Petak, 13.03.2009.

10:40

Bez knjižice nema pregleda

Pacijenti bez overene zdravstvene knjižice, izuzev hitnih slučajeva, ubuduće neće biti pregledani tokom redovnog radnog vremena u domovima zdravlja.

Izvor: Beta

Bez knjižice nema pregleda IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

54 Komentari

Sortiraj po:

Mile

pre 15 godina

Drugim recima svi se jednako lece u zd.ustanovama bez obzira da li si ili ne placali zd.osiguranje. Pravi komunisticki princip "radio ne radio svira ti radio". A sto bi uopste radio?

gradjanka

pre 15 godina

Sramota - ponovo u Srbiji postoje gradjani prvog i drugog reda. Znate li koliko se samo novca potroši na sve Komore koje je naš Ministar izmislio,na Etičke savete,pa sada neko treba da finansira i novi parazitski organ - Zdravstveni savet .Zdravstvo je postalo mega glomazan organ koji samo povećava broj bespotrebnih organa koji troše ogroman novac,o kojem niko ni reč ne progovara.
A gradjani slobodno mogu da umru,ionako im nisu potrebni.

LI

pre 15 godina

Kako ja znam oduvek je vazilo da zdravstvena knjizica treba da bude overena, a svi gradjani su po nekom osnovu imali pravo na zdravstveno osiguranje i tu knjizicu, NISTA NOVO.
Ono sto je novo: DOZVOLJENO DA PRIVATNI POLODAVCI NE UPLACUJU DOPRINOS ZA OSIGURANJA, sto je tipcno za americko drustvo ali ne i za evropsko gde je obaezno da svi zaposleni imaju osiguranje, a preko njih i clanovi porodica.
Sad diskutabilno je koliko je u redu ne primiti nekog ko zeli da plati pregled, ali verujte da takvih fazona ima u amrici koliko god hoces, i cekanje na red i na zakazani termin.

BUDITE SRTNI DOK IMATE OVAKVO ZDRAVSTVENO OSIGURANJE, JER POSTOJE I MNOGO GORE OPCIJE.

Giovanotti

pre 15 godina

Secam se mene, bio sam na birou, traze neke svedoke da potvrde da zivim na toj adresi, posle cega nadjem svedoke i odemo do mesne zajednice, gde nam rekose da to vise nije tako i da moram opet u Goce Delceva. Kada sam otisao nazad u Goce Delceva, pitali me sa kime zivim i koliko ukupno zaradjuju mesecno oni sa kojima zivim, na sta mi odgovorise da ako familija ima ukupno vece mesecno prihode od 9000 dinara, ne mogu dobiti besplatnu zdravstvenu knjizicu kao nezaposlen. Spakujem stvari i odem za Italiju, jer nema vise sta da trazim u takvoj zemlji, gde nema ni posla, nema ni zdravstvene i gde slusam prazne price politicara o ulasku u EU i bolje sutra. Ovde u Italiji imam kompletno besplatno osiguranje kao i svi ostali u Italiji.
Iskreno sumnjam da cu se u Srbiji i sahraniti.

pucav

pre 15 godina

Zivim u inostranstvu gde svaki rezident ove zemlje ima besplatno osnovno zdravstveno osiguranje. Dobija dokument koji je dozivotan i koji isto mu obezbedjuje neophodnu zdravstvenu pomoc u svim zemljama UE. Hitna pomoc je besplatna za sve ljude bilo koje nacionalnosti , dovoljan je samo dokument o indetifikaciji, licna karta ili vozacka dozvola, za strance pasos! Dragi moji Srbi ne preostaje nam nista vec pistaljke u ruke i na ulicu pa obarati jednu za drugom vladom , dok ne dodju pravi. A naci boljeg od ovog ministra i Gdje direktora nije tesko.

Ja

pre 15 godina

Ko god radi kod privatnika neosiguran i neprijavljen, neka prijavi gazdu inspekciji. Inspekcija će doći na kaficu, radnik će momentalno dobiti otkaz a možda i batine i sve u redu, zar ne? Po pravu i pravdi.

Alo! Kada država reši pitanje rada na crno, drakonskim kaznama, kao u Nemačkoj na primer, tek onda možete da prosipate mudrosti sa domovima zdravlja. Prvo rešite uzrok, a tek onda posledicu!

vladimir

pre 15 godina

Gluposti, koliko ljudi zbog nemogucnosti ne plati socialno osiguranje - automatski nemaju zdravstvenu knjizicu a drzava ih i dalje "cepa" i to sa kamatom. Sve moraju da plate a ustvari za to nisu imali nista..

Nada

pre 15 godina

U pravu je ministarka , samo da sa reci predje na dela ! Treba da se napravi red , svi koji uplacuju doprinose treba da imaju overene knjizice a svaki gradjanin na odredjeni nacin ima pravo na zdravstveno osiguranje ! Debelo treba kazniti firme i direktore koji ne uplacuju , pa da se zna ko moze da radi a ko ne ! Samo red i disciplina to nam je spas , a daj Boze da smo zivi i zdravi !

Lala Holandija

pre 15 godina

Nece zdravstvena knjizica jos dugo biti u funkciji.

Zamenice je kartica sa osnovnim podacima gradjana i JMBG - polisa zdravstvenog osiguranja garant odredjenog nivoa zdravstvene usluge osiguraniku unutar granica drzave clanice unije hocu reci buduce evropske Srbije.

Boba

pre 15 godina

Bolje da su se setili da u biometrijsku licnu kartu unesu krvnu grupu vlasnika, da mu se ev. zivot spase nego sto nas zaglupljuju overom knjizice kao pre sto godina.

as

pre 15 godina

a kakve su to vecernje klinike... gde u dz na novom beogradu rade vecernje klinike kada se sestre razbeze u 19h? ajde malo pitajte ove nadlezne?

perica

pre 15 godina

Ovo je kriminalna odluka i pravo neprijateljsko delovanje protiv naroda, jer je narod siromasan, dakle vecina Srbije. Neko iz Ministarstva treba da ode u zatvor za ovo. Da su to rekli pred izbore, niko ne bi glasao za stranku kojoj pripadaju.

Glas razum@

pre 15 godina

Ako je punoletni bolesnik bez ( overene) zdravstvene legitimacije stupio na tlo zdravstvene ustanove Zdravstvena usluga mu ne sme biti uskracena. Resenje postoji na osnovu podataka iz licne karte i JMBG, pacijenta ili pratioca koji ce garantovati indentitet, racun za pruzenu uslugu treba poslati kuci nakon jednog razumnog vremnskog roka u kom se mora dokazati valjnost punovaznost polise zdravstvenog osiguranja.

Vladimir

pre 15 godina

Zivim u inostranstvu i planiramo da dodjemo u Srbiju na par meseci. Znaci, moja deca ce biti bez knjizice, i to nije problem jer smo spremni da platimo. Da li moze neko da mi kaze koji je to kriterijum po kome ce se odlucivati sta jeste hitan slucaj a sta nije, pogotovo u slucaju deteta od godinu dana koje jos uvek ne zna da prica pa da mi kaze sta ga boli, ali ima malu temperaturu. Takodje, ko je taj ko ce "sortirati" ljude na ulazu i reci "a da, ti si hitan, a ne, ti dodji uvece"? Tetkica?
... nikad kraja ljudskoj gluposti. Nikada ...
A ima toliko kvalitetnih i sposobnih ljudi, kako se svi neki nesposobni likovi docepase pozicija?

matori

pre 15 godina

U nekim zemljama, naročito u onima koje mi jako ne volimo, građani imaju neki dokumenat (karticu) koja može da se nazove nekakvim ekvivalentom naše lične karte.
Na tom dokumentu, osim jasne fotografije vlasnika, nalaze se i njegovi osnovni lični podaci, a tamo je i jedan BROJ.
Taj BROJ je nekakav ekvivalent onom našem JMBG (onaj sa 13 cifara)!

Kada bi mi bili organizovani (bar do kolena) nalik tim zemljama, ni nama ne bi trebale nikakve knjižice i slične koještarije, nego bi taj JEDAN JEDINI dokumenat bio dovoljan za sve potrebe!
Očitavanjem BROJA (JMBG), iz baze podataka bi se odmah videlo da li dotično lice ima ili nema osiguranje (i niz drugih stvari), ima li pravo da se leči o trošku države ili na svoj teret (itd.) ...ali kako bi onda neko mogao sa visokog poližaja da prosipa budalaštine po narodu...?
A ne treba zaboraviti ni to kolika je (nečija) zarada na izdavanju preko 8 miliona tzv. zdravstvenih knjižica... samo 1-2 dinara po komadu...

urke

pre 15 godina

Prvo.. Nije mi jasno zasto postoje zdravstvene knjizice? Ako svi imaju pravo na lecenje , zaposleni , nezaposleni , studenti, skolarci, onda bi recimo trebalo samo sa licnom kartom otici kod doktora. A izgleda da drzava ne shvata da postoji razlika izmedju nezaposlenih i besposlenih ljudi. Ja jesam nezaposlen, ali nisam besposlen. Dva dana sam cekao abnormalno dugacak red u socijalnom u Novom Sadu i nisam stigao na red, i kada bi imao jedno 6 sati pre podne slobodno u toku radnog dana ( a to je nemoguce jer radim) ne znaci da cu stici do saltera. Nesto racunam, sigurno mi godisnje treba jedno 10-15 radnih dana da provedem na raznim salterima drzave srbije, eto recimo da imam godisnji odmor ( a nemam ga) mogao bi lepo da ga provedem viseci po salterima. Saobracajna, vozacka, pasos, zdravstvena, licna, razne potvrde... Katastrofa, kao da je neko smisljao kako da gradjanima sto vise zakomplikuje zivot. i samo , placaj, placaj, placaj, taxa ovome taxa onome, i da bi placao samo ,arbajt, arbajt , arbajt, na kraju ce me rad i osloboditi, ali od zivota.

Milan

pre 15 godina

Ja zivim u inostranstvu i nemam odavno overenu zdravstvenu knjizicu iz Srbije. Nemam problema da, bude li bilo potrebe, platim za svaki pregled ili bilo sta drugo. Vec duze vreme kada dolazim sa porodicom u Srbiju, kupujem zdravstveno osiguranje u inostranstvu koje mi pokriva troskove lecenja u Srbiji. I sve to uopste nije problem.

Problem je sto ovim novim zakonom, ja necu uopste moci da se lecim u Srbiji bude li bilo potrebe. Znaci ako moja deca budu bolesna moracu da sacekam da dodju do stadijuma za hitnu pomoc, da bi im neko ukazao pomoc ?

U tom slucaju ja nemam drugu opciju osim da ne dolazim u ovu cudnu zemlju.

