Sreda, 03.09.2008.

13:47

Politička zloupotreba dece

Decu Ane Tmušić njihov otac i dalje politički zloupotrebljava na mitinzima nacionalističkih organizacija, iako postoje sudske presude.

Izvor: B92

Politièka zloupotreba dece IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

21 Komentari

Sortiraj po:

Bozidar

pre 15 godina

... Zasto ne razgovarate sa Zoranom ili trenerima te dece? LIcno ih poznajem i znam da su izuzetni ucenici (osvajaju nagrade na gradskim i republickim takmicenjima, a po sportskim rezultatima su, sigurno, medju najboljima u Srbiji. Zar bi to mogla da postignu zlostavljana deca? Mozda njihov patriotizam deluje nestvarno, ali im ga ne treba zabranjivati!

milisav

pre 15 godina

U civilizovanim zemljama jednostavno postoji institucija oduzimanja dece nesavesnim roditeljima, a paradiranje u idiotskim uniformama na nacionalistickom mitingu svakako nije savesno i normalno ponasanje jednog roditelja.

a to da su se "deca izjasnila da zele da budu kod oca" tek zvuci imbecilno - pa deca ne treba da budu u prilici da se izjasnjavaju bas zbog opasnosti da roditelji vrse pritisak na njih, vec ta odluka treba da bude na nekoj socijalnoj sluzbi.

s obzirom na zanimanje i proslost spomenutog oca nisam bas siguran da je majka prepustila svoju decu njemu samo da ona ne bi menjala sredinu u kojoj zive - pre bih bio sklon razmisljanju da je tu palo neko "prijateljsko ubedjivanje"...

a sve vreme drzava stoji sa strane i bas je briga...

veca

pre 15 godina

Sada mi vi recite da u toj bolesnoj drzavi vlada zakon. E pa da znate u ovoj truloj Americi bi mu odavno oduzeli decu milom ili silom, a za njihovo dobro. Molim vas samo mi recite da nisam u pravu ali argumentovano. Ja sam srpska majka, koja je sama odgajala svoju decu u Srbiji. Cikala sam zakon da mi ugrozi srecu i sigurnost, moje dece. Ova majka mora da bude jaca i ratobornija. Prelistavanjem albuma nece pomoci svojoj ugrozenoj deci.Neka organizuje ostale majke a ima ih mnogo i neka krenu da se bore za svoju decu.Peticije, protesti organizovan rad sa socijalnim radnicima i psiholozima. Molim vas! To nam je sveta duznost.Daleko bilo da sam sedela i prelistavala albume.

Drago

pre 15 godina

Ne bih se slozio da je rec o "briznom ocu koji pravilno i savesno vaspitava svoju decu" koja ceo raspust setaju gradom po ovim vrucinama u maskirnim uniformama i cizmama i ucestuvuju svakodnevno na politickom mitingu. Naprotiv, mislim da je rec o, nazalost, teskoj psiho i socio-patologiji toga coveka u koju sve vise i vise uvlaci i svoju decu. Uzas.

ja se zovem anarhija,a tata me zove zlato

pre 15 godina

Centar za socijalni rad je primetio da su deca instruisana...itd...,sto se oni uopste javljaju, da bi demonstrirali svoju nemoc, zato se oglasavaju, to nije svrha njihovog postojanja.Oni su jedna trula birokratska institucija koja postoji zbog samih sebe.To su oni.Koju socijalnu brigu oni vode,o kome? Nesposobni!!!!!

objektivno

pre 15 godina

Ne vidim nista cudno u tome da dece slede uverenja svojih roditelja. Takodje njihovo pojavljivanje na mitinzima iz bezbednosnih razloga moze biti problematicno ali ne i zbog politickih. Ako se njihov otac dobro brine o njima a po svim prikama je tako jer su deca odlicni ucenici i sportisti, onda tu nema mesta nikakvom poredjenju sa zlostavljanom decom i ostalim glupostima. Prilikom razvoda, sud obicno dodeljuje decu majci tako da cinjenica da ova majka nije htela da prihvati svoju decu vec dovoljno govori o njoj.

O Tempora

pre 15 godina

Prilika je da podelim utisak iz ličnog iskustva da je naša socijalna služba katastrofalna i da oni i ne shvataju ozbiljno svoj posao, čak uopšte ne sprovode zakone koji regulišu njihovu oblast. Posebno je katastrofalan pristup ispostave na Vračaru u ulici Maksima Gorkog gde nadležna radnica sa nogu i nonšalantno tretira stranke i neozbiljno se postavlja prema ozbiljnim problemima. Pri tom demonstrira nepoznavanje pravnih normi. Nekako imam utisak da ovde kod nas gde mnogo elementarnih stvari nije na svom mestu, socijalna služba ili organ starateljstva se valjda oseća u nekoj debeloj hladovini kao da nikad neće doći na dnevni red i kao da niko nikakvu kontrolu nad njima ne vrši. To demonstraira i izjava data B92 o tome da oni ništa ne mogu i da su nemoćni dok neko nešto ne prijavi, a to nije uopšte tačno, oni su po službenoj dužnosti obavezni čim imaju neko saznanje, a imaju obavezu i da se trude da budu upoznati.

