Petak, 30.01.2009.

01:22

Kabinet: Tadić jeste čestitao Obami

Povodom dezinformacija da Boris Tadić navodno nije čestitao Baraku Obami, Pres služba predsednika podseća da je čestitka upućena još 5. novembra.

Izvor: B92

Kabinet: Tadiæ jeste èestitao Obami IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

45 Komentari

Sortiraj po:

razocarani glasac ZES

pre 15 godina

Nazalost, moram da primetim da to sto gospoda iz MIP-a pricaju nema bas jako uporiste u cinjenicama.

Dajem ovde primer nemackog predsednika Kelera (u originalu: Koehler) koji je Obami cestitao i pobedu na izborima i inauguraciju. Tekstovi na koje vode donji linkovi su nazalost na nemackom, nadam se da ce ipak biti dovoljno da se samo pogledaju datumi kad je nemacki predsednik cestitke slao, pa da sve bude jasno.

pobeda na izborima, 5.11.2008.:
http://www.focus.de/politik/ausland/uswahl/obama-triumph-sarkozy-hofft-koehler-gratuliert-japan-jubelt_aid_346183.html

inauguracija, 20.1.2009.:
http://newsticker.welt.de/index.php?channel=new&module=dpa&id=20117442

Milan

pre 15 godina

"MIP: Čestita se jednom I u Ministarstvu spoljnih poslova potvrđeno nam je da po pravilima državnog protokola i uobičajenoj međunarodnoj praksi, šefovi država šalju samo jednu čestitku drugim šefovima država."

Za sav iz MIPa:

3. mart 2008.
Predsednik Srbije Boris Tadić čestitao je danas Dmitriju Medvedevu pobedu na nedeljnim izborima za predsednika Rusije, saopštila je Tadićeva pres služba.


BEOGRAD, 7.maja (Tanjug) - Predsednik Srbije Boris Tadic cestitao je danas Dmitriju Medvedevu preuzimanje duznosti predsednika Ruske Federacije sa zeljom da sa mnogo uspeha obavlja tu odgovornu duznost.

MIP-ovci:
Bio bi red da se sutra javite istom ovom reporteru kome ste dali pogresnu izjavu i lepo objasnite gresku.

Protokol

pre 15 godina

Nije prihvatljivo objašnjenje Ministarstva spoljnih poslova, jer su dve, sasvim, različite siituacije i povoda u pitanju, pobeda na predsedničkim izborima i inaguracija tj.svećano uvođenje u predsedničku dužnost?!
Znači li to, da su pogrešili, svi oni, koji su uputili čestitke i jednim i drugim povodom?!
Samo je, izgleda, naše Ministarstvo spoljnih poslova, "u pravu", iako, nedosledno, tumači "pravila diplomatskog protokola"?!
To je posledica i "deprofesionalizacije srpske diplomatije"?!

Prevodilac

pre 15 godina

Ne samo da se trebalo cestitati, neki su to cinili cak dva, tri puta, nego se trebalo unapred zahvaliti, za sve dobro koje ce nam Amerika i Obama u ovih nekoliko sledecih godina uciniti. Pismo na Obamu trebalo je da ima samo jednu recenicu i potpis: Unapred se zahvaljujemo!
Srbija

Bojan

pre 15 godina

Totalno nepoznavanje i protokola i američkog zakona. Novembarski predsednički izbori u SAD nisu direktni izbori, već se biraju tzv. Elektori, koji tek onda - mesec dana kasnije (u decembru) biraju predsednika (teoretski i ne moraju da izaberu "Pobednika"). Dakle, zvanično (i praktično i teoretski) 5. novembra Obama i nije bio predsednik, pa stoga sve normalne države i njihovi predsednici koji nisu savetovani od totalnih neznalica, šalju 2 čestitkte - jednu posle izbroa i drugu nakon svečane inaguaracije i polaganja zakletve.

No, šta očekivati od drzave u kojoj politiku (a i samu državu) vode sve sami "stručnjaci".

realno

pre 15 godina

Koje bre Srbija i Boris Tadic za Ameriku.Nije cestitao ili cetitao>Amerika je naveca velesila na svetu kojoj se mi kao nesto odupiremo,i zato tako prolazimo kako prolazimo.Svi ostali su Veliki prijatelji Amerike bez obzira sto znaju sta Amerika radi.A mi cupkamo u mestu i zivimo jadno samo zato sto su nam odnosi sa Amerikom na najnizem nivou.Malo se zapitajte ima li istine u ovom sto sam napisao.Voleo bi da me ubedite u suprotno.

lose savetovan

pre 15 godina

Nema opravdanja Predsednice, pogresno ste savetovani. Ako cestitate ruskom patrijarhu pa Medvedovu jedno tri puta nema razloga da se ljudski ne cestita i americkom predsedniku, posebno kad to ceo svet radi.

Ilija Dukić

pre 15 godina

Svi koji sada u ovom svojim komentarima insistiraju, da je Tadić trebalo da čestita i inauguraciju, očigledno ne poznaju Ustav SAD.
Mr. Obama je, po sili odredaba Ustava SAD, postao Predsednik toga dana tačno u podne, tj. u 12 h.
Čak i da se ma šta, nepredvidjeno desilo, u tih nekoliko minuta posle 12 h, pre ceremonije, a što bi eventualno onemogućilo, ili odložilo polaganje zakletve,to ne bi uticalo na njegovu već uspostavljenu funkciju Predsednika.
Kada je polagao zakletvu oko 12. 15 h, on je VEĆ BIO zvanični Predsednik USA.
Sasvim je logično, i diplomatski opravdano objašnjenje Tadićevog kabineta, u vezi izostanka čestitke inauguracije, koja je, ipak, samo ceremonijalni čin.
Zaista ne treba preterivati u servilnosti.

