Sreda, 10.12.2008.

01:36

Sindikalni protest u Beogradu

Četiri sindikalne organizacije održali su jednočasovni protest ispred zgrade Vlade Srbije, zbog teškog materijalnog položaja i otpuštanja radnika.

Izvor: B92

Sindikalni protest u Beogradu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

16 Komentari

Sortiraj po:

(r)evolucija

pre 15 godina

Da verujem u revoluciju, sada bih uprtio "crvenu zastavu" i stao pred skupštinu :)
... Ali kao što nas uči 5. oktobar, nije dovoljno izbaciti šljam iz državnih fotelja, već je problem u kolektivnoj svesti našeg čoveka, a to ne leči revolucija nego EVOLUCIJA. A kako ista traje stotinama godina, svako ko je pametan, a ne želi da bude državni heroj, neka kupi prnje, pa da beži iz ove zemlje dok još može!!!

Prevodilac

pre 15 godina

Sindikat je u Srbiji bio uvek mlitava i potkupljiva organizacija. Za celog moga zivota ne pamtim nijedan znacajni, veliki strajk. Uloga sindikata je uvek bila: klimni glavom i aplaudiraj vlasti. Ovaj sindikat ustvari nema tradiciju. Ovo ne znaci da sindikat treba da poziva na revoluciju, ali se od njegovih predstavnika ocekuje agresivnija aktivnost u zastiti radnickih prava. Sindikat treba da predstavlja jednu jaku kariku izmedju politike, poslodavaca i radnistva. Jalovo (ne)delovanje ili sutnja ne donosi nikome dobro.

Milan

pre 15 godina

Ako je vec momentalno aktuelno diskutovati o platama u javnim preduzecima onda nebi samo trebalo o platama direktora i clanova UO vec i o prosecnim primanjima radnika u Telekomu, EPS-u. NIS-u i drugima za koje znamo da su jos uvek neljubazni, da jos uvek se ne brinu o tome da je snabdevanje gradjana besprekorno nego im je jedina briga kako i u tako dobrim platama da dobiju jos koju hiljadu vise.
Posebna pesma su oni iz obrazovanja koji cesto izlaze na ulicu za vece plate ali jos nikada do sada za poboljsanje uslova skolovanja dece zbog kojih su oni tu.
Kenedi je rekao kada je postao predsednik SAD da svako treba sam sebe da pita sta mozes ti da uradis za tvoju zemlju a ne samo sta ona moze za tebe da uradi.

Sladjana

pre 15 godina

Sindikati su u pravu, ovde je stvar principa. Naime, krajem aprila ove godine potpisan je Opšti kolektivni ugovor, kome je prisustvovao i predsednik Republike Boris Tadić. Naime, on je tada izjavio: "Nesporazumi među ljudima mogu da se prevaziđu, ali sve zavisi od nas. Svojim delima mi možemo da rešimo sve probleme, kao što nedelima možemo da ih napravimo. Zahvaljujem vam se što ste pronašli kompromis, jer je za to potrebna najveća snaga. On je ujedno poručio da neće voditi demagošku socijalnu politiku". To je čista prevara kojom je predsednik Republike lažnim predstavljanjem činjenica i obećanjima doveo radnike u zabludu, i to namerno pred izbore. Međutim, on je tada (30.04.2008) obećao, što ću ja kao radnik ove zemlje da iskoristim, da će u njegovoj Narodnoj kancelariji početi da radi Kancelarija za radnike, odnosno Odeljenje za pravne poslove, koje će se baviti problemima zaštite prava zaposlenih i obezbeđivanje boljih uslova komunikacije između njih i poslodavaca. Moliću ovo odeljenje i predsednika Republike (moraće da se podeli u dve ličnosti) da me zaštiti od laganja predsednika stranke koja je vodeća u Vladi!!!

29. februar

pre 15 godina

SAMA je vlada donela zakon o radu i zakon o platama 2006.g.
SAMA je vlada napisala sta radniku MORA da isplati.
SAMA se vlada ni jednog trenutka nije pridrzavala svog zakona.
SAMO nasi sudovi ne mogu da protumace zakone koje vlada donese.
SAMO kod nas zakoni matematike ne vaze.
Primer (sve ove cifre su danas na internetu i mogu se lako proveriti):
Minimalna cena rada 13 572 d.
Topli obrok 9 576,85
Regres (47 883:12) 3 990,25
----------
27 138,85
A radnik primi 19 000
Mesecno - 8 138,25
I samo da dodam: nisu prekrsili zakone ove zemlje kad su sebi isplatili 1 200 000 din.
Svaka cast.

