Subota, 13.12.2008.

02:34

Holandija ne menja stav o Srbiji

Bez obzira na suštinski pozitivan izveštaj Serža Bramerca, Holandija neće promeniti svoj stav po pitanju evropskih integracija Srbije, saznaje B92.

Izvor: B92

Holandija ne menja stav o Srbiji IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

38 Komentari

Sortiraj po:

Logical

pre 15 godina

Ma neka kazu jednom da ruskim gubernijama nema mesta u EU i gotovo. Sto se Mladica i Hadzica tice, jasno je do sada i Holandjanima da oni nece zavrsiti u Hagu. Na kraju, ko zna da Mladica ne stite i bas Rusi.

Aleksandar D.Andjelkovic

pre 15 godina

Cudno bi bilo da Holandija reaguje,kako zbog svoje,a narocito zbog inostrane javnosti, drugacije. Znamo da su njihovi vojnici,u sastavu mirovnih snaga UN,sa Mladicem imali odlicne odnose. Pokazavsi kukavicluk,napustili su teritoriju koja je pod njihovom kontrolom bila.Kasnije je bas na tom delu doslo do mnogih zlocina.Saznalo se,pa im zbog toga i Vlada pade.Nece oni preko toga olako preci.Po njima,valjalo bi sada "velikog vodju, vojskovodju, stratega, sahistu, djenerala", kako su ga sve nazivaliu to vreme,osuditi.Po njima to je jedan od nacina da speru ljagu,sa sebe.Prepustice sve to nama,makar i ucenama.
Ministri Ljajic i Jeremic,nemaju tu moc,video je i sam Hag.Neka nam kazu gde je njihov prijatelj i dacemo ga,neka sazna svet,sta se desavalo.Od Mladica u bekstvu,mi korist nikakvu nemamo. Optuzbe,bez dokaza nama nisu od koristi.Zlocinac,ako je osudjen po optuzbi,skida krivicu sa nas.Nama je potreban u Hagu,njima ocigledno ne odgovara.

bezimena

pre 15 godina

Normalno je insistirati da ratni optuženici budu pronadjeni i isporučeni sudu koji ih traži, u ovom slučaju to je najviši sud na ovoj planeti! Hiolandiji je, iz razumljivih razloga, dodeljena uloga principijelnog, iako to zapravo traži cela medjunarodna zajednica!NIJE NORMALNO godinama zamajavati ceo svet sa najraznovrsnijim "opravdanjima" za neizvršavanje sopstvenih obaveza, još manje za svoju nesposobnost kriviti druge!

Milutin Jevremović

pre 15 godina

Stav Holandije mi daje veru u vrednosti Evropske unije. Konačno neko ko ne pada na Ljajića, Tadića i Jeremića. Konačno neko kome nije "dovoljno" to što Mladić nije iza rešetaka. Hvala Holandiji.

fbi

pre 15 godina

Znaci ipak su tacna predvidjanja DEPARTMENT OF STATE koji je uradio plan napretka drzava u svetu za narednih 20 god. i u kome Srbija treba da udje u EU ne pre 2025 god. Mislim da su ipak te njihove procene previse realne...

Deki F

pre 15 godina

Interesantno bi bilo da se ispita uloga te iste Holandije u masakrima širom Afrike koji su nastajali zbog "krvavih dijamanata".
Ljudi tamo rade u potpuno nehumanim uslovima, umiru, ratuju, sakatejedni druge zbog tih dijamanata od kojih im ne ostaje ni 10% vrednosti, a onda dođu fina gospoda iz Holandije i lepo se obogate trgovinom tim dijamantima, tj. ljudskom nedaćom. Ne govorim o davnoj kolonizatorskoj prošlosti, već o sadašnjosti.
Možda nekome izgleda da moj komentar nema veze sa temom, ali razmislite malo o dvoličnosti zapadnjaka gospodskih manira, a ruku krvavih do lakata.
Inače, Ratka definitivno treba uhapsiti. Nadam se što pre.

milan

pre 15 godina

Gradonacelnika Zrenjanina Knezevica su uhapsili zbog dva Armani odela i izdavanje gradjevinskih dozvola a Mladica zbog 8000 srebrenicana i drugih zlocina nisu.
Holandija je potpuno u pravu a mi treba da se dobrano zamislimo.

*bane*

pre 15 godina

* Pa nije Holandija kriva nego Srbija što ne ispunjava obaveze prema Haškom tribunalu !! Voleo bi da čujem to od nekog na vlasti, a ne samo od Čede koji ispada jedini realan političar u Srbiji !!

Hadzimladzic Oliver

pre 15 godina

Cinjenica je da se holandska vojska ponela KUKAVICKI 1995 u Srebrenici, i da nije ni pokusala da zastiti civile. Njihovim vojnicima je tada mnogo vaznija bila njihova licna sigurnost, nego sigurnost onih koje su trebali da stite. Price da su ih navodno UN izdale su samo jeftini izgovori. Kada su prikazani snimci holandskih vojnika koji umesto da stite civile, piju i igraju, razmenjuju poklone sa Mladicem, holandska bruka je bila tolika da je izazvala potrese i u njihovoj vladi. Holandjani su nakon pojave tih snimaka u svetskoj stampi dobili epitet KUKAVICA, na isti nacin na koji su nakon Mladicevog divljanja Srbi dobili epitet zlocinaca.

Nakon hapsenja Karadzica ocekivalo se da ce EU odmrznuti sporazum o pridruzivanju, ali je i pored pozitivnih pomaka Srbije u saradnji sa Hagom Holandija to ipak blokirala. Njihova vlada se 2008 prema gradjanima Srbije ponela na isti nacin kao i njihovi vojnici 1995 prema civilima Srebrenice, samo sto su sada zamenjeni prioriteti. Holandija je danas 2008 zabrinuta za svoj medjunarodni "ugled", a njihovi vojnici su tada 1995 bili zabrinuti za svoju licnu sigurnost. To sto ce stopiranjem integracije Srbije u EU (i pored pozitivnih pomaka u saradnji sa Hagom) ojacati retrogradne politicke snage u Srbiji njih ne brine mnogo. Sada je bitan samo njihov medjunarodni ugled.

Oni zele da kazu "da, nasi vojnici su se poneli kukavicki, ali da nije bilo nas Mladic ne bi bio uhapsen". Mozda ja ipak gresim, mozda oni to ipak rade iz principa, ali ukoliko je tako, zasto je samo u prvih 8 meseci ove godine njihov izvoz u Srbiju bio 160 miliona €! Kakvi su to principi! Prodavati nekome svoju robu po povoljnim uslovima i istovremeno blokirati njegovu integraciju u to zajednicko trziste. To nisu principi, to je licemerje.

