Testovi

Ponedeljak, 27.10.2008.

09:39

Kia Cee'd 1.6 Lx Fresh

Izvor: B92

Kia Cee'd 1.6 Lx Fresh IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

74 Komentari

Sortiraj po:

Mirko Jovanovic

pre 12 godina

imam kiu ced 1.6 europe godinu dana, prosao sam oko 55000 km izvrstan auto.Kupio sam ga isto sa velikom strepnjom,svakim kilometrom sve sam zadovoljniji.sve je na zavidnom nivou,necujan motor lepo lezi na putu lak za upravljanje, konforan, potrosnja benyina je od 6 do 8 l zavisno od uslova voznje itd jeda zamerka mije sto nema 6 stepen prenosa auto sa 122 ks to trazi na otvorenom putu topla preporuka za buduce kupce.

arci

pre 13 godina

Imam kiu ceed benzinac 1.6 (2008 god) i ima jedan problem sa njom. Auto dok je hladan normalno radi ali kad se zagreje prilicno trese u leru i bas se osecaju vibracije u kabini. U servisu su ga kacili na kompjuter i kao sve je u redu....Da li neko ima slican problem i mozda resenje sta bi moglo da bude?

Bogi

pre 14 godina

Vozim KIA-u Ceed 1.6, staru 6 meseci i za sada sa PREZADOVOLJAN. Nemam jedne jedine reci zamerke. Kupio sam je na sajmu (bas ovaj LX Fresh paket). Ono sto mi je zapalo za oko na sajmu je to sto ste za te iste pare mogli da kupite novi Polo koji od opreme ima jedno veliko NISTA. Generalno, mislim da VW precenjen (bar kad su nize klase u pitanju). Mislite o tome...

Ivica

pre 14 godina

Pozdrav svima, vozim Ceed 1.4 benz,i mogu vam reci da sam prezadovoljan, auto je odlican (udoban, prostran, upravljiv,..), a kvlalitet plastike je na zavidnom nivou!
Pitao bih nekog samo ko vozi ovaj auto, da li ima problema prilikom ubacivanja menjaca u rikverc, desilo mi se par puta da nije hteo da "upadne iz prve"! Hvala puno

Dimitrije

pre 14 godina

Kia je svakako odličan izbor, bolji auto od francuza, i dosta jeftiniji od Golfa. Jedino me nerviraju marže koje ditributer naplaćuje na popularnije konfiguracije (Razlika između 1.4 benzinca i 1.6CRDi-a sa istim paketim opreme je 5000e!)

pekapele

pre 15 godina

Boze moj,kako neko moze da lupa o kolima koja nije ni vozio.Reci da c4 skripi i ostalo pljuvanje...Imam ga vec 15 meseci,necuje se ni muva,ide kao metak,jedino sto je tvrdji ali su gume 205 55 r16.Onda ovaj gospodin sto kaze da mu je bila bolja KIA SHUMA od C5.Pa sto ga ne proda pa kupi ponovo tu SHUMU?Da li je taj C5 bio nov kad mu je curilo ulje posle 10000?Ma daj,to je opet neki golfas!A za KIA CEED NEMOGU DA KOMENTARISEM KAD SE NISAM NI VOZIO U NJOJ!Auto je inace lep!

aca

pre 15 godina

moja iskustva sa korejancima: daewoo nubira 1.6, troshi 13.5 po bg i 8 na otvorenom, prsla 60000, zamenjen samo set kvachila za 13000 dinara (originalni deo naravno) i redovan servis kosta 3000 din, naravno ne kod ovlascenog servisera jer on dere ko lud a osoblje je izuzetno nestruchno! ja vec pet 4 god nemam tu predrasudu o korejancima... menjacu ga kad ga sahranim, a ne deluje mi da cu ga uskoro sahraniti

a sto se tiche ceed odavno nisam video lepse dizajniran auto, a u kvalitet ne sumnjam, zbog mojih iskustava

mile

pre 15 godina

Eh, ljudi,ljudi! Ovde se svasta pise.
1. Nemojte vise porediti Audi sa Ceedom. Nebo i zemlja.
2. Vozio sam (probno) C4, fokusa, bravo, i30, ceed, clio, golf 5 i astru H. fokus je broj jedan za sportsku voznju.i30 i ceed su zlatna sredina i daleko bolji od nemackih vozila, da zaobidjem francuska.
3. Audi mozete porediti sa Hondom recimo. I tu ce naravno glatko izgubiti: a3-civic, a4-accord, a6-legend. Honda je daleko bolja.
4. Ko zeli da cuva novac i izbegne pad vrednosti vozila neka kupi polovnjaka i druzi se sa majstorima. Pogotovo kad kupi auto koji je "vozila neka baka u Nemackoj" i koji je za deset godina presao "samo 50000 km". Pa ja vise predjem svojom bicikolm.
5. Ko zeli ugodnu i bezbednu voznju za "normalan" novac kupuje Japanca ili Juznokoreanca, sa dugogodisnjom garancijom.
6. Vozila sa istoka se NE KRADU. Mirno spavate.
7. Komplekse ne moze izleciti ni najbolji auto na svetu.
8. Ja sam izabrao ceed i vozim je vec par meseci sa velikim zadovoljstvom. Cisto da se zna.

Arhimed

pre 15 godina

@ Dejan

Napokon da neko objasni sta zapravo auto jeste... Mozda to malo boli musku infantilnu ljubav prema cetvorotockasima (tu ne zaobilazim ni sebe) ali potreban je i glas razuma, a to je da je auto roba prema kojoj se treba tako i odnositi. Sto se tice "gadjenja" prema koreancima ja se secam kada su ljudi kupovali kompjutere pa pazili da slucajno nije neki deo sa Taiwan-a, pa kada je sve bilo sa Taiwan-a, onda su pazili da nije iz Koreje pa kada je tamo presla proizvodnaj onda su se grozili da nije nesto iz Kine (gde se verovatno zavrsava prica)... Pa mislim da je analogija jasna, u sledecih nekoliko godina bice prica da su Kineski automobili fuj, a za davdest godina ce oni imati preko 50% svetske proizvodnje i sigurno praviti izuzetno kvalitetne i jeftine automobile.
Jos jedna stvar: ljubiteljima vremesnih polovnjaka nije jasno i to da nije samo cena delova i srevisa trosak koji imaju veci od novih, vec i izgubljeno vreme u ne-eksploataciji auta kao i nepobitna manja sigurnost koriscenja takvog automobila u odnosu na novi. Naravno tesko je doci u ovoj situaciji do novih kola kada vecini treba da pokrpe mnogo "rupa" ali tu treba napraviti inicijativu da i drzava pomogne (na neki svoj nacin) nabavku novih automobila jer manji porezi itd mogu da se kompezuju vecom kolicinom prodatih automobila, a to omogucava i uvoznicima da spuste marze, dobiju bolje nabavne cene na vece kontigente itd... Znam da zvuci utopisticki ali svaki korak u tom pravcu bi bio za sve pozitivan...

Dejan

pre 15 godina

Mario,
ti se nikada nisi vozio u Cee'd/i30, zar ne? Od svega što si napisao, mogu jedino uslovno da se složim sa udobnošću u vožnji jer Cee'd jeste prilično tvrd. i30 bi trebalo da je dosta udobniji, ali nisam ga vozio pa ne mogu da tvrdim ono što čitam po testovima...

MARKO-VW

pre 15 godina

Veoma moderan i kvalitetan automobil, u kvalitet ne treba sumnjati ( veoma blizu odlazećem Golfu 5 ), cenovno možda najprihvatljiviji. Lično bih pre vozio blizanca, tj. I30 - zbog dizajna i osvetljenja komandne table, ali nebitno.
Što se tiče automobila
AUDI A6 i poređenja istog sa KIA CEED, mislim da je totalna besmislica, jer prvi je polovnjak, a drugi je novo vozilo, o razlici u klasama ne treba ni govoriti. I sam vozim A6, 2002god., do sada nije bilo problema, a što se tiče njegovog imidža - opet sve zavisi od individue do individue, tj. kako se ponašate u saobraćaju.

Mario

pre 15 godina

Mirko, Dacia je Renault, kombinacija stare i nove tehnologije, i ja je posmatram kao Renoa a ne kao Daciu....Sandero je posebno doradjen i slican je kliu 3 u mnogim elementima. Bolja verzija Sandera u full opremi sa 1.6 16v motorom moze samo da bude odlican auto, a garantujem da bi posle voznje ceed-a/ i30 i ovakvog Sandera nikome nista ne bi bilo jasno...Sandero bi garantovano bio udobniji,imao bi iste performanse i manju potrosnju goriva....bezbednost je na strani korejskih modela i nista vise....razlika u ceni je ogromna a utisak u voznji bi bio tu negde, s tim sto bi Sandero odrao oba koreanca po udobnosti. Renault koristi svoju stariju tehnologiju na Daciama a tu tehnologiju su koreanci tek sada savladali, tako da mu jedna Dacia i jedna Kia dodju jedno isto, sa razlicitim estetskim resenjima. Megan 2 je za ove koreance cudo od auta a Megan 3 ce biti deceniju ispred....a Dacia je na nivou ovih koreanaca u nesto jeftinijoj zavrsnoj obradi ali su vozne karakteristike na istom nivou. Usledice uskoro testovi Sandera i sve ce vam biti jasno. pozdrav.

ChedomirADELAIDE

pre 15 godina

@Kinez

Prijatelju, ja na taj model gledam kao "domaci" obzirom da se prozvodi relativno blizu, u EU.

Koreja je od Adelaide udaljena oko 8000km pa joj se ipak isplati da OVDE prodaje isti proizvod duplo jeftinije.

Nisam nikog nazvao ludim, ali bi se zaista moglo povesti racuna za koliki novac placamo isti proizvod na razlicitim trzistima. Zasto ne bi Srbija bila drzava sa istim cenama kao i Australija? Veruj mi da nam se plate sada i ne razlikuju mnogo, ali ja ovde veoma lako dolazim do prevoznog sredstva i veruj mi da bih to zeleo i u Srbiji isto kao i milioni njenih gradjana.

Kinez

pre 15 godina

To dal su evropljani ludi ili ne, može se posmatrati iz raznih uglova. Ono što ja znam je da u toku ove finansijske krize svi evropski proizvođači zatvaraju fabrike, smanjuju radno vreme, otpuštaju radnike... To naravno piše svugde samo ako se malo prati E sad, kia ne prekida otvaranje fabrike u USA, modernizovala je fabrike u Koreji (povećala kapacitet). Prodaja kia u ovoj godini ni u jednom mesecu nije opala nego je rasla u svim mesecima ove godine, pa čak i sad kada je kriza. Kriza bi trebala najviše da utiče na koreju pošto su oni povezani veoma sa USA. Ko je tu sad blesav?

ChedomirADELAIDE

pre 15 godina

Cena od 15 000Eura je ogromna(30 000AU$).KIA CERATO ovde kosta 17 990$ sa skoro svom nabrojanom opremom iz ovog texta izuzev audio komandi na upravljacu ali zato sa motorom od 2.0l i 5stepenim menjacem. U cenu su naravno uracunate sve dazbine. Trziste automobila u Evropi i Srbiji je skroz izgubilo kontrolu i cene su prosto neverovatne.

Zaista bih cenio kada bi redakcija pocela sa redovnim rubrikama o poredjenju cena u Evropi i ostatku Sveta. Mislim da bi to bio izazov proizvodjacima da malo vis citaju ove stranice i komentare posetilaca na ono sto rade.

Mario

pre 15 godina

Kia je solidan auto i danas nema losih auta, prema tome sve je stvar licnog ukusa i imidza...cene su uvek tu negde, koreanci su jeftiniji u startu a za evropske modele se saceka popust i to mu bude to...evropski automobili su ipak bolji, moje misljenje....pored Dacie Sandero ne bi pogledao Kiu ceed ili bilo sta slicno, Sandero u full opremi sa 1.6 motorom kosta 4 do 5000 e manje, mozda je malo manji auto al nije nista losiji od pomenutih Kia i Hjundaija, Renoov menjac i motor 16 16v su neprevazidjeni, Sandero je udobniji od napomenutih automobila i sigurno jeftiniji za odrzavanje....Kupovina napomenutih Koreanaca pored Megana extreme koji je tu oko 15-16000 e je meni neverovatna, pre svega Megan je smekerski auto i u svemu bolji...svaka cast Koreancima ali nisu ni evropljani toliko glupi da nude losije i skuplje automobile, propali bi brzo...savetujem sve koji pomisle na kupovinu bilo kog koreanca, da odmah odustanu i odu do Renoa ili Dacie i kupe najbolje automobile za siroke narodne mase....a te dugacke garancije su uslovljene svim i svacim, proverite pa se uverite, ja jesam...pozdrav.

Igor/diesel rules!!

pre 15 godina

Da dodam,izvinjenje za predrasude o Kii prihvatam....vozim Rio CRDi(110ks) goinu dana ,presao 26000km...prezadovoljan sam,ide kao mecava,trosi malo,nema problema.Ima sve sto moderan auto treba da ima...bolji auto za te pare nisam mogao kupiti*13000evra,i to prejak dizel.
Verujem u Kia automobile,jer nemam predrasude.
Pre Kie sam vozio 10 godina Volvo 240.
A uz Kiu imam i novi Fokus TDCi...dobar auto,takodje.

Mirko

pre 15 godina

@Zoran SM
Verovatno vi u SM imate BDP veci od 25.000 "po glavi", dakle, vise od Juzne Koreje, pa vam kuce nisu od kartona...
A to sto se zenite s automobilima, ne bih da komentarisem.

Zoran SM

pre 15 godina

Kao što sam i na samom početku rekao Ceed po svom spoljnom dizajnu definitivno podseća, koliko vidim i jeste iz Evropske škole dizajana. Ali i dalje što sam rekao ostaje, neverovano ružan iznutra ko kaže lep je onda OK.O ukusima je stavrno izlišno raspravljati, ali hajde da pogledamo cenu te iste polovne Kije kojom se toliko hvalite da se prodaje na tom zapadu. Neka nam bude cena polovnog vozila merilo ukusa, ako ne možemo drugačije da se složimo jer ako je lepo dobro i udobno onda je i na ceni koju će držati jakom godinama i vlasnici će teško prodati taj Auto. Možda sam pogrešio pa hajde odem pa vidim Kia Ceed (na Mobile.de) stara godinu dana i prešla 18000 km (sa mnogo više opreme od one u testu navedene) sa cenom gde se vraća 20% MwSt. ausweisbar ili ti poreza košta 10185€ ili ti za nas 8100€. Hmmm kolika je to deflacija cene i zašto, jedno 40%. Zadovoljni vlasnici se tako lako odriču tog Auta. A to što sam napisao o Koreji kao zemlji, nisam mislio ništa loše, nego na samu njihovu filozofiju proizvodnje i dizajna, minimalistički, tanko, bez ukusnih detalja, ne nekvalitetno, praktično ali bez duha, za tehničku robu rođeno. Ah da i origami je izuzetno skup i ukusan ukras :)

rux

pre 15 godina

U firmi smo imali Kiju Rio 2002. godiste. To je bila katastrofa od automobila. Gotvo pola auta je promjenjeno u trogodisnjem garantnom roku - po mom misljenju 2500 eura djelova (katalizator, kompletan set kvacila, prednji amortizeri, prednji lezaj, ventilator hladjenja kabine). Na kraju smo ga starog 5 godina i predjenih 55 000 km prodali za 3500 eura. Ne znam kako su im se tada isplatili dugi garantni rokovi. Medjutim, vjerovatno je ovaj auto znacajno napredovao tako da i garancija od 7 godina nije slucajna. Model koji ste testirali, u BiH danas kosta okruglo 15 000 eura. Kolega koji ga ima mi kaze da je 122 KS vise nego dovoljno i vrlo potentno, Medjutim kada sam pocetkom godine kupovao nov auto, supraga nije htjela ni da cuje za Kiju (predrasude su ocigledno vrlo jake). Zbog akcijske ponude kupili smo Citroen C4 1.6 za 16 000 eura, u svakom slucaju bolje opremljen nego ovaj CEED.

Jovan

pre 15 godina

Bas bi bilo lepo da se organizuje jedno okupljenje ljudi koji ostavljaju komentare na testove B92. Eto i predloga redakciji. Pa da vidimo ponosne vlasnike novih i polovnih zapadnih i istocnih automobila. Sta je lepo, sta ruzno, sta kvalitetno a sta ne, bar na prvi pogled. Neki se mozda secaju kakva je bila prica o Toyoti Coroli pocetkom 90-tih. Poredili su je cak za stojadinom. Neumesno zar ne ?

Dejan

pre 15 godina

@Zoran SM

Zorane,
ja nigde nisam rekao da mi je svejedno u čemu se vozim. Ne bih kupio auto koji mi se ne sviđa, pogotovo iznutra i zamisli, ne smatram da je Cee'd ružan (štaviše, pro_ceed mi je jedan od leših automobila u klasi barem gledajući spolja). Ono što me ne zanima je da li ga i drugi takvi doživljavaju. Prosto auto vozim ja i bitno mi je da je meni OK u njemu.

Međutim, sigurno ne bih kupovao auto star X godina, koga je ko zna ko, ko zna kako i ko zna koliko vozio, samo zato što ja ili neko drugi smatra da je taj auto lepši ili zato što ima zvučnije ime. Dakle, postoje kriterijumi koji su mi važniji od toga. Ako ne može da obavi svoju funkciju prevoznog sredstva od tačke A do tačke B, džaba mu sva lepota i stil!

A što se tiče Cee'd-a i njegovog dizajna, ne znam da li znaš da iza njega stoji Peter Schreyer, čovek koji je dugo godina radio u Audiju i dizajnirao automobile poput TT ili A6. E sad, ako je taj čovek naprasno prestao da ima osećaj za dizajn kada je prešao u Kiu, šta da se radi.

I inače, cee'd malo ima veze sa Korejom, mada mi nije jasno čemu takav potcenjivački stav prema zamlji koja je izuzetno tehnološki napredna. Cee'd je dizajniran u Nemačkoj od strane Nemca, a proizvodi se u Slovačkoj. Za Koreju ga praktično vezuje samo marka.

Uzgred, koliko Kia brzo napreduje kao proizvođač automobila dokazuje i vest od pre par dana (obljavljena i na ovom sajtu) da je Kia dospela na listu 10 najpouzdanijih.

Z

pre 15 godina

Gospodine Zorane SM, vi ste se ovde propisno izlupetali. Na stranu sto vi ne volite korejska vozila ali ako je vama origami jeftini ukras a ne umetnost vec svojevrstan jeftini ekvivalent nasem gipsanom labudu ili lavu kojeg imate u svakom trecem dvoristu onda stvarno nema smisla pricati o estetici. Drugo, ne znam gde ste vi videli te kuce od kartona, a pogotovo u Koreji, verovatno im je i fabrika automobila od kartona. U tom slucaju njihova kartonska fabrika proizvodi daleko bolje automobile od ove nase betonske. Ocigledno je da Vi i ja nismo sa istog juga!? I kao trece, kakve veze origami ima sa Korejom???

i da dodam da je "Kinez :)" rekao pravu stvar, ako ste vec toliko ubedjeni da je sve korejsko krsh i da vam narusava imidz i stil, budite bar dosledni pa nemojte da kupujete frizidere, klime, mobilne, televizore ili monitore koje proizvode Samsung ili LG. Zar jedan temperamentan juznjak da ima LG klimu ili Samusn tv. Ne ide.

razumni

pre 15 godina

Suma sumarum, verovatno postoji razlog zbog koga VW kosta skoro 5.000 evra vise sa istim nivoom opreme. Ali je takodje verovatno da vecina ljudi u svakodnevnoj voznji te razlike ne bi osetila. Ako neko ima 24.000 evra za auto i zeli da ga kupi, neka ga kupi! I ja bih i za veci novac! Ali ne zato sto je "brate to golf"..

Kinez :-)

pre 15 godina

Ova rasprava se stvarno dobro zakuvala.

Slažem se sa Zoranom SM da svako treba da kupuje ono što voli pa makar to bio i Audi iz prošlog veka. Međutim ružno je to što neko omalovažava neke druge zemlje i njihove proizvode, upoređujući ih sa takođe nekim drugim zemljama a ne sa svojom. Pozvao bih Zorana da počne da kupuje Ei Niš usisivač, tv, dvd, lcd tv,peglu ... a ne Samsung, LG ili tako neke žnj marke.
Pa da onda upoređuje šta je bolje. Nisam baš siguran da Korejanci Žive u kartonskim kutijama pogotovo što imaju jedno 100 puta više para od nas!

E sad to što svi ovoliko raspravljaju o Kia ili Hyundai-u valjda nešto znači. Pre deset godina niko nije ni znao za njih a sada se porede sa markama kao što su VW, Renault, Honda, Peugeot, Ford... Ono što je veoma važno naglasiti, da na primer u Bg pro ceed-ova sada ima na svakom ćošku, još malo će ih biti više od jugića, a nije baš da se poklanjaju, ili da su mnogo jeftini. Lepo opremljen pro ceed košta bar 15 hiljada, za te pare može da se kupi nov Megan, 307, C4, Bravo, Impreza a ako uštekaš jo 2 hiljade na tih 15 i Golf 5. Tako da bih voleo da mi neko objasni zašto se toliko kupuju ova kosooka vozila.

Zoran SM

pre 15 godina

@Dejan
Da, u životu je sve stvar izbora, čak i žena i deca pa i Auto. Ako kupiš nešto tako ružno, (posebno iznutra) sigurno od tebe ne očekujem da ceniš automobile kao kategoriju ne samo platforme sa 4 točka, nego ono što odaje karater i smisao za estetiku vlasnika istog. Jednostavno neću se sagnuti i dozvoliti radi nekih smešnih povlastica, kupim nešto (mada bilo i novo) što nije ono što volim i čemu se divim što verovatno ti i uradiš (nadam se ne i tvom zivotu jel bi bio patetičan). I izgled kuće (kvalitet iste) izgled enterijera, stil oblačenja pa čak i model Auta je ono po čemu se raspoznaješ i čemu svaki moderan čovek stremi. Ako se raspoznaješ i KIA Ceed je tvoj izbor svaka čast, J Koreja (možda i Severna:) kartonska kutija od stana i origami ukras su prava stvar za tebe. Mi smo narod Juga živog temperamenta i oka koji voli skladne linije Italijanskih vozila i kvalitet Nemačkih, Kia tu jednostavno nema šta da traži.

d.

pre 15 godina

Evo ovako...
Do skoro sam bio ponosni vlasnik redizajniranog Peugeota 307 kojim sam bio u svakom aspektu prezadovoljan. Promenom posla dobio sam pravo na izbor sluzbenog automobila u D segmentu. Citajuci komentare sa raznoraznih sajtova izbor je pao na novu HONDU ACCORD, medjutim kako je finansijska kriza uzela maha morao sam da se zadovoljim automobilom koji je vec bio na raspolaganju u firmi. Bio je to AUDI A4, crn, 2006 godiste kome sam pristupio sa ogromnim predrasudama i zeljom da ga se sto pre otarasim i zamenim za neki drugi auto, imajuci u vidu konotacije koje sa sobom vuce audi, kao i pojedine komentare citalaca o neudobnosti i nepouzdanosti ovog auta. Nakon mesec dana voznje Audijem, sve moje predrasude su razbijene. Shvatio sam da zbog čega audi pripada premijum klasi,i doživeo pravo uživanje u vožnji koje mi se ranije nikada nije dogodilo na taj način.
Ponovo sam seo u HONDU Accord i shvatio uvideo evidentnu razliku izmedju ova dva auta, a koja je u svakom smislu na strani Audija.

Da li bih odabrao novog KIA ili Audija starog 6 godina? Svakako bi moj izbor bio nov auto, pre svega zbog garancije i sigurnosti, ali sam definitivno ubedjen da danas većina automobila pružaonoliko koliko i košta, a svaki izbor je individualna stvar...

gazda

pre 15 godina

@ Mile Ns
Pa da li je moguce da si ugradio u auto od 999 ccm3 plin i jos se zalis da ti trosi malo vise?
Nikada mi nece biti jasni ljudi koji kupe motor tako male kubikaze i jos ugrade plin.Pa koliko treba malo da trosi,ne vidim da je mnogo 9 litara plina po gradu.Pa nece valjda da trosi ko skuter.Uostalom,ako neces da trosi,ti lepo sedi na bajs i eto ti nula potrosnja,a skidas kalorije i pritom najvaznije ne zagadjujes okolinu!

lazar bojanić, umereni kritičar

pre 15 godina

Seper se zakuvalo ovde , mislim ima ljudi koji su za i protiv , različitih pogleda i pristupa prema problematici izbora auta , rangiranja i filozofije izbora ...ali jedno je sigurno ... Hyundai i KIA su 5. proizvođač po broju proizvedenih jedinica ... o njima se čak i kod nas priča kao o takmacu na prva druga pa makar i neka niža mesta , peto i šesto ... i to je u stvari najveći uspeh koreanaca , pomerili su se sa mesta proizvođača ružnih pačića na mesto o kome ćemo još pričati ali koje u svakom smislu teži ka vrhu ... pomak je znatan , treba vremena , a mi konzumenti treba samo da uživamo u blagodetima konkurencije ... živela demokratija , živela konkurencija , živeo tehnološki napredak !!!

pozzzz svima

Ne, hvala

pre 15 godina

@Molim lepo

Nisam vas imenovao wannabe kriminalcem, ali ako ste se prepoznali u tome, to vise govori o vama nego o meni...

Imam puno razumevanje za vasu frustraciju uzrokovanu nemoci kupovine novog Audija, koju kompenzujete cinjenicom da cete svoj polovnjak utopiti sledecem kompleksasu koji voli famozna 4 kruga na autu, kupuje paklo marlbora i 200 g parizera i sanja da ga produhovljena devojcica iz Silikonske doline pomno pogleda u remek-delu nemacke auto-industrije (doduse, napravljenom iste godine kada je ona rodjena).

Jedini kompleks koga imam je da mojim donjim ledjima bude ekstra udobno dok vozim. Zato vozim Lagunu. Ima joj se ponesto zameriti, ali zadnjici prija...

Milojko

pre 15 godina

@Tozovac
Hehe, ima vas 5 i imate 5 automobila koji novi zajedno kostaju 100k+ evra. Bas prosecna srpska porodica :))). Nego da te obavestim posto si izgleda neobavesten Astra G (Astra II klasik) se jos samo u Srbiji prodaje kao nova. Novi Ford Fokus je izasao ove godine i uveliko ima da se kupi. A Ford Fokus (novi, a bogami i stari), i Astra H i Golf 5 (naravno i 6 koji se takodje pojavio na trzistu) su bolji automobili od Kie Ceed, cak i Megan II(od 2006). Jedino je C4 losiji. To mozes da se uveris ako otvoris bilo koji nemacki ili britanski auto-magazin.

Dejan

pre 15 godina

@Zoran SM

Gospodine, možda vi stavljate u istu ravan svoju ženu i decu sa automobilom i drugim stvarima. To je vaša stvar, ali ja to svakako ne radim. Auto mi nije najbolji drug, ne nosim njegovu sliku u novčaniku, ne pričam sa njime i ne provodim sa njime slobodno vreme osim kada ga vozim. Možda vi imate drugačije navike, neću u to da ulazim, to je već stvar opredeljenja svakog od nas.

Možda vi imate drugačija očekivanja od automobila, ja samo očekujem da me brzo, udobno i sigurno preveze od tačke A do tačke B. Kada to ne bude više mogao da čini, verovatno ću ga zameniti bez mnogo emocija.

Tozovac

pre 15 godina

Imam preko pedeset godina. Vozim Hondu Accord, supruga Kiu Ceed 1.6 CRDi, starija cerka Toyotu Jaris, srednja Peugeota 207, sin Opel Corsu. Svi smo prvi vlasnici. Ja nisam bio ni blizu te privilegije u njihovim godinama. No, zaista smo normalna porodica, koja daje prioritet nematerijalnim stvarima. I drzi do nekog stila. A imati stil u danasnjem Beogradu znaci bezati od bilo kog oblika ispoljavanja VW-a(polovnjaci su najtezi oblik)osimeventualno Pola. Sem izuzetaka na nivou statisticke greske tu se radi o stanju svesti. (nadam se da je momak koji se javio ranije izuzetak) Konkretan auto, Kia Ceed, je ne samo dobar za cenu po kojoj se prodaje, nego ukupno vrlo dobar sutomobil. Zabavan za voznju, prijatne unutrasnjosti (dve klase bolji od Astre G), komforan, jedino je ogibljenje tvrdje. U ovom momentu to je sigurno ukupno bolji automobil od Ford Focusa, C4, Golfa 5, Astre G, Megana II... i bice losiji od svih sledecih modela pomenutih prozvodjaca. U sta i nisam previse siguran. Ali sam siguran da nije najbitnije koliko i cime prelazite, nego gde stizete.