Posmatrac

pre 15 godina

Tuzna je to prica kad vidimo da roditelji svoje neispunjene ambicije makar one bile dobre ili lose namecu svojoj rodjenoj deci.Ni malo se pitati dali to moze da na duge staze naskodi ili ne.Mozda je za intervenciju prekasno za ovu decu,jedino sad majka moze da se nada da ce jednog dana samo steci tu zrelost koju njihov otac nikad izgleda nije imao.

nina

pre 15 godina

Zao mi je Ane i odlicno znam kako se oseca.....nije jedina,i moj bivsi muz se isto tako ponasa.Nisu pomogle ni moje zalbe, ni tuzbe, deca su jednostavno bila i ostala pod njegovim uticajem.Meni je ostalo samo da cekam da kad odrastu, razmisle svojom glavom i potraze me. Nadam se. Znaju gde sam. Potisnula sam tugu, ocaj, patnju, prestao je bes protiv bivseg muza. Sad samo cekam njihov poziv i povratak.Kad-Tad!

Dejan

pre 15 godina

Kakav život imaju ta deca u proteklih sedam godina,kraj takvog oca?U šta oni odrastaju ako ih on vodi na Slobinu sahranu,na miting podrške Karadžiću...Pa deca u mom komšiluku igraju fudbaj, žmurke, lastiš...A ova deca marširaju u uniformi, uzvikuju kojekakve gluposti.Pa sve to nije normalno! I niko majci da pomogne da se ta deca vrate na pravi put.Nadam se da če Ministar Ljajić ipak pomoći u ovom slučaju.

jelena

pre 15 godina

Ne poznajem pomenutu porodicu, ali vrlo često čitam o njima. Ja sam majka troje dece i iskreno, malo mi je patetična ova priča o jadnoj mami koja ne može da vidi svoju decu. Gledajući iz moje perspektive, kao roditelja ili tačnije majke, ne znam ko bi na ovom svetu mogao da mi zabrani da se borim za svoju decu. Nijedan sud neće decu dati ocu ukoliko je majka sposobna da brine o njima. A ako je to ne izvodljivo, viđanje uvek može da se reguliše preko nadležnih organa. Ta deca nisu u zatočeništvu, često ih vidim i u gradu sa ocem, pa stoga stvarno ne verujem da je sve baš kao što smo pročitali. I ko smo, na kraju, mi da komentarišemo odnos tog oca i njegove dece? Niko od nas ne zna šta je prava istina i nije u redu donositi paušalne ocene, ne sagledavši prethodno obe strane.

bezimena

pre 15 godina

Ne znam odakle nekima ideja da država može, i sme, da odredjuje kako će roditelji da vaspitavaju svoju decu, dokle god ne krše zakon. U ovom slučaju, nismo čuli drugu stranu pa je donošenje bilo kakvog zaključka krajnje neozbiljno i neodgovorno a ne sme se smetnuti s uma da kada sud dodeli decu ocu, za to su morali postojati izuzetno ozbiljni razlozi!

sloba

pre 15 godina

Licno poznajem male Tmusice (svo troje treniraju karate sa mojom cerkom) i mislim da izrastaju u divnu ,veoma lepo vaspitanu decu. Naravno da se slazem sa tim da deca ne treba da idu na mitinge iz cisto bezbednosnih razloga.Ali ruku na srce i ranije na mitinzima opozicije (sadasnje vlasti) je bilo malisana,a tada su policijske snage bile pomagane razno raznim batinasima.Sto se tice Zorana ,to je covek koga kao briznog roditalja (koji se o svojoj deci veoma brine ) prilicno cenim,a smatram da bi trebalo posetiti ih u drugim okolnostima i videti kakav odnos imaju i koliko su vezani i on za decu i deca za njega. Na kraju ne znam sta bih rekao po pitanju majke ,samo znam da sam je jednom video na tv-ekranu (posle sahrane Milosevica), a o razlozima zasto su deca dodeljena ocu ..to znaju verovatno oni koji su ih njemu dodelili. Samo znam da je Zoran jedan posten i cestit covek.

Aleksandar G.

pre 15 godina

Uvek se najezim kada ih prikazu na tv, kao maskote na mitinzima podrske ratnim zlocincima.

U sta ce ta deca da izrastu? Kakvo je to detinjstvo?

Stvarno smo bolesno i nesposobno drustvo. Svi koji bi trebalo da budu nadlezni slezu ramenima i kazu "mi tu ne mozemo nista".
E, Srbijo, jadnice.

zs

pre 15 godina

Po meni nema razlike izmedju oca koji npr. seksualno zlostavlja svoje dete i ovoga lika koji ih mentalno unistava i zloupotrebljava za licnu promociju. On je odavno trebao biti u zatvoru zbog izlaganja dece riziku (oruzje, mitinzi, indoktrinacija, itd.) , a deca, ako ne sa majkom, onda u nekoj starateljskoj ustanovi ili porodici.

