Sreda, 17.12.2008.

01:48

Đinđića izbrisali iz istorije

Direktor i glavni urednik Službenog glasnika obustavio je projekat "Biografije ličnosti" moderne srpske istorije zbog kritika kriterijuma za izbor ličnosti.

Izvor: B92

Ðinðiæa izbrisali iz istorije IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

91 Komentari

Sortiraj po:

Mile

pre 15 godina

Ko ne nauci istoriju, osudjen je da je ponavlja!!
Zato je dobro da se pise i o najmracnijim likovima srpske istorije kakav je bio Slobodan Milosevic, Tito ili njima slicni. Samo se bojim da ce se oni, na zalost, u tim biografijama velicati!! Raznorazni Gavrilovici ce kroz buduce godine, pokusavati da "unakaze" lik i delo Zorana Djindjica. Nadam se da to nece uspeti, jer on je pored Milosa Obrenovica, jedini pozitivan primer na koga bi se buduce generacije politicara trebale ugledati.

ljiljana

pre 15 godina

Zasto komentarisati postupke nedolicnih marginalaca.Zoran Djindjic je covek koga smo moja porodica i ja postovali i on za nas zivi i mi ga nikada necemo zaboraviti .

combe

pre 15 godina

sramota da nije bilo tog djindjica srbija bi jos uvek bila u mraku zar ste tako brzo zaboravili kako i gde smo ziveli ooj srbijo pod sljivama gde li to koracamo SRAMOOOOTAAAA

lala

pre 15 godina

Kada procitam ko je sve na listi mozda je bolje da se Djindjic ne nalazi sa vecinom likova na istoj listi.
Zoran Djindjic je lista sama za sebe i retko ko moze da zavrsi na istoj listi sa njime.

Jelena Stanković

pre 15 godina

Zoran je postao istorija. Na veliku žalost njegovih neprijatelja i izdajnika (kao što su Gavrilović i niz drugih u DS koji, bez njega ne bi ni postojali) njegova ličnost i delo ostaju trajno u srpskoj istoriji kao najpozitivniji i svetli trenuci u tužnoj istoriji Srbije. Šteta je i tragedija za ovaj narod koji ga nije razumeo i nije mu pružio šansu. To govori o narodu koji i zaslužuje vlast koju ima danas jer za bolje i nije.
Jedino zadovoljstvo je što smo svi zajednički uspeli da svojim pritiskom onemogućimo "Gavriloviće".

Preciznost

pre 15 godina

20.vek se zavrsio 31.decembra 2001.god,a ne 31.decembra 2000.godine. Prema tome, Djindjic je zapoceo premijerski mandat u 20.veku.

Vitomir Redić Beograd

pre 15 godina

Zoranu Đinđiću ne može više niko ništa, on je trajno zaštićen svojim vizijama i svojim delima, zaštićen je u sećanju onih koji te vizije i ta dela prepoznaju i slede ih. Ali, bojim se da će ovu ubogu zemlju njegova smrt još dugo i jako boleti. Koliko je Srbija napredovala ka EU i razvijenom svetu od njegovog svirepog ubistva do danas...??...

Objektivno

pre 15 godina

Po cemu je Stambolic zasluzio da bude na ovoj listi?
A i covek koji se velica zbog jednog ubistva (Princip) ne bi trebalo da se tu nadje!
Nejasno je da li se ovo odnosi samo na Srbe ili i nesrbe? Ako su samo Srbi onda tu ne treba J.B.Tito, a ako su tu i ostali onda fali mnogo likova...
I ne treba da bude niko iz zadnjih 30 godina nase istorije jer je rano za donosenja suda o njihovom uticaju na nasu stvarnost!
-----

Goran

pre 15 godina

Gavrilovic, ocigledno, ne zna da je 2000. godina u 20. veku. Osim toga, Djinjic nije bio neprimetan 90-tih godina 20. veka, sta vise - njegova borba je i dovela do promena u poslednjoj godini istog veka.

20.vek-godina 2000ta

pre 15 godina

Da li dotični gospodin zna da računa? Opštepoznata je činjenica da je godina 2000ta zapravo ZADNJA GODINA poslednjoj deceniji prošlog stoleća. Shodno tome, verovatno može da shvati i da petooktobarske promene a samim tim i Djindjić i te kako zauzimaju svoje mesto u dvadesetom veku. Ne treba ni pominjati da je Djindjić bio lider opozicije koja se borila protiv Milošević u devedesetim. Čak i da je 5.oktobar bio u 21. veku (kao što fakat nije!), Djindjić je vrlo relevantna figura na našoj političkoj sceni devedesetih godina prošlog veka.

pozicija i opozicija

pre 15 godina

Dr. Zoran Djindjic obelezio je poslednju deceniju 20 veka kao najjaca opozicija da bi pocetak 21 veka nastupio kao pozicija.

Oliver

pre 15 godina

Nista nije slucajno,pa ni ovo. Ja sam se godinama pitao kako je jedan opskurni lik poput Gavrilovica tako daleko dogurao u stranackoj hijerarhiji, covek bez ikakvih kapaciteta, obrazovanja, sposobnosti. Dok nisam ukapirao. On je "sleeper" tajne sluzbe kakvih ima u vrhovima svih nasih stranaka. Sada je na delu drugi deo operacije Djindjic. Nakon njegovog fizickog uklanjanja, na delu je njegovo sistematsko brisanje iz svih sfera zivota. Kako je inace moguce da je Djindjic jedva dobio ulicu u Beogradu (a i ta ne spada u najvaznije), aerodrom su brzo nazvali Nikola Tesla cim se pojavila ideja da se nazove imenom Djindjica, nema nigde spomenika Djindjicu, nema nigde muzeja posvecenog Djindjicu. Nista u Srbiji nije nazvano po Djindjicu. Podsecam da su u Americi, po bivsem velikom predsedniku Ronaldu Reganu, nazvali aerodrom, auto-put, nosac aviona, a o ulicama i spomenicima da ne govorim. Previse je ovde "slucajnosti" da bismo poverovali da su to samo slucajnosti.

Ema

pre 15 godina

O ZAR SE I TO MOZE!
Slobodan Gavrilovic, nastavnik iz Cajetine, rodom iz Miokovaca kod Cacka, da brise ZORANA DJINDJICA iz ISTORIJE SRBIJE. Pa niko nikada ne bi znao ko je ovaj lik Gavrilovic, da ga Djindjic nije doveo u Beograd i pruzio mu sansu da nesto radi u Demokratskoj stranci, sve dok malom genseku iz Titovog doba iz Sevojna, nisu porasli apetiti da u stranci, on, Gavrilovic- smenjuje Djindjica. Eto to je sudbina Srbije- koga ti hlebom on tebe kamenom. Zaista je sramno da jedan covek koji je zavrsio vecernje skole odlucuje o tome gde je ZORANU DJINDJICU mesto u istoriji Srbije. Jos je odvratnije obrazlozenje malog od Cajetine: Kako je Djindjic, postao premijer tek od 2001 do 2003. Pa sta je radio pre toga Zoran. Gde su sve te godine u osnivanju opozicije i DS i opozicionom i intelektualnom angazmanu Djindjica.
Nece me iznenaditi ako Gavrilocic stavi u istoriju Velimira Ilica, umesto ZORANA DJINDJICA, ali bi onda stvarno morao da isprica odakle Ilic u politici ali i da ga priupta sta je radio i od onog sto jos ne zna sira javnost u Srbiji.

Julius

pre 15 godina

Pa dobro je covek uradio, sto nije Djindjica uvrstio u toj ediciji o "30 ljudi koji su obelizili modernu srpsku istoriju". Djindjic i ne zasluzuje da bude u redu sa biografijama Draze Mihajlovica, Slobodana Milolevica i jos nekih iz tog spiska. S.Milosevic i njegova "Haska druzina", su 20.vek, odnosno drugi milenijum, zakljucili na najsramniji nacin. Djindjic u tome nije "doprineo". On je drugacijeg kova, drugacije filozofije i drugacijih ideja, pa on nema mesta u redu sa pomenutim. On nije ubijen kao clan neke kriminalne grupe ili mafije, vec "kao izdajica srpskog naroda"! Jer, srpski narod nije dorastao Djindjiceve filozofije. Zato, svaki narod ima rukovodstvo kakvu zasluzuje. Srpski narod nije zasluzio Djindjica, nego Kostunicu, radikale i td.
Ukoliko bi se Djindjic uvrstio u istu knjigu sa D.Mihajlovicem, S.Milosevicem i jos po kojim iz te druzine, verujem da bi mu i slika u knjizi - pocrvenila!

Jovan

pre 15 godina

Ovo je tuzno i jadno koliko je i smesno - niko ne moze njega izbrisati iz nase istorije, jer je Zoran Djindjic sam sebe zabelezio i u istoriju i u srce ovog naroda.

Aca Milicic

pre 15 godina

Da podsetim mladje ko je Sloba Gavrilovic - on je takodje tvorac one izjave da "politicki les Zorana Djindjica treba izneti iz DS-a". Posle, kada je Tadic izabran za presednika stranke, ovaj je postao potpresednik. Mislite o tome...

Stefan

pre 15 godina

To sto je Djindjic uklonio Gavrilovica iz politicke egzistencije dok je bio ziv, i to opravdano, nije razlog da se pokusa ovakva glupost. Smeniti Gavrilovica, i vratiti ga u politicku penziju!

Jelena

pre 15 godina

Još jedna važna stvar u svemu ovome je ko je izdavač! Službeni glasnik je javno preduzeće čiji upravni odbor i direktora imenuje Vlada. Imaju monopol na štampanje Službenog glasnika Srbije na čemu zarađuju ogromne pare koje zatim ulažu u ovakve „značajne“ projekte. A ne verujem ni da su im i plate na nivou proseka.

budimo realni

pre 15 godina

Uz sve duzno postovanje Zoranu Djindjicu,... Morate priznati da je njegov uticaj na srpsku istoriju, na zalost, zanemarljiv u poredjenju na Gavrila Principa ili Slobodana Milosvica. Na zalost, ali je tako. Ostavio je trag na nase zivote, i mi ga necemo zaboraviti jer nam je dao nadu, ali je ziveo suvise kratko da bi stigao da, sa istorijskog aspekta, ostavi veliki trag na istoriju. Kult licnosti Djindjica poslednjih godina postaje vec neukusan i samo moze da steti Djindjicevom liku, za koji, ponavljam, imam najdublje postovanje.

Кокан

pre 15 godina

Модерна (савремена) српска историја у себи треба да садржи све личности које су својим деловањем утицали на остатак остале. Ту укључујемо и Дражу Михајловића, Тита, Хитлера, Стаљина, Ранковића, Марковића, Милошевића, Ђинђића, Коштуницу, Шешеља, Николића, Тадића ... А и кога занима у 21.веку може да за почетак Гуглује кога хоће па нека нађе више података. Старинске енциклопедије са неколико редова-страница о неком лику су давно превазиђене! Срби ајмо напред не назад!

