Petak, 22.08.2008.

11:20

Priboj neće bosanski

Iako prema Ustavu Srbije nacionalne manjine imaju pravo na korišćenje svog jezika i pisma, Skupština opštine Priboj to odbija.

Izvor: FoNet

Priboj neæe bosanski IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

29 Komentari

Sortiraj po:

Gorka

pre 15 godina

Ne razumem potrebu da se smislja ime postojecem jeziku, pa Amerikanci npr. govore engleski a ne americki, bez problema, iako je veca razlika u izgovoru nego izmedju bosanskog i srpskog. Na kom jeziku je pisao Ivo Andric, pitam se.. I sta je sledece, bokeljski, vojvodjanski..?

nebojsa

pre 15 godina

U ovoj zemlji je sve moguce.To nam je zaprzio KOSTUNICIN USTAV.
Dok smo mi u vreme SFRJ ucili paralelno i Cirilicu i Latinicu tako da sada i neprimecujemo razliku,nasa deca latinicu neznaju,i polako sve vise znaju crkveno staroslovenski a bogami i nasilu sve vise uce RUSKI.

Milos

pre 15 godina

Njihovo je demokratsko pravo da traze da im se dozvoli da govore kojim jezikom hoce. Pravo je i drugih da ih nadglasaju, dok sud ne nalozi da se postuje pravo manjine.

vojislav YVR_BGD

pre 15 godina

Ovde u dijaspori kad srtetnete nekoga koga razumete a ne zelite da mu namecete da se razumete jer govorite isti "srpsko-hrvatski" jezik, vi onda kazete:
-" A vidim ja nasi ljudi, cujem nas jezik", Ili "Tako je lepo da mozemo da pricamo na "nasem" jeziku"....
Obichni ljudi, ne ostrasceni, uvek nadju nachin. Ja sada govorim "nasim" jezikom! Taj jezik ima svoje dijalekte; ekavski, ijekavski itd,itd... Al zove se "nas" jezik i gotovo...

rizvanbey

pre 15 godina

poenta ovog clanka je da lokalne 'gazde' ne postuju ustav, sto je katastrofa!
momci (ili devojke) dajete lose primere:

ja sam iz Beograda i mogu da vas razumem ako hocete da se razumemo. Kad bih ja krenuo da zavrcem sa lokalnim banovobrdskim izrazima i forama (ovoonotamtevamte...itd.) tesko bi me razumeo i neko iz beogradskih prigraskih opstina?

Ali u tome nije poenta. Poenta je da, sto rece neko, od Djerdapa do Jadrana i maltene od Triglava do Vardara se prica jedan jezik. Naveo je odlican primer nemaca iz minhena i mislim berlina koji se slabije razumeju nego mi ovde.

Isto tako Englez iz Liverpula moze da prica sa nekim koji ceo zivot zivi u Londonu i da se NE razumeju. To ne znaci da govore drugim jezikom. Te regionalne razlike postoje u svim jezicima sveta ne samo 'nasem'.

Pricamo jedan jezik, jezik juznih slovena, izgledamo isto, imali smo prelepu zemlju kakvu niko nije imao na planeti (ko ne misli tako neka se malo provuce po 'obecanom' zapadu ili 'egzoticnom' istoku-odradio sam i jedno i drugo). Mogao bi da nam zavidi ceo svet a mi se ovde gusimo u svojim lokalizmima i nebulozama. Na zalost, moramo ocito ostaviti mladjim generacijama svih nasih naroda i narodnosti da u nekim mirnim vremenima shvate da smo u stvari jedan narod i da je sve ovo razjedinjavanje u stvari nezrelo, nelogicno i glupavo.

Bender

pre 15 godina

A sta ce biti sa sputavanjem latinice u srpskom jeziku? Kada ce tome doci kraj? Zasto da SVI DRUGI imaju pravo na svoje jezike i pisma, a Srbi koji pisu latinicom nemaju pravo na koriscenje SVOGA JEZIKA I PISMA (latinice) u sluzbene svrhe!

Yoza-Toronto

pre 15 godina

Pa ovo je sjajno!
Kao sto se Yugoslavia raspamprchila na micro-drzavice zahvaljujuci budalama (a.k.a. oslobodioci, pravedni ratnici, branioci i sl.), ujdurma (oops, jel' ovo sad 'nash' jezik?)se veselo nastavlja! Ono shto smo nekad znali kao Srpsko-Hrvatski ili Hrvatsko-Srpski zavisi s koje strane duva, bilo je najblize nekom univerzalnom jeziku koji su svi u SFRJ razumeli. Sad se svako vredja kad ga neko ubacuje u 'tudje' pleme. Na zalost, balkanski mentalitet nije evoluirao ovih 'iljadu i po godina te je istoimena (pleme) drushtvena formacija i dalje jako popularna u ex-Yu svakodnevici! Dok se Srpska, Hrvatska, Bosanska (i shire) plemena svadjaju i dure oko svojih malih plemenskih sporova, velike poglavice vode svet u nekom sasvim drugom toku. A ja ovde sav srecan u Canadi - kad me pitaju koje jezike znam, a ja izbljujem sve zive patriotski-novonastale iz ex-Yu pa ispadam kao neki arogantni poliglota! Bash fino...

Yo

Dejan

pre 15 godina

Sve dok postoji svojatanje jezika na ovim prostorima nece biti pameti. Sto je jos zalosnije to svojatanje jezika samo pokazuje koliko smo 'zatucani'. Jednostavno treba prihvatiti tako kako je i jezik nazvati stokavstinom. Onima, pak, koji zele nesto vise saznati o proslosti stokavstine mogu slobodno da malo i procitaju, a ne da ju prisvajaju (bili to Hrvati, Srbi ili neki treci). Stoga ostavimo se pametovanja Starcevica, Karadzica i slicnih i budimo pametniji.

Krecana

pre 15 godina

Auuu pitam se da li iko postoji na teritoriji bivse Juge, da li su Hrvatska Bosna i Srbija i svi ostali koji imaju druge narode izmisljene vestacke drzave sa izmisljenim jezikom i kulturom....kako Srbija postoji a ima druge narode koji oduvek tamo zive (iako nisu u vidovdanskom ustavu) a Bosna je izmisljena jer ima Srbe. Ajde da se ponistimo onako kolektivno multilateralno kako samo mi to znamo onda nije vazno koji jezik govorimo jer nas nema dok nam se pricinjava da nas ima.