Biljana

pre 15 godina

Ako je to nas jedini problem da li je Tadic cestitao Obami jednom ili dva puta, onda svaka cast. Da je cestitao i 10 puta nikakve koristi od toga. Videcemo kakva ce saradnja sa SAD biti od strane Srbije i obrnuto u narednim danima, godinama... to je jedino vazno. Cestitka je samo jedna protokolarna stvar. A nesto ne cuh da su drugi drzavnici uputili javnu cestitku sem, sto neko rece, sem nekih izjava povodom stupanja Obame na duznost.

borko jeremija

pre 15 godina

Tadić je čestitao Medvedevu pobedu na izborima, i preuzimanje dužnosti (2 čestitke). Tadić je Obami poslao samo 1 čestitku, prilikom izborne pobede. Da sam ja tako čestitao (viši stručni saradnik) naravno da taj čin ne bi imao nikakvog značaja. Ali kada Predsednik to radi i to na ovakav način, naravno da ima VEEEELIKI značaj. Razmislite u kom pravcu srlja Srbija.

srele

pre 15 godina

Borise, nismo glupi. Znamo da čitamo. Čitamo i sajt predsednika. Koliko puta si čestitao Medvedevu?

Pročitali smo i tebe. I tvoj kabinet.

Tebi i u tebe još veruju samo oni koji ne znaju da čitaju.

Na tvoju sreću,a društvenu nesreću takvih još uvek ima mnogo.

Ne možeš lagati sve ljude sve vreme. Nisu ti savetnici to došapnuli? Žao mi je. Tvoji su, sam si ih izabrao.

sad sam tek zbunjen

pre 15 godina

a kako kabinet komentarise ovo?

Tadić čestita Medvedevu na pobedi

Tadić čestita Medvedevu na preuzimanju dužnosti

Kragujevcanin

pre 15 godina

Nisi Tadicu, nisi, a trebao si. I nemoj da propustis Obamin rodjendan, rodjedan njegove supruge, njihove dece, godisnjicu braka, Novu godinu, Bozic i Uskrs.

Totalno ubedjen

pre 15 godina

Kakve teorije se valjaju oko ovoga, smehotresno, a, u stvari, gledajuci dosadasnji rad ovog kabineta, oni su prosto - zaboravili ili im nije ni palo na pamet da treba ponovo ili je bilo ono - ko ce sad opet da smislja, dosta je jednom a niko ionako to ne cita. Mogu da se kladim u bilo sta.

Bg boy

pre 15 godina

Cestitka je ocigledno vise nego mlaka. Jasno je da sve vise svakim danom postajemo gubernija i to bi nasi vajni politicari trebalo javno da nam kazu. Da je kojim slucajem od izbora pa do inaguracije proslo tri meseca u slucaju na pr. Putina, odavde bi svakodnevno isle cestitke vise puta na dan a i poklonili bi mu ponovo NIS jos jednom kao sto je red "medj" bracom. Ocigledno da od Evro-atlantskih integracija nema nista i da se pripremamo da ponovo promenimo nepravedni svetski poredak.

igrarije

pre 15 godina

sve je to kako kaze veliki tata, mi smo gubernija a veliki tata je majstor za takve igrarije, predsednice zasto vam to sve treba, zasto ne postovati osnovne principe diplomatije, jedino tako se moze steci postovanje kolega i van evropskog kontinenta

Dragan NS

pre 15 godina

Kakvi su likoviI ovi iz Tadicevog kabineta!

pa oni misle da smo mi budale i kao procice njihovo nemusto saopstenje o nekakvoj dezinformaciji.

Pa, likovi, niko nije ni pominjao njegovu cestitku kada je Obama izabran na izborima, vec u trenutku kada je INAUGURISAN.

Zato sedite, JEDAN!
...

Ivan BA

pre 15 godina

Da... jos jedan gaf naseg predsednika i nase diplomatije. Da ima normalnog ministra inostranih poslova bolje bi ga posavetovao ali pustimo njih oni su jedna dusa dva tela ...
Predsednice jedno je pobeda na izborima a drugo je inauguracija!!!

(Vlast)a

pre 15 godina

Nije vazno, sa stanovista narodnjackog dostojanstva, da li postujemo ustaljene obicaje u ophodjenju. Briga njih za ceo svet ukoliko se to dopada laznom gospodinu Putinu!
Za malu zemlju je vazno da postuje red koji su ustanovili veliki. To su nam i preci radili dok su bili pametni i mislili na dobro zemlje. Proverite sta su i kako radili Karadjordjevici, Obrenovici, Hrebeljanovici, Nemanjici, Brankovici...

Pedro

pre 15 godina

Kakav predsednik, takva mu i press sluzba. Ovakva saopstenja samo potvrdjuju da je njihov odnos prema gradjanima otprilike na nivou njihovih ucitelja iz devedesetih. Ta arogancija, vredjanje inteligencije onih koji te placaju i cuteci finansiraju sve njihove privilegije... Zaista nista nismo naucili, a vec je 2009. Godine prolaze, ne pitajuci za misljenje Srba o tome.

Kraja

pre 15 godina

...sad ja da zasucem rukave i pretrazim da li je Bush cestitao Tadicu i izbor i stupanje na duznost... ili se mozda Amerika ne bavi minornim zemljama...

Chikanski

pre 15 godina

Možemo se svi praviti ludi i naivni, ali je jasno da u vreme inauguracije naš Predsednik nije poslao čestitku. Teško je poverovati da je u pitanju zaboravnost administracije. Ovaj gest očito nešto znači.
Šta? Videćemo u vremenu koje dolazi.

Nele

pre 15 godina

Ako je od Tadica (ili od kabineta) previse je. Pa svi znamo da je Tadic cestitao izbor za predsednika SAD ali takodje svi znamo da nije cestitao posle inauguracije. Mora da je to zbog uvredjenosti, jer Obamini pomocnici nisu nama po volji. Nisam verovao da ce Tadic raditi nesto sto je radio Kostunjavi. Secate se da Kostunici nije palo napamet da crnogorcima cestita samostalnu drzavu na koju su po Ustavu imali pravo i za koju je, na referendumu, glasala vecina gradjana. Pokusavam da razumem i ljude na Kosovu koji su bili protiv svakog medjunarodnog predstavnika od '99 na ovamo ali Tadic je ipak predsednik kome su i cestitke deo posla.

