Utorak, 18.11.2008.

07:50

Godišnjica ulaska JNA u Vukovar

Na današnji dan pre 17 godina jedinice bivše Jugoslovenske narodne armije ušle su u hrvatski grad Vukovar, čime su okončane tromesečne borbe.

Izvor: B92

Godišnjica ulaska JNA u Vukovar IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

31 Komentari

Sortiraj po:

Vanja

pre 15 godina

A ja sam 1990 imao 18 godnina i pamtim stvari na jedan malo drugačiji način a ne:

Odlicno se secam da su se u jesen 1990. godine na ulicama malog slavonskog gradica pojavile patrole hrvatskih policajaca sa kalasnjikovima na ledjima! To je dakle, mesecima pre izbijanja bilo kakvih sukoba i vise od godinu dana pre Vukovara!

Jer sukob je ipak izbio ranije, Stvaranjen tzv SAO Krajina i balvanima. Ja sam naime imao "čast" da prođem zadnjim vlakom kroz Knin (8 mj 1990) prije blokade na koga je pucano, itd.
Pa je sintagma da su sukobi počeli u 8 mj 1991 više nego pogrešna. Za oružije koje se uvozilo znalo se da će trebati zbog toga što se znalo da poslje Slovenije dolazi na red Hrvatska, Rašković, Martić, Šešelj, Paroški, Hađić, Babić, Zelembaba i ostali su nam to jasno dali do znanja. Plus što je oružije TO Hrvatske nezakonito oduzeto. Kasarne su blokirane jer je iz dosta njih pucano na domaće gradove.
Naravno da je za sve trebalo izgovor pa je i uzročno-posljedični niz za obje strane malo drugačiji. A kako kaže jedan gospodin gore, Hrvatska nije imala sredstava da dođe do Šida,(nije ni namjeravala) Srbija je da dođe do Zagreba, Miloševićev problem za Srbiju je bio taj što u toj namjeri nije uspjela.
I još nešto: U srpskoj javnosti pojačano je , zadnjih godina revidiranje povijesti i apsolutno "pranje ruku" od svih negativnih događaja 90-ih. Problem je u tome što će to štetiti najviše samoj Srbiji kao takvoj

Senta Zoran

pre 15 godina

Secam se slike razrusenog Vukovara i njegovih stanovnika koji ga napustaju. Imam samo toliko snage da sednem i slusam pesmu Molitva od Partibrejkersa.

Deki NS

pre 15 godina

Ovo je izvlacenje iz konteksta...
Izgleda da su svi "zaboravili" kako su se stvari u Hrvatskoj odvijale '90 i '91 godine..
Podseticu vas na neke detalje!
Ziveo sam u hrvatskoj (tamo sam rodjen i ziveo do 13 godine, tacnije do 1991.)
Odlicno se secam da su se u jesen 1990. godine na ulicama malog slavonskog gradica pojavile patrole hrvatskih policajaca sa kalasnjikovima na ledjima! To je dakle, mesecima pre izbijanja bilo kakvih sukoba i vise od godinu dana pre Vukovara!
U isto vreme su mi skolski "drugari" govorili "Srbine mars iz Hrvatske!" - iako sam dete iz mesovitog braka!!
Istovremeno, hrvatska (tada u sastavu SFRJ) ilegalno uvozi slepere pune naoruzanja i deli to oruzje buducim "braniteljima"! Postavlja se pitanje kako su to oni znali da ce im trebati? U to vreme niko nikoga nije napadao...
Od pocetka 1991. godine pocinje dizanje u vazduh videnijih Srba! Tacnije, Srbima koji su bili ugledniji i imucniji, nocu bi postavljali bombe u kuce i lokale.. Ovo znaju svi koji su u tovreme ziveli u bilo kom gradu u hrvatskoj!! To je takodje bilo pre izbijanja oruzanih sukoba u hrvatskoj..
Kasarne JNA su bile rasporedjene u SVIM republikama bivse SFRJ, pa tako i u Hrvatskoj.. U tim kasarnama su godinama radili isti ljudi, koji su bili pripadnici svih nacionalnih zajednica bivse SFRJ!
Odjedno, preko noci, hrvatske vlasti proglasavaju JNA okupatorom!?
JNA je bila jedina legalna oruzana formacija u SFRJ u to vreme, a SFRJ je bila jedini medjunarodno priznati subjekat u to vreme! Medjutim hrvatske vlasti to nije sprecilo da se organizuju blokade kasarni, a zatim i oruzani napadi i zauzimanje istih!

I tako dolazimo do nesrecnog Vukovara.. U Vukovaru je takodje pokusan vise puta ponavljan scenario (Varazdin, Bjelovar...) da se najpre izvrsi blokada kasarne, a zatim i da se ona zauzme, kako bi hrvatske paravojne snage dosle do naoruzanja JNA. Vukovar se razlikovao jedino po ishodu, obe strane su bile istrajne u svojim namerama.. Hrvatska da zauzme tu kasarnu, a JNA da je odbrani.. I desila se katastrofa...

igor ns

pre 15 godina

... U opštini Vukovaru je po popisu iz 1991. živelo 84.189 stanovnika, od čega su 36.910 (43,8%/) bili Hrvati, 31.445 (37,4%) Srbi, 6124 (7,3%) Jugosloveni, 1375 (1,6%) Mađari i 8335 (9,9%) ostalih.

kisa

pre 15 godina

Cinjenica da Hrvatska nije okupirala Sid nije u tome sto Hrvatska nije zelela nego efektivno nije mogla. Vrlo brzo smo zaboravili da je Tudjman dosao na vlast kampanjom koja je proklamovala "Hrvatsku do Zemuna - u povijesnim granicama ". Ta ratnicka retorika i njeno polako ostvarivanje u prvim mesecima HDZ vlasti imale su rat i istrebljenje Srpstva na teritoriji Hrvatske kao imperativ. Svi to dobro znamo u razvoju dogadjaja koji su sledili. Da je kojim slucajem situacija u Evropi bila drugacija danas bi Srbija proslavljala dan velike pobede jer iskreno receno mladici u uniformama JNA se jesu borili za svoju zemlju i branili je od nacistickih secesionista. No neo konzervativcima Amerike i Evrope bio je cilj pomeriti stari zid i napraviti novi malo Istocnije. I time je Srbima naravno dodeljeno opet pravo na kratku memoriju i pamet, pa ih se lako danas da ubediti u bilo koju serviranu pricu.
I pored svega spokoj svim nevinim zrtvama rata za Vukovar i svim palim borcima JNA.

