Utorak, 03.02.2009.

00:55

Gde je Srbija na "mapi puta"

Evropska misija počela procenu napretka koji je Srbija ostvarila na "mapi puta" ka ukidanju viza. Iz EU apeluju na Skupštinu Srbije da usvoji neophodne zakone.

Izvor: B92

Gde je Srbija na "mapi puta" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

59 Komentari

Sortiraj po:

Cubura

pre 15 godina

A sta cemo sa stanjem stvari u glavama nasih ljudi? To se najteze i najsporije menja i ujedno me najvise plasi. Veoma mali procenat Srba zaista razume, zna i zeli Evropu. Mislim da ne kapiraju beneficije, vrednosti i kvalitet EU.

legenda

pre 15 godina

Nije tacno da Rumuni ne putuju 10-15 godina bez viza po EU, nego od 2003 godine. U EU su usli 2007. A zasto? Zato sto njih vole vise nego nas? Zato sto tamo papa sme da sleti? Ne. Nego zato sto su tamo shvatili jos pocetkom devedesetih ono sto kod nas jos nije nacionalna strategija. A to je da je najvazniji i jedini cilj Rumunije da se reformise totalno, da raskrsti sa nasledjem nerada i da ucini sve da bi se uclanila u EU. I uspeli su. Dok mi gledamo puni zavisti preko granice i vicemo kako je to njihovo grozdje kiselo.

NS03.02.2009

pre 15 godina

Draga gospodo, ja lično imam naš plavi (nikde poželjni ) pasoš a skoro svuda po Evropi putujem bez vize.Kako je to moguće?Naravno i na to sam se načekala.Živim u Schengen zoni tj. Češkoj.Do 2004 godine sam i ja stajala u redu u Pragu i za običnu tranzitnu vizu,o ponižavanju i da nepišem ali na sreću ostala mije samo gorka uspomena.Treba verovati u bolje sutra , jer permanentna kriza i loše stanje ne mogu da vladaju neprestano.Samo se setite ko je vladao ovom zemljom i u kakvom stanju nam je ostavio!
Držim pesnice da i vi zemljaci možete da krenete u Evropu bez granica,jer, verujte mi divan je to osećaj kad samo na skok odem u Berlin (bez vize)u schoping.

Nenad

pre 15 godina

Mislim da pored ovog skupstinskog TV kanala treba uvesti i novi Tadic kanal TK, covek ima sto sta da nam objasni i opravda, trebace mu vise vremena nego sto nacionalni servis moze da obezbedi.

bezimena

pre 15 godina

Srbija je dužna da obezbedi svim svojim gradjanima SLOBODU KRETANJA i to hitno, ne interesuje me kako! Ne interesuju me ni kakve su uslove ispunile, ili nisu, druge države. Zna se ko uslove postavlja i ko mora da ih ispuni!

Što neko reče, gradjani su sa svoje strane odradili politički deo posla, srušili su Miloševića, a sada se ispostavlja da je i vlast koja ga je smenila nastavila da održava naš život u zatvorenim uslovima!?

he he

pre 15 godina

A zato su juce Sabicu dodelili jos prostorija. Misle da je njihova korupcionaska, tante za kukutiku, logika svima bliska. Sabicu i EU, samo nastavite da ih pritiskate. Ako ce se pritisak isplatiti nije mi problem da cekam Sengen jos godinu dana.

Ivan

pre 15 godina

Obisao sam pola sveta sa nasim pasosem i nisam imao neke velike probleme sa vizom. Znaci, Francuska, Italija, Spanija, Amerika, Kanada, Hong Kong, Japan, Tajland, Kambodzija, Indonezija, Koreja, itd. Jeste, tacno je da moras unapred da planiras sve i ne mozes samo da se pojavis na granici, ali osim toga, ako imas zavrsen fakultet, imas posao, dovoljno para, nema nikakvih problema cak i sa nasim pasosem.

Dragan

pre 15 godina

Iako se odredjene strukture kod nas svojski trude da nikad ne udjemo u Evropu i ne krenemo da putujemo, to ce se ipak desiti zbog jednostavnog razloga. Srbija se geografski nalazi u Evropi. A posle toga, zbogom prazne price, zbogom strucnjaci koji ste "prvi u selu a poslednji u gradu". Jedva cekam taj dan.

Dragan

pre 15 godina

Mene nista neiznenadjuje samo bih voleo da nasi politicari jednom izadju u javnost i kazu dokle smo mi stigli sa mapom puta posto mislim da ima jos mnogo da se uradi sa nase strane a ne samo da se ponavlja ko papagaji da su poceli da uvode biometrijske pasose a sto se ratifikacije sporazuma i zakona skoro da i nema nista. Ali me nista ne cudi sve ovo jer nasim vlastodrscima sve ovo oko bele sengen liste nije potrebno jer oni nemaju problema da putuju niti cekuju u redovima ispred ambasada pa ih za narod nije briga mnogo.

Uzgred

pre 15 godina

"Budući da Šabić oštro kritikuje vladajuću garnituru ...jasno je zbog čega je poseta eksperata Evropske komisije za njih nepoželjna...poseta misije...jeste motiv da Ministarstvo pravde juče donese odluku da povereniku konačno dodeli dodatne prostorije za rad..." gdine Šabiću samo napred. nemate masla na glavi niti afera iza sebe. niste kompromitivani, vaše je ime neukaljano. nadajmo se da vlasti pre i posle sastanka neće "preduzimati odredjene korake" kako bi ste "snosili eventualne posledice", i to samo zato što ste EU misiji rekli kakvo je Pravo Stanje Stvari u Srbiji. Muljanje i korupcija, protekcija i nepotizam, rodjačke konekcije, nekompetentnost ljudi kojhi obavljaju razne funkcije i poslove u državnim strukturama i javnom sektoru... nažalost,vi ste trenutno u bizarnoj ulozi "poverenika za nedotupnost informacija" od javnog značaja. Želim vam sve najbolje i nadam se da nećete "podnositi posledice" vašeg predstojeceg iskrenog razgovora s pripadnicima EU misije.

nesposobnjakovici

pre 15 godina

Gradjani Srbije uvek najgore prodju kad zavise od svojih politicara. Kakav Sengen, u prvom planu je za poslanike da li ce biti live emitovani ili u repriznom terminu.
Pa normalno da ce pitati Sabica, sta su ovi umislili da neko jos pada na njihove izmisljotine. Kad njih covek slusa pita se sto nismo vec deset godina u EU, sve savrseno u zemlji.

Aleksa

pre 15 godina

Nisam optimista. Cak i kad budu skinuta spoljasnja ogranicenja, ostace unutrasnja. U borbi za novac i ostanak na vlasti ne biraju se sredstva.

Bojan

pre 15 godina

Na kraju ispasti kao najveci problem (pored Sabica koji je apsolutno u pravu) pitanje migracija i kontrole drzavne granice. Migracije, jer bi ukidanjem viza veliki broj nasih gradjana migrirao na Zapad sto zbog nemastine, sto zbog raznih veza, sto zbog rodjaka, laznih brakova da bi dobili papire itd itd... A kontrola granice je upitna jer ne znamo gde su sada nase granice (mi tvrdimo jedno, EU clanice sasvim drugo) a sa susedima imamo jako lose odnose. Nema razmene podataka, zajednickih komisija niti postoji ikakva saradnja sa kosovskim institucijama (odakle se najvise i migrira na Zapad). Tako da ne znam... To pitanje viza je jos jedna, za nas, "nemoguca misija".

Dajte malo realnosti!!!

pre 15 godina

Srbija ima preko 8 miliona stanovnika a Hrvatska oko 4 miliona. Posle Iracana u Nemackoj najvise azilanata dolaze iz Srbije. Srbija kao zemlja ima najnize plate od svih zemalja EU, ima najnizi GDP u celoj EU. Ako se pogleda statistika kriminala u zemaljama EU, najvise ih dolazi iz Srbije. Prvo da sam i ja neki birokrata iz Brisela i ja bi se zapitao da li takvoj zemlji treba dati slobodan ulazak u EU, jer stastika je zastrasujuca. Dugo, ono sto zahteva EU od 2003, novi pasosi, a da se sa granica ukloni vojska, da su svi granicni prelazi kompjuterizovani u jedan centar, preko 40 zakona o Beloj sengesjkoj vizi, koja nisu do sad ni usvojeni u Skupstini ... pa ko nam je onda kriv kad nismo sposobni da budemo deo evropske civiliozovane familije.

chist rachun duga ljubav

pre 15 godina

Vlasti u Srbiji bile su “neprijatno“ iznenađene namerom misije Evropske komisije da, u sklopu analize dokle je Srbija stigla u ispunjavanju uslova za ukidanje viza i dolazak na “belu šengensku listu“, poseti, pored Ministarstva pravde i MUP-a, i poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu ličnih podataka, saznaje list "

TOOO EVROPO OBOZAVAM VAS!!! Potempkinova sela vishe ne prolaze !!!!!!

