Petak, 03.10.2008.

01:39

CG: Uvod u priznanje Kosova?

Skupština Crne Gore usvojila je Rezoluciju o evrointegracijam te zemlje koja se smatra za uvod u crnogorsko priznanje nezavisnosti Kosova.

Izvor: B92

CG: Uvod u priznanje Kosova? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

45 Komentari

Sortiraj po:

bratanac

pre 15 godina

I neko hoće da me ubedi da je Crnoj Gori postavljen uslov da "ili prizna nezavisnost Kosova, ili odustane od evroatlanskih integracija"?!
Mislim da će doći bolje vreme za Srbiju, a onda se verovatno nećemo moći odbraniti od "bratskih zagrljaja"!
Nadam se samo da Srbija neće zaboraviti koliko sad ima "prijatelja i braće", i koji su...

ekrem

pre 15 godina

"Crna Gora ne sme dozvoliti da tapka u mestu i da je događaji pretiču", kazao je Roćen.
- I time otvorio vrata istorije kroz koje i male zemlje postaju velike Drzave kao sto to i prilici Crnoj Gori.Vjecno im hvala za "netapkanje".

autonomas

pre 15 godina

Super mi je sto je sada Crna Gora glavna za gubitak Kosova... a sta rade srpski politicari i Srbija zadnjih 20-30 ili vise godina po tom pitanju... nema veze... uvek je lakse imati nekog da se upre prstom u njega... Kosovo je svoju nezavisnost izgradilo na prvom mestu na nesposobnosti srpskih politicara i slepilu onih koji su politicare u Srbiji podrzavali .... tuzno, ali istinito.. Srbija se mora probuditi...

miljo

pre 15 godina

ROCEN je jedan promaseni slucaj. To je covjek koji nas je milion puta obrukao svojim izjavama i postupcima.

Politika koju vodi ova vlada i ispadi izvjestnih ministara su samo oni i njihovi licni ciljevi.

Ne padaju vise ni babe komunjarke na price da ova vlada radi nesto u nasu korist.

Molio bih vas da nam oprostite ukoliko izglasaju priznavanje. Vecina nas ne misli tako.

Bucko razmisljam

pre 15 godina

Da je Crna Gora "NA VREME" priznala Nezavisnost Kosova, Mogla je danas "zajedno" sa Kostarikom "OBRADOVATI" Vuka Jeremica izjavama o eventualnom "povlacenju" priznanja nezavisnosti ako MSP kaze da odcepljenje nije bilo u skladu sa Medjunarodnim pravom. Danas su mogli umesto "ostrih upozorenja" od strane Vuka Jeremica da slusaju SAMO POHVALE i da ubiraju "zahvalnost" Srbije za "BESKORISNU" podrsku u Generalnoj Skupstini UN-o i svi bi bili srecni i zadovoljni . Crna Gora nije nista naucila iz godina koje je kao TAOC zbog Kosova provela u nekakvoj Saveznoj drzavi TRPECI Kostunicu i placati racune za "tudje grehe" i pogresnu politiku Srbije. Za Crnu Gore je EU a ne Kosovo NACIONALNI INTERES.

Prevodilac

pre 15 godina

Crna Gora nema pravo da zatvara oči pred tom činjenicom, kaže šef crnogorske diplomatije Milan Roćen. CG-diplomatija vidi i nece da zatvara oci, a nasa, nije jos ni progledala, sto bi se reklo, ko mali macici.

student

pre 15 godina

ako priznaju Kosovo i Metohiju kao "nezavisnu drzavu", onda najmanje sto mi mozemo da uradimo je da Crnogorske studente izjednacimo gledamo kao i strane, odnosno da placaju skolarine kao sto svi strani studenti placaju, a ne da uzimaju budzetska mesta nasim studentima, pa ako im se ne svidja onda neka idu u Pristinu pa tamo neka studiraju na teret Unmikovok i Euleksovog budzeta

guliver

pre 15 godina

Da se Crna Gora nije odrekla svog istorijskog identiteta, onda ona ne bi priznavala Kosovo Srbije radi, vec sebe radi. Ako joj samoj to nije bitno, onda masala! Nama ni i iz dzepa, ni u dzep.
I laiku je jasno da se Crna Gora udaljava od principa na kojima je nekada postojala - cirilica je fakticki ukinuta, crkva se deli, standardizuje se nov jezik, Njegosevo "Ogledalo srpsko" se tumaci tako da autor nije mislio na "srpsko" vec "pravoslavno", "Onamo, onamo" je kanda bio jednokratni hir Kralja Nikole,
price o porijeklu idu put Baltika, 88 godina zajednickog zivota se tumaci kao "okupacija", a marginalizuje se sve sto ukazuje na identicnosti i slicnosti sa Srbima, pa i samim Srbima Crne Gore... Ispada da je Crna Gora, ako je postojala pre 1918, pogresno postojala i Montenegro je nov koncept u svakom pogledu.

Kosovastar

pre 15 godina

Crna Gora vec duze vreme vodi realnu politiku i jasno se opredelila ka evroatlanskim integracijama dakle clanstvu u EU i NATO. Srbija s druge strane oslonila se u potpunosti na Rusiji oko "odbrane" Kosova i kao rezultat Kosovo je proglasilo nezavisnost a Rusija je toliko 'branila' medjunaordno pravo da bez ikakvog odobrenja Saveta Bezbednosti napala Gruziju i priznala nezavisnost dveju Gruzijskih pokrajina prvom prilikom koja se ukazala i to sasvim unilateralno bez ikakve podrske izuzev Paragvaja. I zasto bi Crna Gora sledila politiku gresaka i iluzija? Zar nije bolje voditi realnu politiku i misliti o novim generacijama? Obezbediti im bolji zivot i perspektivu. Pogledajmo gde su otisle bivse zemlje socijalistickog bloka. Poljska je uspela da ima prosecnu zaradu od 1000 evra a u tu istu Poljsku nekada bivsi jugosloveni proveli vreme u najboljim hotelima. Zato ne treba da se cudi sto ce Crna Gora uskoro priznaje Kosovo i to se vidi jasno iz izjave Milana Roćena. EU hoce stabilnost a stabilnost se postize samo sa odrzivim resenjem. Nezavisno Kosovo je jedino odrzivo resenje s najmanjim napetostima.

Bardhyli

pre 15 godina

Ja davno sam izbrisao iluzuju da malene drzave, kao Srbija i Kosovo, mogu odluciti o svojim sudbinama. Ono sto pricaju nomenklature doticnih drzava, je marketing za unutrasnju potrosnju.

Milos Krstic

pre 15 godina

Zamislite obrnutu situaciju. Da Crna Gora ima oblast koja je proglasila nezavisnost i da se na Srbiju vrsi pritisak da to prizna. Sta mislite da bi bilo moralno da Srbija ucini? Ja ne verujem da bi to Srbija ucinila. Zbog toga cu biti razocaran ako to sad bude.
Ako je sadasnja ideja Crnogorstva negacija bilo kakvih posebnih i specijalnih veza sa Srbijom i Srbima onda je to i negacija citave Crnogorske istorije.
Ne zaboravimo da je poslednji Crnogorski kralj Nikola Petrovic kada su Austrija i Nemacka objavile rat Srbije odmah objavio rat istima.

