Četvrtak, 12.03.2009.

01:44

Karadžić: Izmene samo jezičke

U predlogu antidiskriminacionog zakona ništa suštinski nije izmenjeno već su samo data jezička pojašnjenja, kaže državni sekretar Marko Karadžić.

Izvor: FoNet

Karadžiæ: Izmene samo jezièke IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

20 Komentari

Sortiraj po:

Viva

pre 15 godina

"Članom 49. Ustava zabranjeno je i kažnjivo svako izazivanje i podsticanje rasne, nacionalne, verske ili druge neravnopravnosti, mržnje i netrpeljivosti, pa je samim tim Ustavom crkvama i verskim zajednicama dato pravo na propovedanje svoje vere".
Samim tim je Crkvi i verskim zajednicama zabranjeno izazivanje i podsticanje rasne, nacionalne, verske ili druge neravnopravnosti, mržnje i netrpeljivosti, sto je za Crkvu malo previse, tvrdo. Upravo na ovom podrucju se Crkva dokazivala godinama i stekla autoritet, kojega i danas brani.

Djape

pre 15 godina

Gdinu Cvetkovicu, bih porucio da ne sakriva svoje postupke iza shireg koncenzusa kako kaze, vec da metlom protera crkvu iz politike, posto joj tamo nije mesto!

žil

pre 15 godina

Ipak će ovo biti Zakon za Diskriminaciju, a ne Protiv diskriminacije, ostaje nam nada da se amandmanima popravi u skupštini, ali....

alternativa postoji

pre 15 godina

Ako sam bio pristalica teze da DS nema alternativu evropske Srbije u smislu politicke konstalacije snaga u vreme izbora, danas se kajem sto nisam glasao za neku marginalnu, ali istinski evropski orijentisanu stranku cime bi za kratko odlutali, ali i pre vratili tokovima demokratije i civilizacije, samim tim i priblizili onim cime su me DS i dobili.

GuC

pre 15 godina

Ha,ha,ha... ni jednu reč ne verujem ovoj Vladi, a najbolje će biti u skupštini kada ćemo tek videti moć SPC ... a premijer kaže da crkve nisu nastupili ultimativno, ma stvarno mislite g Cvetkoviću da smo poverovali??? Vladika okrene predsednika, ovaj okrene vas telefonom, vi zaobidjete odgovornog ministra, ispričate se mobilnim sa istomišljenicima, povučete predlog... to zaista i nije ultimatum, to je autocenzura, najzastupljenija u zabitim zemljama centralne Amerike... otidjite popodne na izložbu dela PRAVOG premijera, g. Djindjića, probajte samo malo da se zamislite...

Photoshopista

pre 15 godina

Odlicno! Izmene su kozmeticke, tradicionalisti ce i dalje imati razloga za nezadovoljstvo, a proevropski su vec iznervirani da je crkvama uopste pruzena prilika da se one nesto pitaju. Tako to obicno biva sa onima koji bi da sede na dve stolice, a fotelja im je najvaznija.

Et in Arcadia Ego

pre 15 godina

Vi trazite konsenzus za osnovna pitanja ljudskih prava???!!! Vi to ozbiljno? Ja mislio vi samo odugovlacite zbog odrzavanja trenutnog stanja korumpirane Srbije i skretanje sa Miladina a izgleda vama zakoni o regulisanju diskriminacije uopste nisu jasni? Mada rekao bih da je sve ovo cisto zamajavanje javnosti od drugih afera. Naime Povelja o ljudskim i manjinskim pravima
i građanskim slobodama je na snazi u drzavi Srbiji zar ne? S toga izdvajam pojedine delove pomenutog dokumenta:

clan.2 "Svako ima obavezu da poštuje ljudska i manjinska prava drugih"

Ti bi mogli zavrsiti, tu je receno sve, ali hajde jos malo da prelistamo ovaj dokument.

Clan.3 "Zabranjena je svaka neposredna ili posredna diskriminacija, po bilo kom osnovu......."