Rade

pre 15 godina

U kanadi se prica Engleski koji pripada Englezima i oni su ga nametnule kao sluzbeni u svojim kolonijama - Hrvatska nije srpska kolonija niti je jezik kojim pricaju srpska tvorevina znaci primer nema veze. To je kao kad bi rekli u Srbiji se prica Hrvatski. Tako i sa Bosnom.

Бурек и јогурт

pre 15 godina

То заправо чак није ни српско-хрватски, већ српски. Ово кажем знајући да ће ме неко можда прогласити за клеро-наци-шовинисту.
Све док неки од екс-ју народа користе штокавски дијалект, они говоре српским језиком, а да вероватно то ни не знају.

Jovan London

pre 15 godina

Bosnjacki ili bosanski jezik ne postoji. U Bosni se (i u Hrvatskoj) prica srpski. Da li mozda Kanadjani pricaju kanadski a Amerikanci americki, a Australijanci australijski?!?!?!

Lingvista amater

pre 15 godina

Obzirom da sam clan LDP-a i liberalno naelektrisan, trebao bi da se slozim sa uvodjenjem bosanskog jezika u institucije jer to moja partija podrzava. Medjutim to toliko maloumno da je i vrapcima jasno. Jezik nije tekovina drzave nego tekovina NARODA! zato ne postoji americki, kanadski, australijski, novozelandjanski, belgijanski (vec samo flamanski i valonski jer ti narodi zive u Belgiji), ne postoji ni svajcarski jezik itd... To moze da postoji samo u BiH, gde bosnjacki politicari zele da zavrse austrougarsku politiku stvaranja bosanskog naroda, tako sto ce da nateraju Srbe da postanu ‘Bosnjaci pravoslavci’, a Hrvate ‘Bosnjaci katolici’, i da govore ‘bosanski jezik’. Ali to ne znaci da mi to treba da dozvolimo ovde. Ako postoji narod ‘Bosnjaci’ u Priboju neka njihov jezik dobije status sluzbenog, ali logicno je da se on zove po imenu naroda koji ga govori - bosnjacki. Na stranu to sto mislim da je celokupna jezicka politika nasih naroda od 90ih na ovamo glupa i primitivna, jer se od Djerdapa do Jadrana govori JEDNIM jezikom, i to je svakom ko ima gram mozga jasno! Srbi iz Leskovca se bolje razumeju sa Hrvatima iz Zagorja, nego Nemci iz Hamburga i Minhena medjusobno! Pa ne samo da Nemcima to ne smeta da svoj jezik isto zovu, nego i drugi narodi (Austrijanci, deo Svajcaraca i Lihtenstajnci), iako sebe ne zovu Nemcima, svoj jezik zovu nemackim! I Meksikanci, Kubanci, Cileanci, Argentinci su narodi, ali im ne smeta da njihov jezik bude spanski! Zasto? Zato sto to i jeste spanski i ne zele da se brukaju izmisljajuci toplu vodu!
Tako nesto moze da se desava samo ovde! Imali smo srpskohrvatski (koji je za vreme kraljevine Jugoslavije zvan jugoslovenskim) i sa njim je svako mogao da se identifikuje. Kako je zajednistvo Srba i Hrvata puklo, tako su se poceli otimati za isti jezik koji pripada svima nama. Onda su i Bosnjaci poceli da veruju da nisu nista manje narodi i da i njima treba njihov jezik, sad to zele Crnogorci, a slicno najavljuju i Bunjevci! Za deset godina ce mozda Dalmatinci biti frustrirani, jer je njihova ikavica nepravilna za knjizevnu upotrebu u Hrvatskoj, pa ce imati svoj ‘dalmatinski’, a mogli bi smo i mi Vojvodjani da izmislimo nesto! Kad vidim svu tu zlu krv i zelju za podelama posto-poto, a posebno onu sto se krije pod plastom “manjinskih prava”, dodje mi da izbacim jezik iz upotrebe i pocnem da lajem od muke…

ima nade

pre 15 godina

Posto vec neko vreme planiramo i dajemo sve od sebe da se pridruzimo EU, zasto lepo ne bi smo resenje za ovaj problem prepisali iz zakona neke od zemalja EU, kao npr. Nemacke, Francuske, Italije, Spanije...
Dakle, kako kod njih, tako i kod nas. Posteno, zar ne?

Duke

pre 15 godina

Ono što neki zovu srpski, hrvatski, bosanski, bošnjački, crnogorski, maternji ili ko zna kako još, za lingviste su, bez sumnje, dijalekti jednog te istog jezika, a za sve druge politička i nacionalna kategorija.

lektor

pre 15 godina

Bošnjaci mogu tražiti samo bošnjački jezik, a ne bosanski. Kreacija "Bosanski jezik" je upravo izmišljena da bi gušila pravo Srba i Hrvata u Bosni da imaju i koriste svoj jezik, utapajući ih u imaginarnu "Bosansku naciju". Bošnjacima bošnjački jezik to je razumno - ljudi hoće svoj jezik (pa bio i varijetet srpsko-hrvatskog), ali ga mogu zvati samo po imenu svog naroda, a ne teritorije koju dele sa drugim narodima.

logika

pre 15 godina

zasto srbi u hrvatskoj i u bosni pricaju "srpski" kad pricaju isto kao hrvati i bosnjaci? i zasto tamo postoji srpski jezik? ma svi znamoo cemu se radi? i zasto taju isti jezik sa dijalektima nije zvan jugoslovenski da odrazi da nije eksluzivna tvorevina nijednog naroda - jer i nije - pa zato sto se ni srpski ni hrvatski nacionalisti nisu slozili pod raznim komunistickim parolama. A kada postoje srpski i hrvatski nema razloga da ne postoji i bosanki ili bosnjacki. hrvatski nije nista manje ili vise razlicit od drugih, od bosanskog, pa postoji...

