Nedelja, 22.02.2009.

14:23

Dačić: Ništa nije dogovoreno

Ministar policije Ivica Dačić kaže da ništa konkretno nije dogovoreno u Vladi u vezi sa slučajem Miladina Kovačevića, već da se razmatralo u formi predloga.

Izvor: B92

Daèiæ: Ništa nije dogovoreno IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

47 Komentari

Sortiraj po:

radovan

pre 15 godina

Prosto i jednostavno. Dajte Amerima milku ,spor resen. koliko sam shvatio, roditelji ovog buzdovana su dobrostojeci. e pa gospodo, vi lepo na sud, drzava lepo naplati sta je njeno, konfiskacija svega, pa na njivu.... naravno sve to bi trebalo da proprate mediji, za primer.

Zoran Senta

pre 15 godina

E moji Srbi, vi ste skroz naskroz prolupali..
Obrazloženje gospodina Dačića je sasvim ok!!!
I ako je vama draži milion dolara od pedeset miliona dolara, onda ništa.

rajska ptica

pre 15 godina

Dosta vise s tim kabadahijom i svima koji ga stite... u svakoj iole demokratskoj zemlji za ovakav skandal pala bi cela Vlada ili bi bar neko od njih dao ostavku. Ali slatka je fotelja vlasti... samo da i ovaj lik ne sedne jednog dana u nju, tesko nama, jer nece imati ko da nam isplati milion dolara.

turinac

pre 15 godina

Evo vam danasnji novinski clanak iz Amerike! Ode nasa pomoc od 50 miliona dolara zbog naseg konzula ili njegovog sefa Jermica. Znaci mi placamo njihove brljotine. http://www.nypost.com/seven/02222009/news/nationalnews/hill_queezes_serbs_156372.htm

Mile

pre 15 godina

Dok se ovo nije dogodilo, bio sam svim srcem da se tome mladiću sudi u Srbiji, u dogovoru sa Amerikom. Ali ovo sada je prešlo svaku meru i granicu.

Gospodine Dačiću, da je vama doista stalo da se Srbija kao država opere za grešku koju je počinio vicekonzul ili konzul, dečka bi ekspresno vratili u USA, a ne ga paradirali po skupštini. Dok niste odrešili kesu i dali MILION dolara, bilo je razloga za sumnju u njegovu krivicu; sada više nema ni trunka sumnje u njegovu krivicu.

Ne samo da ste uništili reputaciju srpske diplomatije u Americi, nego ste doveli sve državljane Srbije koji privremeno borave u Americi u situaciju da ne dobiju kauciju i brane se sa slobode ako im se slučajno desi da budu uhapšeni zbog bilo kog razloga.

Viva

pre 15 godina

Postoji jedna mehanika i dinamika kod nas, kad dodje do zagadjenja u atmosferi kojom su okruzeni nasi mocnici, i kad ih se natera do zida:
1. Odmah sve negiraju i demantuju
2. Prave juris diametralno suprotno od mesta dogadjanja, da bi se trag zameo (u ovom slucaju u smeru Borbe)
3. Ako se halabuka jos nije smirila relativira se problem. Vidi Dacic! (bio sam, nisam bio, cuo sam, ustvari i nisam, gledao sam kroz prozor za vreme donosenja sporne odluke itd. nebuloza, buncanje!)
4. Onda sledi slabokrvno priznanje. Vidi sutra ili prekosutra javljanje Predsednika! (Nije, jeste Vlada, a ja ne dozvoljavam, iako Borba mora biti svesna, drzavna tajna, sigurnost zemlje itd.)
5. Nakon par nedelja sledi priznanje, koje im vise niko ni ne trazi, jer za nekoliko nedelja ce sve vec i tako izaci na videlo: I koje Miladin, i "izdajnik" tajne, i zasto se sutilo, i zasto odgovornih nema... jer, i pohvala narodu za njegovu budnost.
Za pohvalu koju ce budni narod dobiti od vrhuske, ovaj komentator se unapred zahvaljuje! Hvala Vam!

Zapanjeni

pre 15 godina

Osim zakonske regulative postoji nesto sto se zove ELEMENTARNI MORAL. Nedostatak Zakona ne znaci da se moze raditi sta god kome padne na pamet makar to proglasio za drzavnu tajnu. Verovatno je iz tih razloga informacija i procurela. Ne bi bilo lose da znamo ko je to pa da ga glasamo na sledecim VANREDNIM izborima jer ova Vlada gubi poverenje brzinom svetlosti.

Mimi

pre 15 godina

Ne stiti se ovde Kovacevic vec konzuli i greska nase diplomatije.
Ali je evidentno da se predmet sve vise komplikije umesto da se razresava.

Dr Oetker

pre 15 godina

Ovde je "Borba" odigrala izuzetno vaznu i korisnu ulogu koju mediji i inace treba da vrse u drustvu, a to je da razotkrivaju i javno eksponiraju sve malverzacije, mahinacije i kriminal - pogotovu u redovima vlasti. Ako neko ove novinare bude hapsio, progonio i/ili osudio, ova cela vlada Srbije mora momentalno netragom da padne i da bude izbrisana iz politickog zivota. U svakom slucaju, ministar inostranih poslova gospodin Vuk Jeremic MORA SMESTA DA PODNESE NEOPOZIVU OSTAVKU ILI DA BUDE SMENJEN PO HITNOM POSTUPKU, ne samo zbog toga sto je njegova sluzba pustila Miladina Kovacevica na slobodu, nego i zbog totalno pogresne spoljne politike sa katastroficnim posledicama po Srbiju. Ostavku isto tako mora pod hitno da podnese i stvorenje iz vlade Srbije koje je uopste imalo drskosti da, u zemlji gde 50% stanovnistva gladuje, predlozi da se iz buzdeta izdvoji milion evra da se jedan razmazeni lik drzi na slobodi i to u Srbiji (pojacavajuci time image ove drzave kao raja za skloniste kriminalaca, ratnih zlocinaca i ostalih manijaka svih vrsta). Na kraju, ali ne najmanje vazno, gospodin Miladin Kovacevic, ma ko da su mu mamica i tatica, rodjaci ili prijatelji, MORA BITI SMESTA UHAPSEN I IZRUCEN NADLEZNIM ORGANIMA U USA uz duzno izvinjenje narodu USA i posebno osobi koju je pretukao i njenoj porodici. Sve osim toga je cisto ludilo i kopanje groba Srbiji...

mesec

pre 15 godina

Ipak su gradjane srbije trebali da pitaju pre nego što su platili 1.000.000. dolara za jedan zločin, jer su to novci od njihovog poreza?!
Dokle će zločini u ovoj zemlji da se čuvaju pod velom tajni?! Nek se Borba i dalje bori i svaka joj cast na hrabrosti!

Filip

pre 15 godina

Kao sto je i sam Dacic rekao. Drzava je garanotvala da Kovacevic nece napustiti zemlju i da ce pojaviti na sudu. Sve sto drzava treba da uradi je da ispuni obecanje. Nista vise nista manje, a i vrlo jeftino!

Brzi Gonzales

pre 15 godina

Ovde, zaista, ne treba trošiti suvišne reči?!
"Slučaj Kovačević" je više, nego jednostavan i jasan?!
Kovačević je "begunac od (američkog) zakona" i treba da odgovara, tamo, gde je počinio delikt?!
To što mu je država Srbija, preko konzulata u Njujorku, omogućila da "izbegne ruku pravde", govori najviše o Srbiji, kao "pravnoj državi" i najdirektnije šteti bilateralnim diplomatskim odnosima, jer se ne poštuje unutrašnji pravno-politički poredak SAD?!
Umesto "državne tajne", vlada premijera Mirka Cvetković, ukoliko "brine" o stanju diplomatskih odnosa sa SAD, pod hitno trebalo bi da dosese odluku i vrati Kovačevića "under custody of American legal jurisdiction"?!
Naravno, sve dok je ministar spoljnih poslova Srbije, Vuk Jeremić to je "apsolutno nemoguće"?!

LI

pre 15 godina

Konzul je u ime drzave garantovao da doticni nece napustuti USA i isti taj konzul mu daje pasos da napusti drzavu.
Greskom i pomoci drzavnog cinovnika okrivljeni je pobegao, onda treba drzava da ISPRAVITI GRESKU i VRATITI OKRIVLJENOG i gotovo.

VladaNS

pre 15 godina

Postovani...

Posto nemam vise para jer su sve otisle na koje kakve racune i druga potrazivanja drzave (dobra deo da ne kazem vecina) da li bi u obzir mogao da dodje jedan bubreg za gospodina Miladina ?

Jos bolje. Umesto bubrega je l mogu ja nekog da udarim pa da dobijem milionce koje cu, obecavam, odmah vama dati za mladjanog posetioca zdanja koje se zove Skupstina?

Ali nije ni ta jadna zgrada kriva. Kazem jadna jer sta se u njoj desava vala... cekam samo da se od muke srusi.

Sta reci posle jos jedne kapi u moru istih... laznih, sramnih ?

