Četvrtak, 14.08.2008.

01:59

"Integritet Gruzije prevaziđen"

Ruski zvaničnici najavljuju da će podržati sve odluke koje donesu Južna Osetija i Abhazija o statusu tih separatističkih oblasti.

Izvor: B92

"Integritet Gruzije prevaziðen" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

46 Komentari

Sortiraj po:

sale

pre 15 godina

Ovo moze da bude totalno "teorija zavere", ali ima jedan scenario u koji se uklapa citav niz savremenih dogadjaja i trendova:

1. zapazanje da je nivo CO2 narastao preko kriticnih granica i da se mora drasticno smanjiti njegova emisija usled sagorevanja fosilnih goriva.

2. Izbijanje kriza, naizgled "greskom", u podrucjima koja su najveca nalazista i isporucioci fosilnih goriva.

3. "Kurs sudara", ocigledno namerno odabran i vodjen, sa Rusijom, jedinom zemljom isporuciocem fosilnih goriva kojoj nije moguce "zavrnuti riku".

4. Napad na sve zemlje izvan "prvog sveta" koje razvijaju sopstvene mirnodopske nuklearne programe, optuzbama da su to vojni programi, ili, u slucaju npr. Indije, "partnerstvo" na polju mirnodopskih nuklearnih programa.

Hipoteza: Globalna imperija nuklearno-energetskog tehnoloskog monopola je u nastanku. Potezi koji se jedan po jedan vuku imaju za cilj da naprave korenitu promenu na svetskom energetskom trzistu, mnoge trilijarde dolara ce se sliti na racune onih koji iza svega ovoga stoje tokom vise od 100 godina u buducnosti, a ono sto je "vazno" i "vruce" ustvari je sporedno, dok su "sporedni" efekti ustvari oni koji su bitni. Uklanja se bilo kakva alternativa ili konkurencija buducem monopolu, za to vreme odseca se napajanje naftom i gasom vecem delu sveta, putem ratnih i politickih sukoba ili ubedjivanjem da su nafta i gas vece "zlo" (mozda i jesu?) od nuklearne energije. Nuklearna energija je visoko centralizovana i zahteva, a i omogucava, vecu kontrolu VLASTI nad pojedincem. Istovremeno, svedoci smo pojacane instalacije distopijskih alatki za izdvajanje (singling out) i pritisak na neposlusne pojedince, nesto sto se pravda "borbom protiv terorizma".

Serviraju nam se price Islam vs. Zapad, Rusija vs. Zapad i razne nacionalisticke bajke, ali sama NEORIGINALNOST tih pozorisnih predstava bi trebala da nam bude signal da nas neko farba!

Anatem

pre 15 godina

SAD i EU su se ovaj put pretrgli od brige za stradanje civila, izbeglicke kolone i humanitarnu katastrofu. I onda kao vrhunac cinizma poslali humanitarnu pomoc agresoru !

Dragan

pre 15 godina

Ode Kosovo.
E bas vam hvala braco rusi.
Posle ovoga Albanci ce biti najsrecniji narod na svetu. Imaju i ruse i amere da se bore za njih.

barba

pre 15 godina

Ovo je samo uvertira. Podrucije Kavkaza ima ogromne zalihe nafte oko koje ce se jos puno puta lomiti koplja. Suverenitet je prevazidjen ne samo u slucaju Gruzije i Srbije, vec svuda u svetu. Samo naivni veruju da su npr. Makedonija, Crna Gora ili Kosovo zaista suverene i nezavisne drzave

Bosko

pre 15 godina

Ameri su isuvise rastrkani i isuvise istroseni da bi bilo sta uradili te je vise plasenje recima. Imaju druge goruce probleme pored Iraka i Aganistana - Iran i Venecuelu a ni dolaru ne cveta u zadnje vreme.
Politicka promisljenost i recitost Republikanaca nije na nekom narocitom nivou i izgleda sve u svemu smesno pogotovu sto podrzavaju jednog nepromisljenog predsedika.
Rusi ma kakvi bili ipak ovu sahovsku partiju igraju bolje.

Milan Jovanović

pre 15 godina

Rusija je ovim dala najveći argument Kosovu za nezavisnost i sada se potvrđuje priča da je za ruse Kosovo bilo samo cenkanje oko Gruzije. To vidim malo kome smeta po sistemu živela majka Rusija, dole Srbija.

Zarko

pre 15 godina

Rusi su bili i ostali proračunati i lukavi, Amerikanci bahati, a Srbi glupi i naivni. Sve je ovo velika Ruska predstava: jedva su dočekali kosovsku nezavisnost da bi imali alibi za svoje interese.

Lanna

pre 15 godina

U svojim izjabama oko Kosova Rusi su bili vrlo jasni: ne radite to jer postoje Juzna Osetija i Abhazija kao i drugi koji zele da se otcepe. Naravno da su stitili svoje intrese. Zasto bi Rusi imali Amere u svom dvoristu. Nekidan se spekulisalo da ce Hugo Chavez dozvoliti ruske base u svojoj zemlji i USA samo sto nije eksplodirala. Najveci je krivac EU koja skroz igra po notama USA i dozvoljava razmestanje Nato baza (cutaj americkih) u Evropi i raxnih raketnih stitova. Malo je isuvuse ocito da gde kod se nadju americki vojni experu usledi etnicko ciscenje ( Hrvatska, Kosovo, Irak, Gruzija). Mozda bi Karadzic trebao dobiti drstvo u Hagu. Pateticna je i pomoc Polkse, Ukrajine i Baltickih zemalja) Svi su oni privesci USA i nikve nezavisne zemlje. Sjakasgvili je takodje instaliran od Amera...

Alex

pre 15 godina

Moj auto ne ide na Americku naftu i ne grejem se na Americki gas, kao i vecina na ovoj Planeti. Kondoliza preteruje sa pricom i izolaciji.

Dusan

pre 15 godina

Veoma cudne kritike dolaze iz zemlje koja je izmislila doktrinu "pre-emptive strike". Samo nasim "demokratama" nije jasno da demokratije u spoljnoj politici NEMA.

sdf

pre 15 godina

Ova ruska izjava o "prevazidjenosti integriteta" je vise opasna za Kosovo nego za Srbiju: Srbija je vec izgubila Kosovo, a Kosovo tek ceka gubitak severnog dela i mislim da je to ono sto predstavlja sustinu ove ruske izjave, kada se postavi u kontekst odnoso Kosova prema svom manjinskom stanovnistvu.

bezimena

pre 15 godina

Koliko god ovaj svet bio uredjen, bez obzira na pravnu regulativu od kada je sveta i veka, u svim (ne)civilizacijama, ratovima su se teritorije osvajale i gubile i zato je rat, bio i ostao, neprevazidjena kategorija čiji se rezultat mora uvažiti, svidjalo se to nekome ili ne.

Diplomatski rebusi, kao ovaj Jeremićev, služe za treniranje moždanih vijuga. Medjunarodni sud će takodje smisliti neku začkoljicu koja neće rešiti problem ali će se rebusi nastaviti. Faktički, mi nemamo šta da očekujemo od tog suda, pogotovo se neće dogoditi da zemlje koje su KIM priznale to svoje priznanje povuku. Jednostavno, to ne biva, svetski moćnici su odlučili kako su ,ali u suštini i dugoročno gledano, oslobodili su nas velikog balasta. Mi treba da se okrenemo sebi, privrednom razvoju (koji nije moguć bez EU), natalitetu kako bi sačuvali ovo što imamo, a imamo još uvek mnogo!

sale_bcn

pre 15 godina

Ma ako nama uzmu Kosovo, a vec su ga uzeli, Mi treba da budemo prvi koji ce da priznaju Abhaziju i Juznu Osetiju i cak sta vise ne treba tu da se zaustavimo nego bi mogli da priznamo prvi i Baskiju, Korsiku...U zamenu bi mogli da trazimo putovanja bez viza za nas prijateljski gest...A Ameriku i Eu i Nasu Bracu Ruse ko sisha ....