Joca

pre 15 godina

Imam 40 godina, vozačkog staža, oko 800.000 predjenih kilometara sa raznim vozilima (zastava, vW, golf i passat, peugeot 205 gti, opel). Od pre 6 meseci imam ceed sw 1.6 crdi od 115 ks i mogu da kažem da sam izuzetno zadovoljan!

Zoran SM

pre 15 godina

@Dejan
Prosto, auto mi je prevozno sredstvo i ništa drugo.

Grozno, to je nešto najgore što sam mogao o Automobilima da čujem (zašto moderator to nije izbrisao). Verovatno mu žena služi za pranje posuđa a deca za produženje vrste (ako se Dejan pita). Nešto kako je lik rekao tako "prosto" skoro nisam čuo. Od tačke A do B može se stići bilo čim: Busom, vozom, Jugom itd, nemoj se ovde više javljati nije Automobil za tebe.

Nikola P4

pre 15 godina

@Milan, @Daci

Na zalost, nije realno ocekivati da dileri zaposle ljubazno i kulturno osoblje u salonima(da ne pominjem skolovanje, sreca da je osmoljetka zakonom propisana). Zasto? Pa, morate prvo da upoznate vlasnike salona i mendazment uvoznika, posle ce vam sve biti jasno.

dARE

pre 15 godina

@ Hmmmm
Svaka cast pogodio si da vozim VW. Passat 2004. god. Pre njega sam imao jos 2, a pre njih Pezo, Golfa, Juga, Suzuki swift, Corolu. Svi imaju 4 tocka i prevezu me od tacke A do tacke B. Godisnje prelazim preko 50.000 km vecinom gradske voznje i veruj mi da ipak primecujem razliku u kvalitetu. Kada sam kupio Passata sa 320.000 predjenih km sa njim presao jos 130.000 km bez ikakvih intervencija shvatio sam da je to to (kako li je tek u BMW-u, AUDI-ju, MERCEDES-u). Veruj mi da je dovoljno da udjes u nemacki auto zatvoris vrata i cujes taj zvuk vrata sve ce ti biti jasno, bice ti jasno da se neko godinama trudio da nadje NAJBOLJA resenja. Ovi ostali naprave sve to "isto" sa jeftinijim, slabijim materijalima skinu kilazu (smanje potrosnju), nabudze motore i teraj. Na papiru su sve performanse bolje. Isto to se desava i u tekstilnoj, elektronskoj, i ostalim industrijama.
Na kraju krajeva nadam se da se necemo odluciti za par god. da kupimo nekog Kineza koji ce biti jos jeftiniji od danasnjih Koreanaca ili Japanaca zato sto ce biti jos jeftiniji i sa mnogo vise dodatne opreme (koja po meni bolje leci komplekse od vizuelnog izgleda) jer znamo kako se "obara" cena. Kako onda deci da objasnim da je bolje da kupe jednu kvalitetnu majicu nego dve jeftinije koje ce moci da obuku samo jedanput.

Jovan

pre 15 godina

Ne znam mnogo o koreancima. Ali znam o polovnim automobilima. Ne racunam one 20+ godina stare. Imao sam 2 polovna, par godina stara automobila. Kupio, pa preveo na sebe (200eur), uradio redovan servis, ne u ovlascenom servisu. Ulja, filteri, kaisevi, plocice diskovi, kraj spone jedan, pa i drugi, lezajeve, senzor ABS-a (600eur) , zamenio sve 4 gume (400eur). Nakon par hiljada km krah elektronike, slepanje, par majstora mnogo para i zivaca. I za par meseci auto koji sam platio 8.000 eur me kosta 10.000. Vec je u najavi set kvacila, grejaci izgleda ne rade svi itd. Igra bez granica. A nisam hteo nikakav kredit, niti malecki auto nov. Kako stvari stoje sledece godine ce ipak biti nov. Pa makar na kredit. Tu je garancija, nove su gume itd itd. Majstora da gledam jednom godisnje.
A sto se tice plastike, bio sam u NS na sajmu ovih dana. Sem Mazde, koja ima plastiku,tvrdu plastiku, ali odlicno uklopljenu svi ostali su katastrofa. Toyota od 20.000 eur ima rucice za otvaranje vrata kao da ih je Zastava pravila, kada se kucne vrh instrument table cuje se supalj zvuk. Ocaj. Hyundai me razocarao. Razgledao sam, samo razlgedao SantaFe. Da li su im dizajneri takvi, ali ukupan utisak jeftino. No ok takva je i cena.Ne kazem da nije kvalitetno. A nastuprot tome, Pasat cc, priznajem prelep auto. Po ne lepoj ceni, izlozeni model je preko 50.000 eur. Seo sam, oslonio se na deo oko menjaca, a plastika je ispustala takve krike!!! A svi vi pametni i iskusni, krenite jednom starim putem NS-BG. Pa da vidimo u kom automobilu nece da skripi nesto. Ne pravi svet te automobile da se voze po oranju vec po putevima.

peki

pre 15 godina

Drustvo, nemam nikakve zelje da napisem par strana komentara ili da reklamiram jedan auto casopis, ali kako sam licno proveo dva dana u fabrici Kie u Slovackoj (Zilina),ne mogu a da se ne umesam. Dakle ukoliko vas interesuje sta mislim, kakav je kvalitet modela C'eed i na sta lica jedna od najmodernijih fabrika automobila na svetu, potrazite tekst(casopis) na kiosku.
Napomena, kvalitet Ceed-a neuporedivo je bolji od ostalih modela, cak i ukoliko se sklapaju na istoj proizvodnoj traci...Ovo su reci generalnog direktora korejanca!

dejan

pre 15 godina

@Molim Lepo

Svako ko kupuje nov auto, verovatno je za iste pare mogao da kupi i neki polovnjak zvučnijeg imena. Ja znam da jesam, svog Cee'd-a sa CRDi motorom od 115 KS u EX Europe opremi sam platio skoro 18000 EUR, i za te pare sam definitivno mogao da kupim nekog polovnog Audija, kome cena sigurno neće padati tako brzo kao Cee'd-u. Pa ipak, kupio sam nov auto jer smatram da je polovnjak mačka u džaku a ja u životu ne volim nepotrebno da rizikujem. Za iste pare mogao sam da kupim i neku evropsku marku, ali daleko manje opremljenu ili sa slabijim motorom.

Posle 5-6 meseci i nešto više od 10000 pređenih km, i dalje ne smatram da sam pogrešio, štaviše veoma sam zadovoljan autom. Ima par sitnijih mana ali ništa krupno zbog čega bih zažalio zbog svoje odluke.

I veruj mi da ne maštam o Audi-ju, iako verujem da jeste bolji auto. Prosto, auto mi je prevozno sredstvo i ništa drugo. Ni statusni simbol ni produžetak polnog organa ni nešto treće. A Cee'd savršeno dobro ispunjava moje potrebe - dovoljno je udoban, motor je tih i veoma elastičan, od opreme ima sve što mi je potrebno, ima 5 zvezdica na EuroNCAP testu, garanciju od 5 (7) godina a imajući u vidu naš mentalitet - lopovima je nezanimljiv. S obzirom da sam porodičan čovek, ne znači mi što se cice iz Strahinjića Bana ne okreću za mnom! Znam da je nekima to važnije od svega, ali meni stvarno ništa ne znači!

Na kraju, ono što ja smatram najboljim izborom (a cee'd za mene to jeste), definitivno ne mora da bude i najbolji izbor nekog drugog. Svako od nas ima različite kriterijume, i svako od nas drugačije vrednuje te kriterijume. Tako da poštujem mišljenje onih koji smatraju da je polovni auto bolji izbor - ako gledamo čisto finansijski verovatno i jeste.

Francuz

pre 15 godina

Ne znam stvarno da li ce KIA da zveci i cvrci posle nekog broja km. Ali gospodinu koji rece Fokus ili C4..e pa C4 prijatelju zvoni i zveci i kad je nov. Zvuk tj zvukovi koji prate samo zatvaranje vrata je frustrirajuce od prvog dana. Sada posle 2 godine i 18.000 km mogu reci da manje zveci moj stari Reno 4. A o ostalim kvarovima ne zelim ni da pricam.

Molim lepo

pre 15 godina

Ne,Hvala...
Osim sto ste me optuzili da sam komplexas, wanabe kriminalac i tako to, sustina uistinu ostaje netaknuta! Na samom pocetku moram reci da kupovinom Audija A6(1997-2005) kome cena varira od 10000 e do 25ooo e(s line) ne pise vam nista na celu, osim toga da vozite auto koji vam se svidja..Mislio sam da je ovo mesto gde se okupljaju ljudi koji su istinski ljubitelji automobila,koji onda samim time imaju zelju da komentarisu detalje na automobilu koji mozda i nisu toliko bitni za svakodnevan zivot i za prevoz od tacke A do tacke B...Reko ste "Funkcionalan"? to bi trebalo da znaci da obavlja svoju funkciju, audi to ne radi? Reko ste udoban, audi to nije? Porodican? To bi trebalo da znaci da u Audi porodica ne sme da udje jer ce neko greskom da ih ispuca?!Sto se tice ekonomije stvar je jasna,kupovinom kia auta, rizikujete da vam posle par godina toliko padne cena vozila, da prilikom potencijalne prodaje kad se sve sabere i oduzme, padaju u vodi sve te stvari koje tako ponosno isticu prodavci, i vlasnici auta, niska cena novog vozila,jeftin servis, mala potrosnja itd..Voziti kiu je samo dokaz da nemate hrabrost za pravi auto, kao sto je Audi..Tako da razumem vashu frustraciju, frustraciju koja po definiciji proizilazi iz neostvarivanja svojih zelja, a svi znamo da imate vecu zelju da vozite Audi nego Kia, kako i ne bih dozivljaj je neuporediv?!!

Hmmm

pre 15 godina

@ Dare
Ako pogledas kalendar videces da je ovo 2008 godina a ne 1970 kad se proizvodio "njegovo velicanstvo" Golf 1.
Danas u svetu globalizacije samo neznalica moze tvrditi da jedan proizvodjac moze imati puno bolja vozila od drugih pa tako ni VW nije sto je bio. Po broju kvarova su iznad proseka i imaju ih mnoooogo vise nego pljuvani Hyundai (kada vec imas internet prosetaj se malo po njemu). Neudobni,preskupi golf,prevazidjenog izgleda i pre nego sto pocene proizvodnja je nesto sto kupuju zaljubljenici u VW i neznalice. Dati za golfa sa boljom opremom 20.000 a imate Ceed koji je na testu sa 200.000 km prosao bez greske 13.500EUR. Pa ko je tu racionalan? I da se nesto i pokvari,a nece,imate garanciju od 7 godina.
I kad vec pises svasta navedi podatak da je neki Ceed bio toliko puta na popravci.
A to da kupujes za istu kolicinu para losije je smesno,kupujes za mnogo manje para u najmanju ruku auto slicnog kvaliteta kao golf.
Nema napretka sa ovakvim predrasudama. I nismo vise zatvorena zemlja,imate internet,TV pa citajte komentare,testove i videcete da Koreanci stizu evropu i japan.

Milojko

pre 15 godina

@Hmmm
Vozis i10 i toliko si neobjektivan da je to strasno. Kao prvo na rasisticke izjave da vise od 50% Srbije nema ni osnovnu skolu mislim da bi i moderacija trebalo da reaguje. Kao drugo em sto si neobjektivan i sto namerno dajes neke podatke koji su totalno netacni, vec si i poprilicno neinformisan. Polovni A6 (recimo 2002) nije ni slucajno 15k evra. Takodje ti i jos pojedini komentatori izgleda nisu ni culi da je izasao novi Fokus koji je u svim relevantnim casopisima ocenjen najboljim ocenama. Nebuloze tipa da su Golf ili Astra losiji od Ceed i i30 po stranim testovima ne bih uopste komentarisao.
Ako se malo prelistaju strani casopisi (evropski naravno, ne americki) prosecne ukupne ocene (na skali od 1 do 5) koje postizu kola iz C segmenta su:
1) Ceed 3.5
2) i30 3.5-4
3) stari Fokus 4
4) novi Fokus 5
5) Golf 4.5
6) Astra 4.5
7) Bravo 3.5-4.5 (zavisi ko kako ceni dizajn)
8) C4 3 (jedino je on losije ocenjen)
Ono sto jeste tacno je da Ceed i i30 jesu best buy. Problem u Srbiji je sto u ocenu o kolima (pored marke naravno) dosta u pricu ulazi i faktor preprodaje i mogucnost jeftinog, a kvalitetnog servisa, a to kod doticnih bas i nema.

Dare

pre 15 godina

Auto (kao i sve stvari) se kupuje za onoliko para koliko imas. Odluku donosimo na dva nacina:
1. Kupujem Nemca hocu kvalitet - nisu mi vazni izgled, dodatna oprema, fabricka garancija (necu da se druzim sa majstorima)...
2. Kupujem za istu kolicinu para auto sa istoka koji je "nabudzen", ima i ovo i ono, a usput cu se jos upoznati sa nekoliko majstora sa kojima cu provoditi vikende u servisu i njihovi telefoni ce mi sigurno biti u 9 favorita u mobilnom ako zatreba...

Ipak mislim da svi pokusavamo da u prodavnicama kupimo najbolje stvari

Mile Ns

pre 15 godina

Imam Picanta, pre neki dan sam produzio registraciju sto ce reci da ga imam oko godinu dana. Presao sam 25600km. Pre neki dan je bio u servisu i zamenili su sajlu kvacila jer je bilo tvrdo u garntnom roku.

Auto je izvanredan za gradsku voznju. Tu se i ne oseca da ima 999ccm i 62 konja. Poluprecnik okretanja mu je 4,6 metara, a servo je odlicno dimenzioniran. Retrovizori bas kakve volim: veliki i kockasti.

Na 6000km sam ugradio gas. Do tada je trosio izmedju 5 i 6l benzina. Gasa trosi vise nego sto sam ocekovao: po gradu 8,5 do 9,5l a na otvorenom nikada ispod 7l.

Servis na 15000 je kostao 6700din. Zvukova nema nikakvih i u kabini je relativno tiho do 130km/h. Preko toga i tako gubi dah. Fali mi obrtomer.

Klirens je dovoljan da ne lupa po bankinama (ovo mi je dosta vazno jer sam 15 godina vozio Lade Nive pa nemam obicaj da posebno pazim na njih).

Samo jedanput sam isao na duzu voznju (Dubrovnik - Crna Gora) jer sam zaboravio da registrujem druga kola pa su me vratili sa bosanske granice. Nije bilo problema sa sedenjem, jer napred ima dovoljno mesta (istina zena i ja smo 175cm visoki).

Prtljaznik je mali - 150l. Zadnja polica se lako skida pa se moze dobiti nesto visine, a zadnja sedista se lako obaraju na taj nacin sto se prvo sedala podignu napred a onda se nasloni obore. Tako se dobija sasvim zadovoljavajuci prostor. Inace pre neki dan sam isprobao da vozim mog briskog ovcara od 50kg. Bilo mu je nazad malo tesno ali je ipak uspeo da udje.

Prostora za sitnice ima dovoljno na sve strane, levo desno, ispod zadnjeg sedista. Posebno nam se svidja rupa za veliku flasu nazad izmedju prednjih sedista.

Branici su dovoljno izdrzljivi jer sam nakon sedam dana voznje zveknuo jednog Audija (on je bio kriv) levim zadnjim uglom. Njemu su zadnja vrata usla jedno 10cm unutra, a ja nisam imao ni ogrebotinu na farbi (verzija je LX pa su branici u metalik boji karoserije).

Klima je nejaka. Ako je auto bio na suncu treba joj 20-30min da pocne da deluje i to onda ako je ventilator na najvecoj brzini. To znaci da meni sledi ruke na volanu a nazad se skoro i ne oseca.

Kocnice su odlicne, lezanje zadovoljavajuce ako se ne preterije.

Dosao je sa pripremom za radio (2 zvucnika), a diler mi je poklonio najjeftiniji Sony. To sam kasnije zamenio sa boljim modelom, tako da je zvuk zadovoljavajuci

Brisaci i prskalice odlicno rade i napred i nazad, stane oko 3l tecnosti. Svetla su odlicna, a ima i elektricno podesavanje u 4 nivoa.

Ne dobija se rezervni teocak vec kit koji se sastoji od solidnog kompresora i specijalne boce lepkom. Kasnije sam kupio mali rezervni tocak.

Moja zena ga obozava, a i ja vise volim da ga vozim po gradu od Subaru Impreze koju sam skoro kupio.


Kasko je 24000din registracija 16000din (lizing)

Milan

pre 15 godina

Auto novine i emisije i sada tekstovi na internetu su najvažnija reklama pa ih tako treba i shvatiti. A dobro je bez predrasuda otići u salone i zahtevati vožnju pre kupovine, pogledati kako se koji model kotira po pouzdanosti, a takođe i motor. Često vozim renta kar automobile u inostranstvu i o jednom istom automobilu možete imati potpuno različit utisak na osnovu različitog motora.
-Mnogo komentara na osnovu ličnog iskustva, često obojenog pristrasnošću zbog posedovanja neke marke. Ne znam zašto se ljudi boje da će ispasti glupi ako njihov ljubimac ne dobije nepodeljenu podršku komentatora. Ne postoji apsolutna mera za za ocenjivanje automobila, najvažnije je da je vlasnik njime zadovoljan makar i zbog lečenja kompleksa, naravno da ga treba sprečiti da zbog lečenja kompleksa uvali nepotrebne troškove za auto nekom ko kompleksa nema. I tu ponovo dolazimo do potrebe da se kupac informiše jer je za većinu to jedna od najvažnijih finansijskih odluka u životu.
-Konačno i o KIA CEED-u. Nisam je vozio pa neću komentarisati vozne osobine, utisak od samog sedenja u autu sa sajma je da po kvalitetu unutrašnjosti zaostaje za blizancem iz Hjundaia (koji je jako dobar) ali da ne zaostaje mnogo za većinom konkurenata iz evrope. Za spoljni dizajn bih upotrebio reč "golfovski", neće vas oduševiti ali ni dugo godina neće postati demode.
-@ volksmen
Zaista bi voleo da mi pojasniš tvoje potrebe kad se dvoumiš između Fokusa i C4? Vozio sam oba modela, jedino što im je zajedničko je da pripadaju C segmentu, u praksi to su dva dijametralno suprotna automobila. Fokus neupadljiv, ali odlično odmeren za porodične ljude, što bi se reklo upotrebljiv. C4 najlepši auto u klasi, pogodan za samca zbog imidža, ako imaš porodicu povezi i njih na zadnjim sedištima pa neka ocene udobnost. Ja se nazad baš i ne bih vozio duže od sat vremena. A dobro pogledaj i gepek, kod C4 je najmanji u klasi.
@Daci
Zaista bi firme koje nam prodaju automobile mogle da povedu računa koga zapošljavaju u auto salone. Sa stanovišta tržišne ekonomije gde bi trebalo da se bore za svakog kupca stručnost naših prodavaca je gotovo zastrašujuća. Ljubaznost je "od slučaja do slučaja", ima i pozitivnih primera, ali da neko ko želi da vam nešto proda ne zna ama baš ništa o tome zaista zaslužuje divljenje.

Hmmm

pre 15 godina

@Volksman
Ceed nije losiji auto od zastarelog fokusa i jos starijeg C4 a to za skripanje moze se desiti i u Golf-u. Evo ja vozim mali i10 i nista ne skripi 10.000km. Dobro to je jos mala kilometraza ali na mnogo boljim i skupljim sutomobilima nesto i ranije pocene da skripi.
Ceed i i30 su best buy (cena,garancija,pouzdanost,kvalitet) automobili i tu se cak i nasi nazovi novinari slazu.
U americi prema istrazivanju Hyundai ima na 100.000 milja nekim koeficijentom izracunato 87 kvarova a VW 142 a prosek je 100.
Kia picanto je odlican mali auto ali pogledaj i jos:
i10 vozim ga,nije savrsen,nije za perfekcioniste i nije za one koji vole brzo da voze,sada ima i nov motor od 125Nm i 80KS a kosta 300EUR vise nego sa starim motorom a u full opremi ispod 10.000EUR.
@BA
Twingo Renault je podigao
garanciju na 4 godine,isto odlican mali auto na akciji kosta nesto preko 10.000EUR.
Twingo nesto manje trosi od i10.
Splash - duzi od svih navedenih ali kosta preko 11.000EUR
Dacia Sandero i Zastava 10 automobili vece klase po meni losije napravlheni od gore pomenutih a veci komotniji jaci i vise trose.
Stari clio se jos prodaje,getz je na ultra popustu ali benzinac bez ABS.
Ja bi razmisljao izmedju i10 i getza iako nisu ista klasa.

Nesh

pre 15 godina

Kod Kie na Zrenjaninskom provozao sam Ceed-a benzinca karavana.Vrlo povoljni utisci same vožnje.Čvrst,ali ne tvrd,dobro upija loš put.Menjač precizan,meko kvačilo,dobro ubrzava itd.Da ne iskopiram baš u celosti autora inače dobrog testa.Naravno da u kabini ima detalja koji zasmetaju,mislim na plastiku,narandžasti displej,za razliku od plavog kod i30 nije atraktivan i praktičan.Limarija -pa da,nije sporno tanja je.Vozim Octaviju prve generacije i limarija kod nje je solidnija,ali slažem se sa mnogim komentarima da su Nemački i slični automobili-Octavia npr, kod Srba neviđeni trip.Neki su autori izneli uzroke takvog stava kod Srpskih automobilista.Ima tu svega po malo.Neznanja,kompleksa,konzervativizma,mačizma,džiberaja i zavisti.Jer mora da hvali svog Golfa 2 diesel iz 89 i da pljuje po Koreji iz 2007.A ovamo seče vene i krišom se okreće za Ceed-om i kaže:Bićeš moj 2015 kad mu padne cena.Proverite kod koncerna VW,kod svih modela šta im se dešava sa el.podizačima stakala i koliko to košta da se promeni.A deo koji pukne košta oko 5 evra itd.Za tu cenu Korejci pružaju neviđeno mnogo. Za mnogo veću cenu ni Opel ni VW to ne pružaju.Pogledati cenu novog Golfa 5 1.4 Trendline sa 3 vrata.Cena -sramota,oprema-bruka.Ali kao, Golf.

Adrian

pre 15 godina

Pre neki dan u prodavnici ispred mene u redu stoji momak, reklo bi se skromnih finansijskih mogucnosti, po garderobi koja kao da je kupljena pre par godina na pijaci polovne robe, a po mirisu bi se reklo da i nije bas cesto prana od tada i narucuje pola vekne hleba i kutiju Marlboroa! E to je po meni slika Srbije gde se kupuju po 10 godina stara imena zbog raznih kompleksa, kako je to vec neko rekao.
Pola vekne hleba i kutija Marlboroa!

Volksman

pre 15 godina

Loša plastika, tanak lim, grozan štof, visoka potrošnja, loša zvučna izolacija. Lepa upravljivost, startnost i solidne performanse. Za koju godinu imaćete utisak da u vašem autu živi jato cvrčaka... Šta reći?! Da imam toliku količinu novca i kupujem nov auto, svakako bih pre uzeo Ford Focus ili Citoen C4... ništa lično, ovo je ipak konfekcija...

Petar

pre 15 godina

Vozim ovaj auto samo u dizel varijanti (1.6 CRDi) već 6 meseci. 13000km sam prešao. Enterijer i exterijer su onako. Ništa specijalno. Naravno da nikakvih problema ili kvarova nisam imao. Jedino što filter za vazduh u kabini treba menjati češće nego što je predviđeno, jer se zbog smrdljivog beogradskog vazduha zapuši već posle 5-6 hiljada km.

Zbog čega se onda javljam, pitaćete.
Pa zbog motora. :) Ovakvo čudo tehnike nisam u životu vozio. To ide ko ludo, lepi za sedište, ubrzava u petoj na svim isprobanim usponima, pretiče u 4-toj na ibarskoj kao sportski dvosed, može da ide 160-180 na sat 5 sati bez zaustavljanja (bg-rijeka). I sve ovo uz smešnu potrošnju i samo 1.6 litara zapremine.
Za svaku preporuku.

Sasa

pre 15 godina

U mojoj porodici se voze dva autumobila: Yugo i Kia ProCeed LX Fresh. Hteo sam da napisem koliko su ova dva auta ista (dvoja vrata, motor i pogon napred, petobrzinski menjaci...), ali da ne bih ispao pristrasan, YUGO JE BOLJI!!! Znate, on je jevtiniji, jevtiniji su delovi... Salim se, naravno! Porede se automobili iz istih klasa, a ne iz razlicitih. Pa makar onaj polovni iz vise kostao kao nov iz nize! Zavisi i od toga kakve su covekove potrebe za automobilom. Elem, sad govorim o Kii: Auto je nov, udoban (pomalo sportski tvrd), srednje elasticnosti i brzine (1.4 motor, sve u okvirima klase), odlicno opremljen. Unutrasnjost je iznad proseka klase, znaci ne ni srednjeg, ni premium kvaliteta. Pre Kie sam vozio Skodu i Ford koji su bili iste klase kao Kia. Verujte mi: U pitanju su samo nijanse! Ovo mislim na kvalitet izrade. Skoda prakticna (ogroman gepek), Ford izdrzljiv, a Kia sve to zajedno + oprema, koja se kod Svaba deeeebeeelo naplacuje! Vozio sam novi Bravo i novi Fokus. Nisu toliko dobri koliko su skuplji od Kie. Pogotovo ne osnovni modeli sa isto tako osnovnom opremom. Pozdrav!

Hmmm

pre 15 godina

Testovi automobila koji nisu iz Nemackje su u Srbiji nepozeljni. U Srbiji gde 50% populacije nema osnovnu skolu vi hocete moderan narod otvorenih vidika. Pa vecina (ne svi) vlasnika VW,audija... kupuje taj auto jer je njegov komsija iz Cicevca jedino cuo za tu marku,pa da se pokaze jer sta komsija zna sta je KIA. Jos i Srbi kupuju auto na metar pa sto duzi to je i bolji jos ako nosi oznaku TDI,ma pravi smeker mafioso,pravo lecenje kompleksa.
Hajde da smo bogati narod nego pre 10 godina nismo imali leba da jedemo (neko ni sad) a sada se neki zale na plastiku,isti ljudi koji su sa zadovoljstvom furali Yuga 20 godina.
Audi a6 je super auto,bolji od KIE ali je Ferari bolji od A6. Pa kakvo je to poredjenje "obicne" marke sa premijum markom,to samo govori o (ne)znanju.
Ali uzeti A6 za 15000 EUR pa te za 5 godina kosta jos toliko,malo glupo zar ne,sto odmah ne uzeti nov A4,ali nema veze teraj vazno je da se okrecu za mnom. Za mnom se niko nece okrenuti u Ceed (figurativno,ne posedujem Ceed) ali ce mi ostati novac za novog posle 5 godina a sta drugi misle ili sta mi pise na celu nije mi bitno bitno mi je sta imam u glavi i kako se ja osecam u tom automobilu.
@ molim lepo
Pa ako je limarija od celofana onda ne znam od cega je audijeva jer Ceed ima vise poena na crash testu od tvog audija.
Hyundai sa Kiom je 5 najveci proizvodjac na svetu a 6 najpouzdaniji gde prvih pet mesta zauzimaju japanska vozila.
Astra i Golf V su losiji automobili od Ceed-a i i30 generalno gledano i po nasim novinarima a i po stranim testovima. Verovatno ce nova astra ili nov golf biti bolji automobili od koreanca.
Dakle onaj ko ne gleda sta pise na haubi automobila,za njega ovo je VRHUNSKI auto a za one na koje su devedesete ostavile trajnog traga,oni ce morati dragom VW davati mnogo vise novca nego sto ce za uzvrat dobijati u vidu auta.

Daci

pre 15 godina

Ja sam umalo kupio ovaj auto ali sam se ipak odlucio za seat ibizu!
razlog verovali ili ne neljubazna prodavacica u auto salonu u Novom Sadu koja je bila toliko neljubazna i neprofesionalna da je od gotove kupovine napravila odbojnost prema autu! Strasno je to da se kod nas preko veze moze zaposliti ko gde hoce!!!