Demosten

pre 15 godina

A ko kaze da su drugi cestitali Obami stupanje na duznost? Neki su afirmativno komentarisali pocetak njegovog predsednikovanja, ali ne verujem da su poslali zvanicnu cestitku kao kada je pobedio na izborima.

Milan

pre 15 godina

To je kao cestitali smo rodjene deteta, a za krstenje nema veze.
A to sto se Tadicu ne svidjaju Bajden i Klintonova, pa za Bajdena se znalo jos od letos da ce biti potpredsednik, a za Klintonovu JA sam video iz aviona da ce biti Drzavni sekretar, a posebno je to trebao da pretpostavi nas predsednik, i, ako mu se ne svidja odabir Obame, ne mora da izaziva dodatno pogorsanje vec vrlo losih odnosa.
Nemaju svi tako vrsnog ministra Jeremica, kao nas predsednik.

vlada rakovica

pre 15 godina

Svima koji prate događanja je jasno na čiji komentar je poslat ovaj "demanti". Meni je jasno zašto Tadić nije poslao čestitiku predsedniku SAD u duhu diplomatske tradicije. Ma koliko se Tadić trudio da pomiri "dve Srbije" svojim ponašanjem samo pravi još veću distinkciju između njih, na moje veliko zadovoljstvo. Moramo se razlikovati i mora se znati ko je ko. Što se tiče Tadića ja znam, a vi?

DM

pre 15 godina

Blog B92 i Pescanik treba da budu pocastvovani paznjom koju im poklanja predsednik. Ne znam samo da li zbog toga treba da budemo zadovoljni ili pak zabrinuti.

kansas

pre 15 godina

O cemu se u Srbiji ljudi opterecuju, a i ovde... najbolje je da se Obama zamoli i lepo covek kaze da li mu je Tadic cestitao ili ne i da li mu se to sve svidelo:)))

Sasha

pre 15 godina

Pazi sad, nije mu cestitao "stupanje na duznost"!? Pa sta?
Sigurno se Obama i oni likovi koji su izgubili na "prajmarisima", a na volseban nacin su okupirali "Bela kucu", sekiraju zbog toga.

Dimitrijevic Vladimir

pre 15 godina

He he, pa ceo svet je čestitao supanje na dužnost, osm nas... Obama 5. novembra nije bio predsednik SAD nemojte gospodine Tadiću da se pravite blesavi.
Nkad ne bih pomislio da će doći vreme da smatram da je Milutiović bio bolji predsednik :D Čovek je bio zlatan...

Alan Ford

pre 15 godina

Ako se ovo odnosi na uvodnik poslednjeg Pescanika, onda su promasili temu. Niko nije tvrdio da Tadic nije cestitao Obami pobedu na izborima. Radi se o tome da nije cestitao stupanje na duznost. To su ipak dve razlicite stvari.

Aleksandar Jovanovic

pre 15 godina

Da jeste cestitao 5 Nov. ali kad se nije znalo jos ko ce da mu bude leva a ko desna ruka . Da je znao da ce Hilari K. i onaj drugi biti kao pomocnici sigurno nebi poslao cestitku. To je vec bilo tumaceno u Pescaniku !

Bane

pre 15 godina

Ti isti koji su izmisli da Tadic nije cestitao upucuju i na to da Tadic stoji iza napada na Pescanik.. takodje ranije su stavljali Djelica na lisu Miskovicevog mafijaskog udruzenja.. i iznosili niz lazi na racun DS-a i njenih celnika, u nemoci da cinjenicama i istinom opravdaju svoju kritiku prema politici DS (da ne spominjem Lukoviceve izmisljene intervjue).

Z.

pre 15 godina

"Dezinformacija" se jasno odnosila na slanje cestitke u trenutku inauguracije. U tome trenutku svi, cak i oni koji su cestitali u vreme izbora, cestitali su opet. Tadic inauguraciju nije cestitao. Zasto, on zna. A i ja. :)

Z.

pre 15 godina

"Dezinformacija" se jasno odnosila na slanje cestitke u trenutku inauguracije. U tome trenutku svi, cak i oni koji su cestitali u vreme izbora, cestitali su opet. Tadic inauguraciju nije cestitao. Zasto, on zna. A i ja. :)

Alan Ford

pre 15 godina

Ako se ovo odnosi na uvodnik poslednjeg Pescanika, onda su promasili temu. Niko nije tvrdio da Tadic nije cestitao Obami pobedu na izborima. Radi se o tome da nije cestitao stupanje na duznost. To su ipak dve razlicite stvari.

Dimitrijevic Vladimir

pre 15 godina

He he, pa ceo svet je čestitao supanje na dužnost, osm nas... Obama 5. novembra nije bio predsednik SAD nemojte gospodine Tadiću da se pravite blesavi.
Nkad ne bih pomislio da će doći vreme da smatram da je Milutiović bio bolji predsednik :D Čovek je bio zlatan...

Aleksandar Jovanovic

pre 15 godina

Da jeste cestitao 5 Nov. ali kad se nije znalo jos ko ce da mu bude leva a ko desna ruka . Da je znao da ce Hilari K. i onaj drugi biti kao pomocnici sigurno nebi poslao cestitku. To je vec bilo tumaceno u Pescaniku !

Nele

pre 15 godina

Ako je od Tadica (ili od kabineta) previse je. Pa svi znamo da je Tadic cestitao izbor za predsednika SAD ali takodje svi znamo da nije cestitao posle inauguracije. Mora da je to zbog uvredjenosti, jer Obamini pomocnici nisu nama po volji. Nisam verovao da ce Tadic raditi nesto sto je radio Kostunjavi. Secate se da Kostunici nije palo napamet da crnogorcima cestita samostalnu drzavu na koju su po Ustavu imali pravo i za koju je, na referendumu, glasala vecina gradjana. Pokusavam da razumem i ljude na Kosovu koji su bili protiv svakog medjunarodnog predstavnika od '99 na ovamo ali Tadic je ipak predsednik kome su i cestitke deo posla.

