Nedelja, 20.07.2008.

15:19

Jeremić: Vratiti ambasadore u EU

Šef diplomatije Vuk Jeremić će predložiti Vladi da vrati ambasadore koji su povučeni iz zemalja EU koje su priznale Kosovo.

Izvor: B92

Jeremiæ: Vratiti ambasadore u  EU IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

35 Komentari

Sortiraj po:

miiki

pre 15 godina

Pametnije je bilo da su se neke od drzava koje su priznale Kosovo tuzile medjunarodnom sudu nego sto se igraju idi mi dodji mi. Ovo je veca steta nega kada su te ambasadore povlaci na konsultacije. Sada stvarno vise niko nema dilemu da li treba da prizna Kosovo ili ne. Samo za ovakve stvari neko mora debelo da odgovara!!!

alen

pre 15 godina

Ovo je blamaža. I to ne samo Srbije, već i Rusije... Ali nije to sve, na red moraju doći Mladić i Karadžić, pa i onaj momak koji je pobjegao pred američkim pravosuđem, sve to trebati će isporučiti... Kamo sreće da su ambasadori najveći problem, ali nisu, još bolnije stvari dolaze na red, ukoliko se želi pristupiti civiliziranom svijetu...

Julius

pre 15 godina

Posto se "osigurao da Plan Marti Ahtisarija ne postoji i nijedna misija ne sme da sprovodi taj plan koji je Srbija odbacila, niti on moze biti osnova za prisustvo Misije EU", setajuci ministar Jeremic je odlucio da predlozi Vladi da vraca neke ambasadore. Ministar je propustio da predoci narodu "rezultate te diplomatske parade" i koji su novi okolnosti uticali na takav korak? Po meni, jedino logicno opravdanje za vracanje ambasadora bilo bi, ukoliko bi Srbija prisnala nezavisnost Kosova, uspostavila diplomatske odnose te istovremeno sa vracanjem "povlacenih ambasadora", imenovali i ambasadora za Kosovo. Ionako, to se mora uciniti pre nego sto ce Srbija postati clanica Evropske unije. Zasto gubiti vreme, novca i nerve za nekakve mitove i fikcije.

Ljubica Nikolic

pre 15 godina

Predlazem bivsem ministru Samardzicu da Evropsku Uniju - a time i dobar deo medjunarodne zajednice - kazni tako sto ce svog sina povuci iz diplomatske misije Srbije pri sedistu EU u Brislu.

kolega

pre 15 godina

Izvanredno resenje, u duhu najboljih tradicija srpske improvizacije. Jedne vracamo, druge jos uvek ne, trece cemo mozda i da povucemo.
Pa u Ministarstvu ce biti kao na zeleznickoj stanici, nece se znati ko dolazi, a ko odlazi.
Jos jednom, briljantno resenje mladog ministra!

stevan

pre 15 godina

Evo odgovor ovim narodnjacima. Fundametalna promena kod ministra Jeremica je to sto u vladi vise ne sede narodnjaci. On vise ne mora da ispunjava necije sujete da bi vlada opstala vec loginim potezima se covek bori za teritorijalni integritet i kontinuitet zemlje. Salu na stranu ljudsko bice ima redak dar govora koji je nesumnjivo oduvek bio najmocnije oruzje. Ko to do sada nije uvideo nece nikad ni videti.

interesantno

pre 15 godina

Vrlo zanimljivo, nasi politicari poput male dece kada se naljute na svoje drugare u igri, potom uzmu svoje igracke i odose kuci.... sutra dan ponovo se igraju zajedno... a tata,mama, bake i deke imaju silnoga srpljena za svoju decicu, jer znaju da ce jednoga dana deca da odrastit i postace razumni ljudi

Bucko razmisljam

pre 15 godina

VRLO LEP POTEZ ! Vlade Srbije i min. Jeremica koji na ovaj nacin izlaze u susret zemljama EU koje svakodnevnim "molbama" za povratak Ambasadora Srbije u njihove zemlje jasno pokazuju koliko im NEDOSTAJU ! Da ne kazem sta ih zabole .

James Bond

pre 15 godina

Odmereno! Kada su zemlje priznale nezavisno Kosovo, neka reakcija je morala da usledi. Sada je vreme da se ti ambasadori vrate. Ali samo u zemlje EU, ne u neke zemlje tipa Senegal, Pakistan i slicno. A sta ce biti sa SAD, Japan i Kanada?

AcaJ

pre 15 godina

Ja ne razumem ljude koji su iznenadjeni... Samo me nervira da se ova farsa uopste i sprovodi. Za nekoliko godina (10 recimo) ce Srbija morati da prizna Kosovo. I tada ce da bude "pa sto smo gubili vreme svih i ovih godina i usporavali sopstevni razvoj, trosili novac itd. itd. itd!" I ja se pitam zasto. Ali mi izgleda imamo fascinantu opsesiju formom a ne sustinom (sad cu da pricam da nije nezavisno i ako po svakoj objektivnoj definiciji jeste) i strasno trosimo energiju i rezurse odbijajuci da priznamo/prihvatimo/uradimo nesto sto i na samom pocetku cele stvari znamo da moramo prihvatimo. Pa ako se to vidi i zna vec sada, gde je hrabrost da se to i kaze, a ne da se jos jedna decenija zrtvuje gluposcu!

