Utorak, 26.08.2008.

08:33

Dojče Telekom hoće Telekom Srbije?

Predsednik Sindikata Telekoma Miroslav Joksimović kaže da je za kupovinu te kompanije najzainteresovaniji Dojče Telekom.

Izvor: Tanjug

Dojèe Telekom hoæe Telekom Srbije? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

47 Komentari

Sortiraj po:

lanicor

pre 15 godina

Ni ja nisam za prodaju telekoma. Kao sto kazu Hrvati i Crnogorci "na.ebacemo" nego lepo da SBB dobije licencu za fiksnu telefoniju pa ponudi adsl od 5 Mbps i VOIP i znatno jeftinije cene impulsa. Pa nek se drzava i ministri i nas dragi Dinkic cesu po glavi gde su im nestale pare. E onda ce oni da puste po toj istoj ceni 10 Mbps i tako u krug, a nama korisnicima ostaje samo da se smeskamo. Pogledajte slucaj sa mobilnom telefonijom. Kako je usao VIP svaki mesec su izlazili novi paketi, pa bonus dopune, pa telefoni za 1 dinar na ugovor od 12 ili 24 meseca. Pa onda besplatni minuti i poruke na postpaid-u ka svim nasim mrezama i ka fiksnoj telefoniji i jos se nepotroseni minuti i poreuke prenose u naredna 3 meseca. A na prepaid-u uplatis 200 din. a imas 1000 besplatnih poruka. Bez konkurencije ili puc-a nema nama korisnicima napretka. Moze da dodje i AT&T ali ako nema konkurencije kukacemo kao i sad. Ali nas ministar (citaj Dinkic) hoce sve da rasproda, stavi pare sebi i drugima u dzep i svi lepo zbrisu na dozivotnu ekskurziju. Mozda cemo ih videti slucajno, u prolazu na nekom filmu kako se brckaju na Bahamima, Tajlandu, Mauricijusu, Maldivima, smeskaju se i piju koktele koje smo im mi platili a nama dali po bedne 2 akcije od 6 preduzeca. Oko 80% ljudi ce odma da proda te akcije stranim preduzecima cime ce one postati vecinski vlasnici i jedino sto ce Srbiji posle toga da ostane je himna, zastava i gorak ukus u ustima.
Good bye and thanks for all fish.

Pavle

pre 15 godina

A šta je sa zgradama pošta za koje smo izdvajali samodoprinose. Kako će država to da reši, da ne pominjem autobuske stanice, stanice policije, privatizovane kulturne centre...

Bole_cg

pre 15 godina

Pazite se T-Com monopola, ako vec prodajete sklopite dobar ugovor.
Evo sta ja koristim u CG od njihovih usluga i koliko placam:

1. Fixni telefon, pretplata 5 eura mjesecno, lokal, medjugrad i inostranstvo-osjetno skuplje nego u Srbiji

2.ADSL 2/256 sa ogranicenjem protoka na 10 GB mjesecno - 25 eura uz dvogodisnji ugovor

3.IPTV (Extra TV), najbolja usluga- 50-ak kanala, mogucnost snimanja programa (180 sati), premotavanje, pauziranje, iznajmljivanje filmova i serija, pregled berze, mogucnost zakazivanja snimanja putem mobilnog telefona, pregled telefonskog racuna, HD ready... - 9 eura mjesecno

markoni

pre 15 godina

U jednom od prethodnih komentara:
@izracunaj: t-com nemacka ADSL 16 Mbit-a internet i telefon FLAT za fixnu telefoniju 29.99€ mesecno
telekom srbija ADSL 1.5 Mbit-a internet FLAT telefon mozes samo da sanjas 2 415 DIN mesecno
mislim da je svako dalje pitanje ili dvoumljenje suvisno
prvi
drugi
treci put
prodato t-com-u!!!!!

Sticajem zivotnih okolnosti upucen sam u ovu problematiku, posto vec 9 meseci zivim i radim u Nemackoj i to bas
kao dipl. ing. telekomunikacija.
1. t-com nemacka ADSL 16 Mbit-a: tacno je T-com zaista nudi ovaj paket.
2. internet i FLAT za fixnu telefoniju 29.99€ mesecno: netacno, svakog meseca T-com ili Deutsche Telekom (svodi se na kraju na isto) mi skida sa racuna tacno 49.94€
Dakle ovaj paket obuhvata: dobijate ISDN wireless router, flat internet od 16 Mbps, fixni broj telefona sa koga mozete da zovete besplatno i neograniceno sve fixne brojeve u Nemackoj,
karticu za mobilni telefon sa koga isto mozete neograniceno da zovete fixne telefone u Nemackoj.
Za sve dodatne opcije kao sto su televizija, pristup bazi filmova itd, postoje drugi paketi koji se naravno dodatnu naplacuju.
Sto se tiche kvaliteta servisa, zaista nemam nikakvih zamerki, internet je pouzdan i brz.
Daleko je bolji od npr Belgijskog interneta. Trenutno sam u srcu Evrope nadomak Brisela i npr Belgacom nudi samo pakete sa ogranicenim downloadom od nekih 25 GB.
Ako to prekoracite morate da platite za dodatnih npr 5GB, o uslugama tipa flat belgijanci mi pricaju da mogu samo da mastaju. Inace ovaj paket kosta kod njih oko 20 +/- €.
Sto se tiche negativnih strana Deutsche Telekoma spisak je takodje poduzi. Ziveci u iluziji da je u Nemackoj sve savrseno i da besprekorno funkcionise
poslusao sam jenog od mojih kolega i uplatio paket kod Arcora (nesto slicno "nasem" SBB-u). Od njih sam dobio obecanje da cu dobiti internet za 3 nedelje.
Te 3 nedelje su se pretvorile u kosmarnih 4 meseca. Situacija je sledeca: DT i dalje drzi kompletnu infrastrukturu nemackih telekomunikacija i npr ako
aplicirate za Internet kod nekog drugog provajdera, pre toga u vas stan mora da dodje tehnicar DT-a da "verifikuje" liniju. A naravno posto njemu to nije u
interesu obicno vam zakazuju popularne termine npr u toku radne nedelje i to vam kazu da ce doci negde izmedju 8 i 16 h, pa vi sedite kuci.
Posle nekoliko termina gde se tehnicar nije pojavio, resio sam da presavijem tabak i raskinem ugovor sa Arcorom. Usput da kazem da je i sama procedura
raskidanja ugovora izuzetno teska, trebate da napisete bezbroj pisama obrazlozenja na razlicite adrese, u suprotnom cete placati naredne dve godine koliko
traje ugovor iako npr niste vise korsinici njihovi. Posle toga sam se prijavio kod DT-a za prethodno navedeni paket i dobio sam internet za nedelju dana!
Zakljucak: da, ne treba imati iluzije naravno DT je bahata firma (uostalom kao i svaka velika) i dalje monopolista u Nemackoj.
Ali da, u svakom slucaju DT je neuporedivo bolje resenje (treba li to uopste reci) za Telekom od sadasnjeg stanja gde po recima kolege koji radi
u MTS mnogi zaposleni prvo sto rade kad dodju na posao je da chatuju, a eto posle toga kad nadju vremena cak i zimnicu stignu da spremaju.

Antiheroj

pre 15 godina

"Ne prodavati Telekom jer on ostvaruje velike profite i jer je domaca firma?"

Zescu glupost skoro nisam procitao. Ne prodavati firmu jer ona putem monopola dere meni kozu sa ledja? Barem da se taj profit na neki nacin vraca drzavi i narodu umesto sto taj novac odlazi direktorima, preglomaznom drzavnom aparatu, upravnim odborima i ostalim zavisnim preduzecima? Ili barem da se taj profit ulaze u poboljsanje infrastrukture a ne da u 21. veku u Srbiji jos postoje telefonski dvojnici?

Sta je motiv te zelje da Telekomu ostane veliki profit? Pa poklonite Telekom Miskovicu i onda ce i dalje ostati domace vlasnistvo i ostvarivace velike profite. Barem vidimo kako je to sa njegovim trgovinskim lancima... njihov ogroman profit a mi kupujemo u domacoj radnji...

HOROR da neko moze tako da razmislja...

Insajder

pre 15 godina

Auuu, kako se čovek izbruka !
Kako to da je zaboravio da kaže da je baš ON predsednik tog udruženja vlasnika (nepostojećih) akcija Telekoma i predvodnik te "moćne" glasačke mašine od 40.000 duša.
Matematika mu je jača strana očito, jer je račun da će neko za 4-5 godina da otplati ulog u kupovinu 51% akcija stvarno neverovatan (ili je Telekom stvarno čabar).
Čovek je izgleda umislio da je Telekomov Leh Valensa, šta li, a pre nekog vremena je čak izjavio da su najveći konkurenti Telekomu SBB, Telenor i Wimax. Sad bolje zna i od Dinkića može li Telekom na londonsku berzu i kad može. A zaista bolje je da ne ide.

Lepo čovek kaže - kakav IPO - bolje da se akcije podele radnicima (zemlja seljacima) i da ON bude predsednik i radničkog saveta i sindikata i akcionara i čuvar glasačke kutije. To je iznedrio Telekom i to je budućnost Telekoma.
Das iz Walter !

Dexx

pre 15 godina

Sta rece, "600 do 800 miliona evra sto je nas godisnji profit"? U zemlji sa 7.5 miliona stanovnika profit je od 600 do 800 miliona evra? Niste vi iz Telekoma uspesni. Postoji jedna druga rec za vas, a znate i koja.

minhenac

pre 15 godina

i ja koj zivim u nemackoj se plasim, da srbija stbarno proda srpsku telekom DT-u. Znam kojim putem su isli dok su imali monopol, a prilicno dugo su ga imali. branili su ga pred svim sudovima nemacke.
ovde neko govori kako su ovde oaketi za internet dostupni za male pare sa dobrim down-/upstreamom. Ako vam dodje DT, to ne znaci da ce automatski biti bolji paketi.
bice jos teze da se skloni monopol, posto DT ima dobre juriste.
Service DT je grozan, u zadnje vreme su poceli da zovu privatne korisnike i da IM PREKO TELEFONA PRODAJU NEKE ugovore, sto po nemackom nije pravno.
ima tu jos vise razloga, zasto sam ja protiv.

SrbaSrbenda

pre 15 godina

A zasto prodavati ovo blago Srbije? Da li smo se to mi najeli bunike pa sve ali bas sve hocemo da otudjimo. Jadni smo mi kad ne razumemo osnovnu stvar a to je da najbolje firme nikad, nikad i nikad ne reba odnosno ne smemo prodati!
Imamo li mi pameti ili smo svi u kolektivnom ludilu??

napokon otisao

pre 15 godina

Ne treba privatizovati sve sto je drzavno samo treba uzeti drzavu iz ruku pojedinaca pa kad drzava bude radila za ljude a ne za pojedince bice svima bolje. Jos uvek smo u vrzinom kolu i sve se samo sminka a nista se korisno ne radi ako neko nema dobar procenat. BANANA DRZAVA SMO da ne kazem ko jede banane

dragan

pre 15 godina

Ja ne shvatam ljude koji govore kako je telekom dobar, kako tamo svi rade(firma ne propada jel tako?). Za ljude koji ne shvataju kako telekom funkcionise evo primera :
Ja imam kompaniju koja se bavi telekomunikacijama, ti placas meni uslugu telefoniranja. Ja sam smislio da cena jednog minuta bude 100 din. Ti ne mozes da se zalis nikome jer nemas drugog i moras da koristis ovu uslugu, a ja moram da placam 5000 radnika(viska). Na kraju - ja sam uspesan, ti si ne zadovoljan cenom usluge ali ipak placas jer nemas drugog provajdera i svi srecni i zadovoljni...

Hm

pre 15 godina

Ako se kupuje neko preduzece, onda u ugovoru mora da stoji koje su obaveze i prava. Tako to ide kod normalne privatizacije (pise, sto, kada, koliko...). Sigurno je da odmah nakon kupovine nece pasti debelo cijene i odmah doci 'skandinavske' usluge. Tko je kriv CG, sto je Mile ispod stola uzeo nekoliko milja i sastavio nepovoljan 'ugovor' s telekomom ? Usput, ne mogu oni raditi sto zele, jer iznad njih mora postojati nadzorna agencija na razini drzave. E sada, ako ona ne postoji ili ne radi dobro posao, e to je vec drugi 'par' medalje.

