Sreda, 03.09.2008.

12:15

Napadao građane mačetom

Policija je uhapsila Željka Ajdera koji je oko 11 časova mačetom i sekirom napadao ljude na Novom Beogradu.

Izvor: B92

Napadao graðane maèetom IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

41 Komentari

Sortiraj po:

Milos

pre 15 godina

... imam i ja par komsija koi su ekscentricni. Ni malo mi se ne svidjaju, a i logicno je da ako neko izadje pred miliciju sa macetom dobije sredstvo za smirenje dobro poznato policiji sirom zemljine kugle. Mislim da ce dobiti jos par instrukcija kako da se ponasa kada izadje iz svog stana i dodje u susret sa spoljasnjim svetom koji nemora da bude u saglasnosti sa njim i njegovim fantazijama. Pa nisam ja 5 godina studirao za nindzu da bih se branio od ovakvih komsija kada izadjem do prodavnice po hleb i mleko ili da odvedem dete u vrtic.

gramsijevci

pre 15 godina

Nas nekoliko iz zgrade u Gramsijevoj 2, ispred koje se desavala pucnjava, opiranje hapsenju i povlacenje Z.A. u pravcu decijeg igralista, iako smo bili ocevici, imamo nekoliko nedoumica. Pre svega, kako je naoruzani Zeljko stigao od svog ulaza do Megatrenda, kad je udaljenost bar kilometar, a policija je bila na licu mesta kad je njegovo putesestvije pocelo? Sve ostalo sto se desavalo u tih pola sata je potpuno po PS-u. Pucanje u vazduh, iako nosi rizik pri povratnoj putanji, je bilo potpuno opravdano, jer ko normalan bi na sekiru i hokej palicu krenuo golim rukama-pa cak i Indijana Dzons na ludaka sa macetom potegne pistolj.Pogodjeni/progonjeni je pao u pescanik obliznjeg igralista koje se nalazi u blizini vrtica i tu je uhvacen. Da je imao nameru da napada decu u vrticu to bi valjda ucinio na putu ka Megatrendu, a ne da trci tri kilometra ukrug. Neopravdan je akcenat na vrticu i ugrozenoj deci, jer ona jedina u celoj prici nisu bila ugrozena, mada nije iskljuceno da je i to moglo lako da se desi. Srecom, to mu nije bio cilj. Poenta je da je pogodjen kod Megatrenda, koji je bar 200metara od vrtica, a pao je u pesak na 50metara od ograde vrtica. Uostalom, iako je bila cisterna da opere krvave tragove, oni su i dalje tu /proverite sami/, a igraliste je ostalo neoprano. Svaka cast policiji u drugom delu price, prvi je problematican (desavanje kod Z.A. ulaza), a nula za komunalce.

Posmatrac

pre 15 godina

Predpostavljam, neke politicke strukture u ovoj zemlji bi rekle, ne - policija nije dobro postupila, trebali su da sacekaju da prvo iskasapi nekoga i onda da razmotre stepen primene sile. Prema svim pisanim i ne pisanim pravilima za takvo ponasanje metak u butinu ne bi ni moglo da se nazove primenom sile. Samo me jedno intresuje, "namerno poprskao policajce"? To je isto kao ono "Sapic slomio nogu - pao niz stepenice". Hocu da kazem da sam skoro siguran da je bio isprovociran. A kada kazem da ne mislim da to umanjuje njegovu krivicu, neko ce opet reci - ali ovo je Srbija.

veca

pre 15 godina

Delim misljenje da je veoma opasno i neadekvatno pucati u vazduh u meso u bilo sta ako postoji i najmanja mogucnost da neko bude povredjen ili ubijen. Tako je, metak mora negde da padne, ne ostaje u vazduhu.Ako vec nemamo stangan, onda neka u tim okolnostima imaju bar jednu pusku za uspavljivanje zivotinja.Neka je pozajme iz zooloskog vrta, ako ne mogu da je kupe. Pucanje u okolini vrtica je mnogo opasnije od ludaka koji mase macetama.

VladeX

pre 15 godina

Policija je ucinila tacno ono sto je i trebalo: neutralisala je opasnost po gradjane uz minimum neophodnog rizika. Metak ispaljen u vazduh ne moze povrediti nikoga pri padu, kao sto rekose neki pre mene (fizika, vertikalni hitac, VII ili VIII razred osnovne skole). Verovatnoca da metak ispaljen iz ruku treniranog policajca na tako maloj udaljenosti promasi tezi nuli. Verovatnoca da poremecena osoba koja vitla macetom u sred grada povredi nekoga tezi jedinici.

Goran

pre 15 godina

Jeste li vi, ljudi svesni koliko ima od Dzona Kenedija 31 do zgrade Megatrend univerziteta? Kako mozete policiju da smatrate efikasnom, kada joj je covek sa macetom i sekirom toliko dugo bezao? Doticni ekscentrik, da je hteo nekoga da iskasapi, to bi uradio nekoliko puta naocigled svih sedam policajaca. Sto se tice bezopasnog metka koji pada - moj kolega sa fakulteta koji je ziveo u Pastrovicevoj ulici vrlo dobro zna kako meci ispaljeni iz restorana Pastuv znaju da probuse nastresnicu i zabodu se u pod ispod nje.

smilla

pre 15 godina

Ovaj covek nije lud. Ja bih svakoga dana nekoga napala macetom. Samo je reagovao na policiju. Ko zna kako su se policajci ponasali prema njemu. I sad smo naucili da hvalimo i Dacicevu policiju? Opa-ca!

Peca

pre 15 godina

Inace "normalno" je drzati macete i sekire u stanu.Macete da se probije kroz lijane u ulazu a sekirce da nacepa drva za smederevac....

In Medias Res

pre 15 godina

Da li je neko bio u neposrednoj opasnosti od Z.A. u trenutku pucanja? To pitanje je jako važno jer valjda postoje neka pravila kad policija koristi oružje. Kolika je bila razdaljina između Z.A. i obdaništa? Čini mi se, pošto sam bio na licu mesta, da je po sećanju od tog igrališta do obdaništa bila velika udaljenost. Može li neko da ode na lice mesta i snimi? Koliko je bilo udaljeno najbliže dete? Da li su sva deca bila u prostorijama, a ne u dvorištu, što čini skoro nemogućim da bi mogla da dođu u opasnost? Čemu služe mediji, ako mi danas ne dobijemo video snimak sa lica mesta na kome će se videti neki od odgovora? Inače delim mišljenje da je situacija u društvu katastrofalna i da sve može da prođe.

