Utorak, 01.07.2008.

01:32

Sarkozi: Balkan u EU da, ali ne sad

Predsednik Francuske Nikola Sarkozi kaže da Francuska želi Balkan u EU, ali da ne dolazi u obzir proširenje dok EU ne reši svoje institucionalne probleme.

Izvor: B92

Sarkozi: Balkan u EU da, ali ne sad IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

35 Komentari

Sortiraj po:

ŠVINGLŠVEGER

pre 15 godina

Polako ali sigurno svako pametan shvata da je EU utopija. Ona postoji samo u glavama državnih vrhuški i privilegovanih pojedinaca (E poslanici, prevodioci, sekretarice...). Kada god se pitanje EU stavi pred narod, EU pada u vodu.

Krle

pre 15 godina

Ma kakva bre EU, od toga treba odustati jer dok mi dodjemo na red ona ce se raspasti!!!
Mozemo mi da zivimo bolje i bez ulaska u EU samo da se ovi lezilebovici dignu i da ne cekaju da im padne s neba.

cinik

pre 15 godina

Ih bre, za malo... Znaci nema nista sad, mozda kasnije. Pa dobro, mi cemo polako da se spremamo, da treniramo, vezbamo ... A sta kaze, kad ce da ukinu one vize? Isto kasnije ... Eeee... Steta.

cohen

pre 15 godina

... Ponavljam sta sam rekao vec vise puta, Evropa nije med i mleko, ja zivim tu, ja znam da ce to puci veoma brzo, ja licno sam u politickim partijama koje odbijaju evropu i ima nas vec vise od 57 procenata samo u francuskoj.

Jovan Ivosevic

pre 15 godina

Sarkozijeva izjava nema nikakav efekat na Srbiju. Srbija ima toliko toga da uradi na putu za Evropu, pocevsi od dobijanja status kandidata, pa zatim uskladjivanje Srpskog zakonodavstva na Evropski tzv. acquis communitaire, its. Ceo taj proces trajace najmanje do sredine, ako ne i kraja sledeceg saziva Evropskog parliamenta (2012-2014). U medjuvremenu, institucionalna kraza u Uniji ce se na jedan ili drugi nacin razresiti, sto ce reci da ce Srbija postati clanica kao i po sadasnjem planu. Ovakav stav Francuske najvise pogadja Hrvate, i do neke mere Makedonce, posto i oni imaju status kandidata.

v

pre 15 godina

Sarkoziju se bas iskomplikovalo predsednistvo EU i pre nego sto je poceo...

Naravno citajuci ovu vest ima razloga i za zabrinutost i za depresiju: sta ce biti s nasim clanstvom?
Mozda nista.
Medjutim ima puno smisla gledati situaciju ovde sa pozitivne strane: proces pridruzivanja ce transformisati zemlju na bolje, dace podstreka konstruktivnom razmisljanju a i nemojmo zaboraviti sve one fondove i investicije kojima cemo imati pristupa pa cak i kad smo samo u statusu kandidata.
Bolje ista nego nista.

Petar

pre 15 godina

Skinimo se vise sa EU droge koju nam bodu u venu i okrenimo se nama samima. Oduprimo se ovim nasim dilerima, budimo jaci. Nije nam potrebno da nas u isto vreme vuku za nos i govore nam kako smo ruzni, i da nam prodaju lekove da bismo bili manje depresivni. Pokreni se radni narode, u tebi je snaga. Droga i prazne price ce te samo iscrpsti. Veruj u sebe dobri covece ko god da si, i cini najbolje za svoju porodicu i sebe, i bices ne u EU, vec na najlepsem mestu na ovom svetu.

Globalist

pre 15 godina

Prvo: hocemo zemlje Balkana u EU, a onda: Hocemo, ali ne odmah.

Evo, da na momenat pomislimo da smo mi vec u Evropi i da treba da razgovaramo o prijemu neke (npr.) Moldavije. Debelo bi razmisljali o nasoj koristi, a govorili bi lepo i kurtoazno o nasoj zelji da Moldavija udje u EU.

Uzasno je dobar primer Slovenije. Oni govore kako ce pomagati da zemlje Balkana udju u EU, a prave puteve (autoputeve) kao da istocno od dezele nema nista, prazno, nula (pogledati autokartu - nema zavrsenog autoputa prema istoku). Neko ce da kaze - to je njihova stvar. Delom jeste, a delom i nije. Komunikacije su globalne i uvek valja uciniti pozitivne korake, pomeriti se sa dnevnopolitickih maltretiranja. Pogotovo ako se zaklinju da ce pomagati ostalim zemljama ex Yu da udju u EU.

maki

pre 15 godina

Mislim da cemo ispuniti sve njihove uslove jedan po jedan, i vecno cekati prijem ali primljeni biti necemo. Njima odgovara da imamo drzavu po njihovoj zelji a da se puno ne mlate sa nama. I ostacemo vecito na udici.

potpuni realista

pre 15 godina

Kad je Kostunica govorio da Srbija nece tako brzo u EU, domaci entuzijasti su ga napadali da ne zeli Evropu. Sada Sarkozi upravo kaze sto i on i to iz Evrope - nema skorog prijema. Kako vreme odmice sve vise uvidjam da je jedini Kostunica shvatao stanje stvari. Svi ostali su bili prazni optimisti.