Bosanac

pre 15 godina

Poenta nije u tome kako tko naziva svoj maternji jezik, nego je poenta u tome da se opstinska vlast usudjuje da ne postuje Ustav i da ga derogira. Ako je vama to normalno ponasanje, aferim

highvan

pre 15 godina

Otkuda sad "bosanski" jezik? Pa ni u BiH ne postoji bosanski vec bosnjacki jezik, kao jezik jednog od tri tamosnja naroda. Ovi u Priboju izgleda da ni ne znaju kojim jezikom bi da govore ? Ali barem dok se razumijemo, dobro je...

Sandzaklija

pre 15 godina

U ovim polemikama oko bosanskog jezika uvijek se sjetim oskarovca Danisa Tanovića koji je jednom prilikom nakon dobijanja oskara za film "Ničija zemlja" na HTV-u između ostalog priupitan, na kojem je jeziku snimljen film. Dijalog je dalje isao ovako.

Tanović: "Ničija zemlja" je film snimljen na bosanskom jeziku.
Voditeljka sa HTV: "Ćujte molim vas, ma na kakvom bosanskome jeziku. Evo recite mi nešto na tom jeziku a da vas ja pokušam razumjet"
Tanović: "Da li i vama pođahkad, na sabahe rane, na um prahne ćuna"

Alhambra

pre 15 godina

Stara prica sa pravima (slobodama) u Srbiji.. Ljudima mora biti jasno da je VOLJA Bosnjaka da pricaju bosanski i pisu latinicom zagarantovano USTAVNO PRAVO, koje ocigledno ne vazi za lokalne (naci)onalne mocnike. Podseticu na svirepe zlocine koji su se desili u Priboju ( Strpci i Sjeverin ) pa bi se ovo moglo posmatrati kao priguseni nastavak ugnjetavanja lokalnih Bosnjaka. Sto se bosanskog jezika tice, ne razumem ako postoje hrvatski i srpski koji su isti a opet su dva razlicita jezika u cemu je problem da postoji i bosanski jezik? Srpski je ekavski, bosanski je (i)jekavski, turcizmi koji su zivi i u srpskom, mnogo su vise prisutni u bosanskom jeziku u svakodnevnoj komunikaciji, pa ako vam se desi da vas ' musafir ne hatarise i da za njegov hatar postavite helem-neise nesto drugo za juftar da isti ne bi boktisao' mozda ce vam ipak trebati, ako ne recnik onda makar iskustvo sa pravom bosnjackom kulturom o kojoj na zalost, ni vecina Srba u mesovitim sredinama ne znaju nista

Lingvista

pre 15 godina

to je isti jezik nema sumnje samo ga bosnjaci zovu bosanski a srbi srbski a hrvati hrvatski...posto je isti moze se zvati umesto srpski naprimer hrvatski ili bosanski - a sto da ne, nisu srbi izmislili taj jezik samo su ga usavrsili (za sebe) i zovu ga srpski jer srbi pricaju njime a drugi su ga narodi razvijali prema sebi - u pitanju je naravno arogancija kako srpska tako i bosnjacka i hrvatska - pitanje opet ko postoji a ko ne postoji ko je srbim od paramecijuma pa ovamo - seseljeve teorije itd.

Darko Maksimovic

pre 15 godina

Ništa me ne nervira kao taj "bosanski jezik". Nastaviće da pričaju kao i dosad, ali će se to drugačije zvati. Da traže bugarski, rumunski ili mađarski, pa da čovjek razumije.

Na kraju da spomenem, čisto da se ne zaboravi, da je sam naziv "bosanski jezik" čist bezobrazluk jer podrazumijeva da svi iz Bosne (kao i ja) pričaju taj nekakav izmišljeni jezik. Ako već hoćete poseban naziv za srpski jezik, izaberite u najmanju ruku "bošnjački" ili "muslimanski" jezik.

pazarroni

pre 15 godina

Bosnjacko nacionalno vijece je otislo korak dalje pa je podiglo i krivicne prijave protiv celnika opstina Priboj i Prijepolje, Milicevica i Turkovica zbog toga sto su odbijali da bosanski proglase sluzbenim jezikom u ove dvije opstine.
Na zalost ni to nije dalo rezultate, jer ovaj Ustav (cini mi se vidovdanski) izgleda vazi samo za vecinski narod.

Zainteresovana strana

pre 15 godina

Je li to bosanski ili bosnjacki jezik? Ova stvar je vrlo vazna i molio bih vas da ako mozete da pojasnite. Znam da je bilo o ovome reci u BiH-a, ali nikad nisam saznao epilog cele te price. Hvala

pazarroni

pre 15 godina

Bosnjacko nacionalno vijece je otislo korak dalje pa je podiglo i krivicne prijave protiv celnika opstina Priboj i Prijepolje, Milicevica i Turkovica zbog toga sto su odbijali da bosanski proglase sluzbenim jezikom u ove dvije opstine.
Na zalost ni to nije dalo rezultate, jer ovaj Ustav (cini mi se vidovdanski) izgleda vazi samo za vecinski narod.

Sandzaklija

pre 15 godina

U ovim polemikama oko bosanskog jezika uvijek se sjetim oskarovca Danisa Tanovića koji je jednom prilikom nakon dobijanja oskara za film "Ničija zemlja" na HTV-u između ostalog priupitan, na kojem je jeziku snimljen film. Dijalog je dalje isao ovako.

Tanović: "Ničija zemlja" je film snimljen na bosanskom jeziku.
Voditeljka sa HTV: "Ćujte molim vas, ma na kakvom bosanskome jeziku. Evo recite mi nešto na tom jeziku a da vas ja pokušam razumjet"
Tanović: "Da li i vama pođahkad, na sabahe rane, na um prahne ćuna"

Alhambra

pre 15 godina

Stara prica sa pravima (slobodama) u Srbiji.. Ljudima mora biti jasno da je VOLJA Bosnjaka da pricaju bosanski i pisu latinicom zagarantovano USTAVNO PRAVO, koje ocigledno ne vazi za lokalne (naci)onalne mocnike. Podseticu na svirepe zlocine koji su se desili u Priboju ( Strpci i Sjeverin ) pa bi se ovo moglo posmatrati kao priguseni nastavak ugnjetavanja lokalnih Bosnjaka. Sto se bosanskog jezika tice, ne razumem ako postoje hrvatski i srpski koji su isti a opet su dva razlicita jezika u cemu je problem da postoji i bosanski jezik? Srpski je ekavski, bosanski je (i)jekavski, turcizmi koji su zivi i u srpskom, mnogo su vise prisutni u bosanskom jeziku u svakodnevnoj komunikaciji, pa ako vam se desi da vas ' musafir ne hatarise i da za njegov hatar postavite helem-neise nesto drugo za juftar da isti ne bi boktisao' mozda ce vam ipak trebati, ako ne recnik onda makar iskustvo sa pravom bosnjackom kulturom o kojoj na zalost, ni vecina Srba u mesovitim sredinama ne znaju nista

Darko Maksimovic

pre 15 godina

Ništa me ne nervira kao taj "bosanski jezik". Nastaviće da pričaju kao i dosad, ali će se to drugačije zvati. Da traže bugarski, rumunski ili mađarski, pa da čovjek razumije.

