Ponedeljak, 27.10.2008.

10:09

Izvesna recesija u 2009. u Srbiji

Svetska finansijska kriza rezultiraće nekom vrstom recesije u Srbiji, izjavio je predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković.

Izvor: Tanjug

Izvesna recesija u 2009. u Srbiji IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

23 Komentari

Sortiraj po:

Vlad

pre 15 godina

game over dragi citaoci.. pametnom coveku odavno je jasno koliko je nebitno koja politicka opcija `vodi` ovu drzavu, zna se ko zapravo vodi i koliko se mi bilo sta pitamo... samo sada je novost da brod velikih igraca tone tamo gde se mi nalazimo dole u potpalublju .. ne treba biti cak ni malo pametan da bi se znalo sta raditi! srecom mi ionako nemamo NISTA pa nemamo nista ni da izgubimo.. vi koji ista imate, zna se: zemlja, zlato i tisina, ide duga i hladna zima, koja ce potrajati 10tak godina (samo da rata ne bude-ni tu se mi nista necemo pitati..)

Sebicni penzioner

pre 15 godina

Ma kakva recesija,
to su "lazi"
ova drzava mora da donese zakon da svaki penzioner prima prosecnu platu, odnosno da penzija bude kao plata.

Penzioneri su buducnost!

ja se izvinjavam na cinizmu,
ali nasa Vlada umesto da gleda kako da zaposli mlade ljude, kako da podigne natalitet
ona se nateze sa Krkobabicem oko vecih penzija.

Alo bre, ogromne i mocne banke padaju kao od sale, ekonomija Amerike i EU je na kolenima,
a nasi penzosi hoce jos para.
Pa sto ti penzosi nisu skidali Solbu 1993.godine ili ranije, kad su im pare vazne, nego su glasali za SPS do groba.

Zasto Vlada laze narod, sto im lepo ne kaze, narode, zakasnili smo sa recesijom, u svetu nema para ni za lek, bice opet gladi i stezanja kaisa.

mkm

pre 15 godina

Dakle,
rast nije recesija. Recesija je pad.

Izjava premijera ne doprinosi pozitivnom poslovnom ambijentu. Ocena na skali od 1-5 za izjavu - cista jedinica.

Komentar ba komenatare - ocena poznavanja ekonomije (cast retkom izuzetku) - cista 0.

Ista ocena i za novinare i njihovo poznavanje materije.

dejan

pre 15 godina

Ovo globalno zagrevanje stvarno utice na sve nas.Kada bi vlada samo smela da pohapsi sve lopove mi bi imali bruto nacionalni dohodak 3000dolara.Afera kofer, afera secer,afera gas ,aferatelekom ,afera Kipar, afera fudbalska mafija ,afera gredjavinska mafija,afera duvanska mafija, mogao bih ovako do sutra da udaram po recesiji a

Petar

pre 15 godina

Ne mogu da se suzdrzim, a da ne prokomentarisem ovu mudrost:
"On je ocenio da će turbulencije na međunarodnom finansijskom tržištu uticati na jačanje dinara u bankarskom sektoru. Međutim, dinarski krediti biće jeftiniji samo ako i inflacija bude niža, što će omogućiti smanjenje referentne kamatne stope."

Gospodin RJ ocigledno ne cita novine, jer da cita video bi da sada upravo stradaju valute emerging markets, gde spada i Srbija. Mozda je hteo da kaze da ce on i bankarski sektor, kao i do sada, praviti svoju posebnu kursnu listu - repriza devedesetih i povratak na dilere. Ovo drugo, ma ne mogu vise... Juri kuce rep i nikako da ga stigne...

Zoran

pre 15 godina

Meni se sviđa stav Premijera. Gospodim Cvetković je umeren, odmeren, jednostavan koliko se može, ne daje prazna obećanja, drži se svoje struke.

Problemi koje je nasledio su veliki. Država je u minusu. Cela svetska ekonomija je uzdrmana. U ovakvoj situaciji nema čarobnog štapića koji će sve rešiti. Dugo će trebati da se stanje poboljša. Premijer radi svoj posao, navijam za njega jer mi čini pošten i sposoban.

Nažalost, Zorana Đinđića više nema. On je osim osobina koje poseduje g. Cvetković imao i magiju sposobnog političara koji je znao da upregne sve strukture.

Nadam se da će sadašnji premijer uspeti barem sa ekonomijom, a da ga problemi Kosova, kriminala, nacionalizma, izolovanosti, ... neće omesti i da neće umanjiti uspeh ekonomske politike.

Njegove izjave u Utisku nedelje su na mestu. Nije obećavao ono što se ne može, rekao je ono što se treba reći.

Srećan rad.

raso

pre 15 godina

ne mirkice, rast od 4% nije recesija, samo da znas ...

nego sto je vaznije, sta to ds misli da uradi, da srbija nepostane ponovo zrtva kradze devizne stednje, a to u vecem izmjeru nego kad su nas slovenci pokrali (i sa pomoc ds-a sa nasim parama pokupovali nasu zemlju)?

ds je bez razloga unistila srpske banke i usrecila srbiju sa zapadnim bankama koje - u najboljem slucaju - imaju jos par mjeseci zivota!

kad ce se osigurati nasa stednja? i gdje bi srbija bila danas, kad nebi dezolatne zapadne banke odredzivali nasu buducnost (autoceste/koridori, bor, itd.)?