DM

pre 15 godina

Blog B92 i Pescanik treba da budu pocastvovani paznjom koju im poklanja predsednik. Ne znam samo da li zbog toga treba da budemo zadovoljni ili pak zabrinuti.

Bane

pre 15 godina

Ti isti koji su izmisli da Tadic nije cestitao upucuju i na to da Tadic stoji iza napada na Pescanik.. takodje ranije su stavljali Djelica na lisu Miskovicevog mafijaskog udruzenja.. i iznosili niz lazi na racun DS-a i njenih celnika, u nemoci da cinjenicama i istinom opravdaju svoju kritiku prema politici DS (da ne spominjem Lukoviceve izmisljene intervjue).

Pedro

pre 15 godina

Kakav predsednik, takva mu i press sluzba. Ovakva saopstenja samo potvrdjuju da je njihov odnos prema gradjanima otprilike na nivou njihovih ucitelja iz devedesetih. Ta arogancija, vredjanje inteligencije onih koji te placaju i cuteci finansiraju sve njihove privilegije... Zaista nista nismo naucili, a vec je 2009. Godine prolaze, ne pitajuci za misljenje Srba o tome.

Milan

pre 15 godina

To je kao cestitali smo rodjene deteta, a za krstenje nema veze.
A to sto se Tadicu ne svidjaju Bajden i Klintonova, pa za Bajdena se znalo jos od letos da ce biti potpredsednik, a za Klintonovu JA sam video iz aviona da ce biti Drzavni sekretar, a posebno je to trebao da pretpostavi nas predsednik, i, ako mu se ne svidja odabir Obame, ne mora da izaziva dodatno pogorsanje vec vrlo losih odnosa.
Nemaju svi tako vrsnog ministra Jeremica, kao nas predsednik.

vlada rakovica

pre 15 godina

Svima koji prate događanja je jasno na čiji komentar je poslat ovaj "demanti". Meni je jasno zašto Tadić nije poslao čestitiku predsedniku SAD u duhu diplomatske tradicije. Ma koliko se Tadić trudio da pomiri "dve Srbije" svojim ponašanjem samo pravi još veću distinkciju između njih, na moje veliko zadovoljstvo. Moramo se razlikovati i mora se znati ko je ko. Što se tiče Tadića ja znam, a vi?

Dragan NS

pre 15 godina

Kakvi su likoviI ovi iz Tadicevog kabineta!

pa oni misle da smo mi budale i kao procice njihovo nemusto saopstenje o nekakvoj dezinformaciji.

Pa, likovi, niko nije ni pominjao njegovu cestitku kada je Obama izabran na izborima, vec u trenutku kada je INAUGURISAN.

Zato sedite, JEDAN!
...

Chikanski

pre 15 godina

Možemo se svi praviti ludi i naivni, ali je jasno da u vreme inauguracije naš Predsednik nije poslao čestitku. Teško je poverovati da je u pitanju zaboravnost administracije. Ovaj gest očito nešto znači.
Šta? Videćemo u vremenu koje dolazi.

kansas

pre 15 godina

O cemu se u Srbiji ljudi opterecuju, a i ovde... najbolje je da se Obama zamoli i lepo covek kaze da li mu je Tadic cestitao ili ne i da li mu se to sve svidelo:)))

Sasha

pre 15 godina

Pazi sad, nije mu cestitao "stupanje na duznost"!? Pa sta?
Sigurno se Obama i oni likovi koji su izgubili na "prajmarisima", a na volseban nacin su okupirali "Bela kucu", sekiraju zbog toga.

srele

pre 15 godina

Borise, nismo glupi. Znamo da čitamo. Čitamo i sajt predsednika. Koliko puta si čestitao Medvedevu?

Pročitali smo i tebe. I tvoj kabinet.

Tebi i u tebe još veruju samo oni koji ne znaju da čitaju.

Na tvoju sreću,a društvenu nesreću takvih još uvek ima mnogo.

Ne možeš lagati sve ljude sve vreme. Nisu ti savetnici to došapnuli? Žao mi je. Tvoji su, sam si ih izabrao.

sad sam tek zbunjen

pre 15 godina

a kako kabinet komentarise ovo?

Tadić čestita Medvedevu na pobedi

Tadić čestita Medvedevu na preuzimanju dužnosti

Kraja

pre 15 godina

...sad ja da zasucem rukave i pretrazim da li je Bush cestitao Tadicu i izbor i stupanje na duznost... ili se mozda Amerika ne bavi minornim zemljama...

borko jeremija

pre 15 godina

Tadić je čestitao Medvedevu pobedu na izborima, i preuzimanje dužnosti (2 čestitke). Tadić je Obami poslao samo 1 čestitku, prilikom izborne pobede. Da sam ja tako čestitao (viši stručni saradnik) naravno da taj čin ne bi imao nikakvog značaja. Ali kada Predsednik to radi i to na ovakav način, naravno da ima VEEEELIKI značaj. Razmislite u kom pravcu srlja Srbija.

(Vlast)a

pre 15 godina

Nije vazno, sa stanovista narodnjackog dostojanstva, da li postujemo ustaljene obicaje u ophodjenju. Briga njih za ceo svet ukoliko se to dopada laznom gospodinu Putinu!
Za malu zemlju je vazno da postuje red koji su ustanovili veliki. To su nam i preci radili dok su bili pametni i mislili na dobro zemlje. Proverite sta su i kako radili Karadjordjevici, Obrenovici, Hrebeljanovici, Nemanjici, Brankovici...