Izgubljeni su

pre 15 godina

Bojim se da je steta vec ucinjena ... Razmislite malo iz njihovog ugla, oni su sada "neko" za taj svet, imaju slavu i medijsku paznju, a vi hocete da im ponudite da budu obicna deca. Iz OVE perspektive je biti obicno dete samo sebi jasno pozitivno, ali iz DECIJE perspektive je to korak unazad.

Sad da potegnemo drzavu da ih spase, oduzme od oca, napravili bi najpre njima traumu, bezali bi kod oca i samo brojali dane do punoletstva, da ne pricam o zestokoj medijskoj frci koju bi digao nacionalisticki politicki blok, da pokaze kako su "zuti" tirani, itd.

Meni ih je zao, mali su, zivot ce im biti tezak, ko zna kakvim sve losim stvarima, mrznjom, nasiljem, paranojom ... ispunjen i pitanje je koliko dug (kako je zapoceo ovaj scenario njihovog tate, negde u buducnosti, na pragu muzevnog doba, male junake ce, za maksimalni srceparajuci i mobilisuci efekat, zrtvovati na oltar Otadzbine u nekom besmislenom "herojstvu"), ali nije moguce spasiti svakoga od njegove pojedinacne sudbine.

Lidija

pre 15 godina

Ni SRS ni DSS ne kontrolišu ni sudstvo ni MUP ni BIA. Prema tome gospodo iz proevropske vlade pod hitno tu decu oduzmite ocu i predajte majci! I ovako je već pitanje da li je suviše kasno da odrastu u normalne osobe nakon vojničkog drila odnosno zlostavljanja od strane oca od malih nogu. Nema izgovora, nova vlast koja se izdaje za proevropsku nema apsolutno nikakvu prepreku na putu da decu vrati majci a ocu zabrani da im prilazi. Nikakva filozofija nije potrebna već jedan telefonski poziv nekog iz ministarstva i ta stvar je u roku od sat vremena završena na dobrobit svih dobrih i nevinih u celoj priči a to su naravno deca i njihova majka.

Milan

pre 15 godina

Nasa je zajednicka sramota da je ovakav grozan slucaj zloupotrebe dece vec dve godine poznat, a da se nista nije popravilo. Sirota deca, mogu da zamislim sta je uz takvog oca u njihovim glavama.
A otac je posebna prica, ne mogu da shvatim coveka kome je smisao zivota da javno prozivljava uspomene iz vojske.
A mi se, nazalost, jos jednom pokazujemo kao drustvo bez solidarnosti i obzira prema onima o kojima drustvo treba najvise da brine, deci.

sos

pre 15 godina

Na zalost ovde se vidi da majka ima probleme pravne prirode. Kao niko joj nije rekao da moze uloziti zalbu... pa stoji to u presudi. No, Centar za socijalni rad kao organ starateljstva moze sam podneti predlog za zastitu dece, tuzilastvu a i redovnom sudu za promenu odluke o starateljstvu. Hm, novobeogradski centar je jedan od najproblematicnijih beogradskih centara vec godinama...

pedja

pre 15 godina

Jadna je ova nasa drzava, kada nema snage da se suprostavi pojedincu i resi ovaj problem.Zbog slabe drzave(citaj:vlasti) imacemo i dalje opstruiranje Skupstine od strane radikala,odnosno opstruiranje zivota.Laku noc Srbijo, ma gde bila.

Milan

pre 15 godina

Nasa je zajednicka sramota da je ovakav grozan slucaj zloupotrebe dece vec dve godine poznat, a da se nista nije popravilo. Sirota deca, mogu da zamislim sta je uz takvog oca u njihovim glavama.
A otac je posebna prica, ne mogu da shvatim coveka kome je smisao zivota da javno prozivljava uspomene iz vojske.
A mi se, nazalost, jos jednom pokazujemo kao drustvo bez solidarnosti i obzira prema onima o kojima drustvo treba najvise da brine, deci.

Lidija

pre 15 godina

Ni SRS ni DSS ne kontrolišu ni sudstvo ni MUP ni BIA. Prema tome gospodo iz proevropske vlade pod hitno tu decu oduzmite ocu i predajte majci! I ovako je već pitanje da li je suviše kasno da odrastu u normalne osobe nakon vojničkog drila odnosno zlostavljanja od strane oca od malih nogu. Nema izgovora, nova vlast koja se izdaje za proevropsku nema apsolutno nikakvu prepreku na putu da decu vrati majci a ocu zabrani da im prilazi. Nikakva filozofija nije potrebna već jedan telefonski poziv nekog iz ministarstva i ta stvar je u roku od sat vremena završena na dobrobit svih dobrih i nevinih u celoj priči a to su naravno deca i njihova majka.

