Sreda, 04.06.2008.

09:10

Cvetković: Možda i zaduživanje

Ministar finansija Mirko Cvetković upozorio je da će Srbija morati da se zadužuje ukoliko ne bude investicija i ako se ne realizuju neke od velikih privatizacija.

Izvor: Beta

Cvetkoviæ: Možda i zaduživanje IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

27 Komentari

Sortiraj po:

Gordan Milicic

pre 15 godina

Oni kojima su vec 8 godina usta puna buducnosti nase dece i koji navodno sve rade zbog buducnosti te dece su vec rasprodali tu buducnost u ime njhovog sadasnjeg politickog opstanka.

andro

pre 15 godina

Dokle god zivimo na racun nase dece, mogu samo da zakljucim da su Srbi narod koji najmanje voli svoju decu na svetu (ili medju najgorima). Mada, kada bolje razmislim, to vazi i za ostatak planete, pogledajte samo kakvu planetu smo mi zatekli a kakvu cemo da im ostavimo ...

milutin

pre 15 godina

Ljudi, pri ovakvom PDV-u i efikasnosti njegovog naplaćivanja, pri porezima i doprinosima kojih ima oko 200-ta vrsta u Srbiji, ja da sam ministar finansija-servisirao bih svu administraciju Kine, a ne kamoli ove Srbije!Tu nešto opasno smrdi, ili neko opasno mažnjava pare i skreće novčane tokove van budzeta, ili mi ne znamo mi znamo samo da trošimo novce, ne i da ih distribuiramo kome treba i koiliko!?Tu čista posla nisu, zato se već sedma godina u Srbiji ne radi državni završni račun.

ae

pre 15 godina

Ovako glomaznu i skupu administraciju ne mogu sebi priustiti ni neke ne tako siromasne drzave a opet pre mu je palo na pamet novo zaduzivanje nego racionalizacija i socijalni program za nekorisne u istoj. Ne znam sta stoji iza njegove arogancije ali zbog toga nikad mi nije ni bio simpatican ovaj ministar. Valjda nam nece ponovo trebati neki novi deda Avram.

Katarina

pre 15 godina

Gospodin iz IZIT-a je u pravu, jer ovako stimulisemo samo uvoz, dok ono malo privrede koja uopste radi svoju minimalnu zaradu izgubi na kursnim razlikama. No, izgleda da nam je sudbina da kada sve rasprodaju, pocnu i nas da prodaju u belo roblje. Bolje da su od toga poceli, dok smo jos ocuvani.

Vlada

pre 15 godina

Prosetao sam Rakovicom prvi put nakon 1993. godine. Tamo je sve isto kao i u Milosevicevo vreme. Doduse, mozda se promenio neki od vozaca tramvaja broj 3 i to je sve. Nema proizvodnje. Nema zaposlenosti. Nema podizanja i otvaranja novih fabrika. Nema unapredjenja komunalne infrastrukture. Nema nicega. Sve je to merilo nesposobnosti ministara, i Milosevicevih i svih onih nakon njega, ukljucujuci i gospodina Cvetkovica.

mirko

pre 15 godina

Zbog ovoga bi trebalo svima iscepati diplomu i zapitati se da li je moguce da se novac od privatizacije gura u apsolutnom iznosu u javnu potrocnju koja je generator problema. Pa mi nemamo proizvodnju, vec se sve zasniva na uslugama, a to je nedopustivo i neodrzivo. Javno priznanje G ministra je vulgarna istina kako funkcionise mutant drzava. Strasno!!!

milos

pre 15 godina

Zivela nam Srbija na veresiji. Kako to da dosadasnji novac od privatizacije nije otisao na razvojne projekte koji bi trebalo da pocnu da vracaju novac, nego se sve spiskalo na budzet, penzije i izbore svake godine? Vlada jedne drzave treba da bude centar sistema jedne ekonomije koja stvara kapital, a ne pijavica koja postoji sama za sebe i fotelje za politicke poslanike.