Ivan BA

pre 15 godina

Da... jos jedan gaf naseg predsednika i nase diplomatije. Da ima normalnog ministra inostranih poslova bolje bi ga posavetovao ali pustimo njih oni su jedna dusa dva tela ...
Predsednice jedno je pobeda na izborima a drugo je inauguracija!!!

igrarije

pre 15 godina

sve je to kako kaze veliki tata, mi smo gubernija a veliki tata je majstor za takve igrarije, predsednice zasto vam to sve treba, zasto ne postovati osnovne principe diplomatije, jedino tako se moze steci postovanje kolega i van evropskog kontinenta

Bg boy

pre 15 godina

Cestitka je ocigledno vise nego mlaka. Jasno je da sve vise svakim danom postajemo gubernija i to bi nasi vajni politicari trebalo javno da nam kazu. Da je kojim slucajem od izbora pa do inaguracije proslo tri meseca u slucaju na pr. Putina, odavde bi svakodnevno isle cestitke vise puta na dan a i poklonili bi mu ponovo NIS jos jednom kao sto je red "medj" bracom. Ocigledno da od Evro-atlantskih integracija nema nista i da se pripremamo da ponovo promenimo nepravedni svetski poredak.

Kragujevcanin

pre 15 godina

Nisi Tadicu, nisi, a trebao si. I nemoj da propustis Obamin rodjendan, rodjedan njegove supruge, njihove dece, godisnjicu braka, Novu godinu, Bozic i Uskrs.

Ilija Dukić

pre 15 godina

Svi koji sada u ovom svojim komentarima insistiraju, da je Tadić trebalo da čestita i inauguraciju, očigledno ne poznaju Ustav SAD.
Mr. Obama je, po sili odredaba Ustava SAD, postao Predsednik toga dana tačno u podne, tj. u 12 h.
Čak i da se ma šta, nepredvidjeno desilo, u tih nekoliko minuta posle 12 h, pre ceremonije, a što bi eventualno onemogućilo, ili odložilo polaganje zakletve,to ne bi uticalo na njegovu već uspostavljenu funkciju Predsednika.
Kada je polagao zakletvu oko 12. 15 h, on je VEĆ BIO zvanični Predsednik USA.
Sasvim je logično, i diplomatski opravdano objašnjenje Tadićevog kabineta, u vezi izostanka čestitke inauguracije, koja je, ipak, samo ceremonijalni čin.
Zaista ne treba preterivati u servilnosti.

Demosten

pre 15 godina

A ko kaze da su drugi cestitali Obami stupanje na duznost? Neki su afirmativno komentarisali pocetak njegovog predsednikovanja, ali ne verujem da su poslali zvanicnu cestitku kao kada je pobedio na izborima.

Biljana

pre 15 godina

Ako je to nas jedini problem da li je Tadic cestitao Obami jednom ili dva puta, onda svaka cast. Da je cestitao i 10 puta nikakve koristi od toga. Videcemo kakva ce saradnja sa SAD biti od strane Srbije i obrnuto u narednim danima, godinama... to je jedino vazno. Cestitka je samo jedna protokolarna stvar. A nesto ne cuh da su drugi drzavnici uputili javnu cestitku sem, sto neko rece, sem nekih izjava povodom stupanja Obame na duznost.

Bojan

pre 15 godina

Totalno nepoznavanje i protokola i američkog zakona. Novembarski predsednički izbori u SAD nisu direktni izbori, već se biraju tzv. Elektori, koji tek onda - mesec dana kasnije (u decembru) biraju predsednika (teoretski i ne moraju da izaberu "Pobednika"). Dakle, zvanično (i praktično i teoretski) 5. novembra Obama i nije bio predsednik, pa stoga sve normalne države i njihovi predsednici koji nisu savetovani od totalnih neznalica, šalju 2 čestitkte - jednu posle izbroa i drugu nakon svečane inaguaracije i polaganja zakletve.

No, šta očekivati od drzave u kojoj politiku (a i samu državu) vode sve sami "stručnjaci".

Totalno ubedjen

pre 15 godina

Kakve teorije se valjaju oko ovoga, smehotresno, a, u stvari, gledajuci dosadasnji rad ovog kabineta, oni su prosto - zaboravili ili im nije ni palo na pamet da treba ponovo ili je bilo ono - ko ce sad opet da smislja, dosta je jednom a niko ionako to ne cita. Mogu da se kladim u bilo sta.

lose savetovan

pre 15 godina

Nema opravdanja Predsednice, pogresno ste savetovani. Ako cestitate ruskom patrijarhu pa Medvedovu jedno tri puta nema razloga da se ljudski ne cestita i americkom predsedniku, posebno kad to ceo svet radi.

Milan

pre 15 godina

"MIP: Čestita se jednom I u Ministarstvu spoljnih poslova potvrđeno nam je da po pravilima državnog protokola i uobičajenoj međunarodnoj praksi, šefovi država šalju samo jednu čestitku drugim šefovima država."

Za sav iz MIPa:

3. mart 2008.
Predsednik Srbije Boris Tadić čestitao je danas Dmitriju Medvedevu pobedu na nedeljnim izborima za predsednika Rusije, saopštila je Tadićeva pres služba.


BEOGRAD, 7.maja (Tanjug) - Predsednik Srbije Boris Tadic cestitao je danas Dmitriju Medvedevu preuzimanje duznosti predsednika Ruske Federacije sa zeljom da sa mnogo uspeha obavlja tu odgovornu duznost.

MIP-ovci:
Bio bi red da se sutra javite istom ovom reporteru kome ste dali pogresnu izjavu i lepo objasnite gresku.

realno

pre 15 godina

Koje bre Srbija i Boris Tadic za Ameriku.Nije cestitao ili cetitao>Amerika je naveca velesila na svetu kojoj se mi kao nesto odupiremo,i zato tako prolazimo kako prolazimo.Svi ostali su Veliki prijatelji Amerike bez obzira sto znaju sta Amerika radi.A mi cupkamo u mestu i zivimo jadno samo zato sto su nam odnosi sa Amerikom na najnizem nivou.Malo se zapitajte ima li istine u ovom sto sam napisao.Voleo bi da me ubedite u suprotno.

razocarani glasac ZES

pre 15 godina

Nazalost, moram da primetim da to sto gospoda iz MIP-a pricaju nema bas jako uporiste u cinjenicama.

