Sreda, 21.01.2009.

10:00

Mladi i kontracepcija

Izvor: B92

Mladi i kontracepcija IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

17 Komentari

Sortiraj po:

mirjam

pre 15 godina

Iz komntara se vidi da je kod nas problem u, akko rece jedna osoba, zatucanosti. Nasi lekari/ke su podjednako konzervativni i nisu od pomoci mladima koji zatraze njihovu pomoc. I roditelji su staromodni i nemaju petlju, a ni znanje da se noe sa svojom decom. Zato oni nalaze odgvore na internetu, koji nisu uvek dobri. Edukacija na nivou prvog razreda srednje skole je apsolutno neophodna.

xx

pre 15 godina

MHM. kada sam ja (pre 12 godina) prvi put otisla kod ginekologa, sa 17 godina, u privatnu ordinaciju gde se posete dosta skupo naplacuju, lekarka me je ismevala! uzas! kad sam posle nekoliko godina zbog zdravstvenih problema isla kod nekog drugog ginekologa, on mi je prepisao lekove iz uvoza - koje su izazvale kontraindikacije... i tako... Toliko o ginekolozima. Jednostavno, od njih se ne moze ocekivati bilo kakva pomoc ili savet. Fakat.

Obi

pre 15 godina

Vreme- kakvo je takvo je, i tu smo gde smo. Pricati o tome "kako je bilo u moje vreme" je potpuno iluzorno jer ko hoce da stupi u seksualne odnose, taj ce i stupiti, a do roditelja je da shvate da je "bolje spreciti nego leciti". Vecina roditelja ne samo sto ne uziva poverenje svoje dece (a bogme ni ne zasluzuje) nego cak i da uziva, ipak to su povodljive godine (tinejdz a i kasniji period) i ipak je retko koji tinejdzer razuman, koliko god bio inteligentan. Zato je NEOPHODNO uputiti ih kako u kontracepciju tako u dozivotne posledice nekoriscenja iste (trudnoca/mlada mama ili abortus- oba su jeziva trauma i nepotrebno mucenje; papiloma- lep, onkogen virus, koji se uzgred-budi-receno 100% prenosi na potomstvo; HIV i ostale divote...).
S druge strane, smatram da je to mladalacko coporasenje i promovisanje promiskuiteta jadno- i sve te sto izigravaju ribe u srednjoj skoli i svi ti nazovi frajeri uglavnom poticu iz emotivno nesredjenih (polu)porodica i lececi svoje komplekse zele da se nametnu ostatku sveta- dok mogu, a to je upravo tinejdz period. Nemojte se vuci sa takvim likovima, koliko god da su trenutno harizmaticni, shvaticete kad napunite 20 godina koliko su ustvari bili jadni. I ako vam se neko podsmeva sto ste nevini sa 23 godine- pustite ga nek se smeje. A u seksualne odnose stupite kad vi budete smatrali da ste spremni. Ali, nikad bez zastite!
Kontraceptivne pilule JESU mac sa dve ostrice; pilula za dan posle jos je gora; ali i to je bolje nego nezeljena trudnoca (od svega je ipak najbolji kondom).

Jaganjac

pre 15 godina

Dokle god mališani okreću glavu dok se gledaju filmovi u kojima ima "golišavih" scena a scene nasilja se pomno i bez ikakvog ustezanja prate - imaćemo devijantno društvo... Seksualno obrazovanje nije tabu tema... osim u mračnom srednjem veku...

Novosadjanin

pre 15 godina

Strasno je ako su podaci istiniti... - Da se godisnje ubije 10000 beba od strane maloletnih osoba koje "nisu pazile". Sramota za zemlju, za roditelje, za decu... Ova zemlja vapi za sveopstim preporodom...

Beli

pre 15 godina

Ono sto je problem sa sexualnom edukacijom u skolama kod nas je ta,sto se ona nije pomerila u shvatanjima od pre 10 i vise godina.Danasnja deca su mnogo upucenija u sex nego sto su to bila ranije i smesno je njima poceti pricati o "pcelici i cvetu",a o polnim organima i prokreaciji tek u srednjoj skoli,jer to jedino kod njih izaziva salve smeha i neukusne sale.Ne pravimo od dece male debile,vec nastojmo da ih od mladjih dobi pravilno edukujemo.Ako je surova stvarnost da deca sa 14-15 godina pocinju stupat u sexualne odnose,onda nemojmo pred time zatvarati oci,vec na vreme pocnimo sa edukacijom i prevencijom

Icotaki

pre 15 godina

Mene moja mama odvela kod ginekologa kad sam imala 17 godina da se raspitamo za najbolju kontracepciju. Ovo je bilo pre 15 godina. Ginekolog je bio Dr Minic (zensko) u pancevackom dispanzeru za zene. Ova guska nas je isterala iz ordinacije sa recima da jos nisam zrela za seks (sto ce zaista da me spreci da se kresnem sa deckom) a mami je odrzala predavanja na temu "kakav je ona to roditelj kad promovise promiskuitet". Hmmmm.

t.nl

pre 15 godina

Evo probacu da dam neko svoje neutralno misljenje,mozda ce nekom biti zanimljivo.Zivim u Holandiji i cesto se nalazim u sukobu dve razlicite kulture.U jednoj kulturi sve tabu teme su prevazidjene,dok u drugoj(nasoj) jos uvek vlada,kako neko rece,srednji vek.