Izgubljeni su

pre 15 godina

Bojim se da je steta vec ucinjena ... Razmislite malo iz njihovog ugla, oni su sada "neko" za taj svet, imaju slavu i medijsku paznju, a vi hocete da im ponudite da budu obicna deca. Iz OVE perspektive je biti obicno dete samo sebi jasno pozitivno, ali iz DECIJE perspektive je to korak unazad.

Sad da potegnemo drzavu da ih spase, oduzme od oca, napravili bi najpre njima traumu, bezali bi kod oca i samo brojali dane do punoletstva, da ne pricam o zestokoj medijskoj frci koju bi digao nacionalisticki politicki blok, da pokaze kako su "zuti" tirani, itd.

Meni ih je zao, mali su, zivot ce im biti tezak, ko zna kakvim sve losim stvarima, mrznjom, nasiljem, paranojom ... ispunjen i pitanje je koliko dug (kako je zapoceo ovaj scenario njihovog tate, negde u buducnosti, na pragu muzevnog doba, male junake ce, za maksimalni srceparajuci i mobilisuci efekat, zrtvovati na oltar Otadzbine u nekom besmislenom "herojstvu"), ali nije moguce spasiti svakoga od njegove pojedinacne sudbine.

zs

pre 15 godina

Po meni nema razlike izmedju oca koji npr. seksualno zlostavlja svoje dete i ovoga lika koji ih mentalno unistava i zloupotrebljava za licnu promociju. On je odavno trebao biti u zatvoru zbog izlaganja dece riziku (oruzje, mitinzi, indoktrinacija, itd.) , a deca, ako ne sa majkom, onda u nekoj starateljskoj ustanovi ili porodici.

sloba

pre 15 godina

Licno poznajem male Tmusice (svo troje treniraju karate sa mojom cerkom) i mislim da izrastaju u divnu ,veoma lepo vaspitanu decu. Naravno da se slazem sa tim da deca ne treba da idu na mitinge iz cisto bezbednosnih razloga.Ali ruku na srce i ranije na mitinzima opozicije (sadasnje vlasti) je bilo malisana,a tada su policijske snage bile pomagane razno raznim batinasima.Sto se tice Zorana ,to je covek koga kao briznog roditalja (koji se o svojoj deci veoma brine ) prilicno cenim,a smatram da bi trebalo posetiti ih u drugim okolnostima i videti kakav odnos imaju i koliko su vezani i on za decu i deca za njega. Na kraju ne znam sta bih rekao po pitanju majke ,samo znam da sam je jednom video na tv-ekranu (posle sahrane Milosevica), a o razlozima zasto su deca dodeljena ocu ..to znaju verovatno oni koji su ih njemu dodelili. Samo znam da je Zoran jedan posten i cestit covek.

pedja

pre 15 godina

Jadna je ova nasa drzava, kada nema snage da se suprostavi pojedincu i resi ovaj problem.Zbog slabe drzave(citaj:vlasti) imacemo i dalje opstruiranje Skupstine od strane radikala,odnosno opstruiranje zivota.Laku noc Srbijo, ma gde bila.

bezimena

pre 15 godina

Ne znam odakle nekima ideja da država može, i sme, da odredjuje kako će roditelji da vaspitavaju svoju decu, dokle god ne krše zakon. U ovom slučaju, nismo čuli drugu stranu pa je donošenje bilo kakvog zaključka krajnje neozbiljno i neodgovorno a ne sme se smetnuti s uma da kada sud dodeli decu ocu, za to su morali postojati izuzetno ozbiljni razlozi!

sos

pre 15 godina

Na zalost ovde se vidi da majka ima probleme pravne prirode. Kao niko joj nije rekao da moze uloziti zalbu... pa stoji to u presudi. No, Centar za socijalni rad kao organ starateljstva moze sam podneti predlog za zastitu dece, tuzilastvu a i redovnom sudu za promenu odluke o starateljstvu. Hm, novobeogradski centar je jedan od najproblematicnijih beogradskih centara vec godinama...

Aleksandar G.

pre 15 godina

Uvek se najezim kada ih prikazu na tv, kao maskote na mitinzima podrske ratnim zlocincima.

U sta ce ta deca da izrastu? Kakvo je to detinjstvo?

Stvarno smo bolesno i nesposobno drustvo. Svi koji bi trebalo da budu nadlezni slezu ramenima i kazu "mi tu ne mozemo nista".
E, Srbijo, jadnice.

objektivno

pre 15 godina

Ne vidim nista cudno u tome da dece slede uverenja svojih roditelja. Takodje njihovo pojavljivanje na mitinzima iz bezbednosnih razloga moze biti problematicno ali ne i zbog politickih. Ako se njihov otac dobro brine o njima a po svim prikama je tako jer su deca odlicni ucenici i sportisti, onda tu nema mesta nikakvom poredjenju sa zlostavljanom decom i ostalim glupostima. Prilikom razvoda, sud obicno dodeljuje decu majci tako da cinjenica da ova majka nije htela da prihvati svoju decu vec dovoljno govori o njoj.

