Nedelja, 09.11.2008.

18:04

Venus Vilijams trijumfovala u Dohi

Amerikanka Venus Vilijams pobedila je Ruskinju Veru Zvonarjevu rezultatom 6:7 (5-7), 6:0, 6:2 u finalu WTA završnog turnira u Dohi.

Izvor: Ozmo

Venus Vilijams trijumfovala u Dohi IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

40 Komentari

Sortiraj po:

ja

pre 15 godina

@Natasa
Jedini komentar sa kojim e ovde mogu sloziti je tvoj.
Bash tako - sestre Villiams pobedjuju samo zahvaljujuci drugim teniserkama, koje se bukvalno uplase kaa igraju sa njima. Pogledajte samo kako je Venus igrala na ovom turniru.
U prvom mechu joj je Dinara ocitala lekciju iz tenisa i onda se uplasila pobede. U drugom mechu slican slucaj sa Dementievom. Ista stvar se ponovila i u polufinalu sa Jelenom i u finalu sa Zvonarevom. Svaka od ove 4 igracice je bukvalno nadigrala Venus. Kad kazem nadigrala - onda mislim na to da su sve te igracice osvajale po 70-80 % poena u kojima se igralo.
Venus osvoji u jednom mechu na primer 80 poena
Od tih 80 poena, bar 50 poena budu asevi, servis-vineri ili servis-smechevi. Od ostalih 30 poena, 20 poena osvoje na duple greske protivnica, i na reterne posle slabog drugog servisa protivnice. I svega 10 poena osvoje iz igre.
Cim se loptica prebaci vise od 4 puta preko mreze, Venus osvoji tek svaki peti takav poen. Dakle sve ove devojke igraju bolje od nje. U nekoj duzoj razmeni udaraca Venus nema sanse da osvoji poen ni protiv tamo neke teniserke koja je 30. na listi.
Venus je najbolja teniserka, isto toliko koliko je i Rodik najbolji teniser u muskom tenisu. Muskarci su odavno naucili kako treba igrati sa Rodikom i odavno ni jedan teniser nema nekog velikog respekta prema njemu.
Medjutim teniserke jos uvek nisu shvatile istu stvar. Jos uvek vecina od njih na meceve protiv sestara Villiams izlaze sa respektom, sa strahom i sa mislima da ih ne mogu pobediti. To je i jedini razlog sto sestre Villiams pobedjuju. Nema tu nikakvog narocitog umeca u njihovoj igri. Dakle protiv njih samo treba igrati i truditi se da sto manje poena zavrsava bez igre u 2-3 udarca. Sem toga one su u toliko losoj kondiciji da posle 2-3 malo duza poena vise nisu ni zasta.
A posle sat i po igranja su toliko umorne , da cesto ne mogu ni najlaksu lopticu da prebace preko mreze.
Sta vredi Rodiku sto ima najjaci servis u muskom tenisu, kad iz igre jedva uspe da osvoji 1 od 8 poena. Za njega i njegovu igru je pravi uspeh sto se uopste jos uvek nalazi medju prvih 10.
Isti slucaj je i sa sestrama Villiams.

Odgovor

pre 15 godina

@Hektor, Lepota sporta
A od kad su to zene snaznije od muskaraca pa mogu snaznije i jace da serviraju i udaraju forhende? Ako ko udara samo aseve onda su to teniseri (evo ga kao primer Karlovic koji nista drugo prakticno ne zna samo da servira - takva teniserka ne postoji!), a ne teniserke. Broj aseva na zenskim mecevima je mnogo manji od onog na muskim. Dakle, Tipsarevic bi najpre trebalo da pogleda u svom dvoristu a onda da kritikuje devojke (kakvo je to musko koje pljuje po devojkama?). A i ako hoce da prica o zenskom tenisu da malo i odgleda neki mec, pa da onda malo i analizira. Samo onaj ko to i ne prati ili je maliciozan moze da tvrdi ovakve gluposti. Ako nista drugo ovih dana smo mogli da gledamo mnoge lepe poteze devojaka, od neverovatnih skracenih lopti, do odlicnih dijagonala, skracenih dijagonala, pod predivnim uglovima, pa izlasci na mrezu, potom lobovi, pasing sotovi, smecevi... Svega je tu bilo (pored snaznog serviranja, a i loptanja - prebacivanja lopte preko mreze veliki broj puta iliti gradjenja poena).

Lepota sporta

pre 15 godina

Naravoucenije gornjih genijalaca: svi u teretane i na bildovanje, pa kad prvi put pocepash mrezicu, e to je dobro. A mi gledaoci cemo uzivati u tenisu AS ja tebi AS ti meni, itd. Ma fantazija, zaci zene dok vam ruka ne izgleda kao leva od Nadala, nishta od dobrog tenisa, min 50kg na bechu, pa da vidish tenis. Kako neko moze da voli tenis koji se zavrshava jedanim udarcem iz sevisa? Vishe volim i losh drop shot, nego AS za AS-om, ako niste primetili tu nema igre. Neznam, da li biste vi dali recimo 200$ za kartu i gledali dvoje shibadzija koji tuku jedan drugom AS-ove, mada ima dosta ogranicenih likova, dao nam Bog sharolikost, bah.

Hektor

pre 15 godina

Ja poštujem tuđe mišljenje, samo sam izneo svoje. Moj ukus je takav, tuđi prihvatam i nemam nameru da menjam. Šekil O' Nil nikad nije bio moj omiljen igrač jer je prednost na terenu ostvarivao urođenom natprirodnom snagom, Olajdžuvon i Juing su bili snažni centri, ali nisu protiv njega mogli da se mere snagom, već predivnom tehnikom - i bilo je uživanje gledati ih, kako umom caruju protiv snage koja valja klade - bili su ravnopravni, nekad i bolji. Tom logikom je objašnjavao i Tipsarević svoj stav (ako treba da budem njegov advokat - a nije mi idol)- da se u ženskom tenisu više polaže na snagu nego tehniku, da vrhunske igračice ne grade poen teniskim umećem koje su stekle napornim višegodišnjim radom, već snagom - malo urođenom, malo stečenom. Kad žena servira preko 200 na sat - ja tu ne vidim lepotu, ali razumem da ona koristi svoje fizičke predispozicije koje ima, nije za njih kriva. A kricima potvrđuje koliko snage unosi u svaki udarac... Poštujem njene fanove, ali - bilo bi lepo da ostave onima koji ne misle kao oni, da imaju pravo na to.

Навијач

pre 15 godina

Не могу да схватим неке људе који омаловажавају сестре Вилијемс у болесној мржњи према њима зато што су недостижне за већину из "топ 10" са светске листе. Прошле године су их отписивали као "маторе", "зреле за пензију" и уз друге увредљиве опаске, а сад као наводно мало зарађују на тенису а живе од много веће зараде "ван терена"? Нешто их не видим превише у рекламама и на манекенским пистама, уосталом шта ко зарађује је приватна ствар, а сасвим друго је колико је "тежак" у доларима освојеним на турнирима. Мало више уважавања и културе не би сметало ни најватренијим навијачима, јер овако омаловажавају и своје идоле. Сваки спорт има своја правила, коме се не свиђа тенис са јаким сервисима, нека се определи за бадмингтон и нека ужива у "лепоти игре" која наводно недостаје Вилијамсовкама.

abc

pre 15 godina

E, Hektore, zato je taj Tipsarevis tu gde jeste, a sestre W, Sharapova, Ana i ostale na vrhu s osvojenim GS titulama i zaradjenim milionima!
Nego, pitaj tvog idola Tipsarevica a gde to treba da se posalje loptica ako ne u onaj deo terena gde nije protivnica? Nije ni cudo sto je na mestu na kom je ako ovo osnovno pravilo u tenisu nije savladao. ;) I sta drugo rade ostali teniseri u vrhu, sta radi Federer (koji samo seva servisima i forhendima, mozda najboljim medju svima), sta je radio Sampras, a da ne pricam o Rodiku (koji je u top 10 vec x godina), ciji je servis prakticno neodbranjiv. Itd. Servis i forhend su prakticno dva najvaznije udarca u tenisu. Ako to nemas tesko da ti mogu ostale stvari pomoci. I Jelena je tek od kako je popravila svoj servis zaredjala s pobedama (jos da dotera malo vise forhend pa gde ce joj biti kraj! (protivnice su joj ovih dana forsirale upravo forhend jer joj je to slabija strana, gde je Jelena posle nekoliko prebacivanja gresila i izbacivala loptu ili u aut ili u mrezu)). Nek Tipsarevic ponovi njihov uspeh ako moze! Medjutim, za uspeh je potreban rad i odricanje, a ne igranje video igrica, drugaciji mentalitet od toga da u sred meca pomislis kako te to sve smara i kako bi radije da igras video igricu. Kada Tipsarevic nauci da ceni druge i njihov rad i kada se ugleda na njih pa i sam pocne da radi onda ce i on imati vise uspeha, a ne da zbog ljubomore i zavisti opanjakava druge, bolje i uspesnije od njega.
Inace, izjava mu je tipicna muska sovinisticka. Posle ovog intervjua potpuno se srozao u mojim ocima i iskreno vise ne navijam za njega, potpuno mi je sve jedno sta ce uraditi kada igra, osim kad igra za Dejvis kup. Moju podrsku sada ima Viktor (imao je i ranije), decko radi i napreduje (a ne prica okolo gluposti), mora jos neke stvari da popravi, pa ce biti bolje, ali on to i sam zna i trudi se. TO ima moju podrsku, a ne lenstvovanje i opanjkavanje drugih.

Igysa

pre 15 godina

Porediti Jelenu sa Zvonarevom je apsolutno neumesno ! Ako neko misli da na to ima pravo zato sto je Jelena izgubila ovaj jedan mec protiv nje nakon tri pobede ? pa to je smesno ! Jelena je KLASA za Zvonarevu ! Sta je Jelena osvojila, a sta Zvonareva, u koliko samo polufinala i finala je Jelena igrala ove godine, a u koliko Zvonareva ? Jelena samo dva puta ove godine ozbiljno potucena, sve ostalo sto je izgubila je bilo cupavo !
Jelenino vreme tek dolazi, ona ima prostora jos za napredak. Sledece godine dominira Jelena, sa izletema sestara Williams na najvecim turnirima.. za koje ce Jeca biti spremna ovaj put vise nego ikad, videcete ! Ako neko zna da igra sa Sestrama, to je Jelena, niko drugi ! Njen trener zna sta radi, gledacemo jos jacu Jelenu ! Zvonareve i Dementijeve evnetualno mogu nesto da postignu, Safina nema mozga, soory ! Sharapova je proslost, Kuznjecova katastrofa. Opet izvinte, al tako je ! Ana nadam se da ce se vratiti, ume ona to ! Jelenu od zadrzavanja pozicije broj 1 moze da odvoji samo povreda, nema te sile ! ovo nije lazni optimizam, ovo je realnost, zivi bili pa videli !

