Petak, 20.03.2009.

00:40

Sanader u Beogradu

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je posle susreta sa hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom da nema zajedničkog stava o tužbi Hrvatske i protivtužbi Srbije.

Izvor: B92

Sanader u Beogradu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

61 Komentari

Sortiraj po:

Vule

pre 15 godina

Mislim da je krajnje vreme da Srbija konačno stavi SVOJE interese na prvo mesto. Naravno da u ovom trenutku Hrvatskoj odgovara pojačavanje(neuravnotežene) ekonomske saradnje i da se prikaže Evropi da uspostavlja dobrosusedske odnose sa komšijama. A šta nama odgovara? Hrvatska neće da dira pitanja koja su nama kost u grlu (tužba, priznanje Kosova, izbeglička prava...), a mi to prihvatamo, što je pogrešno. Pa ako žele dobrosusedske odnose, zašto podižu tužbu, zašto priznaju Kosovo i zašto koče povratak izbeglica i ostvarenje njihovih prava? Ja sam za uspostavljanje boljih odnosa, ali isključivo na obostrani interes i poštovanje drugog.

newworld

pre 15 godina

s druge strane....

znaci ova poseta Sanadera je glavni razlog zasto Vucko se nalazi u Turskoj!

bilo kako bilo vreme je da nasi politicari rade Glavom a ne dusom i stomakom

Milan G.

pre 15 godina

Mislim da nije fer uporediti gosp. Sanadera sa Tudjmanom, i ako su iz iste partije. Danasnji HDZ nije isti kao onaj pre 18 godina, slicno kao i SPS u Srbiji. Nasa dva naroda nisu se nikada voleli, i ako vec oduvek imamo mnogo zajednickog. Ali treba se iz proslosti nauciti i krenuti napred. Ja pozdravljam njegov dolazak u Srbiju. Mi smo nekada "sanjali" o Velikoj Srbiji, oni o Velikoj Hrvatskoj. Da smo se mi raskinuli kao n.p. Cehoslovacka, ne bi bilo rata, i mi bi vec odavno bili u Evropi.

grga

pre 15 godina

Dr. Ivo (u Splitu, a i na ZG radiju 101 poznatiji kao Drivo iliti drvo po dalmatinski) je prije svega pragmatičar koji sve svoje poteze vuče konjunkturno. Ne trebate se zavaravati da je njemu nešto posebno napeto poboljšavati odnose sa Srbijom, ali mu je oportuno. Za neupućene - on je karijeru u politici počeo graditi početkom devedesetih kao ravnatelj HNK u Splitu, kad je misteriozno veći broj ljudi izvjesne nacionalnosti (pogodite koje) izgubio posao. Iz 2001. se pamte njegovi vatreni govori na splitskoj rivi povodom hapšenja generala Norca (http://www.youtube.com/watch?v=DWDi06iA-QY) o tome kako se generale ne izručuje, da bi tri godine poslije kao premijer upregnuo sve tajne službe da u Haag spremi Gotovinu.
Ali dobro, ako mu je u ovom momentu oportuno, neka poboljša odnose sa Srbijom i izgubi iduće izbore pa ni ne dođe u priliku opet ih zeznuti :D
Pozdrav iz ZG
p.s. Poziv srpskim turistima je retorička figura za ilustraciju dobrih odnosa - teško da će Srbi sa svojim malim udjelom drastično pomoći sezoni.

Zorica Rajic

pre 15 godina

Devedesete su iza nas. Ne verujem da ih iko normalan (ni sa jedne strane) moze i treba zaboraviti. Ali zivimo u XXI veku, svi smo preziveli mnogo toga, a sat samo otkucava... Vreme je vec jednom da krenemo dalje i da gradimo neke nove osnove dobrosusedskog zivota.
U to ime gospodinu Sanaderu od sveg srca zelim dobrodoslicu!

ANALITICAR

pre 15 godina

Vrlo kratak poset Srbiji, (verovatno Sanaderov proljetni izlet Beogradu), zavrsio je bez ikakvog konkretnog dogovora o opcoj saradnji i poboljsanju medjusobnih odnosa. Sanaderu je bilo tesko da kaze rec „Srbija“, pa je rekao susedi. Prema tome, o mnogim problemima koje treba stvarno resiti i poboljsati odnose, nece biti nista. Zasto Sanader nije iskoristio priliku da se sastane i sa proteranim Srbima iz Hrvatske i njima sta obeca, a ne samo sa hrvatskom manjinom koja zivi u Srbiji???
Sve u svemu, poseta Sanadera nije nista pozitivnog donela, a od poboljsanja medjusobnih odnosa jos dugo, dugo nece biti nista. Verujte mi!!!

whatever

pre 15 godina

I dalje mi mislimo da se svet vrti oko nas. Dosao Sanader da nas moli da letujemo tamo?! Kao da nas tamo ide milion godisnje, a ne sacica pa ce Hrvatska da propadne bez silnih srpskih miliona evra koje bi tamo potrosili?! Nemoj da smo smesni. I dalje ce 80% Srbije na soc. turizam u Crnu Goru, 10 dana na salami i paradajzu u "udobnima apartmanima" za 5 evra dnevno. Ali bitno je da se islo na more. Hrvatskoj je pre svega potrebno da resi pitanja granice zbog ulaska u EU, sve ostalo je sminka. Mozemo mi da potpisemo 101 ekonomski sporazum sve ce ostati isto. Oni ce i dalje da otvaraju firme ovde i da prodaju svoje proizvode bez ikakvih problema. A nama ce i dalje glavni a verovatno i jedini izvoz artikal u Hrvatsku biti turbo folk muzika, zvezde granda, Ceca, Viki, Miki, Stoja i ostala kompanija.

Lužnjak

pre 15 godina

Politička propaganda i politička istina su razarale i jače stvari od srpskohrvatskih odnosa. Još je rano da ulazimo u raspravu zbog onih koji zaboravljaju ko je šleperima dovozio oružje, čije su horde prve krenule Hrvatskom, čije su horde opkoljavale i napadale kasarne sa mešanom i golobradom vojskom... Mogla je Hrvatska u samostalnost i miroljubivije, tako se raspao SSSR, ČSSR, tako se odvojila Makedonija, Crna Gora, a prilično bezbolno i Slovenija. Moglo se, moglo, da se htelo. No, svakome dodje vreme da se suoči sa istinom, pa će i njima. A žrtvama ne treba trgovati, jer oni jesu žrtve naopake politike, naopakih vodja i naopakog ponašanja. I što pre naopaki zvanično sidju sa scene pre će se dobiti potreban prostor za veću dozu iskrenosti i dogovaranja.

nostalgicar

pre 15 godina

Poseta g. Sanadera je pokazala, i izjave koje je dao, koliko je on superiorniji od nasih politicara dopalo se to nama ili ne. I svaka cast na izjavi da Hrvatskoj ne moze biti dobro ako i Srbiji nije dobro i obratno. Nasim politicarima porucujem da se malo provozaju hrvatskim autoputevima, pa ce se uveriti koliko su nasi susedi napredovali.

Marko

pre 15 godina

Mislim da je licemjerno od Srbije zamjerati Hrvatskoj priznanje Kosova. Hrvatska nije kriva što je Kosovo samostalno, NATO im je donio samostalnost još 1999. i sada je to učinio službenim. Vodeće NATO članice imaju moć to održavati i jedine su koje se pita.
S druge strane, Beograd je otvoreno zagovarao samostalnost Krajine, zatim je pomoću JNA de facto i dao i kasnije je i održavao kontrolirajući njene vodeće ljude.
Zašto se ne povuku ovakve paralele u raspravama o Kosovu?

PS Knin je bio prijestolnica srednjevjekovne hrvatske države.

hitro.hr

pre 15 godina

Što se tiče 'darova',ipak je lakše i jeftinije prevoditi sa Hr na Srpski, nego sa engl. itd. Što se tiče stanarskih prava, povratak stanova autohtonim srbima DA (i ne samo stanova) a vojna lica i svi ostali umjetno naseljeni u hr na to mogu zaboravit.

Skubidu

pre 15 godina

Zar je samo bitno da ne zaboravimo samo sto se desilo u nedavnoj istoriji, kako gospodin Sanader zeli. Mozda treba da "ne zaboravimo" sta se desilo u zadnjih 60 godina. Ako smo mi mogli da predjemo preko genocida izmedju 1941-1945 nad Srbima i da zivimo u istoj drzavi, nevidim razloga da oni nemogu da predju preko '90-ih. Osim toga, prosli su u mnogo boljim granicama nego Srbija u ovom raspadu, i netrebaju da glume zrtve, jer su mnogo daleko od toga. Ako smo rusili, tako smo i gradili tu hrvastku od nasih zajednickih Federalinih para. I u pravu je da Hrvatska nije kao Slovenija, jer Hrvatska nije jos u EU, sto neznaci da se nebi uobrazili kad postanu clanica.

vukovar 1991

pre 15 godina

Vidim da se neke stvari kod istocnih susjeda nikada ne mjenjaju i to je vise nego zalosno. Jos uvijek veliki broj zivi u lazima koje je ostavio ratni zlotvor Slobodan Milosevic. Tuzno je to, pogotovo danas.. Neki nikada nece prihvatiti da su tenkovi i narod iz Srbije kretali u besramno razaranje Hrvatske!! Niti JEDNA hrvatska granata nije pala na Srbiju, a dobro znate da je grad heroja Vukovar sravnat sa zemljom od strane Srba uz uzasne zlocine, koji su napravljeni nad nemocnim starcima, ranjenicima i bolesnicima... Sramotno je da Srbi niti dan danas ne zeli pogledati istinu u oci.. Hrvatska je pobjedili u tom nesretnome ratu ali to nas je preskupo stajalo..

AnteWH

pre 15 godina

Vi ste isad uvjereni da smo mi krivi sto ste nas napali, sto ste razarali Hrvatsku, sto ste uspostavili tzv Srpsku Krajinu, sto su Vasi politicari prodali.. E pa bas me zanima kako bi tek bilo da je na teritoriju Srbije uspostavljena etnicki cista hrvatska paradrzava, da je razrusen Novi Sad itd. Treba normalizirati odnose, ali sta da radimo kad ste Vi uvjereni da smo mi krivi za ono sto je Vasa politika uradila Hrvatskoj u ime Srpskog naroda.

bezimena

pre 15 godina

Ratne sekire su odavno zakopane i tako treba da ostane, Balkan je dosta propatio zbog ratova 90-tih i ne sme više, zbog priča iz prošlosti (one nisu budućnost), da izgubi ni jedan jedini dan!

Marko

pre 15 godina

Ne treba kritikovati Sanadera što je došao u Beograd, već vlast u Srbiji što ga je uopšte primila. Posle hrvatskog priznavanja nezavisnosti Kosova, podizanja tužbe za "genocid", usvajanja zakona o oduzimanju zemljišta izbelicama i tajnih optužnica protiv hiljada Srba "prijateljski i dobrosusedski" razgovor je na žalost nemoguć.
Sanaderova misija u Beogradu očigledno je fokusirana na ekonomiju i rad brojnih hrvatskih firmi u Srbiji, dok, poređenja radi, naši privrednici u "ljepoj njihovoj" ne mogu nikako da prođu.

