Petak, 17.10.2008.

00:23

Poskupljenje zarad konkurencije

Poskupljenje fiksne telefonije u RATEL-u obrazlažu željom da tržište u Srbiji postane poželjnije i da se na takvom tržištu pojavi konkurencija Telekomu Srbije.

Izvor: B92

Poskupljenje zarad konkurencije IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

64 Komentari

Sortiraj po:

Mile

pre 15 godina

Pre neki dan je predsednik Vlade izjavio da Vlada ne moze da utice na cenu fiksne telefonije jer nema vecinski kontrolni paket. Ako je tako, onda nema valjanog opravdanja sto se ne uvode novi operateri. Osim da oni koji sada imaju vecinski kontrolni paket placaju debele provizije sadasnjoj vlasti, a i svakoj prethodnoj, da tako i ostane.

Igor-VELES-MKD

pre 15 godina

U MKD nema drzavni telekom.Konkurencija je velika,nema monopol na fiksnu telefoniju.Ima nekoliko operatora.COSMOFON nudi bezzicanu fiksnu telefoniju .Kupite telefon i za nekoliko minuta vec imate telefonsku liniju.Radi na princip mobilne telefonije,ima i drugih operatora.Unutar mreze razgovor je besplatan.

strumfeta

pre 15 godina

Trenutno se na web-stranici Telekoma ne moze saznati ni cena, a kamoli duzina trajanja impulsa. Istovremeno se na web-stranici nemackog Telekoma, i pored svemirskih usluga (pola nisam razumela, maltene i TV nude) odmah sazna da MINUT u osnovnom paketu u najprometnijim satima kosta 4 centa, a pretplata izmedju 16 i 26 evra.

Redakciju bih zamolila da se ne ponasa kao da je trgovac i da cene predstavlja TRANSPARENTNO, tj. po minutu i SA PDV-om.

Aleksandar

pre 15 godina

Mnogi misle da su ovakve izjave plod sale. Ne, nisu, to su stvarna razmisljanja i ubedjenja kao plod opstih i strucnih znanja.

Milan

pre 15 godina

Pod hitno treba sprovesti liberalizaciju trzista! U suprotnom ja kao posteni korisnik cu biti primoran da zavrljacim fiksni telefon u kontejner! Hvala sto mi omogucavate da kazem sta mislim.

Amos

pre 15 godina

A gde je RATEL zaboravio onu pricu o tome kako ce 'kao u okruzenju' drasticno poskupiti lokalni pozivi i drasticno pojeftiniti medjunarodni?
Svela se prica samo na poskupljenje lokalnih poziva, a medjunarodne pojela maca?
Ili su jednostavno hteli da vide sta ce javnost reci? Javnost je naravno kratkog pamcenja da bi o tome razmisljala - u sta se nasa vlast ponovo uverila.

ovca

pre 15 godina

posto je ovaj tekst konfuzan, rekoh da pogledam kako to izgleda u Hrvatskoj, T-com, tamo postoje mnoge opcije I dodaci… kao kod nas na Mobilnim mrezama. Sve je preracunato u dinarima, kurs sam koristio 1evro=7,15kune I 83dinara =1evro

Postoje razne tarife, recimo da su zanimljive ove Super150, gde je pretplata 1100din I dolazi 150min I sve ostale usluge(poziv na cekanju, konferencijska veza, identifikacija broja, isl) A postoji I Super60 gde dolazi 60min, ali nema sve dodatne usluge, a pretplata je 850din. Minut poziva je 3,25din u skupoj I 1,62din u jeftinoj tarifi. Ali tamo je sve 1 zona.

Ali tamo postoji caka sto postoje tarifni dodaci kao npr

Za 175din tarifnog dodatka mozete neograniceno razgovarati nedeljom, u okviru T-com-a

Za 350din mozete besplatno razgovarati u okviru T-com-a svakog dana izmedju 19-07 I nedeljom uz uspostavu veze od 3.25din

mozete da kupite razgovore sa inostranstvom za 300dinara dobijate 40minuta ka Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori, SAD-u, Kanadi, Australiji ili Švicarskoj ili 7,5din po minutu a ka zemljama EU za 300din dobijate 50min ili 6din po minutu.

Znaci manje vise su iste cene, ali smo sto su u Hrvatskoj 2-3 puta vece plate.

Jovan

pre 15 godina

Ne treba monopolisti dopustiti da podigne cene samo zato što je on tako odlučio. Ne treba dopustiti RATEL-u i političarima da svojim ciničnim opaskama tako blatantno štite monopolistu i njegove interese. Tema ne bi trebalo da bude povećanje cena, već konačno ukidanje statusa monopoliste. To je trebalo da se dogodi još 2005. godine. Ali to nekom u vlasti nije odgovaralo. Sada je pravi trenutak da se monopolista razvlasti jednom za svagda. Na cinizam, bezobrazluk i pohlepu valja odgovoriti medijskim kontranapadom javnosti, a ne jadikovkama.

Mr.No.

pre 15 godina

Oni procitali u stampi da je u Srbiji veliki broj nepismenih i polupismenih ,pa odma pomislili da su oni pismeni i pametni.Zato odma poskupeli sve od 60%pa Bogami i do 100%.A sada nastupa period inflacije nezaustavljive. Ali eto oni koi misle da su pametni i pismeni nisu na to racunali. Zeznuli sami sebe.

Dragan Stankovic

pre 15 godina

Krajni rezultat ce biti da su cene poskupele, privatizacija Telekoma Srbije ce biti odlozena po stoti put ("nije jos vreme"), a potrebna regulativa za otvaranje trzista telekomunikacija nece biti usvojena ("nisu se stekli uslovi").

Jedini dobitnik je (opet) samo Telekom Srbije

Albertigno

pre 15 godina

Svi koji su prokomentarisali ovaj clanak o poskupljenju su donekle u pravu. u pravu su oni koji tvrde da su cene nize nego u okruzenju, a u pravu su i oni koji tvrde da su cene (kod nas) iovako previsoke.

Radi se o tome da svi pokusavaju da dostignu evropski nivo cena proizvoda i usluga, ali, naravno, nekim cudom plate stagniraju! plate nikako da se sustignu sa trendom rasta cena proizvoda i usluga. kada bi i plate (pa makar) linearno pratile sve ostalo, mozda bi cela ova tranzicija bila podnosljivija.

Na zalost, niko od "glavesina" se nije dosetio, pa da kaze "jeste, zelimo u Evropu, moramo se uskladiti sa Evropom i sa njenim trzistem (pa i cenama), ali ne smemo dozvoliti da narod to oseti na svojim ledjima, jer nas, politicare, poslanike i ostale sa platama od preko 120.000 dinara mesecno to svakako ne dotice..." TO je zalosno!

Sad bi bilo pametno, razumno i da se ne lazemo odlican PR, kada bi minimalnu cenu rada podigli sa sadasnjih 73 dinara (skoro kao bazna pretplata za telefon) na nekih 195 (iducemesecna bazna pretplata na telefon). :)

Ali, boze sacuvaj da neko misli na malog coveka!

Goran

pre 15 godina

A onda ce na kraju godine biti proglasenje najuspesnijih preduzeca i najboljih menadzera, i sve ide Telekomu, Jugopetrolu, EPS-u i sve jos sa dodeljivanjem nagrada u ambijentu 22. veka. A ovamo, ako hoces novu fiksnu liniju smao te otkace bez objasnjenja, pa ti se jave kroz jedno 2 godine i kazu da sad moze, a ti do tada promenio 1000 namera i planova u zivotu, pa ti vise i ne treba. Ali zato kod prvog komsije isto to sve sve moze, i to odmah - pogadjate: preko veze. E ljudi, preko veze!?! Devedesete u monopolistickim firmama nikad nisu ni prestale.

baki

pre 15 godina

ma podigli ste cene da popunite budzet posto nista ne radi, a za ovih 8 godina sve sto valja je prodano pa nemate vise sta. neka vas je sramota.

Vetmedic

pre 15 godina

Citat "Ako je verovati obećanjima, višak novca od pretplate biće uložen u poboljšanje kvaliteta fiksne telefonije." Juce je obljavljeno da je Telekom najprofitabilnije preduzece u Srbiji.
Po mojoj logici deo tog profita, koje su verovatno isli u nekije dzepove, trebali su uloziti u razvoj.
Mozda ja se nerazumem u ove stvari, jer izgleda da kod nas prvo treba napuniti dzepove, pa povecati cene, pa tek onda iz tih ekstra profita mozda i nesto uloziti u razvoj.
Zao mi je ali izgleda da sam ja sa druge planete, pa zato ne razumem desavanja kod nas ...

StriderBG

pre 15 godina

Čekajte, u istom danu imamo ovu vest i vest da je Telekom najprofitabilnija firma u Srbiji. Znači, niko neće da dođe i otme deo tržišta najprofitabilnijoj firmi sve dok se ne povećaju cene usluga? Dvanaest ekonomskih fakulteta da završim, ova logika mi neće biti jasna.

Ranko

pre 15 godina

А да неће вишак нашег новца уложити опет у неку "СУПЕР" инвестицији, као кад су ономад куповали Телеком Српске?

Aster Blistok

pre 15 godina

Ova izjava bi se morala protumaciti kao glupost sa predoumisljajem.
Izgleda da nisu bas najbolje shvatili sto to znaci konkurencija.

Kvazimodo Sorabius

pre 15 godina

Ranije, makar kako ko zvao "ona" vremena, bar se znalo napisati pitko obrazloženje za pljačke. Ovi sada izazivaju prezir zdravog razuma!!! Trebalo bi da vrate diplome i njihovi profesori, nisu ih naučili osnovnom pojmu CENA: vrednost neke robe se utvrđuje po osnovu imputa, a ne po osnovu OSVRTA "po okruženju"! Ili, profesori, da kolektivno izađu na ulice protivu svojih neukih učenika?

Marko Radosavljevi

pre 15 godina

Ovo je van svake pameti, isto kao i poskupljenje gasa!

Pa konkurencija i sluzi da cene nebi rasle po samovolji monopolista!!! Jel ovo nasa vlada krenula po Americanskom sistemu:"bombardujemo vas da vas oslobodimo" i slicne nebuloze. Lepo ne mogu da verujem.

Satir

pre 15 godina

Čitam ove izjave RATEL-a i iskreno glava me zabole!
Da li je zaista neko smeo dati taku izjavu za javnost!?
Sve, sve, ali neki red mora postojati a ne nepismene i neuke na javne funkcije i .....
Neizbežen zaključak je da se u Telekomunikacijama pare ne mogu drugačije zaraditi, pa podizanjem cena Telekom otvara oči svetskoj javnosti kako profitirati. sve ovo je jadno i žalosno, čitam ostale komentara koji ulivaju malo nade da zdravog razuma ipak ima ali na pogrešnim mestima nažalost.