Lola

pre 15 godina

Meni nije do kraja jasno zasto Crnogorci ne bi priznali Kosovo? Je li zbog Njegosa? Jeli im to on u testamentu ostavio da ako Evropa i Ameri priznaju za koji vek Kosovo, Crgosi treba da sa Srbijom idu pred Medjunarodni sud pravde. Ma dajte narode molim vas, Njegos je pevao i o Srpstvu i o Turcima i mnogo cemu. Ali nije isao da oslobadja Kosovo nego se borio za svoju Crnu Goru. A Srbija je toliko ljubavi izlila prema toj Crnoj Gori u poslednjih 20 godina da bi jedva cekali upravo da uradimo to sto im pretimo - da se distanciramo i ostavimo ih na miru.

nadrietnopsiholog

pre 15 godina

Činjenica: "Crna Gora je mala, nerazvijena susedna država".

Emotivno sagledavanje činjenice: "Crna Gora je bratska, velika država".

Eto, tu leži feler.

npb

pre 15 godina

Crna Gora je nezavisna drzava koja, ovako ili onako, uspostavlja (ili vraca?) svoj identitet. To sto ona to radi preko najveceg manjinskog (crnogorskog) naustrb interesa drugog manjinskog (srspkog) naroda je nebitno, jer CG ima stabilnu vlast i imace je. Kao takva, CG ima svoje interese, a Srbija joj ocito nije toliko bitna da bi njenim interesima izasla u susret.
Srbija takodje treba da sagleda svoj identitet, da uvidi da je 80 godina zajednice sa CG njoj donelo vise stete nego koristi, da je realnost da nismo ni priblizno bliski kako se potencira. I onda je sve lakse. Kada CG prizna Kosovo, Srbija ne treba da diplomatski sankcionise CG, ali moze da pred EU postavi pitanje statua srpske manjine, da autoput ka juznom Jadranu preusmeri na Hercegovinu i da se prema toj zemlji odnosi kao prema bilo kom susedu, a ne "posebnom", jer je upravo on najmanje poseban, predstavlja najmanje susedno trziste i van je najvecih privrednih tokova.

Vladimir

pre 15 godina

Srbija se ne treba i ne sme odreci Kosova, odnosno pre svega Srba koji zive na Kosovu, i treba da u svakom trenutku u skladu sa maksimumom svojih mogucnosti radi na tome da celu pricu oko Kosova pomera u svoju korist, jednostavno to je duznost drzave Srbije i njenih politicara. Drugim recima, da se Srbija bas nista ne pita u vezi Kosova, onda bi verovatno i EULEX vec bio u severnoj Mitrovici i mozda ambasadori US, UK ne bi tako glasno ubedjivali Srbiju da "prihvati realnost", vec bi tu realnost i sami sproveli. Realnost je ono sto sami stvorimo, za sta se borimo itd. Ako CG prizna Kosovo, to ce uraditi procenjujuci da ce tim potezom vise dobiti nego izgubiti, i realno je da ce pre podleci pritiscima EU i NATO nego Srbije (to jeste realnost). Ipak, s druge strane, duznost Srbije je da u tom slucaju absolutno donese odluke u skladu sa onim sto je nas interes. Srbija je do sada prema Crnoj Gori odnosila ipak drugacije nego prema drugim zemljama u okruzenju iz ocigledne prozetosti, sto definitivno mora prestati. Znaci, nakon odluke Crne Gore da prizna Kosovo, ne treba da se nista radikalno desava, ne treba da se Crnogorski Srbi dizu na noge, vec Srbija treba mirno da donosi odluke koje su samo njoj u intereseu. Na primer, ako postoji slucaj da odluka na jednu stranu donosi milijardu dolara Crnoj Gori a jedan dolar Srbiji, a u drugom smeru da donosi Milijardu dolara stete CG a Srbiji korist od 2 dolara, naravno da se treba odluciti za drugu opciju.
Na primer, ako je procena da je dvojno drzavljanstvo u interesu Srbije, a CG ga nece, onda je duznost Srbije da informacije o drzavljanstvu ni na koji nacin ne prosledjuje CG.

Vaske

pre 15 godina

Da oni ce priznati jos jednu albansku drzavu i to na teritoriji Srbije a mi cemo se revansirati tako sto ce nam i dalje ovde studirati na racun budzeta i poreskih obveznika Srbije.. Bice tako 100%.

Veljko

pre 15 godina

U redu je sto se toliko trude da prihvate realnost i to tako i treba da bude. Naravno treba da prihvate i realnost da im je 50% stavnistva Srpsko i uskoro sa srpskim pasosima svakako ako razmisljaju o buducnosti moraju i taj faktor da imaju na umu. A koliko ce njima to dopasti videce na sledecim izborima.

Svajcarac

pre 15 godina

Lakse je Djukanovicu & Co priznati Kosovo nego da ih optuze za sve prljave poslove koje su obavljali. Mozda za nekoliko godina i Milo bude na nekom sudu, kada vise ne bude trebao medjunarodnoj zajednici. Svi politicari na prostorima bivse Jugoslavije imaju toliko "kamenja u dzepovima" da mogu potonuti za nekoliko sekundi ukoliko ih Evropa gurne u vodu.

DRŽAVLjANIN

pre 15 godina

Ocekivana stvar.
Ameri ih pritiskaju da to urade,
a parlamentarni izbori su za godinu dana i ocigledno je da neki misle da ima dovoljno vremena da se anuliraju svi negativni procenti koji ce, neminovno, proisteci iz ovoga.
Samo je nepoznanica kakav obim protesta ce to izazvati u CG a zatim sledi nepoznata reakcija BG-a.

Simens

pre 15 godina

Secam se da je Zoran Djindjic za Vecernje novosti, samo par dana pred smrt, izjavio da pokrece pitanje statusa Kosova da Srbija ne bi dosla u situaciju da nezavisnost
bude jedina opcija.
Ako ne racunamo one besmislene predloge Kostunicinih pregovaraca, tipa: "vise od autonomije, manje od nezavisnosti",Hong Kong, Olandska ostrva itd, ta njegova izjava pokazala se kao potpuno tacna, jer su pregovori koji su kasnije vodjeni, za slucaj neuspeha imali rezervni plan Martija Ahtisarija i nisu imali drugu opciju osim nezavisnosti.
Stav svih "patriotskih" stranaka u Srbiji, ukljucujuci i DSS bio je identican stavu svih zemalja koje su sada priznale drzavu Kosovo, a to je da je Zoran prerano pokrenuo pitanje statusa. E, sada je kasno!
Pre neki dan cak je i Bajram Redzepi izjavio da je podela bila moguca za vreme vlade Zorana Djindjica, a da je sada kasno, jer je Kosovo medjunarodno priznata drzava.
Zato bi jedina pametna stvar koju bi mogla sad da uradi nasa vlast, bila da prizna Kosovo i na taj nacin skine veliki teret sa ledja svih ljudi u Srbiji, ali i sa ledja svih zemalja koje su zbog nas izlozene velikom pritisku najmocnijih zemalja.
U takvoj situaciji je i Crna Gora i ja imam potpuno razumevanje za njihove postupke, jer oni pre svega moraju da vode racuna o svojim interesima.