Onda mozemo primetiti da je diskriminacija vec zabranjena ali neprecizno. Vidovi diskriminacije koji nisu istaknuti u ovom dokumentu (a ima ih, tu se nalazi i pravo na Veroispovest) regulisani su medjunarodnim zakonima a nas dokument nam istice da:

Clan.7 "Ljudska i manjinska prava zajemčena opšteprihvaćenim pravilima međunarodnog prava......"

I jos bi dodao:

Clan.8 "Nije dopušteno ograničavanje ljudskih i manjinskih prava zajemčenih opšteprihvaćenim pravilima međunarodnog prava....., pod izgovorom da ona nisu zajemčena ovom poveljom ili da su zajemčena u manjem obimu."

I? Sta sad? Cemu ovoliko buke? Kao crkva se pobunila, a sto su do sada cutali? Zbog cega se nije do kraja sprovelo donosenje jednog sasvim normalnog zakona oko koga su se slozile sve politicke partije? Zasto je bas sada stopiran dokument koji je svima vec dugo vremena potpuno jasan?
I postavljam pitanje sta se desava sa Miladinom i Milion dolara? Zar cemo dopustiti da nam ponovo daju neku zanimaciju da bi nam skrenuli paznju? Promasaj za promasajom! Krivo mi je sto je narod sa svakom aferom ostrascen, spreman je da se prepire i naravno uvek svako ima stav koji je ispravan. Takav narod je uvek lak za manipulisanje: nacijom, religijom, pravima manjina, (ne)kulturom, obrazovanjem, medijima, itd. I posle 30 godina zivota u Srbiji ne mogu da razumem um coveka koji ujutro ode i kupi trac novine DB-a proguta naslove i ide da se svadja sa svojim sugradjanima oko neke teme? Ali, ipak "Glupost je neunistiva" zar ne?

Mashinovodja

pre 15 godina

Koji bre "širi konsenzus"?! Jedini široki narodni konsenzus koji ste vi u stanju da postignete je da niste nizašta!! Ostavke, odmah, smučili ste se svima!!
Dosta naricanja, lelekanja, otezanja i zaobilaženja problema kao kiša oko Kragujevca!! Ili uradite ono što treba, ili prepustite mesto nekome ko ima kičmu (i druge organe) da to uradi!

Ivan

pre 15 godina

Jedva čekam da vidim šta se podrazumeva pod "donekle korigovan". U svakom slučaju, mislim da je cela farsa oko povlačenja ovog zakona velika sramota za premijera!

bezimena

pre 15 godina

"Objašnjenja" kojima nas ovaj uspavani Premijer zamlaćuje, nemaju veze s mozgom. Nema opravdanja za skandaloznu igranku sa SPC, osim ako sve nije izrežirano upravo da zakon ne bi bio usvojen!

pedja

pre 15 godina

Truležina.Nama su potrebne brze i suštinske promene u društvu, a one se ne mogu praviti na trulim kompronisima. Ako ova vlada i ova skupštinska većina sa vodećom Dem. strankom na to nije spremna, neka to prepusti sposobnijim i hrabrijim ljudima. Kada kažem DS, mislim pre svega na Tadića i na njegovo klimoglavujuće stranačko okruženje.

biba

pre 15 godina

Sto ne konsultujete i pevacka drustva , udruzenja ribolovaca ljude u crnom, Snezanu i sedam patuljaka...tako biste imali najsiri moguci konsenzus.

Satir

pre 15 godina

Ne razumem premijera, da li je on uopšte za taj zakon, ili je to za njega samo korak ka beloj listi!? Članovi 18 i 21 su neodređeni, jer zabranjuju bilo kakvu diskriminaciju na osnovu religijskog, i na osnovu seksualnog opredeljenja, kao i sloboda izjašnjavanja o istom. U EU su zabranili religijska obeležja, tipa krst na lančiću i sl... a kod nas se uvodi zakon koji sve to brani i dozvoljava. Šta je tu evropsko!?
Što se tiče homoseksualaca, oni jesu u lošem položaju, prvenstveno zbog opšteg stava naroda, naravno ima izuzetaka, ali se to neće rešiti samo zakonom ukoliko se ne organizuje ozbiljna kampanja povodom toga. Ko bi trebao organizovati tu kampanju kada poslanici koji glasaju za zakon pojma nemaju o čemu je, samo znaju da je uslov za nešto za šta oni veruju da se zalažu!?