Vektor

pre 15 godina

@ Hektor & Bertok

Mislim da razumem sta ste hteli da kazete, uvazavam vase misljenje ali se u potpunosti ne slazem sa njim.
I sami znate koliko je u sportu delikatan odnos snage i vestine, ukoliko na sport gledate i kao na umece. I skoro da se na tu temu ne moze voditi neki razgovor a da se ne upadne u neku zamku.
Da li je Nadal samo puka masina, ili je jedan od najlucidnijih tenisera, ili je savrseni spoj snage i talenta. Diskusija tipa da li je starije kokoska ili jaje ne vodi nicemu. Sa druge strane mozemo do mile volje da pricamo o tome da li je ukusnija przena piletina ili omlet sa sunkom.
Da li Tipsarevic ima uopste pravo da prica o zenskom tenisu? Mozda ima, ali samo o devojkama koje su rangirane iznad 50 mesta (dakle u njegovoj kategoriji).
Kada smo vec kod Tipsarevica, nije li malo neukusno da covek "koga lepota spasava" tako prica o svojim lepim koleginicama. I sta bi Frojd rekao o muskarcima koji se tako cesto referisu prema sposobnostima suprotnog pola.
Kada smo vec kod Tipsarevica, zar i njegova taktika nije bazirane na tome da posalje lopticu tamo gde protivnik nije. To sto njegove loptice cesto zavrsavaju tamo gde protivnik jeste, ili tamo gde je mreza, ili tamo gde teren nije, mozda je samo posledica lose fizicke pripremljenosti.
Mozete pricati da devojke uglavnom igraju udaracki tenis, ali da li to odgovara istini. Samo pogledajte finalni mec Vilijams-Zvonareva. Zvonareva je odigrala nekoliko drop-sotova tehnikom koja bi postidela bez razlike ceo ATP. Posle njenog drop-sota loptica bukavalno ostane zakucana za teren. Mogao bih da navodim i druge primere.
U zenskom tenisu mozda nema toliko izlazaka na mrezu, ali ako ste iskreni priznace te da volej igre nema mnogo ni u muskom tenisu.
I da zakljucim. Devojke raspolazu istim arsenalom udaraca kao i muskarci, istim umecem, ali definitivno ne igraju isto. Onima koji ne kapiraju zasto je to tako predlazem da obrate paznju na cinjenicu da momci i devojke i ne piske na isti nacin. Mozda se u tome krije odgovor.

A sto se tice magle nad Mon Blanom. Niste morali da trosite pare na put u Svajcarsku da bi ste otkrili toplu vodu. Da, igracice se razlikuju jedna od druge, i dok je tenisa, bice i razlicitih afiniteta. Moze WTA da promeni pravila bodovanja za iducu godine, ali po tekucim pravilima za 2008, najbolja je J.J. svidjalo se to Vama ili ne. To ne znaci da Vam uskracujem pravo da smatrate da su sestre Vilijams bolje igracice od Jelene. Ja licno preferiram Katarinu Srebotnik po vise elemenata (kretanje, anticipacija, lepota, gracioznost) ali mi ne pada na pamet da je proglasavam najboljom igracicom na svetu. U navedenim kategorijama ona je za mene sampionka. Medjutim ne osporavam cinjenicu da je Venus Vilijams osvojila najvise GS i navise novca ove godine, ni cinjenicu da J.J. sakupila najvise poena ove godine, niti osporavam cinjenicu da Nadja Petrovna nosi patike sa najvecim brojem na WTA takmicenju.

Lepota sporta

pre 15 godina

Sestre su dve obicne sirovine, muski servis, smec i kraj. Kakav drop shot, slise i gluposti, udri me do zore. Ne priznade dzabe njihov otac da je Serena kao pitbul-terijer, starija je mozda doga. Nikakvog tenisa nema u tome, samo udri za pare. Hmm, nova pravila, mozda treba da se vrati ono kao nekad davno, da svi igraju turnir i da samo pobednik turnira igra sa najboljim sa liste, pa da onda sestre imaju 3-5 utakmica godisnje i pritom zarade jedno 10 milincica. kakve glupe komentare citam ovde, kakvi naivci.

Dusan

pre 15 godina

Pod tenisku starost docepa se Venus prvog Mastersa. Igra u sasvim dobroj formi poslednjih meseci tako da njen odlican rezultat u Dohi i nije iznenadjenje. Zvonareva i vise nego sto realno moze, ali ona se ove godine naigrala tenisa (jos vise nego Jelena prosle sezone), a stice polako i mentalitet gubitnika u finalima sa jakim igracicama(Doha, Carlston, Moskva, Linc, Masters).

Ne znam zasto se stalno provlaci da Venus samo dodje na velike turnire i pokupi pare. Ona od 2003 i finala AO van Vimbldona je samo jednom bila u polufinalu GS pa ne bih bas rekao da je preterano zaradila od tenisa igrajuci prethodnih par godina.Hajde Serena je malo bolja, ali daleko od toga da one igraju za velike pare. Pa sta je onda Venus trazila u Stutgartu ili Cirihu, tamo je bila prava sica (1 Porse). Jesu ona, Serena i Sarapova klasa za ostale, ali samo kada igraju 100%, inace postaju obicni smrtnici. A sve tri su mnogo mnogo vise zaradile van terena, tako da je ovo cisto za dzeparac.

Hektor

pre 15 godina

Čestitam Venus, odigrala je dobro ovaj turnir, i uopšte – ostaviće trag u istoriji ženskog tenisa. Sećam se da sam nekad davno čitao u „Tempu“ o njoj, kao velikoj nadi ovog sporta – opravdala je očekivanja onih koji su verovali u nju. Ja lično nikad nisam uživao u njenoj igri – ne volim kombinaciju ubitačnih servisa i silovitih udaraca praćenih zaglušujućim kricima, koji ubijaju gracioznost koju ona poseduje u sebi. Jednostavno, takav mi je ukus – ali, poštujem njene rezultate... Citiraću Janka Tipsarevića, s čijom se konstatacijom slažem: „ Taktika teniserki je ’udri tamo gde tvoja protivnica nije’. I ništa više! Ne postoji kod njih ’ajde sad spin, sad je važan poen, digni malo, promeni na bekhend’... Nema šanse! To je samo ’zatvori oči i sevaj iz sve snage na drugu stranu’. Pogledajte sestre Vilijams, Šarapovu, Anu Ivanović, koja udara kao kamion na steroidima. “ I uopšte, nikad mi nije imponovalo da navijam za nekog ko prednost na sportskom terenu ostvaruje fizičkim predispozicijama, mada razumem da svako raspolaže onim čime ga je Bog obdario. Poštujem svakog šampiona koji dođe na presto napornim radom i poštenom borbom na sportskom terenu, ali ne uživam u svačijoj igri.

Petar

pre 15 godina

@Nataša
Pa ti si ubedljivo rođena za humoristu. Ništa smešnije nisam pročitao o sestrama Vilijams. "Dođu samo na velike turnire, pobede, pokupe velike pare i odu, a za to su krive druge teniserke koje im to dozvoljavaju i koje rmbaju celu godinu, kao rudari, ne bi li zaradile daleko manje." I mene to nervira što ih već desetak godine puštaju, umesto da ih izbace još u prvom kolu. Pa neka plaču.

Bertok

pre 15 godina

@Ženevljanin
Da li se iz Ženeve vidi Mon Blan, kad je vedro? Ja sam ga gledao. Tako vidim i vrh svetskog tenisa, kad nema magle. Vi znate (cenim Vaše komentare veoma) da se od iduće godine način igranja i bodovanja menja i neće se više dešavati da neko ko izgubi 20 mečeva godišnje (Žistin je jedne godine izgubila samo jedan meč od Bartoli, na travi, znate već gde), bude na prvom mestu. Odlično znate za definiciju novca - on je merilo vrednosti koju određuje tržište. Zašto bismo u tenisu odbacili ovo vrednovanje? Evo, Venus je u Dohi osvojila 14 "poršea". Naravno, ona nikada ne uzima automobile, kao ni Žistin prošle godine, nego samo novac. Ali, toliko vredi ta titula i tolika je snaga pobednice - 14, a ne jedan "porše". Aluzija na Štutgart? Da.

Natasa

pre 15 godina

Sestre Willijams osvajaju najvece turnire koji donose najvise para. Tacka.
Koliko su same zasluzne za to, jos vise su ostale teniserke koje kao po defaultu NA TIM TURNIRIMA gube od sestara kao da je BOGOM DATO ili JEDINO NORMALNO da nekao od sestara osvoji svaki turnir koji donosi vise od milion dolara. Mislim da je to vise psiholoski problem. Jer, Venus nije prakticno ni igrala ove sezone a osvojila je Vimbldon i ovaj zavrsni turnir. Cak sta, ne znam ko je sve nije pobedjivao na ostalim turnirima. Slicno i Serenu. Borila se kao lav u Majamiju gde je nagrada bila oko 600000 dolara dosetala se u finale Vimbldona i osvojila US Open. Za to su krive ostale teniserke, zbog napred navedenog. Mislim da cete se sloziti sa mnom.
JJ ce valjda to shvatiti.

Sale

pre 15 godina

Komentator Eurosporta na srpskom: "Dobijete 100.000 dolara samo ako se pojavite na turniru u Dohi". Molio bih podrobnije obaveštenje jer sam veoma zainteresovan.

grejs

pre 15 godina

Za nekoga ko je poznim teniskim godinama Venus extra bije.Možda bi pomoglo da sledeći put preko mreže budu dve protivnice,kao ono proleteri svih zemalja ujedinite se.

branko

pre 15 godina

Хвала Венус што ме спасла бламаже. Пре турнира сам тврдио да само Кузњецова и Звонарева не могу освојити турнир а ето, Звонарева умало да успе. Није ми се та девојка ничим замерила, али мислим да би њен трујумф на овом турниру била неприродна појава.
Осим дрске упорности, нема у њеној игри ничег шампионског, ничег лепог. Не верујем да ће она икад бити шампионка, али сам такође уверен да се ни једна од девојака које имају шампионске претензије неће обрадовати при сазнању да мора играти против Звонареве. Против ње је ђаволски тешко играти.

Biba

pre 15 godina

Osvajanje ovog mastersa uopšte ne znači da je Venus najbolja. Mogla je to slučajno biti i Serena. Stvar dogovora. Jeleni je malo, ali nešto bitno falilo. Omalovažavanje turnira na kojima učestvuje JJ i neke druge teniserke (Dementijeva ili Radvanjska, npr.) je čista demagogija. Venus je osovojila Vimbldon, Cirih i sada Masters. OK, super. Toliko ga je želela, eto joj ga. Hoće li i ona ceo život da pati za RG kao Federer? Mislim da neće. Prema tome,JJ je ozbiljno radila i igrala ove sezone,i to na največim turnirima, uprkos povredama i možemo biti sasvim zadovoljni. Savršenstvo je još daleko, ali nadamo se najboljem,he he.

mile

pre 15 godina

Smjesan je taj zenski tenis. Sestre Williams treniraju 3 mjeseca godisnje i razbiju konkurenciju bez da se oznoje. Jedino tko im je mogao parirati je belgijanka Henin. Sve ostalo je trece liga..

