Nedelja, 29.06.2008.

00:43

U sudaru na Ibarskoj troje mrtvih

Tri osobe su poginule, a jedna je povređena u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila na Ibarskoj magistrali, kod sela Dudovice, u blizini Lazarevca.

Izvor: B92

U sudaru na Ibarskoj troje mrtvih IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

40 Komentari

Sortiraj po:

no name

pre 15 godina

Stvarno zalosno...poznajem njihovu cerku koja je 94 god i devojcica je predobra da joj se owako nesto dogodi stvarno strasno da joj poginu u istom danu otac,majka i deda....Mnogo mi je zao male, ona otisla na more 24og a 28og joj roditelji stradali sa dedom i to cela njena porodica iz cacka...strasno....SAUCESCE :((

malosanac

pre 15 godina

... Inače sam kao vozač šlepera i autobusa nebrojeno puta prošao ibarskom i isto toliko puta platio kaznu i to jednom zbog pet minuta prekoračenog vremena za zamenu taho šajbne a jednom zbog plićih guma na rezervnom točku! I dok mi, koje nas ta i sve druge magistrale hlebom hrane, taj isti hleb moramo pola na pola da delimo sa vrlim čuvarima reda, neki manijaci pretiču kolonu preko pune linije i ubijaju nedužne ljude!
...
Posle svakog udesa prouzrokovanih bahatom ili krajnje neodgovornom vožnjom;
I:Vinovnika momentalno u zatvor ili zatvorsku bolnicu.
II: Najstrože ukoriti saobraćajce odgovorne za taj deo puta a kasnije i kažnjavati.
III:Zabraniti rad auto školi koja je tog vozača obučila na neko vreme.
IV:Proveriti rad ustanove koja je toj osobi izdala uverenje da je sposoban da upravlja motornim vozilom.
Mislim da bi te mere učinile da se broj nesreća značajno smanji.
Vozilo je sredstvo. Ono služi da od tačke A do tačke B prevezete sebe,druge ili robu. Ako imate višak adrenalina bavite se ekstremnim sportovima. Ako imate manjak živaca potražite stručnu pomoć.

vajsberg

pre 15 godina

Saucesce porodici poginulih.

Sve bi bilo znacajno drugacije kad bi policajci na medjugradskim putevima imali najstrozu zabranu bilo kakve "radio-konsultacije" sa "pretpostavljenima" u centrali, zatim, kad bi se svi razgovori na njihovim "motorolama" non-stop snimali, te kad bi uvek neko gubio posao kad "fali bas taj deo" tih snimaka.

Mislim, da se ne glupiramo, svi znamo kako to ide: kad "faca" izazove sudarchinu u kojoj nema poginulih ili tesko povredjenih, onda "faca" okrene "Nekoga" mobilnim, "Neko" zove pretpostavljenog saobracajne na tom drumu, pretpostavljeni zove saobracajca koji u tom trenu u rukama drzi dokumenta "face" i - saobracajac po naredjenju vraca dokumenta "faci".

Besmisleno je i tragati za "istorijom" izazivanja takvih "negragicnih" udesa: "face" se ni ne uvode u evidenciju, pa kad naprave udes sa tragicnim posledicama - to im je, bozemoj, prvi udes koji su izazvali!? Takav tretman ima dalje katastrofalne posledice: i kad su krivicni postupci u pitanju, i kad je statistika u pitanju, i kad je donosenje zakljucaka na osnovu takve statistike u pitanju, i kad je donosenje propisa na osnovu takvih zakljucaka u pitanju...

Naravno, ko su najvece "face"? Pa, razmislimo o tome da smo stigli do zakonodavstva...

Nista, dok god budemo nacija koja se lozi na bezobalnu moc, ginucemo na drumovima. Nekaznjeno.

ljmilos

pre 15 godina

Bilo je oko 18:30, vracao sam se sa kupanja iz Banje Vrujci. Nekoliko kilometara posle Ljiga, u pravcu Beograda morao sam da stanem jer je kilometarska kolona automobila stajala, a skoro svi vozaci izasli i stali pored svojih
automobila. Odmah mi je bilo jasno o cemu se radi. Nedugo zatim, kolona je polako pocela da se krece, a stravican
prizor mi je bio sve blizi i blizi. Oktavia sa smrskanim motorom, i krvavim air-bagovima, Kadett od siline udarca
u jarku potpuno smrskan i desetine ljudi u okolini sa nevericom proklinjalo je ovaj Vidovdan. Predivan dan
za opustanje, zamenjen je jos jednom tragedijom. Jos uvek me hvata jeza kada pomislim sta sam video ...Saucesce
porodici nastradalih.

Sale

pre 15 godina

Prosle godine na auto-putu obilazeci kolonu vozila, isao sam oko 140 na sat, a iza mene se zalepio ^majstor^ koji mi je ablendovao bar 30 puta jer boze moj, njemu je bilo ^potrebno bar 200 na sat a ja sam mu stao na put. Kada sam prestigao sva vozila i sklonio se u srednju traku, obilazeci me, naglo je skrenuo u mom pravcu mangupski, i maltene me dodirnuo, srecom nije, i nastavio je dalje. Kakav zakon moze da spreci tu bahatost, i kakva kazna je primerena za ovakve slucajeve? Ja mislim samo ludnica.

Ivan

pre 15 godina

U Srbiji ce se smanjiti broj saobracajnih nesreca samo onda kada se promeni mentalitet ovog nekulturnog naroda, znaci...jako tesko...ili uvesti enormne kazne za prekrsioce....

Vladimir

pre 15 godina

Sta drugo predloziti nego stroze kazne i jacu kontrolu? Saobracajnih nesreca ima svuda (osim mozda u Sahari i na Antarktiku). Jedino mi nije jasno zbog cega bilo koje vozilo ima mogucnost da se krece brzinom vecom od 120 km/h...

Milos

pre 15 godina

Ispred moje zgrade u ulici Jurija Gagarina, koja ima 6 saobracajnih traka, ogranicenje brzine je 40km/h, navodno zbog vrtica koji se tu nalazi. Kazem navodno, jer je radar na ovom mestu iskljucivo nocu kada na ulici nema zive duse (a ni dece iz vrtica) i kada je voziti 40km/h potpuno suludo na tom mestu. Na 100 metara odatle, nalazi se semafor kroz koji cesto prolaze razna besna kola ne osvrcuci se na boju, a gde je pre dve godine, nazalost, poginuo jedan nas sugradjanin takvom prilikom, prelazeci ulicu na zeleno. Policija ama bas nikada nije jurila takve, iako je zbog svog polozaja morala da ih vidi. Dok za nase saobracajce problem bude 50 umesto 40, a ne divljanje na crveno - ovakve stvari ce se dogadjati. Covek je mogao da pretice kolonu po punoj i u okviru ogranicenja brzine, a policija nikad ne kontrolise nista osim toga.

hedovi

pre 15 godina

Da se ja pitam vozac SKODE OKTAVIJE nikad u zivotu ne bi mogao vise da sedne u kola i upravlja istim.
Ali u drzavi zvanoj Srbija, doticni ce nejverovatnije posle izlaska iz bolnice nastaviti da krstari nasim drumovima, kao i desetine slicnih pre njega.
Tuzna smo mi zemlja, saucesce porodici poginulih.

Otpor Miskovicu, sloboda Srbiji

pre 15 godina

A za to vreme ovi rasporedjuju resore. A novi Zakon o bezbednosti saobracaja na putevima im stoji u fijoci vec tri godine.

gagi

pre 15 godina

Samo upisivanje negativnih poena moglo bi da pomogne.Za ovakav prekrsaj tj. preticanje na punoj liniji maksimalan broj.Ukoliko se dva puta napravi ovakav prekrsaj oduzimanje dozvole za trajno, pa neka ga(je) tata posle vozi!!!!

Vladan

pre 15 godina

Ukoliko je nesrecu zaista izazvao vozac koji je preticao kolonu preko pune linije, nema tu sta da se prica: on treba da ide u zatvor, jer je u ovom slucaju neophodna drustvena odmazda - kazna. Nevolja je sto napolju ima hiljade takvih, bezobzirnih i bezobraznih. Policija njih skoro nikada ne goni, mi svi saucestvujemo u zlocinu npr. ablendujuci vozilima iz suprotnog pravca kad je radarska kontrola. Kad se ovo desi, kasno je.

I drugo, treba pronaci nacin da u ovakvim izuzetno teskim slucajevima krivac ostane i bez automobila i bez dozvole a jos kad bi iz svog dzepa placao ljudima odstetu.

