Sreda, 16.07.2008.

00:56

Dulić: Ne odustajemo od autoputa

Ministar za životnu sredinu i prostorno planiranje Oliver Dulić kaže da Srbija ne odustaje od gradnje autoputa Horgoš-Požega.

Izvor: B92

Duliæ: Ne odustajemo od autoputa IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

21 Komentari

Sortiraj po:

Diba

pre 15 godina

Setimo se samo nasih politicara sta su rekli posle petog oktobra: do olimpijade u Atini imacemo autoput od Horgosa do Makedonije. I Grci su vec onda blebetali sa Helenik Planom da ce finansirati jedan deo juzne trake. I sta se desilo u zadnjih 8 godina? Imamo drugu traku NS-BG iz sopstvenog budzeta. Ako ne bismo upali u aferu zvani koncesija, drzava bi lagano mogla finansirati godisnje 25 km autoputa. To znaci da bismo vec mogli skoro zavrsiti taj autoput uz malo zaduzenje. Inostrane kamate jesu mozda male, ali sigurno ce biti skuplje zbog inflacije koja zahvata ceo svet zbog naftne krize. Znaci da bismo mogli zaljucti mnogo bolji biznis ako bismo sami gradili autoput, ali ne sada nego pre par godina. Ipak najava Dinkica je za pohvalu. Nadajmo se da ovo nece zavrsiti na recima nego ce izgradnja ubrzo biti nastavljena. AKo Hrvatska moze sama sa 4,5 miliona stanovnika da izgradi vise stotina kilometara autoputa i uskoro pocetak brze zeljeznice pruge onda moze i Srbija sa 8 i kusur milijona stanovnika.

dr. Svazmatije Rastisulovic

pre 15 godina

Pa, sta ce toj nekoj zapadnoj Srbiji , sa nekih 2 miliona poreznika, taj nekakav put? Sta to oni imaju da se vozaju? A taj saobracaj sa juznog Jadrana neka ide preko susednih zemlja!
Vazna je obilaznica oko Beograda, jer na kraju krajeva sve van Beograda je apsolutno nevazno!

nebojsa

pre 15 godina

Pa dobro ljudi, posle ove odluke Saveta valjda je neophodno postaviti pitanje necije odgovornosti za osmogodisnje zamajavanje gradjana Srbije! Pa ovo je dokaz da mi necemo videti te autoputeve jos sledecih petnast godina! DS i G17 su bile u vladi koja je odlucila da se da koncesija a sada je Velja kriv sto od puteva nema nista! Mene kao gradjanina neinteresuje ko je bio ministar a ko nije, vec jednostavno kada ce biti gotov auto put?Ja se posle ovog stidim samog sebe zbog nesposobnosti mog drzavnog rukovodstva (u periodu od 8 godina)da napravi iole znacajniji infrastrukturni objekat (auto put,zaobilaznica oko BG, mostove o prugama da i ne pricam)! Pa da li vi znate da je Makedonija napravila vise kilometara auto puteva poslednjih pet godina nego mi za dvadeset. Hrvatsku necu ni da spominjem jer bi se svima koji ovo procitaju uši zacrvenele od stida! Zagovornik sam koncesije jer je to jedina garancija da gradjani Srbije dobiju auto puteve u definisanim rokovima. Nadao sam se ali djaba! Dosao sam samo do saznanja da nase vlade nisu sposobne da naprave ni jedan posten Ugovor o koncesiji a kamoli auto put!

D.Savic,Paris

pre 15 godina

A jel mi bese ono imamo nekih 12 milijardi dolara rezervi? Uradimo sami puteve, prvo i pre svega Nis-Dimitrovgrad. SMesan mi je bio pre neki dan Mrkonjic koji kaze da se plasi zbog mosta na Dunavu kod Vidina izmedju Bugarske i Rumunije, a ovamo gradi put prema Grckoj!
Posle toga da se uradi put prema Grckoj a Madjarskoj a tek onda ovaj i to ne Horgos-Pozega vec Beograd-Pozega, a ko cemo o Horgosu pa logicnije je Horgos-Makedonska granica,to je koridor 10,ne?