Ne vidim vise nikog ko bi mogao da lupi sakom o sto i kaze DOSTA... Ajde da radimo. Ne vidim. Ne znam sa Vas dragi citaoci ali ja vise ne vidim nikakvu nadu. Trudim se, ali je nema.

Mrsko mi je sve. Iskreno... pocinjem, a ne zelim, da se sramotime svoje tzv drzave.

Zelim da odem. Sve jace i jace. Vise i ne biram jer ovi su poceli da jasu i bez sedla i sa sve vecom kandzijom.

Panglos

pre 15 godina

Stvar se pogorsava! Vlada sada priznaje da je isplatila kauciju i garantovala da ovaj lik nece da kidne. Dakle, od pocetka price je Vlada umesana u ovaj slucaj, pa sa ovakvim priznanjem bice najbolje da nadju ko od onih koji su se umesali treba da leti. Duboko cutanje pojedinih ministara iz pojedinih stranaka nam polako osvetljava koji bahati likovi vode ovu zemlju!

Primetite da su se iz odbrane begunca povukli i radikali i slicne organizacije...

Nimrod

pre 15 godina

Dobro, je l bi mogao barem jedan ministar (recimo inostranih poslova) da sada lepo podnese ostavku. Zato sto ima malo morala, zato sto se stidi ovoga i zato sto priznaje da je vlada nesposobna da legalno resi probleme ove zemlje.

dusko vasovic

pre 15 godina

Zamena teza je jedino što predstoji g. Dačiću i Vladi. Osim ostavke naravno.
Niko ne želi da ratuje sa Amerikom. Naprotiv, koliko znam oni uvažavaju ustavnu obavezu da se naši građani ne mogu isporučivati drugim državama. Ali verujem da bi kao i većina naših građana bila zadovoljena da:
Ministar spoljnih poslova i Ministar pravde podnesu ostavku.
Konzul i vicekonzul krivično odgovaraju za izdavanje lažnih dokumenata.
Država i tužilac na osnovu dokaza američke policije pokrenu krivični postupak protiv Kovačevića.
Brzo, efektno i pošteno.
Tako bi se rešio ovaj skandal, a Srbija bi slovila u svetu kao ozbiljna i to bez ikakvih marketinških agencija.

matejasale

pre 15 godina

Hoce li neko reci ko je ustvari taj Kovacevic i ko su mu roditelji i ko stoji iza ovog skandala. Ja da placam PDV i porez, a te pare da idu za coveka koji se skoluje u SAD, a on nije udario tog Amera na casu ili u skoli nego u kaficu. Hocu li i racun iz kafica da mu platim. Da li bi meni dali da udjem u skupstinu ili bi stao neko za mene ne daj boze. Ko je taj ...? Ko ce vratiti te pare?

B.M.

pre 15 godina

Evo,vlada je resila da se brani pretnjama i napadom,da nam svima utera strah u kosti i zacepi usta. Ponasaju se kao da smo i mi i nase pare njihovo vlasnistvo.
A Dacic nam je dakle objasnio, da se ne pravimo ludi nego da lepo placamo njihovo krsenje zakona i njihove skandale.
Da li je moguce da oni nikom ni za sta ne moraju da odgovaraju?!

Nenad

pre 15 godina

Nema drugo. Vlada da se sastane, Predsednik da podeli packe onima koji su se poigrali sa autoritetom ove države, omogućujući Kovačeviću da napusti SAD. A mladjanog Kovačevića u prvi avion i nazad da odgovara u državi gde je napravio to što je uradio. A naša država da se izvini pravosudnim organima SAD, zbog svega što se desilo.
A desio se zaista nevidjen skadal da država organizuje i omogući jednom delikventu da napusti zemlju po čijim Zakonima treba da odgovara.
Nikakve pogodbe, nikakav novac.
A podsetimo se da je poseta Kovačevića jednoj političkoj stranci u Skupštini Srbije, do koje je došlo nedavno, bila kap koja je prelila žuč u čitavoj ovoj stvari. Pa nauk za ubuduće.
Žao mi je tog mladog čoveka, ali on mora da bude svestan da se za svako činjenje koje nije u redu mora i da odgovara,ma kako to bilo bolno.

Marija

pre 15 godina

Ma isporucite siledziju u Ameriku, a gos. Jeremic u poslednje vreme pravi dosta gafova, nije mu ovo prvi, a ni poslednji, koliko vidimo.

nedokazana krivica

pre 15 godina

Nista nije dogovoreno. Niko nije kriv /osim redakcije BORBE/, nije ni Kovacevic kriv. A, da, krivi su i gradjani Srbije sto ih interesuje gde odlazi novac koji daju za drzavu.

Kraja

pre 15 godina

...sto se njega tice, on je bio protiv iako nije ucestvovao u tim razgovorima, zna da nista nije dogovoreno, da je sve bilo u formi predpostavki buduceg resenja, ali nije bio tamo....ocigledno da je neko informisao sve koji nisu bili tamo, a takvih izgleda ima dosta....nisu nas obavestili ko je od Kovacevica prisustvovao "drzavnoj tajni" na kojoj su razmatrali zavlacenje svojih ruku u nase dzepove...
...sve ovo lici na strategiju povlacenja, "stvar" nije prosla, peru se ruke, spaljuju dokumenta....
...sutra poskupljuje struja 30% za "specijane potrebe" Kovacev....pardon elektroprivrede Srbije......a TADIC JE OPET U RUMUNIJI, ZAR NE......?

gordana t

pre 15 godina

Ja vidim da gospoda Tadic i Jeremic ''opasno'' cute, nigde ih nema... meni je sve jasno i znam ko treba da plati ovaj bezobrazni racun...

Nele

pre 15 godina

Ako je država Srbija, odnosno njeni činovnici, dala garancije SAD da Kovačević neće da napusti Ameriku onda lako moze da se ispravi stvar. Zamislimo samo da Kovacevic nije ni dobio lazne putne isprave i da je on jos u Americi. Jednostavno ga, sa tim laznim dokumentima, vratimo tamo i ustvari vratimo stvar na pocetak. Ta lazna dokumenta odredjena sluzba nadje kod sluzbenika koji ih mu ih je dao, taj bude procesuiran po zakonu, Kovacevic odgovara pred sudom koji ga optuzuje i drzava Srbija nema nikakvih problema. Imam dobru mastu, a? Na zalost, to o cemu ja mastam nikome ne pada na pamet. Neka se zavrsi kako hoce samo hocu da nasa deca ne shvate, kao, nije nista strasno ako nekome razbijes glavu, drzava je tu da te zastiti sta god uradis.

Milos

pre 15 godina

Šta reći... Velika sramota za našu vladu i narod Srbije koji trpi malveryacije ove vrrste. Da li je taj čovek toliko vredan? Šta je to on radio u USA? Otvoreno reći narodu? Zar je moguće da je njegova cena koju je Vlada platila ista kao i nagrada za Mladića i Hadžića? Ko koga tu štiti koji su tajni dogovori i pregovori? Narod Srbije plaća a nije obavešten? Zašto političari koji su u tome i članovi Vlade koji su to odobrili nisu izdvojili iz svog džepa? Zar je trebalo da procuri informacija u javnost da bi se znalo gde idu pare i budžeta, a nateže se za penzije? I na kraju taj čovek kojeg sada optužuju da je odao neku tajnu, je čovek iz naroda i tako bi skoro svi trebalo da postupe! Nadam se da će se ovo pročitati i da ima još sličnih mišljenja.

S

pre 15 godina

Sve Slobina škola, što nije ni čudo ako znamo ko je potpredsednik vlade i ministar policije - donositi SRAMNE, SULUDE, SUMANUTE i SKANDALOZNE odluke (koje, gle čuda, uključuju rasipanje novca građana), proglasiti ih tajnom, a zatim skakati na medije i novinare...
Još nismo došli u devedesete, ali smo već u osamdeset devetoj.
Zar se ne može ući u trag ko je kome platio/rođak/ljubavnica i ko lobira za ovog nasilnika koji je državi napravio nemerljivu štetu? I zašto nije u zatvoru?

katica

pre 15 godina

Reakcije su veoma blage. Tek da se kaže da ih ima. Takve metode (o kojima govori Daćić) najbolje pokazuju staljinistički katakter centara moći (koji se formirao krajem 1944 godine!) i a koji (očito) do dana današnjeg vladaju Srbijom. „Državne tajne“ služe da bi se očuvavala vlast kao i za to da potre sve greške koje ta vlast pravi. Ovo sa Kovačevićem je jedna od takvih katastrofalnih grešaka ne lustriranih vlasti. Zato i beže od UREĐENIH ZAPADNIH DRUŠTAVA i evo PO METODAMA VLADANJA 20 godina svrstavaju Srbiju u društvo sa Severnom Korejom, Kubom, Iranom, Avganisatnom, Čečenijom, Sudanom.