miiki

pre 15 godina

JNA nije "usla u Vukovar" gospodo, nego ga oslobodila od paravojnih-teroristickih grupacija pod okriljem jedne partije u tada ne priznatoj samoproklamovanoj republici u sastavu SFRJ. Mnogi vojnici JNA su samo casno vrsili svoju ustavom definisanu obavezu. Pitajmo se ko su bili dobrovoljci, para-vojske, vikend ratnici, razne garde sadasnjih velikih demokrata i boraca za pravnu drzavu i demokratiju. Da ne spominjem drugu stranu,jer za mene su oni i dan danas obicni teroristi, jer su pucali i na svoju decu koja su tada jos uvek bila u JNA.
Dugujemo samo zahvalnost Gardiskoj motorizovanoj brigadi iz Beograda za sve sto su uradili za lojalne gradjane tadasnje SFRJ. Oni svoju zakletvu nisu pogazili za razliku od "zapovjednika ZNG, HOS-a, Crne legije, Mambi itd". Mogu da razumem Hrvatski Narod da stvari gleda njihovim ocima i da za to nadje opravdanje,ali menjati teze i obmanjivati svoj Narod u vezi oruzane pobune u Hrvatskoj to ne razumem. Pomenite nekada i Loru u Splitu, oficire JNA pobijene po predaji kasarne u Varazdinu, Tuzlansku kolonu, zaklane teritorijalce na Plitvicama, Osijek, e gospodo ima toga puno ali se izgleda Vi toga ne secate. A mozda i bolje!
miiki

Kobilic

pre 15 godina

U Vukovaru su prije početka zla u miru i slozi živjeli pripadnici više od 30 naroda. Voz smrti se nije slučajno zaustavio prvo baš tamo. Vukovar je trebao psolužiti kao primjer ludih nacionalšovinista da ljudi različitih vjera i nacija ne mogu živjeti zajedno. Zato je pretvoren u prah i pepeo..

nebojsa

pre 15 godina

To je bio jedan opsti haos... JNA jeste bila utrenirana armija ali istovremeno i multinacionalna-narodna gde su se po politickoj podobnosti primali kadrovi i slali na razlicite lokacije sluzbovanja u SFRJ. Ta ista JNA je dozivela raspad i gomilu dezerterstva hrvatskih, slovenackih, makedonskih pa i srpskih oficira i koamanda nad njom je bila daleko od one od pre 1991. Sa druge strane nikada nije ni uvezbavana za gradjanski rat jer se verovalo da je "bratstvo i jedinstvo" toliko jako da ga nece ni biti. Setimo se Titove izjave sa vojnih vezbi da "sa spremamo kao da ce rat biti sutra a zivimo kao da ce mir biti 100 god" ili one glupave fraze sa vezbi TO: "nista nas nesme iznenaditi". Taj opsti haos je bio neminovan raspadom jedne multinacionalne i multireligiozne drzave u kojoj nisu bili svedeni racuni jos od WW2.... Sam Mesic je izjavio da su tri faktora drzali Jugoslaviju zajedno: Tito, KPJ i JNA, i da razbijanjem ova tri cinioca Hrvatska ce dobiti ono sto zeli... I dobila je...

Aleksandar

pre 15 godina

Oko Vukovara se mora poznavati istina da bi se diskutovalo. Isti se dvadesetak godina pripremao za rat. Magacina, bolnica, hrane, municije i vojne opreme je u podzemnim tunelima bilo vise nego na povrsini. U Vukovaru su bile paravojne formacije, ne "branitelji", koje su rusile kuce Srba i ubijali ih, a takodje blokirali i kasarnu JNA kojoj je pretilo unistenje. Jedinice JNA su samo resavale taj problem. Kada se shvatilo da je Vukovar utvrdjen kao Staljingrad, na isti je izbaceno na desetine hiljada tona celika, ali, sa obe strane, ukupno oko 300 hiljada. U gradu je posejano i oko 2 miliona mina i eksplozivnih naprava bez ikakvih planova. Bez obzira sto su se u Vukovaru utvrdile paravojne formacije, civilne zrtve i zrtve koje su naknadno ucinjene kroz pojedinacne ili grupne zlocine, se moraju sankcionisati. Srbija je to i uradila, a sta je uradila Hrvatska?

Sremac

pre 15 godina

Istine radi, Vukovar sa svojom okolinom je, etnicki i demografski gledano, apsolutno vecinski bio srpski, a i lokalna vlast nakon prvih izbora je pripala Srbima. Medjutim, pitanje uopste nije jednostavno, kako se cesto predstavlja, a stice se utisak kao da su Srbija i svi Srbi u Vukovaru vodili kolonijalne ratove u nekom dalekom delu sveta. Ko je dao pravo da se u taj grad salje zloglasni MUP Tudjmanovog rezima nakon izbora, da povampiruje izrazito tesko i emotivno breme genocida iz II svetskog rata koji je nosila srpska vecinska zajednica tog grada, ko je njih uopste pitao da li zele Tudjmanov MUP i raznorazne izrazito sumnjive strukture povezane sa njim u svom gradu u kome su bili na vlasti na lokalnom nivou, ko je najpre odgovoran za zlodela, pritiske, proterivanja i patnju gradjana Vukovara nakon nasilnog dolaska Tudjmanovog MUP-a maja/juna 1991. godine? Po tada veoma svezem secanju na iskustva iz II svetskog rata sa gradom Vukovarom i okolinom, nakon nasilnog dolaska cele te ikonografije u grad maja/juna 1991. godine, kome su njegovi gradjani mogli da se obrate za pomoc? Tudjmanu? Bez iluzija, molicu lepo.

m

pre 15 godina

ono sto je meni najzalosnije je sto danas vecina hrvata misli da je zrtvovanjje Vukovara bilo vredno tisuclecneg sna, danas vrh Hrvatske ima gde da dodje, danas se slavi verovatno negde u Veterniku ili Sremcici, Vukovarci glade svoje junacke grudi, malobrojni vukovarski srbi se ubedjuju da su bili na pravoj strani... posle svega svi su zadovoljni, i to je ono sto boli...

Konstantinos Veliki

pre 15 godina

Srbi u Vukovaru su cinili manje od 40% posto ukupnog stanovnika grada. Tko im je dao pravo da brutalno razruse grad i "ociste" ga od njegovih stanovnika? Vukovar nije uzrok, on je posljedica sulude Miloseviceve politike nasilnog razbijanja SFRJ.
I Kucan i Tudman i Izetbegovic i K. Gligorov su bili "produkti" i rezultat ovakve katastrofalne politike Srbije s kraja XX stoljeca a nikako ne njegova posljedica!

zagrepcanin

pre 15 godina

Danas sam prvi put dosao u Vukovar iz Zagreba sa 19 godina i kad sam usao u grad sjeo sam na prvu klupicu i nisam mogao krenuti dalje....noge me nisu slusale...pomolio sam se za sve branitelje i nevine civile s obje strane...Mrziti ne treba,ali oprostiti nikada...

Boris

pre 15 godina

Dusa me zaboli kad se setim svega...Vukovara, sta smo nekad imali i kako je dobro nam bilo i sta se je sve desilo te proklete '91. i nakon nje... Ko je to imao za pravo da naredi unistenje jednog predivnog grada, grada di smo svi zivili i radili skupa, koje mogao da naredi da se unisti 80,000 zivota stanovnika Vukovara. Niakad i niko nam nece vratiti nase poslove, nase zivote, clanove familije, kuce, prijatelje, bracu, sestre, rodjake, sve divne uspomene sto smo imali u Vukovaru. Niko i nikad, samo ostaje vecna bol u srcu i izmrvacrena dusa od strahota korz koje vecina ljudi i ne moze ni da hoce da zamisli. Ako ima Boga molim ga ili nju da sudi svima sto su imali prste u ubijanju Vukovara i svih nasih zivota!
-Jedan Vukovarac iz mesanog braka, koji je izgubio jako puno, i morao otici iz rodnog grada daeko u beli svet trbuhom za kruhom.

djuli

pre 15 godina

Vukovar je simbol stradanja jedne bezumne politike Milosevica i njegovih poltrona a to mislim na rukovostvo dadasnjega JNA,koja nije imala hrabrosti da se protivi jednom takvom bezumlju.Neka je vecna slava zrtvama Vukovara.

