Petak, 29.08.2008.

12:00

"Internet skup zbog monopola"

Internet u Srbiji je skup jer samo dve kompanije provajderima prodaju pristup internetu i nameću im visoke cene, kaže Radunović.

Izvor: Beta

"Internet skup zbog monopola" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

27 Komentari

Sortiraj po:

Palj

pre 15 godina

Монопол нема везе са овим. У телекомуникацијама се разликују: говор, пренос података (сада Интернет) и мобилна телефонија. Говор је некада био безобразно скуп под образложењем да је почетно улагање било огромно (па су инвеститори очекивали и велик поврат улагања). Временом се ово смањивало и садашња цена је пристојана - таман покрива одржавање. Затим се појавила мобилна телефонија. То је занимљива прича. Иако су улагања у њено пуштање била просечна, почетне цене су ударене као да се ради о премошћавању Атлантика. И у просеку цене мобилних услуга нису значајније падале. Заправо Телекоми су профит преселили из фиксне у мобилну мрежу. Постоје различити трикови да се убеди корисник да му мобилни оператер пружа неограничене повољности - али у просеку свако месечно остави бар 20 евра. Поента је у томе да су мобилне мреже у читавој Европи изузетно профитабилне (одржавање вешеструко јевтиније него у фиксној). Интернет је посебна прича. Он није настао у оквиру система телекома него је субвенционисан од појединих влада западних земаља, и накнадно приватизован. Због великог потенцијала сви су у почетку понудили ниске цене. Тако да Интернет као телекомуникациона мрежа није ни приближно профитабилан за стандарде Телекома (мислим на било који телеком у Европи). Зарада Телекома није у Интернету али то не значи да у тој области треба дозволити губитке. Зато се на сваки начин настоји и ту дићи цена. Али приметите: сада је око 10 евра приступ минималним брзинама - то се односи на једну кућу и ако је још флет нема ту више пара за Телеком. Зато се ово неће смањити јер умањује ионако мали профит. Шта ће Телеком понудити за 50 или 60 евра није битно - већина Телекомових корисника се врти око минималног приступа- иако ће се ту свакако нешто дешавати. Али оно што се сигурно неће десити је АДСЛ за 100 динара.
Ова анализа је глобална за Европу (свугде је мобилни у збиру скупа, а брзине приступа Интернету се у зависности од конкуренције мењају али претплата остаје непромењена или се благо повећава) и не зависи од ефикасности самог Телекома.

Kacuber

pre 15 godina

Sticajem okolnosti u bivsoj firmi sam pustao u rad sisteme za internet usluge velikog kapaciteta iz "Srbije prema Kosovu" Telekom-a Srbije . Sve bi bilo lepo da skoro nisam saznao da ako zivite na Kosovu i zelite npr. 3Mb/s to zadovoljstvo placate neverovatnih 19.9 Eur , sto prevedeno u dinarima iznosi oko 1500,00 RSD .U Srbiji dobijate samo 512Kb/s za te pare. Naravno da vam se racunica ne poklapa zelite za svoje pare mnogo veci protok. Sama pomisao da Telekom "moze" ali "nece", shvatam da i dalje zivim u zacaranom krugu Srbije , koja bi htela ponesto da menja ali kada malo bolje razmisli i ovako nije lose . Postoji dovoljan broj korisnika zeljnih internet usluge za koju su voljni platiti "debelo" a za uzvrat dobiti najvise 1,5Mb/s jer kako nadlezni kazu "nasi kapaciteti nisu dovoljni da ponudimo vise". Uporedite cene samo jednog provajdera na Kosovu http://www.kujtesa.com/bzone/baza.php?gjuha=1&id=28 sa cenama Telekoma i shvaticete matematiku koja donosi Telekomu dovoljno novca za sirenje u okruzenju .

Plikuscht

pre 15 godina

Ha, ha, ha, ha ... kakav jeftino-populisticki sklepan pamflet od teksta. I svi ste pali na to!? Sjajno!

Industrija telekomunikacija se ne meri brzinom ADSL protoka ili da li ce krajnji korisnik platiti 10 EUR vise ili manje zato. Postoje malo ozbiljnije i znacajnije stvari koje prevazilaze brzinu vaseg izlaska na net i koliko ce vam trebati da skidate pornice i muziku 'na crno'. Sve dok tako sebicno i egocentricno razmisljate - ovako ce nam i biti.

Jadan provajder se pozalio da se njemu puno naplacuje!? A sto neko njega ne pita za njihove marze?
A sto neko njega ne pita gde su svi oni raidli pre nego sto su pootvarali privatne firme?
A sto neko njega ne pita zasto je prvih nekoliko godina Telekomu bilo ZABRANJENO da prodaje ADSL dok su jadni, mali, napaceni provajderi to smeli da rade.
A zasto njega neko ne pita zasto vise od polovine njih krsi republicki zakon (VoIP)?