Miroslav

pre 15 godina

Kada ce nasi politicari da shvate da ne treba ni da dopustimo da nam EU resava nase probleme? Mi treba sami da se bavimo nasim politickim,socialnim,ekonomskim problemima. Imamo mogucnosti kao drzava,ali politicari nemaju ni volju ni smelost da krenu prema reformama koje nam trebaju. Videli su kako drugi pa bi hteli i oni,ali mi smo u posebnoj situaciji,i moramo da se i tako ponasamo. Kada budemo resili probleme,ako hocemo mozemo, onda treba se predstaviti kao kandidat za ulazak u EU. Tako ce nas drukse gledati i ceniti. Tako cemo isto izbeci sve ove ucene.... KADA?? (od bilo koje partije)

Iva

pre 15 godina

Znaci Hrvatska moguce 2014, mi verovatno nikad, a ako uskoro ne ukinu ni vize, proevropski gradjani izgubice volju da izadju na izbore i eto nama za koju godinu opet ojacanih radikala i DSS-a (citaj JUL-a).

djole

pre 15 godina

Pa i mi hocemo u Evropu, ali ne sad... ;-)
I mi imamo da resavamo svoje institucionalne probleme, zacinjene opstom nekulturom i totalnim odsustvom postovanja prema bilo cemu ili bilo kome. Vidimo se u EU (Mozda - sa velikim "M"), kad moj sin bude imao onoliko godina koliko ja imam sada. Nazdravlje!

Miroslav I

pre 15 godina

Kostunica je apsolutno ispunio domaci zadatak da na svaki nacin prolongira ili spreci prijem Srbije u EU. U tom zadatku mu je pomogao Boris .... U svakom slucaju Kostunica nas je vratio barem 10 godina unazad. Da mu je poslo za rukom da se ponovo dokopa vlasti, upropastio bi nas za sledeci vek. Kada pomislim sta je sve uradio i sta je imao jos nameru da uradi, sve jadikovke na nove koalicje su mijaukanje na krovu.

gugle

pre 15 godina

Za pocetak bi bilo dobro da ministri prestanu da krse zakone i Ustav, tom promenom bi se dobro priblizili Uniji. A ne ko neke vracare da bajamo kada cemo tamo, kao da to ide samo od sebe. Drzava mora da se dotera i sredi, decentralizuje i depolitizuje pa teko onda clanstvo. Bugarska i Rumunija ne bi ni danas bili clanovi da nisu SAD to malo pogurale, oni su specifican slucaj.

ja

pre 15 godina

Znaci li to da Hrvatska moze ponistiti zakon o slobodnoj prodaji nekretnina gradjanima EU, koji bi trebao stupiti na snagu 2009.g. Ili uspostaviti ponovno ZERP ( ribolovni pojas), koji je morala ukinuti, radi pristupnih pregovora u EU.
Ili se igramo pravima i obvezama samo jednosmjerno!

Solunac

pre 15 godina

Pa gospodine Sarkozi, sta vam znaci ta opaska "u kome je počeo jedan svetski rat". Pa nije Srbija a bogami ni jedna zemlja na Balkanu kriva za taj rat, vec velike kolonijalne sile koje su htele preraspodelu svetskih dobara a to sto su izabrali Balkan za pocetak sukoba to je druga stvar. Inace, stvarno kad se malo bolje pogleda, jesmo mi losi, ali nista losije od drugih. Nama svasta prigovaraju a do pre samo nekoliko desetina godina sve te zemlje su vodile ratove na tudjim teritorijama, Nemacku ne treba ni pominjati, Francuzi i njihova Legija Stranaca ratovali po eloj Africi i sta sad, sve bilo casno i posteno. Nikad nisu odgovarali ni za sta. Steta sto smo mali i bedni sa losim politicarima.

miki

pre 15 godina

Ma kakva EU, nema sanse u narednih 10godina, mnogo im je i ovo sa Rumunima, Bugarima, Poljacima.....
Samo im fali jedna siromasna Srbija, Albanija ....
Pitajte gradjane iz EU da li bi voleli da vide Srbiju u EU....
Nema sanse.

