Subota, 28.06.2008.

03:34

Vicekonzul pomogao srpskom studentu

Srpski student Miladin Kovačević, koji je optužen za povređivanje kolege u SAD, pobegao u Srbiju sa ispravom koju mu je izdao vicekonzul Igor Milošević.

Izvor: B92

Vicekonzul pomogao srpskom studentu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

43 Komentari

Sortiraj po:

MVJ

pre 15 godina

Englezi su pre par godina vratili svog drzavljanina koji je u Bostonu ubio svoju zenu i dete i kidnuo u London sutradan. Englezi koji imaju mnogo slicniji sudski sistem sa Amerima nisu cekali da se od ovoga napravi cirkus vec su izvrsili pritisak na svog drzavljanina i coveka prvo zarobili u roku od 24 sata, a onda vratili u Boston u roku od nedelju dana. A ovaj nastavlja da kalja ime Srba i jos ga neki brane. Pa dosta bre mi Srbi u Americi i svud u svetu da placamo ceh za neke likove. Nek dodje ovde da se suoci sa porotom i pravom...

Analiticar M

pre 15 godina

Svuda u svetu, na svim kontinentima, postoje slicni primeri.Ali to nije uteha da branimo "nekog" ko napravi ovakvo delo. Konzula, vice konzula i ostale odgovorne vratiti u zemlju i traziti odgovornost.A prema nasem deliji, bez obzira na motiv, suduti po zakonu. On mora,ako se dokaze da je kriv, da odgovara za svoje nedelo. Srbija mora da pokaze da je ozbiljna drzava, a ne banana republika.Moramo da gradimo dobar imidz, inace nema nam spasa.To sto druge drzave rade, njima na cast, moze im se, ali mi smo zigosani,obelezeni i mi moramo mnogo toga da uradimo da nas postuju.Srbija mora da postane zemlja od ugleda i poverenja kao sto je nekada bila.Srbijo, pamet u glavu.

Nimrod

pre 15 godina

Apsolutno me ne zanima sta je uradio doticni mladic, ali je neverovatno zanimljivo da meni koji radim, placam poreze sto u srbiji sto van, treba tri meseca i desetine papira da bih dobio pasos, dok osoba za koju konzul/pomocnik konzula zna da je optuzen na uslovnoj slobodi koji ocekuje sudjenje dobija pasos istog dana!!!! Nikad Srbija nece postati normalna zemlja.

Raša

pre 15 godina

Dečko je pogrešio i trebalo bi što pre nazad u Ameriku. Oni koji mere naše mogućnosti sa američkim potsećaju na Miloševića i njemu slične koji sede u Hagu ili Rusiji. Nema šansi da zaobiđe put preko Atlantika na duže vreme. Sila Boga ne pita!

ivan

pre 15 godina

Da se ne lazemo ,da je moj sin ucinio tako nesto i da imam gomilu para i ja bi verovatno ucinio isto sto su uradili njegovi roditelji.Nije moralno al mislim da su jako retki koji ne bi tako uradili.A verovatno nije imao pojma.A amerkianci kao i uvek posle neke nesrece,rat ,.. su bogatiji za 100000$

brmbrm

pre 15 godina

Koliko li je bio u nulama tezak taj pritisak roditelja na vice konzula,kad je on pristao da izda pasos????
Kad su mama i tata imali para da skoluju svoje nevinasce u americi,da plate 100 000$ za kauciju,sta je njima da daju jos 100-200 hiljada $ vicekonzulu.
A svima koji ga brane,samo bih ih pitao da li bi tako pricali da neko,ne daj boze nikome,na taj nacin unakazi njihovo dete.
Ljudi,on njega nije udario kolima,pa da kazes nije bilo namerno,nego slucajnost,nesrecan slucaj i slicno.
On je njega udario sasvim svesno u glavu,dal rukom ili nogom ne znam. za to ne postoji opravdanje. A tek ovo bezanje???
Kaze nasa poslovica: na muci se poznaju....... oni ciji su mama i tata puni ko brodovi.
On je sasvim svesno skoro ubio coveka. I bas me briga da li je taj covek amerikanac,srbin , pakistanac ili nesto cetvrto.

Nemanja R.

pre 15 godina

Naravoučenije: Ako želiš da ti ova država ikada oko bilo čega pomogne, najbolje je da počiniš neko teže krivično delo.

komsija iz USA

pre 15 godina

narodi sa balkana, ne samo srbi nego i drugi. IMaju mnogo problema kad se nadju u civilizovanom drustvu ne znaju sta da rade ni kako da se ponasaju.
Nista ne znaci sta je uradio drugi decko, garant je radio nesto da isprovocira ovog momka, ali u komi?
Mozda ce mediji da prate ovu pricu, zaminljivo je da se senator umesao u ovu situaciju obicno se ne mesaju, izgleda da i onaj momak ima "mocne" roditlje.
Cekam rezultat

Danilo

pre 15 godina

A kad je Američki vojnik optužen za nešto, sve Amerikanci jure da ga isporuče.
Neka Američki sud preda slučaj našem pravosuđu pa ćemo da vidimo.
A to da ga je prebio, obratite pažnju da je OPTUŽEN, dakle nije osuđen, i dok se ne osudi nije kriv.