Aleksandar

pre 15 godina

Ovde ulazi Americki sistem, gde na kraju cemo morati sve da placamo, i jos pride ako nas prihvate.
A sta bi sa socijalnim? Gde je to nestalo?
Evropa ima besplatni socijalni sistem, koji je preuzet od nas, a mi ga gubimo jer se oslanjamo na Americki standard. Standard u P.M.

Inace doktori su polagali zakletvu gde ce pomagati svima, ali izgleda da je to samo radi forme.

Goran

pre 15 godina

Nemojte da dozvolite da Vam se desi neprijatno iskustvo kao meni, nosite knjizicu sa sobom jer i ako se nesto hitno desi a vi odete da vas pregledaju a pri tom nemate knjizicu sa sobom nece vas primiti, jer ce vam neprijatne sestre na salteru reci da niste hitan slucaj (znaci one ocenjuju svojim rengenskim pogledom) i da morate da platite ili da dodjete sa knjizicom.
A ako napravite galamu, moze vam se desiti da vas izbaci obezbedjenje, tako da je najbolje da mirno napustite bolnicu da nebi dobili i po koju zausku.
Kad se na kraju vratite sa knjizicom posle 2h onda ce vas uz pregled doktora pratiti i "zastitnik vasih prava" koji ce vas preslisati i ocitati vam lekciju nemate prava da dizete galamu i reagujete kao covek nego kao mis, samo dostojanstveno !
true story !

bezimena

pre 15 godina

"Kako je naglasila, to nije novo pravilo, "osiguranici su oduvek prioritet, ali je ranije bilo zloupotreba".

Do sada je bila praksa (zloupotreba) da onaj ko plaća, zbog ne overene zdrav.knjižice, ulazi kod lekara preko reda i tako bude u privilegovanom položaju u odnosu na druge pacijente koji, iako imaju zakazano, čekaju po par sati!

Zato pozdravljam odluku da se napokon počne sa uvodjenjem reda i poštovanjem propisa!

lisa

pre 15 godina

Svako može da izvadi knjižicu ako se potrudi! Naravno ovaj narod je navikao da sve može da neku "muvažu". Pa gospodo, ako ćemo u EU, moramo da se potrudimo oko nekih stvari.Da, i zbog cega onda ja ( i jos oko milion ljudi koji rade) izdvajam uopste od plate za doprinose???!! Stoji da je velika nezaposlenost, ali imaju i nezaposleni imaju pravo na knjizice po zakonu!

Jovan

pre 15 godina

Ma bre o cemu ljudi pricate da je tesko izvaditi zdravstvenu knizicu za nezaposlene.Zaista nije tako,uopste ni ne treba potvrda sa biroa.Ode se u dom zdravlja na opstini na kojoj se zivi, posto zivim na Paliluli u mom slucaju je to bio dom zdravlja u ulici Vojvode Vuka.Popune se par obrazaca(M1 koji se kupuje u posti i par papira koje vam oni tamo daju gde treba da navedete prihode ukoliko delite domacinstvo sa nekim ko ima prihode a ukoliko ne zivite ni sa kim kao u mom slucaju samo sa bratom to se ne racuna u clanove porodice samo roditelji i/ili supruznici) samo sa radnom knjizicom bez ikakve prijave sa biroa se dobije na licu mesta zdravstvena knjizica na godinu dana.Licno sam je dobila 25 februara 2009 do isog datuma 2010 bez problema.
Nadam se da ce nekome koristiti ova informacija.

Boy

pre 15 godina

"Oni neće biti pregledani ni ukoliko plate pregled, izjavila je direktorka Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje Svetlana Vukajlović..."

Citam i ne verujem...

Osiguranik

pre 15 godina

Ako je ovo jedini način da država, odnosno Zdravstveni fond utera dug poslodavcima, onda, svaka vam čast! Analogno tome, možda bi neka firma, kojoj neka duga firma duguje npr. za isporučenu robu, mogla da krene ovim stopama, pa da blokira tekuće račune zaposlenih u firmi-dužniku? Ili da čovek čiji poslodavac nije uplatio dažbine Zdravstvenom fondu ode u Zdravstveni fond i pocepa sve zdravstvene knjižice zaposlenih u ovoj državnoj upravi? Po Ustavu, svi imamo ista prava, zar ne?

Jonas

pre 15 godina

Sporo se lece posledice teske bolesti zvane komunizam. Ovako izgleda slobodna drzava: covek ne radi i nece da se prijavi na Biro iz bilo kojih razloga. On medjutim ima novac, jer ga je, na primer, nasledio ili ima nekretnine koje izdaje itd. Po tumacenju g-dje Vukajlovic, on ne moze da dodje u bolnicu i da plati za usluge medicinskog osoblja na isti nacin kao kad ode kod ucitelja klavira, fizera ili vulkanizera. Ajde sad, ako mozete objasnite zasto to ne moze. Narocito je glupo da mora ima samo poseban termin i to neki nocni kao da je lopov, ako zeli da plati. Ispada da neko ko nije deo sistema koji zamislja drzava ili ova njena predstavnica nema jednaka prava. Shvatite da psotoje ljudi koje zele da plate bas sve, zato sto ne zele da iko moze da im kaze da postoji njihova "duznost ili obaveza" prema drzavi.

student

pre 15 godina

Ono sto je nas divni ministar Tomica MIlosavljevic uradio za zdravstvo niko nije...svaka vam cast dragi ministre, da ste vi dozvolili da ljudi od 26 godina, kad bi najvise paznje trebalo da posvete svom zdravlju da ne mogu da odu kod lekara..da studenti koji ne mogu da zavrse fakultet bez par hiljada eura i ne mogu da priuste sebi da uplacuju osiguranje ne mogu da odu na redovan pregled..da ste vi dozvolili da se legalizuje korupcija u vec itekako korumpiranom zdravstvu...ovo je strasno..neka vam je na cast..nadam se da ce neki od ovih komentara ugledati svetlost dana na vestima da i ljudi koji nemaju internet saznaju iz prve ruke realni glas naroda!!!

Gradjanin 2. reda

pre 15 godina

Na birou sam od Decembra. jos nemam zdravstvenu knjizicu. Rekli su mi: "Nadamo se da cete biti zdravi dok ne dobijete knjizicu" !!! Sramota! Mi nezaposleni smo za njih samo kolateralna steta, i statisticki podadak.

veca

pre 15 godina

imam utisak da se odgovorni u srbiji utrkuju ko ce vise da zagorca i onako gorak zivot obicnom smrtniku u srbiji. doduse to pravilo da se nista ne moze bez overene knjizice bilo je i ranije, ali i u hitnim slucajevima.Pogledaju knjizicu, nije overena, tras salter, pa umri ispred njega.Medjutim kada se donose"novi" zakoni svi ocekuju, sobzirom na stanje u zemlji, i zatezanje sa svih strana da nam bar zdravstvo da neke olaksice.Cinjenica je da sto je nacija zdravija,da sto je vise radno sposobnih, vece su sanse da zemlja izadje iz ove krize.

Zoran SM

pre 15 godina

Sve dok se ne uvede elektronski karton i elektronsko izdabvanje recepta, digtalni potpis lekara priče o regulisanju nezakonitosti u zdravstvu su smešne. Kada se bude moglo pratiti realno i pravo stanje koliko ko i zašto neko nešto radi u zdravstvu ovo će biti sprdačina. Med. sestre se bave birokratijom, doktori tumačenjem uredbi a ne svojom osnovnom strukom lečenjem i pažnjom prema pacijentu. Inače svaka čast na izuzetno (hmm šta da kažem a da nije nekulturno) glupoj uredbi.

Zoran

pre 15 godina

Cak i u puno jadnijoj Bosni ovo je bolje organizovano. Kad kazes da nemas knjizicu (iz bilo kog razloga), prvo te pogledaju i nadmocno se nasmijese, "Pa ne mozemo vas pregledati..." - a ti im onda pokazes na natpis na svakom ulazu u ambulantu, kliniku, bolnicu, gdje fino pise da se oni koji placaju tretiraju isto kao i drugi, znaci, ni preko reda, ali ni POSLIJE osiguranika. I svuda je fino odstampan tarifnik usluga. Cak mi se jednom-dvaput desilo da nista nisam platio (nisu bili velike pare u pitanju, ali to nije bitno) jer sam trazio potvrdu i racun, a dezurnoj sestri je "bilo mrsko" da ide po pecat i blok sa potvrdama. (Ovo je druga prica, znaci besplatno sam pregledan na racun poreskih obveznika, cak i te same sestre, ali to je Bosna.)

Vigilante

pre 15 godina

Potpuno ispravna odluka. Naravno mala je verovatnoća da će se dosledno sprovoditi. Prednost moraju imati oni koji plaćaju to zdravstveno osiguranje. Problem je međutim što oni koji donose ovakve odluke leče sebe i svoju decu u privatnim klinikama ili u inostranstvu. Dragi moji, dok god bude mogućnosti da se stvari dobiju BESPLATNO, NA FORU, da se SMUVA NEŠTO, nećemo shvatiti ko smo i gde smo zapravo. Dok to ne shvatimo, lopovi će ostati na čelu ove države, bićemo bedni i dalje gledati kako da nešto rešimo NA FORU.

CarlosNS

pre 15 godina

1. Zasto bi se neko ko radi u inostranstvu lecio besplatno kod nas? Neka se leci besplatno tamo gde radi, a ovde ako hoce da se leci neka plati

2. Nije tacno da nije moguce biti pregledan ako se plati. Oni koji hoce da plate mogu biti pregledani u popodnevnom terminu u kojem se ne ceka na red

3. Skoro svako moze da ima overenu knjizicu, ali za nezaposlene to znaci redovno javljanje na biro

milos

pre 15 godina

Sta vam vredi i knjizica i sve kad si za bilo kakav ozbiljniji problem od gripa osudjeni na beskonacno cekanje po klinikama i ambulantama gde vam osoblje neljubazno govori da su svi termini rezervisani i da nemas puno sansi za pregled. Jedini covek za srpsko zdravstvo je zdrav covek ili eventualno mrtav.

Ristic

pre 15 godina

Gde zive ti koji propisuju ovako nesto....verovatno su pod staklenim zvonom...uzivaju u svojoj diletantskoj hladovini....Sta da rade studenti bez posla, sta da rade oni koji imaju medjunarodno zdravstveno osiguranje a nemaju domacu zdravstvenu knjizicu...Da li je ovo davanja prava ili uzimanje prava?!?Pritom, kao da se cini i usluga, sve lepo upakovano u "nema naplate u toku radnog vremena i sl...". ???Dajte malo fleksibilnosti, uvazite neke specificnosti...dajte i cenovnik - dajte sansu svima!