Prevodilac

pre 15 godina

Novinari su kod nas cesto bili zrtve hajke. Svaki liberalniji je placao svoju hrabrost nabijanjem na kolac, iskljucenjem iz zajednice, ili stavljanjem na stup srama. Neki su platili i zivotom. Da se za vreme jedne demokratske vlade, salju policijski sluzbenici u Borbu, da bi se zatvorila usta istine, e to je previse. Koji to zurnalizam zeli vlada: Mekokicmenjaka, beskicmenjaka, gmizavaca, puzavaca? Je li jedan Miladin vredan drzavne tajne, ili ne daj boze udarne snage demokratske istine. Ne!

bezimena

pre 15 godina

"Ona je upitala da li smo ikada dobili izveštaj od Vuka Jeremića šta se dogodilo u samom ministarstvu, kako je do toga došlo, da li mi išta znamo o toj istrazi, da li je još neko učestvovao u tome sem konzula Igora Miloševića i ko je sve u to umešan".

Da bi se V.Jeremić udostojio da javnosti sve objasni, morao bi da podnese ostavku a potom da u celu stvar uvuče VdrK, SRS itd. Kako se DS strogo čuva da ne ne iznosi nikakve optužbe na račun napred označenih, to samo znači da svi sve imaju u šaci i jedni drugima čuvaju ledja! Nije teško pogoditi zašto, u pitanju su afere o enormnim primanjima u upravnim odborima, platama, bonusima, RIK-u...biće toga još mnogo Svima su ruke prljave, do lakata!

sve već viđeno

pre 15 godina

Ma pojeo Vuk magarca. Slegnuće se prašina. Kere će da laju pa će da se umore.
U ovoj zemlji više niko nizašta ne odgovara. Oni najgori su kod nas heroji, a oni najbolji su odavno otišli odavde. Poslednji neka ugasi svetlo.

dario

pre 15 godina

Trebalo bi tom coveku sto je odao "drzavnu tajnu" dati tih milion dolara, a cuvarima te tajne dozivotno zabraniti obavljanje drzavnih funkcija..

studentnijezapaliozito

pre 15 godina

Ako je ovakva vest o skandaloznoj odluci nase Vlade oznacen kao tajna, da li jos neko sumnja u razloge zasto godinama ne mozemo dobiti na uvid dosijee DBa, i slicne poverljive dokumente. Verovatno bi tu mogli zateci toliku kolicinu prljavstine, obucene u nacionalni interes, patriotizam, ratove koje nismo vodili... Inace, jel jos neko sumnja da se Mladic krije u Srbiji?! Kakva li je tek on tajna!
One more time, moj glas vise nece dobiti ni da je jedina alternativa Milosevic u fazi kloniranja!

anaksimaneta

pre 15 godina

Da li u ovoj kvazi državi postoji trunka pameti. Samo je Stazi bio gori. Kakva bre više državna tajna. Sve na videlo, pa kada naučimo da budemo država, onda i neka bude tajne. Tajna autoput, tajna Kovačević , tajna ko je iznosio novac, tajna zašto je dačić imao u torbi 100 000 eura, do kada bre?

M

pre 15 godina

Da ponovim:

"Prema njenim rečima, postavlja se i pitanje ko je doveo državu do najniže tačke odnosa sa SAD, koja sada vrši pritisak na Srbiju, ko je odgovoran za haos u ministarstvu spoljnih poslova da naša diplomatska služba i konzul organizuju bekstvo Kovačevića.

Ona je upitala da li smo ikada dobili izveštaj od Vuka Jeremića šta se dogodilo u samom ministarstvu, kako je do toga došlo, da li mi išta znamo o toj istrazi, da li je još neko učestvovao u tome sem konzula Igora Miloševića i ko je sve u to umešan. "

anaksimaneta

pre 15 godina

Do kada su novinari najkrivlji što u ovoj zemlji nema pameti. Podrška svima koji otkrivaju šta rade likovi koji vode ovu državu !!!

jovan

pre 15 godina

Mislim da su reakcije na niz skandala jedne vlade koja ne samo sto potpuno ne ume da radi svoj posao, sada i ne zna sta radi, neadekvatne tezini udarca koji je nanet demokratiji u Srbiji. Ali to je cena koju sada placa DS koja je u koaliciju uvela SPS i njenog eksponenta postavila na celo policije u ovoj zemlji u kojoj je policija u rukama SMilosevica demolirala slobodan protok informacija i sve sto je bilo moguce demolirati. Sada, ja ocekujem i racunam na glas predsednika DS i Predsednika Srbije BTadica. Jednako kao sto je on racunao na moj glas. Dakle gospodine Predsednice, izvolite, deklarisite se napokon. Ponedeljak je sudnji dan ne samo za vas i demokratiju u Srbiji, nego za svakog stanovnika ove zemlje!

nkvd

pre 15 godina

ma ova vlada mora u najskorije vreme da padne ako ni zbogcega drugog a ono sto jednog ne znam kako da ga nazovem proglasava drzavnom tajnom sto njegovu ne promisljenost i kabadahisko ponasanje placaju poreski obveznici i nije im to dosta nego sada treniraju strogocu nad ovima sto su to objavili pa valjda narod treba da zna gde ide njihov novac a valjda je bolje da su taj novac ulozili u porodilje iostala socijalna davanja ili u potrebne medicinske aparate tipa mamografa ili ultra zvuk za razbijanje kamena u bubregu ili aparata za dijalizu itd a partija ciji je on simpatizer ili clan neka izdvoji sredstva a sigurno ih ima ne ka plati tih milion dolara pa ce imati mnogo vise glasova a ovako su sebi uvalili auto gol

Zlata

pre 15 godina

Sramota! Tipicna zamena teza. Vlada zamajava javnost besmislicama. Novac poreskih obveznika je u ovom slucaju namenjen osobadjanju siledzije. Ovo ni u kom slucaju nije ni smelo da bude drzavna tajna.
Dajte taj novac ministarstvu nauke da plati MSc i PhD skolarine mladih, pametnih i neagresivnih Srba u USA.
A Miladin Kovacevic je treba da se iporuci vlastima US da mu se tamo sudi.
Dosta je bilo gluposti.

Jadranko

pre 15 godina

G.Sabic je potpuno u pravu. U osnovi ovog i svih slicnih problema je to sto za razliku od demokratskih drzava, nemamo normalan zakon o klasifikaciji.

Milica

pre 15 godina

G- din Sabic vec dugo, upozorava na glavni problem -nemamo zakon o klasifikaciji tajni. Nedopustivo je,nema rezona da neko moze da potrosi 1.000.000$ drzavnih para,i da to, proizvoljno, bez ikakvog logicnog opravdanja, proglase kao tajnu pa jos da policijski gone onog ko je "odao".

Zlata

pre 15 godina

Sramota! Tipicna zamena teza. Vlada zamajava javnost besmislicama. Novac poreskih obveznika je u ovom slucaju namenjen osobadjanju siledzije. Ovo ni u kom slucaju nije ni smelo da bude drzavna tajna.
Dajte taj novac ministarstvu nauke da plati MSc i PhD skolarine mladih, pametnih i neagresivnih Srba u USA.
A Miladin Kovacevic je treba da se iporuci vlastima US da mu se tamo sudi.
Dosta je bilo gluposti.

Milica

pre 15 godina

G- din Sabic vec dugo, upozorava na glavni problem -nemamo zakon o klasifikaciji tajni. Nedopustivo je,nema rezona da neko moze da potrosi 1.000.000$ drzavnih para,i da to, proizvoljno, bez ikakvog logicnog opravdanja, proglase kao tajnu pa jos da policijski gone onog ko je "odao".

dusko vasovic

pre 15 godina

Zamena teza je jedino što predstoji g. Dačiću i Vladi. Osim ostavke naravno.
Niko ne želi da ratuje sa Amerikom. Naprotiv, koliko znam oni uvažavaju ustavnu obavezu da se naši građani ne mogu isporučivati drugim državama. Ali verujem da bi kao i većina naših građana bila zadovoljena da:
Ministar spoljnih poslova i Ministar pravde podnesu ostavku.
Konzul i vicekonzul krivično odgovaraju za izdavanje lažnih dokumenata.
Država i tužilac na osnovu dokaza američke policije pokrenu krivični postupak protiv Kovačevića.
Brzo, efektno i pošteno.
Tako bi se rešio ovaj skandal, a Srbija bi slovila u svetu kao ozbiljna i to bez ikakvih marketinških agencija.

bezimena

pre 15 godina

"Ona je upitala da li smo ikada dobili izveštaj od Vuka Jeremića šta se dogodilo u samom ministarstvu, kako je do toga došlo, da li mi išta znamo o toj istrazi, da li je još neko učestvovao u tome sem konzula Igora Miloševića i ko je sve u to umešan".