karlo

pre 15 godina

U izbornoj godini ovaki dogadjaji su najzanimljiviji za medije jer je upleten stranac i ko ne zivi u americi ili van balkanskih geta u americi ne moze ni da razume.Ovaki slucaji sluze za primer i nije bitno ko je odakle dosao, ali to je vec problem nase paranoje da nas svi mrze. Da nije kriv ne bi ni bezao, nije onaj drugi pao u komu sam od sebe. Cinjenica da je neko poslao sto hiljada iz Srbije tek tako mi mirise na razmazeno dete koje je naviklo da dobije sve. Mozda gresim dusu i mozda su mu njegovi paranoidni roditelji rekli da se skloni, u oba slucaja govori da smo mi kriminalno drustvo u glavi, i da je nama normalno da ne postujemo nikakav zakon a kamoli druge ljude. A konzulat je pokazao da veoma postuje zakone zemlje u kojoj se nalazi i imace neoperivu mrlju za sve buduce poslove, ali vazno je da mi iz naseg pilicarskih razloga pokazemo trenutnu solidarnost koja ce kosta ljude koji nemaju veze sa ovim? On ce sluziti za primer svim ostalim da ne pokusaju nesto slicno i to zbog toga sto je pobegao a ne sto je i ako je pretukao, ali opet, sto bezis ako si neduzan? Na zalost meni ce opet ostati da crvenim sto sam iz Srbije

Sasa

pre 15 godina

Prosto ne razumem sta bi vicekonzulu da napravi takvu glupost i po svoj prilici zrtvuje karijeru.
Siguran sam da postoje nekakvi protokoli koji regulisu ponasanje diplomata u ovakvim slucajevima. Ovo je tim vece iznenadjenje jer iz iskustva mogu da kazem da se u nasem konzulatu u Njujorku radi prilicno profesionalno (uzgred budi receno, nikada nisam imao problema da stupim u kontakt sa konzulatom).
Ovo nikako nije dobro za Srbiju, ne toliko zbog medijske hajke jer se ovim slucajem u Americi bave samo tabloidi, a ozbiljni mediji ga uopste ne pominju, koliko zbog ozbiljnosti nase diplomatije.
Sa druge strane, decko je srpski drzavljanin na srpskoj teritoriji i tu se sada vise nista ne moze uciniti. Sramota je sto je pobegao tako kako je pobegao, ali sad se mora postovati ustav Srbije.

filip

pre 15 godina

Alal vera da su i gradjani Srbije poceli medjusobno da se pomazu, pa makar i na ovakav nacin. Podrzavam odluku konzula i pozivam sve da se ugledaju na takve poteze pa nam mozda i krene kao drugin nacijama koje su poznate po medjusobnom ispomaganju u dijaspori i zato im dobro ide i u politickoj sferi

Cica

pre 15 godina

U nasem konzulatu se nikada niko ne javlja ni nama gradjanima. Jedne godine je moj muz nakon neuspesnog okretanja broja danima, odlucio da pozove broj faksa, kad ono nije vise faks, nego obican telefon. Na taj nacin je uspeo da dodje do informacija vezanih za vojsku.

vrlo vazno

pre 15 godina

"Sudija je odredio je kauciju od 100.000 dolara za Kovačevića, koju su, prema izjavi okružnog tužioca Džeralda Molena, 6. juna platili roditelji optuženog, preko konzulata Srbije u Njujorku."

Znaci konzulat je pomogao da se uplati lova, a onda toboze ne znaju kako je izgubio pasos i izdaju mu drugi. Klasicno saucesnistvo i kraj price. Dosta mi je sa nasilnicima koje se slobodno krecu zemljom i uzivaju zastitu drzave.

Bogdan

pre 15 godina

Ne pada mi na pamet da branim tog kosarkasa ali zaista se dovodi u pitanje fer sudjenje sa naslvonim stranama njujorskih novina "Serb thug" i sl. Konzulat nije pogresio, svako ko u njega dodje i trazi pasos pod izgovorom da ga je izgubio ce dobiti novi pasos a gresku mogu da naprave samo na aerodromu. Kako taj senator moze da optuzi Srbiju za cinjenicu da na njihovim aerodromima ne postoje informacije o poternicama ili oduzetim pasosima? Srbija treba da ga uhapsi i isporuci ali istovremeno da zahteva izvinjenje od senatora koji su iskoristili priliku da oblate Srbiju (vrlo uspesno...).

bezimena

pre 15 godina

Ovog optuženika treba pronaći i izručiti USA. Srbija mora već jednom da počne da se ponaša kao prava i odgovorna država. Tek kada kriminalci, počnu iz nje da beze, a ne u njoj da se skrivaju moći ćemo da kažemo da je ovo normalna zemlja!

boris

pre 15 godina

Mamin i tatin sin, sta drugo reci. Ako je to uradio neka sada snosi posledice, ja licno takve greske (tuce na univerzitetu) u zivotu ne bih cinio i bio bih zahvalan sto zivim i skolujem se u USA.

ChedaADELAIDE

pre 15 godina

U konzulatu se niko nije javljao? Bas cudno-u nasim kunzultaim je tako ziva atmosvera i svi rade svoj posao kao u "MATICI"...bas me cudi da nikog nije bilo da se javi na telefon...

posmatrač

pre 15 godina

Pitam se odakle im 100.000 dolara za kauciju ? Da se to dogodilo ovde, te pare bi otišle na podmićivanje i opet ne bi bio kriv ...

roki

pre 15 godina

S obzirom da se decko slobodno krece po Kuli (vidjen pre par dana mojim ocima), verujem da to nije nesto ozbiljno, i da ga niko ne trazi... cim je imao "veze" da se izvuce iz Amerike, jasno je kakve su "veze" onda ovde koje ga nece predati Amerikancima... zivi bili pa videli..

T.

pre 15 godina

Izlazna kontrola iz USA je vrlo povrsna. Na moje kompletno iznenadjenje, vase dokumente uopste ne pregleda niko od policije, "homeland security" ili bilo ko osim sluzbenika avio kompanije. Za razliku od ulaska, kada to izgleda apsolutno isto kao i u EU ili u Srbiji, s tim da vas cak i fotografisu, na izlazu je procedura kao da putujete u neki drugi grad unutar USA. Jedino sto vam traze neki papiric koji ste dobili kada ste usli, a koji je bio zaheftan u pasosu pored vize. Nisam siguran da taj papir dobiju ljudi sa trajnim vizama (ja sam bio na poslovno/turistickoj).

