Utorak, 29.07.2008.

08:45

Miladin Kovačević mora u SAD

Srbija upozorena na "ozbiljne posledice" ukoliko se optuženom Miladinu Kovačeviću ne bude sudilo u SAD, pišu Večernje novosti.

Izvor: FoNet

Miladin Kovaèeviæ mora u SAD IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

37 Komentari

Sortiraj po:

truba za senatorku

pre 15 godina

1.Da li je Miladin napravio krivicno delo? Jeste.
2.Da li je Miladin siledzija? Ne znam.
3.Da li je taj decko Brajan zapoceo prvi time sto ga je udario u glavu sa ledja? Ne znam.
4. Da li je ovo sve u pitanju cista politika cim su Hilari i drugi senatori umesani? Jeste.
5.Da li je napravljen veliki prekrsaj time sto su mu dali drugi pasos a optuzen je bio krivicno. Jeste.
6. Da li bi Miladin mogao tamo imati pravicno sudjenje posle ovolike medijske halabuke? Ne znam.

ALI ZNAM 1000 POSTO JEDNU STVAR. AKO JE ON VEC U SRBIJI, NE TREBA GA IZRUCITI NI POD RAZNO. POSLEDICE BI BILE NESAGLEDIVE IZ MNOGO RAZLOGA. Ja prvi ne bih ziveo u drzavi koja ne moze da zastiti svog gradjanina. Ima mnogo stvari koje ne volim u ovoj Srbiji, ali bi ovo bila stvar koja bi prelila casu.
Kad smo vec kod miliona koji se pominju, pa jel se oni to sale? A sta cemo za desetine milijardi samo za ono rusenje civilnih objekata '99 a da ne pominjem neduzne ljudske zivote.

Goran

pre 15 godina

Zašto ovolika frka oko Miladina Kovačevića? Roditelji amerikanca su uticajni u taboru demokrata. Ovo je predizborna godina u USA.

Ko o čemu USA o poštivanju zakona!

mira

pre 15 godina

Mene bas ne zanima previse sta je to ovaj frajer uradio u Americi, ni ko je od nasih u ambasadi prekrsio zakon, ni americke pretnje i ucene. Vec smo navikli da zivimo kao taoci olosa pa mozemo i bez te americke pomoci. Sto se Amera tice, mozemo misliti sve najgore o njihovoj politici (cesto s razlogom) ali mozemo i da odamo postu njihovim institucijama kao sto je recimo sudstvo. Imaju oni dovoljno nacina da obestete sebe u slucaju sitnih siledjiskih prevaranata. Sve ce se to sleci i vremenom zaboraviti.... ali ima nesto sto u ovom casu zaista mogu da zalim i sto mi je i te kako vazno. Sta je i sta ce biti sa svim onim nasim mladim, pametnim, vrednim i talentovanim ljudima koji budu hteli da studiraju, zive ili samo putuju po Americi a to im se onemoguci zbog loseg imidza koji nam stvaraju ovakvi likovi? Koliko ce se samo frustracije zbog svega toga nagomilati u nasem drustvu? A onda se te frustracije prenose na mladju generaciju i tako se formiraju opet neki novi Kovacevici. Ako ni zbog cega drugog (a nije da nema razloga i svi imaju veze sa redom i zakonom!) ono bi samo zato da se izbegne ova mracna perspektiva, trebalo poslati momka tamo gde je ostao duzan.

vukasin

pre 15 godina

Nazalost upotrebljena je novcana ucena kao argument. Kazem nazalost jer su time samo povecane sanse da Kovacevic ostane u Srbiji i vredja one koji su zaista mislili da ovaj decko treba da bude vracen nazad u svoj raj od zivota u USA. Sada ti ljudi ispadaju "prodavaci srpstva", a u stvari decko je nelegalno u Srbiji. Treba ga vratiti u NYPD, tamo gdje je mislio da je izgubio pasos, a sav obecani novac od USA pokloniti nastradalom za lecenje posledica.

Sava Drugi

pre 15 godina

Ma koliko da je tesko:

Ako je kriv, sleduje mu sudjenje i onda zatvor.
Bezanje i sve ostalo mu je samo otezavajuca okolnost.


Drzava mora da cuva svakog svog gradjanina.

Pedja

pre 15 godina

Да је којим случајем дотични побегао у Бразил, да ли би Америка и од Бразила тражила да га изручи?
Да је којим случајем Амерички држављанин то учинио код нас и побегао за Америку, да ли би наше власти тражиле од Америке изручење истог и да ли би Америка изручила свог грађанина?

Dr Jackyll

pre 15 godina

Pobegao od suda, drzavni organ mu dao falsifikovani dokument da pobegne od suda, i sad kao mi ne mozemo da krsimo zakon! Da li cemo jednom, ikada shvatiti da neke zemlje, ne mi, drze do svojih sudova? Neki tamo sudija je pustio coveka na lepu rec i obecanje, ovaj pobegao, i sad ajd svi o tome da diskutujemo? Il nek se sam vrati, a nece, il drzava mora da pokaze da s prevarantima nece da ima posla... Sto bih ja trpeo zbog njega? Sud je neprikosnoven, upamticemo jednom...

albert.humbert

pre 15 godina

Srbija ima svoje zakone, svoj Ustav i pretenduje da postuje medjunarodne zakone. U skaldu sa svime time, osumnjicenom se moze suditi u Srbiji - sto je uobicajena praksa za mnoge zemlje u svetu. Znaci, osumnjiceni nije "pusten" ili "oslobodjen". Njega, potenciajlno, ceka zatvorska kazna posle sudjenja u Srbiji. I to bi za svaku suverenu zemlju bio kraj price. E sad, druga je stvar sto neko stvara (ili veruje) privid da je Srbija suverena drzava...

Evropljanka

pre 15 godina

Evo opet "posla" za SRS , DSS i NS ! Jos jedan miting podrske ! Ko sme da dira one kojima podje za rukom da se "dokopaju" majke Srbije ? Mi bi ga sami kaznili u Srbiji sa 3 utakmice neigranja sta oce vise ???

Pera

pre 15 godina

Zašto bi mi ispunjavali bilo kakve zahteve Amerikanaca? Da li mi sa njima imamo normalne bilateralne odnose zasnovane na RAVNOPRAVNOSTI? Da li su oni nas bilo šta pitali u zadnjih 20 godina? Činjenica je da oni nama ne mogu više ničime iz svog standardnog arsenala da prete: već su nas toliko satanizovali da je iluzorno misliti da ovo može da nam (dodatno) sroza reputaciju kod njih (a verujete da nas ostatak sveta u ovom slučaju vrlo dobro razume jer je većina država i sama osetila kako Američka "pravda" funkcioniše - važi za sve osim za njih same). Dalje, sankcije nam zbog ovoga sigurno niko neće uvoditi a oni i ne mogu jer ih nikada nisu ni ukinuli (zvanično jesu ali u praksi nas tretiraju kao banana državu što možda i jesmo ali smo bolji od mnogih njihovih miljenika). I na kraju ta pomoć sa kojom sada prete je toliko mala da za nas predstavlja kap u moru, prema tome totalno je nebitna. Nije mi samo jasno zbog čega i dalje toliko podilazimo Amerikancima posle svega što su nam učinili - treba im otvoreno reći da od izručenja nema ništa, ako hoće da pošalju dokaze neka pošalju, ako neće ne moraju i gotovo. Znači isto ono što bi oni nama rekli da je situacija obrnuta. A oni koji misle da treba da se povinujemo njihovim zahtevima samo zato što su naše diplomate prekršile zakon, neka se zapitaju koliko se Amerikanci pridržavaju zakona bilo gde osim u Americi - Američka vojska i CIA rade šta hoće po svetu uz pun imunitet od bilo kakvih zakona osim Američkih. Da se ovo desilo nekom Američkom državljaninu, ne da ne bi prezali od kršenja zakona da ga izvuku, nego bi poslali vojsku po njega ako treba (osim ako je u pitanju zemlja "saveznik" gde moraju malo više da vode računa). Prema tome, ovaj momak treba da odgovara (i bude kažnjen) za ono što je uradio, i da se ovde radi o nama PRIJATELJSKOJ zemlji, zbog načina na koji je pobegao verovatno bi trebalo i naći načina da se izruči, ali pošto to ovde nije slučaj, ne treba ni razmišljati o izručenju našeg državljanina.