Grdelička Klisura

pre 15 godina

Trebalo je prvo da se dogodi da neki vicekonzul izda dupla dokumenta nekom prestupniku pa da se ministar odluči na vraćanje amasadora. Jeremić misli da će ovakav potez njegovog ministarstva uspeti da anulira pričinjenu štetu Srbiji. Sve dok ovakvi ljudi budu vodili Srbiju, ne samo da smo daleko od evropske unije, već nismo ni ozbiljna država. Za Vuka Jeremića bi bilo najbolje da predje u stranku Vojislava dr Koštunice. Ionako u Jeremiću čuči neki mali Koštunica.

Vizigot

pre 15 godina

Hvala Bogu da se neko u ovoj zemlji uozbiljio. Valjjda ćemo sada videti šta znači DS u Vladi i šta znači kad DS preuzima odgovornost. Do sada su moglida se vade kako nemaju uticaja jer su nadglasavani, a sada, makar deklarativno imaju podršku i SPS-a. Da li je ovo najava povratka zdravog razuma?

(Vlast)a

pre 15 godina

G.Jeremicu,a da uzmete u obzir ideju da podnesete ostavku jer je vasa i Kostunicina politika durenja, napustanja, povlacenja i slicnih cirkusa, dozivela poraz?!
A sledece bi bilo da pocnemo svi da ucimo da smo mala i siromasna zemlja o cijoj sudbini odlucuju drugi: nekad Rusi po nasoj volji, a nekad druge velesile mimo volje nasih zbunjenih politicara koji od svih nas prave majmune. Mi smo izgubili nekoliko ratova sto rezultira, pored gubitka zivota i gubitak teritorije i dela omiljenog suvereniteta koga nigde nema u apsolutnom obliku.

BGD

pre 15 godina

Ovo je lakrdija. Zasto ih vracati kada se u stavu tih zemalja nista nije promenilo? Ovo je totalno besmisleno. Zemlje koje su priznale nezavisnost samoproklamovane teroristicke tvorevine i koje podrzavaju okupaciju dela nase drzave ne smeju i ne mogu da imaju nase ambasadore u svojim zemljama jer to znaci da se mi sa njihovim stavom slazemo i sami smo u tom slucaju saucesnici u tim kriminalnim nastojanjima. Umesto da se prekinu potpuno diplomatski odnosi sa tim zemljama mi cemo vracanjem ambasadora da ih potapsemo po ramenu u stilu pa jeste u pravu ste. Strasno.

Zile

pre 15 godina

Mogli ste sacakati bar do kraja godine (ili bar do skupstine UNa u Septembru ako ne do odluke medjunarodnog suda, po tom pitanju nakon toga). Sta to ambasadori imaju hitno da (u)rade (a sto ne mogu otpravnici poslova) da moraju da se odmah vrate.

Ispascemo neozbiljni. Jel tako nova vlada (kojoj je Kosovo ispred EU kako je deklarisano) misli da spreci (najavljeni) novi talas priznavanja Kosova?
Uzgred pitanje, hoce li se ambasadori, nakon sto neke zemlje priznaju nezavisnost Kosova sada, povaciti (na 3 meseca)ili ce ostati tu gde su (kad smo ove vec vratili). Kako mislite tim zemljama da stavite do znanja da se kategoricki ne slazete sa njihovim cinom.
Zar ne mislite da ce ih ova odluka (uz pritisak SADa i EU) stimulisati da se odluce na priznanje, ako ih ceka "kazna" - povlacenje ambasadora na 3 meseca.

Na kraju ispade u pravu Americki ambasador u Crnoj Gori "priznajte, a naj gore sto ce Srbija uraditi je povuci ambasadora" (na 3 meseca). Pih.

p.bojan@beotel.net

pre 15 godina

U medjunarodnoj politici postoje tri vrste protesta
1. demars
2.povlacenje ambasadora
3. prekid diplomatskih odnosa.
Ovo sto je Srbija uradila bio je iznudjen potez, demars bi izgledao suvise mlako, a prekid diplomatskih odnosa bi nas zakopao jos dublje (i ako su neki terali vodu bas na tu vodenicu ).
I ako nista konkretno od povlacenja ambasadora nismo dobili ipak se u svetu zna sta znaci takav korak pa tako u nekoliko zadnjih dana mozemo procitati izjave americkog ambasadora u Beogradu kako se nada i kako bi bilo jako dobro po odnose dve zemlje da se nas ambasador vrati u Ameriku. Tako stoje stvari kod njih, a kod nas na zalost po principu, nasem narodu nikad udovoljiti. Ponasamo se ko ostavljena mlada i samo smo spremni da kritikujemo, a da pri tome nista konkretno neuradimo sem naravno da zapalimo i razbijemo po koju ambasadu. Ja da sam na njihovom mestu prekinuo bih diplomatske odnose sa nama jer vrlo dobro znamo da su u ne tako davnoj istoriji napadi na strana diplomatska predstavnistva dovodila do uvodjenja nicim izazvanih sankcija, a ponekad i do vojnih akcija. I da znam sad ce biti onih koji ce reci e bas bih voleo da vidim vojnu intervenciju. Takve likove bih vrlo rado podsetio na ne tako davnu 1999 godinu i politiku koju je Srbija umalo ponovo krenula da vodi.