Iceman

pre 15 godina

Meni je najsmesnije od svega u ovoj vesti da je vlada bila iznenadjena sto komisija zeli da poseti i poverenika za informacije. Vlada je izgleda mislila da je dovoljno doneti zakon i postaviti jednog coveka da bude poverenik i onda nastaviti po starom, a da zakon postoji na papiru dok taj covek moze i od kuce da radi i nesme zaposliti jos ljudi. Daleko smo mi od demokratije i od evrope i ona da je pametna ne bi nam dala da joj se pridruzimo dok nepocnemo i u stvarnosti da postujemo pravila a ne samo na papiru

a jel moze ovako

pre 15 godina

Predlazem da naredna 2 meseca sadasnji poslanici izadju iz svojih klupa a na njihovo mesto da sednu obrazovani - ne kupljene diplome - ljudi, koji su 5 i vise godina na zavodu za zaposljavanje... a nadoknade za njihov rad neka budu samo u dnevnicama poslanika u istom iznosu i sve sto se u skupstinkom restoranu moze kupiti... verujem da bi novi poslanici (250) izuzetno strucno i korektno obavljali voj posao, sve bi se dovelo u normalu, bili bi na "mapi puta" ukinute vize, a najvaznije USTEDELI bi silne milijarde koje sadasnji "vredni, radni i strucni" poslanici "kraduckaju"...

USA rules

pre 15 godina

SAD su zakon, ni Misko nije dobio vizu. Mana EU je sto suvise lako "biznismeni" dobijaju vize. Da vidis kako bi radili u skupstini kad bi finansijeri pritisli....

A nas ko shisha...

mich

pre 15 godina

Srpska vlast nece nista da ucini za sto pre dobijanje sengen viza njenim gradjanima, isto kao i Crna gora sto ne da dvojno drzavljansvo, jer bi i jedna i druga drzava ostala bez gradjana. Svi bi se rasturili po svetu. Vlast, ne bi imala sa kim da vlada.

jovan

pre 15 godina

...
Jedini koji nas ponizavaju su nasa vlada i nasi politicari, time sto nisu u stanju da izglasaju zakone koji su potrebni da dodjemo na belu sengen listu. Oni su ti koji nas ponizavaju iz dana u dan. Setimo se samo situacije sa produzavanje roka vaznosti starih pasosa krajem 2008. godine. Svojevrstan bezobrazluk i nepostovanje gradjana Srbije.
Ako stvarno ovu zemlju vode ka EU, cemu strah i panika od posete komisije EU!? Ali, svi smo mi svesni da ono sto nasi politicari izjavljuju nema mnogo veze sa stvarnim zivotom... sa tim smo se valjda pomirili... neizlecivo je...

mrca

pre 15 godina

Poznajem puno drustava i drzava ciji gradjanima ne dolaze Srbiji ni do kolena, pa ipak putuju bez viza. I ne samo sto putuju vec i usput, dobro kradu, lepo razbijaju drugima glave, svercuju drogu na veliku i slicne stvari, ali boze moj, EU je na kraju krajeva EU

iznenadjen i uvredjen

pre 15 godina

Nije posteno da zbog par desetina ili stotina kriminalaca, kojima uzgred i ne treba viza, ja budem na crnoj listi, a celog zivota zivim i radim posteno!

Natalija

pre 15 godina

Na „mapi puta“ gde smo? Kog „puta“? Smešno i nepotrebno pitanje. U „ruskoj guberniji“ je BESPUĆE. Ko god nešto zna o Rusiji zna da „narod“ pasoše nije imao (ne samo za inostranstvo) nego nisu mogli ni po Rusiji da putuju (živiš u svom selu – kakva putovanja – da ih puste u Evropu pa da se više niko ne vrati u Rusiju!).

Iva

pre 15 godina

Da, Hrvatskoj nije trebalo nista od svega ovoga da bi njeni gradjani putovali bez viza... a i Bugarskoj i Rumuniji mnogo manje... ali ko je nama kriv sto kasnimo za njima 10-15 godina... i ne sami mi, nego i Makedonija, BiH, CG... da smo se bavili pametnijim stvarima i mi bi sad bili u EU... pre 15 godina nije bilo biometrijskih pasosa, a sad ih ima... i to je to... ako jos budemo gnjavili, eto nama novih domacih zadataka...

Vokshi

pre 15 godina

Problem sa vizama je u velikoj diskrepanciji izmedju onog za koga se Srbija smatra i onog za sta ju smatraju relevantne zemlje Evrope.

svi (ni)su isti

pre 15 godina

Tesko mi je da verujem da su ovi iz EU glupi. Ako nisu glupi, onda mora da postoji nesto drugo sto ih ometa u shvatanju elementarnih stvari - upregnes dva vola u kola, jedan vuce, drugi ne, udaris stapom onoga sto ne vuce, da bi vukao, on opet ne vuce. Ti sad navalis da ga tuces k'o nenormalan, ne bi li povukao, a on jednostavno crkne! Kako mogu da ocekuju od Srbije bilo kakve normalne rezultate i entuzijazam, kad su nam uradili gomilu malih i velikih stvari, za nekoga pravicnih, za nekoga nepravicnih, ali su tu i koce gadno. Krenuli da sredjuju Balkan zapadnjackim metodama, a sad se ispostavlja da to ne ide. Dali Kosovu nezavisnost, da bi "sredili region" a region se sada raspada u centru Beograda - u skupstini! Ala su ga sredili! Da Makedoniju ni ne spominjem.

IPMUTANT

pre 15 godina

Ljudi, shvatite da za neku drzavu izdavanja viza za neku drugu drzavu predstavlja trosak ili u maksimalnom slucaju neki smesan prihod, a od svakoga koga nepravedno odbiju, drzava gubi pare koje bi putnik potrosio u drzavi destinaciji.
To znaci, da su te vize uveli zato sto su morali da se brane od necega (odnosno rizikuju minus, da bi izbegli jos veci minus), a cega to ljudi imaju da se brane, a dolazi iz Srbije, to moramo mi da se zapitamo.

DAKLE trik je u tome sto je i kurta i murta imao nas pasos koji je mogao da dobije za male pare falsifikovan. Koliko sanera i dan danas operise po Italiji i Austriji i prodaje po stanovima u Beogradu i Novom Sadu?
Koliko ljudi (iz obe pokrajine i uze Srbije) imaju nas plavi pasos i koliko njih bi otislo u EU da malo sedi, malo gleda, malo "kraducka" itd.
E pa ljudi shvatite takvi ljudi (kao i drugi, mnogo ozbiljniji kriminalci) su razlog sto druge drzave moraju da nas detaljno provere (dakle da li smo zaposleni, imamo li porodicu i sl. CIME ODREDJUJU SANSU DA NEKA DRUGA DRZAVA BUDE U MINUSU ZBOG VASEG DOLASKA) pre nego sto predjemo granicu.
Dakle uvodjenjem novog pasosa su se stekli uslovi da se barem oni falsifikovani pasosi izdavani u prethodne dve decenije izbace iz opticaja, sto je vec nesto.

marko

pre 15 godina

... Bas se cudim ovima sto govore dva strana jezika, a ne mogu u inostranstvo. To nema nikakve veze, poznajem puno ljudi Africkog i Aziskog porekla koji su i mnogo vise obrazovani, ali ipak nemogu da putuju. Slika zajednice (drzave) je bitna a ne individualca... bolje se pitati kako to da ektremno desne partije jos uvek imaju TOLIKO uticaja. A to da se Britanci nekupaju... pa ima li stvarno neko toliko naivan koji ce da poveruje u to? sramota

Nenad

pre 15 godina

Pa, sada se gleda i korupcija i organizovani kriminal. Verujte mi da toga ima vise u Rumuniji i Bugarskoj nego kod nas, a opet oni vec 10-15 godina putuju bez viza a takvi su i usli u EU.

Mashinovodja

pre 15 godina

Pitamo se gde je Srbija na "mapi puta" za Evropu?
Nigde, nije čak ni na putu. Eno je, drema musava u jarku pored puta i ne trezni se od svojih glupih mitova, niti prestaje s kukanjem kako je svi mrze. Naravno, ne pada joj napamet da konačno učini barem ono što sama može bez ičije pomoći da bi se izvukla iz jendeka...

...

pre 15 godina

Neće niko nas uvesti u EU osim nas samih i ukoliko to zaista i želimo.
Pa ne može ceo evropski kontinent da se prilagođava nama, već mi njima ako uopšte hoćemo da sa ostatkom Evrope živimo, sarađujemo i osećamo se ravnopravno sa ostalima.
Ako nismo spremni da se prilagodimo pravilima kojih se svi drže u EU, onda treba da ostanemo tu gde jesmo sada.

vladimir

pre 15 godina

VRLO VRLO INTERESANTNO. Prema ovom se vidi ulazak na "belu listu" skoro nema veze sa glupiranjima kao sto su hi-tech pasosi, skreneri i ostale gluposti sa kojima se narod dezavuise. Sustina ulaska se zasniva na sredjivanju drave da ljudi iz nje ne beze glavom bez obzira. A nasi jadni nedorasli politicari nikako to (iako shvataju) NESMEJU da kazu narodu jer su nesposobni i nemocni.

skupstina, tenis i jos sto-sta

pre 15 godina

Parlamentarcima i vladi nista drugo ne preostaje nego da svakodnevno RADE po 12h dnevno kako bi napokon usvojili zakone EU-po tim zakonima zivi cela EU i nista im ne fali, a najvaznije je da se za vreme njihovog rada obustave sva svetska sportska zbivanja, jer ljudi ne mogu odoleti sportu... ako ne bude tako, Srbija tj. njeni gradjani nikada nece dospeti "na mapu puta"... nasa vlast se ponasa kao nestasan ucenik te sada ima skolski odbor koji posmatra i dovodi ucenike u normalu, da ne bi otisli u "magarecu klupu"

zee

pre 15 godina

"...te se odnos vlasti prema povereniku, odnosno mišljenje Rodoljuba Šabića o toj temi, smatra jednim od ključnih za sastavljanje izveštaja Evropske komisije..."

ahahahahahah mogu da mislim što će da bude "lep" izveštaj!