Marko

pre 15 godina

@Ivan:

Madjarska valuta je pala u odnosu na dolar ali pao je i dinar (cak mislim preko 20%)pre svega zbog pada evra u odnosu na dolar. Drugo, koliko god Madjarska bila ispred Srbije po mnogim pokazateljima, cinjenica je da se nalazi u razlicitoj fazi ekonomskog ciklusa tako da poredjenje ne mora da bude opravdano.

Ono sto najvise zabrinjava, je sto se premijer i doticni ministar javljaju svaki drugi dan sa drugacijom prognozom sto samo govori o tome koliko niko u toj vladi nema ideju kakav ce stvarno biti uitcaj globalne finansijske krize na Srbiju, a jos manje sta treba da urade da bi taj uticaj smanjili. do pre mesec dana (ako se ne varam)su tvrdili da kriza nece imati ama bas nikakav uticaj na Srbiju..prosto neverovatno!

Nicolas Thinker

pre 15 godina

Konačno je stiglo priznanje od premijera Mirka Cvetkovića da će svetska finansijska kriza rezultirati nekom vrstom recesije i u Srbiji, kao posledica smanjenog privrednog rasta u sledećoj godini od četiri odsto BDP, a što nije dovoljno za iole ozbiljniji razvoj i rešavanje tekućih problema...
U 2009. biće smanjena i raspoloživa sredstva za ulaganje u privredu, a sleduje i restriktivnija fiskalna politika, kao i smanjenje javne potrošnje, a što znači da će porezi i akcize biti još veći, a da plate i penzije, neće rasti...
Tvrdnja da bi uz dodatne mere mogli naše područje da učinimo atraktivnijim za strana ulaganja, podložna je dodatnoj verifikaciji, jer, "dok se baba češlja, a selo gori", valst ne pomišlja da uvede "vanredne mere" u privredu, kako bi spremnije dočekala nastupajuću "recesionu 2009.godinu" i godine koje dolaze...

Lagano

pre 15 godina

Ja se secam reci Borisa Tadica u predsednickoj kampanji: Srbija ce u naredne 4 godine otvoriti 500 hiljada radnih mesta (pola miliona). Tako da ne verujem da moze da bude recesije pored toliko novih radnih mesta...

Inz_knjizevnosti

pre 15 godina

Какав премијер...Жива ватра!!!
Па Коштуница је за њега био спој Брзог Гонзалеса и Усеина Болта...

Petar Stefanovic

pre 15 godina

Rekli ste recesija g-dine ?
Pa kad smo to mi bili van recesije , stezanja kaisa, losega zivota? Ovde samo klanovi i mafija uspeva kao korov g-dine. Treba sve da vas je sramota od predsednika do vozaca.Svi politicari se ponasaju kao da su bogom dani, unistavate sistematski ovaj narod i ovu zemlju.Imate najskuplje gorivo u Evropi a najlosijeg kvaliteta, najskuplje vam je meso kao da su vam svinje od zlata, telekomunikacione usluge su vam drasticno najskuplje u regionu, penzije i socijalna davanja nikad niza. Pogledaj te samo prosecnu Zagrebacku zaradu i sve ce vam biti jasno. Samo jedno, ovo su bili moji poslednji izbori SVI STE VI ISTI i ne mogu da se izrazim kako bi trebalo i kako ste svi vi zasluzili.Od radikala do demokrata ( LOPOVI ). Vidim svadjaju se i oko patrijarha , mozda i da procitaju koju knjigu na temu Kuma pomocice im....strasno...

PS: izvinavam se na pravopisu zurim !

Poreski obveznik

pre 15 godina

Nemam ja nista protiv zamrzavanja plata, ali neka se onda zamrznu i cene i to narocito struje, gasa itd. Kada je pre mesec dana Srbijagas trazila od vlade povecanje cene gasa za 50%, drzava Srbija "casti" gradjane poskupljenjem od 60%. Samo cekam 1. Januar pa da objave novu cenu struje.....

dinar jak/ evro treba da pada

pre 15 godina

Ako evro nije u padu ili se i neodržava na 80, nego je stalno u 80+ ...pa o kakvoj stabilnosti dinara i maloj inflaciji pričamo.Pa poslednjih nedelja kurs sve govori.

boban

pre 15 godina

Po svim pokazateljima izgleda da ce recesija samo da pogadja najsiromasniji i srednji stalez u Srbiji,a vi gospodo koji sedite u vladi rec svetska kriza izgleda da samo sluzi kao opravdanje za silne namete koje uvodite,jer je ocigledno po budzetu koji usvajate da se na vas to ne odnosi.

Dusan

pre 15 godina

A, da li je postovani premijer ikad cuo za zakon spojenih sudova? Svuda poplava, samo ce kod nas da cvetaju ruze. Kakva vlada, takav i premijer.

Ivan

pre 15 godina

Izjave premijera su kontradiktorne. Neki bi rekli da to nije novo, ali to ne menja cinjenicu da takve izjave samo unose pometnju i nerazumevanje vec komplikovane povezanosti krize u USA, EU, CEE, i Srbije.