Zoran

pre 15 godina

Treba rad da se ceni gospodo političari, smanjenje javne potrošnje početi od republičkog parlamenta - poslanika pa naniže, uvesti princip odgovornosti i sve ostale mere koje postoje u zemljama evropske unije. Ako to nismo u stanju kao narod onda smo zreli za nadziranu nezavisnost.

duh koji hoda

pre 15 godina

elem, kao svaki dobar domacin, gospodin ministar bi trebao malo da skrese svoje ( budzetske ) troskove, tj. da trosi manje nego sto ima. Ni je ne prodajem automobil ako mi treba za posao, ni ja ne dizem kredit, ako ne mogu da ga vratim, ni ja ne idem na letovanje u Grcku, jer ne mogu da priustim. Neka se malo stavi u kozu obicnog coveka, gde bi zavrsili da trosimo vise nego sto imamo. A vise je nego ocigledo da nas covek gura u duznicko ropstvo, zarad administracije i nesposobnosti iste.

evo nekih smernica, za smanjenje troskova:

- smanjenje drzavne administracije, pre svega po ministarstvima,
- smanjenje primanja, istih, a ne da dirtektori krljaju od 100.ooo pa na vise,
- smanjenje vojnih penzija, ionako nisu nista radili ceo zivot, sve su ratove izgubili, za sta onda primaju penziju,
- smanjenje sluzbenih vozila, za zamenike, pomocnike, pomocnike pomocnika ministarara i ostale bratije,
- smanjenje broja poslanika na ne vise od 100,
itd., itd.
mislim da ministar bolje zna gde moze da se ustedi, ako hoce...

darko

pre 15 godina

ministar finansija bi morao da predloži mere štednje, a ne da se nastavi sa bahatim razbacivanjem na ogromne plate državnih službenika, podmićivanje istih pred izbore, kriminalne privatizacije sa ruskim kriminalcima...

dakle - prvo rigorozna štednja pa tek onda zaduživanje.

Dušan

pre 15 godina

Jedna od velikih prednosti tržišne ekonomije je što se sve vidi "iz aviona" - mi trošimo više nego što zarađujemo. Iako podržavam smanjenje administracije i tome slično, jedino što nama može pomoći je podizanje društvenog proizvoda, a to je moguće isključivo ako budemo brzo išli u pravcu Evrope. Računanje na novac od prodaje preduzeća je samo kupovina vremena.
Ova vest je samo još jedan dokaz koliko nas skupo košta patriotizam u tumačenju Koštunice, Nikolića & co.

Jasna

pre 15 godina

Samo nek odugovlace sa pravljenjem vlade , kombinacije su im ubi boze, a ako dodju radikali i izolacija i zaduzivanje nam ne gine. Ali nek vode racuna na nase zivote nece stavljati hipoteku.

Statisticar

pre 15 godina

Tako je to kada bivsi streberi nakon zalaska u godine dobiju ministarska mesta. Umesto da stvore uslove za privredni rast, oni svoju strategiju zasnivaju na rasprodaji drzavne imovine. I to naravno one koja nesto vredi i koja je i pre privatizacije donosila profit. Svaki zemljoradnik koji intenzivno prodaje delove svog imanja bez ulaganja u nesto drugo neminovno propada. Isto vazi i za zanatlije, ugostitelje, baknare, itd. Ta sudbina ceka i Srbiju, odnosno njenu nacionalnu ekonomiju. Gospodin Cvetnovic i svi oni koji koji pre njega i sa njim vode ovu zemlju u tom smeru tada ce biti na Kipru, Svajcarskoj ili Bahamima ...

Maja_V

pre 15 godina

Ok, drzava je u cabru.
Koje su vase hitne mere stednje?
Evo da vam, laiciki, pomognem.
Smanjenje broja poslanika (i ovako su u blanko ostavci). Kresanje javne potrosnje.
Smenjenje vasih plata i privilegija.
Smanjenje drzavne administracije.
Hitno menjanje izbornih zakona i skracivanje rokova sastavljanja vlada.
Pa tek onda prodaja strateskih preduzeca (ako prethodne mere ne budu dale efekta).
Uslucaju prodaje, pokusati dobiti NAJVECU a ne najmanju cenu.
PS: Da li stvarno mislite da ce tricavih ruskih 400 miliona da nas izvadi iz finasijskog sloma, koji nas, evidentno, ocekuje?
PSS: Da li zaista mislite da su vasi glasaci i simpatizeri, uostalom svi gradjani Srbije, kompletne budale?