Milos

pre 15 godina

Mozda gresim, ali ja ovu (a i jos neke sporne situacije) vidim ovako:
Sve se, direktno ili indirektno, vrti oko para i profita!
Treba postaviti pitanje; Kome to najvise odgovara da Srbija ne udje u EU?
Po mom misljenju, u pitanju su svi oni tajkuni koji imaju OGROMNU zaradu na tome sto je nase trziste neliberalizovano i sto mogu da imaju OGROMAN monopol na njemu. Pri tome ne misli samo na Miska i njemu slicne, neko i na "krave muzare" ove drzave - Telekom, EPS i dr. Preko njih drzava skida kajmak i finansira stranke, a ogroman uticaj na politicare sigurno imaju i gore poneuti tajkuni.
i kada se to sve lepo zbroji, izgleda da mnogo mocnim ljudima u ovoj zemlji ne ide na ruku da ovde postoji fre borba na trzistu. A u tome im maksimalno odgovara to sto Holandija trazi od Srbije (sto je sasvim normalno), pa sada imaju izgovor i zbog cega cela star sa priblizavanjem EU ide kilavo.
Nisu nasi politicari glupi. Nazalost. Pametni su oni. Ali, za svoj gros i za svoj racun....
Vreme je za liberalizaciju!!!!

zlatko

pre 15 godina

Poenta je da niko od haskih optuzenika niti ostalih aktera i lidera haosa u 90-im u Srbiji nije optuzen ni za sta.
Protiv Mire Markovic i Miloseviceve porodice jedino se spomijnje neki proces oko kuce na Dedinju. Seselj i radikali i stanovi menjani za NATO bombardovanje... nista.
Hladnjace sa lesevima sirom Srbije... nista.
Raznorazni novinari i direktori televizija za sirenje opste mrznje, haosa, i poziv na bratoubilacke ratove... nista.
SPS clanovi za razne maverzacije, hiperinflaciju, zajam, iznosenje para na Kipar... nista.
Sverc cigareta (100 puta veci nego u CG)... nista.
Smrt vojnika... nista.

Vladimir

pre 15 godina

Generale, pa kakav si ti to covek?! Verujem da si na internetu (na tudjoj e-mail adresi) i da mozda citas ovo.
Znam da su tokom istorije, a posebno u poslednjih 20 godina ovi na zapadu bili nepravedni prema nama, ali pitam te kada Rusi nisu? Pa, zar ne vidis da je globalizacija neminovnost Srbije! Ako se plasis sudjenja nisi ni trebao da postanes general, a ako ti je zao sto ce Srbija tvojom predajom "otici u kandje trulom zapadu" ti nadji realnu alternativu i ja cu te prvi cuvati! Za razliku od tebe meni ne smeta ako mi se komsija moli u dzamiji, meni smeta sto ne mogu na sudu brzo da dodjem do pravde i zastitim svoja prava, Generale Mladicu...korupcija nas jede sada kao sto nas je tokom 90-ih jeo Vas kvazipatriotizam! Imam utisak da si zadrt kao Ilija Cvorovic u Balkanskom spijunu i da ces se pre ubiti i narediti nekome da te zakopa u neki kanal samo da ne moze MUP da te nadje i da i dalje Srbija stoji na stanici dok vozovi prolaze.
Ma, ne moraju ti ni suditi, sto se mene tice ti jesi uradio to u Srebrenici, samo je pitanje da li ce te uhvatiti i skinuti ljagu sa mog naroda ili nece. Kada bih te ja uhvatio sudio bih ti i za kocenje Srbije ka putu u EU, ali pored tebe bi sedeli i mnogi ministri i politicari.
Toliko od mene generale mladicu!

Nenad

pre 15 godina

Političarima u Srbiji, ovima koji su trenutno na vlasti, nije u interesu da se zemlja prebrzo približi EU, zato što to onda isključuje: korupciju na svim nivoima - od lokalne vlasti do republike; sređivanje ekonomije i napokon prelazak na liberalnu tržišnu privredu; deregulaciju i demonopolizaciju tržišta; uplitanje ekonomije u politiku i politike u ekonomiju; povlašćen položaj za "klub privrednika" itd.

Zbog ovih stvarnih razloga se pronalaze izgovori zbog kojih se ne približavamo EU - zato se ne hapse Mladić i Hadžić, zato se ne usvajaju EU zakoni, zato se ne rešava opstrukcija u skpuštini, zato se mulja sa prodajom NIS-a.

Jedini način da se ova vlast natera da uradi korake približavanja ka EU jeste suspenzija svih pomoći od strane EU i uklanjanje Srbije sa liste zemalja sa kojima postoji povlašćen tretman (ponovo uvođenje carina za robu iz Srbije), i direktno vezivanje tih uslova sa usvajanjem pro-evropskih zakona. Bez toga, Klub privrednika će i dalje da žari i pali, i dospeva na liste najbogatijih pojedinaca i najuspešnijih preduzeća - po cenu siromašenja ostalih 6 miliona građana Srbije.

Nenad

pre 15 godina

Ja volim svoju Srbiju, ali hvala Holandiji na ovom stavu. I molim vas istrajte, jer je zaista potrebno da izrucimo sve optuzene da bi bez prepreka isli u EU. Hvala vam i istrajte nepopustljivo, samo kada se svi izruce dajte zeleno svetlo.

picasso

pre 15 godina

A sta ce biti ako Mladic uopste i nije u Srbiji? Hoce li neko onda Srbiji nadoknaditi stetu zbog visegodisnjeg ucenjivanja? Kao da je uz jaku mrezu pomagaca neki problem preci granicu i skloniti se tamo gde te niko ne trazi aktivno ... A ko uopste garantuje da je Mladic ziv? Hocu da kazem da je stvar potpuno neverovatna, ako Holandjani znaju da je on ziv i da se nalazi u Srbiji, onda moraju znati i gde je pa cemo ga lako uhapsiti. A ako ne znaju ni da li je u Srbiji, ni da li je ziv, s kojim nas onda pravom ucenjuju? To jos u istoriji nije zabelezeno da se jedna drzava godinama drzi u izolaciji zbog jednog coveka, a da taj covek nije nikakva vlast nego obican begunac. Amerikanci vec 8 godina ne mogu da uhvate Bin Ladena iako na raspolaganju imaju najmocniju vojsku na planeti. Uvek postoji nacin da se covek sakrije tako da ga je nemoguce pronaci. Ako 2003. nije postojala volja, sada vec duze vreme neosporno postoji i ovakav stav Holandije je izuzetno ucenjivacki i neprijateljski.

spori

pre 15 godina

Mladica je trebalo hapsiti na vreme i suditi mu cak i da od drugih nije optuzen tj. da ga u Haagu i ne traze. Pa neka sud kaze da li je kriv.
Bojim se samo da ne zbrise u inostranstvo (ili je vec otisao), a da za to nema dokaza - onda smo nadrljali. A i da ima dokaza, mogli mi nam (s pravom) prebaciti to sto smo dozvolili da pobegne.