Naravno, nedostaju bilo kakva ozbiljna objasnjenja u medijima. Sajtovi kao Ekonomist (srpski) i Biz na B92 su potpuno prazni, i oslikavaju cinjenicu da nema osoba u redakcijama koje su pokusale da razumeju trenutne probleme. Kad kazem prazni, mislim da nema analize, vec samo prenosenja vesti. Analize podrazumeva pronalazenje argumenata za i protiv odredjenog zakljucka, kao i komentarisanje implikacija istog. Spomenute su moguce posledice na kurs dinara u Pescaniku u petak, ali je vidljivost Pescanika i konotacija koja mu se daje (nebitno je da li je opravdana ili ne - nije to pitanje ovde) takva da je ili ignorisan ili diskreditovan na potpuno nepovezanim argumentima. To jest, moze da postoji veoma validno misljenje koje je izneto u toj emisiji, ali ce mainstream mediji to potpuno ignorisati, zarad postovanja mistike srpskog junastva i bezanja od zdrave samokritike.

Britanski Economist, FT, i par blogova su u petak i tokom vikenda spomenuli da se ocekuje (sta god to precizno znacilo) nestabilnost banaka u Austriji, i to onih koje imaju znacajno prisustvo u Ukrajini, Madjarskoj, i Srbiji. Niko to ne komentarise ovde - ili bar nisam uspeo to da pronadjem u stampi i na srpskom vebu od jutros.

Potpuno mi deluje apsurdno da neko - posebno neko ko je na poziciji takve odgovornosti kao premijer - izjavi da ce Srbija nekom magijom biti najmanje lose mesto za investicije. Ta argumentacija je potpuno besmislena, jer je jasno da je Srbija jedna od zemalja koje zive van svojih mogucnosti, i to uglavnom na osnovi stranih investicija. Izgledan je potrebno ponoviti n-ti put da sadasnje stanje stvari u EU i sire jasno govori o tome da je sadasnji nivo stranih investicija neodrziv.

U ekonomskoj atmosferi u kojoj Madjarska valuta gubi 19% i vise od pocetka godine u odnosu na americki dolar, ne vidim na kojoj osnovi se Srpski dinar odrzava na nivou od 80+ za evro. Prvo, jasno je da je Srbija daleko iza Madjarske po verovatno svim iole relevantnim indikatorima privredne aktivnosti. Sve drugo sledi iz prvog: svako ko veruje da je stanje u Srbiji danas odrzivo, moze isto tako da ocekuje deda mraza iz dimnjaka za novu godinu, ili mozda vanzemaljce, morkse nemani, Jetija, sve bogove (mitologije, vere, i/ili sekte po izboru). 80+ din za evro ce uskoro biti deo proslosti. Sadasnjost ce postati sve one zalosne konsekvence koje slede kada se vrednost valute veoma brzo izgubi. Naravno, jedan od glavnih problema za sada relativno mlade i krhke nove srednje klase u par gradova Srbije ce biti svi ti krediti koji su vezani za strane, a ne domacu valutu, dok su u vecini slucajeva njihove plate prosto vezane - sto nije iznenadjujuce naravno - za domacu valutu.

Zainteresovanima za podatke iza argumenata gore bih sugerisao da pogledaju blog post od Yves Smith (http://www.nakedcapitalism.com/2008/10/currency-crisis-is-gathering-storm.html). Paul Krugman je takodje spomenuo ovu temu na njegovom blogu na NYTimes.com, i Economist ima jednostavan tekst u poslednjem broju na istu temu.

Ako iko od ekonomskih novinara uopste procita ovaj komentar: Molim vas, vise ozbiljnosti. Novinarstvo nije samo prenosenje vesti. Ubacite malo kritickog razmisljanja.

aca

pre 15 godina

I bez finansijske krize u svetu, kod nas je već višedecenijska recesija. Ko god da je na vlasti - drpa samo za sebe. Ostavite malo i nama - da možemo da preživimo.

Petar

pre 15 godina

Prosto je neverovatno kakvi gigantski umovi upravljaju srpskom ekonomijom i finansijama. Premijer je dao doprinos naucnoj ekonomskoj misli otkrivsi novu vrstu recesije, a ovu dvojicu vise necu ni da komentarisem.

Ivan

pre 15 godina

Izjave premijera su kontradiktorne. Neki bi rekli da to nije novo, ali to ne menja cinjenicu da takve izjave samo unose pometnju i nerazumevanje vec komplikovane povezanosti krize u USA, EU, CEE, i Srbije.

Naravno, nedostaju bilo kakva ozbiljna objasnjenja u medijima. Sajtovi kao Ekonomist (srpski) i Biz na B92 su potpuno prazni, i oslikavaju cinjenicu da nema osoba u redakcijama koje su pokusale da razumeju trenutne probleme. Kad kazem prazni, mislim da nema analize, vec samo prenosenja vesti. Analize podrazumeva pronalazenje argumenata za i protiv odredjenog zakljucka, kao i komentarisanje implikacija istog. Spomenute su moguce posledice na kurs dinara u Pescaniku u petak, ali je vidljivost Pescanika i konotacija koja mu se daje (nebitno je da li je opravdana ili ne - nije to pitanje ovde) takva da je ili ignorisan ili diskreditovan na potpuno nepovezanim argumentima. To jest, moze da postoji veoma validno misljenje koje je izneto u toj emisiji, ali ce mainstream mediji to potpuno ignorisati, zarad postovanja mistike srpskog junastva i bezanja od zdrave samokritike.

Britanski Economist, FT, i par blogova su u petak i tokom vikenda spomenuli da se ocekuje (sta god to precizno znacilo) nestabilnost banaka u Austriji, i to onih koje imaju znacajno prisustvo u Ukrajini, Madjarskoj, i Srbiji. Niko to ne komentarise ovde - ili bar nisam uspeo to da pronadjem u stampi i na srpskom vebu od jutros.