CG

pre 15 godina

Ako je suditi po iskustvu u CG nemojte ni slucajno prodavati telekom DT...
ovdje samo ubiraju profit, a ulaganja su minimalna, jedino novo sto su uveli je IPTV, Flat pakete za ADSL nisu htjeli da uvedu, i sada samo postoji jedan Flat paket, ali sa ogranicenjem - to oni zovu Flat...imamo najskuplji internet u regiji za paket od 1GB ADSL Interneta placamo 15 Eura mjesecno...telefonska pretplata bez i jednog inpulsa je oko 5 eura...
znate li sta ce oni raditi? truditi se da ostanu monopolisti, i da izvucu sto vise para sa sto manje ulaganja...samo to...usput ce otpustiti sto vise mognu radnika...

Nenad

pre 15 godina

Pa ni dojce ni telenor svakako nisu 100% drzavni niti treba da budu. Samo bi lud covek tako nesto uradio. Telekom se mora privatizovati do nekih 60% sirokoj bazi investitora kako bi postao efikasniji. U suprotnom ce imati 2 miliona radnika i pravice neki profit koji je smesan u poredjenju sa onime sto bi stvarno mogao. SHVATITE LJUDI DRZAVA NITI IMA KAPACITETA NITI TREBA DA UPRAVLJA DRUSTVIMA. To je dokazano neefikasno. Strateski vazna drustva treba da ostanu u odredjenoj meri drzavna svojina ali se kotrola mora preneti na kompetentne ljude a ne politicke licnosti.

demi

pre 15 godina

@svasta
Omiljena tema u zadnjih par meseci mi je Telekom. Posto sam nerednik koji skida erotiku, pa dok mi se downlouduje jedan filmic, eto imam vremena da se sa vama strucnjacima iz Telekoma cimam. Kazete da ste najuspesnija firma na balkanu, ajde da malo pogledamo kako ste to uspesni.
1.po broju fiksnih telefona Srbija na 100 stanovnika je medju poslednjima u Evropi
2.U Beogradu kao glavnom gradu Srbije poprilican broj ljudi poprilicno dugo ceka na fiksni telefon,a da ne pominjem neku zabit dole na jugu
3.ko je finansirao izgradnju fiksne mreze?
4.koji je procenat digitalnih, a koji analognih centrala itd itd
Jel ovo taj uspeh o kome govorite? Mozda ste u mobilnoj uspesniji? Ajde da pogledamo vase ponasanje I strucnost I fer odnos prema korisnicima u poslednjih par meseci
1.juna promenjeno tarifiranje – korisnici nisu obavesteni
2.aprila promenjena cena medjunarodnog sms-a - korisnici nisu obavesteni
3.Telenor ima bolje post paid pakete od vas trenutno (MIX-Prenesi)
4.do pre par meseci predstavnistva MTS-a je bilo samo u BGD, NS,KG… pa ko zeli da zakljuci post paid ugovor morao je da poprilicno predje km da bi dosao do poslovnice, a Telenor skoro u svakom gradu imao.
5.jula tek tako prekinuta akcija ‘vise price’ itd itd…
Jel ovo taj stucan rad Telekoma?
Hocemo finansije da posmatramo? Mozda ste tu uspesni? Koliki je broj radnika u Hrvatskom telekomu, a koji je broj kod nas? Bas je tesko biti uspesan u nekom poslu ako si monopolista. Posto pominjete Mercedes, sta mislite nasa Vlada donese Zakon po kome se zabranjuje uvoz svih automobila I da cela Srbija mora da vozi Yugo, pa da li bi Zastava u tom slucaju bila uspesna kompanija I ponos Srbije? Ako ste ponos Srbije, sto se plasite ukidanja monopola? Ako ste vredni I stucni radnici sto se plasite privatizacije?
Blago zemlji koja ovakav Telekom ima!
Blago zemlji koja ovakva ministarstva trgovine I telekomunikacija ima!
Blago zemlji koja ovakav RATEL ima!
Sve strucnjak do strucnjaka I radnik do radnika je tamo!

bugzy

pre 15 godina

Telekom efikasan?! Pa koga mi to lažemo1? Nijedan zahtev iz kompanijeu kojoj radim, a koja je među velikim u ovoj državi, nije sproveden dok nismo kontaktirali "određene" direktore u Telekomu.
Telekom 100% privatizovati, ali izdvojiti kompletnu infrastrukturu, jer ionako Telekom nikada nije ulagao u nju, već građani Srbije. Infrastruktura da bude javno preduzeće.

Pera

pre 15 godina

E svaka vam cast ako prodate vecinski deo, nista preko 45% nikako p meni, sve ostalo sto je postignuto palo bi u vodu i taj mali zracak sunca sto posedujemo a da uspeva bi nestao.`

slepi posmatrač

pre 15 godina

svaki investitor bez obzira na oblast u kojoj ulaže svoj novac, na kraju tog "kruga" želi da bude u plusu. strani investitor će na kraju iz zemlje gde ubacuje novac na kraju izbaciti iz nje još više, jer onda kupovina, investicija i sve vezano za to nema smisla.
prodavati firmu koja je vrlo profitabilna nekom sa strane, nije nikako dobra stvar. firmu treba razvijati da u medjunarodnim okvirima bude jaka (kao što je dojče telekom), a ne zarad kratke koristi države prodavati.

priče kako se u "ovoj" firmi radi a u "onoj" ne su neozbiljne, ako se u firmi ne radi ona propada, jel tako ?

telenor je državna norveška firma, dojče telekom je državna nemačka. štoihdržave ne prodaju? hajde da učimo na pametnim primerima konkurenata, ne na svojim ludorijama sa kratkim efektom.
sve uvek bože i bolje i dase manjeplati, ali taj put nije ni kratak i lak.
inače ćemo kao što neko reče- moći ćemo da gledamo "youtube" ali praznog stomaka.

da li ciljda se sve proda strancima? hajde da prodamo stanove - možda će bolje da ih kreče i usisavaju od nas?

najlakše je prodati, mnogo teže stvarati.

PREDRAG

pre 15 godina

Мислим да се нико не боји балканизације већ британизације, италијанизације, шпањолизације и осталих белгијанизација...
А сад децо трчите кроз варош и вичите:"ПОНОВО РАДИ БИОСКОП, ПОНОВО РАДИ БИОСКОП...!!!"

Eh

pre 15 godina

Neki rade nocu, pa mogu da piskaraju nakon sto odspavaju... Neki rade od kuce. Neki, ne mogu da nadju posao..., a da je telekom 'uspesan' to samo pokazuje koliko su preplatili zadnju kupovinu, a i tesko biti 'uspesan' u monopolu.

Предраг

pre 15 godina

а ШТА МИСЛИТЕ , ДА САД РЕЦИМО НАШЕ ВЛАСТИ КАЖУ...ЕТО НЕ МОЖЕМО ДА РАЗГОВАРАМО О ТОМЕ СА ДРЖАВАМА КОЈЕ РУШЕ ТЕРИТОРИЈАЛНУ ЦЈЕЛОВИТОСТ НАШЕ ДРЖАВЕ!
Да ли би то било поучно за остале земље?

svasta

pre 15 godina

Svasta covek ovde moze procitati, samo mi nije jasno kako ovi vredni radnici imaju vremena da citaju i piskaraju svasta po internet forumima ?!
Sve radnik do radnika, dok eto u Telekomu sve neradnik do neradnik i sve familija samo ne znam kako rade i kako sve funkcionise a oni postizu takve rezultate (daleeeeeko najbolje u citavoij regiji, nbe samo u ex-yu banana drzavicama) ?! Mora da to sve samo radi i funkcionise dok rodbina i neradnici chatuju, pregledaju erotiku i you tube i ostavljaju bljuvotine po raznim forumima. Sto se tice ciljeva Telekoma Srbije, cilje JESTE profit, kao i u svakoj firmi. Taj profit treba da bude i znatno veci kako bi se kompanija dalje sirila na druga trzista, ukljucujuci i Nemacko, da bi njoj,njenim radnicima, svima nama i celoj drzavi bilo mnogo bolje. Gore moze da bude samo pacenicima tj internet zavisnicima koji bi da download-uju erotiku, filmove i muziku ne placajuci prava po bagatelnim cenama, telefoniraju i chatuju sa "rodbinom" i "prijateljima" do besvesti i besplatno i slicno, taman posla da nesto plate po trzisnim cenama. Zar nije i Mercedes (i sve druge marke automobila) jefitniji u Nemackoj, pa i u okruzenju nego ovde ? Imamo li jos neku uspesnu kompaniju osim par navedenih ili proizvod/uslugu koju mozemo da ponudimo ? Nemamo, ali to je sigurno zato sto imamo jako puno "radnika" koji diskutuju i piskaraju po mrezi dok ovi neradnici i familija koja radi i cini tih par uspesnih firmi pak ne radi nista. Ljubomora i zavist su uvek bili nasi najveci neprijatelji, uz nerad naravno i zamene teza !

Nenad

pre 15 godina

Takodje,
Naravno da drzava sada treba da udje u postupak prodaje paketa akcija, a inicijalna javna ponuda je definitivno najefektivniji nacin da se maksimizira cena i akcije ravnomerno raspodele investitorima koji nece napraviti haos na trzistu nekontrolisanom prodajom. Neko je napisao da ne treba prodavati paket sada dok je drustvo profitabilno sto je kompletna besmislica. Pa nego kad ce ga prodavati nego sada kada mogu da dobiju najbolju cenu. Sta je alternativa? Cekati da se otvori trziste za ostale pa kad se smanji profitabilnost i prinosna moc prodavati celu stvar budzasto, a u medjuvremenu puniti onu rupu bez dna zvanu budzet i podrzavati drustvo koje zaposljava 20x vise ljudi nego sto mu je neophodno. Telekom ne sme biti alatka za manipulisanje nezaposlenoscu i punjenje budzeta i dzepova menadzmenta.

NN

pre 15 godina

Telekom ne treba nikako prodavati on moze i vec ostvaruje prilicno dobre rezultate i treba pokusati sa sirenjem u region ili gde ima sanse za sirenje.
Telekomunikacije su zlatna koka.

Nenad

pre 15 godina

Ovo je klasican primer kako jedna neznalica siri dezinformacije u javnosti. Ono sto je jos tuznije je da nasi mediji to sire kao stav koji je validan. Covek niti razume koncept inicijalne javne ponude niti strategiju drzave u istom. Bolje bi mu bilo da gleda svoja posla i vise nikad ne daje izjave kojima pokazuje koliko je stvarno (ne)kompetentan.

st.dragan

pre 15 godina

Vrlo dobro mi je poznata "poslovnost" ovde pominjanog TCom-a CG. Javašluk i bahatost je još veća nego dok je sve bilo u državnom vlasništvu.

Telefon (u tivatskom delu Boke) mi je van funkcije već čitavih 5 godina, otkad su ONI isekli kabl, koji je van mojeg imanja (na ulici). Bez obzira na sve molbe, žalbe, urlanje i zapomaganje, do dana današnjeg se nisu pojavili da otklone kvar, a svake godine plaćam fiksnu naknadu za priključak, u iznosu od 50€/god.

Ne znam koliko nam takvi trebaju, baš. Mislio sam da od naših "telefonista" gorih nema, ali ima - još kako!

Takvi nam ovde ne trebaju. I vidim neko pominje Podgoricu, besni ADSL sa 100+ kanala, timeshift i tako koješta, a realnost je sasvim suprotna. Samo treba izaći 20 metara iz Podgorice, kod nekog ko nema "vezu".

Pozdrav

SRBIJA

pre 15 godina

@SLAYER
A da mogu ne bi?!

Ne branim nikoga,ali sam protiv prodavanja Telekoma, NIS-a i EPS-a. Ovim preduzecima treba dovesti sposobne menadzere i objasniti se recimo od 1.1.2009 ukida monopol. Ali nasim politicarima je verovatno lakse da sve raskrcme...Jadna je sledeca vlada.

Nenad

pre 15 godina

Tržište telekomunikacija, u 21. veku je mnogo kompleksnija stvar nego što to izgleda na prvi pogled. To da li će krajnji korisnik platiti 40eur za 16Mbps ADSL-a ili 20eur za 2Mbps ADSL-a je, koliko to god korisnicima izgledalo čudno - krajnje nebitno. Bitno je šta će firma koja nudi telekomunikacione usluge omogućiti građanima države. Deutsche telekom je Nemački pandam Telekomu Srbija - ko je imao nesreću da sarađuje sa njima, zna o čemu se radi - po bahatosti su mnogo mnogo gori od Telekoma Srbija.
Njihov interes nije razvoj telekomunikacija u Srbiji, nego ubiranje profita. Ako to ne urade u Srbiji, uradiće na nekom drugom mestu.