Na kraju da spomenem, čisto da se ne zaboravi, da je sam naziv "bosanski jezik" čist bezobrazluk jer podrazumijeva da svi iz Bosne (kao i ja) pričaju taj nekakav izmišljeni jezik. Ako već hoćete poseban naziv za srpski jezik, izaberite u najmanju ruku "bošnjački" ili "muslimanski" jezik.

Duke

pre 15 godina

Ono što neki zovu srpski, hrvatski, bosanski, bošnjački, crnogorski, maternji ili ko zna kako još, za lingviste su, bez sumnje, dijalekti jednog te istog jezika, a za sve druge politička i nacionalna kategorija.

Lingvista amater

pre 15 godina

Obzirom da sam clan LDP-a i liberalno naelektrisan, trebao bi da se slozim sa uvodjenjem bosanskog jezika u institucije jer to moja partija podrzava. Medjutim to toliko maloumno da je i vrapcima jasno. Jezik nije tekovina drzave nego tekovina NARODA! zato ne postoji americki, kanadski, australijski, novozelandjanski, belgijanski (vec samo flamanski i valonski jer ti narodi zive u Belgiji), ne postoji ni svajcarski jezik itd... To moze da postoji samo u BiH, gde bosnjacki politicari zele da zavrse austrougarsku politiku stvaranja bosanskog naroda, tako sto ce da nateraju Srbe da postanu ‘Bosnjaci pravoslavci’, a Hrvate ‘Bosnjaci katolici’, i da govore ‘bosanski jezik’. Ali to ne znaci da mi to treba da dozvolimo ovde. Ako postoji narod ‘Bosnjaci’ u Priboju neka njihov jezik dobije status sluzbenog, ali logicno je da se on zove po imenu naroda koji ga govori - bosnjacki. Na stranu to sto mislim da je celokupna jezicka politika nasih naroda od 90ih na ovamo glupa i primitivna, jer se od Djerdapa do Jadrana govori JEDNIM jezikom, i to je svakom ko ima gram mozga jasno! Srbi iz Leskovca se bolje razumeju sa Hrvatima iz Zagorja, nego Nemci iz Hamburga i Minhena medjusobno! Pa ne samo da Nemcima to ne smeta da svoj jezik isto zovu, nego i drugi narodi (Austrijanci, deo Svajcaraca i Lihtenstajnci), iako sebe ne zovu Nemcima, svoj jezik zovu nemackim! I Meksikanci, Kubanci, Cileanci, Argentinci su narodi, ali im ne smeta da njihov jezik bude spanski! Zasto? Zato sto to i jeste spanski i ne zele da se brukaju izmisljajuci toplu vodu!
Tako nesto moze da se desava samo ovde! Imali smo srpskohrvatski (koji je za vreme kraljevine Jugoslavije zvan jugoslovenskim) i sa njim je svako mogao da se identifikuje. Kako je zajednistvo Srba i Hrvata puklo, tako su se poceli otimati za isti jezik koji pripada svima nama. Onda su i Bosnjaci poceli da veruju da nisu nista manje narodi i da i njima treba njihov jezik, sad to zele Crnogorci, a slicno najavljuju i Bunjevci! Za deset godina ce mozda Dalmatinci biti frustrirani, jer je njihova ikavica nepravilna za knjizevnu upotrebu u Hrvatskoj, pa ce imati svoj ‘dalmatinski’, a mogli bi smo i mi Vojvodjani da izmislimo nesto! Kad vidim svu tu zlu krv i zelju za podelama posto-poto, a posebno onu sto se krije pod plastom “manjinskih prava”, dodje mi da izbacim jezik iz upotrebe i pocnem da lajem od muke…

lektor

pre 15 godina

Bošnjaci mogu tražiti samo bošnjački jezik, a ne bosanski. Kreacija "Bosanski jezik" je upravo izmišljena da bi gušila pravo Srba i Hrvata u Bosni da imaju i koriste svoj jezik, utapajući ih u imaginarnu "Bosansku naciju". Bošnjacima bošnjački jezik to je razumno - ljudi hoće svoj jezik (pa bio i varijetet srpsko-hrvatskog), ali ga mogu zvati samo po imenu svog naroda, a ne teritorije koju dele sa drugim narodima.

Zainteresovana strana

pre 15 godina

Je li to bosanski ili bosnjacki jezik? Ova stvar je vrlo vazna i molio bih vas da ako mozete da pojasnite. Znam da je bilo o ovome reci u BiH-a, ali nikad nisam saznao epilog cele te price. Hvala

Jovan London

pre 15 godina

Bosnjacki ili bosanski jezik ne postoji. U Bosni se (i u Hrvatskoj) prica srpski. Da li mozda Kanadjani pricaju kanadski a Amerikanci americki, a Australijanci australijski?!?!?!

Lingvista

pre 15 godina

to je isti jezik nema sumnje samo ga bosnjaci zovu bosanski a srbi srbski a hrvati hrvatski...posto je isti moze se zvati umesto srpski naprimer hrvatski ili bosanski - a sto da ne, nisu srbi izmislili taj jezik samo su ga usavrsili (za sebe) i zovu ga srpski jer srbi pricaju njime a drugi su ga narodi razvijali prema sebi - u pitanju je naravno arogancija kako srpska tako i bosnjacka i hrvatska - pitanje opet ko postoji a ko ne postoji ko je srbim od paramecijuma pa ovamo - seseljeve teorije itd.

highvan

pre 15 godina

Otkuda sad "bosanski" jezik? Pa ni u BiH ne postoji bosanski vec bosnjacki jezik, kao jezik jednog od tri tamosnja naroda. Ovi u Priboju izgleda da ni ne znaju kojim jezikom bi da govore ? Ali barem dok se razumijemo, dobro je...