katarze mi

pre 15 godina

Sto rece neko, stavite nas na belu sengen listu i ne sekirajte se za srpske integracije u Eu. Ovo je jedan tako prost nacin da se resi mnogo teskih pitanja, kako EU u pogledu na Srbiju ,tako i Srbije u pogledu na EU. Ovim udarcem bi EU "ubila toliko muva" da bi promenila lanac ishrane u Srbiji. Tako da mi postaje nejasno ko ovde ili tamo vodi politiku Milosevica i izolacije. Sve moze jako brzo da se postavi na svoje mesto ali ocigledno nepostoji interes EU i to me plasi... Mislim da je pravo vreme da neko od nasih politicara postavi direktno pitanje EU sta oni stvarno zele od nas za dolazak na belu sengen listu jer smo se slozili da je to kljuc svega. Ova razmena "mi njima banane , a oni nama dvogled" cesto puta primenjivana u 17 veku, vise nefunkcionise. Direktno pitanje politicari pa ce se oni iznenaditi srpskom evolucijom.

tuty

pre 15 godina

A ko moze nama pomoci (Srbiji) kada mi nikome ne verujemo i uvek se trudimo da negiramo one sto nam zele pomoci. Pitam se samo da li smo mi toliko bolesni da ne verujemo nikome na celome svetu pa i nama samima.

Drugi Goran

pre 15 godina

Sarkozi je želeo i Irsku u EU, pa nešto nije išlo onomad ;-)

Šalu na stranu... Iako je ovo samo jedna u nizu Sarkozijevih "optimist sam, tim se dičim" izjava, daj bože!

Mladen

pre 15 godina

ma super je Djelic... mislim taj optimizam i sve!
Gospodo stavite nas na belu Schengen listu a za ostalo, polako.
Kada ovaj narod bude video sveta malo sam ce zeleti da radi na ideji evropske unije. Nece niko morati da nas "moli", tera i pritiska.

Cile

pre 15 godina

Ja ne razumem ove kriterije za ulazak u EU. Kako to i na osnovu cega Srbija zasluzuje da ekspresno postane Kandidat? Ispada da za sve zemlje ima jedno pravilo a za Srbiju drugo. Ispada da je dovoljno da ne stavimo radikale u vladu i da ne diramo Kosovo, pa da nas odmah nagrade. Ja u to ne verujem. Sve i da nam daju status kandidata, uslovi ce nam biti isti kao i za sve druge, plus Hag, plus priznanje Kosova, tako da mozemo ostati vecni kandidati.

Dijana

pre 15 godina

Jao, sto je ovo lepo receno, hahaha ... "Kad je rec o Srbiji mnogo je bolje oslanjati se na evoluciju, nego na katarzu!" Sjajno, Oli je sjajan!
Drugim recima, polako drugari, da se ne nadamo previse. Ipak da mi lepo sacekamo i vidimo gde to Mladic prevrce palacinke, a Karadzic sprema pljeskavice...

Beckerek

pre 15 godina

"Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić rekao je kako Srbija očekuje da tokom francuskog predsedavanja dobije status kandidata za ulazak u Uniju. Đelić procenjuje da bi takva odluka mogla biti doneta uoči Nove godine, 11. ili 12. decembra"

Isto kao sto smo dobili nove pasose do marta...ovaj aprila...mislim juna....

Gosp. Djelicu, jeste da sam vas do sada mnogo cenio, ali nemojte molim vas vise o nekim terminima!

Beckerek

pre 15 godina

"Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić rekao je kako Srbija očekuje da tokom francuskog predsedavanja dobije status kandidata za ulazak u Uniju. Đelić procenjuje da bi takva odluka mogla biti doneta uoči Nove godine, 11. ili 12. decembra"

Isto kao sto smo dobili nove pasose do marta...ovaj aprila...mislim juna....

Gosp. Djelicu, jeste da sam vas do sada mnogo cenio, ali nemojte molim vas vise o nekim terminima!

Solunac

pre 15 godina

Pa gospodine Sarkozi, sta vam znaci ta opaska "u kome je počeo jedan svetski rat". Pa nije Srbija a bogami ni jedna zemlja na Balkanu kriva za taj rat, vec velike kolonijalne sile koje su htele preraspodelu svetskih dobara a to sto su izabrali Balkan za pocetak sukoba to je druga stvar. Inace, stvarno kad se malo bolje pogleda, jesmo mi losi, ali nista losije od drugih. Nama svasta prigovaraju a do pre samo nekoliko desetina godina sve te zemlje su vodile ratove na tudjim teritorijama, Nemacku ne treba ni pominjati, Francuzi i njihova Legija Stranaca ratovali po eloj Africi i sta sad, sve bilo casno i posteno. Nikad nisu odgovarali ni za sta. Steta sto smo mali i bedni sa losim politicarima.