U skolskom lokalu se nalazi Tv i kompjuter,iz dokumentarnih filmova deca svaki dan nauce i nesto novo.8-godisnja deca gledaju zanimljivosti iz biljnog i zivotinjskog carstva, geografije,biologije,pa i ponekad o tome odakle dolaze deca na svet:))decu ne donose rode:))Ostala sam bez reci kada je moj sincic(7) jednog dana ponosno rekao :"ja sam nastao iz tatinog jajasceta".Svake godine se opsirnije i detaljnije objasnjava deci neka oblast,ili predmet,pa i sam zivot.O razlikama medju polovima,razlike u veri,npr neko veruje u Hrista a neko u Alaha,kako je homoseksualnost normalna i prirodna stvar pojedinca,opasnosti droge,itd...

Po zavrsetku osnovne skole oni su vec upoznati sa svim mogucim opasnostima.Mlade devojke(vecina) vec sa 15 godina pocinju sa kontracepcijom u vidu tablete.U tim godinama vecina je seksualno aktivna i cak mogu vikendom da prespavaju kod svog decka ili devojke uz svu saglasnost roditelja.

Ovde roditeljski moto glasi:bolje je da moje dete ima seks u svojoj sobi na sigurnom,nego krisom negde u parku.

mia

pre 15 godina

odakle početi?
osnov svega jeste edukacija,a to će se teško postići tako što ćete tekstovima u novinama i na internetu naterati sedamnaestogodišnjakinju da ode kod ginekologa.o njihovim vršnjacima bolje i da ne pričam, nemoguće je naterati odraslog muškarca da ode kod doktora, da ne pominjem savetovalište("savršeno sam normalan")a ne klinca "da bi stekao neka znanja"!edukaciju bi trebalo organizovano sprovoditi po srednjim školama,jedan školski čas može čuda da učini.uostalom, ako su '93-će mogli bez blama da nam upadaju u razred iz gradskog zavoda ne sećam se više kog i pred svima da nam pregledaju glave da nemamo slučajno vaške, ovo deluje stvarno kao pesma!
preporučivati hormonsku kontracepciju nekome ko je maloletan je nedopustivo, jer to sme samo lekar da prepiše.jednog dana ti, na ruku uzeti hormoni, mogu da učine neka vrlo neprijatna i neizlečiva čuda. i pilula dan posle je jedan oblik hormonalne terapije i ne treba je uzimati kao sredstvo kontracepcije,već samo ako se stvarno mora!o tome šta ona može da napravi,najbolje pitajte ginekologa, ako ima vremena da objasni.i uzgred,zašto se već našoj omladini ne dele besplatno kondomi,jer to jeste najpouzdaniji način zaštite od svega u tekstu navedenog.mislim,ako je ministarstvu već toliko stalo do reproduktivnog zdravlja? a edukacija o hpv je tek hit! dolaze kod mene na posao i drže predavanja ženama od 50 i kusur godina (ne kazem da nije korisno), ali zar ne bi bilo podjednako korisno to raditi i po srednjim školama?

ana

pre 15 godina

Pa u Srbiji je pilula za 'dan posle' cesce korisceno kontracepcijsko sredstvo od kondoma, pitajte apotekare, i jos pitajte za prosek godina pacijentkinja, ma uzas jedan..

Momcilo

pre 15 godina

Dajte ljudi, o čemu pričamo... Ja imam 26 godina i vidim kako su klinci sada mnogo promiskuitetniji nego moja generacija u tim godinama, ondnosno pre nekih 8-10 godina. Bolje da ne pričam ovde šta viđam po beogradskim klubovima! Ko je imao prilike da vidi, zna o čemu pričam...
Kad sam ja imao 16-17 godina u mom društvu niko ili skoro niko nije imao seksualne odnose, dok je sada to najnormalnija stvar za te godine... Jbg, šta smo drugo mogli da očekujemo uz uništenu zemlju, ali ipak "ružičastu" kulturu...
A roditelje ko pita, oni i onako moraju da gledaju kako će da sastave od prvog do prvog u nebeskom "Deltaland"-u...