Meni je fascinantno da neko nesto zagrakce i odmah se stvori armija likova koji svi u glas dodaju na to, a bez da bas mnogo razumeju o cemu je zapravo rec.

bonano

pre 15 godina

ma cene nece padati narednih par godina,ovaj gospodin poredi kao konkurenciju u mobilnoj telefoniji i internetu,koliko ja znam od kada je dosla konkurencija to jest od kada je dosao vip,mnogo je bilo bolje bez vipa ,cene su samo skocile ,gde to ima u svetu da ti naplacuju vecu uspostavu poziva od minuta ,i gde to ima da zaokruzuju prvi minut,ako je slicna konkurencija i vezi interneta tesko nama ,mi smo podloznop tlo za dranje ,lepo rece onaj momak ,treba da se zaposli cela tazbina ,pa gde ce ko nego u telekomu,ali daj boze da pojeftini ,mada cisto sumnjam,a tek kaDA SE proda telekom ,e tek onda nema nista od pojeftinjenja

gilebb

pre 15 godina

CISTO INFORMACIJE RADI...
U Srbiji sam ceeeelih 7 meseci cekao na uvodjenje adsl, od telekoma, preko beotela do sezampro...problem sa centralom, portovima..da ne davim. Na kraju sam krenuo na studentski program u Ameriku, tokom leta (jos uvek sam u USA). Platio sam u Srbiji adsl 6 meseci unapred da ne bih izgubio port koji sam duuugo cekao (jer su rekli da portovi brzo nestaju u sta sam se i sam uverio a tesko se dolazi do novih). Dosao u USA, nit' kuceta nit' maceta. Pozvao provajdera, pitao za cene, narucio. Dosao covek sutradan, proveo kabal, pa stavio modem pa u ruter, napravio mi wireless za ugovorenih, OBRATI OPAZNJU, $19.99 mesecno i naravno besplatna instalacija i iznajmljivanje opreme. Ja mu iskreno rekao da ja to necu dugo koristiti a on mi odgovorio da ga samo pozovem da dodje po opremu bez ikakve naplate za to. Ispratio sam coveka otvorenih usta do poda, ne verujuci sta me snaslo. Samo mi je prosla kroz glavu moja ADSL AGONIJA u dragoj mi Srbiji. E da, ne rekoh, za tih otprilike 1000din mesecno dobio sam 16MB/s, da da 16MB/s. Downloadujem 3MB/s! Necu se truditi da vam pojasnim kada ce to biti i priblizno u Srbiji...mozda kad bude izmisljeno nesto drugo osim interneta a mi budemo i dalje samo net. Ziveo monopol i zemlja Srbija!!!:)

vladeta

pre 15 godina

Ljudi, pa to ovde nije uopšte tema. Slušajte samo čime se bave i vlast i opozicija. Pojam odgovornosti ne postoji, npr. u Čačku i okolini neam vode već 15 dana, a isto to se dogodilo i prošle godine, Ko je kriv? Pa niko. Priča o demonopolizacije interneta u Srbiji polako prelazi u legendu. Kome ovde treba informatičko društvo, pa ovde ni nestašica vode nije tema.

Igor

pre 15 godina

Prost je bezobrazluk da se za ADSL ponudi duplo veci protok za iste pare ako to ne vazi i za ostale vrste internet pristupa. Na primer, time se korisnici Wireless i kablovskog interneta direktno stavljaju u losiji polozaj a ko profitira? Pa onaj ko kontrolise 100% ADSL interneta u Srbiji - telekom

Mixi

pre 15 godina

Kako drzava ne shvata da joj ide u prilog sto veci broj korisnika Interneta i razvoj E-Biznisa...i to mnogo veci, nego sto monopolom diktiraju cene i uzimaju pare na tome...

insajder

pre 15 godina

Kao, danas je RATEL shvatio i utvrdio da nema konkurencije na Internet polju. Hteli su da pokažu kako oni mogu i Telekom da kritikuju. I, šta ćemo dalje ?

http://telekomsvet.blogspot.com/2008/08/eureka.html

anna

pre 15 godina

Tako i treba svim gradanima kada su budale. Da sam ja na vlasti, bila bi jos gora, za sto ne bi kad mogu? A vi samo kukajte i dalje, takode ne radeci nista po tom pitanju.

Djikan

pre 15 godina

Samo da se nadovezem na svoj komentar iznad. Nekada je i u Hrvatskoj bila takva situacija s monopolom. I tada su nas glasnogovornici monopolistickog telekoma, kroz medije, uvjeravali kako je to najbolje za nas, kako je to najpovoljnija moguca cijena, kako je to sve u cilju boljeg razvoja infrastrukture, kako flatrate nema buducnosti jer je ekonomski neodrziv...

I onog trena kada je pusten i najmanji moguci znak konkurencije, a kasnije odobrena konkurencija u punom planu, nekim magicnim cudom cijene su pocele strmoglavo padati, a ponuda je postala sve bolja i veca.

Sta da vam kazem. U firmi gdje radim 100Mbps Down/ 100Mbps Up dobivamo gratis jer imamo 200 telefonskih linija kod alternativnog providera.

