Sreda, 05.11.2008.

01:32

EK: Kandidatura 2009. ako...

Evropska komisija smatra da Srbija još može da dobije status kandidata za članstvo u EU 2009. godine ako potpuno sarađuje s Hagom i ostvari neophodne reforme.

Izvor: B92

EK: Kandidatura 2009. ako... IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

26 Komentari

Sortiraj po:

Max

pre 15 godina

Ja zaista ne razumem čemu toliki bes prema zvaničnicima EU, pa oni pričaju jednu te istu priču non-stop, a mi bi da se "promuvamo" ako može. Zakoni za Belu Listu nisu usvojeni jer je prvo bio raspad SRS i "guslanje" po poslovniku, a sada ide inicijativa o obaranju vlade koja neće uspetim ali to opet znači da će stotinak poslanika "preguslati" celo zasedanje za govornicom o toj temi, a zakoni neće biti ni usvojeni ili će ih vladajuća koalicija histerično pogurati po hitnom postupku ... pa će onda opet da se "gusla" po poslovniku ili po ustavu ...

bezimena

pre 15 godina

"Opipljiv napredak" znači da se traže KONKRETNI rezultati (hapsiti haške optuženike, boriti se protiv narastujeće korupcije, prestati sa razbacivanjem para itd.) tj. prazne priče je d.o.s.t.a! Ako uspemo ok, ako ne uspemo ostaćemo crna rupa Evrope samo i isključivo zbog sopstvene nesposobnosti!

Bogdan Đuričin

pre 15 godina

Zašto gospođa Pak poručuje "da Srbija ne ometa EU na Kosovu"? Pa EU i USA rade na Kosovu šta im je volja već 10 godina. Onomad su priznali i nezavisnu državu Kosovo, jel ih Srbija nešto omela tada? Kakav cinik. Nemojte nam vređati elementarnu inteligenciju.

Leo Krstin

pre 15 godina

Skrenuo bi paznju na dve karakteristicne misli iz ovog clanka!Prva se odnosi na... izvestaj EK o "napretku ka evrointegracijama" SEDAM zemalja zapadnog Balkana i Turske...Da li ste shvatili koje su te zemlje (sedam!)??
To su: Hrvatska, Srbija, BiH,
Crna Gora, Makedonija, Albanija i nedostaje jos jedna!!A ta drzava je Kosovo!
Druga karakteristicna misao je od g-dje Doris Pak:..."da Srbija ne ometa EU na Kosovu"...Sta nam govore ove misli (poruke!), ako znamo citati izmedju redova? Pa, Srbija NECE MOCI u EU pre Kosova, kao nezavisne drzave!!Mogu samo zajedno, u paketu!Zivi bili pa videli. Mogu Tadic, Djelic, Palma, Dinkic, neizbezni ministar "spoljnih dela" Jeremija itd. govoriti sta zele, ali mislim da su te poruke jasne!!Naravno usput je i neizbezna saradnja sa Hagom...

Dragan

pre 15 godina

Treba baciti pogled preko plota, u komšiluk. Promenili su ministre policije i pravosudja, promenili i menjaju načelnike policijskih uprava, na redu je pravosudje... Verovatno da su kriterijumi po kojima se biraju novi kadrovi identični kriterijumima koji se traže i u EU, plus opredeljenost za integracije u EU. Što pre počnemo, pre ćemo završiti. Deklarativno izjašnjavanje i preobrat pojedinih istaknutih kadrova garniture iz devedesetih je neubedljivo, i neće biti uspešno. To je nastavak mučenja za obe strane u ovom procesu pridruživanja, mnogo je mudrije ne izazivati sudbinu i kadrove iz devedesetih pomeriti iz politike. Još dok se može birati način pomeranja. Potrebna je politička volja da se dodje do političkog konsenzusa oko potrebe neophodnih reformi u vršenju državne vlasti, da bi se uopšte i počelo sa reformama. Bez toga nigde nećemo stići, niti možemo očekivati bilo čiju zaštitu.

Na ivici ulaska

pre 15 godina

Ja nikako ne razumem Srbe (gradjane Srbije) koji u priblizavanju EU vide samo 'izlazak iz kaveza', 'belu sengen listu' 'putovanja' i sl. Kakvo je to cudno razmisljanje ? Sta sad svi hocete otici u EU (mislim fizicki)? Bolje bi bilo da se potrudite i pomognete u izgradnji EU-a unutar same Srbije. To je srz - rad na reformama i napredku.