Dule Momirov

pre 15 godina

Naša zemlja je u tranziciji u koju je ušla ne kao druge "normalne" zemlje uglavnom bivšeg istočnog bloka nego kao diktaturom, ratovima, sivom ekonomijom i čime sve ne iscrpljena i istrošena zemlja. Smatram da se naša zemlja još uvek lomi oko toga hoće li stvarno da zagrize u uspešno privođenje kraju tranzicije ili će da se opet vraća na nacionalizam i sav njegov repertoar koji sam već naveo. Privatizacija društvenih preduzeća obezbeđuje neophodni kapital da bi se podigle i održavale institucije sistema koje u ovako iscrpljenoj zemlji to nisu mogle drugačije, ali istovremeno, ova privatizacija čini da se ta preduzeća restrukturiraju i stanu na svoje noge, daju realne prihode i zarade svojim zaposlenima i državi. Ko to ne razume, bolje da ne komentariše, dosta više crnih komentara, ljudi rade svoj posao najbolje što mogu. Ko nije zadovoljan, neka se uhvati sam pa neka radi. Ili neka prepusti crnocrvenima, oni bi to čas posla rešili doštampavanjem nekoliko milijardi i svima dobro. Švercerima i lovcima u mutnom, najbolje. Parafraziraću velikog Džonija koji je rekao "Pustite radničku klasu da radi" sa: Pustite i političare i stručnjake da rade i nemojte ih opterećivati epitetima kvazi i nadri i nemojte se plašiti: To bi vam bilo isto kao kada bi legli u operacionu salu i smatrali da je vaš doktor kvazi/nadri hirurg.

aleksandar

pre 15 godina

glavni problem su penzioneri, prosveta i zdravstvo. na njihove plate ide razlika koja se isplaćuje od prodaje društvenih poreduzeća. kada bi se njihove plate prepolovile - ne bi bilo problema...

Miki

pre 15 godina

Lepo je Dačić rekao uoči predizborne tišine da je i Sloba mogao da proda državu (preduzeća , prirodna bogatstva itd ) ali nije . Da jeste , sada bi bio garant mira i stabilnosti na Balkanu .

uk

pre 15 godina

Nije mi jasno, kada za par godina ne bude vise sta da se proda kako ce da pune budzet. Sta rade ovi nasi kvazi strucnjaci, magistri, doktori nauka i sl. pa zar je osnova za punjenje budzeta privatizacija drustvenih preduzeca?!

zoran

pre 15 godina

Pa dolaze talijani i nemci u Kragujevac, sta je sada? Kada sve rasprodate sta ce biti onda? Onda cete napraviti vladu nacionalnog spasa pa ce i radikali biti proveropska stranka. Boze sacuvaj nas od politicara.

Maja_V

pre 15 godina

Ok, drzava je u cabru.
Koje su vase hitne mere stednje?
Evo da vam, laiciki, pomognem.
Smanjenje broja poslanika (i ovako su u blanko ostavci). Kresanje javne potrosnje.
Smenjenje vasih plata i privilegija.
Smanjenje drzavne administracije.
Hitno menjanje izbornih zakona i skracivanje rokova sastavljanja vlada.
Pa tek onda prodaja strateskih preduzeca (ako prethodne mere ne budu dale efekta).
Uslucaju prodaje, pokusati dobiti NAJVECU a ne najmanju cenu.
PS: Da li stvarno mislite da ce tricavih ruskih 400 miliona da nas izvadi iz finasijskog sloma, koji nas, evidentno, ocekuje?
PSS: Da li zaista mislite da su vasi glasaci i simpatizeri, uostalom svi gradjani Srbije, kompletne budale?

uk

pre 15 godina

Nije mi jasno, kada za par godina ne bude vise sta da se proda kako ce da pune budzet. Sta rade ovi nasi kvazi strucnjaci, magistri, doktori nauka i sl. pa zar je osnova za punjenje budzeta privatizacija drustvenih preduzeca?!

