Sreda, 24.09.2008.

12:00

Muškarci seksisti bolje zarađuju

Izvor: B92

Muškarci seksisti bolje zaraðuju IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

22 Komentari

Sortiraj po:

II

pre 15 godina

"Elizabeta Velika je upravo nalazila u cisto zenskom motivu: uzasavanje od (verskog) krvoprolica i ogromnoj ljubavi prema svom narodu. Ljubavi, draga moja, ljubav je bila njen veliki motiv, a ne hladna razboritost. Zena koja je svesno zrtvovala sebe i svesno se odrekla muza i dece radi mira u drzavi, a ne zato sto prezire brak i slicne stvari.

Zena treba da bude meka, mila, sarmatna, puna ljubavi, da siri harmoniju oko sebe. One koje jedu muskarce za dourucak ne mogu da budu ni mile, ni drage, ni ljupke, ni sarmantne, ni blage, ... ne mogu da budu zene! "


*************
Jezim se ovakve stereotipizacije zena. Kao neke plasticne lutke navijene da se smese i budu "ljupke i mile", kojima se mehanizam pokvario pa su postale sopstvena karikatura.

Ali zivot nije crn i beo, pa ni podele izmedju muskaraca i zena... Zivotna snaga je ono sto nam je svima zajednicko, i ono sto nas vodi napred mimo/uprkos ovakvim "zapovestima" kakav ko treba da bude.

privatno mišljenje autora komentara

pre 15 godina

Koje brdo generalizovanja!
Po mom dosadasnjem iskustvu zene su mnogo pedantnije u poslu od muskaraca dok su muskarci eksplozivniji i trenutni i brze resavaju probleme koji se javljaju.
Priroda je napravila idalnu kombinaciju, muskarac i zena zajedno! Ne razumem zasto stalno pokusava da se pokaze ko je bolji ili zasluzniji?
Pozdrav svima.

Lazarenko

pre 15 godina

@Ana-bg

Ne znam samo po kom osnovu bi Kondoliza Rajs mogla bilo koga da pojede za doručak?! Verovatno najgori državni sekretar koga su SAD imale u istoriji, uostalom, plodovi njenih intelektualnih i svih ostalih pregnuća jasno se ocrtavaju u stanju u kom se SAD trenutno nalaze. Izbrala si veoma loš primer, da si rekla Cipi Livni složio bih se.

A sada da se vratimo na temu: macho-tradicionalisti zaradjuju više i dospevaju na više položaje pre svega zato što ih okolina više poštuje, a to se naročito odnosi na žene. Žene, šta god pričale, duboko u sebi se groze ljigavih i isfeminiziranih likova. Sa takvima su u stanju da piju kafu, ogovaraju prijateljice i diskutuju o šopingu, ali kada su u pitanju egzistencijalne stvari kao što su porodica, karijera, novac i ostale "sitnice" koje "stavljaju hleb na sto", dileme nema - ili si bizon sa najvećim rogovima u krdu ili ispadaš iz priče. Surovo i jednostavno, baš kao u prirodi.

life in the usa

pre 15 godina

Ko god zna nesto o zivotu u americi, zna da u porodicama gde samo muskarc radi, sav teret odrzavanja kuce i porodice pada na zenu. Zene pored toga sto vode decu u skolu i na vanskolske aktivnosti, same vode racuna o popravkama, racunima, krecenju i renoviranje kuce, zakazivanju kod lekara, zubara ... a muskarci samo rade. I onda je normalno da vise zaradjuju nego oni koji moraju da sa zenom dele sve te obaveze.
Pord toga u generaciji o kojoj se radi, vrlo je cest slucaj bio ad zene rade kao kelnerice ili prodavacice npr, da bi muz mogao da zavrsi fakultet i da kad on diplomira i dobije dobar posao ona prestane da radi. Naravno da takav muskaac vise zaradjuje nego onaj koji je morao sam da radi za vreme studija i cija zena nije radila da bi se on skolovao, nego da bi se i ona sama skolovala.

Petar Srdanovic

pre 15 godina

Jedno istrazivanje u britanskoj vojsci, tj. njenoj obavestajnoj sluzbi je pokazalo da bi vojska i obavestajna sluzba bila jaca i efikasnija da je sacinjena od zena. Centralni razlog je da se zene ne opterecuju moralnim implikacijama zadatka. Toliko o tvrdnji da zenama nije mesto u vojsci :)
Mada licno mislim da im nije mesto u vojsci, ali zato sto je vojni posao prljav i ruzan, i ne bi ga uopste trabalo biti.

Skajlaj

pre 15 godina

@lduna
Elizabeta Velika je i sama mnogo puta izjavljivala i kukala koliko je tezak drzavni teret koji nosi. I to uopste nije ni krila. Ona se ceo svoj drzavnicki zivot oslanjala na muskarce. U kriznim i teskim situacijama, trazila je oslonac i to onaj najobicnijni, ljudski u muskarcima oko sebe. I to se radi bas o onoj vrsti snage i odlucnosti koja je potrebna za donosenje teskih i vaznih drzavnickih odluka, a koja je svojstvena samo muskarcima, a ne i zenama.
Osim toga, ogroman motiv za teske odluke i izdrzljivost, Elizabeta Velika je upravo nalazila u cisto zenskom motivu: uzasavanje od (verskog) krvoprolica i ogromnoj ljubavi prema svom narodu. Ljubavi, draga moja, ljubav je bila njen veliki motiv, a ne hladna razboritost. Zena koja je svesno zrtvovala sebe i svesno se odrekla muza i dece radi mira u drzavi, a ne zato sto prezire brak i slicne stvari.
Budi tako ljubazna pa procitaj sve knjige o Elizabeti Velikoj, i malo pazljivije odgledaj filmove i serije o njoj.
Ubedjenja sam da si pogresan primer izabrala.