Biljojed

pre 15 godina

Ako svi vi koji se bunite vasoj deci dajete cokolade bez obzira koliko su bezobrazna, nit je Srbija dete, niti Evropa nagradjuje one koji ne slusaju kad im se govori. Dakle gospodo, NA POSAO ili u zemlje treceg sveta. Kraj.

Gradjanin

pre 15 godina

Nadam se da EU nece popustiti sa pritiscima na nasu vladu, jer ova vlada jedino tako ume da radi. Jedino kada joj se drma kod biraca, vlada reaguje.

Оптимиста :)

pre 15 godina

Наш проблем је што нам политичко-привредна номенклатура уопште није мотивисана да се процес прикључивања ЕУ убрза и поспеши. У овој земљи већ дуги низ година преовлађују негативни трендови у скоро свим кључним областима, док бележење развоја, раста и изградње институција проистиче из маркетиншких, нашминканих и умивених извештаја и изјава без ваљаних аргумената. Ући ћемо у Европску Унију, једног дана ("under the best possible scenario"), али само из просте тенденције да Унија обједини целокупно географско подручје Старог континента.

Vladan Jova

pre 15 godina

Samo polako ovo je izjava zato što je još u toku 2008 godina. U 2009 godini pomeriće nam rok na 2010, a 2010 na 2011. Obećanje ludom radovanje.A kada predamo Mladića i Hadžića, biće novih zahteva pa ćemo izaći mi i na 2050-tu a nećemo biti član EU. Obećanje ludom radovanje.

Marina Tucakovic

pre 15 godina

Pored Haga tu je i jos jedan od uslova"Vladavina Prava".I koliko god javnost misli da je Hag uslov svih uslova,ovaj drugi uslov nikada necemo ispuniti,ne bar ovakvim nacinom vodjenja vlasti.Korupcija je problem svih problema u Srbiji.I koliko god o tome ne pricamo i ne pisemo to je goruci problem i to je problem koji nas odvlaci sve dalje od EU.Korupcija na ajvisem nivou,korupcija u kojoj svako svakoga ima za po nesto,stranke koje zive na korupciji i od korupcije i da ne nabrajam.To je problem svih problema.Hag ce se resiti i Hag ne sme i ne treba da bude maska za ono sto izjedan moralno tkivo Srbije i oduzima nam pravo na buducnost.

Zoran

pre 15 godina

EU nece primiti u sastav zemlju koja ne zna gde su joj granice, i ko su joj susedi, a ko gradjani!
EU nas to jos i ne pita, ali bi dobro bilo da sebe radi znamo odgovor na ova pitanja, koja ce neminovno biti upucena od te iste EU!

Nevin

pre 15 godina

Sticem utisak da je Srbija zatocena u samici u kojoj je mrak a da Evropa i svet otvori samo prozorcic na toj samici kako bi nam dali malo hrane da bi preziveli a taman da vidimo malo svetlosti! A mi umesto da budemo primerni,dobri kako bi sto pre izasli iz nje mi se bunimo jos vise sto nas kritikuju na lose ponasanje i tako produzavamo kaznu u nedogled! A sto je najgore u samici ima dosta vremena da se razmislja i da se shvati gde se gresi!

Vlasta, Hanover

pre 15 godina

Izvestaj je jasan da jasniji ne moze biti. Srbija je sada tan koja mora da povuce osnovne korake: ne samo Mladica, nego i uskladjivanje sopstvenog zakonodavstva i (veoma bitno!) iskorenjivanje korupcije - da se ne bi desilo da nam zamrznu evropske fondove, kao0 sada Bugarskoj! Dakle, PRVO Srbija ima da postane normalna zemlja, a ONDA da postane clan za pristup EU. Nadam se da su srpski politicari dobro procitali ovaj izvestaj, i da ce najzad malo da se mrdnu.

"Putuj Evropo nemoj više čekati na nas"

pre 15 godina

Potpuno neprimeren naslov ove vesti. Naslov bi trebao da bude "Evropa od Srbije udaljena svetlosnu godinu" Tih "par" stvarčica, koje treba da urade ljudi koje vode Srbiju, spadaju u domen naučne fantastike.

Tulumbus

pre 15 godina

Idi begaj! A sta ja tek mogu u 2009: da dobijem Bingo, otputujem na Mesec u turistickom aranzmanu...ili da poludim od vaseg cinizma! Dokle bre, jevropljani!!!