Statisticar

pre 15 godina

Tako je to kada bivsi streberi nakon zalaska u godine dobiju ministarska mesta. Umesto da stvore uslove za privredni rast, oni svoju strategiju zasnivaju na rasprodaji drzavne imovine. I to naravno one koja nesto vredi i koja je i pre privatizacije donosila profit. Svaki zemljoradnik koji intenzivno prodaje delove svog imanja bez ulaganja u nesto drugo neminovno propada. Isto vazi i za zanatlije, ugostitelje, baknare, itd. Ta sudbina ceka i Srbiju, odnosno njenu nacionalnu ekonomiju. Gospodin Cvetnovic i svi oni koji koji pre njega i sa njim vode ovu zemlju u tom smeru tada ce biti na Kipru, Svajcarskoj ili Bahamima ...

duh koji hoda

pre 15 godina

elem, kao svaki dobar domacin, gospodin ministar bi trebao malo da skrese svoje ( budzetske ) troskove, tj. da trosi manje nego sto ima. Ni je ne prodajem automobil ako mi treba za posao, ni ja ne dizem kredit, ako ne mogu da ga vratim, ni ja ne idem na letovanje u Grcku, jer ne mogu da priustim. Neka se malo stavi u kozu obicnog coveka, gde bi zavrsili da trosimo vise nego sto imamo. A vise je nego ocigledo da nas covek gura u duznicko ropstvo, zarad administracije i nesposobnosti iste.

evo nekih smernica, za smanjenje troskova:

- smanjenje drzavne administracije, pre svega po ministarstvima,
- smanjenje primanja, istih, a ne da dirtektori krljaju od 100.ooo pa na vise,
- smanjenje vojnih penzija, ionako nisu nista radili ceo zivot, sve su ratove izgubili, za sta onda primaju penziju,
- smanjenje sluzbenih vozila, za zamenike, pomocnike, pomocnike pomocnika ministarara i ostale bratije,
- smanjenje broja poslanika na ne vise od 100,
itd., itd.
mislim da ministar bolje zna gde moze da se ustedi, ako hoce...

zoran

pre 15 godina

Pa dolaze talijani i nemci u Kragujevac, sta je sada? Kada sve rasprodate sta ce biti onda? Onda cete napraviti vladu nacionalnog spasa pa ce i radikali biti proveropska stranka. Boze sacuvaj nas od politicara.

Miki

pre 15 godina

Lepo je Dačić rekao uoči predizborne tišine da je i Sloba mogao da proda državu (preduzeća , prirodna bogatstva itd ) ali nije . Da jeste , sada bi bio garant mira i stabilnosti na Balkanu .

milos

pre 15 godina

Zivela nam Srbija na veresiji. Kako to da dosadasnji novac od privatizacije nije otisao na razvojne projekte koji bi trebalo da pocnu da vracaju novac, nego se sve spiskalo na budzet, penzije i izbore svake godine? Vlada jedne drzave treba da bude centar sistema jedne ekonomije koja stvara kapital, a ne pijavica koja postoji sama za sebe i fotelje za politicke poslanike.

mirko

pre 15 godina

Zbog ovoga bi trebalo svima iscepati diplomu i zapitati se da li je moguce da se novac od privatizacije gura u apsolutnom iznosu u javnu potrocnju koja je generator problema. Pa mi nemamo proizvodnju, vec se sve zasniva na uslugama, a to je nedopustivo i neodrzivo. Javno priznanje G ministra je vulgarna istina kako funkcionise mutant drzava. Strasno!!!

darko

pre 15 godina

ministar finansija bi morao da predloži mere štednje, a ne da se nastavi sa bahatim razbacivanjem na ogromne plate državnih službenika, podmićivanje istih pred izbore, kriminalne privatizacije sa ruskim kriminalcima...

dakle - prvo rigorozna štednja pa tek onda zaduživanje.