Jugosloven

pre 15 godina

Vukovar nije razorila nikakva "JNA" vec njene odmetnute jedinice i generali koji su se stavili na raspolaganje Srbiji (kao sto su stavljali na raspolaganje i drugim drzavama nastalim na rusevinama Jugoslavije). Cudno je medjutim da pored "JNA" slucajno zaboravljate da pomenete i ulogu koju je u "oslobadjanju" Vukovara imala drzava Srbija i njena teritorijalna odbrana, policija, tajne sluzbe, politicke partije, mediji, javnost, dobrovoljci, paravojne jedinice... cisto da se ne zaboravi...

Sremac

pre 15 godina

Vukovar je tada jos uvek bio jugoslovenski grad, s obzirom da je hrvatska priznata tek januara ili februara 1992, a u gradu je oduvek zivela znacajna srpska vecina. Pritom, srpska zajednica Vukovara ima jako gorka iskustva sa osnivanjima nezavisnih hrvatskih drzava, ukljucujuci i 1941. i 1991. godinu. Cisto istine radi i kao odgovor na pitanje onih koji ne znaju sta sad Srbi rade tamo...

Bucko razmisljam

pre 15 godina

JEDVA 6 komentara na ovu Vest najbolje pokazuje da su sukobi na tlu bivse YU "KONACNO ZABORAVLJENI" i da se vise niko ne "osvrce" na njih ! HVALA BOGU !!!

Goran

pre 15 godina

Meni nesta nije jasno: u 1991. je JNA bila najizvezbanija, najopremljenija i najorganizovanija oruzana formacija na tom podrucju. Prema tome, u njenim redovima je trebao da bude visi nivo kontrole( i kao posledica: veca odgovornost komandanata) . Hrvatske snage nasuprotno tome su bile samoorganizovane grupice civila po mesnim zajednicama. Činjenica jeste da je grad sravnjen sa zemljom i da je ubijeno par hiljada (stvarnih) civila. JNa je jedina imala sredstva i da se ona upotebe je trebalo vise od odluke jednog pukovnika (Mrksica 20g, Šljivancanina 5g). A radi ubojstava civila - ja tesko verujem da se pod kontrolom onakve JNA moglo desiti da grupica od 20 likova iz jednice pod nazivom "Leva supoderica" ubije toliko ljudi. Pitanje za sve vas: da je obratna situacija- da je Hrvatska vojska napala Šid i da se desilo kao u Vukovaru: da li bi bili zadovoljni da su kaznjeni samo 1 pukovnik i 20 alkoholizovanih ustasa?

V&Š

pre 15 godina

Ti su ljudi dali ono najbitnije što su imali, ono jedino što si nikad neće moći vratiti. Dali su ono jedino neprocjenjivo, ljudski život, samo da bi nas mogli opominjat. Hvala im na tome. Sloboda je nadam se vječna, a i vaša slava u srcima našim.

npb

pre 15 godina

Mogao sam da razumem srpski otpor i pobunu protiv "demokracije" u Krajini, mada je i to instrumentalizovano. Ali izvrsna naredba da se Vukovar sravni sa zemljom - to je bilo protivno logici. Nikad necu zaboraviti scenu kad reporter patriota izvestava iz "oslobodjenog" Vukovara, razrusenog i prljavog, kad preko ulice ide baka sa stapom i komentar "Zivot se polako vraca u Vukovar".

Pathon

pre 15 godina

I jos nas ubedjivali da u Vukovaru branimo Jugoslaviju. Vec ranjena Jugoslavija je dobila metak u potiljak "oslobadjanjem" Vukovara. Sve sto je nakon Vukovara usledilo bio je goli fasizam (koji smo navodno smrvili davne '45).

Crni Gavran

pre 15 godina

Bilo - ne ponovilo se, ne daj Boze nikome da prezivi ono sto smo mi preziveli - generacija koja je stasala za zivot 1991 ili 1992. Umesto da nam ponude posao, stanove, skolovanje, putovanja - dobili smo rat 1991 pa zatim jos jedan rat 1992, pa onda jos jedan rat 1996 izmedju nas samih i za kraj 1999 rat sa celim svetom! "Hvala" Vam svima koji ste bili na vlasti tada kao i onima koji nisu nista ucinili da sprece nasu propast vec su mahali sa flasama rakije i slali nas u pakao...

Nikola Milanovic

pre 15 godina

U oštroj „konkurenciji“ sa Srebrenicom, Dubrovnikom, Račkom i drugim „podvizima“ u ratu u kojem Srbija „nije učestvovala“, Vukovar ostaje jedna od najsramnijih stranica koje su ispisali borci za srpstvo shvaćeno kao nanošenje nesreće drugima.

Crni Gavran

pre 15 godina

Bilo - ne ponovilo se, ne daj Boze nikome da prezivi ono sto smo mi preziveli - generacija koja je stasala za zivot 1991 ili 1992. Umesto da nam ponude posao, stanove, skolovanje, putovanja - dobili smo rat 1991 pa zatim jos jedan rat 1992, pa onda jos jedan rat 1996 izmedju nas samih i za kraj 1999 rat sa celim svetom! "Hvala" Vam svima koji ste bili na vlasti tada kao i onima koji nisu nista ucinili da sprece nasu propast vec su mahali sa flasama rakije i slali nas u pakao...

Nikola Milanovic

pre 15 godina

U oštroj „konkurenciji“ sa Srebrenicom, Dubrovnikom, Račkom i drugim „podvizima“ u ratu u kojem Srbija „nije učestvovala“, Vukovar ostaje jedna od najsramnijih stranica koje su ispisali borci za srpstvo shvaćeno kao nanošenje nesreće drugima.

Pathon

pre 15 godina

I jos nas ubedjivali da u Vukovaru branimo Jugoslaviju. Vec ranjena Jugoslavija je dobila metak u potiljak "oslobadjanjem" Vukovara. Sve sto je nakon Vukovara usledilo bio je goli fasizam (koji smo navodno smrvili davne '45).

Goran

pre 15 godina

Meni nesta nije jasno: u 1991. je JNA bila najizvezbanija, najopremljenija i najorganizovanija oruzana formacija na tom podrucju. Prema tome, u njenim redovima je trebao da bude visi nivo kontrole( i kao posledica: veca odgovornost komandanata) . Hrvatske snage nasuprotno tome su bile samoorganizovane grupice civila po mesnim zajednicama. Činjenica jeste da je grad sravnjen sa zemljom i da je ubijeno par hiljada (stvarnih) civila. JNa je jedina imala sredstva i da se ona upotebe je trebalo vise od odluke jednog pukovnika (Mrksica 20g, Šljivancanina 5g). A radi ubojstava civila - ja tesko verujem da se pod kontrolom onakve JNA moglo desiti da grupica od 20 likova iz jednice pod nazivom "Leva supoderica" ubije toliko ljudi. Pitanje za sve vas: da je obratna situacija- da je Hrvatska vojska napala Šid i da se desilo kao u Vukovaru: da li bi bili zadovoljni da su kaznjeni samo 1 pukovnik i 20 alkoholizovanih ustasa?

npb

pre 15 godina

Mogao sam da razumem srpski otpor i pobunu protiv "demokracije" u Krajini, mada je i to instrumentalizovano. Ali izvrsna naredba da se Vukovar sravni sa zemljom - to je bilo protivno logici. Nikad necu zaboraviti scenu kad reporter patriota izvestava iz "oslobodjenog" Vukovara, razrusenog i prljavog, kad preko ulice ide baka sa stapom i komentar "Zivot se polako vraca u Vukovar".

