Sreda, 15.10.2008.

00:07

RATEL odobrio poskupljenje impulsa

Pretplata za fiksnu telefoniju poskupela je gotovo tri puta i od 1. novembra iznosiće oko 230 dinara, a impulsi od 1. decembra biti dva puta skuplji.

Izvor: B92

RATEL odobrio poskupljenje impulsa IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

231 Komentari

Sortiraj po:

Posmatrač

pre 14 godina

Mi smo jedina zemlja u okruženju gde se vremenski tarifiraju lokalni pozivi i jedna od retkih gde se lokalni pozivi uopšte tarifiraju, gde u pretplatu ništa nije uračunato, gde je unutrašnji telefonski saobraćaj podeljen na 5 zona (kao da smo Amerika ili Rusija). Da li znate da je poziv sa fiksnog na neki srpski mobilni jeftiniji iz Makedonije nego iz Srbije? Mi smo apsolutno jedina zemlja u kojoj se naplaćuje uspostava telefonske veze, i to kod sva tri operatera mobilne telefonije (ko kaže da nema samoregulacije na tržištu) i gde se tarifiranje zaokružuje na započeti minut.
Da li se sećate kada se nisu tarifirali lokalni pozivi, pa kada su se tarifirala samo uspostava, pa vremenski tarifirao razgovor samo u jačoj (dnevnoj) tarifi, pa kada su počeli vremenski sve da tarifiraju. A da li se sećate kako ja takav pokušaj identičnog tarifiranja prošao u Istočnoj Evropi. Ne, jer to ovde niko nije preneo: nikako!
Možemo i dalje: da li se sećate kada smo imali jeftinu struju i preko vikenda i u podne, da li se sećate kada je gas bio 10 dinara kubik, a evro 89, itd.

Dokle više!?

Baneks

pre 15 godina

Neka mi neko objasni sta je to pretplata? Da li to bese ono: ja ne trosim nista a ti mi to netrosenje naplacujes debelo? To je izum ovih nasih lopova. Ne volim kada me kradu ovako otvoreno. Evo ja trazim da mi drzava u okviru pretplate na svoje podanike svakog meseca daje 300 eura a ja cu vec da vidim da li cu negde da radim ili necu. Bitno je samo da mi drzava placa tu pretplatu. Jel moze tako?

mrtav-ladan

pre 15 godina

I treba da poskupe.Ma sve treba da poskupe!Taj telefon treba da bude 1000 din pretplata kad je narod glup!!!Da izadjem na ulicu i da kazem hajde da strajkujemo od njih 10 mozda bi 1 ili 2 pristalo!I sta se bunite onda?Pa u Italiji su bili masovni protesti sto su poskupili obicne testenine!A sta ovi ovde sve ne poskupljuju i narod cuti!!!

VLADIMIR

pre 15 godina

Poskupljenje zarad dolaska konkurencije TELEKOM-u? Da li će se smilovati da povećaju UPLOAD na ADSL-u?Ako to urade, ja fiksni telefon neću koristiti uopšte, držaću ga samo zbog ADSL

Murtenica

pre 15 godina

Ovo je jos jedna posledica naručenog, od centara moći, Zakona o telekomunikacijama (kako prošle godine izjavi potpredsednik Vlade gospodin Božidar Djelic u Insajderu), kojim je legalizovan kriminal i korupcija u ovoj oblasti."Vanzemaljsko" regulatorno telo - RATEL, koje predstavljaju ljudi skriveni iza naučnih zvanja (iako RATEL nije naučna institucija, već samo "poluprivatna" agencija), ubira i raspolaže prihodima, udeljuje sebi koliko im treba a državi i narodu šta ostane, čini sve da se ovaj koruptivno-kriminalni Zakon, nikada ne izmeni. Niko ne kontroliše ovu "naučnu instituciju". Legalzacijom postojećeg stanja i ne zakonitosti, izvršena je "liberalizacija tržita" u ovoj oblasti, pa čemu i kome onda govoriti o cenama, kvalitetu usluga, zaštiti korisnika i davaoca usluga...!

Iz drugog ugla...

pre 15 godina

Taba se teren za novog gazdu :)
1.Deutsche Telekom placa opremu koju dobija Telekom R.Srbije?
2.Zar da novi gazda dodje i odmah podize cene !?
3.A kako doci i odmah uspostaviti monopol, to nekako nije moderan pristup trzistu. Zato, pre toga, neka se zakonski tamo gde hoces da vladas regulise to sto ti treba (triple play - broadband+VoIP+IPTV). Ako se ne varam mislim da je bas nesto u tom domenu tek najednom regulisano, a i ta oprema koju placa D.T. mislim da je bas za isporucivanje tih servisa :)
4.Aha, zasto ne ici dalje. D.T. daje $ Telekomu Srbije da kupi Telekom Slovenije koji vec drzi telekom Kosova :)
5. D.T. kupuje Telekom Srbije i siri svoju ogromnu porodicu korisnika mobilne telefonije i triple play usluga (ta brojka ce se kretati negde oko 300 miliona korisnika suvda po Evropi).

Svi su srecni i zadovoljni, a mozda sam i pogresio, mozda je ovde samo previse fikcije. Ali povecanje cena fiksne telefonije za toliko procenata meni mirise samo na preusmeravanje trzista na mobilnu telefoniju. Mislite o tome...

Pozdrav sa "bliskog" zapada :)

Dosta!

pre 15 godina

Tužno je, ali od danas ću svoju decu (14 i 15 godina) početi da usmeravam ka odlasku iz ovog cirkusa od države. Želim da jednog dana bar oni žive normalno, a ne kao moja generacija, kojoj se život pretvorio u preživljavanje.

Petar

pre 15 godina

U USA za nekih 50-tak dolara mesecno (3000 din), imas neograniceno poziva prema fiksnoj i mobilnoj telefoniji u celoj usa (koja je velicine cele evrope) a kod nas imas pretplatu koja je niska ali koja ti ne daje ni jedan jedini besplatni minut, cak ni besplatno lokalno telefoniranje!? lopovluk cist!

pedja x

pre 15 godina

Ako ovo prodje, a mi samo sležemo ramenima i kukamo, onda smo i sami krivi!
A mislili smo da neće biti gore!
Jok neće!!!
Stidim se nesposobnosti sopstvenog naroda ( i svoje lične )da se ovakvim stvarima konačno stane na put!

Jelena Stanković

pre 15 godina

Da li da poverujem da je većini naroda postalo jasno u kakvoj zemlji živimo. Ko nam je predsednik, ko ministri, direktori i svi ostali šrafovi. Mi čuvamo Kosovo, nama je samo Kosovo briga. Ako nam uzmu "naših 15%" teritorije šte će nam život.... To su naše teme. Onda nije čudo što prolazi sve. Pod izgovorom da patriotizam nema cenu dragi sunarodnici nama ne ostaje drugo do da se ugušimo u sopstvenom toru. Ko ne želi u Evropu bolje i ne zaslužuje. Još veće namete zaslužujemo jer i jesmo samo ovce za šišanje. Šta će penzioneri sa tim povećanjem što im je obezbedio KRKOBABIĆ? Ovo je cena koalicije DS-SPS. Nema iznenađenja. Biće još skuplje!!!!!!

Novica

pre 15 godina

Ako već treba da se usklade cene sa sa onima u okolnim zemljama, prvo treba početi od cene putarine. U Mađarskoj se za 8 EVRA možete voziti svim autoputevima bez obzira na pređenu razdaljinu i to u toku više uzastopnih dana (4 ili 7 dana). Kod nas za približno 8 EVRA možete na autoputu voziti samo jednom u dužini oko 250 km. To je samo u jednom smeru od Beograda do Niša! Našim političarima i ne odgovara da naši građani idu u inostranstvo da nebi videli ovakve primere cena u regionu!

svi (ni)su isti

pre 15 godina

Strane kompanije nisu lude. To se vidi i po tome sto se na neke tendere niko ne javi. Ali, sumnjam da neka strana kompanije ne bi nasla svoju racunicu za konkurenciju Telekomu. Naravno, poslovanje bi moralo da bude strogo komercijalno, nista "drzavne donacije" ili protekcija za njeno mezimce. Neka odrede koju hoce cenu impulsa i pretplate, za par meseci bi pocela selekcija, izbor operatera i korekcije cena, da bi se sve svelo u normalu. Ko zna - mozda strani operater dodje ovde i za male pare, pa kupi jeftin celik u Sartidu, pa ga skupo proda na Zapadu ili nesto slicno! Ako firme poput Er basa izvode slicne akrobacije, sto ne bi i neki operater? Jok, mi cemo da nabijemo cene da bi dosla konkurencija! Ako je povecanje cena preduslov za "dolazak konkurencije" ja glasam za stare cene i monopol i dalje - iz dana u dan im tehnika zastareva i strani proizvodjaci opreme ih jednostavno primoravaju da idu napred!

goxi

pre 15 godina

Alo, evo male pomoci. Promaklo im je da se sete da nam naplate i vazduh. Imali bi razloga jer u ovom koji mi udisemo ima puno koje cega, a cega nema u okruzenju..... a da se malo gospoda odreknu svojih basnoslovnih nadoknada na ime koje cega u svim javnim preduzecima.... U ovoj napacenoj zemlji jedino sto je otislo u bescenje je MORAL. I da dok smo se mi ubili razmisljajuci kako nas braca crnogorci izneverise ono hop.... Princip uvek isti vise nema ni nijansi....

Brane

pre 15 godina

Koji bre Skajp??
Sta treba da uradim da bih se cuo sa babom u Nemackoj?
Treba da posaljem pismo postom u kome ce pisati "ej baba, ajd u petak u 22.00 upali komp (to ti je ona kutija kraj monitora, pa nadji skajp da ti nesto kazem" !!!
placam 15 evra mesecno 512/64 interneta, i jos oko 15 evra telefona.A od inostranstva ne zovem nikoga. GOSPODO IZ TELEKOMA- objasnite narodu sta se u regionu dobije za 30 evra mesecno.
Na ulice narode!!!

Desperado

pre 15 godina

Srbija je ZEMLjA APSURDA!!! Ne znam koja je zemlja EU EVENTUALNO skuplja od naše, ali ovome se mora stati na put! Hrana, prevoz, piće, garderoba, telefon, Internet.. SVE! je jeftinije u EU u kojoj su plate 10 puta veće nego u Srbiji! I pored toga, nama licemerni političari svakog dana izlaze pred oči sa pričama o novim poskupljenjima, jer im, tobože, više ništa nije profitabilno! O TEMPORA, O MORES...

iva

pre 15 godina

Kakva masna laz da je u Evropi impuls skuplji. U Evropi za 30 evra mesecno mozes da razgovaras neograniceno sa celom EU i Severnom Amerikom.

Bane

pre 15 godina

Ni u jednom normalnoj zemlji na svetu ne moze nesto da poskupi odjednom 100% i/ili 300%! Kakav je to bezobrazluk, kakva bestidnost da se teret laznih obecanja svali na ledja gradjana! RATEL - ovakakv kakav je - katastofalan je! Bilo ko da sedi u tim upravnim odborima zreo je za smenu. Dole Telekom i njihov monopol! Ma, dole i ova nakaradna Vlada!

Srbija je EU, EU je Srbija!

marko

pre 15 godina

....i jos jednu stvar bih da dodam. "Slucajno" je cuveni mondo zaboravio da stavi ovu vest i obavestenje na svom sajtu. Ali zato je tu da je telekom srbija uveo open iptv, slovima od pola milje napisano. Smesno i jadno

Bojkot

pre 15 godina

Dok se oni koji daju pare ne opamete, vući će nas za nos i izvlačiti pare ni za šta.

JEDNOMESEČNI BOJKOT svih usluga "Telekoma Srbije" (najmanje) širokih narodnih masa bi im najbolje pokazao naš opravdani gnev

Boki

pre 15 godina

Jos samo da uvedu da se telefonska pretplata placa uz racun za struju (kao RTS), za svaki slucaj! Svi da placaju, i ko ima i ko nema telefon

banat

pre 15 godina

Pa dragi moji kasno je sada da shvatite sta znaci osnivanje raznih DRZAVNIH AGENCIJA koje su jos jedna karika VLASTI a sluze za pranje nasih novaca, i tu kao VLADA nista nije kriva, to radi RATEL .

Zoran Madzarevic

pre 15 godina

Ovaj Telekom kao da raste na Marsu. Ja koristim Skype vec godinama i 10 EUR mi traje jedan mesec a rasturam se od zvanja Hrvatske, Bosne, Londona i Australije.
Bas su spali sa jabuke, a ono sto je najsmesnije oni misle da smo mi glupi. Jos malo pa da gasim fiksni broj i da ostanu i bez te pretplate... kako ono ide racunica: 200 dinara x 1000000 gradjana = 2.469.135,00 EUR .... lepa cifra nema sta.

Sloba

pre 15 godina

Graham Bell se prevrce u grobu dok gleda u cije je sve ruke dospeo njegov izum.

Da tako eminentnom naucniku i profesoru, cija sam predavanja sa uzivanjem slusao, "udare pare u glavu" pod stare dane, stvarno nisam ocekivao. Sramota.

Anti Monopol

pre 15 godina

Ovo je cena jedne vlade i kompromisa koji treba da pokrije apetite palmi, Krkobabića, žirafa, novojulovaca (plus G17) i koječega još. Budžet je u deficitu, a inspekcije rade punom parom da uteraju u budžet šta se može. Svetska finansijska kriza je dosla u losem trenutku za prediyborna obecanja.
Internet provajderima stižu milionski (u evrima) računi za bežične licence i koješta još.
Večeras Djelić u Poligrafu na pola pitanja odgovara sa "nije moj resor, pitajte tog i tog" i prosipa praznu demagogiju. Deluje kao čovek kome je ponestalo ideja za vlasititi PR. Radikali su u svojim unutrašnjim naprednjačkim mukama tj. propasti.

Situacija je krajnje ozbiljna, samo se mi pravimo ludi i zabijamo glavu u pesak. Srbija nema ozbiljnu alternativu, a ovo što je na sceni je bedno nesposobno.

Aca

pre 15 godina

Neke zemlje imaju cenu inpulsa u domacem saobracaju 0 i to u domacem bez one price o medjumesno itd.
Uz pretplatu imaju i ADSL i TV pretplatu.
Da mi malo saberemo kod nas pa da vidimo koliko je to sve zajedno...

marko

pre 15 godina

Ja stvarno ne razumem samo jednu stvar. Kako ih nije sramota da nas prave na budale, nista mi vise nije toliko krivo. Prvo, cene u zemljama oko nas nisu toliko visoke kako pisu, pa bre ljudi lepo udjete na sajtove tih operatera i vidite cenovnik, nisam ni glup ni slep. Drugo, ne zelim da pricam o gluposti takvog uporedjivanja gde se nas standard ne dovodi nigde u pitanje, mi smo znate svi bogatasi pa nije frka. Trece, ona, moram da kazem, PROVALA da ce tako doci ostale kompanije, a onako nece, nemam reci. Hvala na serviranim glupostima, ali ne valja vam rabota

Milutin Pavlović

pre 15 godina

NIS i Telekom su dve firme sa najvećim profitom tj. čistom zaradom u celoj nam državi! O kakvim cenama u regionu ovi govore! Telenor je treći! Pa to valjda govori o profitabilnosti telekomunikacija. Ovo poskupljenje zajedno sa poskupljenjem gasa treba da popuni šupljine u budžetu, a sve treba da plati narod koji ne može ni jeftino telefonom da razgovara! FUJ, smrdite do neba!

Srećan birač

pre 15 godina

Prošli izbori, pa sad može da se usklađuje telefon, plin a sad će i struja i ko zna šta još. Živela srpska demokratija, a sve po džepu potrošača.

miiki

pre 15 godina

Kada impulsi i gas budu poskupeli jos za 2 puta u Srbiji ce plate i penzije onih sa budzeta biti vece za 2 puta tako da ce aktuelna Vlada da sa platama bude jos bliza EU.
Ovo vise nema smisla

Dragan

pre 15 godina

Ima li ikog normalnog u tom Ratelu. Da li znate da sa vasim enormnim platama ne vidite nas smrtnike, koje nas svako poskupljenje dotice i te kako. Cudi me da casni otac to nije primetio ili mozda nije bio prisutan kod odlucivanja o davanju, boze me oprosti, strucnog misljenja o realnosti povecanja cena usluga onih koji pripremaju teren za prodaju Telekoma i jos po nekog provajdera.

Laslo Palfi

pre 15 godina

Odakle im 650 miliona (?) eura da kupe Telekom Srpske prošle godine? Sa profitom od novih tarifa mogu da otkupe sve kompanije u "okruženju" pa da cene budu svugde jednake.

Nenad

pre 15 godina

Sad je mobilni postpaid jeftiniji od fiksne telefonije i zvanicno... Ovo je samo korak da nam uzmu pare iako ne pricamo telefonom, jer je upotreba fiksnog telefona drasticno pala... Cim se pojavi novi fiksni ili bezicni fiksni operater odmah cu vratiti Telekomu njihove brojeve jer su nevidjeni monopolisti... A RATEL, ista je to druzina...

sasa

pre 15 godina

Ovde vec nesto nije kako treba. Kanda cemo mi ovo da menjamo, mislim na Vladu. Samo da mi prodje ispit, odmah idem za Beograd na protest. Oni umesto da smanjuju cene i da povecavaju plate, oni sve kontra rade.

pole

pre 15 godina

Prosto ne mogu da verujem da ce minut poziva za nemacku kostati 50 centi. Pa sa druge strane sengenskog zida sam za poziv u Srbiju placao 25 c/min pa mi je bilo skupo pa sam uzeo neke predbrojeve da bi bilo 16 c/min a na kraju sam se prebacio na Voip i placam 5 centi/minut sa Srbijom. Lokal zovem potpuno dzabe preko voipa a razne druge zemlje ili dzabe ili par centi/min. Jedino je preko voipa (ovog koga ja koistim) skupo zvati mobilni pa zvao domaci mobilni ili inostrani izadje 20 centi/minut.

Beli mrak

pre 15 godina

E ovo je Nenad Čanak veoma dobro objasnio u jednoj TV-emisiji pre par godina. Upotrebio je izraz "beli mrak", a zatim objasnio da je beli mrak, kad nam u oči upere razne reflektore, u ovom sada slučaju jedan reflektor se zove Kosovo, drugi reflektor se zove "usvajanje rezolucije UN", treći reflektor "proterivanje ambasadora CG i Makedonije" i ostale gluposti potpuno nebitne za običan narod... I onda se to zove "beli mrak", beli - zbog toga što nije crno, nego je, naprotiv, sve prepuno svetla, a mi onda, zaslepljeni tim svetlom, ne vidimo druge, za nas zaista bitne stvari, koje tada vlast progura na kvarno - kao u ovom slučaju sumanuta poskupljenja gasa i impulsa...

ivan

pre 15 godina

Bruka, ali od ove "evropske" drzave nista nije nemoguce, cene svetske, standard albanski! Sta radite bre funkcioneri, obezbedili ste se za 1000 godina pa sprovodite turturu po narodu! Monopolisti!

Rajko

pre 15 godina

U firmi gde se zaposljava preko veze, rodbinskih, prijateljskih ili svalerskih kontakata, potreban je svezi novac, da bi se udomila nova generacija parazita. Naravno, polovina se uopste ne razume u telekomunikacije. Imate slucaj, da na 9813 ne znaju sta je to proksi ili gmail!!
Ili zovete 988 i trazite broj pretplatnika na severu Kosova,operater kaze, nemamo takve brojeve, to je druga drzava (i ako telekom najnormalnije radi tamo i ima svoje pretplatnike), a sledeci operater normalno pronadje broj. Luda kuca!

RJH

pre 15 godina

Bice jeftinije zvati sa mobilnog nego sa fiksnog narocito za inostranstvo. Recimo ako zovete Nemacku cene bez pdv su po minutu: 39 za MTS, 43.89 za Telenor, 30 za VIP a sada je telekom sa fisknog 20.40 a bice 40.80 ako poskupe duplo impulsi. Ako zelite da zovete Nemacku na primer onda vam jedino skuplji ostaje Telenor nego fiksna telefonija. Super poslovni potez.

Inace u Francuskoj, na primer, pretplata za internet obuhvata kod pojedinih ponudjaca besplatno telefoniranje na sve fiksne telefone u EU, SAD, Kanadi, Kini... I takmice se ko ce vise da ponudi. FranceTelecom je najgori i najskuplji od svih.

igipop

pre 15 godina

Povećali su cene da bi omogućili konkurenciju, pa ko je ovde lud!!! Pa koji će nam konkurencija ako će cene biti veće. Valjda obrnuto, ulazi konkurencija cene niže. Ako im se ne isplati, koga je briga...

M.N.

pre 15 godina

STRASNO! Nekoliko razloga da poverujem u tako nesto je da je povecan broj ljudi koje treba prisluskivati, pa je time povecan i broj operativaca koji trebaju te telefone da prisluskuju, a samim tim to povecanje se odnosi i na njihove plate...
Drugo, zasto se Srbija takmici u cenama, a ne po platama po evropskom standardu?
Izvinite, ali sve to sto se tamo desava, pogadja i nas koji zivimo u inostranstvu i telefoniramo Srbiju i putujemo JAT-om. Pored toga sto je iz inostranstva jeftinije da se zove Srbija, nego obrnuto, i dalje je tarifa za MINUT razgovora sa Srbijom, upadljivo, da ne bih rekao drasticno skuplja nego bilo koja druga zemlja u Evropi i drugim delovima sveta. Mi placamo JAT-ove karte 2,5-3 puta skuplje nego za karte drugih avio kompanija, za istu duzinu leta. DAJTE ljudi uhvatite tog "CRVA" vise ili priznajte da ste beznadezni slucaj.

Hmmm

pre 15 godina

Jeste mnogo ali mora da se uradi (mada ne bas ovako drasticno) ako hocete konkurenciju. Niko nece da dodje da posluje po ovakvim cenama samim tim nema konkurencije. Isti slucaj i sa strujom poskupljenje samo pitanje vremena.

Jbt

pre 15 godina

Mislim, ja sam 2000. na Tajlandu birao fiksnog operatera. I to za dan uveli liniju, imao besplatno u lokalu, smesno jeftino sve ostalo, kostalo me nekih 7 USD/mesecno, tada. Kablovski 256kbit Internet tada placao 25 USD.
'Eeeeeeeeeeeeeeeeej, kakva EU, kakvi bakraci? 2008. godina, a ovi metuzalemi iz RATEL-a lupetaju i lazu, kao da ne znamo kako je napolju? Pa dok stalno biramo iste lopove na vlast, nece se ovde nista promeniti.
Ako nista drugo, dve stvari sam odlucio:
1) Opet odlazim u inostranstvo, ovaj put zauvek.
2) Nikada nikada nikada vise necu glasati na izborima. Nema svrhe, svi su ista bagra.
Na zalost, najsposobniji Srbi su izgleda svi vec napolju, nije ni cudo da ovi mediokriteti ovde ne mogu ni ovce sacuvati na livadi...

Louderbach

pre 15 godina

U Italiji bi vec ceo narod bio na ulicama.Secate se kad su pomenuli poskupljenje testenina zbog biogoriva?
Najgora stvar je sto ne postoji svest o gradjanskoj solidarnosti u ovakvim situacijama, a i odmah bi se prisljamcio neko od politicara ili neka stranka pa bi sam protest dobio sasvim drugaciju konotaciju.
Video sam i jedan komentar koji opravdava ovo poskupljenje i porucuje ljudima da rade vise.Samo bih postavio pitanje koliko je to vise? Da ne treba da se radi po 16 sati dnevno da bi se platio racun za telefon?
Uostalom, ako vam je dobro, onda nista...

Jedna od ovaca

pre 15 godina

Nije kriv ni Ratel, ni Vlada, ni političari... KRIVI SMO MI, što bi rekao Balašević. U normalnim zemljama, tj. u zemljama u kojima građani imaju minimum svesti, i za mnogo manje stvari se odmah izađe na ulice i Vlada pod pritiskom biva prinuđena da svoje sulude odluke povuče. A za ovako nešto bi tamo narod digao ustanak...

Lily

pre 15 godina

A sta je sa snizenjem cene impulsa za razgovore sa inostranstvom? Bilo je neki dan reci o tome da ce cena tih impulsa biti niza, sad to niko vise ne pominje. Razgovori sa inostranstvom su definitivno najskuplji u regionu, a i Evropi.

Prisilni korisnik

pre 15 godina

Veća nebulozna objašnjenja za poskupljenje nisam čuo.Cene u regionu pa da li smo mi oce ili magarci,to je nestašica para pa nas šiša ko stigne. 300%,a usluge oće li otiči po pitanju kvaliteta usluga,ja plaćam kao posebnu uslugu i indentifikaciju,a listing kriju kao zmija noge.Sramota verovatno će i RTS da poskupi za 500% jer su oni javni servis građana,pa takva nacionalna TV nema ni u Severnoj Koreji.A gas je poskupeo zbog cena,a u regionu duplo niži,gle...Srećom negrejem se na gas,ali tu su toplane,koje naplaćuju i ono smrzavanje u SEPTEMBRU.
Vlada je dala sebi peticu,pa gospodo studenti padaju sa tom oceno na ispitu.Samo da se još nespustite na nivo cvetića koje sam dobiao u pvom razredu osnovne škole.

....

pre 15 godina

A za skajp isto morate imati internet koji je najgori i najskuplji u regionu, tako da ga nemaju svi,odnosno većina.
Mora da ovi impulsi idu na GAS i da će podzmni kablovi koji povezuju korisnike biti presvučeni PLATINOM

Leonard

pre 15 godina

Pitam se kada ce drzavne institucije poceti da brane interese gradjana. Do sada su uvek svim monopolistima dozvolili da manipulisu cenama kako im se prohte. Opravdanje im je da su to evropske cene. Ali nasa primanja nisu evropska. Verujem gospodo, vladari nasih sudbina da su vasa primanja visestruko iznad evropskog proseka. Kada dolaze izbori samo sto ne puze pred narodom. Posle izbora nas gaze kako im se prohte. Kazu jednocifrena inflacija do kraja godine. Ovde neko nije normalan. Mozda smo ovo i zasluzili. Kada je Kosovo u pitanju znamo da izadjemo na ulice i da trubimo "Kosovo je nase", da palimo strane ambasade. U tim zapadnoevropskim zemljama, na cije se cene nasa cenjena vlada cesto poziva, ljudi izlaze na ulice kada im neko zavuce ruku u dzep. A ovde niko da reaguje. Samo se pitam kada dozvole povecanja cena i usluga, koliko novaca ti ljudi (ako su uopste ljudi), dobijaju na ruke? Mozda i nisam u pravu kada sebe i ostale sugradjane posmatram iz ljudskog ugla. Mozda mi nismo ni ljudi. Mozda smo stoka sa kojom svako moze da radi sta hoce. Voleo bih da me neko u tome demantuje.

ma nemoj

pre 15 godina

"Glavni razlog za ovo poskupljenje je otvaranje tržišta u fiksnoj telefoniji, kako bi u Srbiju došla konkurencija Telekomu, koji drži monopol u ovoj oblasti"

...a do tada ce Telekom da kupi kajmak od ovog povecanja cene...ma daaaj - dole monopoli!

Laki

pre 15 godina

New York: mesecna pretplata za telefon $19.99, uracunato 3000 minuta (50 sati) razgovora sa inostranstvom & naravno neogranicen broj poziva po Americi!
Prikljucak se dobije za 24 sata, uvek ima tehnickih mogucnosti (pa i da sopstveni broj selite sa sobom). Dvojnik ne postoji. Kad sam probala komsiji da objasnim sta je dvojnik, rekao mi je XIX century, my dear:).
Kabadahijski, moze im se, dok god raja cuti.
Plata prosecna bar 3x veca nego u Srbiji.
Dobro, USA nije bas okruzenje... ali...

Bojan, Beograd

pre 15 godina

Ne želim da branim Telekom, jeste problem to što su oni monopolisti, jedina je uteha što se iz njihove zarade u osnovi isplaćuju penzije i plate nastavnicima i doktorima.
Sigurno da to nije dobar pristup, ali je to realno zemlja u kojoj živimo.
Ja radim od kuće i dosta koristim telefon. Prosečan račun mi je oko 750 dinara. S druge strane, računa za mobilni mi je 1500 dinara. Čudno je da su ljudi spremni da izdvoje i mnogo više para za mobilni telefon, a žale se na cenu fiksnog, koji je realno nizak.
Neko je ovde rekao "pretplata je 3 eura!" Pa to je cena malo jače pljeskavice na kiosku :) Mislim, odista. Ljudi se žale da nemaju novca, a svi furaju mobilne od 200 eura. Prestanite da se žalite i počnite više da radite.
Te priče o paketima u inostranstvu su veoma dubiozne. Jedina realna deluje ona o 50 evra u Nemačkoj. Gospođa plaća 600 eura godišnje tu pretplatu, a sama kaže da kad zove inostranstvo, koristi pozivne kartice. Ja lično već pet godina već koristim telefon za tih 600 eura. Tačno je da nemam internet za te pare, ali to je drugi problem.

Vladimir

pre 15 godina

Absolutno podrzavam poskupljenje usluga TS, iako je to na prvi pogled uzasna mera i neopravdana.
Telekom Srbija je do sada imao jednu nelogicnu cenovnu politiku potpuno neprimerenu uslovima trzista (ali primerenu monopolu) kojom se kupovao socijalni mir (niskom cenom lokalnog poziva) a ceh su placali biznis korisnici, medjunarodni pozivi i na kraju internet. Posto je ocigledna zelja, odnosno obaveza da se i formalno i stvarno ukine monopol Telekoma Srbija, onda je moralo doci do ovakve promene tarifnog sistema (inace, niko ne pominje, ali je pored poskupljenja lokalnih poziva trebalo da dodje i do drasticnog pojeftinjenja medjunardnih poziva, biznis usluga i na kraju interneta). Ovakva situacija je omogucavala i nelojalnu konkurenciju (rezimski podobnima) da zaradjuju milione na (nelegalnim) VOIP uslugama koristeci disproporciju cena medjunarodnih i lokalnih poziva Telekoma Srbija. Novi tarifni sistem omogucice ce da novi operatori fiksne telefonije budu konkurentni sa Telekomom Srbija, da internet bude jeftiniji, da se trziste i dalje razvija i okrece demonopolizaciji i da se na kraju dodje do efekta koji je suprotan ovom trenutnom efektu uzasnog poskupljenja, a da pri tom Telekom Srbija ne propadne (neminovno bi se desilo, da je ostao stari tarifni sistem i krenulo se u deregulaciju).
Naravno, sve ovo vazi pod uslovom da RATEL omoguci jednostavno i pragmaticno razvijanje deregulisanog telekomunikacionog trzista u Srbiji i da Telekom Srbija prestane da bude krava muzara svake garniture na vlasti.
Ovo je veliki veliki test za Vladu Srbije i za nekoliko meseci ce se videti da li je ovo potpuni pogodak ili fijasko.
U svakom slucaju, ovo je deo politike priblizavanja ka EU, ma koliko se to nama ne svidjalo.
P.S. Odoh kuci, moram da prevaspitavam zenu da smanjuje duzinu razgovora sa drugaricama, i da krene da koristi Skype...

Jeka

pre 15 godina

Prema mojim analizama, cena prevoda od 6 – 8 € po normativnoj stranici književnog/ stručnog prevoda je, u mom slučaju, od 3 do 4 puta manja nego u regionu (Slovenija – 25 €, Hrvatska 20 €), kao i sudskog tumačenja (10 € naspram 45 € u Sloveniji). U javnom preduzeću u kome sam zaposlena prevodim oko 200 stranica mesečno, uz bruto zaradu od oko 570 €, odnosno neto od oko 400. Ja sam svesna da ne bih imala posla zbog konkurencije kada bih cenu privatnog prevoda/sudskog tumačenja izjednačila sa cenama u Sloveniji/Hrvatskoj. Ali što se tiče javnog preduzeća u kome radim želim da pitam – kome da se obratim sa zahtevom da se moja zarada izjednači sa zaradama u regionu (Slovenija ca. 900 €, Hrvatska ca. 700 € prosečna neto zarada)?

niki

pre 15 godina

Katastrofa! Prema njihovim recima treba da poskupe usluge da bi dosla konkurencija u ovu oblast?!? Pa tek onda da konkurencija snizi te cene. Zasto ne uvedu konkurenciju sada pa da se spuste trenutne cene i razbuca MONOPOL TELEKOMA SRBIJE!

SKANDAL

pre 15 godina

PROTEST! Sta cekamo? Ove je sramota i prevara gradjana jer ni jedan razlog koji su naveli za poskupljenje ne stoji. Ovo su samo poslednji trzaji da se jos malo para namakne dok ne dodje konkurencija. Treba da se stidite gospodo iz Telekoma. Imate najvece plate od svih i umesto da se potrudite da omogucite ljudima bolju komunikaciju, sto je osnovni preduslov razvoja drustva vi i ovo malo jada pljackate i dalje. BESPLATAN INTERNET I TELEFON ili makar po najminimalnijim cenama, su osnovni preduslovi obrazovanja ljudi. Koji su vasi troskovi pa ste dobili potrebu za ovakvim bezobzirnim cinom? Na svu ovu cenu jos dodajte i PDV i bice savrseno. Jedva cekam da vam vratim fiksni broj. Zaista mi nije potreban. Pogotovo ne po ovakvoj nenormalnoj ceni. Molim vas dve godine da mi uvedete adsl i ako zivim u samom centru Zemuna i tek kad sam uvela bezicni onda ste se setili da me zovete. Bando razbojnicka!

UK

pre 15 godina

U Britaniji osnovni telefonski paket sa British Telecomom kosta 10.50 funti i za to dobijes odrzavanje linije i besplatne pozive na fiksnu telefoniju preko vikenda. Ako se u to ukljuci i broadband internet, najjeftiniji paket dodje oko 24 funte mesecno. Tiscali, recimo, sve to, sa boljom internet vezom, daje za oko £15. Dakle, cela stvar je u ukidanju Telekomovog monopola kako na fiksnu telefoniju tako i na internet.

svadjalica

pre 15 godina

dokle bre, vise.da radim 24 h dnevno i da ne spavam opet ne bi zaradila.oni imaju plate od po 100 000 din, i njih u Vladi bas briga za nas ostale.treba da se naprave demonstracije pred skupstinom protiv poskupljenja pa da lepo vidim da li ce one dangube od poslanika da nam izadju na oci

vera

pre 15 godina

Gledala sam juce g. Cvetkovica kada se onako samohvalio da je Vlada super. Boze, Boze, kakva nadmenost, a volela bi da me puste u tu salu sa novinarima u Vladi da ga pitam kako da ja i muz prezivimo mesec s dvoje male dece, kada je moja plata 19, a muzevljeva 23 hiljade dinara. Struja, komunalije, telefoni i ostale dazbine su nam 12 hiljada mesecno. Ostaje nam 3000 mesecno na nas cetvoro. To dodje 7500 din mesecno po osobi, a znate koliko kosta samo odeca za malu decu. Glasala sam za DS, ali nikad vise. Djindjic je bar bio posten, on je govorio ljudima da se tesko zivi i nije ih u oci lagao kao Cvetkovic.

Dragica Kaludjerovic

pre 15 godina

Kao student telekomunikacija na Saobracajnom fakultetu pozivam ministarku Matic da raspise javni konkurs za novog operatera fiksne telefonije. Gospodja Matic se pokazala kao pametna zena. Neka ne dozvoli da joj ime bude oblaceno time sto ce dopustiti da monopolisti pljackaju gradjane Srbije.

bezimena

pre 15 godina

Znači, povećanje (drastično) cena tel.usluga je korak ka ukidanju monopola....!
NO COMMENT!
p.s.ovaj talas enormnih poskupljenja bi morao da nas istera na ulicu!

Jegulja

pre 15 godina

Poenta je sto ovi iz vlade, Telekoma i RATELA znaju da mogu ovako kako rade. Kratko receno, konkurencija u domenu fiksne telefonije je sarena laza i tako ce i da nastave. Znaci kao spremamo se, samo sto nismo, uskoro, eto da poskupimo da bismo mogli na trziste i sl. a to nikako da dodje. Onda se promeni vlada, nema love u svetu pa eto onda ne mozemo sada moramo malo da sacekamo, pa onda malo smo zapeli na koridoru 10 ne mozemo sada, pa podbacio rod suncokreta da sacekamo jos malo sa prodajom Telekoma, zgrade oko Petog parka hoce da se otcepe od Srbije ozbiljna situacija nije vreme za Telekom i tako u nedogled. Takodje, novinari koji se bave ovom temom dajte malo mrcvarite te lopove neka daju eksplicitne odgovore. Npr kad pomenu cene u okruzenju podsetite ih kolike su plate u okruzenju, kakva je vrsta usluge tamo a kakva ovde, precizni datumi, sta ako ne ispostuju to hoce li dati ostavke i sl. Konkurencija u fiksnoj, konkurencija svuda. Odmah!!!

Petar

pre 15 godina

Meni je ovo nepojmljivo... rekli su da su zbog razvoja mobilne telefonije oni poceli da posluju sa gubitkom, i onda su shvatili da je pravo resenje u tome da se povecaju cene... koliko se ja razumem u osnove ekonomije, ukoliko se neka usluga slabo prodaje ona bi trebalo da postane jeftinija... ali naravno, s obzirom na njihov monopolski polozaj, ovakva odluka je, ma koliko cinicna prema gradjanima, ipak logicna...