Boris

pre 15 godina

CG sigurnim koracima ide ka negaciji temelja na kojim je i nastala, a to su pre svega: predanje o Kosovskom boju i mit o Obiliću. Da ne pominjem himnu "Onamo,namo" ili Njegoša. Ako mislite da su u pitanju ipak nevažne stvari, ne zaboravite da su sve Evropske države u svojoj istoriji imale mitske ili polumitske događaje, koji su u teškim vremenima ujedinjavale naciju.

DOKLE VISE?

pre 15 godina

A dokle bi to CG trebalo da se zrtvuje za jednu besmislenu i promasenu politiku Srbije?! CG je zajedno sa Srbijom prosla mnogo toga, a da uopste nije morala( ratove i sankcije devedesetih godina) Da je bilo pameti da je CG sa raspadom YU vodila svoju politiku kao i sve ostale republike izbegla bi sve te nesrece i vec bila clan EU i NATO. Svako ko je pobegao od te ludacke politike samo je profitirao, to je pokazala bliza istorija.

politika

pre 15 godina

"Crnoj Gori su najvažniji nacionalni interesi, koji se, između ostalog, mogu ostvariti podržavanjem međunarodnog stava o Kosovu, za B92 objašnjava član predsedništva vladajuće Demokratske partije socijalista Crne Gore Miodrag Vuković." Lepo ljudi da iskoriste da profitiraju na tudjoj muci ,bas me zanima kada Republika Srpska proglasi nezavisnost (evropski parlament se zalozio prekljuce za promenu dejtona tj ukidanju entitetskog glasanja tj to bi bilo fakticki ukidanje republike srpske sve uvijeno u neku oblandu da to mora zbog pristupa EU ,sa druge strane u RS su rekli da bi u slucaju nasilne promene Deytona proglasili referendum) da li ce i tada ljudi biti vazniji od teritorija ili ce opet za srbe biti poseban slicaj. Sve je tako providno

Ivan, Oporto

pre 15 godina

G-dine De Kermabon, ne verujemo vam nista, dosta puta ste nas vec prevarili. Zivim u EU (od rodjenja, da me ne napadnu sada oni koji kazu "zasto si otisao") i stanje je kao u SFRJ negde 89te. pogledajte samo biografije (one ne zvanicne) Sarkozija, Milibanda, Berluskonija, i ostale brace... Ko hoce da sledi propali politicki kurs i propale ideje propalih ljudi, samo napred. Ali moja noga nece u Crnu Goru vise krociti posle ovoga. A ako jednog dana Srbija prizna Kosovo, Boga mi nece vise ni u Srbiju.

Perparim

pre 15 godina

Bolje danas nego sutra.Najbolje bi bilo da ide u paketu sa Makedonijom.
Vuk Jeremec ce biti na sluzbenom putu pa nemoj te se bojati braco crnogorci...?!

Julius

pre 15 godina

Naravno da ce Crna Gora, uvazavajuci realnost, priznati nezavisnost Kosova, i to duze vreme ne prikrije vec kad-kad implicite i sada i eksplicite najavljuje to priznanje. Jer ona sledi svoje drzavne i nacionalne interse za evroatlantskim integracijama. Mora se pridruziti medjunarodnog stava, tj. stava Evropske unije, NATO-a i SAD-a, kao najvaznijih faktora u svetu.
Crnogorski funkcioner Miodrag Vukovic je najslikovitije opisao opredeljenje Crne Gore za priznavanje Kosova. On kaze: "Srbija mora definitivno da shvati realnot na Kosovu, a Crna Gora realnost u komsiluku".
I sta ima tu za cudjenje ili prikrivanje?

njegos

pre 15 godina

Milova Crna Gora do sada nije propustila niti jednu priliku da saplete demokratsku Srbiju kad god bi joj se pruzila prilika. To je vec zaista zabrinjavajuce, a narocito nervira licimerje sa kojim se to radi. Priznanje Kosova je jos jedan u nizu samara Srbiji od strane crnogorske vlasti u kojoj je skoro polovina stanovnika Srba, ali je do sada ovo najtezi i najpodmukliji udarac Djukanovicevog rezima.

Milorad

pre 15 godina

"Iz vladajuće crnogorske koalicije odgovaraju da je Kosovo problem Srbije,a ne Crne Gore" - Kako se grdno varate...cekajte samo par godina, videcete sta ce da snadje i vas i Makedonce.

ekrem

pre 15 godina

Slozio bi se sa nekim da se ova rasprava odrzava bas pred zasedanje UN i da dolazi u nezgodno vreme po Srbiju kad bi mi taj neko odgovorio kad ce za priznanje Kosova doci to zgodno vreme.

Milorad

pre 15 godina

"Iz vladajuće crnogorske koalicije odgovaraju da je Kosovo problem Srbije,a ne Crne Gore" - Kako se grdno varate...cekajte samo par godina, videcete sta ce da snadje i vas i Makedonce.

njegos

pre 15 godina

Milova Crna Gora do sada nije propustila niti jednu priliku da saplete demokratsku Srbiju kad god bi joj se pruzila prilika. To je vec zaista zabrinjavajuce, a narocito nervira licimerje sa kojim se to radi. Priznanje Kosova je jos jedan u nizu samara Srbiji od strane crnogorske vlasti u kojoj je skoro polovina stanovnika Srba, ali je do sada ovo najtezi i najpodmukliji udarac Djukanovicevog rezima.

Boris

pre 15 godina

CG sigurnim koracima ide ka negaciji temelja na kojim je i nastala, a to su pre svega: predanje o Kosovskom boju i mit o Obiliću. Da ne pominjem himnu "Onamo,namo" ili Njegoša. Ako mislite da su u pitanju ipak nevažne stvari, ne zaboravite da su sve Evropske države u svojoj istoriji imale mitske ili polumitske događaje, koji su u teškim vremenima ujedinjavale naciju.

politika

pre 15 godina

"Crnoj Gori su najvažniji nacionalni interesi, koji se, između ostalog, mogu ostvariti podržavanjem međunarodnog stava o Kosovu, za B92 objašnjava član predsedništva vladajuće Demokratske partije socijalista Crne Gore Miodrag Vuković." Lepo ljudi da iskoriste da profitiraju na tudjoj muci ,bas me zanima kada Republika Srpska proglasi nezavisnost (evropski parlament se zalozio prekljuce za promenu dejtona tj ukidanju entitetskog glasanja tj to bi bilo fakticki ukidanje republike srpske sve uvijeno u neku oblandu da to mora zbog pristupa EU ,sa druge strane u RS su rekli da bi u slucaju nasilne promene Deytona proglasili referendum) da li ce i tada ljudi biti vazniji od teritorija ili ce opet za srbe biti poseban slicaj. Sve je tako providno

Julius

pre 15 godina

Naravno da ce Crna Gora, uvazavajuci realnost, priznati nezavisnost Kosova, i to duze vreme ne prikrije vec kad-kad implicite i sada i eksplicite najavljuje to priznanje. Jer ona sledi svoje drzavne i nacionalne interse za evroatlantskim integracijama. Mora se pridruziti medjunarodnog stava, tj. stava Evropske unije, NATO-a i SAD-a, kao najvaznijih faktora u svetu.
Crnogorski funkcioner Miodrag Vukovic je najslikovitije opisao opredeljenje Crne Gore za priznavanje Kosova. On kaze: "Srbija mora definitivno da shvati realnot na Kosovu, a Crna Gora realnost u komsiluku".
I sta ima tu za cudjenje ili prikrivanje?

