Nedelja, 11.01.2009.

00:49

Rusija traži razjašnjenje sporazuma

Rusija i dalje ne pušta gas za Evropu zbog deklaracije koju je Ukrajina dodala već potpisanom sporazumu. Ukrajinska deklaracija nije obavezujuća, poručuju u EU.

Izvor: B92

Rusija traži razjašnjenje sporazuma IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

23 Komentari

Sortiraj po:

moje ime

pre 15 godina

U deklaraciji se navodi da Rusija mora da obezbedi dodatni "tehnički" gas Ukrajini kako bi se održao pritisak u ukrajinskom sistemu gasovoda

Hahaha... da sam na mestu Rusa ne bih im spustio ni jedan $ cenu... placao bih punu tranzitnu, ali bi im i naplatio punu ko sto svi placaju..

Krajnji bezobrazluk!!

Aleksandar

pre 15 godina

Mislim da je Evropska unija/gospodin koji je isao da pregovara, duzni da objasne gradjanima zasto je do ovoga doslo i kako se zavrsilo. Sva ostala nagadjanja mogu i ne moraju biti tacna. Rusi su preveliki igrac da bi se sa njima za....... a Ukrajinci ovde nesto mute ne bi li se dodvorili EU, Nato i SAD. Ne shvatam zasto bi im Rusi isporucivali gas ako ovi nece da plate kao ostali i zasto su im do sad isporucivali ako ovi nisu placali?! Sve je to jako sumnjivo. Da se mi ne igramo sa sopstvenom sudbinom, pod hitno treba da zavrsimo B. Dvor i Juzni tok!

Boki

pre 15 godina

Rusija zeli da pokaze svetu da pored Amerike postoji i druga sila, Rusija... Sto se tice Ukrajine, oni su "komsiski" pustali ruski gas preko njene teritorije i normalno je da su ocekivali "komsijsku" cenu gasa. Medutim, ovo je ujedno i osveta Ukrajini za podrzavanje rata Gruzincima.

Bata Djora Sr.

pre 15 godina

Kada dodje do sukoba dve potpuno nedemokratske i korupcijom do srzi razjedene drzave i jos kada je u pitanju problem oko zimi strateski vazne sirovine, onda sve sto se desava je sasvim logican sled dogadjaja.
Nisu tu nevini ni Rusija ni Ukrajina. Prvi, zato sto nikako ne mogu da oproste vojnu pomoc Gruziji tokom sukoba u Osetiji, okretanje prema Zapadnoj Evropi i NATO-u, pa im gas dobro dodje kao sredstvo za disciplinovanje. Drugi, sto su nacinom vodjenja drzave istu doveli skoro do potpunog raspada, smatrajuci da pozicije koje su zaposeli u vlasti sluze za zadovoljenje njihovih finansijskih kombinacija.
U celom sukobu Rusija glumi veliku silu, a Ukrajina koristi priliku strateske vaznosti zbog tranzita. Da Ukrajina krade gas, to je svima jasno, pa njihova sadasnja premijerka se tako obogatila, a cak su je Rusi stavili svojevremeno na neku vrstu poternice. Sada je to stornirano jer Julija duva u njihovu tikvu. S druge strane, ako je problem oko gasa, njegove cene i svega ostalog i postojao, civilizovano je da se resava u leto, a ne da se saceka da zagudi zima. Ali ta ruska destrukcija poznata je jos od blokade Berlina 1948. i izgleda da se do danas nije promenila. Takodje, Rusi imaju ogroman problem zbog finansijske krize i pada cene nafte na svetskom trzistu, pa zbog toga je i budzet za sledecu godinu pod znakom pitanja. Projektovan je na cenu nafte od 70 $ za barel, a posto je oko 35 ili 36 $, sasvim je jasno gde je problem. A prema nekim najavama cena nafte ce se obarati i ispod 30 $, sto Rusiju moze da dovede do prosjackog stapa.
Daleko bitinije od naseg svrstavanja na stranu jednih ili drugih je pitanje zasto je Srbija jedina zemlja u Evropi koja nema rezerve gasa ni za 24 h. Zbog cega je bilo vaznije ulupati pare u Zastavu, nego u skladiste u Banatskom Dvoru. Ispada da je vrednost preostalih radova jedva 30 miliona evra i prosto je neverovatno da drzava za to nije mogla da izdvoji novac. Ostaje da se zakljuci, da je tu energetska mafija umesala prste ili jednostavno pojedini igraci nisu mogli da se dogovore oko provizije.
Zato bi bilo bolje da se kao gradjani pozabavimo problemima koji nas brinu i pogadjaju, a ne da se bavimo objasnjavnjima ko upravlja Amerikom, ko su kovaci svetske zavere protiv Srba, ko su izdajnici, a ko patriote. Ako bi to zanemarili videli bi da se zbog nebrige ove vlasti (od 2001. naovamo, od onih prethodnih nista nisam ni ocekivao ), veliki broj nasih sugradjana smrzavao. I to bi trebalo da bude glavna tema koja ce da nas zaokuplja.

molerx

pre 15 godina

Ukrajinci, igraju dvolicnu igru. Falsifikovanje ugovora i eskaliranje situacije ne bi li im Rusi ili EU udijelili neku milostinju pokazuje da im ovaj status quo odgovara, sto duze to bolje.

