Ponedeljak, 26.01.2009.

03:05

Teži prijemni za srednje škole

Svršene osnovce, njih oko 80.000, ove godine čekaju teži prijemni ispiti za srednje škole nego ranije, piše Blic.

Izvor: Blic

Teži prijemni za srednje škole IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

18 Komentari

Sortiraj po:

daca

pre 15 godina

Ja se odlično sećam svog osnovnoškolskog gradiva i to mi je bila super baza za sva kasnija učenja, a imala sam nastavnike i ovakve i onakve, kao što su i danas (radim u školi). Ali sam UČILA i to me je interesovalo. Bilo je manje nekih izvanškolskih sadržaja nego danas, to dosta odvlači decu, ali stvar je u tome da deca NE UČE u velikom broju. Oni koji redovno uče imaju frku od ove vesti samo zato što je izrečena preteći, ali njima je isto - jer znaju gradivo. Strašno je koliko roditelji danas "štite" svoju decu (od čega?) i kako su neprijateljski nastrojeni prema školi i to njihova deca vide, pa što da ne iskoriste. Čini mi se da je jaz nepremostiv, a to je užasno baš za tu decu. A Ministarstvo samo doliva ulje na vatru svojim hirovitim i neosmišljenim postupcima i mnogo doprinose da mi u školi izgledamo kao budale jer nemamo informacije na vreme i ne možemo da stanemo iza njih. Da ne dužim više - prosveta je jako jadna, kao uostalom...

Lejla

pre 15 godina

Iskreno, nisam procitala sve komentare, ali evo kako stvari stoje iz ugla devojke koja upravo zavrsava srednju skolicu u inostranstvu. Zavrsila sam prva 3 razreda filoloske gimnazije u Srbiji i prijemni za tu skolu je drugaciji od ostalih zato sto mi nismo imali tu privilegiju da naucimo zbirku napamet i da je "pljunemo" na papir. Zbog toga ne verujem da cete naci vise od 5% ucenika koji "ne pripadaju" tom smeru ako su polozili prijemni i zbog toga se slazem sa novim nacinom testiranja.
Sto se znanja tice, izgleda da zavisi od skole do skole, grada do grada, ali reci cu vam cinjenicu: nasi osnovci znaju DALEKO vise od prosecnog srednjoskolca (recimo juniora) u SADu!
Nas edukacioni sistem je jak, a pitanje treba postaviti ucenicima sta zele i ocekuju od svoje buducnosti.

Ako i treba

pre 15 godina

I treba da se polaze u skoli koju hoce da upisu i da bude teze. Ovo sto imamo poslednjih godina nije normalno, sa 4 jedinice na popravni, 1-3 zadatka za upis. Ja sam svoj prijemni polagao daleko od kuce i imao sam za prolaz 12 i 10 zadataka. A ovoj danasnjoj deci moraju i gradiva da smanjuju, jer njih nista ne zanima ali nista. 90% su nepismeni ("jer" koriste i za upit i za potvrdu, "ne" i "li" da ne spominjem). Zato kriterijumi da se podignu da nam deca ne bi glupa bila. Nisu tu profesori krivi nego deca i roditelji. Decu nista ne zanima osim, daj ovo ono, a roditelji svoje mezimce sve pustaju. Ja sam roditelj deteta koje je jos malo za skolu, ali prvi ga ne bih pustio u srednju da ne zna maternji jezik, to jest gramatiku istog.

pera detlic

pre 15 godina

Elem, u moje vreme se otprilike znalo koje ce oblasti biti na prijemnom, ali zato nije bilo strajkova. Zbirke su uvedene u vreme kada se pocelo sa strajkovima, da ne kazem 90tih godina, i prvih par godina su svi zadaci bili nepoznati. Ali, ne lezi vraze, odredjeni broj osoba je debelo profitirao, posto su testovi prodavani pre prijemnog, pa se neko, umesto da menja metodologiju polaganja, dosetio da budu svi zadaci iz zbirke.

Prepisivaca ce uvek biti, decu u skoli apsolutno ne uce da misle, vec da kao papagaji ponavljaju, a ne daj boze, ako ubace nesto svoje, odmah niza ocena. U jos goroj situaciji je dete koje je malo ambicioznije pa iskoristi internet.

Gospodo menjajte profesore i sistem nastave, sramota je da je sistem bio mnogo bolji i kvalitetniji za vreme omrazenih komunistickih godina.

