Petak, 19.12.2008.

01:04

Odnos Slovenija-Hrvatska: Reakcije

Nakon slovenačke blokade pregovora Hrvatske sa EU, u Sloveniji postoji politički konsenzus da je to ispravna odluka, dok Hrvatska smatra da je to skandal.

Izvor: B92

Odnos Slovenija-Hrvatska: Reakcije IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

42 Komentari

Sortiraj po:

lolypoly

pre 15 godina

Ne vidim zašto se mi ovde uzbudjujemo oko toga . Neka se bivša braća medjusobno dogovore kako hoće . Nas oni dovoljno ojadili u dve predhodne države da bi se sada mi time zamlaćivali . Zahvaljujući njihovoj velikodušnosti u bivšim zajedničkim država mi smo izgubili naše teritorije , iseljeni i proglašeni za ratne zločince i genocidan narod .Dok smo ratovali za zajedničke interese i dobijali teritorije na kojima Srbi nikad nisu živeli bili smo dobri . Zamalo da ratujemo i za Trst ("Trst je naš"). Zato pustimo ih neka se sada oni malo bore , svojim metodama , oko plena bivše SFRJ . Mi smo svoj plen odavno izgubili našom metodom . Pa neka pobedi mudriji ...

vlado

pre 15 godina

Nije tačno, da Slovenija traži od Hrvatske, da ne sme u mogučoj arbitraži koristiti svoje dokumente o granici koja nije definirana. Slovenija zahtjeva,da Hrvatska ne koristi dokumente koji su pravljeni posle 25.06.91 (dan D) i u kojim je ucrtana granica, koja još nije definisana, a na osnovu takve nedefinisane granice su napravljena mnoga zakonska rešenja koja bi bila (u pristupnim dogovorima uskladjena za zakonodavstvom evropske unije). I kad bi Slovenija takvo nametanje prihvatila ne bi više trebala arbitraža, jer granice bi bile kroz pristopne dogovore uzakonjene. Drugim rečina Hrvatska bi prevela Slovence žedne preko vode!

Tomislav

pre 15 godina

Problem prvo počinje na riječnoj granici, gdje Slovenija ne poštuje državne granice koja je i sama potpisala, tj granice nasljeđene iz SFRJ, granice republika. Granica je tako išla tako da je Hrvatska imala dijelove preko rijeke Dragonje, a prije par godina se kod njih javila ideja da je u biti cijela zapadna obala - njihova. Slično je i sa savudrijskom valom (aka piranski zaljev) u kojoj prema međunarodnom pravu crta razgraničenja ide od najuvučenijeg dijela zaljeva do sredine najšireg dijela na ulazu u zaljev, dok Slovenci traže cijelu valu što nisu imali nikada. Treća stvar je jednostavna, oni žele dio hrvatskih teritorijalnih voda na sjeveru jadrana, možda i zbog tog prava da izađu na otvoreno more iako i sada normalno izlaze na more, ali veoma vjerojatno zbog velikih količina plina u podmorju sjevernog dijela Jadranskog mora koji pokrivaju 65% ukupne hrvatske potrošnje zemnog plina. Slično kao i ribarski incidenti, slovenija u ribarskoj floti ima ukupno dva broda i nekoliko manjih privatnih brodica, a ukupno godišnje inkasiraju oko 100,000 €, kaj je u ribarstvu ništa. Upiši u google pretragu slika "piranski zaljev" i otvoriti će ti prvu sliku sa skicom gdje se dobro vidi sadašnje stanje i stanje kakvo slovenija. I oni sami znaju da to pravno ne mogu dobiti jer čak i da dobiju cijelu savudrijsku valu, po niti jednom zakonu ili pravu ne mogu dobiti onaj dio mora jer se crta razgraničenja vuče okomito na obalu, pa zato i ne žele prihvatiti niti jednu hrvatsku opciju, a hrvatska je bogme nudila sve opcije osim neupitne predaje vlastitog teritorija slovencima, što oni traže, nuđena im je arbitraža, nuđeno im je da se slučaj stavi na međunarodni pomorski sud, nuđeno im je da se stavi na međunarodni sud pravde, da EU odabere treću stranu u pregovorima, no oni su sve odbili. Zašto? Zato što ne mogu dobiti ono što žele normalnim putem. Nažalost, odlučili su se na ovakav potez, još jedan u nizu antihrvatskih poteza poslije vinjeta za sve ljude koji se voze slovenijom, a 90% stranaca koji onuda prolaze ljeti su turisti čija je konačna destinacija Hrvatska. Nažalost, igraju vrlo grubo i pokvareno te će to sigurno imati odjeka u Hrvatskoj, ne bojkotom mercatora i ostalih slovenskih dućana jer to neće biti toliko masovno, ali sigurno će već na ljeto kada pola Slovenije (a tako kažu istraživanja) krene na ljetovanje u Hrvatsku, pojačati će se kontrole na granici i onda će ispaštati njihovi vikendaši kada se počnu pregledavati svi slovenski auti i kad se počne striktno držati zakona o tome da stranac kada ulazi u Hr smije imati sa sobom max 1 litru alkoholnog pića, 1 kg sirovog mesa, 1 kg suhog mesa, 1 šteku cigareta i sl. Opet, ispaštati će narod, ali taj narod je izabrao ovu vlast i iskreno - zaslužili su.

Kole

pre 15 godina

Zamislite da smo mi u EU. Ne bi pesma s Kosovom bila ista. Imaju snagu, dobili su je, zasto da je ne koriste u svom nacionalnom interesu. Zao mi je Hrvata koji se toliko trude, ali svidja mi se prakticna ilustracija snage clana EU.

Darko

pre 15 godina

Koliko vidim Slovenija trazi da u slucaju arbitraze, da se ne koriste dokumenta koje su oni naveli u svom predlogu, a koji bi Hrvatskoj mogli ici u prilog. To mi je skroz smjesno. Zamislite da se sudite sa svojim susjedom i ne smijete koristiti dokumenta koji dokazuju da ste mozda vi u pravu. Sto se tice Slovenaca pitao bi Pahora i cijelu Slovensku ekipu da pojasne sto su mislili pod "dobrosusjedskim odnosima bitnim za evrointegracije" kojim su solili pamet svima po Srbiji kad je bilo u pitanju Kosovo. Vidim, lako je biti Evropljanin kad se drugima soli pamet, a sad kad su oni u pitanju onda nam demonstriraju "malo drugaciji evropski nacin razmisljanja". Ma dajte Slovenci molim vas.

Zoran Popovic

pre 15 godina

Ovo je najzabavnija vest trenutno na B92. Kako su iskompleksirani Hrvati! Pa oni sanjaju Srbe ... Sanader verovatno ima cetiri slova S kad zatvori oci. lol

Prevodilac

pre 15 godina

Balkan ziva zeravica. U tinjajucim, preostalim "konfliktima" se vec oseca jako delovanje EU-vatrogasaca, iako je za vecinu mini drzava ex-YU, clanstvo u Evropskoj uniji, jos uvek daleki san. Isti smo, ali cini se ipak, kao da se menjamo? Jer, pre se znalo kako se resava ovakav jedan "diplomatski sukob", koji je vec godinama aktuelan, i sada se samo zaostrio, izmedju HR i SLO: Za pusku, pa oslobadjaj! Samo danas iznad sviju nas stoji preteci prst EU, cime stare balkanske metode zamiru.

Vitomir Redić Beograd

pre 15 godina

Između nejasnih plitičkih sukoba i nesuglasica, Hrvatske i Slovenije, jedna veoma bitna stvar je potpuno jasna, i Hrvatska i Slovenija će ostati tu gde jesu, susedi, u dobru ili u zlu, to će sami izabrati i snositi posledice svog izbora. Meni se čini da je Slovenija, ovim nadmenim vetom malo preterala. Ja bih voleo da to bude jedno razumno i mirno rešenje.

HR

pre 15 godina

Bilo kako bilo ovo bi moglo dovest do toga da Hr ( u kojoj je trenutno 25% građana za EU, a oko 40% protiv) iz principa jednog dana odbija postat punopravnom članicom. Ekonomski odnosi da, ali članstvo ne.
Treba što prije proglasit isključivi gospodarski pojas u Jadranu i distancirati se od EU.
Zamislite npr da Hr pozove rusku mornaricu u Jadran na vojne vježbe...
Zamislite što bi tad Bruxelles rekao Ljubljani....
Nije dobro precijeniti, ali niti podcijeniti svoj značaj...
Ovo nam je opomena da više glavu nesmijemo spuštati već pokazati zube.