Dragana

pre 15 godina

Samo mi nije jasno zbog cega su RK "Beograd" u celoj ovoj prici jer oni traze ono sto im pripada i sto im sleduje po sudskom resenju a drzava ih zavlaci i nece da im isplati. Retko ko ih navede kao pristutne a niko ne pominje razloge...

Slobodan

pre 15 godina

Ovakvi sporadični i nesinhronizovani sindikalni protesti, na kojim neki jesu, a neki sindikati nisu, ne mogu ništa učiniti za poboljšanje života, onih koje ovi sindikati "zastupaju". Nije vreme za ovakve, proteste. Vreme je za proteste koji će da ponovo radničku klasu dovedu u poziciju u kojoj je nekada, u nekadašnjoj SFRJ bio - da bude gospodar svoga reda i postignutih rezultata.
Mi živimo u društvu koje je potraćilo, a pojedincima omogućilo, da kroz u zakonem uvijeno ruho, suprotno stvarnoj volji najvećeg broja građana, prigrabi silno društveno bogatstvo, koje su upravo ti radnici, dakle ogromna većina, ne samo stvarali, već se, tokom razvoja, odricali i dobrog dela primanja, da bi se brže išlo napred. Danas su oni na ulici, a vlasnici njihove imovine su neki drugi ljudi. Danas njih kriza sve više pogađa, a oni koji su im sve oteli, veoma dobro i lagodno ćive, duplirajući svoja bogatstva u veoma kratkim - godišnjim intervalima. To je nedopustivo i zato ovi sindikalni protesti nemaju nikakav domet. Radnička klasa i od nedavno ujedinjeni komunisti Srbije, moraju odmah i zajedno u jedan front, da povrate svoje, da ponovo postanu gospodari svog rada i rezultata rada, da bi mogli da žive onako kako je to i normalno - životom dostojnim čoveka. U kapitalizmu, pogotovo ovom liberalnom, pljačkaškom to je nemoguće i jedini izlaz su novi izbori i radikalne promene društvenog sistema koji će biti po meri najvećeg mogućeg broja građana Srbije! Dakle, socijalizam i socijalističko društvo, još bolje nego što smo ga imali -jedini je i pravi izlaz. Sve dugo su samo dalje obmane i laži!

Marija

pre 15 godina

pun mi fisek kukumakanja i plakanja. nesto sumnjam u to da bi drzava pomogla nama zaposlenima u privatnom sektoru. nama je super, fantasticno... a svi drugi su jadni! umesto da rade, oni strajkuju!

around

pre 15 godina

Pa imaju li naši prosvetari kraja u svojim željama za povećanjem zarada? Zar niko osim njih nema iste potrebe, ili su svi ostali skromniji. Neka samo zbroje koliko raspusta i ukom trajanju imaju u toku školske godine, koliko dnevno časova provedu na svom radnom mestu i neka to uporede sa satnicama ljudi koji rade u vojsci, policiji, carini, poreskim organima, neka uporede svoju i njihovu odgovornost. Javna je tajna da deci zadaju više domaćeg i obaveza posle škole nego što rade sa njima u školi, valjda roditelji mogu svoju decu da nauče svemu i zarade prosvetarima platu, a svoju neka zarade kada stignu. Ne može država da ih plati toliko malo koliko oni mogu da ništa ne rade. Možda se malo i postide neki od njih jer i bez povećanja imaju veće plate od gore navedenih. Osim, ako, možda ne žele da se izjednače sa narodnoi poslanicima?!

lazar

pre 15 godina

A gde je bio sindikat kad se donosio zakon o platama drzavnih sluzbenika, kada su nama sa sss i visom strucnom spremom smanjili ionako niske plate za 25%, a ostalima povecali po 2, 3 puta, kad su nas i moralno i ljudski ponizili. Neka je sram i sindikat i poslanike i vladu (napominjem vladu iz 2006. godine, mada i ova i prethodna da su hteli da promene taj zakon vec bi to uradili) koja je predlozila taj zakon i usvojila. Jedina je istina da nama 8% povecanja ne znaci nista i odreci cemo se, samo da se ova kriza svetska nicim izazvana i neopravdana sto manje odrazi na establisment, tajkune, experte, savetnike, menagere, i ostale vrhunske strucnjake.

