Subota, 14.02.2009.

13:00

Kontroverze oko besplatnih knjiga

Đaci prvaci će u septembru dobiti besplatne udžbenike koje će na kraju godine morati da vrate školama. Deca, osim potpisa, neće smeti da pišu i crtaju u njima.

Izvor: B92

Kontroverze oko besplatnih knjiga IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

24 Komentari

Sortiraj po:

Cveta

pre 15 godina

Zasto Ministarstvo ne preporuci da se knjige nasledjuju? Da prvaci lepo na kraju godine poklone sledecoj generaciji (eto kako se uci solidarnosti). Umesto da sredstvima iz budzeta pune dzepove Zavoda za udzbenike, neka te pare iskoriste da u neke od tih 50% skola po Srbiji konacno naprave mokri cvor, a i izgrade fiskulturne sale gde treba. Toliko.

Gradjanin

pre 15 godina

Da li to znaci da deca ne smeju da podvlace tekst? Smesno. Uostalom, mozda se ta deca koja dobiju knjige osete neprijatno zbog toga sto svi njihovi vrsnjaci smeju nesto da nacrtaju na knjizi, a oni ne. Kao da nije dovoljno to sto ce se osetiti neprijatno tim pre sto te knjige nisu njihove. Podrzavam poklanjanje knjiga, ali neka to bude pravo poklanjanje.

milann

pre 15 godina

predlazem da pored besplatnih udzbenika (od strane SPS-a)i beslatnih Akcija(od G-17+)omoguce prvacima i povoljniju kupovinu Zastava-Punta po povlascenim cenama.

mario

pre 15 godina

Stvarno nemam nista protiv besplatnih udzbenika (cak pozdravljam ideju), ali kad se vec ministar poziva na druge zemlje, mozda bi ga trebalo podsetiti da su sve te zemlje prvo kompletno sredile skole, napravile prosvetni plan za narednih 30 godina, definisale kako ce nastava i udzbenici izgledati, pa tek onda uvele besplatne udzbenike. Ako se dobro secam prosle godine sam video istrazivanje po kome cak 50% osnovih skola kod nas nema ispravan mokri cvor, table su u proseku stare 12 godina, a skole se jedva snalaze da kupe kredu i plate struju. Zar nije bilo bolje tih 2 miliona evra utrositi na sredjivanje skola? Ovako cemo dobiti skole sa brzim internetom koji niko u njima nece moci da koristi posto nece imati na sta da prikljuce taj internet. Cini mi se da je i ovo samo jedan od populistickih poteza (kao npr. cuveno povecanje penzija), koji ce se, sto je najgore, ovoga puta prelomiti na deci.

Illyria

pre 15 godina

Nek se Srbija malo ugleda na Kosovo gde već nekoliko godina država plaća udžbenike svim djacima niže osnovne,to jest od 1-5 razreda.
Nemojte nas gledati samo preko nišana, možete od nas što šta i naučiti!

dejan

pre 15 godina

Samo da se zna, na zapadu se to radi od prvog do devotog razreda, i to se tako prihvati, postoje grafitne olovke, i na kraju godine se to izbrise, to je sat vremena posla,prema tome, ne vidim razlog za negodovanje!

dady

pre 15 godina

Polako narode, nisu ovo naši izmislili već je to praksa u inostranstvu, kako reče ministar u tekstu. Iz ličnog iskustva mogu da potvrdim da to sjajno funkcijoniše jer sam i sam imao prilike da se školujem u zapadnoj evropi, doduše pre 20-25 godina. Mogu da vam kazem da te knjige traju i više od 15 godina, a dokaz su potpisi prethodnih učenika, ime, prezime, šk.godina i sve to uredno podvučeno lenjirom..lepo zar ne? ko cepa kupuje novu, na kraju godine razdužuješ itd.. Ok, njihova je nastava tako koncipirana da se udžbenici koriste selektivno, što će reći da ima mnogo drugih metoda, projektori, praktična nastava, namenski pripremljeni listovi i vežbice i sl. Ako bude došlo do uspešne realizacije ovog plana, verujem da će se proširiti i na starije učenike što je sjajno, i nije samo jedan izdatak manje u pitanju, da se razumemo i to je jako važno za ove heroje od roditelja koji nisi svih istih platežnih mogućnosti, već i odnos prema knjizi i odgovornost uopšte. Kod nas su ranije knjige na kraju šk.godine paljene u šk.dvorištu a ovo će biti sjajna promena. Još jednom bravo i pozdrav!