Pozdrav

Maja

pre 15 godina

Zaista je tuzno kako stvari stoje u ovoj oblasti. Mislim da je najveci problem nasa “z_t_c_n_st”, koja je na nivou srednjeg veka. Prvi i najveci problem je u tome sto ni roditelji nemaju pojma o ovoj temi. Drugi problem je sto bi roditelji, cini mi se, pre sahranili svoje dete nego sa njim/njom o tome pricali. Treci problem je sto ni skole ne pridaju znacaja ovome, pa deca nemaju pojma o tim stvarima.
Mislim da tragicnost situacije mogu dobro da ilustrujem licnim iskustvo. U 18-toj sam majci (ona je fakultetski obrazovana zena!) sa suzama u ocima rekla da sam tog meseca prvi put spavala sa mojim deckom i da mi sad vec nedelju dana kasni menstruacija. Njena celokupna reakcija se svela na trenutni plac i (sad vec legendarnu) recenicu “Obecaj mi da to vise nikada neces raditi!”. ????????? Barem sam se slatko nasmejala u celoj toj tragediji…
Polovinom dvadesetih godina sam samoinicijativno resila da pocnem da pijem kontraceptivnu pilulu. Ni jedna drugarica je nikada nije koristila, i jedini komentari koji sam dobila od vrsnjaka su bili: (1) od pilile mozes da ostanes sterilna i (2) od pilule ce ti porasti velike dlake po celom telu. Ipak sam otisla kod doktora I trazila pilulu. Ispostavilo se da su navedeni simptomi netacni i da se pilula u Srbiji cak dobija BESPLATNO!!! Kada sam pocela da ih pijem, saopstila sam to mami. Mislila sam da je to korisno u slucaju da mi se nesto desi (npr.udari me autobus, padnem u komu, i lekari hoce da znaju da li pijem neke lekove ). Mama mi je samo rekla “Pa ti stvarno nisi normalna. Kako mozes meni o takvim stvarima da pricas?”
I nije samo moj slucaj ovakav: cula sam jos gore price od drugarica  Jedino resenje je ozbiljno uvesti ovu temu u skole. Tako ce sadasnja deca nauciti kako stoje stvari: (1) znace kako da se ponasaju sada, (2) ovo ce prestati da bude tabu tema i (3) znace kako da savetuju svoju decu kasnije.

wlado

pre 15 godina

ovo je najvaznija tema za mlade

meni nije to jasno- da ljudi nemaju toliko mozga i odgovornosti da misle sta posle?

devojka od 17 godina mama>?
bice sjajni roditelji..

to je najvaznija stvar, mlade devojke nadju momka, on izgleda nema trunku savesti, ne koriste nikakvu vrstu zastite, sutra hop, ona trudna, jeste ona kriva sto je dozvolila, ali najveci krivac je taj lik, posto je iskreno najvise do njega...pa pre svega ne bih sebi dozvolio da budem cale sa 18 godina, ALO???

ja sam sa devojkom 4 godine, i dalje pazimo, kad nismo sigurni kupimo day after pill, i mirni smo...u ovom textu statistika kaze da pola njih odluci da rodi dete, majko mila, deca radjaju decu, ja imam 24 godine i znam da makar jos 5 godina nisam spreman da budem dobar i odgovoran roditelj....

Safe

pre 15 godina

Za vaspitanje deteta odgovorni su roditelji i škola.Početi sa seksualnim obrazovanjem još u osnovnoj školi(što pre to bolje).Seks ne treba predstaviti kao tabu temu ili nesto sramno i gresno,vec treba edukovati mlade kako da na odgovoran i bezbedan način upražnjuju seks.Sve ovo uz podršku roditelja(koji idu u koraku sa vremenom)i uz savet doktora o odluci koja kontracepcija bi se pokazala kao najefikasnija.

Marko

pre 15 godina

Bilo bi lepo kada bi devojke mogle da dobiju savet od stručnjaka u poliklinikama, ali je osoblje uglavnom toliko neprijatno da devojke tamo odlaze samo ukoliko je apsolutno neophodno. Čisto da se zna, to nije moja tvrdnja već sam čuo priče od drugarica. Što se mene tiče, dva puta sam bio kod dermatovenerologa, jednom je tu bila fina doktorka,njoj sve pohvale, a drugi put doktor koji se izdrao na mene zato što sam došao a nije mi bilo ništa...

Marko

pre 15 godina

Bilo bi lepo kada bi devojke mogle da dobiju savet od stručnjaka u poliklinikama, ali je osoblje uglavnom toliko neprijatno da devojke tamo odlaze samo ukoliko je apsolutno neophodno. Čisto da se zna, to nije moja tvrdnja već sam čuo priče od drugarica. Što se mene tiče, dva puta sam bio kod dermatovenerologa, jednom je tu bila fina doktorka,njoj sve pohvale, a drugi put doktor koji se izdrao na mene zato što sam došao a nije mi bilo ništa...