Sve je to posledica niskog kulturnog nivoa i slabe drzave.

aleksa

pre 15 godina

Prva stvar je da se izgradio auto put drugacije bi bilo,daleko od toga da branim one koji voze brzo a ne znaju da se kontrolisu, ALI recite mi koliko je bilo kazni za sporu voznju bez ikakvog razloga?Vozim cesto ibarskom magistralom i srecem vozace koji ne smeju da preteknu kamion,u stanju su da idu iza kamiona 50km.Tako naprave kolonu koju je opasno preticati i dodje do ovakvih situacija...

Gradimir Stefanovic

pre 15 godina

Posle ove nezgode na Ibarskoj magistrali, svi oni koji su tvrdili da je autoput na ovom pravcu neisplativ bi trebalo da budu u kolonama vozila koje su stajale sa obe strane puta dok se saobracaj ne normalizuje. Posle toga bi mogli da vrate svoje diplome koje su im pomogle da obezvrede svoje znanje ali i shvate vrednost izgubljenog vremena.

Željen

pre 15 godina

Svako u novijim kolima misli da je bolji, brži, važniji od onih u starim kolima, a oni u starim ne daju se i krug zla se zatvara.

Kada kupite nova kola to ne znači da ćete u njima brže stići tamo gde ste krenuli nego što je to bilo ranije.
Mnogo vozila na drumovima i ulicama zahteva od svakog učesnika u saobraćaju solidarnost, toleranciju i prvenstveno smanjenje brzine.

Brzina mora da se kontroliše, a prekršaji treba da se kažnjavaju, neprekidno i svuda.

Postojeći Zakon praktično se ne sprovodi, a novi je neophodan, a još više njegovo sprovođenje.

Samo treba preuzeti savremena iskustva iz zemalja koje su pre 25 godina bile tu gde smo mi sada.

Saučešće porodicama svakodnevnih žrtava.

Ne treba nama neprijatelj, dovoljni smo sami sebi...

marko

pre 15 godina

Kod nas u saobracaju je problem jer dobar broj vozaca misli da odlicno vozi a prelazi 5000 km godisnje,misli da ima ekstra auto a ono mercedes 15 godina star losih kocnica amortizera al` ide kao metak.Kod nas policija mora da jednom razgranici kome moze da "progleda kroz prste" a kome ne.Iskreno, ja vozim brzo,ali nikad:nepijem,ne preticem u nepreglednim krivinama,ne prolazim kroz crveno,stajem na stop,jednom reci izbegavam sve rizicne situacije kojima mogu da ugrozim sebe i druge.To su sve stvari koje moraju najstroze da se kazne,a ne prljave tablice,na auto putu si vozio 10-20 km/h brze ili nemanje rezervnih sijalica.

Andrej

pre 15 godina

Stvarno tuzno da nastrada jedna porodica ni kriva ni duzna...

Ne zivim u Srbiji ali kad god dodjem koristim bas tu deonicu Ibarske magistrale i svaki put dozivim da me neko pretekne na punoj liniji ili neko mi dolazi u susret koji pretice po punoj, uvek ima neko ko tako vozi, neko ko ako slucajno dodje kasnije 5 minuta do cilja da ce izgubiti neke silne milione!

Plasim se da i u ovom trenutku dok pisem opet neko pretice na punoj liniji. Mislim da bi plakati pored puteva dovela vozace do razmisljanja.

Sretan vam put!

Aleksandar

pre 15 godina

Bolje zakasniti 30 minuta u ovom zivotu, nego poraniti 30 godina u onom drugom...
Kad bi saobracajna policija radila svoj posao, kad bi zakoni bili beskurpulozni (recimo oduzimanje dozvole na 5 godina zbog preticanja preko pune linije - samo na nadvoznjaku preko pruge kod Sajma bi dnevno 100-ak njih ostajalo bez dozvole), kad bi putevi bili normalni, kad bi vozila bila makar iz prosle dekade, kad bi i vozaci bili malo savesniji (a postali bi kad ih zakon dobro opali po dzepu) - broj nesreca bi se sveo na minimum. No nas izgleda ovo opste stanje uopste ne tangira, dodjemo ovde, procitamo vest, zgrozimo se a onda sednemo u svog limenog mezimca i prodjemo kroz crveno, dok suvozacu objasnjavamo kako je na Ibarskoj poginulo troje ljudi.

Boki es

pre 15 godina

Kakva nesreca, jadni ljudi, ni krivi ni duzni.Neko ko postuje propise u saobracaju ne moze nikako da utice na onog drugog koji ne postuje i dolazi iz suprotnog smera.Medjutim postoje organi koji to mogu da sankcionisu,prevaspitaju i sprece!
Siguran zivot gradjana bi trebao da bude najvaznija oblast vladajucoj strukturi.

GOXI

pre 15 godina

Vrlo cesto putujem ibarskom magistralom i svaki put kada krenem na put pomolim se bogu da stignem ziva. Mislim da je krajnje vreme da se ta tako smrtonosna magistrala napokon na kakav bilo nacin prosiri ne za pola metra vec za cele dve trake. Da li mi je Velja simpatican ili ne nije uopste bitno, ali ideja o auto putu je vise nego dobra i spasonosna. Ta ibarska je od kada znam za sebe bila poligon smrti, a i statistika bi verovatno pokazala da ima veliki uticaj na stopu smrtnosti u ovoj zemlji. Ko god i iz koje god stranke bude bio, kada to resi imace glasaca samo tako.

mike

pre 15 godina

Evo jos jednog dokaza koliko je auto put potreban da rastereti ibarsku magistralu. Ozbiljna drzava bi to vec odavno resila na bilo koji nacin, jer su zivoti gradjana u pitanju. Neka neko sada objasni porodicama poginulih (svakodnevno) da njihovi najblizi ginu zbog politickih prepucavanja i zastite haraclija na "auto" puticu od Bgd do Subotice. Horor film!!!

B.Pavlovic

pre 15 godina

Sta vrede stroziji propisi, bolji putevi i automobili? Puna linija je jedan od propisa, znak zabrane preticanja takodje,preticanje kolone je itekako zabranjeno, ali dok je god umisljenih za volanima koji misle da se sposobnost i prednost na putevima Srbije stice vecom snagom motora , nama nema spasa.......ne vredi im ni uzeti ni dozvolu ni auto, uzece oni neki drugi i opet ce sejati smrt po putevima. Mozda jedino da se za prekrsaje ODMAH ide u zatvor na duze vreme...?? Mada nisam bas siguran da bi i to pomoglo.........

Aleksej

pre 15 godina

ma kakva obuka, kakvi propisi!!!??? Policija je za sve kriva - umesto da se trude da kontrolišu opasna mesta (pouzdano znam da je ta krivina iako je blaga vrlo opasna) i da kažnjavaju prekršioce baš na takvim mestima - naši policajci se parkiraju u bezbednoj zoni i maltretiraju sve redom za benigne prekršaje!!! Vidite - tamo gde je poginuo Zablaćanski i recimo na ovoj krivini gde je danas troje poginulo POLICIJSKE PATROLE ILI KONTROLE SAOBRAĆAJNE POLICIJE NIKADA NISTE MOGLI VIDETI JER JE TO OPASNO MESTO I ONI NEĆE RIZIKOVATI SVOJE ŽIVOTE, ali zato u Mrčajevcima recimo - na pravom delu puta na širokoj bankini UVEK stoji patrola saobraćajne policije JER JE TU PREGLEDNO I BEZBEDNO i oni nemaju rizik, eto tu stoje i kontrolišu brzinu u naseljenom mestu ( koje je uzgrad budi rečeno obeleženo 5km pre prvih kuća - znači izmišljeno za mesto za naše drage policiote FUJ)

Milos

pre 15 godina

Pa auti koji je izazvao udes je bio moderan, znaci ne trebaju nam moderniji automobili.
Drugo, kazne su visoke, za preticanje na punoj liniji se po vazecim propisima gubi vozacka na 6 meseci.
Srbiji treba INFRASTRUKTURA koja ce biti u stanju da podrzi broj automobila na putevima.