@Ana-bg
"Da da kako da ne a Kondoliza Rajs bi te pojela za dorucak!"

Tacno, Kondoliza Rajs bi vecinu muskaraca pojela za dorucak. I bas je to ONO sto je NE cini nimalo zenom, nego bas naprotiv zenom-monstrumom. Ni krvolocnu macku joj ne bi dala da mi cuva.

Zena treba da bude meka, mila, sarmatna, puna ljubavi, da siri harmoniju oko sebe. One koje jedu muskarce za dourucak ne mogu da budu ni mile, ni drage, ni ljupke, ni sarmantne, ni blage, ... ne mogu da budu zene!

I stvarno ne razumem zene koje vise vole da "jedu muskarce za dorucak" i imidz lokalnog siledjzije i tabadzije, od toga da budu ljupke i sarmantne. Takve zene i ne sanjaju koliko samo prave i vece "moci" ima u sarmantnosti i ljupkosti.

Ljiljana, London

pre 15 godina

Saljete pogresnu poruku sa slikom i sa temom - ne ide.
Nije isto polna diskriminacija i seksualne pretenzije(sto slika govori)kolege/predpostavljenog na poslu. To se u Britaniji zove sexual harassment- ne znam koji je ekvivalentan izraz kod nas.
Mogu da razumem do neke granice zasto neki macho/tradicionalni tipovi zaradjuju vise. Oni uglavnom moraju jednu stvar da urade kako treba i to je posao. Videla sam ih na delu. Firme znaju da ce uglavnom takvi ljudi raditi, jer im je motivacija familija. Ali ima zena na istim polozajima koje nisu adekvatno placene i dan danas i to je velika nepravda. Pocinjem da zvucim k'o pingin Chili Willie...al'to je bukvalno degradacija osobe.
Radis isti posao i saznas da kolega koji se ne trudi kao ti,(jos zabusava)zaradjuje 30% vise. To me je tako uvredilo da sam digla uzbunu i dobila povisicu. Zato sto to nikad nece biti u redu po meni i svakom treba dati po zasluzi bio ti seksista ili zena.

Viktor

pre 15 godina

Svakog dana prolazim Knez Mihailovom ulicom.Odvratno je videti muskarca u zrelim godinama kako tromo baulja u butiku u ulozi prodavca, ili sluzi pice po ulicnim bastama. Neka zanimanja ipak prirodno podrazumevaju pol, pa cak i godine...

Jelena

pre 15 godina

Ana:
Pa sad, kako cija majka ili baka.
Moja baka, prabaka (i oni pre njih, ne znam kako se kaze) su bile celog zivota zdrave, bogate, mazene, pazene i nikad nisu radile. Zivele su u doba kad je priroda bila nezagadjena , buka redak fenomen a muzika (prava muzika) bila svirana uzivo na zabavama.
Udavale su se po ugovoru i , za neveroveti, ti brakovi su bili odlicni-potpuno razumevanje, ljubav i postovanje izmedju supruznika, a deca zdrava i dobra!
Tako da sve je to relativno kao sto je i sam zivot relativan.... A ja bih volela da zivim kao moja prabaka Jelena, da mi je sve obezbedjeno a opet da sam slobodna. Ovako- kako mogu da budem slobodna kad moram na posao? Gde je tu sloboda? Kad MORAM da radim inace nema novca??? Tu slobode nema.

ana

pre 15 godina

Ne cudi me zakljucak istrazivanja. Normalno je da muskarac koji sam radi i ima zenu i decu itekako grize ne bi li obezbedio pristojan, da ne kazem dobar zivot sebi i njima. Koliko ce uspeti u tome zavisi od okruzenja. Imponovanje patrijahalnoj zatucanosti je tema za sebe. Da li taj model prizeljkujem? Daleko bilo. Da su svi muskarci sposobni za tako nesto - zenama nista lakse od toga da ostanu kod kuce, gaje decu i uzivaju u slobodama... Eh, da nema zvcke. Nista sladje od vlastitog novca i postignutog uspeha i standarda i slobode. I deci vise prija takva (uspesna i zadovljna) majka posvecena njima, a i majci prija da svojoj deci sa mlekom ponudi novi sistem vrednosti i model zivljenja. Zamislite da zivite kao svoje majke ili nedajboze bake. Strasno. Idemo dalje - decaci hvatajte ritam.

Iduna

pre 15 godina

Hajde setimo se Elizabete Velike i koje je cudo ona napravila od Engleske (u svakom pogledu).
Ne verujem u rodnu razliku, kvote i pozitivnu diskriminaciju - sve prema zaslugama. Ako je zena kvalifikovana i sposobna da bude ministarka odbrane, zasto da ne? Isto vazi i za muskarca.