Maja

pre 15 godina

Zaista je tuzno kako stvari stoje u ovoj oblasti. Mislim da je najveci problem nasa “z_t_c_n_st”, koja je na nivou srednjeg veka. Prvi i najveci problem je u tome sto ni roditelji nemaju pojma o ovoj temi. Drugi problem je sto bi roditelji, cini mi se, pre sahranili svoje dete nego sa njim/njom o tome pricali. Treci problem je sto ni skole ne pridaju znacaja ovome, pa deca nemaju pojma o tim stvarima.
Mislim da tragicnost situacije mogu dobro da ilustrujem licnim iskustvo. U 18-toj sam majci (ona je fakultetski obrazovana zena!) sa suzama u ocima rekla da sam tog meseca prvi put spavala sa mojim deckom i da mi sad vec nedelju dana kasni menstruacija. Njena celokupna reakcija se svela na trenutni plac i (sad vec legendarnu) recenicu “Obecaj mi da to vise nikada neces raditi!”. ????????? Barem sam se slatko nasmejala u celoj toj tragediji…
Polovinom dvadesetih godina sam samoinicijativno resila da pocnem da pijem kontraceptivnu pilulu. Ni jedna drugarica je nikada nije koristila, i jedini komentari koji sam dobila od vrsnjaka su bili: (1) od pilile mozes da ostanes sterilna i (2) od pilule ce ti porasti velike dlake po celom telu. Ipak sam otisla kod doktora I trazila pilulu. Ispostavilo se da su navedeni simptomi netacni i da se pilula u Srbiji cak dobija BESPLATNO!!! Kada sam pocela da ih pijem, saopstila sam to mami. Mislila sam da je to korisno u slucaju da mi se nesto desi (npr.udari me autobus, padnem u komu, i lekari hoce da znaju da li pijem neke lekove ). Mama mi je samo rekla “Pa ti stvarno nisi normalna. Kako mozes meni o takvim stvarima da pricas?”
I nije samo moj slucaj ovakav: cula sam jos gore price od drugarica  Jedino resenje je ozbiljno uvesti ovu temu u skole. Tako ce sadasnja deca nauciti kako stoje stvari: (1) znace kako da se ponasaju sada, (2) ovo ce prestati da bude tabu tema i (3) znace kako da savetuju svoju decu kasnije.

Obi

pre 15 godina

Vreme- kakvo je takvo je, i tu smo gde smo. Pricati o tome "kako je bilo u moje vreme" je potpuno iluzorno jer ko hoce da stupi u seksualne odnose, taj ce i stupiti, a do roditelja je da shvate da je "bolje spreciti nego leciti". Vecina roditelja ne samo sto ne uziva poverenje svoje dece (a bogme ni ne zasluzuje) nego cak i da uziva, ipak to su povodljive godine (tinejdz a i kasniji period) i ipak je retko koji tinejdzer razuman, koliko god bio inteligentan. Zato je NEOPHODNO uputiti ih kako u kontracepciju tako u dozivotne posledice nekoriscenja iste (trudnoca/mlada mama ili abortus- oba su jeziva trauma i nepotrebno mucenje; papiloma- lep, onkogen virus, koji se uzgred-budi-receno 100% prenosi na potomstvo; HIV i ostale divote...).
S druge strane, smatram da je to mladalacko coporasenje i promovisanje promiskuiteta jadno- i sve te sto izigravaju ribe u srednjoj skoli i svi ti nazovi frajeri uglavnom poticu iz emotivno nesredjenih (polu)porodica i lececi svoje komplekse zele da se nametnu ostatku sveta- dok mogu, a to je upravo tinejdz period. Nemojte se vuci sa takvim likovima, koliko god da su trenutno harizmaticni, shvaticete kad napunite 20 godina koliko su ustvari bili jadni. I ako vam se neko podsmeva sto ste nevini sa 23 godine- pustite ga nek se smeje. A u seksualne odnose stupite kad vi budete smatrali da ste spremni. Ali, nikad bez zastite!
Kontraceptivne pilule JESU mac sa dve ostrice; pilula za dan posle jos je gora; ali i to je bolje nego nezeljena trudnoca (od svega je ipak najbolji kondom).

Icotaki

pre 15 godina

Mene moja mama odvela kod ginekologa kad sam imala 17 godina da se raspitamo za najbolju kontracepciju. Ovo je bilo pre 15 godina. Ginekolog je bio Dr Minic (zensko) u pancevackom dispanzeru za zene. Ova guska nas je isterala iz ordinacije sa recima da jos nisam zrela za seks (sto ce zaista da me spreci da se kresnem sa deckom) a mami je odrzala predavanja na temu "kakav je ona to roditelj kad promovise promiskuitet". Hmmmm.

t.nl

pre 15 godina

Evo probacu da dam neko svoje neutralno misljenje,mozda ce nekom biti zanimljivo.Zivim u Holandiji i cesto se nalazim u sukobu dve razlicite kulture.U jednoj kulturi sve tabu teme su prevazidjene,dok u drugoj(nasoj) jos uvek vlada,kako neko rece,srednji vek.

U skolskom lokalu se nalazi Tv i kompjuter,iz dokumentarnih filmova deca svaki dan nauce i nesto novo.8-godisnja deca gledaju zanimljivosti iz biljnog i zivotinjskog carstva, geografije,biologije,pa i ponekad o tome odakle dolaze deca na svet:))decu ne donose rode:))Ostala sam bez reci kada je moj sincic(7) jednog dana ponosno rekao :"ja sam nastao iz tatinog jajasceta".Svake godine se opsirnije i detaljnije objasnjava deci neka oblast,ili predmet,pa i sam zivot.O razlikama medju polovima,razlike u veri,npr neko veruje u Hrista a neko u Alaha,kako je homoseksualnost normalna i prirodna stvar pojedinca,opasnosti droge,itd...

Po zavrsetku osnovne skole oni su vec upoznati sa svim mogucim opasnostima.Mlade devojke(vecina) vec sa 15 godina pocinju sa kontracepcijom u vidu tablete.U tim godinama vecina je seksualno aktivna i cak mogu vikendom da prespavaju kod svog decka ili devojke uz svu saglasnost roditelja.