jelena

pre 15 godina

Ne poznajem pomenutu porodicu, ali vrlo često čitam o njima. Ja sam majka troje dece i iskreno, malo mi je patetična ova priča o jadnoj mami koja ne može da vidi svoju decu. Gledajući iz moje perspektive, kao roditelja ili tačnije majke, ne znam ko bi na ovom svetu mogao da mi zabrani da se borim za svoju decu. Nijedan sud neće decu dati ocu ukoliko je majka sposobna da brine o njima. A ako je to ne izvodljivo, viđanje uvek može da se reguliše preko nadležnih organa. Ta deca nisu u zatočeništvu, često ih vidim i u gradu sa ocem, pa stoga stvarno ne verujem da je sve baš kao što smo pročitali. I ko smo, na kraju, mi da komentarišemo odnos tog oca i njegove dece? Niko od nas ne zna šta je prava istina i nije u redu donositi paušalne ocene, ne sagledavši prethodno obe strane.

Drago

pre 15 godina

Ne bih se slozio da je rec o "briznom ocu koji pravilno i savesno vaspitava svoju decu" koja ceo raspust setaju gradom po ovim vrucinama u maskirnim uniformama i cizmama i ucestuvuju svakodnevno na politickom mitingu. Naprotiv, mislim da je rec o, nazalost, teskoj psiho i socio-patologiji toga coveka u koju sve vise i vise uvlaci i svoju decu. Uzas.

O Tempora

pre 15 godina

Prilika je da podelim utisak iz ličnog iskustva da je naša socijalna služba katastrofalna i da oni i ne shvataju ozbiljno svoj posao, čak uopšte ne sprovode zakone koji regulišu njihovu oblast. Posebno je katastrofalan pristup ispostave na Vračaru u ulici Maksima Gorkog gde nadležna radnica sa nogu i nonšalantno tretira stranke i neozbiljno se postavlja prema ozbiljnim problemima. Pri tom demonstrira nepoznavanje pravnih normi. Nekako imam utisak da ovde kod nas gde mnogo elementarnih stvari nije na svom mestu, socijalna služba ili organ starateljstva se valjda oseća u nekoj debeloj hladovini kao da nikad neće doći na dnevni red i kao da niko nikakvu kontrolu nad njima ne vrši. To demonstraira i izjava data B92 o tome da oni ništa ne mogu i da su nemoćni dok neko nešto ne prijavi, a to nije uopšte tačno, oni su po službenoj dužnosti obavezni čim imaju neko saznanje, a imaju obavezu i da se trude da budu upoznati.

Posmatrac

pre 15 godina

Tuzna je to prica kad vidimo da roditelji svoje neispunjene ambicije makar one bile dobre ili lose namecu svojoj rodjenoj deci.Ni malo se pitati dali to moze da na duge staze naskodi ili ne.Mozda je za intervenciju prekasno za ovu decu,jedino sad majka moze da se nada da ce jednog dana samo steci tu zrelost koju njihov otac nikad izgleda nije imao.

ja se zovem anarhija,a tata me zove zlato

pre 15 godina

Centar za socijalni rad je primetio da su deca instruisana...itd...,sto se oni uopste javljaju, da bi demonstrirali svoju nemoc, zato se oglasavaju, to nije svrha njihovog postojanja.Oni su jedna trula birokratska institucija koja postoji zbog samih sebe.To su oni.Koju socijalnu brigu oni vode,o kome? Nesposobni!!!!!

milisav

pre 15 godina

U civilizovanim zemljama jednostavno postoji institucija oduzimanja dece nesavesnim roditeljima, a paradiranje u idiotskim uniformama na nacionalistickom mitingu svakako nije savesno i normalno ponasanje jednog roditelja.

a to da su se "deca izjasnila da zele da budu kod oca" tek zvuci imbecilno - pa deca ne treba da budu u prilici da se izjasnjavaju bas zbog opasnosti da roditelji vrse pritisak na njih, vec ta odluka treba da bude na nekoj socijalnoj sluzbi.

s obzirom na zanimanje i proslost spomenutog oca nisam bas siguran da je majka prepustila svoju decu njemu samo da ona ne bi menjala sredinu u kojoj zive - pre bih bio sklon razmisljanju da je tu palo neko "prijateljsko ubedjivanje"...

a sve vreme drzava stoji sa strane i bas je briga...

veca

pre 15 godina

Sada mi vi recite da u toj bolesnoj drzavi vlada zakon. E pa da znate u ovoj truloj Americi bi mu odavno oduzeli decu milom ili silom, a za njihovo dobro. Molim vas samo mi recite da nisam u pravu ali argumentovano. Ja sam srpska majka, koja je sama odgajala svoju decu u Srbiji. Cikala sam zakon da mi ugrozi srecu i sigurnost, moje dece. Ova majka mora da bude jaca i ratobornija. Prelistavanjem albuma nece pomoci svojoj ugrozenoj deci.Neka organizuje ostale majke a ima ih mnogo i neka krenu da se bore za svoju decu.Peticije, protesti organizovan rad sa socijalnim radnicima i psiholozima. Molim vas! To nam je sveta duznost.Daleko bilo da sam sedela i prelistavala albume.