DOKLE VISE?

pre 15 godina

A dokle bi to CG trebalo da se zrtvuje za jednu besmislenu i promasenu politiku Srbije?! CG je zajedno sa Srbijom prosla mnogo toga, a da uopste nije morala( ratove i sankcije devedesetih godina) Da je bilo pameti da je CG sa raspadom YU vodila svoju politiku kao i sve ostale republike izbegla bi sve te nesrece i vec bila clan EU i NATO. Svako ko je pobegao od te ludacke politike samo je profitirao, to je pokazala bliza istorija.

Simens

pre 15 godina

Secam se da je Zoran Djindjic za Vecernje novosti, samo par dana pred smrt, izjavio da pokrece pitanje statusa Kosova da Srbija ne bi dosla u situaciju da nezavisnost
bude jedina opcija.
Ako ne racunamo one besmislene predloge Kostunicinih pregovaraca, tipa: "vise od autonomije, manje od nezavisnosti",Hong Kong, Olandska ostrva itd, ta njegova izjava pokazala se kao potpuno tacna, jer su pregovori koji su kasnije vodjeni, za slucaj neuspeha imali rezervni plan Martija Ahtisarija i nisu imali drugu opciju osim nezavisnosti.
Stav svih "patriotskih" stranaka u Srbiji, ukljucujuci i DSS bio je identican stavu svih zemalja koje su sada priznale drzavu Kosovo, a to je da je Zoran prerano pokrenuo pitanje statusa. E, sada je kasno!
Pre neki dan cak je i Bajram Redzepi izjavio da je podela bila moguca za vreme vlade Zorana Djindjica, a da je sada kasno, jer je Kosovo medjunarodno priznata drzava.
Zato bi jedina pametna stvar koju bi mogla sad da uradi nasa vlast, bila da prizna Kosovo i na taj nacin skine veliki teret sa ledja svih ljudi u Srbiji, ali i sa ledja svih zemalja koje su zbog nas izlozene velikom pritisku najmocnijih zemalja.
U takvoj situaciji je i Crna Gora i ja imam potpuno razumevanje za njihove postupke, jer oni pre svega moraju da vode racuna o svojim interesima.

Vaske

pre 15 godina

Da oni ce priznati jos jednu albansku drzavu i to na teritoriji Srbije a mi cemo se revansirati tako sto ce nam i dalje ovde studirati na racun budzeta i poreskih obveznika Srbije.. Bice tako 100%.

Ivan, Oporto

pre 15 godina

G-dine De Kermabon, ne verujemo vam nista, dosta puta ste nas vec prevarili. Zivim u EU (od rodjenja, da me ne napadnu sada oni koji kazu "zasto si otisao") i stanje je kao u SFRJ negde 89te. pogledajte samo biografije (one ne zvanicne) Sarkozija, Milibanda, Berluskonija, i ostale brace... Ko hoce da sledi propali politicki kurs i propale ideje propalih ljudi, samo napred. Ali moja noga nece u Crnu Goru vise krociti posle ovoga. A ako jednog dana Srbija prizna Kosovo, Boga mi nece vise ni u Srbiju.

Perparim

pre 15 godina

Bolje danas nego sutra.Najbolje bi bilo da ide u paketu sa Makedonijom.
Vuk Jeremec ce biti na sluzbenom putu pa nemoj te se bojati braco crnogorci...?!

npb

pre 15 godina

Crna Gora je nezavisna drzava koja, ovako ili onako, uspostavlja (ili vraca?) svoj identitet. To sto ona to radi preko najveceg manjinskog (crnogorskog) naustrb interesa drugog manjinskog (srspkog) naroda je nebitno, jer CG ima stabilnu vlast i imace je. Kao takva, CG ima svoje interese, a Srbija joj ocito nije toliko bitna da bi njenim interesima izasla u susret.
Srbija takodje treba da sagleda svoj identitet, da uvidi da je 80 godina zajednice sa CG njoj donelo vise stete nego koristi, da je realnost da nismo ni priblizno bliski kako se potencira. I onda je sve lakse. Kada CG prizna Kosovo, Srbija ne treba da diplomatski sankcionise CG, ali moze da pred EU postavi pitanje statua srpske manjine, da autoput ka juznom Jadranu preusmeri na Hercegovinu i da se prema toj zemlji odnosi kao prema bilo kom susedu, a ne "posebnom", jer je upravo on najmanje poseban, predstavlja najmanje susedno trziste i van je najvecih privrednih tokova.

Svajcarac

pre 15 godina

Lakse je Djukanovicu & Co priznati Kosovo nego da ih optuze za sve prljave poslove koje su obavljali. Mozda za nekoliko godina i Milo bude na nekom sudu, kada vise ne bude trebao medjunarodnoj zajednici. Svi politicari na prostorima bivse Jugoslavije imaju toliko "kamenja u dzepovima" da mogu potonuti za nekoliko sekundi ukoliko ih Evropa gurne u vodu.

ekrem

pre 15 godina

Slozio bi se sa nekim da se ova rasprava odrzava bas pred zasedanje UN i da dolazi u nezgodno vreme po Srbiju kad bi mi taj neko odgovorio kad ce za priznanje Kosova doci to zgodno vreme.

guliver

pre 15 godina

Da se Crna Gora nije odrekla svog istorijskog identiteta, onda ona ne bi priznavala Kosovo Srbije radi, vec sebe radi. Ako joj samoj to nije bitno, onda masala! Nama ni i iz dzepa, ni u dzep.
I laiku je jasno da se Crna Gora udaljava od principa na kojima je nekada postojala - cirilica je fakticki ukinuta, crkva se deli, standardizuje se nov jezik, Njegosevo "Ogledalo srpsko" se tumaci tako da autor nije mislio na "srpsko" vec "pravoslavno", "Onamo, onamo" je kanda bio jednokratni hir Kralja Nikole,
price o porijeklu idu put Baltika, 88 godina zajednickog zivota se tumaci kao "okupacija", a marginalizuje se sve sto ukazuje na identicnosti i slicnosti sa Srbima, pa i samim Srbima Crne Gore... Ispada da je Crna Gora, ako je postojala pre 1918, pogresno postojala i Montenegro je nov koncept u svakom pogledu.