Konstantinos Veliki

pre 15 godina

"Odsustvo" srbijanskog ministra Jeremica u vrijeme kada stize visoka delegacija iz Hrvatske je najbolji dokaz koliko je on postao smetnja za dobrosusjedske odnose. Da li to znaci da kada sutra dodu makedonska ili crnogorska delegacija u sluzbeni Beograd da se gosp. Jeremic kao slucajno nade negdje na nekakvom "sluzbenom" putu, tek tako samo da nije problem visokog protokola u Srbiji? Nitko me nemoze uvjeriti u to da su dobrosusjedski odnosi dviju zemlaja, pogotovo u ovo krizno vrijem, vazniji i korisniji do predavanja za studente na nekom sveucilistu u Istambulu!!

Ivana

pre 15 godina

Lepo sto Sanader dolazi i treba mu iskreno pozeleti dobrodoslicu. A sto se tuzbi tice, onaj ko ju je prvi potegao, prvi i treba da je povuce. A to je Hrvatska.

nebojsa

pre 15 godina

Sve je to lepo, dobrodosli! Ali mene brinu teme kojima se daje prioritet u ovim razgovorima! Tuzba Hrvatske Hagu? To je namerna zamena teza i jedne i druge strane i kupovanje vremena da bi glavni problemi pali u zaborav!?Glavni problemi su vracanje IZBEGLICA u svoje domove i povracaj imovine i Stanarskih prava izbeglim porodicama! Nigde se ne spominje dogovor o primeni ANEXA G Sporazuma o sukcesiji koje su obe drzave ratifikovale u parlamentima jos 2004 godine a ne primenjuju ga! Kad vlada Srbije odluci da hrvatskim preduzecima vrati imovinu (INA pumpe, Varteks, Borovo prodavnice i dr) onda ce moci da zahteva povracaj imovine i stanarskih prava izbeglih Srba kao i imovinu srpskih preduzeca (odmaralista i dr) u Hrvatskoj! Svima je jasno da dok se to ne uradi od normalizacije odnosa nema nista jer je prevelik broj gradjana obe drzave ostecen ni kriv ni duzan i ocekuje pravdu! Tu pravdu u najvecem obezbedjuje ANEX G Sporazuma o sukcesiji koji je pod pritiskom EU u obe drzave ratifikovan i prakticno postao Zakon ali ga obe drzave svesno neprimenjuju i odugovlace tehnicki dogovor o njegovoj primeni a samim tim onemogucavaju ostecenim gradjanima i pravnim licima da se obrate evropskom sudu pravde u Strazburu gde bi sigurno ostvarili svoja PRAVA!! Nasi politicari u Srbiji a i gospodin Pupovac kao predstavnik srba u Hrvatskoj svesno obmanjuju javnost ne spominjuci Sporazum o sukcesiji koji obezbedjuje povratak imovine i prava svim ostecenim gradjanima i pravnim licima kako u Hrvatskoj tako i u Srbiji! U Sporazumu o sukcesiji jasno pise da se sva imovina i stanarska prava imaoca zakljucno sa 31.12.1990godine moraju vratiti NOSIOCIMA a da sve odluke i zakoni naknadno doneti koji tu imovinu i prava osporavaju smatraju se NISTAVNIM! To jasno govori da se Hrvatske odluke o nepostovanju stanarskog prava kao i ovaj proslogodisnji ZAKON O ODUZIMANJU ZEMLJISTA koje se ne obradjuje u Strazburu smatraju nistavnim, ali je problem nemogucnosti da se osteceni gradjani obrate sudu u Strazburu

Slobodan Petrovic

pre 15 godina

Hrvatska je Srbiji komsija i moramo postovati sve komsije. Ne vidim zasto se dize tolika prasina oko Ivinog poseta Beogradu pa sasvim je normalno da dve zemlje koje su povezane kuturno, tradicionalno,i istorijski saradjuju. Ja cu i ovog leta na more kod Hrvata, malo cu zaobici Grcku. Pozdravljam dolazak Ive u Beograd

Bucko razmisljam

pre 15 godina

Kako se zivot nije zaustavio 90-tih, vec se nastavlja i ide nekim normalnijim tokom, svako normalan morao bi se radovati naporima predstavnika dve susedne drzave da normalizuju odnose i omoguce mladjim generacijama da svoju buducnost grade na medjusobnom postovanju, uvazavanju, i poverenju ! Kamo srece da se sve one ruzne stvari nisu nikada dogodile ! Licno ne mislim da su se pok. Milosevic i Tudjman puno razlikovali i da su obojica odgovorni za svu nesrecu koja je najvise pogodila one najneduznije ali njihovo vreme je NA SVU SRECU PROSLO !!! Licno zelim najiskrenije puno uspeha svakom politicaru koji na bilo koji nacin doprinosi Miru i stabilnosti na ovim nekada srecnijim prostorima ! Sigurno ima jos puno onih na obe strane koji nose "gorcinu" ali niko nije rodjen da VECITO MRZI ! Kada bi svako bar donekle priznao svoje "greske iz bliske proslosti" svima bi postalo lakse da uspostave "prijateljske odnose" ! Medjusobno optuzivanje samo oduzima dragoceno vreme mladjim generacijama !!! Dobro dosao gosp. Sanader !!!

Analiza

pre 15 godina

Sve je to lepo, ali teško će biti lepše ukoliko se ne promeni zvanična bratska politika. Gospodin premijer je iz iste one stranke koja je početkom devedesetih sejala etnički strah, govorila o Zemunu, Petrovaradinu, Boki Kotorskoj, veoma ozbiljno, uz podršku nekih iz "medjunarodne zajednice", i doprinela uzdizanju naših "patriota", i svemu što su kasnije radili jedni drugima, i svima nama ostalim. Nažalost, ta retorika novog oslobodjenja i novog okupatora kod komšija je još uvek zvanična politika, i to ostavlja malo prostora za nadanje u neke bolje i objektivnije odnose, bar u sadašnjem regionalnom i svetskom rasporedu uticaja.

Sergio

pre 15 godina

Sad se vidi koliko velika ekonomska kriza moze pozitivno da utice na odnose dve zemlje. Gospodin Sanader dolazi u Srbiju ne da bi razgovarao o problemima izbeglica nego o interesima Hrvatskih firmi i turisticke sezone. Kada su podnosili tuzbu nisu ocekivali kontra tuzbu i ekonomsku krizu a sada bi da to bude sto bezbolnije po njih. Sta reci o nasim predstavnicima vlasti oni bi da povuku protiv tuzbu, pa nije ovo Titovo vreme da Srbi ne smeju da pominju sta se desavalo u Jasenovcu i ostalim stratistima. Neka se vec jednom utvrdi sta se desavalo i tek tada mozemo da primenimo Nemacko-Francuski model. Neki kazu da ne treba Vuk Jeremic da bude tu kada gospodin Sanader dolazi da ga ne bi slucajno uvredio, a jedini VUK ima hrabrosti i moze svima da kaze istinu u oci, sad sto ta istina nekog boli to je druga stvar.

Kosinus

pre 15 godina

DOBRO DOSAO GOSP. SANADER !
Oprostite sto smo gadjali vas Dubrovnik, Zagreb, Vukovar..
Treba da zakopamo ranije mrznje.
Bog nas je dosta kaznio sto nam je uzeo Kosovo, tako da smo jedina drzava od Juge koja se raspala.
Mi pokusavamo da idemo iz pocetka, a trazimo i prijatelje i oprost od onih koje smo ostetili.

Nenad

pre 15 godina

Ne postoji sporna granica na Dunavu jer granica ide sredinom rijeke sem ako vlasti u Zagrebu poput Branke Šeparović voditeljice tv emisije Škrinja ne smatraju da je istočni Srem Srbija preotela Hrvatskoj i da ga joj treba vratiti.

Žalosno je da se u Hrvatskoj nacionalizam namjerno održava u životu. Ko nije gledao tu emisiju neka obavezno pogleda.

Sanader je došao prije svega zbog ekonomskih interesa Hrvatske a ovi naši opet trube o bratstvu i jedinstvu koje nikada nije postojalo a pogotovo ne sada. Nečuveno!

sasha

pre 15 godina

Zanimljiva mi je ova idilia. dosao Sanader, potpisuju se sporazumi, regionalna saradnja, pa Srbi na more u Hrvatsku. Svi nesto srecni.
Jedini problem je kada se malo zagrebe ispod shvati se da je sve to maska i da i jedni i drugi pokusavaju da se pokazu u lepsem svetu pred EU i da se u stvari mrze najgore.

pera

pre 15 godina

Sastali se apači sa sijuksima (dok je konjica zauzeta problemima u Fort Diksu) da se dogovore da jedni druge više ne gađaju strelama, jer gringosi ogradiše celu šumu pa više neće imati od čega da ih prave.

Миралем са Мораву

pre 15 godina

Значи за Србију је сасвим нормално и не представља никакав проблем да има добре односе са земљом која не признаје Србију у њеним уставним границама. Е, свака част на српском бешчашћу.

Zoran

pre 15 godina

Veliki pozdrav i dobrodoslica za g. Sanadera. Cestitam mu politici koju vodi. Ko nije putovao u Hrvatsku, verovatno ne zna o cemu se radi - izgradjeni putevi, jedan preporod drustva na svim nivoima. Za svaku pohvalu!

Golub

pre 15 godina

Gospodin Sanader bi hteo da uredi granice sa Srbijom, to je već dogovoreno sa Crnom gorom i BIH. Posle dogadjanja sa Slovenijom to je uslov ulaska u EU. Veoma brzo posle ovog dolaska će biti oformljene komisije, sve ostalo je prazna priča, baš sve.

Gabri

pre 15 godina

"Dragi moji Srbi", ne čini li vam se malo sumnjivim dolasci oba premijera vama prijateljskih Slovenije i Hrvatske,a sve u razmaku od 20-tak dana.
S obzirom da je vrijeme tzv."glbalne svjetske ekonomske krize tj.recesije!" nemoguće se oteti utisku da je ovaj dolazak ustvari vođenje jedne proaktivne politike u cilju očuvanja stečenih pozicija koje "njihova" preduzeća imaju u Srbiji. Ne smije se izgubiti iz vida da je razmjena dobara Srbije prema dotičnima u debelom minusu. Iz tog ugla treba posmatrati i pozive iz Hrvatske turistima iz Srbije na ponovno upoznavanje Hrvatske. Zato, kada Sanader kaže da ima važnijih stvari od "sitnica" kao što je tužba za genocid, treba ga potpuno razumjeti.
Pozdrav iz BIH

Мина

pre 15 godina

Сетила сам се, овим поводом, Туђмановог обећања датог Хрватима у време ратних сукоба, да ће пити кафу на тераси Петроварадинске тврђаве. (У тзв. Градићу подно тврђаве је рођен Бан Јелачић.) Све и кад би господин Санадер током ове посете попио кафицу (турску?), на истој тој тераси, надам се да би то био симбол увода у моралне победе које следе: и с једне и са друге стране...

pic

pre 15 godina

jel možete vjerovati da se u zagrebu još uvijek ne može kupiti 'knjaz miloš' - najbolja mineralna voda na svijetu!? Umjesto toga moram piti jamnicu!

spužva bob

pre 15 godina

Ovo s mračnim podrumima u kojem žive narodi Srbije i Hrvatske jednostavno ne stoji. činjenica je da se u Hrvatskoj na Srbiju više ne gleda kao 90-tih, činjenica je da je političko partnerstvo ovih dvaju država sve jače i da će u budućnosti obilježiti ove prostore. Jednostavno, Srbija i Hrvatska polako ali ustrajno grade dobrosusjedske odnose i to će u budućnosti biti sve izraženije. Svake godine kod nas je sve više srpskih turista, automobili s BG registracijama svakodnevna su pojava u Zagrebu, vaši proizvodi sve su prisutniji u hrvatskim trgovinama, a isto je i sa drugom stranom. Osobno sam više puta bio u BG zadnjih godina zbog posla, odlično surađujem s jednim srpskim poduzećem iako smo 90-tih bili na drugim stranama. Jednostavno, život nosi svoje, a uz to ove dvije zemlje jedine su koje mogu biti lokomotive regije. Srbi i Hrvati previše su slični i upućeni jedni na druge da, jednog dana kada se strasti u potpunosti smire (a vrlo smo blizu toga) ne bi bili partneri na svim područjima. To nam je u obostranom interesu. I sve više i više ljudi to shvaća s obje strane. A problemi koji postoje, uglavnom su poltičke prirode, problemi za svakodnevnu unutarpolitičku upotrebu. Toga ima svagdje na svijetu i po tome nismo ništa specifično.