Dovla KG

pre 15 godina

Iz EU vise ne treba da salju ovakve informacije. Vrlo jednostavno, bicemo tamo kad nasi politicari urade posao za koji su placeni. Sve je u rukama nasih narodnih predstavnika, a mi gledamo i cekamo. Vec nas je jako puno koji smo se zakleli da DS-u dajemo poslednju sansu i oni treba da misle o tome. Zelite moj glas?! I'll think about it. Hvala.

Молдер

pre 15 godina

Кад ће већ једном да ухвате овог лажног патриоту и да га пошаљу у Хаг, неће Србија бити таоц једног човека, не смемо то себи да допустимо. Ми смо саставни део Европске уније, нама је ту место, са свим народима Европе. Надам се да ће следећи извештај европске комисије бити позитиван.

Luck

pre 15 godina

Jos uvek smo taoci haskih optuzenika, dvoje bandita! Tadicu ovo je ne dopustivo, izdao si sam nacionalne interese ili bolje receno protracio si jos koju godinu nasih zivota! Izrucite te bandite, ne mogu vise da citam ovakve izvestaje iz EU, sredite te vize, pa da pobegnemo iz ovog zatvora, daleko od svih vas u parlamentu, Miskovica (the Sith Lord) i bolesno skupog zivota u ovoj banana drzavi! Rezultati ove studije su, gospodo u Vladi, realna slika vasih i mentorovih namera.

mrak

pre 15 godina

“Kada je reč o uslovima koje Srbija treba da ispuni da bi bile ukinute vize EU za srpske državljane, ukazuje se da još ostaje dosta da se učini, posebno u zakonodavstvu.”
Zamislite kad ni do sada nisu doneli neophodne zakone da bi stigli na belu sengen listu. Ova vlada je po tom fazonu dobila izbore, pod obmanom da je proevropska. Sta u opste radi po tom pitanju? –Nista. Bavi se samo poskupljenjima (60-300%), dajuci podrsku monopolistima.
Najverovatnije da mi (obicni smrtnici) necemo moci da putujemo bez viza ni do polovine 2009. Da podsetim samo da su obecali da cemo jos krajem 2008 biti na beloj sengen listi.
IZGLEDA DA SMO OSUDJENI NA DOZIVOTNI BORAVAK U KAVEZU!!!

Igor

pre 15 godina

Za nas daleko vaznije od izbora u Americi. Ako pola negativnih ocena u njemu krenemo sada da ispravljamo, sto je sa ovim politicarima, nivoom korupcije i monopola prava utopija, mozda cemo popraviti svoj imidz u svetu.
Ovako ne idemo mi nikud dragi moji. Moramo nacin razmisljanja da promenimo t.j. sebe pa onda ce i ostalo da krene na bolje. Ovaj izvestaj ukazivace na brojne stvari koje samo sami mozemo ali mozemo da promenimo. Medjutim dokle god je tih glasova za dobre promene malo, gotovo minoran broj, ne vredi nama bilo koji izvestaj.

Aleksandar

pre 15 godina

"Sitnice" koje su nabrojane kao prepreke za ulazak Srbije u EU, a ipak su samo deo ukupnih "sitnjuraka", su nepremostive i velike kao Himalaji.

mrak

pre 15 godina

“Kada je reč o uslovima koje Srbija treba da ispuni da bi bile ukinute vize EU za srpske državljane, ukazuje se da još ostaje dosta da se učini, posebno u zakonodavstvu.”
Zamislite kad ni do sada nisu doneli neophodne zakone da bi stigli na belu sengen listu. Ova vlada je po tom fazonu dobila izbore, pod obmanom da je proevropska. Sta u opste radi po tom pitanju? –Nista. Bavi se samo poskupljenjima (60-300%), dajuci podrsku monopolistima.
Najverovatnije da mi (obicni smrtnici) necemo moci da putujemo bez viza ni do polovine 2009. Da podsetim samo da su obecali da cemo jos krajem 2008 biti na beloj sengen listi.
IZGLEDA DA SMO OSUDJENI NA DOZIVOTNI BORAVAK U KAVEZU!!!

Luck

pre 15 godina

Jos uvek smo taoci haskih optuzenika, dvoje bandita! Tadicu ovo je ne dopustivo, izdao si sam nacionalne interese ili bolje receno protracio si jos koju godinu nasih zivota! Izrucite te bandite, ne mogu vise da citam ovakve izvestaje iz EU, sredite te vize, pa da pobegnemo iz ovog zatvora, daleko od svih vas u parlamentu, Miskovica (the Sith Lord) i bolesno skupog zivota u ovoj banana drzavi! Rezultati ove studije su, gospodo u Vladi, realna slika vasih i mentorovih namera.