DAX

pre 15 godina

Djindjic je zasluzio da udje u istoriju kao PRVI DEMOKRATSKI PREMIJER u Srbiji, kao prvi NE-KOMUNISTICKI gradonalcenik Beograda za zadnjih 50 godina, kao mozak iza 5.oktobra i jos milion razloga. Pa dokle ce vise razne nistarije da spore Djindjica?

Ivana

pre 15 godina

Mogu da ga izbrisu na papiru, ali nikada nece moci da izbrisu ono sto je za Srbiju uradio. Sve dobre, moderne i demokratske elemente koje danas drustvo ima su tekovina Djindjica, posle njega je nastupio mrak, SRBIJA JE STALA!

aleksandar

pre 15 godina

Mogu da brisu koliko hoce smeta im i njegov mit, ali mi ga nikad necemo izbrisati, pa svojoj deci cu non-stop da pricam o coveku koji je bio jedina nada za ovu jadnu Srbiju kakva ga nije ni zasluzila, makar ga ni u udzbenicima ne pomiljali, bruke jedne!!! Meni BAR nikad nece izbrisati Djindjica iz glave koliko god se trudili raznorazni likovi...

Alisa u zemlji cuda

pre 15 godina

U takvoj ,,istoriji" krojenoj po meri Gavrilovica Zoranu Zaista nije mesto. ON zasluyuje mnogo, mnogo vise no, Gavrilovic i drugovi ne dosezu do tamo.

Ivana

pre 15 godina

Mozda bi najbolje bilo da izbace sve srpske vladare koji su ubijeni da se zaboravi nasa "stara dobra istorija". Mada, malo koji bi onda pretekao...

tuzibaba

pre 15 godina

Zaista sramota. Nema Zorana Djindjica, M. Milankovica, N. Tesle, a ima tusta i tma knezova, kraljeva, S. Jovanovica, D. Mihajlovica. Srbijo, opet u mrak ako tako nastavimo.
Tuzibaba

Sibinka

pre 15 godina

Nisam iznenadjena, jer ova DS nije Djindjiceva DS. S vremena na vreme ga spomenu (tek toliko da se "Vlasi" ne sete), a sve sto rade bi bila sramota za Djindjicevu DS. Da li bi on dozvolio da se narod ovako i na ovaj nacin prevari? Da li se gospoda Jeremic i Tadic bar bar ponekad sete na osnovu cega su dobili izbore? Njih dvojica ne da ne vode Srbiju ka Evropi, vec su je udaljili od Evrope bar za narednih 50 god. Gospodin Kostunica moze mirno u penziju. Dobio je izvanredne sledbenike. Ni on sam ne bi to bolje radio. Od njih ne moze ni da se ocekuje da g.Djindjica smatraju covekom koji je obelezio savremenu srpsku istoriju. Ali ce zato u nasim glavama i srcima on to biti za uvek.

sima

pre 15 godina

Pa izbrisali su ga njegovi saborci, Slobodan Gavrilovic je jedan od osnivaca stranke i dugogodisnji clan predsednistva Demokratske stranke, znaci nemojte drugog kriviti, vec se zamislite...

Goxybgd

pre 15 godina

Mogu da ga zaboravljaju koliko hoce.. samo da li su primetili da narod pruza reakciju.. bilo kakvu.. ne ovaj narod je sve njih zaboravio sve ih nivelisao.. pamti kako mu je bilo ljudski ziveti za vreme Zoranove vladavine. I posto je to jedini momenat kada smo se osecali kao ljudi uvek cemo samo to da pamtimo. Mogu da pisu i da ga ne postuju koliko hoce. Zoran im sad najvise smeta. Ovakav, kada ga nema

Cinjenice

pre 15 godina

Kostunica, je bio protiv 5 oktobra(tada je srusen S.M,) tj.desavnja naroda na ulicama Beograda, cak nije ni prisustvovao tom cinu niti ga zvanicno podrzao. A to sto neko njegovo mlataranje rukama na bini kada se obracao narodu posle priznavanje rezultata izbora dozive kao njegovu pobedu nad S.M. samo ukazuje na to koliko su ljudi zaslepljeni idolopoklonstvom.

Milan

pre 15 godina

Pa nema ni Svetozara Miletića ali je tu Svetozar Marković? Komunistička lista!
A što se tiče Tita i Djinđića, ako pitate srpske birače Djinđić nema šanse. Kod Tita je mom ocu bilo dobro a šećeranu u kojoj je radio, Đinđić je prodao za jeftine novce. Mislite o tome.

kinik

pre 15 godina

Nema razloga za čuđenje. To je isti onaj Gavrilović koji se zalagao za koncentracionu vladu dva dana po ubistvu premijera Điniđića!

Dragan

pre 15 godina

Ako smo vec kod toga ko je zasluzan u poslednjih 200 godina za prosperitet i napredak Srpskog naroda, po mom skromnom misljenju najzasluzniji su cela dinastija Obrenovic, J.B. Tito i Zoran Djindjic. Svi ostali su imali ili manjeg doprinosa ili su cak radili na stetu ovog naroda. Kome se to ne svidja, ko je "pobednik" pa pise istoriju, manje je vazno. Kojekavi spiskovi za dnevne potrebe sujetnih politicara govore o trenutnom stanju i potrebama. Treba gledati siru sliku.

B.Mikic

pre 15 godina

Ako je nekome vazno da pise o srpskoj istoriji u negativnom smislu, onda neka slobodno pominju lik i delo Slobodana Milosevica i J.B.Tita, ali onoga momenta kada osete potrebu da pisu o necemu sto je bilo pozitivno u srpskoj istoriji, onda ne mogu a da ne pomenu lik i delo pokojnog premijera Z.Djindjica, jer nekoga drugog za tu stranicu istorije nemaju. Ako je nekome zaista u interesu da Srbiju predstave kao drzavu ciju su istoriju oznacili losi ljudi, onda opravdavam ovaj postupak. U tom slucaju Zoranu tu nije mesto.

slobodan stankovic

pre 15 godina

Sramota. Pa makar da je bio premijer i jedan dan on je ubijen kao premijer Srbije. A to sto ima Slobodana Milosevica - ima i Hitlera u svetskoim enciklopedijama

Djurra

pre 15 godina

Meni je godinama žao što je Zoran izgubio život zbog ove ovakve zemlje. A ovo sada, pa sve je u redu. DS-ovci(e), ljubite se i grlite i dalje sa Ivicom, uskoro će vam stići i Marica, garant.

duh koji hoda

pre 15 godina

Da li Milutin Milankovic, Nikola Tesla, Mihajlo Pupin i naravno Zoran DJindjic nisu zasluzili da se nadju u ovom izdanju, a zasluzili su:
Gavrilo Princip, Milan Stojadinović, Milovan Đilas, Koča Popović, Ivan Stambolić i Slobodan Milošević.
Ma koliko Ivan Stambolic bio zrtva rezima, mislim da su gore navedene licnosti ostavile mnogo veci trag u srpskoj i svetskoj istoriji.
A mozda bi B92 trebao da pokrene neku slicnu kampanju, ali da pridje na temeljniji i profesionalniji nacin?

Дарко М.

pre 15 godina

Чекај, чекај. А гдје је ту Иво Андрић, који је сам за себе говорио да је Србин, радио у српској влади као дипломата, писао српским језиком (углавном о српском народу) од своје ране младости, екавицом и ћирилицом, добио Нобелову награду за књижевност и напослетку умро у Београду? Такође, гдје је ту Петар II Петровић Његош, световни и духовни вођа Срба у Црној Гори и књижевник који је плакао над „кукавним српством угашеним“ и питао „су чим ћете изаћ пред Милоша и пред друге српске витезове?“, који је украсио српску књижевност као не много њих? О Ђинђићу и Милошевићу ћемо лако - то рјешава дневна политика, али куд се дедоше ови великани?

mira

pre 15 godina

Pa šta ste očekivali, kad se SPS vratio i nas vraća iz dana u dan u 90-te. Videćete još ko će sve biti važna ličnost i šta će nas snaći. Ali nije odrađen 5. oktobar kako je trebalo.

SasaDj.

pre 15 godina

Zorane vecan si jer zivis u secanju najboljeg dela Srbije. Ne moze ti nista i ovaj "DS kontigent" koji je politiku pretvorio u princip: nasa volja je opsta volja, nas licni interes je opsti interes. Ali, sto rece Demokrit, sto vise (nevredni) ljudi manje zaslužuju položaje koje drže, tim više postaju nemarni, nerazumni i drski.

Diaspora

pre 15 godina

Sta bi se drugo moglo ocekivati od sve vise unazadjene Srbije, nego da zaboravi Djindjica, kao i da medju svim tim istaknutim Srbima ne pomene ni jednu zenu, cak ni Milevu Maric, ciji je doprinos u Teoriji Relativiteta verovatno poznatiji u svetu nego u Srbiji. Tuga...

Dusan

pre 15 godina

Istorijski fakti govore da je pre Djindjica u ovo grupi trebao da se nalazi Kostunica. Naime, covek je pobedio Slobodana Milosevica bio predsednik SRJ, zatim drzavne zajednice, a na kraju i duze premijer od Djindjica. Ovim svojim komentarom ne govorim o kvalitetu jednog i drugog kao politicara i drzavnika, koji i nisu bas neki.

Ovo je mrak

pre 15 godina

Najgore od svega je to sto je Gavrilovic clan DS-a. Ali ni obican vec nekadasnji savezni poslanik, pa predesednik poslanicke grupe, pa predsednik glavnog odbora DSa, pa podpredsedik DSa, da nije DSa ne bi ni postao direktor ovog glasnika. Nadao sam se da ce izborom novih urednka, cinilo mi se strucnih ljudi, ovo preduzece postati bolje, ali direktor ne zeli da stavi svog prethodnog predsednika jer bi to uvredilo neke njegove u DS-u. Dobro je da pored Principa nije Stavio i Legiju. Od danasnjih DS-ovaca se svasta moze ocekivati

deNiro

pre 15 godina

Dr.Z.Djindjic je svakako zasluzio da se nadje na ovoj listi i ne znam iz kojih pobuda to nije uradjeno. Sada ce krenuti lavina njegovih "saboraca", "najboljih prijatelja", "jedinih sledbenika Zoranovog puta" da ovo tumaci i zloupotrebljava iz svojih sitnosopstvenickih pobuda. Postoji jedna stara pesma Riblje corbe:RASPRODAJA BOLA. Neka je poslusaju gore pomenuti.