MMirko

pre 15 godina

Svaki put kad mi na 50m od kuce naplate kaznu za nevezivanje pojasa zapitam se koliko cu ovakvih situacija videti uzivo za par minuta i da li je ikad iko kaznjen i za ubilacku voznju.

vm

pre 15 godina

Novi zakon o saobracaju je jedino resenje. Vozaci se sami nece smiriti dok ih zakon i kazne ne smire. Cekamo novi zakon od 2003 godine i ocigledno je da politicarima iz nekog morbidnog razloga ne odgovara da se usvoji taj zakon.
Sve vise je novih, jakih i "besnih" automobila na putevima koji jure ne prilagodjenim brzinama. O putevima da ne govorimo.
HOCEMO NOVI ZAKON !!!
HOCEMO SIGURNE PUTEVE !!!
HOCEMO SAVESNE VOZACE !!!
HOCEMO BEZBEDNE MOTOCIKLISTE !!!
HOCEMO DA POLICIJA SPROVODI ZAKON !!!

Paco

pre 15 godina

Uvek se nanovo potresem, kada procitam ovakve vesti, ali se jos vise iznerviram raspravom o zakonu, kaznama i nedisciplini. Kako moze i najbolji zakon da bude sproveden, ako ga sprovodi drumska mafija u uniformama. Ja kad god dolazim na odmor u Srbiju imam vec otpisanih 100 Evra za zasede nasih cuvara reda. Dok ja po pravilu placam kaznu zato sto sam na auto-putu vozio 120 umesto 100 km/h, dotle drugi voze bez svetla, bez migavca, sa auspuhom koji se vuce po asfaltu itd. Materijal za price iz Srbije, stranci imaju kad im na "Autoput" izadje traktor sa prikolicom ili kao meni pre tri godine lepa srpska krava( 10-ak km pre Subotice).
Kome je to oduzeta dozvola na 6 meseci za preticanje preko pune linije.
Kad bi se vrsila kontrola na toj ibarskoj "magistrali" polovina ucesnika vise ne bi imala dozvolu.Zato zandarmi cekaju na mestima gde je ogranicenje 40km/h i hvataju nevoljnike koji su jedva skupili crkavicu za deset dana na moru.
Na kraju, svako poredjenje sa Evropom je izlisno jer takvih "magistrala" tamo prakticno i nema, a takozvani "seoski putevi"(tesko se prevodi "Landstrasse")su takvi da je dozvoljena brzina 80-90km/h i najcesce se njima vozi samo kad izadjete sa autoputa da bi se dovezli do sledeceg mesta, sto je u proseku desetak kilometara. Naravno da onda ne osecate preteranu potrebu za preticanjem.

Misa

pre 15 godina

Jos jedan dokaz da edukacija vozaca je na vrlo niskom nivou!Neko ko je dobio pre X godina vozacu u nasoj zemlji,misli da je iskusan da zna dobro voziti zahvaljujuci samo sreci i drugih vozaca koji su izbegli sudar s krivcem ovog udesa,ali ipak na kraju umisljeni dobar vozac izazvao je katastrofu!Bolja edukacija i kontrola auto skoli,uvodenje rizicne obuke za vozace s intervalima.

Krle

pre 15 godina

To nije saobracajna nesreca nego ubistvo troje ljudi. Dokle vise bre. Jedino policiju na svakih 100 metara i drakonske kazne. Pogledaj.Saucesce porodici poginulih.

Homo Sapiens

pre 15 godina

Pa kakve mi šanse imamo u našim fićama, jugićima i ostalim krševima protiv njihovih skupih igračaka sa svim mogućim ABG-ovima, ESP-ovima, ABS-ovima i ostalom čudima.

Još tri žrtve siledžija...ko je sledeći?

Grey

pre 15 godina

Jos jedan je nasao svoje zrtve na nasim putevima. Dok policija uglavnom maltretira neduzne, ovakvi likovi za volanom ubijaju nevine zrtve i unistavaju Srbiju vise nego bilo koji njen neprijatelj...

Alan Ford

pre 15 godina

Pre nego što krenete da pišete kako su nam putevi katastrofalni, kako saobraćajna policija ignoriše posao... ne zaboravite da je glavni rizik u celoj priči upravo vozač. Nije loš put ili korumpirani policajac glavni krivac u ovakvim tragedijama nego upravo ljudi koji sedaju za volan, isti ti ljudi koji ignoriši pune linije, isti ljudi koji voze 120 kmh na krivini (tu ne pomaže ni najbolji asfalt), isti ljudi koji ignorišu činjenicu da ako budu vozili sigurnije i sporije da će kasniti možda max. 20-30 minuta. A šta je to naspram života, pih ništa...

Malo više strpljenja i tolerancije... i ovakve tragedije će se dešavati znatno manje... saučešće porodicama...

p.s. nadam se da će "interesovanje" za ovu teme biti ista kao i za Ikodinovića...

Farbani crnac u Moskvi

pre 15 godina

Zasto drzava osim izmena Zakona o saobracaju, ne pokrene i akciju edukacije i reklamiranja bezbednije voznje? Bilbordi, flajeri, spotovi na TV-u bi puno koristili. Zna se sta su osnovne opasnosti: preticanje, pijanstvo, prebrza voznja...i SUJETA!
Uvek ce mi ostati u secanju slika sa predavanja o stetnom uticaju pusenja. Pokazali su nam pluca pushaca i pluca nepushaca. Posle te slike nikada nisam ni pozeleo da uzmem cigaretu u ruke.

Isto je i sa voznjom. Aktivna i efektivna kampanja, koja opominje, potrebna je sto pre...pogotovo sto je sezona odmora i velike su migracije.

U Moskvi, dok vozim, cesto vidim bilbord kojim se istice da godisnje u Rusiji u saobracaju pogine toliko ljudi za citav jedan grad...

jelena

pre 15 godina

Pa da! "Vozac skode je tesko povredjen"- a troje nesrecnika u opelu poginulo ni krivo ni duzno. Preticati kolonu vozila je takva glupost da mu nema ravnog!
MOLIM VAS, neka se vec jednom uvedu poeni koji vode oduzimanju dozvole kao i svuda. Pa da se dozvole oduzimaju jos pre nego sto signes nekog da ubijes svojom gluposcu.

jelena

pre 15 godina

Pa da! "Vozac skode je tesko povredjen"- a troje nesrecnika u opelu poginulo ni krivo ni duzno. Preticati kolonu vozila je takva glupost da mu nema ravnog!
MOLIM VAS, neka se vec jednom uvedu poeni koji vode oduzimanju dozvole kao i svuda. Pa da se dozvole oduzimaju jos pre nego sto signes nekog da ubijes svojom gluposcu.

Alan Ford

pre 15 godina

Pre nego što krenete da pišete kako su nam putevi katastrofalni, kako saobraćajna policija ignoriše posao... ne zaboravite da je glavni rizik u celoj priči upravo vozač. Nije loš put ili korumpirani policajac glavni krivac u ovakvim tragedijama nego upravo ljudi koji sedaju za volan, isti ti ljudi koji ignoriši pune linije, isti ljudi koji voze 120 kmh na krivini (tu ne pomaže ni najbolji asfalt), isti ljudi koji ignorišu činjenicu da ako budu vozili sigurnije i sporije da će kasniti možda max. 20-30 minuta. A šta je to naspram života, pih ništa...

Malo više strpljenja i tolerancije... i ovakve tragedije će se dešavati znatno manje... saučešće porodicama...

p.s. nadam se da će "interesovanje" za ovu teme biti ista kao i za Ikodinovića...

B.Pavlovic

pre 15 godina

Sta vrede stroziji propisi, bolji putevi i automobili? Puna linija je jedan od propisa, znak zabrane preticanja takodje,preticanje kolone je itekako zabranjeno, ali dok je god umisljenih za volanima koji misle da se sposobnost i prednost na putevima Srbije stice vecom snagom motora , nama nema spasa.......ne vredi im ni uzeti ni dozvolu ni auto, uzece oni neki drugi i opet ce sejati smrt po putevima. Mozda jedino da se za prekrsaje ODMAH ide u zatvor na duze vreme...?? Mada nisam bas siguran da bi i to pomoglo.........

Krle

pre 15 godina

To nije saobracajna nesreca nego ubistvo troje ljudi. Dokle vise bre. Jedino policiju na svakih 100 metara i drakonske kazne. Pogledaj.Saucesce porodici poginulih.

Grey

pre 15 godina

Jos jedan je nasao svoje zrtve na nasim putevima. Dok policija uglavnom maltretira neduzne, ovakvi likovi za volanom ubijaju nevine zrtve i unistavaju Srbiju vise nego bilo koji njen neprijatelj...