Tttttt

pre 15 godina

O itekako je kriva Rusija. Ne zanima me da li im je namesteno sa Zapada, i koliko su oni zapravo "jadne zrtve", cinjenica je da oni kao svetska velesila ne bi smeli da dozvole da ih bilo ko ucenjuje i da je situacija takva da ce Rusija, ako se ovaj kosmar uskoro ne okonca, bukvalno na svojoj dusi nositi ko zna koliko smrtnih slucajeva, a stradace najpre najugrozeniji. Od zime se umire, itekako, i sta god da su njihovi motivi i "opravdanje", OVO NIJE u redu i ne, nije prihvatljivo ni pod kojim uslovima.

Dejan

pre 15 godina

Rusija jednostavno nema viska plina kada zahladi. No, to vec i vrapci na grani znaju, jer veliki dio plina iz Rusije je samo transport kroz Rusiju. Pa nije ovo prvi puta da to radi kada debelo zahladi u Rusiji.
Pa nismo bas tolike ovce da ne vidimo u cemu je problem. Kao sada Rusiji smeta cijena plina kroz Ukrajinu i zeli trzisnu cijenu, a do neki dan je zeljela pola te trzisne cijene, a na koju Ukrajina nije zeljela pristati. Dakle, Rusija prije 3 dana je trazila jednu cijenu za plin od Ukrajine, a jucer kada dosli EU promatraci drugu.
Svi ti pravci (tokovi) koji se grade su dobavni pravci za skladistenje plina. Dam se kladiti da ce slijedeci tjedan samo tako krenuti plin, jer ce dnevne temperature da odu iznad nule i da je ovo sve izrezirano u Rusiji i Ukrajini. Dok se drugi smrzavaju oni se za***avaju i 'segace'.

interesantno

pre 15 godina

Interesantan razvoj. I opet Rusija kriva naravno. Oni prvi potpisali dokument koji je i EU potpisala/prihvatila, onda prilikom svog potpisa Ukrajina dodaje dopune u dokumentu i Rusija se verovatno ocekuje da tek tako to prihvati. I sve se to desava pred ocima EU, ta izmena koju je Ukrajina dodala. Sada ce jos da izjave da je to normalno i da puno dokumenata u EU drugi potpisnik menja svojom voljom.
Dali uopste EU zeli da ova "kriza" zavrsi? Ili im odgovara sto mediji sirom (zapadnog) sveta trube neprestano kako je Rusija partner na koji se ne moze racunati?
Ja ne znam u kojoj od njihovih drzava bi prihvatale ovakve izmene vec potpisanog dokumenta.
A jos ako je tacno da Ukrajina dodaje da nije krala gas sto se sada vec ne moze proveriti jer nitko nije proveravao kolika kolicina je isporucivana Ukrajini a koliko su oni slali dalje u toku tih 7-8 dana Januara, onda postaje sve jasnije tko pravi probleme. I jos EU sve to mirno promatra... A za Srbiju jos ne ide gas. Tacnije ide samo pomoc u gasu, pa narod hvali na puna usta istu tu EU sto trenutno dozvoljava da Ukrajinska blokada nastavi i zadovoljava njihove hirove.
A zahtev Ukrajine da Rusija obezbedi tehnicki gas je pravi biser. Znaci traze sto vecu cenu za tranzit od Rusije i jos odozgo da im ta ista Rusija obezbedi gas da bi NJIHOV SOPSTVENI SISTEM odrzavala.
Znam da su zapadne drzave vec i u Srbiji stvorile jaka anti-ruska osecanja, ali zar sam ja jedini kome je sve ovo jako cudno???

egalista

pre 15 godina

Jesmo hteli svi mi svet sa kapitalistickim principima poslovanja?E sad kad i Rusi pocnu tako da se ponasaju onda to nije u redu.Kome zapad nesto daje ispod cene?Nikom,e pa ima onda i drugih drzava u svetu koji znaju da budu pametni.Jeli letos neko trazio mozda od zapadnih naftnih kompanija povlascene cene nafte i sabotirao ih u prodaji nikad skuplje nafte.Nije,e pa zasto onda Rusija ne sme da primenjuje trzisnu privredu?Nemam mnogo toga da kazem lepog o Rusima ali mislim da ovaj svet nikada nece biti ni priblizno pravedan dok ne pocnu svi principi da vaze za sve jednako.Rast Kine i Rusije je zaustavljiv jedino silom i to je izgleda svima jasno. Nemojte ocekivati da Rusi u proslom veku nisu nista naucili i sigurno im sada nije do sale.Rusiji se itekako ima sta prigovoriti pogotovo u proslom veku na razne teme ali molim vas prisetite se da je koren zapadnog bogatstva i napretka duboko u krvi istrebljenih i porobljenih naroda i opljackanih kontinenata sirom sveta kroz istoriju.

prolaznik kroz život

pre 15 godina

Sve dok zavisiš od nekog,on te gazi i tlači.Može mu se-hoće mu se.To nije izmislila ni Rusija ni Ukrajina.Tako je to još od praistorije jer mi smo(čovečanstvo)ipak samo "civilizovani" divljaci pa svako grebe za sebe.Zato običan čovek ili država mora naći načina da se osamostali od drugih koliko god može.

bezimena

pre 15 godina

"...kompanija nije preko ZVANIČNIH kanala primila sporazum o nadgledanju tranzita gasa koji su potpisale sve strane i da se STOGA ODLAŽE početak rada posmatrača".

E Rusi, Rusi, ko vas ne zna...sada vas je upoznao!

