Ponedeljak, 18.08.2008.

16:43

Rušenje građevinske mafije

Izvor: Zoran Preradoviæ Milan Æulibrk,

Rušenje graðevinske mafije IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

48 Komentari

Sortiraj po:

Miki

pre 15 godina

Ako se ne varam, ovo mi lici na sukob grupe (koju zovu mafija) koja je dosla nelegalno do para i gradjenjem te pare legalizuje i grupe (koju ne zovu mafija) koja hoce da naplati svoje pravovremene informacije i politicku poziciju. Mislim da ce samo da sjasi Kurta i uzjasi Murta.
a mozda se i dogovore...

aleks

pre 15 godina

kako je Merkator dobio plac u centru Kragujevca, i pored toga je posečen - uništen jedan od dva parka u gradu (pored hale "Jezero")? Zašto ovom prodajnom centru nije odeljen plac u industrijskoj zoni (kao "Metro")? Zašto je grad pristao da Merkator bude u CRNOJ boji? Zašto, zašto, zašto...

skeptik

pre 15 godina

"Prema onima koji grade bez građevinske dozvole mora rigorozno da se primenjuje Zakon o planiranju i izgradnji, koji je propisao stroge kazne. Pa kako je uopšte moguće da se bespravno grade stambeni objekti, a da oni koji to rade krivično ne odgovaraju?"

Izgleda da je g-din ministar počeo sam sebi da postavlja pitanja na koja vrlo dobro zna odgovore?
Kada majka Srbija jednog lepog dana udje u tu cuvenu EU, postoji mogucnost da ce shodno Zakonu o planiranju i gradnji i Urbanistickom planu veći deo bespravnih objekata morati da bude srušen. Nebitno je da li je u pitanju usklađivanje sa planom ili vraćanje zemljišta starim vlasnicima. Svakako, sadašnji vlasnici stanova ce ostati bez krova nad glavom, a drzava ce morati isti da im kompenzuje novim stanovima na nekoj drugoj, legalnoj, lokaciji. Naravno, sredstva za izgradnju novih objekata nece biti obezbedjena iz crnih fondova gradjevinske mafije ili daleko bilo sa Kipra, vec kao i do sada - iz budzeta grada ili republike. Predlazem da svi gradjani odmah sada odmah daju iz sopstvenog dzepa mafijasima i politicarima onoliko para koliko im treba za udoban zivot na ovom i onom svetu, pa da kasnije ne gubimo vreme na takve sitnice?! Samo neka nam prezentuju fakture i biznis (životni) plan, pa da se raskusuramo. Sta kazete, ko je ZA?

agbaba

pre 15 godina

ma jeste, svi ti verujemo!!!

izmisljanje rupe na saksiji, i mlacenje prazne slame.

gosp. Dulicu, kada prestane nelegalno rusenje individualnih kucica na Zvezdari i zidanje na njihovom mestu ultra rusnih zgradurina, bez adekvatnih uslova, parking, vodovod, kanalizacija i drugo, i kada odredjeni ljudi sa lokala budu u zatvoru a ne na vlasti, tada cu vam verovati.

a do tada....

Katarina

pre 15 godina

Molim Vas, manje price vise rada, gosp. Ministre. Svi sve znaju, a Vi dokazite delima, da niste jedan od onih sa = druge strane ulice =

Nebojša

pre 15 godina

"A šta će biti sa zemljištem na kojem su u međuvremenu izgrađeni neki objekti?

...Onog trenutka kada zgrade budu srušene zemljište će se vratiti ranijim vlasnicima"

Da li to gospodin Dulić hoće da nas uveri da će tajkuni, koji sada INTENZIVNO grade na nacionalizovanom zemljištu, rušiti te objekte da bi vratili zemljište starim vlasnicima?
Strašno...

Žitelj građevinskog Eldorada

pre 15 godina

Sad ste se setili da rušite građevinsku mafiju, nakon šte ste Beograd tolerisanjem divlje i nakaradne gradnje i nadgradnje nepovratno pretvorili u pravu kasabu, koja više liči na Kairo ili Teheran nego na evropski grad. Za divlju gradnju se, gospodo, u civilizovanim državama ide u zatvor ili na psihijatrijsko posmatranje, a objekat se momentalno RUŠI. Kakva legalizacija i sl. bakrači, to je vaša izmišljotina da bi ste uzimali pare.

Ni sad vam ne verujem, jer vam ne pada na pamet da osnujete građevinsku policiju koja će imati ovlašćenje da, bez sudskog naloga i papirologije, momentalno STAVI LISICE na ruke svakog nelegalnog graditelja i pošalje ga u pritvor. Samo TAKO se suzbija mafija.

Pravnik

pre 15 godina

Ne radi se ovde o građevinskoj mafiji. Odnosi vlasništva u Srbiji su zacrtani «u Jajcu», pa se iza pojma građevinska mafija krije država (fino ušuškane upravljačke strukture), koja je kao takva odolela svim promenama do danas (20.08.2008.) Zato je nejasno kako će jedan ministar u tako (drugorazrednom – oprostiće mi gosp. Dulić, jer se pojam ne odnosi na njega samog) ministarstvu razrešiti ovakav čvor.
Hajde da pokušamo da složimo kockice. Srbija je od 1945. nacionalizovala puno nekretnina. Na ovima su mnoga lica stekla vlasništvo, ili razna «prava», koja im je darovala takva država. Sada hoćemo da neko ponovo kupuje, tvrdimo da želimo da se revanširamo oštećenim vlasnicima i imamo obavezu da ne oštetimo sadašnje vlasnike, koji najčešće nisu krivi što su se zadesili sa ognjištem na tuđoj zemlji.
Ministarstvu životne sredine pridodato je prostorno planiranje i nekako potajno – resor uknjiženja, tj. Republički geodetski zavod. Ovo ministarstvo vodi lekar, raniji predsednik Skupštine Srbije. Transparentnost u vođenju državnih poslova malo se izgubila, sticajem nesrećnih okolnosti, jer tek nakon što zaštitimo životnu sredinu, pa je isplaniramo i urbanizujemo, nacrtaćemo planove za ono što smo uradili. A vlasništvo na svemu tome, umesto da bude eksponirano preko Sudova i Ministarstva pravde, jedva da se i pominje u ovakvoj organizaciji institucija koje se time bave.
Gospodin Oliver Dulić pritom je, kako vidimo i predsednik Vladine kadrovske komisije. Mislim da bi, integracijom ovih funkcija mogao da uradi puno korisnih poslova, ukoliko bi bio raspoložen da čuje ono što Republički geodetski zavod (RGZ) ne želi da čuje duži niz godina.
Važno je reći da sam zaposlen u RGZ-u preko 10 godina, pravnik po struci, i da sam zbog ličnog nastojanja da sve probleme istaknute u ovom intervjuu rešavam u skladu sa pravilima struke, kažnjavan, degradiran i potpuno isključen iz aktivnosti u Zavodu.
Zavod je do juče bio zabran Nove Srbije i Velimira Ilića. SVI rukovodioci postali su to nakon što su obećali vernost vođi i glasove njemu na izborima. I sadašnji direktor je deo istog tima. Pitanje je da li će on smoći snage da «raskine sa nasleđenim mentalitetom i pravnim haosom», kako kaže Dulić.
Ipak, posmatrajući doskorašnji ministrov angažman u Skupštini, imam nadu da će Gosp. Dulić uspeti da se snađe u novom poslu. Važno je da ne sme slepo da se osloni na konsultovanje sa tim i takvim ljudima – oni su godinama na prvoj liniji fronta za obezbeđenje pravne logistike potrebne za zaštitu sopstvenog interesa u lancu korupcije. Recimo, pre nekog vremena objavljena je vest da odmor nekog čoveka košta milion evra – dnevno, jer se neki DSS gradski funkcioner uputio na odmor i niko ne sme da potpiše građevinsku dozvolu umesto njega. Danas je vest da taj isti prelazi u DS. Što je mnogo, mnogo je!
Bogatstvo koje se koncentrisalo primenom mera konfiskacije, nacionalizacije, eksproprijacije itd. u poratnom periodu (1945.-1958.), i bogatstvo nastalo primenom Uredbe o privemenoj zabrani raspolaganja . . . (1991.) god. je krava muzara SVIH dosadašnjih garnitura u vlasti, koje su se bez obzira na stepen zaklinjanja u Evropsko, slepo držale ustavnih floskula iz 1974. Prebacivanje ovakve imovine iz državnih u privatne ruke moguće je samo ako se vrši uz pomoć administriranja. Ovaj proces (koji je slikovito predstavljen u vicu o saobraćajcu koji kupuje raskrsnicu i odlazi u privatnike) započeo je krajem osamdesetih godina. Jedino sredstvo za eliminaciju takve prakse je prenošenje nadležnosti sa uprave na Sudove (ukoliko smo proces opoštenjavanja Sudova dovršili?). Koncept Jedinstvene Evidencije ustanovili smo 1988.-1992. god. i jednako kao sa Zakonom o udruženom radu (sećate li ga se) postali jedinstveno svetsko čudo. Dok odnose vlasništva, nadležnosti u pitanjima svojine, svojinu samu i procedure registracije svojine ne vratimo na Evropske standarde, nećemo moći u to društvo. Zato sam veoma svestan opasnosti kojoj se izlažem pisanjem ovog komentara.
Međutim, ćutanje je možda produktivno za pojedinca ali ne i za državu. Smatram da gosp. Dulić obavezno mora da pročita ovaj komentar i zamisli se nad njim. Gospoda inženjeri geodezije zasuće ga procentima, tabelama, izveštajima, uspesima. Katstar je izrađen na 99% teritorije. Ali na stan u Beogradu ne možete da stavite hipoteku – on je u onih 1%, kad se statistika tako podesi. Gosp. Parivodić je promovisao Zakon o hipoteci, ali ni taj Zakon nije usrećio građane koji su se ponadali da bi bar hipotekarnim kreditom mogli da se ponovo osete kao legitimni predstavnici srednje klase. Hipoteku mogu da stave oni koji bi ugovor potpisali palcem, kad bi znali da postoji banka, kredit, hipoteka. . . i kad bi imali novaca da servisiraju kreditnu ratu. Koštunica se hvali ugovorom o prodaji NIS-a Rusima. Cena je 400 mil. Evra. Kada je «pao», on i Ilić su pohitali da denunciraju nove pregovarače, time što su Dinkića optužili da NIS i onako nema ništa jer je na svemu «gazda» Republika Srbija a NIS tek korisnik, (ili tako nekako), pa bi oni tako lepo «uvrnuli Ruje», a vi što sada pregovarate gledajte kako da se izvučete pre nego što se prevareni ne naljuti pa nas izbombarduje kao 1999.god. (Gruzija nije tako daleko). Dakle, kad imamo sistem svojine i registracije kao što ga imamo - sve je moguće pa i da vam oduzmemo stan dok čitate ovaj komentar!
U RGZ-u su na svim strateškim mestima geodete. God.2000. dobili su izuzetnu šansu da rade privatno. Spoj upravne vlasti, privatnog računa i monopola na informacijama je recept za zidanje klinike u svom selu (Ilić) i za transakcije zemljištem u pred eksproprijaciono ili drugo pogodno vreme. Na žalost, jedan broj pravnika je prihvatio da bude deo te «mašine», obavezno u drugoj ligi i na klupi, i da odrađuje «svoj deo posla». Tako sada u Zavodu nema ko da kaže da ništa ne valja. Ja sam rekao, i svi su bili svedoci kako sam prošao.
Dakle, mislim da imam šta da kažem, da znam rešenja koja bi nas vratila na pravi put. Na gospodinu Duliću je da otkrije o čemu se radi, ukoliko mu do tada ne stigne na potpis kao predsedniku Komisije za kadrove novo rešenje kojim mi se još malo spušta ocena.
Treba da napomenem da je jedan od ranijih direktora RGZ-a doneo rešenje da se ne sme javno pisati o Zavodu, i da sledi kazna. Meni zaista nije teško da se potpišem pravim imenom, ali pretpostavljam da svako može da me razume. . . Na kraju, ostavljam Redakciji svoj mail, koji može da upotrebi svako dobronameran.
Dok ne budemo uradili «seču propisa» u oblasti svojine, prometa, urbanizma i registracije, nema ni «giljotine» u privredi i preduzetništvu, nema ni kredita za građane, ni nasleđivanja, ni oporavka srednje klase, ni reda u gradovima, ni reda među klima uređajima, ni reda u održavanju stambenih zgrada. Sve će biti kao što je bilo. I pisci obećavajućih govora za nove izbore moći će da urade «copy-paste». I Jovo-nanovo. Možda mene kazne ili mi daju otkaz. Ako se to dogodi, verovaću, a molim i sve vas da verujete da gosp. Dulić nije HTEO da čuje ono što treba da se čuje.

Georgije

pre 15 godina

Poštovani gospodine ministre.
Cenim Vašu borbu protiv korupcije i mafije u građevinarstvu, ali se pitam da nije možda malo kasno za to? Koliko ja znam a znate i vi ustvarbi znaju svi, da je mafija skoro sav svoj prljavi novac oprala kroz izgradnju zgrada i stambeno posovnih objekata po celoj državi a ponajviše u Beogradu. Šta ćemo sa time? Da li imate nameru da donesete zakon kojim bi bilo moguće da im se oduzme to? Nagurali su cene u nebesa, nije im dovoljno štu su oprali svoj novac preko noći, već i beskrupulozno zarađuju prodajući kvadrat za preko 2000 EUR a izgradnja košta max 500 EUR po kvadratu!!! I kako sada odjednom da ste toliko zainteresovani za to pitanje i odjednom ste veliki stručnjak za građevinu? Ipak ste vi doktor (medicine) uz svo dužno poštovanje. Nego da li vaša firma isto gradi zgrade po Subotici, a možda ima nameru i da se širi dalje? Koliko sam upućen odgovor je DA. Nemojte me pogrešno shvatiti i dalje ćete imati moj glas na izborima, ali dokle?

dg

pre 15 godina

@roki
@natasa
Voleo bih da Vaša pitanja (koja su i moja a i mnogih - naročito: oštećenih - Subotičana) reporteri B92 postave gospodinu Duliću...

ana

pre 15 godina

Domaci sindrom 'ce ti fali neki papir' je iskorenjiv. Uvedite izmenom zakona prezumpciju pozitivne odluke u slucaju cutanja uprave / nadleznog organa - ako nadlezni organ ne odluci u zakonom/propisom predvidjenom roku - odlucio je pozitivno. A u cilju pojeftinjenja gradnje. Hocu da gradim na svom placu novu kucu i ne bih da me sluzbenik kada mu predam zahtev sa svom dokumentacijom gleda belo i ne donese odluku u propisanom roku i da mi prica kako mi fali jos neki papir. Gradnja je mnogo jeftinija nego sto se prica - em sama odlucujem o kvalitetu (umesto sindikalnog a ponudjenog na trzistu) em po ceni koju ugovorim sa kim ja hocu. Olaksajte zivot nama malim ljudima - posao je dovoljno tezak i bez dodatnih zamajavanja.