Ovde roditeljski moto glasi:bolje je da moje dete ima seks u svojoj sobi na sigurnom,nego krisom negde u parku.

Safe

pre 15 godina

Za vaspitanje deteta odgovorni su roditelji i škola.Početi sa seksualnim obrazovanjem još u osnovnoj školi(što pre to bolje).Seks ne treba predstaviti kao tabu temu ili nesto sramno i gresno,vec treba edukovati mlade kako da na odgovoran i bezbedan način upražnjuju seks.Sve ovo uz podršku roditelja(koji idu u koraku sa vremenom)i uz savet doktora o odluci koja kontracepcija bi se pokazala kao najefikasnija.

wlado

pre 15 godina

ovo je najvaznija tema za mlade

meni nije to jasno- da ljudi nemaju toliko mozga i odgovornosti da misle sta posle?

devojka od 17 godina mama>?
bice sjajni roditelji..

to je najvaznija stvar, mlade devojke nadju momka, on izgleda nema trunku savesti, ne koriste nikakvu vrstu zastite, sutra hop, ona trudna, jeste ona kriva sto je dozvolila, ali najveci krivac je taj lik, posto je iskreno najvise do njega...pa pre svega ne bih sebi dozvolio da budem cale sa 18 godina, ALO???

ja sam sa devojkom 4 godine, i dalje pazimo, kad nismo sigurni kupimo day after pill, i mirni smo...u ovom textu statistika kaze da pola njih odluci da rodi dete, majko mila, deca radjaju decu, ja imam 24 godine i znam da makar jos 5 godina nisam spreman da budem dobar i odgovoran roditelj....

Beli

pre 15 godina

Ono sto je problem sa sexualnom edukacijom u skolama kod nas je ta,sto se ona nije pomerila u shvatanjima od pre 10 i vise godina.Danasnja deca su mnogo upucenija u sex nego sto su to bila ranije i smesno je njima poceti pricati o "pcelici i cvetu",a o polnim organima i prokreaciji tek u srednjoj skoli,jer to jedino kod njih izaziva salve smeha i neukusne sale.Ne pravimo od dece male debile,vec nastojmo da ih od mladjih dobi pravilno edukujemo.Ako je surova stvarnost da deca sa 14-15 godina pocinju stupat u sexualne odnose,onda nemojmo pred time zatvarati oci,vec na vreme pocnimo sa edukacijom i prevencijom

Momcilo

pre 15 godina

Dajte ljudi, o čemu pričamo... Ja imam 26 godina i vidim kako su klinci sada mnogo promiskuitetniji nego moja generacija u tim godinama, ondnosno pre nekih 8-10 godina. Bolje da ne pričam ovde šta viđam po beogradskim klubovima! Ko je imao prilike da vidi, zna o čemu pričam...
Kad sam ja imao 16-17 godina u mom društvu niko ili skoro niko nije imao seksualne odnose, dok je sada to najnormalnija stvar za te godine... Jbg, šta smo drugo mogli da očekujemo uz uništenu zemlju, ali ipak "ružičastu" kulturu...
A roditelje ko pita, oni i onako moraju da gledaju kako će da sastave od prvog do prvog u nebeskom "Deltaland"-u...

Pozdrav

xx

pre 15 godina

MHM. kada sam ja (pre 12 godina) prvi put otisla kod ginekologa, sa 17 godina, u privatnu ordinaciju gde se posete dosta skupo naplacuju, lekarka me je ismevala! uzas! kad sam posle nekoliko godina zbog zdravstvenih problema isla kod nekog drugog ginekologa, on mi je prepisao lekove iz uvoza - koje su izazvale kontraindikacije... i tako... Toliko o ginekolozima. Jednostavno, od njih se ne moze ocekivati bilo kakva pomoc ili savet. Fakat.

mia

pre 15 godina

odakle početi?
osnov svega jeste edukacija,a to će se teško postići tako što ćete tekstovima u novinama i na internetu naterati sedamnaestogodišnjakinju da ode kod ginekologa.o njihovim vršnjacima bolje i da ne pričam, nemoguće je naterati odraslog muškarca da ode kod doktora, da ne pominjem savetovalište("savršeno sam normalan")a ne klinca "da bi stekao neka znanja"!edukaciju bi trebalo organizovano sprovoditi po srednjim školama,jedan školski čas može čuda da učini.uostalom, ako su '93-će mogli bez blama da nam upadaju u razred iz gradskog zavoda ne sećam se više kog i pred svima da nam pregledaju glave da nemamo slučajno vaške, ovo deluje stvarno kao pesma!
preporučivati hormonsku kontracepciju nekome ko je maloletan je nedopustivo, jer to sme samo lekar da prepiše.jednog dana ti, na ruku uzeti hormoni, mogu da učine neka vrlo neprijatna i neizlečiva čuda. i pilula dan posle je jedan oblik hormonalne terapije i ne treba je uzimati kao sredstvo kontracepcije,već samo ako se stvarno mora!o tome šta ona može da napravi,najbolje pitajte ginekologa, ako ima vremena da objasni.i uzgred,zašto se već našoj omladini ne dele besplatno kondomi,jer to jeste najpouzdaniji način zaštite od svega u tekstu navedenog.mislim,ako je ministarstvu već toliko stalo do reproduktivnog zdravlja? a edukacija o hpv je tek hit! dolaze kod mene na posao i drže predavanja ženama od 50 i kusur godina (ne kazem da nije korisno), ali zar ne bi bilo podjednako korisno to raditi i po srednjim školama?

ana

pre 15 godina

Pa u Srbiji je pilula za 'dan posle' cesce korisceno kontracepcijsko sredstvo od kondoma, pitajte apotekare, i jos pitajte za prosek godina pacijentkinja, ma uzas jedan..