Bosanac

pre 15 godina

Poenta nije u tome kako tko naziva svoj maternji jezik, nego je poenta u tome da se opstinska vlast usudjuje da ne postuje Ustav i da ga derogira. Ako je vama to normalno ponasanje, aferim

rizvanbey

pre 15 godina

poenta ovog clanka je da lokalne 'gazde' ne postuju ustav, sto je katastrofa!
momci (ili devojke) dajete lose primere:

ja sam iz Beograda i mogu da vas razumem ako hocete da se razumemo. Kad bih ja krenuo da zavrcem sa lokalnim banovobrdskim izrazima i forama (ovoonotamtevamte...itd.) tesko bi me razumeo i neko iz beogradskih prigraskih opstina?

Ali u tome nije poenta. Poenta je da, sto rece neko, od Djerdapa do Jadrana i maltene od Triglava do Vardara se prica jedan jezik. Naveo je odlican primer nemaca iz minhena i mislim berlina koji se slabije razumeju nego mi ovde.

Isto tako Englez iz Liverpula moze da prica sa nekim koji ceo zivot zivi u Londonu i da se NE razumeju. To ne znaci da govore drugim jezikom. Te regionalne razlike postoje u svim jezicima sveta ne samo 'nasem'.

Pricamo jedan jezik, jezik juznih slovena, izgledamo isto, imali smo prelepu zemlju kakvu niko nije imao na planeti (ko ne misli tako neka se malo provuce po 'obecanom' zapadu ili 'egzoticnom' istoku-odradio sam i jedno i drugo). Mogao bi da nam zavidi ceo svet a mi se ovde gusimo u svojim lokalizmima i nebulozama. Na zalost, moramo ocito ostaviti mladjim generacijama svih nasih naroda i narodnosti da u nekim mirnim vremenima shvate da smo u stvari jedan narod i da je sve ovo razjedinjavanje u stvari nezrelo, nelogicno i glupavo.

logika

pre 15 godina

zasto srbi u hrvatskoj i u bosni pricaju "srpski" kad pricaju isto kao hrvati i bosnjaci? i zasto tamo postoji srpski jezik? ma svi znamoo cemu se radi? i zasto taju isti jezik sa dijalektima nije zvan jugoslovenski da odrazi da nije eksluzivna tvorevina nijednog naroda - jer i nije - pa zato sto se ni srpski ni hrvatski nacionalisti nisu slozili pod raznim komunistickim parolama. A kada postoje srpski i hrvatski nema razloga da ne postoji i bosanki ili bosnjacki. hrvatski nije nista manje ili vise razlicit od drugih, od bosanskog, pa postoji...

Yoza-Toronto

pre 15 godina

Pa ovo je sjajno!
Kao sto se Yugoslavia raspamprchila na micro-drzavice zahvaljujuci budalama (a.k.a. oslobodioci, pravedni ratnici, branioci i sl.), ujdurma (oops, jel' ovo sad 'nash' jezik?)se veselo nastavlja! Ono shto smo nekad znali kao Srpsko-Hrvatski ili Hrvatsko-Srpski zavisi s koje strane duva, bilo je najblize nekom univerzalnom jeziku koji su svi u SFRJ razumeli. Sad se svako vredja kad ga neko ubacuje u 'tudje' pleme. Na zalost, balkanski mentalitet nije evoluirao ovih 'iljadu i po godina te je istoimena (pleme) drushtvena formacija i dalje jako popularna u ex-Yu svakodnevici! Dok se Srpska, Hrvatska, Bosanska (i shire) plemena svadjaju i dure oko svojih malih plemenskih sporova, velike poglavice vode svet u nekom sasvim drugom toku. A ja ovde sav srecan u Canadi - kad me pitaju koje jezike znam, a ja izbljujem sve zive patriotski-novonastale iz ex-Yu pa ispadam kao neki arogantni poliglota! Bash fino...

Yo

vojislav YVR_BGD

pre 15 godina

Ovde u dijaspori kad srtetnete nekoga koga razumete a ne zelite da mu namecete da se razumete jer govorite isti "srpsko-hrvatski" jezik, vi onda kazete:
-" A vidim ja nasi ljudi, cujem nas jezik", Ili "Tako je lepo da mozemo da pricamo na "nasem" jeziku"....
Obichni ljudi, ne ostrasceni, uvek nadju nachin. Ja sada govorim "nasim" jezikom! Taj jezik ima svoje dijalekte; ekavski, ijekavski itd,itd... Al zove se "nas" jezik i gotovo...

Бурек и јогурт

pre 15 godina

То заправо чак није ни српско-хрватски, већ српски. Ово кажем знајући да ће ме неко можда прогласити за клеро-наци-шовинисту.
Све док неки од екс-ју народа користе штокавски дијалект, они говоре српским језиком, а да вероватно то ни не знају.

Bender

pre 15 godina

A sta ce biti sa sputavanjem latinice u srpskom jeziku? Kada ce tome doci kraj? Zasto da SVI DRUGI imaju pravo na svoje jezike i pisma, a Srbi koji pisu latinicom nemaju pravo na koriscenje SVOGA JEZIKA I PISMA (latinice) u sluzbene svrhe!

Rade

pre 15 godina

U kanadi se prica Engleski koji pripada Englezima i oni su ga nametnule kao sluzbeni u svojim kolonijama - Hrvatska nije srpska kolonija niti je jezik kojim pricaju srpska tvorevina znaci primer nema veze. To je kao kad bi rekli u Srbiji se prica Hrvatski. Tako i sa Bosnom.