Dejan

pre 15 godina

Zbog ovakvog tvrdokornog stava Holandij ruke mogu da trljaju samo domaci tajkuni koji mozda i pomazu skrivanje Mladica u nameri da sto duze ostanu gospodari na ovom prostoru i sprece dolazak drugih igraca na nase trziste.

momabrazil

pre 15 godina

Duboko sam ubednjen da je sudbina Srbije vezana za EU , ali Tadic treba da skup hrabrost i da kaze istinu narodu, a to je dok smo pod ruskim uticajem nema nama ulaska tamo. Ili da se jednostavno kaze da Srbiji ne treba takva EU a da na drugoj strani maximalno smanjimo korupciju, vize kako se vidi ce i dalje biti na snazi

B.Mikic

pre 15 godina

A i sto bi? Pa ne traze oni da budu deo nas, nego mi prizeljkujemo da budemo deo njih. To sto kod nas ne postoji politicka volja, a pomenuta optuzena gospoda nema puno razumevanja za potrebe gradjana da zive bolje i bogatije, ne obavezuje nikoga da nam cini bilo kakve ustupke.

gale

pre 15 godina

Zasto onda clanice evropske unije ne primenju pojedinacno ugovore sa Srbijom ako Holandija to nece.Kad je u pitanju priznavanje Kosova onda je to stvar pojedinih clanica unije a ne cele EU a kad je u pitanju ekonomska saradnja sa Srbijom onda to nije slucaj, onda moze Holandija da koci celu EU. Ko bre ovde zeza koga?

Jana

pre 15 godina

Nastavak uslovljavanja od strane EU samo će ,nažalost,povećati podršku građana Srbije DSS,SNS i radikalima.Šta se gore od toga može desiti Srbiji?

Popaj

pre 15 godina

Mladic je na slobodi ili zato sto drzava ne zeli da ga uhapsi, sto bi bilo skandalozno, ili zato sto je njegova mreza jaca od drzave i svih njenih institucija, pa zaista ne mogu da ga uhapse, sto bi takodje bilo skandalozno. Ni u jednom slucaju takva drzava ne moze da pretenduje na clanstvo u EU. Samo kada Mladic bude u Hagu, bice ispunjen taj elementarni uslov- da drzava funkcionise. Prosto ko pasulj.

Tabu tema

pre 15 godina

Čudi me?!
Kao što me čudi, što ovi naši "tragači", misle da mogu da "preveslaju" jednu Holandiju, Belgiju i celu EU, a da ne kažu Bramercu, da li je, uopšte, moguće uhapsiti - Mladića i Hadžića u Srbiji?!

Očigledno, iz nekakvih "strateških konsideracija", samo njima znanim, to je "tabu tema", koja im konačno otvara pitanje - šta dalje i kako je, uopšte, moguće završiti saradnju sa Haškim tribunalom, bez hapšenja Mladića i Hadžića?!

Dragan

pre 15 godina

Znaju oni veoma dobro šta su problemi oko hapšenja. Pomoć medjunarodne zajednice je potrebna i dobro je da insistiraju na njoj. Bilo bi dobro, ali niko i ne očekuje da će "demokratija u povoju" biti u stanju da uzme u ruke vrući kesten pre nego što bude spreman za prodaju. Priče o školskim drugovima, odanim saborcima, finansijerima i sakrivanju po selima i šumama su ismejavanje i parodiranje sa onima koji bi iskreno želeli da se žalosna balkanska priča završi i da se krene nekim boljim putem. Dok god pred takvim pričama saginju glavu i oni koji očekuju Mladića u Hagu i oni koji treba da ga isporuče, od njegovog hapšenja nema ništa.

nsv

pre 15 godina

Ljajic i com. ocekuju nagradu zbog Karadjica, navikli ljudi da obmanjuju svoj narod te po istoj metodi manipulisu sa Tribunalom.
Ne moze, uhapsite vec jednom oba begunca, NE ZASLUZUJU da zive normalno dokle god gradjani ove zemlje trpe zbog njih i odmah bi resili 90% problema

Dacha

pre 15 godina

To je isto kada neko kaze da ces dobiti npr. cokoladu ako uradis 10 sklekova, a ti uradis 9.
Niko ne porice da si se potrudio, ali za cokoladu to nije dovoljno. ;)

Razum zove Srbiju

pre 15 godina

"Umesto da budemo uslovno rečeno nagrađeni ili da bude na adekvatan način vrednovano hapšenje Radovana Karadžića, ono nije shvaćeno kao dokaz naše spremnosti za saradnju sa Hagom, već kao dokaz da Srbija reaguje samo na pritiske i da može da uhapsi koga god hoće, kada to želi", rekao je Ljajić."
D A !!!

V

pre 15 godina

"Umesto da budemo uslovno rečeno nagrađeni..."
Hapsenje masovnog ubice optuzenog za genocid je OBAVEZA koja sa podrazumeva. Trebalo bi da vas je SRAMOTA sto vam treba deset godina medjunarodnog pritska da uradite potpuno normalnu stvar. Vi umesto toga ocekujete nagradu? ...

Srki

pre 15 godina

"...osnovni problem je taj što je deo međunarodne zajednice, pre svega Belgija i Holandija, hapšenje Radovan Kardžića ocenio kao posledicu pritiska na Srbiju."
A zar nije?!

V

pre 15 godina

"Umesto da budemo uslovno rečeno nagrađeni..."
Hapsenje masovnog ubice optuzenog za genocid je OBAVEZA koja sa podrazumeva. Trebalo bi da vas je SRAMOTA sto vam treba deset godina medjunarodnog pritska da uradite potpuno normalnu stvar. Vi umesto toga ocekujete nagradu? ...

Srki

pre 15 godina

"...osnovni problem je taj što je deo međunarodne zajednice, pre svega Belgija i Holandija, hapšenje Radovan Kardžića ocenio kao posledicu pritiska na Srbiju."
A zar nije?!

nsv

pre 15 godina

Ljajic i com. ocekuju nagradu zbog Karadjica, navikli ljudi da obmanjuju svoj narod te po istoj metodi manipulisu sa Tribunalom.
Ne moze, uhapsite vec jednom oba begunca, NE ZASLUZUJU da zive normalno dokle god gradjani ove zemlje trpe zbog njih i odmah bi resili 90% problema

Razum zove Srbiju

pre 15 godina

"Umesto da budemo uslovno rečeno nagrađeni ili da bude na adekvatan način vrednovano hapšenje Radovana Karadžića, ono nije shvaćeno kao dokaz naše spremnosti za saradnju sa Hagom, već kao dokaz da Srbija reaguje samo na pritiske i da može da uhapsi koga god hoće, kada to želi", rekao je Ljajić."
D A !!!