student

pre 15 godina

ako priznaju Kosovo i Metohiju kao "nezavisnu drzavu", onda najmanje sto mi mozemo da uradimo je da Crnogorske studente izjednacimo gledamo kao i strane, odnosno da placaju skolarine kao sto svi strani studenti placaju, a ne da uzimaju budzetska mesta nasim studentima, pa ako im se ne svidja onda neka idu u Pristinu pa tamo neka studiraju na teret Unmikovok i Euleksovog budzeta

Milos Krstic

pre 15 godina

Zamislite obrnutu situaciju. Da Crna Gora ima oblast koja je proglasila nezavisnost i da se na Srbiju vrsi pritisak da to prizna. Sta mislite da bi bilo moralno da Srbija ucini? Ja ne verujem da bi to Srbija ucinila. Zbog toga cu biti razocaran ako to sad bude.
Ako je sadasnja ideja Crnogorstva negacija bilo kakvih posebnih i specijalnih veza sa Srbijom i Srbima onda je to i negacija citave Crnogorske istorije.
Ne zaboravimo da je poslednji Crnogorski kralj Nikola Petrovic kada su Austrija i Nemacka objavile rat Srbije odmah objavio rat istima.

Kosovastar

pre 15 godina

Crna Gora vec duze vreme vodi realnu politiku i jasno se opredelila ka evroatlanskim integracijama dakle clanstvu u EU i NATO. Srbija s druge strane oslonila se u potpunosti na Rusiji oko "odbrane" Kosova i kao rezultat Kosovo je proglasilo nezavisnost a Rusija je toliko 'branila' medjunaordno pravo da bez ikakvog odobrenja Saveta Bezbednosti napala Gruziju i priznala nezavisnost dveju Gruzijskih pokrajina prvom prilikom koja se ukazala i to sasvim unilateralno bez ikakve podrske izuzev Paragvaja. I zasto bi Crna Gora sledila politiku gresaka i iluzija? Zar nije bolje voditi realnu politiku i misliti o novim generacijama? Obezbediti im bolji zivot i perspektivu. Pogledajmo gde su otisle bivse zemlje socijalistickog bloka. Poljska je uspela da ima prosecnu zaradu od 1000 evra a u tu istu Poljsku nekada bivsi jugosloveni proveli vreme u najboljim hotelima. Zato ne treba da se cudi sto ce Crna Gora uskoro priznaje Kosovo i to se vidi jasno iz izjave Milana Roćena. EU hoce stabilnost a stabilnost se postize samo sa odrzivim resenjem. Nezavisno Kosovo je jedino odrzivo resenje s najmanjim napetostima.

miljo

pre 15 godina

ROCEN je jedan promaseni slucaj. To je covjek koji nas je milion puta obrukao svojim izjavama i postupcima.

Politika koju vodi ova vlada i ispadi izvjestnih ministara su samo oni i njihovi licni ciljevi.

Ne padaju vise ni babe komunjarke na price da ova vlada radi nesto u nasu korist.

Molio bih vas da nam oprostite ukoliko izglasaju priznavanje. Vecina nas ne misli tako.

Vladimir

pre 15 godina

Srbija se ne treba i ne sme odreci Kosova, odnosno pre svega Srba koji zive na Kosovu, i treba da u svakom trenutku u skladu sa maksimumom svojih mogucnosti radi na tome da celu pricu oko Kosova pomera u svoju korist, jednostavno to je duznost drzave Srbije i njenih politicara. Drugim recima, da se Srbija bas nista ne pita u vezi Kosova, onda bi verovatno i EULEX vec bio u severnoj Mitrovici i mozda ambasadori US, UK ne bi tako glasno ubedjivali Srbiju da "prihvati realnost", vec bi tu realnost i sami sproveli. Realnost je ono sto sami stvorimo, za sta se borimo itd. Ako CG prizna Kosovo, to ce uraditi procenjujuci da ce tim potezom vise dobiti nego izgubiti, i realno je da ce pre podleci pritiscima EU i NATO nego Srbije (to jeste realnost). Ipak, s druge strane, duznost Srbije je da u tom slucaju absolutno donese odluke u skladu sa onim sto je nas interes. Srbija je do sada prema Crnoj Gori odnosila ipak drugacije nego prema drugim zemljama u okruzenju iz ocigledne prozetosti, sto definitivno mora prestati. Znaci, nakon odluke Crne Gore da prizna Kosovo, ne treba da se nista radikalno desava, ne treba da se Crnogorski Srbi dizu na noge, vec Srbija treba mirno da donosi odluke koje su samo njoj u intereseu. Na primer, ako postoji slucaj da odluka na jednu stranu donosi milijardu dolara Crnoj Gori a jedan dolar Srbiji, a u drugom smeru da donosi Milijardu dolara stete CG a Srbiji korist od 2 dolara, naravno da se treba odluciti za drugu opciju.
Na primer, ako je procena da je dvojno drzavljanstvo u interesu Srbije, a CG ga nece, onda je duznost Srbije da informacije o drzavljanstvu ni na koji nacin ne prosledjuje CG.

Lola

pre 15 godina

Meni nije do kraja jasno zasto Crnogorci ne bi priznali Kosovo? Je li zbog Njegosa? Jeli im to on u testamentu ostavio da ako Evropa i Ameri priznaju za koji vek Kosovo, Crgosi treba da sa Srbijom idu pred Medjunarodni sud pravde. Ma dajte narode molim vas, Njegos je pevao i o Srpstvu i o Turcima i mnogo cemu. Ali nije isao da oslobadja Kosovo nego se borio za svoju Crnu Goru. A Srbija je toliko ljubavi izlila prema toj Crnoj Gori u poslednjih 20 godina da bi jedva cekali upravo da uradimo to sto im pretimo - da se distanciramo i ostavimo ih na miru.

DRŽAVLjANIN

pre 15 godina

Ocekivana stvar.
Ameri ih pritiskaju da to urade,
a parlamentarni izbori su za godinu dana i ocigledno je da neki misle da ima dovoljno vremena da se anuliraju svi negativni procenti koji ce, neminovno, proisteci iz ovoga.
Samo je nepoznanica kakav obim protesta ce to izazvati u CG a zatim sledi nepoznata reakcija BG-a.

Veljko

pre 15 godina

U redu je sto se toliko trude da prihvate realnost i to tako i treba da bude. Naravno treba da prihvate i realnost da im je 50% stavnistva Srpsko i uskoro sa srpskim pasosima svakako ako razmisljaju o buducnosti moraju i taj faktor da imaju na umu. A koliko ce njima to dopasti videce na sledecim izborima.

Bardhyli

pre 15 godina

Ja davno sam izbrisao iluzuju da malene drzave, kao Srbija i Kosovo, mogu odluciti o svojim sudbinama. Ono sto pricaju nomenklature doticnih drzava, je marketing za unutrasnju potrosnju.

nadrietnopsiholog

pre 15 godina

Činjenica: "Crna Gora je mala, nerazvijena susedna država".

Emotivno sagledavanje činjenice: "Crna Gora je bratska, velika država".

Eto, tu leži feler.

