Utorak, 12.08.2008.

00:21

Gruzijska kriza i pouka za Srbiju

Dok ruski zvaničnici sve češće porede dešavanja u Gruziji sa događajima na Kosovu, reakcije Beograda i Prištine izostaju.

Izvor: B92

Gruzijska kriza i pouka za Srbiju IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

26 Komentari

Sortiraj po:

Prevodilac I

pre 15 godina

Ovakav jasan nastup Svilanovica zelimo vec odavno cuti i od drugih.
Ali nasi politicari istinsku misao zadrzavaju, i ona je uvek iza one izgovorene. Narod zna: da oni jedno govore a drugo misle!
Samo narodu reci istinu u brkove, ma kako ona bila bolna, je obaveza svakog demokratskog politicara.
U suprotnom postaje narod zbunjen, indiferentan i na kraju rezignira.

Enver Kelmendi

pre 15 godina

Srpski politicari uvek kasne bar za jednu dekadu.Kada su Slovenci rekli da pitanje Kosova je iskljucivo Jugoslavenska stvar,onda su se Srbi bunili rekavsi da Kosovsko pitanje je unutrasnje stvar Srbije.A sta kaze danas g.Svilanovic? Stanje u Kosovo mogu da promeni samo EU.Sto se tice homogenost nacionalnih manjina g.Svilanovic treba da zna da u Rumuniji zive dva miliona Madzara,u Bugarskoj su ziveli oko dva miliona Turaka,itd.A koliko Albanaca je zivelo u SFRJ? Oni su pocepani,kao parce papira,u Srbiji,Makedoniji i Crnoj Gori.Dali je neko njih nekada pitao gde ce da zive? Ista situacija je sa Srbima sada.Ima Srba u Bosni,Hrvatskoj, Crnoj Gori,Makedoniji,Rumuniji i Kosovo.Uvek je bilo manjina i bice sve dok postoji topuz.

Nenad

pre 15 godina

Cinjenica je da je stvar mnogo kompleksnija, naime posle drugog svetskog rata Staljin koji je bio inace Grizin je poklonio tj.pripojio Juznu Osetiju Gruziji dok je Kosovo uvek bilo naseljeno Srbima dok Turci nisu osvojili Srbiju, a u njenoj kolevci poceli da naseljavaju Albance, a potom Tito nije dozvolio povratak Srba posle drugog svetskog rata, dakle samo na prvi pogled je sve ovo slicno!!!!!

Djuka

pre 15 godina

Jedina paralela koju ja vidim izmedju Gruzije i Srbije je ta da su ratni predsednici obe ove zemlje upravo i postali predsednici samo par meseci nakon sto su se u svoje zemlje vratili nakon duzeg boravka u USA.
Sakashvili=Milosevic

Boris

pre 15 godina

"Pored toga, važno je da SAD i NATO upute signal Rusiji da Moskva više ne može da bude čuvar mira - naime, zemlja koja je angažovana u ratu, ne može da bude članica mirovnih snaga, pošto to protivreči samom principu čuvanja mira"

Gospodine Bugajski, kao direktor Odeljenja za istočnoevropske studije u vašingtonskom Centru za strateške i međunarodne studije, zar ne mislite da bi onda trebalo da predlozite NATO snagama da se povuku sa Kosova? Zar jedinice koje su ubijale decu u Srbiji mogu da budu garant mira u toj istoj Srbiji? Vašington treba smesta da pokrene inicijativu da ih zamene jedinice iz Rusije, Indije, Kine i drugih ne-NATO zemalja. Siguran sam da ce Rusija biti jako zainteresovana da preuzme bazu kod Uroševca...

dejan

pre 15 godina

jadni mi ako nam Kusner i Solana budu odredjivali buducnost. I ne vidim sta ima u Briselu da trazimo u vezi Kosova kad je njihov stav o Kosovu jako jasan? Mi treba da ili probamo da dobijemo nesto na racun Kosova od Birsela i USA, neke kredite, ulaz u EU, puteve itd, ili da trazimo pred medjunarodnim sudovima da preispita odluku. Drugo nema sta sa Briselom da trazimo.

Plavuša

pre 15 godina

Pouka za koga? Nije problem u građanima. Problem je što oni koji upravljaju Srbijom ne umeju da uče!!! Pa pokazali su sve ove godine da ne umeju da uče, evo već 20 godina ponavljaju iste greske! Iz rata u rat. Od ratova oružjem sad se vodi rat rečima. Nekoliko ljudi sa vrha države isporučeno u Hag, a svi savetnici i sav upravljački i birokratski aparat (u zemlji i inostranstvu na primer po ambasadama!) je tu i dalje savetuje i upravlja zemljom (i diplomatijom) mislim ostali su svi na svojim mestima!

sale

pre 15 godina

Slazem se sa gos.Svilanovicem samo u jednom, SB-UN nije vise mesto gde se resavaju problemi, vec su to Moskva, Brisel i Vasington.
Medjutim u toj konstalaciji snaga mi treba da budemo uz Moskvu!
Sad svi kazu da Rusija koristi primer Kosova da otcepi Juznu Osetiju i Abhaziju od Gruzije, sto je i tacno.
Ali ta ista Rusija, i ako je imala najvise interesa da Kosovo bude nezavisno, je bila najglasniji protivnik proglasenja kosovke nezavisnosti.
Dok sa druge strane Amerika i EU, koje nemaju nikakav interes u priznavanju Kosova (cak im to evo pravi problem kod velikog saveznika Gruzije) su se najvise zalagale za nezavisnost Kosova.
Sad na sve to gos.Svilanovic kaze da treba da se okrenemo Briselu????
Treba da se okrenemo onima koji rade protiv nasih interesa???
A treba da okrenemo ledja rusiji, koja je podrzavala nase interese i ako su suprotni njenima???