Ženevljanin

pre 15 godina

Kako se odlučuje ko je bolji teniser/bolja teniserka? Pa, postoji ATP/WTA lista i precizna pravila kako se boduju plasmani na turnirima različitog nivoa. I to je u redu, tako i treba i mora. Ali, onako 'nezvanično', 'kafanski' procenjije se drugačije: Venus je bolja od Zvonareve (i ovakve koja nikad nije bila u boljoj formi), tačka. Kako to? Pa, po tom, 'kafanskom', kriterijumu nije važna konstantnost, prosek, psihofizička izdržljivost, broj osvojenih turnira - dovoljno je da teniser(ka) samo JEDNOM odigra u karijeri tako dobro kako drugi (s kojim se poredi) NIKAD nije niti može tako da igra. A Venus je mnogo više puta nego jednom odigrala tako kako Zvonareva nikad nije... a mislim da neće ni moći. Uključujući i servise od +200 km/čas, 'raspon krila' i ostale darove genetike i rezultate treninga.
Mislim da svaki od nas intimno ovako vrednuje igrače. I ja kažem: Venus je bolja teniserka od Vere.

ma

pre 15 godina

Cestitke za Venus, ona i njena sestra su za dva koplja bolje od svih ostalih teniserki. To ce i dokazati sledece godine. Jeleni Jankovic zelim puno uspeha sledece sezone uz malu zelju da se manje reklamira po novinama a vise osvojenim turnirima.

Nenad

pre 15 godina

U Dohi je igralo najboljih osam u 2008. godini. Pobedila je Venus. Očekivano. Posle pobede izjavila je da se iduće godine primenjuje novi sistem bodovanja, koji će odgovarati jačima. O tom novom sistemu nigde ništa nismo mogli da pročitamo, ali zato slušamo bajku o prezimljavanju na prvom mestu liste. Znam ja šta je novo, reći ću vam samo jedno - prvih deset neće moći da igra na levim turnirima i skuplja bodove protiv amaterki.

Teniser

pre 15 godina

Bravo Venus. Tako se igra tenis. Igra se za lovu a ne iz ljubavi i za prvo mesto na WTA. Sadasnjaprvakinja na WTA u celoj karijeri zaradila 3 miliona dolara a venus od dva turnira ekstra kategorije a u celoj karijeri blizu 20. Sitnica

Marius

pre 15 godina

Venus je trijumfovala zasluzeno, iako smo se potajno nadali da Jelena moze da osvoji turnir nazalost pokazala je da je trenutno najbolja teniserka sveta koja je do tog mesta dosla vredno sakupljajuci poene na WTA listi. Ja bih vise voleo da igra mnogo manje turnira ali da pobedjuje na onim najvaznijim, bas kao sto to cine sestre Williams. Ana je maksimalno iskoristila svoj momenat sredinom sezone i osvojila Roland Garros(uz odlican sam pocetak godine) dok Jelena igra dobro i konstantno cele godine i opet nije osvojila barem ovaj zenski masters kad vec nije mogla neki GS, i sve to u svojoj najboljoj sezoni kad je na svakom vrhuncu- fizickom, igrackom, mentalnom itd... Ne znam sta ona misli o tome ako uopste misli nesto vise naredne sezone

ok

pre 15 godina

Još uvek je više nego dominantna.Drago mi je da je osvojila svoj prvi čempionšip.Zaista je zaslužila po svemu što je prikazala u Dohi.

m.a.

pre 15 godina

I najzad je zavrsena sezona 2008 za devojke.
Pocetkom godine, tacnije posle povlacenja Z. Enan, mnogi su pricali da je zenski tenis u krizi.
Mislim da su zavrsni turniri ove sezone demantovali takvo misljenje.
Pored vec dokazanih velicina kao sto su sestre Vilijams i M. Sarapove, ove jeseni odlicno su igrale i gotovo sve Ruskinje, sa izuzetkom Svete Kuznjecove koja je ocigledno u krizi u vecem delu ove godine.
Ovu godinu mozemo ocenjivati po raznim kriterijumima:
1. dana 9 novembra 2008 god. najbolji tenis igra Venus Vilijams, a za njom Vera Zvonarjeva.
2. Najvise GS trofeja je osvojila Venus Vilijams.
3. Najkonstantniju formu i najvise poena je osvojila J.J. i zato po KRITERIJUMIMA WTA OPRAVDANO NOSI TITULU NAJBOLJE IGRACICE 2008 GOD.
4. U toku godine izvesne igracice su napravile fantasticne skokove na listi (D. Safina, V. Zvonareva, A. Radvanska, K. Voznijacki).

Navodim ove kriterijume samo zato da bih izbegao histericnu prepirku oko toga ko je najbolja igracica sveta.
Kako se mogu oceniti nase devojke. Ova godina je bila izuzetno uspesna za srpski tenis koji igraju devojke.
Jelena je zasluzeno prva igracica sveta. Primetan je njen napredak u igri. Raduje cinjenica da je novi strucni tim pokrenuo stvari u pravom smeru. Nadam se da ce Jelena ostati u ovakvoj formi, ali da ce sledece godine poceti da osvaja i GS titule. Prosto njen raskosni talenat mi daje pravo na ovakav optimizam.
Ana je fantasticno zapocela godinu. Bili smo svedoci njenih trijumfa, ali i povrede i male krize koja je zatim dosla. Kraj godine je najavio povratak Ane u staru formu.
Ono sto je posebno obelezilo 2008 godinu kada je u pitanju zenski tenis u Srbiji, to je iracionalna polarizacija navijaca Jelene i Ane.
Normalno je da ljudi imaju razlicite afinitete. Neko vole Jecu, neko Anu, a neko obozava Congu. A ima i onih koji iskljucivo navijaju za dobar tenis.
Jelena i Ana su svoji ljudi, razliciti karakteri, svaka je blistava na svoj nacin, i to je koliko normalno, toliko i lepo. Ono sto je najlepse je to sto one imaju potpuno razlicitu igracku filozofiju. I mesto da nas ta lepota razlike, koju je dobri Bog, iako bezgresan, kao nekom greskom posadio u nasu ubogu zemljicu, spaja, obogacuje i cini srecnijim i boljim, ona kao da nas je zatrovala.
Toliko je ruznih reci upuceno i jednoj i drugoj teniserki od navijaca iz suprotnog tabora se napisalo, da se te kolicine bedastoce ne bi postideli ni najzadrtije Delije ni najmarljiviji Grobari.
Nisam naravno za cistunstvo reci, hvalospeve, ode, rodoljubive i ljubavne sonete u prozi ili stihu. Volim jednostavno da procitam uljudan i utemeljen komentar, bio on kritican, pohvalan, analitican, sarkastican, cinican, vickast, dug ili kratak.
Na srecu primecujem da je takvih komentara sve vise.

Redakciji B92, posebno novinarima i moderatorima iz sportske redakcije cestitam na istrajnom pracenju desavanja u svetu zenskog tenisa i profilisanju ovog foruma, sa zeljom da tako nastave i sledece godine.
Sa postovanjem,
M.A.

m.a.

pre 15 godina

I najzad je zavrsena sezona 2008 za devojke.
Pocetkom godine, tacnije posle povlacenja Z. Enan, mnogi su pricali da je zenski tenis u krizi.
Mislim da su zavrsni turniri ove sezone demantovali takvo misljenje.
Pored vec dokazanih velicina kao sto su sestre Vilijams i M. Sarapove, ove jeseni odlicno su igrale i gotovo sve Ruskinje, sa izuzetkom Svete Kuznjecove koja je ocigledno u krizi u vecem delu ove godine.
Ovu godinu mozemo ocenjivati po raznim kriterijumima:
1. dana 9 novembra 2008 god. najbolji tenis igra Venus Vilijams, a za njom Vera Zvonarjeva.
2. Najvise GS trofeja je osvojila Venus Vilijams.
3. Najkonstantniju formu i najvise poena je osvojila J.J. i zato po KRITERIJUMIMA WTA OPRAVDANO NOSI TITULU NAJBOLJE IGRACICE 2008 GOD.
4. U toku godine izvesne igracice su napravile fantasticne skokove na listi (D. Safina, V. Zvonareva, A. Radvanska, K. Voznijacki).

Navodim ove kriterijume samo zato da bih izbegao histericnu prepirku oko toga ko je najbolja igracica sveta.
Kako se mogu oceniti nase devojke. Ova godina je bila izuzetno uspesna za srpski tenis koji igraju devojke.
Jelena je zasluzeno prva igracica sveta. Primetan je njen napredak u igri. Raduje cinjenica da je novi strucni tim pokrenuo stvari u pravom smeru. Nadam se da ce Jelena ostati u ovakvoj formi, ali da ce sledece godine poceti da osvaja i GS titule. Prosto njen raskosni talenat mi daje pravo na ovakav optimizam.
Ana je fantasticno zapocela godinu. Bili smo svedoci njenih trijumfa, ali i povrede i male krize koja je zatim dosla. Kraj godine je najavio povratak Ane u staru formu.
Ono sto je posebno obelezilo 2008 godinu kada je u pitanju zenski tenis u Srbiji, to je iracionalna polarizacija navijaca Jelene i Ane.
Normalno je da ljudi imaju razlicite afinitete. Neko vole Jecu, neko Anu, a neko obozava Congu. A ima i onih koji iskljucivo navijaju za dobar tenis.
Jelena i Ana su svoji ljudi, razliciti karakteri, svaka je blistava na svoj nacin, i to je koliko normalno, toliko i lepo. Ono sto je najlepse je to sto one imaju potpuno razlicitu igracku filozofiju. I mesto da nas ta lepota razlike, koju je dobri Bog, iako bezgresan, kao nekom greskom posadio u nasu ubogu zemljicu, spaja, obogacuje i cini srecnijim i boljim, ona kao da nas je zatrovala.
Toliko je ruznih reci upuceno i jednoj i drugoj teniserki od navijaca iz suprotnog tabora se napisalo, da se te kolicine bedastoce ne bi postideli ni najzadrtije Delije ni najmarljiviji Grobari.
Nisam naravno za cistunstvo reci, hvalospeve, ode, rodoljubive i ljubavne sonete u prozi ili stihu. Volim jednostavno da procitam uljudan i utemeljen komentar, bio on kritican, pohvalan, analitican, sarkastican, cinican, vickast, dug ili kratak.
Na srecu primecujem da je takvih komentara sve vise.

