Aktuelno

Četvrtak, 17.07.2008.

13:39

Motocikli i povrede

Izvor: B92

Motocikli i povrede IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

17 Komentari

Sortiraj po:

ko koci gubi

pre 15 godina

Expert koji je ovaj tekst pisao nije bas najbojle informisan. Kocioni put auta (ne mislim jugica ili peglice vec novijeg auta) je KRACI od kocionog puta motora! U austriji je to deo obuke, na modernom poligonu sa meracima brzine koce prvo autom sa 60 km/h na 0km/h pa onda motorom i gle cuda, motoru je potreban duzi zaustavni put nego autu. sve to izvodi instruktor koji je vrlo iskusan. ne iskusnom vozacu motora je potrebno nekoliko metara vise da zaustavi motor. kod nas neki kvazi eksperti jos sire gluposti u koje veruju i poneki vozaci pa zbog toga mozda i ginu.

zozon

pre 15 godina

ZA ziki.Sujeta je najgora ljudska osobina.Vozio sam CBR 600RR iz 2006.U mom komentaru sam ostavi adresu youtube-a da bi ljudi koji nikad nisu vozili motor mogli da vide o cemu se radi.E sad zakon je zakon, a fizika je fizika.Ja cu se sloziti da kad vozis R1 80km/h osecas se neprirodno i to nije to, ali kad vozis 200km/h na regionalnom putu gde je ogranicenje 80km/h punom traktora,jugica,kamiona pa cak i konjskih zaprega to radis iskljucivo na svoju odgovornost!Svi smo mi ucesnici u saobracaju i realno koliko puta ste videli da motociklista upali migavac prilikom prestrojavanja ili preticanja?Ovi ne zelim da amnestiram vozace ostalih motornih vozila,oni su posebna prica.

super_zebra

pre 15 godina

Kad sam ja razmisljao o tome da nabavim motor, vidjao sam jedan Yamaha R6 koji mi se jako svidjao. Onda su mi rekli ako nisi iskusan nikako ga ne gledaj. R6 i R1 su napravljeni za trkacke staze (R6 za Super Sport(600cc) , R1 za Super Bike (1000cc)) i jako je tesko voziti ih bezbedno na ulici. Da ne govorimo o tome da na ulicama imamo i bandere, hidrante, drvece i ostale stvari u koje se moze lepo udariti.
Ovde u UK je Honda organizovala obuku vozaca pri kupovini motora, jer im nije u interesu da im se musterije ubiju. Mozda nesto tako nije lose za Srbiju?

Draža

pre 15 godina

Lep i poučan tekst, za one dobronamerne i koji malo poznaju fiziku.

Imam 44 godine, vozim i motocikl i automobil. Odavno sam shvatio da je bilo šta od ova dva prevozna sredstva upravo samo to! Rosi i Pedroza ceo svoj život voze motocikle i ništa drugo ne rade, a i to rade na stazama, zajedno sa ostalim vrhunskim vozačima.

Ne sudite Ikodinoviću niti ostalima! Budimo malo tolerantniji. Ljudska veličina, a i vozačka je da brinemo o slabijima. Svakako propisi na prvom mestu, jer nas delić sekunde deli od užitka do tragedije, ali nemojmo biti ni "jarčevi na brvnu"!

Policija neka kažnjava, a dajte da mi iskusniji i "jači", edukativno svojim primerom vožnje utičemo na smanjenje adrenalina ovoj omladini.

Naravno i momci na dva točka bi trebalo da ukapiraju da ulica nije trkalište, a da devojke ipak više vole da imaju dečka koji je faca u kontinuitetu, a ne prolazna sekvenca do mrlje na asfaltu!

Rad oslobadja

pre 15 godina

Vozim motore vec nekoliko decenija. Ono sto se u poslednje vreme dogadja vezano je za sledece stvari: na ulicama ima sve vise motociklista, ali ima i sve vise vozaca koji su izasli iz privatnih auto-skola gde su 'odradili' 40 casova voznje!
Takva situacija, a pogotovo cinjenica da smo zemlja sa najmanje sobracajne (ali i sve druge) kulture dovodi o ovoga o cemu se pise
Pisac teksta je covek iz specijalizovane revije, koji mora da poznaje ovu oblast.
Sto se tice obilazenja na semaforima: pesaci su takodje ucesnici u saobracaju, da li ste ikada videli da oni mirno stoje u redu da se upali zeleno svetlo?
I za kraj, kod nas je obicaj da se u obilazenje ili preticanje polazi bez zmigavaca i bez gledanja u retrovizor. Ako vozac prvo da zmigavac pa krene u preticanje, bez obzira na to da li motocklista iza njega ide brzo, motociklista ga nece udariti!

IPMUTANT

pre 15 godina

Ja sam u kolima prevezao cca 300.000 km i velikom srecom do sada nisam imao ozbiljnijih udesa.
Put Zrenjanin-Novi Sad NIJE PUT REZERVISAN ZA MOTORNA VOZILA! Zato svi oni koji misle da su nasi ako su sirok i pravi, rezervisani za jurnjavu umesto za traktore PROSTO grese i nista vise od toga.
Ja sam nebrojeno puta p*zdeo oko traktora, ali treba shvatiti da smo svi krivi sto nismo od Zrenjanina do Novog Sada izgradili put sa 2 trake u jednom i dve u drugom smeru PORED vec postojeceg puta, pa neka se onda njime vozaju traktori kao sto to u ravnici i dolikuje (i traktorima i putevima).

Sto se konretne saobracajke tice, ja se pitam sta li radi nasa policija i njema sluzba za javno informisanje. Sada kada je vest o Daci (kome iskreno zelim srecu u oporavku) stekla takav nevidjeni publicitet oni bez pardona propustaju nevidjenu priliku da skoluju ljude kako ne treba voziti i kako mozes sebi da upropastis zivot u sekundi.

A sto se tice motora, moje misljenje je uvek bilo da su to sprave koje su super zabavne i kojima je ISKLJUCIVO mesto na trkalistima i tacka.