Mladen

pre 15 godina

ma super je Djelic... mislim taj optimizam i sve!
Gospodo stavite nas na belu Schengen listu a za ostalo, polako.
Kada ovaj narod bude video sveta malo sam ce zeleti da radi na ideji evropske unije. Nece niko morati da nas "moli", tera i pritiska.

ja

pre 15 godina

Znaci li to da Hrvatska moze ponistiti zakon o slobodnoj prodaji nekretnina gradjanima EU, koji bi trebao stupiti na snagu 2009.g. Ili uspostaviti ponovno ZERP ( ribolovni pojas), koji je morala ukinuti, radi pristupnih pregovora u EU.
Ili se igramo pravima i obvezama samo jednosmjerno!

potpuni realista

pre 15 godina

Kad je Kostunica govorio da Srbija nece tako brzo u EU, domaci entuzijasti su ga napadali da ne zeli Evropu. Sada Sarkozi upravo kaze sto i on i to iz Evrope - nema skorog prijema. Kako vreme odmice sve vise uvidjam da je jedini Kostunica shvatao stanje stvari. Svi ostali su bili prazni optimisti.

Cile

pre 15 godina

Ja ne razumem ove kriterije za ulazak u EU. Kako to i na osnovu cega Srbija zasluzuje da ekspresno postane Kandidat? Ispada da za sve zemlje ima jedno pravilo a za Srbiju drugo. Ispada da je dovoljno da ne stavimo radikale u vladu i da ne diramo Kosovo, pa da nas odmah nagrade. Ja u to ne verujem. Sve i da nam daju status kandidata, uslovi ce nam biti isti kao i za sve druge, plus Hag, plus priznanje Kosova, tako da mozemo ostati vecni kandidati.

Petar

pre 15 godina

Skinimo se vise sa EU droge koju nam bodu u venu i okrenimo se nama samima. Oduprimo se ovim nasim dilerima, budimo jaci. Nije nam potrebno da nas u isto vreme vuku za nos i govore nam kako smo ruzni, i da nam prodaju lekove da bismo bili manje depresivni. Pokreni se radni narode, u tebi je snaga. Droga i prazne price ce te samo iscrpsti. Veruj u sebe dobri covece ko god da si, i cini najbolje za svoju porodicu i sebe, i bices ne u EU, vec na najlepsem mestu na ovom svetu.

Dijana

pre 15 godina

Jao, sto je ovo lepo receno, hahaha ... "Kad je rec o Srbiji mnogo je bolje oslanjati se na evoluciju, nego na katarzu!" Sjajno, Oli je sjajan!
Drugim recima, polako drugari, da se ne nadamo previse. Ipak da mi lepo sacekamo i vidimo gde to Mladic prevrce palacinke, a Karadzic sprema pljeskavice...

katarze mi

pre 15 godina

Sto rece neko, stavite nas na belu sengen listu i ne sekirajte se za srpske integracije u Eu. Ovo je jedan tako prost nacin da se resi mnogo teskih pitanja, kako EU u pogledu na Srbiju ,tako i Srbije u pogledu na EU. Ovim udarcem bi EU "ubila toliko muva" da bi promenila lanac ishrane u Srbiji. Tako da mi postaje nejasno ko ovde ili tamo vodi politiku Milosevica i izolacije. Sve moze jako brzo da se postavi na svoje mesto ali ocigledno nepostoji interes EU i to me plasi... Mislim da je pravo vreme da neko od nasih politicara postavi direktno pitanje EU sta oni stvarno zele od nas za dolazak na belu sengen listu jer smo se slozili da je to kljuc svega. Ova razmena "mi njima banane , a oni nama dvogled" cesto puta primenjivana u 17 veku, vise nefunkcionise. Direktno pitanje politicari pa ce se oni iznenaditi srpskom evolucijom.

miki

pre 15 godina

Ma kakva EU, nema sanse u narednih 10godina, mnogo im je i ovo sa Rumunima, Bugarima, Poljacima.....
Samo im fali jedna siromasna Srbija, Albanija ....
Pitajte gradjane iz EU da li bi voleli da vide Srbiju u EU....
Nema sanse.

djole

pre 15 godina

Pa i mi hocemo u Evropu, ali ne sad... ;-)
I mi imamo da resavamo svoje institucionalne probleme, zacinjene opstom nekulturom i totalnim odsustvom postovanja prema bilo cemu ili bilo kome. Vidimo se u EU (Mozda - sa velikim "M"), kad moj sin bude imao onoliko godina koliko ja imam sada. Nazdravlje!

tuty

pre 15 godina

A ko moze nama pomoci (Srbiji) kada mi nikome ne verujemo i uvek se trudimo da negiramo one sto nam zele pomoci. Pitam se samo da li smo mi toliko bolesni da ne verujemo nikome na celome svetu pa i nama samima.