Dejan

pre 15 godina

Sve dok postoji svojatanje jezika na ovim prostorima nece biti pameti. Sto je jos zalosnije to svojatanje jezika samo pokazuje koliko smo 'zatucani'. Jednostavno treba prihvatiti tako kako je i jezik nazvati stokavstinom. Onima, pak, koji zele nesto vise saznati o proslosti stokavstine mogu slobodno da malo i procitaju, a ne da ju prisvajaju (bili to Hrvati, Srbi ili neki treci). Stoga ostavimo se pametovanja Starcevica, Karadzica i slicnih i budimo pametniji.

ima nade

pre 15 godina

Posto vec neko vreme planiramo i dajemo sve od sebe da se pridruzimo EU, zasto lepo ne bi smo resenje za ovaj problem prepisali iz zakona neke od zemalja EU, kao npr. Nemacke, Francuske, Italije, Spanije...
Dakle, kako kod njih, tako i kod nas. Posteno, zar ne?

nebojsa

pre 15 godina

U ovoj zemlji je sve moguce.To nam je zaprzio KOSTUNICIN USTAV.
Dok smo mi u vreme SFRJ ucili paralelno i Cirilicu i Latinicu tako da sada i neprimecujemo razliku,nasa deca latinicu neznaju,i polako sve vise znaju crkveno staroslovenski a bogami i nasilu sve vise uce RUSKI.

Milos

pre 15 godina

Njihovo je demokratsko pravo da traze da im se dozvoli da govore kojim jezikom hoce. Pravo je i drugih da ih nadglasaju, dok sud ne nalozi da se postuje pravo manjine.

Krecana

pre 15 godina

Auuu pitam se da li iko postoji na teritoriji bivse Juge, da li su Hrvatska Bosna i Srbija i svi ostali koji imaju druge narode izmisljene vestacke drzave sa izmisljenim jezikom i kulturom....kako Srbija postoji a ima druge narode koji oduvek tamo zive (iako nisu u vidovdanskom ustavu) a Bosna je izmisljena jer ima Srbe. Ajde da se ponistimo onako kolektivno multilateralno kako samo mi to znamo onda nije vazno koji jezik govorimo jer nas nema dok nam se pricinjava da nas ima.

Gorka

pre 15 godina

Ne razumem potrebu da se smislja ime postojecem jeziku, pa Amerikanci npr. govore engleski a ne americki, bez problema, iako je veca razlika u izgovoru nego izmedju bosanskog i srpskog. Na kom jeziku je pisao Ivo Andric, pitam se.. I sta je sledece, bokeljski, vojvodjanski..?

Darko Maksimovic

pre 15 godina

Ništa me ne nervira kao taj "bosanski jezik". Nastaviće da pričaju kao i dosad, ali će se to drugačije zvati. Da traže bugarski, rumunski ili mađarski, pa da čovjek razumije.

Na kraju da spomenem, čisto da se ne zaboravi, da je sam naziv "bosanski jezik" čist bezobrazluk jer podrazumijeva da svi iz Bosne (kao i ja) pričaju taj nekakav izmišljeni jezik. Ako već hoćete poseban naziv za srpski jezik, izaberite u najmanju ruku "bošnjački" ili "muslimanski" jezik.

Lingvista

pre 15 godina

to je isti jezik nema sumnje samo ga bosnjaci zovu bosanski a srbi srbski a hrvati hrvatski...posto je isti moze se zvati umesto srpski naprimer hrvatski ili bosanski - a sto da ne, nisu srbi izmislili taj jezik samo su ga usavrsili (za sebe) i zovu ga srpski jer srbi pricaju njime a drugi su ga narodi razvijali prema sebi - u pitanju je naravno arogancija kako srpska tako i bosnjacka i hrvatska - pitanje opet ko postoji a ko ne postoji ko je srbim od paramecijuma pa ovamo - seseljeve teorije itd.

Zainteresovana strana

pre 15 godina

Je li to bosanski ili bosnjacki jezik? Ova stvar je vrlo vazna i molio bih vas da ako mozete da pojasnite. Znam da je bilo o ovome reci u BiH-a, ali nikad nisam saznao epilog cele te price. Hvala

Bosanac

pre 15 godina

Poenta nije u tome kako tko naziva svoj maternji jezik, nego je poenta u tome da se opstinska vlast usudjuje da ne postuje Ustav i da ga derogira. Ako je vama to normalno ponasanje, aferim

Alhambra

pre 15 godina

Stara prica sa pravima (slobodama) u Srbiji.. Ljudima mora biti jasno da je VOLJA Bosnjaka da pricaju bosanski i pisu latinicom zagarantovano USTAVNO PRAVO, koje ocigledno ne vazi za lokalne (naci)onalne mocnike. Podseticu na svirepe zlocine koji su se desili u Priboju ( Strpci i Sjeverin ) pa bi se ovo moglo posmatrati kao priguseni nastavak ugnjetavanja lokalnih Bosnjaka. Sto se bosanskog jezika tice, ne razumem ako postoje hrvatski i srpski koji su isti a opet su dva razlicita jezika u cemu je problem da postoji i bosanski jezik? Srpski je ekavski, bosanski je (i)jekavski, turcizmi koji su zivi i u srpskom, mnogo su vise prisutni u bosanskom jeziku u svakodnevnoj komunikaciji, pa ako vam se desi da vas ' musafir ne hatarise i da za njegov hatar postavite helem-neise nesto drugo za juftar da isti ne bi boktisao' mozda ce vam ipak trebati, ako ne recnik onda makar iskustvo sa pravom bosnjackom kulturom o kojoj na zalost, ni vecina Srba u mesovitim sredinama ne znaju nista

logika

pre 15 godina

zasto srbi u hrvatskoj i u bosni pricaju "srpski" kad pricaju isto kao hrvati i bosnjaci? i zasto tamo postoji srpski jezik? ma svi znamoo cemu se radi? i zasto taju isti jezik sa dijalektima nije zvan jugoslovenski da odrazi da nije eksluzivna tvorevina nijednog naroda - jer i nije - pa zato sto se ni srpski ni hrvatski nacionalisti nisu slozili pod raznim komunistickim parolama. A kada postoje srpski i hrvatski nema razloga da ne postoji i bosanki ili bosnjacki. hrvatski nije nista manje ili vise razlicit od drugih, od bosanskog, pa postoji...