Dajem ovde primer nemackog predsednika Kelera (u originalu: Koehler) koji je Obami cestitao i pobedu na izborima i inauguraciju. Tekstovi na koje vode donji linkovi su nazalost na nemackom, nadam se da ce ipak biti dovoljno da se samo pogledaju datumi kad je nemacki predsednik cestitke slao, pa da sve bude jasno.

pobeda na izborima, 5.11.2008.:
http://www.focus.de/politik/ausland/uswahl/obama-triumph-sarkozy-hofft-koehler-gratuliert-japan-jubelt_aid_346183.html

inauguracija, 20.1.2009.:
http://newsticker.welt.de/index.php?channel=new&module=dpa&id=20117442

Prevodilac

pre 15 godina

Ne samo da se trebalo cestitati, neki su to cinili cak dva, tri puta, nego se trebalo unapred zahvaliti, za sve dobro koje ce nam Amerika i Obama u ovih nekoliko sledecih godina uciniti. Pismo na Obamu trebalo je da ima samo jednu recenicu i potpis: Unapred se zahvaljujemo!
Srbija

Protokol

pre 15 godina

Nije prihvatljivo objašnjenje Ministarstva spoljnih poslova, jer su dve, sasvim, različite siituacije i povoda u pitanju, pobeda na predsedničkim izborima i inaguracija tj.svećano uvođenje u predsedničku dužnost?!
Znači li to, da su pogrešili, svi oni, koji su uputili čestitke i jednim i drugim povodom?!
Samo je, izgleda, naše Ministarstvo spoljnih poslova, "u pravu", iako, nedosledno, tumači "pravila diplomatskog protokola"?!
To je posledica i "deprofesionalizacije srpske diplomatije"?!

Bane

pre 15 godina

Ti isti koji su izmisli da Tadic nije cestitao upucuju i na to da Tadic stoji iza napada na Pescanik.. takodje ranije su stavljali Djelica na lisu Miskovicevog mafijaskog udruzenja.. i iznosili niz lazi na racun DS-a i njenih celnika, u nemoci da cinjenicama i istinom opravdaju svoju kritiku prema politici DS (da ne spominjem Lukoviceve izmisljene intervjue).

Sasha

pre 15 godina

Pazi sad, nije mu cestitao "stupanje na duznost"!? Pa sta?
Sigurno se Obama i oni likovi koji su izgubili na "prajmarisima", a na volseban nacin su okupirali "Bela kucu", sekiraju zbog toga.

Z.

pre 15 godina

"Dezinformacija" se jasno odnosila na slanje cestitke u trenutku inauguracije. U tome trenutku svi, cak i oni koji su cestitali u vreme izbora, cestitali su opet. Tadic inauguraciju nije cestitao. Zasto, on zna. A i ja. :)

Dimitrijevic Vladimir

pre 15 godina

He he, pa ceo svet je čestitao supanje na dužnost, osm nas... Obama 5. novembra nije bio predsednik SAD nemojte gospodine Tadiću da se pravite blesavi.
Nkad ne bih pomislio da će doći vreme da smatram da je Milutiović bio bolji predsednik :D Čovek je bio zlatan...

Aleksandar Jovanovic

pre 15 godina

Da jeste cestitao 5 Nov. ali kad se nije znalo jos ko ce da mu bude leva a ko desna ruka . Da je znao da ce Hilari K. i onaj drugi biti kao pomocnici sigurno nebi poslao cestitku. To je vec bilo tumaceno u Pescaniku !

Kraja

pre 15 godina

...sad ja da zasucem rukave i pretrazim da li je Bush cestitao Tadicu i izbor i stupanje na duznost... ili se mozda Amerika ne bavi minornim zemljama...

Demosten

pre 15 godina

A ko kaze da su drugi cestitali Obami stupanje na duznost? Neki su afirmativno komentarisali pocetak njegovog predsednikovanja, ali ne verujem da su poslali zvanicnu cestitku kao kada je pobedio na izborima.

Kragujevcanin

pre 15 godina

Nisi Tadicu, nisi, a trebao si. I nemoj da propustis Obamin rodjendan, rodjedan njegove supruge, njihove dece, godisnjicu braka, Novu godinu, Bozic i Uskrs.

Alan Ford

pre 15 godina

Ako se ovo odnosi na uvodnik poslednjeg Pescanika, onda su promasili temu. Niko nije tvrdio da Tadic nije cestitao Obami pobedu na izborima. Radi se o tome da nije cestitao stupanje na duznost. To su ipak dve razlicite stvari.

DM

pre 15 godina

Blog B92 i Pescanik treba da budu pocastvovani paznjom koju im poklanja predsednik. Ne znam samo da li zbog toga treba da budemo zadovoljni ili pak zabrinuti.

vlada rakovica

pre 15 godina

Svima koji prate događanja je jasno na čiji komentar je poslat ovaj "demanti". Meni je jasno zašto Tadić nije poslao čestitiku predsedniku SAD u duhu diplomatske tradicije. Ma koliko se Tadić trudio da pomiri "dve Srbije" svojim ponašanjem samo pravi još veću distinkciju između njih, na moje veliko zadovoljstvo. Moramo se razlikovati i mora se znati ko je ko. Što se tiče Tadića ja znam, a vi?

