dogadjaj.

Lucifer

pre 15 godina

Policijska brutalnost nije nepoznata stvar! Smenjena je vlast jos ONE godine, ali ekipa policajaca, sefova, nacelnika je ostala ista. Njihova svest nije promenjena. Neobrazovani, bahati, dokoni na duznosti, sa cudnim naglascima...

Da li ce ikada javnosti biti dostupan nacin na koji se ti policajci obucavaju za svoj posao???

Pavlovic Ivan

pre 15 godina

Gospodine Dacicu zasto je i ovde istrazni sudija Vuk Tufegdzic(poznat po aferi Topcider)? Da li ce on i ovde biti taj koji treba da odradi prljav posao za drzavu? :(

Kreza

pre 15 godina

Problem je uzasno dubok i pitanje je da li je resiv u sledecih nekoliko godina/decenija.

Opsti civilizacijski nivo u zemlji je vrlo nizak, zakonska regulativa strasno zaostala (zakon koji postoji nekolika decenija u razvijenim evropskim zemljama mi imamo problem da donesemo sada), trening policije arhaican i kadar umesan u razni kriminal, zlocine (pa i ratne) itd. Ministar policije (i drugi ministri) su ljudi koji su, u najmanju ruku, politicki odgovorni za katastrofalni period devedesetih godina. Zivim u inostranstvu i kada dodjem u Beograd stidim se kada vidim intelektualni nivo, manire i mentalni sklop policajaca raznog nivoa (od ljudi na portirnicama do opstinskih sefova).

Postoji sansa da se napravi dobra zemlja ali mora da se izglasa Evropska regulativa i promeni skolstvo iz korena (ukljucujuci i trening policajaca) i to sve zbog nas samih a ne zbog EU (kada se dovedemo u to stanje sami ce traziti da udjemo). Mi moramo da shvatimo da je sistem neuredjene zemlje najskuplji i najneefikasniji sistem na svetu i da ga mi iznutra moramo promeniti. To nije lako i vidi se po tome sto je na svetu mali broj uspesnih, a veliki broj neuspesnih zemalja.

filip

pre 15 godina

Ako postoji objektivna odgovornost neposrednih starešina policijske brigade, šta je sa objektivnom odgovornosti načelnika PU Kraljevo i komandira PS Raška, gde je uhapšeno 18 policijskih službenika, da li su oni objektivno odgovorni ili su insajderi, šta je sa objektivnom odgovornosti bivšeg komandanta odreda žandarmerije u Kraljevu, da li je objektivno odgovoran za svoje propuste i zloupotrebe ????

Doni

pre 15 godina

Sta ima da se utvrdjuje? Samo da mu se postavi pitanje,zasto je uopste povlacio pistolj i odkocio ga?! Sudjenje za ubistvo je jedino sto ostaje sve drugo bi pokazalo da smo jos uvek u 90-im.

pozornik

pre 15 godina

Otac mi je policaj bio a ja policaj patroldzija "sa fakultetom" tj 4 god srednja policiska + godina pripravnik i tek setu godinu dobio ovlastenja ( toliko danas traje medicinski fakultet ) - to sto je trajalo u normalna vremena ne bez razloga dakle sest godina sad traje nekoliko meseci - nekada je na konkursu na jedno mesto bilo 50 kandidata - danas je konkurs stalno otvoren... Imamo one kojima je moralni kompas pokvaren pri dolasku sto nebi smelo da se desava a imamo i onih kojima se taj kompas pokvaru u sluzbi. Ako imamo ovako strasan problem netrosimo suvise reci da bismo rekli najvaznije. Resenje: strozija i zahtevnija selekcija ( provere podobnosti ali ne politicke nego moralne socialne itd ) i obrazovanje. Jednako vazno USPOSTAVITI SISTEM NAPREDOVANJA U SLUZBI PO PRINCIPU TAJNOG ODABIRANJA UNUTAR LJUDI IZ SAME SLUZBE jer mi vrlo dobro zapravo najbolje znamo ko je kakav ali NE BIRAMO staresine a znamo kojim se putem napreduju - veze, podmicivanje, poltronstvo, nepotizam... i previse svakakvih visih i visokih skola koje se priznaju u policiji (vise vatrogasne, pa i maserske i ko zna koje sve ). Odvojiti politiku od struke – i eto nas na sustini problema. Nesposobni politicari trebaju sposobne policajce – dobar vic. Iskreno saucest porodici Zaric.

nemanja

pre 15 godina

Bogu hvala...Pomislio sam na momenat da ce da se izvuce policajac manijak sa pricom pokusao da mi otme pistolj..Iskreno strah me je od belih dzipova i sad kad ih vidim podilazi me jeza..A trebalo bi da imam osecaj sigurnosti kad ih ugledam? Kako to da je u Srbiji sve naopacke ..Uzas..Moje saucesce porodici poginulog mladica

S

pre 15 godina

Od Raičevića treba napraviti primer i za ostale kauboje u uniformama. Policajci moraju jednom za sva vremena da počnu da poštuju pravila službe i rade po zakonu koji im je dao moć i obukao ih u uniforme.

Kiza

pre 15 godina

Ja stvarno ne znam zasto se jos uvek koristi analiza parafinska rukavica kada je metoda isuvise gruba. Sramotno je za nasu zemlju/policiju da se to jos uvek radi, kada bi trebalo raditi mas spektroskopiju koja bi detektovala i nevidljive cestice baruta (aparat kosta samo nekoliko stotina hiljada evra).

Inace pozdravljam pocetak istrage i nadam se da ce biti sprovedena kako treba, bez gresaka, da ce omoguciti da se sazna istina i da ce postaviti osnov za promene u ponasanju/praksi policije.

Zmaj

pre 15 godina

Mozda bi trebalo razmisliti da u interventnu brigadu primaju samo policajte preko 30 godina. Ovi mladji jos nemaju dovoljno zivotnog iskustva i cesto se pale kad ne treba. Kad osete oruzje, samo stetu prave...

Dejan

pre 15 godina

Danas, u jednim dnevnim novinama procitah... Dezurni istrazni sudija tog dana je bio Vuk Tufegdzic! Nece me zacuditi ako se na kraju slucaj okarakterise kao ubistvo iz nehata.

M.

pre 15 godina

Smena po principu komandne odgovornosti nece resenje problema ubrzati ni za promil. Svako ko je bio npr. u vojsci zna da nadredjeni oficiri ne mogu da preduprede eventualne greske vojnika koliko god se trudili. Problem je dugogodisnja negativna selekcija, posebno u policiji. Cesto je potrbnija osobina masa od 110 kg nego slican iq. Da bi se resilo takvo stanje bilo bi potrebno u jednom momentu smeniti ogroman deo zaposlenih ,sto je ravno nemogucem . I naravno ,nije samo policija u problemu, tu je i carina i poresko i zdravstvo i ...

Ogorcen

pre 15 godina

Detalji o ovom ubistvu nece nikad biti otkriveni, kao sto nikad nije otkrivena istina i detalji mnogih drugih ubistava.

Istinu o tome ce znati samo najvisi drzavni zvanicnici, a za narod ce to ostati DRZAVNA TAJNA.

Zalosna nam majka.

Vojislav

pre 15 godina

Policija, narocito interventna, uvek se ponasala krajnje bahato, bilo je pitanje samo dana kada ce da dodje do ovako nemilog dogadjaja. Kroz provlacenu pricu "organizovani kriminal" svakodnevno se umanjuju nasa prava, a ulicne torture od strane policije dostigle su vrhunac. Drzavo Srbijo zar ti nije bilo dosta krvi u proteklim ratovima. Izbori se sa organizovanim kriminalom u svojim redovima, bas u redovima policije. Smene sefova sigurno znace rotaciju kadra na druga rukovodeca mesta. Neka ministar podnese ostavku, on je sastavio rukovodeci kadar.
Niko ne moze vise da vrati jedan mladi zivot ovoga predivnog mladica. Pogasite nocu semafore, stojimo bez potrebe na praznim raskrsnicama, sto iritira.

Pisem ovo sa suzama u ocima.
Neka mu je laka zemlja.

Omorac

pre 15 godina

Strasno je da takvi policajci rade u MUP-u i da dobiju otkaz i nadju se gde treba tek nakon sto ubiju nekoga. Pistolj se poslednji upotrebljava, ja, kao laik u ovoj oblasti, to znam. Jadan decko, jadna njegova porodica, jadan policajac i njegova porodica. Sve je unesrecio. Plasim se da u policiji ima puno nervoznih ljudi koji su brzi na okidacu. Najuzasnije od svega je sto taj decko nije dao, na osnovu vesti, nikakvog povoda da policajac puca, ali je brutalno ubijen metkom u glavu. Sada cemo videti pravdu. Ja zelim da Uros Misic bude kaznjen najstroze za napad na policajca, ali i ovaj policajac mora da bude drakonski kaznjen za ovaj zlocin. Tada cemo imati pravdu na obe strane, sistem ce pokazati da jednako tretira sve prekrsioce zakona i tek tako cemo mi, obicni gradjani, biti sigurni i spokojni. A policiji ce se poslati jasna poruka. I svim njeni pripadnicima - usijanim glavama.

Nemanja

pre 15 godina

U svakoj normalnoj zemlji ministar policije treba da podnese ostavku. Ko ce da dobije duzu kaznu...policajac ili Uros Misic?...Mislite o tome

Milan Kosanović

pre 15 godina

Bilo bi lepo da nam G-din Dačić obeća da se ovaj slučaj neće proglasiti državnom tajnom, kao slučaj ubistva Ace Mušikića. Još bi lepše bilo kada bi se otvorila i ta istraga, pa da vidimo da li opet imamo posla sa "policajcima starog kova"

Hijavata011

pre 15 godina

Interventa ako ne maltretira koga stigne, onda je obicno nocu na nekoj od pumpi i "časti se"... Oni nadobudni iz JSO-a su za njih mala deca...Ovu ekipu hitno rasformirati!!! Ajmo nešto da napravimo kako valja u ovoj zemlji!!! Ma šta se i ja palim...pa ko im je ministar?!?!

Brcko

pre 15 godina

E sada cemo da vidimo da li je pravda u Srbiji ista za sve odnosno ako se dokaze da je policajac prekoracio ovlastenja kolika zatvorska kazna ga ceka. Hvala B92 sto je objavio ime policajca koji je pucao ali ja zahtijevam i sliku! Dokle da se policajci u Srbiji ponasaju kao serifi na divljem zapadu? Nazalost, vec vidim vestacenje kako se metak odbio od neke nevidljive zgrade i da je pokojni djecko (Bog da mu dusu prosti) navodno napao policajca tomahavkom, kasetnom bombom i "sprejem koji lepi lak za ledja" a ovaj se samo branio i pucao momku u glavu sa metar razdaljine!
Najiskrenije saucesce porodici i prijateljima nastradalog momka i da se nikada vise tako nesto ne ponovi.

wonderer

pre 15 godina

Velike promene ukljucujuci i lustraciju su u MUP-u i BII trebale da se urade jos pre ubistva dr Djindjica a koliko vidim nista nije uradjeno ni nakon njegovog ubistva. Mnoge stvari se ovde ne resevaju a narod se zamajava igricama!

Moderat

pre 15 godina

Ok, smene, ali ocigledno treba da se promeni modus operandi te interventne. Jedinica treba da postoji, ali ne treba da ih "'rane zivim mesom" pre nego sto ih puste na ulicu.

nikola bg

pre 15 godina

U Srbiji je jedini sistem koji se servira gradjanima "DRZI VODU DOK MAJSTORI ODU". Tako ce biti i sa ovim slucajem, za nedelju dana niko o ovome nece vise pricati, a kadrovske promene docekati necemo.

NBGD

pre 15 godina

Cudim se komentarima na prethodnu vest. Zivim blizu mesta gde se to desilo. Dva puta dok sam prelazio sa detetom preko pesackog umalo nismo bili pregazeni zbog manijaka koji nisu dostojni da stanu na crveno. Zena je istraumirana kada prelazi siroke bulevare sa decom praveci slalom izmedju automobila. Na kraju smo morali da promenimo vrtic.