Advokat

pre 15 godina

Ovo je čist POLITIČKI slučaj, da se celom Svetu,da za primer da se ne sme igrati sa Američkim državljanima,a Americi se još extra pogodilo što je to "žrtveno jare" upravo Srbin.Jednim udarcem dve muve.Međutim,činjenica je:
1.ne može se kršiti Ustav i činiti novi prekršaj Zakona, da bi se ispravio prethodni prekršaj.Odnosno,ako je čovek već nekako uspeo da dođe ovde,to je to.Sad nećemo,i ne smemo kršiti Ustav,da bi ispravili grešku USA carine koja ga je pustila da izađe.Šta treba:neka USA legalnim kanalima,preko Ministarstva pravde,(a ne preko jednog od kandidata iz demokratske stranke,pa predsednika USA) dostavi neophodnu dokumentaciju, i neka se po Zakonu pokrene krivični postupak po Zakonu i Ustavu, pred našim Sudom.
INAČE, u odnosima između USA,EU i nas, će prestati da važe Međunarodni Zakoni, i sve će se odvijati putem pritiska i ucene.

Milos

pre 15 godina

Po zakonu Kovacevic se NE SME IZRUCITI.
Po zakonu on nije smeo dobiti pasos/putnu ispravu bez ponistavanja starog pasosa.
Nasa vlada propusta da kazni vicekonzula.
Kovacevic nije pocinio nikakvo krivicno delo sto je trazio pasos.Krivicno delo je pocinio onaj koji mu je izdao pasos i tako okaljao drzavu.

Bostjan

pre 15 godina

Bojim se, da ozbiljne posledice nisu samo zaustavljanje financijske pomoči. Kako sasvim logična I primerena mera bih mogla u donošenju odluke, da se više u budučnosti nijednom državljanu Srbije u SAD ne omogučava branjenje iz slobode, jer če uvek postojati rizik, da mu ambasada Srbije pomogne da pobegne sa teritorije SAD. A mogle bi to uraditi I neke druge zemlje.

YU

pre 15 godina

Niko Srbima ne brani da stiti likove poput ovoga. Takodje, unutrasnja je stvar Srbije kako ce da koristi svoj diplomatski aparat - moze i za sakrivanje i uticiste optuzenim pociniocima krivicnih dela, ako tako vlasti odluce. Samo posle nemoj nekome da ne bude jasno zasto ceo svet gleda Srbiju tako kao sto je gleda.

Marko

pre 15 godina

Kovacevic je otisao iz ove zemlje. Uzivao je sve blagodeti Amerike, i u skladu sa tim je trebao da postuje i tamosnje zakone. Kada je napravio gresku koja ga je skupo kostala, vratio se ovde da trazi od svoje "voljene" rodne grude da ga brani... Mislim da su ovakvi pojedinci samo bruka za nas, i da zemlja ne bi trebala da staje u nikakvu odbranu!

Raša

pre 15 godina

Mora, i to je i svima bilo jako jasno od početka. Samo nije jasno onima koji veruju da smo mi i Amerika isto i srpskom konzulu koji je omogućio bekstvo (i mladića uvalio još u veće neprilike). Nema tih para ovog trenutka koje bi mogle da spreče put Kovačevića u NY. Sila Boga ne pita!

Srbin

pre 15 godina

Nije u redu da Srbija trpi zbog jednog maminog i tatinog sina koji zamislja da je iznad drugih.

I onog vicekonzula takodje treba skloniti sa funkcije i krivicno goniti.

pero

pre 15 godina

Zao mi je Kovacevica. Nije on kriv, koliko smo mi, kao društvo, krivi koji smo izneli tu generaciju 90-tih s pogrešnim vrednostima. A vrednosti su: Nasiljem, zločinom, siledzijstvom se sve postiže i ono se ne kažnjava; Ako imaš para možeš sve i svakog da zaje...š. S takvim vrednostima je poslat u Ameriku. I naravno bez trunke savesti on živi slobodno i ruga se svima, jer zna da je u Srbiji sve dopušteno i od širokih "patriotskih" masa direktno podržano.

Svoj

pre 15 godina

Ako smo tako kivni na Amere ne znam zašto se tako guramo da kod njih studiramo, radimo, živimo, ...
Mladi g. Kovačević je gost u SAD, omogućen mu je boravak, rad, školovanje, život i sve što treba. Ako je kao stranac počinio neko neprilično delo u stranoj državi stranom državljaninu, onda sudovima i pravdi te države treba i da odgovara.
A što se tiče njegovog karaktera - ne bih mnogo: pretukao skoro do smrti nekog slabog, pušten uz kauciju za koju još nije izvesno ko je stvarno platio i koja (nam) verovatno neće biti vraćena, upleo službenike konzulata u nezakonite rabote, pobegao, izvrgava nas ruglu... I sad se sakriva umesto da se sam preda i brani argumentima...
Ima jedna zgodna reč u našem dnevnom žargonu ali nije mesto da je pomenem kako bih opisao junaka!
Miladine, derle razmaženo, sram te bilo!

Rade

pre 15 godina

Secam se da su ne tako davno te godisnje sertifikacije pomoci od strane kongresa SAD bile strah i trepet za nasa rukovodstva, i to iz veoma opravdanih razloga. Danas to vise nisu, i treba da budemo istinski srecni sto vise ne zavisimo u tolikoj meri od politicke (samo)volje tog svetskog hegemona zvanog SAD...

Marko

pre 15 godina

Kad se pogleda unazad stice se utisak da se te, gotovo simbolicne, pomoci dodeljuju samo da bi imalo cime da se preti. Za svaku sitnicu se poteze 'obustava pomoci'. Tada to svakako nije pomoc nego sracunato sredstvo pritiska. Kovacevic je ocito napravio zescu glupost i za to treba da odgovara, ali i mi treba da vidimo da li smo banana republika pa drhtimo cim Ujka Sem podigne obrvu?

Sremac

pre 15 godina

Suma od $54mil je nebitna u celoj prici. Ovaj mladic je pod sudskom istragom i mora se vratiti u US. Zasto mi stavljamo americku spoljnu politiku i ovaj zlocin u isti kos? Ja nisam obozavalac americke spoljne politike ali zakon se mora postovati! Ovom mladicu je zivot u Americi ocigledno veoma prijao cim je ziveo tamo i cim je nesto lose uradio u toj zemlji, brze bolje kukavicki je pobegao kuci. Kakvu mi poruku kao drzava saljemo nasim gradjanima? Da li to znaci da ja sutra mogu da odem u Grcku, Belgiju ili Argentinu, uradim nesto sto prouzrokuje da sam pod sudskom istragom a ja lepo odem do naseg konzulata da mi izdaju specijalnu dozvolu da putujem po svetu bez pasosa i vratim se kuci. Ovaj mladic mozda fizicki izgleda kao da je od brega odvaljen ali on je obicna kukavica jer cim je naisao na problem u zivotu brze bolje pod majcine skute se krije a Srbija to podrzava. Sramota!

gde je ta civilizacija?

pre 15 godina

Digla se prasina oko ovoga a ne vidim zasto. Osramotili smo se zbog ovog decka samo tako, prosvercovali ga ko da je mafijaski bos. Odgovorne bih kaznio kaznom zatvora posto ne moze tek tako da se izda pasos nekome ko ceka sudjenje. Ja i dalje ne znam sta se tamo dogodilo, te udario ga jednom, te udario ga vise puta u glavu dok je lezao a sada odjednom i neka obuca se javlja kao oruzje. Neka lepo odu tamo i rasprave to kako znaju i umeji posto ne treba nama ovakvih stvari...

Aleksandar

pre 15 godina

Da je doticna persona dosla u Srbiju legalno i da je tek tad podignut postupak protiv nje, i ja bih se zalagao da mu se sudi u Srbiji posto tako Ustav nalaze. Medjutim, doticni Kovacevic NIJE dosao u Srbiju legalnim putem, izdat mu je pasos bez ponistavanja onog drugog sto je samo po sebi krivicno delo, i taj drugi pasos treba proglasiti nevazecim. Samim tim, u birokratskom smislu, Kovacevic nije u Srbiji. Posaljite ga nazad u NYC da podigne svoj pasos, pa neka se onda vrati s istim... Nedopustivo je da drzava izgubi toliki novac (a o drugim implikacijama i da ne govorim) zbog toga sto stiti personu koja je uz pomoc svojih prijatelja - mita i krupcije - pobegla ilegalno iz USofA... O onima koji su mu izdali pasos i da ne govorim, njima treba suditi ne samo zbog tog cina vec i zbog blacenja ugleda zemlje...

