Nedelja, 21.09.2008.

00:27

Impulsi skuplji od Nove godine

Pretplata i impulsi fiksne telefonije u domaćem saobraćaju znatno će poskupeti od Nove godine, izjavila je ministarka Jasna Matić.

Izvor: Blic

Impulsi skuplji od Nove godine IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

52 Komentari

Sortiraj po:

korisnik

pre 15 godina

Moj deda da bi dobio telefon u selu morao je da proda kravu, pa posle par god još jednu kravu, pa posle određenog perioda još jednu. Ko će da obračuna te troškove koji su svakodnevni,da imamo konkurenciju dobilibi besplatno priključak. Plaćam najgori i najskuplji ADSL u evropi, pa kao nemaju pare. A oi cenama u mobilnoj neću ni da pričam smo nemoj da se porede sa Hrvatim i sličnima, puna mi je kapa više tih gluposti, treba da budemo bolji od najgorih, ma i šta je ta Hrvatska privreda mućak a mi oće da se poredimo sa mućkom,jadno i bedno. E ova ministarka iRATELOVl,dal su oni normalni!

legenda

pre 15 godina

A zasto jednostavno ne otkazete pretplatu na fiksni telefon i koristite umesto toga mobilni i eventualno skype (oni koji imaju kablovski internet)? To su svi u EU uradili, ovde u Becu skoro da ne postoji vise niko sem pravnih lica koji imaju fiksni prikljucak.

kockalone

pre 15 godina

Ovo se zove drzavni reket, koji je tako dobro koriscen jos u Milosevicevo vreme. Odakle da se npr. namakne 10% povecanja za penzije?? Sva ostala objasnjenja nemaju impuls sa mozgom.

hteobihdaostanemalineovako

pre 15 godina

Cene u medjunarodnom saobracaju su dosta visoke, a oni ce da ih snize za 10%.
Internet ce pojeftiniti za 30%.
I jos nam kao cine neku uslugu.
Ne mogu da verujem sta ova prica, isto kao onaj iz ratela pre par nedelja da nema monopola kod internet usluga.
Da li je ova osoba (ne mogu da je nazovem ministarka jer za to po meni mora da se razume u svoju struku)uopste zna sta prica, da li sama smislja ovakve gluposti ili joj ratel odredjuje sta ce reci ili neko treci.
Jos je veca sramota ako je svesna da prica gluposti, a misli, BEEEP narod, glup je.
Zbog ovakvih likova kakvih je zaista previse u svim strankama, a koji nam vode zivote, jedva cekam da za godinu dana uzmem diplomu i cim se stvore neki uslovi bezim iz ove zemlje.
Ne treba CERN da stvori crnu rupu koja ce nas progutati. Mi smo odavno svi vec u njoj.
Srecom nesto moze pobeci iz crnih rupa po Hawkingu.
Na zalost po Srbiju, ako se nesto hitno ne promeni to ce biti oni koji joj najvise mogu pomoci u buducnosti.

Naivac

pre 15 godina

U celoj ovoj prici niko jos nije spomenuo mojih 1000 DM koje sam svojevremeno uplatio Posti Srbije, e da bi dobio famozni telefonski prikljucak. Napominjem ovo posto je to vrlo redak slucaj u svetu da je PTT jedne zemlje naplacivao toliki novac od korisnika. To ujedno znaci da su stotine hiljada nas zapravo suvlasnici PTT Srbije jer su doticni sredstvima kupovali "svoja" osnovna sredstva a sad pricaju o povecanju cena. Posto su se ta sredstva "pojela i popila" naravno da cene moraju da se dizu a da se pritom precutkuju sredstva koja su prikupljena na ovako jedinstven nacin, gotovo ne zabelezen u svetu da korisnik usluga kreditira bespovratnim sredstvima svoju PTT!?

Bezati odavde sto pre

pre 15 godina

Upravo zbog ovakvih stvari stite Mladica i sabotiraju proces pridruzivanja EU.
A kad bi samo klupko pocelo da se razmotava - Srbijo jadna ti majka ko je sve upetljan u te smutne radnje. Srbijo nikada neces u Evropu ali nikada. Pre ce se Evropa raspasti.
Jadni mi koji zivimo u Srbiji i imamo glavu da bi njome mislili.

matori

pre 15 godina

Kako vidim, poskupljenje impulsa u fiksnoj telefoniji je "gotova stvar" i to će da nas obraduje od nove godine.
A sve se to dešava kao neko tobožnje usklađivanje sa standardima EU...
Pa ja predlažem da se i moja plata (sada doseže čak preko 50% proseka u Srbiji) podigne od nove godine za nekih skromnih 1000%, sa ciljem da se malo harmonizuje sa platama u EU.
Čak i u tom slučaju bi telefoniranje u Srbiji bilo SKUPLJE nego u EU.

Lopuže mogu da se nazivaju bilo kako, i onda ostaju LOPOVI!

core

pre 15 godina

formiraju cenu u skladu sa troskovnim proracunima, pa kako ih nije sramota mogu da prikazu troskove kolike god hoce. Ladno mogu da prime jos 100 zaposlenih (sa dobrim vezama) koji nece raditi nista samo da bi povecali troskove na osnovu kojih ce se formirati cena. Bezobrazluk. STOP monopolu odmah! To sto smo mi u firmi u kojoj radim prepolovili cene odredjenih usluga zbog jake konkurencije i ipak opstajemo moglo bi da se primeni i na ove drzavne firme.

j

pre 15 godina

da li se neko seca kako proslo ministarstvo nije dozvoljavalo poskupljenje fiksne telefonije, jer je smatralo da nema potrebe ukoliko se uvede univerzalni servis. znali ova ministarka sta je to

ВЛАДА

pre 15 godina

Пре ових који су ДС био је на челу телекома неко из ДСС-а а пре њега неко из СПС-а или можда радикала...И кажите ви мени у чему је разлика међу њима?Нема је постоје само сличности-све су то продукти татиних и маминих синова и ћерки који заузму позицију са стравично великим платама и привилегијама да то боли колико су безобразни и халави.Свим партијама одговара да не уђемо у ЕУ и да нема конкуренције ал буквално свим.

Novinar

pre 15 godina

Bugari nemaju "za istu cenu 10-15 puta brži Internet", Bugari za cenu 1/3 NIŽU od naše imaju OSAMNAEST PUTA (da, dobro ste pročitali: 18x) brži Internet.

Izvor: http://adsl.btc.bg/bg/adsl/homepackage/details/2

pamtim kao da je juce bilo

pre 15 godina

Odrace vas narod.
Od kad ste dosli na vlast, poskupela je:
- struja od avgusta
- uskoro poskupljuju komunalije
- evo najava i za poskupljenje telefona.
Je l ono rekoste u kampanji "Bolji zivot"?

Milan

pre 15 godina

"Naš cilj je da povećamo korišćenje interneta, a to se postiže uglavnom nižim cenama", kako da ne, za informaciju nase komsije Bugari imaju za istu cenu 10-15 puta brzi net, a oni ce da se sa 30% hvale kao da su otkrili Ameriku, licemeri najobicniji koji racunaju na nepismenost naroda.
Pa draga gospodo narod prestaje biti nepismen, samo ste vi ovde nepismeni i uz to bezobrazni.

Bozidar Jovanovic,CH

pre 15 godina

Jos jednom se u zemlji Srbije pokazuje da se ne zna ko pije, ali se zato zna ko placa:taj obespravljeni i grbavi narod. Pa, vec odavno, kada zelim da telefoniram sa rodbinom i prijateljima u Srbiji, oni me jednostavno "trznu" i ja ih pozovem, posto je minut razgovora iz SRbije preko 20 dinara po minuti a iz Svajcarske samo 5 dinara. Naravno, ne preko drzavnog Swisscoma, mada i oni se grcevito bore za svakog musteriju pa skidaju cene, vec , naravno, preko konkurencije. Od kada sam dosao ovde pre 20 godina, cene su pale najmanje 4 puta a ako se zna da je prosecna plata u Svajcarskoj oko 3 hiljade evra, onda se moze samo zakljuciti koliki je odnos izmedju cene impulsa i mesecne plate. Posto mi cerka studira u Engleskoj, pronasao sam provajdera kod koga je minut razgovora pola dinara, tj. 50 para, ako je ta jedinica jos u opticaju. ...

Alexa

pre 15 godina

Pritom su potrošili dva brda para na reklame u kojima oni vole Srbiju i poznaju je pa joj puno i daju... Oni nisu lopovi, oni su lopovi licemeri. Sve što oni daju je loša usluga za mnogo para. Smrt monopolu....

SavaII

pre 15 godina

Telekomunikacije da bi bile uspešne traže mnogo, mnogo znanja.

Cenim trud ministarke da nešto promeni, ali to je samo grebanje po površini.

Diverfikacija resursa, implementacija novih servisa, regionalna pentetracija, segmentacija korisnika, optimizacija paleta usluga, ...