Prevodilac

pre 15 godina

Crna Gora nema pravo da zatvara oči pred tom činjenicom, kaže šef crnogorske diplomatije Milan Roćen. CG-diplomatija vidi i nece da zatvara oci, a nasa, nije jos ni progledala, sto bi se reklo, ko mali macici.

Bucko razmisljam

pre 15 godina

Da je Crna Gora "NA VREME" priznala Nezavisnost Kosova, Mogla je danas "zajedno" sa Kostarikom "OBRADOVATI" Vuka Jeremica izjavama o eventualnom "povlacenju" priznanja nezavisnosti ako MSP kaze da odcepljenje nije bilo u skladu sa Medjunarodnim pravom. Danas su mogli umesto "ostrih upozorenja" od strane Vuka Jeremica da slusaju SAMO POHVALE i da ubiraju "zahvalnost" Srbije za "BESKORISNU" podrsku u Generalnoj Skupstini UN-o i svi bi bili srecni i zadovoljni . Crna Gora nije nista naucila iz godina koje je kao TAOC zbog Kosova provela u nekakvoj Saveznoj drzavi TRPECI Kostunicu i placati racune za "tudje grehe" i pogresnu politiku Srbije. Za Crnu Gore je EU a ne Kosovo NACIONALNI INTERES.

autonomas

pre 15 godina

Super mi je sto je sada Crna Gora glavna za gubitak Kosova... a sta rade srpski politicari i Srbija zadnjih 20-30 ili vise godina po tom pitanju... nema veze... uvek je lakse imati nekog da se upre prstom u njega... Kosovo je svoju nezavisnost izgradilo na prvom mestu na nesposobnosti srpskih politicara i slepilu onih koji su politicare u Srbiji podrzavali .... tuzno, ali istinito.. Srbija se mora probuditi...

bratanac

pre 15 godina

I neko hoće da me ubedi da je Crnoj Gori postavljen uslov da "ili prizna nezavisnost Kosova, ili odustane od evroatlanskih integracija"?!
Mislim da će doći bolje vreme za Srbiju, a onda se verovatno nećemo moći odbraniti od "bratskih zagrljaja"!
Nadam se samo da Srbija neće zaboraviti koliko sad ima "prijatelja i braće", i koji su...

ekrem

pre 15 godina

"Crna Gora ne sme dozvoliti da tapka u mestu i da je događaji pretiču", kazao je Roćen.
- I time otvorio vrata istorije kroz koje i male zemlje postaju velike Drzave kao sto to i prilici Crnoj Gori.Vjecno im hvala za "netapkanje".

DOKLE VISE?

pre 15 godina

A dokle bi to CG trebalo da se zrtvuje za jednu besmislenu i promasenu politiku Srbije?! CG je zajedno sa Srbijom prosla mnogo toga, a da uopste nije morala( ratove i sankcije devedesetih godina) Da je bilo pameti da je CG sa raspadom YU vodila svoju politiku kao i sve ostale republike izbegla bi sve te nesrece i vec bila clan EU i NATO. Svako ko je pobegao od te ludacke politike samo je profitirao, to je pokazala bliza istorija.

Julius

pre 15 godina

Naravno da ce Crna Gora, uvazavajuci realnost, priznati nezavisnost Kosova, i to duze vreme ne prikrije vec kad-kad implicite i sada i eksplicite najavljuje to priznanje. Jer ona sledi svoje drzavne i nacionalne interse za evroatlantskim integracijama. Mora se pridruziti medjunarodnog stava, tj. stava Evropske unije, NATO-a i SAD-a, kao najvaznijih faktora u svetu.
Crnogorski funkcioner Miodrag Vukovic je najslikovitije opisao opredeljenje Crne Gore za priznavanje Kosova. On kaze: "Srbija mora definitivno da shvati realnot na Kosovu, a Crna Gora realnost u komsiluku".
I sta ima tu za cudjenje ili prikrivanje?

Milorad

pre 15 godina

"Iz vladajuće crnogorske koalicije odgovaraju da je Kosovo problem Srbije,a ne Crne Gore" - Kako se grdno varate...cekajte samo par godina, videcete sta ce da snadje i vas i Makedonce.

Simens

pre 15 godina

Secam se da je Zoran Djindjic za Vecernje novosti, samo par dana pred smrt, izjavio da pokrece pitanje statusa Kosova da Srbija ne bi dosla u situaciju da nezavisnost
bude jedina opcija.
Ako ne racunamo one besmislene predloge Kostunicinih pregovaraca, tipa: "vise od autonomije, manje od nezavisnosti",Hong Kong, Olandska ostrva itd, ta njegova izjava pokazala se kao potpuno tacna, jer su pregovori koji su kasnije vodjeni, za slucaj neuspeha imali rezervni plan Martija Ahtisarija i nisu imali drugu opciju osim nezavisnosti.
Stav svih "patriotskih" stranaka u Srbiji, ukljucujuci i DSS bio je identican stavu svih zemalja koje su sada priznale drzavu Kosovo, a to je da je Zoran prerano pokrenuo pitanje statusa. E, sada je kasno!
Pre neki dan cak je i Bajram Redzepi izjavio da je podela bila moguca za vreme vlade Zorana Djindjica, a da je sada kasno, jer je Kosovo medjunarodno priznata drzava.
Zato bi jedina pametna stvar koju bi mogla sad da uradi nasa vlast, bila da prizna Kosovo i na taj nacin skine veliki teret sa ledja svih ljudi u Srbiji, ali i sa ledja svih zemalja koje su zbog nas izlozene velikom pritisku najmocnijih zemalja.
U takvoj situaciji je i Crna Gora i ja imam potpuno razumevanje za njihove postupke, jer oni pre svega moraju da vode racuna o svojim interesima.

Perparim

pre 15 godina

Bolje danas nego sutra.Najbolje bi bilo da ide u paketu sa Makedonijom.
Vuk Jeremec ce biti na sluzbenom putu pa nemoj te se bojati braco crnogorci...?!

njegos

pre 15 godina

Milova Crna Gora do sada nije propustila niti jednu priliku da saplete demokratsku Srbiju kad god bi joj se pruzila prilika. To je vec zaista zabrinjavajuce, a narocito nervira licimerje sa kojim se to radi. Priznanje Kosova je jos jedan u nizu samara Srbiji od strane crnogorske vlasti u kojoj je skoro polovina stanovnika Srba, ali je do sada ovo najtezi i najpodmukliji udarac Djukanovicevog rezima.