Sale

pre 15 godina

Prosle godine na auto-putu obilazeci kolonu vozila, isao sam oko 140 na sat, a iza mene se zalepio ^majstor^ koji mi je ablendovao bar 30 puta jer boze moj, njemu je bilo ^potrebno bar 200 na sat a ja sam mu stao na put. Kada sam prestigao sva vozila i sklonio se u srednju traku, obilazeci me, naglo je skrenuo u mom pravcu mangupski, i maltene me dodirnuo, srecom nije, i nastavio je dalje. Kakav zakon moze da spreci tu bahatost, i kakva kazna je primerena za ovakve slucajeve? Ja mislim samo ludnica.

Farbani crnac u Moskvi

pre 15 godina

Zasto drzava osim izmena Zakona o saobracaju, ne pokrene i akciju edukacije i reklamiranja bezbednije voznje? Bilbordi, flajeri, spotovi na TV-u bi puno koristili. Zna se sta su osnovne opasnosti: preticanje, pijanstvo, prebrza voznja...i SUJETA!
Uvek ce mi ostati u secanju slika sa predavanja o stetnom uticaju pusenja. Pokazali su nam pluca pushaca i pluca nepushaca. Posle te slike nikada nisam ni pozeleo da uzmem cigaretu u ruke.

Isto je i sa voznjom. Aktivna i efektivna kampanja, koja opominje, potrebna je sto pre...pogotovo sto je sezona odmora i velike su migracije.

U Moskvi, dok vozim, cesto vidim bilbord kojim se istice da godisnje u Rusiji u saobracaju pogine toliko ljudi za citav jedan grad...

Misa

pre 15 godina

Jos jedan dokaz da edukacija vozaca je na vrlo niskom nivou!Neko ko je dobio pre X godina vozacu u nasoj zemlji,misli da je iskusan da zna dobro voziti zahvaljujuci samo sreci i drugih vozaca koji su izbegli sudar s krivcem ovog udesa,ali ipak na kraju umisljeni dobar vozac izazvao je katastrofu!Bolja edukacija i kontrola auto skoli,uvodenje rizicne obuke za vozace s intervalima.

Milos

pre 15 godina

Pa auti koji je izazvao udes je bio moderan, znaci ne trebaju nam moderniji automobili.
Drugo, kazne su visoke, za preticanje na punoj liniji se po vazecim propisima gubi vozacka na 6 meseci.
Srbiji treba INFRASTRUKTURA koja ce biti u stanju da podrzi broj automobila na putevima.

Aleksej

pre 15 godina

ma kakva obuka, kakvi propisi!!!??? Policija je za sve kriva - umesto da se trude da kontrolišu opasna mesta (pouzdano znam da je ta krivina iako je blaga vrlo opasna) i da kažnjavaju prekršioce baš na takvim mestima - naši policajci se parkiraju u bezbednoj zoni i maltretiraju sve redom za benigne prekršaje!!! Vidite - tamo gde je poginuo Zablaćanski i recimo na ovoj krivini gde je danas troje poginulo POLICIJSKE PATROLE ILI KONTROLE SAOBRAĆAJNE POLICIJE NIKADA NISTE MOGLI VIDETI JER JE TO OPASNO MESTO I ONI NEĆE RIZIKOVATI SVOJE ŽIVOTE, ali zato u Mrčajevcima recimo - na pravom delu puta na širokoj bankini UVEK stoji patrola saobraćajne policije JER JE TU PREGLEDNO I BEZBEDNO i oni nemaju rizik, eto tu stoje i kontrolišu brzinu u naseljenom mestu ( koje je uzgrad budi rečeno obeleženo 5km pre prvih kuća - znači izmišljeno za mesto za naše drage policiote FUJ)

vm

pre 15 godina

Novi zakon o saobracaju je jedino resenje. Vozaci se sami nece smiriti dok ih zakon i kazne ne smire. Cekamo novi zakon od 2003 godine i ocigledno je da politicarima iz nekog morbidnog razloga ne odgovara da se usvoji taj zakon.
Sve vise je novih, jakih i "besnih" automobila na putevima koji jure ne prilagodjenim brzinama. O putevima da ne govorimo.
HOCEMO NOVI ZAKON !!!
HOCEMO SIGURNE PUTEVE !!!
HOCEMO SAVESNE VOZACE !!!
HOCEMO BEZBEDNE MOTOCIKLISTE !!!
HOCEMO DA POLICIJA SPROVODI ZAKON !!!

Homo Sapiens

pre 15 godina

Pa kakve mi šanse imamo u našim fićama, jugićima i ostalim krševima protiv njihovih skupih igračaka sa svim mogućim ABG-ovima, ESP-ovima, ABS-ovima i ostalom čudima.

Još tri žrtve siledžija...ko je sledeći?

mike

pre 15 godina

Evo jos jednog dokaza koliko je auto put potreban da rastereti ibarsku magistralu. Ozbiljna drzava bi to vec odavno resila na bilo koji nacin, jer su zivoti gradjana u pitanju. Neka neko sada objasni porodicama poginulih (svakodnevno) da njihovi najblizi ginu zbog politickih prepucavanja i zastite haraclija na "auto" puticu od Bgd do Subotice. Horor film!!!

Milos

pre 15 godina

Ispred moje zgrade u ulici Jurija Gagarina, koja ima 6 saobracajnih traka, ogranicenje brzine je 40km/h, navodno zbog vrtica koji se tu nalazi. Kazem navodno, jer je radar na ovom mestu iskljucivo nocu kada na ulici nema zive duse (a ni dece iz vrtica) i kada je voziti 40km/h potpuno suludo na tom mestu. Na 100 metara odatle, nalazi se semafor kroz koji cesto prolaze razna besna kola ne osvrcuci se na boju, a gde je pre dve godine, nazalost, poginuo jedan nas sugradjanin takvom prilikom, prelazeci ulicu na zeleno. Policija ama bas nikada nije jurila takve, iako je zbog svog polozaja morala da ih vidi. Dok za nase saobracajce problem bude 50 umesto 40, a ne divljanje na crveno - ovakve stvari ce se dogadjati. Covek je mogao da pretice kolonu po punoj i u okviru ogranicenja brzine, a policija nikad ne kontrolise nista osim toga.

Boki es

pre 15 godina

Kakva nesreca, jadni ljudi, ni krivi ni duzni.Neko ko postuje propise u saobracaju ne moze nikako da utice na onog drugog koji ne postuje i dolazi iz suprotnog smera.Medjutim postoje organi koji to mogu da sankcionisu,prevaspitaju i sprece!
Siguran zivot gradjana bi trebao da bude najvaznija oblast vladajucoj strukturi.

Paco

pre 15 godina

Uvek se nanovo potresem, kada procitam ovakve vesti, ali se jos vise iznerviram raspravom o zakonu, kaznama i nedisciplini. Kako moze i najbolji zakon da bude sproveden, ako ga sprovodi drumska mafija u uniformama. Ja kad god dolazim na odmor u Srbiju imam vec otpisanih 100 Evra za zasede nasih cuvara reda. Dok ja po pravilu placam kaznu zato sto sam na auto-putu vozio 120 umesto 100 km/h, dotle drugi voze bez svetla, bez migavca, sa auspuhom koji se vuce po asfaltu itd. Materijal za price iz Srbije, stranci imaju kad im na "Autoput" izadje traktor sa prikolicom ili kao meni pre tri godine lepa srpska krava( 10-ak km pre Subotice).
Kome je to oduzeta dozvola na 6 meseci za preticanje preko pune linije.
Kad bi se vrsila kontrola na toj ibarskoj "magistrali" polovina ucesnika vise ne bi imala dozvolu.Zato zandarmi cekaju na mestima gde je ogranicenje 40km/h i hvataju nevoljnike koji su jedva skupili crkavicu za deset dana na moru.
Na kraju, svako poredjenje sa Evropom je izlisno jer takvih "magistrala" tamo prakticno i nema, a takozvani "seoski putevi"(tesko se prevodi "Landstrasse")su takvi da je dozvoljena brzina 80-90km/h i najcesce se njima vozi samo kad izadjete sa autoputa da bi se dovezli do sledeceg mesta, sto je u proseku desetak kilometara. Naravno da onda ne osecate preteranu potrebu za preticanjem.

marko

pre 15 godina

Kod nas u saobracaju je problem jer dobar broj vozaca misli da odlicno vozi a prelazi 5000 km godisnje,misli da ima ekstra auto a ono mercedes 15 godina star losih kocnica amortizera al` ide kao metak.Kod nas policija mora da jednom razgranici kome moze da "progleda kroz prste" a kome ne.Iskreno, ja vozim brzo,ali nikad:nepijem,ne preticem u nepreglednim krivinama,ne prolazim kroz crveno,stajem na stop,jednom reci izbegavam sve rizicne situacije kojima mogu da ugrozim sebe i druge.To su sve stvari koje moraju najstroze da se kazne,a ne prljave tablice,na auto putu si vozio 10-20 km/h brze ili nemanje rezervnih sijalica.

vajsberg

pre 15 godina

Saucesce porodici poginulih.