I mene je dva puta zaustavljala interventna nocu i jesu bili grubi. Pa sta! Uvek pomislim na kakve sve likove nailaze i zato cutim i slusam.

Zivot izgubiti ovako je tragicno. Za policajca i vozaca nema opravdanja. A za sve koji samo pljuju celu policiju neka pogledaju oko sebe.

CL

pre 15 godina

Šta god ko mislio o Dačiću, ja mu još jednom čestitam na brzoj reakciji, smeni u interventnoj i na pritvaranju ubice. Nadam se da će i pravosuđe biti ovako efikasno, u ovom i svim drugim slučajevima, za razliku od sada.

Mislim da je Dačić najbolji ministar u ovoj vladi, a sada da li to više govori o njegovim kvalitetima ili o njegovoj konkurenciji, procenite sami...

Sto mu gromova...

pre 15 godina

Ubistvo neka rasvetljava ko treba i počinilac neka bude adekvatno kažnjen. Jasno kao dan, dobro je i da je ministar već reagovao.
Ali, ljudi moji, sa 1.4 (ili tu negde) sedneš u auto, prošišaš nekoliko semafora, dopustiš da te interventna (a zna se šta je to) juri oko 2 kilometra, i na kraju ti ubiju suvozača (prijatelja)!!
Šta više reći o čoveku, sem-adekvatna kazna I ZA NJEGA!

Sto mu gromova...

pre 15 godina

Ubistvo neka rasvetljava ko treba i počinilac neka bude adekvatno kažnjen. Jasno kao dan, dobro je i da je ministar već reagovao.
Ali, ljudi moji, sa 1.4 (ili tu negde) sedneš u auto, prošišaš nekoliko semafora, dopustiš da te interventna (a zna se šta je to) juri oko 2 kilometra, i na kraju ti ubiju suvozača (prijatelja)!!
Šta više reći o čoveku, sem-adekvatna kazna I ZA NJEGA!

CL

pre 15 godina

Šta god ko mislio o Dačiću, ja mu još jednom čestitam na brzoj reakciji, smeni u interventnoj i na pritvaranju ubice. Nadam se da će i pravosuđe biti ovako efikasno, u ovom i svim drugim slučajevima, za razliku od sada.

Mislim da je Dačić najbolji ministar u ovoj vladi, a sada da li to više govori o njegovim kvalitetima ili o njegovoj konkurenciji, procenite sami...

Moderat

pre 15 godina

Ok, smene, ali ocigledno treba da se promeni modus operandi te interventne. Jedinica treba da postoji, ali ne treba da ih "'rane zivim mesom" pre nego sto ih puste na ulicu.

NBGD

pre 15 godina

Cudim se komentarima na prethodnu vest. Zivim blizu mesta gde se to desilo. Dva puta dok sam prelazio sa detetom preko pesackog umalo nismo bili pregazeni zbog manijaka koji nisu dostojni da stanu na crveno. Zena je istraumirana kada prelazi siroke bulevare sa decom praveci slalom izmedju automobila. Na kraju smo morali da promenimo vrtic.

I mene je dva puta zaustavljala interventna nocu i jesu bili grubi. Pa sta! Uvek pomislim na kakve sve likove nailaze i zato cutim i slusam.

Zivot izgubiti ovako je tragicno. Za policajca i vozaca nema opravdanja. A za sve koji samo pljuju celu policiju neka pogledaju oko sebe.

pozornik

pre 15 godina

Otac mi je policaj bio a ja policaj patroldzija "sa fakultetom" tj 4 god srednja policiska + godina pripravnik i tek setu godinu dobio ovlastenja ( toliko danas traje medicinski fakultet ) - to sto je trajalo u normalna vremena ne bez razloga dakle sest godina sad traje nekoliko meseci - nekada je na konkursu na jedno mesto bilo 50 kandidata - danas je konkurs stalno otvoren... Imamo one kojima je moralni kompas pokvaren pri dolasku sto nebi smelo da se desava a imamo i onih kojima se taj kompas pokvaru u sluzbi. Ako imamo ovako strasan problem netrosimo suvise reci da bismo rekli najvaznije. Resenje: strozija i zahtevnija selekcija ( provere podobnosti ali ne politicke nego moralne socialne itd ) i obrazovanje. Jednako vazno USPOSTAVITI SISTEM NAPREDOVANJA U SLUZBI PO PRINCIPU TAJNOG ODABIRANJA UNUTAR LJUDI IZ SAME SLUZBE jer mi vrlo dobro zapravo najbolje znamo ko je kakav ali NE BIRAMO staresine a znamo kojim se putem napreduju - veze, podmicivanje, poltronstvo, nepotizam... i previse svakakvih visih i visokih skola koje se priznaju u policiji (vise vatrogasne, pa i maserske i ko zna koje sve ). Odvojiti politiku od struke – i eto nas na sustini problema. Nesposobni politicari trebaju sposobne policajce – dobar vic. Iskreno saucest porodici Zaric.

Hijavata011

pre 15 godina

Interventa ako ne maltretira koga stigne, onda je obicno nocu na nekoj od pumpi i "časti se"... Oni nadobudni iz JSO-a su za njih mala deca...Ovu ekipu hitno rasformirati!!! Ajmo nešto da napravimo kako valja u ovoj zemlji!!! Ma šta se i ja palim...pa ko im je ministar?!?!

Rale

pre 15 godina

Dobro ljudi, da se ne lazemo...

Jeste policija bahata i sve ali i klinci su poludeli... sve su ludji i ludji... pa svi znamo situacije da se klinci kur*e pred policijom, da bahato se ponasaju, prete svojim vezama, psuju ih, u fazonu sta ti mene zaustavljas...

Pa dva pijana klinca jurcaju gradom u besnim kolima i jos se ne zaustavljaju na signal policije... pa sta policajac da pretpostavi, da su u kolima fina deca sportisti i intelektualci....

U danasnjem svetu, pre cu da poverujem da je ovaj klinac naglo izasao mlatarajuci pijan rukama iz kola, zeleci da policajcu pokaze da je faca, nego da je policajac iz obesti pucao mirnom deckicu u glavu....

Doni

pre 15 godina

Sta ima da se utvrdjuje? Samo da mu se postavi pitanje,zasto je uopste povlacio pistolj i odkocio ga?! Sudjenje za ubistvo je jedino sto ostaje sve drugo bi pokazalo da smo jos uvek u 90-im.

bezimena

pre 15 godina

Zbog sličnog slučaja, pre nekliko meseci, su u Atini započele masovne demonstracije, a mi ćutimo kao da je najnormalnije da policajac ubije NENAORUŽANOG SUVOZAČA jer je auto prošao kroz crveno!? Od kada se, inače, interventna jedinica bavi saobraćajnim prekršajima!?

Slučajno ili "slučajno", istragu protiv kauboja iz IJ, sprovodi Vuk Tufegdžić, isti onaj koji je namerno pogrešno, usmeravao istragu zbog ubistva dva vojnika u Topčideru, i koji ne priznaje veštačenje FBI i DNK analize...

Dejan

pre 15 godina

Danas, u jednim dnevnim novinama procitah... Dezurni istrazni sudija tog dana je bio Vuk Tufegdzic! Nece me zacuditi ako se na kraju slucaj okarakterise kao ubistvo iz nehata.

isidorG

pre 15 godina

Krajnje zabrinjava nemušto saopštenje policije da je, prema prvim informacijama, do opaljenja došlo jer je dečko vratima odgurnuo policajca. Voleo bih da vidim rekonstrukciju dogadjaja koja ovo može da potvrdi. Bilo da je policajac dešnjak ili levak, to prosto nije moguće. Radi se o tome da je patrola morala nešto da smisli u tri minuta koliko su imali vremena, ali to ne bi progutao ni pas sa maslom. Ono što je začuđujuće je da je policija ovo plasirala u javnost.
Ko god da je imao susret sa interventnom patrolom zna da se ponašaju kao pušteni sa lanca. Ako njih četvorica nisi znali kako da bezbedno priđu automobilu, onda nešto gadno nije u redu sa policijskom obukom. Ne verujem da ih je iko učio da otvaraju vrata i izvlače čoveka napolje jer je to pre svega po njih krajnje rizično. Prilikom lišavanja slobode lica koja su u zatvorenom vozilu, i za koja postoji sumnja da su naoružani, policajac nikad neće prići i otvarati vrata, već će sva prisutna službena lica sa spremnim oružjem sačekati iza ili ispred (nikad sa strane) zaustavljenog vozila da osumnjičeni sami izadju, i u koliko u tom procesu načine neki korak koji preti bezbednosti policije, tek onda otvoriti vatru, zašta imaju sasvim dovoljno vremena. Radi se o tome da ti policajci imaju isti mentalitet kao i kriminalci, i da su srećni na okidaču. Umesto da su smirenom reakcijom priveli kraju ono što je trebalo da bude rutinska akcija, ubili su dečka koji je na kraju krajeva možda bio toliko pijan da nije najbolje ni razumeo situaciju, a jedino delo (prekršajno) koje je učinio je vožnja na suvozačkom mestu u pijanom stanju (trebalo je da sedi pozadi).

Nemanja

pre 15 godina

U svakoj normalnoj zemlji ministar policije treba da podnese ostavku. Ko ce da dobije duzu kaznu...policajac ili Uros Misic?...Mislite o tome

Zmaj

pre 15 godina

Mozda bi trebalo razmisliti da u interventnu brigadu primaju samo policajte preko 30 godina. Ovi mladji jos nemaju dovoljno zivotnog iskustva i cesto se pale kad ne treba. Kad osete oruzje, samo stetu prave...

nikola bg

pre 15 godina

U Srbiji je jedini sistem koji se servira gradjanima "DRZI VODU DOK MAJSTORI ODU". Tako ce biti i sa ovim slucajem, za nedelju dana niko o ovome nece vise pricati, a kadrovske promene docekati necemo.

Omorac

pre 15 godina

Strasno je da takvi policajci rade u MUP-u i da dobiju otkaz i nadju se gde treba tek nakon sto ubiju nekoga. Pistolj se poslednji upotrebljava, ja, kao laik u ovoj oblasti, to znam. Jadan decko, jadna njegova porodica, jadan policajac i njegova porodica. Sve je unesrecio. Plasim se da u policiji ima puno nervoznih ljudi koji su brzi na okidacu. Najuzasnije od svega je sto taj decko nije dao, na osnovu vesti, nikakvog povoda da policajac puca, ali je brutalno ubijen metkom u glavu. Sada cemo videti pravdu. Ja zelim da Uros Misic bude kaznjen najstroze za napad na policajca, ali i ovaj policajac mora da bude drakonski kaznjen za ovaj zlocin. Tada cemo imati pravdu na obe strane, sistem ce pokazati da jednako tretira sve prekrsioce zakona i tek tako cemo mi, obicni gradjani, biti sigurni i spokojni. A policiji ce se poslati jasna poruka. I svim njeni pripadnicima - usijanim glavama.

Emigrant

pre 15 godina

Pre desetak godina sam bio suvozac u automobilu koji je zaustavila policija, zato sto je vozac napravio polukruzno na dozvoljenom mestu. Vozac nije bio u alkoholisanom stanju ali oba policajca jesu, zbog cega smo dobili ribanje na koje nismo smeli da reagujemo jer su bili pijani i naoruzani. Mesec dana kasnije emigrirao sam u Kanadu, nesto pre bombardovanja. Kada sam prvi put otisao na demonstracije protiv bombardovanja, zaustavili me policajci, zamolili da pregledaju ranac i posto nista nisu nasli, IZVINILI SE NA SMETNJI I POZELELI PRIJATAN DAN. Zato mi je ovde drago kad vidim policajca, a u Beogradu ih obilazim u sirokom luku (naravno da je vecina ok ali nikad ne znas na koga mozes da naletis).