Zoran SM

pre 15 godina

Nisam je probao voziti pa tako vozne osobine i neću komentarisati, mogu ono samo što sam video. Lep auto spolja verovatno dizajn iz nekog italijanskog studija i tu se priča o pozitivnom izgledu završava. Iznutra je prava katastrofa.. Kada sam tek dodirnuo tu plastiku, Fiat koji ume da upropasti sa lošom plastikom deluje kao Ferrari po kvalitetu. Hmmm garancija je divna stvar, ako mislite voziti isti auto tolike godine i to još i KIA model. Morate razumeti ljude koji su kupili polovnjake i koji mogu da vas ismevaju do besvesti, pa stanite pored Audija A6, Lancie Thesis, Fiata Crome, Pasata, Alfa 156 (ista cena 2002-03 god) i svatićete šta ti ljudi pričaju, i ko će još će u tom slučaju sa Kijom da spomene garanciju, može da ode samo plačući. Pa birajte daleko od modernog auta po diskutabilnoj ceni, ili stvarno da kupite Auto.

caki_vonteego

pre 15 godina

Odlican auto nema sta,narocito u dizel varijanti...ali kada bi se odlucio da uzmem nekog Juznokorejanca u taj segment mislim da bi moj izbor pao na Hyundai i30 bezobzira sto su to identicni automobili ipak bi se opredelio za pomenuti model,a i nesto je jeftiniji od Kie...sve u svemu puno reci hvale i za jedan i za drugi model...Kia i Hyundai su definitivno u usponu...pozdrav...

Branko

pre 15 godina

Au, poceli smo sa prepucavanjima: x godina i kilometara star i vozen izraubovani polovnjak vs. veoma moderan nov automobil (garanciju i da ne pominjemo) , po veoma razumnoj ceni :)

lazar bojanić, umereni kritičar

pre 15 godina

malo reakcija ....

Gospodine potpisani kao AJA , zaista ne mogu da verujem da ste uputili kritiku na račun plastike kod Ceed-a ... mislim da je sve osim pragova i kasete naslona za ruke urađeno za primer , a sličnih detalja nažalost ima i u daleko renomiranijim i skupljim pa i za klasu bolje pozicioniranim autima (npr opel vektra ) ... stvar objektivnosti se ogleda u tome koliko primera poznajete pa da možete nešto upoređivati ...

Gospodine potpisani sa "MOLIM LEPO " , zaista je super voziti A6 pa makar iz 1759 , naročito kad mu "crkne" turbina ili pumpa visokog pritiska i naročito kad je sve to u garanciji ...nažalost ili na sreću poznajem dosta ljudi koji su to iskusili pa sam i video račune ...još je čika Henry Ford rekao čuvenu rečenicu koja su kola najbolja ...ako mislite da Vaš auto vredi , pogledajte mu cenu na Nemačkom auto tržištu i sve će Vam biti jasno ...kad cena naglo ljuljne to je siguran znak da su problemi na vidiku ... realan vek najskupljih delova na Vašem motoru je 200 do 300 hiljada kilometara a onda Vam želim puno sreće ...zaista kada čovek već daje 15.000€ treba da razmisli da li za to ima neke garancije ili je to lutrija ? Mislim ja NE ŽELIM da se vama nešto pokvari nego prosto stvaljam na vagu činjenice bez emocija ... za iste pare dobiješ reprezentativni auto sa xyz hiljada Km i bez ikakvih garancija i solidni manje lux auto sa najjačom auto garancijom ikada ... svako je najpametniji sa svoje pare i svako će sam odlučiti šta mu je bolje ...

I na kraju koja reč za Milojka i Astru H ... slučajno sam i ja vozio Astru G pre nego što sam prešao na Hyundai ...potpuno novu karavan 2.0 DTI sa 100KS i 240 Nm ...za 75.000Km sam promenio 3x zadnje amortizere i jednom prednje , menjao sam prednji ležaj sa glavčinom 350€ , trošila je ulje u rasponu od 0,8 do 0,3 litra na 1000 Km ...onda sam se umorio i pored perfektnog odnosa servisa iz ĆIRKOMA i odlučio da promenim nešto ...
Mislim , možda je to samo loša karma , možda loš primerak ali bilo mi je dosta , hteo sam nešto novo što želi da se dokaže svima pa i meni da je dobro ...ovi što su se već dokazali imaju tendenciju da se kvare i da žive od stare slave i imena ...tako je to u životu vidim i po sebi a imam sad već i godina i iskustva i to uglavnom lošeg ...

Hyundai je inače kao što svi znate iz Koreje , ali je prekretnicu načinio onog trenutka kada su shvatili da sami i pored urođenog fanatizma ne mogu ništa u globalnom svetu ... tadu su doneli stratešku odluku da design department presele u košnicu auto industrije , Nemačku i to baš u grad gde se smestio i Opel Gros Gerau - Riselsheim... tu su "kupili" ljude iz Opela , a bogami šefa iz BMW-a ... novi modeli Hyundai koncerna zato podsećaju neodoljovi na mix Opela i BMW-a ... i30 meni ličli na BMW serije 1 , mada kada sam video nacrte nove Astre shvatio sam da je to to ... i20 je Corsa do koske iskopirana a veći Genesis je BMW 5 ...

Ljudi , njih niko ne voli , oni moraju biti bolji za tri koplja da bi to tamo neko pored svih onih čuda od auta kupio ... a bogami se kupuje ... bio sam i video svojim očima i pričao sa ljudima svih profila ...majstori obožavaju H1 kombije , žene i mlađarija furaju Getza , i30 se prodaje mnogo bolje nego što su očekivali , a SantaFe je jako jako dobro kotiran ...Tucsona ima kao šaše , ljudi pa on je jeftiniji od golfa 5 !!!

Zaista ne bih da neko ovo shvati da ciga hvali svoga konja ... ja samo prenosim utiske iz sveta i svoja razmišljanja o velikim promenama koja nas čekaju u smislu predrasuda ...setite se Škodinog renomea i pogledajte sada šta je Škoda ...


Ja automobile volim jako , to je moja pasija , ja to pratim zaista već godinama i trudim se da naučim uvek nešto novo ... najopasnije su predrasude da je nešto konstanta ... SVE SE MENJA , to je jedini univerzalni zakon !!!

Pozz svima i bez ljutnje ...

Milojko

pre 15 godina

Vozim astru H 1.6 (2004.) i drug mi je uzeo bas testiranog Ceed-a 1.6 te sam imao prilike da ga dobro pogledam i provozam. Utisci:
-dizajn pa Ceed mi je nekako bezlican, doduse nije uopste ruzan, al ga svejedno po tome ne bih poredio sa Astrom.
-unutrasnjost, dosta losija nego kod Astre, losija obrada plastike, dosta losija sedista, deluje sterilno i bez stila, pogotovu je fabricko ozvucenje bolje kod Astre.
-motor, odlican, zustar i brz, agilniji u gradu od Astrinog, doduse losiji na autoputu, pogotovu preko 140 gde Astra mnogo bolje vuce.
-kocnice, dobre, mada ne toliko koliko autor kaze, na Astri deluju komofornije a brze zaustavljaju.
-menjac dobar i precizan, sa cini mi se boljim prenosnim odnosima nego kod Astre.
-lezanje na putu i upravljivost - Ceed lepo lezi, komforan je u voznji i upravljac je prilicno precizan mada ipak slabiji od Astrinog, lezanje u krivinama podjednako dobro. Ono gde se oseca najveca razlika u korist Astre je na auto-putu pri velikim brzinama, Ceed deluje nakako lagano i bez previse snage, za razliku od Astre kod koje kao da nema razlike na 140 i 180. Takodje i buka u kabini je mnogo gora kod Ceed-a, uprkos tome sto autor hvali zvucnu izolaciju (koja je izgleda jako dobra pri manjim brzinama).
-sto se pouzdanosti tice, to tek treba da se vidi glupo je hvaliti unapred ko ste neki komentatori cine, ja sa svojom Astrom za nepune 4 godine i skoro 80000km takodje nikakvih problema nisam imao.
Ukupan utisak, pozitivan sto se tice Ceed-a, ali tesko da se moze meriti i sa polovnom Astrom, sa novom ni slucajno, doduse povoljniji je dosta od nove Astre.
Takodje ni poredjenje sa Golfom 5 nikako ne stoji, verujem da je kod vecine pobrojanih stvari i Golf 5 u blagoj prednosti u odnosu na Ceed. No ko sto rekoh glavni adut KIA-e je cena.
Na kraju se sve ipak svede na, koliko para, toliko muzike.

Ne, hvala

pre 15 godina

@Molim lepo

A koju poruku ljudima salje onaj ko kupi polovni Audi A6? Mozda: "Jedva sam skrpio za malo bolji potencijalno kradeni auto koga vole wannabe krimosi"?

Voziti Kia Cee'd znaci voziti vrlo udoban i vrlo funkcionalan i ekonomican porodicni auto, bez mnogo brige oko vanrednog odrzavanja. Poruka koja se time upucuje je da je za njegovim volanom jedna racionalna i zrela osoba bez kompleksa.

Molim lepo

pre 15 godina

Ja vozim Audi A6 sedan 2002 2.5 tdi(179 ks).. Pa shodno tome da moj dobar drug ima bas taj kia ceed, nemam pojma koja je verzija, mogu da kazem da bih uvek bez razmisljanja uzeo audija a da sam pritom svestan svih otezavajucih okolnosti, kao sto su to da je svaki polovnjak macka u dzaku, da je registracija ogromna, da ima kriminogenu konotaciju(svaki cas me zaustavljaju plavci), da je ogroman i ume da bude nezgodan za parkiranje.. Jednostavno receno ta kia ima limariju ko celofan a iznutra e to je tek prica za sebe plasticni detalji koje ne bih ni komentarisao. Tu su i preformanse koje istini za volju i nisu toliko loshe, ali dzaba sve to..Uz sve te elemente koji nikako ne idu ceed-u na ruku, tu je i to da kupoviniom ovog auta na celu vam pise "nekako sam skrpio za malo bolji auto", a prica da nekome nije stalo do imidza ne pije vodi jer bih onda vozili Jugica za pezoovim motorom..Kia ceed nije dobar auto koji god kriterijum da koristimo, osim mozda onog "moramo da hvalimo svoje", pa zato kazem potrudite se da ne bude vash!

Pero

pre 15 godina

Kupio sam KIU Shumu 2000 godine i vozio do prosle godine kada sam kupio C5.Shuma je imala 128 000 km i niti jedan kvar.Nije pustala i trosila ni kapi ulja.Motor je izgledao kao novi.ulje sam menjao na 10 000 km.Da ne pisem dalje o KII.C5 je kostao tri puta vise i nakon 10 000 km potrosio 1 L ulja.Na 15 000 km sam vec bio u servisu jer je imao lufta na volanu i kapalo je ulje na manzeti menjaca?I dalje vozim C5 ali tvrdim da je KIA bolja.

Dragana

pre 15 godina

Drago mi je što se neko napokon izvinio i ozbiljno shvatio i KIA automobile.Ako je nešto novo neznači da je manje kvalitetno i dobro nego što poznati brendovi nude na tržištu.

Prvi auto mi je bio Fiesta od 1400 kubika sa alu felnama,podizačima,sportska verzija,klima...Posle nje sam kupila Ceed-a i iskreno mogu reći da sam sa autom oduševljenja.Sve je istina što se o autu piše i priča.U mojoj porodici je ovo 3 KIA posle Cerata i Picanta.Mi smo prezadovoljni.Za sumu koju KIA traži na našem tržištu za sve njene proizvode nema bolje kupovine.

Ja sam se odlučila za Ceed-a umesto C4 i verujem da se nisam pokajala.Moja iskrena preporuka svima koji su zainteresovani za kupovinu novih ili polovnih vozila je KIA.

P.S.Interesuje me komentar kakav će biti kada dotični gospodin bude vozio novi model koji će biti na sajmu SOUL''

Nikola P4

pre 15 godina

Mog bivseg poslodavca pitali gde odrzava kombi vozilo, a on rekao "ne održavam ga". Naravno, radi se o figurativnom izražavanju, u prevodu "menjam ulje i filtere i vozim" - vozilo je mala teretna KIA.

A sto se tice izvinjavanja na pocetku, prvo bi trebalo da se kompletno domace auto-novinarstvo izvini sto uopste ima bilo kakve predrasude jer je to nespojivo sa navedenom profesijom. Dakle, pre nego sto neko pocne necim da se bavi, prvo treba da razmisli sta ne bi smeo u okviru iste da radi. Ako mislite da je OK objasanjavati kako eto, nemate vise predrasuda, prevarili ste se, predrasude su UVEK pokazatelj neprofesionalnosti, neznanja a bogami i uobrazenosti.

Nizak nivo tehnickih znanja, voluntarizam i sklonost da se spostveni - cesto diskutabilni a neretko pogresni stavovi iznose kao validni, je opste mesto u domacem auto-novinarstvu.

Mozda ovo zvuci uvredljivo, ali to je nazalost realnost.

/////////

Redakcija odgovara Nikoli
Dragi Nikola P4,
Možda vas nisam najbolje shvatio ali zbog vaseg komentara sam pomislio da vi imate pogresna ocekivanja od naseg sajta.

Na dnu svake strane sajta automobila nalazi se ova napomena.

Važna napomena:
Preporučujemo da tekstove na ovim stranicama shvatite kao poziv na razmenu mišljenja i iskustava. Mi samo otvaramo teme, a svi zajedno ih razvijamo. Kliknite ovde i pošaljite vaše predloge tema kao i same tekstove.

Nije rec o niskom nivou tehnickih znanja, voluntarizmu i sklonost da se spostveni - cesto diskutabilni a neretko pogresni stavovi iznose kao validni nego o tome da ove strane nisu namenjene automobilistima vec najsirem krugu ljudi kojima je dosadno da citaju strucne tekstove o kolima iz kojih ne saznaju nista o autu osim nekih brojki, mekferson oslanjanja i okretanja pod rucnom. To je staromodno. Mi smo se okrenuli ka formi bloga kada predstavljamo kola. Iznosimo svoje utiske i iskustva. Zaključak o nekom autu možete sami izvući, zašto tražite da vam neko i to nametne. Ukoliko gresimo vi nam javite to a mi se onda na komentarima raspravljamo o tome.

Na trafikama postoji veliki broj usko specijalizovanih revija, sajt automobila B92 samo je jedan vid da vam na sto zanimljiviji nacin predstavimo kako izgleda voziti neki auto. Imamo stalno otvoren konkurs za test vozace. Javite se.

Pozdrav.

lazar bojanić, umereni kritičar

pre 15 godina

vozim isti auto samo sa Hyundai znakom i par sitnica više u opremi(ESP, AUTOMATSKA KLIMA , ALU FELNE 16", MALO BOLJE PRESVLAKE ITD) ... sve što je rečeno u tekstu stoji , ali kako sam prošao sa svojim već 26.000Km mogu nešto i da dodam ...


Potrošnja jako zavisi od goriva i spoljašnje temperature ...kad skoknem do neke jače države npr austrije padne mi za 1l ...tamo se vozi 130-140 Kmh po autoputu i potrošnja bude 6,7l/100Km da čovek ne poveruje !!!??? Kad se potroši to gorivo i uspe domaće dodam barem +1l na tu cifru ... Dok smo uživali u letošnjim vrućinama sa klimom sam po gradu merio oko 8,5l/100Km domaće čorbe a sad kad su temperature jesenje guta oko 9,8l/100Km po gradu Novom Sadu ...


Auto je odlično sklopljen i kao potpuno nov delovao je kao stena čak i kad se vozi po kocki ...sada posle 26.000 Km počinje malo da škripi iz vozačkih vrata , mallo je popustila plastika ali u granicama normalnog i prihvatljivog (čisto da se zna HONDA i taj detalj drži stegnut i po par godina i sa par stotina tisuća Km, znači ima razlike )...

I još jedna sitnica .... posle dugih relacija sa visokim brzinskim prosecima na putevima u Nemačkoj (od 150 do 180 Kmh) malo boli glava jer je buka od motora primetna , mada ne iritantna ... ipak bi godila malo bolja zvučna izolacija ...


I na kraju , juče sam provozao kralja na umoru ,golfa 5 dizela čisto radi usporedbe ... ma i30 je tiši , mekši i upravljiviji , stabilniji i začudo elastičniji (vvti)iako je benzinjara i neznam šta sve od legende klase koji je na zalasku karijere ... mislim da su Koreanci na tragu uspeha barem u ovoj klasi ...

što se tiče izbora motora mislim da je 1.6 crdi 115ks bolji izbor ... daje utisak beskonačne rastegljivosti zbog VGT-a, vuče jako dobro u svim opsezima , jako tiho radi , možda najtiše u klasi tako da povremeno pomisliš da voziš benzinca i primetno manje troši , barem 2 litra manje u svakom režimu vožnje , što nije malo (na 25.000 godišnje barem 500€ na godinu a razlika u ceni je 1000€ benz - dizel , što znači da se isplati posle 2 godine )


i za one koji se boje postprodaje ... okrenite se oko sebe i videćete sve više KIA i HYUNDAI vozila i kamiončića i mini buseva ... majstori već sad kažu da se to sve manje kvari nego bilo koja europska marka istog budžetskog razreda ... lično znam ljude koji su sašili već po 300.000 Km sa elantrama i nisu imali nikakvih loših iskustava ...

I na kraju cena ... mislim da bi za uspešniji prodor na naše tržište morali da idu sa maloo nižom cenom od trenutne ... ipak se jako gleda ko je ko i povremeno EU renomirani proizvođači u akcijama idu ispod cena Hyundai-ija i KIA-e ... npr Citroen i Renault su davali C4 i megane program po jako dobrim cenama , boljim od adekvatno profilisanih koreanaca ... mada lično mislim da su koreanci bolji od pomenutih francuza (izdržljivost motora i podvozja , generalna pouzdanost , teh rešenja na motoru , vešanje itd ) ipak uvreženeo je mišljenje da vozila sa istoka imaju problema s aodržavanjem i postprodajom i mnogi još uvek beže od njih mada nisu svesni koliko su to dobra vozila i koliko se manje gnjaviš sa njima nego sa EU vozilima ...opet pričam iz pozicije višegodišnjeg opelaša (vozio sam i nove i polovne primerke ) ...

nebojsa

pre 15 godina

Mi u srbiji smo skeptici po prirodi.Kao da smo proizvodili vrhunske automobile a ne Šrafciger industriju pa ni to nismo uspeli da savladamo.
Moje iskustvo o južnokoreancima je fantastično.Dva automobila i to.
-kalos-5 vrata ,!.4 16v, od 0 do 98000,bez ijedne zamerke i kvara.
-lacetti 1.6 od 0 -18000takodje.
pri tome oba automobila u serijskoj opremi imaju sve što je potrebno u ključujući i radio komande na volanu.
jednostavno nekvare se.

FoRzA_PxFxCx

pre 15 godina

Odlican text, odlican auto. Jako je tesko razbiti predrasude u Srbiji, ali najbolje je licno se uveriti.
Cak i tada bi bilo skeptika, tipa a da li ce to izdrzati 100.000km i slicne gluposti.

Ne, hvala

pre 15 godina

@Molim lepo

A koju poruku ljudima salje onaj ko kupi polovni Audi A6? Mozda: "Jedva sam skrpio za malo bolji potencijalno kradeni auto koga vole wannabe krimosi"?

Voziti Kia Cee'd znaci voziti vrlo udoban i vrlo funkcionalan i ekonomican porodicni auto, bez mnogo brige oko vanrednog odrzavanja. Poruka koja se time upucuje je da je za njegovim volanom jedna racionalna i zrela osoba bez kompleksa.

Daci

pre 15 godina

Ja sam umalo kupio ovaj auto ali sam se ipak odlucio za seat ibizu!
razlog verovali ili ne neljubazna prodavacica u auto salonu u Novom Sadu koja je bila toliko neljubazna i neprofesionalna da je od gotove kupovine napravila odbojnost prema autu! Strasno je to da se kod nas preko veze moze zaposliti ko gde hoce!!!

Hmmm

pre 15 godina

Testovi automobila koji nisu iz Nemackje su u Srbiji nepozeljni. U Srbiji gde 50% populacije nema osnovnu skolu vi hocete moderan narod otvorenih vidika. Pa vecina (ne svi) vlasnika VW,audija... kupuje taj auto jer je njegov komsija iz Cicevca jedino cuo za tu marku,pa da se pokaze jer sta komsija zna sta je KIA. Jos i Srbi kupuju auto na metar pa sto duzi to je i bolji jos ako nosi oznaku TDI,ma pravi smeker mafioso,pravo lecenje kompleksa.
Hajde da smo bogati narod nego pre 10 godina nismo imali leba da jedemo (neko ni sad) a sada se neki zale na plastiku,isti ljudi koji su sa zadovoljstvom furali Yuga 20 godina.
Audi a6 je super auto,bolji od KIE ali je Ferari bolji od A6. Pa kakvo je to poredjenje "obicne" marke sa premijum markom,to samo govori o (ne)znanju.
Ali uzeti A6 za 15000 EUR pa te za 5 godina kosta jos toliko,malo glupo zar ne,sto odmah ne uzeti nov A4,ali nema veze teraj vazno je da se okrecu za mnom. Za mnom se niko nece okrenuti u Ceed (figurativno,ne posedujem Ceed) ali ce mi ostati novac za novog posle 5 godina a sta drugi misle ili sta mi pise na celu nije mi bitno bitno mi je sta imam u glavi i kako se ja osecam u tom automobilu.
@ molim lepo
Pa ako je limarija od celofana onda ne znam od cega je audijeva jer Ceed ima vise poena na crash testu od tvog audija.
Hyundai sa Kiom je 5 najveci proizvodjac na svetu a 6 najpouzdaniji gde prvih pet mesta zauzimaju japanska vozila.
Astra i Golf V su losiji automobili od Ceed-a i i30 generalno gledano i po nasim novinarima a i po stranim testovima. Verovatno ce nova astra ili nov golf biti bolji automobili od koreanca.
Dakle onaj ko ne gleda sta pise na haubi automobila,za njega ovo je VRHUNSKI auto a za one na koje su devedesete ostavile trajnog traga,oni ce morati dragom VW davati mnogo vise novca nego sto ce za uzvrat dobijati u vidu auta.

mile

pre 15 godina

Eh, ljudi,ljudi! Ovde se svasta pise.
1. Nemojte vise porediti Audi sa Ceedom. Nebo i zemlja.
2. Vozio sam (probno) C4, fokusa, bravo, i30, ceed, clio, golf 5 i astru H. fokus je broj jedan za sportsku voznju.i30 i ceed su zlatna sredina i daleko bolji od nemackih vozila, da zaobidjem francuska.
3. Audi mozete porediti sa Hondom recimo. I tu ce naravno glatko izgubiti: a3-civic, a4-accord, a6-legend. Honda je daleko bolja.
4. Ko zeli da cuva novac i izbegne pad vrednosti vozila neka kupi polovnjaka i druzi se sa majstorima. Pogotovo kad kupi auto koji je "vozila neka baka u Nemackoj" i koji je za deset godina presao "samo 50000 km". Pa ja vise predjem svojom bicikolm.
5. Ko zeli ugodnu i bezbednu voznju za "normalan" novac kupuje Japanca ili Juznokoreanca, sa dugogodisnjom garancijom.
6. Vozila sa istoka se NE KRADU. Mirno spavate.
7. Komplekse ne moze izleciti ni najbolji auto na svetu.
8. Ja sam izabrao ceed i vozim je vec par meseci sa velikim zadovoljstvom. Cisto da se zna.

lazar bojanić, umereni kritičar

pre 15 godina

vozim isti auto samo sa Hyundai znakom i par sitnica više u opremi(ESP, AUTOMATSKA KLIMA , ALU FELNE 16", MALO BOLJE PRESVLAKE ITD) ... sve što je rečeno u tekstu stoji , ali kako sam prošao sa svojim već 26.000Km mogu nešto i da dodam ...


Potrošnja jako zavisi od goriva i spoljašnje temperature ...kad skoknem do neke jače države npr austrije padne mi za 1l ...tamo se vozi 130-140 Kmh po autoputu i potrošnja bude 6,7l/100Km da čovek ne poveruje !!!??? Kad se potroši to gorivo i uspe domaće dodam barem +1l na tu cifru ... Dok smo uživali u letošnjim vrućinama sa klimom sam po gradu merio oko 8,5l/100Km domaće čorbe a sad kad su temperature jesenje guta oko 9,8l/100Km po gradu Novom Sadu ...


Auto je odlično sklopljen i kao potpuno nov delovao je kao stena čak i kad se vozi po kocki ...sada posle 26.000 Km počinje malo da škripi iz vozačkih vrata , mallo je popustila plastika ali u granicama normalnog i prihvatljivog (čisto da se zna HONDA i taj detalj drži stegnut i po par godina i sa par stotina tisuća Km, znači ima razlike )...

I još jedna sitnica .... posle dugih relacija sa visokim brzinskim prosecima na putevima u Nemačkoj (od 150 do 180 Kmh) malo boli glava jer je buka od motora primetna , mada ne iritantna ... ipak bi godila malo bolja zvučna izolacija ...


I na kraju , juče sam provozao kralja na umoru ,golfa 5 dizela čisto radi usporedbe ... ma i30 je tiši , mekši i upravljiviji , stabilniji i začudo elastičniji (vvti)iako je benzinjara i neznam šta sve od legende klase koji je na zalasku karijere ... mislim da su Koreanci na tragu uspeha barem u ovoj klasi ...

što se tiče izbora motora mislim da je 1.6 crdi 115ks bolji izbor ... daje utisak beskonačne rastegljivosti zbog VGT-a, vuče jako dobro u svim opsezima , jako tiho radi , možda najtiše u klasi tako da povremeno pomisliš da voziš benzinca i primetno manje troši , barem 2 litra manje u svakom režimu vožnje , što nije malo (na 25.000 godišnje barem 500€ na godinu a razlika u ceni je 1000€ benz - dizel , što znači da se isplati posle 2 godine )


i za one koji se boje postprodaje ... okrenite se oko sebe i videćete sve više KIA i HYUNDAI vozila i kamiončića i mini buseva ... majstori već sad kažu da se to sve manje kvari nego bilo koja europska marka istog budžetskog razreda ... lično znam ljude koji su sašili već po 300.000 Km sa elantrama i nisu imali nikakvih loših iskustava ...

I na kraju cena ... mislim da bi za uspešniji prodor na naše tržište morali da idu sa maloo nižom cenom od trenutne ... ipak se jako gleda ko je ko i povremeno EU renomirani proizvođači u akcijama idu ispod cena Hyundai-ija i KIA-e ... npr Citroen i Renault su davali C4 i megane program po jako dobrim cenama , boljim od adekvatno profilisanih koreanaca ... mada lično mislim da su koreanci bolji od pomenutih francuza (izdržljivost motora i podvozja , generalna pouzdanost , teh rešenja na motoru , vešanje itd ) ipak uvreženeo je mišljenje da vozila sa istoka imaju problema s aodržavanjem i postprodajom i mnogi još uvek beže od njih mada nisu svesni koliko su to dobra vozila i koliko se manje gnjaviš sa njima nego sa EU vozilima ...opet pričam iz pozicije višegodišnjeg opelaša (vozio sam i nove i polovne primerke ) ...

lazar bojanić, umereni kritičar

pre 15 godina

malo reakcija ....

Gospodine potpisani kao AJA , zaista ne mogu da verujem da ste uputili kritiku na račun plastike kod Ceed-a ... mislim da je sve osim pragova i kasete naslona za ruke urađeno za primer , a sličnih detalja nažalost ima i u daleko renomiranijim i skupljim pa i za klasu bolje pozicioniranim autima (npr opel vektra ) ... stvar objektivnosti se ogleda u tome koliko primera poznajete pa da možete nešto upoređivati ...