Lepo je što je u CG i HR Deutsche telekom uveo nove servise - ali: kako izgleda sada tamo baviti se telekomunikacionim uslugama, pa i IT uslugama, ako niste slučajno firma koja se zove "T-com"? DT kada uđe na neki prostor stavlja "šapu" na svaku oblast koja mu može doneti profit, a to je doslovno sve u vezi sa IT poslovima. Za domaće firme tu više nema mesta (ali zato imaju jeftin internet pa mogu da gledaju Youtube do mile volje, samo ne znam od čega će da žive)

Interes DRŽAVE Srbije nije ubiranje profita (tj ne sme da bude iako praksa pokazuje potpuno suprotno!!!!) već zazvoj TK i informatičkih struka u državi jer je to jedino što ovu nesretnu državu može da pomeri iz žabokrečine. Dakle, interesi DT i Srbije su suprotstavljeni. Ako država želi da išta dobro uradi za svoje građane, to je - redom:

1. de-facto demonopolizacija TK tržišta u Srbiji - ODMAH

2. razdvajanje Telekoma Srbija na nekoliko firmi, kojima će biti na ograničen rok biti zabranjeno delovanje van zacrtanih delatnosti. To znači odvajanje mobilne telefonije, prenosnih sistema, internet provajdinga, end-user fiksne telefonije. Primere za to imamo i u USA (AT&T) i mnoge po Evropi. Lažu svi koji kažu kako je to "prevaziđen model" - nije prevaziđen ako se ima u vidu korist države koju će ona da dobije kroz ekspanziju TK delatnosti, a ne profit strane firme koja bi kupila ceo Telekom Srbiju. Ovaj korak takođe što pre uraditi.

3. značajna ulaganja države u infrastrukturu. Kao što se shvata potreba ulaganja u koridor 10, i da to treba država da uradi a neki strani konzorcijum koji će da to eksploatiše posle desetinama godina, isti princip treba primeniti i u telekomunikacijama. To znači da država treba da uloži u razvoj telekomunikacione infrastrukture, u polaganje optičkih kanala, izgradnju digitalnih radio linkova i svega što je potrebno da se TK servisi obezbede i u najzabitijim krajevima. Korišćenje tih resursa dati zainteresovanim operaterima pod jednakim uslovima i bez želje države za profitom - kao i kod naplate drumarine na auto putevima.

Krajnje je vreme da se neko u Srbiji ozbiljno počne baviti problemima u telekomunikacijama, pošto se u ovoj oblasti ispod tezge vrte ogromni novci, mnogo je priča i naklapanja a premalo ideja kako da se nešto pomeri na bolje za građane i firme u zemlji, a ne za monopoliste - bili oni srpski ili nemački Telekom.

Hm

pre 15 godina

Joj, daj ne sirite lazi oko stanja t-coma iz HR. Izgleda da je nekima bolje zadrzati neradnike, nego otpustiti visak i uloziti te pare u infrastrukturu - stari, dobri jugoslovenski socijalizam :).

SLAYER

pre 15 godina

Pa ne bi se reklo da nema monopol na mobilnu telefoniju, moja banka je skoro sa telenora presla na MTS jer nam je telekom ponudio smanjenje cene zakupa digitalnih vodova u zamenu za prelazak na MTS. Moze im se da ucenjuju a to ni Telenor ni VIP ne mogu.

izracunaj

pre 15 godina

t-com nemacka ADSL 16 Mbit-a internet i telefon FLAT za fixnu telefoniju 29.99€ mesecno
telekom srbija ADSL 1.5 Mbit-a internet FLAT telefon mozes samo da sanjas 2 415 DIN mesecno
mislim da je svako dalje pitanje ili dvoumljenje suvisno
prvi
drugi
treci put
prodato t-com-u!!!!!

ne-obavesten

pre 15 godina

Ne znam nista o strajkovima u Hrvatskoj ili kablovima u CG, ali znam da sam proslog meseca bio u Podgorici, gde sam kod domacina video kako na delu izgleda kada T-COM drze telekomunikacije: ADSL MAX prikljucak, sto znaci, preko telefonskog kabla u vasoj kuci: 1. digitalna TV (preko 100 kanala), sa mogucnoscu snimanja programa, narucivanja filmova (direktan pregled), pauziranja zivog prenosa itd, 2. wireless adsl internet router sa 3,6mbit!!! protoka, 3. telefon (sa odredjenim brojem beslpatnih minuta) i sve to mesecno za 40-ak EURA! Ako sadasnje rukovodstvo Telekoma, moze ovo da obezbedi gradjanima Srbije u nekom razumnom roku (2 godine max), onda neka ostanu u vlasnistvu drzave zauvek sto se mene tice, ali ako misle da rade dosadasnjom brzinom na uvodjenju novih tehnologija, neka se pomere sa strane i gledaju kako to radi neko ko ume... kraj!

NIkola

pre 15 godina

U ovim vrstama telekomunikacija su profiti ogromni u odnosu na ulaganja pa mom misljenju Telekom ne treba prodavati jer i Nemci nisu prodali Dojce Telekom tako da bi opet imali drzavnu firmu samo sto bi profit iz spskog dzepa odlazio u ionako veliki nemacki budzet.Sto se tice monopola da se ne lazemo fiksni telefon je vreme pregazilo i skoro ga vise niko i ne koristi dok sto se tice interneta Telkom tu nema monopol jer pored njega postoji i Telenor i SBB koji imaju medjunarodne konekcije tako da zasto neko njih ne pita ca cene inteneta nego svi upiru prst u telekom a ova 2 provajdera su skuplja od Telekoma.Meni je licno draze da dajem pare a da znam da je nase i da ide u nas budzet a Telekom se pokazao kao sposoban.LIcno sam u Crnoj Gori video da masa ljudi prelazi sa T-com Adsl-a na Telekomov Wi-max tako da samo nasim ljudima treba pruziti malo konkurencije da bi se pokazali.Licno uvek koristim 064 i tako ce i biti ubuduce dok god znam da je to nasa firma

Mare

pre 15 godina

Telekom, NIS, Srbijagas i EPS su poslednje velike firme koje drzava zeli/moze da proda. Kada u zemlju stignu "strane investicije" za ove firme, od cega ce se ova drzava izdrzavati? Izgubice prihode od firmi, a novih takvih firmi za prodaju iliti investicije vise nece biti.

poznavaoc prilika

pre 15 godina

A niko ne govori o tome koliko će radnika da otpuste ?
Pogledajte samo šta su uradili u Hrvatskoj kada su preuzeli njihov Telekom...Mesecima su trajali štrajkovi

Markoni

pre 15 godina

Taman posla da se liberalizuje trziste telekomunikacija ili bilo koje drugo. Pa gde cemo pozaposljavati toliku rodbinu, prijatelje, stranacke aktiviste? Dajte nam jos deset godina da se igramo slobodnog trzista bez poslovne odgovornosti.

dragan

pre 15 godina

Pa sta ako se proda cela infrastruktura? Nesto ne vidim da se gradjani Hrvatske zale na internet i telefonske usluge. Bas bih voleo da dodje Dojce telekom da se malo ovi ne radnici raspuste..

Morton

pre 15 godina

1. Telekom nema monopol u pravom smislu. Ima monopol na fiksnu telefoniju i Internet, ali ne i na mobilnu telefoniju.

2. Telekom ne treba prodavati sve dok ostvaruje velike profite.

demi

pre 15 godina

pa kada ste tako jaki i mocni, sto vas drzava idalje cuva kao monopoliste? a to je jako lepo sto cujem da drzava kao monopolistu cuva i 5% Dojce Telekoma. A zasto neko ne ispita da li Telekom krsi zakone ove drzave? npr Zakon o zastiti potrosaca, npr MTS. svi se secate kada su u junu promenili tarifiranje i poceli da zaokruzuju na minut pozive, pa o toj promeni nikoga od post paid korisnika nisu obavestili, sto je krsenje zakona ove drzave! ali nema veze, nasi smo, posto je Telekom monopolista u drzavnom vlasnistu dopusteno mu je da se ovako ponasa od pojedinih institucija koje kao u stara dobra vremena nista ne rade - RATEL

PAZITE

pre 15 godina

nemojte samo kao mi u CG da im prodate citavu infrastrukturu s telekomom. sad samo T-com ima pravo na internet kroz "kablove" jer su njihovi. stvarno ne znam koja je situacija kod vas ali bi po meni bilo najbolje da se ta firma podijeli u generaciju, prenos i jos ponesto.

mile

pre 15 godina

Pre nego sto se proda Telekom, drzava treba da stvori garancije slobodnog trzista telekomunikacije, tj bez monopola Telekom. U protivnom, naci cemo se u situaciji da nas bivsi drzavni monopol je vlasnistvo jedne strane (u slucaju DT, drzavne) firme koja ce taj monopol koristiti iskljucivo za ubiranje profita. Imamo konkretan primer u susedstvu (Hrvatskoj) gde je DT kupio domaci Telekom.

Nenad

pre 15 godina

Tržište telekomunikacija, u 21. veku je mnogo kompleksnija stvar nego što to izgleda na prvi pogled. To da li će krajnji korisnik platiti 40eur za 16Mbps ADSL-a ili 20eur za 2Mbps ADSL-a je, koliko to god korisnicima izgledalo čudno - krajnje nebitno. Bitno je šta će firma koja nudi telekomunikacione usluge omogućiti građanima države. Deutsche telekom je Nemački pandam Telekomu Srbija - ko je imao nesreću da sarađuje sa njima, zna o čemu se radi - po bahatosti su mnogo mnogo gori od Telekoma Srbija.
Njihov interes nije razvoj telekomunikacija u Srbiji, nego ubiranje profita. Ako to ne urade u Srbiji, uradiće na nekom drugom mestu.

Lepo je što je u CG i HR Deutsche telekom uveo nove servise - ali: kako izgleda sada tamo baviti se telekomunikacionim uslugama, pa i IT uslugama, ako niste slučajno firma koja se zove "T-com"? DT kada uđe na neki prostor stavlja "šapu" na svaku oblast koja mu može doneti profit, a to je doslovno sve u vezi sa IT poslovima. Za domaće firme tu više nema mesta (ali zato imaju jeftin internet pa mogu da gledaju Youtube do mile volje, samo ne znam od čega će da žive)

Interes DRŽAVE Srbije nije ubiranje profita (tj ne sme da bude iako praksa pokazuje potpuno suprotno!!!!) već zazvoj TK i informatičkih struka u državi jer je to jedino što ovu nesretnu državu može da pomeri iz žabokrečine. Dakle, interesi DT i Srbije su suprotstavljeni. Ako država želi da išta dobro uradi za svoje građane, to je - redom:

1. de-facto demonopolizacija TK tržišta u Srbiji - ODMAH

2. razdvajanje Telekoma Srbija na nekoliko firmi, kojima će biti na ograničen rok biti zabranjeno delovanje van zacrtanih delatnosti. To znači odvajanje mobilne telefonije, prenosnih sistema, internet provajdinga, end-user fiksne telefonije. Primere za to imamo i u USA (AT&T) i mnoge po Evropi. Lažu svi koji kažu kako je to "prevaziđen model" - nije prevaziđen ako se ima u vidu korist države koju će ona da dobije kroz ekspanziju TK delatnosti, a ne profit strane firme koja bi kupila ceo Telekom Srbiju. Ovaj korak takođe što pre uraditi.

3. značajna ulaganja države u infrastrukturu. Kao što se shvata potreba ulaganja u koridor 10, i da to treba država da uradi a neki strani konzorcijum koji će da to eksploatiše posle desetinama godina, isti princip treba primeniti i u telekomunikacijama. To znači da država treba da uloži u razvoj telekomunikacione infrastrukture, u polaganje optičkih kanala, izgradnju digitalnih radio linkova i svega što je potrebno da se TK servisi obezbede i u najzabitijim krajevima. Korišćenje tih resursa dati zainteresovanim operaterima pod jednakim uslovima i bez želje države za profitom - kao i kod naplate drumarine na auto putevima.

Krajnje je vreme da se neko u Srbiji ozbiljno počne baviti problemima u telekomunikacijama, pošto se u ovoj oblasti ispod tezge vrte ogromni novci, mnogo je priča i naklapanja a premalo ideja kako da se nešto pomeri na bolje za građane i firme u zemlji, a ne za monopoliste - bili oni srpski ili nemački Telekom.

demi

pre 15 godina

pa kada ste tako jaki i mocni, sto vas drzava idalje cuva kao monopoliste? a to je jako lepo sto cujem da drzava kao monopolistu cuva i 5% Dojce Telekoma. A zasto neko ne ispita da li Telekom krsi zakone ove drzave? npr Zakon o zastiti potrosaca, npr MTS. svi se secate kada su u junu promenili tarifiranje i poceli da zaokruzuju na minut pozive, pa o toj promeni nikoga od post paid korisnika nisu obavestili, sto je krsenje zakona ove drzave! ali nema veze, nasi smo, posto je Telekom monopolista u drzavnom vlasnistu dopusteno mu je da se ovako ponasa od pojedinih institucija koje kao u stara dobra vremena nista ne rade - RATEL

mile

pre 15 godina

Pre nego sto se proda Telekom, drzava treba da stvori garancije slobodnog trzista telekomunikacije, tj bez monopola Telekom. U protivnom, naci cemo se u situaciji da nas bivsi drzavni monopol je vlasnistvo jedne strane (u slucaju DT, drzavne) firme koja ce taj monopol koristiti iskljucivo za ubiranje profita. Imamo konkretan primer u susedstvu (Hrvatskoj) gde je DT kupio domaci Telekom.