Da bi se V.Jeremić udostojio da javnosti sve objasni, morao bi da podnese ostavku a potom da u celu stvar uvuče VdrK, SRS itd. Kako se DS strogo čuva da ne ne iznosi nikakve optužbe na račun napred označenih, to samo znači da svi sve imaju u šaci i jedni drugima čuvaju ledja! Nije teško pogoditi zašto, u pitanju su afere o enormnim primanjima u upravnim odborima, platama, bonusima, RIK-u...biće toga još mnogo Svima su ruke prljave, do lakata!

dario

pre 15 godina

Trebalo bi tom coveku sto je odao "drzavnu tajnu" dati tih milion dolara, a cuvarima te tajne dozivotno zabraniti obavljanje drzavnih funkcija..

sve već viđeno

pre 15 godina

Ma pojeo Vuk magarca. Slegnuće se prašina. Kere će da laju pa će da se umore.
U ovoj zemlji više niko nizašta ne odgovara. Oni najgori su kod nas heroji, a oni najbolji su odavno otišli odavde. Poslednji neka ugasi svetlo.

anaksimaneta

pre 15 godina

Da li u ovoj kvazi državi postoji trunka pameti. Samo je Stazi bio gori. Kakva bre više državna tajna. Sve na videlo, pa kada naučimo da budemo država, onda i neka bude tajne. Tajna autoput, tajna Kovačević , tajna ko je iznosio novac, tajna zašto je dačić imao u torbi 100 000 eura, do kada bre?

Jadranko

pre 15 godina

G.Sabic je potpuno u pravu. U osnovi ovog i svih slicnih problema je to sto za razliku od demokratskih drzava, nemamo normalan zakon o klasifikaciji.

anaksimaneta

pre 15 godina

Do kada su novinari najkrivlji što u ovoj zemlji nema pameti. Podrška svima koji otkrivaju šta rade likovi koji vode ovu državu !!!

M

pre 15 godina

Da ponovim:

"Prema njenim rečima, postavlja se i pitanje ko je doveo državu do najniže tačke odnosa sa SAD, koja sada vrši pritisak na Srbiju, ko je odgovoran za haos u ministarstvu spoljnih poslova da naša diplomatska služba i konzul organizuju bekstvo Kovačevića.

Ona je upitala da li smo ikada dobili izveštaj od Vuka Jeremića šta se dogodilo u samom ministarstvu, kako je do toga došlo, da li mi išta znamo o toj istrazi, da li je još neko učestvovao u tome sem konzula Igora Miloševića i ko je sve u to umešan. "

matejasale

pre 15 godina

Hoce li neko reci ko je ustvari taj Kovacevic i ko su mu roditelji i ko stoji iza ovog skandala. Ja da placam PDV i porez, a te pare da idu za coveka koji se skoluje u SAD, a on nije udario tog Amera na casu ili u skoli nego u kaficu. Hocu li i racun iz kafica da mu platim. Da li bi meni dali da udjem u skupstinu ili bi stao neko za mene ne daj boze. Ko je taj ...? Ko ce vratiti te pare?

jovan

pre 15 godina

Mislim da su reakcije na niz skandala jedne vlade koja ne samo sto potpuno ne ume da radi svoj posao, sada i ne zna sta radi, neadekvatne tezini udarca koji je nanet demokratiji u Srbiji. Ali to je cena koju sada placa DS koja je u koaliciju uvela SPS i njenog eksponenta postavila na celo policije u ovoj zemlji u kojoj je policija u rukama SMilosevica demolirala slobodan protok informacija i sve sto je bilo moguce demolirati. Sada, ja ocekujem i racunam na glas predsednika DS i Predsednika Srbije BTadica. Jednako kao sto je on racunao na moj glas. Dakle gospodine Predsednice, izvolite, deklarisite se napokon. Ponedeljak je sudnji dan ne samo za vas i demokratiju u Srbiji, nego za svakog stanovnika ove zemlje!

studentnijezapaliozito

pre 15 godina

Ako je ovakva vest o skandaloznoj odluci nase Vlade oznacen kao tajna, da li jos neko sumnja u razloge zasto godinama ne mozemo dobiti na uvid dosijee DBa, i slicne poverljive dokumente. Verovatno bi tu mogli zateci toliku kolicinu prljavstine, obucene u nacionalni interes, patriotizam, ratove koje nismo vodili... Inace, jel jos neko sumnja da se Mladic krije u Srbiji?! Kakva li je tek on tajna!
One more time, moj glas vise nece dobiti ni da je jedina alternativa Milosevic u fazi kloniranja!

Milos

pre 15 godina

Šta reći... Velika sramota za našu vladu i narod Srbije koji trpi malveryacije ove vrrste. Da li je taj čovek toliko vredan? Šta je to on radio u USA? Otvoreno reći narodu? Zar je moguće da je njegova cena koju je Vlada platila ista kao i nagrada za Mladića i Hadžića? Ko koga tu štiti koji su tajni dogovori i pregovori? Narod Srbije plaća a nije obavešten? Zašto političari koji su u tome i članovi Vlade koji su to odobrili nisu izdvojili iz svog džepa? Zar je trebalo da procuri informacija u javnost da bi se znalo gde idu pare i budžeta, a nateže se za penzije? I na kraju taj čovek kojeg sada optužuju da je odao neku tajnu, je čovek iz naroda i tako bi skoro svi trebalo da postupe! Nadam se da će se ovo pročitati i da ima još sličnih mišljenja.

gordana t

pre 15 godina

Ja vidim da gospoda Tadic i Jeremic ''opasno'' cute, nigde ih nema... meni je sve jasno i znam ko treba da plati ovaj bezobrazni racun...

Nele

pre 15 godina

Ako je država Srbija, odnosno njeni činovnici, dala garancije SAD da Kovačević neće da napusti Ameriku onda lako moze da se ispravi stvar. Zamislimo samo da Kovacevic nije ni dobio lazne putne isprave i da je on jos u Americi. Jednostavno ga, sa tim laznim dokumentima, vratimo tamo i ustvari vratimo stvar na pocetak. Ta lazna dokumenta odredjena sluzba nadje kod sluzbenika koji ih mu ih je dao, taj bude procesuiran po zakonu, Kovacevic odgovara pred sudom koji ga optuzuje i drzava Srbija nema nikakvih problema. Imam dobru mastu, a? Na zalost, to o cemu ja mastam nikome ne pada na pamet. Neka se zavrsi kako hoce samo hocu da nasa deca ne shvate, kao, nije nista strasno ako nekome razbijes glavu, drzava je tu da te zastiti sta god uradis.

nkvd

pre 15 godina

ma ova vlada mora u najskorije vreme da padne ako ni zbogcega drugog a ono sto jednog ne znam kako da ga nazovem proglasava drzavnom tajnom sto njegovu ne promisljenost i kabadahisko ponasanje placaju poreski obveznici i nije im to dosta nego sada treniraju strogocu nad ovima sto su to objavili pa valjda narod treba da zna gde ide njihov novac a valjda je bolje da su taj novac ulozili u porodilje iostala socijalna davanja ili u potrebne medicinske aparate tipa mamografa ili ultra zvuk za razbijanje kamena u bubregu ili aparata za dijalizu itd a partija ciji je on simpatizer ili clan neka izdvoji sredstva a sigurno ih ima ne ka plati tih milion dolara pa ce imati mnogo vise glasova a ovako su sebi uvalili auto gol

nedokazana krivica

pre 15 godina

Nista nije dogovoreno. Niko nije kriv /osim redakcije BORBE/, nije ni Kovacevic kriv. A, da, krivi su i gradjani Srbije sto ih interesuje gde odlazi novac koji daju za drzavu.

Filip

pre 15 godina

Kao sto je i sam Dacic rekao. Drzava je garanotvala da Kovacevic nece napustiti zemlju i da ce pojaviti na sudu. Sve sto drzava treba da uradi je da ispuni obecanje. Nista vise nista manje, a i vrlo jeftino!

Marija

pre 15 godina

Ma isporucite siledziju u Ameriku, a gos. Jeremic u poslednje vreme pravi dosta gafova, nije mu ovo prvi, a ni poslednji, koliko vidimo.

Mile

pre 15 godina

Dok se ovo nije dogodilo, bio sam svim srcem da se tome mladiću sudi u Srbiji, u dogovoru sa Amerikom. Ali ovo sada je prešlo svaku meru i granicu.

Gospodine Dačiću, da je vama doista stalo da se Srbija kao država opere za grešku koju je počinio vicekonzul ili konzul, dečka bi ekspresno vratili u USA, a ne ga paradirali po skupštini. Dok niste odrešili kesu i dali MILION dolara, bilo je razloga za sumnju u njegovu krivicu; sada više nema ni trunka sumnje u njegovu krivicu.

Ne samo da ste uništili reputaciju srpske diplomatije u Americi, nego ste doveli sve državljane Srbije koji privremeno borave u Americi u situaciju da ne dobiju kauciju i brane se sa slobode ako im se slučajno desi da budu uhapšeni zbog bilo kog razloga.

Kraja

pre 15 godina

...sto se njega tice, on je bio protiv iako nije ucestvovao u tim razgovorima, zna da nista nije dogovoreno, da je sve bilo u formi predpostavki buduceg resenja, ali nije bio tamo....ocigledno da je neko informisao sve koji nisu bili tamo, a takvih izgleda ima dosta....nisu nas obavestili ko je od Kovacevica prisustvovao "drzavnoj tajni" na kojoj su razmatrali zavlacenje svojih ruku u nase dzepove...
...sve ovo lici na strategiju povlacenja, "stvar" nije prosla, peru se ruke, spaljuju dokumenta....
...sutra poskupljuje struja 30% za "specijane potrebe" Kovacev....pardon elektroprivrede Srbije......a TADIC JE OPET U RUMUNIJI, ZAR NE......?