Vojvodjanin

pre 15 godina

Eh, da nije ovako tuzno, grohotom bi se smejao...:)Ali istina je ovo;
Mogu oni njega "brisati" iz njihovih "istorija" i ne stavljati Njega u "njihove knjige", Djindjic ce ostati veliki zauvek! Istoriju ne pisu mali ljudi vec veliki a Zoran to jeste.

leno

pre 15 godina

Nemoguce je izbrisati Djindjica !
Mozda jos nemamo demokratiju ali imamo viziju i vise nikada niko nece moci da nas obmanjuje i koristi a da mi to ne vidimo !
Srbija ima san o demokratiji , Srbija ima san da je moguce ziveti normalno zahvaljujuci Djindjicu !

ruzica

pre 15 godina

SRAMOTA!!! Ali svaki narod ima buducnost kakvu zasluzuje.Sa ovakvim likovima kao sto je gospodin Gavrilovic nije ni cudo sto postajemo polako ali sigurno ruska gubernija. Neka je vecna slava gospodinu Djindjicu, a ovo sto nas snalazi sada sami smo zasluzili, jer cutimo i ne dizemo glavu.

Da li cete to dozvoliti?

pre 15 godina

Ruku na srce, samo od NAS i od vremena pred nama zavisi da li je Djindjic imao uticaja na srpsku istoriju ili ne. On jeste hrabro i bez ostatka krenuo u reforme, ali je najpre sabotiran i usporavan, da bi na kraju bio fizicki uklonjen, a njegov posao nije do sada zavrsen. Ostaje vidljivo da i danas nema niti jednog politicara u Srbiji koji tako sagledava razmere i dubine problema nase zemlje i drustva i tako stavlja njihov znacaj ispred znacaja sopstvenih licnih prioriteta.
Prema tome, ako pokupimo i podignemo njegov teret sa zemlje gde je pao i nastavimo da ga nosimo u pravcu gde je nosen, onda je Zoran bio neko i nesto. Ako ne, onda ce on u ocima buducih istoricara biti samo neki naivan sanjar kratkog veka u Srbiji na prelazu iz drugog u treci milenijum, koji je imao sjajne ideje ... koje su sve ostale sta-bi-bilo-da-je-bilo.

nislija

pre 15 godina

Osoba koja svojim obrazovanjem, zivotnom filozofijom, progresivnim idejama a zavrsi kao Z.Djindjic, svakako ce od kvazi istoricara, kvazi intelektualaca i njima slicnih biti izbrisana jer nece biti mesta za njih KVAZI.

Baksuz

pre 15 godina

Takav potez vise govori o onima koji su ga izbrisali, nego o onome ko je izbrisan. Ja znam ko je bio Zoran, ponosan sam sto sam bio u DS-u dok je on bio predsednik, a sada sa ponosan sto vise nisam u DS-u ovakvom kakav je sad.

Uh!

pre 15 godina

"Sledeće godine uspećemo da obradimo samo 19. vek i sve sugestije, primedbe i kritike su nam u tom pravcu dobrodošle. Onda ide 20. vek, pa ćemo videti, kaže Gavrilović."
Otprilike, tu se negde i nalazimo vremenski.

nixa

pre 15 godina

hahahaa! ako je zaista rekao da su ovime tek obradili 19 vek, shta onda Sloba trazi u njemu? U 19 veku su istoriju Srbije krojile pashe i hajduci, Gavrilovicu - i 2 dinastije. A shto se Djindjica tiche, plashite ga se i mrtvog jer ovi crvi shto su sada izmileli iz DS-a, ne bi imali shanse da je srece i Zorana!

blue rider

pre 15 godina

Izbrisati Zorana nije cilj samo onih ljudi sa kojima je ulazio u sukob, vec i Tadicev i svih politicara mediokriteta ove zemlje. Nema pomena o Zoranu nikada i nigde osim na dan ubistva... Sve sto mozemo je da ga cujemo svake nedelje u uvodniku pescanika.

Aleksandar

pre 15 godina

Zasto samo 30?
Mnogo je tezak izbor za samo toliko ljudi? Trebalo bi bar hiljadu, cak je i bila neka publikacija o hiljadu najznacajnijih Srba. Trideset nije nista. Sigurno nije samo Djindjic zapostavljen, nego i mnoge druge licnosti.

moze i ne moze

pre 15 godina

slabe vajde sto su ga izbrisali, kada se Djindjic NE ZABORAVLJA kao coveka koji je zeleo dobro gradjanima Srbije a to se ne moze nikakvim zakonom izbrisati

Srki

pre 15 godina

O, tugo! Pa šta i gde bi ti, Gavriloviću, bio da ti nije bilo Zorana?
Skloni se, idi negde i ne radi ništa, mole te oni koji cene Zorana i Srbiju!

Nele

pre 15 godina

Taj neki Gavrilovic "ce videti"?! Taj neko za koga nisam do pre dva minuta ni cuo, taj koji (sigurno) kao i mnogi ima kompleks Zorana Djindjica, on ce da vidi da li ce g. Djindjica staviti u noviju istoriju Srbije?! Ma, hiljadu puta sam rekao da ga nismo zasluzivali i da je Zoran Djindjic uzaludno izgubio glavu. Tako mi je zao sto nije sa svojom porodicom otisao negde daleko od ove zemlje gde ce ga zaista ceniti, gde se nece po njegovoj smrti nad njim izivljavati likovi koji mu ni za dva njihova zivota ne bi bili ni do kolena.

Waistiny

pre 15 godina

Cinjenica je da DS odavno nije ono sto je bila dok je gospodin Djindjic bio na njenom celu. Donosio je optimizam, nadu, energiju, mladost, znanje, buducnost...
Danas je DS stranka trbuhozboraca, mudraca, umornih staraca i onih koji se tako osecaju, sve udaljenija od onoga sto je bila petog oktobra. Srbija je danas dalje od petog oktobra nego za sve godine pod Milosevicem.
Pod Milosevicem smo imali nadu koju je personifikovao Zoran Djindjic, a danas ni te nade nema. Nema nicega.
Sto bi rekao Gile, ostali su samo seks, droga, nasilje i strah.

*bane*

pre 15 godina

* Ma nema šanse da ga izbriše , jer če onda pisac biti izbrisan kao pisac , ali nije valjda toliko glup, da ne spominje Đikija, koji je za razliku od Gospodina Čanka na TV-u pre neki dan, ipak smatrao politiku sprintom a ne maratonom, a da su bar pola njih bili sprinteri, ne bi bili gde i sad, pogotovo što nam ni Koštunica ne bi oduzeo bar 5god. života, mada ja mislim i više , ali idemo dalje ...

Vex

pre 15 godina

Povrh svega sto se cini nakon ubijstva premijera Zorana Djindjica, da se satanizuje i izbrise iz istorije ove zemlje, ovo je kap koja je prelila casu. Da je napravljena 'greska' mozda bi se i moglo nazvati sramotom, ali nekako ne mogu da sebe ubedim da ovo nije nista drugo nego maliciozno i vrlo organizvoano delo koje vodi krajnjoj satanizaciji lika i dela prvog demokratskog premijera Srbije Zorana Djindjica. Sve bih voleo da umisljam, ali konacno cemo svi videti da li je to tako tek za mnogo, mnogo godina.

Vrabac

pre 15 godina

Mozda neko pokusava da izbrise Djindjica iz kolektivne svesti srpskog naroda. Eto ubili su ga a on je postao besmrtan. Sada je Mit. I nikada Demokratska stranka ne bi bila ovoliko jaka kao danas da nema tog mita Zorana Djindjica.Bio je jedinstven i najbolji.

Srki

pre 15 godina

O, tugo! Pa šta i gde bi ti, Gavriloviću, bio da ti nije bilo Zorana?
Skloni se, idi negde i ne radi ništa, mole te oni koji cene Zorana i Srbiju!

Vrabac

pre 15 godina

Mozda neko pokusava da izbrise Djindjica iz kolektivne svesti srpskog naroda. Eto ubili su ga a on je postao besmrtan. Sada je Mit. I nikada Demokratska stranka ne bi bila ovoliko jaka kao danas da nema tog mita Zorana Djindjica.Bio je jedinstven i najbolji.

Waistiny

pre 15 godina

Cinjenica je da DS odavno nije ono sto je bila dok je gospodin Djindjic bio na njenom celu. Donosio je optimizam, nadu, energiju, mladost, znanje, buducnost...
Danas je DS stranka trbuhozboraca, mudraca, umornih staraca i onih koji se tako osecaju, sve udaljenija od onoga sto je bila petog oktobra. Srbija je danas dalje od petog oktobra nego za sve godine pod Milosevicem.
Pod Milosevicem smo imali nadu koju je personifikovao Zoran Djindjic, a danas ni te nade nema. Nema nicega.
Sto bi rekao Gile, ostali su samo seks, droga, nasilje i strah.

Nele

pre 15 godina

Taj neki Gavrilovic "ce videti"?! Taj neko za koga nisam do pre dva minuta ni cuo, taj koji (sigurno) kao i mnogi ima kompleks Zorana Djindjica, on ce da vidi da li ce g. Djindjica staviti u noviju istoriju Srbije?! Ma, hiljadu puta sam rekao da ga nismo zasluzivali i da je Zoran Djindjic uzaludno izgubio glavu. Tako mi je zao sto nije sa svojom porodicom otisao negde daleko od ove zemlje gde ce ga zaista ceniti, gde se nece po njegovoj smrti nad njim izivljavati likovi koji mu ni za dva njihova zivota ne bi bili ni do kolena.

Uh!

pre 15 godina

"Sledeće godine uspećemo da obradimo samo 19. vek i sve sugestije, primedbe i kritike su nam u tom pravcu dobrodošle. Onda ide 20. vek, pa ćemo videti, kaže Gavrilović."
Otprilike, tu se negde i nalazimo vremenski.

blue rider

pre 15 godina

Izbrisati Zorana nije cilj samo onih ljudi sa kojima je ulazio u sukob, vec i Tadicev i svih politicara mediokriteta ove zemlje. Nema pomena o Zoranu nikada i nigde osim na dan ubistva... Sve sto mozemo je da ga cujemo svake nedelje u uvodniku pescanika.

nixa

pre 15 godina

hahahaa! ako je zaista rekao da su ovime tek obradili 19 vek, shta onda Sloba trazi u njemu? U 19 veku su istoriju Srbije krojile pashe i hajduci, Gavrilovicu - i 2 dinastije. A shto se Djindjica tiche, plashite ga se i mrtvog jer ovi crvi shto su sada izmileli iz DS-a, ne bi imali shanse da je srece i Zorana!