Maki

pre 15 godina

Moja generacija (1979) i mnoge druge imale su na prijemnom za srednju skolu iskljucivo nepoznate zadatke, polagale prijemni u skolama koje zele da upisu, pred nepoznatim profesorima, prag je bio visi od 10 poena, pa smo polozili iako kvalitet obrazovanja nije bio nista bolji nego danas (nastavnici su strajkovali, gubili smo casove zbog nedostatka grejanja ili struje, odeljenja su imala po 35-40 djaka itd.). Nenormalno je da znas unapred koja pitanja ces imati na prijemnom! Sistematsko zatupljivanje dece tim zbirkama je bila jedna od najvecih gluposti u istoriji srpske prosvete.

matematikaVSministarstvo

pre 15 godina

Apsolutno se slazem sa merama za sprecavanje prepisivanja!!! Uvek sam bila veliki protivnik toga, to je varanje po najvise sebe a potom drugih itd...ta je prica poznata...
Medjutim, uvodjenje zadatak van knjiga za pripremu prijemnog kako bi se skolarci zaista pripremili je van svake pameti! Pa da ste ih valjano ucili svih tih osam godina ne bi vam ni padalo na pamet da sad ovo radite. A znam, i sama sam ucestvovala u ne tako starom osnovnom skolstvu, da se tamo neko trajnije znanje tesko stice ukoliko nastavno osoblje nije pozrtvovano i motivisano i sve ono sto bi trebao jedan nastavnik da poseduje. Licno se malo toga secam iz osnovne skole, a skoro sam imala priliku i da prelistam udzbenik biologije za 7. razred...i postalo mi je jasno zasto je to tako! Ti udzbenici su prepuni informacija koje (barem osnovcima) nisu od nikakve koristi. Umesto da uce da prepoznaju travice koje svakodnevno vidjaju na Kalenicu, pa po koju interesantnu informaciju o njima, ne tu se nizu i nizu kojekakvi strucni nazivi. Tuzno! I sad ih na svu tu muku jos i plase sa tim dodatnim zadacima, njih mlade u pubertetu koji sve to mnogo stresno podnose (ako niste zaboravili kakav je to osecaj). I naravno, udarimo ih mlade, ali se onda nemojmo pitati sto je toliko prepisivanja i svih novih tehnologija razvijenih u tom pravcu. Cilj su postali bodovi, procenti a prave vrednosti su zaboravljene odavno, stoga bolje lecite koren koji je truo, a ne opet neke sumanute precice.
A zasto ne bismo malo testirali nastavnike? Malo pitanjca van gradiva koje predaju? Malkice da ih zastrasimo... pa kazemo da ce da izgube posao ako npr. taj i taj procenat njihovih djaka ne polozi prijemni?

hmmm...

Blazenka

pre 15 godina

Zao mi je te dece koja su svake godine istraumirana, pod pritiskom su i roditelji. U moje vreme nije bilo prijemnih. Ne znam da li ih treba ukinuti, ali nesto nije u redu. Ne dopada mi se kako im se prenosi znanje, mislim da samo bubaju.

tokamak

pre 15 godina

Nije normalno da deca znaju koje zadatke ce imati na prijemnom. To nigde ne postoji na svetu. Samo u Srbiji moze da izazove cudjenje vest da ce neverovatnih 5 zadataka biti sa promenjenim brojevima. Nista ne treba da bude poznato, ako je cilj da se dobro to gradivo nauci. A ako je cilj da dete bude lenjo, neobrazovao i sa dobrim ocenama onda je ovo super
Ovakav sistem sa poznatim zadacima od normalne, zdrave , prave dece stvatra mentalno (a bogmi i moralno) zakrzljalu generaciju. Uspeh bez truda ce biti moto novih generacija. Mada kad pogledamo generaciju roditelja koji su spremni da blokiraju Beograd ili autoput samo zato sto nesto nije nima po volji ... Princip je ovde isti: niko ne zeli da preuzme odgovornost za svoje postupke i svi veruju da se za nista moze dobiti nesto ...

snoopy

pre 15 godina

Dobro je dok imaju zbirke, mi u ono vreme nismo imali ni zbirke. Svi zadaci su bili potpuno novi. Ucilo se i pripremalo gradivo, a ne gotovi zadaci. I da, za prolaz je trebalo vise od 10 poena od maksimalnih 20, a ne jedan poen kao poslednjih godina. Isto se prijemni ispit polagao u srednjoj skoli, pred nepoznatim profesorima. Ipak se prolazilo i upisivalo... Nije ovo nista novo. Jos je i ublazeno u odnosu na ono sto je moglo ga bude. Moguce da je ovo samo pocetak.

od malih nogu!

pre 15 godina

Možda ovo i nije loša ideja.
Možda će se onda manje provlačiti kroz iglene uši oni koji imaju malo znanja a mnogo poznanstava. Ko zna?
Jedan dobar prijemni bi dobrodošao i za odrasle(?) u sferi ekonomije, policije, među
profesorima, sudijama i pogotovo među političarima. Ko zna?

Prijemni ?

pre 15 godina

OK, bice vise padanja na prijemnom zbog tezeg testa i poostrenog kriterijuma za prolaz. Samo nemojte da mi neko kaze da su deca ranije bila pametnija od dece danas, nego bice da oni nisu imali tako stroge kriterijume, nije se zahtevalo to sto se sada zahteva od dece, a neki cak nisu ni imali prijemni (a ne vidim sta im fali sto ga nisu imali?)... Nije mi jasno sto se niko ne zapita da li srednja skola postaje "luksuz", i dali su deca koja nisu imala prijemni uopste nesto izgubila u odnosu na decu danas?