Boris

pre 15 godina

Dusa me zaboli kad se setim svega...Vukovara, sta smo nekad imali i kako je dobro nam bilo i sta se je sve desilo te proklete '91. i nakon nje... Ko je to imao za pravo da naredi unistenje jednog predivnog grada, grada di smo svi zivili i radili skupa, koje mogao da naredi da se unisti 80,000 zivota stanovnika Vukovara. Niakad i niko nam nece vratiti nase poslove, nase zivote, clanove familije, kuce, prijatelje, bracu, sestre, rodjake, sve divne uspomene sto smo imali u Vukovaru. Niko i nikad, samo ostaje vecna bol u srcu i izmrvacrena dusa od strahota korz koje vecina ljudi i ne moze ni da hoce da zamisli. Ako ima Boga molim ga ili nju da sudi svima sto su imali prste u ubijanju Vukovara i svih nasih zivota!
-Jedan Vukovarac iz mesanog braka, koji je izgubio jako puno, i morao otici iz rodnog grada daeko u beli svet trbuhom za kruhom.

Jugosloven

pre 15 godina

Vukovar nije razorila nikakva "JNA" vec njene odmetnute jedinice i generali koji su se stavili na raspolaganje Srbiji (kao sto su stavljali na raspolaganje i drugim drzavama nastalim na rusevinama Jugoslavije). Cudno je medjutim da pored "JNA" slucajno zaboravljate da pomenete i ulogu koju je u "oslobadjanju" Vukovara imala drzava Srbija i njena teritorijalna odbrana, policija, tajne sluzbe, politicke partije, mediji, javnost, dobrovoljci, paravojne jedinice... cisto da se ne zaboravi...

Sremac

pre 15 godina

Vukovar je tada jos uvek bio jugoslovenski grad, s obzirom da je hrvatska priznata tek januara ili februara 1992, a u gradu je oduvek zivela znacajna srpska vecina. Pritom, srpska zajednica Vukovara ima jako gorka iskustva sa osnivanjima nezavisnih hrvatskih drzava, ukljucujuci i 1941. i 1991. godinu. Cisto istine radi i kao odgovor na pitanje onih koji ne znaju sta sad Srbi rade tamo...

djuli

pre 15 godina

Vukovar je simbol stradanja jedne bezumne politike Milosevica i njegovih poltrona a to mislim na rukovostvo dadasnjega JNA,koja nije imala hrabrosti da se protivi jednom takvom bezumlju.Neka je vecna slava zrtvama Vukovara.

zagrepcanin

pre 15 godina

Danas sam prvi put dosao u Vukovar iz Zagreba sa 19 godina i kad sam usao u grad sjeo sam na prvu klupicu i nisam mogao krenuti dalje....noge me nisu slusale...pomolio sam se za sve branitelje i nevine civile s obje strane...Mrziti ne treba,ali oprostiti nikada...

V&Š

pre 15 godina

Ti su ljudi dali ono najbitnije što su imali, ono jedino što si nikad neće moći vratiti. Dali su ono jedino neprocjenjivo, ljudski život, samo da bi nas mogli opominjat. Hvala im na tome. Sloboda je nadam se vječna, a i vaša slava u srcima našim.

Konstantinos Veliki

pre 15 godina

Srbi u Vukovaru su cinili manje od 40% posto ukupnog stanovnika grada. Tko im je dao pravo da brutalno razruse grad i "ociste" ga od njegovih stanovnika? Vukovar nije uzrok, on je posljedica sulude Miloseviceve politike nasilnog razbijanja SFRJ.
I Kucan i Tudman i Izetbegovic i K. Gligorov su bili "produkti" i rezultat ovakve katastrofalne politike Srbije s kraja XX stoljeca a nikako ne njegova posljedica!

Sremac

pre 15 godina

Istine radi, Vukovar sa svojom okolinom je, etnicki i demografski gledano, apsolutno vecinski bio srpski, a i lokalna vlast nakon prvih izbora je pripala Srbima. Medjutim, pitanje uopste nije jednostavno, kako se cesto predstavlja, a stice se utisak kao da su Srbija i svi Srbi u Vukovaru vodili kolonijalne ratove u nekom dalekom delu sveta. Ko je dao pravo da se u taj grad salje zloglasni MUP Tudjmanovog rezima nakon izbora, da povampiruje izrazito tesko i emotivno breme genocida iz II svetskog rata koji je nosila srpska vecinska zajednica tog grada, ko je njih uopste pitao da li zele Tudjmanov MUP i raznorazne izrazito sumnjive strukture povezane sa njim u svom gradu u kome su bili na vlasti na lokalnom nivou, ko je najpre odgovoran za zlodela, pritiske, proterivanja i patnju gradjana Vukovara nakon nasilnog dolaska Tudjmanovog MUP-a maja/juna 1991. godine? Po tada veoma svezem secanju na iskustva iz II svetskog rata sa gradom Vukovarom i okolinom, nakon nasilnog dolaska cele te ikonografije u grad maja/juna 1991. godine, kome su njegovi gradjani mogli da se obrate za pomoc? Tudjmanu? Bez iluzija, molicu lepo.

Aleksandar

pre 15 godina

Oko Vukovara se mora poznavati istina da bi se diskutovalo. Isti se dvadesetak godina pripremao za rat. Magacina, bolnica, hrane, municije i vojne opreme je u podzemnim tunelima bilo vise nego na povrsini. U Vukovaru su bile paravojne formacije, ne "branitelji", koje su rusile kuce Srba i ubijali ih, a takodje blokirali i kasarnu JNA kojoj je pretilo unistenje. Jedinice JNA su samo resavale taj problem. Kada se shvatilo da je Vukovar utvrdjen kao Staljingrad, na isti je izbaceno na desetine hiljada tona celika, ali, sa obe strane, ukupno oko 300 hiljada. U gradu je posejano i oko 2 miliona mina i eksplozivnih naprava bez ikakvih planova. Bez obzira sto su se u Vukovaru utvrdile paravojne formacije, civilne zrtve i zrtve koje su naknadno ucinjene kroz pojedinacne ili grupne zlocine, se moraju sankcionisati. Srbija je to i uradila, a sta je uradila Hrvatska?