Milan Kosanović

pre 15 godina

Bilo bi lepo da nam G-din Dačić obeća da se ovaj slučaj neće proglasiti državnom tajnom, kao slučaj ubistva Ace Mušikića. Još bi lepše bilo kada bi se otvorila i ta istraga, pa da vidimo da li opet imamo posla sa "policajcima starog kova"

Vojislav

pre 15 godina

Policija, narocito interventna, uvek se ponasala krajnje bahato, bilo je pitanje samo dana kada ce da dodje do ovako nemilog dogadjaja. Kroz provlacenu pricu "organizovani kriminal" svakodnevno se umanjuju nasa prava, a ulicne torture od strane policije dostigle su vrhunac. Drzavo Srbijo zar ti nije bilo dosta krvi u proteklim ratovima. Izbori se sa organizovanim kriminalom u svojim redovima, bas u redovima policije. Smene sefova sigurno znace rotaciju kadra na druga rukovodeca mesta. Neka ministar podnese ostavku, on je sastavio rukovodeci kadar.
Niko ne moze vise da vrati jedan mladi zivot ovoga predivnog mladica. Pogasite nocu semafore, stojimo bez potrebe na praznim raskrsnicama, sto iritira.

Pisem ovo sa suzama u ocima.
Neka mu je laka zemlja.

Lucifer

pre 15 godina

Policijska brutalnost nije nepoznata stvar! Smenjena je vlast jos ONE godine, ali ekipa policajaca, sefova, nacelnika je ostala ista. Njihova svest nije promenjena. Neobrazovani, bahati, dokoni na duznosti, sa cudnim naglascima...

Da li ce ikada javnosti biti dostupan nacin na koji se ti policajci obucavaju za svoj posao???

Pavlovic Ivan

pre 15 godina

Gospodine Dacicu zasto je i ovde istrazni sudija Vuk Tufegdzic(poznat po aferi Topcider)? Da li ce on i ovde biti taj koji treba da odradi prljav posao za drzavu? :(

Brcko

pre 15 godina

E sada cemo da vidimo da li je pravda u Srbiji ista za sve odnosno ako se dokaze da je policajac prekoracio ovlastenja kolika zatvorska kazna ga ceka. Hvala B92 sto je objavio ime policajca koji je pucao ali ja zahtijevam i sliku! Dokle da se policajci u Srbiji ponasaju kao serifi na divljem zapadu? Nazalost, vec vidim vestacenje kako se metak odbio od neke nevidljive zgrade i da je pokojni djecko (Bog da mu dusu prosti) navodno napao policajca tomahavkom, kasetnom bombom i "sprejem koji lepi lak za ledja" a ovaj se samo branio i pucao momku u glavu sa metar razdaljine!
Najiskrenije saucesce porodici i prijateljima nastradalog momka i da se nikada vise tako nesto ne ponovi.

S

pre 15 godina

Od Raičevića treba napraviti primer i za ostale kauboje u uniformama. Policajci moraju jednom za sva vremena da počnu da poštuju pravila službe i rade po zakonu koji im je dao moć i obukao ih u uniforme.

?

pre 15 godina

Da li samo ja ovde vidim da se nesto propusta? Pre svega zelim da kazem zao mi je ubijenog mladica i ako je policajac postupio van svojih ovlascenja i prekomerno naravno da treba da odgovara za ubistvo. U stvari ubistvo je ubistvo tu nema sta vise da raspravlja. Ali niko ne bi smeo da generalizuje stvari. NISU SVI ISTI!!! Ima i onih koji casno i posteno rade svoj posao. Zasto se niko ne pita sta je sa vozacem??? Zasto je prosao kroz crveno i bezao od interventne??? Zasto njega niko ne pominje? Zasto se samo prica o izjavi devojke ubijenog mladica? Gde je vozaceva izjava? Zar nije time ugrozio zivote mnogih pesaka a da ne pricam od tome da je bezao od policije?? Kriv je za smrt svog druga isto koliko i policajac koji ga je ubio jer je on svojim ponasanjem izazvao citav nemili dogadjaj.

wonderer

pre 15 godina

Velike promene ukljucujuci i lustraciju su u MUP-u i BII trebale da se urade jos pre ubistva dr Djindjica a koliko vidim nista nije uradjeno ni nakon njegovog ubistva. Mnoge stvari se ovde ne resevaju a narod se zamajava igricama!

soldat

pre 15 godina

Ukoliko je tacno da je pistolj opalio od udarca u vrata, to znaci da policajac nije bio obucen za koriscenje istog. Prst se ne drzi na orozu pistolja - vec sa strane pistolja, i to ispravljen pored oroza (narocito kod tzv "double action" pistolja sa metkom u cevi, kao sto je ovaj), osim ako se odluci da se puca. To se se u razvijenom svetu zove "trigger discipline" i prva je stvar koja se uci kod upotrebe oruzja, a sluzi upravo da bi se izbegli ovakvi slucajevi slucajnog opaljenja. Moguce je da su policajci bili uplaseni, ukoliko su dugo jurili za vozilom koje je odbijalo da se zaustavi - mogli su ocekivati da se u njemu mozda nalaze naoruzani kriminalci, te da je zbog toga policajac imao metak u cevi i drzao prst na orozu. Ali ovo ne bi smelo da se dogodi ni obicnom pozorniku, a kamoli pripadniku interventne jedinice. Zbog toga mislim da je potrebna reorganizacija ove jedinice i promena nacina obuke i upotrebe. Ovakva jedinica ne treba da juri gradom, zaustavlja vozila po slobodnom nahodjenju i bahato se ponasa vec da intervenise u slucajevima kada je redovnim patrolama potrebna podrska. Nisu ovo vise 90-e da svaki vozac boljeg automobila nosi pistolj, mislim da kontrolu "sumnjivih" vozila mogu komotno da vrse redovne policijske patrole.

nemanja

pre 15 godina

Bogu hvala...Pomislio sam na momenat da ce da se izvuce policajac manijak sa pricom pokusao da mi otme pistolj..Iskreno strah me je od belih dzipova i sad kad ih vidim podilazi me jeza..A trebalo bi da imam osecaj sigurnosti kad ih ugledam? Kako to da je u Srbiji sve naopacke ..Uzas..Moje saucesce porodici poginulog mladica

filip

pre 15 godina

Ako postoji objektivna odgovornost neposrednih starešina policijske brigade, šta je sa objektivnom odgovornosti načelnika PU Kraljevo i komandira PS Raška, gde je uhapšeno 18 policijskih službenika, da li su oni objektivno odgovorni ili su insajderi, šta je sa objektivnom odgovornosti bivšeg komandanta odreda žandarmerije u Kraljevu, da li je objektivno odgovoran za svoje propuste i zloupotrebe ????

ivan

pre 15 godina

Ne mogu da razumem ljude kojima je sada tema pijanstvo i prolozak kroz crveno. Klinac moze da bude pijan, moze da prodje i kroz crveno i za sve to postoji kazna. Ali policajac, on treba da znaci sigurnost, ne sme da pogresi. Kako je uopste doslo dotle da je njemu pistolj otkocen i uperen u ljude, valjda ih tamo uce nekim procedurama, kako se zaustavlja vozilo, privode ljudi i slicno. Meni ovako deluje da je interventna patrola samo grupa napaljenika sa pistoljima, mnogo opasnija za drustvo od pijanih klinaca.

Tanja

pre 15 godina

Zgrozena sam postupcima policije.Kao da su se vratile devedeste. Da li je taj policajac koji je pucao razmisljao o tome da ispred njega stoji covek a ne dugme. Ubiti decka zbog prolaza na crveno je dokaz bahatosti nase policije narocito ovih iz Interventne. Bolje bi im bilo da hapse narkodilere a ne da pucaju u decaka koji nije bio ni naoruzan. Da li ponovo treba da se plasimo od policije i kada prelazimo ulicu narocito oni stari koji sporije hodaju? I da li taj policajac razmislja o majci koju je ostavio bez sina i na njenu patnju do kraja zivota?

Ogorcen

pre 15 godina

Detalji o ovom ubistvu nece nikad biti otkriveni, kao sto nikad nije otkrivena istina i detalji mnogih drugih ubistava.

Istinu o tome ce znati samo najvisi drzavni zvanicnici, a za narod ce to ostati DRZAVNA TAJNA.

Zalosna nam majka.

Grete

pre 15 godina

Po izjavi vozača, policajac koji je prišao sa njegove strane auta mu je prvo udario šamar. Kakvo pravo na to ima!? Ne postoji li za takve stvari sudija za prekršaje? Ne za šamare, naravno, nego za kaznu adekvatnu njegovom ponašanju u saobraćaju, po zakonu. Ali mnogobrojni divlji pripadnici policije su izuzetno skloni deljenju pravde na licu mesta. Nadam se da će ovaj ubica da posluži kao primer ostalima, da se malo i oni počnu bojati zakona. U većini slučajeva sam na strani policije, ali ovo je zločin nad zločinima. Višegodišnja kazna za ovog policajca i poseta ministra Dačića porodici je pravilan postupak u ovom slučaju. U suprotnom, hajde i Legiju da oslobodimo pa da znamo na čemu smo.

Stariji vodnik

pre 15 godina

Ne postoji opravdanje za pucanje u glavu mladicu ma makar imao i 100 promila alkohola u krvi ako mladic nijednog trenutka nije urgozio kolegu, sto je prilicno sigurno da nije. A cinjenica da je doslo do samoopaljenja pri otvaranju vrata govori da nisu ispostovane standardne procedure. Pa jer sutra moje dete treba da bude ubijeno ako odbije da izadje iz automobila kada mu ovlasceno lice to naredi. Da li je za to kazna metak u glavu? U toj interventnoj, nalazi se gomila drogiranih policajaca nezadovoljnih svojim zivotom i kod njih se ne zna ko pije a ko placa. Evo kada se ja kao policajac gadim ovakvog cina i pitam se kakvi smo to postali ljudi. Porodici nesrecno nastradalog iskreno saucesce

M.

pre 15 godina

Smena po principu komandne odgovornosti nece resenje problema ubrzati ni za promil. Svako ko je bio npr. u vojsci zna da nadredjeni oficiri ne mogu da preduprede eventualne greske vojnika koliko god se trudili. Problem je dugogodisnja negativna selekcija, posebno u policiji. Cesto je potrbnija osobina masa od 110 kg nego slican iq. Da bi se resilo takvo stanje bilo bi potrebno u jednom momentu smeniti ogroman deo zaposlenih ,sto je ravno nemogucem . I naravno ,nije samo policija u problemu, tu je i carina i poresko i zdravstvo i ...

iskreno

pre 15 godina

Kako biste vi reagovali?

U vozilu ispred vas sedi vasa trudna zena i malo dete, vi ste sami iza. Pali se zeleno svetlo, oni krecu, vi za njima i iz poprecne ulice nalece na njih u punoj brzini auto koji je prosao na crveno svetlo. Tragedija. Gledate, ne verujete. Nemocni ste. Bes.

Ne opravdavam postupak policajca, za svaku osudu je, ali da budemo jasni, policajci su isprovocirani prolascima na crveno svetlo i ne zaustavljanjem na znak!

Bahatost Urosa za koga se trazi neka pravda i sistem koji ponovo razmatra da li je mladic slucajno stavio baklju u usta drugom coveku, bio on policajac ili ne, samo pospesuje i daje krila mladima da misle da mogu da se ponasaju kako hoce, da zakoni ne postoje i da ne moraju da se postuju, da je cool da se igraju "srpskog ruleta" i da za to nece odgovarati.

Po meni, problem je sistem koji tim mladima nije jasno stavio do znanja da sankcija postoji i da ce biti sproveden zakon bez obzira na to ko je cije dete, sin, poznanik, rodjak... Kao kad dresirate kuce, naucite ga da kad uradi nesto dobro dobije kolacic, ali kad uradi nesto sto ne sme, MORA da sledi jasna kazna, i to svaki put kad napravi gresku.