Sve ce sjesti na svoje kada trziste to bude reguliralo i kada ne bude monopola.

http://www.poslovni.hr/69495.aspx

Djikan

pre 15 godina

U hrvatskoj je 16Mbps download / 776 kbps upload cca 58 eura - i to kod najskupljeg providera.

http://www.t-com.hr/privatni/kzona/cjenici/int_adsl.asp

Deki

pre 15 godina

U Grckoj imam 24 Mbps ADSL, sa dzabe nacionalnim telefoniranjem za 40 Evro mesecno. I to preko privatne mreze alternativnog operatera (ima ih oko 10). Cim je usla konkurencija, brzine su munjevito skocile a i cene pale, iako je GR bila na dnu Evrope po broadband-u. Sada su dosta visoko i to sa velikim brzinama pristupa.

vegetarijanac

pre 15 godina

ali, dragi prijatelji koji vidite stvari jasnije, mnoge mnoge stvari su ovde lose i ne radi se nista na poboljsanju. gledam svakog dana kako se uludo trosi vreme ni na sta, dok su drugi otisli daleko tj. predaleko.srbija jos uvek nije krocila ni u trecu, digitalnu revoluciju, a kamoli u zelenu revoluciju koja uveliko uzima maha. na repu smo dogadjaja, a niko ne odgovara za takvo stanje, jer svi dogadjaji imaju u svojoj pozadini neciju korist. to je oduvek bilo tako.

Dejan

pre 15 godina

Vau sta reci,uvek se s vremena na vreme javi neki filozof koji uvijeno u oblande kaze da je telekom Srbija eto monopolista i da treba blablabla...Pa kome to jos ovde nije jasno???Kad ce nesto konkretno biti preduzeto?Evo ja cu reci svima ovde koji to ne znaju:NIKAD.
1.Zasto:kako pozaposljavati partijske,sestrinske,snajine,pasenogove,itd kadrove?
2.Kako drugacije uzimati ogroman porez i puniti budzet?
3.Nasi vlastodrzci i poslanici uglavnom jedva znaju da se potpisu(vecina)a neko im je objasnio da skuckaju i posalju mail.Tu se njihovo interesovanje za internet zavrsava.Zasto bi neko dogovotio nesto na video konferenciji preko neta kad moze da ode na prasetinu i jagnjetinu u trosku drzave/firme.
Sve u svemu,sramota sta nam radi ova drzava!

Pera

pre 15 godina

U Sloveniji je 8 Mbit/s kablovski internet 30 evra mesecno, a dobijate i mogucnost da govorite preko IP telefona, npr. za Srbiju je oko 2 centa na minutu.

marko

pre 15 godina

meni stvarno nije jasno... svakim danom stizu neke vesti o monopolu, kradji, krsenju zakona, aferama, lopovlucima, a niko ne reaguje, niko nista ne preduzima. Stvarno se zapitajmo u kakvom drustvu mi zivimo . I nije ni cudo sto nas evropa nece!

Ilke_ETF

pre 15 godina

Pa dobro jutro gospodo! Ovo vise stvarno nema smisla!!!
Ajde sto smo kasnili u razvoju zbog problema iz devedesetih, ali sada da neko zbog licnih razloga koci napredak celog drustva je u krajnu ruku BEZOBRAZNO i nehumano!

Aca

pre 15 godina

Pa kada ce Vlada da donese potrebne zakone? Kad se proda Telekom? Da li Vlada Srbije zna da mnogi mladi ljudi zaradjuju preko interneta, a da mnoge firme uspesno posluju zahvaljujuci internetu, odnosno sajtovima

internet je kod nas bezobrazno skup
i to je VELIKI problem ove SRBIJE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

wlado

pre 15 godina

onda svi cekamo sledcu godinu, i naravno uz to da se telekom privatizuje, da prestane deranje gradjana, mi smo im internetom omogucili da kupe telekom srpsku...racuni za tel. su nam se duplirali uvodjenjem adsl-a, pa vi vidite sta znaci profit 100+100%

novica

pre 15 godina

" zato što srpski zakoni ne regulišu monopol na velikoprodajnom tržištu."

to tako lici na nas, prosto se divim... mogu da prete maloprodaji kada osvoji 40% trzista, a ne mogu telekomu koji drzi 100% adsl trzista

Dejan

pre 15 godina

Vau sta reci,uvek se s vremena na vreme javi neki filozof koji uvijeno u oblande kaze da je telekom Srbija eto monopolista i da treba blablabla...Pa kome to jos ovde nije jasno???Kad ce nesto konkretno biti preduzeto?Evo ja cu reci svima ovde koji to ne znaju:NIKAD.
1.Zasto:kako pozaposljavati partijske,sestrinske,snajine,pasenogove,itd kadrove?
2.Kako drugacije uzimati ogroman porez i puniti budzet?
3.Nasi vlastodrzci i poslanici uglavnom jedva znaju da se potpisu(vecina)a neko im je objasnio da skuckaju i posalju mail.Tu se njihovo interesovanje za internet zavrsava.Zasto bi neko dogovotio nesto na video konferenciji preko neta kad moze da ode na prasetinu i jagnjetinu u trosku drzave/firme.
Sve u svemu,sramota sta nam radi ova drzava!

Ilke_ETF

pre 15 godina

Pa dobro jutro gospodo! Ovo vise stvarno nema smisla!!!
Ajde sto smo kasnili u razvoju zbog problema iz devedesetih, ali sada da neko zbog licnih razloga koci napredak celog drustva je u krajnu ruku BEZOBRAZNO i nehumano!

novica

pre 15 godina

" zato što srpski zakoni ne regulišu monopol na velikoprodajnom tržištu."

to tako lici na nas, prosto se divim... mogu da prete maloprodaji kada osvoji 40% trzista, a ne mogu telekomu koji drzi 100% adsl trzista

Djikan

pre 15 godina

Samo da se nadovezem na svoj komentar iznad. Nekada je i u Hrvatskoj bila takva situacija s monopolom. I tada su nas glasnogovornici monopolistickog telekoma, kroz medije, uvjeravali kako je to najbolje za nas, kako je to najpovoljnija moguca cijena, kako je to sve u cilju boljeg razvoja infrastrukture, kako flatrate nema buducnosti jer je ekonomski neodrziv...