Treba se zapitati kuda nas vodi ova trenutna politika?!?

posmatrac

pre 15 godina

"Ni Moskva ni Vašinton ubuduće neće moći da promene stanje na Kosovu, već će to moći samo EU", kazao je Svilanović i poručio da je krajnje vreme da domaći političari shvate ko im je partner.
Gospodin Svilanovic izgleda jos nije shvatio da EU nema jedinstvenu spoljnu politiku. Zato EU nikada nece biti tako jaka kao SAD ili Rusija. Tamo je nacionalni interes jedan, a u EU ih ima mnogo. Jaka Evropa bi na svom tlu resavala probleme u skladu sa svojim interesima, ne bi dozvolila da joj SAD suflira. Ko ovoga nije svestan taj zivi u mraku.

grom

pre 15 godina

A ako stvarno hoćete da pravite paralele, onda bi, za mene, prva bila u tome što je akcija Gruzije isto toliko besmislena koliko je svojevremeno bila i akcija Srbije kada je vojskom i policijom pokušala da stavi Kosovo pod kontrolu", naveo je Svilanović.Ima, ima Srbija pametnih ljudi

fadil_h

pre 15 godina

Do nedavno ruski zvanicnici su papagajski pricali o medjunarodnom pravu, teritorijalnom integritetu i suverenitetu drzava, povelji UN, neophodnosti rezolucija SB pri napadu na suverene drzave i td. A sada ni reci od svih spomenutih stvari. Rusija naime se jako diskreditovala napadom na clanicu UN i narocito na gradove Gruzije koji se ne nalaze ni u J. Osetiju ni u Abhkaziju. Da problem Kosova ne moze da se resi u SB to smo videli i znali. Sada je sasvim jasno zbog cega je Rusija bila toliko tvrdoglava da ne dozvoljava resenje Kosovskog problema u SB. Jednostavno zelela da iskoristi Kosovo da bi se povratila u medjunarodnu scenu i kada vise ne moze da utice na Kosovo onda otvorila se nova zarista. Na zalost drzavni vrh Srbije slepo je isao savetima Moskve i nije shvatio da se Srbija iskoriscava od Moskve kao sredstvo za podkusurivanje sa zapadom. Ako Moskva nije mogla da spreci proglasenje nezavisnosti Kosova pre 6 meseci jos manje moze sada da utice kada je diskreditovana i kompromitirana napadima na suverenu drzavu smesnim izjavama da "brani svoje drzavljane". Pa kakvi bre ruski drzavljani u Gruziju? Pa postoji veliki broj rusa u SAD i sta sada, pod istim izgovorom Rusija bi mogla napasti SAD u odbrani svojih drzavljana. I jos cinjenica da ti "ruski drzavljani" u Gruziji nisu nikakvi rusi vec oseti koji su sasvim razlicit narod od rusa. Dakle pouka za srpski drzavni vrh bi bila da su slepo slusali Moskvu i da su izgubili mnogo i nista nisu dobili. Izgubljeno je ne samo Kosovo vec i resursi Srbije koji su prodati Rusiji za dzabe u zamenu za ruski veto u SB.

Goxy

pre 15 godina

Svilanovic je potpuno u pravu!
Mislim da su ovde neki u komentarima pobrkali loncice, EU naravno nije neki autoritet na Kavkazu ili u nekim drugim delovima sveta( npr. Azija, Afrika itd.) ali naravno da je apsolutni autoritet u svom dvoristu jer su Srbija i Kosovo deo Evrope i ta pitanja resavace se u EU kuci tako da je prava adresa Brisel!

Pathon

pre 15 godina

Reakcija Srbije treba biti proporcionalna reakciji Rusije u vezi dogadjanja na Kosovu. Dakle, podrzavamo teritorijalni integritet Gruzije, napore ruskih mirovnih snaga i evropskih diplomata da uspostave mir i ono resenje koje je prihvatljivo Tbilisiju i Moskvi. Podrzavamo nastavak mirovnih pregovora.

Palje

pre 15 godina

"Ako na nekoj teritoriji imate homogenu nacionalnu manjinu, ne možete tu teritoriju sačuvati nedemokratskim sredstvima"

Da li je Oluja bila demokratsko sredstvo, ili je Tuđman odabrao prave saveznike?

Culca

pre 15 godina

Cilj Zapada je da izbaci Rusiju iz narednih mirovnih snaga. Znaci stiglo se do granica Rusije, sledi visegodisnji cirkus. Ne slazem se sa Svilanovicem po pitanju Evrope , jer Evropa po svoje stavove ide u SAD. Koji je to nacionalni interes kada se on trazi na kraju sveta. Nacionalni interes je besplatne sirovine i komotan zivot Amera dok ceo svet treba da radi za njih i pati. Demokratija je nesto drugo. Ovo je zloupotreba demokratije.