S

pre 15 godina

Sve Slobina škola, što nije ni čudo ako znamo ko je potpredsednik vlade i ministar policije - donositi SRAMNE, SULUDE, SUMANUTE i SKANDALOZNE odluke (koje, gle čuda, uključuju rasipanje novca građana), proglasiti ih tajnom, a zatim skakati na medije i novinare...
Još nismo došli u devedesete, ali smo već u osamdeset devetoj.
Zar se ne može ući u trag ko je kome platio/rođak/ljubavnica i ko lobira za ovog nasilnika koji je državi napravio nemerljivu štetu? I zašto nije u zatvoru?

katica

pre 15 godina

Reakcije su veoma blage. Tek da se kaže da ih ima. Takve metode (o kojima govori Daćić) najbolje pokazuju staljinistički katakter centara moći (koji se formirao krajem 1944 godine!) i a koji (očito) do dana današnjeg vladaju Srbijom. „Državne tajne“ služe da bi se očuvavala vlast kao i za to da potre sve greške koje ta vlast pravi. Ovo sa Kovačevićem je jedna od takvih katastrofalnih grešaka ne lustriranih vlasti. Zato i beže od UREĐENIH ZAPADNIH DRUŠTAVA i evo PO METODAMA VLADANJA 20 godina svrstavaju Srbiju u društvo sa Severnom Korejom, Kubom, Iranom, Avganisatnom, Čečenijom, Sudanom.

Panglos

pre 15 godina

Stvar se pogorsava! Vlada sada priznaje da je isplatila kauciju i garantovala da ovaj lik nece da kidne. Dakle, od pocetka price je Vlada umesana u ovaj slucaj, pa sa ovakvim priznanjem bice najbolje da nadju ko od onih koji su se umesali treba da leti. Duboko cutanje pojedinih ministara iz pojedinih stranaka nam polako osvetljava koji bahati likovi vode ovu zemlju!

Primetite da su se iz odbrane begunca povukli i radikali i slicne organizacije...

Dr Oetker

pre 15 godina

Ovde je "Borba" odigrala izuzetno vaznu i korisnu ulogu koju mediji i inace treba da vrse u drustvu, a to je da razotkrivaju i javno eksponiraju sve malverzacije, mahinacije i kriminal - pogotovu u redovima vlasti. Ako neko ove novinare bude hapsio, progonio i/ili osudio, ova cela vlada Srbije mora momentalno netragom da padne i da bude izbrisana iz politickog zivota. U svakom slucaju, ministar inostranih poslova gospodin Vuk Jeremic MORA SMESTA DA PODNESE NEOPOZIVU OSTAVKU ILI DA BUDE SMENJEN PO HITNOM POSTUPKU, ne samo zbog toga sto je njegova sluzba pustila Miladina Kovacevica na slobodu, nego i zbog totalno pogresne spoljne politike sa katastroficnim posledicama po Srbiju. Ostavku isto tako mora pod hitno da podnese i stvorenje iz vlade Srbije koje je uopste imalo drskosti da, u zemlji gde 50% stanovnistva gladuje, predlozi da se iz buzdeta izdvoji milion evra da se jedan razmazeni lik drzi na slobodi i to u Srbiji (pojacavajuci time image ove drzave kao raja za skloniste kriminalaca, ratnih zlocinaca i ostalih manijaka svih vrsta). Na kraju, ali ne najmanje vazno, gospodin Miladin Kovacevic, ma ko da su mu mamica i tatica, rodjaci ili prijatelji, MORA BITI SMESTA UHAPSEN I IZRUCEN NADLEZNIM ORGANIMA U USA uz duzno izvinjenje narodu USA i posebno osobi koju je pretukao i njenoj porodici. Sve osim toga je cisto ludilo i kopanje groba Srbiji...

LI

pre 15 godina

Konzul je u ime drzave garantovao da doticni nece napustuti USA i isti taj konzul mu daje pasos da napusti drzavu.
Greskom i pomoci drzavnog cinovnika okrivljeni je pobegao, onda treba drzava da ISPRAVITI GRESKU i VRATITI OKRIVLJENOG i gotovo.

mesec

pre 15 godina

Ipak su gradjane srbije trebali da pitaju pre nego što su platili 1.000.000. dolara za jedan zločin, jer su to novci od njihovog poreza?!
Dokle će zločini u ovoj zemlji da se čuvaju pod velom tajni?! Nek se Borba i dalje bori i svaka joj cast na hrabrosti!

Brzi Gonzales

pre 15 godina

Ovde, zaista, ne treba trošiti suvišne reči?!
"Slučaj Kovačević" je više, nego jednostavan i jasan?!
Kovačević je "begunac od (američkog) zakona" i treba da odgovara, tamo, gde je počinio delikt?!
To što mu je država Srbija, preko konzulata u Njujorku, omogućila da "izbegne ruku pravde", govori najviše o Srbiji, kao "pravnoj državi" i najdirektnije šteti bilateralnim diplomatskim odnosima, jer se ne poštuje unutrašnji pravno-politički poredak SAD?!
Umesto "državne tajne", vlada premijera Mirka Cvetković, ukoliko "brine" o stanju diplomatskih odnosa sa SAD, pod hitno trebalo bi da dosese odluku i vrati Kovačevića "under custody of American legal jurisdiction"?!
Naravno, sve dok je ministar spoljnih poslova Srbije, Vuk Jeremić to je "apsolutno nemoguće"?!

Nenad

pre 15 godina

Nema drugo. Vlada da se sastane, Predsednik da podeli packe onima koji su se poigrali sa autoritetom ove države, omogućujući Kovačeviću da napusti SAD. A mladjanog Kovačevića u prvi avion i nazad da odgovara u državi gde je napravio to što je uradio. A naša država da se izvini pravosudnim organima SAD, zbog svega što se desilo.
A desio se zaista nevidjen skadal da država organizuje i omogući jednom delikventu da napusti zemlju po čijim Zakonima treba da odgovara.
Nikakve pogodbe, nikakav novac.
A podsetimo se da je poseta Kovačevića jednoj političkoj stranci u Skupštini Srbije, do koje je došlo nedavno, bila kap koja je prelila žuč u čitavoj ovoj stvari. Pa nauk za ubuduće.
Žao mi je tog mladog čoveka, ali on mora da bude svestan da se za svako činjenje koje nije u redu mora i da odgovara,ma kako to bilo bolno.

VladaNS

pre 15 godina

Postovani...

Posto nemam vise para jer su sve otisle na koje kakve racune i druga potrazivanja drzave (dobra deo da ne kazem vecina) da li bi u obzir mogao da dodje jedan bubreg za gospodina Miladina ?

Jos bolje. Umesto bubrega je l mogu ja nekog da udarim pa da dobijem milionce koje cu, obecavam, odmah vama dati za mladjanog posetioca zdanja koje se zove Skupstina?

Ali nije ni ta jadna zgrada kriva. Kazem jadna jer sta se u njoj desava vala... cekam samo da se od muke srusi.

Sta reci posle jos jedne kapi u moru istih... laznih, sramnih ?

Ne vidim vise nikog ko bi mogao da lupi sakom o sto i kaze DOSTA... Ajde da radimo. Ne vidim. Ne znam sa Vas dragi citaoci ali ja vise ne vidim nikakvu nadu. Trudim se, ali je nema.

Mrsko mi je sve. Iskreno... pocinjem, a ne zelim, da se sramotime svoje tzv drzave.

Zelim da odem. Sve jace i jace. Vise i ne biram jer ovi su poceli da jasu i bez sedla i sa sve vecom kandzijom.

Prevodilac

pre 15 godina

Novinari su kod nas cesto bili zrtve hajke. Svaki liberalniji je placao svoju hrabrost nabijanjem na kolac, iskljucenjem iz zajednice, ili stavljanjem na stup srama. Neki su platili i zivotom. Da se za vreme jedne demokratske vlade, salju policijski sluzbenici u Borbu, da bi se zatvorila usta istine, e to je previse. Koji to zurnalizam zeli vlada: Mekokicmenjaka, beskicmenjaka, gmizavaca, puzavaca? Je li jedan Miladin vredan drzavne tajne, ili ne daj boze udarne snage demokratske istine. Ne!

Nimrod

pre 15 godina

Dobro, je l bi mogao barem jedan ministar (recimo inostranih poslova) da sada lepo podnese ostavku. Zato sto ima malo morala, zato sto se stidi ovoga i zato sto priznaje da je vlada nesposobna da legalno resi probleme ove zemlje.

Mimi

pre 15 godina

Ne stiti se ovde Kovacevic vec konzuli i greska nase diplomatije.
Ali je evidentno da se predmet sve vise komplikije umesto da se razresava.