PAZITE

pre 15 godina

nemojte samo kao mi u CG da im prodate citavu infrastrukturu s telekomom. sad samo T-com ima pravo na internet kroz "kablove" jer su njihovi. stvarno ne znam koja je situacija kod vas ali bi po meni bilo najbolje da se ta firma podijeli u generaciju, prenos i jos ponesto.

Markoni

pre 15 godina

Taman posla da se liberalizuje trziste telekomunikacija ili bilo koje drugo. Pa gde cemo pozaposljavati toliku rodbinu, prijatelje, stranacke aktiviste? Dajte nam jos deset godina da se igramo slobodnog trzista bez poslovne odgovornosti.

ne-obavesten

pre 15 godina

Ne znam nista o strajkovima u Hrvatskoj ili kablovima u CG, ali znam da sam proslog meseca bio u Podgorici, gde sam kod domacina video kako na delu izgleda kada T-COM drze telekomunikacije: ADSL MAX prikljucak, sto znaci, preko telefonskog kabla u vasoj kuci: 1. digitalna TV (preko 100 kanala), sa mogucnoscu snimanja programa, narucivanja filmova (direktan pregled), pauziranja zivog prenosa itd, 2. wireless adsl internet router sa 3,6mbit!!! protoka, 3. telefon (sa odredjenim brojem beslpatnih minuta) i sve to mesecno za 40-ak EURA! Ako sadasnje rukovodstvo Telekoma, moze ovo da obezbedi gradjanima Srbije u nekom razumnom roku (2 godine max), onda neka ostanu u vlasnistvu drzave zauvek sto se mene tice, ali ako misle da rade dosadasnjom brzinom na uvodjenju novih tehnologija, neka se pomere sa strane i gledaju kako to radi neko ko ume... kraj!

izracunaj

pre 15 godina

t-com nemacka ADSL 16 Mbit-a internet i telefon FLAT za fixnu telefoniju 29.99€ mesecno
telekom srbija ADSL 1.5 Mbit-a internet FLAT telefon mozes samo da sanjas 2 415 DIN mesecno
mislim da je svako dalje pitanje ili dvoumljenje suvisno
prvi
drugi
treci put
prodato t-com-u!!!!!

Morton

pre 15 godina

1. Telekom nema monopol u pravom smislu. Ima monopol na fiksnu telefoniju i Internet, ali ne i na mobilnu telefoniju.

2. Telekom ne treba prodavati sve dok ostvaruje velike profite.

SLAYER

pre 15 godina

Pa ne bi se reklo da nema monopol na mobilnu telefoniju, moja banka je skoro sa telenora presla na MTS jer nam je telekom ponudio smanjenje cene zakupa digitalnih vodova u zamenu za prelazak na MTS. Moze im se da ucenjuju a to ni Telenor ni VIP ne mogu.

poznavaoc prilika

pre 15 godina

A niko ne govori o tome koliko će radnika da otpuste ?
Pogledajte samo šta su uradili u Hrvatskoj kada su preuzeli njihov Telekom...Mesecima su trajali štrajkovi

SRBIJA

pre 15 godina

@SLAYER
A da mogu ne bi?!

Ne branim nikoga,ali sam protiv prodavanja Telekoma, NIS-a i EPS-a. Ovim preduzecima treba dovesti sposobne menadzere i objasniti se recimo od 1.1.2009 ukida monopol. Ali nasim politicarima je verovatno lakse da sve raskrcme...Jadna je sledeca vlada.

dragan

pre 15 godina

Pa sta ako se proda cela infrastruktura? Nesto ne vidim da se gradjani Hrvatske zale na internet i telefonske usluge. Bas bih voleo da dodje Dojce telekom da se malo ovi ne radnici raspuste..

NIkola

pre 15 godina

U ovim vrstama telekomunikacija su profiti ogromni u odnosu na ulaganja pa mom misljenju Telekom ne treba prodavati jer i Nemci nisu prodali Dojce Telekom tako da bi opet imali drzavnu firmu samo sto bi profit iz spskog dzepa odlazio u ionako veliki nemacki budzet.Sto se tice monopola da se ne lazemo fiksni telefon je vreme pregazilo i skoro ga vise niko i ne koristi dok sto se tice interneta Telkom tu nema monopol jer pored njega postoji i Telenor i SBB koji imaju medjunarodne konekcije tako da zasto neko njih ne pita ca cene inteneta nego svi upiru prst u telekom a ova 2 provajdera su skuplja od Telekoma.Meni je licno draze da dajem pare a da znam da je nase i da ide u nas budzet a Telekom se pokazao kao sposoban.LIcno sam u Crnoj Gori video da masa ljudi prelazi sa T-com Adsl-a na Telekomov Wi-max tako da samo nasim ljudima treba pruziti malo konkurencije da bi se pokazali.Licno uvek koristim 064 i tako ce i biti ubuduce dok god znam da je to nasa firma

svasta

pre 15 godina

Svasta covek ovde moze procitati, samo mi nije jasno kako ovi vredni radnici imaju vremena da citaju i piskaraju svasta po internet forumima ?!
Sve radnik do radnika, dok eto u Telekomu sve neradnik do neradnik i sve familija samo ne znam kako rade i kako sve funkcionise a oni postizu takve rezultate (daleeeeeko najbolje u citavoij regiji, nbe samo u ex-yu banana drzavicama) ?! Mora da to sve samo radi i funkcionise dok rodbina i neradnici chatuju, pregledaju erotiku i you tube i ostavljaju bljuvotine po raznim forumima. Sto se tice ciljeva Telekoma Srbije, cilje JESTE profit, kao i u svakoj firmi. Taj profit treba da bude i znatno veci kako bi se kompanija dalje sirila na druga trzista, ukljucujuci i Nemacko, da bi njoj,njenim radnicima, svima nama i celoj drzavi bilo mnogo bolje. Gore moze da bude samo pacenicima tj internet zavisnicima koji bi da download-uju erotiku, filmove i muziku ne placajuci prava po bagatelnim cenama, telefoniraju i chatuju sa "rodbinom" i "prijateljima" do besvesti i besplatno i slicno, taman posla da nesto plate po trzisnim cenama. Zar nije i Mercedes (i sve druge marke automobila) jefitniji u Nemackoj, pa i u okruzenju nego ovde ? Imamo li jos neku uspesnu kompaniju osim par navedenih ili proizvod/uslugu koju mozemo da ponudimo ? Nemamo, ali to je sigurno zato sto imamo jako puno "radnika" koji diskutuju i piskaraju po mrezi dok ovi neradnici i familija koja radi i cini tih par uspesnih firmi pak ne radi nista. Ljubomora i zavist su uvek bili nasi najveci neprijatelji, uz nerad naravno i zamene teza !

Mare

pre 15 godina

Telekom, NIS, Srbijagas i EPS su poslednje velike firme koje drzava zeli/moze da proda. Kada u zemlju stignu "strane investicije" za ove firme, od cega ce se ova drzava izdrzavati? Izgubice prihode od firmi, a novih takvih firmi za prodaju iliti investicije vise nece biti.

st.dragan

pre 15 godina

Vrlo dobro mi je poznata "poslovnost" ovde pominjanog TCom-a CG. Javašluk i bahatost je još veća nego dok je sve bilo u državnom vlasništvu.

Telefon (u tivatskom delu Boke) mi je van funkcije već čitavih 5 godina, otkad su ONI isekli kabl, koji je van mojeg imanja (na ulici). Bez obzira na sve molbe, žalbe, urlanje i zapomaganje, do dana današnjeg se nisu pojavili da otklone kvar, a svake godine plaćam fiksnu naknadu za priključak, u iznosu od 50€/god.

Ne znam koliko nam takvi trebaju, baš. Mislio sam da od naših "telefonista" gorih nema, ali ima - još kako!

Takvi nam ovde ne trebaju. I vidim neko pominje Podgoricu, besni ADSL sa 100+ kanala, timeshift i tako koješta, a realnost je sasvim suprotna. Samo treba izaći 20 metara iz Podgorice, kod nekog ko nema "vezu".

Pozdrav

slepi posmatrač

pre 15 godina

svaki investitor bez obzira na oblast u kojoj ulaže svoj novac, na kraju tog "kruga" želi da bude u plusu. strani investitor će na kraju iz zemlje gde ubacuje novac na kraju izbaciti iz nje još više, jer onda kupovina, investicija i sve vezano za to nema smisla.
prodavati firmu koja je vrlo profitabilna nekom sa strane, nije nikako dobra stvar. firmu treba razvijati da u medjunarodnim okvirima bude jaka (kao što je dojče telekom), a ne zarad kratke koristi države prodavati.

priče kako se u "ovoj" firmi radi a u "onoj" ne su neozbiljne, ako se u firmi ne radi ona propada, jel tako ?

telenor je državna norveška firma, dojče telekom je državna nemačka. štoihdržave ne prodaju? hajde da učimo na pametnim primerima konkurenata, ne na svojim ludorijama sa kratkim efektom.
sve uvek bože i bolje i dase manjeplati, ali taj put nije ni kratak i lak.
inače ćemo kao što neko reče- moći ćemo da gledamo "youtube" ali praznog stomaka.

da li ciljda se sve proda strancima? hajde da prodamo stanove - možda će bolje da ih kreče i usisavaju od nas?

najlakše je prodati, mnogo teže stvarati.

Hm

pre 15 godina

Joj, daj ne sirite lazi oko stanja t-coma iz HR. Izgleda da je nekima bolje zadrzati neradnike, nego otpustiti visak i uloziti te pare u infrastrukturu - stari, dobri jugoslovenski socijalizam :).

NN

pre 15 godina

Telekom ne treba nikako prodavati on moze i vec ostvaruje prilicno dobre rezultate i treba pokusati sa sirenjem u region ili gde ima sanse za sirenje.
Telekomunikacije su zlatna koka.

Nenad

pre 15 godina

Ovo je klasican primer kako jedna neznalica siri dezinformacije u javnosti. Ono sto je jos tuznije je da nasi mediji to sire kao stav koji je validan. Covek niti razume koncept inicijalne javne ponude niti strategiju drzave u istom. Bolje bi mu bilo da gleda svoja posla i vise nikad ne daje izjave kojima pokazuje koliko je stvarno (ne)kompetentan.

bugzy

pre 15 godina

Telekom efikasan?! Pa koga mi to lažemo1? Nijedan zahtev iz kompanijeu kojoj radim, a koja je među velikim u ovoj državi, nije sproveden dok nismo kontaktirali "određene" direktore u Telekomu.
Telekom 100% privatizovati, ali izdvojiti kompletnu infrastrukturu, jer ionako Telekom nikada nije ulagao u nju, već građani Srbije. Infrastruktura da bude javno preduzeće.

CG

pre 15 godina

Ako je suditi po iskustvu u CG nemojte ni slucajno prodavati telekom DT...
ovdje samo ubiraju profit, a ulaganja su minimalna, jedino novo sto su uveli je IPTV, Flat pakete za ADSL nisu htjeli da uvedu, i sada samo postoji jedan Flat paket, ali sa ogranicenjem - to oni zovu Flat...imamo najskuplji internet u regiji za paket od 1GB ADSL Interneta placamo 15 Eura mjesecno...telefonska pretplata bez i jednog inpulsa je oko 5 eura...
znate li sta ce oni raditi? truditi se da ostanu monopolisti, i da izvucu sto vise para sa sto manje ulaganja...samo to...usput ce otpustiti sto vise mognu radnika...

Eh

pre 15 godina

Neki rade nocu, pa mogu da piskaraju nakon sto odspavaju... Neki rade od kuce. Neki, ne mogu da nadju posao..., a da je telekom 'uspesan' to samo pokazuje koliko su preplatili zadnju kupovinu, a i tesko biti 'uspesan' u monopolu.