Milorad

pre 15 godina

Bruka! Nezaposleni ljudi bez prihoda moraju da placaju zdravstveno osiguranje! Odakle bre! Ovo nije kapitalizam nego fasizam! Za direktore upravnih odbora ima, za politicare ima za Bojana Krista ima a za nezaposlene nema - neka crknu! Ovo je diskriminacija ljudi zbog njihovog socijalnog statusa i ekonomske nemoci prema clanu 128. stav 2 KZRS a i protivno je clanu 21 Ustava Republike Srbije i protivno je clanu 14 Konvencije Saveta Evrope! Ima li pameti u Srbiji???

Radovan

pre 15 godina

Neverovatno,ovih dana se digla opšta hajka zbog zakona o diskriminaciji. Pa zar ovo nije diskriminacija. Zar ovo nije ugrožavanje osnovni ljudskih prava na lečenje. Dokleće nas gradjane više potcenjivati dokle ćemo biti sve a ne ljudi. Zar ćemo tako u Evropu. Srbijo šta si dočekala.
Radovan

NemanjaS

pre 15 godina

Ja i onako i ne idem kod lekara osim ako nisam krajnje primoran na to (citaj na samrti) jer uvek imam negativna iskustva, cak dotle da mi posle bude i gore posle njihovih uspesnih dijagnoza i cekanja od nekad i po dva dana, tako da se za mene ni nece promeniti mnogo.
Kod lekara jedino ako mi nema druge, toliko ih volim i postujem.

JovanaMilic

pre 15 godina

Onda, svakako, zdravstvene ustanove treba da odrede vansmenski dopunski rad i svih oblasti ako zele da zarade dodatni novac za ustanovu. Npr. pregled lekara opste prakse i sl. Jednako tako, RZZO u slucaju da osiguranik izgubi knjizicu do izdavanja duplikata treba da da potvrdu sa kojom bi se osiguranik lecio do dobijanaj nove knjzice. Ima tu jos puno, puno stvari...

Mukama nikad kraja!

pre 15 godina

Slažem se gospodjo Vukajlović da svi trebaju da imaju overene knjižice, ali sam iznenadjena gospodjo Vukajlović da od 27.februara i izbegla i prognana lica vade nove zdravstvene knjižice. U toku dana pročitam uglavnom sve dnevne novine, ali ovu informaciju nisam nigde videla. Zvala sam komesarijat za izbeglice NE znaju ništa, a ko bi trebao da zna, pa oni sigurno. Zvala sam Opštinu na kojoj je prijavljena moja izbegla familija, nezvanično su mi (ljubazno) dali informaciju. Na kraju na Vašem sajtu sam našla sve informacije. Pre odlaska moje familije u filijalu u Goce Delčeva pozvala sam još jednom da proverim šta treda, gospodin koji se javio bio je krajnje neljubazan uz konstataciju ako nisam dobro zapisala šta treba, to je moj problem. Isti su na kraju otišli popunili obrasce i naveli da žive sa kćerkom i zetom i naveli primanja i na kraju im je rečeno da za to izbeglo lice moraju mesečno da plaćaju socijalno osiguranje od 2.000 din. To lice je izdržavano, izbeglo bez ičega i na kraju opet smo na početku priče jer ništa nismo uradili. Gospodjo Vukajlović, mislim da je neko ovog puta zatajio u obaveštenju izbeglih i prognanih. Smatram da bi svi trebali na adresu gde su prijavaljeni da dobiju obaveštenje šta im treba za izdavanje nove zdravstvene knjižice, ovako će lutati, umirati.

Jos jedna glupost naseg zdravstvenog sistema

pre 15 godina

Ovakve gluposti ce se desavati sve dok se ne odvoji osiguranje od zdravstvene zastite. Drzava mora da nadje nacina da se oslobodi recidiva komunistickog nasledja i da dozvoli privatnom sektoru da udje na trziste pruzenja zdravstvenih osiguranja i zdravstvene zastite.

Svaki zaposleni od svoje plate odvaja znacajna sredstva za zdravstveno osiguranje. Medjutim, iskustva iz doma zdravlja i bolnica su uglavnom negativna, pre zvega u kvalitetu ophodjenja prema pacijentima a zatim i u kvalitetu pruzanja zdravstvene usluge. Zasto svaki od nas ne bi mogao da bira da li ce polisu zdravstvenog osiguranja koristiti u privatnoj ili drzavnoj klinici? Ovim ne tvrdim da je u ovom trenutku bolja usluga u privatnom sektoru. Medjutim, ako bi se otvorilo trziste za jaci razvoj privatnog sektora u oblasti zdravstva, siguran sam da bi se bolje i kvalitetnije lecili u narednim godinama.

Martin

pre 15 godina

Ovo je cista glupost, i krsenje zakona. Na mestu direktora zdravstvene ustanove ja ovo ne bih postovao, zato sto: a) zdravstvena ustanova je posebno pravno lice, i nije vlasnistvo Fonda da Fond odlucuje o svemu. b) svaka drzavna zdravstvena ustanova potpisuje godisnji ugovor sa Fondom u vezi Fondovih osiguranika, ali za pacijente koji nisu Fondovski osiguranici, Fond nema osnove da zabrani naprimer domu zdravlja da ih primi kada i kako hoce.

Ovo je jos jedan primer samovolje neukih birokrata. Usput, shta je po struci ova Vukajlovicka, beshe li pravnik? C, c, c

apsolvent

pre 15 godina

A sta ce da rade (redovni,a tek vanredni!!) apsolventi sa fakulteta tehnicke struke, cije redovno studiranje traje 5-6 godina, a prosecno i vise od 10? sa jos 2 ispita do kraja, ja vec 2 godine nemam ni zdravstveno osiguranje, ni novu knjizicu, jer sam sa 28 godina neosiguran, nezaposljen i nisam na birou, nego jos na fakultetu?! (a koliko je takvih slucajeva??) to niko ne uzima u obzir!!! da nije SRAMOTA bilo bi STRASNO!
HVALA ti Srbijo sto me teras odavde! Ionako nikad sudentski kredit od tebe nisam dobio, a sve sto treba placao redovno! Zar mojim roditeljima iz propale fabrike kaplje toliko love, da mogu osnovno da mi priuste, pa cak i zdravstveno?? Ovde sam se rodio, a umrecu ko zna gde... sramota... ni za novac ne mozes na pregled...

Dule

pre 15 godina

Siromasnoj drzavi koja odumire, ima najmanji natalitet u Evropi ministar zdravlja predlaze naplacivanje porodjaja! A sad hocete da zabranite da ljudi plate pregled ukoliko nemaju knjizicu. Pa na hiljade nasih sunarodnika dolazi na odmor u Srbiju i nece moci da plati i da se pregleda!? A to malo stranih turista sto bi doslo? Sta sa njima? Ko je ovde bolestan?

hitan slucaj

pre 15 godina

"Oni neće biti pregledani ni ukoliko plate pregled, izjavila je direktorka Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje Svetlana Vukajlović..."

Gde ja zivim...

vermy

pre 15 godina

Pa da li znaju koliko ljudi nema overenu zdravstvenu knjizicu!? Sve veci broj nezaposlenih ljudi, neodgovornih poslodavaca koji ne uplacuju zdrav. osiguranje, nepostovanje zakona... a ljudi ne mogu kod lekara. Bolje da ste doneli neku odredbu da svi krenemo kod privatnika. Da l' moze jedna lepa stvar da se cuje od drzave i njene birokratije!

apsolvent

pre 15 godina

A sta ce da rade (redovni,a tek vanredni!!) apsolventi sa fakulteta tehnicke struke, cije redovno studiranje traje 5-6 godina, a prosecno i vise od 10? sa jos 2 ispita do kraja, ja vec 2 godine nemam ni zdravstveno osiguranje, ni novu knjizicu, jer sam sa 28 godina neosiguran, nezaposljen i nisam na birou, nego jos na fakultetu?! (a koliko je takvih slucajeva??) to niko ne uzima u obzir!!! da nije SRAMOTA bilo bi STRASNO!
HVALA ti Srbijo sto me teras odavde! Ionako nikad sudentski kredit od tebe nisam dobio, a sve sto treba placao redovno! Zar mojim roditeljima iz propale fabrike kaplje toliko love, da mogu osnovno da mi priuste, pa cak i zdravstveno?? Ovde sam se rodio, a umrecu ko zna gde... sramota... ni za novac ne mozes na pregled...

hitan slucaj

pre 15 godina

"Oni neće biti pregledani ni ukoliko plate pregled, izjavila je direktorka Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje Svetlana Vukajlović..."

Gde ja zivim...

vermy

pre 15 godina

Pa da li znaju koliko ljudi nema overenu zdravstvenu knjizicu!? Sve veci broj nezaposlenih ljudi, neodgovornih poslodavaca koji ne uplacuju zdrav. osiguranje, nepostovanje zakona... a ljudi ne mogu kod lekara. Bolje da ste doneli neku odredbu da svi krenemo kod privatnika. Da l' moze jedna lepa stvar da se cuje od drzave i njene birokratije!

Dule

pre 15 godina

Siromasnoj drzavi koja odumire, ima najmanji natalitet u Evropi ministar zdravlja predlaze naplacivanje porodjaja! A sad hocete da zabranite da ljudi plate pregled ukoliko nemaju knjizicu. Pa na hiljade nasih sunarodnika dolazi na odmor u Srbiju i nece moci da plati i da se pregleda!? A to malo stranih turista sto bi doslo? Sta sa njima? Ko je ovde bolestan?

Martin

pre 15 godina

Ovo je cista glupost, i krsenje zakona. Na mestu direktora zdravstvene ustanove ja ovo ne bih postovao, zato sto: a) zdravstvena ustanova je posebno pravno lice, i nije vlasnistvo Fonda da Fond odlucuje o svemu. b) svaka drzavna zdravstvena ustanova potpisuje godisnji ugovor sa Fondom u vezi Fondovih osiguranika, ali za pacijente koji nisu Fondovski osiguranici, Fond nema osnove da zabrani naprimer domu zdravlja da ih primi kada i kako hoce.

Ovo je jos jedan primer samovolje neukih birokrata. Usput, shta je po struci ova Vukajlovicka, beshe li pravnik? C, c, c

Milorad

pre 15 godina

Bruka! Nezaposleni ljudi bez prihoda moraju da placaju zdravstveno osiguranje! Odakle bre! Ovo nije kapitalizam nego fasizam! Za direktore upravnih odbora ima, za politicare ima za Bojana Krista ima a za nezaposlene nema - neka crknu! Ovo je diskriminacija ljudi zbog njihovog socijalnog statusa i ekonomske nemoci prema clanu 128. stav 2 KZRS a i protivno je clanu 21 Ustava Republike Srbije i protivno je clanu 14 Konvencije Saveta Evrope! Ima li pameti u Srbiji???