Alt

pre 15 godina

Nadam se da ce vreme pokazati da su 7-8 miliona gradjana bitniji politicarima Srbije od 1 gradjana... Koji, uzgred, zeli da napusti ovu zemlju. Hvala na razumevanju.

Dule Momirov

pre 15 godina

Čovek pušten iz pritvora uz kauciju i zloupotrebio to. U zloupotrebi mu pomogla ambasada Srbije (kroz svog zaposlenog), dakle vlada Srbije, dakle Srbija, čineći još jednu grubu zloupotrebu.

Vlada Srbije mora da zauzme decidan stav po ovom pitanju, da najrigoroznije kazni sve učesnike u ovoj ujdurmi, te da nađe načina da negira posledice njihovih nelegalnih dela: Šta bi se desilo da je dotični umesto što je pretukao čoveka, je opljačkao banku i uzeo nekoliko miliona dolara. Je li bi i onda Srbija stajala iza toga čoveka i čuvala ga od zlih Amerikanaca koji hoće da mu sude zbog toga. Ili ovo društvo pati od kolektivne paranoje i misle da kada neko pretuče nekoga u Americi, to nije stvar za američki sud, pošto je on verovatno pristrasan za jedno takvo plemenito delo, nego mi trebamo da štitimo tabadžiju?

Mi ili ćemo shvatiti da u svetu postoje pravila koja se moraju poštovati ili ćemo večno živeti zatvoreni u kavezu.

MI ni u nekim krupnijim stvarima, gde smo u pravu, ne možemo da se kačimo sa Amerikom, prosto zato što nam uvek razbiju nos, a ne ovde gde sad institucionalno stajemo u odbranu niza nelegalnih dela.

vrlo vazno

pre 15 godina

Zar je jedan siledzija, koji je pocinio vise krivicnih dela u vezi sa uzimanjem drugog pasosa, vredan 53 mil.$? Hajde da pomognemo i njegovim roditeljima da ne ostanu bez kaucije, nije lepo da njima propadne 100.000$ a ni nama 53 mil.$. Kad leti sledeci avion za Ameriku?

Gradjanin

pre 15 godina

Molim SAD da ne upucuju Srbiji nikakvu pomoc. Pogotovo ne bilo kakvu vrstu pomoci pod parolom "promovisanja demokratije", ili bilo sta upuceno na zakonitost, slobodu, ili ne daj Boze slobodu medija. Svaka transakcija sa SAD mora i sa nase strane da bude vise nego sracunata, isto kao sto je i sa strane SAD. Srbija ima svoje zakone i 53 miliona, ili 53 milijarde dolara ne smeju biti razlog da ih se menja.

Nijazi Kuqi

pre 15 godina

Jeremic je pogresio kada je stao u odbrani onog koga braniti ne moze. Kovacevic sa porodicom zivi i studira u Njujorku gde je gde je i uhapsen zbog sukoba sa zakonom. Njemu je, nakon prilozene kaucije, data mogucnost da se brani na slobodi, sto je on zloupotrebio i pobegao u Srbiju. Ja mislim da se u ovom slucaju ne radi o izrucenju nego bi to bila samo estradicija koja ne bi bila protivustavna.

Što pre

pre 15 godina

Nažalost,sve što smo mogli, iskomplikovali smo. Ovo je sad "vađenje kestenja". Nadam se da će okrivljeni odmah sam otići pred sud u SAD. Ionako se već stvorio efekat "grudve snega". U kojoj je fazi disciplinski ili drugi postupak koji se u Srbiji vodi protiv naših konzularnih i (ili) diplomatskih službenika? Trebalo bi da bude javan i redovno praćen od medija. Problema su DVA - individualni i institucionalni. Odavno nije bilo kompletnih informacija, čini mi se.

djuro

pre 15 godina

A kako to nameravaju da urade ako optuzeni nece svojevoljno da otputuje u SAD? Koje su to opcije koje su izvodjive ako sudjenje u Srbiji nije? Otmica? Zavrtanje ruke Srbiji dok ne promeni svoj zakon da bi mogla da ga izruci?

Zar SAD nije pre koju godinu sve po svetu prisiljavala na potpisivanje bilateralnih ugovora koji bi zabranili izrucenja americkih drzavljanja medjunarodnim sudovima? Sta se u medjuvremenu promenilo? A, da, pravila koja vaze za drzavljane SAD ne vaze za ostale zemljane, a pravila koja vaze za ostale zemljane ne vaze za Srbiju. Brze ce ici ako nam direktno objave nove direktive, jer smo ocigledno dovoljno glupi pa se i dalje drzimo nekih medjunarodnih prava. Po tim pravima, sve sto mogu da urade je da daju sto vise podataka nasem tuzilastvu i gledaju se optuzenom sudi u Srbiji, i eventualno da traze krivicnu odgovornost za sluzbenika ambasade.

svi (ni)su isti

pre 15 godina

A kad ce u Japanu poceti sudjenje onima sto sravnise Hirosimu i Nagasaki, 6. i 9.avgusta 1945 i pobise onoliko civila usput? Amerika nije svesna sta radi - oblikuje svest ljudi u celom svetu, sto holivudskim filmovima, sto "americkim snom", sto nekim drugim principima i nece proci mnogo vremena pa ce i druge zemlje poceti prema samoj Americi da se ponasaju bas onako kako se ona ponasa prema drugima. Tada ce biti kasno za kukanje.

Marko

pre 15 godina

Logicno bi bilo da prvo Amerikanci isporuce sve one koji su prethodno izvrsili bilo kakva krivicna dela na prostoru Srbije (ima ih mnooogo), pa tek onda da se isporuci doticni (definitivno treba da odgovara)! To se zovu bilateralni odnosi, a ovako kako oni to hoce je kolonijalni odnos!
Naravno sve pre toga mora imati pravnu potporu.

vrlo vazno

pre 15 godina

Zar je jedan siledzija, koji je pocinio vise krivicnih dela u vezi sa uzimanjem drugog pasosa, vredan 53 mil.$? Hajde da pomognemo i njegovim roditeljima da ne ostanu bez kaucije, nije lepo da njima propadne 100.000$ a ni nama 53 mil.$. Kad leti sledeci avion za Ameriku?

Gradjanin

pre 15 godina

Molim SAD da ne upucuju Srbiji nikakvu pomoc. Pogotovo ne bilo kakvu vrstu pomoci pod parolom "promovisanja demokratije", ili bilo sta upuceno na zakonitost, slobodu, ili ne daj Boze slobodu medija. Svaka transakcija sa SAD mora i sa nase strane da bude vise nego sracunata, isto kao sto je i sa strane SAD. Srbija ima svoje zakone i 53 miliona, ili 53 milijarde dolara ne smeju biti razlog da ih se menja.

Nijazi Kuqi

pre 15 godina

Jeremic je pogresio kada je stao u odbrani onog koga braniti ne moze. Kovacevic sa porodicom zivi i studira u Njujorku gde je gde je i uhapsen zbog sukoba sa zakonom. Njemu je, nakon prilozene kaucije, data mogucnost da se brani na slobodi, sto je on zloupotrebio i pobegao u Srbiju. Ja mislim da se u ovom slucaju ne radi o izrucenju nego bi to bila samo estradicija koja ne bi bila protivustavna.

Svoj

pre 15 godina

Ako smo tako kivni na Amere ne znam zašto se tako guramo da kod njih studiramo, radimo, živimo, ...
Mladi g. Kovačević je gost u SAD, omogućen mu je boravak, rad, školovanje, život i sve što treba. Ako je kao stranac počinio neko neprilično delo u stranoj državi stranom državljaninu, onda sudovima i pravdi te države treba i da odgovara.
A što se tiče njegovog karaktera - ne bih mnogo: pretukao skoro do smrti nekog slabog, pušten uz kauciju za koju još nije izvesno ko je stvarno platio i koja (nam) verovatno neće biti vraćena, upleo službenike konzulata u nezakonite rabote, pobegao, izvrgava nas ruglu... I sad se sakriva umesto da se sam preda i brani argumentima...
Ima jedna zgodna reč u našem dnevnom žargonu ali nije mesto da je pomenem kako bih opisao junaka!
Miladine, derle razmaženo, sram te bilo!

svi (ni)su isti

pre 15 godina

A kad ce u Japanu poceti sudjenje onima sto sravnise Hirosimu i Nagasaki, 6. i 9.avgusta 1945 i pobise onoliko civila usput? Amerika nije svesna sta radi - oblikuje svest ljudi u celom svetu, sto holivudskim filmovima, sto "americkim snom", sto nekim drugim principima i nece proci mnogo vremena pa ce i druge zemlje poceti prema samoj Americi da se ponasaju bas onako kako se ona ponasa prema drugima. Tada ce biti kasno za kukanje.