SLOBODAN POPOVIC

pre 15 godina

ZAŠTO VEĆ JEDNOM NE LEGALIZUJETE ONO ŠTO STE POČELI DA LJUDI MOGU OTVARATI FIRME U SVOJOJ KUĆI.KOME JOŠ TREBA DA DAJU NOVAC ZA PAPIRE.MOGLI STE TO URADITI JEDNIM POTEZOM PERA.NA ZAPADU NEMA NELEGALNIH OBJEKATA ALI DOZVOLE SE DOBIJAJU VRLO BRZO UZ JASNE USLOVE.KOD NAS SE OSTAVLJAJU PRAZNINE RADI PRIMANJA MITA.SRUŠILI STE U ZEMUNU ZGRADU UMESTO DA JE DATE STARAČKOM DOMU, OBDANIŠTU ILI DA IZNAJMITE U KORIST NARODA.

Jasna

pre 15 godina

Beogradska SRAMOTA NA KVADRAT. Korupcija koju vidimo na svakom koraku podseća na "Slobino vreme" ali upakovano u Žutu, Lepu,Izglancanu, Modernu, Nasmešenu Mašnicu. Građevinska mafija se mora iskoreniti. Nadam se da će novoimenovani Gradonačelnik reagovati na zahteve Udruženja 1000 Oštećenih, jer ovo je sramota i poniženje šta se radi tim jadnim ljudima. Naročito ako jedan od Stankomovih ljudi sedi u gradskoj fotelji. Lično, demokratskog sam opredeljenja, ali mišljenja sam da ovaj mandat stoji na staklenim nogama i doživljavam ga kao popravni ispit za naše čelnike. Treba iskoreniti korUPciju a posle ćemo lako. I da, članska karta i lobiranje pred izbore ne bi smeo biti preduslov za razvoj karijere. Lov u mutnom svi vidimo, a narod pamti. Još jednom, dajem svu podršku prevarenim ljudima iz udruženja 1000 Oštećenih i nadam se da će se što pre useliti u svoje POŠTENO plaćene stanove, a kriminalci dobiti ono što zaslužuju (rešetke).

bata

pre 15 godina

Svaka cast B92 sto se bavi problemom gradjevinske mafije,i mi u Novom Sadu(ima nas oko 1000 porodica) kod raznih investitora smo isto prosli!Kupio sam stan 2003(jos se nisam uselio i tuzio sam investitora ali nase sudstvo NE VALJA!) a tada g.Dulicu investitori su zavsavali zgrade pa tek onda dobijali dozvole!!!Ako vam nije poznato procitajte predhodni zakon i sve ce vam biti jasno!Treba:nesposobne sudije poslati u penziju,korumpirane gradske cinovnike(katastar,Zig,gradjevinske i dr. inspekcije) pred sud pa i njima oduzeti imovinu jer se radi o velikoj korupciji!Zabraniti prodaju stanova u izgradnji,resiti pitanje agencija jer su i one krive u mnogim slucajevima...

sve se zna

pre 15 godina

Mi gradjani Srbije odavno znamo da je nas politicko-zakonski sistem neefikasan i da su svi koji imaju uticaja vise ili manje korumpiani,zato se u nasim gradovima smanjuju zelene povrsine, parkovi i ruse stari jos dobri,delovi grada, npr. Novi Sad, mi gradjani Novog Sada svaki dan ocekujemo da u Limnskom parku pocne da nice neki "vrlo vazan objekat" od isto tako "vazne i privredno sposobne" osobe

Boza Bogdanovic

pre 15 godina

Sta mislite koliko bi mostova, puteva i stanova u Srbiji napravili da Milosevic nije izneo desetak milijardi dolara na Kipar i ostala belosvetska ostrva?! Dobro se secam i knjige min. Dinkica o tim parama, koje sada niko ne spominje. DOS-ova ministarka Raseta je ugovorila asfaltiranje puteva u Srbiji sa Milosevicevim mafijasom Ljubisom-CCumetom, a nikada se nije zapitala kako je zaradio nekoliko desetina miliona dolara za kupovinu mehanizacije. Jos bi CCumetova firma radila po Srbiji da mu njegivi bivsi prijatelji nisu zapalili i unistili mehanizaciju.
Jos septemba 2000. godine objavio sam clanak o gradjevinskoj mafiji u Borskim novinama. Citiram deo clanka:
"Javljamo se sa gradilista puta Bor-Zajecar (preko Nikoliceva). Zapoceli su ga 1990. godine (mesec dana pre Izbora) i garantovali brzo zavrsenje. Istrasirano je 20-tak metara i radovi su posle izbora obustavljeni. U jesen 1992. godine (pred Izbore) opet su garantovali brzo zavrsenje puta, ali su istrasirali svega 10-tak metara. Godinu dana kasnije (opet pred Izbore), garantovali su su da ce raditi i danju i nocu do zavrsetka puta, ali su posle Izbora prekinuli posao. U vreme izborne kampanje 1996. godine nastavili su put, sa garancijom da ce ga brzo zavrsiti. Ovog leta (pred Izbore) nastavili su radove, pa smo zamolili visokog funkcionera SPS-a iz Beograda da nam da kraci intervju: “Ove jeseni nastavljamo radove punom parom. Garantujemo da cemo zavrsiti sve radove na putu do jula iduce godine. Kao sto smo trijumfalno pobedili NATO-pakt i sacuvali Kosovo i Zapadnu Slavoniju, tako cemo i u miru dokazati, da smo mi graditelji, a ne rusitelji i da ispunjavamo svoja obecanja. ”
DA LI VIDIS MOST ?
Danasnju emisiju posvetili smo dvojici gradjevinskih inzenjera, bivsih kolega sa studija. Jedan od njih zivi u Nisu, a drugi u Beogradu. Kada su se sreli, pola sata su pricali o spoljnim i unutrasnjim neprijateljima, koji su se udruzili protiv Srba, jer su ljubomorni sto mi imamo najboljeg, najpravednijeg, najinteligentnijeg, najpostenijeg, najskromnijeg i najhrabrijeg predsednika na svetu.
Nastavili su o teskim posledicama sankcija i bombardovanja, i Nislija, po starom srpskom obicaju, odveze gosta BMW-om do svoje nove, velike, dobro opremljene kuce, na lepo uredjenom placu. Gost je upitao Nisliju odakle mu pare, da sve to napravi. Domacin je rukom pokazao prema Nisavi i rekao: “Da li vidis onaj most?” “Vidim ga.” “Sve je prosto, na svaka tri kamiona materijala, koji su ugradili na mostu, ugradili smo i jedan kamion u mom dvoristu.” Posle rucka su se dogovorili da Nislija prvom prilikom obavezno poseti svog kolegu u Beogradu. Nasli su se u Hajatu, i luksuznom “meckom” Beogradjanina otisli do Dedinja, pravo do nove, velelepne vile od 500 kvadrata, na placu vecem od prosecne srpske njive. Gost je izrazio divljenje i upitao domacina, kako je dosao do para. On mu je pokazao rukom prema Savi i rekao: “Da li vidis most?” “Ne.“ “Onda ti je valjda jasno.”
A kakve veze ima most u Beogradu sa putem preko Nikoliceva? Nikakve, most je most, a put je put."
P.S. Ovo je isecak iz "Radio Mileve II", koju sam objavio septembra 2000. godine (pred Izbore) u Borskim novinama (prvom dobitniku “Nagrade za hrabrost Dusan Bogavac”, uglavnom zbog mojih clanaka), u momentu kada su brojni sadasnji DOS-ovi kandidati za poslanike, clanove upravnih odbora, odbornike i predsednike opstina cutali ("kao zaliveni"). Uzgred, put preko Nikoliceva (20-ak km) "pravili" su i posle Petog oktobra, pogotovo pre svakih Izbora. Mnogi DOS-ovi ministri su obisli gradiliste, a zavrsen je pre nekoliko dana.
Boza Bogdanovic, dipl. ing. u penziji iz opljackanog, otrovanog i ozracenog Bora

Vojvodina Evropska Regija

pre 15 godina

Alo bre! Prvo donesite zakon o Denacionalizaciji i vratite ljudima sve sta su komunisti oteli!,i onda otmite novopecenim mafijasima svu imovinu koju su stekli za vreme rata,sankcija i inflacije ako smete,i ako ste prava vlada koja se bori protiv mafije i korupcije.

kesa

pre 15 godina

"Koliko kadrova uopšte imenuje Vlada Srbije?

Mnogo, na hiljade, ali tu spadaju i upravnici bolnica, škola, načelnici okruga, načelnici SUP-ova, njihovi pomoćnici… "
Znaci, ako zelite karijeru, pravac prvi regrutni centar vladajuce stranke po clansku knjizicu!

bora

pre 15 godina

Gospodine Dulicu, treba da uradite samo jednu stvar, dajte hektare (jos bolje kvadratne kilometre) zemlje za izgradnju na periferiji Beograda (i ostalih vecih gradova), dopustite stranim investitorima da dodju (ionako su pukli na zapadu) i za godinu dana kvadrat kvalitetne novogradnje u Beogradu ce biti 1000 E.
Nema potrebe da se zamlacujete za socijalnim stanovima ili da rizikujete zivot sa gradjevinskom mafijom.
Uzgred ovo je nacionalni interes Srbije, jer kako mladi da dodju do stana kad je kvadrat 2000 E?
E jedino ce puci gradjevinski tajkuni i mafijasi i korumpirani politicari, jer nema masne love kao pre.
Dakle od vas zavisi hoce li omladina imati perspektive ili ova "ekipa".

Slavica Đorđević

pre 15 godina

Nadam se da će se neko pozabaviti i problemom preko hiljadu oštećenih kupaca od DELTA LEGALA i STANKOMA.Pošto se tu radi o nekada vrlo uglednim i renomiranim firmama koje su imale sve uredne papire za početak gradnje,hoće li konačno biti donet neki zakon kojim će biti regulisan i završetak tih radova i ispunjenje pravno-ugovornih obaveza prema 1000 porodica .Svi znamo da je rešavanje stambenog pitanja zapravo rešavanje jednog od egzistencijalnih ,pa vas zato molim da nešto hitno preduzmete .Možda tako ipak spasete oko četiti hiljade ljudi (1000 porodica)od totalne finansijske i emocionalne propasti !!!

ivan

pre 15 godina

da gradite za 325 evra po kvadratu i to u bg? ovo mi je smesnije od svih predizbornih obecanja. tolika cena kvadrata nije ni u pekamu, u zgradi nelson mandela

gagi

pre 15 godina

Cudo jedno!Sada gosp.Kostres mudro cuti kada Republika pravi i investira trasu Horgos-Bgd.Gde su sada njihovi novci?Ali,siguran sam da ce putarinu naplacivati oni,jer "svoje" novce cuvaju za svoje gradjane.

Vladeta

pre 15 godina

Gospodine ministre,
Ubiste nas pričom o izradi studije o zaštiti životne sredine, a ne pominjete da je svakim novim propisom ili podzakonskimj aktom postupak izdavanja potrebne dokumentacije sve komplikovaniji. Uzgred, kada ćete shvatiti da izdavanje Odobrenja za građenje u celokupnoj proceduri investiciono tehničke dokumentacije ne znači ništa? Ključni dokumenat zove se Potvrda o prijemu dokumentacije za izvođenje građevinskih radova i problem je do nje doći, sa odobrenjem za izgradnju NEMA GRADNJE!!! Samo u 2008.god uvedena je potreba izrade idejnih projekata instalacionih priključaka i (bar u Novom Sadu) dokaz da je investitor izmirio poresku obavezu kod sticanja prava korišćenja ili vlasništva na zemljištu za uzgradnju, što je produžilo proceduru barem za 3 meseca!!! Umesto da "siđete" u stručan deo ljudi (advokati, projektanti) i čujete gde su zapravo problemi, vi pričate o zaštiti životne sredine. Bruka! Pardon, Srbija...

Jedna od "1000 ostecenih"

pre 15 godina

Apeluje gospodin ministar Dulic na nas kupce da proverimo dokumentaciju pre kupovine stana. Ha! A sta ako je advokat proverio, i papiri bili regularni? I sta ce jedan doktor medicine u prostornom planiranju, osim ako nije zemlja Srbija u pitanju? Ma sve je ovo EPP!

Davor (jedan od Hiljadu ostecenih)

pre 15 godina

I dalje niko ne odgovara na pitanje, a ministar je sigurno pratio B92 i temu koju smo otvorili: "Sta cemo sa Filmskim gradom u kome su ljudi platili za oko 30.000 m2 oko 43 miliona evra i to za objekte ciji su papiri cisti i pravno perfektni, a investitor (Stankom) i suivnvestitor (Delta legal) ne pokazuju volju da pored visegodisnjeg kasnjenja nastave i dovrse gradnju, nego pokrecu sudske parnice protiv svojih kupaci ne bi li uspeli da ih zastrase, poniste vazece ugovore i te iste nekretnine prodaju ponovo po duplo vecoj ceni? Dalje sledi logicno pitanje: "OK, priznajete da postoji gradjevinska mafija! Slazemo se sa vama, jer nama jedna "sprega" upravo "radi o glavi". Bilo bi korktno da se izjasnite kako cete zastititi kupce koji su na "legalan" nacin osteceni" kupujuci stanove u izgradnji za koje je drzava obezbedila svu potrebnu dokumentaciju i, htela to da prizna ili ne, postala saucesnik? Znamo da drzava, kada hoce, ima sirok spektar mehanizama zastite, ali da li potoji famozna "politicka volja"?

Milos

pre 15 godina

Ovo je jako naivno ili jako bezobrazno od gospodina Dulica. Ako resi da stane na put gradjevinskoj mafiji citacemo u novinama, jer su ubili toliko ljudi, pa nece njega. Njima niko ne moze da stane na put. Oni su toliko jaki da od njih partije zavise, a ne obrnuto. Poznajem jednog preduzimaca koji na "platnom spisku" ima toliko ljudi da je to strasno. Dozvole se dobijaju expresno, radnici rade nezasticeni, a on kaze da za naredne 2 godine ima ugovoren posao za oko 50-ak radnika.

natasa

pre 15 godina

Gosn. Dulic gradi zgrade-torte po Subotici koje nicu u sred naselja sa prizemnim kucama. Lep vidik, lepo odabrana lokacija - nema sta... a o savremenoj arhitekturi ni traga!
A verovatno se i za dozvolu moralo ''pomuciti''

glas razuma :-)

pre 15 godina

Prema onima koji grade bez građevinske dozvole mora rigorozno da se primenjuje Zakon o planiranju i izgradnji, koji je propisao stroge kazne. Pa kako je uopšte moguće da se bespravno grade stambeni objekti, a da oni koji to rade krivično ne odgovaraju. Drugo je građevinska mafija, koja pokušava da izgradnjom objekata opere nelegalno stečeni novac. Za obračun sa njom, pored političke volje, za koju imam utisak da postoji, neophodno je doneti i nekoliko zakona, a pre svega o oduzimanju imovine stečene korupcijom i kriminalom. Uveren sam da je toj vrsti i obimu korupcije odzvonilo.