Dušan

pre 15 godina

Jedna od velikih prednosti tržišne ekonomije je što se sve vidi "iz aviona" - mi trošimo više nego što zarađujemo. Iako podržavam smanjenje administracije i tome slično, jedino što nama može pomoći je podizanje društvenog proizvoda, a to je moguće isključivo ako budemo brzo išli u pravcu Evrope. Računanje na novac od prodaje preduzeća je samo kupovina vremena.
Ova vest je samo još jedan dokaz koliko nas skupo košta patriotizam u tumačenju Koštunice, Nikolića & co.

milutin

pre 15 godina

Ljudi, pri ovakvom PDV-u i efikasnosti njegovog naplaćivanja, pri porezima i doprinosima kojih ima oko 200-ta vrsta u Srbiji, ja da sam ministar finansija-servisirao bih svu administraciju Kine, a ne kamoli ove Srbije!Tu nešto opasno smrdi, ili neko opasno mažnjava pare i skreće novčane tokove van budzeta, ili mi ne znamo mi znamo samo da trošimo novce, ne i da ih distribuiramo kome treba i koiliko!?Tu čista posla nisu, zato se već sedma godina u Srbiji ne radi državni završni račun.

Zoran

pre 15 godina

Treba rad da se ceni gospodo političari, smanjenje javne potrošnje početi od republičkog parlamenta - poslanika pa naniže, uvesti princip odgovornosti i sve ostale mere koje postoje u zemljama evropske unije. Ako to nismo u stanju kao narod onda smo zreli za nadziranu nezavisnost.

aleksandar

pre 15 godina

glavni problem su penzioneri, prosveta i zdravstvo. na njihove plate ide razlika koja se isplaćuje od prodaje društvenih poreduzeća. kada bi se njihove plate prepolovile - ne bi bilo problema...

Vlada

pre 15 godina

Prosetao sam Rakovicom prvi put nakon 1993. godine. Tamo je sve isto kao i u Milosevicevo vreme. Doduse, mozda se promenio neki od vozaca tramvaja broj 3 i to je sve. Nema proizvodnje. Nema zaposlenosti. Nema podizanja i otvaranja novih fabrika. Nema unapredjenja komunalne infrastrukture. Nema nicega. Sve je to merilo nesposobnosti ministara, i Milosevicevih i svih onih nakon njega, ukljucujuci i gospodina Cvetkovica.

Dule Momirov

pre 15 godina

Naša zemlja je u tranziciji u koju je ušla ne kao druge "normalne" zemlje uglavnom bivšeg istočnog bloka nego kao diktaturom, ratovima, sivom ekonomijom i čime sve ne iscrpljena i istrošena zemlja. Smatram da se naša zemlja još uvek lomi oko toga hoće li stvarno da zagrize u uspešno privođenje kraju tranzicije ili će da se opet vraća na nacionalizam i sav njegov repertoar koji sam već naveo. Privatizacija društvenih preduzeća obezbeđuje neophodni kapital da bi se podigle i održavale institucije sistema koje u ovako iscrpljenoj zemlji to nisu mogle drugačije, ali istovremeno, ova privatizacija čini da se ta preduzeća restrukturiraju i stanu na svoje noge, daju realne prihode i zarade svojim zaposlenima i državi. Ko to ne razume, bolje da ne komentariše, dosta više crnih komentara, ljudi rade svoj posao najbolje što mogu. Ko nije zadovoljan, neka se uhvati sam pa neka radi. Ili neka prepusti crnocrvenima, oni bi to čas posla rešili doštampavanjem nekoliko milijardi i svima dobro. Švercerima i lovcima u mutnom, najbolje. Parafraziraću velikog Džonija koji je rekao "Pustite radničku klasu da radi" sa: Pustite i političare i stručnjake da rade i nemojte ih opterećivati epitetima kvazi i nadri i nemojte se plašiti: To bi vam bilo isto kao kada bi legli u operacionu salu i smatrali da je vaš doktor kvazi/nadri hirurg.