Sve to u ambijentu kada oko vas operišu hohštapleri u nelojalnoj konkurencij, kada imate zaposlene koji sede u istoj fotelji više od trideset godina, i novozaposlene koje su poslali tamoodakletreba...

Kakva je šansa da Telekom raspiše konkurs i primi 3000 visookobrazovanih inžinjera, ekonomista, marketning managera iz celog regiona i da im zaradu istu i vecu od one koje dobijaju i EU i USA?

the§tar

pre 15 godina

U Srbiji je nemoguce moguce.. Svuda u svetu padaju cene u fiksnoj telefoniji.. samo se jedna mala zemlja suprotstavlja ovom trendu.. ZIVELA SRBIJA!

OMG!

pre 15 godina

OVO NIJE NORMALNO!!!

Pa u 95% evropskih zemalja postoji neka simbolicna mesecna pretplata u koju su ukljuceni FLAT internet i BESPLATNO TELEFONIRANJE u okviru cele nacionalne mreze...

a ovi nasi kazu da treba poskupeti impulse???

znaci, samo pljackaj i pljackaj i pljackaj...

eeee, gde ja zivim....

UDRI MONOPOLISTE!!!

pre 15 godina

Nema problema! Uvedite još dva fiksna operatera i sve će se srediti. Nećete poverovati kako će žedj za povišicama naprasno nestati. Ako slučajno nisam u pravu, vi svakako uvedite nove operatere a Telekom neka slobodno poveća svoje usluge za 300%. Verujte mi da se niko neće buniti.

Lud Zbunjen Nenormalan

pre 15 godina

Ja sam sa strane ali nemogu da se ne načudim ovakvim stvarima, to se može desiti samo kod nas (BiH) i kod vas, da se monopolski položaj neke firme pomaže još i odobravanjem viših cijena -gdje ti ljudi naučiše svoju nauku, umjesto da se pusti i drugim operaterima rad, pa neka u zdravoj konkurenciji i napaćeni narodi osjete bolje, kvalitetnije i jeftinije usluge i redovna pojeftinjenjna usluga a ne od države inicirana poskupljenja.

nikola

pre 15 godina

E pa stvarno preteraste. Ocete i ovo studentsku kozu da mi oderete. Pa da li je normalno da ja kao stanar Studentskog grada u Beogradu placam mesecno 1500 din za fiksni telefon, a da pri tom koristim samo internet najvise dva sata dnevno, i pozive u okviru Bg, za ostalo sam vec odavno digao ruke. Cena sat vremena poziva je 36 din, kako? E pa to je poznata sprega studentskih domova koje studentima naplacuju impuls po hotelskoj tarifi, i ako dobijaju povlascenu cenu od telekoma. Da li je normalno da ja kao student, sa stipendijom od 5000 dinara mesecno, placam 30% od toga za fiksnu telefoniju, a o brzini interneta (dial up) i o kvalitetu veze necu ni da pricam. Kao da zivim u 21 veku, ali u Bangladesu. Pa ne mozemo u EU sa internetom kao luksuz, i da bandama kao telekom, nis, jat, eps i ostalih finansijera politike. Sve ovo me podseca na junaka iz Alana Forda, Super Hik, krade od siromasnih da bi dao bogatima.

Stefan, Sokobanja

pre 15 godina

Gluposti. Umesto da bude jeftiniji saobraćaj, oni će povećavati cenu. Nadam se da ministri ipak nešto rade, od onoga što bi trebalo da rade, pa da ćemo u nekoj doglednoj budućnosti, dobiti više konkurencije kako na tržištu interneta tako i na tržištu ostalih usluga koje nam, nažalost, trenutno pruža samo Telekom.

Slobodan,Ca

pre 15 godina

"naša analiza pokazuje da su cene impulsa u međunarodnom saobraćaju dosta visoke, pa mislim da je realno da ti impulsi pojeftine otprilike za nekih 10 odsto"... Pa cena je DOSTA visoka, a pojefinjenje NEKIH 10 POSTO ? Nema nista od konkurencije drzava fomira cenu impulsa, Telekom ima svu infrastrukturu, a novi operater mora sve iz pocetka, i jos da mu odredjuju cenu!!!

Igor

pre 15 godina

"Od iduće godine, cene u fiksnoj telefoniji će se formirati na osnovu troškovnog modela koji je RATEL predstavio, što je evropski standard koji monopolistu primorava da cene formira u skladu sa troškovnim proračunima, objasnila je ona".
Zna li ona šta je rekla?!?!?
Muka mi je više od "stručnjaka" u vladi.Kako ih samo nađu?
Stvar je vrlo (čak ekstremno) prosta. Još (najmanje) dva davaoca usluge kao u mobilnoj telefoniji.
A onda neka prave metodologiju kakvu god žele.
Srbija zemlja apsurda.

Јаран

pre 15 godina

Ја користим скајп и то за Џ. Што са светом што у локалу ... Они у 21. веку наплаћују комуникацију? Зато ће фиксна нестати као појава ...

Janoš

pre 15 godina

Samo treba trezveno sesti i računati kako stoji stvari.
Prvo treba pogledati strukturu računa koji stvaramo mi korisnici i tamo najverovatnije lepo se vidi da najveći broj korisnika spada koji koristi lokalne pozive.
Ako je to tako malo povećavaj cenu tih razgovora i smanji cenu uslege koje i ovako malo njih koristi pa ćeš biti na dobitku.
Čista matematika. Telekom će biti na dobitku i može da reklamira sebe kako spušta cenu usluge (kako je dobar prema korisnicima!).
A nama običnim smrtnicima ne preostaje ništa samo da pišemo ovakve poruke a na krju ipak plaćamo ceh i punimo džep državnih monopolista.

fender_bender

pre 15 godina

Da li svako ko u Srbiji udje u politiku, dodje na funkciju, sedne iza pulta i obrati se narodu, javnosti, pre toga ode negde i primi neku vakcinu, nesto sto ucini da govori i ponasa se prema nama kao prema maloumnicima. Samo primer: lokalni telefonski saobracaj je nerentabilan i u njega ne moze da se investira, a medjugradski i medjunarodni su nesto drugo… Da li to znaci da postoje dva ili tri Telekoma? Jedan za lokal, drugi za medjugradski, treci za medjunarodni. Ili u tom jednom ali basnoslovno vrednom Telekomu neko prima platu da vodi suvislu investicionu politiku? A ne samo da mu zine jedan veoma poznat deo tela na pare? Svetske berze? Monstrum od takozvane kompanije, sa nepoznato velikim viskom zaposlenih, pa jos – drzavni. I tu smo: ni ministarka, ni bilo ko iz takozvane vlasti (mislim na sve dosadasnje) se ne seti da kaze, ej bre, nije drzavni, pripada poreskim obveznicima koji sve to – placaju. Bas kao i pomenutu gospodju. Koja nam cak nije objasnila ni kako to, da recimo taj isti Telekom besomucno sponzorise sve i svasta, ne polazuci pri tom racuna nikom, ili, da prevedem – trosi nase pare. Ili da je njen posao, kao ministra, da se pre svega brine da sto veci broj gradjana bude u mogucnosti da kvalitetno telefonira. Da racun za telefon predstavlja ugovor, obligaciju, po kojoj, pre nego vam pritiskom na dugme iskljuce telefon zbog neplacanja, imate prava da kazete, izvinite komsija, to sto ste mi prodali proslog meseca, nije bilo bas najbolje, sustalo je i krcalo, nismo se tako dogovorili, dogovor je bio vi meni kvalitetnu robu, ja vama pare….

Mladja

pre 15 godina

Mama mia ke teska greska.
Pa sta se ovo desava? Ko ovde vidi nesto normalno. Opet dokazujemo svetu koliko smo losa zemlja.
Umesto da razbjaju monopole oni ih jos vise ucvrscuju.
Kao sto neko rece izvrnuse reci da RATEL (ciju svrhu postojanja ne vidim kada imamo jednog provajdera svih telekomunikacija u zemlji) stiti narod dizanjem cena monopolisti.
Vrhunska glupost.
Pa koliko znam u zemljama EU se fiksni telefon maltene ne naplacuje.
Drugo smanjenje cene medjunarodnog saobracaja za samo 10 procenata je smesno.
Ovo je da pobenavis.