Dejan

pre 15 godina

Kakav život imaju ta deca u proteklih sedam godina,kraj takvog oca?U šta oni odrastaju ako ih on vodi na Slobinu sahranu,na miting podrške Karadžiću...Pa deca u mom komšiluku igraju fudbaj, žmurke, lastiš...A ova deca marširaju u uniformi, uzvikuju kojekakve gluposti.Pa sve to nije normalno! I niko majci da pomogne da se ta deca vrate na pravi put.Nadam se da če Ministar Ljajić ipak pomoći u ovom slučaju.

nina

pre 15 godina

Zao mi je Ane i odlicno znam kako se oseca.....nije jedina,i moj bivsi muz se isto tako ponasa.Nisu pomogle ni moje zalbe, ni tuzbe, deca su jednostavno bila i ostala pod njegovim uticajem.Meni je ostalo samo da cekam da kad odrastu, razmisle svojom glavom i potraze me. Nadam se. Znaju gde sam. Potisnula sam tugu, ocaj, patnju, prestao je bes protiv bivseg muza. Sad samo cekam njihov poziv i povratak.Kad-Tad!

Bozidar

pre 15 godina

... Zasto ne razgovarate sa Zoranom ili trenerima te dece? LIcno ih poznajem i znam da su izuzetni ucenici (osvajaju nagrade na gradskim i republickim takmicenjima, a po sportskim rezultatima su, sigurno, medju najboljima u Srbiji. Zar bi to mogla da postignu zlostavljana deca? Mozda njihov patriotizam deluje nestvarno, ali im ga ne treba zabranjivati!

sloba

pre 15 godina

Licno poznajem male Tmusice (svo troje treniraju karate sa mojom cerkom) i mislim da izrastaju u divnu ,veoma lepo vaspitanu decu. Naravno da se slazem sa tim da deca ne treba da idu na mitinge iz cisto bezbednosnih razloga.Ali ruku na srce i ranije na mitinzima opozicije (sadasnje vlasti) je bilo malisana,a tada su policijske snage bile pomagane razno raznim batinasima.Sto se tice Zorana ,to je covek koga kao briznog roditalja (koji se o svojoj deci veoma brine ) prilicno cenim,a smatram da bi trebalo posetiti ih u drugim okolnostima i videti kakav odnos imaju i koliko su vezani i on za decu i deca za njega. Na kraju ne znam sta bih rekao po pitanju majke ,samo znam da sam je jednom video na tv-ekranu (posle sahrane Milosevica), a o razlozima zasto su deca dodeljena ocu ..to znaju verovatno oni koji su ih njemu dodelili. Samo znam da je Zoran jedan posten i cestit covek.

Bozidar

pre 15 godina

... Zasto ne razgovarate sa Zoranom ili trenerima te dece? LIcno ih poznajem i znam da su izuzetni ucenici (osvajaju nagrade na gradskim i republickim takmicenjima, a po sportskim rezultatima su, sigurno, medju najboljima u Srbiji. Zar bi to mogla da postignu zlostavljana deca? Mozda njihov patriotizam deluje nestvarno, ali im ga ne treba zabranjivati!

bezimena

pre 15 godina

Ne znam odakle nekima ideja da država može, i sme, da odredjuje kako će roditelji da vaspitavaju svoju decu, dokle god ne krše zakon. U ovom slučaju, nismo čuli drugu stranu pa je donošenje bilo kakvog zaključka krajnje neozbiljno i neodgovorno a ne sme se smetnuti s uma da kada sud dodeli decu ocu, za to su morali postojati izuzetno ozbiljni razlozi!

objektivno

pre 15 godina

Ne vidim nista cudno u tome da dece slede uverenja svojih roditelja. Takodje njihovo pojavljivanje na mitinzima iz bezbednosnih razloga moze biti problematicno ali ne i zbog politickih. Ako se njihov otac dobro brine o njima a po svim prikama je tako jer su deca odlicni ucenici i sportisti, onda tu nema mesta nikakvom poredjenju sa zlostavljanom decom i ostalim glupostima. Prilikom razvoda, sud obicno dodeljuje decu majci tako da cinjenica da ova majka nije htela da prihvati svoju decu vec dovoljno govori o njoj.