SaleKostolac

pre 15 godina

Srbiji je NEOPHODNA alternativa Ibarskoj magistrali, ali je,po meni, sasvim dovoljan i polu autoput, dakle, po dve trake u svakom pravcu... ne zaboravite koliko Srbija VAPI za dobrim putevima, dodjite malo u Istocnu Srbiju ili svratite dole prema Leskovcu, Vranju...

Momčilo Vasić

pre 15 godina

Činjenice koje su se i od Velje čule:
naplaćeno prošle godine od putarine na pravcu Subotica Beograd nešto preko 48 mil. eura. "Njegov" koncesionar je hteo da počne "sa svojim parama", dakle bez zaduživanja kod banaka, da počne sa 30 mil. eura. Velji, ali i ogromnom broju vladinih i onih koji ne vladaju raciom, računom i logikom, je sve izgledalo OK. Čoveče, hoće "svojim parama"!
A caka je u razlici: od naplaćenih 50 mil. eura odvojiće 30 za čeprkanje po vojvođanskoj ravnici, i tako neku godinu.., a potom će odustati. I tražiti će od jadne države da ISPLATI urađen posao... To znači: finansirali su srpskim parama jedan deo nekog posla, ostatak od (min) 20 mil. eura prebacivali sebi u džepove i kada im se prohte kažu - puj-pike. Normalno, svako od zainteresovanih se udenuo u račun. Ovi koji su protiv? Pa mislim da se nisu udenuli, a ne da su "ukopčali" radnju onih naslednih konfesionara...

kiki

pre 15 godina

e sada kada je dinkic i ovo uspeo da srusi,da vidim kako ce drzava srbija da finansira sama taj autoput,kao sto je gospodin "dozivotni ministar" obecavao.
A dotle ce i dalje da ginu ljudi svakodnevno na tom pravcu,ali to nije prioritet

Čume

pre 15 godina

Država se dosada pokazala kao veoma efikasan investitor i graditelj autoputeva. Autoput Novi Sad - Beograd je sagrađen skoro ceo za 30 godina. Obilaznica će biti završena pre roka za 45 godina. Evo i Horgoš - Požega će biti sagrađena za 30 godina za 2 000 000 000 evra da poreski obveznici ne bi bili "oštećeni" za 200 000 000 miliona evra. Odličan posao za novu Vladu! Pozitivno brojanje i od mene.

Travis Bickle

pre 15 godina

Bilo bi "sjajno" sa stanovišta vladavine prava i pravne sigurnosti kada bi neko telo jedne ugovorne strane, pa još neustavno, moglo da odlučuje o postojanju ili nepostojanju ugovora u kojem su ugovorne strane ravnopravne. Tako bi sudbina zaključenih ugovora zavisila od trenutno zastupljenih političkih interesa. Nisam siguran da je ovaj kentaur pročitao ugovor pre nego što je zaključio da ima pravnu moć da ga jednostrano raskida, a da druga ugovorna strana nema pravnu moć da traži izmene usled izmenjenih okolnosti. Doduše moguće je da je Alpina u docnji pa nema pravo da s poziva na izmnenjene okolnosti, ali mi ne znamo da li je i ugovor u skladu sa opštim pravilom. U svakom slučaju ako je i ova izmena jeftinija nego da država sama gradi put za koji nema finansijsku konstrukciju onda predlog Alpine treba razmotriti. Pa koncesija nije zaključena sa Čumetom, već sa kompanijom koja vodi računa o svojoj reputaciji.

crnaguja

pre 15 godina

Evo i ja da dam jedan PLUS za potez vlade. Konacno da se krenulo pravim smerom u razvoju infrastrukture. Sto me jos vise raduje je pominjanje koridora VII tj. Dunava i obnova zeleznice sto je u skladu sa evropskim trendom prebacivanja dela saobracaja pogotovo teskog teretnog na reke i zeleznicu.