Moguće je moguće:-)
G-dine Duliću evo za primer možete da počnete od sopstvenih redova. Firma BS gradnja-verovatno znate da je vlasništvo brata jednog od vaših visokih funkcionera koji je bio do skoro glavni za izgradnju u Beogradu( čak je i renovirao Južni Bulevar ),gradi bez građevinske dozvole,izdaje falsifikovane papire iz zemljišnjih knjiga sa njihovim imenima kao vlasnicima,i imaju ljude svuda gde treba koji im izdaju falsifikate potrebne dokumentacije i prodaju stanove bez ijednog ispravnog papira. Na kraju oni to sve kao srede, ali se postavlja pitanje, šta ako se desi npr politička promena u gradu kao što je mogla ovog proleća i zašto bi takve firme imale prednost u odnosu na druge investitore koji čak i dosta kvalitetnije grade od njih???
Ko će da bude kriv ako građani ostanu bez stanova i novca koji su uložili?
Jednom rečju dobro se zna kako to sve funkcioniše i koje sve uvezan u to, zato predlažem da ne trošite reči uzalud ,nego da napravite nešto konkretno i da počnete da čistite svoje redove od takvih rabota. Znam da dosta para donosi ali zar vam nije bilo dosta ove 4. godine????
Demokrata sam po političkoj orjentaciji, ali ovo što rade ljudi vezani uz DS je čisti bahati KRIMINAL i to je činjenica!!!!

petar

pre 15 godina

Verujem ovom expertu. On je jos kao predsednik skupstine hteo da pravi tunele. Ko kaze da on nece spreciti mafiju? Srecom nije shvacen ozbiljno.

Dragan

pre 15 godina

Interesantna je tvrdnja gospodina Dulica da je paprena cena gradjevinskog zemljista, a samim tim i stanova u Beogradu i drugim mestima, iskljucivo pitanje trzista. Ministar ili nije informisan ili se pravi da nista ne razume, ili zaista nista ne razume. Cene nekretnina uopste nisu trzisne jer je drzava vise puta intervenisala da podstakne traznju, navodimo neke mere: uvodjenje subvencionisanih kredita koje drzava finansira iz budzeta, oslobadjanje od pdv-a za kupovinu prvog stana, navodni "borac protiv rasta cena", Radovan Jelasic, izuzima iz restriktivnih mera NBS samo stambene kredite iako rast cena stanova visestruko premasuje inflaciju, da li to znaci da njega i njegove politicke pokrovitelje interesuje rast ovih cena? Treba dodati i da nizak kurs evra takodje podstice traznju jer smanjuje ratu kredita koji su vezani za evro. Ovo su sve mere kojima su DS i G17 doprineli povecanoj traznji stanova, a da pritom ni sa jednom merom nisu uticali na povecanje ponude stanova. Stavise, gradske i lokalne vlasti kontrolisu ponudu gradjevinskog zemljista i nemaju nikakav interes da mu cena padne jer tako dolaze do novca koji kasnije trose u razne svrhe. Kada bi se u neposrednoj okolini Beograda ozbiljnim investitorima ponudile velike parcele gradjevinskog zemljista po pristupacnim cenama povecala bi se ponuda stanova, ali to nikoga iz vlasti ne zanima, a na nasem trzistu najveci gradjevinski investitor je po monopolima poznata Delta, pa zakljucak o tome koliko je ovo trziste slobodno sami izvedite. Na kraju, svedoci smo i da pojedini gradonacelnici iz vladajuce koalicije svojim izjavama da ocekuju visestruko povecanje cena zemljista i stanova takodje podsticu traznju i psihozu poskupljenja koja vlada na trzistu nekretnina, a tesko da bi davali takve izjave da nemaju jasan interes.

Rale

pre 15 godina

Mislim da se stvara odličan alibi, eto doneli bi zakone ali ne možemo od skupštine, pravo pitanje je da li imate petlju da rušite nelegalno pravljene objekte. drugo pitanje je dokle će te omogućavati da onaj koji legalizuje prolazi jeftinije i uz izvini od onog koji sve plati i oseća se prevarenim.

sale

pre 15 godina

Gospodine Dulicu vasa stranka je vec neko vreme na vlasti u Beogradu zasto niste reagovali na mahinacije "DELTA LEGALA I STANKOMA"??? Zar je trebalo da izadjemo na ulicu pa da se setite da postoji GRADJEVINSKA MAFIJA !!!

John Stefanovich

pre 15 godina

Kao sto sam i ranije upozoravao, a vi moje komentare cenzurisali, iza gradjevinske euforije u Srbiji, a pogotovu u Beogradu krije se sistemska korupcija vlasti na svim nivoima. Poslednjim prilozima samo ste zagrebali povrsinu problema. Jedino je vasa kuca u stanju da cestitim istrazivanjem i izvestavanjem pokrene siru javnu inicijativu, te vas molim da se ne zaustavljate. Samo sakupljanjem podataka koje ste do sada objavili, cena, lokacija, kupovina zemljista od strane velikih tajkuna, prevara od strane manjih investitora, kolicine novca, kolicine kvadrata, moze da se prepozna i nasluti lanac malverzacija koji ostecuje gradjane i drzavu. To je prica za specijalni serijal emisija. Gradjani imaju pravo da znaju!

Tales

pre 15 godina

Mafiji koja gradi stanbene objekte bi se oduzela nelegalno stečena imovina!? Kako kad stanove i lokale odmah prodaju građanima a novac ponovo ulože u "robu" tešku tek kilo-dva kojoj je izgleda veoma teško ući u trag ?

firevac

pre 15 godina

E moj ti oprali su pare po pet, šest puta i sad ste se setili. U Požarevcu svaki ološ i prevarant je postao investitor preko noći. Koliko vidim tako je u svim gradovima a i u tvojoj Subotici.

Marius

pre 15 godina

Obrni, okreni meni i stotinama hiljada gradjana Srbije nije prioritetno rusenje/legalizacija nelegalno izgradjenih objekata-kako vec gde, naravno to treba da se uradi i to sto pre ali sta cemo sa odvratnim zgradama i skrnavom "novogradnjom" koja cveta u Bg-u i Ns-u? Samo je bitno da ima dozvolu, da ne ulazimo u to kako je do iste doslo, a to da li se zgrada gradi tako da su 2 terase na suprotnim stranama ulice udaljene jedna od druge 5-6 metara, da li se nekom zazida prozor, da li nova zgrada ima parking i da li je taj parking dovoljno velik, koliko je zgrada "ukrala" prostora od ulice sto sama po sebi sto terasama, sto je u u vecini prostora oko zgrada zelenilo misaona imenica, sto kvalitet gradjevinskog materijala koriscenog za gradnju je krajnje sumnjiv pa i izolacija ispadne nikakva, sto ogromna vecina zgrada izgleda najblaze skaredno-od fasade so arhitektonskog resenja itd, itd nema kraja tome, ali bato zato oni imjau dozvole, ponekad se pitam da li bi trebalo ukinuti gradjevinsku inspekciju i gradskog arhitektu sa obzirom da i onako nista korisno ne rade

Zoran Ristic

pre 15 godina

Citajuci osvrt na karijeru gospodina Zivadina Mihajlovica
http://arhiva.glas-javnosti.co.yu/arhiva/2000/09/10/srpski/P00090808.shtm
i osvrt na karijeru gospodina Olivera Dulica
http://en.wikipedia.org/wiki/Oliver_Duli%C4%87
imam utisak da ce gospodin Dulic sigurno zaustaviti otimanje novca koje sprovodi Stankom holding sa svojim
podizvodjacima Cumingom, Delta Legalom, Sumiksom itd.
(Druga opcija je da je postignut kompromisni sporazum i pravdi privremeno ostavljen povez preko ociju).

Zozo

pre 15 godina

Dobro je da je barem neko spomenuo gradjevinsku mafiju koja iako najjaca od svih mafija do sada nije spomenuta. Jos samo da neko na glas izusti da se drzava zbog gradjevinske mafije nalazi i pred medjunarodnim sudom ali za tako nesto treba hrabrosti.

Veteran

pre 15 godina

Zaustavite korupciju u drzavnim organima koji izdaju dozvole i koji ne ruse nelegalne objekte i problem je resen. Ne treba puno pameti vec puno postenja i zelje da se to uradi.

roki

pre 15 godina

Gospodine dulicu, pa i vi gradite zgrade po subotici. Vi verovatno imate sve potrebne dozvole,ali zar to nije lako kad je neko na vasem mestu u drzavi i u subotici. Da li mogu da vas pitam sta ste imali pre nego sto ste usli u politiku i sta imate sve sada?

Ekonomist

pre 15 godina

'Izmenama tog zakona (o prostornom planiranju) konačno će se definisati i restitucija građevinskog zemljišta, jer će ono biti vraćeno bivšim vlasnicima ili njihovim naslednicima...'

Opa! Umesto zakona o restituciji imacemo izmenu u nekom zakonu kojom ce se kako tako resiti problem oduzetog gradj. zemljista i to vracanjem 'ako na tom zemljištu nije u međuvremenu ništa izgrađeno', a ostali bivsi vlasnici i naslednici(poljoprivredno zemljiste, industrijska imovina itd.)kao i bivsi vlasnici gradj. zemljista na cijem oduzetom zemljistu su izgradjeni novi objekti (95% slucajeva) mogu da se slikaju.

Lagano

pre 15 godina

Не треба веровати стоалру који ради као зубар, нити педиајтру који се бави урбанизмом. Ако се не слажете, идите код столара да Вам извади зуб, а код металостругара да Вам удари пломбу.

katastrofa

pre 15 godina

samo jedan primer da im niko nista ne moze. izgradjen ogromni poslovni objekat u Bulevaru Dr.Zorana Djindjica br.130-140, uzet parking ljudima ispred tolike zgrade, ulicna rasveta, to nesto zelenila i sunceva svetlost. i kada se obratite nadleznima kazu- imaju sve dozvole- KORUPCIJA! a iz svemira se vidi koliko je objekat nelegalan! BRUKA I SRAMOTA! i sada treba cekate da neki "nasi" dodju na vlast pa da se to rusi!

isreno

pre 15 godina

'Ajde da budemo objektivni
i priznamo sebi da zivimo u zemlji gde su politicari superzvezde i da je politicka volja jedino sto je potrebno da se stvari promene...

Lagano

pre 15 godina

Не треба веровати стоалру који ради као зубар, нити педиајтру који се бави урбанизмом. Ако се не слажете, идите код столара да Вам извади зуб, а код металостругара да Вам удари пломбу.

roki

pre 15 godina

Gospodine dulicu, pa i vi gradite zgrade po subotici. Vi verovatno imate sve potrebne dozvole,ali zar to nije lako kad je neko na vasem mestu u drzavi i u subotici. Da li mogu da vas pitam sta ste imali pre nego sto ste usli u politiku i sta imate sve sada?

natasa

pre 15 godina

Gosn. Dulic gradi zgrade-torte po Subotici koje nicu u sred naselja sa prizemnim kucama. Lep vidik, lepo odabrana lokacija - nema sta... a o savremenoj arhitekturi ni traga!
A verovatno se i za dozvolu moralo ''pomuciti''

glas razuma :-)

pre 15 godina

Prema onima koji grade bez građevinske dozvole mora rigorozno da se primenjuje Zakon o planiranju i izgradnji, koji je propisao stroge kazne. Pa kako je uopšte moguće da se bespravno grade stambeni objekti, a da oni koji to rade krivično ne odgovaraju. Drugo je građevinska mafija, koja pokušava da izgradnjom objekata opere nelegalno stečeni novac. Za obračun sa njom, pored političke volje, za koju imam utisak da postoji, neophodno je doneti i nekoliko zakona, a pre svega o oduzimanju imovine stečene korupcijom i kriminalom. Uveren sam da je toj vrsti i obimu korupcije odzvonilo.

Moguće je moguće:-)
G-dine Duliću evo za primer možete da počnete od sopstvenih redova. Firma BS gradnja-verovatno znate da je vlasništvo brata jednog od vaših visokih funkcionera koji je bio do skoro glavni za izgradnju u Beogradu( čak je i renovirao Južni Bulevar ),gradi bez građevinske dozvole,izdaje falsifikovane papire iz zemljišnjih knjiga sa njihovim imenima kao vlasnicima,i imaju ljude svuda gde treba koji im izdaju falsifikate potrebne dokumentacije i prodaju stanove bez ijednog ispravnog papira. Na kraju oni to sve kao srede, ali se postavlja pitanje, šta ako se desi npr politička promena u gradu kao što je mogla ovog proleća i zašto bi takve firme imale prednost u odnosu na druge investitore koji čak i dosta kvalitetnije grade od njih???
Ko će da bude kriv ako građani ostanu bez stanova i novca koji su uložili?
Jednom rečju dobro se zna kako to sve funkcioniše i koje sve uvezan u to, zato predlažem da ne trošite reči uzalud ,nego da napravite nešto konkretno i da počnete da čistite svoje redove od takvih rabota. Znam da dosta para donosi ali zar vam nije bilo dosta ove 4. godine????
Demokrata sam po političkoj orjentaciji, ali ovo što rade ljudi vezani uz DS je čisti bahati KRIMINAL i to je činjenica!!!!

Dragan

pre 15 godina

Interesantna je tvrdnja gospodina Dulica da je paprena cena gradjevinskog zemljista, a samim tim i stanova u Beogradu i drugim mestima, iskljucivo pitanje trzista. Ministar ili nije informisan ili se pravi da nista ne razume, ili zaista nista ne razume. Cene nekretnina uopste nisu trzisne jer je drzava vise puta intervenisala da podstakne traznju, navodimo neke mere: uvodjenje subvencionisanih kredita koje drzava finansira iz budzeta, oslobadjanje od pdv-a za kupovinu prvog stana, navodni "borac protiv rasta cena", Radovan Jelasic, izuzima iz restriktivnih mera NBS samo stambene kredite iako rast cena stanova visestruko premasuje inflaciju, da li to znaci da njega i njegove politicke pokrovitelje interesuje rast ovih cena? Treba dodati i da nizak kurs evra takodje podstice traznju jer smanjuje ratu kredita koji su vezani za evro. Ovo su sve mere kojima su DS i G17 doprineli povecanoj traznji stanova, a da pritom ni sa jednom merom nisu uticali na povecanje ponude stanova. Stavise, gradske i lokalne vlasti kontrolisu ponudu gradjevinskog zemljista i nemaju nikakav interes da mu cena padne jer tako dolaze do novca koji kasnije trose u razne svrhe. Kada bi se u neposrednoj okolini Beograda ozbiljnim investitorima ponudile velike parcele gradjevinskog zemljista po pristupacnim cenama povecala bi se ponuda stanova, ali to nikoga iz vlasti ne zanima, a na nasem trzistu najveci gradjevinski investitor je po monopolima poznata Delta, pa zakljucak o tome koliko je ovo trziste slobodno sami izvedite. Na kraju, svedoci smo i da pojedini gradonacelnici iz vladajuce koalicije svojim izjavama da ocekuju visestruko povecanje cena zemljista i stanova takodje podsticu traznju i psihozu poskupljenja koja vlada na trzistu nekretnina, a tesko da bi davali takve izjave da nemaju jasan interes.

katastrofa

pre 15 godina

samo jedan primer da im niko nista ne moze. izgradjen ogromni poslovni objekat u Bulevaru Dr.Zorana Djindjica br.130-140, uzet parking ljudima ispred tolike zgrade, ulicna rasveta, to nesto zelenila i sunceva svetlost. i kada se obratite nadleznima kazu- imaju sve dozvole- KORUPCIJA! a iz svemira se vidi koliko je objekat nelegalan! BRUKA I SRAMOTA! i sada treba cekate da neki "nasi" dodju na vlast pa da se to rusi!