Da li cete to dozvoliti?

pre 15 godina

Ruku na srce, samo od NAS i od vremena pred nama zavisi da li je Djindjic imao uticaja na srpsku istoriju ili ne. On jeste hrabro i bez ostatka krenuo u reforme, ali je najpre sabotiran i usporavan, da bi na kraju bio fizicki uklonjen, a njegov posao nije do sada zavrsen. Ostaje vidljivo da i danas nema niti jednog politicara u Srbiji koji tako sagledava razmere i dubine problema nase zemlje i drustva i tako stavlja njihov znacaj ispred znacaja sopstvenih licnih prioriteta.
Prema tome, ako pokupimo i podignemo njegov teret sa zemlje gde je pao i nastavimo da ga nosimo u pravcu gde je nosen, onda je Zoran bio neko i nesto. Ako ne, onda ce on u ocima buducih istoricara biti samo neki naivan sanjar kratkog veka u Srbiji na prelazu iz drugog u treci milenijum, koji je imao sjajne ideje ... koje su sve ostale sta-bi-bilo-da-je-bilo.

moze i ne moze

pre 15 godina

slabe vajde sto su ga izbrisali, kada se Djindjic NE ZABORAVLJA kao coveka koji je zeleo dobro gradjanima Srbije a to se ne moze nikakvim zakonom izbrisati

Baksuz

pre 15 godina

Takav potez vise govori o onima koji su ga izbrisali, nego o onome ko je izbrisan. Ja znam ko je bio Zoran, ponosan sam sto sam bio u DS-u dok je on bio predsednik, a sada sa ponosan sto vise nisam u DS-u ovakvom kakav je sad.

Vex

pre 15 godina

Povrh svega sto se cini nakon ubijstva premijera Zorana Djindjica, da se satanizuje i izbrise iz istorije ove zemlje, ovo je kap koja je prelila casu. Da je napravljena 'greska' mozda bi se i moglo nazvati sramotom, ali nekako ne mogu da sebe ubedim da ovo nije nista drugo nego maliciozno i vrlo organizvoano delo koje vodi krajnjoj satanizaciji lika i dela prvog demokratskog premijera Srbije Zorana Djindjica. Sve bih voleo da umisljam, ali konacno cemo svi videti da li je to tako tek za mnogo, mnogo godina.

duh koji hoda

pre 15 godina

Da li Milutin Milankovic, Nikola Tesla, Mihajlo Pupin i naravno Zoran DJindjic nisu zasluzili da se nadju u ovom izdanju, a zasluzili su:
Gavrilo Princip, Milan Stojadinović, Milovan Đilas, Koča Popović, Ivan Stambolić i Slobodan Milošević.
Ma koliko Ivan Stambolic bio zrtva rezima, mislim da su gore navedene licnosti ostavile mnogo veci trag u srpskoj i svetskoj istoriji.
A mozda bi B92 trebao da pokrene neku slicnu kampanju, ali da pridje na temeljniji i profesionalniji nacin?

ruzica

pre 15 godina

SRAMOTA!!! Ali svaki narod ima buducnost kakvu zasluzuje.Sa ovakvim likovima kao sto je gospodin Gavrilovic nije ni cudo sto postajemo polako ali sigurno ruska gubernija. Neka je vecna slava gospodinu Djindjicu, a ovo sto nas snalazi sada sami smo zasluzili, jer cutimo i ne dizemo glavu.

nislija

pre 15 godina

Osoba koja svojim obrazovanjem, zivotnom filozofijom, progresivnim idejama a zavrsi kao Z.Djindjic, svakako ce od kvazi istoricara, kvazi intelektualaca i njima slicnih biti izbrisana jer nece biti mesta za njih KVAZI.

Дарко М.

pre 15 godina

Чекај, чекај. А гдје је ту Иво Андрић, који је сам за себе говорио да је Србин, радио у српској влади као дипломата, писао српским језиком (углавном о српском народу) од своје ране младости, екавицом и ћирилицом, добио Нобелову награду за књижевност и напослетку умро у Београду? Такође, гдје је ту Петар II Петровић Његош, световни и духовни вођа Срба у Црној Гори и књижевник који је плакао над „кукавним српством угашеним“ и питао „су чим ћете изаћ пред Милоша и пред друге српске витезове?“, који је украсио српску књижевност као не много њих? О Ђинђићу и Милошевићу ћемо лако - то рјешава дневна политика, али куд се дедоше ови великани?

Ema

pre 15 godina

O ZAR SE I TO MOZE!
Slobodan Gavrilovic, nastavnik iz Cajetine, rodom iz Miokovaca kod Cacka, da brise ZORANA DJINDJICA iz ISTORIJE SRBIJE. Pa niko nikada ne bi znao ko je ovaj lik Gavrilovic, da ga Djindjic nije doveo u Beograd i pruzio mu sansu da nesto radi u Demokratskoj stranci, sve dok malom genseku iz Titovog doba iz Sevojna, nisu porasli apetiti da u stranci, on, Gavrilovic- smenjuje Djindjica. Eto to je sudbina Srbije- koga ti hlebom on tebe kamenom. Zaista je sramno da jedan covek koji je zavrsio vecernje skole odlucuje o tome gde je ZORANU DJINDJICU mesto u istoriji Srbije. Jos je odvratnije obrazlozenje malog od Cajetine: Kako je Djindjic, postao premijer tek od 2001 do 2003. Pa sta je radio pre toga Zoran. Gde su sve te godine u osnivanju opozicije i DS i opozicionom i intelektualnom angazmanu Djindjica.
Nece me iznenaditi ako Gavrilocic stavi u istoriju Velimira Ilica, umesto ZORANA DJINDJICA, ali bi onda stvarno morao da isprica odakle Ilic u politici ali i da ga priupta sta je radio i od onog sto jos ne zna sira javnost u Srbiji.

kinik

pre 15 godina

Nema razloga za čuđenje. To je isti onaj Gavrilović koji se zalagao za koncentracionu vladu dva dana po ubistvu premijera Điniđića!

Ovo je mrak

pre 15 godina

Najgore od svega je to sto je Gavrilovic clan DS-a. Ali ni obican vec nekadasnji savezni poslanik, pa predesednik poslanicke grupe, pa predsednik glavnog odbora DSa, pa podpredsedik DSa, da nije DSa ne bi ni postao direktor ovog glasnika. Nadao sam se da ce izborom novih urednka, cinilo mi se strucnih ljudi, ovo preduzece postati bolje, ali direktor ne zeli da stavi svog prethodnog predsednika jer bi to uvredilo neke njegove u DS-u. Dobro je da pored Principa nije Stavio i Legiju. Od danasnjih DS-ovaca se svasta moze ocekivati

*bane*

pre 15 godina

* Ma nema šanse da ga izbriše , jer če onda pisac biti izbrisan kao pisac , ali nije valjda toliko glup, da ne spominje Đikija, koji je za razliku od Gospodina Čanka na TV-u pre neki dan, ipak smatrao politiku sprintom a ne maratonom, a da su bar pola njih bili sprinteri, ne bi bili gde i sad, pogotovo što nam ni Koštunica ne bi oduzeo bar 5god. života, mada ja mislim i više , ali idemo dalje ...

Djurra

pre 15 godina

Meni je godinama žao što je Zoran izgubio život zbog ove ovakve zemlje. A ovo sada, pa sve je u redu. DS-ovci(e), ljubite se i grlite i dalje sa Ivicom, uskoro će vam stići i Marica, garant.

leno

pre 15 godina

Nemoguce je izbrisati Djindjica !
Mozda jos nemamo demokratiju ali imamo viziju i vise nikada niko nece moci da nas obmanjuje i koristi a da mi to ne vidimo !
Srbija ima san o demokratiji , Srbija ima san da je moguce ziveti normalno zahvaljujuci Djindjicu !

Vojvodjanin

pre 15 godina

Eh, da nije ovako tuzno, grohotom bi se smejao...:)Ali istina je ovo;
Mogu oni njega "brisati" iz njihovih "istorija" i ne stavljati Njega u "njihove knjige", Djindjic ce ostati veliki zauvek! Istoriju ne pisu mali ljudi vec veliki a Zoran to jeste.

Dusan

pre 15 godina

Istorijski fakti govore da je pre Djindjica u ovo grupi trebao da se nalazi Kostunica. Naime, covek je pobedio Slobodana Milosevica bio predsednik SRJ, zatim drzavne zajednice, a na kraju i duze premijer od Djindjica. Ovim svojim komentarom ne govorim o kvalitetu jednog i drugog kao politicara i drzavnika, koji i nisu bas neki.

Dragan

pre 15 godina

Ako smo vec kod toga ko je zasluzan u poslednjih 200 godina za prosperitet i napredak Srpskog naroda, po mom skromnom misljenju najzasluzniji su cela dinastija Obrenovic, J.B. Tito i Zoran Djindjic. Svi ostali su imali ili manjeg doprinosa ili su cak radili na stetu ovog naroda. Kome se to ne svidja, ko je "pobednik" pa pise istoriju, manje je vazno. Kojekavi spiskovi za dnevne potrebe sujetnih politicara govore o trenutnom stanju i potrebama. Treba gledati siru sliku.

DAX

pre 15 godina

Djindjic je zasluzio da udje u istoriju kao PRVI DEMOKRATSKI PREMIJER u Srbiji, kao prvi NE-KOMUNISTICKI gradonalcenik Beograda za zadnjih 50 godina, kao mozak iza 5.oktobra i jos milion razloga. Pa dokle ce vise razne nistarije da spore Djindjica?

Aca Milicic

pre 15 godina

Da podsetim mladje ko je Sloba Gavrilovic - on je takodje tvorac one izjave da "politicki les Zorana Djindjica treba izneti iz DS-a". Posle, kada je Tadic izabran za presednika stranke, ovaj je postao potpresednik. Mislite o tome...

mira

pre 15 godina

Pa šta ste očekivali, kad se SPS vratio i nas vraća iz dana u dan u 90-te. Videćete još ko će sve biti važna ličnost i šta će nas snaći. Ali nije odrađen 5. oktobar kako je trebalo.

Oliver

pre 15 godina

Nista nije slucajno,pa ni ovo. Ja sam se godinama pitao kako je jedan opskurni lik poput Gavrilovica tako daleko dogurao u stranackoj hijerarhiji, covek bez ikakvih kapaciteta, obrazovanja, sposobnosti. Dok nisam ukapirao. On je "sleeper" tajne sluzbe kakvih ima u vrhovima svih nasih stranaka. Sada je na delu drugi deo operacije Djindjic. Nakon njegovog fizickog uklanjanja, na delu je njegovo sistematsko brisanje iz svih sfera zivota. Kako je inace moguce da je Djindjic jedva dobio ulicu u Beogradu (a i ta ne spada u najvaznije), aerodrom su brzo nazvali Nikola Tesla cim se pojavila ideja da se nazove imenom Djindjica, nema nigde spomenika Djindjicu, nema nigde muzeja posvecenog Djindjicu. Nista u Srbiji nije nazvano po Djindjicu. Podsecam da su u Americi, po bivsem velikom predsedniku Ronaldu Reganu, nazvali aerodrom, auto-put, nosac aviona, a o ulicama i spomenicima da ne govorim. Previse je ovde "slucajnosti" da bismo poverovali da su to samo slucajnosti.