Futurama

pre 15 godina

Ovo mi se uopste ne svidja...
Zasto sve tri strane (EU, Rusija i Ukrajina) nisu potpisale dokument zajedno?
Sada se Gasprom zali da nije dobio ni fax potpisanog ugovora sto mi izgleda totalno neozbiljno sa strane EU i Ukrajne. I sta znaci izjava Timosenkove da je ugovor slican samo bez Rusije!? Bojim se da ce sada nastati zezanje oko viza za ruske posmatrace (jer to nije definisano u "slicnom" ugovoru) a onda ce se cela stvar razvlaciti beskonacno dok se nama smrzavaju zadnjice a privreda ne radi.
Doduse i sami smo krivi sto nemamo rezerve gasa (skladiste u Banatskom Dvoru se gradi 10 god.).
Ovo nije prvi put da se Rusija i Ukrajina preganjaju ostavljajuci nas pilice bez gasa, a svako sa malo soli u glavi je mogao da predvidi da ce to ponovo da se desi.

kolya

pre 15 godina

...Članicama (Jevropske) Unije, koje su pretrpele štetu, Putin je poručio da zatraže formiranje specijalnog suda.

Postoji takav sud i noje potrebno formiranje vec TUZBA!
Pravo na tuzbu imaju svi potrosaci, a ne samo "clanice Unije".
Prpa je srpske vlade da tuzi, a "clanice Unije" nece ni slucajno, jer zadobijanje U-krajine za NATO je nesto sto im je vaznije od para dana mrcvarenja "Nove jevrope" ( Bugari i Rumuni).

zoran

pre 15 godina

Ovi Rusi su mi 100% sumnjivi ! Sve mi ovo mirise na neki gadan poremecaj na izvorima prirodnog gasa a "dobar izgovor para vredi". Mislim da Rusi grcevito kupuju vreme nebili normalizovali kolicine na izvoristima prirodnog gasa. Kako objasniti da su dobar deo Evrope ostavili bez vaznog energenta za grejanje stanovnistva i rad industrije u sred ove ledene zime ?

Nezavisan Ukrajinac

pre 15 godina

Dok u Rusiji vlada KGB i Putinova mafija uvek ce da krive druge zemlje i narocito one koje su sada nezavisne, ali to Rusi nikada nisu mogli da priznaju. Ukrajina se bori protiv ovog totalitarnog suseda, sama bez ikakve pomoci. E Srbi, da ste i vi komsije sa Rusima, videli bi kako bi drugacije sve bilo, razumeli bi zasto Ukrajina mora u Nato sto pre. Rusija je jos jedna velesila i stalno tuguje za njenim carstvom, tacka.

SuhesZ

pre 15 godina

Samo da vas podsetim, Ukrajina je javno priznala da uzima gas iz tranzitnog cevovoda, posto joj je Rusija prestala isporucivati gas. To znaci da ce Ukrajna i zajedno sa posmatracima ponovo uzeti gas kada mu to zatreba. Pa ce sve ici ponovo. Rusija ce moci naplatiti gas po trzisnoj ceni Ukrajini jedino kada vec izgradi Juzni tok. Dotle ce zasigurno Ukrajna biti trn u peti Ruskog gas biznisa. Krajem 2009. godine istice rok ugovora Rusije i Belorusije potpisane posle slicne situacije 2007. godine (Ukrajna i Belorusija sklapa ugovore na 2 godine). Ponovit ce se ova dobro poznata prica u verziji sa Belorusijom, na svu srecu to nece uticati na Balkan. Da bi Belorusiji zaracunavao trzisnu cenu gasa Rusija ce morati dovrsiti izgradnju Severnog toka, dotle ce cenkanje biti neizbezno.

Miki Maus

pre 15 godina

Valjda ce prestati drska i cinicna kradja gasa Ukrajinom (ustvari, krugovima bliskim Vladi Ukrajine) i normalizovace se stanje sa gasom. Mada, Ukrajina ni do sada se nije bas pretrgla pridrzavanja dogovora....

igor

pre 15 godina

Gospoda Ukrajinci nisu htjeli da gas placaju po cjeni od 250 dolara u situaciji kada ga citava evropa placa 500 dolara. E pa sada ce da ga placaju po cjeni od 470 dolara. Svaka im cast, pa ni mi ne bi bolje ispregovarali.

igor

pre 15 godina

Gospoda Ukrajinci nisu htjeli da gas placaju po cjeni od 250 dolara u situaciji kada ga citava evropa placa 500 dolara. E pa sada ce da ga placaju po cjeni od 470 dolara. Svaka im cast, pa ni mi ne bi bolje ispregovarali.

Nezavisan Ukrajinac

pre 15 godina

Dok u Rusiji vlada KGB i Putinova mafija uvek ce da krive druge zemlje i narocito one koje su sada nezavisne, ali to Rusi nikada nisu mogli da priznaju. Ukrajina se bori protiv ovog totalitarnog suseda, sama bez ikakve pomoci. E Srbi, da ste i vi komsije sa Rusima, videli bi kako bi drugacije sve bilo, razumeli bi zasto Ukrajina mora u Nato sto pre. Rusija je jos jedna velesila i stalno tuguje za njenim carstvom, tacka.

egalista

pre 15 godina

Jesmo hteli svi mi svet sa kapitalistickim principima poslovanja?E sad kad i Rusi pocnu tako da se ponasaju onda to nije u redu.Kome zapad nesto daje ispod cene?Nikom,e pa ima onda i drugih drzava u svetu koji znaju da budu pametni.Jeli letos neko trazio mozda od zapadnih naftnih kompanija povlascene cene nafte i sabotirao ih u prodaji nikad skuplje nafte.Nije,e pa zasto onda Rusija ne sme da primenjuje trzisnu privredu?Nemam mnogo toga da kazem lepog o Rusima ali mislim da ovaj svet nikada nece biti ni priblizno pravedan dok ne pocnu svi principi da vaze za sve jednako.Rast Kine i Rusije je zaustavljiv jedino silom i to je izgleda svima jasno. Nemojte ocekivati da Rusi u proslom veku nisu nista naucili i sigurno im sada nije do sale.Rusiji se itekako ima sta prigovoriti pogotovo u proslom veku na razne teme ali molim vas prisetite se da je koren zapadnog bogatstva i napretka duboko u krvi istrebljenih i porobljenih naroda i opljackanih kontinenata sirom sveta kroz istoriju.

