Utorak, 09.12.2008.

01:04

Počelo raspoređivanje Euleksa

Misija Euleks danas je i zvanično počela dvogodišnji mandat na Kosovu. Misija Evropske unije sada ima 1.400 pripadnika, a dostići će broj od 1.900.

Izvor: B92

Poèelo rasporeðivanje Euleksa IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

23 Komentari

Sortiraj po:

Ivan - Toronto

pre 15 godina

Moram priznati da sam pogresio kad sam mislio da EU cinovnici nisu sposobni. Sada se vidi kako su nas nasamarili i jednostavno zaobisli neprelaznu prepreku SB UN, gde Rusi imaju pravo veta.

Bez_Cenzure

pre 15 godina

EULEKS će možda sprovoditi plan Ahtisarija i na sjeveru Kosova ali samo koliko je to moguće, a ako neko misli da će se Srbima na sjeveru nametati zakoni tzv. države Kosovo i da će Srbi smatrati Tačija svojim premijerom ti zaista nemaju veze sa realnošću.

EULEKS će biti samo prisutan na sjeveru Kosova kako bi zadovoljio kosovske Albance ali zastava Kosova neće se nikada tamo vijoriti niti će Priština imati vlast na sjeveru Kosova. To je realnost koju treba poštovati ukoliko ne želimo nove konflikte na Kosovu. Vlast u Prištini bi to mogla jedino nasilnim putem a već smo vidjeli da nasilje na Kosovu nije rješenje a sumnjam da bi Albanci ponovo pribjegavali nasilju jer sada su oči uprte u njih.

Goran

pre 15 godina

EULEKS će izgleda primenjivati zakone tzv. Kosova u albanskom delu dok će Srbima prodavati drugu priču a na administrativnoj granici će biti EU policajci.

EULEKS po svemu sudeći je monitoring misija koja ima manje ovlašćenja nego OHR u BiH. Imaće savetodavnu ulogu.

EU mora negde smestiti svoj birokratski aparat. Ako nije BiH onda je to Kosovo. Probleme će rešavati što sporije samo da bi duže ostali. Deja vu!

Skeptičan sam po pitanju pravde i rešavanja slučajeva ratnih zločina na Kosovu. A ako misle da nateraju Srbe pod kapu Prištine to će ići jako jako teško. Skoro je pa nemoguće!

Prevodilac

pre 15 godina

9. decembar 2008 je dan za istorijske citanke Kosova. Sa Euleksom je Kosovo dobilo tapiju medjunarodne zajednice, koju su izricito zahtevali nasi politicari. I zelja im je bila ispunjena. Istovremeno se Kosovo upisuje u UNO-gruntovnicu.

svi (ni)su isti

pre 15 godina

1. "i da će se srediti haotično stanje u regionu." Zar nije nezavisnost donela harmoniju u region?
2. "ali sam postovao zakone te zemlje placao porez redovno upotrebljavao njihovu valutu jer nisam drugacije ni mogao a ako nisam postovao zakon te zemlje onda taj zakon tj. njegovi predstavnici nasli bi me ne morajuci ja da sa njima "suradjujem"." Kako sad to vazi za Srbe a nije vazilo za Albance?
3. Ni reci o povratku proteranih / raseljenih Srba sa Kosova! Svima puna usta demokratije i prava, ali da bude "kako tata kaze"? Izvinite na izrazu, ali xxxxx takvu demokratiju!
4. "Priznalo ih 50 drzava" - pa sta? A kad ce da ih prizna Solanina Spanija? Zar nikome ne bode oci da Solana sredjuje tudju zemlju a svoju ne moze? Zasto ne dozvoli i njihovim "Albancima" da se samoopredele ako je to ispravno i posteno? A ako nije za Spaniju, kako je onda ispravno i posteno za Srbiju? A ne zaboravite da su oni vec imali svoje "90-te", pre II.sv.rata, i da je od tada zaostalo mnogo toga "ispod tepiha".