Aleksandar

pre 15 godina

Zasto samo 30?
Mnogo je tezak izbor za samo toliko ljudi? Trebalo bi bar hiljadu, cak je i bila neka publikacija o hiljadu najznacajnijih Srba. Trideset nije nista. Sigurno nije samo Djindjic zapostavljen, nego i mnoge druge licnosti.

Sibinka

pre 15 godina

Nisam iznenadjena, jer ova DS nije Djindjiceva DS. S vremena na vreme ga spomenu (tek toliko da se "Vlasi" ne sete), a sve sto rade bi bila sramota za Djindjicevu DS. Da li bi on dozvolio da se narod ovako i na ovaj nacin prevari? Da li se gospoda Jeremic i Tadic bar bar ponekad sete na osnovu cega su dobili izbore? Njih dvojica ne da ne vode Srbiju ka Evropi, vec su je udaljili od Evrope bar za narednih 50 god. Gospodin Kostunica moze mirno u penziju. Dobio je izvanredne sledbenike. Ni on sam ne bi to bolje radio. Od njih ne moze ni da se ocekuje da g.Djindjica smatraju covekom koji je obelezio savremenu srpsku istoriju. Ali ce zato u nasim glavama i srcima on to biti za uvek.

Milan

pre 15 godina

Pa nema ni Svetozara Miletića ali je tu Svetozar Marković? Komunistička lista!
A što se tiče Tita i Djinđića, ako pitate srpske birače Djinđić nema šanse. Kod Tita je mom ocu bilo dobro a šećeranu u kojoj je radio, Đinđić je prodao za jeftine novce. Mislite o tome.

Diaspora

pre 15 godina

Sta bi se drugo moglo ocekivati od sve vise unazadjene Srbije, nego da zaboravi Djindjica, kao i da medju svim tim istaknutim Srbima ne pomene ni jednu zenu, cak ni Milevu Maric, ciji je doprinos u Teoriji Relativiteta verovatno poznatiji u svetu nego u Srbiji. Tuga...

Stefan

pre 15 godina

To sto je Djindjic uklonio Gavrilovica iz politicke egzistencije dok je bio ziv, i to opravdano, nije razlog da se pokusa ovakva glupost. Smeniti Gavrilovica, i vratiti ga u politicku penziju!

SasaDj.

pre 15 godina

Zorane vecan si jer zivis u secanju najboljeg dela Srbije. Ne moze ti nista i ovaj "DS kontigent" koji je politiku pretvorio u princip: nasa volja je opsta volja, nas licni interes je opsti interes. Ali, sto rece Demokrit, sto vise (nevredni) ljudi manje zaslužuju položaje koje drže, tim više postaju nemarni, nerazumni i drski.

Cinjenice

pre 15 godina

Kostunica, je bio protiv 5 oktobra(tada je srusen S.M,) tj.desavnja naroda na ulicama Beograda, cak nije ni prisustvovao tom cinu niti ga zvanicno podrzao. A to sto neko njegovo mlataranje rukama na bini kada se obracao narodu posle priznavanje rezultata izbora dozive kao njegovu pobedu nad S.M. samo ukazuje na to koliko su ljudi zaslepljeni idolopoklonstvom.

B.Mikic

pre 15 godina

Ako je nekome vazno da pise o srpskoj istoriji u negativnom smislu, onda neka slobodno pominju lik i delo Slobodana Milosevica i J.B.Tita, ali onoga momenta kada osete potrebu da pisu o necemu sto je bilo pozitivno u srpskoj istoriji, onda ne mogu a da ne pomenu lik i delo pokojnog premijera Z.Djindjica, jer nekoga drugog za tu stranicu istorije nemaju. Ako je nekome zaista u interesu da Srbiju predstave kao drzavu ciju su istoriju oznacili losi ljudi, onda opravdavam ovaj postupak. U tom slucaju Zoranu tu nije mesto.

sima

pre 15 godina

Pa izbrisali su ga njegovi saborci, Slobodan Gavrilovic je jedan od osnivaca stranke i dugogodisnji clan predsednistva Demokratske stranke, znaci nemojte drugog kriviti, vec se zamislite...

aleksandar

pre 15 godina

Mogu da brisu koliko hoce smeta im i njegov mit, ali mi ga nikad necemo izbrisati, pa svojoj deci cu non-stop da pricam o coveku koji je bio jedina nada za ovu jadnu Srbiju kakva ga nije ni zasluzila, makar ga ni u udzbenicima ne pomiljali, bruke jedne!!! Meni BAR nikad nece izbrisati Djindjica iz glave koliko god se trudili raznorazni likovi...

budimo realni

pre 15 godina

Uz sve duzno postovanje Zoranu Djindjicu,... Morate priznati da je njegov uticaj na srpsku istoriju, na zalost, zanemarljiv u poredjenju na Gavrila Principa ili Slobodana Milosvica. Na zalost, ali je tako. Ostavio je trag na nase zivote, i mi ga necemo zaboraviti jer nam je dao nadu, ali je ziveo suvise kratko da bi stigao da, sa istorijskog aspekta, ostavi veliki trag na istoriju. Kult licnosti Djindjica poslednjih godina postaje vec neukusan i samo moze da steti Djindjicevom liku, za koji, ponavljam, imam najdublje postovanje.

20.vek-godina 2000ta

pre 15 godina

Da li dotični gospodin zna da računa? Opštepoznata je činjenica da je godina 2000ta zapravo ZADNJA GODINA poslednjoj deceniji prošlog stoleća. Shodno tome, verovatno može da shvati i da petooktobarske promene a samim tim i Djindjić i te kako zauzimaju svoje mesto u dvadesetom veku. Ne treba ni pominjati da je Djindjić bio lider opozicije koja se borila protiv Milošević u devedesetim. Čak i da je 5.oktobar bio u 21. veku (kao što fakat nije!), Djindjić je vrlo relevantna figura na našoj političkoj sceni devedesetih godina prošlog veka.

slobodan stankovic

pre 15 godina

Sramota. Pa makar da je bio premijer i jedan dan on je ubijen kao premijer Srbije. A to sto ima Slobodana Milosevica - ima i Hitlera u svetskoim enciklopedijama

Goxybgd

pre 15 godina

Mogu da ga zaboravljaju koliko hoce.. samo da li su primetili da narod pruza reakciju.. bilo kakvu.. ne ovaj narod je sve njih zaboravio sve ih nivelisao.. pamti kako mu je bilo ljudski ziveti za vreme Zoranove vladavine. I posto je to jedini momenat kada smo se osecali kao ljudi uvek cemo samo to da pamtimo. Mogu da pisu i da ga ne postuju koliko hoce. Zoran im sad najvise smeta. Ovakav, kada ga nema

Goran

pre 15 godina

Gavrilovic, ocigledno, ne zna da je 2000. godina u 20. veku. Osim toga, Djinjic nije bio neprimetan 90-tih godina 20. veka, sta vise - njegova borba je i dovela do promena u poslednjoj godini istog veka.

Ivana

pre 15 godina

Mogu da ga izbrisu na papiru, ali nikada nece moci da izbrisu ono sto je za Srbiju uradio. Sve dobre, moderne i demokratske elemente koje danas drustvo ima su tekovina Djindjica, posle njega je nastupio mrak, SRBIJA JE STALA!

Jelena

pre 15 godina

Još jedna važna stvar u svemu ovome je ko je izdavač! Službeni glasnik je javno preduzeće čiji upravni odbor i direktora imenuje Vlada. Imaju monopol na štampanje Službenog glasnika Srbije na čemu zarađuju ogromne pare koje zatim ulažu u ovakve „značajne“ projekte. A ne verujem ni da su im i plate na nivou proseka.

Alisa u zemlji cuda

pre 15 godina

U takvoj ,,istoriji" krojenoj po meri Gavrilovica Zoranu Zaista nije mesto. ON zasluyuje mnogo, mnogo vise no, Gavrilovic i drugovi ne dosezu do tamo.

pozicija i opozicija

pre 15 godina

Dr. Zoran Djindjic obelezio je poslednju deceniju 20 veka kao najjaca opozicija da bi pocetak 21 veka nastupio kao pozicija.

Julius

pre 15 godina

Pa dobro je covek uradio, sto nije Djindjica uvrstio u toj ediciji o "30 ljudi koji su obelizili modernu srpsku istoriju". Djindjic i ne zasluzuje da bude u redu sa biografijama Draze Mihajlovica, Slobodana Milolevica i jos nekih iz tog spiska. S.Milosevic i njegova "Haska druzina", su 20.vek, odnosno drugi milenijum, zakljucili na najsramniji nacin. Djindjic u tome nije "doprineo". On je drugacijeg kova, drugacije filozofije i drugacijih ideja, pa on nema mesta u redu sa pomenutim. On nije ubijen kao clan neke kriminalne grupe ili mafije, vec "kao izdajica srpskog naroda"! Jer, srpski narod nije dorastao Djindjiceve filozofije. Zato, svaki narod ima rukovodstvo kakvu zasluzuje. Srpski narod nije zasluzio Djindjica, nego Kostunicu, radikale i td.
Ukoliko bi se Djindjic uvrstio u istu knjigu sa D.Mihajlovicem, S.Milosevicem i jos po kojim iz te druzine, verujem da bi mu i slika u knjizi - pocrvenila!

tuzibaba

pre 15 godina

Zaista sramota. Nema Zorana Djindjica, M. Milankovica, N. Tesle, a ima tusta i tma knezova, kraljeva, S. Jovanovica, D. Mihajlovica. Srbijo, opet u mrak ako tako nastavimo.
Tuzibaba

deNiro

pre 15 godina

Dr.Z.Djindjic je svakako zasluzio da se nadje na ovoj listi i ne znam iz kojih pobuda to nije uradjeno. Sada ce krenuti lavina njegovih "saboraca", "najboljih prijatelja", "jedinih sledbenika Zoranovog puta" da ovo tumaci i zloupotrebljava iz svojih sitnosopstvenickih pobuda. Postoji jedna stara pesma Riblje corbe:RASPRODAJA BOLA. Neka je poslusaju gore pomenuti.

Ivana

pre 15 godina

Mozda bi najbolje bilo da izbace sve srpske vladare koji su ubijeni da se zaboravi nasa "stara dobra istorija". Mada, malo koji bi onda pretekao...