Miki

pre 15 godina

Al se Srbija mora mucit da dodje do te Bele Sengen liste, kad vidim Hrvate oni se nisu mucili 90-tih tako kao mi, kad su nezavisnost proglasili oni su automatski dosli na belu sengen Listu, meni nemoze niko da kaze da su oni odma sve ispunili zakone da dodju na belu sengen listu, njima nije trebo biometriski Pasos kao nama ili da dolazi delegacija EU-a pa da vidi kako nam radi Policija, granicni prelazi korupcija itd.

nn

pre 15 godina

do sada nikada nisam putovao u inostranstvo. zavrsio sam fakultet, imam 27 , govorim tri strana jezika, ali problem nastaje zato sto nemem posao, nemam imovinu vece vrednosti, pa je opravdanje da nemam nista sto bi me cvrsto vezalo za ovu zemlju. ako na to dodam jos citav niz ponizenja kroz koja se prolazi ispred stranih ambasada, odlucio sam da ni ne pokusavam vise.

hope

pre 15 godina

Krivica je u nama. TJ vecini. Jer pogledajte kakvu sliku su neki nasi ljudi ostavili u inostranstvu... Pa ja nas ne bi pustio... jedino bi provere mogle da budu brze , jednostavnije...

modena

pre 15 godina

kada u saobracaju vide zadnje tablice, tj ne vide jer kola nisu oprana od jesenas, svatice sta ih ceka, i videce da nismo nigde dogurali

Nedeljko Knezevic

pre 15 godina

Ne daj se Rodoljube Šabiću bolje da ne budemo na beloj sengen listi ako to ne zasluzujemo. Ako Tadic hoce da nastavi Kostinicinim stopama onda bolje da se strpimo jos malo.

Dule Momirov

pre 15 godina

Sve koči oko usvajanja zakona. Neverovatno. Predugo smo zatvoreni u ovoj zemlji. To se najviše odražava na mladima. Mislim da Tijanić je ključni igrač ove utakmice sa Parlamentom. Bez obzira na njegovu političku multivalentnost u funkciji vremena, navijam za njega u tom meču Velja vs Saša.

partibrejker

pre 15 godina

..."Budući da Šabić oštro kritikuje vladajuću garnituru zbog načina na koji se ophodi prema nezavisnim kontrolnim institucijama i netransparentnosti u radu, jasno je zbog čega je poseta eksperata EK za njih nepoželjna."...

Blagi Bože, daj zdravlja i snage ovom čoveku, gospodinu Šabiću... Pa nama su i premijera ubili jer je bio nekome "nepoželjan"...:((.

Ilija

pre 15 godina

A mora li ta komisija i korupciju da ispituje? Kontam da cemo sve ostalo manje ili vise bolje proci, al na korupciji cemo tolko da puknemo da nas ni Ratko sa sve Hadzicem u Hagu nece spasti...

toshke

pre 15 godina

idem sa drugom na koncert u Beč krajem februara... da bi dobili vizu trebalo je da izvadimo pola kile papira... te ovaj dokument, te ova kopija, pa potvrde razne, te ova overa... tamo 500 din, 'vamo 800, pa potvrde 600 din, pa nov pasoš, pa viza... mislim 8 godina je prošlo... ja imam 25 god... od sveta video sam nešto malo istoka, Grčku koja mu opet dodje nekako istok)... a, da bio sam jednom u Nemačkoj al sam imao 7 godina i ne sećam se ničega skoro... živim u birokratskoj rupi... teško je izaći iz 'rupe' makar na 3 dana da uhvatiš jedan od poslednjih vagona pre 30 god... jedan od poslednjih vagona lude mladosti... od mene ištu vize, dal sam besan dal ja grizem? dal je ovo kasarna il zemlja' - stih od pre 11-12 godina... mnogo se mi nešto dugo 'tranzicionišemo'... pa dokle više? znam ja da ćemo kad tad moći da putujemo bez viza ali ja neću ceo život imati 25 godina...

Miroslav S

pre 15 godina

Sa mojih 26 godina sam putovao iskljucivo po Balkanu+Madjarska. Dalje nisam mogao da dobacim posto bih morao iz Novog Sada do Minhena npr., da putujem preko Beograda, jer moram tamo da odem po blagoslov (citaj vizu). Nema veze sto sam zavrsio fakultet, sto nemam vece kazne od kazne za parkiranje, sto govorim engleski, snalazim se na nemackom. Sa druge strane, za vreme Exita upoznao sam i nagledao se gomile Britanaca, koji se nisu kupali danima, koji na smenu se palcu i smeju (ne znam "sta" ih tacno "radi"), koji su ozderani od alkohola non-stop, ali su Britanci.
E, ti likovi mogu opusteno da putuju, a ja moram da vadim bris i jos sto ponizenja proci da bih mogao biti u istoj situaciji kao taj sto se ne kupa danima.
Sto se mene licno tice, dok takva pravila igre vaze, ja necu da se igram. Preko interneta radim svoj posao, putovacu samo tamo gde mi viza ne treba (pa makar to samo i Novi Sad bio) i zivecu pristojnim zivotom.
I zato vam necu dozvoliti da od vas trazim vizu ni za sta, jer sam kulturniji i obrazovaniji gradjanin od bar 70% Britanaca. A gori od mene me nece ponizavati.
A sada ja vama uvodim vizu da udjete u moje dvoriste gradjani bele sengen liste.
Pozdrav iz N Sada...

El Pibe

pre 15 godina

Uz pasos morate da imate i malu bocicu sa uzorkom krvi da je predate uz zahtev za vizu...To ce biti standard za 2 god pa vi vec sada mozete da pocnete sa tim...

Miroslav S

pre 15 godina

Sa mojih 26 godina sam putovao iskljucivo po Balkanu+Madjarska. Dalje nisam mogao da dobacim posto bih morao iz Novog Sada do Minhena npr., da putujem preko Beograda, jer moram tamo da odem po blagoslov (citaj vizu). Nema veze sto sam zavrsio fakultet, sto nemam vece kazne od kazne za parkiranje, sto govorim engleski, snalazim se na nemackom. Sa druge strane, za vreme Exita upoznao sam i nagledao se gomile Britanaca, koji se nisu kupali danima, koji na smenu se palcu i smeju (ne znam "sta" ih tacno "radi"), koji su ozderani od alkohola non-stop, ali su Britanci.
E, ti likovi mogu opusteno da putuju, a ja moram da vadim bris i jos sto ponizenja proci da bih mogao biti u istoj situaciji kao taj sto se ne kupa danima.
Sto se mene licno tice, dok takva pravila igre vaze, ja necu da se igram. Preko interneta radim svoj posao, putovacu samo tamo gde mi viza ne treba (pa makar to samo i Novi Sad bio) i zivecu pristojnim zivotom.
I zato vam necu dozvoliti da od vas trazim vizu ni za sta, jer sam kulturniji i obrazovaniji gradjanin od bar 70% Britanaca. A gori od mene me nece ponizavati.
A sada ja vama uvodim vizu da udjete u moje dvoriste gradjani bele sengen liste.
Pozdrav iz N Sada...

toshke

pre 15 godina

idem sa drugom na koncert u Beč krajem februara... da bi dobili vizu trebalo je da izvadimo pola kile papira... te ovaj dokument, te ova kopija, pa potvrde razne, te ova overa... tamo 500 din, 'vamo 800, pa potvrde 600 din, pa nov pasoš, pa viza... mislim 8 godina je prošlo... ja imam 25 god... od sveta video sam nešto malo istoka, Grčku koja mu opet dodje nekako istok)... a, da bio sam jednom u Nemačkoj al sam imao 7 godina i ne sećam se ničega skoro... živim u birokratskoj rupi... teško je izaći iz 'rupe' makar na 3 dana da uhvatiš jedan od poslednjih vagona pre 30 god... jedan od poslednjih vagona lude mladosti... od mene ištu vize, dal sam besan dal ja grizem? dal je ovo kasarna il zemlja' - stih od pre 11-12 godina... mnogo se mi nešto dugo 'tranzicionišemo'... pa dokle više? znam ja da ćemo kad tad moći da putujemo bez viza ali ja neću ceo život imati 25 godina...

partibrejker

pre 15 godina

..."Budući da Šabić oštro kritikuje vladajuću garnituru zbog načina na koji se ophodi prema nezavisnim kontrolnim institucijama i netransparentnosti u radu, jasno je zbog čega je poseta eksperata EK za njih nepoželjna."...