Ivan Zivkovic

pre 15 godina

Mislim da je ova odluka preuranjena: trebalo je sacekati jos malo, jer se te zemlje jos nisu oporavile od udarca koji im je nanet povlacenjem ambasadora.

nije moralo

pre 15 godina

Katastrofalna odluka. Samo jos jedan dokaz da je sadasnja politika Srbije izgubila kompas kada je rec o Kosovu. Ministar je prekljuce rekao da je "rano za vracanje ambasadora", a sada govori potpuno drugacije. Zao mi je ambasadora, oni igraju vrlo nesrecnu ulogu u igri politicara i nosice isti istorijski beleg losih odluka.

ccc

pre 15 godina

Gospodin Jeremic pocinje da shvata greske prosle vlade iako je on nasledio isto ministarstvo on nije bio taj koji je odlucivao o povlacenjima ambasadora. Ipak treba podvuci dve stvari: prvo, ovakvo brzo menjanje misljenja ce dati utisak jedne neozbiljne i nezrele drzave Srbije uoci raznih akcija Srbije u UN, drugo; je to sto Gospodine Jeremic najavljuje vracanje ombasadora samo u evropskoj zajednii, to opet daje utisak da ce ova vlada da radi iz interesa a ne kako treba i principijelno. Sve u svemu neozbiljan i nezreo pocetak nove vlade iako ambasadori treba da budu na njihovim radnim mestima.

Nijazi Kuqi

pre 15 godina

Losa ideja: vratiti ambasadore samo u zemljama EU, zatrziti reviziju a ne ukidanje akcionog plana u delu koji se onosi na MIP. videcemo ishod, ali zabrinutost ce porasti.

pratilac događaja

pre 15 godina

e svaka vam strast...bas na vreme kada hocete da trazite misljenje medunarodnog suda o nezavisnosti kosova, vi vracate ambasadore !!!
pa oni ce reci, pa sto trazite nase mislenje, kada vec vi ste vracali ambasadore i to je znak vase priznavanje nezavisnosti kosova. samo napred srbijo

Drugar

pre 15 godina

Da, u redu, samo koji su rezultati, sta smo time postigli, dali je ovaj cin povlacenja ambasadora nesto urodilo plodom ili je to cista avantura trvdoglave A-politickog amaterizma. To moras glasacima objasniti !!!

njujork

pre 15 godina

pa zar ih nije njegovo ministarsvo povuklo pod njegovim ministrovanjem? ako ministar ne ume da objasni sta se to fundamentalno promenilo u odnosu medjunarodne zajednice prema nezavisnosti kosova pa da vraca ambasadore, najmanje sto moze da uradi (ako je castan covek) jeste da podnese ostavku. ali nesto bas sumnjam...

Sima Klima

pre 15 godina

Može il ministar da objasni šta se promenilo otkad su povučeni ambasadori? Zašto se vraćaju?

Ako se ništa nije promenilo zašto su ih isprva uopšte povlačili?

semvuk

pre 15 godina

Sta je Srbija postigla povlacenjem Ambasadora. Da li je ista dobila ili izgubila?
Da li ce povuci Ambasadore iz zemalja koje treba u toku ove godine priznati Nezavisnost Kosova?

jocko

pre 15 godina

hahahaha... SMEHOTEKA
Cak i da je povlacenje imalo nekog efekta, on se sigurno gubi sa ovim vracanjem. Cemu gubljenje vremena i ovaj cirkus?

njujork

pre 15 godina

pa zar ih nije njegovo ministarsvo povuklo pod njegovim ministrovanjem? ako ministar ne ume da objasni sta se to fundamentalno promenilo u odnosu medjunarodne zajednice prema nezavisnosti kosova pa da vraca ambasadore, najmanje sto moze da uradi (ako je castan covek) jeste da podnese ostavku. ali nesto bas sumnjam...

jocko

pre 15 godina

hahahaha... SMEHOTEKA
Cak i da je povlacenje imalo nekog efekta, on se sigurno gubi sa ovim vracanjem. Cemu gubljenje vremena i ovaj cirkus?

Sima Klima

pre 15 godina

Može il ministar da objasni šta se promenilo otkad su povučeni ambasadori? Zašto se vraćaju?

Ako se ništa nije promenilo zašto su ih isprva uopšte povlačili?

Ivan Zivkovic

pre 15 godina

Mislim da je ova odluka preuranjena: trebalo je sacekati jos malo, jer se te zemlje jos nisu oporavile od udarca koji im je nanet povlacenjem ambasadora.

nije moralo

pre 15 godina

Katastrofalna odluka. Samo jos jedan dokaz da je sadasnja politika Srbije izgubila kompas kada je rec o Kosovu. Ministar je prekljuce rekao da je "rano za vracanje ambasadora", a sada govori potpuno drugacije. Zao mi je ambasadora, oni igraju vrlo nesrecnu ulogu u igri politicara i nosice isti istorijski beleg losih odluka.