Alt

pre 15 godina

Zbog bliskih veza koje neki srpski politicari hoce da odrze sa Rusijom, plasim se da ce nas isti (Rusi) pritiskati da priznamo nezavisnost ove pokrajine. To automatski povlaci pritisak EU da priznamo nezavisnost Kosova. Zar ne?

agp

pre 15 godina

"Pored toga, važno je da SAD i NATO-a upute signal Rusiji da Moskva više ne može da bude čuvar mira - naime, zemlja koja je angažovana u ratu ne može da bude članica mirovnih snaga, pošto to protivreči samom principu čuvanja mira", kaže Bugajski za "Glas Amerike".

E duhovitog li coveka majko moja.
A na Kosovu oni koji su bili angazovani u ratu su mogli da budu u sastavu mirovnih snaga.
Kod njih jednostavno nema blama. Obraz ko' opanak i samo teraju po svome.

Petar

pre 15 godina

On je rekao da se ne može vladati narodom "koji vas ne želi".
To sto ste rekli je sve lepo, samo mala digresija, da li mislite da je srpska zajednica u Hrvatskoj zarko zelela da se stavi pod vlast vlade u Zagrebu. Ili srpska zajednica u Bosni mozda prosto ne moze izdrzati bez centralne bosanske vlade. To je vec izlizana fraza tzv "dvostrukih arsina"

Prizrenac

pre 15 godina

Slazem se sa g.Svilanovicem, mada Moskva indirektno ima interes oko Kosova, a Vasington direktno. Albanci ne bi zeleli da vladaju nad Srbima u Kosovo, vec da zajedno naprave zajednicko demokratsko drustvo! Ovo je istina, mada mnogi bi se ovde "nerealno" smejali. Istorijski gledano, Abanci nikada nisu bili okupatori nad drugima...

Istoricar

pre 15 godina

Bravo Svilanovicu! Upravo je to ono sto treba nauciti iz Gruzijskog slucaja!
“Ne može se biti sused Rusije, a ponašati se kao da ona ne postoji.” – mi nismo smeli da ignorisemo Evropu u slucaju Kosova i da se obracamo Rusiji, jer nas bar dve drzave (evropski orijentisane) dele od Rusije i ona fizicki ne moze da nam pomogne. Komentar DSS da je ova vlada izgubila Kosovo je tako besmislena, jer su se i Miloseviceva vlada i Kostunicina oslanjale iskljucivo na Rusiju, koja kao sto vidimo nije ni imala nameru da pomogne, vec da Kosovski presedan iskoristi za sopstvene interese. (I da usput za dzabe kupi NIS, kontrolise unitrasnju politiku, itd.)
"A ako stvarno hoćete da pravite paralele, onda bi za mene prva bila u tome što je akcija Gruzije isto toliko besmislena, koliko je svojevremeno bila i akcija Srbije kada je vojskom i policijom pokušala da stavi Kosovo pod kontrolu."- Taj nesmotreni pokusaj Miloseviceve vlade (verovatno propracen Ruskim garancijam – slicnim koje je Gruzija dobila od zapada) je i doveo do gubitka Kosovo, tako da mi sada treba da sagledamo jedno novu realnost.
"Ni Moskva, ni Vašinton ubuduće neće moći da promene stanje na Kosovu, već će to moći samo EU"- Srbiji je mesto u Evropi, i Srbi treba da budu srecni da je tako, jer kao sto vidimo Gruzija nikada nece biti te srece, a mozda ni Ukrajina.

Zoran

pre 15 godina

Poruka za Srbiju je da su jaci uvek u pravu. Svetom vlada novac, a ne demokratija i ostale "teske" reci koje se upotrebljavaju da bi se opravdali marifetluci silnih.

VLADO I BELI RENAULT

pre 15 godina

Veoma je tuzno da Svilanovic je jedini srpski politicar koji misli glavom, koji vidi stvari realano, i koji ima petlju da srpskom vrhu i srpskom narodu kaze realno stanje na Kosovu i u Srbiji.

agp

pre 15 godina

"Pored toga, važno je da SAD i NATO-a upute signal Rusiji da Moskva više ne može da bude čuvar mira - naime, zemlja koja je angažovana u ratu ne može da bude članica mirovnih snaga, pošto to protivreči samom principu čuvanja mira", kaže Bugajski za "Glas Amerike".

E duhovitog li coveka majko moja.
A na Kosovu oni koji su bili angazovani u ratu su mogli da budu u sastavu mirovnih snaga.
Kod njih jednostavno nema blama. Obraz ko' opanak i samo teraju po svome.

Petar

pre 15 godina

On je rekao da se ne može vladati narodom "koji vas ne želi".
To sto ste rekli je sve lepo, samo mala digresija, da li mislite da je srpska zajednica u Hrvatskoj zarko zelela da se stavi pod vlast vlade u Zagrebu. Ili srpska zajednica u Bosni mozda prosto ne moze izdrzati bez centralne bosanske vlade. To je vec izlizana fraza tzv "dvostrukih arsina"