Žarko

pre 15 godina

Niko ne spori potrebu reforme prijemnog ispita - ali je krajnje neprimereno da se pravila menjaju u sred školske godine, kao što neko mora da odgovara zbog toga što zbirke zadataka još nisu izašle, a počelo je drugo polugođe. Najlakše je eksperimentisati nad decom. Mislim da se u ovom slučaju radi o Kršenju konvencije o pravima deteta.

Jan

pre 15 godina

Ako , i treba. I onako nista nisu radili u skoli sto zbog skracenja casova zbog toga sto im je bilo zima u skoli, sto zbog svih onih skracenih casova zbog mnogobrojnih strajkova prosvetara. Udri po uceniku, neka i oni zamrze i Srbiju i sve politicare koji im od malena pruzaju svesrdnu pomoc da im ogade zivot.
Moj sin je u 6 razredu osnovne skole, ima 4 jezika i 4 puta nedeljno po 7 sati!
Ne mogu da vam opisem koliko sam srecan sto se DS pomirio sa SPS-om i sada imamo kadar SPS-a kao misnistra u prosveti.
Cega god su se dohvatili ovi iz SPS-a sve ide naopako.
Jos samo cekam da Dacic da ovlascenja policajcima koji rade kao obezbedjenje u skolama da biju neposlusnu decu posto nema demonstranata na ulicama pa da malo vezbaju!!!!

ZeljkoM

pre 15 godina

Preduzete su mere da bi se sprecilo varanje. To ne cini prijemni ispit tezim. Ustvari je s ovim upis laksi za dobre djake jer prepisivaci nece moci da ukradu njihova mesta u odeljenju.

roditelj

pre 15 godina

Stice se utisak da svemu dajemo neku visu notu, veci znacaj, vise vaznosti... Osecam da ce sada da krene kampanja o prijemnima a da ce djaci da se isprepadaju a roditelji ce ludi setati... Ne razumem te fame. Ako se mi igramo sa decom od 15 godina, sta mi zauzvrat od njih ocekujemo kada se sutra dokopaju profesija. Vidi se da nam je ministar iz redova komunista, samo kod njih jos uvek vaze neke staljinisticke metode zastrasivanja. Ako su deca prosecne inteligencije, isla su redovno u skolu, profesori se trudili da im uliju znanje gde je tu mesto panici da ce prijemni da se padne. Ostaje pitanje sta cemo sa nastavnicima koji predaju srpski i matematiku, niko ih ne upozorava da ce neuspeh dece biti i njihov neuspeh.

niko bitan

pre 15 godina

A ne bi li se malo, slučajno, promenio sistem nastave i količina znanja koju deca steknu DO upisa u srednju školu, da ne govorim o upisu na fakultet?

Možda bi se time izbeglo da student jugoslovenske književnosti na ispitu napiše "ne zakonito", "neumem" i slično.. .Jer za to nije kriv "pogrešan" prijemni, na kojem su profesori/nastavnici "bolećivi", to je NEZNANJE, u najbrutalnijem obliku...

"Novim" prijemnim žele da kompenzuju što deca dotad nisu naučena da misle, da vladaju informacijom, da uopšte STEKNU informaciju?!
Koješta...

ZeljkoM

pre 15 godina

Preduzete su mere da bi se sprecilo varanje. To ne cini prijemni ispit tezim. Ustvari je s ovim upis laksi za dobre djake jer prepisivaci nece moci da ukradu njihova mesta u odeljenju.

Žarko

pre 15 godina

Niko ne spori potrebu reforme prijemnog ispita - ali je krajnje neprimereno da se pravila menjaju u sred školske godine, kao što neko mora da odgovara zbog toga što zbirke zadataka još nisu izašle, a počelo je drugo polugođe. Najlakše je eksperimentisati nad decom. Mislim da se u ovom slučaju radi o Kršenju konvencije o pravima deteta.

tokamak

pre 15 godina

Nije normalno da deca znaju koje zadatke ce imati na prijemnom. To nigde ne postoji na svetu. Samo u Srbiji moze da izazove cudjenje vest da ce neverovatnih 5 zadataka biti sa promenjenim brojevima. Nista ne treba da bude poznato, ako je cilj da se dobro to gradivo nauci. A ako je cilj da dete bude lenjo, neobrazovao i sa dobrim ocenama onda je ovo super
Ovakav sistem sa poznatim zadacima od normalne, zdrave , prave dece stvatra mentalno (a bogmi i moralno) zakrzljalu generaciju. Uspeh bez truda ce biti moto novih generacija. Mada kad pogledamo generaciju roditelja koji su spremni da blokiraju Beograd ili autoput samo zato sto nesto nije nima po volji ... Princip je ovde isti: niko ne zeli da preuzme odgovornost za svoje postupke i svi veruju da se za nista moze dobiti nesto ...