Zile

pre 15 godina

Mogli ste sacakati bar do kraja godine (ili bar do skupstine UNa u Septembru ako ne do odluke medjunarodnog suda, po tom pitanju nakon toga). Sta to ambasadori imaju hitno da (u)rade (a sto ne mogu otpravnici poslova) da moraju da se odmah vrate.

Ispascemo neozbiljni. Jel tako nova vlada (kojoj je Kosovo ispred EU kako je deklarisano) misli da spreci (najavljeni) novi talas priznavanja Kosova?
Uzgred pitanje, hoce li se ambasadori, nakon sto neke zemlje priznaju nezavisnost Kosova sada, povaciti (na 3 meseca)ili ce ostati tu gde su (kad smo ove vec vratili). Kako mislite tim zemljama da stavite do znanja da se kategoricki ne slazete sa njihovim cinom.
Zar ne mislite da ce ih ova odluka (uz pritisak SADa i EU) stimulisati da se odluce na priznanje, ako ih ceka "kazna" - povlacenje ambasadora na 3 meseca.

Na kraju ispade u pravu Americki ambasador u Crnoj Gori "priznajte, a naj gore sto ce Srbija uraditi je povuci ambasadora" (na 3 meseca). Pih.

pratilac događaja

pre 15 godina

e svaka vam strast...bas na vreme kada hocete da trazite misljenje medunarodnog suda o nezavisnosti kosova, vi vracate ambasadore !!!
pa oni ce reci, pa sto trazite nase mislenje, kada vec vi ste vracali ambasadore i to je znak vase priznavanje nezavisnosti kosova. samo napred srbijo

AcaJ

pre 15 godina

Ja ne razumem ljude koji su iznenadjeni... Samo me nervira da se ova farsa uopste i sprovodi. Za nekoliko godina (10 recimo) ce Srbija morati da prizna Kosovo. I tada ce da bude "pa sto smo gubili vreme svih i ovih godina i usporavali sopstevni razvoj, trosili novac itd. itd. itd!" I ja se pitam zasto. Ali mi izgleda imamo fascinantu opsesiju formom a ne sustinom (sad cu da pricam da nije nezavisno i ako po svakoj objektivnoj definiciji jeste) i strasno trosimo energiju i rezurse odbijajuci da priznamo/prihvatimo/uradimo nesto sto i na samom pocetku cele stvari znamo da moramo prihvatimo. Pa ako se to vidi i zna vec sada, gde je hrabrost da se to i kaze, a ne da se jos jedna decenija zrtvuje gluposcu!

semvuk

pre 15 godina

Sta je Srbija postigla povlacenjem Ambasadora. Da li je ista dobila ili izgubila?
Da li ce povuci Ambasadore iz zemalja koje treba u toku ove godine priznati Nezavisnost Kosova?

BGD

pre 15 godina

Ovo je lakrdija. Zasto ih vracati kada se u stavu tih zemalja nista nije promenilo? Ovo je totalno besmisleno. Zemlje koje su priznale nezavisnost samoproklamovane teroristicke tvorevine i koje podrzavaju okupaciju dela nase drzave ne smeju i ne mogu da imaju nase ambasadore u svojim zemljama jer to znaci da se mi sa njihovim stavom slazemo i sami smo u tom slucaju saucesnici u tim kriminalnim nastojanjima. Umesto da se prekinu potpuno diplomatski odnosi sa tim zemljama mi cemo vracanjem ambasadora da ih potapsemo po ramenu u stilu pa jeste u pravu ste. Strasno.

(Vlast)a

pre 15 godina

G.Jeremicu,a da uzmete u obzir ideju da podnesete ostavku jer je vasa i Kostunicina politika durenja, napustanja, povlacenja i slicnih cirkusa, dozivela poraz?!
A sledece bi bilo da pocnemo svi da ucimo da smo mala i siromasna zemlja o cijoj sudbini odlucuju drugi: nekad Rusi po nasoj volji, a nekad druge velesile mimo volje nasih zbunjenih politicara koji od svih nas prave majmune. Mi smo izgubili nekoliko ratova sto rezultira, pored gubitka zivota i gubitak teritorije i dela omiljenog suvereniteta koga nigde nema u apsolutnom obliku.

p.bojan@beotel.net

pre 15 godina

U medjunarodnoj politici postoje tri vrste protesta
1. demars
2.povlacenje ambasadora
3. prekid diplomatskih odnosa.
Ovo sto je Srbija uradila bio je iznudjen potez, demars bi izgledao suvise mlako, a prekid diplomatskih odnosa bi nas zakopao jos dublje (i ako su neki terali vodu bas na tu vodenicu ).
I ako nista konkretno od povlacenja ambasadora nismo dobili ipak se u svetu zna sta znaci takav korak pa tako u nekoliko zadnjih dana mozemo procitati izjave americkog ambasadora u Beogradu kako se nada i kako bi bilo jako dobro po odnose dve zemlje da se nas ambasador vrati u Ameriku. Tako stoje stvari kod njih, a kod nas na zalost po principu, nasem narodu nikad udovoljiti. Ponasamo se ko ostavljena mlada i samo smo spremni da kritikujemo, a da pri tome nista konkretno neuradimo sem naravno da zapalimo i razbijemo po koju ambasadu. Ja da sam na njihovom mestu prekinuo bih diplomatske odnose sa nama jer vrlo dobro znamo da su u ne tako davnoj istoriji napadi na strana diplomatska predstavnistva dovodila do uvodjenja nicim izazvanih sankcija, a ponekad i do vojnih akcija. I da znam sad ce biti onih koji ce reci e bas bih voleo da vidim vojnu intervenciju. Takve likove bih vrlo rado podsetio na ne tako davnu 1999 godinu i politiku koju je Srbija umalo ponovo krenula da vodi.