Gospodine potpisani sa "MOLIM LEPO " , zaista je super voziti A6 pa makar iz 1759 , naročito kad mu "crkne" turbina ili pumpa visokog pritiska i naročito kad je sve to u garanciji ...nažalost ili na sreću poznajem dosta ljudi koji su to iskusili pa sam i video račune ...još je čika Henry Ford rekao čuvenu rečenicu koja su kola najbolja ...ako mislite da Vaš auto vredi , pogledajte mu cenu na Nemačkom auto tržištu i sve će Vam biti jasno ...kad cena naglo ljuljne to je siguran znak da su problemi na vidiku ... realan vek najskupljih delova na Vašem motoru je 200 do 300 hiljada kilometara a onda Vam želim puno sreće ...zaista kada čovek već daje 15.000€ treba da razmisli da li za to ima neke garancije ili je to lutrija ? Mislim ja NE ŽELIM da se vama nešto pokvari nego prosto stvaljam na vagu činjenice bez emocija ... za iste pare dobiješ reprezentativni auto sa xyz hiljada Km i bez ikakvih garancija i solidni manje lux auto sa najjačom auto garancijom ikada ... svako je najpametniji sa svoje pare i svako će sam odlučiti šta mu je bolje ...

I na kraju koja reč za Milojka i Astru H ... slučajno sam i ja vozio Astru G pre nego što sam prešao na Hyundai ...potpuno novu karavan 2.0 DTI sa 100KS i 240 Nm ...za 75.000Km sam promenio 3x zadnje amortizere i jednom prednje , menjao sam prednji ležaj sa glavčinom 350€ , trošila je ulje u rasponu od 0,8 do 0,3 litra na 1000 Km ...onda sam se umorio i pored perfektnog odnosa servisa iz ĆIRKOMA i odlučio da promenim nešto ...
Mislim , možda je to samo loša karma , možda loš primerak ali bilo mi je dosta , hteo sam nešto novo što želi da se dokaže svima pa i meni da je dobro ...ovi što su se već dokazali imaju tendenciju da se kvare i da žive od stare slave i imena ...tako je to u životu vidim i po sebi a imam sad već i godina i iskustva i to uglavnom lošeg ...

Hyundai je inače kao što svi znate iz Koreje , ali je prekretnicu načinio onog trenutka kada su shvatili da sami i pored urođenog fanatizma ne mogu ništa u globalnom svetu ... tadu su doneli stratešku odluku da design department presele u košnicu auto industrije , Nemačku i to baš u grad gde se smestio i Opel Gros Gerau - Riselsheim... tu su "kupili" ljude iz Opela , a bogami šefa iz BMW-a ... novi modeli Hyundai koncerna zato podsećaju neodoljovi na mix Opela i BMW-a ... i30 meni ličli na BMW serije 1 , mada kada sam video nacrte nove Astre shvatio sam da je to to ... i20 je Corsa do koske iskopirana a veći Genesis je BMW 5 ...

Ljudi , njih niko ne voli , oni moraju biti bolji za tri koplja da bi to tamo neko pored svih onih čuda od auta kupio ... a bogami se kupuje ... bio sam i video svojim očima i pričao sa ljudima svih profila ...majstori obožavaju H1 kombije , žene i mlađarija furaju Getza , i30 se prodaje mnogo bolje nego što su očekivali , a SantaFe je jako jako dobro kotiran ...Tucsona ima kao šaše , ljudi pa on je jeftiniji od golfa 5 !!!

Zaista ne bih da neko ovo shvati da ciga hvali svoga konja ... ja samo prenosim utiske iz sveta i svoja razmišljanja o velikim promenama koja nas čekaju u smislu predrasuda ...setite se Škodinog renomea i pogledajte sada šta je Škoda ...


Ja automobile volim jako , to je moja pasija , ja to pratim zaista već godinama i trudim se da naučim uvek nešto novo ... najopasnije su predrasude da je nešto konstanta ... SVE SE MENJA , to je jedini univerzalni zakon !!!

Pozz svima i bez ljutnje ...

Adrian

pre 15 godina

Pre neki dan u prodavnici ispred mene u redu stoji momak, reklo bi se skromnih finansijskih mogucnosti, po garderobi koja kao da je kupljena pre par godina na pijaci polovne robe, a po mirisu bi se reklo da i nije bas cesto prana od tada i narucuje pola vekne hleba i kutiju Marlboroa! E to je po meni slika Srbije gde se kupuju po 10 godina stara imena zbog raznih kompleksa, kako je to vec neko rekao.
Pola vekne hleba i kutija Marlboroa!

gazda

pre 15 godina

@ Mile Ns
Pa da li je moguce da si ugradio u auto od 999 ccm3 plin i jos se zalis da ti trosi malo vise?
Nikada mi nece biti jasni ljudi koji kupe motor tako male kubikaze i jos ugrade plin.Pa koliko treba malo da trosi,ne vidim da je mnogo 9 litara plina po gradu.Pa nece valjda da trosi ko skuter.Uostalom,ako neces da trosi,ti lepo sedi na bajs i eto ti nula potrosnja,a skidas kalorije i pritom najvaznije ne zagadjujes okolinu!

dejan

pre 15 godina

@Molim Lepo

Svako ko kupuje nov auto, verovatno je za iste pare mogao da kupi i neki polovnjak zvučnijeg imena. Ja znam da jesam, svog Cee'd-a sa CRDi motorom od 115 KS u EX Europe opremi sam platio skoro 18000 EUR, i za te pare sam definitivno mogao da kupim nekog polovnog Audija, kome cena sigurno neće padati tako brzo kao Cee'd-u. Pa ipak, kupio sam nov auto jer smatram da je polovnjak mačka u džaku a ja u životu ne volim nepotrebno da rizikujem. Za iste pare mogao sam da kupim i neku evropsku marku, ali daleko manje opremljenu ili sa slabijim motorom.

Posle 5-6 meseci i nešto više od 10000 pređenih km, i dalje ne smatram da sam pogrešio, štaviše veoma sam zadovoljan autom. Ima par sitnijih mana ali ništa krupno zbog čega bih zažalio zbog svoje odluke.

I veruj mi da ne maštam o Audi-ju, iako verujem da jeste bolji auto. Prosto, auto mi je prevozno sredstvo i ništa drugo. Ni statusni simbol ni produžetak polnog organa ni nešto treće. A Cee'd savršeno dobro ispunjava moje potrebe - dovoljno je udoban, motor je tih i veoma elastičan, od opreme ima sve što mi je potrebno, ima 5 zvezdica na EuroNCAP testu, garanciju od 5 (7) godina a imajući u vidu naš mentalitet - lopovima je nezanimljiv. S obzirom da sam porodičan čovek, ne znači mi što se cice iz Strahinjića Bana ne okreću za mnom! Znam da je nekima to važnije od svega, ali meni stvarno ništa ne znači!

Na kraju, ono što ja smatram najboljim izborom (a cee'd za mene to jeste), definitivno ne mora da bude i najbolji izbor nekog drugog. Svako od nas ima različite kriterijume, i svako od nas drugačije vrednuje te kriterijume. Tako da poštujem mišljenje onih koji smatraju da je polovni auto bolji izbor - ako gledamo čisto finansijski verovatno i jeste.

FoRzA_PxFxCx

pre 15 godina

Odlican text, odlican auto. Jako je tesko razbiti predrasude u Srbiji, ali najbolje je licno se uveriti.
Cak i tada bi bilo skeptika, tipa a da li ce to izdrzati 100.000km i slicne gluposti.

Branko

pre 15 godina

Au, poceli smo sa prepucavanjima: x godina i kilometara star i vozen izraubovani polovnjak vs. veoma moderan nov automobil (garanciju i da ne pominjemo) , po veoma razumnoj ceni :)

Petar

pre 15 godina

Vozim ovaj auto samo u dizel varijanti (1.6 CRDi) već 6 meseci. 13000km sam prešao. Enterijer i exterijer su onako. Ništa specijalno. Naravno da nikakvih problema ili kvarova nisam imao. Jedino što filter za vazduh u kabini treba menjati češće nego što je predviđeno, jer se zbog smrdljivog beogradskog vazduha zapuši već posle 5-6 hiljada km.

Zbog čega se onda javljam, pitaćete.
Pa zbog motora. :) Ovakvo čudo tehnike nisam u životu vozio. To ide ko ludo, lepi za sedište, ubrzava u petoj na svim isprobanim usponima, pretiče u 4-toj na ibarskoj kao sportski dvosed, može da ide 160-180 na sat 5 sati bez zaustavljanja (bg-rijeka). I sve ovo uz smešnu potrošnju i samo 1.6 litara zapremine.
Za svaku preporuku.

Pero

pre 15 godina

Kupio sam KIU Shumu 2000 godine i vozio do prosle godine kada sam kupio C5.Shuma je imala 128 000 km i niti jedan kvar.Nije pustala i trosila ni kapi ulja.Motor je izgledao kao novi.ulje sam menjao na 10 000 km.Da ne pisem dalje o KII.C5 je kostao tri puta vise i nakon 10 000 km potrosio 1 L ulja.Na 15 000 km sam vec bio u servisu jer je imao lufta na volanu i kapalo je ulje na manzeti menjaca?I dalje vozim C5 ali tvrdim da je KIA bolja.

Milojko

pre 15 godina

Vozim astru H 1.6 (2004.) i drug mi je uzeo bas testiranog Ceed-a 1.6 te sam imao prilike da ga dobro pogledam i provozam. Utisci:
-dizajn pa Ceed mi je nekako bezlican, doduse nije uopste ruzan, al ga svejedno po tome ne bih poredio sa Astrom.
-unutrasnjost, dosta losija nego kod Astre, losija obrada plastike, dosta losija sedista, deluje sterilno i bez stila, pogotovu je fabricko ozvucenje bolje kod Astre.
-motor, odlican, zustar i brz, agilniji u gradu od Astrinog, doduse losiji na autoputu, pogotovu preko 140 gde Astra mnogo bolje vuce.
-kocnice, dobre, mada ne toliko koliko autor kaze, na Astri deluju komofornije a brze zaustavljaju.
-menjac dobar i precizan, sa cini mi se boljim prenosnim odnosima nego kod Astre.
-lezanje na putu i upravljivost - Ceed lepo lezi, komforan je u voznji i upravljac je prilicno precizan mada ipak slabiji od Astrinog, lezanje u krivinama podjednako dobro. Ono gde se oseca najveca razlika u korist Astre je na auto-putu pri velikim brzinama, Ceed deluje nakako lagano i bez previse snage, za razliku od Astre kod koje kao da nema razlike na 140 i 180. Takodje i buka u kabini je mnogo gora kod Ceed-a, uprkos tome sto autor hvali zvucnu izolaciju (koja je izgleda jako dobra pri manjim brzinama).
-sto se pouzdanosti tice, to tek treba da se vidi glupo je hvaliti unapred ko ste neki komentatori cine, ja sa svojom Astrom za nepune 4 godine i skoro 80000km takodje nikakvih problema nisam imao.
Ukupan utisak, pozitivan sto se tice Ceed-a, ali tesko da se moze meriti i sa polovnom Astrom, sa novom ni slucajno, doduse povoljniji je dosta od nove Astre.
Takodje ni poredjenje sa Golfom 5 nikako ne stoji, verujem da je kod vecine pobrojanih stvari i Golf 5 u blagoj prednosti u odnosu na Ceed. No ko sto rekoh glavni adut KIA-e je cena.
Na kraju se sve ipak svede na, koliko para, toliko muzike.

Joca

pre 15 godina

Imam 40 godina, vozačkog staža, oko 800.000 predjenih kilometara sa raznim vozilima (zastava, vW, golf i passat, peugeot 205 gti, opel). Od pre 6 meseci imam ceed sw 1.6 crdi od 115 ks i mogu da kažem da sam izuzetno zadovoljan!

Z

pre 15 godina

Gospodine Zorane SM, vi ste se ovde propisno izlupetali. Na stranu sto vi ne volite korejska vozila ali ako je vama origami jeftini ukras a ne umetnost vec svojevrstan jeftini ekvivalent nasem gipsanom labudu ili lavu kojeg imate u svakom trecem dvoristu onda stvarno nema smisla pricati o estetici. Drugo, ne znam gde ste vi videli te kuce od kartona, a pogotovo u Koreji, verovatno im je i fabrika automobila od kartona. U tom slucaju njihova kartonska fabrika proizvodi daleko bolje automobile od ove nase betonske. Ocigledno je da Vi i ja nismo sa istog juga!? I kao trece, kakve veze origami ima sa Korejom???

i da dodam da je "Kinez :)" rekao pravu stvar, ako ste vec toliko ubedjeni da je sve korejsko krsh i da vam narusava imidz i stil, budite bar dosledni pa nemojte da kupujete frizidere, klime, mobilne, televizore ili monitore koje proizvode Samsung ili LG. Zar jedan temperamentan juznjak da ima LG klimu ili Samusn tv. Ne ide.

Nikola P4

pre 15 godina

Mog bivseg poslodavca pitali gde odrzava kombi vozilo, a on rekao "ne održavam ga". Naravno, radi se o figurativnom izražavanju, u prevodu "menjam ulje i filtere i vozim" - vozilo je mala teretna KIA.

A sto se tice izvinjavanja na pocetku, prvo bi trebalo da se kompletno domace auto-novinarstvo izvini sto uopste ima bilo kakve predrasude jer je to nespojivo sa navedenom profesijom. Dakle, pre nego sto neko pocne necim da se bavi, prvo treba da razmisli sta ne bi smeo u okviru iste da radi. Ako mislite da je OK objasanjavati kako eto, nemate vise predrasuda, prevarili ste se, predrasude su UVEK pokazatelj neprofesionalnosti, neznanja a bogami i uobrazenosti.

Nizak nivo tehnickih znanja, voluntarizam i sklonost da se spostveni - cesto diskutabilni a neretko pogresni stavovi iznose kao validni, je opste mesto u domacem auto-novinarstvu.

Mozda ovo zvuci uvredljivo, ali to je nazalost realnost.

/////////

Redakcija odgovara Nikoli
Dragi Nikola P4,
Možda vas nisam najbolje shvatio ali zbog vaseg komentara sam pomislio da vi imate pogresna ocekivanja od naseg sajta.

Na dnu svake strane sajta automobila nalazi se ova napomena.

Važna napomena:
Preporučujemo da tekstove na ovim stranicama shvatite kao poziv na razmenu mišljenja i iskustava. Mi samo otvaramo teme, a svi zajedno ih razvijamo. Kliknite ovde i pošaljite vaše predloge tema kao i same tekstove.

Nije rec o niskom nivou tehnickih znanja, voluntarizmu i sklonost da se spostveni - cesto diskutabilni a neretko pogresni stavovi iznose kao validni nego o tome da ove strane nisu namenjene automobilistima vec najsirem krugu ljudi kojima je dosadno da citaju strucne tekstove o kolima iz kojih ne saznaju nista o autu osim nekih brojki, mekferson oslanjanja i okretanja pod rucnom. To je staromodno. Mi smo se okrenuli ka formi bloga kada predstavljamo kola. Iznosimo svoje utiske i iskustva. Zaključak o nekom autu možete sami izvući, zašto tražite da vam neko i to nametne. Ukoliko gresimo vi nam javite to a mi se onda na komentarima raspravljamo o tome.

Na trafikama postoji veliki broj usko specijalizovanih revija, sajt automobila B92 samo je jedan vid da vam na sto zanimljiviji nacin predstavimo kako izgleda voziti neki auto. Imamo stalno otvoren konkurs za test vozace. Javite se.

Pozdrav.

Sasa

pre 15 godina

U mojoj porodici se voze dva autumobila: Yugo i Kia ProCeed LX Fresh. Hteo sam da napisem koliko su ova dva auta ista (dvoja vrata, motor i pogon napred, petobrzinski menjaci...), ali da ne bih ispao pristrasan, YUGO JE BOLJI!!! Znate, on je jevtiniji, jevtiniji su delovi... Salim se, naravno! Porede se automobili iz istih klasa, a ne iz razlicitih. Pa makar onaj polovni iz vise kostao kao nov iz nize! Zavisi i od toga kakve su covekove potrebe za automobilom. Elem, sad govorim o Kii: Auto je nov, udoban (pomalo sportski tvrd), srednje elasticnosti i brzine (1.4 motor, sve u okvirima klase), odlicno opremljen. Unutrasnjost je iznad proseka klase, znaci ne ni srednjeg, ni premium kvaliteta. Pre Kie sam vozio Skodu i Ford koji su bili iste klase kao Kia. Verujte mi: U pitanju su samo nijanse! Ovo mislim na kvalitet izrade. Skoda prakticna (ogroman gepek), Ford izdrzljiv, a Kia sve to zajedno + oprema, koja se kod Svaba deeeebeeelo naplacuje! Vozio sam novi Bravo i novi Fokus. Nisu toliko dobri koliko su skuplji od Kie. Pogotovo ne osnovni modeli sa isto tako osnovnom opremom. Pozdrav!

Tozovac

pre 15 godina

Imam preko pedeset godina. Vozim Hondu Accord, supruga Kiu Ceed 1.6 CRDi, starija cerka Toyotu Jaris, srednja Peugeota 207, sin Opel Corsu. Svi smo prvi vlasnici. Ja nisam bio ni blizu te privilegije u njihovim godinama. No, zaista smo normalna porodica, koja daje prioritet nematerijalnim stvarima. I drzi do nekog stila. A imati stil u danasnjem Beogradu znaci bezati od bilo kog oblika ispoljavanja VW-a(polovnjaci su najtezi oblik)osimeventualno Pola. Sem izuzetaka na nivou statisticke greske tu se radi o stanju svesti. (nadam se da je momak koji se javio ranije izuzetak) Konkretan auto, Kia Ceed, je ne samo dobar za cenu po kojoj se prodaje, nego ukupno vrlo dobar sutomobil. Zabavan za voznju, prijatne unutrasnjosti (dve klase bolji od Astre G), komforan, jedino je ogibljenje tvrdje. U ovom momentu to je sigurno ukupno bolji automobil od Ford Focusa, C4, Golfa 5, Astre G, Megana II... i bice losiji od svih sledecih modela pomenutih prozvodjaca. U sta i nisam previse siguran. Ali sam siguran da nije najbitnije koliko i cime prelazite, nego gde stizete.

Hmmm

pre 15 godina

@ Dare
Ako pogledas kalendar videces da je ovo 2008 godina a ne 1970 kad se proizvodio "njegovo velicanstvo" Golf 1.
Danas u svetu globalizacije samo neznalica moze tvrditi da jedan proizvodjac moze imati puno bolja vozila od drugih pa tako ni VW nije sto je bio. Po broju kvarova su iznad proseka i imaju ih mnoooogo vise nego pljuvani Hyundai (kada vec imas internet prosetaj se malo po njemu). Neudobni,preskupi golf,prevazidjenog izgleda i pre nego sto pocene proizvodnja je nesto sto kupuju zaljubljenici u VW i neznalice. Dati za golfa sa boljom opremom 20.000 a imate Ceed koji je na testu sa 200.000 km prosao bez greske 13.500EUR. Pa ko je tu racionalan? I da se nesto i pokvari,a nece,imate garanciju od 7 godina.
I kad vec pises svasta navedi podatak da je neki Ceed bio toliko puta na popravci.
A to da kupujes za istu kolicinu para losije je smesno,kupujes za mnogo manje para u najmanju ruku auto slicnog kvaliteta kao golf.
Nema napretka sa ovakvim predrasudama. I nismo vise zatvorena zemlja,imate internet,TV pa citajte komentare,testove i videcete da Koreanci stizu evropu i japan.

d.

pre 15 godina

Evo ovako...
Do skoro sam bio ponosni vlasnik redizajniranog Peugeota 307 kojim sam bio u svakom aspektu prezadovoljan. Promenom posla dobio sam pravo na izbor sluzbenog automobila u D segmentu. Citajuci komentare sa raznoraznih sajtova izbor je pao na novu HONDU ACCORD, medjutim kako je finansijska kriza uzela maha morao sam da se zadovoljim automobilom koji je vec bio na raspolaganju u firmi. Bio je to AUDI A4, crn, 2006 godiste kome sam pristupio sa ogromnim predrasudama i zeljom da ga se sto pre otarasim i zamenim za neki drugi auto, imajuci u vidu konotacije koje sa sobom vuce audi, kao i pojedine komentare citalaca o neudobnosti i nepouzdanosti ovog auta. Nakon mesec dana voznje Audijem, sve moje predrasude su razbijene. Shvatio sam da zbog čega audi pripada premijum klasi,i doživeo pravo uživanje u vožnji koje mi se ranije nikada nije dogodilo na taj način.
Ponovo sam seo u HONDU Accord i shvatio uvideo evidentnu razliku izmedju ova dva auta, a koja je u svakom smislu na strani Audija.

Da li bih odabrao novog KIA ili Audija starog 6 godina? Svakako bi moj izbor bio nov auto, pre svega zbog garancije i sigurnosti, ali sam definitivno ubedjen da danas većina automobila pružaonoliko koliko i košta, a svaki izbor je individualna stvar...

lazar bojanić, umereni kritičar

pre 15 godina

Seper se zakuvalo ovde , mislim ima ljudi koji su za i protiv , različitih pogleda i pristupa prema problematici izbora auta , rangiranja i filozofije izbora ...ali jedno je sigurno ... Hyundai i KIA su 5. proizvođač po broju proizvedenih jedinica ... o njima se čak i kod nas priča kao o takmacu na prva druga pa makar i neka niža mesta , peto i šesto ... i to je u stvari najveći uspeh koreanaca , pomerili su se sa mesta proizvođača ružnih pačića na mesto o kome ćemo još pričati ali koje u svakom smislu teži ka vrhu ... pomak je znatan , treba vremena , a mi konzumenti treba samo da uživamo u blagodetima konkurencije ... živela demokratija , živela konkurencija , živeo tehnološki napredak !!!

pozzzz svima

nebojsa

pre 15 godina

Mi u srbiji smo skeptici po prirodi.Kao da smo proizvodili vrhunske automobile a ne Šrafciger industriju pa ni to nismo uspeli da savladamo.
Moje iskustvo o južnokoreancima je fantastično.Dva automobila i to.
-kalos-5 vrata ,!.4 16v, od 0 do 98000,bez ijedne zamerke i kvara.
-lacetti 1.6 od 0 -18000takodje.
pri tome oba automobila u serijskoj opremi imaju sve što je potrebno u ključujući i radio komande na volanu.
jednostavno nekvare se.

Dejan

pre 15 godina

@Zoran SM

Zorane,
ja nigde nisam rekao da mi je svejedno u čemu se vozim. Ne bih kupio auto koji mi se ne sviđa, pogotovo iznutra i zamisli, ne smatram da je Cee'd ružan (štaviše, pro_ceed mi je jedan od leših automobila u klasi barem gledajući spolja). Ono što me ne zanima je da li ga i drugi takvi doživljavaju. Prosto auto vozim ja i bitno mi je da je meni OK u njemu.

Međutim, sigurno ne bih kupovao auto star X godina, koga je ko zna ko, ko zna kako i ko zna koliko vozio, samo zato što ja ili neko drugi smatra da je taj auto lepši ili zato što ima zvučnije ime. Dakle, postoje kriterijumi koji su mi važniji od toga. Ako ne može da obavi svoju funkciju prevoznog sredstva od tačke A do tačke B, džaba mu sva lepota i stil!

A što se tiče Cee'd-a i njegovog dizajna, ne znam da li znaš da iza njega stoji Peter Schreyer, čovek koji je dugo godina radio u Audiju i dizajnirao automobile poput TT ili A6. E sad, ako je taj čovek naprasno prestao da ima osećaj za dizajn kada je prešao u Kiu, šta da se radi.

I inače, cee'd malo ima veze sa Korejom, mada mi nije jasno čemu takav potcenjivački stav prema zamlji koja je izuzetno tehnološki napredna. Cee'd je dizajniran u Nemačkoj od strane Nemca, a proizvodi se u Slovačkoj. Za Koreju ga praktično vezuje samo marka.

Uzgred, koliko Kia brzo napreduje kao proizvođač automobila dokazuje i vest od pre par dana (obljavljena i na ovom sajtu) da je Kia dospela na listu 10 najpouzdanijih.

Jovan

pre 15 godina

Ne znam mnogo o koreancima. Ali znam o polovnim automobilima. Ne racunam one 20+ godina stare. Imao sam 2 polovna, par godina stara automobila. Kupio, pa preveo na sebe (200eur), uradio redovan servis, ne u ovlascenom servisu. Ulja, filteri, kaisevi, plocice diskovi, kraj spone jedan, pa i drugi, lezajeve, senzor ABS-a (600eur) , zamenio sve 4 gume (400eur). Nakon par hiljada km krah elektronike, slepanje, par majstora mnogo para i zivaca. I za par meseci auto koji sam platio 8.000 eur me kosta 10.000. Vec je u najavi set kvacila, grejaci izgleda ne rade svi itd. Igra bez granica. A nisam hteo nikakav kredit, niti malecki auto nov. Kako stvari stoje sledece godine ce ipak biti nov. Pa makar na kredit. Tu je garancija, nove su gume itd itd. Majstora da gledam jednom godisnje.
A sto se tice plastike, bio sam u NS na sajmu ovih dana. Sem Mazde, koja ima plastiku,tvrdu plastiku, ali odlicno uklopljenu svi ostali su katastrofa. Toyota od 20.000 eur ima rucice za otvaranje vrata kao da ih je Zastava pravila, kada se kucne vrh instrument table cuje se supalj zvuk. Ocaj. Hyundai me razocarao. Razgledao sam, samo razlgedao SantaFe. Da li su im dizajneri takvi, ali ukupan utisak jeftino. No ok takva je i cena.Ne kazem da nije kvalitetno. A nastuprot tome, Pasat cc, priznajem prelep auto. Po ne lepoj ceni, izlozeni model je preko 50.000 eur. Seo sam, oslonio se na deo oko menjaca, a plastika je ispustala takve krike!!! A svi vi pametni i iskusni, krenite jednom starim putem NS-BG. Pa da vidimo u kom automobilu nece da skripi nesto. Ne pravi svet te automobile da se voze po oranju vec po putevima.

Ne, hvala

pre 15 godina

@Molim lepo

Nisam vas imenovao wannabe kriminalcem, ali ako ste se prepoznali u tome, to vise govori o vama nego o meni...

Imam puno razumevanje za vasu frustraciju uzrokovanu nemoci kupovine novog Audija, koju kompenzujete cinjenicom da cete svoj polovnjak utopiti sledecem kompleksasu koji voli famozna 4 kruga na autu, kupuje paklo marlbora i 200 g parizera i sanja da ga produhovljena devojcica iz Silikonske doline pomno pogleda u remek-delu nemacke auto-industrije (doduse, napravljenom iste godine kada je ona rodjena).

Jedini kompleks koga imam je da mojim donjim ledjima bude ekstra udobno dok vozim. Zato vozim Lagunu. Ima joj se ponesto zameriti, ali zadnjici prija...

Dragana

pre 15 godina

Drago mi je što se neko napokon izvinio i ozbiljno shvatio i KIA automobile.Ako je nešto novo neznači da je manje kvalitetno i dobro nego što poznati brendovi nude na tržištu.

Prvi auto mi je bio Fiesta od 1400 kubika sa alu felnama,podizačima,sportska verzija,klima...Posle nje sam kupila Ceed-a i iskreno mogu reći da sam sa autom oduševljenja.Sve je istina što se o autu piše i priča.U mojoj porodici je ovo 3 KIA posle Cerata i Picanta.Mi smo prezadovoljni.Za sumu koju KIA traži na našem tržištu za sve njene proizvode nema bolje kupovine.

Ja sam se odlučila za Ceed-a umesto C4 i verujem da se nisam pokajala.Moja iskrena preporuka svima koji su zainteresovani za kupovinu novih ili polovnih vozila je KIA.

P.S.Interesuje me komentar kakav će biti kada dotični gospodin bude vozio novi model koji će biti na sajmu SOUL''

Arhimed

pre 15 godina

@ Dejan

Napokon da neko objasni sta zapravo auto jeste... Mozda to malo boli musku infantilnu ljubav prema cetvorotockasima (tu ne zaobilazim ni sebe) ali potreban je i glas razuma, a to je da je auto roba prema kojoj se treba tako i odnositi. Sto se tice "gadjenja" prema koreancima ja se secam kada su ljudi kupovali kompjutere pa pazili da slucajno nije neki deo sa Taiwan-a, pa kada je sve bilo sa Taiwan-a, onda su pazili da nije iz Koreje pa kada je tamo presla proizvodnaj onda su se grozili da nije nesto iz Kine (gde se verovatno zavrsava prica)... Pa mislim da je analogija jasna, u sledecih nekoliko godina bice prica da su Kineski automobili fuj, a za davdest godina ce oni imati preko 50% svetske proizvodnje i sigurno praviti izuzetno kvalitetne i jeftine automobile.
Jos jedna stvar: ljubiteljima vremesnih polovnjaka nije jasno i to da nije samo cena delova i srevisa trosak koji imaju veci od novih, vec i izgubljeno vreme u ne-eksploataciji auta kao i nepobitna manja sigurnost koriscenja takvog automobila u odnosu na novi. Naravno tesko je doci u ovoj situaciji do novih kola kada vecini treba da pokrpe mnogo "rupa" ali tu treba napraviti inicijativu da i drzava pomogne (na neki svoj nacin) nabavku novih automobila jer manji porezi itd mogu da se kompezuju vecom kolicinom prodatih automobila, a to omogucava i uvoznicima da spuste marze, dobiju bolje nabavne cene na vece kontigente itd... Znam da zvuci utopisticki ali svaki korak u tom pravcu bi bio za sve pozitivan...