F. P.

pre 15 godina

Uskoro ce, neminovno, sve vise ljudi poceti da postavlja jedno sustinsko pitanje: U CIJU KORIST PRIVATIZACIJA? Da li u korist gradjana Srbije, odn. drustva kao celine, ili, pak, u korist vlasnika kapitala, bez obzira na nacionalnu obojenost? Da li drzava treba da dize cene i monopole u nebesa da bi neko dosao sa krupnim kapitalom i privatizovao drzavnu imovinu, te imao fantastican profit od kupljene kompanije, odn. biznisa? I pri tom, kao na primer u tekstilnoj industriji, dobio jos novcanu nagradu (iz drzavnog budzeta) za svakog zaposlenog radnika, dajuci pri tom, zaposlenim radnicima minimalac (12-13000 dinara). E, sad, odakle ti ljudi, "srecno novozaposleni" da placaju telefon, gas, hranu, minuse, kredite, kamate. Vracamo li se mi to u neku vrstu feudalizma?

tomkarlo

pre 15 godina

Hteo bih da zamislite kako Dojče telekom ili SBB nakon potpune liberalizacije telekomunikacionog tržišta u Srbiji kreću sa pružanjem usluga u Belotiću (selo u Mačvi) ili Mrčajevcima, ili Belom Blatu, ili Vražogrncima, ili u Zaovimama, ili u hiljadama sela koja nemaju sada "dostojanstvene" usluge.
Ja ne mogu to da zamislim.
Jasno je da će svi novi provajderi potrčati na Novi Beograd i sl. a ne tamo gde i sada nema ili ima slabih telekomunikacionih usluga.
Lepa je liberalizacija ali od nje će koristi imati oni koji i sada imaju sve usluge, ali mi koji to nemamo od nje koristi nećemo imati još dugo, dugo vremena.

darko

pre 15 godina

Uh, uplašio sam se u prvom momentu da je samo meni vrlo čudan komentar RATELa da mora da poskupi da bi privukao strane kompanije pa onda valjda da bude jeftinije ?
Ne moramo previše lupati glavu nego pogledajmo :
1. Šta je donela konkurencija kod nas, recimo u mobilnoj telefoniji.
2. Cene u okruženju mogu biti parametar samo ako je njihov sistem uspešan a korisnici zadovoljni i vrlo važno - ako se uzme u obzir i plata u recimo Hrvatskoj u odnosu na našu
3.Ne možete da zamislite da Dojče telekom uvodi telefon u Bogatić i sl., ni ne trebate, eto to nek radi državna kompanija, da razvija nerazvijene krajeve, ali ne vidim razlog da nas 3 miliona plaćamo 3 puta skuplje i nekvalitetnije telefoniranje zbog 100000 ljudi po malim mestioma i selima.
Taj me pristup podseća na jadikovanje nekih penzionera za 90-im godinama kada im je penzija bila 3-5 maraka i to dana kada je prime ali su i radnici imali isto toliko i to je bilo Ok.
4. Ako mora da sve poskupi u Telekomu , ajde stvarno da vidimo koga to Telekom i sa koliko para sponzoriše (našim parama)

ip

pre 15 godina

Svaki dan su obrazloženja sve gluplja i tuplja. Poskupeti nešto, da bi došla konkurencija i da bi to posle bilo jeftinije je čist idijotizam. Ali ako je Telekom monopolista, ovakvim poskupljenjem on diže svoju cenu,odnosno kako bi vredeo više kad se proda. Ako žele da imaju konkurenciju dovljno je doneti zakon koji se može prilagoditi u praksi. Cene će se onda kreirati po sistemu usluga koje želimo da koristimo. Ovako ja plaćam 74din + indentifikaciju 74 (što ima većina koja poseduje digitalni priključak), neka dignu taj fiksni deo za 100% ali onda da i dobijemo ostale usluge koje ne bi plaćali zasebno. Tu vidimo kako jedan monopolista raspolaže resursima,on naplaćuje i usluge koje ga nekoštaju ništa. Pa se postavlja pitanje da li je to samo 74, ako neko koristi još koju uslugu poput indentifikacije poziva, pa još ako uzme i poziv na čekanju vidi se da je ta cifra dosta veće. A sad ko je njima kriv što nisu izvršili digitalizaciju centrala. Da napomenemo da se usput hvale, profitom i da su oni u ovom regionu lider u fiksnoj i mobilnoj telefoniji.A kako se obračunavaju impulsi,o tome nevredi ni pričati, tu ih niko i onako ne kontroliše, a RATEL kojem bi to prevashodno bio posao on se bavi poskupljenjem. Zato ovaj RATEL treba zabranit, ili članove smeniti, njihov prevashodni posao bi trebao da bude u donšenju predloga za poboljšenje svih usluga koje se ogledaju u tom polju telekomunikacija i radio difuzije. Mi vidimo da se po tom pitanju ništa neradi,čak i neke usluge gube na kvalitetu a cene rastu (kablovska tv).
Komunikacija između ljudi je nešto što je socialjna priroda čoveka, tako da je telefon primarna stvar pa čak i jedna od osnovnih poterba čoveka. Ako treba da se služimo dimnim signalima,i rznoraznim drugim tehniškim praistoriskim sredstvima ona ja više nema šta da dodam.

komshija

pre 15 godina

Otkad je uvođena konkurencija na telefoniju u Kosovu svakog meseca imamo jeftiniju telefoniju. I za ovakve stvari drago mi je što nismo više zajedno.

Sladjana

pre 15 godina

Moj broj je još uvek dvojnik! Naravno da nam vređaju inteligenciju! Vlada Republike Srbije je osnivač javnih preduzeća, pa tako i Telekoma. Drugim rečima, cene su povećane uz saglasnost osnivača, a zarade direktora (čitajte stranačkih plaćenika postavljenih na tim mestima) isto imaju blagoslov Vlade. Imaju mehanizme da zamrznu plate a nemaju da zamrznu cene?! Kakvi dramoseri i mudroseri!!!

vegetarijanac

pre 15 godina

a do pre neki dan je svuda bilo da je telekom najviše zaradio. malo li je? posle svih zaustavljanja razvoja interneta, još i ovo. nadam se da će neko najzad ispitati poslovanje ove kompanije, jer ove stvari su suprotne od interesa građana i države.

rate(l)

pre 15 godina

Ovakvo obrazloženje je uvreda nas građana! Zar misle gospoda da smo toliko glupi da verujemo u takve laži? Još će nas ubeđivati da su poskupljenja za dobrobit građana, nije nego!

paralela

pre 15 godina

Ne treba zaboraviti da je Milošević izgubio vlast na ekonomiji, monopolima, omogućavanja nesrazmernog bogaćenja ljudima bliskim vlasti, ljudima iznad zakona i ismevanjem inteligencije sopstvenog naroda...

janbo

pre 15 godina

"U Ministarstvu za telekomunikacije i informatičko društvo ocenjuju da je poskupljenje u oblasti fiksne telefonije bilo neophodno jer ga dugo nije bilo." Tacno! A sta je sa skracivanjem vremena izmedju otkucaja impulsa. Zar to nije poskupljenje?

mica

pre 15 godina

Sve mimo bilo kakve logike...
dok u celom svetu cene za fiksnu telefoniju padaju do te mere da su gotovo besplatne kod nas opet rastu(zbog konkurentnosti)...
Jos se mi zavaravamo....
Komunjare nam jos uvek rezu kapu

dokle lazi prevare

pre 15 godina

sramota, zar ova vlada misli da smo mi KOMPLETNO IDIOTI, da ne vidimo njihove sramne i drske prevare, prevarili ste se, jeste da narod brzo zaboravlja (do sada se to pokazalo istinito) ali i zaboravnosti jednom dodje kraj

Bucko razmisljam

pre 15 godina

CITAT : "Poskupljenje fiksne telefonije u RATEL-u obrazlažu željom da tržište u Srbiji postane poželjnije i da se na takvom tržištu pojavi konkurencija Telekomu Srbije." PO OVOJ "LOGICI", jos smo JEFTINO PROSLI !!!

SVD

pre 15 godina

Prava logika je da se u nešto investira da bi se poboljšao kvalitet, pa tek onda razgovara o povećanju cene. Ovako obrazloženo je za mene prava pljačka. Ne postoji nikakav vremenski limit kada treba da se napravi to najavljeno poboljšanje kvaliteta usluga, pa će se skupljene pare kao uvek ranije podeliti na "hitnije" troškove. Što se tiče dolazeće konkurencije, ima li smisla praviti toj konkurenciji veliki kišobran za zaštitu njihove cene ili ih treba pustiti da daju svoju najnižu ponudu, za dobrobit potrošača. Mislim da je celo ovo poskupljenje pripremljeno i obrazloženo na vrlo loš način.

Marko

pre 15 godina

Konkurencija znaci da je pretplata za Alice BOX u Francuskoj oko 30eur, a to ukljucuje besplatne razgovore u okviru zemlje, pozive ka mobilnoj telefoniji po ceni od oko 14-15 din po minutu, besplatne medjunarodne pozive ka svim bitnim zemljama u svetu, TV sa pomalo budjavim izborom programa, internet od oko 20Mbit/s i WiFi ruter... Orange koji je zapravo Telecom France ima slicnu, nesto skuplju ponudu...
Kod nas sve mora da bude skuplje i nekvalitetnije, mozda placamo penale za neefikasnost?

M

pre 15 godina

Ovo je najveci bezobrazluk koji je Telekom do sada uradio! Kako ih nije sramota da uopste poskupljuju i ovako nikakvu uslugu?!!!
Kvalitet fiksne telefonije je na najnizem zamislivom nivou, jos uvek hiljade nas ima dvojnike i uzasno losu vezu, a oni se usudjuju da poskupljuju i to ni manje ni vise nego 300%!!! SRAM VAS BILO!!!

Mashinovodja

pre 15 godina

"...Ako je verovati obećanjima, višak novca od pretplate biće uložen u poboljšanje kvaliteta fiksne telefonije..."
Ja NIMALO ne verujem obećanjima Telekoma jer je dosadašnje duuuugogodišnje iskustvo pokazalo da do nekog poboljšanja kvaliteta vrednog pomena nije NIKAD došlo.
Šta se to promenilo u Telekomu ili državi Srbiji da bi ovaj put bio izuzetak?
Ne, kao i toliko puta dosad, samo su zagrabili koliko su procenili da mogu nekažnjeno i to je to.
A građani mogu da se za to vreme naslađuju našom "velikom pobedom na Kosovu".

vrlo vazno

pre 15 godina

Ratelovo obrazlozenje je totalno glupavo i nema veze sa realnoscu. S druge strane i povecane cene nece doneti povecanje kvaliteta.