Redakciji B92, posebno novinarima i moderatorima iz sportske redakcije cestitam na istrajnom pracenju desavanja u svetu zenskog tenisa i profilisanju ovog foruma, sa zeljom da tako nastave i sledece godine.
Sa postovanjem,
M.A.

Ženevljanin

pre 15 godina

Kako se odlučuje ko je bolji teniser/bolja teniserka? Pa, postoji ATP/WTA lista i precizna pravila kako se boduju plasmani na turnirima različitog nivoa. I to je u redu, tako i treba i mora. Ali, onako 'nezvanično', 'kafanski' procenjije se drugačije: Venus je bolja od Zvonareve (i ovakve koja nikad nije bila u boljoj formi), tačka. Kako to? Pa, po tom, 'kafanskom', kriterijumu nije važna konstantnost, prosek, psihofizička izdržljivost, broj osvojenih turnira - dovoljno je da teniser(ka) samo JEDNOM odigra u karijeri tako dobro kako drugi (s kojim se poredi) NIKAD nije niti može tako da igra. A Venus je mnogo više puta nego jednom odigrala tako kako Zvonareva nikad nije... a mislim da neće ni moći. Uključujući i servise od +200 km/čas, 'raspon krila' i ostale darove genetike i rezultate treninga.
Mislim da svaki od nas intimno ovako vrednuje igrače. I ja kažem: Venus je bolja teniserka od Vere.

mile

pre 15 godina

Smjesan je taj zenski tenis. Sestre Williams treniraju 3 mjeseca godisnje i razbiju konkurenciju bez da se oznoje. Jedino tko im je mogao parirati je belgijanka Henin. Sve ostalo je trece liga..

Nenad

pre 15 godina

U Dohi je igralo najboljih osam u 2008. godini. Pobedila je Venus. Očekivano. Posle pobede izjavila je da se iduće godine primenjuje novi sistem bodovanja, koji će odgovarati jačima. O tom novom sistemu nigde ništa nismo mogli da pročitamo, ali zato slušamo bajku o prezimljavanju na prvom mestu liste. Znam ja šta je novo, reći ću vam samo jedno - prvih deset neće moći da igra na levim turnirima i skuplja bodove protiv amaterki.

Marius

pre 15 godina

Venus je trijumfovala zasluzeno, iako smo se potajno nadali da Jelena moze da osvoji turnir nazalost pokazala je da je trenutno najbolja teniserka sveta koja je do tog mesta dosla vredno sakupljajuci poene na WTA listi. Ja bih vise voleo da igra mnogo manje turnira ali da pobedjuje na onim najvaznijim, bas kao sto to cine sestre Williams. Ana je maksimalno iskoristila svoj momenat sredinom sezone i osvojila Roland Garros(uz odlican sam pocetak godine) dok Jelena igra dobro i konstantno cele godine i opet nije osvojila barem ovaj zenski masters kad vec nije mogla neki GS, i sve to u svojoj najboljoj sezoni kad je na svakom vrhuncu- fizickom, igrackom, mentalnom itd... Ne znam sta ona misli o tome ako uopste misli nesto vise naredne sezone

Teniser

pre 15 godina

Bravo Venus. Tako se igra tenis. Igra se za lovu a ne iz ljubavi i za prvo mesto na WTA. Sadasnjaprvakinja na WTA u celoj karijeri zaradila 3 miliona dolara a venus od dva turnira ekstra kategorije a u celoj karijeri blizu 20. Sitnica

ma

pre 15 godina

Cestitke za Venus, ona i njena sestra su za dva koplja bolje od svih ostalih teniserki. To ce i dokazati sledece godine. Jeleni Jankovic zelim puno uspeha sledece sezone uz malu zelju da se manje reklamira po novinama a vise osvojenim turnirima.

Sale

pre 15 godina

Komentator Eurosporta na srpskom: "Dobijete 100.000 dolara samo ako se pojavite na turniru u Dohi". Molio bih podrobnije obaveštenje jer sam veoma zainteresovan.

ok

pre 15 godina

Još uvek je više nego dominantna.Drago mi je da je osvojila svoj prvi čempionšip.Zaista je zaslužila po svemu što je prikazala u Dohi.

Biba

pre 15 godina

Osvajanje ovog mastersa uopšte ne znači da je Venus najbolja. Mogla je to slučajno biti i Serena. Stvar dogovora. Jeleni je malo, ali nešto bitno falilo. Omalovažavanje turnira na kojima učestvuje JJ i neke druge teniserke (Dementijeva ili Radvanjska, npr.) je čista demagogija. Venus je osovojila Vimbldon, Cirih i sada Masters. OK, super. Toliko ga je želela, eto joj ga. Hoće li i ona ceo život da pati za RG kao Federer? Mislim da neće. Prema tome,JJ je ozbiljno radila i igrala ove sezone,i to na največim turnirima, uprkos povredama i možemo biti sasvim zadovoljni. Savršenstvo je još daleko, ali nadamo se najboljem,he he.

branko

pre 15 godina

Хвала Венус што ме спасла бламаже. Пре турнира сам тврдио да само Кузњецова и Звонарева не могу освојити турнир а ето, Звонарева умало да успе. Није ми се та девојка ничим замерила, али мислим да би њен трујумф на овом турниру била неприродна појава.
Осим дрске упорности, нема у њеној игри ничег шампионског, ничег лепог. Не верујем да ће она икад бити шампионка, али сам такође уверен да се ни једна од девојака које имају шампионске претензије неће обрадовати при сазнању да мора играти против Звонареве. Против ње је ђаволски тешко играти.

Natasa

pre 15 godina

Sestre Willijams osvajaju najvece turnire koji donose najvise para. Tacka.
Koliko su same zasluzne za to, jos vise su ostale teniserke koje kao po defaultu NA TIM TURNIRIMA gube od sestara kao da je BOGOM DATO ili JEDINO NORMALNO da nekao od sestara osvoji svaki turnir koji donosi vise od milion dolara. Mislim da je to vise psiholoski problem. Jer, Venus nije prakticno ni igrala ove sezone a osvojila je Vimbldon i ovaj zavrsni turnir. Cak sta, ne znam ko je sve nije pobedjivao na ostalim turnirima. Slicno i Serenu. Borila se kao lav u Majamiju gde je nagrada bila oko 600000 dolara dosetala se u finale Vimbldona i osvojila US Open. Za to su krive ostale teniserke, zbog napred navedenog. Mislim da cete se sloziti sa mnom.
JJ ce valjda to shvatiti.

Hektor

pre 15 godina

Čestitam Venus, odigrala je dobro ovaj turnir, i uopšte – ostaviće trag u istoriji ženskog tenisa. Sećam se da sam nekad davno čitao u „Tempu“ o njoj, kao velikoj nadi ovog sporta – opravdala je očekivanja onih koji su verovali u nju. Ja lično nikad nisam uživao u njenoj igri – ne volim kombinaciju ubitačnih servisa i silovitih udaraca praćenih zaglušujućim kricima, koji ubijaju gracioznost koju ona poseduje u sebi. Jednostavno, takav mi je ukus – ali, poštujem njene rezultate... Citiraću Janka Tipsarevića, s čijom se konstatacijom slažem: „ Taktika teniserki je ’udri tamo gde tvoja protivnica nije’. I ništa više! Ne postoji kod njih ’ajde sad spin, sad je važan poen, digni malo, promeni na bekhend’... Nema šanse! To je samo ’zatvori oči i sevaj iz sve snage na drugu stranu’. Pogledajte sestre Vilijams, Šarapovu, Anu Ivanović, koja udara kao kamion na steroidima. “ I uopšte, nikad mi nije imponovalo da navijam za nekog ko prednost na sportskom terenu ostvaruje fizičkim predispozicijama, mada razumem da svako raspolaže onim čime ga je Bog obdario. Poštujem svakog šampiona koji dođe na presto napornim radom i poštenom borbom na sportskom terenu, ali ne uživam u svačijoj igri.

grejs

pre 15 godina

Za nekoga ko je poznim teniskim godinama Venus extra bije.Možda bi pomoglo da sledeći put preko mreže budu dve protivnice,kao ono proleteri svih zemalja ujedinite se.

Bertok

pre 15 godina

@Ženevljanin
Da li se iz Ženeve vidi Mon Blan, kad je vedro? Ja sam ga gledao. Tako vidim i vrh svetskog tenisa, kad nema magle. Vi znate (cenim Vaše komentare veoma) da se od iduće godine način igranja i bodovanja menja i neće se više dešavati da neko ko izgubi 20 mečeva godišnje (Žistin je jedne godine izgubila samo jedan meč od Bartoli, na travi, znate već gde), bude na prvom mestu. Odlično znate za definiciju novca - on je merilo vrednosti koju određuje tržište. Zašto bismo u tenisu odbacili ovo vrednovanje? Evo, Venus je u Dohi osvojila 14 "poršea". Naravno, ona nikada ne uzima automobile, kao ni Žistin prošle godine, nego samo novac. Ali, toliko vredi ta titula i tolika je snaga pobednice - 14, a ne jedan "porše". Aluzija na Štutgart? Da.

Petar

pre 15 godina

@Nataša
Pa ti si ubedljivo rođena za humoristu. Ništa smešnije nisam pročitao o sestrama Vilijams. "Dođu samo na velike turnire, pobede, pokupe velike pare i odu, a za to su krive druge teniserke koje im to dozvoljavaju i koje rmbaju celu godinu, kao rudari, ne bi li zaradile daleko manje." I mene to nervira što ih već desetak godine puštaju, umesto da ih izbace još u prvom kolu. Pa neka plaču.

Lepota sporta

pre 15 godina

Sestre su dve obicne sirovine, muski servis, smec i kraj. Kakav drop shot, slise i gluposti, udri me do zore. Ne priznade dzabe njihov otac da je Serena kao pitbul-terijer, starija je mozda doga. Nikakvog tenisa nema u tome, samo udri za pare. Hmm, nova pravila, mozda treba da se vrati ono kao nekad davno, da svi igraju turnir i da samo pobednik turnira igra sa najboljim sa liste, pa da onda sestre imaju 3-5 utakmica godisnje i pritom zarade jedno 10 milincica. kakve glupe komentare citam ovde, kakvi naivci.