Ucitelj

pre 15 godina

Neverovatno je da je za ideju o besplatnim udžbenicima neko u Ministarstvu prosvete još i dobro plaćen. Po kompleksnom postupku obrade slova, početnog čitanja i pisanja udžbenik i ne postoji. Koristi se zbirka tekstova koji se isecaju i lepe u sveske učenika (Zna li to naš ministar?). Besmisleno je da se u radnim udžbenicima (više nema klasične čitanke, u svim knjigama se piše) ne sme pisati... Hoće li neko iz Ministarstva konačno upitati učitelje šta misle o ovoj beskonačno humanoj ideji (koja je inače propala npr. u Hrvatskoj)?

velja

pre 15 godina

žvrlj žvrlj žvrlj-žvrlj-žvrlj......zakleo se obradovic u cvet(ka) i u med...da ce u skolici da napravi red.....nece tu da žvrlja od sad bilo ko......ni ivica,ni marica,ni ucitelj'ca ni voooo!!!

jadna ta deca,bice ko klonirani...ne moš ni da crtas,ni da žvrljas ni niš'!!!
eeeee evropo,kukala ti majka!!!

Radmila

pre 15 godina

Sokirana sam! Ko su ljudi kojima ovakve gluposti padaju na pamet?! Neshvatljivo mi je da u skolstvu ne bi postojali jednoobrazni udzbenici, da bi se po skolama, po mestima razlicito radilo. Pita li se neko sta to dalekosezno donosi? Kako se takva odluka moze doneti bez konsultacije sa onima koji tu decu uce i spremaju za dalje skolovanje i zivot?! Planirano poklanjanje knjiga se u stvari zove REVERS i ne verujem da moze kod dece izazvati lepu emociju. Provesti prvi razred u grcu, bez osecaja da im knjige zaista pripadaju... Treba decu vracati nekadasnjim, pravim vrednostima i uciti ih znacaju i vaznosti knjige. Kako da je koriste, cuvaju, ne samo kao udzbenik, nego kao najboljeg covekovog druga. Poklanjati knjige socijalno ugrozenima-apsolutno DA.

Dr Jackyll

pre 15 godina

Da li je Ministar video makar neku knjigu iz prvog ili drugog razreda?
Knjige su u stvari radne sveske, jer se u njima pise, resavaju zadaci, popunjava nedostajuca rec, i sl... Kako onda ovo izvesti, pitati ih...

Nataša

pre 15 godina

Moje dete ove godine pohađa prvi razred i za sve kojima se ova ideja sviđa navešću udžbenike-ponavljam udžbenike a ne radne sveske-koji su koncipirani tako da ih dete popunjava, odnosno radi zadatke direktno u knjizi. Radi se o UDŽBENICIMA iz predmeta matematika, svet oko nas, likovno, građansko vaspitanje, srpski jezik-znači velika većina užbenika. Na koji način je moguće takve udžbenike vratiti? Sada kada deca konačno imaju interaktivne udžbenike koji su po sadržaju i funkciji mnogo zanimljiviji od onih koje smo mi imali kada smo išli u školu, sve treba da vraćamo na pređašnje stanje? I ne moraju se udžbenici na kraju godine uništavati - ja sam svoje uvek čuvala i itekako su mi koristili kada sam trebala nečega da se podsetim - ali to je opet stvar kućnog vaspitanja, odnosno nečega što današnjoj deci a i odraslim ljudima sve više nedostaje.

Aleksandar

pre 15 godina

Ne vidim u cemu je problem da oni kojima se ovaj princip vraćanja udžbenika ne dopada odu u knižaru, kupe sebi komplet i onda sa njim rade šta god im je volja (uključujući i pomenuto cepanje na kraju školske godine). Niko vas ne tera da uzmete besplatne udžbenike ali ako ih već uzmete onda treba te da cenite to što ste dobili i imate obzira prema onima koji će to posle vas koristiti.

mmisa

pre 15 godina

Izgleda da je pisanje po knjigama deo edukacije mladih. Vise me uopste ne cudi sto su nam knjige u bibliotekama sasvim interaktivno koriscene. Mnoge su pocele da gube prvobitni sadrzaj i preovladava onaj "interaktivni". Isto ce se to desavati i sa knjigama. Kakvi su to strucnjaci koji kazu da po knjigama treba sarati pisati i crtati?