Lidija

pre 15 godina

Ni SRS ni DSS ne kontrolišu ni sudstvo ni MUP ni BIA. Prema tome gospodo iz proevropske vlade pod hitno tu decu oduzmite ocu i predajte majci! I ovako je već pitanje da li je suviše kasno da odrastu u normalne osobe nakon vojničkog drila odnosno zlostavljanja od strane oca od malih nogu. Nema izgovora, nova vlast koja se izdaje za proevropsku nema apsolutno nikakvu prepreku na putu da decu vrati majci a ocu zabrani da im prilazi. Nikakva filozofija nije potrebna već jedan telefonski poziv nekog iz ministarstva i ta stvar je u roku od sat vremena završena na dobrobit svih dobrih i nevinih u celoj priči a to su naravno deca i njihova majka.

jelena

pre 15 godina

Ne poznajem pomenutu porodicu, ali vrlo često čitam o njima. Ja sam majka troje dece i iskreno, malo mi je patetična ova priča o jadnoj mami koja ne može da vidi svoju decu. Gledajući iz moje perspektive, kao roditelja ili tačnije majke, ne znam ko bi na ovom svetu mogao da mi zabrani da se borim za svoju decu. Nijedan sud neće decu dati ocu ukoliko je majka sposobna da brine o njima. A ako je to ne izvodljivo, viđanje uvek može da se reguliše preko nadležnih organa. Ta deca nisu u zatočeništvu, često ih vidim i u gradu sa ocem, pa stoga stvarno ne verujem da je sve baš kao što smo pročitali. I ko smo, na kraju, mi da komentarišemo odnos tog oca i njegove dece? Niko od nas ne zna šta je prava istina i nije u redu donositi paušalne ocene, ne sagledavši prethodno obe strane.

Milan

pre 15 godina

Nasa je zajednicka sramota da je ovakav grozan slucaj zloupotrebe dece vec dve godine poznat, a da se nista nije popravilo. Sirota deca, mogu da zamislim sta je uz takvog oca u njihovim glavama.
A otac je posebna prica, ne mogu da shvatim coveka kome je smisao zivota da javno prozivljava uspomene iz vojske.
A mi se, nazalost, jos jednom pokazujemo kao drustvo bez solidarnosti i obzira prema onima o kojima drustvo treba najvise da brine, deci.

Aleksandar G.

pre 15 godina

Uvek se najezim kada ih prikazu na tv, kao maskote na mitinzima podrske ratnim zlocincima.

U sta ce ta deca da izrastu? Kakvo je to detinjstvo?

Stvarno smo bolesno i nesposobno drustvo. Svi koji bi trebalo da budu nadlezni slezu ramenima i kazu "mi tu ne mozemo nista".
E, Srbijo, jadnice.

Izgubljeni su

pre 15 godina

Bojim se da je steta vec ucinjena ... Razmislite malo iz njihovog ugla, oni su sada "neko" za taj svet, imaju slavu i medijsku paznju, a vi hocete da im ponudite da budu obicna deca. Iz OVE perspektive je biti obicno dete samo sebi jasno pozitivno, ali iz DECIJE perspektive je to korak unazad.

Sad da potegnemo drzavu da ih spase, oduzme od oca, napravili bi najpre njima traumu, bezali bi kod oca i samo brojali dane do punoletstva, da ne pricam o zestokoj medijskoj frci koju bi digao nacionalisticki politicki blok, da pokaze kako su "zuti" tirani, itd.

Meni ih je zao, mali su, zivot ce im biti tezak, ko zna kakvim sve losim stvarima, mrznjom, nasiljem, paranojom ... ispunjen i pitanje je koliko dug (kako je zapoceo ovaj scenario njihovog tate, negde u buducnosti, na pragu muzevnog doba, male junake ce, za maksimalni srceparajuci i mobilisuci efekat, zrtvovati na oltar Otadzbine u nekom besmislenom "herojstvu"), ali nije moguce spasiti svakoga od njegove pojedinacne sudbine.

Drago

pre 15 godina

Ne bih se slozio da je rec o "briznom ocu koji pravilno i savesno vaspitava svoju decu" koja ceo raspust setaju gradom po ovim vrucinama u maskirnim uniformama i cizmama i ucestuvuju svakodnevno na politickom mitingu. Naprotiv, mislim da je rec o, nazalost, teskoj psiho i socio-patologiji toga coveka u koju sve vise i vise uvlaci i svoju decu. Uzas.

milisav

pre 15 godina

U civilizovanim zemljama jednostavno postoji institucija oduzimanja dece nesavesnim roditeljima, a paradiranje u idiotskim uniformama na nacionalistickom mitingu svakako nije savesno i normalno ponasanje jednog roditelja.

a to da su se "deca izjasnila da zele da budu kod oca" tek zvuci imbecilno - pa deca ne treba da budu u prilici da se izjasnjavaju bas zbog opasnosti da roditelji vrse pritisak na njih, vec ta odluka treba da bude na nekoj socijalnoj sluzbi.

s obzirom na zanimanje i proslost spomenutog oca nisam bas siguran da je majka prepustila svoju decu njemu samo da ona ne bi menjala sredinu u kojoj zive - pre bih bio sklon razmisljanju da je tu palo neko "prijateljsko ubedjivanje"...

a sve vreme drzava stoji sa strane i bas je briga...

zs

pre 15 godina

Po meni nema razlike izmedju oca koji npr. seksualno zlostavlja svoje dete i ovoga lika koji ih mentalno unistava i zloupotrebljava za licnu promociju. On je odavno trebao biti u zatvoru zbog izlaganja dece riziku (oruzje, mitinzi, indoktrinacija, itd.) , a deca, ako ne sa majkom, onda u nekoj starateljskoj ustanovi ili porodici.