Sa zapadne strane

pre 15 godina

Da se ne lazemo: motivi rata u Gruziji i ratova u Iraku i Avganistanu su isti - nafta i gas - a to je nesto sto je potrebno i Americi i Rusiji i zemljama EU. Sve ostalo (borba protiv terorizma, nacionalizma, separatizma, komunizma, diktature, ugrozavanja ljudskih prava itd.) su oblanda u koju su pravi ciljevi tih ratova uvijeni. Ni rat u bivsoj Jugoslaviji nije tu bio nikakav izuzetak - to je bio rat odredjenih delova bivseg KGB-a (sada povampirenih u liku Putina) i dela americkih obavestajnih struktura. Da li zbog juznog kraka ruskog gasovoda ili neceg drugog - verovatno necemo nikada saznati. Nazalost, i u jednom i u drugom slucaju stradao je obican narod. Kolateralna steta. :(

svi (ni)su isti

pre 15 godina

"Ovo nije 1968." Tacno g-djice Kondoliza, ovo je 2008., godina u kojoj obelezavamo vec punih 5 godina americkog nezvanog prisustva u Iraku i gde niste uspeli da uspostavite ni postenu marionetsku vladu, nego se narod ubija svakog dana!

Danilo

pre 15 godina

Kosovo za Osetiju?
Scenario slican: Posle zlocina ne mogu Osetijci da se vrate u Gruziju. Znaci, zbogom Kosovo i legalisticki... Ovi presedani znace da se rat ozakonjuje.

Vlada

pre 15 godina

Rusi koriste primer Kosova kako bi po etnickom principu odvojili dve Gruzijske pokrajine od Gruzije...albanci su se po etnickom principu odvojili od Srbije..Medvedev se pre dva dana, na konferenciji za stampu povodom sporazuma sa EU, direktno pozvao na primer Kosova kako bi opravdao rusku intervenciju (okupaciju)..sada cujemo ovo. ja samo mogu da zakljucim kako su nasi "veliki prijatelji" ovim direktno podrzali nezavisnost Kosova. toliko o njima.

al

pre 15 godina

Mislim da će ovaj potez Rusije imati dalekosežne pozitivne posledice za teritorijalni integritet Srbije.
Mnoge će se zemlje zapitati da li je dobro prihvatiti američko vidjenje nove političke realnosti po kome Kosovo više nije u sastavu Srbije (iako je svima jasno da se time krši medjunarodno pravo)
Šta bi se moglo njima destiti ako Rusija počne da gleda na njih iz ugla nove (svoje) političke realnosti(kao što Amerika ne vidi da sve zemlje članice UN imaju prava na svoj inetgritet i teritorijalnu celovitost).
Kako su Rusi podržali Osetiju i Abhaziju tako bi mogli da podrže i manjinu u nekoj drugoj zemji.
A čini se da svet počinje polako da shvata da je sa Kosovom otvorena Pandorina kutija, i ako je na zatvori jako brzo biće još Osetija i Abhazija,
A Rusi su upravo poručili Americi i zapadu -"Ako ćemo silom da se ubedjujemo šta je pravda i pravo - imamo i mi tu argumente"

Chikanski

pre 15 godina

Nema nikakve razlike izmedju Rusije i Amerike. Obe se ponašaju bahato kao što "priliči velikim silama". Jedino je rusija "manja" velika sila.

Kaća

pre 15 godina

Izjava Rajsove nije integralno preneta, fali najvažniji deo, gde ona POTSEĆA RUSIJU DA „SADA NIJE 1968.g KADA SU OKUPIRALI PRAG....i NASILNO INSTALIRARI PRORUSKI REŽIM“. To što kaže Rajsova je apsolutno tačno! 1968 su okupirali Češku i postavili „marionetski“ režim! Mationetski režim je onaj koji ne reprezentuje volju većine građana u nekoj zemlji, nego jedu malu manjinu! Tako i sada u Gruziji, Lavrov optužuje SAD da su instalirali „proamerički“ režim! E, baš to nije tačno, većina naroda u Gruziji hoće da bude u savezu sa zapadnim državama a ne sa Rusijom, pa prema tome to što kaže Lavrov su prazne priče. Isto se desilo u svim zemljama real socijalizma, narod je VEĆINSKI posle pada Berlinskog zida hteo u EU i NATO, a što dalje od RUsije! E pa to je SUVERENO pravo malih država, da BIRAJU u koji savez hoće!

Pera Detlic

pre 15 godina

Sve, sve ali upinjanje EU da se i ovde mesa ... zaista otuzno. Steta sto Slovenija u ovom trenutku ne predsedava EU, bilo bi sjajnih Rupelovih ideja

nesha

pre 15 godina

Mnogo bih voleo da čujem komentar Dr. Koštunice ili ex ministra Samardžića na temu poštovanja međunarodnog prava u Gruziji. Da li, i vi konačno, shvatate zašto su nas Rusi "branili" po pitanju Kosova?

kesa

pre 15 godina

"Može da se zaboravi na bilo kakve razgovore o gruzijskom teritorijalnom integritetu zato što je, verujem, nemoguće ubediti Južnu Osetiju i Abhaziju da se slože da mogu da budu naterane da se vrate u gruzijsku državu".

Ovo mi je strasno poznato odnekud....
Hocete li isto to reci i za Kosovo?

Sabahko

pre 15 godina

Do kraja godine , Amerika i EU priznace nezavisnu Osetiju a za uzvrat Rusija ce priznati nezavisno Kosovo. Srbija i Gruzija mogu samo da gledaju...

predlog rezolucije UN

pre 15 godina

"Mirovno i trajno rešenje sukoba u Gruziji - na Kosovu (nepotrebno precrtati) mora biti zasnovano na punom poštovanju principa nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta, priznatih međunarodnim pravom i rezolucijama Saveta bezbednosti UN"

pero

pre 15 godina

Mene samo brine da Rusiji po analogiji ne bude i integritet Srbije prevaziđen. Verovatno će tako i biti, dogovor oko Kosova je na vidiku.

Marko

pre 15 godina

"Može da se zaboravi na bilo kakve razgovore o gruzijskom teritorijalnom integritetu zato što je, verujem, nemoguće ubediti Južnu Osetiju i Abhaziju da se slože da mogu da budu naterane da se vrate u gruzijsku državu", rekao je šef ruske diplomatije novinarima.

Zbogom Kosovu i ruskoj principjelnosti.

Colin_bgd

pre 15 godina

Eto zasto je Rusija, u stvari, dozvolila da se Kosovo zavrsi tako kako se zavrsilo. Rusi su Amerikancima "dozvolili" Kosovo, a oni ce da "uzmu" Abhaziju i Juznu Osetiju. Pri tome se ni Gruzija niti Srbija pitaju bilo sta. Moglo je da bude i obrnuto, da su se velike sile tako dogovorile. Ali nisu, iz sopstvenih interesa, ne zbog pravde, niti medjunarodnog prava i poretka. Mi umesto to sve da shvatimo, mi i dalje ugrozavamo direktno nasu evropsku buducnost, koja je jedini garant ekonomskog napretka, a sve zbog necega nad cim nemamo niti uticaja, niti bilo kakve mogucnosti za odlucivanje. Jeste Kosovo emotivna stvar, ali niko od nas ne ulaze u berzu na emotivnom nivou, nego cisto poslovnom. Tako vlast treba da vodi i drzavu i narod, cisto profesionalno. Ali naravno, nasa vlast (bilo koja) umesto to narodu otvoreno da kaze: "Kosovo je otislo, tako su odlucili I AMERIKANAC I RUS, a nas jedini put je u Evropusku Uniju", oni uporno sve nas i dalje vode u nedodjiju. I tako, umesto da zavrsimo ovo poglavlje bespuca kada smo se bunili protiv onih koji su uvek krojili ovaj svet i na taj nacin radili iskljucivo na sopstvenu i niciju drugu stetu, mi i dalje se ponasamo idiotski, i ceo svet nam se smeje i sazaljeva nas.
Rusi su nas uvek gurali kao potrosni materijal za svoje potrebe, tako je bilo i ovog puta. Osvestite se vec jednom i otvorite vase sirom zatvorene oci...

Pravo na suverenitet

pre 15 godina

A sta bi sa suverenitetom Srbije? Uostalom oni koji podrzavaju suverenitet Gruzije podrzavaju i eventualnu akciju protiv albanskih separatista po ugledu na akciju Sakasvilija i Gruzije. To je medjunarodno pravo.