Mashinovodja

pre 15 godina

Odlično. Jedan (manji) plus za ovu vladu.
Ali ne treba se zaustaviti samo na ovom prvom, potrebnom ali nikako ne i dovoljnom koraku. Sledeći korak je otvaranje istrage da se utvrdi ko je sve kriv za zaključivanje štetnog ugovora, gubitak vremena i novca, kao i za sve zamajavanje i ruganje zdravoj opameti kojem smo bili svedoci za vakta Veljinog u vezi s tim autoputem. A još ako se otkrije ko je i koliko maznuo provizije, budžet će se lepo ovajditi.

Dragoljub

pre 15 godina

Pametni narodi uce iz svoje istorije. Izgradnji pruge Beograd-Nis prethodio je jedan sumljiv i po Srbiju stetan ugovor, a pruga je zbog toga kasnila. Posto Srbi ne umeju da uce iz svoje istorije, to im se ovaj put ponovilo, ovaj put za izdgradju puta Horgos-Pozega.

bugzy

pre 15 godina

Konačno da se više skine sa dnevnog reda taj Veljin autoput. Ionako nam je nepotreban jer Crnogorci razvijaju "elitni" turizam, a nećemo više ići kod njih. Daj da se fokusiramo na ono što je stvarno bitno, na koridor 10 dok ga još imamo, jer još godinu-dve i ode sav tranzitni saobraćaj kroz Rumuniju i Bugarsku, samo da završe most kod Vidina.

Aleksandar

pre 15 godina

Najvec plus ove vlade je sto u njoj nije Velimir Ilic. Ja ne mogu da opisem koliko sam zadovoljan zbog toga. Ne samo zato sto je prost nego i super inkompetentan.

Milan Parivodic

pre 15 godina

Autoput Horgos Pozega kosta preko 1,7 milijardi Evra. Krak koridora X od Leskovca do makedonske granice kosta oko 500 miliona Evra. Krak koridora X od Nisa do Dimitrovgrada kosta takodje oko 500 miliona evra. Dakle, Srbiji treba bar 2,7 milijarde Evra da se elementarni koridori izgrade, i to samo do Horgosa, a ne do crnogorske granice. Srbija ima kreditni rejting BB-. Pitanje za Vladu Republike Srbije: ko ce nama pozajmiti toliko para i sa kojim zelenaskim kamatama. Za krake koridora X dace kredite EIB, EBRD, i druge razvojne banke. Za autoput koji spaja centralnu Srbiju sa Beogradom i Evropom nece biti para. Zato smatram da koncesiju treba odrzati na snazi uprkos izmenjenim uslovima. Da bi centralna Srbija imala jednaku sansu za razvoj, da bi se smanjila smrtnost na tom pravcu, i iz drugih razloga. Mislim da Vlada nema alternativno realno resenje finansiranja umesto koncesije. Cekam argumente i jos vise dela koja me opovrgavaju.

Aleksandar

pre 15 godina

Najvec plus ove vlade je sto u njoj nije Velimir Ilic. Ja ne mogu da opisem koliko sam zadovoljan zbog toga. Ne samo zato sto je prost nego i super inkompetentan.

bugzy

pre 15 godina

Konačno da se više skine sa dnevnog reda taj Veljin autoput. Ionako nam je nepotreban jer Crnogorci razvijaju "elitni" turizam, a nećemo više ići kod njih. Daj da se fokusiramo na ono što je stvarno bitno, na koridor 10 dok ga još imamo, jer još godinu-dve i ode sav tranzitni saobraćaj kroz Rumuniju i Bugarsku, samo da završe most kod Vidina.