Dejan

pre 15 godina

...
Prvo saznajte oko cega je izbila tuca i zasto je taj decko zavrsio u komi, a kasnije napadajte.
Covek je nevin dok se ne dokaze da je kriv ili mozda i ne?

miki

pre 15 godina

Ako je taj momak to stvarno uradio, neka mu sad mama i tata lepo kupe kartu i da se on vrati nazad.
Kao covek da izadje i kaze sta je radio, pa dosta nam je vise takvih mladica

drale

pre 15 godina

A zasto niko ne pita za drugu stranu price?

Decko je pobegao od americke mediske hajke. Zbog toga ne bi ni bilo fer sudjenje, vec prvo medijsko. To naravno nije samo americki recept, ali kod njih se to najlakse primeti.

Jovo Gaborovic

pre 15 godina

svaka cast konzulu,pa to mu je posao ,da brine o interesima svojih gradjana u toj zemlji.Da li bi Americki ambasador u Bg uradio drugacije.Sigurno ne bi.Pogledajte sta rade sa Americkim drzavljanima koji izvrse zlocine u Iraku,Japanu...Preko noci ih salju u Ameriku,pa im se tamo sudi gde se u nedostatku dokaza uglavnom oslobadjaju....Ovo ne znaci da on treba da izbegne pravdi,treba mu suditi u Srbiji,omoguciti svim svedocima da dodju u Srbiju i ako se dokaze da je kriv treba ga pravedno osuditi.

Sa zapadne strane

pre 15 godina

Hehehe, ovo je zanimljiv slucaj. Tacno je da Srbija ima dogovor o izrucenju sa SAD, ali to vazi za americke drzavljane. Nasi drzavljani se, po Ustavu Srbije, ne mogu izrucivati drugim zemljama. Ta klauzula se ne odnosi na Haski tribunal, jer je to organ UN. Naravno, za krivicno delo koje nas drzavljanin pocini u inostranstvu pokrece se krivicni postupak. E sad, ako je nas konzulat pomogao u bekstvu nasem konzulu i ostaloj ekipi sledi proterivanje u Srbiju, ambasadoru protestna nota, a kolika je realna steta koju bi cela Srbija zbog toga imala ne treba ni komentarisati. Naravno, ako je nas konzulat zaista i umesan u sve to, u sta sumnjam.

telepatska korupcija

pre 15 godina

"na sve poznate brojeve telefona nikon se nije javljao".Pa u svetu nasi konzulati i ambasade su odavno presli na telepatske veze,i samo tako ih odabrani mogu dobiti.Pa i ovaj "hajduk iz Kule" ima neke moci,cim putuje bez pasosa.Jaoj vec vidim neki smesni odgovor sluzbenika konzulata tipa "pa on mi je rekao da je pasos izgubio bla bla"

Mika, Pancevo

pre 15 godina

Vrlo je karakteristicno za nas da se kriminalci kriju u misje rupe i da drugi, neduzni, ispastaju njihova dela. Ali... drago mi je da je ovaj zaguzvao u Americi - nisu oni Balkan, nacice ga oni gde god da je. Ili ce ga odati neko u Beogradu. On mora odgovarati za svoja dela, narocito ako je zrtva u komi, to je pokusaj ubistva.

vlada

pre 15 godina

dobro je da su mamica i tatica platili da sincic "pobegne"... porodicna idila, a nadasve divan primer drugima! fuj

ali ne krije se ovde... kao ni Mladic i ostala "bratija"

Joca

pre 15 godina

to nije nista novo da se niko ne javlja u konzulatu... pa kakav bi to bio konzulat da se tamo neko javlja i kad se javi ne zna engleski i ko bi to od njih ocekivao da bilo sta znajaju.

Bojan Jankovic

pre 15 godina

Ima "hrabrosti" da momku ugrozi zivot a nema da se potom suoci sa pravdom. To je prava mangupska kukavica! Nadam se i verujem da ce ga uskoro uhvatiti.

strucnjak :)

pre 15 godina

samo ...
decko je otisao sa svojim imenom i prezimenom i godinom rodjenja i .....
predao pasos na NY aerodromu?!?

imate,znate
carinu..policiju..'homeland security'....
seo u avion..i...:))))

zakljucak:
bin laden bi trebao da nabavi neki pasos:)))
i slobodno putuje :))

Jovo Gaborovic

pre 15 godina

svaka cast konzulu,pa to mu je posao ,da brine o interesima svojih gradjana u toj zemlji.Da li bi Americki ambasador u Bg uradio drugacije.Sigurno ne bi.Pogledajte sta rade sa Americkim drzavljanima koji izvrse zlocine u Iraku,Japanu...Preko noci ih salju u Ameriku,pa im se tamo sudi gde se u nedostatku dokaza uglavnom oslobadjaju....Ovo ne znaci da on treba da izbegne pravdi,treba mu suditi u Srbiji,omoguciti svim svedocima da dodju u Srbiju i ako se dokaze da je kriv treba ga pravedno osuditi.

Bojan Jankovic

pre 15 godina

Ima "hrabrosti" da momku ugrozi zivot a nema da se potom suoci sa pravdom. To je prava mangupska kukavica! Nadam se i verujem da ce ga uskoro uhvatiti.

vlada

pre 15 godina

dobro je da su mamica i tatica platili da sincic "pobegne"... porodicna idila, a nadasve divan primer drugima! fuj

ali ne krije se ovde... kao ni Mladic i ostala "bratija"

miki

pre 15 godina

Ako je taj momak to stvarno uradio, neka mu sad mama i tata lepo kupe kartu i da se on vrati nazad.
Kao covek da izadje i kaze sta je radio, pa dosta nam je vise takvih mladica

strucnjak :)

pre 15 godina

samo ...
decko je otisao sa svojim imenom i prezimenom i godinom rodjenja i .....
predao pasos na NY aerodromu?!?

imate,znate
carinu..policiju..'homeland security'....
seo u avion..i...:))))

zakljucak:
bin laden bi trebao da nabavi neki pasos:)))
i slobodno putuje :))

Mika, Pancevo

pre 15 godina

Vrlo je karakteristicno za nas da se kriminalci kriju u misje rupe i da drugi, neduzni, ispastaju njihova dela. Ali... drago mi je da je ovaj zaguzvao u Americi - nisu oni Balkan, nacice ga oni gde god da je. Ili ce ga odati neko u Beogradu. On mora odgovarati za svoja dela, narocito ako je zrtva u komi, to je pokusaj ubistva.

vrlo vazno

pre 15 godina

"Sudija je odredio je kauciju od 100.000 dolara za Kovačevića, koju su, prema izjavi okružnog tužioca Džeralda Molena, 6. juna platili roditelji optuženog, preko konzulata Srbije u Njujorku."