uzgred

pre 15 godina

Šta Cvetković i bilo ko drugi imaju da "koriguju" zakon koji je zapravo prepisana stvar iz Evropskog Ustava?Šta to znači? Kakva sramota.Posramili ste nas.Nego smo mi,koji glasamo za vas,budale:svi koji želimo demokratsko, gradjansko društvo... I onda kada dodju izbori ne znamo za koga da glasamo u ovoj rupi pa ajd' svi drž'-ne daj, 'vatamo se olovke i u očaju zaokružujemo DS...nikad više. A oni to znaju, znaju da nemamo izbora kada dodju izbori, i smeškaju nam se... "nemate za koga drugog - mi smo vam jedina šansa"... čujem kako po hiljaditi put izgovaraju u svojim predizbornim seansama... možda su i u pravu, nažalost. Ali za njih više ne želim da glasam. Oni nam svakodnevno pa i ovom prilikom dokazuju da na neki način krše moja prava i uzurpiraju moj glas!

Mrak

pre 15 godina

Ne treba da se koriguje predloženi nacrt zakona o diskriminaciji, već treba da se koriguje diskriminacioni stav crkava, koje nisu spremne da srpsko društvo uvedu u EU?!
Religiozna homofobija i diskriminacija u ljudskim pravima i slobodama, dolaze iz dogmatskog bića same vere, koja ne uvažava sve manifestacije i različitosti prirodnih pojava, proisteklih iz empirijskog iskustva, već, upravo obrnuto, insistiraju na sholastičkom učenju o nepromenjivom religioznom poretku prirode i čoveka?!
Ako je tačno da je i posebnost u seksualnoj orijentaciji, sastavni deo korpusa ljudskih ponašanja, a jeste, onda to ne treba osuđivati i kažnajvati, bilo kojom vrstom diskriminacije, već tražiti puteve, kako bi se "zalutalo stado", vratilo na "božiji put"?!

Milan

pre 15 godina

Zbog vas i vasih ministara kada budu dosli (a doci ce kad-tad) sledeci izbori necu se osvrnuti pa da mi platite taj zaokruzeni listic u zlatu.

akai

pre 15 godina

Ovo me podseti na jedan stari hit: "Ko igra za raju i zanemaruje taktiku..."

Dosta vise kompromisa, hocete li u Evropu ili necete? Da li ce Srbija postati normalna i prihvatljiva drzava ili nece?
Ne moze se vise voditi politika nezameranja i favorizovanja. Cilj je jasan i zahtevam da se vise ne skrece sa puta.

D.Savic,Paris

pre 15 godina

Kakav crni koncenzus, ili cete odobriti ljudima da biraju koje ce vere da budu i koga ce da vole, ili vas nece biti a umesto vas odobrice ga sledeca vlada (i to posto ova bude pala bas zbog ovog zakona), sto je sigurno, jer bez ovog zakona u EU necete skoro!

D.Savic,Paris

pre 15 godina

Kakav crni koncenzus, ili cete odobriti ljudima da biraju koje ce vere da budu i koga ce da vole, ili vas nece biti a umesto vas odobrice ga sledeca vlada (i to posto ova bude pala bas zbog ovog zakona), sto je sigurno, jer bez ovog zakona u EU necete skoro!

akai

pre 15 godina

Ovo me podseti na jedan stari hit: "Ko igra za raju i zanemaruje taktiku..."

Dosta vise kompromisa, hocete li u Evropu ili necete? Da li ce Srbija postati normalna i prihvatljiva drzava ili nece?
Ne moze se vise voditi politika nezameranja i favorizovanja. Cilj je jasan i zahtevam da se vise ne skrece sa puta.

biba

pre 15 godina

Sto ne konsultujete i pevacka drustva , udruzenja ribolovaca ljude u crnom, Snezanu i sedam patuljaka...tako biste imali najsiri moguci konsenzus.