Postupak policajca je vec za svaku osudu i on bi trebalo da odgovara vise nego da je rec o civilu koji je ubio drugog coveka na ulici, takodje kao primer ostalima.

Kreza

pre 15 godina

Problem je uzasno dubok i pitanje je da li je resiv u sledecih nekoliko godina/decenija.

Opsti civilizacijski nivo u zemlji je vrlo nizak, zakonska regulativa strasno zaostala (zakon koji postoji nekolika decenija u razvijenim evropskim zemljama mi imamo problem da donesemo sada), trening policije arhaican i kadar umesan u razni kriminal, zlocine (pa i ratne) itd. Ministar policije (i drugi ministri) su ljudi koji su, u najmanju ruku, politicki odgovorni za katastrofalni period devedesetih godina. Zivim u inostranstvu i kada dodjem u Beograd stidim se kada vidim intelektualni nivo, manire i mentalni sklop policajaca raznog nivoa (od ljudi na portirnicama do opstinskih sefova).

Postoji sansa da se napravi dobra zemlja ali mora da se izglasa Evropska regulativa i promeni skolstvo iz korena (ukljucujuci i trening policajaca) i to sve zbog nas samih a ne zbog EU (kada se dovedemo u to stanje sami ce traziti da udjemo). Mi moramo da shvatimo da je sistem neuredjene zemlje najskuplji i najneefikasniji sistem na svetu i da ga mi iznutra moramo promeniti. To nije lako i vidi se po tome sto je na svetu mali broj uspesnih, a veliki broj neuspesnih zemalja.

Nemanja

pre 15 godina

Interventna jedinica je skupina bahatih likova (osetio sam to na svojoj koži) i jedino što treba da se uradi je da se ta jedinica rasformira.

Zoran

pre 15 godina

Bez namere da pravdam postupak policajca ili relativizujem tragediju, postavio bih sledece pitanje: Sta bi bilo da su prosli kroz jos jedno crveno svetlo i skrivili saobracajku u kojoj bi neko poptuno neduzan poginuo, mozda i vise ljudi? Sto se inace tako retko desava u BG-u, pa smo zato treci u Evropi po broju saobracajki sa fatalnim ishodom.
Mislim da bi dosta ljudi sa ovog foruma pitalo "a gde je bila milicija" i zgrazavalo se nad bahatoscu pijanog vozaca koji je balzamovan seo u kola da vozi jos pijanijeg druga, ko zna kojom brzinom prosao kroz nekoliko crvenih semafora i bezao interventnoj. Ova prica ima dve strane: bahate policajce i blago receno neodgovornog vozaca, koji je svojim ponasanjem prizvao nesrecu.

Panglos

pre 15 godina

Juce, oko 15h, na raskrsnici Brace Jugovica i Makedonske, preko pesackog prelaza, dok je pesacima zeleno svetlo, prosisao manijak u punoj brzini! Preksinoc, pijani vozac na smedervskom putu naleteo na kola - jedna devojka poginula, jedan momak tesko povredjen...
Zasto je sada ovaj slucaj toliko drukciji - objasnjenje je mozda u danasnjem "Danasu", a ako je tako, onda je cela ova buka zalosna i bedna jer se zakonobranitelji uzbune samo kada se nesto desi nedodirljivima (jer i oni su, ipak, samo ljudi)

Policajac u ostavci

pre 15 godina

Solidni su komentari u vezi tragicnog dogadjaja, ali se moram nadovezati ... Riba smrdi od glave ali se cisti od repa, tako ce doci do kadrovskih pomeranja u "interventnoj" . I ? Kao policajac sa stazom od 27 god. stidim se sto sam sada u sluzbi. Zasto? Pocetkom 90 god. u policiju je pocelo da se prima sve svasta. Tako je i danas. Isfrustrirani likovi sa kursom za policajce, smesno zar ne? Daj sta das, pa u policiju. Zalosno. Dok se ne izvrsi korenita promena u sluzbi ovakvih ce slucajeva biti i ubuduce. Sa 22 godine zivota policajac Raicevic je proglasen za najboljeg policajca u jedinici? Nas posao jeste tezak, mnogo gubimo u toku sluzbe, male plate, bez stanova ali to nije opravdanje da ubijamo po ulicama gradova u Srbiji. Mi smo servis za pruzanje usluga i pomoc gradjanima, da nas postuju, pomazu pa i vole plavu boju kad je vide. Ovako iz dana u dan sve nam vise okrecu ledja, i nama profesionalcima iz stare garde koja je ovakve slucajeve resavala na mnogo laksi nacin. Saucesce porodici. Smene i ostavke u rukovodecem kadru, procesljati strukturu zaposlenih i knjizicu u ruke.

Kiza

pre 15 godina

Ja stvarno ne znam zasto se jos uvek koristi analiza parafinska rukavica kada je metoda isuvise gruba. Sramotno je za nasu zemlju/policiju da se to jos uvek radi, kada bi trebalo raditi mas spektroskopiju koja bi detektovala i nevidljive cestice baruta (aparat kosta samo nekoliko stotina hiljada evra).

Inace pozdravljam pocetak istrage i nadam se da ce biti sprovedena kako treba, bez gresaka, da ce omoguciti da se sazna istina i da ce postaviti osnov za promene u ponasanju/praksi policije.

Koroto Malteze

pre 15 godina

Da je Zoran Đinđić živ, bi našao načina da se obrati javnosti i tada bih mu verovao za sve ovo što je izgovorio Dačić. Zašto ne verujem Dačiću? A gde je Tadić? A da... Predsednik Države ima preča posla u "državnim" stvarima. Kad ne bude imao državu zbog ovakvih dogadjaja, biće prekasno.

Što jes' jes' - jaše nas SPS!

pre 15 godina

Na primer, u 6. epizodi serijala Insajder: Službena tajna, prikazani su snimci Ivice Dačića na Arkanovoj svadbi 1995. Dačić je tada bio član IO SPS-a i portparol stranke. Na Tufekdžića su ljudi vec ukazali u gornjim komentarima. Dakle, ispunjeni su svi uslovi da nepravda opet pobedi!

zrtva policijske brutalnosti

pre 15 godina

najmanji korak koji treba da napravi ministar Dacic: hitno rasformiranje organizovane kriminalne grupe po imenu Interventna brigada po ugledu na crvene beretke. nema razlike izmedju te 2 jedinice policije. stop policijskoj brutalnosti! pravda za momka i njegove najblize!

PIRLO

pre 15 godina

Prava istinska reforma policije nije faktički ni započeta. Pogledajte samo u zadnj vreme koliko ih je uhapšeno. Nema ozbiljnijeg krivičnog dela gde pripadnici policije nisu umešani. Kadrovska selekcija je mislim još gora nego pre 2000, godine. Pošteni policajci kojih je većina ćute muku muče da sastave kraj sa krajem. Napreduje se tako što se ekspresno završavaju PRIVATNI tkzv. fakulteti i uz pomoć stranačko-interesnih ekipa. Kriminalistička policija koja treba da bude na prvom mestu je zadnja rupa na svirali. Glavne službe su izdavanje ličn. karata i pasoša, registracija vozila, nabavka, informatičarska služba, autoservisi... Puno je tu raznih lezilebovića za koje se izdvajaju pozamašna sredstva koja kad bi se usmerila u osnovnu delatnost - SUZBIJANJE KRIMINALA postigla pun efekat tako da se tim ljudima i plate povećaju i osavremene sredstva a samim ti i povećanje kvaliteta rada.

Milan

pre 15 godina

Porodica Zarić treba da tuži državu i da dobije ogromnu novčanu odštetu, a MUP da revidira svoje procedure, od prijema novih pripadnika do obuke. Ovakvi besni psi nemaju šta da traže u uniformi. Ovo je kap koja preti da prepuni čašu, jer devedesete nisu zaboravljene, i sistem lako može da se suoči sa nakupljenim gnevom populacije prema policijskoj brutalnosti. A Dačić, koji se složio sam sa sobom da nema subjektivne odgovornosti među starešinama, vrlo dobro zna kako se brutalnost u policiji prećutno toleriše.
Ovako se nalaze na korak od masovnog izliva gneva.
Ja prvi ne želim da plaćam porez kojim se psihički nestabilnim manijacima plaća plata da se voze u džipovima i vitlaju pištoljima. I to je još nagrađivani i pohvaljivani pripadnik policije. Kakvi su onda ostali?

pop

pre 15 godina

Ako je tacno da je istrazni sudija u ovom slucaju Vuk Tufegdic ,gotovo sigurno mogu da tvrdim da policajac nece biti optuzen za ubistvo. Setimo se samo kako je bestidno komentarisao na RTS-u poginule gardiste i kakve je sve verzije samoubistava izmisljao. Sramota je za nase sudstvo da je on jos uvek tamo, iako mu je skoro sudeno zbog napada na policajce. Kako bas to da se i ovaj slucaj poveri njemu. Videcemo razne verzije dodadaja u stilu-(opirao se hapsenju, gurao se sa policajcem, hvatao se za pistolj, ma upucao sam sebe). U pravicno rasvetljenje slucaja mogu da verujem samo ako Vuk Tufrgdic bude slonjen sa slucaja i to bi policija trebalo da uradi, ako misli da joj verujemo.

beste

pre 15 godina

Ne radi ministar ovo sve radi drugih, nego ISKLJUCIVO RADI SEBE i svoje fotelje, jer da nije uradio ovo obzirom na revolt u narodu, i njegovo mesto bi doslo u pitanje.

Zna ministar Dacic da su PROSLA vremena kada je njjegov pokojni sef sef SM i njegov SPSS mogao raditi sta je hteo bez posledica

Dusko

pre 15 godina

Ministar Ivica Dacic moze pricati sta hoce, ovde je sve jasno, policajac je tesko prekoracio ovlastenje, plus nije upotrebio oruzje po pravilu sluzbe. Cak i da nije ubio coveka, sto pretpostavljam da nije imao nameru, bio bi odgovoran. Medjutim kod nas se ne poteze pitanje odgovornosti sve dok ne dodje do ovako crnih dogadjaja. Bolje bi bilo da se svaki policajac koji maltretira gradjane i cak potkrada, primereno kazni. Meni su ukrali suncane napcare !, a nebrojeno puta sam dao pare za kao neki saobracajni prekrsaj a bez priznanice. Logican sled dogadjaja je ovako nesto. Ovaj polocajac mora dobiti maksimalnu kaznu zatvora, dosadasnji radni staz mora biti ponisten, a mora dobiti i zabranu zaposljavanja u drzavnim sluzbama po izlasku iz zatvora, kao na Zapadu.

Kornelije

pre 15 godina

Nije samo policajac koji je ubio Zarića počinio krivično delo, šta je sa ostalim policajcima u patroli, koji su potvrdili njegovu nebuloznu priču, nije li to pomaganje ubici u skrivanju zločina? Oni moraju biti odmah suspendovani, a zatim i krivično gonjeni.

Sale

pre 15 godina

Zivim u Milanu vec 3 godine, i mogu sa sigurnoscu da kazem da je saobracajna kultura u Srbiji na nuli. Da li ste bezbedni kad prelazite na pesackom prelazu ulicu, ko kod nas postuje prvenstvo prolaza? i da ne nabrajam. A prolazak na crveno svetlo se smatra sasvim normalnim, obicnim, beznacajnim prekrsajem. Pa to su UBICE. A kako da se dovedemo u red??? E to je vec pitanje za POLITICARE.

Hmmm

pre 15 godina

Dacic nije najbolji ministar on samo svako hapsenje dobrim marketingom u pravo vreme na pravom mestu plasira u medije i ispade kao da samo on nesto radi. Nista nije promenjeno u korumpiranoj strukturi policije, sve ovo je kozmetika i sitna riba, a sustina je i dalji ista. Inace posle ovakvih stvari neko obicno treba da podnese ostavku.