Jos jedna glupost naseg zdravstvenog sistema

pre 15 godina

Ovakve gluposti ce se desavati sve dok se ne odvoji osiguranje od zdravstvene zastite. Drzava mora da nadje nacina da se oslobodi recidiva komunistickog nasledja i da dozvoli privatnom sektoru da udje na trziste pruzenja zdravstvenih osiguranja i zdravstvene zastite.

Svaki zaposleni od svoje plate odvaja znacajna sredstva za zdravstveno osiguranje. Medjutim, iskustva iz doma zdravlja i bolnica su uglavnom negativna, pre zvega u kvalitetu ophodjenja prema pacijentima a zatim i u kvalitetu pruzanja zdravstvene usluge. Zasto svaki od nas ne bi mogao da bira da li ce polisu zdravstvenog osiguranja koristiti u privatnoj ili drzavnoj klinici? Ovim ne tvrdim da je u ovom trenutku bolja usluga u privatnom sektoru. Medjutim, ako bi se otvorilo trziste za jaci razvoj privatnog sektora u oblasti zdravstva, siguran sam da bi se bolje i kvalitetnije lecili u narednim godinama.

Mukama nikad kraja!

pre 15 godina

Slažem se gospodjo Vukajlović da svi trebaju da imaju overene knjižice, ali sam iznenadjena gospodjo Vukajlović da od 27.februara i izbegla i prognana lica vade nove zdravstvene knjižice. U toku dana pročitam uglavnom sve dnevne novine, ali ovu informaciju nisam nigde videla. Zvala sam komesarijat za izbeglice NE znaju ništa, a ko bi trebao da zna, pa oni sigurno. Zvala sam Opštinu na kojoj je prijavljena moja izbegla familija, nezvanično su mi (ljubazno) dali informaciju. Na kraju na Vašem sajtu sam našla sve informacije. Pre odlaska moje familije u filijalu u Goce Delčeva pozvala sam još jednom da proverim šta treda, gospodin koji se javio bio je krajnje neljubazan uz konstataciju ako nisam dobro zapisala šta treba, to je moj problem. Isti su na kraju otišli popunili obrasce i naveli da žive sa kćerkom i zetom i naveli primanja i na kraju im je rečeno da za to izbeglo lice moraju mesečno da plaćaju socijalno osiguranje od 2.000 din. To lice je izdržavano, izbeglo bez ičega i na kraju opet smo na početku priče jer ništa nismo uradili. Gospodjo Vukajlović, mislim da je neko ovog puta zatajio u obaveštenju izbeglih i prognanih. Smatram da bi svi trebali na adresu gde su prijavaljeni da dobiju obaveštenje šta im treba za izdavanje nove zdravstvene knjižice, ovako će lutati, umirati.

milos

pre 15 godina

Sta vam vredi i knjizica i sve kad si za bilo kakav ozbiljniji problem od gripa osudjeni na beskonacno cekanje po klinikama i ambulantama gde vam osoblje neljubazno govori da su svi termini rezervisani i da nemas puno sansi za pregled. Jedini covek za srpsko zdravstvo je zdrav covek ili eventualno mrtav.

Radovan

pre 15 godina

Neverovatno,ovih dana se digla opšta hajka zbog zakona o diskriminaciji. Pa zar ovo nije diskriminacija. Zar ovo nije ugrožavanje osnovni ljudskih prava na lečenje. Dokleće nas gradjane više potcenjivati dokle ćemo biti sve a ne ljudi. Zar ćemo tako u Evropu. Srbijo šta si dočekala.
Radovan

NemanjaS

pre 15 godina

Ja i onako i ne idem kod lekara osim ako nisam krajnje primoran na to (citaj na samrti) jer uvek imam negativna iskustva, cak dotle da mi posle bude i gore posle njihovih uspesnih dijagnoza i cekanja od nekad i po dva dana, tako da se za mene ni nece promeniti mnogo.
Kod lekara jedino ako mi nema druge, toliko ih volim i postujem.

CarlosNS

pre 15 godina

1. Zasto bi se neko ko radi u inostranstvu lecio besplatno kod nas? Neka se leci besplatno tamo gde radi, a ovde ako hoce da se leci neka plati

2. Nije tacno da nije moguce biti pregledan ako se plati. Oni koji hoce da plate mogu biti pregledani u popodnevnom terminu u kojem se ne ceka na red

3. Skoro svako moze da ima overenu knjizicu, ali za nezaposlene to znaci redovno javljanje na biro

Gradjanin 2. reda

pre 15 godina

Na birou sam od Decembra. jos nemam zdravstvenu knjizicu. Rekli su mi: "Nadamo se da cete biti zdravi dok ne dobijete knjizicu" !!! Sramota! Mi nezaposleni smo za njih samo kolateralna steta, i statisticki podadak.

Ristic

pre 15 godina

Gde zive ti koji propisuju ovako nesto....verovatno su pod staklenim zvonom...uzivaju u svojoj diletantskoj hladovini....Sta da rade studenti bez posla, sta da rade oni koji imaju medjunarodno zdravstveno osiguranje a nemaju domacu zdravstvenu knjizicu...Da li je ovo davanja prava ili uzimanje prava?!?Pritom, kao da se cini i usluga, sve lepo upakovano u "nema naplate u toku radnog vremena i sl...". ???Dajte malo fleksibilnosti, uvazite neke specificnosti...dajte i cenovnik - dajte sansu svima!

Jonas

pre 15 godina

Sporo se lece posledice teske bolesti zvane komunizam. Ovako izgleda slobodna drzava: covek ne radi i nece da se prijavi na Biro iz bilo kojih razloga. On medjutim ima novac, jer ga je, na primer, nasledio ili ima nekretnine koje izdaje itd. Po tumacenju g-dje Vukajlovic, on ne moze da dodje u bolnicu i da plati za usluge medicinskog osoblja na isti nacin kao kad ode kod ucitelja klavira, fizera ili vulkanizera. Ajde sad, ako mozete objasnite zasto to ne moze. Narocito je glupo da mora ima samo poseban termin i to neki nocni kao da je lopov, ako zeli da plati. Ispada da neko ko nije deo sistema koji zamislja drzava ili ova njena predstavnica nema jednaka prava. Shvatite da psotoje ljudi koje zele da plate bas sve, zato sto ne zele da iko moze da im kaze da postoji njihova "duznost ili obaveza" prema drzavi.

student

pre 15 godina

Ono sto je nas divni ministar Tomica MIlosavljevic uradio za zdravstvo niko nije...svaka vam cast dragi ministre, da ste vi dozvolili da ljudi od 26 godina, kad bi najvise paznje trebalo da posvete svom zdravlju da ne mogu da odu kod lekara..da studenti koji ne mogu da zavrse fakultet bez par hiljada eura i ne mogu da priuste sebi da uplacuju osiguranje ne mogu da odu na redovan pregled..da ste vi dozvolili da se legalizuje korupcija u vec itekako korumpiranom zdravstvu...ovo je strasno..neka vam je na cast..nadam se da ce neki od ovih komentara ugledati svetlost dana na vestima da i ljudi koji nemaju internet saznaju iz prve ruke realni glas naroda!!!

Milan

pre 15 godina

Ja zivim u inostranstvu i nemam odavno overenu zdravstvenu knjizicu iz Srbije. Nemam problema da, bude li bilo potrebe, platim za svaki pregled ili bilo sta drugo. Vec duze vreme kada dolazim sa porodicom u Srbiju, kupujem zdravstveno osiguranje u inostranstvu koje mi pokriva troskove lecenja u Srbiji. I sve to uopste nije problem.

Problem je sto ovim novim zakonom, ja necu uopste moci da se lecim u Srbiji bude li bilo potrebe. Znaci ako moja deca budu bolesna moracu da sacekam da dodju do stadijuma za hitnu pomoc, da bi im neko ukazao pomoc ?

U tom slucaju ja nemam drugu opciju osim da ne dolazim u ovu cudnu zemlju.

urke

pre 15 godina

Prvo.. Nije mi jasno zasto postoje zdravstvene knjizice? Ako svi imaju pravo na lecenje , zaposleni , nezaposleni , studenti, skolarci, onda bi recimo trebalo samo sa licnom kartom otici kod doktora. A izgleda da drzava ne shvata da postoji razlika izmedju nezaposlenih i besposlenih ljudi. Ja jesam nezaposlen, ali nisam besposlen. Dva dana sam cekao abnormalno dugacak red u socijalnom u Novom Sadu i nisam stigao na red, i kada bi imao jedno 6 sati pre podne slobodno u toku radnog dana ( a to je nemoguce jer radim) ne znaci da cu stici do saltera. Nesto racunam, sigurno mi godisnje treba jedno 10-15 radnih dana da provedem na raznim salterima drzave srbije, eto recimo da imam godisnji odmor ( a nemam ga) mogao bi lepo da ga provedem viseci po salterima. Saobracajna, vozacka, pasos, zdravstvena, licna, razne potvrde... Katastrofa, kao da je neko smisljao kako da gradjanima sto vise zakomplikuje zivot. i samo , placaj, placaj, placaj, taxa ovome taxa onome, i da bi placao samo ,arbajt, arbajt , arbajt, na kraju ce me rad i osloboditi, ali od zivota.

Boy

pre 15 godina

"Oni neće biti pregledani ni ukoliko plate pregled, izjavila je direktorka Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje Svetlana Vukajlović..."

Citam i ne verujem...

perica

pre 15 godina

Ovo je kriminalna odluka i pravo neprijateljsko delovanje protiv naroda, jer je narod siromasan, dakle vecina Srbije. Neko iz Ministarstva treba da ode u zatvor za ovo. Da su to rekli pred izbore, niko ne bi glasao za stranku kojoj pripadaju.

Jovan

pre 15 godina

Ma bre o cemu ljudi pricate da je tesko izvaditi zdravstvenu knizicu za nezaposlene.Zaista nije tako,uopste ni ne treba potvrda sa biroa.Ode se u dom zdravlja na opstini na kojoj se zivi, posto zivim na Paliluli u mom slucaju je to bio dom zdravlja u ulici Vojvode Vuka.Popune se par obrazaca(M1 koji se kupuje u posti i par papira koje vam oni tamo daju gde treba da navedete prihode ukoliko delite domacinstvo sa nekim ko ima prihode a ukoliko ne zivite ni sa kim kao u mom slucaju samo sa bratom to se ne racuna u clanove porodice samo roditelji i/ili supruznici) samo sa radnom knjizicom bez ikakve prijave sa biroa se dobije na licu mesta zdravstvena knjizica na godinu dana.Licno sam je dobila 25 februara 2009 do isog datuma 2010 bez problema.
Nadam se da ce nekome koristiti ova informacija.