Drugar

pre 15 godina

Da, u redu, samo koji su rezultati, sta smo time postigli, dali je ovaj cin povlacenja ambasadora nesto urodilo plodom ili je to cista avantura trvdoglave A-politickog amaterizma. To moras glasacima objasniti !!!

ccc

pre 15 godina

Gospodin Jeremic pocinje da shvata greske prosle vlade iako je on nasledio isto ministarstvo on nije bio taj koji je odlucivao o povlacenjima ambasadora. Ipak treba podvuci dve stvari: prvo, ovakvo brzo menjanje misljenja ce dati utisak jedne neozbiljne i nezrele drzave Srbije uoci raznih akcija Srbije u UN, drugo; je to sto Gospodine Jeremic najavljuje vracanje ombasadora samo u evropskoj zajednii, to opet daje utisak da ce ova vlada da radi iz interesa a ne kako treba i principijelno. Sve u svemu neozbiljan i nezreo pocetak nove vlade iako ambasadori treba da budu na njihovim radnim mestima.

interesantno

pre 15 godina

Vrlo zanimljivo, nasi politicari poput male dece kada se naljute na svoje drugare u igri, potom uzmu svoje igracke i odose kuci.... sutra dan ponovo se igraju zajedno... a tata,mama, bake i deke imaju silnoga srpljena za svoju decicu, jer znaju da ce jednoga dana deca da odrastit i postace razumni ljudi

Ljubica Nikolic

pre 15 godina

Predlazem bivsem ministru Samardzicu da Evropsku Uniju - a time i dobar deo medjunarodne zajednice - kazni tako sto ce svog sina povuci iz diplomatske misije Srbije pri sedistu EU u Brislu.

Bucko razmisljam

pre 15 godina

VRLO LEP POTEZ ! Vlade Srbije i min. Jeremica koji na ovaj nacin izlaze u susret zemljama EU koje svakodnevnim "molbama" za povratak Ambasadora Srbije u njihove zemlje jasno pokazuju koliko im NEDOSTAJU ! Da ne kazem sta ih zabole .

Grdelička Klisura

pre 15 godina

Trebalo je prvo da se dogodi da neki vicekonzul izda dupla dokumenta nekom prestupniku pa da se ministar odluči na vraćanje amasadora. Jeremić misli da će ovakav potez njegovog ministarstva uspeti da anulira pričinjenu štetu Srbiji. Sve dok ovakvi ljudi budu vodili Srbiju, ne samo da smo daleko od evropske unije, već nismo ni ozbiljna država. Za Vuka Jeremića bi bilo najbolje da predje u stranku Vojislava dr Koštunice. Ionako u Jeremiću čuči neki mali Koštunica.

alen

pre 15 godina

Ovo je blamaža. I to ne samo Srbije, već i Rusije... Ali nije to sve, na red moraju doći Mladić i Karadžić, pa i onaj momak koji je pobjegao pred američkim pravosuđem, sve to trebati će isporučiti... Kamo sreće da su ambasadori najveći problem, ali nisu, još bolnije stvari dolaze na red, ukoliko se želi pristupiti civiliziranom svijetu...

kolega

pre 15 godina

Izvanredno resenje, u duhu najboljih tradicija srpske improvizacije. Jedne vracamo, druge jos uvek ne, trece cemo mozda i da povucemo.
Pa u Ministarstvu ce biti kao na zeleznickoj stanici, nece se znati ko dolazi, a ko odlazi.
Jos jednom, briljantno resenje mladog ministra!

Nijazi Kuqi

pre 15 godina

Losa ideja: vratiti ambasadore samo u zemljama EU, zatrziti reviziju a ne ukidanje akcionog plana u delu koji se onosi na MIP. videcemo ishod, ali zabrinutost ce porasti.

Vizigot

pre 15 godina

Hvala Bogu da se neko u ovoj zemlji uozbiljio. Valjjda ćemo sada videti šta znači DS u Vladi i šta znači kad DS preuzima odgovornost. Do sada su moglida se vade kako nemaju uticaja jer su nadglasavani, a sada, makar deklarativno imaju podršku i SPS-a. Da li je ovo najava povratka zdravog razuma?