Blagi Bože, daj zdravlja i snage ovom čoveku, gospodinu Šabiću... Pa nama su i premijera ubili jer je bio nekome "nepoželjan"...:((.

Nedeljko Knezevic

pre 15 godina

Ne daj se Rodoljube Šabiću bolje da ne budemo na beloj sengen listi ako to ne zasluzujemo. Ako Tadic hoce da nastavi Kostinicinim stopama onda bolje da se strpimo jos malo.

Mashinovodja

pre 15 godina

Pitamo se gde je Srbija na "mapi puta" za Evropu?
Nigde, nije čak ni na putu. Eno je, drema musava u jarku pored puta i ne trezni se od svojih glupih mitova, niti prestaje s kukanjem kako je svi mrze. Naravno, ne pada joj napamet da konačno učini barem ono što sama može bez ičije pomoći da bi se izvukla iz jendeka...

vladimir

pre 15 godina

VRLO VRLO INTERESANTNO. Prema ovom se vidi ulazak na "belu listu" skoro nema veze sa glupiranjima kao sto su hi-tech pasosi, skreneri i ostale gluposti sa kojima se narod dezavuise. Sustina ulaska se zasniva na sredjivanju drave da ljudi iz nje ne beze glavom bez obzira. A nasi jadni nedorasli politicari nikako to (iako shvataju) NESMEJU da kazu narodu jer su nesposobni i nemocni.

nn

pre 15 godina

do sada nikada nisam putovao u inostranstvo. zavrsio sam fakultet, imam 27 , govorim tri strana jezika, ali problem nastaje zato sto nemem posao, nemam imovinu vece vrednosti, pa je opravdanje da nemam nista sto bi me cvrsto vezalo za ovu zemlju. ako na to dodam jos citav niz ponizenja kroz koja se prolazi ispred stranih ambasada, odlucio sam da ni ne pokusavam vise.

Ilija

pre 15 godina

A mora li ta komisija i korupciju da ispituje? Kontam da cemo sve ostalo manje ili vise bolje proci, al na korupciji cemo tolko da puknemo da nas ni Ratko sa sve Hadzicem u Hagu nece spasti...

El Pibe

pre 15 godina

Uz pasos morate da imate i malu bocicu sa uzorkom krvi da je predate uz zahtev za vizu...To ce biti standard za 2 god pa vi vec sada mozete da pocnete sa tim...

Dajte malo realnosti!!!

pre 15 godina

Srbija ima preko 8 miliona stanovnika a Hrvatska oko 4 miliona. Posle Iracana u Nemackoj najvise azilanata dolaze iz Srbije. Srbija kao zemlja ima najnize plate od svih zemalja EU, ima najnizi GDP u celoj EU. Ako se pogleda statistika kriminala u zemaljama EU, najvise ih dolazi iz Srbije. Prvo da sam i ja neki birokrata iz Brisela i ja bi se zapitao da li takvoj zemlji treba dati slobodan ulazak u EU, jer stastika je zastrasujuca. Dugo, ono sto zahteva EU od 2003, novi pasosi, a da se sa granica ukloni vojska, da su svi granicni prelazi kompjuterizovani u jedan centar, preko 40 zakona o Beloj sengesjkoj vizi, koja nisu do sad ni usvojeni u Skupstini ... pa ko nam je onda kriv kad nismo sposobni da budemo deo evropske civiliozovane familije.

Miki

pre 15 godina

Al se Srbija mora mucit da dodje do te Bele Sengen liste, kad vidim Hrvate oni se nisu mucili 90-tih tako kao mi, kad su nezavisnost proglasili oni su automatski dosli na belu sengen Listu, meni nemoze niko da kaze da su oni odma sve ispunili zakone da dodju na belu sengen listu, njima nije trebo biometriski Pasos kao nama ili da dolazi delegacija EU-a pa da vidi kako nam radi Policija, granicni prelazi korupcija itd.

zee

pre 15 godina

"...te se odnos vlasti prema povereniku, odnosno mišljenje Rodoljuba Šabića o toj temi, smatra jednim od ključnih za sastavljanje izveštaja Evropske komisije..."

ahahahahahah mogu da mislim što će da bude "lep" izveštaj!

chist rachun duga ljubav

pre 15 godina

Vlasti u Srbiji bile su “neprijatno“ iznenađene namerom misije Evropske komisije da, u sklopu analize dokle je Srbija stigla u ispunjavanju uslova za ukidanje viza i dolazak na “belu šengensku listu“, poseti, pored Ministarstva pravde i MUP-a, i poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu ličnih podataka, saznaje list "

TOOO EVROPO OBOZAVAM VAS!!! Potempkinova sela vishe ne prolaze !!!!!!

Uzgred

pre 15 godina

"Budući da Šabić oštro kritikuje vladajuću garnituru ...jasno je zbog čega je poseta eksperata Evropske komisije za njih nepoželjna...poseta misije...jeste motiv da Ministarstvo pravde juče donese odluku da povereniku konačno dodeli dodatne prostorije za rad..." gdine Šabiću samo napred. nemate masla na glavi niti afera iza sebe. niste kompromitivani, vaše je ime neukaljano. nadajmo se da vlasti pre i posle sastanka neće "preduzimati odredjene korake" kako bi ste "snosili eventualne posledice", i to samo zato što ste EU misiji rekli kakvo je Pravo Stanje Stvari u Srbiji. Muljanje i korupcija, protekcija i nepotizam, rodjačke konekcije, nekompetentnost ljudi kojhi obavljaju razne funkcije i poslove u državnim strukturama i javnom sektoru... nažalost,vi ste trenutno u bizarnoj ulozi "poverenika za nedotupnost informacija" od javnog značaja. Želim vam sve najbolje i nadam se da nećete "podnositi posledice" vašeg predstojeceg iskrenog razgovora s pripadnicima EU misije.

modena

pre 15 godina

kada u saobracaju vide zadnje tablice, tj ne vide jer kola nisu oprana od jesenas, svatice sta ih ceka, i videce da nismo nigde dogurali

Nenad

pre 15 godina

Pa, sada se gleda i korupcija i organizovani kriminal. Verujte mi da toga ima vise u Rumuniji i Bugarskoj nego kod nas, a opet oni vec 10-15 godina putuju bez viza a takvi su i usli u EU.

marko

pre 15 godina

... Bas se cudim ovima sto govore dva strana jezika, a ne mogu u inostranstvo. To nema nikakve veze, poznajem puno ljudi Africkog i Aziskog porekla koji su i mnogo vise obrazovani, ali ipak nemogu da putuju. Slika zajednice (drzave) je bitna a ne individualca... bolje se pitati kako to da ektremno desne partije jos uvek imaju TOLIKO uticaja. A to da se Britanci nekupaju... pa ima li stvarno neko toliko naivan koji ce da poveruje u to? sramota

hope

pre 15 godina

Krivica je u nama. TJ vecini. Jer pogledajte kakvu sliku su neki nasi ljudi ostavili u inostranstvu... Pa ja nas ne bi pustio... jedino bi provere mogle da budu brze , jednostavnije...

Iva

pre 15 godina

Da, Hrvatskoj nije trebalo nista od svega ovoga da bi njeni gradjani putovali bez viza... a i Bugarskoj i Rumuniji mnogo manje... ali ko je nama kriv sto kasnimo za njima 10-15 godina... i ne sami mi, nego i Makedonija, BiH, CG... da smo se bavili pametnijim stvarima i mi bi sad bili u EU... pre 15 godina nije bilo biometrijskih pasosa, a sad ih ima... i to je to... ako jos budemo gnjavili, eto nama novih domacih zadataka...

jovan

pre 15 godina

...
Jedini koji nas ponizavaju su nasa vlada i nasi politicari, time sto nisu u stanju da izglasaju zakone koji su potrebni da dodjemo na belu sengen listu. Oni su ti koji nas ponizavaju iz dana u dan. Setimo se samo situacije sa produzavanje roka vaznosti starih pasosa krajem 2008. godine. Svojevrstan bezobrazluk i nepostovanje gradjana Srbije.
Ako stvarno ovu zemlju vode ka EU, cemu strah i panika od posete komisije EU!? Ali, svi smo mi svesni da ono sto nasi politicari izjavljuju nema mnogo veze sa stvarnim zivotom... sa tim smo se valjda pomirili... neizlecivo je...

Bojan

pre 15 godina

Na kraju ispasti kao najveci problem (pored Sabica koji je apsolutno u pravu) pitanje migracija i kontrole drzavne granice. Migracije, jer bi ukidanjem viza veliki broj nasih gradjana migrirao na Zapad sto zbog nemastine, sto zbog raznih veza, sto zbog rodjaka, laznih brakova da bi dobili papire itd itd... A kontrola granice je upitna jer ne znamo gde su sada nase granice (mi tvrdimo jedno, EU clanice sasvim drugo) a sa susedima imamo jako lose odnose. Nema razmene podataka, zajednickih komisija niti postoji ikakva saradnja sa kosovskim institucijama (odakle se najvise i migrira na Zapad). Tako da ne znam... To pitanje viza je jos jedna, za nas, "nemoguca misija".