Miki Maus

pre 15 godina

Valjda ce prestati drska i cinicna kradja gasa Ukrajinom (ustvari, krugovima bliskim Vladi Ukrajine) i normalizovace se stanje sa gasom. Mada, Ukrajina ni do sada se nije bas pretrgla pridrzavanja dogovora....

bezimena

pre 15 godina

"...kompanija nije preko ZVANIČNIH kanala primila sporazum o nadgledanju tranzita gasa koji su potpisale sve strane i da se STOGA ODLAŽE početak rada posmatrača".

E Rusi, Rusi, ko vas ne zna...sada vas je upoznao!

zoran

pre 15 godina

Ovi Rusi su mi 100% sumnjivi ! Sve mi ovo mirise na neki gadan poremecaj na izvorima prirodnog gasa a "dobar izgovor para vredi". Mislim da Rusi grcevito kupuju vreme nebili normalizovali kolicine na izvoristima prirodnog gasa. Kako objasniti da su dobar deo Evrope ostavili bez vaznog energenta za grejanje stanovnistva i rad industrije u sred ove ledene zime ?

Futurama

pre 15 godina

Ovo mi se uopste ne svidja...
Zasto sve tri strane (EU, Rusija i Ukrajina) nisu potpisale dokument zajedno?
Sada se Gasprom zali da nije dobio ni fax potpisanog ugovora sto mi izgleda totalno neozbiljno sa strane EU i Ukrajne. I sta znaci izjava Timosenkove da je ugovor slican samo bez Rusije!? Bojim se da ce sada nastati zezanje oko viza za ruske posmatrace (jer to nije definisano u "slicnom" ugovoru) a onda ce se cela stvar razvlaciti beskonacno dok se nama smrzavaju zadnjice a privreda ne radi.
Doduse i sami smo krivi sto nemamo rezerve gasa (skladiste u Banatskom Dvoru se gradi 10 god.).
Ovo nije prvi put da se Rusija i Ukrajina preganjaju ostavljajuci nas pilice bez gasa, a svako sa malo soli u glavi je mogao da predvidi da ce to ponovo da se desi.

SuhesZ

pre 15 godina

Samo da vas podsetim, Ukrajina je javno priznala da uzima gas iz tranzitnog cevovoda, posto joj je Rusija prestala isporucivati gas. To znaci da ce Ukrajna i zajedno sa posmatracima ponovo uzeti gas kada mu to zatreba. Pa ce sve ici ponovo. Rusija ce moci naplatiti gas po trzisnoj ceni Ukrajini jedino kada vec izgradi Juzni tok. Dotle ce zasigurno Ukrajna biti trn u peti Ruskog gas biznisa. Krajem 2009. godine istice rok ugovora Rusije i Belorusije potpisane posle slicne situacije 2007. godine (Ukrajna i Belorusija sklapa ugovore na 2 godine). Ponovit ce se ova dobro poznata prica u verziji sa Belorusijom, na svu srecu to nece uticati na Balkan. Da bi Belorusiji zaracunavao trzisnu cenu gasa Rusija ce morati dovrsiti izgradnju Severnog toka, dotle ce cenkanje biti neizbezno.

kolya

pre 15 godina

...Članicama (Jevropske) Unije, koje su pretrpele štetu, Putin je poručio da zatraže formiranje specijalnog suda.

Postoji takav sud i noje potrebno formiranje vec TUZBA!
Pravo na tuzbu imaju svi potrosaci, a ne samo "clanice Unije".
Prpa je srpske vlade da tuzi, a "clanice Unije" nece ni slucajno, jer zadobijanje U-krajine za NATO je nesto sto im je vaznije od para dana mrcvarenja "Nove jevrope" ( Bugari i Rumuni).

interesantno

pre 15 godina

Interesantan razvoj. I opet Rusija kriva naravno. Oni prvi potpisali dokument koji je i EU potpisala/prihvatila, onda prilikom svog potpisa Ukrajina dodaje dopune u dokumentu i Rusija se verovatno ocekuje da tek tako to prihvati. I sve se to desava pred ocima EU, ta izmena koju je Ukrajina dodala. Sada ce jos da izjave da je to normalno i da puno dokumenata u EU drugi potpisnik menja svojom voljom.
Dali uopste EU zeli da ova "kriza" zavrsi? Ili im odgovara sto mediji sirom (zapadnog) sveta trube neprestano kako je Rusija partner na koji se ne moze racunati?
Ja ne znam u kojoj od njihovih drzava bi prihvatale ovakve izmene vec potpisanog dokumenta.
A jos ako je tacno da Ukrajina dodaje da nije krala gas sto se sada vec ne moze proveriti jer nitko nije proveravao kolika kolicina je isporucivana Ukrajini a koliko su oni slali dalje u toku tih 7-8 dana Januara, onda postaje sve jasnije tko pravi probleme. I jos EU sve to mirno promatra... A za Srbiju jos ne ide gas. Tacnije ide samo pomoc u gasu, pa narod hvali na puna usta istu tu EU sto trenutno dozvoljava da Ukrajinska blokada nastavi i zadovoljava njihove hirove.
A zahtev Ukrajine da Rusija obezbedi tehnicki gas je pravi biser. Znaci traze sto vecu cenu za tranzit od Rusije i jos odozgo da im ta ista Rusija obezbedi gas da bi NJIHOV SOPSTVENI SISTEM odrzavala.
Znam da su zapadne drzave vec i u Srbiji stvorile jaka anti-ruska osecanja, ali zar sam ja jedini kome je sve ovo jako cudno???