Istoricar

pre 15 godina

Bravo Svilanovicu! Upravo je to ono sto treba nauciti iz Gruzijskog slucaja!
“Ne može se biti sused Rusije, a ponašati se kao da ona ne postoji.” – mi nismo smeli da ignorisemo Evropu u slucaju Kosova i da se obracamo Rusiji, jer nas bar dve drzave (evropski orijentisane) dele od Rusije i ona fizicki ne moze da nam pomogne. Komentar DSS da je ova vlada izgubila Kosovo je tako besmislena, jer su se i Miloseviceva vlada i Kostunicina oslanjale iskljucivo na Rusiju, koja kao sto vidimo nije ni imala nameru da pomogne, vec da Kosovski presedan iskoristi za sopstvene interese. (I da usput za dzabe kupi NIS, kontrolise unitrasnju politiku, itd.)
"A ako stvarno hoćete da pravite paralele, onda bi za mene prva bila u tome što je akcija Gruzije isto toliko besmislena, koliko je svojevremeno bila i akcija Srbije kada je vojskom i policijom pokušala da stavi Kosovo pod kontrolu."- Taj nesmotreni pokusaj Miloseviceve vlade (verovatno propracen Ruskim garancijam – slicnim koje je Gruzija dobila od zapada) je i doveo do gubitka Kosovo, tako da mi sada treba da sagledamo jedno novu realnost.
"Ni Moskva, ni Vašinton ubuduće neće moći da promene stanje na Kosovu, već će to moći samo EU"- Srbiji je mesto u Evropi, i Srbi treba da budu srecni da je tako, jer kao sto vidimo Gruzija nikada nece biti te srece, a mozda ni Ukrajina.

Palje

pre 15 godina

"Ako na nekoj teritoriji imate homogenu nacionalnu manjinu, ne možete tu teritoriju sačuvati nedemokratskim sredstvima"

Da li je Oluja bila demokratsko sredstvo, ili je Tuđman odabrao prave saveznike?

Culca

pre 15 godina

Cilj Zapada je da izbaci Rusiju iz narednih mirovnih snaga. Znaci stiglo se do granica Rusije, sledi visegodisnji cirkus. Ne slazem se sa Svilanovicem po pitanju Evrope , jer Evropa po svoje stavove ide u SAD. Koji je to nacionalni interes kada se on trazi na kraju sveta. Nacionalni interes je besplatne sirovine i komotan zivot Amera dok ceo svet treba da radi za njih i pati. Demokratija je nesto drugo. Ovo je zloupotreba demokratije.

Prizrenac

pre 15 godina

Slazem se sa g.Svilanovicem, mada Moskva indirektno ima interes oko Kosova, a Vasington direktno. Albanci ne bi zeleli da vladaju nad Srbima u Kosovo, vec da zajedno naprave zajednicko demokratsko drustvo! Ovo je istina, mada mnogi bi se ovde "nerealno" smejali. Istorijski gledano, Abanci nikada nisu bili okupatori nad drugima...

VLADO I BELI RENAULT

pre 15 godina

Veoma je tuzno da Svilanovic je jedini srpski politicar koji misli glavom, koji vidi stvari realano, i koji ima petlju da srpskom vrhu i srpskom narodu kaze realno stanje na Kosovu i u Srbiji.

Zoran

pre 15 godina

Poruka za Srbiju je da su jaci uvek u pravu. Svetom vlada novac, a ne demokratija i ostale "teske" reci koje se upotrebljavaju da bi se opravdali marifetluci silnih.

sale

pre 15 godina

Slazem se sa gos.Svilanovicem samo u jednom, SB-UN nije vise mesto gde se resavaju problemi, vec su to Moskva, Brisel i Vasington.
Medjutim u toj konstalaciji snaga mi treba da budemo uz Moskvu!
Sad svi kazu da Rusija koristi primer Kosova da otcepi Juznu Osetiju i Abhaziju od Gruzije, sto je i tacno.
Ali ta ista Rusija, i ako je imala najvise interesa da Kosovo bude nezavisno, je bila najglasniji protivnik proglasenja kosovke nezavisnosti.
Dok sa druge strane Amerika i EU, koje nemaju nikakav interes u priznavanju Kosova (cak im to evo pravi problem kod velikog saveznika Gruzije) su se najvise zalagale za nezavisnost Kosova.
Sad na sve to gos.Svilanovic kaze da treba da se okrenemo Briselu????
Treba da se okrenemo onima koji rade protiv nasih interesa???
A treba da okrenemo ledja rusiji, koja je podrzavala nase interese i ako su suprotni njenima???

Treba se zapitati kuda nas vodi ova trenutna politika?!?

fadil_h

pre 15 godina

Do nedavno ruski zvanicnici su papagajski pricali o medjunarodnom pravu, teritorijalnom integritetu i suverenitetu drzava, povelji UN, neophodnosti rezolucija SB pri napadu na suverene drzave i td. A sada ni reci od svih spomenutih stvari. Rusija naime se jako diskreditovala napadom na clanicu UN i narocito na gradove Gruzije koji se ne nalaze ni u J. Osetiju ni u Abhkaziju. Da problem Kosova ne moze da se resi u SB to smo videli i znali. Sada je sasvim jasno zbog cega je Rusija bila toliko tvrdoglava da ne dozvoljava resenje Kosovskog problema u SB. Jednostavno zelela da iskoristi Kosovo da bi se povratila u medjunarodnu scenu i kada vise ne moze da utice na Kosovo onda otvorila se nova zarista. Na zalost drzavni vrh Srbije slepo je isao savetima Moskve i nije shvatio da se Srbija iskoriscava od Moskve kao sredstvo za podkusurivanje sa zapadom. Ako Moskva nije mogla da spreci proglasenje nezavisnosti Kosova pre 6 meseci jos manje moze sada da utice kada je diskreditovana i kompromitirana napadima na suverenu drzavu smesnim izjavama da "brani svoje drzavljane". Pa kakvi bre ruski drzavljani u Gruziju? Pa postoji veliki broj rusa u SAD i sta sada, pod istim izgovorom Rusija bi mogla napasti SAD u odbrani svojih drzavljana. I jos cinjenica da ti "ruski drzavljani" u Gruziji nisu nikakvi rusi vec oseti koji su sasvim razlicit narod od rusa. Dakle pouka za srpski drzavni vrh bi bila da su slepo slusali Moskvu i da su izgubili mnogo i nista nisu dobili. Izgubljeno je ne samo Kosovo vec i resursi Srbije koji su prodati Rusiji za dzabe u zamenu za ruski veto u SB.