I onog trena kada je pusten i najmanji moguci znak konkurencije, a kasnije odobrena konkurencija u punom planu, nekim magicnim cudom cijene su pocele strmoglavo padati, a ponuda je postala sve bolja i veca.

Sta da vam kazem. U firmi gdje radim 100Mbps Down/ 100Mbps Up dobivamo gratis jer imamo 200 telefonskih linija kod alternativnog providera.

Sve ce sjesti na svoje kada trziste to bude reguliralo i kada ne bude monopola.

http://www.poslovni.hr/69495.aspx

Deki

pre 15 godina

U Grckoj imam 24 Mbps ADSL, sa dzabe nacionalnim telefoniranjem za 40 Evro mesecno. I to preko privatne mreze alternativnog operatera (ima ih oko 10). Cim je usla konkurencija, brzine su munjevito skocile a i cene pale, iako je GR bila na dnu Evrope po broadband-u. Sada su dosta visoko i to sa velikim brzinama pristupa.

vegetarijanac

pre 15 godina

ali, dragi prijatelji koji vidite stvari jasnije, mnoge mnoge stvari su ovde lose i ne radi se nista na poboljsanju. gledam svakog dana kako se uludo trosi vreme ni na sta, dok su drugi otisli daleko tj. predaleko.srbija jos uvek nije krocila ni u trecu, digitalnu revoluciju, a kamoli u zelenu revoluciju koja uveliko uzima maha. na repu smo dogadjaja, a niko ne odgovara za takvo stanje, jer svi dogadjaji imaju u svojoj pozadini neciju korist. to je oduvek bilo tako.

marko

pre 15 godina

meni stvarno nije jasno... svakim danom stizu neke vesti o monopolu, kradji, krsenju zakona, aferama, lopovlucima, a niko ne reaguje, niko nista ne preduzima. Stvarno se zapitajmo u kakvom drustvu mi zivimo . I nije ni cudo sto nas evropa nece!

wlado

pre 15 godina

onda svi cekamo sledcu godinu, i naravno uz to da se telekom privatizuje, da prestane deranje gradjana, mi smo im internetom omogucili da kupe telekom srpsku...racuni za tel. su nam se duplirali uvodjenjem adsl-a, pa vi vidite sta znaci profit 100+100%

Aca

pre 15 godina

Pa kada ce Vlada da donese potrebne zakone? Kad se proda Telekom? Da li Vlada Srbije zna da mnogi mladi ljudi zaradjuju preko interneta, a da mnoge firme uspesno posluju zahvaljujuci internetu, odnosno sajtovima

internet je kod nas bezobrazno skup
i to je VELIKI problem ove SRBIJE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Pera

pre 15 godina

U Sloveniji je 8 Mbit/s kablovski internet 30 evra mesecno, a dobijate i mogucnost da govorite preko IP telefona, npr. za Srbiju je oko 2 centa na minutu.

Djikan

pre 15 godina

U hrvatskoj je 16Mbps download / 776 kbps upload cca 58 eura - i to kod najskupljeg providera.

http://www.t-com.hr/privatni/kzona/cjenici/int_adsl.asp

vladeta

pre 15 godina

Ljudi, pa to ovde nije uopšte tema. Slušajte samo čime se bave i vlast i opozicija. Pojam odgovornosti ne postoji, npr. u Čačku i okolini neam vode već 15 dana, a isto to se dogodilo i prošle godine, Ko je kriv? Pa niko. Priča o demonopolizacije interneta u Srbiji polako prelazi u legendu. Kome ovde treba informatičko društvo, pa ovde ni nestašica vode nije tema.

gilebb

pre 15 godina

CISTO INFORMACIJE RADI...
U Srbiji sam ceeeelih 7 meseci cekao na uvodjenje adsl, od telekoma, preko beotela do sezampro...problem sa centralom, portovima..da ne davim. Na kraju sam krenuo na studentski program u Ameriku, tokom leta (jos uvek sam u USA). Platio sam u Srbiji adsl 6 meseci unapred da ne bih izgubio port koji sam duuugo cekao (jer su rekli da portovi brzo nestaju u sta sam se i sam uverio a tesko se dolazi do novih). Dosao u USA, nit' kuceta nit' maceta. Pozvao provajdera, pitao za cene, narucio. Dosao covek sutradan, proveo kabal, pa stavio modem pa u ruter, napravio mi wireless za ugovorenih, OBRATI OPAZNJU, $19.99 mesecno i naravno besplatna instalacija i iznajmljivanje opreme. Ja mu iskreno rekao da ja to necu dugo koristiti a on mi odgovorio da ga samo pozovem da dodje po opremu bez ikakve naplate za to. Ispratio sam coveka otvorenih usta do poda, ne verujuci sta me snaslo. Samo mi je prosla kroz glavu moja ADSL AGONIJA u dragoj mi Srbiji. E da, ne rekoh, za tih otprilike 1000din mesecno dobio sam 16MB/s, da da 16MB/s. Downloadujem 3MB/s! Necu se truditi da vam pojasnim kada ce to biti i priblizno u Srbiji...mozda kad bude izmisljeno nesto drugo osim interneta a mi budemo i dalje samo net. Ziveo monopol i zemlja Srbija!!!:)

Plikuscht

pre 15 godina

Ha, ha, ha, ha ... kakav jeftino-populisticki sklepan pamflet od teksta. I svi ste pali na to!? Sjajno!