Iceman

pre 15 godina

Meni je najsmesnije od svega u ovoj vesti da je vlada bila iznenadjena sto komisija zeli da poseti i poverenika za informacije. Vlada je izgleda mislila da je dovoljno doneti zakon i postaviti jednog coveka da bude poverenik i onda nastaviti po starom, a da zakon postoji na papiru dok taj covek moze i od kuce da radi i nesme zaposliti jos ljudi. Daleko smo mi od demokratije i od evrope i ona da je pametna ne bi nam dala da joj se pridruzimo dok nepocnemo i u stvarnosti da postujemo pravila a ne samo na papiru

...

pre 15 godina

Neće niko nas uvesti u EU osim nas samih i ukoliko to zaista i želimo.
Pa ne može ceo evropski kontinent da se prilagođava nama, već mi njima ako uopšte hoćemo da sa ostatkom Evrope živimo, sarađujemo i osećamo se ravnopravno sa ostalima.
Ako nismo spremni da se prilagodimo pravilima kojih se svi drže u EU, onda treba da ostanemo tu gde jesmo sada.

USA rules

pre 15 godina

SAD su zakon, ni Misko nije dobio vizu. Mana EU je sto suvise lako "biznismeni" dobijaju vize. Da vidis kako bi radili u skupstini kad bi finansijeri pritisli....

A nas ko shisha...

iznenadjen i uvredjen

pre 15 godina

Nije posteno da zbog par desetina ili stotina kriminalaca, kojima uzgred i ne treba viza, ja budem na crnoj listi, a celog zivota zivim i radim posteno!

Natalija

pre 15 godina

Na „mapi puta“ gde smo? Kog „puta“? Smešno i nepotrebno pitanje. U „ruskoj guberniji“ je BESPUĆE. Ko god nešto zna o Rusiji zna da „narod“ pasoše nije imao (ne samo za inostranstvo) nego nisu mogli ni po Rusiji da putuju (živiš u svom selu – kakva putovanja – da ih puste u Evropu pa da se više niko ne vrati u Rusiju!).

IPMUTANT

pre 15 godina

Ljudi, shvatite da za neku drzavu izdavanja viza za neku drugu drzavu predstavlja trosak ili u maksimalnom slucaju neki smesan prihod, a od svakoga koga nepravedno odbiju, drzava gubi pare koje bi putnik potrosio u drzavi destinaciji.
To znaci, da su te vize uveli zato sto su morali da se brane od necega (odnosno rizikuju minus, da bi izbegli jos veci minus), a cega to ljudi imaju da se brane, a dolazi iz Srbije, to moramo mi da se zapitamo.

DAKLE trik je u tome sto je i kurta i murta imao nas pasos koji je mogao da dobije za male pare falsifikovan. Koliko sanera i dan danas operise po Italiji i Austriji i prodaje po stanovima u Beogradu i Novom Sadu?
Koliko ljudi (iz obe pokrajine i uze Srbije) imaju nas plavi pasos i koliko njih bi otislo u EU da malo sedi, malo gleda, malo "kraducka" itd.
E pa ljudi shvatite takvi ljudi (kao i drugi, mnogo ozbiljniji kriminalci) su razlog sto druge drzave moraju da nas detaljno provere (dakle da li smo zaposleni, imamo li porodicu i sl. CIME ODREDJUJU SANSU DA NEKA DRUGA DRZAVA BUDE U MINUSU ZBOG VASEG DOLASKA) pre nego sto predjemo granicu.
Dakle uvodjenjem novog pasosa su se stekli uslovi da se barem oni falsifikovani pasosi izdavani u prethodne dve decenije izbace iz opticaja, sto je vec nesto.

Dule Momirov

pre 15 godina

Sve koči oko usvajanja zakona. Neverovatno. Predugo smo zatvoreni u ovoj zemlji. To se najviše odražava na mladima. Mislim da Tijanić je ključni igrač ove utakmice sa Parlamentom. Bez obzira na njegovu političku multivalentnost u funkciji vremena, navijam za njega u tom meču Velja vs Saša.

mich

pre 15 godina

Srpska vlast nece nista da ucini za sto pre dobijanje sengen viza njenim gradjanima, isto kao i Crna gora sto ne da dvojno drzavljansvo, jer bi i jedna i druga drzava ostala bez gradjana. Svi bi se rasturili po svetu. Vlast, ne bi imala sa kim da vlada.

Vokshi

pre 15 godina

Problem sa vizama je u velikoj diskrepanciji izmedju onog za koga se Srbija smatra i onog za sta ju smatraju relevantne zemlje Evrope.

nesposobnjakovici

pre 15 godina

Gradjani Srbije uvek najgore prodju kad zavise od svojih politicara. Kakav Sengen, u prvom planu je za poslanike da li ce biti live emitovani ili u repriznom terminu.
Pa normalno da ce pitati Sabica, sta su ovi umislili da neko jos pada na njihove izmisljotine. Kad njih covek slusa pita se sto nismo vec deset godina u EU, sve savrseno u zemlji.

he he

pre 15 godina

A zato su juce Sabicu dodelili jos prostorija. Misle da je njihova korupcionaska, tante za kukutiku, logika svima bliska. Sabicu i EU, samo nastavite da ih pritiskate. Ako ce se pritisak isplatiti nije mi problem da cekam Sengen jos godinu dana.

skupstina, tenis i jos sto-sta

pre 15 godina

Parlamentarcima i vladi nista drugo ne preostaje nego da svakodnevno RADE po 12h dnevno kako bi napokon usvojili zakone EU-po tim zakonima zivi cela EU i nista im ne fali, a najvaznije je da se za vreme njihovog rada obustave sva svetska sportska zbivanja, jer ljudi ne mogu odoleti sportu... ako ne bude tako, Srbija tj. njeni gradjani nikada nece dospeti "na mapu puta"... nasa vlast se ponasa kao nestasan ucenik te sada ima skolski odbor koji posmatra i dovodi ucenike u normalu, da ne bi otisli u "magarecu klupu"

svi (ni)su isti

pre 15 godina

Tesko mi je da verujem da su ovi iz EU glupi. Ako nisu glupi, onda mora da postoji nesto drugo sto ih ometa u shvatanju elementarnih stvari - upregnes dva vola u kola, jedan vuce, drugi ne, udaris stapom onoga sto ne vuce, da bi vukao, on opet ne vuce. Ti sad navalis da ga tuces k'o nenormalan, ne bi li povukao, a on jednostavno crkne! Kako mogu da ocekuju od Srbije bilo kakve normalne rezultate i entuzijazam, kad su nam uradili gomilu malih i velikih stvari, za nekoga pravicnih, za nekoga nepravicnih, ali su tu i koce gadno. Krenuli da sredjuju Balkan zapadnjackim metodama, a sad se ispostavlja da to ne ide. Dali Kosovu nezavisnost, da bi "sredili region" a region se sada raspada u centru Beograda - u skupstini! Ala su ga sredili! Da Makedoniju ni ne spominjem.

mrca

pre 15 godina

Poznajem puno drustava i drzava ciji gradjanima ne dolaze Srbiji ni do kolena, pa ipak putuju bez viza. I ne samo sto putuju vec i usput, dobro kradu, lepo razbijaju drugima glave, svercuju drogu na veliku i slicne stvari, ali boze moj, EU je na kraju krajeva EU

Dragan

pre 15 godina

Iako se odredjene strukture kod nas svojski trude da nikad ne udjemo u Evropu i ne krenemo da putujemo, to ce se ipak desiti zbog jednostavnog razloga. Srbija se geografski nalazi u Evropi. A posle toga, zbogom prazne price, zbogom strucnjaci koji ste "prvi u selu a poslednji u gradu". Jedva cekam taj dan.

Nenad

pre 15 godina

Mislim da pored ovog skupstinskog TV kanala treba uvesti i novi Tadic kanal TK, covek ima sto sta da nam objasni i opravda, trebace mu vise vremena nego sto nacionalni servis moze da obezbedi.

bezimena

pre 15 godina

Srbija je dužna da obezbedi svim svojim gradjanima SLOBODU KRETANJA i to hitno, ne interesuje me kako! Ne interesuju me ni kakve su uslove ispunile, ili nisu, druge države. Zna se ko uslove postavlja i ko mora da ih ispuni!

Što neko reče, gradjani su sa svoje strane odradili politički deo posla, srušili su Miloševića, a sada se ispostavlja da je i vlast koja ga je smenila nastavila da održava naš život u zatvorenim uslovima!?

a jel moze ovako

pre 15 godina

Predlazem da naredna 2 meseca sadasnji poslanici izadju iz svojih klupa a na njihovo mesto da sednu obrazovani - ne kupljene diplome - ljudi, koji su 5 i vise godina na zavodu za zaposljavanje... a nadoknade za njihov rad neka budu samo u dnevnicama poslanika u istom iznosu i sve sto se u skupstinkom restoranu moze kupiti... verujem da bi novi poslanici (250) izuzetno strucno i korektno obavljali voj posao, sve bi se dovelo u normalu, bili bi na "mapi puta" ukinute vize, a najvaznije USTEDELI bi silne milijarde koje sadasnji "vredni, radni i strucni" poslanici "kraduckaju"...