Potpuno mi deluje apsurdno da neko - posebno neko ko je na poziciji takve odgovornosti kao premijer - izjavi da ce Srbija nekom magijom biti najmanje lose mesto za investicije. Ta argumentacija je potpuno besmislena, jer je jasno da je Srbija jedna od zemalja koje zive van svojih mogucnosti, i to uglavnom na osnovi stranih investicija. Izgledan je potrebno ponoviti n-ti put da sadasnje stanje stvari u EU i sire jasno govori o tome da je sadasnji nivo stranih investicija neodrziv.

U ekonomskoj atmosferi u kojoj Madjarska valuta gubi 19% i vise od pocetka godine u odnosu na americki dolar, ne vidim na kojoj osnovi se Srpski dinar odrzava na nivou od 80+ za evro. Prvo, jasno je da je Srbija daleko iza Madjarske po verovatno svim iole relevantnim indikatorima privredne aktivnosti. Sve drugo sledi iz prvog: svako ko veruje da je stanje u Srbiji danas odrzivo, moze isto tako da ocekuje deda mraza iz dimnjaka za novu godinu, ili mozda vanzemaljce, morkse nemani, Jetija, sve bogove (mitologije, vere, i/ili sekte po izboru). 80+ din za evro ce uskoro biti deo proslosti. Sadasnjost ce postati sve one zalosne konsekvence koje slede kada se vrednost valute veoma brzo izgubi. Naravno, jedan od glavnih problema za sada relativno mlade i krhke nove srednje klase u par gradova Srbije ce biti svi ti krediti koji su vezani za strane, a ne domacu valutu, dok su u vecini slucajeva njihove plate prosto vezane - sto nije iznenadjujuce naravno - za domacu valutu.

Zainteresovanima za podatke iza argumenata gore bih sugerisao da pogledaju blog post od Yves Smith (http://www.nakedcapitalism.com/2008/10/currency-crisis-is-gathering-storm.html). Paul Krugman je takodje spomenuo ovu temu na njegovom blogu na NYTimes.com, i Economist ima jednostavan tekst u poslednjem broju na istu temu.

Ako iko od ekonomskih novinara uopste procita ovaj komentar: Molim vas, vise ozbiljnosti. Novinarstvo nije samo prenosenje vesti. Ubacite malo kritickog razmisljanja.

Petar

pre 15 godina

Prosto je neverovatno kakvi gigantski umovi upravljaju srpskom ekonomijom i finansijama. Premijer je dao doprinos naucnoj ekonomskoj misli otkrivsi novu vrstu recesije, a ovu dvojicu vise necu ni da komentarisem.

boban

pre 15 godina

Po svim pokazateljima izgleda da ce recesija samo da pogadja najsiromasniji i srednji stalez u Srbiji,a vi gospodo koji sedite u vladi rec svetska kriza izgleda da samo sluzi kao opravdanje za silne namete koje uvodite,jer je ocigledno po budzetu koji usvajate da se na vas to ne odnosi.

aca

pre 15 godina

I bez finansijske krize u svetu, kod nas je već višedecenijska recesija. Ko god da je na vlasti - drpa samo za sebe. Ostavite malo i nama - da možemo da preživimo.

Inz_knjizevnosti

pre 15 godina

Какав премијер...Жива ватра!!!
Па Коштуница је за њега био спој Брзог Гонзалеса и Усеина Болта...

Dusan

pre 15 godina

A, da li je postovani premijer ikad cuo za zakon spojenih sudova? Svuda poplava, samo ce kod nas da cvetaju ruze. Kakva vlada, takav i premijer.

Petar Stefanovic

pre 15 godina

Rekli ste recesija g-dine ?
Pa kad smo to mi bili van recesije , stezanja kaisa, losega zivota? Ovde samo klanovi i mafija uspeva kao korov g-dine. Treba sve da vas je sramota od predsednika do vozaca.Svi politicari se ponasaju kao da su bogom dani, unistavate sistematski ovaj narod i ovu zemlju.Imate najskuplje gorivo u Evropi a najlosijeg kvaliteta, najskuplje vam je meso kao da su vam svinje od zlata, telekomunikacione usluge su vam drasticno najskuplje u regionu, penzije i socijalna davanja nikad niza. Pogledaj te samo prosecnu Zagrebacku zaradu i sve ce vam biti jasno. Samo jedno, ovo su bili moji poslednji izbori SVI STE VI ISTI i ne mogu da se izrazim kako bi trebalo i kako ste svi vi zasluzili.Od radikala do demokrata ( LOPOVI ). Vidim svadjaju se i oko patrijarha , mozda i da procitaju koju knjigu na temu Kuma pomocice im....strasno...

PS: izvinavam se na pravopisu zurim !

Marko

pre 15 godina

@Ivan:

Madjarska valuta je pala u odnosu na dolar ali pao je i dinar (cak mislim preko 20%)pre svega zbog pada evra u odnosu na dolar. Drugo, koliko god Madjarska bila ispred Srbije po mnogim pokazateljima, cinjenica je da se nalazi u razlicitoj fazi ekonomskog ciklusa tako da poredjenje ne mora da bude opravdano.