Jedna od "1000 ostecenih"

pre 15 godina

Apeluje gospodin ministar Dulic na nas kupce da proverimo dokumentaciju pre kupovine stana. Ha! A sta ako je advokat proverio, i papiri bili regularni? I sta ce jedan doktor medicine u prostornom planiranju, osim ako nije zemlja Srbija u pitanju? Ma sve je ovo EPP!

bora

pre 15 godina

Gospodine Dulicu, treba da uradite samo jednu stvar, dajte hektare (jos bolje kvadratne kilometre) zemlje za izgradnju na periferiji Beograda (i ostalih vecih gradova), dopustite stranim investitorima da dodju (ionako su pukli na zapadu) i za godinu dana kvadrat kvalitetne novogradnje u Beogradu ce biti 1000 E.
Nema potrebe da se zamlacujete za socijalnim stanovima ili da rizikujete zivot sa gradjevinskom mafijom.
Uzgred ovo je nacionalni interes Srbije, jer kako mladi da dodju do stana kad je kvadrat 2000 E?
E jedino ce puci gradjevinski tajkuni i mafijasi i korumpirani politicari, jer nema masne love kao pre.
Dakle od vas zavisi hoce li omladina imati perspektive ili ova "ekipa".

Vladeta

pre 15 godina

Gospodine ministre,
Ubiste nas pričom o izradi studije o zaštiti životne sredine, a ne pominjete da je svakim novim propisom ili podzakonskimj aktom postupak izdavanja potrebne dokumentacije sve komplikovaniji. Uzgred, kada ćete shvatiti da izdavanje Odobrenja za građenje u celokupnoj proceduri investiciono tehničke dokumentacije ne znači ništa? Ključni dokumenat zove se Potvrda o prijemu dokumentacije za izvođenje građevinskih radova i problem je do nje doći, sa odobrenjem za izgradnju NEMA GRADNJE!!! Samo u 2008.god uvedena je potreba izrade idejnih projekata instalacionih priključaka i (bar u Novom Sadu) dokaz da je investitor izmirio poresku obavezu kod sticanja prava korišćenja ili vlasništva na zemljištu za uzgradnju, što je produžilo proceduru barem za 3 meseca!!! Umesto da "siđete" u stručan deo ljudi (advokati, projektanti) i čujete gde su zapravo problemi, vi pričate o zaštiti životne sredine. Bruka! Pardon, Srbija...

sale

pre 15 godina

Gospodine Dulicu vasa stranka je vec neko vreme na vlasti u Beogradu zasto niste reagovali na mahinacije "DELTA LEGALA I STANKOMA"??? Zar je trebalo da izadjemo na ulicu pa da se setite da postoji GRADJEVINSKA MAFIJA !!!

John Stefanovich

pre 15 godina

Kao sto sam i ranije upozoravao, a vi moje komentare cenzurisali, iza gradjevinske euforije u Srbiji, a pogotovu u Beogradu krije se sistemska korupcija vlasti na svim nivoima. Poslednjim prilozima samo ste zagrebali povrsinu problema. Jedino je vasa kuca u stanju da cestitim istrazivanjem i izvestavanjem pokrene siru javnu inicijativu, te vas molim da se ne zaustavljate. Samo sakupljanjem podataka koje ste do sada objavili, cena, lokacija, kupovina zemljista od strane velikih tajkuna, prevara od strane manjih investitora, kolicine novca, kolicine kvadrata, moze da se prepozna i nasluti lanac malverzacija koji ostecuje gradjane i drzavu. To je prica za specijalni serijal emisija. Gradjani imaju pravo da znaju!

firevac

pre 15 godina

E moj ti oprali su pare po pet, šest puta i sad ste se setili. U Požarevcu svaki ološ i prevarant je postao investitor preko noći. Koliko vidim tako je u svim gradovima a i u tvojoj Subotici.

petar

pre 15 godina

Verujem ovom expertu. On je jos kao predsednik skupstine hteo da pravi tunele. Ko kaze da on nece spreciti mafiju? Srecom nije shvacen ozbiljno.

isreno

pre 15 godina

'Ajde da budemo objektivni
i priznamo sebi da zivimo u zemlji gde su politicari superzvezde i da je politicka volja jedino sto je potrebno da se stvari promene...

Veteran

pre 15 godina

Zaustavite korupciju u drzavnim organima koji izdaju dozvole i koji ne ruse nelegalne objekte i problem je resen. Ne treba puno pameti vec puno postenja i zelje da se to uradi.

Milos

pre 15 godina

Ovo je jako naivno ili jako bezobrazno od gospodina Dulica. Ako resi da stane na put gradjevinskoj mafiji citacemo u novinama, jer su ubili toliko ljudi, pa nece njega. Njima niko ne moze da stane na put. Oni su toliko jaki da od njih partije zavise, a ne obrnuto. Poznajem jednog preduzimaca koji na "platnom spisku" ima toliko ljudi da je to strasno. Dozvole se dobijaju expresno, radnici rade nezasticeni, a on kaze da za naredne 2 godine ima ugovoren posao za oko 50-ak radnika.

kesa

pre 15 godina

"Koliko kadrova uopšte imenuje Vlada Srbije?

Mnogo, na hiljade, ali tu spadaju i upravnici bolnica, škola, načelnici okruga, načelnici SUP-ova, njihovi pomoćnici… "
Znaci, ako zelite karijeru, pravac prvi regrutni centar vladajuce stranke po clansku knjizicu!

ivan

pre 15 godina

da gradite za 325 evra po kvadratu i to u bg? ovo mi je smesnije od svih predizbornih obecanja. tolika cena kvadrata nije ni u pekamu, u zgradi nelson mandela

Žitelj građevinskog Eldorada

pre 15 godina

Sad ste se setili da rušite građevinsku mafiju, nakon šte ste Beograd tolerisanjem divlje i nakaradne gradnje i nadgradnje nepovratno pretvorili u pravu kasabu, koja više liči na Kairo ili Teheran nego na evropski grad. Za divlju gradnju se, gospodo, u civilizovanim državama ide u zatvor ili na psihijatrijsko posmatranje, a objekat se momentalno RUŠI. Kakva legalizacija i sl. bakrači, to je vaša izmišljotina da bi ste uzimali pare.

Ni sad vam ne verujem, jer vam ne pada na pamet da osnujete građevinsku policiju koja će imati ovlašćenje da, bez sudskog naloga i papirologije, momentalno STAVI LISICE na ruke svakog nelegalnog graditelja i pošalje ga u pritvor. Samo TAKO se suzbija mafija.

Marius

pre 15 godina

Obrni, okreni meni i stotinama hiljada gradjana Srbije nije prioritetno rusenje/legalizacija nelegalno izgradjenih objekata-kako vec gde, naravno to treba da se uradi i to sto pre ali sta cemo sa odvratnim zgradama i skrnavom "novogradnjom" koja cveta u Bg-u i Ns-u? Samo je bitno da ima dozvolu, da ne ulazimo u to kako je do iste doslo, a to da li se zgrada gradi tako da su 2 terase na suprotnim stranama ulice udaljene jedna od druge 5-6 metara, da li se nekom zazida prozor, da li nova zgrada ima parking i da li je taj parking dovoljno velik, koliko je zgrada "ukrala" prostora od ulice sto sama po sebi sto terasama, sto je u u vecini prostora oko zgrada zelenilo misaona imenica, sto kvalitet gradjevinskog materijala koriscenog za gradnju je krajnje sumnjiv pa i izolacija ispadne nikakva, sto ogromna vecina zgrada izgleda najblaze skaredno-od fasade so arhitektonskog resenja itd, itd nema kraja tome, ali bato zato oni imjau dozvole, ponekad se pitam da li bi trebalo ukinuti gradjevinsku inspekciju i gradskog arhitektu sa obzirom da i onako nista korisno ne rade

gagi

pre 15 godina

Cudo jedno!Sada gosp.Kostres mudro cuti kada Republika pravi i investira trasu Horgos-Bgd.Gde su sada njihovi novci?Ali,siguran sam da ce putarinu naplacivati oni,jer "svoje" novce cuvaju za svoje gradjane.

Pravnik

pre 15 godina

Ne radi se ovde o građevinskoj mafiji. Odnosi vlasništva u Srbiji su zacrtani «u Jajcu», pa se iza pojma građevinska mafija krije država (fino ušuškane upravljačke strukture), koja je kao takva odolela svim promenama do danas (20.08.2008.) Zato je nejasno kako će jedan ministar u tako (drugorazrednom – oprostiće mi gosp. Dulić, jer se pojam ne odnosi na njega samog) ministarstvu razrešiti ovakav čvor.
Hajde da pokušamo da složimo kockice. Srbija je od 1945. nacionalizovala puno nekretnina. Na ovima su mnoga lica stekla vlasništvo, ili razna «prava», koja im je darovala takva država. Sada hoćemo da neko ponovo kupuje, tvrdimo da želimo da se revanširamo oštećenim vlasnicima i imamo obavezu da ne oštetimo sadašnje vlasnike, koji najčešće nisu krivi što su se zadesili sa ognjištem na tuđoj zemlji.
Ministarstvu životne sredine pridodato je prostorno planiranje i nekako potajno – resor uknjiženja, tj. Republički geodetski zavod. Ovo ministarstvo vodi lekar, raniji predsednik Skupštine Srbije. Transparentnost u vođenju državnih poslova malo se izgubila, sticajem nesrećnih okolnosti, jer tek nakon što zaštitimo životnu sredinu, pa je isplaniramo i urbanizujemo, nacrtaćemo planove za ono što smo uradili. A vlasništvo na svemu tome, umesto da bude eksponirano preko Sudova i Ministarstva pravde, jedva da se i pominje u ovakvoj organizaciji institucija koje se time bave.
Gospodin Oliver Dulić pritom je, kako vidimo i predsednik Vladine kadrovske komisije. Mislim da bi, integracijom ovih funkcija mogao da uradi puno korisnih poslova, ukoliko bi bio raspoložen da čuje ono što Republički geodetski zavod (RGZ) ne želi da čuje duži niz godina.
Važno je reći da sam zaposlen u RGZ-u preko 10 godina, pravnik po struci, i da sam zbog ličnog nastojanja da sve probleme istaknute u ovom intervjuu rešavam u skladu sa pravilima struke, kažnjavan, degradiran i potpuno isključen iz aktivnosti u Zavodu.
Zavod je do juče bio zabran Nove Srbije i Velimira Ilića. SVI rukovodioci postali su to nakon što su obećali vernost vođi i glasove njemu na izborima. I sadašnji direktor je deo istog tima. Pitanje je da li će on smoći snage da «raskine sa nasleđenim mentalitetom i pravnim haosom», kako kaže Dulić.
Ipak, posmatrajući doskorašnji ministrov angažman u Skupštini, imam nadu da će Gosp. Dulić uspeti da se snađe u novom poslu. Važno je da ne sme slepo da se osloni na konsultovanje sa tim i takvim ljudima – oni su godinama na prvoj liniji fronta za obezbeđenje pravne logistike potrebne za zaštitu sopstvenog interesa u lancu korupcije. Recimo, pre nekog vremena objavljena je vest da odmor nekog čoveka košta milion evra – dnevno, jer se neki DSS gradski funkcioner uputio na odmor i niko ne sme da potpiše građevinsku dozvolu umesto njega. Danas je vest da taj isti prelazi u DS. Što je mnogo, mnogo je!
Bogatstvo koje se koncentrisalo primenom mera konfiskacije, nacionalizacije, eksproprijacije itd. u poratnom periodu (1945.-1958.), i bogatstvo nastalo primenom Uredbe o privemenoj zabrani raspolaganja . . . (1991.) god. je krava muzara SVIH dosadašnjih garnitura u vlasti, koje su se bez obzira na stepen zaklinjanja u Evropsko, slepo držale ustavnih floskula iz 1974. Prebacivanje ovakve imovine iz državnih u privatne ruke moguće je samo ako se vrši uz pomoć administriranja. Ovaj proces (koji je slikovito predstavljen u vicu o saobraćajcu koji kupuje raskrsnicu i odlazi u privatnike) započeo je krajem osamdesetih godina. Jedino sredstvo za eliminaciju takve prakse je prenošenje nadležnosti sa uprave na Sudove (ukoliko smo proces opoštenjavanja Sudova dovršili?). Koncept Jedinstvene Evidencije ustanovili smo 1988.-1992. god. i jednako kao sa Zakonom o udruženom radu (sećate li ga se) postali jedinstveno svetsko čudo. Dok odnose vlasništva, nadležnosti u pitanjima svojine, svojinu samu i procedure registracije svojine ne vratimo na Evropske standarde, nećemo moći u to društvo. Zato sam veoma svestan opasnosti kojoj se izlažem pisanjem ovog komentara.
Međutim, ćutanje je možda produktivno za pojedinca ali ne i za državu. Smatram da gosp. Dulić obavezno mora da pročita ovaj komentar i zamisli se nad njim. Gospoda inženjeri geodezije zasuće ga procentima, tabelama, izveštajima, uspesima. Katstar je izrađen na 99% teritorije. Ali na stan u Beogradu ne možete da stavite hipoteku – on je u onih 1%, kad se statistika tako podesi. Gosp. Parivodić je promovisao Zakon o hipoteci, ali ni taj Zakon nije usrećio građane koji su se ponadali da bi bar hipotekarnim kreditom mogli da se ponovo osete kao legitimni predstavnici srednje klase. Hipoteku mogu da stave oni koji bi ugovor potpisali palcem, kad bi znali da postoji banka, kredit, hipoteka. . . i kad bi imali novaca da servisiraju kreditnu ratu. Koštunica se hvali ugovorom o prodaji NIS-a Rusima. Cena je 400 mil. Evra. Kada je «pao», on i Ilić su pohitali da denunciraju nove pregovarače, time što su Dinkića optužili da NIS i onako nema ništa jer je na svemu «gazda» Republika Srbija a NIS tek korisnik, (ili tako nekako), pa bi oni tako lepo «uvrnuli Ruje», a vi što sada pregovarate gledajte kako da se izvučete pre nego što se prevareni ne naljuti pa nas izbombarduje kao 1999.god. (Gruzija nije tako daleko). Dakle, kad imamo sistem svojine i registracije kao što ga imamo - sve je moguće pa i da vam oduzmemo stan dok čitate ovaj komentar!
U RGZ-u su na svim strateškim mestima geodete. God.2000. dobili su izuzetnu šansu da rade privatno. Spoj upravne vlasti, privatnog računa i monopola na informacijama je recept za zidanje klinike u svom selu (Ilić) i za transakcije zemljištem u pred eksproprijaciono ili drugo pogodno vreme. Na žalost, jedan broj pravnika je prihvatio da bude deo te «mašine», obavezno u drugoj ligi i na klupi, i da odrađuje «svoj deo posla». Tako sada u Zavodu nema ko da kaže da ništa ne valja. Ja sam rekao, i svi su bili svedoci kako sam prošao.
Dakle, mislim da imam šta da kažem, da znam rešenja koja bi nas vratila na pravi put. Na gospodinu Duliću je da otkrije o čemu se radi, ukoliko mu do tada ne stigne na potpis kao predsedniku Komisije za kadrove novo rešenje kojim mi se još malo spušta ocena.
Treba da napomenem da je jedan od ranijih direktora RGZ-a doneo rešenje da se ne sme javno pisati o Zavodu, i da sledi kazna. Meni zaista nije teško da se potpišem pravim imenom, ali pretpostavljam da svako može da me razume. . . Na kraju, ostavljam Redakciji svoj mail, koji može da upotrebi svako dobronameran.
Dok ne budemo uradili «seču propisa» u oblasti svojine, prometa, urbanizma i registracije, nema ni «giljotine» u privredi i preduzetništvu, nema ni kredita za građane, ni nasleđivanja, ni oporavka srednje klase, ni reda u gradovima, ni reda među klima uređajima, ni reda u održavanju stambenih zgrada. Sve će biti kao što je bilo. I pisci obećavajućih govora za nove izbore moći će da urade «copy-paste». I Jovo-nanovo. Možda mene kazne ili mi daju otkaz. Ako se to dogodi, verovaću, a molim i sve vas da verujete da gosp. Dulić nije HTEO da čuje ono što treba da se čuje.