Kada budemo saobracaj shvatili kao nuzno zlo a ne kao izivljavanje bice nam to svima jasno.

BMW R1200

pre 15 godina

Živim u Italiji gde je broj motocikala i mopeda daleko veći nego u Srbiji i u apsolutnom iznosu i u procentu vozila u saobraćaju. Ipak, broj nesreća u Italiji je daleko manji po svim parametrima jer postoji kultura vožnje, svest o tome da je vožnja motocikla bitno različita od vožnje automobila i vrlo striktno poštovanje propisa.

Iako za ovaj slučaj nema veze - ali za statistiku ima - u Italiji je za nenošenje kacige predviđeno privremeno oduzimanje motocikla/mopeda (sequestro), od 3-6 meseci. Za ponovljene prekršaje ili višestruke prekršaje u kojima vozač ne nosi kacigu - predviđeno je i trajno oduzimanje dvotočkaša (confisca).

U auto-školama se vozačima automobila posebno skreće pažnja na opasnosti od oduzimanja prednosti motociklistima, mrtve uglove itd.

Najveća razlika je u tome što u Italiji veliki procenat dece već sa 14 godina seda na moped i kasnije, kada postanu vozači automobila, svesni su kako život izgleda sa dva točka i o tome vode računa. Dodatno, gotovo svaki vozač automobila ima u porodici nekog ko vozi motor ili moped pa je i to dodatni element kojim se obezbeđuje poštovanje motorista.

Vozim motor od svoje 16, dakle punu 31 godinu. Svašta sam doživljavao, početničke greške i padove, vozače idiote... Nekoliko mojih drugova i poznanika poginulo je na motorima, otprilike polovina svojom greškom ali drugu polovinu je neko ubio. poslednjeg nedavno u Beogradu vozač koji je terencem prošao na crveno svetlo dok je kucao SMS!

Srbija je generalno neurotizovana zemlja frustriranih, histeričnih, nekulturnih i bahatih vozača a najveće žrtve toga su motociklisti. Poslom provodim preko 150 dana u godini u Beogradu i vozim motor i ovde. Većina vozača ponaša se kao da su u video igrici i da će njihovi 20 godina stari krševi postati 10 godina mlađi i za klasu veći ako iseku, ugroze ili obore motoristu. Većina vozača na dva točka vozi sasvim pristojno, uz izuzetak klinaca od 14-18 godina na mopedima koji ništa ne znaju a ne znaju ni koliko ne znaju, voze bez kaciga i divljaju, i kategorije baraba sa kajlama koji voze jake motore bez zaštitne opreme, najčešće i bez tablica. Policija na motorima gotovo nikad ne reaguje na ove druge a na prve nedovoljno i retko. Na osnovu svog iskustva verujem da bi se situacija vrlo lako mogla popraviti da ima želje i spremnosti od strane vlasti.

Što se tiče Ikodinovićeve nesreće - potencijalna (i verovatna) dinamika u tekstu je dobro opisana. U oba slučaja primarni krivac je motociklista iako je neposredni uzročnik nesreće očigledno taj sirotan u jugu koji verovatno nije ni znao da ga pretiče motor.I takva divljanja leče se zakonom!

ziki

pre 15 godina

malo realnosti molim. pod jedan: koliko vas je ikada vozilo motor kalibra R1 a koliko vas je samo gledalo snimke na youtube? pod dva: koliko vas je ikada vozilo neki motor izuzev mopeda ili skutera? to kazem zato sto samo oni koji su vozili (mnogo puta u raznim situacijama) znaju koliko je tesko drzati se saobracajnih propisa, pogotovo onih o brzini, da citiram "kao pijan plota". ja cu da vam kazem: nije moguce u realnosti na duzi period. znam da ce sada da bude poplava komentara tipa ako ne znas da vozis ne treba da imas dozvolu i slicno ali pre svakog komentara procitajte uslove koje sam naveo pod jedan i dva pa ako ispunjavate onda komentarisite. uposte necu da se upustam u razloge zasto to nije moguce u realnosti jer svako ko vozi takve motore to zna. ono sto je bitno jeste da je u kolima daleko lakse kontrolisati brzinu nego na motoru (cak i bez cruise control-a) pa bi stoga prag tolerancije za motore trebao da bude veci. to naravno ne znaci da neko treba da jurca ali ako na deonici gde je 80 vozi 100 to nije nikakav problem. problem je 120 i vise. sto se provlacenja tice to uopste nije po zakonu i opasno je ali u odredjenim okolnostima ako ne ugrozava sebe i druge, zaista nije neki narocit prekrsaj. takvih okolnisti ima. ako neko od policajaca (motorista profesionalaca koji provode ceo dan na motoru) cita ovo voleo bih da napravi mali test sa svojim kolegama. pokusajte da vozite polu-trkacki motor kalibra R1 brzinom 60km/h +/- 5km/h. ili 80km/h sa istom tolerancijom. usudjujem se da kazem da 8 od 10 vas profesionalaca to nece moci da radi u duzem periodu. kako onda ocekivati da to mozemo mi, vikend motoristi. zakljucicu, jurcanje NE ali povecen prag tolerancije za motore DA jer onaj ko gleda u brzinomer je opasniji od onoga ko ide malo brze ali PRATI SAOBRACAJ. pozdrav

honda

pre 15 godina

Cini mi se da je autor, kada je pominjao provlacenje u koloni, mislio na provlacenje u koloni koja stoji na semaforu - ja to potpuno opravdavam: ako ima mesta da se prodje izmedju vozila koja stoje na semaforu - ja to iskoristim i provucem do samog pocetka kolone. Ali SAMO ako kolona stoji! Jako je opasno ako su sva vozila u pokretu i provlacenje tada ne odobravam.