Nele

pre 15 godina

Ako je od Tadica (ili od kabineta) previse je. Pa svi znamo da je Tadic cestitao izbor za predsednika SAD ali takodje svi znamo da nije cestitao posle inauguracije. Mora da je to zbog uvredjenosti, jer Obamini pomocnici nisu nama po volji. Nisam verovao da ce Tadic raditi nesto sto je radio Kostunjavi. Secate se da Kostunici nije palo napamet da crnogorcima cestita samostalnu drzavu na koju su po Ustavu imali pravo i za koju je, na referendumu, glasala vecina gradjana. Pokusavam da razumem i ljude na Kosovu koji su bili protiv svakog medjunarodnog predstavnika od '99 na ovamo ali Tadic je ipak predsednik kome su i cestitke deo posla.

Pedro

pre 15 godina

Kakav predsednik, takva mu i press sluzba. Ovakva saopstenja samo potvrdjuju da je njihov odnos prema gradjanima otprilike na nivou njihovih ucitelja iz devedesetih. Ta arogancija, vredjanje inteligencije onih koji te placaju i cuteci finansiraju sve njihove privilegije... Zaista nista nismo naucili, a vec je 2009. Godine prolaze, ne pitajuci za misljenje Srba o tome.

Ilija Dukić

pre 15 godina

Svi koji sada u ovom svojim komentarima insistiraju, da je Tadić trebalo da čestita i inauguraciju, očigledno ne poznaju Ustav SAD.
Mr. Obama je, po sili odredaba Ustava SAD, postao Predsednik toga dana tačno u podne, tj. u 12 h.
Čak i da se ma šta, nepredvidjeno desilo, u tih nekoliko minuta posle 12 h, pre ceremonije, a što bi eventualno onemogućilo, ili odložilo polaganje zakletve,to ne bi uticalo na njegovu već uspostavljenu funkciju Predsednika.
Kada je polagao zakletvu oko 12. 15 h, on je VEĆ BIO zvanični Predsednik USA.
Sasvim je logično, i diplomatski opravdano objašnjenje Tadićevog kabineta, u vezi izostanka čestitke inauguracije, koja je, ipak, samo ceremonijalni čin.
Zaista ne treba preterivati u servilnosti.

(Vlast)a

pre 15 godina

Nije vazno, sa stanovista narodnjackog dostojanstva, da li postujemo ustaljene obicaje u ophodjenju. Briga njih za ceo svet ukoliko se to dopada laznom gospodinu Putinu!
Za malu zemlju je vazno da postuje red koji su ustanovili veliki. To su nam i preci radili dok su bili pametni i mislili na dobro zemlje. Proverite sta su i kako radili Karadjordjevici, Obrenovici, Hrebeljanovici, Nemanjici, Brankovici...

Milan

pre 15 godina

To je kao cestitali smo rodjene deteta, a za krstenje nema veze.
A to sto se Tadicu ne svidjaju Bajden i Klintonova, pa za Bajdena se znalo jos od letos da ce biti potpredsednik, a za Klintonovu JA sam video iz aviona da ce biti Drzavni sekretar, a posebno je to trebao da pretpostavi nas predsednik, i, ako mu se ne svidja odabir Obame, ne mora da izaziva dodatno pogorsanje vec vrlo losih odnosa.
Nemaju svi tako vrsnog ministra Jeremica, kao nas predsednik.

Totalno ubedjen

pre 15 godina

Kakve teorije se valjaju oko ovoga, smehotresno, a, u stvari, gledajuci dosadasnji rad ovog kabineta, oni su prosto - zaboravili ili im nije ni palo na pamet da treba ponovo ili je bilo ono - ko ce sad opet da smislja, dosta je jednom a niko ionako to ne cita. Mogu da se kladim u bilo sta.

Biljana

pre 15 godina

Ako je to nas jedini problem da li je Tadic cestitao Obami jednom ili dva puta, onda svaka cast. Da je cestitao i 10 puta nikakve koristi od toga. Videcemo kakva ce saradnja sa SAD biti od strane Srbije i obrnuto u narednim danima, godinama... to je jedino vazno. Cestitka je samo jedna protokolarna stvar. A nesto ne cuh da su drugi drzavnici uputili javnu cestitku sem, sto neko rece, sem nekih izjava povodom stupanja Obame na duznost.

kansas

pre 15 godina

O cemu se u Srbiji ljudi opterecuju, a i ovde... najbolje je da se Obama zamoli i lepo covek kaze da li mu je Tadic cestitao ili ne i da li mu se to sve svidelo:)))

Dragan NS

pre 15 godina

Kakvi su likoviI ovi iz Tadicevog kabineta!

pa oni misle da smo mi budale i kao procice njihovo nemusto saopstenje o nekakvoj dezinformaciji.

Pa, likovi, niko nije ni pominjao njegovu cestitku kada je Obama izabran na izborima, vec u trenutku kada je INAUGURISAN.

Zato sedite, JEDAN!
...

Ivan BA

pre 15 godina

Da... jos jedan gaf naseg predsednika i nase diplomatije. Da ima normalnog ministra inostranih poslova bolje bi ga posavetovao ali pustimo njih oni su jedna dusa dva tela ...
Predsednice jedno je pobeda na izborima a drugo je inauguracija!!!

borko jeremija

pre 15 godina

Tadić je čestitao Medvedevu pobedu na izborima, i preuzimanje dužnosti (2 čestitke). Tadić je Obami poslao samo 1 čestitku, prilikom izborne pobede. Da sam ja tako čestitao (viši stručni saradnik) naravno da taj čin ne bi imao nikakvog značaja. Ali kada Predsednik to radi i to na ovakav način, naravno da ima VEEEELIKI značaj. Razmislite u kom pravcu srlja Srbija.

realno

pre 15 godina

Koje bre Srbija i Boris Tadic za Ameriku.Nije cestitao ili cetitao>Amerika je naveca velesila na svetu kojoj se mi kao nesto odupiremo,i zato tako prolazimo kako prolazimo.Svi ostali su Veliki prijatelji Amerike bez obzira sto znaju sta Amerika radi.A mi cupkamo u mestu i zivimo jadno samo zato sto su nam odnosi sa Amerikom na najnizem nivou.Malo se zapitajte ima li istine u ovom sto sam napisao.Voleo bi da me ubedite u suprotno.