Sve bi bilo znacajno drugacije kad bi policajci na medjugradskim putevima imali najstrozu zabranu bilo kakve "radio-konsultacije" sa "pretpostavljenima" u centrali, zatim, kad bi se svi razgovori na njihovim "motorolama" non-stop snimali, te kad bi uvek neko gubio posao kad "fali bas taj deo" tih snimaka.

Mislim, da se ne glupiramo, svi znamo kako to ide: kad "faca" izazove sudarchinu u kojoj nema poginulih ili tesko povredjenih, onda "faca" okrene "Nekoga" mobilnim, "Neko" zove pretpostavljenog saobracajne na tom drumu, pretpostavljeni zove saobracajca koji u tom trenu u rukama drzi dokumenta "face" i - saobracajac po naredjenju vraca dokumenta "faci".

Besmisleno je i tragati za "istorijom" izazivanja takvih "negragicnih" udesa: "face" se ni ne uvode u evidenciju, pa kad naprave udes sa tragicnim posledicama - to im je, bozemoj, prvi udes koji su izazvali!? Takav tretman ima dalje katastrofalne posledice: i kad su krivicni postupci u pitanju, i kad je statistika u pitanju, i kad je donosenje zakljucaka na osnovu takve statistike u pitanju, i kad je donosenje propisa na osnovu takvih zakljucaka u pitanju...

Naravno, ko su najvece "face"? Pa, razmislimo o tome da smo stigli do zakonodavstva...

Nista, dok god budemo nacija koja se lozi na bezobalnu moc, ginucemo na drumovima. Nekaznjeno.

malosanac

pre 15 godina

... Inače sam kao vozač šlepera i autobusa nebrojeno puta prošao ibarskom i isto toliko puta platio kaznu i to jednom zbog pet minuta prekoračenog vremena za zamenu taho šajbne a jednom zbog plićih guma na rezervnom točku! I dok mi, koje nas ta i sve druge magistrale hlebom hrane, taj isti hleb moramo pola na pola da delimo sa vrlim čuvarima reda, neki manijaci pretiču kolonu preko pune linije i ubijaju nedužne ljude!
...
Posle svakog udesa prouzrokovanih bahatom ili krajnje neodgovornom vožnjom;
I:Vinovnika momentalno u zatvor ili zatvorsku bolnicu.
II: Najstrože ukoriti saobraćajce odgovorne za taj deo puta a kasnije i kažnjavati.
III:Zabraniti rad auto školi koja je tog vozača obučila na neko vreme.
IV:Proveriti rad ustanove koja je toj osobi izdala uverenje da je sposoban da upravlja motornim vozilom.
Mislim da bi te mere učinile da se broj nesreća značajno smanji.
Vozilo je sredstvo. Ono služi da od tačke A do tačke B prevezete sebe,druge ili robu. Ako imate višak adrenalina bavite se ekstremnim sportovima. Ako imate manjak živaca potražite stručnu pomoć.

Gradimir Stefanovic

pre 15 godina

Posle ove nezgode na Ibarskoj magistrali, svi oni koji su tvrdili da je autoput na ovom pravcu neisplativ bi trebalo da budu u kolonama vozila koje su stajale sa obe strane puta dok se saobracaj ne normalizuje. Posle toga bi mogli da vrate svoje diplome koje su im pomogle da obezvrede svoje znanje ali i shvate vrednost izgubljenog vremena.

Aleksandar

pre 15 godina

Bolje zakasniti 30 minuta u ovom zivotu, nego poraniti 30 godina u onom drugom...
Kad bi saobracajna policija radila svoj posao, kad bi zakoni bili beskurpulozni (recimo oduzimanje dozvole na 5 godina zbog preticanja preko pune linije - samo na nadvoznjaku preko pruge kod Sajma bi dnevno 100-ak njih ostajalo bez dozvole), kad bi putevi bili normalni, kad bi vozila bila makar iz prosle dekade, kad bi i vozaci bili malo savesniji (a postali bi kad ih zakon dobro opali po dzepu) - broj nesreca bi se sveo na minimum. No nas izgleda ovo opste stanje uopste ne tangira, dodjemo ovde, procitamo vest, zgrozimo se a onda sednemo u svog limenog mezimca i prodjemo kroz crveno, dok suvozacu objasnjavamo kako je na Ibarskoj poginulo troje ljudi.

Vladan

pre 15 godina

Ukoliko je nesrecu zaista izazvao vozac koji je preticao kolonu preko pune linije, nema tu sta da se prica: on treba da ide u zatvor, jer je u ovom slucaju neophodna drustvena odmazda - kazna. Nevolja je sto napolju ima hiljade takvih, bezobzirnih i bezobraznih. Policija njih skoro nikada ne goni, mi svi saucestvujemo u zlocinu npr. ablendujuci vozilima iz suprotnog pravca kad je radarska kontrola. Kad se ovo desi, kasno je.

I drugo, treba pronaci nacin da u ovakvim izuzetno teskim slucajevima krivac ostane i bez automobila i bez dozvole a jos kad bi iz svog dzepa placao ljudima odstetu.

Sve je to posledica niskog kulturnog nivoa i slabe drzave.

hedovi

pre 15 godina

Da se ja pitam vozac SKODE OKTAVIJE nikad u zivotu ne bi mogao vise da sedne u kola i upravlja istim.
Ali u drzavi zvanoj Srbija, doticni ce nejverovatnije posle izlaska iz bolnice nastaviti da krstari nasim drumovima, kao i desetine slicnih pre njega.
Tuzna smo mi zemlja, saucesce porodici poginulih.

Ivan

pre 15 godina

U Srbiji ce se smanjiti broj saobracajnih nesreca samo onda kada se promeni mentalitet ovog nekulturnog naroda, znaci...jako tesko...ili uvesti enormne kazne za prekrsioce....

MMirko

pre 15 godina

Svaki put kad mi na 50m od kuce naplate kaznu za nevezivanje pojasa zapitam se koliko cu ovakvih situacija videti uzivo za par minuta i da li je ikad iko kaznjen i za ubilacku voznju.

GOXI

pre 15 godina

Vrlo cesto putujem ibarskom magistralom i svaki put kada krenem na put pomolim se bogu da stignem ziva. Mislim da je krajnje vreme da se ta tako smrtonosna magistrala napokon na kakav bilo nacin prosiri ne za pola metra vec za cele dve trake. Da li mi je Velja simpatican ili ne nije uopste bitno, ali ideja o auto putu je vise nego dobra i spasonosna. Ta ibarska je od kada znam za sebe bila poligon smrti, a i statistika bi verovatno pokazala da ima veliki uticaj na stopu smrtnosti u ovoj zemlji. Ko god i iz koje god stranke bude bio, kada to resi imace glasaca samo tako.

Željen

pre 15 godina

Svako u novijim kolima misli da je bolji, brži, važniji od onih u starim kolima, a oni u starim ne daju se i krug zla se zatvara.

Kada kupite nova kola to ne znači da ćete u njima brže stići tamo gde ste krenuli nego što je to bilo ranije.
Mnogo vozila na drumovima i ulicama zahteva od svakog učesnika u saobraćaju solidarnost, toleranciju i prvenstveno smanjenje brzine.

Brzina mora da se kontroliše, a prekršaji treba da se kažnjavaju, neprekidno i svuda.

Postojeći Zakon praktično se ne sprovodi, a novi je neophodan, a još više njegovo sprovođenje.

Samo treba preuzeti savremena iskustva iz zemalja koje su pre 25 godina bile tu gde smo mi sada.

Saučešće porodicama svakodnevnih žrtava.

Ne treba nama neprijatelj, dovoljni smo sami sebi...

Otpor Miskovicu, sloboda Srbiji

pre 15 godina

A za to vreme ovi rasporedjuju resore. A novi Zakon o bezbednosti saobracaja na putevima im stoji u fijoci vec tri godine.

Andrej

pre 15 godina

Stvarno tuzno da nastrada jedna porodica ni kriva ni duzna...