SuhesZ

pre 15 godina

Ako se ne varam ovde je najvece pitanje granice u Piranskom zalivu. Dok sam bio u Sloveniji redovno su se desavala obracuni vatrenim oruzjem medju hrvatskim i slovenackim ribarima (koristili su i rucne granate i cak rucne raketne bacace) oko pitanja granice u nadi boljeg ulova. Ako se to ne resi lokalno stanovnistvo ce se prije ili kasnije poubijati. Sa obe strane ima dovoljno tvrdih i usijanih glava, pa apsolutno podrzavam da se resenje problema donese prinudom, jer preko normalnih diplomatskih odnosa ovo pitanje nikada nece resiti, kako su vec godinama to oboje temellno potvrdili. Znali su to Hrvati unapred da ce se to dogoditi, ovo sto se sada dogadja je standardna politicka cirkuska predstava. Posto granice bivsih republika nisu utvrdjene na principima granica samostalnih drzava crtani su kao da stvaraju jednu drzavu sa tamo nekim administrativno utvrdjenim granicama. Crna-gora je dedovala problem Prevlake, hrvatska mora da gradi skup most da resi pitanje Peljesca, a kad dodje na red Srbija iskrsnut ce problemi medjunarodnih granica na Drini sa FBiH i RepSrp (granica je na obali Republike Srpske), pa dalje i na Dunavu sa Hrvatskom, posebno sto se sela i otoka tice iznad Backe Palanke, i ispod Batine.

Ivan M

pre 15 godina

Kao sto pokazuje ova anketa, izmedju Slovenaca i Hrvata tinja jedna netrpeljivost koja se manifestuje u ovakvim stvarima. Vrlo ruzno, i nama nije niodkakve koristi sto se oni svadjaju. Ne znam odakle toliki jaz izmedju njih, ali zelim im da ga premoste sto pre, jer ni jednima ni drugima ne pomaze.

Kole

pre 15 godina

Zamislite da smo mi u EU. Ne bi pesma s Kosovom bila ista. Imaju snagu, dobili su je, zasto da je ne koriste u svom nacionalnom interesu. Zao mi je Hrvata koji se toliko trude, ali svidja mi se prakticna ilustracija snage clana EU.

dragan

pre 15 godina

Bez zelje da se mesam u slovenacko-hrvatski spor, napominjem da Hrvatska ne bi mogla moze da otvori nova poglavlja u pregovorima, niti da postane clan EU sve dok se ne resi pitanje povratka imovine proteranih Srba.

luka c.

pre 15 godina

ljudi moji ovo nisu kompleksi nego odgovor na slovensko objašnjenje o svojevrsnom pritisku koje je normalno pri prstupanju susjedne države u eu. kako kažu slovenci i oni su trpili pritiske italije i austrije i radili ustupke i kako oni prognoziraju to će mo mi isto raditi i našim susjedima srbiji bih i cg...
mene bi bilo sram kao hrvata da hr blokira pregovore srbije zbog neznam jedne ade na dunavu, konja iz lipika ili umjetničke slike nekog hr slikara...
jasno je i to da slovenci i neznaju o čemu se radi u sporu na piranu jer nije ni riječ o crti sredine ni o morskoj granici nego izlazu na otvoreno more. zanimljivo da niko ne spominje italijanske državne vode i možebitni njihov ustupak davanja koridora za sloveniju.
ko nevjeruje neka pogleda jasni su interesi i neznam koliko slovenaca poznaje ovu kartu...
http://hr.wikipedia.org/wiki/Slika:Bay-of-Piran_maritime-boundary-dispute.jpg

Ilija

pre 15 godina

Mislim da je Stipe Mesić u pravu kada kaže da je sada to problem Slovenije i EU. Hrvatska je pristala na EU (francuski) prijedlog o neprejudiciranju granica i napravila svoje, to što Slovenija stavila veto na otvaranje daljnjih poglavlja u pregovorima morat će opravdati svoj stav Europskoj komisiji. Ta ista Slovenija je isto tako ušla u EU i EU je primila kao punopravnu članicu iako su i jedni i drugi znali da postoje neriješena granična pitanja između Slovenije i Hrvatske. Tada su Slovenci mogli reći to je bilateralno pitanje i rješavat će se između Hrvatske i nas. Ako to tada nije bio problem zašto je to sada odjednom problem. Osim toga simpatije EU prema Sloveniji se polako tope ( započelo već predsjedanjem Slovenije Europskom Unijom kada su već počeli svoje probleme sa Hrvatskom ( ponovno granica ) pretvarati u problem EU i Hrvatske. Sada je uistinu Slovenija na redu i mora opravdati taj svoj postupak protiv Hrvatske. Na kraju krajeva zbog čega stalno izbjegavaju tu međunarodnu arbitražu? Boje li se nepovoljnog ishoda. Bilo kako bilo ovo Hrvatska Sloveniji neće zaboraviti.

podrska hrvatima

pre 15 godina

Slovenija se skroz bedno ponasa u ovom kontekstu i umesto da su to resili izmedju sebe prave od ovoga cirkus. Tek sad je ovo postao problem, do juce nikog u ove dve zemlje nije zanimalo ovo pitanje stvarno, ali to je kad politicari namecu teme. Puna podrska Hrvatskoj. Srpska vlada trebala bi da uputi poruku podrske.

Svajcarac

pre 15 godina

Eto, i Hrvati imaju svoje Holandjane. Kao i u slucaju Srbije, Slovenci su izabrani da ne daju Hrvatskoj da udje u EU. Drzava koja ima preko 35 milijardi duga, normalno, vidi spas u ulasku u Evropu. Cini mi se da ce ipak na kraju biti Balkanska konfederacija, sa Hrvatskom, Srbijom, BIH....

Slaninar Republikanac

pre 15 godina

Neka komsiji crkne krava. To je geslo svih na ovim prostorima. Jugoslavija je bila jedino i najbolje resenje za sve narode i narodnosti koji su ziveli u njoj. A onda su dosli popovi, pa topovi, pa lopovi...

Cinjenica

pre 15 godina

Sve se vise namece utisak da ovo nije samo sukob Slovenije i HR vec sukob Slovenije i EU. Nakon kritika na nedjelotvornost slovenskog predsjedavanja EU, najavljene tuzbe EU protiv Slovenije zbog neuvodjenja povoljnijih (tocnije kratkorocnijih) vinjeta za tranzitni promet kroz SLO a i prijetnji ukidanjem donacija za izgradnju cestovne mreze (kojom EU financira pravce s prioritetom za EU a Slovenija gradi prije svega po nacionalnm prioritetu i koci time cestovno spajanje centralne sa juznom Europom), vlasti u Ljubljani pokusavaju na barem jednom od polja provesti svoje stavove. Izgovori i prejudiciranju konacnog rjesenja granicnog spora su vise nego prozirni s obzirom na cinjenicu da Slovenija uporno odbija medjunarodnu arbitrazu. A to cini jer je i slovenskim pravnicima potpuno jasno da po jasno definiranome medjunarodnome zakonu o pomorskim granicama nemaju nikakve sanse dobiti direktan pristup u medjunarodne vode. Zbog toga te fiks-ideje sad pokusavaju provesti ucjenama, ruseci sami sebi i onako vrlo los ugled u EU.

pero

pre 15 godina

...treba znati da Slovenija nema argumente za spor sa granicom. Zato pribegava ucenjivanju kako bi Hrvatskoj oduzela buduće dokaze na sudu. To je prljava igra! Bojim se da će ovom odlukom Slovenački političari naštetiti samo svojoj državi i građanima. Previše su dali sebi za pravo. Čitavu naciju su stavili da ispašta zbog nerešenog graničnog pitanja, tj. nerešenog jer upravo Slovenija ne želii da ga reši na sudu, jer je upravo čekala današnji dan. Hrvati izdržite! A ja da sam na mestu Srbije i Hrvatske ja bih tražioo od EU, pristupanje European Neighbourhood Policy tj. standardi EU ali ne u EU! Upravo zbog ovog ucenjivanja. Danas Hrvatsku ucenjuju morem, sutra Srbiju Kosovom i ko zna čime još.

Istranin

pre 15 godina

Slovenija ima potpuno pravo da blokira pregovore i ulozi veto o ulasku Hrvatske u EU, kad se zna koje sve uslove ta drzava ne ispunjava prema Statutu Unije. Mozemo samo neke nabrojiti: 1. kriminal, 2. korupcija, 3. nacionalizam, 4. ljudska prava, 5. sudstvo 6. najnoviji zakon o oduzimanju zemljista proteranih Srba, itd. itd. Pored toga zna se, da sa svojim susedima ima lose politicke odnose i neresena granicna pitanja, a koji je jedan od glavnih uveta da postane clan te Unije.