Vladan

pre 15 godina

Koji god operater fiksne telefonije da se pojavi ne moze da ima mnogo korisnika zbog nerazvijenosti pristupne mreze a Telekomova se ne moze koristiti dok Ratel ne odluci da otvori Telekomovu drugima za pristojan novac sto takođe spada urazvoj telco tržišta. Ako neki novi operater i dostigne par desetina hiljada korisnika i razgovor u njegovoj mrezi bude džabe čeka ga cena interkonekcije sa Telekomom gde ide najveći deo poziva za Srbiju (ipak je to 3 miliona pretplatnika fiksne i 5 miliona mobilne).
Telekom ima standardnu ponudu za interkonekciju (vidi http://www.telekom.rs/vesti/profil/Informator/17.pdf) gde lepo piše da jedan minut razgovora u Srbiji košta 2.86 din a u lokalu 1.14din. To je cena koju plaćaju i mobilni operateri Telenor, VIP. Zaključak je da ni bilo koji novi operater ne može da ima niske cene za svoje minute prema Telekomu ! Sve su šanse da će njegovi korisnici biti tu zbog međunarodnih razgovora.
Sa druge strane Telekom sada za taj isti minut u lokalu naplaćuje 0.3 din pa vi sad vidite koliko on mora da poskupi da bi svi bili jednaki na tržištu ! 380% poskupljenja lokalnog poziva !! Ako nemaju tu cenu onda će morati da to nadoknade iz cene pretplate a ne kao do sada od preskupih međunarodnih poziva !
Nemojte se ljudi zaludjivati i čuditi. Cene impulsa u iovoj državi su godinama gajene kao socijlana kategorija bez preke potrebe jer da je tako onda iz te perspektive preskupi minuti razgovora mobilnih operatora ne bi bili toliko korišćeni.

Lily

pre 15 godina

Naravno da su skupi i preskupi impulsi u medjunarodnom saobracaju. Da li je normalno da je telefoniranje u Srbiju u najgorem slucaju jeftinije cetiri puta nego odavde u Holandiju. Pa pojeftinite ako hocete tih 10%, bas me briga, ja sam i tako presla na MSN.

WoodpeckerB

pre 15 godina

Mogu li ja da svom poslodavcu (gazdi) na osnovu ovog povecanja, a bogami i ostalih da potrazim vecu platu. Vec cetiri godine plata mi miruje Kako se to radi negde, ima li neka preporuka??

Dragan NS

pre 15 godina

SRAMOTA! Interesuje me hoće li iko, nakon dolaska prve konkurentske kompanije, ostati u Telekomu?! Plaćamo telefonske usluge (i fiksna i mobilna telefonija) kao niko u Evropi! DOSTA VIŠE, PRETERALI STE!

milan

pre 15 godina

Molim da se organizuje mini referendum. U slucaju uvodjenja jos jednog operatera (fix + internet, bilo koja kompanija), da li biste presli sa Telekoma na njega?
Garantujem 99% korisnika zaokruzuje 'njega' (cak i da se jos ne zna o kojoj se kompaniji radi). Tako da, samo vi dizite cene, docice i vama kraj, *&%(*$(!!!!!!!

T8

pre 15 godina

Pa ljudi moji da li je ovo moguće? Pa sledeća rečenica vređa svakog ko ima i dva grama zdravog mozga:
"Od iduće godine, cene u fiksnoj telefoniji će se formirati na osnovu troškovnog modela koji je RATEL predstavio, što je evropski standard koji monopolistu primorava da cene formira u skladu sa troškovnim proračunima, objasnila je ona". Znači RATEL štiti potrošače od monopoliste tako što diže cenu impulsa. Veoma logično nema šta.
Da nije možda bolje da cene određuje konkurencija a ne RATEL?
Da nije žalosno bilo bi smešno.

Prda

pre 15 godina

Da li svako ko postane politicar u Srbiji posasavi?
Za gospodju Matic smo citali slavopojke, kada je usla u politiku, medjutim posle izjave da Telekom nije izlozen konkurenciji pa nema pritisak da ulaze, govori da ona nije svesna njene uloge u vladi. Zar vlada nije ta koja donosi odluke i uvodi standarde kojih drzavna preduzeca treba da se pridrzavaju. Najlakse je podici cene ( nekvalitetnih usluga) i kriviti drugoga. Da li je one koje donose odluke ikada sramota od toga sto rade?

Kent

pre 15 godina

Koji su ovo monopolisti!!!I oni pricaju o evropskoj uniji, puna su im usta nje, a ustvari zele da im sistem bude kao u Belorusiji. EU mozemo samo da sanjamo.

dzericak

pre 15 godina

"...naša analiza pokazuje da su cene impulsa u međunarodnom saobraćaju dosta visoke,..."

Nadam se da ce, pre poskupljenja, rezultati ove analize i koriscena metodologija biti dostupni javnosti, npr na njihovom sajtu. Mislim da nisam jedini koga bi zanimalo da zaviri u takav jedan dokument.

berzaš

pre 15 godina

Ministarka nije lepo obrazložila da je zbog povećanja cene zlata na svetskom tržištu Telekom Srbije prinuđen da poveća cene svojih usluga :)

Branko

pre 15 godina

Meni ovde nista nije jasno, liberalizuje se trziste, a cene ce znatno biti vece, jer su niske! Ne znam da li je nesto jeftino, kada je uluga losa (dvojnici, ili stare centrale...). Da ne pricam da umesto da sto vise trosite impulse, oni budu jeftiniji, budu na kraju skuplji (primer. ako trosite do 150 impulsa, placate samo pretplatu i ti impulsi ulaze u to, a ako prosite vise, onda potrosene impulse plus pretplatu). To izgleda ima samo u zemlji Srbiji!

milan

pre 15 godina

Kakav bezobrazluk. Zbog ovakvih stvari i ne zelim da se vracam u Srbiju, pa makar nem'o 'leba da jedem.
Bitno je da znate koliko treba da povecate cenu impulsa, a ne umete da raspisete konkurs za nove operatere i razbijanje monopola.
Za ovo, bre treba da padne Vlada...to je nabezobrazniji vid kradje.
Raspisi konkurs i podeli 5 licenci u roku od ODMAH pa da vidimo da li cete da povecavate cene i koliko cete da vredite na bilo kojoj berzi
90% stanovnistva bi vam otkazalo prikljucke...i Telekomu i EPSu i svim banditskim drzavnim firmama u Srbiji.

milisav

pre 15 godina

ajde usvojite to o VoIP-u do kraja, i da već jednom kažemo baj-baj Telekomu, a oni nek onda poskupljuju fiksnu telefniju koliko hoće...

goran

pre 15 godina

Poskupljenje skupih i nekvalitetnih usluga!
Da zivimo u Osetiji(nemam nista protiv njih), pa da mi je jasno, ali ovi ultramonopolisti nam odrase kozu. Spori i preskupi internet od muke ne mogu ni da komentarisem.

milan

pre 15 godina

Kakav bezobrazluk. Zbog ovakvih stvari i ne zelim da se vracam u Srbiju, pa makar nem'o 'leba da jedem.
Bitno je da znate koliko treba da povecate cenu impulsa, a ne umete da raspisete konkurs za nove operatere i razbijanje monopola.
Za ovo, bre treba da padne Vlada...to je nabezobrazniji vid kradje.
Raspisi konkurs i podeli 5 licenci u roku od ODMAH pa da vidimo da li cete da povecavate cene i koliko cete da vredite na bilo kojoj berzi
90% stanovnistva bi vam otkazalo prikljucke...i Telekomu i EPSu i svim banditskim drzavnim firmama u Srbiji.

T8

pre 15 godina

Pa ljudi moji da li je ovo moguće? Pa sledeća rečenica vređa svakog ko ima i dva grama zdravog mozga:
"Od iduće godine, cene u fiksnoj telefoniji će se formirati na osnovu troškovnog modela koji je RATEL predstavio, što je evropski standard koji monopolistu primorava da cene formira u skladu sa troškovnim proračunima, objasnila je ona". Znači RATEL štiti potrošače od monopoliste tako što diže cenu impulsa. Veoma logično nema šta.
Da nije možda bolje da cene određuje konkurencija a ne RATEL?
Da nije žalosno bilo bi smešno.

milan

pre 15 godina

Molim da se organizuje mini referendum. U slucaju uvodjenja jos jednog operatera (fix + internet, bilo koja kompanija), da li biste presli sa Telekoma na njega?
Garantujem 99% korisnika zaokruzuje 'njega' (cak i da se jos ne zna o kojoj se kompaniji radi). Tako da, samo vi dizite cene, docice i vama kraj, *&%(*$(!!!!!!!

berzaš

pre 15 godina

Ministarka nije lepo obrazložila da je zbog povećanja cene zlata na svetskom tržištu Telekom Srbije prinuđen da poveća cene svojih usluga :)

Prda

pre 15 godina

Da li svako ko postane politicar u Srbiji posasavi?
Za gospodju Matic smo citali slavopojke, kada je usla u politiku, medjutim posle izjave da Telekom nije izlozen konkurenciji pa nema pritisak da ulaze, govori da ona nije svesna njene uloge u vladi. Zar vlada nije ta koja donosi odluke i uvodi standarde kojih drzavna preduzeca treba da se pridrzavaju. Najlakse je podici cene ( nekvalitetnih usluga) i kriviti drugoga. Da li je one koje donose odluke ikada sramota od toga sto rade?

OMG!

pre 15 godina

OVO NIJE NORMALNO!!!