Alex

pre 15 godina

Slažem se da dosta toga u priči ne štima. Od te zgrade do Goce Delčeva ima bar 150 metara, a ni izlaz nije u smeru te ulice, već gleda ka Zemunu.
Šta, znači, bilo je par policajaca ispred zgrade, a on je stigao da nesmetano uđe u zgradu, uzme dve mačete i sekiru, prođe pored njih naoružanih i otrči do Goce Delčeva i tamo nekog iseče?! Ma, ni U.Bolt ne bi mogao bolje da obavi posao.
Na RTS-u su javili da je samo policajac povređen, a na Avali da niko nije povređen.

evita

pre 15 godina

Mislim da su policajci ucinili jedino moguce u datoj situaciji. Nekada davno kada sam ja odrastala i to ne bas u finom kraju Beograda, postojali su policajci pozornici. Poznavali su komsiluk i obrnuto i tacno su znali ko se cime bavi. Verujte bilo je mnogo bezbednije nego danas i sama njihova pojava je delovala preventivno na moguce prestupnike. Zasto toga vise nema, ko i kada je to "reformisao" za mene je tajna.

GMan

pre 15 godina

Bravo za policiju. Odlicno je postupila i po meni su bili zaista tolerantni prema okrivljenom. Mogli su bez problema i da ga ubiju i ne bi bili krivi. Treba da im bude zahvalan.
Metak koji je ispaljen u vazduh vas nece povrediti, mozete samo da dobijete finu cvorugu ako bas nemate srece.
Sto se stunt-gana ili tejzera tice mislim da je daleko bolje bez njega. Zivim u Kanadi i ovde ga policija koristi veoma cesto. Koriste ga cim postoji i najmanja sumnja da cete se usprotivite kazni koji vam pisu, da ne govorim o opiranju. Kao rezultat toga mnogi su umrli od udara struje a kao najsveziji primer mozete se prisetiti mladica koji je umro na aerodromu u Vankuveru. Mladic je bio blago poremecen i uplasio se jer nije mogao da nadje majku. Nije govorio engleski. Policajci su mu prisli, njih troje, on se opirao ali nije nikoga napadao. Posto su njih troje, trenirani policajci, procenili da su suvise slabi da bi ga savladali upotrebili su tejzer koji ga je ubio. Imate i snimak na YouTube.
Zbog svega ovoga mislim da je jos uvek veoma rano za tejzere u Srbiji.

Prevodilac I

pre 15 godina

Da su policajci nakon polevanja vodom, na ovakvoj vrucini, rekli hvala, i darovali polevacu osmeh, nista se ne bi dogodilo. Samo nekoliko kapljica vode + nula tolerancije, i evo tragedije.

oko metka

pre 15 godina

Metak ce u jednom trenutku dostici brzinu 90km/h i poceti da pada dole. S obzirom na tezinu (oko 10-15g) nece priciniti stetu vecu od zrna leda koje je malo vec od njega.
O pistoljima za omamljivanje je suvisno govoriti.
Policija je ispravno postupila. Ustvari, najbolje moguce u takvoj situaciji. Sta da je udario neko dete macetom ili sekirom? Sta bi se onda pricalo? verovatno zasto policija nije pucala...

isidora

pre 15 godina

Dusevne bolnice su pune ludaka koji nisu ludi rodjeni vec su vremenom "poludeli". Trebalo bi ljude sa takvim promenama na vreme uocavati i slati na lecenje inace nam uskoro ni milicija nece pomoci.
O cemu da brine obican covek, da li o tome kako da zaradi za zivot, kako da podigne svoju decu, mozda kako da ode na letovanje ili kako da se krece ulicom da ne bi postao zrtva "neobicnih" komsija. Ko je tu neobican? Ocigledno oni koji to ne zele da vide.

bole

pre 15 godina

Ja takodje mislim da ulicama Beograda seta mnogo bolesnika i bolesnica.Nikad ne bi rekli na prvi pogled o kakvim ljudima se radi.Lepe krpice su fina maska..

Vanja

pre 15 godina

Pucali u vazduh i ranili manijaka na dečjem igralištu i sve to u blizini obdaništa!!??? Na koji način su znali da metak neće završiti... ne daj Bože...

Cogito Ergo Sum

pre 15 godina

Bio sam u neposrednoj blizini, ali nisam video samu scenu. Mene samo brine kako se preparira javno mnenje. Mnogo u priči ne štima. To da je trebalo mnogo ranije lečiti čoveka, samo je još jedna ilustracija potpunog nefunkcionisanja naših institucija u svim porama društva. ALI, meni se čini da je do mačeta došlo tek kad se policija umešala, a ne pre, i onda su ga oni kao jurili, videli su sigurno da se radi o bolesnoj osobi, niko izgleda nije povređen, nije jasno kako to ako mu je namera bila da sakati ljude po ulicama, kako da nije nikog povredio, onda oni pucaju tri puta u vazduh, nisu valjda mogli da ga sustignu, bio je šampion na 100 metara, šta li, i sve da bi sprečili da stradaju deca, toliko su ti koji nisu mogli da ga stignu i uhvate bili prisebni da su znali da je to vrtić i da će on kroz prozor da uskoči u vrtić, i onda su ustrelili bolesnog čoveka. Stvarno herojski gest! Svaka čast policiji, onde na mitingu preminuo čovek od batinanja, i baš lepo, divna policija, i mediji sve odmah spinuju tako da ne daj bože da neka senka sumnje padne na narodnu miliciju.

Nenad

pre 15 godina

Policajac je reagovao tacno onako kako treba reagovati. Svaka cast. Sa onima koji moralisu o pistoljima na struju i slicnim dostignucima savremene balistike ne vredi polemisati.

T.

pre 15 godina

Metak koji se ispali u vazduh ce sigurno pasti negde, ali nije sigurno da ce nekog pogoditi, dok covek koji vitla macetom i juri ljude ce skoro sigurno nekog povrediti. Tako da bih rekao da je manja steta da se puca u vazduh nego da se pomahnitali lik pusti da vitla unaokolo.

Vlada

pre 15 godina

Poznavao sam Željka Ajdera. Bio mi je komšija i prijatelj 4 godine, jer sam živeo u istoj zgradi, ali nekoliko spratova iznad. Poslednji put smo se sreli i razgovarali u januaru ove godine. Za njega sam znao da voli da privlači pažnju na sebe i ulazi u sukobe s ljudima onda kada je ubeđen da je u pravu, zbog čega ga je malo ko od komšija cenio. Ovo da nisu imali problema s njim lažu, više puta su zvali policiju zbog nekih njegovih poteza koji su im smetali (crtao ljudima krstove na poštanskim sandučićima, zazidavao sporedna vrata svog stana, kačio košarkašku tablu na zid zgrade, predstavljao se kao vlasnik firme). Sa policijom je više puta imao problema, privođen je i pritvaran, jednom su mu i ruke polomili). Sa mnom i mojim stanodavcem se dobro slagao (ako izuzmemo par situacija sa mojim stanodavcem). Smatram Željka vrlo pametnim i načitanim momkom, koji nije imao sreće sa ljudima. Otac mu nije među živima, ima majku i hendikepiranu sestru. U zgradi gde smo stanovali, jedino sam s njim od svih komšija mogao normalno da komuniciram. Sećam se izbora za predsednika skupštine stanara, kada sam se solidarisao s njim, pa smo jedino on i ja glasali protiv predloženog kandidata. Ponoviću - bio je ekscentričan, pogotovo u odnosu prema policiji, ali ne verujem u to da je imao nameru da povređuje slučajne prolaznike (dotičnu devojku je mogao i slučajno da povredi), a kamoli decu u obdaništu. U stvari, siguran sam da je hteo da privuče pažnju policiji i isprovocira ih da ga uhapse, kao više puta do sada.