Tomcat

pre 15 godina

Reakcija Rusije je jedini moguci sled dogadjaja. Meni je jako zao Gruzina i Osetijaca jer su oni prave i jedine zrtve svih dogadjaja, saucesce svim porodicama... Ali Amerika igra prljavo i to vec duze vreme rugajuci se Rusima. Najpre uvlaceci sve veci broj bivsih sovjetskih republika u Nato i postavljajuci antiraketni stit na samoj granici Rusije. Kao pretnje iz Irana u koje samo lud covek moze da poveruje (nesto kao oruzje za masovno unistenje u Iraku). To vec traje predugo i Ameri nisu imali u vidu da je Rusija i politicki i vojno i fifnansijski narasla do tih razmera da bi sa njom trebalo i razgovarati i kosultovati se. Nema vise jednostranih poteza karakteristicnih za devedesete. Svet je opet multipolaran. To pokazuje i trenutna nemoc Amerike da svoje sticenike odbrani od ruske odmazde i tzv. kaznjavanje Rusije koje je prakticno nemoguce. Kako kazniti nekog, ko u danasnjem svetu potraznje za energentima i rudama, ima sve elemente periodicnog sistema elemenata na svojoj teritoriji.

SFRJ

pre 15 godina

Na osnovu stava Kondolize mozemo samo zakluciti da ce sami sabe USA i NATO iskljuciti iz svih medjunarodnih organizacija i samoizolovati zbog agresije na suverene drzave poput Iraka, Avganistana, Srbije... i zbog svakodnevnog krsenja primirja u tim drzavama

Provaljeni

pre 15 godina

Ovde se zapravo radi o klasicnom OPIPAVANJU terena. Amerika da nalog da gruzijska vojska i policija ulete u Osetiju, terorisu stanovnistvo, po kojeg i ubiju, da se pobrinu da Rusi to saznaju sto pre, i cekaju da vide kako ce Rusi da odreguju tj. da li ce krenuti u neku ostru politicku kampanju protiv Gruzije, ili ce krenuti nekim nagomilavanjem vojske na granici sa Gruzijom. Naravno ni Rusija bas nije slepa, pa je odreagovala skroz NEocekivano, sto ni Ameri nisu predvideli. To se vidi najbolje iz njihovih komentara koji kako se vide, poprilicno neubedljivi. Tako je bilo i sa Kosovom, isti pocetak, ali naravno sa drugim krajnjim ciljom, otcepljenjem.
Sta je ovde bio cilj(ultimate goal) jos se ne zna, ali se jasno vidi da Amerika ima neke planove za buducnost koje ce ujedno imati neke dodirne tačke sa Rusijom

Dobar

pre 15 godina

Slusao sam Kondolizin intervju na CNN pa to je pozoriste....bila je toliko nervozna glas je podrhtavao...nasli su ce u cudu nemaju nikakav odgovor na intervenciju Rusije.
Bivsi ministar SSSR gruzijac Sevarnadze je izjavio za njemacke medije da je velika greska to sto je gruzijska vojska i policija usla u Osetiju..da je to katastrofalan potez gruzijskog predsednika.

Banjalucanin

pre 15 godina

Bas naprotiv, mislim da srbijanski politicari konacno vode mudru politiku. Ajde upotrebite malo glavu, sta dobija Srbija ako se sada krene zaliti ko malo dijete oko duplih standarda i presedana? Nista dobro sem zamjerki i poprijekih pogleda. Dvolicnost EU i SAD-a je evidentna, ali Srbija je i ispastala zbog takvog "nezrelog" stava u proslosti. To je sve prljava igra, i treba je igrati na svoju korist. Siguran sam da ce Srbija ovu suzdrzanost iskoristiti za svoje interese! Samo tako nastavite, mudro i stalozeno! A radikalima prepustite da pljuju i psuju, to je u njihovom stilu... :)

unbiased

pre 15 godina

Ovo je mozda prvi put da su nasi politicari odigrali kako treba. Zbog Kosova bi trebalo da podrze Gruziju, ali zna se koja je jedina zemlja na svetu koja nam daje podrsku, ma sta god mislili tzv. Evropljani u Srbiji.

S

pre 15 godina

Ne mogu da ignorisem slicnost Sakasvilija i Milosevica. Gurati svoj narod u rat i smrt i provocirati sukob sa toliko jacim protivnikom moze samo neko ko nema trunku drzavnika u sebi. Mi smo jednog takvog imali, i zato sto smo ga imali, cvrsto sam uveren da gruzijski narod treba pod hitno da ukloni svog predsednika sa vlasti, pre nego sto se pozeli jos neke ratne avanture.

Lud zbunjen

pre 15 godina

...princip nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta, priznatih međunarodnim pravom i rezolucijama Saveta bezbednosti UN, smatra EU.
O kako to lepo zvuči. A šta bi sa Srbijom?

zrad

pre 15 godina

"Mirovno i trajno rešenje sukoba u Gruziji mora biti zasnovano na punom poštovanju principa nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta, priznatih međunarodnim pravom i rezolucijama Saveta bezbednosti UN"....U fusnoti ovog dokumenta verovatno stoji "Ovo ne vazi za banana drzavu Srbiju"....nasi politicari na celu sa Tadicem sve ove dane cute kao zaliveni....MUK, TISINA....Zasto ih placamo?

Srki

pre 15 godina

Nisam rusofil (daleko od toga), ali Kondoliza, kao i mnogo puta do sada, prilično ne zna šta govori. Izolacija Rusije, koje je ekonomski i vojno ojačala do neslućenih razmera, je prosto nemoguća. Veliki deo planete zavisi od ruske nafte i gasa, a i dobre volje. Kapital Rusije je već ušao u pore mnogih zemalja u svetu, nisam siguran da bi ga se te zemlje tako lako odrekle, zarad američke ljubavi prema antiruskoj Gruziji i njenom lideru, koji je, uzgred, apsolutista gori od mnogih protiv kojih se Amerika bori.
Pandorina kutija je otvorena, a iz nje nikada ništa dobro nije izašlo.

Srki

pre 15 godina

Nisam rusofil (daleko od toga), ali Kondoliza, kao i mnogo puta do sada, prilično ne zna šta govori. Izolacija Rusije, koje je ekonomski i vojno ojačala do neslućenih razmera, je prosto nemoguća. Veliki deo planete zavisi od ruske nafte i gasa, a i dobre volje. Kapital Rusije je već ušao u pore mnogih zemalja u svetu, nisam siguran da bi ga se te zemlje tako lako odrekle, zarad američke ljubavi prema antiruskoj Gruziji i njenom lideru, koji je, uzgred, apsolutista gori od mnogih protiv kojih se Amerika bori.
Pandorina kutija je otvorena, a iz nje nikada ništa dobro nije izašlo.

zrad

pre 15 godina

"Mirovno i trajno rešenje sukoba u Gruziji mora biti zasnovano na punom poštovanju principa nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta, priznatih međunarodnim pravom i rezolucijama Saveta bezbednosti UN"....U fusnoti ovog dokumenta verovatno stoji "Ovo ne vazi za banana drzavu Srbiju"....nasi politicari na celu sa Tadicem sve ove dane cute kao zaliveni....MUK, TISINA....Zasto ih placamo?

Lud zbunjen

pre 15 godina

...princip nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta, priznatih međunarodnim pravom i rezolucijama Saveta bezbednosti UN, smatra EU.
O kako to lepo zvuči. A šta bi sa Srbijom?

Banjalucanin

pre 15 godina

Bas naprotiv, mislim da srbijanski politicari konacno vode mudru politiku. Ajde upotrebite malo glavu, sta dobija Srbija ako se sada krene zaliti ko malo dijete oko duplih standarda i presedana? Nista dobro sem zamjerki i poprijekih pogleda. Dvolicnost EU i SAD-a je evidentna, ali Srbija je i ispastala zbog takvog "nezrelog" stava u proslosti. To je sve prljava igra, i treba je igrati na svoju korist. Siguran sam da ce Srbija ovu suzdrzanost iskoristiti za svoje interese! Samo tako nastavite, mudro i stalozeno! A radikalima prepustite da pljuju i psuju, to je u njihovom stilu... :)

Dobar

pre 15 godina

Slusao sam Kondolizin intervju na CNN pa to je pozoriste....bila je toliko nervozna glas je podrhtavao...nasli su ce u cudu nemaju nikakav odgovor na intervenciju Rusije.
Bivsi ministar SSSR gruzijac Sevarnadze je izjavio za njemacke medije da je velika greska to sto je gruzijska vojska i policija usla u Osetiju..da je to katastrofalan potez gruzijskog predsednika.