Jaganjac

pre 15 godina

Dokle god mališani okreću glavu dok se gledaju filmovi u kojima ima "golišavih" scena a scene nasilja se pomno i bez ikakvog ustezanja prate - imaćemo devijantno društvo... Seksualno obrazovanje nije tabu tema... osim u mračnom srednjem veku...

Novosadjanin

pre 15 godina

Strasno je ako su podaci istiniti... - Da se godisnje ubije 10000 beba od strane maloletnih osoba koje "nisu pazile". Sramota za zemlju, za roditelje, za decu... Ova zemlja vapi za sveopstim preporodom...

mirjam

pre 15 godina

Iz komntara se vidi da je kod nas problem u, akko rece jedna osoba, zatucanosti. Nasi lekari/ke su podjednako konzervativni i nisu od pomoci mladima koji zatraze njihovu pomoc. I roditelji su staromodni i nemaju petlju, a ni znanje da se noe sa svojom decom. Zato oni nalaze odgvore na internetu, koji nisu uvek dobri. Edukacija na nivou prvog razreda srednje skole je apsolutno neophodna.

Momcilo

pre 15 godina

Dajte ljudi, o čemu pričamo... Ja imam 26 godina i vidim kako su klinci sada mnogo promiskuitetniji nego moja generacija u tim godinama, ondnosno pre nekih 8-10 godina. Bolje da ne pričam ovde šta viđam po beogradskim klubovima! Ko je imao prilike da vidi, zna o čemu pričam...
Kad sam ja imao 16-17 godina u mom društvu niko ili skoro niko nije imao seksualne odnose, dok je sada to najnormalnija stvar za te godine... Jbg, šta smo drugo mogli da očekujemo uz uništenu zemlju, ali ipak "ružičastu" kulturu...
A roditelje ko pita, oni i onako moraju da gledaju kako će da sastave od prvog do prvog u nebeskom "Deltaland"-u...

Pozdrav

ana

pre 15 godina

Pa u Srbiji je pilula za 'dan posle' cesce korisceno kontracepcijsko sredstvo od kondoma, pitajte apotekare, i jos pitajte za prosek godina pacijentkinja, ma uzas jedan..

mia

pre 15 godina

odakle početi?
osnov svega jeste edukacija,a to će se teško postići tako što ćete tekstovima u novinama i na internetu naterati sedamnaestogodišnjakinju da ode kod ginekologa.o njihovim vršnjacima bolje i da ne pričam, nemoguće je naterati odraslog muškarca da ode kod doktora, da ne pominjem savetovalište("savršeno sam normalan")a ne klinca "da bi stekao neka znanja"!edukaciju bi trebalo organizovano sprovoditi po srednjim školama,jedan školski čas može čuda da učini.uostalom, ako su '93-će mogli bez blama da nam upadaju u razred iz gradskog zavoda ne sećam se više kog i pred svima da nam pregledaju glave da nemamo slučajno vaške, ovo deluje stvarno kao pesma!
preporučivati hormonsku kontracepciju nekome ko je maloletan je nedopustivo, jer to sme samo lekar da prepiše.jednog dana ti, na ruku uzeti hormoni, mogu da učine neka vrlo neprijatna i neizlečiva čuda. i pilula dan posle je jedan oblik hormonalne terapije i ne treba je uzimati kao sredstvo kontracepcije,već samo ako se stvarno mora!o tome šta ona može da napravi,najbolje pitajte ginekologa, ako ima vremena da objasni.i uzgred,zašto se već našoj omladini ne dele besplatno kondomi,jer to jeste najpouzdaniji način zaštite od svega u tekstu navedenog.mislim,ako je ministarstvu već toliko stalo do reproduktivnog zdravlja? a edukacija o hpv je tek hit! dolaze kod mene na posao i drže predavanja ženama od 50 i kusur godina (ne kazem da nije korisno), ali zar ne bi bilo podjednako korisno to raditi i po srednjim školama?