Iva

pre 15 godina

Znaci Hrvatska moguce 2014, mi verovatno nikad, a ako uskoro ne ukinu ni vize, proevropski gradjani izgubice volju da izadju na izbore i eto nama za koju godinu opet ojacanih radikala i DSS-a (citaj JUL-a).

cohen

pre 15 godina

... Ponavljam sta sam rekao vec vise puta, Evropa nije med i mleko, ja zivim tu, ja znam da ce to puci veoma brzo, ja licno sam u politickim partijama koje odbijaju evropu i ima nas vec vise od 57 procenata samo u francuskoj.

Jovan Ivosevic

pre 15 godina

Sarkozijeva izjava nema nikakav efekat na Srbiju. Srbija ima toliko toga da uradi na putu za Evropu, pocevsi od dobijanja status kandidata, pa zatim uskladjivanje Srpskog zakonodavstva na Evropski tzv. acquis communitaire, its. Ceo taj proces trajace najmanje do sredine, ako ne i kraja sledeceg saziva Evropskog parliamenta (2012-2014). U medjuvremenu, institucionalna kraza u Uniji ce se na jedan ili drugi nacin razresiti, sto ce reci da ce Srbija postati clanica kao i po sadasnjem planu. Ovakav stav Francuske najvise pogadja Hrvate, i do neke mere Makedonce, posto i oni imaju status kandidata.

Miroslav I

pre 15 godina

Kostunica je apsolutno ispunio domaci zadatak da na svaki nacin prolongira ili spreci prijem Srbije u EU. U tom zadatku mu je pomogao Boris .... U svakom slucaju Kostunica nas je vratio barem 10 godina unazad. Da mu je poslo za rukom da se ponovo dokopa vlasti, upropastio bi nas za sledeci vek. Kada pomislim sta je sve uradio i sta je imao jos nameru da uradi, sve jadikovke na nove koalicje su mijaukanje na krovu.

Krle

pre 15 godina

Ma kakva bre EU, od toga treba odustati jer dok mi dodjemo na red ona ce se raspasti!!!
Mozemo mi da zivimo bolje i bez ulaska u EU samo da se ovi lezilebovici dignu i da ne cekaju da im padne s neba.

maki

pre 15 godina

Mislim da cemo ispuniti sve njihove uslove jedan po jedan, i vecno cekati prijem ali primljeni biti necemo. Njima odgovara da imamo drzavu po njihovoj zelji a da se puno ne mlate sa nama. I ostacemo vecito na udici.

Miroslav

pre 15 godina

Kada ce nasi politicari da shvate da ne treba ni da dopustimo da nam EU resava nase probleme? Mi treba sami da se bavimo nasim politickim,socialnim,ekonomskim problemima. Imamo mogucnosti kao drzava,ali politicari nemaju ni volju ni smelost da krenu prema reformama koje nam trebaju. Videli su kako drugi pa bi hteli i oni,ali mi smo u posebnoj situaciji,i moramo da se i tako ponasamo. Kada budemo resili probleme,ako hocemo mozemo, onda treba se predstaviti kao kandidat za ulazak u EU. Tako ce nas drukse gledati i ceniti. Tako cemo isto izbeci sve ove ucene.... KADA?? (od bilo koje partije)

ŠVINGLŠVEGER

pre 15 godina

Polako ali sigurno svako pametan shvata da je EU utopija. Ona postoji samo u glavama državnih vrhuški i privilegovanih pojedinaca (E poslanici, prevodioci, sekretarice...). Kada god se pitanje EU stavi pred narod, EU pada u vodu.

v

pre 15 godina

Sarkoziju se bas iskomplikovalo predsednistvo EU i pre nego sto je poceo...

Naravno citajuci ovu vest ima razloga i za zabrinutost i za depresiju: sta ce biti s nasim clanstvom?
Mozda nista.
Medjutim ima puno smisla gledati situaciju ovde sa pozitivne strane: proces pridruzivanja ce transformisati zemlju na bolje, dace podstreka konstruktivnom razmisljanju a i nemojmo zaboraviti sve one fondove i investicije kojima cemo imati pristupa pa cak i kad smo samo u statusu kandidata.
Bolje ista nego nista.