Znaci konzulat je pomogao da se uplati lova, a onda toboze ne znaju kako je izgubio pasos i izdaju mu drugi. Klasicno saucesnistvo i kraj price. Dosta mi je sa nasilnicima koje se slobodno krecu zemljom i uzivaju zastitu drzave.

Dejan

pre 15 godina

...
Prvo saznajte oko cega je izbila tuca i zasto je taj decko zavrsio u komi, a kasnije napadajte.
Covek je nevin dok se ne dokaze da je kriv ili mozda i ne?

drale

pre 15 godina

A zasto niko ne pita za drugu stranu price?

Decko je pobegao od americke mediske hajke. Zbog toga ne bi ni bilo fer sudjenje, vec prvo medijsko. To naravno nije samo americki recept, ali kod njih se to najlakse primeti.

roki

pre 15 godina

S obzirom da se decko slobodno krece po Kuli (vidjen pre par dana mojim ocima), verujem da to nije nesto ozbiljno, i da ga niko ne trazi... cim je imao "veze" da se izvuce iz Amerike, jasno je kakve su "veze" onda ovde koje ga nece predati Amerikancima... zivi bili pa videli..

posmatrač

pre 15 godina

Pitam se odakle im 100.000 dolara za kauciju ? Da se to dogodilo ovde, te pare bi otišle na podmićivanje i opet ne bi bio kriv ...

telepatska korupcija

pre 15 godina

"na sve poznate brojeve telefona nikon se nije javljao".Pa u svetu nasi konzulati i ambasade su odavno presli na telepatske veze,i samo tako ih odabrani mogu dobiti.Pa i ovaj "hajduk iz Kule" ima neke moci,cim putuje bez pasosa.Jaoj vec vidim neki smesni odgovor sluzbenika konzulata tipa "pa on mi je rekao da je pasos izgubio bla bla"

Nemanja R.

pre 15 godina

Naravoučenije: Ako želiš da ti ova država ikada oko bilo čega pomogne, najbolje je da počiniš neko teže krivično delo.

boris

pre 15 godina

Mamin i tatin sin, sta drugo reci. Ako je to uradio neka sada snosi posledice, ja licno takve greske (tuce na univerzitetu) u zivotu ne bih cinio i bio bih zahvalan sto zivim i skolujem se u USA.

bezimena

pre 15 godina

Ovog optuženika treba pronaći i izručiti USA. Srbija mora već jednom da počne da se ponaša kao prava i odgovorna država. Tek kada kriminalci, počnu iz nje da beze, a ne u njoj da se skrivaju moći ćemo da kažemo da je ovo normalna zemlja!

Joca

pre 15 godina

to nije nista novo da se niko ne javlja u konzulatu... pa kakav bi to bio konzulat da se tamo neko javlja i kad se javi ne zna engleski i ko bi to od njih ocekivao da bilo sta znajaju.

karlo

pre 15 godina

U izbornoj godini ovaki dogadjaji su najzanimljiviji za medije jer je upleten stranac i ko ne zivi u americi ili van balkanskih geta u americi ne moze ni da razume.Ovaki slucaji sluze za primer i nije bitno ko je odakle dosao, ali to je vec problem nase paranoje da nas svi mrze. Da nije kriv ne bi ni bezao, nije onaj drugi pao u komu sam od sebe. Cinjenica da je neko poslao sto hiljada iz Srbije tek tako mi mirise na razmazeno dete koje je naviklo da dobije sve. Mozda gresim dusu i mozda su mu njegovi paranoidni roditelji rekli da se skloni, u oba slucaja govori da smo mi kriminalno drustvo u glavi, i da je nama normalno da ne postujemo nikakav zakon a kamoli druge ljude. A konzulat je pokazao da veoma postuje zakone zemlje u kojoj se nalazi i imace neoperivu mrlju za sve buduce poslove, ali vazno je da mi iz naseg pilicarskih razloga pokazemo trenutnu solidarnost koja ce kosta ljude koji nemaju veze sa ovim? On ce sluziti za primer svim ostalim da ne pokusaju nesto slicno i to zbog toga sto je pobegao a ne sto je i ako je pretukao, ali opet, sto bezis ako si neduzan? Na zalost meni ce opet ostati da crvenim sto sam iz Srbije

Sa zapadne strane

pre 15 godina

Hehehe, ovo je zanimljiv slucaj. Tacno je da Srbija ima dogovor o izrucenju sa SAD, ali to vazi za americke drzavljane. Nasi drzavljani se, po Ustavu Srbije, ne mogu izrucivati drugim zemljama. Ta klauzula se ne odnosi na Haski tribunal, jer je to organ UN. Naravno, za krivicno delo koje nas drzavljanin pocini u inostranstvu pokrece se krivicni postupak. E sad, ako je nas konzulat pomogao u bekstvu nasem konzulu i ostaloj ekipi sledi proterivanje u Srbiju, ambasadoru protestna nota, a kolika je realna steta koju bi cela Srbija zbog toga imala ne treba ni komentarisati. Naravno, ako je nas konzulat zaista i umesan u sve to, u sta sumnjam.