VladimirNI

pre 15 godina

Ja bih voleo da vidim samo istrazivanje i metodologiju kojom je isto sprovedeno. A sta ako je seksizam samo jedna od manifestacija sebicnosti, beskrupuloznosti i nedostatak moralnog kompasa. Ili kako bi neki objasnili, u pitanju je prirodna selekcija, najjaci opstaju, preko ledja ostalih doduse, ali i to je prirodno, zar ne?! Setih se nesto krvi i tla... ali da ne sirim pricu

Ana-bg

pre 15 godina

Kakav jezivi komentar pod brojem 5. Strasno! Da da kako da ne a Kondoliza Rajs bi te pojela za dorucak!
I odakle to da se vishe veruje doktorima nego doktorkama. Prvi put cujem da strucnost ima pol.
Vecina zena u proslom veku uglavnom su se brinule o deci, nije postojala kontracepcija. Pa otuda i manje zena u nauci, u njenim pocetcima.Mada je sjajna bila Marija Kiri. Helou, sada je 21. vek svaka zena moze da se skoluje i bira svoj put i bude jednako uspesna ili cak uspesnija od muskaraca.

fancy

pre 15 godina

Meni je logicno da, ako muskarac tezi da obezbedi vecinu prihoda u porodici, mora da bude mnogo uporniji i sigurniji, i u sebe, i u svoj posao, pa se trudi iz petnih zila da uspe tu gde jeste. Drugim recima, grize vise jer je svestan da on mora najvise da zapne i nema problem sa time.

Upravo je obrnuto kad se nadje u kaficu sa prijateljima (od onoga sto neki komentari impliciraju), jer on svoje pare/vreme/misli trosi na porodicu, a ne na zujanje.

To nema veze sa prostacima nego sa cinjenicom da ljudi vole izvesnost i sigurnost u svojoj kuci, pa se maksimalno posvecuju aktivnostima (poslu) koje bi im to i obezbedile. Isto to, ocekuju i od partnera - da je posvecen svom poslu (u kuci ili van kuce).

Ovakav model funkcionise hiljadama godina. Jedina razlika je da li se prihod obezbedjuje u lovu, na njivi ili u firmi.

Mene, koji razmisljam staromodno, mogu da nazovu prostakom, ali ne mogu da zamisle koliko sam se zbog toga potresao :)

Dax

pre 15 godina

A evo i jedne feministkinje, koja se pronasla u textu, iako sa time text nema veze.
Poenta texta je da oni muskarci sa ''staromodnijim'' shvatanjima teze tome da vise zarade i samo izdrzavaju porodicu. A ne o pricama uz kaficu, kako navede devojka sa komentarom br.2

Dusan.K.

pre 15 godina

Nek' sam sovinista, nek' sam primitivan, ali zenama nije mesto u drzavnoj politici, na visokim vojnim i policijskim polozajima, u rukovodstvu kompanija koje vode jake industrijske ratove sa konkurencijom. Zene jednostavno nisu vodje, one uspevaju samo ako pored sebe imaju jak savetodavni tim i ako ne uzimaju sve u svoje ruke.
Zene su dobri istrazivaci, anketari, novinari, vaspitaci, pedagozi, lekari (mada se vise veruje lekaru), naucnici (mada su najpoznatiji muskog pola),...
Naravno da ne obeshrabrim zene, uvek postoje izuzetci.

igi

pre 15 godina

Najtacnije je da su muskarci uglavnom na rukovodecima pozicijama. A kada se dva (ili vise) muskarca nadju zajedno, i povede se razgovor o zenama, uglavnom krenu seksisticki komentari. Ko se kloni toga, on nije u drustvu "elite" i otpada.

igi

pre 15 godina

Najtacnije je da su muskarci uglavnom na rukovodecima pozicijama. A kada se dva (ili vise) muskarca nadju zajedno, i povede se razgovor o zenama, uglavnom krenu seksisticki komentari. Ko se kloni toga, on nije u drustvu "elite" i otpada.

Jelena

pre 15 godina

Ana:
Pa sad, kako cija majka ili baka.
Moja baka, prabaka (i oni pre njih, ne znam kako se kaze) su bile celog zivota zdrave, bogate, mazene, pazene i nikad nisu radile. Zivele su u doba kad je priroda bila nezagadjena , buka redak fenomen a muzika (prava muzika) bila svirana uzivo na zabavama.
Udavale su se po ugovoru i , za neveroveti, ti brakovi su bili odlicni-potpuno razumevanje, ljubav i postovanje izmedju supruznika, a deca zdrava i dobra!
Tako da sve je to relativno kao sto je i sam zivot relativan.... A ja bih volela da zivim kao moja prabaka Jelena, da mi je sve obezbedjeno a opet da sam slobodna. Ovako- kako mogu da budem slobodna kad moram na posao? Gde je tu sloboda? Kad MORAM da radim inace nema novca??? Tu slobode nema.

Dusan.K.

pre 15 godina

Nek' sam sovinista, nek' sam primitivan, ali zenama nije mesto u drzavnoj politici, na visokim vojnim i policijskim polozajima, u rukovodstvu kompanija koje vode jake industrijske ratove sa konkurencijom. Zene jednostavno nisu vodje, one uspevaju samo ako pored sebe imaju jak savetodavni tim i ako ne uzimaju sve u svoje ruke.
Zene su dobri istrazivaci, anketari, novinari, vaspitaci, pedagozi, lekari (mada se vise veruje lekaru), naucnici (mada su najpoznatiji muskog pola),...
Naravno da ne obeshrabrim zene, uvek postoje izuzetci.