Tehnoloski višak

pre 15 godina

Eh, da je ovo država, a ne "država", da su prava radnika zaštićena jakom sindikalnom organizacijom, a ne ovakvom, jadnom, sitnom, racepkanom i kao i sve ostale pore društva, teško opterećene korupcijom, sasvim je za očekivanje da sa jedne strane ona baš i nema neku posebnu želju niti bilo kakvu snagu, kao i nikakv uticaj kojom bi se moglo izvršiti pritisak na državu i poslodavce. S obzirom na korumpiranost koja, da se ne zavaravamo, sasvim sigurno nije mimoišla ni sindikate, teško je očekivati ozbiljan uticaj na poboljšavanje položaja radnika.
U ovoj zemlji gde ne postoji ozbiljna zakonska regulativa koja reguliše prava i obaveze sindikata sa jedne strane i poslodavaca sa druge, a koja da i postoji, teško da bi se se, kao i u svim drugim oblastima, primenjijivala, imaćemo ovakve populističke, beskrvne proteste i "demonstacije" koje po pravilu završavaju bez bilo kakvog efekta.
Devijacije u sindikalnom organizovanju poznate su i u svetu, ali snaga sindikata tamo je još uvek respektabilna do te mere da o njoj država itekako mora vodi računa.
Da je kojim slučajem ovde tako, za nekoliko dana bismo mogli "oduvati" nesposobnu državu, prisiliti poslodavce da poštuju osnovna prava radnika i postati upravo onakvi kako to od sindikata očekuju njegovi članovi.
Ovako, osim saobraćajnog haosa ako odziv bude dovoljno velik, ni jedan radnik neće dobiti ništa osim što neće raditi i što će mu taj dan verovatno bito odbijeno od ionako jadne dnevne najamnine.

vlada

pre 15 godina

Kada sam pročitao naslov teksta, odmah mi je jasno bilo kakvi su zahtevi ovakvog okupljanja!
Tipična Srpska posla. Daj da ja iskamčim od države 2.000-3.000 hiljade dinara, baš me briga što neko prima platu 1.200.000 hiljada, to nije moj problem!
Pa ljudi, zar nije dovoljan razlog za okupljanje svih sindikata univerzuma sva ova prašina koja se digla oko enormnog bogaćenja rukovodećeh kadrova u unutar budžetskih firmi. Pa ljudi, oni primaju plate od vašeg znoja i vaše crkavice koju odvajate kroz poreze svakog meseca.
Dotična gospođa misli da njeno radno mesto zavređuje toliku platu. Ok, to je njeno pravo! Ali ja sad posle svega mislim da je njeno mesto sa lopatom u ruci, na ekonomiji Padinjaka ili slične ustanove! E to je moje legalno pravo mišljenja, a moje i vaše pravo je bitnije jer mi finasiramo budžet i raspolažemo sa njim kroz ljude koje smo birali i postavili na vlast!
To se zove demokratja i svest birača!
Kad budemo shvatili da sami upravljamo svojim sudbinama, tada će nam biti konačno bolje. A do tada okupljajte se braćo Srbi i sestre Srpkinje za svoje lične mikro ciljeve i dozvoljavajte da vas vode predtavnici sindikata, koji su potpuno isti kao oni koji se bogate na vaš račun!!!

Aleksandar

pre 15 godina

Daleko bilo da neko nesto krene da radi... Svi bi da strajkuju i da im pare padaju sa neba, a da im radno mesto bude zagarantovano sve i da se na istom ne pojavljuju. Zbog odnosa prema poslu kakav se gaji u ovoj zemlji dosli smo i tu gde smo sada.

Emir

pre 15 godina

Predsednica ASNS-a Ranka Savić kaže da je taj dan simbolično odabran, da bi se skrenula pažnja na najugroženiju komponentu ljudskog društva u Srbiji - radnika...
Ja bih pritom dodao da su radnici takodjer najveca komponenta ljudskog drustva u Srbiji.
I naravno-sa srecom na protestu danas!

vlada

pre 15 godina

Kada sam pročitao naslov teksta, odmah mi je jasno bilo kakvi su zahtevi ovakvog okupljanja!
Tipična Srpska posla. Daj da ja iskamčim od države 2.000-3.000 hiljade dinara, baš me briga što neko prima platu 1.200.000 hiljada, to nije moj problem!
Pa ljudi, zar nije dovoljan razlog za okupljanje svih sindikata univerzuma sva ova prašina koja se digla oko enormnog bogaćenja rukovodećeh kadrova u unutar budžetskih firmi. Pa ljudi, oni primaju plate od vašeg znoja i vaše crkavice koju odvajate kroz poreze svakog meseca.
Dotična gospođa misli da njeno radno mesto zavređuje toliku platu. Ok, to je njeno pravo! Ali ja sad posle svega mislim da je njeno mesto sa lopatom u ruci, na ekonomiji Padinjaka ili slične ustanove! E to je moje legalno pravo mišljenja, a moje i vaše pravo je bitnije jer mi finasiramo budžet i raspolažemo sa njim kroz ljude koje smo birali i postavili na vlast!
To se zove demokratja i svest birača!
Kad budemo shvatili da sami upravljamo svojim sudbinama, tada će nam biti konačno bolje. A do tada okupljajte se braćo Srbi i sestre Srpkinje za svoje lične mikro ciljeve i dozvoljavajte da vas vode predtavnici sindikata, koji su potpuno isti kao oni koji se bogate na vaš račun!!!