nebojsa

pre 15 godina

Pa dobro ljudi, posle ove odluke Saveta valjda je neophodno postaviti pitanje necije odgovornosti za osmogodisnje zamajavanje gradjana Srbije! Pa ovo je dokaz da mi necemo videti te autoputeve jos sledecih petnast godina! DS i G17 su bile u vladi koja je odlucila da se da koncesija a sada je Velja kriv sto od puteva nema nista! Mene kao gradjanina neinteresuje ko je bio ministar a ko nije, vec jednostavno kada ce biti gotov auto put?Ja se posle ovog stidim samog sebe zbog nesposobnosti mog drzavnog rukovodstva (u periodu od 8 godina)da napravi iole znacajniji infrastrukturni objekat (auto put,zaobilaznica oko BG, mostove o prugama da i ne pricam)! Pa da li vi znate da je Makedonija napravila vise kilometara auto puteva poslednjih pet godina nego mi za dvadeset. Hrvatsku necu ni da spominjem jer bi se svima koji ovo procitaju uši zacrvenele od stida! Zagovornik sam koncesije jer je to jedina garancija da gradjani Srbije dobiju auto puteve u definisanim rokovima. Nadao sam se ali djaba! Dosao sam samo do saznanja da nase vlade nisu sposobne da naprave ni jedan posten Ugovor o koncesiji a kamoli auto put!

Čume

pre 15 godina

Država se dosada pokazala kao veoma efikasan investitor i graditelj autoputeva. Autoput Novi Sad - Beograd je sagrađen skoro ceo za 30 godina. Obilaznica će biti završena pre roka za 45 godina. Evo i Horgoš - Požega će biti sagrađena za 30 godina za 2 000 000 000 evra da poreski obveznici ne bi bili "oštećeni" za 200 000 000 miliona evra. Odličan posao za novu Vladu! Pozitivno brojanje i od mene.

crnaguja

pre 15 godina

Evo i ja da dam jedan PLUS za potez vlade. Konacno da se krenulo pravim smerom u razvoju infrastrukture. Sto me jos vise raduje je pominjanje koridora VII tj. Dunava i obnova zeleznice sto je u skladu sa evropskim trendom prebacivanja dela saobracaja pogotovo teskog teretnog na reke i zeleznicu.

Mashinovodja

pre 15 godina

Odlično. Jedan (manji) plus za ovu vladu.
Ali ne treba se zaustaviti samo na ovom prvom, potrebnom ali nikako ne i dovoljnom koraku. Sledeći korak je otvaranje istrage da se utvrdi ko je sve kriv za zaključivanje štetnog ugovora, gubitak vremena i novca, kao i za sve zamajavanje i ruganje zdravoj opameti kojem smo bili svedoci za vakta Veljinog u vezi s tim autoputem. A još ako se otkrije ko je i koliko maznuo provizije, budžet će se lepo ovajditi.

Milan Parivodic

pre 15 godina

Autoput Horgos Pozega kosta preko 1,7 milijardi Evra. Krak koridora X od Leskovca do makedonske granice kosta oko 500 miliona Evra. Krak koridora X od Nisa do Dimitrovgrada kosta takodje oko 500 miliona evra. Dakle, Srbiji treba bar 2,7 milijarde Evra da se elementarni koridori izgrade, i to samo do Horgosa, a ne do crnogorske granice. Srbija ima kreditni rejting BB-. Pitanje za Vladu Republike Srbije: ko ce nama pozajmiti toliko para i sa kojim zelenaskim kamatama. Za krake koridora X dace kredite EIB, EBRD, i druge razvojne banke. Za autoput koji spaja centralnu Srbiju sa Beogradom i Evropom nece biti para. Zato smatram da koncesiju treba odrzati na snazi uprkos izmenjenim uslovima. Da bi centralna Srbija imala jednaku sansu za razvoj, da bi se smanjila smrtnost na tom pravcu, i iz drugih razloga. Mislim da Vlada nema alternativno realno resenje finansiranja umesto koncesije. Cekam argumente i jos vise dela koja me opovrgavaju.

kiki

pre 15 godina

e sada kada je dinkic i ovo uspeo da srusi,da vidim kako ce drzava srbija da finansira sama taj autoput,kao sto je gospodin "dozivotni ministar" obecavao.
A dotle ce i dalje da ginu ljudi svakodnevno na tom pravcu,ali to nije prioritet

SaleKostolac

pre 15 godina

Srbiji je NEOPHODNA alternativa Ibarskoj magistrali, ali je,po meni, sasvim dovoljan i polu autoput, dakle, po dve trake u svakom pravcu... ne zaboravite koliko Srbija VAPI za dobrim putevima, dodjite malo u Istocnu Srbiju ili svratite dole prema Leskovcu, Vranju...