nina

pre 15 godina

Zao mi je Ane i odlicno znam kako se oseca.....nije jedina,i moj bivsi muz se isto tako ponasa.Nisu pomogle ni moje zalbe, ni tuzbe, deca su jednostavno bila i ostala pod njegovim uticajem.Meni je ostalo samo da cekam da kad odrastu, razmisle svojom glavom i potraze me. Nadam se. Znaju gde sam. Potisnula sam tugu, ocaj, patnju, prestao je bes protiv bivseg muza. Sad samo cekam njihov poziv i povratak.Kad-Tad!

pedja

pre 15 godina

Jadna je ova nasa drzava, kada nema snage da se suprostavi pojedincu i resi ovaj problem.Zbog slabe drzave(citaj:vlasti) imacemo i dalje opstruiranje Skupstine od strane radikala,odnosno opstruiranje zivota.Laku noc Srbijo, ma gde bila.

sos

pre 15 godina

Na zalost ovde se vidi da majka ima probleme pravne prirode. Kao niko joj nije rekao da moze uloziti zalbu... pa stoji to u presudi. No, Centar za socijalni rad kao organ starateljstva moze sam podneti predlog za zastitu dece, tuzilastvu a i redovnom sudu za promenu odluke o starateljstvu. Hm, novobeogradski centar je jedan od najproblematicnijih beogradskih centara vec godinama...

ja se zovem anarhija,a tata me zove zlato

pre 15 godina

Centar za socijalni rad je primetio da su deca instruisana...itd...,sto se oni uopste javljaju, da bi demonstrirali svoju nemoc, zato se oglasavaju, to nije svrha njihovog postojanja.Oni su jedna trula birokratska institucija koja postoji zbog samih sebe.To su oni.Koju socijalnu brigu oni vode,o kome? Nesposobni!!!!!

Dejan

pre 15 godina

Kakav život imaju ta deca u proteklih sedam godina,kraj takvog oca?U šta oni odrastaju ako ih on vodi na Slobinu sahranu,na miting podrške Karadžiću...Pa deca u mom komšiluku igraju fudbaj, žmurke, lastiš...A ova deca marširaju u uniformi, uzvikuju kojekakve gluposti.Pa sve to nije normalno! I niko majci da pomogne da se ta deca vrate na pravi put.Nadam se da če Ministar Ljajić ipak pomoći u ovom slučaju.

Posmatrac

pre 15 godina

Tuzna je to prica kad vidimo da roditelji svoje neispunjene ambicije makar one bile dobre ili lose namecu svojoj rodjenoj deci.Ni malo se pitati dali to moze da na duge staze naskodi ili ne.Mozda je za intervenciju prekasno za ovu decu,jedino sad majka moze da se nada da ce jednog dana samo steci tu zrelost koju njihov otac nikad izgleda nije imao.

O Tempora

pre 15 godina

Prilika je da podelim utisak iz ličnog iskustva da je naša socijalna služba katastrofalna i da oni i ne shvataju ozbiljno svoj posao, čak uopšte ne sprovode zakone koji regulišu njihovu oblast. Posebno je katastrofalan pristup ispostave na Vračaru u ulici Maksima Gorkog gde nadležna radnica sa nogu i nonšalantno tretira stranke i neozbiljno se postavlja prema ozbiljnim problemima. Pri tom demonstrira nepoznavanje pravnih normi. Nekako imam utisak da ovde kod nas gde mnogo elementarnih stvari nije na svom mestu, socijalna služba ili organ starateljstva se valjda oseća u nekoj debeloj hladovini kao da nikad neće doći na dnevni red i kao da niko nikakvu kontrolu nad njima ne vrši. To demonstraira i izjava data B92 o tome da oni ništa ne mogu i da su nemoćni dok neko nešto ne prijavi, a to nije uopšte tačno, oni su po službenoj dužnosti obavezni čim imaju neko saznanje, a imaju obavezu i da se trude da budu upoznati.

veca

pre 15 godina

Sada mi vi recite da u toj bolesnoj drzavi vlada zakon. E pa da znate u ovoj truloj Americi bi mu odavno oduzeli decu milom ili silom, a za njihovo dobro. Molim vas samo mi recite da nisam u pravu ali argumentovano. Ja sam srpska majka, koja je sama odgajala svoju decu u Srbiji. Cikala sam zakon da mi ugrozi srecu i sigurnost, moje dece. Ova majka mora da bude jaca i ratobornija. Prelistavanjem albuma nece pomoci svojoj ugrozenoj deci.Neka organizuje ostale majke a ima ih mnogo i neka krenu da se bore za svoju decu.Peticije, protesti organizovan rad sa socijalnim radnicima i psiholozima. Molim vas! To nam je sveta duznost.Daleko bilo da sam sedela i prelistavala albume.