Deki NS

pre 15 godina

Ovo je izvlacenje iz konteksta...
Izgleda da su svi "zaboravili" kako su se stvari u Hrvatskoj odvijale '90 i '91 godine..
Podseticu vas na neke detalje!
Ziveo sam u hrvatskoj (tamo sam rodjen i ziveo do 13 godine, tacnije do 1991.)
Odlicno se secam da su se u jesen 1990. godine na ulicama malog slavonskog gradica pojavile patrole hrvatskih policajaca sa kalasnjikovima na ledjima! To je dakle, mesecima pre izbijanja bilo kakvih sukoba i vise od godinu dana pre Vukovara!
U isto vreme su mi skolski "drugari" govorili "Srbine mars iz Hrvatske!" - iako sam dete iz mesovitog braka!!
Istovremeno, hrvatska (tada u sastavu SFRJ) ilegalno uvozi slepere pune naoruzanja i deli to oruzje buducim "braniteljima"! Postavlja se pitanje kako su to oni znali da ce im trebati? U to vreme niko nikoga nije napadao...
Od pocetka 1991. godine pocinje dizanje u vazduh videnijih Srba! Tacnije, Srbima koji su bili ugledniji i imucniji, nocu bi postavljali bombe u kuce i lokale.. Ovo znaju svi koji su u tovreme ziveli u bilo kom gradu u hrvatskoj!! To je takodje bilo pre izbijanja oruzanih sukoba u hrvatskoj..
Kasarne JNA su bile rasporedjene u SVIM republikama bivse SFRJ, pa tako i u Hrvatskoj.. U tim kasarnama su godinama radili isti ljudi, koji su bili pripadnici svih nacionalnih zajednica bivse SFRJ!
Odjedno, preko noci, hrvatske vlasti proglasavaju JNA okupatorom!?
JNA je bila jedina legalna oruzana formacija u SFRJ u to vreme, a SFRJ je bila jedini medjunarodno priznati subjekat u to vreme! Medjutim hrvatske vlasti to nije sprecilo da se organizuju blokade kasarni, a zatim i oruzani napadi i zauzimanje istih!

I tako dolazimo do nesrecnog Vukovara.. U Vukovaru je takodje pokusan vise puta ponavljan scenario (Varazdin, Bjelovar...) da se najpre izvrsi blokada kasarne, a zatim i da se ona zauzme, kako bi hrvatske paravojne snage dosle do naoruzanja JNA. Vukovar se razlikovao jedino po ishodu, obe strane su bile istrajne u svojim namerama.. Hrvatska da zauzme tu kasarnu, a JNA da je odbrani.. I desila se katastrofa...

Bucko razmisljam

pre 15 godina

JEDVA 6 komentara na ovu Vest najbolje pokazuje da su sukobi na tlu bivse YU "KONACNO ZABORAVLJENI" i da se vise niko ne "osvrce" na njih ! HVALA BOGU !!!

igor ns

pre 15 godina

... U opštini Vukovaru je po popisu iz 1991. živelo 84.189 stanovnika, od čega su 36.910 (43,8%/) bili Hrvati, 31.445 (37,4%) Srbi, 6124 (7,3%) Jugosloveni, 1375 (1,6%) Mađari i 8335 (9,9%) ostalih.

m

pre 15 godina

ono sto je meni najzalosnije je sto danas vecina hrvata misli da je zrtvovanjje Vukovara bilo vredno tisuclecneg sna, danas vrh Hrvatske ima gde da dodje, danas se slavi verovatno negde u Veterniku ili Sremcici, Vukovarci glade svoje junacke grudi, malobrojni vukovarski srbi se ubedjuju da su bili na pravoj strani... posle svega svi su zadovoljni, i to je ono sto boli...

Vanja

pre 15 godina

A ja sam 1990 imao 18 godnina i pamtim stvari na jedan malo drugačiji način a ne:

Odlicno se secam da su se u jesen 1990. godine na ulicama malog slavonskog gradica pojavile patrole hrvatskih policajaca sa kalasnjikovima na ledjima! To je dakle, mesecima pre izbijanja bilo kakvih sukoba i vise od godinu dana pre Vukovara!

Jer sukob je ipak izbio ranije, Stvaranjen tzv SAO Krajina i balvanima. Ja sam naime imao "čast" da prođem zadnjim vlakom kroz Knin (8 mj 1990) prije blokade na koga je pucano, itd.
Pa je sintagma da su sukobi počeli u 8 mj 1991 više nego pogrešna. Za oružije koje se uvozilo znalo se da će trebati zbog toga što se znalo da poslje Slovenije dolazi na red Hrvatska, Rašković, Martić, Šešelj, Paroški, Hađić, Babić, Zelembaba i ostali su nam to jasno dali do znanja. Plus što je oružije TO Hrvatske nezakonito oduzeto. Kasarne su blokirane jer je iz dosta njih pucano na domaće gradove.
Naravno da je za sve trebalo izgovor pa je i uzročno-posljedični niz za obje strane malo drugačiji. A kako kaže jedan gospodin gore, Hrvatska nije imala sredstava da dođe do Šida,(nije ni namjeravala) Srbija je da dođe do Zagreba, Miloševićev problem za Srbiju je bio taj što u toj namjeri nije uspjela.
I još nešto: U srpskoj javnosti pojačano je , zadnjih godina revidiranje povijesti i apsolutno "pranje ruku" od svih negativnih događaja 90-ih. Problem je u tome što će to štetiti najviše samoj Srbiji kao takvoj

miiki

pre 15 godina

JNA nije "usla u Vukovar" gospodo, nego ga oslobodila od paravojnih-teroristickih grupacija pod okriljem jedne partije u tada ne priznatoj samoproklamovanoj republici u sastavu SFRJ. Mnogi vojnici JNA su samo casno vrsili svoju ustavom definisanu obavezu. Pitajmo se ko su bili dobrovoljci, para-vojske, vikend ratnici, razne garde sadasnjih velikih demokrata i boraca za pravnu drzavu i demokratiju. Da ne spominjem drugu stranu,jer za mene su oni i dan danas obicni teroristi, jer su pucali i na svoju decu koja su tada jos uvek bila u JNA.
Dugujemo samo zahvalnost Gardiskoj motorizovanoj brigadi iz Beograda za sve sto su uradili za lojalne gradjane tadasnje SFRJ. Oni svoju zakletvu nisu pogazili za razliku od "zapovjednika ZNG, HOS-a, Crne legije, Mambi itd". Mogu da razumem Hrvatski Narod da stvari gleda njihovim ocima i da za to nadje opravdanje,ali menjati teze i obmanjivati svoj Narod u vezi oruzane pobune u Hrvatskoj to ne razumem. Pomenite nekada i Loru u Splitu, oficire JNA pobijene po predaji kasarne u Varazdinu, Tuzlansku kolonu, zaklane teritorijalce na Plitvicama, Osijek, e gospodo ima toga puno ali se izgleda Vi toga ne secate. A mozda i bolje!
miiki

Kobilic

pre 15 godina

U Vukovaru su prije početka zla u miru i slozi živjeli pripadnici više od 30 naroda. Voz smrti se nije slučajno zaustavio prvo baš tamo. Vukovar je trebao psolužiti kao primjer ludih nacionalšovinista da ljudi različitih vjera i nacija ne mogu živjeti zajedno. Zato je pretvoren u prah i pepeo..

kisa

pre 15 godina

Cinjenica da Hrvatska nije okupirala Sid nije u tome sto Hrvatska nije zelela nego efektivno nije mogla. Vrlo brzo smo zaboravili da je Tudjman dosao na vlast kampanjom koja je proklamovala "Hrvatsku do Zemuna - u povijesnim granicama ". Ta ratnicka retorika i njeno polako ostvarivanje u prvim mesecima HDZ vlasti imale su rat i istrebljenje Srpstva na teritoriji Hrvatske kao imperativ. Svi to dobro znamo u razvoju dogadjaja koji su sledili. Da je kojim slucajem situacija u Evropi bila drugacija danas bi Srbija proslavljala dan velike pobede jer iskreno receno mladici u uniformama JNA se jesu borili za svoju zemlju i branili je od nacistickih secesionista. No neo konzervativcima Amerike i Evrope bio je cilj pomeriti stari zid i napraviti novi malo Istocnije. I time je Srbima naravno dodeljeno opet pravo na kratku memoriju i pamet, pa ih se lako danas da ubediti u bilo koju serviranu pricu.
I pored svega spokoj svim nevinim zrtvama rata za Vukovar i svim palim borcima JNA.