Dimitrije

pre 14 godina

Kia je svakako odličan izbor, bolji auto od francuza, i dosta jeftiniji od Golfa. Jedino me nerviraju marže koje ditributer naplaćuje na popularnije konfiguracije (Razlika između 1.4 benzinca i 1.6CRDi-a sa istim paketim opreme je 5000e!)

Dejan

pre 15 godina

@Zoran SM

Gospodine, možda vi stavljate u istu ravan svoju ženu i decu sa automobilom i drugim stvarima. To je vaša stvar, ali ja to svakako ne radim. Auto mi nije najbolji drug, ne nosim njegovu sliku u novčaniku, ne pričam sa njime i ne provodim sa njime slobodno vreme osim kada ga vozim. Možda vi imate drugačije navike, neću u to da ulazim, to je već stvar opredeljenja svakog od nas.

Možda vi imate drugačija očekivanja od automobila, ja samo očekujem da me brzo, udobno i sigurno preveze od tačke A do tačke B. Kada to ne bude više mogao da čini, verovatno ću ga zameniti bez mnogo emocija.

Molim lepo

pre 15 godina

Ja vozim Audi A6 sedan 2002 2.5 tdi(179 ks).. Pa shodno tome da moj dobar drug ima bas taj kia ceed, nemam pojma koja je verzija, mogu da kazem da bih uvek bez razmisljanja uzeo audija a da sam pritom svestan svih otezavajucih okolnosti, kao sto su to da je svaki polovnjak macka u dzaku, da je registracija ogromna, da ima kriminogenu konotaciju(svaki cas me zaustavljaju plavci), da je ogroman i ume da bude nezgodan za parkiranje.. Jednostavno receno ta kia ima limariju ko celofan a iznutra e to je tek prica za sebe plasticni detalji koje ne bih ni komentarisao. Tu su i preformanse koje istini za volju i nisu toliko loshe, ali dzaba sve to..Uz sve te elemente koji nikako ne idu ceed-u na ruku, tu je i to da kupoviniom ovog auta na celu vam pise "nekako sam skrpio za malo bolji auto", a prica da nekome nije stalo do imidza ne pije vodi jer bih onda vozili Jugica za pezoovim motorom..Kia ceed nije dobar auto koji god kriterijum da koristimo, osim mozda onog "moramo da hvalimo svoje", pa zato kazem potrudite se da ne bude vash!

Nikola P4

pre 15 godina

@Milan, @Daci

Na zalost, nije realno ocekivati da dileri zaposle ljubazno i kulturno osoblje u salonima(da ne pominjem skolovanje, sreca da je osmoljetka zakonom propisana). Zasto? Pa, morate prvo da upoznate vlasnike salona i mendazment uvoznika, posle ce vam sve biti jasno.

Nesh

pre 15 godina

Kod Kie na Zrenjaninskom provozao sam Ceed-a benzinca karavana.Vrlo povoljni utisci same vožnje.Čvrst,ali ne tvrd,dobro upija loš put.Menjač precizan,meko kvačilo,dobro ubrzava itd.Da ne iskopiram baš u celosti autora inače dobrog testa.Naravno da u kabini ima detalja koji zasmetaju,mislim na plastiku,narandžasti displej,za razliku od plavog kod i30 nije atraktivan i praktičan.Limarija -pa da,nije sporno tanja je.Vozim Octaviju prve generacije i limarija kod nje je solidnija,ali slažem se sa mnogim komentarima da su Nemački i slični automobili-Octavia npr, kod Srba neviđeni trip.Neki su autori izneli uzroke takvog stava kod Srpskih automobilista.Ima tu svega po malo.Neznanja,kompleksa,konzervativizma,mačizma,džiberaja i zavisti.Jer mora da hvali svog Golfa 2 diesel iz 89 i da pljuje po Koreji iz 2007.A ovamo seče vene i krišom se okreće za Ceed-om i kaže:Bićeš moj 2015 kad mu padne cena.Proverite kod koncerna VW,kod svih modela šta im se dešava sa el.podizačima stakala i koliko to košta da se promeni.A deo koji pukne košta oko 5 evra itd.Za tu cenu Korejci pružaju neviđeno mnogo. Za mnogo veću cenu ni Opel ni VW to ne pružaju.Pogledati cenu novog Golfa 5 1.4 Trendline sa 3 vrata.Cena -sramota,oprema-bruka.Ali kao, Golf.

Kinez :-)

pre 15 godina

Ova rasprava se stvarno dobro zakuvala.

Slažem se sa Zoranom SM da svako treba da kupuje ono što voli pa makar to bio i Audi iz prošlog veka. Međutim ružno je to što neko omalovažava neke druge zemlje i njihove proizvode, upoređujući ih sa takođe nekim drugim zemljama a ne sa svojom. Pozvao bih Zorana da počne da kupuje Ei Niš usisivač, tv, dvd, lcd tv,peglu ... a ne Samsung, LG ili tako neke žnj marke.
Pa da onda upoređuje šta je bolje. Nisam baš siguran da Korejanci Žive u kartonskim kutijama pogotovo što imaju jedno 100 puta više para od nas!

E sad to što svi ovoliko raspravljaju o Kia ili Hyundai-u valjda nešto znači. Pre deset godina niko nije ni znao za njih a sada se porede sa markama kao što su VW, Renault, Honda, Peugeot, Ford... Ono što je veoma važno naglasiti, da na primer u Bg pro ceed-ova sada ima na svakom ćošku, još malo će ih biti više od jugića, a nije baš da se poklanjaju, ili da su mnogo jeftini. Lepo opremljen pro ceed košta bar 15 hiljada, za te pare može da se kupi nov Megan, 307, C4, Bravo, Impreza a ako uštekaš jo 2 hiljade na tih 15 i Golf 5. Tako da bih voleo da mi neko objasni zašto se toliko kupuju ova kosooka vozila.

Jovan

pre 15 godina

Bas bi bilo lepo da se organizuje jedno okupljenje ljudi koji ostavljaju komentare na testove B92. Eto i predloga redakciji. Pa da vidimo ponosne vlasnike novih i polovnih zapadnih i istocnih automobila. Sta je lepo, sta ruzno, sta kvalitetno a sta ne, bar na prvi pogled. Neki se mozda secaju kakva je bila prica o Toyoti Coroli pocetkom 90-tih. Poredili su je cak za stojadinom. Neumesno zar ne ?

pekapele

pre 15 godina

Boze moj,kako neko moze da lupa o kolima koja nije ni vozio.Reci da c4 skripi i ostalo pljuvanje...Imam ga vec 15 meseci,necuje se ni muva,ide kao metak,jedino sto je tvrdji ali su gume 205 55 r16.Onda ovaj gospodin sto kaze da mu je bila bolja KIA SHUMA od C5.Pa sto ga ne proda pa kupi ponovo tu SHUMU?Da li je taj C5 bio nov kad mu je curilo ulje posle 10000?Ma daj,to je opet neki golfas!A za KIA CEED NEMOGU DA KOMENTARISEM KAD SE NISAM NI VOZIO U NJOJ!Auto je inace lep!

Bogi

pre 14 godina

Vozim KIA-u Ceed 1.6, staru 6 meseci i za sada sa PREZADOVOLJAN. Nemam jedne jedine reci zamerke. Kupio sam je na sajmu (bas ovaj LX Fresh paket). Ono sto mi je zapalo za oko na sajmu je to sto ste za te iste pare mogli da kupite novi Polo koji od opreme ima jedno veliko NISTA. Generalno, mislim da VW precenjen (bar kad su nize klase u pitanju). Mislite o tome...

Francuz

pre 15 godina

Ne znam stvarno da li ce KIA da zveci i cvrci posle nekog broja km. Ali gospodinu koji rece Fokus ili C4..e pa C4 prijatelju zvoni i zveci i kad je nov. Zvuk tj zvukovi koji prate samo zatvaranje vrata je frustrirajuce od prvog dana. Sada posle 2 godine i 18.000 km mogu reci da manje zveci moj stari Reno 4. A o ostalim kvarovima ne zelim ni da pricam.

MARKO-VW

pre 15 godina

Veoma moderan i kvalitetan automobil, u kvalitet ne treba sumnjati ( veoma blizu odlazećem Golfu 5 ), cenovno možda najprihvatljiviji. Lično bih pre vozio blizanca, tj. I30 - zbog dizajna i osvetljenja komandne table, ali nebitno.
Što se tiče automobila
AUDI A6 i poređenja istog sa KIA CEED, mislim da je totalna besmislica, jer prvi je polovnjak, a drugi je novo vozilo, o razlici u klasama ne treba ni govoriti. I sam vozim A6, 2002god., do sada nije bilo problema, a što se tiče njegovog imidža - opet sve zavisi od individue do individue, tj. kako se ponašate u saobraćaju.

razumni

pre 15 godina

Suma sumarum, verovatno postoji razlog zbog koga VW kosta skoro 5.000 evra vise sa istim nivoom opreme. Ali je takodje verovatno da vecina ljudi u svakodnevnoj voznji te razlike ne bi osetila. Ako neko ima 24.000 evra za auto i zeli da ga kupi, neka ga kupi! I ja bih i za veci novac! Ali ne zato sto je "brate to golf"..

aca

pre 15 godina

moja iskustva sa korejancima: daewoo nubira 1.6, troshi 13.5 po bg i 8 na otvorenom, prsla 60000, zamenjen samo set kvachila za 13000 dinara (originalni deo naravno) i redovan servis kosta 3000 din, naravno ne kod ovlascenog servisera jer on dere ko lud a osoblje je izuzetno nestruchno! ja vec pet 4 god nemam tu predrasudu o korejancima... menjacu ga kad ga sahranim, a ne deluje mi da cu ga uskoro sahraniti

a sto se tiche ceed odavno nisam video lepse dizajniran auto, a u kvalitet ne sumnjam, zbog mojih iskustava

Volksman

pre 15 godina

Loša plastika, tanak lim, grozan štof, visoka potrošnja, loša zvučna izolacija. Lepa upravljivost, startnost i solidne performanse. Za koju godinu imaćete utisak da u vašem autu živi jato cvrčaka... Šta reći?! Da imam toliku količinu novca i kupujem nov auto, svakako bih pre uzeo Ford Focus ili Citoen C4... ništa lično, ovo je ipak konfekcija...

Milan

pre 15 godina

Auto novine i emisije i sada tekstovi na internetu su najvažnija reklama pa ih tako treba i shvatiti. A dobro je bez predrasuda otići u salone i zahtevati vožnju pre kupovine, pogledati kako se koji model kotira po pouzdanosti, a takođe i motor. Često vozim renta kar automobile u inostranstvu i o jednom istom automobilu možete imati potpuno različit utisak na osnovu različitog motora.
-Mnogo komentara na osnovu ličnog iskustva, često obojenog pristrasnošću zbog posedovanja neke marke. Ne znam zašto se ljudi boje da će ispasti glupi ako njihov ljubimac ne dobije nepodeljenu podršku komentatora. Ne postoji apsolutna mera za za ocenjivanje automobila, najvažnije je da je vlasnik njime zadovoljan makar i zbog lečenja kompleksa, naravno da ga treba sprečiti da zbog lečenja kompleksa uvali nepotrebne troškove za auto nekom ko kompleksa nema. I tu ponovo dolazimo do potrebe da se kupac informiše jer je za većinu to jedna od najvažnijih finansijskih odluka u životu.
-Konačno i o KIA CEED-u. Nisam je vozio pa neću komentarisati vozne osobine, utisak od samog sedenja u autu sa sajma je da po kvalitetu unutrašnjosti zaostaje za blizancem iz Hjundaia (koji je jako dobar) ali da ne zaostaje mnogo za većinom konkurenata iz evrope. Za spoljni dizajn bih upotrebio reč "golfovski", neće vas oduševiti ali ni dugo godina neće postati demode.
-@ volksmen
Zaista bi voleo da mi pojasniš tvoje potrebe kad se dvoumiš između Fokusa i C4? Vozio sam oba modela, jedino što im je zajedničko je da pripadaju C segmentu, u praksi to su dva dijametralno suprotna automobila. Fokus neupadljiv, ali odlično odmeren za porodične ljude, što bi se reklo upotrebljiv. C4 najlepši auto u klasi, pogodan za samca zbog imidža, ako imaš porodicu povezi i njih na zadnjim sedištima pa neka ocene udobnost. Ja se nazad baš i ne bih vozio duže od sat vremena. A dobro pogledaj i gepek, kod C4 je najmanji u klasi.
@Daci
Zaista bi firme koje nam prodaju automobile mogle da povedu računa koga zapošljavaju u auto salone. Sa stanovišta tržišne ekonomije gde bi trebalo da se bore za svakog kupca stručnost naših prodavaca je gotovo zastrašujuća. Ljubaznost je "od slučaja do slučaja", ima i pozitivnih primera, ali da neko ko želi da vam nešto proda ne zna ama baš ništa o tome zaista zaslužuje divljenje.

Milojko

pre 15 godina

@Hmmm
Vozis i10 i toliko si neobjektivan da je to strasno. Kao prvo na rasisticke izjave da vise od 50% Srbije nema ni osnovnu skolu mislim da bi i moderacija trebalo da reaguje. Kao drugo em sto si neobjektivan i sto namerno dajes neke podatke koji su totalno netacni, vec si i poprilicno neinformisan. Polovni A6 (recimo 2002) nije ni slucajno 15k evra. Takodje ti i jos pojedini komentatori izgleda nisu ni culi da je izasao novi Fokus koji je u svim relevantnim casopisima ocenjen najboljim ocenama. Nebuloze tipa da su Golf ili Astra losiji od Ceed i i30 po stranim testovima ne bih uopste komentarisao.
Ako se malo prelistaju strani casopisi (evropski naravno, ne americki) prosecne ukupne ocene (na skali od 1 do 5) koje postizu kola iz C segmenta su:
1) Ceed 3.5
2) i30 3.5-4
3) stari Fokus 4
4) novi Fokus 5
5) Golf 4.5
6) Astra 4.5
7) Bravo 3.5-4.5 (zavisi ko kako ceni dizajn)
8) C4 3 (jedino je on losije ocenjen)
Ono sto jeste tacno je da Ceed i i30 jesu best buy. Problem u Srbiji je sto u ocenu o kolima (pored marke naravno) dosta u pricu ulazi i faktor preprodaje i mogucnost jeftinog, a kvalitetnog servisa, a to kod doticnih bas i nema.

Milojko

pre 15 godina

@Tozovac
Hehe, ima vas 5 i imate 5 automobila koji novi zajedno kostaju 100k+ evra. Bas prosecna srpska porodica :))). Nego da te obavestim posto si izgleda neobavesten Astra G (Astra II klasik) se jos samo u Srbiji prodaje kao nova. Novi Ford Fokus je izasao ove godine i uveliko ima da se kupi. A Ford Fokus (novi, a bogami i stari), i Astra H i Golf 5 (naravno i 6 koji se takodje pojavio na trzistu) su bolji automobili od Kie Ceed, cak i Megan II(od 2006). Jedino je C4 losiji. To mozes da se uveris ako otvoris bilo koji nemacki ili britanski auto-magazin.

ChedomirADELAIDE

pre 15 godina

@Kinez

Prijatelju, ja na taj model gledam kao "domaci" obzirom da se prozvodi relativno blizu, u EU.

Koreja je od Adelaide udaljena oko 8000km pa joj se ipak isplati da OVDE prodaje isti proizvod duplo jeftinije.

Nisam nikog nazvao ludim, ali bi se zaista moglo povesti racuna za koliki novac placamo isti proizvod na razlicitim trzistima. Zasto ne bi Srbija bila drzava sa istim cenama kao i Australija? Veruj mi da nam se plate sada i ne razlikuju mnogo, ali ja ovde veoma lako dolazim do prevoznog sredstva i veruj mi da bih to zeleo i u Srbiji isto kao i milioni njenih gradjana.

caki_vonteego

pre 15 godina

Odlican auto nema sta,narocito u dizel varijanti...ali kada bi se odlucio da uzmem nekog Juznokorejanca u taj segment mislim da bi moj izbor pao na Hyundai i30 bezobzira sto su to identicni automobili ipak bi se opredelio za pomenuti model,a i nesto je jeftiniji od Kie...sve u svemu puno reci hvale i za jedan i za drugi model...Kia i Hyundai su definitivno u usponu...pozdrav...

peki

pre 15 godina

Drustvo, nemam nikakve zelje da napisem par strana komentara ili da reklamiram jedan auto casopis, ali kako sam licno proveo dva dana u fabrici Kie u Slovackoj (Zilina),ne mogu a da se ne umesam. Dakle ukoliko vas interesuje sta mislim, kakav je kvalitet modela C'eed i na sta lica jedna od najmodernijih fabrika automobila na svetu, potrazite tekst(casopis) na kiosku.
Napomena, kvalitet Ceed-a neuporedivo je bolji od ostalih modela, cak i ukoliko se sklapaju na istoj proizvodnoj traci...Ovo su reci generalnog direktora korejanca!

dARE

pre 15 godina

@ Hmmmm
Svaka cast pogodio si da vozim VW. Passat 2004. god. Pre njega sam imao jos 2, a pre njih Pezo, Golfa, Juga, Suzuki swift, Corolu. Svi imaju 4 tocka i prevezu me od tacke A do tacke B. Godisnje prelazim preko 50.000 km vecinom gradske voznje i veruj mi da ipak primecujem razliku u kvalitetu. Kada sam kupio Passata sa 320.000 predjenih km sa njim presao jos 130.000 km bez ikakvih intervencija shvatio sam da je to to (kako li je tek u BMW-u, AUDI-ju, MERCEDES-u). Veruj mi da je dovoljno da udjes u nemacki auto zatvoris vrata i cujes taj zvuk vrata sve ce ti biti jasno, bice ti jasno da se neko godinama trudio da nadje NAJBOLJA resenja. Ovi ostali naprave sve to "isto" sa jeftinijim, slabijim materijalima skinu kilazu (smanje potrosnju), nabudze motore i teraj. Na papiru su sve performanse bolje. Isto to se desava i u tekstilnoj, elektronskoj, i ostalim industrijama.
Na kraju krajeva nadam se da se necemo odluciti za par god. da kupimo nekog Kineza koji ce biti jos jeftiniji od danasnjih Koreanaca ili Japanaca zato sto ce biti jos jeftiniji i sa mnogo vise dodatne opreme (koja po meni bolje leci komplekse od vizuelnog izgleda) jer znamo kako se "obara" cena. Kako onda deci da objasnim da je bolje da kupe jednu kvalitetnu majicu nego dve jeftinije koje ce moci da obuku samo jedanput.

ChedomirADELAIDE

pre 15 godina

Cena od 15 000Eura je ogromna(30 000AU$).KIA CERATO ovde kosta 17 990$ sa skoro svom nabrojanom opremom iz ovog texta izuzev audio komandi na upravljacu ali zato sa motorom od 2.0l i 5stepenim menjacem. U cenu su naravno uracunate sve dazbine. Trziste automobila u Evropi i Srbiji je skroz izgubilo kontrolu i cene su prosto neverovatne.

Zaista bih cenio kada bi redakcija pocela sa redovnim rubrikama o poredjenju cena u Evropi i ostatku Sveta. Mislim da bi to bio izazov proizvodjacima da malo vis citaju ove stranice i komentare posetilaca na ono sto rade.

Ivica

pre 14 godina

Pozdrav svima, vozim Ceed 1.4 benz,i mogu vam reci da sam prezadovoljan, auto je odlican (udoban, prostran, upravljiv,..), a kvlalitet plastike je na zavidnom nivou!
Pitao bih nekog samo ko vozi ovaj auto, da li ima problema prilikom ubacivanja menjaca u rikverc, desilo mi se par puta da nije hteo da "upadne iz prve"! Hvala puno

rux

pre 15 godina

U firmi smo imali Kiju Rio 2002. godiste. To je bila katastrofa od automobila. Gotvo pola auta je promjenjeno u trogodisnjem garantnom roku - po mom misljenju 2500 eura djelova (katalizator, kompletan set kvacila, prednji amortizeri, prednji lezaj, ventilator hladjenja kabine). Na kraju smo ga starog 5 godina i predjenih 55 000 km prodali za 3500 eura. Ne znam kako su im se tada isplatili dugi garantni rokovi. Medjutim, vjerovatno je ovaj auto znacajno napredovao tako da i garancija od 7 godina nije slucajna. Model koji ste testirali, u BiH danas kosta okruglo 15 000 eura. Kolega koji ga ima mi kaze da je 122 KS vise nego dovoljno i vrlo potentno, Medjutim kada sam pocetkom godine kupovao nov auto, supraga nije htjela ni da cuje za Kiju (predrasude su ocigledno vrlo jake). Zbog akcijske ponude kupili smo Citroen C4 1.6 za 16 000 eura, u svakom slucaju bolje opremljen nego ovaj CEED.

Kinez

pre 15 godina

To dal su evropljani ludi ili ne, može se posmatrati iz raznih uglova. Ono što ja znam je da u toku ove finansijske krize svi evropski proizvođači zatvaraju fabrike, smanjuju radno vreme, otpuštaju radnike... To naravno piše svugde samo ako se malo prati E sad, kia ne prekida otvaranje fabrike u USA, modernizovala je fabrike u Koreji (povećala kapacitet). Prodaja kia u ovoj godini ni u jednom mesecu nije opala nego je rasla u svim mesecima ove godine, pa čak i sad kada je kriza. Kriza bi trebala najviše da utiče na koreju pošto su oni povezani veoma sa USA. Ko je tu sad blesav?

Igor/diesel rules!!

pre 15 godina

Da dodam,izvinjenje za predrasude o Kii prihvatam....vozim Rio CRDi(110ks) goinu dana ,presao 26000km...prezadovoljan sam,ide kao mecava,trosi malo,nema problema.Ima sve sto moderan auto treba da ima...bolji auto za te pare nisam mogao kupiti*13000evra,i to prejak dizel.
Verujem u Kia automobile,jer nemam predrasude.
Pre Kie sam vozio 10 godina Volvo 240.
A uz Kiu imam i novi Fokus TDCi...dobar auto,takodje.

Zoran SM

pre 15 godina

Nisam je probao voziti pa tako vozne osobine i neću komentarisati, mogu ono samo što sam video. Lep auto spolja verovatno dizajn iz nekog italijanskog studija i tu se priča o pozitivnom izgledu završava. Iznutra je prava katastrofa.. Kada sam tek dodirnuo tu plastiku, Fiat koji ume da upropasti sa lošom plastikom deluje kao Ferrari po kvalitetu. Hmmm garancija je divna stvar, ako mislite voziti isti auto tolike godine i to još i KIA model. Morate razumeti ljude koji su kupili polovnjake i koji mogu da vas ismevaju do besvesti, pa stanite pored Audija A6, Lancie Thesis, Fiata Crome, Pasata, Alfa 156 (ista cena 2002-03 god) i svatićete šta ti ljudi pričaju, i ko će još će u tom slučaju sa Kijom da spomene garanciju, može da ode samo plačući. Pa birajte daleko od modernog auta po diskutabilnoj ceni, ili stvarno da kupite Auto.

Mile Ns

pre 15 godina

Imam Picanta, pre neki dan sam produzio registraciju sto ce reci da ga imam oko godinu dana. Presao sam 25600km. Pre neki dan je bio u servisu i zamenili su sajlu kvacila jer je bilo tvrdo u garntnom roku.

Auto je izvanredan za gradsku voznju. Tu se i ne oseca da ima 999ccm i 62 konja. Poluprecnik okretanja mu je 4,6 metara, a servo je odlicno dimenzioniran. Retrovizori bas kakve volim: veliki i kockasti.

Na 6000km sam ugradio gas. Do tada je trosio izmedju 5 i 6l benzina. Gasa trosi vise nego sto sam ocekovao: po gradu 8,5 do 9,5l a na otvorenom nikada ispod 7l.

Servis na 15000 je kostao 6700din. Zvukova nema nikakvih i u kabini je relativno tiho do 130km/h. Preko toga i tako gubi dah. Fali mi obrtomer.

Klirens je dovoljan da ne lupa po bankinama (ovo mi je dosta vazno jer sam 15 godina vozio Lade Nive pa nemam obicaj da posebno pazim na njih).

Samo jedanput sam isao na duzu voznju (Dubrovnik - Crna Gora) jer sam zaboravio da registrujem druga kola pa su me vratili sa bosanske granice. Nije bilo problema sa sedenjem, jer napred ima dovoljno mesta (istina zena i ja smo 175cm visoki).

Prtljaznik je mali - 150l. Zadnja polica se lako skida pa se moze dobiti nesto visine, a zadnja sedista se lako obaraju na taj nacin sto se prvo sedala podignu napred a onda se nasloni obore. Tako se dobija sasvim zadovoljavajuci prostor. Inace pre neki dan sam isprobao da vozim mog briskog ovcara od 50kg. Bilo mu je nazad malo tesno ali je ipak uspeo da udje.

Prostora za sitnice ima dovoljno na sve strane, levo desno, ispod zadnjeg sedista. Posebno nam se svidja rupa za veliku flasu nazad izmedju prednjih sedista.

Branici su dovoljno izdrzljivi jer sam nakon sedam dana voznje zveknuo jednog Audija (on je bio kriv) levim zadnjim uglom. Njemu su zadnja vrata usla jedno 10cm unutra, a ja nisam imao ni ogrebotinu na farbi (verzija je LX pa su branici u metalik boji karoserije).

Klima je nejaka. Ako je auto bio na suncu treba joj 20-30min da pocne da deluje i to onda ako je ventilator na najvecoj brzini. To znaci da meni sledi ruke na volanu a nazad se skoro i ne oseca.

Kocnice su odlicne, lezanje zadovoljavajuce ako se ne preterije.

Dosao je sa pripremom za radio (2 zvucnika), a diler mi je poklonio najjeftiniji Sony. To sam kasnije zamenio sa boljim modelom, tako da je zvuk zadovoljavajuci

Brisaci i prskalice odlicno rade i napred i nazad, stane oko 3l tecnosti. Svetla su odlicna, a ima i elektricno podesavanje u 4 nivoa.

Ne dobija se rezervni teocak vec kit koji se sastoji od solidnog kompresora i specijalne boce lepkom. Kasnije sam kupio mali rezervni tocak.

Moja zena ga obozava, a i ja vise volim da ga vozim po gradu od Subaru Impreze koju sam skoro kupio.


Kasko je 24000din registracija 16000din (lizing)

Zoran SM

pre 15 godina

@Dejan
Prosto, auto mi je prevozno sredstvo i ništa drugo.

Grozno, to je nešto najgore što sam mogao o Automobilima da čujem (zašto moderator to nije izbrisao). Verovatno mu žena služi za pranje posuđa a deca za produženje vrste (ako se Dejan pita). Nešto kako je lik rekao tako "prosto" skoro nisam čuo. Od tačke A do B može se stići bilo čim: Busom, vozom, Jugom itd, nemoj se ovde više javljati nije Automobil za tebe.

Mirko

pre 15 godina

@Zoran SM
Verovatno vi u SM imate BDP veci od 25.000 "po glavi", dakle, vise od Juzne Koreje, pa vam kuce nisu od kartona...
A to sto se zenite s automobilima, ne bih da komentarisem.