Milan Samardzic, BEOGRAD

pre 15 godina

Nije bitno da se ljutimo, a mislim da je i kravama i pilicima i vevericama Srbije jasno koliko razloga za ljutnju ima. Bitno je da PAMTIMO. Ako pamtimo onda ce neki sledeci koji dodju da paze sta rade. Sto se mene tice nije odgovoran RATEL, nije odgovoran monopolski telekom, odgovoran je onaj koji ovaj sistem gaji, a to je vlada. Moj glas su izgubili i potpisujem vam se ovde da cu samo zbog ove jedne jedine stvari promeniti svoj glas vama, pa makar naredne 4 godine padalo zlato sa neba.

Vidim ja, biće svega...

pre 15 godina

A lepo je meni govorio jedan komšija, onomad kad smo skidali crveno-crne:"Ne mogu nama da pomognu ni crveni, ni crni, ni plavi ni žuti, nama samo neki protektorat može da pomogne."

Divno!

pre 15 godina

Molim vas, ljudi, pustite to sto ce neko da se smrzne ove zime, i to sto ce se paucina nahvatati na telefon, daj mi da vidimo sta cemo sa Kosovom i zirafom!?

zyx

pre 15 godina

Da li neko zna da mi objasni koliko će sada kostati impuls kod medjugradskog poziva? Video sam RATEL-ovu odluku na njihovom sajtu, ali ona nista ne govori o tome.

maverik

pre 15 godina

Zasto se uvek moramo uporedjivati sa trzistima u okrezenju? Valjde je logicnije da se uporedjujemo sa zemljom koje je najslicnija nama (npr. Hrvatska je godinama ispred nas po telekomunikacijama, kao da poredimo babe i zabe) a da ne naglasavam da je valjda osnovni princip trzisni, a ne to sto je npr u BiH telefon skuplji. Logicno je da ljudi iz telekoma znaju sta je neophodno da bi im sistem funkcionisa, da bi zaradjivali, ali i imali i za unapredjenje usluga. Mislim da je nerealno da dzu cenea, koliko jucer su kupili dva operatera u susednim zemljama.

PIRLO

pre 15 godina

Evo sad kad bi neko pozvao narod da mitinguje zbog monopolista bilo bi manje ljudi nego na utakmici Banat-Javor.Toga je ova bahata oligarhija svesna i tačno zna da će sve proći što odluče.Znači i ovo prolazi ladno a to što mi ovde kukamo to ih baš zabole jer to je ipak mizeran broj ljudi.Zato ljudi nema nam spasa ovde.Ko god može nekako da beži iz ove proklete zemlje nek beži što pre jer može biti(a i biće) samo gore od ovoga.

lu

pre 15 godina

aha.sacekala sam vesti u 2 i shvatila: telekom trazi nove cene, one budu odobrene, ali kao i u svakom zapletu imamo i motiv. cene telekoma su povecane, kako bi se povecala sansa za nove operatere-da telekom vise ne bude monopolista?? "u ovoj se zemlji ludaci se ne lece. njima se ispunjavaju zelje".

Satir

pre 15 godina

Sloba je u vreme privrednog kolapsa obecavao brze pruge, metro, modernizaciju drzave... a narod sa druge strane nije imao leba da jede, ali je glasao za istog.
Sda nam obecavaju EU, napredak ali ako je sudeci po ovih 100 dana tesko nama. Ovoga puta rezultate niko nije prekrajao i imamo ono za sta smo glasali ali put do EU nije tako lak.

NEZADOVOLJAN

pre 15 godina

Pa ja mislim da je ovo takva pljacka i otimacina naroda koje nije bilo jos od vremena gazda jezde i pokojne dafine. Samo je razlika sto je kod njih narod isao dobrovoljno a ovde je narod primoran da daje pare. Adekvatan odgovor bi bile jedne masovne demonstracije. A sto se tice ADSL, jos pre mesec dana kad sam placao uplatu provideru receno je da se 15.10.08, znaci danas povecavaju brzine ADSL, i ja sav srecan, nadam se ocekujem, kad ono... 300% A od povecanja ni traga!!! A sto se tice gospode koja jos oce da nas ubede kako je to dobro, licno bih voleo da naprave neku javnu tribinu gde narod moze da im postavi po koje pitanje. I ko posle ovakvih vesti da ne glasa za opoziciju? Ogorcen sam. Ovde zivota nema. Hvala Bogu jos koji dan i ja odoh u EU a sudeci prema mom raspolozenju srbija me nece vise videti, bar dok se neke kljucne stvari ne rasciste!!! I samo apelujem na politicare da vise ne kukaju kako im mladost iz srbije odlazi, neka razmisle o svojim postupcima pa ce znati i zasto!!!

Rejlem

pre 15 godina

Cene nisu na nivou regiona? Da slučajno neće da nam kažu da cene nisu ekonomske i ne pokrivaju prostu reprodukciju? Nemaju možda leba da jedu u Telekomu od više miliona priključaka i 89 dinara pretplate po priključku, pa dupliraju pretplatu? Šta uopšte ulazi u cenu impulsa? Ovo je najveći bezobrazluk od 2000-te na ovamo. Malo li je, dokle više trpanja u džep, i ko će sve da se ogrebe od vladajuće ekipe od ovog poskupljenja?

objekitvno

pre 15 godina

Sve dok konkurencija na tržištu fiksne telefonije se ne pojavi, Telekom AD će raditi šta mu je po volji.
Cene su previsoke za prenizak standard naroda, ali to njih ne sprečava da se ''pravdaju'' nerentabilnošću.
Cene interneta su veoma visoke, a svi se ''trude'' da se informatičke tehnologije razviju u Srbiji. Pri tome, niko se i ne obazire da potpisom ugovora se i Telekom AD obavezuje na nešto, a ne samo korisnici usluga, tj. ''zavrtanje slavine'' pretplatnicima, ako se dan zakasni sa plaćanjem. Čist primer je baš internet koji se pominje, jer za cenu koju pretplatnici plaćaju se garantuje i odgovarajuća brzina....koja je ama baš uvek manja i to ne malo...
Verujem da bismo se svi složili da hoćemo da plaćamo evropske cene fiksne telefonije, ali nam onda trebaju i evropske plate!!!

Amos

pre 15 godina

Zato je danas Telekom postao extra azuran i poceo da uvodi linije i gde ih nikad nije bilo.
Ja sam nakon 5 godina cekanja bas danas pozvan da potpisem ugovor za isdn. A znam za jos neke ljude da su dobili bas danas liniju (a nisu prethodnih godina nikad).
Telekom = drzava, samo sto Telekom grabi od gradjana a drzava od Telekoma, fantastican duo.

Катастрофа

pre 15 godina

Уа лопови!
Они нас сматрају мајмунима! Овцама, које ће увек пристати да их шишају! Можда је идеја следећа, нема пара за пензије, узећемо од пензионера, нема пара за бесплатне акције, узећемо од пријављених. Можда мисле да боље "удају" Телеком. Да нису покупили негде Слобину бележницу ?! Мада, ово ни Слоба не би могћо да смисли. Знате како кажу, ученик треба да буде бољи од учитеља.

smesko

pre 15 godina

Elem, kod Alice-a u Nemackoj za 30 e imate flat rate za telefon za celu Nemacku i internet od 16 Mbit/s. Pa vi sad vidite. Kozu samo sto nam ne oderu!

mima

pre 15 godina

Plate u Telekomu su 3 do 5 puta vece nego nama ostalim smrtnicima. Tamo se posao iskljucivo dobija preko veze (politicke, rodbinske ili novcane), a ne po kvalitetu i kvalifikacijama. Sad je naiso novi talas besposlicara kojima treba isto tako velika plata. Sto se mene tice, nek sami sebi poskupe impulse, ne nama. Samo mi jedna genijalna stvar pada na pamet.
BOJKOT

dekica

pre 15 godina

Prosecna plata u RATEL-u je 160 000 dinara, pa nije bas mnogo velika, ali postoji caka sto na ovu platu treba dodati regres i 13.platu, pa tada ovo ode na preko 200 000 dinara

milan

pre 15 godina

Mogu misliti kako izgledaju sastanci u TELEKOM-u kada raspravljaju o procentu povecanja cena. Zamisljam to ovako: -prvi: ljudi, jes da nemamo gubitaka ali nije u redu da narod zivi malo bolje.. nego da mi njih opletemo jedno 100% poskupljenja... -drugi: kakvih 100% i ti si poludeo.. povecavamo za 300%, odmah u celo i u glavu.. -treci: ma nisam siguran, mozda je realno 200% dovoljno.. ko zna mozda ce narod da izadje na ulice.. -cetvrti: ma ko ih .. slazem se sa predlogom kolege da treba odmah u celo i glavu.. narod nece stici da se osvesti.. dakle 300% i kraj.. -peti: moramo biti lukavi.. neka medjunarodni pozivi znacajno pojeftine.. posto tu i inace imamo najmanje zarade, a i ovaj voip nam konkurise.. a da zato znacajnije povecamo impulse i pretplatu.. pa cemo u proseku imati manjeg poskupljenja, ali cemo ih zato oderati na drugoj strani mnogo vise.. -prvi: nije losa ideja.. moramo to lukavo da izvedemo.. nista, ovako cemo uraditi: prvo objaviti da trazimo 300% pa kad narod poludi smanjicemo za 200% a narod ce misliti da smo im izasli u susret i bice zadovoljni.. e onda mi smanjujemo sadasnje cene medjunarodnih poziva, pojacavamo pretplatu i impulse.. u proseku ce povecanje biti manjeg procenta, a mi vecu zaradu.. ko je za... svi -svi: suču brkove..

Kiza

pre 15 godina

Koja to Vlada odobrava ovolika poskupljenja gasa, struje i telefonije pred zimu, odnosno ne stvara uslove za konkurentno trziste u ovim oblastima, vec omogucava Telekomu i SrbijaGASU da nas deru po neprihvatljivim cenama u odnosu na druge zemlje. Pri tome imajuci u vidu standard gradjana Srbije i standard drugih zemalja.
Zasto gradjani Srbije sami finansiraju izgradnju gasne mreze da bi potom postojala druga ili treca ruka u naplati gasa od gradjana. Koja je tu logika?
Hocemo da se obelodani ko je sve i sta je sve ukljuceno u cenu gasa, pocevsi od Ruskog izvoznika, madjarskog transporta do lokalnih srpskih isporucilaca i drzave sa svojim poreskim nametima na gas!
Hocemo da znamo zasto je cena ADSL paketa u Nemackoj 8-10 puta niza nego ovde?
Odnosno, gradjani u nemackoj placaju 4 MB oko 20 EUR dok ovde 512 Kb ima cenu od oko 18 EUR???
Hocemo da znamo zbog cega i dalje drzava stiti monopoliste?

Chaki

pre 15 godina

Ovde u Srbiji vise nema poskupljenja od 3-10%. Sad ide sve gore od 30+ procenata i to je vec namet za vilajet. Osetili da se SRS raspala pa rade sta hoce a inace kako su krenuli tesko da ce na sledecim izborima da sastave bilo kakvu vladu. Toliko o SOCIJALNO ODGOVORNOJ VLADI.

vulkan

pre 15 godina

Srbiju zovem sa bilo koje tacke zemljine kugle za 0.04 eura/minut, a mobilni u Srbiji za 0.13 centi/minutu.
EU je FREE kao i USA, Russia, Australia, Kanada, Hrvatska, Juzna Koreja itd...
Da dodam malo "ulja na vatru"!
Ocito usled krize tajkuni ne mogu da zarade mesecno 50000 eura nego 30000 pa ih drma kriza. Negde sam procitao da boss mafije (Napoli) ima prihode od 20000 eura mesecno. Bash bedno prema ovim nasim zelenasima.

Machine

pre 15 godina

Ko je još čuo za poskupljenje telekomunikacija u 21. veku?, pa još za "nebeski" narod(bliže smo satelitima od ostalih)? Dobrodošli u Srbiju, zemlju čuda!

Stevan Balunović

pre 15 godina

Poštovani,
ova odluka RATEL-a je jedan od prvih koraka ka ukidanju monopola Telekoma Sr. Nije sve tako crno kako na prvi mah izgleda.Bitnije od povećanja cene pretplate fiksnog prikjučka i povećanja cena impulsa je to što će ISP moći po posve drugim-nižim cenama da dobavljaju internet pristup,što znači umanjenje cena u navedenom periodu, a verovatno se uz smanjenje cena može očekivati i povećanje brzine ADSL pristupa netu u oba pravca.
Prema predhodnom rečenom ukupno posmatrajući RATEL je doneo veoma značajnu odluku upravo u smeru ukidanja monopola TS , a zahvaljujući kojoj nećemo u narednom periodu biti na gubitku, već naprotiv.
Korišćenje interneta je neminovnost koju građani RS moraju da prihvate.
Stevan Balunović

Aleksandar Cvetkovic

pre 15 godina

Znaci ne mogu da verujem. Sve moze da se podnese , ali da opet "drzimo u zivotu" monopolsku firmu placanjem vecih racuna. Dokle bre
Posto je gas skocio za 60% a tel usluge za oko 100% ovo iziskuje obracanje nekoj instituciji u Evropi. Ne znam kojoj tacno ili za zastitu potrosaca, ili antimonopolskoj agenciji... Ako postoji takva.
Definitivno sam za PETICIJU.
Dosta vise...

Slobodan

pre 15 godina

Па, нема више никакве користи да само кукамо што нас одраше разним поскупљењима. Време jе да предузимамо нешто конкретно: пре свега ОПШТА ГРАЂАНСКА НЕПОСЛУШНОСТ неплаћањем свих рачуна коjи су изван граница платежне моћи просечног грађанина, уствари његове плате. Тек ако успемо да будемо сложни и договоримо термин почетка акциjе, на пример: од 17. октобра у подне престаjемо да плаћамо намет и харач савременим (нашим) дахиjама. И то радимо сложно и упорно док се не дозову памети и почну да доносе одлуке у корист народа, а не само њиховог џепа. Узгред: зна ли неко колика jе плата директора телекома или оних из РАТЕЛ-а? Нема нам друге, него боjкот „у руке”, да покажемо да нисмо будале и да умемо да одбранимо и достоjанство и право на нормалан живот.

tupac

pre 15 godina

Sve ovo je zrelo za masovne demonstracije gradjana za ukidanje monopola najskuplji internet, telefonija, a usluge nikakve...a oni i dalje dizu cijene. Isto tako danas citam u jednom nasem dnevnom listu kako su domaci prehrambeni proizvodi koji se izvoze u susjedne zemlje, jeftiniji nego kod nas, sta reci!!!

Dragan

pre 15 godina

Mislim da je ovo kompenzacija Telekomu za otvaranje trzista ka VoIP provajderima. Zvanicna pojava VoIP provajdera ce dovesti do tzv. flat rate ponuda koje su oborile cene telefoniranja na zapadu za 90% (u zadnjih 7-8 godina). A to ce se desiti i Telekomu.
Za ocekivati je da ce se vrlo brzo pojaviti paketi 'all you can eat' za recimo 15-20€ neograniceno telefoniranje u okviru fiksne mreze u Srbiji uz neograniceno koriscenje interneta. Samo malo strpljenja, liberalizacija (ako je stvarna ovom merom RATELa) ce oboriti cene.

Otiso iz Srbije pre 20 godina

pre 15 godina

Mnogo ima da kosta ta evropska buducnost gradjane Srbije!A tako smo daleko od EU.A cene kao u EU.Ili hoce neko da mi kaze da smo na vratima EU?U Srbiji je sve skupuo skoro kao ovde na zapadu.A kakve su plate ovde a kakve u Srbiji?I ovde nisu dobre plate a kamoli kod nas.

Vladan Jova

pre 15 godina

Moramo svi shvatiti da je RATEL (Repubička agencija za telekomunikacije) "nezavisna" od vlade koliko i beba od majke, Pa RATEL svake godine na osnovu Licence koju je izdao Telekom-u dobija procenat od zarade po broju korisnika. Sada zamislite koliko će se novca više sliti na račun RATEL-a i koliko će g-da Radunović i Janković imati povišicu plate,novca za vozikanje o trošku agencije i reprezentaciju. Pa samo pogledajte zgradu RATEL-a u Višnjićevoj broj 8 kao svemirska. Unutra opuštenicja i jedno ležerno raspoloženje kao da žive u zemljama regije na koje se vade. A odgovor možete sami sebi dati kroz pitanje "KADA JE VRANA VRANI OČI VADILA?" Sramno i jadno

Mirko

pre 15 godina

Lopovi, lopovi, lopovi! 60% poskupeo gas, 100% telefon, evro skocio 8% za 5 dana... Sracunajte samo... Taman sve to sto su dali za penzije sada ce lepo da se nadoknadi. Nas narod je naivan, on se nahvata na pricu povecanja plata ili penzija, a onda mu lupe staru komunisticku zvaku, povecaju cene, takse i slicno, devalviraju dinar i onda si opet na istom, a nekad i gore nego sto si bio. Umesto da se ulaze u privredu, pa da ta privreda zaradi za sve nas, pare se bacaju kroz prozor, a drzavna administracija i plate u javnim preduzecima su najvece. Monopolisti i paraziti koji ne doprinose uopste BDP-u imaju najveca primanja, a svi koji rade manje od njih.

zoky

pre 15 godina

A moze mi li reci neko kako se racunaju impulsi? To ni sam bog ne moze da razume,uzmu nam pare a ni ne znas koliko si stvarno potrosio. sreca pa vise ne koristim fiksni telefon,a posle ovoga mu vise necu prici,jeftinije mi je da izaberem neku dobru ponudu na mobilnim telefonima,tamo bar mogu da biram!!!!

ciciban

pre 15 godina

Kada su otisli Voja,Velja & CO mislio sam da je najzad sve gotovo i da se nazire kraj nasim mukama 'al ne lezi vraze ! Zao mi je sto ste MOJI a ne predstavnici neke neprijateljske zemlje..... E moj Tadicu...... ipak se u politiku ulazi zbog para a ne zbog dobrobiti naroda... ajmo ministri i upravni odbori,svi u vrstu pa na blagajnu,stize lova od sirotinje....

sta je ovo

pre 15 godina

ima li kraja poskupljenjima... kada ne znaju razlog zasto da poskupe onda kazu da je to jeftinije nego u EU... pa nismo bre mi u EU.... pominju region... pa i region je u EU ! ! !

IgoR

pre 15 godina

Poskupljenje pretplate i cene impulsa jeste malo više od 100%.
To ne znaci da će i tf.racuni biti veći za 100% kako stoji u objavljenom tekstu. Određene kategorije saobraćaja pojeftinjuju (kroz dužinu trajanja impulsnog intervala određene kategorije:ka mobilnim mrežama, međunarodni, itd.).

maestrof1

pre 15 godina

Ma nije ovo sa standardima evrope,kakve evrope...ja zivim u nemacku imam celu evropu bez pare da pricam,imam isto 500 minuta u srbiju da zovem bez pare...a tamo ne znaju da rade vise kako da opljackaju narod...pozdrav

branko stanković

pre 15 godina

Poštovani građani SRBIJE,
Svi dobro znamo da nam cenu ne podiže ni RATEL ni TELEKOM SREBIJE.
Cenu podiže VLADA SRBIJE a Telekom je uvek bio krava muzara svake srpske vlade i zbog toga štite monopol i ne uvode više operatera....

zanemeli korisnik telefona

pre 15 godina

Predlažem da Telekom pruža uslugu "u regionu" pošto su im tamo bolje cene, a da nas ostave drugim operaterima. Lepo i njima i nama.

zoran021

pre 15 godina

A mazu nam oci sa crnom gorom i makedonijom kako su priznale nezavisnost kosova a gas 60% skuplji i telefon 100%
cccc, a ti idi pa glasaj, E gospodo ja sam sa ssvim izborima zavrsio do kraja zivota....

srdjan

pre 15 godina

Ljudi moji, jedino resenje je da svi u istom trenutku podignu slusalice i izazovu opterecenje centrale. Mnogo boje od izlazaka na ulice i divljackog paljenja vatrom.
Braca Grci su ovo vec primenili.

Lepi

pre 15 godina

Pljujte me kolko ocete al ja text nisam ni procitao a vec sam poceo da kunem. Da parafraziram Duska Radovica "Zakunite se u Telekom pa slazite". Gomila neradnika i lezilebovica. Na kraju ce vlada da da licencu nekom "Miskovicu" pa ce sisanje moci da se nastavi. More, oni sa "Brzim prugama' su male bebe za ove.

boki

pre 15 godina

Народе што се буните.Тражили сте(гласали сте),изабрали сте,сада ПЛАЋАЈТЕ!

teoreticar

pre 15 godina

Ovi monopolisti samo sebi povecavaju plate. Da poskupeo je impuls zbog skoka cene nafte, sbog svetske finansijske krize, sbog suse i ko zna kojih sve gluposti. Jeftinije je koristiti mobilni a Skype je prava stvar

Neca

pre 15 godina

Oni su pre svega izjednacili cene fizickim licima i firmama!!! Preterali su i uopste mi nije jasna njihova matematika da ce prosecno povecanje racuna za privatna lica biti 45% (ako je sve poskupelo minimum 100%), ali i smanjenje za firme od oko 20%. Pozitivno je to sto pretplata za isdn nije poskupela.

Marko NS

pre 15 godina

Ako vam kazem da je poziv iz fixne mreze u Svedskoj 5 centi po minutu prema Srbiji, da li cete mi verovati?! Ja vec 4 godine koristim VOIP i dosada sam Telekom-u "izbio" minimum 20.000 evra iz dzepa. Tamo je razgovor oko 1 cent minut sa 90% evropskih zemalja, i Amerikom, itd. Koga bre oni lazu? Tako nam i treba kada smo ovce...
Umesto da se kao potrosaci pobunimo i napravimo im kolaps na mrezi, mi cekamo odluku RATEL-a koji vise lici na neku sektu ili tajnu sluzbu SPC. Muka mi je od tih likova!

legalista

pre 15 godina

1. Monopol je NEZAKONIT.
2. Poredjenja radi, u Francuskoj, paket koji ukljucuje internet brzine od 100 (sto!) Mb + 120 TV kanala + besplatne i neogranicene pozive (fiksni-fiksni) za sve drzave EU,USA i Kanadu kosta 30€.

Milivoj

pre 15 godina

Ne znam da li ce se moj komentar naci u moru komentara na ovu temu ali svima nama gradjanima Srbije izjavljujem SAUCESCE mi smo mirtvi zivi zakopani, drzavu nemamo a kasa bankrot. Gospoda pripremi marvu na povecanje od 100% a unapred idu na 50% pa kao nije odobreno i dobiju samo 50%. Gas 60%, telefon 50% nekretnine 35%, putarina 25%, o benzinu da i ne govorim poskupljuje po 6-8% a pojeftinjuje 2%.I nakraju inflacija 8%. A DA ZA TO JE KRIV SLOBA,PRETHODNI REZIM,AL KAIDA, URAGAN AJK, PAJA PATAK i NARAVNO DZEJ.
Pozdrav nasem najlepsem predsedniku Borisu bar nam je on dika (na fesn week-u)

revolucionar

pre 15 godina

Plakao sam od uzbuđenja i sreće 5.10.2000. sada mi se s...
Druže Tito vrati se!!!
P.S.Mnogo mojih poznanika uključujući i mene ne izlazi godinama na izbore jer smatramo da nema svrhe - svi su isti samo se bore za sebe i svoje g...ce a preko grbače 95 % nas ostalih.
Zbog ovakvih gafova (telefon 200 % , gas 60% , struja..)bi trebalo minimum da padne vlada.
Pozivam sve građane da ako već ne možemo da izađemo na ulice i izrazimo proteste,kaznimo političare tako što na bilo kakve sledeće izbore neće izaći niko!

qwerty

pre 15 godina

Ništa novo, nije prvi put da se poskupljenje pravda kojekakvim nebuloznim razlozima. Ovaj telekom bi trebalo staviti na listu elementarnih nepogoda, o njihovoj pokvarenosti, nesposobnosti i nevaspitanju njihovih službenika nema više svrhe govoriti. Za razliku od pravih, ova nepogoda se može bojkotovati, pa umesto do sadašnjih npr. 1000 dinara mesečno za telefon plaćati samo pretplatu ili otkazati broj. Na žalost ovo se neće dogoditi jer znaju oni dobro šta rade, takođe znaju da će ovo proći uz možda malo gunđanja, jer uvek im prođe. Ljudi će i dalje koristiti njihove usluge, bez obzira što će biti jeftinije koristiti mobilni, i dalje će uvoditi njihov ADSL jer telekom za svoj provajding stvara mogućnosti tamo gde odbija da stvori za druge provajdere.
Da li je ikome jasno šta zapravo znači ovo za internet?
To je tako precizno-nejasno formulisano da da otvara monoga pitanja. Dva su osnovna, zašto samo 30% pojeftinjenje umesto 80% kako bi zaista trebalo, i zašto tek oko nove godine, a ne odmah?

revolution

pre 15 godina

Gospodo iz javnih preduzeća,ne igrajte se sa strpljenjem naroda.Znate li onu-Ko hoće veće,izgubi iz vreće.
Postali ste mnogo pohlepni!

Dakyle

pre 15 godina

Ovo je ljudi sramota...nevidjena!!!
Pominjete da smo najjeftiniji u regionu...Evo va jedan podatak koji vi iz Ratela i Telekoma odlicno znate: Kujtesa je Kosovski Telekom, za 34,90 Evra korisnici na Kosovu dobijaju 6Mb/s ADSL + 80 minuta VOIP, da ne pricam da se cena proporcijalno smanjuje sa brzino ADSL-a, ali to nije sve..imam proverenoj ali nezvanicnoj informaciji Ta ista KUJTESA ADSL Link uzima od naseg "dragog" Telekoma. Znaci Telekom i tu zaradjuje, pa sta nama rade ovde..mi smo ljudi ludi//sto trpimo sve ovo...kada cemo jednom da zaustavimo sve pa u zemlji dembeliji, da menjamo situaciju...damkonacno napravimo lustraciju i sve sto treba uz to????
Jos samo jedna stvar..mi to isto Kosovo jos uvek smatramo svojom teritorijom...onda po tome ovde vladaju dvostruki arsini..ali i tu nas lazu i mazu...Meni je svega dosta..a vidim i vecini gradjana, zasto nismo na ulicama??? Grci zaustave zemlju kada nesto poskupi 5-10 posto..ALO BRE PROBUDITE SE...

preistorijski covek iz preistorijske zemlje

pre 15 godina

da citiram matićevu

Praktično smo imali monopolsko tržište, što je dovelo do višeg nivoa cena nego što je to slučaj u zemljama u okolini”, rekla je Matićeva.

a to će kao RATEL da promeni. Aha, evo, samo malo, mism da, makar 30% samo još...

priboj033

pre 15 godina

Meni ovde nista nije jasno!!! Ratel odlucuje o poskupljenju u Telekomu, a kolko znam jedan od osnivaca Ratela je i Telekom...Hm...

pavlaka

pre 15 godina

Mislim da je Telekom lukavo pripremio ovo poskupljenje pretplate.Prvo,najverovatnije od modernizacije i ukidanja dvojnika nema nista.Cekace se privatizacija pa neka novi vlasnik to resava.
Drugo u Srbiji ima dosta ljudi(pogotovu stariji)koji veoma retko koriste telefon.Evo na primer moji baba i deda jedva "naguraju" racun do 200 dinara.Dakle najvecu stavku u racunu cini im pretplata.
E,na takvima je Telekom u gubitku.Imaju liniju ali je veoma retko koriste.A ne mogu da im je oduzmu i daju nekome ko bi pravio racune 1000 dinara i vise.

СТ

pre 15 godina

Цене гаса повећане су 60 одсто а ппредложено повећање услуга Телекома је 300 одсто. Ја предлажем да се цена хлеба повећа хиљаду одсто, цена воде 3 хиљаде одсто и цена млека 5 хиљада одсто. Тиме би се статистички трошкови живота повећали за 0,005 одсто што би било најниже у Европи за последњих две стотине година.

Vlajkos

pre 15 godina

Sramota !!! Plin, telefon!!! Definitivno treba protestvovati, ali kako ako i mediji nisu zainteresovani za ovu temu. Ova poskupljenja bi trebalo da budu glavna vest na svim medijima, a ne priznaje Kosova i Svetska ekonomska kriza. Ne interesuje me koliko je koji milijarder izgubio novca, vec koliko ja gubim novca politikom vlade. Zasto nema emisija na ovu temu, zasto se prelece preko ovih vesti. Jedino nam ostaje da saljemo non stop gomilu protestnih mejlova svim novinskim kucama i svim ministrima i njihovim pomocnicima. Sta vredi i da vise ne glasamo za njih, za osam godina su se zajedno sa Slobinom ekipom obogatili tako da ih i gubljenje izbora vise nece pogoditi.
Dok se jos malo proda sta je ostalo da vidimo odakle ce da dobijaju plate svi na drzavnim jaslama, ali mozda ce tada da se potrude da udjemo u Evropu da bi dobili pare koje ce dalje da uzimaju za sebe. Zavrsicemo brzo kao Bugarska. Gde je sad serija Mile protiv tranzicije, da nam lepo objasnite kako smo glupi i kako ne znamo sta je Evropa, kako je normalno da kriminalci kupuju fabrike i izbacuje radnike na ulicu, a demokratska i evropska vlada im u tome pomaze.
Najlakse je reci kako je bolje nego za vreme MIlosevica, pa zar je to uspeh ?

MaliZeleni

pre 15 godina

Gospodine Tadicu,srdacno vas pozdavljam.Red bi bio da narodu objasnite sta se ovo sada desava,a samo zbog obecanja koje ste ovom prevarenom narodu(XYZ puta) davali i vi i svita oko vas.
Pozdrav iz dalekog svemira

Dragan

pre 15 godina

---
posto imaju hronican nedostatak parica a propusni opseg parice je mnogo veci od onoga sto je potrebno za glasovnu komunikaciju, onda oni uzmu 4 broja u centrali prikljuce na PCM uredjaj, po jednoj paricui to odvuku do zeljenog mesta na koje postave drugi PCM i iz njega izvuku 4 telefonska prikljucka........ Nema dvojnika, svako ima svoju liniju, vrlo elegantno osim sto mozes da zaboravis na sve osim prenosa glasa po takvoj liniji.

Uzaludni

pre 15 godina

Citajuci ove komentare moze se zakljuciti samo jedno ... mi zivimo u mafijaskoj drzavi. Svaka sledeca vlada koja dodje GORA je od prethodne. Ovo sto rade ili su radile post-milosevicevske vlade o tome je on mogaqo samo da sanja. RATEL, Telekom, Naftagas i jos desetine drugih su monopolisti kakvih nema ni na Kubi. Rade sta im je volja. Ne obaziru se ni na sta ni na koga. Koliko im treba, toliko se ugrade u cenu. Euro pada, cene idu gore. I to za koliko procenata!!! Pitam se samo sta bi bilo da NISMO potpisali ugovor sa Rusima za plin - koliko bi onda bilo poskupljenje gasa? Najveca tragedija je sto smo mi, narod golo g.... i, na zalost, imamo to sto imamo. Nikada se mi necemo opametiti. Mogu da nam rade sta god hoce. Mi smo ubijeni u pojam, apaticni do besvesti. Nista mi necemo uraditi ni da poskupe vodu za 1000%. Glavno je da se mi glozimo koja je losija stranka ... ova ili ona! Vladajuca oligarhija je toliko ogrezla u obesti da se potpuno odvojila od naroda kojim vlada. Pogledajte sve te individue gde su bili na lestvici bogatstva PRE nego su usli u politiku i uporedite sa onim posle. Narodu samo treba gurnuti pod nos glasanje u UN i crnogorsko priznanje Kosmeta da ima cime da se bavi. Narode, shvati nesto .... MI SMO SAMI KRIVI ZA ONO STO NAM SE DOGADJA. Dok ne odrastemo ne ocekujmo bilo kakvo poboljsanje. Samo, vremena je sve manje. Hvala na prostoru.

zlatibor

pre 15 godina

ako je razlog za povecanje cena usluga to sto smo jeftiniji od regiona, onda nam se crno pise, a radi se jednoj od najprofitabilnijih kompanija na srpskom trzistu! zasto se ne rukovode istim principom pa snize recimo cenu goriva, posto sam se licno uverio da smo jedna od najskupljih zemalja u regionu, a cena na svetskom trzistu utice na sve, a ne samo na srbiju (inace na kipru koji je dosta bogatiji od nas, litar bezolovnog goriva (bmb 95) kosta 1,04 eur po litru)

Sramota

pre 15 godina

Tadicev pulen g. Radujko po struci dipl. pravnike je direktor Telekoma, ma covek se razume u tehniku i menadzment onoliko. Deru, na boga ne misle.

Momčilo Vasić

pre 15 godina

Večno živi Duško Radović: "pobesnim kada vidim procente poskupljenja, a rasplačem se kada vidim obrazloženja"!
S tim da je ovo obrazloženje, a i "uzgredni komentari" o Internetu - sve drugo samo ne - razumno.
Kada se nečemu diže cena, to se uradi U PONOĆ, a kada treba da se pojeftini - e, čeka se neki "kraj godine", "sledeća godina" - sve o Kukovo ljeto!
PS.
Ako Telekom nema para i posluje s gubitkom (tobože!), zašto su predimenzionirani sa zaposlenima (i to sve po rodbinskim linijama), zašto imaju NAJVEĆE PLATE "u okruženju", i zašto uzimaju od korisnika nekontrolisano - a potom se pojavljuju kao neke mecene, generalni sponzori i sl ujdurme?
Uostalom, ključ za sastav "Vlade" je kriv: Krkobabići su obećali nešto, pa sada presipaj, bato! I epohalni "gasni sporazum" - sve smrdi od gasova nadležnih! Kuku, ka' će izbori, i da li će narod pamtiti ovo?

Ivan

pre 15 godina

---
PCM uređaj omogućuje "dvojnike" (i "n-ojnike") koji mogu da razgovaraju istovremeno, a preko jedne linije. Naime, regularna telefonska veza podrazumeva jednu telefonsku paricu (dve žice) koja spaja centralu sa krajnjim korisnikom. Ranije se na kablovima štedelo, pa su često jednu paricu delila dva dvojnika, a mnogi nisu ni imali telefon. S pojavom digitalne tehnologije kod nas (mada su se pre 20-ak godina pojavili i tzv. koncentratori u slične svrhe) postalo je moguće iskoristiti ukupni kapacitet prenosa jednom paricom (dvema žicama), tj. "podeliti" ga na više delova i dodeliti ga većem broju korisnika u isto vreme. To je značilo da su, bez polaganja novih kablova, mnogi mogli da dobiju tel. priključak, a da se dvojnici "odvoje", tj. da uvek imaju slobodnu vezu. Međutim, pošto je sav potencijalni opseg parice iskorišćen, ljudi vezani za ovaj uređaj imaju sporiji dial-up internet i ne mogu da koriste nijednu dodatnu uslugu koju omogućuje digitalna tehnologija, uključujući ADSL, IPTV... Jedino rešenje je kopanje i polaganje novih kablova, što se radi, samo malo presporo...

Dea

pre 15 godina

Ja koristim internet dugo, ali i ljudi iz mog okruženja koji ne koriste internet imaju mene koja ću im sigurno uz kafu reći šta sam našla krstareći, a između ostalog i cene telefoniranja u EU i okruženju. Onima koji ne mogu da veruju ušima, odštampam i pokažem. I tako svi znaju o ovim lažima, pa i među komentarima, ljudi kažu cene i zna se. Pa toliko laži od vlade o cenama telefoniranja, ne mogu da prođu i samo izazivaju revolt, pa kad dođu izbori eto radikalima glasova, a ministri onda kažu lud narod, kako mogu. Tako što narod teško guta kad uhvate u laži vladajuće, a ovi i dalje lažu. Pre samo mesec dana, ministarka za telekomunikacije je tvrdila da imamo jeftiniji interneti nego u okruženju i EU. Sada, druga priča i kao da nije ništa izjavila...Velika šteta, jer su se vremena promenila i ljudi su počeli da pamte!!! Ja da glasam, ma ne pada mi na pamet!!! Uh, baš sam BESNA!

T.

pre 15 godina

Ok, ako ce Ratel da povisi sve cene koje su nize nego sto su u regionu, zasto onda ne spusti cene onoga sto je skuplje nego u regionu?

A posebno je pitanje kakve veze cena telefona u ragionu ima sa cenom telefona u Srbiji. Nije to brasno pa da odem preko granice i kupim ako je ovde skupo.

bami

pre 15 godina

Cene telefonskih usluga i gasa moraju da idu drastično gore, jer su Telekom Srbija i Srbijagas jedina javna preduzeće u kojima se mogu namaći sredstva za isplatu obećanih povišica za penzionere. Neko, dakle, uvek mora da plati predizborna obećanja. I u slučaju njihovog ispunjavanja, i neispunjavanja. To su u srpskim uslovima uvek građani.

Marko ADSL

pre 15 godina

T-COM Hrvatska:
promet:neograničen
brzina: do 2Mbit/s
Za super surfere koji skidaju filmove, glazbu, i razne druge sadržaje te gledaju online filmove.
cijena:178 kn/mjesečno (1.958,00 RSD)

VERAT NET:
Lite 1536/192(Kbit/s)
2.832,00 RSD

Toliko o tome...