Pera

pre 15 godina

E svaka vam cast ako prodate vecinski deo, nista preko 45% nikako p meni, sve ostalo sto je postignuto palo bi u vodu i taj mali zracak sunca sto posedujemo a da uspeva bi nestao.`

PREDRAG

pre 15 godina

Мислим да се нико не боји балканизације већ британизације, италијанизације, шпањолизације и осталих белгијанизација...
А сад децо трчите кроз варош и вичите:"ПОНОВО РАДИ БИОСКОП, ПОНОВО РАДИ БИОСКОП...!!!"

Nenad

pre 15 godina

Takodje,
Naravno da drzava sada treba da udje u postupak prodaje paketa akcija, a inicijalna javna ponuda je definitivno najefektivniji nacin da se maksimizira cena i akcije ravnomerno raspodele investitorima koji nece napraviti haos na trzistu nekontrolisanom prodajom. Neko je napisao da ne treba prodavati paket sada dok je drustvo profitabilno sto je kompletna besmislica. Pa nego kad ce ga prodavati nego sada kada mogu da dobiju najbolju cenu. Sta je alternativa? Cekati da se otvori trziste za ostale pa kad se smanji profitabilnost i prinosna moc prodavati celu stvar budzasto, a u medjuvremenu puniti onu rupu bez dna zvanu budzet i podrzavati drustvo koje zaposljava 20x vise ljudi nego sto mu je neophodno. Telekom ne sme biti alatka za manipulisanje nezaposlenoscu i punjenje budzeta i dzepova menadzmenta.

Nenad

pre 15 godina

Pa ni dojce ni telenor svakako nisu 100% drzavni niti treba da budu. Samo bi lud covek tako nesto uradio. Telekom se mora privatizovati do nekih 60% sirokoj bazi investitora kako bi postao efikasniji. U suprotnom ce imati 2 miliona radnika i pravice neki profit koji je smesan u poredjenju sa onime sto bi stvarno mogao. SHVATITE LJUDI DRZAVA NITI IMA KAPACITETA NITI TREBA DA UPRAVLJA DRUSTVIMA. To je dokazano neefikasno. Strateski vazna drustva treba da ostanu u odredjenoj meri drzavna svojina ali se kotrola mora preneti na kompetentne ljude a ne politicke licnosti.

SrbaSrbenda

pre 15 godina

A zasto prodavati ovo blago Srbije? Da li smo se to mi najeli bunike pa sve ali bas sve hocemo da otudjimo. Jadni smo mi kad ne razumemo osnovnu stvar a to je da najbolje firme nikad, nikad i nikad ne reba odnosno ne smemo prodati!
Imamo li mi pameti ili smo svi u kolektivnom ludilu??

Предраг

pre 15 godina

а ШТА МИСЛИТЕ , ДА САД РЕЦИМО НАШЕ ВЛАСТИ КАЖУ...ЕТО НЕ МОЖЕМО ДА РАЗГОВАРАМО О ТОМЕ СА ДРЖАВАМА КОЈЕ РУШЕ ТЕРИТОРИЈАЛНУ ЦЈЕЛОВИТОСТ НАШЕ ДРЖАВЕ!
Да ли би то било поучно за остале земље?

napokon otisao

pre 15 godina

Ne treba privatizovati sve sto je drzavno samo treba uzeti drzavu iz ruku pojedinaca pa kad drzava bude radila za ljude a ne za pojedince bice svima bolje. Jos uvek smo u vrzinom kolu i sve se samo sminka a nista se korisno ne radi ako neko nema dobar procenat. BANANA DRZAVA SMO da ne kazem ko jede banane

markoni

pre 15 godina

U jednom od prethodnih komentara:
@izracunaj: t-com nemacka ADSL 16 Mbit-a internet i telefon FLAT za fixnu telefoniju 29.99€ mesecno
telekom srbija ADSL 1.5 Mbit-a internet FLAT telefon mozes samo da sanjas 2 415 DIN mesecno
mislim da je svako dalje pitanje ili dvoumljenje suvisno
prvi
drugi
treci put
prodato t-com-u!!!!!

Sticajem zivotnih okolnosti upucen sam u ovu problematiku, posto vec 9 meseci zivim i radim u Nemackoj i to bas
kao dipl. ing. telekomunikacija.
1. t-com nemacka ADSL 16 Mbit-a: tacno je T-com zaista nudi ovaj paket.
2. internet i FLAT za fixnu telefoniju 29.99€ mesecno: netacno, svakog meseca T-com ili Deutsche Telekom (svodi se na kraju na isto) mi skida sa racuna tacno 49.94€
Dakle ovaj paket obuhvata: dobijate ISDN wireless router, flat internet od 16 Mbps, fixni broj telefona sa koga mozete da zovete besplatno i neograniceno sve fixne brojeve u Nemackoj,
karticu za mobilni telefon sa koga isto mozete neograniceno da zovete fixne telefone u Nemackoj.
Za sve dodatne opcije kao sto su televizija, pristup bazi filmova itd, postoje drugi paketi koji se naravno dodatnu naplacuju.
Sto se tiche kvaliteta servisa, zaista nemam nikakvih zamerki, internet je pouzdan i brz.
Daleko je bolji od npr Belgijskog interneta. Trenutno sam u srcu Evrope nadomak Brisela i npr Belgacom nudi samo pakete sa ogranicenim downloadom od nekih 25 GB.
Ako to prekoracite morate da platite za dodatnih npr 5GB, o uslugama tipa flat belgijanci mi pricaju da mogu samo da mastaju. Inace ovaj paket kosta kod njih oko 20 +/- €.
Sto se tiche negativnih strana Deutsche Telekoma spisak je takodje poduzi. Ziveci u iluziji da je u Nemackoj sve savrseno i da besprekorno funkcionise
poslusao sam jenog od mojih kolega i uplatio paket kod Arcora (nesto slicno "nasem" SBB-u). Od njih sam dobio obecanje da cu dobiti internet za 3 nedelje.
Te 3 nedelje su se pretvorile u kosmarnih 4 meseca. Situacija je sledeca: DT i dalje drzi kompletnu infrastrukturu nemackih telekomunikacija i npr ako
aplicirate za Internet kod nekog drugog provajdera, pre toga u vas stan mora da dodje tehnicar DT-a da "verifikuje" liniju. A naravno posto njemu to nije u
interesu obicno vam zakazuju popularne termine npr u toku radne nedelje i to vam kazu da ce doci negde izmedju 8 i 16 h, pa vi sedite kuci.
Posle nekoliko termina gde se tehnicar nije pojavio, resio sam da presavijem tabak i raskinem ugovor sa Arcorom. Usput da kazem da je i sama procedura
raskidanja ugovora izuzetno teska, trebate da napisete bezbroj pisama obrazlozenja na razlicite adrese, u suprotnom cete placati naredne dve godine koliko
traje ugovor iako npr niste vise korsinici njihovi. Posle toga sam se prijavio kod DT-a za prethodno navedeni paket i dobio sam internet za nedelju dana!
Zakljucak: da, ne treba imati iluzije naravno DT je bahata firma (uostalom kao i svaka velika) i dalje monopolista u Nemackoj.
Ali da, u svakom slucaju DT je neuporedivo bolje resenje (treba li to uopste reci) za Telekom od sadasnjeg stanja gde po recima kolege koji radi
u MTS mnogi zaposleni prvo sto rade kad dodju na posao je da chatuju, a eto posle toga kad nadju vremena cak i zimnicu stignu da spremaju.

Antiheroj

pre 15 godina

"Ne prodavati Telekom jer on ostvaruje velike profite i jer je domaca firma?"

Zescu glupost skoro nisam procitao. Ne prodavati firmu jer ona putem monopola dere meni kozu sa ledja? Barem da se taj profit na neki nacin vraca drzavi i narodu umesto sto taj novac odlazi direktorima, preglomaznom drzavnom aparatu, upravnim odborima i ostalim zavisnim preduzecima? Ili barem da se taj profit ulaze u poboljsanje infrastrukture a ne da u 21. veku u Srbiji jos postoje telefonski dvojnici?

Sta je motiv te zelje da Telekomu ostane veliki profit? Pa poklonite Telekom Miskovicu i onda ce i dalje ostati domace vlasnistvo i ostvarivace velike profite. Barem vidimo kako je to sa njegovim trgovinskim lancima... njihov ogroman profit a mi kupujemo u domacoj radnji...

HOROR da neko moze tako da razmislja...

lanicor

pre 15 godina

Ni ja nisam za prodaju telekoma. Kao sto kazu Hrvati i Crnogorci "na.ebacemo" nego lepo da SBB dobije licencu za fiksnu telefoniju pa ponudi adsl od 5 Mbps i VOIP i znatno jeftinije cene impulsa. Pa nek se drzava i ministri i nas dragi Dinkic cesu po glavi gde su im nestale pare. E onda ce oni da puste po toj istoj ceni 10 Mbps i tako u krug, a nama korisnicima ostaje samo da se smeskamo. Pogledajte slucaj sa mobilnom telefonijom. Kako je usao VIP svaki mesec su izlazili novi paketi, pa bonus dopune, pa telefoni za 1 dinar na ugovor od 12 ili 24 meseca. Pa onda besplatni minuti i poruke na postpaid-u ka svim nasim mrezama i ka fiksnoj telefoniji i jos se nepotroseni minuti i poreuke prenose u naredna 3 meseca. A na prepaid-u uplatis 200 din. a imas 1000 besplatnih poruka. Bez konkurencije ili puc-a nema nama korisnicima napretka. Moze da dodje i AT&T ali ako nema konkurencije kukacemo kao i sad. Ali nas ministar (citaj Dinkic) hoce sve da rasproda, stavi pare sebi i drugima u dzep i svi lepo zbrisu na dozivotnu ekskurziju. Mozda cemo ih videti slucajno, u prolazu na nekom filmu kako se brckaju na Bahamima, Tajlandu, Mauricijusu, Maldivima, smeskaju se i piju koktele koje smo im mi platili a nama dali po bedne 2 akcije od 6 preduzeca. Oko 80% ljudi ce odma da proda te akcije stranim preduzecima cime ce one postati vecinski vlasnici i jedino sto ce Srbiji posle toga da ostane je himna, zastava i gorak ukus u ustima.
Good bye and thanks for all fish.

demi

pre 15 godina

@svasta
Omiljena tema u zadnjih par meseci mi je Telekom. Posto sam nerednik koji skida erotiku, pa dok mi se downlouduje jedan filmic, eto imam vremena da se sa vama strucnjacima iz Telekoma cimam. Kazete da ste najuspesnija firma na balkanu, ajde da malo pogledamo kako ste to uspesni.
1.po broju fiksnih telefona Srbija na 100 stanovnika je medju poslednjima u Evropi
2.U Beogradu kao glavnom gradu Srbije poprilican broj ljudi poprilicno dugo ceka na fiksni telefon,a da ne pominjem neku zabit dole na jugu
3.ko je finansirao izgradnju fiksne mreze?
4.koji je procenat digitalnih, a koji analognih centrala itd itd
Jel ovo taj uspeh o kome govorite? Mozda ste u mobilnoj uspesniji? Ajde da pogledamo vase ponasanje I strucnost I fer odnos prema korisnicima u poslednjih par meseci
1.juna promenjeno tarifiranje – korisnici nisu obavesteni
2.aprila promenjena cena medjunarodnog sms-a - korisnici nisu obavesteni
3.Telenor ima bolje post paid pakete od vas trenutno (MIX-Prenesi)
4.do pre par meseci predstavnistva MTS-a je bilo samo u BGD, NS,KG… pa ko zeli da zakljuci post paid ugovor morao je da poprilicno predje km da bi dosao do poslovnice, a Telenor skoro u svakom gradu imao.
5.jula tek tako prekinuta akcija ‘vise price’ itd itd…
Jel ovo taj stucan rad Telekoma?
Hocemo finansije da posmatramo? Mozda ste tu uspesni? Koliki je broj radnika u Hrvatskom telekomu, a koji je broj kod nas? Bas je tesko biti uspesan u nekom poslu ako si monopolista. Posto pominjete Mercedes, sta mislite nasa Vlada donese Zakon po kome se zabranjuje uvoz svih automobila I da cela Srbija mora da vozi Yugo, pa da li bi Zastava u tom slucaju bila uspesna kompanija I ponos Srbije? Ako ste ponos Srbije, sto se plasite ukidanja monopola? Ako ste vredni I stucni radnici sto se plasite privatizacije?
Blago zemlji koja ovakav Telekom ima!
Blago zemlji koja ovakva ministarstva trgovine I telekomunikacija ima!
Blago zemlji koja ovakav RATEL ima!
Sve strucnjak do strucnjaka I radnik do radnika je tamo!