lazar

pre 15 godina

A gde je bio sindikat kad se donosio zakon o platama drzavnih sluzbenika, kada su nama sa sss i visom strucnom spremom smanjili ionako niske plate za 25%, a ostalima povecali po 2, 3 puta, kad su nas i moralno i ljudski ponizili. Neka je sram i sindikat i poslanike i vladu (napominjem vladu iz 2006. godine, mada i ova i prethodna da su hteli da promene taj zakon vec bi to uradili) koja je predlozila taj zakon i usvojila. Jedina je istina da nama 8% povecanja ne znaci nista i odreci cemo se, samo da se ova kriza svetska nicim izazvana i neopravdana sto manje odrazi na establisment, tajkune, experte, savetnike, menagere, i ostale vrhunske strucnjake.

Aleksandar

pre 15 godina

Daleko bilo da neko nesto krene da radi... Svi bi da strajkuju i da im pare padaju sa neba, a da im radno mesto bude zagarantovano sve i da se na istom ne pojavljuju. Zbog odnosa prema poslu kakav se gaji u ovoj zemlji dosli smo i tu gde smo sada.

29. februar

pre 15 godina

SAMA je vlada donela zakon o radu i zakon o platama 2006.g.
SAMA je vlada napisala sta radniku MORA da isplati.
SAMA se vlada ni jednog trenutka nije pridrzavala svog zakona.
SAMO nasi sudovi ne mogu da protumace zakone koje vlada donese.
SAMO kod nas zakoni matematike ne vaze.
Primer (sve ove cifre su danas na internetu i mogu se lako proveriti):
Minimalna cena rada 13 572 d.
Topli obrok 9 576,85
Regres (47 883:12) 3 990,25
----------
27 138,85
A radnik primi 19 000
Mesecno - 8 138,25
I samo da dodam: nisu prekrsili zakone ove zemlje kad su sebi isplatili 1 200 000 din.
Svaka cast.

Marija

pre 15 godina

pun mi fisek kukumakanja i plakanja. nesto sumnjam u to da bi drzava pomogla nama zaposlenima u privatnom sektoru. nama je super, fantasticno... a svi drugi su jadni! umesto da rade, oni strajkuju!

around

pre 15 godina

Pa imaju li naši prosvetari kraja u svojim željama za povećanjem zarada? Zar niko osim njih nema iste potrebe, ili su svi ostali skromniji. Neka samo zbroje koliko raspusta i ukom trajanju imaju u toku školske godine, koliko dnevno časova provedu na svom radnom mestu i neka to uporede sa satnicama ljudi koji rade u vojsci, policiji, carini, poreskim organima, neka uporede svoju i njihovu odgovornost. Javna je tajna da deci zadaju više domaćeg i obaveza posle škole nego što rade sa njima u školi, valjda roditelji mogu svoju decu da nauče svemu i zarade prosvetarima platu, a svoju neka zarade kada stignu. Ne može država da ih plati toliko malo koliko oni mogu da ništa ne rade. Možda se malo i postide neki od njih jer i bez povećanja imaju veće plate od gore navedenih. Osim, ako, možda ne žele da se izjednače sa narodnoi poslanicima?!

Sladjana

pre 15 godina

Sindikati su u pravu, ovde je stvar principa. Naime, krajem aprila ove godine potpisan je Opšti kolektivni ugovor, kome je prisustvovao i predsednik Republike Boris Tadić. Naime, on je tada izjavio: "Nesporazumi među ljudima mogu da se prevaziđu, ali sve zavisi od nas. Svojim delima mi možemo da rešimo sve probleme, kao što nedelima možemo da ih napravimo. Zahvaljujem vam se što ste pronašli kompromis, jer je za to potrebna najveća snaga. On je ujedno poručio da neće voditi demagošku socijalnu politiku". To je čista prevara kojom je predsednik Republike lažnim predstavljanjem činjenica i obećanjima doveo radnike u zabludu, i to namerno pred izbore. Međutim, on je tada (30.04.2008) obećao, što ću ja kao radnik ove zemlje da iskoristim, da će u njegovoj Narodnoj kancelariji početi da radi Kancelarija za radnike, odnosno Odeljenje za pravne poslove, koje će se baviti problemima zaštite prava zaposlenih i obezbeđivanje boljih uslova komunikacije između njih i poslodavaca. Moliću ovo odeljenje i predsednika Republike (moraće da se podeli u dve ličnosti) da me zaštiti od laganja predsednika stranke koja je vodeća u Vladi!!!