Jan

pre 15 godina

Ako , i treba. I onako nista nisu radili u skoli sto zbog skracenja casova zbog toga sto im je bilo zima u skoli, sto zbog svih onih skracenih casova zbog mnogobrojnih strajkova prosvetara. Udri po uceniku, neka i oni zamrze i Srbiju i sve politicare koji im od malena pruzaju svesrdnu pomoc da im ogade zivot.
Moj sin je u 6 razredu osnovne skole, ima 4 jezika i 4 puta nedeljno po 7 sati!
Ne mogu da vam opisem koliko sam srecan sto se DS pomirio sa SPS-om i sada imamo kadar SPS-a kao misnistra u prosveti.
Cega god su se dohvatili ovi iz SPS-a sve ide naopako.
Jos samo cekam da Dacic da ovlascenja policajcima koji rade kao obezbedjenje u skolama da biju neposlusnu decu posto nema demonstranata na ulicama pa da malo vezbaju!!!!

niko bitan

pre 15 godina

A ne bi li se malo, slučajno, promenio sistem nastave i količina znanja koju deca steknu DO upisa u srednju školu, da ne govorim o upisu na fakultet?

Možda bi se time izbeglo da student jugoslovenske književnosti na ispitu napiše "ne zakonito", "neumem" i slično.. .Jer za to nije kriv "pogrešan" prijemni, na kojem su profesori/nastavnici "bolećivi", to je NEZNANJE, u najbrutalnijem obliku...

"Novim" prijemnim žele da kompenzuju što deca dotad nisu naučena da misle, da vladaju informacijom, da uopšte STEKNU informaciju?!
Koješta...

snoopy

pre 15 godina

Dobro je dok imaju zbirke, mi u ono vreme nismo imali ni zbirke. Svi zadaci su bili potpuno novi. Ucilo se i pripremalo gradivo, a ne gotovi zadaci. I da, za prolaz je trebalo vise od 10 poena od maksimalnih 20, a ne jedan poen kao poslednjih godina. Isto se prijemni ispit polagao u srednjoj skoli, pred nepoznatim profesorima. Ipak se prolazilo i upisivalo... Nije ovo nista novo. Jos je i ublazeno u odnosu na ono sto je moglo ga bude. Moguce da je ovo samo pocetak.

roditelj

pre 15 godina

Stice se utisak da svemu dajemo neku visu notu, veci znacaj, vise vaznosti... Osecam da ce sada da krene kampanja o prijemnima a da ce djaci da se isprepadaju a roditelji ce ludi setati... Ne razumem te fame. Ako se mi igramo sa decom od 15 godina, sta mi zauzvrat od njih ocekujemo kada se sutra dokopaju profesija. Vidi se da nam je ministar iz redova komunista, samo kod njih jos uvek vaze neke staljinisticke metode zastrasivanja. Ako su deca prosecne inteligencije, isla su redovno u skolu, profesori se trudili da im uliju znanje gde je tu mesto panici da ce prijemni da se padne. Ostaje pitanje sta cemo sa nastavnicima koji predaju srpski i matematiku, niko ih ne upozorava da ce neuspeh dece biti i njihov neuspeh.

Prijemni ?

pre 15 godina

OK, bice vise padanja na prijemnom zbog tezeg testa i poostrenog kriterijuma za prolaz. Samo nemojte da mi neko kaze da su deca ranije bila pametnija od dece danas, nego bice da oni nisu imali tako stroge kriterijume, nije se zahtevalo to sto se sada zahteva od dece, a neki cak nisu ni imali prijemni (a ne vidim sta im fali sto ga nisu imali?)... Nije mi jasno sto se niko ne zapita da li srednja skola postaje "luksuz", i dali su deca koja nisu imala prijemni uopste nesto izgubila u odnosu na decu danas?

daca

pre 15 godina

Ja se odlično sećam svog osnovnoškolskog gradiva i to mi je bila super baza za sva kasnija učenja, a imala sam nastavnike i ovakve i onakve, kao što su i danas (radim u školi). Ali sam UČILA i to me je interesovalo. Bilo je manje nekih izvanškolskih sadržaja nego danas, to dosta odvlači decu, ali stvar je u tome da deca NE UČE u velikom broju. Oni koji redovno uče imaju frku od ove vesti samo zato što je izrečena preteći, ali njima je isto - jer znaju gradivo. Strašno je koliko roditelji danas "štite" svoju decu (od čega?) i kako su neprijateljski nastrojeni prema školi i to njihova deca vide, pa što da ne iskoriste. Čini mi se da je jaz nepremostiv, a to je užasno baš za tu decu. A Ministarstvo samo doliva ulje na vatru svojim hirovitim i neosmišljenim postupcima i mnogo doprinose da mi u školi izgledamo kao budale jer nemamo informacije na vreme i ne možemo da stanemo iza njih. Da ne dužim više - prosveta je jako jadna, kao uostalom...