Point_of_sale

pre 15 godina

Ovo je igra političkih elita u HR i Slo, namijenjena lokalnoj upotrebi. Vlast je u Hrvatskoj ulazak u EU nametnula kao apsolutni prioritet, naravno uz konsenzus opozicije. S druge strane i u današnjem Standar Eurobarometru 70 stoji da samo 23% građana Hrvatske podržava ulazak u EU, a 2/3 smatra kako članstvo ne nosi nikakve koristi. Prema prošlom istraživanju 97% stanovnika HR nema namjeru napuštati granice zemlje. Pa tko onda tu stvara umjetnu paranoju?

Komunista

pre 15 godina

Slovenija je deo EU tima i zna šta je odgovorna politika. Rešavanje granica jeste aktuelni problem, ali odluka o blokiranju daljeg pristupnog postupka verovatno ima ozbiljniju zaledjinu. Polako se čuju kritike, nezvanićne i poluzvanične, o pasivnosti hrvatskih vlasti u suzbijanju veličanja nacizma, i jasnog odredjenja prema NDH. Hrvatska jeste krenula u Evropu, ali su to uradili i njeni navijači, pevači i još po neki, sa uzvicima i pozdravima od kojih mnoge podilazi jeza. Čak i eksperte za klimatske promene. Ništa se ne dešava slučajno i neočekivano, samo je pitanje dobrog predvidjanja, a hrvatske vlasti su u predvidjanju omanule, do zadnjeg trenutka nisu verovali u veto.

Sale exNS

pre 15 godina

Pa naravno da su ih blokirali. I naravno da pola evropskih zemalja stoji iza te odluke, samo su pustili Sloveniju da im to kaze. Pa zar stvarno mislite da Hrvatska tako glatko moze u EU, dok joj neki "Tompsoni" prave koncerte u centru Zagreba, a u publici neki iz Vlade nacisticki pozdravljaju velikog umetnika. Nece oni skoro u EU, isto kao i mi.

bistra glava

pre 15 godina

Pre što Hrvatska shvati, da 26 članica nikad neče ići protiv mišljenja te 27. (mada možda ti isti imali drugačije mišljenje) prije će biti u EU. Dok se neko ponaša kao Kalimero (samo meni se događa krivica, samo mene mrze)ništa od toga, a upravo to radi Hrvatska. Kad počneš menjati sebe, pola posla je več obavljeno.
Hrvatska pokazuje neke svoje nove EU mape na pristupnim razgovorima a ne mape sa stanjem na 25.6.1991, jedino važeče stanje po Badint. komisiji. Potpuno opravdano Slovenija smatra, da se s takvim dokumentima prejudicira granica. Več su se Slovenci više puta opekli sa Hrvatima (sto puta dali si ruku, potpisali, zakleli se pa onda ništa) da bi ponovo pali na taj štos. Praktički su sve nove članice dosad bile sprečene od prvenstveno susednih zemalja (Slovačka sa nuklearkom, Slovenija sa trgom nekretnina, sa free shopovima .... Češka sa Sudetima, Poljska isto, pa se na kraju svi ohladili. Very simple: manjima se mora ukloniti večini i to je to.

Dragan

pre 15 godina

Slovenija prolazi sa Hrvatskom kao Crna Gora sa Srbijom, izložena je osudi zbog uvažavanja medjunarodnih stavova. Činjenica je da se bitni faktori politike medjunarodne zajednice ne oglašavaju, pretpostavka je da potez Slovenije i nije iznenadjenje i presedan, kako ga krste u Hrvatskoj. Moguće je da je još rano za jače klimatske promene na Balkanu. Granice su samo povod jer su oprobano sredstvo za dizanje tenzija.

johny

pre 15 godina

Sanader je samo odgovarao na učestale tvrdnje slovenačkih političara da će Hrvatska isto tako jednog dana blokirati Srbiju. Prema tome, ovo je u neku ruku vađenje iz konteksta. A šta je tu jadno? Po meni sve!

Časlav

pre 15 godina

Simpatično. Izgleda da i oni imaju neko svoje "Kosovo". A, ko kaže da će Hrvatska odlučivati o Srbiji za evropskim stolom. Šta ako bude obrnuto? Ej, pusti snovi... Namučićemo se i mi i Hrvati da sednemo za taj sto, makar u začelje.

Grga

pre 15 godina

... Za neupućene, Slovenija traži da Hrvatska pristane na slovenski "kompromis" po kojem neće moći koristiti dokumente iz pristupnih pregovora na budućoj arbitraži o graničnim sporovima.

evropa zdaj!

pre 15 godina

Nisam bas siguran da je Sanader iskren, kad bi povukli tuzbu protiv Srbije i kad se Mesic ne bi mijesao u odnose u BiH mozda bih i povjerovao u ovu izjavu.
Slovenci su imali probleme sa Italijom i zato su kasnili najmanje tri godine sa prijemom u EU, ali su bili istrajni u svojim stavovima, kao sto su i sada. Mogu samo da sluze kao primjer ostalim bivsim republikama SFRJ kako se brane nacionalni interesi i vodi konzistentna politika.

nenad_dk

pre 15 godina

"Kada Hrvatska jednom bude za evropskim stolom neće se ponašati, na ovakav način, prema Srbiji", rekao je hrvatski premijer.

Prvi put da je neki veci probelm a da nema veze sa nama, ali izgleda da to nije dovoljno! Zasto hrvatski premijer zeli da uvuce Srbiju u ovaj haos za koji je sam kriv?!

A to sto misli da Slovenije nije u stanju da ih ucenjuje, grdno se vara!

mlad pionir granicar

pre 15 godina

Da li je neko pre samo 20 godina mogao ovakav naslov da zamisli?...i sta ce biti naslov za 20 god?
Drug Tito nam je bas zamrsio svima granice stvarajuci Jugoslaviju...a sad' kako kaze Djole: "Svako pleme crta granicu, svi bi hteli svoju stranicu..."
Nikad' kraja glupostima...

evropa zdaj!

pre 15 godina

Nisam bas siguran da je Sanader iskren, kad bi povukli tuzbu protiv Srbije i kad se Mesic ne bi mijesao u odnose u BiH mozda bih i povjerovao u ovu izjavu.
Slovenci su imali probleme sa Italijom i zato su kasnili najmanje tri godine sa prijemom u EU, ali su bili istrajni u svojim stavovima, kao sto su i sada. Mogu samo da sluze kao primjer ostalim bivsim republikama SFRJ kako se brane nacionalni interesi i vodi konzistentna politika.

nenad_dk

pre 15 godina

"Kada Hrvatska jednom bude za evropskim stolom neće se ponašati, na ovakav način, prema Srbiji", rekao je hrvatski premijer.

Prvi put da je neki veci probelm a da nema veze sa nama, ali izgleda da to nije dovoljno! Zasto hrvatski premijer zeli da uvuce Srbiju u ovaj haos za koji je sam kriv?!

A to sto misli da Slovenije nije u stanju da ih ucenjuje, grdno se vara!

Sale exNS

pre 15 godina

Pa naravno da su ih blokirali. I naravno da pola evropskih zemalja stoji iza te odluke, samo su pustili Sloveniju da im to kaze. Pa zar stvarno mislite da Hrvatska tako glatko moze u EU, dok joj neki "Tompsoni" prave koncerte u centru Zagreba, a u publici neki iz Vlade nacisticki pozdravljaju velikog umetnika. Nece oni skoro u EU, isto kao i mi.

johny

pre 15 godina

Sanader je samo odgovarao na učestale tvrdnje slovenačkih političara da će Hrvatska isto tako jednog dana blokirati Srbiju. Prema tome, ovo je u neku ruku vađenje iz konteksta. A šta je tu jadno? Po meni sve!

Istranin

pre 15 godina

Slovenija ima potpuno pravo da blokira pregovore i ulozi veto o ulasku Hrvatske u EU, kad se zna koje sve uslove ta drzava ne ispunjava prema Statutu Unije. Mozemo samo neke nabrojiti: 1. kriminal, 2. korupcija, 3. nacionalizam, 4. ljudska prava, 5. sudstvo 6. najnoviji zakon o oduzimanju zemljista proteranih Srba, itd. itd. Pored toga zna se, da sa svojim susedima ima lose politicke odnose i neresena granicna pitanja, a koji je jedan od glavnih uveta da postane clan te Unije.