Rale

pre 15 godina

Mislim da se stvara odličan alibi, eto doneli bi zakone ali ne možemo od skupštine, pravo pitanje je da li imate petlju da rušite nelegalno pravljene objekte. drugo pitanje je dokle će te omogućavati da onaj koji legalizuje prolazi jeftinije i uz izvini od onog koji sve plati i oseća se prevarenim.

Tales

pre 15 godina

Mafiji koja gradi stanbene objekte bi se oduzela nelegalno stečena imovina!? Kako kad stanove i lokale odmah prodaju građanima a novac ponovo ulože u "robu" tešku tek kilo-dva kojoj je izgleda veoma teško ući u trag ?

Davor (jedan od Hiljadu ostecenih)

pre 15 godina

I dalje niko ne odgovara na pitanje, a ministar je sigurno pratio B92 i temu koju smo otvorili: "Sta cemo sa Filmskim gradom u kome su ljudi platili za oko 30.000 m2 oko 43 miliona evra i to za objekte ciji su papiri cisti i pravno perfektni, a investitor (Stankom) i suivnvestitor (Delta legal) ne pokazuju volju da pored visegodisnjeg kasnjenja nastave i dovrse gradnju, nego pokrecu sudske parnice protiv svojih kupaci ne bi li uspeli da ih zastrase, poniste vazece ugovore i te iste nekretnine prodaju ponovo po duplo vecoj ceni? Dalje sledi logicno pitanje: "OK, priznajete da postoji gradjevinska mafija! Slazemo se sa vama, jer nama jedna "sprega" upravo "radi o glavi". Bilo bi korktno da se izjasnite kako cete zastititi kupce koji su na "legalan" nacin osteceni" kupujuci stanove u izgradnji za koje je drzava obezbedila svu potrebnu dokumentaciju i, htela to da prizna ili ne, postala saucesnik? Znamo da drzava, kada hoce, ima sirok spektar mehanizama zastite, ali da li potoji famozna "politicka volja"?

Slavica Đorđević

pre 15 godina

Nadam se da će se neko pozabaviti i problemom preko hiljadu oštećenih kupaca od DELTA LEGALA i STANKOMA.Pošto se tu radi o nekada vrlo uglednim i renomiranim firmama koje su imale sve uredne papire za početak gradnje,hoće li konačno biti donet neki zakon kojim će biti regulisan i završetak tih radova i ispunjenje pravno-ugovornih obaveza prema 1000 porodica .Svi znamo da je rešavanje stambenog pitanja zapravo rešavanje jednog od egzistencijalnih ,pa vas zato molim da nešto hitno preduzmete .Možda tako ipak spasete oko četiti hiljade ljudi (1000 porodica)od totalne finansijske i emocionalne propasti !!!

Zozo

pre 15 godina

Dobro je da je barem neko spomenuo gradjevinsku mafiju koja iako najjaca od svih mafija do sada nije spomenuta. Jos samo da neko na glas izusti da se drzava zbog gradjevinske mafije nalazi i pred medjunarodnim sudom ali za tako nesto treba hrabrosti.

Ekonomist

pre 15 godina

'Izmenama tog zakona (o prostornom planiranju) konačno će se definisati i restitucija građevinskog zemljišta, jer će ono biti vraćeno bivšim vlasnicima ili njihovim naslednicima...'

Opa! Umesto zakona o restituciji imacemo izmenu u nekom zakonu kojom ce se kako tako resiti problem oduzetog gradj. zemljista i to vracanjem 'ako na tom zemljištu nije u međuvremenu ništa izgrađeno', a ostali bivsi vlasnici i naslednici(poljoprivredno zemljiste, industrijska imovina itd.)kao i bivsi vlasnici gradj. zemljista na cijem oduzetom zemljistu su izgradjeni novi objekti (95% slucajeva) mogu da se slikaju.

Boza Bogdanovic

pre 15 godina

Sta mislite koliko bi mostova, puteva i stanova u Srbiji napravili da Milosevic nije izneo desetak milijardi dolara na Kipar i ostala belosvetska ostrva?! Dobro se secam i knjige min. Dinkica o tim parama, koje sada niko ne spominje. DOS-ova ministarka Raseta je ugovorila asfaltiranje puteva u Srbiji sa Milosevicevim mafijasom Ljubisom-CCumetom, a nikada se nije zapitala kako je zaradio nekoliko desetina miliona dolara za kupovinu mehanizacije. Jos bi CCumetova firma radila po Srbiji da mu njegivi bivsi prijatelji nisu zapalili i unistili mehanizaciju.
Jos septemba 2000. godine objavio sam clanak o gradjevinskoj mafiji u Borskim novinama. Citiram deo clanka:
"Javljamo se sa gradilista puta Bor-Zajecar (preko Nikoliceva). Zapoceli su ga 1990. godine (mesec dana pre Izbora) i garantovali brzo zavrsenje. Istrasirano je 20-tak metara i radovi su posle izbora obustavljeni. U jesen 1992. godine (pred Izbore) opet su garantovali brzo zavrsenje puta, ali su istrasirali svega 10-tak metara. Godinu dana kasnije (opet pred Izbore), garantovali su su da ce raditi i danju i nocu do zavrsetka puta, ali su posle Izbora prekinuli posao. U vreme izborne kampanje 1996. godine nastavili su put, sa garancijom da ce ga brzo zavrsiti. Ovog leta (pred Izbore) nastavili su radove, pa smo zamolili visokog funkcionera SPS-a iz Beograda da nam da kraci intervju: “Ove jeseni nastavljamo radove punom parom. Garantujemo da cemo zavrsiti sve radove na putu do jula iduce godine. Kao sto smo trijumfalno pobedili NATO-pakt i sacuvali Kosovo i Zapadnu Slavoniju, tako cemo i u miru dokazati, da smo mi graditelji, a ne rusitelji i da ispunjavamo svoja obecanja. ”
DA LI VIDIS MOST ?
Danasnju emisiju posvetili smo dvojici gradjevinskih inzenjera, bivsih kolega sa studija. Jedan od njih zivi u Nisu, a drugi u Beogradu. Kada su se sreli, pola sata su pricali o spoljnim i unutrasnjim neprijateljima, koji su se udruzili protiv Srba, jer su ljubomorni sto mi imamo najboljeg, najpravednijeg, najinteligentnijeg, najpostenijeg, najskromnijeg i najhrabrijeg predsednika na svetu.
Nastavili su o teskim posledicama sankcija i bombardovanja, i Nislija, po starom srpskom obicaju, odveze gosta BMW-om do svoje nove, velike, dobro opremljene kuce, na lepo uredjenom placu. Gost je upitao Nisliju odakle mu pare, da sve to napravi. Domacin je rukom pokazao prema Nisavi i rekao: “Da li vidis onaj most?” “Vidim ga.” “Sve je prosto, na svaka tri kamiona materijala, koji su ugradili na mostu, ugradili smo i jedan kamion u mom dvoristu.” Posle rucka su se dogovorili da Nislija prvom prilikom obavezno poseti svog kolegu u Beogradu. Nasli su se u Hajatu, i luksuznom “meckom” Beogradjanina otisli do Dedinja, pravo do nove, velelepne vile od 500 kvadrata, na placu vecem od prosecne srpske njive. Gost je izrazio divljenje i upitao domacina, kako je dosao do para. On mu je pokazao rukom prema Savi i rekao: “Da li vidis most?” “Ne.“ “Onda ti je valjda jasno.”
A kakve veze ima most u Beogradu sa putem preko Nikoliceva? Nikakve, most je most, a put je put."
P.S. Ovo je isecak iz "Radio Mileve II", koju sam objavio septembra 2000. godine (pred Izbore) u Borskim novinama (prvom dobitniku “Nagrade za hrabrost Dusan Bogavac”, uglavnom zbog mojih clanaka), u momentu kada su brojni sadasnji DOS-ovi kandidati za poslanike, clanove upravnih odbora, odbornike i predsednike opstina cutali ("kao zaliveni"). Uzgred, put preko Nikoliceva (20-ak km) "pravili" su i posle Petog oktobra, pogotovo pre svakih Izbora. Mnogi DOS-ovi ministri su obisli gradiliste, a zavrsen je pre nekoliko dana.
Boza Bogdanovic, dipl. ing. u penziji iz opljackanog, otrovanog i ozracenog Bora

SLOBODAN POPOVIC

pre 15 godina

ZAŠTO VEĆ JEDNOM NE LEGALIZUJETE ONO ŠTO STE POČELI DA LJUDI MOGU OTVARATI FIRME U SVOJOJ KUĆI.KOME JOŠ TREBA DA DAJU NOVAC ZA PAPIRE.MOGLI STE TO URADITI JEDNIM POTEZOM PERA.NA ZAPADU NEMA NELEGALNIH OBJEKATA ALI DOZVOLE SE DOBIJAJU VRLO BRZO UZ JASNE USLOVE.KOD NAS SE OSTAVLJAJU PRAZNINE RADI PRIMANJA MITA.SRUŠILI STE U ZEMUNU ZGRADU UMESTO DA JE DATE STARAČKOM DOMU, OBDANIŠTU ILI DA IZNAJMITE U KORIST NARODA.

Nebojša

pre 15 godina

"A šta će biti sa zemljištem na kojem su u međuvremenu izgrađeni neki objekti?

...Onog trenutka kada zgrade budu srušene zemljište će se vratiti ranijim vlasnicima"

Da li to gospodin Dulić hoće da nas uveri da će tajkuni, koji sada INTENZIVNO grade na nacionalizovanom zemljištu, rušiti te objekte da bi vratili zemljište starim vlasnicima?
Strašno...

agbaba

pre 15 godina

ma jeste, svi ti verujemo!!!

izmisljanje rupe na saksiji, i mlacenje prazne slame.

gosp. Dulicu, kada prestane nelegalno rusenje individualnih kucica na Zvezdari i zidanje na njihovom mestu ultra rusnih zgradurina, bez adekvatnih uslova, parking, vodovod, kanalizacija i drugo, i kada odredjeni ljudi sa lokala budu u zatvoru a ne na vlasti, tada cu vam verovati.

a do tada....

Zoran Ristic

pre 15 godina

Citajuci osvrt na karijeru gospodina Zivadina Mihajlovica
http://arhiva.glas-javnosti.co.yu/arhiva/2000/09/10/srpski/P00090808.shtm
i osvrt na karijeru gospodina Olivera Dulica
http://en.wikipedia.org/wiki/Oliver_Duli%C4%87
imam utisak da ce gospodin Dulic sigurno zaustaviti otimanje novca koje sprovodi Stankom holding sa svojim
podizvodjacima Cumingom, Delta Legalom, Sumiksom itd.
(Druga opcija je da je postignut kompromisni sporazum i pravdi privremeno ostavljen povez preko ociju).

Vojvodina Evropska Regija

pre 15 godina

Alo bre! Prvo donesite zakon o Denacionalizaciji i vratite ljudima sve sta su komunisti oteli!,i onda otmite novopecenim mafijasima svu imovinu koju su stekli za vreme rata,sankcija i inflacije ako smete,i ako ste prava vlada koja se bori protiv mafije i korupcije.

bata

pre 15 godina

Svaka cast B92 sto se bavi problemom gradjevinske mafije,i mi u Novom Sadu(ima nas oko 1000 porodica) kod raznih investitora smo isto prosli!Kupio sam stan 2003(jos se nisam uselio i tuzio sam investitora ali nase sudstvo NE VALJA!) a tada g.Dulicu investitori su zavsavali zgrade pa tek onda dobijali dozvole!!!Ako vam nije poznato procitajte predhodni zakon i sve ce vam biti jasno!Treba:nesposobne sudije poslati u penziju,korumpirane gradske cinovnike(katastar,Zig,gradjevinske i dr. inspekcije) pred sud pa i njima oduzeti imovinu jer se radi o velikoj korupciji!Zabraniti prodaju stanova u izgradnji,resiti pitanje agencija jer su i one krive u mnogim slucajevima...

dg

pre 15 godina

@roki
@natasa
Voleo bih da Vaša pitanja (koja su i moja a i mnogih - naročito: oštećenih - Subotičana) reporteri B92 postave gospodinu Duliću...

sve se zna

pre 15 godina

Mi gradjani Srbije odavno znamo da je nas politicko-zakonski sistem neefikasan i da su svi koji imaju uticaja vise ili manje korumpiani,zato se u nasim gradovima smanjuju zelene povrsine, parkovi i ruse stari jos dobri,delovi grada, npr. Novi Sad, mi gradjani Novog Sada svaki dan ocekujemo da u Limnskom parku pocne da nice neki "vrlo vazan objekat" od isto tako "vazne i privredno sposobne" osobe

ana

pre 15 godina

Domaci sindrom 'ce ti fali neki papir' je iskorenjiv. Uvedite izmenom zakona prezumpciju pozitivne odluke u slucaju cutanja uprave / nadleznog organa - ako nadlezni organ ne odluci u zakonom/propisom predvidjenom roku - odlucio je pozitivno. A u cilju pojeftinjenja gradnje. Hocu da gradim na svom placu novu kucu i ne bih da me sluzbenik kada mu predam zahtev sa svom dokumentacijom gleda belo i ne donese odluku u propisanom roku i da mi prica kako mi fali jos neki papir. Gradnja je mnogo jeftinija nego sto se prica - em sama odlucujem o kvalitetu (umesto sindikalnog a ponudjenog na trzistu) em po ceni koju ugovorim sa kim ja hocu. Olaksajte zivot nama malim ljudima - posao je dovoljno tezak i bez dodatnih zamajavanja.

skeptik

pre 15 godina

"Prema onima koji grade bez građevinske dozvole mora rigorozno da se primenjuje Zakon o planiranju i izgradnji, koji je propisao stroge kazne. Pa kako je uopšte moguće da se bespravno grade stambeni objekti, a da oni koji to rade krivično ne odgovaraju?"