nikola

pre 15 godina

To sto ministar predlaze lepo zvuci ali je prakticno gotovo nemoguce.Npr bukvara ima 10ak,ko ce znati koliko ce kojih bukvara trebati 1.septembra. To i nije najveci problem vec sta ce se desiti sledece godine kada ce proporcija odabira udzbenika biti drugacije i ko ce udzbenike da seta od grada do grada,to su ogromni troskovi. Bolje bi bilo da se srede skole, da se srede ucionice i da se poveca sigurnost dece u skoli pa tek onda da pricamo o besplatnim udzbenicima kojih nije bilo ni u Titovo vreme kada smo kao imali para.....

Deana

pre 15 godina

Udzbenici su takvi da se u njima i crta i pise, skoro da sveska nije potrebna. Osim toga, postoje i Radne sveske, gde se odgovara na pitanja. Izuzetakje citanka. Takva je situacija bar u srpskom jeziku V-VIII r.

djak prvak

pre 15 godina

A sto sam ja dobio ovu knjigu sto je samo malkice izguzvana i nekako stara i zuta, kad je moj drug iz odeljenja Pera dobio lepsu i noviju knjigu... Jel to mene uciteljica manje voli?

Profa

pre 15 godina

Ma moze biti da se u celom svetu vracaju knjige na kraju godine, meni je to ipak naopako. Uvek sam sa svojim knjigama imao poseban odnos, od prvog razreda do fakulteta voleo sam da uzmem i prvi listam novu knjigu. U novim udzbenicima se puno crta i pise i zaista su lepi i korisni. Zamislite dete kome kazete da ne koristi "u punom kapacitetu" knjige. Pa zar tu da stedimo, pored svih rasipanja?

Vuk

pre 15 godina

Šta je nekima problem što će učenici vraćati udžbenike na kraju godine? Ili možda treba na kraju školske godine da ih cepaju i bacaju po školskom dvorištu, što je česta slika koju možemo vudeti širom Srbije. Da li smo toliko bogati? Ako pozajmljene knjige traba da vraćano na kraju školske godine to samo znači da treba da ih tokom godine čuvamo, i to je šansa da se učenici uče da knjigu treba čuvati. Šta je u tome loše? Roditelji valjda mogu tome samo da se raduju jer će imati manje izdatke. A ako neko nije navikao da knjigu treba čuvati, taj neka plati na karji godine. Ali je jasno kome to može da smeta: izdavačima kojima se mnogo usladilo da svake godine ubiraju dobar prihod, bez velikog rizika. Izdavanje školskih udženika je izgleda u Srbiji postao mnogo unosan biznis. Razumem izdavače, ali zbog njihovog interesa ne treba svake godine globiti roditelje. I ne treba nasedati na njihove tvrdnje da deca neće moći da koriste udženike ako treba da ih vrate u ispravnom stanju. Po školskim udženicima inače se ne piše, piše se u radne sveske koje idu uz udženike, a radne sveske niko neće ni tražiti da se vrate.

Vuk

pre 15 godina

Šta je nekima problem što će učenici vraćati udžbenike na kraju godine? Ili možda treba na kraju školske godine da ih cepaju i bacaju po školskom dvorištu, što je česta slika koju možemo vudeti širom Srbije. Da li smo toliko bogati? Ako pozajmljene knjige traba da vraćano na kraju školske godine to samo znači da treba da ih tokom godine čuvamo, i to je šansa da se učenici uče da knjigu treba čuvati. Šta je u tome loše? Roditelji valjda mogu tome samo da se raduju jer će imati manje izdatke. A ako neko nije navikao da knjigu treba čuvati, taj neka plati na karji godine. Ali je jasno kome to može da smeta: izdavačima kojima se mnogo usladilo da svake godine ubiraju dobar prihod, bez velikog rizika. Izdavanje školskih udženika je izgleda u Srbiji postao mnogo unosan biznis. Razumem izdavače, ali zbog njihovog interesa ne treba svake godine globiti roditelje. I ne treba nasedati na njihove tvrdnje da deca neće moći da koriste udženike ako treba da ih vrate u ispravnom stanju. Po školskim udženicima inače se ne piše, piše se u radne sveske koje idu uz udženike, a radne sveske niko neće ni tražiti da se vrate.