Slobodan

pre 15 godina

Ovakvi sporadični i nesinhronizovani sindikalni protesti, na kojim neki jesu, a neki sindikati nisu, ne mogu ništa učiniti za poboljšanje života, onih koje ovi sindikati "zastupaju". Nije vreme za ovakve, proteste. Vreme je za proteste koji će da ponovo radničku klasu dovedu u poziciju u kojoj je nekada, u nekadašnjoj SFRJ bio - da bude gospodar svoga reda i postignutih rezultata.
Mi živimo u društvu koje je potraćilo, a pojedincima omogućilo, da kroz u zakonem uvijeno ruho, suprotno stvarnoj volji najvećeg broja građana, prigrabi silno društveno bogatstvo, koje su upravo ti radnici, dakle ogromna većina, ne samo stvarali, već se, tokom razvoja, odricali i dobrog dela primanja, da bi se brže išlo napred. Danas su oni na ulici, a vlasnici njihove imovine su neki drugi ljudi. Danas njih kriza sve više pogađa, a oni koji su im sve oteli, veoma dobro i lagodno ćive, duplirajući svoja bogatstva u veoma kratkim - godišnjim intervalima. To je nedopustivo i zato ovi sindikalni protesti nemaju nikakav domet. Radnička klasa i od nedavno ujedinjeni komunisti Srbije, moraju odmah i zajedno u jedan front, da povrate svoje, da ponovo postanu gospodari svog rada i rezultata rada, da bi mogli da žive onako kako je to i normalno - životom dostojnim čoveka. U kapitalizmu, pogotovo ovom liberalnom, pljačkaškom to je nemoguće i jedini izlaz su novi izbori i radikalne promene društvenog sistema koji će biti po meri najvećeg mogućeg broja građana Srbije! Dakle, socijalizam i socijalističko društvo, još bolje nego što smo ga imali -jedini je i pravi izlaz. Sve dugo su samo dalje obmane i laži!

Tehnoloski višak

pre 15 godina

Eh, da je ovo država, a ne "država", da su prava radnika zaštićena jakom sindikalnom organizacijom, a ne ovakvom, jadnom, sitnom, racepkanom i kao i sve ostale pore društva, teško opterećene korupcijom, sasvim je za očekivanje da sa jedne strane ona baš i nema neku posebnu želju niti bilo kakvu snagu, kao i nikakv uticaj kojom bi se moglo izvršiti pritisak na državu i poslodavce. S obzirom na korumpiranost koja, da se ne zavaravamo, sasvim sigurno nije mimoišla ni sindikate, teško je očekivati ozbiljan uticaj na poboljšavanje položaja radnika.
U ovoj zemlji gde ne postoji ozbiljna zakonska regulativa koja reguliše prava i obaveze sindikata sa jedne strane i poslodavaca sa druge, a koja da i postoji, teško da bi se se, kao i u svim drugim oblastima, primenjijivala, imaćemo ovakve populističke, beskrvne proteste i "demonstacije" koje po pravilu završavaju bez bilo kakvog efekta.
Devijacije u sindikalnom organizovanju poznate su i u svetu, ali snaga sindikata tamo je još uvek respektabilna do te mere da o njoj država itekako mora vodi računa.
Da je kojim slučajem ovde tako, za nekoliko dana bismo mogli "oduvati" nesposobnu državu, prisiliti poslodavce da poštuju osnovna prava radnika i postati upravo onakvi kako to od sindikata očekuju njegovi članovi.
Ovako, osim saobraćajnog haosa ako odziv bude dovoljno velik, ni jedan radnik neće dobiti ništa osim što neće raditi i što će mu taj dan verovatno bito odbijeno od ionako jadne dnevne najamnine.

Emir

pre 15 godina

Predsednica ASNS-a Ranka Savić kaže da je taj dan simbolično odabran, da bi se skrenula pažnja na najugroženiju komponentu ljudskog društva u Srbiji - radnika...
Ja bih pritom dodao da su radnici takodjer najveca komponenta ljudskog drustva u Srbiji.
I naravno-sa srecom na protestu danas!

Dragana

pre 15 godina

Samo mi nije jasno zbog cega su RK "Beograd" u celoj ovoj prici jer oni traze ono sto im pripada i sto im sleduje po sudskom resenju a drzava ih zavlaci i nece da im isplati. Retko ko ih navede kao pristutne a niko ne pominje razloge...