S

pre 15 godina

Ne mogu da ignorisem slicnost Sakasvilija i Milosevica. Gurati svoj narod u rat i smrt i provocirati sukob sa toliko jacim protivnikom moze samo neko ko nema trunku drzavnika u sebi. Mi smo jednog takvog imali, i zato sto smo ga imali, cvrsto sam uveren da gruzijski narod treba pod hitno da ukloni svog predsednika sa vlasti, pre nego sto se pozeli jos neke ratne avanture.

Colin_bgd

pre 15 godina

Eto zasto je Rusija, u stvari, dozvolila da se Kosovo zavrsi tako kako se zavrsilo. Rusi su Amerikancima "dozvolili" Kosovo, a oni ce da "uzmu" Abhaziju i Juznu Osetiju. Pri tome se ni Gruzija niti Srbija pitaju bilo sta. Moglo je da bude i obrnuto, da su se velike sile tako dogovorile. Ali nisu, iz sopstvenih interesa, ne zbog pravde, niti medjunarodnog prava i poretka. Mi umesto to sve da shvatimo, mi i dalje ugrozavamo direktno nasu evropsku buducnost, koja je jedini garant ekonomskog napretka, a sve zbog necega nad cim nemamo niti uticaja, niti bilo kakve mogucnosti za odlucivanje. Jeste Kosovo emotivna stvar, ali niko od nas ne ulaze u berzu na emotivnom nivou, nego cisto poslovnom. Tako vlast treba da vodi i drzavu i narod, cisto profesionalno. Ali naravno, nasa vlast (bilo koja) umesto to narodu otvoreno da kaze: "Kosovo je otislo, tako su odlucili I AMERIKANAC I RUS, a nas jedini put je u Evropusku Uniju", oni uporno sve nas i dalje vode u nedodjiju. I tako, umesto da zavrsimo ovo poglavlje bespuca kada smo se bunili protiv onih koji su uvek krojili ovaj svet i na taj nacin radili iskljucivo na sopstvenu i niciju drugu stetu, mi i dalje se ponasamo idiotski, i ceo svet nam se smeje i sazaljeva nas.
Rusi su nas uvek gurali kao potrosni materijal za svoje potrebe, tako je bilo i ovog puta. Osvestite se vec jednom i otvorite vase sirom zatvorene oci...

Tomcat

pre 15 godina

Reakcija Rusije je jedini moguci sled dogadjaja. Meni je jako zao Gruzina i Osetijaca jer su oni prave i jedine zrtve svih dogadjaja, saucesce svim porodicama... Ali Amerika igra prljavo i to vec duze vreme rugajuci se Rusima. Najpre uvlaceci sve veci broj bivsih sovjetskih republika u Nato i postavljajuci antiraketni stit na samoj granici Rusije. Kao pretnje iz Irana u koje samo lud covek moze da poveruje (nesto kao oruzje za masovno unistenje u Iraku). To vec traje predugo i Ameri nisu imali u vidu da je Rusija i politicki i vojno i fifnansijski narasla do tih razmera da bi sa njom trebalo i razgovarati i kosultovati se. Nema vise jednostranih poteza karakteristicnih za devedesete. Svet je opet multipolaran. To pokazuje i trenutna nemoc Amerike da svoje sticenike odbrani od ruske odmazde i tzv. kaznjavanje Rusije koje je prakticno nemoguce. Kako kazniti nekog, ko u danasnjem svetu potraznje za energentima i rudama, ima sve elemente periodicnog sistema elemenata na svojoj teritoriji.

Sabahko

pre 15 godina

Do kraja godine , Amerika i EU priznace nezavisnu Osetiju a za uzvrat Rusija ce priznati nezavisno Kosovo. Srbija i Gruzija mogu samo da gledaju...

Marko

pre 15 godina

"Može da se zaboravi na bilo kakve razgovore o gruzijskom teritorijalnom integritetu zato što je, verujem, nemoguće ubediti Južnu Osetiju i Abhaziju da se slože da mogu da budu naterane da se vrate u gruzijsku državu", rekao je šef ruske diplomatije novinarima.

Zbogom Kosovu i ruskoj principjelnosti.

SFRJ

pre 15 godina

Na osnovu stava Kondolize mozemo samo zakluciti da ce sami sabe USA i NATO iskljuciti iz svih medjunarodnih organizacija i samoizolovati zbog agresije na suverene drzave poput Iraka, Avganistana, Srbije... i zbog svakodnevnog krsenja primirja u tim drzavama

unbiased

pre 15 godina

Ovo je mozda prvi put da su nasi politicari odigrali kako treba. Zbog Kosova bi trebalo da podrze Gruziju, ali zna se koja je jedina zemlja na svetu koja nam daje podrsku, ma sta god mislili tzv. Evropljani u Srbiji.

al

pre 15 godina

Mislim da će ovaj potez Rusije imati dalekosežne pozitivne posledice za teritorijalni integritet Srbije.
Mnoge će se zemlje zapitati da li je dobro prihvatiti američko vidjenje nove političke realnosti po kome Kosovo više nije u sastavu Srbije (iako je svima jasno da se time krši medjunarodno pravo)
Šta bi se moglo njima destiti ako Rusija počne da gleda na njih iz ugla nove (svoje) političke realnosti(kao što Amerika ne vidi da sve zemlje članice UN imaju prava na svoj inetgritet i teritorijalnu celovitost).
Kako su Rusi podržali Osetiju i Abhaziju tako bi mogli da podrže i manjinu u nekoj drugoj zemji.
A čini se da svet počinje polako da shvata da je sa Kosovom otvorena Pandorina kutija, i ako je na zatvori jako brzo biće još Osetija i Abhazija,
A Rusi su upravo poručili Americi i zapadu -"Ako ćemo silom da se ubedjujemo šta je pravda i pravo - imamo i mi tu argumente"

svi (ni)su isti

pre 15 godina

"Ovo nije 1968." Tacno g-djice Kondoliza, ovo je 2008., godina u kojoj obelezavamo vec punih 5 godina americkog nezvanog prisustva u Iraku i gde niste uspeli da uspostavite ni postenu marionetsku vladu, nego se narod ubija svakog dana!

Provaljeni

pre 15 godina

Ovde se zapravo radi o klasicnom OPIPAVANJU terena. Amerika da nalog da gruzijska vojska i policija ulete u Osetiju, terorisu stanovnistvo, po kojeg i ubiju, da se pobrinu da Rusi to saznaju sto pre, i cekaju da vide kako ce Rusi da odreguju tj. da li ce krenuti u neku ostru politicku kampanju protiv Gruzije, ili ce krenuti nekim nagomilavanjem vojske na granici sa Gruzijom. Naravno ni Rusija bas nije slepa, pa je odreagovala skroz NEocekivano, sto ni Ameri nisu predvideli. To se vidi najbolje iz njihovih komentara koji kako se vide, poprilicno neubedljivi. Tako je bilo i sa Kosovom, isti pocetak, ali naravno sa drugim krajnjim ciljom, otcepljenjem.
Sta je ovde bio cilj(ultimate goal) jos se ne zna, ali se jasno vidi da Amerika ima neke planove za buducnost koje ce ujedno imati neke dodirne tačke sa Rusijom

Pera Detlic

pre 15 godina

Sve, sve ali upinjanje EU da se i ovde mesa ... zaista otuzno. Steta sto Slovenija u ovom trenutku ne predsedava EU, bilo bi sjajnih Rupelovih ideja

pero

pre 15 godina

Mene samo brine da Rusiji po analogiji ne bude i integritet Srbije prevaziđen. Verovatno će tako i biti, dogovor oko Kosova je na vidiku.

sdf

pre 15 godina

Ova ruska izjava o "prevazidjenosti integriteta" je vise opasna za Kosovo nego za Srbiju: Srbija je vec izgubila Kosovo, a Kosovo tek ceka gubitak severnog dela i mislim da je to ono sto predstavlja sustinu ove ruske izjave, kada se postavi u kontekst odnoso Kosova prema svom manjinskom stanovnistvu.

Pravo na suverenitet

pre 15 godina

A sta bi sa suverenitetom Srbije? Uostalom oni koji podrzavaju suverenitet Gruzije podrzavaju i eventualnu akciju protiv albanskih separatista po ugledu na akciju Sakasvilija i Gruzije. To je medjunarodno pravo.