prolaznik kroz život

pre 15 godina

Sve dok zavisiš od nekog,on te gazi i tlači.Može mu se-hoće mu se.To nije izmislila ni Rusija ni Ukrajina.Tako je to još od praistorije jer mi smo(čovečanstvo)ipak samo "civilizovani" divljaci pa svako grebe za sebe.Zato običan čovek ili država mora naći načina da se osamostali od drugih koliko god može.

moje ime

pre 15 godina

U deklaraciji se navodi da Rusija mora da obezbedi dodatni "tehnički" gas Ukrajini kako bi se održao pritisak u ukrajinskom sistemu gasovoda

Hahaha... da sam na mestu Rusa ne bih im spustio ni jedan $ cenu... placao bih punu tranzitnu, ali bi im i naplatio punu ko sto svi placaju..

Krajnji bezobrazluk!!

molerx

pre 15 godina

Ukrajinci, igraju dvolicnu igru. Falsifikovanje ugovora i eskaliranje situacije ne bi li im Rusi ili EU udijelili neku milostinju pokazuje da im ovaj status quo odgovara, sto duze to bolje.

Boki

pre 15 godina

Rusija zeli da pokaze svetu da pored Amerike postoji i druga sila, Rusija... Sto se tice Ukrajine, oni su "komsiski" pustali ruski gas preko njene teritorije i normalno je da su ocekivali "komsijsku" cenu gasa. Medutim, ovo je ujedno i osveta Ukrajini za podrzavanje rata Gruzincima.

Tttttt

pre 15 godina

O itekako je kriva Rusija. Ne zanima me da li im je namesteno sa Zapada, i koliko su oni zapravo "jadne zrtve", cinjenica je da oni kao svetska velesila ne bi smeli da dozvole da ih bilo ko ucenjuje i da je situacija takva da ce Rusija, ako se ovaj kosmar uskoro ne okonca, bukvalno na svojoj dusi nositi ko zna koliko smrtnih slucajeva, a stradace najpre najugrozeniji. Od zime se umire, itekako, i sta god da su njihovi motivi i "opravdanje", OVO NIJE u redu i ne, nije prihvatljivo ni pod kojim uslovima.

Aleksandar

pre 15 godina

Mislim da je Evropska unija/gospodin koji je isao da pregovara, duzni da objasne gradjanima zasto je do ovoga doslo i kako se zavrsilo. Sva ostala nagadjanja mogu i ne moraju biti tacna. Rusi su preveliki igrac da bi se sa njima za....... a Ukrajinci ovde nesto mute ne bi li se dodvorili EU, Nato i SAD. Ne shvatam zasto bi im Rusi isporucivali gas ako ovi nece da plate kao ostali i zasto su im do sad isporucivali ako ovi nisu placali?! Sve je to jako sumnjivo. Da se mi ne igramo sa sopstvenom sudbinom, pod hitno treba da zavrsimo B. Dvor i Juzni tok!

Dejan

pre 15 godina

Rusija jednostavno nema viska plina kada zahladi. No, to vec i vrapci na grani znaju, jer veliki dio plina iz Rusije je samo transport kroz Rusiju. Pa nije ovo prvi puta da to radi kada debelo zahladi u Rusiji.
Pa nismo bas tolike ovce da ne vidimo u cemu je problem. Kao sada Rusiji smeta cijena plina kroz Ukrajinu i zeli trzisnu cijenu, a do neki dan je zeljela pola te trzisne cijene, a na koju Ukrajina nije zeljela pristati. Dakle, Rusija prije 3 dana je trazila jednu cijenu za plin od Ukrajine, a jucer kada dosli EU promatraci drugu.
Svi ti pravci (tokovi) koji se grade su dobavni pravci za skladistenje plina. Dam se kladiti da ce slijedeci tjedan samo tako krenuti plin, jer ce dnevne temperature da odu iznad nule i da je ovo sve izrezirano u Rusiji i Ukrajini. Dok se drugi smrzavaju oni se za***avaju i 'segace'.

Bata Djora Sr.