"Putuj Evropo nemoj više čekati na nas"

pre 15 godina

Potpuno neprimeren naslov ove vesti. Naslov bi trebao da bude "Evropa od Srbije udaljena svetlosnu godinu" Tih "par" stvarčica, koje treba da urade ljudi koje vode Srbiju, spadaju u domen naučne fantastike.

Aleksandar

pre 15 godina

"Sitnice" koje su nabrojane kao prepreke za ulazak Srbije u EU, a ipak su samo deo ukupnih "sitnjuraka", su nepremostive i velike kao Himalaji.

Igor

pre 15 godina

Za nas daleko vaznije od izbora u Americi. Ako pola negativnih ocena u njemu krenemo sada da ispravljamo, sto je sa ovim politicarima, nivoom korupcije i monopola prava utopija, mozda cemo popraviti svoj imidz u svetu.
Ovako ne idemo mi nikud dragi moji. Moramo nacin razmisljanja da promenimo t.j. sebe pa onda ce i ostalo da krene na bolje. Ovaj izvestaj ukazivace na brojne stvari koje samo sami mozemo ali mozemo da promenimo. Medjutim dokle god je tih glasova za dobre promene malo, gotovo minoran broj, ne vredi nama bilo koji izvestaj.

Молдер

pre 15 godina

Кад ће већ једном да ухвате овог лажног патриоту и да га пошаљу у Хаг, неће Србија бити таоц једног човека, не смемо то себи да допустимо. Ми смо саставни део Европске уније, нама је ту место, са свим народима Европе. Надам се да ће следећи извештај европске комисије бити позитиван.

Zoran

pre 15 godina

EU nece primiti u sastav zemlju koja ne zna gde su joj granice, i ko su joj susedi, a ko gradjani!
EU nas to jos i ne pita, ali bi dobro bilo da sebe radi znamo odgovor na ova pitanja, koja ce neminovno biti upucena od te iste EU!

Tulumbus

pre 15 godina

Idi begaj! A sta ja tek mogu u 2009: da dobijem Bingo, otputujem na Mesec u turistickom aranzmanu...ili da poludim od vaseg cinizma! Dokle bre, jevropljani!!!

Vlasta, Hanover

pre 15 godina

Izvestaj je jasan da jasniji ne moze biti. Srbija je sada tan koja mora da povuce osnovne korake: ne samo Mladica, nego i uskladjivanje sopstvenog zakonodavstva i (veoma bitno!) iskorenjivanje korupcije - da se ne bi desilo da nam zamrznu evropske fondove, kao0 sada Bugarskoj! Dakle, PRVO Srbija ima da postane normalna zemlja, a ONDA da postane clan za pristup EU. Nadam se da su srpski politicari dobro procitali ovaj izvestaj, i da ce najzad malo da se mrdnu.

Marina Tucakovic

pre 15 godina

Pored Haga tu je i jos jedan od uslova"Vladavina Prava".I koliko god javnost misli da je Hag uslov svih uslova,ovaj drugi uslov nikada necemo ispuniti,ne bar ovakvim nacinom vodjenja vlasti.Korupcija je problem svih problema u Srbiji.I koliko god o tome ne pricamo i ne pisemo to je goruci problem i to je problem koji nas odvlaci sve dalje od EU.Korupcija na ajvisem nivou,korupcija u kojoj svako svakoga ima za po nesto,stranke koje zive na korupciji i od korupcije i da ne nabrajam.To je problem svih problema.Hag ce se resiti i Hag ne sme i ne treba da bude maska za ono sto izjedan moralno tkivo Srbije i oduzima nam pravo na buducnost.

Vladan Jova

pre 15 godina

Samo polako ovo je izjava zato što je još u toku 2008 godina. U 2009 godini pomeriće nam rok na 2010, a 2010 na 2011. Obećanje ludom radovanje.A kada predamo Mladića i Hadžića, biće novih zahteva pa ćemo izaći mi i na 2050-tu a nećemo biti član EU. Obećanje ludom radovanje.