Profa

pre 15 godina

Ma moze biti da se u celom svetu vracaju knjige na kraju godine, meni je to ipak naopako. Uvek sam sa svojim knjigama imao poseban odnos, od prvog razreda do fakulteta voleo sam da uzmem i prvi listam novu knjigu. U novim udzbenicima se puno crta i pise i zaista su lepi i korisni. Zamislite dete kome kazete da ne koristi "u punom kapacitetu" knjige. Pa zar tu da stedimo, pored svih rasipanja?

Aleksandar

pre 15 godina

Ne vidim u cemu je problem da oni kojima se ovaj princip vraćanja udžbenika ne dopada odu u knižaru, kupe sebi komplet i onda sa njim rade šta god im je volja (uključujući i pomenuto cepanje na kraju školske godine). Niko vas ne tera da uzmete besplatne udžbenike ali ako ih već uzmete onda treba te da cenite to što ste dobili i imate obzira prema onima koji će to posle vas koristiti.

djak prvak

pre 15 godina

A sto sam ja dobio ovu knjigu sto je samo malkice izguzvana i nekako stara i zuta, kad je moj drug iz odeljenja Pera dobio lepsu i noviju knjigu... Jel to mene uciteljica manje voli?

Dr Jackyll

pre 15 godina

Da li je Ministar video makar neku knjigu iz prvog ili drugog razreda?
Knjige su u stvari radne sveske, jer se u njima pise, resavaju zadaci, popunjava nedostajuca rec, i sl... Kako onda ovo izvesti, pitati ih...

Nataša

pre 15 godina

Moje dete ove godine pohađa prvi razred i za sve kojima se ova ideja sviđa navešću udžbenike-ponavljam udžbenike a ne radne sveske-koji su koncipirani tako da ih dete popunjava, odnosno radi zadatke direktno u knjizi. Radi se o UDŽBENICIMA iz predmeta matematika, svet oko nas, likovno, građansko vaspitanje, srpski jezik-znači velika većina užbenika. Na koji način je moguće takve udžbenike vratiti? Sada kada deca konačno imaju interaktivne udžbenike koji su po sadržaju i funkciji mnogo zanimljiviji od onih koje smo mi imali kada smo išli u školu, sve treba da vraćamo na pređašnje stanje? I ne moraju se udžbenici na kraju godine uništavati - ja sam svoje uvek čuvala i itekako su mi koristili kada sam trebala nečega da se podsetim - ali to je opet stvar kućnog vaspitanja, odnosno nečega što današnjoj deci a i odraslim ljudima sve više nedostaje.

Deana

pre 15 godina

Udzbenici su takvi da se u njima i crta i pise, skoro da sveska nije potrebna. Osim toga, postoje i Radne sveske, gde se odgovara na pitanja. Izuzetakje citanka. Takva je situacija bar u srpskom jeziku V-VIII r.

mmisa

pre 15 godina

Izgleda da je pisanje po knjigama deo edukacije mladih. Vise me uopste ne cudi sto su nam knjige u bibliotekama sasvim interaktivno koriscene. Mnoge su pocele da gube prvobitni sadrzaj i preovladava onaj "interaktivni". Isto ce se to desavati i sa knjigama. Kakvi su to strucnjaci koji kazu da po knjigama treba sarati pisati i crtati?

nikola

pre 15 godina

To sto ministar predlaze lepo zvuci ali je prakticno gotovo nemoguce.Npr bukvara ima 10ak,ko ce znati koliko ce kojih bukvara trebati 1.septembra. To i nije najveci problem vec sta ce se desiti sledece godine kada ce proporcija odabira udzbenika biti drugacije i ko ce udzbenike da seta od grada do grada,to su ogromni troskovi. Bolje bi bilo da se srede skole, da se srede ucionice i da se poveca sigurnost dece u skoli pa tek onda da pricamo o besplatnim udzbenicima kojih nije bilo ni u Titovo vreme kada smo kao imali para.....

milann

pre 15 godina

predlazem da pored besplatnih udzbenika (od strane SPS-a)i beslatnih Akcija(od G-17+)omoguce prvacima i povoljniju kupovinu Zastava-Punta po povlascenim cenama.