Nenad

pre 15 godina

Uzas, Srbija je ogrezla u svakojako nasilje. Dokle ljudi? Ovakve stvari se desavaju svuda ali mi smo jako mala zemlja i one bi trebale da budu izuzetno retke. Nazalost nasilje i svakakvo ludilo se iz dana u dan povecava a drzava nema nikakvo resenje. Ljudi se ubijaju po kaficima zbog nicega.

Marko

pre 15 godina

Zivim u tom kraju vec godinama i do skoro je to bio divan kraj za zivot. U poslednjih godinu dana stvari su se drasticno promenile.
A bas se cudno osecam kad moram iskreno reci policiji svaka cast!!!

sasa

pre 15 godina

ne brinite ljudi-verovatno ce doticni veoma brzo biti na slobodi jer ce ga tamo neki sudija pustiti da se leci a samim tim eto njega opet spremnog za akciju-srbija

Ranka Krstanovic

pre 15 godina

Ma jako su efikasni i za svaku pohvalu...ne znam da li da se smejem ili da vristim od besa ! Juce sam u 13 i u 15h prijavila nasoj vrednoj policiji doticnog koji vec danima maltretira stanare tog i okolnih ulaza...Juce je pretio mojoj majci zbog moje stranacke pripadnosti, mene udario reketom po ledjima i histericno urlao....Dezurni policajac, na momente preterano ljubazan me uopste ozbiljno nije shvatio... cak je sebi dozvolio slobodu da misli da sam se preterano uzrujala....

Tosha

pre 15 godina

Nagraditi policajce koji su dobro radili svoj posao i pokazali pribranost u najtezim momentima. Sto se tice ovog pacenika, ne cudi me... kakva nam je Skupstina, narod nam je jos i super

Ivana

pre 15 godina

Sve se dogadjalo ispod mog prozora jer stanujem u ul. Goce Delceva 10. Megatrend mi je ispod prozora. 10 minuta pre nego sto se to dogodilo dete sam pokupila iz vrtica gde je poslo pre tri dana. Mogu da kazem samo STRASNO! Pre nego ce zapucati pod prozorom, bila sam na ulici i kupovala kredit za mobilni kod obliznjeg Maxija. Kad sam usla u kucu dete i svekrva koja ga cuva su me upaniceno gledali jer je pucalo kao da je rat. Sada kada je sve proslo nije mi iscileo osecaj nelagode, jer ipak po toj istoj ulici gde je sada krv tog nesrecnika moje dete seta svakodnevno. Ne smem ni da pomislim sta bi bilo da ga nisu uhvatili jer je ograda vrtica veoma niska i moze da se preskoci.
Posle svega, mogu samo da kazem da je ovaj grad postao vrlo nesiguran. Na moto trke u sitnim satima sa Dunava smo se vec navikli, pa cak i na pucnjavu sa splavova, ali ovo je stvarno previse.
Policiji svaka cast s tim sto je ranjavanje mala stvar koja ga je snasla. Mislim da za takve treba da postoji sanatorijum,a ne da se slobodno sa oruzjem setaju oko beogradskih vrtica.

Bolek

pre 15 godina

Samo cekam da neko, a propo komentara o pistolju za omamljivanje, doda: ''...prekomerna upotreba sile od strane policije'' Obzirom na cinjenicu da je mahao sekirom i macetama pred obdanistem gde ima i dece manje od 2 godine, odlicno je prosao. Neka pokusa isto u Izraelu ili SAD - ne bi stigao ni da izadje iz kuce sa sekirom... Sto se nase policije tice, bravo, svaka cast momci!

lala

pre 15 godina

A kako do policija pridje nekome ko ima macetu da bi napokon delovao?!!

Svaka cast policiji na pribranosti... ispostovana je procedura! Prvo upozorenje, pa pucanj u vazduh, pa onda pucanj u noge da bi se onespospobio da ne bi iskasapio neko dete!!! Svaka cast!

Pedja

pre 15 godina

Jel nasa policuja cula za"stun gun"? Za neupucene to je pistolj koji onesposobljva visokim naponom. Da li nasa policija zna da svaki metak ispaljen u vazduh mora negde da padne. I sta bi se desilo da su kojim slucaem promasili tog tipa i upucali nekog slucjnog prolaznika.

lala

pre 15 godina

A kako do policija pridje nekome ko ima macetu da bi napokon delovao?!!

Svaka cast policiji na pribranosti... ispostovana je procedura! Prvo upozorenje, pa pucanj u vazduh, pa onda pucanj u noge da bi se onespospobio da ne bi iskasapio neko dete!!! Svaka cast!

Bolek

pre 15 godina

Samo cekam da neko, a propo komentara o pistolju za omamljivanje, doda: ''...prekomerna upotreba sile od strane policije'' Obzirom na cinjenicu da je mahao sekirom i macetama pred obdanistem gde ima i dece manje od 2 godine, odlicno je prosao. Neka pokusa isto u Izraelu ili SAD - ne bi stigao ni da izadje iz kuce sa sekirom... Sto se nase policije tice, bravo, svaka cast momci!

Pedja

pre 15 godina

Jel nasa policuja cula za"stun gun"? Za neupucene to je pistolj koji onesposobljva visokim naponom. Da li nasa policija zna da svaki metak ispaljen u vazduh mora negde da padne. I sta bi se desilo da su kojim slucaem promasili tog tipa i upucali nekog slucjnog prolaznika.

Ranka Krstanovic

pre 15 godina

Ma jako su efikasni i za svaku pohvalu...ne znam da li da se smejem ili da vristim od besa ! Juce sam u 13 i u 15h prijavila nasoj vrednoj policiji doticnog koji vec danima maltretira stanare tog i okolnih ulaza...Juce je pretio mojoj majci zbog moje stranacke pripadnosti, mene udario reketom po ledjima i histericno urlao....Dezurni policajac, na momente preterano ljubazan me uopste ozbiljno nije shvatio... cak je sebi dozvolio slobodu da misli da sam se preterano uzrujala....