Industrija telekomunikacija se ne meri brzinom ADSL protoka ili da li ce krajnji korisnik platiti 10 EUR vise ili manje zato. Postoje malo ozbiljnije i znacajnije stvari koje prevazilaze brzinu vaseg izlaska na net i koliko ce vam trebati da skidate pornice i muziku 'na crno'. Sve dok tako sebicno i egocentricno razmisljate - ovako ce nam i biti.

Jadan provajder se pozalio da se njemu puno naplacuje!? A sto neko njega ne pita za njihove marze?
A sto neko njega ne pita gde su svi oni raidli pre nego sto su pootvarali privatne firme?
A sto neko njega ne pita zasto je prvih nekoliko godina Telekomu bilo ZABRANJENO da prodaje ADSL dok su jadni, mali, napaceni provajderi to smeli da rade.
A zasto njega neko ne pita zasto vise od polovine njih krsi republicki zakon (VoIP)?

Meni je fascinantno da neko nesto zagrakce i odmah se stvori armija likova koji svi u glas dodaju na to, a bez da bas mnogo razumeju o cemu je zapravo rec.

bonano

pre 15 godina

ma cene nece padati narednih par godina,ovaj gospodin poredi kao konkurenciju u mobilnoj telefoniji i internetu,koliko ja znam od kada je dosla konkurencija to jest od kada je dosao vip,mnogo je bilo bolje bez vipa ,cene su samo skocile ,gde to ima u svetu da ti naplacuju vecu uspostavu poziva od minuta ,i gde to ima da zaokruzuju prvi minut,ako je slicna konkurencija i vezi interneta tesko nama ,mi smo podloznop tlo za dranje ,lepo rece onaj momak ,treba da se zaposli cela tazbina ,pa gde ce ko nego u telekomu,ali daj boze da pojeftini ,mada cisto sumnjam,a tek kaDA SE proda telekom ,e tek onda nema nista od pojeftinjenja

Kacuber

pre 15 godina

Sticajem okolnosti u bivsoj firmi sam pustao u rad sisteme za internet usluge velikog kapaciteta iz "Srbije prema Kosovu" Telekom-a Srbije . Sve bi bilo lepo da skoro nisam saznao da ako zivite na Kosovu i zelite npr. 3Mb/s to zadovoljstvo placate neverovatnih 19.9 Eur , sto prevedeno u dinarima iznosi oko 1500,00 RSD .U Srbiji dobijate samo 512Kb/s za te pare. Naravno da vam se racunica ne poklapa zelite za svoje pare mnogo veci protok. Sama pomisao da Telekom "moze" ali "nece", shvatam da i dalje zivim u zacaranom krugu Srbije , koja bi htela ponesto da menja ali kada malo bolje razmisli i ovako nije lose . Postoji dovoljan broj korisnika zeljnih internet usluge za koju su voljni platiti "debelo" a za uzvrat dobiti najvise 1,5Mb/s jer kako nadlezni kazu "nasi kapaciteti nisu dovoljni da ponudimo vise". Uporedite cene samo jednog provajdera na Kosovu http://www.kujtesa.com/bzone/baza.php?gjuha=1&id=28 sa cenama Telekoma i shvaticete matematiku koja donosi Telekomu dovoljno novca za sirenje u okruzenju .

anna

pre 15 godina

Tako i treba svim gradanima kada su budale. Da sam ja na vlasti, bila bi jos gora, za sto ne bi kad mogu? A vi samo kukajte i dalje, takode ne radeci nista po tom pitanju.

insajder

pre 15 godina

Kao, danas je RATEL shvatio i utvrdio da nema konkurencije na Internet polju. Hteli su da pokažu kako oni mogu i Telekom da kritikuju. I, šta ćemo dalje ?

http://telekomsvet.blogspot.com/2008/08/eureka.html

Mixi

pre 15 godina

Kako drzava ne shvata da joj ide u prilog sto veci broj korisnika Interneta i razvoj E-Biznisa...i to mnogo veci, nego sto monopolom diktiraju cene i uzimaju pare na tome...