Na ivici ulaska

pre 15 godina

Ja nikako ne razumem Srbe (gradjane Srbije) koji u priblizavanju EU vide samo 'izlazak iz kaveza', 'belu sengen listu' 'putovanja' i sl. Kakvo je to cudno razmisljanje ? Sta sad svi hocete otici u EU (mislim fizicki)? Bolje bi bilo da se potrudite i pomognete u izgradnji EU-a unutar same Srbije. To je srz - rad na reformama i napredku.

Dovla KG

pre 15 godina

Iz EU vise ne treba da salju ovakve informacije. Vrlo jednostavno, bicemo tamo kad nasi politicari urade posao za koji su placeni. Sve je u rukama nasih narodnih predstavnika, a mi gledamo i cekamo. Vec nas je jako puno koji smo se zakleli da DS-u dajemo poslednju sansu i oni treba da misle o tome. Zelite moj glas?! I'll think about it. Hvala.

Nevin

pre 15 godina

Sticem utisak da je Srbija zatocena u samici u kojoj je mrak a da Evropa i svet otvori samo prozorcic na toj samici kako bi nam dali malo hrane da bi preziveli a taman da vidimo malo svetlosti! A mi umesto da budemo primerni,dobri kako bi sto pre izasli iz nje mi se bunimo jos vise sto nas kritikuju na lose ponasanje i tako produzavamo kaznu u nedogled! A sto je najgore u samici ima dosta vremena da se razmislja i da se shvati gde se gresi!

Bogdan Đuričin

pre 15 godina

Zašto gospođa Pak poručuje "da Srbija ne ometa EU na Kosovu"? Pa EU i USA rade na Kosovu šta im je volja već 10 godina. Onomad su priznali i nezavisnu državu Kosovo, jel ih Srbija nešto omela tada? Kakav cinik. Nemojte nam vređati elementarnu inteligenciju.

Leo Krstin

pre 15 godina

Skrenuo bi paznju na dve karakteristicne misli iz ovog clanka!Prva se odnosi na... izvestaj EK o "napretku ka evrointegracijama" SEDAM zemalja zapadnog Balkana i Turske...Da li ste shvatili koje su te zemlje (sedam!)??
To su: Hrvatska, Srbija, BiH,
Crna Gora, Makedonija, Albanija i nedostaje jos jedna!!A ta drzava je Kosovo!
Druga karakteristicna misao je od g-dje Doris Pak:..."da Srbija ne ometa EU na Kosovu"...Sta nam govore ove misli (poruke!), ako znamo citati izmedju redova? Pa, Srbija NECE MOCI u EU pre Kosova, kao nezavisne drzave!!Mogu samo zajedno, u paketu!Zivi bili pa videli. Mogu Tadic, Djelic, Palma, Dinkic, neizbezni ministar "spoljnih dela" Jeremija itd. govoriti sta zele, ali mislim da su te poruke jasne!!Naravno usput je i neizbezna saradnja sa Hagom...

Оптимиста :)

pre 15 godina

Наш проблем је што нам политичко-привредна номенклатура уопште није мотивисана да се процес прикључивања ЕУ убрза и поспеши. У овој земљи већ дуги низ година преовлађују негативни трендови у скоро свим кључним областима, док бележење развоја, раста и изградње институција проистиче из маркетиншких, нашминканих и умивених извештаја и изјава без ваљаних аргумената. Ући ћемо у Европску Унију, једног дана ("under the best possible scenario"), али само из просте тенденције да Унија обједини целокупно географско подручје Старог континента.

Biljojed

pre 15 godina

Ako svi vi koji se bunite vasoj deci dajete cokolade bez obzira koliko su bezobrazna, nit je Srbija dete, niti Evropa nagradjuje one koji ne slusaju kad im se govori. Dakle gospodo, NA POSAO ili u zemlje treceg sveta. Kraj.

Gradjanin

pre 15 godina

Nadam se da EU nece popustiti sa pritiscima na nasu vladu, jer ova vlada jedino tako ume da radi. Jedino kada joj se drma kod biraca, vlada reaguje.