Ono sto najvise zabrinjava, je sto se premijer i doticni ministar javljaju svaki drugi dan sa drugacijom prognozom sto samo govori o tome koliko niko u toj vladi nema ideju kakav ce stvarno biti uitcaj globalne finansijske krize na Srbiju, a jos manje sta treba da urade da bi taj uticaj smanjili. do pre mesec dana (ako se ne varam)su tvrdili da kriza nece imati ama bas nikakav uticaj na Srbiju..prosto neverovatno!

Lagano

pre 15 godina

Ja se secam reci Borisa Tadica u predsednickoj kampanji: Srbija ce u naredne 4 godine otvoriti 500 hiljada radnih mesta (pola miliona). Tako da ne verujem da moze da bude recesije pored toliko novih radnih mesta...

Petar

pre 15 godina

Ne mogu da se suzdrzim, a da ne prokomentarisem ovu mudrost:
"On je ocenio da će turbulencije na međunarodnom finansijskom tržištu uticati na jačanje dinara u bankarskom sektoru. Međutim, dinarski krediti biće jeftiniji samo ako i inflacija bude niža, što će omogućiti smanjenje referentne kamatne stope."

Gospodin RJ ocigledno ne cita novine, jer da cita video bi da sada upravo stradaju valute emerging markets, gde spada i Srbija. Mozda je hteo da kaze da ce on i bankarski sektor, kao i do sada, praviti svoju posebnu kursnu listu - repriza devedesetih i povratak na dilere. Ovo drugo, ma ne mogu vise... Juri kuce rep i nikako da ga stigne...

dejan

pre 15 godina

Ovo globalno zagrevanje stvarno utice na sve nas.Kada bi vlada samo smela da pohapsi sve lopove mi bi imali bruto nacionalni dohodak 3000dolara.Afera kofer, afera secer,afera gas ,aferatelekom ,afera Kipar, afera fudbalska mafija ,afera gredjavinska mafija,afera duvanska mafija, mogao bih ovako do sutra da udaram po recesiji a

Poreski obveznik

pre 15 godina

Nemam ja nista protiv zamrzavanja plata, ali neka se onda zamrznu i cene i to narocito struje, gasa itd. Kada je pre mesec dana Srbijagas trazila od vlade povecanje cene gasa za 50%, drzava Srbija "casti" gradjane poskupljenjem od 60%. Samo cekam 1. Januar pa da objave novu cenu struje.....

Zoran

pre 15 godina

Meni se sviđa stav Premijera. Gospodim Cvetković je umeren, odmeren, jednostavan koliko se može, ne daje prazna obećanja, drži se svoje struke.

Problemi koje je nasledio su veliki. Država je u minusu. Cela svetska ekonomija je uzdrmana. U ovakvoj situaciji nema čarobnog štapića koji će sve rešiti. Dugo će trebati da se stanje poboljša. Premijer radi svoj posao, navijam za njega jer mi čini pošten i sposoban.

Nažalost, Zorana Đinđića više nema. On je osim osobina koje poseduje g. Cvetković imao i magiju sposobnog političara koji je znao da upregne sve strukture.

Nadam se da će sadašnji premijer uspeti barem sa ekonomijom, a da ga problemi Kosova, kriminala, nacionalizma, izolovanosti, ... neće omesti i da neće umanjiti uspeh ekonomske politike.

Njegove izjave u Utisku nedelje su na mestu. Nije obećavao ono što se ne može, rekao je ono što se treba reći.

Srećan rad.

mkm

pre 15 godina

Dakle,
rast nije recesija. Recesija je pad.

Izjava premijera ne doprinosi pozitivnom poslovnom ambijentu. Ocena na skali od 1-5 za izjavu - cista jedinica.

Komentar ba komenatare - ocena poznavanja ekonomije (cast retkom izuzetku) - cista 0.

Ista ocena i za novinare i njihovo poznavanje materije.

Nicolas Thinker

pre 15 godina

Konačno je stiglo priznanje od premijera Mirka Cvetkovića da će svetska finansijska kriza rezultirati nekom vrstom recesije i u Srbiji, kao posledica smanjenog privrednog rasta u sledećoj godini od četiri odsto BDP, a što nije dovoljno za iole ozbiljniji razvoj i rešavanje tekućih problema...
U 2009. biće smanjena i raspoloživa sredstva za ulaganje u privredu, a sleduje i restriktivnija fiskalna politika, kao i smanjenje javne potrošnje, a što znači da će porezi i akcize biti još veći, a da plate i penzije, neće rasti...
Tvrdnja da bi uz dodatne mere mogli naše područje da učinimo atraktivnijim za strana ulaganja, podložna je dodatnoj verifikaciji, jer, "dok se baba češlja, a selo gori", valst ne pomišlja da uvede "vanredne mere" u privredu, kako bi spremnije dočekala nastupajuću "recesionu 2009.godinu" i godine koje dolaze...

raso

pre 15 godina

ne mirkice, rast od 4% nije recesija, samo da znas ...

nego sto je vaznije, sta to ds misli da uradi, da srbija nepostane ponovo zrtva kradze devizne stednje, a to u vecem izmjeru nego kad su nas slovenci pokrali (i sa pomoc ds-a sa nasim parama pokupovali nasu zemlju)?

ds je bez razloga unistila srpske banke i usrecila srbiju sa zapadnim bankama koje - u najboljem slucaju - imaju jos par mjeseci zivota!

kad ce se osigurati nasa stednja? i gdje bi srbija bila danas, kad nebi dezolatne zapadne banke odredzivali nasu buducnost (autoceste/koridori, bor, itd.)?

dinar jak/ evro treba da pada

pre 15 godina

Ako evro nije u padu ili se i neodržava na 80, nego je stalno u 80+ ...pa o kakvoj stabilnosti dinara i maloj inflaciji pričamo.Pa poslednjih nedelja kurs sve govori.