Zoran

pre 15 godina

Cak i u puno jadnijoj Bosni ovo je bolje organizovano. Kad kazes da nemas knjizicu (iz bilo kog razloga), prvo te pogledaju i nadmocno se nasmijese, "Pa ne mozemo vas pregledati..." - a ti im onda pokazes na natpis na svakom ulazu u ambulantu, kliniku, bolnicu, gdje fino pise da se oni koji placaju tretiraju isto kao i drugi, znaci, ni preko reda, ali ni POSLIJE osiguranika. I svuda je fino odstampan tarifnik usluga. Cak mi se jednom-dvaput desilo da nista nisam platio (nisu bili velike pare u pitanju, ali to nije bitno) jer sam trazio potvrdu i racun, a dezurnoj sestri je "bilo mrsko" da ide po pecat i blok sa potvrdama. (Ovo je druga prica, znaci besplatno sam pregledan na racun poreskih obveznika, cak i te same sestre, ali to je Bosna.)

Aleksandar

pre 15 godina

Ovde ulazi Americki sistem, gde na kraju cemo morati sve da placamo, i jos pride ako nas prihvate.
A sta bi sa socijalnim? Gde je to nestalo?
Evropa ima besplatni socijalni sistem, koji je preuzet od nas, a mi ga gubimo jer se oslanjamo na Americki standard. Standard u P.M.

Inace doktori su polagali zakletvu gde ce pomagati svima, ali izgleda da je to samo radi forme.

Vigilante

pre 15 godina

Potpuno ispravna odluka. Naravno mala je verovatnoća da će se dosledno sprovoditi. Prednost moraju imati oni koji plaćaju to zdravstveno osiguranje. Problem je međutim što oni koji donose ovakve odluke leče sebe i svoju decu u privatnim klinikama ili u inostranstvu. Dragi moji, dok god bude mogućnosti da se stvari dobiju BESPLATNO, NA FORU, da se SMUVA NEŠTO, nećemo shvatiti ko smo i gde smo zapravo. Dok to ne shvatimo, lopovi će ostati na čelu ove države, bićemo bedni i dalje gledati kako da nešto rešimo NA FORU.

Zoran SM

pre 15 godina

Sve dok se ne uvede elektronski karton i elektronsko izdabvanje recepta, digtalni potpis lekara priče o regulisanju nezakonitosti u zdravstvu su smešne. Kada se bude moglo pratiti realno i pravo stanje koliko ko i zašto neko nešto radi u zdravstvu ovo će biti sprdačina. Med. sestre se bave birokratijom, doktori tumačenjem uredbi a ne svojom osnovnom strukom lečenjem i pažnjom prema pacijentu. Inače svaka čast na izuzetno (hmm šta da kažem a da nije nekulturno) glupoj uredbi.

matori

pre 15 godina

U nekim zemljama, naročito u onima koje mi jako ne volimo, građani imaju neki dokumenat (karticu) koja može da se nazove nekakvim ekvivalentom naše lične karte.
Na tom dokumentu, osim jasne fotografije vlasnika, nalaze se i njegovi osnovni lični podaci, a tamo je i jedan BROJ.
Taj BROJ je nekakav ekvivalent onom našem JMBG (onaj sa 13 cifara)!

Kada bi mi bili organizovani (bar do kolena) nalik tim zemljama, ni nama ne bi trebale nikakve knjižice i slične koještarije, nego bi taj JEDAN JEDINI dokumenat bio dovoljan za sve potrebe!
Očitavanjem BROJA (JMBG), iz baze podataka bi se odmah videlo da li dotično lice ima ili nema osiguranje (i niz drugih stvari), ima li pravo da se leči o trošku države ili na svoj teret (itd.) ...ali kako bi onda neko mogao sa visokog poližaja da prosipa budalaštine po narodu...?
A ne treba zaboraviti ni to kolika je (nečija) zarada na izdavanju preko 8 miliona tzv. zdravstvenih knjižica... samo 1-2 dinara po komadu...

JovanaMilic

pre 15 godina

Onda, svakako, zdravstvene ustanove treba da odrede vansmenski dopunski rad i svih oblasti ako zele da zarade dodatni novac za ustanovu. Npr. pregled lekara opste prakse i sl. Jednako tako, RZZO u slucaju da osiguranik izgubi knjizicu do izdavanja duplikata treba da da potvrdu sa kojom bi se osiguranik lecio do dobijanaj nove knjzice. Ima tu jos puno, puno stvari...

lisa

pre 15 godina

Svako može da izvadi knjižicu ako se potrudi! Naravno ovaj narod je navikao da sve može da neku "muvažu". Pa gospodo, ako ćemo u EU, moramo da se potrudimo oko nekih stvari.Da, i zbog cega onda ja ( i jos oko milion ljudi koji rade) izdvajam uopste od plate za doprinose???!! Stoji da je velika nezaposlenost, ali imaju i nezaposleni imaju pravo na knjizice po zakonu!

Osiguranik

pre 15 godina

Ako je ovo jedini način da država, odnosno Zdravstveni fond utera dug poslodavcima, onda, svaka vam čast! Analogno tome, možda bi neka firma, kojoj neka duga firma duguje npr. za isporučenu robu, mogla da krene ovim stopama, pa da blokira tekuće račune zaposlenih u firmi-dužniku? Ili da čovek čiji poslodavac nije uplatio dažbine Zdravstvenom fondu ode u Zdravstveni fond i pocepa sve zdravstvene knjižice zaposlenih u ovoj državnoj upravi? Po Ustavu, svi imamo ista prava, zar ne?

Vladimir

pre 15 godina

Zivim u inostranstvu i planiramo da dodjemo u Srbiju na par meseci. Znaci, moja deca ce biti bez knjizice, i to nije problem jer smo spremni da platimo. Da li moze neko da mi kaze koji je to kriterijum po kome ce se odlucivati sta jeste hitan slucaj a sta nije, pogotovo u slucaju deteta od godinu dana koje jos uvek ne zna da prica pa da mi kaze sta ga boli, ali ima malu temperaturu. Takodje, ko je taj ko ce "sortirati" ljude na ulazu i reci "a da, ti si hitan, a ne, ti dodji uvece"? Tetkica?
... nikad kraja ljudskoj gluposti. Nikada ...
A ima toliko kvalitetnih i sposobnih ljudi, kako se svi neki nesposobni likovi docepase pozicija?

veca

pre 15 godina

imam utisak da se odgovorni u srbiji utrkuju ko ce vise da zagorca i onako gorak zivot obicnom smrtniku u srbiji. doduse to pravilo da se nista ne moze bez overene knjizice bilo je i ranije, ali i u hitnim slucajevima.Pogledaju knjizicu, nije overena, tras salter, pa umri ispred njega.Medjutim kada se donose"novi" zakoni svi ocekuju, sobzirom na stanje u zemlji, i zatezanje sa svih strana da nam bar zdravstvo da neke olaksice.Cinjenica je da sto je nacija zdravija,da sto je vise radno sposobnih, vece su sanse da zemlja izadje iz ove krize.

Goran

pre 15 godina

Nemojte da dozvolite da Vam se desi neprijatno iskustvo kao meni, nosite knjizicu sa sobom jer i ako se nesto hitno desi a vi odete da vas pregledaju a pri tom nemate knjizicu sa sobom nece vas primiti, jer ce vam neprijatne sestre na salteru reci da niste hitan slucaj (znaci one ocenjuju svojim rengenskim pogledom) i da morate da platite ili da dodjete sa knjizicom.
A ako napravite galamu, moze vam se desiti da vas izbaci obezbedjenje, tako da je najbolje da mirno napustite bolnicu da nebi dobili i po koju zausku.
Kad se na kraju vratite sa knjizicom posle 2h onda ce vas uz pregled doktora pratiti i "zastitnik vasih prava" koji ce vas preslisati i ocitati vam lekciju nemate prava da dizete galamu i reagujete kao covek nego kao mis, samo dostojanstveno !
true story !

Ja

pre 15 godina

Ko god radi kod privatnika neosiguran i neprijavljen, neka prijavi gazdu inspekciji. Inspekcija će doći na kaficu, radnik će momentalno dobiti otkaz a možda i batine i sve u redu, zar ne? Po pravu i pravdi.

Alo! Kada država reši pitanje rada na crno, drakonskim kaznama, kao u Nemačkoj na primer, tek onda možete da prosipate mudrosti sa domovima zdravlja. Prvo rešite uzrok, a tek onda posledicu!

as

pre 15 godina

a kakve su to vecernje klinike... gde u dz na novom beogradu rade vecernje klinike kada se sestre razbeze u 19h? ajde malo pitajte ove nadlezne?

pucav

pre 15 godina

Zivim u inostranstvu gde svaki rezident ove zemlje ima besplatno osnovno zdravstveno osiguranje. Dobija dokument koji je dozivotan i koji isto mu obezbedjuje neophodnu zdravstvenu pomoc u svim zemljama UE. Hitna pomoc je besplatna za sve ljude bilo koje nacionalnosti , dovoljan je samo dokument o indetifikaciji, licna karta ili vozacka dozvola, za strance pasos! Dragi moji Srbi ne preostaje nam nista vec pistaljke u ruke i na ulicu pa obarati jednu za drugom vladom , dok ne dodju pravi. A naci boljeg od ovog ministra i Gdje direktora nije tesko.

bezimena

pre 15 godina

"Kako je naglasila, to nije novo pravilo, "osiguranici su oduvek prioritet, ali je ranije bilo zloupotreba".

Do sada je bila praksa (zloupotreba) da onaj ko plaća, zbog ne overene zdrav.knjižice, ulazi kod lekara preko reda i tako bude u privilegovanom položaju u odnosu na druge pacijente koji, iako imaju zakazano, čekaju po par sati!

Zato pozdravljam odluku da se napokon počne sa uvodjenjem reda i poštovanjem propisa!

Giovanotti

pre 15 godina

Secam se mene, bio sam na birou, traze neke svedoke da potvrde da zivim na toj adresi, posle cega nadjem svedoke i odemo do mesne zajednice, gde nam rekose da to vise nije tako i da moram opet u Goce Delceva. Kada sam otisao nazad u Goce Delceva, pitali me sa kime zivim i koliko ukupno zaradjuju mesecno oni sa kojima zivim, na sta mi odgovorise da ako familija ima ukupno vece mesecno prihode od 9000 dinara, ne mogu dobiti besplatnu zdravstvenu knjizicu kao nezaposlen. Spakujem stvari i odem za Italiju, jer nema vise sta da trazim u takvoj zemlji, gde nema ni posla, nema ni zdravstvene i gde slusam prazne price politicara o ulasku u EU i bolje sutra. Ovde u Italiji imam kompletno besplatno osiguranje kao i svi ostali u Italiji.
Iskreno sumnjam da cu se u Srbiji i sahraniti.