matematikaVSministarstvo

pre 15 godina

Apsolutno se slazem sa merama za sprecavanje prepisivanja!!! Uvek sam bila veliki protivnik toga, to je varanje po najvise sebe a potom drugih itd...ta je prica poznata...
Medjutim, uvodjenje zadatak van knjiga za pripremu prijemnog kako bi se skolarci zaista pripremili je van svake pameti! Pa da ste ih valjano ucili svih tih osam godina ne bi vam ni padalo na pamet da sad ovo radite. A znam, i sama sam ucestvovala u ne tako starom osnovnom skolstvu, da se tamo neko trajnije znanje tesko stice ukoliko nastavno osoblje nije pozrtvovano i motivisano i sve ono sto bi trebao jedan nastavnik da poseduje. Licno se malo toga secam iz osnovne skole, a skoro sam imala priliku i da prelistam udzbenik biologije za 7. razred...i postalo mi je jasno zasto je to tako! Ti udzbenici su prepuni informacija koje (barem osnovcima) nisu od nikakve koristi. Umesto da uce da prepoznaju travice koje svakodnevno vidjaju na Kalenicu, pa po koju interesantnu informaciju o njima, ne tu se nizu i nizu kojekakvi strucni nazivi. Tuzno! I sad ih na svu tu muku jos i plase sa tim dodatnim zadacima, njih mlade u pubertetu koji sve to mnogo stresno podnose (ako niste zaboravili kakav je to osecaj). I naravno, udarimo ih mlade, ali se onda nemojmo pitati sto je toliko prepisivanja i svih novih tehnologija razvijenih u tom pravcu. Cilj su postali bodovi, procenti a prave vrednosti su zaboravljene odavno, stoga bolje lecite koren koji je truo, a ne opet neke sumanute precice.
A zasto ne bismo malo testirali nastavnike? Malo pitanjca van gradiva koje predaju? Malkice da ih zastrasimo... pa kazemo da ce da izgube posao ako npr. taj i taj procenat njihovih djaka ne polozi prijemni?

hmmm...

Maki

pre 15 godina

Moja generacija (1979) i mnoge druge imale su na prijemnom za srednju skolu iskljucivo nepoznate zadatke, polagale prijemni u skolama koje zele da upisu, pred nepoznatim profesorima, prag je bio visi od 10 poena, pa smo polozili iako kvalitet obrazovanja nije bio nista bolji nego danas (nastavnici su strajkovali, gubili smo casove zbog nedostatka grejanja ili struje, odeljenja su imala po 35-40 djaka itd.). Nenormalno je da znas unapred koja pitanja ces imati na prijemnom! Sistematsko zatupljivanje dece tim zbirkama je bila jedna od najvecih gluposti u istoriji srpske prosvete.

Ako i treba

pre 15 godina

I treba da se polaze u skoli koju hoce da upisu i da bude teze. Ovo sto imamo poslednjih godina nije normalno, sa 4 jedinice na popravni, 1-3 zadatka za upis. Ja sam svoj prijemni polagao daleko od kuce i imao sam za prolaz 12 i 10 zadataka. A ovoj danasnjoj deci moraju i gradiva da smanjuju, jer njih nista ne zanima ali nista. 90% su nepismeni ("jer" koriste i za upit i za potvrdu, "ne" i "li" da ne spominjem). Zato kriterijumi da se podignu da nam deca ne bi glupa bila. Nisu tu profesori krivi nego deca i roditelji. Decu nista ne zanima osim, daj ovo ono, a roditelji svoje mezimce sve pustaju. Ja sam roditelj deteta koje je jos malo za skolu, ali prvi ga ne bih pustio u srednju da ne zna maternji jezik, to jest gramatiku istog.

pera detlic

pre 15 godina

Elem, u moje vreme se otprilike znalo koje ce oblasti biti na prijemnom, ali zato nije bilo strajkova. Zbirke su uvedene u vreme kada se pocelo sa strajkovima, da ne kazem 90tih godina, i prvih par godina su svi zadaci bili nepoznati. Ali, ne lezi vraze, odredjeni broj osoba je debelo profitirao, posto su testovi prodavani pre prijemnog, pa se neko, umesto da menja metodologiju polaganja, dosetio da budu svi zadaci iz zbirke.

Prepisivaca ce uvek biti, decu u skoli apsolutno ne uce da misle, vec da kao papagaji ponavljaju, a ne daj boze, ako ubace nesto svoje, odmah niza ocena. U jos goroj situaciji je dete koje je malo ambicioznije pa iskoristi internet.