Hulk

pre 15 godina

"Da li se narod buni?Buni se kneže!Steži još!"Ako ovako nastave prekinuće nas!Pojedini građani ove zemlje nikada nisu videli Beograd , NS ,Niš....Kako stvari stoje više se neće ni čuti sa svojim rođacima!I kao što reče jedan veliki pevač sa još većim vokalnim sposobnostima (DRAKULA): BANDO , BANDO (BEZBOJNA)U KRV SI OGREZLA ......ko zna nastavak sve mu je jasno!DA LI SE OSEĆATE JADNO I BEZ IKAKVE VREDNOSTI ?

СРБ

pre 15 godina

Људи, чему нервирање ? Јел сте ви чули за бесплатни скајп ? Са свима комуницирам преко свог ајфона (вајерлес-бежични) где год да ухватим сигнал. Упалим скајп или месинџер и за ЏАБЕ причам са пријатељима са скајпа ... чему нервирање ?

ošišani

pre 15 godina

20 godina sam čekao na fiksni telefon. I to sam dobio tek što sam dobro podmazao njihove službenike, da bi se stvorili tehnički uslovi. A sad vidim da u stvari ti službenici uče od najboljih. Pa ne mogu ni oni da budu bolji od svojih pretpostavljenih, niti pretpostavljeni od vlasti u firmi. Dokle god se ne postigne vladavina prava i zakona, dotle će nas redovno šišati i soliti pamet. Uvek se pitam, kako se Švajcarcima isplati da deli predbojeve za jeftino telefoniranje, a Srbiji nikad dosta. Dali prvo cene moraju da dostignu Švajcarski standard, pa tek onda da dobijemo potvrdu za ulazak u EU. Samo, ako nas ne pretekne neki nenadani dobitak infarkta! SRAM VAS BILO!

Ceda

pre 15 godina

Bravo majstori, otkazacu telefon jer ga i onako malo koristim, jeftinije mi je da pricam preko mobilnog, a internet imam kablovski.
Zasto kod nas nema normalnog poskupljenja tipa 2-5 % a ne u odma 100-300% ?

Mashinovodja

pre 15 godina

Prošlo 100 dana nove(?) vlade, a budžet utanjio, (ras)prodaja koliko-toliko solidnih državnih firmi skoro završena, pa se zato primenjuje već toliko puta oprobani recept otimanja od građana kroz monopoliste: Telekom, gas, grejanje, a ne bi me začudilo i da uskoro poskupe struja i gorivo. Jer su im cene, Bože moj, "najniže u regionu".
Ali nema veze, bitno je da mi nedavno odbranismo Kosovo na kojem ćemo se ove zime grejati, kuvati i telefonirati. Još samo kad bi Kosovo moglo da se jede i obuče, milina jedna!

Ivan

pre 15 godina

Pre nego sto su se i zapitali da li treba i koliko treba poskupeti sa uslugama u telekomunikacijama,prvenstveno su trebali da se pozabave pitanjima o kvalitetu usluga.Smesno je govoriti da imamo najjeftinije usluge u regionu kada su nam odlazeci pozivi za Evropski region katastrofalno skupi da covek prosto mora da gleda na sat koliko telefonira da ga posle ne bi udario srčani udar.

gospodin

pre 15 godina

ovde u Francuskoj svako za 25-30e mesecno ima neogranicen telefonski saobracaj u okvirima zemlje, tv pretplatu i 3 megabita flat interneta.

nesto se veoma cudno desava tamo... ?? Ah da, to se zove slobodno trziste...

Skepsa

pre 15 godina

Dotrajao vozni park telekoma a trenutno na popustu razni modeli porsea, audija i mercedesa.
Nema ovo veze sa cenama u okruzeju vec nas "draga" nam drzava ponovo pljacka. Istorija nas uci da gde je SPS tu je i drpanje.

Pera Antic

pre 15 godina

Za ove sam glasao sad i nikad vise! Kakav je bre ovo bezobrazluk?! Samo neka se igraju, a kad kap prelije casu bice "kuku lele"

Jovana

pre 15 godina

Zivim u Nemackoj i placam najvecu mesecnu pretplatu od 49.90 eura njihovom Telekomu koji je najskuplji na trzistu. Prikljucak nisam platila i dobila sam ga za dan. U paket spada besplatno telefoniranje citave godine,dvadesetcetiri sata dnevno u citavoj Nemackoj i isto tako za interenet. Sa raznim prefiksima mogu da zovem Srbiju do cetiri centi za minut. Kada bih potrazil,mogla bih za manju pretplatu i da imam pravo da besplatno zovem dve zemlje. Kada dodjem u Beograd na dve nedelje odmora,racun za telefon mi obavezno bude veci od 50 evra a nemem ni internet. Ako je ovde prosecna plata 1500 evra moze se izracunati koliki je deo za placanje telefona. Zaiste je sramota sta radi nas Telekom.

Dragan

pre 15 godina

Zaista ovo vise nema smisla. Mozda mi imamo najnizu pretplatu(trenutno), ali zato i najsiromasniji servis. Zasto gospoda iz RATEL-a ne objavi informaciju sta sve dobijaju korisnici servisa u okolnim zemljama? TV, Internet (1mb Upload i do 10Mb dwnl), flat za razgovore...i to obicno kosta do 20e. Na ADSL-u imam divan upload od 64kb(sve to da bi zabranili ili delimicno stali na pu VoIP-u), pa prosto ne znam zasto bi mi trebalo vise...kad mogu i da koristim jeftine impulse telekoma?!
Sramota!

Zagreb

pre 15 godina

Hm jedno možda glupo pitanje, ali vidim da svi spominju neki PCM uređaj, a ja neznam šta je to pa ako neko ima volju da mi objasni.

samoja

pre 15 godina

Ovo nije konstruktivan komentar ali je jedini normalan u ovom trenutku.
Komentar je
Pa vi niste normalni! Rekla bi jos nesto ali bicu "kulturna"!

sm

pre 15 godina

Gospodo, država je u krizi !!
Nema donaciija ni kredita, jer je svet u krizi. Budžetsku rupu treba nekako napuniti. Kako ?
Jednostavno - povećanjem poreza ! Ali kako pdv povećati sa 18% na na primer 25% - teško. Ovo sa Telekomom je mnogo jednostavnije, pod firmom "svetske cene" treba uvećati prihod a onda raznim "donacijama iz dobiti" vratiti pare u bužet.
Prosto i jednostavno, a evropski standardi itd... pa to su gluposti u koje još malo ko veruje.
Predizborna retorika je uvek ista a realnost neumoljiva. Mislite o tome !!!

Zrenjaninka

pre 15 godina

Imam ISDN, za to placam pretplatu oko 180 din. Aktivirala sam uslugu "zakljucana nula", i za to placam pretplatu oko 180 din. Sa PDV-om to je preko 400 din. Ako poskupi 3x , znaci da cu samo za ove dve usluge placati 1200 din. Za samo telefoniranje mesecno izdvajam manje od 200 din. Za ADSL placam 2300. Mislim da mi je najjednostavnije da odjavim fiksni telefon, jer apsolutno nema smisla da poklanjam pare monopolisti Telekomu.

Iceman

pre 15 godina

Nista dajte nam evropske plate i nivo usluge pa nam onda dajte i te cene. Zasto ne dozvole sbb i yubc da osnuju internet telefoniju sto im odavno traze pa nek pitaju narod preko koga ce da telefoniraju, a ovako telekom je jedini koji dere narod i jos im je malo

haraclija

pre 15 godina

sve mi zao sto je propalo Otomansko carstvo, tamo je bio DESETAK, a ima i pesma o tome "...pozelece se drumovi Turaka..."kako vas nije sramota, sto nismo KAO EVOPA DA MOZEMO PREKO SKYP-a POZVATI TELEFONSKI BROJ, takvo telefoniranje iznosi 10 evra za 120 min ili 2(dva) sata telefoniranja..(mislim kada se karticom plati iz Evrope,meni cerka placa takvo telefoniranje)pa sada vidite koliko je skupo u Evropi a socijalna pomoc je 850 evra,sa bezbroj olaksica...a kolika su njhova evropska primanja? SRAMOTA JEDNA od "proevropske vlasti"

gat

pre 15 godina

Na silu su nam uveli obavezu GPRS usluge za fiskalne kase.Tako su dobili nekoliko hiljada novih preplatnika, sa mesecno 354 rsd.Da li nam ovo treba?
Moj rodjak iz Kanade mi kaye da ga ne zovem, jer za jedan dolar, mozemo govoriti 10 minuta, ako on zove......
Bruka.Monopol.

smile

pre 15 godina

Ugledaju se na crnogorski t-com. Račun za fiksnu telefoniju je 7 eura bez potrošenog impulsa. 10 eura je minimum mesečno ako pozivi neidu ka mobilnim mrežama. Ako 100% dignu cene doći će na ovaj nivo. Imaju sjajan uzor, još jednog monopolistu.

Vetmedic

pre 15 godina

Neznam sto se nervirate. Ja na primer vec odavno ne zovem nikoga na fiksni. Imam relativno stabilan internet, svako u porodici ima IP telefon i medjsobno pricamo za Dzzz, godisnja preplata za jedan madjarski SIP broj je oko 100 dinara. Oni koji nemaju net njih zovem preko VOIPa za 2 dinara. A neke ljude preko Skype. Sve u svemu kako RATEL kaze od sledece godine internet ce biti valjda jeftiniji i svi cemo preko voipa razgovarati, sem ako telekom nece da ometa port 5060 preko koga ide VOIP.

Milan iz Novog Sada

pre 15 godina

Što to niste sve najavili pred izbore. Sram vas bilo. Prvo gas a sada telefon. A struja od nove godine. Gradjanska neposlusnost je jedino resenje, ne treba placati racune i to je to.

Voja

pre 15 godina

Ima li ovo kakve veze sa patriotskom kostunicinom kupovinom telefonije u srpskoj republici po duplo većoj ceni od cene koju su ostali ponudili? Da nije prispela rata na na naplatu? Ako je za patriotizam i platice braće mirka&slavka petrovića, meni nije žao.

gnevni dvojnik

pre 15 godina

Ljudi nemojmo tako! Mozda zele da unaprede tehnologiju. malo je dvoje na jedan prikljucak. 3 bi bilo bolje a 4 pravi broj. a to trazi para i vremena....

vasjo

pre 15 godina

Zlo i naopako! Moji racuni pre 2-3 mseca bili nesto manji od 1000 din, a sada pricam cak i manje nego tada i racun mi je od 1500-1800din. TO SVE GOVORI O VEC POSTOJECEM POSKUPLJENJU, A 'DE JOS JEDNO!?

Dejan

pre 15 godina

Nemojte samo da kritikujete. Nove cene i iznosi pretplate su utvrdjeni na strogo naucnom metodu, tj. Agencija za telekomunikacije je primenila tzv. troskovni princip. Metodom je predvidjeno da Telekom navede za sta mu trebaju novci a posao Agencije je da utvrdi da li je to opravdano. Kako Agencija od Telekoma svake godine inkasira preko 800.000.000,00 dinara Agencija je kao neko ko od Telekoma ima direktnu korist (vecinom dobijaju plate od onoga sto plati Telekom) i odobrila sve sto je Telekom trazio.
Na papiru je sve lako prikazati i investicije i odrzavanje a sto toga nema, vec novci putuju u privatne dzepove raznim kanalima i kanalcicima sami smo krivi jer trpimo ovakvu drzavu u kojoj nema konkurencije pa monopolista utvrdjuje nivo cena tako da podmiri svoje potrebe. Da postoji konkurencija postojali bi operateri koji bi za 20-30 Eur mesecno davali i kablovsku televiziju, telefoniranje neogranice i brz pristup internetu. Ovako kada platite sve pobrojane usluge platicete mnogo vise nego prosecan stanovnik Evrope, ali da se vratimo na pocetak sve je utvrdjeno na strogo NAUCNOM metodu.
Agencija za telekomunikacije i Telekom su zajedno patentirali postipak za izvlacenje usiju svojim korisnicima.

ashuruz

pre 15 godina

zanimljivost u celoj prichi je to da je lelekomu [telekomu] istekao zvanichni monopol josh pre dve godine [ako ne i vishe]...
tuzhno je shto je nakon isteka njegovog monopola doshlo do jedne jedine promene-ushao je VIP na trzhishte mobilne telefonije i to je bilo to...

sve dok lelekom bude bio u drzhavnom vlasnishtvu-promena netje biti,a bojim se ni kad ga prodaju-ipak je to prevelika firma da bi dozvolila ikome da joj nashkodi [slichan primer-delta-maxi-mishkovitj]...

vbelt

pre 15 godina

koliko vam je dosta? zar je moguce da jedna od najprofitabilnijih firmi u Srbiji hoce jos??? sramota!!! trebalo bi da se dovede strani investitor pa da postavi svoju infrastrukturu, tako da nepostoji monopol! naravno da je to neizvodljivo, ali bih voleo da se birokratija malo uplasi takvom idejom... steta, mozda jednog dana... pozdrav iz Toronta!

plazma

pre 15 godina

A, da li je poznato da li u regionu postoji i monopolista u vidu Telekoma? Ne radi se o nekim parama, ali povećanje pretplate od 300% je totalna budalaština. Pa, šta sad ako je u regionu skuplje, što ne može da bude i nula dinara i da se fiksna telefonija i ne plaća uopšte, a?! 50 puta sam pisao o mom slučaju na koji način otimaju i adsl korisnike i stvarno mi je više muka od njih! Kada će konačno da se liberalizuje tržište fiksne telefonije?! Setite se samo šta se desilo sa mobilnom telefonijom kada se pojavio Telenor i Vip, pa na kraju što je juče bilo skupo, odjednom može i za džabe! Da ne pričam o tome koliko ljudi su još dvojnici ili su na PCM-u...sramota!
Da je ovaj narod iole pametan, organizovao bi se i napravio demonstracije i naterao vlast da okonča budalaštinu sa Telekomom koja traje godinama! Nakon toga bi došli i do toga da se telefon uopšte i ne plaća! Imaju fiksnu telefoniju, zeznuli su sve adsl provajdere, imaju i mobilnu telefoniju...a, po poboljšanju usluga i razvoju infrastrukture su totalno letargični!

Bacvanin

pre 15 godina

Ja ne znam gde zivim, pa tako ne mogu ni da nadjem zemlje u regionu, koje imaju skuplje impulse od nas. Ako ovako nastave, na praju ce me jeftinije izaci da platim nekom VoIP provideru, i da preko njega telefoniram, ne samo ka inostranstvu, nego i u zemlji.
Ovo se stvarno granici sa bezobrazlukom, jer ako ovako nastave, uskoro ce se raja dici na noge. Prvo gas, sada telefon, jos malo pa struja, pa dokle vise.
Najbolje da se vratimo u srednji vek, mada, sve se bojim da bi onda cene upaljaca iznenada porasle za 500%, jer ni u regionu nisu jeftinije.

vucko

pre 15 godina

pa ovo je super!!! poskupeo gas za 60%, voda ce lokalno da mi poskupi iako je puna arsena sad i ovo..."Prema analizama RATEL-a cene pretplate i impulsa u domaćem saobraćaju su tri puta jeftinije od najnižih cena u regionu." da li su se gospoda zapitala koliko nam je standard nizi....a i druga gospoda koja diktiraju cenu hrane da se zapitaju zasto nam je hrana skuplja nego u regionu ?!....sto bi rekao alan ford : "prokleta vlast"

Baki

pre 15 godina

Ma sta ima veze ionako drzimo pod kontrolom zvanicnu verziju inflacije i ista nikada vise nece preci 10%.

Bitno je samo da je inflacija potpuno pod kontrolom,kurs stabilan a ulozi u bankama sigurni.

ivana

pre 15 godina

mozda je najjeftinija u regionu ali su nam zato trgovacke marze najvise, pa najskuplji roming, da ne pominjem poskupljenje gasa od sutra! bilo bi lepo kad bi sve to malo uskladili sa visinom plata i penzija. vidim da cemo svi setati ulicama ko ludaci cele zime jer necemo moci da platimo grejanje a i niko nas nece zvati telefonom...

batica

pre 15 godina

Klasična otimačina. Imam PCM uređaj, krcka mi svaki dan popodne kad telefoniram, ne mogu da uvedem adsl i još štošta i sad ja treba da plaćam isto kao i neko iz okruženja koji za skuplju pretplatu dobija gomile besplatnih minuta u nacionalnoj, mobilnoj međunarodnoj mreži, mogućnost 5 puta jeftinijeg interneta i ostalo. E kako se iznerviram čim uključim vesti ili otvorim neki info sajt.

ja

pre 15 godina

ako su cene impulsa tako niske, kako onda ljudima masovno stizu astronomski racuni za telefone, kao da zovemo mars, ne smem da dohvatim telefon, odmah mi se u glavi stvori slika od par hiljada racuna...doslo je vreme kada je telefoniranje mobilnim telefonima i preko interneta sigurnije i isplativije nego koriscenje usluga ovih monopolista

zlajabgd

pre 15 godina

a zasto da povecavaju cene samo 3 puta, treba da ih povecaju 5 puta i nece morati da odvajaju dvojnike , sami ce ljudi da odjave telefone, super nece morati da kupuju nove centrale jer nikom nece ni trebati telefoni, po tim cenama. Mada sam siguran da su nas upecali na staru foru, prvo kazu poskupece 300% , javnost se pobuni a oni kao pod pritiskom javnosti , pristanu da bude samo eto 200%, eto oni su odgovorna firma i radice u minusu samo da se gradjani ne potresaju, a u startu su planirali toliko poskupljenje, a mi cemo reci super smo prosli nisu digli cene 300% ,nego 200%,sto se mene tice samo dizite cene ionako telefon kao da nemam ,posto sam dvojnik vec 20 godina i to u centru zemuna.adsl i internet ,pojma nemam sta je to ,da nije kablovske i njihovog interneta verovatno ne bih ni pisao ovu poruku

fender_bender

pre 15 godina

Ovo sto radi RATEL je odavno preslo granicu dobrog ukusa; pravi izrazi bi, bojim se, bili vrlo nepristojni. Ko ce toj agencijskoj gospodi da objasni da nisu zaposleni u Telekomu, nego u Vladi Srbije, pa iako je Telekom vladin, ipak bi trebalo da povedu racuna i o nama koji ih, sa sve Telekomom placamo. I preplacujemo. Da, umesto cuvenih 'analiza' zavire u Telekom, u sve neracionalnosti tog monstruma, da objasne Telekomu da pretplatnici s njim stoje u ugovornom odnosu koji podrazumeva DVE strane, da je druga strana kvalitet usluge. Pa da, dalje, taj isti RATEL kaze koju o monopolu na fiksnu telefoniju, o VoIP-u koji je, gle cuda, jos uvek nezakonit... Dokle bre da se gomila nazovi strucnjaka koji se zaklanja iza zvucnog naziva AGENCIJA pravi pametna, sve o nasem trosku? Pa ti ljudi ne placaju ni sopstvene mobilne telefone.

WoW

pre 15 godina

Moze li u ovoj zemlji bar nesto da bude jeftino??? Smarate vise sa poveacnjem cena svega moguceg,a nikako da povecate plate i penzije da mozemo to bar 50 posto ispratiti.. Pocecemo svi da placemo od muke bre!!!

zex

pre 15 godina

"Prema analizama RATEL-a cene pretplate i impulsa u domaćem saobraćaju su tri puta jeftinije od najnižih cena u regionu"

Da ali zato su i plate tri puta manje nego u regionu, ja stvarno neznam dokle ce ti zvanicnici da nas smatraju budalama, kad god cene skacu uporedjuju nas sa regionom, sto nas neuporedjuju kad su standard i plate u pitanju...

Vladimirijus

pre 15 godina

Pljačkaši! Pretplata 3x veća i impuls 2x veći. Pa gde to još ima da se cene toliko drastično povećavaju sem kod nas u Srbiji?!?

Da ne pričam o tome kako nam je Internet "super brz", kako su mnogi delovi grada na analognim centralama i sa dvojicima ili eventualno na PCM uređajima.

Što pre ukinuti monopol Telekomu i dosta pljačke naroda!

Alexandro

pre 15 godina

podrzite grupu na facebooku kooja se protivi poskupljenu fiksne telefonije od 100%.
http://www.facebook.com/topic.php?uid=29381950853&topic=5419#/group.php?gid=29381950853

Ivan

pre 15 godina

Sramota! Silna obećeanja pred svake izbore,a zatim katastrofa do katastrofe...Pa zar to što imam telefon treba da plaćam 200 din. mesečno i pored plaćenog priključka? Znači pretplata na tv i tel. koštaće me skoro 500 din. Narod svašta trpi,a videćemo i dokle.

Dejan

pre 15 godina

Kakve lazi! Ja sam po struci ekonomista, i stvarno ne razumem kakve veze ima cena u regionu, u ovom slucaju? Jel oni imaju profit, sa ovakvo cenom ili nemaju? To je cist monopol! A kad smo vec kod cene u regionu, uglavnom su u cenu pretplate ukljuceni besplatni minuti, besplatan lokalni saobracaj, internet je mnogo brzi, a jeftiniji, tarifiranje se vrsi po sekundi, a ne po impusu, gradjani imaju mogucnost izbora vise provajdera, prosek plate je veci nego kod nas... ili je po sredi nesto drugo, kao npr. propala prodaja jata, a moraju se penzije povecati, a sad posto je telekom jedan od glavnih izvora prihoda ovoj drzavi, povecace se cena pretplate i impulsa i eto vise para! Pa gde imaju povecanja cena u svetu od 60% gasa, 300% pretplate, 100% impulsa? Gde ovo vodi?

Sramota

pre 15 godina

Zasto ja da placam nerealno povecanje penzija kroz sve usluge koje koristim. Ukoliko ovako nastave narod ce izaci na ulice.Glasao sam za vas, al vise ne.

Dragan

pre 15 godina

"Prema analizama RATEL-a cene pretplate i impulsa u domaćem saobraćaju su tri puta jeftinije od najnižih cena u regionu." Sto ne spomenu kolike su onda cene interneta u regionu...tj ADSL-a...U Hrvatskoj i Sloveniji..sto nude kvalitetne linkovem,a sem monopolije Telekom uvodi poskupljenja,a kvalitet usluga je isti,ili ako dodje do poboljsanja,drakonski su skupe...

JP

pre 15 godina

Ma bravo!!! Udri po džepu, pretplata 250rsd!!! Harač po penzionerima, taman to što će da dobiju povećanja, moraće da daju na telefon i ostala poskupljenja elementarnih sredstava, tako da se ta povišica opet preko veće vrednosti PDVa vraća u državnu kasu.

Nemam reči, oduševljen sam ovim genijalnim potezom "stručnjaka", "vrhunskih stručnjaka"!!!

Paramecium

pre 15 godina

Pa dal su oni normalni?? Pa zar oni misle da narod nema blage veze da nam je telefoniranje i internet najskuplje u Evropi a moguce i na celom svetu. Znaju da se opravdaju da nam je "kao" telefonija najjeftinija, a niko nece da kaze da su plate 0d 3 do 5 puta nize nego u regionu. Ja zivim u UK i za pretplatu od oko 8 funti (700 din) imam neogranicheno pozivanje (besplatno) za EU i USA, a pozivi u UK besplatni vikendom i radnim danima posle 19h!!!

eskim

pre 15 godina

UA monopol! Ne znam o cemu prica ovaj Telekom. U Srbiji nema konkurencije u ovoj oblasti, a sad bi jos da podignu cene tri puta! Kad iz Nemacke zovem Srbiju mogu to da uradim prilicno jeftino dok obrnuto nije slucaj. Cene fiksne telefonije u Nemackoj su stvarno simbolicne. Kakvo vase povecanje cena!

Realista

pre 15 godina

Ma malo je 100%, ipak to treba da bude Evropska cena, znachi 300% da poskupi telefon, po Evropski standardi mora sve da bidne.....Ma shta ce nam telefon, to je ionako tekovina moderne civilizacije.Sakupljacemo se na brdima i soliterima i dovikivati se, to je prava stvar.

Zvoncica

pre 15 godina

Bilo bi mnogo, monogo bolje za sve da R. agencija za telekomunikacije, vlada (ili ko je vec nadlezan za to) konacno ukine monopolisticki polozaj Telekoma.
Kakve cene u regionu oni spominju?!
Zasto ne kazu da smo jedini u regionu koji imaju samo jednog operatera fixne telefonije?
Taj "detaljcic" su izgleda zaboravili.

Zoran Madzarevic

pre 15 godina

Preduzecu Telekom sam podneo zahtev za uvodjenje ADSL usluge pre dve godine i uvek kazu da nema tehnickih uslova iako zivim na Novom Beogradu, kod Opstine. Ovo poskupljenje je evidentnmo dokaz da ce i Telekom Srbije doziveti isto sto i Telekom u Italiji a to je da ce ljudi koristiti vise mobilni telefon nego li fiksni. Ja konkretno imam kod VIP-a 700 minuta razgovora za 2000 dinara, a Telekomu platim racun oko 1000 dinara skoro pa ni za sta?! Samo napred pa da iskljucim telefonski prikljucak!

Paramecium

pre 15 godina

Pa dal su oni normalni?? Pa zar oni misle da narod nema blage veze da nam je telefoniranje i internet najskuplje u Evropi a moguce i na celom svetu. Znaju da se opravdaju da nam je "kao" telefonija najjeftinija, a niko nece da kaze da su plate 0d 3 do 5 puta nize nego u regionu. Ja zivim u UK i za pretplatu od oko 8 funti (700 din) imam neogranicheno pozivanje (besplatno) za EU i USA, a pozivi u UK besplatni vikendom i radnim danima posle 19h!!!

Zvoncica

pre 15 godina

Bilo bi mnogo, monogo bolje za sve da R. agencija za telekomunikacije, vlada (ili ko je vec nadlezan za to) konacno ukine monopolisticki polozaj Telekoma.
Kakve cene u regionu oni spominju?!
Zasto ne kazu da smo jedini u regionu koji imaju samo jednog operatera fixne telefonije?
Taj "detaljcic" su izgleda zaboravili.

Dejan

pre 15 godina

Kakve lazi! Ja sam po struci ekonomista, i stvarno ne razumem kakve veze ima cena u regionu, u ovom slucaju? Jel oni imaju profit, sa ovakvo cenom ili nemaju? To je cist monopol! A kad smo vec kod cene u regionu, uglavnom su u cenu pretplate ukljuceni besplatni minuti, besplatan lokalni saobracaj, internet je mnogo brzi, a jeftiniji, tarifiranje se vrsi po sekundi, a ne po impusu, gradjani imaju mogucnost izbora vise provajdera, prosek plate je veci nego kod nas... ili je po sredi nesto drugo, kao npr. propala prodaja jata, a moraju se penzije povecati, a sad posto je telekom jedan od glavnih izvora prihoda ovoj drzavi, povecace se cena pretplate i impulsa i eto vise para! Pa gde imaju povecanja cena u svetu od 60% gasa, 300% pretplate, 100% impulsa? Gde ovo vodi?

eskim

pre 15 godina

UA monopol! Ne znam o cemu prica ovaj Telekom. U Srbiji nema konkurencije u ovoj oblasti, a sad bi jos da podignu cene tri puta! Kad iz Nemacke zovem Srbiju mogu to da uradim prilicno jeftino dok obrnuto nije slucaj. Cene fiksne telefonije u Nemackoj su stvarno simbolicne. Kakvo vase povecanje cena!

JP

pre 15 godina

Ma bravo!!! Udri po džepu, pretplata 250rsd!!! Harač po penzionerima, taman to što će da dobiju povećanja, moraće da daju na telefon i ostala poskupljenja elementarnih sredstava, tako da se ta povišica opet preko veće vrednosti PDVa vraća u državnu kasu.

Nemam reči, oduševljen sam ovim genijalnim potezom "stručnjaka", "vrhunskih stručnjaka"!!!

Realista

pre 15 godina

Ma malo je 100%, ipak to treba da bude Evropska cena, znachi 300% da poskupi telefon, po Evropski standardi mora sve da bidne.....Ma shta ce nam telefon, to je ionako tekovina moderne civilizacije.Sakupljacemo se na brdima i soliterima i dovikivati se, to je prava stvar.

Zoran Madzarevic

pre 15 godina

Preduzecu Telekom sam podneo zahtev za uvodjenje ADSL usluge pre dve godine i uvek kazu da nema tehnickih uslova iako zivim na Novom Beogradu, kod Opstine. Ovo poskupljenje je evidentnmo dokaz da ce i Telekom Srbije doziveti isto sto i Telekom u Italiji a to je da ce ljudi koristiti vise mobilni telefon nego li fiksni. Ja konkretno imam kod VIP-a 700 minuta razgovora za 2000 dinara, a Telekomu platim racun oko 1000 dinara skoro pa ni za sta?! Samo napred pa da iskljucim telefonski prikljucak!

zlajabgd

pre 15 godina

a zasto da povecavaju cene samo 3 puta, treba da ih povecaju 5 puta i nece morati da odvajaju dvojnike , sami ce ljudi da odjave telefone, super nece morati da kupuju nove centrale jer nikom nece ni trebati telefoni, po tim cenama. Mada sam siguran da su nas upecali na staru foru, prvo kazu poskupece 300% , javnost se pobuni a oni kao pod pritiskom javnosti , pristanu da bude samo eto 200%, eto oni su odgovorna firma i radice u minusu samo da se gradjani ne potresaju, a u startu su planirali toliko poskupljenje, a mi cemo reci super smo prosli nisu digli cene 300% ,nego 200%,sto se mene tice samo dizite cene ionako telefon kao da nemam ,posto sam dvojnik vec 20 godina i to u centru zemuna.adsl i internet ,pojma nemam sta je to ,da nije kablovske i njihovog interneta verovatno ne bih ni pisao ovu poruku

Vladimirijus

pre 15 godina

Pljačkaši! Pretplata 3x veća i impuls 2x veći. Pa gde to još ima da se cene toliko drastično povećavaju sem kod nas u Srbiji?!?

Da ne pričam o tome kako nam je Internet "super brz", kako su mnogi delovi grada na analognim centralama i sa dvojicima ili eventualno na PCM uređajima.

Što pre ukinuti monopol Telekomu i dosta pljačke naroda!

Dragan

pre 15 godina

"Prema analizama RATEL-a cene pretplate i impulsa u domaćem saobraćaju su tri puta jeftinije od najnižih cena u regionu." Sto ne spomenu kolike su onda cene interneta u regionu...tj ADSL-a...U Hrvatskoj i Sloveniji..sto nude kvalitetne linkovem,a sem monopolije Telekom uvodi poskupljenja,a kvalitet usluga je isti,ili ako dodje do poboljsanja,drakonski su skupe...

Uzaludni

pre 15 godina

Citajuci ove komentare moze se zakljuciti samo jedno ... mi zivimo u mafijaskoj drzavi. Svaka sledeca vlada koja dodje GORA je od prethodne. Ovo sto rade ili su radile post-milosevicevske vlade o tome je on mogaqo samo da sanja. RATEL, Telekom, Naftagas i jos desetine drugih su monopolisti kakvih nema ni na Kubi. Rade sta im je volja. Ne obaziru se ni na sta ni na koga. Koliko im treba, toliko se ugrade u cenu. Euro pada, cene idu gore. I to za koliko procenata!!! Pitam se samo sta bi bilo da NISMO potpisali ugovor sa Rusima za plin - koliko bi onda bilo poskupljenje gasa? Najveca tragedija je sto smo mi, narod golo g.... i, na zalost, imamo to sto imamo. Nikada se mi necemo opametiti. Mogu da nam rade sta god hoce. Mi smo ubijeni u pojam, apaticni do besvesti. Nista mi necemo uraditi ni da poskupe vodu za 1000%. Glavno je da se mi glozimo koja je losija stranka ... ova ili ona! Vladajuca oligarhija je toliko ogrezla u obesti da se potpuno odvojila od naroda kojim vlada. Pogledajte sve te individue gde su bili na lestvici bogatstva PRE nego su usli u politiku i uporedite sa onim posle. Narodu samo treba gurnuti pod nos glasanje u UN i crnogorsko priznanje Kosmeta da ima cime da se bavi. Narode, shvati nesto .... MI SMO SAMI KRIVI ZA ONO STO NAM SE DOGADJA. Dok ne odrastemo ne ocekujmo bilo kakvo poboljsanje. Samo, vremena je sve manje. Hvala na prostoru.

Jovana

pre 15 godina

Zivim u Nemackoj i placam najvecu mesecnu pretplatu od 49.90 eura njihovom Telekomu koji je najskuplji na trzistu. Prikljucak nisam platila i dobila sam ga za dan. U paket spada besplatno telefoniranje citave godine,dvadesetcetiri sata dnevno u citavoj Nemackoj i isto tako za interenet. Sa raznim prefiksima mogu da zovem Srbiju do cetiri centi za minut. Kada bih potrazil,mogla bih za manju pretplatu i da imam pravo da besplatno zovem dve zemlje. Kada dodjem u Beograd na dve nedelje odmora,racun za telefon mi obavezno bude veci od 50 evra a nemem ni internet. Ako je ovde prosecna plata 1500 evra moze se izracunati koliki je deo za placanje telefona. Zaiste je sramota sta radi nas Telekom.

batica

pre 15 godina

Klasična otimačina. Imam PCM uređaj, krcka mi svaki dan popodne kad telefoniram, ne mogu da uvedem adsl i još štošta i sad ja treba da plaćam isto kao i neko iz okruženja koji za skuplju pretplatu dobija gomile besplatnih minuta u nacionalnoj, mobilnoj međunarodnoj mreži, mogućnost 5 puta jeftinijeg interneta i ostalo. E kako se iznerviram čim uključim vesti ili otvorim neki info sajt.

zex

pre 15 godina

"Prema analizama RATEL-a cene pretplate i impulsa u domaćem saobraćaju su tri puta jeftinije od najnižih cena u regionu"

Da ali zato su i plate tri puta manje nego u regionu, ja stvarno neznam dokle ce ti zvanicnici da nas smatraju budalama, kad god cene skacu uporedjuju nas sa regionom, sto nas neuporedjuju kad su standard i plate u pitanju...

fender_bender

pre 15 godina

Ovo sto radi RATEL je odavno preslo granicu dobrog ukusa; pravi izrazi bi, bojim se, bili vrlo nepristojni. Ko ce toj agencijskoj gospodi da objasni da nisu zaposleni u Telekomu, nego u Vladi Srbije, pa iako je Telekom vladin, ipak bi trebalo da povedu racuna i o nama koji ih, sa sve Telekomom placamo. I preplacujemo. Da, umesto cuvenih 'analiza' zavire u Telekom, u sve neracionalnosti tog monstruma, da objasne Telekomu da pretplatnici s njim stoje u ugovornom odnosu koji podrazumeva DVE strane, da je druga strana kvalitet usluge. Pa da, dalje, taj isti RATEL kaze koju o monopolu na fiksnu telefoniju, o VoIP-u koji je, gle cuda, jos uvek nezakonit... Dokle bre da se gomila nazovi strucnjaka koji se zaklanja iza zvucnog naziva AGENCIJA pravi pametna, sve o nasem trosku? Pa ti ljudi ne placaju ni sopstvene mobilne telefone.

Ivan

pre 15 godina

Sramota! Silna obećeanja pred svake izbore,a zatim katastrofa do katastrofe...Pa zar to što imam telefon treba da plaćam 200 din. mesečno i pored plaćenog priključka? Znači pretplata na tv i tel. koštaće me skoro 500 din. Narod svašta trpi,a videćemo i dokle.