Drugi Goran

pre 15 godina

Sarkozi je želeo i Irsku u EU, pa nešto nije išlo onomad ;-)

Šalu na stranu... Iako je ovo samo jedna u nizu Sarkozijevih "optimist sam, tim se dičim" izjava, daj bože!

gugle

pre 15 godina

Za pocetak bi bilo dobro da ministri prestanu da krse zakone i Ustav, tom promenom bi se dobro priblizili Uniji. A ne ko neke vracare da bajamo kada cemo tamo, kao da to ide samo od sebe. Drzava mora da se dotera i sredi, decentralizuje i depolitizuje pa teko onda clanstvo. Bugarska i Rumunija ne bi ni danas bili clanovi da nisu SAD to malo pogurale, oni su specifican slucaj.

Globalist

pre 15 godina

Prvo: hocemo zemlje Balkana u EU, a onda: Hocemo, ali ne odmah.

Evo, da na momenat pomislimo da smo mi vec u Evropi i da treba da razgovaramo o prijemu neke (npr.) Moldavije. Debelo bi razmisljali o nasoj koristi, a govorili bi lepo i kurtoazno o nasoj zelji da Moldavija udje u EU.

Uzasno je dobar primer Slovenije. Oni govore kako ce pomagati da zemlje Balkana udju u EU, a prave puteve (autoputeve) kao da istocno od dezele nema nista, prazno, nula (pogledati autokartu - nema zavrsenog autoputa prema istoku). Neko ce da kaze - to je njihova stvar. Delom jeste, a delom i nije. Komunikacije su globalne i uvek valja uciniti pozitivne korake, pomeriti se sa dnevnopolitickih maltretiranja. Pogotovo ako se zaklinju da ce pomagati ostalim zemljama ex Yu da udju u EU.

cinik

pre 15 godina

Ih bre, za malo... Znaci nema nista sad, mozda kasnije. Pa dobro, mi cemo polako da se spremamo, da treniramo, vezbamo ... A sta kaze, kad ce da ukinu one vize? Isto kasnije ... Eeee... Steta.

Miroslav I

pre 15 godina

Kostunica je apsolutno ispunio domaci zadatak da na svaki nacin prolongira ili spreci prijem Srbije u EU. U tom zadatku mu je pomogao Boris .... U svakom slucaju Kostunica nas je vratio barem 10 godina unazad. Da mu je poslo za rukom da se ponovo dokopa vlasti, upropastio bi nas za sledeci vek. Kada pomislim sta je sve uradio i sta je imao jos nameru da uradi, sve jadikovke na nove koalicje su mijaukanje na krovu.

Cile

pre 15 godina

Ja ne razumem ove kriterije za ulazak u EU. Kako to i na osnovu cega Srbija zasluzuje da ekspresno postane Kandidat? Ispada da za sve zemlje ima jedno pravilo a za Srbiju drugo. Ispada da je dovoljno da ne stavimo radikale u vladu i da ne diramo Kosovo, pa da nas odmah nagrade. Ja u to ne verujem. Sve i da nam daju status kandidata, uslovi ce nam biti isti kao i za sve druge, plus Hag, plus priznanje Kosova, tako da mozemo ostati vecni kandidati.

tuty

pre 15 godina

A ko moze nama pomoci (Srbiji) kada mi nikome ne verujemo i uvek se trudimo da negiramo one sto nam zele pomoci. Pitam se samo da li smo mi toliko bolesni da ne verujemo nikome na celome svetu pa i nama samima.

Drugi Goran

pre 15 godina

Sarkozi je želeo i Irsku u EU, pa nešto nije išlo onomad ;-)

Šalu na stranu... Iako je ovo samo jedna u nizu Sarkozijevih "optimist sam, tim se dičim" izjava, daj bože!

cohen

pre 15 godina

... Ponavljam sta sam rekao vec vise puta, Evropa nije med i mleko, ja zivim tu, ja znam da ce to puci veoma brzo, ja licno sam u politickim partijama koje odbijaju evropu i ima nas vec vise od 57 procenata samo u francuskoj.

ja

pre 15 godina

Znaci li to da Hrvatska moze ponistiti zakon o slobodnoj prodaji nekretnina gradjanima EU, koji bi trebao stupiti na snagu 2009.g. Ili uspostaviti ponovno ZERP ( ribolovni pojas), koji je morala ukinuti, radi pristupnih pregovora u EU.
Ili se igramo pravima i obvezama samo jednosmjerno!

Dijana

pre 15 godina

Jao, sto je ovo lepo receno, hahaha ... "Kad je rec o Srbiji mnogo je bolje oslanjati se na evoluciju, nego na katarzu!" Sjajno, Oli je sjajan!
Drugim recima, polako drugari, da se ne nadamo previse. Ipak da mi lepo sacekamo i vidimo gde to Mladic prevrce palacinke, a Karadzic sprema pljeskavice...

Mladen

pre 15 godina

ma super je Djelic... mislim taj optimizam i sve!
Gospodo stavite nas na belu Schengen listu a za ostalo, polako.
Kada ovaj narod bude video sveta malo sam ce zeleti da radi na ideji evropske unije. Nece niko morati da nas "moli", tera i pritiska.