Izgleda da je g-din ministar počeo sam sebi da postavlja pitanja na koja vrlo dobro zna odgovore?
Kada majka Srbija jednog lepog dana udje u tu cuvenu EU, postoji mogucnost da ce shodno Zakonu o planiranju i gradnji i Urbanistickom planu veći deo bespravnih objekata morati da bude srušen. Nebitno je da li je u pitanju usklađivanje sa planom ili vraćanje zemljišta starim vlasnicima. Svakako, sadašnji vlasnici stanova ce ostati bez krova nad glavom, a drzava ce morati isti da im kompenzuje novim stanovima na nekoj drugoj, legalnoj, lokaciji. Naravno, sredstva za izgradnju novih objekata nece biti obezbedjena iz crnih fondova gradjevinske mafije ili daleko bilo sa Kipra, vec kao i do sada - iz budzeta grada ili republike. Predlazem da svi gradjani odmah sada odmah daju iz sopstvenog dzepa mafijasima i politicarima onoliko para koliko im treba za udoban zivot na ovom i onom svetu, pa da kasnije ne gubimo vreme na takve sitnice?! Samo neka nam prezentuju fakture i biznis (životni) plan, pa da se raskusuramo. Sta kazete, ko je ZA?

aleks

pre 15 godina

kako je Merkator dobio plac u centru Kragujevca, i pored toga je posečen - uništen jedan od dva parka u gradu (pored hale "Jezero")? Zašto ovom prodajnom centru nije odeljen plac u industrijskoj zoni (kao "Metro")? Zašto je grad pristao da Merkator bude u CRNOJ boji? Zašto, zašto, zašto...

Jasna

pre 15 godina

Beogradska SRAMOTA NA KVADRAT. Korupcija koju vidimo na svakom koraku podseća na "Slobino vreme" ali upakovano u Žutu, Lepu,Izglancanu, Modernu, Nasmešenu Mašnicu. Građevinska mafija se mora iskoreniti. Nadam se da će novoimenovani Gradonačelnik reagovati na zahteve Udruženja 1000 Oštećenih, jer ovo je sramota i poniženje šta se radi tim jadnim ljudima. Naročito ako jedan od Stankomovih ljudi sedi u gradskoj fotelji. Lično, demokratskog sam opredeljenja, ali mišljenja sam da ovaj mandat stoji na staklenim nogama i doživljavam ga kao popravni ispit za naše čelnike. Treba iskoreniti korUPciju a posle ćemo lako. I da, članska karta i lobiranje pred izbore ne bi smeo biti preduslov za razvoj karijere. Lov u mutnom svi vidimo, a narod pamti. Još jednom, dajem svu podršku prevarenim ljudima iz udruženja 1000 Oštećenih i nadam se da će se što pre useliti u svoje POŠTENO plaćene stanove, a kriminalci dobiti ono što zaslužuju (rešetke).

Katarina

pre 15 godina

Molim Vas, manje price vise rada, gosp. Ministre. Svi sve znaju, a Vi dokazite delima, da niste jedan od onih sa = druge strane ulice =

Georgije

pre 15 godina

Poštovani gospodine ministre.
Cenim Vašu borbu protiv korupcije i mafije u građevinarstvu, ali se pitam da nije možda malo kasno za to? Koliko ja znam a znate i vi ustvarbi znaju svi, da je mafija skoro sav svoj prljavi novac oprala kroz izgradnju zgrada i stambeno posovnih objekata po celoj državi a ponajviše u Beogradu. Šta ćemo sa time? Da li imate nameru da donesete zakon kojim bi bilo moguće da im se oduzme to? Nagurali su cene u nebesa, nije im dovoljno štu su oprali svoj novac preko noći, već i beskrupulozno zarađuju prodajući kvadrat za preko 2000 EUR a izgradnja košta max 500 EUR po kvadratu!!! I kako sada odjednom da ste toliko zainteresovani za to pitanje i odjednom ste veliki stručnjak za građevinu? Ipak ste vi doktor (medicine) uz svo dužno poštovanje. Nego da li vaša firma isto gradi zgrade po Subotici, a možda ima nameru i da se širi dalje? Koliko sam upućen odgovor je DA. Nemojte me pogrešno shvatiti i dalje ćete imati moj glas na izborima, ali dokle?

Miki

pre 15 godina

Ako se ne varam, ovo mi lici na sukob grupe (koju zovu mafija) koja je dosla nelegalno do para i gradjenjem te pare legalizuje i grupe (koju ne zovu mafija) koja hoce da naplati svoje pravovremene informacije i politicku poziciju. Mislim da ce samo da sjasi Kurta i uzjasi Murta.
a mozda se i dogovore...

Lagano

pre 15 godina

Не треба веровати стоалру који ради као зубар, нити педиајтру који се бави урбанизмом. Ако се не слажете, идите код столара да Вам извади зуб, а код металостругара да Вам удари пломбу.

gagi

pre 15 godina

Cudo jedno!Sada gosp.Kostres mudro cuti kada Republika pravi i investira trasu Horgos-Bgd.Gde su sada njihovi novci?Ali,siguran sam da ce putarinu naplacivati oni,jer "svoje" novce cuvaju za svoje gradjane.

Zoran Ristic

pre 15 godina

Citajuci osvrt na karijeru gospodina Zivadina Mihajlovica
http://arhiva.glas-javnosti.co.yu/arhiva/2000/09/10/srpski/P00090808.shtm
i osvrt na karijeru gospodina Olivera Dulica
http://en.wikipedia.org/wiki/Oliver_Duli%C4%87
imam utisak da ce gospodin Dulic sigurno zaustaviti otimanje novca koje sprovodi Stankom holding sa svojim
podizvodjacima Cumingom, Delta Legalom, Sumiksom itd.
(Druga opcija je da je postignut kompromisni sporazum i pravdi privremeno ostavljen povez preko ociju).

glas razuma :-)

pre 15 godina

Prema onima koji grade bez građevinske dozvole mora rigorozno da se primenjuje Zakon o planiranju i izgradnji, koji je propisao stroge kazne. Pa kako je uopšte moguće da se bespravno grade stambeni objekti, a da oni koji to rade krivično ne odgovaraju. Drugo je građevinska mafija, koja pokušava da izgradnjom objekata opere nelegalno stečeni novac. Za obračun sa njom, pored političke volje, za koju imam utisak da postoji, neophodno je doneti i nekoliko zakona, a pre svega o oduzimanju imovine stečene korupcijom i kriminalom. Uveren sam da je toj vrsti i obimu korupcije odzvonilo.

Moguće je moguće:-)
G-dine Duliću evo za primer možete da počnete od sopstvenih redova. Firma BS gradnja-verovatno znate da je vlasništvo brata jednog od vaših visokih funkcionera koji je bio do skoro glavni za izgradnju u Beogradu( čak je i renovirao Južni Bulevar ),gradi bez građevinske dozvole,izdaje falsifikovane papire iz zemljišnjih knjiga sa njihovim imenima kao vlasnicima,i imaju ljude svuda gde treba koji im izdaju falsifikate potrebne dokumentacije i prodaju stanove bez ijednog ispravnog papira. Na kraju oni to sve kao srede, ali se postavlja pitanje, šta ako se desi npr politička promena u gradu kao što je mogla ovog proleća i zašto bi takve firme imale prednost u odnosu na druge investitore koji čak i dosta kvalitetnije grade od njih???
Ko će da bude kriv ako građani ostanu bez stanova i novca koji su uložili?
Jednom rečju dobro se zna kako to sve funkcioniše i koje sve uvezan u to, zato predlažem da ne trošite reči uzalud ,nego da napravite nešto konkretno i da počnete da čistite svoje redove od takvih rabota. Znam da dosta para donosi ali zar vam nije bilo dosta ove 4. godine????
Demokrata sam po političkoj orjentaciji, ali ovo što rade ljudi vezani uz DS je čisti bahati KRIMINAL i to je činjenica!!!!

petar

pre 15 godina

Verujem ovom expertu. On je jos kao predsednik skupstine hteo da pravi tunele. Ko kaze da on nece spreciti mafiju? Srecom nije shvacen ozbiljno.

isreno

pre 15 godina

'Ajde da budemo objektivni
i priznamo sebi da zivimo u zemlji gde su politicari superzvezde i da je politicka volja jedino sto je potrebno da se stvari promene...

katastrofa

pre 15 godina

samo jedan primer da im niko nista ne moze. izgradjen ogromni poslovni objekat u Bulevaru Dr.Zorana Djindjica br.130-140, uzet parking ljudima ispred tolike zgrade, ulicna rasveta, to nesto zelenila i sunceva svetlost. i kada se obratite nadleznima kazu- imaju sve dozvole- KORUPCIJA! a iz svemira se vidi koliko je objekat nelegalan! BRUKA I SRAMOTA! i sada treba cekate da neki "nasi" dodju na vlast pa da se to rusi!

Ekonomist

pre 15 godina

'Izmenama tog zakona (o prostornom planiranju) konačno će se definisati i restitucija građevinskog zemljišta, jer će ono biti vraćeno bivšim vlasnicima ili njihovim naslednicima...'

Opa! Umesto zakona o restituciji imacemo izmenu u nekom zakonu kojom ce se kako tako resiti problem oduzetog gradj. zemljista i to vracanjem 'ako na tom zemljištu nije u međuvremenu ništa izgrađeno', a ostali bivsi vlasnici i naslednici(poljoprivredno zemljiste, industrijska imovina itd.)kao i bivsi vlasnici gradj. zemljista na cijem oduzetom zemljistu su izgradjeni novi objekti (95% slucajeva) mogu da se slikaju.

roki

pre 15 godina

Gospodine dulicu, pa i vi gradite zgrade po subotici. Vi verovatno imate sve potrebne dozvole,ali zar to nije lako kad je neko na vasem mestu u drzavi i u subotici. Da li mogu da vas pitam sta ste imali pre nego sto ste usli u politiku i sta imate sve sada?

Veteran

pre 15 godina

Zaustavite korupciju u drzavnim organima koji izdaju dozvole i koji ne ruse nelegalne objekte i problem je resen. Ne treba puno pameti vec puno postenja i zelje da se to uradi.

Zozo

pre 15 godina

Dobro je da je barem neko spomenuo gradjevinsku mafiju koja iako najjaca od svih mafija do sada nije spomenuta. Jos samo da neko na glas izusti da se drzava zbog gradjevinske mafije nalazi i pred medjunarodnim sudom ali za tako nesto treba hrabrosti.

Marius

pre 15 godina

Obrni, okreni meni i stotinama hiljada gradjana Srbije nije prioritetno rusenje/legalizacija nelegalno izgradjenih objekata-kako vec gde, naravno to treba da se uradi i to sto pre ali sta cemo sa odvratnim zgradama i skrnavom "novogradnjom" koja cveta u Bg-u i Ns-u? Samo je bitno da ima dozvolu, da ne ulazimo u to kako je do iste doslo, a to da li se zgrada gradi tako da su 2 terase na suprotnim stranama ulice udaljene jedna od druge 5-6 metara, da li se nekom zazida prozor, da li nova zgrada ima parking i da li je taj parking dovoljno velik, koliko je zgrada "ukrala" prostora od ulice sto sama po sebi sto terasama, sto je u u vecini prostora oko zgrada zelenilo misaona imenica, sto kvalitet gradjevinskog materijala koriscenog za gradnju je krajnje sumnjiv pa i izolacija ispadne nikakva, sto ogromna vecina zgrada izgleda najblaze skaredno-od fasade so arhitektonskog resenja itd, itd nema kraja tome, ali bato zato oni imjau dozvole, ponekad se pitam da li bi trebalo ukinuti gradjevinsku inspekciju i gradskog arhitektu sa obzirom da i onako nista korisno ne rade

John Stefanovich

pre 15 godina

Kao sto sam i ranije upozoravao, a vi moje komentare cenzurisali, iza gradjevinske euforije u Srbiji, a pogotovu u Beogradu krije se sistemska korupcija vlasti na svim nivoima. Poslednjim prilozima samo ste zagrebali povrsinu problema. Jedino je vasa kuca u stanju da cestitim istrazivanjem i izvestavanjem pokrene siru javnu inicijativu, te vas molim da se ne zaustavljate. Samo sakupljanjem podataka koje ste do sada objavili, cena, lokacija, kupovina zemljista od strane velikih tajkuna, prevara od strane manjih investitora, kolicine novca, kolicine kvadrata, moze da se prepozna i nasluti lanac malverzacija koji ostecuje gradjane i drzavu. To je prica za specijalni serijal emisija. Gradjani imaju pravo da znaju!

Rale

pre 15 godina

Mislim da se stvara odličan alibi, eto doneli bi zakone ali ne možemo od skupštine, pravo pitanje je da li imate petlju da rušite nelegalno pravljene objekte. drugo pitanje je dokle će te omogućavati da onaj koji legalizuje prolazi jeftinije i uz izvini od onog koji sve plati i oseća se prevarenim.

Tales

pre 15 godina

Mafiji koja gradi stanbene objekte bi se oduzela nelegalno stečena imovina!? Kako kad stanove i lokale odmah prodaju građanima a novac ponovo ulože u "robu" tešku tek kilo-dva kojoj je izgleda veoma teško ući u trag ?

firevac

pre 15 godina

E moj ti oprali su pare po pet, šest puta i sad ste se setili. U Požarevcu svaki ološ i prevarant je postao investitor preko noći. Koliko vidim tako je u svim gradovima a i u tvojoj Subotici.

sale

pre 15 godina

Gospodine Dulicu vasa stranka je vec neko vreme na vlasti u Beogradu zasto niste reagovali na mahinacije "DELTA LEGALA I STANKOMA"??? Zar je trebalo da izadjemo na ulicu pa da se setite da postoji GRADJEVINSKA MAFIJA !!!