Kaća

pre 15 godina

Izjava Rajsove nije integralno preneta, fali najvažniji deo, gde ona POTSEĆA RUSIJU DA „SADA NIJE 1968.g KADA SU OKUPIRALI PRAG....i NASILNO INSTALIRARI PRORUSKI REŽIM“. To što kaže Rajsova je apsolutno tačno! 1968 su okupirali Češku i postavili „marionetski“ režim! Mationetski režim je onaj koji ne reprezentuje volju većine građana u nekoj zemlji, nego jedu malu manjinu! Tako i sada u Gruziji, Lavrov optužuje SAD da su instalirali „proamerički“ režim! E, baš to nije tačno, većina naroda u Gruziji hoće da bude u savezu sa zapadnim državama a ne sa Rusijom, pa prema tome to što kaže Lavrov su prazne priče. Isto se desilo u svim zemljama real socijalizma, narod je VEĆINSKI posle pada Berlinskog zida hteo u EU i NATO, a što dalje od RUsije! E pa to je SUVERENO pravo malih država, da BIRAJU u koji savez hoće!

nesha

pre 15 godina

Mnogo bih voleo da čujem komentar Dr. Koštunice ili ex ministra Samardžića na temu poštovanja međunarodnog prava u Gruziji. Da li, i vi konačno, shvatate zašto su nas Rusi "branili" po pitanju Kosova?

Vlada

pre 15 godina

Rusi koriste primer Kosova kako bi po etnickom principu odvojili dve Gruzijske pokrajine od Gruzije...albanci su se po etnickom principu odvojili od Srbije..Medvedev se pre dva dana, na konferenciji za stampu povodom sporazuma sa EU, direktno pozvao na primer Kosova kako bi opravdao rusku intervenciju (okupaciju)..sada cujemo ovo. ja samo mogu da zakljucim kako su nasi "veliki prijatelji" ovim direktno podrzali nezavisnost Kosova. toliko o njima.

kesa

pre 15 godina

"Može da se zaboravi na bilo kakve razgovore o gruzijskom teritorijalnom integritetu zato što je, verujem, nemoguće ubediti Južnu Osetiju i Abhaziju da se slože da mogu da budu naterane da se vrate u gruzijsku državu".

Ovo mi je strasno poznato odnekud....
Hocete li isto to reci i za Kosovo?

Lanna

pre 15 godina

U svojim izjabama oko Kosova Rusi su bili vrlo jasni: ne radite to jer postoje Juzna Osetija i Abhazija kao i drugi koji zele da se otcepe. Naravno da su stitili svoje intrese. Zasto bi Rusi imali Amere u svom dvoristu. Nekidan se spekulisalo da ce Hugo Chavez dozvoliti ruske base u svojoj zemlji i USA samo sto nije eksplodirala. Najveci je krivac EU koja skroz igra po notama USA i dozvoljava razmestanje Nato baza (cutaj americkih) u Evropi i raxnih raketnih stitova. Malo je isuvuse ocito da gde kod se nadju americki vojni experu usledi etnicko ciscenje ( Hrvatska, Kosovo, Irak, Gruzija). Mozda bi Karadzic trebao dobiti drstvo u Hagu. Pateticna je i pomoc Polkse, Ukrajine i Baltickih zemalja) Svi su oni privesci USA i nikve nezavisne zemlje. Sjakasgvili je takodje instaliran od Amera...

Danilo

pre 15 godina

Kosovo za Osetiju?
Scenario slican: Posle zlocina ne mogu Osetijci da se vrate u Gruziju. Znaci, zbogom Kosovo i legalisticki... Ovi presedani znace da se rat ozakonjuje.

Alex

pre 15 godina

Moj auto ne ide na Americku naftu i ne grejem se na Americki gas, kao i vecina na ovoj Planeti. Kondoliza preteruje sa pricom i izolaciji.

Zarko

pre 15 godina

Rusi su bili i ostali proračunati i lukavi, Amerikanci bahati, a Srbi glupi i naivni. Sve je ovo velika Ruska predstava: jedva su dočekali kosovsku nezavisnost da bi imali alibi za svoje interese.

Chikanski

pre 15 godina

Nema nikakve razlike izmedju Rusije i Amerike. Obe se ponašaju bahato kao što "priliči velikim silama". Jedino je rusija "manja" velika sila.

bezimena

pre 15 godina

Koliko god ovaj svet bio uredjen, bez obzira na pravnu regulativu od kada je sveta i veka, u svim (ne)civilizacijama, ratovima su se teritorije osvajale i gubile i zato je rat, bio i ostao, neprevazidjena kategorija čiji se rezultat mora uvažiti, svidjalo se to nekome ili ne.

Diplomatski rebusi, kao ovaj Jeremićev, služe za treniranje moždanih vijuga. Medjunarodni sud će takodje smisliti neku začkoljicu koja neće rešiti problem ali će se rebusi nastaviti. Faktički, mi nemamo šta da očekujemo od tog suda, pogotovo se neće dogoditi da zemlje koje su KIM priznale to svoje priznanje povuku. Jednostavno, to ne biva, svetski moćnici su odlučili kako su ,ali u suštini i dugoročno gledano, oslobodili su nas velikog balasta. Mi treba da se okrenemo sebi, privrednom razvoju (koji nije moguć bez EU), natalitetu kako bi sačuvali ovo što imamo, a imamo još uvek mnogo!

predlog rezolucije UN

pre 15 godina

"Mirovno i trajno rešenje sukoba u Gruziji - na Kosovu (nepotrebno precrtati) mora biti zasnovano na punom poštovanju principa nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta, priznatih međunarodnim pravom i rezolucijama Saveta bezbednosti UN"

sale_bcn

pre 15 godina

Ma ako nama uzmu Kosovo, a vec su ga uzeli, Mi treba da budemo prvi koji ce da priznaju Abhaziju i Juznu Osetiju i cak sta vise ne treba tu da se zaustavimo nego bi mogli da priznamo prvi i Baskiju, Korsiku...U zamenu bi mogli da trazimo putovanja bez viza za nas prijateljski gest...A Ameriku i Eu i Nasu Bracu Ruse ko sisha ....

Dusan

pre 15 godina

Veoma cudne kritike dolaze iz zemlje koja je izmislila doktrinu "pre-emptive strike". Samo nasim "demokratama" nije jasno da demokratije u spoljnoj politici NEMA.

barba

pre 15 godina

Ovo je samo uvertira. Podrucije Kavkaza ima ogromne zalihe nafte oko koje ce se jos puno puta lomiti koplja. Suverenitet je prevazidjen ne samo u slucaju Gruzije i Srbije, vec svuda u svetu. Samo naivni veruju da su npr. Makedonija, Crna Gora ili Kosovo zaista suverene i nezavisne drzave

Milan Jovanović

pre 15 godina

Rusija je ovim dala najveći argument Kosovu za nezavisnost i sada se potvrđuje priča da je za ruse Kosovo bilo samo cenkanje oko Gruzije. To vidim malo kome smeta po sistemu živela majka Rusija, dole Srbija.

Anatem

pre 15 godina

SAD i EU su se ovaj put pretrgli od brige za stradanje civila, izbeglicke kolone i humanitarnu katastrofu. I onda kao vrhunac cinizma poslali humanitarnu pomoc agresoru !

Sa zapadne strane

pre 15 godina

Da se ne lazemo: motivi rata u Gruziji i ratova u Iraku i Avganistanu su isti - nafta i gas - a to je nesto sto je potrebno i Americi i Rusiji i zemljama EU. Sve ostalo (borba protiv terorizma, nacionalizma, separatizma, komunizma, diktature, ugrozavanja ljudskih prava itd.) su oblanda u koju su pravi ciljevi tih ratova uvijeni. Ni rat u bivsoj Jugoslaviji nije tu bio nikakav izuzetak - to je bio rat odredjenih delova bivseg KGB-a (sada povampirenih u liku Putina) i dela americkih obavestajnih struktura. Da li zbog juznog kraka ruskog gasovoda ili neceg drugog - verovatno necemo nikada saznati. Nazalost, i u jednom i u drugom slucaju stradao je obican narod. Kolateralna steta. :(

Dragan

pre 15 godina

Ode Kosovo.
E bas vam hvala braco rusi.
Posle ovoga Albanci ce biti najsrecniji narod na svetu. Imaju i ruse i amere da se bore za njih.

sale

pre 15 godina

Ovo moze da bude totalno "teorija zavere", ali ima jedan scenario u koji se uklapa citav niz savremenih dogadjaja i trendova:

1. zapazanje da je nivo CO2 narastao preko kriticnih granica i da se mora drasticno smanjiti njegova emisija usled sagorevanja fosilnih goriva.