Milan

pre 15 godina

Zbog vas i vasih ministara kada budu dosli (a doci ce kad-tad) sledeci izbori necu se osvrnuti pa da mi platite taj zaokruzeni listic u zlatu.

uzgred

pre 15 godina

Šta Cvetković i bilo ko drugi imaju da "koriguju" zakon koji je zapravo prepisana stvar iz Evropskog Ustava?Šta to znači? Kakva sramota.Posramili ste nas.Nego smo mi,koji glasamo za vas,budale:svi koji želimo demokratsko, gradjansko društvo... I onda kada dodju izbori ne znamo za koga da glasamo u ovoj rupi pa ajd' svi drž'-ne daj, 'vatamo se olovke i u očaju zaokružujemo DS...nikad više. A oni to znaju, znaju da nemamo izbora kada dodju izbori, i smeškaju nam se... "nemate za koga drugog - mi smo vam jedina šansa"... čujem kako po hiljaditi put izgovaraju u svojim predizbornim seansama... možda su i u pravu, nažalost. Ali za njih više ne želim da glasam. Oni nam svakodnevno pa i ovom prilikom dokazuju da na neki način krše moja prava i uzurpiraju moj glas!

Mrak

pre 15 godina

Ne treba da se koriguje predloženi nacrt zakona o diskriminaciji, već treba da se koriguje diskriminacioni stav crkava, koje nisu spremne da srpsko društvo uvedu u EU?!
Religiozna homofobija i diskriminacija u ljudskim pravima i slobodama, dolaze iz dogmatskog bića same vere, koja ne uvažava sve manifestacije i različitosti prirodnih pojava, proisteklih iz empirijskog iskustva, već, upravo obrnuto, insistiraju na sholastičkom učenju o nepromenjivom religioznom poretku prirode i čoveka?!
Ako je tačno da je i posebnost u seksualnoj orijentaciji, sastavni deo korpusa ljudskih ponašanja, a jeste, onda to ne treba osuđivati i kažnajvati, bilo kojom vrstom diskriminacije, već tražiti puteve, kako bi se "zalutalo stado", vratilo na "božiji put"?!

Et in Arcadia Ego

pre 15 godina

Vi trazite konsenzus za osnovna pitanja ljudskih prava???!!! Vi to ozbiljno? Ja mislio vi samo odugovlacite zbog odrzavanja trenutnog stanja korumpirane Srbije i skretanje sa Miladina a izgleda vama zakoni o regulisanju diskriminacije uopste nisu jasni? Mada rekao bih da je sve ovo cisto zamajavanje javnosti od drugih afera. Naime Povelja o ljudskim i manjinskim pravima
i građanskim slobodama je na snazi u drzavi Srbiji zar ne? S toga izdvajam pojedine delove pomenutog dokumenta:

clan.2 "Svako ima obavezu da poštuje ljudska i manjinska prava drugih"

Ti bi mogli zavrsiti, tu je receno sve, ali hajde jos malo da prelistamo ovaj dokument.

Clan.3 "Zabranjena je svaka neposredna ili posredna diskriminacija, po bilo kom osnovu......."

Onda mozemo primetiti da je diskriminacija vec zabranjena ali neprecizno. Vidovi diskriminacije koji nisu istaknuti u ovom dokumentu (a ima ih, tu se nalazi i pravo na Veroispovest) regulisani su medjunarodnim zakonima a nas dokument nam istice da:

Clan.7 "Ljudska i manjinska prava zajemčena opšteprihvaćenim pravilima međunarodnog prava......"

I jos bi dodao:

Clan.8 "Nije dopušteno ograničavanje ljudskih i manjinskih prava zajemčenih opšteprihvaćenim pravilima međunarodnog prava....., pod izgovorom da ona nisu zajemčena ovom poveljom ili da su zajemčena u manjem obimu."