Dragan

pre 15 godina

Interesantna je tvrdnja gospodina Dulica da je paprena cena gradjevinskog zemljista, a samim tim i stanova u Beogradu i drugim mestima, iskljucivo pitanje trzista. Ministar ili nije informisan ili se pravi da nista ne razume, ili zaista nista ne razume. Cene nekretnina uopste nisu trzisne jer je drzava vise puta intervenisala da podstakne traznju, navodimo neke mere: uvodjenje subvencionisanih kredita koje drzava finansira iz budzeta, oslobadjanje od pdv-a za kupovinu prvog stana, navodni "borac protiv rasta cena", Radovan Jelasic, izuzima iz restriktivnih mera NBS samo stambene kredite iako rast cena stanova visestruko premasuje inflaciju, da li to znaci da njega i njegove politicke pokrovitelje interesuje rast ovih cena? Treba dodati i da nizak kurs evra takodje podstice traznju jer smanjuje ratu kredita koji su vezani za evro. Ovo su sve mere kojima su DS i G17 doprineli povecanoj traznji stanova, a da pritom ni sa jednom merom nisu uticali na povecanje ponude stanova. Stavise, gradske i lokalne vlasti kontrolisu ponudu gradjevinskog zemljista i nemaju nikakav interes da mu cena padne jer tako dolaze do novca koji kasnije trose u razne svrhe. Kada bi se u neposrednoj okolini Beograda ozbiljnim investitorima ponudile velike parcele gradjevinskog zemljista po pristupacnim cenama povecala bi se ponuda stanova, ali to nikoga iz vlasti ne zanima, a na nasem trzistu najveci gradjevinski investitor je po monopolima poznata Delta, pa zakljucak o tome koliko je ovo trziste slobodno sami izvedite. Na kraju, svedoci smo i da pojedini gradonacelnici iz vladajuce koalicije svojim izjavama da ocekuju visestruko povecanje cena zemljista i stanova takodje podsticu traznju i psihozu poskupljenja koja vlada na trzistu nekretnina, a tesko da bi davali takve izjave da nemaju jasan interes.

natasa

pre 15 godina

Gosn. Dulic gradi zgrade-torte po Subotici koje nicu u sred naselja sa prizemnim kucama. Lep vidik, lepo odabrana lokacija - nema sta... a o savremenoj arhitekturi ni traga!
A verovatno se i za dozvolu moralo ''pomuciti''

Davor (jedan od Hiljadu ostecenih)

pre 15 godina

I dalje niko ne odgovara na pitanje, a ministar je sigurno pratio B92 i temu koju smo otvorili: "Sta cemo sa Filmskim gradom u kome su ljudi platili za oko 30.000 m2 oko 43 miliona evra i to za objekte ciji su papiri cisti i pravno perfektni, a investitor (Stankom) i suivnvestitor (Delta legal) ne pokazuju volju da pored visegodisnjeg kasnjenja nastave i dovrse gradnju, nego pokrecu sudske parnice protiv svojih kupaci ne bi li uspeli da ih zastrase, poniste vazece ugovore i te iste nekretnine prodaju ponovo po duplo vecoj ceni? Dalje sledi logicno pitanje: "OK, priznajete da postoji gradjevinska mafija! Slazemo se sa vama, jer nama jedna "sprega" upravo "radi o glavi". Bilo bi korktno da se izjasnite kako cete zastititi kupce koji su na "legalan" nacin osteceni" kupujuci stanove u izgradnji za koje je drzava obezbedila svu potrebnu dokumentaciju i, htela to da prizna ili ne, postala saucesnik? Znamo da drzava, kada hoce, ima sirok spektar mehanizama zastite, ali da li potoji famozna "politicka volja"?

Jedna od "1000 ostecenih"

pre 15 godina

Apeluje gospodin ministar Dulic na nas kupce da proverimo dokumentaciju pre kupovine stana. Ha! A sta ako je advokat proverio, i papiri bili regularni? I sta ce jedan doktor medicine u prostornom planiranju, osim ako nije zemlja Srbija u pitanju? Ma sve je ovo EPP!

Milos

pre 15 godina

Ovo je jako naivno ili jako bezobrazno od gospodina Dulica. Ako resi da stane na put gradjevinskoj mafiji citacemo u novinama, jer su ubili toliko ljudi, pa nece njega. Njima niko ne moze da stane na put. Oni su toliko jaki da od njih partije zavise, a ne obrnuto. Poznajem jednog preduzimaca koji na "platnom spisku" ima toliko ljudi da je to strasno. Dozvole se dobijaju expresno, radnici rade nezasticeni, a on kaze da za naredne 2 godine ima ugovoren posao za oko 50-ak radnika.

Vladeta

pre 15 godina

Gospodine ministre,
Ubiste nas pričom o izradi studije o zaštiti životne sredine, a ne pominjete da je svakim novim propisom ili podzakonskimj aktom postupak izdavanja potrebne dokumentacije sve komplikovaniji. Uzgred, kada ćete shvatiti da izdavanje Odobrenja za građenje u celokupnoj proceduri investiciono tehničke dokumentacije ne znači ništa? Ključni dokumenat zove se Potvrda o prijemu dokumentacije za izvođenje građevinskih radova i problem je do nje doći, sa odobrenjem za izgradnju NEMA GRADNJE!!! Samo u 2008.god uvedena je potreba izrade idejnih projekata instalacionih priključaka i (bar u Novom Sadu) dokaz da je investitor izmirio poresku obavezu kod sticanja prava korišćenja ili vlasništva na zemljištu za uzgradnju, što je produžilo proceduru barem za 3 meseca!!! Umesto da "siđete" u stručan deo ljudi (advokati, projektanti) i čujete gde su zapravo problemi, vi pričate o zaštiti životne sredine. Bruka! Pardon, Srbija...

ivan

pre 15 godina

da gradite za 325 evra po kvadratu i to u bg? ovo mi je smesnije od svih predizbornih obecanja. tolika cena kvadrata nije ni u pekamu, u zgradi nelson mandela

kesa

pre 15 godina

"Koliko kadrova uopšte imenuje Vlada Srbije?

Mnogo, na hiljade, ali tu spadaju i upravnici bolnica, škola, načelnici okruga, načelnici SUP-ova, njihovi pomoćnici… "
Znaci, ako zelite karijeru, pravac prvi regrutni centar vladajuce stranke po clansku knjizicu!

bora

pre 15 godina

Gospodine Dulicu, treba da uradite samo jednu stvar, dajte hektare (jos bolje kvadratne kilometre) zemlje za izgradnju na periferiji Beograda (i ostalih vecih gradova), dopustite stranim investitorima da dodju (ionako su pukli na zapadu) i za godinu dana kvadrat kvalitetne novogradnje u Beogradu ce biti 1000 E.
Nema potrebe da se zamlacujete za socijalnim stanovima ili da rizikujete zivot sa gradjevinskom mafijom.
Uzgred ovo je nacionalni interes Srbije, jer kako mladi da dodju do stana kad je kvadrat 2000 E?
E jedino ce puci gradjevinski tajkuni i mafijasi i korumpirani politicari, jer nema masne love kao pre.
Dakle od vas zavisi hoce li omladina imati perspektive ili ova "ekipa".

Slavica Đorđević

pre 15 godina

Nadam se da će se neko pozabaviti i problemom preko hiljadu oštećenih kupaca od DELTA LEGALA i STANKOMA.Pošto se tu radi o nekada vrlo uglednim i renomiranim firmama koje su imale sve uredne papire za početak gradnje,hoće li konačno biti donet neki zakon kojim će biti regulisan i završetak tih radova i ispunjenje pravno-ugovornih obaveza prema 1000 porodica .Svi znamo da je rešavanje stambenog pitanja zapravo rešavanje jednog od egzistencijalnih ,pa vas zato molim da nešto hitno preduzmete .Možda tako ipak spasete oko četiti hiljade ljudi (1000 porodica)od totalne finansijske i emocionalne propasti !!!

Vojvodina Evropska Regija

pre 15 godina

Alo bre! Prvo donesite zakon o Denacionalizaciji i vratite ljudima sve sta su komunisti oteli!,i onda otmite novopecenim mafijasima svu imovinu koju su stekli za vreme rata,sankcija i inflacije ako smete,i ako ste prava vlada koja se bori protiv mafije i korupcije.

Boza Bogdanovic

pre 15 godina

Sta mislite koliko bi mostova, puteva i stanova u Srbiji napravili da Milosevic nije izneo desetak milijardi dolara na Kipar i ostala belosvetska ostrva?! Dobro se secam i knjige min. Dinkica o tim parama, koje sada niko ne spominje. DOS-ova ministarka Raseta je ugovorila asfaltiranje puteva u Srbiji sa Milosevicevim mafijasom Ljubisom-CCumetom, a nikada se nije zapitala kako je zaradio nekoliko desetina miliona dolara za kupovinu mehanizacije. Jos bi CCumetova firma radila po Srbiji da mu njegivi bivsi prijatelji nisu zapalili i unistili mehanizaciju.
Jos septemba 2000. godine objavio sam clanak o gradjevinskoj mafiji u Borskim novinama. Citiram deo clanka:
"Javljamo se sa gradilista puta Bor-Zajecar (preko Nikoliceva). Zapoceli su ga 1990. godine (mesec dana pre Izbora) i garantovali brzo zavrsenje. Istrasirano je 20-tak metara i radovi su posle izbora obustavljeni. U jesen 1992. godine (pred Izbore) opet su garantovali brzo zavrsenje puta, ali su istrasirali svega 10-tak metara. Godinu dana kasnije (opet pred Izbore), garantovali su su da ce raditi i danju i nocu do zavrsetka puta, ali su posle Izbora prekinuli posao. U vreme izborne kampanje 1996. godine nastavili su put, sa garancijom da ce ga brzo zavrsiti. Ovog leta (pred Izbore) nastavili su radove, pa smo zamolili visokog funkcionera SPS-a iz Beograda da nam da kraci intervju: “Ove jeseni nastavljamo radove punom parom. Garantujemo da cemo zavrsiti sve radove na putu do jula iduce godine. Kao sto smo trijumfalno pobedili NATO-pakt i sacuvali Kosovo i Zapadnu Slavoniju, tako cemo i u miru dokazati, da smo mi graditelji, a ne rusitelji i da ispunjavamo svoja obecanja. ”
DA LI VIDIS MOST ?
Danasnju emisiju posvetili smo dvojici gradjevinskih inzenjera, bivsih kolega sa studija. Jedan od njih zivi u Nisu, a drugi u Beogradu. Kada su se sreli, pola sata su pricali o spoljnim i unutrasnjim neprijateljima, koji su se udruzili protiv Srba, jer su ljubomorni sto mi imamo najboljeg, najpravednijeg, najinteligentnijeg, najpostenijeg, najskromnijeg i najhrabrijeg predsednika na svetu.
Nastavili su o teskim posledicama sankcija i bombardovanja, i Nislija, po starom srpskom obicaju, odveze gosta BMW-om do svoje nove, velike, dobro opremljene kuce, na lepo uredjenom placu. Gost je upitao Nisliju odakle mu pare, da sve to napravi. Domacin je rukom pokazao prema Nisavi i rekao: “Da li vidis onaj most?” “Vidim ga.” “Sve je prosto, na svaka tri kamiona materijala, koji su ugradili na mostu, ugradili smo i jedan kamion u mom dvoristu.” Posle rucka su se dogovorili da Nislija prvom prilikom obavezno poseti svog kolegu u Beogradu. Nasli su se u Hajatu, i luksuznom “meckom” Beogradjanina otisli do Dedinja, pravo do nove, velelepne vile od 500 kvadrata, na placu vecem od prosecne srpske njive. Gost je izrazio divljenje i upitao domacina, kako je dosao do para. On mu je pokazao rukom prema Savi i rekao: “Da li vidis most?” “Ne.“ “Onda ti je valjda jasno.”
A kakve veze ima most u Beogradu sa putem preko Nikoliceva? Nikakve, most je most, a put je put."
P.S. Ovo je isecak iz "Radio Mileve II", koju sam objavio septembra 2000. godine (pred Izbore) u Borskim novinama (prvom dobitniku “Nagrade za hrabrost Dusan Bogavac”, uglavnom zbog mojih clanaka), u momentu kada su brojni sadasnji DOS-ovi kandidati za poslanike, clanove upravnih odbora, odbornike i predsednike opstina cutali ("kao zaliveni"). Uzgred, put preko Nikoliceva (20-ak km) "pravili" su i posle Petog oktobra, pogotovo pre svakih Izbora. Mnogi DOS-ovi ministri su obisli gradiliste, a zavrsen je pre nekoliko dana.
Boza Bogdanovic, dipl. ing. u penziji iz opljackanog, otrovanog i ozracenog Bora

sve se zna

pre 15 godina

Mi gradjani Srbije odavno znamo da je nas politicko-zakonski sistem neefikasan i da su svi koji imaju uticaja vise ili manje korumpiani,zato se u nasim gradovima smanjuju zelene povrsine, parkovi i ruse stari jos dobri,delovi grada, npr. Novi Sad, mi gradjani Novog Sada svaki dan ocekujemo da u Limnskom parku pocne da nice neki "vrlo vazan objekat" od isto tako "vazne i privredno sposobne" osobe

bata

pre 15 godina

Svaka cast B92 sto se bavi problemom gradjevinske mafije,i mi u Novom Sadu(ima nas oko 1000 porodica) kod raznih investitora smo isto prosli!Kupio sam stan 2003(jos se nisam uselio i tuzio sam investitora ali nase sudstvo NE VALJA!) a tada g.Dulicu investitori su zavsavali zgrade pa tek onda dobijali dozvole!!!Ako vam nije poznato procitajte predhodni zakon i sve ce vam biti jasno!Treba:nesposobne sudije poslati u penziju,korumpirane gradske cinovnike(katastar,Zig,gradjevinske i dr. inspekcije) pred sud pa i njima oduzeti imovinu jer se radi o velikoj korupciji!Zabraniti prodaju stanova u izgradnji,resiti pitanje agencija jer su i one krive u mnogim slucajevima...

Jasna

pre 15 godina

Beogradska SRAMOTA NA KVADRAT. Korupcija koju vidimo na svakom koraku podseća na "Slobino vreme" ali upakovano u Žutu, Lepu,Izglancanu, Modernu, Nasmešenu Mašnicu. Građevinska mafija se mora iskoreniti. Nadam se da će novoimenovani Gradonačelnik reagovati na zahteve Udruženja 1000 Oštećenih, jer ovo je sramota i poniženje šta se radi tim jadnim ljudima. Naročito ako jedan od Stankomovih ljudi sedi u gradskoj fotelji. Lično, demokratskog sam opredeljenja, ali mišljenja sam da ovaj mandat stoji na staklenim nogama i doživljavam ga kao popravni ispit za naše čelnike. Treba iskoreniti korUPciju a posle ćemo lako. I da, članska karta i lobiranje pred izbore ne bi smeo biti preduslov za razvoj karijere. Lov u mutnom svi vidimo, a narod pamti. Još jednom, dajem svu podršku prevarenim ljudima iz udruženja 1000 Oštećenih i nadam se da će se što pre useliti u svoje POŠTENO plaćene stanove, a kriminalci dobiti ono što zaslužuju (rešetke).