Radmila

pre 15 godina

Sokirana sam! Ko su ljudi kojima ovakve gluposti padaju na pamet?! Neshvatljivo mi je da u skolstvu ne bi postojali jednoobrazni udzbenici, da bi se po skolama, po mestima razlicito radilo. Pita li se neko sta to dalekosezno donosi? Kako se takva odluka moze doneti bez konsultacije sa onima koji tu decu uce i spremaju za dalje skolovanje i zivot?! Planirano poklanjanje knjiga se u stvari zove REVERS i ne verujem da moze kod dece izazvati lepu emociju. Provesti prvi razred u grcu, bez osecaja da im knjige zaista pripadaju... Treba decu vracati nekadasnjim, pravim vrednostima i uciti ih znacaju i vaznosti knjige. Kako da je koriste, cuvaju, ne samo kao udzbenik, nego kao najboljeg covekovog druga. Poklanjati knjige socijalno ugrozenima-apsolutno DA.

dady

pre 15 godina

Polako narode, nisu ovo naši izmislili već je to praksa u inostranstvu, kako reče ministar u tekstu. Iz ličnog iskustva mogu da potvrdim da to sjajno funkcijoniše jer sam i sam imao prilike da se školujem u zapadnoj evropi, doduše pre 20-25 godina. Mogu da vam kazem da te knjige traju i više od 15 godina, a dokaz su potpisi prethodnih učenika, ime, prezime, šk.godina i sve to uredno podvučeno lenjirom..lepo zar ne? ko cepa kupuje novu, na kraju godine razdužuješ itd.. Ok, njihova je nastava tako koncipirana da se udžbenici koriste selektivno, što će reći da ima mnogo drugih metoda, projektori, praktična nastava, namenski pripremljeni listovi i vežbice i sl. Ako bude došlo do uspešne realizacije ovog plana, verujem da će se proširiti i na starije učenike što je sjajno, i nije samo jedan izdatak manje u pitanju, da se razumemo i to je jako važno za ove heroje od roditelja koji nisi svih istih platežnih mogućnosti, već i odnos prema knjizi i odgovornost uopšte. Kod nas su ranije knjige na kraju šk.godine paljene u šk.dvorištu a ovo će biti sjajna promena. Još jednom bravo i pozdrav!

Ucitelj

pre 15 godina

Neverovatno je da je za ideju o besplatnim udžbenicima neko u Ministarstvu prosvete još i dobro plaćen. Po kompleksnom postupku obrade slova, početnog čitanja i pisanja udžbenik i ne postoji. Koristi se zbirka tekstova koji se isecaju i lepe u sveske učenika (Zna li to naš ministar?). Besmisleno je da se u radnim udžbenicima (više nema klasične čitanke, u svim knjigama se piše) ne sme pisati... Hoće li neko iz Ministarstva konačno upitati učitelje šta misle o ovoj beskonačno humanoj ideji (koja je inače propala npr. u Hrvatskoj)?

Illyria

pre 15 godina

Nek se Srbija malo ugleda na Kosovo gde već nekoliko godina država plaća udžbenike svim djacima niže osnovne,to jest od 1-5 razreda.
Nemojte nas gledati samo preko nišana, možete od nas što šta i naučiti!

mario

pre 15 godina

Stvarno nemam nista protiv besplatnih udzbenika (cak pozdravljam ideju), ali kad se vec ministar poziva na druge zemlje, mozda bi ga trebalo podsetiti da su sve te zemlje prvo kompletno sredile skole, napravile prosvetni plan za narednih 30 godina, definisale kako ce nastava i udzbenici izgledati, pa tek onda uvele besplatne udzbenike. Ako se dobro secam prosle godine sam video istrazivanje po kome cak 50% osnovih skola kod nas nema ispravan mokri cvor, table su u proseku stare 12 godina, a skole se jedva snalaze da kupe kredu i plate struju. Zar nije bilo bolje tih 2 miliona evra utrositi na sredjivanje skola? Ovako cemo dobiti skole sa brzim internetom koji niko u njima nece moci da koristi posto nece imati na sta da prikljuce taj internet. Cini mi se da je i ovo samo jedan od populistickih poteza (kao npr. cuveno povecanje penzija), koji ce se, sto je najgore, ovoga puta prelomiti na deci.