Viva

pre 15 godina

Postoji jedna mehanika i dinamika kod nas, kad dodje do zagadjenja u atmosferi kojom su okruzeni nasi mocnici, i kad ih se natera do zida:
1. Odmah sve negiraju i demantuju
2. Prave juris diametralno suprotno od mesta dogadjanja, da bi se trag zameo (u ovom slucaju u smeru Borbe)
3. Ako se halabuka jos nije smirila relativira se problem. Vidi Dacic! (bio sam, nisam bio, cuo sam, ustvari i nisam, gledao sam kroz prozor za vreme donosenja sporne odluke itd. nebuloza, buncanje!)
4. Onda sledi slabokrvno priznanje. Vidi sutra ili prekosutra javljanje Predsednika! (Nije, jeste Vlada, a ja ne dozvoljavam, iako Borba mora biti svesna, drzavna tajna, sigurnost zemlje itd.)
5. Nakon par nedelja sledi priznanje, koje im vise niko ni ne trazi, jer za nekoliko nedelja ce sve vec i tako izaci na videlo: I koje Miladin, i "izdajnik" tajne, i zasto se sutilo, i zasto odgovornih nema... jer, i pohvala narodu za njegovu budnost.
Za pohvalu koju ce budni narod dobiti od vrhuske, ovaj komentator se unapred zahvaljuje! Hvala Vam!

rajska ptica

pre 15 godina

Dosta vise s tim kabadahijom i svima koji ga stite... u svakoj iole demokratskoj zemlji za ovakav skandal pala bi cela Vlada ili bi bar neko od njih dao ostavku. Ali slatka je fotelja vlasti... samo da i ovaj lik ne sedne jednog dana u nju, tesko nama, jer nece imati ko da nam isplati milion dolara.

Zapanjeni

pre 15 godina

Osim zakonske regulative postoji nesto sto se zove ELEMENTARNI MORAL. Nedostatak Zakona ne znaci da se moze raditi sta god kome padne na pamet makar to proglasio za drzavnu tajnu. Verovatno je iz tih razloga informacija i procurela. Ne bi bilo lose da znamo ko je to pa da ga glasamo na sledecim VANREDNIM izborima jer ova Vlada gubi poverenje brzinom svetlosti.

turinac

pre 15 godina

Evo vam danasnji novinski clanak iz Amerike! Ode nasa pomoc od 50 miliona dolara zbog naseg konzula ili njegovog sefa Jermica. Znaci mi placamo njihove brljotine. http://www.nypost.com/seven/02222009/news/nationalnews/hill_queezes_serbs_156372.htm

B.M.

pre 15 godina

Evo,vlada je resila da se brani pretnjama i napadom,da nam svima utera strah u kosti i zacepi usta. Ponasaju se kao da smo i mi i nase pare njihovo vlasnistvo.
A Dacic nam je dakle objasnio, da se ne pravimo ludi nego da lepo placamo njihovo krsenje zakona i njihove skandale.
Da li je moguce da oni nikom ni za sta ne moraju da odgovaraju?!

radovan

pre 15 godina

Prosto i jednostavno. Dajte Amerima milku ,spor resen. koliko sam shvatio, roditelji ovog buzdovana su dobrostojeci. e pa gospodo, vi lepo na sud, drzava lepo naplati sta je njeno, konfiskacija svega, pa na njivu.... naravno sve to bi trebalo da proprate mediji, za primer.

Zoran Senta

pre 15 godina

E moji Srbi, vi ste skroz naskroz prolupali..
Obrazloženje gospodina Dačića je sasvim ok!!!
I ako je vama draži milion dolara od pedeset miliona dolara, onda ništa.

Zlata

pre 15 godina

Sramota! Tipicna zamena teza. Vlada zamajava javnost besmislicama. Novac poreskih obveznika je u ovom slucaju namenjen osobadjanju siledzije. Ovo ni u kom slucaju nije ni smelo da bude drzavna tajna.
Dajte taj novac ministarstvu nauke da plati MSc i PhD skolarine mladih, pametnih i neagresivnih Srba u USA.
A Miladin Kovacevic je treba da se iporuci vlastima US da mu se tamo sudi.
Dosta je bilo gluposti.

katica

pre 15 godina

Reakcije su veoma blage. Tek da se kaže da ih ima. Takve metode (o kojima govori Daćić) najbolje pokazuju staljinistički katakter centara moći (koji se formirao krajem 1944 godine!) i a koji (očito) do dana današnjeg vladaju Srbijom. „Državne tajne“ služe da bi se očuvavala vlast kao i za to da potre sve greške koje ta vlast pravi. Ovo sa Kovačevićem je jedna od takvih katastrofalnih grešaka ne lustriranih vlasti. Zato i beže od UREĐENIH ZAPADNIH DRUŠTAVA i evo PO METODAMA VLADANJA 20 godina svrstavaju Srbiju u društvo sa Severnom Korejom, Kubom, Iranom, Avganisatnom, Čečenijom, Sudanom.

sve već viđeno

pre 15 godina

Ma pojeo Vuk magarca. Slegnuće se prašina. Kere će da laju pa će da se umore.
U ovoj zemlji više niko nizašta ne odgovara. Oni najgori su kod nas heroji, a oni najbolji su odavno otišli odavde. Poslednji neka ugasi svetlo.

S

pre 15 godina

Sve Slobina škola, što nije ni čudo ako znamo ko je potpredsednik vlade i ministar policije - donositi SRAMNE, SULUDE, SUMANUTE i SKANDALOZNE odluke (koje, gle čuda, uključuju rasipanje novca građana), proglasiti ih tajnom, a zatim skakati na medije i novinare...
Još nismo došli u devedesete, ali smo već u osamdeset devetoj.
Zar se ne može ući u trag ko je kome platio/rođak/ljubavnica i ko lobira za ovog nasilnika koji je državi napravio nemerljivu štetu? I zašto nije u zatvoru?

jovan

pre 15 godina

Mislim da su reakcije na niz skandala jedne vlade koja ne samo sto potpuno ne ume da radi svoj posao, sada i ne zna sta radi, neadekvatne tezini udarca koji je nanet demokratiji u Srbiji. Ali to je cena koju sada placa DS koja je u koaliciju uvela SPS i njenog eksponenta postavila na celo policije u ovoj zemlji u kojoj je policija u rukama SMilosevica demolirala slobodan protok informacija i sve sto je bilo moguce demolirati. Sada, ja ocekujem i racunam na glas predsednika DS i Predsednika Srbije BTadica. Jednako kao sto je on racunao na moj glas. Dakle gospodine Predsednice, izvolite, deklarisite se napokon. Ponedeljak je sudnji dan ne samo za vas i demokratiju u Srbiji, nego za svakog stanovnika ove zemlje!

bezimena

pre 15 godina

"Ona je upitala da li smo ikada dobili izveštaj od Vuka Jeremića šta se dogodilo u samom ministarstvu, kako je do toga došlo, da li mi išta znamo o toj istrazi, da li je još neko učestvovao u tome sem konzula Igora Miloševića i ko je sve u to umešan".

Da bi se V.Jeremić udostojio da javnosti sve objasni, morao bi da podnese ostavku a potom da u celu stvar uvuče VdrK, SRS itd. Kako se DS strogo čuva da ne ne iznosi nikakve optužbe na račun napred označenih, to samo znači da svi sve imaju u šaci i jedni drugima čuvaju ledja! Nije teško pogoditi zašto, u pitanju su afere o enormnim primanjima u upravnim odborima, platama, bonusima, RIK-u...biće toga još mnogo Svima su ruke prljave, do lakata!

dusko vasovic

pre 15 godina

Zamena teza je jedino što predstoji g. Dačiću i Vladi. Osim ostavke naravno.
Niko ne želi da ratuje sa Amerikom. Naprotiv, koliko znam oni uvažavaju ustavnu obavezu da se naši građani ne mogu isporučivati drugim državama. Ali verujem da bi kao i većina naših građana bila zadovoljena da:
Ministar spoljnih poslova i Ministar pravde podnesu ostavku.
Konzul i vicekonzul krivično odgovaraju za izdavanje lažnih dokumenata.
Država i tužilac na osnovu dokaza američke policije pokrenu krivični postupak protiv Kovačevića.
Brzo, efektno i pošteno.
Tako bi se rešio ovaj skandal, a Srbija bi slovila u svetu kao ozbiljna i to bez ikakvih marketinških agencija.

Zoran Senta

pre 15 godina

E moji Srbi, vi ste skroz naskroz prolupali..
Obrazloženje gospodina Dačića je sasvim ok!!!
I ako je vama draži milion dolara od pedeset miliona dolara, onda ništa.

Milica

pre 15 godina

G- din Sabic vec dugo, upozorava na glavni problem -nemamo zakon o klasifikaciji tajni. Nedopustivo je,nema rezona da neko moze da potrosi 1.000.000$ drzavnih para,i da to, proizvoljno, bez ikakvog logicnog opravdanja, proglase kao tajnu pa jos da policijski gone onog ko je "odao".

studentnijezapaliozito

pre 15 godina

Ako je ovakva vest o skandaloznoj odluci nase Vlade oznacen kao tajna, da li jos neko sumnja u razloge zasto godinama ne mozemo dobiti na uvid dosijee DBa, i slicne poverljive dokumente. Verovatno bi tu mogli zateci toliku kolicinu prljavstine, obucene u nacionalni interes, patriotizam, ratove koje nismo vodili... Inace, jel jos neko sumnja da se Mladic krije u Srbiji?! Kakva li je tek on tajna!
One more time, moj glas vise nece dobiti ni da je jedina alternativa Milosevic u fazi kloniranja!