Ana-bg

pre 15 godina

Kakav jezivi komentar pod brojem 5. Strasno! Da da kako da ne a Kondoliza Rajs bi te pojela za dorucak!
I odakle to da se vishe veruje doktorima nego doktorkama. Prvi put cujem da strucnost ima pol.
Vecina zena u proslom veku uglavnom su se brinule o deci, nije postojala kontracepcija. Pa otuda i manje zena u nauci, u njenim pocetcima.Mada je sjajna bila Marija Kiri. Helou, sada je 21. vek svaka zena moze da se skoluje i bira svoj put i bude jednako uspesna ili cak uspesnija od muskaraca.

Iduna

pre 15 godina

Hajde setimo se Elizabete Velike i koje je cudo ona napravila od Engleske (u svakom pogledu).
Ne verujem u rodnu razliku, kvote i pozitivnu diskriminaciju - sve prema zaslugama. Ako je zena kvalifikovana i sposobna da bude ministarka odbrane, zasto da ne? Isto vazi i za muskarca.

VladimirNI

pre 15 godina

Ja bih voleo da vidim samo istrazivanje i metodologiju kojom je isto sprovedeno. A sta ako je seksizam samo jedna od manifestacija sebicnosti, beskrupuloznosti i nedostatak moralnog kompasa. Ili kako bi neki objasnili, u pitanju je prirodna selekcija, najjaci opstaju, preko ledja ostalih doduse, ali i to je prirodno, zar ne?! Setih se nesto krvi i tla... ali da ne sirim pricu

Skajlaj

pre 15 godina

@lduna
Elizabeta Velika je i sama mnogo puta izjavljivala i kukala koliko je tezak drzavni teret koji nosi. I to uopste nije ni krila. Ona se ceo svoj drzavnicki zivot oslanjala na muskarce. U kriznim i teskim situacijama, trazila je oslonac i to onaj najobicnijni, ljudski u muskarcima oko sebe. I to se radi bas o onoj vrsti snage i odlucnosti koja je potrebna za donosenje teskih i vaznih drzavnickih odluka, a koja je svojstvena samo muskarcima, a ne i zenama.
Osim toga, ogroman motiv za teske odluke i izdrzljivost, Elizabeta Velika je upravo nalazila u cisto zenskom motivu: uzasavanje od (verskog) krvoprolica i ogromnoj ljubavi prema svom narodu. Ljubavi, draga moja, ljubav je bila njen veliki motiv, a ne hladna razboritost. Zena koja je svesno zrtvovala sebe i svesno se odrekla muza i dece radi mira u drzavi, a ne zato sto prezire brak i slicne stvari.
Budi tako ljubazna pa procitaj sve knjige o Elizabeti Velikoj, i malo pazljivije odgledaj filmove i serije o njoj.
Ubedjenja sam da si pogresan primer izabrala.

@Ana-bg
"Da da kako da ne a Kondoliza Rajs bi te pojela za dorucak!"

Tacno, Kondoliza Rajs bi vecinu muskaraca pojela za dorucak. I bas je to ONO sto je NE cini nimalo zenom, nego bas naprotiv zenom-monstrumom. Ni krvolocnu macku joj ne bi dala da mi cuva.

Zena treba da bude meka, mila, sarmatna, puna ljubavi, da siri harmoniju oko sebe. One koje jedu muskarce za dourucak ne mogu da budu ni mile, ni drage, ni ljupke, ni sarmantne, ni blage, ... ne mogu da budu zene!

I stvarno ne razumem zene koje vise vole da "jedu muskarce za dorucak" i imidz lokalnog siledjzije i tabadzije, od toga da budu ljupke i sarmantne. Takve zene i ne sanjaju koliko samo prave i vece "moci" ima u sarmantnosti i ljupkosti.

fancy

pre 15 godina

Meni je logicno da, ako muskarac tezi da obezbedi vecinu prihoda u porodici, mora da bude mnogo uporniji i sigurniji, i u sebe, i u svoj posao, pa se trudi iz petnih zila da uspe tu gde jeste. Drugim recima, grize vise jer je svestan da on mora najvise da zapne i nema problem sa time.

Upravo je obrnuto kad se nadje u kaficu sa prijateljima (od onoga sto neki komentari impliciraju), jer on svoje pare/vreme/misli trosi na porodicu, a ne na zujanje.

To nema veze sa prostacima nego sa cinjenicom da ljudi vole izvesnost i sigurnost u svojoj kuci, pa se maksimalno posvecuju aktivnostima (poslu) koje bi im to i obezbedile. Isto to, ocekuju i od partnera - da je posvecen svom poslu (u kuci ili van kuce).

Ovakav model funkcionise hiljadama godina. Jedina razlika je da li se prihod obezbedjuje u lovu, na njivi ili u firmi.