Da li mislite da je pretplata od 1 evra bila realna i pokrivala troskove odrzavanja i izgradnje novih kapaciteta? Za te pare treba postaviti nove kablove i odrzavati postojece, odrzavati centrale i kupovati nove, uvoditi opticke kablove i digitalne sisteme prenosa,... Cak i cena od 3 evra nije ekonomska, primera radi u Nemackoj je pretplata kod telekoma 16,37 evra (ovo je pretplata za obican analogni telefon i nista vise - cak nema besplatnih impulsa)! Imajte u vidu da je tehnika kupljena u inostranstvu po visim cenema nego sto je kupuju tamnosnji telekomi (nije ista cena za 500 centrala i 10.000, da ne ulazim u price o provizijama nasih direktora). Kako onda mozete da ocekujete da Telekom ima mogucnost svakome od nas da ponudi kvalitetan telefon i ADSL?

Kad je uveden ADSL, brzine su bile minimalne, i jos uvek su. Pa zar neko ocekuje da se po ovim prastarim kablovima pusti brzi signal? Istovremeno je cena paprena - tu su nasli da se vade za minus koji imaju u telefoniji. Pokusaj zarade je bio i preko mobilne telefonije, ali je ulazak Telenora ublazio "dranje" korisnika.

Ne razumem zasto se kasni sa donosenjem propisa u oblasti koriscenja voip-a (mada rad bez regulative donosi pojedincima enormne zarade). Nadam se da ce internet preko mobilne i kablovske doprineti smanjenju racuna za telefon/internet mada sam uzasno besan kad pomislim kad je to jos moglo da se uradi.

dečkonja

pre 15 godina

citat: Telekom Srbija bilo je najuspešnije preduzeće u Srbiji u prošloj godini sa dobitkom od oko 11,6 milijardi dinara, objavljeno je u publikaciji „Biznis top 2007”.

i onda nam dižu cene, valjda im treba još para. Izašli novi modeli na sajmu u Parizu.

RATEL

pre 15 godina

Kada Vam ispadne čaša iz ruke i razbije se o pod, nemojte čistiti. Novonstali lom sjajno će se uklopiti sa predhodnim kršom koji niste sakupili. Tako ćete u doglednoj budućnosti postepeno dobiti odličan ambijent za stvaranje uslova za jednu dobru generalku, koja će nas odvesti u bolje stanje.

Zaki

pre 15 godina

Ratel pod hitno treba za zaposli nekog ekonomistu ili bar psihijatra, kako ne bi pisao ovakva kretenska obrazlozenja.
Nema tu ne samo nikave ekonomske logike, vec, kao neko rece, oni otkad postoje, vredjaju nas zdrav razum.
Vlada pod hitno treba da smeni G-ju ministarku Matic i odgovorne u Ratelu, kako njihove izjave ne bi brukale samu Vladu.
Ko je zavrsio Ekonomski fakultet, kad procita, obrazlozenje Ratela i vest o tome kako je Telekom Srbija najuspesnija firma u 2007. god., mora da se prekrsti i levom i desnom rukom !
O monopolu vezanom za internet usluge u Srbiji ne vredi ni govoriti.

svi (ni)su isti

pre 15 godina

Necu konkurenciju! Hocu stari, dobri monopol, uz niske cene! Ali sada smo izgleda dobili NOVI monopol, uz visoke cene! E, to onda nije nista. Mislim da ovi zuti, ili kakvi su vec, pricaju gluposti. Prvo uvedite konkurenciju, pa dopustite trzistu da samo regulise cene. Sad ste vestacki digli cene da konkurencija dodje, pa kad bude dosla opet cete davati subvencije Telekomu i konkurencija ce nestati, kao da je nije ni bilo! Raja ce onda ucutati i moci cete da je sisate do kraja sveta!

Duka

pre 15 godina

Ovo je prosto neverovatno :D
Oni podcenjuju našu inteligenciju a pri tome se i dobro zezaju.
Hej, monopolisti su od kada znam za sebe, uzimaju svu kintu a ADSL su jedva uveli i to onaj najgori i to samo zato što su ljudi shvatili da je to neophodno.
Ne može niko da me ubedi da taj famozni RATEL nije u dilu sa Telekomom (i Vladom koja bi trebala da služi nama).
A Telekom, ako ne može drugačije da razvije svoje poslovanje, nije zbog cena nego zbog lenjosti i sopstvene gluposti.
Konkurenciju je trebalo pustiti pre 100 godina, da vidiš kako bi se sada takmičili da nekako budu povoljniji.
Sve zajedno sa RATEL-om i Vladom, Telekom mogu da opišem u nekoliko reči ali ne bih sada da ne dođe do nekakve male dečice.

gradjanin

pre 15 godina

"Za liberalizaciju je neophodno napraviti regulativu, pravilnike i strategije".
A u medjuvremenu dok se to ne napravi i ne regulise, napraviti jos jednu u nizu velikih pljacki gradjana.

Aleksandar

pre 15 godina

1. Busacemo se jedno mesec dana, ali kao i uvek cene ce skociti he
2. Idemo ka "makedonskom sindromu" - koristicemo samo mobilne telefone.

Opet i opet ne mogu da se nacudim da zivim u zemlji gde cene skacu za 50% i vise. Zbog toga negde tamo napolju u normalnom svetu padaju Vlade
Nek poskupi cena impulsa i 200%, ali hocu KVALITET. Inace cekam adsl prikljucak 3 godine.

Srki

pre 15 godina

A zašto bi "Telekom" išta radio u smislu poboljšanja usluge kada znaju da su već dugo i da će još dugo biti monopolisti i u svakoj Vladi zaštićeni kao beli medvedi?
Neko od ovoga jako lepo živi i ne želi bilo šta da menja.
A glavni razlog za poskupljenje je to "da ga dugo nije bilo"?! E, neka sam i to čuo!

Rektor

pre 15 godina

CITAT : "Poskupljenje fiksne telefonije u RATEL-u obrazlažu željom da tržište u Srbiji postane poželjnije i da se na takvom tržištu pojavi konkurencija Telekomu Srbije."

Ja pocinjem da mislim da ljudi iz vlasti namerno lupe nesto ovakvo i onda sednu kuci sa drustvom piju pivo i zezaju se na racun onih (citaj: naroda) kojima su tu pricu prodali.

Nemoguce je da ozbiljno misle, samo je pitanje da li nam potcenjuju inteligenciju ili rade to iz zezanja. Ja zelim da verujem da se samo sjajno zabavljaju.

T8

pre 15 godina

Molim vas neka neko kaže ovima iz RATEL-a da prestanu da nas "štite" od monopola a ovi iz Vlade da prestanu da se "bore" protiv monopola jer koliko ja vidim što oni više pričaju o monopolu cene usluga i proizvoda idu na gore. Ja sam mislio da kad uvedeš konkurenciju cene padaju ali izgleda da sam pogrešio.
I još nešto, ko će da natera budućeg konkurenta da spusti cene ako ih lelekom drži na ovom nivou.

Primedb@

pre 15 godina

Koji idiotizam. Konkuraencija se ne prizeljkuje vec se pokusava neutralisati zakonskim sredstvima. Konkurencija smanjuje broj preplatnika i prihod

Srki

pre 15 godina

A zašto bi "Telekom" išta radio u smislu poboljšanja usluge kada znaju da su već dugo i da će još dugo biti monopolisti i u svakoj Vladi zaštićeni kao beli medvedi?
Neko od ovoga jako lepo živi i ne želi bilo šta da menja.
A glavni razlog za poskupljenje je to "da ga dugo nije bilo"?! E, neka sam i to čuo!

Rektor

pre 15 godina

CITAT : "Poskupljenje fiksne telefonije u RATEL-u obrazlažu željom da tržište u Srbiji postane poželjnije i da se na takvom tržištu pojavi konkurencija Telekomu Srbije."

Ja pocinjem da mislim da ljudi iz vlasti namerno lupe nesto ovakvo i onda sednu kuci sa drustvom piju pivo i zezaju se na racun onih (citaj: naroda) kojima su tu pricu prodali.

Nemoguce je da ozbiljno misle, samo je pitanje da li nam potcenjuju inteligenciju ili rade to iz zezanja. Ja zelim da verujem da se samo sjajno zabavljaju.

Zaki

pre 15 godina

Ratel pod hitno treba za zaposli nekog ekonomistu ili bar psihijatra, kako ne bi pisao ovakva kretenska obrazlozenja.
Nema tu ne samo nikave ekonomske logike, vec, kao neko rece, oni otkad postoje, vredjaju nas zdrav razum.
Vlada pod hitno treba da smeni G-ju ministarku Matic i odgovorne u Ratelu, kako njihove izjave ne bi brukale samu Vladu.
Ko je zavrsio Ekonomski fakultet, kad procita, obrazlozenje Ratela i vest o tome kako je Telekom Srbija najuspesnija firma u 2007. god., mora da se prekrsti i levom i desnom rukom !
O monopolu vezanom za internet usluge u Srbiji ne vredi ni govoriti.

T8

pre 15 godina

Molim vas neka neko kaže ovima iz RATEL-a da prestanu da nas "štite" od monopola a ovi iz Vlade da prestanu da se "bore" protiv monopola jer koliko ja vidim što oni više pričaju o monopolu cene usluga i proizvoda idu na gore. Ja sam mislio da kad uvedeš konkurenciju cene padaju ali izgleda da sam pogrešio.
I još nešto, ko će da natera budućeg konkurenta da spusti cene ako ih lelekom drži na ovom nivou.

dečkonja

pre 15 godina

citat: Telekom Srbija bilo je najuspešnije preduzeće u Srbiji u prošloj godini sa dobitkom od oko 11,6 milijardi dinara, objavljeno je u publikaciji „Biznis top 2007”.

i onda nam dižu cene, valjda im treba još para. Izašli novi modeli na sajmu u Parizu.

janbo

pre 15 godina

"U Ministarstvu za telekomunikacije i informatičko društvo ocenjuju da je poskupljenje u oblasti fiksne telefonije bilo neophodno jer ga dugo nije bilo." Tacno! A sta je sa skracivanjem vremena izmedju otkucaja impulsa. Zar to nije poskupljenje?

RATEL

pre 15 godina

Kada Vam ispadne čaša iz ruke i razbije se o pod, nemojte čistiti. Novonstali lom sjajno će se uklopiti sa predhodnim kršom koji niste sakupili. Tako ćete u doglednoj budućnosti postepeno dobiti odličan ambijent za stvaranje uslova za jednu dobru generalku, koja će nas odvesti u bolje stanje.