Igor

pre 15 godina

Prost je bezobrazluk da se za ADSL ponudi duplo veci protok za iste pare ako to ne vazi i za ostale vrste internet pristupa. Na primer, time se korisnici Wireless i kablovskog interneta direktno stavljaju u losiji polozaj a ko profitira? Pa onaj ko kontrolise 100% ADSL interneta u Srbiji - telekom

Palj

pre 15 godina

Монопол нема везе са овим. У телекомуникацијама се разликују: говор, пренос података (сада Интернет) и мобилна телефонија. Говор је некада био безобразно скуп под образложењем да је почетно улагање било огромно (па су инвеститори очекивали и велик поврат улагања). Временом се ово смањивало и садашња цена је пристојана - таман покрива одржавање. Затим се појавила мобилна телефонија. То је занимљива прича. Иако су улагања у њено пуштање била просечна, почетне цене су ударене као да се ради о премошћавању Атлантика. И у просеку цене мобилних услуга нису значајније падале. Заправо Телекоми су профит преселили из фиксне у мобилну мрежу. Постоје различити трикови да се убеди корисник да му мобилни оператер пружа неограничене повољности - али у просеку свако месечно остави бар 20 евра. Поента је у томе да су мобилне мреже у читавој Европи изузетно профитабилне (одржавање вешеструко јевтиније него у фиксној). Интернет је посебна прича. Он није настао у оквиру система телекома него је субвенционисан од појединих влада западних земаља, и накнадно приватизован. Због великог потенцијала сви су у почетку понудили ниске цене. Тако да Интернет као телекомуникациона мрежа није ни приближно профитабилан за стандарде Телекома (мислим на било који телеком у Европи). Зарада Телекома није у Интернету али то не значи да у тој области треба дозволити губитке. Зато се на сваки начин настоји и ту дићи цена. Али приметите: сада је око 10 евра приступ минималним брзинама - то се односи на једну кућу и ако је још флет нема ту више пара за Телеком. Зато се ово неће смањити јер умањује ионако мали профит. Шта ће Телеком понудити за 50 или 60 евра није битно - већина Телекомових корисника се врти око минималног приступа- иако ће се ту свакако нешто дешавати. Али оно што се сигурно неће десити је АДСЛ за 100 динара.
Ова анализа је глобална за Европу (свугде је мобилни у збиру скупа, а брзине приступа Интернету се у зависности од конкуренције мењају али претплата остаје непромењена или се благо повећава) и не зависи од ефикасности самог Телекома.

Ilke_ETF

pre 15 godina

Pa dobro jutro gospodo! Ovo vise stvarno nema smisla!!!
Ajde sto smo kasnili u razvoju zbog problema iz devedesetih, ali sada da neko zbog licnih razloga koci napredak celog drustva je u krajnu ruku BEZOBRAZNO i nehumano!

gilebb

pre 15 godina

CISTO INFORMACIJE RADI...
U Srbiji sam ceeeelih 7 meseci cekao na uvodjenje adsl, od telekoma, preko beotela do sezampro...problem sa centralom, portovima..da ne davim. Na kraju sam krenuo na studentski program u Ameriku, tokom leta (jos uvek sam u USA). Platio sam u Srbiji adsl 6 meseci unapred da ne bih izgubio port koji sam duuugo cekao (jer su rekli da portovi brzo nestaju u sta sam se i sam uverio a tesko se dolazi do novih). Dosao u USA, nit' kuceta nit' maceta. Pozvao provajdera, pitao za cene, narucio. Dosao covek sutradan, proveo kabal, pa stavio modem pa u ruter, napravio mi wireless za ugovorenih, OBRATI OPAZNJU, $19.99 mesecno i naravno besplatna instalacija i iznajmljivanje opreme. Ja mu iskreno rekao da ja to necu dugo koristiti a on mi odgovorio da ga samo pozovem da dodje po opremu bez ikakve naplate za to. Ispratio sam coveka otvorenih usta do poda, ne verujuci sta me snaslo. Samo mi je prosla kroz glavu moja ADSL AGONIJA u dragoj mi Srbiji. E da, ne rekoh, za tih otprilike 1000din mesecno dobio sam 16MB/s, da da 16MB/s. Downloadujem 3MB/s! Necu se truditi da vam pojasnim kada ce to biti i priblizno u Srbiji...mozda kad bude izmisljeno nesto drugo osim interneta a mi budemo i dalje samo net. Ziveo monopol i zemlja Srbija!!!:)

Plikuscht

pre 15 godina

Ha, ha, ha, ha ... kakav jeftino-populisticki sklepan pamflet od teksta. I svi ste pali na to!? Sjajno!

Industrija telekomunikacija se ne meri brzinom ADSL protoka ili da li ce krajnji korisnik platiti 10 EUR vise ili manje zato. Postoje malo ozbiljnije i znacajnije stvari koje prevazilaze brzinu vaseg izlaska na net i koliko ce vam trebati da skidate pornice i muziku 'na crno'. Sve dok tako sebicno i egocentricno razmisljate - ovako ce nam i biti.

Jadan provajder se pozalio da se njemu puno naplacuje!? A sto neko njega ne pita za njihove marze?
A sto neko njega ne pita gde su svi oni raidli pre nego sto su pootvarali privatne firme?
A sto neko njega ne pita zasto je prvih nekoliko godina Telekomu bilo ZABRANJENO da prodaje ADSL dok su jadni, mali, napaceni provajderi to smeli da rade.
A zasto njega neko ne pita zasto vise od polovine njih krsi republicki zakon (VoIP)?