Dacha

pre 15 godina

To je isto kada neko kaze da ces dobiti npr. cokoladu ako uradis 10 sklekova, a ti uradis 9.
Niko ne porice da si se potrudio, ali za cokoladu to nije dovoljno. ;)

picasso

pre 15 godina

A sta ce biti ako Mladic uopste i nije u Srbiji? Hoce li neko onda Srbiji nadoknaditi stetu zbog visegodisnjeg ucenjivanja? Kao da je uz jaku mrezu pomagaca neki problem preci granicu i skloniti se tamo gde te niko ne trazi aktivno ... A ko uopste garantuje da je Mladic ziv? Hocu da kazem da je stvar potpuno neverovatna, ako Holandjani znaju da je on ziv i da se nalazi u Srbiji, onda moraju znati i gde je pa cemo ga lako uhapsiti. A ako ne znaju ni da li je u Srbiji, ni da li je ziv, s kojim nas onda pravom ucenjuju? To jos u istoriji nije zabelezeno da se jedna drzava godinama drzi u izolaciji zbog jednog coveka, a da taj covek nije nikakva vlast nego obican begunac. Amerikanci vec 8 godina ne mogu da uhvate Bin Ladena iako na raspolaganju imaju najmocniju vojsku na planeti. Uvek postoji nacin da se covek sakrije tako da ga je nemoguce pronaci. Ako 2003. nije postojala volja, sada vec duze vreme neosporno postoji i ovakav stav Holandije je izuzetno ucenjivacki i neprijateljski.

Popaj

pre 15 godina

Mladic je na slobodi ili zato sto drzava ne zeli da ga uhapsi, sto bi bilo skandalozno, ili zato sto je njegova mreza jaca od drzave i svih njenih institucija, pa zaista ne mogu da ga uhapse, sto bi takodje bilo skandalozno. Ni u jednom slucaju takva drzava ne moze da pretenduje na clanstvo u EU. Samo kada Mladic bude u Hagu, bice ispunjen taj elementarni uslov- da drzava funkcionise. Prosto ko pasulj.

zlatko

pre 15 godina

Poenta je da niko od haskih optuzenika niti ostalih aktera i lidera haosa u 90-im u Srbiji nije optuzen ni za sta.
Protiv Mire Markovic i Miloseviceve porodice jedino se spomijnje neki proces oko kuce na Dedinju. Seselj i radikali i stanovi menjani za NATO bombardovanje... nista.
Hladnjace sa lesevima sirom Srbije... nista.
Raznorazni novinari i direktori televizija za sirenje opste mrznje, haosa, i poziv na bratoubilacke ratove... nista.
SPS clanovi za razne maverzacije, hiperinflaciju, zajam, iznosenje para na Kipar... nista.
Sverc cigareta (100 puta veci nego u CG)... nista.
Smrt vojnika... nista.

Vladimir

pre 15 godina

Generale, pa kakav si ti to covek?! Verujem da si na internetu (na tudjoj e-mail adresi) i da mozda citas ovo.
Znam da su tokom istorije, a posebno u poslednjih 20 godina ovi na zapadu bili nepravedni prema nama, ali pitam te kada Rusi nisu? Pa, zar ne vidis da je globalizacija neminovnost Srbije! Ako se plasis sudjenja nisi ni trebao da postanes general, a ako ti je zao sto ce Srbija tvojom predajom "otici u kandje trulom zapadu" ti nadji realnu alternativu i ja cu te prvi cuvati! Za razliku od tebe meni ne smeta ako mi se komsija moli u dzamiji, meni smeta sto ne mogu na sudu brzo da dodjem do pravde i zastitim svoja prava, Generale Mladicu...korupcija nas jede sada kao sto nas je tokom 90-ih jeo Vas kvazipatriotizam! Imam utisak da si zadrt kao Ilija Cvorovic u Balkanskom spijunu i da ces se pre ubiti i narediti nekome da te zakopa u neki kanal samo da ne moze MUP da te nadje i da i dalje Srbija stoji na stanici dok vozovi prolaze.
Ma, ne moraju ti ni suditi, sto se mene tice ti jesi uradio to u Srebrenici, samo je pitanje da li ce te uhvatiti i skinuti ljagu sa mog naroda ili nece. Kada bih te ja uhvatio sudio bih ti i za kocenje Srbije ka putu u EU, ali pored tebe bi sedeli i mnogi ministri i politicari.
Toliko od mene generale mladicu!

gale

pre 15 godina

Zasto onda clanice evropske unije ne primenju pojedinacno ugovore sa Srbijom ako Holandija to nece.Kad je u pitanju priznavanje Kosova onda je to stvar pojedinih clanica unije a ne cele EU a kad je u pitanju ekonomska saradnja sa Srbijom onda to nije slucaj, onda moze Holandija da koci celu EU. Ko bre ovde zeza koga?

Hadzimladzic Oliver

pre 15 godina

Cinjenica je da se holandska vojska ponela KUKAVICKI 1995 u Srebrenici, i da nije ni pokusala da zastiti civile. Njihovim vojnicima je tada mnogo vaznija bila njihova licna sigurnost, nego sigurnost onih koje su trebali da stite. Price da su ih navodno UN izdale su samo jeftini izgovori. Kada su prikazani snimci holandskih vojnika koji umesto da stite civile, piju i igraju, razmenjuju poklone sa Mladicem, holandska bruka je bila tolika da je izazvala potrese i u njihovoj vladi. Holandjani su nakon pojave tih snimaka u svetskoj stampi dobili epitet KUKAVICA, na isti nacin na koji su nakon Mladicevog divljanja Srbi dobili epitet zlocinaca.

Nakon hapsenja Karadzica ocekivalo se da ce EU odmrznuti sporazum o pridruzivanju, ali je i pored pozitivnih pomaka Srbije u saradnji sa Hagom Holandija to ipak blokirala. Njihova vlada se 2008 prema gradjanima Srbije ponela na isti nacin kao i njihovi vojnici 1995 prema civilima Srebrenice, samo sto su sada zamenjeni prioriteti. Holandija je danas 2008 zabrinuta za svoj medjunarodni "ugled", a njihovi vojnici su tada 1995 bili zabrinuti za svoju licnu sigurnost. To sto ce stopiranjem integracije Srbije u EU (i pored pozitivnih pomaka u saradnji sa Hagom) ojacati retrogradne politicke snage u Srbiji njih ne brine mnogo. Sada je bitan samo njihov medjunarodni ugled.

Oni zele da kazu "da, nasi vojnici su se poneli kukavicki, ali da nije bilo nas Mladic ne bi bio uhapsen". Mozda ja ipak gresim, mozda oni to ipak rade iz principa, ali ukoliko je tako, zasto je samo u prvih 8 meseci ove godine njihov izvoz u Srbiju bio 160 miliona €! Kakvi su to principi! Prodavati nekome svoju robu po povoljnim uslovima i istovremeno blokirati njegovu integraciju u to zajednicko trziste. To nisu principi, to je licemerje.

*bane*

pre 15 godina

* Pa nije Holandija kriva nego Srbija što ne ispunjava obaveze prema Haškom tribunalu !! Voleo bi da čujem to od nekog na vlasti, a ne samo od Čede koji ispada jedini realan političar u Srbiji !!

Dejan

pre 15 godina

Zbog ovakvog tvrdokornog stava Holandij ruke mogu da trljaju samo domaci tajkuni koji mozda i pomazu skrivanje Mladica u nameri da sto duze ostanu gospodari na ovom prostoru i sprece dolazak drugih igraca na nase trziste.