Senta Zoran

pre 15 godina

Secam se slike razrusenog Vukovara i njegovih stanovnika koji ga napustaju. Imam samo toliko snage da sednem i slusam pesmu Molitva od Partibrejkersa.

nebojsa

pre 15 godina

To je bio jedan opsti haos... JNA jeste bila utrenirana armija ali istovremeno i multinacionalna-narodna gde su se po politickoj podobnosti primali kadrovi i slali na razlicite lokacije sluzbovanja u SFRJ. Ta ista JNA je dozivela raspad i gomilu dezerterstva hrvatskih, slovenackih, makedonskih pa i srpskih oficira i koamanda nad njom je bila daleko od one od pre 1991. Sa druge strane nikada nije ni uvezbavana za gradjanski rat jer se verovalo da je "bratstvo i jedinstvo" toliko jako da ga nece ni biti. Setimo se Titove izjave sa vojnih vezbi da "sa spremamo kao da ce rat biti sutra a zivimo kao da ce mir biti 100 god" ili one glupave fraze sa vezbi TO: "nista nas nesme iznenaditi". Taj opsti haos je bio neminovan raspadom jedne multinacionalne i multireligiozne drzave u kojoj nisu bili svedeni racuni jos od WW2.... Sam Mesic je izjavio da su tri faktora drzali Jugoslaviju zajedno: Tito, KPJ i JNA, i da razbijanjem ova tri cinioca Hrvatska ce dobiti ono sto zeli... I dobila je...

Sremac

pre 15 godina

Vukovar je tada jos uvek bio jugoslovenski grad, s obzirom da je hrvatska priznata tek januara ili februara 1992, a u gradu je oduvek zivela znacajna srpska vecina. Pritom, srpska zajednica Vukovara ima jako gorka iskustva sa osnivanjima nezavisnih hrvatskih drzava, ukljucujuci i 1941. i 1991. godinu. Cisto istine radi i kao odgovor na pitanje onih koji ne znaju sta sad Srbi rade tamo...

Nikola Milanovic

pre 15 godina

U oštroj „konkurenciji“ sa Srebrenicom, Dubrovnikom, Račkom i drugim „podvizima“ u ratu u kojem Srbija „nije učestvovala“, Vukovar ostaje jedna od najsramnijih stranica koje su ispisali borci za srpstvo shvaćeno kao nanošenje nesreće drugima.

Sremac

pre 15 godina

Istine radi, Vukovar sa svojom okolinom je, etnicki i demografski gledano, apsolutno vecinski bio srpski, a i lokalna vlast nakon prvih izbora je pripala Srbima. Medjutim, pitanje uopste nije jednostavno, kako se cesto predstavlja, a stice se utisak kao da su Srbija i svi Srbi u Vukovaru vodili kolonijalne ratove u nekom dalekom delu sveta. Ko je dao pravo da se u taj grad salje zloglasni MUP Tudjmanovog rezima nakon izbora, da povampiruje izrazito tesko i emotivno breme genocida iz II svetskog rata koji je nosila srpska vecinska zajednica tog grada, ko je njih uopste pitao da li zele Tudjmanov MUP i raznorazne izrazito sumnjive strukture povezane sa njim u svom gradu u kome su bili na vlasti na lokalnom nivou, ko je najpre odgovoran za zlodela, pritiske, proterivanja i patnju gradjana Vukovara nakon nasilnog dolaska Tudjmanovog MUP-a maja/juna 1991. godine? Po tada veoma svezem secanju na iskustva iz II svetskog rata sa gradom Vukovarom i okolinom, nakon nasilnog dolaska cele te ikonografije u grad maja/juna 1991. godine, kome su njegovi gradjani mogli da se obrate za pomoc? Tudjmanu? Bez iluzija, molicu lepo.

Bucko razmisljam

pre 15 godina

JEDVA 6 komentara na ovu Vest najbolje pokazuje da su sukobi na tlu bivse YU "KONACNO ZABORAVLJENI" i da se vise niko ne "osvrce" na njih ! HVALA BOGU !!!

Aleksandar

pre 15 godina

Oko Vukovara se mora poznavati istina da bi se diskutovalo. Isti se dvadesetak godina pripremao za rat. Magacina, bolnica, hrane, municije i vojne opreme je u podzemnim tunelima bilo vise nego na povrsini. U Vukovaru su bile paravojne formacije, ne "branitelji", koje su rusile kuce Srba i ubijali ih, a takodje blokirali i kasarnu JNA kojoj je pretilo unistenje. Jedinice JNA su samo resavale taj problem. Kada se shvatilo da je Vukovar utvrdjen kao Staljingrad, na isti je izbaceno na desetine hiljada tona celika, ali, sa obe strane, ukupno oko 300 hiljada. U gradu je posejano i oko 2 miliona mina i eksplozivnih naprava bez ikakvih planova. Bez obzira sto su se u Vukovaru utvrdile paravojne formacije, civilne zrtve i zrtve koje su naknadno ucinjene kroz pojedinacne ili grupne zlocine, se moraju sankcionisati. Srbija je to i uradila, a sta je uradila Hrvatska?

miiki

pre 15 godina

JNA nije "usla u Vukovar" gospodo, nego ga oslobodila od paravojnih-teroristickih grupacija pod okriljem jedne partije u tada ne priznatoj samoproklamovanoj republici u sastavu SFRJ. Mnogi vojnici JNA su samo casno vrsili svoju ustavom definisanu obavezu. Pitajmo se ko su bili dobrovoljci, para-vojske, vikend ratnici, razne garde sadasnjih velikih demokrata i boraca za pravnu drzavu i demokratiju. Da ne spominjem drugu stranu,jer za mene su oni i dan danas obicni teroristi, jer su pucali i na svoju decu koja su tada jos uvek bila u JNA.
Dugujemo samo zahvalnost Gardiskoj motorizovanoj brigadi iz Beograda za sve sto su uradili za lojalne gradjane tadasnje SFRJ. Oni svoju zakletvu nisu pogazili za razliku od "zapovjednika ZNG, HOS-a, Crne legije, Mambi itd". Mogu da razumem Hrvatski Narod da stvari gleda njihovim ocima i da za to nadje opravdanje,ali menjati teze i obmanjivati svoj Narod u vezi oruzane pobune u Hrvatskoj to ne razumem. Pomenite nekada i Loru u Splitu, oficire JNA pobijene po predaji kasarne u Varazdinu, Tuzlansku kolonu, zaklane teritorijalce na Plitvicama, Osijek, e gospodo ima toga puno ali se izgleda Vi toga ne secate. A mozda i bolje!
miiki

zagrepcanin

pre 15 godina

Danas sam prvi put dosao u Vukovar iz Zagreba sa 19 godina i kad sam usao u grad sjeo sam na prvu klupicu i nisam mogao krenuti dalje....noge me nisu slusale...pomolio sam se za sve branitelje i nevine civile s obje strane...Mrziti ne treba,ali oprostiti nikada...