Gospodo menjajte profesore i sistem nastave, sramota je da je sistem bio mnogo bolji i kvalitetniji za vreme omrazenih komunistickih godina.

od malih nogu!

pre 15 godina

Možda ovo i nije loša ideja.
Možda će se onda manje provlačiti kroz iglene uši oni koji imaju malo znanja a mnogo poznanstava. Ko zna?
Jedan dobar prijemni bi dobrodošao i za odrasle(?) u sferi ekonomije, policije, među
profesorima, sudijama i pogotovo među političarima. Ko zna?

Blazenka

pre 15 godina

Zao mi je te dece koja su svake godine istraumirana, pod pritiskom su i roditelji. U moje vreme nije bilo prijemnih. Ne znam da li ih treba ukinuti, ali nesto nije u redu. Ne dopada mi se kako im se prenosi znanje, mislim da samo bubaju.

Lejla

pre 15 godina

Iskreno, nisam procitala sve komentare, ali evo kako stvari stoje iz ugla devojke koja upravo zavrsava srednju skolicu u inostranstvu. Zavrsila sam prva 3 razreda filoloske gimnazije u Srbiji i prijemni za tu skolu je drugaciji od ostalih zato sto mi nismo imali tu privilegiju da naucimo zbirku napamet i da je "pljunemo" na papir. Zbog toga ne verujem da cete naci vise od 5% ucenika koji "ne pripadaju" tom smeru ako su polozili prijemni i zbog toga se slazem sa novim nacinom testiranja.
Sto se znanja tice, izgleda da zavisi od skole do skole, grada do grada, ali reci cu vam cinjenicu: nasi osnovci znaju DALEKO vise od prosecnog srednjoskolca (recimo juniora) u SADu!
Nas edukacioni sistem je jak, a pitanje treba postaviti ucenicima sta zele i ocekuju od svoje buducnosti.

Žarko

pre 15 godina

Niko ne spori potrebu reforme prijemnog ispita - ali je krajnje neprimereno da se pravila menjaju u sred školske godine, kao što neko mora da odgovara zbog toga što zbirke zadataka još nisu izašle, a počelo je drugo polugođe. Najlakše je eksperimentisati nad decom. Mislim da se u ovom slučaju radi o Kršenju konvencije o pravima deteta.

roditelj

pre 15 godina

Stice se utisak da svemu dajemo neku visu notu, veci znacaj, vise vaznosti... Osecam da ce sada da krene kampanja o prijemnima a da ce djaci da se isprepadaju a roditelji ce ludi setati... Ne razumem te fame. Ako se mi igramo sa decom od 15 godina, sta mi zauzvrat od njih ocekujemo kada se sutra dokopaju profesija. Vidi se da nam je ministar iz redova komunista, samo kod njih jos uvek vaze neke staljinisticke metode zastrasivanja. Ako su deca prosecne inteligencije, isla su redovno u skolu, profesori se trudili da im uliju znanje gde je tu mesto panici da ce prijemni da se padne. Ostaje pitanje sta cemo sa nastavnicima koji predaju srpski i matematiku, niko ih ne upozorava da ce neuspeh dece biti i njihov neuspeh.

Jan

pre 15 godina

Ako , i treba. I onako nista nisu radili u skoli sto zbog skracenja casova zbog toga sto im je bilo zima u skoli, sto zbog svih onih skracenih casova zbog mnogobrojnih strajkova prosvetara. Udri po uceniku, neka i oni zamrze i Srbiju i sve politicare koji im od malena pruzaju svesrdnu pomoc da im ogade zivot.
Moj sin je u 6 razredu osnovne skole, ima 4 jezika i 4 puta nedeljno po 7 sati!
Ne mogu da vam opisem koliko sam srecan sto se DS pomirio sa SPS-om i sada imamo kadar SPS-a kao misnistra u prosveti.
Cega god su se dohvatili ovi iz SPS-a sve ide naopako.
Jos samo cekam da Dacic da ovlascenja policajcima koji rade kao obezbedjenje u skolama da biju neposlusnu decu posto nema demonstranata na ulicama pa da malo vezbaju!!!!

Prijemni ?

pre 15 godina

OK, bice vise padanja na prijemnom zbog tezeg testa i poostrenog kriterijuma za prolaz. Samo nemojte da mi neko kaze da su deca ranije bila pametnija od dece danas, nego bice da oni nisu imali tako stroge kriterijume, nije se zahtevalo to sto se sada zahteva od dece, a neki cak nisu ni imali prijemni (a ne vidim sta im fali sto ga nisu imali?)... Nije mi jasno sto se niko ne zapita da li srednja skola postaje "luksuz", i dali su deca koja nisu imala prijemni uopste nesto izgubila u odnosu na decu danas?