Jelena Stanković

pre 15 godina

Zoran je postao istorija. Na veliku žalost njegovih neprijatelja i izdajnika (kao što su Gavrilović i niz drugih u DS koji, bez njega ne bi ni postojali) njegova ličnost i delo ostaju trajno u srpskoj istoriji kao najpozitivniji i svetli trenuci u tužnoj istoriji Srbije. Šteta je i tragedija za ovaj narod koji ga nije razumeo i nije mu pružio šansu. To govori o narodu koji i zaslužuje vlast koju ima danas jer za bolje i nije.
Jedino zadovoljstvo je što smo svi zajednički uspeli da svojim pritiskom onemogućimo "Gavriloviće".

Jovan

pre 15 godina

Ovo je tuzno i jadno koliko je i smesno - niko ne moze njega izbrisati iz nase istorije, jer je Zoran Djindjic sam sebe zabelezio i u istoriju i u srce ovog naroda.

Objektivno

pre 15 godina

Po cemu je Stambolic zasluzio da bude na ovoj listi?
A i covek koji se velica zbog jednog ubistva (Princip) ne bi trebalo da se tu nadje!
Nejasno je da li se ovo odnosi samo na Srbe ili i nesrbe? Ako su samo Srbi onda tu ne treba J.B.Tito, a ako su tu i ostali onda fali mnogo likova...
I ne treba da bude niko iz zadnjih 30 godina nase istorije jer je rano za donosenja suda o njihovom uticaju na nasu stvarnost!
-----

Vitomir Redić Beograd

pre 15 godina

Zoranu Đinđiću ne može više niko ništa, on je trajno zaštićen svojim vizijama i svojim delima, zaštićen je u sećanju onih koji te vizije i ta dela prepoznaju i slede ih. Ali, bojim se da će ovu ubogu zemlju njegova smrt još dugo i jako boleti. Koliko je Srbija napredovala ka EU i razvijenom svetu od njegovog svirepog ubistva do danas...??...

lala

pre 15 godina

Kada procitam ko je sve na listi mozda je bolje da se Djindjic ne nalazi sa vecinom likova na istoj listi.
Zoran Djindjic je lista sama za sebe i retko ko moze da zavrsi na istoj listi sa njime.

combe

pre 15 godina

sramota da nije bilo tog djindjica srbija bi jos uvek bila u mraku zar ste tako brzo zaboravili kako i gde smo ziveli ooj srbijo pod sljivama gde li to koracamo SRAMOOOOTAAAA

Кокан

pre 15 godina

Модерна (савремена) српска историја у себи треба да садржи све личности које су својим деловањем утицали на остатак остале. Ту укључујемо и Дражу Михајловића, Тита, Хитлера, Стаљина, Ранковића, Марковића, Милошевића, Ђинђића, Коштуницу, Шешеља, Николића, Тадића ... А и кога занима у 21.веку може да за почетак Гуглује кога хоће па нека нађе више података. Старинске енциклопедије са неколико редова-страница о неком лику су давно превазиђене! Срби ајмо напред не назад!

ljiljana

pre 15 godina

Zasto komentarisati postupke nedolicnih marginalaca.Zoran Djindjic je covek koga smo moja porodica i ja postovali i on za nas zivi i mi ga nikada necemo zaboraviti .

Preciznost

pre 15 godina

20.vek se zavrsio 31.decembra 2001.god,a ne 31.decembra 2000.godine. Prema tome, Djindjic je zapoceo premijerski mandat u 20.veku.

Mile

pre 15 godina

Ko ne nauci istoriju, osudjen je da je ponavlja!!
Zato je dobro da se pise i o najmracnijim likovima srpske istorije kakav je bio Slobodan Milosevic, Tito ili njima slicni. Samo se bojim da ce se oni, na zalost, u tim biografijama velicati!! Raznorazni Gavrilovici ce kroz buduce godine, pokusavati da "unakaze" lik i delo Zorana Djindjica. Nadam se da to nece uspeti, jer on je pored Milosa Obrenovica, jedini pozitivan primer na koga bi se buduce generacije politicara trebale ugledati.

Dusan

pre 15 godina

Istorijski fakti govore da je pre Djindjica u ovo grupi trebao da se nalazi Kostunica. Naime, covek je pobedio Slobodana Milosevica bio predsednik SRJ, zatim drzavne zajednice, a na kraju i duze premijer od Djindjica. Ovim svojim komentarom ne govorim o kvalitetu jednog i drugog kao politicara i drzavnika, koji i nisu bas neki.

Vrabac

pre 15 godina

Mozda neko pokusava da izbrise Djindjica iz kolektivne svesti srpskog naroda. Eto ubili su ga a on je postao besmrtan. Sada je Mit. I nikada Demokratska stranka ne bi bila ovoliko jaka kao danas da nema tog mita Zorana Djindjica.Bio je jedinstven i najbolji.

Milan

pre 15 godina

Pa nema ni Svetozara Miletića ali je tu Svetozar Marković? Komunistička lista!
A što se tiče Tita i Djinđića, ako pitate srpske birače Djinđić nema šanse. Kod Tita je mom ocu bilo dobro a šećeranu u kojoj je radio, Đinđić je prodao za jeftine novce. Mislite o tome.

Srki

pre 15 godina

O, tugo! Pa šta i gde bi ti, Gavriloviću, bio da ti nije bilo Zorana?
Skloni se, idi negde i ne radi ništa, mole te oni koji cene Zorana i Srbiju!

budimo realni

pre 15 godina

Uz sve duzno postovanje Zoranu Djindjicu,... Morate priznati da je njegov uticaj na srpsku istoriju, na zalost, zanemarljiv u poredjenju na Gavrila Principa ili Slobodana Milosvica. Na zalost, ali je tako. Ostavio je trag na nase zivote, i mi ga necemo zaboraviti jer nam je dao nadu, ali je ziveo suvise kratko da bi stigao da, sa istorijskog aspekta, ostavi veliki trag na istoriju. Kult licnosti Djindjica poslednjih godina postaje vec neukusan i samo moze da steti Djindjicevom liku, za koji, ponavljam, imam najdublje postovanje.

Aleksandar

pre 15 godina

Zasto samo 30?
Mnogo je tezak izbor za samo toliko ljudi? Trebalo bi bar hiljadu, cak je i bila neka publikacija o hiljadu najznacajnijih Srba. Trideset nije nista. Sigurno nije samo Djindjic zapostavljen, nego i mnoge druge licnosti.

Waistiny

pre 15 godina

Cinjenica je da DS odavno nije ono sto je bila dok je gospodin Djindjic bio na njenom celu. Donosio je optimizam, nadu, energiju, mladost, znanje, buducnost...
Danas je DS stranka trbuhozboraca, mudraca, umornih staraca i onih koji se tako osecaju, sve udaljenija od onoga sto je bila petog oktobra. Srbija je danas dalje od petog oktobra nego za sve godine pod Milosevicem.
Pod Milosevicem smo imali nadu koju je personifikovao Zoran Djindjic, a danas ni te nade nema. Nema nicega.
Sto bi rekao Gile, ostali su samo seks, droga, nasilje i strah.

Nele

pre 15 godina

Taj neki Gavrilovic "ce videti"?! Taj neko za koga nisam do pre dva minuta ni cuo, taj koji (sigurno) kao i mnogi ima kompleks Zorana Djindjica, on ce da vidi da li ce g. Djindjica staviti u noviju istoriju Srbije?! Ma, hiljadu puta sam rekao da ga nismo zasluzivali i da je Zoran Djindjic uzaludno izgubio glavu. Tako mi je zao sto nije sa svojom porodicom otisao negde daleko od ove zemlje gde ce ga zaista ceniti, gde se nece po njegovoj smrti nad njim izivljavati likovi koji mu ni za dva njihova zivota ne bi bili ni do kolena.

nixa

pre 15 godina

hahahaa! ako je zaista rekao da su ovime tek obradili 19 vek, shta onda Sloba trazi u njemu? U 19 veku su istoriju Srbije krojile pashe i hajduci, Gavrilovicu - i 2 dinastije. A shto se Djindjica tiche, plashite ga se i mrtvog jer ovi crvi shto su sada izmileli iz DS-a, ne bi imali shanse da je srece i Zorana!

Vex

pre 15 godina

Povrh svega sto se cini nakon ubijstva premijera Zorana Djindjica, da se satanizuje i izbrise iz istorije ove zemlje, ovo je kap koja je prelila casu. Da je napravljena 'greska' mozda bi se i moglo nazvati sramotom, ali nekako ne mogu da sebe ubedim da ovo nije nista drugo nego maliciozno i vrlo organizvoano delo koje vodi krajnjoj satanizaciji lika i dela prvog demokratskog premijera Srbije Zorana Djindjica. Sve bih voleo da umisljam, ali konacno cemo svi videti da li je to tako tek za mnogo, mnogo godina.

moze i ne moze

pre 15 godina

slabe vajde sto su ga izbrisali, kada se Djindjic NE ZABORAVLJA kao coveka koji je zeleo dobro gradjanima Srbije a to se ne moze nikakvim zakonom izbrisati

*bane*

pre 15 godina

* Ma nema šanse da ga izbriše , jer če onda pisac biti izbrisan kao pisac , ali nije valjda toliko glup, da ne spominje Đikija, koji je za razliku od Gospodina Čanka na TV-u pre neki dan, ipak smatrao politiku sprintom a ne maratonom, a da su bar pola njih bili sprinteri, ne bi bili gde i sad, pogotovo što nam ni Koštunica ne bi oduzeo bar 5god. života, mada ja mislim i više , ali idemo dalje ...

nislija

pre 15 godina

Osoba koja svojim obrazovanjem, zivotnom filozofijom, progresivnim idejama a zavrsi kao Z.Djindjic, svakako ce od kvazi istoricara, kvazi intelektualaca i njima slicnih biti izbrisana jer nece biti mesta za njih KVAZI.

deNiro

pre 15 godina

Dr.Z.Djindjic je svakako zasluzio da se nadje na ovoj listi i ne znam iz kojih pobuda to nije uradjeno. Sada ce krenuti lavina njegovih "saboraca", "najboljih prijatelja", "jedinih sledbenika Zoranovog puta" da ovo tumaci i zloupotrebljava iz svojih sitnosopstvenickih pobuda. Postoji jedna stara pesma Riblje corbe:RASPRODAJA BOLA. Neka je poslusaju gore pomenuti.

Uh!

pre 15 godina

"Sledeće godine uspećemo da obradimo samo 19. vek i sve sugestije, primedbe i kritike su nam u tom pravcu dobrodošle. Onda ide 20. vek, pa ćemo videti, kaže Gavrilović."
Otprilike, tu se negde i nalazimo vremenski.

blue rider

pre 15 godina

Izbrisati Zorana nije cilj samo onih ljudi sa kojima je ulazio u sukob, vec i Tadicev i svih politicara mediokriteta ove zemlje. Nema pomena o Zoranu nikada i nigde osim na dan ubistva... Sve sto mozemo je da ga cujemo svake nedelje u uvodniku pescanika.