Milivoj

pre 15 godina

Ne znam da li ce se moj komentar naci u moru komentara na ovu temu ali svima nama gradjanima Srbije izjavljujem SAUCESCE mi smo mirtvi zivi zakopani, drzavu nemamo a kasa bankrot. Gospoda pripremi marvu na povecanje od 100% a unapred idu na 50% pa kao nije odobreno i dobiju samo 50%. Gas 60%, telefon 50% nekretnine 35%, putarina 25%, o benzinu da i ne govorim poskupljuje po 6-8% a pojeftinjuje 2%.I nakraju inflacija 8%. A DA ZA TO JE KRIV SLOBA,PRETHODNI REZIM,AL KAIDA, URAGAN AJK, PAJA PATAK i NARAVNO DZEJ.
Pozdrav nasem najlepsem predsedniku Borisu bar nam je on dika (na fesn week-u)

СТ

pre 15 godina

Цене гаса повећане су 60 одсто а ппредложено повећање услуга Телекома је 300 одсто. Ја предлажем да се цена хлеба повећа хиљаду одсто, цена воде 3 хиљаде одсто и цена млека 5 хиљада одсто. Тиме би се статистички трошкови живота повећали за 0,005 одсто што би било најниже у Европи за последњих две стотине година.

vbelt

pre 15 godina

koliko vam je dosta? zar je moguce da jedna od najprofitabilnijih firmi u Srbiji hoce jos??? sramota!!! trebalo bi da se dovede strani investitor pa da postavi svoju infrastrukturu, tako da nepostoji monopol! naravno da je to neizvodljivo, ali bih voleo da se birokratija malo uplasi takvom idejom... steta, mozda jednog dana... pozdrav iz Toronta!

gospodin

pre 15 godina

ovde u Francuskoj svako za 25-30e mesecno ima neogranicen telefonski saobracaj u okvirima zemlje, tv pretplatu i 3 megabita flat interneta.

nesto se veoma cudno desava tamo... ?? Ah da, to se zove slobodno trziste...

ja

pre 15 godina

ako su cene impulsa tako niske, kako onda ljudima masovno stizu astronomski racuni za telefone, kao da zovemo mars, ne smem da dohvatim telefon, odmah mi se u glavi stvori slika od par hiljada racuna...doslo je vreme kada je telefoniranje mobilnim telefonima i preko interneta sigurnije i isplativije nego koriscenje usluga ovih monopolista

plazma

pre 15 godina

A, da li je poznato da li u regionu postoji i monopolista u vidu Telekoma? Ne radi se o nekim parama, ali povećanje pretplate od 300% je totalna budalaština. Pa, šta sad ako je u regionu skuplje, što ne može da bude i nula dinara i da se fiksna telefonija i ne plaća uopšte, a?! 50 puta sam pisao o mom slučaju na koji način otimaju i adsl korisnike i stvarno mi je više muka od njih! Kada će konačno da se liberalizuje tržište fiksne telefonije?! Setite se samo šta se desilo sa mobilnom telefonijom kada se pojavio Telenor i Vip, pa na kraju što je juče bilo skupo, odjednom može i za džabe! Da ne pričam o tome koliko ljudi su još dvojnici ili su na PCM-u...sramota!
Da je ovaj narod iole pametan, organizovao bi se i napravio demonstracije i naterao vlast da okonča budalaštinu sa Telekomom koja traje godinama! Nakon toga bi došli i do toga da se telefon uopšte i ne plaća! Imaju fiksnu telefoniju, zeznuli su sve adsl provajdere, imaju i mobilnu telefoniju...a, po poboljšanju usluga i razvoju infrastrukture su totalno letargični!

Bacvanin

pre 15 godina

Ja ne znam gde zivim, pa tako ne mogu ni da nadjem zemlje u regionu, koje imaju skuplje impulse od nas. Ako ovako nastave, na praju ce me jeftinije izaci da platim nekom VoIP provideru, i da preko njega telefoniram, ne samo ka inostranstvu, nego i u zemlji.
Ovo se stvarno granici sa bezobrazlukom, jer ako ovako nastave, uskoro ce se raja dici na noge. Prvo gas, sada telefon, jos malo pa struja, pa dokle vise.
Najbolje da se vratimo u srednji vek, mada, sve se bojim da bi onda cene upaljaca iznenada porasle za 500%, jer ni u regionu nisu jeftinije.

Baki

pre 15 godina

Ma sta ima veze ionako drzimo pod kontrolom zvanicnu verziju inflacije i ista nikada vise nece preci 10%.

Bitno je samo da je inflacija potpuno pod kontrolom,kurs stabilan a ulozi u bankama sigurni.

Dejan

pre 15 godina

Nemojte samo da kritikujete. Nove cene i iznosi pretplate su utvrdjeni na strogo naucnom metodu, tj. Agencija za telekomunikacije je primenila tzv. troskovni princip. Metodom je predvidjeno da Telekom navede za sta mu trebaju novci a posao Agencije je da utvrdi da li je to opravdano. Kako Agencija od Telekoma svake godine inkasira preko 800.000.000,00 dinara Agencija je kao neko ko od Telekoma ima direktnu korist (vecinom dobijaju plate od onoga sto plati Telekom) i odobrila sve sto je Telekom trazio.
Na papiru je sve lako prikazati i investicije i odrzavanje a sto toga nema, vec novci putuju u privatne dzepove raznim kanalima i kanalcicima sami smo krivi jer trpimo ovakvu drzavu u kojoj nema konkurencije pa monopolista utvrdjuje nivo cena tako da podmiri svoje potrebe. Da postoji konkurencija postojali bi operateri koji bi za 20-30 Eur mesecno davali i kablovsku televiziju, telefoniranje neogranice i brz pristup internetu. Ovako kada platite sve pobrojane usluge platicete mnogo vise nego prosecan stanovnik Evrope, ali da se vratimo na pocetak sve je utvrdjeno na strogo NAUCNOM metodu.
Agencija za telekomunikacije i Telekom su zajedno patentirali postipak za izvlacenje usiju svojim korisnicima.

vucko

pre 15 godina

pa ovo je super!!! poskupeo gas za 60%, voda ce lokalno da mi poskupi iako je puna arsena sad i ovo..."Prema analizama RATEL-a cene pretplate i impulsa u domaćem saobraćaju su tri puta jeftinije od najnižih cena u regionu." da li su se gospoda zapitala koliko nam je standard nizi....a i druga gospoda koja diktiraju cenu hrane da se zapitaju zasto nam je hrana skuplja nego u regionu ?!....sto bi rekao alan ford : "prokleta vlast"

Milan iz Novog Sada

pre 15 godina

Što to niste sve najavili pred izbore. Sram vas bilo. Prvo gas a sada telefon. A struja od nove godine. Gradjanska neposlusnost je jedino resenje, ne treba placati racune i to je to.

Sramota

pre 15 godina

Zasto ja da placam nerealno povecanje penzija kroz sve usluge koje koristim. Ukoliko ovako nastave narod ce izaci na ulice.Glasao sam za vas, al vise ne.

Marko ADSL

pre 15 godina

T-COM Hrvatska:
promet:neograničen
brzina: do 2Mbit/s
Za super surfere koji skidaju filmove, glazbu, i razne druge sadržaje te gledaju online filmove.
cijena:178 kn/mjesečno (1.958,00 RSD)

VERAT NET:
Lite 1536/192(Kbit/s)
2.832,00 RSD

Toliko o tome...

Marko NS

pre 15 godina

Ako vam kazem da je poziv iz fixne mreze u Svedskoj 5 centi po minutu prema Srbiji, da li cete mi verovati?! Ja vec 4 godine koristim VOIP i dosada sam Telekom-u "izbio" minimum 20.000 evra iz dzepa. Tamo je razgovor oko 1 cent minut sa 90% evropskih zemalja, i Amerikom, itd. Koga bre oni lazu? Tako nam i treba kada smo ovce...
Umesto da se kao potrosaci pobunimo i napravimo im kolaps na mrezi, mi cekamo odluku RATEL-a koji vise lici na neku sektu ili tajnu sluzbu SPC. Muka mi je od tih likova!

ivana

pre 15 godina

mozda je najjeftinija u regionu ali su nam zato trgovacke marze najvise, pa najskuplji roming, da ne pominjem poskupljenje gasa od sutra! bilo bi lepo kad bi sve to malo uskladili sa visinom plata i penzija. vidim da cemo svi setati ulicama ko ludaci cele zime jer necemo moci da platimo grejanje a i niko nas nece zvati telefonom...

MaliZeleni

pre 15 godina

Gospodine Tadicu,srdacno vas pozdavljam.Red bi bio da narodu objasnite sta se ovo sada desava,a samo zbog obecanja koje ste ovom prevarenom narodu(XYZ puta) davali i vi i svita oko vas.
Pozdrav iz dalekog svemira

WoW

pre 15 godina

Moze li u ovoj zemlji bar nesto da bude jeftino??? Smarate vise sa poveacnjem cena svega moguceg,a nikako da povecate plate i penzije da mozemo to bar 50 posto ispratiti.. Pocecemo svi da placemo od muke bre!!!

Momčilo Vasić

pre 15 godina

Večno živi Duško Radović: "pobesnim kada vidim procente poskupljenja, a rasplačem se kada vidim obrazloženja"!
S tim da je ovo obrazloženje, a i "uzgredni komentari" o Internetu - sve drugo samo ne - razumno.
Kada se nečemu diže cena, to se uradi U PONOĆ, a kada treba da se pojeftini - e, čeka se neki "kraj godine", "sledeća godina" - sve o Kukovo ljeto!
PS.
Ako Telekom nema para i posluje s gubitkom (tobože!), zašto su predimenzionirani sa zaposlenima (i to sve po rodbinskim linijama), zašto imaju NAJVEĆE PLATE "u okruženju", i zašto uzimaju od korisnika nekontrolisano - a potom se pojavljuju kao neke mecene, generalni sponzori i sl ujdurme?
Uostalom, ključ za sastav "Vlade" je kriv: Krkobabići su obećali nešto, pa sada presipaj, bato! I epohalni "gasni sporazum" - sve smrdi od gasova nadležnih! Kuku, ka' će izbori, i da li će narod pamtiti ovo?

gat

pre 15 godina

Na silu su nam uveli obavezu GPRS usluge za fiskalne kase.Tako su dobili nekoliko hiljada novih preplatnika, sa mesecno 354 rsd.Da li nam ovo treba?
Moj rodjak iz Kanade mi kaye da ga ne zovem, jer za jedan dolar, mozemo govoriti 10 minuta, ako on zove......
Bruka.Monopol.

Vlajkos

pre 15 godina

Sramota !!! Plin, telefon!!! Definitivno treba protestvovati, ali kako ako i mediji nisu zainteresovani za ovu temu. Ova poskupljenja bi trebalo da budu glavna vest na svim medijima, a ne priznaje Kosova i Svetska ekonomska kriza. Ne interesuje me koliko je koji milijarder izgubio novca, vec koliko ja gubim novca politikom vlade. Zasto nema emisija na ovu temu, zasto se prelece preko ovih vesti. Jedino nam ostaje da saljemo non stop gomilu protestnih mejlova svim novinskim kucama i svim ministrima i njihovim pomocnicima. Sta vredi i da vise ne glasamo za njih, za osam godina su se zajedno sa Slobinom ekipom obogatili tako da ih i gubljenje izbora vise nece pogoditi.
Dok se jos malo proda sta je ostalo da vidimo odakle ce da dobijaju plate svi na drzavnim jaslama, ali mozda ce tada da se potrude da udjemo u Evropu da bi dobili pare koje ce dalje da uzimaju za sebe. Zavrsicemo brzo kao Bugarska. Gde je sad serija Mile protiv tranzicije, da nam lepo objasnite kako smo glupi i kako ne znamo sta je Evropa, kako je normalno da kriminalci kupuju fabrike i izbacuje radnike na ulicu, a demokratska i evropska vlada im u tome pomaze.
Najlakse je reci kako je bolje nego za vreme MIlosevica, pa zar je to uspeh ?

revolucionar

pre 15 godina

Plakao sam od uzbuđenja i sreće 5.10.2000. sada mi se s...
Druže Tito vrati se!!!
P.S.Mnogo mojih poznanika uključujući i mene ne izlazi godinama na izbore jer smatramo da nema svrhe - svi su isti samo se bore za sebe i svoje g...ce a preko grbače 95 % nas ostalih.
Zbog ovakvih gafova (telefon 200 % , gas 60% , struja..)bi trebalo minimum da padne vlada.
Pozivam sve građane da ako već ne možemo da izađemo na ulice i izrazimo proteste,kaznimo političare tako što na bilo kakve sledeće izbore neće izaći niko!

zanemeli korisnik telefona

pre 15 godina

Predlažem da Telekom pruža uslugu "u regionu" pošto su im tamo bolje cene, a da nas ostave drugim operaterima. Lepo i njima i nama.

sm

pre 15 godina

Gospodo, država je u krizi !!
Nema donaciija ni kredita, jer je svet u krizi. Budžetsku rupu treba nekako napuniti. Kako ?
Jednostavno - povećanjem poreza ! Ali kako pdv povećati sa 18% na na primer 25% - teško. Ovo sa Telekomom je mnogo jednostavnije, pod firmom "svetske cene" treba uvećati prihod a onda raznim "donacijama iz dobiti" vratiti pare u bužet.
Prosto i jednostavno, a evropski standardi itd... pa to su gluposti u koje još malo ko veruje.
Predizborna retorika je uvek ista a realnost neumoljiva. Mislite o tome !!!

Skepsa

pre 15 godina

Dotrajao vozni park telekoma a trenutno na popustu razni modeli porsea, audija i mercedesa.
Nema ovo veze sa cenama u okruzeju vec nas "draga" nam drzava ponovo pljacka. Istorija nas uci da gde je SPS tu je i drpanje.

Dakyle

pre 15 godina

Ovo je ljudi sramota...nevidjena!!!
Pominjete da smo najjeftiniji u regionu...Evo va jedan podatak koji vi iz Ratela i Telekoma odlicno znate: Kujtesa je Kosovski Telekom, za 34,90 Evra korisnici na Kosovu dobijaju 6Mb/s ADSL + 80 minuta VOIP, da ne pricam da se cena proporcijalno smanjuje sa brzino ADSL-a, ali to nije sve..imam proverenoj ali nezvanicnoj informaciji Ta ista KUJTESA ADSL Link uzima od naseg "dragog" Telekoma. Znaci Telekom i tu zaradjuje, pa sta nama rade ovde..mi smo ljudi ludi//sto trpimo sve ovo...kada cemo jednom da zaustavimo sve pa u zemlji dembeliji, da menjamo situaciju...damkonacno napravimo lustraciju i sve sto treba uz to????
Jos samo jedna stvar..mi to isto Kosovo jos uvek smatramo svojom teritorijom...onda po tome ovde vladaju dvostruki arsini..ali i tu nas lazu i mazu...Meni je svega dosta..a vidim i vecini gradjana, zasto nismo na ulicama??? Grci zaustave zemlju kada nesto poskupi 5-10 posto..ALO BRE PROBUDITE SE...

branko stanković

pre 15 godina

Poštovani građani SRBIJE,
Svi dobro znamo da nam cenu ne podiže ni RATEL ni TELEKOM SREBIJE.
Cenu podiže VLADA SRBIJE a Telekom je uvek bio krava muzara svake srpske vlade i zbog toga štite monopol i ne uvode više operatera....

Alexandro

pre 15 godina

podrzite grupu na facebooku kooja se protivi poskupljenu fiksne telefonije od 100%.
http://www.facebook.com/topic.php?uid=29381950853&topic=5419#/group.php?gid=29381950853

haraclija

pre 15 godina

sve mi zao sto je propalo Otomansko carstvo, tamo je bio DESETAK, a ima i pesma o tome "...pozelece se drumovi Turaka..."kako vas nije sramota, sto nismo KAO EVOPA DA MOZEMO PREKO SKYP-a POZVATI TELEFONSKI BROJ, takvo telefoniranje iznosi 10 evra za 120 min ili 2(dva) sata telefoniranja..(mislim kada se karticom plati iz Evrope,meni cerka placa takvo telefoniranje)pa sada vidite koliko je skupo u Evropi a socijalna pomoc je 850 evra,sa bezbroj olaksica...a kolika su njhova evropska primanja? SRAMOTA JEDNA od "proevropske vlasti"

Hulk

pre 15 godina

"Da li se narod buni?Buni se kneže!Steži još!"Ako ovako nastave prekinuće nas!Pojedini građani ove zemlje nikada nisu videli Beograd , NS ,Niš....Kako stvari stoje više se neće ni čuti sa svojim rođacima!I kao što reče jedan veliki pevač sa još većim vokalnim sposobnostima (DRAKULA): BANDO , BANDO (BEZBOJNA)U KRV SI OGREZLA ......ko zna nastavak sve mu je jasno!DA LI SE OSEĆATE JADNO I BEZ IKAKVE VREDNOSTI ?

bami

pre 15 godina

Cene telefonskih usluga i gasa moraju da idu drastično gore, jer su Telekom Srbija i Srbijagas jedina javna preduzeće u kojima se mogu namaći sredstva za isplatu obećanih povišica za penzionere. Neko, dakle, uvek mora da plati predizborna obećanja. I u slučaju njihovog ispunjavanja, i neispunjavanja. To su u srpskim uslovima uvek građani.

priboj033

pre 15 godina

Meni ovde nista nije jasno!!! Ratel odlucuje o poskupljenju u Telekomu, a kolko znam jedan od osnivaca Ratela je i Telekom...Hm...

legalista

pre 15 godina

1. Monopol je NEZAKONIT.
2. Poredjenja radi, u Francuskoj, paket koji ukljucuje internet brzine od 100 (sto!) Mb + 120 TV kanala + besplatne i neogranicene pozive (fiksni-fiksni) za sve drzave EU,USA i Kanadu kosta 30€.

Jedna od ovaca

pre 15 godina

Nije kriv ni Ratel, ni Vlada, ni političari... KRIVI SMO MI, što bi rekao Balašević. U normalnim zemljama, tj. u zemljama u kojima građani imaju minimum svesti, i za mnogo manje stvari se odmah izađe na ulice i Vlada pod pritiskom biva prinuđena da svoje sulude odluke povuče. A za ovako nešto bi tamo narod digao ustanak...

Beli mrak

pre 15 godina

E ovo je Nenad Čanak veoma dobro objasnio u jednoj TV-emisiji pre par godina. Upotrebio je izraz "beli mrak", a zatim objasnio da je beli mrak, kad nam u oči upere razne reflektore, u ovom sada slučaju jedan reflektor se zove Kosovo, drugi reflektor se zove "usvajanje rezolucije UN", treći reflektor "proterivanje ambasadora CG i Makedonije" i ostale gluposti potpuno nebitne za običan narod... I onda se to zove "beli mrak", beli - zbog toga što nije crno, nego je, naprotiv, sve prepuno svetla, a mi onda, zaslepljeni tim svetlom, ne vidimo druge, za nas zaista bitne stvari, koje tada vlast progura na kvarno - kao u ovom slučaju sumanuta poskupljenja gasa i impulsa...

samoja

pre 15 godina

Ovo nije konstruktivan komentar ali je jedini normalan u ovom trenutku.
Komentar je
Pa vi niste normalni! Rekla bi jos nesto ali bicu "kulturna"!

T.

pre 15 godina

Ok, ako ce Ratel da povisi sve cene koje su nize nego sto su u regionu, zasto onda ne spusti cene onoga sto je skuplje nego u regionu?

A posebno je pitanje kakve veze cena telefona u ragionu ima sa cenom telefona u Srbiji. Nije to brasno pa da odem preko granice i kupim ako je ovde skupo.

ciciban

pre 15 godina

Kada su otisli Voja,Velja & CO mislio sam da je najzad sve gotovo i da se nazire kraj nasim mukama 'al ne lezi vraze ! Zao mi je sto ste MOJI a ne predstavnici neke neprijateljske zemlje..... E moj Tadicu...... ipak se u politiku ulazi zbog para a ne zbog dobrobiti naroda... ajmo ministri i upravni odbori,svi u vrstu pa na blagajnu,stize lova od sirotinje....

Zrenjaninka

pre 15 godina

Imam ISDN, za to placam pretplatu oko 180 din. Aktivirala sam uslugu "zakljucana nula", i za to placam pretplatu oko 180 din. Sa PDV-om to je preko 400 din. Ako poskupi 3x , znaci da cu samo za ove dve usluge placati 1200 din. Za samo telefoniranje mesecno izdvajam manje od 200 din. Za ADSL placam 2300. Mislim da mi je najjednostavnije da odjavim fiksni telefon, jer apsolutno nema smisla da poklanjam pare monopolisti Telekomu.

Dea

pre 15 godina

Ja koristim internet dugo, ali i ljudi iz mog okruženja koji ne koriste internet imaju mene koja ću im sigurno uz kafu reći šta sam našla krstareći, a između ostalog i cene telefoniranja u EU i okruženju. Onima koji ne mogu da veruju ušima, odštampam i pokažem. I tako svi znaju o ovim lažima, pa i među komentarima, ljudi kažu cene i zna se. Pa toliko laži od vlade o cenama telefoniranja, ne mogu da prođu i samo izazivaju revolt, pa kad dođu izbori eto radikalima glasova, a ministri onda kažu lud narod, kako mogu. Tako što narod teško guta kad uhvate u laži vladajuće, a ovi i dalje lažu. Pre samo mesec dana, ministarka za telekomunikacije je tvrdila da imamo jeftiniji interneti nego u okruženju i EU. Sada, druga priča i kao da nije ništa izjavila...Velika šteta, jer su se vremena promenila i ljudi su počeli da pamte!!! Ja da glasam, ma ne pada mi na pamet!!! Uh, baš sam BESNA!

ošišani

pre 15 godina

20 godina sam čekao na fiksni telefon. I to sam dobio tek što sam dobro podmazao njihove službenike, da bi se stvorili tehnički uslovi. A sad vidim da u stvari ti službenici uče od najboljih. Pa ne mogu ni oni da budu bolji od svojih pretpostavljenih, niti pretpostavljeni od vlasti u firmi. Dokle god se ne postigne vladavina prava i zakona, dotle će nas redovno šišati i soliti pamet. Uvek se pitam, kako se Švajcarcima isplati da deli predbojeve za jeftino telefoniranje, a Srbiji nikad dosta. Dali prvo cene moraju da dostignu Švajcarski standard, pa tek onda da dobijemo potvrdu za ulazak u EU. Samo, ako nas ne pretekne neki nenadani dobitak infarkta! SRAM VAS BILO!

Dragan

pre 15 godina

Zaista ovo vise nema smisla. Mozda mi imamo najnizu pretplatu(trenutno), ali zato i najsiromasniji servis. Zasto gospoda iz RATEL-a ne objavi informaciju sta sve dobijaju korisnici servisa u okolnim zemljama? TV, Internet (1mb Upload i do 10Mb dwnl), flat za razgovore...i to obicno kosta do 20e. Na ADSL-u imam divan upload od 64kb(sve to da bi zabranili ili delimicno stali na pu VoIP-u), pa prosto ne znam zasto bi mi trebalo vise...kad mogu i da koristim jeftine impulse telekoma?!
Sramota!

Voja

pre 15 godina

Ima li ovo kakve veze sa patriotskom kostunicinom kupovinom telefonije u srpskoj republici po duplo većoj ceni od cene koju su ostali ponudili? Da nije prispela rata na na naplatu? Ako je za patriotizam i platice braće mirka&slavka petrovića, meni nije žao.

boki

pre 15 godina

Народе што се буните.Тражили сте(гласали сте),изабрали сте,сада ПЛАЋАЈТЕ!

Jbt

pre 15 godina

Mislim, ja sam 2000. na Tajlandu birao fiksnog operatera. I to za dan uveli liniju, imao besplatno u lokalu, smesno jeftino sve ostalo, kostalo me nekih 7 USD/mesecno, tada. Kablovski 256kbit Internet tada placao 25 USD.
'Eeeeeeeeeeeeeeeeej, kakva EU, kakvi bakraci? 2008. godina, a ovi metuzalemi iz RATEL-a lupetaju i lazu, kao da ne znamo kako je napolju? Pa dok stalno biramo iste lopove na vlast, nece se ovde nista promeniti.
Ako nista drugo, dve stvari sam odlucio:
1) Opet odlazim u inostranstvo, ovaj put zauvek.
2) Nikada nikada nikada vise necu glasati na izborima. Nema svrhe, svi su ista bagra.
Na zalost, najsposobniji Srbi su izgleda svi vec napolju, nije ni cudo da ovi mediokriteti ovde ne mogu ni ovce sacuvati na livadi...

Iceman

pre 15 godina

Nista dajte nam evropske plate i nivo usluge pa nam onda dajte i te cene. Zasto ne dozvole sbb i yubc da osnuju internet telefoniju sto im odavno traze pa nek pitaju narod preko koga ce da telefoniraju, a ovako telekom je jedini koji dere narod i jos im je malo

vera

pre 15 godina

Gledala sam juce g. Cvetkovica kada se onako samohvalio da je Vlada super. Boze, Boze, kakva nadmenost, a volela bi da me puste u tu salu sa novinarima u Vladi da ga pitam kako da ja i muz prezivimo mesec s dvoje male dece, kada je moja plata 19, a muzevljeva 23 hiljade dinara. Struja, komunalije, telefoni i ostale dazbine su nam 12 hiljada mesecno. Ostaje nam 3000 mesecno na nas cetvoro. To dodje 7500 din mesecno po osobi, a znate koliko kosta samo odeca za malu decu. Glasala sam za DS, ali nikad vise. Djindjic je bar bio posten, on je govorio ljudima da se tesko zivi i nije ih u oci lagao kao Cvetkovic.

srdjan

pre 15 godina

Ljudi moji, jedino resenje je da svi u istom trenutku podignu slusalice i izazovu opterecenje centrale. Mnogo boje od izlazaka na ulice i divljackog paljenja vatrom.
Braca Grci su ovo vec primenili.

Mashinovodja

pre 15 godina

Prošlo 100 dana nove(?) vlade, a budžet utanjio, (ras)prodaja koliko-toliko solidnih državnih firmi skoro završena, pa se zato primenjuje već toliko puta oprobani recept otimanja od građana kroz monopoliste: Telekom, gas, grejanje, a ne bi me začudilo i da uskoro poskupe struja i gorivo. Jer su im cene, Bože moj, "najniže u regionu".
Ali nema veze, bitno je da mi nedavno odbranismo Kosovo na kojem ćemo se ove zime grejati, kuvati i telefonirati. Još samo kad bi Kosovo moglo da se jede i obuče, milina jedna!

Pera Antic

pre 15 godina

Za ove sam glasao sad i nikad vise! Kakav je bre ovo bezobrazluk?! Samo neka se igraju, a kad kap prelije casu bice "kuku lele"

dekica

pre 15 godina

Prosecna plata u RATEL-u je 160 000 dinara, pa nije bas mnogo velika, ali postoji caka sto na ovu platu treba dodati regres i 13.platu, pa tada ovo ode na preko 200 000 dinara

Machine

pre 15 godina

Ko je još čuo za poskupljenje telekomunikacija u 21. veku?, pa još za "nebeski" narod(bliže smo satelitima od ostalih)? Dobrodošli u Srbiju, zemlju čuda!

mima

pre 15 godina

Plate u Telekomu su 3 do 5 puta vece nego nama ostalim smrtnicima. Tamo se posao iskljucivo dobija preko veze (politicke, rodbinske ili novcane), a ne po kvalitetu i kvalifikacijama. Sad je naiso novi talas besposlicara kojima treba isto tako velika plata. Sto se mene tice, nek sami sebi poskupe impulse, ne nama. Samo mi jedna genijalna stvar pada na pamet.
BOJKOT

ashuruz

pre 15 godina

zanimljivost u celoj prichi je to da je lelekomu [telekomu] istekao zvanichni monopol josh pre dve godine [ako ne i vishe]...
tuzhno je shto je nakon isteka njegovog monopola doshlo do jedne jedine promene-ushao je VIP na trzhishte mobilne telefonije i to je bilo to...

sve dok lelekom bude bio u drzhavnom vlasnishtvu-promena netje biti,a bojim se ni kad ga prodaju-ipak je to prevelika firma da bi dozvolila ikome da joj nashkodi [slichan primer-delta-maxi-mishkovitj]...

gnevni dvojnik

pre 15 godina

Ljudi nemojmo tako! Mozda zele da unaprede tehnologiju. malo je dvoje na jedan prikljucak. 3 bi bilo bolje a 4 pravi broj. a to trazi para i vremena....

Sramota

pre 15 godina

Tadicev pulen g. Radujko po struci dipl. pravnike je direktor Telekoma, ma covek se razume u tehniku i menadzment onoliko. Deru, na boga ne misle.

Louderbach

pre 15 godina

U Italiji bi vec ceo narod bio na ulicama.Secate se kad su pomenuli poskupljenje testenina zbog biogoriva?
Najgora stvar je sto ne postoji svest o gradjanskoj solidarnosti u ovakvim situacijama, a i odmah bi se prisljamcio neko od politicara ili neka stranka pa bi sam protest dobio sasvim drugaciju konotaciju.
Video sam i jedan komentar koji opravdava ovo poskupljenje i porucuje ljudima da rade vise.Samo bih postavio pitanje koliko je to vise? Da ne treba da se radi po 16 sati dnevno da bi se platio racun za telefon?
Uostalom, ako vam je dobro, onda nista...

Mirko

pre 15 godina

Lopovi, lopovi, lopovi! 60% poskupeo gas, 100% telefon, evro skocio 8% za 5 dana... Sracunajte samo... Taman sve to sto su dali za penzije sada ce lepo da se nadoknadi. Nas narod je naivan, on se nahvata na pricu povecanja plata ili penzija, a onda mu lupe staru komunisticku zvaku, povecaju cene, takse i slicno, devalviraju dinar i onda si opet na istom, a nekad i gore nego sto si bio. Umesto da se ulaze u privredu, pa da ta privreda zaradi za sve nas, pare se bacaju kroz prozor, a drzavna administracija i plate u javnim preduzecima su najvece. Monopolisti i paraziti koji ne doprinose uopste BDP-u imaju najveca primanja, a svi koji rade manje od njih.

tupac

pre 15 godina

Sve ovo je zrelo za masovne demonstracije gradjana za ukidanje monopola najskuplji internet, telefonija, a usluge nikakve...a oni i dalje dizu cijene. Isto tako danas citam u jednom nasem dnevnom listu kako su domaci prehrambeni proizvodi koji se izvoze u susjedne zemlje, jeftiniji nego kod nas, sta reci!!!

revolution

pre 15 godina

Gospodo iz javnih preduzeća,ne igrajte se sa strpljenjem naroda.Znate li onu-Ko hoće veće,izgubi iz vreće.
Postali ste mnogo pohlepni!

smesko

pre 15 godina

Elem, kod Alice-a u Nemackoj za 30 e imate flat rate za telefon za celu Nemacku i internet od 16 Mbit/s. Pa vi sad vidite. Kozu samo sto nam ne oderu!

Jeka

pre 15 godina

Prema mojim analizama, cena prevoda od 6 – 8 € po normativnoj stranici književnog/ stručnog prevoda je, u mom slučaju, od 3 do 4 puta manja nego u regionu (Slovenija – 25 €, Hrvatska 20 €), kao i sudskog tumačenja (10 € naspram 45 € u Sloveniji). U javnom preduzeću u kome sam zaposlena prevodim oko 200 stranica mesečno, uz bruto zaradu od oko 570 €, odnosno neto od oko 400. Ja sam svesna da ne bih imala posla zbog konkurencije kada bih cenu privatnog prevoda/sudskog tumačenja izjednačila sa cenama u Sloveniji/Hrvatskoj. Ali što se tiče javnog preduzeća u kome radim želim da pitam – kome da se obratim sa zahtevom da se moja zarada izjednači sa zaradama u regionu (Slovenija ca. 900 €, Hrvatska ca. 700 € prosečna neto zarada)?

SKANDAL

pre 15 godina

PROTEST! Sta cekamo? Ove je sramota i prevara gradjana jer ni jedan razlog koji su naveli za poskupljenje ne stoji. Ovo su samo poslednji trzaji da se jos malo para namakne dok ne dodje konkurencija. Treba da se stidite gospodo iz Telekoma. Imate najvece plate od svih i umesto da se potrudite da omogucite ljudima bolju komunikaciju, sto je osnovni preduslov razvoja drustva vi i ovo malo jada pljackate i dalje. BESPLATAN INTERNET I TELEFON ili makar po najminimalnijim cenama, su osnovni preduslovi obrazovanja ljudi. Koji su vasi troskovi pa ste dobili potrebu za ovakvim bezobzirnim cinom? Na svu ovu cenu jos dodajte i PDV i bice savrseno. Jedva cekam da vam vratim fiksni broj. Zaista mi nije potreban. Pogotovo ne po ovakvoj nenormalnoj ceni. Molim vas dve godine da mi uvedete adsl i ako zivim u samom centru Zemuna i tek kad sam uvela bezicni onda ste se setili da me zovete. Bando razbojnicka!

Vetmedic

pre 15 godina

Neznam sto se nervirate. Ja na primer vec odavno ne zovem nikoga na fiksni. Imam relativno stabilan internet, svako u porodici ima IP telefon i medjsobno pricamo za Dzzz, godisnja preplata za jedan madjarski SIP broj je oko 100 dinara. Oni koji nemaju net njih zovem preko VOIPa za 2 dinara. A neke ljude preko Skype. Sve u svemu kako RATEL kaze od sledece godine internet ce biti valjda jeftiniji i svi cemo preko voipa razgovarati, sem ako telekom nece da ometa port 5060 preko koga ide VOIP.

maestrof1

pre 15 godina

Ma nije ovo sa standardima evrope,kakve evrope...ja zivim u nemacku imam celu evropu bez pare da pricam,imam isto 500 minuta u srbiju da zovem bez pare...a tamo ne znaju da rade vise kako da opljackaju narod...pozdrav

Ceda

pre 15 godina

Bravo majstori, otkazacu telefon jer ga i onako malo koristim, jeftinije mi je da pricam preko mobilnog, a internet imam kablovski.
Zasto kod nas nema normalnog poskupljenja tipa 2-5 % a ne u odma 100-300% ?

lu

pre 15 godina

aha.sacekala sam vesti u 2 i shvatila: telekom trazi nove cene, one budu odobrene, ali kao i u svakom zapletu imamo i motiv. cene telekoma su povecane, kako bi se povecala sansa za nove operatere-da telekom vise ne bude monopolista?? "u ovoj se zemlji ludaci se ne lece. njima se ispunjavaju zelje".

Vidim ja, biće svega...

pre 15 godina

A lepo je meni govorio jedan komšija, onomad kad smo skidali crveno-crne:"Ne mogu nama da pomognu ni crveni, ni crni, ni plavi ni žuti, nama samo neki protektorat može da pomogne."

qwerty

pre 15 godina

Ništa novo, nije prvi put da se poskupljenje pravda kojekakvim nebuloznim razlozima. Ovaj telekom bi trebalo staviti na listu elementarnih nepogoda, o njihovoj pokvarenosti, nesposobnosti i nevaspitanju njihovih službenika nema više svrhe govoriti. Za razliku od pravih, ova nepogoda se može bojkotovati, pa umesto do sadašnjih npr. 1000 dinara mesečno za telefon plaćati samo pretplatu ili otkazati broj. Na žalost ovo se neće dogoditi jer znaju oni dobro šta rade, takođe znaju da će ovo proći uz možda malo gunđanja, jer uvek im prođe. Ljudi će i dalje koristiti njihove usluge, bez obzira što će biti jeftinije koristiti mobilni, i dalje će uvoditi njihov ADSL jer telekom za svoj provajding stvara mogućnosti tamo gde odbija da stvori za druge provajdere.
Da li je ikome jasno šta zapravo znači ovo za internet?
To je tako precizno-nejasno formulisano da da otvara monoga pitanja. Dva su osnovna, zašto samo 30% pojeftinjenje umesto 80% kako bi zaista trebalo, i zašto tek oko nove godine, a ne odmah?

Vladan Jova

pre 15 godina

Moramo svi shvatiti da je RATEL (Repubička agencija za telekomunikacije) "nezavisna" od vlade koliko i beba od majke, Pa RATEL svake godine na osnovu Licence koju je izdao Telekom-u dobija procenat od zarade po broju korisnika. Sada zamislite koliko će se novca više sliti na račun RATEL-a i koliko će g-da Radunović i Janković imati povišicu plate,novca za vozikanje o trošku agencije i reprezentaciju. Pa samo pogledajte zgradu RATEL-a u Višnjićevoj broj 8 kao svemirska. Unutra opuštenicja i jedno ležerno raspoloženje kao da žive u zemljama regije na koje se vade. A odgovor možete sami sebi dati kroz pitanje "KADA JE VRANA VRANI OČI VADILA?" Sramno i jadno

Lepi

pre 15 godina

Pljujte me kolko ocete al ja text nisam ni procitao a vec sam poceo da kunem. Da parafraziram Duska Radovica "Zakunite se u Telekom pa slazite". Gomila neradnika i lezilebovica. Na kraju ce vlada da da licencu nekom "Miskovicu" pa ce sisanje moci da se nastavi. More, oni sa "Brzim prugama' su male bebe za ove.

zoran021

pre 15 godina

A mazu nam oci sa crnom gorom i makedonijom kako su priznale nezavisnost kosova a gas 60% skuplji i telefon 100%
cccc, a ti idi pa glasaj, E gospodo ja sam sa ssvim izborima zavrsio do kraja zivota....

milan

pre 15 godina

Mogu misliti kako izgledaju sastanci u TELEKOM-u kada raspravljaju o procentu povecanja cena. Zamisljam to ovako: -prvi: ljudi, jes da nemamo gubitaka ali nije u redu da narod zivi malo bolje.. nego da mi njih opletemo jedno 100% poskupljenja... -drugi: kakvih 100% i ti si poludeo.. povecavamo za 300%, odmah u celo i u glavu.. -treci: ma nisam siguran, mozda je realno 200% dovoljno.. ko zna mozda ce narod da izadje na ulice.. -cetvrti: ma ko ih .. slazem se sa predlogom kolege da treba odmah u celo i glavu.. narod nece stici da se osvesti.. dakle 300% i kraj.. -peti: moramo biti lukavi.. neka medjunarodni pozivi znacajno pojeftine.. posto tu i inace imamo najmanje zarade, a i ovaj voip nam konkurise.. a da zato znacajnije povecamo impulse i pretplatu.. pa cemo u proseku imati manjeg poskupljenja, ali cemo ih zato oderati na drugoj strani mnogo vise.. -prvi: nije losa ideja.. moramo to lukavo da izvedemo.. nista, ovako cemo uraditi: prvo objaviti da trazimo 300% pa kad narod poludi smanjicemo za 200% a narod ce misliti da smo im izasli u susret i bice zadovoljni.. e onda mi smanjujemo sadasnje cene medjunarodnih poziva, pojacavamo pretplatu i impulse.. u proseku ce povecanje biti manjeg procenta, a mi vecu zaradu.. ko je za... svi -svi: suču brkove..

bezimena

pre 15 godina

Znači, povećanje (drastično) cena tel.usluga je korak ka ukidanju monopola....!
NO COMMENT!
p.s.ovaj talas enormnih poskupljenja bi morao da nas istera na ulicu!