Kosovastar

pre 15 godina

Crna Gora vec duze vreme vodi realnu politiku i jasno se opredelila ka evroatlanskim integracijama dakle clanstvu u EU i NATO. Srbija s druge strane oslonila se u potpunosti na Rusiji oko "odbrane" Kosova i kao rezultat Kosovo je proglasilo nezavisnost a Rusija je toliko 'branila' medjunaordno pravo da bez ikakvog odobrenja Saveta Bezbednosti napala Gruziju i priznala nezavisnost dveju Gruzijskih pokrajina prvom prilikom koja se ukazala i to sasvim unilateralno bez ikakve podrske izuzev Paragvaja. I zasto bi Crna Gora sledila politiku gresaka i iluzija? Zar nije bolje voditi realnu politiku i misliti o novim generacijama? Obezbediti im bolji zivot i perspektivu. Pogledajmo gde su otisle bivse zemlje socijalistickog bloka. Poljska je uspela da ima prosecnu zaradu od 1000 evra a u tu istu Poljsku nekada bivsi jugosloveni proveli vreme u najboljim hotelima. Zato ne treba da se cudi sto ce Crna Gora uskoro priznaje Kosovo i to se vidi jasno iz izjave Milana Roćena. EU hoce stabilnost a stabilnost se postize samo sa odrzivim resenjem. Nezavisno Kosovo je jedino odrzivo resenje s najmanjim napetostima.

ekrem

pre 15 godina

Slozio bi se sa nekim da se ova rasprava odrzava bas pred zasedanje UN i da dolazi u nezgodno vreme po Srbiju kad bi mi taj neko odgovorio kad ce za priznanje Kosova doci to zgodno vreme.

Ivan, Oporto

pre 15 godina

G-dine De Kermabon, ne verujemo vam nista, dosta puta ste nas vec prevarili. Zivim u EU (od rodjenja, da me ne napadnu sada oni koji kazu "zasto si otisao") i stanje je kao u SFRJ negde 89te. pogledajte samo biografije (one ne zvanicne) Sarkozija, Milibanda, Berluskonija, i ostale brace... Ko hoce da sledi propali politicki kurs i propale ideje propalih ljudi, samo napred. Ali moja noga nece u Crnu Goru vise krociti posle ovoga. A ako jednog dana Srbija prizna Kosovo, Boga mi nece vise ni u Srbiju.

Lola

pre 15 godina

Meni nije do kraja jasno zasto Crnogorci ne bi priznali Kosovo? Je li zbog Njegosa? Jeli im to on u testamentu ostavio da ako Evropa i Ameri priznaju za koji vek Kosovo, Crgosi treba da sa Srbijom idu pred Medjunarodni sud pravde. Ma dajte narode molim vas, Njegos je pevao i o Srpstvu i o Turcima i mnogo cemu. Ali nije isao da oslobadja Kosovo nego se borio za svoju Crnu Goru. A Srbija je toliko ljubavi izlila prema toj Crnoj Gori u poslednjih 20 godina da bi jedva cekali upravo da uradimo to sto im pretimo - da se distanciramo i ostavimo ih na miru.

Boris

pre 15 godina

CG sigurnim koracima ide ka negaciji temelja na kojim je i nastala, a to su pre svega: predanje o Kosovskom boju i mit o Obiliću. Da ne pominjem himnu "Onamo,namo" ili Njegoša. Ako mislite da su u pitanju ipak nevažne stvari, ne zaboravite da su sve Evropske države u svojoj istoriji imale mitske ili polumitske događaje, koji su u teškim vremenima ujedinjavale naciju.

miljo

pre 15 godina

ROCEN je jedan promaseni slucaj. To je covjek koji nas je milion puta obrukao svojim izjavama i postupcima.

Politika koju vodi ova vlada i ispadi izvjestnih ministara su samo oni i njihovi licni ciljevi.

Ne padaju vise ni babe komunjarke na price da ova vlada radi nesto u nasu korist.

Molio bih vas da nam oprostite ukoliko izglasaju priznavanje. Vecina nas ne misli tako.

Svajcarac

pre 15 godina

Lakse je Djukanovicu & Co priznati Kosovo nego da ih optuze za sve prljave poslove koje su obavljali. Mozda za nekoliko godina i Milo bude na nekom sudu, kada vise ne bude trebao medjunarodnoj zajednici. Svi politicari na prostorima bivse Jugoslavije imaju toliko "kamenja u dzepovima" da mogu potonuti za nekoliko sekundi ukoliko ih Evropa gurne u vodu.

politika

pre 15 godina

"Crnoj Gori su najvažniji nacionalni interesi, koji se, između ostalog, mogu ostvariti podržavanjem međunarodnog stava o Kosovu, za B92 objašnjava član predsedništva vladajuće Demokratske partije socijalista Crne Gore Miodrag Vuković." Lepo ljudi da iskoriste da profitiraju na tudjoj muci ,bas me zanima kada Republika Srpska proglasi nezavisnost (evropski parlament se zalozio prekljuce za promenu dejtona tj ukidanju entitetskog glasanja tj to bi bilo fakticki ukidanje republike srpske sve uvijeno u neku oblandu da to mora zbog pristupa EU ,sa druge strane u RS su rekli da bi u slucaju nasilne promene Deytona proglasili referendum) da li ce i tada ljudi biti vazniji od teritorija ili ce opet za srbe biti poseban slicaj. Sve je tako providno

Bucko razmisljam

pre 15 godina

Da je Crna Gora "NA VREME" priznala Nezavisnost Kosova, Mogla je danas "zajedno" sa Kostarikom "OBRADOVATI" Vuka Jeremica izjavama o eventualnom "povlacenju" priznanja nezavisnosti ako MSP kaze da odcepljenje nije bilo u skladu sa Medjunarodnim pravom. Danas su mogli umesto "ostrih upozorenja" od strane Vuka Jeremica da slusaju SAMO POHVALE i da ubiraju "zahvalnost" Srbije za "BESKORISNU" podrsku u Generalnoj Skupstini UN-o i svi bi bili srecni i zadovoljni . Crna Gora nije nista naucila iz godina koje je kao TAOC zbog Kosova provela u nekakvoj Saveznoj drzavi TRPECI Kostunicu i placati racune za "tudje grehe" i pogresnu politiku Srbije. Za Crnu Gore je EU a ne Kosovo NACIONALNI INTERES.

Vaske

pre 15 godina

Da oni ce priznati jos jednu albansku drzavu i to na teritoriji Srbije a mi cemo se revansirati tako sto ce nam i dalje ovde studirati na racun budzeta i poreskih obveznika Srbije.. Bice tako 100%.

Bardhyli

pre 15 godina

Ja davno sam izbrisao iluzuju da malene drzave, kao Srbija i Kosovo, mogu odluciti o svojim sudbinama. Ono sto pricaju nomenklature doticnih drzava, je marketing za unutrasnju potrosnju.

student

pre 15 godina

ako priznaju Kosovo i Metohiju kao "nezavisnu drzavu", onda najmanje sto mi mozemo da uradimo je da Crnogorske studente izjednacimo gledamo kao i strane, odnosno da placaju skolarine kao sto svi strani studenti placaju, a ne da uzimaju budzetska mesta nasim studentima, pa ako im se ne svidja onda neka idu u Pristinu pa tamo neka studiraju na teret Unmikovok i Euleksovog budzeta

npb

pre 15 godina

Crna Gora je nezavisna drzava koja, ovako ili onako, uspostavlja (ili vraca?) svoj identitet. To sto ona to radi preko najveceg manjinskog (crnogorskog) naustrb interesa drugog manjinskog (srspkog) naroda je nebitno, jer CG ima stabilnu vlast i imace je. Kao takva, CG ima svoje interese, a Srbija joj ocito nije toliko bitna da bi njenim interesima izasla u susret.
Srbija takodje treba da sagleda svoj identitet, da uvidi da je 80 godina zajednice sa CG njoj donelo vise stete nego koristi, da je realnost da nismo ni priblizno bliski kako se potencira. I onda je sve lakse. Kada CG prizna Kosovo, Srbija ne treba da diplomatski sankcionise CG, ali moze da pred EU postavi pitanje statua srpske manjine, da autoput ka juznom Jadranu preusmeri na Hercegovinu i da se prema toj zemlji odnosi kao prema bilo kom susedu, a ne "posebnom", jer je upravo on najmanje poseban, predstavlja najmanje susedno trziste i van je najvecih privrednih tokova.