Aca

pre 15 godina

Ovo sto se dogodilo je stvarno strasno, ubijen je nevin covek. Sa druge strane i policija koja je stalno na ulici je vise na ivici zivaca, ljudi se svakodnevno srecu sa svim i svachim. Mislim da je sve kod nas postalo mnogo nervozno i brzo i nesto definitivno mora da se menja ako mislimo da normalno zivimo dalje. A to je kao prvo Zakon o saobracaju. Nije mi jasno kako ikome moze da bude normalno da neko jurca kroz naseljeno mesto brzinom od preko 80 na sat, po ulicama koje su pune semafora i pesackih prelaza. Na pesackom prelazu vise niko od vozaca i ne staje. Svi su jako nervozni i u speedu i to je ono sto def ne valja.

Tuzan

pre 15 godina

Zasto me zasmejavate. Tuzilastvo na cijem je celu potpisnik mnogih resenja o obustavi istrage protiv gradskih mocnika ce da radi svoj posao? Malo morgen, sto bi rek'o idejni vodja schefa policije ispod lipe.

bezimena

pre 15 godina

Dačić bi morao da odgovori zašto nije dao istu ovakvu izjavu: "SLUČAJ JE SADA NA TUŽILAŠTVU" povodom masovnih protesta policajaca u Leskovcu, zbog kolega koji su uhapšeni zbog sumnje da su počinili ratne zločine, nego ćuti, kao i cela Vlada!?

Uh, zaboravila sam, ovaj slučaj je "slučajno" dopao V.Tufegdžića....

Dragi

pre 15 godina

Cekaj malo g.ministre. Ako lekarski pregled jednog policajca koshta 4.000,dinara ili blizu (45 evra) pa koliko to mi imamo policajaca, da bi sve to koshtalo 2,5 mil evra, to mu dodje vishe od 50.000 policajaca.

bivši glasač DSa

pre 15 godina

SPS je stranka prošlosti, ali Dačić je čovek budućnosti. Iako nikad ne bih mogla da glasam za njegovu stranku, ne mogu da ne konstatujem da se Ivica pokazao kao odličan MUP. Nadajmo se da će ovu akciju sprovesti do kraja.

Mona

pre 15 godina

Scenario ce verovatno da bude sledeci, policajac kriv ili ne kriv, bice optuzen jer je zrtveno jagnje. ili ce da bude oslobodjen pod protektoratom, ili zato sto stvarno nije kriv. politicari ce medjusobno da se optuzuju i podignu halabuku, i ceo slucaj ce da izazove paznju, ali ce svi verovatno da skrenu paznju sa generalnog problema, n akonkretna imena mlateci praznu slamu, i upropascavajuci priliku da se koncano srede neke stvari u policiji, a to je ne postojanje generalnih kriterijuma i viskogo nivoa odabira pripadnika policije, zmurenje na jedno ili cak oba oka kodupotrebe silei koriscenje nasilja kao osnovne metode za smanjenje istog.

Boban

pre 15 godina

Svi znamo kako su Grci reagovali na slicnu stvar.
Znamo i sta se desava ako napadnes policajca, a sta ako policajac napravi, blago receno, glupost. Na kraju krajeva, to su oni Slobini sa brkcicima i sapkama.
I da taj ministar je onaj mladi Slobinac u ljubicastom odelu na Arkanovoj svadbi. Da oni su slali Srpsku decu da ginu po ratistima. Mogu da potpisuju kakva hoce pomirenja, ali nece namiriti porodice dece poginule u Hrvatskoj, Bosni, Kosovu i ulicama Srbije dan danas.
Bilo bi krajnje vreme da Beogradjani jednom izadju na ulice, a ne da uvek cute i cekaju na ljude iz unutrasnjosti.

Dragan

pre 15 godina

Naravno da je gubitak prevelik, formalno pravno, niti sustinski, ne opravdavam postupak policajca, pa kao gradjanin necu stati na njegovu stranu, ali kao policajac hocu. Upoznacu vas da iz Kragujevca, odakle sam i ja, desetine policajaca putuje svakodnevno u Beograd gde su zaposleni u razlicitim sluzbama policije. Novac za koji rade iznosi 30 000 dinara, a za taj novac im u Beogradu visi glava u torbi, jer svaki drugi napaljeni ili drogirani klinac poteze pistolj bez problema. Obicno se radi o policajcima koji su na ivici psihofizicke stabilnosti, jer im premor od svakodnevnih putovanja, materijalna ugrozenost i borba za egzistenciju bitno narusavaju sposobnost da profesionalno reaguju u navedenoj situaciji. Generalno, MUP se uopste ozbijno ne bavi kadrovskom politikom i resavanjem statusnih problema policajaca. Dakle, konkretni dogadjaj je primer za nauk svima, policajcima, bahatom i okrutnom vozacu, celom drustvu.

Gorki

pre 15 godina

Jedan mladić ubijen, drugi unesrećen. Hajde da to pogledamo iz drugog ugla, šta je dovelo do takvog raspleta. Zbog čega je naša policija toliko neomiljena, zbog čega ljudi imaju strah od njih, zbog čega se ponašaju kako se ponašaju? Ministar bi mogao da odgovori, da li policajci imaju normu, obavezu u naplati kazni. Samo pretpostavljam da su i ovaj put, kao i mnoge druge patrole, otišli na mesto gde mogu uloviti prekršitelje i naplatiti kaznu. Tako se pokriva rad patrole, smene, rezultati su naplaćene kazne. Malo bahatosti i uterivanja straha se koristi da bi se kazna lakše naplatila, i tu su stvari otišle u neželjenom pravcu. Ovaj će policajac u zatvor, a šta ćemo dalje, šta ćemo sa ostalim policajcima. Preveliki je pritisak na njih, neki ne izdrže, deformišu se, a nemaju se kome žaliti i tražiti zaštitu.

Marko NS

pre 15 godina

Cestitke na brzoj reakciji ministra, ali se bojim da ce na kraju istrage da ispadne da je nesrecni mladic nasao pistolj koji nije bio policijski i da je isti taj pistolj slucajno opalio dok je on pokusavao da izadje iz auta, a policija se zatekla na licu mesta pola sata posle incidenta, i nikome nista.

Goga i Dana

pre 15 godina

Policija bi trebala malo vise da zuji, a manje da bleji, i da kontrolise narko dilere i sl. kiminalce, kao i maloletne delikvente koji nose ubojita hladna oružja i demoliraju privatnu i drustvenu svojinu, a ne da nas obične građane zaustavljaju i legitimišu dok kupujemo da jedemo i viču na nas samo zato što znaju da smo bezopasni.

Dubravka

pre 15 godina

Interventna=bahatost=prostakluk=siledzistvo=osionost=brutalnost neki ce reci da je i omladina takva, ali ko je tu da im ponudi model ispravnog ponasanja? I posle ovakvih tragedija treba da se zapitamo - Gde mi to idemo i dokle tako?

NBGD

pre 15 godina

Cudim se komentarima na prethodnu vest. Zivim blizu mesta gde se to desilo. Dva puta dok sam prelazio sa detetom preko pesackog umalo nismo bili pregazeni zbog manijaka koji nisu dostojni da stanu na crveno. Zena je istraumirana kada prelazi siroke bulevare sa decom praveci slalom izmedju automobila. Na kraju smo morali da promenimo vrtic.

I mene je dva puta zaustavljala interventna nocu i jesu bili grubi. Pa sta! Uvek pomislim na kakve sve likove nailaze i zato cutim i slusam.

Zivot izgubiti ovako je tragicno. Za policajca i vozaca nema opravdanja. A za sve koji samo pljuju celu policiju neka pogledaju oko sebe.

Nemanja

pre 15 godina

U svakoj normalnoj zemlji ministar policije treba da podnese ostavku. Ko ce da dobije duzu kaznu...policajac ili Uros Misic?...Mislite o tome

CL

pre 15 godina

Šta god ko mislio o Dačiću, ja mu još jednom čestitam na brzoj reakciji, smeni u interventnoj i na pritvaranju ubice. Nadam se da će i pravosuđe biti ovako efikasno, u ovom i svim drugim slučajevima, za razliku od sada.

Mislim da je Dačić najbolji ministar u ovoj vladi, a sada da li to više govori o njegovim kvalitetima ili o njegovoj konkurenciji, procenite sami...

Rale

pre 15 godina

Dobro ljudi, da se ne lazemo...

Jeste policija bahata i sve ali i klinci su poludeli... sve su ludji i ludji... pa svi znamo situacije da se klinci kur*e pred policijom, da bahato se ponasaju, prete svojim vezama, psuju ih, u fazonu sta ti mene zaustavljas...

Pa dva pijana klinca jurcaju gradom u besnim kolima i jos se ne zaustavljaju na signal policije... pa sta policajac da pretpostavi, da su u kolima fina deca sportisti i intelektualci....

U danasnjem svetu, pre cu da poverujem da je ovaj klinac naglo izasao mlatarajuci pijan rukama iz kola, zeleci da policajcu pokaze da je faca, nego da je policajac iz obesti pucao mirnom deckicu u glavu....

Sto mu gromova...

pre 15 godina

Ubistvo neka rasvetljava ko treba i počinilac neka bude adekvatno kažnjen. Jasno kao dan, dobro je i da je ministar već reagovao.
Ali, ljudi moji, sa 1.4 (ili tu negde) sedneš u auto, prošišaš nekoliko semafora, dopustiš da te interventna (a zna se šta je to) juri oko 2 kilometra, i na kraju ti ubiju suvozača (prijatelja)!!
Šta više reći o čoveku, sem-adekvatna kazna I ZA NJEGA!

Hijavata011

pre 15 godina

Interventa ako ne maltretira koga stigne, onda je obicno nocu na nekoj od pumpi i "časti se"... Oni nadobudni iz JSO-a su za njih mala deca...Ovu ekipu hitno rasformirati!!! Ajmo nešto da napravimo kako valja u ovoj zemlji!!! Ma šta se i ja palim...pa ko im je ministar?!?!

Vojislav

pre 15 godina

Policija, narocito interventna, uvek se ponasala krajnje bahato, bilo je pitanje samo dana kada ce da dodje do ovako nemilog dogadjaja. Kroz provlacenu pricu "organizovani kriminal" svakodnevno se umanjuju nasa prava, a ulicne torture od strane policije dostigle su vrhunac. Drzavo Srbijo zar ti nije bilo dosta krvi u proteklim ratovima. Izbori se sa organizovanim kriminalom u svojim redovima, bas u redovima policije. Smene sefova sigurno znace rotaciju kadra na druga rukovodeca mesta. Neka ministar podnese ostavku, on je sastavio rukovodeci kadar.
Niko ne moze vise da vrati jedan mladi zivot ovoga predivnog mladica. Pogasite nocu semafore, stojimo bez potrebe na praznim raskrsnicama, sto iritira.

Pisem ovo sa suzama u ocima.
Neka mu je laka zemlja.

Brcko

pre 15 godina

E sada cemo da vidimo da li je pravda u Srbiji ista za sve odnosno ako se dokaze da je policajac prekoracio ovlastenja kolika zatvorska kazna ga ceka. Hvala B92 sto je objavio ime policajca koji je pucao ali ja zahtijevam i sliku! Dokle da se policajci u Srbiji ponasaju kao serifi na divljem zapadu? Nazalost, vec vidim vestacenje kako se metak odbio od neke nevidljive zgrade i da je pokojni djecko (Bog da mu dusu prosti) navodno napao policajca tomahavkom, kasetnom bombom i "sprejem koji lepi lak za ledja" a ovaj se samo branio i pucao momku u glavu sa metar razdaljine!
Najiskrenije saucesce porodici i prijateljima nastradalog momka i da se nikada vise tako nesto ne ponovi.