zozon

pre 15 godina

Uglavnom bih se slozio s' piscem ovog teksta.Medjutim ne bih se slozio s'tim da voznjom motocikla izmedju kolona vozila nema nista lose, cak sta vise to je veoma lose, jer zakon je jasan vozac motocikla je ucesnik u saobracaju i tako treba i da se ponasa.Svedok sam bio nebrojeno puta nepravilnog prestrojavanja,obilazenja na punoj liniji, a o postovanju ogranicenja brzine necu trositi ni reci od strane motociklista.Iskreno mi je zao kad se desi saobracajna nesreca i zelim D.Ikodinovicu brz i potpuni oporavak.Ali pitanje svih pitanja je brzina.Kako autor teksta kaze na delu puta koji je prav kao strela i gde je doslo do saobracajne nezgode ogranicenje brzine je 80km/h(proverite).Radi bolje ilustracije zamislite da vozite automobil na magistralnom putu brzinom 95km/h na kom je ogranicenje 100km/h i krecete u obilazenje traktora s'prikolicom.Za kompletnu radnju vam je potrebno nekoliko sekundi(proverite),a iz vas se krece motocikl brzinom od 200km/h.Na pocetku preticanja vi ga nevidite a razlog je jednostavan on ni nije iza vas u tom momentu,ukljucili ste migavac i krenuli u preticanje i dolazi do onog sto je autor teksta analizirao u svom clanku. A zamislite scenario 2: motociklista se priblizava brzinom 98km/h (jer je ogranicenje 100km/h) vozilu ispred sebe koje zapocinje preticanje,usporava na 80km/h, ceka da vozilo zavrsi zapocetu radnju, i kad se stvore uslovi i sam krene u preticanje. Razlika u ova dva primera je velika a to je brzina? Gospodo imam 30 godina,zivim u NS-u od rodjenja,volim motore i brzu voznju a deonicu na kojoj se desila saobracajka sam prosao nebrojeno puta i mogu samo da kazem ko tu vozi yamahu R1 200km/h, kocka se s' zivotom! Ko nikad nije vozio takav motocikl moze na www.youtube.com da u polje za pretragu upise "R1" i videce snimke o kakvim ubrzanjima i brzinama se radi.

wlado

pre 15 godina

dobar text, dosta poucan, pogotovo za motocikliste, posto poznajem momka koji je pao maltene u mestu sa suzukira gsxr-1000, i 2 nedelje bio nepokretan....

miki

pre 15 godina

Ni ja nisam mogao da verujem da jedan sportista, profesionalac,disiplinovan covek koji ima porodicu i vise od 30godina moze sebi ovo da dozvoli.
Kad je u pitanju pravda onda valjda svi trebaju biti kaznjeni po zakonu.
Koliko vidim on je tu vozio pitaj boga koliko brze od dozvoljenog tako da je vec prekrsio zakon.
Ne samo sto je sebe izlomio nego je cak ugrozio i zivote drugih gradjana.
Zamislite da je u tom jugu bila beba na zadnjem sedistu a Daca vozi 200kmh, tako bi trebao sudija da razmislja.

vladalj

pre 15 godina

Nakon čitanja teksta ostaje samo da pitamo autora koji motor vozi!
U tekstu se na barem dva mesta pojavljuju tipična opravdanja za nepoštivanje propisa kojase mogučuti od 99% motorista.
U delu gde analizira moguće scenarije u drugom scenariju autor preskače da kaže kako preticanje kolone nije dozvoljeno!
Ali ni to autoru nije bilo dovoljno!
U delu "previdi i inati" autor pominje neke jadne male dečake i čak kaže sledeće "Motociklisti, naročito dečaci na mopedima, provlače se između kolona automobila zaglavljenih u saobraćajnoj gužvi, sve koristeći "prednost motocikla broj 1" – biti prvi na semaforu. Iako je to po Zakonu o bezbednosti saobraćaja nedozvoljena radnja, nema ništa u tome lošeg, naročito ako je razlika u brzini ispod brzine pešaka: zašto čekati i udisati izduvne gasove kad se može proći."!?!?!? - Dakle, ako to motoristi odgovara onda ne mora da poštuje propise, odn. traži poštivanje propisa samo kad idu njemu u korist.
I onda su mu još krivi vozači automobila?!

lala

pre 15 godina

Za sva zlata i srebra sagradite mu spomenik. Za nepostovanje saobracajnih propisa pravac u zatvor. Tek tako cemo postati prav(n)a drzava...

lala

pre 15 godina

Za sva zlata i srebra sagradite mu spomenik. Za nepostovanje saobracajnih propisa pravac u zatvor. Tek tako cemo postati prav(n)a drzava...

vladalj

pre 15 godina

Nakon čitanja teksta ostaje samo da pitamo autora koji motor vozi!
U tekstu se na barem dva mesta pojavljuju tipična opravdanja za nepoštivanje propisa kojase mogučuti od 99% motorista.
U delu gde analizira moguće scenarije u drugom scenariju autor preskače da kaže kako preticanje kolone nije dozvoljeno!
Ali ni to autoru nije bilo dovoljno!
U delu "previdi i inati" autor pominje neke jadne male dečake i čak kaže sledeće "Motociklisti, naročito dečaci na mopedima, provlače se između kolona automobila zaglavljenih u saobraćajnoj gužvi, sve koristeći "prednost motocikla broj 1" – biti prvi na semaforu. Iako je to po Zakonu o bezbednosti saobraćaja nedozvoljena radnja, nema ništa u tome lošeg, naročito ako je razlika u brzini ispod brzine pešaka: zašto čekati i udisati izduvne gasove kad se može proći."!?!?!? - Dakle, ako to motoristi odgovara onda ne mora da poštuje propise, odn. traži poštivanje propisa samo kad idu njemu u korist.
I onda su mu još krivi vozači automobila?!

miki

pre 15 godina

Ni ja nisam mogao da verujem da jedan sportista, profesionalac,disiplinovan covek koji ima porodicu i vise od 30godina moze sebi ovo da dozvoli.
Kad je u pitanju pravda onda valjda svi trebaju biti kaznjeni po zakonu.
Koliko vidim on je tu vozio pitaj boga koliko brze od dozvoljenog tako da je vec prekrsio zakon.
Ne samo sto je sebe izlomio nego je cak ugrozio i zivote drugih gradjana.
Zamislite da je u tom jugu bila beba na zadnjem sedistu a Daca vozi 200kmh, tako bi trebao sudija da razmislja.