Hm

pre 15 godina

Ako se kupuje neko preduzece, onda u ugovoru mora da stoji koje su obaveze i prava. Tako to ide kod normalne privatizacije (pise, sto, kada, koliko...). Sigurno je da odmah nakon kupovine nece pasti debelo cijene i odmah doci 'skandinavske' usluge. Tko je kriv CG, sto je Mile ispod stola uzeo nekoliko milja i sastavio nepovoljan 'ugovor' s telekomom ? Usput, ne mogu oni raditi sto zele, jer iznad njih mora postojati nadzorna agencija na razini drzave. E sada, ako ona ne postoji ili ne radi dobro posao, e to je vec drugi 'par' medalje.

dragan

pre 15 godina

Ja ne shvatam ljude koji govore kako je telekom dobar, kako tamo svi rade(firma ne propada jel tako?). Za ljude koji ne shvataju kako telekom funkcionise evo primera :
Ja imam kompaniju koja se bavi telekomunikacijama, ti placas meni uslugu telefoniranja. Ja sam smislio da cena jednog minuta bude 100 din. Ti ne mozes da se zalis nikome jer nemas drugog i moras da koristis ovu uslugu, a ja moram da placam 5000 radnika(viska). Na kraju - ja sam uspesan, ti si ne zadovoljan cenom usluge ali ipak placas jer nemas drugog provajdera i svi srecni i zadovoljni...

minhenac

pre 15 godina

i ja koj zivim u nemackoj se plasim, da srbija stbarno proda srpsku telekom DT-u. Znam kojim putem su isli dok su imali monopol, a prilicno dugo su ga imali. branili su ga pred svim sudovima nemacke.
ovde neko govori kako su ovde oaketi za internet dostupni za male pare sa dobrim down-/upstreamom. Ako vam dodje DT, to ne znaci da ce automatski biti bolji paketi.
bice jos teze da se skloni monopol, posto DT ima dobre juriste.
Service DT je grozan, u zadnje vreme su poceli da zovu privatne korisnike i da IM PREKO TELEFONA PRODAJU NEKE ugovore, sto po nemackom nije pravno.
ima tu jos vise razloga, zasto sam ja protiv.

Insajder

pre 15 godina

Auuu, kako se čovek izbruka !
Kako to da je zaboravio da kaže da je baš ON predsednik tog udruženja vlasnika (nepostojećih) akcija Telekoma i predvodnik te "moćne" glasačke mašine od 40.000 duša.
Matematika mu je jača strana očito, jer je račun da će neko za 4-5 godina da otplati ulog u kupovinu 51% akcija stvarno neverovatan (ili je Telekom stvarno čabar).
Čovek je izgleda umislio da je Telekomov Leh Valensa, šta li, a pre nekog vremena je čak izjavio da su najveći konkurenti Telekomu SBB, Telenor i Wimax. Sad bolje zna i od Dinkića može li Telekom na londonsku berzu i kad može. A zaista bolje je da ne ide.

Lepo čovek kaže - kakav IPO - bolje da se akcije podele radnicima (zemlja seljacima) i da ON bude predsednik i radničkog saveta i sindikata i akcionara i čuvar glasačke kutije. To je iznedrio Telekom i to je budućnost Telekoma.
Das iz Walter !

Dexx

pre 15 godina

Sta rece, "600 do 800 miliona evra sto je nas godisnji profit"? U zemlji sa 7.5 miliona stanovnika profit je od 600 do 800 miliona evra? Niste vi iz Telekoma uspesni. Postoji jedna druga rec za vas, a znate i koja.

Bole_cg

pre 15 godina

Pazite se T-Com monopola, ako vec prodajete sklopite dobar ugovor.
Evo sta ja koristim u CG od njihovih usluga i koliko placam:

1. Fixni telefon, pretplata 5 eura mjesecno, lokal, medjugrad i inostranstvo-osjetno skuplje nego u Srbiji

2.ADSL 2/256 sa ogranicenjem protoka na 10 GB mjesecno - 25 eura uz dvogodisnji ugovor

3.IPTV (Extra TV), najbolja usluga- 50-ak kanala, mogucnost snimanja programa (180 sati), premotavanje, pauziranje, iznajmljivanje filmova i serija, pregled berze, mogucnost zakazivanja snimanja putem mobilnog telefona, pregled telefonskog racuna, HD ready... - 9 eura mjesecno

Pavle

pre 15 godina

A šta je sa zgradama pošta za koje smo izdvajali samodoprinose. Kako će država to da reši, da ne pominjem autobuske stanice, stanice policije, privatizovane kulturne centre...

Morton

pre 15 godina

1. Telekom nema monopol u pravom smislu. Ima monopol na fiksnu telefoniju i Internet, ali ne i na mobilnu telefoniju.

2. Telekom ne treba prodavati sve dok ostvaruje velike profite.

dragan

pre 15 godina

Pa sta ako se proda cela infrastruktura? Nesto ne vidim da se gradjani Hrvatske zale na internet i telefonske usluge. Bas bih voleo da dodje Dojce telekom da se malo ovi ne radnici raspuste..

svasta

pre 15 godina

Svasta covek ovde moze procitati, samo mi nije jasno kako ovi vredni radnici imaju vremena da citaju i piskaraju svasta po internet forumima ?!
Sve radnik do radnika, dok eto u Telekomu sve neradnik do neradnik i sve familija samo ne znam kako rade i kako sve funkcionise a oni postizu takve rezultate (daleeeeeko najbolje u citavoij regiji, nbe samo u ex-yu banana drzavicama) ?! Mora da to sve samo radi i funkcionise dok rodbina i neradnici chatuju, pregledaju erotiku i you tube i ostavljaju bljuvotine po raznim forumima. Sto se tice ciljeva Telekoma Srbije, cilje JESTE profit, kao i u svakoj firmi. Taj profit treba da bude i znatno veci kako bi se kompanija dalje sirila na druga trzista, ukljucujuci i Nemacko, da bi njoj,njenim radnicima, svima nama i celoj drzavi bilo mnogo bolje. Gore moze da bude samo pacenicima tj internet zavisnicima koji bi da download-uju erotiku, filmove i muziku ne placajuci prava po bagatelnim cenama, telefoniraju i chatuju sa "rodbinom" i "prijateljima" do besvesti i besplatno i slicno, taman posla da nesto plate po trzisnim cenama. Zar nije i Mercedes (i sve druge marke automobila) jefitniji u Nemackoj, pa i u okruzenju nego ovde ? Imamo li jos neku uspesnu kompaniju osim par navedenih ili proizvod/uslugu koju mozemo da ponudimo ? Nemamo, ali to je sigurno zato sto imamo jako puno "radnika" koji diskutuju i piskaraju po mrezi dok ovi neradnici i familija koja radi i cini tih par uspesnih firmi pak ne radi nista. Ljubomora i zavist su uvek bili nasi najveci neprijatelji, uz nerad naravno i zamene teza !

poznavaoc prilika

pre 15 godina

A niko ne govori o tome koliko će radnika da otpuste ?
Pogledajte samo šta su uradili u Hrvatskoj kada su preuzeli njihov Telekom...Mesecima su trajali štrajkovi

izracunaj

pre 15 godina

t-com nemacka ADSL 16 Mbit-a internet i telefon FLAT za fixnu telefoniju 29.99€ mesecno
telekom srbija ADSL 1.5 Mbit-a internet FLAT telefon mozes samo da sanjas 2 415 DIN mesecno
mislim da je svako dalje pitanje ili dvoumljenje suvisno
prvi
drugi
treci put
prodato t-com-u!!!!!

NIkola

pre 15 godina

U ovim vrstama telekomunikacija su profiti ogromni u odnosu na ulaganja pa mom misljenju Telekom ne treba prodavati jer i Nemci nisu prodali Dojce Telekom tako da bi opet imali drzavnu firmu samo sto bi profit iz spskog dzepa odlazio u ionako veliki nemacki budzet.Sto se tice monopola da se ne lazemo fiksni telefon je vreme pregazilo i skoro ga vise niko i ne koristi dok sto se tice interneta Telkom tu nema monopol jer pored njega postoji i Telenor i SBB koji imaju medjunarodne konekcije tako da zasto neko njih ne pita ca cene inteneta nego svi upiru prst u telekom a ova 2 provajdera su skuplja od Telekoma.Meni je licno draze da dajem pare a da znam da je nase i da ide u nas budzet a Telekom se pokazao kao sposoban.LIcno sam u Crnoj Gori video da masa ljudi prelazi sa T-com Adsl-a na Telekomov Wi-max tako da samo nasim ljudima treba pruziti malo konkurencije da bi se pokazali.Licno uvek koristim 064 i tako ce i biti ubuduce dok god znam da je to nasa firma

Предраг

pre 15 godina

а ШТА МИСЛИТЕ , ДА САД РЕЦИМО НАШЕ ВЛАСТИ КАЖУ...ЕТО НЕ МОЖЕМО ДА РАЗГОВАРАМО О ТОМЕ СА ДРЖАВАМА КОЈЕ РУШЕ ТЕРИТОРИЈАЛНУ ЦЈЕЛОВИТОСТ НАШЕ ДРЖАВЕ!
Да ли би то било поучно за остале земље?

demi

pre 15 godina

pa kada ste tako jaki i mocni, sto vas drzava idalje cuva kao monopoliste? a to je jako lepo sto cujem da drzava kao monopolistu cuva i 5% Dojce Telekoma. A zasto neko ne ispita da li Telekom krsi zakone ove drzave? npr Zakon o zastiti potrosaca, npr MTS. svi se secate kada su u junu promenili tarifiranje i poceli da zaokruzuju na minut pozive, pa o toj promeni nikoga od post paid korisnika nisu obavestili, sto je krsenje zakona ove drzave! ali nema veze, nasi smo, posto je Telekom monopolista u drzavnom vlasnistu dopusteno mu je da se ovako ponasa od pojedinih institucija koje kao u stara dobra vremena nista ne rade - RATEL

Mare

pre 15 godina

Telekom, NIS, Srbijagas i EPS su poslednje velike firme koje drzava zeli/moze da proda. Kada u zemlju stignu "strane investicije" za ove firme, od cega ce se ova drzava izdrzavati? Izgubice prihode od firmi, a novih takvih firmi za prodaju iliti investicije vise nece biti.

Nenad

pre 15 godina

Takodje,
Naravno da drzava sada treba da udje u postupak prodaje paketa akcija, a inicijalna javna ponuda je definitivno najefektivniji nacin da se maksimizira cena i akcije ravnomerno raspodele investitorima koji nece napraviti haos na trzistu nekontrolisanom prodajom. Neko je napisao da ne treba prodavati paket sada dok je drustvo profitabilno sto je kompletna besmislica. Pa nego kad ce ga prodavati nego sada kada mogu da dobiju najbolju cenu. Sta je alternativa? Cekati da se otvori trziste za ostale pa kad se smanji profitabilnost i prinosna moc prodavati celu stvar budzasto, a u medjuvremenu puniti onu rupu bez dna zvanu budzet i podrzavati drustvo koje zaposljava 20x vise ljudi nego sto mu je neophodno. Telekom ne sme biti alatka za manipulisanje nezaposlenoscu i punjenje budzeta i dzepova menadzmenta.

PREDRAG

pre 15 godina

Мислим да се нико не боји балканизације већ британизације, италијанизације, шпањолизације и осталих белгијанизација...
А сад децо трчите кроз варош и вичите:"ПОНОВО РАДИ БИОСКОП, ПОНОВО РАДИ БИОСКОП...!!!"

Markoni

pre 15 godina

Taman posla da se liberalizuje trziste telekomunikacija ili bilo koje drugo. Pa gde cemo pozaposljavati toliku rodbinu, prijatelje, stranacke aktiviste? Dajte nam jos deset godina da se igramo slobodnog trzista bez poslovne odgovornosti.

SLAYER

pre 15 godina

Pa ne bi se reklo da nema monopol na mobilnu telefoniju, moja banka je skoro sa telenora presla na MTS jer nam je telekom ponudio smanjenje cene zakupa digitalnih vodova u zamenu za prelazak na MTS. Moze im se da ucenjuju a to ni Telenor ni VIP ne mogu.

Hm

pre 15 godina

Joj, daj ne sirite lazi oko stanja t-coma iz HR. Izgleda da je nekima bolje zadrzati neradnike, nego otpustiti visak i uloziti te pare u infrastrukturu - stari, dobri jugoslovenski socijalizam :).