Milan

pre 15 godina

Ako je vec momentalno aktuelno diskutovati o platama u javnim preduzecima onda nebi samo trebalo o platama direktora i clanova UO vec i o prosecnim primanjima radnika u Telekomu, EPS-u. NIS-u i drugima za koje znamo da su jos uvek neljubazni, da jos uvek se ne brinu o tome da je snabdevanje gradjana besprekorno nego im je jedina briga kako i u tako dobrim platama da dobiju jos koju hiljadu vise.
Posebna pesma su oni iz obrazovanja koji cesto izlaze na ulicu za vece plate ali jos nikada do sada za poboljsanje uslova skolovanja dece zbog kojih su oni tu.
Kenedi je rekao kada je postao predsednik SAD da svako treba sam sebe da pita sta mozes ti da uradis za tvoju zemlju a ne samo sta ona moze za tebe da uradi.

(r)evolucija

pre 15 godina

Da verujem u revoluciju, sada bih uprtio "crvenu zastavu" i stao pred skupštinu :)
... Ali kao što nas uči 5. oktobar, nije dovoljno izbaciti šljam iz državnih fotelja, već je problem u kolektivnoj svesti našeg čoveka, a to ne leči revolucija nego EVOLUCIJA. A kako ista traje stotinama godina, svako ko je pametan, a ne želi da bude državni heroj, neka kupi prnje, pa da beži iz ove zemlje dok još može!!!

Prevodilac

pre 15 godina

Sindikat je u Srbiji bio uvek mlitava i potkupljiva organizacija. Za celog moga zivota ne pamtim nijedan znacajni, veliki strajk. Uloga sindikata je uvek bila: klimni glavom i aplaudiraj vlasti. Ovaj sindikat ustvari nema tradiciju. Ovo ne znaci da sindikat treba da poziva na revoluciju, ali se od njegovih predstavnika ocekuje agresivnija aktivnost u zastiti radnickih prava. Sindikat treba da predstavlja jednu jaku kariku izmedju politike, poslodavaca i radnistva. Jalovo (ne)delovanje ili sutnja ne donosi nikome dobro.

Aleksandar

pre 15 godina

Daleko bilo da neko nesto krene da radi... Svi bi da strajkuju i da im pare padaju sa neba, a da im radno mesto bude zagarantovano sve i da se na istom ne pojavljuju. Zbog odnosa prema poslu kakav se gaji u ovoj zemlji dosli smo i tu gde smo sada.

Slobodan

pre 15 godina

Ovakvi sporadični i nesinhronizovani sindikalni protesti, na kojim neki jesu, a neki sindikati nisu, ne mogu ništa učiniti za poboljšanje života, onih koje ovi sindikati "zastupaju". Nije vreme za ovakve, proteste. Vreme je za proteste koji će da ponovo radničku klasu dovedu u poziciju u kojoj je nekada, u nekadašnjoj SFRJ bio - da bude gospodar svoga reda i postignutih rezultata.
Mi živimo u društvu koje je potraćilo, a pojedincima omogućilo, da kroz u zakonem uvijeno ruho, suprotno stvarnoj volji najvećeg broja građana, prigrabi silno društveno bogatstvo, koje su upravo ti radnici, dakle ogromna većina, ne samo stvarali, već se, tokom razvoja, odricali i dobrog dela primanja, da bi se brže išlo napred. Danas su oni na ulici, a vlasnici njihove imovine su neki drugi ljudi. Danas njih kriza sve više pogađa, a oni koji su im sve oteli, veoma dobro i lagodno ćive, duplirajući svoja bogatstva u veoma kratkim - godišnjim intervalima. To je nedopustivo i zato ovi sindikalni protesti nemaju nikakav domet. Radnička klasa i od nedavno ujedinjeni komunisti Srbije, moraju odmah i zajedno u jedan front, da povrate svoje, da ponovo postanu gospodari svog rada i rezultata rada, da bi mogli da žive onako kako je to i normalno - životom dostojnim čoveka. U kapitalizmu, pogotovo ovom liberalnom, pljačkaškom to je nemoguće i jedini izlaz su novi izbori i radikalne promene društvenog sistema koji će biti po meri najvećeg mogućeg broja građana Srbije! Dakle, socijalizam i socijalističko društvo, još bolje nego što smo ga imali -jedini je i pravi izlaz. Sve dugo su samo dalje obmane i laži!

Emir

pre 15 godina

Predsednica ASNS-a Ranka Savić kaže da je taj dan simbolično odabran, da bi se skrenula pažnja na najugroženiju komponentu ljudskog društva u Srbiji - radnika...
Ja bih pritom dodao da su radnici takodjer najveca komponenta ljudskog drustva u Srbiji.
I naravno-sa srecom na protestu danas!

around

pre 15 godina

Pa imaju li naši prosvetari kraja u svojim željama za povećanjem zarada? Zar niko osim njih nema iste potrebe, ili su svi ostali skromniji. Neka samo zbroje koliko raspusta i ukom trajanju imaju u toku školske godine, koliko dnevno časova provedu na svom radnom mestu i neka to uporede sa satnicama ljudi koji rade u vojsci, policiji, carini, poreskim organima, neka uporede svoju i njihovu odgovornost. Javna je tajna da deci zadaju više domaćeg i obaveza posle škole nego što rade sa njima u školi, valjda roditelji mogu svoju decu da nauče svemu i zarade prosvetarima platu, a svoju neka zarade kada stignu. Ne može država da ih plati toliko malo koliko oni mogu da ništa ne rade. Možda se malo i postide neki od njih jer i bez povećanja imaju veće plate od gore navedenih. Osim, ako, možda ne žele da se izjednače sa narodnoi poslanicima?!