zozon

pre 15 godina

Uglavnom bih se slozio s' piscem ovog teksta.Medjutim ne bih se slozio s'tim da voznjom motocikla izmedju kolona vozila nema nista lose, cak sta vise to je veoma lose, jer zakon je jasan vozac motocikla je ucesnik u saobracaju i tako treba i da se ponasa.Svedok sam bio nebrojeno puta nepravilnog prestrojavanja,obilazenja na punoj liniji, a o postovanju ogranicenja brzine necu trositi ni reci od strane motociklista.Iskreno mi je zao kad se desi saobracajna nesreca i zelim D.Ikodinovicu brz i potpuni oporavak.Ali pitanje svih pitanja je brzina.Kako autor teksta kaze na delu puta koji je prav kao strela i gde je doslo do saobracajne nezgode ogranicenje brzine je 80km/h(proverite).Radi bolje ilustracije zamislite da vozite automobil na magistralnom putu brzinom 95km/h na kom je ogranicenje 100km/h i krecete u obilazenje traktora s'prikolicom.Za kompletnu radnju vam je potrebno nekoliko sekundi(proverite),a iz vas se krece motocikl brzinom od 200km/h.Na pocetku preticanja vi ga nevidite a razlog je jednostavan on ni nije iza vas u tom momentu,ukljucili ste migavac i krenuli u preticanje i dolazi do onog sto je autor teksta analizirao u svom clanku. A zamislite scenario 2: motociklista se priblizava brzinom 98km/h (jer je ogranicenje 100km/h) vozilu ispred sebe koje zapocinje preticanje,usporava na 80km/h, ceka da vozilo zavrsi zapocetu radnju, i kad se stvore uslovi i sam krene u preticanje. Razlika u ova dva primera je velika a to je brzina? Gospodo imam 30 godina,zivim u NS-u od rodjenja,volim motore i brzu voznju a deonicu na kojoj se desila saobracajka sam prosao nebrojeno puta i mogu samo da kazem ko tu vozi yamahu R1 200km/h, kocka se s' zivotom! Ko nikad nije vozio takav motocikl moze na www.youtube.com da u polje za pretragu upise "R1" i videce snimke o kakvim ubrzanjima i brzinama se radi.

super_zebra

pre 15 godina

Kad sam ja razmisljao o tome da nabavim motor, vidjao sam jedan Yamaha R6 koji mi se jako svidjao. Onda su mi rekli ako nisi iskusan nikako ga ne gledaj. R6 i R1 su napravljeni za trkacke staze (R6 za Super Sport(600cc) , R1 za Super Bike (1000cc)) i jako je tesko voziti ih bezbedno na ulici. Da ne govorimo o tome da na ulicama imamo i bandere, hidrante, drvece i ostale stvari u koje se moze lepo udariti.
Ovde u UK je Honda organizovala obuku vozaca pri kupovini motora, jer im nije u interesu da im se musterije ubiju. Mozda nesto tako nije lose za Srbiju?

wlado

pre 15 godina

dobar text, dosta poucan, pogotovo za motocikliste, posto poznajem momka koji je pao maltene u mestu sa suzukira gsxr-1000, i 2 nedelje bio nepokretan....

BMW R1200

pre 15 godina

Živim u Italiji gde je broj motocikala i mopeda daleko veći nego u Srbiji i u apsolutnom iznosu i u procentu vozila u saobraćaju. Ipak, broj nesreća u Italiji je daleko manji po svim parametrima jer postoji kultura vožnje, svest o tome da je vožnja motocikla bitno različita od vožnje automobila i vrlo striktno poštovanje propisa.

Iako za ovaj slučaj nema veze - ali za statistiku ima - u Italiji je za nenošenje kacige predviđeno privremeno oduzimanje motocikla/mopeda (sequestro), od 3-6 meseci. Za ponovljene prekršaje ili višestruke prekršaje u kojima vozač ne nosi kacigu - predviđeno je i trajno oduzimanje dvotočkaša (confisca).

U auto-školama se vozačima automobila posebno skreće pažnja na opasnosti od oduzimanja prednosti motociklistima, mrtve uglove itd.

Najveća razlika je u tome što u Italiji veliki procenat dece već sa 14 godina seda na moped i kasnije, kada postanu vozači automobila, svesni su kako život izgleda sa dva točka i o tome vode računa. Dodatno, gotovo svaki vozač automobila ima u porodici nekog ko vozi motor ili moped pa je i to dodatni element kojim se obezbeđuje poštovanje motorista.

Vozim motor od svoje 16, dakle punu 31 godinu. Svašta sam doživljavao, početničke greške i padove, vozače idiote... Nekoliko mojih drugova i poznanika poginulo je na motorima, otprilike polovina svojom greškom ali drugu polovinu je neko ubio. poslednjeg nedavno u Beogradu vozač koji je terencem prošao na crveno svetlo dok je kucao SMS!

Srbija je generalno neurotizovana zemlja frustriranih, histeričnih, nekulturnih i bahatih vozača a najveće žrtve toga su motociklisti. Poslom provodim preko 150 dana u godini u Beogradu i vozim motor i ovde. Većina vozača ponaša se kao da su u video igrici i da će njihovi 20 godina stari krševi postati 10 godina mlađi i za klasu veći ako iseku, ugroze ili obore motoristu. Većina vozača na dva točka vozi sasvim pristojno, uz izuzetak klinaca od 14-18 godina na mopedima koji ništa ne znaju a ne znaju ni koliko ne znaju, voze bez kaciga i divljaju, i kategorije baraba sa kajlama koji voze jake motore bez zaštitne opreme, najčešće i bez tablica. Policija na motorima gotovo nikad ne reaguje na ove druge a na prve nedovoljno i retko. Na osnovu svog iskustva verujem da bi se situacija vrlo lako mogla popraviti da ima želje i spremnosti od strane vlasti.