2. Izbijanje kriza, naizgled "greskom", u podrucjima koja su najveca nalazista i isporucioci fosilnih goriva.

3. "Kurs sudara", ocigledno namerno odabran i vodjen, sa Rusijom, jedinom zemljom isporuciocem fosilnih goriva kojoj nije moguce "zavrnuti riku".

4. Napad na sve zemlje izvan "prvog sveta" koje razvijaju sopstvene mirnodopske nuklearne programe, optuzbama da su to vojni programi, ili, u slucaju npr. Indije, "partnerstvo" na polju mirnodopskih nuklearnih programa.

Hipoteza: Globalna imperija nuklearno-energetskog tehnoloskog monopola je u nastanku. Potezi koji se jedan po jedan vuku imaju za cilj da naprave korenitu promenu na svetskom energetskom trzistu, mnoge trilijarde dolara ce se sliti na racune onih koji iza svega ovoga stoje tokom vise od 100 godina u buducnosti, a ono sto je "vazno" i "vruce" ustvari je sporedno, dok su "sporedni" efekti ustvari oni koji su bitni. Uklanja se bilo kakva alternativa ili konkurencija buducem monopolu, za to vreme odseca se napajanje naftom i gasom vecem delu sveta, putem ratnih i politickih sukoba ili ubedjivanjem da su nafta i gas vece "zlo" (mozda i jesu?) od nuklearne energije. Nuklearna energija je visoko centralizovana i zahteva, a i omogucava, vecu kontrolu VLASTI nad pojedincem. Istovremeno, svedoci smo pojacane instalacije distopijskih alatki za izdvajanje (singling out) i pritisak na neposlusne pojedince, nesto sto se pravda "borbom protiv terorizma".

Serviraju nam se price Islam vs. Zapad, Rusija vs. Zapad i razne nacionalisticke bajke, ali sama NEORIGINALNOST tih pozorisnih predstava bi trebala da nam bude signal da nas neko farba!

Bosko

pre 15 godina

Ameri su isuvise rastrkani i isuvise istroseni da bi bilo sta uradili te je vise plasenje recima. Imaju druge goruce probleme pored Iraka i Aganistana - Iran i Venecuelu a ni dolaru ne cveta u zadnje vreme.
Politicka promisljenost i recitost Republikanaca nije na nekom narocitom nivou i izgleda sve u svemu smesno pogotovu sto podrzavaju jednog nepromisljenog predsedika.
Rusi ma kakvi bili ipak ovu sahovsku partiju igraju bolje.

Kaća

pre 15 godina

Izjava Rajsove nije integralno preneta, fali najvažniji deo, gde ona POTSEĆA RUSIJU DA „SADA NIJE 1968.g KADA SU OKUPIRALI PRAG....i NASILNO INSTALIRARI PRORUSKI REŽIM“. To što kaže Rajsova je apsolutno tačno! 1968 su okupirali Češku i postavili „marionetski“ režim! Mationetski režim je onaj koji ne reprezentuje volju većine građana u nekoj zemlji, nego jedu malu manjinu! Tako i sada u Gruziji, Lavrov optužuje SAD da su instalirali „proamerički“ režim! E, baš to nije tačno, većina naroda u Gruziji hoće da bude u savezu sa zapadnim državama a ne sa Rusijom, pa prema tome to što kaže Lavrov su prazne priče. Isto se desilo u svim zemljama real socijalizma, narod je VEĆINSKI posle pada Berlinskog zida hteo u EU i NATO, a što dalje od RUsije! E pa to je SUVERENO pravo malih država, da BIRAJU u koji savez hoće!

Colin_bgd

pre 15 godina

Eto zasto je Rusija, u stvari, dozvolila da se Kosovo zavrsi tako kako se zavrsilo. Rusi su Amerikancima "dozvolili" Kosovo, a oni ce da "uzmu" Abhaziju i Juznu Osetiju. Pri tome se ni Gruzija niti Srbija pitaju bilo sta. Moglo je da bude i obrnuto, da su se velike sile tako dogovorile. Ali nisu, iz sopstvenih interesa, ne zbog pravde, niti medjunarodnog prava i poretka. Mi umesto to sve da shvatimo, mi i dalje ugrozavamo direktno nasu evropsku buducnost, koja je jedini garant ekonomskog napretka, a sve zbog necega nad cim nemamo niti uticaja, niti bilo kakve mogucnosti za odlucivanje. Jeste Kosovo emotivna stvar, ali niko od nas ne ulaze u berzu na emotivnom nivou, nego cisto poslovnom. Tako vlast treba da vodi i drzavu i narod, cisto profesionalno. Ali naravno, nasa vlast (bilo koja) umesto to narodu otvoreno da kaze: "Kosovo je otislo, tako su odlucili I AMERIKANAC I RUS, a nas jedini put je u Evropusku Uniju", oni uporno sve nas i dalje vode u nedodjiju. I tako, umesto da zavrsimo ovo poglavlje bespuca kada smo se bunili protiv onih koji su uvek krojili ovaj svet i na taj nacin radili iskljucivo na sopstvenu i niciju drugu stetu, mi i dalje se ponasamo idiotski, i ceo svet nam se smeje i sazaljeva nas.
Rusi su nas uvek gurali kao potrosni materijal za svoje potrebe, tako je bilo i ovog puta. Osvestite se vec jednom i otvorite vase sirom zatvorene oci...

Srki

pre 15 godina

Nisam rusofil (daleko od toga), ali Kondoliza, kao i mnogo puta do sada, prilično ne zna šta govori. Izolacija Rusije, koje je ekonomski i vojno ojačala do neslućenih razmera, je prosto nemoguća. Veliki deo planete zavisi od ruske nafte i gasa, a i dobre volje. Kapital Rusije je već ušao u pore mnogih zemalja u svetu, nisam siguran da bi ga se te zemlje tako lako odrekle, zarad američke ljubavi prema antiruskoj Gruziji i njenom lideru, koji je, uzgred, apsolutista gori od mnogih protiv kojih se Amerika bori.
Pandorina kutija je otvorena, a iz nje nikada ništa dobro nije izašlo.

Banjalucanin

pre 15 godina

Bas naprotiv, mislim da srbijanski politicari konacno vode mudru politiku. Ajde upotrebite malo glavu, sta dobija Srbija ako se sada krene zaliti ko malo dijete oko duplih standarda i presedana? Nista dobro sem zamjerki i poprijekih pogleda. Dvolicnost EU i SAD-a je evidentna, ali Srbija je i ispastala zbog takvog "nezrelog" stava u proslosti. To je sve prljava igra, i treba je igrati na svoju korist. Siguran sam da ce Srbija ovu suzdrzanost iskoristiti za svoje interese! Samo tako nastavite, mudro i stalozeno! A radikalima prepustite da pljuju i psuju, to je u njihovom stilu... :)

Sabahko

pre 15 godina

Do kraja godine , Amerika i EU priznace nezavisnu Osetiju a za uzvrat Rusija ce priznati nezavisno Kosovo. Srbija i Gruzija mogu samo da gledaju...

zrad

pre 15 godina

"Mirovno i trajno rešenje sukoba u Gruziji mora biti zasnovano na punom poštovanju principa nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta, priznatih međunarodnim pravom i rezolucijama Saveta bezbednosti UN"....U fusnoti ovog dokumenta verovatno stoji "Ovo ne vazi za banana drzavu Srbiju"....nasi politicari na celu sa Tadicem sve ove dane cute kao zaliveni....MUK, TISINA....Zasto ih placamo?

S

pre 15 godina

Ne mogu da ignorisem slicnost Sakasvilija i Milosevica. Gurati svoj narod u rat i smrt i provocirati sukob sa toliko jacim protivnikom moze samo neko ko nema trunku drzavnika u sebi. Mi smo jednog takvog imali, i zato sto smo ga imali, cvrsto sam uveren da gruzijski narod treba pod hitno da ukloni svog predsednika sa vlasti, pre nego sto se pozeli jos neke ratne avanture.