Jasna

pre 15 godina

Samo nek odugovlace sa pravljenjem vlade , kombinacije su im ubi boze, a ako dodju radikali i izolacija i zaduzivanje nam ne gine. Ali nek vode racuna na nase zivote nece stavljati hipoteku.

ae

pre 15 godina

Ovako glomaznu i skupu administraciju ne mogu sebi priustiti ni neke ne tako siromasne drzave a opet pre mu je palo na pamet novo zaduzivanje nego racionalizacija i socijalni program za nekorisne u istoj. Ne znam sta stoji iza njegove arogancije ali zbog toga nikad mi nije ni bio simpatican ovaj ministar. Valjda nam nece ponovo trebati neki novi deda Avram.

Katarina

pre 15 godina

Gospodin iz IZIT-a je u pravu, jer ovako stimulisemo samo uvoz, dok ono malo privrede koja uopste radi svoju minimalnu zaradu izgubi na kursnim razlikama. No, izgleda da nam je sudbina da kada sve rasprodaju, pocnu i nas da prodaju u belo roblje. Bolje da su od toga poceli, dok smo jos ocuvani.

andro

pre 15 godina

Dokle god zivimo na racun nase dece, mogu samo da zakljucim da su Srbi narod koji najmanje voli svoju decu na svetu (ili medju najgorima). Mada, kada bolje razmislim, to vazi i za ostatak planete, pogledajte samo kakvu planetu smo mi zatekli a kakvu cemo da im ostavimo ...

Gordan Milicic

pre 15 godina

Oni kojima su vec 8 godina usta puna buducnosti nase dece i koji navodno sve rade zbog buducnosti te dece su vec rasprodali tu buducnost u ime njhovog sadasnjeg politickog opstanka.

Dule Momirov

pre 15 godina

Naša zemlja je u tranziciji u koju je ušla ne kao druge "normalne" zemlje uglavnom bivšeg istočnog bloka nego kao diktaturom, ratovima, sivom ekonomijom i čime sve ne iscrpljena i istrošena zemlja. Smatram da se naša zemlja još uvek lomi oko toga hoće li stvarno da zagrize u uspešno privođenje kraju tranzicije ili će da se opet vraća na nacionalizam i sav njegov repertoar koji sam već naveo. Privatizacija društvenih preduzeća obezbeđuje neophodni kapital da bi se podigle i održavale institucije sistema koje u ovako iscrpljenoj zemlji to nisu mogle drugačije, ali istovremeno, ova privatizacija čini da se ta preduzeća restrukturiraju i stanu na svoje noge, daju realne prihode i zarade svojim zaposlenima i državi. Ko to ne razume, bolje da ne komentariše, dosta više crnih komentara, ljudi rade svoj posao najbolje što mogu. Ko nije zadovoljan, neka se uhvati sam pa neka radi. Ili neka prepusti crnocrvenima, oni bi to čas posla rešili doštampavanjem nekoliko milijardi i svima dobro. Švercerima i lovcima u mutnom, najbolje. Parafraziraću velikog Džonija koji je rekao "Pustite radničku klasu da radi" sa: Pustite i političare i stručnjake da rade i nemojte ih opterećivati epitetima kvazi i nadri i nemojte se plašiti: To bi vam bilo isto kao kada bi legli u operacionu salu i smatrali da je vaš doktor kvazi/nadri hirurg.

uk

pre 15 godina

Nije mi jasno, kada za par godina ne bude vise sta da se proda kako ce da pune budzet. Sta rade ovi nasi kvazi strucnjaci, magistri, doktori nauka i sl. pa zar je osnova za punjenje budzeta privatizacija drustvenih preduzeca?!

aleksandar

pre 15 godina

glavni problem su penzioneri, prosveta i zdravstvo. na njihove plate ide razlika koja se isplaćuje od prodaje društvenih poreduzeća. kada bi se njihove plate prepolovile - ne bi bilo problema...

Jasna

pre 15 godina

Samo nek odugovlace sa pravljenjem vlade , kombinacije su im ubi boze, a ako dodju radikali i izolacija i zaduzivanje nam ne gine. Ali nek vode racuna na nase zivote nece stavljati hipoteku.

