Petak, 04.07.2008.

11:56

Manji deficit Srbije sa Hrvatskom

Spoljnotrgovinski deficit Srbije u robnoj razmeni sa Hrvatskom u prvih pet meseci ove godine bio je manji nego u istom periodu lane za 46,2 odsto.

Izvor: Beta

Manji deficit Srbije sa Hrvatskom IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

34 Komentari

Sortiraj po:

mescaleroi

pre 15 godina

Ja kupujem Hrvatsku robu jer mi je mama Hrvatica a ja zivim u Srbiji. Iz istog razloga idem tamo na more a kada odem na more u Opatiju onda idem u Billu jer tamo ima Nemackih proizvoda posto mi je pokojna baba Nemica. Kada se zasitim nemackih proizvoda odem na pumpu da sipam preradjenu hrvatsku naftu koja je kupljena u nekoj Rusiji ili Kazahstanu i nekvalitetno preradjena u njihovoj rafineriji sa sve akcizama i ostalim taksama jer volim svoj Nemacki auto kupljen na skupi kredit u Austrijskoj banci osnovanoj u Srbiji pa odem do Pule jer sam u mladosti voleo Kud Idijote. Posle se okupam i usput uzmem susene smokve nekog domaceg pijacnog prodavca i u slast ih pojedem jer sam kao antiglobalista . Usput svratim do Zagreba jer sam u mladosti voleo smogovce i na kraju se vratim kuci u Srbiju i kupim kajmak na pijaci cisto da budem egal. Zatim se vratim svom redovnom zivotu i poslu u multinacionalnoj korporaciji koja ne poznaje granice a puno cedi i malo placa nas pilice i pitam se da li ja ima pravo da odlucujem o svom izboru ili umesto mene treba da odlucuje neko drugi.

mali marinko

pre 15 godina

@DJELIC

da ste malo bolje proučili brojke koje sam naveo i link koji sam dao došli bi do zaključka da se hrvatske i srpske statistike nikako ne slažu. Tome su definitivno uzrok drugačije statističke metode ali i vaše neuračunavanje Kosova (ironično: HR iako je priznala Kosovo u statističkim podacima ga još uvijek vodi pod Srbiju). Međutim niti deficit Kosova niti drugačije statističke metode ne mogu opravdati razliku od 100 mil. $ deficita. Istina je da je rast SR izvoza u HR (46%) veći od rasta HR izvoza u SR (31%) ali zbog veće naše baze deficit se još uvijek ne smanjuje. Pitanje je do kada.

Dejan

pre 15 godina

Ja kupujem kvalitetan proizvod po povoljnijoj ceni. Hrvatski i slovenacki proizvodi vise nisu konkurentni u odnosu na domace ili uvozne proizvode.
Ako je cena kvalitetnog domaceg proizvoda priblizna ceni uvoznog (nije mnogo veca) uvek cu uzeti domaci proizvod.

DJELIC

pre 15 godina

@mali marinko
Verovatno nisi procitao ceo tekst clanka. U Srbiji je u prvom delu godine uvezena veca kolicina robe nego prosle godine iz Hrvatske, ali posto je izvoz iz Srbije u Hrvatsku bio veci, srpski deficit je manji. To potvrdjuje i clanak.

Saša Đogović je pretpostavio da je deficit smanjen zbog bojkota hrvatske robe, a masa komentatora se jednostavno PRIMILA na tu izjavu. Cak su poceli da likuju :)

Hrvati ne treba da brinu, normalni srpski potrosaci proizvode biraju na osnovu kvaliteta i cene.

DJELIC

pre 15 godina

JEDNOSTAVNO

Pad deficita u trgovanju sa Hrvatskom i Slovenijom je rezultat kupovine velikog broja srpskih preduzeca od strane privrednika tih drzava. Oni sve vise i vise nisu obavezni da izvezu nesto iz Hrvatske ili Slovenije da bi dosli do srpskog kupca. Npr. hrvat Todoric je vlasnik "dijamanta" "frikoma" itd., zaposljava srpske radnike, prodaje srpsku robu. Hrvatski privrednici, kao i srpski, kao i svi normalni privrednici u svetu motivisani su zaradom, a ne nacionalizmom.

Ukoliko Todoric moze da proda srpskom kupcu, srpsku robu, nista ga ne sprecava da to i uradi. Mnogi primecuju da su srpski proizvodi sve bolji i bolji, sto uopste nije cudno kada se zna da su mnoga preduzeca dobila strane vlasnike. Kao sto i sami primecujete mnogi od njih su unapredili proizvodnju.

Evo, sad je npr. srpski privrednik Drašković kupio jednu fabriku u Hrvatskoj poznatu po proizvodnji keksa, koji je bio konkurent uslovno receno srpskom brendu „jafa keksa". Naravno da ce se truditi da maksimalno potisne srpski brend u Hrvatskoj, koji mu je sada konkurent, da bi ostvario sto vecu zaradu. Isto tako su poslovali i poslovace hrvati u Srbiji. ZARADA kao motiv - ne nacionalizam.

Price o bojkotu su smesne, "patriotska" ekonomija je proslost, a iza prica o bojkotu stoje najobicnije pretpostavke umisljenih eksperata! Ovi dobosari koji vicu "ja bojkotujem" ne govore istinu, i prvi ce kupiti hrvatsku robu ukoliko je nadju po povoljnijoj ceni.

Anonimni_Hrvat

pre 15 godina

Pa da. Silan je to bojkot. Ne kupujete jednu potpuno generičnu, trivijalnu i zamjenjivu robu, nego neku drugu. Big deal. Onda kada nađete adekvatnu zamjenu za stvari koje se ubrajaju u komparativne prednosti - dakle nezamjenjive proizvode, onda ste nešto postigli. Ovaj JAT-ov avion u Puli svjedoči o tome da ste izbacili ono nebitno. Uživajte u Crvenkinim keksima koje ste sa sobom ponijeli na godišnji u Rovinj. :D

Anonimni_Hrvat

pre 15 godina

@ velizaar: Vi smatrate da je dobro ostvariti suficit u razmjeni sa jednom državom i to ostvariti odricanjem dijela teritorija (Vojvodine, to vi kažete, ne ja)? Pa, sa srećom. Ali morate u to ubrojati deficit Republike Vojvodine prema Hrvatskoj i suficit te iste Republike Vojvodine u razmjeni sa Srbijom. Polako, bez žurbe...

Bez_Cenzure

pre 15 godina

Priznanje nezavisnosti Kosova je vjerovatno uticalo ali nije sigurno bilo presudno. Mislim da je više zbog toga što se firmama iz Srbije vrata zatvaraju u Hrvatskoj , što nas prave budalama i taj pritisak često dolazi od najvišeg državnog rukovodstva.

Ja kupujem u Merkatoru ali slovenačke proizvode skoro i ne kupujem. Vrlo, vrlo rijetko kupim nešto slovenačko tj. jedino ako ne postoji bh ekvivalent.