Meni je fascinantno da neko nesto zagrakce i odmah se stvori armija likova koji svi u glas dodaju na to, a bez da bas mnogo razumeju o cemu je zapravo rec.

wlado

pre 15 godina

onda svi cekamo sledcu godinu, i naravno uz to da se telekom privatizuje, da prestane deranje gradjana, mi smo im internetom omogucili da kupe telekom srpsku...racuni za tel. su nam se duplirali uvodjenjem adsl-a, pa vi vidite sta znaci profit 100+100%

novica

pre 15 godina

" zato što srpski zakoni ne regulišu monopol na velikoprodajnom tržištu."

to tako lici na nas, prosto se divim... mogu da prete maloprodaji kada osvoji 40% trzista, a ne mogu telekomu koji drzi 100% adsl trzista

Aca

pre 15 godina

Pa kada ce Vlada da donese potrebne zakone? Kad se proda Telekom? Da li Vlada Srbije zna da mnogi mladi ljudi zaradjuju preko interneta, a da mnoge firme uspesno posluju zahvaljujuci internetu, odnosno sajtovima

internet je kod nas bezobrazno skup
i to je VELIKI problem ove SRBIJE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

marko

pre 15 godina

meni stvarno nije jasno... svakim danom stizu neke vesti o monopolu, kradji, krsenju zakona, aferama, lopovlucima, a niko ne reaguje, niko nista ne preduzima. Stvarno se zapitajmo u kakvom drustvu mi zivimo . I nije ni cudo sto nas evropa nece!

Pera

pre 15 godina

U Sloveniji je 8 Mbit/s kablovski internet 30 evra mesecno, a dobijate i mogucnost da govorite preko IP telefona, npr. za Srbiju je oko 2 centa na minutu.

Dejan

pre 15 godina

Vau sta reci,uvek se s vremena na vreme javi neki filozof koji uvijeno u oblande kaze da je telekom Srbija eto monopolista i da treba blablabla...Pa kome to jos ovde nije jasno???Kad ce nesto konkretno biti preduzeto?Evo ja cu reci svima ovde koji to ne znaju:NIKAD.
1.Zasto:kako pozaposljavati partijske,sestrinske,snajine,pasenogove,itd kadrove?
2.Kako drugacije uzimati ogroman porez i puniti budzet?
3.Nasi vlastodrzci i poslanici uglavnom jedva znaju da se potpisu(vecina)a neko im je objasnio da skuckaju i posalju mail.Tu se njihovo interesovanje za internet zavrsava.Zasto bi neko dogovotio nesto na video konferenciji preko neta kad moze da ode na prasetinu i jagnjetinu u trosku drzave/firme.
Sve u svemu,sramota sta nam radi ova drzava!

Deki

pre 15 godina

U Grckoj imam 24 Mbps ADSL, sa dzabe nacionalnim telefoniranjem za 40 Evro mesecno. I to preko privatne mreze alternativnog operatera (ima ih oko 10). Cim je usla konkurencija, brzine su munjevito skocile a i cene pale, iako je GR bila na dnu Evrope po broadband-u. Sada su dosta visoko i to sa velikim brzinama pristupa.

vegetarijanac

pre 15 godina

ali, dragi prijatelji koji vidite stvari jasnije, mnoge mnoge stvari su ovde lose i ne radi se nista na poboljsanju. gledam svakog dana kako se uludo trosi vreme ni na sta, dok su drugi otisli daleko tj. predaleko.srbija jos uvek nije krocila ni u trecu, digitalnu revoluciju, a kamoli u zelenu revoluciju koja uveliko uzima maha. na repu smo dogadjaja, a niko ne odgovara za takvo stanje, jer svi dogadjaji imaju u svojoj pozadini neciju korist. to je oduvek bilo tako.

Djikan

pre 15 godina

U hrvatskoj je 16Mbps download / 776 kbps upload cca 58 eura - i to kod najskupljeg providera.

http://www.t-com.hr/privatni/kzona/cjenici/int_adsl.asp

Djikan

pre 15 godina

Samo da se nadovezem na svoj komentar iznad. Nekada je i u Hrvatskoj bila takva situacija s monopolom. I tada su nas glasnogovornici monopolistickog telekoma, kroz medije, uvjeravali kako je to najbolje za nas, kako je to najpovoljnija moguca cijena, kako je to sve u cilju boljeg razvoja infrastrukture, kako flatrate nema buducnosti jer je ekonomski neodrziv...

I onog trena kada je pusten i najmanji moguci znak konkurencije, a kasnije odobrena konkurencija u punom planu, nekim magicnim cudom cijene su pocele strmoglavo padati, a ponuda je postala sve bolja i veca.

Sta da vam kazem. U firmi gdje radim 100Mbps Down/ 100Mbps Up dobivamo gratis jer imamo 200 telefonskih linija kod alternativnog providera.

Sve ce sjesti na svoje kada trziste to bude reguliralo i kada ne bude monopola.

http://www.poslovni.hr/69495.aspx

anna

pre 15 godina

Tako i treba svim gradanima kada su budale. Da sam ja na vlasti, bila bi jos gora, za sto ne bi kad mogu? A vi samo kukajte i dalje, takode ne radeci nista po tom pitanju.

insajder

pre 15 godina

Kao, danas je RATEL shvatio i utvrdio da nema konkurencije na Internet polju. Hteli su da pokažu kako oni mogu i Telekom da kritikuju. I, šta ćemo dalje ?

http://telekomsvet.blogspot.com/2008/08/eureka.html

Mixi

pre 15 godina

Kako drzava ne shvata da joj ide u prilog sto veci broj korisnika Interneta i razvoj E-Biznisa...i to mnogo veci, nego sto monopolom diktiraju cene i uzimaju pare na tome...

vladeta

pre 15 godina

Ljudi, pa to ovde nije uopšte tema. Slušajte samo čime se bave i vlast i opozicija. Pojam odgovornosti ne postoji, npr. u Čačku i okolini neam vode već 15 dana, a isto to se dogodilo i prošle godine, Ko je kriv? Pa niko. Priča o demonopolizacije interneta u Srbiji polako prelazi u legendu. Kome ovde treba informatičko društvo, pa ovde ni nestašica vode nije tema.