Duka

pre 15 godina

Ovo je prosto neverovatno :D
Oni podcenjuju našu inteligenciju a pri tome se i dobro zezaju.
Hej, monopolisti su od kada znam za sebe, uzimaju svu kintu a ADSL su jedva uveli i to onaj najgori i to samo zato što su ljudi shvatili da je to neophodno.
Ne može niko da me ubedi da taj famozni RATEL nije u dilu sa Telekomom (i Vladom koja bi trebala da služi nama).
A Telekom, ako ne može drugačije da razvije svoje poslovanje, nije zbog cena nego zbog lenjosti i sopstvene gluposti.
Konkurenciju je trebalo pustiti pre 100 godina, da vidiš kako bi se sada takmičili da nekako budu povoljniji.
Sve zajedno sa RATEL-om i Vladom, Telekom mogu da opišem u nekoliko reči ali ne bih sada da ne dođe do nekakve male dečice.

Aleksandar

pre 15 godina

1. Busacemo se jedno mesec dana, ali kao i uvek cene ce skociti he
2. Idemo ka "makedonskom sindromu" - koristicemo samo mobilne telefone.

Opet i opet ne mogu da se nacudim da zivim u zemlji gde cene skacu za 50% i vise. Zbog toga negde tamo napolju u normalnom svetu padaju Vlade
Nek poskupi cena impulsa i 200%, ali hocu KVALITET. Inace cekam adsl prikljucak 3 godine.

Primedb@

pre 15 godina

Koji idiotizam. Konkuraencija se ne prizeljkuje vec se pokusava neutralisati zakonskim sredstvima. Konkurencija smanjuje broj preplatnika i prihod

M

pre 15 godina

Ovo je najveci bezobrazluk koji je Telekom do sada uradio! Kako ih nije sramota da uopste poskupljuju i ovako nikakvu uslugu?!!!
Kvalitet fiksne telefonije je na najnizem zamislivom nivou, jos uvek hiljade nas ima dvojnike i uzasno losu vezu, a oni se usudjuju da poskupljuju i to ni manje ni vise nego 300%!!! SRAM VAS BILO!!!

gradjanin

pre 15 godina

"Za liberalizaciju je neophodno napraviti regulativu, pravilnike i strategije".
A u medjuvremenu dok se to ne napravi i ne regulise, napraviti jos jednu u nizu velikih pljacki gradjana.

dokle lazi prevare

pre 15 godina

sramota, zar ova vlada misli da smo mi KOMPLETNO IDIOTI, da ne vidimo njihove sramne i drske prevare, prevarili ste se, jeste da narod brzo zaboravlja (do sada se to pokazalo istinito) ali i zaboravnosti jednom dodje kraj

Bucko razmisljam

pre 15 godina

CITAT : "Poskupljenje fiksne telefonije u RATEL-u obrazlažu željom da tržište u Srbiji postane poželjnije i da se na takvom tržištu pojavi konkurencija Telekomu Srbije." PO OVOJ "LOGICI", jos smo JEFTINO PROSLI !!!

mica

pre 15 godina

Sve mimo bilo kakve logike...
dok u celom svetu cene za fiksnu telefoniju padaju do te mere da su gotovo besplatne kod nas opet rastu(zbog konkurentnosti)...
Jos se mi zavaravamo....
Komunjare nam jos uvek rezu kapu

paralela

pre 15 godina

Ne treba zaboraviti da je Milošević izgubio vlast na ekonomiji, monopolima, omogućavanja nesrazmernog bogaćenja ljudima bliskim vlasti, ljudima iznad zakona i ismevanjem inteligencije sopstvenog naroda...

Mashinovodja

pre 15 godina

"...Ako je verovati obećanjima, višak novca od pretplate biće uložen u poboljšanje kvaliteta fiksne telefonije..."
Ja NIMALO ne verujem obećanjima Telekoma jer je dosadašnje duuuugogodišnje iskustvo pokazalo da do nekog poboljšanja kvaliteta vrednog pomena nije NIKAD došlo.
Šta se to promenilo u Telekomu ili državi Srbiji da bi ovaj put bio izuzetak?
Ne, kao i toliko puta dosad, samo su zagrabili koliko su procenili da mogu nekažnjeno i to je to.
A građani mogu da se za to vreme naslađuju našom "velikom pobedom na Kosovu".

SVD

pre 15 godina

Prava logika je da se u nešto investira da bi se poboljšao kvalitet, pa tek onda razgovara o povećanju cene. Ovako obrazloženo je za mene prava pljačka. Ne postoji nikakav vremenski limit kada treba da se napravi to najavljeno poboljšanje kvaliteta usluga, pa će se skupljene pare kao uvek ranije podeliti na "hitnije" troškove. Što se tiče dolazeće konkurencije, ima li smisla praviti toj konkurenciji veliki kišobran za zaštitu njihove cene ili ih treba pustiti da daju svoju najnižu ponudu, za dobrobit potrošača. Mislim da je celo ovo poskupljenje pripremljeno i obrazloženo na vrlo loš način.

Sladjana

pre 15 godina

Moj broj je još uvek dvojnik! Naravno da nam vređaju inteligenciju! Vlada Republike Srbije je osnivač javnih preduzeća, pa tako i Telekoma. Drugim rečima, cene su povećane uz saglasnost osnivača, a zarade direktora (čitajte stranačkih plaćenika postavljenih na tim mestima) isto imaju blagoslov Vlade. Imaju mehanizme da zamrznu plate a nemaju da zamrznu cene?! Kakvi dramoseri i mudroseri!!!

komshija

pre 15 godina

Otkad je uvođena konkurencija na telefoniju u Kosovu svakog meseca imamo jeftiniju telefoniju. I za ovakve stvari drago mi je što nismo više zajedno.

svi (ni)su isti

pre 15 godina

Necu konkurenciju! Hocu stari, dobri monopol, uz niske cene! Ali sada smo izgleda dobili NOVI monopol, uz visoke cene! E, to onda nije nista. Mislim da ovi zuti, ili kakvi su vec, pricaju gluposti. Prvo uvedite konkurenciju, pa dopustite trzistu da samo regulise cene. Sad ste vestacki digli cene da konkurencija dodje, pa kad bude dosla opet cete davati subvencije Telekomu i konkurencija ce nestati, kao da je nije ni bilo! Raja ce onda ucutati i moci cete da je sisate do kraja sveta!

Marko

pre 15 godina

Konkurencija znaci da je pretplata za Alice BOX u Francuskoj oko 30eur, a to ukljucuje besplatne razgovore u okviru zemlje, pozive ka mobilnoj telefoniji po ceni od oko 14-15 din po minutu, besplatne medjunarodne pozive ka svim bitnim zemljama u svetu, TV sa pomalo budjavim izborom programa, internet od oko 20Mbit/s i WiFi ruter... Orange koji je zapravo Telecom France ima slicnu, nesto skuplju ponudu...
Kod nas sve mora da bude skuplje i nekvalitetnije, mozda placamo penale za neefikasnost?

Marko Radosavljevi

pre 15 godina

Ovo je van svake pameti, isto kao i poskupljenje gasa!

Pa konkurencija i sluzi da cene nebi rasle po samovolji monopolista!!! Jel ovo nasa vlada krenula po Americanskom sistemu:"bombardujemo vas da vas oslobodimo" i slicne nebuloze. Lepo ne mogu da verujem.

StriderBG

pre 15 godina

Čekajte, u istom danu imamo ovu vest i vest da je Telekom najprofitabilnija firma u Srbiji. Znači, niko neće da dođe i otme deo tržišta najprofitabilnijoj firmi sve dok se ne povećaju cene usluga? Dvanaest ekonomskih fakulteta da završim, ova logika mi neće biti jasna.

vrlo vazno

pre 15 godina

Ratelovo obrazlozenje je totalno glupavo i nema veze sa realnoscu. S druge strane i povecane cene nece doneti povecanje kvaliteta.

Da li mislite da je pretplata od 1 evra bila realna i pokrivala troskove odrzavanja i izgradnje novih kapaciteta? Za te pare treba postaviti nove kablove i odrzavati postojece, odrzavati centrale i kupovati nove, uvoditi opticke kablove i digitalne sisteme prenosa,... Cak i cena od 3 evra nije ekonomska, primera radi u Nemackoj je pretplata kod telekoma 16,37 evra (ovo je pretplata za obican analogni telefon i nista vise - cak nema besplatnih impulsa)! Imajte u vidu da je tehnika kupljena u inostranstvu po visim cenema nego sto je kupuju tamnosnji telekomi (nije ista cena za 500 centrala i 10.000, da ne ulazim u price o provizijama nasih direktora). Kako onda mozete da ocekujete da Telekom ima mogucnost svakome od nas da ponudi kvalitetan telefon i ADSL?

Kad je uveden ADSL, brzine su bile minimalne, i jos uvek su. Pa zar neko ocekuje da se po ovim prastarim kablovima pusti brzi signal? Istovremeno je cena paprena - tu su nasli da se vade za minus koji imaju u telefoniji. Pokusaj zarade je bio i preko mobilne telefonije, ali je ulazak Telenora ublazio "dranje" korisnika.

Ne razumem zasto se kasni sa donosenjem propisa u oblasti koriscenja voip-a (mada rad bez regulative donosi pojedincima enormne zarade). Nadam se da ce internet preko mobilne i kablovske doprineti smanjenju racuna za telefon/internet mada sam uzasno besan kad pomislim kad je to jos moglo da se uradi.

rate(l)

pre 15 godina

Ovakvo obrazloženje je uvreda nas građana! Zar misle gospoda da smo toliko glupi da verujemo u takve laži? Još će nas ubeđivati da su poskupljenja za dobrobit građana, nije nego!

baki

pre 15 godina

ma podigli ste cene da popunite budzet posto nista ne radi, a za ovih 8 godina sve sto valja je prodano pa nemate vise sta. neka vas je sramota.

F. P.

pre 15 godina

Uskoro ce, neminovno, sve vise ljudi poceti da postavlja jedno sustinsko pitanje: U CIJU KORIST PRIVATIZACIJA? Da li u korist gradjana Srbije, odn. drustva kao celine, ili, pak, u korist vlasnika kapitala, bez obzira na nacionalnu obojenost? Da li drzava treba da dize cene i monopole u nebesa da bi neko dosao sa krupnim kapitalom i privatizovao drzavnu imovinu, te imao fantastican profit od kupljene kompanije, odn. biznisa? I pri tom, kao na primer u tekstilnoj industriji, dobio jos novcanu nagradu (iz drzavnog budzeta) za svakog zaposlenog radnika, dajuci pri tom, zaposlenim radnicima minimalac (12-13000 dinara). E, sad, odakle ti ljudi, "srecno novozaposleni" da placaju telefon, gas, hranu, minuse, kredite, kamate. Vracamo li se mi to u neku vrstu feudalizma?