Hrvatske proizvode sam nekada prisiljen kupovati jer ovdašnjim lokalcima su draži proizvodi iz Hrvatske nego proizvodi proizvedeni u državi u kojoj žive tj. u BiH.

stranac

pre 15 godina

To samo tako i treba sve vise raditi na Srpskim substitute proizvodima
p.s sta kazete za odmor u Spaniji,Grckoj,Tunis,Egiptu,Dominikanskoj Republici.....

neko iz naroda

pre 15 godina

@ batina ima dva kraja

Da li to neko poredi hrvatsku i sloveniju sa amerikom i nemackom!? Naravno da cemo(ko moze) da vozimo audia i koristimo microsoft,ali niko ne moze da nam kaze kako idea i merkator nemaju alternativu.Niti da zavisimo od istih.TACKA.

marko-sombor

pre 15 godina

Ne vidim nista lose u tome ako neko „forsira“ svoje proizvode.
Samo je zalosno sto su se Srbi tek zbog Kosova setili da malo bolje paze sta kupuju.
Zasto bi kupio Janu kada imamo toliko dobrih voda.
Nasi slatkisi, salame, sirevi itd. su super. Ne kazem roba iz drugih drzava ne valja, ali ako imam Srpsko kupujem to.

zest

pre 15 godina

Sve je isto kao u vreme SM i prvog bojkota slovenacke robe, ne secam se vise ni razloga.
Hajde da obrnemo, i kupujemo samo stranu robu, pa primoramo domace proizvodjace da snize bezobrazno visoke cene i poprave kvalitet svojih proizvoda. Ovako samo pomazete domace monopoliste i parazite.
Probudite se Srbi...

Nenad

pre 15 godina

Jos jedan glas podrske. Bojkotujem hrvatsku i slovenacku robu, ne zbog priznanja Kosova, vec zato sto je nasa roba kvalitetnija i jeftinija. Kupujmo domace.

EU..

pre 15 godina

Ne mogu da vjerujem koliko je tu kod vas ljudi koji gledaju odkud potice jedan proizvod... mucno je samo da citam a kamol i da nadjem razumno nesto na to da kazem...


Samo nesto, ne shvatam to kako jedan brat od Draskovica kupi firmu u Hrvatskoj a drugi ne mogu...tko je tu kriv? Nije valjda da Draskovica i njegovog brata vise vole...

mario

pre 15 godina

Šta nisam sve ovdje pročitao šta sve treba napraviti da se kupuje roba iz Hrvatske ili Slovenije od vračanja 600 000 izbjeglica što nije točna brojka ali ništa novo ionako se sve u Srbiji preuvečilava.
Pa do kupovanja Španjolskog,a ne Francuskog vina jer Španjolska nije priznala Kosovo,pa nije priznala jer ima problem u vlastitom dvorištu,a i španjolci su veči katolici od pape,a znamo da je u Srbiji za sve kriv Vatikan.
Predlažem svima odamh koji su tako pisali ovdje neka pogase kompjutere jer znamo odakle su Windovsi iz USA budite dosljedni.

Haralampije

pre 15 godina

Ne gledam mesto proizvodnje, gledam samo sta mi najvise odgovara po ceni i kvalitetu. Kada nasim akcijama budu prevladavali ekonomski motivi, a ne ispravljanje istorijskih/povijesnih nepravdi - tada ce nam svima biti mnogo, mnogo bolje.

Mandarina

pre 15 godina

Drugar mi je pricao o jednoj smesnoj sceni iz super-marketa kada je neka zena gadjala mandarinama prodavacicu, zato sto su bile iz Hrvatske. I to je bilo pre priznavanja Kosova. Ja ne bih isao tako daleko, ali ipak cu uvek kupovati prvo srpsko. A kada vidim na nekom proizvodu (za koji nisam znao da je iz Srbije) made in Serbia, srce mi zaigra ponosom.

P.S. Ako kupujem u Idei srpske proizvode da li je to ok za srpsku privredu (posto imam Ideu 100m od sebe)?

Hm

pre 15 godina

A trgovinski deficit raste uzasnom brzinom. Sada ne kupujemo od komsija, jer kupujemo od drugih, sto je jos gore. Sada ide onaj klasican inat u kojem komsije ne kupuju niti srpske proizvode, a oni nisu konkurentni na zapadnom trzistu. Vracamo se u 90te s istim rezultatom.

mali marinko

pre 15 godina

Zanimljivo.
Po statistikama hrvatskog zavoda za statistiku www.dzs.hr vaš deficit se povećao sa 117 mil $ u prvih 5 mjeseci 2007 na 139 mil $ ove godine (izvoz iz HR 311 242 a uvoz 172 146).

Ako vam nešto znači naše statistike su usklađene sa EUstat-om. A što se bojkota robe tiče - ja nemam nikakav problem kupiti vaše tortilje ili medenjake i iskreno baš me briga hoćete li vi provoditi bojkot ili nećete.

Andrea

pre 15 godina

Ja se slazem sa Radetovom ocenom da su srpski proizvodi sve bolji i bolji. Ne samo da nisam sovinista nego ni nacionalista, ne gledam uopste poreklo robe pri kupovini ali dajem prednost posebno hrani iz Srbije jer imam vise poverenja u recimo virsle iz Srbije nego iz Austrije koje se proizvode za istocnoevropsko traziste. Sto se Hrvackih proizvoda tice dacu primer Vegete i Zacina C, uporedite pakovanje,kvalitet i cenu, ili Merimin deterdzent koji je Henkel tehnologija (usput je nemacka firma) i Saponije.Jedino ako su cena, kvalitet i dizajn priblizni dacu prednost nasim proizvodima jer time i sopstveni standard povecavam.Ali ako bih kupovao nase proizvode iako su skuplji i losiji mislim da bih napravio ''medvedju''uslugu nama samima jer bi onda i nasi proizvodjaci poceli da dizu cene i zanemaruju kvalitet. Dakle nema, barem u mom slucaju, animoziteta prema stranim proizvodima. I na kraju, naveo bih ovaj sajt kao srpski proizvod, iskreno mislim da nema boljeg u okruzenju!

novinovi

pre 15 godina

Pa koliko se god slagao jer i sam radje kupujem domacu robu ne mogu se skroz distancirati od celog sveta, bar onog dela koji proizvodi kvalitetniju robu. Pa sta ja sad da radim kad EI ne zna da napravi ves masinu ili sporet?!? Tu je Gorenje, Candy... Mada ne bih kupovao npr uvozne sokove kada imamo Next, Moc prirode, Nectar... A sto se tice gore spomenutog spanskog vina, budimo realni, svi znamo zasto Spanija nije priznala Kosovo. Tesko da je zbog prevelikog prijateljstva sa Srbijom...

Morton

pre 15 godina

Lepa vest. Konacno i mi pocinjemo da radimo nesto u svoju korist. U Sloveniji zaobilaze oko strane robe na 500m. Ne zato sto nekoga vole ili mrze, vec zbog toga sto imaju svest o vrednosti novca koji ce tako ustedeti. Nisam za apsolutni bojkot strane robe, ali treba izbeci kupovinu stranih proizvoda za koje postoji domaci ekvivalent. To se narocito odnosi na robu siroke potrosnje.