Igor

pre 15 godina

Prost je bezobrazluk da se za ADSL ponudi duplo veci protok za iste pare ako to ne vazi i za ostale vrste internet pristupa. Na primer, time se korisnici Wireless i kablovskog interneta direktno stavljaju u losiji polozaj a ko profitira? Pa onaj ko kontrolise 100% ADSL interneta u Srbiji - telekom

bonano

pre 15 godina

ma cene nece padati narednih par godina,ovaj gospodin poredi kao konkurenciju u mobilnoj telefoniji i internetu,koliko ja znam od kada je dosla konkurencija to jest od kada je dosao vip,mnogo je bilo bolje bez vipa ,cene su samo skocile ,gde to ima u svetu da ti naplacuju vecu uspostavu poziva od minuta ,i gde to ima da zaokruzuju prvi minut,ako je slicna konkurencija i vezi interneta tesko nama ,mi smo podloznop tlo za dranje ,lepo rece onaj momak ,treba da se zaposli cela tazbina ,pa gde ce ko nego u telekomu,ali daj boze da pojeftini ,mada cisto sumnjam,a tek kaDA SE proda telekom ,e tek onda nema nista od pojeftinjenja

Kacuber

pre 15 godina

Sticajem okolnosti u bivsoj firmi sam pustao u rad sisteme za internet usluge velikog kapaciteta iz "Srbije prema Kosovu" Telekom-a Srbije . Sve bi bilo lepo da skoro nisam saznao da ako zivite na Kosovu i zelite npr. 3Mb/s to zadovoljstvo placate neverovatnih 19.9 Eur , sto prevedeno u dinarima iznosi oko 1500,00 RSD .U Srbiji dobijate samo 512Kb/s za te pare. Naravno da vam se racunica ne poklapa zelite za svoje pare mnogo veci protok. Sama pomisao da Telekom "moze" ali "nece", shvatam da i dalje zivim u zacaranom krugu Srbije , koja bi htela ponesto da menja ali kada malo bolje razmisli i ovako nije lose . Postoji dovoljan broj korisnika zeljnih internet usluge za koju su voljni platiti "debelo" a za uzvrat dobiti najvise 1,5Mb/s jer kako nadlezni kazu "nasi kapaciteti nisu dovoljni da ponudimo vise". Uporedite cene samo jednog provajdera na Kosovu http://www.kujtesa.com/bzone/baza.php?gjuha=1&id=28 sa cenama Telekoma i shvaticete matematiku koja donosi Telekomu dovoljno novca za sirenje u okruzenju .

Palj

pre 15 godina

Монопол нема везе са овим. У телекомуникацијама се разликују: говор, пренос података (сада Интернет) и мобилна телефонија. Говор је некада био безобразно скуп под образложењем да је почетно улагање било огромно (па су инвеститори очекивали и велик поврат улагања). Временом се ово смањивало и садашња цена је пристојана - таман покрива одржавање. Затим се појавила мобилна телефонија. То је занимљива прича. Иако су улагања у њено пуштање била просечна, почетне цене су ударене као да се ради о премошћавању Атлантика. И у просеку цене мобилних услуга нису значајније падале. Заправо Телекоми су профит преселили из фиксне у мобилну мрежу. Постоје различити трикови да се убеди корисник да му мобилни оператер пружа неограничене повољности - али у просеку свако месечно остави бар 20 евра. Поента је у томе да су мобилне мреже у читавој Европи изузетно профитабилне (одржавање вешеструко јевтиније него у фиксној). Интернет је посебна прича. Он није настао у оквиру система телекома него је субвенционисан од појединих влада западних земаља, и накнадно приватизован. Због великог потенцијала сви су у почетку понудили ниске цене. Тако да Интернет као телекомуникациона мрежа није ни приближно профитабилан за стандарде Телекома (мислим на било који телеком у Европи). Зарада Телекома није у Интернету али то не значи да у тој области треба дозволити губитке. Зато се на сваки начин настоји и ту дићи цена. Али приметите: сада је око 10 евра приступ минималним брзинама - то се односи на једну кућу и ако је још флет нема ту више пара за Телеком. Зато се ово неће смањити јер умањује ионако мали профит. Шта ће Телеком понудити за 50 или 60 евра није битно - већина Телекомових корисника се врти око минималног приступа- иако ће се ту свакако нешто дешавати. Али оно што се сигурно неће десити је АДСЛ за 100 динара.
Ова анализа је глобална за Европу (свугде је мобилни у збиру скупа, а брзине приступа Интернету се у зависности од конкуренције мењају али претплата остаје непромењена или се благо повећава) и не зависи од ефикасности самог Телекома.