matematikaVSministarstvo

pre 15 godina

Apsolutno se slazem sa merama za sprecavanje prepisivanja!!! Uvek sam bila veliki protivnik toga, to je varanje po najvise sebe a potom drugih itd...ta je prica poznata...
Medjutim, uvodjenje zadatak van knjiga za pripremu prijemnog kako bi se skolarci zaista pripremili je van svake pameti! Pa da ste ih valjano ucili svih tih osam godina ne bi vam ni padalo na pamet da sad ovo radite. A znam, i sama sam ucestvovala u ne tako starom osnovnom skolstvu, da se tamo neko trajnije znanje tesko stice ukoliko nastavno osoblje nije pozrtvovano i motivisano i sve ono sto bi trebao jedan nastavnik da poseduje. Licno se malo toga secam iz osnovne skole, a skoro sam imala priliku i da prelistam udzbenik biologije za 7. razred...i postalo mi je jasno zasto je to tako! Ti udzbenici su prepuni informacija koje (barem osnovcima) nisu od nikakve koristi. Umesto da uce da prepoznaju travice koje svakodnevno vidjaju na Kalenicu, pa po koju interesantnu informaciju o njima, ne tu se nizu i nizu kojekakvi strucni nazivi. Tuzno! I sad ih na svu tu muku jos i plase sa tim dodatnim zadacima, njih mlade u pubertetu koji sve to mnogo stresno podnose (ako niste zaboravili kakav je to osecaj). I naravno, udarimo ih mlade, ali se onda nemojmo pitati sto je toliko prepisivanja i svih novih tehnologija razvijenih u tom pravcu. Cilj su postali bodovi, procenti a prave vrednosti su zaboravljene odavno, stoga bolje lecite koren koji je truo, a ne opet neke sumanute precice.
A zasto ne bismo malo testirali nastavnike? Malo pitanjca van gradiva koje predaju? Malkice da ih zastrasimo... pa kazemo da ce da izgube posao ako npr. taj i taj procenat njihovih djaka ne polozi prijemni?

hmmm...

niko bitan

pre 15 godina

A ne bi li se malo, slučajno, promenio sistem nastave i količina znanja koju deca steknu DO upisa u srednju školu, da ne govorim o upisu na fakultet?

Možda bi se time izbeglo da student jugoslovenske književnosti na ispitu napiše "ne zakonito", "neumem" i slično.. .Jer za to nije kriv "pogrešan" prijemni, na kojem su profesori/nastavnici "bolećivi", to je NEZNANJE, u najbrutalnijem obliku...

"Novim" prijemnim žele da kompenzuju što deca dotad nisu naučena da misle, da vladaju informacijom, da uopšte STEKNU informaciju?!
Koješta...

Blazenka

pre 15 godina

Zao mi je te dece koja su svake godine istraumirana, pod pritiskom su i roditelji. U moje vreme nije bilo prijemnih. Ne znam da li ih treba ukinuti, ali nesto nije u redu. Ne dopada mi se kako im se prenosi znanje, mislim da samo bubaju.

snoopy

pre 15 godina

Dobro je dok imaju zbirke, mi u ono vreme nismo imali ni zbirke. Svi zadaci su bili potpuno novi. Ucilo se i pripremalo gradivo, a ne gotovi zadaci. I da, za prolaz je trebalo vise od 10 poena od maksimalnih 20, a ne jedan poen kao poslednjih godina. Isto se prijemni ispit polagao u srednjoj skoli, pred nepoznatim profesorima. Ipak se prolazilo i upisivalo... Nije ovo nista novo. Jos je i ublazeno u odnosu na ono sto je moglo ga bude. Moguce da je ovo samo pocetak.

tokamak

pre 15 godina

Nije normalno da deca znaju koje zadatke ce imati na prijemnom. To nigde ne postoji na svetu. Samo u Srbiji moze da izazove cudjenje vest da ce neverovatnih 5 zadataka biti sa promenjenim brojevima. Nista ne treba da bude poznato, ako je cilj da se dobro to gradivo nauci. A ako je cilj da dete bude lenjo, neobrazovao i sa dobrim ocenama onda je ovo super
Ovakav sistem sa poznatim zadacima od normalne, zdrave , prave dece stvatra mentalno (a bogmi i moralno) zakrzljalu generaciju. Uspeh bez truda ce biti moto novih generacija. Mada kad pogledamo generaciju roditelja koji su spremni da blokiraju Beograd ili autoput samo zato sto nesto nije nima po volji ... Princip je ovde isti: niko ne zeli da preuzme odgovornost za svoje postupke i svi veruju da se za nista moze dobiti nesto ...

Maki

pre 15 godina

Moja generacija (1979) i mnoge druge imale su na prijemnom za srednju skolu iskljucivo nepoznate zadatke, polagale prijemni u skolama koje zele da upisu, pred nepoznatim profesorima, prag je bio visi od 10 poena, pa smo polozili iako kvalitet obrazovanja nije bio nista bolji nego danas (nastavnici su strajkovali, gubili smo casove zbog nedostatka grejanja ili struje, odeljenja su imala po 35-40 djaka itd.). Nenormalno je da znas unapred koja pitanja ces imati na prijemnom! Sistematsko zatupljivanje dece tim zbirkama je bila jedna od najvecih gluposti u istoriji srpske prosvete.