Ivan

pre 15 godina

Obisao sam pola sveta sa nasim pasosem i nisam imao neke velike probleme sa vizom. Znaci, Francuska, Italija, Spanija, Amerika, Kanada, Hong Kong, Japan, Tajland, Kambodzija, Indonezija, Koreja, itd. Jeste, tacno je da moras unapred da planiras sve i ne mozes samo da se pojavis na granici, ali osim toga, ako imas zavrsen fakultet, imas posao, dovoljno para, nema nikakvih problema cak i sa nasim pasosem.

Aleksa

pre 15 godina

Nisam optimista. Cak i kad budu skinuta spoljasnja ogranicenja, ostace unutrasnja. U borbi za novac i ostanak na vlasti ne biraju se sredstva.

Dragan

pre 15 godina

Mene nista neiznenadjuje samo bih voleo da nasi politicari jednom izadju u javnost i kazu dokle smo mi stigli sa mapom puta posto mislim da ima jos mnogo da se uradi sa nase strane a ne samo da se ponavlja ko papagaji da su poceli da uvode biometrijske pasose a sto se ratifikacije sporazuma i zakona skoro da i nema nista. Ali me nista ne cudi sve ovo jer nasim vlastodrscima sve ovo oko bele sengen liste nije potrebno jer oni nemaju problema da putuju niti cekuju u redovima ispred ambasada pa ih za narod nije briga mnogo.

legenda

pre 15 godina

Nije tacno da Rumuni ne putuju 10-15 godina bez viza po EU, nego od 2003 godine. U EU su usli 2007. A zasto? Zato sto njih vole vise nego nas? Zato sto tamo papa sme da sleti? Ne. Nego zato sto su tamo shvatili jos pocetkom devedesetih ono sto kod nas jos nije nacionalna strategija. A to je da je najvazniji i jedini cilj Rumunije da se reformise totalno, da raskrsti sa nasledjem nerada i da ucini sve da bi se uclanila u EU. I uspeli su. Dok mi gledamo puni zavisti preko granice i vicemo kako je to njihovo grozdje kiselo.

Cubura

pre 15 godina

A sta cemo sa stanjem stvari u glavama nasih ljudi? To se najteze i najsporije menja i ujedno me najvise plasi. Veoma mali procenat Srba zaista razume, zna i zeli Evropu. Mislim da ne kapiraju beneficije, vrednosti i kvalitet EU.

NS03.02.2009

pre 15 godina

Draga gospodo, ja lično imam naš plavi (nikde poželjni ) pasoš a skoro svuda po Evropi putujem bez vize.Kako je to moguće?Naravno i na to sam se načekala.Živim u Schengen zoni tj. Češkoj.Do 2004 godine sam i ja stajala u redu u Pragu i za običnu tranzitnu vizu,o ponižavanju i da nepišem ali na sreću ostala mije samo gorka uspomena.Treba verovati u bolje sutra , jer permanentna kriza i loše stanje ne mogu da vladaju neprestano.Samo se setite ko je vladao ovom zemljom i u kakvom stanju nam je ostavio!
Držim pesnice da i vi zemljaci možete da krenete u Evropu bez granica,jer, verujte mi divan je to osećaj kad samo na skok odem u Berlin (bez vize)u schoping.

Miroslav S

pre 15 godina

Sa mojih 26 godina sam putovao iskljucivo po Balkanu+Madjarska. Dalje nisam mogao da dobacim posto bih morao iz Novog Sada do Minhena npr., da putujem preko Beograda, jer moram tamo da odem po blagoslov (citaj vizu). Nema veze sto sam zavrsio fakultet, sto nemam vece kazne od kazne za parkiranje, sto govorim engleski, snalazim se na nemackom. Sa druge strane, za vreme Exita upoznao sam i nagledao se gomile Britanaca, koji se nisu kupali danima, koji na smenu se palcu i smeju (ne znam "sta" ih tacno "radi"), koji su ozderani od alkohola non-stop, ali su Britanci.
E, ti likovi mogu opusteno da putuju, a ja moram da vadim bris i jos sto ponizenja proci da bih mogao biti u istoj situaciji kao taj sto se ne kupa danima.
Sto se mene licno tice, dok takva pravila igre vaze, ja necu da se igram. Preko interneta radim svoj posao, putovacu samo tamo gde mi viza ne treba (pa makar to samo i Novi Sad bio) i zivecu pristojnim zivotom.
I zato vam necu dozvoliti da od vas trazim vizu ni za sta, jer sam kulturniji i obrazovaniji gradjanin od bar 70% Britanaca. A gori od mene me nece ponizavati.
A sada ja vama uvodim vizu da udjete u moje dvoriste gradjani bele sengen liste.
Pozdrav iz N Sada...

marko

pre 15 godina

... Bas se cudim ovima sto govore dva strana jezika, a ne mogu u inostranstvo. To nema nikakve veze, poznajem puno ljudi Africkog i Aziskog porekla koji su i mnogo vise obrazovani, ali ipak nemogu da putuju. Slika zajednice (drzave) je bitna a ne individualca... bolje se pitati kako to da ektremno desne partije jos uvek imaju TOLIKO uticaja. A to da se Britanci nekupaju... pa ima li stvarno neko toliko naivan koji ce da poveruje u to? sramota

El Pibe

pre 15 godina

Uz pasos morate da imate i malu bocicu sa uzorkom krvi da je predate uz zahtev za vizu...To ce biti standard za 2 god pa vi vec sada mozete da pocnete sa tim...

Miki

pre 15 godina

Al se Srbija mora mucit da dodje do te Bele Sengen liste, kad vidim Hrvate oni se nisu mucili 90-tih tako kao mi, kad su nezavisnost proglasili oni su automatski dosli na belu sengen Listu, meni nemoze niko da kaze da su oni odma sve ispunili zakone da dodju na belu sengen listu, njima nije trebo biometriski Pasos kao nama ili da dolazi delegacija EU-a pa da vidi kako nam radi Policija, granicni prelazi korupcija itd.

svi (ni)su isti

pre 15 godina

Tesko mi je da verujem da su ovi iz EU glupi. Ako nisu glupi, onda mora da postoji nesto drugo sto ih ometa u shvatanju elementarnih stvari - upregnes dva vola u kola, jedan vuce, drugi ne, udaris stapom onoga sto ne vuce, da bi vukao, on opet ne vuce. Ti sad navalis da ga tuces k'o nenormalan, ne bi li povukao, a on jednostavno crkne! Kako mogu da ocekuju od Srbije bilo kakve normalne rezultate i entuzijazam, kad su nam uradili gomilu malih i velikih stvari, za nekoga pravicnih, za nekoga nepravicnih, ali su tu i koce gadno. Krenuli da sredjuju Balkan zapadnjackim metodama, a sad se ispostavlja da to ne ide. Dali Kosovu nezavisnost, da bi "sredili region" a region se sada raspada u centru Beograda - u skupstini! Ala su ga sredili! Da Makedoniju ni ne spominjem.

Dule Momirov

pre 15 godina

Sve koči oko usvajanja zakona. Neverovatno. Predugo smo zatvoreni u ovoj zemlji. To se najviše odražava na mladima. Mislim da Tijanić je ključni igrač ove utakmice sa Parlamentom. Bez obzira na njegovu političku multivalentnost u funkciji vremena, navijam za njega u tom meču Velja vs Saša.

hope

pre 15 godina

Krivica je u nama. TJ vecini. Jer pogledajte kakvu sliku su neki nasi ljudi ostavili u inostranstvu... Pa ja nas ne bi pustio... jedino bi provere mogle da budu brze , jednostavnije...

Ivan

pre 15 godina

Obisao sam pola sveta sa nasim pasosem i nisam imao neke velike probleme sa vizom. Znaci, Francuska, Italija, Spanija, Amerika, Kanada, Hong Kong, Japan, Tajland, Kambodzija, Indonezija, Koreja, itd. Jeste, tacno je da moras unapred da planiras sve i ne mozes samo da se pojavis na granici, ali osim toga, ako imas zavrsen fakultet, imas posao, dovoljno para, nema nikakvih problema cak i sa nasim pasosem.

Mashinovodja

pre 15 godina

Pitamo se gde je Srbija na "mapi puta" za Evropu?
Nigde, nije čak ni na putu. Eno je, drema musava u jarku pored puta i ne trezni se od svojih glupih mitova, niti prestaje s kukanjem kako je svi mrze. Naravno, ne pada joj napamet da konačno učini barem ono što sama može bez ičije pomoći da bi se izvukla iz jendeka...

mrca

pre 15 godina

Poznajem puno drustava i drzava ciji gradjanima ne dolaze Srbiji ni do kolena, pa ipak putuju bez viza. I ne samo sto putuju vec i usput, dobro kradu, lepo razbijaju drugima glave, svercuju drogu na veliku i slicne stvari, ali boze moj, EU je na kraju krajeva EU

Dajte malo realnosti!!!

pre 15 godina

Srbija ima preko 8 miliona stanovnika a Hrvatska oko 4 miliona. Posle Iracana u Nemackoj najvise azilanata dolaze iz Srbije. Srbija kao zemlja ima najnize plate od svih zemalja EU, ima najnizi GDP u celoj EU. Ako se pogleda statistika kriminala u zemaljama EU, najvise ih dolazi iz Srbije. Prvo da sam i ja neki birokrata iz Brisela i ja bi se zapitao da li takvoj zemlji treba dati slobodan ulazak u EU, jer stastika je zastrasujuca. Dugo, ono sto zahteva EU od 2003, novi pasosi, a da se sa granica ukloni vojska, da su svi granicni prelazi kompjuterizovani u jedan centar, preko 40 zakona o Beloj sengesjkoj vizi, koja nisu do sad ni usvojeni u Skupstini ... pa ko nam je onda kriv kad nismo sposobni da budemo deo evropske civiliozovane familije.