Julius

pre 15 godina

Gde su se sakrili (u misju rupu) i sta ce sada reci, svi oni koji su se busali, da nece dozvoliti rasporedjivanje Euleksa i da ce ga ignorisati, a da ce komunicirati samo sa UNMIK-om?
Kako je obavestio Iv de Kermabo predsednika Sejdiua i premijera Tacija, prvog dana pocetka rasporedjivanja Euleksa, na Sveru Kosova je bez problema rasporedjeno 100 pripadnika te misije. Komandir policijske stanice Severnog dela Mitrovice, Milija Milosevic, izjavio novinarima kako je ostvario kontrakt sa pripadnicima Euleksa. Cudo da predstavnici Euleksa nisu kontaktirali Jaksica, Ivanovica i druge predstavnike paralelnih struktura i kolovodje rusilackih i nasilnih demonstracija, nego su kontaktirali sluzbeno lice Kosovske policijske sluzbe?! Da li je to nagovestaj paralisanja i skorog eliminisanja paralelnih struktura i pocetak zakonitog rada.
Na kraju zasedanja Saveta ministara Evropske unije, francuski ministaar spoljnih poslvoa, Bernar Kushner, je novinarima izjavio da je nezsavisnost Kosova priznalo preko 50 drzava, da Kosovo ima svoj Ustav i svoje zakone, i da ce Euleks primenti zakone Kosova.
Bivsi ministar u Vladi Kosova, a sada ministar u Vladi Srbije, Goran Bogdanovic, koliko jucer je izjavio da ce rasporedjivanje Euleksa na Severnom delu Kosova ici sporije i da ce delovanje te misije biti statusno neutralno, a danas kaze da ce ta misija uvesti vladavinu prava (kojeg prava: valjda Ustava i zakona Kosova). Toliko zaoket u shvacanju realnosti mogu postici samo genijalci!
Ni opozicija i civilno drustvo Kosova nije bas odusevljena Planom martija Ahtisarija i misijom Euleks, ali ce ga gutati kao gorku pilulu.
Ja mislim da uvodjenje reda, vladavine prava, efikasno funkcionisanje institucija sistema vlasti, borba proiv korupcije i kriminala, skodi samo kriminalcima, bili oni individualni ili u grupama, bili pripadnici jedne, druge ili trece nacije ili vere. Postenim gradjanim je u interesu vladavina reda i dosledna primena zakona.

ToniK

pre 15 godina

Izgleda da bas to je Balkanski recept za mir - kad se obe strane proglasavaju pobednicima.

Cekaj, pa Srbija tako i trpi sve svoje istorijske poraze!

Eulex

pre 15 godina

Ako je neko gledao vesti od jutros, onda zna da je Solana izjavio kako ce verovatno izvestaj glavnog tuzioca HT u UN-u biti pozitivan, te kako ce na osnovu njega Srbiji biti odmrznut sporazum. A onda je dalje nastavio kako ce Beograd pomoci 'koliko moze' Euleksu.
Dakle, to je to. Dve vezane stvari. Dali smo zeleno svetlo Euleksu u UN-u zarad odmrzavanja sporazuma...
A Eulex je sto je i maloj deci jasno dosao da sprovede plan Ahtisarija (zbog toga je i izmisljen), sto je najgore i na severu Kosova. 'Argumenti' nase vlade kako je to statusno neutralna misija vredjaju iniligenciju.
Pogledajte izjave medjunarodnih zvanicnika i kosovskih politicara pa ce vam sve biti jasno...
Zalazem se za skore izbore jer je ovo valjda prevara gradjana?

dasa

pre 15 godina

Ipak su uspeli da "skrpe" resenje koje svi mogu da komentarisu na svoj nacin. I vlada u Pristini i ona u Beogradu se hvale da su uspeli da nametnu svoje stavove. Mozda je tako i najbolje. Definitivno svima na Balkanu treba vise reda i zakona, a posto to ne mozemo sami, onda moraju da dodju stranci. Jedino se nadam da ce biti mnogo uspesniji nego UNMIK.

(Vlast)a

pre 15 godina

Ocekujem da moja vlada ukine finansiranje ovog Jaksica i njegove tzv vlasti. Ne vole EULEX, ne svidja im se vlast u Beogradu, ali vole pare?! Nadite drugu budalu da vas finansira (mada u mogucnost nalazenja veoma sumnjam!), a ova zemlja ima problema i bez vas. Preusmerite novac na one nesrecnike po enklavama, na izbeglice po Srbiji, na vredne studente i ucenike, na mlade talente, na invalide, radnike koji su ostali bez posla...zapalite pare, ali prestanite da otimate od nas da bi finansirali ovaj verbalni, moralni, finansijski i svaki drugi patriJotski UZAS!!!

Dzoni

pre 15 godina

POstovace tih 6 tacaka kao sto su ispostovali kumanovski sporazum i rezoluciju 1244. Dosli su da nateraju sever kosova pod kapu pristine i to je svakom normalnom jasno kao dan. Na balkanu su srbi ionako jedini koji se nizasta ne pitaju

realni100%

pre 15 godina

“Mi nemamo potrebe nikakve kontakte da održavamo sa Euleksom. Oni nisu naš život, nisu naša hrana, niti vlast. Iz tog razloga mi nećemo sprečavati Euleks u svojoj radnji, ali nećemo sa njima ni sarađivati”, rekao je Jakšić.
Ja sam ziveo u jednoj zapadnoj zemlji i predstavnici zakona samnom nisu suradjivali a niti sam ja sa njima saradjivao ali sam postovao zakone te zemlje placao porez redovno upotrebljavao njihovu valutu jer nisam drugacije ni mogao a ako nisam postovao zakon te zemlje onda taj zakon tj. njegovi predstavnici nasli bi me ne morajuci ja da sa njima "suradjujem".To je demokratija imas svoja prava ali moras postovati i prava zemlje u kojoj zivis i stvaras. A ako i VI gospodine Jaksicu radite to isto na Kosovu ne morate sa nikim saradjivati i mozete voditi svoj zivot kako vi hocete pod uslovom da ne krsite zakone te drzave u kojoj zivite.