I? Sta sad? Cemu ovoliko buke? Kao crkva se pobunila, a sto su do sada cutali? Zbog cega se nije do kraja sprovelo donosenje jednog sasvim normalnog zakona oko koga su se slozile sve politicke partije? Zasto je bas sada stopiran dokument koji je svima vec dugo vremena potpuno jasan?
I postavljam pitanje sta se desava sa Miladinom i Milion dolara? Zar cemo dopustiti da nam ponovo daju neku zanimaciju da bi nam skrenuli paznju? Promasaj za promasajom! Krivo mi je sto je narod sa svakom aferom ostrascen, spreman je da se prepire i naravno uvek svako ima stav koji je ispravan. Takav narod je uvek lak za manipulisanje: nacijom, religijom, pravima manjina, (ne)kulturom, obrazovanjem, medijima, itd. I posle 30 godina zivota u Srbiji ne mogu da razumem um coveka koji ujutro ode i kupi trac novine DB-a proguta naslove i ide da se svadja sa svojim sugradjanima oko neke teme? Ali, ipak "Glupost je neunistiva" zar ne?

Satir

pre 15 godina

Ne razumem premijera, da li je on uopšte za taj zakon, ili je to za njega samo korak ka beloj listi!? Članovi 18 i 21 su neodređeni, jer zabranjuju bilo kakvu diskriminaciju na osnovu religijskog, i na osnovu seksualnog opredeljenja, kao i sloboda izjašnjavanja o istom. U EU su zabranili religijska obeležja, tipa krst na lančiću i sl... a kod nas se uvodi zakon koji sve to brani i dozvoljava. Šta je tu evropsko!?
Što se tiče homoseksualaca, oni jesu u lošem položaju, prvenstveno zbog opšteg stava naroda, naravno ima izuzetaka, ali se to neće rešiti samo zakonom ukoliko se ne organizuje ozbiljna kampanja povodom toga. Ko bi trebao organizovati tu kampanju kada poslanici koji glasaju za zakon pojma nemaju o čemu je, samo znaju da je uslov za nešto za šta oni veruju da se zalažu!?

Mashinovodja

pre 15 godina

Koji bre "širi konsenzus"?! Jedini široki narodni konsenzus koji ste vi u stanju da postignete je da niste nizašta!! Ostavke, odmah, smučili ste se svima!!
Dosta naricanja, lelekanja, otezanja i zaobilaženja problema kao kiša oko Kragujevca!! Ili uradite ono što treba, ili prepustite mesto nekome ko ima kičmu (i druge organe) da to uradi!

pedja

pre 15 godina

Truležina.Nama su potrebne brze i suštinske promene u društvu, a one se ne mogu praviti na trulim kompronisima. Ako ova vlada i ova skupštinska većina sa vodećom Dem. strankom na to nije spremna, neka to prepusti sposobnijim i hrabrijim ljudima. Kada kažem DS, mislim pre svega na Tadića i na njegovo klimoglavujuće stranačko okruženje.

bezimena

pre 15 godina

"Objašnjenja" kojima nas ovaj uspavani Premijer zamlaćuje, nemaju veze s mozgom. Nema opravdanja za skandaloznu igranku sa SPC, osim ako sve nije izrežirano upravo da zakon ne bi bio usvojen!

Photoshopista

pre 15 godina

Odlicno! Izmene su kozmeticke, tradicionalisti ce i dalje imati razloga za nezadovoljstvo, a proevropski su vec iznervirani da je crkvama uopste pruzena prilika da se one nesto pitaju. Tako to obicno biva sa onima koji bi da sede na dve stolice, a fotelja im je najvaznija.

alternativa postoji

pre 15 godina

Ako sam bio pristalica teze da DS nema alternativu evropske Srbije u smislu politicke konstalacije snaga u vreme izbora, danas se kajem sto nisam glasao za neku marginalnu, ali istinski evropski orijentisanu stranku cime bi za kratko odlutali, ali i pre vratili tokovima demokratije i civilizacije, samim tim i priblizili onim cime su me DS i dobili.

GuC

pre 15 godina

Ha,ha,ha... ni jednu reč ne verujem ovoj Vladi, a najbolje će biti u skupštini kada ćemo tek videti moć SPC ... a premijer kaže da crkve nisu nastupili ultimativno, ma stvarno mislite g Cvetkoviću da smo poverovali??? Vladika okrene predsednika, ovaj okrene vas telefonom, vi zaobidjete odgovornog ministra, ispričate se mobilnim sa istomišljenicima, povučete predlog... to zaista i nije ultimatum, to je autocenzura, najzastupljenija u zabitim zemljama centralne Amerike... otidjite popodne na izložbu dela PRAVOG premijera, g. Djindjića, probajte samo malo da se zamislite...