Časlav

pre 15 godina

Simpatično. Izgleda da i oni imaju neko svoje "Kosovo". A, ko kaže da će Hrvatska odlučivati o Srbiji za evropskim stolom. Šta ako bude obrnuto? Ej, pusti snovi... Namučićemo se i mi i Hrvati da sednemo za taj sto, makar u začelje.

pero

pre 15 godina

...treba znati da Slovenija nema argumente za spor sa granicom. Zato pribegava ucenjivanju kako bi Hrvatskoj oduzela buduće dokaze na sudu. To je prljava igra! Bojim se da će ovom odlukom Slovenački političari naštetiti samo svojoj državi i građanima. Previše su dali sebi za pravo. Čitavu naciju su stavili da ispašta zbog nerešenog graničnog pitanja, tj. nerešenog jer upravo Slovenija ne želii da ga reši na sudu, jer je upravo čekala današnji dan. Hrvati izdržite! A ja da sam na mestu Srbije i Hrvatske ja bih tražioo od EU, pristupanje European Neighbourhood Policy tj. standardi EU ali ne u EU! Upravo zbog ovog ucenjivanja. Danas Hrvatsku ucenjuju morem, sutra Srbiju Kosovom i ko zna čime još.

mlad pionir granicar

pre 15 godina

Da li je neko pre samo 20 godina mogao ovakav naslov da zamisli?...i sta ce biti naslov za 20 god?
Drug Tito nam je bas zamrsio svima granice stvarajuci Jugoslaviju...a sad' kako kaze Djole: "Svako pleme crta granicu, svi bi hteli svoju stranicu..."
Nikad' kraja glupostima...

Slaninar Republikanac

pre 15 godina

Neka komsiji crkne krava. To je geslo svih na ovim prostorima. Jugoslavija je bila jedino i najbolje resenje za sve narode i narodnosti koji su ziveli u njoj. A onda su dosli popovi, pa topovi, pa lopovi...

podrska hrvatima

pre 15 godina

Slovenija se skroz bedno ponasa u ovom kontekstu i umesto da su to resili izmedju sebe prave od ovoga cirkus. Tek sad je ovo postao problem, do juce nikog u ove dve zemlje nije zanimalo ovo pitanje stvarno, ali to je kad politicari namecu teme. Puna podrska Hrvatskoj. Srpska vlada trebala bi da uputi poruku podrske.

Komunista

pre 15 godina

Slovenija je deo EU tima i zna šta je odgovorna politika. Rešavanje granica jeste aktuelni problem, ali odluka o blokiranju daljeg pristupnog postupka verovatno ima ozbiljniju zaledjinu. Polako se čuju kritike, nezvanićne i poluzvanične, o pasivnosti hrvatskih vlasti u suzbijanju veličanja nacizma, i jasnog odredjenja prema NDH. Hrvatska jeste krenula u Evropu, ali su to uradili i njeni navijači, pevači i još po neki, sa uzvicima i pozdravima od kojih mnoge podilazi jeza. Čak i eksperte za klimatske promene. Ništa se ne dešava slučajno i neočekivano, samo je pitanje dobrog predvidjanja, a hrvatske vlasti su u predvidjanju omanule, do zadnjeg trenutka nisu verovali u veto.

Grga

pre 15 godina

... Za neupućene, Slovenija traži da Hrvatska pristane na slovenski "kompromis" po kojem neće moći koristiti dokumente iz pristupnih pregovora na budućoj arbitraži o graničnim sporovima.

bistra glava

pre 15 godina

Pre što Hrvatska shvati, da 26 članica nikad neče ići protiv mišljenja te 27. (mada možda ti isti imali drugačije mišljenje) prije će biti u EU. Dok se neko ponaša kao Kalimero (samo meni se događa krivica, samo mene mrze)ništa od toga, a upravo to radi Hrvatska. Kad počneš menjati sebe, pola posla je več obavljeno.
Hrvatska pokazuje neke svoje nove EU mape na pristupnim razgovorima a ne mape sa stanjem na 25.6.1991, jedino važeče stanje po Badint. komisiji. Potpuno opravdano Slovenija smatra, da se s takvim dokumentima prejudicira granica. Več su se Slovenci više puta opekli sa Hrvatima (sto puta dali si ruku, potpisali, zakleli se pa onda ništa) da bi ponovo pali na taj štos. Praktički su sve nove članice dosad bile sprečene od prvenstveno susednih zemalja (Slovačka sa nuklearkom, Slovenija sa trgom nekretnina, sa free shopovima .... Češka sa Sudetima, Poljska isto, pa se na kraju svi ohladili. Very simple: manjima se mora ukloniti večini i to je to.

dragan

pre 15 godina

Bez zelje da se mesam u slovenacko-hrvatski spor, napominjem da Hrvatska ne bi mogla moze da otvori nova poglavlja u pregovorima, niti da postane clan EU sve dok se ne resi pitanje povratka imovine proteranih Srba.

Ilija

pre 15 godina

Mislim da je Stipe Mesić u pravu kada kaže da je sada to problem Slovenije i EU. Hrvatska je pristala na EU (francuski) prijedlog o neprejudiciranju granica i napravila svoje, to što Slovenija stavila veto na otvaranje daljnjih poglavlja u pregovorima morat će opravdati svoj stav Europskoj komisiji. Ta ista Slovenija je isto tako ušla u EU i EU je primila kao punopravnu članicu iako su i jedni i drugi znali da postoje neriješena granična pitanja između Slovenije i Hrvatske. Tada su Slovenci mogli reći to je bilateralno pitanje i rješavat će se između Hrvatske i nas. Ako to tada nije bio problem zašto je to sada odjednom problem. Osim toga simpatije EU prema Sloveniji se polako tope ( započelo već predsjedanjem Slovenije Europskom Unijom kada su već počeli svoje probleme sa Hrvatskom ( ponovno granica ) pretvarati u problem EU i Hrvatske. Sada je uistinu Slovenija na redu i mora opravdati taj svoj postupak protiv Hrvatske. Na kraju krajeva zbog čega stalno izbjegavaju tu međunarodnu arbitražu? Boje li se nepovoljnog ishoda. Bilo kako bilo ovo Hrvatska Sloveniji neće zaboraviti.

luka c.

pre 15 godina

ljudi moji ovo nisu kompleksi nego odgovor na slovensko objašnjenje o svojevrsnom pritisku koje je normalno pri prstupanju susjedne države u eu. kako kažu slovenci i oni su trpili pritiske italije i austrije i radili ustupke i kako oni prognoziraju to će mo mi isto raditi i našim susjedima srbiji bih i cg...
mene bi bilo sram kao hrvata da hr blokira pregovore srbije zbog neznam jedne ade na dunavu, konja iz lipika ili umjetničke slike nekog hr slikara...
jasno je i to da slovenci i neznaju o čemu se radi u sporu na piranu jer nije ni riječ o crti sredine ni o morskoj granici nego izlazu na otvoreno more. zanimljivo da niko ne spominje italijanske državne vode i možebitni njihov ustupak davanja koridora za sloveniju.
ko nevjeruje neka pogleda jasni su interesi i neznam koliko slovenaca poznaje ovu kartu...
http://hr.wikipedia.org/wiki/Slika:Bay-of-Piran_maritime-boundary-dispute.jpg

HR

pre 15 godina

Bilo kako bilo ovo bi moglo dovest do toga da Hr ( u kojoj je trenutno 25% građana za EU, a oko 40% protiv) iz principa jednog dana odbija postat punopravnom članicom. Ekonomski odnosi da, ali članstvo ne.
Treba što prije proglasit isključivi gospodarski pojas u Jadranu i distancirati se od EU.
Zamislite npr da Hr pozove rusku mornaricu u Jadran na vojne vježbe...
Zamislite što bi tad Bruxelles rekao Ljubljani....
Nije dobro precijeniti, ali niti podcijeniti svoj značaj...
Ovo nam je opomena da više glavu nesmijemo spuštati već pokazati zube.

Darko

pre 15 godina

Koliko vidim Slovenija trazi da u slucaju arbitraze, da se ne koriste dokumenta koje su oni naveli u svom predlogu, a koji bi Hrvatskoj mogli ici u prilog. To mi je skroz smjesno. Zamislite da se sudite sa svojim susjedom i ne smijete koristiti dokumenta koji dokazuju da ste mozda vi u pravu. Sto se tice Slovenaca pitao bi Pahora i cijelu Slovensku ekipu da pojasne sto su mislili pod "dobrosusjedskim odnosima bitnim za evrointegracije" kojim su solili pamet svima po Srbiji kad je bilo u pitanju Kosovo. Vidim, lako je biti Evropljanin kad se drugima soli pamet, a sad kad su oni u pitanju onda nam demonstriraju "malo drugaciji evropski nacin razmisljanja". Ma dajte Slovenci molim vas.