Marko

pre 15 godina

"Može da se zaboravi na bilo kakve razgovore o gruzijskom teritorijalnom integritetu zato što je, verujem, nemoguće ubediti Južnu Osetiju i Abhaziju da se slože da mogu da budu naterane da se vrate u gruzijsku državu", rekao je šef ruske diplomatije novinarima.

Zbogom Kosovu i ruskoj principjelnosti.

Lud zbunjen

pre 15 godina

...princip nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta, priznatih međunarodnim pravom i rezolucijama Saveta bezbednosti UN, smatra EU.
O kako to lepo zvuči. A šta bi sa Srbijom?

al

pre 15 godina

Mislim da će ovaj potez Rusije imati dalekosežne pozitivne posledice za teritorijalni integritet Srbije.
Mnoge će se zemlje zapitati da li je dobro prihvatiti američko vidjenje nove političke realnosti po kome Kosovo više nije u sastavu Srbije (iako je svima jasno da se time krši medjunarodno pravo)
Šta bi se moglo njima destiti ako Rusija počne da gleda na njih iz ugla nove (svoje) političke realnosti(kao što Amerika ne vidi da sve zemlje članice UN imaju prava na svoj inetgritet i teritorijalnu celovitost).
Kako su Rusi podržali Osetiju i Abhaziju tako bi mogli da podrže i manjinu u nekoj drugoj zemji.
A čini se da svet počinje polako da shvata da je sa Kosovom otvorena Pandorina kutija, i ako je na zatvori jako brzo biće još Osetija i Abhazija,
A Rusi su upravo poručili Americi i zapadu -"Ako ćemo silom da se ubedjujemo šta je pravda i pravo - imamo i mi tu argumente"

pero

pre 15 godina

Mene samo brine da Rusiji po analogiji ne bude i integritet Srbije prevaziđen. Verovatno će tako i biti, dogovor oko Kosova je na vidiku.

Danilo

pre 15 godina

Kosovo za Osetiju?
Scenario slican: Posle zlocina ne mogu Osetijci da se vrate u Gruziju. Znaci, zbogom Kosovo i legalisticki... Ovi presedani znace da se rat ozakonjuje.

Vlada

pre 15 godina

Rusi koriste primer Kosova kako bi po etnickom principu odvojili dve Gruzijske pokrajine od Gruzije...albanci su se po etnickom principu odvojili od Srbije..Medvedev se pre dva dana, na konferenciji za stampu povodom sporazuma sa EU, direktno pozvao na primer Kosova kako bi opravdao rusku intervenciju (okupaciju)..sada cujemo ovo. ja samo mogu da zakljucim kako su nasi "veliki prijatelji" ovim direktno podrzali nezavisnost Kosova. toliko o njima.

bezimena

pre 15 godina

Koliko god ovaj svet bio uredjen, bez obzira na pravnu regulativu od kada je sveta i veka, u svim (ne)civilizacijama, ratovima su se teritorije osvajale i gubile i zato je rat, bio i ostao, neprevazidjena kategorija čiji se rezultat mora uvažiti, svidjalo se to nekome ili ne.

Diplomatski rebusi, kao ovaj Jeremićev, služe za treniranje moždanih vijuga. Medjunarodni sud će takodje smisliti neku začkoljicu koja neće rešiti problem ali će se rebusi nastaviti. Faktički, mi nemamo šta da očekujemo od tog suda, pogotovo se neće dogoditi da zemlje koje su KIM priznale to svoje priznanje povuku. Jednostavno, to ne biva, svetski moćnici su odlučili kako su ,ali u suštini i dugoročno gledano, oslobodili su nas velikog balasta. Mi treba da se okrenemo sebi, privrednom razvoju (koji nije moguć bez EU), natalitetu kako bi sačuvali ovo što imamo, a imamo još uvek mnogo!

unbiased

pre 15 godina

Ovo je mozda prvi put da su nasi politicari odigrali kako treba. Zbog Kosova bi trebalo da podrze Gruziju, ali zna se koja je jedina zemlja na svetu koja nam daje podrsku, ma sta god mislili tzv. Evropljani u Srbiji.

Pravo na suverenitet

pre 15 godina

A sta bi sa suverenitetom Srbije? Uostalom oni koji podrzavaju suverenitet Gruzije podrzavaju i eventualnu akciju protiv albanskih separatista po ugledu na akciju Sakasvilija i Gruzije. To je medjunarodno pravo.

kesa

pre 15 godina

"Može da se zaboravi na bilo kakve razgovore o gruzijskom teritorijalnom integritetu zato što je, verujem, nemoguće ubediti Južnu Osetiju i Abhaziju da se slože da mogu da budu naterane da se vrate u gruzijsku državu".

Ovo mi je strasno poznato odnekud....
Hocete li isto to reci i za Kosovo?

nesha

pre 15 godina

Mnogo bih voleo da čujem komentar Dr. Koštunice ili ex ministra Samardžića na temu poštovanja međunarodnog prava u Gruziji. Da li, i vi konačno, shvatate zašto su nas Rusi "branili" po pitanju Kosova?

Sa zapadne strane

pre 15 godina

Da se ne lazemo: motivi rata u Gruziji i ratova u Iraku i Avganistanu su isti - nafta i gas - a to je nesto sto je potrebno i Americi i Rusiji i zemljama EU. Sve ostalo (borba protiv terorizma, nacionalizma, separatizma, komunizma, diktature, ugrozavanja ljudskih prava itd.) su oblanda u koju su pravi ciljevi tih ratova uvijeni. Ni rat u bivsoj Jugoslaviji nije tu bio nikakav izuzetak - to je bio rat odredjenih delova bivseg KGB-a (sada povampirenih u liku Putina) i dela americkih obavestajnih struktura. Da li zbog juznog kraka ruskog gasovoda ili neceg drugog - verovatno necemo nikada saznati. Nazalost, i u jednom i u drugom slucaju stradao je obican narod. Kolateralna steta. :(

svi (ni)su isti

pre 15 godina

"Ovo nije 1968." Tacno g-djice Kondoliza, ovo je 2008., godina u kojoj obelezavamo vec punih 5 godina americkog nezvanog prisustva u Iraku i gde niste uspeli da uspostavite ni postenu marionetsku vladu, nego se narod ubija svakog dana!

Lanna

pre 15 godina

U svojim izjabama oko Kosova Rusi su bili vrlo jasni: ne radite to jer postoje Juzna Osetija i Abhazija kao i drugi koji zele da se otcepe. Naravno da su stitili svoje intrese. Zasto bi Rusi imali Amere u svom dvoristu. Nekidan se spekulisalo da ce Hugo Chavez dozvoliti ruske base u svojoj zemlji i USA samo sto nije eksplodirala. Najveci je krivac EU koja skroz igra po notama USA i dozvoljava razmestanje Nato baza (cutaj americkih) u Evropi i raxnih raketnih stitova. Malo je isuvuse ocito da gde kod se nadju americki vojni experu usledi etnicko ciscenje ( Hrvatska, Kosovo, Irak, Gruzija). Mozda bi Karadzic trebao dobiti drstvo u Hagu. Pateticna je i pomoc Polkse, Ukrajine i Baltickih zemalja) Svi su oni privesci USA i nikve nezavisne zemlje. Sjakasgvili je takodje instaliran od Amera...

Bosko

pre 15 godina

Ameri su isuvise rastrkani i isuvise istroseni da bi bilo sta uradili te je vise plasenje recima. Imaju druge goruce probleme pored Iraka i Aganistana - Iran i Venecuelu a ni dolaru ne cveta u zadnje vreme.
Politicka promisljenost i recitost Republikanaca nije na nekom narocitom nivou i izgleda sve u svemu smesno pogotovu sto podrzavaju jednog nepromisljenog predsedika.
Rusi ma kakvi bili ipak ovu sahovsku partiju igraju bolje.

Pera Detlic

pre 15 godina

Sve, sve ali upinjanje EU da se i ovde mesa ... zaista otuzno. Steta sto Slovenija u ovom trenutku ne predsedava EU, bilo bi sjajnih Rupelovih ideja

sale_bcn

pre 15 godina

Ma ako nama uzmu Kosovo, a vec su ga uzeli, Mi treba da budemo prvi koji ce da priznaju Abhaziju i Juznu Osetiju i cak sta vise ne treba tu da se zaustavimo nego bi mogli da priznamo prvi i Baskiju, Korsiku...U zamenu bi mogli da trazimo putovanja bez viza za nas prijateljski gest...A Ameriku i Eu i Nasu Bracu Ruse ko sisha ....