IkeNS

pre 15 godina

I ja isto ne idem u Ideju, Merkator, Turbo Limac, Tehnomax, Merkur, Tus, ne kupujem niti jedan hrvatski ili slovenacki proizvod i strogo vodim racuna u prodavnici sta kupujem. Moj mali protest.

Kad vrate 600K izbeglica u Hrvatsku, priznaju pocinjeni Genocid i poniste priznanje Kosova i Metohije - mozda mozemo da razgovaramo. Do tada = za mene ne postoje niti mi trebaju u zivotu. Isto vazi i za Slovenacku vladu (sa narodom Slovenije nemam nikakvih problema => uvek su dobrodosli u Srbiju na Gucu, Exit za Novu Godinu!!)

Kupovinom njihovih proizvoda jacam njihovu ekonomiju koja pogoni politiku njihove vlade koja je krajnje neprijateljska prema Srbiji.

Proveo sam mladost na ulici boreci se protiv Milosevica, glasam za DS, bio sam na ulici 05. Oktobra, smradikale i laznog vojvodu Seselja ne mogu da smislim, mrzim Kostunicu i njegove sove, diplomirao sam ekonomiju, redovan sam posetilac Plato knjizare, pozorista i filmskih festivala. Cisto da se legitimisem da ne krenu da me napadaju dezurni pacovi kao zaostalog retarda.

Batina ima 2 kraja

pre 15 godina

A-ha! E bas sam se obradovao zbog gornjih priloga novoj ekonomskoj teoriji. A rijesenje je bilo tako blizu svo ovo vrijeme!
Dakle problem vanjskotrgovinskog deficita se lako rijesiti boykottom strane robe – ne kompliciranim restruktiranjem privrede i ne povecavanjem konkurentnosti proizvoda – nego jednostavnim ne kupovanjem robe iz nesimpaticnih zemalja. Nakon hrvatskih proizvoda sad su, siguran sam, na redu americki proizvodi poput Applea, Microsofta, Della (hej, Ameri su bombardirali Beograd i medju prvima ili prvi priznali Kosovo) kao i njemacki automobili (nije se valjda zaboravilo tko je priznao Hrvatsku, Sloveniju, a poslije i Kosovo, a o 2. sv. ratu da ne govorim).
Istovremeno treba forsirati izvoz u pomenute zemlje – osobito onaj pameti zajedno s pripadajucim hardwareom. Tako i dalje trebaju teci rijeke doktora, inzenjera i ostalih visokokvalitetnih lokalnih proizvoda u smjeru jednog Hamburga i Chicaga, dakle metropola neprincipjelne koalicije.

RADE

pre 15 godina

Priznavanje kosova i bojkot - smesni razlozi. Istina je u tome da su srpski proizvodjaci podigli kvalitet svoje robe i konkurentnost proizvoda siroke potrosnje. Ne kupujem krasove slatkise ne zato sto sam nacionalista ili sto su priznali Kosovo, vec zbog toga sto Stark, Crvenk, Pionir..., imaju u najmanju ruku jednako kvalitetne i to po dosta povoljnijoj ceni. Zasto bi placao Fruktalove sokove duplo vise ako nisu nista bolji od Nektara.

Kako bude vreme odmicalo taj deficit ce se stalno smanjivati. Verovatno bi prerastao i u suficit da Hrvati daju srpskim firmama da se sire u njihovoj zemlji.

Toni

pre 15 godina

Nisam nacionalista, mlad sam, obrazovan i živim u Beogradu, znači nisam prototip radikalskog glasača, ali ne kupujem robu iz Hrvatske. Ne želim da me prave budalom. Šire se i kupuju firme po Srbiji, a mi ne smemo da privirimo tamo. Najnoviji slučaj-Željko Mitrović kome nisu dozvolili da kupi zadarsku televiziju. Zapravo ,vlasnik je već pristao na prodaju, ali je morao da odustane zbog pritisaka.Dakle,to nije stvar nacionalizma, to je stvar elementarnog dostojanstva-za mene ne postoji Idea,Turbo Limač,Podravka,Jana...

tupko

pre 15 godina

Koliko god vas ne volio, kad je ekonomija u pitanu nek onaj ko zna proizvest, upakirat i prodat - proda, ma kako se zvao i koje god vjere bio!!!

Pantelija

pre 15 godina

Mozete vi da se se smejete,da kazete da je glupo,lose,..Ali kupicu pre spansko vino nego francusko.Kupicu pre sve sto dolazi iz meni "prijateljskih" zemalja.To je to.Ja sam samo mali covek u velikom globalnom sistemu.I to je moj bunt.Mogu da biram.I hocu da biram.Necu izabrati mozda najbolje,ali to je valjda srpki inat.KO NA NAS UDARI,SMESTA JE N....O.

Beckerek

pre 15 godina

Neka, neka...!!!


Znaci dva puta pozitivno, gledano iz naseg ugla.

Em sto teramo inat (sto mi Srbi najbolje znamo), em tako jacamo srpsku privredu!

Toni

pre 15 godina

Nisam nacionalista, mlad sam, obrazovan i živim u Beogradu, znači nisam prototip radikalskog glasača, ali ne kupujem robu iz Hrvatske. Ne želim da me prave budalom. Šire se i kupuju firme po Srbiji, a mi ne smemo da privirimo tamo. Najnoviji slučaj-Željko Mitrović kome nisu dozvolili da kupi zadarsku televiziju. Zapravo ,vlasnik je već pristao na prodaju, ali je morao da odustane zbog pritisaka.Dakle,to nije stvar nacionalizma, to je stvar elementarnog dostojanstva-za mene ne postoji Idea,Turbo Limač,Podravka,Jana...

IkeNS

pre 15 godina

I ja isto ne idem u Ideju, Merkator, Turbo Limac, Tehnomax, Merkur, Tus, ne kupujem niti jedan hrvatski ili slovenacki proizvod i strogo vodim racuna u prodavnici sta kupujem. Moj mali protest.

Kad vrate 600K izbeglica u Hrvatsku, priznaju pocinjeni Genocid i poniste priznanje Kosova i Metohije - mozda mozemo da razgovaramo. Do tada = za mene ne postoje niti mi trebaju u zivotu. Isto vazi i za Slovenacku vladu (sa narodom Slovenije nemam nikakvih problema => uvek su dobrodosli u Srbiju na Gucu, Exit za Novu Godinu!!)

Kupovinom njihovih proizvoda jacam njihovu ekonomiju koja pogoni politiku njihove vlade koja je krajnje neprijateljska prema Srbiji.

Proveo sam mladost na ulici boreci se protiv Milosevica, glasam za DS, bio sam na ulici 05. Oktobra, smradikale i laznog vojvodu Seselja ne mogu da smislim, mrzim Kostunicu i njegove sove, diplomirao sam ekonomiju, redovan sam posetilac Plato knjizare, pozorista i filmskih festivala. Cisto da se legitimisem da ne krenu da me napadaju dezurni pacovi kao zaostalog retarda.