Snezana

pre 15 godina

Dobro dosao .
Drago mi je.
I bilo je vreme.
Zelim da ponese lepe utiske iz Bgd, da konstruktivno iskoristi posetu. Tog coveka ,kao politicara, licno , veoma cenim.

srdjan

pre 15 godina

Ivo nam Sander stiže danas u posetu, noseći darove (neki bi rekli danajske, ali pustimo njih, oni uvek nešto zakeraju). Dakle, zvanični Zagreb je zvaničnom Beogradu odlučio pokloniti ništa drugo do prevod različitih EU dokumenata (tzv. aquis communitaire, ako me dobro služi francuski). Naime, u procesu EU integracija , koji je Hrvatska prilično apsolvirala, a Srbiju tek očekuje, treba prevesti ogromnu količinu teksta, a to i traje, i košta. Pa je zato Hrvatska odlučila pokazati dobru volju tako što će Srbiji besplatno ustupiti ceo taj paket.
E, sad, šta tu mene kopka. Ako je potrebno da svaka zemlja prevede sve to na sopstveni jezik, a u Srbiji je službeni jezik srpski, onda se ja pitam čemu bi Srbiji služio prevod na jedan strani jezik, naime - hrvatski. Osim ako srpski i hrvatski nisu jedan jezik!? Nije valjda Ivo to hteo da predloži. Još se više nadam da nije hteo da kaže da Srbija treba na hrvatskom primi sveto pismo EU. Ne znam, zbunjen sam. Ima li neko objašnjenje ovog diplomatske-jezičke ponude darova (otprlike, kao iz one basne o liji i rodi)?

igor pangaric

pre 15 godina

Srbiji i Hrvatskoj je potrebno pomirenje i partnerstvo po ugledu na Nemacku i Francusku nakon drugog svetskog rata - i to bezuslovno!

npb

pre 15 godina

Srbi i Hrvati - ma ko šta pričao - su sebi dva najsličnija naroda. A u zajedničkom CV-u imamo stotine hiljada mrtvih, razorene gradove, balkanizaciju. Pričati o evropskom savezništvu je OK, ali je prerano i nezrelo. Pa dve zemlje pišu dve dijametralno suprotne istorije, nove generacije stasavaju na različitim istinama - i to je, kao, osnova za bolje sutra? Aman...

Josip Vasilj

pre 15 godina

Dosta nam je simbolike i ovoga KAO života. Aktualni i srpski i hrvatski političari nikako da kažu svojim narodima koje drže duboko u mračnim u podrumima, da je rat odavno završen. Zašto? Zato što se oni mogu održavati na vlasti samo dok rat "traje".

viva ivo

pre 15 godina

licno smatram da je premijer hrvatske dobrodosao u nas glavni grad! treba sve da radimo da se odnosi susednih zemalja poboljsaju na svim nivoima. pa sjor ive dobro dosli !!

optimista

pre 15 godina

Mislim da dolazak g-dina Sanadera predstavlja dobru stvar za sve.Normalno, treba razgovarati o svim temama koje opterecuju odnose dve zemlje s tim sto treba i napraviti plan koje bi neke stvari momentalno pokrenuo sa mrtve tacke (pre svega mislim na izbeglice).Sto se privredne saradnje tice i to je ok ali pod uslovima reciprociteta tj,da i srpske firme imaju veci pristup hrvatskom trzistu nego do sada kada su "birokratijom" sprecavane.Ipak najbitnije je konacno uspostaviti normalan dijalog, a onda ce se mnogi problemi resiti.

ilija

pre 15 godina

Najpametnije bi bilo za obe strane da povuku tuzbe i da odnose izgradjujemo po nemacko-francuskom modelu.
Oni koji su protiv povlacenja tuzbi i , navodno, da se sve rascisti su u velikoj zabludi jer ako bi se bas sve rasciscavalo ni srpska strana ne bi prosla radikalno bolje. Ima na obe strone toga dosta cega se treba stideti i ostaviti proslosti.

Zvekan

pre 15 godina

Sanader, danas, stiže u Beograd, a Obama, krajem meseca u Tiranu!
Zar to ne govori da Beograd, nema zajednički jezik, sa Vašingtonom i da će nam se to osvetiti, već prilikom današnjeg susreta sa Sanaderom, koji prema pisanju medija, ima važnijih tema za razgovore od pitanja međusobnih tužbi za genocid?!
Tako se vodi - pragmatična diplomatija i grade dobrosusedski odnosi - problemi se, prevazilaze, tako što se stavljaju na stranu, a novi, pragmatični putevi saradnje i evrointegracija, otvaraju?!

nebojsa

pre 15 godina

Molim Ministarstvo inostranih poslova da ako je moguće i kada je moguće organizuje posete stranih državljana po mogućstvu utorkom a ne petkom kada se stvara saobraćajni haos uoči vikenda u glavnom gradu

SuhesZ

pre 15 godina

Nadam se da ce za ona naselja u manjem broju i obimu koji su dospeli u veoma nezgodnu situaciju na adama i ostrvima na Dunavu (pa i za zasticeni park prirode Kopacki-rit) naci takvo resenje, koji ce biti povoljni za ljude koji i danas tamo zive, a ne politicke prirode. Geografija se mnogo teze menja nego drzavna granica.

Ivana

pre 15 godina

Jako me interesuje kako će već jednom da reše pitanje stanova vojnih lica koja su ostvarila stanarsko pravo u Hrvatskoj, a koja sada žive u Srbiji, kao podstanari ili po nužnim smeštajevima. O tome niko ništa ne progovara, verovatno su to nekako "prebili" pa se zato to više i ne pominje.

Petar

pre 15 godina

Ako dolazi da se izvini za progon Srba i zlocine, kao i za obezbedjivanje povratka Srba u svoje kuce, dobro je dosao. Ako to nije slucaj bolje da ne dolazi! Zasto da se lazemo i zamajavamo?

Srki

pre 15 godina

Ako Srbija povuče protiv(tužbu) posle mnogo vremena ću razmisliti da odem iz ove zemlje.
Nisam to uradio u svim onim "glupim" i ratnim vremenima, ali posle takvog gafa, nisam siguran.
Sve na čistac, kao što se i od nas traži!

Petar

pre 15 godina

Ako dolazi da se izvini za progon Srba i zlocine, kao i za obezbedjivanje povratka Srba u svoje kuce, dobro je dosao. Ako to nije slucaj bolje da ne dolazi! Zasto da se lazemo i zamajavamo?

Srki

pre 15 godina

Ako Srbija povuče protiv(tužbu) posle mnogo vremena ću razmisliti da odem iz ove zemlje.
Nisam to uradio u svim onim "glupim" i ratnim vremenima, ali posle takvog gafa, nisam siguran.
Sve na čistac, kao što se i od nas traži!

viva ivo

pre 15 godina

licno smatram da je premijer hrvatske dobrodosao u nas glavni grad! treba sve da radimo da se odnosi susednih zemalja poboljsaju na svim nivoima. pa sjor ive dobro dosli !!

igor pangaric

pre 15 godina

Srbiji i Hrvatskoj je potrebno pomirenje i partnerstvo po ugledu na Nemacku i Francusku nakon drugog svetskog rata - i to bezuslovno!

npb

pre 15 godina

Srbi i Hrvati - ma ko šta pričao - su sebi dva najsličnija naroda. A u zajedničkom CV-u imamo stotine hiljada mrtvih, razorene gradove, balkanizaciju. Pričati o evropskom savezništvu je OK, ali je prerano i nezrelo. Pa dve zemlje pišu dve dijametralno suprotne istorije, nove generacije stasavaju na različitim istinama - i to je, kao, osnova za bolje sutra? Aman...

pic

pre 15 godina

jel možete vjerovati da se u zagrebu još uvijek ne može kupiti 'knjaz miloš' - najbolja mineralna voda na svijetu!? Umjesto toga moram piti jamnicu!

Ivana

pre 15 godina

Jako me interesuje kako će već jednom da reše pitanje stanova vojnih lica koja su ostvarila stanarsko pravo u Hrvatskoj, a koja sada žive u Srbiji, kao podstanari ili po nužnim smeštajevima. O tome niko ništa ne progovara, verovatno su to nekako "prebili" pa se zato to više i ne pominje.

spužva bob

pre 15 godina

Ovo s mračnim podrumima u kojem žive narodi Srbije i Hrvatske jednostavno ne stoji. činjenica je da se u Hrvatskoj na Srbiju više ne gleda kao 90-tih, činjenica je da je političko partnerstvo ovih dvaju država sve jače i da će u budućnosti obilježiti ove prostore. Jednostavno, Srbija i Hrvatska polako ali ustrajno grade dobrosusjedske odnose i to će u budućnosti biti sve izraženije. Svake godine kod nas je sve više srpskih turista, automobili s BG registracijama svakodnevna su pojava u Zagrebu, vaši proizvodi sve su prisutniji u hrvatskim trgovinama, a isto je i sa drugom stranom. Osobno sam više puta bio u BG zadnjih godina zbog posla, odlično surađujem s jednim srpskim poduzećem iako smo 90-tih bili na drugim stranama. Jednostavno, život nosi svoje, a uz to ove dvije zemlje jedine su koje mogu biti lokomotive regije. Srbi i Hrvati previše su slični i upućeni jedni na druge da, jednog dana kada se strasti u potpunosti smire (a vrlo smo blizu toga) ne bi bili partneri na svim područjima. To nam je u obostranom interesu. I sve više i više ljudi to shvaća s obje strane. A problemi koji postoje, uglavnom su poltičke prirode, problemi za svakodnevnu unutarpolitičku upotrebu. Toga ima svagdje na svijetu i po tome nismo ništa specifično.

nebojsa

pre 15 godina

Molim Ministarstvo inostranih poslova da ako je moguće i kada je moguće organizuje posete stranih državljana po mogućstvu utorkom a ne petkom kada se stvara saobraćajni haos uoči vikenda u glavnom gradu

Gabri

pre 15 godina

"Dragi moji Srbi", ne čini li vam se malo sumnjivim dolasci oba premijera vama prijateljskih Slovenije i Hrvatske,a sve u razmaku od 20-tak dana.
S obzirom da je vrijeme tzv."glbalne svjetske ekonomske krize tj.recesije!" nemoguće se oteti utisku da je ovaj dolazak ustvari vođenje jedne proaktivne politike u cilju očuvanja stečenih pozicija koje "njihova" preduzeća imaju u Srbiji. Ne smije se izgubiti iz vida da je razmjena dobara Srbije prema dotičnima u debelom minusu. Iz tog ugla treba posmatrati i pozive iz Hrvatske turistima iz Srbije na ponovno upoznavanje Hrvatske. Zato, kada Sanader kaže da ima važnijih stvari od "sitnica" kao što je tužba za genocid, treba ga potpuno razumjeti.
Pozdrav iz BIH

Kosinus

pre 15 godina

DOBRO DOSAO GOSP. SANADER !
Oprostite sto smo gadjali vas Dubrovnik, Zagreb, Vukovar..
Treba da zakopamo ranije mrznje.
Bog nas je dosta kaznio sto nam je uzeo Kosovo, tako da smo jedina drzava od Juge koja se raspala.
Mi pokusavamo da idemo iz pocetka, a trazimo i prijatelje i oprost od onih koje smo ostetili.