ChedaADELAIDE

pre 15 godina

U konzulatu se niko nije javljao? Bas cudno-u nasim kunzultaim je tako ziva atmosvera i svi rade svoj posao kao u "MATICI"...bas me cudi da nikog nije bilo da se javi na telefon...

filip

pre 15 godina

Alal vera da su i gradjani Srbije poceli medjusobno da se pomazu, pa makar i na ovakav nacin. Podrzavam odluku konzula i pozivam sve da se ugledaju na takve poteze pa nam mozda i krene kao drugin nacijama koje su poznate po medjusobnom ispomaganju u dijaspori i zato im dobro ide i u politickoj sferi

brmbrm

pre 15 godina

Koliko li je bio u nulama tezak taj pritisak roditelja na vice konzula,kad je on pristao da izda pasos????
Kad su mama i tata imali para da skoluju svoje nevinasce u americi,da plate 100 000$ za kauciju,sta je njima da daju jos 100-200 hiljada $ vicekonzulu.
A svima koji ga brane,samo bih ih pitao da li bi tako pricali da neko,ne daj boze nikome,na taj nacin unakazi njihovo dete.
Ljudi,on njega nije udario kolima,pa da kazes nije bilo namerno,nego slucajnost,nesrecan slucaj i slicno.
On je njega udario sasvim svesno u glavu,dal rukom ili nogom ne znam. za to ne postoji opravdanje. A tek ovo bezanje???
Kaze nasa poslovica: na muci se poznaju....... oni ciji su mama i tata puni ko brodovi.
On je sasvim svesno skoro ubio coveka. I bas me briga da li je taj covek amerikanac,srbin , pakistanac ili nesto cetvrto.

Bogdan

pre 15 godina

Ne pada mi na pamet da branim tog kosarkasa ali zaista se dovodi u pitanje fer sudjenje sa naslvonim stranama njujorskih novina "Serb thug" i sl. Konzulat nije pogresio, svako ko u njega dodje i trazi pasos pod izgovorom da ga je izgubio ce dobiti novi pasos a gresku mogu da naprave samo na aerodromu. Kako taj senator moze da optuzi Srbiju za cinjenicu da na njihovim aerodromima ne postoje informacije o poternicama ili oduzetim pasosima? Srbija treba da ga uhapsi i isporuci ali istovremeno da zahteva izvinjenje od senatora koji su iskoristili priliku da oblate Srbiju (vrlo uspesno...).

Danilo

pre 15 godina

A kad je Američki vojnik optužen za nešto, sve Amerikanci jure da ga isporuče.
Neka Američki sud preda slučaj našem pravosuđu pa ćemo da vidimo.
A to da ga je prebio, obratite pažnju da je OPTUŽEN, dakle nije osuđen, i dok se ne osudi nije kriv.

T.

pre 15 godina

Izlazna kontrola iz USA je vrlo povrsna. Na moje kompletno iznenadjenje, vase dokumente uopste ne pregleda niko od policije, "homeland security" ili bilo ko osim sluzbenika avio kompanije. Za razliku od ulaska, kada to izgleda apsolutno isto kao i u EU ili u Srbiji, s tim da vas cak i fotografisu, na izlazu je procedura kao da putujete u neki drugi grad unutar USA. Jedino sto vam traze neki papiric koji ste dobili kada ste usli, a koji je bio zaheftan u pasosu pored vize. Nisam siguran da taj papir dobiju ljudi sa trajnim vizama (ja sam bio na poslovno/turistickoj).

Cica

pre 15 godina

U nasem konzulatu se nikada niko ne javlja ni nama gradjanima. Jedne godine je moj muz nakon neuspesnog okretanja broja danima, odlucio da pozove broj faksa, kad ono nije vise faks, nego obican telefon. Na taj nacin je uspeo da dodje do informacija vezanih za vojsku.

komsija iz USA

pre 15 godina

narodi sa balkana, ne samo srbi nego i drugi. IMaju mnogo problema kad se nadju u civilizovanom drustvu ne znaju sta da rade ni kako da se ponasaju.
Nista ne znaci sta je uradio drugi decko, garant je radio nesto da isprovocira ovog momka, ali u komi?
Mozda ce mediji da prate ovu pricu, zaminljivo je da se senator umesao u ovu situaciju obicno se ne mesaju, izgleda da i onaj momak ima "mocne" roditlje.
Cekam rezultat

Sasa

pre 15 godina

Prosto ne razumem sta bi vicekonzulu da napravi takvu glupost i po svoj prilici zrtvuje karijeru.
Siguran sam da postoje nekakvi protokoli koji regulisu ponasanje diplomata u ovakvim slucajevima. Ovo je tim vece iznenadjenje jer iz iskustva mogu da kazem da se u nasem konzulatu u Njujorku radi prilicno profesionalno (uzgred budi receno, nikada nisam imao problema da stupim u kontakt sa konzulatom).
Ovo nikako nije dobro za Srbiju, ne toliko zbog medijske hajke jer se ovim slucajem u Americi bave samo tabloidi, a ozbiljni mediji ga uopste ne pominju, koliko zbog ozbiljnosti nase diplomatije.
Sa druge strane, decko je srpski drzavljanin na srpskoj teritoriji i tu se sada vise nista ne moze uciniti. Sramota je sto je pobegao tako kako je pobegao, ali sad se mora postovati ustav Srbije.

Nimrod

pre 15 godina

Apsolutno me ne zanima sta je uradio doticni mladic, ali je neverovatno zanimljivo da meni koji radim, placam poreze sto u srbiji sto van, treba tri meseca i desetine papira da bih dobio pasos, dok osoba za koju konzul/pomocnik konzula zna da je optuzen na uslovnoj slobodi koji ocekuje sudjenje dobija pasos istog dana!!!! Nikad Srbija nece postati normalna zemlja.