Ivana

pre 15 godina

Sve se dogadjalo ispod mog prozora jer stanujem u ul. Goce Delceva 10. Megatrend mi je ispod prozora. 10 minuta pre nego sto se to dogodilo dete sam pokupila iz vrtica gde je poslo pre tri dana. Mogu da kazem samo STRASNO! Pre nego ce zapucati pod prozorom, bila sam na ulici i kupovala kredit za mobilni kod obliznjeg Maxija. Kad sam usla u kucu dete i svekrva koja ga cuva su me upaniceno gledali jer je pucalo kao da je rat. Sada kada je sve proslo nije mi iscileo osecaj nelagode, jer ipak po toj istoj ulici gde je sada krv tog nesrecnika moje dete seta svakodnevno. Ne smem ni da pomislim sta bi bilo da ga nisu uhvatili jer je ograda vrtica veoma niska i moze da se preskoci.
Posle svega, mogu samo da kazem da je ovaj grad postao vrlo nesiguran. Na moto trke u sitnim satima sa Dunava smo se vec navikli, pa cak i na pucnjavu sa splavova, ali ovo je stvarno previse.
Policiji svaka cast s tim sto je ranjavanje mala stvar koja ga je snasla. Mislim da za takve treba da postoji sanatorijum,a ne da se slobodno sa oruzjem setaju oko beogradskih vrtica.

oko metka

pre 15 godina

Metak ce u jednom trenutku dostici brzinu 90km/h i poceti da pada dole. S obzirom na tezinu (oko 10-15g) nece priciniti stetu vecu od zrna leda koje je malo vec od njega.
O pistoljima za omamljivanje je suvisno govoriti.
Policija je ispravno postupila. Ustvari, najbolje moguce u takvoj situaciji. Sta da je udario neko dete macetom ili sekirom? Sta bi se onda pricalo? verovatno zasto policija nije pucala...

Tosha

pre 15 godina

Nagraditi policajce koji su dobro radili svoj posao i pokazali pribranost u najtezim momentima. Sto se tice ovog pacenika, ne cudi me... kakva nam je Skupstina, narod nam je jos i super

Peca

pre 15 godina

Inace "normalno" je drzati macete i sekire u stanu.Macete da se probije kroz lijane u ulazu a sekirce da nacepa drva za smederevac....

Vlada

pre 15 godina

Poznavao sam Željka Ajdera. Bio mi je komšija i prijatelj 4 godine, jer sam živeo u istoj zgradi, ali nekoliko spratova iznad. Poslednji put smo se sreli i razgovarali u januaru ove godine. Za njega sam znao da voli da privlači pažnju na sebe i ulazi u sukobe s ljudima onda kada je ubeđen da je u pravu, zbog čega ga je malo ko od komšija cenio. Ovo da nisu imali problema s njim lažu, više puta su zvali policiju zbog nekih njegovih poteza koji su im smetali (crtao ljudima krstove na poštanskim sandučićima, zazidavao sporedna vrata svog stana, kačio košarkašku tablu na zid zgrade, predstavljao se kao vlasnik firme). Sa policijom je više puta imao problema, privođen je i pritvaran, jednom su mu i ruke polomili). Sa mnom i mojim stanodavcem se dobro slagao (ako izuzmemo par situacija sa mojim stanodavcem). Smatram Željka vrlo pametnim i načitanim momkom, koji nije imao sreće sa ljudima. Otac mu nije među živima, ima majku i hendikepiranu sestru. U zgradi gde smo stanovali, jedino sam s njim od svih komšija mogao normalno da komuniciram. Sećam se izbora za predsednika skupštine stanara, kada sam se solidarisao s njim, pa smo jedino on i ja glasali protiv predloženog kandidata. Ponoviću - bio je ekscentričan, pogotovo u odnosu prema policiji, ali ne verujem u to da je imao nameru da povređuje slučajne prolaznike (dotičnu devojku je mogao i slučajno da povredi), a kamoli decu u obdaništu. U stvari, siguran sam da je hteo da privuče pažnju policiji i isprovocira ih da ga uhapse, kao više puta do sada.

T.

pre 15 godina

Metak koji se ispali u vazduh ce sigurno pasti negde, ali nije sigurno da ce nekog pogoditi, dok covek koji vitla macetom i juri ljude ce skoro sigurno nekog povrediti. Tako da bih rekao da je manja steta da se puca u vazduh nego da se pomahnitali lik pusti da vitla unaokolo.

Nenad

pre 15 godina

Policajac je reagovao tacno onako kako treba reagovati. Svaka cast. Sa onima koji moralisu o pistoljima na struju i slicnim dostignucima savremene balistike ne vredi polemisati.

GMan

pre 15 godina

Bravo za policiju. Odlicno je postupila i po meni su bili zaista tolerantni prema okrivljenom. Mogli su bez problema i da ga ubiju i ne bi bili krivi. Treba da im bude zahvalan.
Metak koji je ispaljen u vazduh vas nece povrediti, mozete samo da dobijete finu cvorugu ako bas nemate srece.
Sto se stunt-gana ili tejzera tice mislim da je daleko bolje bez njega. Zivim u Kanadi i ovde ga policija koristi veoma cesto. Koriste ga cim postoji i najmanja sumnja da cete se usprotivite kazni koji vam pisu, da ne govorim o opiranju. Kao rezultat toga mnogi su umrli od udara struje a kao najsveziji primer mozete se prisetiti mladica koji je umro na aerodromu u Vankuveru. Mladic je bio blago poremecen i uplasio se jer nije mogao da nadje majku. Nije govorio engleski. Policajci su mu prisli, njih troje, on se opirao ali nije nikoga napadao. Posto su njih troje, trenirani policajci, procenili da su suvise slabi da bi ga savladali upotrebili su tejzer koji ga je ubio. Imate i snimak na YouTube.
Zbog svega ovoga mislim da je jos uvek veoma rano za tejzere u Srbiji.

sasa

pre 15 godina

ne brinite ljudi-verovatno ce doticni veoma brzo biti na slobodi jer ce ga tamo neki sudija pustiti da se leci a samim tim eto njega opet spremnog za akciju-srbija

Cogito Ergo Sum

pre 15 godina

Bio sam u neposrednoj blizini, ali nisam video samu scenu. Mene samo brine kako se preparira javno mnenje. Mnogo u priči ne štima. To da je trebalo mnogo ranije lečiti čoveka, samo je još jedna ilustracija potpunog nefunkcionisanja naših institucija u svim porama društva. ALI, meni se čini da je do mačeta došlo tek kad se policija umešala, a ne pre, i onda su ga oni kao jurili, videli su sigurno da se radi o bolesnoj osobi, niko izgleda nije povređen, nije jasno kako to ako mu je namera bila da sakati ljude po ulicama, kako da nije nikog povredio, onda oni pucaju tri puta u vazduh, nisu valjda mogli da ga sustignu, bio je šampion na 100 metara, šta li, i sve da bi sprečili da stradaju deca, toliko su ti koji nisu mogli da ga stignu i uhvate bili prisebni da su znali da je to vrtić i da će on kroz prozor da uskoči u vrtić, i onda su ustrelili bolesnog čoveka. Stvarno herojski gest! Svaka čast policiji, onde na mitingu preminuo čovek od batinanja, i baš lepo, divna policija, i mediji sve odmah spinuju tako da ne daj bože da neka senka sumnje padne na narodnu miliciju.