Jovan London

pre 15 godina

Bosnjacki ili bosanski jezik ne postoji. U Bosni se (i u Hrvatskoj) prica srpski. Da li mozda Kanadjani pricaju kanadski a Amerikanci americki, a Australijanci australijski?!?!?!

pazarroni

pre 15 godina

Bosnjacko nacionalno vijece je otislo korak dalje pa je podiglo i krivicne prijave protiv celnika opstina Priboj i Prijepolje, Milicevica i Turkovica zbog toga sto su odbijali da bosanski proglase sluzbenim jezikom u ove dvije opstine.
Na zalost ni to nije dalo rezultate, jer ovaj Ustav (cini mi se vidovdanski) izgleda vazi samo za vecinski narod.

lektor

pre 15 godina

Bošnjaci mogu tražiti samo bošnjački jezik, a ne bosanski. Kreacija "Bosanski jezik" je upravo izmišljena da bi gušila pravo Srba i Hrvata u Bosni da imaju i koriste svoj jezik, utapajući ih u imaginarnu "Bosansku naciju". Bošnjacima bošnjački jezik to je razumno - ljudi hoće svoj jezik (pa bio i varijetet srpsko-hrvatskog), ali ga mogu zvati samo po imenu svog naroda, a ne teritorije koju dele sa drugim narodima.

highvan

pre 15 godina

Otkuda sad "bosanski" jezik? Pa ni u BiH ne postoji bosanski vec bosnjacki jezik, kao jezik jednog od tri tamosnja naroda. Ovi u Priboju izgleda da ni ne znaju kojim jezikom bi da govore ? Ali barem dok se razumijemo, dobro je...

Rade

pre 15 godina

U kanadi se prica Engleski koji pripada Englezima i oni su ga nametnule kao sluzbeni u svojim kolonijama - Hrvatska nije srpska kolonija niti je jezik kojim pricaju srpska tvorevina znaci primer nema veze. To je kao kad bi rekli u Srbiji se prica Hrvatski. Tako i sa Bosnom.

nebojsa

pre 15 godina

U ovoj zemlji je sve moguce.To nam je zaprzio KOSTUNICIN USTAV.
Dok smo mi u vreme SFRJ ucili paralelno i Cirilicu i Latinicu tako da sada i neprimecujemo razliku,nasa deca latinicu neznaju,i polako sve vise znaju crkveno staroslovenski a bogami i nasilu sve vise uce RUSKI.

Sandzaklija

pre 15 godina

U ovim polemikama oko bosanskog jezika uvijek se sjetim oskarovca Danisa Tanovića koji je jednom prilikom nakon dobijanja oskara za film "Ničija zemlja" na HTV-u između ostalog priupitan, na kojem je jeziku snimljen film. Dijalog je dalje isao ovako.

Tanović: "Ničija zemlja" je film snimljen na bosanskom jeziku.
Voditeljka sa HTV: "Ćujte molim vas, ma na kakvom bosanskome jeziku. Evo recite mi nešto na tom jeziku a da vas ja pokušam razumjet"
Tanović: "Da li i vama pođahkad, na sabahe rane, na um prahne ćuna"

Бурек и јогурт

pre 15 godina

То заправо чак није ни српско-хрватски, већ српски. Ово кажем знајући да ће ме неко можда прогласити за клеро-наци-шовинисту.
Све док неки од екс-ју народа користе штокавски дијалект, они говоре српским језиком, а да вероватно то ни не знају.

Dejan

pre 15 godina

Sve dok postoji svojatanje jezika na ovim prostorima nece biti pameti. Sto je jos zalosnije to svojatanje jezika samo pokazuje koliko smo 'zatucani'. Jednostavno treba prihvatiti tako kako je i jezik nazvati stokavstinom. Onima, pak, koji zele nesto vise saznati o proslosti stokavstine mogu slobodno da malo i procitaju, a ne da ju prisvajaju (bili to Hrvati, Srbi ili neki treci). Stoga ostavimo se pametovanja Starcevica, Karadzica i slicnih i budimo pametniji.

rizvanbey

pre 15 godina

poenta ovog clanka je da lokalne 'gazde' ne postuju ustav, sto je katastrofa!
momci (ili devojke) dajete lose primere:

ja sam iz Beograda i mogu da vas razumem ako hocete da se razumemo. Kad bih ja krenuo da zavrcem sa lokalnim banovobrdskim izrazima i forama (ovoonotamtevamte...itd.) tesko bi me razumeo i neko iz beogradskih prigraskih opstina?

Ali u tome nije poenta. Poenta je da, sto rece neko, od Djerdapa do Jadrana i maltene od Triglava do Vardara se prica jedan jezik. Naveo je odlican primer nemaca iz minhena i mislim berlina koji se slabije razumeju nego mi ovde.

Isto tako Englez iz Liverpula moze da prica sa nekim koji ceo zivot zivi u Londonu i da se NE razumeju. To ne znaci da govore drugim jezikom. Te regionalne razlike postoje u svim jezicima sveta ne samo 'nasem'.

Pricamo jedan jezik, jezik juznih slovena, izgledamo isto, imali smo prelepu zemlju kakvu niko nije imao na planeti (ko ne misli tako neka se malo provuce po 'obecanom' zapadu ili 'egzoticnom' istoku-odradio sam i jedno i drugo). Mogao bi da nam zavidi ceo svet a mi se ovde gusimo u svojim lokalizmima i nebulozama. Na zalost, moramo ocito ostaviti mladjim generacijama svih nasih naroda i narodnosti da u nekim mirnim vremenima shvate da smo u stvari jedan narod i da je sve ovo razjedinjavanje u stvari nezrelo, nelogicno i glupavo.

ima nade

pre 15 godina

Posto vec neko vreme planiramo i dajemo sve od sebe da se pridruzimo EU, zasto lepo ne bi smo resenje za ovaj problem prepisali iz zakona neke od zemalja EU, kao npr. Nemacke, Francuske, Italije, Spanije...
Dakle, kako kod njih, tako i kod nas. Posteno, zar ne?