Дарко М.

pre 15 godina

Чекај, чекај. А гдје је ту Иво Андрић, који је сам за себе говорио да је Србин, радио у српској влади као дипломата, писао српским језиком (углавном о српском народу) од своје ране младости, екавицом и ћирилицом, добио Нобелову награду за књижевност и напослетку умро у Београду? Такође, гдје је ту Петар II Петровић Његош, световни и духовни вођа Срба у Црној Гори и књижевник који је плакао над „кукавним српством угашеним“ и питао „су чим ћете изаћ пред Милоша и пред друге српске витезове?“, који је украсио српску књижевност као не много њих? О Ђинђићу и Милошевићу ћемо лако - то рјешава дневна политика, али куд се дедоше ови великани?

ruzica

pre 15 godina

SRAMOTA!!! Ali svaki narod ima buducnost kakvu zasluzuje.Sa ovakvim likovima kao sto je gospodin Gavrilovic nije ni cudo sto postajemo polako ali sigurno ruska gubernija. Neka je vecna slava gospodinu Djindjicu, a ovo sto nas snalazi sada sami smo zasluzili, jer cutimo i ne dizemo glavu.

mira

pre 15 godina

Pa šta ste očekivali, kad se SPS vratio i nas vraća iz dana u dan u 90-te. Videćete još ko će sve biti važna ličnost i šta će nas snaći. Ali nije odrađen 5. oktobar kako je trebalo.

B.Mikic

pre 15 godina

Ako je nekome vazno da pise o srpskoj istoriji u negativnom smislu, onda neka slobodno pominju lik i delo Slobodana Milosevica i J.B.Tita, ali onoga momenta kada osete potrebu da pisu o necemu sto je bilo pozitivno u srpskoj istoriji, onda ne mogu a da ne pomenu lik i delo pokojnog premijera Z.Djindjica, jer nekoga drugog za tu stranicu istorije nemaju. Ako je nekome zaista u interesu da Srbiju predstave kao drzavu ciju su istoriju oznacili losi ljudi, onda opravdavam ovaj postupak. U tom slucaju Zoranu tu nije mesto.

Baksuz

pre 15 godina

Takav potez vise govori o onima koji su ga izbrisali, nego o onome ko je izbrisan. Ja znam ko je bio Zoran, ponosan sam sto sam bio u DS-u dok je on bio predsednik, a sada sa ponosan sto vise nisam u DS-u ovakvom kakav je sad.

kinik

pre 15 godina

Nema razloga za čuđenje. To je isti onaj Gavrilović koji se zalagao za koncentracionu vladu dva dana po ubistvu premijera Điniđića!

slobodan stankovic

pre 15 godina

Sramota. Pa makar da je bio premijer i jedan dan on je ubijen kao premijer Srbije. A to sto ima Slobodana Milosevica - ima i Hitlera u svetskoim enciklopedijama

Cinjenice

pre 15 godina

Kostunica, je bio protiv 5 oktobra(tada je srusen S.M,) tj.desavnja naroda na ulicama Beograda, cak nije ni prisustvovao tom cinu niti ga zvanicno podrzao. A to sto neko njegovo mlataranje rukama na bini kada se obracao narodu posle priznavanje rezultata izbora dozive kao njegovu pobedu nad S.M. samo ukazuje na to koliko su ljudi zaslepljeni idolopoklonstvom.

Vojvodjanin

pre 15 godina

Eh, da nije ovako tuzno, grohotom bi se smejao...:)Ali istina je ovo;
Mogu oni njega "brisati" iz njihovih "istorija" i ne stavljati Njega u "njihove knjige", Djindjic ce ostati veliki zauvek! Istoriju ne pisu mali ljudi vec veliki a Zoran to jeste.

Da li cete to dozvoliti?

pre 15 godina

Ruku na srce, samo od NAS i od vremena pred nama zavisi da li je Djindjic imao uticaja na srpsku istoriju ili ne. On jeste hrabro i bez ostatka krenuo u reforme, ali je najpre sabotiran i usporavan, da bi na kraju bio fizicki uklonjen, a njegov posao nije do sada zavrsen. Ostaje vidljivo da i danas nema niti jednog politicara u Srbiji koji tako sagledava razmere i dubine problema nase zemlje i drustva i tako stavlja njihov znacaj ispred znacaja sopstvenih licnih prioriteta.
Prema tome, ako pokupimo i podignemo njegov teret sa zemlje gde je pao i nastavimo da ga nosimo u pravcu gde je nosen, onda je Zoran bio neko i nesto. Ako ne, onda ce on u ocima buducih istoricara biti samo neki naivan sanjar kratkog veka u Srbiji na prelazu iz drugog u treci milenijum, koji je imao sjajne ideje ... koje su sve ostale sta-bi-bilo-da-je-bilo.

leno

pre 15 godina

Nemoguce je izbrisati Djindjica !
Mozda jos nemamo demokratiju ali imamo viziju i vise nikada niko nece moci da nas obmanjuje i koristi a da mi to ne vidimo !
Srbija ima san o demokratiji , Srbija ima san da je moguce ziveti normalno zahvaljujuci Djindjicu !

Ovo je mrak

pre 15 godina

Najgore od svega je to sto je Gavrilovic clan DS-a. Ali ni obican vec nekadasnji savezni poslanik, pa predesednik poslanicke grupe, pa predsednik glavnog odbora DSa, pa podpredsedik DSa, da nije DSa ne bi ni postao direktor ovog glasnika. Nadao sam se da ce izborom novih urednka, cinilo mi se strucnih ljudi, ovo preduzece postati bolje, ali direktor ne zeli da stavi svog prethodnog predsednika jer bi to uvredilo neke njegove u DS-u. Dobro je da pored Principa nije Stavio i Legiju. Od danasnjih DS-ovaca se svasta moze ocekivati

duh koji hoda

pre 15 godina

Da li Milutin Milankovic, Nikola Tesla, Mihajlo Pupin i naravno Zoran DJindjic nisu zasluzili da se nadju u ovom izdanju, a zasluzili su:
Gavrilo Princip, Milan Stojadinović, Milovan Đilas, Koča Popović, Ivan Stambolić i Slobodan Milošević.
Ma koliko Ivan Stambolic bio zrtva rezima, mislim da su gore navedene licnosti ostavile mnogo veci trag u srpskoj i svetskoj istoriji.
A mozda bi B92 trebao da pokrene neku slicnu kampanju, ali da pridje na temeljniji i profesionalniji nacin?

Djurra

pre 15 godina

Meni je godinama žao što je Zoran izgubio život zbog ove ovakve zemlje. A ovo sada, pa sve je u redu. DS-ovci(e), ljubite se i grlite i dalje sa Ivicom, uskoro će vam stići i Marica, garant.

sima

pre 15 godina

Pa izbrisali su ga njegovi saborci, Slobodan Gavrilovic je jedan od osnivaca stranke i dugogodisnji clan predsednistva Demokratske stranke, znaci nemojte drugog kriviti, vec se zamislite...

Sibinka

pre 15 godina

Nisam iznenadjena, jer ova DS nije Djindjiceva DS. S vremena na vreme ga spomenu (tek toliko da se "Vlasi" ne sete), a sve sto rade bi bila sramota za Djindjicevu DS. Da li bi on dozvolio da se narod ovako i na ovaj nacin prevari? Da li se gospoda Jeremic i Tadic bar bar ponekad sete na osnovu cega su dobili izbore? Njih dvojica ne da ne vode Srbiju ka Evropi, vec su je udaljili od Evrope bar za narednih 50 god. Gospodin Kostunica moze mirno u penziju. Dobio je izvanredne sledbenike. Ni on sam ne bi to bolje radio. Od njih ne moze ni da se ocekuje da g.Djindjica smatraju covekom koji je obelezio savremenu srpsku istoriju. Ali ce zato u nasim glavama i srcima on to biti za uvek.

Кокан

pre 15 godina

Модерна (савремена) српска историја у себи треба да садржи све личности које су својим деловањем утицали на остатак остале. Ту укључујемо и Дражу Михајловића, Тита, Хитлера, Стаљина, Ранковића, Марковића, Милошевића, Ђинђића, Коштуницу, Шешеља, Николића, Тадића ... А и кога занима у 21.веку може да за почетак Гуглује кога хоће па нека нађе више података. Старинске енциклопедије са неколико редова-страница о неком лику су давно превазиђене! Срби ајмо напред не назад!

Dragan

pre 15 godina

Ako smo vec kod toga ko je zasluzan u poslednjih 200 godina za prosperitet i napredak Srpskog naroda, po mom skromnom misljenju najzasluzniji su cela dinastija Obrenovic, J.B. Tito i Zoran Djindjic. Svi ostali su imali ili manjeg doprinosa ili su cak radili na stetu ovog naroda. Kome se to ne svidja, ko je "pobednik" pa pise istoriju, manje je vazno. Kojekavi spiskovi za dnevne potrebe sujetnih politicara govore o trenutnom stanju i potrebama. Treba gledati siru sliku.

DAX

pre 15 godina

Djindjic je zasluzio da udje u istoriju kao PRVI DEMOKRATSKI PREMIJER u Srbiji, kao prvi NE-KOMUNISTICKI gradonalcenik Beograda za zadnjih 50 godina, kao mozak iza 5.oktobra i jos milion razloga. Pa dokle ce vise razne nistarije da spore Djindjica?

Diaspora

pre 15 godina

Sta bi se drugo moglo ocekivati od sve vise unazadjene Srbije, nego da zaboravi Djindjica, kao i da medju svim tim istaknutim Srbima ne pomene ni jednu zenu, cak ni Milevu Maric, ciji je doprinos u Teoriji Relativiteta verovatno poznatiji u svetu nego u Srbiji. Tuga...

Ema

pre 15 godina

O ZAR SE I TO MOZE!
Slobodan Gavrilovic, nastavnik iz Cajetine, rodom iz Miokovaca kod Cacka, da brise ZORANA DJINDJICA iz ISTORIJE SRBIJE. Pa niko nikada ne bi znao ko je ovaj lik Gavrilovic, da ga Djindjic nije doveo u Beograd i pruzio mu sansu da nesto radi u Demokratskoj stranci, sve dok malom genseku iz Titovog doba iz Sevojna, nisu porasli apetiti da u stranci, on, Gavrilovic- smenjuje Djindjica. Eto to je sudbina Srbije- koga ti hlebom on tebe kamenom. Zaista je sramno da jedan covek koji je zavrsio vecernje skole odlucuje o tome gde je ZORANU DJINDJICU mesto u istoriji Srbije. Jos je odvratnije obrazlozenje malog od Cajetine: Kako je Djindjic, postao premijer tek od 2001 do 2003. Pa sta je radio pre toga Zoran. Gde su sve te godine u osnivanju opozicije i DS i opozicionom i intelektualnom angazmanu Djindjica.
Nece me iznenaditi ako Gavrilocic stavi u istoriju Velimira Ilica, umesto ZORANA DJINDJICA, ali bi onda stvarno morao da isprica odakle Ilic u politici ali i da ga priupta sta je radio i od onog sto jos ne zna sira javnost u Srbiji.