Nikola

pre 15 godina

Izjave poput Fridove, Kusnerove, Solanine, Fejtove jasno govore da je cilj EUlkesa da izgradi drzavu Kosovo!I vec su usli i na sever, nema vise zastava UN vijore se zastave EU gde Srbija nije i gde nema Rusije da stavi veto. Predali smo Kosovo u ruke EU gde nemamo nikakav uticaj iz ruku UN gde bez Srbije nije moglo nista da se uradi!

Mile Tranzicija

pre 15 godina

Kostunica, Jeremic, EULEX, nezavisnost Kosova, pad vlade, izbori... samoizolacija, ili saradnja, ovo i jeste "pobeda" ali utoliko da smo sacuvali mir u zemlji, i legalizovali nesto u UN, bez otimacine kao sto je radila prethodna vlada sa Kosovom, pa je bilo sve "ilegalno".

xhefi

pre 15 godina

Euleks vec se rasporedjuje prema svom planu, svidjelo to nekome ili ne, a ja se nadam da ce uspostavljanjem te misije vec poceti da stvari idu pozitivnim pravcem na nacin kako treba, da svi gradjani Kosova bez obzira na nacionalnost, pre svega da imaju slobodu kretanja bez obzira u kom delu, takozvanom (severno ili juzno) i da imaju bolji ekonomski prosperitet. Ovo moze da se postigne ako organi vlasti rade svoj posao kako treba i odgovorno, a i gradjani da izvrsavaju po mogucnosti svoje obaveze.

Ljiljana

pre 15 godina

Mislim da ne bi trebalo apriori zauzimati negativan stav prema misiji Eulexa, status Kosova i njegove institucije, su takve kakve su, a nasi Srbi,narocito iz Severnog dela ne treba da podlezu nikakvim manipulacijama sa bilo koje strane, ionako su drzava u drzavi, a Srbi u enklavama, po meni dobijaju jos jedan vid zastite, koji ne bi smeli da odbiju, zivot se nastavlja, svidelo se to nekima ili ne.

Dragan

pre 15 godina

Tadic i Jeremic veliki poraz u odbrani naseg Kosova(jer je EULEKS dosao da izgradi instuticije nezavisne drzave po njihovom ustavu i ne garantuje integritet kao sto je to cinio UNMIK) pretvaraju u veliku pobedu.Sve je vise izjava(fejt,Solana,Kusner, Frid)a nazalost uskoro ce biti i dela u kom se pokazuje da su nas prevarili oko EULEKSA i da on radi na nezavisnosti i po zakonima nezavisne drzave. U prevodu, Kostunica je bio u pravu, svidelo se to mnogima ili ne

milos

pre 15 godina

Ovo je opet navlakusa. Kad udju na sever nece postovati dogovor. Kao sto nepostuju ni kumanovski sporazum, 1244, dejton....
Zato Srbi pamet u glavu.

Dragan

pre 15 godina

Tadic i Jeremic veliki poraz u odbrani naseg Kosova(jer je EULEKS dosao da izgradi instuticije nezavisne drzave po njihovom ustavu i ne garantuje integritet kao sto je to cinio UNMIK) pretvaraju u veliku pobedu.Sve je vise izjava(fejt,Solana,Kusner, Frid)a nazalost uskoro ce biti i dela u kom se pokazuje da su nas prevarili oko EULEKSA i da on radi na nezavisnosti i po zakonima nezavisne drzave. U prevodu, Kostunica je bio u pravu, svidelo se to mnogima ili ne

milos

pre 15 godina

Ovo je opet navlakusa. Kad udju na sever nece postovati dogovor. Kao sto nepostuju ni kumanovski sporazum, 1244, dejton....
Zato Srbi pamet u glavu.

realni100%

pre 15 godina

“Mi nemamo potrebe nikakve kontakte da održavamo sa Euleksom. Oni nisu naš život, nisu naša hrana, niti vlast. Iz tog razloga mi nećemo sprečavati Euleks u svojoj radnji, ali nećemo sa njima ni sarađivati”, rekao je Jakšić.
Ja sam ziveo u jednoj zapadnoj zemlji i predstavnici zakona samnom nisu suradjivali a niti sam ja sa njima saradjivao ali sam postovao zakone te zemlje placao porez redovno upotrebljavao njihovu valutu jer nisam drugacije ni mogao a ako nisam postovao zakon te zemlje onda taj zakon tj. njegovi predstavnici nasli bi me ne morajuci ja da sa njima "suradjujem".To je demokratija imas svoja prava ali moras postovati i prava zemlje u kojoj zivis i stvaras. A ako i VI gospodine Jaksicu radite to isto na Kosovu ne morate sa nikim saradjivati i mozete voditi svoj zivot kako vi hocete pod uslovom da ne krsite zakone te drzave u kojoj zivite.