Ako i treba

pre 15 godina

I treba da se polaze u skoli koju hoce da upisu i da bude teze. Ovo sto imamo poslednjih godina nije normalno, sa 4 jedinice na popravni, 1-3 zadatka za upis. Ja sam svoj prijemni polagao daleko od kuce i imao sam za prolaz 12 i 10 zadataka. A ovoj danasnjoj deci moraju i gradiva da smanjuju, jer njih nista ne zanima ali nista. 90% su nepismeni ("jer" koriste i za upit i za potvrdu, "ne" i "li" da ne spominjem). Zato kriterijumi da se podignu da nam deca ne bi glupa bila. Nisu tu profesori krivi nego deca i roditelji. Decu nista ne zanima osim, daj ovo ono, a roditelji svoje mezimce sve pustaju. Ja sam roditelj deteta koje je jos malo za skolu, ali prvi ga ne bih pustio u srednju da ne zna maternji jezik, to jest gramatiku istog.

Lejla

pre 15 godina

Iskreno, nisam procitala sve komentare, ali evo kako stvari stoje iz ugla devojke koja upravo zavrsava srednju skolicu u inostranstvu. Zavrsila sam prva 3 razreda filoloske gimnazije u Srbiji i prijemni za tu skolu je drugaciji od ostalih zato sto mi nismo imali tu privilegiju da naucimo zbirku napamet i da je "pljunemo" na papir. Zbog toga ne verujem da cete naci vise od 5% ucenika koji "ne pripadaju" tom smeru ako su polozili prijemni i zbog toga se slazem sa novim nacinom testiranja.
Sto se znanja tice, izgleda da zavisi od skole do skole, grada do grada, ali reci cu vam cinjenicu: nasi osnovci znaju DALEKO vise od prosecnog srednjoskolca (recimo juniora) u SADu!
Nas edukacioni sistem je jak, a pitanje treba postaviti ucenicima sta zele i ocekuju od svoje buducnosti.

ZeljkoM

pre 15 godina

Preduzete su mere da bi se sprecilo varanje. To ne cini prijemni ispit tezim. Ustvari je s ovim upis laksi za dobre djake jer prepisivaci nece moci da ukradu njihova mesta u odeljenju.

od malih nogu!

pre 15 godina

Možda ovo i nije loša ideja.
Možda će se onda manje provlačiti kroz iglene uši oni koji imaju malo znanja a mnogo poznanstava. Ko zna?
Jedan dobar prijemni bi dobrodošao i za odrasle(?) u sferi ekonomije, policije, među
profesorima, sudijama i pogotovo među političarima. Ko zna?

pera detlic

pre 15 godina

Elem, u moje vreme se otprilike znalo koje ce oblasti biti na prijemnom, ali zato nije bilo strajkova. Zbirke su uvedene u vreme kada se pocelo sa strajkovima, da ne kazem 90tih godina, i prvih par godina su svi zadaci bili nepoznati. Ali, ne lezi vraze, odredjeni broj osoba je debelo profitirao, posto su testovi prodavani pre prijemnog, pa se neko, umesto da menja metodologiju polaganja, dosetio da budu svi zadaci iz zbirke.

Prepisivaca ce uvek biti, decu u skoli apsolutno ne uce da misle, vec da kao papagaji ponavljaju, a ne daj boze, ako ubace nesto svoje, odmah niza ocena. U jos goroj situaciji je dete koje je malo ambicioznije pa iskoristi internet.

Gospodo menjajte profesore i sistem nastave, sramota je da je sistem bio mnogo bolji i kvalitetniji za vreme omrazenih komunistickih godina.

daca

pre 15 godina

Ja se odlično sećam svog osnovnoškolskog gradiva i to mi je bila super baza za sva kasnija učenja, a imala sam nastavnike i ovakve i onakve, kao što su i danas (radim u školi). Ali sam UČILA i to me je interesovalo. Bilo je manje nekih izvanškolskih sadržaja nego danas, to dosta odvlači decu, ali stvar je u tome da deca NE UČE u velikom broju. Oni koji redovno uče imaju frku od ove vesti samo zato što je izrečena preteći, ali njima je isto - jer znaju gradivo. Strašno je koliko roditelji danas "štite" svoju decu (od čega?) i kako su neprijateljski nastrojeni prema školi i to njihova deca vide, pa što da ne iskoriste. Čini mi se da je jaz nepremostiv, a to je užasno baš za tu decu. A Ministarstvo samo doliva ulje na vatru svojim hirovitim i neosmišljenim postupcima i mnogo doprinose da mi u školi izgledamo kao budale jer nemamo informacije na vreme i ne možemo da stanemo iza njih. Da ne dužim više - prosveta je jako jadna, kao uostalom...