?

pre 15 godina

Da li samo ja ovde vidim da se nesto propusta? Pre svega zelim da kazem zao mi je ubijenog mladica i ako je policajac postupio van svojih ovlascenja i prekomerno naravno da treba da odgovara za ubistvo. U stvari ubistvo je ubistvo tu nema sta vise da raspravlja. Ali niko ne bi smeo da generalizuje stvari. NISU SVI ISTI!!! Ima i onih koji casno i posteno rade svoj posao. Zasto se niko ne pita sta je sa vozacem??? Zasto je prosao kroz crveno i bezao od interventne??? Zasto njega niko ne pominje? Zasto se samo prica o izjavi devojke ubijenog mladica? Gde je vozaceva izjava? Zar nije time ugrozio zivote mnogih pesaka a da ne pricam od tome da je bezao od policije?? Kriv je za smrt svog druga isto koliko i policajac koji ga je ubio jer je on svojim ponasanjem izazvao citav nemili dogadjaj.

Omorac

pre 15 godina

Strasno je da takvi policajci rade u MUP-u i da dobiju otkaz i nadju se gde treba tek nakon sto ubiju nekoga. Pistolj se poslednji upotrebljava, ja, kao laik u ovoj oblasti, to znam. Jadan decko, jadna njegova porodica, jadan policajac i njegova porodica. Sve je unesrecio. Plasim se da u policiji ima puno nervoznih ljudi koji su brzi na okidacu. Najuzasnije od svega je sto taj decko nije dao, na osnovu vesti, nikakvog povoda da policajac puca, ali je brutalno ubijen metkom u glavu. Sada cemo videti pravdu. Ja zelim da Uros Misic bude kaznjen najstroze za napad na policajca, ali i ovaj policajac mora da bude drakonski kaznjen za ovaj zlocin. Tada cemo imati pravdu na obe strane, sistem ce pokazati da jednako tretira sve prekrsioce zakona i tek tako cemo mi, obicni gradjani, biti sigurni i spokojni. A policiji ce se poslati jasna poruka. I svim njeni pripadnicima - usijanim glavama.

Boban

pre 15 godina

Svi znamo kako su Grci reagovali na slicnu stvar.
Znamo i sta se desava ako napadnes policajca, a sta ako policajac napravi, blago receno, glupost. Na kraju krajeva, to su oni Slobini sa brkcicima i sapkama.
I da taj ministar je onaj mladi Slobinac u ljubicastom odelu na Arkanovoj svadbi. Da oni su slali Srpsku decu da ginu po ratistima. Mogu da potpisuju kakva hoce pomirenja, ali nece namiriti porodice dece poginule u Hrvatskoj, Bosni, Kosovu i ulicama Srbije dan danas.
Bilo bi krajnje vreme da Beogradjani jednom izadju na ulice, a ne da uvek cute i cekaju na ljude iz unutrasnjosti.

Panglos

pre 15 godina

Juce, oko 15h, na raskrsnici Brace Jugovica i Makedonske, preko pesackog prelaza, dok je pesacima zeleno svetlo, prosisao manijak u punoj brzini! Preksinoc, pijani vozac na smedervskom putu naleteo na kola - jedna devojka poginula, jedan momak tesko povredjen...
Zasto je sada ovaj slucaj toliko drukciji - objasnjenje je mozda u danasnjem "Danasu", a ako je tako, onda je cela ova buka zalosna i bedna jer se zakonobranitelji uzbune samo kada se nesto desi nedodirljivima (jer i oni su, ipak, samo ljudi)

Zoran

pre 15 godina

Bez namere da pravdam postupak policajca ili relativizujem tragediju, postavio bih sledece pitanje: Sta bi bilo da su prosli kroz jos jedno crveno svetlo i skrivili saobracajku u kojoj bi neko poptuno neduzan poginuo, mozda i vise ljudi? Sto se inace tako retko desava u BG-u, pa smo zato treci u Evropi po broju saobracajki sa fatalnim ishodom.
Mislim da bi dosta ljudi sa ovog foruma pitalo "a gde je bila milicija" i zgrazavalo se nad bahatoscu pijanog vozaca koji je balzamovan seo u kola da vozi jos pijanijeg druga, ko zna kojom brzinom prosao kroz nekoliko crvenih semafora i bezao interventnoj. Ova prica ima dve strane: bahate policajce i blago receno neodgovornog vozaca, koji je svojim ponasanjem prizvao nesrecu.

Marko NS

pre 15 godina

Cestitke na brzoj reakciji ministra, ali se bojim da ce na kraju istrage da ispadne da je nesrecni mladic nasao pistolj koji nije bio policijski i da je isti taj pistolj slucajno opalio dok je on pokusavao da izadje iz auta, a policija se zatekla na licu mesta pola sata posle incidenta, i nikome nista.

Moderat

pre 15 godina

Ok, smene, ali ocigledno treba da se promeni modus operandi te interventne. Jedinica treba da postoji, ali ne treba da ih "'rane zivim mesom" pre nego sto ih puste na ulicu.

Ogorcen

pre 15 godina

Detalji o ovom ubistvu nece nikad biti otkriveni, kao sto nikad nije otkrivena istina i detalji mnogih drugih ubistava.

Istinu o tome ce znati samo najvisi drzavni zvanicnici, a za narod ce to ostati DRZAVNA TAJNA.

Zalosna nam majka.

nikola bg

pre 15 godina

U Srbiji je jedini sistem koji se servira gradjanima "DRZI VODU DOK MAJSTORI ODU". Tako ce biti i sa ovim slucajem, za nedelju dana niko o ovome nece vise pricati, a kadrovske promene docekati necemo.

Tanja

pre 15 godina

Zgrozena sam postupcima policije.Kao da su se vratile devedeste. Da li je taj policajac koji je pucao razmisljao o tome da ispred njega stoji covek a ne dugme. Ubiti decka zbog prolaza na crveno je dokaz bahatosti nase policije narocito ovih iz Interventne. Bolje bi im bilo da hapse narkodilere a ne da pucaju u decaka koji nije bio ni naoruzan. Da li ponovo treba da se plasimo od policije i kada prelazimo ulicu narocito oni stari koji sporije hodaju? I da li taj policajac razmislja o majci koju je ostavio bez sina i na njenu patnju do kraja zivota?

Grete

pre 15 godina

Po izjavi vozača, policajac koji je prišao sa njegove strane auta mu je prvo udario šamar. Kakvo pravo na to ima!? Ne postoji li za takve stvari sudija za prekršaje? Ne za šamare, naravno, nego za kaznu adekvatnu njegovom ponašanju u saobraćaju, po zakonu. Ali mnogobrojni divlji pripadnici policije su izuzetno skloni deljenju pravde na licu mesta. Nadam se da će ovaj ubica da posluži kao primer ostalima, da se malo i oni počnu bojati zakona. U većini slučajeva sam na strani policije, ali ovo je zločin nad zločinima. Višegodišnja kazna za ovog policajca i poseta ministra Dačića porodici je pravilan postupak u ovom slučaju. U suprotnom, hajde i Legiju da oslobodimo pa da znamo na čemu smo.

iskreno

pre 15 godina

Kako biste vi reagovali?

U vozilu ispred vas sedi vasa trudna zena i malo dete, vi ste sami iza. Pali se zeleno svetlo, oni krecu, vi za njima i iz poprecne ulice nalece na njih u punoj brzini auto koji je prosao na crveno svetlo. Tragedija. Gledate, ne verujete. Nemocni ste. Bes.

Ne opravdavam postupak policajca, za svaku osudu je, ali da budemo jasni, policajci su isprovocirani prolascima na crveno svetlo i ne zaustavljanjem na znak!

Bahatost Urosa za koga se trazi neka pravda i sistem koji ponovo razmatra da li je mladic slucajno stavio baklju u usta drugom coveku, bio on policajac ili ne, samo pospesuje i daje krila mladima da misle da mogu da se ponasaju kako hoce, da zakoni ne postoje i da ne moraju da se postuju, da je cool da se igraju "srpskog ruleta" i da za to nece odgovarati.

Po meni, problem je sistem koji tim mladima nije jasno stavio do znanja da sankcija postoji i da ce biti sproveden zakon bez obzira na to ko je cije dete, sin, poznanik, rodjak... Kao kad dresirate kuce, naucite ga da kad uradi nesto dobro dobije kolacic, ali kad uradi nesto sto ne sme, MORA da sledi jasna kazna, i to svaki put kad napravi gresku.

Postupak policajca je vec za svaku osudu i on bi trebalo da odgovara vise nego da je rec o civilu koji je ubio drugog coveka na ulici, takodje kao primer ostalima.

Doni

pre 15 godina

Sta ima da se utvrdjuje? Samo da mu se postavi pitanje,zasto je uopste povlacio pistolj i odkocio ga?! Sudjenje za ubistvo je jedino sto ostaje sve drugo bi pokazalo da smo jos uvek u 90-im.

bezimena

pre 15 godina

Zbog sličnog slučaja, pre nekliko meseci, su u Atini započele masovne demonstracije, a mi ćutimo kao da je najnormalnije da policajac ubije NENAORUŽANOG SUVOZAČA jer je auto prošao kroz crveno!? Od kada se, inače, interventna jedinica bavi saobraćajnim prekršajima!?

Slučajno ili "slučajno", istragu protiv kauboja iz IJ, sprovodi Vuk Tufegdžić, isti onaj koji je namerno pogrešno, usmeravao istragu zbog ubistva dva vojnika u Topčideru, i koji ne priznaje veštačenje FBI i DNK analize...

Što jes' jes' - jaše nas SPS!

pre 15 godina

Na primer, u 6. epizodi serijala Insajder: Službena tajna, prikazani su snimci Ivice Dačića na Arkanovoj svadbi 1995. Dačić je tada bio član IO SPS-a i portparol stranke. Na Tufekdžića su ljudi vec ukazali u gornjim komentarima. Dakle, ispunjeni su svi uslovi da nepravda opet pobedi!

zrtva policijske brutalnosti

pre 15 godina

najmanji korak koji treba da napravi ministar Dacic: hitno rasformiranje organizovane kriminalne grupe po imenu Interventna brigada po ugledu na crvene beretke. nema razlike izmedju te 2 jedinice policije. stop policijskoj brutalnosti! pravda za momka i njegove najblize!

Stariji vodnik

pre 15 godina

Ne postoji opravdanje za pucanje u glavu mladicu ma makar imao i 100 promila alkohola u krvi ako mladic nijednog trenutka nije urgozio kolegu, sto je prilicno sigurno da nije. A cinjenica da je doslo do samoopaljenja pri otvaranju vrata govori da nisu ispostovane standardne procedure. Pa jer sutra moje dete treba da bude ubijeno ako odbije da izadje iz automobila kada mu ovlasceno lice to naredi. Da li je za to kazna metak u glavu? U toj interventnoj, nalazi se gomila drogiranih policajaca nezadovoljnih svojim zivotom i kod njih se ne zna ko pije a ko placa. Evo kada se ja kao policajac gadim ovakvog cina i pitam se kakvi smo to postali ljudi. Porodici nesrecno nastradalog iskreno saucesce

bivši glasač DSa

pre 15 godina

SPS je stranka prošlosti, ali Dačić je čovek budućnosti. Iako nikad ne bih mogla da glasam za njegovu stranku, ne mogu da ne konstatujem da se Ivica pokazao kao odličan MUP. Nadajmo se da će ovu akciju sprovesti do kraja.

M.

pre 15 godina

Smena po principu komandne odgovornosti nece resenje problema ubrzati ni za promil. Svako ko je bio npr. u vojsci zna da nadredjeni oficiri ne mogu da preduprede eventualne greske vojnika koliko god se trudili. Problem je dugogodisnja negativna selekcija, posebno u policiji. Cesto je potrbnija osobina masa od 110 kg nego slican iq. Da bi se resilo takvo stanje bilo bi potrebno u jednom momentu smeniti ogroman deo zaposlenih ,sto je ravno nemogucem . I naravno ,nije samo policija u problemu, tu je i carina i poresko i zdravstvo i ...

Nemanja

pre 15 godina

Interventna jedinica je skupina bahatih likova (osetio sam to na svojoj koži) i jedino što treba da se uradi je da se ta jedinica rasformira.