Ne zivim u Srbiji ali kad god dodjem koristim bas tu deonicu Ibarske magistrale i svaki put dozivim da me neko pretekne na punoj liniji ili neko mi dolazi u susret koji pretice po punoj, uvek ima neko ko tako vozi, neko ko ako slucajno dodje kasnije 5 minuta do cilja da ce izgubiti neke silne milione!

Plasim se da i u ovom trenutku dok pisem opet neko pretice na punoj liniji. Mislim da bi plakati pored puteva dovela vozace do razmisljanja.

Sretan vam put!

aleksa

pre 15 godina

Prva stvar je da se izgradio auto put drugacije bi bilo,daleko od toga da branim one koji voze brzo a ne znaju da se kontrolisu, ALI recite mi koliko je bilo kazni za sporu voznju bez ikakvog razloga?Vozim cesto ibarskom magistralom i srecem vozace koji ne smeju da preteknu kamion,u stanju su da idu iza kamiona 50km.Tako naprave kolonu koju je opasno preticati i dodje do ovakvih situacija...

gagi

pre 15 godina

Samo upisivanje negativnih poena moglo bi da pomogne.Za ovakav prekrsaj tj. preticanje na punoj liniji maksimalan broj.Ukoliko se dva puta napravi ovakav prekrsaj oduzimanje dozvole za trajno, pa neka ga(je) tata posle vozi!!!!

Vladimir

pre 15 godina

Sta drugo predloziti nego stroze kazne i jacu kontrolu? Saobracajnih nesreca ima svuda (osim mozda u Sahari i na Antarktiku). Jedino mi nije jasno zbog cega bilo koje vozilo ima mogucnost da se krece brzinom vecom od 120 km/h...

ljmilos

pre 15 godina

Bilo je oko 18:30, vracao sam se sa kupanja iz Banje Vrujci. Nekoliko kilometara posle Ljiga, u pravcu Beograda morao sam da stanem jer je kilometarska kolona automobila stajala, a skoro svi vozaci izasli i stali pored svojih
automobila. Odmah mi je bilo jasno o cemu se radi. Nedugo zatim, kolona je polako pocela da se krece, a stravican
prizor mi je bio sve blizi i blizi. Oktavia sa smrskanim motorom, i krvavim air-bagovima, Kadett od siline udarca
u jarku potpuno smrskan i desetine ljudi u okolini sa nevericom proklinjalo je ovaj Vidovdan. Predivan dan
za opustanje, zamenjen je jos jednom tragedijom. Jos uvek me hvata jeza kada pomislim sta sam video ...Saucesce
porodici nastradalih.

no name

pre 15 godina

Stvarno zalosno...poznajem njihovu cerku koja je 94 god i devojcica je predobra da joj se owako nesto dogodi stvarno strasno da joj poginu u istom danu otac,majka i deda....Mnogo mi je zao male, ona otisla na more 24og a 28og joj roditelji stradali sa dedom i to cela njena porodica iz cacka...strasno....SAUCESCE :((

Misa

pre 15 godina

Jos jedan dokaz da edukacija vozaca je na vrlo niskom nivou!Neko ko je dobio pre X godina vozacu u nasoj zemlji,misli da je iskusan da zna dobro voziti zahvaljujuci samo sreci i drugih vozaca koji su izbegli sudar s krivcem ovog udesa,ali ipak na kraju umisljeni dobar vozac izazvao je katastrofu!Bolja edukacija i kontrola auto skoli,uvodenje rizicne obuke za vozace s intervalima.

jelena

pre 15 godina

Pa da! "Vozac skode je tesko povredjen"- a troje nesrecnika u opelu poginulo ni krivo ni duzno. Preticati kolonu vozila je takva glupost da mu nema ravnog!
MOLIM VAS, neka se vec jednom uvedu poeni koji vode oduzimanju dozvole kao i svuda. Pa da se dozvole oduzimaju jos pre nego sto signes nekog da ubijes svojom gluposcu.

Milos

pre 15 godina

Pa auti koji je izazvao udes je bio moderan, znaci ne trebaju nam moderniji automobili.
Drugo, kazne su visoke, za preticanje na punoj liniji se po vazecim propisima gubi vozacka na 6 meseci.
Srbiji treba INFRASTRUKTURA koja ce biti u stanju da podrzi broj automobila na putevima.

Farbani crnac u Moskvi

pre 15 godina

Zasto drzava osim izmena Zakona o saobracaju, ne pokrene i akciju edukacije i reklamiranja bezbednije voznje? Bilbordi, flajeri, spotovi na TV-u bi puno koristili. Zna se sta su osnovne opasnosti: preticanje, pijanstvo, prebrza voznja...i SUJETA!
Uvek ce mi ostati u secanju slika sa predavanja o stetnom uticaju pusenja. Pokazali su nam pluca pushaca i pluca nepushaca. Posle te slike nikada nisam ni pozeleo da uzmem cigaretu u ruke.

Isto je i sa voznjom. Aktivna i efektivna kampanja, koja opominje, potrebna je sto pre...pogotovo sto je sezona odmora i velike su migracije.

U Moskvi, dok vozim, cesto vidim bilbord kojim se istice da godisnje u Rusiji u saobracaju pogine toliko ljudi za citav jedan grad...

Alan Ford

pre 15 godina

Pre nego što krenete da pišete kako su nam putevi katastrofalni, kako saobraćajna policija ignoriše posao... ne zaboravite da je glavni rizik u celoj priči upravo vozač. Nije loš put ili korumpirani policajac glavni krivac u ovakvim tragedijama nego upravo ljudi koji sedaju za volan, isti ti ljudi koji ignoriši pune linije, isti ljudi koji voze 120 kmh na krivini (tu ne pomaže ni najbolji asfalt), isti ljudi koji ignorišu činjenicu da ako budu vozili sigurnije i sporije da će kasniti možda max. 20-30 minuta. A šta je to naspram života, pih ništa...

Malo više strpljenja i tolerancije... i ovakve tragedije će se dešavati znatno manje... saučešće porodicama...

p.s. nadam se da će "interesovanje" za ovu teme biti ista kao i za Ikodinovića...

MMirko

pre 15 godina

Svaki put kad mi na 50m od kuce naplate kaznu za nevezivanje pojasa zapitam se koliko cu ovakvih situacija videti uzivo za par minuta i da li je ikad iko kaznjen i za ubilacku voznju.

vm

pre 15 godina

Novi zakon o saobracaju je jedino resenje. Vozaci se sami nece smiriti dok ih zakon i kazne ne smire. Cekamo novi zakon od 2003 godine i ocigledno je da politicarima iz nekog morbidnog razloga ne odgovara da se usvoji taj zakon.
Sve vise je novih, jakih i "besnih" automobila na putevima koji jure ne prilagodjenim brzinama. O putevima da ne govorimo.
HOCEMO NOVI ZAKON !!!
HOCEMO SIGURNE PUTEVE !!!
HOCEMO SAVESNE VOZACE !!!
HOCEMO BEZBEDNE MOTOCIKLISTE !!!
HOCEMO DA POLICIJA SPROVODI ZAKON !!!

aleksa

pre 15 godina

Prva stvar je da se izgradio auto put drugacije bi bilo,daleko od toga da branim one koji voze brzo a ne znaju da se kontrolisu, ALI recite mi koliko je bilo kazni za sporu voznju bez ikakvog razloga?Vozim cesto ibarskom magistralom i srecem vozace koji ne smeju da preteknu kamion,u stanju su da idu iza kamiona 50km.Tako naprave kolonu koju je opasno preticati i dodje do ovakvih situacija...

Grey

pre 15 godina

Jos jedan je nasao svoje zrtve na nasim putevima. Dok policija uglavnom maltretira neduzne, ovakvi likovi za volanom ubijaju nevine zrtve i unistavaju Srbiju vise nego bilo koji njen neprijatelj...

Homo Sapiens

pre 15 godina

Pa kakve mi šanse imamo u našim fićama, jugićima i ostalim krševima protiv njihovih skupih igračaka sa svim mogućim ABG-ovima, ESP-ovima, ABS-ovima i ostalom čudima.

Još tri žrtve siledžija...ko je sledeći?

Krle

pre 15 godina

To nije saobracajna nesreca nego ubistvo troje ljudi. Dokle vise bre. Jedino policiju na svakih 100 metara i drakonske kazne. Pogledaj.Saucesce porodici poginulih.