Igor-VELES-MKD

pre 15 godina

U MKD nema drzavni telekom.Konkurencija je velika,nema monopol na fiksnu telefoniju.Ima nekoliko operatora.COSMOFON nudi bezzicanu fiksnu telefoniju .Kupite telefon i za nekoliko minuta vec imate telefonsku liniju.Radi na princip mobilne telefonije,ima i drugih operatora.Unutar mreze razgovor je besplatan.

ip

pre 15 godina

Svaki dan su obrazloženja sve gluplja i tuplja. Poskupeti nešto, da bi došla konkurencija i da bi to posle bilo jeftinije je čist idijotizam. Ali ako je Telekom monopolista, ovakvim poskupljenjem on diže svoju cenu,odnosno kako bi vredeo više kad se proda. Ako žele da imaju konkurenciju dovljno je doneti zakon koji se može prilagoditi u praksi. Cene će se onda kreirati po sistemu usluga koje želimo da koristimo. Ovako ja plaćam 74din + indentifikaciju 74 (što ima većina koja poseduje digitalni priključak), neka dignu taj fiksni deo za 100% ali onda da i dobijemo ostale usluge koje ne bi plaćali zasebno. Tu vidimo kako jedan monopolista raspolaže resursima,on naplaćuje i usluge koje ga nekoštaju ništa. Pa se postavlja pitanje da li je to samo 74, ako neko koristi još koju uslugu poput indentifikacije poziva, pa još ako uzme i poziv na čekanju vidi se da je ta cifra dosta veće. A sad ko je njima kriv što nisu izvršili digitalizaciju centrala. Da napomenemo da se usput hvale, profitom i da su oni u ovom regionu lider u fiksnoj i mobilnoj telefoniji.A kako se obračunavaju impulsi,o tome nevredi ni pričati, tu ih niko i onako ne kontroliše, a RATEL kojem bi to prevashodno bio posao on se bavi poskupljenjem. Zato ovaj RATEL treba zabranit, ili članove smeniti, njihov prevashodni posao bi trebao da bude u donšenju predloga za poboljšenje svih usluga koje se ogledaju u tom polju telekomunikacija i radio difuzije. Mi vidimo da se po tom pitanju ništa neradi,čak i neke usluge gube na kvalitetu a cene rastu (kablovska tv).
Komunikacija između ljudi je nešto što je socialjna priroda čoveka, tako da je telefon primarna stvar pa čak i jedna od osnovnih poterba čoveka. Ako treba da se služimo dimnim signalima,i rznoraznim drugim tehniškim praistoriskim sredstvima ona ja više nema šta da dodam.

darko

pre 15 godina

Uh, uplašio sam se u prvom momentu da je samo meni vrlo čudan komentar RATELa da mora da poskupi da bi privukao strane kompanije pa onda valjda da bude jeftinije ?
Ne moramo previše lupati glavu nego pogledajmo :
1. Šta je donela konkurencija kod nas, recimo u mobilnoj telefoniji.
2. Cene u okruženju mogu biti parametar samo ako je njihov sistem uspešan a korisnici zadovoljni i vrlo važno - ako se uzme u obzir i plata u recimo Hrvatskoj u odnosu na našu
3.Ne možete da zamislite da Dojče telekom uvodi telefon u Bogatić i sl., ni ne trebate, eto to nek radi državna kompanija, da razvija nerazvijene krajeve, ali ne vidim razlog da nas 3 miliona plaćamo 3 puta skuplje i nekvalitetnije telefoniranje zbog 100000 ljudi po malim mestioma i selima.
Taj me pristup podseća na jadikovanje nekih penzionera za 90-im godinama kada im je penzija bila 3-5 maraka i to dana kada je prime ali su i radnici imali isto toliko i to je bilo Ok.
4. Ako mora da sve poskupi u Telekomu , ajde stvarno da vidimo koga to Telekom i sa koliko para sponzoriše (našim parama)

Goran

pre 15 godina

A onda ce na kraju godine biti proglasenje najuspesnijih preduzeca i najboljih menadzera, i sve ide Telekomu, Jugopetrolu, EPS-u i sve jos sa dodeljivanjem nagrada u ambijentu 22. veka. A ovamo, ako hoces novu fiksnu liniju smao te otkace bez objasnjenja, pa ti se jave kroz jedno 2 godine i kazu da sad moze, a ti do tada promenio 1000 namera i planova u zivotu, pa ti vise i ne treba. Ali zato kod prvog komsije isto to sve sve moze, i to odmah - pogadjate: preko veze. E ljudi, preko veze!?! Devedesete u monopolistickim firmama nikad nisu ni prestale.

Aster Blistok

pre 15 godina

Ova izjava bi se morala protumaciti kao glupost sa predoumisljajem.
Izgleda da nisu bas najbolje shvatili sto to znaci konkurencija.

vegetarijanac

pre 15 godina

a do pre neki dan je svuda bilo da je telekom najviše zaradio. malo li je? posle svih zaustavljanja razvoja interneta, još i ovo. nadam se da će neko najzad ispitati poslovanje ove kompanije, jer ove stvari su suprotne od interesa građana i države.

tomkarlo

pre 15 godina

Hteo bih da zamislite kako Dojče telekom ili SBB nakon potpune liberalizacije telekomunikacionog tržišta u Srbiji kreću sa pružanjem usluga u Belotiću (selo u Mačvi) ili Mrčajevcima, ili Belom Blatu, ili Vražogrncima, ili u Zaovimama, ili u hiljadama sela koja nemaju sada "dostojanstvene" usluge.
Ja ne mogu to da zamislim.
Jasno je da će svi novi provajderi potrčati na Novi Beograd i sl. a ne tamo gde i sada nema ili ima slabih telekomunikacionih usluga.
Lepa je liberalizacija ali od nje će koristi imati oni koji i sada imaju sve usluge, ali mi koji to nemamo od nje koristi nećemo imati još dugo, dugo vremena.

Kvazimodo Sorabius

pre 15 godina

Ranije, makar kako ko zvao "ona" vremena, bar se znalo napisati pitko obrazloženje za pljačke. Ovi sada izazivaju prezir zdravog razuma!!! Trebalo bi da vrate diplome i njihovi profesori, nisu ih naučili osnovnom pojmu CENA: vrednost neke robe se utvrđuje po osnovu imputa, a ne po osnovu OSVRTA "po okruženju"! Ili, profesori, da kolektivno izađu na ulice protivu svojih neukih učenika?

Albertigno

pre 15 godina

Svi koji su prokomentarisali ovaj clanak o poskupljenju su donekle u pravu. u pravu su oni koji tvrde da su cene nize nego u okruzenju, a u pravu su i oni koji tvrde da su cene (kod nas) iovako previsoke.

Radi se o tome da svi pokusavaju da dostignu evropski nivo cena proizvoda i usluga, ali, naravno, nekim cudom plate stagniraju! plate nikako da se sustignu sa trendom rasta cena proizvoda i usluga. kada bi i plate (pa makar) linearno pratile sve ostalo, mozda bi cela ova tranzicija bila podnosljivija.

Na zalost, niko od "glavesina" se nije dosetio, pa da kaze "jeste, zelimo u Evropu, moramo se uskladiti sa Evropom i sa njenim trzistem (pa i cenama), ali ne smemo dozvoliti da narod to oseti na svojim ledjima, jer nas, politicare, poslanike i ostale sa platama od preko 120.000 dinara mesecno to svakako ne dotice..." TO je zalosno!

Sad bi bilo pametno, razumno i da se ne lazemo odlican PR, kada bi minimalnu cenu rada podigli sa sadasnjih 73 dinara (skoro kao bazna pretplata za telefon) na nekih 195 (iducemesecna bazna pretplata na telefon). :)

Ali, boze sacuvaj da neko misli na malog coveka!

Jovan

pre 15 godina

Ne treba monopolisti dopustiti da podigne cene samo zato što je on tako odlučio. Ne treba dopustiti RATEL-u i političarima da svojim ciničnim opaskama tako blatantno štite monopolistu i njegove interese. Tema ne bi trebalo da bude povećanje cena, već konačno ukidanje statusa monopoliste. To je trebalo da se dogodi još 2005. godine. Ali to nekom u vlasti nije odgovaralo. Sada je pravi trenutak da se monopolista razvlasti jednom za svagda. Na cinizam, bezobrazluk i pohlepu valja odgovoriti medijskim kontranapadom javnosti, a ne jadikovkama.

Aleksandar

pre 15 godina

Mnogi misle da su ovakve izjave plod sale. Ne, nisu, to su stvarna razmisljanja i ubedjenja kao plod opstih i strucnih znanja.

strumfeta

pre 15 godina

Trenutno se na web-stranici Telekoma ne moze saznati ni cena, a kamoli duzina trajanja impulsa. Istovremeno se na web-stranici nemackog Telekoma, i pored svemirskih usluga (pola nisam razumela, maltene i TV nude) odmah sazna da MINUT u osnovnom paketu u najprometnijim satima kosta 4 centa, a pretplata izmedju 16 i 26 evra.

Redakciju bih zamolila da se ne ponasa kao da je trgovac i da cene predstavlja TRANSPARENTNO, tj. po minutu i SA PDV-om.

Ranko

pre 15 godina

А да неће вишак нашег новца уложити опет у неку "СУПЕР" инвестицији, као кад су ономад куповали Телеком Српске?

Vetmedic

pre 15 godina

Citat "Ako je verovati obećanjima, višak novca od pretplate biće uložen u poboljšanje kvaliteta fiksne telefonije." Juce je obljavljeno da je Telekom najprofitabilnije preduzece u Srbiji.
Po mojoj logici deo tog profita, koje su verovatno isli u nekije dzepove, trebali su uloziti u razvoj.
Mozda ja se nerazumem u ove stvari, jer izgleda da kod nas prvo treba napuniti dzepove, pa povecati cene, pa tek onda iz tih ekstra profita mozda i nesto uloziti u razvoj.
Zao mi je ali izgleda da sam ja sa druge planete, pa zato ne razumem desavanja kod nas ...

Dragan Stankovic

pre 15 godina

Krajni rezultat ce biti da su cene poskupele, privatizacija Telekoma Srbije ce biti odlozena po stoti put ("nije jos vreme"), a potrebna regulativa za otvaranje trzista telekomunikacija nece biti usvojena ("nisu se stekli uslovi").