Što se tiče Ikodinovićeve nesreće - potencijalna (i verovatna) dinamika u tekstu je dobro opisana. U oba slučaja primarni krivac je motociklista iako je neposredni uzročnik nesreće očigledno taj sirotan u jugu koji verovatno nije ni znao da ga pretiče motor.I takva divljanja leče se zakonom!

Draža

pre 15 godina

Lep i poučan tekst, za one dobronamerne i koji malo poznaju fiziku.

Imam 44 godine, vozim i motocikl i automobil. Odavno sam shvatio da je bilo šta od ova dva prevozna sredstva upravo samo to! Rosi i Pedroza ceo svoj život voze motocikle i ništa drugo ne rade, a i to rade na stazama, zajedno sa ostalim vrhunskim vozačima.

Ne sudite Ikodinoviću niti ostalima! Budimo malo tolerantniji. Ljudska veličina, a i vozačka je da brinemo o slabijima. Svakako propisi na prvom mestu, jer nas delić sekunde deli od užitka do tragedije, ali nemojmo biti ni "jarčevi na brvnu"!

Policija neka kažnjava, a dajte da mi iskusniji i "jači", edukativno svojim primerom vožnje utičemo na smanjenje adrenalina ovoj omladini.

Naravno i momci na dva točka bi trebalo da ukapiraju da ulica nije trkalište, a da devojke ipak više vole da imaju dečka koji je faca u kontinuitetu, a ne prolazna sekvenca do mrlje na asfaltu!

zozon

pre 15 godina

ZA ziki.Sujeta je najgora ljudska osobina.Vozio sam CBR 600RR iz 2006.U mom komentaru sam ostavi adresu youtube-a da bi ljudi koji nikad nisu vozili motor mogli da vide o cemu se radi.E sad zakon je zakon, a fizika je fizika.Ja cu se sloziti da kad vozis R1 80km/h osecas se neprirodno i to nije to, ali kad vozis 200km/h na regionalnom putu gde je ogranicenje 80km/h punom traktora,jugica,kamiona pa cak i konjskih zaprega to radis iskljucivo na svoju odgovornost!Svi smo mi ucesnici u saobracaju i realno koliko puta ste videli da motociklista upali migavac prilikom prestrojavanja ili preticanja?Ovi ne zelim da amnestiram vozace ostalih motornih vozila,oni su posebna prica.

ziki

pre 15 godina

malo realnosti molim. pod jedan: koliko vas je ikada vozilo motor kalibra R1 a koliko vas je samo gledalo snimke na youtube? pod dva: koliko vas je ikada vozilo neki motor izuzev mopeda ili skutera? to kazem zato sto samo oni koji su vozili (mnogo puta u raznim situacijama) znaju koliko je tesko drzati se saobracajnih propisa, pogotovo onih o brzini, da citiram "kao pijan plota". ja cu da vam kazem: nije moguce u realnosti na duzi period. znam da ce sada da bude poplava komentara tipa ako ne znas da vozis ne treba da imas dozvolu i slicno ali pre svakog komentara procitajte uslove koje sam naveo pod jedan i dva pa ako ispunjavate onda komentarisite. uposte necu da se upustam u razloge zasto to nije moguce u realnosti jer svako ko vozi takve motore to zna. ono sto je bitno jeste da je u kolima daleko lakse kontrolisati brzinu nego na motoru (cak i bez cruise control-a) pa bi stoga prag tolerancije za motore trebao da bude veci. to naravno ne znaci da neko treba da jurca ali ako na deonici gde je 80 vozi 100 to nije nikakav problem. problem je 120 i vise. sto se provlacenja tice to uopste nije po zakonu i opasno je ali u odredjenim okolnostima ako ne ugrozava sebe i druge, zaista nije neki narocit prekrsaj. takvih okolnisti ima. ako neko od policajaca (motorista profesionalaca koji provode ceo dan na motoru) cita ovo voleo bih da napravi mali test sa svojim kolegama. pokusajte da vozite polu-trkacki motor kalibra R1 brzinom 60km/h +/- 5km/h. ili 80km/h sa istom tolerancijom. usudjujem se da kazem da 8 od 10 vas profesionalaca to nece moci da radi u duzem periodu. kako onda ocekivati da to mozemo mi, vikend motoristi. zakljucicu, jurcanje NE ali povecen prag tolerancije za motore DA jer onaj ko gleda u brzinomer je opasniji od onoga ko ide malo brze ali PRATI SAOBRACAJ. pozdrav

IPMUTANT

pre 15 godina

Ja sam u kolima prevezao cca 300.000 km i velikom srecom do sada nisam imao ozbiljnijih udesa.
Put Zrenjanin-Novi Sad NIJE PUT REZERVISAN ZA MOTORNA VOZILA! Zato svi oni koji misle da su nasi ako su sirok i pravi, rezervisani za jurnjavu umesto za traktore PROSTO grese i nista vise od toga.
Ja sam nebrojeno puta p*zdeo oko traktora, ali treba shvatiti da smo svi krivi sto nismo od Zrenjanina do Novog Sada izgradili put sa 2 trake u jednom i dve u drugom smeru PORED vec postojeceg puta, pa neka se onda njime vozaju traktori kao sto to u ravnici i dolikuje (i traktorima i putevima).

Sto se konretne saobracajke tice, ja se pitam sta li radi nasa policija i njema sluzba za javno informisanje. Sada kada je vest o Daci (kome iskreno zelim srecu u oporavku) stekla takav nevidjeni publicitet oni bez pardona propustaju nevidjenu priliku da skoluju ljude kako ne treba voziti i kako mozes sebi da upropastis zivot u sekundi.

A sto se tice motora, moje misljenje je uvek bilo da su to sprave koje su super zabavne i kojima je ISKLJUCIVO mesto na trkalistima i tacka.

Kada budemo saobracaj shvatili kao nuzno zlo a ne kao izivljavanje bice nam to svima jasno.