Lingvista amater

pre 15 godina

Obzirom da sam clan LDP-a i liberalno naelektrisan, trebao bi da se slozim sa uvodjenjem bosanskog jezika u institucije jer to moja partija podrzava. Medjutim to toliko maloumno da je i vrapcima jasno. Jezik nije tekovina drzave nego tekovina NARODA! zato ne postoji americki, kanadski, australijski, novozelandjanski, belgijanski (vec samo flamanski i valonski jer ti narodi zive u Belgiji), ne postoji ni svajcarski jezik itd... To moze da postoji samo u BiH, gde bosnjacki politicari zele da zavrse austrougarsku politiku stvaranja bosanskog naroda, tako sto ce da nateraju Srbe da postanu ‘Bosnjaci pravoslavci’, a Hrvate ‘Bosnjaci katolici’, i da govore ‘bosanski jezik’. Ali to ne znaci da mi to treba da dozvolimo ovde. Ako postoji narod ‘Bosnjaci’ u Priboju neka njihov jezik dobije status sluzbenog, ali logicno je da se on zove po imenu naroda koji ga govori - bosnjacki. Na stranu to sto mislim da je celokupna jezicka politika nasih naroda od 90ih na ovamo glupa i primitivna, jer se od Djerdapa do Jadrana govori JEDNIM jezikom, i to je svakom ko ima gram mozga jasno! Srbi iz Leskovca se bolje razumeju sa Hrvatima iz Zagorja, nego Nemci iz Hamburga i Minhena medjusobno! Pa ne samo da Nemcima to ne smeta da svoj jezik isto zovu, nego i drugi narodi (Austrijanci, deo Svajcaraca i Lihtenstajnci), iako sebe ne zovu Nemcima, svoj jezik zovu nemackim! I Meksikanci, Kubanci, Cileanci, Argentinci su narodi, ali im ne smeta da njihov jezik bude spanski! Zasto? Zato sto to i jeste spanski i ne zele da se brukaju izmisljajuci toplu vodu!
Tako nesto moze da se desava samo ovde! Imali smo srpskohrvatski (koji je za vreme kraljevine Jugoslavije zvan jugoslovenskim) i sa njim je svako mogao da se identifikuje. Kako je zajednistvo Srba i Hrvata puklo, tako su se poceli otimati za isti jezik koji pripada svima nama. Onda su i Bosnjaci poceli da veruju da nisu nista manje narodi i da i njima treba njihov jezik, sad to zele Crnogorci, a slicno najavljuju i Bunjevci! Za deset godina ce mozda Dalmatinci biti frustrirani, jer je njihova ikavica nepravilna za knjizevnu upotrebu u Hrvatskoj, pa ce imati svoj ‘dalmatinski’, a mogli bi smo i mi Vojvodjani da izmislimo nesto! Kad vidim svu tu zlu krv i zelju za podelama posto-poto, a posebno onu sto se krije pod plastom “manjinskih prava”, dodje mi da izbacim jezik iz upotrebe i pocnem da lajem od muke…

Bender

pre 15 godina

A sta ce biti sa sputavanjem latinice u srpskom jeziku? Kada ce tome doci kraj? Zasto da SVI DRUGI imaju pravo na svoje jezike i pisma, a Srbi koji pisu latinicom nemaju pravo na koriscenje SVOGA JEZIKA I PISMA (latinice) u sluzbene svrhe!

Duke

pre 15 godina

Ono što neki zovu srpski, hrvatski, bosanski, bošnjački, crnogorski, maternji ili ko zna kako još, za lingviste su, bez sumnje, dijalekti jednog te istog jezika, a za sve druge politička i nacionalna kategorija.

Yoza-Toronto

pre 15 godina

Pa ovo je sjajno!
Kao sto se Yugoslavia raspamprchila na micro-drzavice zahvaljujuci budalama (a.k.a. oslobodioci, pravedni ratnici, branioci i sl.), ujdurma (oops, jel' ovo sad 'nash' jezik?)se veselo nastavlja! Ono shto smo nekad znali kao Srpsko-Hrvatski ili Hrvatsko-Srpski zavisi s koje strane duva, bilo je najblize nekom univerzalnom jeziku koji su svi u SFRJ razumeli. Sad se svako vredja kad ga neko ubacuje u 'tudje' pleme. Na zalost, balkanski mentalitet nije evoluirao ovih 'iljadu i po godina te je istoimena (pleme) drushtvena formacija i dalje jako popularna u ex-Yu svakodnevici! Dok se Srpska, Hrvatska, Bosanska (i shire) plemena svadjaju i dure oko svojih malih plemenskih sporova, velike poglavice vode svet u nekom sasvim drugom toku. A ja ovde sav srecan u Canadi - kad me pitaju koje jezike znam, a ja izbljujem sve zive patriotski-novonastale iz ex-Yu pa ispadam kao neki arogantni poliglota! Bash fino...

Yo

Krecana

pre 15 godina

Auuu pitam se da li iko postoji na teritoriji bivse Juge, da li su Hrvatska Bosna i Srbija i svi ostali koji imaju druge narode izmisljene vestacke drzave sa izmisljenim jezikom i kulturom....kako Srbija postoji a ima druge narode koji oduvek tamo zive (iako nisu u vidovdanskom ustavu) a Bosna je izmisljena jer ima Srbe. Ajde da se ponistimo onako kolektivno multilateralno kako samo mi to znamo onda nije vazno koji jezik govorimo jer nas nema dok nam se pricinjava da nas ima.

Milos

pre 15 godina

Njihovo je demokratsko pravo da traze da im se dozvoli da govore kojim jezikom hoce. Pravo je i drugih da ih nadglasaju, dok sud ne nalozi da se postuje pravo manjine.

vojislav YVR_BGD

pre 15 godina

Ovde u dijaspori kad srtetnete nekoga koga razumete a ne zelite da mu namecete da se razumete jer govorite isti "srpsko-hrvatski" jezik, vi onda kazete:
-" A vidim ja nasi ljudi, cujem nas jezik", Ili "Tako je lepo da mozemo da pricamo na "nasem" jeziku"....
Obichni ljudi, ne ostrasceni, uvek nadju nachin. Ja sada govorim "nasim" jezikom! Taj jezik ima svoje dijalekte; ekavski, ijekavski itd,itd... Al zove se "nas" jezik i gotovo...

Gorka

pre 15 godina

Ne razumem potrebu da se smislja ime postojecem jeziku, pa Amerikanci npr. govore engleski a ne americki, bez problema, iako je veca razlika u izgovoru nego izmedju bosanskog i srpskog. Na kom jeziku je pisao Ivo Andric, pitam se.. I sta je sledece, bokeljski, vojvodjanski..?