Pa u 95% evropskih zemalja postoji neka simbolicna mesecna pretplata u koju su ukljuceni FLAT internet i BESPLATNO TELEFONIRANJE u okviru cele nacionalne mreze...

a ovi nasi kazu da treba poskupeti impulse???

znaci, samo pljackaj i pljackaj i pljackaj...

eeee, gde ja zivim....

goran

pre 15 godina

Poskupljenje skupih i nekvalitetnih usluga!
Da zivimo u Osetiji(nemam nista protiv njih), pa da mi je jasno, ali ovi ultramonopolisti nam odrase kozu. Spori i preskupi internet od muke ne mogu ni da komentarisem.

dzericak

pre 15 godina

"...naša analiza pokazuje da su cene impulsa u međunarodnom saobraćaju dosta visoke,..."

Nadam se da ce, pre poskupljenja, rezultati ove analize i koriscena metodologija biti dostupni javnosti, npr na njihovom sajtu. Mislim da nisam jedini koga bi zanimalo da zaviri u takav jedan dokument.

Branko

pre 15 godina

Meni ovde nista nije jasno, liberalizuje se trziste, a cene ce znatno biti vece, jer su niske! Ne znam da li je nesto jeftino, kada je uluga losa (dvojnici, ili stare centrale...). Da ne pricam da umesto da sto vise trosite impulse, oni budu jeftiniji, budu na kraju skuplji (primer. ako trosite do 150 impulsa, placate samo pretplatu i ti impulsi ulaze u to, a ako prosite vise, onda potrosene impulse plus pretplatu). To izgleda ima samo u zemlji Srbiji!

Kent

pre 15 godina

Koji su ovo monopolisti!!!I oni pricaju o evropskoj uniji, puna su im usta nje, a ustvari zele da im sistem bude kao u Belorusiji. EU mozemo samo da sanjamo.

pamtim kao da je juce bilo

pre 15 godina

Odrace vas narod.
Od kad ste dosli na vlast, poskupela je:
- struja od avgusta
- uskoro poskupljuju komunalije
- evo najava i za poskupljenje telefona.
Je l ono rekoste u kampanji "Bolji zivot"?

milisav

pre 15 godina

ajde usvojite to o VoIP-u do kraja, i da već jednom kažemo baj-baj Telekomu, a oni nek onda poskupljuju fiksnu telefniju koliko hoće...

nikola

pre 15 godina

E pa stvarno preteraste. Ocete i ovo studentsku kozu da mi oderete. Pa da li je normalno da ja kao stanar Studentskog grada u Beogradu placam mesecno 1500 din za fiksni telefon, a da pri tom koristim samo internet najvise dva sata dnevno, i pozive u okviru Bg, za ostalo sam vec odavno digao ruke. Cena sat vremena poziva je 36 din, kako? E pa to je poznata sprega studentskih domova koje studentima naplacuju impuls po hotelskoj tarifi, i ako dobijaju povlascenu cenu od telekoma. Da li je normalno da ja kao student, sa stipendijom od 5000 dinara mesecno, placam 30% od toga za fiksnu telefoniju, a o brzini interneta (dial up) i o kvalitetu veze necu ni da pricam. Kao da zivim u 21 veku, ali u Bangladesu. Pa ne mozemo u EU sa internetom kao luksuz, i da bandama kao telekom, nis, jat, eps i ostalih finansijera politike. Sve ovo me podseca na junaka iz Alana Forda, Super Hik, krade od siromasnih da bi dao bogatima.

UDRI MONOPOLISTE!!!

pre 15 godina

Nema problema! Uvedite još dva fiksna operatera i sve će se srediti. Nećete poverovati kako će žedj za povišicama naprasno nestati. Ako slučajno nisam u pravu, vi svakako uvedite nove operatere a Telekom neka slobodno poveća svoje usluge za 300%. Verujte mi da se niko neće buniti.

Milan

pre 15 godina

"Naš cilj je da povećamo korišćenje interneta, a to se postiže uglavnom nižim cenama", kako da ne, za informaciju nase komsije Bugari imaju za istu cenu 10-15 puta brzi net, a oni ce da se sa 30% hvale kao da su otkrili Ameriku, licemeri najobicniji koji racunaju na nepismenost naroda.
Pa draga gospodo narod prestaje biti nepismen, samo ste vi ovde nepismeni i uz to bezobrazni.

the§tar

pre 15 godina

U Srbiji je nemoguce moguce.. Svuda u svetu padaju cene u fiksnoj telefoniji.. samo se jedna mala zemlja suprotstavlja ovom trendu.. ZIVELA SRBIJA!

Јаран

pre 15 godina

Ја користим скајп и то за Џ. Што са светом што у локалу ... Они у 21. веку наплаћују комуникацију? Зато ће фиксна нестати као појава ...

Novinar

pre 15 godina

Bugari nemaju "za istu cenu 10-15 puta brži Internet", Bugari za cenu 1/3 NIŽU od naše imaju OSAMNAEST PUTA (da, dobro ste pročitali: 18x) brži Internet.

Izvor: http://adsl.btc.bg/bg/adsl/homepackage/details/2

ВЛАДА

pre 15 godina

Пре ових који су ДС био је на челу телекома неко из ДСС-а а пре њега неко из СПС-а или можда радикала...И кажите ви мени у чему је разлика међу њима?Нема је постоје само сличности-све су то продукти татиних и маминих синова и ћерки који заузму позицију са стравично великим платама и привилегијама да то боли колико су безобразни и халави.Свим партијама одговара да не уђемо у ЕУ и да нема конкуренције ал буквално свим.

Dragan NS

pre 15 godina

SRAMOTA! Interesuje me hoće li iko, nakon dolaska prve konkurentske kompanije, ostati u Telekomu?! Plaćamo telefonske usluge (i fiksna i mobilna telefonija) kao niko u Evropi! DOSTA VIŠE, PRETERALI STE!

Igor

pre 15 godina

"Od iduće godine, cene u fiksnoj telefoniji će se formirati na osnovu troškovnog modela koji je RATEL predstavio, što je evropski standard koji monopolistu primorava da cene formira u skladu sa troškovnim proračunima, objasnila je ona".
Zna li ona šta je rekla?!?!?
Muka mi je više od "stručnjaka" u vladi.Kako ih samo nađu?
Stvar je vrlo (čak ekstremno) prosta. Još (najmanje) dva davaoca usluge kao u mobilnoj telefoniji.
A onda neka prave metodologiju kakvu god žele.
Srbija zemlja apsurda.

Alexa

pre 15 godina

Pritom su potrošili dva brda para na reklame u kojima oni vole Srbiju i poznaju je pa joj puno i daju... Oni nisu lopovi, oni su lopovi licemeri. Sve što oni daju je loša usluga za mnogo para. Smrt monopolu....

fender_bender

pre 15 godina

Da li svako ko u Srbiji udje u politiku, dodje na funkciju, sedne iza pulta i obrati se narodu, javnosti, pre toga ode negde i primi neku vakcinu, nesto sto ucini da govori i ponasa se prema nama kao prema maloumnicima. Samo primer: lokalni telefonski saobracaj je nerentabilan i u njega ne moze da se investira, a medjugradski i medjunarodni su nesto drugo… Da li to znaci da postoje dva ili tri Telekoma? Jedan za lokal, drugi za medjugradski, treci za medjunarodni. Ili u tom jednom ali basnoslovno vrednom Telekomu neko prima platu da vodi suvislu investicionu politiku? A ne samo da mu zine jedan veoma poznat deo tela na pare? Svetske berze? Monstrum od takozvane kompanije, sa nepoznato velikim viskom zaposlenih, pa jos – drzavni. I tu smo: ni ministarka, ni bilo ko iz takozvane vlasti (mislim na sve dosadasnje) se ne seti da kaze, ej bre, nije drzavni, pripada poreskim obveznicima koji sve to – placaju. Bas kao i pomenutu gospodju. Koja nam cak nije objasnila ni kako to, da recimo taj isti Telekom besomucno sponzorise sve i svasta, ne polazuci pri tom racuna nikom, ili, da prevedem – trosi nase pare. Ili da je njen posao, kao ministra, da se pre svega brine da sto veci broj gradjana bude u mogucnosti da kvalitetno telefonira. Da racun za telefon predstavlja ugovor, obligaciju, po kojoj, pre nego vam pritiskom na dugme iskljuce telefon zbog neplacanja, imate prava da kazete, izvinite komsija, to sto ste mi prodali proslog meseca, nije bilo bas najbolje, sustalo je i krcalo, nismo se tako dogovorili, dogovor je bio vi meni kvalitetnu robu, ja vama pare….