Zoran

pre 15 godina

Veliki pozdrav i dobrodoslica za g. Sanadera. Cestitam mu politici koju vodi. Ko nije putovao u Hrvatsku, verovatno ne zna o cemu se radi - izgradjeni putevi, jedan preporod drustva na svim nivoima. Za svaku pohvalu!

ilija

pre 15 godina

Najpametnije bi bilo za obe strane da povuku tuzbe i da odnose izgradjujemo po nemacko-francuskom modelu.
Oni koji su protiv povlacenja tuzbi i , navodno, da se sve rascisti su u velikoj zabludi jer ako bi se bas sve rasciscavalo ni srpska strana ne bi prosla radikalno bolje. Ima na obe strone toga dosta cega se treba stideti i ostaviti proslosti.

optimista

pre 15 godina

Mislim da dolazak g-dina Sanadera predstavlja dobru stvar za sve.Normalno, treba razgovarati o svim temama koje opterecuju odnose dve zemlje s tim sto treba i napraviti plan koje bi neke stvari momentalno pokrenuo sa mrtve tacke (pre svega mislim na izbeglice).Sto se privredne saradnje tice i to je ok ali pod uslovima reciprociteta tj,da i srpske firme imaju veci pristup hrvatskom trzistu nego do sada kada su "birokratijom" sprecavane.Ipak najbitnije je konacno uspostaviti normalan dijalog, a onda ce se mnogi problemi resiti.

vukovar 1991

pre 15 godina

Vidim da se neke stvari kod istocnih susjeda nikada ne mjenjaju i to je vise nego zalosno. Jos uvijek veliki broj zivi u lazima koje je ostavio ratni zlotvor Slobodan Milosevic. Tuzno je to, pogotovo danas.. Neki nikada nece prihvatiti da su tenkovi i narod iz Srbije kretali u besramno razaranje Hrvatske!! Niti JEDNA hrvatska granata nije pala na Srbiju, a dobro znate da je grad heroja Vukovar sravnat sa zemljom od strane Srba uz uzasne zlocine, koji su napravljeni nad nemocnim starcima, ranjenicima i bolesnicima... Sramotno je da Srbi niti dan danas ne zeli pogledati istinu u oci.. Hrvatska je pobjedili u tom nesretnome ratu ali to nas je preskupo stajalo..

Josip Vasilj

pre 15 godina

Dosta nam je simbolike i ovoga KAO života. Aktualni i srpski i hrvatski političari nikako da kažu svojim narodima koje drže duboko u mračnim u podrumima, da je rat odavno završen. Zašto? Zato što se oni mogu održavati na vlasti samo dok rat "traje".

pera

pre 15 godina

Sastali se apači sa sijuksima (dok je konjica zauzeta problemima u Fort Diksu) da se dogovore da jedni druge više ne gađaju strelama, jer gringosi ogradiše celu šumu pa više neće imati od čega da ih prave.

Snezana

pre 15 godina

Dobro dosao .
Drago mi je.
I bilo je vreme.
Zelim da ponese lepe utiske iz Bgd, da konstruktivno iskoristi posetu. Tog coveka ,kao politicara, licno , veoma cenim.

AnteWH

pre 15 godina

Vi ste isad uvjereni da smo mi krivi sto ste nas napali, sto ste razarali Hrvatsku, sto ste uspostavili tzv Srpsku Krajinu, sto su Vasi politicari prodali.. E pa bas me zanima kako bi tek bilo da je na teritoriju Srbije uspostavljena etnicki cista hrvatska paradrzava, da je razrusen Novi Sad itd. Treba normalizirati odnose, ali sta da radimo kad ste Vi uvjereni da smo mi krivi za ono sto je Vasa politika uradila Hrvatskoj u ime Srpskog naroda.

Marko

pre 15 godina

Mislim da je licemjerno od Srbije zamjerati Hrvatskoj priznanje Kosova. Hrvatska nije kriva što je Kosovo samostalno, NATO im je donio samostalnost još 1999. i sada je to učinio službenim. Vodeće NATO članice imaju moć to održavati i jedine su koje se pita.
S druge strane, Beograd je otvoreno zagovarao samostalnost Krajine, zatim je pomoću JNA de facto i dao i kasnije je i održavao kontrolirajući njene vodeće ljude.
Zašto se ne povuku ovakve paralele u raspravama o Kosovu?

PS Knin je bio prijestolnica srednjevjekovne hrvatske države.

Marko

pre 15 godina

Ne treba kritikovati Sanadera što je došao u Beograd, već vlast u Srbiji što ga je uopšte primila. Posle hrvatskog priznavanja nezavisnosti Kosova, podizanja tužbe za "genocid", usvajanja zakona o oduzimanju zemljišta izbelicama i tajnih optužnica protiv hiljada Srba "prijateljski i dobrosusedski" razgovor je na žalost nemoguć.
Sanaderova misija u Beogradu očigledno je fokusirana na ekonomiju i rad brojnih hrvatskih firmi u Srbiji, dok, poređenja radi, naši privrednici u "ljepoj njihovoj" ne mogu nikako da prođu.

Nenad

pre 15 godina

Ne postoji sporna granica na Dunavu jer granica ide sredinom rijeke sem ako vlasti u Zagrebu poput Branke Šeparović voditeljice tv emisije Škrinja ne smatraju da je istočni Srem Srbija preotela Hrvatskoj i da ga joj treba vratiti.

Žalosno je da se u Hrvatskoj nacionalizam namjerno održava u životu. Ko nije gledao tu emisiju neka obavezno pogleda.

Sanader je došao prije svega zbog ekonomskih interesa Hrvatske a ovi naši opet trube o bratstvu i jedinstvu koje nikada nije postojalo a pogotovo ne sada. Nečuveno!

Миралем са Мораву

pre 15 godina

Значи за Србију је сасвим нормално и не представља никакав проблем да има добре односе са земљом која не признаје Србију у њеним уставним границама. Е, свака част на српском бешчашћу.

Sergio

pre 15 godina

Sad se vidi koliko velika ekonomska kriza moze pozitivno da utice na odnose dve zemlje. Gospodin Sanader dolazi u Srbiju ne da bi razgovarao o problemima izbeglica nego o interesima Hrvatskih firmi i turisticke sezone. Kada su podnosili tuzbu nisu ocekivali kontra tuzbu i ekonomsku krizu a sada bi da to bude sto bezbolnije po njih. Sta reci o nasim predstavnicima vlasti oni bi da povuku protiv tuzbu, pa nije ovo Titovo vreme da Srbi ne smeju da pominju sta se desavalo u Jasenovcu i ostalim stratistima. Neka se vec jednom utvrdi sta se desavalo i tek tada mozemo da primenimo Nemacko-Francuski model. Neki kazu da ne treba Vuk Jeremic da bude tu kada gospodin Sanader dolazi da ga ne bi slucajno uvredio, a jedini VUK ima hrabrosti i moze svima da kaze istinu u oci, sad sto ta istina nekog boli to je druga stvar.

sasha

pre 15 godina

Zanimljiva mi je ova idilia. dosao Sanader, potpisuju se sporazumi, regionalna saradnja, pa Srbi na more u Hrvatsku. Svi nesto srecni.
Jedini problem je kada se malo zagrebe ispod shvati se da je sve to maska i da i jedni i drugi pokusavaju da se pokazu u lepsem svetu pred EU i da se u stvari mrze najgore.

Zvekan

pre 15 godina

Sanader, danas, stiže u Beograd, a Obama, krajem meseca u Tiranu!
Zar to ne govori da Beograd, nema zajednički jezik, sa Vašingtonom i da će nam se to osvetiti, već prilikom današnjeg susreta sa Sanaderom, koji prema pisanju medija, ima važnijih tema za razgovore od pitanja međusobnih tužbi za genocid?!
Tako se vodi - pragmatična diplomatija i grade dobrosusedski odnosi - problemi se, prevazilaze, tako što se stavljaju na stranu, a novi, pragmatični putevi saradnje i evrointegracija, otvaraju?!

srdjan

pre 15 godina

Ivo nam Sander stiže danas u posetu, noseći darove (neki bi rekli danajske, ali pustimo njih, oni uvek nešto zakeraju). Dakle, zvanični Zagreb je zvaničnom Beogradu odlučio pokloniti ništa drugo do prevod različitih EU dokumenata (tzv. aquis communitaire, ako me dobro služi francuski). Naime, u procesu EU integracija , koji je Hrvatska prilično apsolvirala, a Srbiju tek očekuje, treba prevesti ogromnu količinu teksta, a to i traje, i košta. Pa je zato Hrvatska odlučila pokazati dobru volju tako što će Srbiji besplatno ustupiti ceo taj paket.
E, sad, šta tu mene kopka. Ako je potrebno da svaka zemlja prevede sve to na sopstveni jezik, a u Srbiji je službeni jezik srpski, onda se ja pitam čemu bi Srbiji služio prevod na jedan strani jezik, naime - hrvatski. Osim ako srpski i hrvatski nisu jedan jezik!? Nije valjda Ivo to hteo da predloži. Još se više nadam da nije hteo da kaže da Srbija treba na hrvatskom primi sveto pismo EU. Ne znam, zbunjen sam. Ima li neko objašnjenje ovog diplomatske-jezičke ponude darova (otprlike, kao iz one basne o liji i rodi)?