Dragoljub

pre 15 godina

Pametni narodi uce iz svoje istorije. Izgradnji pruge Beograd-Nis prethodio je jedan sumljiv i po Srbiju stetan ugovor, a pruga je zbog toga kasnila. Posto Srbi ne umeju da uce iz svoje istorije, to im se ovaj put ponovilo, ovaj put za izdgradju puta Horgos-Pozega.

Travis Bickle

pre 15 godina

Bilo bi "sjajno" sa stanovišta vladavine prava i pravne sigurnosti kada bi neko telo jedne ugovorne strane, pa još neustavno, moglo da odlučuje o postojanju ili nepostojanju ugovora u kojem su ugovorne strane ravnopravne. Tako bi sudbina zaključenih ugovora zavisila od trenutno zastupljenih političkih interesa. Nisam siguran da je ovaj kentaur pročitao ugovor pre nego što je zaključio da ima pravnu moć da ga jednostrano raskida, a da druga ugovorna strana nema pravnu moć da traži izmene usled izmenjenih okolnosti. Doduše moguće je da je Alpina u docnji pa nema pravo da s poziva na izmnenjene okolnosti, ali mi ne znamo da li je i ugovor u skladu sa opštim pravilom. U svakom slučaju ako je i ova izmena jeftinija nego da država sama gradi put za koji nema finansijsku konstrukciju onda predlog Alpine treba razmotriti. Pa koncesija nije zaključena sa Čumetom, već sa kompanijom koja vodi računa o svojoj reputaciji.

Momčilo Vasić

pre 15 godina

Činjenice koje su se i od Velje čule:
naplaćeno prošle godine od putarine na pravcu Subotica Beograd nešto preko 48 mil. eura. "Njegov" koncesionar je hteo da počne "sa svojim parama", dakle bez zaduživanja kod banaka, da počne sa 30 mil. eura. Velji, ali i ogromnom broju vladinih i onih koji ne vladaju raciom, računom i logikom, je sve izgledalo OK. Čoveče, hoće "svojim parama"!
A caka je u razlici: od naplaćenih 50 mil. eura odvojiće 30 za čeprkanje po vojvođanskoj ravnici, i tako neku godinu.., a potom će odustati. I tražiti će od jadne države da ISPLATI urađen posao... To znači: finansirali su srpskim parama jedan deo nekog posla, ostatak od (min) 20 mil. eura prebacivali sebi u džepove i kada im se prohte kažu - puj-pike. Normalno, svako od zainteresovanih se udenuo u račun. Ovi koji su protiv? Pa mislim da se nisu udenuli, a ne da su "ukopčali" radnju onih naslednih konfesionara...

D.Savic,Paris

pre 15 godina

A jel mi bese ono imamo nekih 12 milijardi dolara rezervi? Uradimo sami puteve, prvo i pre svega Nis-Dimitrovgrad. SMesan mi je bio pre neki dan Mrkonjic koji kaze da se plasi zbog mosta na Dunavu kod Vidina izmedju Bugarske i Rumunije, a ovamo gradi put prema Grckoj!
Posle toga da se uradi put prema Grckoj a Madjarskoj a tek onda ovaj i to ne Horgos-Pozega vec Beograd-Pozega, a ko cemo o Horgosu pa logicnije je Horgos-Makedonska granica,to je koridor 10,ne?

dr. Svazmatije Rastisulovic

pre 15 godina

Pa, sta ce toj nekoj zapadnoj Srbiji , sa nekih 2 miliona poreznika, taj nekakav put? Sta to oni imaju da se vozaju? A taj saobracaj sa juznog Jadrana neka ide preko susednih zemlja!
Vazna je obilaznica oko Beograda, jer na kraju krajeva sve van Beograda je apsolutno nevazno!