Pathon

pre 15 godina

Reakcija Srbije treba biti proporcionalna reakciji Rusije u vezi dogadjanja na Kosovu. Dakle, podrzavamo teritorijalni integritet Gruzije, napore ruskih mirovnih snaga i evropskih diplomata da uspostave mir i ono resenje koje je prihvatljivo Tbilisiju i Moskvi. Podrzavamo nastavak mirovnih pregovora.

posmatrac

pre 15 godina

"Ni Moskva ni Vašinton ubuduće neće moći da promene stanje na Kosovu, već će to moći samo EU", kazao je Svilanović i poručio da je krajnje vreme da domaći političari shvate ko im je partner.
Gospodin Svilanovic izgleda jos nije shvatio da EU nema jedinstvenu spoljnu politiku. Zato EU nikada nece biti tako jaka kao SAD ili Rusija. Tamo je nacionalni interes jedan, a u EU ih ima mnogo. Jaka Evropa bi na svom tlu resavala probleme u skladu sa svojim interesima, ne bi dozvolila da joj SAD suflira. Ko ovoga nije svestan taj zivi u mraku.

Goxy

pre 15 godina

Svilanovic je potpuno u pravu!
Mislim da su ovde neki u komentarima pobrkali loncice, EU naravno nije neki autoritet na Kavkazu ili u nekim drugim delovima sveta( npr. Azija, Afrika itd.) ali naravno da je apsolutni autoritet u svom dvoristu jer su Srbija i Kosovo deo Evrope i ta pitanja resavace se u EU kuci tako da je prava adresa Brisel!

grom

pre 15 godina

A ako stvarno hoćete da pravite paralele, onda bi, za mene, prva bila u tome što je akcija Gruzije isto toliko besmislena koliko je svojevremeno bila i akcija Srbije kada je vojskom i policijom pokušala da stavi Kosovo pod kontrolu", naveo je Svilanović.Ima, ima Srbija pametnih ljudi

Boris

pre 15 godina

"Pored toga, važno je da SAD i NATO upute signal Rusiji da Moskva više ne može da bude čuvar mira - naime, zemlja koja je angažovana u ratu, ne može da bude članica mirovnih snaga, pošto to protivreči samom principu čuvanja mira"

Gospodine Bugajski, kao direktor Odeljenja za istočnoevropske studije u vašingtonskom Centru za strateške i međunarodne studije, zar ne mislite da bi onda trebalo da predlozite NATO snagama da se povuku sa Kosova? Zar jedinice koje su ubijale decu u Srbiji mogu da budu garant mira u toj istoj Srbiji? Vašington treba smesta da pokrene inicijativu da ih zamene jedinice iz Rusije, Indije, Kine i drugih ne-NATO zemalja. Siguran sam da ce Rusija biti jako zainteresovana da preuzme bazu kod Uroševca...

Alt

pre 15 godina

Zbog bliskih veza koje neki srpski politicari hoce da odrze sa Rusijom, plasim se da ce nas isti (Rusi) pritiskati da priznamo nezavisnost ove pokrajine. To automatski povlaci pritisak EU da priznamo nezavisnost Kosova. Zar ne?

dejan

pre 15 godina

jadni mi ako nam Kusner i Solana budu odredjivali buducnost. I ne vidim sta ima u Briselu da trazimo u vezi Kosova kad je njihov stav o Kosovu jako jasan? Mi treba da ili probamo da dobijemo nesto na racun Kosova od Birsela i USA, neke kredite, ulaz u EU, puteve itd, ili da trazimo pred medjunarodnim sudovima da preispita odluku. Drugo nema sta sa Briselom da trazimo.

Plavuša

pre 15 godina

Pouka za koga? Nije problem u građanima. Problem je što oni koji upravljaju Srbijom ne umeju da uče!!! Pa pokazali su sve ove godine da ne umeju da uče, evo već 20 godina ponavljaju iste greske! Iz rata u rat. Od ratova oružjem sad se vodi rat rečima. Nekoliko ljudi sa vrha države isporučeno u Hag, a svi savetnici i sav upravljački i birokratski aparat (u zemlji i inostranstvu na primer po ambasadama!) je tu i dalje savetuje i upravlja zemljom (i diplomatijom) mislim ostali su svi na svojim mestima!