SLOBODAN POPOVIC

pre 15 godina

ZAŠTO VEĆ JEDNOM NE LEGALIZUJETE ONO ŠTO STE POČELI DA LJUDI MOGU OTVARATI FIRME U SVOJOJ KUĆI.KOME JOŠ TREBA DA DAJU NOVAC ZA PAPIRE.MOGLI STE TO URADITI JEDNIM POTEZOM PERA.NA ZAPADU NEMA NELEGALNIH OBJEKATA ALI DOZVOLE SE DOBIJAJU VRLO BRZO UZ JASNE USLOVE.KOD NAS SE OSTAVLJAJU PRAZNINE RADI PRIMANJA MITA.SRUŠILI STE U ZEMUNU ZGRADU UMESTO DA JE DATE STARAČKOM DOMU, OBDANIŠTU ILI DA IZNAJMITE U KORIST NARODA.

dg

pre 15 godina

@roki
@natasa
Voleo bih da Vaša pitanja (koja su i moja a i mnogih - naročito: oštećenih - Subotičana) reporteri B92 postave gospodinu Duliću...

ana

pre 15 godina

Domaci sindrom 'ce ti fali neki papir' je iskorenjiv. Uvedite izmenom zakona prezumpciju pozitivne odluke u slucaju cutanja uprave / nadleznog organa - ako nadlezni organ ne odluci u zakonom/propisom predvidjenom roku - odlucio je pozitivno. A u cilju pojeftinjenja gradnje. Hocu da gradim na svom placu novu kucu i ne bih da me sluzbenik kada mu predam zahtev sa svom dokumentacijom gleda belo i ne donese odluku u propisanom roku i da mi prica kako mi fali jos neki papir. Gradnja je mnogo jeftinija nego sto se prica - em sama odlucujem o kvalitetu (umesto sindikalnog a ponudjenog na trzistu) em po ceni koju ugovorim sa kim ja hocu. Olaksajte zivot nama malim ljudima - posao je dovoljno tezak i bez dodatnih zamajavanja.

Georgije

pre 15 godina

Poštovani gospodine ministre.
Cenim Vašu borbu protiv korupcije i mafije u građevinarstvu, ali se pitam da nije možda malo kasno za to? Koliko ja znam a znate i vi ustvarbi znaju svi, da je mafija skoro sav svoj prljavi novac oprala kroz izgradnju zgrada i stambeno posovnih objekata po celoj državi a ponajviše u Beogradu. Šta ćemo sa time? Da li imate nameru da donesete zakon kojim bi bilo moguće da im se oduzme to? Nagurali su cene u nebesa, nije im dovoljno štu su oprali svoj novac preko noći, već i beskrupulozno zarađuju prodajući kvadrat za preko 2000 EUR a izgradnja košta max 500 EUR po kvadratu!!! I kako sada odjednom da ste toliko zainteresovani za to pitanje i odjednom ste veliki stručnjak za građevinu? Ipak ste vi doktor (medicine) uz svo dužno poštovanje. Nego da li vaša firma isto gradi zgrade po Subotici, a možda ima nameru i da se širi dalje? Koliko sam upućen odgovor je DA. Nemojte me pogrešno shvatiti i dalje ćete imati moj glas na izborima, ali dokle?

Žitelj građevinskog Eldorada

pre 15 godina

Sad ste se setili da rušite građevinsku mafiju, nakon šte ste Beograd tolerisanjem divlje i nakaradne gradnje i nadgradnje nepovratno pretvorili u pravu kasabu, koja više liči na Kairo ili Teheran nego na evropski grad. Za divlju gradnju se, gospodo, u civilizovanim državama ide u zatvor ili na psihijatrijsko posmatranje, a objekat se momentalno RUŠI. Kakva legalizacija i sl. bakrači, to je vaša izmišljotina da bi ste uzimali pare.

Ni sad vam ne verujem, jer vam ne pada na pamet da osnujete građevinsku policiju koja će imati ovlašćenje da, bez sudskog naloga i papirologije, momentalno STAVI LISICE na ruke svakog nelegalnog graditelja i pošalje ga u pritvor. Samo TAKO se suzbija mafija.

Pravnik

pre 15 godina

Ne radi se ovde o građevinskoj mafiji. Odnosi vlasništva u Srbiji su zacrtani «u Jajcu», pa se iza pojma građevinska mafija krije država (fino ušuškane upravljačke strukture), koja je kao takva odolela svim promenama do danas (20.08.2008.) Zato je nejasno kako će jedan ministar u tako (drugorazrednom – oprostiće mi gosp. Dulić, jer se pojam ne odnosi na njega samog) ministarstvu razrešiti ovakav čvor.
Hajde da pokušamo da složimo kockice. Srbija je od 1945. nacionalizovala puno nekretnina. Na ovima su mnoga lica stekla vlasništvo, ili razna «prava», koja im je darovala takva država. Sada hoćemo da neko ponovo kupuje, tvrdimo da želimo da se revanširamo oštećenim vlasnicima i imamo obavezu da ne oštetimo sadašnje vlasnike, koji najčešće nisu krivi što su se zadesili sa ognjištem na tuđoj zemlji.
Ministarstvu životne sredine pridodato je prostorno planiranje i nekako potajno – resor uknjiženja, tj. Republički geodetski zavod. Ovo ministarstvo vodi lekar, raniji predsednik Skupštine Srbije. Transparentnost u vođenju državnih poslova malo se izgubila, sticajem nesrećnih okolnosti, jer tek nakon što zaštitimo životnu sredinu, pa je isplaniramo i urbanizujemo, nacrtaćemo planove za ono što smo uradili. A vlasništvo na svemu tome, umesto da bude eksponirano preko Sudova i Ministarstva pravde, jedva da se i pominje u ovakvoj organizaciji institucija koje se time bave.
Gospodin Oliver Dulić pritom je, kako vidimo i predsednik Vladine kadrovske komisije. Mislim da bi, integracijom ovih funkcija mogao da uradi puno korisnih poslova, ukoliko bi bio raspoložen da čuje ono što Republički geodetski zavod (RGZ) ne želi da čuje duži niz godina.
Važno je reći da sam zaposlen u RGZ-u preko 10 godina, pravnik po struci, i da sam zbog ličnog nastojanja da sve probleme istaknute u ovom intervjuu rešavam u skladu sa pravilima struke, kažnjavan, degradiran i potpuno isključen iz aktivnosti u Zavodu.
Zavod je do juče bio zabran Nove Srbije i Velimira Ilića. SVI rukovodioci postali su to nakon što su obećali vernost vođi i glasove njemu na izborima. I sadašnji direktor je deo istog tima. Pitanje je da li će on smoći snage da «raskine sa nasleđenim mentalitetom i pravnim haosom», kako kaže Dulić.
Ipak, posmatrajući doskorašnji ministrov angažman u Skupštini, imam nadu da će Gosp. Dulić uspeti da se snađe u novom poslu. Važno je da ne sme slepo da se osloni na konsultovanje sa tim i takvim ljudima – oni su godinama na prvoj liniji fronta za obezbeđenje pravne logistike potrebne za zaštitu sopstvenog interesa u lancu korupcije. Recimo, pre nekog vremena objavljena je vest da odmor nekog čoveka košta milion evra – dnevno, jer se neki DSS gradski funkcioner uputio na odmor i niko ne sme da potpiše građevinsku dozvolu umesto njega. Danas je vest da taj isti prelazi u DS. Što je mnogo, mnogo je!
Bogatstvo koje se koncentrisalo primenom mera konfiskacije, nacionalizacije, eksproprijacije itd. u poratnom periodu (1945.-1958.), i bogatstvo nastalo primenom Uredbe o privemenoj zabrani raspolaganja . . . (1991.) god. je krava muzara SVIH dosadašnjih garnitura u vlasti, koje su se bez obzira na stepen zaklinjanja u Evropsko, slepo držale ustavnih floskula iz 1974. Prebacivanje ovakve imovine iz državnih u privatne ruke moguće je samo ako se vrši uz pomoć administriranja. Ovaj proces (koji je slikovito predstavljen u vicu o saobraćajcu koji kupuje raskrsnicu i odlazi u privatnike) započeo je krajem osamdesetih godina. Jedino sredstvo za eliminaciju takve prakse je prenošenje nadležnosti sa uprave na Sudove (ukoliko smo proces opoštenjavanja Sudova dovršili?). Koncept Jedinstvene Evidencije ustanovili smo 1988.-1992. god. i jednako kao sa Zakonom o udruženom radu (sećate li ga se) postali jedinstveno svetsko čudo. Dok odnose vlasništva, nadležnosti u pitanjima svojine, svojinu samu i procedure registracije svojine ne vratimo na Evropske standarde, nećemo moći u to društvo. Zato sam veoma svestan opasnosti kojoj se izlažem pisanjem ovog komentara.
Međutim, ćutanje je možda produktivno za pojedinca ali ne i za državu. Smatram da gosp. Dulić obavezno mora da pročita ovaj komentar i zamisli se nad njim. Gospoda inženjeri geodezije zasuće ga procentima, tabelama, izveštajima, uspesima. Katstar je izrađen na 99% teritorije. Ali na stan u Beogradu ne možete da stavite hipoteku – on je u onih 1%, kad se statistika tako podesi. Gosp. Parivodić je promovisao Zakon o hipoteci, ali ni taj Zakon nije usrećio građane koji su se ponadali da bi bar hipotekarnim kreditom mogli da se ponovo osete kao legitimni predstavnici srednje klase. Hipoteku mogu da stave oni koji bi ugovor potpisali palcem, kad bi znali da postoji banka, kredit, hipoteka. . . i kad bi imali novaca da servisiraju kreditnu ratu. Koštunica se hvali ugovorom o prodaji NIS-a Rusima. Cena je 400 mil. Evra. Kada je «pao», on i Ilić su pohitali da denunciraju nove pregovarače, time što su Dinkića optužili da NIS i onako nema ništa jer je na svemu «gazda» Republika Srbija a NIS tek korisnik, (ili tako nekako), pa bi oni tako lepo «uvrnuli Ruje», a vi što sada pregovarate gledajte kako da se izvučete pre nego što se prevareni ne naljuti pa nas izbombarduje kao 1999.god. (Gruzija nije tako daleko). Dakle, kad imamo sistem svojine i registracije kao što ga imamo - sve je moguće pa i da vam oduzmemo stan dok čitate ovaj komentar!
U RGZ-u su na svim strateškim mestima geodete. God.2000. dobili su izuzetnu šansu da rade privatno. Spoj upravne vlasti, privatnog računa i monopola na informacijama je recept za zidanje klinike u svom selu (Ilić) i za transakcije zemljištem u pred eksproprijaciono ili drugo pogodno vreme. Na žalost, jedan broj pravnika je prihvatio da bude deo te «mašine», obavezno u drugoj ligi i na klupi, i da odrađuje «svoj deo posla». Tako sada u Zavodu nema ko da kaže da ništa ne valja. Ja sam rekao, i svi su bili svedoci kako sam prošao.
Dakle, mislim da imam šta da kažem, da znam rešenja koja bi nas vratila na pravi put. Na gospodinu Duliću je da otkrije o čemu se radi, ukoliko mu do tada ne stigne na potpis kao predsedniku Komisije za kadrove novo rešenje kojim mi se još malo spušta ocena.
Treba da napomenem da je jedan od ranijih direktora RGZ-a doneo rešenje da se ne sme javno pisati o Zavodu, i da sledi kazna. Meni zaista nije teško da se potpišem pravim imenom, ali pretpostavljam da svako može da me razume. . . Na kraju, ostavljam Redakciji svoj mail, koji može da upotrebi svako dobronameran.
Dok ne budemo uradili «seču propisa» u oblasti svojine, prometa, urbanizma i registracije, nema ni «giljotine» u privredi i preduzetništvu, nema ni kredita za građane, ni nasleđivanja, ni oporavka srednje klase, ni reda u gradovima, ni reda među klima uređajima, ni reda u održavanju stambenih zgrada. Sve će biti kao što je bilo. I pisci obećavajućih govora za nove izbore moći će da urade «copy-paste». I Jovo-nanovo. Možda mene kazne ili mi daju otkaz. Ako se to dogodi, verovaću, a molim i sve vas da verujete da gosp. Dulić nije HTEO da čuje ono što treba da se čuje.

Nebojša

pre 15 godina

"A šta će biti sa zemljištem na kojem su u međuvremenu izgrađeni neki objekti?

...Onog trenutka kada zgrade budu srušene zemljište će se vratiti ranijim vlasnicima"

Da li to gospodin Dulić hoće da nas uveri da će tajkuni, koji sada INTENZIVNO grade na nacionalizovanom zemljištu, rušiti te objekte da bi vratili zemljište starim vlasnicima?
Strašno...

Katarina

pre 15 godina

Molim Vas, manje price vise rada, gosp. Ministre. Svi sve znaju, a Vi dokazite delima, da niste jedan od onih sa = druge strane ulice =

agbaba

pre 15 godina

ma jeste, svi ti verujemo!!!

izmisljanje rupe na saksiji, i mlacenje prazne slame.

gosp. Dulicu, kada prestane nelegalno rusenje individualnih kucica na Zvezdari i zidanje na njihovom mestu ultra rusnih zgradurina, bez adekvatnih uslova, parking, vodovod, kanalizacija i drugo, i kada odredjeni ljudi sa lokala budu u zatvoru a ne na vlasti, tada cu vam verovati.

a do tada....

skeptik

pre 15 godina

"Prema onima koji grade bez građevinske dozvole mora rigorozno da se primenjuje Zakon o planiranju i izgradnji, koji je propisao stroge kazne. Pa kako je uopšte moguće da se bespravno grade stambeni objekti, a da oni koji to rade krivično ne odgovaraju?"

Izgleda da je g-din ministar počeo sam sebi da postavlja pitanja na koja vrlo dobro zna odgovore?
Kada majka Srbija jednog lepog dana udje u tu cuvenu EU, postoji mogucnost da ce shodno Zakonu o planiranju i gradnji i Urbanistickom planu veći deo bespravnih objekata morati da bude srušen. Nebitno je da li je u pitanju usklađivanje sa planom ili vraćanje zemljišta starim vlasnicima. Svakako, sadašnji vlasnici stanova ce ostati bez krova nad glavom, a drzava ce morati isti da im kompenzuje novim stanovima na nekoj drugoj, legalnoj, lokaciji. Naravno, sredstva za izgradnju novih objekata nece biti obezbedjena iz crnih fondova gradjevinske mafije ili daleko bilo sa Kipra, vec kao i do sada - iz budzeta grada ili republike. Predlazem da svi gradjani odmah sada odmah daju iz sopstvenog dzepa mafijasima i politicarima onoliko para koliko im treba za udoban zivot na ovom i onom svetu, pa da kasnije ne gubimo vreme na takve sitnice?! Samo neka nam prezentuju fakture i biznis (životni) plan, pa da se raskusuramo. Sta kazete, ko je ZA?

aleks

pre 15 godina

kako je Merkator dobio plac u centru Kragujevca, i pored toga je posečen - uništen jedan od dva parka u gradu (pored hale "Jezero")? Zašto ovom prodajnom centru nije odeljen plac u industrijskoj zoni (kao "Metro")? Zašto je grad pristao da Merkator bude u CRNOJ boji? Zašto, zašto, zašto...

Miki

pre 15 godina

Ako se ne varam, ovo mi lici na sukob grupe (koju zovu mafija) koja je dosla nelegalno do para i gradjenjem te pare legalizuje i grupe (koju ne zovu mafija) koja hoce da naplati svoje pravovremene informacije i politicku poziciju. Mislim da ce samo da sjasi Kurta i uzjasi Murta.
a mozda se i dogovore...