Rad oslobadja

pre 15 godina

Vozim motore vec nekoliko decenija. Ono sto se u poslednje vreme dogadja vezano je za sledece stvari: na ulicama ima sve vise motociklista, ali ima i sve vise vozaca koji su izasli iz privatnih auto-skola gde su 'odradili' 40 casova voznje!
Takva situacija, a pogotovo cinjenica da smo zemlja sa najmanje sobracajne (ali i sve druge) kulture dovodi o ovoga o cemu se pise
Pisac teksta je covek iz specijalizovane revije, koji mora da poznaje ovu oblast.
Sto se tice obilazenja na semaforima: pesaci su takodje ucesnici u saobracaju, da li ste ikada videli da oni mirno stoje u redu da se upali zeleno svetlo?
I za kraj, kod nas je obicaj da se u obilazenje ili preticanje polazi bez zmigavaca i bez gledanja u retrovizor. Ako vozac prvo da zmigavac pa krene u preticanje, bez obzira na to da li motocklista iza njega ide brzo, motociklista ga nece udariti!

ko koci gubi

pre 15 godina

Expert koji je ovaj tekst pisao nije bas najbojle informisan. Kocioni put auta (ne mislim jugica ili peglice vec novijeg auta) je KRACI od kocionog puta motora! U austriji je to deo obuke, na modernom poligonu sa meracima brzine koce prvo autom sa 60 km/h na 0km/h pa onda motorom i gle cuda, motoru je potreban duzi zaustavni put nego autu. sve to izvodi instruktor koji je vrlo iskusan. ne iskusnom vozacu motora je potrebno nekoliko metara vise da zaustavi motor. kod nas neki kvazi eksperti jos sire gluposti u koje veruju i poneki vozaci pa zbog toga mozda i ginu.

honda

pre 15 godina

Cini mi se da je autor, kada je pominjao provlacenje u koloni, mislio na provlacenje u koloni koja stoji na semaforu - ja to potpuno opravdavam: ako ima mesta da se prodje izmedju vozila koja stoje na semaforu - ja to iskoristim i provucem do samog pocetka kolone. Ali SAMO ako kolona stoji! Jako je opasno ako su sva vozila u pokretu i provlacenje tada ne odobravam.

honda

pre 15 godina

Cini mi se da je autor, kada je pominjao provlacenje u koloni, mislio na provlacenje u koloni koja stoji na semaforu - ja to potpuno opravdavam: ako ima mesta da se prodje izmedju vozila koja stoje na semaforu - ja to iskoristim i provucem do samog pocetka kolone. Ali SAMO ako kolona stoji! Jako je opasno ako su sva vozila u pokretu i provlacenje tada ne odobravam.

lala

pre 15 godina

Za sva zlata i srebra sagradite mu spomenik. Za nepostovanje saobracajnih propisa pravac u zatvor. Tek tako cemo postati prav(n)a drzava...

vladalj

pre 15 godina

Nakon čitanja teksta ostaje samo da pitamo autora koji motor vozi!
U tekstu se na barem dva mesta pojavljuju tipična opravdanja za nepoštivanje propisa kojase mogučuti od 99% motorista.
U delu gde analizira moguće scenarije u drugom scenariju autor preskače da kaže kako preticanje kolone nije dozvoljeno!
Ali ni to autoru nije bilo dovoljno!
U delu "previdi i inati" autor pominje neke jadne male dečake i čak kaže sledeće "Motociklisti, naročito dečaci na mopedima, provlače se između kolona automobila zaglavljenih u saobraćajnoj gužvi, sve koristeći "prednost motocikla broj 1" – biti prvi na semaforu. Iako je to po Zakonu o bezbednosti saobraćaja nedozvoljena radnja, nema ništa u tome lošeg, naročito ako je razlika u brzini ispod brzine pešaka: zašto čekati i udisati izduvne gasove kad se može proći."!?!?!? - Dakle, ako to motoristi odgovara onda ne mora da poštuje propise, odn. traži poštivanje propisa samo kad idu njemu u korist.
I onda su mu još krivi vozači automobila?!

ziki

pre 15 godina

malo realnosti molim. pod jedan: koliko vas je ikada vozilo motor kalibra R1 a koliko vas je samo gledalo snimke na youtube? pod dva: koliko vas je ikada vozilo neki motor izuzev mopeda ili skutera? to kazem zato sto samo oni koji su vozili (mnogo puta u raznim situacijama) znaju koliko je tesko drzati se saobracajnih propisa, pogotovo onih o brzini, da citiram "kao pijan plota". ja cu da vam kazem: nije moguce u realnosti na duzi period. znam da ce sada da bude poplava komentara tipa ako ne znas da vozis ne treba da imas dozvolu i slicno ali pre svakog komentara procitajte uslove koje sam naveo pod jedan i dva pa ako ispunjavate onda komentarisite. uposte necu da se upustam u razloge zasto to nije moguce u realnosti jer svako ko vozi takve motore to zna. ono sto je bitno jeste da je u kolima daleko lakse kontrolisati brzinu nego na motoru (cak i bez cruise control-a) pa bi stoga prag tolerancije za motore trebao da bude veci. to naravno ne znaci da neko treba da jurca ali ako na deonici gde je 80 vozi 100 to nije nikakav problem. problem je 120 i vise. sto se provlacenja tice to uopste nije po zakonu i opasno je ali u odredjenim okolnostima ako ne ugrozava sebe i druge, zaista nije neki narocit prekrsaj. takvih okolnisti ima. ako neko od policajaca (motorista profesionalaca koji provode ceo dan na motoru) cita ovo voleo bih da napravi mali test sa svojim kolegama. pokusajte da vozite polu-trkacki motor kalibra R1 brzinom 60km/h +/- 5km/h. ili 80km/h sa istom tolerancijom. usudjujem se da kazem da 8 od 10 vas profesionalaca to nece moci da radi u duzem periodu. kako onda ocekivati da to mozemo mi, vikend motoristi. zakljucicu, jurcanje NE ali povecen prag tolerancije za motore DA jer onaj ko gleda u brzinomer je opasniji od onoga ko ide malo brze ali PRATI SAOBRACAJ. pozdrav

IPMUTANT

pre 15 godina

Ja sam u kolima prevezao cca 300.000 km i velikom srecom do sada nisam imao ozbiljnijih udesa.
Put Zrenjanin-Novi Sad NIJE PUT REZERVISAN ZA MOTORNA VOZILA! Zato svi oni koji misle da su nasi ako su sirok i pravi, rezervisani za jurnjavu umesto za traktore PROSTO grese i nista vise od toga.
Ja sam nebrojeno puta p*zdeo oko traktora, ali treba shvatiti da smo svi krivi sto nismo od Zrenjanina do Novog Sada izgradili put sa 2 trake u jednom i dve u drugom smeru PORED vec postojeceg puta, pa neka se onda njime vozaju traktori kao sto to u ravnici i dolikuje (i traktorima i putevima).