Навијач

pre 15 godina

Не могу да схватим неке људе који омаловажавају сестре Вилијемс у болесној мржњи према њима зато што су недостижне за већину из "топ 10" са светске листе. Прошле године су их отписивали као "маторе", "зреле за пензију" и уз друге увредљиве опаске, а сад као наводно мало зарађују на тенису а живе од много веће зараде "ван терена"? Нешто их не видим превише у рекламама и на манекенским пистама, уосталом шта ко зарађује је приватна ствар, а сасвим друго је колико је "тежак" у доларима освојеним на турнирима. Мало више уважавања и културе не би сметало ни најватренијим навијачима, јер овако омаловажавају и своје идоле. Сваки спорт има своја правила, коме се не свиђа тенис са јаким сервисима, нека се определи за бадмингтон и нека ужива у "лепоти игре" која наводно недостаје Вилијамсовкама.

abc

pre 15 godina

E, Hektore, zato je taj Tipsarevis tu gde jeste, a sestre W, Sharapova, Ana i ostale na vrhu s osvojenim GS titulama i zaradjenim milionima!
Nego, pitaj tvog idola Tipsarevica a gde to treba da se posalje loptica ako ne u onaj deo terena gde nije protivnica? Nije ni cudo sto je na mestu na kom je ako ovo osnovno pravilo u tenisu nije savladao. ;) I sta drugo rade ostali teniseri u vrhu, sta radi Federer (koji samo seva servisima i forhendima, mozda najboljim medju svima), sta je radio Sampras, a da ne pricam o Rodiku (koji je u top 10 vec x godina), ciji je servis prakticno neodbranjiv. Itd. Servis i forhend su prakticno dva najvaznije udarca u tenisu. Ako to nemas tesko da ti mogu ostale stvari pomoci. I Jelena je tek od kako je popravila svoj servis zaredjala s pobedama (jos da dotera malo vise forhend pa gde ce joj biti kraj! (protivnice su joj ovih dana forsirale upravo forhend jer joj je to slabija strana, gde je Jelena posle nekoliko prebacivanja gresila i izbacivala loptu ili u aut ili u mrezu)). Nek Tipsarevic ponovi njihov uspeh ako moze! Medjutim, za uspeh je potreban rad i odricanje, a ne igranje video igrica, drugaciji mentalitet od toga da u sred meca pomislis kako te to sve smara i kako bi radije da igras video igricu. Kada Tipsarevic nauci da ceni druge i njihov rad i kada se ugleda na njih pa i sam pocne da radi onda ce i on imati vise uspeha, a ne da zbog ljubomore i zavisti opanjakava druge, bolje i uspesnije od njega.
Inace, izjava mu je tipicna muska sovinisticka. Posle ovog intervjua potpuno se srozao u mojim ocima i iskreno vise ne navijam za njega, potpuno mi je sve jedno sta ce uraditi kada igra, osim kad igra za Dejvis kup. Moju podrsku sada ima Viktor (imao je i ranije), decko radi i napreduje (a ne prica okolo gluposti), mora jos neke stvari da popravi, pa ce biti bolje, ali on to i sam zna i trudi se. TO ima moju podrsku, a ne lenstvovanje i opanjkavanje drugih.

Dusan

pre 15 godina

Pod tenisku starost docepa se Venus prvog Mastersa. Igra u sasvim dobroj formi poslednjih meseci tako da njen odlican rezultat u Dohi i nije iznenadjenje. Zvonareva i vise nego sto realno moze, ali ona se ove godine naigrala tenisa (jos vise nego Jelena prosle sezone), a stice polako i mentalitet gubitnika u finalima sa jakim igracicama(Doha, Carlston, Moskva, Linc, Masters).

Ne znam zasto se stalno provlaci da Venus samo dodje na velike turnire i pokupi pare. Ona od 2003 i finala AO van Vimbldona je samo jednom bila u polufinalu GS pa ne bih bas rekao da je preterano zaradila od tenisa igrajuci prethodnih par godina.Hajde Serena je malo bolja, ali daleko od toga da one igraju za velike pare. Pa sta je onda Venus trazila u Stutgartu ili Cirihu, tamo je bila prava sica (1 Porse). Jesu ona, Serena i Sarapova klasa za ostale, ali samo kada igraju 100%, inace postaju obicni smrtnici. A sve tri su mnogo mnogo vise zaradile van terena, tako da je ovo cisto za dzeparac.

Igysa

pre 15 godina

Porediti Jelenu sa Zvonarevom je apsolutno neumesno ! Ako neko misli da na to ima pravo zato sto je Jelena izgubila ovaj jedan mec protiv nje nakon tri pobede ? pa to je smesno ! Jelena je KLASA za Zvonarevu ! Sta je Jelena osvojila, a sta Zvonareva, u koliko samo polufinala i finala je Jelena igrala ove godine, a u koliko Zvonareva ? Jelena samo dva puta ove godine ozbiljno potucena, sve ostalo sto je izgubila je bilo cupavo !
Jelenino vreme tek dolazi, ona ima prostora jos za napredak. Sledece godine dominira Jelena, sa izletema sestara Williams na najvecim turnirima.. za koje ce Jeca biti spremna ovaj put vise nego ikad, videcete ! Ako neko zna da igra sa Sestrama, to je Jelena, niko drugi ! Njen trener zna sta radi, gledacemo jos jacu Jelenu ! Zvonareve i Dementijeve evnetualno mogu nesto da postignu, Safina nema mozga, soory ! Sharapova je proslost, Kuznjecova katastrofa. Opet izvinte, al tako je ! Ana nadam se da ce se vratiti, ume ona to ! Jelenu od zadrzavanja pozicije broj 1 moze da odvoji samo povreda, nema te sile ! ovo nije lazni optimizam, ovo je realnost, zivi bili pa videli !

Odgovor

pre 15 godina

@Hektor, Lepota sporta
A od kad su to zene snaznije od muskaraca pa mogu snaznije i jace da serviraju i udaraju forhende? Ako ko udara samo aseve onda su to teniseri (evo ga kao primer Karlovic koji nista drugo prakticno ne zna samo da servira - takva teniserka ne postoji!), a ne teniserke. Broj aseva na zenskim mecevima je mnogo manji od onog na muskim. Dakle, Tipsarevic bi najpre trebalo da pogleda u svom dvoristu a onda da kritikuje devojke (kakvo je to musko koje pljuje po devojkama?). A i ako hoce da prica o zenskom tenisu da malo i odgleda neki mec, pa da onda malo i analizira. Samo onaj ko to i ne prati ili je maliciozan moze da tvrdi ovakve gluposti. Ako nista drugo ovih dana smo mogli da gledamo mnoge lepe poteze devojaka, od neverovatnih skracenih lopti, do odlicnih dijagonala, skracenih dijagonala, pod predivnim uglovima, pa izlasci na mrezu, potom lobovi, pasing sotovi, smecevi... Svega je tu bilo (pored snaznog serviranja, a i loptanja - prebacivanja lopte preko mreze veliki broj puta iliti gradjenja poena).

Hektor

pre 15 godina

Ja poštujem tuđe mišljenje, samo sam izneo svoje. Moj ukus je takav, tuđi prihvatam i nemam nameru da menjam. Šekil O' Nil nikad nije bio moj omiljen igrač jer je prednost na terenu ostvarivao urođenom natprirodnom snagom, Olajdžuvon i Juing su bili snažni centri, ali nisu protiv njega mogli da se mere snagom, već predivnom tehnikom - i bilo je uživanje gledati ih, kako umom caruju protiv snage koja valja klade - bili su ravnopravni, nekad i bolji. Tom logikom je objašnjavao i Tipsarević svoj stav (ako treba da budem njegov advokat - a nije mi idol)- da se u ženskom tenisu više polaže na snagu nego tehniku, da vrhunske igračice ne grade poen teniskim umećem koje su stekle napornim višegodišnjim radom, već snagom - malo urođenom, malo stečenom. Kad žena servira preko 200 na sat - ja tu ne vidim lepotu, ali razumem da ona koristi svoje fizičke predispozicije koje ima, nije za njih kriva. A kricima potvrđuje koliko snage unosi u svaki udarac... Poštujem njene fanove, ali - bilo bi lepo da ostave onima koji ne misle kao oni, da imaju pravo na to.

Vektor

pre 15 godina

@ Hektor & Bertok

Mislim da razumem sta ste hteli da kazete, uvazavam vase misljenje ali se u potpunosti ne slazem sa njim.
I sami znate koliko je u sportu delikatan odnos snage i vestine, ukoliko na sport gledate i kao na umece. I skoro da se na tu temu ne moze voditi neki razgovor a da se ne upadne u neku zamku.
Da li je Nadal samo puka masina, ili je jedan od najlucidnijih tenisera, ili je savrseni spoj snage i talenta. Diskusija tipa da li je starije kokoska ili jaje ne vodi nicemu. Sa druge strane mozemo do mile volje da pricamo o tome da li je ukusnija przena piletina ili omlet sa sunkom.
Da li Tipsarevic ima uopste pravo da prica o zenskom tenisu? Mozda ima, ali samo o devojkama koje su rangirane iznad 50 mesta (dakle u njegovoj kategoriji).
Kada smo vec kod Tipsarevica, nije li malo neukusno da covek "koga lepota spasava" tako prica o svojim lepim koleginicama. I sta bi Frojd rekao o muskarcima koji se tako cesto referisu prema sposobnostima suprotnog pola.
Kada smo vec kod Tipsarevica, zar i njegova taktika nije bazirane na tome da posalje lopticu tamo gde protivnik nije. To sto njegove loptice cesto zavrsavaju tamo gde protivnik jeste, ili tamo gde je mreza, ili tamo gde teren nije, mozda je samo posledica lose fizicke pripremljenosti.
Mozete pricati da devojke uglavnom igraju udaracki tenis, ali da li to odgovara istini. Samo pogledajte finalni mec Vilijams-Zvonareva. Zvonareva je odigrala nekoliko drop-sotova tehnikom koja bi postidela bez razlike ceo ATP. Posle njenog drop-sota loptica bukavalno ostane zakucana za teren. Mogao bih da navodim i druge primere.
U zenskom tenisu mozda nema toliko izlazaka na mrezu, ali ako ste iskreni priznace te da volej igre nema mnogo ni u muskom tenisu.
I da zakljucim. Devojke raspolazu istim arsenalom udaraca kao i muskarci, istim umecem, ali definitivno ne igraju isto. Onima koji ne kapiraju zasto je to tako predlazem da obrate paznju na cinjenicu da momci i devojke i ne piske na isti nacin. Mozda se u tome krije odgovor.

A sto se tice magle nad Mon Blanom. Niste morali da trosite pare na put u Svajcarsku da bi ste otkrili toplu vodu. Da, igracice se razlikuju jedna od druge, i dok je tenisa, bice i razlicitih afiniteta. Moze WTA da promeni pravila bodovanja za iducu godine, ali po tekucim pravilima za 2008, najbolja je J.J. svidjalo se to Vama ili ne. To ne znaci da Vam uskracujem pravo da smatrate da su sestre Vilijams bolje igracice od Jelene. Ja licno preferiram Katarinu Srebotnik po vise elemenata (kretanje, anticipacija, lepota, gracioznost) ali mi ne pada na pamet da je proglasavam najboljom igracicom na svetu. U navedenim kategorijama ona je za mene sampionka. Medjutim ne osporavam cinjenicu da je Venus Vilijams osvojila najvise GS i navise novca ove godine, ni cinjenicu da J.J. sakupila najvise poena ove godine, niti osporavam cinjenicu da Nadja Petrovna nosi patike sa najvecim brojem na WTA takmicenju.