Diba

pre 15 godina

Setimo se samo nasih politicara sta su rekli posle petog oktobra: do olimpijade u Atini imacemo autoput od Horgosa do Makedonije. I Grci su vec onda blebetali sa Helenik Planom da ce finansirati jedan deo juzne trake. I sta se desilo u zadnjih 8 godina? Imamo drugu traku NS-BG iz sopstvenog budzeta. Ako ne bismo upali u aferu zvani koncesija, drzava bi lagano mogla finansirati godisnje 25 km autoputa. To znaci da bismo vec mogli skoro zavrsiti taj autoput uz malo zaduzenje. Inostrane kamate jesu mozda male, ali sigurno ce biti skuplje zbog inflacije koja zahvata ceo svet zbog naftne krize. Znaci da bismo mogli zaljucti mnogo bolji biznis ako bismo sami gradili autoput, ali ne sada nego pre par godina. Ipak najava Dinkica je za pohvalu. Nadajmo se da ovo nece zavrsiti na recima nego ce izgradnja ubrzo biti nastavljena. AKo Hrvatska moze sama sa 4,5 miliona stanovnika da izgradi vise stotina kilometara autoputa i uskoro pocetak brze zeljeznice pruge onda moze i Srbija sa 8 i kusur milijona stanovnika.

Milan Parivodic

pre 15 godina

Autoput Horgos Pozega kosta preko 1,7 milijardi Evra. Krak koridora X od Leskovca do makedonske granice kosta oko 500 miliona Evra. Krak koridora X od Nisa do Dimitrovgrada kosta takodje oko 500 miliona evra. Dakle, Srbiji treba bar 2,7 milijarde Evra da se elementarni koridori izgrade, i to samo do Horgosa, a ne do crnogorske granice. Srbija ima kreditni rejting BB-. Pitanje za Vladu Republike Srbije: ko ce nama pozajmiti toliko para i sa kojim zelenaskim kamatama. Za krake koridora X dace kredite EIB, EBRD, i druge razvojne banke. Za autoput koji spaja centralnu Srbiju sa Beogradom i Evropom nece biti para. Zato smatram da koncesiju treba odrzati na snazi uprkos izmenjenim uslovima. Da bi centralna Srbija imala jednaku sansu za razvoj, da bi se smanjila smrtnost na tom pravcu, i iz drugih razloga. Mislim da Vlada nema alternativno realno resenje finansiranja umesto koncesije. Cekam argumente i jos vise dela koja me opovrgavaju.

Aleksandar

pre 15 godina

Najvec plus ove vlade je sto u njoj nije Velimir Ilic. Ja ne mogu da opisem koliko sam zadovoljan zbog toga. Ne samo zato sto je prost nego i super inkompetentan.

kiki

pre 15 godina

e sada kada je dinkic i ovo uspeo da srusi,da vidim kako ce drzava srbija da finansira sama taj autoput,kao sto je gospodin "dozivotni ministar" obecavao.
A dotle ce i dalje da ginu ljudi svakodnevno na tom pravcu,ali to nije prioritet

bugzy

pre 15 godina

Konačno da se više skine sa dnevnog reda taj Veljin autoput. Ionako nam je nepotreban jer Crnogorci razvijaju "elitni" turizam, a nećemo više ići kod njih. Daj da se fokusiramo na ono što je stvarno bitno, na koridor 10 dok ga još imamo, jer još godinu-dve i ode sav tranzitni saobraćaj kroz Rumuniju i Bugarsku, samo da završe most kod Vidina.