Dragan

pre 15 godina

Treba baciti pogled preko plota, u komšiluk. Promenili su ministre policije i pravosudja, promenili i menjaju načelnike policijskih uprava, na redu je pravosudje... Verovatno da su kriterijumi po kojima se biraju novi kadrovi identični kriterijumima koji se traže i u EU, plus opredeljenost za integracije u EU. Što pre počnemo, pre ćemo završiti. Deklarativno izjašnjavanje i preobrat pojedinih istaknutih kadrova garniture iz devedesetih je neubedljivo, i neće biti uspešno. To je nastavak mučenja za obe strane u ovom procesu pridruživanja, mnogo je mudrije ne izazivati sudbinu i kadrove iz devedesetih pomeriti iz politike. Još dok se može birati način pomeranja. Potrebna je politička volja da se dodje do političkog konsenzusa oko potrebe neophodnih reformi u vršenju državne vlasti, da bi se uopšte i počelo sa reformama. Bez toga nigde nećemo stići, niti možemo očekivati bilo čiju zaštitu.

bezimena

pre 15 godina

"Opipljiv napredak" znači da se traže KONKRETNI rezultati (hapsiti haške optuženike, boriti se protiv narastujeće korupcije, prestati sa razbacivanjem para itd.) tj. prazne priče je d.o.s.t.a! Ako uspemo ok, ako ne uspemo ostaćemo crna rupa Evrope samo i isključivo zbog sopstvene nesposobnosti!

Max

pre 15 godina

Ja zaista ne razumem čemu toliki bes prema zvaničnicima EU, pa oni pričaju jednu te istu priču non-stop, a mi bi da se "promuvamo" ako može. Zakoni za Belu Listu nisu usvojeni jer je prvo bio raspad SRS i "guslanje" po poslovniku, a sada ide inicijativa o obaranju vlade koja neće uspetim ali to opet znači da će stotinak poslanika "preguslati" celo zasedanje za govornicom o toj temi, a zakoni neće biti ni usvojeni ili će ih vladajuća koalicija histerično pogurati po hitnom postupku ... pa će onda opet da se "gusla" po poslovniku ili po ustavu ...

Luck

pre 15 godina

Jos uvek smo taoci haskih optuzenika, dvoje bandita! Tadicu ovo je ne dopustivo, izdao si sam nacionalne interese ili bolje receno protracio si jos koju godinu nasih zivota! Izrucite te bandite, ne mogu vise da citam ovakve izvestaje iz EU, sredite te vize, pa da pobegnemo iz ovog zatvora, daleko od svih vas u parlamentu, Miskovica (the Sith Lord) i bolesno skupog zivota u ovoj banana drzavi! Rezultati ove studije su, gospodo u Vladi, realna slika vasih i mentorovih namera.

Tulumbus

pre 15 godina

Idi begaj! A sta ja tek mogu u 2009: da dobijem Bingo, otputujem na Mesec u turistickom aranzmanu...ili da poludim od vaseg cinizma! Dokle bre, jevropljani!!!

Biljojed

pre 15 godina

Ako svi vi koji se bunite vasoj deci dajete cokolade bez obzira koliko su bezobrazna, nit je Srbija dete, niti Evropa nagradjuje one koji ne slusaju kad im se govori. Dakle gospodo, NA POSAO ili u zemlje treceg sveta. Kraj.

Молдер

pre 15 godina

Кад ће већ једном да ухвате овог лажног патриоту и да га пошаљу у Хаг, неће Србија бити таоц једног човека, не смемо то себи да допустимо. Ми смо саставни део Европске уније, нама је ту место, са свим народима Европе. Надам се да ће следећи извештај европске комисије бити позитиван.

Zoran

pre 15 godina

EU nece primiti u sastav zemlju koja ne zna gde su joj granice, i ko su joj susedi, a ko gradjani!
EU nas to jos i ne pita, ali bi dobro bilo da sebe radi znamo odgovor na ova pitanja, koja ce neminovno biti upucena od te iste EU!

mrak

pre 15 godina

“Kada je reč o uslovima koje Srbija treba da ispuni da bi bile ukinute vize EU za srpske državljane, ukazuje se da još ostaje dosta da se učini, posebno u zakonodavstvu.”
Zamislite kad ni do sada nisu doneli neophodne zakone da bi stigli na belu sengen listu. Ova vlada je po tom fazonu dobila izbore, pod obmanom da je proevropska. Sta u opste radi po tom pitanju? –Nista. Bavi se samo poskupljenjima (60-300%), dajuci podrsku monopolistima.
Najverovatnije da mi (obicni smrtnici) necemo moci da putujemo bez viza ni do polovine 2009. Da podsetim samo da su obecali da cemo jos krajem 2008 biti na beloj sengen listi.
IZGLEDA DA SMO OSUDJENI NA DOZIVOTNI BORAVAK U KAVEZU!!!