Bucko razmisljam

pre 15 godina

Kako se zivot nije zaustavio 90-tih, vec se nastavlja i ide nekim normalnijim tokom, svako normalan morao bi se radovati naporima predstavnika dve susedne drzave da normalizuju odnose i omoguce mladjim generacijama da svoju buducnost grade na medjusobnom postovanju, uvazavanju, i poverenju ! Kamo srece da se sve one ruzne stvari nisu nikada dogodile ! Licno ne mislim da su se pok. Milosevic i Tudjman puno razlikovali i da su obojica odgovorni za svu nesrecu koja je najvise pogodila one najneduznije ali njihovo vreme je NA SVU SRECU PROSLO !!! Licno zelim najiskrenije puno uspeha svakom politicaru koji na bilo koji nacin doprinosi Miru i stabilnosti na ovim nekada srecnijim prostorima ! Sigurno ima jos puno onih na obe strane koji nose "gorcinu" ali niko nije rodjen da VECITO MRZI ! Kada bi svako bar donekle priznao svoje "greske iz bliske proslosti" svima bi postalo lakse da uspostave "prijateljske odnose" ! Medjusobno optuzivanje samo oduzima dragoceno vreme mladjim generacijama !!! Dobro dosao gosp. Sanader !!!

nostalgicar

pre 15 godina

Poseta g. Sanadera je pokazala, i izjave koje je dao, koliko je on superiorniji od nasih politicara dopalo se to nama ili ne. I svaka cast na izjavi da Hrvatskoj ne moze biti dobro ako i Srbiji nije dobro i obratno. Nasim politicarima porucujem da se malo provozaju hrvatskim autoputevima, pa ce se uveriti koliko su nasi susedi napredovali.

Analiza

pre 15 godina

Sve je to lepo, ali teško će biti lepše ukoliko se ne promeni zvanična bratska politika. Gospodin premijer je iz iste one stranke koja je početkom devedesetih sejala etnički strah, govorila o Zemunu, Petrovaradinu, Boki Kotorskoj, veoma ozbiljno, uz podršku nekih iz "medjunarodne zajednice", i doprinela uzdizanju naših "patriota", i svemu što su kasnije radili jedni drugima, i svima nama ostalim. Nažalost, ta retorika novog oslobodjenja i novog okupatora kod komšija je još uvek zvanična politika, i to ostavlja malo prostora za nadanje u neke bolje i objektivnije odnose, bar u sadašnjem regionalnom i svetskom rasporedu uticaja.

Slobodan Petrovic

pre 15 godina

Hrvatska je Srbiji komsija i moramo postovati sve komsije. Ne vidim zasto se dize tolika prasina oko Ivinog poseta Beogradu pa sasvim je normalno da dve zemlje koje su povezane kuturno, tradicionalno,i istorijski saradjuju. Ja cu i ovog leta na more kod Hrvata, malo cu zaobici Grcku. Pozdravljam dolazak Ive u Beograd

nebojsa

pre 15 godina

Sve je to lepo, dobrodosli! Ali mene brinu teme kojima se daje prioritet u ovim razgovorima! Tuzba Hrvatske Hagu? To je namerna zamena teza i jedne i druge strane i kupovanje vremena da bi glavni problemi pali u zaborav!?Glavni problemi su vracanje IZBEGLICA u svoje domove i povracaj imovine i Stanarskih prava izbeglim porodicama! Nigde se ne spominje dogovor o primeni ANEXA G Sporazuma o sukcesiji koje su obe drzave ratifikovale u parlamentima jos 2004 godine a ne primenjuju ga! Kad vlada Srbije odluci da hrvatskim preduzecima vrati imovinu (INA pumpe, Varteks, Borovo prodavnice i dr) onda ce moci da zahteva povracaj imovine i stanarskih prava izbeglih Srba kao i imovinu srpskih preduzeca (odmaralista i dr) u Hrvatskoj! Svima je jasno da dok se to ne uradi od normalizacije odnosa nema nista jer je prevelik broj gradjana obe drzave ostecen ni kriv ni duzan i ocekuje pravdu! Tu pravdu u najvecem obezbedjuje ANEX G Sporazuma o sukcesiji koji je pod pritiskom EU u obe drzave ratifikovan i prakticno postao Zakon ali ga obe drzave svesno neprimenjuju i odugovlace tehnicki dogovor o njegovoj primeni a samim tim onemogucavaju ostecenim gradjanima i pravnim licima da se obrate evropskom sudu pravde u Strazburu gde bi sigurno ostvarili svoja PRAVA!! Nasi politicari u Srbiji a i gospodin Pupovac kao predstavnik srba u Hrvatskoj svesno obmanjuju javnost ne spominjuci Sporazum o sukcesiji koji obezbedjuje povratak imovine i prava svim ostecenim gradjanima i pravnim licima kako u Hrvatskoj tako i u Srbiji! U Sporazumu o sukcesiji jasno pise da se sva imovina i stanarska prava imaoca zakljucno sa 31.12.1990godine moraju vratiti NOSIOCIMA a da sve odluke i zakoni naknadno doneti koji tu imovinu i prava osporavaju smatraju se NISTAVNIM! To jasno govori da se Hrvatske odluke o nepostovanju stanarskog prava kao i ovaj proslogodisnji ZAKON O ODUZIMANJU ZEMLJISTA koje se ne obradjuje u Strazburu smatraju nistavnim, ali je problem nemogucnosti da se osteceni gradjani obrate sudu u Strazburu

ANALITICAR

pre 15 godina

Vrlo kratak poset Srbiji, (verovatno Sanaderov proljetni izlet Beogradu), zavrsio je bez ikakvog konkretnog dogovora o opcoj saradnji i poboljsanju medjusobnih odnosa. Sanaderu je bilo tesko da kaze rec „Srbija“, pa je rekao susedi. Prema tome, o mnogim problemima koje treba stvarno resiti i poboljsati odnose, nece biti nista. Zasto Sanader nije iskoristio priliku da se sastane i sa proteranim Srbima iz Hrvatske i njima sta obeca, a ne samo sa hrvatskom manjinom koja zivi u Srbiji???
Sve u svemu, poseta Sanadera nije nista pozitivnog donela, a od poboljsanja medjusobnih odnosa jos dugo, dugo nece biti nista. Verujte mi!!!

Skubidu

pre 15 godina

Zar je samo bitno da ne zaboravimo samo sto se desilo u nedavnoj istoriji, kako gospodin Sanader zeli. Mozda treba da "ne zaboravimo" sta se desilo u zadnjih 60 godina. Ako smo mi mogli da predjemo preko genocida izmedju 1941-1945 nad Srbima i da zivimo u istoj drzavi, nevidim razloga da oni nemogu da predju preko '90-ih. Osim toga, prosli su u mnogo boljim granicama nego Srbija u ovom raspadu, i netrebaju da glume zrtve, jer su mnogo daleko od toga. Ako smo rusili, tako smo i gradili tu hrvastku od nasih zajednickih Federalinih para. I u pravu je da Hrvatska nije kao Slovenija, jer Hrvatska nije jos u EU, sto neznaci da se nebi uobrazili kad postanu clanica.

Lužnjak

pre 15 godina

Politička propaganda i politička istina su razarale i jače stvari od srpskohrvatskih odnosa. Još je rano da ulazimo u raspravu zbog onih koji zaboravljaju ko je šleperima dovozio oružje, čije su horde prve krenule Hrvatskom, čije su horde opkoljavale i napadale kasarne sa mešanom i golobradom vojskom... Mogla je Hrvatska u samostalnost i miroljubivije, tako se raspao SSSR, ČSSR, tako se odvojila Makedonija, Crna Gora, a prilično bezbolno i Slovenija. Moglo se, moglo, da se htelo. No, svakome dodje vreme da se suoči sa istinom, pa će i njima. A žrtvama ne treba trgovati, jer oni jesu žrtve naopake politike, naopakih vodja i naopakog ponašanja. I što pre naopaki zvanično sidju sa scene pre će se dobiti potreban prostor za veću dozu iskrenosti i dogovaranja.

whatever

pre 15 godina

I dalje mi mislimo da se svet vrti oko nas. Dosao Sanader da nas moli da letujemo tamo?! Kao da nas tamo ide milion godisnje, a ne sacica pa ce Hrvatska da propadne bez silnih srpskih miliona evra koje bi tamo potrosili?! Nemoj da smo smesni. I dalje ce 80% Srbije na soc. turizam u Crnu Goru, 10 dana na salami i paradajzu u "udobnima apartmanima" za 5 evra dnevno. Ali bitno je da se islo na more. Hrvatskoj je pre svega potrebno da resi pitanja granice zbog ulaska u EU, sve ostalo je sminka. Mozemo mi da potpisemo 101 ekonomski sporazum sve ce ostati isto. Oni ce i dalje da otvaraju firme ovde i da prodaju svoje proizvode bez ikakvih problema. A nama ce i dalje glavni a verovatno i jedini izvoz artikal u Hrvatsku biti turbo folk muzika, zvezde granda, Ceca, Viki, Miki, Stoja i ostala kompanija.

Golub

pre 15 godina

Gospodin Sanader bi hteo da uredi granice sa Srbijom, to je već dogovoreno sa Crnom gorom i BIH. Posle dogadjanja sa Slovenijom to je uslov ulaska u EU. Veoma brzo posle ovog dolaska će biti oformljene komisije, sve ostalo je prazna priča, baš sve.

SuhesZ

pre 15 godina

Nadam se da ce za ona naselja u manjem broju i obimu koji su dospeli u veoma nezgodnu situaciju na adama i ostrvima na Dunavu (pa i za zasticeni park prirode Kopacki-rit) naci takvo resenje, koji ce biti povoljni za ljude koji i danas tamo zive, a ne politicke prirode. Geografija se mnogo teze menja nego drzavna granica.

Konstantinos Veliki

pre 15 godina

"Odsustvo" srbijanskog ministra Jeremica u vrijeme kada stize visoka delegacija iz Hrvatske je najbolji dokaz koliko je on postao smetnja za dobrosusjedske odnose. Da li to znaci da kada sutra dodu makedonska ili crnogorska delegacija u sluzbeni Beograd da se gosp. Jeremic kao slucajno nade negdje na nekakvom "sluzbenom" putu, tek tako samo da nije problem visokog protokola u Srbiji? Nitko me nemoze uvjeriti u to da su dobrosusjedski odnosi dviju zemlaja, pogotovo u ovo krizno vrijem, vazniji i korisniji do predavanja za studente na nekom sveucilistu u Istambulu!!

Ivana

pre 15 godina

Lepo sto Sanader dolazi i treba mu iskreno pozeleti dobrodoslicu. A sto se tuzbi tice, onaj ko ju je prvi potegao, prvi i treba da je povuce. A to je Hrvatska.

hitro.hr

pre 15 godina

Što se tiče 'darova',ipak je lakše i jeftinije prevoditi sa Hr na Srpski, nego sa engl. itd. Što se tiče stanarskih prava, povratak stanova autohtonim srbima DA (i ne samo stanova) a vojna lica i svi ostali umjetno naseljeni u hr na to mogu zaboravit.

bezimena

pre 15 godina

Ratne sekire su odavno zakopane i tako treba da ostane, Balkan je dosta propatio zbog ratova 90-tih i ne sme više, zbog priča iz prošlosti (one nisu budućnost), da izgubi ni jedan jedini dan!