Glas razum@

pre 15 godina

Ako je punoletni bolesnik bez ( overene) zdravstvene legitimacije stupio na tlo zdravstvene ustanove Zdravstvena usluga mu ne sme biti uskracena. Resenje postoji na osnovu podataka iz licne karte i JMBG, pacijenta ili pratioca koji ce garantovati indentitet, racun za pruzenu uslugu treba poslati kuci nakon jednog razumnog vremnskog roka u kom se mora dokazati valjnost punovaznost polise zdravstvenog osiguranja.

vladimir

pre 15 godina

Gluposti, koliko ljudi zbog nemogucnosti ne plati socialno osiguranje - automatski nemaju zdravstvenu knjizicu a drzava ih i dalje "cepa" i to sa kamatom. Sve moraju da plate a ustvari za to nisu imali nista..

Boba

pre 15 godina

Bolje da su se setili da u biometrijsku licnu kartu unesu krvnu grupu vlasnika, da mu se ev. zivot spase nego sto nas zaglupljuju overom knjizice kao pre sto godina.

Nada

pre 15 godina

U pravu je ministarka , samo da sa reci predje na dela ! Treba da se napravi red , svi koji uplacuju doprinose treba da imaju overene knjizice a svaki gradjanin na odredjeni nacin ima pravo na zdravstveno osiguranje ! Debelo treba kazniti firme i direktore koji ne uplacuju , pa da se zna ko moze da radi a ko ne ! Samo red i disciplina to nam je spas , a daj Boze da smo zivi i zdravi !

gradjanka

pre 15 godina

Sramota - ponovo u Srbiji postoje gradjani prvog i drugog reda. Znate li koliko se samo novca potroši na sve Komore koje je naš Ministar izmislio,na Etičke savete,pa sada neko treba da finansira i novi parazitski organ - Zdravstveni savet .Zdravstvo je postalo mega glomazan organ koji samo povećava broj bespotrebnih organa koji troše ogroman novac,o kojem niko ni reč ne progovara.
A gradjani slobodno mogu da umru,ionako im nisu potrebni.

Lala Holandija

pre 15 godina

Nece zdravstvena knjizica jos dugo biti u funkciji.

Zamenice je kartica sa osnovnim podacima gradjana i JMBG - polisa zdravstvenog osiguranja garant odredjenog nivoa zdravstvene usluge osiguraniku unutar granica drzave clanice unije hocu reci buduce evropske Srbije.

LI

pre 15 godina

Kako ja znam oduvek je vazilo da zdravstvena knjizica treba da bude overena, a svi gradjani su po nekom osnovu imali pravo na zdravstveno osiguranje i tu knjizicu, NISTA NOVO.
Ono sto je novo: DOZVOLJENO DA PRIVATNI POLODAVCI NE UPLACUJU DOPRINOS ZA OSIGURANJA, sto je tipcno za americko drustvo ali ne i za evropsko gde je obaezno da svi zaposleni imaju osiguranje, a preko njih i clanovi porodica.
Sad diskutabilno je koliko je u redu ne primiti nekog ko zeli da plati pregled, ali verujte da takvih fazona ima u amrici koliko god hoces, i cekanje na red i na zakazani termin.

BUDITE SRTNI DOK IMATE OVAKVO ZDRAVSTVENO OSIGURANJE, JER POSTOJE I MNOGO GORE OPCIJE.

Mile

pre 15 godina

Drugim recima svi se jednako lece u zd.ustanovama bez obzira da li si ili ne placali zd.osiguranje. Pravi komunisticki princip "radio ne radio svira ti radio". A sto bi uopste radio?

CarlosNS

pre 15 godina

1. Zasto bi se neko ko radi u inostranstvu lecio besplatno kod nas? Neka se leci besplatno tamo gde radi, a ovde ako hoce da se leci neka plati

2. Nije tacno da nije moguce biti pregledan ako se plati. Oni koji hoce da plate mogu biti pregledani u popodnevnom terminu u kojem se ne ceka na red

3. Skoro svako moze da ima overenu knjizicu, ali za nezaposlene to znaci redovno javljanje na biro

apsolvent

pre 15 godina

A sta ce da rade (redovni,a tek vanredni!!) apsolventi sa fakulteta tehnicke struke, cije redovno studiranje traje 5-6 godina, a prosecno i vise od 10? sa jos 2 ispita do kraja, ja vec 2 godine nemam ni zdravstveno osiguranje, ni novu knjizicu, jer sam sa 28 godina neosiguran, nezaposljen i nisam na birou, nego jos na fakultetu?! (a koliko je takvih slucajeva??) to niko ne uzima u obzir!!! da nije SRAMOTA bilo bi STRASNO!
HVALA ti Srbijo sto me teras odavde! Ionako nikad sudentski kredit od tebe nisam dobio, a sve sto treba placao redovno! Zar mojim roditeljima iz propale fabrike kaplje toliko love, da mogu osnovno da mi priuste, pa cak i zdravstveno?? Ovde sam se rodio, a umrecu ko zna gde... sramota... ni za novac ne mozes na pregled...

bezimena

pre 15 godina

"Kako je naglasila, to nije novo pravilo, "osiguranici su oduvek prioritet, ali je ranije bilo zloupotreba".

Do sada je bila praksa (zloupotreba) da onaj ko plaća, zbog ne overene zdrav.knjižice, ulazi kod lekara preko reda i tako bude u privilegovanom položaju u odnosu na druge pacijente koji, iako imaju zakazano, čekaju po par sati!

Zato pozdravljam odluku da se napokon počne sa uvodjenjem reda i poštovanjem propisa!

Vigilante

pre 15 godina

Potpuno ispravna odluka. Naravno mala je verovatnoća da će se dosledno sprovoditi. Prednost moraju imati oni koji plaćaju to zdravstveno osiguranje. Problem je međutim što oni koji donose ovakve odluke leče sebe i svoju decu u privatnim klinikama ili u inostranstvu. Dragi moji, dok god bude mogućnosti da se stvari dobiju BESPLATNO, NA FORU, da se SMUVA NEŠTO, nećemo shvatiti ko smo i gde smo zapravo. Dok to ne shvatimo, lopovi će ostati na čelu ove države, bićemo bedni i dalje gledati kako da nešto rešimo NA FORU.

lisa

pre 15 godina

Svako može da izvadi knjižicu ako se potrudi! Naravno ovaj narod je navikao da sve može da neku "muvažu". Pa gospodo, ako ćemo u EU, moramo da se potrudimo oko nekih stvari.Da, i zbog cega onda ja ( i jos oko milion ljudi koji rade) izdvajam uopste od plate za doprinose???!! Stoji da je velika nezaposlenost, ali imaju i nezaposleni imaju pravo na knjizice po zakonu!

hitan slucaj

pre 15 godina

"Oni neće biti pregledani ni ukoliko plate pregled, izjavila je direktorka Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje Svetlana Vukajlović..."

Gde ja zivim...

Jos jedna glupost naseg zdravstvenog sistema

pre 15 godina

Ovakve gluposti ce se desavati sve dok se ne odvoji osiguranje od zdravstvene zastite. Drzava mora da nadje nacina da se oslobodi recidiva komunistickog nasledja i da dozvoli privatnom sektoru da udje na trziste pruzenja zdravstvenih osiguranja i zdravstvene zastite.

Svaki zaposleni od svoje plate odvaja znacajna sredstva za zdravstveno osiguranje. Medjutim, iskustva iz doma zdravlja i bolnica su uglavnom negativna, pre zvega u kvalitetu ophodjenja prema pacijentima a zatim i u kvalitetu pruzanja zdravstvene usluge. Zasto svaki od nas ne bi mogao da bira da li ce polisu zdravstvenog osiguranja koristiti u privatnoj ili drzavnoj klinici? Ovim ne tvrdim da je u ovom trenutku bolja usluga u privatnom sektoru. Medjutim, ako bi se otvorilo trziste za jaci razvoj privatnog sektora u oblasti zdravstva, siguran sam da bi se bolje i kvalitetnije lecili u narednim godinama.

vermy

pre 15 godina

Pa da li znaju koliko ljudi nema overenu zdravstvenu knjizicu!? Sve veci broj nezaposlenih ljudi, neodgovornih poslodavaca koji ne uplacuju zdrav. osiguranje, nepostovanje zakona... a ljudi ne mogu kod lekara. Bolje da ste doneli neku odredbu da svi krenemo kod privatnika. Da l' moze jedna lepa stvar da se cuje od drzave i njene birokratije!

Mukama nikad kraja!

pre 15 godina

Slažem se gospodjo Vukajlović da svi trebaju da imaju overene knjižice, ali sam iznenadjena gospodjo Vukajlović da od 27.februara i izbegla i prognana lica vade nove zdravstvene knjižice. U toku dana pročitam uglavnom sve dnevne novine, ali ovu informaciju nisam nigde videla. Zvala sam komesarijat za izbeglice NE znaju ništa, a ko bi trebao da zna, pa oni sigurno. Zvala sam Opštinu na kojoj je prijavljena moja izbegla familija, nezvanično su mi (ljubazno) dali informaciju. Na kraju na Vašem sajtu sam našla sve informacije. Pre odlaska moje familije u filijalu u Goce Delčeva pozvala sam još jednom da proverim šta treda, gospodin koji se javio bio je krajnje neljubazan uz konstataciju ako nisam dobro zapisala šta treba, to je moj problem. Isti su na kraju otišli popunili obrasce i naveli da žive sa kćerkom i zetom i naveli primanja i na kraju im je rečeno da za to izbeglo lice moraju mesečno da plaćaju socijalno osiguranje od 2.000 din. To lice je izdržavano, izbeglo bez ičega i na kraju opet smo na početku priče jer ništa nismo uradili. Gospodjo Vukajlović, mislim da je neko ovog puta zatajio u obaveštenju izbeglih i prognanih. Smatram da bi svi trebali na adresu gde su prijavaljeni da dobiju obaveštenje šta im treba za izdavanje nove zdravstvene knjižice, ovako će lutati, umirati.

Jovan

pre 15 godina

Ma bre o cemu ljudi pricate da je tesko izvaditi zdravstvenu knizicu za nezaposlene.Zaista nije tako,uopste ni ne treba potvrda sa biroa.Ode se u dom zdravlja na opstini na kojoj se zivi, posto zivim na Paliluli u mom slucaju je to bio dom zdravlja u ulici Vojvode Vuka.Popune se par obrazaca(M1 koji se kupuje u posti i par papira koje vam oni tamo daju gde treba da navedete prihode ukoliko delite domacinstvo sa nekim ko ima prihode a ukoliko ne zivite ni sa kim kao u mom slucaju samo sa bratom to se ne racuna u clanove porodice samo roditelji i/ili supruznici) samo sa radnom knjizicom bez ikakve prijave sa biroa se dobije na licu mesta zdravstvena knjizica na godinu dana.Licno sam je dobila 25 februara 2009 do isog datuma 2010 bez problema.
Nadam se da ce nekome koristiti ova informacija.