Prevodilac I

pre 15 godina

Da su policajci nakon polevanja vodom, na ovakvoj vrucini, rekli hvala, i darovali polevacu osmeh, nista se ne bi dogodilo. Samo nekoliko kapljica vode + nula tolerancije, i evo tragedije.

Alex

pre 15 godina

Slažem se da dosta toga u priči ne štima. Od te zgrade do Goce Delčeva ima bar 150 metara, a ni izlaz nije u smeru te ulice, već gleda ka Zemunu.
Šta, znači, bilo je par policajaca ispred zgrade, a on je stigao da nesmetano uđe u zgradu, uzme dve mačete i sekiru, prođe pored njih naoružanih i otrči do Goce Delčeva i tamo nekog iseče?! Ma, ni U.Bolt ne bi mogao bolje da obavi posao.
Na RTS-u su javili da je samo policajac povređen, a na Avali da niko nije povređen.

Nenad

pre 15 godina

Uzas, Srbija je ogrezla u svakojako nasilje. Dokle ljudi? Ovakve stvari se desavaju svuda ali mi smo jako mala zemlja i one bi trebale da budu izuzetno retke. Nazalost nasilje i svakakvo ludilo se iz dana u dan povecava a drzava nema nikakvo resenje. Ljudi se ubijaju po kaficima zbog nicega.

Vanja

pre 15 godina

Pucali u vazduh i ranili manijaka na dečjem igralištu i sve to u blizini obdaništa!!??? Na koji način su znali da metak neće završiti... ne daj Bože...

evita

pre 15 godina

Mislim da su policajci ucinili jedino moguce u datoj situaciji. Nekada davno kada sam ja odrastala i to ne bas u finom kraju Beograda, postojali su policajci pozornici. Poznavali su komsiluk i obrnuto i tacno su znali ko se cime bavi. Verujte bilo je mnogo bezbednije nego danas i sama njihova pojava je delovala preventivno na moguce prestupnike. Zasto toga vise nema, ko i kada je to "reformisao" za mene je tajna.

Goran

pre 15 godina

Jeste li vi, ljudi svesni koliko ima od Dzona Kenedija 31 do zgrade Megatrend univerziteta? Kako mozete policiju da smatrate efikasnom, kada joj je covek sa macetom i sekirom toliko dugo bezao? Doticni ekscentrik, da je hteo nekoga da iskasapi, to bi uradio nekoliko puta naocigled svih sedam policajaca. Sto se tice bezopasnog metka koji pada - moj kolega sa fakulteta koji je ziveo u Pastrovicevoj ulici vrlo dobro zna kako meci ispaljeni iz restorana Pastuv znaju da probuse nastresnicu i zabodu se u pod ispod nje.

Marko

pre 15 godina

Zivim u tom kraju vec godinama i do skoro je to bio divan kraj za zivot. U poslednjih godinu dana stvari su se drasticno promenile.
A bas se cudno osecam kad moram iskreno reci policiji svaka cast!!!

In Medias Res

pre 15 godina

Da li je neko bio u neposrednoj opasnosti od Z.A. u trenutku pucanja? To pitanje je jako važno jer valjda postoje neka pravila kad policija koristi oružje. Kolika je bila razdaljina između Z.A. i obdaništa? Čini mi se, pošto sam bio na licu mesta, da je po sećanju od tog igrališta do obdaništa bila velika udaljenost. Može li neko da ode na lice mesta i snimi? Koliko je bilo udaljeno najbliže dete? Da li su sva deca bila u prostorijama, a ne u dvorištu, što čini skoro nemogućim da bi mogla da dođu u opasnost? Čemu služe mediji, ako mi danas ne dobijemo video snimak sa lica mesta na kome će se videti neki od odgovora? Inače delim mišljenje da je situacija u društvu katastrofalna i da sve može da prođe.

VladeX

pre 15 godina

Policija je ucinila tacno ono sto je i trebalo: neutralisala je opasnost po gradjane uz minimum neophodnog rizika. Metak ispaljen u vazduh ne moze povrediti nikoga pri padu, kao sto rekose neki pre mene (fizika, vertikalni hitac, VII ili VIII razred osnovne skole). Verovatnoca da metak ispaljen iz ruku treniranog policajca na tako maloj udaljenosti promasi tezi nuli. Verovatnoca da poremecena osoba koja vitla macetom u sred grada povredi nekoga tezi jedinici.

isidora

pre 15 godina

Dusevne bolnice su pune ludaka koji nisu ludi rodjeni vec su vremenom "poludeli". Trebalo bi ljude sa takvim promenama na vreme uocavati i slati na lecenje inace nam uskoro ni milicija nece pomoci.
O cemu da brine obican covek, da li o tome kako da zaradi za zivot, kako da podigne svoju decu, mozda kako da ode na letovanje ili kako da se krece ulicom da ne bi postao zrtva "neobicnih" komsija. Ko je tu neobican? Ocigledno oni koji to ne zele da vide.

smilla

pre 15 godina

Ovaj covek nije lud. Ja bih svakoga dana nekoga napala macetom. Samo je reagovao na policiju. Ko zna kako su se policajci ponasali prema njemu. I sad smo naucili da hvalimo i Dacicevu policiju? Opa-ca!

bole

pre 15 godina

Ja takodje mislim da ulicama Beograda seta mnogo bolesnika i bolesnica.Nikad ne bi rekli na prvi pogled o kakvim ljudima se radi.Lepe krpice su fina maska..

Posmatrac

pre 15 godina

Predpostavljam, neke politicke strukture u ovoj zemlji bi rekle, ne - policija nije dobro postupila, trebali su da sacekaju da prvo iskasapi nekoga i onda da razmotre stepen primene sile. Prema svim pisanim i ne pisanim pravilima za takvo ponasanje metak u butinu ne bi ni moglo da se nazove primenom sile. Samo me jedno intresuje, "namerno poprskao policajce"? To je isto kao ono "Sapic slomio nogu - pao niz stepenice". Hocu da kazem da sam skoro siguran da je bio isprovociran. A kada kazem da ne mislim da to umanjuje njegovu krivicu, neko ce opet reci - ali ovo je Srbija.