Novosadjanin

pre 15 godina

Strasno je ako su podaci istiniti... - Da se godisnje ubije 10000 beba od strane maloletnih osoba koje "nisu pazile". Sramota za zemlju, za roditelje, za decu... Ova zemlja vapi za sveopstim preporodom...

wlado

pre 15 godina

ovo je najvaznija tema za mlade

meni nije to jasno- da ljudi nemaju toliko mozga i odgovornosti da misle sta posle?

devojka od 17 godina mama>?
bice sjajni roditelji..

to je najvaznija stvar, mlade devojke nadju momka, on izgleda nema trunku savesti, ne koriste nikakvu vrstu zastite, sutra hop, ona trudna, jeste ona kriva sto je dozvolila, ali najveci krivac je taj lik, posto je iskreno najvise do njega...pa pre svega ne bih sebi dozvolio da budem cale sa 18 godina, ALO???

ja sam sa devojkom 4 godine, i dalje pazimo, kad nismo sigurni kupimo day after pill, i mirni smo...u ovom textu statistika kaze da pola njih odluci da rodi dete, majko mila, deca radjaju decu, ja imam 24 godine i znam da makar jos 5 godina nisam spreman da budem dobar i odgovoran roditelj....

Maja

pre 15 godina

Zaista je tuzno kako stvari stoje u ovoj oblasti. Mislim da je najveci problem nasa “z_t_c_n_st”, koja je na nivou srednjeg veka. Prvi i najveci problem je u tome sto ni roditelji nemaju pojma o ovoj temi. Drugi problem je sto bi roditelji, cini mi se, pre sahranili svoje dete nego sa njim/njom o tome pricali. Treci problem je sto ni skole ne pridaju znacaja ovome, pa deca nemaju pojma o tim stvarima.
Mislim da tragicnost situacije mogu dobro da ilustrujem licnim iskustvo. U 18-toj sam majci (ona je fakultetski obrazovana zena!) sa suzama u ocima rekla da sam tog meseca prvi put spavala sa mojim deckom i da mi sad vec nedelju dana kasni menstruacija. Njena celokupna reakcija se svela na trenutni plac i (sad vec legendarnu) recenicu “Obecaj mi da to vise nikada neces raditi!”. ????????? Barem sam se slatko nasmejala u celoj toj tragediji…
Polovinom dvadesetih godina sam samoinicijativno resila da pocnem da pijem kontraceptivnu pilulu. Ni jedna drugarica je nikada nije koristila, i jedini komentari koji sam dobila od vrsnjaka su bili: (1) od pilile mozes da ostanes sterilna i (2) od pilule ce ti porasti velike dlake po celom telu. Ipak sam otisla kod doktora I trazila pilulu. Ispostavilo se da su navedeni simptomi netacni i da se pilula u Srbiji cak dobija BESPLATNO!!! Kada sam pocela da ih pijem, saopstila sam to mami. Mislila sam da je to korisno u slucaju da mi se nesto desi (npr.udari me autobus, padnem u komu, i lekari hoce da znaju da li pijem neke lekove ). Mama mi je samo rekla “Pa ti stvarno nisi normalna. Kako mozes meni o takvim stvarima da pricas?”
I nije samo moj slucaj ovakav: cula sam jos gore price od drugarica  Jedino resenje je ozbiljno uvesti ovu temu u skole. Tako ce sadasnja deca nauciti kako stoje stvari: (1) znace kako da se ponasaju sada, (2) ovo ce prestati da bude tabu tema i (3) znace kako da savetuju svoju decu kasnije.

Beli

pre 15 godina

Ono sto je problem sa sexualnom edukacijom u skolama kod nas je ta,sto se ona nije pomerila u shvatanjima od pre 10 i vise godina.Danasnja deca su mnogo upucenija u sex nego sto su to bila ranije i smesno je njima poceti pricati o "pcelici i cvetu",a o polnim organima i prokreaciji tek u srednjoj skoli,jer to jedino kod njih izaziva salve smeha i neukusne sale.Ne pravimo od dece male debile,vec nastojmo da ih od mladjih dobi pravilno edukujemo.Ako je surova stvarnost da deca sa 14-15 godina pocinju stupat u sexualne odnose,onda nemojmo pred time zatvarati oci,vec na vreme pocnimo sa edukacijom i prevencijom

t.nl

pre 15 godina

Evo probacu da dam neko svoje neutralno misljenje,mozda ce nekom biti zanimljivo.Zivim u Holandiji i cesto se nalazim u sukobu dve razlicite kulture.U jednoj kulturi sve tabu teme su prevazidjene,dok u drugoj(nasoj) jos uvek vlada,kako neko rece,srednji vek.

U skolskom lokalu se nalazi Tv i kompjuter,iz dokumentarnih filmova deca svaki dan nauce i nesto novo.8-godisnja deca gledaju zanimljivosti iz biljnog i zivotinjskog carstva, geografije,biologije,pa i ponekad o tome odakle dolaze deca na svet:))decu ne donose rode:))Ostala sam bez reci kada je moj sincic(7) jednog dana ponosno rekao :"ja sam nastao iz tatinog jajasceta".Svake godine se opsirnije i detaljnije objasnjava deci neka oblast,ili predmet,pa i sam zivot.O razlikama medju polovima,razlike u veri,npr neko veruje u Hrista a neko u Alaha,kako je homoseksualnost normalna i prirodna stvar pojedinca,opasnosti droge,itd...

Po zavrsetku osnovne skole oni su vec upoznati sa svim mogucim opasnostima.Mlade devojke(vecina) vec sa 15 godina pocinju sa kontracepcijom u vidu tablete.U tim godinama vecina je seksualno aktivna i cak mogu vikendom da prespavaju kod svog decka ili devojke uz svu saglasnost roditelja.