Enver Kelmendi

pre 15 godina

Srpski politicari uvek kasne bar za jednu dekadu.Kada su Slovenci rekli da pitanje Kosova je iskljucivo Jugoslavenska stvar,onda su se Srbi bunili rekavsi da Kosovsko pitanje je unutrasnje stvar Srbije.A sta kaze danas g.Svilanovic? Stanje u Kosovo mogu da promeni samo EU.Sto se tice homogenost nacionalnih manjina g.Svilanovic treba da zna da u Rumuniji zive dva miliona Madzara,u Bugarskoj su ziveli oko dva miliona Turaka,itd.A koliko Albanaca je zivelo u SFRJ? Oni su pocepani,kao parce papira,u Srbiji,Makedoniji i Crnoj Gori.Dali je neko njih nekada pitao gde ce da zive? Ista situacija je sa Srbima sada.Ima Srba u Bosni,Hrvatskoj, Crnoj Gori,Makedoniji,Rumuniji i Kosovo.Uvek je bilo manjina i bice sve dok postoji topuz.

Prevodilac I

pre 15 godina

Ovakav jasan nastup Svilanovica zelimo vec odavno cuti i od drugih.
Ali nasi politicari istinsku misao zadrzavaju, i ona je uvek iza one izgovorene. Narod zna: da oni jedno govore a drugo misle!
Samo narodu reci istinu u brkove, ma kako ona bila bolna, je obaveza svakog demokratskog politicara.
U suprotnom postaje narod zbunjen, indiferentan i na kraju rezignira.

Nenad

pre 15 godina

Cinjenica je da je stvar mnogo kompleksnija, naime posle drugog svetskog rata Staljin koji je bio inace Grizin je poklonio tj.pripojio Juznu Osetiju Gruziji dok je Kosovo uvek bilo naseljeno Srbima dok Turci nisu osvojili Srbiju, a u njenoj kolevci poceli da naseljavaju Albance, a potom Tito nije dozvolio povratak Srba posle drugog svetskog rata, dakle samo na prvi pogled je sve ovo slicno!!!!!

Djuka

pre 15 godina

Jedina paralela koju ja vidim izmedju Gruzije i Srbije je ta da su ratni predsednici obe ove zemlje upravo i postali predsednici samo par meseci nakon sto su se u svoje zemlje vratili nakon duzeg boravka u USA.
Sakashvili=Milosevic

Prizrenac

pre 15 godina

Slazem se sa g.Svilanovicem, mada Moskva indirektno ima interes oko Kosova, a Vasington direktno. Albanci ne bi zeleli da vladaju nad Srbima u Kosovo, vec da zajedno naprave zajednicko demokratsko drustvo! Ovo je istina, mada mnogi bi se ovde "nerealno" smejali. Istorijski gledano, Abanci nikada nisu bili okupatori nad drugima...

Istoricar

pre 15 godina

Bravo Svilanovicu! Upravo je to ono sto treba nauciti iz Gruzijskog slucaja!
“Ne može se biti sused Rusije, a ponašati se kao da ona ne postoji.” – mi nismo smeli da ignorisemo Evropu u slucaju Kosova i da se obracamo Rusiji, jer nas bar dve drzave (evropski orijentisane) dele od Rusije i ona fizicki ne moze da nam pomogne. Komentar DSS da je ova vlada izgubila Kosovo je tako besmislena, jer su se i Miloseviceva vlada i Kostunicina oslanjale iskljucivo na Rusiju, koja kao sto vidimo nije ni imala nameru da pomogne, vec da Kosovski presedan iskoristi za sopstvene interese. (I da usput za dzabe kupi NIS, kontrolise unitrasnju politiku, itd.)
"A ako stvarno hoćete da pravite paralele, onda bi za mene prva bila u tome što je akcija Gruzije isto toliko besmislena, koliko je svojevremeno bila i akcija Srbije kada je vojskom i policijom pokušala da stavi Kosovo pod kontrolu."- Taj nesmotreni pokusaj Miloseviceve vlade (verovatno propracen Ruskim garancijam – slicnim koje je Gruzija dobila od zapada) je i doveo do gubitka Kosovo, tako da mi sada treba da sagledamo jedno novu realnost.
"Ni Moskva, ni Vašinton ubuduće neće moći da promene stanje na Kosovu, već će to moći samo EU"- Srbiji je mesto u Evropi, i Srbi treba da budu srecni da je tako, jer kao sto vidimo Gruzija nikada nece biti te srece, a mozda ni Ukrajina.

fadil_h

pre 15 godina

Do nedavno ruski zvanicnici su papagajski pricali o medjunarodnom pravu, teritorijalnom integritetu i suverenitetu drzava, povelji UN, neophodnosti rezolucija SB pri napadu na suverene drzave i td. A sada ni reci od svih spomenutih stvari. Rusija naime se jako diskreditovala napadom na clanicu UN i narocito na gradove Gruzije koji se ne nalaze ni u J. Osetiju ni u Abhkaziju. Da problem Kosova ne moze da se resi u SB to smo videli i znali. Sada je sasvim jasno zbog cega je Rusija bila toliko tvrdoglava da ne dozvoljava resenje Kosovskog problema u SB. Jednostavno zelela da iskoristi Kosovo da bi se povratila u medjunarodnu scenu i kada vise ne moze da utice na Kosovo onda otvorila se nova zarista. Na zalost drzavni vrh Srbije slepo je isao savetima Moskve i nije shvatio da se Srbija iskoriscava od Moskve kao sredstvo za podkusurivanje sa zapadom. Ako Moskva nije mogla da spreci proglasenje nezavisnosti Kosova pre 6 meseci jos manje moze sada da utice kada je diskreditovana i kompromitirana napadima na suverenu drzavu smesnim izjavama da "brani svoje drzavljane". Pa kakvi bre ruski drzavljani u Gruziju? Pa postoji veliki broj rusa u SAD i sta sada, pod istim izgovorom Rusija bi mogla napasti SAD u odbrani svojih drzavljana. I jos cinjenica da ti "ruski drzavljani" u Gruziji nisu nikakvi rusi vec oseti koji su sasvim razlicit narod od rusa. Dakle pouka za srpski drzavni vrh bi bila da su slepo slusali Moskvu i da su izgubili mnogo i nista nisu dobili. Izgubljeno je ne samo Kosovo vec i resursi Srbije koji su prodati Rusiji za dzabe u zamenu za ruski veto u SB.