Solunac

pre 15 godina

Pa gospodine Sarkozi, sta vam znaci ta opaska "u kome je počeo jedan svetski rat". Pa nije Srbija a bogami ni jedna zemlja na Balkanu kriva za taj rat, vec velike kolonijalne sile koje su htele preraspodelu svetskih dobara a to sto su izabrali Balkan za pocetak sukoba to je druga stvar. Inace, stvarno kad se malo bolje pogleda, jesmo mi losi, ali nista losije od drugih. Nama svasta prigovaraju a do pre samo nekoliko desetina godina sve te zemlje su vodile ratove na tudjim teritorijama, Nemacku ne treba ni pominjati, Francuzi i njihova Legija Stranaca ratovali po eloj Africi i sta sad, sve bilo casno i posteno. Nikad nisu odgovarali ni za sta. Steta sto smo mali i bedni sa losim politicarima.

katarze mi

pre 15 godina

Sto rece neko, stavite nas na belu sengen listu i ne sekirajte se za srpske integracije u Eu. Ovo je jedan tako prost nacin da se resi mnogo teskih pitanja, kako EU u pogledu na Srbiju ,tako i Srbije u pogledu na EU. Ovim udarcem bi EU "ubila toliko muva" da bi promenila lanac ishrane u Srbiji. Tako da mi postaje nejasno ko ovde ili tamo vodi politiku Milosevica i izolacije. Sve moze jako brzo da se postavi na svoje mesto ali ocigledno nepostoji interes EU i to me plasi... Mislim da je pravo vreme da neko od nasih politicara postavi direktno pitanje EU sta oni stvarno zele od nas za dolazak na belu sengen listu jer smo se slozili da je to kljuc svega. Ova razmena "mi njima banane , a oni nama dvogled" cesto puta primenjivana u 17 veku, vise nefunkcionise. Direktno pitanje politicari pa ce se oni iznenaditi srpskom evolucijom.

maki

pre 15 godina

Mislim da cemo ispuniti sve njihove uslove jedan po jedan, i vecno cekati prijem ali primljeni biti necemo. Njima odgovara da imamo drzavu po njihovoj zelji a da se puno ne mlate sa nama. I ostacemo vecito na udici.

potpuni realista

pre 15 godina

Kad je Kostunica govorio da Srbija nece tako brzo u EU, domaci entuzijasti su ga napadali da ne zeli Evropu. Sada Sarkozi upravo kaze sto i on i to iz Evrope - nema skorog prijema. Kako vreme odmice sve vise uvidjam da je jedini Kostunica shvatao stanje stvari. Svi ostali su bili prazni optimisti.

Petar

pre 15 godina

Skinimo se vise sa EU droge koju nam bodu u venu i okrenimo se nama samima. Oduprimo se ovim nasim dilerima, budimo jaci. Nije nam potrebno da nas u isto vreme vuku za nos i govore nam kako smo ruzni, i da nam prodaju lekove da bismo bili manje depresivni. Pokreni se radni narode, u tebi je snaga. Droga i prazne price ce te samo iscrpsti. Veruj u sebe dobri covece ko god da si, i cini najbolje za svoju porodicu i sebe, i bices ne u EU, vec na najlepsem mestu na ovom svetu.

miki

pre 15 godina

Ma kakva EU, nema sanse u narednih 10godina, mnogo im je i ovo sa Rumunima, Bugarima, Poljacima.....
Samo im fali jedna siromasna Srbija, Albanija ....
Pitajte gradjane iz EU da li bi voleli da vide Srbiju u EU....
Nema sanse.

djole

pre 15 godina

Pa i mi hocemo u Evropu, ali ne sad... ;-)
I mi imamo da resavamo svoje institucionalne probleme, zacinjene opstom nekulturom i totalnim odsustvom postovanja prema bilo cemu ili bilo kome. Vidimo se u EU (Mozda - sa velikim "M"), kad moj sin bude imao onoliko godina koliko ja imam sada. Nazdravlje!