Prisilni korisnik

pre 15 godina

Veća nebulozna objašnjenja za poskupljenje nisam čuo.Cene u regionu pa da li smo mi oce ili magarci,to je nestašica para pa nas šiša ko stigne. 300%,a usluge oće li otiči po pitanju kvaliteta usluga,ja plaćam kao posebnu uslugu i indentifikaciju,a listing kriju kao zmija noge.Sramota verovatno će i RTS da poskupi za 500% jer su oni javni servis građana,pa takva nacionalna TV nema ni u Severnoj Koreji.A gas je poskupeo zbog cena,a u regionu duplo niži,gle...Srećom negrejem se na gas,ali tu su toplane,koje naplaćuju i ono smrzavanje u SEPTEMBRU.
Vlada je dala sebi peticu,pa gospodo studenti padaju sa tom oceno na ispitu.Samo da se još nespustite na nivo cvetića koje sam dobiao u pvom razredu osnovne škole.

Rajko

pre 15 godina

U firmi gde se zaposljava preko veze, rodbinskih, prijateljskih ili svalerskih kontakata, potreban je svezi novac, da bi se udomila nova generacija parazita. Naravno, polovina se uopste ne razume u telekomunikacije. Imate slucaj, da na 9813 ne znaju sta je to proksi ili gmail!!
Ili zovete 988 i trazite broj pretplatnika na severu Kosova,operater kaze, nemamo takve brojeve, to je druga drzava (i ako telekom najnormalnije radi tamo i ima svoje pretplatnike), a sledeci operater normalno pronadje broj. Luda kuca!

pavlaka

pre 15 godina

Mislim da je Telekom lukavo pripremio ovo poskupljenje pretplate.Prvo,najverovatnije od modernizacije i ukidanja dvojnika nema nista.Cekace se privatizacija pa neka novi vlasnik to resava.
Drugo u Srbiji ima dosta ljudi(pogotovu stariji)koji veoma retko koriste telefon.Evo na primer moji baba i deda jedva "naguraju" racun do 200 dinara.Dakle najvecu stavku u racunu cini im pretplata.
E,na takvima je Telekom u gubitku.Imaju liniju ali je veoma retko koriste.A ne mogu da im je oduzmu i daju nekome ko bi pravio racune 1000 dinara i vise.

vulkan

pre 15 godina

Srbiju zovem sa bilo koje tacke zemljine kugle za 0.04 eura/minut, a mobilni u Srbiji za 0.13 centi/minutu.
EU je FREE kao i USA, Russia, Australia, Kanada, Hrvatska, Juzna Koreja itd...
Da dodam malo "ulja na vatru"!
Ocito usled krize tajkuni ne mogu da zarade mesecno 50000 eura nego 30000 pa ih drma kriza. Negde sam procitao da boss mafije (Napoli) ima prihode od 20000 eura mesecno. Bash bedno prema ovim nasim zelenasima.

Kiza

pre 15 godina

Koja to Vlada odobrava ovolika poskupljenja gasa, struje i telefonije pred zimu, odnosno ne stvara uslove za konkurentno trziste u ovim oblastima, vec omogucava Telekomu i SrbijaGASU da nas deru po neprihvatljivim cenama u odnosu na druge zemlje. Pri tome imajuci u vidu standard gradjana Srbije i standard drugih zemalja.
Zasto gradjani Srbije sami finansiraju izgradnju gasne mreze da bi potom postojala druga ili treca ruka u naplati gasa od gradjana. Koja je tu logika?
Hocemo da se obelodani ko je sve i sta je sve ukljuceno u cenu gasa, pocevsi od Ruskog izvoznika, madjarskog transporta do lokalnih srpskih isporucilaca i drzave sa svojim poreskim nametima na gas!
Hocemo da znamo zasto je cena ADSL paketa u Nemackoj 8-10 puta niza nego ovde?
Odnosno, gradjani u nemackoj placaju 4 MB oko 20 EUR dok ovde 512 Kb ima cenu od oko 18 EUR???
Hocemo da znamo zbog cega i dalje drzava stiti monopoliste?

Chaki

pre 15 godina

Ovde u Srbiji vise nema poskupljenja od 3-10%. Sad ide sve gore od 30+ procenata i to je vec namet za vilajet. Osetili da se SRS raspala pa rade sta hoce a inace kako su krenuli tesko da ce na sledecim izborima da sastave bilo kakvu vladu. Toliko o SOCIJALNO ODGOVORNOJ VLADI.

Laslo Palfi

pre 15 godina

Odakle im 650 miliona (?) eura da kupe Telekom Srpske prošle godine? Sa profitom od novih tarifa mogu da otkupe sve kompanije u "okruženju" pa da cene budu svugde jednake.

Катастрофа

pre 15 godina

Уа лопови!
Они нас сматрају мајмунима! Овцама, које ће увек пристати да их шишају! Можда је идеја следећа, нема пара за пензије, узећемо од пензионера, нема пара за бесплатне акције, узећемо од пријављених. Можда мисле да боље "удају" Телеком. Да нису покупили негде Слобину бележницу ?! Мада, ово ни Слоба не би могћо да смисли. Знате како кажу, ученик треба да буде бољи од учитеља.

Slobodan

pre 15 godina

Па, нема више никакве користи да само кукамо што нас одраше разним поскупљењима. Време jе да предузимамо нешто конкретно: пре свега ОПШТА ГРАЂАНСКА НЕПОСЛУШНОСТ неплаћањем свих рачуна коjи су изван граница платежне моћи просечног грађанина, уствари његове плате. Тек ако успемо да будемо сложни и договоримо термин почетка акциjе, на пример: од 17. октобра у подне престаjемо да плаћамо намет и харач савременим (нашим) дахиjама. И то радимо сложно и упорно док се не дозову памети и почну да доносе одлуке у корист народа, а не само њиховог џепа. Узгред: зна ли неко колика jе плата директора телекома или оних из РАТЕЛ-а? Нема нам друге, него боjкот „у руке”, да покажемо да нисмо будале и да умемо да одбранимо и достоjанство и право на нормалан живот.

PIRLO

pre 15 godina

Evo sad kad bi neko pozvao narod da mitinguje zbog monopolista bilo bi manje ljudi nego na utakmici Banat-Javor.Toga je ova bahata oligarhija svesna i tačno zna da će sve proći što odluče.Znači i ovo prolazi ladno a to što mi ovde kukamo to ih baš zabole jer to je ipak mizeran broj ljudi.Zato ljudi nema nam spasa ovde.Ko god može nekako da beži iz ove proklete zemlje nek beži što pre jer može biti(a i biće) samo gore od ovoga.

Laki

pre 15 godina

New York: mesecna pretplata za telefon $19.99, uracunato 3000 minuta (50 sati) razgovora sa inostranstvom & naravno neogranicen broj poziva po Americi!
Prikljucak se dobije za 24 sata, uvek ima tehnickih mogucnosti (pa i da sopstveni broj selite sa sobom). Dvojnik ne postoji. Kad sam probala komsiji da objasnim sta je dvojnik, rekao mi je XIX century, my dear:).
Kabadahijski, moze im se, dok god raja cuti.
Plata prosecna bar 3x veca nego u Srbiji.
Dobro, USA nije bas okruzenje... ali...

ma nemoj

pre 15 godina

"Glavni razlog za ovo poskupljenje je otvaranje tržišta u fiksnoj telefoniji, kako bi u Srbiju došla konkurencija Telekomu, koji drži monopol u ovoj oblasti"

...a do tada ce Telekom da kupi kajmak od ovog povecanja cene...ma daaaj - dole monopoli!

СРБ

pre 15 godina

Људи, чему нервирање ? Јел сте ви чули за бесплатни скајп ? Са свима комуницирам преко свог ајфона (вајерлес-бежични) где год да ухватим сигнал. Упалим скајп или месинџер и за ЏАБЕ причам са пријатељима са скајпа ... чему нервирање ?

Ivan

pre 15 godina

Pre nego sto su se i zapitali da li treba i koliko treba poskupeti sa uslugama u telekomunikacijama,prvenstveno su trebali da se pozabave pitanjima o kvalitetu usluga.Smesno je govoriti da imamo najjeftinije usluge u regionu kada su nam odlazeci pozivi za Evropski region katastrofalno skupi da covek prosto mora da gleda na sat koliko telefonira da ga posle ne bi udario srčani udar.

zlatibor

pre 15 godina

ako je razlog za povecanje cena usluga to sto smo jeftiniji od regiona, onda nam se crno pise, a radi se jednoj od najprofitabilnijih kompanija na srpskom trzistu! zasto se ne rukovode istim principom pa snize recimo cenu goriva, posto sam se licno uverio da smo jedna od najskupljih zemalja u regionu, a cena na svetskom trzistu utice na sve, a ne samo na srbiju (inace na kipru koji je dosta bogatiji od nas, litar bezolovnog goriva (bmb 95) kosta 1,04 eur po litru)

Ivan

pre 15 godina

---
PCM uređaj omogućuje "dvojnike" (i "n-ojnike") koji mogu da razgovaraju istovremeno, a preko jedne linije. Naime, regularna telefonska veza podrazumeva jednu telefonsku paricu (dve žice) koja spaja centralu sa krajnjim korisnikom. Ranije se na kablovima štedelo, pa su često jednu paricu delila dva dvojnika, a mnogi nisu ni imali telefon. S pojavom digitalne tehnologije kod nas (mada su se pre 20-ak godina pojavili i tzv. koncentratori u slične svrhe) postalo je moguće iskoristiti ukupni kapacitet prenosa jednom paricom (dvema žicama), tj. "podeliti" ga na više delova i dodeliti ga većem broju korisnika u isto vreme. To je značilo da su, bez polaganja novih kablova, mnogi mogli da dobiju tel. priključak, a da se dvojnici "odvoje", tj. da uvek imaju slobodnu vezu. Međutim, pošto je sav potencijalni opseg parice iskorišćen, ljudi vezani za ovaj uređaj imaju sporiji dial-up internet i ne mogu da koriste nijednu dodatnu uslugu koju omogućuje digitalna tehnologija, uključujući ADSL, IPTV... Jedino rešenje je kopanje i polaganje novih kablova, što se radi, samo malo presporo...

Milan Samardzic, BEOGRAD

pre 15 godina

Nije bitno da se ljutimo, a mislim da je i kravama i pilicima i vevericama Srbije jasno koliko razloga za ljutnju ima. Bitno je da PAMTIMO. Ako pamtimo onda ce neki sledeci koji dodju da paze sta rade. Sto se mene tice nije odgovoran RATEL, nije odgovoran monopolski telekom, odgovoran je onaj koji ovaj sistem gaji, a to je vlada. Moj glas su izgubili i potpisujem vam se ovde da cu samo zbog ove jedne jedine stvari promeniti svoj glas vama, pa makar naredne 4 godine padalo zlato sa neba.

....

pre 15 godina

A za skajp isto morate imati internet koji je najgori i najskuplji u regionu, tako da ga nemaju svi,odnosno većina.
Mora da ovi impulsi idu na GAS i da će podzmni kablovi koji povezuju korisnike biti presvučeni PLATINOM

Anti Monopol

pre 15 godina

Ovo je cena jedne vlade i kompromisa koji treba da pokrije apetite palmi, Krkobabića, žirafa, novojulovaca (plus G17) i koječega još. Budžet je u deficitu, a inspekcije rade punom parom da uteraju u budžet šta se može. Svetska finansijska kriza je dosla u losem trenutku za prediyborna obecanja.
Internet provajderima stižu milionski (u evrima) računi za bežične licence i koješta još.
Večeras Djelić u Poligrafu na pola pitanja odgovara sa "nije moj resor, pitajte tog i tog" i prosipa praznu demagogiju. Deluje kao čovek kome je ponestalo ideja za vlasititi PR. Radikali su u svojim unutrašnjim naprednjačkim mukama tj. propasti.

Situacija je krajnje ozbiljna, samo se mi pravimo ludi i zabijamo glavu u pesak. Srbija nema ozbiljnu alternativu, a ovo što je na sceni je bedno nesposobno.

smile

pre 15 godina

Ugledaju se na crnogorski t-com. Račun za fiksnu telefoniju je 7 eura bez potrošenog impulsa. 10 eura je minimum mesečno ako pozivi neidu ka mobilnim mrežama. Ako 100% dignu cene doći će na ovaj nivo. Imaju sjajan uzor, još jednog monopolistu.

Zagreb

pre 15 godina

Hm jedno možda glupo pitanje, ali vidim da svi spominju neki PCM uređaj, a ja neznam šta je to pa ako neko ima volju da mi objasni.

Leonard

pre 15 godina

Pitam se kada ce drzavne institucije poceti da brane interese gradjana. Do sada su uvek svim monopolistima dozvolili da manipulisu cenama kako im se prohte. Opravdanje im je da su to evropske cene. Ali nasa primanja nisu evropska. Verujem gospodo, vladari nasih sudbina da su vasa primanja visestruko iznad evropskog proseka. Kada dolaze izbori samo sto ne puze pred narodom. Posle izbora nas gaze kako im se prohte. Kazu jednocifrena inflacija do kraja godine. Ovde neko nije normalan. Mozda smo ovo i zasluzili. Kada je Kosovo u pitanju znamo da izadjemo na ulice i da trubimo "Kosovo je nase", da palimo strane ambasade. U tim zapadnoevropskim zemljama, na cije se cene nasa cenjena vlada cesto poziva, ljudi izlaze na ulice kada im neko zavuce ruku u dzep. A ovde niko da reaguje. Samo se pitam kada dozvole povecanja cena i usluga, koliko novaca ti ljudi (ako su uopste ljudi), dobijaju na ruke? Mozda i nisam u pravu kada sebe i ostale sugradjane posmatram iz ljudskog ugla. Mozda mi nismo ni ljudi. Mozda smo stoka sa kojom svako moze da radi sta hoce. Voleo bih da me neko u tome demantuje.

M.N.

pre 15 godina

STRASNO! Nekoliko razloga da poverujem u tako nesto je da je povecan broj ljudi koje treba prisluskivati, pa je time povecan i broj operativaca koji trebaju te telefone da prisluskuju, a samim tim to povecanje se odnosi i na njihove plate...
Drugo, zasto se Srbija takmici u cenama, a ne po platama po evropskom standardu?
Izvinite, ali sve to sto se tamo desava, pogadja i nas koji zivimo u inostranstvu i telefoniramo Srbiju i putujemo JAT-om. Pored toga sto je iz inostranstva jeftinije da se zove Srbija, nego obrnuto, i dalje je tarifa za MINUT razgovora sa Srbijom, upadljivo, da ne bih rekao drasticno skuplja nego bilo koja druga zemlja u Evropi i drugim delovima sveta. Mi placamo JAT-ove karte 2,5-3 puta skuplje nego za karte drugih avio kompanija, za istu duzinu leta. DAJTE ljudi uhvatite tog "CRVA" vise ili priznajte da ste beznadezni slucaj.

Brane

pre 15 godina

Koji bre Skajp??
Sta treba da uradim da bih se cuo sa babom u Nemackoj?
Treba da posaljem pismo postom u kome ce pisati "ej baba, ajd u petak u 22.00 upali komp (to ti je ona kutija kraj monitora, pa nadji skajp da ti nesto kazem" !!!
placam 15 evra mesecno 512/64 interneta, i jos oko 15 evra telefona.A od inostranstva ne zovem nikoga. GOSPODO IZ TELEKOMA- objasnite narodu sta se u regionu dobije za 30 evra mesecno.
Na ulice narode!!!

pedja x

pre 15 godina

Ako ovo prodje, a mi samo sležemo ramenima i kukamo, onda smo i sami krivi!
A mislili smo da neće biti gore!
Jok neće!!!
Stidim se nesposobnosti sopstvenog naroda ( i svoje lične )da se ovakvim stvarima konačno stane na put!

sta je ovo

pre 15 godina

ima li kraja poskupljenjima... kada ne znaju razlog zasto da poskupe onda kazu da je to jeftinije nego u EU... pa nismo bre mi u EU.... pominju region... pa i region je u EU ! ! !

Rejlem

pre 15 godina

Cene nisu na nivou regiona? Da slučajno neće da nam kažu da cene nisu ekonomske i ne pokrivaju prostu reprodukciju? Nemaju možda leba da jedu u Telekomu od više miliona priključaka i 89 dinara pretplate po priključku, pa dupliraju pretplatu? Šta uopšte ulazi u cenu impulsa? Ovo je najveći bezobrazluk od 2000-te na ovamo. Malo li je, dokle više trpanja u džep, i ko će sve da se ogrebe od vladajuće ekipe od ovog poskupljenja?

Aleksandar Cvetkovic

pre 15 godina

Znaci ne mogu da verujem. Sve moze da se podnese , ali da opet "drzimo u zivotu" monopolsku firmu placanjem vecih racuna. Dokle bre
Posto je gas skocio za 60% a tel usluge za oko 100% ovo iziskuje obracanje nekoj instituciji u Evropi. Ne znam kojoj tacno ili za zastitu potrosaca, ili antimonopolskoj agenciji... Ako postoji takva.
Definitivno sam za PETICIJU.
Dosta vise...

Satir

pre 15 godina

Sloba je u vreme privrednog kolapsa obecavao brze pruge, metro, modernizaciju drzave... a narod sa druge strane nije imao leba da jede, ali je glasao za istog.
Sda nam obecavaju EU, napredak ali ako je sudeci po ovih 100 dana tesko nama. Ovoga puta rezultate niko nije prekrajao i imamo ono za sta smo glasali ali put do EU nije tako lak.

niki

pre 15 godina

Katastrofa! Prema njihovim recima treba da poskupe usluge da bi dosla konkurencija u ovu oblast?!? Pa tek onda da konkurencija snizi te cene. Zasto ne uvedu konkurenciju sada pa da se spuste trenutne cene i razbuca MONOPOL TELEKOMA SRBIJE!

Dragica Kaludjerovic

pre 15 godina

Kao student telekomunikacija na Saobracajnom fakultetu pozivam ministarku Matic da raspise javni konkurs za novog operatera fiksne telefonije. Gospodja Matic se pokazala kao pametna zena. Neka ne dozvoli da joj ime bude oblaceno time sto ce dopustiti da monopolisti pljackaju gradjane Srbije.

UK

pre 15 godina

U Britaniji osnovni telefonski paket sa British Telecomom kosta 10.50 funti i za to dobijes odrzavanje linije i besplatne pozive na fiksnu telefoniju preko vikenda. Ako se u to ukljuci i broadband internet, najjeftiniji paket dodje oko 24 funte mesecno. Tiscali, recimo, sve to, sa boljom internet vezom, daje za oko £15. Dakle, cela stvar je u ukidanju Telekomovog monopola kako na fiksnu telefoniju tako i na internet.

Lily

pre 15 godina

A sta je sa snizenjem cene impulsa za razgovore sa inostranstvom? Bilo je neki dan reci o tome da ce cena tih impulsa biti niza, sad to niko vise ne pominje. Razgovori sa inostranstvom su definitivno najskuplji u regionu, a i Evropi.

Milutin Pavlović

pre 15 godina

NIS i Telekom su dve firme sa najvećim profitom tj. čistom zaradom u celoj nam državi! O kakvim cenama u regionu ovi govore! Telenor je treći! Pa to valjda govori o profitabilnosti telekomunikacija. Ovo poskupljenje zajedno sa poskupljenjem gasa treba da popuni šupljine u budžetu, a sve treba da plati narod koji ne može ni jeftino telefonom da razgovara! FUJ, smrdite do neba!

Srećan birač

pre 15 godina

Prošli izbori, pa sad može da se usklađuje telefon, plin a sad će i struja i ko zna šta još. Živela srpska demokratija, a sve po džepu potrošača.

vasjo

pre 15 godina

Zlo i naopako! Moji racuni pre 2-3 mseca bili nesto manji od 1000 din, a sada pricam cak i manje nego tada i racun mi je od 1500-1800din. TO SVE GOVORI O VEC POSTOJECEM POSKUPLJENJU, A 'DE JOS JEDNO!?

preistorijski covek iz preistorijske zemlje

pre 15 godina

da citiram matićevu

Praktično smo imali monopolsko tržište, što je dovelo do višeg nivoa cena nego što je to slučaj u zemljama u okolini”, rekla je Matićeva.

a to će kao RATEL da promeni. Aha, evo, samo malo, mism da, makar 30% samo još...

NEZADOVOLJAN

pre 15 godina

Pa ja mislim da je ovo takva pljacka i otimacina naroda koje nije bilo jos od vremena gazda jezde i pokojne dafine. Samo je razlika sto je kod njih narod isao dobrovoljno a ovde je narod primoran da daje pare. Adekvatan odgovor bi bile jedne masovne demonstracije. A sto se tice ADSL, jos pre mesec dana kad sam placao uplatu provideru receno je da se 15.10.08, znaci danas povecavaju brzine ADSL, i ja sav srecan, nadam se ocekujem, kad ono... 300% A od povecanja ni traga!!! A sto se tice gospode koja jos oce da nas ubede kako je to dobro, licno bih voleo da naprave neku javnu tribinu gde narod moze da im postavi po koje pitanje. I ko posle ovakvih vesti da ne glasa za opoziciju? Ogorcen sam. Ovde zivota nema. Hvala Bogu jos koji dan i ja odoh u EU a sudeci prema mom raspolozenju srbija me nece vise videti, bar dok se neke kljucne stvari ne rasciste!!! I samo apelujem na politicare da vise ne kukaju kako im mladost iz srbije odlazi, neka razmisle o svojim postupcima pa ce znati i zasto!!!

Bojkot

pre 15 godina

Dok se oni koji daju pare ne opamete, vući će nas za nos i izvlačiti pare ni za šta.

JEDNOMESEČNI BOJKOT svih usluga "Telekoma Srbije" (najmanje) širokih narodnih masa bi im najbolje pokazao naš opravdani gnev

Boki

pre 15 godina

Jos samo da uvedu da se telefonska pretplata placa uz racun za struju (kao RTS), za svaki slucaj! Svi da placaju, i ko ima i ko nema telefon

zoky

pre 15 godina

A moze mi li reci neko kako se racunaju impulsi? To ni sam bog ne moze da razume,uzmu nam pare a ni ne znas koliko si stvarno potrosio. sreca pa vise ne koristim fiksni telefon,a posle ovoga mu vise necu prici,jeftinije mi je da izaberem neku dobru ponudu na mobilnim telefonima,tamo bar mogu da biram!!!!

Neca

pre 15 godina

Oni su pre svega izjednacili cene fizickim licima i firmama!!! Preterali su i uopste mi nije jasna njihova matematika da ce prosecno povecanje racuna za privatna lica biti 45% (ako je sve poskupelo minimum 100%), ali i smanjenje za firme od oko 20%. Pozitivno je to sto pretplata za isdn nije poskupela.

svadjalica

pre 15 godina

dokle bre, vise.da radim 24 h dnevno i da ne spavam opet ne bi zaradila.oni imaju plate od po 100 000 din, i njih u Vladi bas briga za nas ostale.treba da se naprave demonstracije pred skupstinom protiv poskupljenja pa da lepo vidim da li ce one dangube od poslanika da nam izadju na oci

ivan

pre 15 godina

Bruka, ali od ove "evropske" drzave nista nije nemoguce, cene svetske, standard albanski! Sta radite bre funkcioneri, obezbedili ste se za 1000 godina pa sprovodite turturu po narodu! Monopolisti!

Nenad

pre 15 godina

Sad je mobilni postpaid jeftiniji od fiksne telefonije i zvanicno... Ovo je samo korak da nam uzmu pare iako ne pricamo telefonom, jer je upotreba fiksnog telefona drasticno pala... Cim se pojavi novi fiksni ili bezicni fiksni operater odmah cu vratiti Telekomu njihove brojeve jer su nevidjeni monopolisti... A RATEL, ista je to druzina...

Zoran Madzarevic

pre 15 godina

Ovaj Telekom kao da raste na Marsu. Ja koristim Skype vec godinama i 10 EUR mi traje jedan mesec a rasturam se od zvanja Hrvatske, Bosne, Londona i Australije.
Bas su spali sa jabuke, a ono sto je najsmesnije oni misle da smo mi glupi. Jos malo pa da gasim fiksni broj i da ostanu i bez te pretplate... kako ono ide racunica: 200 dinara x 1000000 gradjana = 2.469.135,00 EUR .... lepa cifra nema sta.

Jelena Stanković

pre 15 godina

Da li da poverujem da je većini naroda postalo jasno u kakvoj zemlji živimo. Ko nam je predsednik, ko ministri, direktori i svi ostali šrafovi. Mi čuvamo Kosovo, nama je samo Kosovo briga. Ako nam uzmu "naših 15%" teritorije šte će nam život.... To su naše teme. Onda nije čudo što prolazi sve. Pod izgovorom da patriotizam nema cenu dragi sunarodnici nama ne ostaje drugo do da se ugušimo u sopstvenom toru. Ko ne želi u Evropu bolje i ne zaslužuje. Još veće namete zaslužujemo jer i jesmo samo ovce za šišanje. Šta će penzioneri sa tim povećanjem što im je obezbedio KRKOBABIĆ? Ovo je cena koalicije DS-SPS. Nema iznenađenja. Biće još skuplje!!!!!!

teoreticar

pre 15 godina

Ovi monopolisti samo sebi povecavaju plate. Da poskupeo je impuls zbog skoka cene nafte, sbog svetske finansijske krize, sbog suse i ko zna kojih sve gluposti. Jeftinije je koristiti mobilni a Skype je prava stvar

Otiso iz Srbije pre 20 godina

pre 15 godina

Mnogo ima da kosta ta evropska buducnost gradjane Srbije!A tako smo daleko od EU.A cene kao u EU.Ili hoce neko da mi kaze da smo na vratima EU?U Srbiji je sve skupuo skoro kao ovde na zapadu.A kakve su plate ovde a kakve u Srbiji?I ovde nisu dobre plate a kamoli kod nas.

Dragan

pre 15 godina

Mislim da je ovo kompenzacija Telekomu za otvaranje trzista ka VoIP provajderima. Zvanicna pojava VoIP provajdera ce dovesti do tzv. flat rate ponuda koje su oborile cene telefoniranja na zapadu za 90% (u zadnjih 7-8 godina). A to ce se desiti i Telekomu.
Za ocekivati je da ce se vrlo brzo pojaviti paketi 'all you can eat' za recimo 15-20€ neograniceno telefoniranje u okviru fiksne mreze u Srbiji uz neograniceno koriscenje interneta. Samo malo strpljenja, liberalizacija (ako je stvarna ovom merom RATELa) ce oboriti cene.

Jegulja

pre 15 godina

Poenta je sto ovi iz vlade, Telekoma i RATELA znaju da mogu ovako kako rade. Kratko receno, konkurencija u domenu fiksne telefonije je sarena laza i tako ce i da nastave. Znaci kao spremamo se, samo sto nismo, uskoro, eto da poskupimo da bismo mogli na trziste i sl. a to nikako da dodje. Onda se promeni vlada, nema love u svetu pa eto onda ne mozemo sada moramo malo da sacekamo, pa onda malo smo zapeli na koridoru 10 ne mozemo sada, pa podbacio rod suncokreta da sacekamo jos malo sa prodajom Telekoma, zgrade oko Petog parka hoce da se otcepe od Srbije ozbiljna situacija nije vreme za Telekom i tako u nedogled. Takodje, novinari koji se bave ovom temom dajte malo mrcvarite te lopove neka daju eksplicitne odgovore. Npr kad pomenu cene u okruzenju podsetite ih kolike su plate u okruzenju, kakva je vrsta usluge tamo a kakva ovde, precizni datumi, sta ako ne ispostuju to hoce li dati ostavke i sl. Konkurencija u fiksnoj, konkurencija svuda. Odmah!!!

Aca

pre 15 godina

Neke zemlje imaju cenu inpulsa u domacem saobracaju 0 i to u domacem bez one price o medjumesno itd.
Uz pretplatu imaju i ADSL i TV pretplatu.
Da mi malo saberemo kod nas pa da vidimo koliko je to sve zajedno...

Desperado

pre 15 godina

Srbija je ZEMLjA APSURDA!!! Ne znam koja je zemlja EU EVENTUALNO skuplja od naše, ali ovome se mora stati na put! Hrana, prevoz, piće, garderoba, telefon, Internet.. SVE! je jeftinije u EU u kojoj su plate 10 puta veće nego u Srbiji! I pored toga, nama licemerni političari svakog dana izlaze pred oči sa pričama o novim poskupljenjima, jer im, tobože, više ništa nije profitabilno! O TEMPORA, O MORES...

Dragan

pre 15 godina

---
posto imaju hronican nedostatak parica a propusni opseg parice je mnogo veci od onoga sto je potrebno za glasovnu komunikaciju, onda oni uzmu 4 broja u centrali prikljuce na PCM uredjaj, po jednoj paricui to odvuku do zeljenog mesta na koje postave drugi PCM i iz njega izvuku 4 telefonska prikljucka........ Nema dvojnika, svako ima svoju liniju, vrlo elegantno osim sto mozes da zaboravis na sve osim prenosa glasa po takvoj liniji.

Divno!

pre 15 godina

Molim vas, ljudi, pustite to sto ce neko da se smrzne ove zime, i to sto ce se paucina nahvatati na telefon, daj mi da vidimo sta cemo sa Kosovom i zirafom!?

igipop

pre 15 godina

Povećali su cene da bi omogućili konkurenciju, pa ko je ovde lud!!! Pa koji će nam konkurencija ako će cene biti veće. Valjda obrnuto, ulazi konkurencija cene niže. Ako im se ne isplati, koga je briga...

pole

pre 15 godina

Prosto ne mogu da verujem da ce minut poziva za nemacku kostati 50 centi. Pa sa druge strane sengenskog zida sam za poziv u Srbiju placao 25 c/min pa mi je bilo skupo pa sam uzeo neke predbrojeve da bi bilo 16 c/min a na kraju sam se prebacio na Voip i placam 5 centi/minut sa Srbijom. Lokal zovem potpuno dzabe preko voipa a razne druge zemlje ili dzabe ili par centi/min. Jedino je preko voipa (ovog koga ja koistim) skupo zvati mobilni pa zvao domaci mobilni ili inostrani izadje 20 centi/minut.

banat

pre 15 godina

Pa dragi moji kasno je sada da shvatite sta znaci osnivanje raznih DRZAVNIH AGENCIJA koje su jos jedna karika VLASTI a sluze za pranje nasih novaca, i tu kao VLADA nista nije kriva, to radi RATEL .

objekitvno

pre 15 godina

Sve dok konkurencija na tržištu fiksne telefonije se ne pojavi, Telekom AD će raditi šta mu je po volji.
Cene su previsoke za prenizak standard naroda, ali to njih ne sprečava da se ''pravdaju'' nerentabilnošću.
Cene interneta su veoma visoke, a svi se ''trude'' da se informatičke tehnologije razviju u Srbiji. Pri tome, niko se i ne obazire da potpisom ugovora se i Telekom AD obavezuje na nešto, a ne samo korisnici usluga, tj. ''zavrtanje slavine'' pretplatnicima, ako se dan zakasni sa plaćanjem. Čist primer je baš internet koji se pominje, jer za cenu koju pretplatnici plaćaju se garantuje i odgovarajuća brzina....koja je ama baš uvek manja i to ne malo...
Verujem da bismo se svi složili da hoćemo da plaćamo evropske cene fiksne telefonije, ali nam onda trebaju i evropske plate!!!

sasa

pre 15 godina

Ovde vec nesto nije kako treba. Kanda cemo mi ovo da menjamo, mislim na Vladu. Samo da mi prodje ispit, odmah idem za Beograd na protest. Oni umesto da smanjuju cene i da povecavaju plate, oni sve kontra rade.

Dragan

pre 15 godina

Ima li ikog normalnog u tom Ratelu. Da li znate da sa vasim enormnim platama ne vidite nas smrtnike, koje nas svako poskupljenje dotice i te kako. Cudi me da casni otac to nije primetio ili mozda nije bio prisutan kod odlucivanja o davanju, boze me oprosti, strucnog misljenja o realnosti povecanja cena usluga onih koji pripremaju teren za prodaju Telekoma i jos po nekog provajdera.

Sloba

pre 15 godina

Graham Bell se prevrce u grobu dok gleda u cije je sve ruke dospeo njegov izum.

Da tako eminentnom naucniku i profesoru, cija sam predavanja sa uzivanjem slusao, "udare pare u glavu" pod stare dane, stvarno nisam ocekivao. Sramota.

marko

pre 15 godina

....i jos jednu stvar bih da dodam. "Slucajno" je cuveni mondo zaboravio da stavi ovu vest i obavestenje na svom sajtu. Ali zato je tu da je telekom srbija uveo open iptv, slovima od pola milje napisano. Smesno i jadno

Bane

pre 15 godina

Ni u jednom normalnoj zemlji na svetu ne moze nesto da poskupi odjednom 100% i/ili 300%! Kakav je to bezobrazluk, kakva bestidnost da se teret laznih obecanja svali na ledja gradjana! RATEL - ovakakv kakav je - katastofalan je! Bilo ko da sedi u tim upravnim odborima zreo je za smenu. Dole Telekom i njihov monopol! Ma, dole i ova nakaradna Vlada!

Srbija je EU, EU je Srbija!

Amos

pre 15 godina

Zato je danas Telekom postao extra azuran i poceo da uvodi linije i gde ih nikad nije bilo.
Ja sam nakon 5 godina cekanja bas danas pozvan da potpisem ugovor za isdn. A znam za jos neke ljude da su dobili bas danas liniju (a nisu prethodnih godina nikad).
Telekom = drzava, samo sto Telekom grabi od gradjana a drzava od Telekoma, fantastican duo.

zyx

pre 15 godina

Da li neko zna da mi objasni koliko će sada kostati impuls kod medjugradskog poziva? Video sam RATEL-ovu odluku na njihovom sajtu, ali ona nista ne govori o tome.

Petar

pre 15 godina

Meni je ovo nepojmljivo... rekli su da su zbog razvoja mobilne telefonije oni poceli da posluju sa gubitkom, i onda su shvatili da je pravo resenje u tome da se povecaju cene... koliko se ja razumem u osnove ekonomije, ukoliko se neka usluga slabo prodaje ona bi trebalo da postane jeftinija... ali naravno, s obzirom na njihov monopolski polozaj, ovakva odluka je, ma koliko cinicna prema gradjanima, ipak logicna...

Vladimir

pre 15 godina

Absolutno podrzavam poskupljenje usluga TS, iako je to na prvi pogled uzasna mera i neopravdana.
Telekom Srbija je do sada imao jednu nelogicnu cenovnu politiku potpuno neprimerenu uslovima trzista (ali primerenu monopolu) kojom se kupovao socijalni mir (niskom cenom lokalnog poziva) a ceh su placali biznis korisnici, medjunarodni pozivi i na kraju internet. Posto je ocigledna zelja, odnosno obaveza da se i formalno i stvarno ukine monopol Telekoma Srbija, onda je moralo doci do ovakve promene tarifnog sistema (inace, niko ne pominje, ali je pored poskupljenja lokalnih poziva trebalo da dodje i do drasticnog pojeftinjenja medjunardnih poziva, biznis usluga i na kraju interneta). Ovakva situacija je omogucavala i nelojalnu konkurenciju (rezimski podobnima) da zaradjuju milione na (nelegalnim) VOIP uslugama koristeci disproporciju cena medjunarodnih i lokalnih poziva Telekoma Srbija. Novi tarifni sistem omogucice ce da novi operatori fiksne telefonije budu konkurentni sa Telekomom Srbija, da internet bude jeftiniji, da se trziste i dalje razvija i okrece demonopolizaciji i da se na kraju dodje do efekta koji je suprotan ovom trenutnom efektu uzasnog poskupljenja, a da pri tom Telekom Srbija ne propadne (neminovno bi se desilo, da je ostao stari tarifni sistem i krenulo se u deregulaciju).
Naravno, sve ovo vazi pod uslovom da RATEL omoguci jednostavno i pragmaticno razvijanje deregulisanog telekomunikacionog trzista u Srbiji i da Telekom Srbija prestane da bude krava muzara svake garniture na vlasti.
Ovo je veliki veliki test za Vladu Srbije i za nekoliko meseci ce se videti da li je ovo potpuni pogodak ili fijasko.
U svakom slucaju, ovo je deo politike priblizavanja ka EU, ma koliko se to nama ne svidjalo.
P.S. Odoh kuci, moram da prevaspitavam zenu da smanjuje duzinu razgovora sa drugaricama, i da krene da koristi Skype...

RJH

pre 15 godina

Bice jeftinije zvati sa mobilnog nego sa fiksnog narocito za inostranstvo. Recimo ako zovete Nemacku cene bez pdv su po minutu: 39 za MTS, 43.89 za Telenor, 30 za VIP a sada je telekom sa fisknog 20.40 a bice 40.80 ako poskupe duplo impulsi. Ako zelite da zovete Nemacku na primer onda vam jedino skuplji ostaje Telenor nego fiksna telefonija. Super poslovni potez.