VLADO I BELI RENAULT

pre 15 godina

Veoma je tuzno da Svilanovic je jedini srpski politicar koji misli glavom, koji vidi stvari realano, i koji ima petlju da srpskom vrhu i srpskom narodu kaze realno stanje na Kosovu i u Srbiji.

Goxy

pre 15 godina

Svilanovic je potpuno u pravu!
Mislim da su ovde neki u komentarima pobrkali loncice, EU naravno nije neki autoritet na Kavkazu ili u nekim drugim delovima sveta( npr. Azija, Afrika itd.) ali naravno da je apsolutni autoritet u svom dvoristu jer su Srbija i Kosovo deo Evrope i ta pitanja resavace se u EU kuci tako da je prava adresa Brisel!

Petar

pre 15 godina

On je rekao da se ne može vladati narodom "koji vas ne želi".
To sto ste rekli je sve lepo, samo mala digresija, da li mislite da je srpska zajednica u Hrvatskoj zarko zelela da se stavi pod vlast vlade u Zagrebu. Ili srpska zajednica u Bosni mozda prosto ne moze izdrzati bez centralne bosanske vlade. To je vec izlizana fraza tzv "dvostrukih arsina"

grom

pre 15 godina

A ako stvarno hoćete da pravite paralele, onda bi, za mene, prva bila u tome što je akcija Gruzije isto toliko besmislena koliko je svojevremeno bila i akcija Srbije kada je vojskom i policijom pokušala da stavi Kosovo pod kontrolu", naveo je Svilanović.Ima, ima Srbija pametnih ljudi

agp

pre 15 godina

"Pored toga, važno je da SAD i NATO-a upute signal Rusiji da Moskva više ne može da bude čuvar mira - naime, zemlja koja je angažovana u ratu ne može da bude članica mirovnih snaga, pošto to protivreči samom principu čuvanja mira", kaže Bugajski za "Glas Amerike".

E duhovitog li coveka majko moja.
A na Kosovu oni koji su bili angazovani u ratu su mogli da budu u sastavu mirovnih snaga.
Kod njih jednostavno nema blama. Obraz ko' opanak i samo teraju po svome.

Nenad

pre 15 godina

Cinjenica je da je stvar mnogo kompleksnija, naime posle drugog svetskog rata Staljin koji je bio inace Grizin je poklonio tj.pripojio Juznu Osetiju Gruziji dok je Kosovo uvek bilo naseljeno Srbima dok Turci nisu osvojili Srbiju, a u njenoj kolevci poceli da naseljavaju Albance, a potom Tito nije dozvolio povratak Srba posle drugog svetskog rata, dakle samo na prvi pogled je sve ovo slicno!!!!!

Alt

pre 15 godina

Zbog bliskih veza koje neki srpski politicari hoce da odrze sa Rusijom, plasim se da ce nas isti (Rusi) pritiskati da priznamo nezavisnost ove pokrajine. To automatski povlaci pritisak EU da priznamo nezavisnost Kosova. Zar ne?

posmatrac

pre 15 godina

"Ni Moskva ni Vašinton ubuduće neće moći da promene stanje na Kosovu, već će to moći samo EU", kazao je Svilanović i poručio da je krajnje vreme da domaći političari shvate ko im je partner.
Gospodin Svilanovic izgleda jos nije shvatio da EU nema jedinstvenu spoljnu politiku. Zato EU nikada nece biti tako jaka kao SAD ili Rusija. Tamo je nacionalni interes jedan, a u EU ih ima mnogo. Jaka Evropa bi na svom tlu resavala probleme u skladu sa svojim interesima, ne bi dozvolila da joj SAD suflira. Ko ovoga nije svestan taj zivi u mraku.

sale

pre 15 godina

Slazem se sa gos.Svilanovicem samo u jednom, SB-UN nije vise mesto gde se resavaju problemi, vec su to Moskva, Brisel i Vasington.
Medjutim u toj konstalaciji snaga mi treba da budemo uz Moskvu!
Sad svi kazu da Rusija koristi primer Kosova da otcepi Juznu Osetiju i Abhaziju od Gruzije, sto je i tacno.
Ali ta ista Rusija, i ako je imala najvise interesa da Kosovo bude nezavisno, je bila najglasniji protivnik proglasenja kosovke nezavisnosti.
Dok sa druge strane Amerika i EU, koje nemaju nikakav interes u priznavanju Kosova (cak im to evo pravi problem kod velikog saveznika Gruzije) su se najvise zalagale za nezavisnost Kosova.
Sad na sve to gos.Svilanovic kaze da treba da se okrenemo Briselu????
Treba da se okrenemo onima koji rade protiv nasih interesa???
A treba da okrenemo ledja rusiji, koja je podrzavala nase interese i ako su suprotni njenima???