Ivan

pre 15 godina

Jedva čekam da vidim šta se podrazumeva pod "donekle korigovan". U svakom slučaju, mislim da je cela farsa oko povlačenja ovog zakona velika sramota za premijera!

Viva

pre 15 godina

"Članom 49. Ustava zabranjeno je i kažnjivo svako izazivanje i podsticanje rasne, nacionalne, verske ili druge neravnopravnosti, mržnje i netrpeljivosti, pa je samim tim Ustavom crkvama i verskim zajednicama dato pravo na propovedanje svoje vere".
Samim tim je Crkvi i verskim zajednicama zabranjeno izazivanje i podsticanje rasne, nacionalne, verske ili druge neravnopravnosti, mržnje i netrpeljivosti, sto je za Crkvu malo previse, tvrdo. Upravo na ovom podrucju se Crkva dokazivala godinama i stekla autoritet, kojega i danas brani.

žil

pre 15 godina

Ipak će ovo biti Zakon za Diskriminaciju, a ne Protiv diskriminacije, ostaje nam nada da se amandmanima popravi u skupštini, ali....

Djape

pre 15 godina

Gdinu Cvetkovicu, bih porucio da ne sakriva svoje postupke iza shireg koncenzusa kako kaze, vec da metlom protera crkvu iz politike, posto joj tamo nije mesto!

D.Savic,Paris

pre 15 godina

Kakav crni koncenzus, ili cete odobriti ljudima da biraju koje ce vere da budu i koga ce da vole, ili vas nece biti a umesto vas odobrice ga sledeca vlada (i to posto ova bude pala bas zbog ovog zakona), sto je sigurno, jer bez ovog zakona u EU necete skoro!

akai

pre 15 godina

Ovo me podseti na jedan stari hit: "Ko igra za raju i zanemaruje taktiku..."

Dosta vise kompromisa, hocete li u Evropu ili necete? Da li ce Srbija postati normalna i prihvatljiva drzava ili nece?
Ne moze se vise voditi politika nezameranja i favorizovanja. Cilj je jasan i zahtevam da se vise ne skrece sa puta.

Mrak

pre 15 godina

Ne treba da se koriguje predloženi nacrt zakona o diskriminaciji, već treba da se koriguje diskriminacioni stav crkava, koje nisu spremne da srpsko društvo uvedu u EU?!
Religiozna homofobija i diskriminacija u ljudskim pravima i slobodama, dolaze iz dogmatskog bića same vere, koja ne uvažava sve manifestacije i različitosti prirodnih pojava, proisteklih iz empirijskog iskustva, već, upravo obrnuto, insistiraju na sholastičkom učenju o nepromenjivom religioznom poretku prirode i čoveka?!
Ako je tačno da je i posebnost u seksualnoj orijentaciji, sastavni deo korpusa ljudskih ponašanja, a jeste, onda to ne treba osuđivati i kažnajvati, bilo kojom vrstom diskriminacije, već tražiti puteve, kako bi se "zalutalo stado", vratilo na "božiji put"?!

biba

pre 15 godina

Sto ne konsultujete i pevacka drustva , udruzenja ribolovaca ljude u crnom, Snezanu i sedam patuljaka...tako biste imali najsiri moguci konsenzus.

uzgred

pre 15 godina

Šta Cvetković i bilo ko drugi imaju da "koriguju" zakon koji je zapravo prepisana stvar iz Evropskog Ustava?Šta to znači? Kakva sramota.Posramili ste nas.Nego smo mi,koji glasamo za vas,budale:svi koji želimo demokratsko, gradjansko društvo... I onda kada dodju izbori ne znamo za koga da glasamo u ovoj rupi pa ajd' svi drž'-ne daj, 'vatamo se olovke i u očaju zaokružujemo DS...nikad više. A oni to znaju, znaju da nemamo izbora kada dodju izbori, i smeškaju nam se... "nemate za koga drugog - mi smo vam jedina šansa"... čujem kako po hiljaditi put izgovaraju u svojim predizbornim seansama... možda su i u pravu, nažalost. Ali za njih više ne želim da glasam. Oni nam svakodnevno pa i ovom prilikom dokazuju da na neki način krše moja prava i uzurpiraju moj glas!