Milan

pre 15 godina

Porodica Zarić treba da tuži državu i da dobije ogromnu novčanu odštetu, a MUP da revidira svoje procedure, od prijema novih pripadnika do obuke. Ovakvi besni psi nemaju šta da traže u uniformi. Ovo je kap koja preti da prepuni čašu, jer devedesete nisu zaboravljene, i sistem lako može da se suoči sa nakupljenim gnevom populacije prema policijskoj brutalnosti. A Dačić, koji se složio sam sa sobom da nema subjektivne odgovornosti među starešinama, vrlo dobro zna kako se brutalnost u policiji prećutno toleriše.
Ovako se nalaze na korak od masovnog izliva gneva.
Ja prvi ne želim da plaćam porez kojim se psihički nestabilnim manijacima plaća plata da se voze u džipovima i vitlaju pištoljima. I to je još nagrađivani i pohvaljivani pripadnik policije. Kakvi su onda ostali?

Zmaj

pre 15 godina

Mozda bi trebalo razmisliti da u interventnu brigadu primaju samo policajte preko 30 godina. Ovi mladji jos nemaju dovoljno zivotnog iskustva i cesto se pale kad ne treba. Kad osete oruzje, samo stetu prave...

Dubravka

pre 15 godina

Interventna=bahatost=prostakluk=siledzistvo=osionost=brutalnost neki ce reci da je i omladina takva, ali ko je tu da im ponudi model ispravnog ponasanja? I posle ovakvih tragedija treba da se zapitamo - Gde mi to idemo i dokle tako?

Dejan

pre 15 godina

Danas, u jednim dnevnim novinama procitah... Dezurni istrazni sudija tog dana je bio Vuk Tufegdzic! Nece me zacuditi ako se na kraju slucaj okarakterise kao ubistvo iz nehata.

Kornelije

pre 15 godina

Nije samo policajac koji je ubio Zarića počinio krivično delo, šta je sa ostalim policajcima u patroli, koji su potvrdili njegovu nebuloznu priču, nije li to pomaganje ubici u skrivanju zločina? Oni moraju biti odmah suspendovani, a zatim i krivično gonjeni.

Dragan

pre 15 godina

Naravno da je gubitak prevelik, formalno pravno, niti sustinski, ne opravdavam postupak policajca, pa kao gradjanin necu stati na njegovu stranu, ali kao policajac hocu. Upoznacu vas da iz Kragujevca, odakle sam i ja, desetine policajaca putuje svakodnevno u Beograd gde su zaposleni u razlicitim sluzbama policije. Novac za koji rade iznosi 30 000 dinara, a za taj novac im u Beogradu visi glava u torbi, jer svaki drugi napaljeni ili drogirani klinac poteze pistolj bez problema. Obicno se radi o policajcima koji su na ivici psihofizicke stabilnosti, jer im premor od svakodnevnih putovanja, materijalna ugrozenost i borba za egzistenciju bitno narusavaju sposobnost da profesionalno reaguju u navedenoj situaciji. Generalno, MUP se uopste ozbijno ne bavi kadrovskom politikom i resavanjem statusnih problema policajaca. Dakle, konkretni dogadjaj je primer za nauk svima, policajcima, bahatom i okrutnom vozacu, celom drustvu.

Milan Kosanović

pre 15 godina

Bilo bi lepo da nam G-din Dačić obeća da se ovaj slučaj neće proglasiti državnom tajnom, kao slučaj ubistva Ace Mušikića. Još bi lepše bilo kada bi se otvorila i ta istraga, pa da vidimo da li opet imamo posla sa "policajcima starog kova"

pozornik

pre 15 godina

Otac mi je policaj bio a ja policaj patroldzija "sa fakultetom" tj 4 god srednja policiska + godina pripravnik i tek setu godinu dobio ovlastenja ( toliko danas traje medicinski fakultet ) - to sto je trajalo u normalna vremena ne bez razloga dakle sest godina sad traje nekoliko meseci - nekada je na konkursu na jedno mesto bilo 50 kandidata - danas je konkurs stalno otvoren... Imamo one kojima je moralni kompas pokvaren pri dolasku sto nebi smelo da se desava a imamo i onih kojima se taj kompas pokvaru u sluzbi. Ako imamo ovako strasan problem netrosimo suvise reci da bismo rekli najvaznije. Resenje: strozija i zahtevnija selekcija ( provere podobnosti ali ne politicke nego moralne socialne itd ) i obrazovanje. Jednako vazno USPOSTAVITI SISTEM NAPREDOVANJA U SLUZBI PO PRINCIPU TAJNOG ODABIRANJA UNUTAR LJUDI IZ SAME SLUZBE jer mi vrlo dobro zapravo najbolje znamo ko je kakav ali NE BIRAMO staresine a znamo kojim se putem napreduju - veze, podmicivanje, poltronstvo, nepotizam... i previse svakakvih visih i visokih skola koje se priznaju u policiji (vise vatrogasne, pa i maserske i ko zna koje sve ). Odvojiti politiku od struke – i eto nas na sustini problema. Nesposobni politicari trebaju sposobne policajce – dobar vic. Iskreno saucest porodici Zaric.

nemanja

pre 15 godina

Bogu hvala...Pomislio sam na momenat da ce da se izvuce policajac manijak sa pricom pokusao da mi otme pistolj..Iskreno strah me je od belih dzipova i sad kad ih vidim podilazi me jeza..A trebalo bi da imam osecaj sigurnosti kad ih ugledam? Kako to da je u Srbiji sve naopacke ..Uzas..Moje saucesce porodici poginulog mladica

Lucifer

pre 15 godina

Policijska brutalnost nije nepoznata stvar! Smenjena je vlast jos ONE godine, ali ekipa policajaca, sefova, nacelnika je ostala ista. Njihova svest nije promenjena. Neobrazovani, bahati, dokoni na duznosti, sa cudnim naglascima...

Da li ce ikada javnosti biti dostupan nacin na koji se ti policajci obucavaju za svoj posao???

isidorG

pre 15 godina

Krajnje zabrinjava nemušto saopštenje policije da je, prema prvim informacijama, do opaljenja došlo jer je dečko vratima odgurnuo policajca. Voleo bih da vidim rekonstrukciju dogadjaja koja ovo može da potvrdi. Bilo da je policajac dešnjak ili levak, to prosto nije moguće. Radi se o tome da je patrola morala nešto da smisli u tri minuta koliko su imali vremena, ali to ne bi progutao ni pas sa maslom. Ono što je začuđujuće je da je policija ovo plasirala u javnost.
Ko god da je imao susret sa interventnom patrolom zna da se ponašaju kao pušteni sa lanca. Ako njih četvorica nisi znali kako da bezbedno priđu automobilu, onda nešto gadno nije u redu sa policijskom obukom. Ne verujem da ih je iko učio da otvaraju vrata i izvlače čoveka napolje jer je to pre svega po njih krajnje rizično. Prilikom lišavanja slobode lica koja su u zatvorenom vozilu, i za koja postoji sumnja da su naoružani, policajac nikad neće prići i otvarati vrata, već će sva prisutna službena lica sa spremnim oružjem sačekati iza ili ispred (nikad sa strane) zaustavljenog vozila da osumnjičeni sami izadju, i u koliko u tom procesu načine neki korak koji preti bezbednosti policije, tek onda otvoriti vatru, zašta imaju sasvim dovoljno vremena. Radi se o tome da ti policajci imaju isti mentalitet kao i kriminalci, i da su srećni na okidaču. Umesto da su smirenom reakcijom priveli kraju ono što je trebalo da bude rutinska akcija, ubili su dečka koji je na kraju krajeva možda bio toliko pijan da nije najbolje ni razumeo situaciju, a jedino delo (prekršajno) koje je učinio je vožnja na suvozačkom mestu u pijanom stanju (trebalo je da sedi pozadi).

Gorki

pre 15 godina

Jedan mladić ubijen, drugi unesrećen. Hajde da to pogledamo iz drugog ugla, šta je dovelo do takvog raspleta. Zbog čega je naša policija toliko neomiljena, zbog čega ljudi imaju strah od njih, zbog čega se ponašaju kako se ponašaju? Ministar bi mogao da odgovori, da li policajci imaju normu, obavezu u naplati kazni. Samo pretpostavljam da su i ovaj put, kao i mnoge druge patrole, otišli na mesto gde mogu uloviti prekršitelje i naplatiti kaznu. Tako se pokriva rad patrole, smene, rezultati su naplaćene kazne. Malo bahatosti i uterivanja straha se koristi da bi se kazna lakše naplatila, i tu su stvari otišle u neželjenom pravcu. Ovaj će policajac u zatvor, a šta ćemo dalje, šta ćemo sa ostalim policajcima. Preveliki je pritisak na njih, neki ne izdrže, deformišu se, a nemaju se kome žaliti i tražiti zaštitu.

Koroto Malteze

pre 15 godina

Da je Zoran Đinđić živ, bi našao načina da se obrati javnosti i tada bih mu verovao za sve ovo što je izgovorio Dačić. Zašto ne verujem Dačiću? A gde je Tadić? A da... Predsednik Države ima preča posla u "državnim" stvarima. Kad ne bude imao državu zbog ovakvih dogadjaja, biće prekasno.

wonderer

pre 15 godina

Velike promene ukljucujuci i lustraciju su u MUP-u i BII trebale da se urade jos pre ubistva dr Djindjica a koliko vidim nista nije uradjeno ni nakon njegovog ubistva. Mnoge stvari se ovde ne resevaju a narod se zamajava igricama!

ivan

pre 15 godina

Ne mogu da razumem ljude kojima je sada tema pijanstvo i prolozak kroz crveno. Klinac moze da bude pijan, moze da prodje i kroz crveno i za sve to postoji kazna. Ali policajac, on treba da znaci sigurnost, ne sme da pogresi. Kako je uopste doslo dotle da je njemu pistolj otkocen i uperen u ljude, valjda ih tamo uce nekim procedurama, kako se zaustavlja vozilo, privode ljudi i slicno. Meni ovako deluje da je interventna patrola samo grupa napaljenika sa pistoljima, mnogo opasnija za drustvo od pijanih klinaca.

Tuzan

pre 15 godina

Zasto me zasmejavate. Tuzilastvo na cijem je celu potpisnik mnogih resenja o obustavi istrage protiv gradskih mocnika ce da radi svoj posao? Malo morgen, sto bi rek'o idejni vodja schefa policije ispod lipe.

pop

pre 15 godina

Ako je tacno da je istrazni sudija u ovom slucaju Vuk Tufegdic ,gotovo sigurno mogu da tvrdim da policajac nece biti optuzen za ubistvo. Setimo se samo kako je bestidno komentarisao na RTS-u poginule gardiste i kakve je sve verzije samoubistava izmisljao. Sramota je za nase sudstvo da je on jos uvek tamo, iako mu je skoro sudeno zbog napada na policajce. Kako bas to da se i ovaj slucaj poveri njemu. Videcemo razne verzije dodadaja u stilu-(opirao se hapsenju, gurao se sa policajcem, hvatao se za pistolj, ma upucao sam sebe). U pravicno rasvetljenje slucaja mogu da verujem samo ako Vuk Tufrgdic bude slonjen sa slucaja i to bi policija trebalo da uradi, ako misli da joj verujemo.

Pavlovic Ivan

pre 15 godina

Gospodine Dacicu zasto je i ovde istrazni sudija Vuk Tufegdzic(poznat po aferi Topcider)? Da li ce on i ovde biti taj koji treba da odradi prljav posao za drzavu? :(

bezimena

pre 15 godina

Dačić bi morao da odgovori zašto nije dao istu ovakvu izjavu: "SLUČAJ JE SADA NA TUŽILAŠTVU" povodom masovnih protesta policajaca u Leskovcu, zbog kolega koji su uhapšeni zbog sumnje da su počinili ratne zločine, nego ćuti, kao i cela Vlada!?

Uh, zaboravila sam, ovaj slučaj je "slučajno" dopao V.Tufegdžića....