gramsijevci

pre 15 godina

Nas nekoliko iz zgrade u Gramsijevoj 2, ispred koje se desavala pucnjava, opiranje hapsenju i povlacenje Z.A. u pravcu decijeg igralista, iako smo bili ocevici, imamo nekoliko nedoumica. Pre svega, kako je naoruzani Zeljko stigao od svog ulaza do Megatrenda, kad je udaljenost bar kilometar, a policija je bila na licu mesta kad je njegovo putesestvije pocelo? Sve ostalo sto se desavalo u tih pola sata je potpuno po PS-u. Pucanje u vazduh, iako nosi rizik pri povratnoj putanji, je bilo potpuno opravdano, jer ko normalan bi na sekiru i hokej palicu krenuo golim rukama-pa cak i Indijana Dzons na ludaka sa macetom potegne pistolj.Pogodjeni/progonjeni je pao u pescanik obliznjeg igralista koje se nalazi u blizini vrtica i tu je uhvacen. Da je imao nameru da napada decu u vrticu to bi valjda ucinio na putu ka Megatrendu, a ne da trci tri kilometra ukrug. Neopravdan je akcenat na vrticu i ugrozenoj deci, jer ona jedina u celoj prici nisu bila ugrozena, mada nije iskljuceno da je i to moglo lako da se desi. Srecom, to mu nije bio cilj. Poenta je da je pogodjen kod Megatrenda, koji je bar 200metara od vrtica, a pao je u pesak na 50metara od ograde vrtica. Uostalom, iako je bila cisterna da opere krvave tragove, oni su i dalje tu /proverite sami/, a igraliste je ostalo neoprano. Svaka cast policiji u drugom delu price, prvi je problematican (desavanje kod Z.A. ulaza), a nula za komunalce.

veca

pre 15 godina

Delim misljenje da je veoma opasno i neadekvatno pucati u vazduh u meso u bilo sta ako postoji i najmanja mogucnost da neko bude povredjen ili ubijen. Tako je, metak mora negde da padne, ne ostaje u vazduhu.Ako vec nemamo stangan, onda neka u tim okolnostima imaju bar jednu pusku za uspavljivanje zivotinja.Neka je pozajme iz zooloskog vrta, ako ne mogu da je kupe. Pucanje u okolini vrtica je mnogo opasnije od ludaka koji mase macetama.

Milos

pre 15 godina

... imam i ja par komsija koi su ekscentricni. Ni malo mi se ne svidjaju, a i logicno je da ako neko izadje pred miliciju sa macetom dobije sredstvo za smirenje dobro poznato policiji sirom zemljine kugle. Mislim da ce dobiti jos par instrukcija kako da se ponasa kada izadje iz svog stana i dodje u susret sa spoljasnjim svetom koji nemora da bude u saglasnosti sa njim i njegovim fantazijama. Pa nisam ja 5 godina studirao za nindzu da bih se branio od ovakvih komsija kada izadjem do prodavnice po hleb i mleko ili da odvedem dete u vrtic.

Pedja

pre 15 godina

Jel nasa policuja cula za"stun gun"? Za neupucene to je pistolj koji onesposobljva visokim naponom. Da li nasa policija zna da svaki metak ispaljen u vazduh mora negde da padne. I sta bi se desilo da su kojim slucaem promasili tog tipa i upucali nekog slucjnog prolaznika.

Cogito Ergo Sum

pre 15 godina

Bio sam u neposrednoj blizini, ali nisam video samu scenu. Mene samo brine kako se preparira javno mnenje. Mnogo u priči ne štima. To da je trebalo mnogo ranije lečiti čoveka, samo je još jedna ilustracija potpunog nefunkcionisanja naših institucija u svim porama društva. ALI, meni se čini da je do mačeta došlo tek kad se policija umešala, a ne pre, i onda su ga oni kao jurili, videli su sigurno da se radi o bolesnoj osobi, niko izgleda nije povređen, nije jasno kako to ako mu je namera bila da sakati ljude po ulicama, kako da nije nikog povredio, onda oni pucaju tri puta u vazduh, nisu valjda mogli da ga sustignu, bio je šampion na 100 metara, šta li, i sve da bi sprečili da stradaju deca, toliko su ti koji nisu mogli da ga stignu i uhvate bili prisebni da su znali da je to vrtić i da će on kroz prozor da uskoči u vrtić, i onda su ustrelili bolesnog čoveka. Stvarno herojski gest! Svaka čast policiji, onde na mitingu preminuo čovek od batinanja, i baš lepo, divna policija, i mediji sve odmah spinuju tako da ne daj bože da neka senka sumnje padne na narodnu miliciju.

Prevodilac I

pre 15 godina

Da su policajci nakon polevanja vodom, na ovakvoj vrucini, rekli hvala, i darovali polevacu osmeh, nista se ne bi dogodilo. Samo nekoliko kapljica vode + nula tolerancije, i evo tragedije.

Vanja

pre 15 godina

Pucali u vazduh i ranili manijaka na dečjem igralištu i sve to u blizini obdaništa!!??? Na koji način su znali da metak neće završiti... ne daj Bože...

smilla

pre 15 godina

Ovaj covek nije lud. Ja bih svakoga dana nekoga napala macetom. Samo je reagovao na policiju. Ko zna kako su se policajci ponasali prema njemu. I sad smo naucili da hvalimo i Dacicevu policiju? Opa-ca!

In Medias Res

pre 15 godina

Da li je neko bio u neposrednoj opasnosti od Z.A. u trenutku pucanja? To pitanje je jako važno jer valjda postoje neka pravila kad policija koristi oružje. Kolika je bila razdaljina između Z.A. i obdaništa? Čini mi se, pošto sam bio na licu mesta, da je po sećanju od tog igrališta do obdaništa bila velika udaljenost. Može li neko da ode na lice mesta i snimi? Koliko je bilo udaljeno najbliže dete? Da li su sva deca bila u prostorijama, a ne u dvorištu, što čini skoro nemogućim da bi mogla da dođu u opasnost? Čemu služe mediji, ako mi danas ne dobijemo video snimak sa lica mesta na kome će se videti neki od odgovora? Inače delim mišljenje da je situacija u društvu katastrofalna i da sve može da prođe.

Vlada

pre 15 godina

Poznavao sam Željka Ajdera. Bio mi je komšija i prijatelj 4 godine, jer sam živeo u istoj zgradi, ali nekoliko spratova iznad. Poslednji put smo se sreli i razgovarali u januaru ove godine. Za njega sam znao da voli da privlači pažnju na sebe i ulazi u sukobe s ljudima onda kada je ubeđen da je u pravu, zbog čega ga je malo ko od komšija cenio. Ovo da nisu imali problema s njim lažu, više puta su zvali policiju zbog nekih njegovih poteza koji su im smetali (crtao ljudima krstove na poštanskim sandučićima, zazidavao sporedna vrata svog stana, kačio košarkašku tablu na zid zgrade, predstavljao se kao vlasnik firme). Sa policijom je više puta imao problema, privođen je i pritvaran, jednom su mu i ruke polomili). Sa mnom i mojim stanodavcem se dobro slagao (ako izuzmemo par situacija sa mojim stanodavcem). Smatram Željka vrlo pametnim i načitanim momkom, koji nije imao sreće sa ljudima. Otac mu nije među živima, ima majku i hendikepiranu sestru. U zgradi gde smo stanovali, jedino sam s njim od svih komšija mogao normalno da komuniciram. Sećam se izbora za predsednika skupštine stanara, kada sam se solidarisao s njim, pa smo jedino on i ja glasali protiv predloženog kandidata. Ponoviću - bio je ekscentričan, pogotovo u odnosu prema policiji, ali ne verujem u to da je imao nameru da povređuje slučajne prolaznike (dotičnu devojku je mogao i slučajno da povredi), a kamoli decu u obdaništu. U stvari, siguran sam da je hteo da privuče pažnju policiji i isprovocira ih da ga uhapse, kao više puta do sada.