Iva

pre 15 godina

Da, Hrvatskoj nije trebalo nista od svega ovoga da bi njeni gradjani putovali bez viza... a i Bugarskoj i Rumuniji mnogo manje... ali ko je nama kriv sto kasnimo za njima 10-15 godina... i ne sami mi, nego i Makedonija, BiH, CG... da smo se bavili pametnijim stvarima i mi bi sad bili u EU... pre 15 godina nije bilo biometrijskih pasosa, a sad ih ima... i to je to... ako jos budemo gnjavili, eto nama novih domacih zadataka...

Nedeljko Knezevic

pre 15 godina

Ne daj se Rodoljube Šabiću bolje da ne budemo na beloj sengen listi ako to ne zasluzujemo. Ako Tadic hoce da nastavi Kostinicinim stopama onda bolje da se strpimo jos malo.

Nenad

pre 15 godina

Pa, sada se gleda i korupcija i organizovani kriminal. Verujte mi da toga ima vise u Rumuniji i Bugarskoj nego kod nas, a opet oni vec 10-15 godina putuju bez viza a takvi su i usli u EU.

modena

pre 15 godina

kada u saobracaju vide zadnje tablice, tj ne vide jer kola nisu oprana od jesenas, svatice sta ih ceka, i videce da nismo nigde dogurali

toshke

pre 15 godina

idem sa drugom na koncert u Beč krajem februara... da bi dobili vizu trebalo je da izvadimo pola kile papira... te ovaj dokument, te ova kopija, pa potvrde razne, te ova overa... tamo 500 din, 'vamo 800, pa potvrde 600 din, pa nov pasoš, pa viza... mislim 8 godina je prošlo... ja imam 25 god... od sveta video sam nešto malo istoka, Grčku koja mu opet dodje nekako istok)... a, da bio sam jednom u Nemačkoj al sam imao 7 godina i ne sećam se ničega skoro... živim u birokratskoj rupi... teško je izaći iz 'rupe' makar na 3 dana da uhvatiš jedan od poslednjih vagona pre 30 god... jedan od poslednjih vagona lude mladosti... od mene ištu vize, dal sam besan dal ja grizem? dal je ovo kasarna il zemlja' - stih od pre 11-12 godina... mnogo se mi nešto dugo 'tranzicionišemo'... pa dokle više? znam ja da ćemo kad tad moći da putujemo bez viza ali ja neću ceo život imati 25 godina...

nn

pre 15 godina

do sada nikada nisam putovao u inostranstvo. zavrsio sam fakultet, imam 27 , govorim tri strana jezika, ali problem nastaje zato sto nemem posao, nemam imovinu vece vrednosti, pa je opravdanje da nemam nista sto bi me cvrsto vezalo za ovu zemlju. ako na to dodam jos citav niz ponizenja kroz koja se prolazi ispred stranih ambasada, odlucio sam da ni ne pokusavam vise.

bezimena

pre 15 godina

Srbija je dužna da obezbedi svim svojim gradjanima SLOBODU KRETANJA i to hitno, ne interesuje me kako! Ne interesuju me ni kakve su uslove ispunile, ili nisu, druge države. Zna se ko uslove postavlja i ko mora da ih ispuni!

Što neko reče, gradjani su sa svoje strane odradili politički deo posla, srušili su Miloševića, a sada se ispostavlja da je i vlast koja ga je smenila nastavila da održava naš život u zatvorenim uslovima!?

IPMUTANT

pre 15 godina

Ljudi, shvatite da za neku drzavu izdavanja viza za neku drugu drzavu predstavlja trosak ili u maksimalnom slucaju neki smesan prihod, a od svakoga koga nepravedno odbiju, drzava gubi pare koje bi putnik potrosio u drzavi destinaciji.
To znaci, da su te vize uveli zato sto su morali da se brane od necega (odnosno rizikuju minus, da bi izbegli jos veci minus), a cega to ljudi imaju da se brane, a dolazi iz Srbije, to moramo mi da se zapitamo.

DAKLE trik je u tome sto je i kurta i murta imao nas pasos koji je mogao da dobije za male pare falsifikovan. Koliko sanera i dan danas operise po Italiji i Austriji i prodaje po stanovima u Beogradu i Novom Sadu?
Koliko ljudi (iz obe pokrajine i uze Srbije) imaju nas plavi pasos i koliko njih bi otislo u EU da malo sedi, malo gleda, malo "kraducka" itd.
E pa ljudi shvatite takvi ljudi (kao i drugi, mnogo ozbiljniji kriminalci) su razlog sto druge drzave moraju da nas detaljno provere (dakle da li smo zaposleni, imamo li porodicu i sl. CIME ODREDJUJU SANSU DA NEKA DRUGA DRZAVA BUDE U MINUSU ZBOG VASEG DOLASKA) pre nego sto predjemo granicu.
Dakle uvodjenjem novog pasosa su se stekli uslovi da se barem oni falsifikovani pasosi izdavani u prethodne dve decenije izbace iz opticaja, sto je vec nesto.

Natalija

pre 15 godina

Na „mapi puta“ gde smo? Kog „puta“? Smešno i nepotrebno pitanje. U „ruskoj guberniji“ je BESPUĆE. Ko god nešto zna o Rusiji zna da „narod“ pasoše nije imao (ne samo za inostranstvo) nego nisu mogli ni po Rusiji da putuju (živiš u svom selu – kakva putovanja – da ih puste u Evropu pa da se više niko ne vrati u Rusiju!).

Ilija

pre 15 godina

A mora li ta komisija i korupciju da ispituje? Kontam da cemo sve ostalo manje ili vise bolje proci, al na korupciji cemo tolko da puknemo da nas ni Ratko sa sve Hadzicem u Hagu nece spasti...

...

pre 15 godina

Neće niko nas uvesti u EU osim nas samih i ukoliko to zaista i želimo.
Pa ne može ceo evropski kontinent da se prilagođava nama, već mi njima ako uopšte hoćemo da sa ostatkom Evrope živimo, sarađujemo i osećamo se ravnopravno sa ostalima.
Ako nismo spremni da se prilagodimo pravilima kojih se svi drže u EU, onda treba da ostanemo tu gde jesmo sada.

partibrejker

pre 15 godina

..."Budući da Šabić oštro kritikuje vladajuću garnituru zbog načina na koji se ophodi prema nezavisnim kontrolnim institucijama i netransparentnosti u radu, jasno je zbog čega je poseta eksperata EK za njih nepoželjna."...

Blagi Bože, daj zdravlja i snage ovom čoveku, gospodinu Šabiću... Pa nama su i premijera ubili jer je bio nekome "nepoželjan"...:((.

skupstina, tenis i jos sto-sta

pre 15 godina

Parlamentarcima i vladi nista drugo ne preostaje nego da svakodnevno RADE po 12h dnevno kako bi napokon usvojili zakone EU-po tim zakonima zivi cela EU i nista im ne fali, a najvaznije je da se za vreme njihovog rada obustave sva svetska sportska zbivanja, jer ljudi ne mogu odoleti sportu... ako ne bude tako, Srbija tj. njeni gradjani nikada nece dospeti "na mapu puta"... nasa vlast se ponasa kao nestasan ucenik te sada ima skolski odbor koji posmatra i dovodi ucenike u normalu, da ne bi otisli u "magarecu klupu"

Nenad

pre 15 godina

Mislim da pored ovog skupstinskog TV kanala treba uvesti i novi Tadic kanal TK, covek ima sto sta da nam objasni i opravda, trebace mu vise vremena nego sto nacionalni servis moze da obezbedi.

jovan

pre 15 godina

...
Jedini koji nas ponizavaju su nasa vlada i nasi politicari, time sto nisu u stanju da izglasaju zakone koji su potrebni da dodjemo na belu sengen listu. Oni su ti koji nas ponizavaju iz dana u dan. Setimo se samo situacije sa produzavanje roka vaznosti starih pasosa krajem 2008. godine. Svojevrstan bezobrazluk i nepostovanje gradjana Srbije.
Ako stvarno ovu zemlju vode ka EU, cemu strah i panika od posete komisije EU!? Ali, svi smo mi svesni da ono sto nasi politicari izjavljuju nema mnogo veze sa stvarnim zivotom... sa tim smo se valjda pomirili... neizlecivo je...

USA rules

pre 15 godina

SAD su zakon, ni Misko nije dobio vizu. Mana EU je sto suvise lako "biznismeni" dobijaju vize. Da vidis kako bi radili u skupstini kad bi finansijeri pritisli....

A nas ko shisha...