Pantelija

pre 15 godina

Mozete vi da se se smejete,da kazete da je glupo,lose,..Ali kupicu pre spansko vino nego francusko.Kupicu pre sve sto dolazi iz meni "prijateljskih" zemalja.To je to.Ja sam samo mali covek u velikom globalnom sistemu.I to je moj bunt.Mogu da biram.I hocu da biram.Necu izabrati mozda najbolje,ali to je valjda srpki inat.KO NA NAS UDARI,SMESTA JE N....O.

RADE

pre 15 godina

Priznavanje kosova i bojkot - smesni razlozi. Istina je u tome da su srpski proizvodjaci podigli kvalitet svoje robe i konkurentnost proizvoda siroke potrosnje. Ne kupujem krasove slatkise ne zato sto sam nacionalista ili sto su priznali Kosovo, vec zbog toga sto Stark, Crvenk, Pionir..., imaju u najmanju ruku jednako kvalitetne i to po dosta povoljnijoj ceni. Zasto bi placao Fruktalove sokove duplo vise ako nisu nista bolji od Nektara.

Kako bude vreme odmicalo taj deficit ce se stalno smanjivati. Verovatno bi prerastao i u suficit da Hrvati daju srpskim firmama da se sire u njihovoj zemlji.

Morton

pre 15 godina

Lepa vest. Konacno i mi pocinjemo da radimo nesto u svoju korist. U Sloveniji zaobilaze oko strane robe na 500m. Ne zato sto nekoga vole ili mrze, vec zbog toga sto imaju svest o vrednosti novca koji ce tako ustedeti. Nisam za apsolutni bojkot strane robe, ali treba izbeci kupovinu stranih proizvoda za koje postoji domaci ekvivalent. To se narocito odnosi na robu siroke potrosnje.

Beckerek

pre 15 godina

Neka, neka...!!!


Znaci dva puta pozitivno, gledano iz naseg ugla.

Em sto teramo inat (sto mi Srbi najbolje znamo), em tako jacamo srpsku privredu!

Nenad

pre 15 godina

Jos jedan glas podrske. Bojkotujem hrvatsku i slovenacku robu, ne zbog priznanja Kosova, vec zato sto je nasa roba kvalitetnija i jeftinija. Kupujmo domace.

Batina ima 2 kraja

pre 15 godina

A-ha! E bas sam se obradovao zbog gornjih priloga novoj ekonomskoj teoriji. A rijesenje je bilo tako blizu svo ovo vrijeme!
Dakle problem vanjskotrgovinskog deficita se lako rijesiti boykottom strane robe – ne kompliciranim restruktiranjem privrede i ne povecavanjem konkurentnosti proizvoda – nego jednostavnim ne kupovanjem robe iz nesimpaticnih zemalja. Nakon hrvatskih proizvoda sad su, siguran sam, na redu americki proizvodi poput Applea, Microsofta, Della (hej, Ameri su bombardirali Beograd i medju prvima ili prvi priznali Kosovo) kao i njemacki automobili (nije se valjda zaboravilo tko je priznao Hrvatsku, Sloveniju, a poslije i Kosovo, a o 2. sv. ratu da ne govorim).
Istovremeno treba forsirati izvoz u pomenute zemlje – osobito onaj pameti zajedno s pripadajucim hardwareom. Tako i dalje trebaju teci rijeke doktora, inzenjera i ostalih visokokvalitetnih lokalnih proizvoda u smjeru jednog Hamburga i Chicaga, dakle metropola neprincipjelne koalicije.

novinovi

pre 15 godina

Pa koliko se god slagao jer i sam radje kupujem domacu robu ne mogu se skroz distancirati od celog sveta, bar onog dela koji proizvodi kvalitetniju robu. Pa sta ja sad da radim kad EI ne zna da napravi ves masinu ili sporet?!? Tu je Gorenje, Candy... Mada ne bih kupovao npr uvozne sokove kada imamo Next, Moc prirode, Nectar... A sto se tice gore spomenutog spanskog vina, budimo realni, svi znamo zasto Spanija nije priznala Kosovo. Tesko da je zbog prevelikog prijateljstva sa Srbijom...

neko iz naroda

pre 15 godina

@ batina ima dva kraja

Da li to neko poredi hrvatsku i sloveniju sa amerikom i nemackom!? Naravno da cemo(ko moze) da vozimo audia i koristimo microsoft,ali niko ne moze da nam kaze kako idea i merkator nemaju alternativu.Niti da zavisimo od istih.TACKA.

Dejan

pre 15 godina

Ja kupujem kvalitetan proizvod po povoljnijoj ceni. Hrvatski i slovenacki proizvodi vise nisu konkurentni u odnosu na domace ili uvozne proizvode.
Ako je cena kvalitetnog domaceg proizvoda priblizna ceni uvoznog (nije mnogo veca) uvek cu uzeti domaci proizvod.

tupko

pre 15 godina

Koliko god vas ne volio, kad je ekonomija u pitanu nek onaj ko zna proizvest, upakirat i prodat - proda, ma kako se zvao i koje god vjere bio!!!

mali marinko

pre 15 godina

Zanimljivo.
Po statistikama hrvatskog zavoda za statistiku www.dzs.hr vaš deficit se povećao sa 117 mil $ u prvih 5 mjeseci 2007 na 139 mil $ ove godine (izvoz iz HR 311 242 a uvoz 172 146).

Ako vam nešto znači naše statistike su usklađene sa EUstat-om. A što se bojkota robe tiče - ja nemam nikakav problem kupiti vaše tortilje ili medenjake i iskreno baš me briga hoćete li vi provoditi bojkot ili nećete.

mario

pre 15 godina

Šta nisam sve ovdje pročitao šta sve treba napraviti da se kupuje roba iz Hrvatske ili Slovenije od vračanja 600 000 izbjeglica što nije točna brojka ali ništa novo ionako se sve u Srbiji preuvečilava.
Pa do kupovanja Španjolskog,a ne Francuskog vina jer Španjolska nije priznala Kosovo,pa nije priznala jer ima problem u vlastitom dvorištu,a i španjolci su veči katolici od pape,a znamo da je u Srbiji za sve kriv Vatikan.
Predlažem svima odamh koji su tako pisali ovdje neka pogase kompjutere jer znamo odakle su Windovsi iz USA budite dosljedni.

Andrea

pre 15 godina

Ja se slazem sa Radetovom ocenom da su srpski proizvodi sve bolji i bolji. Ne samo da nisam sovinista nego ni nacionalista, ne gledam uopste poreklo robe pri kupovini ali dajem prednost posebno hrani iz Srbije jer imam vise poverenja u recimo virsle iz Srbije nego iz Austrije koje se proizvode za istocnoevropsko traziste. Sto se Hrvackih proizvoda tice dacu primer Vegete i Zacina C, uporedite pakovanje,kvalitet i cenu, ili Merimin deterdzent koji je Henkel tehnologija (usput je nemacka firma) i Saponije.Jedino ako su cena, kvalitet i dizajn priblizni dacu prednost nasim proizvodima jer time i sopstveni standard povecavam.Ali ako bih kupovao nase proizvode iako su skuplji i losiji mislim da bih napravio ''medvedju''uslugu nama samima jer bi onda i nasi proizvodjaci poceli da dizu cene i zanemaruju kvalitet. Dakle nema, barem u mom slucaju, animoziteta prema stranim proizvodima. I na kraju, naveo bih ovaj sajt kao srpski proizvod, iskreno mislim da nema boljeg u okruzenju!