Мина

pre 15 godina

Сетила сам се, овим поводом, Туђмановог обећања датог Хрватима у време ратних сукоба, да ће пити кафу на тераси Петроварадинске тврђаве. (У тзв. Градићу подно тврђаве је рођен Бан Јелачић.) Све и кад би господин Санадер током ове посете попио кафицу (турску?), на истој тој тераси, надам се да би то био симбол увода у моралне победе које следе: и с једне и са друге стране...

Zorica Rajic

pre 15 godina

Devedesete su iza nas. Ne verujem da ih iko normalan (ni sa jedne strane) moze i treba zaboraviti. Ali zivimo u XXI veku, svi smo preziveli mnogo toga, a sat samo otkucava... Vreme je vec jednom da krenemo dalje i da gradimo neke nove osnove dobrosusedskog zivota.
U to ime gospodinu Sanaderu od sveg srca zelim dobrodoslicu!

grga

pre 15 godina

Dr. Ivo (u Splitu, a i na ZG radiju 101 poznatiji kao Drivo iliti drvo po dalmatinski) je prije svega pragmatičar koji sve svoje poteze vuče konjunkturno. Ne trebate se zavaravati da je njemu nešto posebno napeto poboljšavati odnose sa Srbijom, ali mu je oportuno. Za neupućene - on je karijeru u politici počeo graditi početkom devedesetih kao ravnatelj HNK u Splitu, kad je misteriozno veći broj ljudi izvjesne nacionalnosti (pogodite koje) izgubio posao. Iz 2001. se pamte njegovi vatreni govori na splitskoj rivi povodom hapšenja generala Norca (http://www.youtube.com/watch?v=DWDi06iA-QY) o tome kako se generale ne izručuje, da bi tri godine poslije kao premijer upregnuo sve tajne službe da u Haag spremi Gotovinu.
Ali dobro, ako mu je u ovom momentu oportuno, neka poboljša odnose sa Srbijom i izgubi iduće izbore pa ni ne dođe u priliku opet ih zeznuti :D
Pozdrav iz ZG
p.s. Poziv srpskim turistima je retorička figura za ilustraciju dobrih odnosa - teško da će Srbi sa svojim malim udjelom drastično pomoći sezoni.

Milan G.

pre 15 godina

Mislim da nije fer uporediti gosp. Sanadera sa Tudjmanom, i ako su iz iste partije. Danasnji HDZ nije isti kao onaj pre 18 godina, slicno kao i SPS u Srbiji. Nasa dva naroda nisu se nikada voleli, i ako vec oduvek imamo mnogo zajednickog. Ali treba se iz proslosti nauciti i krenuti napred. Ja pozdravljam njegov dolazak u Srbiju. Mi smo nekada "sanjali" o Velikoj Srbiji, oni o Velikoj Hrvatskoj. Da smo se mi raskinuli kao n.p. Cehoslovacka, ne bi bilo rata, i mi bi vec odavno bili u Evropi.

newworld

pre 15 godina

s druge strane....

znaci ova poseta Sanadera je glavni razlog zasto Vucko se nalazi u Turskoj!

bilo kako bilo vreme je da nasi politicari rade Glavom a ne dusom i stomakom

Vule

pre 15 godina

Mislim da je krajnje vreme da Srbija konačno stavi SVOJE interese na prvo mesto. Naravno da u ovom trenutku Hrvatskoj odgovara pojačavanje(neuravnotežene) ekonomske saradnje i da se prikaže Evropi da uspostavlja dobrosusedske odnose sa komšijama. A šta nama odgovara? Hrvatska neće da dira pitanja koja su nama kost u grlu (tužba, priznanje Kosova, izbeglička prava...), a mi to prihvatamo, što je pogrešno. Pa ako žele dobrosusedske odnose, zašto podižu tužbu, zašto priznaju Kosovo i zašto koče povratak izbeglica i ostvarenje njihovih prava? Ja sam za uspostavljanje boljih odnosa, ali isključivo na obostrani interes i poštovanje drugog.

Petar

pre 15 godina

Ako dolazi da se izvini za progon Srba i zlocine, kao i za obezbedjivanje povratka Srba u svoje kuce, dobro je dosao. Ako to nije slucaj bolje da ne dolazi! Zasto da se lazemo i zamajavamo?

Srki

pre 15 godina

Ako Srbija povuče protiv(tužbu) posle mnogo vremena ću razmisliti da odem iz ove zemlje.
Nisam to uradio u svim onim "glupim" i ratnim vremenima, ali posle takvog gafa, nisam siguran.
Sve na čistac, kao što se i od nas traži!

viva ivo

pre 15 godina

licno smatram da je premijer hrvatske dobrodosao u nas glavni grad! treba sve da radimo da se odnosi susednih zemalja poboljsaju na svim nivoima. pa sjor ive dobro dosli !!

Kosinus

pre 15 godina

DOBRO DOSAO GOSP. SANADER !
Oprostite sto smo gadjali vas Dubrovnik, Zagreb, Vukovar..
Treba da zakopamo ranije mrznje.
Bog nas je dosta kaznio sto nam je uzeo Kosovo, tako da smo jedina drzava od Juge koja se raspala.
Mi pokusavamo da idemo iz pocetka, a trazimo i prijatelje i oprost od onih koje smo ostetili.

Snezana

pre 15 godina

Dobro dosao .
Drago mi je.
I bilo je vreme.
Zelim da ponese lepe utiske iz Bgd, da konstruktivno iskoristi posetu. Tog coveka ,kao politicara, licno , veoma cenim.

ilija

pre 15 godina

Najpametnije bi bilo za obe strane da povuku tuzbe i da odnose izgradjujemo po nemacko-francuskom modelu.
Oni koji su protiv povlacenja tuzbi i , navodno, da se sve rascisti su u velikoj zabludi jer ako bi se bas sve rasciscavalo ni srpska strana ne bi prosla radikalno bolje. Ima na obe strone toga dosta cega se treba stideti i ostaviti proslosti.

srdjan

pre 15 godina

Ivo nam Sander stiže danas u posetu, noseći darove (neki bi rekli danajske, ali pustimo njih, oni uvek nešto zakeraju). Dakle, zvanični Zagreb je zvaničnom Beogradu odlučio pokloniti ništa drugo do prevod različitih EU dokumenata (tzv. aquis communitaire, ako me dobro služi francuski). Naime, u procesu EU integracija , koji je Hrvatska prilično apsolvirala, a Srbiju tek očekuje, treba prevesti ogromnu količinu teksta, a to i traje, i košta. Pa je zato Hrvatska odlučila pokazati dobru volju tako što će Srbiji besplatno ustupiti ceo taj paket.
E, sad, šta tu mene kopka. Ako je potrebno da svaka zemlja prevede sve to na sopstveni jezik, a u Srbiji je službeni jezik srpski, onda se ja pitam čemu bi Srbiji služio prevod na jedan strani jezik, naime - hrvatski. Osim ako srpski i hrvatski nisu jedan jezik!? Nije valjda Ivo to hteo da predloži. Još se više nadam da nije hteo da kaže da Srbija treba na hrvatskom primi sveto pismo EU. Ne znam, zbunjen sam. Ima li neko objašnjenje ovog diplomatske-jezičke ponude darova (otprlike, kao iz one basne o liji i rodi)?

Marko

pre 15 godina

Ne treba kritikovati Sanadera što je došao u Beograd, već vlast u Srbiji što ga je uopšte primila. Posle hrvatskog priznavanja nezavisnosti Kosova, podizanja tužbe za "genocid", usvajanja zakona o oduzimanju zemljišta izbelicama i tajnih optužnica protiv hiljada Srba "prijateljski i dobrosusedski" razgovor je na žalost nemoguć.
Sanaderova misija u Beogradu očigledno je fokusirana na ekonomiju i rad brojnih hrvatskih firmi u Srbiji, dok, poređenja radi, naši privrednici u "ljepoj njihovoj" ne mogu nikako da prođu.

vukovar 1991

pre 15 godina

Vidim da se neke stvari kod istocnih susjeda nikada ne mjenjaju i to je vise nego zalosno. Jos uvijek veliki broj zivi u lazima koje je ostavio ratni zlotvor Slobodan Milosevic. Tuzno je to, pogotovo danas.. Neki nikada nece prihvatiti da su tenkovi i narod iz Srbije kretali u besramno razaranje Hrvatske!! Niti JEDNA hrvatska granata nije pala na Srbiju, a dobro znate da je grad heroja Vukovar sravnat sa zemljom od strane Srba uz uzasne zlocine, koji su napravljeni nad nemocnim starcima, ranjenicima i bolesnicima... Sramotno je da Srbi niti dan danas ne zeli pogledati istinu u oci.. Hrvatska je pobjedili u tom nesretnome ratu ali to nas je preskupo stajalo..

pic

pre 15 godina

jel možete vjerovati da se u zagrebu još uvijek ne može kupiti 'knjaz miloš' - najbolja mineralna voda na svijetu!? Umjesto toga moram piti jamnicu!

Zoran

pre 15 godina

Veliki pozdrav i dobrodoslica za g. Sanadera. Cestitam mu politici koju vodi. Ko nije putovao u Hrvatsku, verovatno ne zna o cemu se radi - izgradjeni putevi, jedan preporod drustva na svim nivoima. Za svaku pohvalu!

Marko

pre 15 godina

Mislim da je licemjerno od Srbije zamjerati Hrvatskoj priznanje Kosova. Hrvatska nije kriva što je Kosovo samostalno, NATO im je donio samostalnost još 1999. i sada je to učinio službenim. Vodeće NATO članice imaju moć to održavati i jedine su koje se pita.
S druge strane, Beograd je otvoreno zagovarao samostalnost Krajine, zatim je pomoću JNA de facto i dao i kasnije je i održavao kontrolirajući njene vodeće ljude.
Zašto se ne povuku ovakve paralele u raspravama o Kosovu?

PS Knin je bio prijestolnica srednjevjekovne hrvatske države.

Slobodan Petrovic

pre 15 godina

Hrvatska je Srbiji komsija i moramo postovati sve komsije. Ne vidim zasto se dize tolika prasina oko Ivinog poseta Beogradu pa sasvim je normalno da dve zemlje koje su povezane kuturno, tradicionalno,i istorijski saradjuju. Ja cu i ovog leta na more kod Hrvata, malo cu zaobici Grcku. Pozdravljam dolazak Ive u Beograd

AnteWH

pre 15 godina

Vi ste isad uvjereni da smo mi krivi sto ste nas napali, sto ste razarali Hrvatsku, sto ste uspostavili tzv Srpsku Krajinu, sto su Vasi politicari prodali.. E pa bas me zanima kako bi tek bilo da je na teritoriju Srbije uspostavljena etnicki cista hrvatska paradrzava, da je razrusen Novi Sad itd. Treba normalizirati odnose, ali sta da radimo kad ste Vi uvjereni da smo mi krivi za ono sto je Vasa politika uradila Hrvatskoj u ime Srpskog naroda.