Milorad

pre 15 godina

Bruka! Nezaposleni ljudi bez prihoda moraju da placaju zdravstveno osiguranje! Odakle bre! Ovo nije kapitalizam nego fasizam! Za direktore upravnih odbora ima, za politicare ima za Bojana Krista ima a za nezaposlene nema - neka crknu! Ovo je diskriminacija ljudi zbog njihovog socijalnog statusa i ekonomske nemoci prema clanu 128. stav 2 KZRS a i protivno je clanu 21 Ustava Republike Srbije i protivno je clanu 14 Konvencije Saveta Evrope! Ima li pameti u Srbiji???

Martin

pre 15 godina

Ovo je cista glupost, i krsenje zakona. Na mestu direktora zdravstvene ustanove ja ovo ne bih postovao, zato sto: a) zdravstvena ustanova je posebno pravno lice, i nije vlasnistvo Fonda da Fond odlucuje o svemu. b) svaka drzavna zdravstvena ustanova potpisuje godisnji ugovor sa Fondom u vezi Fondovih osiguranika, ali za pacijente koji nisu Fondovski osiguranici, Fond nema osnove da zabrani naprimer domu zdravlja da ih primi kada i kako hoce.

Ovo je jos jedan primer samovolje neukih birokrata. Usput, shta je po struci ova Vukajlovicka, beshe li pravnik? C, c, c

Nada

pre 15 godina

U pravu je ministarka , samo da sa reci predje na dela ! Treba da se napravi red , svi koji uplacuju doprinose treba da imaju overene knjizice a svaki gradjanin na odredjeni nacin ima pravo na zdravstveno osiguranje ! Debelo treba kazniti firme i direktore koji ne uplacuju , pa da se zna ko moze da radi a ko ne ! Samo red i disciplina to nam je spas , a daj Boze da smo zivi i zdravi !

milos

pre 15 godina

Sta vam vredi i knjizica i sve kad si za bilo kakav ozbiljniji problem od gripa osudjeni na beskonacno cekanje po klinikama i ambulantama gde vam osoblje neljubazno govori da su svi termini rezervisani i da nemas puno sansi za pregled. Jedini covek za srpsko zdravstvo je zdrav covek ili eventualno mrtav.

student

pre 15 godina

Ono sto je nas divni ministar Tomica MIlosavljevic uradio za zdravstvo niko nije...svaka vam cast dragi ministre, da ste vi dozvolili da ljudi od 26 godina, kad bi najvise paznje trebalo da posvete svom zdravlju da ne mogu da odu kod lekara..da studenti koji ne mogu da zavrse fakultet bez par hiljada eura i ne mogu da priuste sebi da uplacuju osiguranje ne mogu da odu na redovan pregled..da ste vi dozvolili da se legalizuje korupcija u vec itekako korumpiranom zdravstvu...ovo je strasno..neka vam je na cast..nadam se da ce neki od ovih komentara ugledati svetlost dana na vestima da i ljudi koji nemaju internet saznaju iz prve ruke realni glas naroda!!!

NemanjaS

pre 15 godina

Ja i onako i ne idem kod lekara osim ako nisam krajnje primoran na to (citaj na samrti) jer uvek imam negativna iskustva, cak dotle da mi posle bude i gore posle njihovih uspesnih dijagnoza i cekanja od nekad i po dva dana, tako da se za mene ni nece promeniti mnogo.
Kod lekara jedino ako mi nema druge, toliko ih volim i postujem.

Boy

pre 15 godina

"Oni neće biti pregledani ni ukoliko plate pregled, izjavila je direktorka Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje Svetlana Vukajlović..."

Citam i ne verujem...

Aleksandar

pre 15 godina

Ovde ulazi Americki sistem, gde na kraju cemo morati sve da placamo, i jos pride ako nas prihvate.
A sta bi sa socijalnim? Gde je to nestalo?
Evropa ima besplatni socijalni sistem, koji je preuzet od nas, a mi ga gubimo jer se oslanjamo na Americki standard. Standard u P.M.

Inace doktori su polagali zakletvu gde ce pomagati svima, ali izgleda da je to samo radi forme.

Milan

pre 15 godina

Ja zivim u inostranstvu i nemam odavno overenu zdravstvenu knjizicu iz Srbije. Nemam problema da, bude li bilo potrebe, platim za svaki pregled ili bilo sta drugo. Vec duze vreme kada dolazim sa porodicom u Srbiju, kupujem zdravstveno osiguranje u inostranstvu koje mi pokriva troskove lecenja u Srbiji. I sve to uopste nije problem.

Problem je sto ovim novim zakonom, ja necu uopste moci da se lecim u Srbiji bude li bilo potrebe. Znaci ako moja deca budu bolesna moracu da sacekam da dodju do stadijuma za hitnu pomoc, da bi im neko ukazao pomoc ?

U tom slucaju ja nemam drugu opciju osim da ne dolazim u ovu cudnu zemlju.

Radovan

pre 15 godina

Neverovatno,ovih dana se digla opšta hajka zbog zakona o diskriminaciji. Pa zar ovo nije diskriminacija. Zar ovo nije ugrožavanje osnovni ljudskih prava na lečenje. Dokleće nas gradjane više potcenjivati dokle ćemo biti sve a ne ljudi. Zar ćemo tako u Evropu. Srbijo šta si dočekala.
Radovan

Jonas

pre 15 godina

Sporo se lece posledice teske bolesti zvane komunizam. Ovako izgleda slobodna drzava: covek ne radi i nece da se prijavi na Biro iz bilo kojih razloga. On medjutim ima novac, jer ga je, na primer, nasledio ili ima nekretnine koje izdaje itd. Po tumacenju g-dje Vukajlovic, on ne moze da dodje u bolnicu i da plati za usluge medicinskog osoblja na isti nacin kao kad ode kod ucitelja klavira, fizera ili vulkanizera. Ajde sad, ako mozete objasnite zasto to ne moze. Narocito je glupo da mora ima samo poseban termin i to neki nocni kao da je lopov, ako zeli da plati. Ispada da neko ko nije deo sistema koji zamislja drzava ili ova njena predstavnica nema jednaka prava. Shvatite da psotoje ljudi koje zele da plate bas sve, zato sto ne zele da iko moze da im kaze da postoji njihova "duznost ili obaveza" prema drzavi.

Goran

pre 15 godina

Nemojte da dozvolite da Vam se desi neprijatno iskustvo kao meni, nosite knjizicu sa sobom jer i ako se nesto hitno desi a vi odete da vas pregledaju a pri tom nemate knjizicu sa sobom nece vas primiti, jer ce vam neprijatne sestre na salteru reci da niste hitan slucaj (znaci one ocenjuju svojim rengenskim pogledom) i da morate da platite ili da dodjete sa knjizicom.
A ako napravite galamu, moze vam se desiti da vas izbaci obezbedjenje, tako da je najbolje da mirno napustite bolnicu da nebi dobili i po koju zausku.
Kad se na kraju vratite sa knjizicom posle 2h onda ce vas uz pregled doktora pratiti i "zastitnik vasih prava" koji ce vas preslisati i ocitati vam lekciju nemate prava da dizete galamu i reagujete kao covek nego kao mis, samo dostojanstveno !
true story !

matori

pre 15 godina

U nekim zemljama, naročito u onima koje mi jako ne volimo, građani imaju neki dokumenat (karticu) koja može da se nazove nekakvim ekvivalentom naše lične karte.
Na tom dokumentu, osim jasne fotografije vlasnika, nalaze se i njegovi osnovni lični podaci, a tamo je i jedan BROJ.
Taj BROJ je nekakav ekvivalent onom našem JMBG (onaj sa 13 cifara)!

Kada bi mi bili organizovani (bar do kolena) nalik tim zemljama, ni nama ne bi trebale nikakve knjižice i slične koještarije, nego bi taj JEDAN JEDINI dokumenat bio dovoljan za sve potrebe!
Očitavanjem BROJA (JMBG), iz baze podataka bi se odmah videlo da li dotično lice ima ili nema osiguranje (i niz drugih stvari), ima li pravo da se leči o trošku države ili na svoj teret (itd.) ...ali kako bi onda neko mogao sa visokog poližaja da prosipa budalaštine po narodu...?
A ne treba zaboraviti ni to kolika je (nečija) zarada na izdavanju preko 8 miliona tzv. zdravstvenih knjižica... samo 1-2 dinara po komadu...

JovanaMilic

pre 15 godina

Onda, svakako, zdravstvene ustanove treba da odrede vansmenski dopunski rad i svih oblasti ako zele da zarade dodatni novac za ustanovu. Npr. pregled lekara opste prakse i sl. Jednako tako, RZZO u slucaju da osiguranik izgubi knjizicu do izdavanja duplikata treba da da potvrdu sa kojom bi se osiguranik lecio do dobijanaj nove knjzice. Ima tu jos puno, puno stvari...

Ristic

pre 15 godina

Gde zive ti koji propisuju ovako nesto....verovatno su pod staklenim zvonom...uzivaju u svojoj diletantskoj hladovini....Sta da rade studenti bez posla, sta da rade oni koji imaju medjunarodno zdravstveno osiguranje a nemaju domacu zdravstvenu knjizicu...Da li je ovo davanja prava ili uzimanje prava?!?Pritom, kao da se cini i usluga, sve lepo upakovano u "nema naplate u toku radnog vremena i sl...". ???Dajte malo fleksibilnosti, uvazite neke specificnosti...dajte i cenovnik - dajte sansu svima!

Osiguranik

pre 15 godina

Ako je ovo jedini način da država, odnosno Zdravstveni fond utera dug poslodavcima, onda, svaka vam čast! Analogno tome, možda bi neka firma, kojoj neka duga firma duguje npr. za isporučenu robu, mogla da krene ovim stopama, pa da blokira tekuće račune zaposlenih u firmi-dužniku? Ili da čovek čiji poslodavac nije uplatio dažbine Zdravstvenom fondu ode u Zdravstveni fond i pocepa sve zdravstvene knjižice zaposlenih u ovoj državnoj upravi? Po Ustavu, svi imamo ista prava, zar ne?