Julius

pre 15 godina

Posto se "osigurao da Plan Marti Ahtisarija ne postoji i nijedna misija ne sme da sprovodi taj plan koji je Srbija odbacila, niti on moze biti osnova za prisustvo Misije EU", setajuci ministar Jeremic je odlucio da predlozi Vladi da vraca neke ambasadore. Ministar je propustio da predoci narodu "rezultate te diplomatske parade" i koji su novi okolnosti uticali na takav korak? Po meni, jedino logicno opravdanje za vracanje ambasadora bilo bi, ukoliko bi Srbija prisnala nezavisnost Kosova, uspostavila diplomatske odnose te istovremeno sa vracanjem "povlacenih ambasadora", imenovali i ambasadora za Kosovo. Ionako, to se mora uciniti pre nego sto ce Srbija postati clanica Evropske unije. Zasto gubiti vreme, novca i nerve za nekakve mitove i fikcije.

stevan

pre 15 godina

Evo odgovor ovim narodnjacima. Fundametalna promena kod ministra Jeremica je to sto u vladi vise ne sede narodnjaci. On vise ne mora da ispunjava necije sujete da bi vlada opstala vec loginim potezima se covek bori za teritorijalni integritet i kontinuitet zemlje. Salu na stranu ljudsko bice ima redak dar govora koji je nesumnjivo oduvek bio najmocnije oruzje. Ko to do sada nije uvideo nece nikad ni videti.

James Bond

pre 15 godina

Odmereno! Kada su zemlje priznale nezavisno Kosovo, neka reakcija je morala da usledi. Sada je vreme da se ti ambasadori vrate. Ali samo u zemlje EU, ne u neke zemlje tipa Senegal, Pakistan i slicno. A sta ce biti sa SAD, Japan i Kanada?

miiki

pre 15 godina

Pametnije je bilo da su se neke od drzava koje su priznale Kosovo tuzile medjunarodnom sudu nego sto se igraju idi mi dodji mi. Ovo je veca steta nega kada su te ambasadore povlaci na konsultacije. Sada stvarno vise niko nema dilemu da li treba da prizna Kosovo ili ne. Samo za ovakve stvari neko mora debelo da odgovara!!!

njujork

pre 15 godina

pa zar ih nije njegovo ministarsvo povuklo pod njegovim ministrovanjem? ako ministar ne ume da objasni sta se to fundamentalno promenilo u odnosu medjunarodne zajednice prema nezavisnosti kosova pa da vraca ambasadore, najmanje sto moze da uradi (ako je castan covek) jeste da podnese ostavku. ali nesto bas sumnjam...

pratilac događaja

pre 15 godina

e svaka vam strast...bas na vreme kada hocete da trazite misljenje medunarodnog suda o nezavisnosti kosova, vi vracate ambasadore !!!
pa oni ce reci, pa sto trazite nase mislenje, kada vec vi ste vracali ambasadore i to je znak vase priznavanje nezavisnosti kosova. samo napred srbijo

p.bojan@beotel.net

pre 15 godina

U medjunarodnoj politici postoje tri vrste protesta
1. demars
2.povlacenje ambasadora
3. prekid diplomatskih odnosa.
Ovo sto je Srbija uradila bio je iznudjen potez, demars bi izgledao suvise mlako, a prekid diplomatskih odnosa bi nas zakopao jos dublje (i ako su neki terali vodu bas na tu vodenicu ).
I ako nista konkretno od povlacenja ambasadora nismo dobili ipak se u svetu zna sta znaci takav korak pa tako u nekoliko zadnjih dana mozemo procitati izjave americkog ambasadora u Beogradu kako se nada i kako bi bilo jako dobro po odnose dve zemlje da se nas ambasador vrati u Ameriku. Tako stoje stvari kod njih, a kod nas na zalost po principu, nasem narodu nikad udovoljiti. Ponasamo se ko ostavljena mlada i samo smo spremni da kritikujemo, a da pri tome nista konkretno neuradimo sem naravno da zapalimo i razbijemo po koju ambasadu. Ja da sam na njihovom mestu prekinuo bih diplomatske odnose sa nama jer vrlo dobro znamo da su u ne tako davnoj istoriji napadi na strana diplomatska predstavnistva dovodila do uvodjenja nicim izazvanih sankcija, a ponekad i do vojnih akcija. I da znam sad ce biti onih koji ce reci e bas bih voleo da vidim vojnu intervenciju. Takve likove bih vrlo rado podsetio na ne tako davnu 1999 godinu i politiku koju je Srbija umalo ponovo krenula da vodi.

James Bond

pre 15 godina

Odmereno! Kada su zemlje priznale nezavisno Kosovo, neka reakcija je morala da usledi. Sada je vreme da se ti ambasadori vrate. Ali samo u zemlje EU, ne u neke zemlje tipa Senegal, Pakistan i slicno. A sta ce biti sa SAD, Japan i Kanada?

Vizigot

pre 15 godina

Hvala Bogu da se neko u ovoj zemlji uozbiljio. Valjjda ćemo sada videti šta znači DS u Vladi i šta znači kad DS preuzima odgovornost. Do sada su moglida se vade kako nemaju uticaja jer su nadglasavani, a sada, makar deklarativno imaju podršku i SPS-a. Da li je ovo najava povratka zdravog razuma?