pre 15 godina

Kada dodje do sukoba dve potpuno nedemokratske i korupcijom do srzi razjedene drzave i jos kada je u pitanju problem oko zimi strateski vazne sirovine, onda sve sto se desava je sasvim logican sled dogadjaja.
Nisu tu nevini ni Rusija ni Ukrajina. Prvi, zato sto nikako ne mogu da oproste vojnu pomoc Gruziji tokom sukoba u Osetiji, okretanje prema Zapadnoj Evropi i NATO-u, pa im gas dobro dodje kao sredstvo za disciplinovanje. Drugi, sto su nacinom vodjenja drzave istu doveli skoro do potpunog raspada, smatrajuci da pozicije koje su zaposeli u vlasti sluze za zadovoljenje njihovih finansijskih kombinacija.
U celom sukobu Rusija glumi veliku silu, a Ukrajina koristi priliku strateske vaznosti zbog tranzita. Da Ukrajina krade gas, to je svima jasno, pa njihova sadasnja premijerka se tako obogatila, a cak su je Rusi stavili svojevremeno na neku vrstu poternice. Sada je to stornirano jer Julija duva u njihovu tikvu. S druge strane, ako je problem oko gasa, njegove cene i svega ostalog i postojao, civilizovano je da se resava u leto, a ne da se saceka da zagudi zima. Ali ta ruska destrukcija poznata je jos od blokade Berlina 1948. i izgleda da se do danas nije promenila. Takodje, Rusi imaju ogroman problem zbog finansijske krize i pada cene nafte na svetskom trzistu, pa zbog toga je i budzet za sledecu godinu pod znakom pitanja. Projektovan je na cenu nafte od 70 $ za barel, a posto je oko 35 ili 36 $, sasvim je jasno gde je problem. A prema nekim najavama cena nafte ce se obarati i ispod 30 $, sto Rusiju moze da dovede do prosjackog stapa.
Daleko bitinije od naseg svrstavanja na stranu jednih ili drugih je pitanje zasto je Srbija jedina zemlja u Evropi koja nema rezerve gasa ni za 24 h. Zbog cega je bilo vaznije ulupati pare u Zastavu, nego u skladiste u Banatskom Dvoru. Ispada da je vrednost preostalih radova jedva 30 miliona evra i prosto je neverovatno da drzava za to nije mogla da izdvoji novac. Ostaje da se zakljuci, da je tu energetska mafija umesala prste ili jednostavno pojedini igraci nisu mogli da se dogovore oko provizije.
Zato bi bilo bolje da se kao gradjani pozabavimo problemima koji nas brinu i pogadjaju, a ne da se bavimo objasnjavnjima ko upravlja Amerikom, ko su kovaci svetske zavere protiv Srba, ko su izdajnici, a ko patriote. Ako bi to zanemarili videli bi da se zbog nebrige ove vlasti (od 2001. naovamo, od onih prethodnih nista nisam ni ocekivao ), veliki broj nasih sugradjana smrzavao. I to bi trebalo da bude glavna tema koja ce da nas zaokuplja.

Nezavisan Ukrajinac

pre 15 godina

Dok u Rusiji vlada KGB i Putinova mafija uvek ce da krive druge zemlje i narocito one koje su sada nezavisne, ali to Rusi nikada nisu mogli da priznaju. Ukrajina se bori protiv ovog totalitarnog suseda, sama bez ikakve pomoci. E Srbi, da ste i vi komsije sa Rusima, videli bi kako bi drugacije sve bilo, razumeli bi zasto Ukrajina mora u Nato sto pre. Rusija je jos jedna velesila i stalno tuguje za njenim carstvom, tacka.

zoran

pre 15 godina

Ovi Rusi su mi 100% sumnjivi ! Sve mi ovo mirise na neki gadan poremecaj na izvorima prirodnog gasa a "dobar izgovor para vredi". Mislim da Rusi grcevito kupuju vreme nebili normalizovali kolicine na izvoristima prirodnog gasa. Kako objasniti da su dobar deo Evrope ostavili bez vaznog energenta za grejanje stanovnistva i rad industrije u sred ove ledene zime ?

bezimena

pre 15 godina

"...kompanija nije preko ZVANIČNIH kanala primila sporazum o nadgledanju tranzita gasa koji su potpisale sve strane i da se STOGA ODLAŽE početak rada posmatrača".

E Rusi, Rusi, ko vas ne zna...sada vas je upoznao!

egalista

pre 15 godina

Jesmo hteli svi mi svet sa kapitalistickim principima poslovanja?E sad kad i Rusi pocnu tako da se ponasaju onda to nije u redu.Kome zapad nesto daje ispod cene?Nikom,e pa ima onda i drugih drzava u svetu koji znaju da budu pametni.Jeli letos neko trazio mozda od zapadnih naftnih kompanija povlascene cene nafte i sabotirao ih u prodaji nikad skuplje nafte.Nije,e pa zasto onda Rusija ne sme da primenjuje trzisnu privredu?Nemam mnogo toga da kazem lepog o Rusima ali mislim da ovaj svet nikada nece biti ni priblizno pravedan dok ne pocnu svi principi da vaze za sve jednako.Rast Kine i Rusije je zaustavljiv jedino silom i to je izgleda svima jasno. Nemojte ocekivati da Rusi u proslom veku nisu nista naucili i sigurno im sada nije do sale.Rusiji se itekako ima sta prigovoriti pogotovo u proslom veku na razne teme ali molim vas prisetite se da je koren zapadnog bogatstva i napretka duboko u krvi istrebljenih i porobljenih naroda i opljackanih kontinenata sirom sveta kroz istoriju.

igor

pre 15 godina

Gospoda Ukrajinci nisu htjeli da gas placaju po cjeni od 250 dolara u situaciji kada ga citava evropa placa 500 dolara. E pa sada ce da ga placaju po cjeni od 470 dolara. Svaka im cast, pa ni mi ne bi bolje ispregovarali.

Miki Maus

pre 15 godina

Valjda ce prestati drska i cinicna kradja gasa Ukrajinom (ustvari, krugovima bliskim Vladi Ukrajine) i normalizovace se stanje sa gasom. Mada, Ukrajina ni do sada se nije bas pretrgla pridrzavanja dogovora....