Miroslav

pre 15 godina

Kada ce nasi politicari da shvate da ne treba ni da dopustimo da nam EU resava nase probleme? Mi treba sami da se bavimo nasim politickim,socialnim,ekonomskim problemima. Imamo mogucnosti kao drzava,ali politicari nemaju ni volju ni smelost da krenu prema reformama koje nam trebaju. Videli su kako drugi pa bi hteli i oni,ali mi smo u posebnoj situaciji,i moramo da se i tako ponasamo. Kada budemo resili probleme,ako hocemo mozemo, onda treba se predstaviti kao kandidat za ulazak u EU. Tako ce nas drukse gledati i ceniti. Tako cemo isto izbeci sve ove ucene.... KADA?? (od bilo koje partije)

Jovan Ivosevic

pre 15 godina

Sarkozijeva izjava nema nikakav efekat na Srbiju. Srbija ima toliko toga da uradi na putu za Evropu, pocevsi od dobijanja status kandidata, pa zatim uskladjivanje Srpskog zakonodavstva na Evropski tzv. acquis communitaire, its. Ceo taj proces trajace najmanje do sredine, ako ne i kraja sledeceg saziva Evropskog parliamenta (2012-2014). U medjuvremenu, institucionalna kraza u Uniji ce se na jedan ili drugi nacin razresiti, sto ce reci da ce Srbija postati clanica kao i po sadasnjem planu. Ovakav stav Francuske najvise pogadja Hrvate, i do neke mere Makedonce, posto i oni imaju status kandidata.

Beckerek

pre 15 godina

"Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić rekao je kako Srbija očekuje da tokom francuskog predsedavanja dobije status kandidata za ulazak u Uniju. Đelić procenjuje da bi takva odluka mogla biti doneta uoči Nove godine, 11. ili 12. decembra"

Isto kao sto smo dobili nove pasose do marta...ovaj aprila...mislim juna....

Gosp. Djelicu, jeste da sam vas do sada mnogo cenio, ali nemojte molim vas vise o nekim terminima!

Iva

pre 15 godina

Znaci Hrvatska moguce 2014, mi verovatno nikad, a ako uskoro ne ukinu ni vize, proevropski gradjani izgubice volju da izadju na izbore i eto nama za koju godinu opet ojacanih radikala i DSS-a (citaj JUL-a).

Globalist

pre 15 godina

Prvo: hocemo zemlje Balkana u EU, a onda: Hocemo, ali ne odmah.

Evo, da na momenat pomislimo da smo mi vec u Evropi i da treba da razgovaramo o prijemu neke (npr.) Moldavije. Debelo bi razmisljali o nasoj koristi, a govorili bi lepo i kurtoazno o nasoj zelji da Moldavija udje u EU.

Uzasno je dobar primer Slovenije. Oni govore kako ce pomagati da zemlje Balkana udju u EU, a prave puteve (autoputeve) kao da istocno od dezele nema nista, prazno, nula (pogledati autokartu - nema zavrsenog autoputa prema istoku). Neko ce da kaze - to je njihova stvar. Delom jeste, a delom i nije. Komunikacije su globalne i uvek valja uciniti pozitivne korake, pomeriti se sa dnevnopolitickih maltretiranja. Pogotovo ako se zaklinju da ce pomagati ostalim zemljama ex Yu da udju u EU.

v

pre 15 godina

Sarkoziju se bas iskomplikovalo predsednistvo EU i pre nego sto je poceo...

Naravno citajuci ovu vest ima razloga i za zabrinutost i za depresiju: sta ce biti s nasim clanstvom?
Mozda nista.
Medjutim ima puno smisla gledati situaciju ovde sa pozitivne strane: proces pridruzivanja ce transformisati zemlju na bolje, dace podstreka konstruktivnom razmisljanju a i nemojmo zaboraviti sve one fondove i investicije kojima cemo imati pristupa pa cak i kad smo samo u statusu kandidata.
Bolje ista nego nista.

Krle

pre 15 godina

Ma kakva bre EU, od toga treba odustati jer dok mi dodjemo na red ona ce se raspasti!!!
Mozemo mi da zivimo bolje i bez ulaska u EU samo da se ovi lezilebovici dignu i da ne cekaju da im padne s neba.

gugle

pre 15 godina

Za pocetak bi bilo dobro da ministri prestanu da krse zakone i Ustav, tom promenom bi se dobro priblizili Uniji. A ne ko neke vracare da bajamo kada cemo tamo, kao da to ide samo od sebe. Drzava mora da se dotera i sredi, decentralizuje i depolitizuje pa teko onda clanstvo. Bugarska i Rumunija ne bi ni danas bili clanovi da nisu SAD to malo pogurale, oni su specifican slucaj.

cinik

pre 15 godina

Ih bre, za malo... Znaci nema nista sad, mozda kasnije. Pa dobro, mi cemo polako da se spremamo, da treniramo, vezbamo ... A sta kaze, kad ce da ukinu one vize? Isto kasnije ... Eeee... Steta.

ŠVINGLŠVEGER

pre 15 godina

Polako ali sigurno svako pametan shvata da je EU utopija. Ona postoji samo u glavama državnih vrhuški i privilegovanih pojedinaca (E poslanici, prevodioci, sekretarice...). Kada god se pitanje EU stavi pred narod, EU pada u vodu.