Nenad

pre 15 godina

Ja volim svoju Srbiju, ali hvala Holandiji na ovom stavu. I molim vas istrajte, jer je zaista potrebno da izrucimo sve optuzene da bi bez prepreka isli u EU. Hvala vam i istrajte nepopustljivo, samo kada se svi izruce dajte zeleno svetlo.

Milutin Jevremović

pre 15 godina

Stav Holandije mi daje veru u vrednosti Evropske unije. Konačno neko ko ne pada na Ljajića, Tadića i Jeremića. Konačno neko kome nije "dovoljno" to što Mladić nije iza rešetaka. Hvala Holandiji.

Nenad

pre 15 godina

Političarima u Srbiji, ovima koji su trenutno na vlasti, nije u interesu da se zemlja prebrzo približi EU, zato što to onda isključuje: korupciju na svim nivoima - od lokalne vlasti do republike; sređivanje ekonomije i napokon prelazak na liberalnu tržišnu privredu; deregulaciju i demonopolizaciju tržišta; uplitanje ekonomije u politiku i politike u ekonomiju; povlašćen položaj za "klub privrednika" itd.

Zbog ovih stvarnih razloga se pronalaze izgovori zbog kojih se ne približavamo EU - zato se ne hapse Mladić i Hadžić, zato se ne usvajaju EU zakoni, zato se ne rešava opstrukcija u skpuštini, zato se mulja sa prodajom NIS-a.

Jedini način da se ova vlast natera da uradi korake približavanja ka EU jeste suspenzija svih pomoći od strane EU i uklanjanje Srbije sa liste zemalja sa kojima postoji povlašćen tretman (ponovo uvođenje carina za robu iz Srbije), i direktno vezivanje tih uslova sa usvajanjem pro-evropskih zakona. Bez toga, Klub privrednika će i dalje da žari i pali, i dospeva na liste najbogatijih pojedinaca i najuspešnijih preduzeća - po cenu siromašenja ostalih 6 miliona građana Srbije.

Deki F

pre 15 godina

Interesantno bi bilo da se ispita uloga te iste Holandije u masakrima širom Afrike koji su nastajali zbog "krvavih dijamanata".
Ljudi tamo rade u potpuno nehumanim uslovima, umiru, ratuju, sakatejedni druge zbog tih dijamanata od kojih im ne ostaje ni 10% vrednosti, a onda dođu fina gospoda iz Holandije i lepo se obogate trgovinom tim dijamantima, tj. ljudskom nedaćom. Ne govorim o davnoj kolonizatorskoj prošlosti, već o sadašnjosti.
Možda nekome izgleda da moj komentar nema veze sa temom, ali razmislite malo o dvoličnosti zapadnjaka gospodskih manira, a ruku krvavih do lakata.
Inače, Ratka definitivno treba uhapsiti. Nadam se što pre.

milan

pre 15 godina

Gradonacelnika Zrenjanina Knezevica su uhapsili zbog dva Armani odela i izdavanje gradjevinskih dozvola a Mladica zbog 8000 srebrenicana i drugih zlocina nisu.
Holandija je potpuno u pravu a mi treba da se dobrano zamislimo.

Jana

pre 15 godina

Nastavak uslovljavanja od strane EU samo će ,nažalost,povećati podršku građana Srbije DSS,SNS i radikalima.Šta se gore od toga može desiti Srbiji?

B.Mikic

pre 15 godina

A i sto bi? Pa ne traze oni da budu deo nas, nego mi prizeljkujemo da budemo deo njih. To sto kod nas ne postoji politicka volja, a pomenuta optuzena gospoda nema puno razumevanja za potrebe gradjana da zive bolje i bogatije, ne obavezuje nikoga da nam cini bilo kakve ustupke.

fbi

pre 15 godina

Znaci ipak su tacna predvidjanja DEPARTMENT OF STATE koji je uradio plan napretka drzava u svetu za narednih 20 god. i u kome Srbija treba da udje u EU ne pre 2025 god. Mislim da su ipak te njihove procene previse realne...

Dragan

pre 15 godina

Znaju oni veoma dobro šta su problemi oko hapšenja. Pomoć medjunarodne zajednice je potrebna i dobro je da insistiraju na njoj. Bilo bi dobro, ali niko i ne očekuje da će "demokratija u povoju" biti u stanju da uzme u ruke vrući kesten pre nego što bude spreman za prodaju. Priče o školskim drugovima, odanim saborcima, finansijerima i sakrivanju po selima i šumama su ismejavanje i parodiranje sa onima koji bi iskreno želeli da se žalosna balkanska priča završi i da se krene nekim boljim putem. Dok god pred takvim pričama saginju glavu i oni koji očekuju Mladića u Hagu i oni koji treba da ga isporuče, od njegovog hapšenja nema ništa.

Tabu tema

pre 15 godina

Čudi me?!
Kao što me čudi, što ovi naši "tragači", misle da mogu da "preveslaju" jednu Holandiju, Belgiju i celu EU, a da ne kažu Bramercu, da li je, uopšte, moguće uhapsiti - Mladića i Hadžića u Srbiji?!

Očigledno, iz nekakvih "strateških konsideracija", samo njima znanim, to je "tabu tema", koja im konačno otvara pitanje - šta dalje i kako je, uopšte, moguće završiti saradnju sa Haškim tribunalom, bez hapšenja Mladića i Hadžića?!

spori

pre 15 godina

Mladica je trebalo hapsiti na vreme i suditi mu cak i da od drugih nije optuzen tj. da ga u Haagu i ne traze. Pa neka sud kaze da li je kriv.
Bojim se samo da ne zbrise u inostranstvo (ili je vec otisao), a da za to nema dokaza - onda smo nadrljali. A i da ima dokaza, mogli mi nam (s pravom) prebaciti to sto smo dozvolili da pobegne.

bezimena

pre 15 godina

Normalno je insistirati da ratni optuženici budu pronadjeni i isporučeni sudu koji ih traži, u ovom slučaju to je najviši sud na ovoj planeti! Hiolandiji je, iz razumljivih razloga, dodeljena uloga principijelnog, iako to zapravo traži cela medjunarodna zajednica!NIJE NORMALNO godinama zamajavati ceo svet sa najraznovrsnijim "opravdanjima" za neizvršavanje sopstvenih obaveza, još manje za svoju nesposobnost kriviti druge!

momabrazil

pre 15 godina

Duboko sam ubednjen da je sudbina Srbije vezana za EU , ali Tadic treba da skup hrabrost i da kaze istinu narodu, a to je dok smo pod ruskim uticajem nema nama ulaska tamo. Ili da se jednostavno kaze da Srbiji ne treba takva EU a da na drugoj strani maximalno smanjimo korupciju, vize kako se vidi ce i dalje biti na snazi

Milos

pre 15 godina

Mozda gresim, ali ja ovu (a i jos neke sporne situacije) vidim ovako:
Sve se, direktno ili indirektno, vrti oko para i profita!
Treba postaviti pitanje; Kome to najvise odgovara da Srbija ne udje u EU?
Po mom misljenju, u pitanju su svi oni tajkuni koji imaju OGROMNU zaradu na tome sto je nase trziste neliberalizovano i sto mogu da imaju OGROMAN monopol na njemu. Pri tome ne misli samo na Miska i njemu slicne, neko i na "krave muzare" ove drzave - Telekom, EPS i dr. Preko njih drzava skida kajmak i finansira stranke, a ogroman uticaj na politicare sigurno imaju i gore poneuti tajkuni.
i kada se to sve lepo zbroji, izgleda da mnogo mocnim ljudima u ovoj zemlji ne ide na ruku da ovde postoji fre borba na trzistu. A u tome im maksimalno odgovara to sto Holandija trazi od Srbije (sto je sasvim normalno), pa sada imaju izgovor i zbog cega cela star sa priblizavanjem EU ide kilavo.
Nisu nasi politicari glupi. Nazalost. Pametni su oni. Ali, za svoj gros i za svoj racun....
Vreme je za liberalizaciju!!!!