Sremac

pre 15 godina

Suma od $54mil je nebitna u celoj prici. Ovaj mladic je pod sudskom istragom i mora se vratiti u US. Zasto mi stavljamo americku spoljnu politiku i ovaj zlocin u isti kos? Ja nisam obozavalac americke spoljne politike ali zakon se mora postovati! Ovom mladicu je zivot u Americi ocigledno veoma prijao cim je ziveo tamo i cim je nesto lose uradio u toj zemlji, brze bolje kukavicki je pobegao kuci. Kakvu mi poruku kao drzava saljemo nasim gradjanima? Da li to znaci da ja sutra mogu da odem u Grcku, Belgiju ili Argentinu, uradim nesto sto prouzrokuje da sam pod sudskom istragom a ja lepo odem do naseg konzulata da mi izdaju specijalnu dozvolu da putujem po svetu bez pasosa i vratim se kuci. Ovaj mladic mozda fizicki izgleda kao da je od brega odvaljen ali on je obicna kukavica jer cim je naisao na problem u zivotu brze bolje pod majcine skute se krije a Srbija to podrzava. Sramota!

Aleksandar

pre 15 godina

Da je doticna persona dosla u Srbiju legalno i da je tek tad podignut postupak protiv nje, i ja bih se zalagao da mu se sudi u Srbiji posto tako Ustav nalaze. Medjutim, doticni Kovacevic NIJE dosao u Srbiju legalnim putem, izdat mu je pasos bez ponistavanja onog drugog sto je samo po sebi krivicno delo, i taj drugi pasos treba proglasiti nevazecim. Samim tim, u birokratskom smislu, Kovacevic nije u Srbiji. Posaljite ga nazad u NYC da podigne svoj pasos, pa neka se onda vrati s istim... Nedopustivo je da drzava izgubi toliki novac (a o drugim implikacijama i da ne govorim) zbog toga sto stiti personu koja je uz pomoc svojih prijatelja - mita i krupcije - pobegla ilegalno iz USofA... O onima koji su mu izdali pasos i da ne govorim, njima treba suditi ne samo zbog tog cina vec i zbog blacenja ugleda zemlje...

Marko

pre 15 godina

Kovacevic je otisao iz ove zemlje. Uzivao je sve blagodeti Amerike, i u skladu sa tim je trebao da postuje i tamosnje zakone. Kada je napravio gresku koja ga je skupo kostala, vratio se ovde da trazi od svoje "voljene" rodne grude da ga brani... Mislim da su ovakvi pojedinci samo bruka za nas, i da zemlja ne bi trebala da staje u nikakvu odbranu!

Marko

pre 15 godina

Logicno bi bilo da prvo Amerikanci isporuce sve one koji su prethodno izvrsili bilo kakva krivicna dela na prostoru Srbije (ima ih mnooogo), pa tek onda da se isporuci doticni (definitivno treba da odgovara)! To se zovu bilateralni odnosi, a ovako kako oni to hoce je kolonijalni odnos!
Naravno sve pre toga mora imati pravnu potporu.

Alt

pre 15 godina

Nadam se da ce vreme pokazati da su 7-8 miliona gradjana bitniji politicarima Srbije od 1 gradjana... Koji, uzgred, zeli da napusti ovu zemlju. Hvala na razumevanju.

Dule Momirov

pre 15 godina

Čovek pušten iz pritvora uz kauciju i zloupotrebio to. U zloupotrebi mu pomogla ambasada Srbije (kroz svog zaposlenog), dakle vlada Srbije, dakle Srbija, čineći još jednu grubu zloupotrebu.

Vlada Srbije mora da zauzme decidan stav po ovom pitanju, da najrigoroznije kazni sve učesnike u ovoj ujdurmi, te da nađe načina da negira posledice njihovih nelegalnih dela: Šta bi se desilo da je dotični umesto što je pretukao čoveka, je opljačkao banku i uzeo nekoliko miliona dolara. Je li bi i onda Srbija stajala iza toga čoveka i čuvala ga od zlih Amerikanaca koji hoće da mu sude zbog toga. Ili ovo društvo pati od kolektivne paranoje i misle da kada neko pretuče nekoga u Americi, to nije stvar za američki sud, pošto je on verovatno pristrasan za jedno takvo plemenito delo, nego mi trebamo da štitimo tabadžiju?

Mi ili ćemo shvatiti da u svetu postoje pravila koja se moraju poštovati ili ćemo večno živeti zatvoreni u kavezu.

MI ni u nekim krupnijim stvarima, gde smo u pravu, ne možemo da se kačimo sa Amerikom, prosto zato što nam uvek razbiju nos, a ne ovde gde sad institucionalno stajemo u odbranu niza nelegalnih dela.

pero

pre 15 godina

Zao mi je Kovacevica. Nije on kriv, koliko smo mi, kao društvo, krivi koji smo izneli tu generaciju 90-tih s pogrešnim vrednostima. A vrednosti su: Nasiljem, zločinom, siledzijstvom se sve postiže i ono se ne kažnjava; Ako imaš para možeš sve i svakog da zaje...š. S takvim vrednostima je poslat u Ameriku. I naravno bez trunke savesti on živi slobodno i ruga se svima, jer zna da je u Srbiji sve dopušteno i od širokih "patriotskih" masa direktno podržano.

Što pre

pre 15 godina

Nažalost,sve što smo mogli, iskomplikovali smo. Ovo je sad "vađenje kestenja". Nadam se da će okrivljeni odmah sam otići pred sud u SAD. Ionako se već stvorio efekat "grudve snega". U kojoj je fazi disciplinski ili drugi postupak koji se u Srbiji vodi protiv naših konzularnih i (ili) diplomatskih službenika? Trebalo bi da bude javan i redovno praćen od medija. Problema su DVA - individualni i institucionalni. Odavno nije bilo kompletnih informacija, čini mi se.

Srbin

pre 15 godina

Nije u redu da Srbija trpi zbog jednog maminog i tatinog sina koji zamislja da je iznad drugih.

I onog vicekonzula takodje treba skloniti sa funkcije i krivicno goniti.

djuro

pre 15 godina

A kako to nameravaju da urade ako optuzeni nece svojevoljno da otputuje u SAD? Koje su to opcije koje su izvodjive ako sudjenje u Srbiji nije? Otmica? Zavrtanje ruke Srbiji dok ne promeni svoj zakon da bi mogla da ga izruci?

Zar SAD nije pre koju godinu sve po svetu prisiljavala na potpisivanje bilateralnih ugovora koji bi zabranili izrucenja americkih drzavljanja medjunarodnim sudovima? Sta se u medjuvremenu promenilo? A, da, pravila koja vaze za drzavljane SAD ne vaze za ostale zemljane, a pravila koja vaze za ostale zemljane ne vaze za Srbiju. Brze ce ici ako nam direktno objave nove direktive, jer smo ocigledno dovoljno glupi pa se i dalje drzimo nekih medjunarodnih prava. Po tim pravima, sve sto mogu da urade je da daju sto vise podataka nasem tuzilastvu i gledaju se optuzenom sudi u Srbiji, i eventualno da traze krivicnu odgovornost za sluzbenika ambasade.

gde je ta civilizacija?

pre 15 godina

Digla se prasina oko ovoga a ne vidim zasto. Osramotili smo se zbog ovog decka samo tako, prosvercovali ga ko da je mafijaski bos. Odgovorne bih kaznio kaznom zatvora posto ne moze tek tako da se izda pasos nekome ko ceka sudjenje. Ja i dalje ne znam sta se tamo dogodilo, te udario ga jednom, te udario ga vise puta u glavu dok je lezao a sada odjednom i neka obuca se javlja kao oruzje. Neka lepo odu tamo i rasprave to kako znaju i umeji posto ne treba nama ovakvih stvari...

Marko

pre 15 godina

Kad se pogleda unazad stice se utisak da se te, gotovo simbolicne, pomoci dodeljuju samo da bi imalo cime da se preti. Za svaku sitnicu se poteze 'obustava pomoci'. Tada to svakako nije pomoc nego sracunato sredstvo pritiska. Kovacevic je ocito napravio zescu glupost i za to treba da odgovara, ali i mi treba da vidimo da li smo banana republika pa drhtimo cim Ujka Sem podigne obrvu?