Sebicni penzioner

pre 15 godina

Ma kakva recesija,
to su "lazi"
ova drzava mora da donese zakon da svaki penzioner prima prosecnu platu, odnosno da penzija bude kao plata.

Penzioneri su buducnost!

ja se izvinjavam na cinizmu,
ali nasa Vlada umesto da gleda kako da zaposli mlade ljude, kako da podigne natalitet
ona se nateze sa Krkobabicem oko vecih penzija.

Alo bre, ogromne i mocne banke padaju kao od sale, ekonomija Amerike i EU je na kolenima,
a nasi penzosi hoce jos para.
Pa sto ti penzosi nisu skidali Solbu 1993.godine ili ranije, kad su im pare vazne, nego su glasali za SPS do groba.

Zasto Vlada laze narod, sto im lepo ne kaze, narode, zakasnili smo sa recesijom, u svetu nema para ni za lek, bice opet gladi i stezanja kaisa.

Vlad

pre 15 godina

game over dragi citaoci.. pametnom coveku odavno je jasno koliko je nebitno koja politicka opcija `vodi` ovu drzavu, zna se ko zapravo vodi i koliko se mi bilo sta pitamo... samo sada je novost da brod velikih igraca tone tamo gde se mi nalazimo dole u potpalublju .. ne treba biti cak ni malo pametan da bi se znalo sta raditi! srecom mi ionako nemamo NISTA pa nemamo nista ni da izgubimo.. vi koji ista imate, zna se: zemlja, zlato i tisina, ide duga i hladna zima, koja ce potrajati 10tak godina (samo da rata ne bude-ni tu se mi nista necemo pitati..)

Zoran

pre 15 godina

Meni se sviđa stav Premijera. Gospodim Cvetković je umeren, odmeren, jednostavan koliko se može, ne daje prazna obećanja, drži se svoje struke.

Problemi koje je nasledio su veliki. Država je u minusu. Cela svetska ekonomija je uzdrmana. U ovakvoj situaciji nema čarobnog štapića koji će sve rešiti. Dugo će trebati da se stanje poboljša. Premijer radi svoj posao, navijam za njega jer mi čini pošten i sposoban.

Nažalost, Zorana Đinđića više nema. On je osim osobina koje poseduje g. Cvetković imao i magiju sposobnog političara koji je znao da upregne sve strukture.

Nadam se da će sadašnji premijer uspeti barem sa ekonomijom, a da ga problemi Kosova, kriminala, nacionalizma, izolovanosti, ... neće omesti i da neće umanjiti uspeh ekonomske politike.

Njegove izjave u Utisku nedelje su na mestu. Nije obećavao ono što se ne može, rekao je ono što se treba reći.

Srećan rad.

raso

pre 15 godina

ne mirkice, rast od 4% nije recesija, samo da znas ...

nego sto je vaznije, sta to ds misli da uradi, da srbija nepostane ponovo zrtva kradze devizne stednje, a to u vecem izmjeru nego kad su nas slovenci pokrali (i sa pomoc ds-a sa nasim parama pokupovali nasu zemlju)?

ds je bez razloga unistila srpske banke i usrecila srbiju sa zapadnim bankama koje - u najboljem slucaju - imaju jos par mjeseci zivota!

kad ce se osigurati nasa stednja? i gdje bi srbija bila danas, kad nebi dezolatne zapadne banke odredzivali nasu buducnost (autoceste/koridori, bor, itd.)?

Ivan

pre 15 godina

Izjave premijera su kontradiktorne. Neki bi rekli da to nije novo, ali to ne menja cinjenicu da takve izjave samo unose pometnju i nerazumevanje vec komplikovane povezanosti krize u USA, EU, CEE, i Srbije.

Naravno, nedostaju bilo kakva ozbiljna objasnjenja u medijima. Sajtovi kao Ekonomist (srpski) i Biz na B92 su potpuno prazni, i oslikavaju cinjenicu da nema osoba u redakcijama koje su pokusale da razumeju trenutne probleme. Kad kazem prazni, mislim da nema analize, vec samo prenosenja vesti. Analize podrazumeva pronalazenje argumenata za i protiv odredjenog zakljucka, kao i komentarisanje implikacija istog. Spomenute su moguce posledice na kurs dinara u Pescaniku u petak, ali je vidljivost Pescanika i konotacija koja mu se daje (nebitno je da li je opravdana ili ne - nije to pitanje ovde) takva da je ili ignorisan ili diskreditovan na potpuno nepovezanim argumentima. To jest, moze da postoji veoma validno misljenje koje je izneto u toj emisiji, ali ce mainstream mediji to potpuno ignorisati, zarad postovanja mistike srpskog junastva i bezanja od zdrave samokritike.

Britanski Economist, FT, i par blogova su u petak i tokom vikenda spomenuli da se ocekuje (sta god to precizno znacilo) nestabilnost banaka u Austriji, i to onih koje imaju znacajno prisustvo u Ukrajini, Madjarskoj, i Srbiji. Niko to ne komentarise ovde - ili bar nisam uspeo to da pronadjem u stampi i na srpskom vebu od jutros.