Skubidu

pre 15 godina

Zar je samo bitno da ne zaboravimo samo sto se desilo u nedavnoj istoriji, kako gospodin Sanader zeli. Mozda treba da "ne zaboravimo" sta se desilo u zadnjih 60 godina. Ako smo mi mogli da predjemo preko genocida izmedju 1941-1945 nad Srbima i da zivimo u istoj drzavi, nevidim razloga da oni nemogu da predju preko '90-ih. Osim toga, prosli su u mnogo boljim granicama nego Srbija u ovom raspadu, i netrebaju da glume zrtve, jer su mnogo daleko od toga. Ako smo rusili, tako smo i gradili tu hrvastku od nasih zajednickih Federalinih para. I u pravu je da Hrvatska nije kao Slovenija, jer Hrvatska nije jos u EU, sto neznaci da se nebi uobrazili kad postanu clanica.

Sergio

pre 15 godina

Sad se vidi koliko velika ekonomska kriza moze pozitivno da utice na odnose dve zemlje. Gospodin Sanader dolazi u Srbiju ne da bi razgovarao o problemima izbeglica nego o interesima Hrvatskih firmi i turisticke sezone. Kada su podnosili tuzbu nisu ocekivali kontra tuzbu i ekonomsku krizu a sada bi da to bude sto bezbolnije po njih. Sta reci o nasim predstavnicima vlasti oni bi da povuku protiv tuzbu, pa nije ovo Titovo vreme da Srbi ne smeju da pominju sta se desavalo u Jasenovcu i ostalim stratistima. Neka se vec jednom utvrdi sta se desavalo i tek tada mozemo da primenimo Nemacko-Francuski model. Neki kazu da ne treba Vuk Jeremic da bude tu kada gospodin Sanader dolazi da ga ne bi slucajno uvredio, a jedini VUK ima hrabrosti i moze svima da kaze istinu u oci, sad sto ta istina nekog boli to je druga stvar.

Ivana

pre 15 godina

Jako me interesuje kako će već jednom da reše pitanje stanova vojnih lica koja su ostvarila stanarsko pravo u Hrvatskoj, a koja sada žive u Srbiji, kao podstanari ili po nužnim smeštajevima. O tome niko ništa ne progovara, verovatno su to nekako "prebili" pa se zato to više i ne pominje.

igor pangaric

pre 15 godina

Srbiji i Hrvatskoj je potrebno pomirenje i partnerstvo po ugledu na Nemacku i Francusku nakon drugog svetskog rata - i to bezuslovno!

spužva bob

pre 15 godina

Ovo s mračnim podrumima u kojem žive narodi Srbije i Hrvatske jednostavno ne stoji. činjenica je da se u Hrvatskoj na Srbiju više ne gleda kao 90-tih, činjenica je da je političko partnerstvo ovih dvaju država sve jače i da će u budućnosti obilježiti ove prostore. Jednostavno, Srbija i Hrvatska polako ali ustrajno grade dobrosusjedske odnose i to će u budućnosti biti sve izraženije. Svake godine kod nas je sve više srpskih turista, automobili s BG registracijama svakodnevna su pojava u Zagrebu, vaši proizvodi sve su prisutniji u hrvatskim trgovinama, a isto je i sa drugom stranom. Osobno sam više puta bio u BG zadnjih godina zbog posla, odlično surađujem s jednim srpskim poduzećem iako smo 90-tih bili na drugim stranama. Jednostavno, život nosi svoje, a uz to ove dvije zemlje jedine su koje mogu biti lokomotive regije. Srbi i Hrvati previše su slični i upućeni jedni na druge da, jednog dana kada se strasti u potpunosti smire (a vrlo smo blizu toga) ne bi bili partneri na svim područjima. To nam je u obostranom interesu. I sve više i više ljudi to shvaća s obje strane. A problemi koji postoje, uglavnom su poltičke prirode, problemi za svakodnevnu unutarpolitičku upotrebu. Toga ima svagdje na svijetu i po tome nismo ništa specifično.

Analiza

pre 15 godina

Sve je to lepo, ali teško će biti lepše ukoliko se ne promeni zvanična bratska politika. Gospodin premijer je iz iste one stranke koja je početkom devedesetih sejala etnički strah, govorila o Zemunu, Petrovaradinu, Boki Kotorskoj, veoma ozbiljno, uz podršku nekih iz "medjunarodne zajednice", i doprinela uzdizanju naših "patriota", i svemu što su kasnije radili jedni drugima, i svima nama ostalim. Nažalost, ta retorika novog oslobodjenja i novog okupatora kod komšija je još uvek zvanična politika, i to ostavlja malo prostora za nadanje u neke bolje i objektivnije odnose, bar u sadašnjem regionalnom i svetskom rasporedu uticaja.

Zvekan

pre 15 godina

Sanader, danas, stiže u Beograd, a Obama, krajem meseca u Tiranu!
Zar to ne govori da Beograd, nema zajednički jezik, sa Vašingtonom i da će nam se to osvetiti, već prilikom današnjeg susreta sa Sanaderom, koji prema pisanju medija, ima važnijih tema za razgovore od pitanja međusobnih tužbi za genocid?!
Tako se vodi - pragmatična diplomatija i grade dobrosusedski odnosi - problemi se, prevazilaze, tako što se stavljaju na stranu, a novi, pragmatični putevi saradnje i evrointegracija, otvaraju?!

hitro.hr

pre 15 godina

Što se tiče 'darova',ipak je lakše i jeftinije prevoditi sa Hr na Srpski, nego sa engl. itd. Što se tiče stanarskih prava, povratak stanova autohtonim srbima DA (i ne samo stanova) a vojna lica i svi ostali umjetno naseljeni u hr na to mogu zaboravit.

Миралем са Мораву

pre 15 godina

Значи за Србију је сасвим нормално и не представља никакав проблем да има добре односе са земљом која не признаје Србију у њеним уставним границама. Е, свака част на српском бешчашћу.

optimista

pre 15 godina

Mislim da dolazak g-dina Sanadera predstavlja dobru stvar za sve.Normalno, treba razgovarati o svim temama koje opterecuju odnose dve zemlje s tim sto treba i napraviti plan koje bi neke stvari momentalno pokrenuo sa mrtve tacke (pre svega mislim na izbeglice).Sto se privredne saradnje tice i to je ok ali pod uslovima reciprociteta tj,da i srpske firme imaju veci pristup hrvatskom trzistu nego do sada kada su "birokratijom" sprecavane.Ipak najbitnije je konacno uspostaviti normalan dijalog, a onda ce se mnogi problemi resiti.

npb

pre 15 godina

Srbi i Hrvati - ma ko šta pričao - su sebi dva najsličnija naroda. A u zajedničkom CV-u imamo stotine hiljada mrtvih, razorene gradove, balkanizaciju. Pričati o evropskom savezništvu je OK, ali je prerano i nezrelo. Pa dve zemlje pišu dve dijametralno suprotne istorije, nove generacije stasavaju na različitim istinama - i to je, kao, osnova za bolje sutra? Aman...

sasha

pre 15 godina

Zanimljiva mi je ova idilia. dosao Sanader, potpisuju se sporazumi, regionalna saradnja, pa Srbi na more u Hrvatsku. Svi nesto srecni.
Jedini problem je kada se malo zagrebe ispod shvati se da je sve to maska i da i jedni i drugi pokusavaju da se pokazu u lepsem svetu pred EU i da se u stvari mrze najgore.

Nenad

pre 15 godina

Ne postoji sporna granica na Dunavu jer granica ide sredinom rijeke sem ako vlasti u Zagrebu poput Branke Šeparović voditeljice tv emisije Škrinja ne smatraju da je istočni Srem Srbija preotela Hrvatskoj i da ga joj treba vratiti.

Žalosno je da se u Hrvatskoj nacionalizam namjerno održava u životu. Ko nije gledao tu emisiju neka obavezno pogleda.

Sanader je došao prije svega zbog ekonomskih interesa Hrvatske a ovi naši opet trube o bratstvu i jedinstvu koje nikada nije postojalo a pogotovo ne sada. Nečuveno!

Bucko razmisljam

pre 15 godina

Kako se zivot nije zaustavio 90-tih, vec se nastavlja i ide nekim normalnijim tokom, svako normalan morao bi se radovati naporima predstavnika dve susedne drzave da normalizuju odnose i omoguce mladjim generacijama da svoju buducnost grade na medjusobnom postovanju, uvazavanju, i poverenju ! Kamo srece da se sve one ruzne stvari nisu nikada dogodile ! Licno ne mislim da su se pok. Milosevic i Tudjman puno razlikovali i da su obojica odgovorni za svu nesrecu koja je najvise pogodila one najneduznije ali njihovo vreme je NA SVU SRECU PROSLO !!! Licno zelim najiskrenije puno uspeha svakom politicaru koji na bilo koji nacin doprinosi Miru i stabilnosti na ovim nekada srecnijim prostorima ! Sigurno ima jos puno onih na obe strane koji nose "gorcinu" ali niko nije rodjen da VECITO MRZI ! Kada bi svako bar donekle priznao svoje "greske iz bliske proslosti" svima bi postalo lakse da uspostave "prijateljske odnose" ! Medjusobno optuzivanje samo oduzima dragoceno vreme mladjim generacijama !!! Dobro dosao gosp. Sanader !!!

Lužnjak

pre 15 godina

Politička propaganda i politička istina su razarale i jače stvari od srpskohrvatskih odnosa. Još je rano da ulazimo u raspravu zbog onih koji zaboravljaju ko je šleperima dovozio oružje, čije su horde prve krenule Hrvatskom, čije su horde opkoljavale i napadale kasarne sa mešanom i golobradom vojskom... Mogla je Hrvatska u samostalnost i miroljubivije, tako se raspao SSSR, ČSSR, tako se odvojila Makedonija, Crna Gora, a prilično bezbolno i Slovenija. Moglo se, moglo, da se htelo. No, svakome dodje vreme da se suoči sa istinom, pa će i njima. A žrtvama ne treba trgovati, jer oni jesu žrtve naopake politike, naopakih vodja i naopakog ponašanja. I što pre naopaki zvanično sidju sa scene pre će se dobiti potreban prostor za veću dozu iskrenosti i dogovaranja.

nostalgicar

pre 15 godina

Poseta g. Sanadera je pokazala, i izjave koje je dao, koliko je on superiorniji od nasih politicara dopalo se to nama ili ne. I svaka cast na izjavi da Hrvatskoj ne moze biti dobro ako i Srbiji nije dobro i obratno. Nasim politicarima porucujem da se malo provozaju hrvatskim autoputevima, pa ce se uveriti koliko su nasi susedi napredovali.

whatever

pre 15 godina

I dalje mi mislimo da se svet vrti oko nas. Dosao Sanader da nas moli da letujemo tamo?! Kao da nas tamo ide milion godisnje, a ne sacica pa ce Hrvatska da propadne bez silnih srpskih miliona evra koje bi tamo potrosili?! Nemoj da smo smesni. I dalje ce 80% Srbije na soc. turizam u Crnu Goru, 10 dana na salami i paradajzu u "udobnima apartmanima" za 5 evra dnevno. Ali bitno je da se islo na more. Hrvatskoj je pre svega potrebno da resi pitanja granice zbog ulaska u EU, sve ostalo je sminka. Mozemo mi da potpisemo 101 ekonomski sporazum sve ce ostati isto. Oni ce i dalje da otvaraju firme ovde i da prodaju svoje proizvode bez ikakvih problema. A nama ce i dalje glavni a verovatno i jedini izvoz artikal u Hrvatsku biti turbo folk muzika, zvezde granda, Ceca, Viki, Miki, Stoja i ostala kompanija.