DJELIC

pre 15 godina

JEDNOSTAVNO

Pad deficita u trgovanju sa Hrvatskom i Slovenijom je rezultat kupovine velikog broja srpskih preduzeca od strane privrednika tih drzava. Oni sve vise i vise nisu obavezni da izvezu nesto iz Hrvatske ili Slovenije da bi dosli do srpskog kupca. Npr. hrvat Todoric je vlasnik "dijamanta" "frikoma" itd., zaposljava srpske radnike, prodaje srpsku robu. Hrvatski privrednici, kao i srpski, kao i svi normalni privrednici u svetu motivisani su zaradom, a ne nacionalizmom.

Ukoliko Todoric moze da proda srpskom kupcu, srpsku robu, nista ga ne sprecava da to i uradi. Mnogi primecuju da su srpski proizvodi sve bolji i bolji, sto uopste nije cudno kada se zna da su mnoga preduzeca dobila strane vlasnike. Kao sto i sami primecujete mnogi od njih su unapredili proizvodnju.

Evo, sad je npr. srpski privrednik Drašković kupio jednu fabriku u Hrvatskoj poznatu po proizvodnji keksa, koji je bio konkurent uslovno receno srpskom brendu „jafa keksa". Naravno da ce se truditi da maksimalno potisne srpski brend u Hrvatskoj, koji mu je sada konkurent, da bi ostvario sto vecu zaradu. Isto tako su poslovali i poslovace hrvati u Srbiji. ZARADA kao motiv - ne nacionalizam.

Price o bojkotu su smesne, "patriotska" ekonomija je proslost, a iza prica o bojkotu stoje najobicnije pretpostavke umisljenih eksperata! Ovi dobosari koji vicu "ja bojkotujem" ne govore istinu, i prvi ce kupiti hrvatsku robu ukoliko je nadju po povoljnijoj ceni.

zest

pre 15 godina

Sve je isto kao u vreme SM i prvog bojkota slovenacke robe, ne secam se vise ni razloga.
Hajde da obrnemo, i kupujemo samo stranu robu, pa primoramo domace proizvodjace da snize bezobrazno visoke cene i poprave kvalitet svojih proizvoda. Ovako samo pomazete domace monopoliste i parazite.
Probudite se Srbi...

marko-sombor

pre 15 godina

Ne vidim nista lose u tome ako neko „forsira“ svoje proizvode.
Samo je zalosno sto su se Srbi tek zbog Kosova setili da malo bolje paze sta kupuju.
Zasto bi kupio Janu kada imamo toliko dobrih voda.
Nasi slatkisi, salame, sirevi itd. su super. Ne kazem roba iz drugih drzava ne valja, ali ako imam Srpsko kupujem to.

Hm

pre 15 godina

A trgovinski deficit raste uzasnom brzinom. Sada ne kupujemo od komsija, jer kupujemo od drugih, sto je jos gore. Sada ide onaj klasican inat u kojem komsije ne kupuju niti srpske proizvode, a oni nisu konkurentni na zapadnom trzistu. Vracamo se u 90te s istim rezultatom.

stranac

pre 15 godina

To samo tako i treba sve vise raditi na Srpskim substitute proizvodima
p.s sta kazete za odmor u Spaniji,Grckoj,Tunis,Egiptu,Dominikanskoj Republici.....

Haralampije

pre 15 godina

Ne gledam mesto proizvodnje, gledam samo sta mi najvise odgovara po ceni i kvalitetu. Kada nasim akcijama budu prevladavali ekonomski motivi, a ne ispravljanje istorijskih/povijesnih nepravdi - tada ce nam svima biti mnogo, mnogo bolje.

Anonimni_Hrvat

pre 15 godina

Pa da. Silan je to bojkot. Ne kupujete jednu potpuno generičnu, trivijalnu i zamjenjivu robu, nego neku drugu. Big deal. Onda kada nađete adekvatnu zamjenu za stvari koje se ubrajaju u komparativne prednosti - dakle nezamjenjive proizvode, onda ste nešto postigli. Ovaj JAT-ov avion u Puli svjedoči o tome da ste izbacili ono nebitno. Uživajte u Crvenkinim keksima koje ste sa sobom ponijeli na godišnji u Rovinj. :D

Mandarina

pre 15 godina

Drugar mi je pricao o jednoj smesnoj sceni iz super-marketa kada je neka zena gadjala mandarinama prodavacicu, zato sto su bile iz Hrvatske. I to je bilo pre priznavanja Kosova. Ja ne bih isao tako daleko, ali ipak cu uvek kupovati prvo srpsko. A kada vidim na nekom proizvodu (za koji nisam znao da je iz Srbije) made in Serbia, srce mi zaigra ponosom.

P.S. Ako kupujem u Idei srpske proizvode da li je to ok za srpsku privredu (posto imam Ideu 100m od sebe)?

EU..

pre 15 godina

Ne mogu da vjerujem koliko je tu kod vas ljudi koji gledaju odkud potice jedan proizvod... mucno je samo da citam a kamol i da nadjem razumno nesto na to da kazem...


Samo nesto, ne shvatam to kako jedan brat od Draskovica kupi firmu u Hrvatskoj a drugi ne mogu...tko je tu kriv? Nije valjda da Draskovica i njegovog brata vise vole...

mali marinko

pre 15 godina

@DJELIC

da ste malo bolje proučili brojke koje sam naveo i link koji sam dao došli bi do zaključka da se hrvatske i srpske statistike nikako ne slažu. Tome su definitivno uzrok drugačije statističke metode ali i vaše neuračunavanje Kosova (ironično: HR iako je priznala Kosovo u statističkim podacima ga još uvijek vodi pod Srbiju). Međutim niti deficit Kosova niti drugačije statističke metode ne mogu opravdati razliku od 100 mil. $ deficita. Istina je da je rast SR izvoza u HR (46%) veći od rasta HR izvoza u SR (31%) ali zbog veće naše baze deficit se još uvijek ne smanjuje. Pitanje je do kada.

mescaleroi

pre 15 godina

Ja kupujem Hrvatsku robu jer mi je mama Hrvatica a ja zivim u Srbiji. Iz istog razloga idem tamo na more a kada odem na more u Opatiju onda idem u Billu jer tamo ima Nemackih proizvoda posto mi je pokojna baba Nemica. Kada se zasitim nemackih proizvoda odem na pumpu da sipam preradjenu hrvatsku naftu koja je kupljena u nekoj Rusiji ili Kazahstanu i nekvalitetno preradjena u njihovoj rafineriji sa sve akcizama i ostalim taksama jer volim svoj Nemacki auto kupljen na skupi kredit u Austrijskoj banci osnovanoj u Srbiji pa odem do Pule jer sam u mladosti voleo Kud Idijote. Posle se okupam i usput uzmem susene smokve nekog domaceg pijacnog prodavca i u slast ih pojedem jer sam kao antiglobalista . Usput svratim do Zagreba jer sam u mladosti voleo smogovce i na kraju se vratim kuci u Srbiju i kupim kajmak na pijaci cisto da budem egal. Zatim se vratim svom redovnom zivotu i poslu u multinacionalnoj korporaciji koja ne poznaje granice a puno cedi i malo placa nas pilice i pitam se da li ja ima pravo da odlucujem o svom izboru ili umesto mene treba da odlucuje neko drugi.