Aleksandar D.Andjelkovic

pre 15 godina

Cudno bi bilo da Holandija reaguje,kako zbog svoje,a narocito zbog inostrane javnosti, drugacije. Znamo da su njihovi vojnici,u sastavu mirovnih snaga UN,sa Mladicem imali odlicne odnose. Pokazavsi kukavicluk,napustili su teritoriju koja je pod njihovom kontrolom bila.Kasnije je bas na tom delu doslo do mnogih zlocina.Saznalo se,pa im zbog toga i Vlada pade.Nece oni preko toga olako preci.Po njima,valjalo bi sada "velikog vodju, vojskovodju, stratega, sahistu, djenerala", kako su ga sve nazivaliu to vreme,osuditi.Po njima to je jedan od nacina da speru ljagu,sa sebe.Prepustice sve to nama,makar i ucenama.
Ministri Ljajic i Jeremic,nemaju tu moc,video je i sam Hag.Neka nam kazu gde je njihov prijatelj i dacemo ga,neka sazna svet,sta se desavalo.Od Mladica u bekstvu,mi korist nikakvu nemamo. Optuzbe,bez dokaza nama nisu od koristi.Zlocinac,ako je osudjen po optuzbi,skida krivicu sa nas.Nama je potreban u Hagu,njima ocigledno ne odgovara.

Logical

pre 15 godina

Ma neka kazu jednom da ruskim gubernijama nema mesta u EU i gotovo. Sto se Mladica i Hadzica tice, jasno je do sada i Holandjanima da oni nece zavrsiti u Hagu. Na kraju, ko zna da Mladica ne stite i bas Rusi.

V

pre 15 godina

"Umesto da budemo uslovno rečeno nagrađeni..."
Hapsenje masovnog ubice optuzenog za genocid je OBAVEZA koja sa podrazumeva. Trebalo bi da vas je SRAMOTA sto vam treba deset godina medjunarodnog pritska da uradite potpuno normalnu stvar. Vi umesto toga ocekujete nagradu? ...

picasso

pre 15 godina

A sta ce biti ako Mladic uopste i nije u Srbiji? Hoce li neko onda Srbiji nadoknaditi stetu zbog visegodisnjeg ucenjivanja? Kao da je uz jaku mrezu pomagaca neki problem preci granicu i skloniti se tamo gde te niko ne trazi aktivno ... A ko uopste garantuje da je Mladic ziv? Hocu da kazem da je stvar potpuno neverovatna, ako Holandjani znaju da je on ziv i da se nalazi u Srbiji, onda moraju znati i gde je pa cemo ga lako uhapsiti. A ako ne znaju ni da li je u Srbiji, ni da li je ziv, s kojim nas onda pravom ucenjuju? To jos u istoriji nije zabelezeno da se jedna drzava godinama drzi u izolaciji zbog jednog coveka, a da taj covek nije nikakva vlast nego obican begunac. Amerikanci vec 8 godina ne mogu da uhvate Bin Ladena iako na raspolaganju imaju najmocniju vojsku na planeti. Uvek postoji nacin da se covek sakrije tako da ga je nemoguce pronaci. Ako 2003. nije postojala volja, sada vec duze vreme neosporno postoji i ovakav stav Holandije je izuzetno ucenjivacki i neprijateljski.

Jana

pre 15 godina

Nastavak uslovljavanja od strane EU samo će ,nažalost,povećati podršku građana Srbije DSS,SNS i radikalima.Šta se gore od toga može desiti Srbiji?

nsv

pre 15 godina

Ljajic i com. ocekuju nagradu zbog Karadjica, navikli ljudi da obmanjuju svoj narod te po istoj metodi manipulisu sa Tribunalom.
Ne moze, uhapsite vec jednom oba begunca, NE ZASLUZUJU da zive normalno dokle god gradjani ove zemlje trpe zbog njih i odmah bi resili 90% problema

Dacha

pre 15 godina

To je isto kada neko kaze da ces dobiti npr. cokoladu ako uradis 10 sklekova, a ti uradis 9.
Niko ne porice da si se potrudio, ali za cokoladu to nije dovoljno. ;)

Nenad

pre 15 godina

Ja volim svoju Srbiju, ali hvala Holandiji na ovom stavu. I molim vas istrajte, jer je zaista potrebno da izrucimo sve optuzene da bi bez prepreka isli u EU. Hvala vam i istrajte nepopustljivo, samo kada se svi izruce dajte zeleno svetlo.

gale

pre 15 godina

Zasto onda clanice evropske unije ne primenju pojedinacno ugovore sa Srbijom ako Holandija to nece.Kad je u pitanju priznavanje Kosova onda je to stvar pojedinih clanica unije a ne cele EU a kad je u pitanju ekonomska saradnja sa Srbijom onda to nije slucaj, onda moze Holandija da koci celu EU. Ko bre ovde zeza koga?

Razum zove Srbiju

pre 15 godina

"Umesto da budemo uslovno rečeno nagrađeni ili da bude na adekvatan način vrednovano hapšenje Radovana Karadžića, ono nije shvaćeno kao dokaz naše spremnosti za saradnju sa Hagom, već kao dokaz da Srbija reaguje samo na pritiske i da može da uhapsi koga god hoće, kada to želi", rekao je Ljajić."
D A !!!

Hadzimladzic Oliver

pre 15 godina

Cinjenica je da se holandska vojska ponela KUKAVICKI 1995 u Srebrenici, i da nije ni pokusala da zastiti civile. Njihovim vojnicima je tada mnogo vaznija bila njihova licna sigurnost, nego sigurnost onih koje su trebali da stite. Price da su ih navodno UN izdale su samo jeftini izgovori. Kada su prikazani snimci holandskih vojnika koji umesto da stite civile, piju i igraju, razmenjuju poklone sa Mladicem, holandska bruka je bila tolika da je izazvala potrese i u njihovoj vladi. Holandjani su nakon pojave tih snimaka u svetskoj stampi dobili epitet KUKAVICA, na isti nacin na koji su nakon Mladicevog divljanja Srbi dobili epitet zlocinaca.