Cveta

pre 15 godina

Zasto Ministarstvo ne preporuci da se knjige nasledjuju? Da prvaci lepo na kraju godine poklone sledecoj generaciji (eto kako se uci solidarnosti). Umesto da sredstvima iz budzeta pune dzepove Zavoda za udzbenike, neka te pare iskoriste da u neke od tih 50% skola po Srbiji konacno naprave mokri cvor, a i izgrade fiskulturne sale gde treba. Toliko.

dejan

pre 15 godina

Samo da se zna, na zapadu se to radi od prvog do devotog razreda, i to se tako prihvati, postoje grafitne olovke, i na kraju godine se to izbrise, to je sat vremena posla,prema tome, ne vidim razlog za negodovanje!

velja

pre 15 godina

žvrlj žvrlj žvrlj-žvrlj-žvrlj......zakleo se obradovic u cvet(ka) i u med...da ce u skolici da napravi red.....nece tu da žvrlja od sad bilo ko......ni ivica,ni marica,ni ucitelj'ca ni voooo!!!

jadna ta deca,bice ko klonirani...ne moš ni da crtas,ni da žvrljas ni niš'!!!
eeeee evropo,kukala ti majka!!!

Gradjanin

pre 15 godina

Da li to znaci da deca ne smeju da podvlace tekst? Smesno. Uostalom, mozda se ta deca koja dobiju knjige osete neprijatno zbog toga sto svi njihovi vrsnjaci smeju nesto da nacrtaju na knjizi, a oni ne. Kao da nije dovoljno to sto ce se osetiti neprijatno tim pre sto te knjige nisu njihove. Podrzavam poklanjanje knjiga, ali neka to bude pravo poklanjanje.

Profa

pre 15 godina

Ma moze biti da se u celom svetu vracaju knjige na kraju godine, meni je to ipak naopako. Uvek sam sa svojim knjigama imao poseban odnos, od prvog razreda do fakulteta voleo sam da uzmem i prvi listam novu knjigu. U novim udzbenicima se puno crta i pise i zaista su lepi i korisni. Zamislite dete kome kazete da ne koristi "u punom kapacitetu" knjige. Pa zar tu da stedimo, pored svih rasipanja?

djak prvak

pre 15 godina

A sto sam ja dobio ovu knjigu sto je samo malkice izguzvana i nekako stara i zuta, kad je moj drug iz odeljenja Pera dobio lepsu i noviju knjigu... Jel to mene uciteljica manje voli?

Vuk

pre 15 godina

Šta je nekima problem što će učenici vraćati udžbenike na kraju godine? Ili možda treba na kraju školske godine da ih cepaju i bacaju po školskom dvorištu, što je česta slika koju možemo vudeti širom Srbije. Da li smo toliko bogati? Ako pozajmljene knjige traba da vraćano na kraju školske godine to samo znači da treba da ih tokom godine čuvamo, i to je šansa da se učenici uče da knjigu treba čuvati. Šta je u tome loše? Roditelji valjda mogu tome samo da se raduju jer će imati manje izdatke. A ako neko nije navikao da knjigu treba čuvati, taj neka plati na karji godine. Ali je jasno kome to može da smeta: izdavačima kojima se mnogo usladilo da svake godine ubiraju dobar prihod, bez velikog rizika. Izdavanje školskih udženika je izgleda u Srbiji postao mnogo unosan biznis. Razumem izdavače, ali zbog njihovog interesa ne treba svake godine globiti roditelje. I ne treba nasedati na njihove tvrdnje da deca neće moći da koriste udženike ako treba da ih vrate u ispravnom stanju. Po školskim udženicima inače se ne piše, piše se u radne sveske koje idu uz udženike, a radne sveske niko neće ni tražiti da se vrate.

Nataša

pre 15 godina

Moje dete ove godine pohađa prvi razred i za sve kojima se ova ideja sviđa navešću udžbenike-ponavljam udžbenike a ne radne sveske-koji su koncipirani tako da ih dete popunjava, odnosno radi zadatke direktno u knjizi. Radi se o UDŽBENICIMA iz predmeta matematika, svet oko nas, likovno, građansko vaspitanje, srpski jezik-znači velika većina užbenika. Na koji način je moguće takve udžbenike vratiti? Sada kada deca konačno imaju interaktivne udžbenike koji su po sadržaju i funkciji mnogo zanimljiviji od onih koje smo mi imali kada smo išli u školu, sve treba da vraćamo na pređašnje stanje? I ne moraju se udžbenici na kraju godine uništavati - ja sam svoje uvek čuvala i itekako su mi koristili kada sam trebala nečega da se podsetim - ali to je opet stvar kućnog vaspitanja, odnosno nečega što današnjoj deci a i odraslim ljudima sve više nedostaje.