Dejan

pre 15 godina

Rusija jednostavno nema viska plina kada zahladi. No, to vec i vrapci na grani znaju, jer veliki dio plina iz Rusije je samo transport kroz Rusiju. Pa nije ovo prvi puta da to radi kada debelo zahladi u Rusiji.
Pa nismo bas tolike ovce da ne vidimo u cemu je problem. Kao sada Rusiji smeta cijena plina kroz Ukrajinu i zeli trzisnu cijenu, a do neki dan je zeljela pola te trzisne cijene, a na koju Ukrajina nije zeljela pristati. Dakle, Rusija prije 3 dana je trazila jednu cijenu za plin od Ukrajine, a jucer kada dosli EU promatraci drugu.
Svi ti pravci (tokovi) koji se grade su dobavni pravci za skladistenje plina. Dam se kladiti da ce slijedeci tjedan samo tako krenuti plin, jer ce dnevne temperature da odu iznad nule i da je ovo sve izrezirano u Rusiji i Ukrajini. Dok se drugi smrzavaju oni se za***avaju i 'segace'.

kolya

pre 15 godina

...Članicama (Jevropske) Unije, koje su pretrpele štetu, Putin je poručio da zatraže formiranje specijalnog suda.

Postoji takav sud i noje potrebno formiranje vec TUZBA!
Pravo na tuzbu imaju svi potrosaci, a ne samo "clanice Unije".
Prpa je srpske vlade da tuzi, a "clanice Unije" nece ni slucajno, jer zadobijanje U-krajine za NATO je nesto sto im je vaznije od para dana mrcvarenja "Nove jevrope" ( Bugari i Rumuni).

Tttttt

pre 15 godina

O itekako je kriva Rusija. Ne zanima me da li im je namesteno sa Zapada, i koliko su oni zapravo "jadne zrtve", cinjenica je da oni kao svetska velesila ne bi smeli da dozvole da ih bilo ko ucenjuje i da je situacija takva da ce Rusija, ako se ovaj kosmar uskoro ne okonca, bukvalno na svojoj dusi nositi ko zna koliko smrtnih slucajeva, a stradace najpre najugrozeniji. Od zime se umire, itekako, i sta god da su njihovi motivi i "opravdanje", OVO NIJE u redu i ne, nije prihvatljivo ni pod kojim uslovima.

prolaznik kroz život

pre 15 godina

Sve dok zavisiš od nekog,on te gazi i tlači.Može mu se-hoće mu se.To nije izmislila ni Rusija ni Ukrajina.Tako je to još od praistorije jer mi smo(čovečanstvo)ipak samo "civilizovani" divljaci pa svako grebe za sebe.Zato običan čovek ili država mora naći načina da se osamostali od drugih koliko god može.

interesantno

pre 15 godina

Interesantan razvoj. I opet Rusija kriva naravno. Oni prvi potpisali dokument koji je i EU potpisala/prihvatila, onda prilikom svog potpisa Ukrajina dodaje dopune u dokumentu i Rusija se verovatno ocekuje da tek tako to prihvati. I sve se to desava pred ocima EU, ta izmena koju je Ukrajina dodala. Sada ce jos da izjave da je to normalno i da puno dokumenata u EU drugi potpisnik menja svojom voljom.
Dali uopste EU zeli da ova "kriza" zavrsi? Ili im odgovara sto mediji sirom (zapadnog) sveta trube neprestano kako je Rusija partner na koji se ne moze racunati?
Ja ne znam u kojoj od njihovih drzava bi prihvatale ovakve izmene vec potpisanog dokumenta.
A jos ako je tacno da Ukrajina dodaje da nije krala gas sto se sada vec ne moze proveriti jer nitko nije proveravao kolika kolicina je isporucivana Ukrajini a koliko su oni slali dalje u toku tih 7-8 dana Januara, onda postaje sve jasnije tko pravi probleme. I jos EU sve to mirno promatra... A za Srbiju jos ne ide gas. Tacnije ide samo pomoc u gasu, pa narod hvali na puna usta istu tu EU sto trenutno dozvoljava da Ukrajinska blokada nastavi i zadovoljava njihove hirove.
A zahtev Ukrajine da Rusija obezbedi tehnicki gas je pravi biser. Znaci traze sto vecu cenu za tranzit od Rusije i jos odozgo da im ta ista Rusija obezbedi gas da bi NJIHOV SOPSTVENI SISTEM odrzavala.
Znam da su zapadne drzave vec i u Srbiji stvorile jaka anti-ruska osecanja, ali zar sam ja jedini kome je sve ovo jako cudno???

SuhesZ

pre 15 godina

Samo da vas podsetim, Ukrajina je javno priznala da uzima gas iz tranzitnog cevovoda, posto joj je Rusija prestala isporucivati gas. To znaci da ce Ukrajna i zajedno sa posmatracima ponovo uzeti gas kada mu to zatreba. Pa ce sve ici ponovo. Rusija ce moci naplatiti gas po trzisnoj ceni Ukrajini jedino kada vec izgradi Juzni tok. Dotle ce zasigurno Ukrajna biti trn u peti Ruskog gas biznisa. Krajem 2009. godine istice rok ugovora Rusije i Belorusije potpisane posle slicne situacije 2007. godine (Ukrajna i Belorusija sklapa ugovore na 2 godine). Ponovit ce se ova dobro poznata prica u verziji sa Belorusijom, na svu srecu to nece uticati na Balkan. Da bi Belorusiji zaracunavao trzisnu cenu gasa Rusija ce morati dovrsiti izgradnju Severnog toka, dotle ce cenkanje biti neizbezno.