Rade

pre 15 godina

Secam se da su ne tako davno te godisnje sertifikacije pomoci od strane kongresa SAD bile strah i trepet za nasa rukovodstva, i to iz veoma opravdanih razloga. Danas to vise nisu, i treba da budemo istinski srecni sto vise ne zavisimo u tolikoj meri od politicke (samo)volje tog svetskog hegemona zvanog SAD...

YU

pre 15 godina

Niko Srbima ne brani da stiti likove poput ovoga. Takodje, unutrasnja je stvar Srbije kako ce da koristi svoj diplomatski aparat - moze i za sakrivanje i uticiste optuzenim pociniocima krivicnih dela, ako tako vlasti odluce. Samo posle nemoj nekome da ne bude jasno zasto ceo svet gleda Srbiju tako kao sto je gleda.

Bostjan

pre 15 godina

Bojim se, da ozbiljne posledice nisu samo zaustavljanje financijske pomoči. Kako sasvim logična I primerena mera bih mogla u donošenju odluke, da se više u budučnosti nijednom državljanu Srbije u SAD ne omogučava branjenje iz slobode, jer če uvek postojati rizik, da mu ambasada Srbije pomogne da pobegne sa teritorije SAD. A mogle bi to uraditi I neke druge zemlje.

Raša

pre 15 godina

Mora, i to je i svima bilo jako jasno od početka. Samo nije jasno onima koji veruju da smo mi i Amerika isto i srpskom konzulu koji je omogućio bekstvo (i mladića uvalio još u veće neprilike). Nema tih para ovog trenutka koje bi mogle da spreče put Kovačevića u NY. Sila Boga ne pita!

Milos

pre 15 godina

Po zakonu Kovacevic se NE SME IZRUCITI.
Po zakonu on nije smeo dobiti pasos/putnu ispravu bez ponistavanja starog pasosa.
Nasa vlada propusta da kazni vicekonzula.
Kovacevic nije pocinio nikakvo krivicno delo sto je trazio pasos.Krivicno delo je pocinio onaj koji mu je izdao pasos i tako okaljao drzavu.

Advokat

pre 15 godina

Ovo je čist POLITIČKI slučaj, da se celom Svetu,da za primer da se ne sme igrati sa Američkim državljanima,a Americi se još extra pogodilo što je to "žrtveno jare" upravo Srbin.Jednim udarcem dve muve.Međutim,činjenica je:
1.ne može se kršiti Ustav i činiti novi prekršaj Zakona, da bi se ispravio prethodni prekršaj.Odnosno,ako je čovek već nekako uspeo da dođe ovde,to je to.Sad nećemo,i ne smemo kršiti Ustav,da bi ispravili grešku USA carine koja ga je pustila da izađe.Šta treba:neka USA legalnim kanalima,preko Ministarstva pravde,(a ne preko jednog od kandidata iz demokratske stranke,pa predsednika USA) dostavi neophodnu dokumentaciju, i neka se po Zakonu pokrene krivični postupak po Zakonu i Ustavu, pred našim Sudom.
INAČE, u odnosima između USA,EU i nas, će prestati da važe Međunarodni Zakoni, i sve će se odvijati putem pritiska i ucene.

Pera

pre 15 godina

Zašto bi mi ispunjavali bilo kakve zahteve Amerikanaca? Da li mi sa njima imamo normalne bilateralne odnose zasnovane na RAVNOPRAVNOSTI? Da li su oni nas bilo šta pitali u zadnjih 20 godina? Činjenica je da oni nama ne mogu više ničime iz svog standardnog arsenala da prete: već su nas toliko satanizovali da je iluzorno misliti da ovo može da nam (dodatno) sroza reputaciju kod njih (a verujete da nas ostatak sveta u ovom slučaju vrlo dobro razume jer je većina država i sama osetila kako Američka "pravda" funkcioniše - važi za sve osim za njih same). Dalje, sankcije nam zbog ovoga sigurno niko neće uvoditi a oni i ne mogu jer ih nikada nisu ni ukinuli (zvanično jesu ali u praksi nas tretiraju kao banana državu što možda i jesmo ali smo bolji od mnogih njihovih miljenika). I na kraju ta pomoć sa kojom sada prete je toliko mala da za nas predstavlja kap u moru, prema tome totalno je nebitna. Nije mi samo jasno zbog čega i dalje toliko podilazimo Amerikancima posle svega što su nam učinili - treba im otvoreno reći da od izručenja nema ništa, ako hoće da pošalju dokaze neka pošalju, ako neće ne moraju i gotovo. Znači isto ono što bi oni nama rekli da je situacija obrnuta. A oni koji misle da treba da se povinujemo njihovim zahtevima samo zato što su naše diplomate prekršile zakon, neka se zapitaju koliko se Amerikanci pridržavaju zakona bilo gde osim u Americi - Američka vojska i CIA rade šta hoće po svetu uz pun imunitet od bilo kakvih zakona osim Američkih. Da se ovo desilo nekom Američkom državljaninu, ne da ne bi prezali od kršenja zakona da ga izvuku, nego bi poslali vojsku po njega ako treba (osim ako je u pitanju zemlja "saveznik" gde moraju malo više da vode računa). Prema tome, ovaj momak treba da odgovara (i bude kažnjen) za ono što je uradio, i da se ovde radi o nama PRIJATELJSKOJ zemlji, zbog načina na koji je pobegao verovatno bi trebalo i naći načina da se izruči, ali pošto to ovde nije slučaj, ne treba ni razmišljati o izručenju našeg državljanina.

Dr Jackyll

pre 15 godina

Pobegao od suda, drzavni organ mu dao falsifikovani dokument da pobegne od suda, i sad kao mi ne mozemo da krsimo zakon! Da li cemo jednom, ikada shvatiti da neke zemlje, ne mi, drze do svojih sudova? Neki tamo sudija je pustio coveka na lepu rec i obecanje, ovaj pobegao, i sad ajd svi o tome da diskutujemo? Il nek se sam vrati, a nece, il drzava mora da pokaze da s prevarantima nece da ima posla... Sto bih ja trpeo zbog njega? Sud je neprikosnoven, upamticemo jednom...

Evropljanka

pre 15 godina

Evo opet "posla" za SRS , DSS i NS ! Jos jedan miting podrske ! Ko sme da dira one kojima podje za rukom da se "dokopaju" majke Srbije ? Mi bi ga sami kaznili u Srbiji sa 3 utakmice neigranja sta oce vise ???

mira

pre 15 godina

Mene bas ne zanima previse sta je to ovaj frajer uradio u Americi, ni ko je od nasih u ambasadi prekrsio zakon, ni americke pretnje i ucene. Vec smo navikli da zivimo kao taoci olosa pa mozemo i bez te americke pomoci. Sto se Amera tice, mozemo misliti sve najgore o njihovoj politici (cesto s razlogom) ali mozemo i da odamo postu njihovim institucijama kao sto je recimo sudstvo. Imaju oni dovoljno nacina da obestete sebe u slucaju sitnih siledjiskih prevaranata. Sve ce se to sleci i vremenom zaboraviti.... ali ima nesto sto u ovom casu zaista mogu da zalim i sto mi je i te kako vazno. Sta je i sta ce biti sa svim onim nasim mladim, pametnim, vrednim i talentovanim ljudima koji budu hteli da studiraju, zive ili samo putuju po Americi a to im se onemoguci zbog loseg imidza koji nam stvaraju ovakvi likovi? Koliko ce se samo frustracije zbog svega toga nagomilati u nasem drustvu? A onda se te frustracije prenose na mladju generaciju i tako se formiraju opet neki novi Kovacevici. Ako ni zbog cega drugog (a nije da nema razloga i svi imaju veze sa redom i zakonom!) ono bi samo zato da se izbegne ova mracna perspektiva, trebalo poslati momka tamo gde je ostao duzan.

albert.humbert

pre 15 godina

Srbija ima svoje zakone, svoj Ustav i pretenduje da postuje medjunarodne zakone. U skaldu sa svime time, osumnjicenom se moze suditi u Srbiji - sto je uobicajena praksa za mnoge zemlje u svetu. Znaci, osumnjiceni nije "pusten" ili "oslobodjen". Njega, potenciajlno, ceka zatvorska kazna posle sudjenja u Srbiji. I to bi za svaku suverenu zemlju bio kraj price. E sad, druga je stvar sto neko stvara (ili veruje) privid da je Srbija suverena drzava...