Iceman

pre 15 godina

Meni je najsmesnije od svega u ovoj vesti da je vlada bila iznenadjena sto komisija zeli da poseti i poverenika za informacije. Vlada je izgleda mislila da je dovoljno doneti zakon i postaviti jednog coveka da bude poverenik i onda nastaviti po starom, a da zakon postoji na papiru dok taj covek moze i od kuce da radi i nesme zaposliti jos ljudi. Daleko smo mi od demokratije i od evrope i ona da je pametna ne bi nam dala da joj se pridruzimo dok nepocnemo i u stvarnosti da postujemo pravila a ne samo na papiru

vladimir

pre 15 godina

VRLO VRLO INTERESANTNO. Prema ovom se vidi ulazak na "belu listu" skoro nema veze sa glupiranjima kao sto su hi-tech pasosi, skreneri i ostale gluposti sa kojima se narod dezavuise. Sustina ulaska se zasniva na sredjivanju drave da ljudi iz nje ne beze glavom bez obzira. A nasi jadni nedorasli politicari nikako to (iako shvataju) NESMEJU da kazu narodu jer su nesposobni i nemocni.

mich

pre 15 godina

Srpska vlast nece nista da ucini za sto pre dobijanje sengen viza njenim gradjanima, isto kao i Crna gora sto ne da dvojno drzavljansvo, jer bi i jedna i druga drzava ostala bez gradjana. Svi bi se rasturili po svetu. Vlast, ne bi imala sa kim da vlada.

Vokshi

pre 15 godina

Problem sa vizama je u velikoj diskrepanciji izmedju onog za koga se Srbija smatra i onog za sta ju smatraju relevantne zemlje Evrope.

chist rachun duga ljubav

pre 15 godina

Vlasti u Srbiji bile su “neprijatno“ iznenađene namerom misije Evropske komisije da, u sklopu analize dokle je Srbija stigla u ispunjavanju uslova za ukidanje viza i dolazak na “belu šengensku listu“, poseti, pored Ministarstva pravde i MUP-a, i poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu ličnih podataka, saznaje list "

TOOO EVROPO OBOZAVAM VAS!!! Potempkinova sela vishe ne prolaze !!!!!!

he he

pre 15 godina

A zato su juce Sabicu dodelili jos prostorija. Misle da je njihova korupcionaska, tante za kukutiku, logika svima bliska. Sabicu i EU, samo nastavite da ih pritiskate. Ako ce se pritisak isplatiti nije mi problem da cekam Sengen jos godinu dana.

Cubura

pre 15 godina

A sta cemo sa stanjem stvari u glavama nasih ljudi? To se najteze i najsporije menja i ujedno me najvise plasi. Veoma mali procenat Srba zaista razume, zna i zeli Evropu. Mislim da ne kapiraju beneficije, vrednosti i kvalitet EU.

zee

pre 15 godina

"...te se odnos vlasti prema povereniku, odnosno mišljenje Rodoljuba Šabića o toj temi, smatra jednim od ključnih za sastavljanje izveštaja Evropske komisije..."

ahahahahahah mogu da mislim što će da bude "lep" izveštaj!

iznenadjen i uvredjen

pre 15 godina

Nije posteno da zbog par desetina ili stotina kriminalaca, kojima uzgred i ne treba viza, ja budem na crnoj listi, a celog zivota zivim i radim posteno!

Bojan

pre 15 godina

Na kraju ispasti kao najveci problem (pored Sabica koji je apsolutno u pravu) pitanje migracija i kontrole drzavne granice. Migracije, jer bi ukidanjem viza veliki broj nasih gradjana migrirao na Zapad sto zbog nemastine, sto zbog raznih veza, sto zbog rodjaka, laznih brakova da bi dobili papire itd itd... A kontrola granice je upitna jer ne znamo gde su sada nase granice (mi tvrdimo jedno, EU clanice sasvim drugo) a sa susedima imamo jako lose odnose. Nema razmene podataka, zajednickih komisija niti postoji ikakva saradnja sa kosovskim institucijama (odakle se najvise i migrira na Zapad). Tako da ne znam... To pitanje viza je jos jedna, za nas, "nemoguca misija".

Dragan

pre 15 godina

Iako se odredjene strukture kod nas svojski trude da nikad ne udjemo u Evropu i ne krenemo da putujemo, to ce se ipak desiti zbog jednostavnog razloga. Srbija se geografski nalazi u Evropi. A posle toga, zbogom prazne price, zbogom strucnjaci koji ste "prvi u selu a poslednji u gradu". Jedva cekam taj dan.

NS03.02.2009

pre 15 godina

Draga gospodo, ja lično imam naš plavi (nikde poželjni ) pasoš a skoro svuda po Evropi putujem bez vize.Kako je to moguće?Naravno i na to sam se načekala.Živim u Schengen zoni tj. Češkoj.Do 2004 godine sam i ja stajala u redu u Pragu i za običnu tranzitnu vizu,o ponižavanju i da nepišem ali na sreću ostala mije samo gorka uspomena.Treba verovati u bolje sutra , jer permanentna kriza i loše stanje ne mogu da vladaju neprestano.Samo se setite ko je vladao ovom zemljom i u kakvom stanju nam je ostavio!
Držim pesnice da i vi zemljaci možete da krenete u Evropu bez granica,jer, verujte mi divan je to osećaj kad samo na skok odem u Berlin (bez vize)u schoping.

legenda

pre 15 godina

Nije tacno da Rumuni ne putuju 10-15 godina bez viza po EU, nego od 2003 godine. U EU su usli 2007. A zasto? Zato sto njih vole vise nego nas? Zato sto tamo papa sme da sleti? Ne. Nego zato sto su tamo shvatili jos pocetkom devedesetih ono sto kod nas jos nije nacionalna strategija. A to je da je najvazniji i jedini cilj Rumunije da se reformise totalno, da raskrsti sa nasledjem nerada i da ucini sve da bi se uclanila u EU. I uspeli su. Dok mi gledamo puni zavisti preko granice i vicemo kako je to njihovo grozdje kiselo.

a jel moze ovako

pre 15 godina

Predlazem da naredna 2 meseca sadasnji poslanici izadju iz svojih klupa a na njihovo mesto da sednu obrazovani - ne kupljene diplome - ljudi, koji su 5 i vise godina na zavodu za zaposljavanje... a nadoknade za njihov rad neka budu samo u dnevnicama poslanika u istom iznosu i sve sto se u skupstinkom restoranu moze kupiti... verujem da bi novi poslanici (250) izuzetno strucno i korektno obavljali voj posao, sve bi se dovelo u normalu, bili bi na "mapi puta" ukinute vize, a najvaznije USTEDELI bi silne milijarde koje sadasnji "vredni, radni i strucni" poslanici "kraduckaju"...

Aleksa

pre 15 godina

Nisam optimista. Cak i kad budu skinuta spoljasnja ogranicenja, ostace unutrasnja. U borbi za novac i ostanak na vlasti ne biraju se sredstva.

nesposobnjakovici

pre 15 godina

Gradjani Srbije uvek najgore prodju kad zavise od svojih politicara. Kakav Sengen, u prvom planu je za poslanike da li ce biti live emitovani ili u repriznom terminu.
Pa normalno da ce pitati Sabica, sta su ovi umislili da neko jos pada na njihove izmisljotine. Kad njih covek slusa pita se sto nismo vec deset godina u EU, sve savrseno u zemlji.

Dragan

pre 15 godina

Mene nista neiznenadjuje samo bih voleo da nasi politicari jednom izadju u javnost i kazu dokle smo mi stigli sa mapom puta posto mislim da ima jos mnogo da se uradi sa nase strane a ne samo da se ponavlja ko papagaji da su poceli da uvode biometrijske pasose a sto se ratifikacije sporazuma i zakona skoro da i nema nista. Ali me nista ne cudi sve ovo jer nasim vlastodrscima sve ovo oko bele sengen liste nije potrebno jer oni nemaju problema da putuju niti cekuju u redovima ispred ambasada pa ih za narod nije briga mnogo.

Uzgred

pre 15 godina

"Budući da Šabić oštro kritikuje vladajuću garnituru ...jasno je zbog čega je poseta eksperata Evropske komisije za njih nepoželjna...poseta misije...jeste motiv da Ministarstvo pravde juče donese odluku da povereniku konačno dodeli dodatne prostorije za rad..." gdine Šabiću samo napred. nemate masla na glavi niti afera iza sebe. niste kompromitivani, vaše je ime neukaljano. nadajmo se da vlasti pre i posle sastanka neće "preduzimati odredjene korake" kako bi ste "snosili eventualne posledice", i to samo zato što ste EU misiji rekli kakvo je Pravo Stanje Stvari u Srbiji. Muljanje i korupcija, protekcija i nepotizam, rodjačke konekcije, nekompetentnost ljudi kojhi obavljaju razne funkcije i poslove u državnim strukturama i javnom sektoru... nažalost,vi ste trenutno u bizarnoj ulozi "poverenika za nedotupnost informacija" od javnog značaja. Želim vam sve najbolje i nadam se da nećete "podnositi posledice" vašeg predstojeceg iskrenog razgovora s pripadnicima EU misije.