Sto se konretne saobracajke tice, ja se pitam sta li radi nasa policija i njema sluzba za javno informisanje. Sada kada je vest o Daci (kome iskreno zelim srecu u oporavku) stekla takav nevidjeni publicitet oni bez pardona propustaju nevidjenu priliku da skoluju ljude kako ne treba voziti i kako mozes sebi da upropastis zivot u sekundi.

A sto se tice motora, moje misljenje je uvek bilo da su to sprave koje su super zabavne i kojima je ISKLJUCIVO mesto na trkalistima i tacka.

Kada budemo saobracaj shvatili kao nuzno zlo a ne kao izivljavanje bice nam to svima jasno.

super_zebra

pre 15 godina

Kad sam ja razmisljao o tome da nabavim motor, vidjao sam jedan Yamaha R6 koji mi se jako svidjao. Onda su mi rekli ako nisi iskusan nikako ga ne gledaj. R6 i R1 su napravljeni za trkacke staze (R6 za Super Sport(600cc) , R1 za Super Bike (1000cc)) i jako je tesko voziti ih bezbedno na ulici. Da ne govorimo o tome da na ulicama imamo i bandere, hidrante, drvece i ostale stvari u koje se moze lepo udariti.
Ovde u UK je Honda organizovala obuku vozaca pri kupovini motora, jer im nije u interesu da im se musterije ubiju. Mozda nesto tako nije lose za Srbiju?

zozon

pre 15 godina

ZA ziki.Sujeta je najgora ljudska osobina.Vozio sam CBR 600RR iz 2006.U mom komentaru sam ostavi adresu youtube-a da bi ljudi koji nikad nisu vozili motor mogli da vide o cemu se radi.E sad zakon je zakon, a fizika je fizika.Ja cu se sloziti da kad vozis R1 80km/h osecas se neprirodno i to nije to, ali kad vozis 200km/h na regionalnom putu gde je ogranicenje 80km/h punom traktora,jugica,kamiona pa cak i konjskih zaprega to radis iskljucivo na svoju odgovornost!Svi smo mi ucesnici u saobracaju i realno koliko puta ste videli da motociklista upali migavac prilikom prestrojavanja ili preticanja?Ovi ne zelim da amnestiram vozace ostalih motornih vozila,oni su posebna prica.

ko koci gubi

pre 15 godina

Expert koji je ovaj tekst pisao nije bas najbojle informisan. Kocioni put auta (ne mislim jugica ili peglice vec novijeg auta) je KRACI od kocionog puta motora! U austriji je to deo obuke, na modernom poligonu sa meracima brzine koce prvo autom sa 60 km/h na 0km/h pa onda motorom i gle cuda, motoru je potreban duzi zaustavni put nego autu. sve to izvodi instruktor koji je vrlo iskusan. ne iskusnom vozacu motora je potrebno nekoliko metara vise da zaustavi motor. kod nas neki kvazi eksperti jos sire gluposti u koje veruju i poneki vozaci pa zbog toga mozda i ginu.

miki

pre 15 godina

Ni ja nisam mogao da verujem da jedan sportista, profesionalac,disiplinovan covek koji ima porodicu i vise od 30godina moze sebi ovo da dozvoli.
Kad je u pitanju pravda onda valjda svi trebaju biti kaznjeni po zakonu.
Koliko vidim on je tu vozio pitaj boga koliko brze od dozvoljenog tako da je vec prekrsio zakon.
Ne samo sto je sebe izlomio nego je cak ugrozio i zivote drugih gradjana.
Zamislite da je u tom jugu bila beba na zadnjem sedistu a Daca vozi 200kmh, tako bi trebao sudija da razmislja.

zozon

pre 15 godina

Uglavnom bih se slozio s' piscem ovog teksta.Medjutim ne bih se slozio s'tim da voznjom motocikla izmedju kolona vozila nema nista lose, cak sta vise to je veoma lose, jer zakon je jasan vozac motocikla je ucesnik u saobracaju i tako treba i da se ponasa.Svedok sam bio nebrojeno puta nepravilnog prestrojavanja,obilazenja na punoj liniji, a o postovanju ogranicenja brzine necu trositi ni reci od strane motociklista.Iskreno mi je zao kad se desi saobracajna nesreca i zelim D.Ikodinovicu brz i potpuni oporavak.Ali pitanje svih pitanja je brzina.Kako autor teksta kaze na delu puta koji je prav kao strela i gde je doslo do saobracajne nezgode ogranicenje brzine je 80km/h(proverite).Radi bolje ilustracije zamislite da vozite automobil na magistralnom putu brzinom 95km/h na kom je ogranicenje 100km/h i krecete u obilazenje traktora s'prikolicom.Za kompletnu radnju vam je potrebno nekoliko sekundi(proverite),a iz vas se krece motocikl brzinom od 200km/h.Na pocetku preticanja vi ga nevidite a razlog je jednostavan on ni nije iza vas u tom momentu,ukljucili ste migavac i krenuli u preticanje i dolazi do onog sto je autor teksta analizirao u svom clanku. A zamislite scenario 2: motociklista se priblizava brzinom 98km/h (jer je ogranicenje 100km/h) vozilu ispred sebe koje zapocinje preticanje,usporava na 80km/h, ceka da vozilo zavrsi zapocetu radnju, i kad se stvore uslovi i sam krene u preticanje. Razlika u ova dva primera je velika a to je brzina? Gospodo imam 30 godina,zivim u NS-u od rodjenja,volim motore i brzu voznju a deonicu na kojoj se desila saobracajka sam prosao nebrojeno puta i mogu samo da kazem ko tu vozi yamahu R1 200km/h, kocka se s' zivotom! Ko nikad nije vozio takav motocikl moze na www.youtube.com da u polje za pretragu upise "R1" i videce snimke o kakvim ubrzanjima i brzinama se radi.

wlado

pre 15 godina

dobar text, dosta poucan, pogotovo za motocikliste, posto poznajem momka koji je pao maltene u mestu sa suzukira gsxr-1000, i 2 nedelje bio nepokretan....