BGD

pre 15 godina

Ovo je lakrdija. Zasto ih vracati kada se u stavu tih zemalja nista nije promenilo? Ovo je totalno besmisleno. Zemlje koje su priznale nezavisnost samoproklamovane teroristicke tvorevine i koje podrzavaju okupaciju dela nase drzave ne smeju i ne mogu da imaju nase ambasadore u svojim zemljama jer to znaci da se mi sa njihovim stavom slazemo i sami smo u tom slucaju saucesnici u tim kriminalnim nastojanjima. Umesto da se prekinu potpuno diplomatski odnosi sa tim zemljama mi cemo vracanjem ambasadora da ih potapsemo po ramenu u stilu pa jeste u pravu ste. Strasno.

Grdelička Klisura

pre 15 godina

Trebalo je prvo da se dogodi da neki vicekonzul izda dupla dokumenta nekom prestupniku pa da se ministar odluči na vraćanje amasadora. Jeremić misli da će ovakav potez njegovog ministarstva uspeti da anulira pričinjenu štetu Srbiji. Sve dok ovakvi ljudi budu vodili Srbiju, ne samo da smo daleko od evropske unije, već nismo ni ozbiljna država. Za Vuka Jeremića bi bilo najbolje da predje u stranku Vojislava dr Koštunice. Ionako u Jeremiću čuči neki mali Koštunica.

nije moralo

pre 15 godina

Katastrofalna odluka. Samo jos jedan dokaz da je sadasnja politika Srbije izgubila kompas kada je rec o Kosovu. Ministar je prekljuce rekao da je "rano za vracanje ambasadora", a sada govori potpuno drugacije. Zao mi je ambasadora, oni igraju vrlo nesrecnu ulogu u igri politicara i nosice isti istorijski beleg losih odluka.

(Vlast)a

pre 15 godina

G.Jeremicu,a da uzmete u obzir ideju da podnesete ostavku jer je vasa i Kostunicina politika durenja, napustanja, povlacenja i slicnih cirkusa, dozivela poraz?!
A sledece bi bilo da pocnemo svi da ucimo da smo mala i siromasna zemlja o cijoj sudbini odlucuju drugi: nekad Rusi po nasoj volji, a nekad druge velesile mimo volje nasih zbunjenih politicara koji od svih nas prave majmune. Mi smo izgubili nekoliko ratova sto rezultira, pored gubitka zivota i gubitak teritorije i dela omiljenog suvereniteta koga nigde nema u apsolutnom obliku.

stevan

pre 15 godina

Evo odgovor ovim narodnjacima. Fundametalna promena kod ministra Jeremica je to sto u vladi vise ne sede narodnjaci. On vise ne mora da ispunjava necije sujete da bi vlada opstala vec loginim potezima se covek bori za teritorijalni integritet i kontinuitet zemlje. Salu na stranu ljudsko bice ima redak dar govora koji je nesumnjivo oduvek bio najmocnije oruzje. Ko to do sada nije uvideo nece nikad ni videti.

Ivan Zivkovic

pre 15 godina

Mislim da je ova odluka preuranjena: trebalo je sacekati jos malo, jer se te zemlje jos nisu oporavile od udarca koji im je nanet povlacenjem ambasadora.

AcaJ

pre 15 godina

Ja ne razumem ljude koji su iznenadjeni... Samo me nervira da se ova farsa uopste i sprovodi. Za nekoliko godina (10 recimo) ce Srbija morati da prizna Kosovo. I tada ce da bude "pa sto smo gubili vreme svih i ovih godina i usporavali sopstevni razvoj, trosili novac itd. itd. itd!" I ja se pitam zasto. Ali mi izgleda imamo fascinantu opsesiju formom a ne sustinom (sad cu da pricam da nije nezavisno i ako po svakoj objektivnoj definiciji jeste) i strasno trosimo energiju i rezurse odbijajuci da priznamo/prihvatimo/uradimo nesto sto i na samom pocetku cele stvari znamo da moramo prihvatimo. Pa ako se to vidi i zna vec sada, gde je hrabrost da se to i kaze, a ne da se jos jedna decenija zrtvuje gluposcu!

jocko

pre 15 godina

hahahaha... SMEHOTEKA
Cak i da je povlacenje imalo nekog efekta, on se sigurno gubi sa ovim vracanjem. Cemu gubljenje vremena i ovaj cirkus?

semvuk

pre 15 godina

Sta je Srbija postigla povlacenjem Ambasadora. Da li je ista dobila ili izgubila?
Da li ce povuci Ambasadore iz zemalja koje treba u toku ove godine priznati Nezavisnost Kosova?

Zile

pre 15 godina

Mogli ste sacakati bar do kraja godine (ili bar do skupstine UNa u Septembru ako ne do odluke medjunarodnog suda, po tom pitanju nakon toga). Sta to ambasadori imaju hitno da (u)rade (a sto ne mogu otpravnici poslova) da moraju da se odmah vrate.

Ispascemo neozbiljni. Jel tako nova vlada (kojoj je Kosovo ispred EU kako je deklarisano) misli da spreci (najavljeni) novi talas priznavanja Kosova?
Uzgred pitanje, hoce li se ambasadori, nakon sto neke zemlje priznaju nezavisnost Kosova sada, povaciti (na 3 meseca)ili ce ostati tu gde su (kad smo ove vec vratili). Kako mislite tim zemljama da stavite do znanja da se kategoricki ne slazete sa njihovim cinom.
Zar ne mislite da ce ih ova odluka (uz pritisak SADa i EU) stimulisati da se odluce na priznanje, ako ih ceka "kazna" - povlacenje ambasadora na 3 meseca.