Alex

pre 15 godina

Slažem se da dosta toga u priči ne štima. Od te zgrade do Goce Delčeva ima bar 150 metara, a ni izlaz nije u smeru te ulice, već gleda ka Zemunu.
Šta, znači, bilo je par policajaca ispred zgrade, a on je stigao da nesmetano uđe u zgradu, uzme dve mačete i sekiru, prođe pored njih naoružanih i otrči do Goce Delčeva i tamo nekog iseče?! Ma, ni U.Bolt ne bi mogao bolje da obavi posao.
Na RTS-u su javili da je samo policajac povređen, a na Avali da niko nije povređen.

lala

pre 15 godina

A kako do policija pridje nekome ko ima macetu da bi napokon delovao?!!

Svaka cast policiji na pribranosti... ispostovana je procedura! Prvo upozorenje, pa pucanj u vazduh, pa onda pucanj u noge da bi se onespospobio da ne bi iskasapio neko dete!!! Svaka cast!

Ivana

pre 15 godina

Sve se dogadjalo ispod mog prozora jer stanujem u ul. Goce Delceva 10. Megatrend mi je ispod prozora. 10 minuta pre nego sto se to dogodilo dete sam pokupila iz vrtica gde je poslo pre tri dana. Mogu da kazem samo STRASNO! Pre nego ce zapucati pod prozorom, bila sam na ulici i kupovala kredit za mobilni kod obliznjeg Maxija. Kad sam usla u kucu dete i svekrva koja ga cuva su me upaniceno gledali jer je pucalo kao da je rat. Sada kada je sve proslo nije mi iscileo osecaj nelagode, jer ipak po toj istoj ulici gde je sada krv tog nesrecnika moje dete seta svakodnevno. Ne smem ni da pomislim sta bi bilo da ga nisu uhvatili jer je ograda vrtica veoma niska i moze da se preskoci.
Posle svega, mogu samo da kazem da je ovaj grad postao vrlo nesiguran. Na moto trke u sitnim satima sa Dunava smo se vec navikli, pa cak i na pucnjavu sa splavova, ali ovo je stvarno previse.
Policiji svaka cast s tim sto je ranjavanje mala stvar koja ga je snasla. Mislim da za takve treba da postoji sanatorijum,a ne da se slobodno sa oruzjem setaju oko beogradskih vrtica.

Bolek

pre 15 godina

Samo cekam da neko, a propo komentara o pistolju za omamljivanje, doda: ''...prekomerna upotreba sile od strane policije'' Obzirom na cinjenicu da je mahao sekirom i macetama pred obdanistem gde ima i dece manje od 2 godine, odlicno je prosao. Neka pokusa isto u Izraelu ili SAD - ne bi stigao ni da izadje iz kuce sa sekirom... Sto se nase policije tice, bravo, svaka cast momci!

Ranka Krstanovic

pre 15 godina

Ma jako su efikasni i za svaku pohvalu...ne znam da li da se smejem ili da vristim od besa ! Juce sam u 13 i u 15h prijavila nasoj vrednoj policiji doticnog koji vec danima maltretira stanare tog i okolnih ulaza...Juce je pretio mojoj majci zbog moje stranacke pripadnosti, mene udario reketom po ledjima i histericno urlao....Dezurni policajac, na momente preterano ljubazan me uopste ozbiljno nije shvatio... cak je sebi dozvolio slobodu da misli da sam se preterano uzrujala....

veca

pre 15 godina

Delim misljenje da je veoma opasno i neadekvatno pucati u vazduh u meso u bilo sta ako postoji i najmanja mogucnost da neko bude povredjen ili ubijen. Tako je, metak mora negde da padne, ne ostaje u vazduhu.Ako vec nemamo stangan, onda neka u tim okolnostima imaju bar jednu pusku za uspavljivanje zivotinja.Neka je pozajme iz zooloskog vrta, ako ne mogu da je kupe. Pucanje u okolini vrtica je mnogo opasnije od ludaka koji mase macetama.

T.

pre 15 godina

Metak koji se ispali u vazduh ce sigurno pasti negde, ali nije sigurno da ce nekog pogoditi, dok covek koji vitla macetom i juri ljude ce skoro sigurno nekog povrediti. Tako da bih rekao da je manja steta da se puca u vazduh nego da se pomahnitali lik pusti da vitla unaokolo.

Nenad

pre 15 godina

Uzas, Srbija je ogrezla u svakojako nasilje. Dokle ljudi? Ovakve stvari se desavaju svuda ali mi smo jako mala zemlja i one bi trebale da budu izuzetno retke. Nazalost nasilje i svakakvo ludilo se iz dana u dan povecava a drzava nema nikakvo resenje. Ljudi se ubijaju po kaficima zbog nicega.

Nenad

pre 15 godina

Policajac je reagovao tacno onako kako treba reagovati. Svaka cast. Sa onima koji moralisu o pistoljima na struju i slicnim dostignucima savremene balistike ne vredi polemisati.

bole

pre 15 godina

Ja takodje mislim da ulicama Beograda seta mnogo bolesnika i bolesnica.Nikad ne bi rekli na prvi pogled o kakvim ljudima se radi.Lepe krpice su fina maska..

GMan

pre 15 godina

Bravo za policiju. Odlicno je postupila i po meni su bili zaista tolerantni prema okrivljenom. Mogli su bez problema i da ga ubiju i ne bi bili krivi. Treba da im bude zahvalan.
Metak koji je ispaljen u vazduh vas nece povrediti, mozete samo da dobijete finu cvorugu ako bas nemate srece.
Sto se stunt-gana ili tejzera tice mislim da je daleko bolje bez njega. Zivim u Kanadi i ovde ga policija koristi veoma cesto. Koriste ga cim postoji i najmanja sumnja da cete se usprotivite kazni koji vam pisu, da ne govorim o opiranju. Kao rezultat toga mnogi su umrli od udara struje a kao najsveziji primer mozete se prisetiti mladica koji je umro na aerodromu u Vankuveru. Mladic je bio blago poremecen i uplasio se jer nije mogao da nadje majku. Nije govorio engleski. Policajci su mu prisli, njih troje, on se opirao ali nije nikoga napadao. Posto su njih troje, trenirani policajci, procenili da su suvise slabi da bi ga savladali upotrebili su tejzer koji ga je ubio. Imate i snimak na YouTube.
Zbog svega ovoga mislim da je jos uvek veoma rano za tejzere u Srbiji.