Pedja

pre 15 godina

Да је којим случајем дотични побегао у Бразил, да ли би Америка и од Бразила тражила да га изручи?
Да је којим случајем Амерички држављанин то учинио код нас и побегао за Америку, да ли би наше власти тражиле од Америке изручење истог и да ли би Америка изручила свог грађанина?

vukasin

pre 15 godina

Nazalost upotrebljena je novcana ucena kao argument. Kazem nazalost jer su time samo povecane sanse da Kovacevic ostane u Srbiji i vredja one koji su zaista mislili da ovaj decko treba da bude vracen nazad u svoj raj od zivota u USA. Sada ti ljudi ispadaju "prodavaci srpstva", a u stvari decko je nelegalno u Srbiji. Treba ga vratiti u NYPD, tamo gdje je mislio da je izgubio pasos, a sav obecani novac od USA pokloniti nastradalom za lecenje posledica.

Sava Drugi

pre 15 godina

Ma koliko da je tesko:

Ako je kriv, sleduje mu sudjenje i onda zatvor.
Bezanje i sve ostalo mu je samo otezavajuca okolnost.


Drzava mora da cuva svakog svog gradjanina.

Goran

pre 15 godina

Zašto ovolika frka oko Miladina Kovačevića? Roditelji amerikanca su uticajni u taboru demokrata. Ovo je predizborna godina u USA.

Ko o čemu USA o poštivanju zakona!

truba za senatorku

pre 15 godina

1.Da li je Miladin napravio krivicno delo? Jeste.
2.Da li je Miladin siledzija? Ne znam.
3.Da li je taj decko Brajan zapoceo prvi time sto ga je udario u glavu sa ledja? Ne znam.
4. Da li je ovo sve u pitanju cista politika cim su Hilari i drugi senatori umesani? Jeste.
5.Da li je napravljen veliki prekrsaj time sto su mu dali drugi pasos a optuzen je bio krivicno. Jeste.
6. Da li bi Miladin mogao tamo imati pravicno sudjenje posle ovolike medijske halabuke? Ne znam.

ALI ZNAM 1000 POSTO JEDNU STVAR. AKO JE ON VEC U SRBIJI, NE TREBA GA IZRUCITI NI POD RAZNO. POSLEDICE BI BILE NESAGLEDIVE IZ MNOGO RAZLOGA. Ja prvi ne bih ziveo u drzavi koja ne moze da zastiti svog gradjanina. Ima mnogo stvari koje ne volim u ovoj Srbiji, ali bi ovo bila stvar koja bi prelila casu.
Kad smo vec kod miliona koji se pominju, pa jel se oni to sale? A sta cemo za desetine milijardi samo za ono rusenje civilnih objekata '99 a da ne pominjem neduzne ljudske zivote.

vrlo vazno

pre 15 godina

Zar je jedan siledzija, koji je pocinio vise krivicnih dela u vezi sa uzimanjem drugog pasosa, vredan 53 mil.$? Hajde da pomognemo i njegovim roditeljima da ne ostanu bez kaucije, nije lepo da njima propadne 100.000$ a ni nama 53 mil.$. Kad leti sledeci avion za Ameriku?

Nijazi Kuqi

pre 15 godina

Jeremic je pogresio kada je stao u odbrani onog koga braniti ne moze. Kovacevic sa porodicom zivi i studira u Njujorku gde je gde je i uhapsen zbog sukoba sa zakonom. Njemu je, nakon prilozene kaucije, data mogucnost da se brani na slobodi, sto je on zloupotrebio i pobegao u Srbiju. Ja mislim da se u ovom slucaju ne radi o izrucenju nego bi to bila samo estradicija koja ne bi bila protivustavna.

Gradjanin

pre 15 godina

Molim SAD da ne upucuju Srbiji nikakvu pomoc. Pogotovo ne bilo kakvu vrstu pomoci pod parolom "promovisanja demokratije", ili bilo sta upuceno na zakonitost, slobodu, ili ne daj Boze slobodu medija. Svaka transakcija sa SAD mora i sa nase strane da bude vise nego sracunata, isto kao sto je i sa strane SAD. Srbija ima svoje zakone i 53 miliona, ili 53 milijarde dolara ne smeju biti razlog da ih se menja.

Marko

pre 15 godina

Logicno bi bilo da prvo Amerikanci isporuce sve one koji su prethodno izvrsili bilo kakva krivicna dela na prostoru Srbije (ima ih mnooogo), pa tek onda da se isporuci doticni (definitivno treba da odgovara)! To se zovu bilateralni odnosi, a ovako kako oni to hoce je kolonijalni odnos!
Naravno sve pre toga mora imati pravnu potporu.

svi (ni)su isti

pre 15 godina

A kad ce u Japanu poceti sudjenje onima sto sravnise Hirosimu i Nagasaki, 6. i 9.avgusta 1945 i pobise onoliko civila usput? Amerika nije svesna sta radi - oblikuje svest ljudi u celom svetu, sto holivudskim filmovima, sto "americkim snom", sto nekim drugim principima i nece proci mnogo vremena pa ce i druge zemlje poceti prema samoj Americi da se ponasaju bas onako kako se ona ponasa prema drugima. Tada ce biti kasno za kukanje.

Alt

pre 15 godina

Nadam se da ce vreme pokazati da su 7-8 miliona gradjana bitniji politicarima Srbije od 1 gradjana... Koji, uzgred, zeli da napusti ovu zemlju. Hvala na razumevanju.

Aleksandar

pre 15 godina

Da je doticna persona dosla u Srbiju legalno i da je tek tad podignut postupak protiv nje, i ja bih se zalagao da mu se sudi u Srbiji posto tako Ustav nalaze. Medjutim, doticni Kovacevic NIJE dosao u Srbiju legalnim putem, izdat mu je pasos bez ponistavanja onog drugog sto je samo po sebi krivicno delo, i taj drugi pasos treba proglasiti nevazecim. Samim tim, u birokratskom smislu, Kovacevic nije u Srbiji. Posaljite ga nazad u NYC da podigne svoj pasos, pa neka se onda vrati s istim... Nedopustivo je da drzava izgubi toliki novac (a o drugim implikacijama i da ne govorim) zbog toga sto stiti personu koja je uz pomoc svojih prijatelja - mita i krupcije - pobegla ilegalno iz USofA... O onima koji su mu izdali pasos i da ne govorim, njima treba suditi ne samo zbog tog cina vec i zbog blacenja ugleda zemlje...

Svoj

pre 15 godina

Ako smo tako kivni na Amere ne znam zašto se tako guramo da kod njih studiramo, radimo, živimo, ...
Mladi g. Kovačević je gost u SAD, omogućen mu je boravak, rad, školovanje, život i sve što treba. Ako je kao stranac počinio neko neprilično delo u stranoj državi stranom državljaninu, onda sudovima i pravdi te države treba i da odgovara.
A što se tiče njegovog karaktera - ne bih mnogo: pretukao skoro do smrti nekog slabog, pušten uz kauciju za koju još nije izvesno ko je stvarno platio i koja (nam) verovatno neće biti vraćena, upleo službenike konzulata u nezakonite rabote, pobegao, izvrgava nas ruglu... I sad se sakriva umesto da se sam preda i brani argumentima...
Ima jedna zgodna reč u našem dnevnom žargonu ali nije mesto da je pomenem kako bih opisao junaka!
Miladine, derle razmaženo, sram te bilo!

Dule Momirov

pre 15 godina

Čovek pušten iz pritvora uz kauciju i zloupotrebio to. U zloupotrebi mu pomogla ambasada Srbije (kroz svog zaposlenog), dakle vlada Srbije, dakle Srbija, čineći još jednu grubu zloupotrebu.

Vlada Srbije mora da zauzme decidan stav po ovom pitanju, da najrigoroznije kazni sve učesnike u ovoj ujdurmi, te da nađe načina da negira posledice njihovih nelegalnih dela: Šta bi se desilo da je dotični umesto što je pretukao čoveka, je opljačkao banku i uzeo nekoliko miliona dolara. Je li bi i onda Srbija stajala iza toga čoveka i čuvala ga od zlih Amerikanaca koji hoće da mu sude zbog toga. Ili ovo društvo pati od kolektivne paranoje i misle da kada neko pretuče nekoga u Americi, to nije stvar za američki sud, pošto je on verovatno pristrasan za jedno takvo plemenito delo, nego mi trebamo da štitimo tabadžiju?