(Vlast)a

pre 15 godina

Ocekujem da moja vlada ukine finansiranje ovog Jaksica i njegove tzv vlasti. Ne vole EULEX, ne svidja im se vlast u Beogradu, ali vole pare?! Nadite drugu budalu da vas finansira (mada u mogucnost nalazenja veoma sumnjam!), a ova zemlja ima problema i bez vas. Preusmerite novac na one nesrecnike po enklavama, na izbeglice po Srbiji, na vredne studente i ucenike, na mlade talente, na invalide, radnike koji su ostali bez posla...zapalite pare, ali prestanite da otimate od nas da bi finansirali ovaj verbalni, moralni, finansijski i svaki drugi patriJotski UZAS!!!

Dzoni

pre 15 godina

POstovace tih 6 tacaka kao sto su ispostovali kumanovski sporazum i rezoluciju 1244. Dosli su da nateraju sever kosova pod kapu pristine i to je svakom normalnom jasno kao dan. Na balkanu su srbi ionako jedini koji se nizasta ne pitaju

Nikola

pre 15 godina

Izjave poput Fridove, Kusnerove, Solanine, Fejtove jasno govore da je cilj EUlkesa da izgradi drzavu Kosovo!I vec su usli i na sever, nema vise zastava UN vijore se zastave EU gde Srbija nije i gde nema Rusije da stavi veto. Predali smo Kosovo u ruke EU gde nemamo nikakav uticaj iz ruku UN gde bez Srbije nije moglo nista da se uradi!

Ljiljana

pre 15 godina

Mislim da ne bi trebalo apriori zauzimati negativan stav prema misiji Eulexa, status Kosova i njegove institucije, su takve kakve su, a nasi Srbi,narocito iz Severnog dela ne treba da podlezu nikakvim manipulacijama sa bilo koje strane, ionako su drzava u drzavi, a Srbi u enklavama, po meni dobijaju jos jedan vid zastite, koji ne bi smeli da odbiju, zivot se nastavlja, svidelo se to nekima ili ne.

Julius

pre 15 godina

Gde su se sakrili (u misju rupu) i sta ce sada reci, svi oni koji su se busali, da nece dozvoliti rasporedjivanje Euleksa i da ce ga ignorisati, a da ce komunicirati samo sa UNMIK-om?
Kako je obavestio Iv de Kermabo predsednika Sejdiua i premijera Tacija, prvog dana pocetka rasporedjivanja Euleksa, na Sveru Kosova je bez problema rasporedjeno 100 pripadnika te misije. Komandir policijske stanice Severnog dela Mitrovice, Milija Milosevic, izjavio novinarima kako je ostvario kontrakt sa pripadnicima Euleksa. Cudo da predstavnici Euleksa nisu kontaktirali Jaksica, Ivanovica i druge predstavnike paralelnih struktura i kolovodje rusilackih i nasilnih demonstracija, nego su kontaktirali sluzbeno lice Kosovske policijske sluzbe?! Da li je to nagovestaj paralisanja i skorog eliminisanja paralelnih struktura i pocetak zakonitog rada.
Na kraju zasedanja Saveta ministara Evropske unije, francuski ministaar spoljnih poslvoa, Bernar Kushner, je novinarima izjavio da je nezsavisnost Kosova priznalo preko 50 drzava, da Kosovo ima svoj Ustav i svoje zakone, i da ce Euleks primenti zakone Kosova.
Bivsi ministar u Vladi Kosova, a sada ministar u Vladi Srbije, Goran Bogdanovic, koliko jucer je izjavio da ce rasporedjivanje Euleksa na Severnom delu Kosova ici sporije i da ce delovanje te misije biti statusno neutralno, a danas kaze da ce ta misija uvesti vladavinu prava (kojeg prava: valjda Ustava i zakona Kosova). Toliko zaoket u shvacanju realnosti mogu postici samo genijalci!
Ni opozicija i civilno drustvo Kosova nije bas odusevljena Planom martija Ahtisarija i misijom Euleks, ali ce ga gutati kao gorku pilulu.
Ja mislim da uvodjenje reda, vladavine prava, efikasno funkcionisanje institucija sistema vlasti, borba proiv korupcije i kriminala, skodi samo kriminalcima, bili oni individualni ili u grupama, bili pripadnici jedne, druge ili trece nacije ili vere. Postenim gradjanim je u interesu vladavina reda i dosledna primena zakona.