Treba se zapitati kuda nas vodi ova trenutna politika?!?

Boris

pre 15 godina

"Pored toga, važno je da SAD i NATO upute signal Rusiji da Moskva više ne može da bude čuvar mira - naime, zemlja koja je angažovana u ratu, ne može da bude članica mirovnih snaga, pošto to protivreči samom principu čuvanja mira"

Gospodine Bugajski, kao direktor Odeljenja za istočnoevropske studije u vašingtonskom Centru za strateške i međunarodne studije, zar ne mislite da bi onda trebalo da predlozite NATO snagama da se povuku sa Kosova? Zar jedinice koje su ubijale decu u Srbiji mogu da budu garant mira u toj istoj Srbiji? Vašington treba smesta da pokrene inicijativu da ih zamene jedinice iz Rusije, Indije, Kine i drugih ne-NATO zemalja. Siguran sam da ce Rusija biti jako zainteresovana da preuzme bazu kod Uroševca...

Zoran

pre 15 godina

Poruka za Srbiju je da su jaci uvek u pravu. Svetom vlada novac, a ne demokratija i ostale "teske" reci koje se upotrebljavaju da bi se opravdali marifetluci silnih.

Pathon

pre 15 godina

Reakcija Srbije treba biti proporcionalna reakciji Rusije u vezi dogadjanja na Kosovu. Dakle, podrzavamo teritorijalni integritet Gruzije, napore ruskih mirovnih snaga i evropskih diplomata da uspostave mir i ono resenje koje je prihvatljivo Tbilisiju i Moskvi. Podrzavamo nastavak mirovnih pregovora.

Culca

pre 15 godina

Cilj Zapada je da izbaci Rusiju iz narednih mirovnih snaga. Znaci stiglo se do granica Rusije, sledi visegodisnji cirkus. Ne slazem se sa Svilanovicem po pitanju Evrope , jer Evropa po svoje stavove ide u SAD. Koji je to nacionalni interes kada se on trazi na kraju sveta. Nacionalni interes je besplatne sirovine i komotan zivot Amera dok ceo svet treba da radi za njih i pati. Demokratija je nesto drugo. Ovo je zloupotreba demokratije.

Plavuša

pre 15 godina

Pouka za koga? Nije problem u građanima. Problem je što oni koji upravljaju Srbijom ne umeju da uče!!! Pa pokazali su sve ove godine da ne umeju da uče, evo već 20 godina ponavljaju iste greske! Iz rata u rat. Od ratova oružjem sad se vodi rat rečima. Nekoliko ljudi sa vrha države isporučeno u Hag, a svi savetnici i sav upravljački i birokratski aparat (u zemlji i inostranstvu na primer po ambasadama!) je tu i dalje savetuje i upravlja zemljom (i diplomatijom) mislim ostali su svi na svojim mestima!

dejan

pre 15 godina

jadni mi ako nam Kusner i Solana budu odredjivali buducnost. I ne vidim sta ima u Briselu da trazimo u vezi Kosova kad je njihov stav o Kosovu jako jasan? Mi treba da ili probamo da dobijemo nesto na racun Kosova od Birsela i USA, neke kredite, ulaz u EU, puteve itd, ili da trazimo pred medjunarodnim sudovima da preispita odluku. Drugo nema sta sa Briselom da trazimo.

Palje

pre 15 godina

"Ako na nekoj teritoriji imate homogenu nacionalnu manjinu, ne možete tu teritoriju sačuvati nedemokratskim sredstvima"

Da li je Oluja bila demokratsko sredstvo, ili je Tuđman odabrao prave saveznike?

Djuka

pre 15 godina

Jedina paralela koju ja vidim izmedju Gruzije i Srbije je ta da su ratni predsednici obe ove zemlje upravo i postali predsednici samo par meseci nakon sto su se u svoje zemlje vratili nakon duzeg boravka u USA.
Sakashvili=Milosevic

Enver Kelmendi

pre 15 godina

Srpski politicari uvek kasne bar za jednu dekadu.Kada su Slovenci rekli da pitanje Kosova je iskljucivo Jugoslavenska stvar,onda su se Srbi bunili rekavsi da Kosovsko pitanje je unutrasnje stvar Srbije.A sta kaze danas g.Svilanovic? Stanje u Kosovo mogu da promeni samo EU.Sto se tice homogenost nacionalnih manjina g.Svilanovic treba da zna da u Rumuniji zive dva miliona Madzara,u Bugarskoj su ziveli oko dva miliona Turaka,itd.A koliko Albanaca je zivelo u SFRJ? Oni su pocepani,kao parce papira,u Srbiji,Makedoniji i Crnoj Gori.Dali je neko njih nekada pitao gde ce da zive? Ista situacija je sa Srbima sada.Ima Srba u Bosni,Hrvatskoj, Crnoj Gori,Makedoniji,Rumuniji i Kosovo.Uvek je bilo manjina i bice sve dok postoji topuz.

Prevodilac I

pre 15 godina

Ovakav jasan nastup Svilanovica zelimo vec odavno cuti i od drugih.
Ali nasi politicari istinsku misao zadrzavaju, i ona je uvek iza one izgovorene. Narod zna: da oni jedno govore a drugo misle!
Samo narodu reci istinu u brkove, ma kako ona bila bolna, je obaveza svakog demokratskog politicara.
U suprotnom postaje narod zbunjen, indiferentan i na kraju rezignira.