MVJ

pre 15 godina

Englezi su pre par godina vratili svog drzavljanina koji je u Bostonu ubio svoju zenu i dete i kidnuo u London sutradan. Englezi koji imaju mnogo slicniji sudski sistem sa Amerima nisu cekali da se od ovoga napravi cirkus vec su izvrsili pritisak na svog drzavljanina i coveka prvo zarobili u roku od 24 sata, a onda vratili u Boston u roku od nedelju dana. A ovaj nastavlja da kalja ime Srba i jos ga neki brane. Pa dosta bre mi Srbi u Americi i svud u svetu da placamo ceh za neke likove. Nek dodje ovde da se suoci sa porotom i pravom...

Raša

pre 15 godina

Dečko je pogrešio i trebalo bi što pre nazad u Ameriku. Oni koji mere naše mogućnosti sa američkim potsećaju na Miloševića i njemu slične koji sede u Hagu ili Rusiji. Nema šansi da zaobiđe put preko Atlantika na duže vreme. Sila Boga ne pita!

Analiticar M

pre 15 godina

Svuda u svetu, na svim kontinentima, postoje slicni primeri.Ali to nije uteha da branimo "nekog" ko napravi ovakvo delo. Konzula, vice konzula i ostale odgovorne vratiti u zemlju i traziti odgovornost.A prema nasem deliji, bez obzira na motiv, suduti po zakonu. On mora,ako se dokaze da je kriv, da odgovara za svoje nedelo. Srbija mora da pokaze da je ozbiljna drzava, a ne banana republika.Moramo da gradimo dobar imidz, inace nema nam spasa.To sto druge drzave rade, njima na cast, moze im se, ali mi smo zigosani,obelezeni i mi moramo mnogo toga da uradimo da nas postuju.Srbija mora da postane zemlja od ugleda i poverenja kao sto je nekada bila.Srbijo, pamet u glavu.

ivan

pre 15 godina

Da se ne lazemo ,da je moj sin ucinio tako nesto i da imam gomilu para i ja bi verovatno ucinio isto sto su uradili njegovi roditelji.Nije moralno al mislim da su jako retki koji ne bi tako uradili.A verovatno nije imao pojma.A amerkianci kao i uvek posle neke nesrece,rat ,.. su bogatiji za 100000$

Jovo Gaborovic

pre 15 godina

svaka cast konzulu,pa to mu je posao ,da brine o interesima svojih gradjana u toj zemlji.Da li bi Americki ambasador u Bg uradio drugacije.Sigurno ne bi.Pogledajte sta rade sa Americkim drzavljanima koji izvrse zlocine u Iraku,Japanu...Preko noci ih salju u Ameriku,pa im se tamo sudi gde se u nedostatku dokaza uglavnom oslobadjaju....Ovo ne znaci da on treba da izbegne pravdi,treba mu suditi u Srbiji,omoguciti svim svedocima da dodju u Srbiju i ako se dokaze da je kriv treba ga pravedno osuditi.

drale

pre 15 godina

A zasto niko ne pita za drugu stranu price?

Decko je pobegao od americke mediske hajke. Zbog toga ne bi ni bilo fer sudjenje, vec prvo medijsko. To naravno nije samo americki recept, ali kod njih se to najlakse primeti.

Dejan

pre 15 godina

...
Prvo saznajte oko cega je izbila tuca i zasto je taj decko zavrsio u komi, a kasnije napadajte.
Covek je nevin dok se ne dokaze da je kriv ili mozda i ne?

Bojan Jankovic

pre 15 godina

Ima "hrabrosti" da momku ugrozi zivot a nema da se potom suoci sa pravdom. To je prava mangupska kukavica! Nadam se i verujem da ce ga uskoro uhvatiti.

strucnjak :)

pre 15 godina

samo ...
decko je otisao sa svojim imenom i prezimenom i godinom rodjenja i .....
predao pasos na NY aerodromu?!?

imate,znate
carinu..policiju..'homeland security'....
seo u avion..i...:))))

zakljucak:
bin laden bi trebao da nabavi neki pasos:)))
i slobodno putuje :))

filip

pre 15 godina

Alal vera da su i gradjani Srbije poceli medjusobno da se pomazu, pa makar i na ovakav nacin. Podrzavam odluku konzula i pozivam sve da se ugledaju na takve poteze pa nam mozda i krene kao drugin nacijama koje su poznate po medjusobnom ispomaganju u dijaspori i zato im dobro ide i u politickoj sferi

Danilo

pre 15 godina

A kad je Američki vojnik optužen za nešto, sve Amerikanci jure da ga isporuče.
Neka Američki sud preda slučaj našem pravosuđu pa ćemo da vidimo.
A to da ga je prebio, obratite pažnju da je OPTUŽEN, dakle nije osuđen, i dok se ne osudi nije kriv.

vlada

pre 15 godina

dobro je da su mamica i tatica platili da sincic "pobegne"... porodicna idila, a nadasve divan primer drugima! fuj

ali ne krije se ovde... kao ni Mladic i ostala "bratija"

miki

pre 15 godina

Ako je taj momak to stvarno uradio, neka mu sad mama i tata lepo kupe kartu i da se on vrati nazad.
Kao covek da izadje i kaze sta je radio, pa dosta nam je vise takvih mladica

bezimena

pre 15 godina

Ovog optuženika treba pronaći i izručiti USA. Srbija mora već jednom da počne da se ponaša kao prava i odgovorna država. Tek kada kriminalci, počnu iz nje da beze, a ne u njoj da se skrivaju moći ćemo da kažemo da je ovo normalna zemlja!

Mika, Pancevo

pre 15 godina

Vrlo je karakteristicno za nas da se kriminalci kriju u misje rupe i da drugi, neduzni, ispastaju njihova dela. Ali... drago mi je da je ovaj zaguzvao u Americi - nisu oni Balkan, nacice ga oni gde god da je. Ili ce ga odati neko u Beogradu. On mora odgovarati za svoja dela, narocito ako je zrtva u komi, to je pokusaj ubistva.

boris

pre 15 godina

Mamin i tatin sin, sta drugo reci. Ako je to uradio neka sada snosi posledice, ja licno takve greske (tuce na univerzitetu) u zivotu ne bih cinio i bio bih zahvalan sto zivim i skolujem se u USA.