Mene, koji razmisljam staromodno, mogu da nazovu prostakom, ali ne mogu da zamisle koliko sam se zbog toga potresao :)

Petar Srdanovic

pre 15 godina

Jedno istrazivanje u britanskoj vojsci, tj. njenoj obavestajnoj sluzbi je pokazalo da bi vojska i obavestajna sluzba bila jaca i efikasnija da je sacinjena od zena. Centralni razlog je da se zene ne opterecuju moralnim implikacijama zadatka. Toliko o tvrdnji da zenama nije mesto u vojsci :)
Mada licno mislim da im nije mesto u vojsci, ali zato sto je vojni posao prljav i ruzan, i ne bi ga uopste trabalo biti.

ana

pre 15 godina

Ne cudi me zakljucak istrazivanja. Normalno je da muskarac koji sam radi i ima zenu i decu itekako grize ne bi li obezbedio pristojan, da ne kazem dobar zivot sebi i njima. Koliko ce uspeti u tome zavisi od okruzenja. Imponovanje patrijahalnoj zatucanosti je tema za sebe. Da li taj model prizeljkujem? Daleko bilo. Da su svi muskarci sposobni za tako nesto - zenama nista lakse od toga da ostanu kod kuce, gaje decu i uzivaju u slobodama... Eh, da nema zvcke. Nista sladje od vlastitog novca i postignutog uspeha i standarda i slobode. I deci vise prija takva (uspesna i zadovljna) majka posvecena njima, a i majci prija da svojoj deci sa mlekom ponudi novi sistem vrednosti i model zivljenja. Zamislite da zivite kao svoje majke ili nedajboze bake. Strasno. Idemo dalje - decaci hvatajte ritam.

Lazarenko

pre 15 godina

@Ana-bg

Ne znam samo po kom osnovu bi Kondoliza Rajs mogla bilo koga da pojede za doručak?! Verovatno najgori državni sekretar koga su SAD imale u istoriji, uostalom, plodovi njenih intelektualnih i svih ostalih pregnuća jasno se ocrtavaju u stanju u kom se SAD trenutno nalaze. Izbrala si veoma loš primer, da si rekla Cipi Livni složio bih se.

A sada da se vratimo na temu: macho-tradicionalisti zaradjuju više i dospevaju na više položaje pre svega zato što ih okolina više poštuje, a to se naročito odnosi na žene. Žene, šta god pričale, duboko u sebi se groze ljigavih i isfeminiziranih likova. Sa takvima su u stanju da piju kafu, ogovaraju prijateljice i diskutuju o šopingu, ali kada su u pitanju egzistencijalne stvari kao što su porodica, karijera, novac i ostale "sitnice" koje "stavljaju hleb na sto", dileme nema - ili si bizon sa najvećim rogovima u krdu ili ispadaš iz priče. Surovo i jednostavno, baš kao u prirodi.

Ljiljana, London

pre 15 godina

Saljete pogresnu poruku sa slikom i sa temom - ne ide.
Nije isto polna diskriminacija i seksualne pretenzije(sto slika govori)kolege/predpostavljenog na poslu. To se u Britaniji zove sexual harassment- ne znam koji je ekvivalentan izraz kod nas.
Mogu da razumem do neke granice zasto neki macho/tradicionalni tipovi zaradjuju vise. Oni uglavnom moraju jednu stvar da urade kako treba i to je posao. Videla sam ih na delu. Firme znaju da ce uglavnom takvi ljudi raditi, jer im je motivacija familija. Ali ima zena na istim polozajima koje nisu adekvatno placene i dan danas i to je velika nepravda. Pocinjem da zvucim k'o pingin Chili Willie...al'to je bukvalno degradacija osobe.
Radis isti posao i saznas da kolega koji se ne trudi kao ti,(jos zabusava)zaradjuje 30% vise. To me je tako uvredilo da sam digla uzbunu i dobila povisicu. Zato sto to nikad nece biti u redu po meni i svakom treba dati po zasluzi bio ti seksista ili zena.

Dax

pre 15 godina

A evo i jedne feministkinje, koja se pronasla u textu, iako sa time text nema veze.
Poenta texta je da oni muskarci sa ''staromodnijim'' shvatanjima teze tome da vise zarade i samo izdrzavaju porodicu. A ne o pricama uz kaficu, kako navede devojka sa komentarom br.2

Viktor

pre 15 godina

Svakog dana prolazim Knez Mihailovom ulicom.Odvratno je videti muskarca u zrelim godinama kako tromo baulja u butiku u ulozi prodavca, ili sluzi pice po ulicnim bastama. Neka zanimanja ipak prirodno podrazumevaju pol, pa cak i godine...

life in the usa

pre 15 godina

Ko god zna nesto o zivotu u americi, zna da u porodicama gde samo muskarc radi, sav teret odrzavanja kuce i porodice pada na zenu. Zene pored toga sto vode decu u skolu i na vanskolske aktivnosti, same vode racuna o popravkama, racunima, krecenju i renoviranje kuce, zakazivanju kod lekara, zubara ... a muskarci samo rade. I onda je normalno da vise zaradjuju nego oni koji moraju da sa zenom dele sve te obaveze.
Pord toga u generaciji o kojoj se radi, vrlo je cest slucaj bio ad zene rade kao kelnerice ili prodavacice npr, da bi muz mogao da zavrsi fakultet i da kad on diplomira i dobije dobar posao ona prestane da radi. Naravno da takav muskaac vise zaradjuje nego onaj koji je morao sam da radi za vreme studija i cija zena nije radila da bi se on skolovao, nego da bi se i ona sama skolovala.

privatno mišljenje autora komentara

pre 15 godina

Koje brdo generalizovanja!
Po mom dosadasnjem iskustvu zene su mnogo pedantnije u poslu od muskaraca dok su muskarci eksplozivniji i trenutni i brze resavaju probleme koji se javljaju.
Priroda je napravila idalnu kombinaciju, muskarac i zena zajedno! Ne razumem zasto stalno pokusava da se pokaze ko je bolji ili zasluzniji?
Pozdrav svima.