Molim lepo

pre 15 godina

Ne,Hvala...
Osim sto ste me optuzili da sam komplexas, wanabe kriminalac i tako to, sustina uistinu ostaje netaknuta! Na samom pocetku moram reci da kupovinom Audija A6(1997-2005) kome cena varira od 10000 e do 25ooo e(s line) ne pise vam nista na celu, osim toga da vozite auto koji vam se svidja..Mislio sam da je ovo mesto gde se okupljaju ljudi koji su istinski ljubitelji automobila,koji onda samim time imaju zelju da komentarisu detalje na automobilu koji mozda i nisu toliko bitni za svakodnevan zivot i za prevoz od tacke A do tacke B...Reko ste "Funkcionalan"? to bi trebalo da znaci da obavlja svoju funkciju, audi to ne radi? Reko ste udoban, audi to nije? Porodican? To bi trebalo da znaci da u Audi porodica ne sme da udje jer ce neko greskom da ih ispuca?!Sto se tice ekonomije stvar je jasna,kupovinom kia auta, rizikujete da vam posle par godina toliko padne cena vozila, da prilikom potencijalne prodaje kad se sve sabere i oduzme, padaju u vodi sve te stvari koje tako ponosno isticu prodavci, i vlasnici auta, niska cena novog vozila,jeftin servis, mala potrosnja itd..Voziti kiu je samo dokaz da nemate hrabrost za pravi auto, kao sto je Audi..Tako da razumem vashu frustraciju, frustraciju koja po definiciji proizilazi iz neostvarivanja svojih zelja, a svi znamo da imate vecu zelju da vozite Audi nego Kia, kako i ne bih dozivljaj je neuporediv?!!

Dare

pre 15 godina

Auto (kao i sve stvari) se kupuje za onoliko para koliko imas. Odluku donosimo na dva nacina:
1. Kupujem Nemca hocu kvalitet - nisu mi vazni izgled, dodatna oprema, fabricka garancija (necu da se druzim sa majstorima)...
2. Kupujem za istu kolicinu para auto sa istoka koji je "nabudzen", ima i ovo i ono, a usput cu se jos upoznati sa nekoliko majstora sa kojima cu provoditi vikende u servisu i njihovi telefoni ce mi sigurno biti u 9 favorita u mobilnom ako zatreba...

Ipak mislim da svi pokusavamo da u prodavnicama kupimo najbolje stvari

Zoran SM

pre 15 godina

@Dejan
Da, u životu je sve stvar izbora, čak i žena i deca pa i Auto. Ako kupiš nešto tako ružno, (posebno iznutra) sigurno od tebe ne očekujem da ceniš automobile kao kategoriju ne samo platforme sa 4 točka, nego ono što odaje karater i smisao za estetiku vlasnika istog. Jednostavno neću se sagnuti i dozvoliti radi nekih smešnih povlastica, kupim nešto (mada bilo i novo) što nije ono što volim i čemu se divim što verovatno ti i uradiš (nadam se ne i tvom zivotu jel bi bio patetičan). I izgled kuće (kvalitet iste) izgled enterijera, stil oblačenja pa čak i model Auta je ono po čemu se raspoznaješ i čemu svaki moderan čovek stremi. Ako se raspoznaješ i KIA Ceed je tvoj izbor svaka čast, J Koreja (možda i Severna:) kartonska kutija od stana i origami ukras su prava stvar za tebe. Mi smo narod Juga živog temperamenta i oka koji voli skladne linije Italijanskih vozila i kvalitet Nemačkih, Kia tu jednostavno nema šta da traži.

Mirko Jovanovic

pre 12 godina

imam kiu ced 1.6 europe godinu dana, prosao sam oko 55000 km izvrstan auto.Kupio sam ga isto sa velikom strepnjom,svakim kilometrom sve sam zadovoljniji.sve je na zavidnom nivou,necujan motor lepo lezi na putu lak za upravljanje, konforan, potrosnja benyina je od 6 do 8 l zavisno od uslova voznje itd jeda zamerka mije sto nema 6 stepen prenosa auto sa 122 ks to trazi na otvorenom putu topla preporuka za buduce kupce.

Zoran SM

pre 15 godina

Kao što sam i na samom početku rekao Ceed po svom spoljnom dizajnu definitivno podseća, koliko vidim i jeste iz Evropske škole dizajana. Ali i dalje što sam rekao ostaje, neverovano ružan iznutra ko kaže lep je onda OK.O ukusima je stavrno izlišno raspravljati, ali hajde da pogledamo cenu te iste polovne Kije kojom se toliko hvalite da se prodaje na tom zapadu. Neka nam bude cena polovnog vozila merilo ukusa, ako ne možemo drugačije da se složimo jer ako je lepo dobro i udobno onda je i na ceni koju će držati jakom godinama i vlasnici će teško prodati taj Auto. Možda sam pogrešio pa hajde odem pa vidim Kia Ceed (na Mobile.de) stara godinu dana i prešla 18000 km (sa mnogo više opreme od one u testu navedene) sa cenom gde se vraća 20% MwSt. ausweisbar ili ti poreza košta 10185€ ili ti za nas 8100€. Hmmm kolika je to deflacija cene i zašto, jedno 40%. Zadovoljni vlasnici se tako lako odriču tog Auta. A to što sam napisao o Koreji kao zemlji, nisam mislio ništa loše, nego na samu njihovu filozofiju proizvodnje i dizajna, minimalistički, tanko, bez ukusnih detalja, ne nekvalitetno, praktično ali bez duha, za tehničku robu rođeno. Ah da i origami je izuzetno skup i ukusan ukras :)

Mario

pre 15 godina

Mirko, Dacia je Renault, kombinacija stare i nove tehnologije, i ja je posmatram kao Renoa a ne kao Daciu....Sandero je posebno doradjen i slican je kliu 3 u mnogim elementima. Bolja verzija Sandera u full opremi sa 1.6 16v motorom moze samo da bude odlican auto, a garantujem da bi posle voznje ceed-a/ i30 i ovakvog Sandera nikome nista ne bi bilo jasno...Sandero bi garantovano bio udobniji,imao bi iste performanse i manju potrosnju goriva....bezbednost je na strani korejskih modela i nista vise....razlika u ceni je ogromna a utisak u voznji bi bio tu negde, s tim sto bi Sandero odrao oba koreanca po udobnosti. Renault koristi svoju stariju tehnologiju na Daciama a tu tehnologiju su koreanci tek sada savladali, tako da mu jedna Dacia i jedna Kia dodju jedno isto, sa razlicitim estetskim resenjima. Megan 2 je za ove koreance cudo od auta a Megan 3 ce biti deceniju ispred....a Dacia je na nivou ovih koreanaca u nesto jeftinijoj zavrsnoj obradi ali su vozne karakteristike na istom nivou. Usledice uskoro testovi Sandera i sve ce vam biti jasno. pozdrav.

Mario

pre 15 godina

Kia je solidan auto i danas nema losih auta, prema tome sve je stvar licnog ukusa i imidza...cene su uvek tu negde, koreanci su jeftiniji u startu a za evropske modele se saceka popust i to mu bude to...evropski automobili su ipak bolji, moje misljenje....pored Dacie Sandero ne bi pogledao Kiu ceed ili bilo sta slicno, Sandero u full opremi sa 1.6 motorom kosta 4 do 5000 e manje, mozda je malo manji auto al nije nista losiji od pomenutih Kia i Hjundaija, Renoov menjac i motor 16 16v su neprevazidjeni, Sandero je udobniji od napomenutih automobila i sigurno jeftiniji za odrzavanje....Kupovina napomenutih Koreanaca pored Megana extreme koji je tu oko 15-16000 e je meni neverovatna, pre svega Megan je smekerski auto i u svemu bolji...svaka cast Koreancima ali nisu ni evropljani toliko glupi da nude losije i skuplje automobile, propali bi brzo...savetujem sve koji pomisle na kupovinu bilo kog koreanca, da odmah odustanu i odu do Renoa ili Dacie i kupe najbolje automobile za siroke narodne mase....a te dugacke garancije su uslovljene svim i svacim, proverite pa se uverite, ja jesam...pozdrav.

Dejan

pre 15 godina

Mario,
ti se nikada nisi vozio u Cee'd/i30, zar ne? Od svega što si napisao, mogu jedino uslovno da se složim sa udobnošću u vožnji jer Cee'd jeste prilično tvrd. i30 bi trebalo da je dosta udobniji, ali nisam ga vozio pa ne mogu da tvrdim ono što čitam po testovima...

Hmmm

pre 15 godina

@Volksman
Ceed nije losiji auto od zastarelog fokusa i jos starijeg C4 a to za skripanje moze se desiti i u Golf-u. Evo ja vozim mali i10 i nista ne skripi 10.000km. Dobro to je jos mala kilometraza ali na mnogo boljim i skupljim sutomobilima nesto i ranije pocene da skripi.
Ceed i i30 su best buy (cena,garancija,pouzdanost,kvalitet) automobili i tu se cak i nasi nazovi novinari slazu.
U americi prema istrazivanju Hyundai ima na 100.000 milja nekim koeficijentom izracunato 87 kvarova a VW 142 a prosek je 100.
Kia picanto je odlican mali auto ali pogledaj i jos:
i10 vozim ga,nije savrsen,nije za perfekcioniste i nije za one koji vole brzo da voze,sada ima i nov motor od 125Nm i 80KS a kosta 300EUR vise nego sa starim motorom a u full opremi ispod 10.000EUR.
@BA
Twingo Renault je podigao
garanciju na 4 godine,isto odlican mali auto na akciji kosta nesto preko 10.000EUR.
Twingo nesto manje trosi od i10.
Splash - duzi od svih navedenih ali kosta preko 11.000EUR
Dacia Sandero i Zastava 10 automobili vece klase po meni losije napravlheni od gore pomenutih a veci komotniji jaci i vise trose.
Stari clio se jos prodaje,getz je na ultra popustu ali benzinac bez ABS.
Ja bi razmisljao izmedju i10 i getza iako nisu ista klasa.

arci

pre 13 godina

Imam kiu ceed benzinac 1.6 (2008 god) i ima jedan problem sa njom. Auto dok je hladan normalno radi ali kad se zagreje prilicno trese u leru i bas se osecaju vibracije u kabini. U servisu su ga kacili na kompjuter i kao sve je u redu....Da li neko ima slican problem i mozda resenje sta bi moglo da bude?

Molim lepo

pre 15 godina

Ja vozim Audi A6 sedan 2002 2.5 tdi(179 ks).. Pa shodno tome da moj dobar drug ima bas taj kia ceed, nemam pojma koja je verzija, mogu da kazem da bih uvek bez razmisljanja uzeo audija a da sam pritom svestan svih otezavajucih okolnosti, kao sto su to da je svaki polovnjak macka u dzaku, da je registracija ogromna, da ima kriminogenu konotaciju(svaki cas me zaustavljaju plavci), da je ogroman i ume da bude nezgodan za parkiranje.. Jednostavno receno ta kia ima limariju ko celofan a iznutra e to je tek prica za sebe plasticni detalji koje ne bih ni komentarisao. Tu su i preformanse koje istini za volju i nisu toliko loshe, ali dzaba sve to..Uz sve te elemente koji nikako ne idu ceed-u na ruku, tu je i to da kupoviniom ovog auta na celu vam pise "nekako sam skrpio za malo bolji auto", a prica da nekome nije stalo do imidza ne pije vodi jer bih onda vozili Jugica za pezoovim motorom..Kia ceed nije dobar auto koji god kriterijum da koristimo, osim mozda onog "moramo da hvalimo svoje", pa zato kazem potrudite se da ne bude vash!

Molim lepo

pre 15 godina

Ne,Hvala...
Osim sto ste me optuzili da sam komplexas, wanabe kriminalac i tako to, sustina uistinu ostaje netaknuta! Na samom pocetku moram reci da kupovinom Audija A6(1997-2005) kome cena varira od 10000 e do 25ooo e(s line) ne pise vam nista na celu, osim toga da vozite auto koji vam se svidja..Mislio sam da je ovo mesto gde se okupljaju ljudi koji su istinski ljubitelji automobila,koji onda samim time imaju zelju da komentarisu detalje na automobilu koji mozda i nisu toliko bitni za svakodnevan zivot i za prevoz od tacke A do tacke B...Reko ste "Funkcionalan"? to bi trebalo da znaci da obavlja svoju funkciju, audi to ne radi? Reko ste udoban, audi to nije? Porodican? To bi trebalo da znaci da u Audi porodica ne sme da udje jer ce neko greskom da ih ispuca?!Sto se tice ekonomije stvar je jasna,kupovinom kia auta, rizikujete da vam posle par godina toliko padne cena vozila, da prilikom potencijalne prodaje kad se sve sabere i oduzme, padaju u vodi sve te stvari koje tako ponosno isticu prodavci, i vlasnici auta, niska cena novog vozila,jeftin servis, mala potrosnja itd..Voziti kiu je samo dokaz da nemate hrabrost za pravi auto, kao sto je Audi..Tako da razumem vashu frustraciju, frustraciju koja po definiciji proizilazi iz neostvarivanja svojih zelja, a svi znamo da imate vecu zelju da vozite Audi nego Kia, kako i ne bih dozivljaj je neuporediv?!!

Dare

pre 15 godina

Auto (kao i sve stvari) se kupuje za onoliko para koliko imas. Odluku donosimo na dva nacina:
1. Kupujem Nemca hocu kvalitet - nisu mi vazni izgled, dodatna oprema, fabricka garancija (necu da se druzim sa majstorima)...
2. Kupujem za istu kolicinu para auto sa istoka koji je "nabudzen", ima i ovo i ono, a usput cu se jos upoznati sa nekoliko majstora sa kojima cu provoditi vikende u servisu i njihovi telefoni ce mi sigurno biti u 9 favorita u mobilnom ako zatreba...

Ipak mislim da svi pokusavamo da u prodavnicama kupimo najbolje stvari

Zoran SM

pre 15 godina

@Dejan
Da, u životu je sve stvar izbora, čak i žena i deca pa i Auto. Ako kupiš nešto tako ružno, (posebno iznutra) sigurno od tebe ne očekujem da ceniš automobile kao kategoriju ne samo platforme sa 4 točka, nego ono što odaje karater i smisao za estetiku vlasnika istog. Jednostavno neću se sagnuti i dozvoliti radi nekih smešnih povlastica, kupim nešto (mada bilo i novo) što nije ono što volim i čemu se divim što verovatno ti i uradiš (nadam se ne i tvom zivotu jel bi bio patetičan). I izgled kuće (kvalitet iste) izgled enterijera, stil oblačenja pa čak i model Auta je ono po čemu se raspoznaješ i čemu svaki moderan čovek stremi. Ako se raspoznaješ i KIA Ceed je tvoj izbor svaka čast, J Koreja (možda i Severna:) kartonska kutija od stana i origami ukras su prava stvar za tebe. Mi smo narod Juga živog temperamenta i oka koji voli skladne linije Italijanskih vozila i kvalitet Nemačkih, Kia tu jednostavno nema šta da traži.

Mario

pre 15 godina

Kia je solidan auto i danas nema losih auta, prema tome sve je stvar licnog ukusa i imidza...cene su uvek tu negde, koreanci su jeftiniji u startu a za evropske modele se saceka popust i to mu bude to...evropski automobili su ipak bolji, moje misljenje....pored Dacie Sandero ne bi pogledao Kiu ceed ili bilo sta slicno, Sandero u full opremi sa 1.6 motorom kosta 4 do 5000 e manje, mozda je malo manji auto al nije nista losiji od pomenutih Kia i Hjundaija, Renoov menjac i motor 16 16v su neprevazidjeni, Sandero je udobniji od napomenutih automobila i sigurno jeftiniji za odrzavanje....Kupovina napomenutih Koreanaca pored Megana extreme koji je tu oko 15-16000 e je meni neverovatna, pre svega Megan je smekerski auto i u svemu bolji...svaka cast Koreancima ali nisu ni evropljani toliko glupi da nude losije i skuplje automobile, propali bi brzo...savetujem sve koji pomisle na kupovinu bilo kog koreanca, da odmah odustanu i odu do Renoa ili Dacie i kupe najbolje automobile za siroke narodne mase....a te dugacke garancije su uslovljene svim i svacim, proverite pa se uverite, ja jesam...pozdrav.

Zoran SM

pre 15 godina

Nisam je probao voziti pa tako vozne osobine i neću komentarisati, mogu ono samo što sam video. Lep auto spolja verovatno dizajn iz nekog italijanskog studija i tu se priča o pozitivnom izgledu završava. Iznutra je prava katastrofa.. Kada sam tek dodirnuo tu plastiku, Fiat koji ume da upropasti sa lošom plastikom deluje kao Ferrari po kvalitetu. Hmmm garancija je divna stvar, ako mislite voziti isti auto tolike godine i to još i KIA model. Morate razumeti ljude koji su kupili polovnjake i koji mogu da vas ismevaju do besvesti, pa stanite pored Audija A6, Lancie Thesis, Fiata Crome, Pasata, Alfa 156 (ista cena 2002-03 god) i svatićete šta ti ljudi pričaju, i ko će još će u tom slučaju sa Kijom da spomene garanciju, može da ode samo plačući. Pa birajte daleko od modernog auta po diskutabilnoj ceni, ili stvarno da kupite Auto.

Milojko

pre 15 godina

Vozim astru H 1.6 (2004.) i drug mi je uzeo bas testiranog Ceed-a 1.6 te sam imao prilike da ga dobro pogledam i provozam. Utisci:
-dizajn pa Ceed mi je nekako bezlican, doduse nije uopste ruzan, al ga svejedno po tome ne bih poredio sa Astrom.
-unutrasnjost, dosta losija nego kod Astre, losija obrada plastike, dosta losija sedista, deluje sterilno i bez stila, pogotovu je fabricko ozvucenje bolje kod Astre.
-motor, odlican, zustar i brz, agilniji u gradu od Astrinog, doduse losiji na autoputu, pogotovu preko 140 gde Astra mnogo bolje vuce.
-kocnice, dobre, mada ne toliko koliko autor kaze, na Astri deluju komofornije a brze zaustavljaju.
-menjac dobar i precizan, sa cini mi se boljim prenosnim odnosima nego kod Astre.
-lezanje na putu i upravljivost - Ceed lepo lezi, komforan je u voznji i upravljac je prilicno precizan mada ipak slabiji od Astrinog, lezanje u krivinama podjednako dobro. Ono gde se oseca najveca razlika u korist Astre je na auto-putu pri velikim brzinama, Ceed deluje nakako lagano i bez previse snage, za razliku od Astre kod koje kao da nema razlike na 140 i 180. Takodje i buka u kabini je mnogo gora kod Ceed-a, uprkos tome sto autor hvali zvucnu izolaciju (koja je izgleda jako dobra pri manjim brzinama).
-sto se pouzdanosti tice, to tek treba da se vidi glupo je hvaliti unapred ko ste neki komentatori cine, ja sa svojom Astrom za nepune 4 godine i skoro 80000km takodje nikakvih problema nisam imao.
Ukupan utisak, pozitivan sto se tice Ceed-a, ali tesko da se moze meriti i sa polovnom Astrom, sa novom ni slucajno, doduse povoljniji je dosta od nove Astre.
Takodje ni poredjenje sa Golfom 5 nikako ne stoji, verujem da je kod vecine pobrojanih stvari i Golf 5 u blagoj prednosti u odnosu na Ceed. No ko sto rekoh glavni adut KIA-e je cena.
Na kraju se sve ipak svede na, koliko para, toliko muzike.

rux

pre 15 godina

U firmi smo imali Kiju Rio 2002. godiste. To je bila katastrofa od automobila. Gotvo pola auta je promjenjeno u trogodisnjem garantnom roku - po mom misljenju 2500 eura djelova (katalizator, kompletan set kvacila, prednji amortizeri, prednji lezaj, ventilator hladjenja kabine). Na kraju smo ga starog 5 godina i predjenih 55 000 km prodali za 3500 eura. Ne znam kako su im se tada isplatili dugi garantni rokovi. Medjutim, vjerovatno je ovaj auto znacajno napredovao tako da i garancija od 7 godina nije slucajna. Model koji ste testirali, u BiH danas kosta okruglo 15 000 eura. Kolega koji ga ima mi kaze da je 122 KS vise nego dovoljno i vrlo potentno, Medjutim kada sam pocetkom godine kupovao nov auto, supraga nije htjela ni da cuje za Kiju (predrasude su ocigledno vrlo jake). Zbog akcijske ponude kupili smo Citroen C4 1.6 za 16 000 eura, u svakom slucaju bolje opremljen nego ovaj CEED.

Volksman

pre 15 godina

Loša plastika, tanak lim, grozan štof, visoka potrošnja, loša zvučna izolacija. Lepa upravljivost, startnost i solidne performanse. Za koju godinu imaćete utisak da u vašem autu živi jato cvrčaka... Šta reći?! Da imam toliku količinu novca i kupujem nov auto, svakako bih pre uzeo Ford Focus ili Citoen C4... ništa lično, ovo je ipak konfekcija...

Milojko

pre 15 godina

@Hmmm
Vozis i10 i toliko si neobjektivan da je to strasno. Kao prvo na rasisticke izjave da vise od 50% Srbije nema ni osnovnu skolu mislim da bi i moderacija trebalo da reaguje. Kao drugo em sto si neobjektivan i sto namerno dajes neke podatke koji su totalno netacni, vec si i poprilicno neinformisan. Polovni A6 (recimo 2002) nije ni slucajno 15k evra. Takodje ti i jos pojedini komentatori izgleda nisu ni culi da je izasao novi Fokus koji je u svim relevantnim casopisima ocenjen najboljim ocenama. Nebuloze tipa da su Golf ili Astra losiji od Ceed i i30 po stranim testovima ne bih uopste komentarisao.
Ako se malo prelistaju strani casopisi (evropski naravno, ne americki) prosecne ukupne ocene (na skali od 1 do 5) koje postizu kola iz C segmenta su:
1) Ceed 3.5
2) i30 3.5-4
3) stari Fokus 4
4) novi Fokus 5
5) Golf 4.5
6) Astra 4.5
7) Bravo 3.5-4.5 (zavisi ko kako ceni dizajn)
8) C4 3 (jedino je on losije ocenjen)
Ono sto jeste tacno je da Ceed i i30 jesu best buy. Problem u Srbiji je sto u ocenu o kolima (pored marke naravno) dosta u pricu ulazi i faktor preprodaje i mogucnost jeftinog, a kvalitetnog servisa, a to kod doticnih bas i nema.

Milojko

pre 15 godina

@Tozovac
Hehe, ima vas 5 i imate 5 automobila koji novi zajedno kostaju 100k+ evra. Bas prosecna srpska porodica :))). Nego da te obavestim posto si izgleda neobavesten Astra G (Astra II klasik) se jos samo u Srbiji prodaje kao nova. Novi Ford Fokus je izasao ove godine i uveliko ima da se kupi. A Ford Fokus (novi, a bogami i stari), i Astra H i Golf 5 (naravno i 6 koji se takodje pojavio na trzistu) su bolji automobili od Kie Ceed, cak i Megan II(od 2006). Jedino je C4 losiji. To mozes da se uveris ako otvoris bilo koji nemacki ili britanski auto-magazin.

Hmmm

pre 15 godina

Testovi automobila koji nisu iz Nemackje su u Srbiji nepozeljni. U Srbiji gde 50% populacije nema osnovnu skolu vi hocete moderan narod otvorenih vidika. Pa vecina (ne svi) vlasnika VW,audija... kupuje taj auto jer je njegov komsija iz Cicevca jedino cuo za tu marku,pa da se pokaze jer sta komsija zna sta je KIA. Jos i Srbi kupuju auto na metar pa sto duzi to je i bolji jos ako nosi oznaku TDI,ma pravi smeker mafioso,pravo lecenje kompleksa.
Hajde da smo bogati narod nego pre 10 godina nismo imali leba da jedemo (neko ni sad) a sada se neki zale na plastiku,isti ljudi koji su sa zadovoljstvom furali Yuga 20 godina.
Audi a6 je super auto,bolji od KIE ali je Ferari bolji od A6. Pa kakvo je to poredjenje "obicne" marke sa premijum markom,to samo govori o (ne)znanju.
Ali uzeti A6 za 15000 EUR pa te za 5 godina kosta jos toliko,malo glupo zar ne,sto odmah ne uzeti nov A4,ali nema veze teraj vazno je da se okrecu za mnom. Za mnom se niko nece okrenuti u Ceed (figurativno,ne posedujem Ceed) ali ce mi ostati novac za novog posle 5 godina a sta drugi misle ili sta mi pise na celu nije mi bitno bitno mi je sta imam u glavi i kako se ja osecam u tom automobilu.
@ molim lepo
Pa ako je limarija od celofana onda ne znam od cega je audijeva jer Ceed ima vise poena na crash testu od tvog audija.
Hyundai sa Kiom je 5 najveci proizvodjac na svetu a 6 najpouzdaniji gde prvih pet mesta zauzimaju japanska vozila.
Astra i Golf V su losiji automobili od Ceed-a i i30 generalno gledano i po nasim novinarima a i po stranim testovima. Verovatno ce nova astra ili nov golf biti bolji automobili od koreanca.
Dakle onaj ko ne gleda sta pise na haubi automobila,za njega ovo je VRHUNSKI auto a za one na koje su devedesete ostavile trajnog traga,oni ce morati dragom VW davati mnogo vise novca nego sto ce za uzvrat dobijati u vidu auta.

Zoran SM

pre 15 godina

@Dejan
Prosto, auto mi je prevozno sredstvo i ništa drugo.

Grozno, to je nešto najgore što sam mogao o Automobilima da čujem (zašto moderator to nije izbrisao). Verovatno mu žena služi za pranje posuđa a deca za produženje vrste (ako se Dejan pita). Nešto kako je lik rekao tako "prosto" skoro nisam čuo. Od tačke A do B može se stići bilo čim: Busom, vozom, Jugom itd, nemoj se ovde više javljati nije Automobil za tebe.

Mario

pre 15 godina

Mirko, Dacia je Renault, kombinacija stare i nove tehnologije, i ja je posmatram kao Renoa a ne kao Daciu....Sandero je posebno doradjen i slican je kliu 3 u mnogim elementima. Bolja verzija Sandera u full opremi sa 1.6 16v motorom moze samo da bude odlican auto, a garantujem da bi posle voznje ceed-a/ i30 i ovakvog Sandera nikome nista ne bi bilo jasno...Sandero bi garantovano bio udobniji,imao bi iste performanse i manju potrosnju goriva....bezbednost je na strani korejskih modela i nista vise....razlika u ceni je ogromna a utisak u voznji bi bio tu negde, s tim sto bi Sandero odrao oba koreanca po udobnosti. Renault koristi svoju stariju tehnologiju na Daciama a tu tehnologiju su koreanci tek sada savladali, tako da mu jedna Dacia i jedna Kia dodju jedno isto, sa razlicitim estetskim resenjima. Megan 2 je za ove koreance cudo od auta a Megan 3 ce biti deceniju ispred....a Dacia je na nivou ovih koreanaca u nesto jeftinijoj zavrsnoj obradi ali su vozne karakteristike na istom nivou. Usledice uskoro testovi Sandera i sve ce vam biti jasno. pozdrav.

Zoran SM

pre 15 godina

Kao što sam i na samom početku rekao Ceed po svom spoljnom dizajnu definitivno podseća, koliko vidim i jeste iz Evropske škole dizajana. Ali i dalje što sam rekao ostaje, neverovano ružan iznutra ko kaže lep je onda OK.O ukusima je stavrno izlišno raspravljati, ali hajde da pogledamo cenu te iste polovne Kije kojom se toliko hvalite da se prodaje na tom zapadu. Neka nam bude cena polovnog vozila merilo ukusa, ako ne možemo drugačije da se složimo jer ako je lepo dobro i udobno onda je i na ceni koju će držati jakom godinama i vlasnici će teško prodati taj Auto. Možda sam pogrešio pa hajde odem pa vidim Kia Ceed (na Mobile.de) stara godinu dana i prešla 18000 km (sa mnogo više opreme od one u testu navedene) sa cenom gde se vraća 20% MwSt. ausweisbar ili ti poreza košta 10185€ ili ti za nas 8100€. Hmmm kolika je to deflacija cene i zašto, jedno 40%. Zadovoljni vlasnici se tako lako odriču tog Auta. A to što sam napisao o Koreji kao zemlji, nisam mislio ništa loše, nego na samu njihovu filozofiju proizvodnje i dizajna, minimalistički, tanko, bez ukusnih detalja, ne nekvalitetno, praktično ali bez duha, za tehničku robu rođeno. Ah da i origami je izuzetno skup i ukusan ukras :)

Ne, hvala

pre 15 godina

@Molim lepo

A koju poruku ljudima salje onaj ko kupi polovni Audi A6? Mozda: "Jedva sam skrpio za malo bolji potencijalno kradeni auto koga vole wannabe krimosi"?

Voziti Kia Cee'd znaci voziti vrlo udoban i vrlo funkcionalan i ekonomican porodicni auto, bez mnogo brige oko vanrednog odrzavanja. Poruka koja se time upucuje je da je za njegovim volanom jedna racionalna i zrela osoba bez kompleksa.