Bez_Cenzure

pre 15 godina

Priznanje nezavisnosti Kosova je vjerovatno uticalo ali nije sigurno bilo presudno. Mislim da je više zbog toga što se firmama iz Srbije vrata zatvaraju u Hrvatskoj , što nas prave budalama i taj pritisak često dolazi od najvišeg državnog rukovodstva.

Ja kupujem u Merkatoru ali slovenačke proizvode skoro i ne kupujem. Vrlo, vrlo rijetko kupim nešto slovenačko tj. jedino ako ne postoji bh ekvivalent.

Hrvatske proizvode sam nekada prisiljen kupovati jer ovdašnjim lokalcima su draži proizvodi iz Hrvatske nego proizvodi proizvedeni u državi u kojoj žive tj. u BiH.

DJELIC

pre 15 godina

@mali marinko
Verovatno nisi procitao ceo tekst clanka. U Srbiji je u prvom delu godine uvezena veca kolicina robe nego prosle godine iz Hrvatske, ali posto je izvoz iz Srbije u Hrvatsku bio veci, srpski deficit je manji. To potvrdjuje i clanak.

Saša Đogović je pretpostavio da je deficit smanjen zbog bojkota hrvatske robe, a masa komentatora se jednostavno PRIMILA na tu izjavu. Cak su poceli da likuju :)

Hrvati ne treba da brinu, normalni srpski potrosaci proizvode biraju na osnovu kvaliteta i cene.

Anonimni_Hrvat

pre 15 godina

@ velizaar: Vi smatrate da je dobro ostvariti suficit u razmjeni sa jednom državom i to ostvariti odricanjem dijela teritorija (Vojvodine, to vi kažete, ne ja)? Pa, sa srećom. Ali morate u to ubrojati deficit Republike Vojvodine prema Hrvatskoj i suficit te iste Republike Vojvodine u razmjeni sa Srbijom. Polako, bez žurbe...

IkeNS

pre 15 godina

I ja isto ne idem u Ideju, Merkator, Turbo Limac, Tehnomax, Merkur, Tus, ne kupujem niti jedan hrvatski ili slovenacki proizvod i strogo vodim racuna u prodavnici sta kupujem. Moj mali protest.

Kad vrate 600K izbeglica u Hrvatsku, priznaju pocinjeni Genocid i poniste priznanje Kosova i Metohije - mozda mozemo da razgovaramo. Do tada = za mene ne postoje niti mi trebaju u zivotu. Isto vazi i za Slovenacku vladu (sa narodom Slovenije nemam nikakvih problema => uvek su dobrodosli u Srbiju na Gucu, Exit za Novu Godinu!!)

Kupovinom njihovih proizvoda jacam njihovu ekonomiju koja pogoni politiku njihove vlade koja je krajnje neprijateljska prema Srbiji.

Proveo sam mladost na ulici boreci se protiv Milosevica, glasam za DS, bio sam na ulici 05. Oktobra, smradikale i laznog vojvodu Seselja ne mogu da smislim, mrzim Kostunicu i njegove sove, diplomirao sam ekonomiju, redovan sam posetilac Plato knjizare, pozorista i filmskih festivala. Cisto da se legitimisem da ne krenu da me napadaju dezurni pacovi kao zaostalog retarda.

Batina ima 2 kraja

pre 15 godina

A-ha! E bas sam se obradovao zbog gornjih priloga novoj ekonomskoj teoriji. A rijesenje je bilo tako blizu svo ovo vrijeme!
Dakle problem vanjskotrgovinskog deficita se lako rijesiti boykottom strane robe – ne kompliciranim restruktiranjem privrede i ne povecavanjem konkurentnosti proizvoda – nego jednostavnim ne kupovanjem robe iz nesimpaticnih zemalja. Nakon hrvatskih proizvoda sad su, siguran sam, na redu americki proizvodi poput Applea, Microsofta, Della (hej, Ameri su bombardirali Beograd i medju prvima ili prvi priznali Kosovo) kao i njemacki automobili (nije se valjda zaboravilo tko je priznao Hrvatsku, Sloveniju, a poslije i Kosovo, a o 2. sv. ratu da ne govorim).
Istovremeno treba forsirati izvoz u pomenute zemlje – osobito onaj pameti zajedno s pripadajucim hardwareom. Tako i dalje trebaju teci rijeke doktora, inzenjera i ostalih visokokvalitetnih lokalnih proizvoda u smjeru jednog Hamburga i Chicaga, dakle metropola neprincipjelne koalicije.

Toni

pre 15 godina

Nisam nacionalista, mlad sam, obrazovan i živim u Beogradu, znači nisam prototip radikalskog glasača, ali ne kupujem robu iz Hrvatske. Ne želim da me prave budalom. Šire se i kupuju firme po Srbiji, a mi ne smemo da privirimo tamo. Najnoviji slučaj-Željko Mitrović kome nisu dozvolili da kupi zadarsku televiziju. Zapravo ,vlasnik je već pristao na prodaju, ali je morao da odustane zbog pritisaka.Dakle,to nije stvar nacionalizma, to je stvar elementarnog dostojanstva-za mene ne postoji Idea,Turbo Limač,Podravka,Jana...

Pantelija

pre 15 godina

Mozete vi da se se smejete,da kazete da je glupo,lose,..Ali kupicu pre spansko vino nego francusko.Kupicu pre sve sto dolazi iz meni "prijateljskih" zemalja.To je to.Ja sam samo mali covek u velikom globalnom sistemu.I to je moj bunt.Mogu da biram.I hocu da biram.Necu izabrati mozda najbolje,ali to je valjda srpki inat.KO NA NAS UDARI,SMESTA JE N....O.

tupko

pre 15 godina

Koliko god vas ne volio, kad je ekonomija u pitanu nek onaj ko zna proizvest, upakirat i prodat - proda, ma kako se zvao i koje god vjere bio!!!

Hm

pre 15 godina

A trgovinski deficit raste uzasnom brzinom. Sada ne kupujemo od komsija, jer kupujemo od drugih, sto je jos gore. Sada ide onaj klasican inat u kojem komsije ne kupuju niti srpske proizvode, a oni nisu konkurentni na zapadnom trzistu. Vracamo se u 90te s istim rezultatom.

mali marinko

pre 15 godina

Zanimljivo.
Po statistikama hrvatskog zavoda za statistiku www.dzs.hr vaš deficit se povećao sa 117 mil $ u prvih 5 mjeseci 2007 na 139 mil $ ove godine (izvoz iz HR 311 242 a uvoz 172 146).