II

pre 15 godina

"Elizabeta Velika je upravo nalazila u cisto zenskom motivu: uzasavanje od (verskog) krvoprolica i ogromnoj ljubavi prema svom narodu. Ljubavi, draga moja, ljubav je bila njen veliki motiv, a ne hladna razboritost. Zena koja je svesno zrtvovala sebe i svesno se odrekla muza i dece radi mira u drzavi, a ne zato sto prezire brak i slicne stvari.

Zena treba da bude meka, mila, sarmatna, puna ljubavi, da siri harmoniju oko sebe. One koje jedu muskarce za dourucak ne mogu da budu ni mile, ni drage, ni ljupke, ni sarmantne, ni blage, ... ne mogu da budu zene! "


*************
Jezim se ovakve stereotipizacije zena. Kao neke plasticne lutke navijene da se smese i budu "ljupke i mile", kojima se mehanizam pokvario pa su postale sopstvena karikatura.

Ali zivot nije crn i beo, pa ni podele izmedju muskaraca i zena... Zivotna snaga je ono sto nam je svima zajednicko, i ono sto nas vodi napred mimo/uprkos ovakvim "zapovestima" kakav ko treba da bude.

Dusan.K.

pre 15 godina

Nek' sam sovinista, nek' sam primitivan, ali zenama nije mesto u drzavnoj politici, na visokim vojnim i policijskim polozajima, u rukovodstvu kompanija koje vode jake industrijske ratove sa konkurencijom. Zene jednostavno nisu vodje, one uspevaju samo ako pored sebe imaju jak savetodavni tim i ako ne uzimaju sve u svoje ruke.
Zene su dobri istrazivaci, anketari, novinari, vaspitaci, pedagozi, lekari (mada se vise veruje lekaru), naucnici (mada su najpoznatiji muskog pola),...
Naravno da ne obeshrabrim zene, uvek postoje izuzetci.

fancy

pre 15 godina

Meni je logicno da, ako muskarac tezi da obezbedi vecinu prihoda u porodici, mora da bude mnogo uporniji i sigurniji, i u sebe, i u svoj posao, pa se trudi iz petnih zila da uspe tu gde jeste. Drugim recima, grize vise jer je svestan da on mora najvise da zapne i nema problem sa time.

Upravo je obrnuto kad se nadje u kaficu sa prijateljima (od onoga sto neki komentari impliciraju), jer on svoje pare/vreme/misli trosi na porodicu, a ne na zujanje.

To nema veze sa prostacima nego sa cinjenicom da ljudi vole izvesnost i sigurnost u svojoj kuci, pa se maksimalno posvecuju aktivnostima (poslu) koje bi im to i obezbedile. Isto to, ocekuju i od partnera - da je posvecen svom poslu (u kuci ili van kuce).

Ovakav model funkcionise hiljadama godina. Jedina razlika je da li se prihod obezbedjuje u lovu, na njivi ili u firmi.

Mene, koji razmisljam staromodno, mogu da nazovu prostakom, ali ne mogu da zamisle koliko sam se zbog toga potresao :)

Jelena

pre 15 godina

Ana:
Pa sad, kako cija majka ili baka.
Moja baka, prabaka (i oni pre njih, ne znam kako se kaze) su bile celog zivota zdrave, bogate, mazene, pazene i nikad nisu radile. Zivele su u doba kad je priroda bila nezagadjena , buka redak fenomen a muzika (prava muzika) bila svirana uzivo na zabavama.
Udavale su se po ugovoru i , za neveroveti, ti brakovi su bili odlicni-potpuno razumevanje, ljubav i postovanje izmedju supruznika, a deca zdrava i dobra!
Tako da sve je to relativno kao sto je i sam zivot relativan.... A ja bih volela da zivim kao moja prabaka Jelena, da mi je sve obezbedjeno a opet da sam slobodna. Ovako- kako mogu da budem slobodna kad moram na posao? Gde je tu sloboda? Kad MORAM da radim inace nema novca??? Tu slobode nema.

Viktor

pre 15 godina

Svakog dana prolazim Knez Mihailovom ulicom.Odvratno je videti muskarca u zrelim godinama kako tromo baulja u butiku u ulozi prodavca, ili sluzi pice po ulicnim bastama. Neka zanimanja ipak prirodno podrazumevaju pol, pa cak i godine...