Bozidar Jovanovic,CH

pre 15 godina

Jos jednom se u zemlji Srbije pokazuje da se ne zna ko pije, ali se zato zna ko placa:taj obespravljeni i grbavi narod. Pa, vec odavno, kada zelim da telefoniram sa rodbinom i prijateljima u Srbiji, oni me jednostavno "trznu" i ja ih pozovem, posto je minut razgovora iz SRbije preko 20 dinara po minuti a iz Svajcarske samo 5 dinara. Naravno, ne preko drzavnog Swisscoma, mada i oni se grcevito bore za svakog musteriju pa skidaju cene, vec , naravno, preko konkurencije. Od kada sam dosao ovde pre 20 godina, cene su pale najmanje 4 puta a ako se zna da je prosecna plata u Svajcarskoj oko 3 hiljade evra, onda se moze samo zakljuciti koliki je odnos izmedju cene impulsa i mesecne plate. Posto mi cerka studira u Engleskoj, pronasao sam provajdera kod koga je minut razgovora pola dinara, tj. 50 para, ako je ta jedinica jos u opticaju. ...

WoodpeckerB

pre 15 godina

Mogu li ja da svom poslodavcu (gazdi) na osnovu ovog povecanja, a bogami i ostalih da potrazim vecu platu. Vec cetiri godine plata mi miruje Kako se to radi negde, ima li neka preporuka??

Vladan

pre 15 godina

Koji god operater fiksne telefonije da se pojavi ne moze da ima mnogo korisnika zbog nerazvijenosti pristupne mreze a Telekomova se ne moze koristiti dok Ratel ne odluci da otvori Telekomovu drugima za pristojan novac sto takođe spada urazvoj telco tržišta. Ako neki novi operater i dostigne par desetina hiljada korisnika i razgovor u njegovoj mrezi bude džabe čeka ga cena interkonekcije sa Telekomom gde ide najveći deo poziva za Srbiju (ipak je to 3 miliona pretplatnika fiksne i 5 miliona mobilne).
Telekom ima standardnu ponudu za interkonekciju (vidi http://www.telekom.rs/vesti/profil/Informator/17.pdf) gde lepo piše da jedan minut razgovora u Srbiji košta 2.86 din a u lokalu 1.14din. To je cena koju plaćaju i mobilni operateri Telenor, VIP. Zaključak je da ni bilo koji novi operater ne može da ima niske cene za svoje minute prema Telekomu ! Sve su šanse da će njegovi korisnici biti tu zbog međunarodnih razgovora.
Sa druge strane Telekom sada za taj isti minut u lokalu naplaćuje 0.3 din pa vi sad vidite koliko on mora da poskupi da bi svi bili jednaki na tržištu ! 380% poskupljenja lokalnog poziva !! Ako nemaju tu cenu onda će morati da to nadoknade iz cene pretplate a ne kao do sada od preskupih međunarodnih poziva !
Nemojte se ljudi zaludjivati i čuditi. Cene impulsa u iovoj državi su godinama gajene kao socijlana kategorija bez preke potrebe jer da je tako onda iz te perspektive preskupi minuti razgovora mobilnih operatora ne bi bili toliko korišćeni.

Naivac

pre 15 godina

U celoj ovoj prici niko jos nije spomenuo mojih 1000 DM koje sam svojevremeno uplatio Posti Srbije, e da bi dobio famozni telefonski prikljucak. Napominjem ovo posto je to vrlo redak slucaj u svetu da je PTT jedne zemlje naplacivao toliki novac od korisnika. To ujedno znaci da su stotine hiljada nas zapravo suvlasnici PTT Srbije jer su doticni sredstvima kupovali "svoja" osnovna sredstva a sad pricaju o povecanju cena. Posto su se ta sredstva "pojela i popila" naravno da cene moraju da se dizu a da se pritom precutkuju sredstva koja su prikupljena na ovako jedinstven nacin, gotovo ne zabelezen u svetu da korisnik usluga kreditira bespovratnim sredstvima svoju PTT!?

Mladja

pre 15 godina

Mama mia ke teska greska.
Pa sta se ovo desava? Ko ovde vidi nesto normalno. Opet dokazujemo svetu koliko smo losa zemlja.
Umesto da razbjaju monopole oni ih jos vise ucvrscuju.
Kao sto neko rece izvrnuse reci da RATEL (ciju svrhu postojanja ne vidim kada imamo jednog provajdera svih telekomunikacija u zemlji) stiti narod dizanjem cena monopolisti.
Vrhunska glupost.
Pa koliko znam u zemljama EU se fiksni telefon maltene ne naplacuje.
Drugo smanjenje cene medjunarodnog saobracaja za samo 10 procenata je smesno.
Ovo je da pobenavis.

Slobodan,Ca

pre 15 godina

"naša analiza pokazuje da su cene impulsa u međunarodnom saobraćaju dosta visoke, pa mislim da je realno da ti impulsi pojeftine otprilike za nekih 10 odsto"... Pa cena je DOSTA visoka, a pojefinjenje NEKIH 10 POSTO ? Nema nista od konkurencije drzava fomira cenu impulsa, Telekom ima svu infrastrukturu, a novi operater mora sve iz pocetka, i jos da mu odredjuju cenu!!!

Bezati odavde sto pre

pre 15 godina

Upravo zbog ovakvih stvari stite Mladica i sabotiraju proces pridruzivanja EU.
A kad bi samo klupko pocelo da se razmotava - Srbijo jadna ti majka ko je sve upetljan u te smutne radnje. Srbijo nikada neces u Evropu ali nikada. Pre ce se Evropa raspasti.
Jadni mi koji zivimo u Srbiji i imamo glavu da bi njome mislili.

Lud Zbunjen Nenormalan

pre 15 godina

Ja sam sa strane ali nemogu da se ne načudim ovakvim stvarima, to se može desiti samo kod nas (BiH) i kod vas, da se monopolski položaj neke firme pomaže još i odobravanjem viših cijena -gdje ti ljudi naučiše svoju nauku, umjesto da se pusti i drugim operaterima rad, pa neka u zdravoj konkurenciji i napaćeni narodi osjete bolje, kvalitetnije i jeftinije usluge i redovna pojeftinjenjna usluga a ne od države inicirana poskupljenja.

Stefan, Sokobanja

pre 15 godina

Gluposti. Umesto da bude jeftiniji saobraćaj, oni će povećavati cenu. Nadam se da ministri ipak nešto rade, od onoga što bi trebalo da rade, pa da ćemo u nekoj doglednoj budućnosti, dobiti više konkurencije kako na tržištu interneta tako i na tržištu ostalih usluga koje nam, nažalost, trenutno pruža samo Telekom.

Janoš

pre 15 godina

Samo treba trezveno sesti i računati kako stoji stvari.
Prvo treba pogledati strukturu računa koji stvaramo mi korisnici i tamo najverovatnije lepo se vidi da najveći broj korisnika spada koji koristi lokalne pozive.
Ako je to tako malo povećavaj cenu tih razgovora i smanji cenu uslege koje i ovako malo njih koristi pa ćeš biti na dobitku.
Čista matematika. Telekom će biti na dobitku i može da reklamira sebe kako spušta cenu usluge (kako je dobar prema korisnicima!).
A nama običnim smrtnicima ne preostaje ništa samo da pišemo ovakve poruke a na krju ipak plaćamo ceh i punimo džep državnih monopolista.

matori

pre 15 godina

Kako vidim, poskupljenje impulsa u fiksnoj telefoniji je "gotova stvar" i to će da nas obraduje od nove godine.
A sve se to dešava kao neko tobožnje usklađivanje sa standardima EU...
Pa ja predlažem da se i moja plata (sada doseže čak preko 50% proseka u Srbiji) podigne od nove godine za nekih skromnih 1000%, sa ciljem da se malo harmonizuje sa platama u EU.
Čak i u tom slučaju bi telefoniranje u Srbiji bilo SKUPLJE nego u EU.

Lopuže mogu da se nazivaju bilo kako, i onda ostaju LOPOVI!

Lily

pre 15 godina

Naravno da su skupi i preskupi impulsi u medjunarodnom saobracaju. Da li je normalno da je telefoniranje u Srbiju u najgorem slucaju jeftinije cetiri puta nego odavde u Holandiju. Pa pojeftinite ako hocete tih 10%, bas me briga, ja sam i tako presla na MSN.

SavaII

pre 15 godina

Telekomunikacije da bi bile uspešne traže mnogo, mnogo znanja.

Cenim trud ministarke da nešto promeni, ali to je samo grebanje po površini.

Diverfikacija resursa, implementacija novih servisa, regionalna pentetracija, segmentacija korisnika, optimizacija paleta usluga, ...

Sve to u ambijentu kada oko vas operišu hohštapleri u nelojalnoj konkurencij, kada imate zaposlene koji sede u istoj fotelji više od trideset godina, i novozaposlene koje su poslali tamoodakletreba...