xhefi

pre 15 godina

Euleks vec se rasporedjuje prema svom planu, svidjelo to nekome ili ne, a ja se nadam da ce uspostavljanjem te misije vec poceti da stvari idu pozitivnim pravcem na nacin kako treba, da svi gradjani Kosova bez obzira na nacionalnost, pre svega da imaju slobodu kretanja bez obzira u kom delu, takozvanom (severno ili juzno) i da imaju bolji ekonomski prosperitet. Ovo moze da se postigne ako organi vlasti rade svoj posao kako treba i odgovorno, a i gradjani da izvrsavaju po mogucnosti svoje obaveze.

Eulex

pre 15 godina

Ako je neko gledao vesti od jutros, onda zna da je Solana izjavio kako ce verovatno izvestaj glavnog tuzioca HT u UN-u biti pozitivan, te kako ce na osnovu njega Srbiji biti odmrznut sporazum. A onda je dalje nastavio kako ce Beograd pomoci 'koliko moze' Euleksu.
Dakle, to je to. Dve vezane stvari. Dali smo zeleno svetlo Euleksu u UN-u zarad odmrzavanja sporazuma...
A Eulex je sto je i maloj deci jasno dosao da sprovede plan Ahtisarija (zbog toga je i izmisljen), sto je najgore i na severu Kosova. 'Argumenti' nase vlade kako je to statusno neutralna misija vredjaju iniligenciju.
Pogledajte izjave medjunarodnih zvanicnika i kosovskih politicara pa ce vam sve biti jasno...
Zalazem se za skore izbore jer je ovo valjda prevara gradjana?

ToniK

pre 15 godina

Izgleda da bas to je Balkanski recept za mir - kad se obe strane proglasavaju pobednicima.

Cekaj, pa Srbija tako i trpi sve svoje istorijske poraze!

Ivan - Toronto

pre 15 godina

Moram priznati da sam pogresio kad sam mislio da EU cinovnici nisu sposobni. Sada se vidi kako su nas nasamarili i jednostavno zaobisli neprelaznu prepreku SB UN, gde Rusi imaju pravo veta.

dasa

pre 15 godina

Ipak su uspeli da "skrpe" resenje koje svi mogu da komentarisu na svoj nacin. I vlada u Pristini i ona u Beogradu se hvale da su uspeli da nametnu svoje stavove. Mozda je tako i najbolje. Definitivno svima na Balkanu treba vise reda i zakona, a posto to ne mozemo sami, onda moraju da dodju stranci. Jedino se nadam da ce biti mnogo uspesniji nego UNMIK.

svi (ni)su isti

pre 15 godina

1. "i da će se srediti haotično stanje u regionu." Zar nije nezavisnost donela harmoniju u region?
2. "ali sam postovao zakone te zemlje placao porez redovno upotrebljavao njihovu valutu jer nisam drugacije ni mogao a ako nisam postovao zakon te zemlje onda taj zakon tj. njegovi predstavnici nasli bi me ne morajuci ja da sa njima "suradjujem"." Kako sad to vazi za Srbe a nije vazilo za Albance?
3. Ni reci o povratku proteranih / raseljenih Srba sa Kosova! Svima puna usta demokratije i prava, ali da bude "kako tata kaze"? Izvinite na izrazu, ali xxxxx takvu demokratiju!
4. "Priznalo ih 50 drzava" - pa sta? A kad ce da ih prizna Solanina Spanija? Zar nikome ne bode oci da Solana sredjuje tudju zemlju a svoju ne moze? Zasto ne dozvoli i njihovim "Albancima" da se samoopredele ako je to ispravno i posteno? A ako nije za Spaniju, kako je onda ispravno i posteno za Srbiju? A ne zaboravite da su oni vec imali svoje "90-te", pre II.sv.rata, i da je od tada zaostalo mnogo toga "ispod tepiha".

Prevodilac

pre 15 godina

9. decembar 2008 je dan za istorijske citanke Kosova. Sa Euleksom je Kosovo dobilo tapiju medjunarodne zajednice, koju su izricito zahtevali nasi politicari. I zelja im je bila ispunjena. Istovremeno se Kosovo upisuje u UNO-gruntovnicu.

Goran

pre 15 godina

EULEKS će izgleda primenjivati zakone tzv. Kosova u albanskom delu dok će Srbima prodavati drugu priču a na administrativnoj granici će biti EU policajci.

EULEKS po svemu sudeći je monitoring misija koja ima manje ovlašćenja nego OHR u BiH. Imaće savetodavnu ulogu.