Cinjenica

pre 15 godina

Sve se vise namece utisak da ovo nije samo sukob Slovenije i HR vec sukob Slovenije i EU. Nakon kritika na nedjelotvornost slovenskog predsjedavanja EU, najavljene tuzbe EU protiv Slovenije zbog neuvodjenja povoljnijih (tocnije kratkorocnijih) vinjeta za tranzitni promet kroz SLO a i prijetnji ukidanjem donacija za izgradnju cestovne mreze (kojom EU financira pravce s prioritetom za EU a Slovenija gradi prije svega po nacionalnm prioritetu i koci time cestovno spajanje centralne sa juznom Europom), vlasti u Ljubljani pokusavaju na barem jednom od polja provesti svoje stavove. Izgovori i prejudiciranju konacnog rjesenja granicnog spora su vise nego prozirni s obzirom na cinjenicu da Slovenija uporno odbija medjunarodnu arbitrazu. A to cini jer je i slovenskim pravnicima potpuno jasno da po jasno definiranome medjunarodnome zakonu o pomorskim granicama nemaju nikakve sanse dobiti direktan pristup u medjunarodne vode. Zbog toga te fiks-ideje sad pokusavaju provesti ucjenama, ruseci sami sebi i onako vrlo los ugled u EU.

Kole

pre 15 godina

Zamislite da smo mi u EU. Ne bi pesma s Kosovom bila ista. Imaju snagu, dobili su je, zasto da je ne koriste u svom nacionalnom interesu. Zao mi je Hrvata koji se toliko trude, ali svidja mi se prakticna ilustracija snage clana EU.

Point_of_sale

pre 15 godina

Ovo je igra političkih elita u HR i Slo, namijenjena lokalnoj upotrebi. Vlast je u Hrvatskoj ulazak u EU nametnula kao apsolutni prioritet, naravno uz konsenzus opozicije. S druge strane i u današnjem Standar Eurobarometru 70 stoji da samo 23% građana Hrvatske podržava ulazak u EU, a 2/3 smatra kako članstvo ne nosi nikakve koristi. Prema prošlom istraživanju 97% stanovnika HR nema namjeru napuštati granice zemlje. Pa tko onda tu stvara umjetnu paranoju?

Tomislav

pre 15 godina

Problem prvo počinje na riječnoj granici, gdje Slovenija ne poštuje državne granice koja je i sama potpisala, tj granice nasljeđene iz SFRJ, granice republika. Granica je tako išla tako da je Hrvatska imala dijelove preko rijeke Dragonje, a prije par godina se kod njih javila ideja da je u biti cijela zapadna obala - njihova. Slično je i sa savudrijskom valom (aka piranski zaljev) u kojoj prema međunarodnom pravu crta razgraničenja ide od najuvučenijeg dijela zaljeva do sredine najšireg dijela na ulazu u zaljev, dok Slovenci traže cijelu valu što nisu imali nikada. Treća stvar je jednostavna, oni žele dio hrvatskih teritorijalnih voda na sjeveru jadrana, možda i zbog tog prava da izađu na otvoreno more iako i sada normalno izlaze na more, ali veoma vjerojatno zbog velikih količina plina u podmorju sjevernog dijela Jadranskog mora koji pokrivaju 65% ukupne hrvatske potrošnje zemnog plina. Slično kao i ribarski incidenti, slovenija u ribarskoj floti ima ukupno dva broda i nekoliko manjih privatnih brodica, a ukupno godišnje inkasiraju oko 100,000 €, kaj je u ribarstvu ništa. Upiši u google pretragu slika "piranski zaljev" i otvoriti će ti prvu sliku sa skicom gdje se dobro vidi sadašnje stanje i stanje kakvo slovenija. I oni sami znaju da to pravno ne mogu dobiti jer čak i da dobiju cijelu savudrijsku valu, po niti jednom zakonu ili pravu ne mogu dobiti onaj dio mora jer se crta razgraničenja vuče okomito na obalu, pa zato i ne žele prihvatiti niti jednu hrvatsku opciju, a hrvatska je bogme nudila sve opcije osim neupitne predaje vlastitog teritorija slovencima, što oni traže, nuđena im je arbitraža, nuđeno im je da se slučaj stavi na međunarodni pomorski sud, nuđeno im je da se stavi na međunarodni sud pravde, da EU odabere treću stranu u pregovorima, no oni su sve odbili. Zašto? Zato što ne mogu dobiti ono što žele normalnim putem. Nažalost, odlučili su se na ovakav potez, još jedan u nizu antihrvatskih poteza poslije vinjeta za sve ljude koji se voze slovenijom, a 90% stranaca koji onuda prolaze ljeti su turisti čija je konačna destinacija Hrvatska. Nažalost, igraju vrlo grubo i pokvareno te će to sigurno imati odjeka u Hrvatskoj, ne bojkotom mercatora i ostalih slovenskih dućana jer to neće biti toliko masovno, ali sigurno će već na ljeto kada pola Slovenije (a tako kažu istraživanja) krene na ljetovanje u Hrvatsku, pojačati će se kontrole na granici i onda će ispaštati njihovi vikendaši kada se počnu pregledavati svi slovenski auti i kad se počne striktno držati zakona o tome da stranac kada ulazi u Hr smije imati sa sobom max 1 litru alkoholnog pića, 1 kg sirovog mesa, 1 kg suhog mesa, 1 šteku cigareta i sl. Opet, ispaštati će narod, ali taj narod je izabrao ovu vlast i iskreno - zaslužili su.

Zoran Popovic

pre 15 godina

Ovo je najzabavnija vest trenutno na B92. Kako su iskompleksirani Hrvati! Pa oni sanjaju Srbe ... Sanader verovatno ima cetiri slova S kad zatvori oci. lol

Vitomir Redić Beograd

pre 15 godina

Između nejasnih plitičkih sukoba i nesuglasica, Hrvatske i Slovenije, jedna veoma bitna stvar je potpuno jasna, i Hrvatska i Slovenija će ostati tu gde jesu, susedi, u dobru ili u zlu, to će sami izabrati i snositi posledice svog izbora. Meni se čini da je Slovenija, ovim nadmenim vetom malo preterala. Ja bih voleo da to bude jedno razumno i mirno rešenje.

lolypoly

pre 15 godina

Ne vidim zašto se mi ovde uzbudjujemo oko toga . Neka se bivša braća medjusobno dogovore kako hoće . Nas oni dovoljno ojadili u dve predhodne države da bi se sada mi time zamlaćivali . Zahvaljujući njihovoj velikodušnosti u bivšim zajedničkim država mi smo izgubili naše teritorije , iseljeni i proglašeni za ratne zločince i genocidan narod .Dok smo ratovali za zajedničke interese i dobijali teritorije na kojima Srbi nikad nisu živeli bili smo dobri . Zamalo da ratujemo i za Trst ("Trst je naš"). Zato pustimo ih neka se sada oni malo bore , svojim metodama , oko plena bivše SFRJ . Mi smo svoj plen odavno izgubili našom metodom . Pa neka pobedi mudriji ...

Ivan M

pre 15 godina

Kao sto pokazuje ova anketa, izmedju Slovenaca i Hrvata tinja jedna netrpeljivost koja se manifestuje u ovakvim stvarima. Vrlo ruzno, i nama nije niodkakve koristi sto se oni svadjaju. Ne znam odakle toliki jaz izmedju njih, ali zelim im da ga premoste sto pre, jer ni jednima ni drugima ne pomaze.

Svajcarac

pre 15 godina

Eto, i Hrvati imaju svoje Holandjane. Kao i u slucaju Srbije, Slovenci su izabrani da ne daju Hrvatskoj da udje u EU. Drzava koja ima preko 35 milijardi duga, normalno, vidi spas u ulasku u Evropu. Cini mi se da ce ipak na kraju biti Balkanska konfederacija, sa Hrvatskom, Srbijom, BIH....

vlado

pre 15 godina

Nije tačno, da Slovenija traži od Hrvatske, da ne sme u mogučoj arbitraži koristiti svoje dokumente o granici koja nije definirana. Slovenija zahtjeva,da Hrvatska ne koristi dokumente koji su pravljeni posle 25.06.91 (dan D) i u kojim je ucrtana granica, koja još nije definisana, a na osnovu takve nedefinisane granice su napravljena mnoga zakonska rešenja koja bi bila (u pristupnim dogovorima uskladjena za zakonodavstvom evropske unije). I kad bi Slovenija takvo nametanje prihvatila ne bi više trebala arbitraža, jer granice bi bile kroz pristopne dogovore uzakonjene. Drugim rečina Hrvatska bi prevela Slovence žedne preko vode!