Jedini dobitnik je (opet) samo Telekom Srbije

ovca

pre 15 godina

posto je ovaj tekst konfuzan, rekoh da pogledam kako to izgleda u Hrvatskoj, T-com, tamo postoje mnoge opcije I dodaci… kao kod nas na Mobilnim mrezama. Sve je preracunato u dinarima, kurs sam koristio 1evro=7,15kune I 83dinara =1evro

Postoje razne tarife, recimo da su zanimljive ove Super150, gde je pretplata 1100din I dolazi 150min I sve ostale usluge(poziv na cekanju, konferencijska veza, identifikacija broja, isl) A postoji I Super60 gde dolazi 60min, ali nema sve dodatne usluge, a pretplata je 850din. Minut poziva je 3,25din u skupoj I 1,62din u jeftinoj tarifi. Ali tamo je sve 1 zona.

Ali tamo postoji caka sto postoje tarifni dodaci kao npr

Za 175din tarifnog dodatka mozete neograniceno razgovarati nedeljom, u okviru T-com-a

Za 350din mozete besplatno razgovarati u okviru T-com-a svakog dana izmedju 19-07 I nedeljom uz uspostavu veze od 3.25din

mozete da kupite razgovore sa inostranstvom za 300dinara dobijate 40minuta ka Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori, SAD-u, Kanadi, Australiji ili Švicarskoj ili 7,5din po minutu a ka zemljama EU za 300din dobijate 50min ili 6din po minutu.

Znaci manje vise su iste cene, ali smo sto su u Hrvatskoj 2-3 puta vece plate.

Satir

pre 15 godina

Čitam ove izjave RATEL-a i iskreno glava me zabole!
Da li je zaista neko smeo dati taku izjavu za javnost!?
Sve, sve, ali neki red mora postojati a ne nepismene i neuke na javne funkcije i .....
Neizbežen zaključak je da se u Telekomunikacijama pare ne mogu drugačije zaraditi, pa podizanjem cena Telekom otvara oči svetskoj javnosti kako profitirati. sve ovo je jadno i žalosno, čitam ostale komentara koji ulivaju malo nade da zdravog razuma ipak ima ali na pogrešnim mestima nažalost.

Mr.No.

pre 15 godina

Oni procitali u stampi da je u Srbiji veliki broj nepismenih i polupismenih ,pa odma pomislili da su oni pismeni i pametni.Zato odma poskupeli sve od 60%pa Bogami i do 100%.A sada nastupa period inflacije nezaustavljive. Ali eto oni koi misle da su pametni i pismeni nisu na to racunali. Zeznuli sami sebe.

Amos

pre 15 godina

A gde je RATEL zaboravio onu pricu o tome kako ce 'kao u okruzenju' drasticno poskupiti lokalni pozivi i drasticno pojeftiniti medjunarodni?
Svela se prica samo na poskupljenje lokalnih poziva, a medjunarodne pojela maca?
Ili su jednostavno hteli da vide sta ce javnost reci? Javnost je naravno kratkog pamcenja da bi o tome razmisljala - u sta se nasa vlast ponovo uverila.

Milan

pre 15 godina

Pod hitno treba sprovesti liberalizaciju trzista! U suprotnom ja kao posteni korisnik cu biti primoran da zavrljacim fiksni telefon u kontejner! Hvala sto mi omogucavate da kazem sta mislim.

Mile

pre 15 godina

Pre neki dan je predsednik Vlade izjavio da Vlada ne moze da utice na cenu fiksne telefonije jer nema vecinski kontrolni paket. Ako je tako, onda nema valjanog opravdanja sto se ne uvode novi operateri. Osim da oni koji sada imaju vecinski kontrolni paket placaju debele provizije sadasnjoj vlasti, a i svakoj prethodnoj, da tako i ostane.

vrlo vazno

pre 15 godina

Ratelovo obrazlozenje je totalno glupavo i nema veze sa realnoscu. S druge strane i povecane cene nece doneti povecanje kvaliteta.

Da li mislite da je pretplata od 1 evra bila realna i pokrivala troskove odrzavanja i izgradnje novih kapaciteta? Za te pare treba postaviti nove kablove i odrzavati postojece, odrzavati centrale i kupovati nove, uvoditi opticke kablove i digitalne sisteme prenosa,... Cak i cena od 3 evra nije ekonomska, primera radi u Nemackoj je pretplata kod telekoma 16,37 evra (ovo je pretplata za obican analogni telefon i nista vise - cak nema besplatnih impulsa)! Imajte u vidu da je tehnika kupljena u inostranstvu po visim cenema nego sto je kupuju tamnosnji telekomi (nije ista cena za 500 centrala i 10.000, da ne ulazim u price o provizijama nasih direktora). Kako onda mozete da ocekujete da Telekom ima mogucnost svakome od nas da ponudi kvalitetan telefon i ADSL?

Kad je uveden ADSL, brzine su bile minimalne, i jos uvek su. Pa zar neko ocekuje da se po ovim prastarim kablovima pusti brzi signal? Istovremeno je cena paprena - tu su nasli da se vade za minus koji imaju u telefoniji. Pokusaj zarade je bio i preko mobilne telefonije, ali je ulazak Telenora ublazio "dranje" korisnika.

Ne razumem zasto se kasni sa donosenjem propisa u oblasti koriscenja voip-a (mada rad bez regulative donosi pojedincima enormne zarade). Nadam se da ce internet preko mobilne i kablovske doprineti smanjenju racuna za telefon/internet mada sam uzasno besan kad pomislim kad je to jos moglo da se uradi.

Srki

pre 15 godina

A zašto bi "Telekom" išta radio u smislu poboljšanja usluge kada znaju da su već dugo i da će još dugo biti monopolisti i u svakoj Vladi zaštićeni kao beli medvedi?
Neko od ovoga jako lepo živi i ne želi bilo šta da menja.
A glavni razlog za poskupljenje je to "da ga dugo nije bilo"?! E, neka sam i to čuo!

Rektor

pre 15 godina

CITAT : "Poskupljenje fiksne telefonije u RATEL-u obrazlažu željom da tržište u Srbiji postane poželjnije i da se na takvom tržištu pojavi konkurencija Telekomu Srbije."

Ja pocinjem da mislim da ljudi iz vlasti namerno lupe nesto ovakvo i onda sednu kuci sa drustvom piju pivo i zezaju se na racun onih (citaj: naroda) kojima su tu pricu prodali.

Nemoguce je da ozbiljno misle, samo je pitanje da li nam potcenjuju inteligenciju ili rade to iz zezanja. Ja zelim da verujem da se samo sjajno zabavljaju.

komshija

pre 15 godina

Otkad je uvođena konkurencija na telefoniju u Kosovu svakog meseca imamo jeftiniju telefoniju. I za ovakve stvari drago mi je što nismo više zajedno.

Aleksandar

pre 15 godina

1. Busacemo se jedno mesec dana, ali kao i uvek cene ce skociti he
2. Idemo ka "makedonskom sindromu" - koristicemo samo mobilne telefone.

Opet i opet ne mogu da se nacudim da zivim u zemlji gde cene skacu za 50% i vise. Zbog toga negde tamo napolju u normalnom svetu padaju Vlade
Nek poskupi cena impulsa i 200%, ali hocu KVALITET. Inace cekam adsl prikljucak 3 godine.

gradjanin

pre 15 godina

"Za liberalizaciju je neophodno napraviti regulativu, pravilnike i strategije".
A u medjuvremenu dok se to ne napravi i ne regulise, napraviti jos jednu u nizu velikih pljacki gradjana.

Duka

pre 15 godina

Ovo je prosto neverovatno :D
Oni podcenjuju našu inteligenciju a pri tome se i dobro zezaju.
Hej, monopolisti su od kada znam za sebe, uzimaju svu kintu a ADSL su jedva uveli i to onaj najgori i to samo zato što su ljudi shvatili da je to neophodno.
Ne može niko da me ubedi da taj famozni RATEL nije u dilu sa Telekomom (i Vladom koja bi trebala da služi nama).
A Telekom, ako ne može drugačije da razvije svoje poslovanje, nije zbog cena nego zbog lenjosti i sopstvene gluposti.
Konkurenciju je trebalo pustiti pre 100 godina, da vidiš kako bi se sada takmičili da nekako budu povoljniji.
Sve zajedno sa RATEL-om i Vladom, Telekom mogu da opišem u nekoliko reči ali ne bih sada da ne dođe do nekakve male dečice.

svi (ni)su isti

pre 15 godina

Necu konkurenciju! Hocu stari, dobri monopol, uz niske cene! Ali sada smo izgleda dobili NOVI monopol, uz visoke cene! E, to onda nije nista. Mislim da ovi zuti, ili kakvi su vec, pricaju gluposti. Prvo uvedite konkurenciju, pa dopustite trzistu da samo regulise cene. Sad ste vestacki digli cene da konkurencija dodje, pa kad bude dosla opet cete davati subvencije Telekomu i konkurencija ce nestati, kao da je nije ni bilo! Raja ce onda ucutati i moci cete da je sisate do kraja sveta!

dečkonja

pre 15 godina

citat: Telekom Srbija bilo je najuspešnije preduzeće u Srbiji u prošloj godini sa dobitkom od oko 11,6 milijardi dinara, objavljeno je u publikaciji „Biznis top 2007”.

i onda nam dižu cene, valjda im treba još para. Izašli novi modeli na sajmu u Parizu.

RATEL

pre 15 godina

Kada Vam ispadne čaša iz ruke i razbije se o pod, nemojte čistiti. Novonstali lom sjajno će se uklopiti sa predhodnim kršom koji niste sakupili. Tako ćete u doglednoj budućnosti postepeno dobiti odličan ambijent za stvaranje uslova za jednu dobru generalku, koja će nas odvesti u bolje stanje.

M

pre 15 godina

Ovo je najveci bezobrazluk koji je Telekom do sada uradio! Kako ih nije sramota da uopste poskupljuju i ovako nikakvu uslugu?!!!
Kvalitet fiksne telefonije je na najnizem zamislivom nivou, jos uvek hiljade nas ima dvojnike i uzasno losu vezu, a oni se usudjuju da poskupljuju i to ni manje ni vise nego 300%!!! SRAM VAS BILO!!!