Vladimir

pre 15 godina

Zivim u inostranstvu i planiramo da dodjemo u Srbiju na par meseci. Znaci, moja deca ce biti bez knjizice, i to nije problem jer smo spremni da platimo. Da li moze neko da mi kaze koji je to kriterijum po kome ce se odlucivati sta jeste hitan slucaj a sta nije, pogotovo u slucaju deteta od godinu dana koje jos uvek ne zna da prica pa da mi kaze sta ga boli, ali ima malu temperaturu. Takodje, ko je taj ko ce "sortirati" ljude na ulazu i reci "a da, ti si hitan, a ne, ti dodji uvece"? Tetkica?
... nikad kraja ljudskoj gluposti. Nikada ...
A ima toliko kvalitetnih i sposobnih ljudi, kako se svi neki nesposobni likovi docepase pozicija?

pucav

pre 15 godina

Zivim u inostranstvu gde svaki rezident ove zemlje ima besplatno osnovno zdravstveno osiguranje. Dobija dokument koji je dozivotan i koji isto mu obezbedjuje neophodnu zdravstvenu pomoc u svim zemljama UE. Hitna pomoc je besplatna za sve ljude bilo koje nacionalnosti , dovoljan je samo dokument o indetifikaciji, licna karta ili vozacka dozvola, za strance pasos! Dragi moji Srbi ne preostaje nam nista vec pistaljke u ruke i na ulicu pa obarati jednu za drugom vladom , dok ne dodju pravi. A naci boljeg od ovog ministra i Gdje direktora nije tesko.

LI

pre 15 godina

Kako ja znam oduvek je vazilo da zdravstvena knjizica treba da bude overena, a svi gradjani su po nekom osnovu imali pravo na zdravstveno osiguranje i tu knjizicu, NISTA NOVO.
Ono sto je novo: DOZVOLJENO DA PRIVATNI POLODAVCI NE UPLACUJU DOPRINOS ZA OSIGURANJA, sto je tipcno za americko drustvo ali ne i za evropsko gde je obaezno da svi zaposleni imaju osiguranje, a preko njih i clanovi porodica.
Sad diskutabilno je koliko je u redu ne primiti nekog ko zeli da plati pregled, ali verujte da takvih fazona ima u amrici koliko god hoces, i cekanje na red i na zakazani termin.

BUDITE SRTNI DOK IMATE OVAKVO ZDRAVSTVENO OSIGURANJE, JER POSTOJE I MNOGO GORE OPCIJE.

Dule

pre 15 godina

Siromasnoj drzavi koja odumire, ima najmanji natalitet u Evropi ministar zdravlja predlaze naplacivanje porodjaja! A sad hocete da zabranite da ljudi plate pregled ukoliko nemaju knjizicu. Pa na hiljade nasih sunarodnika dolazi na odmor u Srbiju i nece moci da plati i da se pregleda!? A to malo stranih turista sto bi doslo? Sta sa njima? Ko je ovde bolestan?

veca

pre 15 godina

imam utisak da se odgovorni u srbiji utrkuju ko ce vise da zagorca i onako gorak zivot obicnom smrtniku u srbiji. doduse to pravilo da se nista ne moze bez overene knjizice bilo je i ranije, ali i u hitnim slucajevima.Pogledaju knjizicu, nije overena, tras salter, pa umri ispred njega.Medjutim kada se donose"novi" zakoni svi ocekuju, sobzirom na stanje u zemlji, i zatezanje sa svih strana da nam bar zdravstvo da neke olaksice.Cinjenica je da sto je nacija zdravija,da sto je vise radno sposobnih, vece su sanse da zemlja izadje iz ove krize.

Gradjanin 2. reda

pre 15 godina

Na birou sam od Decembra. jos nemam zdravstvenu knjizicu. Rekli su mi: "Nadamo se da cete biti zdravi dok ne dobijete knjizicu" !!! Sramota! Mi nezaposleni smo za njih samo kolateralna steta, i statisticki podadak.

Zoran SM

pre 15 godina

Sve dok se ne uvede elektronski karton i elektronsko izdabvanje recepta, digtalni potpis lekara priče o regulisanju nezakonitosti u zdravstvu su smešne. Kada se bude moglo pratiti realno i pravo stanje koliko ko i zašto neko nešto radi u zdravstvu ovo će biti sprdačina. Med. sestre se bave birokratijom, doktori tumačenjem uredbi a ne svojom osnovnom strukom lečenjem i pažnjom prema pacijentu. Inače svaka čast na izuzetno (hmm šta da kažem a da nije nekulturno) glupoj uredbi.

urke

pre 15 godina

Prvo.. Nije mi jasno zasto postoje zdravstvene knjizice? Ako svi imaju pravo na lecenje , zaposleni , nezaposleni , studenti, skolarci, onda bi recimo trebalo samo sa licnom kartom otici kod doktora. A izgleda da drzava ne shvata da postoji razlika izmedju nezaposlenih i besposlenih ljudi. Ja jesam nezaposlen, ali nisam besposlen. Dva dana sam cekao abnormalno dugacak red u socijalnom u Novom Sadu i nisam stigao na red, i kada bi imao jedno 6 sati pre podne slobodno u toku radnog dana ( a to je nemoguce jer radim) ne znaci da cu stici do saltera. Nesto racunam, sigurno mi godisnje treba jedno 10-15 radnih dana da provedem na raznim salterima drzave srbije, eto recimo da imam godisnji odmor ( a nemam ga) mogao bi lepo da ga provedem viseci po salterima. Saobracajna, vozacka, pasos, zdravstvena, licna, razne potvrde... Katastrofa, kao da je neko smisljao kako da gradjanima sto vise zakomplikuje zivot. i samo , placaj, placaj, placaj, taxa ovome taxa onome, i da bi placao samo ,arbajt, arbajt , arbajt, na kraju ce me rad i osloboditi, ali od zivota.

Glas razum@

pre 15 godina

Ako je punoletni bolesnik bez ( overene) zdravstvene legitimacije stupio na tlo zdravstvene ustanove Zdravstvena usluga mu ne sme biti uskracena. Resenje postoji na osnovu podataka iz licne karte i JMBG, pacijenta ili pratioca koji ce garantovati indentitet, racun za pruzenu uslugu treba poslati kuci nakon jednog razumnog vremnskog roka u kom se mora dokazati valjnost punovaznost polise zdravstvenog osiguranja.

Lala Holandija

pre 15 godina

Nece zdravstvena knjizica jos dugo biti u funkciji.

Zamenice je kartica sa osnovnim podacima gradjana i JMBG - polisa zdravstvenog osiguranja garant odredjenog nivoa zdravstvene usluge osiguraniku unutar granica drzave clanice unije hocu reci buduce evropske Srbije.

vladimir

pre 15 godina

Gluposti, koliko ljudi zbog nemogucnosti ne plati socialno osiguranje - automatski nemaju zdravstvenu knjizicu a drzava ih i dalje "cepa" i to sa kamatom. Sve moraju da plate a ustvari za to nisu imali nista..

Mile

pre 15 godina

Drugim recima svi se jednako lece u zd.ustanovama bez obzira da li si ili ne placali zd.osiguranje. Pravi komunisticki princip "radio ne radio svira ti radio". A sto bi uopste radio?

Zoran

pre 15 godina

Cak i u puno jadnijoj Bosni ovo je bolje organizovano. Kad kazes da nemas knjizicu (iz bilo kog razloga), prvo te pogledaju i nadmocno se nasmijese, "Pa ne mozemo vas pregledati..." - a ti im onda pokazes na natpis na svakom ulazu u ambulantu, kliniku, bolnicu, gdje fino pise da se oni koji placaju tretiraju isto kao i drugi, znaci, ni preko reda, ali ni POSLIJE osiguranika. I svuda je fino odstampan tarifnik usluga. Cak mi se jednom-dvaput desilo da nista nisam platio (nisu bili velike pare u pitanju, ali to nije bitno) jer sam trazio potvrdu i racun, a dezurnoj sestri je "bilo mrsko" da ide po pecat i blok sa potvrdama. (Ovo je druga prica, znaci besplatno sam pregledan na racun poreskih obveznika, cak i te same sestre, ali to je Bosna.)

as

pre 15 godina

a kakve su to vecernje klinike... gde u dz na novom beogradu rade vecernje klinike kada se sestre razbeze u 19h? ajde malo pitajte ove nadlezne?

perica

pre 15 godina

Ovo je kriminalna odluka i pravo neprijateljsko delovanje protiv naroda, jer je narod siromasan, dakle vecina Srbije. Neko iz Ministarstva treba da ode u zatvor za ovo. Da su to rekli pred izbore, niko ne bi glasao za stranku kojoj pripadaju.

Ja

pre 15 godina

Ko god radi kod privatnika neosiguran i neprijavljen, neka prijavi gazdu inspekciji. Inspekcija će doći na kaficu, radnik će momentalno dobiti otkaz a možda i batine i sve u redu, zar ne? Po pravu i pravdi.

Alo! Kada država reši pitanje rada na crno, drakonskim kaznama, kao u Nemačkoj na primer, tek onda možete da prosipate mudrosti sa domovima zdravlja. Prvo rešite uzrok, a tek onda posledicu!

Boba

pre 15 godina

Bolje da su se setili da u biometrijsku licnu kartu unesu krvnu grupu vlasnika, da mu se ev. zivot spase nego sto nas zaglupljuju overom knjizice kao pre sto godina.

Giovanotti

pre 15 godina

Secam se mene, bio sam na birou, traze neke svedoke da potvrde da zivim na toj adresi, posle cega nadjem svedoke i odemo do mesne zajednice, gde nam rekose da to vise nije tako i da moram opet u Goce Delceva. Kada sam otisao nazad u Goce Delceva, pitali me sa kime zivim i koliko ukupno zaradjuju mesecno oni sa kojima zivim, na sta mi odgovorise da ako familija ima ukupno vece mesecno prihode od 9000 dinara, ne mogu dobiti besplatnu zdravstvenu knjizicu kao nezaposlen. Spakujem stvari i odem za Italiju, jer nema vise sta da trazim u takvoj zemlji, gde nema ni posla, nema ni zdravstvene i gde slusam prazne price politicara o ulasku u EU i bolje sutra. Ovde u Italiji imam kompletno besplatno osiguranje kao i svi ostali u Italiji.
Iskreno sumnjam da cu se u Srbiji i sahraniti.

gradjanka

pre 15 godina

Sramota - ponovo u Srbiji postoje gradjani prvog i drugog reda. Znate li koliko se samo novca potroši na sve Komore koje je naš Ministar izmislio,na Etičke savete,pa sada neko treba da finansira i novi parazitski organ - Zdravstveni savet .Zdravstvo je postalo mega glomazan organ koji samo povećava broj bespotrebnih organa koji troše ogroman novac,o kojem niko ni reč ne progovara.
A gradjani slobodno mogu da umru,ionako im nisu potrebni.