SuhesZ

pre 15 godina

Ako se ne varam ovde je najvece pitanje granice u Piranskom zalivu. Dok sam bio u Sloveniji redovno su se desavala obracuni vatrenim oruzjem medju hrvatskim i slovenackim ribarima (koristili su i rucne granate i cak rucne raketne bacace) oko pitanja granice u nadi boljeg ulova. Ako se to ne resi lokalno stanovnistvo ce se prije ili kasnije poubijati. Sa obe strane ima dovoljno tvrdih i usijanih glava, pa apsolutno podrzavam da se resenje problema donese prinudom, jer preko normalnih diplomatskih odnosa ovo pitanje nikada nece resiti, kako su vec godinama to oboje temellno potvrdili. Znali su to Hrvati unapred da ce se to dogoditi, ovo sto se sada dogadja je standardna politicka cirkuska predstava. Posto granice bivsih republika nisu utvrdjene na principima granica samostalnih drzava crtani su kao da stvaraju jednu drzavu sa tamo nekim administrativno utvrdjenim granicama. Crna-gora je dedovala problem Prevlake, hrvatska mora da gradi skup most da resi pitanje Peljesca, a kad dodje na red Srbija iskrsnut ce problemi medjunarodnih granica na Drini sa FBiH i RepSrp (granica je na obali Republike Srpske), pa dalje i na Dunavu sa Hrvatskom, posebno sto se sela i otoka tice iznad Backe Palanke, i ispod Batine.

Dragan

pre 15 godina

Slovenija prolazi sa Hrvatskom kao Crna Gora sa Srbijom, izložena je osudi zbog uvažavanja medjunarodnih stavova. Činjenica je da se bitni faktori politike medjunarodne zajednice ne oglašavaju, pretpostavka je da potez Slovenije i nije iznenadjenje i presedan, kako ga krste u Hrvatskoj. Moguće je da je još rano za jače klimatske promene na Balkanu. Granice su samo povod jer su oprobano sredstvo za dizanje tenzija.

Kole

pre 15 godina

Zamislite da smo mi u EU. Ne bi pesma s Kosovom bila ista. Imaju snagu, dobili su je, zasto da je ne koriste u svom nacionalnom interesu. Zao mi je Hrvata koji se toliko trude, ali svidja mi se prakticna ilustracija snage clana EU.

Prevodilac

pre 15 godina

Balkan ziva zeravica. U tinjajucim, preostalim "konfliktima" se vec oseca jako delovanje EU-vatrogasaca, iako je za vecinu mini drzava ex-YU, clanstvo u Evropskoj uniji, jos uvek daleki san. Isti smo, ali cini se ipak, kao da se menjamo? Jer, pre se znalo kako se resava ovakav jedan "diplomatski sukob", koji je vec godinama aktuelan, i sada se samo zaostrio, izmedju HR i SLO: Za pusku, pa oslobadjaj! Samo danas iznad sviju nas stoji preteci prst EU, cime stare balkanske metode zamiru.

podrska hrvatima

pre 15 godina

Slovenija se skroz bedno ponasa u ovom kontekstu i umesto da su to resili izmedju sebe prave od ovoga cirkus. Tek sad je ovo postao problem, do juce nikog u ove dve zemlje nije zanimalo ovo pitanje stvarno, ali to je kad politicari namecu teme. Puna podrska Hrvatskoj. Srpska vlada trebala bi da uputi poruku podrske.

Istranin

pre 15 godina

Slovenija ima potpuno pravo da blokira pregovore i ulozi veto o ulasku Hrvatske u EU, kad se zna koje sve uslove ta drzava ne ispunjava prema Statutu Unije. Mozemo samo neke nabrojiti: 1. kriminal, 2. korupcija, 3. nacionalizam, 4. ljudska prava, 5. sudstvo 6. najnoviji zakon o oduzimanju zemljista proteranih Srba, itd. itd. Pored toga zna se, da sa svojim susedima ima lose politicke odnose i neresena granicna pitanja, a koji je jedan od glavnih uveta da postane clan te Unije.

Zoran Popovic

pre 15 godina

Ovo je najzabavnija vest trenutno na B92. Kako su iskompleksirani Hrvati! Pa oni sanjaju Srbe ... Sanader verovatno ima cetiri slova S kad zatvori oci. lol

bistra glava

pre 15 godina

Pre što Hrvatska shvati, da 26 članica nikad neče ići protiv mišljenja te 27. (mada možda ti isti imali drugačije mišljenje) prije će biti u EU. Dok se neko ponaša kao Kalimero (samo meni se događa krivica, samo mene mrze)ništa od toga, a upravo to radi Hrvatska. Kad počneš menjati sebe, pola posla je več obavljeno.
Hrvatska pokazuje neke svoje nove EU mape na pristupnim razgovorima a ne mape sa stanjem na 25.6.1991, jedino važeče stanje po Badint. komisiji. Potpuno opravdano Slovenija smatra, da se s takvim dokumentima prejudicira granica. Več su se Slovenci više puta opekli sa Hrvatima (sto puta dali si ruku, potpisali, zakleli se pa onda ništa) da bi ponovo pali na taj štos. Praktički su sve nove članice dosad bile sprečene od prvenstveno susednih zemalja (Slovačka sa nuklearkom, Slovenija sa trgom nekretnina, sa free shopovima .... Češka sa Sudetima, Poljska isto, pa se na kraju svi ohladili. Very simple: manjima se mora ukloniti večini i to je to.

evropa zdaj!

pre 15 godina

Nisam bas siguran da je Sanader iskren, kad bi povukli tuzbu protiv Srbije i kad se Mesic ne bi mijesao u odnose u BiH mozda bih i povjerovao u ovu izjavu.
Slovenci su imali probleme sa Italijom i zato su kasnili najmanje tri godine sa prijemom u EU, ali su bili istrajni u svojim stavovima, kao sto su i sada. Mogu samo da sluze kao primjer ostalim bivsim republikama SFRJ kako se brane nacionalni interesi i vodi konzistentna politika.

Sale exNS

pre 15 godina

Pa naravno da su ih blokirali. I naravno da pola evropskih zemalja stoji iza te odluke, samo su pustili Sloveniju da im to kaze. Pa zar stvarno mislite da Hrvatska tako glatko moze u EU, dok joj neki "Tompsoni" prave koncerte u centru Zagreba, a u publici neki iz Vlade nacisticki pozdravljaju velikog umetnika. Nece oni skoro u EU, isto kao i mi.

pero

pre 15 godina

...treba znati da Slovenija nema argumente za spor sa granicom. Zato pribegava ucenjivanju kako bi Hrvatskoj oduzela buduće dokaze na sudu. To je prljava igra! Bojim se da će ovom odlukom Slovenački političari naštetiti samo svojoj državi i građanima. Previše su dali sebi za pravo. Čitavu naciju su stavili da ispašta zbog nerešenog graničnog pitanja, tj. nerešenog jer upravo Slovenija ne želii da ga reši na sudu, jer je upravo čekala današnji dan. Hrvati izdržite! A ja da sam na mestu Srbije i Hrvatske ja bih tražioo od EU, pristupanje European Neighbourhood Policy tj. standardi EU ali ne u EU! Upravo zbog ovog ucenjivanja. Danas Hrvatsku ucenjuju morem, sutra Srbiju Kosovom i ko zna čime još.

Dragan

pre 15 godina

Slovenija prolazi sa Hrvatskom kao Crna Gora sa Srbijom, izložena je osudi zbog uvažavanja medjunarodnih stavova. Činjenica je da se bitni faktori politike medjunarodne zajednice ne oglašavaju, pretpostavka je da potez Slovenije i nije iznenadjenje i presedan, kako ga krste u Hrvatskoj. Moguće je da je još rano za jače klimatske promene na Balkanu. Granice su samo povod jer su oprobano sredstvo za dizanje tenzija.

Komunista

pre 15 godina

Slovenija je deo EU tima i zna šta je odgovorna politika. Rešavanje granica jeste aktuelni problem, ali odluka o blokiranju daljeg pristupnog postupka verovatno ima ozbiljniju zaledjinu. Polako se čuju kritike, nezvanićne i poluzvanične, o pasivnosti hrvatskih vlasti u suzbijanju veličanja nacizma, i jasnog odredjenja prema NDH. Hrvatska jeste krenula u Evropu, ali su to uradili i njeni navijači, pevači i još po neki, sa uzvicima i pozdravima od kojih mnoge podilazi jeza. Čak i eksperte za klimatske promene. Ništa se ne dešava slučajno i neočekivano, samo je pitanje dobrog predvidjanja, a hrvatske vlasti su u predvidjanju omanule, do zadnjeg trenutka nisu verovali u veto.

dragan

pre 15 godina

Bez zelje da se mesam u slovenacko-hrvatski spor, napominjem da Hrvatska ne bi mogla moze da otvori nova poglavlja u pregovorima, niti da postane clan EU sve dok se ne resi pitanje povratka imovine proteranih Srba.

nenad_dk

pre 15 godina

"Kada Hrvatska jednom bude za evropskim stolom neće se ponašati, na ovakav način, prema Srbiji", rekao je hrvatski premijer.