Satir

pre 15 godina

Ne razumem premijera, da li je on uopšte za taj zakon, ili je to za njega samo korak ka beloj listi!? Članovi 18 i 21 su neodređeni, jer zabranjuju bilo kakvu diskriminaciju na osnovu religijskog, i na osnovu seksualnog opredeljenja, kao i sloboda izjašnjavanja o istom. U EU su zabranili religijska obeležja, tipa krst na lančiću i sl... a kod nas se uvodi zakon koji sve to brani i dozvoljava. Šta je tu evropsko!?
Što se tiče homoseksualaca, oni jesu u lošem položaju, prvenstveno zbog opšteg stava naroda, naravno ima izuzetaka, ali se to neće rešiti samo zakonom ukoliko se ne organizuje ozbiljna kampanja povodom toga. Ko bi trebao organizovati tu kampanju kada poslanici koji glasaju za zakon pojma nemaju o čemu je, samo znaju da je uslov za nešto za šta oni veruju da se zalažu!?

Milan

pre 15 godina

Zbog vas i vasih ministara kada budu dosli (a doci ce kad-tad) sledeci izbori necu se osvrnuti pa da mi platite taj zaokruzeni listic u zlatu.

bezimena

pre 15 godina

"Objašnjenja" kojima nas ovaj uspavani Premijer zamlaćuje, nemaju veze s mozgom. Nema opravdanja za skandaloznu igranku sa SPC, osim ako sve nije izrežirano upravo da zakon ne bi bio usvojen!

žil

pre 15 godina

Ipak će ovo biti Zakon za Diskriminaciju, a ne Protiv diskriminacije, ostaje nam nada da se amandmanima popravi u skupštini, ali....

pedja

pre 15 godina

Truležina.Nama su potrebne brze i suštinske promene u društvu, a one se ne mogu praviti na trulim kompronisima. Ako ova vlada i ova skupštinska većina sa vodećom Dem. strankom na to nije spremna, neka to prepusti sposobnijim i hrabrijim ljudima. Kada kažem DS, mislim pre svega na Tadića i na njegovo klimoglavujuće stranačko okruženje.

Ivan

pre 15 godina

Jedva čekam da vidim šta se podrazumeva pod "donekle korigovan". U svakom slučaju, mislim da je cela farsa oko povlačenja ovog zakona velika sramota za premijera!

GuC

pre 15 godina

Ha,ha,ha... ni jednu reč ne verujem ovoj Vladi, a najbolje će biti u skupštini kada ćemo tek videti moć SPC ... a premijer kaže da crkve nisu nastupili ultimativno, ma stvarno mislite g Cvetkoviću da smo poverovali??? Vladika okrene predsednika, ovaj okrene vas telefonom, vi zaobidjete odgovornog ministra, ispričate se mobilnim sa istomišljenicima, povučete predlog... to zaista i nije ultimatum, to je autocenzura, najzastupljenija u zabitim zemljama centralne Amerike... otidjite popodne na izložbu dela PRAVOG premijera, g. Djindjića, probajte samo malo da se zamislite...

Et in Arcadia Ego

pre 15 godina

Vi trazite konsenzus za osnovna pitanja ljudskih prava???!!! Vi to ozbiljno? Ja mislio vi samo odugovlacite zbog odrzavanja trenutnog stanja korumpirane Srbije i skretanje sa Miladina a izgleda vama zakoni o regulisanju diskriminacije uopste nisu jasni? Mada rekao bih da je sve ovo cisto zamajavanje javnosti od drugih afera. Naime Povelja o ljudskim i manjinskim pravima
i građanskim slobodama je na snazi u drzavi Srbiji zar ne? S toga izdvajam pojedine delove pomenutog dokumenta:

clan.2 "Svako ima obavezu da poštuje ljudska i manjinska prava drugih"

Ti bi mogli zavrsiti, tu je receno sve, ali hajde jos malo da prelistamo ovaj dokument.