EU mora negde smestiti svoj birokratski aparat. Ako nije BiH onda je to Kosovo. Probleme će rešavati što sporije samo da bi duže ostali. Deja vu!

Skeptičan sam po pitanju pravde i rešavanja slučajeva ratnih zločina na Kosovu. A ako misle da nateraju Srbe pod kapu Prištine to će ići jako jako teško. Skoro je pa nemoguće!

Bez_Cenzure

pre 15 godina

EULEKS će možda sprovoditi plan Ahtisarija i na sjeveru Kosova ali samo koliko je to moguće, a ako neko misli da će se Srbima na sjeveru nametati zakoni tzv. države Kosovo i da će Srbi smatrati Tačija svojim premijerom ti zaista nemaju veze sa realnošću.

EULEKS će biti samo prisutan na sjeveru Kosova kako bi zadovoljio kosovske Albance ali zastava Kosova neće se nikada tamo vijoriti niti će Priština imati vlast na sjeveru Kosova. To je realnost koju treba poštovati ukoliko ne želimo nove konflikte na Kosovu. Vlast u Prištini bi to mogla jedino nasilnim putem a već smo vidjeli da nasilje na Kosovu nije rješenje a sumnjam da bi Albanci ponovo pribjegavali nasilju jer sada su oči uprte u njih.

Mile Tranzicija

pre 15 godina

Kostunica, Jeremic, EULEX, nezavisnost Kosova, pad vlade, izbori... samoizolacija, ili saradnja, ovo i jeste "pobeda" ali utoliko da smo sacuvali mir u zemlji, i legalizovali nesto u UN, bez otimacine kao sto je radila prethodna vlada sa Kosovom, pa je bilo sve "ilegalno".

milos

pre 15 godina

Ovo je opet navlakusa. Kad udju na sever nece postovati dogovor. Kao sto nepostuju ni kumanovski sporazum, 1244, dejton....
Zato Srbi pamet u glavu.

Dragan

pre 15 godina

Tadic i Jeremic veliki poraz u odbrani naseg Kosova(jer je EULEKS dosao da izgradi instuticije nezavisne drzave po njihovom ustavu i ne garantuje integritet kao sto je to cinio UNMIK) pretvaraju u veliku pobedu.Sve je vise izjava(fejt,Solana,Kusner, Frid)a nazalost uskoro ce biti i dela u kom se pokazuje da su nas prevarili oko EULEKSA i da on radi na nezavisnosti i po zakonima nezavisne drzave. U prevodu, Kostunica je bio u pravu, svidelo se to mnogima ili ne

Bez_Cenzure

pre 15 godina

EULEKS će možda sprovoditi plan Ahtisarija i na sjeveru Kosova ali samo koliko je to moguće, a ako neko misli da će se Srbima na sjeveru nametati zakoni tzv. države Kosovo i da će Srbi smatrati Tačija svojim premijerom ti zaista nemaju veze sa realnošću.

EULEKS će biti samo prisutan na sjeveru Kosova kako bi zadovoljio kosovske Albance ali zastava Kosova neće se nikada tamo vijoriti niti će Priština imati vlast na sjeveru Kosova. To je realnost koju treba poštovati ukoliko ne želimo nove konflikte na Kosovu. Vlast u Prištini bi to mogla jedino nasilnim putem a već smo vidjeli da nasilje na Kosovu nije rješenje a sumnjam da bi Albanci ponovo pribjegavali nasilju jer sada su oči uprte u njih.

svi (ni)su isti

pre 15 godina

1. "i da će se srediti haotično stanje u regionu." Zar nije nezavisnost donela harmoniju u region?
2. "ali sam postovao zakone te zemlje placao porez redovno upotrebljavao njihovu valutu jer nisam drugacije ni mogao a ako nisam postovao zakon te zemlje onda taj zakon tj. njegovi predstavnici nasli bi me ne morajuci ja da sa njima "suradjujem"." Kako sad to vazi za Srbe a nije vazilo za Albance?
3. Ni reci o povratku proteranih / raseljenih Srba sa Kosova! Svima puna usta demokratije i prava, ali da bude "kako tata kaze"? Izvinite na izrazu, ali xxxxx takvu demokratiju!
4. "Priznalo ih 50 drzava" - pa sta? A kad ce da ih prizna Solanina Spanija? Zar nikome ne bode oci da Solana sredjuje tudju zemlju a svoju ne moze? Zasto ne dozvoli i njihovim "Albancima" da se samoopredele ako je to ispravno i posteno? A ako nije za Spaniju, kako je onda ispravno i posteno za Srbiju? A ne zaboravite da su oni vec imali svoje "90-te", pre II.sv.rata, i da je od tada zaostalo mnogo toga "ispod tepiha".