Ovde roditeljski moto glasi:bolje je da moje dete ima seks u svojoj sobi na sigurnom,nego krisom negde u parku.

Icotaki

pre 15 godina

Mene moja mama odvela kod ginekologa kad sam imala 17 godina da se raspitamo za najbolju kontracepciju. Ovo je bilo pre 15 godina. Ginekolog je bio Dr Minic (zensko) u pancevackom dispanzeru za zene. Ova guska nas je isterala iz ordinacije sa recima da jos nisam zrela za seks (sto ce zaista da me spreci da se kresnem sa deckom) a mami je odrzala predavanja na temu "kakav je ona to roditelj kad promovise promiskuitet". Hmmmm.

Marko

pre 15 godina

Bilo bi lepo kada bi devojke mogle da dobiju savet od stručnjaka u poliklinikama, ali je osoblje uglavnom toliko neprijatno da devojke tamo odlaze samo ukoliko je apsolutno neophodno. Čisto da se zna, to nije moja tvrdnja već sam čuo priče od drugarica. Što se mene tiče, dva puta sam bio kod dermatovenerologa, jednom je tu bila fina doktorka,njoj sve pohvale, a drugi put doktor koji se izdrao na mene zato što sam došao a nije mi bilo ništa...

xx

pre 15 godina

MHM. kada sam ja (pre 12 godina) prvi put otisla kod ginekologa, sa 17 godina, u privatnu ordinaciju gde se posete dosta skupo naplacuju, lekarka me je ismevala! uzas! kad sam posle nekoliko godina zbog zdravstvenih problema isla kod nekog drugog ginekologa, on mi je prepisao lekove iz uvoza - koje su izazvale kontraindikacije... i tako... Toliko o ginekolozima. Jednostavno, od njih se ne moze ocekivati bilo kakva pomoc ili savet. Fakat.

mirjam

pre 15 godina

Iz komntara se vidi da je kod nas problem u, akko rece jedna osoba, zatucanosti. Nasi lekari/ke su podjednako konzervativni i nisu od pomoci mladima koji zatraze njihovu pomoc. I roditelji su staromodni i nemaju petlju, a ni znanje da se noe sa svojom decom. Zato oni nalaze odgvore na internetu, koji nisu uvek dobri. Edukacija na nivou prvog razreda srednje skole je apsolutno neophodna.

Safe

pre 15 godina

Za vaspitanje deteta odgovorni su roditelji i škola.Početi sa seksualnim obrazovanjem još u osnovnoj školi(što pre to bolje).Seks ne treba predstaviti kao tabu temu ili nesto sramno i gresno,vec treba edukovati mlade kako da na odgovoran i bezbedan način upražnjuju seks.Sve ovo uz podršku roditelja(koji idu u koraku sa vremenom)i uz savet doktora o odluci koja kontracepcija bi se pokazala kao najefikasnija.

Obi

pre 15 godina

Vreme- kakvo je takvo je, i tu smo gde smo. Pricati o tome "kako je bilo u moje vreme" je potpuno iluzorno jer ko hoce da stupi u seksualne odnose, taj ce i stupiti, a do roditelja je da shvate da je "bolje spreciti nego leciti". Vecina roditelja ne samo sto ne uziva poverenje svoje dece (a bogme ni ne zasluzuje) nego cak i da uziva, ipak to su povodljive godine (tinejdz a i kasniji period) i ipak je retko koji tinejdzer razuman, koliko god bio inteligentan. Zato je NEOPHODNO uputiti ih kako u kontracepciju tako u dozivotne posledice nekoriscenja iste (trudnoca/mlada mama ili abortus- oba su jeziva trauma i nepotrebno mucenje; papiloma- lep, onkogen virus, koji se uzgred-budi-receno 100% prenosi na potomstvo; HIV i ostale divote...).
S druge strane, smatram da je to mladalacko coporasenje i promovisanje promiskuiteta jadno- i sve te sto izigravaju ribe u srednjoj skoli i svi ti nazovi frajeri uglavnom poticu iz emotivno nesredjenih (polu)porodica i lececi svoje komplekse zele da se nametnu ostatku sveta- dok mogu, a to je upravo tinejdz period. Nemojte se vuci sa takvim likovima, koliko god da su trenutno harizmaticni, shvaticete kad napunite 20 godina koliko su ustvari bili jadni. I ako vam se neko podsmeva sto ste nevini sa 23 godine- pustite ga nek se smeje. A u seksualne odnose stupite kad vi budete smatrali da ste spremni. Ali, nikad bez zastite!
Kontraceptivne pilule JESU mac sa dve ostrice; pilula za dan posle jos je gora; ali i to je bolje nego nezeljena trudnoca (od svega je ipak najbolji kondom).

Jaganjac

pre 15 godina

Dokle god mališani okreću glavu dok se gledaju filmovi u kojima ima "golišavih" scena a scene nasilja se pomno i bez ikakvog ustezanja prate - imaćemo devijantno društvo... Seksualno obrazovanje nije tabu tema... osim u mračnom srednjem veku...