Peca

pre 15 godina

Inace "normalno" je drzati macete i sekire u stanu.Macete da se probije kroz lijane u ulazu a sekirce da nacepa drva za smederevac....

Goran

pre 15 godina

Jeste li vi, ljudi svesni koliko ima od Dzona Kenedija 31 do zgrade Megatrend univerziteta? Kako mozete policiju da smatrate efikasnom, kada joj je covek sa macetom i sekirom toliko dugo bezao? Doticni ekscentrik, da je hteo nekoga da iskasapi, to bi uradio nekoliko puta naocigled svih sedam policajaca. Sto se tice bezopasnog metka koji pada - moj kolega sa fakulteta koji je ziveo u Pastrovicevoj ulici vrlo dobro zna kako meci ispaljeni iz restorana Pastuv znaju da probuse nastresnicu i zabodu se u pod ispod nje.

Tosha

pre 15 godina

Nagraditi policajce koji su dobro radili svoj posao i pokazali pribranost u najtezim momentima. Sto se tice ovog pacenika, ne cudi me... kakva nam je Skupstina, narod nam je jos i super

sasa

pre 15 godina

ne brinite ljudi-verovatno ce doticni veoma brzo biti na slobodi jer ce ga tamo neki sudija pustiti da se leci a samim tim eto njega opet spremnog za akciju-srbija

Marko

pre 15 godina

Zivim u tom kraju vec godinama i do skoro je to bio divan kraj za zivot. U poslednjih godinu dana stvari su se drasticno promenile.
A bas se cudno osecam kad moram iskreno reci policiji svaka cast!!!

isidora

pre 15 godina

Dusevne bolnice su pune ludaka koji nisu ludi rodjeni vec su vremenom "poludeli". Trebalo bi ljude sa takvim promenama na vreme uocavati i slati na lecenje inace nam uskoro ni milicija nece pomoci.
O cemu da brine obican covek, da li o tome kako da zaradi za zivot, kako da podigne svoju decu, mozda kako da ode na letovanje ili kako da se krece ulicom da ne bi postao zrtva "neobicnih" komsija. Ko je tu neobican? Ocigledno oni koji to ne zele da vide.

oko metka

pre 15 godina

Metak ce u jednom trenutku dostici brzinu 90km/h i poceti da pada dole. S obzirom na tezinu (oko 10-15g) nece priciniti stetu vecu od zrna leda koje je malo vec od njega.
O pistoljima za omamljivanje je suvisno govoriti.
Policija je ispravno postupila. Ustvari, najbolje moguce u takvoj situaciji. Sta da je udario neko dete macetom ili sekirom? Sta bi se onda pricalo? verovatno zasto policija nije pucala...

evita

pre 15 godina

Mislim da su policajci ucinili jedino moguce u datoj situaciji. Nekada davno kada sam ja odrastala i to ne bas u finom kraju Beograda, postojali su policajci pozornici. Poznavali su komsiluk i obrnuto i tacno su znali ko se cime bavi. Verujte bilo je mnogo bezbednije nego danas i sama njihova pojava je delovala preventivno na moguce prestupnike. Zasto toga vise nema, ko i kada je to "reformisao" za mene je tajna.

VladeX

pre 15 godina

Policija je ucinila tacno ono sto je i trebalo: neutralisala je opasnost po gradjane uz minimum neophodnog rizika. Metak ispaljen u vazduh ne moze povrediti nikoga pri padu, kao sto rekose neki pre mene (fizika, vertikalni hitac, VII ili VIII razred osnovne skole). Verovatnoca da metak ispaljen iz ruku treniranog policajca na tako maloj udaljenosti promasi tezi nuli. Verovatnoca da poremecena osoba koja vitla macetom u sred grada povredi nekoga tezi jedinici.

Posmatrac

pre 15 godina

Predpostavljam, neke politicke strukture u ovoj zemlji bi rekle, ne - policija nije dobro postupila, trebali su da sacekaju da prvo iskasapi nekoga i onda da razmotre stepen primene sile. Prema svim pisanim i ne pisanim pravilima za takvo ponasanje metak u butinu ne bi ni moglo da se nazove primenom sile. Samo me jedno intresuje, "namerno poprskao policajce"? To je isto kao ono "Sapic slomio nogu - pao niz stepenice". Hocu da kazem da sam skoro siguran da je bio isprovociran. A kada kazem da ne mislim da to umanjuje njegovu krivicu, neko ce opet reci - ali ovo je Srbija.

gramsijevci

pre 15 godina

Nas nekoliko iz zgrade u Gramsijevoj 2, ispred koje se desavala pucnjava, opiranje hapsenju i povlacenje Z.A. u pravcu decijeg igralista, iako smo bili ocevici, imamo nekoliko nedoumica. Pre svega, kako je naoruzani Zeljko stigao od svog ulaza do Megatrenda, kad je udaljenost bar kilometar, a policija je bila na licu mesta kad je njegovo putesestvije pocelo? Sve ostalo sto se desavalo u tih pola sata je potpuno po PS-u. Pucanje u vazduh, iako nosi rizik pri povratnoj putanji, je bilo potpuno opravdano, jer ko normalan bi na sekiru i hokej palicu krenuo golim rukama-pa cak i Indijana Dzons na ludaka sa macetom potegne pistolj.Pogodjeni/progonjeni je pao u pescanik obliznjeg igralista koje se nalazi u blizini vrtica i tu je uhvacen. Da je imao nameru da napada decu u vrticu to bi valjda ucinio na putu ka Megatrendu, a ne da trci tri kilometra ukrug. Neopravdan je akcenat na vrticu i ugrozenoj deci, jer ona jedina u celoj prici nisu bila ugrozena, mada nije iskljuceno da je i to moglo lako da se desi. Srecom, to mu nije bio cilj. Poenta je da je pogodjen kod Megatrenda, koji je bar 200metara od vrtica, a pao je u pesak na 50metara od ograde vrtica. Uostalom, iako je bila cisterna da opere krvave tragove, oni su i dalje tu /proverite sami/, a igraliste je ostalo neoprano. Svaka cast policiji u drugom delu price, prvi je problematican (desavanje kod Z.A. ulaza), a nula za komunalce.

Milos

pre 15 godina

... imam i ja par komsija koi su ekscentricni. Ni malo mi se ne svidjaju, a i logicno je da ako neko izadje pred miliciju sa macetom dobije sredstvo za smirenje dobro poznato policiji sirom zemljine kugle. Mislim da ce dobiti jos par instrukcija kako da se ponasa kada izadje iz svog stana i dodje u susret sa spoljasnjim svetom koji nemora da bude u saglasnosti sa njim i njegovim fantazijama. Pa nisam ja 5 godina studirao za nindzu da bih se branio od ovakvih komsija kada izadjem do prodavnice po hleb i mleko ili da odvedem dete u vrtic.