Mashinovodja

pre 15 godina

"...Ako je verovati obećanjima, višak novca od pretplate biće uložen u poboljšanje kvaliteta fiksne telefonije..."
Ja NIMALO ne verujem obećanjima Telekoma jer je dosadašnje duuuugogodišnje iskustvo pokazalo da do nekog poboljšanja kvaliteta vrednog pomena nije NIKAD došlo.
Šta se to promenilo u Telekomu ili državi Srbiji da bi ovaj put bio izuzetak?
Ne, kao i toliko puta dosad, samo su zagrabili koliko su procenili da mogu nekažnjeno i to je to.
A građani mogu da se za to vreme naslađuju našom "velikom pobedom na Kosovu".

mica

pre 15 godina

Sve mimo bilo kakve logike...
dok u celom svetu cene za fiksnu telefoniju padaju do te mere da su gotovo besplatne kod nas opet rastu(zbog konkurentnosti)...
Jos se mi zavaravamo....
Komunjare nam jos uvek rezu kapu

paralela

pre 15 godina

Ne treba zaboraviti da je Milošević izgubio vlast na ekonomiji, monopolima, omogućavanja nesrazmernog bogaćenja ljudima bliskim vlasti, ljudima iznad zakona i ismevanjem inteligencije sopstvenog naroda...

Sladjana

pre 15 godina

Moj broj je još uvek dvojnik! Naravno da nam vređaju inteligenciju! Vlada Republike Srbije je osnivač javnih preduzeća, pa tako i Telekoma. Drugim rečima, cene su povećane uz saglasnost osnivača, a zarade direktora (čitajte stranačkih plaćenika postavljenih na tim mestima) isto imaju blagoslov Vlade. Imaju mehanizme da zamrznu plate a nemaju da zamrznu cene?! Kakvi dramoseri i mudroseri!!!

vegetarijanac

pre 15 godina

a do pre neki dan je svuda bilo da je telekom najviše zaradio. malo li je? posle svih zaustavljanja razvoja interneta, još i ovo. nadam se da će neko najzad ispitati poslovanje ove kompanije, jer ove stvari su suprotne od interesa građana i države.

darko

pre 15 godina

Uh, uplašio sam se u prvom momentu da je samo meni vrlo čudan komentar RATELa da mora da poskupi da bi privukao strane kompanije pa onda valjda da bude jeftinije ?
Ne moramo previše lupati glavu nego pogledajmo :
1. Šta je donela konkurencija kod nas, recimo u mobilnoj telefoniji.
2. Cene u okruženju mogu biti parametar samo ako je njihov sistem uspešan a korisnici zadovoljni i vrlo važno - ako se uzme u obzir i plata u recimo Hrvatskoj u odnosu na našu
3.Ne možete da zamislite da Dojče telekom uvodi telefon u Bogatić i sl., ni ne trebate, eto to nek radi državna kompanija, da razvija nerazvijene krajeve, ali ne vidim razlog da nas 3 miliona plaćamo 3 puta skuplje i nekvalitetnije telefoniranje zbog 100000 ljudi po malim mestioma i selima.
Taj me pristup podseća na jadikovanje nekih penzionera za 90-im godinama kada im je penzija bila 3-5 maraka i to dana kada je prime ali su i radnici imali isto toliko i to je bilo Ok.
4. Ako mora da sve poskupi u Telekomu , ajde stvarno da vidimo koga to Telekom i sa koliko para sponzoriše (našim parama)

Primedb@

pre 15 godina

Koji idiotizam. Konkuraencija se ne prizeljkuje vec se pokusava neutralisati zakonskim sredstvima. Konkurencija smanjuje broj preplatnika i prihod

T8

pre 15 godina

Molim vas neka neko kaže ovima iz RATEL-a da prestanu da nas "štite" od monopola a ovi iz Vlade da prestanu da se "bore" protiv monopola jer koliko ja vidim što oni više pričaju o monopolu cene usluga i proizvoda idu na gore. Ja sam mislio da kad uvedeš konkurenciju cene padaju ali izgleda da sam pogrešio.
I još nešto, ko će da natera budućeg konkurenta da spusti cene ako ih lelekom drži na ovom nivou.

Zaki

pre 15 godina

Ratel pod hitno treba za zaposli nekog ekonomistu ili bar psihijatra, kako ne bi pisao ovakva kretenska obrazlozenja.
Nema tu ne samo nikave ekonomske logike, vec, kao neko rece, oni otkad postoje, vredjaju nas zdrav razum.
Vlada pod hitno treba da smeni G-ju ministarku Matic i odgovorne u Ratelu, kako njihove izjave ne bi brukale samu Vladu.
Ko je zavrsio Ekonomski fakultet, kad procita, obrazlozenje Ratela i vest o tome kako je Telekom Srbija najuspesnija firma u 2007. god., mora da se prekrsti i levom i desnom rukom !
O monopolu vezanom za internet usluge u Srbiji ne vredi ni govoriti.

SVD

pre 15 godina

Prava logika je da se u nešto investira da bi se poboljšao kvalitet, pa tek onda razgovara o povećanju cene. Ovako obrazloženo je za mene prava pljačka. Ne postoji nikakav vremenski limit kada treba da se napravi to najavljeno poboljšanje kvaliteta usluga, pa će se skupljene pare kao uvek ranije podeliti na "hitnije" troškove. Što se tiče dolazeće konkurencije, ima li smisla praviti toj konkurenciji veliki kišobran za zaštitu njihove cene ili ih treba pustiti da daju svoju najnižu ponudu, za dobrobit potrošača. Mislim da je celo ovo poskupljenje pripremljeno i obrazloženo na vrlo loš način.

Bucko razmisljam

pre 15 godina

CITAT : "Poskupljenje fiksne telefonije u RATEL-u obrazlažu željom da tržište u Srbiji postane poželjnije i da se na takvom tržištu pojavi konkurencija Telekomu Srbije." PO OVOJ "LOGICI", jos smo JEFTINO PROSLI !!!

dokle lazi prevare

pre 15 godina

sramota, zar ova vlada misli da smo mi KOMPLETNO IDIOTI, da ne vidimo njihove sramne i drske prevare, prevarili ste se, jeste da narod brzo zaboravlja (do sada se to pokazalo istinito) ali i zaboravnosti jednom dodje kraj

Marko

pre 15 godina

Konkurencija znaci da je pretplata za Alice BOX u Francuskoj oko 30eur, a to ukljucuje besplatne razgovore u okviru zemlje, pozive ka mobilnoj telefoniji po ceni od oko 14-15 din po minutu, besplatne medjunarodne pozive ka svim bitnim zemljama u svetu, TV sa pomalo budjavim izborom programa, internet od oko 20Mbit/s i WiFi ruter... Orange koji je zapravo Telecom France ima slicnu, nesto skuplju ponudu...
Kod nas sve mora da bude skuplje i nekvalitetnije, mozda placamo penale za neefikasnost?

janbo

pre 15 godina

"U Ministarstvu za telekomunikacije i informatičko društvo ocenjuju da je poskupljenje u oblasti fiksne telefonije bilo neophodno jer ga dugo nije bilo." Tacno! A sta je sa skracivanjem vremena izmedju otkucaja impulsa. Zar to nije poskupljenje?

rate(l)

pre 15 godina

Ovakvo obrazloženje je uvreda nas građana! Zar misle gospoda da smo toliko glupi da verujemo u takve laži? Još će nas ubeđivati da su poskupljenja za dobrobit građana, nije nego!

ip

pre 15 godina

Svaki dan su obrazloženja sve gluplja i tuplja. Poskupeti nešto, da bi došla konkurencija i da bi to posle bilo jeftinije je čist idijotizam. Ali ako je Telekom monopolista, ovakvim poskupljenjem on diže svoju cenu,odnosno kako bi vredeo više kad se proda. Ako žele da imaju konkurenciju dovljno je doneti zakon koji se može prilagoditi u praksi. Cene će se onda kreirati po sistemu usluga koje želimo da koristimo. Ovako ja plaćam 74din + indentifikaciju 74 (što ima većina koja poseduje digitalni priključak), neka dignu taj fiksni deo za 100% ali onda da i dobijemo ostale usluge koje ne bi plaćali zasebno. Tu vidimo kako jedan monopolista raspolaže resursima,on naplaćuje i usluge koje ga nekoštaju ništa. Pa se postavlja pitanje da li je to samo 74, ako neko koristi još koju uslugu poput indentifikacije poziva, pa još ako uzme i poziv na čekanju vidi se da je ta cifra dosta veće. A sad ko je njima kriv što nisu izvršili digitalizaciju centrala. Da napomenemo da se usput hvale, profitom i da su oni u ovom regionu lider u fiksnoj i mobilnoj telefoniji.A kako se obračunavaju impulsi,o tome nevredi ni pričati, tu ih niko i onako ne kontroliše, a RATEL kojem bi to prevashodno bio posao on se bavi poskupljenjem. Zato ovaj RATEL treba zabranit, ili članove smeniti, njihov prevashodni posao bi trebao da bude u donšenju predloga za poboljšenje svih usluga koje se ogledaju u tom polju telekomunikacija i radio difuzije. Mi vidimo da se po tom pitanju ništa neradi,čak i neke usluge gube na kvalitetu a cene rastu (kablovska tv).
Komunikacija između ljudi je nešto što je socialjna priroda čoveka, tako da je telefon primarna stvar pa čak i jedna od osnovnih poterba čoveka. Ako treba da se služimo dimnim signalima,i rznoraznim drugim tehniškim praistoriskim sredstvima ona ja više nema šta da dodam.

F. P.

pre 15 godina

Uskoro ce, neminovno, sve vise ljudi poceti da postavlja jedno sustinsko pitanje: U CIJU KORIST PRIVATIZACIJA? Da li u korist gradjana Srbije, odn. drustva kao celine, ili, pak, u korist vlasnika kapitala, bez obzira na nacionalnu obojenost? Da li drzava treba da dize cene i monopole u nebesa da bi neko dosao sa krupnim kapitalom i privatizovao drzavnu imovinu, te imao fantastican profit od kupljene kompanije, odn. biznisa? I pri tom, kao na primer u tekstilnoj industriji, dobio jos novcanu nagradu (iz drzavnog budzeta) za svakog zaposlenog radnika, dajuci pri tom, zaposlenim radnicima minimalac (12-13000 dinara). E, sad, odakle ti ljudi, "srecno novozaposleni" da placaju telefon, gas, hranu, minuse, kredite, kamate. Vracamo li se mi to u neku vrstu feudalizma?

tomkarlo

pre 15 godina

Hteo bih da zamislite kako Dojče telekom ili SBB nakon potpune liberalizacije telekomunikacionog tržišta u Srbiji kreću sa pružanjem usluga u Belotiću (selo u Mačvi) ili Mrčajevcima, ili Belom Blatu, ili Vražogrncima, ili u Zaovimama, ili u hiljadama sela koja nemaju sada "dostojanstvene" usluge.
Ja ne mogu to da zamislim.
Jasno je da će svi novi provajderi potrčati na Novi Beograd i sl. a ne tamo gde i sada nema ili ima slabih telekomunikacionih usluga.
Lepa je liberalizacija ali od nje će koristi imati oni koji i sada imaju sve usluge, ali mi koji to nemamo od nje koristi nećemo imati još dugo, dugo vremena.