Mi ili ćemo shvatiti da u svetu postoje pravila koja se moraju poštovati ili ćemo večno živeti zatvoreni u kavezu.

MI ni u nekim krupnijim stvarima, gde smo u pravu, ne možemo da se kačimo sa Amerikom, prosto zato što nam uvek razbiju nos, a ne ovde gde sad institucionalno stajemo u odbranu niza nelegalnih dela.

Što pre

pre 15 godina

Nažalost,sve što smo mogli, iskomplikovali smo. Ovo je sad "vađenje kestenja". Nadam se da će okrivljeni odmah sam otići pred sud u SAD. Ionako se već stvorio efekat "grudve snega". U kojoj je fazi disciplinski ili drugi postupak koji se u Srbiji vodi protiv naših konzularnih i (ili) diplomatskih službenika? Trebalo bi da bude javan i redovno praćen od medija. Problema su DVA - individualni i institucionalni. Odavno nije bilo kompletnih informacija, čini mi se.

Marko

pre 15 godina

Kad se pogleda unazad stice se utisak da se te, gotovo simbolicne, pomoci dodeljuju samo da bi imalo cime da se preti. Za svaku sitnicu se poteze 'obustava pomoci'. Tada to svakako nije pomoc nego sracunato sredstvo pritiska. Kovacevic je ocito napravio zescu glupost i za to treba da odgovara, ali i mi treba da vidimo da li smo banana republika pa drhtimo cim Ujka Sem podigne obrvu?

Pera

pre 15 godina

Zašto bi mi ispunjavali bilo kakve zahteve Amerikanaca? Da li mi sa njima imamo normalne bilateralne odnose zasnovane na RAVNOPRAVNOSTI? Da li su oni nas bilo šta pitali u zadnjih 20 godina? Činjenica je da oni nama ne mogu više ničime iz svog standardnog arsenala da prete: već su nas toliko satanizovali da je iluzorno misliti da ovo može da nam (dodatno) sroza reputaciju kod njih (a verujete da nas ostatak sveta u ovom slučaju vrlo dobro razume jer je većina država i sama osetila kako Američka "pravda" funkcioniše - važi za sve osim za njih same). Dalje, sankcije nam zbog ovoga sigurno niko neće uvoditi a oni i ne mogu jer ih nikada nisu ni ukinuli (zvanično jesu ali u praksi nas tretiraju kao banana državu što možda i jesmo ali smo bolji od mnogih njihovih miljenika). I na kraju ta pomoć sa kojom sada prete je toliko mala da za nas predstavlja kap u moru, prema tome totalno je nebitna. Nije mi samo jasno zbog čega i dalje toliko podilazimo Amerikancima posle svega što su nam učinili - treba im otvoreno reći da od izručenja nema ništa, ako hoće da pošalju dokaze neka pošalju, ako neće ne moraju i gotovo. Znači isto ono što bi oni nama rekli da je situacija obrnuta. A oni koji misle da treba da se povinujemo njihovim zahtevima samo zato što su naše diplomate prekršile zakon, neka se zapitaju koliko se Amerikanci pridržavaju zakona bilo gde osim u Americi - Američka vojska i CIA rade šta hoće po svetu uz pun imunitet od bilo kakvih zakona osim Američkih. Da se ovo desilo nekom Američkom državljaninu, ne da ne bi prezali od kršenja zakona da ga izvuku, nego bi poslali vojsku po njega ako treba (osim ako je u pitanju zemlja "saveznik" gde moraju malo više da vode računa). Prema tome, ovaj momak treba da odgovara (i bude kažnjen) za ono što je uradio, i da se ovde radi o nama PRIJATELJSKOJ zemlji, zbog načina na koji je pobegao verovatno bi trebalo i naći načina da se izruči, ali pošto to ovde nije slučaj, ne treba ni razmišljati o izručenju našeg državljanina.

Rade

pre 15 godina

Secam se da su ne tako davno te godisnje sertifikacije pomoci od strane kongresa SAD bile strah i trepet za nasa rukovodstva, i to iz veoma opravdanih razloga. Danas to vise nisu, i treba da budemo istinski srecni sto vise ne zavisimo u tolikoj meri od politicke (samo)volje tog svetskog hegemona zvanog SAD...

djuro

pre 15 godina

A kako to nameravaju da urade ako optuzeni nece svojevoljno da otputuje u SAD? Koje su to opcije koje su izvodjive ako sudjenje u Srbiji nije? Otmica? Zavrtanje ruke Srbiji dok ne promeni svoj zakon da bi mogla da ga izruci?

Zar SAD nije pre koju godinu sve po svetu prisiljavala na potpisivanje bilateralnih ugovora koji bi zabranili izrucenja americkih drzavljanja medjunarodnim sudovima? Sta se u medjuvremenu promenilo? A, da, pravila koja vaze za drzavljane SAD ne vaze za ostale zemljane, a pravila koja vaze za ostale zemljane ne vaze za Srbiju. Brze ce ici ako nam direktno objave nove direktive, jer smo ocigledno dovoljno glupi pa se i dalje drzimo nekih medjunarodnih prava. Po tim pravima, sve sto mogu da urade je da daju sto vise podataka nasem tuzilastvu i gledaju se optuzenom sudi u Srbiji, i eventualno da traze krivicnu odgovornost za sluzbenika ambasade.

gde je ta civilizacija?

pre 15 godina

Digla se prasina oko ovoga a ne vidim zasto. Osramotili smo se zbog ovog decka samo tako, prosvercovali ga ko da je mafijaski bos. Odgovorne bih kaznio kaznom zatvora posto ne moze tek tako da se izda pasos nekome ko ceka sudjenje. Ja i dalje ne znam sta se tamo dogodilo, te udario ga jednom, te udario ga vise puta u glavu dok je lezao a sada odjednom i neka obuca se javlja kao oruzje. Neka lepo odu tamo i rasprave to kako znaju i umeji posto ne treba nama ovakvih stvari...

Sremac

pre 15 godina

Suma od $54mil je nebitna u celoj prici. Ovaj mladic je pod sudskom istragom i mora se vratiti u US. Zasto mi stavljamo americku spoljnu politiku i ovaj zlocin u isti kos? Ja nisam obozavalac americke spoljne politike ali zakon se mora postovati! Ovom mladicu je zivot u Americi ocigledno veoma prijao cim je ziveo tamo i cim je nesto lose uradio u toj zemlji, brze bolje kukavicki je pobegao kuci. Kakvu mi poruku kao drzava saljemo nasim gradjanima? Da li to znaci da ja sutra mogu da odem u Grcku, Belgiju ili Argentinu, uradim nesto sto prouzrokuje da sam pod sudskom istragom a ja lepo odem do naseg konzulata da mi izdaju specijalnu dozvolu da putujem po svetu bez pasosa i vratim se kuci. Ovaj mladic mozda fizicki izgleda kao da je od brega odvaljen ali on je obicna kukavica jer cim je naisao na problem u zivotu brze bolje pod majcine skute se krije a Srbija to podrzava. Sramota!

Dr Jackyll

pre 15 godina

Pobegao od suda, drzavni organ mu dao falsifikovani dokument da pobegne od suda, i sad kao mi ne mozemo da krsimo zakon! Da li cemo jednom, ikada shvatiti da neke zemlje, ne mi, drze do svojih sudova? Neki tamo sudija je pustio coveka na lepu rec i obecanje, ovaj pobegao, i sad ajd svi o tome da diskutujemo? Il nek se sam vrati, a nece, il drzava mora da pokaze da s prevarantima nece da ima posla... Sto bih ja trpeo zbog njega? Sud je neprikosnoven, upamticemo jednom...

pero

pre 15 godina

Zao mi je Kovacevica. Nije on kriv, koliko smo mi, kao društvo, krivi koji smo izneli tu generaciju 90-tih s pogrešnim vrednostima. A vrednosti su: Nasiljem, zločinom, siledzijstvom se sve postiže i ono se ne kažnjava; Ako imaš para možeš sve i svakog da zaje...š. S takvim vrednostima je poslat u Ameriku. I naravno bez trunke savesti on živi slobodno i ruga se svima, jer zna da je u Srbiji sve dopušteno i od širokih "patriotskih" masa direktno podržano.