realni100%

pre 15 godina

“Mi nemamo potrebe nikakve kontakte da održavamo sa Euleksom. Oni nisu naš život, nisu naša hrana, niti vlast. Iz tog razloga mi nećemo sprečavati Euleks u svojoj radnji, ali nećemo sa njima ni sarađivati”, rekao je Jakšić.
Ja sam ziveo u jednoj zapadnoj zemlji i predstavnici zakona samnom nisu suradjivali a niti sam ja sa njima saradjivao ali sam postovao zakone te zemlje placao porez redovno upotrebljavao njihovu valutu jer nisam drugacije ni mogao a ako nisam postovao zakon te zemlje onda taj zakon tj. njegovi predstavnici nasli bi me ne morajuci ja da sa njima "suradjujem".To je demokratija imas svoja prava ali moras postovati i prava zemlje u kojoj zivis i stvaras. A ako i VI gospodine Jaksicu radite to isto na Kosovu ne morate sa nikim saradjivati i mozete voditi svoj zivot kako vi hocete pod uslovom da ne krsite zakone te drzave u kojoj zivite.

Goran

pre 15 godina

EULEKS će izgleda primenjivati zakone tzv. Kosova u albanskom delu dok će Srbima prodavati drugu priču a na administrativnoj granici će biti EU policajci.

EULEKS po svemu sudeći je monitoring misija koja ima manje ovlašćenja nego OHR u BiH. Imaće savetodavnu ulogu.

EU mora negde smestiti svoj birokratski aparat. Ako nije BiH onda je to Kosovo. Probleme će rešavati što sporije samo da bi duže ostali. Deja vu!

Skeptičan sam po pitanju pravde i rešavanja slučajeva ratnih zločina na Kosovu. A ako misle da nateraju Srbe pod kapu Prištine to će ići jako jako teško. Skoro je pa nemoguće!

Ljiljana

pre 15 godina

Mislim da ne bi trebalo apriori zauzimati negativan stav prema misiji Eulexa, status Kosova i njegove institucije, su takve kakve su, a nasi Srbi,narocito iz Severnog dela ne treba da podlezu nikakvim manipulacijama sa bilo koje strane, ionako su drzava u drzavi, a Srbi u enklavama, po meni dobijaju jos jedan vid zastite, koji ne bi smeli da odbiju, zivot se nastavlja, svidelo se to nekima ili ne.

xhefi

pre 15 godina

Euleks vec se rasporedjuje prema svom planu, svidjelo to nekome ili ne, a ja se nadam da ce uspostavljanjem te misije vec poceti da stvari idu pozitivnim pravcem na nacin kako treba, da svi gradjani Kosova bez obzira na nacionalnost, pre svega da imaju slobodu kretanja bez obzira u kom delu, takozvanom (severno ili juzno) i da imaju bolji ekonomski prosperitet. Ovo moze da se postigne ako organi vlasti rade svoj posao kako treba i odgovorno, a i gradjani da izvrsavaju po mogucnosti svoje obaveze.

Julius

pre 15 godina

Gde su se sakrili (u misju rupu) i sta ce sada reci, svi oni koji su se busali, da nece dozvoliti rasporedjivanje Euleksa i da ce ga ignorisati, a da ce komunicirati samo sa UNMIK-om?
Kako je obavestio Iv de Kermabo predsednika Sejdiua i premijera Tacija, prvog dana pocetka rasporedjivanja Euleksa, na Sveru Kosova je bez problema rasporedjeno 100 pripadnika te misije. Komandir policijske stanice Severnog dela Mitrovice, Milija Milosevic, izjavio novinarima kako je ostvario kontrakt sa pripadnicima Euleksa. Cudo da predstavnici Euleksa nisu kontaktirali Jaksica, Ivanovica i druge predstavnike paralelnih struktura i kolovodje rusilackih i nasilnih demonstracija, nego su kontaktirali sluzbeno lice Kosovske policijske sluzbe?! Da li je to nagovestaj paralisanja i skorog eliminisanja paralelnih struktura i pocetak zakonitog rada.
Na kraju zasedanja Saveta ministara Evropske unije, francuski ministaar spoljnih poslvoa, Bernar Kushner, je novinarima izjavio da je nezsavisnost Kosova priznalo preko 50 drzava, da Kosovo ima svoj Ustav i svoje zakone, i da ce Euleks primenti zakone Kosova.
Bivsi ministar u Vladi Kosova, a sada ministar u Vladi Srbije, Goran Bogdanovic, koliko jucer je izjavio da ce rasporedjivanje Euleksa na Severnom delu Kosova ici sporije i da ce delovanje te misije biti statusno neutralno, a danas kaze da ce ta misija uvesti vladavinu prava (kojeg prava: valjda Ustava i zakona Kosova). Toliko zaoket u shvacanju realnosti mogu postici samo genijalci!
Ni opozicija i civilno drustvo Kosova nije bas odusevljena Planom martija Ahtisarija i misijom Euleks, ali ce ga gutati kao gorku pilulu.
Ja mislim da uvodjenje reda, vladavine prava, efikasno funkcionisanje institucija sistema vlasti, borba proiv korupcije i kriminala, skodi samo kriminalcima, bili oni individualni ili u grupama, bili pripadnici jedne, druge ili trece nacije ili vere. Postenim gradjanim je u interesu vladavina reda i dosledna primena zakona.