FoRzA_PxFxCx

pre 15 godina

Odlican text, odlican auto. Jako je tesko razbiti predrasude u Srbiji, ali najbolje je licno se uveriti.
Cak i tada bi bilo skeptika, tipa a da li ce to izdrzati 100.000km i slicne gluposti.

lazar bojanić, umereni kritičar

pre 15 godina

vozim isti auto samo sa Hyundai znakom i par sitnica više u opremi(ESP, AUTOMATSKA KLIMA , ALU FELNE 16", MALO BOLJE PRESVLAKE ITD) ... sve što je rečeno u tekstu stoji , ali kako sam prošao sa svojim već 26.000Km mogu nešto i da dodam ...


Potrošnja jako zavisi od goriva i spoljašnje temperature ...kad skoknem do neke jače države npr austrije padne mi za 1l ...tamo se vozi 130-140 Kmh po autoputu i potrošnja bude 6,7l/100Km da čovek ne poveruje !!!??? Kad se potroši to gorivo i uspe domaće dodam barem +1l na tu cifru ... Dok smo uživali u letošnjim vrućinama sa klimom sam po gradu merio oko 8,5l/100Km domaće čorbe a sad kad su temperature jesenje guta oko 9,8l/100Km po gradu Novom Sadu ...


Auto je odlično sklopljen i kao potpuno nov delovao je kao stena čak i kad se vozi po kocki ...sada posle 26.000 Km počinje malo da škripi iz vozačkih vrata , mallo je popustila plastika ali u granicama normalnog i prihvatljivog (čisto da se zna HONDA i taj detalj drži stegnut i po par godina i sa par stotina tisuća Km, znači ima razlike )...

I još jedna sitnica .... posle dugih relacija sa visokim brzinskim prosecima na putevima u Nemačkoj (od 150 do 180 Kmh) malo boli glava jer je buka od motora primetna , mada ne iritantna ... ipak bi godila malo bolja zvučna izolacija ...


I na kraju , juče sam provozao kralja na umoru ,golfa 5 dizela čisto radi usporedbe ... ma i30 je tiši , mekši i upravljiviji , stabilniji i začudo elastičniji (vvti)iako je benzinjara i neznam šta sve od legende klase koji je na zalasku karijere ... mislim da su Koreanci na tragu uspeha barem u ovoj klasi ...

što se tiče izbora motora mislim da je 1.6 crdi 115ks bolji izbor ... daje utisak beskonačne rastegljivosti zbog VGT-a, vuče jako dobro u svim opsezima , jako tiho radi , možda najtiše u klasi tako da povremeno pomisliš da voziš benzinca i primetno manje troši , barem 2 litra manje u svakom režimu vožnje , što nije malo (na 25.000 godišnje barem 500€ na godinu a razlika u ceni je 1000€ benz - dizel , što znači da se isplati posle 2 godine )


i za one koji se boje postprodaje ... okrenite se oko sebe i videćete sve više KIA i HYUNDAI vozila i kamiončića i mini buseva ... majstori već sad kažu da se to sve manje kvari nego bilo koja europska marka istog budžetskog razreda ... lično znam ljude koji su sašili već po 300.000 Km sa elantrama i nisu imali nikakvih loših iskustava ...

I na kraju cena ... mislim da bi za uspešniji prodor na naše tržište morali da idu sa maloo nižom cenom od trenutne ... ipak se jako gleda ko je ko i povremeno EU renomirani proizvođači u akcijama idu ispod cena Hyundai-ija i KIA-e ... npr Citroen i Renault su davali C4 i megane program po jako dobrim cenama , boljim od adekvatno profilisanih koreanaca ... mada lično mislim da su koreanci bolji od pomenutih francuza (izdržljivost motora i podvozja , generalna pouzdanost , teh rešenja na motoru , vešanje itd ) ipak uvreženeo je mišljenje da vozila sa istoka imaju problema s aodržavanjem i postprodajom i mnogi još uvek beže od njih mada nisu svesni koliko su to dobra vozila i koliko se manje gnjaviš sa njima nego sa EU vozilima ...opet pričam iz pozicije višegodišnjeg opelaša (vozio sam i nove i polovne primerke ) ...

Tozovac

pre 15 godina

Imam preko pedeset godina. Vozim Hondu Accord, supruga Kiu Ceed 1.6 CRDi, starija cerka Toyotu Jaris, srednja Peugeota 207, sin Opel Corsu. Svi smo prvi vlasnici. Ja nisam bio ni blizu te privilegije u njihovim godinama. No, zaista smo normalna porodica, koja daje prioritet nematerijalnim stvarima. I drzi do nekog stila. A imati stil u danasnjem Beogradu znaci bezati od bilo kog oblika ispoljavanja VW-a(polovnjaci su najtezi oblik)osimeventualno Pola. Sem izuzetaka na nivou statisticke greske tu se radi o stanju svesti. (nadam se da je momak koji se javio ranije izuzetak) Konkretan auto, Kia Ceed, je ne samo dobar za cenu po kojoj se prodaje, nego ukupno vrlo dobar sutomobil. Zabavan za voznju, prijatne unutrasnjosti (dve klase bolji od Astre G), komforan, jedino je ogibljenje tvrdje. U ovom momentu to je sigurno ukupno bolji automobil od Ford Focusa, C4, Golfa 5, Astre G, Megana II... i bice losiji od svih sledecih modela pomenutih prozvodjaca. U sta i nisam previse siguran. Ali sam siguran da nije najbitnije koliko i cime prelazite, nego gde stizete.

Ne, hvala

pre 15 godina

@Molim lepo

Nisam vas imenovao wannabe kriminalcem, ali ako ste se prepoznali u tome, to vise govori o vama nego o meni...

Imam puno razumevanje za vasu frustraciju uzrokovanu nemoci kupovine novog Audija, koju kompenzujete cinjenicom da cete svoj polovnjak utopiti sledecem kompleksasu koji voli famozna 4 kruga na autu, kupuje paklo marlbora i 200 g parizera i sanja da ga produhovljena devojcica iz Silikonske doline pomno pogleda u remek-delu nemacke auto-industrije (doduse, napravljenom iste godine kada je ona rodjena).

Jedini kompleks koga imam je da mojim donjim ledjima bude ekstra udobno dok vozim. Zato vozim Lagunu. Ima joj se ponesto zameriti, ali zadnjici prija...

razumni

pre 15 godina

Suma sumarum, verovatno postoji razlog zbog koga VW kosta skoro 5.000 evra vise sa istim nivoom opreme. Ali je takodje verovatno da vecina ljudi u svakodnevnoj voznji te razlike ne bi osetila. Ako neko ima 24.000 evra za auto i zeli da ga kupi, neka ga kupi! I ja bih i za veci novac! Ali ne zato sto je "brate to golf"..

MARKO-VW

pre 15 godina

Veoma moderan i kvalitetan automobil, u kvalitet ne treba sumnjati ( veoma blizu odlazećem Golfu 5 ), cenovno možda najprihvatljiviji. Lično bih pre vozio blizanca, tj. I30 - zbog dizajna i osvetljenja komandne table, ali nebitno.
Što se tiče automobila
AUDI A6 i poređenja istog sa KIA CEED, mislim da je totalna besmislica, jer prvi je polovnjak, a drugi je novo vozilo, o razlici u klasama ne treba ni govoriti. I sam vozim A6, 2002god., do sada nije bilo problema, a što se tiče njegovog imidža - opet sve zavisi od individue do individue, tj. kako se ponašate u saobraćaju.

Nesh

pre 15 godina

Kod Kie na Zrenjaninskom provozao sam Ceed-a benzinca karavana.Vrlo povoljni utisci same vožnje.Čvrst,ali ne tvrd,dobro upija loš put.Menjač precizan,meko kvačilo,dobro ubrzava itd.Da ne iskopiram baš u celosti autora inače dobrog testa.Naravno da u kabini ima detalja koji zasmetaju,mislim na plastiku,narandžasti displej,za razliku od plavog kod i30 nije atraktivan i praktičan.Limarija -pa da,nije sporno tanja je.Vozim Octaviju prve generacije i limarija kod nje je solidnija,ali slažem se sa mnogim komentarima da su Nemački i slični automobili-Octavia npr, kod Srba neviđeni trip.Neki su autori izneli uzroke takvog stava kod Srpskih automobilista.Ima tu svega po malo.Neznanja,kompleksa,konzervativizma,mačizma,džiberaja i zavisti.Jer mora da hvali svog Golfa 2 diesel iz 89 i da pljuje po Koreji iz 2007.A ovamo seče vene i krišom se okreće za Ceed-om i kaže:Bićeš moj 2015 kad mu padne cena.Proverite kod koncerna VW,kod svih modela šta im se dešava sa el.podizačima stakala i koliko to košta da se promeni.A deo koji pukne košta oko 5 evra itd.Za tu cenu Korejci pružaju neviđeno mnogo. Za mnogo veću cenu ni Opel ni VW to ne pružaju.Pogledati cenu novog Golfa 5 1.4 Trendline sa 3 vrata.Cena -sramota,oprema-bruka.Ali kao, Golf.

Adrian

pre 15 godina

Pre neki dan u prodavnici ispred mene u redu stoji momak, reklo bi se skromnih finansijskih mogucnosti, po garderobi koja kao da je kupljena pre par godina na pijaci polovne robe, a po mirisu bi se reklo da i nije bas cesto prana od tada i narucuje pola vekne hleba i kutiju Marlboroa! E to je po meni slika Srbije gde se kupuju po 10 godina stara imena zbog raznih kompleksa, kako je to vec neko rekao.
Pola vekne hleba i kutija Marlboroa!

Mile Ns

pre 15 godina

Imam Picanta, pre neki dan sam produzio registraciju sto ce reci da ga imam oko godinu dana. Presao sam 25600km. Pre neki dan je bio u servisu i zamenili su sajlu kvacila jer je bilo tvrdo u garntnom roku.

Auto je izvanredan za gradsku voznju. Tu se i ne oseca da ima 999ccm i 62 konja. Poluprecnik okretanja mu je 4,6 metara, a servo je odlicno dimenzioniran. Retrovizori bas kakve volim: veliki i kockasti.

Na 6000km sam ugradio gas. Do tada je trosio izmedju 5 i 6l benzina. Gasa trosi vise nego sto sam ocekovao: po gradu 8,5 do 9,5l a na otvorenom nikada ispod 7l.

Servis na 15000 je kostao 6700din. Zvukova nema nikakvih i u kabini je relativno tiho do 130km/h. Preko toga i tako gubi dah. Fali mi obrtomer.

Klirens je dovoljan da ne lupa po bankinama (ovo mi je dosta vazno jer sam 15 godina vozio Lade Nive pa nemam obicaj da posebno pazim na njih).

Samo jedanput sam isao na duzu voznju (Dubrovnik - Crna Gora) jer sam zaboravio da registrujem druga kola pa su me vratili sa bosanske granice. Nije bilo problema sa sedenjem, jer napred ima dovoljno mesta (istina zena i ja smo 175cm visoki).

Prtljaznik je mali - 150l. Zadnja polica se lako skida pa se moze dobiti nesto visine, a zadnja sedista se lako obaraju na taj nacin sto se prvo sedala podignu napred a onda se nasloni obore. Tako se dobija sasvim zadovoljavajuci prostor. Inace pre neki dan sam isprobao da vozim mog briskog ovcara od 50kg. Bilo mu je nazad malo tesno ali je ipak uspeo da udje.

Prostora za sitnice ima dovoljno na sve strane, levo desno, ispod zadnjeg sedista. Posebno nam se svidja rupa za veliku flasu nazad izmedju prednjih sedista.

Branici su dovoljno izdrzljivi jer sam nakon sedam dana voznje zveknuo jednog Audija (on je bio kriv) levim zadnjim uglom. Njemu su zadnja vrata usla jedno 10cm unutra, a ja nisam imao ni ogrebotinu na farbi (verzija je LX pa su branici u metalik boji karoserije).

Klima je nejaka. Ako je auto bio na suncu treba joj 20-30min da pocne da deluje i to onda ako je ventilator na najvecoj brzini. To znaci da meni sledi ruke na volanu a nazad se skoro i ne oseca.

Kocnice su odlicne, lezanje zadovoljavajuce ako se ne preterije.

Dosao je sa pripremom za radio (2 zvucnika), a diler mi je poklonio najjeftiniji Sony. To sam kasnije zamenio sa boljim modelom, tako da je zvuk zadovoljavajuci

Brisaci i prskalice odlicno rade i napred i nazad, stane oko 3l tecnosti. Svetla su odlicna, a ima i elektricno podesavanje u 4 nivoa.

Ne dobija se rezervni teocak vec kit koji se sastoji od solidnog kompresora i specijalne boce lepkom. Kasnije sam kupio mali rezervni tocak.

Moja zena ga obozava, a i ja vise volim da ga vozim po gradu od Subaru Impreze koju sam skoro kupio.


Kasko je 24000din registracija 16000din (lizing)

Hmmm

pre 15 godina

@ Dare
Ako pogledas kalendar videces da je ovo 2008 godina a ne 1970 kad se proizvodio "njegovo velicanstvo" Golf 1.
Danas u svetu globalizacije samo neznalica moze tvrditi da jedan proizvodjac moze imati puno bolja vozila od drugih pa tako ni VW nije sto je bio. Po broju kvarova su iznad proseka i imaju ih mnoooogo vise nego pljuvani Hyundai (kada vec imas internet prosetaj se malo po njemu). Neudobni,preskupi golf,prevazidjenog izgleda i pre nego sto pocene proizvodnja je nesto sto kupuju zaljubljenici u VW i neznalice. Dati za golfa sa boljom opremom 20.000 a imate Ceed koji je na testu sa 200.000 km prosao bez greske 13.500EUR. Pa ko je tu racionalan? I da se nesto i pokvari,a nece,imate garanciju od 7 godina.
I kad vec pises svasta navedi podatak da je neki Ceed bio toliko puta na popravci.
A to da kupujes za istu kolicinu para losije je smesno,kupujes za mnogo manje para u najmanju ruku auto slicnog kvaliteta kao golf.
Nema napretka sa ovakvim predrasudama. I nismo vise zatvorena zemlja,imate internet,TV pa citajte komentare,testove i videcete da Koreanci stizu evropu i japan.

Dejan

pre 15 godina

@Zoran SM

Gospodine, možda vi stavljate u istu ravan svoju ženu i decu sa automobilom i drugim stvarima. To je vaša stvar, ali ja to svakako ne radim. Auto mi nije najbolji drug, ne nosim njegovu sliku u novčaniku, ne pričam sa njime i ne provodim sa njime slobodno vreme osim kada ga vozim. Možda vi imate drugačije navike, neću u to da ulazim, to je već stvar opredeljenja svakog od nas.

Možda vi imate drugačija očekivanja od automobila, ja samo očekujem da me brzo, udobno i sigurno preveze od tačke A do tačke B. Kada to ne bude više mogao da čini, verovatno ću ga zameniti bez mnogo emocija.

lazar bojanić, umereni kritičar

pre 15 godina

malo reakcija ....

Gospodine potpisani kao AJA , zaista ne mogu da verujem da ste uputili kritiku na račun plastike kod Ceed-a ... mislim da je sve osim pragova i kasete naslona za ruke urađeno za primer , a sličnih detalja nažalost ima i u daleko renomiranijim i skupljim pa i za klasu bolje pozicioniranim autima (npr opel vektra ) ... stvar objektivnosti se ogleda u tome koliko primera poznajete pa da možete nešto upoređivati ...

Gospodine potpisani sa "MOLIM LEPO " , zaista je super voziti A6 pa makar iz 1759 , naročito kad mu "crkne" turbina ili pumpa visokog pritiska i naročito kad je sve to u garanciji ...nažalost ili na sreću poznajem dosta ljudi koji su to iskusili pa sam i video račune ...još je čika Henry Ford rekao čuvenu rečenicu koja su kola najbolja ...ako mislite da Vaš auto vredi , pogledajte mu cenu na Nemačkom auto tržištu i sve će Vam biti jasno ...kad cena naglo ljuljne to je siguran znak da su problemi na vidiku ... realan vek najskupljih delova na Vašem motoru je 200 do 300 hiljada kilometara a onda Vam želim puno sreće ...zaista kada čovek već daje 15.000€ treba da razmisli da li za to ima neke garancije ili je to lutrija ? Mislim ja NE ŽELIM da se vama nešto pokvari nego prosto stvaljam na vagu činjenice bez emocija ... za iste pare dobiješ reprezentativni auto sa xyz hiljada Km i bez ikakvih garancija i solidni manje lux auto sa najjačom auto garancijom ikada ... svako je najpametniji sa svoje pare i svako će sam odlučiti šta mu je bolje ...

I na kraju koja reč za Milojka i Astru H ... slučajno sam i ja vozio Astru G pre nego što sam prešao na Hyundai ...potpuno novu karavan 2.0 DTI sa 100KS i 240 Nm ...za 75.000Km sam promenio 3x zadnje amortizere i jednom prednje , menjao sam prednji ležaj sa glavčinom 350€ , trošila je ulje u rasponu od 0,8 do 0,3 litra na 1000 Km ...onda sam se umorio i pored perfektnog odnosa servisa iz ĆIRKOMA i odlučio da promenim nešto ...
Mislim , možda je to samo loša karma , možda loš primerak ali bilo mi je dosta , hteo sam nešto novo što želi da se dokaže svima pa i meni da je dobro ...ovi što su se već dokazali imaju tendenciju da se kvare i da žive od stare slave i imena ...tako je to u životu vidim i po sebi a imam sad već i godina i iskustva i to uglavnom lošeg ...

Hyundai je inače kao što svi znate iz Koreje , ali je prekretnicu načinio onog trenutka kada su shvatili da sami i pored urođenog fanatizma ne mogu ništa u globalnom svetu ... tadu su doneli stratešku odluku da design department presele u košnicu auto industrije , Nemačku i to baš u grad gde se smestio i Opel Gros Gerau - Riselsheim... tu su "kupili" ljude iz Opela , a bogami šefa iz BMW-a ... novi modeli Hyundai koncerna zato podsećaju neodoljovi na mix Opela i BMW-a ... i30 meni ličli na BMW serije 1 , mada kada sam video nacrte nove Astre shvatio sam da je to to ... i20 je Corsa do koske iskopirana a veći Genesis je BMW 5 ...

Ljudi , njih niko ne voli , oni moraju biti bolji za tri koplja da bi to tamo neko pored svih onih čuda od auta kupio ... a bogami se kupuje ... bio sam i video svojim očima i pričao sa ljudima svih profila ...majstori obožavaju H1 kombije , žene i mlađarija furaju Getza , i30 se prodaje mnogo bolje nego što su očekivali , a SantaFe je jako jako dobro kotiran ...Tucsona ima kao šaše , ljudi pa on je jeftiniji od golfa 5 !!!

Zaista ne bih da neko ovo shvati da ciga hvali svoga konja ... ja samo prenosim utiske iz sveta i svoja razmišljanja o velikim promenama koja nas čekaju u smislu predrasuda ...setite se Škodinog renomea i pogledajte sada šta je Škoda ...


Ja automobile volim jako , to je moja pasija , ja to pratim zaista već godinama i trudim se da naučim uvek nešto novo ... najopasnije su predrasude da je nešto konstanta ... SVE SE MENJA , to je jedini univerzalni zakon !!!

Pozz svima i bez ljutnje ...

Francuz

pre 15 godina

Ne znam stvarno da li ce KIA da zveci i cvrci posle nekog broja km. Ali gospodinu koji rece Fokus ili C4..e pa C4 prijatelju zvoni i zveci i kad je nov. Zvuk tj zvukovi koji prate samo zatvaranje vrata je frustrirajuce od prvog dana. Sada posle 2 godine i 18.000 km mogu reci da manje zveci moj stari Reno 4. A o ostalim kvarovima ne zelim ni da pricam.

dejan

pre 15 godina

@Molim Lepo

Svako ko kupuje nov auto, verovatno je za iste pare mogao da kupi i neki polovnjak zvučnijeg imena. Ja znam da jesam, svog Cee'd-a sa CRDi motorom od 115 KS u EX Europe opremi sam platio skoro 18000 EUR, i za te pare sam definitivno mogao da kupim nekog polovnog Audija, kome cena sigurno neće padati tako brzo kao Cee'd-u. Pa ipak, kupio sam nov auto jer smatram da je polovnjak mačka u džaku a ja u životu ne volim nepotrebno da rizikujem. Za iste pare mogao sam da kupim i neku evropsku marku, ali daleko manje opremljenu ili sa slabijim motorom.

Posle 5-6 meseci i nešto više od 10000 pređenih km, i dalje ne smatram da sam pogrešio, štaviše veoma sam zadovoljan autom. Ima par sitnijih mana ali ništa krupno zbog čega bih zažalio zbog svoje odluke.

I veruj mi da ne maštam o Audi-ju, iako verujem da jeste bolji auto. Prosto, auto mi je prevozno sredstvo i ništa drugo. Ni statusni simbol ni produžetak polnog organa ni nešto treće. A Cee'd savršeno dobro ispunjava moje potrebe - dovoljno je udoban, motor je tih i veoma elastičan, od opreme ima sve što mi je potrebno, ima 5 zvezdica na EuroNCAP testu, garanciju od 5 (7) godina a imajući u vidu naš mentalitet - lopovima je nezanimljiv. S obzirom da sam porodičan čovek, ne znači mi što se cice iz Strahinjića Bana ne okreću za mnom! Znam da je nekima to važnije od svega, ali meni stvarno ništa ne znači!

Na kraju, ono što ja smatram najboljim izborom (a cee'd za mene to jeste), definitivno ne mora da bude i najbolji izbor nekog drugog. Svako od nas ima različite kriterijume, i svako od nas drugačije vrednuje te kriterijume. Tako da poštujem mišljenje onih koji smatraju da je polovni auto bolji izbor - ako gledamo čisto finansijski verovatno i jeste.

dARE

pre 15 godina

@ Hmmmm
Svaka cast pogodio si da vozim VW. Passat 2004. god. Pre njega sam imao jos 2, a pre njih Pezo, Golfa, Juga, Suzuki swift, Corolu. Svi imaju 4 tocka i prevezu me od tacke A do tacke B. Godisnje prelazim preko 50.000 km vecinom gradske voznje i veruj mi da ipak primecujem razliku u kvalitetu. Kada sam kupio Passata sa 320.000 predjenih km sa njim presao jos 130.000 km bez ikakvih intervencija shvatio sam da je to to (kako li je tek u BMW-u, AUDI-ju, MERCEDES-u). Veruj mi da je dovoljno da udjes u nemacki auto zatvoris vrata i cujes taj zvuk vrata sve ce ti biti jasno, bice ti jasno da se neko godinama trudio da nadje NAJBOLJA resenja. Ovi ostali naprave sve to "isto" sa jeftinijim, slabijim materijalima skinu kilazu (smanje potrosnju), nabudze motore i teraj. Na papiru su sve performanse bolje. Isto to se desava i u tekstilnoj, elektronskoj, i ostalim industrijama.
Na kraju krajeva nadam se da se necemo odluciti za par god. da kupimo nekog Kineza koji ce biti jos jeftiniji od danasnjih Koreanaca ili Japanaca zato sto ce biti jos jeftiniji i sa mnogo vise dodatne opreme (koja po meni bolje leci komplekse od vizuelnog izgleda) jer znamo kako se "obara" cena. Kako onda deci da objasnim da je bolje da kupe jednu kvalitetnu majicu nego dve jeftinije koje ce moci da obuku samo jedanput.

lazar bojanić, umereni kritičar

pre 15 godina

Seper se zakuvalo ovde , mislim ima ljudi koji su za i protiv , različitih pogleda i pristupa prema problematici izbora auta , rangiranja i filozofije izbora ...ali jedno je sigurno ... Hyundai i KIA su 5. proizvođač po broju proizvedenih jedinica ... o njima se čak i kod nas priča kao o takmacu na prva druga pa makar i neka niža mesta , peto i šesto ... i to je u stvari najveći uspeh koreanaca , pomerili su se sa mesta proizvođača ružnih pačića na mesto o kome ćemo još pričati ali koje u svakom smislu teži ka vrhu ... pomak je znatan , treba vremena , a mi konzumenti treba samo da uživamo u blagodetima konkurencije ... živela demokratija , živela konkurencija , živeo tehnološki napredak !!!

pozzzz svima

nebojsa

pre 15 godina

Mi u srbiji smo skeptici po prirodi.Kao da smo proizvodili vrhunske automobile a ne Šrafciger industriju pa ni to nismo uspeli da savladamo.
Moje iskustvo o južnokoreancima je fantastično.Dva automobila i to.
-kalos-5 vrata ,!.4 16v, od 0 do 98000,bez ijedne zamerke i kvara.
-lacetti 1.6 od 0 -18000takodje.
pri tome oba automobila u serijskoj opremi imaju sve što je potrebno u ključujući i radio komande na volanu.
jednostavno nekvare se.

Pero

pre 15 godina

Kupio sam KIU Shumu 2000 godine i vozio do prosle godine kada sam kupio C5.Shuma je imala 128 000 km i niti jedan kvar.Nije pustala i trosila ni kapi ulja.Motor je izgledao kao novi.ulje sam menjao na 10 000 km.Da ne pisem dalje o KII.C5 je kostao tri puta vise i nakon 10 000 km potrosio 1 L ulja.Na 15 000 km sam vec bio u servisu jer je imao lufta na volanu i kapalo je ulje na manzeti menjaca?I dalje vozim C5 ali tvrdim da je KIA bolja.

Dragana

pre 15 godina

Drago mi je što se neko napokon izvinio i ozbiljno shvatio i KIA automobile.Ako je nešto novo neznači da je manje kvalitetno i dobro nego što poznati brendovi nude na tržištu.

Prvi auto mi je bio Fiesta od 1400 kubika sa alu felnama,podizačima,sportska verzija,klima...Posle nje sam kupila Ceed-a i iskreno mogu reći da sam sa autom oduševljenja.Sve je istina što se o autu piše i priča.U mojoj porodici je ovo 3 KIA posle Cerata i Picanta.Mi smo prezadovoljni.Za sumu koju KIA traži na našem tržištu za sve njene proizvode nema bolje kupovine.

Ja sam se odlučila za Ceed-a umesto C4 i verujem da se nisam pokajala.Moja iskrena preporuka svima koji su zainteresovani za kupovinu novih ili polovnih vozila je KIA.

P.S.Interesuje me komentar kakav će biti kada dotični gospodin bude vozio novi model koji će biti na sajmu SOUL''

Sasa

pre 15 godina

U mojoj porodici se voze dva autumobila: Yugo i Kia ProCeed LX Fresh. Hteo sam da napisem koliko su ova dva auta ista (dvoja vrata, motor i pogon napred, petobrzinski menjaci...), ali da ne bih ispao pristrasan, YUGO JE BOLJI!!! Znate, on je jevtiniji, jevtiniji su delovi... Salim se, naravno! Porede se automobili iz istih klasa, a ne iz razlicitih. Pa makar onaj polovni iz vise kostao kao nov iz nize! Zavisi i od toga kakve su covekove potrebe za automobilom. Elem, sad govorim o Kii: Auto je nov, udoban (pomalo sportski tvrd), srednje elasticnosti i brzine (1.4 motor, sve u okvirima klase), odlicno opremljen. Unutrasnjost je iznad proseka klase, znaci ne ni srednjeg, ni premium kvaliteta. Pre Kie sam vozio Skodu i Ford koji su bili iste klase kao Kia. Verujte mi: U pitanju su samo nijanse! Ovo mislim na kvalitet izrade. Skoda prakticna (ogroman gepek), Ford izdrzljiv, a Kia sve to zajedno + oprema, koja se kod Svaba deeeebeeelo naplacuje! Vozio sam novi Bravo i novi Fokus. Nisu toliko dobri koliko su skuplji od Kie. Pogotovo ne osnovni modeli sa isto tako osnovnom opremom. Pozdrav!