Kakva je šansa da Telekom raspiše konkurs i primi 3000 visookobrazovanih inžinjera, ekonomista, marketning managera iz celog regiona i da im zaradu istu i vecu od one koje dobijaju i EU i USA?

core

pre 15 godina

formiraju cenu u skladu sa troskovnim proracunima, pa kako ih nije sramota mogu da prikazu troskove kolike god hoce. Ladno mogu da prime jos 100 zaposlenih (sa dobrim vezama) koji nece raditi nista samo da bi povecali troskove na osnovu kojih ce se formirati cena. Bezobrazluk. STOP monopolu odmah! To sto smo mi u firmi u kojoj radim prepolovili cene odredjenih usluga zbog jake konkurencije i ipak opstajemo moglo bi da se primeni i na ove drzavne firme.

hteobihdaostanemalineovako

pre 15 godina

Cene u medjunarodnom saobracaju su dosta visoke, a oni ce da ih snize za 10%.
Internet ce pojeftiniti za 30%.
I jos nam kao cine neku uslugu.
Ne mogu da verujem sta ova prica, isto kao onaj iz ratela pre par nedelja da nema monopola kod internet usluga.
Da li je ova osoba (ne mogu da je nazovem ministarka jer za to po meni mora da se razume u svoju struku)uopste zna sta prica, da li sama smislja ovakve gluposti ili joj ratel odredjuje sta ce reci ili neko treci.
Jos je veca sramota ako je svesna da prica gluposti, a misli, BEEEP narod, glup je.
Zbog ovakvih likova kakvih je zaista previse u svim strankama, a koji nam vode zivote, jedva cekam da za godinu dana uzmem diplomu i cim se stvore neki uslovi bezim iz ove zemlje.
Ne treba CERN da stvori crnu rupu koja ce nas progutati. Mi smo odavno svi vec u njoj.
Srecom nesto moze pobeci iz crnih rupa po Hawkingu.
Na zalost po Srbiju, ako se nesto hitno ne promeni to ce biti oni koji joj najvise mogu pomoci u buducnosti.

kockalone

pre 15 godina

Ovo se zove drzavni reket, koji je tako dobro koriscen jos u Milosevicevo vreme. Odakle da se npr. namakne 10% povecanja za penzije?? Sva ostala objasnjenja nemaju impuls sa mozgom.

j

pre 15 godina

da li se neko seca kako proslo ministarstvo nije dozvoljavalo poskupljenje fiksne telefonije, jer je smatralo da nema potrebe ukoliko se uvede univerzalni servis. znali ova ministarka sta je to

legenda

pre 15 godina

A zasto jednostavno ne otkazete pretplatu na fiksni telefon i koristite umesto toga mobilni i eventualno skype (oni koji imaju kablovski internet)? To su svi u EU uradili, ovde u Becu skoro da ne postoji vise niko sem pravnih lica koji imaju fiksni prikljucak.

korisnik

pre 15 godina

Moj deda da bi dobio telefon u selu morao je da proda kravu, pa posle par god još jednu kravu, pa posle određenog perioda još jednu. Ko će da obračuna te troškove koji su svakodnevni,da imamo konkurenciju dobilibi besplatno priključak. Plaćam najgori i najskuplji ADSL u evropi, pa kao nemaju pare. A oi cenama u mobilnoj neću ni da pričam smo nemoj da se porede sa Hrvatim i sličnima, puna mi je kapa više tih gluposti, treba da budemo bolji od najgorih, ma i šta je ta Hrvatska privreda mućak a mi oće da se poredimo sa mućkom,jadno i bedno. E ova ministarka iRATELOVl,dal su oni normalni!

milan

pre 15 godina

Molim da se organizuje mini referendum. U slucaju uvodjenja jos jednog operatera (fix + internet, bilo koja kompanija), da li biste presli sa Telekoma na njega?
Garantujem 99% korisnika zaokruzuje 'njega' (cak i da se jos ne zna o kojoj se kompaniji radi). Tako da, samo vi dizite cene, docice i vama kraj, *&%(*$(!!!!!!!

SavaII

pre 15 godina

Telekomunikacije da bi bile uspešne traže mnogo, mnogo znanja.

Cenim trud ministarke da nešto promeni, ali to je samo grebanje po površini.

Diverfikacija resursa, implementacija novih servisa, regionalna pentetracija, segmentacija korisnika, optimizacija paleta usluga, ...

Sve to u ambijentu kada oko vas operišu hohštapleri u nelojalnoj konkurencij, kada imate zaposlene koji sede u istoj fotelji više od trideset godina, i novozaposlene koje su poslali tamoodakletreba...

Kakva je šansa da Telekom raspiše konkurs i primi 3000 visookobrazovanih inžinjera, ekonomista, marketning managera iz celog regiona i da im zaradu istu i vecu od one koje dobijaju i EU i USA?

milan

pre 15 godina

Kakav bezobrazluk. Zbog ovakvih stvari i ne zelim da se vracam u Srbiju, pa makar nem'o 'leba da jedem.
Bitno je da znate koliko treba da povecate cenu impulsa, a ne umete da raspisete konkurs za nove operatere i razbijanje monopola.
Za ovo, bre treba da padne Vlada...to je nabezobrazniji vid kradje.
Raspisi konkurs i podeli 5 licenci u roku od ODMAH pa da vidimo da li cete da povecavate cene i koliko cete da vredite na bilo kojoj berzi
90% stanovnistva bi vam otkazalo prikljucke...i Telekomu i EPSu i svim banditskim drzavnim firmama u Srbiji.

Kent

pre 15 godina

Koji su ovo monopolisti!!!I oni pricaju o evropskoj uniji, puna su im usta nje, a ustvari zele da im sistem bude kao u Belorusiji. EU mozemo samo da sanjamo.

ВЛАДА

pre 15 godina

Пре ових који су ДС био је на челу телекома неко из ДСС-а а пре њега неко из СПС-а или можда радикала...И кажите ви мени у чему је разлика међу њима?Нема је постоје само сличности-све су то продукти татиних и маминих синова и ћерки који заузму позицију са стравично великим платама и привилегијама да то боли колико су безобразни и халави.Свим партијама одговара да не уђемо у ЕУ и да нема конкуренције ал буквално свим.

berzaš

pre 15 godina

Ministarka nije lepo obrazložila da je zbog povećanja cene zlata na svetskom tržištu Telekom Srbije prinuđen da poveća cene svojih usluga :)

Branko

pre 15 godina

Meni ovde nista nije jasno, liberalizuje se trziste, a cene ce znatno biti vece, jer su niske! Ne znam da li je nesto jeftino, kada je uluga losa (dvojnici, ili stare centrale...). Da ne pricam da umesto da sto vise trosite impulse, oni budu jeftiniji, budu na kraju skuplji (primer. ako trosite do 150 impulsa, placate samo pretplatu i ti impulsi ulaze u to, a ako prosite vise, onda potrosene impulse plus pretplatu). To izgleda ima samo u zemlji Srbiji!

milisav

pre 15 godina

ajde usvojite to o VoIP-u do kraja, i da već jednom kažemo baj-baj Telekomu, a oni nek onda poskupljuju fiksnu telefniju koliko hoće...

goran

pre 15 godina

Poskupljenje skupih i nekvalitetnih usluga!
Da zivimo u Osetiji(nemam nista protiv njih), pa da mi je jasno, ali ovi ultramonopolisti nam odrase kozu. Spori i preskupi internet od muke ne mogu ni da komentarisem.

dzericak

pre 15 godina

"...naša analiza pokazuje da su cene impulsa u međunarodnom saobraćaju dosta visoke,..."

Nadam se da ce, pre poskupljenja, rezultati ove analize i koriscena metodologija biti dostupni javnosti, npr na njihovom sajtu. Mislim da nisam jedini koga bi zanimalo da zaviri u takav jedan dokument.

T8

pre 15 godina

Pa ljudi moji da li je ovo moguće? Pa sledeća rečenica vređa svakog ko ima i dva grama zdravog mozga:
"Od iduće godine, cene u fiksnoj telefoniji će se formirati na osnovu troškovnog modela koji je RATEL predstavio, što je evropski standard koji monopolistu primorava da cene formira u skladu sa troškovnim proračunima, objasnila je ona". Znači RATEL štiti potrošače od monopoliste tako što diže cenu impulsa. Veoma logično nema šta.
Da nije možda bolje da cene određuje konkurencija a ne RATEL?
Da nije žalosno bilo bi smešno.

Prda

pre 15 godina

Da li svako ko postane politicar u Srbiji posasavi?
Za gospodju Matic smo citali slavopojke, kada je usla u politiku, medjutim posle izjave da Telekom nije izlozen konkurenciji pa nema pritisak da ulaze, govori da ona nije svesna njene uloge u vladi. Zar vlada nije ta koja donosi odluke i uvodi standarde kojih drzavna preduzeca treba da se pridrzavaju. Najlakse je podici cene ( nekvalitetnih usluga) i kriviti drugoga. Da li je one koje donose odluke ikada sramota od toga sto rade?

Dragan NS

pre 15 godina

SRAMOTA! Interesuje me hoće li iko, nakon dolaska prve konkurentske kompanije, ostati u Telekomu?! Plaćamo telefonske usluge (i fiksna i mobilna telefonija) kao niko u Evropi! DOSTA VIŠE, PRETERALI STE!