Prvi put da je neki veci probelm a da nema veze sa nama, ali izgleda da to nije dovoljno! Zasto hrvatski premijer zeli da uvuce Srbiju u ovaj haos za koji je sam kriv?!

A to sto misli da Slovenije nije u stanju da ih ucenjuje, grdno se vara!

Slaninar Republikanac

pre 15 godina

Neka komsiji crkne krava. To je geslo svih na ovim prostorima. Jugoslavija je bila jedino i najbolje resenje za sve narode i narodnosti koji su ziveli u njoj. A onda su dosli popovi, pa topovi, pa lopovi...

Svajcarac

pre 15 godina

Eto, i Hrvati imaju svoje Holandjane. Kao i u slucaju Srbije, Slovenci su izabrani da ne daju Hrvatskoj da udje u EU. Drzava koja ima preko 35 milijardi duga, normalno, vidi spas u ulasku u Evropu. Cini mi se da ce ipak na kraju biti Balkanska konfederacija, sa Hrvatskom, Srbijom, BIH....

vlado

pre 15 godina

Nije tačno, da Slovenija traži od Hrvatske, da ne sme u mogučoj arbitraži koristiti svoje dokumente o granici koja nije definirana. Slovenija zahtjeva,da Hrvatska ne koristi dokumente koji su pravljeni posle 25.06.91 (dan D) i u kojim je ucrtana granica, koja još nije definisana, a na osnovu takve nedefinisane granice su napravljena mnoga zakonska rešenja koja bi bila (u pristupnim dogovorima uskladjena za zakonodavstvom evropske unije). I kad bi Slovenija takvo nametanje prihvatila ne bi više trebala arbitraža, jer granice bi bile kroz pristopne dogovore uzakonjene. Drugim rečina Hrvatska bi prevela Slovence žedne preko vode!

Cinjenica

pre 15 godina

Sve se vise namece utisak da ovo nije samo sukob Slovenije i HR vec sukob Slovenije i EU. Nakon kritika na nedjelotvornost slovenskog predsjedavanja EU, najavljene tuzbe EU protiv Slovenije zbog neuvodjenja povoljnijih (tocnije kratkorocnijih) vinjeta za tranzitni promet kroz SLO a i prijetnji ukidanjem donacija za izgradnju cestovne mreze (kojom EU financira pravce s prioritetom za EU a Slovenija gradi prije svega po nacionalnm prioritetu i koci time cestovno spajanje centralne sa juznom Europom), vlasti u Ljubljani pokusavaju na barem jednom od polja provesti svoje stavove. Izgovori i prejudiciranju konacnog rjesenja granicnog spora su vise nego prozirni s obzirom na cinjenicu da Slovenija uporno odbija medjunarodnu arbitrazu. A to cini jer je i slovenskim pravnicima potpuno jasno da po jasno definiranome medjunarodnome zakonu o pomorskim granicama nemaju nikakve sanse dobiti direktan pristup u medjunarodne vode. Zbog toga te fiks-ideje sad pokusavaju provesti ucjenama, ruseci sami sebi i onako vrlo los ugled u EU.

HR

pre 15 godina

Bilo kako bilo ovo bi moglo dovest do toga da Hr ( u kojoj je trenutno 25% građana za EU, a oko 40% protiv) iz principa jednog dana odbija postat punopravnom članicom. Ekonomski odnosi da, ali članstvo ne.
Treba što prije proglasit isključivi gospodarski pojas u Jadranu i distancirati se od EU.
Zamislite npr da Hr pozove rusku mornaricu u Jadran na vojne vježbe...
Zamislite što bi tad Bruxelles rekao Ljubljani....
Nije dobro precijeniti, ali niti podcijeniti svoj značaj...
Ovo nam je opomena da više glavu nesmijemo spuštati već pokazati zube.

Ilija

pre 15 godina

Mislim da je Stipe Mesić u pravu kada kaže da je sada to problem Slovenije i EU. Hrvatska je pristala na EU (francuski) prijedlog o neprejudiciranju granica i napravila svoje, to što Slovenija stavila veto na otvaranje daljnjih poglavlja u pregovorima morat će opravdati svoj stav Europskoj komisiji. Ta ista Slovenija je isto tako ušla u EU i EU je primila kao punopravnu članicu iako su i jedni i drugi znali da postoje neriješena granična pitanja između Slovenije i Hrvatske. Tada su Slovenci mogli reći to je bilateralno pitanje i rješavat će se između Hrvatske i nas. Ako to tada nije bio problem zašto je to sada odjednom problem. Osim toga simpatije EU prema Sloveniji se polako tope ( započelo već predsjedanjem Slovenije Europskom Unijom kada su već počeli svoje probleme sa Hrvatskom ( ponovno granica ) pretvarati u problem EU i Hrvatske. Sada je uistinu Slovenija na redu i mora opravdati taj svoj postupak protiv Hrvatske. Na kraju krajeva zbog čega stalno izbjegavaju tu međunarodnu arbitražu? Boje li se nepovoljnog ishoda. Bilo kako bilo ovo Hrvatska Sloveniji neće zaboraviti.

SuhesZ

pre 15 godina

Ako se ne varam ovde je najvece pitanje granice u Piranskom zalivu. Dok sam bio u Sloveniji redovno su se desavala obracuni vatrenim oruzjem medju hrvatskim i slovenackim ribarima (koristili su i rucne granate i cak rucne raketne bacace) oko pitanja granice u nadi boljeg ulova. Ako se to ne resi lokalno stanovnistvo ce se prije ili kasnije poubijati. Sa obe strane ima dovoljno tvrdih i usijanih glava, pa apsolutno podrzavam da se resenje problema donese prinudom, jer preko normalnih diplomatskih odnosa ovo pitanje nikada nece resiti, kako su vec godinama to oboje temellno potvrdili. Znali su to Hrvati unapred da ce se to dogoditi, ovo sto se sada dogadja je standardna politicka cirkuska predstava. Posto granice bivsih republika nisu utvrdjene na principima granica samostalnih drzava crtani su kao da stvaraju jednu drzavu sa tamo nekim administrativno utvrdjenim granicama. Crna-gora je dedovala problem Prevlake, hrvatska mora da gradi skup most da resi pitanje Peljesca, a kad dodje na red Srbija iskrsnut ce problemi medjunarodnih granica na Drini sa FBiH i RepSrp (granica je na obali Republike Srpske), pa dalje i na Dunavu sa Hrvatskom, posebno sto se sela i otoka tice iznad Backe Palanke, i ispod Batine.