Alex

pre 15 godina

Moj auto ne ide na Americku naftu i ne grejem se na Americki gas, kao i vecina na ovoj Planeti. Kondoliza preteruje sa pricom i izolaciji.

Milan Jovanović

pre 15 godina

Rusija je ovim dala najveći argument Kosovu za nezavisnost i sada se potvrđuje priča da je za ruse Kosovo bilo samo cenkanje oko Gruzije. To vidim malo kome smeta po sistemu živela majka Rusija, dole Srbija.

Dragan

pre 15 godina

Ode Kosovo.
E bas vam hvala braco rusi.
Posle ovoga Albanci ce biti najsrecniji narod na svetu. Imaju i ruse i amere da se bore za njih.

Dobar

pre 15 godina

Slusao sam Kondolizin intervju na CNN pa to je pozoriste....bila je toliko nervozna glas je podrhtavao...nasli su ce u cudu nemaju nikakav odgovor na intervenciju Rusije.
Bivsi ministar SSSR gruzijac Sevarnadze je izjavio za njemacke medije da je velika greska to sto je gruzijska vojska i policija usla u Osetiju..da je to katastrofalan potez gruzijskog predsednika.

Provaljeni

pre 15 godina

Ovde se zapravo radi o klasicnom OPIPAVANJU terena. Amerika da nalog da gruzijska vojska i policija ulete u Osetiju, terorisu stanovnistvo, po kojeg i ubiju, da se pobrinu da Rusi to saznaju sto pre, i cekaju da vide kako ce Rusi da odreguju tj. da li ce krenuti u neku ostru politicku kampanju protiv Gruzije, ili ce krenuti nekim nagomilavanjem vojske na granici sa Gruzijom. Naravno ni Rusija bas nije slepa, pa je odreagovala skroz NEocekivano, sto ni Ameri nisu predvideli. To se vidi najbolje iz njihovih komentara koji kako se vide, poprilicno neubedljivi. Tako je bilo i sa Kosovom, isti pocetak, ali naravno sa drugim krajnjim ciljom, otcepljenjem.
Sta je ovde bio cilj(ultimate goal) jos se ne zna, ali se jasno vidi da Amerika ima neke planove za buducnost koje ce ujedno imati neke dodirne tačke sa Rusijom

Tomcat

pre 15 godina

Reakcija Rusije je jedini moguci sled dogadjaja. Meni je jako zao Gruzina i Osetijaca jer su oni prave i jedine zrtve svih dogadjaja, saucesce svim porodicama... Ali Amerika igra prljavo i to vec duze vreme rugajuci se Rusima. Najpre uvlaceci sve veci broj bivsih sovjetskih republika u Nato i postavljajuci antiraketni stit na samoj granici Rusije. Kao pretnje iz Irana u koje samo lud covek moze da poveruje (nesto kao oruzje za masovno unistenje u Iraku). To vec traje predugo i Ameri nisu imali u vidu da je Rusija i politicki i vojno i fifnansijski narasla do tih razmera da bi sa njom trebalo i razgovarati i kosultovati se. Nema vise jednostranih poteza karakteristicnih za devedesete. Svet je opet multipolaran. To pokazuje i trenutna nemoc Amerike da svoje sticenike odbrani od ruske odmazde i tzv. kaznjavanje Rusije koje je prakticno nemoguce. Kako kazniti nekog, ko u danasnjem svetu potraznje za energentima i rudama, ima sve elemente periodicnog sistema elemenata na svojoj teritoriji.

predlog rezolucije UN

pre 15 godina

"Mirovno i trajno rešenje sukoba u Gruziji - na Kosovu (nepotrebno precrtati) mora biti zasnovano na punom poštovanju principa nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta, priznatih međunarodnim pravom i rezolucijama Saveta bezbednosti UN"

Chikanski

pre 15 godina

Nema nikakve razlike izmedju Rusije i Amerike. Obe se ponašaju bahato kao što "priliči velikim silama". Jedino je rusija "manja" velika sila.

sdf

pre 15 godina

Ova ruska izjava o "prevazidjenosti integriteta" je vise opasna za Kosovo nego za Srbiju: Srbija je vec izgubila Kosovo, a Kosovo tek ceka gubitak severnog dela i mislim da je to ono sto predstavlja sustinu ove ruske izjave, kada se postavi u kontekst odnoso Kosova prema svom manjinskom stanovnistvu.

Zarko

pre 15 godina

Rusi su bili i ostali proračunati i lukavi, Amerikanci bahati, a Srbi glupi i naivni. Sve je ovo velika Ruska predstava: jedva su dočekali kosovsku nezavisnost da bi imali alibi za svoje interese.

SFRJ

pre 15 godina

Na osnovu stava Kondolize mozemo samo zakluciti da ce sami sabe USA i NATO iskljuciti iz svih medjunarodnih organizacija i samoizolovati zbog agresije na suverene drzave poput Iraka, Avganistana, Srbije... i zbog svakodnevnog krsenja primirja u tim drzavama

Dusan

pre 15 godina

Veoma cudne kritike dolaze iz zemlje koja je izmislila doktrinu "pre-emptive strike". Samo nasim "demokratama" nije jasno da demokratije u spoljnoj politici NEMA.

barba

pre 15 godina

Ovo je samo uvertira. Podrucije Kavkaza ima ogromne zalihe nafte oko koje ce se jos puno puta lomiti koplja. Suverenitet je prevazidjen ne samo u slucaju Gruzije i Srbije, vec svuda u svetu. Samo naivni veruju da su npr. Makedonija, Crna Gora ili Kosovo zaista suverene i nezavisne drzave

Anatem

pre 15 godina

SAD i EU su se ovaj put pretrgli od brige za stradanje civila, izbeglicke kolone i humanitarnu katastrofu. I onda kao vrhunac cinizma poslali humanitarnu pomoc agresoru !

sale

pre 15 godina

Ovo moze da bude totalno "teorija zavere", ali ima jedan scenario u koji se uklapa citav niz savremenih dogadjaja i trendova:

1. zapazanje da je nivo CO2 narastao preko kriticnih granica i da se mora drasticno smanjiti njegova emisija usled sagorevanja fosilnih goriva.

2. Izbijanje kriza, naizgled "greskom", u podrucjima koja su najveca nalazista i isporucioci fosilnih goriva.

3. "Kurs sudara", ocigledno namerno odabran i vodjen, sa Rusijom, jedinom zemljom isporuciocem fosilnih goriva kojoj nije moguce "zavrnuti riku".

4. Napad na sve zemlje izvan "prvog sveta" koje razvijaju sopstvene mirnodopske nuklearne programe, optuzbama da su to vojni programi, ili, u slucaju npr. Indije, "partnerstvo" na polju mirnodopskih nuklearnih programa.

Hipoteza: Globalna imperija nuklearno-energetskog tehnoloskog monopola je u nastanku. Potezi koji se jedan po jedan vuku imaju za cilj da naprave korenitu promenu na svetskom energetskom trzistu, mnoge trilijarde dolara ce se sliti na racune onih koji iza svega ovoga stoje tokom vise od 100 godina u buducnosti, a ono sto je "vazno" i "vruce" ustvari je sporedno, dok su "sporedni" efekti ustvari oni koji su bitni. Uklanja se bilo kakva alternativa ili konkurencija buducem monopolu, za to vreme odseca se napajanje naftom i gasom vecem delu sveta, putem ratnih i politickih sukoba ili ubedjivanjem da su nafta i gas vece "zlo" (mozda i jesu?) od nuklearne energije. Nuklearna energija je visoko centralizovana i zahteva, a i omogucava, vecu kontrolu VLASTI nad pojedincem. Istovremeno, svedoci smo pojacane instalacije distopijskih alatki za izdvajanje (singling out) i pritisak na neposlusne pojedince, nesto sto se pravda "borbom protiv terorizma".

Serviraju nam se price Islam vs. Zapad, Rusija vs. Zapad i razne nacionalisticke bajke, ali sama NEORIGINALNOST tih pozorisnih predstava bi trebala da nam bude signal da nas neko farba!