mmisa

pre 15 godina

Izgleda da je pisanje po knjigama deo edukacije mladih. Vise me uopste ne cudi sto su nam knjige u bibliotekama sasvim interaktivno koriscene. Mnoge su pocele da gube prvobitni sadrzaj i preovladava onaj "interaktivni". Isto ce se to desavati i sa knjigama. Kakvi su to strucnjaci koji kazu da po knjigama treba sarati pisati i crtati?

nikola

pre 15 godina

To sto ministar predlaze lepo zvuci ali je prakticno gotovo nemoguce.Npr bukvara ima 10ak,ko ce znati koliko ce kojih bukvara trebati 1.septembra. To i nije najveci problem vec sta ce se desiti sledece godine kada ce proporcija odabira udzbenika biti drugacije i ko ce udzbenike da seta od grada do grada,to su ogromni troskovi. Bolje bi bilo da se srede skole, da se srede ucionice i da se poveca sigurnost dece u skoli pa tek onda da pricamo o besplatnim udzbenicima kojih nije bilo ni u Titovo vreme kada smo kao imali para.....

Illyria

pre 15 godina

Nek se Srbija malo ugleda na Kosovo gde već nekoliko godina država plaća udžbenike svim djacima niže osnovne,to jest od 1-5 razreda.
Nemojte nas gledati samo preko nišana, možete od nas što šta i naučiti!

Deana

pre 15 godina

Udzbenici su takvi da se u njima i crta i pise, skoro da sveska nije potrebna. Osim toga, postoje i Radne sveske, gde se odgovara na pitanja. Izuzetakje citanka. Takva je situacija bar u srpskom jeziku V-VIII r.

Aleksandar

pre 15 godina

Ne vidim u cemu je problem da oni kojima se ovaj princip vraćanja udžbenika ne dopada odu u knižaru, kupe sebi komplet i onda sa njim rade šta god im je volja (uključujući i pomenuto cepanje na kraju školske godine). Niko vas ne tera da uzmete besplatne udžbenike ali ako ih već uzmete onda treba te da cenite to što ste dobili i imate obzira prema onima koji će to posle vas koristiti.

Gradjanin

pre 15 godina

Da li to znaci da deca ne smeju da podvlace tekst? Smesno. Uostalom, mozda se ta deca koja dobiju knjige osete neprijatno zbog toga sto svi njihovi vrsnjaci smeju nesto da nacrtaju na knjizi, a oni ne. Kao da nije dovoljno to sto ce se osetiti neprijatno tim pre sto te knjige nisu njihove. Podrzavam poklanjanje knjiga, ali neka to bude pravo poklanjanje.

velja

pre 15 godina

žvrlj žvrlj žvrlj-žvrlj-žvrlj......zakleo se obradovic u cvet(ka) i u med...da ce u skolici da napravi red.....nece tu da žvrlja od sad bilo ko......ni ivica,ni marica,ni ucitelj'ca ni voooo!!!

jadna ta deca,bice ko klonirani...ne moš ni da crtas,ni da žvrljas ni niš'!!!
eeeee evropo,kukala ti majka!!!

dady

pre 15 godina

Polako narode, nisu ovo naši izmislili već je to praksa u inostranstvu, kako reče ministar u tekstu. Iz ličnog iskustva mogu da potvrdim da to sjajno funkcijoniše jer sam i sam imao prilike da se školujem u zapadnoj evropi, doduše pre 20-25 godina. Mogu da vam kazem da te knjige traju i više od 15 godina, a dokaz su potpisi prethodnih učenika, ime, prezime, šk.godina i sve to uredno podvučeno lenjirom..lepo zar ne? ko cepa kupuje novu, na kraju godine razdužuješ itd.. Ok, njihova je nastava tako koncipirana da se udžbenici koriste selektivno, što će reći da ima mnogo drugih metoda, projektori, praktična nastava, namenski pripremljeni listovi i vežbice i sl. Ako bude došlo do uspešne realizacije ovog plana, verujem da će se proširiti i na starije učenike što je sjajno, i nije samo jedan izdatak manje u pitanju, da se razumemo i to je jako važno za ove heroje od roditelja koji nisi svih istih platežnih mogućnosti, već i odnos prema knjizi i odgovornost uopšte. Kod nas su ranije knjige na kraju šk.godine paljene u šk.dvorištu a ovo će biti sjajna promena. Još jednom bravo i pozdrav!