Clan.3 "Zabranjena je svaka neposredna ili posredna diskriminacija, po bilo kom osnovu......."

Onda mozemo primetiti da je diskriminacija vec zabranjena ali neprecizno. Vidovi diskriminacije koji nisu istaknuti u ovom dokumentu (a ima ih, tu se nalazi i pravo na Veroispovest) regulisani su medjunarodnim zakonima a nas dokument nam istice da:

Clan.7 "Ljudska i manjinska prava zajemčena opšteprihvaćenim pravilima međunarodnog prava......"

I jos bi dodao:

Clan.8 "Nije dopušteno ograničavanje ljudskih i manjinskih prava zajemčenih opšteprihvaćenim pravilima međunarodnog prava....., pod izgovorom da ona nisu zajemčena ovom poveljom ili da su zajemčena u manjem obimu."

I? Sta sad? Cemu ovoliko buke? Kao crkva se pobunila, a sto su do sada cutali? Zbog cega se nije do kraja sprovelo donosenje jednog sasvim normalnog zakona oko koga su se slozile sve politicke partije? Zasto je bas sada stopiran dokument koji je svima vec dugo vremena potpuno jasan?
I postavljam pitanje sta se desava sa Miladinom i Milion dolara? Zar cemo dopustiti da nam ponovo daju neku zanimaciju da bi nam skrenuli paznju? Promasaj za promasajom! Krivo mi je sto je narod sa svakom aferom ostrascen, spreman je da se prepire i naravno uvek svako ima stav koji je ispravan. Takav narod je uvek lak za manipulisanje: nacijom, religijom, pravima manjina, (ne)kulturom, obrazovanjem, medijima, itd. I posle 30 godina zivota u Srbiji ne mogu da razumem um coveka koji ujutro ode i kupi trac novine DB-a proguta naslove i ide da se svadja sa svojim sugradjanima oko neke teme? Ali, ipak "Glupost je neunistiva" zar ne?

Photoshopista

pre 15 godina

Odlicno! Izmene su kozmeticke, tradicionalisti ce i dalje imati razloga za nezadovoljstvo, a proevropski su vec iznervirani da je crkvama uopste pruzena prilika da se one nesto pitaju. Tako to obicno biva sa onima koji bi da sede na dve stolice, a fotelja im je najvaznija.

Viva

pre 15 godina

"Članom 49. Ustava zabranjeno je i kažnjivo svako izazivanje i podsticanje rasne, nacionalne, verske ili druge neravnopravnosti, mržnje i netrpeljivosti, pa je samim tim Ustavom crkvama i verskim zajednicama dato pravo na propovedanje svoje vere".
Samim tim je Crkvi i verskim zajednicama zabranjeno izazivanje i podsticanje rasne, nacionalne, verske ili druge neravnopravnosti, mržnje i netrpeljivosti, sto je za Crkvu malo previse, tvrdo. Upravo na ovom podrucju se Crkva dokazivala godinama i stekla autoritet, kojega i danas brani.

Mashinovodja

pre 15 godina

Koji bre "širi konsenzus"?! Jedini široki narodni konsenzus koji ste vi u stanju da postignete je da niste nizašta!! Ostavke, odmah, smučili ste se svima!!
Dosta naricanja, lelekanja, otezanja i zaobilaženja problema kao kiša oko Kragujevca!! Ili uradite ono što treba, ili prepustite mesto nekome ko ima kičmu (i druge organe) da to uradi!

alternativa postoji

pre 15 godina

Ako sam bio pristalica teze da DS nema alternativu evropske Srbije u smislu politicke konstalacije snaga u vreme izbora, danas se kajem sto nisam glasao za neku marginalnu, ali istinski evropski orijentisanu stranku cime bi za kratko odlutali, ali i pre vratili tokovima demokratije i civilizacije, samim tim i priblizili onim cime su me DS i dobili.

Djape

pre 15 godina

Gdinu Cvetkovicu, bih porucio da ne sakriva svoje postupke iza shireg koncenzusa kako kaze, vec da metlom protera crkvu iz politike, posto joj tamo nije mesto!