Bogdan

pre 15 godina

Ne pada mi na pamet da branim tog kosarkasa ali zaista se dovodi u pitanje fer sudjenje sa naslvonim stranama njujorskih novina "Serb thug" i sl. Konzulat nije pogresio, svako ko u njega dodje i trazi pasos pod izgovorom da ga je izgubio ce dobiti novi pasos a gresku mogu da naprave samo na aerodromu. Kako taj senator moze da optuzi Srbiju za cinjenicu da na njihovim aerodromima ne postoje informacije o poternicama ili oduzetim pasosima? Srbija treba da ga uhapsi i isporuci ali istovremeno da zahteva izvinjenje od senatora koji su iskoristili priliku da oblate Srbiju (vrlo uspesno...).

Joca

pre 15 godina

to nije nista novo da se niko ne javlja u konzulatu... pa kakav bi to bio konzulat da se tamo neko javlja i kad se javi ne zna engleski i ko bi to od njih ocekivao da bilo sta znajaju.

vrlo vazno

pre 15 godina

"Sudija je odredio je kauciju od 100.000 dolara za Kovačevića, koju su, prema izjavi okružnog tužioca Džeralda Molena, 6. juna platili roditelji optuženog, preko konzulata Srbije u Njujorku."

Znaci konzulat je pomogao da se uplati lova, a onda toboze ne znaju kako je izgubio pasos i izdaju mu drugi. Klasicno saucesnistvo i kraj price. Dosta mi je sa nasilnicima koje se slobodno krecu zemljom i uzivaju zastitu drzave.

Sa zapadne strane

pre 15 godina

Hehehe, ovo je zanimljiv slucaj. Tacno je da Srbija ima dogovor o izrucenju sa SAD, ali to vazi za americke drzavljane. Nasi drzavljani se, po Ustavu Srbije, ne mogu izrucivati drugim zemljama. Ta klauzula se ne odnosi na Haski tribunal, jer je to organ UN. Naravno, za krivicno delo koje nas drzavljanin pocini u inostranstvu pokrece se krivicni postupak. E sad, ako je nas konzulat pomogao u bekstvu nasem konzulu i ostaloj ekipi sledi proterivanje u Srbiju, ambasadoru protestna nota, a kolika je realna steta koju bi cela Srbija zbog toga imala ne treba ni komentarisati. Naravno, ako je nas konzulat zaista i umesan u sve to, u sta sumnjam.

roki

pre 15 godina

S obzirom da se decko slobodno krece po Kuli (vidjen pre par dana mojim ocima), verujem da to nije nesto ozbiljno, i da ga niko ne trazi... cim je imao "veze" da se izvuce iz Amerike, jasno je kakve su "veze" onda ovde koje ga nece predati Amerikancima... zivi bili pa videli..

posmatrač

pre 15 godina

Pitam se odakle im 100.000 dolara za kauciju ? Da se to dogodilo ovde, te pare bi otišle na podmićivanje i opet ne bi bio kriv ...

Raša

pre 15 godina

Dečko je pogrešio i trebalo bi što pre nazad u Ameriku. Oni koji mere naše mogućnosti sa američkim potsećaju na Miloševića i njemu slične koji sede u Hagu ili Rusiji. Nema šansi da zaobiđe put preko Atlantika na duže vreme. Sila Boga ne pita!

komsija iz USA

pre 15 godina

narodi sa balkana, ne samo srbi nego i drugi. IMaju mnogo problema kad se nadju u civilizovanom drustvu ne znaju sta da rade ni kako da se ponasaju.
Nista ne znaci sta je uradio drugi decko, garant je radio nesto da isprovocira ovog momka, ali u komi?
Mozda ce mediji da prate ovu pricu, zaminljivo je da se senator umesao u ovu situaciju obicno se ne mesaju, izgleda da i onaj momak ima "mocne" roditlje.
Cekam rezultat

telepatska korupcija

pre 15 godina

"na sve poznate brojeve telefona nikon se nije javljao".Pa u svetu nasi konzulati i ambasade su odavno presli na telepatske veze,i samo tako ih odabrani mogu dobiti.Pa i ovaj "hajduk iz Kule" ima neke moci,cim putuje bez pasosa.Jaoj vec vidim neki smesni odgovor sluzbenika konzulata tipa "pa on mi je rekao da je pasos izgubio bla bla"

Cica

pre 15 godina

U nasem konzulatu se nikada niko ne javlja ni nama gradjanima. Jedne godine je moj muz nakon neuspesnog okretanja broja danima, odlucio da pozove broj faksa, kad ono nije vise faks, nego obican telefon. Na taj nacin je uspeo da dodje do informacija vezanih za vojsku.

T.

pre 15 godina

Izlazna kontrola iz USA je vrlo povrsna. Na moje kompletno iznenadjenje, vase dokumente uopste ne pregleda niko od policije, "homeland security" ili bilo ko osim sluzbenika avio kompanije. Za razliku od ulaska, kada to izgleda apsolutno isto kao i u EU ili u Srbiji, s tim da vas cak i fotografisu, na izlazu je procedura kao da putujete u neki drugi grad unutar USA. Jedino sto vam traze neki papiric koji ste dobili kada ste usli, a koji je bio zaheftan u pasosu pored vize. Nisam siguran da taj papir dobiju ljudi sa trajnim vizama (ja sam bio na poslovno/turistickoj).

ChedaADELAIDE

pre 15 godina

U konzulatu se niko nije javljao? Bas cudno-u nasim kunzultaim je tako ziva atmosvera i svi rade svoj posao kao u "MATICI"...bas me cudi da nikog nije bilo da se javi na telefon...