Milan

pre 15 godina

Auto novine i emisije i sada tekstovi na internetu su najvažnija reklama pa ih tako treba i shvatiti. A dobro je bez predrasuda otići u salone i zahtevati vožnju pre kupovine, pogledati kako se koji model kotira po pouzdanosti, a takođe i motor. Često vozim renta kar automobile u inostranstvu i o jednom istom automobilu možete imati potpuno različit utisak na osnovu različitog motora.
-Mnogo komentara na osnovu ličnog iskustva, često obojenog pristrasnošću zbog posedovanja neke marke. Ne znam zašto se ljudi boje da će ispasti glupi ako njihov ljubimac ne dobije nepodeljenu podršku komentatora. Ne postoji apsolutna mera za za ocenjivanje automobila, najvažnije je da je vlasnik njime zadovoljan makar i zbog lečenja kompleksa, naravno da ga treba sprečiti da zbog lečenja kompleksa uvali nepotrebne troškove za auto nekom ko kompleksa nema. I tu ponovo dolazimo do potrebe da se kupac informiše jer je za većinu to jedna od najvažnijih finansijskih odluka u životu.
-Konačno i o KIA CEED-u. Nisam je vozio pa neću komentarisati vozne osobine, utisak od samog sedenja u autu sa sajma je da po kvalitetu unutrašnjosti zaostaje za blizancem iz Hjundaia (koji je jako dobar) ali da ne zaostaje mnogo za većinom konkurenata iz evrope. Za spoljni dizajn bih upotrebio reč "golfovski", neće vas oduševiti ali ni dugo godina neće postati demode.
-@ volksmen
Zaista bi voleo da mi pojasniš tvoje potrebe kad se dvoumiš između Fokusa i C4? Vozio sam oba modela, jedino što im je zajedničko je da pripadaju C segmentu, u praksi to su dva dijametralno suprotna automobila. Fokus neupadljiv, ali odlično odmeren za porodične ljude, što bi se reklo upotrebljiv. C4 najlepši auto u klasi, pogodan za samca zbog imidža, ako imaš porodicu povezi i njih na zadnjim sedištima pa neka ocene udobnost. Ja se nazad baš i ne bih vozio duže od sat vremena. A dobro pogledaj i gepek, kod C4 je najmanji u klasi.
@Daci
Zaista bi firme koje nam prodaju automobile mogle da povedu računa koga zapošljavaju u auto salone. Sa stanovišta tržišne ekonomije gde bi trebalo da se bore za svakog kupca stručnost naših prodavaca je gotovo zastrašujuća. Ljubaznost je "od slučaja do slučaja", ima i pozitivnih primera, ali da neko ko želi da vam nešto proda ne zna ama baš ništa o tome zaista zaslužuje divljenje.

Hmmm

pre 15 godina

@Volksman
Ceed nije losiji auto od zastarelog fokusa i jos starijeg C4 a to za skripanje moze se desiti i u Golf-u. Evo ja vozim mali i10 i nista ne skripi 10.000km. Dobro to je jos mala kilometraza ali na mnogo boljim i skupljim sutomobilima nesto i ranije pocene da skripi.
Ceed i i30 su best buy (cena,garancija,pouzdanost,kvalitet) automobili i tu se cak i nasi nazovi novinari slazu.
U americi prema istrazivanju Hyundai ima na 100.000 milja nekim koeficijentom izracunato 87 kvarova a VW 142 a prosek je 100.
Kia picanto je odlican mali auto ali pogledaj i jos:
i10 vozim ga,nije savrsen,nije za perfekcioniste i nije za one koji vole brzo da voze,sada ima i nov motor od 125Nm i 80KS a kosta 300EUR vise nego sa starim motorom a u full opremi ispod 10.000EUR.
@BA
Twingo Renault je podigao
garanciju na 4 godine,isto odlican mali auto na akciji kosta nesto preko 10.000EUR.
Twingo nesto manje trosi od i10.
Splash - duzi od svih navedenih ali kosta preko 11.000EUR
Dacia Sandero i Zastava 10 automobili vece klase po meni losije napravlheni od gore pomenutih a veci komotniji jaci i vise trose.
Stari clio se jos prodaje,getz je na ultra popustu ali benzinac bez ABS.
Ja bi razmisljao izmedju i10 i getza iako nisu ista klasa.

peki

pre 15 godina

Drustvo, nemam nikakve zelje da napisem par strana komentara ili da reklamiram jedan auto casopis, ali kako sam licno proveo dva dana u fabrici Kie u Slovackoj (Zilina),ne mogu a da se ne umesam. Dakle ukoliko vas interesuje sta mislim, kakav je kvalitet modela C'eed i na sta lica jedna od najmodernijih fabrika automobila na svetu, potrazite tekst(casopis) na kiosku.
Napomena, kvalitet Ceed-a neuporedivo je bolji od ostalih modela, cak i ukoliko se sklapaju na istoj proizvodnoj traci...Ovo su reci generalnog direktora korejanca!

Jovan

pre 15 godina

Ne znam mnogo o koreancima. Ali znam o polovnim automobilima. Ne racunam one 20+ godina stare. Imao sam 2 polovna, par godina stara automobila. Kupio, pa preveo na sebe (200eur), uradio redovan servis, ne u ovlascenom servisu. Ulja, filteri, kaisevi, plocice diskovi, kraj spone jedan, pa i drugi, lezajeve, senzor ABS-a (600eur) , zamenio sve 4 gume (400eur). Nakon par hiljada km krah elektronike, slepanje, par majstora mnogo para i zivaca. I za par meseci auto koji sam platio 8.000 eur me kosta 10.000. Vec je u najavi set kvacila, grejaci izgleda ne rade svi itd. Igra bez granica. A nisam hteo nikakav kredit, niti malecki auto nov. Kako stvari stoje sledece godine ce ipak biti nov. Pa makar na kredit. Tu je garancija, nove su gume itd itd. Majstora da gledam jednom godisnje.
A sto se tice plastike, bio sam u NS na sajmu ovih dana. Sem Mazde, koja ima plastiku,tvrdu plastiku, ali odlicno uklopljenu svi ostali su katastrofa. Toyota od 20.000 eur ima rucice za otvaranje vrata kao da ih je Zastava pravila, kada se kucne vrh instrument table cuje se supalj zvuk. Ocaj. Hyundai me razocarao. Razgledao sam, samo razlgedao SantaFe. Da li su im dizajneri takvi, ali ukupan utisak jeftino. No ok takva je i cena.Ne kazem da nije kvalitetno. A nastuprot tome, Pasat cc, priznajem prelep auto. Po ne lepoj ceni, izlozeni model je preko 50.000 eur. Seo sam, oslonio se na deo oko menjaca, a plastika je ispustala takve krike!!! A svi vi pametni i iskusni, krenite jednom starim putem NS-BG. Pa da vidimo u kom automobilu nece da skripi nesto. Ne pravi svet te automobile da se voze po oranju vec po putevima.

Nikola P4

pre 15 godina

Mog bivseg poslodavca pitali gde odrzava kombi vozilo, a on rekao "ne održavam ga". Naravno, radi se o figurativnom izražavanju, u prevodu "menjam ulje i filtere i vozim" - vozilo je mala teretna KIA.

A sto se tice izvinjavanja na pocetku, prvo bi trebalo da se kompletno domace auto-novinarstvo izvini sto uopste ima bilo kakve predrasude jer je to nespojivo sa navedenom profesijom. Dakle, pre nego sto neko pocne necim da se bavi, prvo treba da razmisli sta ne bi smeo u okviru iste da radi. Ako mislite da je OK objasanjavati kako eto, nemate vise predrasuda, prevarili ste se, predrasude su UVEK pokazatelj neprofesionalnosti, neznanja a bogami i uobrazenosti.

Nizak nivo tehnickih znanja, voluntarizam i sklonost da se spostveni - cesto diskutabilni a neretko pogresni stavovi iznose kao validni, je opste mesto u domacem auto-novinarstvu.

Mozda ovo zvuci uvredljivo, ali to je nazalost realnost.

/////////

Redakcija odgovara Nikoli
Dragi Nikola P4,
Možda vas nisam najbolje shvatio ali zbog vaseg komentara sam pomislio da vi imate pogresna ocekivanja od naseg sajta.

Na dnu svake strane sajta automobila nalazi se ova napomena.

Važna napomena:
Preporučujemo da tekstove na ovim stranicama shvatite kao poziv na razmenu mišljenja i iskustava. Mi samo otvaramo teme, a svi zajedno ih razvijamo. Kliknite ovde i pošaljite vaše predloge tema kao i same tekstove.

Nije rec o niskom nivou tehnickih znanja, voluntarizmu i sklonost da se spostveni - cesto diskutabilni a neretko pogresni stavovi iznose kao validni nego o tome da ove strane nisu namenjene automobilistima vec najsirem krugu ljudi kojima je dosadno da citaju strucne tekstove o kolima iz kojih ne saznaju nista o autu osim nekih brojki, mekferson oslanjanja i okretanja pod rucnom. To je staromodno. Mi smo se okrenuli ka formi bloga kada predstavljamo kola. Iznosimo svoje utiske i iskustva. Zaključak o nekom autu možete sami izvući, zašto tražite da vam neko i to nametne. Ukoliko gresimo vi nam javite to a mi se onda na komentarima raspravljamo o tome.

Na trafikama postoji veliki broj usko specijalizovanih revija, sajt automobila B92 samo je jedan vid da vam na sto zanimljiviji nacin predstavimo kako izgleda voziti neki auto. Imamo stalno otvoren konkurs za test vozace. Javite se.

Pozdrav.

Branko

pre 15 godina

Au, poceli smo sa prepucavanjima: x godina i kilometara star i vozen izraubovani polovnjak vs. veoma moderan nov automobil (garanciju i da ne pominjemo) , po veoma razumnoj ceni :)

Petar

pre 15 godina

Vozim ovaj auto samo u dizel varijanti (1.6 CRDi) već 6 meseci. 13000km sam prešao. Enterijer i exterijer su onako. Ništa specijalno. Naravno da nikakvih problema ili kvarova nisam imao. Jedino što filter za vazduh u kabini treba menjati češće nego što je predviđeno, jer se zbog smrdljivog beogradskog vazduha zapuši već posle 5-6 hiljada km.

Zbog čega se onda javljam, pitaćete.
Pa zbog motora. :) Ovakvo čudo tehnike nisam u životu vozio. To ide ko ludo, lepi za sedište, ubrzava u petoj na svim isprobanim usponima, pretiče u 4-toj na ibarskoj kao sportski dvosed, može da ide 160-180 na sat 5 sati bez zaustavljanja (bg-rijeka). I sve ovo uz smešnu potrošnju i samo 1.6 litara zapremine.
Za svaku preporuku.

Joca

pre 15 godina

Imam 40 godina, vozačkog staža, oko 800.000 predjenih kilometara sa raznim vozilima (zastava, vW, golf i passat, peugeot 205 gti, opel). Od pre 6 meseci imam ceed sw 1.6 crdi od 115 ks i mogu da kažem da sam izuzetno zadovoljan!

gazda

pre 15 godina

@ Mile Ns
Pa da li je moguce da si ugradio u auto od 999 ccm3 plin i jos se zalis da ti trosi malo vise?
Nikada mi nece biti jasni ljudi koji kupe motor tako male kubikaze i jos ugrade plin.Pa koliko treba malo da trosi,ne vidim da je mnogo 9 litara plina po gradu.Pa nece valjda da trosi ko skuter.Uostalom,ako neces da trosi,ti lepo sedi na bajs i eto ti nula potrosnja,a skidas kalorije i pritom najvaznije ne zagadjujes okolinu!

d.

pre 15 godina

Evo ovako...
Do skoro sam bio ponosni vlasnik redizajniranog Peugeota 307 kojim sam bio u svakom aspektu prezadovoljan. Promenom posla dobio sam pravo na izbor sluzbenog automobila u D segmentu. Citajuci komentare sa raznoraznih sajtova izbor je pao na novu HONDU ACCORD, medjutim kako je finansijska kriza uzela maha morao sam da se zadovoljim automobilom koji je vec bio na raspolaganju u firmi. Bio je to AUDI A4, crn, 2006 godiste kome sam pristupio sa ogromnim predrasudama i zeljom da ga se sto pre otarasim i zamenim za neki drugi auto, imajuci u vidu konotacije koje sa sobom vuce audi, kao i pojedine komentare citalaca o neudobnosti i nepouzdanosti ovog auta. Nakon mesec dana voznje Audijem, sve moje predrasude su razbijene. Shvatio sam da zbog čega audi pripada premijum klasi,i doživeo pravo uživanje u vožnji koje mi se ranije nikada nije dogodilo na taj način.
Ponovo sam seo u HONDU Accord i shvatio uvideo evidentnu razliku izmedju ova dva auta, a koja je u svakom smislu na strani Audija.

Da li bih odabrao novog KIA ili Audija starog 6 godina? Svakako bi moj izbor bio nov auto, pre svega zbog garancije i sigurnosti, ali sam definitivno ubedjen da danas većina automobila pružaonoliko koliko i košta, a svaki izbor je individualna stvar...

Z

pre 15 godina

Gospodine Zorane SM, vi ste se ovde propisno izlupetali. Na stranu sto vi ne volite korejska vozila ali ako je vama origami jeftini ukras a ne umetnost vec svojevrstan jeftini ekvivalent nasem gipsanom labudu ili lavu kojeg imate u svakom trecem dvoristu onda stvarno nema smisla pricati o estetici. Drugo, ne znam gde ste vi videli te kuce od kartona, a pogotovo u Koreji, verovatno im je i fabrika automobila od kartona. U tom slucaju njihova kartonska fabrika proizvodi daleko bolje automobile od ove nase betonske. Ocigledno je da Vi i ja nismo sa istog juga!? I kao trece, kakve veze origami ima sa Korejom???

i da dodam da je "Kinez :)" rekao pravu stvar, ako ste vec toliko ubedjeni da je sve korejsko krsh i da vam narusava imidz i stil, budite bar dosledni pa nemojte da kupujete frizidere, klime, mobilne, televizore ili monitore koje proizvode Samsung ili LG. Zar jedan temperamentan juznjak da ima LG klimu ili Samusn tv. Ne ide.

Dejan

pre 15 godina

@Zoran SM

Zorane,
ja nigde nisam rekao da mi je svejedno u čemu se vozim. Ne bih kupio auto koji mi se ne sviđa, pogotovo iznutra i zamisli, ne smatram da je Cee'd ružan (štaviše, pro_ceed mi je jedan od leših automobila u klasi barem gledajući spolja). Ono što me ne zanima je da li ga i drugi takvi doživljavaju. Prosto auto vozim ja i bitno mi je da je meni OK u njemu.

Međutim, sigurno ne bih kupovao auto star X godina, koga je ko zna ko, ko zna kako i ko zna koliko vozio, samo zato što ja ili neko drugi smatra da je taj auto lepši ili zato što ima zvučnije ime. Dakle, postoje kriterijumi koji su mi važniji od toga. Ako ne može da obavi svoju funkciju prevoznog sredstva od tačke A do tačke B, džaba mu sva lepota i stil!

A što se tiče Cee'd-a i njegovog dizajna, ne znam da li znaš da iza njega stoji Peter Schreyer, čovek koji je dugo godina radio u Audiju i dizajnirao automobile poput TT ili A6. E sad, ako je taj čovek naprasno prestao da ima osećaj za dizajn kada je prešao u Kiu, šta da se radi.

I inače, cee'd malo ima veze sa Korejom, mada mi nije jasno čemu takav potcenjivački stav prema zamlji koja je izuzetno tehnološki napredna. Cee'd je dizajniran u Nemačkoj od strane Nemca, a proizvodi se u Slovačkoj. Za Koreju ga praktično vezuje samo marka.

Uzgred, koliko Kia brzo napreduje kao proizvođač automobila dokazuje i vest od pre par dana (obljavljena i na ovom sajtu) da je Kia dospela na listu 10 najpouzdanijih.

Mirko

pre 15 godina

@Zoran SM
Verovatno vi u SM imate BDP veci od 25.000 "po glavi", dakle, vise od Juzne Koreje, pa vam kuce nisu od kartona...
A to sto se zenite s automobilima, ne bih da komentarisem.

Kinez

pre 15 godina

To dal su evropljani ludi ili ne, može se posmatrati iz raznih uglova. Ono što ja znam je da u toku ove finansijske krize svi evropski proizvođači zatvaraju fabrike, smanjuju radno vreme, otpuštaju radnike... To naravno piše svugde samo ako se malo prati E sad, kia ne prekida otvaranje fabrike u USA, modernizovala je fabrike u Koreji (povećala kapacitet). Prodaja kia u ovoj godini ni u jednom mesecu nije opala nego je rasla u svim mesecima ove godine, pa čak i sad kada je kriza. Kriza bi trebala najviše da utiče na koreju pošto su oni povezani veoma sa USA. Ko je tu sad blesav?

ChedomirADELAIDE

pre 15 godina

@Kinez

Prijatelju, ja na taj model gledam kao "domaci" obzirom da se prozvodi relativno blizu, u EU.

Koreja je od Adelaide udaljena oko 8000km pa joj se ipak isplati da OVDE prodaje isti proizvod duplo jeftinije.

Nisam nikog nazvao ludim, ali bi se zaista moglo povesti racuna za koliki novac placamo isti proizvod na razlicitim trzistima. Zasto ne bi Srbija bila drzava sa istim cenama kao i Australija? Veruj mi da nam se plate sada i ne razlikuju mnogo, ali ja ovde veoma lako dolazim do prevoznog sredstva i veruj mi da bih to zeleo i u Srbiji isto kao i milioni njenih gradjana.

mile

pre 15 godina

Eh, ljudi,ljudi! Ovde se svasta pise.
1. Nemojte vise porediti Audi sa Ceedom. Nebo i zemlja.
2. Vozio sam (probno) C4, fokusa, bravo, i30, ceed, clio, golf 5 i astru H. fokus je broj jedan za sportsku voznju.i30 i ceed su zlatna sredina i daleko bolji od nemackih vozila, da zaobidjem francuska.
3. Audi mozete porediti sa Hondom recimo. I tu ce naravno glatko izgubiti: a3-civic, a4-accord, a6-legend. Honda je daleko bolja.
4. Ko zeli da cuva novac i izbegne pad vrednosti vozila neka kupi polovnjaka i druzi se sa majstorima. Pogotovo kad kupi auto koji je "vozila neka baka u Nemackoj" i koji je za deset godina presao "samo 50000 km". Pa ja vise predjem svojom bicikolm.
5. Ko zeli ugodnu i bezbednu voznju za "normalan" novac kupuje Japanca ili Juznokoreanca, sa dugogodisnjom garancijom.
6. Vozila sa istoka se NE KRADU. Mirno spavate.
7. Komplekse ne moze izleciti ni najbolji auto na svetu.
8. Ja sam izabrao ceed i vozim je vec par meseci sa velikim zadovoljstvom. Cisto da se zna.

Dimitrije

pre 14 godina

Kia je svakako odličan izbor, bolji auto od francuza, i dosta jeftiniji od Golfa. Jedino me nerviraju marže koje ditributer naplaćuje na popularnije konfiguracije (Razlika između 1.4 benzinca i 1.6CRDi-a sa istim paketim opreme je 5000e!)

arci

pre 13 godina

Imam kiu ceed benzinac 1.6 (2008 god) i ima jedan problem sa njom. Auto dok je hladan normalno radi ali kad se zagreje prilicno trese u leru i bas se osecaju vibracije u kabini. U servisu su ga kacili na kompjuter i kao sve je u redu....Da li neko ima slican problem i mozda resenje sta bi moglo da bude?

caki_vonteego

pre 15 godina

Odlican auto nema sta,narocito u dizel varijanti...ali kada bi se odlucio da uzmem nekog Juznokorejanca u taj segment mislim da bi moj izbor pao na Hyundai i30 bezobzira sto su to identicni automobili ipak bi se opredelio za pomenuti model,a i nesto je jeftiniji od Kie...sve u svemu puno reci hvale i za jedan i za drugi model...Kia i Hyundai su definitivno u usponu...pozdrav...

Daci

pre 15 godina

Ja sam umalo kupio ovaj auto ali sam se ipak odlucio za seat ibizu!
razlog verovali ili ne neljubazna prodavacica u auto salonu u Novom Sadu koja je bila toliko neljubazna i neprofesionalna da je od gotove kupovine napravila odbojnost prema autu! Strasno je to da se kod nas preko veze moze zaposliti ko gde hoce!!!

Nikola P4

pre 15 godina

@Milan, @Daci

Na zalost, nije realno ocekivati da dileri zaposle ljubazno i kulturno osoblje u salonima(da ne pominjem skolovanje, sreca da je osmoljetka zakonom propisana). Zasto? Pa, morate prvo da upoznate vlasnike salona i mendazment uvoznika, posle ce vam sve biti jasno.

Kinez :-)

pre 15 godina

Ova rasprava se stvarno dobro zakuvala.

Slažem se sa Zoranom SM da svako treba da kupuje ono što voli pa makar to bio i Audi iz prošlog veka. Međutim ružno je to što neko omalovažava neke druge zemlje i njihove proizvode, upoređujući ih sa takođe nekim drugim zemljama a ne sa svojom. Pozvao bih Zorana da počne da kupuje Ei Niš usisivač, tv, dvd, lcd tv,peglu ... a ne Samsung, LG ili tako neke žnj marke.
Pa da onda upoređuje šta je bolje. Nisam baš siguran da Korejanci Žive u kartonskim kutijama pogotovo što imaju jedno 100 puta više para od nas!

E sad to što svi ovoliko raspravljaju o Kia ili Hyundai-u valjda nešto znači. Pre deset godina niko nije ni znao za njih a sada se porede sa markama kao što su VW, Renault, Honda, Peugeot, Ford... Ono što je veoma važno naglasiti, da na primer u Bg pro ceed-ova sada ima na svakom ćošku, još malo će ih biti više od jugića, a nije baš da se poklanjaju, ili da su mnogo jeftini. Lepo opremljen pro ceed košta bar 15 hiljada, za te pare može da se kupi nov Megan, 307, C4, Bravo, Impreza a ako uštekaš jo 2 hiljade na tih 15 i Golf 5. Tako da bih voleo da mi neko objasni zašto se toliko kupuju ova kosooka vozila.

ChedomirADELAIDE

pre 15 godina

Cena od 15 000Eura je ogromna(30 000AU$).KIA CERATO ovde kosta 17 990$ sa skoro svom nabrojanom opremom iz ovog texta izuzev audio komandi na upravljacu ali zato sa motorom od 2.0l i 5stepenim menjacem. U cenu su naravno uracunate sve dazbine. Trziste automobila u Evropi i Srbiji je skroz izgubilo kontrolu i cene su prosto neverovatne.

Zaista bih cenio kada bi redakcija pocela sa redovnim rubrikama o poredjenju cena u Evropi i ostatku Sveta. Mislim da bi to bio izazov proizvodjacima da malo vis citaju ove stranice i komentare posetilaca na ono sto rade.

pekapele

pre 15 godina

Boze moj,kako neko moze da lupa o kolima koja nije ni vozio.Reci da c4 skripi i ostalo pljuvanje...Imam ga vec 15 meseci,necuje se ni muva,ide kao metak,jedino sto je tvrdji ali su gume 205 55 r16.Onda ovaj gospodin sto kaze da mu je bila bolja KIA SHUMA od C5.Pa sto ga ne proda pa kupi ponovo tu SHUMU?Da li je taj C5 bio nov kad mu je curilo ulje posle 10000?Ma daj,to je opet neki golfas!A za KIA CEED NEMOGU DA KOMENTARISEM KAD SE NISAM NI VOZIO U NJOJ!Auto je inace lep!

Bogi

pre 14 godina

Vozim KIA-u Ceed 1.6, staru 6 meseci i za sada sa PREZADOVOLJAN. Nemam jedne jedine reci zamerke. Kupio sam je na sajmu (bas ovaj LX Fresh paket). Ono sto mi je zapalo za oko na sajmu je to sto ste za te iste pare mogli da kupite novi Polo koji od opreme ima jedno veliko NISTA. Generalno, mislim da VW precenjen (bar kad su nize klase u pitanju). Mislite o tome...

Igor/diesel rules!!

pre 15 godina

Da dodam,izvinjenje za predrasude o Kii prihvatam....vozim Rio CRDi(110ks) goinu dana ,presao 26000km...prezadovoljan sam,ide kao mecava,trosi malo,nema problema.Ima sve sto moderan auto treba da ima...bolji auto za te pare nisam mogao kupiti*13000evra,i to prejak dizel.
Verujem u Kia automobile,jer nemam predrasude.
Pre Kie sam vozio 10 godina Volvo 240.
A uz Kiu imam i novi Fokus TDCi...dobar auto,takodje.

Dejan

pre 15 godina

Mario,
ti se nikada nisi vozio u Cee'd/i30, zar ne? Od svega što si napisao, mogu jedino uslovno da se složim sa udobnošću u vožnji jer Cee'd jeste prilično tvrd. i30 bi trebalo da je dosta udobniji, ali nisam ga vozio pa ne mogu da tvrdim ono što čitam po testovima...

Ivica

pre 14 godina

Pozdrav svima, vozim Ceed 1.4 benz,i mogu vam reci da sam prezadovoljan, auto je odlican (udoban, prostran, upravljiv,..), a kvlalitet plastike je na zavidnom nivou!
Pitao bih nekog samo ko vozi ovaj auto, da li ima problema prilikom ubacivanja menjaca u rikverc, desilo mi se par puta da nije hteo da "upadne iz prve"! Hvala puno

Jovan

pre 15 godina

Bas bi bilo lepo da se organizuje jedno okupljenje ljudi koji ostavljaju komentare na testove B92. Eto i predloga redakciji. Pa da vidimo ponosne vlasnike novih i polovnih zapadnih i istocnih automobila. Sta je lepo, sta ruzno, sta kvalitetno a sta ne, bar na prvi pogled. Neki se mozda secaju kakva je bila prica o Toyoti Coroli pocetkom 90-tih. Poredili su je cak za stojadinom. Neumesno zar ne ?

Arhimed

pre 15 godina

@ Dejan

Napokon da neko objasni sta zapravo auto jeste... Mozda to malo boli musku infantilnu ljubav prema cetvorotockasima (tu ne zaobilazim ni sebe) ali potreban je i glas razuma, a to je da je auto roba prema kojoj se treba tako i odnositi. Sto se tice "gadjenja" prema koreancima ja se secam kada su ljudi kupovali kompjutere pa pazili da slucajno nije neki deo sa Taiwan-a, pa kada je sve bilo sa Taiwan-a, onda su pazili da nije iz Koreje pa kada je tamo presla proizvodnaj onda su se grozili da nije nesto iz Kine (gde se verovatno zavrsava prica)... Pa mislim da je analogija jasna, u sledecih nekoliko godina bice prica da su Kineski automobili fuj, a za davdest godina ce oni imati preko 50% svetske proizvodnje i sigurno praviti izuzetno kvalitetne i jeftine automobile.
Jos jedna stvar: ljubiteljima vremesnih polovnjaka nije jasno i to da nije samo cena delova i srevisa trosak koji imaju veci od novih, vec i izgubljeno vreme u ne-eksploataciji auta kao i nepobitna manja sigurnost koriscenja takvog automobila u odnosu na novi. Naravno tesko je doci u ovoj situaciji do novih kola kada vecini treba da pokrpe mnogo "rupa" ali tu treba napraviti inicijativu da i drzava pomogne (na neki svoj nacin) nabavku novih automobila jer manji porezi itd mogu da se kompezuju vecom kolicinom prodatih automobila, a to omogucava i uvoznicima da spuste marze, dobiju bolje nabavne cene na vece kontigente itd... Znam da zvuci utopisticki ali svaki korak u tom pravcu bi bio za sve pozitivan...

aca

pre 15 godina

moja iskustva sa korejancima: daewoo nubira 1.6, troshi 13.5 po bg i 8 na otvorenom, prsla 60000, zamenjen samo set kvachila za 13000 dinara (originalni deo naravno) i redovan servis kosta 3000 din, naravno ne kod ovlascenog servisera jer on dere ko lud a osoblje je izuzetno nestruchno! ja vec pet 4 god nemam tu predrasudu o korejancima... menjacu ga kad ga sahranim, a ne deluje mi da cu ga uskoro sahraniti

a sto se tiche ceed odavno nisam video lepse dizajniran auto, a u kvalitet ne sumnjam, zbog mojih iskustava

Mirko Jovanovic

pre 12 godina

imam kiu ced 1.6 europe godinu dana, prosao sam oko 55000 km izvrstan auto.Kupio sam ga isto sa velikom strepnjom,svakim kilometrom sve sam zadovoljniji.sve je na zavidnom nivou,necujan motor lepo lezi na putu lak za upravljanje, konforan, potrosnja benyina je od 6 do 8 l zavisno od uslova voznje itd jeda zamerka mije sto nema 6 stepen prenosa auto sa 122 ks to trazi na otvorenom putu topla preporuka za buduce kupce.