Nenad

pre 15 godina

Ovo je klasican primer kako jedna neznalica siri dezinformacije u javnosti. Ono sto je jos tuznije je da nasi mediji to sire kao stav koji je validan. Covek niti razume koncept inicijalne javne ponude niti strategiju drzave u istom. Bolje bi mu bilo da gleda svoja posla i vise nikad ne daje izjave kojima pokazuje koliko je stvarno (ne)kompetentan.

demi

pre 15 godina

@svasta
Omiljena tema u zadnjih par meseci mi je Telekom. Posto sam nerednik koji skida erotiku, pa dok mi se downlouduje jedan filmic, eto imam vremena da se sa vama strucnjacima iz Telekoma cimam. Kazete da ste najuspesnija firma na balkanu, ajde da malo pogledamo kako ste to uspesni.
1.po broju fiksnih telefona Srbija na 100 stanovnika je medju poslednjima u Evropi
2.U Beogradu kao glavnom gradu Srbije poprilican broj ljudi poprilicno dugo ceka na fiksni telefon,a da ne pominjem neku zabit dole na jugu
3.ko je finansirao izgradnju fiksne mreze?
4.koji je procenat digitalnih, a koji analognih centrala itd itd
Jel ovo taj uspeh o kome govorite? Mozda ste u mobilnoj uspesniji? Ajde da pogledamo vase ponasanje I strucnost I fer odnos prema korisnicima u poslednjih par meseci
1.juna promenjeno tarifiranje – korisnici nisu obavesteni
2.aprila promenjena cena medjunarodnog sms-a - korisnici nisu obavesteni
3.Telenor ima bolje post paid pakete od vas trenutno (MIX-Prenesi)
4.do pre par meseci predstavnistva MTS-a je bilo samo u BGD, NS,KG… pa ko zeli da zakljuci post paid ugovor morao je da poprilicno predje km da bi dosao do poslovnice, a Telenor skoro u svakom gradu imao.
5.jula tek tako prekinuta akcija ‘vise price’ itd itd…
Jel ovo taj stucan rad Telekoma?
Hocemo finansije da posmatramo? Mozda ste tu uspesni? Koliki je broj radnika u Hrvatskom telekomu, a koji je broj kod nas? Bas je tesko biti uspesan u nekom poslu ako si monopolista. Posto pominjete Mercedes, sta mislite nasa Vlada donese Zakon po kome se zabranjuje uvoz svih automobila I da cela Srbija mora da vozi Yugo, pa da li bi Zastava u tom slucaju bila uspesna kompanija I ponos Srbije? Ako ste ponos Srbije, sto se plasite ukidanja monopola? Ako ste vredni I stucni radnici sto se plasite privatizacije?
Blago zemlji koja ovakav Telekom ima!
Blago zemlji koja ovakva ministarstva trgovine I telekomunikacija ima!
Blago zemlji koja ovakav RATEL ima!
Sve strucnjak do strucnjaka I radnik do radnika je tamo!

ne-obavesten

pre 15 godina

Ne znam nista o strajkovima u Hrvatskoj ili kablovima u CG, ali znam da sam proslog meseca bio u Podgorici, gde sam kod domacina video kako na delu izgleda kada T-COM drze telekomunikacije: ADSL MAX prikljucak, sto znaci, preko telefonskog kabla u vasoj kuci: 1. digitalna TV (preko 100 kanala), sa mogucnoscu snimanja programa, narucivanja filmova (direktan pregled), pauziranja zivog prenosa itd, 2. wireless adsl internet router sa 3,6mbit!!! protoka, 3. telefon (sa odredjenim brojem beslpatnih minuta) i sve to mesecno za 40-ak EURA! Ako sadasnje rukovodstvo Telekoma, moze ovo da obezbedi gradjanima Srbije u nekom razumnom roku (2 godine max), onda neka ostanu u vlasnistvu drzave zauvek sto se mene tice, ali ako misle da rade dosadasnjom brzinom na uvodjenju novih tehnologija, neka se pomere sa strane i gledaju kako to radi neko ko ume... kraj!

bugzy

pre 15 godina

Telekom efikasan?! Pa koga mi to lažemo1? Nijedan zahtev iz kompanijeu kojoj radim, a koja je među velikim u ovoj državi, nije sproveden dok nismo kontaktirali "određene" direktore u Telekomu.
Telekom 100% privatizovati, ali izdvojiti kompletnu infrastrukturu, jer ionako Telekom nikada nije ulagao u nju, već građani Srbije. Infrastruktura da bude javno preduzeće.

Nenad

pre 15 godina

Pa ni dojce ni telenor svakako nisu 100% drzavni niti treba da budu. Samo bi lud covek tako nesto uradio. Telekom se mora privatizovati do nekih 60% sirokoj bazi investitora kako bi postao efikasniji. U suprotnom ce imati 2 miliona radnika i pravice neki profit koji je smesan u poredjenju sa onime sto bi stvarno mogao. SHVATITE LJUDI DRZAVA NITI IMA KAPACITETA NITI TREBA DA UPRAVLJA DRUSTVIMA. To je dokazano neefikasno. Strateski vazna drustva treba da ostanu u odredjenoj meri drzavna svojina ali se kotrola mora preneti na kompetentne ljude a ne politicke licnosti.

Nenad

pre 15 godina

Tržište telekomunikacija, u 21. veku je mnogo kompleksnija stvar nego što to izgleda na prvi pogled. To da li će krajnji korisnik platiti 40eur za 16Mbps ADSL-a ili 20eur za 2Mbps ADSL-a je, koliko to god korisnicima izgledalo čudno - krajnje nebitno. Bitno je šta će firma koja nudi telekomunikacione usluge omogućiti građanima države. Deutsche telekom je Nemački pandam Telekomu Srbija - ko je imao nesreću da sarađuje sa njima, zna o čemu se radi - po bahatosti su mnogo mnogo gori od Telekoma Srbija.
Njihov interes nije razvoj telekomunikacija u Srbiji, nego ubiranje profita. Ako to ne urade u Srbiji, uradiće na nekom drugom mestu.

Lepo je što je u CG i HR Deutsche telekom uveo nove servise - ali: kako izgleda sada tamo baviti se telekomunikacionim uslugama, pa i IT uslugama, ako niste slučajno firma koja se zove "T-com"? DT kada uđe na neki prostor stavlja "šapu" na svaku oblast koja mu može doneti profit, a to je doslovno sve u vezi sa IT poslovima. Za domaće firme tu više nema mesta (ali zato imaju jeftin internet pa mogu da gledaju Youtube do mile volje, samo ne znam od čega će da žive)

Interes DRŽAVE Srbije nije ubiranje profita (tj ne sme da bude iako praksa pokazuje potpuno suprotno!!!!) već zazvoj TK i informatičkih struka u državi jer je to jedino što ovu nesretnu državu može da pomeri iz žabokrečine. Dakle, interesi DT i Srbije su suprotstavljeni. Ako država želi da išta dobro uradi za svoje građane, to je - redom:

1. de-facto demonopolizacija TK tržišta u Srbiji - ODMAH

2. razdvajanje Telekoma Srbija na nekoliko firmi, kojima će biti na ograničen rok biti zabranjeno delovanje van zacrtanih delatnosti. To znači odvajanje mobilne telefonije, prenosnih sistema, internet provajdinga, end-user fiksne telefonije. Primere za to imamo i u USA (AT&T) i mnoge po Evropi. Lažu svi koji kažu kako je to "prevaziđen model" - nije prevaziđen ako se ima u vidu korist države koju će ona da dobije kroz ekspanziju TK delatnosti, a ne profit strane firme koja bi kupila ceo Telekom Srbiju. Ovaj korak takođe što pre uraditi.

3. značajna ulaganja države u infrastrukturu. Kao što se shvata potreba ulaganja u koridor 10, i da to treba država da uradi a neki strani konzorcijum koji će da to eksploatiše posle desetinama godina, isti princip treba primeniti i u telekomunikacijama. To znači da država treba da uloži u razvoj telekomunikacione infrastrukture, u polaganje optičkih kanala, izgradnju digitalnih radio linkova i svega što je potrebno da se TK servisi obezbede i u najzabitijim krajevima. Korišćenje tih resursa dati zainteresovanim operaterima pod jednakim uslovima i bez želje države za profitom - kao i kod naplate drumarine na auto putevima.

Krajnje je vreme da se neko u Srbiji ozbiljno počne baviti problemima u telekomunikacijama, pošto se u ovoj oblasti ispod tezge vrte ogromni novci, mnogo je priča i naklapanja a premalo ideja kako da se nešto pomeri na bolje za građane i firme u zemlji, a ne za monopoliste - bili oni srpski ili nemački Telekom.

NN

pre 15 godina

Telekom ne treba nikako prodavati on moze i vec ostvaruje prilicno dobre rezultate i treba pokusati sa sirenjem u region ili gde ima sanse za sirenje.
Telekomunikacije su zlatna koka.

Eh

pre 15 godina

Neki rade nocu, pa mogu da piskaraju nakon sto odspavaju... Neki rade od kuce. Neki, ne mogu da nadju posao..., a da je telekom 'uspesan' to samo pokazuje koliko su preplatili zadnju kupovinu, a i tesko biti 'uspesan' u monopolu.

Pera

pre 15 godina

E svaka vam cast ako prodate vecinski deo, nista preko 45% nikako p meni, sve ostalo sto je postignuto palo bi u vodu i taj mali zracak sunca sto posedujemo a da uspeva bi nestao.`

dragan

pre 15 godina

Ja ne shvatam ljude koji govore kako je telekom dobar, kako tamo svi rade(firma ne propada jel tako?). Za ljude koji ne shvataju kako telekom funkcionise evo primera :
Ja imam kompaniju koja se bavi telekomunikacijama, ti placas meni uslugu telefoniranja. Ja sam smislio da cena jednog minuta bude 100 din. Ti ne mozes da se zalis nikome jer nemas drugog i moras da koristis ovu uslugu, a ja moram da placam 5000 radnika(viska). Na kraju - ja sam uspesan, ti si ne zadovoljan cenom usluge ali ipak placas jer nemas drugog provajdera i svi srecni i zadovoljni...

Dexx

pre 15 godina

Sta rece, "600 do 800 miliona evra sto je nas godisnji profit"? U zemlji sa 7.5 miliona stanovnika profit je od 600 do 800 miliona evra? Niste vi iz Telekoma uspesni. Postoji jedna druga rec za vas, a znate i koja.

markoni

pre 15 godina

U jednom od prethodnih komentara:
@izracunaj: t-com nemacka ADSL 16 Mbit-a internet i telefon FLAT za fixnu telefoniju 29.99€ mesecno
telekom srbija ADSL 1.5 Mbit-a internet FLAT telefon mozes samo da sanjas 2 415 DIN mesecno
mislim da je svako dalje pitanje ili dvoumljenje suvisno
prvi
drugi
treci put
prodato t-com-u!!!!!

Sticajem zivotnih okolnosti upucen sam u ovu problematiku, posto vec 9 meseci zivim i radim u Nemackoj i to bas
kao dipl. ing. telekomunikacija.
1. t-com nemacka ADSL 16 Mbit-a: tacno je T-com zaista nudi ovaj paket.
2. internet i FLAT za fixnu telefoniju 29.99€ mesecno: netacno, svakog meseca T-com ili Deutsche Telekom (svodi se na kraju na isto) mi skida sa racuna tacno 49.94€
Dakle ovaj paket obuhvata: dobijate ISDN wireless router, flat internet od 16 Mbps, fixni broj telefona sa koga mozete da zovete besplatno i neograniceno sve fixne brojeve u Nemackoj,
karticu za mobilni telefon sa koga isto mozete neograniceno da zovete fixne telefone u Nemackoj.
Za sve dodatne opcije kao sto su televizija, pristup bazi filmova itd, postoje drugi paketi koji se naravno dodatnu naplacuju.
Sto se tiche kvaliteta servisa, zaista nemam nikakvih zamerki, internet je pouzdan i brz.
Daleko je bolji od npr Belgijskog interneta. Trenutno sam u srcu Evrope nadomak Brisela i npr Belgacom nudi samo pakete sa ogranicenim downloadom od nekih 25 GB.
Ako to prekoracite morate da platite za dodatnih npr 5GB, o uslugama tipa flat belgijanci mi pricaju da mogu samo da mastaju. Inace ovaj paket kosta kod njih oko 20 +/- €.
Sto se tiche negativnih strana Deutsche Telekoma spisak je takodje poduzi. Ziveci u iluziji da je u Nemackoj sve savrseno i da besprekorno funkcionise
poslusao sam jenog od mojih kolega i uplatio paket kod Arcora (nesto slicno "nasem" SBB-u). Od njih sam dobio obecanje da cu dobiti internet za 3 nedelje.
Te 3 nedelje su se pretvorile u kosmarnih 4 meseca. Situacija je sledeca: DT i dalje drzi kompletnu infrastrukturu nemackih telekomunikacija i npr ako
aplicirate za Internet kod nekog drugog provajdera, pre toga u vas stan mora da dodje tehnicar DT-a da "verifikuje" liniju. A naravno posto njemu to nije u
interesu obicno vam zakazuju popularne termine npr u toku radne nedelje i to vam kazu da ce doci negde izmedju 8 i 16 h, pa vi sedite kuci.
Posle nekoliko termina gde se tehnicar nije pojavio, resio sam da presavijem tabak i raskinem ugovor sa Arcorom. Usput da kazem da je i sama procedura
raskidanja ugovora izuzetno teska, trebate da napisete bezbroj pisama obrazlozenja na razlicite adrese, u suprotnom cete placati naredne dve godine koliko
traje ugovor iako npr niste vise korsinici njihovi. Posle toga sam se prijavio kod DT-a za prethodno navedeni paket i dobio sam internet za nedelju dana!
Zakljucak: da, ne treba imati iluzije naravno DT je bahata firma (uostalom kao i svaka velika) i dalje monopolista u Nemackoj.
Ali da, u svakom slucaju DT je neuporedivo bolje resenje (treba li to uopste reci) za Telekom od sadasnjeg stanja gde po recima kolege koji radi
u MTS mnogi zaposleni prvo sto rade kad dodju na posao je da chatuju, a eto posle toga kad nadju vremena cak i zimnicu stignu da spremaju.