Dušan

pre 15 godina

Jedna od velikih prednosti tržišne ekonomije je što se sve vidi "iz aviona" - mi trošimo više nego što zarađujemo. Iako podržavam smanjenje administracije i tome slično, jedino što nama može pomoći je podizanje društvenog proizvoda, a to je moguće isključivo ako budemo brzo išli u pravcu Evrope. Računanje na novac od prodaje preduzeća je samo kupovina vremena.
Ova vest je samo još jedan dokaz koliko nas skupo košta patriotizam u tumačenju Koštunice, Nikolića & co.

zoran

pre 15 godina

Pa dolaze talijani i nemci u Kragujevac, sta je sada? Kada sve rasprodate sta ce biti onda? Onda cete napraviti vladu nacionalnog spasa pa ce i radikali biti proveropska stranka. Boze sacuvaj nas od politicara.

Miki

pre 15 godina

Lepo je Dačić rekao uoči predizborne tišine da je i Sloba mogao da proda državu (preduzeća , prirodna bogatstva itd ) ali nije . Da jeste , sada bi bio garant mira i stabilnosti na Balkanu .

Statisticar

pre 15 godina

Tako je to kada bivsi streberi nakon zalaska u godine dobiju ministarska mesta. Umesto da stvore uslove za privredni rast, oni svoju strategiju zasnivaju na rasprodaji drzavne imovine. I to naravno one koja nesto vredi i koja je i pre privatizacije donosila profit. Svaki zemljoradnik koji intenzivno prodaje delove svog imanja bez ulaganja u nesto drugo neminovno propada. Isto vazi i za zanatlije, ugostitelje, baknare, itd. Ta sudbina ceka i Srbiju, odnosno njenu nacionalnu ekonomiju. Gospodin Cvetnovic i svi oni koji koji pre njega i sa njim vode ovu zemlju u tom smeru tada ce biti na Kipru, Svajcarskoj ili Bahamima ...

milos

pre 15 godina

Zivela nam Srbija na veresiji. Kako to da dosadasnji novac od privatizacije nije otisao na razvojne projekte koji bi trebalo da pocnu da vracaju novac, nego se sve spiskalo na budzet, penzije i izbore svake godine? Vlada jedne drzave treba da bude centar sistema jedne ekonomije koja stvara kapital, a ne pijavica koja postoji sama za sebe i fotelje za politicke poslanike.

Maja_V

pre 15 godina

Ok, drzava je u cabru.
Koje su vase hitne mere stednje?
Evo da vam, laiciki, pomognem.
Smanjenje broja poslanika (i ovako su u blanko ostavci). Kresanje javne potrosnje.
Smenjenje vasih plata i privilegija.
Smanjenje drzavne administracije.
Hitno menjanje izbornih zakona i skracivanje rokova sastavljanja vlada.
Pa tek onda prodaja strateskih preduzeca (ako prethodne mere ne budu dale efekta).
Uslucaju prodaje, pokusati dobiti NAJVECU a ne najmanju cenu.
PS: Da li stvarno mislite da ce tricavih ruskih 400 miliona da nas izvadi iz finasijskog sloma, koji nas, evidentno, ocekuje?
PSS: Da li zaista mislite da su vasi glasaci i simpatizeri, uostalom svi gradjani Srbije, kompletne budale?

duh koji hoda

pre 15 godina

elem, kao svaki dobar domacin, gospodin ministar bi trebao malo da skrese svoje ( budzetske ) troskove, tj. da trosi manje nego sto ima. Ni je ne prodajem automobil ako mi treba za posao, ni ja ne dizem kredit, ako ne mogu da ga vratim, ni ja ne idem na letovanje u Grcku, jer ne mogu da priustim. Neka se malo stavi u kozu obicnog coveka, gde bi zavrsili da trosimo vise nego sto imamo. A vise je nego ocigledo da nas covek gura u duznicko ropstvo, zarad administracije i nesposobnosti iste.

evo nekih smernica, za smanjenje troskova:

- smanjenje drzavne administracije, pre svega po ministarstvima,
- smanjenje primanja, istih, a ne da dirtektori krljaju od 100.ooo pa na vise,
- smanjenje vojnih penzija, ionako nisu nista radili ceo zivot, sve su ratove izgubili, za sta onda primaju penziju,
- smanjenje sluzbenih vozila, za zamenike, pomocnike, pomocnike pomocnika ministarara i ostale bratije,
- smanjenje broja poslanika na ne vise od 100,
itd., itd.
mislim da ministar bolje zna gde moze da se ustedi, ako hoce...