Kraja

pre 15 godina

...sto se njega tice, on je bio protiv iako nije ucestvovao u tim razgovorima, zna da nista nije dogovoreno, da je sve bilo u formi predpostavki buduceg resenja, ali nije bio tamo....ocigledno da je neko informisao sve koji nisu bili tamo, a takvih izgleda ima dosta....nisu nas obavestili ko je od Kovacevica prisustvovao "drzavnoj tajni" na kojoj su razmatrali zavlacenje svojih ruku u nase dzepove...
...sve ovo lici na strategiju povlacenja, "stvar" nije prosla, peru se ruke, spaljuju dokumenta....
...sutra poskupljuje struja 30% za "specijane potrebe" Kovacev....pardon elektroprivrede Srbije......a TADIC JE OPET U RUMUNIJI, ZAR NE......?

Nele

pre 15 godina

Ako je država Srbija, odnosno njeni činovnici, dala garancije SAD da Kovačević neće da napusti Ameriku onda lako moze da se ispravi stvar. Zamislimo samo da Kovacevic nije ni dobio lazne putne isprave i da je on jos u Americi. Jednostavno ga, sa tim laznim dokumentima, vratimo tamo i ustvari vratimo stvar na pocetak. Ta lazna dokumenta odredjena sluzba nadje kod sluzbenika koji ih mu ih je dao, taj bude procesuiran po zakonu, Kovacevic odgovara pred sudom koji ga optuzuje i drzava Srbija nema nikakvih problema. Imam dobru mastu, a? Na zalost, to o cemu ja mastam nikome ne pada na pamet. Neka se zavrsi kako hoce samo hocu da nasa deca ne shvate, kao, nije nista strasno ako nekome razbijes glavu, drzava je tu da te zastiti sta god uradis.

Jadranko

pre 15 godina

G.Sabic je potpuno u pravu. U osnovi ovog i svih slicnih problema je to sto za razliku od demokratskih drzava, nemamo normalan zakon o klasifikaciji.

dario

pre 15 godina

Trebalo bi tom coveku sto je odao "drzavnu tajnu" dati tih milion dolara, a cuvarima te tajne dozivotno zabraniti obavljanje drzavnih funkcija..

Marija

pre 15 godina

Ma isporucite siledziju u Ameriku, a gos. Jeremic u poslednje vreme pravi dosta gafova, nije mu ovo prvi, a ni poslednji, koliko vidimo.

matejasale

pre 15 godina

Hoce li neko reci ko je ustvari taj Kovacevic i ko su mu roditelji i ko stoji iza ovog skandala. Ja da placam PDV i porez, a te pare da idu za coveka koji se skoluje u SAD, a on nije udario tog Amera na casu ili u skoli nego u kaficu. Hocu li i racun iz kafica da mu platim. Da li bi meni dali da udjem u skupstinu ili bi stao neko za mene ne daj boze. Ko je taj ...? Ko ce vratiti te pare?

Mimi

pre 15 godina

Ne stiti se ovde Kovacevic vec konzuli i greska nase diplomatije.
Ali je evidentno da se predmet sve vise komplikije umesto da se razresava.

anaksimaneta

pre 15 godina

Da li u ovoj kvazi državi postoji trunka pameti. Samo je Stazi bio gori. Kakva bre više državna tajna. Sve na videlo, pa kada naučimo da budemo država, onda i neka bude tajne. Tajna autoput, tajna Kovačević , tajna ko je iznosio novac, tajna zašto je dačić imao u torbi 100 000 eura, do kada bre?

anaksimaneta

pre 15 godina

Do kada su novinari najkrivlji što u ovoj zemlji nema pameti. Podrška svima koji otkrivaju šta rade likovi koji vode ovu državu !!!

Prevodilac

pre 15 godina

Novinari su kod nas cesto bili zrtve hajke. Svaki liberalniji je placao svoju hrabrost nabijanjem na kolac, iskljucenjem iz zajednice, ili stavljanjem na stup srama. Neki su platili i zivotom. Da se za vreme jedne demokratske vlade, salju policijski sluzbenici u Borbu, da bi se zatvorila usta istine, e to je previse. Koji to zurnalizam zeli vlada: Mekokicmenjaka, beskicmenjaka, gmizavaca, puzavaca? Je li jedan Miladin vredan drzavne tajne, ili ne daj boze udarne snage demokratske istine. Ne!

nedokazana krivica

pre 15 godina

Nista nije dogovoreno. Niko nije kriv /osim redakcije BORBE/, nije ni Kovacevic kriv. A, da, krivi su i gradjani Srbije sto ih interesuje gde odlazi novac koji daju za drzavu.

Nenad

pre 15 godina

Nema drugo. Vlada da se sastane, Predsednik da podeli packe onima koji su se poigrali sa autoritetom ove države, omogućujući Kovačeviću da napusti SAD. A mladjanog Kovačevića u prvi avion i nazad da odgovara u državi gde je napravio to što je uradio. A naša država da se izvini pravosudnim organima SAD, zbog svega što se desilo.
A desio se zaista nevidjen skadal da država organizuje i omogući jednom delikventu da napusti zemlju po čijim Zakonima treba da odgovara.
Nikakve pogodbe, nikakav novac.
A podsetimo se da je poseta Kovačevića jednoj političkoj stranci u Skupštini Srbije, do koje je došlo nedavno, bila kap koja je prelila žuč u čitavoj ovoj stvari. Pa nauk za ubuduće.
Žao mi je tog mladog čoveka, ali on mora da bude svestan da se za svako činjenje koje nije u redu mora i da odgovara,ma kako to bilo bolno.

LI

pre 15 godina

Konzul je u ime drzave garantovao da doticni nece napustuti USA i isti taj konzul mu daje pasos da napusti drzavu.
Greskom i pomoci drzavnog cinovnika okrivljeni je pobegao, onda treba drzava da ISPRAVITI GRESKU i VRATITI OKRIVLJENOG i gotovo.

Filip

pre 15 godina

Kao sto je i sam Dacic rekao. Drzava je garanotvala da Kovacevic nece napustiti zemlju i da ce pojaviti na sudu. Sve sto drzava treba da uradi je da ispuni obecanje. Nista vise nista manje, a i vrlo jeftino!

Brzi Gonzales

pre 15 godina

Ovde, zaista, ne treba trošiti suvišne reči?!
"Slučaj Kovačević" je više, nego jednostavan i jasan?!
Kovačević je "begunac od (američkog) zakona" i treba da odgovara, tamo, gde je počinio delikt?!
To što mu je država Srbija, preko konzulata u Njujorku, omogućila da "izbegne ruku pravde", govori najviše o Srbiji, kao "pravnoj državi" i najdirektnije šteti bilateralnim diplomatskim odnosima, jer se ne poštuje unutrašnji pravno-politički poredak SAD?!
Umesto "državne tajne", vlada premijera Mirka Cvetković, ukoliko "brine" o stanju diplomatskih odnosa sa SAD, pod hitno trebalo bi da dosese odluku i vrati Kovačevića "under custody of American legal jurisdiction"?!
Naravno, sve dok je ministar spoljnih poslova Srbije, Vuk Jeremić to je "apsolutno nemoguće"?!

nkvd

pre 15 godina

ma ova vlada mora u najskorije vreme da padne ako ni zbogcega drugog a ono sto jednog ne znam kako da ga nazovem proglasava drzavnom tajnom sto njegovu ne promisljenost i kabadahisko ponasanje placaju poreski obveznici i nije im to dosta nego sada treniraju strogocu nad ovima sto su to objavili pa valjda narod treba da zna gde ide njihov novac a valjda je bolje da su taj novac ulozili u porodilje iostala socijalna davanja ili u potrebne medicinske aparate tipa mamografa ili ultra zvuk za razbijanje kamena u bubregu ili aparata za dijalizu itd a partija ciji je on simpatizer ili clan neka izdvoji sredstva a sigurno ih ima ne ka plati tih milion dolara pa ce imati mnogo vise glasova a ovako su sebi uvalili auto gol

M

pre 15 godina

Da ponovim:

"Prema njenim rečima, postavlja se i pitanje ko je doveo državu do najniže tačke odnosa sa SAD, koja sada vrši pritisak na Srbiju, ko je odgovoran za haos u ministarstvu spoljnih poslova da naša diplomatska služba i konzul organizuju bekstvo Kovačevića.