Skajlaj

pre 15 godina

@lduna
Elizabeta Velika je i sama mnogo puta izjavljivala i kukala koliko je tezak drzavni teret koji nosi. I to uopste nije ni krila. Ona se ceo svoj drzavnicki zivot oslanjala na muskarce. U kriznim i teskim situacijama, trazila je oslonac i to onaj najobicnijni, ljudski u muskarcima oko sebe. I to se radi bas o onoj vrsti snage i odlucnosti koja je potrebna za donosenje teskih i vaznih drzavnickih odluka, a koja je svojstvena samo muskarcima, a ne i zenama.
Osim toga, ogroman motiv za teske odluke i izdrzljivost, Elizabeta Velika je upravo nalazila u cisto zenskom motivu: uzasavanje od (verskog) krvoprolica i ogromnoj ljubavi prema svom narodu. Ljubavi, draga moja, ljubav je bila njen veliki motiv, a ne hladna razboritost. Zena koja je svesno zrtvovala sebe i svesno se odrekla muza i dece radi mira u drzavi, a ne zato sto prezire brak i slicne stvari.
Budi tako ljubazna pa procitaj sve knjige o Elizabeti Velikoj, i malo pazljivije odgledaj filmove i serije o njoj.
Ubedjenja sam da si pogresan primer izabrala.

@Ana-bg
"Da da kako da ne a Kondoliza Rajs bi te pojela za dorucak!"

Tacno, Kondoliza Rajs bi vecinu muskaraca pojela za dorucak. I bas je to ONO sto je NE cini nimalo zenom, nego bas naprotiv zenom-monstrumom. Ni krvolocnu macku joj ne bi dala da mi cuva.

Zena treba da bude meka, mila, sarmatna, puna ljubavi, da siri harmoniju oko sebe. One koje jedu muskarce za dourucak ne mogu da budu ni mile, ni drage, ni ljupke, ni sarmantne, ni blage, ... ne mogu da budu zene!

I stvarno ne razumem zene koje vise vole da "jedu muskarce za dorucak" i imidz lokalnog siledjzije i tabadzije, od toga da budu ljupke i sarmantne. Takve zene i ne sanjaju koliko samo prave i vece "moci" ima u sarmantnosti i ljupkosti.

Dax

pre 15 godina

A evo i jedne feministkinje, koja se pronasla u textu, iako sa time text nema veze.
Poenta texta je da oni muskarci sa ''staromodnijim'' shvatanjima teze tome da vise zarade i samo izdrzavaju porodicu. A ne o pricama uz kaficu, kako navede devojka sa komentarom br.2

Ana-bg

pre 15 godina

Kakav jezivi komentar pod brojem 5. Strasno! Da da kako da ne a Kondoliza Rajs bi te pojela za dorucak!
I odakle to da se vishe veruje doktorima nego doktorkama. Prvi put cujem da strucnost ima pol.
Vecina zena u proslom veku uglavnom su se brinule o deci, nije postojala kontracepcija. Pa otuda i manje zena u nauci, u njenim pocetcima.Mada je sjajna bila Marija Kiri. Helou, sada je 21. vek svaka zena moze da se skoluje i bira svoj put i bude jednako uspesna ili cak uspesnija od muskaraca.

Lazarenko

pre 15 godina

@Ana-bg

Ne znam samo po kom osnovu bi Kondoliza Rajs mogla bilo koga da pojede za doručak?! Verovatno najgori državni sekretar koga su SAD imale u istoriji, uostalom, plodovi njenih intelektualnih i svih ostalih pregnuća jasno se ocrtavaju u stanju u kom se SAD trenutno nalaze. Izbrala si veoma loš primer, da si rekla Cipi Livni složio bih se.

A sada da se vratimo na temu: macho-tradicionalisti zaradjuju više i dospevaju na više položaje pre svega zato što ih okolina više poštuje, a to se naročito odnosi na žene. Žene, šta god pričale, duboko u sebi se groze ljigavih i isfeminiziranih likova. Sa takvima su u stanju da piju kafu, ogovaraju prijateljice i diskutuju o šopingu, ali kada su u pitanju egzistencijalne stvari kao što su porodica, karijera, novac i ostale "sitnice" koje "stavljaju hleb na sto", dileme nema - ili si bizon sa najvećim rogovima u krdu ili ispadaš iz priče. Surovo i jednostavno, baš kao u prirodi.

Ljiljana, London

pre 15 godina

Saljete pogresnu poruku sa slikom i sa temom - ne ide.
Nije isto polna diskriminacija i seksualne pretenzije(sto slika govori)kolege/predpostavljenog na poslu. To se u Britaniji zove sexual harassment- ne znam koji je ekvivalentan izraz kod nas.
Mogu da razumem do neke granice zasto neki macho/tradicionalni tipovi zaradjuju vise. Oni uglavnom moraju jednu stvar da urade kako treba i to je posao. Videla sam ih na delu. Firme znaju da ce uglavnom takvi ljudi raditi, jer im je motivacija familija. Ali ima zena na istim polozajima koje nisu adekvatno placene i dan danas i to je velika nepravda. Pocinjem da zvucim k'o pingin Chili Willie...al'to je bukvalno degradacija osobe.
Radis isti posao i saznas da kolega koji se ne trudi kao ti,(jos zabusava)zaradjuje 30% vise. To me je tako uvredilo da sam digla uzbunu i dobila povisicu. Zato sto to nikad nece biti u redu po meni i svakom treba dati po zasluzi bio ti seksista ili zena.