Ivana

pre 15 godina

Lepo sto Sanader dolazi i treba mu iskreno pozeleti dobrodoslicu. A sto se tuzbi tice, onaj ko ju je prvi potegao, prvi i treba da je povuce. A to je Hrvatska.

Konstantinos Veliki

pre 15 godina

"Odsustvo" srbijanskog ministra Jeremica u vrijeme kada stize visoka delegacija iz Hrvatske je najbolji dokaz koliko je on postao smetnja za dobrosusjedske odnose. Da li to znaci da kada sutra dodu makedonska ili crnogorska delegacija u sluzbeni Beograd da se gosp. Jeremic kao slucajno nade negdje na nekakvom "sluzbenom" putu, tek tako samo da nije problem visokog protokola u Srbiji? Nitko me nemoze uvjeriti u to da su dobrosusjedski odnosi dviju zemlaja, pogotovo u ovo krizno vrijem, vazniji i korisniji do predavanja za studente na nekom sveucilistu u Istambulu!!

ANALITICAR

pre 15 godina

Vrlo kratak poset Srbiji, (verovatno Sanaderov proljetni izlet Beogradu), zavrsio je bez ikakvog konkretnog dogovora o opcoj saradnji i poboljsanju medjusobnih odnosa. Sanaderu je bilo tesko da kaze rec „Srbija“, pa je rekao susedi. Prema tome, o mnogim problemima koje treba stvarno resiti i poboljsati odnose, nece biti nista. Zasto Sanader nije iskoristio priliku da se sastane i sa proteranim Srbima iz Hrvatske i njima sta obeca, a ne samo sa hrvatskom manjinom koja zivi u Srbiji???
Sve u svemu, poseta Sanadera nije nista pozitivnog donela, a od poboljsanja medjusobnih odnosa jos dugo, dugo nece biti nista. Verujte mi!!!

Josip Vasilj

pre 15 godina

Dosta nam je simbolike i ovoga KAO života. Aktualni i srpski i hrvatski političari nikako da kažu svojim narodima koje drže duboko u mračnim u podrumima, da je rat odavno završen. Zašto? Zato što se oni mogu održavati na vlasti samo dok rat "traje".

bezimena

pre 15 godina

Ratne sekire su odavno zakopane i tako treba da ostane, Balkan je dosta propatio zbog ratova 90-tih i ne sme više, zbog priča iz prošlosti (one nisu budućnost), da izgubi ni jedan jedini dan!

nebojsa

pre 15 godina

Sve je to lepo, dobrodosli! Ali mene brinu teme kojima se daje prioritet u ovim razgovorima! Tuzba Hrvatske Hagu? To je namerna zamena teza i jedne i druge strane i kupovanje vremena da bi glavni problemi pali u zaborav!?Glavni problemi su vracanje IZBEGLICA u svoje domove i povracaj imovine i Stanarskih prava izbeglim porodicama! Nigde se ne spominje dogovor o primeni ANEXA G Sporazuma o sukcesiji koje su obe drzave ratifikovale u parlamentima jos 2004 godine a ne primenjuju ga! Kad vlada Srbije odluci da hrvatskim preduzecima vrati imovinu (INA pumpe, Varteks, Borovo prodavnice i dr) onda ce moci da zahteva povracaj imovine i stanarskih prava izbeglih Srba kao i imovinu srpskih preduzeca (odmaralista i dr) u Hrvatskoj! Svima je jasno da dok se to ne uradi od normalizacije odnosa nema nista jer je prevelik broj gradjana obe drzave ostecen ni kriv ni duzan i ocekuje pravdu! Tu pravdu u najvecem obezbedjuje ANEX G Sporazuma o sukcesiji koji je pod pritiskom EU u obe drzave ratifikovan i prakticno postao Zakon ali ga obe drzave svesno neprimenjuju i odugovlace tehnicki dogovor o njegovoj primeni a samim tim onemogucavaju ostecenim gradjanima i pravnim licima da se obrate evropskom sudu pravde u Strazburu gde bi sigurno ostvarili svoja PRAVA!! Nasi politicari u Srbiji a i gospodin Pupovac kao predstavnik srba u Hrvatskoj svesno obmanjuju javnost ne spominjuci Sporazum o sukcesiji koji obezbedjuje povratak imovine i prava svim ostecenim gradjanima i pravnim licima kako u Hrvatskoj tako i u Srbiji! U Sporazumu o sukcesiji jasno pise da se sva imovina i stanarska prava imaoca zakljucno sa 31.12.1990godine moraju vratiti NOSIOCIMA a da sve odluke i zakoni naknadno doneti koji tu imovinu i prava osporavaju smatraju se NISTAVNIM! To jasno govori da se Hrvatske odluke o nepostovanju stanarskog prava kao i ovaj proslogodisnji ZAKON O ODUZIMANJU ZEMLJISTA koje se ne obradjuje u Strazburu smatraju nistavnim, ali je problem nemogucnosti da se osteceni gradjani obrate sudu u Strazburu

nebojsa

pre 15 godina

Molim Ministarstvo inostranih poslova da ako je moguće i kada je moguće organizuje posete stranih državljana po mogućstvu utorkom a ne petkom kada se stvara saobraćajni haos uoči vikenda u glavnom gradu

Gabri

pre 15 godina

"Dragi moji Srbi", ne čini li vam se malo sumnjivim dolasci oba premijera vama prijateljskih Slovenije i Hrvatske,a sve u razmaku od 20-tak dana.
S obzirom da je vrijeme tzv."glbalne svjetske ekonomske krize tj.recesije!" nemoguće se oteti utisku da je ovaj dolazak ustvari vođenje jedne proaktivne politike u cilju očuvanja stečenih pozicija koje "njihova" preduzeća imaju u Srbiji. Ne smije se izgubiti iz vida da je razmjena dobara Srbije prema dotičnima u debelom minusu. Iz tog ugla treba posmatrati i pozive iz Hrvatske turistima iz Srbije na ponovno upoznavanje Hrvatske. Zato, kada Sanader kaže da ima važnijih stvari od "sitnica" kao što je tužba za genocid, treba ga potpuno razumjeti.
Pozdrav iz BIH

Мина

pre 15 godina

Сетила сам се, овим поводом, Туђмановог обећања датог Хрватима у време ратних сукоба, да ће пити кафу на тераси Петроварадинске тврђаве. (У тзв. Градићу подно тврђаве је рођен Бан Јелачић.) Све и кад би господин Санадер током ове посете попио кафицу (турску?), на истој тој тераси, надам се да би то био симбол увода у моралне победе које следе: и с једне и са друге стране...

Golub

pre 15 godina

Gospodin Sanader bi hteo da uredi granice sa Srbijom, to je već dogovoreno sa Crnom gorom i BIH. Posle dogadjanja sa Slovenijom to je uslov ulaska u EU. Veoma brzo posle ovog dolaska će biti oformljene komisije, sve ostalo je prazna priča, baš sve.

Milan G.

pre 15 godina

Mislim da nije fer uporediti gosp. Sanadera sa Tudjmanom, i ako su iz iste partije. Danasnji HDZ nije isti kao onaj pre 18 godina, slicno kao i SPS u Srbiji. Nasa dva naroda nisu se nikada voleli, i ako vec oduvek imamo mnogo zajednickog. Ali treba se iz proslosti nauciti i krenuti napred. Ja pozdravljam njegov dolazak u Srbiju. Mi smo nekada "sanjali" o Velikoj Srbiji, oni o Velikoj Hrvatskoj. Da smo se mi raskinuli kao n.p. Cehoslovacka, ne bi bilo rata, i mi bi vec odavno bili u Evropi.

pera

pre 15 godina

Sastali se apači sa sijuksima (dok je konjica zauzeta problemima u Fort Diksu) da se dogovore da jedni druge više ne gađaju strelama, jer gringosi ogradiše celu šumu pa više neće imati od čega da ih prave.

SuhesZ

pre 15 godina

Nadam se da ce za ona naselja u manjem broju i obimu koji su dospeli u veoma nezgodnu situaciju na adama i ostrvima na Dunavu (pa i za zasticeni park prirode Kopacki-rit) naci takvo resenje, koji ce biti povoljni za ljude koji i danas tamo zive, a ne politicke prirode. Geografija se mnogo teze menja nego drzavna granica.

Zorica Rajic

pre 15 godina

Devedesete su iza nas. Ne verujem da ih iko normalan (ni sa jedne strane) moze i treba zaboraviti. Ali zivimo u XXI veku, svi smo preziveli mnogo toga, a sat samo otkucava... Vreme je vec jednom da krenemo dalje i da gradimo neke nove osnove dobrosusedskog zivota.
U to ime gospodinu Sanaderu od sveg srca zelim dobrodoslicu!

Vule

pre 15 godina

Mislim da je krajnje vreme da Srbija konačno stavi SVOJE interese na prvo mesto. Naravno da u ovom trenutku Hrvatskoj odgovara pojačavanje(neuravnotežene) ekonomske saradnje i da se prikaže Evropi da uspostavlja dobrosusedske odnose sa komšijama. A šta nama odgovara? Hrvatska neće da dira pitanja koja su nama kost u grlu (tužba, priznanje Kosova, izbeglička prava...), a mi to prihvatamo, što je pogrešno. Pa ako žele dobrosusedske odnose, zašto podižu tužbu, zašto priznaju Kosovo i zašto koče povratak izbeglica i ostvarenje njihovih prava? Ja sam za uspostavljanje boljih odnosa, ali isključivo na obostrani interes i poštovanje drugog.

grga

pre 15 godina

Dr. Ivo (u Splitu, a i na ZG radiju 101 poznatiji kao Drivo iliti drvo po dalmatinski) je prije svega pragmatičar koji sve svoje poteze vuče konjunkturno. Ne trebate se zavaravati da je njemu nešto posebno napeto poboljšavati odnose sa Srbijom, ali mu je oportuno. Za neupućene - on je karijeru u politici počeo graditi početkom devedesetih kao ravnatelj HNK u Splitu, kad je misteriozno veći broj ljudi izvjesne nacionalnosti (pogodite koje) izgubio posao. Iz 2001. se pamte njegovi vatreni govori na splitskoj rivi povodom hapšenja generala Norca (http://www.youtube.com/watch?v=DWDi06iA-QY) o tome kako se generale ne izručuje, da bi tri godine poslije kao premijer upregnuo sve tajne službe da u Haag spremi Gotovinu.
Ali dobro, ako mu je u ovom momentu oportuno, neka poboljša odnose sa Srbijom i izgubi iduće izbore pa ni ne dođe u priliku opet ih zeznuti :D
Pozdrav iz ZG
p.s. Poziv srpskim turistima je retorička figura za ilustraciju dobrih odnosa - teško da će Srbi sa svojim malim udjelom drastično pomoći sezoni.

newworld

pre 15 godina

s druge strane....

znaci ova poseta Sanadera je glavni razlog zasto Vucko se nalazi u Turskoj!

bilo kako bilo vreme je da nasi politicari rade Glavom a ne dusom i stomakom