Prevodilac

pre 15 godina

Crna Gora nema pravo da zatvara oči pred tom činjenicom, kaže šef crnogorske diplomatije Milan Roćen. CG-diplomatija vidi i nece da zatvara oci, a nasa, nije jos ni progledala, sto bi se reklo, ko mali macici.

Milos Krstic

pre 15 godina

Zamislite obrnutu situaciju. Da Crna Gora ima oblast koja je proglasila nezavisnost i da se na Srbiju vrsi pritisak da to prizna. Sta mislite da bi bilo moralno da Srbija ucini? Ja ne verujem da bi to Srbija ucinila. Zbog toga cu biti razocaran ako to sad bude.
Ako je sadasnja ideja Crnogorstva negacija bilo kakvih posebnih i specijalnih veza sa Srbijom i Srbima onda je to i negacija citave Crnogorske istorije.
Ne zaboravimo da je poslednji Crnogorski kralj Nikola Petrovic kada su Austrija i Nemacka objavile rat Srbije odmah objavio rat istima.

Vladimir

pre 15 godina

Srbija se ne treba i ne sme odreci Kosova, odnosno pre svega Srba koji zive na Kosovu, i treba da u svakom trenutku u skladu sa maksimumom svojih mogucnosti radi na tome da celu pricu oko Kosova pomera u svoju korist, jednostavno to je duznost drzave Srbije i njenih politicara. Drugim recima, da se Srbija bas nista ne pita u vezi Kosova, onda bi verovatno i EULEX vec bio u severnoj Mitrovici i mozda ambasadori US, UK ne bi tako glasno ubedjivali Srbiju da "prihvati realnost", vec bi tu realnost i sami sproveli. Realnost je ono sto sami stvorimo, za sta se borimo itd. Ako CG prizna Kosovo, to ce uraditi procenjujuci da ce tim potezom vise dobiti nego izgubiti, i realno je da ce pre podleci pritiscima EU i NATO nego Srbije (to jeste realnost). Ipak, s druge strane, duznost Srbije je da u tom slucaju absolutno donese odluke u skladu sa onim sto je nas interes. Srbija je do sada prema Crnoj Gori odnosila ipak drugacije nego prema drugim zemljama u okruzenju iz ocigledne prozetosti, sto definitivno mora prestati. Znaci, nakon odluke Crne Gore da prizna Kosovo, ne treba da se nista radikalno desava, ne treba da se Crnogorski Srbi dizu na noge, vec Srbija treba mirno da donosi odluke koje su samo njoj u intereseu. Na primer, ako postoji slucaj da odluka na jednu stranu donosi milijardu dolara Crnoj Gori a jedan dolar Srbiji, a u drugom smeru da donosi Milijardu dolara stete CG a Srbiji korist od 2 dolara, naravno da se treba odluciti za drugu opciju.
Na primer, ako je procena da je dvojno drzavljanstvo u interesu Srbije, a CG ga nece, onda je duznost Srbije da informacije o drzavljanstvu ni na koji nacin ne prosledjuje CG.

Veljko

pre 15 godina

U redu je sto se toliko trude da prihvate realnost i to tako i treba da bude. Naravno treba da prihvate i realnost da im je 50% stavnistva Srpsko i uskoro sa srpskim pasosima svakako ako razmisljaju o buducnosti moraju i taj faktor da imaju na umu. A koliko ce njima to dopasti videce na sledecim izborima.

DRŽAVLjANIN

pre 15 godina

Ocekivana stvar.
Ameri ih pritiskaju da to urade,
a parlamentarni izbori su za godinu dana i ocigledno je da neki misle da ima dovoljno vremena da se anuliraju svi negativni procenti koji ce, neminovno, proisteci iz ovoga.
Samo je nepoznanica kakav obim protesta ce to izazvati u CG a zatim sledi nepoznata reakcija BG-a.

guliver

pre 15 godina

Da se Crna Gora nije odrekla svog istorijskog identiteta, onda ona ne bi priznavala Kosovo Srbije radi, vec sebe radi. Ako joj samoj to nije bitno, onda masala! Nama ni i iz dzepa, ni u dzep.
I laiku je jasno da se Crna Gora udaljava od principa na kojima je nekada postojala - cirilica je fakticki ukinuta, crkva se deli, standardizuje se nov jezik, Njegosevo "Ogledalo srpsko" se tumaci tako da autor nije mislio na "srpsko" vec "pravoslavno", "Onamo, onamo" je kanda bio jednokratni hir Kralja Nikole,
price o porijeklu idu put Baltika, 88 godina zajednickog zivota se tumaci kao "okupacija", a marginalizuje se sve sto ukazuje na identicnosti i slicnosti sa Srbima, pa i samim Srbima Crne Gore... Ispada da je Crna Gora, ako je postojala pre 1918, pogresno postojala i Montenegro je nov koncept u svakom pogledu.

autonomas

pre 15 godina

Super mi je sto je sada Crna Gora glavna za gubitak Kosova... a sta rade srpski politicari i Srbija zadnjih 20-30 ili vise godina po tom pitanju... nema veze... uvek je lakse imati nekog da se upre prstom u njega... Kosovo je svoju nezavisnost izgradilo na prvom mestu na nesposobnosti srpskih politicara i slepilu onih koji su politicare u Srbiji podrzavali .... tuzno, ali istinito.. Srbija se mora probuditi...

ekrem

pre 15 godina

"Crna Gora ne sme dozvoliti da tapka u mestu i da je događaji pretiču", kazao je Roćen.
- I time otvorio vrata istorije kroz koje i male zemlje postaju velike Drzave kao sto to i prilici Crnoj Gori.Vjecno im hvala za "netapkanje".

nadrietnopsiholog

pre 15 godina

Činjenica: "Crna Gora je mala, nerazvijena susedna država".

Emotivno sagledavanje činjenice: "Crna Gora je bratska, velika država".

Eto, tu leži feler.

bratanac

pre 15 godina

I neko hoće da me ubedi da je Crnoj Gori postavljen uslov da "ili prizna nezavisnost Kosova, ili odustane od evroatlanskih integracija"?!
Mislim da će doći bolje vreme za Srbiju, a onda se verovatno nećemo moći odbraniti od "bratskih zagrljaja"!
Nadam se samo da Srbija neće zaboraviti koliko sad ima "prijatelja i braće", i koji su...