Petar Srdanovic

pre 15 godina

Jedno istrazivanje u britanskoj vojsci, tj. njenoj obavestajnoj sluzbi je pokazalo da bi vojska i obavestajna sluzba bila jaca i efikasnija da je sacinjena od zena. Centralni razlog je da se zene ne opterecuju moralnim implikacijama zadatka. Toliko o tvrdnji da zenama nije mesto u vojsci :)
Mada licno mislim da im nije mesto u vojsci, ali zato sto je vojni posao prljav i ruzan, i ne bi ga uopste trabalo biti.

life in the usa

pre 15 godina

Ko god zna nesto o zivotu u americi, zna da u porodicama gde samo muskarc radi, sav teret odrzavanja kuce i porodice pada na zenu. Zene pored toga sto vode decu u skolu i na vanskolske aktivnosti, same vode racuna o popravkama, racunima, krecenju i renoviranje kuce, zakazivanju kod lekara, zubara ... a muskarci samo rade. I onda je normalno da vise zaradjuju nego oni koji moraju da sa zenom dele sve te obaveze.
Pord toga u generaciji o kojoj se radi, vrlo je cest slucaj bio ad zene rade kao kelnerice ili prodavacice npr, da bi muz mogao da zavrsi fakultet i da kad on diplomira i dobije dobar posao ona prestane da radi. Naravno da takav muskaac vise zaradjuje nego onaj koji je morao sam da radi za vreme studija i cija zena nije radila da bi se on skolovao, nego da bi se i ona sama skolovala.

igi

pre 15 godina

Najtacnije je da su muskarci uglavnom na rukovodecima pozicijama. A kada se dva (ili vise) muskarca nadju zajedno, i povede se razgovor o zenama, uglavnom krenu seksisticki komentari. Ko se kloni toga, on nije u drustvu "elite" i otpada.

VladimirNI

pre 15 godina

Ja bih voleo da vidim samo istrazivanje i metodologiju kojom je isto sprovedeno. A sta ako je seksizam samo jedna od manifestacija sebicnosti, beskrupuloznosti i nedostatak moralnog kompasa. Ili kako bi neki objasnili, u pitanju je prirodna selekcija, najjaci opstaju, preko ledja ostalih doduse, ali i to je prirodno, zar ne?! Setih se nesto krvi i tla... ali da ne sirim pricu

Iduna

pre 15 godina

Hajde setimo se Elizabete Velike i koje je cudo ona napravila od Engleske (u svakom pogledu).
Ne verujem u rodnu razliku, kvote i pozitivnu diskriminaciju - sve prema zaslugama. Ako je zena kvalifikovana i sposobna da bude ministarka odbrane, zasto da ne? Isto vazi i za muskarca.

ana

pre 15 godina

Ne cudi me zakljucak istrazivanja. Normalno je da muskarac koji sam radi i ima zenu i decu itekako grize ne bi li obezbedio pristojan, da ne kazem dobar zivot sebi i njima. Koliko ce uspeti u tome zavisi od okruzenja. Imponovanje patrijahalnoj zatucanosti je tema za sebe. Da li taj model prizeljkujem? Daleko bilo. Da su svi muskarci sposobni za tako nesto - zenama nista lakse od toga da ostanu kod kuce, gaje decu i uzivaju u slobodama... Eh, da nema zvcke. Nista sladje od vlastitog novca i postignutog uspeha i standarda i slobode. I deci vise prija takva (uspesna i zadovljna) majka posvecena njima, a i majci prija da svojoj deci sa mlekom ponudi novi sistem vrednosti i model zivljenja. Zamislite da zivite kao svoje majke ili nedajboze bake. Strasno. Idemo dalje - decaci hvatajte ritam.

privatno mišljenje autora komentara

pre 15 godina

Koje brdo generalizovanja!
Po mom dosadasnjem iskustvu zene su mnogo pedantnije u poslu od muskaraca dok su muskarci eksplozivniji i trenutni i brze resavaju probleme koji se javljaju.
Priroda je napravila idalnu kombinaciju, muskarac i zena zajedno! Ne razumem zasto stalno pokusava da se pokaze ko je bolji ili zasluzniji?
Pozdrav svima.

II

pre 15 godina

"Elizabeta Velika je upravo nalazila u cisto zenskom motivu: uzasavanje od (verskog) krvoprolica i ogromnoj ljubavi prema svom narodu. Ljubavi, draga moja, ljubav je bila njen veliki motiv, a ne hladna razboritost. Zena koja je svesno zrtvovala sebe i svesno se odrekla muza i dece radi mira u drzavi, a ne zato sto prezire brak i slicne stvari.

Zena treba da bude meka, mila, sarmatna, puna ljubavi, da siri harmoniju oko sebe. One koje jedu muskarce za dourucak ne mogu da budu ni mile, ni drage, ni ljupke, ni sarmantne, ni blage, ... ne mogu da budu zene! "


*************
Jezim se ovakve stereotipizacije zena. Kao neke plasticne lutke navijene da se smese i budu "ljupke i mile", kojima se mehanizam pokvario pa su postale sopstvena karikatura.

Ali zivot nije crn i beo, pa ni podele izmedju muskaraca i zena... Zivotna snaga je ono sto nam je svima zajednicko, i ono sto nas vodi napred mimo/uprkos ovakvim "zapovestima" kakav ko treba da bude.