Ako vam nešto znači naše statistike su usklađene sa EUstat-om. A što se bojkota robe tiče - ja nemam nikakav problem kupiti vaše tortilje ili medenjake i iskreno baš me briga hoćete li vi provoditi bojkot ili nećete.

mario

pre 15 godina

Šta nisam sve ovdje pročitao šta sve treba napraviti da se kupuje roba iz Hrvatske ili Slovenije od vračanja 600 000 izbjeglica što nije točna brojka ali ništa novo ionako se sve u Srbiji preuvečilava.
Pa do kupovanja Španjolskog,a ne Francuskog vina jer Španjolska nije priznala Kosovo,pa nije priznala jer ima problem u vlastitom dvorištu,a i španjolci su veči katolici od pape,a znamo da je u Srbiji za sve kriv Vatikan.
Predlažem svima odamh koji su tako pisali ovdje neka pogase kompjutere jer znamo odakle su Windovsi iz USA budite dosljedni.

Anonimni_Hrvat

pre 15 godina

@ velizaar: Vi smatrate da je dobro ostvariti suficit u razmjeni sa jednom državom i to ostvariti odricanjem dijela teritorija (Vojvodine, to vi kažete, ne ja)? Pa, sa srećom. Ali morate u to ubrojati deficit Republike Vojvodine prema Hrvatskoj i suficit te iste Republike Vojvodine u razmjeni sa Srbijom. Polako, bez žurbe...

Beckerek

pre 15 godina

Neka, neka...!!!


Znaci dva puta pozitivno, gledano iz naseg ugla.

Em sto teramo inat (sto mi Srbi najbolje znamo), em tako jacamo srpsku privredu!

Morton

pre 15 godina

Lepa vest. Konacno i mi pocinjemo da radimo nesto u svoju korist. U Sloveniji zaobilaze oko strane robe na 500m. Ne zato sto nekoga vole ili mrze, vec zbog toga sto imaju svest o vrednosti novca koji ce tako ustedeti. Nisam za apsolutni bojkot strane robe, ali treba izbeci kupovinu stranih proizvoda za koje postoji domaci ekvivalent. To se narocito odnosi na robu siroke potrosnje.

RADE

pre 15 godina

Priznavanje kosova i bojkot - smesni razlozi. Istina je u tome da su srpski proizvodjaci podigli kvalitet svoje robe i konkurentnost proizvoda siroke potrosnje. Ne kupujem krasove slatkise ne zato sto sam nacionalista ili sto su priznali Kosovo, vec zbog toga sto Stark, Crvenk, Pionir..., imaju u najmanju ruku jednako kvalitetne i to po dosta povoljnijoj ceni. Zasto bi placao Fruktalove sokove duplo vise ako nisu nista bolji od Nektara.

Kako bude vreme odmicalo taj deficit ce se stalno smanjivati. Verovatno bi prerastao i u suficit da Hrvati daju srpskim firmama da se sire u njihovoj zemlji.

EU..

pre 15 godina

Ne mogu da vjerujem koliko je tu kod vas ljudi koji gledaju odkud potice jedan proizvod... mucno je samo da citam a kamol i da nadjem razumno nesto na to da kazem...


Samo nesto, ne shvatam to kako jedan brat od Draskovica kupi firmu u Hrvatskoj a drugi ne mogu...tko je tu kriv? Nije valjda da Draskovica i njegovog brata vise vole...

zest

pre 15 godina

Sve je isto kao u vreme SM i prvog bojkota slovenacke robe, ne secam se vise ni razloga.
Hajde da obrnemo, i kupujemo samo stranu robu, pa primoramo domace proizvodjace da snize bezobrazno visoke cene i poprave kvalitet svojih proizvoda. Ovako samo pomazete domace monopoliste i parazite.
Probudite se Srbi...

neko iz naroda

pre 15 godina

@ batina ima dva kraja

Da li to neko poredi hrvatsku i sloveniju sa amerikom i nemackom!? Naravno da cemo(ko moze) da vozimo audia i koristimo microsoft,ali niko ne moze da nam kaze kako idea i merkator nemaju alternativu.Niti da zavisimo od istih.TACKA.

Anonimni_Hrvat

pre 15 godina

Pa da. Silan je to bojkot. Ne kupujete jednu potpuno generičnu, trivijalnu i zamjenjivu robu, nego neku drugu. Big deal. Onda kada nađete adekvatnu zamjenu za stvari koje se ubrajaju u komparativne prednosti - dakle nezamjenjive proizvode, onda ste nešto postigli. Ovaj JAT-ov avion u Puli svjedoči o tome da ste izbacili ono nebitno. Uživajte u Crvenkinim keksima koje ste sa sobom ponijeli na godišnji u Rovinj. :D

DJELIC

pre 15 godina

JEDNOSTAVNO

Pad deficita u trgovanju sa Hrvatskom i Slovenijom je rezultat kupovine velikog broja srpskih preduzeca od strane privrednika tih drzava. Oni sve vise i vise nisu obavezni da izvezu nesto iz Hrvatske ili Slovenije da bi dosli do srpskog kupca. Npr. hrvat Todoric je vlasnik "dijamanta" "frikoma" itd., zaposljava srpske radnike, prodaje srpsku robu. Hrvatski privrednici, kao i srpski, kao i svi normalni privrednici u svetu motivisani su zaradom, a ne nacionalizmom.

Ukoliko Todoric moze da proda srpskom kupcu, srpsku robu, nista ga ne sprecava da to i uradi. Mnogi primecuju da su srpski proizvodi sve bolji i bolji, sto uopste nije cudno kada se zna da su mnoga preduzeca dobila strane vlasnike. Kao sto i sami primecujete mnogi od njih su unapredili proizvodnju.

Evo, sad je npr. srpski privrednik Drašković kupio jednu fabriku u Hrvatskoj poznatu po proizvodnji keksa, koji je bio konkurent uslovno receno srpskom brendu „jafa keksa". Naravno da ce se truditi da maksimalno potisne srpski brend u Hrvatskoj, koji mu je sada konkurent, da bi ostvario sto vecu zaradu. Isto tako su poslovali i poslovace hrvati u Srbiji. ZARADA kao motiv - ne nacionalizam.

Price o bojkotu su smesne, "patriotska" ekonomija je proslost, a iza prica o bojkotu stoje najobicnije pretpostavke umisljenih eksperata! Ovi dobosari koji vicu "ja bojkotujem" ne govore istinu, i prvi ce kupiti hrvatsku robu ukoliko je nadju po povoljnijoj ceni.

DJELIC

pre 15 godina

@mali marinko
Verovatno nisi procitao ceo tekst clanka. U Srbiji je u prvom delu godine uvezena veca kolicina robe nego prosle godine iz Hrvatske, ali posto je izvoz iz Srbije u Hrvatsku bio veci, srpski deficit je manji. To potvrdjuje i clanak.