Kiza

pre 15 godina

Ja stvarno ne znam zasto se jos uvek koristi analiza parafinska rukavica kada je metoda isuvise gruba. Sramotno je za nasu zemlju/policiju da se to jos uvek radi, kada bi trebalo raditi mas spektroskopiju koja bi detektovala i nevidljive cestice baruta (aparat kosta samo nekoliko stotina hiljada evra).

Inace pozdravljam pocetak istrage i nadam se da ce biti sprovedena kako treba, bez gresaka, da ce omoguciti da se sazna istina i da ce postaviti osnov za promene u ponasanju/praksi policije.

S

pre 15 godina

Od Raičevića treba napraviti primer i za ostale kauboje u uniformama. Policajci moraju jednom za sva vremena da počnu da poštuju pravila službe i rade po zakonu koji im je dao moć i obukao ih u uniforme.

Emigrant

pre 15 godina

Pre desetak godina sam bio suvozac u automobilu koji je zaustavila policija, zato sto je vozac napravio polukruzno na dozvoljenom mestu. Vozac nije bio u alkoholisanom stanju ali oba policajca jesu, zbog cega smo dobili ribanje na koje nismo smeli da reagujemo jer su bili pijani i naoruzani. Mesec dana kasnije emigrirao sam u Kanadu, nesto pre bombardovanja. Kada sam prvi put otisao na demonstracije protiv bombardovanja, zaustavili me policajci, zamolili da pregledaju ranac i posto nista nisu nasli, IZVINILI SE NA SMETNJI I POZELELI PRIJATAN DAN. Zato mi je ovde drago kad vidim policajca, a u Beogradu ih obilazim u sirokom luku (naravno da je vecina ok ali nikad ne znas na koga mozes da naletis).

soldat

pre 15 godina

Ukoliko je tacno da je pistolj opalio od udarca u vrata, to znaci da policajac nije bio obucen za koriscenje istog. Prst se ne drzi na orozu pistolja - vec sa strane pistolja, i to ispravljen pored oroza (narocito kod tzv "double action" pistolja sa metkom u cevi, kao sto je ovaj), osim ako se odluci da se puca. To se se u razvijenom svetu zove "trigger discipline" i prva je stvar koja se uci kod upotrebe oruzja, a sluzi upravo da bi se izbegli ovakvi slucajevi slucajnog opaljenja. Moguce je da su policajci bili uplaseni, ukoliko su dugo jurili za vozilom koje je odbijalo da se zaustavi - mogli su ocekivati da se u njemu mozda nalaze naoruzani kriminalci, te da je zbog toga policajac imao metak u cevi i drzao prst na orozu. Ali ovo ne bi smelo da se dogodi ni obicnom pozorniku, a kamoli pripadniku interventne jedinice. Zbog toga mislim da je potrebna reorganizacija ove jedinice i promena nacina obuke i upotrebe. Ovakva jedinica ne treba da juri gradom, zaustavlja vozila po slobodnom nahodjenju i bahato se ponasa vec da intervenise u slucajevima kada je redovnim patrolama potrebna podrska. Nisu ovo vise 90-e da svaki vozac boljeg automobila nosi pistolj, mislim da kontrolu "sumnjivih" vozila mogu komotno da vrse redovne policijske patrole.

Aca

pre 15 godina

Ovo sto se dogodilo je stvarno strasno, ubijen je nevin covek. Sa druge strane i policija koja je stalno na ulici je vise na ivici zivaca, ljudi se svakodnevno srecu sa svim i svachim. Mislim da je sve kod nas postalo mnogo nervozno i brzo i nesto definitivno mora da se menja ako mislimo da normalno zivimo dalje. A to je kao prvo Zakon o saobracaju. Nije mi jasno kako ikome moze da bude normalno da neko jurca kroz naseljeno mesto brzinom od preko 80 na sat, po ulicama koje su pune semafora i pesackih prelaza. Na pesackom prelazu vise niko od vozaca i ne staje. Svi su jako nervozni i u speedu i to je ono sto def ne valja.

beste

pre 15 godina

Ne radi ministar ovo sve radi drugih, nego ISKLJUCIVO RADI SEBE i svoje fotelje, jer da nije uradio ovo obzirom na revolt u narodu, i njegovo mesto bi doslo u pitanje.

Zna ministar Dacic da su PROSLA vremena kada je njjegov pokojni sef sef SM i njegov SPSS mogao raditi sta je hteo bez posledica

Dusko

pre 15 godina

Ministar Ivica Dacic moze pricati sta hoce, ovde je sve jasno, policajac je tesko prekoracio ovlastenje, plus nije upotrebio oruzje po pravilu sluzbe. Cak i da nije ubio coveka, sto pretpostavljam da nije imao nameru, bio bi odgovoran. Medjutim kod nas se ne poteze pitanje odgovornosti sve dok ne dodje do ovako crnih dogadjaja. Bolje bi bilo da se svaki policajac koji maltretira gradjane i cak potkrada, primereno kazni. Meni su ukrali suncane napcare !, a nebrojeno puta sam dao pare za kao neki saobracajni prekrsaj a bez priznanice. Logican sled dogadjaja je ovako nesto. Ovaj polocajac mora dobiti maksimalnu kaznu zatvora, dosadasnji radni staz mora biti ponisten, a mora dobiti i zabranu zaposljavanja u drzavnim sluzbama po izlasku iz zatvora, kao na Zapadu.

Hmmm

pre 15 godina

Dacic nije najbolji ministar on samo svako hapsenje dobrim marketingom u pravo vreme na pravom mestu plasira u medije i ispade kao da samo on nesto radi. Nista nije promenjeno u korumpiranoj strukturi policije, sve ovo je kozmetika i sitna riba, a sustina je i dalji ista. Inace posle ovakvih stvari neko obicno treba da podnese ostavku.

Policajac u ostavci

pre 15 godina

Solidni su komentari u vezi tragicnog dogadjaja, ali se moram nadovezati ... Riba smrdi od glave ali se cisti od repa, tako ce doci do kadrovskih pomeranja u "interventnoj" . I ? Kao policajac sa stazom od 27 god. stidim se sto sam sada u sluzbi. Zasto? Pocetkom 90 god. u policiju je pocelo da se prima sve svasta. Tako je i danas. Isfrustrirani likovi sa kursom za policajce, smesno zar ne? Daj sta das, pa u policiju. Zalosno. Dok se ne izvrsi korenita promena u sluzbi ovakvih ce slucajeva biti i ubuduce. Sa 22 godine zivota policajac Raicevic je proglasen za najboljeg policajca u jedinici? Nas posao jeste tezak, mnogo gubimo u toku sluzbe, male plate, bez stanova ali to nije opravdanje da ubijamo po ulicama gradova u Srbiji. Mi smo servis za pruzanje usluga i pomoc gradjanima, da nas postuju, pomazu pa i vole plavu boju kad je vide. Ovako iz dana u dan sve nam vise okrecu ledja, i nama profesionalcima iz stare garde koja je ovakve slucajeve resavala na mnogo laksi nacin. Saucesce porodici. Smene i ostavke u rukovodecem kadru, procesljati strukturu zaposlenih i knjizicu u ruke.

Goga i Dana

pre 15 godina

Policija bi trebala malo vise da zuji, a manje da bleji, i da kontrolise narko dilere i sl. kiminalce, kao i maloletne delikvente koji nose ubojita hladna oružja i demoliraju privatnu i drustvenu svojinu, a ne da nas obične građane zaustavljaju i legitimišu dok kupujemo da jedemo i viču na nas samo zato što znaju da smo bezopasni.

Dragi

pre 15 godina

Cekaj malo g.ministre. Ako lekarski pregled jednog policajca koshta 4.000,dinara ili blizu (45 evra) pa koliko to mi imamo policajaca, da bi sve to koshtalo 2,5 mil evra, to mu dodje vishe od 50.000 policajaca.

Mona

pre 15 godina

Scenario ce verovatno da bude sledeci, policajac kriv ili ne kriv, bice optuzen jer je zrtveno jagnje. ili ce da bude oslobodjen pod protektoratom, ili zato sto stvarno nije kriv. politicari ce medjusobno da se optuzuju i podignu halabuku, i ceo slucaj ce da izazove paznju, ali ce svi verovatno da skrenu paznju sa generalnog problema, n akonkretna imena mlateci praznu slamu, i upropascavajuci priliku da se koncano srede neke stvari u policiji, a to je ne postojanje generalnih kriterijuma i viskogo nivoa odabira pripadnika policije, zmurenje na jedno ili cak oba oka kodupotrebe silei koriscenje nasilja kao osnovne metode za smanjenje istog.

Sale

pre 15 godina

Zivim u Milanu vec 3 godine, i mogu sa sigurnoscu da kazem da je saobracajna kultura u Srbiji na nuli. Da li ste bezbedni kad prelazite na pesackom prelazu ulicu, ko kod nas postuje prvenstvo prolaza? i da ne nabrajam. A prolazak na crveno svetlo se smatra sasvim normalnim, obicnim, beznacajnim prekrsajem. Pa to su UBICE. A kako da se dovedemo u red??? E to je vec pitanje za POLITICARE.

filip

pre 15 godina

Ako postoji objektivna odgovornost neposrednih starešina policijske brigade, šta je sa objektivnom odgovornosti načelnika PU Kraljevo i komandira PS Raška, gde je uhapšeno 18 policijskih službenika, da li su oni objektivno odgovorni ili su insajderi, šta je sa objektivnom odgovornosti bivšeg komandanta odreda žandarmerije u Kraljevu, da li je objektivno odgovoran za svoje propuste i zloupotrebe ????

Kreza

pre 15 godina

Problem je uzasno dubok i pitanje je da li je resiv u sledecih nekoliko godina/decenija.

Opsti civilizacijski nivo u zemlji je vrlo nizak, zakonska regulativa strasno zaostala (zakon koji postoji nekolika decenija u razvijenim evropskim zemljama mi imamo problem da donesemo sada), trening policije arhaican i kadar umesan u razni kriminal, zlocine (pa i ratne) itd. Ministar policije (i drugi ministri) su ljudi koji su, u najmanju ruku, politicki odgovorni za katastrofalni period devedesetih godina. Zivim u inostranstvu i kada dodjem u Beograd stidim se kada vidim intelektualni nivo, manire i mentalni sklop policajaca raznog nivoa (od ljudi na portirnicama do opstinskih sefova).

Postoji sansa da se napravi dobra zemlja ali mora da se izglasa Evropska regulativa i promeni skolstvo iz korena (ukljucujuci i trening policajaca) i to sve zbog nas samih a ne zbog EU (kada se dovedemo u to stanje sami ce traziti da udjemo). Mi moramo da shvatimo da je sistem neuredjene zemlje najskuplji i najneefikasniji sistem na svetu i da ga mi iznutra moramo promeniti. To nije lako i vidi se po tome sto je na svetu mali broj uspesnih, a veliki broj neuspesnih zemalja.

PIRLO

pre 15 godina

Prava istinska reforma policije nije faktički ni započeta. Pogledajte samo u zadnj vreme koliko ih je uhapšeno. Nema ozbiljnijeg krivičnog dela gde pripadnici policije nisu umešani. Kadrovska selekcija je mislim još gora nego pre 2000, godine. Pošteni policajci kojih je većina ćute muku muče da sastave kraj sa krajem. Napreduje se tako što se ekspresno završavaju PRIVATNI tkzv. fakulteti i uz pomoć stranačko-interesnih ekipa. Kriminalistička policija koja treba da bude na prvom mestu je zadnja rupa na svirali. Glavne službe su izdavanje ličn. karata i pasoša, registracija vozila, nabavka, informatičarska služba, autoservisi... Puno je tu raznih lezilebovića za koje se izdvajaju pozamašna sredstva koja kad bi se usmerila u osnovnu delatnost - SUZBIJANJE KRIMINALA postigla pun efekat tako da se tim ljudima i plate povećaju i osavremene sredstva a samim ti i povećanje kvaliteta rada.