WoodpeckerB

pre 15 godina

Mogu li ja da svom poslodavcu (gazdi) na osnovu ovog povecanja, a bogami i ostalih da potrazim vecu platu. Vec cetiri godine plata mi miruje Kako se to radi negde, ima li neka preporuka??

Vladan

pre 15 godina

Koji god operater fiksne telefonije da se pojavi ne moze da ima mnogo korisnika zbog nerazvijenosti pristupne mreze a Telekomova se ne moze koristiti dok Ratel ne odluci da otvori Telekomovu drugima za pristojan novac sto takođe spada urazvoj telco tržišta. Ako neki novi operater i dostigne par desetina hiljada korisnika i razgovor u njegovoj mrezi bude džabe čeka ga cena interkonekcije sa Telekomom gde ide najveći deo poziva za Srbiju (ipak je to 3 miliona pretplatnika fiksne i 5 miliona mobilne).
Telekom ima standardnu ponudu za interkonekciju (vidi http://www.telekom.rs/vesti/profil/Informator/17.pdf) gde lepo piše da jedan minut razgovora u Srbiji košta 2.86 din a u lokalu 1.14din. To je cena koju plaćaju i mobilni operateri Telenor, VIP. Zaključak je da ni bilo koji novi operater ne može da ima niske cene za svoje minute prema Telekomu ! Sve su šanse da će njegovi korisnici biti tu zbog međunarodnih razgovora.
Sa druge strane Telekom sada za taj isti minut u lokalu naplaćuje 0.3 din pa vi sad vidite koliko on mora da poskupi da bi svi bili jednaki na tržištu ! 380% poskupljenja lokalnog poziva !! Ako nemaju tu cenu onda će morati da to nadoknade iz cene pretplate a ne kao do sada od preskupih međunarodnih poziva !
Nemojte se ljudi zaludjivati i čuditi. Cene impulsa u iovoj državi su godinama gajene kao socijlana kategorija bez preke potrebe jer da je tako onda iz te perspektive preskupi minuti razgovora mobilnih operatora ne bi bili toliko korišćeni.

Mladja

pre 15 godina

Mama mia ke teska greska.
Pa sta se ovo desava? Ko ovde vidi nesto normalno. Opet dokazujemo svetu koliko smo losa zemlja.
Umesto da razbjaju monopole oni ih jos vise ucvrscuju.
Kao sto neko rece izvrnuse reci da RATEL (ciju svrhu postojanja ne vidim kada imamo jednog provajdera svih telekomunikacija u zemlji) stiti narod dizanjem cena monopolisti.
Vrhunska glupost.
Pa koliko znam u zemljama EU se fiksni telefon maltene ne naplacuje.
Drugo smanjenje cene medjunarodnog saobracaja za samo 10 procenata je smesno.
Ovo je da pobenavis.

Lily

pre 15 godina

Naravno da su skupi i preskupi impulsi u medjunarodnom saobracaju. Da li je normalno da je telefoniranje u Srbiju u najgorem slucaju jeftinije cetiri puta nego odavde u Holandiju. Pa pojeftinite ako hocete tih 10%, bas me briga, ja sam i tako presla na MSN.

Janoš

pre 15 godina

Samo treba trezveno sesti i računati kako stoji stvari.
Prvo treba pogledati strukturu računa koji stvaramo mi korisnici i tamo najverovatnije lepo se vidi da najveći broj korisnika spada koji koristi lokalne pozive.
Ako je to tako malo povećavaj cenu tih razgovora i smanji cenu uslege koje i ovako malo njih koristi pa ćeš biti na dobitku.
Čista matematika. Telekom će biti na dobitku i može da reklamira sebe kako spušta cenu usluge (kako je dobar prema korisnicima!).
A nama običnim smrtnicima ne preostaje ništa samo da pišemo ovakve poruke a na krju ipak plaćamo ceh i punimo džep državnih monopolista.

fender_bender

pre 15 godina

Da li svako ko u Srbiji udje u politiku, dodje na funkciju, sedne iza pulta i obrati se narodu, javnosti, pre toga ode negde i primi neku vakcinu, nesto sto ucini da govori i ponasa se prema nama kao prema maloumnicima. Samo primer: lokalni telefonski saobracaj je nerentabilan i u njega ne moze da se investira, a medjugradski i medjunarodni su nesto drugo… Da li to znaci da postoje dva ili tri Telekoma? Jedan za lokal, drugi za medjugradski, treci za medjunarodni. Ili u tom jednom ali basnoslovno vrednom Telekomu neko prima platu da vodi suvislu investicionu politiku? A ne samo da mu zine jedan veoma poznat deo tela na pare? Svetske berze? Monstrum od takozvane kompanije, sa nepoznato velikim viskom zaposlenih, pa jos – drzavni. I tu smo: ni ministarka, ni bilo ko iz takozvane vlasti (mislim na sve dosadasnje) se ne seti da kaze, ej bre, nije drzavni, pripada poreskim obveznicima koji sve to – placaju. Bas kao i pomenutu gospodju. Koja nam cak nije objasnila ni kako to, da recimo taj isti Telekom besomucno sponzorise sve i svasta, ne polazuci pri tom racuna nikom, ili, da prevedem – trosi nase pare. Ili da je njen posao, kao ministra, da se pre svega brine da sto veci broj gradjana bude u mogucnosti da kvalitetno telefonira. Da racun za telefon predstavlja ugovor, obligaciju, po kojoj, pre nego vam pritiskom na dugme iskljuce telefon zbog neplacanja, imate prava da kazete, izvinite komsija, to sto ste mi prodali proslog meseca, nije bilo bas najbolje, sustalo je i krcalo, nismo se tako dogovorili, dogovor je bio vi meni kvalitetnu robu, ja vama pare….

Јаран

pre 15 godina

Ја користим скајп и то за Џ. Што са светом што у локалу ... Они у 21. веку наплаћују комуникацију? Зато ће фиксна нестати као појава ...

Slobodan,Ca

pre 15 godina

"naša analiza pokazuje da su cene impulsa u međunarodnom saobraćaju dosta visoke, pa mislim da je realno da ti impulsi pojeftine otprilike za nekih 10 odsto"... Pa cena je DOSTA visoka, a pojefinjenje NEKIH 10 POSTO ? Nema nista od konkurencije drzava fomira cenu impulsa, Telekom ima svu infrastrukturu, a novi operater mora sve iz pocetka, i jos da mu odredjuju cenu!!!

Stefan, Sokobanja

pre 15 godina

Gluposti. Umesto da bude jeftiniji saobraćaj, oni će povećavati cenu. Nadam se da ministri ipak nešto rade, od onoga što bi trebalo da rade, pa da ćemo u nekoj doglednoj budućnosti, dobiti više konkurencije kako na tržištu interneta tako i na tržištu ostalih usluga koje nam, nažalost, trenutno pruža samo Telekom.

Lud Zbunjen Nenormalan

pre 15 godina

Ja sam sa strane ali nemogu da se ne načudim ovakvim stvarima, to se može desiti samo kod nas (BiH) i kod vas, da se monopolski položaj neke firme pomaže još i odobravanjem viših cijena -gdje ti ljudi naučiše svoju nauku, umjesto da se pusti i drugim operaterima rad, pa neka u zdravoj konkurenciji i napaćeni narodi osjete bolje, kvalitetnije i jeftinije usluge i redovna pojeftinjenjna usluga a ne od države inicirana poskupljenja.

nikola

pre 15 godina

E pa stvarno preteraste. Ocete i ovo studentsku kozu da mi oderete. Pa da li je normalno da ja kao stanar Studentskog grada u Beogradu placam mesecno 1500 din za fiksni telefon, a da pri tom koristim samo internet najvise dva sata dnevno, i pozive u okviru Bg, za ostalo sam vec odavno digao ruke. Cena sat vremena poziva je 36 din, kako? E pa to je poznata sprega studentskih domova koje studentima naplacuju impuls po hotelskoj tarifi, i ako dobijaju povlascenu cenu od telekoma. Da li je normalno da ja kao student, sa stipendijom od 5000 dinara mesecno, placam 30% od toga za fiksnu telefoniju, a o brzini interneta (dial up) i o kvalitetu veze necu ni da pricam. Kao da zivim u 21 veku, ali u Bangladesu. Pa ne mozemo u EU sa internetom kao luksuz, i da bandama kao telekom, nis, jat, eps i ostalih finansijera politike. Sve ovo me podseca na junaka iz Alana Forda, Super Hik, krade od siromasnih da bi dao bogatima.

Igor

pre 15 godina

"Od iduće godine, cene u fiksnoj telefoniji će se formirati na osnovu troškovnog modela koji je RATEL predstavio, što je evropski standard koji monopolistu primorava da cene formira u skladu sa troškovnim proračunima, objasnila je ona".
Zna li ona šta je rekla?!?!?
Muka mi je više od "stručnjaka" u vladi.Kako ih samo nađu?
Stvar je vrlo (čak ekstremno) prosta. Još (najmanje) dva davaoca usluge kao u mobilnoj telefoniji.
A onda neka prave metodologiju kakvu god žele.
Srbija zemlja apsurda.

the§tar

pre 15 godina

U Srbiji je nemoguce moguce.. Svuda u svetu padaju cene u fiksnoj telefoniji.. samo se jedna mala zemlja suprotstavlja ovom trendu.. ZIVELA SRBIJA!