Saša Đogović je pretpostavio da je deficit smanjen zbog bojkota hrvatske robe, a masa komentatora se jednostavno PRIMILA na tu izjavu. Cak su poceli da likuju :)

Hrvati ne treba da brinu, normalni srpski potrosaci proizvode biraju na osnovu kvaliteta i cene.

novinovi

pre 15 godina

Pa koliko se god slagao jer i sam radje kupujem domacu robu ne mogu se skroz distancirati od celog sveta, bar onog dela koji proizvodi kvalitetniju robu. Pa sta ja sad da radim kad EI ne zna da napravi ves masinu ili sporet?!? Tu je Gorenje, Candy... Mada ne bih kupovao npr uvozne sokove kada imamo Next, Moc prirode, Nectar... A sto se tice gore spomenutog spanskog vina, budimo realni, svi znamo zasto Spanija nije priznala Kosovo. Tesko da je zbog prevelikog prijateljstva sa Srbijom...

Andrea

pre 15 godina

Ja se slazem sa Radetovom ocenom da su srpski proizvodi sve bolji i bolji. Ne samo da nisam sovinista nego ni nacionalista, ne gledam uopste poreklo robe pri kupovini ali dajem prednost posebno hrani iz Srbije jer imam vise poverenja u recimo virsle iz Srbije nego iz Austrije koje se proizvode za istocnoevropsko traziste. Sto se Hrvackih proizvoda tice dacu primer Vegete i Zacina C, uporedite pakovanje,kvalitet i cenu, ili Merimin deterdzent koji je Henkel tehnologija (usput je nemacka firma) i Saponije.Jedino ako su cena, kvalitet i dizajn priblizni dacu prednost nasim proizvodima jer time i sopstveni standard povecavam.Ali ako bih kupovao nase proizvode iako su skuplji i losiji mislim da bih napravio ''medvedju''uslugu nama samima jer bi onda i nasi proizvodjaci poceli da dizu cene i zanemaruju kvalitet. Dakle nema, barem u mom slucaju, animoziteta prema stranim proizvodima. I na kraju, naveo bih ovaj sajt kao srpski proizvod, iskreno mislim da nema boljeg u okruzenju!

Mandarina

pre 15 godina

Drugar mi je pricao o jednoj smesnoj sceni iz super-marketa kada je neka zena gadjala mandarinama prodavacicu, zato sto su bile iz Hrvatske. I to je bilo pre priznavanja Kosova. Ja ne bih isao tako daleko, ali ipak cu uvek kupovati prvo srpsko. A kada vidim na nekom proizvodu (za koji nisam znao da je iz Srbije) made in Serbia, srce mi zaigra ponosom.

P.S. Ako kupujem u Idei srpske proizvode da li je to ok za srpsku privredu (posto imam Ideu 100m od sebe)?

Haralampije

pre 15 godina

Ne gledam mesto proizvodnje, gledam samo sta mi najvise odgovara po ceni i kvalitetu. Kada nasim akcijama budu prevladavali ekonomski motivi, a ne ispravljanje istorijskih/povijesnih nepravdi - tada ce nam svima biti mnogo, mnogo bolje.

Nenad

pre 15 godina

Jos jedan glas podrske. Bojkotujem hrvatsku i slovenacku robu, ne zbog priznanja Kosova, vec zato sto je nasa roba kvalitetnija i jeftinija. Kupujmo domace.

marko-sombor

pre 15 godina

Ne vidim nista lose u tome ako neko „forsira“ svoje proizvode.
Samo je zalosno sto su se Srbi tek zbog Kosova setili da malo bolje paze sta kupuju.
Zasto bi kupio Janu kada imamo toliko dobrih voda.
Nasi slatkisi, salame, sirevi itd. su super. Ne kazem roba iz drugih drzava ne valja, ali ako imam Srpsko kupujem to.

stranac

pre 15 godina

To samo tako i treba sve vise raditi na Srpskim substitute proizvodima
p.s sta kazete za odmor u Spaniji,Grckoj,Tunis,Egiptu,Dominikanskoj Republici.....

Bez_Cenzure

pre 15 godina

Priznanje nezavisnosti Kosova je vjerovatno uticalo ali nije sigurno bilo presudno. Mislim da je više zbog toga što se firmama iz Srbije vrata zatvaraju u Hrvatskoj , što nas prave budalama i taj pritisak često dolazi od najvišeg državnog rukovodstva.

Ja kupujem u Merkatoru ali slovenačke proizvode skoro i ne kupujem. Vrlo, vrlo rijetko kupim nešto slovenačko tj. jedino ako ne postoji bh ekvivalent.

Hrvatske proizvode sam nekada prisiljen kupovati jer ovdašnjim lokalcima su draži proizvodi iz Hrvatske nego proizvodi proizvedeni u državi u kojoj žive tj. u BiH.

Dejan

pre 15 godina

Ja kupujem kvalitetan proizvod po povoljnijoj ceni. Hrvatski i slovenacki proizvodi vise nisu konkurentni u odnosu na domace ili uvozne proizvode.
Ako je cena kvalitetnog domaceg proizvoda priblizna ceni uvoznog (nije mnogo veca) uvek cu uzeti domaci proizvod.

mali marinko

pre 15 godina

@DJELIC

da ste malo bolje proučili brojke koje sam naveo i link koji sam dao došli bi do zaključka da se hrvatske i srpske statistike nikako ne slažu. Tome su definitivno uzrok drugačije statističke metode ali i vaše neuračunavanje Kosova (ironično: HR iako je priznala Kosovo u statističkim podacima ga još uvijek vodi pod Srbiju). Međutim niti deficit Kosova niti drugačije statističke metode ne mogu opravdati razliku od 100 mil. $ deficita. Istina je da je rast SR izvoza u HR (46%) veći od rasta HR izvoza u SR (31%) ali zbog veće naše baze deficit se još uvijek ne smanjuje. Pitanje je do kada.

mescaleroi

pre 15 godina

Ja kupujem Hrvatsku robu jer mi je mama Hrvatica a ja zivim u Srbiji. Iz istog razloga idem tamo na more a kada odem na more u Opatiju onda idem u Billu jer tamo ima Nemackih proizvoda posto mi je pokojna baba Nemica. Kada se zasitim nemackih proizvoda odem na pumpu da sipam preradjenu hrvatsku naftu koja je kupljena u nekoj Rusiji ili Kazahstanu i nekvalitetno preradjena u njihovoj rafineriji sa sve akcizama i ostalim taksama jer volim svoj Nemacki auto kupljen na skupi kredit u Austrijskoj banci osnovanoj u Srbiji pa odem do Pule jer sam u mladosti voleo Kud Idijote. Posle se okupam i usput uzmem susene smokve nekog domaceg pijacnog prodavca i u slast ih pojedem jer sam kao antiglobalista . Usput svratim do Zagreba jer sam u mladosti voleo smogovce i na kraju se vratim kuci u Srbiju i kupim kajmak na pijaci cisto da budem egal. Zatim se vratim svom redovnom zivotu i poslu u multinacionalnoj korporaciji koja ne poznaje granice a puno cedi i malo placa nas pilice i pitam se da li ja ima pravo da odlucujem o svom izboru ili umesto mene treba da odlucuje neko drugi.