Lepota sporta

pre 15 godina

Naravoucenije gornjih genijalaca: svi u teretane i na bildovanje, pa kad prvi put pocepash mrezicu, e to je dobro. A mi gledaoci cemo uzivati u tenisu AS ja tebi AS ti meni, itd. Ma fantazija, zaci zene dok vam ruka ne izgleda kao leva od Nadala, nishta od dobrog tenisa, min 50kg na bechu, pa da vidish tenis. Kako neko moze da voli tenis koji se zavrshava jedanim udarcem iz sevisa? Vishe volim i losh drop shot, nego AS za AS-om, ako niste primetili tu nema igre. Neznam, da li biste vi dali recimo 200$ za kartu i gledali dvoje shibadzija koji tuku jedan drugom AS-ove, mada ima dosta ogranicenih likova, dao nam Bog sharolikost, bah.

ja

pre 15 godina

@Natasa
Jedini komentar sa kojim e ovde mogu sloziti je tvoj.
Bash tako - sestre Villiams pobedjuju samo zahvaljujuci drugim teniserkama, koje se bukvalno uplase kaa igraju sa njima. Pogledajte samo kako je Venus igrala na ovom turniru.
U prvom mechu joj je Dinara ocitala lekciju iz tenisa i onda se uplasila pobede. U drugom mechu slican slucaj sa Dementievom. Ista stvar se ponovila i u polufinalu sa Jelenom i u finalu sa Zvonarevom. Svaka od ove 4 igracice je bukvalno nadigrala Venus. Kad kazem nadigrala - onda mislim na to da su sve te igracice osvajale po 70-80 % poena u kojima se igralo.
Venus osvoji u jednom mechu na primer 80 poena
Od tih 80 poena, bar 50 poena budu asevi, servis-vineri ili servis-smechevi. Od ostalih 30 poena, 20 poena osvoje na duple greske protivnica, i na reterne posle slabog drugog servisa protivnice. I svega 10 poena osvoje iz igre.
Cim se loptica prebaci vise od 4 puta preko mreze, Venus osvoji tek svaki peti takav poen. Dakle sve ove devojke igraju bolje od nje. U nekoj duzoj razmeni udaraca Venus nema sanse da osvoji poen ni protiv tamo neke teniserke koja je 30. na listi.
Venus je najbolja teniserka, isto toliko koliko je i Rodik najbolji teniser u muskom tenisu. Muskarci su odavno naucili kako treba igrati sa Rodikom i odavno ni jedan teniser nema nekog velikog respekta prema njemu.
Medjutim teniserke jos uvek nisu shvatile istu stvar. Jos uvek vecina od njih na meceve protiv sestara Villiams izlaze sa respektom, sa strahom i sa mislima da ih ne mogu pobediti. To je i jedini razlog sto sestre Villiams pobedjuju. Nema tu nikakvog narocitog umeca u njihovoj igri. Dakle protiv njih samo treba igrati i truditi se da sto manje poena zavrsava bez igre u 2-3 udarca. Sem toga one su u toliko losoj kondiciji da posle 2-3 malo duza poena vise nisu ni zasta.
A posle sat i po igranja su toliko umorne , da cesto ne mogu ni najlaksu lopticu da prebace preko mreze.
Sta vredi Rodiku sto ima najjaci servis u muskom tenisu, kad iz igre jedva uspe da osvoji 1 od 8 poena. Za njega i njegovu igru je pravi uspeh sto se uopste jos uvek nalazi medju prvih 10.
Isti slucaj je i sa sestrama Villiams.

Teniser

pre 15 godina

Bravo Venus. Tako se igra tenis. Igra se za lovu a ne iz ljubavi i za prvo mesto na WTA. Sadasnjaprvakinja na WTA u celoj karijeri zaradila 3 miliona dolara a venus od dva turnira ekstra kategorije a u celoj karijeri blizu 20. Sitnica

mile

pre 15 godina

Smjesan je taj zenski tenis. Sestre Williams treniraju 3 mjeseca godisnje i razbiju konkurenciju bez da se oznoje. Jedino tko im je mogao parirati je belgijanka Henin. Sve ostalo je trece liga..

Bertok

pre 15 godina

@Ženevljanin
Da li se iz Ženeve vidi Mon Blan, kad je vedro? Ja sam ga gledao. Tako vidim i vrh svetskog tenisa, kad nema magle. Vi znate (cenim Vaše komentare veoma) da se od iduće godine način igranja i bodovanja menja i neće se više dešavati da neko ko izgubi 20 mečeva godišnje (Žistin je jedne godine izgubila samo jedan meč od Bartoli, na travi, znate već gde), bude na prvom mestu. Odlično znate za definiciju novca - on je merilo vrednosti koju određuje tržište. Zašto bismo u tenisu odbacili ovo vrednovanje? Evo, Venus je u Dohi osvojila 14 "poršea". Naravno, ona nikada ne uzima automobile, kao ni Žistin prošle godine, nego samo novac. Ali, toliko vredi ta titula i tolika je snaga pobednice - 14, a ne jedan "porše". Aluzija na Štutgart? Da.

ma

pre 15 godina

Cestitke za Venus, ona i njena sestra su za dva koplja bolje od svih ostalih teniserki. To ce i dokazati sledece godine. Jeleni Jankovic zelim puno uspeha sledece sezone uz malu zelju da se manje reklamira po novinama a vise osvojenim turnirima.

Hektor

pre 15 godina

Čestitam Venus, odigrala je dobro ovaj turnir, i uopšte – ostaviće trag u istoriji ženskog tenisa. Sećam se da sam nekad davno čitao u „Tempu“ o njoj, kao velikoj nadi ovog sporta – opravdala je očekivanja onih koji su verovali u nju. Ja lično nikad nisam uživao u njenoj igri – ne volim kombinaciju ubitačnih servisa i silovitih udaraca praćenih zaglušujućim kricima, koji ubijaju gracioznost koju ona poseduje u sebi. Jednostavno, takav mi je ukus – ali, poštujem njene rezultate... Citiraću Janka Tipsarevića, s čijom se konstatacijom slažem: „ Taktika teniserki je ’udri tamo gde tvoja protivnica nije’. I ništa više! Ne postoji kod njih ’ajde sad spin, sad je važan poen, digni malo, promeni na bekhend’... Nema šanse! To je samo ’zatvori oči i sevaj iz sve snage na drugu stranu’. Pogledajte sestre Vilijams, Šarapovu, Anu Ivanović, koja udara kao kamion na steroidima. “ I uopšte, nikad mi nije imponovalo da navijam za nekog ko prednost na sportskom terenu ostvaruje fizičkim predispozicijama, mada razumem da svako raspolaže onim čime ga je Bog obdario. Poštujem svakog šampiona koji dođe na presto napornim radom i poštenom borbom na sportskom terenu, ali ne uživam u svačijoj igri.

Lepota sporta

pre 15 godina

Sestre su dve obicne sirovine, muski servis, smec i kraj. Kakav drop shot, slise i gluposti, udri me do zore. Ne priznade dzabe njihov otac da je Serena kao pitbul-terijer, starija je mozda doga. Nikakvog tenisa nema u tome, samo udri za pare. Hmm, nova pravila, mozda treba da se vrati ono kao nekad davno, da svi igraju turnir i da samo pobednik turnira igra sa najboljim sa liste, pa da onda sestre imaju 3-5 utakmica godisnje i pritom zarade jedno 10 milincica. kakve glupe komentare citam ovde, kakvi naivci.

Nenad

pre 15 godina

U Dohi je igralo najboljih osam u 2008. godini. Pobedila je Venus. Očekivano. Posle pobede izjavila je da se iduće godine primenjuje novi sistem bodovanja, koji će odgovarati jačima. O tom novom sistemu nigde ništa nismo mogli da pročitamo, ali zato slušamo bajku o prezimljavanju na prvom mestu liste. Znam ja šta je novo, reći ću vam samo jedno - prvih deset neće moći da igra na levim turnirima i skuplja bodove protiv amaterki.

Biba

pre 15 godina

Osvajanje ovog mastersa uopšte ne znači da je Venus najbolja. Mogla je to slučajno biti i Serena. Stvar dogovora. Jeleni je malo, ali nešto bitno falilo. Omalovažavanje turnira na kojima učestvuje JJ i neke druge teniserke (Dementijeva ili Radvanjska, npr.) je čista demagogija. Venus je osovojila Vimbldon, Cirih i sada Masters. OK, super. Toliko ga je želela, eto joj ga. Hoće li i ona ceo život da pati za RG kao Federer? Mislim da neće. Prema tome,JJ je ozbiljno radila i igrala ove sezone,i to na največim turnirima, uprkos povredama i možemo biti sasvim zadovoljni. Savršenstvo je još daleko, ali nadamo se najboljem,he he.

Igysa

pre 15 godina

Porediti Jelenu sa Zvonarevom je apsolutno neumesno ! Ako neko misli da na to ima pravo zato sto je Jelena izgubila ovaj jedan mec protiv nje nakon tri pobede ? pa to je smesno ! Jelena je KLASA za Zvonarevu ! Sta je Jelena osvojila, a sta Zvonareva, u koliko samo polufinala i finala je Jelena igrala ove godine, a u koliko Zvonareva ? Jelena samo dva puta ove godine ozbiljno potucena, sve ostalo sto je izgubila je bilo cupavo !
Jelenino vreme tek dolazi, ona ima prostora jos za napredak. Sledece godine dominira Jelena, sa izletema sestara Williams na najvecim turnirima.. za koje ce Jeca biti spremna ovaj put vise nego ikad, videcete ! Ako neko zna da igra sa Sestrama, to je Jelena, niko drugi ! Njen trener zna sta radi, gledacemo jos jacu Jelenu ! Zvonareve i Dementijeve evnetualno mogu nesto da postignu, Safina nema mozga, soory ! Sharapova je proslost, Kuznjecova katastrofa. Opet izvinte, al tako je ! Ana nadam se da ce se vratiti, ume ona to ! Jelenu od zadrzavanja pozicije broj 1 moze da odvoji samo povreda, nema te sile ! ovo nije lazni optimizam, ovo je realnost, zivi bili pa videli !

m.a.

pre 15 godina

I najzad je zavrsena sezona 2008 za devojke.
Pocetkom godine, tacnije posle povlacenja Z. Enan, mnogi su pricali da je zenski tenis u krizi.
Mislim da su zavrsni turniri ove sezone demantovali takvo misljenje.
Pored vec dokazanih velicina kao sto su sestre Vilijams i M. Sarapove, ove jeseni odlicno su igrale i gotovo sve Ruskinje, sa izuzetkom Svete Kuznjecove koja je ocigledno u krizi u vecem delu ove godine.
Ovu godinu mozemo ocenjivati po raznim kriterijumima:
1. dana 9 novembra 2008 god. najbolji tenis igra Venus Vilijams, a za njom Vera Zvonarjeva.
2. Najvise GS trofeja je osvojila Venus Vilijams.
3. Najkonstantniju formu i najvise poena je osvojila J.J. i zato po KRITERIJUMIMA WTA OPRAVDANO NOSI TITULU NAJBOLJE IGRACICE 2008 GOD.
4. U toku godine izvesne igracice su napravile fantasticne skokove na listi (D. Safina, V. Zvonareva, A. Radvanska, K. Voznijacki).