Dragan

pre 15 godina

Treba baciti pogled preko plota, u komšiluk. Promenili su ministre policije i pravosudja, promenili i menjaju načelnike policijskih uprava, na redu je pravosudje... Verovatno da su kriterijumi po kojima se biraju novi kadrovi identični kriterijumima koji se traže i u EU, plus opredeljenost za integracije u EU. Što pre počnemo, pre ćemo završiti. Deklarativno izjašnjavanje i preobrat pojedinih istaknutih kadrova garniture iz devedesetih je neubedljivo, i neće biti uspešno. To je nastavak mučenja za obe strane u ovom procesu pridruživanja, mnogo je mudrije ne izazivati sudbinu i kadrove iz devedesetih pomeriti iz politike. Još dok se može birati način pomeranja. Potrebna je politička volja da se dodje do političkog konsenzusa oko potrebe neophodnih reformi u vršenju državne vlasti, da bi se uopšte i počelo sa reformama. Bez toga nigde nećemo stići, niti možemo očekivati bilo čiju zaštitu.

Aleksandar

pre 15 godina

"Sitnice" koje su nabrojane kao prepreke za ulazak Srbije u EU, a ipak su samo deo ukupnih "sitnjuraka", su nepremostive i velike kao Himalaji.

"Putuj Evropo nemoj više čekati na nas"

pre 15 godina

Potpuno neprimeren naslov ove vesti. Naslov bi trebao da bude "Evropa od Srbije udaljena svetlosnu godinu" Tih "par" stvarčica, koje treba da urade ljudi koje vode Srbiju, spadaju u domen naučne fantastike.

Vladan Jova

pre 15 godina

Samo polako ovo je izjava zato što je još u toku 2008 godina. U 2009 godini pomeriće nam rok na 2010, a 2010 na 2011. Obećanje ludom radovanje.A kada predamo Mladića i Hadžića, biće novih zahteva pa ćemo izaći mi i na 2050-tu a nećemo biti član EU. Obećanje ludom radovanje.

Igor

pre 15 godina

Za nas daleko vaznije od izbora u Americi. Ako pola negativnih ocena u njemu krenemo sada da ispravljamo, sto je sa ovim politicarima, nivoom korupcije i monopola prava utopija, mozda cemo popraviti svoj imidz u svetu.
Ovako ne idemo mi nikud dragi moji. Moramo nacin razmisljanja da promenimo t.j. sebe pa onda ce i ostalo da krene na bolje. Ovaj izvestaj ukazivace na brojne stvari koje samo sami mozemo ali mozemo da promenimo. Medjutim dokle god je tih glasova za dobre promene malo, gotovo minoran broj, ne vredi nama bilo koji izvestaj.

Nevin

pre 15 godina

Sticem utisak da je Srbija zatocena u samici u kojoj je mrak a da Evropa i svet otvori samo prozorcic na toj samici kako bi nam dali malo hrane da bi preziveli a taman da vidimo malo svetlosti! A mi umesto da budemo primerni,dobri kako bi sto pre izasli iz nje mi se bunimo jos vise sto nas kritikuju na lose ponasanje i tako produzavamo kaznu u nedogled! A sto je najgore u samici ima dosta vremena da se razmislja i da se shvati gde se gresi!

Marina Tucakovic

pre 15 godina

Pored Haga tu je i jos jedan od uslova"Vladavina Prava".I koliko god javnost misli da je Hag uslov svih uslova,ovaj drugi uslov nikada necemo ispuniti,ne bar ovakvim nacinom vodjenja vlasti.Korupcija je problem svih problema u Srbiji.I koliko god o tome ne pricamo i ne pisemo to je goruci problem i to je problem koji nas odvlaci sve dalje od EU.Korupcija na ajvisem nivou,korupcija u kojoj svako svakoga ima za po nesto,stranke koje zive na korupciji i od korupcije i da ne nabrajam.To je problem svih problema.Hag ce se resiti i Hag ne sme i ne treba da bude maska za ono sto izjedan moralno tkivo Srbije i oduzima nam pravo na buducnost.

Dovla KG

pre 15 godina

Iz EU vise ne treba da salju ovakve informacije. Vrlo jednostavno, bicemo tamo kad nasi politicari urade posao za koji su placeni. Sve je u rukama nasih narodnih predstavnika, a mi gledamo i cekamo. Vec nas je jako puno koji smo se zakleli da DS-u dajemo poslednju sansu i oni treba da misle o tome. Zelite moj glas?! I'll think about it. Hvala.