Mile Tranzicija

pre 15 godina

Kostunica, Jeremic, EULEX, nezavisnost Kosova, pad vlade, izbori... samoizolacija, ili saradnja, ovo i jeste "pobeda" ali utoliko da smo sacuvali mir u zemlji, i legalizovali nesto u UN, bez otimacine kao sto je radila prethodna vlada sa Kosovom, pa je bilo sve "ilegalno".

(Vlast)a

pre 15 godina

Ocekujem da moja vlada ukine finansiranje ovog Jaksica i njegove tzv vlasti. Ne vole EULEX, ne svidja im se vlast u Beogradu, ali vole pare?! Nadite drugu budalu da vas finansira (mada u mogucnost nalazenja veoma sumnjam!), a ova zemlja ima problema i bez vas. Preusmerite novac na one nesrecnike po enklavama, na izbeglice po Srbiji, na vredne studente i ucenike, na mlade talente, na invalide, radnike koji su ostali bez posla...zapalite pare, ali prestanite da otimate od nas da bi finansirali ovaj verbalni, moralni, finansijski i svaki drugi patriJotski UZAS!!!

Prevodilac

pre 15 godina

9. decembar 2008 je dan za istorijske citanke Kosova. Sa Euleksom je Kosovo dobilo tapiju medjunarodne zajednice, koju su izricito zahtevali nasi politicari. I zelja im je bila ispunjena. Istovremeno se Kosovo upisuje u UNO-gruntovnicu.

Nikola

pre 15 godina

Izjave poput Fridove, Kusnerove, Solanine, Fejtove jasno govore da je cilj EUlkesa da izgradi drzavu Kosovo!I vec su usli i na sever, nema vise zastava UN vijore se zastave EU gde Srbija nije i gde nema Rusije da stavi veto. Predali smo Kosovo u ruke EU gde nemamo nikakav uticaj iz ruku UN gde bez Srbije nije moglo nista da se uradi!

Dzoni

pre 15 godina

POstovace tih 6 tacaka kao sto su ispostovali kumanovski sporazum i rezoluciju 1244. Dosli su da nateraju sever kosova pod kapu pristine i to je svakom normalnom jasno kao dan. Na balkanu su srbi ionako jedini koji se nizasta ne pitaju

Eulex

pre 15 godina

Ako je neko gledao vesti od jutros, onda zna da je Solana izjavio kako ce verovatno izvestaj glavnog tuzioca HT u UN-u biti pozitivan, te kako ce na osnovu njega Srbiji biti odmrznut sporazum. A onda je dalje nastavio kako ce Beograd pomoci 'koliko moze' Euleksu.
Dakle, to je to. Dve vezane stvari. Dali smo zeleno svetlo Euleksu u UN-u zarad odmrzavanja sporazuma...
A Eulex je sto je i maloj deci jasno dosao da sprovede plan Ahtisarija (zbog toga je i izmisljen), sto je najgore i na severu Kosova. 'Argumenti' nase vlade kako je to statusno neutralna misija vredjaju iniligenciju.
Pogledajte izjave medjunarodnih zvanicnika i kosovskih politicara pa ce vam sve biti jasno...
Zalazem se za skore izbore jer je ovo valjda prevara gradjana?

ToniK

pre 15 godina

Izgleda da bas to je Balkanski recept za mir - kad se obe strane proglasavaju pobednicima.

Cekaj, pa Srbija tako i trpi sve svoje istorijske poraze!

Ivan - Toronto

pre 15 godina

Moram priznati da sam pogresio kad sam mislio da EU cinovnici nisu sposobni. Sada se vidi kako su nas nasamarili i jednostavno zaobisli neprelaznu prepreku SB UN, gde Rusi imaju pravo veta.

dasa

pre 15 godina

Ipak su uspeli da "skrpe" resenje koje svi mogu da komentarisu na svoj nacin. I vlada u Pristini i ona u Beogradu se hvale da su uspeli da nametnu svoje stavove. Mozda je tako i najbolje. Definitivno svima na Balkanu treba vise reda i zakona, a posto to ne mozemo sami, onda moraju da dodju stranci. Jedino se nadam da ce biti mnogo uspesniji nego UNMIK.