Ona je upitala da li smo ikada dobili izveštaj od Vuka Jeremića šta se dogodilo u samom ministarstvu, kako je do toga došlo, da li mi išta znamo o toj istrazi, da li je još neko učestvovao u tome sem konzula Igora Miloševića i ko je sve u to umešan. "

Milos

pre 15 godina

Šta reći... Velika sramota za našu vladu i narod Srbije koji trpi malveryacije ove vrrste. Da li je taj čovek toliko vredan? Šta je to on radio u USA? Otvoreno reći narodu? Zar je moguće da je njegova cena koju je Vlada platila ista kao i nagrada za Mladića i Hadžića? Ko koga tu štiti koji su tajni dogovori i pregovori? Narod Srbije plaća a nije obavešten? Zašto političari koji su u tome i članovi Vlade koji su to odobrili nisu izdvojili iz svog džepa? Zar je trebalo da procuri informacija u javnost da bi se znalo gde idu pare i budžeta, a nateže se za penzije? I na kraju taj čovek kojeg sada optužuju da je odao neku tajnu, je čovek iz naroda i tako bi skoro svi trebalo da postupe! Nadam se da će se ovo pročitati i da ima još sličnih mišljenja.

gordana t

pre 15 godina

Ja vidim da gospoda Tadic i Jeremic ''opasno'' cute, nigde ih nema... meni je sve jasno i znam ko treba da plati ovaj bezobrazni racun...

B.M.

pre 15 godina

Evo,vlada je resila da se brani pretnjama i napadom,da nam svima utera strah u kosti i zacepi usta. Ponasaju se kao da smo i mi i nase pare njihovo vlasnistvo.
A Dacic nam je dakle objasnio, da se ne pravimo ludi nego da lepo placamo njihovo krsenje zakona i njihove skandale.
Da li je moguce da oni nikom ni za sta ne moraju da odgovaraju?!

Nimrod

pre 15 godina

Dobro, je l bi mogao barem jedan ministar (recimo inostranih poslova) da sada lepo podnese ostavku. Zato sto ima malo morala, zato sto se stidi ovoga i zato sto priznaje da je vlada nesposobna da legalno resi probleme ove zemlje.

Panglos

pre 15 godina

Stvar se pogorsava! Vlada sada priznaje da je isplatila kauciju i garantovala da ovaj lik nece da kidne. Dakle, od pocetka price je Vlada umesana u ovaj slucaj, pa sa ovakvim priznanjem bice najbolje da nadju ko od onih koji su se umesali treba da leti. Duboko cutanje pojedinih ministara iz pojedinih stranaka nam polako osvetljava koji bahati likovi vode ovu zemlju!

Primetite da su se iz odbrane begunca povukli i radikali i slicne organizacije...

VladaNS

pre 15 godina

Postovani...

Posto nemam vise para jer su sve otisle na koje kakve racune i druga potrazivanja drzave (dobra deo da ne kazem vecina) da li bi u obzir mogao da dodje jedan bubreg za gospodina Miladina ?

Jos bolje. Umesto bubrega je l mogu ja nekog da udarim pa da dobijem milionce koje cu, obecavam, odmah vama dati za mladjanog posetioca zdanja koje se zove Skupstina?

Ali nije ni ta jadna zgrada kriva. Kazem jadna jer sta se u njoj desava vala... cekam samo da se od muke srusi.

Sta reci posle jos jedne kapi u moru istih... laznih, sramnih ?

Ne vidim vise nikog ko bi mogao da lupi sakom o sto i kaze DOSTA... Ajde da radimo. Ne vidim. Ne znam sa Vas dragi citaoci ali ja vise ne vidim nikakvu nadu. Trudim se, ali je nema.

Mrsko mi je sve. Iskreno... pocinjem, a ne zelim, da se sramotime svoje tzv drzave.

Zelim da odem. Sve jace i jace. Vise i ne biram jer ovi su poceli da jasu i bez sedla i sa sve vecom kandzijom.

Dr Oetker

pre 15 godina

Ovde je "Borba" odigrala izuzetno vaznu i korisnu ulogu koju mediji i inace treba da vrse u drustvu, a to je da razotkrivaju i javno eksponiraju sve malverzacije, mahinacije i kriminal - pogotovu u redovima vlasti. Ako neko ove novinare bude hapsio, progonio i/ili osudio, ova cela vlada Srbije mora momentalno netragom da padne i da bude izbrisana iz politickog zivota. U svakom slucaju, ministar inostranih poslova gospodin Vuk Jeremic MORA SMESTA DA PODNESE NEOPOZIVU OSTAVKU ILI DA BUDE SMENJEN PO HITNOM POSTUPKU, ne samo zbog toga sto je njegova sluzba pustila Miladina Kovacevica na slobodu, nego i zbog totalno pogresne spoljne politike sa katastroficnim posledicama po Srbiju. Ostavku isto tako mora pod hitno da podnese i stvorenje iz vlade Srbije koje je uopste imalo drskosti da, u zemlji gde 50% stanovnistva gladuje, predlozi da se iz buzdeta izdvoji milion evra da se jedan razmazeni lik drzi na slobodi i to u Srbiji (pojacavajuci time image ove drzave kao raja za skloniste kriminalaca, ratnih zlocinaca i ostalih manijaka svih vrsta). Na kraju, ali ne najmanje vazno, gospodin Miladin Kovacevic, ma ko da su mu mamica i tatica, rodjaci ili prijatelji, MORA BITI SMESTA UHAPSEN I IZRUCEN NADLEZNIM ORGANIMA U USA uz duzno izvinjenje narodu USA i posebno osobi koju je pretukao i njenoj porodici. Sve osim toga je cisto ludilo i kopanje groba Srbiji...

mesec

pre 15 godina

Ipak su gradjane srbije trebali da pitaju pre nego što su platili 1.000.000. dolara za jedan zločin, jer su to novci od njihovog poreza?!
Dokle će zločini u ovoj zemlji da se čuvaju pod velom tajni?! Nek se Borba i dalje bori i svaka joj cast na hrabrosti!

Viva

pre 15 godina

Postoji jedna mehanika i dinamika kod nas, kad dodje do zagadjenja u atmosferi kojom su okruzeni nasi mocnici, i kad ih se natera do zida:
1. Odmah sve negiraju i demantuju
2. Prave juris diametralno suprotno od mesta dogadjanja, da bi se trag zameo (u ovom slucaju u smeru Borbe)
3. Ako se halabuka jos nije smirila relativira se problem. Vidi Dacic! (bio sam, nisam bio, cuo sam, ustvari i nisam, gledao sam kroz prozor za vreme donosenja sporne odluke itd. nebuloza, buncanje!)
4. Onda sledi slabokrvno priznanje. Vidi sutra ili prekosutra javljanje Predsednika! (Nije, jeste Vlada, a ja ne dozvoljavam, iako Borba mora biti svesna, drzavna tajna, sigurnost zemlje itd.)
5. Nakon par nedelja sledi priznanje, koje im vise niko ni ne trazi, jer za nekoliko nedelja ce sve vec i tako izaci na videlo: I koje Miladin, i "izdajnik" tajne, i zasto se sutilo, i zasto odgovornih nema... jer, i pohvala narodu za njegovu budnost.
Za pohvalu koju ce budni narod dobiti od vrhuske, ovaj komentator se unapred zahvaljuje! Hvala Vam!

Zapanjeni

pre 15 godina

Osim zakonske regulative postoji nesto sto se zove ELEMENTARNI MORAL. Nedostatak Zakona ne znaci da se moze raditi sta god kome padne na pamet makar to proglasio za drzavnu tajnu. Verovatno je iz tih razloga informacija i procurela. Ne bi bilo lose da znamo ko je to pa da ga glasamo na sledecim VANREDNIM izborima jer ova Vlada gubi poverenje brzinom svetlosti.

rajska ptica

pre 15 godina

Dosta vise s tim kabadahijom i svima koji ga stite... u svakoj iole demokratskoj zemlji za ovakav skandal pala bi cela Vlada ili bi bar neko od njih dao ostavku. Ali slatka je fotelja vlasti... samo da i ovaj lik ne sedne jednog dana u nju, tesko nama, jer nece imati ko da nam isplati milion dolara.

Mile

pre 15 godina

Dok se ovo nije dogodilo, bio sam svim srcem da se tome mladiću sudi u Srbiji, u dogovoru sa Amerikom. Ali ovo sada je prešlo svaku meru i granicu.

Gospodine Dačiću, da je vama doista stalo da se Srbija kao država opere za grešku koju je počinio vicekonzul ili konzul, dečka bi ekspresno vratili u USA, a ne ga paradirali po skupštini. Dok niste odrešili kesu i dali MILION dolara, bilo je razloga za sumnju u njegovu krivicu; sada više nema ni trunka sumnje u njegovu krivicu.

Ne samo da ste uništili reputaciju srpske diplomatije u Americi, nego ste doveli sve državljane Srbije koji privremeno borave u Americi u situaciju da ne dobiju kauciju i brane se sa slobode ako im se slučajno desi da budu uhapšeni zbog bilo kog razloga.

turinac

pre 15 godina

Evo vam danasnji novinski clanak iz Amerike! Ode nasa pomoc od 50 miliona dolara zbog naseg konzula ili njegovog sefa Jermica. Znaci mi placamo njihove brljotine. http://www.nypost.com/seven/02222009/news/nationalnews/hill_queezes_serbs_156372.htm

radovan

pre 15 godina

Prosto i jednostavno. Dajte Amerima milku ,spor resen. koliko sam shvatio, roditelji ovog buzdovana su dobrostojeci. e pa gospodo, vi lepo na sud, drzava lepo naplati sta je njeno, konfiskacija svega, pa na njivu.... naravno sve to bi trebalo da proprate mediji, za primer.