Inace u Francuskoj, na primer, pretplata za internet obuhvata kod pojedinih ponudjaca besplatno telefoniranje na sve fiksne telefone u EU, SAD, Kanadi, Kini... I takmice se ko ce vise da ponudi. FranceTelecom je najgori i najskuplji od svih.

marko

pre 15 godina

Ja stvarno ne razumem samo jednu stvar. Kako ih nije sramota da nas prave na budale, nista mi vise nije toliko krivo. Prvo, cene u zemljama oko nas nisu toliko visoke kako pisu, pa bre ljudi lepo udjete na sajtove tih operatera i vidite cenovnik, nisam ni glup ni slep. Drugo, ne zelim da pricam o gluposti takvog uporedjivanja gde se nas standard ne dovodi nigde u pitanje, mi smo znate svi bogatasi pa nije frka. Trece, ona, moram da kazem, PROVALA da ce tako doci ostale kompanije, a onako nece, nemam reci. Hvala na serviranim glupostima, ali ne valja vam rabota

iva

pre 15 godina

Kakva masna laz da je u Evropi impuls skuplji. U Evropi za 30 evra mesecno mozes da razgovaras neograniceno sa celom EU i Severnom Amerikom.

Petar

pre 15 godina

U USA za nekih 50-tak dolara mesecno (3000 din), imas neograniceno poziva prema fiksnoj i mobilnoj telefoniji u celoj usa (koja je velicine cele evrope) a kod nas imas pretplatu koja je niska ali koja ti ne daje ni jedan jedini besplatni minut, cak ni besplatno lokalno telefoniranje!? lopovluk cist!

miiki

pre 15 godina

Kada impulsi i gas budu poskupeli jos za 2 puta u Srbiji ce plate i penzije onih sa budzeta biti vece za 2 puta tako da ce aktuelna Vlada da sa platama bude jos bliza EU.
Ovo vise nema smisla

svi (ni)su isti

pre 15 godina

Strane kompanije nisu lude. To se vidi i po tome sto se na neke tendere niko ne javi. Ali, sumnjam da neka strana kompanije ne bi nasla svoju racunicu za konkurenciju Telekomu. Naravno, poslovanje bi moralo da bude strogo komercijalno, nista "drzavne donacije" ili protekcija za njeno mezimce. Neka odrede koju hoce cenu impulsa i pretplate, za par meseci bi pocela selekcija, izbor operatera i korekcije cena, da bi se sve svelo u normalu. Ko zna - mozda strani operater dodje ovde i za male pare, pa kupi jeftin celik u Sartidu, pa ga skupo proda na Zapadu ili nesto slicno! Ako firme poput Er basa izvode slicne akrobacije, sto ne bi i neki operater? Jok, mi cemo da nabijemo cene da bi dosla konkurencija! Ako je povecanje cena preduslov za "dolazak konkurencije" ja glasam za stare cene i monopol i dalje - iz dana u dan im tehnika zastareva i strani proizvodjaci opreme ih jednostavno primoravaju da idu napred!

Novica

pre 15 godina

Ako već treba da se usklade cene sa sa onima u okolnim zemljama, prvo treba početi od cene putarine. U Mađarskoj se za 8 EVRA možete voziti svim autoputevima bez obzira na pređenu razdaljinu i to u toku više uzastopnih dana (4 ili 7 dana). Kod nas za približno 8 EVRA možete na autoputu voziti samo jednom u dužini oko 250 km. To je samo u jednom smeru od Beograda do Niša! Našim političarima i ne odgovara da naši građani idu u inostranstvo da nebi videli ovakve primere cena u regionu!

Dosta!

pre 15 godina

Tužno je, ali od danas ću svoju decu (14 i 15 godina) početi da usmeravam ka odlasku iz ovog cirkusa od države. Želim da jednog dana bar oni žive normalno, a ne kao moja generacija, kojoj se život pretvorio u preživljavanje.

maverik

pre 15 godina

Zasto se uvek moramo uporedjivati sa trzistima u okrezenju? Valjde je logicnije da se uporedjujemo sa zemljom koje je najslicnija nama (npr. Hrvatska je godinama ispred nas po telekomunikacijama, kao da poredimo babe i zabe) a da ne naglasavam da je valjda osnovni princip trzisni, a ne to sto je npr u BiH telefon skuplji. Logicno je da ljudi iz telekoma znaju sta je neophodno da bi im sistem funkcionisa, da bi zaradjivali, ali i imali i za unapredjenje usluga. Mislim da je nerealno da dzu cenea, koliko jucer su kupili dva operatera u susednim zemljama.

Bojan, Beograd

pre 15 godina

Ne želim da branim Telekom, jeste problem to što su oni monopolisti, jedina je uteha što se iz njihove zarade u osnovi isplaćuju penzije i plate nastavnicima i doktorima.
Sigurno da to nije dobar pristup, ali je to realno zemlja u kojoj živimo.
Ja radim od kuće i dosta koristim telefon. Prosečan račun mi je oko 750 dinara. S druge strane, računa za mobilni mi je 1500 dinara. Čudno je da su ljudi spremni da izdvoje i mnogo više para za mobilni telefon, a žale se na cenu fiksnog, koji je realno nizak.
Neko je ovde rekao "pretplata je 3 eura!" Pa to je cena malo jače pljeskavice na kiosku :) Mislim, odista. Ljudi se žale da nemaju novca, a svi furaju mobilne od 200 eura. Prestanite da se žalite i počnite više da radite.
Te priče o paketima u inostranstvu su veoma dubiozne. Jedina realna deluje ona o 50 evra u Nemačkoj. Gospođa plaća 600 eura godišnje tu pretplatu, a sama kaže da kad zove inostranstvo, koristi pozivne kartice. Ja lično već pet godina već koristim telefon za tih 600 eura. Tačno je da nemam internet za te pare, ali to je drugi problem.

goxi

pre 15 godina

Alo, evo male pomoci. Promaklo im je da se sete da nam naplate i vazduh. Imali bi razloga jer u ovom koji mi udisemo ima puno koje cega, a cega nema u okruzenju..... a da se malo gospoda odreknu svojih basnoslovnih nadoknada na ime koje cega u svim javnim preduzecima.... U ovoj napacenoj zemlji jedino sto je otislo u bescenje je MORAL. I da dok smo se mi ubili razmisljajuci kako nas braca crnogorci izneverise ono hop.... Princip uvek isti vise nema ni nijansi....

VLADIMIR

pre 15 godina

Poskupljenje zarad dolaska konkurencije TELEKOM-u? Da li će se smilovati da povećaju UPLOAD na ADSL-u?Ako to urade, ja fiksni telefon neću koristiti uopšte, držaću ga samo zbog ADSL

mrtav-ladan

pre 15 godina

I treba da poskupe.Ma sve treba da poskupe!Taj telefon treba da bude 1000 din pretplata kad je narod glup!!!Da izadjem na ulicu i da kazem hajde da strajkujemo od njih 10 mozda bi 1 ili 2 pristalo!I sta se bunite onda?Pa u Italiji su bili masovni protesti sto su poskupili obicne testenine!A sta ovi ovde sve ne poskupljuju i narod cuti!!!

IgoR

pre 15 godina

Poskupljenje pretplate i cene impulsa jeste malo više od 100%.
To ne znaci da će i tf.racuni biti veći za 100% kako stoji u objavljenom tekstu. Određene kategorije saobraćaja pojeftinjuju (kroz dužinu trajanja impulsnog intervala određene kategorije:ka mobilnim mrežama, međunarodni, itd.).

Stevan Balunović

pre 15 godina

Poštovani,
ova odluka RATEL-a je jedan od prvih koraka ka ukidanju monopola Telekoma Sr. Nije sve tako crno kako na prvi mah izgleda.Bitnije od povećanja cene pretplate fiksnog prikjučka i povećanja cena impulsa je to što će ISP moći po posve drugim-nižim cenama da dobavljaju internet pristup,što znači umanjenje cena u navedenom periodu, a verovatno se uz smanjenje cena može očekivati i povećanje brzine ADSL pristupa netu u oba pravca.
Prema predhodnom rečenom ukupno posmatrajući RATEL je doneo veoma značajnu odluku upravo u smeru ukidanja monopola TS , a zahvaljujući kojoj nećemo u narednom periodu biti na gubitku, već naprotiv.
Korišćenje interneta je neminovnost koju građani RS moraju da prihvate.
Stevan Balunović

Iz drugog ugla...

pre 15 godina

Taba se teren za novog gazdu :)
1.Deutsche Telekom placa opremu koju dobija Telekom R.Srbije?
2.Zar da novi gazda dodje i odmah podize cene !?
3.A kako doci i odmah uspostaviti monopol, to nekako nije moderan pristup trzistu. Zato, pre toga, neka se zakonski tamo gde hoces da vladas regulise to sto ti treba (triple play - broadband+VoIP+IPTV). Ako se ne varam mislim da je bas nesto u tom domenu tek najednom regulisano, a i ta oprema koju placa D.T. mislim da je bas za isporucivanje tih servisa :)
4.Aha, zasto ne ici dalje. D.T. daje $ Telekomu Srbije da kupi Telekom Slovenije koji vec drzi telekom Kosova :)
5. D.T. kupuje Telekom Srbije i siri svoju ogromnu porodicu korisnika mobilne telefonije i triple play usluga (ta brojka ce se kretati negde oko 300 miliona korisnika suvda po Evropi).

Svi su srecni i zadovoljni, a mozda sam i pogresio, mozda je ovde samo previse fikcije. Ali povecanje cena fiksne telefonije za toliko procenata meni mirise samo na preusmeravanje trzista na mobilnu telefoniju. Mislite o tome...

Pozdrav sa "bliskog" zapada :)

Murtenica

pre 15 godina

Ovo je jos jedna posledica naručenog, od centara moći, Zakona o telekomunikacijama (kako prošle godine izjavi potpredsednik Vlade gospodin Božidar Djelic u Insajderu), kojim je legalizovan kriminal i korupcija u ovoj oblasti."Vanzemaljsko" regulatorno telo - RATEL, koje predstavljaju ljudi skriveni iza naučnih zvanja (iako RATEL nije naučna institucija, već samo "poluprivatna" agencija), ubira i raspolaže prihodima, udeljuje sebi koliko im treba a državi i narodu šta ostane, čini sve da se ovaj koruptivno-kriminalni Zakon, nikada ne izmeni. Niko ne kontroliše ovu "naučnu instituciju". Legalzacijom postojećeg stanja i ne zakonitosti, izvršena je "liberalizacija tržita" u ovoj oblasti, pa čemu i kome onda govoriti o cenama, kvalitetu usluga, zaštiti korisnika i davaoca usluga...!

Hmmm

pre 15 godina

Jeste mnogo ali mora da se uradi (mada ne bas ovako drasticno) ako hocete konkurenciju. Niko nece da dodje da posluje po ovakvim cenama samim tim nema konkurencije. Isti slucaj i sa strujom poskupljenje samo pitanje vremena.

Baneks

pre 15 godina

Neka mi neko objasni sta je to pretplata? Da li to bese ono: ja ne trosim nista a ti mi to netrosenje naplacujes debelo? To je izum ovih nasih lopova. Ne volim kada me kradu ovako otvoreno. Evo ja trazim da mi drzava u okviru pretplate na svoje podanike svakog meseca daje 300 eura a ja cu vec da vidim da li cu negde da radim ili necu. Bitno je samo da mi drzava placa tu pretplatu. Jel moze tako?

Posmatrač

pre 14 godina

Mi smo jedina zemlja u okruženju gde se vremenski tarifiraju lokalni pozivi i jedna od retkih gde se lokalni pozivi uopšte tarifiraju, gde u pretplatu ništa nije uračunato, gde je unutrašnji telefonski saobraćaj podeljen na 5 zona (kao da smo Amerika ili Rusija). Da li znate da je poziv sa fiksnog na neki srpski mobilni jeftiniji iz Makedonije nego iz Srbije? Mi smo apsolutno jedina zemlja u kojoj se naplaćuje uspostava telefonske veze, i to kod sva tri operatera mobilne telefonije (ko kaže da nema samoregulacije na tržištu) i gde se tarifiranje zaokružuje na započeti minut.
Da li se sećate kada se nisu tarifirali lokalni pozivi, pa kada su se tarifirala samo uspostava, pa vremenski tarifirao razgovor samo u jačoj (dnevnoj) tarifi, pa kada su počeli vremenski sve da tarifiraju. A da li se sećate kako ja takav pokušaj identičnog tarifiranja prošao u Istočnoj Evropi. Ne, jer to ovde niko nije preneo: nikako!
Možemo i dalje: da li se sećate kada smo imali jeftinu struju i preko vikenda i u podne, da li se sećate kada je gas bio 10 dinara kubik, a evro 89, itd.

Dokle više!?

Vladimir

pre 15 godina

Absolutno podrzavam poskupljenje usluga TS, iako je to na prvi pogled uzasna mera i neopravdana.
Telekom Srbija je do sada imao jednu nelogicnu cenovnu politiku potpuno neprimerenu uslovima trzista (ali primerenu monopolu) kojom se kupovao socijalni mir (niskom cenom lokalnog poziva) a ceh su placali biznis korisnici, medjunarodni pozivi i na kraju internet. Posto je ocigledna zelja, odnosno obaveza da se i formalno i stvarno ukine monopol Telekoma Srbija, onda je moralo doci do ovakve promene tarifnog sistema (inace, niko ne pominje, ali je pored poskupljenja lokalnih poziva trebalo da dodje i do drasticnog pojeftinjenja medjunardnih poziva, biznis usluga i na kraju interneta). Ovakva situacija je omogucavala i nelojalnu konkurenciju (rezimski podobnima) da zaradjuju milione na (nelegalnim) VOIP uslugama koristeci disproporciju cena medjunarodnih i lokalnih poziva Telekoma Srbija. Novi tarifni sistem omogucice ce da novi operatori fiksne telefonije budu konkurentni sa Telekomom Srbija, da internet bude jeftiniji, da se trziste i dalje razvija i okrece demonopolizaciji i da se na kraju dodje do efekta koji je suprotan ovom trenutnom efektu uzasnog poskupljenja, a da pri tom Telekom Srbija ne propadne (neminovno bi se desilo, da je ostao stari tarifni sistem i krenulo se u deregulaciju).
Naravno, sve ovo vazi pod uslovom da RATEL omoguci jednostavno i pragmaticno razvijanje deregulisanog telekomunikacionog trzista u Srbiji i da Telekom Srbija prestane da bude krava muzara svake garniture na vlasti.
Ovo je veliki veliki test za Vladu Srbije i za nekoliko meseci ce se videti da li je ovo potpuni pogodak ili fijasko.
U svakom slucaju, ovo je deo politike priblizavanja ka EU, ma koliko se to nama ne svidjalo.
P.S. Odoh kuci, moram da prevaspitavam zenu da smanjuje duzinu razgovora sa drugaricama, i da krene da koristi Skype...

Stevan Balunović

pre 15 godina

Poštovani,
ova odluka RATEL-a je jedan od prvih koraka ka ukidanju monopola Telekoma Sr. Nije sve tako crno kako na prvi mah izgleda.Bitnije od povećanja cene pretplate fiksnog prikjučka i povećanja cena impulsa je to što će ISP moći po posve drugim-nižim cenama da dobavljaju internet pristup,što znači umanjenje cena u navedenom periodu, a verovatno se uz smanjenje cena može očekivati i povećanje brzine ADSL pristupa netu u oba pravca.
Prema predhodnom rečenom ukupno posmatrajući RATEL je doneo veoma značajnu odluku upravo u smeru ukidanja monopola TS , a zahvaljujući kojoj nećemo u narednom periodu biti na gubitku, već naprotiv.
Korišćenje interneta je neminovnost koju građani RS moraju da prihvate.
Stevan Balunović

IgoR

pre 15 godina

Poskupljenje pretplate i cene impulsa jeste malo više od 100%.
To ne znaci da će i tf.racuni biti veći za 100% kako stoji u objavljenom tekstu. Određene kategorije saobraćaja pojeftinjuju (kroz dužinu trajanja impulsnog intervala određene kategorije:ka mobilnim mrežama, međunarodni, itd.).

Bojan, Beograd

pre 15 godina

Ne želim da branim Telekom, jeste problem to što su oni monopolisti, jedina je uteha što se iz njihove zarade u osnovi isplaćuju penzije i plate nastavnicima i doktorima.
Sigurno da to nije dobar pristup, ali je to realno zemlja u kojoj živimo.
Ja radim od kuće i dosta koristim telefon. Prosečan račun mi je oko 750 dinara. S druge strane, računa za mobilni mi je 1500 dinara. Čudno je da su ljudi spremni da izdvoje i mnogo više para za mobilni telefon, a žale se na cenu fiksnog, koji je realno nizak.
Neko je ovde rekao "pretplata je 3 eura!" Pa to je cena malo jače pljeskavice na kiosku :) Mislim, odista. Ljudi se žale da nemaju novca, a svi furaju mobilne od 200 eura. Prestanite da se žalite i počnite više da radite.
Te priče o paketima u inostranstvu su veoma dubiozne. Jedina realna deluje ona o 50 evra u Nemačkoj. Gospođa plaća 600 eura godišnje tu pretplatu, a sama kaže da kad zove inostranstvo, koristi pozivne kartice. Ja lično već pet godina već koristim telefon za tih 600 eura. Tačno je da nemam internet za te pare, ali to je drugi problem.

Sramota

pre 15 godina

Zasto ja da placam nerealno povecanje penzija kroz sve usluge koje koristim. Ukoliko ovako nastave narod ce izaci na ulice.Glasao sam za vas, al vise ne.

Paramecium

pre 15 godina

Pa dal su oni normalni?? Pa zar oni misle da narod nema blage veze da nam je telefoniranje i internet najskuplje u Evropi a moguce i na celom svetu. Znaju da se opravdaju da nam je "kao" telefonija najjeftinija, a niko nece da kaze da su plate 0d 3 do 5 puta nize nego u regionu. Ja zivim u UK i za pretplatu od oko 8 funti (700 din) imam neogranicheno pozivanje (besplatno) za EU i USA, a pozivi u UK besplatni vikendom i radnim danima posle 19h!!!

СРБ

pre 15 godina

Људи, чему нервирање ? Јел сте ви чули за бесплатни скајп ? Са свима комуницирам преко свог ајфона (вајерлес-бежични) где год да ухватим сигнал. Упалим скајп или месинџер и за ЏАБЕ причам са пријатељима са скајпа ... чему нервирање ?

Hmmm

pre 15 godina

Jeste mnogo ali mora da se uradi (mada ne bas ovako drasticno) ako hocete konkurenciju. Niko nece da dodje da posluje po ovakvim cenama samim tim nema konkurencije. Isti slucaj i sa strujom poskupljenje samo pitanje vremena.

Realista

pre 15 godina

Ma malo je 100%, ipak to treba da bude Evropska cena, znachi 300% da poskupi telefon, po Evropski standardi mora sve da bidne.....Ma shta ce nam telefon, to je ionako tekovina moderne civilizacije.Sakupljacemo se na brdima i soliterima i dovikivati se, to je prava stvar.

Alexandro

pre 15 godina

podrzite grupu na facebooku kooja se protivi poskupljenu fiksne telefonije od 100%.
http://www.facebook.com/topic.php?uid=29381950853&topic=5419#/group.php?gid=29381950853

Voja

pre 15 godina

Ima li ovo kakve veze sa patriotskom kostunicinom kupovinom telefonije u srpskoj republici po duplo većoj ceni od cene koju su ostali ponudili? Da nije prispela rata na na naplatu? Ako je za patriotizam i platice braće mirka&slavka petrovića, meni nije žao.

Mashinovodja

pre 15 godina

Prošlo 100 dana nove(?) vlade, a budžet utanjio, (ras)prodaja koliko-toliko solidnih državnih firmi skoro završena, pa se zato primenjuje već toliko puta oprobani recept otimanja od građana kroz monopoliste: Telekom, gas, grejanje, a ne bi me začudilo i da uskoro poskupe struja i gorivo. Jer su im cene, Bože moj, "najniže u regionu".
Ali nema veze, bitno je da mi nedavno odbranismo Kosovo na kojem ćemo se ove zime grejati, kuvati i telefonirati. Još samo kad bi Kosovo moglo da se jede i obuče, milina jedna!

Marko NS

pre 15 godina

Ako vam kazem da je poziv iz fixne mreze u Svedskoj 5 centi po minutu prema Srbiji, da li cete mi verovati?! Ja vec 4 godine koristim VOIP i dosada sam Telekom-u "izbio" minimum 20.000 evra iz dzepa. Tamo je razgovor oko 1 cent minut sa 90% evropskih zemalja, i Amerikom, itd. Koga bre oni lazu? Tako nam i treba kada smo ovce...
Umesto da se kao potrosaci pobunimo i napravimo im kolaps na mrezi, mi cekamo odluku RATEL-a koji vise lici na neku sektu ili tajnu sluzbu SPC. Muka mi je od tih likova!

boki

pre 15 godina

Народе што се буните.Тражили сте(гласали сте),изабрали сте,сада ПЛАЋАЈТЕ!

eskim

pre 15 godina

UA monopol! Ne znam o cemu prica ovaj Telekom. U Srbiji nema konkurencije u ovoj oblasti, a sad bi jos da podignu cene tri puta! Kad iz Nemacke zovem Srbiju mogu to da uradim prilicno jeftino dok obrnuto nije slucaj. Cene fiksne telefonije u Nemackoj su stvarno simbolicne. Kakvo vase povecanje cena!

Dragan

pre 15 godina

"Prema analizama RATEL-a cene pretplate i impulsa u domaćem saobraćaju su tri puta jeftinije od najnižih cena u regionu." Sto ne spomenu kolike su onda cene interneta u regionu...tj ADSL-a...U Hrvatskoj i Sloveniji..sto nude kvalitetne linkovem,a sem monopolije Telekom uvodi poskupljenja,a kvalitet usluga je isti,ili ako dodje do poboljsanja,drakonski su skupe...

Zoran Madzarevic

pre 15 godina

Preduzecu Telekom sam podneo zahtev za uvodjenje ADSL usluge pre dve godine i uvek kazu da nema tehnickih uslova iako zivim na Novom Beogradu, kod Opstine. Ovo poskupljenje je evidentnmo dokaz da ce i Telekom Srbije doziveti isto sto i Telekom u Italiji a to je da ce ljudi koristiti vise mobilni telefon nego li fiksni. Ja konkretno imam kod VIP-a 700 minuta razgovora za 2000 dinara, a Telekomu platim racun oko 1000 dinara skoro pa ni za sta?! Samo napred pa da iskljucim telefonski prikljucak!

JP

pre 15 godina

Ma bravo!!! Udri po džepu, pretplata 250rsd!!! Harač po penzionerima, taman to što će da dobiju povećanja, moraće da daju na telefon i ostala poskupljenja elementarnih sredstava, tako da se ta povišica opet preko veće vrednosti PDVa vraća u državnu kasu.

Nemam reči, oduševljen sam ovim genijalnim potezom "stručnjaka", "vrhunskih stručnjaka"!!!

Zvoncica

pre 15 godina

Bilo bi mnogo, monogo bolje za sve da R. agencija za telekomunikacije, vlada (ili ko je vec nadlezan za to) konacno ukine monopolisticki polozaj Telekoma.
Kakve cene u regionu oni spominju?!
Zasto ne kazu da smo jedini u regionu koji imaju samo jednog operatera fixne telefonije?
Taj "detaljcic" su izgleda zaboravili.

WoW

pre 15 godina

Moze li u ovoj zemlji bar nesto da bude jeftino??? Smarate vise sa poveacnjem cena svega moguceg,a nikako da povecate plate i penzije da mozemo to bar 50 posto ispratiti.. Pocecemo svi da placemo od muke bre!!!

Dejan

pre 15 godina

Kakve lazi! Ja sam po struci ekonomista, i stvarno ne razumem kakve veze ima cena u regionu, u ovom slucaju? Jel oni imaju profit, sa ovakvo cenom ili nemaju? To je cist monopol! A kad smo vec kod cene u regionu, uglavnom su u cenu pretplate ukljuceni besplatni minuti, besplatan lokalni saobracaj, internet je mnogo brzi, a jeftiniji, tarifiranje se vrsi po sekundi, a ne po impusu, gradjani imaju mogucnost izbora vise provajdera, prosek plate je veci nego kod nas... ili je po sredi nesto drugo, kao npr. propala prodaja jata, a moraju se penzije povecati, a sad posto je telekom jedan od glavnih izvora prihoda ovoj drzavi, povecace se cena pretplate i impulsa i eto vise para! Pa gde imaju povecanja cena u svetu od 60% gasa, 300% pretplate, 100% impulsa? Gde ovo vodi?

ashuruz

pre 15 godina

zanimljivost u celoj prichi je to da je lelekomu [telekomu] istekao zvanichni monopol josh pre dve godine [ako ne i vishe]...
tuzhno je shto je nakon isteka njegovog monopola doshlo do jedne jedine promene-ushao je VIP na trzhishte mobilne telefonije i to je bilo to...

sve dok lelekom bude bio u drzhavnom vlasnishtvu-promena netje biti,a bojim se ni kad ga prodaju-ipak je to prevelika firma da bi dozvolila ikome da joj nashkodi [slichan primer-delta-maxi-mishkovitj]...

Iceman

pre 15 godina

Nista dajte nam evropske plate i nivo usluge pa nam onda dajte i te cene. Zasto ne dozvole sbb i yubc da osnuju internet telefoniju sto im odavno traze pa nek pitaju narod preko koga ce da telefoniraju, a ovako telekom je jedini koji dere narod i jos im je malo

Milan iz Novog Sada

pre 15 godina

Što to niste sve najavili pred izbore. Sram vas bilo. Prvo gas a sada telefon. A struja od nove godine. Gradjanska neposlusnost je jedino resenje, ne treba placati racune i to je to.

Skepsa

pre 15 godina

Dotrajao vozni park telekoma a trenutno na popustu razni modeli porsea, audija i mercedesa.
Nema ovo veze sa cenama u okruzeju vec nas "draga" nam drzava ponovo pljacka. Istorija nas uci da gde je SPS tu je i drpanje.

bami

pre 15 godina

Cene telefonskih usluga i gasa moraju da idu drastično gore, jer su Telekom Srbija i Srbijagas jedina javna preduzeće u kojima se mogu namaći sredstva za isplatu obećanih povišica za penzionere. Neko, dakle, uvek mora da plati predizborna obećanja. I u slučaju njihovog ispunjavanja, i neispunjavanja. To su u srpskim uslovima uvek građani.

Sramota

pre 15 godina

Tadicev pulen g. Radujko po struci dipl. pravnike je direktor Telekoma, ma covek se razume u tehniku i menadzment onoliko. Deru, na boga ne misle.

pavlaka

pre 15 godina

Mislim da je Telekom lukavo pripremio ovo poskupljenje pretplate.Prvo,najverovatnije od modernizacije i ukidanja dvojnika nema nista.Cekace se privatizacija pa neka novi vlasnik to resava.
Drugo u Srbiji ima dosta ljudi(pogotovu stariji)koji veoma retko koriste telefon.Evo na primer moji baba i deda jedva "naguraju" racun do 200 dinara.Dakle najvecu stavku u racunu cini im pretplata.
E,na takvima je Telekom u gubitku.Imaju liniju ali je veoma retko koriste.A ne mogu da im je oduzmu i daju nekome ko bi pravio racune 1000 dinara i vise.

СТ

pre 15 godina

Цене гаса повећане су 60 одсто а ппредложено повећање услуга Телекома је 300 одсто. Ја предлажем да се цена хлеба повећа хиљаду одсто, цена воде 3 хиљаде одсто и цена млека 5 хиљада одсто. Тиме би се статистички трошкови живота повећали за 0,005 одсто што би било најниже у Европи за последњих две стотине година.

branko stanković

pre 15 godina

Poštovani građani SRBIJE,
Svi dobro znamo da nam cenu ne podiže ni RATEL ni TELEKOM SREBIJE.
Cenu podiže VLADA SRBIJE a Telekom je uvek bio krava muzara svake srpske vlade i zbog toga štite monopol i ne uvode više operatera....

fender_bender

pre 15 godina

Ovo sto radi RATEL je odavno preslo granicu dobrog ukusa; pravi izrazi bi, bojim se, bili vrlo nepristojni. Ko ce toj agencijskoj gospodi da objasni da nisu zaposleni u Telekomu, nego u Vladi Srbije, pa iako je Telekom vladin, ipak bi trebalo da povedu racuna i o nama koji ih, sa sve Telekomom placamo. I preplacujemo. Da, umesto cuvenih 'analiza' zavire u Telekom, u sve neracionalnosti tog monstruma, da objasne Telekomu da pretplatnici s njim stoje u ugovornom odnosu koji podrazumeva DVE strane, da je druga strana kvalitet usluge. Pa da, dalje, taj isti RATEL kaze koju o monopolu na fiksnu telefoniju, o VoIP-u koji je, gle cuda, jos uvek nezakonit... Dokle bre da se gomila nazovi strucnjaka koji se zaklanja iza zvucnog naziva AGENCIJA pravi pametna, sve o nasem trosku? Pa ti ljudi ne placaju ni sopstvene mobilne telefone.

ja

pre 15 godina

ako su cene impulsa tako niske, kako onda ljudima masovno stizu astronomski racuni za telefone, kao da zovemo mars, ne smem da dohvatim telefon, odmah mi se u glavi stvori slika od par hiljada racuna...doslo je vreme kada je telefoniranje mobilnim telefonima i preko interneta sigurnije i isplativije nego koriscenje usluga ovih monopolista

ivana

pre 15 godina

mozda je najjeftinija u regionu ali su nam zato trgovacke marze najvise, pa najskuplji roming, da ne pominjem poskupljenje gasa od sutra! bilo bi lepo kad bi sve to malo uskladili sa visinom plata i penzija. vidim da cemo svi setati ulicama ko ludaci cele zime jer necemo moci da platimo grejanje a i niko nas nece zvati telefonom...

zex

pre 15 godina

"Prema analizama RATEL-a cene pretplate i impulsa u domaćem saobraćaju su tri puta jeftinije od najnižih cena u regionu"

Da ali zato su i plate tri puta manje nego u regionu, ja stvarno neznam dokle ce ti zvanicnici da nas smatraju budalama, kad god cene skacu uporedjuju nas sa regionom, sto nas neuporedjuju kad su standard i plate u pitanju...

Vladimirijus

pre 15 godina

Pljačkaši! Pretplata 3x veća i impuls 2x veći. Pa gde to još ima da se cene toliko drastično povećavaju sem kod nas u Srbiji?!?

Da ne pričam o tome kako nam je Internet "super brz", kako su mnogi delovi grada na analognim centralama i sa dvojicima ili eventualno na PCM uređajima.

Što pre ukinuti monopol Telekomu i dosta pljačke naroda!

Ivan

pre 15 godina

Sramota! Silna obećeanja pred svake izbore,a zatim katastrofa do katastrofe...Pa zar to što imam telefon treba da plaćam 200 din. mesečno i pored plaćenog priključka? Znači pretplata na tv i tel. koštaće me skoro 500 din. Narod svašta trpi,a videćemo i dokle.

batica

pre 15 godina

Klasična otimačina. Imam PCM uređaj, krcka mi svaki dan popodne kad telefoniram, ne mogu da uvedem adsl i još štošta i sad ja treba da plaćam isto kao i neko iz okruženja koji za skuplju pretplatu dobija gomile besplatnih minuta u nacionalnoj, mobilnoj međunarodnoj mreži, mogućnost 5 puta jeftinijeg interneta i ostalo. E kako se iznerviram čim uključim vesti ili otvorim neki info sajt.

zlajabgd

pre 15 godina

a zasto da povecavaju cene samo 3 puta, treba da ih povecaju 5 puta i nece morati da odvajaju dvojnike , sami ce ljudi da odjave telefone, super nece morati da kupuju nove centrale jer nikom nece ni trebati telefoni, po tim cenama. Mada sam siguran da su nas upecali na staru foru, prvo kazu poskupece 300% , javnost se pobuni a oni kao pod pritiskom javnosti , pristanu da bude samo eto 200%, eto oni su odgovorna firma i radice u minusu samo da se gradjani ne potresaju, a u startu su planirali toliko poskupljenje, a mi cemo reci super smo prosli nisu digli cene 300% ,nego 200%,sto se mene tice samo dizite cene ionako telefon kao da nemam ,posto sam dvojnik vec 20 godina i to u centru zemuna.adsl i internet ,pojma nemam sta je to ,da nije kablovske i njihovog interneta verovatno ne bih ni pisao ovu poruku

Baki

pre 15 godina

Ma sta ima veze ionako drzimo pod kontrolom zvanicnu verziju inflacije i ista nikada vise nece preci 10%.

Bitno je samo da je inflacija potpuno pod kontrolom,kurs stabilan a ulozi u bankama sigurni.

Bacvanin

pre 15 godina

Ja ne znam gde zivim, pa tako ne mogu ni da nadjem zemlje u regionu, koje imaju skuplje impulse od nas. Ako ovako nastave, na praju ce me jeftinije izaci da platim nekom VoIP provideru, i da preko njega telefoniram, ne samo ka inostranstvu, nego i u zemlji.
Ovo se stvarno granici sa bezobrazlukom, jer ako ovako nastave, uskoro ce se raja dici na noge. Prvo gas, sada telefon, jos malo pa struja, pa dokle vise.
Najbolje da se vratimo u srednji vek, mada, sve se bojim da bi onda cene upaljaca iznenada porasle za 500%, jer ni u regionu nisu jeftinije.

plazma

pre 15 godina

A, da li je poznato da li u regionu postoji i monopolista u vidu Telekoma? Ne radi se o nekim parama, ali povećanje pretplate od 300% je totalna budalaština. Pa, šta sad ako je u regionu skuplje, što ne može da bude i nula dinara i da se fiksna telefonija i ne plaća uopšte, a?! 50 puta sam pisao o mom slučaju na koji način otimaju i adsl korisnike i stvarno mi je više muka od njih! Kada će konačno da se liberalizuje tržište fiksne telefonije?! Setite se samo šta se desilo sa mobilnom telefonijom kada se pojavio Telenor i Vip, pa na kraju što je juče bilo skupo, odjednom može i za džabe! Da ne pričam o tome koliko ljudi su još dvojnici ili su na PCM-u...sramota!
Da je ovaj narod iole pametan, organizovao bi se i napravio demonstracije i naterao vlast da okonča budalaštinu sa Telekomom koja traje godinama! Nakon toga bi došli i do toga da se telefon uopšte i ne plaća! Imaju fiksnu telefoniju, zeznuli su sve adsl provajdere, imaju i mobilnu telefoniju...a, po poboljšanju usluga i razvoju infrastrukture su totalno letargični!

vucko

pre 15 godina

pa ovo je super!!! poskupeo gas za 60%, voda ce lokalno da mi poskupi iako je puna arsena sad i ovo..."Prema analizama RATEL-a cene pretplate i impulsa u domaćem saobraćaju su tri puta jeftinije od najnižih cena u regionu." da li su se gospoda zapitala koliko nam je standard nizi....a i druga gospoda koja diktiraju cenu hrane da se zapitaju zasto nam je hrana skuplja nego u regionu ?!....sto bi rekao alan ford : "prokleta vlast"

vbelt

pre 15 godina

koliko vam je dosta? zar je moguce da jedna od najprofitabilnijih firmi u Srbiji hoce jos??? sramota!!! trebalo bi da se dovede strani investitor pa da postavi svoju infrastrukturu, tako da nepostoji monopol! naravno da je to neizvodljivo, ali bih voleo da se birokratija malo uplasi takvom idejom... steta, mozda jednog dana... pozdrav iz Toronta!

gnevni dvojnik

pre 15 godina

Ljudi nemojmo tako! Mozda zele da unaprede tehnologiju. malo je dvoje na jedan prikljucak. 3 bi bilo bolje a 4 pravi broj. a to trazi para i vremena....

vasjo

pre 15 godina

Zlo i naopako! Moji racuni pre 2-3 mseca bili nesto manji od 1000 din, a sada pricam cak i manje nego tada i racun mi je od 1500-1800din. TO SVE GOVORI O VEC POSTOJECEM POSKUPLJENJU, A 'DE JOS JEDNO!?

Dejan

pre 15 godina

Nemojte samo da kritikujete. Nove cene i iznosi pretplate su utvrdjeni na strogo naucnom metodu, tj. Agencija za telekomunikacije je primenila tzv. troskovni princip. Metodom je predvidjeno da Telekom navede za sta mu trebaju novci a posao Agencije je da utvrdi da li je to opravdano. Kako Agencija od Telekoma svake godine inkasira preko 800.000.000,00 dinara Agencija je kao neko ko od Telekoma ima direktnu korist (vecinom dobijaju plate od onoga sto plati Telekom) i odobrila sve sto je Telekom trazio.
Na papiru je sve lako prikazati i investicije i odrzavanje a sto toga nema, vec novci putuju u privatne dzepove raznim kanalima i kanalcicima sami smo krivi jer trpimo ovakvu drzavu u kojoj nema konkurencije pa monopolista utvrdjuje nivo cena tako da podmiri svoje potrebe. Da postoji konkurencija postojali bi operateri koji bi za 20-30 Eur mesecno davali i kablovsku televiziju, telefoniranje neogranice i brz pristup internetu. Ovako kada platite sve pobrojane usluge platicete mnogo vise nego prosecan stanovnik Evrope, ali da se vratimo na pocetak sve je utvrdjeno na strogo NAUCNOM metodu.
Agencija za telekomunikacije i Telekom su zajedno patentirali postipak za izvlacenje usiju svojim korisnicima.