V&Š

pre 15 godina

Ti su ljudi dali ono najbitnije što su imali, ono jedino što si nikad neće moći vratiti. Dali su ono jedino neprocjenjivo, ljudski život, samo da bi nas mogli opominjat. Hvala im na tome. Sloboda je nadam se vječna, a i vaša slava u srcima našim.

Konstantinos Veliki

pre 15 godina

Srbi u Vukovaru su cinili manje od 40% posto ukupnog stanovnika grada. Tko im je dao pravo da brutalno razruse grad i "ociste" ga od njegovih stanovnika? Vukovar nije uzrok, on je posljedica sulude Miloseviceve politike nasilnog razbijanja SFRJ.
I Kucan i Tudman i Izetbegovic i K. Gligorov su bili "produkti" i rezultat ovakve katastrofalne politike Srbije s kraja XX stoljeca a nikako ne njegova posljedica!

Deki NS

pre 15 godina

Ovo je izvlacenje iz konteksta...
Izgleda da su svi "zaboravili" kako su se stvari u Hrvatskoj odvijale '90 i '91 godine..
Podseticu vas na neke detalje!
Ziveo sam u hrvatskoj (tamo sam rodjen i ziveo do 13 godine, tacnije do 1991.)
Odlicno se secam da su se u jesen 1990. godine na ulicama malog slavonskog gradica pojavile patrole hrvatskih policajaca sa kalasnjikovima na ledjima! To je dakle, mesecima pre izbijanja bilo kakvih sukoba i vise od godinu dana pre Vukovara!
U isto vreme su mi skolski "drugari" govorili "Srbine mars iz Hrvatske!" - iako sam dete iz mesovitog braka!!
Istovremeno, hrvatska (tada u sastavu SFRJ) ilegalno uvozi slepere pune naoruzanja i deli to oruzje buducim "braniteljima"! Postavlja se pitanje kako su to oni znali da ce im trebati? U to vreme niko nikoga nije napadao...
Od pocetka 1991. godine pocinje dizanje u vazduh videnijih Srba! Tacnije, Srbima koji su bili ugledniji i imucniji, nocu bi postavljali bombe u kuce i lokale.. Ovo znaju svi koji su u tovreme ziveli u bilo kom gradu u hrvatskoj!! To je takodje bilo pre izbijanja oruzanih sukoba u hrvatskoj..
Kasarne JNA su bile rasporedjene u SVIM republikama bivse SFRJ, pa tako i u Hrvatskoj.. U tim kasarnama su godinama radili isti ljudi, koji su bili pripadnici svih nacionalnih zajednica bivse SFRJ!
Odjedno, preko noci, hrvatske vlasti proglasavaju JNA okupatorom!?
JNA je bila jedina legalna oruzana formacija u SFRJ u to vreme, a SFRJ je bila jedini medjunarodno priznati subjekat u to vreme! Medjutim hrvatske vlasti to nije sprecilo da se organizuju blokade kasarni, a zatim i oruzani napadi i zauzimanje istih!

I tako dolazimo do nesrecnog Vukovara.. U Vukovaru je takodje pokusan vise puta ponavljan scenario (Varazdin, Bjelovar...) da se najpre izvrsi blokada kasarne, a zatim i da se ona zauzme, kako bi hrvatske paravojne snage dosle do naoruzanja JNA. Vukovar se razlikovao jedino po ishodu, obe strane su bile istrajne u svojim namerama.. Hrvatska da zauzme tu kasarnu, a JNA da je odbrani.. I desila se katastrofa...

Pathon

pre 15 godina

I jos nas ubedjivali da u Vukovaru branimo Jugoslaviju. Vec ranjena Jugoslavija je dobila metak u potiljak "oslobadjanjem" Vukovara. Sve sto je nakon Vukovara usledilo bio je goli fasizam (koji smo navodno smrvili davne '45).

Jugosloven

pre 15 godina

Vukovar nije razorila nikakva "JNA" vec njene odmetnute jedinice i generali koji su se stavili na raspolaganje Srbiji (kao sto su stavljali na raspolaganje i drugim drzavama nastalim na rusevinama Jugoslavije). Cudno je medjutim da pored "JNA" slucajno zaboravljate da pomenete i ulogu koju je u "oslobadjanju" Vukovara imala drzava Srbija i njena teritorijalna odbrana, policija, tajne sluzbe, politicke partije, mediji, javnost, dobrovoljci, paravojne jedinice... cisto da se ne zaboravi...

Crni Gavran

pre 15 godina

Bilo - ne ponovilo se, ne daj Boze nikome da prezivi ono sto smo mi preziveli - generacija koja je stasala za zivot 1991 ili 1992. Umesto da nam ponude posao, stanove, skolovanje, putovanja - dobili smo rat 1991 pa zatim jos jedan rat 1992, pa onda jos jedan rat 1996 izmedju nas samih i za kraj 1999 rat sa celim svetom! "Hvala" Vam svima koji ste bili na vlasti tada kao i onima koji nisu nista ucinili da sprece nasu propast vec su mahali sa flasama rakije i slali nas u pakao...

kisa

pre 15 godina

Cinjenica da Hrvatska nije okupirala Sid nije u tome sto Hrvatska nije zelela nego efektivno nije mogla. Vrlo brzo smo zaboravili da je Tudjman dosao na vlast kampanjom koja je proklamovala "Hrvatsku do Zemuna - u povijesnim granicama ". Ta ratnicka retorika i njeno polako ostvarivanje u prvim mesecima HDZ vlasti imale su rat i istrebljenje Srpstva na teritoriji Hrvatske kao imperativ. Svi to dobro znamo u razvoju dogadjaja koji su sledili. Da je kojim slucajem situacija u Evropi bila drugacija danas bi Srbija proslavljala dan velike pobede jer iskreno receno mladici u uniformama JNA se jesu borili za svoju zemlju i branili je od nacistickih secesionista. No neo konzervativcima Amerike i Evrope bio je cilj pomeriti stari zid i napraviti novi malo Istocnije. I time je Srbima naravno dodeljeno opet pravo na kratku memoriju i pamet, pa ih se lako danas da ubediti u bilo koju serviranu pricu.
I pored svega spokoj svim nevinim zrtvama rata za Vukovar i svim palim borcima JNA.