Zoran

pre 15 godina

Treba rad da se ceni gospodo političari, smanjenje javne potrošnje početi od republičkog parlamenta - poslanika pa naniže, uvesti princip odgovornosti i sve ostale mere koje postoje u zemljama evropske unije. Ako to nismo u stanju kao narod onda smo zreli za nadziranu nezavisnost.

darko

pre 15 godina

ministar finansija bi morao da predloži mere štednje, a ne da se nastavi sa bahatim razbacivanjem na ogromne plate državnih službenika, podmićivanje istih pred izbore, kriminalne privatizacije sa ruskim kriminalcima...

dakle - prvo rigorozna štednja pa tek onda zaduživanje.

mirko

pre 15 godina

Zbog ovoga bi trebalo svima iscepati diplomu i zapitati se da li je moguce da se novac od privatizacije gura u apsolutnom iznosu u javnu potrocnju koja je generator problema. Pa mi nemamo proizvodnju, vec se sve zasniva na uslugama, a to je nedopustivo i neodrzivo. Javno priznanje G ministra je vulgarna istina kako funkcionise mutant drzava. Strasno!!!

Vlada

pre 15 godina

Prosetao sam Rakovicom prvi put nakon 1993. godine. Tamo je sve isto kao i u Milosevicevo vreme. Doduse, mozda se promenio neki od vozaca tramvaja broj 3 i to je sve. Nema proizvodnje. Nema zaposlenosti. Nema podizanja i otvaranja novih fabrika. Nema unapredjenja komunalne infrastrukture. Nema nicega. Sve je to merilo nesposobnosti ministara, i Milosevicevih i svih onih nakon njega, ukljucujuci i gospodina Cvetkovica.

ae

pre 15 godina

Ovako glomaznu i skupu administraciju ne mogu sebi priustiti ni neke ne tako siromasne drzave a opet pre mu je palo na pamet novo zaduzivanje nego racionalizacija i socijalni program za nekorisne u istoj. Ne znam sta stoji iza njegove arogancije ali zbog toga nikad mi nije ni bio simpatican ovaj ministar. Valjda nam nece ponovo trebati neki novi deda Avram.

Katarina

pre 15 godina

Gospodin iz IZIT-a je u pravu, jer ovako stimulisemo samo uvoz, dok ono malo privrede koja uopste radi svoju minimalnu zaradu izgubi na kursnim razlikama. No, izgleda da nam je sudbina da kada sve rasprodaju, pocnu i nas da prodaju u belo roblje. Bolje da su od toga poceli, dok smo jos ocuvani.

milutin

pre 15 godina

Ljudi, pri ovakvom PDV-u i efikasnosti njegovog naplaćivanja, pri porezima i doprinosima kojih ima oko 200-ta vrsta u Srbiji, ja da sam ministar finansija-servisirao bih svu administraciju Kine, a ne kamoli ove Srbije!Tu nešto opasno smrdi, ili neko opasno mažnjava pare i skreće novčane tokove van budzeta, ili mi ne znamo mi znamo samo da trošimo novce, ne i da ih distribuiramo kome treba i koiliko!?Tu čista posla nisu, zato se već sedma godina u Srbiji ne radi državni završni račun.

andro

pre 15 godina

Dokle god zivimo na racun nase dece, mogu samo da zakljucim da su Srbi narod koji najmanje voli svoju decu na svetu (ili medju najgorima). Mada, kada bolje razmislim, to vazi i za ostatak planete, pogledajte samo kakvu planetu smo mi zatekli a kakvu cemo da im ostavimo ...

Gordan Milicic

pre 15 godina

Oni kojima su vec 8 godina usta puna buducnosti nase dece i koji navodno sve rade zbog buducnosti te dece su vec rasprodali tu buducnost u ime njhovog sadasnjeg politickog opstanka.