Vetmedic

pre 15 godina

Neznam sto se nervirate. Ja na primer vec odavno ne zovem nikoga na fiksni. Imam relativno stabilan internet, svako u porodici ima IP telefon i medjsobno pricamo za Dzzz, godisnja preplata za jedan madjarski SIP broj je oko 100 dinara. Oni koji nemaju net njih zovem preko VOIPa za 2 dinara. A neke ljude preko Skype. Sve u svemu kako RATEL kaze od sledece godine internet ce biti valjda jeftiniji i svi cemo preko voipa razgovarati, sem ako telekom nece da ometa port 5060 preko koga ide VOIP.

Zrenjaninka

pre 15 godina

Imam ISDN, za to placam pretplatu oko 180 din. Aktivirala sam uslugu "zakljucana nula", i za to placam pretplatu oko 180 din. Sa PDV-om to je preko 400 din. Ako poskupi 3x , znaci da cu samo za ove dve usluge placati 1200 din. Za samo telefoniranje mesecno izdvajam manje od 200 din. Za ADSL placam 2300. Mislim da mi je najjednostavnije da odjavim fiksni telefon, jer apsolutno nema smisla da poklanjam pare monopolisti Telekomu.

smile

pre 15 godina

Ugledaju se na crnogorski t-com. Račun za fiksnu telefoniju je 7 eura bez potrošenog impulsa. 10 eura je minimum mesečno ako pozivi neidu ka mobilnim mrežama. Ako 100% dignu cene doći će na ovaj nivo. Imaju sjajan uzor, još jednog monopolistu.

haraclija

pre 15 godina

sve mi zao sto je propalo Otomansko carstvo, tamo je bio DESETAK, a ima i pesma o tome "...pozelece se drumovi Turaka..."kako vas nije sramota, sto nismo KAO EVOPA DA MOZEMO PREKO SKYP-a POZVATI TELEFONSKI BROJ, takvo telefoniranje iznosi 10 evra za 120 min ili 2(dva) sata telefoniranja..(mislim kada se karticom plati iz Evrope,meni cerka placa takvo telefoniranje)pa sada vidite koliko je skupo u Evropi a socijalna pomoc je 850 evra,sa bezbroj olaksica...a kolika su njhova evropska primanja? SRAMOTA JEDNA od "proevropske vlasti"

gat

pre 15 godina

Na silu su nam uveli obavezu GPRS usluge za fiskalne kase.Tako su dobili nekoliko hiljada novih preplatnika, sa mesecno 354 rsd.Da li nam ovo treba?
Moj rodjak iz Kanade mi kaye da ga ne zovem, jer za jedan dolar, mozemo govoriti 10 minuta, ako on zove......
Bruka.Monopol.

samoja

pre 15 godina

Ovo nije konstruktivan komentar ali je jedini normalan u ovom trenutku.
Komentar je
Pa vi niste normalni! Rekla bi jos nesto ali bicu "kulturna"!

sm

pre 15 godina

Gospodo, država je u krizi !!
Nema donaciija ni kredita, jer je svet u krizi. Budžetsku rupu treba nekako napuniti. Kako ?
Jednostavno - povećanjem poreza ! Ali kako pdv povećati sa 18% na na primer 25% - teško. Ovo sa Telekomom je mnogo jednostavnije, pod firmom "svetske cene" treba uvećati prihod a onda raznim "donacijama iz dobiti" vratiti pare u bužet.
Prosto i jednostavno, a evropski standardi itd... pa to su gluposti u koje još malo ko veruje.
Predizborna retorika je uvek ista a realnost neumoljiva. Mislite o tome !!!

Ceda

pre 15 godina

Bravo majstori, otkazacu telefon jer ga i onako malo koristim, jeftinije mi je da pricam preko mobilnog, a internet imam kablovski.
Zasto kod nas nema normalnog poskupljenja tipa 2-5 % a ne u odma 100-300% ?

Hulk

pre 15 godina

"Da li se narod buni?Buni se kneže!Steži još!"Ako ovako nastave prekinuće nas!Pojedini građani ove zemlje nikada nisu videli Beograd , NS ,Niš....Kako stvari stoje više se neće ni čuti sa svojim rođacima!I kao što reče jedan veliki pevač sa još većim vokalnim sposobnostima (DRAKULA): BANDO , BANDO (BEZBOJNA)U KRV SI OGREZLA ......ko zna nastavak sve mu je jasno!DA LI SE OSEĆATE JADNO I BEZ IKAKVE VREDNOSTI ?

Jovana

pre 15 godina

Zivim u Nemackoj i placam najvecu mesecnu pretplatu od 49.90 eura njihovom Telekomu koji je najskuplji na trzistu. Prikljucak nisam platila i dobila sam ga za dan. U paket spada besplatno telefoniranje citave godine,dvadesetcetiri sata dnevno u citavoj Nemackoj i isto tako za interenet. Sa raznim prefiksima mogu da zovem Srbiju do cetiri centi za minut. Kada bih potrazil,mogla bih za manju pretplatu i da imam pravo da besplatno zovem dve zemlje. Kada dodjem u Beograd na dve nedelje odmora,racun za telefon mi obavezno bude veci od 50 evra a nemem ni internet. Ako je ovde prosecna plata 1500 evra moze se izracunati koliki je deo za placanje telefona. Zaiste je sramota sta radi nas Telekom.

ošišani

pre 15 godina

20 godina sam čekao na fiksni telefon. I to sam dobio tek što sam dobro podmazao njihove službenike, da bi se stvorili tehnički uslovi. A sad vidim da u stvari ti službenici uče od najboljih. Pa ne mogu ni oni da budu bolji od svojih pretpostavljenih, niti pretpostavljeni od vlasti u firmi. Dokle god se ne postigne vladavina prava i zakona, dotle će nas redovno šišati i soliti pamet. Uvek se pitam, kako se Švajcarcima isplati da deli predbojeve za jeftino telefoniranje, a Srbiji nikad dosta. Dali prvo cene moraju da dostignu Švajcarski standard, pa tek onda da dobijemo potvrdu za ulazak u EU. Samo, ako nas ne pretekne neki nenadani dobitak infarkta! SRAM VAS BILO!

Dragan

pre 15 godina

Zaista ovo vise nema smisla. Mozda mi imamo najnizu pretplatu(trenutno), ali zato i najsiromasniji servis. Zasto gospoda iz RATEL-a ne objavi informaciju sta sve dobijaju korisnici servisa u okolnim zemljama? TV, Internet (1mb Upload i do 10Mb dwnl), flat za razgovore...i to obicno kosta do 20e. Na ADSL-u imam divan upload od 64kb(sve to da bi zabranili ili delimicno stali na pu VoIP-u), pa prosto ne znam zasto bi mi trebalo vise...kad mogu i da koristim jeftine impulse telekoma?!
Sramota!

Pera Antic

pre 15 godina

Za ove sam glasao sad i nikad vise! Kakav je bre ovo bezobrazluk?! Samo neka se igraju, a kad kap prelije casu bice "kuku lele"

gospodin

pre 15 godina

ovde u Francuskoj svako za 25-30e mesecno ima neogranicen telefonski saobracaj u okvirima zemlje, tv pretplatu i 3 megabita flat interneta.

nesto se veoma cudno desava tamo... ?? Ah da, to se zove slobodno trziste...

Marko ADSL

pre 15 godina

T-COM Hrvatska:
promet:neograničen
brzina: do 2Mbit/s
Za super surfere koji skidaju filmove, glazbu, i razne druge sadržaje te gledaju online filmove.
cijena:178 kn/mjesečno (1.958,00 RSD)

VERAT NET:
Lite 1536/192(Kbit/s)
2.832,00 RSD

Toliko o tome...

Zagreb

pre 15 godina

Hm jedno možda glupo pitanje, ali vidim da svi spominju neki PCM uređaj, a ja neznam šta je to pa ako neko ima volju da mi objasni.

Ivan

pre 15 godina

Pre nego sto su se i zapitali da li treba i koliko treba poskupeti sa uslugama u telekomunikacijama,prvenstveno su trebali da se pozabave pitanjima o kvalitetu usluga.Smesno je govoriti da imamo najjeftinije usluge u regionu kada su nam odlazeci pozivi za Evropski region katastrofalno skupi da covek prosto mora da gleda na sat koliko telefonira da ga posle ne bi udario srčani udar.

Momčilo Vasić

pre 15 godina

Večno živi Duško Radović: "pobesnim kada vidim procente poskupljenja, a rasplačem se kada vidim obrazloženja"!
S tim da je ovo obrazloženje, a i "uzgredni komentari" o Internetu - sve drugo samo ne - razumno.
Kada se nečemu diže cena, to se uradi U PONOĆ, a kada treba da se pojeftini - e, čeka se neki "kraj godine", "sledeća godina" - sve o Kukovo ljeto!
PS.
Ako Telekom nema para i posluje s gubitkom (tobože!), zašto su predimenzionirani sa zaposlenima (i to sve po rodbinskim linijama), zašto imaju NAJVEĆE PLATE "u okruženju", i zašto uzimaju od korisnika nekontrolisano - a potom se pojavljuju kao neke mecene, generalni sponzori i sl ujdurme?
Uostalom, ključ za sastav "Vlade" je kriv: Krkobabići su obećali nešto, pa sada presipaj, bato! I epohalni "gasni sporazum" - sve smrdi od gasova nadležnih! Kuku, ka' će izbori, i da li će narod pamtiti ovo?

zlatibor

pre 15 godina

ako je razlog za povecanje cena usluga to sto smo jeftiniji od regiona, onda nam se crno pise, a radi se jednoj od najprofitabilnijih kompanija na srpskom trzistu! zasto se ne rukovode istim principom pa snize recimo cenu goriva, posto sam se licno uverio da smo jedna od najskupljih zemalja u regionu, a cena na svetskom trzistu utice na sve, a ne samo na srbiju (inace na kipru koji je dosta bogatiji od nas, litar bezolovnog goriva (bmb 95) kosta 1,04 eur po litru)

Uzaludni

pre 15 godina

Citajuci ove komentare moze se zakljuciti samo jedno ... mi zivimo u mafijaskoj drzavi. Svaka sledeca vlada koja dodje GORA je od prethodne. Ovo sto rade ili su radile post-milosevicevske vlade o tome je on mogaqo samo da sanja. RATEL, Telekom, Naftagas i jos desetine drugih su monopolisti kakvih nema ni na Kubi. Rade sta im je volja. Ne obaziru se ni na sta ni na koga. Koliko im treba, toliko se ugrade u cenu. Euro pada, cene idu gore. I to za koliko procenata!!! Pitam se samo sta bi bilo da NISMO potpisali ugovor sa Rusima za plin - koliko bi onda bilo poskupljenje gasa? Najveca tragedija je sto smo mi, narod golo g.... i, na zalost, imamo to sto imamo. Nikada se mi necemo opametiti. Mogu da nam rade sta god hoce. Mi smo ubijeni u pojam, apaticni do besvesti. Nista mi necemo uraditi ni da poskupe vodu za 1000%. Glavno je da se mi glozimo koja je losija stranka ... ova ili ona! Vladajuca oligarhija je toliko ogrezla u obesti da se potpuno odvojila od naroda kojim vlada. Pogledajte sve te individue gde su bili na lestvici bogatstva PRE nego su usli u politiku i uporedite sa onim posle. Narodu samo treba gurnuti pod nos glasanje u UN i crnogorsko priznanje Kosmeta da ima cime da se bavi. Narode, shvati nesto .... MI SMO SAMI KRIVI ZA ONO STO NAM SE DOGADJA. Dok ne odrastemo ne ocekujmo bilo kakvo poboljsanje. Samo, vremena je sve manje. Hvala na prostoru.

T.

pre 15 godina

Ok, ako ce Ratel da povisi sve cene koje su nize nego sto su u regionu, zasto onda ne spusti cene onoga sto je skuplje nego u regionu?

A posebno je pitanje kakve veze cena telefona u ragionu ima sa cenom telefona u Srbiji. Nije to brasno pa da odem preko granice i kupim ako je ovde skupo.

Dea

pre 15 godina

Ja koristim internet dugo, ali i ljudi iz mog okruženja koji ne koriste internet imaju mene koja ću im sigurno uz kafu reći šta sam našla krstareći, a između ostalog i cene telefoniranja u EU i okruženju. Onima koji ne mogu da veruju ušima, odštampam i pokažem. I tako svi znaju o ovim lažima, pa i među komentarima, ljudi kažu cene i zna se. Pa toliko laži od vlade o cenama telefoniranja, ne mogu da prođu i samo izazivaju revolt, pa kad dođu izbori eto radikalima glasova, a ministri onda kažu lud narod, kako mogu. Tako što narod teško guta kad uhvate u laži vladajuće, a ovi i dalje lažu. Pre samo mesec dana, ministarka za telekomunikacije je tvrdila da imamo jeftiniji interneti nego u okruženju i EU. Sada, druga priča i kao da nije ništa izjavila...Velika šteta, jer su se vremena promenila i ljudi su počeli da pamte!!! Ja da glasam, ma ne pada mi na pamet!!! Uh, baš sam BESNA!

Ivan

pre 15 godina

---
PCM uređaj omogućuje "dvojnike" (i "n-ojnike") koji mogu da razgovaraju istovremeno, a preko jedne linije. Naime, regularna telefonska veza podrazumeva jednu telefonsku paricu (dve žice) koja spaja centralu sa krajnjim korisnikom. Ranije se na kablovima štedelo, pa su često jednu paricu delila dva dvojnika, a mnogi nisu ni imali telefon. S pojavom digitalne tehnologije kod nas (mada su se pre 20-ak godina pojavili i tzv. koncentratori u slične svrhe) postalo je moguće iskoristiti ukupni kapacitet prenosa jednom paricom (dvema žicama), tj. "podeliti" ga na više delova i dodeliti ga većem broju korisnika u isto vreme. To je značilo da su, bez polaganja novih kablova, mnogi mogli da dobiju tel. priključak, a da se dvojnici "odvoje", tj. da uvek imaju slobodnu vezu. Međutim, pošto je sav potencijalni opseg parice iskorišćen, ljudi vezani za ovaj uređaj imaju sporiji dial-up internet i ne mogu da koriste nijednu dodatnu uslugu koju omogućuje digitalna tehnologija, uključujući ADSL, IPTV... Jedino rešenje je kopanje i polaganje novih kablova, što se radi, samo malo presporo...

Dragan

pre 15 godina

---
posto imaju hronican nedostatak parica a propusni opseg parice je mnogo veci od onoga sto je potrebno za glasovnu komunikaciju, onda oni uzmu 4 broja u centrali prikljuce na PCM uredjaj, po jednoj paricui to odvuku do zeljenog mesta na koje postave drugi PCM i iz njega izvuku 4 telefonska prikljucka........ Nema dvojnika, svako ima svoju liniju, vrlo elegantno osim sto mozes da zaboravis na sve osim prenosa glasa po takvoj liniji.

Vlajkos

pre 15 godina

Sramota !!! Plin, telefon!!! Definitivno treba protestvovati, ali kako ako i mediji nisu zainteresovani za ovu temu. Ova poskupljenja bi trebalo da budu glavna vest na svim medijima, a ne priznaje Kosova i Svetska ekonomska kriza. Ne interesuje me koliko je koji milijarder izgubio novca, vec koliko ja gubim novca politikom vlade. Zasto nema emisija na ovu temu, zasto se prelece preko ovih vesti. Jedino nam ostaje da saljemo non stop gomilu protestnih mejlova svim novinskim kucama i svim ministrima i njihovim pomocnicima. Sta vredi i da vise ne glasamo za njih, za osam godina su se zajedno sa Slobinom ekipom obogatili tako da ih i gubljenje izbora vise nece pogoditi.
Dok se jos malo proda sta je ostalo da vidimo odakle ce da dobijaju plate svi na drzavnim jaslama, ali mozda ce tada da se potrude da udjemo u Evropu da bi dobili pare koje ce dalje da uzimaju za sebe. Zavrsicemo brzo kao Bugarska. Gde je sad serija Mile protiv tranzicije, da nam lepo objasnite kako smo glupi i kako ne znamo sta je Evropa, kako je normalno da kriminalci kupuju fabrike i izbacuje radnike na ulicu, a demokratska i evropska vlada im u tome pomaze.
Najlakse je reci kako je bolje nego za vreme MIlosevica, pa zar je to uspeh ?

priboj033

pre 15 godina

Meni ovde nista nije jasno!!! Ratel odlucuje o poskupljenju u Telekomu, a kolko znam jedan od osnivaca Ratela je i Telekom...Hm...

MaliZeleni

pre 15 godina

Gospodine Tadicu,srdacno vas pozdavljam.Red bi bio da narodu objasnite sta se ovo sada desava,a samo zbog obecanja koje ste ovom prevarenom narodu(XYZ puta) davali i vi i svita oko vas.
Pozdrav iz dalekog svemira

Dakyle

pre 15 godina

Ovo je ljudi sramota...nevidjena!!!
Pominjete da smo najjeftiniji u regionu...Evo va jedan podatak koji vi iz Ratela i Telekoma odlicno znate: Kujtesa je Kosovski Telekom, za 34,90 Evra korisnici na Kosovu dobijaju 6Mb/s ADSL + 80 minuta VOIP, da ne pricam da se cena proporcijalno smanjuje sa brzino ADSL-a, ali to nije sve..imam proverenoj ali nezvanicnoj informaciji Ta ista KUJTESA ADSL Link uzima od naseg "dragog" Telekoma. Znaci Telekom i tu zaradjuje, pa sta nama rade ovde..mi smo ljudi ludi//sto trpimo sve ovo...kada cemo jednom da zaustavimo sve pa u zemlji dembeliji, da menjamo situaciju...damkonacno napravimo lustraciju i sve sto treba uz to????
Jos samo jedna stvar..mi to isto Kosovo jos uvek smatramo svojom teritorijom...onda po tome ovde vladaju dvostruki arsini..ali i tu nas lazu i mazu...Meni je svega dosta..a vidim i vecini gradjana, zasto nismo na ulicama??? Grci zaustave zemlju kada nesto poskupi 5-10 posto..ALO BRE PROBUDITE SE...

legalista

pre 15 godina

1. Monopol je NEZAKONIT.
2. Poredjenja radi, u Francuskoj, paket koji ukljucuje internet brzine od 100 (sto!) Mb + 120 TV kanala + besplatne i neogranicene pozive (fiksni-fiksni) za sve drzave EU,USA i Kanadu kosta 30€.

preistorijski covek iz preistorijske zemlje

pre 15 godina

da citiram matićevu

Praktično smo imali monopolsko tržište, što je dovelo do višeg nivoa cena nego što je to slučaj u zemljama u okolini”, rekla je Matićeva.

a to će kao RATEL da promeni. Aha, evo, samo malo, mism da, makar 30% samo još...

revolution

pre 15 godina

Gospodo iz javnih preduzeća,ne igrajte se sa strpljenjem naroda.Znate li onu-Ko hoće veće,izgubi iz vreće.
Postali ste mnogo pohlepni!

revolucionar

pre 15 godina

Plakao sam od uzbuđenja i sreće 5.10.2000. sada mi se s...
Druže Tito vrati se!!!
P.S.Mnogo mojih poznanika uključujući i mene ne izlazi godinama na izbore jer smatramo da nema svrhe - svi su isti samo se bore za sebe i svoje g...ce a preko grbače 95 % nas ostalih.
Zbog ovakvih gafova (telefon 200 % , gas 60% , struja..)bi trebalo minimum da padne vlada.
Pozivam sve građane da ako već ne možemo da izađemo na ulice i izrazimo proteste,kaznimo političare tako što na bilo kakve sledeće izbore neće izaći niko!

qwerty

pre 15 godina

Ništa novo, nije prvi put da se poskupljenje pravda kojekakvim nebuloznim razlozima. Ovaj telekom bi trebalo staviti na listu elementarnih nepogoda, o njihovoj pokvarenosti, nesposobnosti i nevaspitanju njihovih službenika nema više svrhe govoriti. Za razliku od pravih, ova nepogoda se može bojkotovati, pa umesto do sadašnjih npr. 1000 dinara mesečno za telefon plaćati samo pretplatu ili otkazati broj. Na žalost ovo se neće dogoditi jer znaju oni dobro šta rade, takođe znaju da će ovo proći uz možda malo gunđanja, jer uvek im prođe. Ljudi će i dalje koristiti njihove usluge, bez obzira što će biti jeftinije koristiti mobilni, i dalje će uvoditi njihov ADSL jer telekom za svoj provajding stvara mogućnosti tamo gde odbija da stvori za druge provajdere.
Da li je ikome jasno šta zapravo znači ovo za internet?
To je tako precizno-nejasno formulisano da da otvara monoga pitanja. Dva su osnovna, zašto samo 30% pojeftinjenje umesto 80% kako bi zaista trebalo, i zašto tek oko nove godine, a ne odmah?

Milivoj

pre 15 godina

Ne znam da li ce se moj komentar naci u moru komentara na ovu temu ali svima nama gradjanima Srbije izjavljujem SAUCESCE mi smo mirtvi zivi zakopani, drzavu nemamo a kasa bankrot. Gospoda pripremi marvu na povecanje od 100% a unapred idu na 50% pa kao nije odobreno i dobiju samo 50%. Gas 60%, telefon 50% nekretnine 35%, putarina 25%, o benzinu da i ne govorim poskupljuje po 6-8% a pojeftinjuje 2%.I nakraju inflacija 8%. A DA ZA TO JE KRIV SLOBA,PRETHODNI REZIM,AL KAIDA, URAGAN AJK, PAJA PATAK i NARAVNO DZEJ.
Pozdrav nasem najlepsem predsedniku Borisu bar nam je on dika (na fesn week-u)

sta je ovo

pre 15 godina

ima li kraja poskupljenjima... kada ne znaju razlog zasto da poskupe onda kazu da je to jeftinije nego u EU... pa nismo bre mi u EU.... pominju region... pa i region je u EU ! ! !

teoreticar

pre 15 godina

Ovi monopolisti samo sebi povecavaju plate. Da poskupeo je impuls zbog skoka cene nafte, sbog svetske finansijske krize, sbog suse i ko zna kojih sve gluposti. Jeftinije je koristiti mobilni a Skype je prava stvar

maestrof1

pre 15 godina

Ma nije ovo sa standardima evrope,kakve evrope...ja zivim u nemacku imam celu evropu bez pare da pricam,imam isto 500 minuta u srbiju da zovem bez pare...a tamo ne znaju da rade vise kako da opljackaju narod...pozdrav

srdjan

pre 15 godina

Ljudi moji, jedino resenje je da svi u istom trenutku podignu slusalice i izazovu opterecenje centrale. Mnogo boje od izlazaka na ulice i divljackog paljenja vatrom.
Braca Grci su ovo vec primenili.

ciciban

pre 15 godina

Kada su otisli Voja,Velja & CO mislio sam da je najzad sve gotovo i da se nazire kraj nasim mukama 'al ne lezi vraze ! Zao mi je sto ste MOJI a ne predstavnici neke neprijateljske zemlje..... E moj Tadicu...... ipak se u politiku ulazi zbog para a ne zbog dobrobiti naroda... ajmo ministri i upravni odbori,svi u vrstu pa na blagajnu,stize lova od sirotinje....

Vladan Jova

pre 15 godina

Moramo svi shvatiti da je RATEL (Repubička agencija za telekomunikacije) "nezavisna" od vlade koliko i beba od majke, Pa RATEL svake godine na osnovu Licence koju je izdao Telekom-u dobija procenat od zarade po broju korisnika. Sada zamislite koliko će se novca više sliti na račun RATEL-a i koliko će g-da Radunović i Janković imati povišicu plate,novca za vozikanje o trošku agencije i reprezentaciju. Pa samo pogledajte zgradu RATEL-a u Višnjićevoj broj 8 kao svemirska. Unutra opuštenicja i jedno ležerno raspoloženje kao da žive u zemljama regije na koje se vade. A odgovor možete sami sebi dati kroz pitanje "KADA JE VRANA VRANI OČI VADILA?" Sramno i jadno

Lepi

pre 15 godina

Pljujte me kolko ocete al ja text nisam ni procitao a vec sam poceo da kunem. Da parafraziram Duska Radovica "Zakunite se u Telekom pa slazite". Gomila neradnika i lezilebovica. Na kraju ce vlada da da licencu nekom "Miskovicu" pa ce sisanje moci da se nastavi. More, oni sa "Brzim prugama' su male bebe za ove.

zanemeli korisnik telefona

pre 15 godina

Predlažem da Telekom pruža uslugu "u regionu" pošto su im tamo bolje cene, a da nas ostave drugim operaterima. Lepo i njima i nama.

Mirko

pre 15 godina

Lopovi, lopovi, lopovi! 60% poskupeo gas, 100% telefon, evro skocio 8% za 5 dana... Sracunajte samo... Taman sve to sto su dali za penzije sada ce lepo da se nadoknadi. Nas narod je naivan, on se nahvata na pricu povecanja plata ili penzija, a onda mu lupe staru komunisticku zvaku, povecaju cene, takse i slicno, devalviraju dinar i onda si opet na istom, a nekad i gore nego sto si bio. Umesto da se ulaze u privredu, pa da ta privreda zaradi za sve nas, pare se bacaju kroz prozor, a drzavna administracija i plate u javnim preduzecima su najvece. Monopolisti i paraziti koji ne doprinose uopste BDP-u imaju najveca primanja, a svi koji rade manje od njih.

zoran021

pre 15 godina

A mazu nam oci sa crnom gorom i makedonijom kako su priznale nezavisnost kosova a gas 60% skuplji i telefon 100%
cccc, a ti idi pa glasaj, E gospodo ja sam sa ssvim izborima zavrsio do kraja zivota....

zoky

pre 15 godina

A moze mi li reci neko kako se racunaju impulsi? To ni sam bog ne moze da razume,uzmu nam pare a ni ne znas koliko si stvarno potrosio. sreca pa vise ne koristim fiksni telefon,a posle ovoga mu vise necu prici,jeftinije mi je da izaberem neku dobru ponudu na mobilnim telefonima,tamo bar mogu da biram!!!!

Otiso iz Srbije pre 20 godina

pre 15 godina

Mnogo ima da kosta ta evropska buducnost gradjane Srbije!A tako smo daleko od EU.A cene kao u EU.Ili hoce neko da mi kaze da smo na vratima EU?U Srbiji je sve skupuo skoro kao ovde na zapadu.A kakve su plate ovde a kakve u Srbiji?I ovde nisu dobre plate a kamoli kod nas.

Neca

pre 15 godina

Oni su pre svega izjednacili cene fizickim licima i firmama!!! Preterali su i uopste mi nije jasna njihova matematika da ce prosecno povecanje racuna za privatna lica biti 45% (ako je sve poskupelo minimum 100%), ali i smanjenje za firme od oko 20%. Pozitivno je to sto pretplata za isdn nije poskupela.

tupac

pre 15 godina

Sve ovo je zrelo za masovne demonstracije gradjana za ukidanje monopola najskuplji internet, telefonija, a usluge nikakve...a oni i dalje dizu cijene. Isto tako danas citam u jednom nasem dnevnom listu kako su domaci prehrambeni proizvodi koji se izvoze u susjedne zemlje, jeftiniji nego kod nas, sta reci!!!

Dragan

pre 15 godina

Mislim da je ovo kompenzacija Telekomu za otvaranje trzista ka VoIP provajderima. Zvanicna pojava VoIP provajdera ce dovesti do tzv. flat rate ponuda koje su oborile cene telefoniranja na zapadu za 90% (u zadnjih 7-8 godina). A to ce se desiti i Telekomu.
Za ocekivati je da ce se vrlo brzo pojaviti paketi 'all you can eat' za recimo 15-20€ neograniceno telefoniranje u okviru fiksne mreze u Srbiji uz neograniceno koriscenje interneta. Samo malo strpljenja, liberalizacija (ako je stvarna ovom merom RATELa) ce oboriti cene.

vulkan

pre 15 godina

Srbiju zovem sa bilo koje tacke zemljine kugle za 0.04 eura/minut, a mobilni u Srbiji za 0.13 centi/minutu.
EU je FREE kao i USA, Russia, Australia, Kanada, Hrvatska, Juzna Koreja itd...
Da dodam malo "ulja na vatru"!
Ocito usled krize tajkuni ne mogu da zarade mesecno 50000 eura nego 30000 pa ih drma kriza. Negde sam procitao da boss mafije (Napoli) ima prihode od 20000 eura mesecno. Bash bedno prema ovim nasim zelenasima.

dekica

pre 15 godina

Prosecna plata u RATEL-u je 160 000 dinara, pa nije bas mnogo velika, ali postoji caka sto na ovu platu treba dodati regres i 13.platu, pa tada ovo ode na preko 200 000 dinara

Machine

pre 15 godina

Ko je još čuo za poskupljenje telekomunikacija u 21. veku?, pa još za "nebeski" narod(bliže smo satelitima od ostalih)? Dobrodošli u Srbiju, zemlju čuda!

smesko

pre 15 godina

Elem, kod Alice-a u Nemackoj za 30 e imate flat rate za telefon za celu Nemacku i internet od 16 Mbit/s. Pa vi sad vidite. Kozu samo sto nam ne oderu!

mima

pre 15 godina

Plate u Telekomu su 3 do 5 puta vece nego nama ostalim smrtnicima. Tamo se posao iskljucivo dobija preko veze (politicke, rodbinske ili novcane), a ne po kvalitetu i kvalifikacijama. Sad je naiso novi talas besposlicara kojima treba isto tako velika plata. Sto se mene tice, nek sami sebi poskupe impulse, ne nama. Samo mi jedna genijalna stvar pada na pamet.
BOJKOT

Kiza

pre 15 godina

Koja to Vlada odobrava ovolika poskupljenja gasa, struje i telefonije pred zimu, odnosno ne stvara uslove za konkurentno trziste u ovim oblastima, vec omogucava Telekomu i SrbijaGASU da nas deru po neprihvatljivim cenama u odnosu na druge zemlje. Pri tome imajuci u vidu standard gradjana Srbije i standard drugih zemalja.
Zasto gradjani Srbije sami finansiraju izgradnju gasne mreze da bi potom postojala druga ili treca ruka u naplati gasa od gradjana. Koja je tu logika?
Hocemo da se obelodani ko je sve i sta je sve ukljuceno u cenu gasa, pocevsi od Ruskog izvoznika, madjarskog transporta do lokalnih srpskih isporucilaca i drzave sa svojim poreskim nametima na gas!
Hocemo da znamo zasto je cena ADSL paketa u Nemackoj 8-10 puta niza nego ovde?
Odnosno, gradjani u nemackoj placaju 4 MB oko 20 EUR dok ovde 512 Kb ima cenu od oko 18 EUR???
Hocemo da znamo zbog cega i dalje drzava stiti monopoliste?

Rejlem

pre 15 godina

Cene nisu na nivou regiona? Da slučajno neće da nam kažu da cene nisu ekonomske i ne pokrivaju prostu reprodukciju? Nemaju možda leba da jedu u Telekomu od više miliona priključaka i 89 dinara pretplate po priključku, pa dupliraju pretplatu? Šta uopšte ulazi u cenu impulsa? Ovo je najveći bezobrazluk od 2000-te na ovamo. Malo li je, dokle više trpanja u džep, i ko će sve da se ogrebe od vladajuće ekipe od ovog poskupljenja?

milan

pre 15 godina

Mogu misliti kako izgledaju sastanci u TELEKOM-u kada raspravljaju o procentu povecanja cena. Zamisljam to ovako: -prvi: ljudi, jes da nemamo gubitaka ali nije u redu da narod zivi malo bolje.. nego da mi njih opletemo jedno 100% poskupljenja... -drugi: kakvih 100% i ti si poludeo.. povecavamo za 300%, odmah u celo i u glavu.. -treci: ma nisam siguran, mozda je realno 200% dovoljno.. ko zna mozda ce narod da izadje na ulice.. -cetvrti: ma ko ih .. slazem se sa predlogom kolege da treba odmah u celo i glavu.. narod nece stici da se osvesti.. dakle 300% i kraj.. -peti: moramo biti lukavi.. neka medjunarodni pozivi znacajno pojeftine.. posto tu i inace imamo najmanje zarade, a i ovaj voip nam konkurise.. a da zato znacajnije povecamo impulse i pretplatu.. pa cemo u proseku imati manjeg poskupljenja, ali cemo ih zato oderati na drugoj strani mnogo vise.. -prvi: nije losa ideja.. moramo to lukavo da izvedemo.. nista, ovako cemo uraditi: prvo objaviti da trazimo 300% pa kad narod poludi smanjicemo za 200% a narod ce misliti da smo im izasli u susret i bice zadovoljni.. e onda mi smanjujemo sadasnje cene medjunarodnih poziva, pojacavamo pretplatu i impulse.. u proseku ce povecanje biti manjeg procenta, a mi vecu zaradu.. ko je za... svi -svi: suču brkove..

Катастрофа

pre 15 godina

Уа лопови!
Они нас сматрају мајмунима! Овцама, које ће увек пристати да их шишају! Можда је идеја следећа, нема пара за пензије, узећемо од пензионера, нема пара за бесплатне акције, узећемо од пријављених. Можда мисле да боље "удају" Телеком. Да нису покупили негде Слобину бележницу ?! Мада, ово ни Слоба не би могћо да смисли. Знате како кажу, ученик треба да буде бољи од учитеља.

Aleksandar Cvetkovic

pre 15 godina

Znaci ne mogu da verujem. Sve moze da se podnese , ali da opet "drzimo u zivotu" monopolsku firmu placanjem vecih racuna. Dokle bre
Posto je gas skocio za 60% a tel usluge za oko 100% ovo iziskuje obracanje nekoj instituciji u Evropi. Ne znam kojoj tacno ili za zastitu potrosaca, ili antimonopolskoj agenciji... Ako postoji takva.
Definitivno sam za PETICIJU.
Dosta vise...

Slobodan

pre 15 godina

Па, нема више никакве користи да само кукамо што нас одраше разним поскупљењима. Време jе да предузимамо нешто конкретно: пре свега ОПШТА ГРАЂАНСКА НЕПОСЛУШНОСТ неплаћањем свих рачуна коjи су изван граница платежне моћи просечног грађанина, уствари његове плате. Тек ако успемо да будемо сложни и договоримо термин почетка акциjе, на пример: од 17. октобра у подне престаjемо да плаћамо намет и харач савременим (нашим) дахиjама. И то радимо сложно и упорно док се не дозову памети и почну да доносе одлуке у корист народа, а не само њиховог џепа. Узгред: зна ли неко колика jе плата директора телекома или оних из РАТЕЛ-а? Нема нам друге, него боjкот „у руке”, да покажемо да нисмо будале и да умемо да одбранимо и достоjанство и право на нормалан живот.

Amos

pre 15 godina

Zato je danas Telekom postao extra azuran i poceo da uvodi linije i gde ih nikad nije bilo.
Ja sam nakon 5 godina cekanja bas danas pozvan da potpisem ugovor za isdn. A znam za jos neke ljude da su dobili bas danas liniju (a nisu prethodnih godina nikad).
Telekom = drzava, samo sto Telekom grabi od gradjana a drzava od Telekoma, fantastican duo.

Chaki

pre 15 godina

Ovde u Srbiji vise nema poskupljenja od 3-10%. Sad ide sve gore od 30+ procenata i to je vec namet za vilajet. Osetili da se SRS raspala pa rade sta hoce a inace kako su krenuli tesko da ce na sledecim izborima da sastave bilo kakvu vladu. Toliko o SOCIJALNO ODGOVORNOJ VLADI.

objekitvno

pre 15 godina

Sve dok konkurencija na tržištu fiksne telefonije se ne pojavi, Telekom AD će raditi šta mu je po volji.
Cene su previsoke za prenizak standard naroda, ali to njih ne sprečava da se ''pravdaju'' nerentabilnošću.
Cene interneta su veoma visoke, a svi se ''trude'' da se informatičke tehnologije razviju u Srbiji. Pri tome, niko se i ne obazire da potpisom ugovora se i Telekom AD obavezuje na nešto, a ne samo korisnici usluga, tj. ''zavrtanje slavine'' pretplatnicima, ako se dan zakasni sa plaćanjem. Čist primer je baš internet koji se pominje, jer za cenu koju pretplatnici plaćaju se garantuje i odgovarajuća brzina....koja je ama baš uvek manja i to ne malo...
Verujem da bismo se svi složili da hoćemo da plaćamo evropske cene fiksne telefonije, ali nam onda trebaju i evropske plate!!!

lu

pre 15 godina

aha.sacekala sam vesti u 2 i shvatila: telekom trazi nove cene, one budu odobrene, ali kao i u svakom zapletu imamo i motiv. cene telekoma su povecane, kako bi se povecala sansa za nove operatere-da telekom vise ne bude monopolista?? "u ovoj se zemlji ludaci se ne lece. njima se ispunjavaju zelje".