Marija

pre 15 godina

pun mi fisek kukumakanja i plakanja. nesto sumnjam u to da bi drzava pomogla nama zaposlenima u privatnom sektoru. nama je super, fantasticno... a svi drugi su jadni! umesto da rade, oni strajkuju!

vlada

pre 15 godina

Kada sam pročitao naslov teksta, odmah mi je jasno bilo kakvi su zahtevi ovakvog okupljanja!
Tipična Srpska posla. Daj da ja iskamčim od države 2.000-3.000 hiljade dinara, baš me briga što neko prima platu 1.200.000 hiljada, to nije moj problem!
Pa ljudi, zar nije dovoljan razlog za okupljanje svih sindikata univerzuma sva ova prašina koja se digla oko enormnog bogaćenja rukovodećeh kadrova u unutar budžetskih firmi. Pa ljudi, oni primaju plate od vašeg znoja i vaše crkavice koju odvajate kroz poreze svakog meseca.
Dotična gospođa misli da njeno radno mesto zavređuje toliku platu. Ok, to je njeno pravo! Ali ja sad posle svega mislim da je njeno mesto sa lopatom u ruci, na ekonomiji Padinjaka ili slične ustanove! E to je moje legalno pravo mišljenja, a moje i vaše pravo je bitnije jer mi finasiramo budžet i raspolažemo sa njim kroz ljude koje smo birali i postavili na vlast!
To se zove demokratja i svest birača!
Kad budemo shvatili da sami upravljamo svojim sudbinama, tada će nam biti konačno bolje. A do tada okupljajte se braćo Srbi i sestre Srpkinje za svoje lične mikro ciljeve i dozvoljavajte da vas vode predtavnici sindikata, koji su potpuno isti kao oni koji se bogate na vaš račun!!!

lazar

pre 15 godina

A gde je bio sindikat kad se donosio zakon o platama drzavnih sluzbenika, kada su nama sa sss i visom strucnom spremom smanjili ionako niske plate za 25%, a ostalima povecali po 2, 3 puta, kad su nas i moralno i ljudski ponizili. Neka je sram i sindikat i poslanike i vladu (napominjem vladu iz 2006. godine, mada i ova i prethodna da su hteli da promene taj zakon vec bi to uradili) koja je predlozila taj zakon i usvojila. Jedina je istina da nama 8% povecanja ne znaci nista i odreci cemo se, samo da se ova kriza svetska nicim izazvana i neopravdana sto manje odrazi na establisment, tajkune, experte, savetnike, menagere, i ostale vrhunske strucnjake.

Tehnoloski višak

pre 15 godina

Eh, da je ovo država, a ne "država", da su prava radnika zaštićena jakom sindikalnom organizacijom, a ne ovakvom, jadnom, sitnom, racepkanom i kao i sve ostale pore društva, teško opterećene korupcijom, sasvim je za očekivanje da sa jedne strane ona baš i nema neku posebnu želju niti bilo kakvu snagu, kao i nikakv uticaj kojom bi se moglo izvršiti pritisak na državu i poslodavce. S obzirom na korumpiranost koja, da se ne zavaravamo, sasvim sigurno nije mimoišla ni sindikate, teško je očekivati ozbiljan uticaj na poboljšavanje položaja radnika.
U ovoj zemlji gde ne postoji ozbiljna zakonska regulativa koja reguliše prava i obaveze sindikata sa jedne strane i poslodavaca sa druge, a koja da i postoji, teško da bi se se, kao i u svim drugim oblastima, primenjijivala, imaćemo ovakve populističke, beskrvne proteste i "demonstacije" koje po pravilu završavaju bez bilo kakvog efekta.
Devijacije u sindikalnom organizovanju poznate su i u svetu, ali snaga sindikata tamo je još uvek respektabilna do te mere da o njoj država itekako mora vodi računa.
Da je kojim slučajem ovde tako, za nekoliko dana bismo mogli "oduvati" nesposobnu državu, prisiliti poslodavce da poštuju osnovna prava radnika i postati upravo onakvi kako to od sindikata očekuju njegovi članovi.
Ovako, osim saobraćajnog haosa ako odziv bude dovoljno velik, ni jedan radnik neće dobiti ništa osim što neće raditi i što će mu taj dan verovatno bito odbijeno od ionako jadne dnevne najamnine.