Navodim ove kriterijume samo zato da bih izbegao histericnu prepirku oko toga ko je najbolja igracica sveta.
Kako se mogu oceniti nase devojke. Ova godina je bila izuzetno uspesna za srpski tenis koji igraju devojke.
Jelena je zasluzeno prva igracica sveta. Primetan je njen napredak u igri. Raduje cinjenica da je novi strucni tim pokrenuo stvari u pravom smeru. Nadam se da ce Jelena ostati u ovakvoj formi, ali da ce sledece godine poceti da osvaja i GS titule. Prosto njen raskosni talenat mi daje pravo na ovakav optimizam.
Ana je fantasticno zapocela godinu. Bili smo svedoci njenih trijumfa, ali i povrede i male krize koja je zatim dosla. Kraj godine je najavio povratak Ane u staru formu.
Ono sto je posebno obelezilo 2008 godinu kada je u pitanju zenski tenis u Srbiji, to je iracionalna polarizacija navijaca Jelene i Ane.
Normalno je da ljudi imaju razlicite afinitete. Neko vole Jecu, neko Anu, a neko obozava Congu. A ima i onih koji iskljucivo navijaju za dobar tenis.
Jelena i Ana su svoji ljudi, razliciti karakteri, svaka je blistava na svoj nacin, i to je koliko normalno, toliko i lepo. Ono sto je najlepse je to sto one imaju potpuno razlicitu igracku filozofiju. I mesto da nas ta lepota razlike, koju je dobri Bog, iako bezgresan, kao nekom greskom posadio u nasu ubogu zemljicu, spaja, obogacuje i cini srecnijim i boljim, ona kao da nas je zatrovala.
Toliko je ruznih reci upuceno i jednoj i drugoj teniserki od navijaca iz suprotnog tabora se napisalo, da se te kolicine bedastoce ne bi postideli ni najzadrtije Delije ni najmarljiviji Grobari.
Nisam naravno za cistunstvo reci, hvalospeve, ode, rodoljubive i ljubavne sonete u prozi ili stihu. Volim jednostavno da procitam uljudan i utemeljen komentar, bio on kritican, pohvalan, analitican, sarkastican, cinican, vickast, dug ili kratak.
Na srecu primecujem da je takvih komentara sve vise.

Redakciji B92, posebno novinarima i moderatorima iz sportske redakcije cestitam na istrajnom pracenju desavanja u svetu zenskog tenisa i profilisanju ovog foruma, sa zeljom da tako nastave i sledece godine.
Sa postovanjem,
M.A.

Marius

pre 15 godina

Venus je trijumfovala zasluzeno, iako smo se potajno nadali da Jelena moze da osvoji turnir nazalost pokazala je da je trenutno najbolja teniserka sveta koja je do tog mesta dosla vredno sakupljajuci poene na WTA listi. Ja bih vise voleo da igra mnogo manje turnira ali da pobedjuje na onim najvaznijim, bas kao sto to cine sestre Williams. Ana je maksimalno iskoristila svoj momenat sredinom sezone i osvojila Roland Garros(uz odlican sam pocetak godine) dok Jelena igra dobro i konstantno cele godine i opet nije osvojila barem ovaj zenski masters kad vec nije mogla neki GS, i sve to u svojoj najboljoj sezoni kad je na svakom vrhuncu- fizickom, igrackom, mentalnom itd... Ne znam sta ona misli o tome ako uopste misli nesto vise naredne sezone

Ženevljanin

pre 15 godina

Kako se odlučuje ko je bolji teniser/bolja teniserka? Pa, postoji ATP/WTA lista i precizna pravila kako se boduju plasmani na turnirima različitog nivoa. I to je u redu, tako i treba i mora. Ali, onako 'nezvanično', 'kafanski' procenjije se drugačije: Venus je bolja od Zvonareve (i ovakve koja nikad nije bila u boljoj formi), tačka. Kako to? Pa, po tom, 'kafanskom', kriterijumu nije važna konstantnost, prosek, psihofizička izdržljivost, broj osvojenih turnira - dovoljno je da teniser(ka) samo JEDNOM odigra u karijeri tako dobro kako drugi (s kojim se poredi) NIKAD nije niti može tako da igra. A Venus je mnogo više puta nego jednom odigrala tako kako Zvonareva nikad nije... a mislim da neće ni moći. Uključujući i servise od +200 km/čas, 'raspon krila' i ostale darove genetike i rezultate treninga.
Mislim da svaki od nas intimno ovako vrednuje igrače. I ja kažem: Venus je bolja teniserka od Vere.

Petar

pre 15 godina

@Nataša
Pa ti si ubedljivo rođena za humoristu. Ništa smešnije nisam pročitao o sestrama Vilijams. "Dođu samo na velike turnire, pobede, pokupe velike pare i odu, a za to su krive druge teniserke koje im to dozvoljavaju i koje rmbaju celu godinu, kao rudari, ne bi li zaradile daleko manje." I mene to nervira što ih već desetak godine puštaju, umesto da ih izbace još u prvom kolu. Pa neka plaču.

Hektor

pre 15 godina

Ja poštujem tuđe mišljenje, samo sam izneo svoje. Moj ukus je takav, tuđi prihvatam i nemam nameru da menjam. Šekil O' Nil nikad nije bio moj omiljen igrač jer je prednost na terenu ostvarivao urođenom natprirodnom snagom, Olajdžuvon i Juing su bili snažni centri, ali nisu protiv njega mogli da se mere snagom, već predivnom tehnikom - i bilo je uživanje gledati ih, kako umom caruju protiv snage koja valja klade - bili su ravnopravni, nekad i bolji. Tom logikom je objašnjavao i Tipsarević svoj stav (ako treba da budem njegov advokat - a nije mi idol)- da se u ženskom tenisu više polaže na snagu nego tehniku, da vrhunske igračice ne grade poen teniskim umećem koje su stekle napornim višegodišnjim radom, već snagom - malo urođenom, malo stečenom. Kad žena servira preko 200 na sat - ja tu ne vidim lepotu, ali razumem da ona koristi svoje fizičke predispozicije koje ima, nije za njih kriva. A kricima potvrđuje koliko snage unosi u svaki udarac... Poštujem njene fanove, ali - bilo bi lepo da ostave onima koji ne misle kao oni, da imaju pravo na to.

Lepota sporta

pre 15 godina

Naravoucenije gornjih genijalaca: svi u teretane i na bildovanje, pa kad prvi put pocepash mrezicu, e to je dobro. A mi gledaoci cemo uzivati u tenisu AS ja tebi AS ti meni, itd. Ma fantazija, zaci zene dok vam ruka ne izgleda kao leva od Nadala, nishta od dobrog tenisa, min 50kg na bechu, pa da vidish tenis. Kako neko moze da voli tenis koji se zavrshava jedanim udarcem iz sevisa? Vishe volim i losh drop shot, nego AS za AS-om, ako niste primetili tu nema igre. Neznam, da li biste vi dali recimo 200$ za kartu i gledali dvoje shibadzija koji tuku jedan drugom AS-ove, mada ima dosta ogranicenih likova, dao nam Bog sharolikost, bah.

ja

pre 15 godina

@Natasa
Jedini komentar sa kojim e ovde mogu sloziti je tvoj.
Bash tako - sestre Villiams pobedjuju samo zahvaljujuci drugim teniserkama, koje se bukvalno uplase kaa igraju sa njima. Pogledajte samo kako je Venus igrala na ovom turniru.
U prvom mechu joj je Dinara ocitala lekciju iz tenisa i onda se uplasila pobede. U drugom mechu slican slucaj sa Dementievom. Ista stvar se ponovila i u polufinalu sa Jelenom i u finalu sa Zvonarevom. Svaka od ove 4 igracice je bukvalno nadigrala Venus. Kad kazem nadigrala - onda mislim na to da su sve te igracice osvajale po 70-80 % poena u kojima se igralo.
Venus osvoji u jednom mechu na primer 80 poena
Od tih 80 poena, bar 50 poena budu asevi, servis-vineri ili servis-smechevi. Od ostalih 30 poena, 20 poena osvoje na duple greske protivnica, i na reterne posle slabog drugog servisa protivnice. I svega 10 poena osvoje iz igre.
Cim se loptica prebaci vise od 4 puta preko mreze, Venus osvoji tek svaki peti takav poen. Dakle sve ove devojke igraju bolje od nje. U nekoj duzoj razmeni udaraca Venus nema sanse da osvoji poen ni protiv tamo neke teniserke koja je 30. na listi.
Venus je najbolja teniserka, isto toliko koliko je i Rodik najbolji teniser u muskom tenisu. Muskarci su odavno naucili kako treba igrati sa Rodikom i odavno ni jedan teniser nema nekog velikog respekta prema njemu.
Medjutim teniserke jos uvek nisu shvatile istu stvar. Jos uvek vecina od njih na meceve protiv sestara Villiams izlaze sa respektom, sa strahom i sa mislima da ih ne mogu pobediti. To je i jedini razlog sto sestre Villiams pobedjuju. Nema tu nikakvog narocitog umeca u njihovoj igri. Dakle protiv njih samo treba igrati i truditi se da sto manje poena zavrsava bez igre u 2-3 udarca. Sem toga one su u toliko losoj kondiciji da posle 2-3 malo duza poena vise nisu ni zasta.
A posle sat i po igranja su toliko umorne , da cesto ne mogu ni najlaksu lopticu da prebace preko mreze.
Sta vredi Rodiku sto ima najjaci servis u muskom tenisu, kad iz igre jedva uspe da osvoji 1 od 8 poena. Za njega i njegovu igru je pravi uspeh sto se uopste jos uvek nalazi medju prvih 10.
Isti slucaj je i sa sestrama Villiams.

branko

pre 15 godina

Хвала Венус што ме спасла бламаже. Пре турнира сам тврдио да само Кузњецова и Звонарева не могу освојити турнир а ето, Звонарева умало да успе. Није ми се та девојка ничим замерила, али мислим да би њен трујумф на овом турниру била неприродна појава.
Осим дрске упорности, нема у њеној игри ничег шампионског, ничег лепог. Не верујем да ће она икад бити шампионка, али сам такође уверен да се ни једна од девојака које имају шампионске претензије неће обрадовати при сазнању да мора играти против Звонареве. Против ње је ђаволски тешко играти.