PIRLO

pre 15 godina

Evo sad kad bi neko pozvao narod da mitinguje zbog monopolista bilo bi manje ljudi nego na utakmici Banat-Javor.Toga je ova bahata oligarhija svesna i tačno zna da će sve proći što odluče.Znači i ovo prolazi ladno a to što mi ovde kukamo to ih baš zabole jer to je ipak mizeran broj ljudi.Zato ljudi nema nam spasa ovde.Ko god može nekako da beži iz ove proklete zemlje nek beži što pre jer može biti(a i biće) samo gore od ovoga.

bezimena

pre 15 godina

Znači, povećanje (drastično) cena tel.usluga je korak ka ukidanju monopola....!
NO COMMENT!
p.s.ovaj talas enormnih poskupljenja bi morao da nas istera na ulicu!

Divno!

pre 15 godina

Molim vas, ljudi, pustite to sto ce neko da se smrzne ove zime, i to sto ce se paucina nahvatati na telefon, daj mi da vidimo sta cemo sa Kosovom i zirafom!?

Jegulja

pre 15 godina

Poenta je sto ovi iz vlade, Telekoma i RATELA znaju da mogu ovako kako rade. Kratko receno, konkurencija u domenu fiksne telefonije je sarena laza i tako ce i da nastave. Znaci kao spremamo se, samo sto nismo, uskoro, eto da poskupimo da bismo mogli na trziste i sl. a to nikako da dodje. Onda se promeni vlada, nema love u svetu pa eto onda ne mozemo sada moramo malo da sacekamo, pa onda malo smo zapeli na koridoru 10 ne mozemo sada, pa podbacio rod suncokreta da sacekamo jos malo sa prodajom Telekoma, zgrade oko Petog parka hoce da se otcepe od Srbije ozbiljna situacija nije vreme za Telekom i tako u nedogled. Takodje, novinari koji se bave ovom temom dajte malo mrcvarite te lopove neka daju eksplicitne odgovore. Npr kad pomenu cene u okruzenju podsetite ih kolike su plate u okruzenju, kakva je vrsta usluge tamo a kakva ovde, precizni datumi, sta ako ne ispostuju to hoce li dati ostavke i sl. Konkurencija u fiksnoj, konkurencija svuda. Odmah!!!

Milan Samardzic, BEOGRAD

pre 15 godina

Nije bitno da se ljutimo, a mislim da je i kravama i pilicima i vevericama Srbije jasno koliko razloga za ljutnju ima. Bitno je da PAMTIMO. Ako pamtimo onda ce neki sledeci koji dodju da paze sta rade. Sto se mene tice nije odgovoran RATEL, nije odgovoran monopolski telekom, odgovoran je onaj koji ovaj sistem gaji, a to je vlada. Moj glas su izgubili i potpisujem vam se ovde da cu samo zbog ove jedne jedine stvari promeniti svoj glas vama, pa makar naredne 4 godine padalo zlato sa neba.

Satir

pre 15 godina

Sloba je u vreme privrednog kolapsa obecavao brze pruge, metro, modernizaciju drzave... a narod sa druge strane nije imao leba da jede, ali je glasao za istog.
Sda nam obecavaju EU, napredak ali ako je sudeci po ovih 100 dana tesko nama. Ovoga puta rezultate niko nije prekrajao i imamo ono za sta smo glasali ali put do EU nije tako lak.

zyx

pre 15 godina

Da li neko zna da mi objasni koliko će sada kostati impuls kod medjugradskog poziva? Video sam RATEL-ovu odluku na njihovom sajtu, ali ona nista ne govori o tome.

maverik

pre 15 godina

Zasto se uvek moramo uporedjivati sa trzistima u okrezenju? Valjde je logicnije da se uporedjujemo sa zemljom koje je najslicnija nama (npr. Hrvatska je godinama ispred nas po telekomunikacijama, kao da poredimo babe i zabe) a da ne naglasavam da je valjda osnovni princip trzisni, a ne to sto je npr u BiH telefon skuplji. Logicno je da ljudi iz telekoma znaju sta je neophodno da bi im sistem funkcionisa, da bi zaradjivali, ali i imali i za unapredjenje usluga. Mislim da je nerealno da dzu cenea, koliko jucer su kupili dva operatera u susednim zemljama.

Vidim ja, biće svega...

pre 15 godina

A lepo je meni govorio jedan komšija, onomad kad smo skidali crveno-crne:"Ne mogu nama da pomognu ni crveni, ni crni, ni plavi ni žuti, nama samo neki protektorat može da pomogne."

NEZADOVOLJAN

pre 15 godina

Pa ja mislim da je ovo takva pljacka i otimacina naroda koje nije bilo jos od vremena gazda jezde i pokojne dafine. Samo je razlika sto je kod njih narod isao dobrovoljno a ovde je narod primoran da daje pare. Adekvatan odgovor bi bile jedne masovne demonstracije. A sto se tice ADSL, jos pre mesec dana kad sam placao uplatu provideru receno je da se 15.10.08, znaci danas povecavaju brzine ADSL, i ja sav srecan, nadam se ocekujem, kad ono... 300% A od povecanja ni traga!!! A sto se tice gospode koja jos oce da nas ubede kako je to dobro, licno bih voleo da naprave neku javnu tribinu gde narod moze da im postavi po koje pitanje. I ko posle ovakvih vesti da ne glasa za opoziciju? Ogorcen sam. Ovde zivota nema. Hvala Bogu jos koji dan i ja odoh u EU a sudeci prema mom raspolozenju srbija me nece vise videti, bar dok se neke kljucne stvari ne rasciste!!! I samo apelujem na politicare da vise ne kukaju kako im mladost iz srbije odlazi, neka razmisle o svojim postupcima pa ce znati i zasto!!!

Petar

pre 15 godina

Meni je ovo nepojmljivo... rekli su da su zbog razvoja mobilne telefonije oni poceli da posluju sa gubitkom, i onda su shvatili da je pravo resenje u tome da se povecaju cene... koliko se ja razumem u osnove ekonomije, ukoliko se neka usluga slabo prodaje ona bi trebalo da postane jeftinija... ali naravno, s obzirom na njihov monopolski polozaj, ovakva odluka je, ma koliko cinicna prema gradjanima, ipak logicna...

vera

pre 15 godina

Gledala sam juce g. Cvetkovica kada se onako samohvalio da je Vlada super. Boze, Boze, kakva nadmenost, a volela bi da me puste u tu salu sa novinarima u Vladi da ga pitam kako da ja i muz prezivimo mesec s dvoje male dece, kada je moja plata 19, a muzevljeva 23 hiljade dinara. Struja, komunalije, telefoni i ostale dazbine su nam 12 hiljada mesecno. Ostaje nam 3000 mesecno na nas cetvoro. To dodje 7500 din mesecno po osobi, a znate koliko kosta samo odeca za malu decu. Glasala sam za DS, ali nikad vise. Djindjic je bar bio posten, on je govorio ljudima da se tesko zivi i nije ih u oci lagao kao Cvetkovic.

niki

pre 15 godina

Katastrofa! Prema njihovim recima treba da poskupe usluge da bi dosla konkurencija u ovu oblast?!? Pa tek onda da konkurencija snizi te cene. Zasto ne uvedu konkurenciju sada pa da se spuste trenutne cene i razbuca MONOPOL TELEKOMA SRBIJE!

Dragica Kaludjerovic

pre 15 godina

Kao student telekomunikacija na Saobracajnom fakultetu pozivam ministarku Matic da raspise javni konkurs za novog operatera fiksne telefonije. Gospodja Matic se pokazala kao pametna zena. Neka ne dozvoli da joj ime bude oblaceno time sto ce dopustiti da monopolisti pljackaju gradjane Srbije.

svadjalica

pre 15 godina

dokle bre, vise.da radim 24 h dnevno i da ne spavam opet ne bi zaradila.oni imaju plate od po 100 000 din, i njih u Vladi bas briga za nas ostale.treba da se naprave demonstracije pred skupstinom protiv poskupljenja pa da lepo vidim da li ce one dangube od poslanika da nam izadju na oci

Jeka

pre 15 godina

Prema mojim analizama, cena prevoda od 6 – 8 € po normativnoj stranici književnog/ stručnog prevoda je, u mom slučaju, od 3 do 4 puta manja nego u regionu (Slovenija – 25 €, Hrvatska 20 €), kao i sudskog tumačenja (10 € naspram 45 € u Sloveniji). U javnom preduzeću u kome sam zaposlena prevodim oko 200 stranica mesečno, uz bruto zaradu od oko 570 €, odnosno neto od oko 400. Ja sam svesna da ne bih imala posla zbog konkurencije kada bih cenu privatnog prevoda/sudskog tumačenja izjednačila sa cenama u Sloveniji/Hrvatskoj. Ali što se tiče javnog preduzeća u kome radim želim da pitam – kome da se obratim sa zahtevom da se moja zarada izjednači sa zaradama u regionu (Slovenija ca. 900 €, Hrvatska ca. 700 € prosečna neto zarada)?

UK

pre 15 godina

U Britaniji osnovni telefonski paket sa British Telecomom kosta 10.50 funti i za to dobijes odrzavanje linije i besplatne pozive na fiksnu telefoniju preko vikenda. Ako se u to ukljuci i broadband internet, najjeftiniji paket dodje oko 24 funte mesecno. Tiscali, recimo, sve to, sa boljom internet vezom, daje za oko £15. Dakle, cela stvar je u ukidanju Telekomovog monopola kako na fiksnu telefoniju tako i na internet.

SKANDAL

pre 15 godina

PROTEST! Sta cekamo? Ove je sramota i prevara gradjana jer ni jedan razlog koji su naveli za poskupljenje ne stoji. Ovo su samo poslednji trzaji da se jos malo para namakne dok ne dodje konkurencija. Treba da se stidite gospodo iz Telekoma. Imate najvece plate od svih i umesto da se potrudite da omogucite ljudima bolju komunikaciju, sto je osnovni preduslov razvoja drustva vi i ovo malo jada pljackate i dalje. BESPLATAN INTERNET I TELEFON ili makar po najminimalnijim cenama, su osnovni preduslovi obrazovanja ljudi. Koji su vasi troskovi pa ste dobili potrebu za ovakvim bezobzirnim cinom? Na svu ovu cenu jos dodajte i PDV i bice savrseno. Jedva cekam da vam vratim fiksni broj. Zaista mi nije potreban. Pogotovo ne po ovakvoj nenormalnoj ceni. Molim vas dve godine da mi uvedete adsl i ako zivim u samom centru Zemuna i tek kad sam uvela bezicni onda ste se setili da me zovete. Bando razbojnicka!

Lily

pre 15 godina

A sta je sa snizenjem cene impulsa za razgovore sa inostranstvom? Bilo je neki dan reci o tome da ce cena tih impulsa biti niza, sad to niko vise ne pominje. Razgovori sa inostranstvom su definitivno najskuplji u regionu, a i Evropi.

Laki

pre 15 godina

New York: mesecna pretplata za telefon $19.99, uracunato 3000 minuta (50 sati) razgovora sa inostranstvom & naravno neogranicen broj poziva po Americi!
Prikljucak se dobije za 24 sata, uvek ima tehnickih mogucnosti (pa i da sopstveni broj selite sa sobom). Dvojnik ne postoji. Kad sam probala komsiji da objasnim sta je dvojnik, rekao mi je XIX century, my dear:).
Kabadahijski, moze im se, dok god raja cuti.
Plata prosecna bar 3x veca nego u Srbiji.
Dobro, USA nije bas okruzenje... ali...

Leonard

pre 15 godina

Pitam se kada ce drzavne institucije poceti da brane interese gradjana. Do sada su uvek svim monopolistima dozvolili da manipulisu cenama kako im se prohte. Opravdanje im je da su to evropske cene. Ali nasa primanja nisu evropska. Verujem gospodo, vladari nasih sudbina da su vasa primanja visestruko iznad evropskog proseka. Kada dolaze izbori samo sto ne puze pred narodom. Posle izbora nas gaze kako im se prohte. Kazu jednocifrena inflacija do kraja godine. Ovde neko nije normalan. Mozda smo ovo i zasluzili. Kada je Kosovo u pitanju znamo da izadjemo na ulice i da trubimo "Kosovo je nase", da palimo strane ambasade. U tim zapadnoevropskim zemljama, na cije se cene nasa cenjena vlada cesto poziva, ljudi izlaze na ulice kada im neko zavuce ruku u dzep. A ovde niko da reaguje. Samo se pitam kada dozvole povecanja cena i usluga, koliko novaca ti ljudi (ako su uopste ljudi), dobijaju na ruke? Mozda i nisam u pravu kada sebe i ostale sugradjane posmatram iz ljudskog ugla. Mozda mi nismo ni ljudi. Mozda smo stoka sa kojom svako moze da radi sta hoce. Voleo bih da me neko u tome demantuje.

Louderbach

pre 15 godina

U Italiji bi vec ceo narod bio na ulicama.Secate se kad su pomenuli poskupljenje testenina zbog biogoriva?
Najgora stvar je sto ne postoji svest o gradjanskoj solidarnosti u ovakvim situacijama, a i odmah bi se prisljamcio neko od politicara ili neka stranka pa bi sam protest dobio sasvim drugaciju konotaciju.
Video sam i jedan komentar koji opravdava ovo poskupljenje i porucuje ljudima da rade vise.Samo bih postavio pitanje koliko je to vise? Da ne treba da se radi po 16 sati dnevno da bi se platio racun za telefon?
Uostalom, ako vam je dobro, onda nista...

Jbt

pre 15 godina

Mislim, ja sam 2000. na Tajlandu birao fiksnog operatera. I to za dan uveli liniju, imao besplatno u lokalu, smesno jeftino sve ostalo, kostalo me nekih 7 USD/mesecno, tada. Kablovski 256kbit Internet tada placao 25 USD.
'Eeeeeeeeeeeeeeeeej, kakva EU, kakvi bakraci? 2008. godina, a ovi metuzalemi iz RATEL-a lupetaju i lazu, kao da ne znamo kako je napolju? Pa dok stalno biramo iste lopove na vlast, nece se ovde nista promeniti.
Ako nista drugo, dve stvari sam odlucio:
1) Opet odlazim u inostranstvo, ovaj put zauvek.
2) Nikada nikada nikada vise necu glasati na izborima. Nema svrhe, svi su ista bagra.
Na zalost, najsposobniji Srbi su izgleda svi vec napolju, nije ni cudo da ovi mediokriteti ovde ne mogu ni ovce sacuvati na livadi...

Prisilni korisnik

pre 15 godina

Veća nebulozna objašnjenja za poskupljenje nisam čuo.Cene u regionu pa da li smo mi oce ili magarci,to je nestašica para pa nas šiša ko stigne. 300%,a usluge oće li otiči po pitanju kvaliteta usluga,ja plaćam kao posebnu uslugu i indentifikaciju,a listing kriju kao zmija noge.Sramota verovatno će i RTS da poskupi za 500% jer su oni javni servis građana,pa takva nacionalna TV nema ni u Severnoj Koreji.A gas je poskupeo zbog cena,a u regionu duplo niži,gle...Srećom negrejem se na gas,ali tu su toplane,koje naplaćuju i ono smrzavanje u SEPTEMBRU.
Vlada je dala sebi peticu,pa gospodo studenti padaju sa tom oceno na ispitu.Samo da se još nespustite na nivo cvetića koje sam dobiao u pvom razredu osnovne škole.

ma nemoj

pre 15 godina

"Glavni razlog za ovo poskupljenje je otvaranje tržišta u fiksnoj telefoniji, kako bi u Srbiju došla konkurencija Telekomu, koji drži monopol u ovoj oblasti"

...a do tada ce Telekom da kupi kajmak od ovog povecanja cene...ma daaaj - dole monopoli!

....

pre 15 godina

A za skajp isto morate imati internet koji je najgori i najskuplji u regionu, tako da ga nemaju svi,odnosno većina.
Mora da ovi impulsi idu na GAS i da će podzmni kablovi koji povezuju korisnike biti presvučeni PLATINOM

Jedna od ovaca

pre 15 godina

Nije kriv ni Ratel, ni Vlada, ni političari... KRIVI SMO MI, što bi rekao Balašević. U normalnim zemljama, tj. u zemljama u kojima građani imaju minimum svesti, i za mnogo manje stvari se odmah izađe na ulice i Vlada pod pritiskom biva prinuđena da svoje sulude odluke povuče. A za ovako nešto bi tamo narod digao ustanak...

M.N.

pre 15 godina

STRASNO! Nekoliko razloga da poverujem u tako nesto je da je povecan broj ljudi koje treba prisluskivati, pa je time povecan i broj operativaca koji trebaju te telefone da prisluskuju, a samim tim to povecanje se odnosi i na njihove plate...
Drugo, zasto se Srbija takmici u cenama, a ne po platama po evropskom standardu?
Izvinite, ali sve to sto se tamo desava, pogadja i nas koji zivimo u inostranstvu i telefoniramo Srbiju i putujemo JAT-om. Pored toga sto je iz inostranstva jeftinije da se zove Srbija, nego obrnuto, i dalje je tarifa za MINUT razgovora sa Srbijom, upadljivo, da ne bih rekao drasticno skuplja nego bilo koja druga zemlja u Evropi i drugim delovima sveta. Mi placamo JAT-ove karte 2,5-3 puta skuplje nego za karte drugih avio kompanija, za istu duzinu leta. DAJTE ljudi uhvatite tog "CRVA" vise ili priznajte da ste beznadezni slucaj.

RJH

pre 15 godina

Bice jeftinije zvati sa mobilnog nego sa fiksnog narocito za inostranstvo. Recimo ako zovete Nemacku cene bez pdv su po minutu: 39 za MTS, 43.89 za Telenor, 30 za VIP a sada je telekom sa fisknog 20.40 a bice 40.80 ako poskupe duplo impulsi. Ako zelite da zovete Nemacku na primer onda vam jedino skuplji ostaje Telenor nego fiksna telefonija. Super poslovni potez.

Inace u Francuskoj, na primer, pretplata za internet obuhvata kod pojedinih ponudjaca besplatno telefoniranje na sve fiksne telefone u EU, SAD, Kanadi, Kini... I takmice se ko ce vise da ponudi. FranceTelecom je najgori i najskuplji od svih.

Beli mrak

pre 15 godina

E ovo je Nenad Čanak veoma dobro objasnio u jednoj TV-emisiji pre par godina. Upotrebio je izraz "beli mrak", a zatim objasnio da je beli mrak, kad nam u oči upere razne reflektore, u ovom sada slučaju jedan reflektor se zove Kosovo, drugi reflektor se zove "usvajanje rezolucije UN", treći reflektor "proterivanje ambasadora CG i Makedonije" i ostale gluposti potpuno nebitne za običan narod... I onda se to zove "beli mrak", beli - zbog toga što nije crno, nego je, naprotiv, sve prepuno svetla, a mi onda, zaslepljeni tim svetlom, ne vidimo druge, za nas zaista bitne stvari, koje tada vlast progura na kvarno - kao u ovom slučaju sumanuta poskupljenja gasa i impulsa...

Rajko

pre 15 godina

U firmi gde se zaposljava preko veze, rodbinskih, prijateljskih ili svalerskih kontakata, potreban je svezi novac, da bi se udomila nova generacija parazita. Naravno, polovina se uopste ne razume u telekomunikacije. Imate slucaj, da na 9813 ne znaju sta je to proksi ili gmail!!
Ili zovete 988 i trazite broj pretplatnika na severu Kosova,operater kaze, nemamo takve brojeve, to je druga drzava (i ako telekom najnormalnije radi tamo i ima svoje pretplatnike), a sledeci operater normalno pronadje broj. Luda kuca!

igipop

pre 15 godina

Povećali su cene da bi omogućili konkurenciju, pa ko je ovde lud!!! Pa koji će nam konkurencija ako će cene biti veće. Valjda obrnuto, ulazi konkurencija cene niže. Ako im se ne isplati, koga je briga...

ivan

pre 15 godina

Bruka, ali od ove "evropske" drzave nista nije nemoguce, cene svetske, standard albanski! Sta radite bre funkcioneri, obezbedili ste se za 1000 godina pa sprovodite turturu po narodu! Monopolisti!

Nenad

pre 15 godina

Sad je mobilni postpaid jeftiniji od fiksne telefonije i zvanicno... Ovo je samo korak da nam uzmu pare iako ne pricamo telefonom, jer je upotreba fiksnog telefona drasticno pala... Cim se pojavi novi fiksni ili bezicni fiksni operater odmah cu vratiti Telekomu njihove brojeve jer su nevidjeni monopolisti... A RATEL, ista je to druzina...

sasa

pre 15 godina

Ovde vec nesto nije kako treba. Kanda cemo mi ovo da menjamo, mislim na Vladu. Samo da mi prodje ispit, odmah idem za Beograd na protest. Oni umesto da smanjuju cene i da povecavaju plate, oni sve kontra rade.

pole

pre 15 godina

Prosto ne mogu da verujem da ce minut poziva za nemacku kostati 50 centi. Pa sa druge strane sengenskog zida sam za poziv u Srbiju placao 25 c/min pa mi je bilo skupo pa sam uzeo neke predbrojeve da bi bilo 16 c/min a na kraju sam se prebacio na Voip i placam 5 centi/minut sa Srbijom. Lokal zovem potpuno dzabe preko voipa a razne druge zemlje ili dzabe ili par centi/min. Jedino je preko voipa (ovog koga ja koistim) skupo zvati mobilni pa zvao domaci mobilni ili inostrani izadje 20 centi/minut.

miiki

pre 15 godina

Kada impulsi i gas budu poskupeli jos za 2 puta u Srbiji ce plate i penzije onih sa budzeta biti vece za 2 puta tako da ce aktuelna Vlada da sa platama bude jos bliza EU.
Ovo vise nema smisla

Dragan

pre 15 godina

Ima li ikog normalnog u tom Ratelu. Da li znate da sa vasim enormnim platama ne vidite nas smrtnike, koje nas svako poskupljenje dotice i te kako. Cudi me da casni otac to nije primetio ili mozda nije bio prisutan kod odlucivanja o davanju, boze me oprosti, strucnog misljenja o realnosti povecanja cena usluga onih koji pripremaju teren za prodaju Telekoma i jos po nekog provajdera.

Laslo Palfi

pre 15 godina

Odakle im 650 miliona (?) eura da kupe Telekom Srpske prošle godine? Sa profitom od novih tarifa mogu da otkupe sve kompanije u "okruženju" pa da cene budu svugde jednake.

Aca

pre 15 godina

Neke zemlje imaju cenu inpulsa u domacem saobracaju 0 i to u domacem bez one price o medjumesno itd.
Uz pretplatu imaju i ADSL i TV pretplatu.
Da mi malo saberemo kod nas pa da vidimo koliko je to sve zajedno...

Milutin Pavlović

pre 15 godina

NIS i Telekom su dve firme sa najvećim profitom tj. čistom zaradom u celoj nam državi! O kakvim cenama u regionu ovi govore! Telenor je treći! Pa to valjda govori o profitabilnosti telekomunikacija. Ovo poskupljenje zajedno sa poskupljenjem gasa treba da popuni šupljine u budžetu, a sve treba da plati narod koji ne može ni jeftino telefonom da razgovara! FUJ, smrdite do neba!

banat

pre 15 godina

Pa dragi moji kasno je sada da shvatite sta znaci osnivanje raznih DRZAVNIH AGENCIJA koje su jos jedna karika VLASTI a sluze za pranje nasih novaca, i tu kao VLADA nista nije kriva, to radi RATEL .

Bojkot

pre 15 godina

Dok se oni koji daju pare ne opamete, vući će nas za nos i izvlačiti pare ni za šta.

JEDNOMESEČNI BOJKOT svih usluga "Telekoma Srbije" (najmanje) širokih narodnih masa bi im najbolje pokazao naš opravdani gnev

Srećan birač

pre 15 godina

Prošli izbori, pa sad može da se usklađuje telefon, plin a sad će i struja i ko zna šta još. Živela srpska demokratija, a sve po džepu potrošača.

Zoran Madzarevic

pre 15 godina

Ovaj Telekom kao da raste na Marsu. Ja koristim Skype vec godinama i 10 EUR mi traje jedan mesec a rasturam se od zvanja Hrvatske, Bosne, Londona i Australije.
Bas su spali sa jabuke, a ono sto je najsmesnije oni misle da smo mi glupi. Jos malo pa da gasim fiksni broj i da ostanu i bez te pretplate... kako ono ide racunica: 200 dinara x 1000000 gradjana = 2.469.135,00 EUR .... lepa cifra nema sta.

Boki

pre 15 godina

Jos samo da uvedu da se telefonska pretplata placa uz racun za struju (kao RTS), za svaki slucaj! Svi da placaju, i ko ima i ko nema telefon

Sloba

pre 15 godina

Graham Bell se prevrce u grobu dok gleda u cije je sve ruke dospeo njegov izum.

Da tako eminentnom naucniku i profesoru, cija sam predavanja sa uzivanjem slusao, "udare pare u glavu" pod stare dane, stvarno nisam ocekivao. Sramota.

Anti Monopol

pre 15 godina

Ovo je cena jedne vlade i kompromisa koji treba da pokrije apetite palmi, Krkobabića, žirafa, novojulovaca (plus G17) i koječega još. Budžet je u deficitu, a inspekcije rade punom parom da uteraju u budžet šta se može. Svetska finansijska kriza je dosla u losem trenutku za prediyborna obecanja.
Internet provajderima stižu milionski (u evrima) računi za bežične licence i koješta još.
Večeras Djelić u Poligrafu na pola pitanja odgovara sa "nije moj resor, pitajte tog i tog" i prosipa praznu demagogiju. Deluje kao čovek kome je ponestalo ideja za vlasititi PR. Radikali su u svojim unutrašnjim naprednjačkim mukama tj. propasti.

Situacija je krajnje ozbiljna, samo se mi pravimo ludi i zabijamo glavu u pesak. Srbija nema ozbiljnu alternativu, a ovo što je na sceni je bedno nesposobno.

marko

pre 15 godina

Ja stvarno ne razumem samo jednu stvar. Kako ih nije sramota da nas prave na budale, nista mi vise nije toliko krivo. Prvo, cene u zemljama oko nas nisu toliko visoke kako pisu, pa bre ljudi lepo udjete na sajtove tih operatera i vidite cenovnik, nisam ni glup ni slep. Drugo, ne zelim da pricam o gluposti takvog uporedjivanja gde se nas standard ne dovodi nigde u pitanje, mi smo znate svi bogatasi pa nije frka. Trece, ona, moram da kazem, PROVALA da ce tako doci ostale kompanije, a onako nece, nemam reci. Hvala na serviranim glupostima, ali ne valja vam rabota

iva

pre 15 godina

Kakva masna laz da je u Evropi impuls skuplji. U Evropi za 30 evra mesecno mozes da razgovaras neograniceno sa celom EU i Severnom Amerikom.

marko

pre 15 godina

....i jos jednu stvar bih da dodam. "Slucajno" je cuveni mondo zaboravio da stavi ovu vest i obavestenje na svom sajtu. Ali zato je tu da je telekom srbija uveo open iptv, slovima od pola milje napisano. Smesno i jadno

goxi

pre 15 godina

Alo, evo male pomoci. Promaklo im je da se sete da nam naplate i vazduh. Imali bi razloga jer u ovom koji mi udisemo ima puno koje cega, a cega nema u okruzenju..... a da se malo gospoda odreknu svojih basnoslovnih nadoknada na ime koje cega u svim javnim preduzecima.... U ovoj napacenoj zemlji jedino sto je otislo u bescenje je MORAL. I da dok smo se mi ubili razmisljajuci kako nas braca crnogorci izneverise ono hop.... Princip uvek isti vise nema ni nijansi....

Bane

pre 15 godina

Ni u jednom normalnoj zemlji na svetu ne moze nesto da poskupi odjednom 100% i/ili 300%! Kakav je to bezobrazluk, kakva bestidnost da se teret laznih obecanja svali na ledja gradjana! RATEL - ovakakv kakav je - katastofalan je! Bilo ko da sedi u tim upravnim odborima zreo je za smenu. Dole Telekom i njihov monopol! Ma, dole i ova nakaradna Vlada!

Srbija je EU, EU je Srbija!

Desperado

pre 15 godina

Srbija je ZEMLjA APSURDA!!! Ne znam koja je zemlja EU EVENTUALNO skuplja od naše, ali ovome se mora stati na put! Hrana, prevoz, piće, garderoba, telefon, Internet.. SVE! je jeftinije u EU u kojoj su plate 10 puta veće nego u Srbiji! I pored toga, nama licemerni političari svakog dana izlaze pred oči sa pričama o novim poskupljenjima, jer im, tobože, više ništa nije profitabilno! O TEMPORA, O MORES...

Brane

pre 15 godina

Koji bre Skajp??
Sta treba da uradim da bih se cuo sa babom u Nemackoj?
Treba da posaljem pismo postom u kome ce pisati "ej baba, ajd u petak u 22.00 upali komp (to ti je ona kutija kraj monitora, pa nadji skajp da ti nesto kazem" !!!
placam 15 evra mesecno 512/64 interneta, i jos oko 15 evra telefona.A od inostranstva ne zovem nikoga. GOSPODO IZ TELEKOMA- objasnite narodu sta se u regionu dobije za 30 evra mesecno.
Na ulice narode!!!

svi (ni)su isti

pre 15 godina

Strane kompanije nisu lude. To se vidi i po tome sto se na neke tendere niko ne javi. Ali, sumnjam da neka strana kompanije ne bi nasla svoju racunicu za konkurenciju Telekomu. Naravno, poslovanje bi moralo da bude strogo komercijalno, nista "drzavne donacije" ili protekcija za njeno mezimce. Neka odrede koju hoce cenu impulsa i pretplate, za par meseci bi pocela selekcija, izbor operatera i korekcije cena, da bi se sve svelo u normalu. Ko zna - mozda strani operater dodje ovde i za male pare, pa kupi jeftin celik u Sartidu, pa ga skupo proda na Zapadu ili nesto slicno! Ako firme poput Er basa izvode slicne akrobacije, sto ne bi i neki operater? Jok, mi cemo da nabijemo cene da bi dosla konkurencija! Ako je povecanje cena preduslov za "dolazak konkurencije" ja glasam za stare cene i monopol i dalje - iz dana u dan im tehnika zastareva i strani proizvodjaci opreme ih jednostavno primoravaju da idu napred!

Novica

pre 15 godina

Ako već treba da se usklade cene sa sa onima u okolnim zemljama, prvo treba početi od cene putarine. U Mađarskoj se za 8 EVRA možete voziti svim autoputevima bez obzira na pređenu razdaljinu i to u toku više uzastopnih dana (4 ili 7 dana). Kod nas za približno 8 EVRA možete na autoputu voziti samo jednom u dužini oko 250 km. To je samo u jednom smeru od Beograda do Niša! Našim političarima i ne odgovara da naši građani idu u inostranstvo da nebi videli ovakve primere cena u regionu!

Jelena Stanković

pre 15 godina

Da li da poverujem da je većini naroda postalo jasno u kakvoj zemlji živimo. Ko nam je predsednik, ko ministri, direktori i svi ostali šrafovi. Mi čuvamo Kosovo, nama je samo Kosovo briga. Ako nam uzmu "naših 15%" teritorije šte će nam život.... To su naše teme. Onda nije čudo što prolazi sve. Pod izgovorom da patriotizam nema cenu dragi sunarodnici nama ne ostaje drugo do da se ugušimo u sopstvenom toru. Ko ne želi u Evropu bolje i ne zaslužuje. Još veće namete zaslužujemo jer i jesmo samo ovce za šišanje. Šta će penzioneri sa tim povećanjem što im je obezbedio KRKOBABIĆ? Ovo je cena koalicije DS-SPS. Nema iznenađenja. Biće još skuplje!!!!!!

pedja x

pre 15 godina

Ako ovo prodje, a mi samo sležemo ramenima i kukamo, onda smo i sami krivi!
A mislili smo da neće biti gore!
Jok neće!!!
Stidim se nesposobnosti sopstvenog naroda ( i svoje lične )da se ovakvim stvarima konačno stane na put!

Petar

pre 15 godina

U USA za nekih 50-tak dolara mesecno (3000 din), imas neograniceno poziva prema fiksnoj i mobilnoj telefoniji u celoj usa (koja je velicine cele evrope) a kod nas imas pretplatu koja je niska ali koja ti ne daje ni jedan jedini besplatni minut, cak ni besplatno lokalno telefoniranje!? lopovluk cist!

Dosta!

pre 15 godina

Tužno je, ali od danas ću svoju decu (14 i 15 godina) početi da usmeravam ka odlasku iz ovog cirkusa od države. Želim da jednog dana bar oni žive normalno, a ne kao moja generacija, kojoj se život pretvorio u preživljavanje.

Iz drugog ugla...

pre 15 godina

Taba se teren za novog gazdu :)
1.Deutsche Telekom placa opremu koju dobija Telekom R.Srbije?
2.Zar da novi gazda dodje i odmah podize cene !?
3.A kako doci i odmah uspostaviti monopol, to nekako nije moderan pristup trzistu. Zato, pre toga, neka se zakonski tamo gde hoces da vladas regulise to sto ti treba (triple play - broadband+VoIP+IPTV). Ako se ne varam mislim da je bas nesto u tom domenu tek najednom regulisano, a i ta oprema koju placa D.T. mislim da je bas za isporucivanje tih servisa :)
4.Aha, zasto ne ici dalje. D.T. daje $ Telekomu Srbije da kupi Telekom Slovenije koji vec drzi telekom Kosova :)
5. D.T. kupuje Telekom Srbije i siri svoju ogromnu porodicu korisnika mobilne telefonije i triple play usluga (ta brojka ce se kretati negde oko 300 miliona korisnika suvda po Evropi).

Svi su srecni i zadovoljni, a mozda sam i pogresio, mozda je ovde samo previse fikcije. Ali povecanje cena fiksne telefonije za toliko procenata meni mirise samo na preusmeravanje trzista na mobilnu telefoniju. Mislite o tome...

Pozdrav sa "bliskog" zapada :)

Murtenica

pre 15 godina

Ovo je jos jedna posledica naručenog, od centara moći, Zakona o telekomunikacijama (kako prošle godine izjavi potpredsednik Vlade gospodin Božidar Djelic u Insajderu), kojim je legalizovan kriminal i korupcija u ovoj oblasti."Vanzemaljsko" regulatorno telo - RATEL, koje predstavljaju ljudi skriveni iza naučnih zvanja (iako RATEL nije naučna institucija, već samo "poluprivatna" agencija), ubira i raspolaže prihodima, udeljuje sebi koliko im treba a državi i narodu šta ostane, čini sve da se ovaj koruptivno-kriminalni Zakon, nikada ne izmeni. Niko ne kontroliše ovu "naučnu instituciju". Legalzacijom postojećeg stanja i ne zakonitosti, izvršena je "liberalizacija tržita" u ovoj oblasti, pa čemu i kome onda govoriti o cenama, kvalitetu usluga, zaštiti korisnika i davaoca usluga...!

VLADIMIR

pre 15 godina

Poskupljenje zarad dolaska konkurencije TELEKOM-u? Da li će se smilovati da povećaju UPLOAD na ADSL-u?Ako to urade, ja fiksni telefon neću koristiti uopšte, držaću ga samo zbog ADSL

mrtav-ladan

pre 15 godina

I treba da poskupe.Ma sve treba da poskupe!Taj telefon treba da bude 1000 din pretplata kad je narod glup!!!Da izadjem na ulicu i da kazem hajde da strajkujemo od njih 10 mozda bi 1 ili 2 pristalo!I sta se bunite onda?Pa u Italiji su bili masovni protesti sto su poskupili obicne testenine!A sta ovi ovde sve ne poskupljuju i narod cuti!!!

Baneks

pre 15 godina

Neka mi neko objasni sta je to pretplata? Da li to bese ono: ja ne trosim nista a ti mi to netrosenje naplacujes debelo? To je izum ovih nasih lopova. Ne volim kada me kradu ovako otvoreno. Evo ja trazim da mi drzava u okviru pretplate na svoje podanike svakog meseca daje 300 eura a ja cu vec da vidim da li cu negde da radim ili necu. Bitno je samo da mi drzava placa tu pretplatu. Jel moze tako?

Posmatrač

pre 14 godina

Mi smo jedina zemlja u okruženju gde se vremenski tarifiraju lokalni pozivi i jedna od retkih gde se lokalni pozivi uopšte tarifiraju, gde u pretplatu ništa nije uračunato, gde je unutrašnji telefonski saobraćaj podeljen na 5 zona (kao da smo Amerika ili Rusija). Da li znate da je poziv sa fiksnog na neki srpski mobilni jeftiniji iz Makedonije nego iz Srbije? Mi smo apsolutno jedina zemlja u kojoj se naplaćuje uspostava telefonske veze, i to kod sva tri operatera mobilne telefonije (ko kaže da nema samoregulacije na tržištu) i gde se tarifiranje zaokružuje na započeti minut.
Da li se sećate kada se nisu tarifirali lokalni pozivi, pa kada su se tarifirala samo uspostava, pa vremenski tarifirao razgovor samo u jačoj (dnevnoj) tarifi, pa kada su počeli vremenski sve da tarifiraju. A da li se sećate kako ja takav pokušaj identičnog tarifiranja prošao u Istočnoj Evropi. Ne, jer to ovde niko nije preneo: nikako!
Možemo i dalje: da li se sećate kada smo imali jeftinu struju i preko vikenda i u podne, da li se sećate kada je gas bio 10 dinara kubik, a evro 89, itd.

Dokle više!?