Potpuno mi deluje apsurdno da neko - posebno neko ko je na poziciji takve odgovornosti kao premijer - izjavi da ce Srbija nekom magijom biti najmanje lose mesto za investicije. Ta argumentacija je potpuno besmislena, jer je jasno da je Srbija jedna od zemalja koje zive van svojih mogucnosti, i to uglavnom na osnovi stranih investicija. Izgledan je potrebno ponoviti n-ti put da sadasnje stanje stvari u EU i sire jasno govori o tome da je sadasnji nivo stranih investicija neodrziv.

U ekonomskoj atmosferi u kojoj Madjarska valuta gubi 19% i vise od pocetka godine u odnosu na americki dolar, ne vidim na kojoj osnovi se Srpski dinar odrzava na nivou od 80+ za evro. Prvo, jasno je da je Srbija daleko iza Madjarske po verovatno svim iole relevantnim indikatorima privredne aktivnosti. Sve drugo sledi iz prvog: svako ko veruje da je stanje u Srbiji danas odrzivo, moze isto tako da ocekuje deda mraza iz dimnjaka za novu godinu, ili mozda vanzemaljce, morkse nemani, Jetija, sve bogove (mitologije, vere, i/ili sekte po izboru). 80+ din za evro ce uskoro biti deo proslosti. Sadasnjost ce postati sve one zalosne konsekvence koje slede kada se vrednost valute veoma brzo izgubi. Naravno, jedan od glavnih problema za sada relativno mlade i krhke nove srednje klase u par gradova Srbije ce biti svi ti krediti koji su vezani za strane, a ne domacu valutu, dok su u vecini slucajeva njihove plate prosto vezane - sto nije iznenadjujuce naravno - za domacu valutu.

Zainteresovanima za podatke iza argumenata gore bih sugerisao da pogledaju blog post od Yves Smith (http://www.nakedcapitalism.com/2008/10/currency-crisis-is-gathering-storm.html). Paul Krugman je takodje spomenuo ovu temu na njegovom blogu na NYTimes.com, i Economist ima jednostavan tekst u poslednjem broju na istu temu.

Ako iko od ekonomskih novinara uopste procita ovaj komentar: Molim vas, vise ozbiljnosti. Novinarstvo nije samo prenosenje vesti. Ubacite malo kritickog razmisljanja.

mkm

pre 15 godina

Dakle,
rast nije recesija. Recesija je pad.

Izjava premijera ne doprinosi pozitivnom poslovnom ambijentu. Ocena na skali od 1-5 za izjavu - cista jedinica.

Komentar ba komenatare - ocena poznavanja ekonomije (cast retkom izuzetku) - cista 0.

Ista ocena i za novinare i njihovo poznavanje materije.

aca

pre 15 godina

I bez finansijske krize u svetu, kod nas je već višedecenijska recesija. Ko god da je na vlasti - drpa samo za sebe. Ostavite malo i nama - da možemo da preživimo.

Dusan

pre 15 godina

A, da li je postovani premijer ikad cuo za zakon spojenih sudova? Svuda poplava, samo ce kod nas da cvetaju ruze. Kakva vlada, takav i premijer.

boban

pre 15 godina

Po svim pokazateljima izgleda da ce recesija samo da pogadja najsiromasniji i srednji stalez u Srbiji,a vi gospodo koji sedite u vladi rec svetska kriza izgleda da samo sluzi kao opravdanje za silne namete koje uvodite,jer je ocigledno po budzetu koji usvajate da se na vas to ne odnosi.

Petar

pre 15 godina

Prosto je neverovatno kakvi gigantski umovi upravljaju srpskom ekonomijom i finansijama. Premijer je dao doprinos naucnoj ekonomskoj misli otkrivsi novu vrstu recesije, a ovu dvojicu vise necu ni da komentarisem.

dinar jak/ evro treba da pada

pre 15 godina

Ako evro nije u padu ili se i neodržava na 80, nego je stalno u 80+ ...pa o kakvoj stabilnosti dinara i maloj inflaciji pričamo.Pa poslednjih nedelja kurs sve govori.

Poreski obveznik

pre 15 godina

Nemam ja nista protiv zamrzavanja plata, ali neka se onda zamrznu i cene i to narocito struje, gasa itd. Kada je pre mesec dana Srbijagas trazila od vlade povecanje cene gasa za 50%, drzava Srbija "casti" gradjane poskupljenjem od 60%. Samo cekam 1. Januar pa da objave novu cenu struje.....

Petar Stefanovic

pre 15 godina

Rekli ste recesija g-dine ?
Pa kad smo to mi bili van recesije , stezanja kaisa, losega zivota? Ovde samo klanovi i mafija uspeva kao korov g-dine. Treba sve da vas je sramota od predsednika do vozaca.Svi politicari se ponasaju kao da su bogom dani, unistavate sistematski ovaj narod i ovu zemlju.Imate najskuplje gorivo u Evropi a najlosijeg kvaliteta, najskuplje vam je meso kao da su vam svinje od zlata, telekomunikacione usluge su vam drasticno najskuplje u regionu, penzije i socijalna davanja nikad niza. Pogledaj te samo prosecnu Zagrebacku zaradu i sve ce vam biti jasno. Samo jedno, ovo su bili moji poslednji izbori SVI STE VI ISTI i ne mogu da se izrazim kako bi trebalo i kako ste svi vi zasluzili.Od radikala do demokrata ( LOPOVI ). Vidim svadjaju se i oko patrijarha , mozda i da procitaju koju knjigu na temu Kuma pomocice im....strasno...