Nakon hapsenja Karadzica ocekivalo se da ce EU odmrznuti sporazum o pridruzivanju, ali je i pored pozitivnih pomaka Srbije u saradnji sa Hagom Holandija to ipak blokirala. Njihova vlada se 2008 prema gradjanima Srbije ponela na isti nacin kao i njihovi vojnici 1995 prema civilima Srebrenice, samo sto su sada zamenjeni prioriteti. Holandija je danas 2008 zabrinuta za svoj medjunarodni "ugled", a njihovi vojnici su tada 1995 bili zabrinuti za svoju licnu sigurnost. To sto ce stopiranjem integracije Srbije u EU (i pored pozitivnih pomaka u saradnji sa Hagom) ojacati retrogradne politicke snage u Srbiji njih ne brine mnogo. Sada je bitan samo njihov medjunarodni ugled.

Oni zele da kazu "da, nasi vojnici su se poneli kukavicki, ali da nije bilo nas Mladic ne bi bio uhapsen". Mozda ja ipak gresim, mozda oni to ipak rade iz principa, ali ukoliko je tako, zasto je samo u prvih 8 meseci ove godine njihov izvoz u Srbiju bio 160 miliona €! Kakvi su to principi! Prodavati nekome svoju robu po povoljnim uslovima i istovremeno blokirati njegovu integraciju u to zajednicko trziste. To nisu principi, to je licemerje.

Deki F

pre 15 godina

Interesantno bi bilo da se ispita uloga te iste Holandije u masakrima širom Afrike koji su nastajali zbog "krvavih dijamanata".
Ljudi tamo rade u potpuno nehumanim uslovima, umiru, ratuju, sakatejedni druge zbog tih dijamanata od kojih im ne ostaje ni 10% vrednosti, a onda dođu fina gospoda iz Holandije i lepo se obogate trgovinom tim dijamantima, tj. ljudskom nedaćom. Ne govorim o davnoj kolonizatorskoj prošlosti, već o sadašnjosti.
Možda nekome izgleda da moj komentar nema veze sa temom, ali razmislite malo o dvoličnosti zapadnjaka gospodskih manira, a ruku krvavih do lakata.
Inače, Ratka definitivno treba uhapsiti. Nadam se što pre.

Srki

pre 15 godina

"...osnovni problem je taj što je deo međunarodne zajednice, pre svega Belgija i Holandija, hapšenje Radovan Kardžića ocenio kao posledicu pritiska na Srbiju."
A zar nije?!

Milutin Jevremović

pre 15 godina

Stav Holandije mi daje veru u vrednosti Evropske unije. Konačno neko ko ne pada na Ljajića, Tadića i Jeremića. Konačno neko kome nije "dovoljno" to što Mladić nije iza rešetaka. Hvala Holandiji.

Vladimir

pre 15 godina

Generale, pa kakav si ti to covek?! Verujem da si na internetu (na tudjoj e-mail adresi) i da mozda citas ovo.
Znam da su tokom istorije, a posebno u poslednjih 20 godina ovi na zapadu bili nepravedni prema nama, ali pitam te kada Rusi nisu? Pa, zar ne vidis da je globalizacija neminovnost Srbije! Ako se plasis sudjenja nisi ni trebao da postanes general, a ako ti je zao sto ce Srbija tvojom predajom "otici u kandje trulom zapadu" ti nadji realnu alternativu i ja cu te prvi cuvati! Za razliku od tebe meni ne smeta ako mi se komsija moli u dzamiji, meni smeta sto ne mogu na sudu brzo da dodjem do pravde i zastitim svoja prava, Generale Mladicu...korupcija nas jede sada kao sto nas je tokom 90-ih jeo Vas kvazipatriotizam! Imam utisak da si zadrt kao Ilija Cvorovic u Balkanskom spijunu i da ces se pre ubiti i narediti nekome da te zakopa u neki kanal samo da ne moze MUP da te nadje i da i dalje Srbija stoji na stanici dok vozovi prolaze.
Ma, ne moraju ti ni suditi, sto se mene tice ti jesi uradio to u Srebrenici, samo je pitanje da li ce te uhvatiti i skinuti ljagu sa mog naroda ili nece. Kada bih te ja uhvatio sudio bih ti i za kocenje Srbije ka putu u EU, ali pored tebe bi sedeli i mnogi ministri i politicari.
Toliko od mene generale mladicu!

*bane*

pre 15 godina

* Pa nije Holandija kriva nego Srbija što ne ispunjava obaveze prema Haškom tribunalu !! Voleo bi da čujem to od nekog na vlasti, a ne samo od Čede koji ispada jedini realan političar u Srbiji !!

Popaj

pre 15 godina

Mladic je na slobodi ili zato sto drzava ne zeli da ga uhapsi, sto bi bilo skandalozno, ili zato sto je njegova mreza jaca od drzave i svih njenih institucija, pa zaista ne mogu da ga uhapse, sto bi takodje bilo skandalozno. Ni u jednom slucaju takva drzava ne moze da pretenduje na clanstvo u EU. Samo kada Mladic bude u Hagu, bice ispunjen taj elementarni uslov- da drzava funkcionise. Prosto ko pasulj.

spori

pre 15 godina

Mladica je trebalo hapsiti na vreme i suditi mu cak i da od drugih nije optuzen tj. da ga u Haagu i ne traze. Pa neka sud kaze da li je kriv.
Bojim se samo da ne zbrise u inostranstvo (ili je vec otisao), a da za to nema dokaza - onda smo nadrljali. A i da ima dokaza, mogli mi nam (s pravom) prebaciti to sto smo dozvolili da pobegne.

Tabu tema

pre 15 godina

Čudi me?!
Kao što me čudi, što ovi naši "tragači", misle da mogu da "preveslaju" jednu Holandiju, Belgiju i celu EU, a da ne kažu Bramercu, da li je, uopšte, moguće uhapsiti - Mladića i Hadžića u Srbiji?!

Očigledno, iz nekakvih "strateških konsideracija", samo njima znanim, to je "tabu tema", koja im konačno otvara pitanje - šta dalje i kako je, uopšte, moguće završiti saradnju sa Haškim tribunalom, bez hapšenja Mladića i Hadžića?!

momabrazil

pre 15 godina

Duboko sam ubednjen da je sudbina Srbije vezana za EU , ali Tadic treba da skup hrabrost i da kaze istinu narodu, a to je dok smo pod ruskim uticajem nema nama ulaska tamo. Ili da se jednostavno kaze da Srbiji ne treba takva EU a da na drugoj strani maximalno smanjimo korupciju, vize kako se vidi ce i dalje biti na snazi

B.Mikic

pre 15 godina

A i sto bi? Pa ne traze oni da budu deo nas, nego mi prizeljkujemo da budemo deo njih. To sto kod nas ne postoji politicka volja, a pomenuta optuzena gospoda nema puno razumevanja za potrebe gradjana da zive bolje i bogatije, ne obavezuje nikoga da nam cini bilo kakve ustupke.

milan

pre 15 godina

Gradonacelnika Zrenjanina Knezevica su uhapsili zbog dva Armani odela i izdavanje gradjevinskih dozvola a Mladica zbog 8000 srebrenicana i drugih zlocina nisu.
Holandija je potpuno u pravu a mi treba da se dobrano zamislimo.