Gradjanin

pre 15 godina

Nadam se da EU nece popustiti sa pritiscima na nasu vladu, jer ova vlada jedino tako ume da radi. Jedino kada joj se drma kod biraca, vlada reaguje.

Na ivici ulaska

pre 15 godina

Ja nikako ne razumem Srbe (gradjane Srbije) koji u priblizavanju EU vide samo 'izlazak iz kaveza', 'belu sengen listu' 'putovanja' i sl. Kakvo je to cudno razmisljanje ? Sta sad svi hocete otici u EU (mislim fizicki)? Bolje bi bilo da se potrudite i pomognete u izgradnji EU-a unutar same Srbije. To je srz - rad na reformama i napredku.

Leo Krstin

pre 15 godina

Skrenuo bi paznju na dve karakteristicne misli iz ovog clanka!Prva se odnosi na... izvestaj EK o "napretku ka evrointegracijama" SEDAM zemalja zapadnog Balkana i Turske...Da li ste shvatili koje su te zemlje (sedam!)??
To su: Hrvatska, Srbija, BiH,
Crna Gora, Makedonija, Albanija i nedostaje jos jedna!!A ta drzava je Kosovo!
Druga karakteristicna misao je od g-dje Doris Pak:..."da Srbija ne ometa EU na Kosovu"...Sta nam govore ove misli (poruke!), ako znamo citati izmedju redova? Pa, Srbija NECE MOCI u EU pre Kosova, kao nezavisne drzave!!Mogu samo zajedno, u paketu!Zivi bili pa videli. Mogu Tadic, Djelic, Palma, Dinkic, neizbezni ministar "spoljnih dela" Jeremija itd. govoriti sta zele, ali mislim da su te poruke jasne!!Naravno usput je i neizbezna saradnja sa Hagom...

bezimena

pre 15 godina

"Opipljiv napredak" znači da se traže KONKRETNI rezultati (hapsiti haške optuženike, boriti se protiv narastujeće korupcije, prestati sa razbacivanjem para itd.) tj. prazne priče je d.o.s.t.a! Ako uspemo ok, ako ne uspemo ostaćemo crna rupa Evrope samo i isključivo zbog sopstvene nesposobnosti!

Vlasta, Hanover

pre 15 godina

Izvestaj je jasan da jasniji ne moze biti. Srbija je sada tan koja mora da povuce osnovne korake: ne samo Mladica, nego i uskladjivanje sopstvenog zakonodavstva i (veoma bitno!) iskorenjivanje korupcije - da se ne bi desilo da nam zamrznu evropske fondove, kao0 sada Bugarskoj! Dakle, PRVO Srbija ima da postane normalna zemlja, a ONDA da postane clan za pristup EU. Nadam se da su srpski politicari dobro procitali ovaj izvestaj, i da ce najzad malo da se mrdnu.

Оптимиста :)

pre 15 godina

Наш проблем је што нам политичко-привредна номенклатура уопште није мотивисана да се процес прикључивања ЕУ убрза и поспеши. У овој земљи већ дуги низ година преовлађују негативни трендови у скоро свим кључним областима, док бележење развоја, раста и изградње институција проистиче из маркетиншких, нашминканих и умивених извештаја и изјава без ваљаних аргумената. Ући ћемо у Европску Унију, једног дана ("under the best possible scenario"), али само из просте тенденције да Унија обједини целокупно географско подручје Старог континента.

Bogdan Đuričin

pre 15 godina

Zašto gospođa Pak poručuje "da Srbija ne ometa EU na Kosovu"? Pa EU i USA rade na Kosovu šta im je volja već 10 godina. Onomad su priznali i nezavisnu državu Kosovo, jel ih Srbija nešto omela tada? Kakav cinik. Nemojte nam vređati elementarnu inteligenciju.

Max

pre 15 godina

Ja zaista ne razumem čemu toliki bes prema zvaničnicima EU, pa oni pričaju jednu te istu priču non-stop, a mi bi da se "promuvamo" ako može. Zakoni za Belu Listu nisu usvojeni jer je prvo bio raspad SRS i "guslanje" po poslovniku, a sada ide inicijativa o obaranju vlade koja neće uspetim ali to opet znači da će stotinak poslanika "preguslati" celo zasedanje za govornicom o toj temi, a zakoni neće biti ni usvojeni ili će ih vladajuća koalicija histerično pogurati po hitnom postupku ... pa će onda opet da se "gusla" po poslovniku ili po ustavu ...