Dragoljub

pre 15 godina

Pametni narodi uce iz svoje istorije. Izgradnji pruge Beograd-Nis prethodio je jedan sumljiv i po Srbiju stetan ugovor, a pruga je zbog toga kasnila. Posto Srbi ne umeju da uce iz svoje istorije, to im se ovaj put ponovilo, ovaj put za izdgradju puta Horgos-Pozega.

crnaguja

pre 15 godina

Evo i ja da dam jedan PLUS za potez vlade. Konacno da se krenulo pravim smerom u razvoju infrastrukture. Sto me jos vise raduje je pominjanje koridora VII tj. Dunava i obnova zeleznice sto je u skladu sa evropskim trendom prebacivanja dela saobracaja pogotovo teskog teretnog na reke i zeleznicu.

D.Savic,Paris

pre 15 godina

A jel mi bese ono imamo nekih 12 milijardi dolara rezervi? Uradimo sami puteve, prvo i pre svega Nis-Dimitrovgrad. SMesan mi je bio pre neki dan Mrkonjic koji kaze da se plasi zbog mosta na Dunavu kod Vidina izmedju Bugarske i Rumunije, a ovamo gradi put prema Grckoj!
Posle toga da se uradi put prema Grckoj a Madjarskoj a tek onda ovaj i to ne Horgos-Pozega vec Beograd-Pozega, a ko cemo o Horgosu pa logicnije je Horgos-Makedonska granica,to je koridor 10,ne?

Travis Bickle

pre 15 godina

Bilo bi "sjajno" sa stanovišta vladavine prava i pravne sigurnosti kada bi neko telo jedne ugovorne strane, pa još neustavno, moglo da odlučuje o postojanju ili nepostojanju ugovora u kojem su ugovorne strane ravnopravne. Tako bi sudbina zaključenih ugovora zavisila od trenutno zastupljenih političkih interesa. Nisam siguran da je ovaj kentaur pročitao ugovor pre nego što je zaključio da ima pravnu moć da ga jednostrano raskida, a da druga ugovorna strana nema pravnu moć da traži izmene usled izmenjenih okolnosti. Doduše moguće je da je Alpina u docnji pa nema pravo da s poziva na izmnenjene okolnosti, ali mi ne znamo da li je i ugovor u skladu sa opštim pravilom. U svakom slučaju ako je i ova izmena jeftinija nego da država sama gradi put za koji nema finansijsku konstrukciju onda predlog Alpine treba razmotriti. Pa koncesija nije zaključena sa Čumetom, već sa kompanijom koja vodi računa o svojoj reputaciji.

Momčilo Vasić

pre 15 godina

Činjenice koje su se i od Velje čule:
naplaćeno prošle godine od putarine na pravcu Subotica Beograd nešto preko 48 mil. eura. "Njegov" koncesionar je hteo da počne "sa svojim parama", dakle bez zaduživanja kod banaka, da počne sa 30 mil. eura. Velji, ali i ogromnom broju vladinih i onih koji ne vladaju raciom, računom i logikom, je sve izgledalo OK. Čoveče, hoće "svojim parama"!
A caka je u razlici: od naplaćenih 50 mil. eura odvojiće 30 za čeprkanje po vojvođanskoj ravnici, i tako neku godinu.., a potom će odustati. I tražiti će od jadne države da ISPLATI urađen posao... To znači: finansirali su srpskim parama jedan deo nekog posla, ostatak od (min) 20 mil. eura prebacivali sebi u džepove i kada im se prohte kažu - puj-pike. Normalno, svako od zainteresovanih se udenuo u račun. Ovi koji su protiv? Pa mislim da se nisu udenuli, a ne da su "ukopčali" radnju onih naslednih konfesionara...

SaleKostolac

pre 15 godina

Srbiji je NEOPHODNA alternativa Ibarskoj magistrali, ali je,po meni, sasvim dovoljan i polu autoput, dakle, po dve trake u svakom pravcu... ne zaboravite koliko Srbija VAPI za dobrim putevima, dodjite malo u Istocnu Srbiju ili svratite dole prema Leskovcu, Vranju...