Antiheroj

pre 15 godina

"Ne prodavati Telekom jer on ostvaruje velike profite i jer je domaca firma?"

Zescu glupost skoro nisam procitao. Ne prodavati firmu jer ona putem monopola dere meni kozu sa ledja? Barem da se taj profit na neki nacin vraca drzavi i narodu umesto sto taj novac odlazi direktorima, preglomaznom drzavnom aparatu, upravnim odborima i ostalim zavisnim preduzecima? Ili barem da se taj profit ulaze u poboljsanje infrastrukture a ne da u 21. veku u Srbiji jos postoje telefonski dvojnici?

Sta je motiv te zelje da Telekomu ostane veliki profit? Pa poklonite Telekom Miskovicu i onda ce i dalje ostati domace vlasnistvo i ostvarivace velike profite. Barem vidimo kako je to sa njegovim trgovinskim lancima... njihov ogroman profit a mi kupujemo u domacoj radnji...

HOROR da neko moze tako da razmislja...

lanicor

pre 15 godina

Ni ja nisam za prodaju telekoma. Kao sto kazu Hrvati i Crnogorci "na.ebacemo" nego lepo da SBB dobije licencu za fiksnu telefoniju pa ponudi adsl od 5 Mbps i VOIP i znatno jeftinije cene impulsa. Pa nek se drzava i ministri i nas dragi Dinkic cesu po glavi gde su im nestale pare. E onda ce oni da puste po toj istoj ceni 10 Mbps i tako u krug, a nama korisnicima ostaje samo da se smeskamo. Pogledajte slucaj sa mobilnom telefonijom. Kako je usao VIP svaki mesec su izlazili novi paketi, pa bonus dopune, pa telefoni za 1 dinar na ugovor od 12 ili 24 meseca. Pa onda besplatni minuti i poruke na postpaid-u ka svim nasim mrezama i ka fiksnoj telefoniji i jos se nepotroseni minuti i poreuke prenose u naredna 3 meseca. A na prepaid-u uplatis 200 din. a imas 1000 besplatnih poruka. Bez konkurencije ili puc-a nema nama korisnicima napretka. Moze da dodje i AT&T ali ako nema konkurencije kukacemo kao i sad. Ali nas ministar (citaj Dinkic) hoce sve da rasproda, stavi pare sebi i drugima u dzep i svi lepo zbrisu na dozivotnu ekskurziju. Mozda cemo ih videti slucajno, u prolazu na nekom filmu kako se brckaju na Bahamima, Tajlandu, Mauricijusu, Maldivima, smeskaju se i piju koktele koje smo im mi platili a nama dali po bedne 2 akcije od 6 preduzeca. Oko 80% ljudi ce odma da proda te akcije stranim preduzecima cime ce one postati vecinski vlasnici i jedino sto ce Srbiji posle toga da ostane je himna, zastava i gorak ukus u ustima.
Good bye and thanks for all fish.

PAZITE

pre 15 godina

nemojte samo kao mi u CG da im prodate citavu infrastrukturu s telekomom. sad samo T-com ima pravo na internet kroz "kablove" jer su njihovi. stvarno ne znam koja je situacija kod vas ali bi po meni bilo najbolje da se ta firma podijeli u generaciju, prenos i jos ponesto.

mile

pre 15 godina

Pre nego sto se proda Telekom, drzava treba da stvori garancije slobodnog trzista telekomunikacije, tj bez monopola Telekom. U protivnom, naci cemo se u situaciji da nas bivsi drzavni monopol je vlasnistvo jedne strane (u slucaju DT, drzavne) firme koja ce taj monopol koristiti iskljucivo za ubiranje profita. Imamo konkretan primer u susedstvu (Hrvatskoj) gde je DT kupio domaci Telekom.

SRBIJA

pre 15 godina

@SLAYER
A da mogu ne bi?!

Ne branim nikoga,ali sam protiv prodavanja Telekoma, NIS-a i EPS-a. Ovim preduzecima treba dovesti sposobne menadzere i objasniti se recimo od 1.1.2009 ukida monopol. Ali nasim politicarima je verovatno lakse da sve raskrcme...Jadna je sledeca vlada.

st.dragan

pre 15 godina

Vrlo dobro mi je poznata "poslovnost" ovde pominjanog TCom-a CG. Javašluk i bahatost je još veća nego dok je sve bilo u državnom vlasništvu.

Telefon (u tivatskom delu Boke) mi je van funkcije već čitavih 5 godina, otkad su ONI isekli kabl, koji je van mojeg imanja (na ulici). Bez obzira na sve molbe, žalbe, urlanje i zapomaganje, do dana današnjeg se nisu pojavili da otklone kvar, a svake godine plaćam fiksnu naknadu za priključak, u iznosu od 50€/god.

Ne znam koliko nam takvi trebaju, baš. Mislio sam da od naših "telefonista" gorih nema, ali ima - još kako!

Takvi nam ovde ne trebaju. I vidim neko pominje Podgoricu, besni ADSL sa 100+ kanala, timeshift i tako koješta, a realnost je sasvim suprotna. Samo treba izaći 20 metara iz Podgorice, kod nekog ko nema "vezu".

Pozdrav

slepi posmatrač

pre 15 godina

svaki investitor bez obzira na oblast u kojoj ulaže svoj novac, na kraju tog "kruga" želi da bude u plusu. strani investitor će na kraju iz zemlje gde ubacuje novac na kraju izbaciti iz nje još više, jer onda kupovina, investicija i sve vezano za to nema smisla.
prodavati firmu koja je vrlo profitabilna nekom sa strane, nije nikako dobra stvar. firmu treba razvijati da u medjunarodnim okvirima bude jaka (kao što je dojče telekom), a ne zarad kratke koristi države prodavati.

priče kako se u "ovoj" firmi radi a u "onoj" ne su neozbiljne, ako se u firmi ne radi ona propada, jel tako ?

telenor je državna norveška firma, dojče telekom je državna nemačka. štoihdržave ne prodaju? hajde da učimo na pametnim primerima konkurenata, ne na svojim ludorijama sa kratkim efektom.
sve uvek bože i bolje i dase manjeplati, ali taj put nije ni kratak i lak.
inače ćemo kao što neko reče- moći ćemo da gledamo "youtube" ali praznog stomaka.

da li ciljda se sve proda strancima? hajde da prodamo stanove - možda će bolje da ih kreče i usisavaju od nas?

najlakše je prodati, mnogo teže stvarati.

CG

pre 15 godina

Ako je suditi po iskustvu u CG nemojte ni slucajno prodavati telekom DT...
ovdje samo ubiraju profit, a ulaganja su minimalna, jedino novo sto su uveli je IPTV, Flat pakete za ADSL nisu htjeli da uvedu, i sada samo postoji jedan Flat paket, ali sa ogranicenjem - to oni zovu Flat...imamo najskuplji internet u regiji za paket od 1GB ADSL Interneta placamo 15 Eura mjesecno...telefonska pretplata bez i jednog inpulsa je oko 5 eura...
znate li sta ce oni raditi? truditi se da ostanu monopolisti, i da izvucu sto vise para sa sto manje ulaganja...samo to...usput ce otpustiti sto vise mognu radnika...

Hm

pre 15 godina

Ako se kupuje neko preduzece, onda u ugovoru mora da stoji koje su obaveze i prava. Tako to ide kod normalne privatizacije (pise, sto, kada, koliko...). Sigurno je da odmah nakon kupovine nece pasti debelo cijene i odmah doci 'skandinavske' usluge. Tko je kriv CG, sto je Mile ispod stola uzeo nekoliko milja i sastavio nepovoljan 'ugovor' s telekomom ? Usput, ne mogu oni raditi sto zele, jer iznad njih mora postojati nadzorna agencija na razini drzave. E sada, ako ona ne postoji ili ne radi dobro posao, e to je vec drugi 'par' medalje.

napokon otisao

pre 15 godina

Ne treba privatizovati sve sto je drzavno samo treba uzeti drzavu iz ruku pojedinaca pa kad drzava bude radila za ljude a ne za pojedince bice svima bolje. Jos uvek smo u vrzinom kolu i sve se samo sminka a nista se korisno ne radi ako neko nema dobar procenat. BANANA DRZAVA SMO da ne kazem ko jede banane

SrbaSrbenda

pre 15 godina

A zasto prodavati ovo blago Srbije? Da li smo se to mi najeli bunike pa sve ali bas sve hocemo da otudjimo. Jadni smo mi kad ne razumemo osnovnu stvar a to je da najbolje firme nikad, nikad i nikad ne reba odnosno ne smemo prodati!
Imamo li mi pameti ili smo svi u kolektivnom ludilu??

minhenac

pre 15 godina

i ja koj zivim u nemackoj se plasim, da srbija stbarno proda srpsku telekom DT-u. Znam kojim putem su isli dok su imali monopol, a prilicno dugo su ga imali. branili su ga pred svim sudovima nemacke.
ovde neko govori kako su ovde oaketi za internet dostupni za male pare sa dobrim down-/upstreamom. Ako vam dodje DT, to ne znaci da ce automatski biti bolji paketi.
bice jos teze da se skloni monopol, posto DT ima dobre juriste.
Service DT je grozan, u zadnje vreme su poceli da zovu privatne korisnike i da IM PREKO TELEFONA PRODAJU NEKE ugovore, sto po nemackom nije pravno.
ima tu jos vise razloga, zasto sam ja protiv.

Insajder

pre 15 godina

Auuu, kako se čovek izbruka !
Kako to da je zaboravio da kaže da je baš ON predsednik tog udruženja vlasnika (nepostojećih) akcija Telekoma i predvodnik te "moćne" glasačke mašine od 40.000 duša.
Matematika mu je jača strana očito, jer je račun da će neko za 4-5 godina da otplati ulog u kupovinu 51% akcija stvarno neverovatan (ili je Telekom stvarno čabar).
Čovek je izgleda umislio da je Telekomov Leh Valensa, šta li, a pre nekog vremena je čak izjavio da su najveći konkurenti Telekomu SBB, Telenor i Wimax. Sad bolje zna i od Dinkića može li Telekom na londonsku berzu i kad može. A zaista bolje je da ne ide.

Lepo čovek kaže - kakav IPO - bolje da se akcije podele radnicima (zemlja seljacima) i da ON bude predsednik i radničkog saveta i sindikata i akcionara i čuvar glasačke kutije. To je iznedrio Telekom i to je budućnost Telekoma.
Das iz Walter !

Bole_cg

pre 15 godina

Pazite se T-Com monopola, ako vec prodajete sklopite dobar ugovor.
Evo sta ja koristim u CG od njihovih usluga i koliko placam:

1. Fixni telefon, pretplata 5 eura mjesecno, lokal, medjugrad i inostranstvo-osjetno skuplje nego u Srbiji

2.ADSL 2/256 sa ogranicenjem protoka na 10 GB mjesecno - 25 eura uz dvogodisnji ugovor

3.IPTV (Extra TV), najbolja usluga- 50-ak kanala, mogucnost snimanja programa (180 sati), premotavanje, pauziranje, iznajmljivanje filmova i serija, pregled berze, mogucnost zakazivanja snimanja putem mobilnog telefona, pregled telefonskog racuna, HD ready... - 9 eura mjesecno

Pavle

pre 15 godina

A šta je sa zgradama pošta za koje smo izdvajali samodoprinose. Kako će država to da reši, da ne pominjem autobuske stanice, stanice policije, privatizovane kulturne centre...