Na kraju ispade u pravu Americki ambasador u Crnoj Gori "priznajte, a naj gore sto ce Srbija uraditi je povuci ambasadora" (na 3 meseca). Pih.

Sima Klima

pre 15 godina

Može il ministar da objasni šta se promenilo otkad su povučeni ambasadori? Zašto se vraćaju?

Ako se ništa nije promenilo zašto su ih isprva uopšte povlačili?

ccc

pre 15 godina

Gospodin Jeremic pocinje da shvata greske prosle vlade iako je on nasledio isto ministarstvo on nije bio taj koji je odlucivao o povlacenjima ambasadora. Ipak treba podvuci dve stvari: prvo, ovakvo brzo menjanje misljenja ce dati utisak jedne neozbiljne i nezrele drzave Srbije uoci raznih akcija Srbije u UN, drugo; je to sto Gospodine Jeremic najavljuje vracanje ombasadora samo u evropskoj zajednii, to opet daje utisak da ce ova vlada da radi iz interesa a ne kako treba i principijelno. Sve u svemu neozbiljan i nezreo pocetak nove vlade iako ambasadori treba da budu na njihovim radnim mestima.

Bucko razmisljam

pre 15 godina

VRLO LEP POTEZ ! Vlade Srbije i min. Jeremica koji na ovaj nacin izlaze u susret zemljama EU koje svakodnevnim "molbama" za povratak Ambasadora Srbije u njihove zemlje jasno pokazuju koliko im NEDOSTAJU ! Da ne kazem sta ih zabole .

Nijazi Kuqi

pre 15 godina

Losa ideja: vratiti ambasadore samo u zemljama EU, zatrziti reviziju a ne ukidanje akcionog plana u delu koji se onosi na MIP. videcemo ishod, ali zabrinutost ce porasti.

interesantno

pre 15 godina

Vrlo zanimljivo, nasi politicari poput male dece kada se naljute na svoje drugare u igri, potom uzmu svoje igracke i odose kuci.... sutra dan ponovo se igraju zajedno... a tata,mama, bake i deke imaju silnoga srpljena za svoju decicu, jer znaju da ce jednoga dana deca da odrastit i postace razumni ljudi

kolega

pre 15 godina

Izvanredno resenje, u duhu najboljih tradicija srpske improvizacije. Jedne vracamo, druge jos uvek ne, trece cemo mozda i da povucemo.
Pa u Ministarstvu ce biti kao na zeleznickoj stanici, nece se znati ko dolazi, a ko odlazi.
Jos jednom, briljantno resenje mladog ministra!

Julius

pre 15 godina

Posto se "osigurao da Plan Marti Ahtisarija ne postoji i nijedna misija ne sme da sprovodi taj plan koji je Srbija odbacila, niti on moze biti osnova za prisustvo Misije EU", setajuci ministar Jeremic je odlucio da predlozi Vladi da vraca neke ambasadore. Ministar je propustio da predoci narodu "rezultate te diplomatske parade" i koji su novi okolnosti uticali na takav korak? Po meni, jedino logicno opravdanje za vracanje ambasadora bilo bi, ukoliko bi Srbija prisnala nezavisnost Kosova, uspostavila diplomatske odnose te istovremeno sa vracanjem "povlacenih ambasadora", imenovali i ambasadora za Kosovo. Ionako, to se mora uciniti pre nego sto ce Srbija postati clanica Evropske unije. Zasto gubiti vreme, novca i nerve za nekakve mitove i fikcije.

alen

pre 15 godina

Ovo je blamaža. I to ne samo Srbije, već i Rusije... Ali nije to sve, na red moraju doći Mladić i Karadžić, pa i onaj momak koji je pobjegao pred američkim pravosuđem, sve to trebati će isporučiti... Kamo sreće da su ambasadori najveći problem, ali nisu, još bolnije stvari dolaze na red, ukoliko se želi pristupiti civiliziranom svijetu...

Drugar

pre 15 godina

Da, u redu, samo koji su rezultati, sta smo time postigli, dali je ovaj cin povlacenja ambasadora nesto urodilo plodom ili je to cista avantura trvdoglave A-politickog amaterizma. To moras glasacima objasniti !!!

Ljubica Nikolic

pre 15 godina

Predlazem bivsem ministru Samardzicu da Evropsku Uniju - a time i dobar deo medjunarodne zajednice - kazni tako sto ce svog sina povuci iz diplomatske misije Srbije pri sedistu EU u Brislu.

miiki

pre 15 godina

Pametnije je bilo da su se neke od drzava koje su priznale Kosovo tuzile medjunarodnom sudu nego sto se igraju idi mi dodji mi. Ovo je veca steta nega kada su te ambasadore povlaci na konsultacije. Sada stvarno vise niko nema dilemu da li treba da prizna Kosovo ili ne. Samo za ovakve stvari neko mora debelo da odgovara!!!