Bata Djora Sr.

pre 15 godina

Kada dodje do sukoba dve potpuno nedemokratske i korupcijom do srzi razjedene drzave i jos kada je u pitanju problem oko zimi strateski vazne sirovine, onda sve sto se desava je sasvim logican sled dogadjaja.
Nisu tu nevini ni Rusija ni Ukrajina. Prvi, zato sto nikako ne mogu da oproste vojnu pomoc Gruziji tokom sukoba u Osetiji, okretanje prema Zapadnoj Evropi i NATO-u, pa im gas dobro dodje kao sredstvo za disciplinovanje. Drugi, sto su nacinom vodjenja drzave istu doveli skoro do potpunog raspada, smatrajuci da pozicije koje su zaposeli u vlasti sluze za zadovoljenje njihovih finansijskih kombinacija.
U celom sukobu Rusija glumi veliku silu, a Ukrajina koristi priliku strateske vaznosti zbog tranzita. Da Ukrajina krade gas, to je svima jasno, pa njihova sadasnja premijerka se tako obogatila, a cak su je Rusi stavili svojevremeno na neku vrstu poternice. Sada je to stornirano jer Julija duva u njihovu tikvu. S druge strane, ako je problem oko gasa, njegove cene i svega ostalog i postojao, civilizovano je da se resava u leto, a ne da se saceka da zagudi zima. Ali ta ruska destrukcija poznata je jos od blokade Berlina 1948. i izgleda da se do danas nije promenila. Takodje, Rusi imaju ogroman problem zbog finansijske krize i pada cene nafte na svetskom trzistu, pa zbog toga je i budzet za sledecu godinu pod znakom pitanja. Projektovan je na cenu nafte od 70 $ za barel, a posto je oko 35 ili 36 $, sasvim je jasno gde je problem. A prema nekim najavama cena nafte ce se obarati i ispod 30 $, sto Rusiju moze da dovede do prosjackog stapa.
Daleko bitinije od naseg svrstavanja na stranu jednih ili drugih je pitanje zasto je Srbija jedina zemlja u Evropi koja nema rezerve gasa ni za 24 h. Zbog cega je bilo vaznije ulupati pare u Zastavu, nego u skladiste u Banatskom Dvoru. Ispada da je vrednost preostalih radova jedva 30 miliona evra i prosto je neverovatno da drzava za to nije mogla da izdvoji novac. Ostaje da se zakljuci, da je tu energetska mafija umesala prste ili jednostavno pojedini igraci nisu mogli da se dogovore oko provizije.
Zato bi bilo bolje da se kao gradjani pozabavimo problemima koji nas brinu i pogadjaju, a ne da se bavimo objasnjavnjima ko upravlja Amerikom, ko su kovaci svetske zavere protiv Srba, ko su izdajnici, a ko patriote. Ako bi to zanemarili videli bi da se zbog nebrige ove vlasti (od 2001. naovamo, od onih prethodnih nista nisam ni ocekivao ), veliki broj nasih sugradjana smrzavao. I to bi trebalo da bude glavna tema koja ce da nas zaokuplja.

molerx

pre 15 godina

Ukrajinci, igraju dvolicnu igru. Falsifikovanje ugovora i eskaliranje situacije ne bi li im Rusi ili EU udijelili neku milostinju pokazuje da im ovaj status quo odgovara, sto duze to bolje.

Futurama

pre 15 godina

Ovo mi se uopste ne svidja...
Zasto sve tri strane (EU, Rusija i Ukrajina) nisu potpisale dokument zajedno?
Sada se Gasprom zali da nije dobio ni fax potpisanog ugovora sto mi izgleda totalno neozbiljno sa strane EU i Ukrajne. I sta znaci izjava Timosenkove da je ugovor slican samo bez Rusije!? Bojim se da ce sada nastati zezanje oko viza za ruske posmatrace (jer to nije definisano u "slicnom" ugovoru) a onda ce se cela stvar razvlaciti beskonacno dok se nama smrzavaju zadnjice a privreda ne radi.
Doduse i sami smo krivi sto nemamo rezerve gasa (skladiste u Banatskom Dvoru se gradi 10 god.).
Ovo nije prvi put da se Rusija i Ukrajina preganjaju ostavljajuci nas pilice bez gasa, a svako sa malo soli u glavi je mogao da predvidi da ce to ponovo da se desi.

moje ime

pre 15 godina

U deklaraciji se navodi da Rusija mora da obezbedi dodatni "tehnički" gas Ukrajini kako bi se održao pritisak u ukrajinskom sistemu gasovoda

Hahaha... da sam na mestu Rusa ne bih im spustio ni jedan $ cenu... placao bih punu tranzitnu, ali bi im i naplatio punu ko sto svi placaju..

Krajnji bezobrazluk!!

Boki

pre 15 godina

Rusija zeli da pokaze svetu da pored Amerike postoji i druga sila, Rusija... Sto se tice Ukrajine, oni su "komsiski" pustali ruski gas preko njene teritorije i normalno je da su ocekivali "komsijsku" cenu gasa. Medutim, ovo je ujedno i osveta Ukrajini za podrzavanje rata Gruzincima.

Aleksandar

pre 15 godina

Mislim da je Evropska unija/gospodin koji je isao da pregovara, duzni da objasne gradjanima zasto je do ovoga doslo i kako se zavrsilo. Sva ostala nagadjanja mogu i ne moraju biti tacna. Rusi su preveliki igrac da bi se sa njima za....... a Ukrajinci ovde nesto mute ne bi li se dodvorili EU, Nato i SAD. Ne shvatam zasto bi im Rusi isporucivali gas ako ovi nece da plate kao ostali i zasto su im do sad isporucivali ako ovi nisu placali?! Sve je to jako sumnjivo. Da se mi ne igramo sa sopstvenom sudbinom, pod hitno treba da zavrsimo B. Dvor i Juzni tok!