Chikanski

pre 15 godina

Možemo se svi praviti ludi i naivni, ali je jasno da u vreme inauguracije naš Predsednik nije poslao čestitku. Teško je poverovati da je u pitanju zaboravnost administracije. Ovaj gest očito nešto znači.
Šta? Videćemo u vremenu koje dolazi.

Bg boy

pre 15 godina

Cestitka je ocigledno vise nego mlaka. Jasno je da sve vise svakim danom postajemo gubernija i to bi nasi vajni politicari trebalo javno da nam kazu. Da je kojim slucajem od izbora pa do inaguracije proslo tri meseca u slucaju na pr. Putina, odavde bi svakodnevno isle cestitke vise puta na dan a i poklonili bi mu ponovo NIS jos jednom kao sto je red "medj" bracom. Ocigledno da od Evro-atlantskih integracija nema nista i da se pripremamo da ponovo promenimo nepravedni svetski poredak.

sad sam tek zbunjen

pre 15 godina

a kako kabinet komentarise ovo?

Tadić čestita Medvedevu na pobedi

Tadić čestita Medvedevu na preuzimanju dužnosti

lose savetovan

pre 15 godina

Nema opravdanja Predsednice, pogresno ste savetovani. Ako cestitate ruskom patrijarhu pa Medvedovu jedno tri puta nema razloga da se ljudski ne cestita i americkom predsedniku, posebno kad to ceo svet radi.

srele

pre 15 godina

Borise, nismo glupi. Znamo da čitamo. Čitamo i sajt predsednika. Koliko puta si čestitao Medvedevu?

Pročitali smo i tebe. I tvoj kabinet.

Tebi i u tebe još veruju samo oni koji ne znaju da čitaju.

Na tvoju sreću,a društvenu nesreću takvih još uvek ima mnogo.

Ne možeš lagati sve ljude sve vreme. Nisu ti savetnici to došapnuli? Žao mi je. Tvoji su, sam si ih izabrao.

igrarije

pre 15 godina

sve je to kako kaze veliki tata, mi smo gubernija a veliki tata je majstor za takve igrarije, predsednice zasto vam to sve treba, zasto ne postovati osnovne principe diplomatije, jedino tako se moze steci postovanje kolega i van evropskog kontinenta

Prevodilac

pre 15 godina

Ne samo da se trebalo cestitati, neki su to cinili cak dva, tri puta, nego se trebalo unapred zahvaliti, za sve dobro koje ce nam Amerika i Obama u ovih nekoliko sledecih godina uciniti. Pismo na Obamu trebalo je da ima samo jednu recenicu i potpis: Unapred se zahvaljujemo!
Srbija

Bojan

pre 15 godina

Totalno nepoznavanje i protokola i američkog zakona. Novembarski predsednički izbori u SAD nisu direktni izbori, već se biraju tzv. Elektori, koji tek onda - mesec dana kasnije (u decembru) biraju predsednika (teoretski i ne moraju da izaberu "Pobednika"). Dakle, zvanično (i praktično i teoretski) 5. novembra Obama i nije bio predsednik, pa stoga sve normalne države i njihovi predsednici koji nisu savetovani od totalnih neznalica, šalju 2 čestitkte - jednu posle izbroa i drugu nakon svečane inaguaracije i polaganja zakletve.

No, šta očekivati od drzave u kojoj politiku (a i samu državu) vode sve sami "stručnjaci".

Protokol

pre 15 godina

Nije prihvatljivo objašnjenje Ministarstva spoljnih poslova, jer su dve, sasvim, različite siituacije i povoda u pitanju, pobeda na predsedničkim izborima i inaguracija tj.svećano uvođenje u predsedničku dužnost?!
Znači li to, da su pogrešili, svi oni, koji su uputili čestitke i jednim i drugim povodom?!
Samo je, izgleda, naše Ministarstvo spoljnih poslova, "u pravu", iako, nedosledno, tumači "pravila diplomatskog protokola"?!
To je posledica i "deprofesionalizacije srpske diplomatije"?!

Milan

pre 15 godina

"MIP: Čestita se jednom I u Ministarstvu spoljnih poslova potvrđeno nam je da po pravilima državnog protokola i uobičajenoj međunarodnoj praksi, šefovi država šalju samo jednu čestitku drugim šefovima država."

Za sav iz MIPa:

3. mart 2008.
Predsednik Srbije Boris Tadić čestitao je danas Dmitriju Medvedevu pobedu na nedeljnim izborima za predsednika Rusije, saopštila je Tadićeva pres služba.


BEOGRAD, 7.maja (Tanjug) - Predsednik Srbije Boris Tadic cestitao je danas Dmitriju Medvedevu preuzimanje duznosti predsednika Ruske Federacije sa zeljom da sa mnogo uspeha obavlja tu odgovornu duznost.

MIP-ovci:
Bio bi red da se sutra javite istom ovom reporteru kome ste dali pogresnu izjavu i lepo objasnite gresku.

razocarani glasac ZES

pre 15 godina

Nazalost, moram da primetim da to sto gospoda iz MIP-a pricaju nema bas jako uporiste u cinjenicama.

Dajem ovde primer nemackog predsednika Kelera (u originalu: Koehler) koji je Obami cestitao i pobedu na izborima i inauguraciju. Tekstovi na koje vode donji linkovi su nazalost na nemackom, nadam se da ce ipak biti dovoljno da se samo pogledaju datumi kad je nemacki predsednik cestitke slao, pa da sve bude jasno.

pobeda na izborima, 5.11.2008.:
http://www.focus.de/politik/ausland/uswahl/obama-triumph-sarkozy-hofft-koehler-gratuliert-japan-jubelt_aid_346183.html

inauguracija, 20.1.2009.:
http://newsticker.welt.de/index.php?channel=new&module=dpa&id=20117442