Dr Jackyll

pre 15 godina

Da li je Ministar video makar neku knjigu iz prvog ili drugog razreda?
Knjige su u stvari radne sveske, jer se u njima pise, resavaju zadaci, popunjava nedostajuca rec, i sl... Kako onda ovo izvesti, pitati ih...

Radmila

pre 15 godina

Sokirana sam! Ko su ljudi kojima ovakve gluposti padaju na pamet?! Neshvatljivo mi je da u skolstvu ne bi postojali jednoobrazni udzbenici, da bi se po skolama, po mestima razlicito radilo. Pita li se neko sta to dalekosezno donosi? Kako se takva odluka moze doneti bez konsultacije sa onima koji tu decu uce i spremaju za dalje skolovanje i zivot?! Planirano poklanjanje knjiga se u stvari zove REVERS i ne verujem da moze kod dece izazvati lepu emociju. Provesti prvi razred u grcu, bez osecaja da im knjige zaista pripadaju... Treba decu vracati nekadasnjim, pravim vrednostima i uciti ih znacaju i vaznosti knjige. Kako da je koriste, cuvaju, ne samo kao udzbenik, nego kao najboljeg covekovog druga. Poklanjati knjige socijalno ugrozenima-apsolutno DA.

Ucitelj

pre 15 godina

Neverovatno je da je za ideju o besplatnim udžbenicima neko u Ministarstvu prosvete još i dobro plaćen. Po kompleksnom postupku obrade slova, početnog čitanja i pisanja udžbenik i ne postoji. Koristi se zbirka tekstova koji se isecaju i lepe u sveske učenika (Zna li to naš ministar?). Besmisleno je da se u radnim udžbenicima (više nema klasične čitanke, u svim knjigama se piše) ne sme pisati... Hoće li neko iz Ministarstva konačno upitati učitelje šta misle o ovoj beskonačno humanoj ideji (koja je inače propala npr. u Hrvatskoj)?

dejan

pre 15 godina

Samo da se zna, na zapadu se to radi od prvog do devotog razreda, i to se tako prihvati, postoje grafitne olovke, i na kraju godine se to izbrise, to je sat vremena posla,prema tome, ne vidim razlog za negodovanje!

milann

pre 15 godina

predlazem da pored besplatnih udzbenika (od strane SPS-a)i beslatnih Akcija(od G-17+)omoguce prvacima i povoljniju kupovinu Zastava-Punta po povlascenim cenama.

mario

pre 15 godina

Stvarno nemam nista protiv besplatnih udzbenika (cak pozdravljam ideju), ali kad se vec ministar poziva na druge zemlje, mozda bi ga trebalo podsetiti da su sve te zemlje prvo kompletno sredile skole, napravile prosvetni plan za narednih 30 godina, definisale kako ce nastava i udzbenici izgledati, pa tek onda uvele besplatne udzbenike. Ako se dobro secam prosle godine sam video istrazivanje po kome cak 50% osnovih skola kod nas nema ispravan mokri cvor, table su u proseku stare 12 godina, a skole se jedva snalaze da kupe kredu i plate struju. Zar nije bilo bolje tih 2 miliona evra utrositi na sredjivanje skola? Ovako cemo dobiti skole sa brzim internetom koji niko u njima nece moci da koristi posto nece imati na sta da prikljuce taj internet. Cini mi se da je i ovo samo jedan od populistickih poteza (kao npr. cuveno povecanje penzija), koji ce se, sto je najgore, ovoga puta prelomiti na deci.

Cveta

pre 15 godina

Zasto Ministarstvo ne preporuci da se knjige nasledjuju? Da prvaci lepo na kraju godine poklone sledecoj generaciji (eto kako se uci solidarnosti). Umesto da sredstvima iz budzeta pune dzepove Zavoda za udzbenike, neka te pare iskoriste da u neke od tih 50% skola po Srbiji konacno naprave mokri cvor, a i izgrade fiskulturne sale gde treba. Toliko.