Goran

pre 15 godina

Meni nesta nije jasno: u 1991. je JNA bila najizvezbanija, najopremljenija i najorganizovanija oruzana formacija na tom podrucju. Prema tome, u njenim redovima je trebao da bude visi nivo kontrole( i kao posledica: veca odgovornost komandanata) . Hrvatske snage nasuprotno tome su bile samoorganizovane grupice civila po mesnim zajednicama. Činjenica jeste da je grad sravnjen sa zemljom i da je ubijeno par hiljada (stvarnih) civila. JNa je jedina imala sredstva i da se ona upotebe je trebalo vise od odluke jednog pukovnika (Mrksica 20g, Šljivancanina 5g). A radi ubojstava civila - ja tesko verujem da se pod kontrolom onakve JNA moglo desiti da grupica od 20 likova iz jednice pod nazivom "Leva supoderica" ubije toliko ljudi. Pitanje za sve vas: da je obratna situacija- da je Hrvatska vojska napala Šid i da se desilo kao u Vukovaru: da li bi bili zadovoljni da su kaznjeni samo 1 pukovnik i 20 alkoholizovanih ustasa?

m

pre 15 godina

ono sto je meni najzalosnije je sto danas vecina hrvata misli da je zrtvovanjje Vukovara bilo vredno tisuclecneg sna, danas vrh Hrvatske ima gde da dodje, danas se slavi verovatno negde u Veterniku ili Sremcici, Vukovarci glade svoje junacke grudi, malobrojni vukovarski srbi se ubedjuju da su bili na pravoj strani... posle svega svi su zadovoljni, i to je ono sto boli...

djuli

pre 15 godina

Vukovar je simbol stradanja jedne bezumne politike Milosevica i njegovih poltrona a to mislim na rukovostvo dadasnjega JNA,koja nije imala hrabrosti da se protivi jednom takvom bezumlju.Neka je vecna slava zrtvama Vukovara.

npb

pre 15 godina

Mogao sam da razumem srpski otpor i pobunu protiv "demokracije" u Krajini, mada je i to instrumentalizovano. Ali izvrsna naredba da se Vukovar sravni sa zemljom - to je bilo protivno logici. Nikad necu zaboraviti scenu kad reporter patriota izvestava iz "oslobodjenog" Vukovara, razrusenog i prljavog, kad preko ulice ide baka sa stapom i komentar "Zivot se polako vraca u Vukovar".

nebojsa

pre 15 godina

To je bio jedan opsti haos... JNA jeste bila utrenirana armija ali istovremeno i multinacionalna-narodna gde su se po politickoj podobnosti primali kadrovi i slali na razlicite lokacije sluzbovanja u SFRJ. Ta ista JNA je dozivela raspad i gomilu dezerterstva hrvatskih, slovenackih, makedonskih pa i srpskih oficira i koamanda nad njom je bila daleko od one od pre 1991. Sa druge strane nikada nije ni uvezbavana za gradjanski rat jer se verovalo da je "bratstvo i jedinstvo" toliko jako da ga nece ni biti. Setimo se Titove izjave sa vojnih vezbi da "sa spremamo kao da ce rat biti sutra a zivimo kao da ce mir biti 100 god" ili one glupave fraze sa vezbi TO: "nista nas nesme iznenaditi". Taj opsti haos je bio neminovan raspadom jedne multinacionalne i multireligiozne drzave u kojoj nisu bili svedeni racuni jos od WW2.... Sam Mesic je izjavio da su tri faktora drzali Jugoslaviju zajedno: Tito, KPJ i JNA, i da razbijanjem ova tri cinioca Hrvatska ce dobiti ono sto zeli... I dobila je...

Boris

pre 15 godina

Dusa me zaboli kad se setim svega...Vukovara, sta smo nekad imali i kako je dobro nam bilo i sta se je sve desilo te proklete '91. i nakon nje... Ko je to imao za pravo da naredi unistenje jednog predivnog grada, grada di smo svi zivili i radili skupa, koje mogao da naredi da se unisti 80,000 zivota stanovnika Vukovara. Niakad i niko nam nece vratiti nase poslove, nase zivote, clanove familije, kuce, prijatelje, bracu, sestre, rodjake, sve divne uspomene sto smo imali u Vukovaru. Niko i nikad, samo ostaje vecna bol u srcu i izmrvacrena dusa od strahota korz koje vecina ljudi i ne moze ni da hoce da zamisli. Ako ima Boga molim ga ili nju da sudi svima sto su imali prste u ubijanju Vukovara i svih nasih zivota!
-Jedan Vukovarac iz mesanog braka, koji je izgubio jako puno, i morao otici iz rodnog grada daeko u beli svet trbuhom za kruhom.

Vanja

pre 15 godina

A ja sam 1990 imao 18 godnina i pamtim stvari na jedan malo drugačiji način a ne:

Odlicno se secam da su se u jesen 1990. godine na ulicama malog slavonskog gradica pojavile patrole hrvatskih policajaca sa kalasnjikovima na ledjima! To je dakle, mesecima pre izbijanja bilo kakvih sukoba i vise od godinu dana pre Vukovara!

Jer sukob je ipak izbio ranije, Stvaranjen tzv SAO Krajina i balvanima. Ja sam naime imao "čast" da prođem zadnjim vlakom kroz Knin (8 mj 1990) prije blokade na koga je pucano, itd.
Pa je sintagma da su sukobi počeli u 8 mj 1991 više nego pogrešna. Za oružije koje se uvozilo znalo se da će trebati zbog toga što se znalo da poslje Slovenije dolazi na red Hrvatska, Rašković, Martić, Šešelj, Paroški, Hađić, Babić, Zelembaba i ostali su nam to jasno dali do znanja. Plus što je oružije TO Hrvatske nezakonito oduzeto. Kasarne su blokirane jer je iz dosta njih pucano na domaće gradove.
Naravno da je za sve trebalo izgovor pa je i uzročno-posljedični niz za obje strane malo drugačiji. A kako kaže jedan gospodin gore, Hrvatska nije imala sredstava da dođe do Šida,(nije ni namjeravala) Srbija je da dođe do Zagreba, Miloševićev problem za Srbiju je bio taj što u toj namjeri nije uspjela.
I još nešto: U srpskoj javnosti pojačano je , zadnjih godina revidiranje povijesti i apsolutno "pranje ruku" od svih negativnih događaja 90-ih. Problem je u tome što će to štetiti najviše samoj Srbiji kao takvoj

Senta Zoran

pre 15 godina

Secam se slike razrusenog Vukovara i njegovih stanovnika koji ga napustaju. Imam samo toliko snage da sednem i slusam pesmu Molitva od Partibrejkersa.

Kobilic

pre 15 godina

U Vukovaru su prije početka zla u miru i slozi živjeli pripadnici više od 30 naroda. Voz smrti se nije slučajno zaustavio prvo baš tamo. Vukovar je trebao psolužiti kao primjer ludih nacionalšovinista da ljudi različitih vjera i nacija ne mogu živjeti zajedno. Zato je pretvoren u prah i pepeo..

igor ns

pre 15 godina

... U opštini Vukovaru je po popisu iz 1991. živelo 84.189 stanovnika, od čega su 36.910 (43,8%/) bili Hrvati, 31.445 (37,4%) Srbi, 6124 (7,3%) Jugosloveni, 1375 (1,6%) Mađari i 8335 (9,9%) ostalih.