Dejan

pre 15 godina

Zbog ovakvog tvrdokornog stava Holandij ruke mogu da trljaju samo domaci tajkuni koji mozda i pomazu skrivanje Mladica u nameri da sto duze ostanu gospodari na ovom prostoru i sprece dolazak drugih igraca na nase trziste.

Nenad

pre 15 godina

Političarima u Srbiji, ovima koji su trenutno na vlasti, nije u interesu da se zemlja prebrzo približi EU, zato što to onda isključuje: korupciju na svim nivoima - od lokalne vlasti do republike; sređivanje ekonomije i napokon prelazak na liberalnu tržišnu privredu; deregulaciju i demonopolizaciju tržišta; uplitanje ekonomije u politiku i politike u ekonomiju; povlašćen položaj za "klub privrednika" itd.

Zbog ovih stvarnih razloga se pronalaze izgovori zbog kojih se ne približavamo EU - zato se ne hapse Mladić i Hadžić, zato se ne usvajaju EU zakoni, zato se ne rešava opstrukcija u skpuštini, zato se mulja sa prodajom NIS-a.

Jedini način da se ova vlast natera da uradi korake približavanja ka EU jeste suspenzija svih pomoći od strane EU i uklanjanje Srbije sa liste zemalja sa kojima postoji povlašćen tretman (ponovo uvođenje carina za robu iz Srbije), i direktno vezivanje tih uslova sa usvajanjem pro-evropskih zakona. Bez toga, Klub privrednika će i dalje da žari i pali, i dospeva na liste najbogatijih pojedinaca i najuspešnijih preduzeća - po cenu siromašenja ostalih 6 miliona građana Srbije.

Dragan

pre 15 godina

Znaju oni veoma dobro šta su problemi oko hapšenja. Pomoć medjunarodne zajednice je potrebna i dobro je da insistiraju na njoj. Bilo bi dobro, ali niko i ne očekuje da će "demokratija u povoju" biti u stanju da uzme u ruke vrući kesten pre nego što bude spreman za prodaju. Priče o školskim drugovima, odanim saborcima, finansijerima i sakrivanju po selima i šumama su ismejavanje i parodiranje sa onima koji bi iskreno želeli da se žalosna balkanska priča završi i da se krene nekim boljim putem. Dok god pred takvim pričama saginju glavu i oni koji očekuju Mladića u Hagu i oni koji treba da ga isporuče, od njegovog hapšenja nema ništa.

bezimena

pre 15 godina

Normalno je insistirati da ratni optuženici budu pronadjeni i isporučeni sudu koji ih traži, u ovom slučaju to je najviši sud na ovoj planeti! Hiolandiji je, iz razumljivih razloga, dodeljena uloga principijelnog, iako to zapravo traži cela medjunarodna zajednica!NIJE NORMALNO godinama zamajavati ceo svet sa najraznovrsnijim "opravdanjima" za neizvršavanje sopstvenih obaveza, još manje za svoju nesposobnost kriviti druge!

zlatko

pre 15 godina

Poenta je da niko od haskih optuzenika niti ostalih aktera i lidera haosa u 90-im u Srbiji nije optuzen ni za sta.
Protiv Mire Markovic i Miloseviceve porodice jedino se spomijnje neki proces oko kuce na Dedinju. Seselj i radikali i stanovi menjani za NATO bombardovanje... nista.
Hladnjace sa lesevima sirom Srbije... nista.
Raznorazni novinari i direktori televizija za sirenje opste mrznje, haosa, i poziv na bratoubilacke ratove... nista.
SPS clanovi za razne maverzacije, hiperinflaciju, zajam, iznosenje para na Kipar... nista.
Sverc cigareta (100 puta veci nego u CG)... nista.
Smrt vojnika... nista.

Logical

pre 15 godina

Ma neka kazu jednom da ruskim gubernijama nema mesta u EU i gotovo. Sto se Mladica i Hadzica tice, jasno je do sada i Holandjanima da oni nece zavrsiti u Hagu. Na kraju, ko zna da Mladica ne stite i bas Rusi.

Milos

pre 15 godina

Mozda gresim, ali ja ovu (a i jos neke sporne situacije) vidim ovako:
Sve se, direktno ili indirektno, vrti oko para i profita!
Treba postaviti pitanje; Kome to najvise odgovara da Srbija ne udje u EU?
Po mom misljenju, u pitanju su svi oni tajkuni koji imaju OGROMNU zaradu na tome sto je nase trziste neliberalizovano i sto mogu da imaju OGROMAN monopol na njemu. Pri tome ne misli samo na Miska i njemu slicne, neko i na "krave muzare" ove drzave - Telekom, EPS i dr. Preko njih drzava skida kajmak i finansira stranke, a ogroman uticaj na politicare sigurno imaju i gore poneuti tajkuni.
i kada se to sve lepo zbroji, izgleda da mnogo mocnim ljudima u ovoj zemlji ne ide na ruku da ovde postoji fre borba na trzistu. A u tome im maksimalno odgovara to sto Holandija trazi od Srbije (sto je sasvim normalno), pa sada imaju izgovor i zbog cega cela star sa priblizavanjem EU ide kilavo.
Nisu nasi politicari glupi. Nazalost. Pametni su oni. Ali, za svoj gros i za svoj racun....
Vreme je za liberalizaciju!!!!

fbi

pre 15 godina

Znaci ipak su tacna predvidjanja DEPARTMENT OF STATE koji je uradio plan napretka drzava u svetu za narednih 20 god. i u kome Srbija treba da udje u EU ne pre 2025 god. Mislim da su ipak te njihove procene previse realne...

Aleksandar D.Andjelkovic

pre 15 godina

Cudno bi bilo da Holandija reaguje,kako zbog svoje,a narocito zbog inostrane javnosti, drugacije. Znamo da su njihovi vojnici,u sastavu mirovnih snaga UN,sa Mladicem imali odlicne odnose. Pokazavsi kukavicluk,napustili su teritoriju koja je pod njihovom kontrolom bila.Kasnije je bas na tom delu doslo do mnogih zlocina.Saznalo se,pa im zbog toga i Vlada pade.Nece oni preko toga olako preci.Po njima,valjalo bi sada "velikog vodju, vojskovodju, stratega, sahistu, djenerala", kako su ga sve nazivaliu to vreme,osuditi.Po njima to je jedan od nacina da speru ljagu,sa sebe.Prepustice sve to nama,makar i ucenama.
Ministri Ljajic i Jeremic,nemaju tu moc,video je i sam Hag.Neka nam kazu gde je njihov prijatelj i dacemo ga,neka sazna svet,sta se desavalo.Od Mladica u bekstvu,mi korist nikakvu nemamo. Optuzbe,bez dokaza nama nisu od koristi.Zlocinac,ako je osudjen po optuzbi,skida krivicu sa nas.Nama je potreban u Hagu,njima ocigledno ne odgovara.