Marko

pre 15 godina

Kovacevic je otisao iz ove zemlje. Uzivao je sve blagodeti Amerike, i u skladu sa tim je trebao da postuje i tamosnje zakone. Kada je napravio gresku koja ga je skupo kostala, vratio se ovde da trazi od svoje "voljene" rodne grude da ga brani... Mislim da su ovakvi pojedinci samo bruka za nas, i da zemlja ne bi trebala da staje u nikakvu odbranu!

Advokat

pre 15 godina

Ovo je čist POLITIČKI slučaj, da se celom Svetu,da za primer da se ne sme igrati sa Američkim državljanima,a Americi se još extra pogodilo što je to "žrtveno jare" upravo Srbin.Jednim udarcem dve muve.Međutim,činjenica je:
1.ne može se kršiti Ustav i činiti novi prekršaj Zakona, da bi se ispravio prethodni prekršaj.Odnosno,ako je čovek već nekako uspeo da dođe ovde,to je to.Sad nećemo,i ne smemo kršiti Ustav,da bi ispravili grešku USA carine koja ga je pustila da izađe.Šta treba:neka USA legalnim kanalima,preko Ministarstva pravde,(a ne preko jednog od kandidata iz demokratske stranke,pa predsednika USA) dostavi neophodnu dokumentaciju, i neka se po Zakonu pokrene krivični postupak po Zakonu i Ustavu, pred našim Sudom.
INAČE, u odnosima između USA,EU i nas, će prestati da važe Međunarodni Zakoni, i sve će se odvijati putem pritiska i ucene.

Srbin

pre 15 godina

Nije u redu da Srbija trpi zbog jednog maminog i tatinog sina koji zamislja da je iznad drugih.

I onog vicekonzula takodje treba skloniti sa funkcije i krivicno goniti.

Raša

pre 15 godina

Mora, i to je i svima bilo jako jasno od početka. Samo nije jasno onima koji veruju da smo mi i Amerika isto i srpskom konzulu koji je omogućio bekstvo (i mladića uvalio još u veće neprilike). Nema tih para ovog trenutka koje bi mogle da spreče put Kovačevića u NY. Sila Boga ne pita!

Evropljanka

pre 15 godina

Evo opet "posla" za SRS , DSS i NS ! Jos jedan miting podrske ! Ko sme da dira one kojima podje za rukom da se "dokopaju" majke Srbije ? Mi bi ga sami kaznili u Srbiji sa 3 utakmice neigranja sta oce vise ???

truba za senatorku

pre 15 godina

1.Da li je Miladin napravio krivicno delo? Jeste.
2.Da li je Miladin siledzija? Ne znam.
3.Da li je taj decko Brajan zapoceo prvi time sto ga je udario u glavu sa ledja? Ne znam.
4. Da li je ovo sve u pitanju cista politika cim su Hilari i drugi senatori umesani? Jeste.
5.Da li je napravljen veliki prekrsaj time sto su mu dali drugi pasos a optuzen je bio krivicno. Jeste.
6. Da li bi Miladin mogao tamo imati pravicno sudjenje posle ovolike medijske halabuke? Ne znam.

ALI ZNAM 1000 POSTO JEDNU STVAR. AKO JE ON VEC U SRBIJI, NE TREBA GA IZRUCITI NI POD RAZNO. POSLEDICE BI BILE NESAGLEDIVE IZ MNOGO RAZLOGA. Ja prvi ne bih ziveo u drzavi koja ne moze da zastiti svog gradjanina. Ima mnogo stvari koje ne volim u ovoj Srbiji, ali bi ovo bila stvar koja bi prelila casu.
Kad smo vec kod miliona koji se pominju, pa jel se oni to sale? A sta cemo za desetine milijardi samo za ono rusenje civilnih objekata '99 a da ne pominjem neduzne ljudske zivote.

YU

pre 15 godina

Niko Srbima ne brani da stiti likove poput ovoga. Takodje, unutrasnja je stvar Srbije kako ce da koristi svoj diplomatski aparat - moze i za sakrivanje i uticiste optuzenim pociniocima krivicnih dela, ako tako vlasti odluce. Samo posle nemoj nekome da ne bude jasno zasto ceo svet gleda Srbiju tako kao sto je gleda.

Pedja

pre 15 godina

Да је којим случајем дотични побегао у Бразил, да ли би Америка и од Бразила тражила да га изручи?
Да је којим случајем Амерички држављанин то учинио код нас и побегао за Америку, да ли би наше власти тражиле од Америке изручење истог и да ли би Америка изручила свог грађанина?

Sava Drugi

pre 15 godina

Ma koliko da je tesko:

Ako je kriv, sleduje mu sudjenje i onda zatvor.
Bezanje i sve ostalo mu je samo otezavajuca okolnost.


Drzava mora da cuva svakog svog gradjanina.

mira

pre 15 godina

Mene bas ne zanima previse sta je to ovaj frajer uradio u Americi, ni ko je od nasih u ambasadi prekrsio zakon, ni americke pretnje i ucene. Vec smo navikli da zivimo kao taoci olosa pa mozemo i bez te americke pomoci. Sto se Amera tice, mozemo misliti sve najgore o njihovoj politici (cesto s razlogom) ali mozemo i da odamo postu njihovim institucijama kao sto je recimo sudstvo. Imaju oni dovoljno nacina da obestete sebe u slucaju sitnih siledjiskih prevaranata. Sve ce se to sleci i vremenom zaboraviti.... ali ima nesto sto u ovom casu zaista mogu da zalim i sto mi je i te kako vazno. Sta je i sta ce biti sa svim onim nasim mladim, pametnim, vrednim i talentovanim ljudima koji budu hteli da studiraju, zive ili samo putuju po Americi a to im se onemoguci zbog loseg imidza koji nam stvaraju ovakvi likovi? Koliko ce se samo frustracije zbog svega toga nagomilati u nasem drustvu? A onda se te frustracije prenose na mladju generaciju i tako se formiraju opet neki novi Kovacevici. Ako ni zbog cega drugog (a nije da nema razloga i svi imaju veze sa redom i zakonom!) ono bi samo zato da se izbegne ova mracna perspektiva, trebalo poslati momka tamo gde je ostao duzan.

Bostjan

pre 15 godina

Bojim se, da ozbiljne posledice nisu samo zaustavljanje financijske pomoči. Kako sasvim logična I primerena mera bih mogla u donošenju odluke, da se više u budučnosti nijednom državljanu Srbije u SAD ne omogučava branjenje iz slobode, jer če uvek postojati rizik, da mu ambasada Srbije pomogne da pobegne sa teritorije SAD. A mogle bi to uraditi I neke druge zemlje.

Milos

pre 15 godina

Po zakonu Kovacevic se NE SME IZRUCITI.
Po zakonu on nije smeo dobiti pasos/putnu ispravu bez ponistavanja starog pasosa.
Nasa vlada propusta da kazni vicekonzula.
Kovacevic nije pocinio nikakvo krivicno delo sto je trazio pasos.Krivicno delo je pocinio onaj koji mu je izdao pasos i tako okaljao drzavu.

albert.humbert

pre 15 godina

Srbija ima svoje zakone, svoj Ustav i pretenduje da postuje medjunarodne zakone. U skaldu sa svime time, osumnjicenom se moze suditi u Srbiji - sto je uobicajena praksa za mnoge zemlje u svetu. Znaci, osumnjiceni nije "pusten" ili "oslobodjen". Njega, potenciajlno, ceka zatvorska kazna posle sudjenja u Srbiji. I to bi za svaku suverenu zemlju bio kraj price. E sad, druga je stvar sto neko stvara (ili veruje) privid da je Srbija suverena drzava...

vukasin

pre 15 godina

Nazalost upotrebljena je novcana ucena kao argument. Kazem nazalost jer su time samo povecane sanse da Kovacevic ostane u Srbiji i vredja one koji su zaista mislili da ovaj decko treba da bude vracen nazad u svoj raj od zivota u USA. Sada ti ljudi ispadaju "prodavaci srpstva", a u stvari decko je nelegalno u Srbiji. Treba ga vratiti u NYPD, tamo gdje je mislio da je izgubio pasos, a sav obecani novac od USA pokloniti nastradalom za lecenje posledica.

Goran

pre 15 godina

Zašto ovolika frka oko Miladina Kovačevića? Roditelji amerikanca su uticajni u taboru demokrata. Ovo je predizborna godina u USA.

Ko o čemu USA o poštivanju zakona!