Sladjana

pre 15 godina

Sindikati su u pravu, ovde je stvar principa. Naime, krajem aprila ove godine potpisan je Opšti kolektivni ugovor, kome je prisustvovao i predsednik Republike Boris Tadić. Naime, on je tada izjavio: "Nesporazumi među ljudima mogu da se prevaziđu, ali sve zavisi od nas. Svojim delima mi možemo da rešimo sve probleme, kao što nedelima možemo da ih napravimo. Zahvaljujem vam se što ste pronašli kompromis, jer je za to potrebna najveća snaga. On je ujedno poručio da neće voditi demagošku socijalnu politiku". To je čista prevara kojom je predsednik Republike lažnim predstavljanjem činjenica i obećanjima doveo radnike u zabludu, i to namerno pred izbore. Međutim, on je tada (30.04.2008) obećao, što ću ja kao radnik ove zemlje da iskoristim, da će u njegovoj Narodnoj kancelariji početi da radi Kancelarija za radnike, odnosno Odeljenje za pravne poslove, koje će se baviti problemima zaštite prava zaposlenih i obezbeđivanje boljih uslova komunikacije između njih i poslodavaca. Moliću ovo odeljenje i predsednika Republike (moraće da se podeli u dve ličnosti) da me zaštiti od laganja predsednika stranke koja je vodeća u Vladi!!!

(r)evolucija

pre 15 godina

Da verujem u revoluciju, sada bih uprtio "crvenu zastavu" i stao pred skupštinu :)
... Ali kao što nas uči 5. oktobar, nije dovoljno izbaciti šljam iz državnih fotelja, već je problem u kolektivnoj svesti našeg čoveka, a to ne leči revolucija nego EVOLUCIJA. A kako ista traje stotinama godina, svako ko je pametan, a ne želi da bude državni heroj, neka kupi prnje, pa da beži iz ove zemlje dok još može!!!

29. februar

pre 15 godina

SAMA je vlada donela zakon o radu i zakon o platama 2006.g.
SAMA je vlada napisala sta radniku MORA da isplati.
SAMA se vlada ni jednog trenutka nije pridrzavala svog zakona.
SAMO nasi sudovi ne mogu da protumace zakone koje vlada donese.
SAMO kod nas zakoni matematike ne vaze.
Primer (sve ove cifre su danas na internetu i mogu se lako proveriti):
Minimalna cena rada 13 572 d.
Topli obrok 9 576,85
Regres (47 883:12) 3 990,25
----------
27 138,85
A radnik primi 19 000
Mesecno - 8 138,25
I samo da dodam: nisu prekrsili zakone ove zemlje kad su sebi isplatili 1 200 000 din.
Svaka cast.

Milan

pre 15 godina

Ako je vec momentalno aktuelno diskutovati o platama u javnim preduzecima onda nebi samo trebalo o platama direktora i clanova UO vec i o prosecnim primanjima radnika u Telekomu, EPS-u. NIS-u i drugima za koje znamo da su jos uvek neljubazni, da jos uvek se ne brinu o tome da je snabdevanje gradjana besprekorno nego im je jedina briga kako i u tako dobrim platama da dobiju jos koju hiljadu vise.
Posebna pesma su oni iz obrazovanja koji cesto izlaze na ulicu za vece plate ali jos nikada do sada za poboljsanje uslova skolovanja dece zbog kojih su oni tu.
Kenedi je rekao kada je postao predsednik SAD da svako treba sam sebe da pita sta mozes ti da uradis za tvoju zemlju a ne samo sta ona moze za tebe da uradi.

Dragana

pre 15 godina

Samo mi nije jasno zbog cega su RK "Beograd" u celoj ovoj prici jer oni traze ono sto im pripada i sto im sleduje po sudskom resenju a drzava ih zavlaci i nece da im isplati. Retko ko ih navede kao pristutne a niko ne pominje razloge...

Prevodilac

pre 15 godina

Sindikat je u Srbiji bio uvek mlitava i potkupljiva organizacija. Za celog moga zivota ne pamtim nijedan znacajni, veliki strajk. Uloga sindikata je uvek bila: klimni glavom i aplaudiraj vlasti. Ovaj sindikat ustvari nema tradiciju. Ovo ne znaci da sindikat treba da poziva na revoluciju, ali se od njegovih predstavnika ocekuje agresivnija aktivnost u zastiti radnickih prava. Sindikat treba da predstavlja jednu jaku kariku izmedju politike, poslodavaca i radnistva. Jalovo (ne)delovanje ili sutnja ne donosi nikome dobro.