Mashinovodja

pre 15 godina

Odlično. Jedan (manji) plus za ovu vladu.
Ali ne treba se zaustaviti samo na ovom prvom, potrebnom ali nikako ne i dovoljnom koraku. Sledeći korak je otvaranje istrage da se utvrdi ko je sve kriv za zaključivanje štetnog ugovora, gubitak vremena i novca, kao i za sve zamajavanje i ruganje zdravoj opameti kojem smo bili svedoci za vakta Veljinog u vezi s tim autoputem. A još ako se otkrije ko je i koliko maznuo provizije, budžet će se lepo ovajditi.

Čume

pre 15 godina

Država se dosada pokazala kao veoma efikasan investitor i graditelj autoputeva. Autoput Novi Sad - Beograd je sagrađen skoro ceo za 30 godina. Obilaznica će biti završena pre roka za 45 godina. Evo i Horgoš - Požega će biti sagrađena za 30 godina za 2 000 000 000 evra da poreski obveznici ne bi bili "oštećeni" za 200 000 000 miliona evra. Odličan posao za novu Vladu! Pozitivno brojanje i od mene.

nebojsa

pre 15 godina

Pa dobro ljudi, posle ove odluke Saveta valjda je neophodno postaviti pitanje necije odgovornosti za osmogodisnje zamajavanje gradjana Srbije! Pa ovo je dokaz da mi necemo videti te autoputeve jos sledecih petnast godina! DS i G17 su bile u vladi koja je odlucila da se da koncesija a sada je Velja kriv sto od puteva nema nista! Mene kao gradjanina neinteresuje ko je bio ministar a ko nije, vec jednostavno kada ce biti gotov auto put?Ja se posle ovog stidim samog sebe zbog nesposobnosti mog drzavnog rukovodstva (u periodu od 8 godina)da napravi iole znacajniji infrastrukturni objekat (auto put,zaobilaznica oko BG, mostove o prugama da i ne pricam)! Pa da li vi znate da je Makedonija napravila vise kilometara auto puteva poslednjih pet godina nego mi za dvadeset. Hrvatsku necu ni da spominjem jer bi se svima koji ovo procitaju uši zacrvenele od stida! Zagovornik sam koncesije jer je to jedina garancija da gradjani Srbije dobiju auto puteve u definisanim rokovima. Nadao sam se ali djaba! Dosao sam samo do saznanja da nase vlade nisu sposobne da naprave ni jedan posten Ugovor o koncesiji a kamoli auto put!

dr. Svazmatije Rastisulovic

pre 15 godina

Pa, sta ce toj nekoj zapadnoj Srbiji , sa nekih 2 miliona poreznika, taj nekakav put? Sta to oni imaju da se vozaju? A taj saobracaj sa juznog Jadrana neka ide preko susednih zemlja!
Vazna je obilaznica oko Beograda, jer na kraju krajeva sve van Beograda je apsolutno nevazno!

Diba

pre 15 godina

Setimo se samo nasih politicara sta su rekli posle petog oktobra: do olimpijade u Atini imacemo autoput od Horgosa do Makedonije. I Grci su vec onda blebetali sa Helenik Planom da ce finansirati jedan deo juzne trake. I sta se desilo u zadnjih 8 godina? Imamo drugu traku NS-BG iz sopstvenog budzeta. Ako ne bismo upali u aferu zvani koncesija, drzava bi lagano mogla finansirati godisnje 25 km autoputa. To znaci da bismo vec mogli skoro zavrsiti taj autoput uz malo zaduzenje. Inostrane kamate jesu mozda male, ali sigurno ce biti skuplje zbog inflacije koja zahvata ceo svet zbog naftne krize. Znaci da bismo mogli zaljucti mnogo bolji biznis ako bismo sami gradili autoput, ali ne sada nego pre par godina. Ipak najava Dinkica je za pohvalu. Nadajmo se da ovo nece zavrsiti na recima nego ce izgradnja ubrzo biti nastavljena. AKo Hrvatska moze sama sa 4,5 miliona stanovnika da izgradi vise stotina kilometara autoputa i uskoro pocetak brze zeljeznice pruge onda moze i Srbija sa 8 i kusur milijona stanovnika.