B.Pavlovic

pre 15 godina

Sta vrede stroziji propisi, bolji putevi i automobili? Puna linija je jedan od propisa, znak zabrane preticanja takodje,preticanje kolone je itekako zabranjeno, ali dok je god umisljenih za volanima koji misle da se sposobnost i prednost na putevima Srbije stice vecom snagom motora , nama nema spasa.......ne vredi im ni uzeti ni dozvolu ni auto, uzece oni neki drugi i opet ce sejati smrt po putevima. Mozda jedino da se za prekrsaje ODMAH ide u zatvor na duze vreme...?? Mada nisam bas siguran da bi i to pomoglo.........

Aleksej

pre 15 godina

ma kakva obuka, kakvi propisi!!!??? Policija je za sve kriva - umesto da se trude da kontrolišu opasna mesta (pouzdano znam da je ta krivina iako je blaga vrlo opasna) i da kažnjavaju prekršioce baš na takvim mestima - naši policajci se parkiraju u bezbednoj zoni i maltretiraju sve redom za benigne prekršaje!!! Vidite - tamo gde je poginuo Zablaćanski i recimo na ovoj krivini gde je danas troje poginulo POLICIJSKE PATROLE ILI KONTROLE SAOBRAĆAJNE POLICIJE NIKADA NISTE MOGLI VIDETI JER JE TO OPASNO MESTO I ONI NEĆE RIZIKOVATI SVOJE ŽIVOTE, ali zato u Mrčajevcima recimo - na pravom delu puta na širokoj bankini UVEK stoji patrola saobraćajne policije JER JE TU PREGLEDNO I BEZBEDNO i oni nemaju rizik, eto tu stoje i kontrolišu brzinu u naseljenom mestu ( koje je uzgrad budi rečeno obeleženo 5km pre prvih kuća - znači izmišljeno za mesto za naše drage policiote FUJ)

Paco

pre 15 godina

Uvek se nanovo potresem, kada procitam ovakve vesti, ali se jos vise iznerviram raspravom o zakonu, kaznama i nedisciplini. Kako moze i najbolji zakon da bude sproveden, ako ga sprovodi drumska mafija u uniformama. Ja kad god dolazim na odmor u Srbiju imam vec otpisanih 100 Evra za zasede nasih cuvara reda. Dok ja po pravilu placam kaznu zato sto sam na auto-putu vozio 120 umesto 100 km/h, dotle drugi voze bez svetla, bez migavca, sa auspuhom koji se vuce po asfaltu itd. Materijal za price iz Srbije, stranci imaju kad im na "Autoput" izadje traktor sa prikolicom ili kao meni pre tri godine lepa srpska krava( 10-ak km pre Subotice).
Kome je to oduzeta dozvola na 6 meseci za preticanje preko pune linije.
Kad bi se vrsila kontrola na toj ibarskoj "magistrali" polovina ucesnika vise ne bi imala dozvolu.Zato zandarmi cekaju na mestima gde je ogranicenje 40km/h i hvataju nevoljnike koji su jedva skupili crkavicu za deset dana na moru.
Na kraju, svako poredjenje sa Evropom je izlisno jer takvih "magistrala" tamo prakticno i nema, a takozvani "seoski putevi"(tesko se prevodi "Landstrasse")su takvi da je dozvoljena brzina 80-90km/h i najcesce se njima vozi samo kad izadjete sa autoputa da bi se dovezli do sledeceg mesta, sto je u proseku desetak kilometara. Naravno da onda ne osecate preteranu potrebu za preticanjem.

mike

pre 15 godina

Evo jos jednog dokaza koliko je auto put potreban da rastereti ibarsku magistralu. Ozbiljna drzava bi to vec odavno resila na bilo koji nacin, jer su zivoti gradjana u pitanju. Neka neko sada objasni porodicama poginulih (svakodnevno) da njihovi najblizi ginu zbog politickih prepucavanja i zastite haraclija na "auto" puticu od Bgd do Subotice. Horor film!!!

GOXI

pre 15 godina

Vrlo cesto putujem ibarskom magistralom i svaki put kada krenem na put pomolim se bogu da stignem ziva. Mislim da je krajnje vreme da se ta tako smrtonosna magistrala napokon na kakav bilo nacin prosiri ne za pola metra vec za cele dve trake. Da li mi je Velja simpatican ili ne nije uopste bitno, ali ideja o auto putu je vise nego dobra i spasonosna. Ta ibarska je od kada znam za sebe bila poligon smrti, a i statistika bi verovatno pokazala da ima veliki uticaj na stopu smrtnosti u ovoj zemlji. Ko god i iz koje god stranke bude bio, kada to resi imace glasaca samo tako.

Gradimir Stefanovic

pre 15 godina

Posle ove nezgode na Ibarskoj magistrali, svi oni koji su tvrdili da je autoput na ovom pravcu neisplativ bi trebalo da budu u kolonama vozila koje su stajale sa obe strane puta dok se saobracaj ne normalizuje. Posle toga bi mogli da vrate svoje diplome koje su im pomogle da obezvrede svoje znanje ali i shvate vrednost izgubljenog vremena.

Aleksandar

pre 15 godina

Bolje zakasniti 30 minuta u ovom zivotu, nego poraniti 30 godina u onom drugom...
Kad bi saobracajna policija radila svoj posao, kad bi zakoni bili beskurpulozni (recimo oduzimanje dozvole na 5 godina zbog preticanja preko pune linije - samo na nadvoznjaku preko pruge kod Sajma bi dnevno 100-ak njih ostajalo bez dozvole), kad bi putevi bili normalni, kad bi vozila bila makar iz prosle dekade, kad bi i vozaci bili malo savesniji (a postali bi kad ih zakon dobro opali po dzepu) - broj nesreca bi se sveo na minimum. No nas izgleda ovo opste stanje uopste ne tangira, dodjemo ovde, procitamo vest, zgrozimo se a onda sednemo u svog limenog mezimca i prodjemo kroz crveno, dok suvozacu objasnjavamo kako je na Ibarskoj poginulo troje ljudi.

Andrej

pre 15 godina

Stvarno tuzno da nastrada jedna porodica ni kriva ni duzna...

Ne zivim u Srbiji ali kad god dodjem koristim bas tu deonicu Ibarske magistrale i svaki put dozivim da me neko pretekne na punoj liniji ili neko mi dolazi u susret koji pretice po punoj, uvek ima neko ko tako vozi, neko ko ako slucajno dodje kasnije 5 minuta do cilja da ce izgubiti neke silne milione!

Plasim se da i u ovom trenutku dok pisem opet neko pretice na punoj liniji. Mislim da bi plakati pored puteva dovela vozace do razmisljanja.

Sretan vam put!

Željen

pre 15 godina

Svako u novijim kolima misli da je bolji, brži, važniji od onih u starim kolima, a oni u starim ne daju se i krug zla se zatvara.

Kada kupite nova kola to ne znači da ćete u njima brže stići tamo gde ste krenuli nego što je to bilo ranije.
Mnogo vozila na drumovima i ulicama zahteva od svakog učesnika u saobraćaju solidarnost, toleranciju i prvenstveno smanjenje brzine.

Brzina mora da se kontroliše, a prekršaji treba da se kažnjavaju, neprekidno i svuda.

Postojeći Zakon praktično se ne sprovodi, a novi je neophodan, a još više njegovo sprovođenje.

Samo treba preuzeti savremena iskustva iz zemalja koje su pre 25 godina bile tu gde smo mi sada.

Saučešće porodicama svakodnevnih žrtava.

Ne treba nama neprijatelj, dovoljni smo sami sebi...

Vladan

pre 15 godina

Ukoliko je nesrecu zaista izazvao vozac koji je preticao kolonu preko pune linije, nema tu sta da se prica: on treba da ide u zatvor, jer je u ovom slucaju neophodna drustvena odmazda - kazna. Nevolja je sto napolju ima hiljade takvih, bezobzirnih i bezobraznih. Policija njih skoro nikada ne goni, mi svi saucestvujemo u zlocinu npr. ablendujuci vozilima iz suprotnog pravca kad je radarska kontrola. Kad se ovo desi, kasno je.

I drugo, treba pronaci nacin da u ovakvim izuzetno teskim slucajevima krivac ostane i bez automobila i bez dozvole a jos kad bi iz svog dzepa placao ljudima odstetu.