BMW R1200

pre 15 godina

Živim u Italiji gde je broj motocikala i mopeda daleko veći nego u Srbiji i u apsolutnom iznosu i u procentu vozila u saobraćaju. Ipak, broj nesreća u Italiji je daleko manji po svim parametrima jer postoji kultura vožnje, svest o tome da je vožnja motocikla bitno različita od vožnje automobila i vrlo striktno poštovanje propisa.

Iako za ovaj slučaj nema veze - ali za statistiku ima - u Italiji je za nenošenje kacige predviđeno privremeno oduzimanje motocikla/mopeda (sequestro), od 3-6 meseci. Za ponovljene prekršaje ili višestruke prekršaje u kojima vozač ne nosi kacigu - predviđeno je i trajno oduzimanje dvotočkaša (confisca).

U auto-školama se vozačima automobila posebno skreće pažnja na opasnosti od oduzimanja prednosti motociklistima, mrtve uglove itd.

Najveća razlika je u tome što u Italiji veliki procenat dece već sa 14 godina seda na moped i kasnije, kada postanu vozači automobila, svesni su kako život izgleda sa dva točka i o tome vode računa. Dodatno, gotovo svaki vozač automobila ima u porodici nekog ko vozi motor ili moped pa je i to dodatni element kojim se obezbeđuje poštovanje motorista.

Vozim motor od svoje 16, dakle punu 31 godinu. Svašta sam doživljavao, početničke greške i padove, vozače idiote... Nekoliko mojih drugova i poznanika poginulo je na motorima, otprilike polovina svojom greškom ali drugu polovinu je neko ubio. poslednjeg nedavno u Beogradu vozač koji je terencem prošao na crveno svetlo dok je kucao SMS!

Srbija je generalno neurotizovana zemlja frustriranih, histeričnih, nekulturnih i bahatih vozača a najveće žrtve toga su motociklisti. Poslom provodim preko 150 dana u godini u Beogradu i vozim motor i ovde. Većina vozača ponaša se kao da su u video igrici i da će njihovi 20 godina stari krševi postati 10 godina mlađi i za klasu veći ako iseku, ugroze ili obore motoristu. Većina vozača na dva točka vozi sasvim pristojno, uz izuzetak klinaca od 14-18 godina na mopedima koji ništa ne znaju a ne znaju ni koliko ne znaju, voze bez kaciga i divljaju, i kategorije baraba sa kajlama koji voze jake motore bez zaštitne opreme, najčešće i bez tablica. Policija na motorima gotovo nikad ne reaguje na ove druge a na prve nedovoljno i retko. Na osnovu svog iskustva verujem da bi se situacija vrlo lako mogla popraviti da ima želje i spremnosti od strane vlasti.

Što se tiče Ikodinovićeve nesreće - potencijalna (i verovatna) dinamika u tekstu je dobro opisana. U oba slučaja primarni krivac je motociklista iako je neposredni uzročnik nesreće očigledno taj sirotan u jugu koji verovatno nije ni znao da ga pretiče motor.I takva divljanja leče se zakonom!

Rad oslobadja

pre 15 godina

Vozim motore vec nekoliko decenija. Ono sto se u poslednje vreme dogadja vezano je za sledece stvari: na ulicama ima sve vise motociklista, ali ima i sve vise vozaca koji su izasli iz privatnih auto-skola gde su 'odradili' 40 casova voznje!
Takva situacija, a pogotovo cinjenica da smo zemlja sa najmanje sobracajne (ali i sve druge) kulture dovodi o ovoga o cemu se pise
Pisac teksta je covek iz specijalizovane revije, koji mora da poznaje ovu oblast.
Sto se tice obilazenja na semaforima: pesaci su takodje ucesnici u saobracaju, da li ste ikada videli da oni mirno stoje u redu da se upali zeleno svetlo?
I za kraj, kod nas je obicaj da se u obilazenje ili preticanje polazi bez zmigavaca i bez gledanja u retrovizor. Ako vozac prvo da zmigavac pa krene u preticanje, bez obzira na to da li motocklista iza njega ide brzo, motociklista ga nece udariti!

Draža

pre 15 godina

Lep i poučan tekst, za one dobronamerne i koji malo poznaju fiziku.

Imam 44 godine, vozim i motocikl i automobil. Odavno sam shvatio da je bilo šta od ova dva prevozna sredstva upravo samo to! Rosi i Pedroza ceo svoj život voze motocikle i ništa drugo ne rade, a i to rade na stazama, zajedno sa ostalim vrhunskim vozačima.

Ne sudite Ikodinoviću niti ostalima! Budimo malo tolerantniji. Ljudska veličina, a i vozačka je da brinemo o slabijima. Svakako propisi na prvom mestu, jer nas delić sekunde deli od užitka do tragedije, ali nemojmo biti ni "jarčevi na brvnu"!

Policija neka kažnjava, a dajte da mi iskusniji i "jači", edukativno svojim primerom vožnje utičemo na smanjenje adrenalina ovoj omladini.

Naravno i momci na dva točka bi trebalo da ukapiraju da ulica nije trkalište, a da devojke ipak više vole da imaju dečka koji je faca u kontinuitetu, a ne prolazna sekvenca do mrlje na asfaltu!