Goxybgd

pre 15 godina

Mogu da ga zaboravljaju koliko hoce.. samo da li su primetili da narod pruza reakciju.. bilo kakvu.. ne ovaj narod je sve njih zaboravio sve ih nivelisao.. pamti kako mu je bilo ljudski ziveti za vreme Zoranove vladavine. I posto je to jedini momenat kada smo se osecali kao ljudi uvek cemo samo to da pamtimo. Mogu da pisu i da ga ne postuju koliko hoce. Zoran im sad najvise smeta. Ovakav, kada ga nema

tuzibaba

pre 15 godina

Zaista sramota. Nema Zorana Djindjica, M. Milankovica, N. Tesle, a ima tusta i tma knezova, kraljeva, S. Jovanovica, D. Mihajlovica. Srbijo, opet u mrak ako tako nastavimo.
Tuzibaba

Oliver

pre 15 godina

Nista nije slucajno,pa ni ovo. Ja sam se godinama pitao kako je jedan opskurni lik poput Gavrilovica tako daleko dogurao u stranackoj hijerarhiji, covek bez ikakvih kapaciteta, obrazovanja, sposobnosti. Dok nisam ukapirao. On je "sleeper" tajne sluzbe kakvih ima u vrhovima svih nasih stranaka. Sada je na delu drugi deo operacije Djindjic. Nakon njegovog fizickog uklanjanja, na delu je njegovo sistematsko brisanje iz svih sfera zivota. Kako je inace moguce da je Djindjic jedva dobio ulicu u Beogradu (a i ta ne spada u najvaznije), aerodrom su brzo nazvali Nikola Tesla cim se pojavila ideja da se nazove imenom Djindjica, nema nigde spomenika Djindjicu, nema nigde muzeja posvecenog Djindjicu. Nista u Srbiji nije nazvano po Djindjicu. Podsecam da su u Americi, po bivsem velikom predsedniku Ronaldu Reganu, nazvali aerodrom, auto-put, nosac aviona, a o ulicama i spomenicima da ne govorim. Previse je ovde "slucajnosti" da bismo poverovali da su to samo slucajnosti.

SasaDj.

pre 15 godina

Zorane vecan si jer zivis u secanju najboljeg dela Srbije. Ne moze ti nista i ovaj "DS kontigent" koji je politiku pretvorio u princip: nasa volja je opsta volja, nas licni interes je opsti interes. Ali, sto rece Demokrit, sto vise (nevredni) ljudi manje zaslužuju položaje koje drže, tim više postaju nemarni, nerazumni i drski.

Alisa u zemlji cuda

pre 15 godina

U takvoj ,,istoriji" krojenoj po meri Gavrilovica Zoranu Zaista nije mesto. ON zasluyuje mnogo, mnogo vise no, Gavrilovic i drugovi ne dosezu do tamo.

Aca Milicic

pre 15 godina

Da podsetim mladje ko je Sloba Gavrilovic - on je takodje tvorac one izjave da "politicki les Zorana Djindjica treba izneti iz DS-a". Posle, kada je Tadic izabran za presednika stranke, ovaj je postao potpresednik. Mislite o tome...

Stefan

pre 15 godina

To sto je Djindjic uklonio Gavrilovica iz politicke egzistencije dok je bio ziv, i to opravdano, nije razlog da se pokusa ovakva glupost. Smeniti Gavrilovica, i vratiti ga u politicku penziju!

Julius

pre 15 godina

Pa dobro je covek uradio, sto nije Djindjica uvrstio u toj ediciji o "30 ljudi koji su obelizili modernu srpsku istoriju". Djindjic i ne zasluzuje da bude u redu sa biografijama Draze Mihajlovica, Slobodana Milolevica i jos nekih iz tog spiska. S.Milosevic i njegova "Haska druzina", su 20.vek, odnosno drugi milenijum, zakljucili na najsramniji nacin. Djindjic u tome nije "doprineo". On je drugacijeg kova, drugacije filozofije i drugacijih ideja, pa on nema mesta u redu sa pomenutim. On nije ubijen kao clan neke kriminalne grupe ili mafije, vec "kao izdajica srpskog naroda"! Jer, srpski narod nije dorastao Djindjiceve filozofije. Zato, svaki narod ima rukovodstvo kakvu zasluzuje. Srpski narod nije zasluzio Djindjica, nego Kostunicu, radikale i td.
Ukoliko bi se Djindjic uvrstio u istu knjigu sa D.Mihajlovicem, S.Milosevicem i jos po kojim iz te druzine, verujem da bi mu i slika u knjizi - pocrvenila!

20.vek-godina 2000ta

pre 15 godina

Da li dotični gospodin zna da računa? Opštepoznata je činjenica da je godina 2000ta zapravo ZADNJA GODINA poslednjoj deceniji prošlog stoleća. Shodno tome, verovatno može da shvati i da petooktobarske promene a samim tim i Djindjić i te kako zauzimaju svoje mesto u dvadesetom veku. Ne treba ni pominjati da je Djindjić bio lider opozicije koja se borila protiv Milošević u devedesetim. Čak i da je 5.oktobar bio u 21. veku (kao što fakat nije!), Djindjić je vrlo relevantna figura na našoj političkoj sceni devedesetih godina prošlog veka.

aleksandar

pre 15 godina

Mogu da brisu koliko hoce smeta im i njegov mit, ali mi ga nikad necemo izbrisati, pa svojoj deci cu non-stop da pricam o coveku koji je bio jedina nada za ovu jadnu Srbiju kakva ga nije ni zasluzila, makar ga ni u udzbenicima ne pomiljali, bruke jedne!!! Meni BAR nikad nece izbrisati Djindjica iz glave koliko god se trudili raznorazni likovi...

Jovan

pre 15 godina

Ovo je tuzno i jadno koliko je i smesno - niko ne moze njega izbrisati iz nase istorije, jer je Zoran Djindjic sam sebe zabelezio i u istoriju i u srce ovog naroda.

Objektivno

pre 15 godina

Po cemu je Stambolic zasluzio da bude na ovoj listi?
A i covek koji se velica zbog jednog ubistva (Princip) ne bi trebalo da se tu nadje!
Nejasno je da li se ovo odnosi samo na Srbe ili i nesrbe? Ako su samo Srbi onda tu ne treba J.B.Tito, a ako su tu i ostali onda fali mnogo likova...
I ne treba da bude niko iz zadnjih 30 godina nase istorije jer je rano za donosenja suda o njihovom uticaju na nasu stvarnost!
-----

Goran

pre 15 godina

Gavrilovic, ocigledno, ne zna da je 2000. godina u 20. veku. Osim toga, Djinjic nije bio neprimetan 90-tih godina 20. veka, sta vise - njegova borba je i dovela do promena u poslednjoj godini istog veka.

Ivana

pre 15 godina

Mogu da ga izbrisu na papiru, ali nikada nece moci da izbrisu ono sto je za Srbiju uradio. Sve dobre, moderne i demokratske elemente koje danas drustvo ima su tekovina Djindjica, posle njega je nastupio mrak, SRBIJA JE STALA!

Jelena

pre 15 godina

Još jedna važna stvar u svemu ovome je ko je izdavač! Službeni glasnik je javno preduzeće čiji upravni odbor i direktora imenuje Vlada. Imaju monopol na štampanje Službenog glasnika Srbije na čemu zarađuju ogromne pare koje zatim ulažu u ovakve „značajne“ projekte. A ne verujem ni da su im i plate na nivou proseka.

pozicija i opozicija

pre 15 godina

Dr. Zoran Djindjic obelezio je poslednju deceniju 20 veka kao najjaca opozicija da bi pocetak 21 veka nastupio kao pozicija.

Preciznost

pre 15 godina

20.vek se zavrsio 31.decembra 2001.god,a ne 31.decembra 2000.godine. Prema tome, Djindjic je zapoceo premijerski mandat u 20.veku.

Ivana

pre 15 godina

Mozda bi najbolje bilo da izbace sve srpske vladare koji su ubijeni da se zaboravi nasa "stara dobra istorija". Mada, malo koji bi onda pretekao...

Vitomir Redić Beograd

pre 15 godina

Zoranu Đinđiću ne može više niko ništa, on je trajno zaštićen svojim vizijama i svojim delima, zaštićen je u sećanju onih koji te vizije i ta dela prepoznaju i slede ih. Ali, bojim se da će ovu ubogu zemlju njegova smrt još dugo i jako boleti. Koliko je Srbija napredovala ka EU i razvijenom svetu od njegovog svirepog ubistva do danas...??...

Jelena Stanković

pre 15 godina

Zoran je postao istorija. Na veliku žalost njegovih neprijatelja i izdajnika (kao što su Gavrilović i niz drugih u DS koji, bez njega ne bi ni postojali) njegova ličnost i delo ostaju trajno u srpskoj istoriji kao najpozitivniji i svetli trenuci u tužnoj istoriji Srbije. Šteta je i tragedija za ovaj narod koji ga nije razumeo i nije mu pružio šansu. To govori o narodu koji i zaslužuje vlast koju ima danas jer za bolje i nije.
Jedino zadovoljstvo je što smo svi zajednički uspeli da svojim pritiskom onemogućimo "Gavriloviće".

lala

pre 15 godina

Kada procitam ko je sve na listi mozda je bolje da se Djindjic ne nalazi sa vecinom likova na istoj listi.
Zoran Djindjic je lista sama za sebe i retko ko moze da zavrsi na istoj listi sa njime.

combe

pre 15 godina

sramota da nije bilo tog djindjica srbija bi jos uvek bila u mraku zar ste tako brzo zaboravili kako i gde smo ziveli ooj srbijo pod sljivama gde li to koracamo SRAMOOOOTAAAA

Mile

pre 15 godina

Ko ne nauci istoriju, osudjen je da je ponavlja!!
Zato je dobro da se pise i o najmracnijim likovima srpske istorije kakav je bio Slobodan Milosevic, Tito ili njima slicni. Samo se bojim da ce se oni, na zalost, u tim biografijama velicati!! Raznorazni Gavrilovici ce kroz buduce godine, pokusavati da "unakaze" lik i delo Zorana Djindjica. Nadam se da to nece uspeti, jer on je pored Milosa Obrenovica, jedini pozitivan primer na koga bi se buduce generacije politicara trebale ugledati.

ljiljana

pre 15 godina

Zasto komentarisati postupke nedolicnih marginalaca.Zoran Djindjic je covek koga smo moja porodica i ja postovali i on za nas zivi i mi ga nikada necemo zaboraviti .