Goran

pre 15 godina

A onda ce na kraju godine biti proglasenje najuspesnijih preduzeca i najboljih menadzera, i sve ide Telekomu, Jugopetrolu, EPS-u i sve jos sa dodeljivanjem nagrada u ambijentu 22. veka. A ovamo, ako hoces novu fiksnu liniju smao te otkace bez objasnjenja, pa ti se jave kroz jedno 2 godine i kazu da sad moze, a ti do tada promenio 1000 namera i planova u zivotu, pa ti vise i ne treba. Ali zato kod prvog komsije isto to sve sve moze, i to odmah - pogadjate: preko veze. E ljudi, preko veze!?! Devedesete u monopolistickim firmama nikad nisu ni prestale.

Kvazimodo Sorabius

pre 15 godina

Ranije, makar kako ko zvao "ona" vremena, bar se znalo napisati pitko obrazloženje za pljačke. Ovi sada izazivaju prezir zdravog razuma!!! Trebalo bi da vrate diplome i njihovi profesori, nisu ih naučili osnovnom pojmu CENA: vrednost neke robe se utvrđuje po osnovu imputa, a ne po osnovu OSVRTA "po okruženju"! Ili, profesori, da kolektivno izađu na ulice protivu svojih neukih učenika?

Marko Radosavljevi

pre 15 godina

Ovo je van svake pameti, isto kao i poskupljenje gasa!

Pa konkurencija i sluzi da cene nebi rasle po samovolji monopolista!!! Jel ovo nasa vlada krenula po Americanskom sistemu:"bombardujemo vas da vas oslobodimo" i slicne nebuloze. Lepo ne mogu da verujem.

baki

pre 15 godina

ma podigli ste cene da popunite budzet posto nista ne radi, a za ovih 8 godina sve sto valja je prodano pa nemate vise sta. neka vas je sramota.

StriderBG

pre 15 godina

Čekajte, u istom danu imamo ovu vest i vest da je Telekom najprofitabilnija firma u Srbiji. Znači, niko neće da dođe i otme deo tržišta najprofitabilnijoj firmi sve dok se ne povećaju cene usluga? Dvanaest ekonomskih fakulteta da završim, ova logika mi neće biti jasna.

Satir

pre 15 godina

Čitam ove izjave RATEL-a i iskreno glava me zabole!
Da li je zaista neko smeo dati taku izjavu za javnost!?
Sve, sve, ali neki red mora postojati a ne nepismene i neuke na javne funkcije i .....
Neizbežen zaključak je da se u Telekomunikacijama pare ne mogu drugačije zaraditi, pa podizanjem cena Telekom otvara oči svetskoj javnosti kako profitirati. sve ovo je jadno i žalosno, čitam ostale komentara koji ulivaju malo nade da zdravog razuma ipak ima ali na pogrešnim mestima nažalost.

Ranko

pre 15 godina

А да неће вишак нашег новца уложити опет у неку "СУПЕР" инвестицији, као кад су ономад куповали Телеком Српске?

Vetmedic

pre 15 godina

Citat "Ako je verovati obećanjima, višak novca od pretplate biće uložen u poboljšanje kvaliteta fiksne telefonije." Juce je obljavljeno da je Telekom najprofitabilnije preduzece u Srbiji.
Po mojoj logici deo tog profita, koje su verovatno isli u nekije dzepove, trebali su uloziti u razvoj.
Mozda ja se nerazumem u ove stvari, jer izgleda da kod nas prvo treba napuniti dzepove, pa povecati cene, pa tek onda iz tih ekstra profita mozda i nesto uloziti u razvoj.
Zao mi je ali izgleda da sam ja sa druge planete, pa zato ne razumem desavanja kod nas ...

Aster Blistok

pre 15 godina

Ova izjava bi se morala protumaciti kao glupost sa predoumisljajem.
Izgleda da nisu bas najbolje shvatili sto to znaci konkurencija.

Dragan Stankovic

pre 15 godina

Krajni rezultat ce biti da su cene poskupele, privatizacija Telekoma Srbije ce biti odlozena po stoti put ("nije jos vreme"), a potrebna regulativa za otvaranje trzista telekomunikacija nece biti usvojena ("nisu se stekli uslovi").

Jedini dobitnik je (opet) samo Telekom Srbije

Albertigno

pre 15 godina

Svi koji su prokomentarisali ovaj clanak o poskupljenju su donekle u pravu. u pravu su oni koji tvrde da su cene nize nego u okruzenju, a u pravu su i oni koji tvrde da su cene (kod nas) iovako previsoke.

Radi se o tome da svi pokusavaju da dostignu evropski nivo cena proizvoda i usluga, ali, naravno, nekim cudom plate stagniraju! plate nikako da se sustignu sa trendom rasta cena proizvoda i usluga. kada bi i plate (pa makar) linearno pratile sve ostalo, mozda bi cela ova tranzicija bila podnosljivija.

Na zalost, niko od "glavesina" se nije dosetio, pa da kaze "jeste, zelimo u Evropu, moramo se uskladiti sa Evropom i sa njenim trzistem (pa i cenama), ali ne smemo dozvoliti da narod to oseti na svojim ledjima, jer nas, politicare, poslanike i ostale sa platama od preko 120.000 dinara mesecno to svakako ne dotice..." TO je zalosno!

Sad bi bilo pametno, razumno i da se ne lazemo odlican PR, kada bi minimalnu cenu rada podigli sa sadasnjih 73 dinara (skoro kao bazna pretplata za telefon) na nekih 195 (iducemesecna bazna pretplata na telefon). :)

Ali, boze sacuvaj da neko misli na malog coveka!

Mr.No.

pre 15 godina

Oni procitali u stampi da je u Srbiji veliki broj nepismenih i polupismenih ,pa odma pomislili da su oni pismeni i pametni.Zato odma poskupeli sve od 60%pa Bogami i do 100%.A sada nastupa period inflacije nezaustavljive. Ali eto oni koi misle da su pametni i pismeni nisu na to racunali. Zeznuli sami sebe.

Jovan

pre 15 godina

Ne treba monopolisti dopustiti da podigne cene samo zato što je on tako odlučio. Ne treba dopustiti RATEL-u i političarima da svojim ciničnim opaskama tako blatantno štite monopolistu i njegove interese. Tema ne bi trebalo da bude povećanje cena, već konačno ukidanje statusa monopoliste. To je trebalo da se dogodi još 2005. godine. Ali to nekom u vlasti nije odgovaralo. Sada je pravi trenutak da se monopolista razvlasti jednom za svagda. Na cinizam, bezobrazluk i pohlepu valja odgovoriti medijskim kontranapadom javnosti, a ne jadikovkama.

Amos

pre 15 godina

A gde je RATEL zaboravio onu pricu o tome kako ce 'kao u okruzenju' drasticno poskupiti lokalni pozivi i drasticno pojeftiniti medjunarodni?
Svela se prica samo na poskupljenje lokalnih poziva, a medjunarodne pojela maca?
Ili su jednostavno hteli da vide sta ce javnost reci? Javnost je naravno kratkog pamcenja da bi o tome razmisljala - u sta se nasa vlast ponovo uverila.

Milan

pre 15 godina

Pod hitno treba sprovesti liberalizaciju trzista! U suprotnom ja kao posteni korisnik cu biti primoran da zavrljacim fiksni telefon u kontejner! Hvala sto mi omogucavate da kazem sta mislim.

ovca

pre 15 godina

posto je ovaj tekst konfuzan, rekoh da pogledam kako to izgleda u Hrvatskoj, T-com, tamo postoje mnoge opcije I dodaci… kao kod nas na Mobilnim mrezama. Sve je preracunato u dinarima, kurs sam koristio 1evro=7,15kune I 83dinara =1evro

Postoje razne tarife, recimo da su zanimljive ove Super150, gde je pretplata 1100din I dolazi 150min I sve ostale usluge(poziv na cekanju, konferencijska veza, identifikacija broja, isl) A postoji I Super60 gde dolazi 60min, ali nema sve dodatne usluge, a pretplata je 850din. Minut poziva je 3,25din u skupoj I 1,62din u jeftinoj tarifi. Ali tamo je sve 1 zona.

Ali tamo postoji caka sto postoje tarifni dodaci kao npr

Za 175din tarifnog dodatka mozete neograniceno razgovarati nedeljom, u okviru T-com-a

Za 350din mozete besplatno razgovarati u okviru T-com-a svakog dana izmedju 19-07 I nedeljom uz uspostavu veze od 3.25din

mozete da kupite razgovore sa inostranstvom za 300dinara dobijate 40minuta ka Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori, SAD-u, Kanadi, Australiji ili Švicarskoj ili 7,5din po minutu a ka zemljama EU za 300din dobijate 50min ili 6din po minutu.

Znaci manje vise su iste cene, ali smo sto su u Hrvatskoj 2-3 puta vece plate.

Aleksandar

pre 15 godina

Mnogi misle da su ovakve izjave plod sale. Ne, nisu, to su stvarna razmisljanja i ubedjenja kao plod opstih i strucnih znanja.

strumfeta

pre 15 godina

Trenutno se na web-stranici Telekoma ne moze saznati ni cena, a kamoli duzina trajanja impulsa. Istovremeno se na web-stranici nemackog Telekoma, i pored svemirskih usluga (pola nisam razumela, maltene i TV nude) odmah sazna da MINUT u osnovnom paketu u najprometnijim satima kosta 4 centa, a pretplata izmedju 16 i 26 evra.

Redakciju bih zamolila da se ne ponasa kao da je trgovac i da cene predstavlja TRANSPARENTNO, tj. po minutu i SA PDV-om.

Igor-VELES-MKD

pre 15 godina

U MKD nema drzavni telekom.Konkurencija je velika,nema monopol na fiksnu telefoniju.Ima nekoliko operatora.COSMOFON nudi bezzicanu fiksnu telefoniju .Kupite telefon i za nekoliko minuta vec imate telefonsku liniju.Radi na princip mobilne telefonije,ima i drugih operatora.Unutar mreze razgovor je besplatan.

Mile

pre 15 godina

Pre neki dan je predsednik Vlade izjavio da Vlada ne moze da utice na cenu fiksne telefonije jer nema vecinski kontrolni paket. Ako je tako, onda nema valjanog opravdanja sto se ne uvode novi operateri. Osim da oni koji sada imaju vecinski kontrolni paket placaju debele provizije sadasnjoj vlasti, a i svakoj prethodnoj, da tako i ostane.