Tomislav

pre 15 godina

Problem prvo počinje na riječnoj granici, gdje Slovenija ne poštuje državne granice koja je i sama potpisala, tj granice nasljeđene iz SFRJ, granice republika. Granica je tako išla tako da je Hrvatska imala dijelove preko rijeke Dragonje, a prije par godina se kod njih javila ideja da je u biti cijela zapadna obala - njihova. Slično je i sa savudrijskom valom (aka piranski zaljev) u kojoj prema međunarodnom pravu crta razgraničenja ide od najuvučenijeg dijela zaljeva do sredine najšireg dijela na ulazu u zaljev, dok Slovenci traže cijelu valu što nisu imali nikada. Treća stvar je jednostavna, oni žele dio hrvatskih teritorijalnih voda na sjeveru jadrana, možda i zbog tog prava da izađu na otvoreno more iako i sada normalno izlaze na more, ali veoma vjerojatno zbog velikih količina plina u podmorju sjevernog dijela Jadranskog mora koji pokrivaju 65% ukupne hrvatske potrošnje zemnog plina. Slično kao i ribarski incidenti, slovenija u ribarskoj floti ima ukupno dva broda i nekoliko manjih privatnih brodica, a ukupno godišnje inkasiraju oko 100,000 €, kaj je u ribarstvu ništa. Upiši u google pretragu slika "piranski zaljev" i otvoriti će ti prvu sliku sa skicom gdje se dobro vidi sadašnje stanje i stanje kakvo slovenija. I oni sami znaju da to pravno ne mogu dobiti jer čak i da dobiju cijelu savudrijsku valu, po niti jednom zakonu ili pravu ne mogu dobiti onaj dio mora jer se crta razgraničenja vuče okomito na obalu, pa zato i ne žele prihvatiti niti jednu hrvatsku opciju, a hrvatska je bogme nudila sve opcije osim neupitne predaje vlastitog teritorija slovencima, što oni traže, nuđena im je arbitraža, nuđeno im je da se slučaj stavi na međunarodni pomorski sud, nuđeno im je da se stavi na međunarodni sud pravde, da EU odabere treću stranu u pregovorima, no oni su sve odbili. Zašto? Zato što ne mogu dobiti ono što žele normalnim putem. Nažalost, odlučili su se na ovakav potez, još jedan u nizu antihrvatskih poteza poslije vinjeta za sve ljude koji se voze slovenijom, a 90% stranaca koji onuda prolaze ljeti su turisti čija je konačna destinacija Hrvatska. Nažalost, igraju vrlo grubo i pokvareno te će to sigurno imati odjeka u Hrvatskoj, ne bojkotom mercatora i ostalih slovenskih dućana jer to neće biti toliko masovno, ali sigurno će već na ljeto kada pola Slovenije (a tako kažu istraživanja) krene na ljetovanje u Hrvatsku, pojačati će se kontrole na granici i onda će ispaštati njihovi vikendaši kada se počnu pregledavati svi slovenski auti i kad se počne striktno držati zakona o tome da stranac kada ulazi u Hr smije imati sa sobom max 1 litru alkoholnog pića, 1 kg sirovog mesa, 1 kg suhog mesa, 1 šteku cigareta i sl. Opet, ispaštati će narod, ali taj narod je izabrao ovu vlast i iskreno - zaslužili su.

lolypoly

pre 15 godina

Ne vidim zašto se mi ovde uzbudjujemo oko toga . Neka se bivša braća medjusobno dogovore kako hoće . Nas oni dovoljno ojadili u dve predhodne države da bi se sada mi time zamlaćivali . Zahvaljujući njihovoj velikodušnosti u bivšim zajedničkim država mi smo izgubili naše teritorije , iseljeni i proglašeni za ratne zločince i genocidan narod .Dok smo ratovali za zajedničke interese i dobijali teritorije na kojima Srbi nikad nisu živeli bili smo dobri . Zamalo da ratujemo i za Trst ("Trst je naš"). Zato pustimo ih neka se sada oni malo bore , svojim metodama , oko plena bivše SFRJ . Mi smo svoj plen odavno izgubili našom metodom . Pa neka pobedi mudriji ...

luka c.

pre 15 godina

ljudi moji ovo nisu kompleksi nego odgovor na slovensko objašnjenje o svojevrsnom pritisku koje je normalno pri prstupanju susjedne države u eu. kako kažu slovenci i oni su trpili pritiske italije i austrije i radili ustupke i kako oni prognoziraju to će mo mi isto raditi i našim susjedima srbiji bih i cg...
mene bi bilo sram kao hrvata da hr blokira pregovore srbije zbog neznam jedne ade na dunavu, konja iz lipika ili umjetničke slike nekog hr slikara...
jasno je i to da slovenci i neznaju o čemu se radi u sporu na piranu jer nije ni riječ o crti sredine ni o morskoj granici nego izlazu na otvoreno more. zanimljivo da niko ne spominje italijanske državne vode i možebitni njihov ustupak davanja koridora za sloveniju.
ko nevjeruje neka pogleda jasni su interesi i neznam koliko slovenaca poznaje ovu kartu...
http://hr.wikipedia.org/wiki/Slika:Bay-of-Piran_maritime-boundary-dispute.jpg

Kole

pre 15 godina

Zamislite da smo mi u EU. Ne bi pesma s Kosovom bila ista. Imaju snagu, dobili su je, zasto da je ne koriste u svom nacionalnom interesu. Zao mi je Hrvata koji se toliko trude, ali svidja mi se prakticna ilustracija snage clana EU.

Časlav

pre 15 godina

Simpatično. Izgleda da i oni imaju neko svoje "Kosovo". A, ko kaže da će Hrvatska odlučivati o Srbiji za evropskim stolom. Šta ako bude obrnuto? Ej, pusti snovi... Namučićemo se i mi i Hrvati da sednemo za taj sto, makar u začelje.

Kole

pre 15 godina

Zamislite da smo mi u EU. Ne bi pesma s Kosovom bila ista. Imaju snagu, dobili su je, zasto da je ne koriste u svom nacionalnom interesu. Zao mi je Hrvata koji se toliko trude, ali svidja mi se prakticna ilustracija snage clana EU.

Darko

pre 15 godina

Koliko vidim Slovenija trazi da u slucaju arbitraze, da se ne koriste dokumenta koje su oni naveli u svom predlogu, a koji bi Hrvatskoj mogli ici u prilog. To mi je skroz smjesno. Zamislite da se sudite sa svojim susjedom i ne smijete koristiti dokumenta koji dokazuju da ste mozda vi u pravu. Sto se tice Slovenaca pitao bi Pahora i cijelu Slovensku ekipu da pojasne sto su mislili pod "dobrosusjedskim odnosima bitnim za evrointegracije" kojim su solili pamet svima po Srbiji kad je bilo u pitanju Kosovo. Vidim, lako je biti Evropljanin kad se drugima soli pamet, a sad kad su oni u pitanju onda nam demonstriraju "malo drugaciji evropski nacin razmisljanja". Ma dajte Slovenci molim vas.

Grga

pre 15 godina

... Za neupućene, Slovenija traži da Hrvatska pristane na slovenski "kompromis" po kojem neće moći koristiti dokumente iz pristupnih pregovora na budućoj arbitraži o graničnim sporovima.

Point_of_sale

pre 15 godina

Ovo je igra političkih elita u HR i Slo, namijenjena lokalnoj upotrebi. Vlast je u Hrvatskoj ulazak u EU nametnula kao apsolutni prioritet, naravno uz konsenzus opozicije. S druge strane i u današnjem Standar Eurobarometru 70 stoji da samo 23% građana Hrvatske podržava ulazak u EU, a 2/3 smatra kako članstvo ne nosi nikakve koristi. Prema prošlom istraživanju 97% stanovnika HR nema namjeru napuštati granice zemlje. Pa tko onda tu stvara umjetnu paranoju?

Prevodilac

pre 15 godina

Balkan ziva zeravica. U tinjajucim, preostalim "konfliktima" se vec oseca jako delovanje EU-vatrogasaca, iako je za vecinu mini drzava ex-YU, clanstvo u Evropskoj uniji, jos uvek daleki san. Isti smo, ali cini se ipak, kao da se menjamo? Jer, pre se znalo kako se resava ovakav jedan "diplomatski sukob", koji je vec godinama aktuelan, i sada se samo zaostrio, izmedju HR i SLO: Za pusku, pa oslobadjaj! Samo danas iznad sviju nas stoji preteci prst EU, cime stare balkanske metode zamiru.

mlad pionir granicar

pre 15 godina

Da li je neko pre samo 20 godina mogao ovakav naslov da zamisli?...i sta ce biti naslov za 20 god?
Drug Tito nam je bas zamrsio svima granice stvarajuci Jugoslaviju...a sad' kako kaze Djole: "Svako pleme crta granicu, svi bi hteli svoju stranicu..."
Nikad' kraja glupostima...

Vitomir Redić Beograd

pre 15 godina

Između nejasnih plitičkih sukoba i nesuglasica, Hrvatske i Slovenije, jedna veoma bitna stvar je potpuno jasna, i Hrvatska i Slovenija će ostati tu gde jesu, susedi, u dobru ili u zlu, to će sami izabrati i snositi posledice svog izbora. Meni se čini da je Slovenija, ovim nadmenim vetom malo preterala. Ja bih voleo da to bude jedno razumno i mirno rešenje.

Ivan M

pre 15 godina

Kao sto pokazuje ova anketa, izmedju Slovenaca i Hrvata tinja jedna netrpeljivost koja se manifestuje u ovakvim stvarima. Vrlo ruzno, i nama nije niodkakve koristi sto se oni svadjaju. Ne znam odakle toliki jaz izmedju njih, ali zelim im da ga premoste sto pre, jer ni jednima ni drugima ne pomaze.

johny

pre 15 godina

Sanader je samo odgovarao na učestale tvrdnje slovenačkih političara da će Hrvatska isto tako jednog dana blokirati Srbiju. Prema tome, ovo je u neku ruku vađenje iz konteksta. A šta je tu jadno? Po meni sve!