Sve je to posledica niskog kulturnog nivoa i slabe drzave.

marko

pre 15 godina

Kod nas u saobracaju je problem jer dobar broj vozaca misli da odlicno vozi a prelazi 5000 km godisnje,misli da ima ekstra auto a ono mercedes 15 godina star losih kocnica amortizera al` ide kao metak.Kod nas policija mora da jednom razgranici kome moze da "progleda kroz prste" a kome ne.Iskreno, ja vozim brzo,ali nikad:nepijem,ne preticem u nepreglednim krivinama,ne prolazim kroz crveno,stajem na stop,jednom reci izbegavam sve rizicne situacije kojima mogu da ugrozim sebe i druge.To su sve stvari koje moraju najstroze da se kazne,a ne prljave tablice,na auto putu si vozio 10-20 km/h brze ili nemanje rezervnih sijalica.

Boki es

pre 15 godina

Kakva nesreca, jadni ljudi, ni krivi ni duzni.Neko ko postuje propise u saobracaju ne moze nikako da utice na onog drugog koji ne postuje i dolazi iz suprotnog smera.Medjutim postoje organi koji to mogu da sankcionisu,prevaspitaju i sprece!
Siguran zivot gradjana bi trebao da bude najvaznija oblast vladajucoj strukturi.

gagi

pre 15 godina

Samo upisivanje negativnih poena moglo bi da pomogne.Za ovakav prekrsaj tj. preticanje na punoj liniji maksimalan broj.Ukoliko se dva puta napravi ovakav prekrsaj oduzimanje dozvole za trajno, pa neka ga(je) tata posle vozi!!!!

Otpor Miskovicu, sloboda Srbiji

pre 15 godina

A za to vreme ovi rasporedjuju resore. A novi Zakon o bezbednosti saobracaja na putevima im stoji u fijoci vec tri godine.

Milos

pre 15 godina

Ispred moje zgrade u ulici Jurija Gagarina, koja ima 6 saobracajnih traka, ogranicenje brzine je 40km/h, navodno zbog vrtica koji se tu nalazi. Kazem navodno, jer je radar na ovom mestu iskljucivo nocu kada na ulici nema zive duse (a ni dece iz vrtica) i kada je voziti 40km/h potpuno suludo na tom mestu. Na 100 metara odatle, nalazi se semafor kroz koji cesto prolaze razna besna kola ne osvrcuci se na boju, a gde je pre dve godine, nazalost, poginuo jedan nas sugradjanin takvom prilikom, prelazeci ulicu na zeleno. Policija ama bas nikada nije jurila takve, iako je zbog svog polozaja morala da ih vidi. Dok za nase saobracajce problem bude 50 umesto 40, a ne divljanje na crveno - ovakve stvari ce se dogadjati. Covek je mogao da pretice kolonu po punoj i u okviru ogranicenja brzine, a policija nikad ne kontrolise nista osim toga.

hedovi

pre 15 godina

Da se ja pitam vozac SKODE OKTAVIJE nikad u zivotu ne bi mogao vise da sedne u kola i upravlja istim.
Ali u drzavi zvanoj Srbija, doticni ce nejverovatnije posle izlaska iz bolnice nastaviti da krstari nasim drumovima, kao i desetine slicnih pre njega.
Tuzna smo mi zemlja, saucesce porodici poginulih.

Vladimir

pre 15 godina

Sta drugo predloziti nego stroze kazne i jacu kontrolu? Saobracajnih nesreca ima svuda (osim mozda u Sahari i na Antarktiku). Jedino mi nije jasno zbog cega bilo koje vozilo ima mogucnost da se krece brzinom vecom od 120 km/h...

Ivan

pre 15 godina

U Srbiji ce se smanjiti broj saobracajnih nesreca samo onda kada se promeni mentalitet ovog nekulturnog naroda, znaci...jako tesko...ili uvesti enormne kazne za prekrsioce....

Sale

pre 15 godina

Prosle godine na auto-putu obilazeci kolonu vozila, isao sam oko 140 na sat, a iza mene se zalepio ^majstor^ koji mi je ablendovao bar 30 puta jer boze moj, njemu je bilo ^potrebno bar 200 na sat a ja sam mu stao na put. Kada sam prestigao sva vozila i sklonio se u srednju traku, obilazeci me, naglo je skrenuo u mom pravcu mangupski, i maltene me dodirnuo, srecom nije, i nastavio je dalje. Kakav zakon moze da spreci tu bahatost, i kakva kazna je primerena za ovakve slucajeve? Ja mislim samo ludnica.

ljmilos

pre 15 godina

Bilo je oko 18:30, vracao sam se sa kupanja iz Banje Vrujci. Nekoliko kilometara posle Ljiga, u pravcu Beograda morao sam da stanem jer je kilometarska kolona automobila stajala, a skoro svi vozaci izasli i stali pored svojih
automobila. Odmah mi je bilo jasno o cemu se radi. Nedugo zatim, kolona je polako pocela da se krece, a stravican
prizor mi je bio sve blizi i blizi. Oktavia sa smrskanim motorom, i krvavim air-bagovima, Kadett od siline udarca
u jarku potpuno smrskan i desetine ljudi u okolini sa nevericom proklinjalo je ovaj Vidovdan. Predivan dan
za opustanje, zamenjen je jos jednom tragedijom. Jos uvek me hvata jeza kada pomislim sta sam video ...Saucesce
porodici nastradalih.

vajsberg

pre 15 godina

Saucesce porodici poginulih.

Sve bi bilo znacajno drugacije kad bi policajci na medjugradskim putevima imali najstrozu zabranu bilo kakve "radio-konsultacije" sa "pretpostavljenima" u centrali, zatim, kad bi se svi razgovori na njihovim "motorolama" non-stop snimali, te kad bi uvek neko gubio posao kad "fali bas taj deo" tih snimaka.

Mislim, da se ne glupiramo, svi znamo kako to ide: kad "faca" izazove sudarchinu u kojoj nema poginulih ili tesko povredjenih, onda "faca" okrene "Nekoga" mobilnim, "Neko" zove pretpostavljenog saobracajne na tom drumu, pretpostavljeni zove saobracajca koji u tom trenu u rukama drzi dokumenta "face" i - saobracajac po naredjenju vraca dokumenta "faci".

Besmisleno je i tragati za "istorijom" izazivanja takvih "negragicnih" udesa: "face" se ni ne uvode u evidenciju, pa kad naprave udes sa tragicnim posledicama - to im je, bozemoj, prvi udes koji su izazvali!? Takav tretman ima dalje katastrofalne posledice: i kad su krivicni postupci u pitanju, i kad je statistika u pitanju, i kad je donosenje zakljucaka na osnovu takve statistike u pitanju, i kad je donosenje propisa na osnovu takvih zakljucaka u pitanju...

Naravno, ko su najvece "face"? Pa, razmislimo o tome da smo stigli do zakonodavstva...

Nista, dok god budemo nacija koja se lozi na bezobalnu moc, ginucemo na drumovima. Nekaznjeno.

malosanac

pre 15 godina

... Inače sam kao vozač šlepera i autobusa nebrojeno puta prošao ibarskom i isto toliko puta platio kaznu i to jednom zbog pet minuta prekoračenog vremena za zamenu taho šajbne a jednom zbog plićih guma na rezervnom točku! I dok mi, koje nas ta i sve druge magistrale hlebom hrane, taj isti hleb moramo pola na pola da delimo sa vrlim čuvarima reda, neki manijaci pretiču kolonu preko pune linije i ubijaju nedužne ljude!
...
Posle svakog udesa prouzrokovanih bahatom ili krajnje neodgovornom vožnjom;
I:Vinovnika momentalno u zatvor ili zatvorsku bolnicu.
II: Najstrože ukoriti saobraćajce odgovorne za taj deo puta a kasnije i kažnjavati.
III:Zabraniti rad auto školi koja je tog vozača obučila na neko vreme.
IV:Proveriti rad ustanove koja je toj osobi izdala uverenje da je sposoban da upravlja motornim vozilom.
Mislim da bi te mere učinile da se broj nesreća značajno smanji.
Vozilo je sredstvo. Ono služi da od tačke A do tačke B prevezete sebe,druge ili robu. Ako imate višak adrenalina bavite se ekstremnim sportovima. Ako imate manjak živaca potražite stručnu pomoć.

no name

pre 15 godina

Stvarno zalosno...poznajem njihovu cerku koja je 94 god i devojcica je predobra da joj se owako nesto dogodi stvarno strasno da joj poginu u istom danu otac,majka i deda....Mnogo mi je zao male, ona otisla na more 24og a 28og joj roditelji stradali sa dedom i to cela njena porodica iz cacka...strasno....SAUCESCE :((