Sasa

pre 15 godina

Prosto ne razumem sta bi vicekonzulu da napravi takvu glupost i po svoj prilici zrtvuje karijeru.
Siguran sam da postoje nekakvi protokoli koji regulisu ponasanje diplomata u ovakvim slucajevima. Ovo je tim vece iznenadjenje jer iz iskustva mogu da kazem da se u nasem konzulatu u Njujorku radi prilicno profesionalno (uzgred budi receno, nikada nisam imao problema da stupim u kontakt sa konzulatom).
Ovo nikako nije dobro za Srbiju, ne toliko zbog medijske hajke jer se ovim slucajem u Americi bave samo tabloidi, a ozbiljni mediji ga uopste ne pominju, koliko zbog ozbiljnosti nase diplomatije.
Sa druge strane, decko je srpski drzavljanin na srpskoj teritoriji i tu se sada vise nista ne moze uciniti. Sramota je sto je pobegao tako kako je pobegao, ali sad se mora postovati ustav Srbije.

karlo

pre 15 godina

U izbornoj godini ovaki dogadjaji su najzanimljiviji za medije jer je upleten stranac i ko ne zivi u americi ili van balkanskih geta u americi ne moze ni da razume.Ovaki slucaji sluze za primer i nije bitno ko je odakle dosao, ali to je vec problem nase paranoje da nas svi mrze. Da nije kriv ne bi ni bezao, nije onaj drugi pao u komu sam od sebe. Cinjenica da je neko poslao sto hiljada iz Srbije tek tako mi mirise na razmazeno dete koje je naviklo da dobije sve. Mozda gresim dusu i mozda su mu njegovi paranoidni roditelji rekli da se skloni, u oba slucaja govori da smo mi kriminalno drustvo u glavi, i da je nama normalno da ne postujemo nikakav zakon a kamoli druge ljude. A konzulat je pokazao da veoma postuje zakone zemlje u kojoj se nalazi i imace neoperivu mrlju za sve buduce poslove, ali vazno je da mi iz naseg pilicarskih razloga pokazemo trenutnu solidarnost koja ce kosta ljude koji nemaju veze sa ovim? On ce sluziti za primer svim ostalim da ne pokusaju nesto slicno i to zbog toga sto je pobegao a ne sto je i ako je pretukao, ali opet, sto bezis ako si neduzan? Na zalost meni ce opet ostati da crvenim sto sam iz Srbije

brmbrm

pre 15 godina

Koliko li je bio u nulama tezak taj pritisak roditelja na vice konzula,kad je on pristao da izda pasos????
Kad su mama i tata imali para da skoluju svoje nevinasce u americi,da plate 100 000$ za kauciju,sta je njima da daju jos 100-200 hiljada $ vicekonzulu.
A svima koji ga brane,samo bih ih pitao da li bi tako pricali da neko,ne daj boze nikome,na taj nacin unakazi njihovo dete.
Ljudi,on njega nije udario kolima,pa da kazes nije bilo namerno,nego slucajnost,nesrecan slucaj i slicno.
On je njega udario sasvim svesno u glavu,dal rukom ili nogom ne znam. za to ne postoji opravdanje. A tek ovo bezanje???
Kaze nasa poslovica: na muci se poznaju....... oni ciji su mama i tata puni ko brodovi.
On je sasvim svesno skoro ubio coveka. I bas me briga da li je taj covek amerikanac,srbin , pakistanac ili nesto cetvrto.

MVJ

pre 15 godina

Englezi su pre par godina vratili svog drzavljanina koji je u Bostonu ubio svoju zenu i dete i kidnuo u London sutradan. Englezi koji imaju mnogo slicniji sudski sistem sa Amerima nisu cekali da se od ovoga napravi cirkus vec su izvrsili pritisak na svog drzavljanina i coveka prvo zarobili u roku od 24 sata, a onda vratili u Boston u roku od nedelju dana. A ovaj nastavlja da kalja ime Srba i jos ga neki brane. Pa dosta bre mi Srbi u Americi i svud u svetu da placamo ceh za neke likove. Nek dodje ovde da se suoci sa porotom i pravom...

Nemanja R.

pre 15 godina

Naravoučenije: Ako želiš da ti ova država ikada oko bilo čega pomogne, najbolje je da počiniš neko teže krivično delo.

ivan

pre 15 godina

Da se ne lazemo ,da je moj sin ucinio tako nesto i da imam gomilu para i ja bi verovatno ucinio isto sto su uradili njegovi roditelji.Nije moralno al mislim da su jako retki koji ne bi tako uradili.A verovatno nije imao pojma.A amerkianci kao i uvek posle neke nesrece,rat ,.. su bogatiji za 100000$

Nimrod

pre 15 godina

Apsolutno me ne zanima sta je uradio doticni mladic, ali je neverovatno zanimljivo da meni koji radim, placam poreze sto u srbiji sto van, treba tri meseca i desetine papira da bih dobio pasos, dok osoba za koju konzul/pomocnik konzula zna da je optuzen na uslovnoj slobodi koji ocekuje sudjenje dobija pasos istog dana!!!! Nikad Srbija nece postati normalna zemlja.

Analiticar M

pre 15 godina

Svuda u svetu, na svim kontinentima, postoje slicni primeri.Ali to nije uteha da branimo "nekog" ko napravi ovakvo delo. Konzula, vice konzula i ostale odgovorne vratiti u zemlju i traziti odgovornost.A prema nasem deliji, bez obzira na motiv, suduti po zakonu. On mora,ako se dokaze da je kriv, da odgovara za svoje nedelo. Srbija mora da pokaze da je ozbiljna drzava, a ne banana republika.Moramo da gradimo dobar imidz, inace nema nam spasa.To sto druge drzave rade, njima na cast, moze im se, ali mi smo zigosani,obelezeni i mi moramo mnogo toga da uradimo da nas postuju.Srbija mora da postane zemlja od ugleda i poverenja kao sto je nekada bila.Srbijo, pamet u glavu.