Dusan

pre 15 godina

Pod tenisku starost docepa se Venus prvog Mastersa. Igra u sasvim dobroj formi poslednjih meseci tako da njen odlican rezultat u Dohi i nije iznenadjenje. Zvonareva i vise nego sto realno moze, ali ona se ove godine naigrala tenisa (jos vise nego Jelena prosle sezone), a stice polako i mentalitet gubitnika u finalima sa jakim igracicama(Doha, Carlston, Moskva, Linc, Masters).

Ne znam zasto se stalno provlaci da Venus samo dodje na velike turnire i pokupi pare. Ona od 2003 i finala AO van Vimbldona je samo jednom bila u polufinalu GS pa ne bih bas rekao da je preterano zaradila od tenisa igrajuci prethodnih par godina.Hajde Serena je malo bolja, ali daleko od toga da one igraju za velike pare. Pa sta je onda Venus trazila u Stutgartu ili Cirihu, tamo je bila prava sica (1 Porse). Jesu ona, Serena i Sarapova klasa za ostale, ali samo kada igraju 100%, inace postaju obicni smrtnici. A sve tri su mnogo mnogo vise zaradile van terena, tako da je ovo cisto za dzeparac.

ok

pre 15 godina

Još uvek je više nego dominantna.Drago mi je da je osvojila svoj prvi čempionšip.Zaista je zaslužila po svemu što je prikazala u Dohi.

Natasa

pre 15 godina

Sestre Willijams osvajaju najvece turnire koji donose najvise para. Tacka.
Koliko su same zasluzne za to, jos vise su ostale teniserke koje kao po defaultu NA TIM TURNIRIMA gube od sestara kao da je BOGOM DATO ili JEDINO NORMALNO da nekao od sestara osvoji svaki turnir koji donosi vise od milion dolara. Mislim da je to vise psiholoski problem. Jer, Venus nije prakticno ni igrala ove sezone a osvojila je Vimbldon i ovaj zavrsni turnir. Cak sta, ne znam ko je sve nije pobedjivao na ostalim turnirima. Slicno i Serenu. Borila se kao lav u Majamiju gde je nagrada bila oko 600000 dolara dosetala se u finale Vimbldona i osvojila US Open. Za to su krive ostale teniserke, zbog napred navedenog. Mislim da cete se sloziti sa mnom.
JJ ce valjda to shvatiti.

Навијач

pre 15 godina

Не могу да схватим неке људе који омаловажавају сестре Вилијемс у болесној мржњи према њима зато што су недостижне за већину из "топ 10" са светске листе. Прошле године су их отписивали као "маторе", "зреле за пензију" и уз друге увредљиве опаске, а сад као наводно мало зарађују на тенису а живе од много веће зараде "ван терена"? Нешто их не видим превише у рекламама и на манекенским пистама, уосталом шта ко зарађује је приватна ствар, а сасвим друго је колико је "тежак" у доларима освојеним на турнирима. Мало више уважавања и културе не би сметало ни најватренијим навијачима, јер овако омаловажавају и своје идоле. Сваки спорт има своја правила, коме се не свиђа тенис са јаким сервисима, нека се определи за бадмингтон и нека ужива у "лепоти игре" која наводно недостаје Вилијамсовкама.

grejs

pre 15 godina

Za nekoga ko je poznim teniskim godinama Venus extra bije.Možda bi pomoglo da sledeći put preko mreže budu dve protivnice,kao ono proleteri svih zemalja ujedinite se.

Sale

pre 15 godina

Komentator Eurosporta na srpskom: "Dobijete 100.000 dolara samo ako se pojavite na turniru u Dohi". Molio bih podrobnije obaveštenje jer sam veoma zainteresovan.

Vektor

pre 15 godina

@ Hektor & Bertok

Mislim da razumem sta ste hteli da kazete, uvazavam vase misljenje ali se u potpunosti ne slazem sa njim.
I sami znate koliko je u sportu delikatan odnos snage i vestine, ukoliko na sport gledate i kao na umece. I skoro da se na tu temu ne moze voditi neki razgovor a da se ne upadne u neku zamku.
Da li je Nadal samo puka masina, ili je jedan od najlucidnijih tenisera, ili je savrseni spoj snage i talenta. Diskusija tipa da li je starije kokoska ili jaje ne vodi nicemu. Sa druge strane mozemo do mile volje da pricamo o tome da li je ukusnija przena piletina ili omlet sa sunkom.
Da li Tipsarevic ima uopste pravo da prica o zenskom tenisu? Mozda ima, ali samo o devojkama koje su rangirane iznad 50 mesta (dakle u njegovoj kategoriji).
Kada smo vec kod Tipsarevica, nije li malo neukusno da covek "koga lepota spasava" tako prica o svojim lepim koleginicama. I sta bi Frojd rekao o muskarcima koji se tako cesto referisu prema sposobnostima suprotnog pola.
Kada smo vec kod Tipsarevica, zar i njegova taktika nije bazirane na tome da posalje lopticu tamo gde protivnik nije. To sto njegove loptice cesto zavrsavaju tamo gde protivnik jeste, ili tamo gde je mreza, ili tamo gde teren nije, mozda je samo posledica lose fizicke pripremljenosti.
Mozete pricati da devojke uglavnom igraju udaracki tenis, ali da li to odgovara istini. Samo pogledajte finalni mec Vilijams-Zvonareva. Zvonareva je odigrala nekoliko drop-sotova tehnikom koja bi postidela bez razlike ceo ATP. Posle njenog drop-sota loptica bukavalno ostane zakucana za teren. Mogao bih da navodim i druge primere.
U zenskom tenisu mozda nema toliko izlazaka na mrezu, ali ako ste iskreni priznace te da volej igre nema mnogo ni u muskom tenisu.
I da zakljucim. Devojke raspolazu istim arsenalom udaraca kao i muskarci, istim umecem, ali definitivno ne igraju isto. Onima koji ne kapiraju zasto je to tako predlazem da obrate paznju na cinjenicu da momci i devojke i ne piske na isti nacin. Mozda se u tome krije odgovor.

A sto se tice magle nad Mon Blanom. Niste morali da trosite pare na put u Svajcarsku da bi ste otkrili toplu vodu. Da, igracice se razlikuju jedna od druge, i dok je tenisa, bice i razlicitih afiniteta. Moze WTA da promeni pravila bodovanja za iducu godine, ali po tekucim pravilima za 2008, najbolja je J.J. svidjalo se to Vama ili ne. To ne znaci da Vam uskracujem pravo da smatrate da su sestre Vilijams bolje igracice od Jelene. Ja licno preferiram Katarinu Srebotnik po vise elemenata (kretanje, anticipacija, lepota, gracioznost) ali mi ne pada na pamet da je proglasavam najboljom igracicom na svetu. U navedenim kategorijama ona je za mene sampionka. Medjutim ne osporavam cinjenicu da je Venus Vilijams osvojila najvise GS i navise novca ove godine, ni cinjenicu da J.J. sakupila najvise poena ove godine, niti osporavam cinjenicu da Nadja Petrovna nosi patike sa najvecim brojem na WTA takmicenju.

abc

pre 15 godina

E, Hektore, zato je taj Tipsarevis tu gde jeste, a sestre W, Sharapova, Ana i ostale na vrhu s osvojenim GS titulama i zaradjenim milionima!
Nego, pitaj tvog idola Tipsarevica a gde to treba da se posalje loptica ako ne u onaj deo terena gde nije protivnica? Nije ni cudo sto je na mestu na kom je ako ovo osnovno pravilo u tenisu nije savladao. ;) I sta drugo rade ostali teniseri u vrhu, sta radi Federer (koji samo seva servisima i forhendima, mozda najboljim medju svima), sta je radio Sampras, a da ne pricam o Rodiku (koji je u top 10 vec x godina), ciji je servis prakticno neodbranjiv. Itd. Servis i forhend su prakticno dva najvaznije udarca u tenisu. Ako to nemas tesko da ti mogu ostale stvari pomoci. I Jelena je tek od kako je popravila svoj servis zaredjala s pobedama (jos da dotera malo vise forhend pa gde ce joj biti kraj! (protivnice su joj ovih dana forsirale upravo forhend jer joj je to slabija strana, gde je Jelena posle nekoliko prebacivanja gresila i izbacivala loptu ili u aut ili u mrezu)). Nek Tipsarevic ponovi njihov uspeh ako moze! Medjutim, za uspeh je potreban rad i odricanje, a ne igranje video igrica, drugaciji mentalitet od toga da u sred meca pomislis kako te to sve smara i kako bi radije da igras video igricu. Kada Tipsarevic nauci da ceni druge i njihov rad i kada se ugleda na njih pa i sam pocne da radi onda ce i on imati vise uspeha, a ne da zbog ljubomore i zavisti opanjakava druge, bolje i uspesnije od njega.
Inace, izjava mu je tipicna muska sovinisticka. Posle ovog intervjua potpuno se srozao u mojim ocima i iskreno vise ne navijam za njega, potpuno mi je sve jedno sta ce uraditi kada igra, osim kad igra za Dejvis kup. Moju podrsku sada ima Viktor (imao je i ranije), decko radi i napreduje (a ne prica okolo gluposti), mora jos neke stvari da popravi, pa ce biti bolje, ali on to i sam zna i trudi se. TO ima moju podrsku, a ne lenstvovanje i opanjkavanje drugih.

Odgovor

pre 15 godina

@Hektor, Lepota sporta
A od kad su to zene snaznije od muskaraca pa mogu snaznije i jace da serviraju i udaraju forhende? Ako ko udara samo aseve onda su to teniseri (evo ga kao primer Karlovic koji nista drugo prakticno ne zna samo da servira - takva teniserka ne postoji!), a ne teniserke. Broj aseva na zenskim mecevima je mnogo manji od onog na muskim. Dakle, Tipsarevic bi najpre trebalo da pogleda u svom dvoristu a onda da kritikuje devojke (kakvo je to musko koje pljuje po devojkama?). A i ako hoce da prica o zenskom tenisu da malo i odgleda neki mec, pa da onda malo i analizira. Samo onaj ko to i ne prati ili je maliciozan moze da tvrdi ovakve gluposti. Ako nista drugo ovih dana smo mogli da gledamo mnoge lepe poteze devojaka, od neverovatnih skracenih lopti, do odlicnih dijagonala, skracenih dijagonala, pod predivnim uglovima, pa izlasci na mrezu, potom lobovi, pasing sotovi, smecevi... Svega je tu bilo (pored snaznog serviranja, a i loptanja - prebacivanja lopte preko mreze veliki broj puta iliti gradjenja poena).