PS: izvinavam se na pravopisu zurim !

Marko

pre 15 godina

@Ivan:

Madjarska valuta je pala u odnosu na dolar ali pao je i dinar (cak mislim preko 20%)pre svega zbog pada evra u odnosu na dolar. Drugo, koliko god Madjarska bila ispred Srbije po mnogim pokazateljima, cinjenica je da se nalazi u razlicitoj fazi ekonomskog ciklusa tako da poredjenje ne mora da bude opravdano.

Ono sto najvise zabrinjava, je sto se premijer i doticni ministar javljaju svaki drugi dan sa drugacijom prognozom sto samo govori o tome koliko niko u toj vladi nema ideju kakav ce stvarno biti uitcaj globalne finansijske krize na Srbiju, a jos manje sta treba da urade da bi taj uticaj smanjili. do pre mesec dana (ako se ne varam)su tvrdili da kriza nece imati ama bas nikakav uticaj na Srbiju..prosto neverovatno!

Inz_knjizevnosti

pre 15 godina

Какав премијер...Жива ватра!!!
Па Коштуница је за њега био спој Брзог Гонзалеса и Усеина Болта...

Nicolas Thinker

pre 15 godina

Konačno je stiglo priznanje od premijera Mirka Cvetkovića da će svetska finansijska kriza rezultirati nekom vrstom recesije i u Srbiji, kao posledica smanjenog privrednog rasta u sledećoj godini od četiri odsto BDP, a što nije dovoljno za iole ozbiljniji razvoj i rešavanje tekućih problema...
U 2009. biće smanjena i raspoloživa sredstva za ulaganje u privredu, a sleduje i restriktivnija fiskalna politika, kao i smanjenje javne potrošnje, a što znači da će porezi i akcize biti još veći, a da plate i penzije, neće rasti...
Tvrdnja da bi uz dodatne mere mogli naše područje da učinimo atraktivnijim za strana ulaganja, podložna je dodatnoj verifikaciji, jer, "dok se baba češlja, a selo gori", valst ne pomišlja da uvede "vanredne mere" u privredu, kako bi spremnije dočekala nastupajuću "recesionu 2009.godinu" i godine koje dolaze...

Lagano

pre 15 godina

Ja se secam reci Borisa Tadica u predsednickoj kampanji: Srbija ce u naredne 4 godine otvoriti 500 hiljada radnih mesta (pola miliona). Tako da ne verujem da moze da bude recesije pored toliko novih radnih mesta...

Petar

pre 15 godina

Ne mogu da se suzdrzim, a da ne prokomentarisem ovu mudrost:
"On je ocenio da će turbulencije na međunarodnom finansijskom tržištu uticati na jačanje dinara u bankarskom sektoru. Međutim, dinarski krediti biće jeftiniji samo ako i inflacija bude niža, što će omogućiti smanjenje referentne kamatne stope."

Gospodin RJ ocigledno ne cita novine, jer da cita video bi da sada upravo stradaju valute emerging markets, gde spada i Srbija. Mozda je hteo da kaze da ce on i bankarski sektor, kao i do sada, praviti svoju posebnu kursnu listu - repriza devedesetih i povratak na dilere. Ovo drugo, ma ne mogu vise... Juri kuce rep i nikako da ga stigne...

dejan

pre 15 godina

Ovo globalno zagrevanje stvarno utice na sve nas.Kada bi vlada samo smela da pohapsi sve lopove mi bi imali bruto nacionalni dohodak 3000dolara.Afera kofer, afera secer,afera gas ,aferatelekom ,afera Kipar, afera fudbalska mafija ,afera gredjavinska mafija,afera duvanska mafija, mogao bih ovako do sutra da udaram po recesiji a

Sebicni penzioner

pre 15 godina

Ma kakva recesija,
to su "lazi"
ova drzava mora da donese zakon da svaki penzioner prima prosecnu platu, odnosno da penzija bude kao plata.

Penzioneri su buducnost!

ja se izvinjavam na cinizmu,
ali nasa Vlada umesto da gleda kako da zaposli mlade ljude, kako da podigne natalitet
ona se nateze sa Krkobabicem oko vecih penzija.

Alo bre, ogromne i mocne banke padaju kao od sale, ekonomija Amerike i EU je na kolenima,
a nasi penzosi hoce jos para.
Pa sto ti penzosi nisu skidali Solbu 1993.godine ili ranije, kad su im pare vazne, nego su glasali za SPS do groba.

Zasto Vlada laze narod, sto im lepo ne kaze, narode, zakasnili smo sa recesijom, u svetu nema para ni za lek, bice opet gladi i stezanja kaisa.

Vlad

pre 15 godina

game over dragi citaoci.. pametnom coveku odavno je jasno koliko je nebitno koja politicka opcija `vodi` ovu drzavu, zna se ko zapravo vodi i koliko se mi bilo sta pitamo... samo sada je novost da brod velikih igraca tone tamo gde se mi nalazimo dole u potpalublju .. ne treba biti cak ni malo pametan da bi se znalo sta raditi! srecom mi ionako nemamo NISTA pa nemamo nista ni da izgubimo.. vi koji ista imate, zna se: zemlja, zlato i tisina, ide duga i hladna zima, koja ce potrajati 10tak godina (samo da rata ne bude-ni tu se mi nista necemo pitati..)