OMG!

pre 15 godina

OVO NIJE NORMALNO!!!

Pa u 95% evropskih zemalja postoji neka simbolicna mesecna pretplata u koju su ukljuceni FLAT internet i BESPLATNO TELEFONIRANJE u okviru cele nacionalne mreze...

a ovi nasi kazu da treba poskupeti impulse???

znaci, samo pljackaj i pljackaj i pljackaj...

eeee, gde ja zivim....

UDRI MONOPOLISTE!!!

pre 15 godina

Nema problema! Uvedite još dva fiksna operatera i sve će se srediti. Nećete poverovati kako će žedj za povišicama naprasno nestati. Ako slučajno nisam u pravu, vi svakako uvedite nove operatere a Telekom neka slobodno poveća svoje usluge za 300%. Verujte mi da se niko neće buniti.

Alexa

pre 15 godina

Pritom su potrošili dva brda para na reklame u kojima oni vole Srbiju i poznaju je pa joj puno i daju... Oni nisu lopovi, oni su lopovi licemeri. Sve što oni daju je loša usluga za mnogo para. Smrt monopolu....

Bozidar Jovanovic,CH

pre 15 godina

Jos jednom se u zemlji Srbije pokazuje da se ne zna ko pije, ali se zato zna ko placa:taj obespravljeni i grbavi narod. Pa, vec odavno, kada zelim da telefoniram sa rodbinom i prijateljima u Srbiji, oni me jednostavno "trznu" i ja ih pozovem, posto je minut razgovora iz SRbije preko 20 dinara po minuti a iz Svajcarske samo 5 dinara. Naravno, ne preko drzavnog Swisscoma, mada i oni se grcevito bore za svakog musteriju pa skidaju cene, vec , naravno, preko konkurencije. Od kada sam dosao ovde pre 20 godina, cene su pale najmanje 4 puta a ako se zna da je prosecna plata u Svajcarskoj oko 3 hiljade evra, onda se moze samo zakljuciti koliki je odnos izmedju cene impulsa i mesecne plate. Posto mi cerka studira u Engleskoj, pronasao sam provajdera kod koga je minut razgovora pola dinara, tj. 50 para, ako je ta jedinica jos u opticaju. ...

Milan

pre 15 godina

"Naš cilj je da povećamo korišćenje interneta, a to se postiže uglavnom nižim cenama", kako da ne, za informaciju nase komsije Bugari imaju za istu cenu 10-15 puta brzi net, a oni ce da se sa 30% hvale kao da su otkrili Ameriku, licemeri najobicniji koji racunaju na nepismenost naroda.
Pa draga gospodo narod prestaje biti nepismen, samo ste vi ovde nepismeni i uz to bezobrazni.

pamtim kao da je juce bilo

pre 15 godina

Odrace vas narod.
Od kad ste dosli na vlast, poskupela je:
- struja od avgusta
- uskoro poskupljuju komunalije
- evo najava i za poskupljenje telefona.
Je l ono rekoste u kampanji "Bolji zivot"?

Novinar

pre 15 godina

Bugari nemaju "za istu cenu 10-15 puta brži Internet", Bugari za cenu 1/3 NIŽU od naše imaju OSAMNAEST PUTA (da, dobro ste pročitali: 18x) brži Internet.

Izvor: http://adsl.btc.bg/bg/adsl/homepackage/details/2

j

pre 15 godina

da li se neko seca kako proslo ministarstvo nije dozvoljavalo poskupljenje fiksne telefonije, jer je smatralo da nema potrebe ukoliko se uvede univerzalni servis. znali ova ministarka sta je to

core

pre 15 godina

formiraju cenu u skladu sa troskovnim proracunima, pa kako ih nije sramota mogu da prikazu troskove kolike god hoce. Ladno mogu da prime jos 100 zaposlenih (sa dobrim vezama) koji nece raditi nista samo da bi povecali troskove na osnovu kojih ce se formirati cena. Bezobrazluk. STOP monopolu odmah! To sto smo mi u firmi u kojoj radim prepolovili cene odredjenih usluga zbog jake konkurencije i ipak opstajemo moglo bi da se primeni i na ove drzavne firme.

matori

pre 15 godina

Kako vidim, poskupljenje impulsa u fiksnoj telefoniji je "gotova stvar" i to će da nas obraduje od nove godine.
A sve se to dešava kao neko tobožnje usklađivanje sa standardima EU...
Pa ja predlažem da se i moja plata (sada doseže čak preko 50% proseka u Srbiji) podigne od nove godine za nekih skromnih 1000%, sa ciljem da se malo harmonizuje sa platama u EU.
Čak i u tom slučaju bi telefoniranje u Srbiji bilo SKUPLJE nego u EU.

Lopuže mogu da se nazivaju bilo kako, i onda ostaju LOPOVI!

Bezati odavde sto pre

pre 15 godina

Upravo zbog ovakvih stvari stite Mladica i sabotiraju proces pridruzivanja EU.
A kad bi samo klupko pocelo da se razmotava - Srbijo jadna ti majka ko je sve upetljan u te smutne radnje. Srbijo nikada neces u Evropu ali nikada. Pre ce se Evropa raspasti.
Jadni mi koji zivimo u Srbiji i imamo glavu da bi njome mislili.

hteobihdaostanemalineovako

pre 15 godina

Cene u medjunarodnom saobracaju su dosta visoke, a oni ce da ih snize za 10%.
Internet ce pojeftiniti za 30%.
I jos nam kao cine neku uslugu.
Ne mogu da verujem sta ova prica, isto kao onaj iz ratela pre par nedelja da nema monopola kod internet usluga.
Da li je ova osoba (ne mogu da je nazovem ministarka jer za to po meni mora da se razume u svoju struku)uopste zna sta prica, da li sama smislja ovakve gluposti ili joj ratel odredjuje sta ce reci ili neko treci.
Jos je veca sramota ako je svesna da prica gluposti, a misli, BEEEP narod, glup je.
Zbog ovakvih likova kakvih je zaista previse u svim strankama, a koji nam vode zivote, jedva cekam da za godinu dana uzmem diplomu i cim se stvore neki uslovi bezim iz ove zemlje.
Ne treba CERN da stvori crnu rupu koja ce nas progutati. Mi smo odavno svi vec u njoj.
Srecom nesto moze pobeci iz crnih rupa po Hawkingu.
Na zalost po Srbiju, ako se nesto hitno ne promeni to ce biti oni koji joj najvise mogu pomoci u buducnosti.

Naivac

pre 15 godina

U celoj ovoj prici niko jos nije spomenuo mojih 1000 DM koje sam svojevremeno uplatio Posti Srbije, e da bi dobio famozni telefonski prikljucak. Napominjem ovo posto je to vrlo redak slucaj u svetu da je PTT jedne zemlje naplacivao toliki novac od korisnika. To ujedno znaci da su stotine hiljada nas zapravo suvlasnici PTT Srbije jer su doticni sredstvima kupovali "svoja" osnovna sredstva a sad pricaju o povecanju cena. Posto su se ta sredstva "pojela i popila" naravno da cene moraju da se dizu a da se pritom precutkuju sredstva koja su prikupljena na ovako jedinstven nacin, gotovo ne zabelezen u svetu da korisnik usluga kreditira bespovratnim sredstvima svoju PTT!?

kockalone

pre 15 godina

Ovo se zove drzavni reket, koji je tako dobro koriscen jos u Milosevicevo vreme. Odakle da se npr. namakne 10% povecanja za penzije?? Sva ostala objasnjenja nemaju impuls sa mozgom.

legenda

pre 15 godina

A zasto jednostavno ne otkazete pretplatu na fiksni telefon i koristite umesto toga mobilni i eventualno skype (oni koji imaju kablovski internet)? To su svi u EU uradili, ovde u Becu skoro da ne postoji vise niko sem pravnih lica koji imaju fiksni prikljucak.

korisnik

pre 15 godina

Moj deda da bi dobio telefon u selu morao je da proda kravu, pa posle par god još jednu kravu, pa posle određenog perioda još jednu. Ko će da obračuna te troškove koji su svakodnevni,da imamo konkurenciju dobilibi besplatno priključak. Plaćam najgori i najskuplji ADSL u evropi, pa kao nemaju pare. A oi cenama u mobilnoj neću ni da pričam smo nemoj da se porede sa Hrvatim i sličnima, puna mi je kapa više tih gluposti, treba da budemo bolji od najgorih, ma i šta je ta Hrvatska privreda mućak a mi oće da se poredimo sa mućkom,jadno i bedno. E ova ministarka iRATELOVl,dal su oni normalni!